Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Katastrofa samolotu w Smoleńsku

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

Dagorad
31-05-2015, 12:14
Nie zapominajmy, że PiS to PiS i Kaczyński to Kaczyński. Pewnie mogliby zmienić retorykę na stałe, Kaczyński mógłby się poświęcić i zostać kimś w stylu "wujka dobra rada"*, ale równie dobrze moglibyśmy liczyć na to, że politycy zaczną być uczciwi.

*Takim sobie "ekspertem" i "ojcem narodu" który zachęcałby "twardy elektorat" do głosowania za PiS-em podczas gdy sama partia mogłaby złagodzić trochę retorykę i na stałe pokazać nową twarz, swoisty drugi Rydzyk tyle że "świecki". Tylko to w sumie byłoby trochę "smutne", zresztą już jest, Kaczyński to niby prezes PiS, ale jak dochodzi co do czego to albo się go chowa albo pucuje na zasadzie "ja tego nie powiedziałem". Wiadomo, że wszyscy się zmieniają do kampanii, w przypadku PiS-u wydaje mi się to być jednak trochę "głębsze", niczym próba założenia długiej spódnicy żeby zakryć to, że ma się krzywe nogi od urodzenia. Pewnie nikt w PiS-ie nie wpadł na to, że ich akcje mogą wywoływać takie uczucia :P .

Volomir
31-05-2015, 12:41
Hehe, z Kaczyńskiego robi się takiego ojca/dziadka mentora który jest starym zboczeńcem z demencją. Wszyscy w rodzinie o tym wiedzą, ma coś do powiedzenia bo "najstarszy" ale chowa się go jak goście przychodzą :p Także dopóki Kaczyński jest w PiSie to PiS = Kaczyński.

Piner
06-09-2016, 14:19
Jak to powiedział Theoden: It's Begin
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Jaroslaw-Kaczynski-o-Smolensku-to-jest-film-ktory-mowi-prawde,wid,18494395,wiadomosc.html
Nie wiem czy sam zmuszę się obejrzeć ten film,może kiedyś........... ale na razie ciekaw jestem tych tabunów szkolnych idących do kina obejrzeć największe dzieło polskiej kinematografii ;)
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1025897,title,Smolensk-wchodzi-kin-Krzywonos-to-powinien-byc-film-na-faktach-a-dla-mnie-jest-to-farsa,wid,18493980,wiadomosc.html
http://gwiazdy.wp.pl/joanna-racewicz-zniesmaczona-premiera-filmu-smolensk-6034032569889409a
Oczywiście jest i druga strona medalu, słowem Smoleńsk się sprzedaje.

Bartolomeo
06-09-2016, 14:43
Czytałem gdzieś jakąś krótką recenzje,podobno jest scena w której duchy oficerów zabitych w Katyniu spotykają się z tymi z samolotu...... :)

Piner
06-09-2016, 15:29
Mówisz o tym Bartolomeo?
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjOnaPG9_rOAhWGVSwKHc-ZAGoQFggnMAM&url=http%3A%2F%2Fwiadomosci.gazeta.pl%2Fwiadomosci %2F7%2C114871%2C20649434%2Cdlaczego-smolensk-to-najgorszy-film-jaki-mialam-okazje-zobaczyc.html&usg=AFQjCNFJ_iN-UpUHujKspCqCCm3SPyvq3g&sig2=tsDdED5qky8CyGEpCm0baw

Bartolomeo
06-09-2016, 16:00
Tak, obejrzę może kiedyś tą scenę jak już będzie w kawałkach na Yt.Ogolnie można się pośmiać z tego ale wysyłanie młodzieży do kin jest już obrzydliwe.

szwejk
06-09-2016, 17:53
Amerykanie, mając na podorędziu taką katastrofę pewnie by zrobili z 10 filmów na ten temat. Od rekonstrukcji, po teorię spiskową:P I nikt by się tym nie podniecał. Tylko u nas narodowe wzmożenie... Z drugiej strony, widzę w tej produkcji element równowagi. Lewactwo ma film: Wałęsa człowiek z nadziei. Prawactwo: Smoleńsk. Zatem każde plemię polityczne, może czcić w kinie swoich bożków;)

Bartolomeo
06-09-2016, 18:29
Porównujesz USA do Pl? Swoją drogą tam pewnie nigdy nie dojdzie do podobnej sytuacji, zakładam że raczej nie ryzykowaliby zapakowane tyłu ważnych osób do jednego samolotu. Ten podział na prawaków i lewakow zawsze mnie rozbawia. W sumie to PiS też trochę są lewakami że swoim socjalistycznym 500+ ;)

Volomir
06-09-2016, 19:07
Amerykanie, mając na podorędziu taką katastrofę pewnie by zrobili z 10 filmów na ten temat. Od rekonstrukcji, po teorię spiskową:P I nikt by się tym nie podniecał. Tylko u nas narodowe wzmożenie... Z drugiej strony, widzę w tej produkcji element równowagi. Lewactwo ma film: Wałęsa człowiek z nadziei. Prawactwo: Smoleńsk. Zatem każde plemię polityczne, może czcić w kinie swoich bożków;)

Wszystko spoko, ale weź pod uwagę że Smoleńsk jest naszym smutnym wydarzeniem, które dawno zostało wyjaśnione. Natomiast nasza PARTIA RZĄDZĄCA robi z tego teorię spiskową, mamy KOMISJĘ złożoną ze specjalistów min. pana który w młodości składał modele samolotów i takiego co kiedyś samolotem latał pod przywódcę obecnego szefa MON (dosyć szalonego swoją drogą). Do tego mamy APEL SMOLEŃSKI wszędzie gdzie się da. Po prostu ten film, do tego tytułowany PRAWDĄ, jest zły, niebezpieczny i robi z Polaków debili.

No ale beka z wypowiedzi naszych osłów:
że szkoły muszą iść
że to jest prawda
itd. No przyznam, miałem rano niebywałą karuzelę śmiechu;)

Ten podział na prawaków i lewakow zawsze mnie rozbawia. W sumie to PiS też trochę są lewakami że swoim socjalistycznym 500+ ;)

a jak podpisali porozumienie, że zgadzają się tępienie dyskryminacji homoseksualistów to już w ogóle są lewakami gospodarczymi i społecznymi

Wonsz
06-09-2016, 21:28
" wysyłanie młodzieży do kin jest już obrzydliwe." - a ktoś to robi?

Nie, więc darujcie już sobie, do kin młodzież chodzi teraz głównie na normalne filmy, wysłuchując wcześniej recenzji.

Bartolomeo
06-09-2016, 21:48
" wysyłanie młodzieży do kin jest już obrzydliwe." - a ktoś to robi?

Nie, więc darujcie już sobie, do kin młodzież chodzi teraz głównie na normalne filmy, wysłuchując wcześniej recenzji.

prosze :D http://www.newsweek.pl/polska/minister-edukacji-anna-zalewska-wysyla-uczniow-na-film-smolensk-,artykuly,396584,1.html

Wonsz
06-09-2016, 21:55
Super, a ja wiem z pierwszej ręki, że nikt nawet o tym czymś w szkołach nie wspomina nawet najbardziej zagorzali fani PiSu. Dalej wierz newseekom etc.

Bartolomeo
06-09-2016, 22:16
Może akurat w twoim rejonie taka propozycja nie padła ,ale jak jest w innych szkołach nie wiesz ja zresztą też. Newsweeka podlinkowałem bo wyskoczył pierwszy z brzegu.Ja akurat zdaję sobie sprawę że nie ma czegoś takiego jak niezależne media.Chyba że Ty znasz jakieś ...? Wcale się nie zdziwię jeśli faktycznie część szkół pójdzie to obejrzeć. Wczoraj Pani wychowawczyni mojej sześcioletniej córki z przedszkola informowała że muszą kłaść duży nacisk na wartości patriotyczne

Volomir
06-09-2016, 22:16
Ale pani minister dokładnie tak powiedziała i paru oficjeli to powtórzyło. Oczywiście to żaden rozkaz, ale znając nasz mądry rząd, coś takiego może się pojawić. Smoleńsk na lekcjach, Smoleńsk w kinach - zero zdziwienia.

BTW, a skąd niby masz wieści z pierwszej ręki? Bo słowa pani minister to słowa z najpierwszej ręki ;) Już bardziej się nie da!

chochlik20
07-09-2016, 08:45
Super, a ja wiem z pierwszej ręki, że nikt nawet o tym czymś w szkołach nie wspomina nawet najbardziej zagorzali fani PiSu. Dalej wierz newseekom etc.

Sprawa jest świeża, więc na razie jeszcze to nie ruszy, ale wkrótce pewnie pójdą na to szkoły...

A sprawdziłeś, poszukałeś na innych portalach, czy takie coś miało miejsce czy też prawdziwość informacji sprawdzasz na podstawie stosunku do danego pisma?
Nie.

Minister Edukacji Narodowej, Anna Zalewska, została zapytana po premierzeSmoleńska (http://naekranie.pl/filmy/smolensk) o to, czy resort będzie rekomendował szkołom obejrzenie tego filmu.
– Decyzja o udziale uczniów w projekcji filmu należy do autonomicznej decyzji nauczyciela – mówi Zalewska w rozmowie z Gazetą Wyborczą.

Zalewska wyjaśnia też, że MEN przykłada bardzo dużą wagę do edukacji patriotycznej. Jej zdaniem podstawa programowa kształcenia ogólnego pozwala na zapewnienie uczniom możliwości autentycznego i bezpośredniego poznawania rzeczywistości. Tutaj wskazuje na przykład organizacji wycieczek edukacyjnych i innych form zajęć terenowych – w tym wyjść do kina. Ważne jest to, by te metody spełniały cele wychowawcze i edukacyjne.
http://naekranie.pl/aktualnosci/ministerstwo-edukacji-narodowej-o-wycieczkach-szkolnych-na-film-smolensk-1175071

Czy też:
http://www.dzienniklodzki.pl/wiadomosci/lodz/a/premiera-filmu-smolensk-multipleksy-chca-sciagnac-szkoly,10593321/
http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/518245,szkoly-wysla-uczniow-na-film-smolensk-to-dla-nas-jeden-z-elementow-patriotyzmu.html

A znając stosunek pani minister do tego to szkoły pójdą. Choćby ze strachu lub też, aby się przypodobać.
Pozostaje też niewyjaśniona kwestia czemu premiera została przesunięta z IV na początek września:
- http://wyborcza.pl/1,75410,19806669,smolensk-premiera-filmu-antoniego-krauzego-znow-przesunieta.html
Przypadek? :hmm:

W pewnej podstawówce w Polsce zrobiono śledztwo włączając w to grafologa, aby sprawdził, który to uczeń ośmielił się nabazgrać w toalecie coś o Andrzeju. Dopiero premiera była i wystarczy poczekać kilka dni, aby prawicowe media piały z zachwytu nad frekwencją i rozczulały się nad widzami, którzy wychodzili z seansu zapłakani, bo ujrzeli "prawdę" ,która w nich uderzyła.
Ciekaw jestem ile czasu minie, aby TVP go wyemitowała :D

Wonsz
07-09-2016, 13:47
Ludzie, ja w szkolę (gimnazjalnej) pracuję, stąd też wiem, że żadni nauczyciele o tym nie myślą. I nie ma żadnej presji.

"sześcioletniej córki z przedszkola informowała że muszą kłaść duży nacisk na wartości patriotyczne" - i dlatego dzieci chodzą na filmy typu kamienie na szaniec, miasto 44, i nadchodzący wołyń, ewentualnie nieco lżejsze jak ten film o Jaśku Meli (mój biegun czy coś)

Jeżeli jakiś Nauczyciel będzie próbował zabierać dzieci na "Smoleńsk" to jest to patologia, i należy zacząć działać.

chochlik20
07-09-2016, 13:54
Ludzie, ja w szkolę (gimnazjalnej) pracuję, stąd też wiem, że żadni nauczyciele o tym nie myślą. I nie ma żadnej presji.

Mówisz w imieniu swojej szkoły czy też wszystkich szkół w Polsce?

"sześcioletniej córki z przedszkola informowała że muszą kłaść duży nacisk na wartości patriotyczne" - i dlatego dzieci chodzą na filmy typu kamienie na szaniec, miasto 44, i nadchodzący wołyń, ewentualnie nieco lżejsze jak ten film o Jaśku Meli (mój biegun czy coś)
Uważasz, że PiS na czym buduje patriotyzm w ich rozumieniu? Nie na darmo minister MON wciskać, gdzie się da nawet przy pomocy szantażu apel smoleński, a partia i prawica przyklaskują temu budując martyrologię smoleńską.

Wonsz
07-09-2016, 16:38
Mówisz w imieniu swojej szkoły czy też wszystkich szkół w Polsce?

Mówię tylko tyle, że żadnej presji ze strony partii rządzącej nie ma i jeżeli jakiś obłąkany nauczyciel zdecyduje się zabrać dzieciaki na ten film, powinno się działać.

Jeżeli chodzi o szkołę, to większą sensacje na temat Smoleńska wywierało PO, kiedy to w dzień po kastastrofie, dzieci dostały karteczki z z czarnobiałym "PREZYDENT RP NIE ŻYJE ROZPACZ NARODU" Choć wtedy jeszcze w szkole nie pracowałem, usłyszałem to od siostrzeńca, pokazał mi nawet kartkę, który musieli wkleić do zeszytu.

chochlik20
07-09-2016, 16:56
Mówię tylko tyle, że żadnej presji ze strony partii rządzącej nie ma i jeżeli jakiś obłąkany nauczyciel zdecyduje się zabrać dzieciaki na ten film, powinno się działać.
Możesz mówić jedynie w imieniu swojej szkoły, a co będzie dalej to się zobaczy.
A, w jaki sposób zamierzasz działać? Zgłosisz protest?

Jeżeli chodzi o szkołę, to większą sensacje na temat Smoleńska wywierało PO, kiedy to w dzień po kastastrofie, dzieci dostały karteczki z z czarnobiałym "PREZYDENT RP NIE ŻYJE ROZPACZ NARODU" Choć wtedy jeszcze w szkole nie pracowałem, usłyszałem to od siostrzeńca, pokazał mi nawet kartkę, który musieli wkleić do zeszytu.
Staram się coś wygooglować na ten temat, ale nic nie znalazłem.
Wnioskuję, więc, że miało to miejsce w jednej szkole i było to decyzja dyrekcji, a nie odgórne zarządzenie czy też nacisk ze strony PO.

Shay Ruan
07-09-2016, 17:24
prosze :D http://www.newsweek.pl/polska/minister-edukacji-anna-zalewska-wysyla-uczniow-na-film-smolensk-,artykuly,396584,1.html

My w podstawówce chodziliśmy do kina na Harrego Pottera i podobne filmy. Jarałem się okrutnie Kamieniem filozoficznym czy komnatą. Czasy się zmieniają :drunk:

Asuryan
07-09-2016, 17:55
Ależ myślą, ale raczej na zasadzie "jak mi każą pójść na ten film, to jak go najbardziej obrzydzić uczniom - kartkówką, rozprawką czy wypracowaniem?".

PaskudnyPludrak
07-09-2016, 20:47
Staram się coś wygooglować na ten temat, ale nic nie znalazłem.
Wnioskuję, więc, że miało to miejsce w jednej szkole i było to decyzja dyrekcji, a nie odgórne zarządzenie czy też nacisk ze strony PO.
Bo nic takiego nie miało miejsca na większą skalę, a tym bardziej z inicjatywy PO :rolleyes:(bez wątpienia odbiłoby się to szerokim echem) jeśli już, to była tak jak piszesz decyzja dyrekcji tej konkretnej szkoły.
Generalnie po katastrofie było poruszenie narodowe, żałoba.... i ludzie na różne sposoby oddawali hołd ofiarom tej tragedii.
PO przez PIS i prawicę było wtedy atakowane, że zohydza postać śp Lecha Kaczyńskiego(co niektórzy członkowie tej partii faktycznie robili-Palikot), że jest zamieszane w zamach, że niepotrzebnie układa się z ruskimi-tzw pojednanie polsko-rosyjskie, które było inicjatywą PO o czym dziś wiele osób zdaję się nie pamiętać itp itd
Pamiętam jak PIS,Wiplery,Brauny itd.... szydzili, że Rosjanie masowo schodzili się pod ambasadą polską w Moskwie składać kwiaty.

Napoleon7
07-09-2016, 23:42
@ Jeżeli chodzi o szkołę, to większą sensacje na temat Smoleńska wywierało PO, kiedy to w dzień po kastastrofie, dzieci dostały karteczki z z czarnobiałym "PREZYDENT RP NIE ŻYJE ROZPACZ NARODU"@
Wpływ na szkoły mają w sumie dwie instytucje: rząd za pośrednictwem MEN a te dalej za pośrednictwem kuratorów oraz samorządy prowadzące szkoły. Gdyby jakieś specjalne zarządzenia szły przez MEN, to do wszystkich szkół i wtedy pisałaby o nich media. Swoją ścieżką działać mogą samorządy, ale w nich rządzący pochodzą z bardzo różnych opcji, więc jeżeli nawet samorząd coś zarządził, to niekoniecznie musiał reprezentować tą samą opcję co władza centralna. No i często samorządami rządzą lokalne ugrupowania, które co najwyżej mogą sympatyzować z taką czy inną opcją, ale tak naprawdę nie mają z nią wiele wspólnego (im niższy szczebel samorządów tym częściej tak jest). No i na koniec pomysły różne mogą mieć dyrektorzy. Więc obwinianie za jednostkowy wypadek dziejący się w szkole jakąkolwiek opcję polityczną w wymiarze krajowym jest raczej nieporozumieniem.

Edit.
Zastanawia mnie natomiast inna kwestia - wynik ankiety. Aż 43,27 % opowiada się za wersją zamachu. Powiem, że dla mnie jest to czyste szaleństwo ale i pewien symptom tego co dzieje się w kraju i dlaczego PiS wygrało wybory. Dodam, że symptom bardzo niebezpieczny bo pokazujący, że emocje odgrywają znacznie większą rolę przy podejmowaniu decyzji niż zdrowy rozsądek. Oczywiście ankieta zrobiona została dla forumowiczów (a ci to zapewne zazwyczaj młodzi ludzie mający naturalne skłonności do myślenia bardziej emocjonalnego) i pewno ta ilość głosów (w sumie niewielka) oddawana była przez dłuższy okres czasu bo temat założony został dawno (ciekawym byłoby prześledzić jak głosowano w poszczególnych latach), ale i tak wynik daje do myślenia.

Bartolomeo
08-09-2016, 08:38
IMDb - Film " Smoleńsk " - kategoria : Adventure, Drama, Fantasy :D

http://www.imdb.com/title/tt6038600/?ref_=fn_al_tt_1

chochlik20
08-09-2016, 08:40
Zastanawia mnie natomiast inna kwestia - wynik ankiety. Aż 43,27 % opowiada się za wersją zamachu. Powiem, że dla mnie jest to czyste szaleństwo ale i pewien symptom tego co dzieje się w kraju i dlaczego PiS wygrało wybory. Dodam, że symptom bardzo niebezpieczny bo pokazujący, że emocje odgrywają znacznie większą rolę przy podejmowaniu decyzji niż zdrowy rozsądek. Oczywiście ankieta zrobiona została dla forumowiczów (a ci to zapewne zazwyczaj młodzi ludzie mający naturalne skłonności do myślenia bardziej emocjonalnego) i pewno ta ilość głosów (w sumie niewielka) oddawana była przez dłuższy okres czasu bo temat założony został dawno (ciekawym byłoby prześledzić jak głosowano w poszczególnych latach), ale i tak wynik daje do myślenia.

Pewien spec od propagandy powiedział kiedyś:

"Im większe kłamstwo, tym ludzie łatwiej w nie uwierzą." oraz "Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą."
W przypadku tego mamy to pięknie pokazane, ale nie sugerowałbym się wynikami ankiety, bo część osób zdaje mi się, że dla picu zaznaczyła tą opcję. Tutaj mamy wyniki sondażu w VI rocznicę:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sondaz-w-vi-rocznice-tragedii-smolenskiej-polacy-podzieleni-jak-nigdy-dotad/zh7dk7
Jak widać przy opcji pomimo upływu lat większość Polaków nie wierzy PiS-owi, a jedynie wśród wyborców tej partii jest większość, która w to wierzy. Oczywiści im dłużej będzie PiS wmawiał Polakom, że był zamach tym więcej w to uwierzy. Oczywiście dowodów, jak nie ma tak nie będzie chyba, że się je sprokuruje tak, jak do tej pory.
Póki, co prawica pieje zachwytu nad filmem, 15 ma się odbyć posiedzenie komisji i mają być ujawnione nowe, nieznane do tej pory fakty ,a rodziny ofiar domagają się nowych odszkodowań:
https://oko.press/rachunki-krzywd-smolenskich/

Napoleon7
08-09-2016, 11:06
@ Tutaj mamy wyniki sondażu w VI rocznicę:@
Te 20 % to nadal bardzo dużo. W praktyce oznacza to, że mniej więcej 20 % społeczeństwa jest gotowa popierać PiS BEZ WZGLĘDU na to co robi. Jeżeli potraktujemy to jako liczbę bezwzględną, to w wyborach te zdeterminowane 20 % (bo taka opinia najczęściej wynika z determinacji) może gwarantować zwycięstwo (emocje najlepiej skłaniają do aktywności wyborczej). To jest właśnie to czego nie rozumiem. M.in. dlatego pytam się obecnych na forum zwolenników PiS jak można mieć takie poglądy (np. pomimo ewidentnej hipokryzji, arogancji i mówienia nieprawdy) - nie drwiąc przy tym tylko próbując zrozumieć drugą stronę. Bo jej nie rozumiem.

Shay Ruan
08-09-2016, 15:04
Ogólnie dla mnie teoria zamachu jako fana teorii konspiracyjnych jest ciekawa :D Wszyscy sobie myślą po kiego grzyba mordować Kaczyńskiego ale co jeśli celem miałby być ktoś inny przebywający w samolocie? Dla fana teorii konspiracyjnych takie rozważanie każdego aspektu jest gratką :D. W tej ankiecie zaznaczyłem opcje "inne" bo nie ma opcji "nie wiem". Ta sprawa od początku była prowadzona fatalnie i nie jestem w stanie jej ocenić. Nie będe krótkowzrocznie opowiadał się po którejkolwiek ze stron konfliktu.

Nezahualcoyotl
08-09-2016, 20:07
"Smoleńsk" "Smoleńskiem" a jako że filmu nie oglądałem i raczej zapoznam się z jego wartością artystyczną oraz merytoryczną wówczas kiedy go ktoś wrzuci na torrenty lub YT więc o najnowszym dziecku Krauzego wypowiadać się nie będę.Jednak wiele dają do myślenia stwierdzenia typu:"wreszcie ludzie zobaczą prawdę" jakie odnotowałem czytając wpisy internautów pod recenzjami.No cholera jeżeli ktoś bierze fikcję reżyserską (powstałą nawet na kanwie autentycznych wydarzeń) to sie zaczynam zastanawiać gdzie osoby tak mówiące zostawiły swój rozum?Oczywiście wszelkie głosy negatywne są z miejsca torpedowane jako antysystemowe,etc.
Zatem od jutra zacznie się kolejna faza najdłuższej żałoby XXIw. której polem bitwy będą sale kinowe a najbardziej utracą ci którzy wówczas zginęli bo to dzięki Kaczyńskiemu oraz Macierewiczowi odcinającym polityczne kupony na osobistej tragedii setek osób polskie społeczeństwo,mówiąc dośc brutalnie,zwyczajnie żyga tą katastrofą...No może oprócz grupy najbardziej fanatycznych wyznawców tez,hipotez,teori,analiz,wniosków a raczej fantazji Antoniego.
Tak przy okazji czy ktokolwiek z rodzin smoleńskich zażyczył sobie zaprzestania zbijania politycznego kapitału losem swoich bliskich?

Bartolomeo
08-09-2016, 20:32
Wielu bliskich ofiar katastrofy nie zostało wcale zaproszonych na premierę.Choćby pan Paweł Deresz, który sprzeciwił się ekshumacji swojej żony

http://natemat.pl/189179,jego-zona-zginela-w-katastrofie-smolenskiej-ale-pawel-deresz-nie-zostal-zaproszony-na-premiere-filmu-smolensk

Piner
08-09-2016, 20:37
Ja wybrałem opcję zamach bo wydaje mi się najciekawsza i najbardziej fajne jest dociekanie co jeśli? Nie wierzę też w przypadek tego pokroju: Najbardziej znaczące postacie w państwie,samolot prezydencki, dowódcy wojskowi bagatela! Poza tym nic nie jest takim jakim się wydaje na pozór.

Volomir
08-09-2016, 21:32
Jak zamach to na pewno przeprowadzony przez Polaków! Bo tylko Polacy mogli wpakować wszystkich oficjeli do jednego samolotu ;) No i jakby się zastanowić to na rozbiciu samoloty najbardziej zyskał... Jarosław Kaczyński.
A poważanie, to nie ma co w ogóle brać pod uwagę zamachu - totalny bezsens.

Gajusz Mariusz
08-09-2016, 22:22
Tak przy okazji czy ktokolwiek z rodzin smoleńskich zażyczył sobie zaprzestania zbijania politycznego kapitału losem swoich bliskich?

Ta pani na pewno nie

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/35873/malgorzata_wassermann_newspix640.jpeg

Napoleon7
08-09-2016, 23:57
@ Poza tym nic nie jest takim jakim się wydaje na pozór.@
A jeśli takim jest? Tak po prostu. Tak jak było w raporcie rządowym. To co?

Piner
09-09-2016, 08:58
@ Poza tym nic nie jest takim jakim się wydaje na pozór.@
A jeśli takim jest? Tak po prostu. Tak jak było w raporcie rządowym. To co?

Raport rządowy może potwierdzać pewne fakty dotyczące katastrofy z pewnego punktu widzenia. Wszystko zależy od naszego punktu widzenia. Ty widzisz katastrofę, ja widzę katastrofę z pewnymi ciekawymi zbiegami okoliczności,ktoś inny zamach. Tak to już jest. kazdy ma prawo widzieć to co chce.

chochlik20
09-09-2016, 10:15
Raport rządowy może potwierdzać pewne fakty dotyczące katastrofy z pewnego punktu widzenia. Wszystko zależy od naszego punktu widzenia. Ty widzisz katastrofę, ja widzę katastrofę z pewnymi ciekawymi zbiegami okoliczności,ktoś inny zamach. Tak to już jest. kazdy ma prawo widzieć to co chce.
Za zbieg okoliczności można uznać fakt lotu do Smoleńska w kontekście zbliżających się wyborów ;)

Piner
09-09-2016, 10:38
Na przykład chochliku :D

Proponuję się bardziej postarać w treści kolejnych postów. Pampa

Napoleon7
09-09-2016, 13:32
@ Wszystko zależy od naszego punktu widzenia. @
To z twojego punktu widzenia Ziemia jest płaska czy kulista? A 2+2=4 czy 5? Punkt widzenia może dotyczyć interpretacji faktów. A katastrofa to FAKT.

Bartolomeo
09-09-2016, 15:15
http://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/530480,antoni-krauze-o-smolensku-rozmowa-rigamonti.html Wywiad z Krauze. Ciekawe jest to co mówi na końcu o ludziach dobrych i złych

Volomir
09-09-2016, 17:20
Dla mnie to jedynie może być zamach na inteligencję Polaków :P Bo tylko złamań "BHP" dokonano, że wiele nie trzeba było do wypadku.

Napoleon7
09-09-2016, 17:37
@ Ciekawe jest to co mówi na końcu o ludziach dobrych i złych @
Dokładnie. A ponieważ on uważa się zapewne za "dobrego" to znaczy, że w zamach WIERZY. I znów ponowię moje pytania - jak można wierzyć w coś, co jest absolutnie nieprawdopodobne? Dlatego obawiam się władzy PiS, bo to jest władza nieracjonalna, która opiera się na poparciu mającym nieracjonalne źródło. A tam gdzie nie ma podejścia racjonalnego do rzeczywistych spraw może zdarzyć się wszystko, także to najgorsze, które normalnie nie miałoby racji bytu.

Presidente
09-09-2016, 17:51
Gdyby w filmie odpuścili sobie tezę o zamachu i pokazali głównie kłamstwa medialne wiadomej strony to mogli by na tym sporo ugrać. A tak lansując dalej zamach strzelają sobie w stopę. No chyba, że ma to pomóc jeszcze bardziej konsolidować ich własny elektorat. Magia kina raczej nie zadziała tak, że jakaś spora liczba osób przekona się do zamachu. Chociaż...

Volomir
09-09-2016, 18:01
Tylko co z tego, skoro jak wszyscy mający więcej niż 5 szarych komórek przyznają, film jest słaby pod każdym względem? Od aktorstwa, przez montaż, po reżyserię na fabule kończąc. Z kupy bata nie ukręcisz ;)

Napoleon7
09-09-2016, 18:18
@ Gdyby w filmie odpuścili sobie tezę o zamachu i pokazali głównie kłamstwa medialne wiadomej strony...@
Jakie "kłamstwa" i jakiej "strony"?

Presidente
09-09-2016, 18:56
Chociażby o pijanym Błasiku, przymuszanie do lądowaniu, zamiana ciał - takie dość podstawowe

Tylko co z tego, skoro jak wszyscy mający więcej niż 5 szarych komórek przyznają, film jest słaby pod każdym względem? Od aktorstwa, przez montaż, po reżyserię na fabule kończąc. Z kupy bata nie ukręcisz http://forum.totalwar.org.pl/images/smilies/icon_wink.gif
No właśnie filmu jeszcze nie oglądałem ale podejrzewam, że może być niezły gniot. Nadal jednak uważam, że magia ekranu może zrobić swoje

PaskudnyPludrak
09-09-2016, 19:28
Chociażby o pijanym Błasiku, przymuszanie do lądowaniu, zamiana ciał - takie dość podstawowe

Pijanego Błasika, i przymuszanie do lądowania wymyślili bracia Rosjanie z MAK'u, a nie PO, niektórzy politycy PO to powtarzali(szczególnie ci najbardziej kontrowersyjni Palikot czy Niesiołowski,Kutz) i tyle, ale w oficjalnym raporcie komisji Millera, a później Laska nie było nic o pijanym Błasiku(wręcz przeciwnie, poddawano w wątpliwość te konkretnie ustalenie MAK'u) i przymuszaniu do lądowania.

Napoleon7
09-09-2016, 23:22
Pijany (czy raczej wstawiony) gen. Błasik to była hipoteza (zasugerowana choćby przez Rosjan). Którą brało się pod uwagę tak samo jak ew. zamach (to ostatnie sprawdza się bodajże standardowo przy każdej katastrofie). Co do przymuszenia do lądowania, to nikt nie jest tego w stanie sprawdzić. Ale taka hipoteza też istnieje (raport jej nie zawierał bo żadnych dowodów nie było) i trzeba ją brać poważnie jeżeli weźmie się pod uwagę wcześniejszy incydent w Gruzji. Ale nikt poważny nie zarzuca L. Kaczyńskiemu doprowadzenie do katastrofy. Nie dlatego, że jest to niemożliwe (bo jest możliwe jak najbardziej) ale dlatego, że nie można tego zweryfikować w 100 procentach. Więc powtórzę pytania o jakie "kłamstwa" ci chodziło i której strony.

Pampa
12-09-2016, 15:19
Masz jeszcze jedno kłamstwo do obalenia na temat ciał Napoleonie. Ciekawy jestem. :)

Napoleon7
12-09-2016, 16:13
Jakie "kłamstwo na temat ciał" (bo ja takowego nie znam)? I niby w jaki sposób owe "kłamstwo" miałoby popierać tezę o zamachu?

Presidente
12-09-2016, 16:16
Jakie "kłamstwo na temat ciał" (bo ja takowego nie znam)?
No nie wiem... może to jak pani premier mówiła, że wszystko jest gites, wszystko potwierdzone?

I niby w jaki sposób owe "kłamstwo" miałoby popierać tezę o zamachu?
Ktoś twierdził, że to kłamstwo popiera tezę o zamachu? ;)

Napoleon7
12-09-2016, 18:36
Presidente - mam wątpliwości czy wiesz o czym piszesz. Czy chodzi Ci o pomyłki w identyfikacji ciał? A Ty wiesz jak wyglądała ta katastrofa? Samolot wywróciło na grzbiet i przez jakiś czas szorował on grzbietem po ziemi dosłownie wcierając w nią szczątki ludzi. Zwłoki były pokawałkowane i porozrzucane. Niektóre wręcz roztarte na miazgę. To trzeba było pozbierać i przebadać by zidentyfikować. w sytuacji, gdy wszyscy oczekiwali na jak najszybszą identyfikację. Kopacz siedziała tam całymi dniami starając się zrobić to jak najlepiej. Nie wiem czy wytrzymałbyś sam widok tej jatki a tu mędrkujesz.
Poza tym podstawowy wątek dyskusji sprowadza się do tego czy to był zamach. Teza absurdalna ale została ona postawiona i funkcjonuje. Identyfikacja zwłok nie ma z tym nic wspólnego. W normalnych warunkach identyfikacja mogłaby trwać i pół roku lub nawet dłużej. Tu nie było mowy by trwało to tak długo.
Więc wybacz, ale to co piszesz jest i nieuczciwe wobec Kopacz która odstawiła kawał roboty i wykazała wyjątkowy hart i nie na temat w kontekście głównego wątku dyskusji.

sadam86
12-09-2016, 18:44
Pampa daj pkt za spam, ale nie mogę się powstrzymać xD

Napoleon7 Ty przypadkiem nie nazywasz się Tusk??

Presidente
12-09-2016, 18:52
Presidente - mam wątpliwości czy wiesz o czym piszesz. Czy chodzi Ci o pomyłki w identyfikacji ciał? A Ty wiesz jak wyglądała ta katastrofa? Samolot wywróciło na grzbiet i przez jakiś czas szorował on grzbietem po ziemi dosłownie wcierając w nią szczątki ludzi. Zwłoki były pokawałkowane i porozrzucane. Niektóre wręcz roztarte na miazgę. To trzeba było pozbierać i przebadać by zidentyfikować. w sytuacji, gdy wszyscy oczekiwali na jak najszybszą identyfikację. Kopacz siedziała tam całymi dniami starając się zrobić to jak najlepiej. Nie wiem czy wytrzymałbyś sam widok tej jatki a tu mędrkujesz.
Poza tym podstawowy wątek dyskusji sprowadza się do tego czy to był zamach. Teza absurdalna ale została ona postawiona i funkcjonuje. Identyfikacja zwłok nie ma z tym nic wspólnego. W normalnych warunkach identyfikacja mogłaby trwać i pół roku lub nawet dłużej. Tu nie było mowy by trwało to tak długo.
Więc wybacz, ale to co piszesz jest i nieuczciwe wobec Kopacz która odstawiła kawał roboty i wykazała wyjątkowy hart i nie na temat w kontekście głównego wątku dyskusji.
I co z tego że wykazała wyjątkowy hart? Mam jej lizaka w nagrodę za to dać?
Jak mówiła, że wszystko jest w porządku, że plotki o zamianie ciał to bzdury a okazało się, że tak nie jest to jak mam to inaczej nazwać jak nie kłamstwem? Jeszcze sobie ugrywali kapitalik polityczny, że ten kto mówi o zamianie ciał to w ogóle nie ma współczucia do ofiar...
A skoro jest związane ze Smoleńskiem to chyba mieści się w kontekście dyskusji, nie? Jak twierdzisz inaczej to jest opcja zgłoszenia offtopu...

Napoleon7
12-09-2016, 19:04
Ile było pomyłek? I czy dotyczyły całych ciał (bo większość była w kawałkach). Zważ też na to, że rodziny ofiar też są podzielone - pretensje mają te o zapatrywaniach bliskich PiS. Pozostałe pretensji nie mają, zastrzeżeń nie zgłaszają. Przypadek?
A pisząc, że temat identyfikacji ciał nie mieści się w głównym wątki dyskusji miałem na myśli to, że rozmawialiśmy o czymś zupełnie innym. Wrzuciłeś ten wątek ni stąd ni zowąd. Sugerując (posługiwałeś się półsłówkami i niedomówieniami) - tak to przynajmniej odebrałem - że jest tu jakiś związek z przyczynami katastrofy. Co w moim przekonaniu jest absurdem. I stąd me uwagi.

Nezahualcoyotl
12-09-2016, 19:08

Fakt pięknie odkręcała swoje poprzednie wersje którymi się z nami wszystkimi dzieliła:

KUZlMa7gGLY

Jest jeszcze kilka kłamstw smoleńskich:
http://www.bibula.com/?p=61874
http://www.bliskopolski.pl/katastrofa-smolenska/klamstwa/

marko1805
12-09-2016, 19:59
Załoga (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/zaloga/) nie znała rosyjskiego i nie rozumiała komend wieży.
Piloci Tu-154M znali ten język doskonale, ponieważ do niedawna był obowiązkowy w polskim lotnictwie wojskowym. Kpt. Arkadiusz Protasiuk (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/arkadiusz-protasiuk/) miał za sobą 30 lotów do Rosji i na Ukrainę.
Nie prawda, w sposób biegły certyfikowany umożliwiający kontakt z wieżą kontrolną władał jedynie Protasiuk.

Gen. Andrzej Błasik (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/andrzej-blasik/) był w kokpicie tupolewa w ostatnich minutach lotu.
Tej wrzutki dokonał osobiście Edmund Klich (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/edmund-klich/) (program TVN (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/tvn/) „Teraz My” z 24 maja 2010 roku). „Polski akredytowany” później też bronił tego kłamstwa (Radio TOK FM, 13 stycznia 2012 roku), nawet po obaleniu go przez krakowskich biegłych sądowych dzięki analizie nagrań. Głos, przypisywany wcześniej generałowi (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/general/), należał do II pilota, majora (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/major/)Roberta Grzywny (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/robert-grzywna/).
Zgodnie z ostatnia analizą w kokpicie była osoba trzecia ,czy to był Błasik to inna sprawa,ale faktem jest, iż nie zachowano sterylności kokpitu.

„Podczas przygotowań do lotu i podczas jego trwania popełniano błąd za błędem. Mam na myśli choćby przypadkowo dobraną załogę (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/zaloga/).(…) To tak, jakby dziecko posadzić za sterami. Zdecydowanie, to my bardziej przyczyniliśmy się do tej katastrofy” – mówił Wojciech Łuczak, „ekspert” lotniczy („Super Ekspres”, 13 stycznia 2011 roku).
Załoga (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/zaloga/) nie popełniła żadnych błędów i do ostatnich chwil działała w najwyższym stopniu profesjonalnie, a kpt. (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/kapitan/)Arkadiusz Protasiuk (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/arkadiusz-protasiuk/) wykazał się wręcz mistrzostwem, gdy uniknął uderzenia w zbocze doliny przed lotniskiem, na które naprowadziła samolot wieża w Smoleńsku (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/smolensk/). Kpt. Arkadiusz Protasiuk (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/arkadiusz-protasiuk/) i mjr (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/major/)Robert Grzywna (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/robert-grzywna/) należeli do najlepszych. Wystarczy powiedzieć, że dowódca miał wylatane ponad 3,5 tys. godzin (!), a drugi pilot niemal 2 tys. Byli zgrani i doskonale się rozumieli – odbyli wcześniej wspólnie kilkadziesiąt lotów, w tym wyczynowy powrót z Haiti nad Atlantykiem z uszkodzonym autopilotem, kiedy przez 14 godzin, z trzema międzylądowaniami, prowadzili samolot ręcznie. Zobacz więcej: Źle wyszkolona załoga (http://www.bliskopolski.pl/katastrofa-smolenska/klamstwa/zle-wyszkolona-zaloga/).
Załoga popełniła mnóstwo błędów od źle odczytywanych przyrządów poprzez zbyt późne odejście na ignorowaniu ostrzeżenie o zbliżającej się ziemi
3,5 tys godzin wylatanych zaledwie !!!!!!!!!!!!! Najlepsi piloci tego pułku sami dawno zrezygnowali lub zostali do tego zmuszeni. Protasiuk w porównaniu z nimi dopiero sie uczył.
Przykładowo pilot Air Force One który zaczyna latać samolotem prezydenckim ma średnio 8-10 tyś nalotu drugi pilot i nawigator 5-6 tyś godzin

Ps. 3,5 tys godzin to ogólny nalot Protasiuka. Na Tu 154 miał 2,9 godzin w tym jako dowódca 455 godz. No jeśli to ma być dużo, ech szkoda gadać
No i ten tekst o uniknięciu uderzenia w zbocze doliny :wall:
Ogólnie poziom autora tego artykułu żenujący.

Nie było trotylu na wraku tupolewa.
Za artykuł „Trotyl na wraku tupolewa”, jego autor Cezary Gmyz (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/cezary-gmyz/) został zwolniony z dziennika Rzeczpospolita (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/dziennik-rzeczpospolita/). Główne zarzuty wobec dziennikarza mówiły, że wyciągnął pochopne wnioski zawierzając informatorom, a nie mając żadnego potwierdzenia. Tymczasem prokuratorzy nie zdementowali pogłosek na temat trotylu, a nawet prokurator generalny dzień wcześniej w rozmowie z naczelnym dziennika Rzeczpospolita (http://www.bliskopolski.pl/leksykon/dziennik-rzeczpospolita/) upewnił go o prawdziwości informacji. Także próbki rzeczy jednej z ofiar katastrofy, dzięki staraniom rodziny zbadane w USA wykazały obecność trotylu. Urządzenia, którymi w badaniach wraku posługiwali się śledczy również wykazały obecność trotylu. Zobacz więcej:Trotyl na wraku tupolewa (http://www.bliskopolski.pl/katastrofa-smolenska/watpliwosci/trotyl-na-wraku/).

Wykryto śladowe ilości trotylu to fakt, niemniej czemu nie wspomniani, iz ten samolot wielokrotnie przewoził zarówno wojskowych jak i broń stąd możliwość jego obecności.
To tak kilka uwag po pobieżnym przeczytaniu tego pseudo artykuliku , autor ma dość mgliste pojecie o czym pisze. Gratuluje osobom korzystającym z tego typu źródeł.

Napoleon7
13-09-2016, 08:55
Co tu więcej dodać? Tak to jest jeżeli ktoś formułuje opinie opierając się na propagandowych tekstach zamieszczanych w sieci a negując oficjalne dokumenty. To jest zresztą jedna z zasad propagandy. W tym przypadku z góry wiadomo, że rzetelne informacje zawierać będą oficjalne dokumenty. Media mogą je co najwyżej powtarzać - same przecież niczego nie wymyślą. Tymczasem oficjalne informacje będą podawane w sposób merytoryczny, niekoniecznie "atrakcyjny" z punktu widzenia mediów i zrozumiały dla zwykłego czytelnika. Jeżeli więc chce się przekazać opinii publicznej wersje inną, nie mająca nic wspólnego z prawdą, to wystarczy zarzucić sieć absurdalnymi komentarzami i opiniami. Tu nawet nie trzeba zorganizowanej akcji, bo zwolenników spiskowej teorii dziejów (czyli z punktu widzenia zainteresowanych puszczeniem w obieg kłamliwej wersji "pożytecznych idiotów") jest wielu - trzeba ich tylko zachęcić. I potem ludzie czytają takie bzdury myśląc, że może coś w nich jest.

A co do ciał... Ostatnio przeczytałem, że prokuratura planuje kolejne ekshumacje. W sumie są podejrzenia co do 6 ciał, że zostały pochowane nie pod swoimi nazwiskami. Powtórzę - są podejrzenia. Wiem, o 6 za dużo. Co nie zmienia faktu, że przy takiej katastrofie i takim tempie identyfikacji nie świadczy to o tym, że ktoś tu się nie starał.

marko1805
13-09-2016, 09:31
Tuz po pogrzebach ofiar utkwiła mi wypowiedź jednej z osób , bodajże polskiego patologa ,który opisywał straszliwy bałagan i pospiech jaki towarzyszył identyfikacji zwłok. Na końcu wypowiedzi stwierdził iz będzie bardzo zdzwony jeśli nie doszło do pomyłek w identyfikacji. Czas pokazał, iż miał racje. Pamiętam również naciski pewnych środowisk na jak najszybsze sprowadzenie ciał do Polski i to są skutki tego pospiechu.
Nawiasem, po tragedii holenderskiego samolotu zestrzelonego nad Ukrainą identyfikacja ostatnich zwłok nastąpiła podajże 3 miesiące lub nawet później od dostarczenia ich do Holandii.

W najbliższych dniach podobno ma zostać upubliczniony przez Macierewicza i Waszczykowskiego zestaw materiałów( pewnie starannie wyselekcjonowany) mający w poważny sposób obciążać rząd PO. Jestem bardzo ciekawy tego materiału.

chochlik20
14-09-2016, 10:09
Są chętni?
Nie ma.
I wcale się nie dziwię.

http://bi.gazeta.pl/im/1e/a9/13/z20619038Q,Lasy-Panstwowe-kupily-35-statuetek-z-prezydencka-p.jpg

Ostatnio w moim uroczym mieście rozgorzała dyskusja na temat powyższej figurki. Cena detaliczna - 60 zł (można by rzecz okazji i przecena w jednym).
W 2012 lub 2013r. (nie wiem skąd rozbieżność w dacie) MOSiR (Czemu wypadło na nich? O to jest pytanie.) Zakupił 60 figurek, z których pozostało 58, bo 2 znikły w tajemniczych okolicznościach. W sumie za 4 tys. zakupiono łącznie 100 takich figurek, które można nabyć w CIT - Centrum Informacji Turystycznej.

Posła Suskiego (notabene jeden z pomysłodawców postawienia tego czegoś) w ogóle mało one obchodzą:
- Prawdę mówiąc, nawet nie słyszałem, że są w handlu takie figurki. To jakaś inicjatywa prywatna. Komitet po zakończeniu budowy pomnika i rozliczeniu wydatków uległ rozwiązaniu. Pocztówki z pomnikiem też są sprzedawane, nie ma zakazu. Kiedyś nawet zastanawialiśmy się nad prawami autorskimi do wizerunku, ale wykładnia prawa jest taka, że wszystko to, co stoi w przestrzeni publicznej, nie jest objęte prawami autorskimi, więc każdy obywatel może dowolnie korzystać - komentuje Suski.

- Jeśli ktoś wpadł na taki pomysł, to fajnie. Skoro figurki się nie sprzedają, widocznie jakaś słaba promocja, choć nie widziałem ich, nie wiem, czy są udane - podsumowuje Suski.
http://radom.wyborcza.pl/radom/1,48201,20625122,dlaczego-nie-sprzedaja-sie-statuetki-pary-prezydenckiej.html#ixzz4KDcmxBq1

Sprawa figurek znów powróciła, bo zakupiła je Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych. Mają one promować miasta...
Cena w detalu - 55zł.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20689444,lasy-panstwowe-w-radomiu-beda-rozdawac-figurki-pary-prezydenckiej.html#Czolka3Img

Moje miasto to zaiste stan umysłu skoro za jego promocję bierze się MOSiR i Lasy Państwowe...

Z tymi figurkami jest, jak z pomnikiem betonowego tupolewa:

http://d.wpimg.pl/1060370266-2036648251/tupolew-beton-pomnik.jpg

Stoi zapomniany aż się o nim przypomni, aby zbić kapitał wyborczy i pomaszerować.

Bronti
15-09-2016, 09:35
http://www.tvp.info/26938232/nowe-dokumenty-ws-katastrofy-smolenskiej-technicy-nie-badali-zadnych-szczatkow

Gazeta Polska - trochę mam opory żeby podpierać jakieś tezy taki źródłem ale sama informacja na tyle ciekawa, że warto się chociaż z nią zapoznać

Napoleon7
15-09-2016, 09:58
Rzecz w tym, że ani Ty ani ja nie znamy się na katastrofach lotniczych. Przy ich badaniu obowiązują takie czy inne procedury o których nie mamy pojęcia. Zapewne autorzy oficjalnego raportu skomentują te "sensacje" i skończy się tak jak z artykułem o trotylu w Rzeczpospolitej. Ale tu nie chodzi o to by się skończyło tylko by puścić w świat newsa i narobić szumu medialnego. Bo wielu ludzi przeczyta tę informację a wyjaśnienia już niekoniecznie. I tak to działa. To jest czysta zagrywka propagandowa a nie próba wyjaśnienia czegokolwiek.

Bronti
15-09-2016, 10:50
Rzecz w tym, że ani Ty ani ja nie znamy się na katastrofach lotniczych. Przy ich badaniu obowiązują takie czy inne procedury o których nie mamy pojęcia

Czy trzeba być ekspertem od katastrof lotniczych żeby wyciągnąć wniosek, że przez 6 lat śledztwo jest prowadzone delikatnie mówiąc nieudolnie?
PO swoją niekompetencją dostarcza mnóstwo politycznej amunicji PiSowi, której ten bez żadnych oporów używa...

Chyba tylko w Kraju Nadwiślańskim można było zrobić taką farsę ze śmierci 96 osób...

A winna jest temu zarówno PO jak i PiS przez które mamy dziś Polskę podzieloną na zajadle się zwalczających Hutsi i Hutu

chochlik20
15-09-2016, 11:18
Czy trzeba być ekspertem od katastrof lotniczych żeby wyciągnąć wniosek, że przez 6 lat śledztwo jest prowadzone delikatnie mówiąc nieudolnie?
PO swoją niekompetencją dostarcza mnóstwo politycznej amunicji PiSowi, której ten bez żadnych oporów używa...

PiS nie potrzebował żadnej amunicji, bo od samego początku kreował jedyną, słuszną w ich przekonaniu wersję, że to Rosjanie wraz z Tuskiem "zamordowali" Lecha Kaczyńskiego. Nie osoby, które leciały tym samolotem, ale tylko tą jedną konkretną osobę(!). Od samego początku wymyślali, konfabulowali oraz tworzyli własne dowody czy też ekspertów, nie mówiąc już o próbie włączenia amerykańskich instytucji, które rzekomo miały potwierdzać ich słowa. Doszli do władzy to z oficjalnej strony zniknął raport sporządzony przez Laska i Millera. Uważasz czemu to miało służyć?
Teraz pojawiają się rzekomo prawdziwe, nowe dowody, które mają potwierdzać teorie Macierewicza. Pewnie takich, jak te powyżej będzie jeszcze dużo więcej i pojawią się akurat w odpowiednim czasie i momencie.
Skoro zaś twierdzisz, że nie trzeba być ekspertem od katastrof lotniczych (podobne założenia przyjął PiS) to skąd możesz wiedzieć, że śledztwo było prowadzone nieudolnie?

Presidente
15-09-2016, 12:11
Rzecz w tym, że ani Ty ani ja nie znamy się na katastrofach lotniczych. Przy ich badaniu obowiązują takie czy inne procedury o których nie mamy pojęcia. Zapewne autorzy oficjalnego raportu skomentują te "sensacje" i skończy się tak jak z artykułem o trotylu w Rzeczpospolitej. Ale tu nie chodzi o to by się skończyło tylko by puścić w świat newsa i narobić szumu medialnego. Bo wielu ludzi przeczyta tę informację a wyjaśnienia już niekoniecznie. I tak to działa. To jest czysta zagrywka propagandowa a nie próba wyjaśnienia czegokolwiek.
Czyli PO i jej medialne zaplecze mogło robić szum, ale PiS już tego nie może? ;)

marko1805
15-09-2016, 12:35
Jaki szum? Był raport i tyle. Jedyny jak to ładnie nazwałeś szum to obalanie kolejnych tez Macierewicza przez Laska.
Szum to ciągle robi PIS, mieliśmy mgłę wybuchy mniejsze i większe, ciągłe robienie ludziom wody z mózgu, widać to wyraźnie po linkach podanych przez zajaca. Ja ciągle czekam na dowody na wybuchy których nie ma !!!!!!!!!!!!! Tymczasem grupa darmozjadów siedzi pierdzi w stołki i bierze za to niezłą kaskę.Przykładem obecna konferencja która jest pitoleniem o niczym. Co te dziadki do tej pory robiły ? Tam nie ma ani jednego eksperta z doświadczeniem w badaniu wypadków lotniczych. Ten cały Taylor zdaje sie nie był członkiem AAIB. Zespołem technicznym kieruje specjalista od wytrzymałości betonu a lotniczym architekt super.

Ps. No i po konferencji. Ciekawe czemu nie można było zadawać pytań:hmm:. Czyżby bano się iż na sali jest ktoś kto ma pojecie o tym co przedstawiła pseudo komisja i padłyby niewygodne pytania które zburzyłby ogólny obraz?
Ciekawe nic nie było o wybuchach, eksplozjach ! Mamy postęp? Czyżby zrezygnowano z tego elementu na rzecz usterki? Myślę, iż wszystko wyjaśni się w kolejnym odcinku tego pasjonującego serialu.

Bartolomeo
15-09-2016, 13:53
@Wonsz, a jednak wysyłają uczniów na ten film
http://natemat.pl/189941,starostwo-w-jarocinie-kupilo-bilety-na-smolensk-dla-uczniow-bo-to-film-o-najnowszej-historii-polski

chochlik20
15-09-2016, 15:35
Ciekawe nic nie było o wybuchach, eksplozjach ! Mamy postęp? Czyżby zrezygnowano z tego elementu na rzecz usterki? Myślę, iż wszystko wyjaśni się w kolejnym odcinku tego pasjonującego serialu.
Kolejny odcinek może być dużo ciekawszy ;)

- Dotarły do mnie wieści, że komisja zamierza zakupić nowego tupolewa w Czechach i dokonać następującego eksperymentu: rozpędzić go do olbrzymiej prędkości i zderzyć z samochodem (http://moto.pl/MotoPL/0,0.html), który również pędzi, a na dachu tego samochodu umieszczona będzie brzoza - mówił dziennikarz w programie "Tak jest" w TVN24 (http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/pawel-deresz-w-tak-jest-o-podkomisji-smolenskiej,676251.html) . Jego żona, Jolanta Szymanek-Deresz (http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,114916.html?tag=Jolanta+Szymanek-Deresz), zginęła w katastrofie smoleńskiej (http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,114916.html?tag=katastrofa+smole%F1ska).
Doniesienia o planowanym eksperymencie są jednak nieoficjalne - podkomisja Antoniego Macierewicza jak dotąd nie potwierdziła, że miałby się on rzeczywiście miałby odbyć.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,20694844,kupia-tupolewa-rozpedza-go-i-zderza-z-brzoza-ta-plotka.html

Napoleon7
15-09-2016, 20:47
@ Czy trzeba być ekspertem od katastrof lotniczych żeby wyciągnąć wniosek, że przez 6 lat śledztwo jest prowadzone delikatnie mówiąc nieudolnie? @
Aby tak stwierdzić to nawet nie można być ekspertem od katastrof lotniczych! Bo eksperci uważają, że śledztwo rządowe prowadzone było optymalnie a jego wyniki są rzetelne.

@ Chyba tylko w Kraju Nadwiślańskim można było zrobić taką farsę ze śmierci 96 osób...@
Użycie zwrotu "Kraj Nadwiślański" jest tu wysoce obraźliwe - nie wiem czy masz tego świadomość. Z resztą mógłbym się zgodzić, choć na świecie dzieje się mnóstwo równie idiotycznych rzeczy jak np. śledztwo smoleńskie prowadzone przez Macierewicza, zmieniające całą tą historię w farsę.

@ PO swoją niekompetencją dostarcza mnóstwo politycznej amunicji PiSowi, której ten bez żadnych oporów używa...@
Jeszcze raz sugerowałbym jednoznacznie stwierdzić gdzie w przypadku omawianej historii widać jakieś "niekompetencje PO"? Katastrofa wydarzyła się na obcym terytorium, więc w postępowaniu dowodowym musieliśmy współpracować z Rosjanami. Wraku nie wydali oni ani poprzedniemu rządowi ani obecnemu (choć PiS się przecież zastrzegał, że po zdobyciu władzy wrak zaraz odbierze). Zaszło jedynie kilka pomyłek przy identyfikacji zwłok, co jest godne ubolewania ale spowodowane było niesamowitym pośpiechem - na co naciskała i opinia publiczna i media i ówczesna opozycja. Więc?

A co do dzielenia.... Wybacz, ale wina w 99,9 % leży po stronie PiS. W historii III RP NIKT jeszcze w tak agresywny i obraźliwy a także kłamliwy sposób nie wyrażał się o przeciwnikach politycznych i nikt, żadna partia, nie budowała swego elektoratu na negatywnych emocjach (czyli po prostu na nienawiści). To robi PiS i skutki społeczne są aż nadto widoczne. Ale tu jest tylko JEDEN winny.

@ Czyli PO i jej medialne zaplecze mogło robić szum, ale PiS już tego nie może? @
???!!! Przecież PiS szum robi CAŁY CZAS! Od 2010 roku. W kwestii katastrofy to nawet bym powiedział, że nie robi nic innego. Także teraz, gdy rządzi (bo przecież nie o wyjaśnienie czegokolwiek tu chodzi - wszystko dawno jest jasne). A co do PO lub innych ugrupowań to byłbym wdzięczny za wskazanie gdzie robią oni "szum"? Bo nie zauważyłem.

@ Myślę, iż wszystko wyjaśni się w kolejnym odcinku tego pasjonującego serialu.@
Naiwny jesteś. Nic się nie wyjaśni bo tu nie o wyjaśnienie chodzi tylko o szum medialny. Wątek katastrofy kręcony będzie tak długo jak się da.

Bronti
15-09-2016, 22:06
Skoro zaś twierdzisz, że nie trzeba być ekspertem od katastrof lotniczych (podobne założenia przyjął PiS) to skąd możesz wiedzieć, że śledztwo było prowadzone nieudolnie?

Serio pytasz czy kpisz sobie ze mnie i z logiki?

Przekopanie ziemi metr w głąb, chaos przy identyfikacji zwłok i wiele innych przykładów na nieudolność, mataczenie oraz zwyczajne kłamstwa.

Informacja z dziś - http://www.tvp.info/26958420/rosjanie-ukryli-czesc-faktow-ws-katastrofy-smolenskiej

I tak od 6 lat... Ciągle jakieś półprawdy, mity, przypuszczenia, założenia.. zero dowodów

Ależ na Kremlu muszą mieć ubaw jak widzą co u nas się dzieje w tej sprawie

Użycie zwrotu "Kraj Nadwiślański" jest tu wysoce obraźliwe - nie wiem czy masz tego świadomość.

Absolutną... :)

EvilDoom
16-09-2016, 05:13
Jeśli Napoleon uważa, że to śledztwo było prowadzone optymalnie, to aż strach zapytać jak wygląda nieudolnie prowadzone:D Pomylenie ciał dyskwalifikuje całkowicie rząd PO. Do dziś pamiętam jak Kopacz leciała do Rosji, żeby przypilnować badania zwłok. A później łgała, że wszystko zostało sprawdzone przez polskich lekarzy. W każdym normalnym kraju po wyjściu na jaw takiej sytuacji wyleciałaby na zbity pysk z rządku. Za PO dostała w nagrodę w postaci laski marszałkowskiej.

Napoleon7
16-09-2016, 07:20
@ Absolutną... :) @
Co znaczy, że wyraziłeś się obraźliwie o swoim państwie. A uśmieszek świadczy także o chamstwie z twojej strony, co przykro mi pisać.

@ Jeśli Napoleon uważa, że to śledztwo było prowadzone optymalnie... @
Przede wszystkim sugeruję byś zaglądnął do słownika i przeczytał co znaczy słowo "optymalny". Do katastrofy doszło nie na terenie Polski. I czy się nam to podoba czy nie jej przyczyny wyjaśniać trzeba było wspólnie z Rosjanami. I uzależnione było mniej lub bardziej od ich dobrej woli. Pomimo to jednak raport oficjalny jednoznacznie określił przyczyny katastrofy. Pozostało niewyjaśnionych kilka kwestii (np. kto był w kokpicie tudzież jakie były naciski na załogę by lądować) na pewno jednak można wykluczyć zamach lub celowe działanie mające do wypadku doprowadzić.
A nieprawidłowości dotyczyły spraw na wyjaśnienie przyczyn katastrofy wpływu nie mających (bo kwestia identyfikacji zwłok na to wpływu nie ma). Przy czym spowodowane były naciskami na jak najszybsze sprowadzenie zwłok do kraju - opóźnienia też byłyby krytykowane.

@ I tak od 6 lat... Ciągle jakieś półprawdy, mity, przypuszczenia, założenia.. zero dowodów@
Tyle, że to się dzieje z przyczyn politycznych. I takie czy inne wyjaśnienie katastrofy nie ma z tym nic wspólnego - PiS i tak robiłby to co robi. Jedna sprawa z drugą nie ma tu nic wspólnego. I to jest w tym najbardziej haniebne.

chochlik20
16-09-2016, 07:55
Serio pytasz czy kpisz sobie ze mnie i z logiki?

Przekopanie ziemi metr w głąb, chaos przy identyfikacji zwłok i wiele innych przykładów na nieudolność, mataczenie oraz zwyczajne kłamstwa.

Informacja z dziś - http://www.tvp.info/26958420/rosjanie-ukryli-czesc-faktow-ws-katastrofy-smolenskiej

I tak od 6 lat... Ciągle jakieś półprawdy, mity, przypuszczenia, założenia.. zero dowodów

Ależ na Kremlu muszą mieć ubaw jak widzą co u nas się dzieje w tej sprawie

Najwidoczniej kpię skoro pytasz.

A, czego oczekujesz przy identyfikacji zwłok skoro ciała ofiar były rozczłonkowane? Skoro zaczęło się naleganie, aby sprowadzić ciała do Polski to chaos był nie do uniknięcia.
Mity, jakie masz? Bo takie coś to znajduję jedynie u PiS-u.
Przypuszczenia - dziwisz się? Najważniejszy dowód ciągle jest w Rosji, a PiS-owi jakby nie patrzeć jest to na rękę. Bo nie słyszę ze strony ministra MSZ, aby rozdzierał szaty i żądał jego zwrotu.
Zero dowodów? Czarne skrzynki to nie dowód? :eek:

marko1805
16-09-2016, 09:51
Tak sobie czytam tą Waszą dyskusję i nachodzi mnie kilka refleksji.
Po pierwsze co do ciał już pisałem, błędy i całe zamieszanie spowodowane były częściowo przez naciski ówczesnej opozycji w tym rodzin prominentnych działaczy, którzy zginęli w Spoleńsku.
Współpraca ze stroną rosyjska szła dobrze przez pierwszy miesiąc co było wielokrotnie zaznaczane przez członków komisji badającej wypadek , później nastąpił zwrot co było podyktowane tym, iż strona rosyjska zdała sobie sprawę iz również ponosi sporą odpowiedzialność za to co sie wydarzyło, oraz tym co zaczęło się dziać w Polsce, a mianowicie wykorzystywania katastrofy do celów politycznych przez PIS.
Efektem tego był raport Anodiny , który ukazał się specjalnie zbyt szybko by odciągnąć odpowiedzialność od strony rosyjskiej. Co się dzieje w Polsce ? Ano następuje jazgot PIS-u i mediów prawicowych, że jak to Rosjanie już maja raport a Polacy jeszcze nie! Następstwem tego jest raport Milera który został przyparty do muru i jest zmuszany wydać spiesznie swa opinie. Szanowni państwo sami jesteśmy winni tego piekiełka które mamy do dnia dzisiejszego.
Wypadków lotniczych nigdy nie należny badać pospiesznie pod presja opinii publicznej. Takie spraw często ciągną sie latami. To tak pod kilku osób z tego forum.
Dla mnie ten raport jest spójny wyjaśnia sporo kwestii ,choć nie ukrywam, iz popełniono przy nim bardzo wiele błędów. Na pewno jest bardziej wiarygodny od pseudo komisji Macierewicza bo jak mam ufać ludziom ,którzy mówią o zamachu i wybuchach nie mając na to żadnych dowodów ani kwalifikacji a od początku próbują udowodnić na siłę jedynie słuszna tezę. Teraz najśmieszniejsze na ostatniej konferencji ci ludzie mówią iz nie zakładają żadnej tezy ,a słowa zamach unikają jak ognia. Powinno to dawać co niektórym do myślenia, mam przynajmniej cień takiej nadziei.

Bronti
16-09-2016, 11:49
Napoleon7 w temacie poświęconym Prawu i Sprawiedliwości narzekasz, że nikt nie używa w dyskusji z Tobą merytorycznych argumentów.

Możecie coś takiego poprawi Ci humor?

Doświadczenie nie ma najmniejszego sensu bo wbrew temu co bredzą Maciorowe Bajędy raport GKBWL dr. Laska stwierdza, ze to nie brzoza urwała tutce skrzydło, tylko siły aerodynamiczne.
Otóż po walnięciu w ową brzozę nastąpiło urwanie slotu i uszkodzenie konstrukcji siłowej skrzydła - konkretnie przedniego dźwigara który ugiął się do środka, prawdopodobnie ze strzałką
ugięcia około 30 cm (skrzydło Tu-154M ma konstrukcję dwudzwigarową, z kesonem pomiędzy nimi (zbiornik paliwa) i pracującym pokryciem - kolejna rzecz której rozmaite maciorkowe Bajędy nie wiedzą i symulują to skrzydło jako jeden blok metalu). Rzecz sama w sobie groźna, ale jeszcze nie tragiczna
- lądowały już samoloty którym ptaki przypalantowały w krawędź natarcia i wybijały większe dziury. Tutaj miała konsekwencje tragiczne bo piloci zorientowali się że coś nie gra i że są za nisko i otworzyli przepustnicę. Samolot (ciężki, pełen paliwa którego zabrał na lot w obie strony) który dotąd opadał z przeciążeniem około -0.5 g nagle został poderwany do góry, osiągając przeciążenie ponad 2,7 g. To spowodowało jeszcze większe ugięcie uszkodzonego dźwigara już osłabionego tym uszkodzeniem ( normalne obciążenie powierzchni nośnej Tu-154M przy normalnej masie startowej to ponad 460 kg/m2, tu było mniejsze, około 350 kg/m2 ale przy przeciążeniu 2,7g jak się łatwo domyślić zrobiło się prawie 3 razy tyle). W rezultacie dźwigar odkształcił się jeszcze bardziej i prawdopodobnie wyłamał co najmniej dwa lub trzy żebra. Skrzydło wygięło się ku dołowi,
utraciło profil aerodynamiczny i złamało. To spowodowało gwałtowną nierównowagę siły nośnej (strata prawie 1/3 skrzydła) i samolot rozpoczął beczkę, czyli obrót w kierunku właśnie złamanego płata. Jasnym jest wiec, że doświadczenie statyczne nie ma sensu. Nie występują siły aerodynamiczne i przeciążenia. Ci ludzie od Maciarewicza to wyjątkowi dyletanci. I do tego groźni.

;)

EvilDoom
16-09-2016, 15:43
Dyskusja tutaj nie ma sensu:D Jak komuś nie przeszkadza pomylenie zwłok i próbuje jeszcze to tłumaczyć to ręce opadają. Nie ma możliwości pomylenia zwłok jak się robi wszystkie badania odpowiednio. Naciski, szybkość ani to to gdzie wypadek by ł( mógłby być i w Kambodży). Już widzę jaka chryja byłaby w innym państwie gdyby się coś takiego zdarzyło. Napoleon Dokładnie:D Przecież to koleś z twojej ukochanej partii nazwał ten kraj (Ch..,D... i kamieni kupa). A na całej katastrofie wyszli Rosjanie, którzy rozgrywają Polaków, że aż miło:D

Napoleon7
16-09-2016, 18:42
Co do uwagi Brontiego…
Jest ona jak najbardziej merytoryczna, tylko że nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Pisałem bowiem o moich adwersarzach. Tymczasem to co napisał Bronti jest zgodne z tym co pisałem. Prosiłbym zauważyć, że na temat brzozy w szczególe się nie wypowiadałem a uszkodzenia o których wspominał Bronti powstały po uderzeniu w owo fatalne drzewo, co w uproszczeniu można ująć jako „uszkodzenie/urwanie fragmentu skrzydła przez brzozę”. Tak więc nie do końca rozumiem istotę wspomnianej wypowiedzi.
Natomiast co do samych przyczyn katastrofy to chciałbym przypomnieć moje stanowisko, że owo zderzenie z brzozą były skutkiem tego iż samolot zszedł zbyt nisko co miało katastrofalne skutki przy tej pogodzie która była i temu ukształtowaniu terenu (teren wznoszący się przed lotniskiem). I tu tkwią zasadnicze przyczyny katastrofy – zderzenie z brzozą było tylko tego następstwem.

@ Jak komuś nie przeszkadza pomylenie zwłok i próbuje jeszcze to tłumaczyć to ręce opadają. @

Zamiana zwłok zawsze przeszkadza. Szczególnie rodzinom (bo powiedzmy sobie szczerze, dla nas jest to pod względem emocjonalnym sprawa prawie obojętna).
Czy się to komuś podoba czy nie, błędy w tej kwestii były spowodowane pośpiechem. A ten naciskami by ofiary zostały zidentyfikowane jak najszybciej. Tak po prostu było. A w tej atmosferze trudno było naciskom nie ulec. To nie jest żadne „tłumaczenie” tylko stwierdzenie faktu. W obliczu którego zarzucanie ludziom badającym te zwłoki (w warunkach w których to się działo) nierzetelności, niekompetencji itd. jest po prostu nieprzyzwoite.
Temat dotyczy przyczyn katastrofy. Fakt pomyłek w identyfikacji zwłok ma się do niego nijak. I nie należy go łączyć z pracami oficjalnej komisji czy prowadzeniem śledztwa.

@ Nie ma możliwości pomylenia zwłok jak się robi wszystkie badania odpowiednio. @
Nieprawda. Pomylić można się zawsze, nawet gdy przy tego typu badaniach ma się więcej czasu i nie ma presji. Ludzie zawsze mogą się pomylić.

@ Już widzę jaka chryja byłaby w innym państwie gdyby się coś takiego zdarzyło. @
A u nas „chryi” nie ma? Przecież jest – nieustanna od 6 lat. Teraz trochę większa, bo ci którzy ją robią mają, jako rządzący, więcej możliwości. Czy byłaby w innym kraju taka sama? A czemu nie? Wszędzie są szaleńcy i głupcy tudzież ludzie naiwni albo mający inklinacje do spiskowej teorii dziejów. Polska nie ma na nich monopolu.

@ Przecież to koleś z twojej ukochanej partii nazwał ten kraj (Ch..,D... i kamieni kupa). @

Nie osądzaj innych według siebie. W tym przypadku nie uważaj, że inni do polityki podchodzą tak emocjonalnie jak Ty. PO jest dla mnie na obecne czasy partią optymalną (ze zrozumieniem tego słowa niektórzy mieli już problemy, więc proszę je zrozumieć jak należy, ewentualnie sprawdzić w słowniku), ale nie mam nic przeciw Nowoczesnej a nawet SLD (bo jakaś lewica też musi być a SLD wydaje się mimo wszystko rozsądniejsze niż Razem). Po prostu mam kryteria według których oceniam takie czy inne ugrupowanie i moja ocena bierze się nie z emocjonalnego podejścia tylko trzeźwej oceny rzeczywistości.
Nie przeinaczaj faktów. Sienkiewicz powiedział tak o programie inwestycyjnym stworzonym zresztą dość pośpiesznie chyba bardziej na użytek mediów, który nie miał prawa działać dobrze (paradoksalnie, nieco podobną postać ma plan Morawieckiego, jest tylko zakrojony na większą skalę). Uwaga ta nie dotyczyła państwa tylko rządowego programu.

@ A na całej katastrofie wyszli Rosjanie, którzy rozgrywają Polaków, że aż miło @
Znów błąd w rozumowaniu. Nie Rosjanie nas rozgrywają tylko my dajemy się rozgrywać. Dodajmy, z pełną premedytacją PiS. Które w celu zdobycia popularności i umocnienia swego elektoratu na to się godzi (w przeciwnym razie należałoby uznać, że PiS rządzą kompletnie nieodpowiedzialni idioci). Druga strona nie ma tu nic do gadania – to tak jak w sytuacji, gdy idzie na ciebie osiłek z bejsbolem. Próba dyskusji jest tu raczej niezbyt szczęśliwym pomysłem a najlepszym argumentem staje się własny kij bejsbolowy. Tyle, że wtedy mamy już nawalankę. Winę za nią ponosi jednak tylko jedna strona.
PiS zawsze politykę zagraniczną (na którą zresztą nie ma żadnego pomysłu) podporządkowywał polityce wewnętrznej sprowadzającej się do zdobycia jak najwięcej władzy. A że szkodzi to interesom kraju?! I co z tego? Daje korzyści polityczne PiS, co ma dla tej partii znacznie większe znaczenie.

PS. Mała uwaga nie na temat – forum zaczyna się permanentnie zawieszać. Coś niedobrego się dzieje, niekiedy trudno napisać post.

Gajusz Mariusz
21-09-2016, 21:49
Znalazłem na historykach. Polecam : http://kuprawdzie.pl/prawda-o-katastrofie-smolenskiej/

Archeoziele
24-09-2016, 11:58
Dyskusja tutaj nie ma sensu:D Jak komuś nie przeszkadza pomylenie zwłok i próbuje jeszcze to tłumaczyć to ręce opadają. Nie ma możliwości pomylenia zwłok jak się robi wszystkie badania odpowiednio.

Wiesz jak wyglądają zwłoki po takiej katastrofie? Ręka, noga mózg na ścianie. Musiałbyś każdy strzęp skóry czy jelita przebadać aby mieć 100% pewności, że w trumnie leży tylko i wyłącznie ten człowiek.