Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [PRZED PREMIERĄ] Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12

Scooter
08-08-2013, 10:17
Z jakiego moda , zapodaj link.

marko1805
08-08-2013, 10:25
A: Will Rome II be moddable and will you support modding?
B: Yes and yes though we are working on getting the game out just now, we hope eventually it will be as moddable as Shogun 2, which remains the most moddable game we’ve ever released. There will be a modding summit (although we are very busy at the moment but Craig keeps nagging everyone about dates)
Cały Lusted :lol: czytając niektóre jego wypowiedzi nie wiem czy śmiać się czy płakać.
Z drugiej jednak strony Shogun II to niewielki obszar gdzie toczy się się akcja i trudno tutaj wymyślić moderom coć nowego. Dużo większe pole do popisu daje tutaj Rome II,ale z tą możliwością modowania byłbym bardzo ostrożny i nie oczekiwał zbyt wiele. Zresztą ,najpierw pewnie czeka nas zalew DLC i może po roku lub dwóch cos tam będzie można więcej zmienić w grze. Może.

To akurat z Bello Mundi ,ale mnie osobiście specjalnie te nowe fajerwerki graficzne nie leżą.

kuroi
08-08-2013, 10:29
Dwie rzeczy, które bardzo mi się nie spodobały:

Can you exchange regions in diplomacy?
No this option has not returned as we have focused our efforts with diplomacy on war co-ordination and other new options such as non-aggression pacts and defensive alliances.

Oraz

Can Greek factions form leagues?
No, confederations can only be formed by barbarian factions.

zaś to:

Will Rome II be moddable and will you support modding?
Yes and yes though we are working on getting the game out just now, we hope eventually it will be as moddable as Shogun 2, which remains the most moddable game we’ve ever released. There will be a modding summit (although we are very busy at the moment but Craig keeps nagging everyone about dates).
Zakrawa o naprawdę kiepski żart.

legoras
08-08-2013, 10:47

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13006880 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?607913-MW-TW-Graphic-Enhancement&p=13006880&viewfull=1#post13006880)

A screen z Rzymianinami to z moda http://www.twcenter.net/forums/forumdis ... -%28DBM%29 (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?1975-De-Bello-Mundi-%28DBM%29)
A z Wojakami to "Third Age"

koniec offtopu ;]

VVeles
08-08-2013, 11:41
Dwie rzeczy, które bardzo mi się nie spodobały:
[quote]Can you exchange regions in diplomacy?
No this option has not returned as we have focused our efforts with diplomacy on war co-ordination and other new options such as non-aggression pacts and defensive alliances.

Oraz

[/quote:r0zahn5h]

Decyzja co do braku wymiany regionów (wlicza się w to możliwość kupienia prowincji lub podarowania jej sojusznikowi) jest bardzo dziwna. Nie rozumiem co im przeszkadza zostawienia dla gracza takiej możliwości. Co do braku lig greckich jest to poniekąd uzasadnione wielkością prowincji. Jeśli sojusze militarne będą wystarczająco trwałe, to myślę, że nie ma o co płakać.

Z innych ciekawych:

Was the siege of Salernum a representation of a minor settlement battle?
Yes, some minor settlement battles take place in the settlement, others with the settlement in the distance.

Ciekaw jestem od czego będzie zależeć który rodzaj bitwy będziemy toczyć. Swoją drogą obiecywali mniej bitew w miastach a ostatecznie dają de facto takie bitwy bez murów.

Are there different seasons on the campaign map and how are they implemented? Is there attrition on the campaign map?
I'm answering these two together as they are linked. Seasons do not make an appearance on the campaign map but are in battles. What we do have on the campaign map is a wide variety of different terrain from snow, deserts, deep sea to mountain passes. This is a good opportunity to talk about how this has changed for Rome II. Environmental attrition is taken for standing in a terrain type but also when moving through it otherwise you might be able to bypass some of it by using forced march. Siege attackers also take attrition. Siege defenders take attrition when besieged, unless they are in a settlement with a port that isn't blockaded. They will also hold out for twice as long.

Rozumiem, że to konsekwencja 1 tury na rok, ale nieustanna zima na północy? Już nic głupszego nie mogli wymyślić. Ciągłe lato było by lepsze.

Client states/satraps cannot be absorbed.

Szkoda.

Akarinos
08-08-2013, 12:15
Z innych ciekawych:

Yes, some minor settlement battles take place in the settlement, others with the settlement in the distance.

Ciekaw jestem od czego będzie zależeć który rodzaj bitwy będziemy toczyć. Swoją drogą obiecywali mniej bitew w miastach a ostatecznie dają de facto takie bitwy bez murów.

Czyli, jeżeli dobrze rozumiem będziemy prowadzić oblężenia nie tylko w stolicach prowincji, ale również w wybranych mniejszych miastach. Wydaje mi się, że będzie to zależeć od tego czy dana osada ma jakieś historyczne przesłanki ku temu, np. słynęła z doskonałej jakości murów itp.

VVeles wydaje mi się, że to nie będą bitwy w mieście bez murów tylko z miastem w tle.

towarzysz_pancerny
08-08-2013, 12:51
[quote]Nie lubie zbytniej precyzji w wyrażaniu myśli, jesli nie jest to mysl ścisła.

W każdym bądź razie, nie tak ścisła jak Twój umysł. ;p

Zasadniczo moj post jest własnie o tym, ze nie wiem na pewno o co chodzi Hetmanowi

Na szczęście Hetman wyraził się tak jasno i prosto, że my wiemy. I tu się z nim zgadzam. Instalowanie modów z workshopu steam jest bajecznie proste.[/quote:321pojdf]

Po pierwsze myśl ze masz prawo odpowiadać za innych jest "nawet mniej ścisła jak moje myślenie". Po drugie twój post jest najzwyczajniej w swiecie bezzasadnie złośliwy co sam uzasadnie sobie na własny użytek po swojemu. Po trzecie dziś konieczność reinstalu Shoguna po odinstalowaniu moda to słabe ułatwienie, co mogło ci umknąc w poscie który tak dobrze rozumiesz i w tym którego nie rozumiesz. Dobrze że dałes to ";p" co ulatwia mi rozumienie wypowiedzi ;p :lol:

Nie bede pisał jak do głupków bo nie mam celu pisac jak do głupków tylko dlatego, że kogos to nie wiedzieć czemu obraża, skoro do głupków przecież nie pisze. I to nie ulega tu wątpliwości.

Amrod
08-08-2013, 13:48
zaś to:

Yes and yes though we are working on getting the game out just now, we hope eventually it will be as moddable as Shogun 2, which remains the most moddable game we’ve ever released. There will be a modding summit (although we are very busy at the moment but Craig keeps nagging everyone about dates).
Zakrawa o naprawdę kiepski żart.
w00t? the most moddable game ever? :D Oczywiście zapomnieli dodać "since Shogun 2". I wtedy pewnie byłaby to prawda. Serio, to jest oburzające. Na Steam Workshop jest jeden mod do Shoguna, który dodaje nowe prowincje przy w zasadzie nie zmienionej topografii, jeżeli dobrze kojarzę. Zresztą to przeczy ostatnim wywiadom, gdzie jasno powiedzieli, że trudno im zaadaptować swoje narzędzia do szerszego grona, gdyż one same nie są ukończone.

legoras
08-08-2013, 17:30
Tak a propo :)

Nawet jak zrobią narzędzia moderskie które w końcu na coś... POZWALAJĄ, to na steam i tak nie będzie "większych" modów. Czemu? na steam workshop można dać pliki do 100mb (pliki nie mogą być spakowane na dodatek..) Efekt? do takiego Skyrima wiele! modów nigdy się nie uświadczy na steamworkshop, ba! nawet DarthMod do Shogun2 nie był pełny, tylko wybebeszony z submodów aby dało się go umieścic na steam workshop (normalnie +400mb ma coś)

taki Third Age do Medieval 2 zajmuje... 3,8gb (instalator) :mrgreen:

voitek
08-08-2013, 17:31
Przecież nikt nie powiedział, że mody mają być wyłącznie dostępny przez workshop.

legoras
08-08-2013, 17:33
Tak oczywiście, twcenter nadal będzie głównym źródłem modów :)
Chodzi ogólnie o to, iż ten cały steamworkshop nie jest taki wspaniały jak valve/twórcy gier go opisują.. własnie przez tego typu idiotyczne ograniczenia. 100mb?! i to nie spakowane... dla Skyrima było to ogromne ograniczenie dla modderów.

voitek
08-08-2013, 17:35
Gdyby mieli pozwolić na większe pliki, prawdopodobnie zawaliłyby im się serwery. Workshop jest dobry do rzeczy typu zmiana wyglądy kart jednostek itp

Canaris
09-08-2013, 07:24

Całe CA - łgać w żywe oczy , kłamać jak najęci i łżeć jak psy. Trzymajcie mnie bo nie zdzierże ....

voitek
09-08-2013, 07:25
Cały Canaris, nie zamierza kupić gry, a ma największe pretensje do świata. Jesteś już totalnie olewany nawet wśród ludzi sceptycznie nastawionych do tej gry.
Ciężko mi cię nawet zakwalifikować pod trolla, bo nie jestem pewien czy robisz to dla jaj, czy też jesteś całkowicie poważny.

mardar282
09-08-2013, 07:41
Cały Canaris, nie zamierza kupić gry, a ma największe pretensje do świata

Ja z reagowaniem na tendencyjne wciąż narzekanie, dałem sobie spokój, natomiast dalej podtrzymuje moje zdanie że dla zdrowia psychicznego KRYTYCY tej gry nie powinni w nią po prostu grać , w dzisiejszych czasach są spore możliwości innego spędzania wolnego czasu. Za chwilę będą posty że zabraniamy krytyki, nie nikt nie zabrania tego, ale krytykować można bez limitu po 3 września, wtedy to będą zarzuty merytoryczne. bo teraz to zachowujecie się jak stare baby na targu, wstyd ,po prostu wstyd.
Bitwa pokazana wczoraj jest tylko pokazaniem że słaby gracz musi liczyć się z AI przeciwnika, wykorzysta flanki i uderzy w centrum zwartą formacją, to wszystko. Dla niektórych Macedończycy to tylko falanga, no cóż, my Polacy znamy się na wszystkim...
Zacznijcie pisać to co już jest plusem a jest tego już całkiem sporo jak całkowicie nowa mapa kampanii odpowiadająca w 100 procentach mapie przyszłych bitew, trzeba być ślepym by nie widzieć rewolucji po katastrofie Empire, to tyle,

Harry-Potter-TW
09-08-2013, 08:01
Może mnie ktoś oświecić w kwestii machin wojennych, czy będzie ich duża różnorodność ? Albo coś przegapiłem albo jest mało info.

legoras
09-08-2013, 08:29
Cały Canaris, nie zamierza kupić gry, a ma największe pretensje do świata. Jesteś już totalnie olewany nawet wśród ludzi sceptycznie nastawionych do tej gry.
Ciężko mi cię nawet zakwalifikować pod trolla, bo nie jestem pewien czy robisz to dla jaj, czy też jesteś całkowicie poważny.

Uznajesz że to co napisał Canaris (tylko! o tym iż CA puszcza świetne bajki(aby już nie pisać kłamie..) iż Shogun2 jest najbardziej modowaną grą z w historii Total War) to stwierdzenie którą trzeba wyśmiać?
To jest przecież fakt, na dodatek najczęściej wymieniany (i objeżdżany) z całej wypowiedzi Lusteda - czy jak się go tam pisze. Jak można go bronić :shock: sam byłem w lekkim szoku jak przeczytałem tę brednię/kłamstwo jakoby S2 byl najbardziej modowalną grą w historii Total War (instalując 4gb-towy Third Age + MOS do Medieval 2 + kilka dupereli). Z tego co kiedyś wyczytałem nawet na tym forum, Lusted dołączył do CA w okresie Empire/Napoleon, wiec nie wiem.. może nie wie że istnieją inne odsłony niż te przy których pracował :lol:

Może mnie ktoś oświecić w kwestii machin wojennych, czy będzie ich duża różnorodność ? Albo coś przegapiłem albo jest mało info.

Jak narazie, chyba nigdzie nie ukazano rosterów machin wojennych. Rzym był bardzo pomysłowy jeśli o to chodzi, więc CA ma duże pole do popisu :)
Jedna osoba z naszego grona już grała w R2, może udzieli małej informacji :D <prosi>
Ale ogólnie względem R1, to powiniene być Onager, Balista/Skorpion, słoń (no co, zalicza sie do machiny siejącej spustoszenie i pogrom, tylko murów nie rozwali niestety)

voitek
09-08-2013, 08:34
Oczywiście, że Shogun 2 był najbardziej modowalny przy użyciu narzędzi wydanych oficjalnie przez twórców gry
Inne gry miały narzędzia tworzone przez jej fanów. Zresztą poważne mody do takiego Rome czy Medievala 2 powstały dopiero kilka lat po premierach tych gier. Radzę więc czasami użyć głowy, zamiast pluć i machać rączkami. Poczekaj co najmniej 3-4 lata od premiery Rome II i wtedy pisz czy jest bardziej modowalny od poprzednich części.

legoras
09-08-2013, 08:42
Oczywiście, że Shogun 2 był najbardziej modowalny przy użyciu narzędzi wydanych oficjalnie przez twórców gry

Tak, był najbardziej modowany.. pomijając jeden, malutki, taki pyci-pyci mały aspekt.. brak narzędzi moderskich wydanych przez twórców do Empire/Napoleona...
Wiec troszke oczywistym jest, że jedyna gra która ma narzędzia moderskie jest w jakimś "wyższym(troszeczke)" stopniu modowalna...

kuroi
09-08-2013, 08:44
Niestety Voitku, modderzy nie mający narzędzi i fundowania nie są wstanie zrobić moda na miarę nowej gry w ciągu roku od wydania gry, którą mają modować. Ale od wyjścia S2 minęły już dwa lata. Ciekawy fakt, nie słyszałem jeszcze o żadnym porządnym modzie do niego.
Poza tym, tu nie chodzi o to, czy R2 będzie łatwy w modowaniu, tylko czy S2 jest taki obecnie.
Moim zdaniem nie ma porównania, Medka może modować każdy, dodawanie prowincji, jednostek i frakcji jest relatywnie łatwe bez używania jakichkolwiek skomplikowanych narzędzi. Czy to samo można powiedzieć o S2?

Zaraz ktoś wyskoczy, że bardziej skomplikowany silnik gry. No i? Pytaniem jest która gra jest łatwiejsza do modowania, a odpowiedź jest oczywista, M2 i R1.

voitek
09-08-2013, 09:21
Kuroi, za to do Napoleona powstają już mody pokroju The Great War http://totalwar.org.pl/?p=14521.
Poczekałbym jednak jakiś czas na waszym miejscu, bo prędzej czy później duże mody zaczną wychodzić, modderzy kiedyś zrobią swoje narzędzia.
Większość ekip odpowiedzialnych za duże mody nadal siedzi na Medku albo Rome, bo tam jest im teraz najłatwiej.
Rome II może z czasem dawać nowe możliwości.

Nie zrozumcie mnie źle, ja nie jestem jakimś wielkim fanem modów w ogóle, wolę czyste wersje gier. Wcale nie twierdzę, że macie skakać z radości, bo CA cośtam powiedziała :)

marko1805
09-08-2013, 11:18
No właśnie Voitku, ale są ludzie którzy chcą czegoś wiecej niż to co serwuje im CA i oni najbardziej liczą na mody. Gdyby byli pewni że Rome II bedzie można modować w większym stopniu niż Empire ,czy Napoleona(Shoguna II celowo ominąłem) to nie byłoby takiej krytyki najnowszego dzieła CA.

mardar282
10-08-2013, 09:21
No właśnie Voitku, ale są ludzie którzy chcą czegoś wiecej niż to co serwuje im CA i oni najbardziej liczą na mody. Gdyby byli pewni że Rome II bedzie można modować w większym stopniu niż Empire ,czy Napoleona(Shoguna II celowo ominąłem) to nie byłoby takiej krytyki najnowszego dzieła CA.

Ja tak na przekór większości, napisze tak, podobają mi się nowe pomysły w Rome 2 i wymienię to co już JEST dużym postępem w rozwoju Total War,mianowicie:
- Mapa kampanii w 100 procentach stworzona od nowa, to samo mapa bitew a co za tym idzie pokrywają się ze sobą i stanowią jedną całość, da to olbrzymi realny świat.
-rekrutacja armii na zdobycznych terenach tak jak w rzeczywistości starożytnej, tylko jednostki pomocnicze, tzw cudzoziemskie, w Rome była to skrajna głupota rekrutacji wszystkiego i wszędzie.
-rozbudowana dyplomacja, dająca w końcu trochę rzeczywistości i realności, sprzymierzeńcy nie będą pasywni, sojusze trwałe, itp
- gra Rzymem od podstaw, tzn wojna wewnętrzna w celu dominacji nad Italią, do tego na karku Kartagina na południu, Sycylii, oraz zakorzenieni tam Grecy,a na północy Galowie i inne ludy barbarzyńców, niezłe wyzwanie na początek, uważam że grając nawet na normalnym poziomie będzie bardzo trudno.
- 700 jednostek, w porównaniu z 50 z Shoguna2 trzeba być ignorantem by tego nie zauważyć
- bitwy morskie w okresie starożytności, nikt wcześniej tego nie dokonał w grach.
- ilość frakcji, do tego DLC to będzie gra na lata (w Rome grałem 6 lat)
- wykorzystanie wszystkich doświadczeń z poprzednich 7 części Total War będzie tylko atutem w nowej Romie2, i jeśli poziom bitew z AI będzie z Shoguna 2, do tego łatki późniejsze, będzie to bardzo przyzwoita gra.
Na koniec coś dla młodych malkontentów nie krytykujcie wszystko tylko po to by zaistnieć na forum,nie wystarczy przeczytać dwóch zdań w internecie by być znawcą historii. nie kupujcie nowego Rome 2 jeśli używacie takich słów jak GNIOT itp, szkoda Waszych pieniędzy i nerwów.
Do wszystkich czekających na Rome 2 zacznijcie pisać w końcu co jest dobre, a zaczekajmy z krytyką do września, wtedy i ja napisze co można poprawić.
Jeszcze nikomu nie udało stworzyć czegoś by wszyscy byli zachwyceni,moje zdanie jest taki że będzie to gra na 9 w skali do 10, tak jak zresztą Shogun2 , chodź Japonia nie jest w moich kręgach zainteresowania historii, to jednak miała potencjał i klimat.
a Tutaj z GryOnline.pl:
prowincje funkcjonują podobnie do miast z poprzednich odsłon serii;
nowy sposób formowania i poruszania oddziałów;
większe znaczenie ukształtowania terenu;
ułatwiony transport oddziałów przez akweny;
duża ilość zdolności dla oddziałów i dowódców oraz tradycji dla legionów;
dokładne opisy liczbowe jednostek oraz poszczególnych bonusów;
bogata encyklopedia dostępna z poziomu gry.

MicCal
10-08-2013, 09:47
Na koniec coś dla młodych malkontentów nie krytykujcie wszystko tylko po to by zaistnieć na forum,nie wystarczy przeczytać dwóch zdań w internecie by być znawcą historii.
Czyli co, starsi malkontenci mogą dalej krytykować bez umiaru i ograniczeń? Uff, co za ulga... :P

kuroi
10-08-2013, 10:31
-rekrutacja armii na zdobycznych terenach tak jak w rzeczywistości starożytnej, tylko jednostki pomocnicze, tzw cudzoziemskie, w Rome była to skrajna głupota rekrutacji wszystkiego i wszędzie.
-rozbudowana dyplomacja, dająca w końcu trochę rzeczywistości i realności, sprzymierzeńcy nie będą pasywni, sojusze trwałe, itp
- gra Rzymem od podstaw, tzn wojna wewnętrzna w celu dominacji nad Italią, do tego na karku Kartagina na południu, Sycylii, oraz zakorzenieni tam Grecy,a na północy Galowie i inne ludy barbarzyńców, niezłe wyzwanie na początek, uważam że grając nawet na normalnym poziomie będzie bardzo trudno.
- 700 jednostek, w porównaniu z 50 z Shoguna2 trzeba być ignorantem by tego nie zauważyć
- bitwy morskie w okresie starożytności, nikt wcześniej tego nie dokonał w grach.
- ilość frakcji, do tego DLC to będzie gra na lata (w Rome grałem 6 lat)
- wykorzystanie wszystkich doświadczeń z poprzednich 7 części Total War będzie tylko atutem w nowej Romie2, i jeśli poziom bitew z AI będzie z Shoguna 2, do tego łatki późniejsze, będzie to bardzo przyzwoita gra.
Na koniec coś dla młodych malkontentów nie krytykujcie wszystko tylko po to by zaistnieć na forum,nie wystarczy przeczytać dwóch zdań w internecie by być znawcą historii. nie kupujcie nowego Rome 2 jeśli używacie takich słów jak GNIOT itp, szkoda Waszych pieniędzy i nerwów.
Do wszystkich czekających na Rome 2 zacznijcie pisać w końcu co jest dobre, a zaczekajmy z krytyką do września, wtedy i ja napisze co można poprawić.
Jeszcze nikomu nie udało stworzyć czegoś by wszyscy byli zachwyceni,moje zdanie jest taki że będzie to gra na 9 w skali do 10, tak jak zresztą Shogun2 , chodź Japonia nie jest w moich kręgach zainteresowania historii, to jednak miała potencjał i klimat.

- Rekrutacja.. No bo przecież mody do R1 nie zrobiły tego samego kilka lat temu.. Wcale...
- Dyplomacja.. No, pewnie że będzie wspaniała. A wiemy to dlatego, że CA tak mówi i... Tyle. A mówili tak już przy poprzednich odsłonach...
- Czyli W R1 nie było Galów, nie było Kartaginy i nie było Greków. Ciekawe....
- Teraz to już pojechałeś. Trzeba być ignorantem, by nie zauważyć pewnej różnicy pomiędzy Europą wypełnioną dziesiątkami kultur a jedno kulturową Japonią. Poza tym, w te 700 jednostek zapewne wlicza się "Wojownik z mieczem" x20 + "wojownik z włócznią" x20 itd.
- Przepraszam, ale g*wno prawda. Rise and Fall: Civilisations at War. Wspaniałe bitwy morskie okresu starożytności. Z przymrużeniem oka, jak cała gra, ale i tak dobrze zrobione... 7 lat temu.
- Wykorzystanie doświadczeń z poprzednich TW? Gdyby wykorzystali te doświadczenia, to wyrzuciliby Warscape przez okno i zrobili nowy silnik.
- Aha. Czyli klakierzy maja prawo wychwalać grę, gdy nic nie wiedza, ale krytycy mają się zamknąć, bo nic nie wiedzą? Naprawdę? Poważnie? To chyba jakiś żart.

Cyrus Mordor
10-08-2013, 10:34
Odważę się i ja zabrać głos w tej dyskusji. Zacznę może wpierw od tego co mi się podoba. Podoba mi się mapa i ilość frakcji. Liczę bardzo na rozbudowaną dyplomacje, jak i ciekawą politykę wewnętrzną( walki rodów itp.). Podoba mi się również umożliwienie wspólnych działań wojsk lądowych i floty. Raczej jestem przychylny do różnych rodzajów poruszania się wojska i przypisaniu armii do generała. Powinno to wyeliminować denerwujące potyczki z pojedynczymi oddziałami. Zmiany w oblężeniach raczej mi się nie podobają. O ile w stosunku do barbarzyńskich terenów Europy możliwość oblegania tylko stolicy prowincji, wydaje mi się słuszną decyzją o tyle w stosunku do południa , oraz do wielkich miast wschodu w ogóle mi nie pasuje. Miasta takie jak Syrakuzy, Jerozolima czy też Rodos powinny mieć swoje mury i dzielnie odpierać szturmy wrogów.Zasłynęły one właśnie w historii ze sławnych oblężeń. A zdeprecjonowania ich do zwykłych miasteczek bez murów uważam za błąd. Generalnie jestem optymistycznie nastawiony i zamierzam zamówić ją przedpremierowo w najbliższym czasie. A na koniec mam pytanie. Czy wiadomo czy będzie poziom trudności (heroiczny?) wzorowany na poziomie legendarnym z Shogun 2?

mardar282
10-08-2013, 10:42
KUROI, Ty porównujesz Rome sprzed 9 lat do obecnej produkcji?,Rise and Fall: Civilisations at War[/b]. to żart?, klakierzy? co Ty _ piszesz? Młody człowieku graj w takim razie w Rise and Fall: Civilisations at War i nie kupuj Rome 2, I TYLE
Ty masz pojęcie o chronologii wydarzeń w starożytności? w Rome w dacie kiedy gra się zaczynała nie powinna nawet istnieć Kartagina, bo już jej dawno nie było, i wiele wiele innych państw. Jeśli ostatnie tytuły Total War są niewiele dla Ciebie to zostań na poziomie Romy. To tyle

Amrod
10-08-2013, 10:46
Proszę stonować ze słownictwem. Wiemy, że nadchodząca premiera i ujawniane informacje budzą emocje, ale dla zachowania wzajemnego szacunku i dobra samej dyskusji prosimy o wstrzymanie się z wycieczkami osobistymi.

Scooter
10-08-2013, 10:49
prosimy o wstrzymanie się z wycieczkami osobistymi.
fajny tekst :twisted:

Shane
10-08-2013, 10:55
-pomysł z oblężeniami,całkowicie chybiony
-brak mozliwości wysyłania pojedynczych oddziałow tak samo,dlaczego jako generał nie miałbym wysyłać pojedynczej kohorty na zwiad?
-uproszczenie przemieszczania oddziałow po akwenach,nie bardzo realistyczne,będąc w Afryce z duża armią,podchodze do morza i buduję flote?Z czego?Choć może dzięki temu komp będzie wysyłał wiecej desantów,więc cos za coś

Ogólnie dalej jestem optymistycznie nastawiony,mimo wszystko,przeboleje nawet te unit carty,do czasu az Darth cos z tym zrobi.Bardzo liczyłem że do R2 stworzą silnik od podstaw,że dadzą wiekszą możliwość interakcji ze środowiskiem,np budowanie palisad,czy podkopy w czasie rzeczywistym w trakcie trwania bitwy.Tym bardziej że starozytność jest pełna ciekawych oblężeń,np Alezja,chciałnym móc stworzyc to co Cezar na mapie bitewnej.Ale nic trzeba cieszyc się z tego co jest :D

mardar282
10-08-2013, 10:56
Proszę stonować ze słownictwem. Wiemy, że nadchodząca premiera i ujawniane informacje budzą emocje, ale dla zachowania wzajemnego szacunku i dobra samej dyskusji prosimy o wstrzymanie się z wycieczkami osobistymi.
Przepraszam za skrót myślowy ale ile można narzekać, nie widząc nic pozytywnego, to paranoja, naprawdę

kuroi
10-08-2013, 10:56
KUROI, Ty porównujesz Rome sprzed 9 lat do obecnej produkcji?,Rise and Fall: Civilisations at War[/b]. to żart?, klakierzy? co Ty k..a piszesz? Młody człowieku graj w takim razie w Rise and Fall: Civilisations at War i nie kupuj Rome 2, I TYLE
Ty masz pojęcie o chronologii wydarzeń w starożytności? w Rome w dacie kiedy gra się zaczynała nie powinna nawet istnieć Kartagina, bo już jej dawno nie było, i wiele wiele innych państw. Jeśli ostatnie tytuły Total War są gównem jak dla Ciebie to zostań na poziomie Romy. To tyle
Jak masz coś do mnie pisać, to się ogarnij, bo na takim poziomie dyskutować NIE będę.
Po pierwsze, nie ja porównuje. To TY porównujesz dzisiejsze produkcje TW z R1. (rekrutacja)
Po drugie piszesz, że nigdzie nie było bitew morskich w innych grach. Piszesz głupoty, bo jest to nie prawda i zwracam Ci na to uwagę przytaczając RaF.
Po trzecie, nie wiem o co chodzi Ci z chronologią. Nic o niej nie pisałem. Douczę Cię jednak, bo R1 zaczyna się w roku 270 p.n.e. a Kartagina upadła w roku 146 p.n.e.
Po czwarte, nie przypisuj mi słów, których nie powiedziałem. W żaden sposób nie oceniłem gry jako takiej. Zwróciłem jedynie uwagę na to, jakie piszesz głupoty.

I ostatecznie, po piąte. Jak chcesz dyskutować, to czytaj co ktoś do Ciebie pisze, bo strasznie się teraz wygłupiłeś.

Husarz164
10-08-2013, 11:06
-pomysł z oblężeniami,całkowicie chybiony
-brak mozliwości wysyłania pojedynczych oddziałow tak samo,dlaczego jako generał nie miałbym wysyłać pojedynczej kohorty na zwiad?
-uproszczenie przemieszczania oddziałow po akwenach,nie bardzo realistyczne,będąc w Afryce z duża armią,podchodze do morza i buduję flote?Z czego?Choć może dzięki temu komp będzie wysyłał wiecej desantów,więc cos za coś

Ogólnie dalej jestem optymistycznie nastawiony,mimo wszystko,przeboleje nawet te unit carty,do czasu az Darth cos z tym zrobi.Bardzo liczyłem że do R2 stworzą silnik od podstaw,że dadzą wiekszą możliwość interakcji ze środowiskiem,np budowanie palisad,czy podkopy w czasie rzeczywistym w trakcie trwania bitwy.Tym bardziej że starozytność jest pełna ciekawych oblężeń,np Alezja,chciałnym móc stworzyc to co Cezar na mapie bitewnej.Ale nic trzeba cieszyc się z tego co jest :D

Na oblężeniach też się troszkę się zawiodłem.Ale w sumie może lepiej mieć troszkę mniej oblężeń ale bardziej epickie.Niż te z poprzednich wersji
Z tym brakiem rozdzielania jednostek to jest strzał w dziesiątkę. Wyśmienity pomysł w końcu AI nie będzie biegał wszędzie z drobnymi odziałam tylko jak już dojdzie do bitwy będzie bardziej epicka i łatwiej będzie zarządzał taką armią.
Z tego co pamiętam to w północnej afryce były lasy za czasu rzymian bo to nawet z nich Hannibal miał słonie do walki z Rzymem

marko1805
10-08-2013, 11:08
mardar282 - tak z ciekawości możne przytoczysz co jest nieuzasadnianą krytyką młodych malkontentów ?
Pozytywy gry są jak najbardziej, ludzie też je dostrzegają wbrew Twej opinii, ale to iż na tym forum słychać wiecej głosów krytyki niż pochwał-cóż CA według mnie mocno zapracowała na ten fakt ,a sporo ludzi na tym forum nie łyka bezkrytycznie wszystkich nowinek jakie serwuje CA.
Na koniec sugeruje wyluzować w krytyce krytykujących. Gra sie ukarze, wtedy zobaczymy czy obawy krytykujących były słuszne. A nóż będzie tak nowatorska jak zachwalasz?
Pożyjemy, zobaczymy.

Husarz164
10-08-2013, 11:20
[quote="marko1805"]mardar282
Na koniec sugeruje wyluzować w krytyce krytykujących.

Ale jak skoro najwięcej jest krytyki na AI które zrobić nie jest proste cudu oczekujecie chyba żadnej grze chodzi mi o strategie komputer nie osiągną poziomu człowieka chyba że dodawane mu są bonusy
Później na utrudnianie w tworzenie modów ale kto się dziwi bo jak by np na Shoguna była taka możliwość jak np na Medka 2 czy Rome to po co by było kupowanie Rome 2 skoro moderatorzy by przekształcili Shoguna na czasy starożytnej Europy i po problemie i sprzedaż Rome 2 była by dożo mniejsza.
A już nie wspomnę o krytyce typu wzgórze w Kartaginie leży o kilometr od jej prawdziwej lokalizacji

mardar282
10-08-2013, 11:48
W sprawie doczuczenia,a pisałem z pamięci, jeśli się nie mylę mapa Italii roku 270 pne, wyglądała zupełnie inaczej, o Juliuszach i Brutusach nie wspomnę, tzn gra ROME była od początku ahistoryczna pod każdym możliwym względem, i nie ma sensu to komentować, proszę przeczytaj swoją 1 odpowiedź na mój post i swoje użyte zwroty,tez nie jesteś :oops: grzeczny każdy z nas i Ty również chce by Rome 2 był dobrą grą i na poziomie, i chyba z tym się ze mną zgodzisz, do tego im bliżej premiery tym bardziej jest nerwowo,koniec tematu.Powodzenia.

marko1805
10-08-2013, 11:49
Ale jak skoro najwięcej jest krytyki na AI które zrobić nie jest proste cudu oczekujecie chyba żadnej grze chodzi mi o strategie komputer nie osiągną poziomu człowieka chyba że dodawane mu są bonusy
Nikt cudów nie oczekuje, jedynie w miarę racjonalnego zachowania AI. Ci którzy wytykają błędy robią to według mnie racjonalnie wskazując wady AI. Jeśli masz oddział z oszczepami który ostrzeliwuje swobodnie kawalerię a ta nie robi nic, gdy tymczasem jedną a szarża powinna znieść oszczepników to według Ciebie nie zasługuje na krytyke ?

A już nie wspomnę o krytyce typu wzgórze w Kartaginie leży o kilometr od jej prawdziwej lokalizacji
Tu akurat zgodzę się z Tobą , lecz z tego co pamiętam Siver wychwycił tylko błąd w lokalizacji miasta powiadając na informacje CA iż będzie to najbardziej wierna historii gra z całej serii. Intencje dobre , ale wyszło jak wyszło.

voitek
10-08-2013, 11:51
Nikt cudów nie oczekuje, jedynie w miarę racjonalnego zachowania AI. Ci którzy wytykają błędy robią to według mnie racjonalnie wskazując wady AI. Jeśli masz oddział z oszczepami który ostrzeliwuje swobodnie kawalerię a ta nie robi nic, gdy tymczasem jedną a szarża powinna znieść oszczepników to według Ciebie nie zasługuje na krytyke ?

A gdzie niby zauważyłeś takie zachowanie? Przecież to GRAJĄCY nie zareagował na to, co do tego ma AI?

mardar282
10-08-2013, 11:54
mardar282 - tak z ciekawości możne przytoczysz co jest nieuzasadnianą krytyką młodych malkontentów ?
Pozytywy gry są jak najbardziej, ludzie też je dostrzegają wbrew Twej opinii, ale to iż na tym forum słychać wiecej głosów krytyki niż pochwał-cóż CA według mnie mocno zapracowała na ten fakt ,a sporo ludzi na tym forum nie łyka bezkrytycznie wszystkich nowinek jakie serwuje CA.
Na koniec sugeruje wyluzować w krytyce krytykujących. Gra sie ukarze, wtedy zobaczymy czy obawy krytykujących były słuszne. A nóż będzie tak nowatorska jak zachwalasz?
Pożyjemy, zobaczymy.
Pisze to samo w każdym możliwym poście, krytyka merytoryczna jak najbardziej ale po 3 września, co do przytoczenia, całe forum zalane jest krytyką bardziej lub mniej uzasadnioną, również koniec tematu. powodzenia
ps. na Steam gra będzie po godzinie 24 w dniu 3.09.2013, proszę zwrócić uwagę na oficjalnej stronie Total War (Shogun 2 był chyba po 1 w nocy pobierany)

marko1805
10-08-2013, 11:56
A gdzie niby zauważyłeś takie zachowanie? Przecież to GRAJĄCY nie zareagował na to, co do tego ma AI?
A w pierwszej bitwie jaka pokazali, Rzymian z Egipcjanami. Kawaleria była egipska,a za Egipt odpowiadał komputer.

Pisze to samo w każdym możliwym poście, krytyka merytoryczna jak najbardziej ale po 3 września, co do przytoczenia, całe forum zalane jest krytyką bardziej lub mniej uzasadnioną, również koniec tematu. powodzenia
Widzę ze Masz specyficzne podejście do krytyki, idąc Twym tokiem myślenia gry nie należy również chwalić przed jej ukazaniem się co sprowadza się do zadawania pytań bez odpowiedzi i czytania newsów od CA. Można i tak. Powodzenia.

MicCal
10-08-2013, 12:07
W sprawie doczuczenia,a pisałem z pamięci, jeśli się nie mylę mapa Italii roku 270 pne, wyglądała zupełnie inaczej, o Juliuszach i Brutusach nie wspomnę
Co do Italii to fakt, ale z Kartaginą to przywaliłeś jak łysy grzywką o parapet ;) Pisanie z pamięci w niczym Cię nie usprawiedliwia, jak nie jesteś czegoś pewny to sprawdź, zamiast pouczać innych, bo potem wychodzi jak wychodzi...

każdy z nas i Ty również chce by Rome 2 był dobrą grą i na poziomie, i chyba z tym się ze mną zgodzisz
I właśnie dlatego wiele osób wyraża swoje opinie, obawy i sugestie co do niektórych aspektów gry przed jej premierą, licząc iż może zostaną one uwzględnione. Gdyby nie ci malkontenci (mniejsza czy młodzi, czy może starsi), to być może dalej mielibyśmy słynne już "laserowe" pila, które to zostały poprawione przez CA na wyraźne sugestie graczy. Więc konstruktywna krytyka przed premierą jakiś sens jednak ma ;)

Myrkull
10-08-2013, 12:27
Co do Italii to fakt, ale z Kartaginą to przywaliłeś jak łysy grzywką o parapet
Ja bym się do końca nie zgodził. W pierwszej części Kartagina była otoczona przez spore frakcje grywalne (w tym trzy, a właściwie cztery rzymskie, współpracujące ze sobą) i właściwie miała przerąbane. Teraz ma sporo państw klienckich i tylko jednego poważnego konkurenta w zasięgu (Rzym), może o wiele łatwiej rozwijać się i podbijać np. Hiszpanię. Rzym w dodatku ma na głowie Etrusków.

MicCal
10-08-2013, 12:45
Możliwe, niemniej nie miałem na myśli sytuacji Kartaginy na mapie, ale odnosiłem się do tej wypowiedzi:

Ty masz pojęcie o chronologii wydarzeń w starożytności? w Rome w dacie kiedy gra się zaczynała nie powinna nawet istnieć Kartagina, bo już jej dawno nie było, i wiele wiele innych państw.

Myrkull
10-08-2013, 13:03
Wiem o tym, chciałem tylko zauważyć że jego pierwsze stwierdzenie całkiem przypadkowo miało nawet sens. Tym razem Kartagina jest konkretnym rywalem.

kuroi
10-08-2013, 13:44
W sprawie doczuczenia,a pisałem z pamięci, jeśli się nie mylę mapa Italii roku 270 pne, wyglądała zupełnie inaczej, o Juliuszach i Brutusach nie wspomnę, tzn gra ROME była od początku ahistoryczna pod każdym możliwym względem, i nie ma sensu to komentować, proszę przeczytaj swoją 1 odpowiedź na mój post i swoje użyte zwroty,tez nie jesteś :oops: grzeczny każdy z nas i Ty również chce by Rome 2 był dobrą grą i na poziomie, i chyba z tym się ze mną zgodzisz, do tego im bliżej premiery tym bardziej jest nerwowo,koniec tematu.Powodzenia.
Dyskusja skończy się, gdy obie strony się na to zgodzą, a ja Cie jeszcze trochę pomęczę. :twisted:
Po pierwsze, wielkość Rzymu:
Jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności udało mi się znaleźć kilka mapek rzekomo ukazujących Rzym w roku 270 p.n.e
[spoiler:3hvhkait]http://www.drshirley.org/geog/map18_rome.gif[/spoiler:3hvhkait]
Jedna z nich wskazuje mniej więcej te same granice Rzymu, a jedyna różnica w porównaniu do tej z R1 to brak części Sycylii pod panowaniem Rzymu.
Co do podzielenia Rzymu na 4 części. Kwestia gameplayu. Ale ciekawy fakt, na południu półwyspu Apenińskiego żyło plemię o nazwie Brutti... ;)
I nie, R1 nie było ahistoryczne pod każdym możliwym względem. Przesadzasz. Nie była to gra zupełnie historyczna, ale niektóre rzeczy były zrobione dobrze.
W swojej pierwszej odpowiedzi użyłem tylko jednego wulgarnego zwrotu, ale tylko i wyłącznie po to, by pokazać jak strasznie głupia była Twoja argumentacja.

Tak, chciałbym, by R2 było grą dobrą i na poziomie, dlatego też mieszam ją z błotem, gdy widze ku temu powód. Tak to działa. Gdy uważa się, że coś jest nie tak, trzeba zwrócić na to uwagę. Ludzie, którzy oblewają twórców miodem są gorsi od ludzi mieszających ich z błotem pod warunkiem, że jest to robione konstruktywnie i są ku temu powody.

Dlatego też mówienie, by nie narzekać przed premierą jest absolutnie pozbawione wszelkiej logiki, wręcz przeciwnie, powinno się robić dokładnie odwrotnie. Patrzeć twórcom na ręce i na każdym kroku zwracać uwagę na błędy. (tak, jak to swego czasu robił KLA, ale z powodu klakierów się niestety zniechęcił)

Husarz164
10-08-2013, 14:33
kuroi Tak, chciałbym, by R2 było grą dobrą i na poziomie, dlatego też mieszam ją z błotem, gdy widze ku temu powód. Tak to działa. Gdy uważa się, że coś jest nie tak, trzeba zwrócić na to uwagę. Ludzie, którzy oblewają twórców miodem są gorsi od ludzi mieszających ich z błotem pod warunkiem, że jest to robione konstruktywnie i są ku temu powody.

O ironio :roll: . Nic nie daje krytyka na nich a przede wszystkim na grę przecież oni nie czytają tego forum a jedynie innych zniechęca to do zakupu . Oczywiście możesz krytykować mi też się co nie co nie podoba ale muszę się do tego dopasować i nie wybrzydzam. Każdy widzi co chce zobaczyć

kuroi
10-08-2013, 14:38
Myślałem, że to oczywiste, więc nie zaznaczyłem, że chodzi mi o krytykę na TWC. ;)
Chociaż fakt, że wspomniałem KLA mógł naprowadzić na tę myśl, bo to właśnie na TWC głównie "się czepiał".

Husarz164
10-08-2013, 14:50
Myślałem, że to oczywiste, więc nie zaznaczyłem, że chodzi mi o krytykę na TWC. ;)
Chociaż fakt, że wspomniałem KLA mógł naprowadzić na tę myśl, bo to właśnie na TWC głównie "się czepiał".

Wiem że on tam pisał.Ale chodzi o twoje posty na tym forum moim zdaniem troszkę dramatyzujesz to może troszkę odstraszać.Ale masz po części racji kolorować też za bardzo nie wolno. Choć zmiany w niej wprowadzone działają na jej korzyść. Ja osobiści mogę się tylko troszkę zawieść na AI( choć nie sądzę bo już w Shogunie 2 nie było aż tak głupie więc tu gorsze nie będzie może być tylko lepiej) i na multi bo nie na ten temat praktycznie żadnych informacji i nie wiadomo czego się spodziewać

Robb20
10-08-2013, 15:00
Myśle, że sama krytyka nie jest dobra dla twórców i czasami trzeba ich pochwalić :) Jak CA zrobi coś dobrze to cisza a jak coś im się nie uda to wtedy wychodzą profesjonalne opinie. Można krytykować ale pochwalcie czasem twórców ;) No to kuroi liczę na ciebie powiedz coś pozytywnego o Rome II

kuroi
10-08-2013, 15:20
Hmmm.... Fajnie, że zrobili dużo frakcji. To nic, że większość to zapewne prze-kolorowanie tego samego i wklepanie 15 razy, liczy się fakt, nie? :)
Tak więc proszę, moja pochwała dla R2. ;)

Arroyo
10-08-2013, 17:19
Ostatnio wpadłem na ciekawy film, na którym Angry Joe postanowił zrobić wywiad z przedstawicielem CA. Jeśli ktoś potrafi dobrze angielski, to zrozumie:
http://www.youtube.com/watch?v=-NltYhi58tQ

JanHetman
10-08-2013, 20:17
Lekka piechota może zsuwać płonące kule :o. Ciekawe.

Ituriel32
11-08-2013, 07:45
Mam nadzieje że po premierze ten 130 stronicowy temat zostanie zamknięty, bo trochę ciężko już w nim szukać czegoś.

Chciałbym by w dużym dodatku powiązali poziom dowodzenia z ilością jednostek którymi może kierować generał:
a) Tak jak w Kozakach2, czyli im więcej gwiazdek to więcej oddziałów.
b) Rozwijanie z Shoguna2 zmienione na wzór Disciplesa. Tak by gracz mógł stworzyć np. Dowódce tłumów który kierowałby 20 gołymi jednostkami.
Drugi był by cicho ciemnym ekstremalnie mobilnym dowódcą kawalerii. A trzeci dowodziłby tylko 12 oddziałami ale za to napakowanymi pozytywnymi cechami dowódcy.

Cezar78
11-08-2013, 09:17
Chciałbym by w dużym dodatku powiązali poziom dowodzenia z ilością jednostek którymi może kierować generał:
a) Tak jak w Kozakach2, czyli im więcej gwiazdek to więcej oddziałów.
b) Rozwijanie z Shoguna2 zmienione na wzór Disciplesa. Tak by gracz mógł stworzyć np. Dowódce tłumów który kierowałby 20 gołymi jednostkami.
Drugi był by cicho ciemnym ekstremalnie mobilnym dowódcą kawalerii. A trzeci dowodziłby tylko 12 oddziałami ale za to napakowanymi pozytywnymi cechami dowódcy.

Taki numer nie ma tu racji bytu. Przy ograniczonej liczbie generałów CA stara się odchodzić od toczenia setek małych bitew.

Myrkull
11-08-2013, 09:54
Po za tym armie już są uzależnione od liczby ludności prowincji i mogą być wyspecjalizowane.

konrad292
11-08-2013, 12:23
Armie są zależne od ludności lub od wskaźnika wielkości imperium albo tez od jednego lub drugiego.
1. Czy ktoś jest w stanie zdementować lub potwierdzić co tak naprawdę ma wpływa na armie?
2. Czy poziom przeludnienia potrzebny do rozwoju miasta Bedzie powiązany z w jakiś sposób z systemem wojskowym ? przykładowo powołanie wielkiej armii spowolni tempo wzrostu paska przeludnienia

janrod11
12-08-2013, 12:57
A nie wie ktoś,ile jednostek będzie mogło walczyć na ekranie?I jaki będzie limit jednej armii?Fajnie by było zobaczyć klasyczny 4,5,6 tys. legion...

Husarz164
12-08-2013, 13:07
A nie wie ktoś,ile jednostek będzie mogło walczyć na ekranie?I jaki będzie limit jednej armii?Fajnie by było zobaczyć klasyczny 4,5,6 tys. legion...

Podczas bitwy będziemy mieli do dyspozycji maksimum 40 jednostek, ale podczas bitwy będziemy mogli wezwać do pomocy zaprzyjaźnioną frakcje, która również będzie mogła składać się z maksymalnie 40 jednostek. Dokładnie taką samą armię będzie mógł posiadać wróg.

Shay Ruan
12-08-2013, 13:34
Husarz urwało Ci posta chyba. A co do jednostek to jest jeszcze kwestia sprzętu. Bo jaki komputer uciągnie tyle jednostek podczas bitwy?

Wald
12-08-2013, 13:42
a wiadomo coś na temat ulepszania uzbrojenia naszym żołnierzom, coś na wzór z M2TW ?

voitek
12-08-2013, 13:55
Będzie można to robić

Lee
12-08-2013, 13:56
Powtórzę raz jeszcze swój post z tego wątku (widać umknął Waszej uwadze wśród innych). Czy będzie tryb wizytacji podczas kampanii ??/

voitek
12-08-2013, 13:57
A czemu miałoby nie być?

Lee
12-08-2013, 14:00
Nie widziałem ikony przypominającej tryb wizytacji przy gameplayach...

Wald
12-08-2013, 14:04
Będzie można to robić
Dzięki za szybką odp :)

voitek
12-08-2013, 14:06
Nie widziałem ikony przypominającej tryb wizytacji przy gameplayach...

Trudno, żeby taka opcja była w samouczku

dom133
12-08-2013, 14:33
Jeszcze nie cały miesiąc i premiera ciekawe czy preorder przyjdzie tak jak ma przyjść(oby).
I pytanko czy każda frakcja ma do wyboru ród jakim się gra?bo nie jestem pewien do końca.

adriankowaty
12-08-2013, 14:35
Nie.

voitek
12-08-2013, 14:38
Rody są dostępne w dwóch najpotężniejszych frakcjach w grze, czyli w Kartaginie oraz Rzymie.

janrod11
12-08-2013, 15:04
Bo jaki komputer uciągnie tyle jednostek podczas bitwy?

Mój :twisted:

Warmłotek
12-08-2013, 15:37
JAck Lusted wyjaśnił parę nurtujących kwestii i odpowiedzial na pytania graczy...

Will the Phalanx be the same as in Rome I? How does it work?
There are 2 types of phalanx, the pike phalanx and the hoplite phalanx. The latter did not appear in Rome I, and works much like a shield wall for traditional hoplite style units. Pike Phalanx works similar to how Yari Wall did in Shogun 2. The front 3 row of pikes will block any enemy soldiers that come into contact with them, allowing the pikemen to attack enemies from long range. Soldiers can eventually get past the pikes and attack close up. Pike Phalanx does not turn around instantly like in Rome I, and remains vulnerable from the sides and rear. Soldiers in the formation will try and maintain formation for as long as possible.

Has the ability to shoot artillery in first person made it into Rome II? Is there a range limitation to how far you can fire?
Yes first person artillery mode is in Rome II.

How does the AI use phalanxes in battle?
It will try and maintain a line and use them together.

Why did controls change from walk being the default move order to run?
We felt it was a better default for unit movement.

How strong will the RPS balancing be in Rome II compared to Shogun 2?
The balancing will be different for Rome II. The RPS nature of balance in Shogun 2 was emphasised a lot because of the unit roster in that game. With all factions sharing almost the same units, we pushed the RPS side of the balance to add a different dynamic to the battles. With the diverse unit rosters in Rome II the RPS balancing is still there, that's been part of every Total War game, but is reduced compared to Shogun 2.

Why was Shogun 2 so fast paced compared to other Total War games?
That was the pace we felt was right for Shogun 2. In Rome II the unit speeds are lower and combat lasts longer because that is right for this game.

How will AI generals behave on the battlefield? Will they be aggressive or prudent?
That will depend on what unit the AI general is. Only Rome and Carthage have generals units
similar to traditional Total War ones, small groups of men focused more on morale boosting. Other factions have combat orientated generals units such as Companion Cavalry for Macedon. Carthage can also have War Elephants as a generals unit. Those units are meant to get involved in combat. That does not mean the AI will be reckless with its generals, but they will be getting involved in combat.

Can all cavalry dismount and how does this work?
Yes all cavalry units can dismount and the mechanic works the same as Shogun 2, where when they dismount the horses remain behind, and the men will have to run back to the horses to remount. If enemy units get to the horses those will run away and the cavalry will not be able to remount anymore.

Can we disembark cavalry and elephants during combined battles?
In the situation where you have a transport fleet in the campaign and it takes part in a combined battle, cavalry and elephants will appear as infantry on transport ships and will disembark as infantry.

Can routing units return to the fight later on?
Yes as has been the case in all Total War games. The only units that can't are shattered units, and we show them by removing the banner from above the unit when this happens.

Do forests provide cover against missiles?
We do collision detection with missiles, so they can collide with trees and be blocked so being in a forest can help provide cover against missile fire.

Does the eye symbol above units (which shows if a unit is visible to the enemy) disappear when enemies see you, even if you can't see them?
The eye symbol will show when your units are visible or not, regardless of whether you can see the enemy. Even if you know you can be seen by a hidden unit, it does not mean you know where it is. Plenty of room for surprises to still happen.

What tactics are there in naval battles?
You can destroy enemy ships in a variety of ways. You can ram them, board them, sink them with artillery or set them on fire. Ships come in 3 main types. Melee ships for getting close and boarding, missile ships for killing crew at range or setting other ships on fire and artillery ships with their very long range but vulnerable if boarded. There are also fighting towers and small siege engines that can appear on melee ships to help give extra killing power to some ships. The strengths of ships will also vary by culture for example Eastern/Persian ships are more heavily armoured than other cultures.

How do you control reinforcing armies or fleets?
Armies and fleets can have a max of 20 units in the campaign. During battle you can directly control 40 units, or 2 full stacks. The main stack will be deployed at the start of battle, and the second stack will come on as reinforcements as blocks of 5. You control all of them directly. If you have more than 2 stacks on the campaign map, the units beyond 40 will come on as units rout or are withdrawn. The 40 units under your control is the max and can be 40 land units, 40 naval units, or 20 land and 20 naval units.

Will hidden archers reveal themselves when firing?
Yes unless the unit has the snipe attribute which allows a unit to fire hidden.

Why is the testudo depicted the way it is in-game, and what benefits does it have compared to the normal shield raising against missiles?
We have 2 testudo formations in the game. The attacking testudo is mobile and has the front and side protected, and is a documented Roman formation. The defensive testudo, used with spear units, is stationary and the front rank kneels with the ranks behind having shields over their head. This is based on the testudo as used by, for example, Mark Anthony against the Parthians.

Do cities grow on the battlemap to reflect their size on the campaign map?
There are multiple sizes of siege and minor settlement battle maps which increase in size based on the size of the settlement on the campaign map.

Will there be different types of forts?
There is one variant of fort per culture (Roman, Greek, Barbarian, Eastern)

Do all units of the same weapon type have the same animation? Will there be musicians in the game?
The answer to these two questions go together and this is going to be a fairly detailed explanation. There are no musicians on the battlefield, though there will be the sound of musical instruments, and units of the same weapon type will share animations. Why? Because we have an animation memory budget. Because we want the game to be playable on a wide variety of machines we have a set limit of how many animations we can fit into memory for the game. With that limit we have to plan very carefully in how we make use of it. With our emphasis on the human face, and getting more emotion on the battlefield we have made a lot of animations relating to that, as well as managing to get in almost double the number of animations compared to Shogun 2. If we put in different animation sets for the same weapon type, we would have to cut out most of the flavour and any variety in animations we have to make it all fit in the memory budget. Musicians also didn't make it for a similar reason, we are really cramming the animations in and unfortunately there is not the memory budget to fit them in.

Can we name fleets?
Yes they work the same as armies when it comes to customisation and traditions.

Do other factions have late game techs to allow them to compete with the Romans?
All factions have complete tech trees in the game, and all have units that can compete in the late game. We don't really need to make it up, many cultures had units and tech that they developed but did not get to use much, generally because the Romans came along and stomped all over them. The Gauls are a good example of this. They were becoming increasingly urbanised, and their armies better equipped and more professional at just the time that Caesar conquered them. Total War games are all about history playing out differently.

What role do women play in Rome II?
There are female agents in the campaign game, and generals can have wives as ancillaries.

How does diplomacy work between factions and their client states/vassals? Can they be absorbed into your faction?
Client states can be given war targets and they will try and achieve them. They can also conduct full diplomacy with other factions. Satraps can only trade with other factions or declare war on their masters. Client states/satraps cannot be absorbed.

Will Egypt have different tech branches so you can choose between going traditional or Hellenic?
This is more of a player choice. Egypt has a large and extensive roster, featuring Hellenic units along with native units and some Galatian and Nubian ones. You can decide how you play them.

Does the AI focus on taking out the player like in previous TW games or have you changed this?
On harder difficulties the AI will be more aggressive towards the player and less likely to accept your details, but on normal you are just another faction to them.

Will you still be able to see other faction icons in the end turn sequence? Doesn't this remove some of the element of discovery in the campaign?
Yes you will be able to see every faction's icon in the end turn sequence. Just because you know they are alive doesn't mean they will be in the same place they started. It's a big campaign map, who knows who the big power will be on the other side of the map when you get there?

How do the families for Rome and Carthage work? Can you declare war against them? Do other factions have anything similar?
Families are the internal politics for Rome and Carthage, alongside the Senate for each. They're part of the faction, not separate factions, so you fight against Rome as a whole, not against a family. Members from each family can be appointed to lead armies and fleets, and you can organise promotions and marriages for them, and you can also conspire against them. Other factions do have internal politics, but that is between the ruling family and the nobles instead of multiple families.

How does internal politics and civil wars work?
This answer is going to elaborate on the one above about the internal families for Rome and Carthage. Other factions appoint Generals to armies and fleets in the same way as Rome and Carthage, and same for promotions, marriages and conspiring against them. Internal politics matter because it can lead to civil wars. It is all about maintaining the balance of power between the families for Rome and Carthage, and between the ruling family and the nobles for the other factions. If they lose too much power, or the ruling family becomes too weak (for Rome and Carthage this is the one you choose to play as in the front end), a civil war can kick off. This is also influenced by the size of your faction. At small sizes individual generals will rebel, but once you get to a certain size a civil war can happen. For Rome and Carthage, if you have high power the civil war will kick off away from the capital. It can also kick off at the capital if you have low power, and this is how it works for other factions. When a civil war begins, the characters from other families will join it (if they lead your armies/fleets they will be automatically replaced) and have armies with new units, and your armies will lose men. You won't lose any units, but your armies will need time to replenish up to full strength. The opposing faction in the civil war can conduct full diplomacy with other factions but will not listen to you. If a civil war drags on for a long time there is a conciliation event. Once a civil war has happened another cannot for that faction, but individual generals can still rebel.

How do confederations work and how are they formed?
Confederations can be formed by barbarian factions between factions of the same sub-culture. You can ask another faction of the same sub-culture to join a confederation in diplomacy, but whether they accept will depend on how strong you are and how they feel about you. If a faction does join, they become merged with yours and then you are a single faction going forward. You have to start the confederation and can only be done through diplomacy. Factions that have been absorbed into a confederation can only reappear if there is a rebellion in their home region or if it is taken and the faction that captured it chooses to liberate/make them a vassal.

Do armies treat sea like land on the campaign map?
Armies can embark and cross seas, but are vulnerable to actual navies. They can also do the same to cross major rivers, and can cross minor rivers at any point but with a movement point penalty if it is not at a bridge.

Are there different seasons on the campaign map and how are they implemented? Is there attrition on the campaign map?
I'm answering these two together as they are linked. Seasons do not make an appearance on the campaign map but are in battles. What we do have on the campaign map is a wide variety of different terrain from snow, deserts, deep sea to mountain passes. This is a good opportunity to talk about how this has changed for Rome II. Environmental attrition is taken for standing in a terrain type but also when moving through it otherwise you might be able to bypass some of it by using forced march. Siege attackers also take attrition. Siege defenders take attrition when besieged, unless they are in a settlement with a port that isn't blockaded. They will also hold out for twice as long.

Can you exchange regions in diplomacy?

Can you retrain units to get new bonuses from better buildings?
Yes!

Will Carthage look awesome on the campaign map?
All settlements look awesome on the campaign map. Carthage will not have a specialised model on the campaign, unlike on the battlefield.

Does the culture of a province effect what mercenaries can be recruited there?
Mercenaries are set for a province, and the pool of available mercs is shared by all. There is a second set of factional mercs that can be recruited in a province you own a region in, and only you have access to that pool. So Carthage for example can recruit Numidian mercs wherever it has a region.

Can you convert a province to your culture to force rebellions?
Yes. This can be done via the buildings you have in your regions in a province or via agents.

Do experienced units evolve into higher level units?
No

How do unit reforms like the Marian reforms work? Will pre-Marian units automatically convert to later troop types?
The reforms happen via technologies in the tech tree. You can then convert old units to the new types.

Can you 'free' people, like the liberate option in Shogun 2?
Yes but this will vary from culture to culture. Much like in Shogun 2 this decision will be made on capturing a settlement. For Romans, Greek and Easterns you can choose to make the faction a client state or satrap (if it is this last region). For barbarians you can choose to liberate, which will have the faction come back but with no diplomatic ties to you.

Will grass be flattened by troops moving over it?
No.

Will Rome II support multi-monitor display?
No.

How many soldiers will a high-end machine be able to handle before performance drops?
That will depend on the machine but on a top range machine you'll be able to get a lot of soldiers on screen.

What are your DLC plans?
You'll have to wait and see….

What is the next game going to be?
That would be telling.

Are some devs intergrated into the game?
There are a few easter eggs.

Why were the Seleucids left out of the playable faction list?
We had a lot of tough choices with the playable faction list, there are easily 20 factions we had to choose from. Each and every one could have had a place, but with the time and effort we put into each playable faction we could not have all of them. The Seleucids were one of the factions that didn't make the cut.

Do you take ideas from the forum and integrate them into future games?
The forums are a fantastic resource for us with so many passionate and dedicated fans throwing around ideas and it is interesting to see what people think. But remember that the design team here has a huge amount of collective experience in the games industry. We are paid to think of new ideas.

Will there be a legendary difficulty?
Yes.

Will there be an Arabic translation of the game?
There’s no current plans for one I am afraid.

What cultures are there in the game? What effect do these have?
The meta-cultures are Roman, Greek, Eastern and Barbarian. These are then broken down into different sub-cultures which are important mostly for confederation with Barbarian factions. The cultures affect the options factions have when they capture settlements, and have different effects in diplomacy and what agent types there are. For example Greek factions have a diplomacy penalty with each other but have no positive/negative factor with other cultures. Barbarians by contrast have a cultural aversion to other cultures but only a small bonus towards each other.

Will there be special units in the game like Rome I? (Druids, berserkers and so on)
Druidic Nobles, Berserkers, Royal Spartans, Falxmen, War Dogs, Indian Armoured Elephants, Scythed Chariots and more. There are no shortage of special units in the game.

Why does Rome II include a black-transparent UI background instead of something like marble?
It helps integrate it into the game world and makes the game feel more of a whole instead of the UI being separate from it.

Is there a more friendly UI in development? I don't like the look of the existing one
The UI is very good to use, just wait until you get your hands on it.

Will soldiers ever lose their swords, spears or shields when fighting?
Soldiers will drop them when they die, but not during combat as this would require individual soldiers swapping to a different animation set to the rest of the unit for the rest of the battle.

In a battle, can I disembark troops from ships anywhere or only at certain points?
You can disembark on beaches or in harbours.

Can buildings and grass be set on fire?
Buildings yes, grass no.

Can chariots and elephants cause casualties to friendly units if they run through them?
Yes they can. Best to move them around other units rather than through them.

I've not seen the movement compass UI in any screenshot, has that been removed?
It is not part of the user interface anymore, but the controls for it still work and we also have added an additional way to move units around. If you hold left click over a selected unit, or a unit that is part of a selected group, the cursor will change to a four directional symbol and you can drag the units around the map and they will keep their current formation and facing as you do so. You can hold the ctrl key to then rotate their facing as well.

Are province capitals captured in a single battle, or are there multiple if they are a port city?
The capture of a settlement is resolved in a single fight. The ports are part of the city, not separate parts of them.

How do garrisons work with limited armies?
The auto-garrisons that have been in since Empire make a return, but with better units and large numbers. Multiple different building chains can add units to the auto-garrison for a settlement. If you want more troops to defend a settlement you will need to station an army in it. As a player you will need to keep a balance of how many armies you are attacking with and how many are protecting your territory.

How do transported armies work? Can they be merged with navies?
Armies can embark and become transport navies. These can move around on their own, or can be attached to a navy and they can move around together and will fight together on the battlemap.

Are battlemaps generated from the campaign map like in Rome I, or are they preset tile maps like in Shogun 2? How many of them will there be?
So in Rome I battlemaps were generated via information from the campaign map. Culture, height details, terrain types, things like that. There was then code that took all of that to generate battlefields. Siege maps were big pre-made chunks dropped into middle of one of these maps.

With Shogun 2 battle maps were a mixture of tile template maps and premade maps. We use tiles as it allows for complete control over what kind of battle maps people will encounter compared to the old code solution. The tile template maps were tied to areas on the campaign, generally a few covering each region, and the game would pick the nearest one to where your army stood and fight a battle based on that. All of the templates were based on the geography and layout of the campaign map. siege maps were premade maps, including the outfield, and there were a few variations repeated across the campaign map.

Rome II takes a different approach. It is still tile based, but the entire campaign map is basically one giant tile map. There is a huge variety of battlefields and all based on where you are standing on the campaign map. Siege maps are also done as tile maps, not only is there the greatest variety of siege maps for settlements ever in a Total War game, the outfield will also reflect where that settlement is on the campaign map.

How big are the tech trees? Can you trade tech with other factions?
Big. Macedon has 56 techs it can research for example. No this is not possible in Rome II.

Do all families within a faction have the same tech tree?
Yes tech trees are done by faction.

Does the army cap affect all factions and cultures?
It applies to everyone.

Can minor settlements be upgraded in the campaign to have walls on the battlefield?
No only province capitals have walls and only they will have walled siege maps on the battlefield.

Will the city/castle split from Medieval II return?
This is up to players this time around. With the limited number of building slots in each settlement, and the number depending on if you've expanded the slots in a settlement, choices have to be made about what you specialise a settlement in. You might decide to turn a minor settlement with iron into a town for industrial wealth, or a big province capital into the heart of your military machine with every military building you can fit in it.

Will there be religious buildings like in Rome I?
Temples make a return, and there is a greater variety of them all with their own effects. The chain starts out as a basic building which then branches into all the different types.

With the new recruitment system, where units are recruited directly to the army, will there be any small scale battles?
Yes, it will take time to build up to 20 units in an army, so you'll see both large and small scale battles, though each with more importance than in previous titles.

What are the sizes of different units and what are they on the different unit size settings?
These numbers are by type, and then huge/large/medium/small unit size. Melee infantry 160/120/80/40, missile infantry 120/90/60/30, cavalry 80/60/40/20, artillery 40/30/20/10 and 4/3/2/1 engines.

TBC...

Shay Ruan
12-08-2013, 15:38
Ja myślałem że mam dobry komp ale już w Napoleonie, gdy na polu bitwy pojawiło się 30 tys wojsk animacje zamarły. Do 20 tys było płynnie, ale nie wiem czemu wystarczyło przekroczyć tą magiczną granicę choćby o 100 jednostek a fpsy dramatycznie spadały. A silnik w Rome 2 to ten sam co w Napoleonie, mam racje? :P

Arroyo
12-08-2013, 15:48
Ja myślałem że mam dobry komp ale już w Napoleonie, gdy na polu bitwy pojawiło się 30 tys wojsk animacje zamarły. Do 20 tys było płynnie, ale nie wiem czemu wystarczyło przekroczyć tą magiczną granicę choćby o 100 jednostek a fpsy dramatycznie spadały. A silnik w Rome 2 to ten sam co w Napoleonie, mam racje? :P

To musisz mieć mocny PC. Mi zamiera przy ok. 15k żołnierzy na polu bitwy. A silnik w Rome 2 to ten zam co w Shogun 2.

voitek
12-08-2013, 15:50
I tak powinniśmy się cieszyć, że mamy tak duże bitwy z tak wieloma jednostkami i każda z nich ma swoje animacje :)
W żadnej innej serii tego nie znajdziecie.

Shay Ruan
12-08-2013, 16:13
DMageA, czyli ten sam silnik co w Empire i Napoleonie, tylko tutaj znacznie bardziej podrasowany. Pc mocny , w tym roku kupiłem. W końcu się przesiadłem ze słabiutkiego laptopa, gdzie Medieval 2 chodził ledwo, ledwo na średnich :P
Voitku racja, w dodatku z bardzo ładną grafiką :P

janrod11
12-08-2013, 16:52
Mój Radeon HD6870 Hawk nigdy dotąd mnie jeszcze nie zawiódł - a przy rozdzielczości 1280x1024,nie przewiduję żadnych problemów:)

Niesmiertelnik
12-08-2013, 16:57
Tak tak drogi Voitku. Ja już sie cieszę i to bardzo. Najbardziej ucieszyło mnie ze obietnica wiernego odwzorowania mapy kampanii w bitwie zderzyła sie z najnowszym oświadczeniem Lusteda , czyli "tile map" zbudowanej z wielu przygotowanych wcześniej pol bitewnych.;P.
Jeszcze bardziej ucieszyła mnie pomysłowość programistów, którzy nie mogąc usprawnić w poprzednich pięciu grach na Warscape działania komendy RUN, usprawnili to po białorusku czyniąc z biegu ustawienie defaultowe, bo przecież gracze mniej będą rozczarowani jak im jednostki dotrą do wroga wyczerpane :) - po prostu przycisk nie będzie działał od czasu do czasu w druga strone
Bardzo ładna grafika z pewnością pomoże w tej sytuacji :)

voitek
12-08-2013, 17:09
Złej baletnicy, to i rąbek u spódnicy Nies :P

maxcezar5
12-08-2013, 17:13
DMageA, czyli ten sam silnik co w Empire i Napoleonie, tylko tutaj znacznie bardziej podrasowany. Pc mocny , w tym roku kupiłem. W końcu się przesiadłem ze słabiutkiego laptopa, gdzie Medieval 2 chodził ledwo, ledwo na średnich :P
Voitku racja, w dodatku z bardzo ładną grafiką :P

W serii Total War widać wyraźnie iż tak samo ważny jest procek co karta graficzna.To procek odpowiada za animacje i inne "wyliczenia".

Niesmiertelnik
12-08-2013, 17:50
Sugerujesz drogi Voitku ze wszyscy wychwalajacy najnowsze dziecko CA z automatu kwalifikuja sie na -PRO a krytyczna reszta to nooby?

voitek
12-08-2013, 17:55
Nic takiego nie napisałem, Nies :) Prawdę powiedziawszy, nawet nie wiem skąd taki wniosek wysnułeś.
Po prostu przyczepiłeś się do kilku rzeczy, których dziesiątki czy nawet setki tysięcy grających nawet nie zauważy podczas codziennego grania. A traktujesz je jako elementy, które decydują o tym czy gra jest dobra, czy też jest badziewiem

A co do komendy biegu, nie widzę problemu, teraz będzie łatwiej szarżować kawalerią. Zresztą, jeśli starasz się grać na poważnie, to zawsze pilnujesz czy twoje jednostki biegną czy maszerują. Wystarczy wcisnąć R, takie rzeczy przychodzą z czasem automatycznie.

Peace

McAbra
12-08-2013, 18:01
Sugerujesz drogi Voitku ze wszyscy wychwalajacy najnowsze dziecko CA z automatu kwalifikuja sie na -PRO a krytyczna reszta to nooby?
Że co? :shock:
Z dotychczasowych wypowiedzi widać że sugerowano odwrotnie, no chyba że źle zrozumiałem określenie kogoś jako hamburgerowiec. :)

Niesmiertelnik
12-08-2013, 19:26
Voitek, szanujmy sie nawet jak sie roznimy opiniami. Dobrze wiesz ze błędów o których pisałem było i jest kilkanaście jak nie więcej. Te dwie rzeczy to najnowsze "osiągnięcia" warte chyba zasygnalizowania.
Wiesz też dobrze, ze nie jest problemem naciśnięcie R. Problemem jest jak interfejs działa w bitwach wieloosobowych, kiedy to przycisk R działa "jak chce" i nie ważne czy defaultowe jest Walk czy Run

voitek
12-08-2013, 19:39
Nies, może twoje problemy w multi raczej wynikają z lagów lub niewydolności kompa? Bo prawdę mówiąc, z większością rzeczy, o której piszesz ja się nigdy nie zetknąłem.

Domen
12-08-2013, 22:30
Cechą charakterystyczną starożytnych ludów, które dziś zwiemy Berberami były blond włosy

Od kiedy blond włosy są zastrzeżone dla rasy białej :?: Wśród niektórych grup rasy czarnej jest duży odsetek blondynów:

Melanezyjczycy:

[spoiler:1ojp8s4x]http://scitechdaily.com/images/blond-pacific-islander-girl.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-QwozmTRFkaY/TZfavEY1rII/AAAAAAAABpU/u8B7jNgyeR4/s640/blondegirlwithnoshirt.jpg[/spoiler:1ojp8s4x]

dodałem spoiler

Poliorketes
12-08-2013, 22:45
Zasypujesz nas masą zdjęć z których w sumie nic nie wynika, to ja żeby nie być gorszym wrzucę Ci fotę dość znanego Bebrbera:
[spoiler:3nhasa6r]http://static.weltsport.net/bilder/spieler/gross/1157.jpg[/spoiler:3nhasa6r]

Jeśli chcesz mnie przekonać do swojej teorii o kolorze skóry Septymiusza Sewera, to może poszukaj jakichś cytatów na to. Może być ze źródła albo z jakiegoś opracowania. Co do czarnoskórych ogólnie w armii - zapominasz że do roku 212 czyli edyktu Karakali w legionach mogli służyć jedynie obywatele rzymscy. A Murzyni z Nubii nie posiadali takiego (może poza garstką miejscowych arystokratów).

Domen
12-08-2013, 22:48
żeby nie być gorszym wrzucę Ci fotę dość znanego Bebrbera:

Właśnie widzę te "blond włosy i niebieskie oczy"... Mapa występowania blond włosów w naszym rejonie świata (im jaśniejszy odcień tym więcej blondynów) - na ciemnobrązowo poniżej 1%, na brązowo 1%–19%, na jasnobrązowo 20%–49%, na ciemnożółto 50%–79%, na żółto 80%–100%:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Light_hair_coloration_map.png

Poliorketes
12-08-2013, 22:55
Akurat Zizu jest łysy :D A nawet jak nie był łysy to nie miał blond włosów, ale jakoś etiopskiego maratończyka nie przypomina, a przecież pochodzi z terenów dzisiejszej Algierii. Dałęś mi mapę dzisiejszą a jak to ma się do antyku? Świat się bardzo zmienił od czasów rzymskich, to że dziś jest dużo czarnoskórych w północnej Afryce to efekt niewolnictwa w średniowieczu.

Domen
12-08-2013, 22:58
a przecież pochodzi z terenów dzisiejszej Algierii.

Pamiętasz może czyją kolonią była Algieria :?:

Dałeś mi mapę dzisiejszą a jak to ma się do antyku?

Tak samo, bo to zależy od strefy klimatycznej. Nawet jak blondyn osiedli się w Afryce to jego potomkowie będą ciemnieć.

to że dziś jest dużo czarnoskórych w północnej Afryce to efekt niewolnictwa w średniowieczu.

To w starożytności niewolnictwa nie było :?: Coraz to nowych rewelacji się dowiaduję.

Poliorketes
12-08-2013, 23:01
Ale Zidane ma korzenie berberyjskie, nie jest potomkiem francuskich osadników.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Berberowie

Domen
12-08-2013, 23:02
Ale Zidane ma korzenie berberyjskie, nie jest potomkiem francuskich osadników.

Nie ma ludzi o czysto berberyjskich korzeniach.

Z kimś po drodze musiała się jego rodzina wymieszać zwłaszcza biorąc pod uwagę burzliwą historię Północnej Afryki.

Poza tym to nie wiem o co my się właściwie kłócimy.

Sam przecież pisałem, że jeśli byli w Rzymie czarnoskórzy legioniści to były to nieliczne jednostki.

A Murzyni z Nubii nie posiadali takiego (może poza garstką miejscowych arystokratów).

Przypominam, że przez około 100 lat Murzyni z Nubii rządzili Egiptem (dynastia nubijska w latach 750 - 656 p.n.e.).

Tak więc Murzyni z Nubii i ich potomkowie żyli w Egipcie - a mieszkańcy Egiptu mogli mieć obywatelstwo rzymskie.

Poliorketes
12-08-2013, 23:06
Nie kłócimy się tylko dyskutujemy, a sprawa poszła o Sewera, o którym napisałeś, że był takim antycznym Obamą, co jest nieprawdą.

Domen
12-08-2013, 23:09
W każdym razie Murzyni z Nubii byli w Egipcie i nie jako niewolnicy tylko potomkowie aparatu władzy i administracji z czasów dynastii nubijskiej.

Jeśli zakładamy, że owi potomkowie się wymieszali z miejscową ludnością, to byli Mulatami - w każdym razie nie byli biali.

Zresztą migracje zwykłej ludności też miały miejsce - że nie wspomnę o wymianie handlowej między Nubią i Egiptem.

==================================================

Edit:

O Sewerze to nie mój pomysł, tylko takie teorie część badaczy wysuwa - ja informacje o tym znalazłem w internecie.

No tak, dyskutujemy kulturalnie. :)

Poliorketes
12-08-2013, 23:21
Tak, tylko teraz nie wiadomo jakiego dokładnie koloru skóry byli starożytni Egipcjanie ;)
Nie wiadomo też ilu Nubijczyków zostało w Egipcie po upadku ich władzy. Nie wiadomo czy Egipcjanie mieszali się z Nubijczykami (albo na odwrót), w końcu jedni i drudzy mogli uważać to za niestosowne(np. Żydzi unikali raczej mieszanych małżeństw).

Domen
13-08-2013, 00:22
Tak, tylko teraz nie wiadomo jakiego dokładnie koloru skóry byli starożytni Egipcjanie

Byli jaśniejszego koloru skóry od Nubijczyków ale ciemniejszego np. od Syryjczyków i Libijczyków:

Malowidło egipskie, drugi od lewej - Nubijczyk, pierwszy od prawej - Egipcjanin, pozostali dwaj to Syryjczyk i Libijczyk:

http://www.catchpenny.org/images/seti1a.gif

w końcu jedni i drudzy mogli uważać to za niestosowne

Wtedy rasizmu jeszcze nie było. Ale czy się masowo mieszali czy nie, to i tak potomkowie Nubijczyków żyli nadal w Egipcie.

Zresztą jeszcze zanim Nubijczycy przejęli władzę nad Egiptem, to już wcześniej żyli tam nubijscy niewolnicy i kupcy.

Malowidło egipskie pokazujące niewolników wziętych podczas wojen Ramzesa III:

Od lewej: Libijczyk, Nubijczyk, Syryjczyk, Semita, Hetyta:

http://www.catchpenny.org/images/r3tiles.gif

(np. Żydzi unikali raczej mieszanych małżeństw).

W przypadku Żydów ortodoksyjnych tak. Ale w całej historii bardzo liczne były konwersje Żydów na chrześcijaństwo.

Tacy Żydzi nawróceni na chrześcijaństwo się szybko asymilowali z lokalnymi społecznościami chrześcijańskimi.

Np. w Hiszpanii w okresie prześladowań w XV wieku Żydzi zaczęli masowo przechodzić na chrześcijaństwo i porzucać dawne tradycje.

Ci, którzy się nie zasymilowali i nie przeszli na chrześcijaństwo, zostali zresztą wypędzeni z Hiszpanii.

Domen
13-08-2013, 00:30
BTW to badania genetyczne wykazują, że większość współczesnych Egipcjan ma wśród przodków starożytnych Egipcjan. Język został zapomniany, kultura zginęła, różne fale migracyjne ludności z zewnątrz napływały, ale starożytnych Egipcjan nikt przecież nie wyrżnął - obecnie Arabowie w Egipcie to ich potomkowie (Arabowie podbili Egipt ale ilu ich było :?: - niewielu w porównaniu do miejscowej ludności tego gęsto zaludnionego od Starożytności kraju).

Domen
13-08-2013, 00:47
Zresztą np. po zbadaniu DNA szczątków łowcy mamutów znalezionego w Rosji (żył ok. 30 tys. lat temu) okazało się, że miał wspólnego przodka (sprzed 55 tys. lat) z ok. 11% współczesnych Europejczyków. Człowiek z lodowca Otzi (żył 5 tys. lat temu) miał wspólnego przodka z ok. 8% Europejczyków.

Im dalej wstecz tym większy procent ludzi pochodzi od tego samego człowieka i ma więcej wspólnych przodków.

Rosyjski łowca mamutów sprzed 30 tys. lat był jeszcze raczej ciemnej karnacji (Europejczycy "wyblakli" chyba w trakcie zlodowaceń).

Tutaj rekonstrukcja twarzy (na podstawie czaszki) tego łowcy mamutów:

[spoiler:2ns1vyae]http://www.nok-benin.co.uk/Imagenok/Web_Elemt/kostenki_med.jpg http://s12.postimg.org/hygiw4o3h/Kostenki.png[/spoiler:2ns1vyae]

Tu rekonstrukcja twarzy jeszcze dawniejszego Europejczyka - ciało znaleziono w Karpatach ("pierwszy Polak" :D), żył ponad 35,000 lat temu:

[spoiler:2ns1vyae]http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/45806000/jpg/_45806834_reconstruction_512.jpg[/spoiler:2ns1vyae]

Otzi - żyjący dużo później, bo jakieś 5 - 6 tysięcy lat temu - był już blady jak my (ciało i rekonstrukcja jego wyglądu niżej):

Ciało Otziego odnaleziono w Alpach:

[spoiler:2ns1vyae]http://cdn.dogonews.com/system/ckeditor_assets/pictures/516a29c81860e04d350077bf/content_otzisn-iceman-thumb-800xauto-12468.jpg[/spoiler:2ns1vyae]

Pierwsi ludzie byli najbardziej podobni do obecnie żyjących afrykańskich plemion Khoi-San (języki Khoi-San są też bezpośrednią kontynuacją najstarszej mowy ludzkiej - jako jedyne zachowały dźwięki przypominające mlaskanie, których nie ma w żadnym innym istniejącym obecnie języku):

http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/arty ... lud-swiata (http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/khoisan-najstarszy-lud-swiata)

Ludzie Khoi-San nie są ani zbyt czarni ani zbyt biali, w dodatku są trochę podobni i do Murzynów, i do Białych i do Azjatów:

[spoiler:2ns1vyae]http://www.nma.gov.au/__data/assets/image/0004/309847/nma.img-ex20042116-262-vi-vs1.jpg

http://www.alamy.com/thumbs/6/%7BD1557051-7749-488D-B88B-A14CBB050233%7D/BNPB6A.jpghttp://tjsnyman.com/tjsnymanblogspot/wp-content/uploads/2010/12/khoisan.jpg

http://imageshack.us/scaled/landing/14/9xom.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Botswana_063.jpg/400px-Botswana_063.jpg

http://abagond.files.wordpress.com/2012/07/sandawe.jpg[/spoiler:2ns1vyae]

Khoi-San jako jedyni ludzie na świecie w wieku dorosłym w ogóle nie trawią mleka, które im szkodzi. Gen odpowiedzialny za trawienie mleka wykształcił się po wymyśleniu hodowli, a Khoi-San zawsze byli łowcami-zbieraczami i żyli w izolacji, więc nie mogli tego genu otrzymać od innych grup ludności.

Dziś Khoi-San żyją w południowej Afryce, kiedyś sięgali daleko na północ ale zostali wyparci przez ludy Bantu - rolników znających żelazo:

[spoiler:2ns1vyae]http://abagond.files.wordpress.com/2012/07/553px-african_language_families_en-svg.png[/spoiler:2ns1vyae]

Typowymi "Murzynami", czarnymi jak smoła, są właściwie tylko ludy Bantu i ta druga pokrewna im grupa - "Niger Congo A".

==================================

A tu rekonstrukcje (ze znalezionych czaszek) twarzy wczesnośredniowiecznych Słowian:

http://historiapolski.eu/rekonstrukcje- ... t1964.html (http://historiapolski.eu/rekonstrukcje-antropologiczne-wygl-du-pierwszych-s-owian-t1964.html)
[spoiler:2ns1vyae]http://historiapolski.eu/download/file.php?id=29&sid=93cc8969499fde0430e72278cc5bf812.jpg

http://historiapolski.eu/download/file.php?id=30&sid=93cc8969499fde0430e72278cc5bf812.jpg http://historiapolski.eu/download/file.php?id=33&sid=93cc8969499fde0430e72278cc5bf812.jpg http://historiapolski.eu/download/file.php?id=31&sid=93cc8969499fde0430e72278cc5bf812.jpg http://historiapolski.eu/download/file.php?id=32.jpg

http://s22.postimg.org/lb2xsjqjl/Twarze3.png[/spoiler:2ns1vyae]

Jeszcze więcej rekonstrukcji twarzy wczesnośredniowiecznych Słowian:

[spoiler:2ns1vyae]http://s7.postimg.org/aunphe623/Twarze4.png

[youtube:2ns1vyae]http://www.youtube.com/watch?v=rqmqF0IUwzw[/youtube:2ns1vyae][/spoiler:2ns1vyae]

dodałem spoiler

Niesmiertelnik
13-08-2013, 09:30
Nies, może twoje problemy w multi raczej wynikają z lagów lub niewydolności kompa? Bo prawdę mówiąc, z większością rzeczy, o której piszesz ja się nigdy nie zetknąłem.
A od której części TW jesteś aktywny na multi i na tym forum?

Hetman
13-08-2013, 12:02
Domen może zaczniesz edytować posty zamiast zawalać temat swoimi kreskówkami? 2 posty jeszcze można przełknąć, ale 3... Poza tym Poliorketes skończył już rozmawiać, więc albo przenieście się do odpowiedniego działu historycznego lub zacznijcie rozmawiać o grze.

Btw Domen widzę wielki wpływ KLA na twoją sztukę pisania - średnio tekstu i multum obrazków.

- wyręczyłem Cię voitek.

mardar282
14-08-2013, 13:41
Witam, licznik czasu jaki pozostał do premiery gry zaczął tykać na Steam :oops: to dobra strona czekania .Proszę zobaczyć również zdjęcie na naszej Galerii z pokazanym rozwojem miasta, tak jak kiedyś już napisałem świetnie że będzie widoczny akwedukt, może to cos nieistotnego ale w oblężeniach itp. zniszczenie akweduktu równa się z pozbawieniem miasta dostępu do czystej wody.

Kain
15-08-2013, 12:45
Orientuje się ktoś czy Romku będzie również benchmark do sprawdzania wydajności sprzętu jak w Shogunie?

Arroyo
15-08-2013, 20:29
Bitwy morskie w Rome 2, filmik jeszcze świeży, zapraszam do oglądania i dyskusji:
http://www.youtube.com/watch?v=wZthalx7bnQ

Kain
15-08-2013, 21:33
DMageA juz jest dyskusja ,ale w innym topicu tj.Trailery i wywiady - Total War: Rome II

Knecht
16-08-2013, 16:45
Chciałem zapytać się odnośnie wymagań gry, bo są trochę wysokie. Mam procesor Intel Core i5-2430M 2.40 Ghz dwurdzeniowy, to z tym Rome 2 będzie śmigać jakoś w miarę ? czy w ogóle będzie na nim działać ? Bo nie wiem czy czas wymienić sprzęt :mrgreen:

Shay Ruan
16-08-2013, 18:37
A takie małe pytanie do Ciebie Knecht. Jak Ci chodził Shogun 2? Na jakich detalach?

Arroyo
16-08-2013, 18:41
http://www.youtube.com/watch?v=fwWrDtkJdTs

Falanga w Rome 2 mam wrażenie, że kawaleria jakoś ją przełamuje, albo mi się tak zdaje. W Rome 1 była nie do przełamania przez konnicę i to był plus. Tu wyglądają słabo, jak dla mnie.

Shay Ruan
16-08-2013, 18:50
DMageA zdaje Ci się, ok 2:09 kawaleria załamuje się, ponieśli duże straty a falanga jak stała tak stoi, praktycznie bez strat.

janrod11
16-08-2013, 18:50
W Rome 1 była nie do przełamania przez konnicę i to był plus.

Chyba wątpię.

Shay Ruan
16-08-2013, 18:55
W Rome 1 była nie do przełamania przez konnicę i to był plus.

Chyba wątpię.

Nie no, z tego co pamiętam była nie do ruszenia od frontu.

janrod11
16-08-2013, 19:05
Rzymski generał przejechał przez moich macedońskich falangitów...

Il Duce
16-08-2013, 19:07
Fajny filmik , miła odmiana po fatalnej bitwie morskiej. Mam nadzieję że niedługo pokażą jaką dużą bitwę(po 20+ jednostek na stronę) i jakiś gameplay z kampanii.

Arroyo
16-08-2013, 19:14
Mają jeszcze 2,5 tygodnia, bo premiera 3 września, więc liczmy na to, że będzie. Janrod11 - jakie miałeś ustawienia trudności gry? Vh/vh?

janrod11
16-08-2013, 19:17
Poziom łatwy.

Domen
16-08-2013, 20:40
[quote:33o0xysw]W Rome 1 była nie do przełamania przez konnicę i to był plus.

Nie no, z tego co pamiętam była nie do ruszenia od frontu.[/quote:33o0xysw]

Wyjątkiem byli czasami katafrakci, ale z wielkimi stratami własnymi. Też plus.

Rzymski generał przejechał przez moich macedońskich falangitów...

Chyba co najwyżej przez pikinierów z poboru, bo przez nic lepszego już by nie dał rady na pewno.

Albo po prostu nie miałeś ich w formacji falangi, tylko z mieczami.

Albo inna możliwość - twoja falanga była sformowana w bardzo cienką linię (2 - 3 szeregi zamiast 5 - 6).

Niesmiertelnik
16-08-2013, 20:55
@Voitek

A od której części TW jesteś aktywny na multi i na tym forum?

Skoro już wróciłeś to może odpowiesz na to krótkie pytanie.

voitek
16-08-2013, 21:02
Na forum jestem aktywny od Medka 2. Tak samo z multi, co to ma do rzeczy?

dawid621
16-08-2013, 22:01
Chciałem zapytać się odnośnie wymagań gry, bo są trochę wysokie. Mam procesor Intel Core i5-2430M 2.40 Ghz dwurdzeniowy, to z tym Rome 2 będzie śmigać jakoś w miarę ? czy w ogóle będzie na nim działać ? Bo nie wiem czy czas wymienić sprzęt :mrgreen:

Dobre pytanie, Mi shogun chodzi na srednio-wysokich, ale w przyszlym miesiacy planuje wymienic mimo wszystko procesor i karte graficzna :D Szczegolnie boje sie spadkow plynnosci patrzac na te olbrzymie miasta. A ciezko to porownac z innymi grami na tym silniku, gdzyz w poprzednich czesciach oblegane miasta ograniczaly sie do murow i kilku budynkow w srodku. Az mnie szczerze mowiac dziwi ze gadacie tu min. o pochodzeniu legionistow, a nie martwi was optymalizacja, ktora jest o niebo wazniejsza.

Niesmiertelnik
17-08-2013, 00:19
Pewnie więcej niż Twoje pytania o sprzęt i net Voitek.
Na MTW2 zaczynałeś, ale jakoś nie pamiętam Ciebie z żadnego turnieju, czy to na orgu, czy międzynarodowego.
Okrzepłeś razem z K4Fun na ETW i jesteś "dzieckiem Warscape", więc prawdę mówiąc z większością rzeczy o których piszę nie miałeś się jak zetknąć.

Kain
17-08-2013, 12:53
knecht pisze: Chciałem zapytać się odnośnie wymagań gry, bo są trochę wysokie. Mam procesor Intel Core i5-2430M 2.40 Ghz dwurdzeniowy, to z tym Rome 2 będzie śmigać jakoś w miarę ? czy w ogóle będzie na nim działać ? Bo nie wiem czy czas wymienić sprzęt

Jest specjalny wątek na forum Total War http://forums.totalwar.com/showthread.php/69728-Unofficial-quot-Can-I-run-it-quot-Thread-Third-Anniversary-Edition?s=ecbd3338615b20c611272ba0f534ce48
Trzeba dodać watek podać jak poniżej:

1: Motherboard
2:GPU
3:CPU
4:RAM (speed and amount if possible)
5: Powersupply (PSU, Wattage and model #)
6:Operating system (Windows version)

IF YOUR UPGRADING:

Also state your Budget, and your general location (Country)

Na poniższą specyfikację mi odpisali (niestety nie podałem rozdzielczości) : Mostly High, maybe a few settings degraded to Medium towards large fights.
1: Motherboard- MSI G45 Z77A
2:GPU- MSI Radeon 7850 1 GB Power Edition
3:CPU- I5 3470 3,2 Ghz @ 3,8 Ghz
4:RAM - 8 GB DDR3 Corsair LP PC-1600 in dual channel mode
5: Powersupply Topower 450 W
6:Operating system - Windows 7 Home Edition x64

Na 1 strone podali też rekomendacje odnośnie zestawów basic,mid,high. No i znowu nie zapytałem czy w Rome 2 będzie benchmark ustawień. :(

janrod11
17-08-2013, 13:18
Hehehe...A gdzie monitor?
Toż to jedna z kluczowych rzeczy.
1280x1024 a 1980x1280 to jednak jest różnica w działaniu gry...

Weźmy np.mój komputer
Intel I5 2400,Radeon 6870 Hawk i 4GB ramu - ALE monitor max. 1280x1024:)(stary ale jary:D) - problemów nie przewiduję
Intel I5 2400,Radeon 6870 Hawk i 4GB ramu - ALE monitor 1980x1200 - odpali co najwyżej na średnich...

Na Twoim kompie spokojnie odpali na fullu,nawet w HD...Jedyne zastrzeżenia mam do Twojego zasilacza.Nie wiem,czy przekładałeś go ze starego kompa,czy kupiłeś razem z nowym,ale wg mnie 450W to za mało...na 500 byłbym spokojniejszy,ale to moja opinia:D

Kain
17-08-2013, 15:57
Na moim monitorze max. to 1680x1050 ,ale np.w Napoleona grałem również na 1440x900 na słabszym sprzęcie przy ustawieniach medium\high. Nie trzeba miec od razu Full HD ;)
Gdzieś przeczytałem na tym ang. forum ,ze to co było na high w SH2 to w R2 będzie medium. Poza tym zawsze wyłączam cienie, antyaliasing,trawę,drzewa i inne tego typu pierdoły które obciążają kartę oraz ewentualnie zmniejszam rozdzielczość aby mieć max rozmiar jednostek na mapie. :)

janrod11
17-08-2013, 16:01
Uuu...to w tej rozdzielczości spokojnie na fullu powinieneś grać:)

Arwiodx
17-08-2013, 17:59
co do zasilacza to 450w spokojnie wystarczy, bardziej martwi mnie marka tego zasilacza, coś mi się wydaje że jest to tkzw. "czarna lista" i te 450w ma tylko na tabliczce

janrod11
17-08-2013, 18:09
To dobry amerykańskiej marki zasilacz:)Mało znany,ale nie ma się o co martwić:)

Kain
17-08-2013, 18:37
Topower to markowa firma. Zasilacz ma solidną linię zasilania. Na pewno da radę bo ciągnął bez problemu poprzednią konfigurację , która była bardziej prądożerna niż obecna. :)

Knecht
19-08-2013, 12:52
A takie małe pytanie do Ciebie Knecht. Jak Ci chodził Shogun 2? Na jakich detalach?
No Shogun 2 jak i Emipre chodziły mi ładnie, bodajże na średnich ustawieniach lub wysokich, sprawdzę to jeszcze jak wrócę z pracy. Rome 2 raczej mi pójdzie ? tylko teraz pytanie jak będzie chodziło, zależy mi żeby gra była płynna niż miałaby mi zarywać kosztem lepszej grafiki.

Dzięki kain, sprawdzę to jak wrócę z pracy, muszę się tam jeszcze zarejestrować. Mam rozmieć również że gdy podam specyfikacje mojego laptopa na tamtej stronie to dostanę odpowiedź odnoście tego na jakich detalach będzie mi śmigał Rome 2 ?

Teraz wychodzą błędy wcześniejszych decyzji :( mogłem kupić stacjonarny a nie laptopa :cry:

Pedrito
19-08-2013, 12:57
myslicie ze skoro poszlo empire na wysokich to rome 2 tez pojdzie?

Shay Ruan
19-08-2013, 13:04
Można sprawdzić także tutaj http://www.systemrequirementslab.com/cyri
Ale wiadomo z tymi testami to jest różnie, a graliście w hd?

Scooter
19-08-2013, 14:28
Ten test nie zawsze odzwierciedla rzeczywiste osiągi kompa , korzystałem z niego wielokrotnie i zawsze gry chodziły mi lepiej niż pokazywał test. Z tego co pisał wcześniej Grogomir , gra nie jest jeszcze dobrze zoptymalizowana więc ciężko wyczuć. Mam również nadzieje że mój laptop uciągnie ultra na kampanii single , a na multi wysokie były by mile widziane :D

Shay Ruan
19-08-2013, 15:00
Scooter co do testu , to zawsze lepiej sie mile rozczarować hehehe. Też mam nadzieje na ultra, ale zobaczymy.

Rostel123
20-08-2013, 17:35
Witam mam pytanie, kiedy będzie na Gamescom Rome 2 ? 8-)

voitek
20-08-2013, 17:42
Będzie wystawa z grą, konferencji raczej nie planują, bo i po co?

lucas82
21-08-2013, 11:10
Panowie mała rada odnośnie sprzętu.

Zaznaczam, że kupuję wyłącznie pod Romka i myślę o takiej charakterystyce (zaznaczam, że wszystko ma hulać na full):

Procesor:CORE I7 3770 3.4GHz LGA1155 BOX
Pł. Główna:GIGABYTE GA-Z77-DS3H Intel Z77 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE)
Pamięć:PATRIOT DDR3 8GB DUAL 1333MHZ SIGNAT. RADIATOR CL9
Karta. Graf:GIGABYTE GeForce GTX 770 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP (1189/7010) (wer. OC - OverClock) (potrójny went. WINDFORCE FDD 1,44MB LUB
00N1W2Z.

Co myślicie o takiej konfiguracji bo niestety specjalistą nie jestem i nigdy nie miałem też stacjonarnego komputera. A laptopy tylko Maci i właśnie na nich pogrywam w starego Romka.

maxcezar5
21-08-2013, 12:11
Zestaw ok. Mozę jednak warto poczekać na nowe Radosławy skoro seria Total War jest pod patronatem AMD.

janrod11
21-08-2013, 12:50
Ja też mam zaufanie tylko do Radków.Zestaw ok.Jaka rozdzielczość monitora?

Arwiodx
21-08-2013, 12:52
powiem tak, jeśli korzystasz z kompa głównie do gier, podaruj sobie i7 i wrzuć do tego i5 3570k, te procesory różnią się tym że i7 jest 8 wątkowy co w grach nie daje praktycznie żadnego efektu, i5 jest tańsza a dopisek "k" daje ci możliwość podkręcenia procesora ( do podkręcania niezbędne jest chłodzenie bo intelowskie najzwyczajniej nie da sobie rady), jeśli decydowałbyś się na i5+ podkręcanie, radziłbym wybrać ramy które nie mają radiatorów bo mogą one przeszkadzać przy montażu chłodzenia ) Padła też sugestia nad zmianą karty na radeona, cóż 770 to mocna karta i powinna sobie poradzić bezproblemowo z ustawieniami ultra

janrod11
21-08-2013, 12:58
Poradzić sobie poradzi,po prostu bardziej podoba mi się nazwa Radeon niż Nvidia:D

Arwiodx
21-08-2013, 13:02
To już kwestia gusta :D jedni wolą to a inni tamto :)

Shay Ruan
21-08-2013, 13:07
Ja tam mam i7 3770 3.40 GHz i jestem z niego więcej niż zadowolony :P

Shane
21-08-2013, 13:16
Ja mam podobna specyfikacje, i 2500 k 4.2 ghz,8 gb ram 1600,770 gtx msi gaming,właśnie zmieniłem za Radka 7970 vapor x,Shogun 2 działa troche szybciej,srednio 5 fps,wszystko na ultra,wylaczona msaa.Na Steamforum,napisali mi ze z tym sprzetem trzeba bedzie zejsc z niektorymi detalami na high,bo ze wszystkim na ultra moze byc ciezko.770 gtx to podpicowany 680 gtx,wiec technologia juz stara,lepiej wstrzymaj sie co pokaze AMD,(albo bierzgtx 780gtx)ja nie wytrzymalem bo vapor x dzialal jak suszarka.W Rome 2 bardzo wazny bedzie procek i jego taktowanie,oc procka sredni daje jednego fpsa , z kazdym 100 mhz wiecej.A wogole to czemu zastanawiasz sie nad Ivy skoro sa juz Haswelle?

janrod11
21-08-2013, 13:26
"Na Steamforum,napisali mi ze z tym sprzetem trzeba bedzie zejsc z niektorymi detalami na high,bo ze wszystkim na ultra moze byc ciezko."

Uwielbiam samozwańczych ekspertów...Wyciągają błyskotliwe wnioski,nie mając żadnych podstaw...
Zobaczymy.Poczekaj do 3 września i koniecznie napisz,na jakich ustawieniach Ci chodzi:D

FREDu
21-08-2013, 14:48
Ja pod każdą kolejną grę z tej serii wymieniam kompa. Teraz kupuję procek Haswell. Tylko zastanawiam się między i5 a i7. Pamięć 16 gb mam nadzieję że starczy.

Shane
21-08-2013, 15:04
Ostatnio dolozylem 8 gb ramu kolegi do moich osmiu,i Shogunie nie bylo zadnej roznicy,podejrzewam ze w rome bedzi tak samo 8gb ramu do gier jest optymalne

JoK3r
21-08-2013, 15:17
8 gb to jest max na obecne gry, chyba że jesteś programistą i bawisz sie w te klocki
i7 opłaca się brać gdy dużo grasz multi w innym razie i5 wystarczy
chociaż i tak się na tym nie znam zbytnio ale powtarzam to co mi gadali gdy kupowałem nowy sprzęt :)

Scooter
21-08-2013, 15:33
Czy jest jakas konfiguracja kompa dostepna dla każdego zjadacza chleba co uciągnęło by sh2 lub romka 2 na ultra detalach przy grze 4vs4 i max money i max unity? - wydaje mi się że nie.

janrod11
21-08-2013, 16:22
Ja pod każdą kolejną grę z tej serii wymieniam kompa.

To już śmierdzi paranoją :shock:

Lee
21-08-2013, 16:46

Bądź ignorancją...

janrod11
21-08-2013, 16:53

Bądź ignorancją...

Zaskoczeniem raczej:D

Wymienia kompa choć nie wie,czy nowa gra mogłaby działać na starym

Arwiodx
21-08-2013, 17:18
jeżeli kupujesz haswella to lepiej przemyśl swoje życie :>
Ja romka 2 i tak odpale na kompie z przed 2 lat na wysokich z ograniczeniem kilku opcji ( cieenie :D )
Wymiana kompa za każdym razem gdy ma premierę nowy total war jest conajmniej dziwna

lucas82
21-08-2013, 17:23
Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem. Zaznaczam, że nie wymieniam kompa tylko po prostu kupuję. Jednakowoż biorąc pod uwagę ceny zdecyduję się chyba na EVGA gtx 780 CoolTitanium. Troszkę droższe GPU ale nie jestem fanem wymieniania co chwilę sprzętu. Nawet jeśli miałaby to być tylko karta. Zaletą gtx 770 oraz 780 jest też podobno możliwość ich łączenia chociaż nie wiem czy lepiej pracuje jeden układ 780 czy dwa 770?

Shane
21-08-2013, 17:46
790 juz wyszła?Przy łączeniu dwoch kart trzeba sie liczyc z niedogodnosciami w niektorych tytulach.Ja wybrałbym jedna karte a konkretna,780+ i7 4770k w zupelnosci wystarczy.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/te ... on_hd_7000 (http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_crossfire_vs_sli_geforce_gtx_700_vs_radeon_hd _7000) test kart w Sli i Crossfire

lucas82
21-08-2013, 17:52
Sorki. Oczywiście chodziło o 780:-)

Grogmir
21-08-2013, 18:31
Wróćmy do tematu:

http://forums.totalwar.com/showthread.p ... laythrough (http://forums.totalwar.com/showthread.php/73722-Jack-s-Macedon-Campaign-Playthrough)

Relacja z rozgrywki Macedonią. ;)

maxcezar5
21-08-2013, 20:52
Podsumowując:
-każdy zestaw(lub raczej każdy) oparty na gtx760/radku 7850/70 + i5 da rade(lub powinien dać) rade romkowi na maxa w kampanii

FREDu
21-08-2013, 20:56

Stać mnie. Poza tym na komputerze gram tylko w Total War nic innego na pc czego nie byłoby na konsolach nie ma a mnie interesuje. Tak przy okazji każdą stacjonarną Playstation kupuję w dniu premiery. 29 listopad mam urlop.

Oskar
21-08-2013, 20:58
Hej
chciałbym wrócić do tematu, jak się wam wydaje czy phenom II 965 blac edition podkręcony do 4.0 ew 4.1 + radeon 7870 OC dadzą rade na ultra przy rozdzielczości 1920x1080 ?

Mściwój
21-08-2013, 21:56
Podsumowując:
-każdy zestaw(lub raczej każdy) oparty na gtx760/radku 7850/70 + i5 da rade(lub powinien dać) rade romkowi na maxa w kampanii

Zebyscie sie nie zdziwili. Chyba ze Rome I

Tutaj mozecie zapytac sie o konfiguracje kompa i ewentualne mozliwe detale: http://forums.totalwar.com/showthread.p ... on/page125 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/69728-Unofficial-quot-Can-I-run-it-quot-Thread-Third-Anniversary-Edition/page125)

dalem wam juz akurat strone gdzie odpowiada na niektore z pytan dotyczace konfiguracji. Trzeba na prawde mocnego bydlecia zeby jak to ujeliscie, "dało rade na maxa"

McAbra
21-08-2013, 22:05
Link do tego tematu jest dwie strony wcześniej... :roll:

Mściwój
21-08-2013, 22:42
Rzeczywiscie. Jak widac, nie tylko mi to umknelo :). Moze warto rozwazyc, zeby np zrobic z tego newsa, albo zrobic osobny zamkniety temat o nazwie "dowolny kreatywny tekst" swiadczacy o ty, ze moze sprawdzic na jakich detalach uruchomi rome 2 na danym sprzecie. Opis, kilka zdan od siebie i link. Bo mina kolejne 2 strony i to pytanie im blizej premiery zapewne bedzie sie co raz czesciej powtarzac.

Scooter
21-08-2013, 22:50
Szulik , to tylko test syntetyczny , uwierz mi na słowo , większość ludzi z tego forum potrafi dotrzeć do tej stronki bez prowadzenia za rękę. Po za tym nie mam bladego pojęcia dlaczego uważasz iż na najnowszych kartach NViDIA nie będzie można grać na ultra????
PS ,używaj PL znaków typu ą,ę bo ciężko czytać Twoje posty ;)

Mściwój
21-08-2013, 23:00
Przyznaję się bez bicia, że wcześniej nawet nie patrzyłem na kartę nvidii. Zanim napisałem posta zwróciłem uwagę na radeona 7850. Bo sam jestem posiadaczem nieco innego radka i mogę sobie to nieco zobrazować. Szczególnie, po tym, co mi napisali w poruszanym linku. Wierzę, że jeszcze będą po premierze rożne optymalizacje i i z czasem będzie trochę lepiej. Wcale bym się jednak nie zdziwił, gdyby finalnie nawet na tej karcie nvdii, trzeba było coś redukować w ustawieniach, żeby detale były ultra.

janrod11
22-08-2013, 06:50
Napisali Ci.To znaczy,że rzeczywiście będzie ciężko...
A jak by Ci NAPISALI,że musisz sobie kupić koniecznie nowego kompa z I7 i Radkiem 7970(ew. koszt 7/8 tys.) to kupisz?
Nie słuchaj ekspertów.Skąd niby mają wiedzieć,czy Rome II Ci pójdzie,czy nie?Na moim komputerze np.też chodzą gry na fullu,które nie mają prawa chodzić.

Arwiodx
22-08-2013, 08:37
eksperci rodem z allegro :D Na dzień dzisiejszy można jedynie odpalić shoguna 2 i przekonać się jak działa na konkretnych ustawieniach, najwyżej będzie trzeba troche zjechać z ustawień,
choćby obniżyć jakość cieni lub całkowicie je wyłączyć

lucas82
22-08-2013, 09:18
Ja ogólnie mam w zamiarze zakup czegoś co pociągnie mi nie tylko Rome 2 ale również kolejne gry z serii. Zdecydowałem sie na I7 z GPU Nvidii GTX 780 i mogę śmiało czekać na kolejne odsłony;-)

marko1805
22-08-2013, 09:28
Hm.. a ja liczę że na moim i5-2400 3,1 GHz 8 GB RAM HD6850 przy rozdzielczosci monitora 1360 X 768 uciagnę na wysokich :)

Arwiodx
22-08-2013, 09:48
ja już taki pewny nie jest :D
dziś zostałem zmuszony do wymiany monitora z 1440x900 na FHD, trzeba będzie obciać detale niestety :D

lucas82
22-08-2013, 10:17
No właśnie dlatego zamierzam nabyć kartę maksymalnie dobrą za rozsądne pieniądze, żeby przy zmianie monitora nie było wtopy;-)

Harry-Potter-TW
22-08-2013, 10:36
Jak dla mnie najważniejsze ustawienie to szczegółowość jednostek ( inne mogą być niżej ), bo to bardzo pomaga w orientacji w czasie bitwy. Też staram się grać na fhd. Wolę tą rozdzielczość na ustawieniach low, niż niższa rozdzielczość i wyższe detale.

Arwiodx
22-08-2013, 11:24
no cóż, po 4 latach zmiana rozdziałki z 1440x900 na fhd może się dla moich oczu okazać szokiem :D

badolf4
22-08-2013, 11:55
Hm sam posiadam I7 3770k ( po OC 4,5 Ghz), 8 Gb ramu (2133Mhz) i Radeona HD 7970 Vapor X także po OC ( 1140/1600) i dla mnie niemożliwością jest żeby ta gra nie hulała z wszystkim na maksa. To byloby naprawde przegięcie.

Memnon[pl]
22-08-2013, 12:02
Moze by tak juz ktos zrobil porzadek w tym dziale I przeniosl posty do odpowiedniego tematu....zamiast dyskusje o Rome -mamy dyskusje o sprzecie ;) ....

Rostel123
22-08-2013, 12:04
Ludzie załóżcie sobie nowy temat o waszym sprzęcie bo to nie jest ten dział

lucas82
22-08-2013, 12:07
Dyskusja ogólna. Więc można chyba sobie popisać o czym się chce o ile jest związane z powyższą grą. Czy mylę się?

Pele
22-08-2013, 12:13
Kampania reklamowa Rome II naprawdę z rozmachem reklamy m.in. na niezalezna.pl, wykop.pl, kopalniawiedzy.pl, radiozet.pl :D

lucas82
22-08-2013, 12:37
Przy takiej popularności Romka I i serii w ogóle to specjalnie dużej kampanii Rome 2 raczej nie potrzebuje;-)

voitek
22-08-2013, 17:12
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... laythrough (http://forums.totalwar.com/showthread.php/73722-Jack-s-Macedon-Campaign-Playthrough)

Dalszy ciąg opisu z rozgrywki Macedonią.

Pele
23-08-2013, 14:27
Przy takiej popularności Romka I i serii w ogóle to specjalnie dużej kampanii Rome 2 raczej nie potrzebuje;-)

Tak to ciekawe bo znalazłem reklamy R2 na lokalnym serwisie o Olsztynie czy na równie lokalnej stronie http://www.sportslaski.pl :shock:

adolf
23-08-2013, 17:52
Mam wszystkie TW , nie grałem tylko w Drugiego Shoguna, nie chcę, nie mój klimat,
Ale na pewno Kupię RTW, Jednak muszę go mieć.

Mam tylko małe obawy, od Rome TW gry są zbyt "bajeczne", zero klimatu "mroczności" to nie dobrze, mam nadzieje że Dwójka nawiąże do gry Medieval I. Może. Po filmikach widzę , że jednak nie.

lucas82
23-08-2013, 17:54

Tak to ciekawe bo znalazłem reklamy R2 na lokalnym serwisie o Olsztynie czy na równie lokalnej stronie http://www.sportslaski.pl :shock:

Ja tylko napisałem, że nie potrzebuje co nie znaczy, że jej nie ma :mrgreen:

janrod11
23-08-2013, 18:49
To są reklamy SERWISÓW INTERNETOWYCH,które sprzedają Rome II:)

iluminat1990
24-08-2013, 13:42
Czy wiadomo coś o możliwości obsadzenia budynków w mieście przez wojsko? KIedyś na trailerze było to pokazane, ale nie wiem czy to nie była zwykła ściema.

[TIN]_Cichy
26-08-2013, 11:24
Kampania reklamowa Rome II naprawdę z rozmachem reklamy m.in. na niezalezna.pl, wykop.pl, kopalniawiedzy.pl, radiozet.pl :Dto są po prostu "inteligentne" adSense, które wiedzą, czego szukasz w necie, na jakiej stronie byłeś i na każdej stronie, które mają adsense, będą ci się pojawiać reklamy romka 2. Jakbym ja wszedł na te strony, to wyskoczy mi inna reklama, np. dewelopera mieszkań, bo ostatnio szukałem lokalizacji nowego osiedla w moim mieście.

lucas82
26-08-2013, 11:35
Dokładnie. Mi się pokazują reklamy GPU Nvidii bo ostatnio najwięcej tego przeglądałem.

leo
26-08-2013, 12:14
Czy wiadomo coś o możliwości obsadzenia budynków w mieście przez wojsko? KIedyś na trailerze było to pokazane, ale nie wiem czy to nie była zwykła ściema.

Też jestem tego ciekaw . Nie miałem zbyt dużo czasu by oglądać filmiki ale lecąc po "łepkach" nie widziałem obsadzania budynków więc pewnie nie będzie bo by się tym pochwalili - chyba że nie mam racji .

Cezar78
26-08-2013, 12:37

Też jestem tego ciekaw . Nie miałem zbyt dużo czasu by oglądać filmiki ale lecąc po "łepkach" nie widziałem obsadzania budynków więc pewnie nie będzie bo by się tym pochwalili - chyba że nie mam racji .

Przy bitwach opierających się na jakotakim szyku obsadzanie budynków nie wchodzi w grę. Wątpię by coś takiego pojawiło się w grze.

Husarz164
26-08-2013, 13:22
Mnie bardzo ciekawi jak wyjdzie interaktywność mapy z polem bitwy.Bitwy z prologu wyglądało to ok nawet to wszystko pasowało choć w bitwie pod Nilem już troszkę zgrzytało moim okiem.Jeśli jest do dość dopracowane to w końcu będzie można w 100% wykorzystywać ukształtowanie terenu. voitek masz rajcie i dobrze by było przy ikazji założyć nowy wątek do spraw sprzętu i ustawień

Kyriet
26-08-2013, 23:50
Bardzo podoba mi się rozwiązanie z generałami dowodzącymi legionami. Pamiętam żałosny widok, jak w Rome I AI broniło swoich granic pojedynczymi oddziałami, a ja wraz ze swoim wielkim legionem musiałem przecierpieć te wszystkie żałosne bitwy z przewaga 40:1 (Nie używałem automatyczne bitwy, bo zawsze ginęła masa ludzi nawet przy walce z grupą chłopów). Motyw ze specjalnymi umiejętnościami, tradycjami legionów również jak najbardziej trafny. Przykładowo, legion tłukący przez wiele lat barbarzyńskich chłopów w europejskich lasach, nie może od tak być wyspecjalizowany w oblężeniu miasta w upalnym Egipcie.

mardar282
27-08-2013, 09:05
Bardzo podoba mi się rozwiązanie z generałami dowodzącymi legionami. Pamiętam żałosny widok, jak w Rome I AI broniło swoich granic pojedynczymi oddziałami, a ja wraz ze swoim wielkim legionem musiałem przecierpieć te wszystkie żałosne bitwy z przewaga 40:1 (Nie używałem automatyczne bitwy, bo zawsze ginęła masa ludzi nawet przy walce z grupą chłopów). Motyw ze specjalnymi umiejętnościami, tradycjami legionów również jak najbardziej trafny. Przykładowo, legion tłukący przez wiele lat barbarzyńskich chłopów w europejskich lasach, nie może od tak być wyspecjalizowany w oblężeniu miasta w upalnym Egipcie.

Dawno nie czytałem tak merytorycznego i dobrego tekstu na forum w morzu jednozdaniowych gniotów, pozdrawiam

Wonsz
27-08-2013, 10:47
Ten Rome2 wygląda jak Shogun2.Nie będę wydawał 200zł na pracę jaką są w stanie zrobić modderzy ;) .CA przesadziło tym razem 8 Grywalnych frakcji reszta za płatne DLC?REALY?!Toć w Medievalu 2 można mieć 28 frakcji grywalnych.

Cezar78
27-08-2013, 11:16
Ten Rome2 wygląda jak Shogun2.Nie będę wydawał 200zł na pracę jaką są w stanie zrobić modderzy ;) .CA przesadziło tym razem 8 Grywalnych frakcji reszta za płatne DLC?REALY?!Toć w Medievalu 2 można mieć 28 frakcji grywalnych.

Graficznie Rome II jest zbliżony do Shoguna 2 to oczywista sprawa. Jednak zmiany w systemie rozgrywki np. prowincje.
Grywalnych frakcji (darmowych) nie jest 8 - już zapowiedziano 10. Dolicz do tego pakiet kultur greckich przy jeśli zamówisz przed premierą i masz 13. Z zapowiedzi wynika wyraźnie że będą jeszcze inne darmowe frakcje.
200zł? skąd wziąłeś taką cenę – spokojnie możesz kupić grę za 130 - 140zł :D

Husarz164
27-08-2013, 12:14

Graficznie Rome II jest zbliżony do Shoguna 2 to oczywista sprawa. Jednak zmiany w systemie rozgrywki np. prowincje.
Grywalnych frakcji (darmowych) nie jest 8 - już zapowiedziano 10. Dolicz do tego pakiet kultur greckich przy jeśli zamówisz przed premierą i masz 13. Z zapowiedzi wynika wyraźnie że będą jeszcze inne darmowe frakcje.
200zł? skąd wziąłeś taką cenę – spokojnie możesz kupić grę za 130 - 140zł :D

120 zl na allegro z grekami tylko cyfrową wersję

Cezar78
27-08-2013, 13:02
120 zl na allegro z grekami tylko cyfrową wersję

Z sentymentu od pierwszego Shoguna kupuję wersje pudełkowe. :)

Grogmir
27-08-2013, 17:57
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... ea60fafb93 (http://forums.totalwar.com/showthread.php/73722-Jack-s-Macedon-Campaign-Playthrough?s=43326b63a2a829be818367ea60fafb93) Nowy odcinek AARa Macedonią. Dyplomacja z AI wydaje się być wreszcie możliwa, wygląda to nieźle. ;)

Cezar78
27-08-2013, 18:19
Całkiem ciekawie się to rozwija - układy z Rzymem, Sparta jako wierny sojusznik, Syrakuzy szaleją :) oj, jeszcze kilka dni

Amrod
27-08-2013, 18:37
http://forums.totalwar.com/showthread.php/73722-Jack-s-Macedon-Campaign-Playthrough?s=43326b63a2a829be818367ea60fafb93 Nowy odcinek AARa Macedonią. Dyplomacja z AI wydaje się być wreszcie możliwa, wygląda to nieźle. ;)
Cholera, jak ja nie lubię tego Empajerowego stylu UI. Wyobraźcie sobie, że zamiast tych przezroczystych okienek są te klimatyczne zwoje z jedynki.

Grogmir
27-08-2013, 19:09
W punkt, Amrodzie. UI w Rome II (nie chodzi mi o karty jednostek) wydaje mi się być najbardziej minimalistycznym i brzydkim w całej serii, zdecydowany minus.

Rebel
27-08-2013, 19:15
Ten dziwny zwyczaj wciskania do gier mało klimatycznego interfejsu zaczął się bodajże od 2005r. w Civilization IV (wystarczy porównać czwórkę do trójki) i do dziś (czego jesteśmy właśnie świadkiem) psuje bardzo dobrze zapowiadające się gry. Odnoszę wrażenie, że gdyby pierwszy lepszy bardziej wymagający fan wszedł do tego całego CA i zarzucił kilka fajnych pomysłów mogło by się wiele zmienić na lepsze. Dziwię się jednak, że firmy tworzące gry tak rzadko zważają na opinie fanów.

Lee
27-08-2013, 19:37
A mi karty jednostek naprawdę się podobają :). A cała reszta - mocno minimalistyczna - co nie zmienia faktu, że odliczam dni do ukazania się tytułu.

Rebel
28-08-2013, 17:18
"Creative Assembly ogłosiło datę aktywacji Rome II w serwisie Steam.
W Polsce grę będzie można uruchomić najwcześniej 3 września o godzinie 9 rano."

Czyli wszyscy budzik nastawiamy i do późnego wieczora katujemy kompa. Współczuje jedynie tym co mają szkołę/robotę :D.

Cezar78
28-08-2013, 17:20
Ta o 16 z pracy wyjdę - zanim do domu dojadę to też trochę minie. Sąsiad juz wie, że ma kuriera przywitać ;)
A ta niezapomniana noc i rano wory pod oczami :D

dawid621
28-08-2013, 17:24
A wiadomo kiedy gre bedzie mozna sciagnac? tez 3-ego czy sie zlituja i pozwola zassac cos wczesniej? :D

Rebel
28-08-2013, 17:30
To jest news z portalu.
Pod tym linkiem masz całość: http://totalwar.org.pl/?p=14877

Grogmir
28-08-2013, 17:32
Ściągać można zacząć już za... pół godziny. ;)

dawid621
28-08-2013, 17:40
To jest news z portalu.
Pod tym linkiem masz całość: http://totalwar.org.pl/?p=14877

Ale gapa ze mnie :D dzieki za info ;) Juz zaczynam robic porzadki na dysku w takim razie, zeby miec to gdzie upchnac :D

Rebel
28-08-2013, 17:42
Mile wspominam czasy kiedy na prawdę duża gra ważyła 5 GB. :D

dawid621
28-08-2013, 17:55

dokladnie, ja to pamietam jak mialem komputer ktory mial pojemnosci 10 gb i mialem na nim kilka gier + jakies programy, teraz na takim nawet windowsa bym nie zainstalowal :D

Cezar78
28-08-2013, 17:56

Czasy gdy naprawdę duża gra mieściła się na kilku dyskietkach 1,44MB :D to dopiero były ...

Rebel
28-08-2013, 18:05
Ja to już nie ta dekada :). Mój pierwszy komputer, jakieś 11 lat temu mieścił 40GB i wtedy to jeszcze było dużo, teraz to na takiego Battlefielda 3 nie starcza.
Co ciekawe nadal mam klawiaturę z tamtego blaszaka i nie zamieniam jej na nic wymieniać. :D

dawid621
28-08-2013, 18:11
Ja to już nie ta dekada :). Mój pierwszy komputer, jakieś 11 lat temu mieścił 40GB i wtedy to jeszcze było dużo, teraz to na takiego Battlefielda 3 nie starcza.

To i tak miales calkiem niezlego kompa :D ja mialem pierwszy komputer jakies 18 lat temu i niestety nie pamietam juz jaka mial pojemnosc, wiem ze wkladalo sie tam takie ogromne dyskietki a zamiast systemu windows byl norton :D Ledwo mi na tym chodzila gra centurion :D

Grogmir
28-08-2013, 18:16
I co, zaczął ktoś ściągać? Działa?

dawid621
28-08-2013, 18:19
Ja zaczalem pobierac i niestety poki co nie mozna wybrac dysku na ktorym gra ma sie zainstalowac i co dziwniejsze pokazuje ze do pobrania jest niecale 10 gb.

KLAssurbanipal
28-08-2013, 18:22
Kurcze, czyli jednak są plusy pobrania przez Steam. :)
Ja muszę czekać na przesyłkę. pewnie dojdzie 3 września + sporo czekania na instalację z pobieraniem.

Grogmir
28-08-2013, 18:23
W grach Steamowych nie wybierasz dysku do instalacji, instalują się tam, gdzie masz Steam. Gra jest dobrze skompresowana, po instalacji będzie ważyć bodaj 35GB.

Harry-Potter-TW
28-08-2013, 18:27
Ja mam na innym dysku gry steam niż sam steam:p

Grogmir
28-08-2013, 18:29
No tak, da się to zmienić jednak w opcjach, ale domyślnie instalują się do Steamowego folderu.

dawid621
28-08-2013, 18:31
W grach Steamowych nie wybierasz dysku do instalacji, instalują się tam, gdzie masz Steam. Gra jest dobrze skompresowana, po instalacji będzie ważyć bodaj 35GB.

Jakis czas temu doszla mozliwosc instalacji gier na innych dyskach ;)

A tak baj de łej, jest mozliwosc zmiany tego pobierania przedpremierowego na inny dysk gdzies w ustawieniach? Te 15 gb na systemowym dysku moge zwolnic, ale z 35 gb beda problemy:/

Harry-Potter-TW
28-08-2013, 18:55
Rozumiem, że jesteś w trakcie pobierania? Może da się tak: Zrób kopie zapasową i odtwórz ją na innym dysku, może zadziała, bo innej opcji chyba nie ma...
Oczywiście mowa o: ustawienia, pobieranie, foldery biblioteki steam.

dawid621
28-08-2013, 19:08
Dzieki, to jest jakis pomysl. Narazie zobacze co to bedzie jak juz pobierze to 10 gb, jak cos to przeniose ten folder i pewnie w rejstrze tez trzeba bedzie co nieco pogrzebac, by zmienic adres folderow odnoszacych sie do tej gry.

Harry-Potter-TW
28-08-2013, 19:16
Steam - utwórz lub przywróć kopię zapasową gry... zaryzykuj jak ci ściągnie, zanim zacznie instalować, zamiast bawić się rejestrem - te 10 giga i tak zdążysz ściągnąć od nowa na nowy dysk do wtorku:P.
O ile to od razu nie rozpakowuje, bo się nie uda:D Nie jestem pewien...

Mackay
28-08-2013, 19:34
Witam, na pocieszenie mogę powiedzieć, że już była mała wtopa, a mianowicie ściąganie tych 10 gb zawiesiło się na dobre pół godziny przy 8,8 gb, ale cóż... :). Można za to już sobie zobaczyć achivmenty: http://steamcommunity.com/stats/214950/achievements

Rebel
28-08-2013, 19:42
Ma ktoś link do achievementów po polsku? Angielski to dla mnie nie problem jednak zawsze przyjemniej się czyta w ojczystym języku.

Grogmir
28-08-2013, 19:52
Wow, ciekawe te achievementy. Najbardziej ciekawi mnie jednak:
Masters of Germania
Recover all three legionary eagles from Teutoburg Forest on normal difficulty or higher

Nie może chodzić o bitwę pod Teutoburgiem, bo wtedy orły zostały dopiero stracone, więc może coś z kampanią?

legoras
28-08-2013, 20:05
Chwila, chwila bo już się pogrubiłem ^_^

czyli.. osoby które zakupiły grę, mogą już grać (przed premierowo) ? Patrze na osiągnięcia z steam a tam juz 30% wszystkich osób ma 1h przegraną w grze... wiec chyba mogą już grać :)
Jak tak no to brawo dla CA za taką akcję ;)

dawid621
28-08-2013, 20:08
Witam, na pocieszenie mogę powiedzieć, że już była mała wtopa, a mianowicie ściąganie tych 10 gb zawiesiło się na dobre pół godziny przy 8,8 gb, ale cóż... :).

U mnie trwa to juz nieco dluzej :x czyzby jakis zwiastun bugow w rome 2? :D

Grogmir
28-08-2013, 20:09
To recenzenci/pracownicy CA. Grać będzie można od 3 września, o tej samej godzinie na całym świecie. ;)

Mackay
28-08-2013, 20:11
Heh, bardzo bym chciał żeby tak było ;), te osoby z osiągnięciami to te wszystkie prasowe/pokazowe egzemplarze. U mnie wygrywa osiągnięcie zabij 1,000,000 ludzi w ciągu bitwy...

@dawid621, ja już od 2 godzin mam całość na dysku, dziwne.

Harry-Potter-TW
28-08-2013, 20:14
Chyba coś pomyliłeś - to nie możliwe. Na pewno całkowita ilość w grze.

Mackay
28-08-2013, 20:16
Właśnie sęk w tym, że nie:

Gore-drenched
Kill 1,000,000 men in battle

Może kolejna wtopa i na steam źle podali :P

Chociaż w sumie tu może chodzić o wiele bitew, zwracam honor, ten angielski :<

Harry-Potter-TW
28-08-2013, 20:18
Może chodzi o bitwy a nie auto? Tak kombinuje...

Grogmir
28-08-2013, 20:19
No właśnie, nie ma nic o jednej bitwie.

Emiliusz
28-08-2013, 20:25
Ogólnie to podobają mi się "ikonki" tych achievmentów :)

Harry-Potter-TW
28-08-2013, 20:29
Grasz Grogmir? Daj znać czy są crashe - będę spał spokojniej;D

KLAssurbanipal
28-08-2013, 21:31
Znalazłem tylko 3 bitwy historyczne w osiągnięciach, chyba że coś pominąłem.

Battle of the Nile
Battle of Raphia
Battle of Teutoburg Forest

Il Duce
28-08-2013, 21:42
Dziwi mnie to że gra ma tylko 10 gb. Może w dniu premiery trzeba będzie pobrać jeszcze kolejną "partię" gry?

Rebel
28-08-2013, 21:49
Przecież gra waży 35GB. 10 GB mogliście ściągnąć plików potrzebnych do instalacji, aby nie być w tyle za pudełkowymi i nie męczyć się z transferem kiedy oni będą stawiać pierwsze domki. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

dawid621
28-08-2013, 22:08
Wlasnie, co to tak wlasciwie jest to 10 gb ktore udostepnili wczesniej?

Lee
28-08-2013, 22:20
KLA --> jest jeszcze oblężenie Kartaginy.

Il Duce
28-08-2013, 22:38
I na pewno jest bitwa pod Zamą. Przecież niedawno ktoś wrzucił widok taktyczny z tej bitwy. To że nie ze wszystkich bitew są achievementy to nie znaczy że jest ich tak mało.

Ps: Czyli w dniu premiery i tak będę musiał pobrać grę? Szkoda choć dobre i te 10gb,zawsze to odrobinę krótsze ściąganie we wtorek.

Ps2: Dziwna sprawa bo z tego napisała Joey(http://forums.totalwar.com/showthread.p ... elease-Day (http://forums.totalwar.com/showthread.php/74889-Total-War-ROME-II-Preload-Starts-Today-Activation-Times-Announced-for-Release-Day)) to w dniu premiery trzeba będzie pobrać tylko Pont i związaną z tym zawartość dodatkową.

Talek
29-08-2013, 10:33
To jest cała gra minus day1 patch i DLCki, w dniu premiery gra się rozpakuje i po instalacji będzie zajmowała ok. 18 GB, 35 Giga to planowanie miejsce po uwzględnieniu wszystkich przyszłych dodatków i plików instalacyjnych. Zapewniam, że wersje digital będą stawiać domki szybciej od pudełek, które przyjdą w dniu premiery.

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13175963 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?616236-Total-War-ROME-II-Preload-Starts-Today-Activation-Times-Announced-for-Release-Day&p=13175963&viewfull=1#post13175963)

Rebel
29-08-2013, 11:10
Orientuje się ktoś już teraz może czy w Romku 2 będą prowadzone KO? Zainteresowanie chyba będzie spore.

KLAssurbanipal
29-08-2013, 11:32
Tak, widać nawet po osiągnięciach.

Grogmir
29-08-2013, 11:52
Nie KO na takiej zasadzie jak w Medku. Będzie kampania multiplayer dla 2 graczy.

Pampa
29-08-2013, 13:30
Moze będzie się dało grać kampanię na 1 kompie w 2 osoby własnie jak w medku. Bardzo by mnie to uszczęśliwiło :mrgreen: Ja czekam na pudełko niestety do 3 :C

FireFighter
29-08-2013, 13:34
Wtedy gdy dochodziło do starcia owych 2 graczy to bitwa mogła być rozstrzygana jedynie automatycznie, tak?

Ensis
29-08-2013, 13:34
Pampalinex nie będzie się dało. :cry:

FireFighter tak.

FireFighter
29-08-2013, 13:37
W sumie, jak teraz pomyślałem to zadałem bardzo głupie pytanie, sorki :)

Kerdej
29-08-2013, 18:50
Spojrzałem w kalendarz i premiera za chwilę... Nie macie wrażenia, że coś za mało tych informacji, takiego niepokoju skoro ciągle jest embargo na recenzje? Nie widzieliśmy rozgrywki multi przedstawionej od menu aż do końcowych statystyk i rankingu graczy. Opowiadają o konfliktach w Senacie, ale nie pokazano takiej wojny domowej. Od bitwy z lasu teutoburskiego barbarzyńców pozostawiono z boku- podobnie Partów. Zaznaczam, że to co pokazali dotychczas podoba mi się. Tylko ten brak dema... Opis kampanii na forum bez bitew... Brak gameplayu Icenami dajmy np...

Grogmir
29-08-2013, 18:54
Fakty są takie, że jesteśmy nakręconymi fanami i chcielibyśmy zobaczyć przed premierą najlepiej całą rozgrywkę nagraną gdzieś na YT, ale jak spojrzysz z boku, to i tak mamy masę informacji jak na grę komputerową przed premierą. Niewiele firm wrzuca tyle różnych materiałów o grze, co CA.

Mściwój
29-08-2013, 19:08
Prawda. Tyle, ze jakies konkrety pojawiaja sie dopiero kilka dni przed premiera vide drzewko technologiczne rzymian. Poza tym, jak samo CA twierdzi, pre order jest 6 razy wiekszy niz w przypadku s2 i rome 2 jest chyba najbardziej wyczekiwanym sequelem, a zarazem gra serii.

Jezeli to wszystko skumulowac, to tak na prawde wiemy jedno wielkie gowno.

Na ta chwile, powinnismy znac nie tylko drzewko technologiczne jednej nacji, ale rostery grywalnych frakcji + wiele innych dupereli. Przeciez zaraz premiera.

W przypadku takiego skyrim, przed premiera juz miales wszystko podane na tacy. Aczkolwiek, rozumiem CA oraz ich odmienna polityke marketingowa.

Grogmir
29-08-2013, 19:13
Ok, nie znamy rosterów i budynków, ale o samej mechanice rozgrywki była już masa informacji (wiem, bo przecież sam je zbierałem na stronę główną), na podstawie których można sobie wyrobić jakiś pogląd o zmianach w grze. Zaraz będzie premiera i jak ktoś nie chce kupować kota w worku, to się zapozna z setkami recenzji/gameplayów, jakie nas oblepią w pierwszym tygodniu.