Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [PRZED PREMIERĄ] Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12]

Scooter
29-08-2013, 19:15
Panowie nie martwcie się , za 2 lata o tej porze Medieval 3 , to dopiero będzie się działo :D

Umbrecht
29-08-2013, 19:21
Dobry wieczór, miło znaleźć się w końcu jako aktywny użytkownik tego forum, które czytuję od czasów jeszcze dawnej witryny.
W Total Wary grywam od samego początku tj. Shoguna 1, i poza Civ5 są to obecnie jedyne strategie jakie jestem w stanie strawić.
Wieści o Rome 2 , śledzę odkąd się pojawiły (głównie na TwCenter, biję sie w pierś ;) , ale fajno i tutaj zawitać.
Forum jest świetne jedyne co mi się nie podoba to zbyt częste jakieś takie dziwne sprzeczki między userami etc.,i żenujące wypowiedzi o "hamburgerach"
na szczęście większość wydaje się fajna, do tego cieszą fanatyczne wstawki King A. (też interesuję się historią), rzeczowe posty Grogmira i reszty.

Jeżeli o samego Romka idzie, zamówiłem preorder już w czerwcu (sic), a że mój fanatyzm w hobby growym (poza strategiami, jestem fanatycznym wielbicielem Elder Scrolls i paru crpgów :) jest spory to na przyszły tydzień zorganizowałem małą intrygę ;) polegającą na wysłaniu kochanej małżonki wraz z pociechą na tydzień do teściów, a dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem asusa gtx780 direct2cu oc, który to pojawił się w mojej budzie na okazję niniejszej premiery (i w końcu wygodnego modowania skyrim). Przez wakacje rozbudowałem biblioteczkę o parę pozycji traktujących o starożytności (mi. in. DOSKONAŁY przekład Trankwillusa (Swetoniusza) Żywotów Cezarów znaleziony w antykwariacie za 20zł, autorstwa pani Janiny Niemirskiej - wyd. Ossolineum), żeby wczuć się w klimat.
Bugi z pewnością w R2 będą obecne, natomiast premiera tego tytułu to małe święto (podobnie jak każdej kolejnej części ES) dla mnie i zamierzam wesoło nołlajfić calutki tydzień, chodzić spać ok 3 rano i zdecydowanie nie pracować (dzięki Bogu nie pracuję już etatowo).
Gra zapowiada się rewelacyjnie, cieszą doniesienia o pojawianiu się w przyszłości darmowych DLC, design interfejsu jakoś przeboleję (też wolałbym bardziej treściwe tła, stylizowane na antyczne wzornictwo i motywy architektoniczne), całość jak zawsze nie ma konkurencji w gatunku pomimo paru wad (największa dla mnie to rezygnacja ze świetnego trybu avatara).
Zdecydowanie seria powoli się rozwija i kolejne tytuły powitamy z radością.
Także życzę wszystkim miłego grania i mam nadzieję spotkamy się jeszcze tutaj żeby na świeżo opisać pierwsze wrażenia.

Ps.
Na początek odpuszczę sobie Rzym jako frakcję (bo wiadomo że zabawa nim będzie przednia) i spróbuję obczaić co i jak z Galami i Germanami (Averni/Swebowie) oraz spalić trochę antycznych miast ;)

mardar282
29-08-2013, 19:25
Dobry wieczór, miło znaleźć się w końcu jako aktywny użytkownik tego forum, które czytuję od czasów jeszcze dawnej witryny.
W Total Wary grywam od samego początku tj. Shoguna 1, i poza Civ5 są to obecnie jedyne strategie jakie jestem w stanie strawić.
Wieści o Rome 2 , śledzę odkąd się pojawiły (głównie na TwCenter, biję sie w pierś ;) , ale fajno i tutaj zawitać.
Forum jest świetne jedyne co mi się nie podoba to zbyt częste jakieś takie dziwne sprzeczki między userami etc.,i żenujące wypowiedzi o "hamburgerach"
na szczęście większość wydaje się fajna, do tego cieszą fanatyczne wstawki King A. (też interesuję się historią), rzeczowe posty Grogmira i reszty.

Jeżeli o samego Romka idzie, zamówiłem preorder już w czerwcu (sic), a że mój fanatyzm w hobby growym (poza strategiami, jestem fanatycznym wielbicielem Elder Scrolls i paru crpgów :) jest spory to na przyszły tydzień zorganizowałem małą intrygę ;) polegającą na wysłaniu kochanej małżonki wraz z pociechą na tydzień do teściów, a dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem asusa gtx780 direct2cu oc, który to pojawił się w mojej budzie na okazję niniejszej premiery (i w końcu wygodnego modowania skyrim). Przez wakacje rozbudowałem biblioteczkę o parę pozycji traktujących o starożytności (mi. in. DOSKONAŁY przekład Trankwillusa (Swetoniusza) Żywotów Cezarów znaleziony w antykwariacie za 20zł, autorstwa pani Janiny Niemirskiej - wyd. Ossolineum), żeby wczuć się w klimat.
Bugi z pewnością w R2 będą obecne, natomiast premiera tego tytułu to małe święto (podobnie jak każdej kolejnej części ES) dla mnie i zamierzam wesoło nołlajfić calutki tydzień, chodzić spać ok 3 rano i zdecydowanie nie pracować (dzięki Bogu nie pracuję już etatowo).
Gra zapowiada się rewelacyjnie, cieszą doniesienia o pojawianiu się w przyszłości darmowych DLC, design interfejsu jakoś przeboleję (też wolałbym bardziej treściwe tła, stylizowane na antyczne wzornictwo i motywy architektoniczne), całość jak zawsze nie ma konkurencji w gatunku pomimo paru wad (największa dla mnie to rezygnacja ze świetnego trybu avatara).
Zdecydowanie seria powoli się rozwija i kolejne tytuły powitamy z radością.
Także życzę wszystkim miłego grania i mam nadzieję spotkamy się jeszcze tutaj żeby na świeżo opisać pierwsze wrażenia.

Ps.
Na początek odpuszczę sobie Rzym jako frakcję (bo wiadomo że zabawa nim będzie przednia) i spróbuję obczaić co i jak z Galami i Germanami (Averni/Swebowie) oraz spalić trochę antycznych miast ;)
ja również Cie witam serdecznie, podzielam Twoje emocje na 100 procent,pozdrawiam

smooqu
29-08-2013, 21:03
Spojrzałem w kalendarz i premiera za chwilę... Nie macie wrażenia, że coś za mało tych informacji,

Ja tak mam jak pomyślę o GTA V :D O Rome 2 jestem dziwnie spokojny, bo gameplayów jest od groma na różnych stronach. Informacji na temat tej gry również CA nam udostępniło całe zatrzęsienie.

Jedyne czego nie wiemy to jak dużo jest bugów w tej grze ;)

Mestavo
29-08-2013, 21:09
Będą jakieś aktualizację do Rome 2 Total War żeby łatały te bugi ?

McAbra
29-08-2013, 21:12
Oczywiście że będą, do każdej gry powstają patche, więc czemu miałoby być inaczej? :)

Husarz164
29-08-2013, 21:12
Będą jakieś aktualizację do Rome 2 Total War żeby łatały te bugi ?

Spokojnie jeszcze żadnych bugów nie odnotowano bo gry jeszcze nie ma więc mówienie o nich jest tylko spekulacją

Mestavo
29-08-2013, 21:16
A jak będą te bugi to skąd będzie można ściągać aktualizacje ?

Jarl
29-08-2013, 21:17
A jak będą te bugi to skąd będzie można ściągać aktualizacje ?
Steam automatycznie je pobiera.

Shane
29-08-2013, 21:59
no wlasnie ciekawe czy po zainstalowaniu gry z cd bede mogl poprostu zagrac czy tak jak to bylo z Shogunem 2 i Empire (nie wiem jak bylo w napku)bede musial jeszcze sciagac jakies olbbrzymie aktualizacje

K A M 2150
29-08-2013, 22:04
Przykładowo sam Pont na dzień dobry Ci się ściągnie ;)

Cezar78
29-08-2013, 22:10
no wlasnie ciekawe czy po zainstalowaniu gry z cd bede mogl poprostu zagrac czy tak jak to bylo z Shogunem 2 i Empire (nie wiem jak bylo w napku)bede musial jeszcze sciagac jakies olbbrzymie aktualizacje

Gry są tłoczone dużo wczesniej dlatego często jeszcze wypuszczają jakies poprawki, które instalują się na starcie - ich wielkośc bywa rózna. teraz troche tego będzie...

Shane
29-08-2013, 22:12
heh no tak niema co marudzic:-)zeby sie dalo jeszcze grac w to co jest na cd podczas sciagania to bedzie bomba

Grogmir
30-08-2013, 14:48
http://totalwar.org.pl/?p=14895

Są już poradniki wideo. ;)

Rebel
30-08-2013, 15:10
Krótkie, nudne i nieciekawe. Tych rzeczy pierwszy lepszy młokos uczy się w 5 minut po odpaleniu kampanii i na prawdę nie trzeba do tego poradników wideo.
O wiele lepiej by to wyglądało gdyby było połączone w jeden spory poradnik.

dawid621
30-08-2013, 18:30
A mnie sie tam te filmiki ( dotyczace jednostek i toczenia bitew, bo innych nie ogladalem) podobaja. Nareszcie nagrali cos gdzie przyblizyli kamere na tyle ze mozna bylo zobaczyc animacje walki, tyle ze fakt faktem troche za krotkie sa. Co do samej idei poradnikow to nie wiem czy jest sens nagrywania ich w tej formie.

Grogmir
30-08-2013, 19:50
http://totalwar.org.pl/?p=14899

Obi rozpakowuje Edycję Kolekcjonerską. :)

Cezar78
30-08-2013, 20:24
http://totalwar.org.pl/?p=14899

Obi rozpakowuje Edycję Kolekcjonerską. :)
to jest to wspaniałe uczucie :D

dawid621
30-08-2013, 20:49
ekhm, w zyciu bym za to nie dal 5 stow.

leo
30-08-2013, 21:06
ekhm, w zyciu bym za to nie dal 5 stow.

Cenowo straszliwie przegięte - jestem dużym fanem tej gry od wielu lat i nawet stać mnie byłoby na edycję kolekcjonerską ale bez przesady to cena 3 dobrych gier. Poza tym fajne pudełko, kostki też nieźle wyglądają no i onagerem bym sobie w żonę postrzelał w nocy jakby krzyczała, że mam już iść do łóżka spać.

Scooter
30-08-2013, 21:33
Data wydania Total War: Rome II

03.09.2013 - PC

Minimalne wymagania sprzętowe:

Procesor: Intel Core 2 Duo E4400 2.0GHz / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000+ lub lepszy
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce 8600 GT 512MB GDDR3 / ATI Radeon HD 4550 lub lepsza
DirectX: wersja 9.0c
RAM: 2 GB RAM
Miejsce na Dysku: 35 GB
System operacyjny: Windows XP / Vista / 7 / 8

Zalecane wymagania sprzętowe:

Procesor: Intel Core i5-2500T 2.3GHz / AMD Phenom II X4 975 lub lepszy
Karta Graficzna: NVIDIA GeForce GTS 450 / ATI Radeon HD 4870 lub lepsza
DirectX: wersja 11.0
RAM: 4 GB RAM
Miejsce na Dysku: 35 GB
System operacyjny: Windows 7 64 Bit

w końcu ktoś podał konkretne wymagania i modele karty graficznej ;)

FireFighter
30-08-2013, 21:46
Szkoda, że nie znam się na tym za dobrze, bo chętnie bym porównał do swojego blaszaka i zobaczył na czym stoję :)

Oskar
30-08-2013, 22:28
mam nadzieje że mój podkrecony do 4.0 Phenom II X4 965 da rade

Pampa
30-08-2013, 22:35
Polecam wpisać w google ,,can you run me" i tam będzie taka strona co sprawdza dokładnie parametry twojego kompa pod gry ;)

Arroyo
31-08-2013, 06:27
Pampalinex, ta stronka zwie się Can You RUN It.
Anyway, wiemy już coś o polskiej wersji? Śmiga już ktoś w Rome 2 na polskiej wersji językowej? Ciekawi mnie jej wykonanie. No chyba, że wersja PL będzie od 3 września...

janrod11
31-08-2013, 07:31
Ta strona jest zresztą beznadziejna:)
Pisze mi,że Skyrima mogę odpalić co najwyżej na najmniejszych detalach.Skyrim u mnie hula na najwyższych i jeszcze ciągnie ponad 60 modów - już zapomniałem co to lagi:D

Ensis
31-08-2013, 07:43
DMageA nic, ponieważ nadal obowiązuje embargo. :(

Sara Temer
31-08-2013, 07:47
Hahha Win 8 nie jest w zalecanej konfiguracji, dlaczego mnie to nie dziwi?

Patrząc na wymagania zalecane zakładam że na i5 3,2 GHz 3gen i GTX 650 ti Rome powinien mi śmigać nawet na ultra, nie powiem cieszy mnie to ;)

legoras
31-08-2013, 08:13
Tylko gdyby te wymagania sprzętowe były jeszcze oficjalne ;)

W skrócie, wyżej ukazane wymagania to fake (tak czy siak nie oficjalne). Ani na steam, ani na stronie TW, czy na jakiejkolwiek "normalnej" stronie nie ma żadnej informacji o wyżej wspomnianych wymaganiach.
Nie zdziwił bym się, gdyby były to wymagania od 'gry-online' oni zawsze lubili ... dodawać trochę swojego nie mając ku temu podstaw ;)

Nadal rekomendowane to:

"Processor:2nd Generation Intel Core i5 processor (or greater)
Memory:4GB RAM
Graphics:1024 MB DirectX 11 compatible graphics card" (pomijając kilka pierdółek). Czyli wymagania nie mówiące kompletnie nic o rzeczywistości... w końcu według nich do gry na rekomendowanych wymaganiach starcza HD 5450 1gb (a teraz zobaczcie co to za karta... spełnia wymagania..) no nic.. liczę na szybkie benchmarki :D

Shane
31-08-2013, 08:27
tez mi to cos podejrzane bylo,gts 450 ? przeciez to relikt

Oskar
31-08-2013, 09:47
Ja osobiście do sprawdzania "czy jakaś gra pójdzie" polecam http://www.game-debate.com/ według mnie bardzo wiarodajne rezultaty.

janrod11
31-08-2013, 12:21
No,dostałem maila z kodem i powiadomienie o wysyłce.Gra będzie w poniedziałek:D

Oskar
31-08-2013, 12:22
No,dostałem maila z kodem i powiadomienie o wysyłce.Gra będzie w poniedziałek:D
A kiedy kupiłeś grę i czy na muve.pl ? Jestem ciekawy bo ja jeszcze nie dostałem :P

janrod11
31-08-2013, 12:27
Kupiłem grę 14 sierpnia i tak,na muve.Poza tym jestem z południa Polski,wiec żeby gra na pewno dotarła do mnie przed premierą,muszą ją wysłać przed poniedziałkiem.Wydaje mi się,że to właśnie lokalizacja ma dużo do kolejności wysyłania zamówień.

Oskar
31-08-2013, 12:41
Też jestem z południa konkretnie Kraków, wybrałem opcje z paczkomatem grę kupiłem 27.08 i puki co żadnego maila nie dostałem więc powoli się denerwuje bo mam nadzieje że dojdzie w poniedziałek.

dawid621
31-08-2013, 12:46
Kupiłem grę 14 sierpnia i tak,na muve.Poza tym jestem z południa Polski,wiec żeby gra na pewno dotarła do mnie przed premierą,muszą ją wysłać przed poniedziałkiem.Wydaje mi się,że to właśnie lokalizacja ma dużo do kolejności wysyłania zamówień.

No nie wiem czy lokalizacja ma aby tak wielkie znaczenie. Ja mieszkam obok Katowic i z katowic przesylki mam na drugi dzien, a z Krakowa, chociaz jest niewiele dalej, Idzie standardowo 2 dni, jak z kazdej innej czesci Polski.

Akarinos
31-08-2013, 13:05
A ja jestem z północnego zachodu zamówiłem 13. sierpnia i także (póki co) nic.

Oskar
31-08-2013, 13:09
Właśnie napisałem maila z zapytanie o status zamówienia i czy dojdzie przed 03.09 ciekawe co odpiszą...

Tierce
31-08-2013, 13:18
A ja jestem z północnego zachodu zamówiłem 13. sierpnia i także (póki co) nic.

Grę zamówiłem w lipcu bodaj, a jako że jestem z koszalina co oznacza bardziej środkowopomorskie a jednak dostałem info o tym, że zostało wysłane, nr listu przewozowego oraz klucze do dlc.

Akarinos
31-08-2013, 13:26
Nie ma czegoś takiego jak środkowopomorskie :P Ja sam jestem z Sianowa także to niedaleko, poczekam może jeszcze dzisiaj wyślą :)
@Topic Oskar najprawdopodbniej odpiszą ci, że wysyłają gry tak aby każdy otrzymał grę w dniu premiery.

nazgool
31-08-2013, 13:33
Jest środkowopomorskie! gdzie się podział Twój lokalny patriotyzm ? ;) Ja w tej chwili mieszkam w warszawie i dzisiaj dostałem info, że gra wyszła od nich więc jakoś to się kręci.

Asuryan
31-08-2013, 13:34
Ja mieszkam obok Katowic i z katowic przesylki mam na drugi dzien, a z Krakowa, chociaz jest niewiele dalej, Idzie standardowo 2 dni, jak z kazdej innej czesci Polski.
Bo przesyłki z Krakowa, czy innej części Polski, w Twoim przypadku trafiają najpierw do Katowic (w przypadku poczty do Zabrza), a dopiero stamtąd do Ciebie.

ChiniTEC
31-08-2013, 14:28
Dziś dostałem potwierdzenie wysyłki i kod dlc. Zamawiałem 23.08 paczkomat w Poznaniu.

JoK3r
31-08-2013, 14:32
u mnie nadal nic, zamawiane na muve 10.08

mardar282
31-08-2013, 15:42
Wracając do sedna, czyli samej rozgrywki Rome 2 mam kilka pytań:
-czy ktoś zauważył lub już po prostu wie ; na mapie kampanii na fladze danej armii widoczny będzie nr danej armii, symbol itp?, o którym wcześniej tak dużo się mówiło.
-czy rozwój wojskowy, jego ewolucja lub doświadczenie poszczególnego danego oddziału (armii) będzie w dalszej kampanii naprawdę odczuwalny na danym polu walki, i czy utrata danej wyszkolonej armii (oddziałów) w bitwie naprawdę będzie odczuwalna w dalszej kampanii,będzie miała np. katastrofalne następstwa, w dyplomacji, prestiżu, i ewentualnym wystawieniu nowej bez doświadczeń armii ( CA informowało że bitwy będą rzadsze, ale o wiele większym następstwie i skutkach dla danej nacji, a utrata danych wyszkolonych oddziałów będzie bolesna, cytat z głowy ale w zasadzie słowo w słowo)
Piszę o tym ponieważ na forum merytoryczna rozmowa o głębi samej rozgrywki w zasadzie zanikła,proszę mój post traktować jako ewentualne zaproszenie do dyskusji na temat dyplomacji, skutków wojny grając np Rzymem na trzech frontach równocześnie: Galia Przedalpejska,Sycylia- konflikt z Kartaginą, i ewentualną reakcją Macedonii wraz z Grecją i jej silną flotą na zbyt dużą dominację Rzymu, w zasadzie przyszła rozgrywka w Rome 2 niesie za sobą nie skończoną możliwość gry daną nacją ,w różnych kierunkach ekspansji, sojuszników i myślę że gra na poziomie trudnym będzie wyzwaniem dla nie jednego z tego forum.
Gra Prologiem będzie samouczkiem w dobrym stylu i świetnym wstępem do nauczenia się nowości przed daniem głównym :oops: pozostało jeszcze kilkadziesiąt.... godzin :o
PS.DO WSZYSTKICH CZEKAJĄCYCH NA PACZKĘ, NIE BÓJCIE SIĘ WSZYSTKIE DOTRĄ NA CZAS MIĘDZY PORANKIEM 2 WRZEŚNIA A PÓŹNYM WIECZOREM, W RAZIE PROBLEMÓW PROSZĘ SPRAWDZIĆ STATUS PACZKI.

szrama86
31-08-2013, 16:17
Moja paczka jest już w Opolu, co bardziej boli gdyż wiem że dostanę ją dopiero w poniedziałek :P

Cezar78
31-08-2013, 16:54
Na gram.pl wysyłają w poniedziałek i we wtorek na 100% będzie 

-czy ktoś zauważył lub już po prostu wie ; na mapie kampanii na fladze danej armii widoczny będzie nr danej armii, symbol itp?, o którym wcześniej tak dużo się mówiło.
Ja takich informacji na screenach nie zauważyłem – fakt była o tym gdzieś mowa.

-czy rozwój wojskowy, jego ewolucja lub doświadczenie poszczególnego danego oddziału (armii) będzie w dalszej kampanii naprawdę odczuwalny na danym polu walki, i czy utrata danej wyszkolonej armii (oddziałów) w bitwie naprawdę będzie odczuwalna w dalszej kampanii, będzie miała np. katastrofalne następstwa, w dyplomacji, prestiżu, i ewentualnym wystawieniu nowej bez doświadczeń armii ( CA informowało że bitwy będą rzadsze, ale o wiele większym następstwie i skutkach dla danej nacji, a utrata danych wyszkolonych oddziałów będzie bolesna, cytat z głowy ale w zasadzie słowo w słowo)

Niestety nawet w przykładowej kampanii Macedonią nie zauważyłem zdobywania przez pojedyncze oddziały doświadczenia (w bitwie z prologu jest). Utrata armii zawsze będzie bolesna gdyż szkolenie nowej trwa kilka – kilkanaście tur. Czy ma to wpływ na dyplomację – sam jestem ciekawy.

mardar282
31-08-2013, 17:23
Total War: Rome II - Prologue Full Battle Gameplay ~ w/ CA Will kanał You tube

Ensis
31-08-2013, 18:21
http://www.gry-online.pl/S018.asp?ID=947&STR=10 Głosujmy za Rome II. :)

Ensis
01-09-2013, 06:00
Przeciek, oczekujcie poniedziałkowego popołudnia. ;)

depus
01-09-2013, 09:28
Zdziwił mnie trochę wynik World of Warplanes myślałem że będzie lepszy.

Husarz164
01-09-2013, 09:34
mnie zaszokowała tak wysoka sprzedaż.I pozycja Rome 2 w wszelakich rankingach jak na strategie to chyba zdeklasowała wszystkich konkurentów oczywiście nie ma innej takiej gry ale wiadomo o co chodzi..Mam nadzieje że po takim sukcesie kolejną grę którą zrobią będzie naprawdę niebiańska.

Pampa
01-09-2013, 09:39
Jaki to przeciek Ensis? :mrgreen: Ucieszymy się? :D

Ensis
01-09-2013, 09:59

Tak i to bardzo, dzisiaj będą kolejne szczegóły. ;)

Cezar78
01-09-2013, 10:14

Tak i to bardzo, dzisiaj będą kolejne szczegóły. ;)

Recenzja wersji pełnej czy prasowej? ;)

Hetman
01-09-2013, 11:11
Zdziwił mnie trochę wynik World of Warplanes myślałem że będzie lepszy.

To jest gniot pograj lepiej w war thunder'a ;)

Ensis
01-09-2013, 11:48
Przeciek, za parę godzin będzie nowy news.

ManUtd
01-09-2013, 11:56
Co to za news że tak nakręcasz?

Chyba że podbijacie statystyki wejść na stronę dla sponsorów :P

McAbra
01-09-2013, 12:00
Trzeba było pogadać z voitkiem na czacie to byś wiedział 8-)
Cóż, na pewno coś konkretnego. ;)

FireFighter
01-09-2013, 12:27
Oby coś wartego uwagi, a nie kolejna bitwa nad Nilem tylko w wykonaniu kogoś innego :D

Grogmir
01-09-2013, 13:28
http://totalwar.org.pl/?p=15007 ;)

Il Duce
01-09-2013, 13:30
Już się nie mogę doczekać :D

Kain
01-09-2013, 13:33
Albo jestem ślepy :) albo w czasie bitew nie widać na wybranej jednostce informacji nt. zmęczenia. W domyśle jednostki w Rome mają włączony bieg , ale rozumiem , że męczyć się też bedą? :D Ktoś wie czy były screeny z takim info? Chyba przeoczyłem ten detal.

p.s.Świetna wiadomość! :o To mi osłodzi oczekiwanie do wtorku. :D

Grogmir
01-09-2013, 13:43
Jasne, że się męczą.

Ensis
01-09-2013, 14:48
Total War Rome: Zniszczyć Kartaginę trafi do księgarń 3 września, czyli w dniu premiery gry.

Hetman
01-09-2013, 15:14
Ciekawe kto im to kupi :)

FireFighter
01-09-2013, 15:15
Sam bym chętnie kupił ale przekroczyłem już swój budżet :D

KLAssurbanipal
01-09-2013, 16:44
Total War Rome: Zniszczyć Kartaginę trafi do księgarń 3 września, czyli w dniu premiery gry.

Ciekawe kto im to kupi :)

viewtopic.php?f=471&t=12745&start=20 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=12745&start=20)

Sunbeach
01-09-2013, 17:47
A możecie mi powiedzieć bo mój brat twierdzi że każda frakcja będzie miała swój własny poziom trudności, czy to prawda czy sami wybieramy sobie poziom trudności?

Husarz164
01-09-2013, 17:51
A możecie mi powiedzieć bo mój brat twierdzi że każda frakcja będzie miała swój własny poziom trudności, czy to prawda czy sami wybieramy sobie poziom trudności?

Tak jest można zaobserwować podczas gry Kartaginą.Mój błąd zapomniałem że była ta opcja w Shogunie 2

Shay Ruan
01-09-2013, 18:03
Koledze chyba chodzi o coś takiego jak było w shogun 2. Shimazu było klanem łatwym a np. Tokugawa już nie bardzo. Podczas wybierania rodu pisał poziom trudności dla każdego rodziny.

nazgool
01-09-2013, 18:09
Pewnie tak będzie, bo w którymś z filmików od CA była o tym mowa. Wydaj mi się, że to było przy okazji gry Kartaginą chyba

mpawel5
01-09-2013, 18:56
Mam pytanie na ktore do tej pory nigdzie nie znalazlem odpowiedzi.
Czy jesli jutro dostane rome'a to mozna go instalowac przed ta godzina 9:00 3 wrzesnia czy dopiero po uplywie tego terminu??
Choi mi o instalacje gry a nie same granie.

bachuxd
01-09-2013, 18:57
Coś słabo szukałeś :P
Nie, nie można instalować przed premierą.

mpawel5
01-09-2013, 19:03
Ja tu nowy. :)
Sorki!!

K A M 2150
01-09-2013, 19:06
A ja powiem, że najprawdopodobniej możesz zainstalować ;) Tak było z Napkiem, a teraz już sporo osób w tym ja właśnie Rome 2 ma już zainstalowane przez kod ze Steam, więc z płyty tym bardziej się będzie dało. Spróbować nie zaszkodzi.

mpawel5
01-09-2013, 19:09
Ehhh....
A do wtorku tak daleko!!!:/

TheKwintus1
01-09-2013, 19:16
jak długo az 24 godziny :D

mpawel5
01-09-2013, 19:19
Ja zagram dopiero kolo 20 we wtorek. Pracuje od 8 do 19. :(

Bronti
01-09-2013, 19:24
To i tak masz szczęście, że zagrasz we wtorek. Ja pracuje od 7 do 21 więc chyba dopiero w sobotę przysiądę do Roma 2 ;)

Shay Ruan
01-09-2013, 19:30
Nawet nie wiadomo, czy zagramy we wtorek. Jak sie wszyscy rzucą na to to serwery steama padną :D

mpawel5
01-09-2013, 19:34
niech sprobuja!!!! to by byl szczyt okrucienstwa! :)

Rebel
01-09-2013, 19:36
Ja wciąż nie otrzymałem maila z informacją jakoby gra została już wysłana ;/. Mam się spodziewać Romka dopiero we wtorek?

Arwiodx
01-09-2013, 19:37
niech nawet nie próbują , romek 2 to w obliczu początku roku szkolnego światełko w tunelu

mpawel5
01-09-2013, 19:40
Ja wciąż nie otrzymałem maila z informacją jakoby gra została już wysłana ;/. Mam się spodziewać Romka dopiero we wtorek?
a gdzie kupowales??

Rebel
01-09-2013, 19:44
Tam gdzie większość. Muve.pl

Bronti
01-09-2013, 19:45
Również nic otrzymałem żadnego maila, ciągle mam status - zamówienie potwierdzone i to wszystko.

Zamawiałem na muve.pl

mpawel5
01-09-2013, 19:46
Hmm... to nie wiem o co biega. Ja kupowalem tydzien temu i mam juz kod i numer przesylki i to ze juz jest u mnie w miescie, wiec nie wiem czemu u Ciebie takie cos. Chyba najlepiej zadzwonic jutro i sie dowiedziec.

nazgool
01-09-2013, 19:47
Sprawdź w spamie. Ja tam miałem maila. Sprawdź status zqmowiena na muve. Powinno być zrealizowane

voitek
01-09-2013, 19:47
Jest niedziela ludzie. Najprawdopodobniej wasze zamówienia już są od jakiegoś czasu przygotowane do wysyłki przez kurierów. Jutro z rana pewnie dostaniecie swoje numery do śledzenia przesyłek.

mpawel5
01-09-2013, 19:50
Ludzie pewnie by chcieli juz jutro miec pudełeczko w swoich rękach. Nie ma sie co dziwic. :)

nazgool
01-09-2013, 19:53
Voitek, ty już sobie grasz, a my tu siedzimy i czekamy. napięcie sięga zenitu ;-)

mpawel5
01-09-2013, 19:54
Albo i zenit przekroczylo :)

voitek
01-09-2013, 19:57
Voitek, ty już sobie grasz, a my tu siedzimy i czekamy. napięcie sięga zenitu ;-)

Życie to nie je bajka, to je wojna! :P

mpawel5
01-09-2013, 19:59
Wkurza mnie te embargo! Jakies dziwne pomysly ma te CA! Moze gra jest kiepska i nie warto tak czekac :P

Cezar78
01-09-2013, 20:07
voitek przynajmniej powiedz czy jest nieźle? :)

McAbra
01-09-2013, 20:10
O bogowie. Dlaczego tak nie możecie się doczekać kolejnych newsów? Jutro się dowiecie prawie wszystkiego o grze, pojutrze zagracie sami... Po co tak panikować 8-)

mpawel5
01-09-2013, 20:11
no wlasnie voitek powiedz, no powiedz :)

Presidente
01-09-2013, 20:14
voitek się obraził, a to wszytko przeze mnie albo dzięki mnie buahaahahahbuahahahaabuahahahahbuahahaah :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

voitek
01-09-2013, 20:14
Powiem tak, jest zdecydowanie lepiej niż na wszystkich tych filmikach, które znaleźliście na YT. :) Zarówno w kampanii, jak i podczas bitew. :)
Pewnych rzeczy, których ludzie bardzo się obawiali nie ma. :) Za to są inne dobre i bardzo ciekawe. :D

mpawel5
01-09-2013, 20:17
wtorku przybywaj!!!!:):):)

Harry-Potter-TW
01-09-2013, 20:25
Trzeba sprawdzić spam czy nie ma maila od muve, a jak jest to pewnie jest numer przesyłki i sprawdzić gdzie się ona znajduje.

mardar282
01-09-2013, 20:27
Powiem tak, jest zdecydowanie lepiej niż na wszystkich tych filmikach, które znaleźliście na YT. :) Zarówno w kampanii, jak i podczas bitew. :)
Pewnych rzeczy, których ludzie bardzo się obawiali nie ma. :) Za to są inne dobre i bardzo ciekawe. :D

Czułem od wielu miesięcy że tak będzie, zbyt duże było oczekiwanie społeczne (fanów Total War) na ten tytuł, mam tylko jedno pytanie czy możesz zdradzić czy nazwy armii są widoczne na mapie kampanii,pozdrawiam i nie ukrywam że zazdroszczę Ci że już wiesz z czym masz do czynienia

dawid621
01-09-2013, 20:31

A jak sie ma optymalizacja w porownaniu np do shoguna 2? Bo o to mam najwieksze obawy szczerze mowiac ;)

Cezar78
01-09-2013, 20:45

Dzięki, teraz mogę spokojnie czekać do pełnej recenzji a we wtorek ... :D

voitek
01-09-2013, 20:46
Czułem od wielu miesięcy że tak będzie, zbyt duże było oczekiwanie społeczne (fanów Total War) na ten tytuł, mam tylko jedno pytanie czy możesz zdradzić czy nazwy armii są widoczne na mapie kampanii,pozdrawiam i nie ukrywam że zazdroszczę Ci że już wiesz z czym masz do czynienia

Symbole armii, które wybraliśmy, bądź zostały wybrane przez komputer są cały czas widoczne na sztandarach. Nazwy armii ukazują się, gdy najedziemy na nie kursorem myszy lub klikniemy na nie.

Od tej chwili otwarty został dział pomocy technicznej gry viewtopic.php?f=574&t=13825 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=574&t=13825)
Na razie macie dostęp do tematu dotyczącego platformy Steam, reszta zostanie otwarta tuż przed premierą tytułu.

Pampa
01-09-2013, 20:48
Dużo większe ma wymagania od shoguna 2? I czy grafa się bardzo różni? :mrgreen:

mardar282
01-09-2013, 20:50

Symbole armii, które wybraliśmy, bądź zostały wybrane przez komputer są cały czas widoczne na sztandarach. Nazwy armii ukazują się, gdy najedziemy na nie kursorem myszy lub klikniemy na nie.

Dziękuje bardzo za odpowiedź, nie wiedziałem że można dodać symbole, myślę że będzie interesująco pod każdym względem rozgrywki,dziękuję

Hetman
01-09-2013, 21:03
Trzeba sprawdzić spam czy nie ma maila od muve, a jak jest to pewnie jest numer przesyłki i sprawdzić gdzie się ona znajduje.

Magazyny/sklepy/kurierzy! - nie działają w soboty i niedziele, więc skończcie z tą spiralą paniki ;) bo to trochę dziwne, że potwierdzenia przychodzą normalnie a wysyłka na spam... Jutro od 8.00 sprawdzajcie skrzyneczkę i koniec biadolenia! :D

szrama86
01-09-2013, 21:09
/kurierzy! - nie działają w soboty i niedziele,

Jak dopłacisz odpowiednią sumkę to pracują w soboty.

mpawel5
01-09-2013, 21:10
A czy po instalcji zawsze musze miec polaczenie ze steamem zeby grac czy moge juz grac potem offline??

Markus
01-09-2013, 21:15
Harry-Potter-TW pisze:

Magazyny/sklepy/kurierzy! - nie działają w soboty i niedziele, więc skończcie z tą spiralą paniki ;) bo to trochę dziwne, że potwierdzenia przychodzą normalnie a wysyłka na spam... Jutro od 8.00 sprawdzajcie skrzyneczkę i koniec biadolenia! :D

jesteś kurierem że piszesz z takim przekonaniem czy tylko jak w ostatnich wielu postach po prostu piszesz będąc przekonanym o swojej nieomylności bez podania argumentów a w tej sprawie kolega ma racje informacja wylądowała w spamie a w niej jest zawarty numer przesyłki i cała historia przesyłki i o dziwo w soboty na przykład są przekazy wewnątrz firmy kurierskiej pomiędzy sortowniami.

Pampa
01-09-2013, 21:16
Czym wy się przejmujecie skoro i tak zagracie dopiero 3 września :roll:

gogles
01-09-2013, 21:16
Hej. W managerze mam tak że musze być online aby włączyć. Później net może mi paść a gram dalej i się zapisuje itp :)

Mam do was pytanie. Jak wytrzymujecie ? Ja już się doczekać nie mogę. Mam nadzieję że przyjdzie mi jutro mejl że kurier grę już do mnie wiezie :D
Embargo niby do jutra a już da się znaleść filmy z gry. Widzieliście je ? Nie wiem czy można podawać linki ale jak coś o to mi chodzi: http://www.youtube.com/watch?v=frXO0KerbfI

ps. Balisty wyglądają fantastycznie.

nazgool
01-09-2013, 21:20
Było, oryginalnie jakiś rusek grał i z tego filmu dowiedzieliśmy się, że w grze będzie można rekrutować gladiatorów :)

mpawel5
01-09-2013, 21:21
Film juz byl. Pytam sie bo chcialem notebook'a wziasc do pracy a tam nie mam internetu.

gogles
01-09-2013, 21:23
A to sorka że daję jeszcze raz. Ale ja dzisiaj na niego trafiłem. Najbardziej ciekawi mnie optymalizacja. No ale jak piszecie 2 dni jeszcze :) (oby kurier mi się nie spóźnił)

ManUtd
01-09-2013, 21:37
@mpawel, net jest wymagany do instalacji gry, potem możesz włączać steama w trybie offline i grać normalnie kampanię. Od czasu do czasu wejdź w online żeby pobrać patche i tyle, kampanię można spokojnie śmigać.

mpawel5
01-09-2013, 21:41
Tak tez myslalem. Dziekuje!

Hetman
01-09-2013, 21:46

Może i tak ale to sklep/magazyn wydaje paczkę kurierowi ;)

adam1118
01-09-2013, 22:33
Wiecie może jak będzie z czasem wczytywania bitew? Ten jeden szkopół skutecznie zniechęcił mnie do wszystkich części stworzonych po medievalu 2 :cry:

gogles
01-09-2013, 22:53
Wiecie może jak będzie z czasem wczytywania bitew? Ten jeden szkopół skutecznie zniechęcił mnie do wszystkich części stworzonych po medievalu 2 :cry:

mnie też optymalizacja ciekawi :) Ale czas bitew nigdy mi nie przeszkadzał :) zawsze jest czas aby na chwilę wrócić do żywych :) odpisać na sms albo napić się wody :) bo i o takich rzeczach zapomina się przy tej serii gier.

Mściwój
01-09-2013, 23:33

Może i tak ale to sklep/magazyn wydaje paczkę kurierowi ;)

Co ciekawe, mi się kiedyś zdarzyło otrzymać grę w sobotę od kuriera, w dodatku pod wieczór. Gdzie zdaje się zwykle pracują do 13. Ja bylem zdziwiony, bo nikogo nie dręczyłem wcześniej, tak jak tych z muve. Kurier tez był zdziwiony, bo ktoś mu przekazał, że mam to otrzymać właśnie w sobotę. Nie był to żaden pre order.

Rozumiem, ze poniedziałek 15 naszego czasu i wszystkie serwisy będące wcześniej w posiadaniu wszelakich informacji mogą je ujawniać przed premierą Rome 2?

bachuxd
02-09-2013, 00:26
Wyczytałem gdzieś w jakimś komentarzu na gry-online jakoby twórcy zapewniali, że jeśli komuś chodził Shogun 2 to i Rome 2 będzie działać. Czy to prawda ?

Memnon[pl]
02-09-2013, 01:27
Wyczytałem gdzieś w jakimś komentarzu na gry-online jakoby twórcy zapewniali, że jeśli komuś chodził Shogun 2 to i Rome 2 będzie działać. Czy to prawda ?
Jezeli chodzi Ci o wymagania sprzetowe to tak....zagladnij tuhttp://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=574&t=13817

bachuxd
02-09-2013, 01:48
Tak wiem zaglądałem :P Ale wydaje mi się, że nie ma co specjalnie się tym sugerować, bo może się okazać, że te wymagania będą miały niewiele wspólnego z tymi rzeczywistymi...
Gra już zamówiona i ściągnięta - we wtorek się okaże czy mój 4-letni lapek (i3 2.26, gt325m 1gb, 4 gb ram), uciągnie nowego romka :)

KLAssurbanipal
02-09-2013, 02:16
Żartujesz??? Ja mam 2 razy niższe parametry od Twoich, lapek ma 5 lat i STW2 mi śmiga. Przy RTW2 nawet nie biorę do głowy myśli, że będzie inaczej. ;)

Ensis
02-09-2013, 05:20
Jeżeli macie słabszego PC to polecam XP, tam Shogun 2 chodzi zdecydowanie lepiej, więc tak samo pewnie będzie mieć Rome 2. Wiem z doświadczenia.

Umbrecht
02-09-2013, 07:26
Jak już sobie gadamy o sprzęcie (czekając na wysyłkę :) to i ja dorzucę swoje 3 grosze pewnego dementi ;) bo może ktoś będzie miał podobne wątpliwości i sytuację jak ja.
Otóż w związku z premierą kolejnej części TW, które obok Civki i serii Elder Scrollsów są moją ulubioną serią gier, w zeszłym tygodniu kupiłem nowa kartę graficzną.
W końcu Romek ma pięknie wyglądać i hasać żwawo.
Model asus gtx780 direct2cu oc , oczywiście wszystko dobrze się skończyło ale napiszę parę słów dla spokoju kolegów, którzy może będą taki czy inny model z tej serii kupować
(a myślę że spokój się przyda bo ten czy inne modele z tym numerem to jednak wydatek).
Przed zakupem standardowo poczytałem fora, recenzje i inne artykuły nawet podzwoniłem po sklepach.
No i tak, moja platforma bazowa do której montowałem kartę to już wiekowy bo 4 letni sprzęt Intel Quad Core 2 Q9550, skręcony do 3,4Ghz, 8Gb ram, i płyta Msi z chipsetem p35 i PCI-E-2.0
i zasilacz 680W tagan superrock TDUII-33 czy jakoś tak (do pracy - głównie projekty architektoniczne i wizualizacje spokojnie wystarcza, a jeśli o gry chodzi to spisuje się doskonale).
Oczywiście na forach i w sklepach, w których pytałem (Komputronik, Ansel czy jakoś tak ) spotykałem się z teorią że muszę kupić nową płytę (z chipem PCI-E 3.0)
i co za tym idzie "lepszego" proca, i5 czy i7 i oczywiście nowy ram (wymieniam i tak ale w przyszłym roku bo narazie sensu nie widzę),
bo wydajność karty będzie bardzo słaba i w ogóle bez sensu.
W komputroniku się dowiedziałem że mój 5 letni tagan będzie na 100% miał kłopoty z tą kartą (mimo mocy wyższej niż zalecana przez nvidię).
Postawiłem jednak na swoim i udałem się do swojego sprawdzonego niewielkiego sklepo-serwisu gdzie zamówiłem kartę i poprosiłem o montaż.
Oczywiście "porady" specjalistów sklepów sieciowych i forumowych guru z paru stron o tematyce sprzętowo-overclockerskiej okazały się bullshitem:
- PCI-E 2.0 na płycie głównej spokojnie wystarcza , a PCI-E 3.0 nawet nie jest obecnie w pełni wykorzystywane
- zasilacz przy całym zestawie w maksymalnym obciążeniu ma taki zapas mocy że wystarczyłoby dla jeszcze jednego kompa
- komp zrobił się tak cichy (również w obciążeniu), że nie wiem czy działa czy nie jeżeli nie spojrzę w monitor
- temperatury proca, karty i płyty nie przekraczają 65 stopni celsjusza w stresie
- wydajność jest obłędna
- co do możliwości samego podpięcia karty pod zasilacz (model wymaga złącza 6 i 8 PIN) w Komputroniku mi powiedziano że muszę nowszy kupić, a tam gdzie montowałem, sprawę rozwiązano zmianą przełączki na kablu zasilaczowym ;) (różnica ok 400 zł)

No i w czystej praktyce growej , Shogun 2 na maks detalach i w rozdziałce 1920x1200 ->50-70 klatek,
Skyrim z najnowszym profilem ENB masą rozmaitych modów (ok250) + mnóstwem dodatkowych tekstur w hd i innych modyfikacji bajerujących grafikę - 40-90klatek na 1920x1200
Inne tytuły (Company of Heroes 2, Red Orchestra, Civ 5,Assassin Creed3, Stalker CoP na Misery 2.0.2 ) nie spadają poniżej 40 klatek na wymaksowanych ustawieniach w 1920x1200
Co więcej do więszkości gier musiałem poustawiac ograniczenie klatek do 35 bo po dłuższej grze przy 50 lub więcej klatkach bolała mnie głowa a ludzkie oko i tak nie wychwytuje więcej niż 30 klatek.
Wizualizacje produkują się średnio o 50% szybciej niż poprzednio.
Kończąc ten przydługi post napiszę, że naprawdę warto czasem olać "dobre rady" profesjonalistów i śmiało robic swoje. ;)

PS.
Czy dzisiaj pojawi się recenzja Rome 2 na tym portalu ?

Ensis
02-09-2013, 07:31
PS.
Czy dzisiaj pojawi się recenzja Rome 2 na tym portalu ?

http://totalwar.org.pl/?p=15007

Umbrecht
02-09-2013, 07:32
Dziękuję, to po 15tej wpadnę poczytać ;) rewelacyjna sprawa że postaraliście się dać własną recenzję tak szybko.
Dzięki!

Sara Temer
02-09-2013, 07:39
@Umbrecht
Coś mało tych kratek w Shogunie, mi na GTX 650 ti przy nagrywaniu Frapsem nie spada poniżej 45, a bez tego spokojnie mam ponad 60. Choć może mam wyłączone jakieś wygładzanie krawędzi albo coś bo tekstury na pewno mam na maks i cienie chyba też.

Co do tego ile klatek widzisz to zależy od gry, w Rome tak samo mi się gra przy 15 FPS jak i przy 30. W Crysisa mogę grać 30, ale lepiej jak jest 60. W Assassin's Creed jak spada poniżej 60 to zaczytam kląć ;)

Ensis
02-09-2013, 07:51
Dziękuję, to po 15tej wpadnę poczytać ;) rewelacyjna sprawa że postaraliście się dać własną recenzję tak szybko.
Dzięki!

Ostatni gameplay pojawi się jutro rano, w chwili obecnej według Voiteka mamy jakoś około dwóch godzin materiału filmowego. ;)

Kłaczkov92
02-09-2013, 08:05
"No i w czystej praktyce growej , Shogun 2 na maks detalach i w rozdziałce 1920x1200 ->50-70 klatek,
Skyrim z najnowszym profilem ENB masą rozmaitych modów (ok250) + mnóstwem dodatkowych tekstur w hd i innych modyfikacji bajerujących grafikę - 40-90klatek na 1920x1200
Inne tytuły (Company of Heroes 2, Red Orchestra, Civ 5,Assassin Creed3, Stalker CoP na Misery 2.0.2 ) nie spadają poniżej 40 klatek na wymaksowanych ustawieniach w 1920x1200
Co więcej do więszkości gier musiałem poustawiac ograniczenie klatek do 35 bo po dłuższej grze przy 50 lub więcej klatkach bolała mnie głowa a ludzkie oko i tak nie wychwytuje więcej niż 30 klatek.
Wizualizacje produkują się średnio o 50% szybciej niż poprzednio.
Kończąc ten przydługi post napiszę, że naprawdę warto czasem olać "dobre rady" profesjonalistów i śmiało robic swoje. ;) "

Bo proc i tak ci ogranicza grafikę ja przy twoich ustawieniach mam średnio 111fps a teoretycznie karta trochę starsza :P a co do 30 klatek to spróbuj pograć w BF3 poniżej 60 a powyżej 60fps różnica gwarantowana :D

Btw. Robota skończona koniec delegacji czekam na Rome...a wcześniej że muve nadało moją paczkę :D

szrama86
02-09-2013, 09:17
Ja już mam. Właśnie odebrałem od kuriera. Okładka jest jednak jednostronna. I jest tak jak mówiłem nie zainstalujemy dopóki gra nie zostanie odblokowana na steam.

http://images63.fotosik.pl/128/4e8ab13b97a06e4dmed.jpg

Ferke
02-09-2013, 09:24
Też już mam gierke niestety instalacji nie można odpalić poczytam sobie instrukcje :)

mardar282
02-09-2013, 09:25
Też już mam gierke niestety instalacji nie odpalić poczytam sobie instrukcje :)

Jesteś w stanie zdradzić jakis kruczek z instrukcji? Pozdrawiam :oops:

Akadah II
02-09-2013, 09:32
Witajcie, jestem nowy na tym forum ,lecz śledzę wasze wypowiedzi od dawien dawna, a więc ... Dostałem już kod z dlc, lecz nie wiem gdzie aktywować poradnik do Rome 2. Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć gdzie można go aktywować ?

szrama86
02-09-2013, 09:37
Witajcie, jestem nowy na tym forum ,lecz śledzę wasze wypowiedzi od dawien dawna, a więc ... Dostałem już kod z dlc, lecz nie wiem gdzie aktywować poradnik do Rome 2. Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć gdzie można go aktywować ?

Poradnik przecież jeszcze nie istnieje. Jak zostanie zrobiony przez gry-online to muve Ci go wyśle. A DLC aktywuje się na steam. Wchodzisz na steam--> lewy dolny róg gdzie pisze +dodaj grę --> dajesz aktywuj produkt na steam --> podajesz kod i aktywujesz. Cała filozofia. Powodzenia.

Ferke
02-09-2013, 09:37
Nie wiem co by Cię interesowało ale instrukcja ma 25 stron ale od 18 to już tylko skróty klawiszowe.
Podejrzewam że o większości rzeczy była już mowa na forum

Może tego nie było:
Generałowie posiadają 3 atrybuty dzięki nim armie i osady mogą się bronić przed działaniem wysłanników

mardar282
02-09-2013, 09:44
Nie wiem co by Cię interesowało ale instrukcja ma 25 stron ale od 18 to już tylko skróty klawiszowe.
Podejrzewam że o większości rzeczy była już mowa na forum

Może tego nie było:
Generałowie posiadają 3 atrybuty dzięki nim armie i osady mogą się bronić przed działaniem wysłanników
Dziękuje za fatygę, a tzw, proces tradycji danego oddziału jego rozwój, nazwa własna?

Ferke
02-09-2013, 09:54
Armie i floty posiadają własne drzewa tradycji (umiejętności) które rozwijamy przez odnoszenie zwycięstw.
Poprzez system dziedzictwa tradycje są zachowywane w ramach armii i flot oraz przekazywane nowym rekrutom.
Gdy powołasz nową jednostkę możesz nią zastąpić inną a dziedzictwo i tradycje poprzednika zostaną zachowane.
Można nazwać nową jednostkę i dać jej emblemat.

mardar282
02-09-2013, 09:58
Armie i floty posiadają własne drzewa tradycji (umiejętności) które rozwijamy przez odnoszenie zwycięstw.
Poprzez system dziedzictwa tradycje są zachowywane w ramach armii i flot oraz przekazywane nowym rekrutom.
Gdy powołasz nową jednostkę możesz nią zastąpić inną a dziedzictwo i tradycje poprzednika zostaną zachowane.
Można nazwać nową jednostkę i dać jej emblemat.

Na to czekałem od 2004 roku...
Po prostu doskonała informacja, nareszcie oddziały będą coś znaczyły, wyróżniały się, a system rekrutacji i jednostek pomocniczych będzie taki jak w starożytnej rzeczywistości, jeszcze rac Ci dziękuję,jeszcze 22 godziny :roll:

Ferke
02-09-2013, 10:01
Spoko też jestem napalony już od dawna jak zainstaluje gierkę i wszystko będzie chodziło w miarę ok to chyba wezmę ze 2 dni urlopu :)

Hetman
02-09-2013, 10:06
Ja zabrałem wolne od 1.09 do 8.09 :D Szefie bo lvl sam się nie wbije :lol:

mardar282
02-09-2013, 10:07
Spoko też jestem napalony już od dawna jak zainstaluje gierkę i wszystko będzie chodziło w miarę ok to chyba wezmę ze 2 dni urlopu :)
ja urlop mam od dzisiaj... :oops: Dawno tak nie czekałem na grę jak na ten tytuł, ostatni to Napoleon wywołał u mnie podobne nastawienie,jeszcze raz dziękuję

Il Duce
02-09-2013, 10:12
Ja czekam na Rome 2 od czasu wyjścia Rome 1, jeszcze nigdy się tak nie jarałem grą jak teraz. Od jutra po południu jestem stracony dla rzeczywistości :P

KLAssurbanipal
02-09-2013, 10:15
[youtube:xamez8ho]http://www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw[/youtube:xamez8ho]

mardar282
02-09-2013, 10:17
Myślałem że tylko ja mam z tym problem, z rodzinką mam układ taki- 3 dni IGRZYSK załatwiony, nie ma mnie po prostu :D , ale coś za coś- 5 dni gotuje obiady :oops:
tak wygląda życie po 40 :roll:

smooqu
02-09-2013, 10:19
KLA trochę za wczesniej jeszcze na final countdown ;D Jutro dopiero od rana będzie, a niestety muszę na uczelnie jechać i zagram dopiero popołudniu ;/

preussen6
02-09-2013, 10:20
Wiecie o co chodzi z tą funkcją pobierz wstępnie dotyczącą Rome II na steamie ?

szrama86
02-09-2013, 10:21

Pobierasz grę z neta zamiast instalacji z płyty. Co w tym trudnego do zrozumienia?

KLAssurbanipal
02-09-2013, 10:27
KLA trochę za wczesniej jeszcze na final countdown ;D Jutro dopiero od rana będzie, a niestety muszę na uczelnie jechać i zagram dopiero popołudniu ;/

Ostateczne odliczanie więc nie mogę wkleić po premierze. ;) Czekam właśnie na kuriera.

Dawido
02-09-2013, 10:29
Myślałem że tylko ja mam z tym problem, z rodzinką mam układ taki- 3 dni IGRZYSK załatwiony, nie ma mnie po prostu :D
Liczę, że te 3 dni miną Ci jak z bicza strzelił. :lol: Nie z tego powodu, że jestem genetycznym złośliwcem, ale po prostu będzie to oznaczało, że CA wywiązała się ze swojego zadania należycie - przynajmniej w Twoim odczuciu.

Ja zaś mam to szczęście, że studiuję sobie już ósmy rok... Jeszcze dwa miesiące wakacji przede mną. :roll:

preussen6
02-09-2013, 10:29

Pobierasz grę z neta zamiast instalacji z płyty. Co w tym trudnego do zrozumienia?

Fajnie uruchomiłem to i nic. Ciągłe 0 %.

Obi Wan
02-09-2013, 10:31
Hetman czy kolejne dni masz zamiar spędzić na onet.pl lub innej stronie? Ostrzegam Cię po raz ostatni! Kolejne Twoje posty nie wnoszące nic do tematu spowodują,że dostaniesz bana permanetnego i przepadniesz na wieki! A pomyśleć,że jeszcze nie dawno byłeś w administracji...

szrama86
02-09-2013, 10:36
Fajnie uruchomiłem to i nic. Ciągłe 0 %.

To coś masz z netem lub steam. Specjalnie sprawdziłem i u mnie idzie. A mam neta 4mb
Dowód:
http://images62.fotosik.pl/129/fb02cf6ae4a626a6med.jpg

leo
02-09-2013, 11:15

Ostateczne odliczanie więc nie mogę wkleić po premierze. ;) Czekam właśnie na kuriera.

Fajnie macie chociaż se okładkę pooglądacie ;-p .... ja jak na razie dostałem tylko z muve kodzik do dlc ...ale to znaczy ze coś się dzieje ... a i takie pytanko jaka firmą kurierską muve wysyła paczki ??? Bo jedna mam za "płotem" zaraz ;-p

nazgool
02-09-2013, 11:19
DPD. Jak dostałeś kod od muve, to sprawdź w spamie, czy nie masz info o wysłaniu paczki wraz z nadaniem numeru przesyłki. Ja właśnie odebrałem swoją przesyłkę :D

dom133
02-09-2013, 11:23
Ja mam to samo nic nie wiem o tej przesyłce mam napisane zamówienie potwierdzone poczekamy do jutra jak nie przyślą to zabije. W spamie też sprawdzałem więc czekam spokojnie(żart).Oby gierka była na poziomie jakim powinna być :P

FireFighter
02-09-2013, 11:24
Muve gwarantowało otrzymanie przesyłki najpóźniej w dzień premiery także spokojnie, dojdzie :)

Lee
02-09-2013, 11:32
Niektórzy to mają szczęście - urlopy, umowy z rodziną na obiady - a ja zasypany robotą :((. Na czymś będzie trzeba oszczędzać - 5 godzin snu będzie musiało wystarczyć :). Emocje sięgają u mnie zenitu (normalnie jak przed pierwszą randką :D )

Dawido
02-09-2013, 11:35
Ja mam to samo nic nie wiem o tej przesyłce mam napisane zamówienie potwierdzone poczekamy do jutra jak nie przyślą to zabije.

Gdy status zostanie zmieniony na "Zamówienie zrealizowane", będzie to równoznaczne z tym, że przesyłka jest w drodze.

Umbrecht
02-09-2013, 11:45
Haha, Mardar mam tak samo ;) , po 30tce też jest podobnie.
Mnie się akurat tak udało wszystko zorganizować, że zawiozłem żonę z córą do teściów na małe "wakacje" a robotę przełożyłem na za tydzień i mam cały tydzień na nolajfienie ;),
już nie moge się doczekać jak małe dziecko, preorder mam zamówiony od czerwca, paka już wysłana (to jedyna seria jaką kupuję przez preordery).
Zaraz idę po browary, faje i jakieś drobne zakupy spożywcze i rygluję się w domu do soboty ;).
Nareszcie będę sobie mógł spokojnie palić w domu bez wychodzenia za dom bo zimno jak cholera ;) Ujeee!!!

leo
02-09-2013, 11:50
Haha, Mardar mam tak samo ;) , po 30tce też jest podobnie.
Mnie się akurat tak udało wszystko zorganizować, że zawiozłem żonę z córą do teściów na małe "wakacje" a robotę przełożyłem na za tydzień i mam cały tydzień na nolajfienie ;),
już nie moge się doczekać jak małe dziecko, preorder mam zamówiony od czerwca, paka już wysłana (to jedyna seria jaką kupuję przez preordery).
Zaraz idę po browary, faje i jakieś drobne zakupy spożywcze i rygluję się w domu do soboty ;).
Nareszcie będę sobie mógł spokojnie palić w domu bez wychodzenia za dom bo zimno jak cholera ;) Ujeee!!!

Ja mam teraz 3 tygodnie urlopu bo córka idzie pierwszy raz do szkoły i " trzeba jej pomóc w aklimatyzacji" ;D - tak więc dzieciak do szkoły na rano a ja sam w domu i granie - z przerwanie na łyka zimnego piwka ;D . Czasem wydaje mi się że się jaram jak przed pierwszą randką. Zobaczymy co z tego wyjdzie.. pogrywam tylko w europa universalis civki i romki .... dla mnie jedyni szkoda że wczesniej nie wyszło eb 2... umiliłoby to niezwykle czekanie na R2

edit:

DPD. Jak dostałeś kod od muve, to sprawdź w spamie, czy nie masz info o wysłaniu paczki wraz z nadaniem numeru przesyłki. Ja właśnie odebrałem swoją przesyłkę :D

dzięki za podpowiedź sprawdziłem spam a tam:

Zamówienie zrealizowane!

Zamówienie zostało przekazane do magazynu. Czekamy na odbiór przesyłki przez kuriera.

Dziękujemy za zakupy:

xxxxxx

139.99 PLN

Numer listu przewozowego:

!Numer listu przewozowego będzie aktywny po godzinie 24:00 bieżącego dnia.
!Przesyłkę można śledzić na stronie firmy kurierskiej DPD
!Przesyłka powinna dotrzeć do Ciebie maksymalnie w przeciągu 48 godzin roboczych.

coraz blizej

nazgool
02-09-2013, 11:56
Spoko, EB2 wyjdzie i jeszcze będzie miło spędzali czas przy tym tytule. Pomimo, że jaram się Rome 2 jak dzieciak (a tez już mam 30 lat), to raczej wątpię, żeby bez modów na dłużej mnie kampania przyciągnęła, chociaż spodziewam się że będzie to o wiele dłuższy czas niż w przypadku Shoguna 2 :D .

Umbrecht
02-09-2013, 11:56
Twoje zdrowie Leo, właśnie otwieram browarek a potem przejde sie po zakupy;)
Trza się kiedyś jeszcze z mardarem umówić na partię po Steamie w Romka 2, we 3 dziadków to będzie rewelacja a może i 4 się nawinie ;)

O nazgool tez już wiekowy ;) może się spykniemy przez Steam ? ;)

KLAssurbanipal
02-09-2013, 11:57
Nadejszła wiekopomna chwila...

[spoiler:1xdr8y0s]http://img109.imageshack.us/img109/5567/bd42.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/109/bd42.jpg/)

http://img845.imageshack.us/img845/1962/1vvj.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/845/1vvj.jpg/)

http://img59.imageshack.us/img59/7191/avjx.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/59/avjx.jpg/)[/spoiler:1xdr8y0s]

Jestem trochę zawiedziony brakiem dwustronnej okładki jak w wersji angielskiej, gdzie trybuna można zamienić na senatora. :)

Umbrecht
02-09-2013, 12:00
3 płyty , nieźle.
KLA a instrukcja fajna? Kolorowa inside?

szrama86
02-09-2013, 12:02
a instrukcja fajna? Kolorowa inside?

Czarno biała

smooqu
02-09-2013, 12:03
Az z ciekawości zajrzałem do pudełka z Rome I i tam ujrzałem również 3 płytki - ale CD. Jak się czasy zmieniły.

Szkoda, że mapki nie ma.

nazgool
02-09-2013, 12:04
Instrukcja czarno-biała :). Można się spyknąć na jakąś bitwę. Swoją drogą, czytałem jakiś artykuł, że dzisiejsi 30-latkowie, zachowują się tak jak jeszcze kilkanascie lat temu 20-latkowie :). Wiek emerytalny nam podnoszą, wydłuża się czas życia, to musimy się dostosować do zmieniających się warunków :D.

FireFighter
02-09-2013, 12:06
Szkoda, że nie ma tej zamiennej okładki ;/

leo
02-09-2013, 12:13
Nadejszła wiekopomna chwila...

[spoiler:2h65k0a6]http://img109.imageshack.us/img109/5567/bd42.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/109/bd42.jpg/)

http://img845.imageshack.us/img845/1962/1vvj.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/845/1vvj.jpg/)

http://img59.imageshack.us/img59/7191/avjx.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/59/avjx.jpg/)[/spoiler:2h65k0a6]

Jestem trochę zawiedziony brakiem dwustronnej okładki jak w wersji angielskiej, gdzie trybuna można zamienić na senatora. :)

A jeszcze pytanko małe... jak będę miał wersję pudełkową nie będzie problemu żeby " później " instalować grę ze steam'a... niestety raz dobrał się mój najmłodszy synek do płytek i ostro porysował( pogiął ) mi płytę fm 2012 ale spokojnie mimo wersji pudełkowej odpaliłem go ze steama (był kod do steam)... czy taka możliwość będzie w R2 ???

Spoko, EB2 wyjdzie i jeszcze będzie miło spędzali czas przy tym tytule. Pomimo, że jaram się Rome 2 jak dzieciak (a tez już mam 30 lat), to raczej wątpię, żeby bez modów na dłużej mnie kampania przyciągnęła, chociaż spodziewam się że będzie to o wiele dłuższy czas niż w przypadku Shoguna 2 :D .

Śledzę cały czas postępy w EB2 od paru lat ( mimo że nie udzielam się na forum) ... piękne jednostki .... szkoda że tak wolno jednak prace postępują - oby tylko wydanie R2 nie zahamowało ich.... i życzę wytrwałości bo na 200% będę się zagrywał w EB.

Twoje zdrowie Leo, właśnie otwieram browarek a potem przejde sie po zakupy;)
Trza się kiedyś jeszcze z mardarem umówić na partię po Steamie w Romka 2, we 3 dziadków to będzie rewelacja a może i 4 się nawinie ;)

O nazgool tez już wiekowy ;) może się spykniemy przez Steam ? ;)

Raczej u mnie sieciówka odpada po przeprowadzce 5 lat temu z miasta na wioskę niestety infrastruktura nie pozwala na zbyt fajne granie po sieci ... jednak coś się zmienia kiedyś miałem neta tylko z Orange za grubą kasę .. teraz nadajniki postawiło play i t-mobile czyli do przodu ... po kablu znowu tpsa nie chce prowadzić bo musiałaby postawić do mnie 6 słupów a to im się nie opłaca ... innych dystrybutorów netu nie ma....może kiedyś zmieni się coś na lepsze

ManUtd
02-09-2013, 12:15
A jeszcze pytanko małe... jak będę miał wersję pudełkową nie będzie problemu żeby " później " instalować grę ze steam'a... niestety raz dobrał się mój najmłodszy synek do płytek i ostro porysował( pogiął ) mi płytę fm 2012 ale spokojnie mimo wersji pudełkowej odpaliłem go ze steama (był kod do steam)... czy taka możliwość będzie w R2 ???

Gra zostaje przypisana na stałe do konta steam i można ją pobierać z tego konta dowolną ilość razy na dowloną ilość komputerów.

Scooter
02-09-2013, 12:20
Leo- jak zainstalujesz z płyty to gra będzie już na stałe w bibliotece steam , i nawet jak zgubisz/uszkodzisz płyty a kupisz nowego kompa to instalujesz tylko steam i ściągasz sobie grę. W Twoim przypadku może to trwać tygodnie ;) ale w końcu pobierzesz. Jeśli chodzi o internet , to czy oferta Polsatu nie pozwoliła by Ci na normalna grę , mam na myśli LTE :idea:

EDIT: czytałem teraz opinie o LTE i raczej ludzie odradzają......1 bitwa online i limitu możesz nie mieć :lol:

prusak
02-09-2013, 12:38
kurde a ja nic nie dostałem, na stronie muve dalej pisze zamówienie potwierdzone a kupiłem 21.08 , wysłałem do nich emaila rano a oni nic:(

Pampa
02-09-2013, 12:39
jak z 3 kropki nie dostanę w dniu premiery to już więcej nic od nich nie zamówię, bo jest to gra na którą czekam dobre kilka lat. I ciekawe jak bardzo serwery steam jutro będą zawalone :mrgreen:

leo
02-09-2013, 12:41
Leo- jak zainstalujesz z płyty to gra będzie już na stałe w bibliotece steam , i nawet jak zgubisz/uszkodzisz płyty a kupisz nowego kompa to instalujesz tylko steam i ściągasz sobie grę. W Twoim przypadku może to trwać tygodnie ;) ale w końcu pobierzesz. Jeśli chodzi o internet , to czy oferta Polsatu nie pozwoliła by Ci na normalna grę , mam na myśli LTE :idea:

EDIT: czytałem teraz opinie o LTE i raczej ludzie odradzają......1 bitwa online i limitu możesz nie mieć :lol:

Dzięki panowie za info o instalacji - tak myślałem. Co do netu z "komórki" jak na razie nie zamierzam się rozstawać z Orangem bo jeszcze przez 6 miesięcy mam dobre warunki 28GB limitu/miesiąc ( darmowe ściaganie 24-8 czy jakoś tak) za około 50zł jako stały klient ( przetrzymałem ich do ostatniego dnia umowy bo ofertę jaką mi oferowali była na poziomie nowego klienta) ale jak próbowałem na Play'u jednak chodził necik szybciej ( pewnie mniej obciążony BTS bo nowy no i blizej - 500m w linii prostej a Orange 2km )..,. tak myśląc może nie byłoby problemem grać po sieci jednak musiałbym zainstalować antenę kierunkową ( korzystam z "dookólnej" samochodowej) w stronę bts'a... pobieranie gry nie trwa tygodnie tylko chodzi o limit i niestabilne łącze ( pogoda)... Dzięki za podpowiedzi w grupie prościej ;D

prusak
02-09-2013, 12:46
bo tak się nie robi , inni dostają już grę do domu , a inni nie. Nawet jak by wysłali teraz po południu to jutro nie dojdzie!!

leo
02-09-2013, 12:49
bo tak się nie robi , inni dostają już grę do domu , a inni nie. Nawet jak by wysłali teraz po południu to jutro nie dojdzie!!

jak dzisiaj z rana ( do określonej godziny) wyślą jutro dojdzie... wiele razy tak miałem z rana wysyłane w kolejnym dniu już było ... zresztą nie ma co panikować ...ostatni będą pierwszymi. ( ciekaw jestem kiedy będzie w empiku lub media- w tym samym, dniu ???)

Z resztą postaw się w roli pracownika muve ... nie zdołasz wysłać wszystkiego o tej samej godzinie ... mimo że pewnie mieli wiele zamówień gotowych już ( już widze 3 tiry samych pudełek z rome ;-p ) ... im dłużej czekasz z zamówieniem tym później dostaniesz

nazgool
02-09-2013, 12:52
podejrzewam, ze w empiku już gra jest, ale co z tego jak nie możesz jej zainstalować do jutra do 9.00 ;)

prusak
02-09-2013, 12:54
Leo za to zapłaciłem żeby mieć o 9 rano w dniu premiery

McAbra
02-09-2013, 12:57
Dokładnie nazgool, można już kupić w empiku.

Prusak - dostaniesz, spokojnie. :)

prusak
02-09-2013, 13:03
jestem zły, nawet żadnego kodu nie przysłali z potwierdzeniem

http://www.youtube.com/watch?v=PN_A2mJ5qrQ ale humor mi się poprawia jak je widzę:)

Pampa
02-09-2013, 13:03
Liczy się data zamówienia? :shock: No cóż połowa maja powinna wystarczyć :P Ciekawe czy cokolwiek jeszcze w tym empiku zostało? Skoro już teraz ludzie rzucają się jak na padlinę :lol:

nazgool
02-09-2013, 13:04
A ja zapłaciłem za pre-order żeby mieć taniej i z dlc za darmo :). W sumie gdyby nie dlc, to pewnie pofatygowałbym się dzisiaj do epiku albo innego marketu.
Swoją drogą, odwiozłem dzisiaj żonę do pracy i byłem w domu o 9.50. o 11 sprawdzam status paczki, a tam komunikat że o 9.44 był kurier i nie udalo mu się doręczyć paczki ani zostawić awizo. dzwonię na infolinię, i się pytam czego facet nie zadzwonił, a babeczka mi na to, że oni nie mają obowiązku dzwonić, ale jak chcę, to poda mi komórkę do kuriera. Na szczęście zadzwoniłem i się umówiłem jeszcze raz i po godzinie był :). ten byl normalny, ale kiedyś jak odbierałem bilety na euro 2012, to trafiłem na jakiegoś debila który stwierdził, że mi nie dostarczy przesyłki, bo nie ma mnie w domu i on nie będzie po mieście jeździł i mi tego dostarczał. a jak 3 razy mnie nie zastanie, to odeśle bilety z powrotem. pamiętam tego frustrata do dziś :). w końcu przekazał te bilety koledze i ten przywiózł mi je do pracy :D

leo
02-09-2013, 13:05
Leo za to zapłaciłem żeby mieć o 9 rano w dniu premiery

ja zapłaciłem za dostawę do domu ... jutro o 9 na pewno nie będę miał .. kurier do mnie dojeżdża zawsze z tej firmy koło 14 ( wszystkich kurierów już miałem kilkanaście / dziesiąt razy w domu więc wiem - tak to jest jak się buduje i wyposaża dom ).

Nie przejmuj się będę z Tobą czytał relacje innych graczy ;-p z gry ... cóż życie . Zdążysz się nagrać jeszcze kupe godzin.

Przemysł II
02-09-2013, 13:06
Nie zapomnijcie Panie i Panowie o wyczyszczeniu z kurzu kompa i jego ewentualnego odmulenia :D to już tylko 19 godzin :D Dodatkowo wyczyście monitory i klawiaturę. No i zaopatrzcie się w napoje i soki, a także zapas jedzenia. Dodatkowo warto zainstalować najnowsze stery do karty graficznej :D

prusak
02-09-2013, 13:06
trzeba było tego debila w potylice strzelić łapą

prusak
02-09-2013, 13:07
Leo to pooglądaj sobie i czas zleci hehe http://www.youtube.com/watch?v=puOYIgoILVQ

nazgool
02-09-2013, 13:10
Hehe, w życiu do obcej osoby tak fakami nie rzucałem jak do niego :D. oczywiście na początku próbowałem grzecznie, ale tak mi ciśnienie podniósł, że nie wyrobiłem. jeszcze rozłączył raz rozmowę. w końcu zagroziłem, że będę chciał z jego przełożonym rozmawiać i dopiero wtedy udało mi się namówić go do przekazania paczki koledze ;)

leo
02-09-2013, 13:13
Nie zapomnijcie Panie i Panowie o wyczyszczeniu z kurzu kompa i jego ewentualnego odmulenia :D to już tylko 19 godzin :D Dodatkowo wyczyście monitory i klawiaturę. No i zaopatrzcie się w napoje i soki, a także zapas jedzenia. Dodatkowo warto zainstalować najnowsze stery do karty graficznej :D

hahaha ja mam całkowicie nowiutkiego z win 7 .... odpalany 2 razy czyściutki nawet pasjansa nie ma ;-p .. czeka tylko na R2 ... kurde miałem dawno wymienić kompa aż w końcu nadarzyła się "okazja " .... bo teraz mój 3 letni komp to się nadaje ledwo na tym, zamuleniu do odpalania stron http://www.... ale co się dziwić jak dzieciak i żona zamulaja jakimiś duperelami kompa i milion wirusów.

prusak
02-09-2013, 13:14
nie dawaj żonie kompa bo jeszcze coś znajdzie:):)

Jak wam się podobają te Rosjanki na youtubie????????

nazgool
02-09-2013, 13:18
Jakaś taka chuda strasznie :) ale nieźle się rusza. ogólnie rosjanki są bardzo ładnymi kobietami :) zerknij na ten wideoklip
http://www.youtube.com/watch?v=ProLvCLEBSs lub ten http://www.youtube.com/watch?feature=fv ... aqAcc&NR=1 (http://www.youtube.com/watch?feature=fvwp&v=NZs_csaqAcc&NR=1)

Do moderatorów. wiem, że off top ale robimy to, żeby obniżyć ciśnienie spowodowane oczekiwaniem na materiały prasowe :D

prusak
02-09-2013, 13:21
http://www.youtube.com/watch?v=PN_A2mJ5qrQ zobacz te w aucie :) zresztą ta muza to ich jest to jakiś zespół. ( ta czarna najlepsza:)

Przemysł II
02-09-2013, 13:22
hahaha ja mam całkowicie nowiutkiego z win 7 .... odpalany 2 razy czyściutki nawet pasjansa nie ma ;-p .. czeka tylko na R2 ... kurde miałem dawno wymienić kompa aż w końcu nadarzyła się "okazja " .... bo teraz mój 3 letni komp to się nadaje ledwo na tym, zamuleniu do odpalania stron http://www.... ale co się dziwić jak dzieciak i żona zamulaja jakimiś duperelami kompa i milion wirusów.

składany, czy gotowy?? jeżeli gotowy to polecam sprawdzić stery do karty graficznej. ja jak kupowałem 2 lata temu lapka to były nieaktualne stery. BTW. sam sobie dziś je aktualizuję.

leo
02-09-2013, 13:29
nie dawaj żonie kompa bo jeszcze coś znajdzie:):)

Jak wam się podobają te Rosjanki na youtubie????????

Polki ładniejsze ( potwierdzone na wielu imprezach ;-p)
... poza tym ta czarna to jakaś nacjonalistka ;-p na końcu " matuszka rosyja" .... żeby coś ona miała z nią wspólnego poza tym ze dobrze daje....
(resztę se sami dopiszcie)

składany, czy gotowy?? jeżeli gotowy to polecam sprawdzić stery do karty graficznej. ja jak kupowałem 2 lata temu lapka to były nieaktualne stery. BTW. sam sobie dziś je aktualizuję.

sam składam ... teraz nie trzeba być do tego jakimś tam strasznie ogarniętym kolesiem ... jest net można podpytać ... podpatrzeć ... kiedyś tego nie było przy 386 czy 486 samemu się testowało ( najlepszy nauczyciel) ...i był przycisk TURBO ;-p

prusak
02-09-2013, 13:31
Polki czy Rosjanki ale Słowianki :) a nie obleśne germanki itd ( ale dziewczyny kondona miały w aucie) gotowe hehe

Mściwój
02-09-2013, 13:34
'germanki' teraz wcale tak zle nie wygladaja. Niemcy mieszaja sie z turczynkami i co raz czesciej jest na czym oko zawiesic.

mam ten sam przypadek co leo. nie idzie byc moze tymczasowo pobrac gry przez steam, jezeli mam wersje pudelkowa.

Husarz164
02-09-2013, 13:35
Polki czy Rosjanki ale Słowianki :) a nie obleśne germanki itd

Wszystkie kobiety są piękne na swój sposób. Zresztą Słowianie Germanie to już dawno przestało funkcjonować.Ile ty masz z Słowiana,Celta,Germana to już zbyt się wymieszało żeby te nazwy mogły dalej funkcjonować

leo
02-09-2013, 13:36

http://www.youtube.com/watch?v=VT3yqiDx1sY

Polki .... pewnie jako że mam szeroki kontakt z "germankami" z racji pracy i zamieszkania przyznam Ci racje tylko że tych "germanek" już wiele nie ma ... w Berlinie gdzie często bywam jest już totalny miks ... ale i tak najładniesze polki ... co do Rome .... myślicie ze kolesie wtedy też mieli takie problemy które ładniejsze ???? I czy był jakiś symbol piękna ??? Tym sie akurat nie interesowałem ??? Może ktoś ma lepsze obycie w temacie;D żeby nie zbaczać z R2 .

prusak
02-09-2013, 13:36
http://www.youtube.com/watch?v=1vA4T1wfJLE chłopaki ale tu są samice w tych różowych mundurkach , zapewne żetony( i te białe kozaczki)

nazgool
02-09-2013, 13:40
leo, jakiś kanon piękna zawsze obowiązywał, co można zobaczyć na antycznych rzeźbach. Fak, że z biegiem wieków się on zmienia, ale jednak można go dostrzec :)
taka np Nefretete
http://www.google.pl/imgres?sa=X&biw=16 ... =127&ty=48 (http://www.google.pl/imgres?sa=X&biw=1680&bih=935&tbm=isch&tbnid=HNYEY9htPSH8-M:&imgrefurl=http://nortus.pinger.pl/m/1778529&docid=fz8p0L9Mw40rLM&imgurl=http://i2.pinger.pl/pgr163/afd5b472002b95904a94208b/Nefretete2.jpg&w=450&h=600&ei=84YkUpDjIZON7AaKloDoCQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:0,s:0,i:90&iact=rc&page=1&tbnh=192&tbnw=166&start=0&ndsp=37&tx=127&ty=48)

lub Wenus z Milio
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... r3xMLyM%3A (http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://cudaswiata.files.wordpress.com/2009/07/afrodyta-z-melos-venus-de-milo.jpg&imgrefurl=http://cudaswiata.archeowiesci.pl/2009/08/wenus-z-milo-afrodyta-z-melos/&h=264&w=191&sz=1&tbnid=TW0QHYir3xMLyM:&tbnh=186&tbnw=134&zoom=1&usg=__vx4Ruiw9RHed2p0y_O2E98yW8Ag=&docid=i7rmkuWnhYoMBM&itg=1&sa=X&ei=DIckUpTCKoGa7Qbc5oDoDQ&ved=0CHoQ_B0wCg#imgdii=TW0QHYir3xMLyM%3A%3BSchDiIj 7WFbb7M%3BTW0QHYir3xMLyM%3A)

Husarz164
02-09-2013, 13:42

http://www.youtube.com/watch?v=VT3yqiDx1sY

Polki .... pewnie jako że mam szeroki kontakt z "germankami" z racji pracy i zamieszkania przyznam Ci racje tylko że tych "germanek" już wiele nie ma ... w Berlinie gdzie często bywam jest już totalny miks ... ale i tak najładniesze polki ... co do Rome .... myślicie ze kolesie wtedy też mieli takie problemy które ładniejsze ???? I czy był jakiś symbol piękna ??? Tym sie akurat nie interesowałem ??? Może ktoś ma lepsze obycie w temacie;D żeby nie zbaczać z R2 .

Oczywiście mamy to zapisane w genach tym ładniejsza tym lepsze może dać nam potomstwo i to samo w drugą stronę.A ideałem była bodajże Afrodyta jak chodzi o kształty

leo
02-09-2013, 13:51
leo, jakiś kanon piękna zawsze obowiązywał, co można zobaczyć na antycznych rzeźbach. Fak, że z biegiem wieków się on zmienia, ale jednak można go dostrzec :)
taka np Nefretete
http://www.google.pl/imgres?sa=X&biw=16 ... =127&ty=48 (http://www.google.pl/imgres?sa=X&biw=1680&bih=935&tbm=isch&tbnid=HNYEY9htPSH8-M:&imgrefurl=http://nortus.pinger.pl/m/1778529&docid=fz8p0L9Mw40rLM&imgurl=http://i2.pinger.pl/pgr163/afd5b472002b95904a94208b/Nefretete2.jpg&w=450&h=600&ei=84YkUpDjIZON7AaKloDoCQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:0,s:0,i:90&iact=rc&page=1&tbnh=192&tbnw=166&start=0&ndsp=37&tx=127&ty=48)

lub Wenus z Milio
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... r3xMLyM%3A (http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://cudaswiata.files.wordpress.com/2009/07/afrodyta-z-melos-venus-de-milo.jpg&imgrefurl=http://cudaswiata.archeowiesci.pl/2009/08/wenus-z-milo-afrodyta-z-melos/&h=264&w=191&sz=1&tbnid=TW0QHYir3xMLyM:&tbnh=186&tbnw=134&zoom=1&usg=__vx4Ruiw9RHed2p0y_O2E98yW8Ag=&docid=i7rmkuWnhYoMBM&itg=1&sa=X&ei=DIckUpTCKoGa7Qbc5oDoDQ&ved=0CHoQ_B0wCg#imgdii=TW0QHYir3xMLyM%3A%3BSchDiIj 7WFbb7M%3BTW0QHYir3xMLyM%3A)

Nie interesowałem się tym tematem chociaż oba wizerunki znam . Chociaż czy one były wtedy synonimem piękna ??? Pewnie znajdą się inne ... ot ciekawa sprawa - może jakieś opracowanie na ten temat jest ;D . W przyszłości z nami nie będzie problemu znajdą playboya i będzie wiadomo chociaż patrząc na czas 50 lat wstecz to symbol kobiety się zmieniał ... może wtedy też tak było ( chociaż nie było gazet .... btw. faceci zawsze lubili biusściaste kobitki ;p)

prusak
02-09-2013, 13:52
nie wiem co , ale swoim legionistom pozwolę gwałcić w Rome 2 :0 dar od Cezara

leo
02-09-2013, 13:54
taka np Nefretete

lub Wenus z Milio

Nie interesowałem się tym tematem chociaż oba wizerunki znam . Chociaż czy one były wtedy synonimem piękna ??? Pewnie znajdą się inne ... ot ciekawa sprawa - może jakieś opracowanie na ten temat jest ;D . W przyszłości z nami nie będzie problemu znajdą playboya i będzie wiadomo chociaż patrząc na czas 50 lat wstecz to symbol kobiety się zmieniał ... może wtedy też tak było ( chociaż nie było gazet .... btw. faceci zawsze lubili biusściaste kobitki ;p)

Oczywiście mamy to zapisane w genach tym ładniejsza tym lepsze może dać nam potomstwo i to samo w drugą stronę.A ideałem była bodajże Afrodyta jak chodzi o kształty

Kiedyś może tak .. teraz patrząc na te silikonowe dorabiane kobitki kto wie.

Rebel
02-09-2013, 13:55
To jest temat o Rome II czy ładnych paniach?
Trochę przystopujcie z tym spamem.

gogles
02-09-2013, 13:56
Ja muve mam od rana "zamówienie zrealizowane" oraz klucz do DLC który mi przyszedł też na mejla :)

Zazwyczaj kuriera mam z DHL. I jeśli zamówię przed godziną 13 na allegro itp. to DHL mi to przywozi na drugi dzien. Kurier już o 8-9 potrafi dzwonić na komórkę czy jestem w domu. Z DPD jeszcze nigdy nie miałem kontaktu. Ale myślę że max do środy będzie :) i tak w tygodniu pracuje na południe to grać mogę w nocy tylko :) A tak naprawdę pogram dopiero w weekend ;)

leo
02-09-2013, 13:57
To jest temat o Rome II czy ładnych paniach?
Trochę przystopujcie z tym spamem.

Temat zboczył na temat pań z tamtych czasów co w tym złego ???? pewnie lepiej narzekać że się nie dostało R2 ;D .... Zresztą Panie występują tez w r2 ???

leo
02-09-2013, 14:00
Ja muve mam od rana "zamówienie zrealizowane" oraz klucz do DLC który mi przyszedł też na mejla :)

Zazwyczaj kuriera mam z DHL. I jeśli zamówię przed godziną 13 na allegro itp. to DHL mi to przywozi na drugi dzien. Kurier już o 8-9 potrafi dzwonić na komórkę czy jestem w domu. Z DPD jeszcze nigdy nie miałem kontaktu. Ale myślę że max do środy będzie :) i tak w tygodniu pracuje na południe to grać mogę w nocy tylko :) A tak naprawdę pogram dopiero w weekend ;)

Jutro będziesz miał (dpd wbrew pozorom nigdy mnie nie zawiedli ) tylko DPD u mnie z reguły nie dzwoni ( nie wiem czy to wina kuriera ???) ....

Grogmir
02-09-2013, 18:27
viewforum.php?f=580 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=580) W tym dziale znajdziecie naszą recenzję Rome II i gameplay z kampanii Swebami. Zapraszamy!

Oskar
02-09-2013, 18:49
A ja dziś postanowiłem sprawdzić ile da się wycisnąć z procka przed R2 i podkręciłem go o kolejne 100MHz i tak z 3,4 zrobiłem 4,1 wiec już powinno być dobrze :-)

KLAssurbanipal
02-09-2013, 18:50
Tak wygląda fan TW oczekujący premiery:

http://img842.imageshack.us/img842/8519/xzi3.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/842/xzi3.jpg/)

voitek
02-09-2013, 18:54
KLA jak zawsze błyszczy fotkami :D
Fajny hełm, z czego zrobiłeś tunikę? :D

Rebel
02-09-2013, 19:00
Obstawiam narzutę na łóżko :D

kuroi
02-09-2013, 19:02
Jak tak oglądałem Gameplay Voitka to strasznie rozpraszał mnie interfejs. Wszędzie. Moja szczera opinia w skrócie brzmi następująco: Paskudztwo!
W ogóle nie pasuje do gry. Brakuje immersji, wszystko jest takie po prostu szare i puste. Ikony też są nieciekawe, wszystkie na jedno, brzydkie zresztą kopyto.
Unit cards jak już wiadomo od dawna, nie dość, że paskudne, to jeszcze "niehistoryczne". Może inni nie mają z tym problemu, ale ja muszę się przyglądnąć takiej karcie, by pokapować się co to za jednostka, absolutnie nieintuicyjne.
Jedyne co mi się spodobało to mapa, w sensie podgląd całej mapy który można sobie zawsze przywołać. Tego mi zawsze brakowało, lubię sobie czasem pooglądać mapkę polityczną w całej okazałości.

Dyplomacja wygląda na całkiem ciekawą, ale tutaj mam pytanie do Voitka/Grogmira/innych, którzy już grali. Zauważyliście może, czy "cechy" państw(agresywność, bycie godnym zaufania itd.) są dynamiczne, czy też są ustawione na początku i już się nie zmieniają? Jeśli to drugie, to spora lipa, bardzo spora.

Na chwilę obecną tyle mojego "czepiania się".

prusak
02-09-2013, 19:02
kurde łosie z Muve o 18.00 wysłąli DPD grę, nie ma szans żeby jutro rano była:(:(

Asuryan
02-09-2013, 19:09
Nawinie, nawinie... za pół roku 40-tka mi stuknie :mrgreen:
Jutro, o 5.00 włączę steam i pójdę do pracy. Jak wrócę do domu, to już będę mógł grać :D W środę co prawda jeszcze do pracy na rano, ale czwartek i piątek wziąłem urlop na żądanie :lol:

Harry-Potter-TW
02-09-2013, 19:10
Trochę na początku będzie się trudno połapać w opcjach, ale pierwsze wrażenie pozytywne. Chyba jednak zacznę Rzymem bo jeszcze poległ bym Partami - trzeba na spokojnie zapoznać się z grą.

Dawido
02-09-2013, 19:52
Roster rzymskich jednostek:

http://totalwarzone.net/2013/09/02/comp ... it-roster/ (http://totalwarzone.net/2013/09/02/complete-roman-unit-roster/)

"...
Praetorians
Praetorian Guard"

Czyżby podział na pretorianów republikańkich i cesarskich? - Po załączonych obrazkach mniemam, że tak. A nie zaś znany Nam ze starego Romka: Urban Cohort/Praetorian Cohort.

Grogmir
02-09-2013, 19:59
Coś ubogi ten roster. Jak ja patrzyłem w Encyklopedii, to Rzymianie mieli ponad 70 różnych oddziałów auxilaries z całego świata, a tu raptem jest ich kilka. ;)

edit: chociaż to jest chyba roster z bitwy mp, gdzie nie mogli dać aż tylu jednostek Rzymowi. W kampanii powinno być, jak mówię.

Scooter
02-09-2013, 20:08
Nie wiem czy zauważyliście ale Voitek narzekał na optymalizacje i przycinki grając na gtx780 czyli jedna z najlepszych obecnie kart graficznych , juz mi szczęka teraz opadła :shock: bo na tych naszych rzęchach to raczej srednie max :?

Kriss94
02-09-2013, 20:15
A ja mam pytanie. Czy aby przetransportować armię drogą morską będzie trzeba mieć w końcu proporcjonalną liczbę statków do rozmiarów tejże armii, czy będzie jak w poprzednich produkcjach, gdzie kilka tysięcy ludzi mieściło się na jednej galerze :roll: ?

Scooter
02-09-2013, 20:16
Nie wiem czy zauwazyłeś ale z 1 okrętu wyskakiwał zawsze 1 oddział :)

Dawido
02-09-2013, 20:18
edit: chociaż to jest chyba roster z bitwy mp, gdzie nie mogli dać aż tylu jednostek Rzymowi. W kampanii powinno być, jak mówię.

Zgadza się. :)

Scooter, nie siej popłochu, jutro się okaże. Ja tam jestem dziwnie spokojny, że na Radku 7870 popykam sobie całkiem nieźle. Najwyżej zmniejszę rozdzielkę. Jest jeszcze druga kwestia - optymalizacja sterowników, koniecznie trzeba zaaplikować blaszakowi najnowsze. No i trzecia - optymalizacja samego Romka w wersji finalnej.

DonVega
02-09-2013, 20:22
Na moim wysłużonym Radku 4890 - SH2 pomykał na wysokich - fakt w rozdzielce 1280x1024 (4:3) - więc tutaj raczej tez nie będzie katastrofy

Kriss94
02-09-2013, 20:26
Zauważyłem ;), ale wolę spytać, bo nie wiem, czy jest to tylko stworzone pod bitwę i przykładowo w ataku wejdzie tyle jednostek ile statków, a do transportu dalej wystarczy jeden.

K A M 2150
02-09-2013, 20:29
Zauważyłem ;), ale wolę spytać, bo nie wiem, czy jest to tylko stworzone pod bitwę i przykładowo w ataku wejdzie tyle jednostek ile statków, a do transportu dalej wystarczy jeden.

Armia będzie podróżować swoimi transportowcami, a flota wojenna będzie oddzielną formacją.

legoras
02-09-2013, 20:41
Jeśli chodzi o optymalizacje... Niemcy zrobili już test

http://i.imgur.com/0gTsItW.png

Pop517
02-09-2013, 20:44
Grubo :P na szczęście to wszystko na maks

Oskar
02-09-2013, 20:46
hmm z tego wynika że dużo zależy od procka

Mestavo
02-09-2013, 20:47
Pójdzie na ultra bez zcin na karcie geforce gtx 560 ti ?

Oskar
02-09-2013, 20:49
Jaki procek ?

Mestavo
02-09-2013, 20:52
Intel core i5-2500K CPU 3.30GHz

Sunbeach
02-09-2013, 20:56
Możecie już pobrać gierkę wstępnie na Steamie? Bo ja mam wstepne pobieranie gry, ale stoi na 0% cały czas...

Il Duce
02-09-2013, 20:58
Ja już pobrałem, włącz i wyłącz steama, powinno pomóc.

biker48
02-09-2013, 21:00
Pół świata pobiera, steam może być z lekka zmulony.
Ja miałem lepszy motyw, bo pobrałem wczoraj a dzisiaj po odpaleniu kompa zauważyłem, że nie mam gry. Wróciła do niezainstalowanych, musiałem pobierać ponownie.

Oskar
02-09-2013, 21:06
Powinno pójść trochę słabiej niż GTX 570 w teście powyżej ale to jest trochę wróżenie z kuli wiec dopóki nie odpalisz to się nie przekonasz.

bachuxd
02-09-2013, 21:07
Śmieszne mi się wydaje zachowanie wojska na okrętach :D Jak morale im spadnie do zera, to wyskakują po prostu z okrętu do wody :O
Widać, to na bitwie morskiej zamieszczonej przez Voitka.

Paladyni
02-09-2013, 22:01
Mam dwa pytania
1. Czy można Macedonia wynająć w itali tychże italian swordman?
2. Czy można włączyć polskie napisy przemowy generałów?