Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [PRZED PREMIERĄ] Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12

Dagorad
15-03-2013, 21:24
W armiach są oddziały zwiadowcze, więc po prostu ograniczenie widoku do widoku jednostek byłoby przegięciem.

tomciopogromcio
15-03-2013, 22:36
No i takie oddziały będą w grze :P. Do tego będzie widok strategiczny czyli z lotu ptaka, pokazujący chyba więcej, ale za to nie da się wydawać w tym trybie rozkazów.

Asuryan
16-03-2013, 01:51
Już w ETW nie było widać jednostek nieruchomych, stojących np w lesie. Dopiero gdy jakiś nasz oddział podszedł na odległość strzału, ukazywały się ukryte tam siły przeciwnika.

K A M 2150
16-03-2013, 02:11
Ta opcja jest w TW od Shoguna na poziomie Legendarnym. Wtedy też widzimy tylko to co widzą nasze jednostki ;) Niemniej pewnie wielu graczom to popsuje szyki :D

polakma
16-03-2013, 02:55
I o to chodzi... Co to za zasadzka jak widzisz rozmieszczenie i siły wroga?

nazgool
16-03-2013, 08:51
ukrywanie nieruchomych jednostek w wysokiej trawie czy lesie jest dostępne już od RTW ;)

MichalKruk
16-03-2013, 09:01
I o to chodzi... Co to za zasadzka jak widzisz rozmieszczenie i siły wroga?

Tylko ten co atakuje widzi rozmieszczenie sił wroga, ten co się dał złapać w zasadzkę nie widzi wroga :P

polakma
16-03-2013, 11:38
Właśnie zapomniałem napisać...

Ituriel32
18-03-2013, 21:54
Do automatyzacji przydało by się po żądne menu z wyborem co chcemy oddać w ręce komputera. A nie tylko wszystko lub podatki.
Wtedy zadowoleni byli by gracze którzy lubią kontrolować wszystko, jak i ci co wolą nadzorować troszkę mniej.
Widział bym je tak:
Konstrukcja, podatki, werbunek, uzupełnienia, tytuły, czy co tam jeszcze wymyślą.

polakma
18-03-2013, 21:57
Małżeństwa....Wojny, sojusze, władza ograniczenia arystokracj dużo tegp...

Bronti
19-03-2013, 15:13
http://www.tvn24.pl/internet-hi-tech-me ... 12840.html (http://www.tvn24.pl/internet-hi-tech-media,40/przegral-z-rakiem-ale-bedzie-nadal-zyl-w-swej-ulubionej-grze,312840.html)

Reznow45
19-03-2013, 16:10
Fajny gest z ich strony, swoją drogą nie wiedziałem o tym.

Kot
19-03-2013, 16:41
Ano,gut :D
No cóż,na razie czekać na premiere gry,i na kolejną frakcję którą KLA zjedzie :D

Wald
21-03-2013, 15:15
Taka trochę cisza przed burzą albo przesilenie wiosenne, w tym dziale na forum :D

cyborgowiec97
21-03-2013, 16:11
Cisza bo CA długo nic wartościowego nie daje. Poczekaj aż pokażą nową frakcję, dadzą trailera lub pokażą jakieś screeny, wtedy ten dział znowu odżyje.

DavidoFF
21-03-2013, 18:03
Cisza bo CA długo nic wartościowego nie daje. Poczekaj aż pokażą nową frakcję, dadzą trailera lub pokażą jakieś screeny, wtedy ten dział znowu odżyje.
Dokładnie, wystarczy że zapodadzą jeszcze jakieś screeny z psami bojowymi lub innymi świniami i dyskusja się zacznie... :lol:

Aztec
21-03-2013, 18:10
Pouczam jak i mnie pouczano, " Nie cytuj wypowiedzi znajdującej się nad Twoim postem" :D

Wald
21-03-2013, 18:10
dyskusja się zacznie... :lol:
i tego mi brakuje, nawet dla samego poczytania :D

SmokSmog
21-03-2013, 18:19
Jutro powinno coś nowego dojść, pewnie frakcja. Na GDC gameplay :)

MichalKruk
21-03-2013, 19:58
Mam nadzieję że jutro coś dadzą bo tak lipnie wchodzić na forum i nie ma co czytać :D

Wald
21-03-2013, 20:10
Nie samym Rzymem człowiek żyje :D inne działy też są ciekawe :) na początek proponuje "ostatnią literę" :D

MichalKruk
21-03-2013, 20:20
Wiem że inne działy są ciekawe i inne czytam ale te o Rome 2 rzecz jasna najciekawsze :) Tylko ostatnio mało do pisania jest bo nic CA nie daje, może sobie odpuścili Rome 2 po "hejtach" KLA :D

nowy2142
21-03-2013, 21:29
po "hejtach" KLA
Mam nadzieję że napisałeś to żartobliwie :)

MichalKruk
21-03-2013, 21:38
No tak :) Przecież wiem że KLA w słusznej sprawie im wypominał błędy :) Chociaż co niektórzy nie potrafią docenić jego starań :D
Ale dobra, koniec off-tupu bo admin patrzy :P

Rekson971
24-03-2013, 20:45
Jestem ciekawy czy w RTW: 2 będzie można wyzwalać narody
tak jak to było w Napoleonie. Orientuje się ktoś czy będzie taka możliwość ?

Wald
24-03-2013, 20:46
Pytanie dobre, ale nie mogłeś napisać tego w dyskusjach ogólnych?

Mógł
-v

McAbra
24-03-2013, 20:53
Realia starożytne nie sprzyjają takiemu rozwiązaniu, ostatecznie w przypadku zjednoczenia Macedonii może być... ;)

Grogmir
24-03-2013, 21:01
Dlaczego nie? Podbijasz np. Pergamon i zamiast włączać go do swojego państwa ustanawiasz tam państwo klienckie. ;)

adriankowaty
24-03-2013, 21:07
Albo, jak kto woli, protektorat. Zastanawiam się, czy będzie podział ustrojów i rewolucje - w końcu nie wszystkie państwa epoki były monarchiami. Dziwiły mnie takie smaczki, jak podział Rzymu na rody w jedynce, które z republiki zrobiły wylew monarchii. Albo Kartagina - była republiką kupiecką, a nie monarchią. Ciekawe, czy to zachowają.

McAbra
24-03-2013, 21:08
Grogmir,
To może i tak.
Myślałem że chodzi o "powstanie z popiołów :) " danego państwa (nie wiem jąk to było w NTW )

royal1410
25-03-2013, 12:59
Ciekawe jak będzie wyglądało drzewko technologii.Mam nadzieje,że dla każdej frakcji będzie choć trochę inne. Po za tym ciekaw jestem czy będą wydania DLC z dodatkowymi jednostkami. Orientuje się ktoś jak wyglądał temat nowych jednostek DLC w Shogunie 2, bo muszę przyznać, że ten temat przespałem

Hades
25-03-2013, 13:04
http://store.steampowered.com/search/?s ... ASC&page=1 (http://store.steampowered.com/search/?snr=1_4_4__12&term=shogun+2#term=shogun%202&category1=21&advanced=0&sort_order=ASC&page=1)

kuroi
25-03-2013, 13:04
Będą wydania DLC.... Z nowymi frakcjami. Po co ograniczać się do samych jednostek?

Siwer
27-03-2013, 16:43
Z tego co wiem to GDC 2013 ma trwać od 25 do 30 marca. Dwa dni już minęły, a informacji brak... Posiada ktoś jakieś wieści? A może CA zrezygnowało z tego "eventu"?

Il Duce
27-03-2013, 17:51
Nie zrezygnowało, na oficjalnej stronie są nawet podziękowania dla ludzi którzy to przygotowali. Pewnie pod koniec tego eventu czegoś się dowiemy.

tomciopogromcio
27-03-2013, 18:38
Gdzieś pisze 25-30 marca, gdzie indziej 27-29 marca.

NexuS
28-03-2013, 10:23
Z tego co wiem to GDC 2013 ma trwać od 25 do 30 marca. Dwa dni już minęły, a informacji brak... Posiada ktoś jakieś wieści? A może CA zrezygnowało z tego "eventu"?

Kolego spieszę Ci z pomocą :mrgreen:

http://www.gram.pl/news/2013/03/28/nadchodzi-nowy-total-war.shtml

To już dziś wiec czekamy jeszcze kilka godzin !!! :)

Grogmir
28-03-2013, 10:49
Przetłumaczone informacje z TWCenter o GDC: http://totalwar.org.pl/?p=14038

Seba Fallus III Wielki
28-03-2013, 11:00
13. Możliwe, że mapa kampanii będzie sięgała na wschód nawet poza Baktrię.
Bardzo dobra wiadomość.
8. Pory roku zostaną uwzględnione w rozgrywce, mimo, że ta zostanie przedstawiona w systemie 1 tura/rok.
Tu trochę szkoda walał bym system z Roma I i 1 tura/pół roku
pkt. 2. 5. 6. 7. mogą być bardzo ciekawe zobaczymy jak to będzie działać w grze.
Z byt wiele nowego się nie dowiedzieliśmy ale są to przynajmniej dobre informacje. Może z wyjątkiem świń. ;)

Hades
28-03-2013, 11:10
"Pory roku zostaną uwzględnione w rozgrywce, mimo, że ta zostanie przedstawiona w systemie 1 tura/rok."
Uh, szkoda. Ciekawe jaki obszar terenu będzie mogła pokonać armia/jednostka w tym czasie. Żeby nie skończyło się, że Rzym będziemy przemierzać kilka lat.

maxcezar5
28-03-2013, 11:11
1tura-rok
Brawa dla CA.To na pewno świetny pomysł.Brawo.

Jak by nie mogli zrobić gry obejmującej 60 lat w systemie 8-12 tur-rok
P.S.
Pomyliłem się .Myślałem o 8- 12 turach na rok a wpisałem 4.
Okresem mogło by być np. 60 lat

Il Duce
28-03-2013, 11:27
Taa świetny pomysł, wtedy cała gra trwałaby aż 160 tur.... :roll: . A tak się zarzekali że tym razem nie będzie płonących świń, nawet na jednej konferencji dali obrazek z przekreśloną płonącą świnią... Jak już coś obiecywali to mogli dotrzymać słowa. Reszta informacji dobra choć uważam że dobra liczba to 2 tury na rok.

cyborgowiec97
28-03-2013, 11:56
300 tur (może nawet mniej, zależy od daty końcowej kampanii) to trochę mało. Jeśli to prawda że liczba armii ma zostać ograniczona, a oblężenia mają być naprawdę epickie (czyli mogą trwać około 10 tur) to znaczy że te niepełne 300 tur to trochę przymało.

NexuS
28-03-2013, 12:17
Informacje dupy nie urywają.. ale skoro wałkują to już kolejny raz wiec możemy liczyć na to ze w 99,9% zobaczymy to w grze :P

Jest kilka spraw:
1) 117 frakcji. Ile z nich to DLC ?! :(

2) Pory roku?! Pierwsze słyszę żeby zima była co dwa lata (dwie tury) Ok rozumiem ze CA z historycznością ma niewiele wspólnego, ale tego im nie daruje! Dopiero jakiś mod zmieni ta sytuacje tylko ze długo jeszcze do premiery gry a co dopiero moda. ehh :evil:

3) Zwisa mi czy będą płonące świnie czy nie i tak nimi ni grałem i jakoś nie przypominam sobie żeby komputer tez nimi grał. Jeżeli się mylę to przepraszam :)

4) Jeszcze nie skończyli jednej gry a już zapowiadają następną, co rzecz jasna nie koniecznie jest zła informacja. Kto wie może tworzenie Rome 2 zbliża sie ku końcowi ? ;>

5) Warhammer: Total War? Nie dziękuje, mod o tej samej nazwie furory nie zrobił. Myślę ze klimat Tolkiena byłby popularniejszy i trafniejszy (hajs się musi zgadzać) :) Medieval III: Total War to nie będzie na pewno bo CA już wcześniej informowało ze po Rome 2 nie maja zamiaru robić trzeciej odsłony średniowiecza. Wiec pozostaje Warhammer: Total War lub World War I lub II : Total war - szczerze nie wyobrażam sobie tego ale dla chcącego nic trudnego na pewno coś by wymyślili :)

ps. Ucieszyła by mnie informacja gdyby okazało się ze tworzą na obecnym silniku gry "Space: Total War" (lub inna nazw, po prostu chodzi o Total War w kosmosie) - możliwość poprowadzenia ogromnych flot przeciwko "Obcym" zawsze sprawia mi radość. :twisted: Odrazu przypominają mi sie filmiki z Mass Effect 3 tych wszystkich bitew. Było by ciekawie :)

pozdrawiam i gratuluje tym którym chciało się czytać moje wypociny ;) :P

Grogmir
28-03-2013, 12:38
Informacje dupy nie urywają.. ale skoro wałkują to już kolejny raz wiec możemy liczyć na to ze w 99,9% zobaczymy to w grze :P

Jest kilka spraw:
1) 117 frakcji. Ile z nich to DLC ?! :(

2) Pory roku?! Pierwsze słyszę żeby zima była co dwa lata (dwie tury) Ok rozumiem ze CA z historycznością ma niewiele wspólnego, ale tego im nie daruje! Dopiero jakiś mod zmieni ta sytuacje tylko ze długo jeszcze do premiery gry a co dopiero moda. ehh :evil:

3) Zwisa mi czy będą płonące świnie czy nie i tak nimi ni grałem i jakoś nie przypominam sobie żeby komputer tez nimi grał. Jeżeli się mylę to przepraszam :)

4) Jeszcze nie skończyli jednej gry a już zapowiadają następną, co rzecz jasna nie koniecznie jest zła informacja. Kto wie może tworzenie Rome 2 zbliża sie ku końcowi ? ;>

5) Warhammer: Total War? Nie dziękuje, mod o tej samej nazwie furory nie zrobił. Myślę ze klimat Tolkiena byłby popularniejszy i trafniejszy (hajs się musi zgadzać) :) Medieval III: Total War to nie będzie na pewno bo CA już wcześniej informowało ze po Rome 2 nie maja zamiaru robić trzeciej odsłony średniowiecza. Wiec pozostaje Warhammer: Total War lub World War I lub II : Total war - szczerze nie wyobrażam sobie tego ale dla chcącego nic trudnego na pewno coś by wymyślili :)

ps. Ucieszyła by mnie informacja gdyby okazało się ze tworzą na obecnym silniku gry "Space: Total War" (lub inna nazw, po prostu chodzi o Total War w kosmosie) - możliwość poprowadzenia ogromnych flot przeciwko "Obcym" zawsze sprawia mi radość. :twisted: Odrazu przypominają mi sie filmiki z Mass Effect 3 tych wszystkich bitew. Było by ciekawie :)

pozdrawiam i gratuluje tym którym chciało się czytać moje wypociny ;) :P

1) Pewnie z 6-8 maks.
5) Ale CA na Tolkiena licencji nie ma, a na Warhammera właśnie tak. :p

legoras
28-03-2013, 12:46
Hmm, 117 frakcji... wspaniale!!

Przy pierwszych zapowiedziach Romka mówiono iż WSZYSTKIE frakcje będa grywalne.. no to ciekawe jak to rozwiążą :mrgreen: Ale czy to ważne? przecież od nie dziś wiadomo ze CA to jedno wielkie kłamstwo :)

tomciopogromcio
28-03-2013, 12:50
A twórcy modów mieli licencję na Tolkiena :P? No, a jeśli nawet to wystarczy zrobić Śródziemie i nazwać je Inneziemie, zrobić Gandalfa i nazwać go Mandalf itd. i mówić, że się zrobiło swój własny pomysł xD. A wszystko będzie jak w Tolkienie z innymi nazwami.

MichalKruk
28-03-2013, 12:52
pozdrawiam i gratuluje tym którym chciało się czytać moje wypociny

Mi się chciało ^^

1) 117 frakcji. Ile z nich to DLC ?!

Dużo z tych frakcji to będą plemiona barbarzyńskie z 1 prowką, nie sadze żeby nawet z DLC dobili więcej niż 15 frakcji.

2) Pory roku?! Pierwsze słyszę żeby zima była co dwa lata (dwie tury) Ok rozumiem ze CA z historycznością ma niewiele wspólnego, ale tego im nie daruje. Dopiero jakiś mod zmieni ta sytuacje tylko ze długo jeszcze do premiery gry a co dopiero moda. ehh

Czepiasz się ^^

3) Zwisa mi czy będą płonące świnie czy nie i tak nimi ni grałem i jakoś nie przypominam sobie żeby komputer tez nimi grał. Jeżeli się mylę to przepraszam

Przybij pione xD Też ich nie używałem i nie pamiętam żeby boty to robiły. Tak właściwie to nie wiem po co one były, do straszenia słoni czy coś?

Jeszcze pół roku do premiery a CA to chyba nie jest mała firma więc spokojnie ich stać na "profesjonalną" załogę na 2 gry ;)

Warhammer: Total War? Nie dziękuje, mod o tej samej nazwie furory nie zrobił.

Call of Warhammer jest dobrym modem fantazy...

Myślę ze klimat Tolkiena byłby popularniejszy i trafniejszy (hajs się musi zgadzać)

Hmmm, mogło by być ciekawe ale musieli by kupić prawda do twórczości Tolkiena (o ile się nie myle, EA musiało takie mieć do zrobienia "Bitwy o Śródziemie 2") i mody są genialnie zrobione pod ten klimat i wątpię żeby CA dało rade zrobić grę lepszą od moda ;) Najwyżej ich gra graficznie była by lepsza z grywalności wątpię :)

Medieval III: Total War to nie będzie na pewno bo CA już wcześniej informowało ze po Rome 2 nie maja zamiaru robić trzeciej odsłony średniowiecza.

Kiedy tak mówili? Chyba coś mnie pominęło :oops:

Wiec pozostaje Warhammer: Total War lub World War I lub II : Total war - szczerze nie wyobrażam sobie tego ale dla chcącego nic trudnego na pewno coś by wymyślili

Na 2 WŚ nie ma co liczyć, po prostu nie możliwe ;) 1WŚ mogła by być fajna ale raczej byśmy samolotów nie zobaczyli :) Dla chcącego powiadasz? CA się nie chce w Rome II dobrze odwzorować frakcji a mają dostosować TW do Wojen Światowych, wątpię :)

Jest jeszcze możliwość że zrobią Empire 2 ^^ W końcu nie średniowiecze :)

Edit:

A twórcy modów mieli licencję na Tolkiena ?

Moderzy nie muszą xD W sumie powinni mieć ale nikt pojedynczych ludzi ścigać nie będzie za to że zrobili takiego moda, a firmę pociągnęli by do odpowiedzialności za prawa autorskie ;)

adriankowaty
28-03-2013, 12:52
Czyli plagiat.

kuroi
28-03-2013, 12:54
Czyli plagiat.
Czy ty wiesz chociaż co to jest plagiat? :roll:
Albo inaczej, do czego się odnosisz?

adriankowaty
28-03-2013, 12:55
Do tomcia.

tomciopogromcio
28-03-2013, 12:55
Ma ktoś link do zapowiedzi, że wszystkie frakcje będą grywalne?

Aztec
28-03-2013, 12:58
A twórcy modów mieli licencję na Tolkiena :P? No, a jeśli nawet to wystarczy zrobić Śródziemie i nazwać je Inneziemie, zrobić Gandalfa i nazwać go Mandalf itd. i mówić, że się zrobiło swój własny pomysł xD. A wszystko będzie jak w Tolkienie z innymi nazwami.

To nie Chiny :D

tomciopogromcio
28-03-2013, 13:02
No i trochę pozmieniać. Jak np. twórcy Strasznego Filmu, wątpię, by mieli licencję na filmy z których czerpali :P. Cameron był 3 razy sądzony o zawalenie fabuły w Avatarze i wygrywał, bo wystarczająco zmienił :P.

Edit. Acha, jak by ktoś nie wiedział pisze z lekką ironią.

Siwer
28-03-2013, 14:50
Coś z GDC 2013

http://www.polygon.com/2013/3/28/4155648/total-war-rome-2s-battle-of-teutoburg-forest-puts-players-on-the

Tytaneks
28-03-2013, 16:51
5) Warhammer: Total War? Nie dziękuje, mod o tej samej nazwie furory nie zrobił.

Przecież jest jeszcze Call of Warhammer i jest jednym z najlepszych modów fantasty.

LEGION
28-03-2013, 17:45
117 frakcji?! :lol: A pokazanie im 8 (1 screen i trochę tekstu z wikipedii) zajęło ze 3 miesiące. Nawet nie wiem czy gdyby podwoić liczbę państw istniejących ówcześnie oraz wcześniej, uzyskalibyśmy zbliżoną liczbę.
Mapę lepiej by pokazali albo jakieś gotowe jednostki! :lol:

KLAssurbanipal
28-03-2013, 17:58
117 frakcji, oznacza, że spora część nie będzie się niczym różnić poza koloru. Przy takiej liczbie frakcji większość to plemiona celtyckie i germańskie. Poza kilkoma głównymi reszta nie będzie się niczym wyróżniać. Nawet zrobienie tym frakcjom po 1 unikatowej jednostce jest niemożliwe. To będą klony. :)

Nie widzisz różnicy? Mody są DARMOWE, trochę inaczej wtedy działa prawo. Nie chodzi o to, że nikomu się nie chce ścigać modderów, bo jeśli było to by przestępstwem to wierz mi, że by ich ścigali.
Gdyby za tego moda pobierali pieniądze sytuacja wygląda inaczej - to są 2 strony, które mogą wytoczyć im proces:
- CA za pobieranie korzyści z ich dzieła,
- podmiot, który ma prawa do twórczości Tolkiena.

RErErty
28-03-2013, 19:31
Hmmm... ma działać na słabych komputerach... Jak słabych? :D
1 GB Ram, 1 GB karta grafiki i procesor 2,4 GHz starczy? :D
@Up Ale CA nic nie może zrobić, przecież to ONI wypuścili narzędzia modderskie :D

tomciopogromcio
28-03-2013, 19:35
Na tak samo słabych co Shogun 2, jak on działał to i to będzie. Jak on nie działał to i Rome nie będzie, tak przynajmniej zapowiadają.

@KLA - Ech specjalnie dopisałem, że piszę z lekką ironią. Naprawdę dziwi mnie, że taki mądry człowiek, jako pierwszy kompletnie mnie nie może zrozumieć... A dopisałem tamto zdanie z myślą o osobach mniej inteligentnych.

superbandrex
29-03-2013, 09:29
Hmmm... ma działać na słabych komputerach... Jak słabych? :D
1 GB Ram, 1 GB karta grafiki i procesor 2,4 GHz starczy? :D

hmm..z takim RAMem to nie sądzę żeby Ci ruszyło

Wald
29-03-2013, 11:54
Dziwne co powiem, ale na moim lapku ruszył z S2TW z takim ramem :)

Bronti
29-03-2013, 13:37
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/599769_10151509233327305_1163751538_n.jpg

Ave Cezar Imperator w mordę jęża :D

Wydaje się, że Arnold Boczek jest już przygotowany na nadchodzącego Roma 2. Tylko się KLA nie czepiaj szczegółów uzbrojenia :P

Wybaczacie drobny offtop ;)

maxcezar5
29-03-2013, 14:10
Co to za odcinek w mordę jeża?!

A i nie czepiajmy się KLA że się czepia.Dobrze że zauważa błędy w grze.Jestem pewien iż 80% użytkowników forum nie zauważyło by ich wszystkich, więc dobrze że KLA Nas o tym informuje

Tessali
29-03-2013, 14:27
Gladius i lorica segmentata jak się patrzy. Do tego Ferdek jako świnia i Helena Paździoch jako wrzeszcząca kobieta.

KLAssurbanipal
29-03-2013, 15:25
Szczerze mówiąc Boczek ma lepsze uzbrojenie niż Rzymianie, których widzieliśmy na screenach. 8-)

maxcezar5
29-03-2013, 16:48
Jeśli chcecie zobaczyć Boczka na żywo to jutro o 19.30 na Polsacie odc. "Zając Wielkanocny".

cyborgowiec97
29-03-2013, 20:02
Fajne, ale który to dokładnie odcinek :?:

maxcezar5
29-03-2013, 20:20
odcinek 327 "Zając Wielkanocny"

Aztec
31-03-2013, 22:22
Mam nadzieję, że w Rome 2 będzie rozbudowana dyplomacja, poszerzona o dodatkowe opcje. Przydała by się opcja, która pozwala tworzyć sojusze między kilkoma państwami oraz prowadzenie wspólnej dyplomacji, jako jedność. Takie związki to byłaby ciekawa odmiana. W ogóle w dyplomacji jest wiele do poprawienia.

maxcezar5
01-04-2013, 07:42
Fakt dyplomacja jest bardzo ważna w kampanii, więc powinni to zrobić dobrze. Chciałbym aby jak w kingdoms można było zawrzeć unie, np. Galowie tworzą unie plemion galijskich w obliczu najazdu .

cyborgowiec97
01-04-2013, 08:01
Najważniejsze żeby AI było bardziej ugodowe i potrafiło rozpoznać kiedy przegrało wojnę i nie atakowało nas parę tur po rozejmie. Poza tym AI powinno częściej powinno wychodzić z kontrofertami, przez co bardziej rozbudowały się negocjacje.

maxcezar5
01-04-2013, 08:37
Tak zgadzam się ale liczysz naprawdę iż AI będzie na tyle mądre?
Będzie dobrze kiedy będzie wiedziało:
-iż oferta jest dobra dla obu stron,
-kiedy przegrało wojnę,
-dotrzymywało sojuszy,
-miało jakiś nadrzędny cel i za pomocą dyplomacji doi niego dążyło np.Kartagina jest mocna,ale chcę z nią walczyć czyli: sojusz Rzym-Numidia-Miasta greckie i pokonamy Kartaginę!

cyborgowiec97
01-04-2013, 08:54
Mi chodziło o to że jak, np. ty dajesz jakąś ofertę przeciwnikowi to on przyjmuję ją głownie tylko wtedy kiedy szanse powodzenia na przyjęcie oferty są wysokie,a jak są średnie to tylko czasem ją przyjmuje. Jak dla mnie AI nie powinno od razu odrzucać ofert tylko dawać kontroferty, aż do skutku. Jeszcze CA powinno coś zrobić z grożeniem bo to nigdy się nie przydaje.

Aztec
01-04-2013, 09:14
Grożenie rzeczywiście jedynie w bardzo małej liczbie przypadków mi pomogło. Prowadzenie takich rozmów byłoby na prawdę przyjemniejsze, niż tworzenie nowych ofert, które są odrzucane i od nowa w opcjach musisz zaznaczać, te same opcję.
Powinna być opcja siła sojuszu, która pokazuje w jakim stopniu możesz polegać na swych sprzymierzeńcach, również bardziej rozbudowany system wasalstwa byłby mile widziany, zmiana wysokości trybutu, czy rozkazy takie jak "Broń "nazwa terytorium,miasta", "Wyślij armię tam i tam".
Obok miast wasala powinien się również pojawić obóz lub forcik, w którym to będzie można szkolić własne jednostki tyle, że z podbitej frakcji. Takie oddziały sojusznicze :)

KLAssurbanipal
01-04-2013, 09:42
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... the-scenes (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?595476-Rally-Point-Episode-12-Official-new-faction-details-and-behind-the-scenes)

Aztec
01-04-2013, 09:58
http://3.bp.blogspot.com/-Hij7UkcNI0w/T5AoQdNllAI/AAAAAAAAAtI/3HqGuxL6d4E/s1600/ba-dum-tss-animated.gif

JanHetman
01-04-2013, 11:14
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?595476-Rally-Point-Episode-12-Official-new-faction-details-and-behind-the-scenes
Co tam było? :roll:

polakma
01-04-2013, 11:27
Już skasowali chyba cały odcinek....

Aztec
01-04-2013, 12:35
Jakiś użytkownik podał się za "kogoś z ekipy tworzącej Rome nie pamiętam kogo", i napisał, że jest już 12 odcinek Rally Point i ukazana w nim będzie nowa frakcja. Jak wiadomo był to żart.

Bronti
01-04-2013, 17:56
http://www.pcgamer.com/2013/03/29/gdc-2 ... -factions/ (http://www.pcgamer.com/2013/03/29/gdc-2013-total-war-rome-2-will-feature-over-100-factions/)

Nie wiem o co chodzi ale wkleję :P

cyborgowiec97
01-04-2013, 18:26
Rome II will also feature 183 map regions, which is almost double what we saw in Shogun 2
Wytłumaczy mi ktoś jak liczbę regionów z Shoguna 2 można porównywać do Roma 2.

SmokSmog
01-04-2013, 18:29
Rome total war miał 103 regiony :)

Aztec
01-04-2013, 18:50
Rome II will also feature 183 map regions, which is almost double what we saw in Shogun 2
Wytłumaczy mi ktoś jak liczbę regionów z Shoguna 2 można porównywać do Roma 2.

Trzeba policzyć regiony z Shoguna, a później policzyć ile ich będzie w Rome 2 ... Proste :)

Informacje o nowej grze zwykle odnoszą polegają zwykle na odnoszeniu się do poprzednich części gry, jej pierwowzoru lub innych gier podobnego typ. W tym wypadku informacja o w jakim stopniu powiększy się mapa kampanii w porównaniu do poprzedniej części.

Il Duce
01-04-2013, 19:28
No tak ale jak można porównywać Europę+Bliski Wschód do Japonii?

Aztec
01-04-2013, 19:30
ehh... to jest mapa kampanii, a porównanie dotyczyło ilości prowincji więc nie widzę w tym problemu :)

cyborgowiec97
01-04-2013, 20:09
Przyznaje. Wyjechałem z tym jak głupi. Mój błąd.

Hetman
01-04-2013, 23:49
Biadolicie jak to mało prowincji a i tak 97% graczy nie zdobywa więcej niż 15. Poza tym ma być większe skupienie na bitwach wy dążycie to Rome Total Siege War :lol:

K A M 2150
02-04-2013, 00:03
Tu się zgodzę. Wolę jak prowincji aż tak dużo nie jest, jednak żeby w ich obrębach było dużo więcej możliwości rozwoju. Z drugiej strony duża ilość prowincji daje większe pole do popisu w kwestii nacji :)

P.S Kocham jak ktoś cytuje dane procentowe, nigdy nie zrozumiem tego internetowego fenomenu popierania własnego zdania wymyśloną przez siebie liczbą :D A do wygrania chyba każdej kampanii potrzebne było ponad 15 prowincji ;P No chyba, że kampanie w Napku :D Bo według Ciebie wychodzi na to, że tylko 3% graczy kampanie ukończyło, skoro 97% nie zdobywa więcej niż 15 ;)

Salvo
02-04-2013, 08:14
Dobrze, że jest dużo.
Dużo prowincji + duże prowincje + rozbudowane prowincje - najlepszy system, miejmy nadzieję taki nas czeka w Rome2. Dodaje to realizmu, niwych wyzwań, a jednocześnie panowie z CA obiecują jakiś (po części) nowy system zdobywania prowincji, który pozwoli nam uniknąć ciągłych oblężeń.
Nie cierpię gdy mamy mało dużych prowincji, jak w Empire, gdzie po trzech podbojach mamy w garści pół Europy.

Memnon[pl]
02-04-2013, 14:53
Zgadzam sie z Salvo.Ponadto kto powiedzial ze duzo prowincjii to tylko oblezenia?W Shogunie II przeciez przy sporej liczbie prowincjii jak na taki obszar bitwy w polu nie nalezaly do zadkosci...Nierozumiem zwolennikow wielkosci prowincjuu z Emipre-jedna bitwa na wschodzie europy...i caly wschod nalezy do nas...jedna na zachodzie i to samo...

polakma
02-04-2013, 15:26
Dobrze, że jest dużo.
Dużo prowincji + duże prowincje + rozbudowane prowincje - najlepszy system, miejmy nadzieję taki nas czeka w Rome2. Dodaje to realizmu, niwych wyzwań, a jednocześnie panowie z CA obiecują jakiś (po części) nowy system zdobywania prowincji, który pozwoli nam uniknąć ciągłych oblężeń.
Nie cierpię gdy mamy mało dużych prowincji, jak w Empire, gdzie po trzech podbojach mamy w garści pół Europy.

A po jednym calą francję xD

Hetman
02-04-2013, 19:24
Francja była scentralizowana więc nie wiem dlaczego fluchtasz się. 1 prowincja jak najbardziej na miejscu. Poza tym miała chyba jeszcze 1 prowincje w europie + kilka w Amerykace Północnej + 1 w Indiach ~bardzo mało.

Wald
02-04-2013, 19:38
Ta jedna prowincja w Europie to Lotaryngia ;)

Hetman
02-04-2013, 19:43
Ja tam już nie pamiętam co tam w ETW było :)

edeggg
04-04-2013, 10:01
kiedy zagramy w demo????

dzonyW
04-04-2013, 14:38
szykuje się granie po nocach. :P

polakma
04-04-2013, 15:55
O tak i te nerwy kiedy stracisz generała...

dzonyW
04-04-2013, 16:30
gra by była piękna jak by można było zagrać w kilka osób w kampanii.

Zwiastun
04-04-2013, 18:40
Od czego są KO? Zobacz sobie. viewforum.php?f=434 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=434)

Grogmir
05-04-2013, 19:14
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... rench-Info (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?595863-French-Info)!

Ciekawy temat z informacjami z francuskiego serwisu o serii Total War. Oryginał tutaj. (http://totalwarfrance.com/threads/press-tour-du-19-f%C3%A9vrier-2013-%C3%A0-munich.680/)

Z najciekawszych rzeczy (także w kontekście niektórych naszych dyskusji)

LC: Just like the Roman faction, Carthage has three sub-factions. However, these have not been named, can you at least we learn about one of them?

DS: One of the three sub-clan factions will Barcid. Like Rome, we will take three large families.

LC: The presence of three factions among Roman led many people on the forums to speculate on the possibility of forming a Roman empire. Carthage does have that possibility? The game he asked us: "How far will you go to Carthage? "?

DS: As a democratic republic, Carthage will look like this, with factions wishing to return to the good old days of tyranny. However, it will go through a civil war for it.

DS: Mercenaries will be very important for factions like Carthage have only limited manpower. You can hire them on the campaign map via your army, as in Rome: Total War and Medieval 2. Their number varies depending on the region, and takes time to regenerate. Enemies can also recruit and empty reserve an area for a while. Some mercenaries are only available to certain factions.

LC: The time of the game has seen large-scale Germanic invasions like those of the Cimbri and the Teutons. Will they be represented in the game the way the Mongols of Medieval 2?

DS: We do not want scripted invasions in the game: if the Germans invaded, is that they hate you enough, it was not planned in advance. The AI ​​is very aggressive barbarians, it is expected to launch invasions, the way migration of the time. As the difference in culture creates a penalty of high public interest, it can be a viable tactic for the barbarians to invade an area, destroy the army, loot and leave rather than conquer.

LC: Well ... the non-playable factions will they as single units?

DS: Yes. All factions playable or not, will have some depth, and it includes lists of various units.

Brzmi ciekawie. ;)

Salvo
05-04-2013, 19:40
Nawet bardzo ciekawie, szczególnie, że najwyraźniej każda frakcja będzie miała możliwość wojny domowej, do tego pisanie, że Kartagina będzie polegać na najemnikach. Fajnie, w końcu chce im się bawić w różnorodność frakcji, a nie ograniczać się do troszkę innych jednostek, innego położenia na mapie i...koniec.

Poliorketes
05-04-2013, 19:44
Wreszcie coś nowego. Interesujące, szczególnie podoba mi się fragment w którym mowa, że z plądrowania wrogich prowincji da się utrzymać :D
Ogólnie odnoszę wrażenie, że jakoś mało informacji dostajemy o Rome II :|

voitek
05-04-2013, 19:47
Dostajemy informacji bardzo dużo, zważywszy na to, że gra ma wyjść w czwartym kwartale tego roku :)

K A M 2150
05-04-2013, 19:51
Dokładnie, póki co z nowości zapowiedziano więcej niż chyba we wszystkich zapowiedziach do poprzednich TW razem wziętych ;D

Poliorketes
05-04-2013, 19:53
Skoro tak mówicie ;)
Ostatnimi czterema produkcjami niezbyt się interesowałem więc nie mam porównania.

Hades
06-04-2013, 09:24
Może nie związane z Rome, ale z CA:
SEGA zamknie w tym roku studio odpowiedzialne za Medieval II Total War i Kingdoms :
http://www.kotaku.com.au/2013/04/sega-s ... this-year/ (http://www.kotaku.com.au/2013/04/sega-studios-australia-closing-down-later-this-year/)

Edit:
@down: skoro tak to mój błąd, nie śledziłem ostatnio tego tematu i innych dyskusji.

Rostel123
06-04-2013, 10:44
@up
Już wiemy o tym ...

edeggg
06-04-2013, 11:19
kiedy dokładmie premiera gry

bo znalazłem http://www.3kropki.pl/p/total-war-rome-2-pc.html

data premiery piątek, 7 czerwca 2013

ale czy to prawda

Robb20
06-04-2013, 11:38
[spoiler:3ln9yr1u]kiedy dokładmie premiera gry
bo znalazłem http://www.3kropki.pl/p/
total-war-rome-2-pc.html
data premiery piątek, 7 czerwca 2013[/spoiler:3ln9yr1u]

Raczej wyjdzie w październiku/ listopadzie 2013,
A z resztą oni sami nie wiedzą :)

Edhardo
06-04-2013, 14:17
Ma być total war warahmer http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=73194 w sumie nie wiem czy to aktualne.

cyborgowiec97
06-04-2013, 15:40
Prawdopodobnie wyjdzie coś takiego, ale dla mnie będzie to Total War tylko z nazwy.

Edhardo
06-04-2013, 15:48
Będzie coś na wzór Król Artur(wiem że to nie jest twórców total war) czyli mechanika total war w świecie fantasty i jednostki będą miał super umiejętności a bohaterowie będą hurtowo niszczyć przeciwników.

Grogmir
06-04-2013, 20:36
http://totalwar.org.pl/?p=14110 Przetłumaczony wywiad z francuskiego portalu, o którym pisaliśmy w tym temacie. Sporo nowości. ;)

cyborgowiec97
06-04-2013, 20:46
W tym tekście było coś o drugim wywiadzie. Wie ktoś kory to wywiad?

Grogmir
06-04-2013, 20:56
Interview with Pawel Wojs:

Le_Carabinier: Hello.

Pawel Wojs: Hi!

LC: So, first question: Shogun 2 had six different strengths, 5 levels fortress and Kyoto. How many cards are different seat he will be in Rome 2? What will be unique?

PW: There will be many more, and we are still working on the exact number. The cities will be generated differently, even if the buildings are the same from one to the other, the arrangement will vary each time. Rome and Carthage will be unique, there will be other cities that will be, but we have not yet determined why. The biggest difference with the old system is that before we had a tile-based system, whereas now everything is treated as a tile.

LC: The units are clearly inspired by historical references and objects: what kind of references do you use the cards?

PW: We use a lot, in fact: often real references, google images, satellite photos. The geography has not changed since the time. We use thousands of pictures, we have a long wall in our office which is covered with fifty photographs by climate. However the battlefield must have a cinematic charm, simply reproducing reality can be boring. For example, in one region of the world, you can have the coast, plains, hills, but in reality there are tens of kilometers between them. We get closer, to put them all in a single card, and a time to give a sense of authenticity and grandeur. For historical battles, we use the history books, such as Osprey, which describe the battlefield.

LC: Shogun 2 has seen the integration of animal life on the battlefield, Rome 2 will he integration of civilians in siege battles?

PW: We hope, we really hope. This is something hard to do, but it would participate in realism, the atmosphere, to have running in the streets, hiding in civilian homes ... We have ideas, but we must understand that it is down the list of priorities in relation to fighting itself, the gameplay. But we hope to do.

LC: Will there be, as in other titles in the series, famous buildings appear on the battlefield?

PW: Oh yes, there will. The buildings appear in cities, as well as the wonders that this time may be built.

LC: I guess your work must sometimes see conflicts between playability and aesthetics in this case, who wins?

PW: Hmm ... There really is no conflict between the two: the aesthetics must follow the gameplay and make it attractive, it is not necessary that the flange. The goal is to get the best gaming experience for the player. The battlefields are designed with this in mind. IA team we hate, we put hills everywhere!

LC: During the presentation, there was talk of an overhaul of the system ambush, can you tell me more?

PW: Hm, it would be a question for the Campaign Designer, especially as it concerns the campaign. Armies may adopt an attitude of ambush on the campaign map, if it maintains long will receive bonuses. The chances of achieving an ambush also depend on the field: If an army moves into position to ambush plain, its chances of success will be leaner if it is in the forest.

kuba123x123
06-04-2013, 22:11
http://totalwar.org.pl/?p=14110 Przetłumaczony wywiad z francuskiego portalu, o którym pisaliśmy w tym temacie. Sporo nowości. ;)

To agresywne SI barbarzyńców i cywile przy oblężeniach napawają wielką nadzieją. ;) Z perspektywy tego wywiadu Rome2 zapowiada się rewelacyjnie - unikatowe jednostki dla wszystkich frakcji, wybór czy generał na być w Rzymie czy prowadzić wojnę... Z drugiej strony przecież nie będą oni mówili źle o własnym dziele. Jedyne, na czym mogą się przejechać to te gigantyczne i wytrzymałe statki barbarzyńców... Nie chciałbym, żeby tworzyli oni bezmyślnie 'wielkie armady'. Chyba że w rzeczywistości posiadali oni wielkie floty (nie znam się aczkolwiek nie wydaje mi się).

Jak myślicie? Jakie miasta, poza Kartaginą i Rzymem MOGĄ być odwzorowane? Ateny, Aleksandria i Babilon - to byłoby coś - dla każdego coś dobrego. :)

Grogmir
06-04-2013, 22:24
Te okręty prawdopodobnie są wzorowane na statkach Wenetów: http://en.wikipedia.org/wiki/Veneti_%28Gaul%29

Reznow45
06-04-2013, 22:35
Bardzo fajny wywiad, podoba mi się, może być naprawdę ciekawie.
Co do pytania przedmówcy, do listy można dodać jeszcze Antiochię.
Moim zdaniem wystarczające byłoby odwzorowanie Rzymu, Kartaginy, Aten, Aleksandrii, Antiochii, ew. Babilonu. Reszta mogłaby być standardowa. Byłoby to zadowalające, choć i tak CA zrobi to co chce ;)

Memnon[pl]
07-04-2013, 00:43
Ponizej wszystkie potwierdzone przez CA informacje na temat Rome II
[spoiler:37gzgcyb]Campaign Mechanics:
• Campaign turns will be 1 year each
• Rome 2 will start around 275BC to 264BC and will be roughly 250-300 turns in length
• Regions are now grouped into provinces. Each has a single administration center, into which the surrounding regions report. The goal is to reduce some of the area micromanagement that occurs in vast empires.
• Another goal from this new system is to avoid the relentless siege battles of Shogun 2. It’s believed that players will attempt to take the smaller regions first, and tempt the opposing armies out of their castles to fight on the field.
• In diplomacy, you can now ask an ally to attack a specific town, at a specific time. (for better synchronization)
• When moving armies over water, you no longer need to load them into a separate navy. They will automatically enter transport ships. You will still require a navy to protect them.
• The factions in the game are more clearly defined with starting bonuses and traits. There are ‘flavors’ of faction which should help organize your thoughts. For instance, Barbarians like the Gauls will have similar traits. In the barbarian’s case, that includes a +2 happiness in every settlement for every faction they’re fighting with.
• Naval battles are now fought over naval ‘regions’, rather than having a completely fluid ocean. “This was decided because having a completely organic map wouldn’t be
• Naval warfare will incorporate ramming and boarding actions. The Corvus was hinted at.
• Campaign map goes much farther east, though they would not elaborate how far
• Internal conflict and civil war will act as a check to balance gameplay should the player's empire become a rich military juggernaut.
• Navies are able to control sea regions, and must be forcibly dislodged.
• The system for seasonal rotation is still being adjusted to conform to the 1 turn/1 year play style.
• You can put your navies in different modes like the armies, like raiding.
• Characters have more movement points than armies. One example I talked with Mike Simpson about is Scipio Africanus where he gave up command of an army in Spain and was in Sicily in a few months training a new army for the African invasion. In game terms he boarded a ship and sailed to Sicily in the one turn/year.
• Armies can move over rivers without building boats/bridges
• Attrition will not be vastly different from how it was in previous Total War titles. There are of course differences (including different types of attrition), but you will still find it rather familiar.
• The map will go farther east than RTW.
• Armies are ‘raised’ on the field, and recruitment occurs at the general of that army. They’re not grown as single units in towns. Again, the idea is to reduce some of the micromanagement (‘Caesar doesn’t give a hoot about an individual’ says Al) but also to create a stronger personality to your armies.
• Armies have their own skill trees, with improvements earned through battle.
• Armies have at least three possible stances that you can place them in during a turn. I’m not certain the mechanics of how they will play out in the campaign are quite fixed, but it was hinted that switching stances would take a turn. They are... normal, ambush (hidden from the enemy’s sight), forced march (quicker to move, but if caught on the hop, they’ll suffer diminished combat effectiveness), defensive (given a fort or palisade to defend from)
• Mercenaries will make a return
• Every general is affiliated with a ‘party’ within their faction, such as one of the major Roman or Carthaginian dynasties or the royal household of an Eastern kingdom and their court rivals: as these characters act around the campaign map or retire to the homeland to scheme, they contribute to their party’s overall influence within the faction, with repercussions that will carry on from one generation to the next.
• Military traditions established by armies and fleets over the years also persist beyond the lifespan of any one character or unit, a legacy handed down the generations by those who fought and died for the good of their people. This process will be slower than that of characters gaining ranks, but can span the entire length of a campaign: even if a military force is disbanded or destroyed utterly, it may be re-established once more, the past effects of its history and traditions intact.
• Forces effectively move in a state of battle-readiness but may be ordered into a ‘forced march’ (armies)or a ‘double-time’ (fleets) stance. Their movement extents are vastly increased, allowing them to assemble from afar in preparation for invasion or to support threatened possessions, albeit at the expense of their offensive and defensive capabilities: long-distance headshotting will not be a valid tactic.

Battle Mechanics:
• During battles, units will have true line of sight, the distance of which they can detect changes according to their role. Armies can therefore be hidden behind trees or in valleys, and will require the use of scouts to be spotted.
• Armies that catch another in ambush will be able to place deployables like burning boulders, and place their forces all over the map. The army caught in the ambush won’t be placed at the other end of the battle map - they’ll arrive in a marching formation.
• When Al charged a group of archers that were raining fire arrows on his infantry, a new dynamic appeared: the horse didn’t stop once they’d broken the line - they wheeled around as a unit and reformed for a second charge.
• More importance to the depth, mass and formation of units so you will see a heavy unit pushing a lighter one back in combat for example.
• Formations throw spears on the run
• Order troops from the overhead tactical map
• Baggage Trains
• Multiple capture points on the battle map
• Persistent terrain for battle maps
• Ambushes
• Manual firing of artillery (siege weapons)
• Individual solider height will vary
• Unit names will be their original names, but in English. I.e. Oathsworn, Naked Warriors, Painted Ones, Heroic Nobles, Sword Brothers, Thorax Swordsmen, etc.
• The tactical map gives you a much more detailed view of the battle from above. We are currently only considering allowing movement orders to be given to units in this view. Orders related to Facings, unit depth and width, and special abilities will all take place in the normal game view. The tactical map can be accessed via a button on the HUD or via a hotkey. The transition to and from this view is swift and seamless.
• Cavalry smashes through enemy formations now.
• Barbarian berserkers are back, and they are human steamrollers
• Infantry units use their shields defensively when under archer attack
• Switching in and out of testudo is very fluid and quick
• Roman soldiers can throw their pilum while running
• NO destructible environments (one of the questions was about starting forest fires during combat; CA was worried it would create too much havoc and detract from the combat)
• The Line of Sight element was expanded upon - if your soldiers cannot see the enemy, neither can you
• Flaming Pigs are coming back!
• Enemy AI will be more intuitive; i.e., attempting to outflank you during pitched battles, or flooding a wall breach during a siege.
• Terrain covered with dead bodies will become bloodstained, but it is very mild. Craig from CA confirmed that a blood DLC is likely.
• Routing unit flags not in the battle, may be added later (the unit flag turning to white) The unit flag just goes away and the men run.
• Arrows bounce off armor and shields. Was pretty cool to watch when zoomed in. Some stuck and others bounced off.
• Seasons will show up in battles. How exactly this works is still being developed
• Battle maps will look just as good as the stuff you have seen so far. In fact, there is a tile for the area the Teutoburg Forest and if you start a battle in that area, you will get the same map as the historical battle is fought on.

MISC:
• PC specs are being developed toward the high end and refined for the low end. Example: People with high end machines will see the technology being pushed pretty close to what can be done. But, people with low end machines AND INCLUDING INTEGRATED GRAPHIC CHIPS will be able to run the game with graphic settings that look good. Mike was very specific about this that they worked with Intel and other chip makers to bring the low end, generic machines to be able to run RTW2 with as great as graphics as possible.
• Multiplayer will be getting some TLC from the developers[/spoiler:37gzgcyb]

maxcezar5
07-04-2013, 07:30
Informacje informacjami ale tak naprawdę dowiemy się "ile jest wart" Rome 2 dopiero jesienią....
Liczę iż Nas pozytywnie zaskoczy.

Il Duce
07-04-2013, 12:53
Informacje bardzo interesujące ale tak jak to ujął mój przedmówca prawdziwą ocenę będzie można wydać dopiero po wydaniu gry. Najbardziej cieszy możliwość synchronizacji ataków ze sprzymierzeńcami.

Lord Wełnowór
07-04-2013, 12:58
Gdyby tak odwzorowali każdą stolicę największych państw to by było naprawdę miłe z ich strony. Czyli Rzym, Kartaginę, Pellę, Ateny, Antiochię, Aleksandrię i dodałbym jeszcze Babilon. Niektóre miasta mogłyby też posiadać swoje unikalne budynki, dodające różne bonusy, to by chyba uatrakcyjniło rozgrywkę.

kuba123x123
07-04-2013, 13:57
Niektóre miasta mogłyby też posiadać swoje unikalne budynki, dodające różne bonusy, to by chyba uatrakcyjniło rozgrywkę.

To podchodzi pod cuda świata z Rome I, ja osobiście miałem o nich mieszane uczucia.

Grogmir
07-04-2013, 14:27
W drugim wywiadzie było, ze cuda będzie można teraz budować samemu. Mi by pasowały unikalne miejsca/budynki dające bonusy jak w EB.

kuba123x123
07-04-2013, 17:34
Tak, w EB bonusy były dobre, nie to co w Romie - zwiększenie zysków z handlu albo ruchu statków o 20%...

Ja mam jeszcze takie pytanie a mianowicie na początku, gdy było wiadome że po Shogunie2 będzie kolejne Rome, mówiło się o tym, że do ekipy pracującej nad kolejną odsłoną zaciągnięto jakiś moderów. Nie wiecie czasem, o kogo chodzi? To mogą być na przykład ludzie, którzy pracowali nad takim BC, SS albo TA pod Medka albo EB pod Rome? I za co oni teraz odpowiadają? Za skrypty, grafikę jednostek, czy może jeszcze co innego?

Aztec
08-04-2013, 16:59
Jako, że w Rome 2 ma być podobno mniej oblężeń więcej walki w polu, zastanawia mnie jeden fakt.
Maszyny oblężnicze, czy dalej będą potrzebne jak poprzednich częściach? Zawsze chciałem by katapulty, trebusze oraz inne machiny miotające nie były osobną jednostką, tylko jak w przypadku jednostek oblężniczych jedynie dodatkiem do oddziały. Katapulty zajmowały jedynie miejsce cenniejszych jednostek, przez co gra traciła na epickości. Przez wprowadzenie takiego rozwiązania, mógłby się pojawić dodatkowy agent, Architekt, który miałby wpływ na rodzaj jednostek jakie możemy tworzyć, im wyższy poziom tym lepsze machiny miotające, i tym szybciej się tworzą. Dodatkowo osadzenie takiego agenta w mieście skutkowało by szybszym rozwojem miejscowości, ewentualnie, skróceniem czasu tworzenia poszczególnych budowli.
Obrońcy również mieliby możliwość wznoszenia takich obronnych machin, urozmaiciło by to rozgrywkę dodało epickości bitew. Na polu bitwy zawsze uważałem, że jednostki takie jak katapulty nie pasowały, ale to moje zdanie.

MichalKruk
08-04-2013, 17:47
Katapulty zajmowały jedynie miejsce cenniejszych jednostek, przez co gra traciła na epickości.

Nikt ci ich grać nie kazał.... zawsze mogłeś oblegać drabinami, wieżami itp...

Ja lubiłem brać 1 oddział katapulty i nawalać we wroga :D To nic że 80% pocisków nie trafiało :D

Aztec
08-04-2013, 17:55
Chcąc zdobyć miasto w tej samej turze byłem, więc nie mów mi, że nikt mnie nie zmuszał bo gra ode mnie tego wymagała :?

kuroi
08-04-2013, 17:56
Chcąc zdobyć miasto w tej samej turze byłem, więc nie mów mi, że nikt mnie nie zmuszał bo gra ode mnie tego wymagała :?
Szpiedzy, słonie. Nuff said. :roll:

MichalKruk
08-04-2013, 17:59
Szpiedzy, słonie. Nuff said.

Balisty... (Do rozwalenia bram o ile wiem było można)

Aztec
08-04-2013, 18:01
Szpiedzy, słonie. Nuff said. :roll:

Ah zapomniałem :D
Niemniej szpiedzy nie dawali zawsze 100% pewności

Szpiedzy, słonie. Nuff said.

Balisty... (Do rozwalenia bram o ile wiem było można)

Balista to taka sama jednostka oblężnicza jak katapulta, zajmowała tyle samo miejsca.

voitek
10-04-2013, 01:22
Być może w ciągu tego tygodnia zobaczymy nowy Rally Point, ciekawe co kryje się pod symbolem RP na oficjalnej liście frakcji.

Robb20
11-04-2013, 20:32
Być może w ciągu tego tygodnia zobaczymy nowy Rally Point, ciekawe co kryje się pod symbolem RP na oficjalnej liście frakcji.

Kryją się pod nim wszystkie inne niegrawalne frakcje. Tak mi się wydaje i ma sens, ponieważ raczej nie będzie im się chciało przedstawiać graficznie 117 frakcji wraz z opisem, sreenem itp.

Canaris
11-04-2013, 21:45
W drugim wywiadzie było, ze cuda będzie można teraz budować samemu. Mi by pasowały unikalne miejsca/budynki dające bonusy jak w EB.

To by było chyba najgorsze rozwiazanie z mozliwych .. Znaczy sie to budowanie samemu..

Bo czemu np mam budowac "cud" w postaci np posagu Zeusa skoro moi Getai spalili Ateny do gruntu i nie ma juz Grecji tylko jest Magna Getaia ( albo coś w tym stylu ) ??
Na jakieś alternatywne "Cuda" nie licze bo kolesie z CA są po prostu zbyt leniwi i zbytnio im to wisi żeby coś takiego zrobili ..

A cuda z EB I to było coś pieknego ... Pamietam cały czas Góre Śleze, światynie Jowisza w Rzymie i cała reszte tego stuffu ... :D CUDO ale w sumie cały ten mod był po prostu mistrzostwem świata ;]

Nocny Grabarz
12-04-2013, 16:25
Ten mod dla mnie cały czas jest mistrzostwem świata a dzięki submodom nie zestarzał się za bardzo i ciągle daje dużo frajdy. :D

Canaris
12-04-2013, 17:16
Napisałem posta w temacie " Features you want to see in Rome 2 " :D
Zobaczymy jaki shitstorm sie zrobi jak sie klakierzy zlecą ;)

A klakierzy mają swój "smieszny" temat w którym probują sarkastycznie podsumowywac ludzi jak KLA ..
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... uot-thread (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?589931-The-new-quot-you-got-the-sandals-wrong-quot-thread)
Jak to mówi gimbaza : ŻAL .

EDIT:
Anegdotka mała apropos czepiania sie pierdół w grach :
Wieki całe temu ( gdzies koło 1997 roku ) w ŚGK ( tak dzieci było takie pismo kiedyś ) ukazała sie zapowiedź Close Combat 4. I gdzieś w tej zapowiedzi recenzent uczepił sie jednej ciekawej rzeczy : na promocyjnym artworku Amerykanie ( bo gra była o bitwie o Ardeny w trakcie DWS ) grzali przez śnieg w letnich mundurach.
I tu nastepują dwa znamienne zdarzenia
A : redakcja nie dostała ani jednego listu ani maila ( to jeszcze nie czasy forumów ;) ) od żadnego cmokacza, który by dzielnie bronił twórców i groził " no bo przeciez jak bedziemy krytykować to nie zrobią nic bo focha walną bla bla bla"
B : twórcy gry grzecznie i bez gadania w finalnej wersji dali Amerykanom piekne białe futerka ;)

Ot taki mały dysonans miedzy tym co było kiedyś a dzisiejszym cmokaniem za każdą tandete jaką rączą nas "zaszczycić" twórcy....

Harry-Potter-TW
13-04-2013, 08:29
Wyczytałem gdzieś, że będzie można koordynować atak ze sprzymierzeńcami, super fajna sprawa, jest gdzieś o tym więcej info?

Reznow45
13-04-2013, 12:04
Wiesz, w teorii było tak w każdym TW, a jak wyjdzie tu to zobaczymy (choć rzeczywiście, gdyby działało, to nieźle).

Harry-Potter-TW
13-04-2013, 14:24
No właśnie - w teorii - w praktyce prawie wcale. Można jedynie skłonić sojusznika do ataku na wspólnego wroga. Już pisałem na forum, że to powinno być szczegółowo przedstawione - np. zaatakuj w sile co najmniej 8 jednostek za 2 tury zamek jakiś tam... .Tego bardzo mi brakuje w serii i z tego powodu żadko robię sojusze, bo i po co...
Fajnie było by żeby można zdradzać sojusznika na polu bitwy, albo skłonić część wojsk wroga do przejścia na naszą stronę :D, tak sobie fantazjuje, bo zanim CA zrobi takie fjuczery to chyba przejdę na emeryturę:/
EDIT: na stronce totalwar jest info, że można synchronizować atak z sojusznikiem - jest w końcu ta opcja:D

Bronti
13-04-2013, 17:02
Fajnie było by żeby można zdradzać sojusznika na polu bitwy,

Młodsi mogą nie widzieć ale taka opcja była w pierwszym Medievalu :)

Harry-Potter-TW
13-04-2013, 17:23
Mam nick jaki mam, ale gram już w serie od S1 jakby co - wiem, że była taka opcja, była przydatna i nie wiem czemu ją skasowali :/.
PS: zrobiłem nick prowokacyjnie coś w stylu: co powiecie na marsjanie TW, albo HP TW :D

Robb20
13-04-2013, 19:22
W tym trailerze z lasu teutoburskiego (a nie pamiętam jak to się pisze) w minucie 1:11 barbarzyńca rzuca dzide w rzymianina a ten ginie bez miecza u ręki ;) co jest dziwne bo przed rzutem go miał. No chyba że się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu :)

polakma
13-04-2013, 19:38
W tym trailerze z lasu teutoburskiego (a nie pamiętam jak to się pisze) w minucie 1:11 barbarzyńca rzuca dzide w rzymianina a ten ginie bez miecza u ręki ;) co jest dziwne bo przed rzutem go miał. No chyba że się mylę, to wyprowadźcie mnie z błędu :)

Mógłgo upuścić? Nie wiem ale tak myślę...

Reznow45
14-04-2013, 08:42
Błąd graficzny i tyle. Nie ma co tu się dopatrywać niewiadomo czego.

Anymou$
21-04-2013, 20:04
Ja mam jedno życzenie, żeby dali moderom wolną rękę. Pewnie nie ale warto pomarzyć. Wydawcy gier coraz częściej traktują ich jako wrogów w stosunku do DLC.

Reznow45
22-04-2013, 22:13
Nie dadzą, stąd oczekiwanie na jak najlepszą wersję pudełkową - bo już prawdopodobnie nie poprawimy jej.

Arroyo
23-04-2013, 19:20
Ok, po wyjściu gameplay'a pre-alpha z Rome 2 postanowiłem go obejrzeć. I jestem szczerze zażenowany.
Grafika - słabo, bardzo słabo, choć to pre-alpha, to mogli się trochę postarać. Modele postaci wyglądają słabo, nawet ogień wygląda nierealistycznie.
Interface - i tu jest pies pogrzebany, jeszcze gorzej, o ile wydawanie rozkazów może być, to jednak obrazki jednostek (i nie mam tu na myśli modeli, a zdjęcia) są wkurzające, czemu mi to przypomina Shogun 2?
Muzyka - może być, głosy postaci też mi pasują.
Tak na grę czekam, a okazuje się, że jest gorzej niż myślałem. Jeśli za grę trzeba będzie wybulić 200 zł, to podziękuję... chyba, że stanieje do 100-80 zł.

Miejmy nadzieję, że przy premierze grafika będzie wyglądała lepiej... a nie tak: http://bi.gazeta.pl/im/9/10543/z10543309Q,Rozpikselowane-przebieranki.jpg

Reznow45
25-04-2013, 14:05
Mnie również wkurza interfejs S2TW, pasował moim zdaniem do klimatów Japonii, ale do starożytności już nie. I myślę tu chociażby o tym z ETW/NTW.

Arroyo
25-04-2013, 17:51
Mnie również wkurza interfejs S2TW, pasował moim zdaniem do klimatów Japonii, ale do starożytności już nie. I myślę tu chociażby o tym z ETW/NTW.

Chyba literówka :)
Ale to prawda, interfejs w R2TW jest żałosny.

nowy2142
26-04-2013, 05:26
Dziś podobno oprócz nowej grywalnej frakcji mają ogłosić że:
- Multiplayer będzie nastawiony na competitive gaming
- Planują zainwestować trochę przez 1-2 lata w promocję gry jako nadającą się do tego
- Głownie celują w MLG i Dreamhack
- Gra będzie pozwalała na oglądanie rozgrywek na żywo (spectator mode) i będzie prowadzona współpraca z twich.tv
- Rozgrywka multiplayer domyślnie będzie szybsza niż w singlu. Żeby przeciętny gracz w końcu się nie nudził. I starcia jednostek będą trwać dłużej niż to co pokazali na filmie.
- W przyszłości zostanie wydana również wersja na ps4
- DLC są już gotowe. Teraz dokańczają grę.

KLAssurbanipal
26-04-2013, 06:37
- W przyszłości zostanie wydana również wersja na ps4

Chodzi o RTW2 czy jakąś tam kolejną grę w przyszłości? To ma duże znaczenie dla rozwoju serii.

- DLC są już gotowe. Teraz dokańczają grę.

To jest dziwne. Wydaje mi się, że najpierw powinni skończyć grę, a potem nawet po jej premierze robić DLC. Za chwilę maj, na trailerach widać sporo niedopracowań, a oni zrobili DLC, które będą wydawane rok po premierze? :D

Sapiens
26-04-2013, 07:31
Czy wiadomo coś o "DLC" zmieniającym interfejs? :D

Aztec
26-04-2013, 08:01
O czym ?

McAbra
26-04-2013, 08:46
@up

Mały żarcik na temat tego, jaki "okropny" jest interfejs R2TW :D

Hetman
26-04-2013, 11:40
To jest dziwne. Wydaje mi się, że najpierw powinni skończyć grę, a potem nawet po jej premierze robić DLC. Za chwilę maj, na trailerach widać sporo niedopracowań, a oni zrobili DLC, które będą wydawane rok po premierze? :D

Chyba chodzi tu zapewne o DLC dodawane do rożnych wersji - "rozszerzonej", kolekcjonerskiej lub wersji podstawowej zależnej od kontynent - EU/USA. Może zrobili także różne rostery jednostek - jak rzymskie i barbarzyńskie itd.
DLC - dlatego, że zostaną pobrane automatycznie ze steama i nie będzie ich domyślnie na płytach.

Tak mi się zdaje.

Niesmiertelnik
26-04-2013, 20:59
Ok, ....... czemu mi to przypomina Shogun 2?
......
Z Warscape nie zrobią nowego silnika, a pośpiech przy produkcji powoduje, że po prostu musi przypominać. mam tylko nadzieję, że w grze będzie mniej wiśni :D

SEGA jak wampir.... wyssie ich do skorupki, niestety...

Czy wiadomo coś o "DLC" zmieniającym interfejs? :D

Tak :lol: Dodadzą na starcie i będzie jeszcze bardziej uproszczony.... czytaj "Zabraknie w nim jeszcze więcej featuresów"
Dodatkowo 160 - 320 jednostek na polu bitwy spowoduje dalsze uproszczenia polegające na tym, że po wydaniu pierwszych rozkazów korekta nie będzie już możliwa... lag zrobi resztę.

- Planują zainwestować trochę przez 1-2 lata w promocję gry jako nadającą się do tego

Na Warscape+STEAM to jest niewykonalne.
Inwestowanie w promocje cech gry których ona nie ma powinno mieć swoją niemarketingową nazwę. Źle mi się to kojarzy.

Niech się me słowa w g..no obrócą ;)

Arroyo
27-04-2013, 18:34
Coś wiadomo już o DLC? Ile ich będzie w kolekcjonerce? Co dodadzą? Liczmy, że wyjdzie darmowe DLC zmieniające ten paskudny, niepasujący do R2TW interfejs.

McAbra
27-04-2013, 18:50
Liczmy,
że wyjdzie darmowe DLC zmieniające
ten paskudny, niepasujący do R2TW
interfejs.
Do tego wystarczy zwykła opcja w ustawieniach, po co zaraz DLC?

K A M 2150
27-04-2013, 18:58
Opcje tu nic nie dadzą jak zostawią obecne grafiki, w opcjach to możesz najwyżej ograniczyć ile interfejs zajmuje miejsca lub całkiem go wyłączyć.

McAbra
27-04-2013, 19:01
Opcje tu nic nie dadzą jak zostawią
obecne grafiki
Ale mogą dać opcję zmienienia grafik :)

K A M 2150
27-04-2013, 19:17
Nigdy wcześniej tego nie robili i teraz prawdopodobnie też nie zrobią, bo najpewniej już by to ogłosili. Bo wymagałoby to dla nich zrobienia dwóch innych interfejsów i po dwie ikonki na każdą jednostkę.

nowy2142
28-04-2013, 04:57
Ale to dla nich byłby wysiłek...

Co do mojego poprzedniego posta to oczywiście taki dżołk był no nie? Nie? Huehuehue... Lub też taka moja lista życzeń.

Na Warscape+STEAM to jest niewykonalne.

Może przez warscape faktycznie jest to niemożliwe. Ale co tu sam steam ma do rzeczy? ;)

Niesmiertelnik
28-04-2013, 21:54
Gra jest kiepsko zoptymalizowana do trybu MP. Dużo ludzi narzeka na kodowanie.
Często powoduje to problem z kolejką rozkazów, wymuszeniem biegu na jednostkach, cuda cudeńka się dzieją.
Steam z kolei to chimeryczna platforma (przynajmniej dla gier TW), odłączająca graczy, zrywająca sesje i robiąca inne cuda.
Gra 4v4 to super wyzwanie przy potyczce towarzyskiej, a co dopiero gdy toczą się wojny klanów czy turnieje.

Bardzo chcę wierzyć, że tym razem będzie inaczej, bo pograłbym w dobre TW, ale wcześniejsze doświadczenia każą mi być gotowym na to, że po raz kolejny my, gracze trybu Multi, otrzymamy tłuka, a biorąc pod uwagę mizerne przygotowanie redakcji oceniających grę, ich chęć dogodzenia deweloperowi, oraz unikalność serii i tak usłyszymy z ust dewsów i kręgów im przychylnych o wielkim sukcesie "nowej" epokowej gry ....... opartej na identycznym od pięciu odsłon silniku w którym melee powodowało zawsze spore problemy, a teraz będzie stanowiło 80% akcji na polu bitwy, opartej na silniku, który od kilku lat wycinał ludziom takie dowcipy, że pomimo wielkiego sentymentu do serii rzucili grę w kąt i nie chcą wracać.

MichalKruk
28-04-2013, 22:47
Często powoduje to problem z kolejką rozkazów, wymuszeniem biegu na jednostkach, cuda cudeńka się dzieją.

Ile gram w multi Empire i Shoguna: FOTS nigdy mi sie nie zdarzyło :)

odłączająca graczy, zrywająca sesje i robiąca inne cuda.

Jakie inne cuda? Większość rozłączeń to reset internetu jednego z graczy...

Gra 4v4 to super wyzwanie przy potyczce towarzyskiej, a co dopiero gdy toczą się wojny klanów czy turnieje.

Chyba żartujesz :) Głównie staram się w takich grach uczestniczyć (zwłaszcza w Shogune) i nigdy to nie sprawiało żadnych problemów... Najwyżej jakieś lekkie opóźnienie jak jakiemuś graczu net szwankował :P

Scooter
29-04-2013, 10:20
....
Chyba żartujesz......

Niesmiertelnik
29-04-2013, 21:03
MichalKruk. Jesteś Bogiem tej gry w takim razie, bo mam co najmniej trzydziestu znajomych, którzy przestali w to grac z podanych przeze mnie powodów. Kolejnych dwustu-trzystu przestało grać z powodu balansu, bugów, idiotyzmów niedorobionych przez dewsów. W sumie wymarły przez to dwa serwisy graczy multiplayerowych i świecą teraz pustkami... a szkoda, bo ciągnęły arenę międzynarodową.

MichalKruk
29-04-2013, 22:48
Serio mówie... Może pare razy się zdarzyło że chodź wszyscy gracze byli załadowanie trwało oczekiwanie na graczy... Ale inne Bugi i cudeńka? Nic takiego mnie nie spotkało. Tylko i wyłącznie mnie odrzuca szybkie tempo gry i bardzo niskie morale jednostek... ale to nie bugi.

nowy2142
30-04-2013, 02:52

Chyba żartujesz :) Głównie staram się w takich grach uczestniczyć (zwłaszcza w Shogune)

I po takim zdaniu wiadomo żeby ciebie już nie słuchać na takie tematy ;)
Z obycia wiem że kto w strategię gra głównie drużynowe rozgrywki to tak naprawdę jest beznadziejny w tą grę i mało o niej wie.

Tylko i wyłącznie mnie odrzuca szybkie tempo gry
xaxaxa total wary to ogólnie mają wolne tempo rozgrywki dla przeciętnego gracza ślepego na jedno oko.

mam co najmniej trzydziestu znajomych
Kłamstwo i nieprawda!

MichalKruk
30-04-2013, 09:50
axaxa total wary to ogólnie mają wolne tempo rozgrywki dla przeciętnego gracza ślepego na jedno oko.

Porównaj tempo z Rome 1 albo Medi 2 (Pierwsze TW w które grałem bardzo długo) a tempo z TW: Shoguna..... trudno się przyzwyczaić i widać że Shogun 2 jest ZNACZNIE szybszy niż pozostałe części.... No ale jak ktoś zaczął grać od TW:S2 to nie zauważy tego....

I po takim zdaniu wiadomo żeby ciebie już nie słuchać na takie tematy Z obycia wiem że kto w strategię gra głównie drużynowe rozgrywki to tak naprawdę jest beznadziejny w tą grę i mało o niej wie.

Sorry.... Rozgrywki 1v1 kończą się bardzo szybko.... zawsze fajnie 1v1 kogoś stłuc ale szybko się kończą walki.... (u mnie najdłużej chyba 10 minut trwała... NAJDŁUŻEJ)
1v1 biore tylko jak chce żetony rodowe pozdobywać a dla przyjemności na paru graczy...
A gra się dla przyjemności :)

Il Duce
30-04-2013, 10:02
Szczerze mówiąc nie wiem o co te narzekania, wiele godzin spędziłem grając w multi Empire,Shoguna i Napoleona i ani razu nie zdarzyły mi się jakieś rażące błędy. Utrudnienia wynikały z problemów z netem drugiego gracza a nie z winy CA. Jedyne co mi przeszkadzało to system odblokowywania jednostek i zdobywania "prowincji" w multi Shoguna 2,mam nadzieję że w Romie z tego zrezygnują.

Asuryan
30-04-2013, 12:26
W Empire zdarzały się mi lagi z powodu netu i zbyt wysokich ustawień grafiki (na singlu gra na tych ustawieniach śmiga, ale na multi miałem pokaz slajdów gdy zakładałem grę).

W Napoleonie - same bitwy ok, ale podczas kampanii zdarzyła się mi sytuacja, że nie mogłem przesuwać mapy. Wgranie save'a pomogło. No i bardzo wkurzający jest czat, który powinien domyślnie być włączony. Zanim przyzwyczaiłem się do klikania w okienko by napisać jakąś wiadomość, wyłączałem różne potrzebne rzeczy poprzez skróty.

Shogun 2 - tryb avatara jest świetny, w kampanię grałem jednak zbyt krótko by móc ocenić jego multi w całości.

nowy2142
30-04-2013, 15:16
axaxa total wary to ogólnie mają wolne tempo rozgrywki dla przeciętnego gracza ślepego na jedno oko.

Porównaj tempo z Rome 1 albo Medi 2 (Pierwsze TW w które grałem bardzo długo) a tempo z TW: Shoguna..... trudno się przyzwyczaić i widać że Shogun 2 jest ZNACZNIE szybszy niż pozostałe części.... No ale jak ktoś zaczął grać od TW:S2 to nie zauważy tego....

I po takim zdaniu wiadomo żeby ciebie już nie słuchać na takie tematy Z obycia wiem że kto w strategię gra głównie drużynowe rozgrywki to tak naprawdę jest beznadziejny w tą grę i mało o niej wie.

Sorry.... Rozgrywki 1v1 kończą się bardzo szybko.... zawsze fajnie 1v1 kogoś stłuc ale szybko się kończą walki.... (u mnie najdłużej chyba 10 minut trwała... NAJDŁUŻEJ)
1v1 biore tylko jak chce żetony rodowe pozdobywać a dla przyjemności na paru graczy...
A gra się dla przyjemności :)
Gran od pierwszego romka.
Tylko mnie utwierdzasz w tym co napisałem wcześniej. Jesteś słaby w te klocki. Nie wypowiadasz się na temat mp. Taka złota zasada z innych gier.
Nie chodzi mi o to ile czasu zajmuje jednemu oddziałowi wybicie drugiego. Gra jest tak wolna że z palcem w nosie tylko myszką można w nią grać.
A czy najwięcej przyjemności nie sprawia pokonanie przeciwnika poprzez swój "skill" w czystej rywalizacji 1 na 1?

Nieśmiertelnik mniej więcej dobrze opisał jak wygląda mp.

Wald
30-04-2013, 16:16
8-) Najprostszym rozwiązaniem tego gderania :D jest zwykła potyczka na multi ;)

McAbra
30-04-2013, 16:28
O tak, bardzo dobry pomysł. :D
Na szabelki waszmościowie! ;)

Scooter
30-04-2013, 16:58
Gra jest tak wolna że z palcem w nosie tylko myszką można w nią grać.
A czy najwięcej przyjemności nie sprawia pokonanie przeciwnika poprzez swój "skill" w czystej rywalizacji 1 na 1?
Sorki że wtrące , ale jakoś kolegi w żadnym turnieju nie widzieli.......... a szkoda , po zapędach widze że minimum półfinał zapewniony :D

nowy2142
30-04-2013, 17:49
Hueueue a to jakaś scena jest? Jakieś turnieje?
Bo ja tylko słyszałem o jakiejś zabawie w piaskownicy i że są dwie polskie grupki osób RON i SB co to lubią zamki z piasku lepić ;)
Pewnie że półfinał by był.

Niesmiertelnik
30-04-2013, 18:17
mam co najmniej trzydziestu znajomych
Kłamstwo i nieprawda!

...ekhm... a jakieś dowody na tą karkołomną i pełną ekspresji tezę masz? 8-)

MichalKruk
30-04-2013, 20:11
Tylko mnie utwierdzasz w tym co napisałem wcześniej. Jesteś słaby w te klocki.

Czekaj, Czekaj... Uważasz że jestem słaby w grze bo wole popatrzeć na widowiskowe bitwy a nie na paro minutową napi***alankę? Przecież grałem 1v1 w razie "potrzeby"...

Nie chodzi mi o to ile czasu zajmuje jednemu oddziałowi wybicie drugiego.

A czy ja gdzieś pisałem o oddziałach? Mówie że Bitwy (Napisałem w poprzednim poście Walki może to cię zmyliło.) się szybko kończą a nie walki oddziałów. Po za ty wybicie oddziału w Shogunie graniczy z cudem :D Prędzej uciekną ze stanem +50% :D

Gra jest tak wolna że z palcem w nosie tylko myszką można w nią grać.

Mówiąc że Shogun jest znacznie szybszy od pozostałych Total War nie chodziło mi że jest nie możliwe spokojne granie...

Na początku tak :) Do teraz pamiętam pierwszą bitwę na muli... jak mnie szczęście ogarneło kiedy pokonalem swojego pierwszego przeciwnika :D

Ale teraz większą przyjemność mi sprawia oglądani jak przez całą mape idzie linia oddziałów i ten proch który leci z ich broni... :) I oczywiście na większych bitwach (3v3, 4v4) można oglądać jak się "ludki" biją a 1v1, 2v2 nie koniecznie jest na to czas :)

O tak, bardzo dobry pomysł. :D
Na szabelki waszmościowie! ;)

Taak.... Chciał bym nawet w Shoguna na singlu pograć... Po prostu z moim aktualnym netem i problemem który robi mi steam nie mozliwe jest ponowne zainstalowanie tej zacnej gry :(

Seba Fallus III Wielki
01-05-2013, 11:09
Nie grałem w nowsze totalwary ponieważ mój komputer uciągnie co najwyżej Medivala2 :| ale z opisów bitew w szogunie wnioskuje też bym wolał grać większe bitwy. I nie oznacza to że jestem słaby w grach mp. W takim RTW BI czy EB a zwłaszcza w EB wole bitwy 1v1 bo tam można naprawdę wykazać się skillem. I nie chodzi o to kto szybciej poklika na mapie jak w podstawce RTW (nie wiem jak to jest w shogunie) tylko o taktyczne rozegranie bitwy. Bitwy są długie ale wymagają więcej taktycznego myślenia. ;)

Grogmir
08-05-2013, 18:07
http://totalwar.org.pl/?p=14164 Przetłumaczyłem trochę nowości z oficjalnego forum Total War, jest kilka ciekawych rzeczy (jak system niewolnictwa), polecam. ;)

Il Duce
08-05-2013, 19:21
Zapowiada sie bardzo ciekawie, zobaczymy jak to będzie wyglądać w praktyce ale jestem dobrej myśli :).

MichalKruk
08-05-2013, 19:30
Cieaweee, ciekawe czy zapodadzą coś w tym tygodniu :)

Grogmir
08-05-2013, 21:40
Szykujcie się na newsy jutro! Z twittera Craiga:

Craig Laycock ‏@craigelaycock4m
Hey, @totalwar fans. Mega news dump coming tomorrow. Hold on to your hats, it gets exciting from here.

Scooter
08-05-2013, 22:31
Dzięki Grog za przetłumaczenie tekstu :-) , ps , jest już jakaś oficjalna data wydania Romka?

KLAssurbanipal
08-05-2013, 22:38
Całkiem możliwe, że będzie jutro. Dziś wyciekło info o 3 frakcjach DLC, okładka gry więc sądzę, że jutro dadzą duże info dokładnie mówiące o premierze, tej okładce i DLC. :)
Zamieścili obrazek "kości zostały rzucone", czyli rozumiem to jako, że wyciekły informacje i trzeba to wyjaśnić.

Harry-Potter-TW
10-05-2013, 11:36
W wymaganiach martwi mnie tylko i5 drugiej generacji a mam i5 750, karta grafiki mniejszy wydatek wiec się szybciej dokupi, ale początkowo nawet r5750 by dał chyba radę. Zobaczy się jak demko będzie chodzić.
Spodziewałem się 50 GB a tu proszę...

Siwer
10-05-2013, 12:04
To ciekawe że premiera już 3 września a CA ze swoją grą jest na etapie pre-alpha . Hehe. Sierpień odpada bo on będzie przeznaczony na wszystkie czynności przedpremierowe (ostateczne testy, produkcja płyt, wysyłka do sklepów itp.), a to daje im dwa, dwa i pół miesiąca na dokończenie gry... na przejście z pre-alphy do alphy, do bety i do finalnej gry... To ciekawe, tyle pracy, a oni zamiast kończyć grę bawią się w DLC (darmowe). Dla mnie wniosek jest prosty. To wszystko jest integralną częścią gry i robione w tym samym czasie, a decyzja o wycięciu tych a nie innych fragmentów gry zapadła pewnie niedawno (mieli to w planach ale co wyciąć zdecydowali na podstawie różnych opinii - głównie z TWC). Dla mnie to nie są darmowe DLC, robione w pocie czoła na uboczu biorąc nadgodziny... To są cynicznie wycięte elementy gry. Gadka o Poncie ze się już spóźnili i nie mogli zaimplementować go do gry jest brednią. Czy mają już gotową grę? Już wyprodukowali płyty z gra? Rozesłali Rome II do sklepów? Ostatnio słyszałem że obecnie mają szkielet gry (jak wiadomo szkielet to nie całe ciało), a teraz będą grę kończyć i to wszystko testować. Więc co jest grane? Zwykłe bzdury.
Wycięcie Pontu i Greckich frakcji ma posłużyć im marketingowo, nic nie tracą (głównie czasu) bo i tak wycieli to z głównej gry na którą był wyznaczony harmonogram prac, aż po premierę. Nic nie tracą, a sztucznie zyskują uznanie klientów i fanów.

Z chęcią bym zagrał frakcjami greckimi, ale nie na tyle by kupować "kota w worku". Śledzimy wspólnie to co się dzieje z Rome II od pierwszej zapowiedzi i jeśli chodzi o mnie to uważam, że mówili dużo, ale nie pokazali nic dzięki czemu można by było im zaufać i kupić pre-order. Chciałbym kupić i pograć w Rome II, ale planuję to zrobić po pierwszych recenzjach i gameplayach. Może gra będzie wyśmienita i skusi mnie dokupić dodatkowe frakcje, które mógłbym mieć w pre-orderze, ale niech stracę, wolę jednak zaczekać. Tym bardziej, że gdy dziś patrzyłem na steamie to pre-order kosztował ponad 50 euro co daje nam ponad 200zł. Takiej kwoty nie wydam w ciemno.

Co do greckiego DLC to już większość dziwactw wychwyciliście (głównie "szanowany" na tym forum pan KLA). Ja mogę dodać:
- spartanie mają identyczne brody jak z filmu 300 ;) , ewidentnie robione pod publikę, a głównie młodych ludzi...
- wcześniej niepoprawnie Macedonia miała prowincje Larissa, a teraz Epir. Ze skrajności w skrajność. Więc teraz mamy Epir jako super potęgę?
- w opisie Aten ewidentnie można wyczytać że będą one podległe Macedonii co zapisuję na +
- dobre frakcje, ale mi brakuje jednak Syrakuz i Rodos
- patrząc na te mapki brakuje miejsca na Ligę Etolską i Achajską - szkoda. I oczywiście brak regionów z Tebami czy Koryntem, ale to już było wiadomo wcześniej.
- po trailerze i screenach widać, że zbroje (również żelazne) rozciągają się przy ruchach żołnierzy. Wygląda to strasznie nierealistycznie.

Wybaczcie kolejny post godzący w "światłość" CA, ale sądzę że taka jest prawda. Zachowanie wszelkich środków bezpieczeństwa przed kupnem gry od CA jest w mojej opinii jak najbardziej wskazane :)

Domen
10-05-2013, 12:23
- spartanie mają identyczne brody jak z filmu 300 ;) , ewidentnie robione pod publikę

(...)

- po trailerze i screenach widać, że zbroje (również żelazne) rozciągają się przy ruchach żołnierzy.

Skomentuję to tak:

http://www.youtube.com/watch?v=G_5YUhnGQdg

NexuS
10-05-2013, 13:11
Wybaczcie kolejny post godzący w "światłość" CA, ale sądzę że taka jest prawda. Zachowanie wszelkich środków bezpieczeństwa przed kupnem gry od CA jest w mojej opinii jak najbardziej wskazane :)

Na przykład u mnie sprawa wygląda następująco.. chce zagrać w nowe Rome 2. Nawet słaba recenzja jakiegoś portalu mnie nie zniechęci. Za dużo grałem w Rome żeby po tylu latach odmówić sobie druga cześć. :twisted: Oczywiście bugi mnie nie cieszą :cry: na szczęście wszystko da się naprawić :D Preorder bedzie zamówiony a to dlatego ze i tak kupiłbym ta grę a tak przynajmniej nie będę musiał płacić więcej za DLC o Grekach. :idea:

[TIN]_Cichy
10-05-2013, 13:30
To ciekawe że premiera już 3 września a CA ze swoją grą jest na etapie pre-alpha . Hehe. Sierpień odpada bo on będzie przeznaczony na wszystkie czynności przedpremierowe (ostateczne testy, produkcja płyt, wysyłka do sklepów itp.), a to daje im dwa, dwa i pół miesiąca na dokończenie gry... na przejście z pre-alphy do alphy, do bety i do finalnej gry... To ciekawe, tyle pracy, a oni zamiast kończyć grę bawią się w DLC (darmowe). Dla mnie wniosek jest prosty. To wszystko jest integralną częścią gry i robione w tym samym czasie, a decyzja o wycięciu tych a nie innych fragmentów gry zapadła pewnie niedawno (mieli to w planach ale co wyciąć zdecydowali na podstawie różnych opinii - głównie z TWC). Dla mnie to nie są darmowe DLC, robione w pocie czoła na uboczu biorąc nadgodziny... To są cynicznie wycięte elementy gry. Gadka o Poncie ze się już spóźnili i nie mogli zaimplementować go do gry jest brednią. Czy mają już gotową grę? Już wyprodukowali płyty z gra? Rozesłali Rome II do sklepów? Ostatnio słyszałem że obecnie mają szkielet gry (jak wiadomo szkielet to nie całe ciało), a teraz będą grę kończyć i to wszystko testować. Więc co jest grane? Zwykłe bzdury.

zwykłe blabla człowieka, który zna się na wszystkim: dewelopmencie, dystrybucji i zarządzaniu procesem wytwarzania takiej gry.

Culture Packi to świetna sprawa. Każdy sobie kupi dokładnie te frakcje, które go interesują. Fani Macedonii trochę ubolewają, że stracili region na starcie :mrgreen:

KLAssurbanipal
10-05-2013, 16:50
Widać nie dorosłeś do forum, nie wiem ile masz lat, ale chodzi o mentalność. Coś takiego jak czyjaś opinia i umiejętność dyskusji dla Ciebie nie istnieje. Zanim zaczniesz się wypowiadać publicznie proponuję kupić książkę na temat kultury w dyskusji, jeśli Cię tego wcześniej nie nauczono.

Gdy ktoś przedstawia swoją opinię i krytykę (dla której fora właśnie istnieją) to wyzywasz go od błaznów (mnie i grupę userów w innym temacie). Tutaj powyżej piszesz "pieprzenie gimbusa" obrażając człowieka, którego nie znasz. Przykro to mówić, ale na żywo byłbyś skreślony w podobnych dyskusjach, a jeśli byłoby to w pracy wyleciałbyś z niej z hukiem.

Napisałeś dziś 2 posty i te 2 posty były niesmaczne, na poziomie owego "gimbusa" przy czym złamałeś regulamin. Już dawno ban Ci się należy. Nie wiem co jeszcze robisz na tym forum. Jak ktoś nie potrafi rozmawiać, tylko zaczyna dyskusję od wyzywania za wyrażenie opinii, to iść na forumowy odstrzał. Poza tym to nie pierwszy raz. Mnie już parę razy zwyzywałeś, na przywitanie - choć nigdy nie zaczynałem z Tobą dyskusji.

Anymou$
10-05-2013, 21:17
wcześniej niepoprawnie Macedonia miała prowincje Larissa, a teraz Epir. Ze skrajności w skrajność. Więc teraz mamy Epir jako super potęgę?

W końcu to Epir najechał Rzym ale to było przed datą rozpoczęcia kampanii.

Niesmiertelnik
10-05-2013, 21:52
To ciekawe że premiera już 3 września a CA ze swoją grą jest na etapie pre-alpha . Hehe. Gadka o Poncie ze się już spóźnili i nie mogli zaimplementować go do gry jest brednią. Czy mają już gotową grę? Już wyprodukowali płyty z gra? Rozesłali Rome II do sklepów? Ostatnio słyszałem że obecnie mają szkielet gry (jak wiadomo szkielet to nie całe ciało), a teraz będą grę kończyć i to wszystko testować. Więc co jest grane? Zwykłe bzdury.
Wycięcie Pontu i Greckich frakcji ma posłużyć im marketingowo, nic nie tracą (głównie czasu) bo i tak wycieli to z głównej gry na którą był wyznaczony harmonogram prac, aż po premierę. Nic nie tracą, a sztucznie zyskują uznanie klientów i fanów.

Hehe. Dokładnie tak.
Zaimplementować mogą wszystko. Wiem to od czasu gdy dostałem w łapy Napoleona w wersji devs, czyli takiego pre-golda. Po mailach z replayami pokazującymi błędy w zachowaniu bitewnym AI błyskawicznie wypuścili patch w dniu premiery usuwający między innymi zgłoszone problemy.
To co się dzieje to czysty marketing.
Ten który pójdzie na prezentację gry z ramienia serwisu niech spojrzy na zachowanie prawnika towarzyszącego pacjentowi prowadzącemu prezentację. Wtedy z Kieranem Bridgenem była mało sympatyczna babeczka z SEGA dbająca o poprawność sytuacji i przekazu informacji.
Kierana już chyba nie ma, ale inny marketingowiec chętnie pobajdurzy redaktorom serwisów, którzy jak przychodzi do zadawania pytań maja ich generalnie bardzo mało, bo g..no o grze wiedzą i maja ją tylko dobrze sprzedać medialnie, a unikalność serii i coraz łatwiejszy dostęp do internetu same gwarantują sukces.

Mam od razu propozycję dla serwisu i osób które potem będą grę testowały.
Walczcie o 8 kluczy.
Sprawdźcie wszystko w 4v4 na Multi. W 1v1 i 2v2 zawsze będzie cool i OK.

superbandrex
11-05-2013, 13:22
Pewnie dociekliwi to zauważyli,ale powiem. Producenci przez przypadek pokazali jak będzie wyglądać mapa i jaka duża będzie. Skąd to wiem? Ano na wglądzie edycji kolekcjonerskiej(gdzie jest pokażą zawartość) jest również mapa(pod tym onagerem) :)

kuroi
11-05-2013, 14:23
Tak, to na pewno był przypadek. Bo teraz, gdy premiera jest za parę miesięcy tak bardzo zależy im na ukrywaniu wyglądu mapy...

Grogmir
11-05-2013, 14:56
Zwłaszcza, że właściwie cała mapa została już zrekonstruowana przez fanów, brakuje tylko szczegółow w północno-wschodniej części.

legoras
11-05-2013, 15:41
Jako iż temat z wymaganiami sprzętowymi jest zamknięty (czemu?), pozostaje napisać tutaj, w końcu jest tu dyskusja ogólna ;)

A więc.. znowu CA popisała się IDIOTYZMEM(jak przy Shogunie) odnośnie podania wymagań karty graficznej... widać dla nich nie ma znaczenia, wydajność kart, a to ile ona ma gb ramu. Kij że 'paleta' 1gb-owych kart(obecnie już kilku generacji na przestrzeni lat) jest OGROMNA, tak jak ich poziom wydajności mimo, że każda ma swój "1gb"... podawanie do rekomendowanych wymagań karty która nie zawiera tak naprawdę ŻADNYCH danych, jest idiotyzmem i szczytem chamstwa od strony twórców. Równie dobrze mogli podać do wymagań karty graficznej coś takiego:

1: rekomendowana karta graficzna, to byle jaka karta od Nvidia/AMD/Intel, wybierz se pan coś i testuj po zakupie gry czy spełniasz "rekomendowane" wymagania! - nawet kilku letnie mobilne karty z laptopów mają 1gb, a czy gra na nich pójdzie na "rekomendowanych" wymaganiach? Może tak, ale na 5 klatkach nie gra się przyjemnie. O ile w ogóle, gra by się odpaliła, na takiej kilku letniej karcie mobilnej po włączeniu max ustawień i rozpoczęciu renderowania np. oblężenia dużego miasta przez kilka tysięcy wojaków + kilka tysięcy obrońców. No ale zalicza się do wymaganego układu graficznego, ma swój 1 gb :roll:

Reasumując, jestem zdegustowany podanymi wymaganiami karty graficznej, które nie mówią NIC, naprawdę NIC. Planowałem złożyć kompa pod właśnie Romka 2 i jeszcze kilka gierek, ale tak abym mógł odpalić wszystko na ultra + rozmiar jednostek maksymalny + przy bliskim przybliżeniu walki kilku tysiaków wojów nie mieć mniej niż magiczne 30 fps... a bez zakupu karty i sprawdzenia jej wydajności w R2 się tego nie dowiem. A wszystko dzięki rekomendowanym wymaganiom karty graficznej które są po prostu kpiną.
No nic, nie zamierzam kupować żadnego pre-ordera, czy ogólnie gry, do momentu aż nie wyjdą benchmarki wydajnościowe, w zależności od posiadania kart graficznych. Kupować kota w worku nie będę.

// nie wspominając o tym, iż R2 może "lepiej" wspierać, czy to Nvidia czy AMD..

kuroi
11-05-2013, 17:53
Legorasie... Możliwe, że nie wiesz, ale zawsze możesz spytać CA o to na ich forum lub ewentualnie na TWCenter...

legoras
11-05-2013, 18:54
Tia.. zadać im pytanie, czemu podano przy wymaganiach kart graficznych, jeden wielki i nic nie oznaczający ogólnie bzdet. Tak w ogóle, to jeszcze poza grami od CA nie spotkałem sie z takim "czymś", aby przy wymaganiach k.graficznej nie podawać tak naprawdę niczego. Nie wyobrażam sobie, by przy zakupie np. Battlefield 4 / GTA 5 (jak by był na PC) przy wymaganiach podano coś takiego, jak podało CA przy R2. Jaki jest według CA sens "rekomendowanych" wymagań? bo na pewno nie, takich w których gracz może uruchomić grę na wysokich/ultra wymaganiach i wszystkimi bajerkami i by gra była płynna.
A jeżeli TAK no to pogratulować CA, dokonali CUDU! bo na np. takiej karcie (spełnia wymagania) można grać na tych "rekomendowanych" wymaganiach = http://proline.pl/?p=VGAASUATI0246 (karta za 119 zł, gdyby szukać więcej niz <<30sec>> pewnie bym znalazł większe starocie i tańsze)). Do czasów Napoleon TW?, potrafili podać dany typ! karty od Nvidii/AMD przy wymaganiach. Od Shoguna leją na to ciepłym moczem... niech ludzie kupią grę i po zakupie zobaczą jak im gra działa!.. tylko przypadkiem niech nie narzekają, że ich karta jest za słaba :roll:

McAbra
11-05-2013, 19:23
Wow. Nic tylko się powiesić.
Przecież to chyba nie jest taki problem żeby - tak jak napisał kuroi - napisać na TWC?
Nie sądzę by CA (choć tu to chyba właściwie SEGA) siedziało sobie i myślało:
"HaHa! Nie powiemy im o wymaganiach! Jesteśmy geniuszami zuuuuuuaaaa"

legoras
11-05-2013, 19:46
Bądźmy szczerzy, od kiedy CA bierze uwagi/propozycje ludzi i wciela je w życie? ;)
Według mnie to zależy od CA, w końcu oni tworzą grę, i wiedzą jak ona działa i jak ma działać. SEGA ma ją rozprowadzić na świat :) *Chyba że mylę pojęcia.

btw. jako że to już oficjalne? co sądzicie o kartach jednostek? Jako że dodali do kolekcjonerki karty do gry, pokazujące ikony jednostek?, ale i zarazem podczas gameplay z lasu Teutoburskiego je widzieliśmy. Można uznać że nie jest to żadne pre-alpha a produkt końcowy. Co sądzicie o nich?

Mi się nie podobają, mało szczegółowe, kilku kolorowe(przynajmniej te z gameplay), jednostki będą mogły się mylić, ponieważ pewne są bardzo podobne. Mam nadzieje że każda frakcja będzie miała swój styl kolorystyczny, odróżniający je.

Il Duce
11-05-2013, 19:51
Mi się tez nie podobają. W czasie bitwy cieżko będzie odróżnić od siebie jednostki, ale pewnie tylko na początku ;-). Choć nie wiem po co tak kombinują,w Shogunie gdzie wszystkie jednostki były bardzo podobne to aż tak to nie przeszkadzało a tu będzie większy problem.

McAbra
11-05-2013, 19:52
Bądźmy szczerzy, od kiedy CA bierze uwagi/propozycje
ludzi i wciela je w życie?
Propozycje swoją drogą, ale na pytania odpowiadają :)

Karty rzeczywiście nie są zbyt fajne.

Scooter
11-05-2013, 20:00
Karty są do bani, w bitwie multi , gdzie szybko trzeba klikać daną jednostkę mogą być początkowe problemy z rozpoznawaniem unitów.
PS. Tak jak pisałem już kilka krotnie i co wielu z Was potwierdza (niestety) pre-alpha to końcowy efekt gry :?

KLAssurbanipal
12-05-2013, 11:45
Na pewno units cards nie zmienią. Są one w kartach do gry, które na pewno są już wydrukowane.

Domen
12-05-2013, 11:47
A gdzie można zobaczyć te unit cards do Rome 2 :?:

Robb20
12-05-2013, 11:53
Nie są najlepsze ale też nie najgorsze. Jeszcze nikt nie wie czy się będą mylić w czasie bitwy, a z resztą co to za problem dla moderów zmiana wyglądu kart jednostek ;)

KLAssurbanipal
12-05-2013, 12:06
Po co zostawiać wszystko modderom? Nie można czegoś zrobić dobrze od razu? ;)

Mowa o tym screenie:

[spoiler:3970i2ci]http://s24.postimg.org/9jp17ad0l/73978_450841358324403_1885040119_n.jpg[/spoiler:3970i2ci]

Domen
12-05-2013, 12:08
Faktycznie mogą się mylić bo nie przypominają w ogóle tego czym faktycznie walczymy tylko... karty do gry.

KLAssurbanipal
12-05-2013, 12:10
Mi najbardziej przeszkadza w nich to, że psują klimat epoki. Nikt wtedy tak już nie malował. To nawet nie styl Grecji klasycznej, a archaicznej. To tak jakby w grze o renesansie jednostki na units cards miały białe peruki rodem z XVIII wieku. W epoce Rome 2 sztuka grecka bardzo się zmieniła - malowano w kolorze, bardziej realistycznie i znano głębię 3D. ;) Drugi argument - powinno to być coś rzymskiego, gdyż gra skupia się na Rzymianach bardziej niż na Grekach.

Domen
12-05-2013, 12:11
Nikt wtedy tak już nie malował. To nawet nie styl Grecji klasycznej, a archaicznej.

Mi to przypomina malowidła egipskie (ale nie z czasów hellenistycznych tylko wcześniejszych) - oni też przedstawiali ludzi z profilu.

Nie lepiej by było, gdyby zrobili papierowe karty do gry z wydrukowaną grafiką komputerową wziętą z Rome 2 :?:

Wtedy jednostki na kartach papierowych wyglądałyby tak samo jak jednostki na mapie bitewnej w grze.

Drugi argument - powinno to być coś rzymskiego, gdyż gra skupia się na Rzymianach bardziej niż na Grekach.

Dokładnie. Dobrze zachowane mozaiki i malowidła z Pompejów - jest tego pełno, dlaczego na tym się nie wzorowali: :?:

http://www.romeinspompeii.net/secutor01.jpg

Scooter
12-05-2013, 13:26
Jeszcze nikt nie wie czy się będą mylić w czasie bitwy,
Jak rozegrasz choć 10% bitew online co większość tu ludzi to możemy pogadać :mrgreen:

Robb20
12-05-2013, 19:23
http://www.sciaga.pl/data/dictionary/0/2/17/97.jpg
http://p1.pkcdn.com/wazy-greckie-dekoracji_125375.jpg

Pierwsze lepsze wazy greckie z , IV w. . Już pisałem, że twórcy mogli się na tym wzorować.

glaca
12-05-2013, 20:40
mogli, ale lepsze byłoby sięgnięcie do epoki hellenistycznej w sztuce. To był taki poziom, do którego Europa doszła ponownie dopiero w Renesansie. Powinny być więc w full kolorach i to jaskrawych. W grze jednak niestety zastosowano styl kojarzący się właśnie z epoką klasyczną i archaiczną- jako bardziej starożytne i ''w klimacie''... Można narzekac, ale pewnie unit cards w lepszej wersji pojawią się jako DLC :D

Gaius Julius
12-05-2013, 23:42
dziwnie trochę te klocki (unit cards) wyglądają, jakby z mahjonga wyciągnięte :?
mogli się lepiej postarać, od Shoguna 2 (pomijam dodatki) te karty w ogóle klimatu nie mają.

Przyznam szczerze, że ciekawi mnie co z tego wyrośnie. Chyba jednak pokuszę się o zassanie demka.

Wald
13-05-2013, 19:26
Mnie zastanawia(może była o tym mowa) czy w grze będzie możliwość ogłoszenie jakiejś postaci wrogiem republiki rzymskiej, skonfiskowanie jej dóbr oraz pozbawienie praw :P

kuroi
13-05-2013, 19:29
Mnie zastanawia(może była o tym mowa) czy w grze będzie możliwość ogłoszenie jakiejś postaci wrogiem republiki rzymskiej, skonfiskowanie jej dóbr oraz pozbawienie praw :P
Nie liczyłbym na to. Cokolwiek w sprawie dyplomacji zrobi CA, będzie to strasznie płytkie i nudne. Jestem tego pewien.

Grogmir
13-05-2013, 19:32
Nie liczyłbym na to. Cokolwiek w sprawie dyplomacji zrobi CA, będzie to strasznie płytkie i nudne. Jestem tego pewien.

Przecież to nie dyplomacja panie jasnowidzu, tylko polityka wewnętrzna...

Mają być mechanizmy z generałami zbyt szybko zyskującymi potęgę/popularność, których będzie można np. odesłać z frontu do Rzymu gdy tak się zacznie dziać żeby nie wszczęli wojny domowej, więc może i takie coś będzie.

kuroi
13-05-2013, 19:38
Tak, bo polityka wew. nie ma związku z dyplomacją. Poprzez dyplomację można rozumieć wszelką politykę państwa, która bez wątpienia będzie tak samo płytka jak we wszystkich poprzednich częściach. Grałem od R1 aż do S2(bez FOTS) i w każdej był ten sam problem. Polityka nie istniała. Gospodarka była znośna w R1 i M2, ale od Empire została uproszczona. W S2 gospodarki się zbytnio nie doszukałem.
O dyplomacji w S2 w ogóle nie wspomnę, wystarczy powiedzieć, że na wyższym poziomie trudności inne klany z automatu mają stopniowo coraz gorsze relacje z Tobą niezależnie od Twoich działań.

I mam silne przeczucie poparte tymi doświadczeniami, że CA ma gdzieś dyplomacje/politykę, bo liczą się tylko widowiskowe bitwy, co bardzo dobrze widać po previewach i teaserach R2.

Wald
13-05-2013, 19:47
Więc jeśli będzie takie zjawisko z generałami to chyba można po cichu liczyć, że takie ogłoszenie wrogiem też będzie i .... to jest dobrym pretekstem do wszczynania wojen domowych przez "wrogów" :)

JanHetman
13-05-2013, 19:48
O tak! I to nagłe rzucenie się na ciebie wszystkich, gdy zostajesz mocarstwem... oczywiście, gdy stajesz się potężny, nikt nie chcę się z tobą zbratać!
Lepiej wojować z potężniejszym!

Grogmir
13-05-2013, 19:53
Tak, bo polityka wew. nie ma związku z dyplomacją. Poprzez dyplomację można rozumieć wszelką politykę państwa, która bez wątpienia będzie tak samo płytka jak we wszystkich poprzednich częściach. Grałem od R1 aż do S2(bez FOTS) i w każdej był ten sam problem. Polityka nie istniała. Gospodarka była znośna w R1 i M2, ale od Empire została uproszczona. W S2 gospodarki się zbytnio nie doszukałem.
O dyplomacji w S2 w ogóle nie wspomnę, wystarczy powiedzieć, że na wyższym poziomie trudności inne klany z automatu mają stopniowo coraz gorsze relacje z Tobą niezależnie od Twoich działań.

I mam silne przeczucie poparte tymi doświadczeniami, że CA ma gdzieś dyplomacje/politykę, bo liczą się tylko widowiskowe bitwy, co bardzo dobrze widać po previewach i teaserach R2.

To bardzo nowatorską znasz definicję dyplomacji, bo nie wiedziałem, że można przez nią rozumieć "wszelką" politykę państwa. :D Ale dobra, nie czepiajmy się nazewnictwa, bo z dalszą częścią też się nie zgadzam. Polityka wewnętrzna (choć bardzo okrojona) pojawiła się w Empire (ministrowie, opodatkowanie klas, ustrój państwa). Uproszczenie gospodarki w Empire!? Jakim cudem, skoro ta część wprowadziła wreszcie sensowny i przejrzysty system ekonomii i handlu, który następnie był rozwijany? To właśnie w Medku i Rome było beznadziejne, że bez wchodzenia w pliki nie było wiadome, jakie wymierne korzyści przyniesie rozbudowa miasta w ten, a nie inny sposób, nie wspominając o genialnym ukazywaniu dochodów w Rome 1 (gdzie tak naprawdę ciężko było określić z marszu, ile dane miasto przynosi dochodu) oraz nieopłacalnym handlu kupcami w Kingdoms. Od Empire mamy sensowny system podaży i popytu (czasem nie opłaca się sprowadzać większej ilości przypraw, bo ich cena spadnie tak, że wyjdziemy na tym gorzej - niby proste, ale dodaje smaczku), a od Shoguna 2 podobne do Civ "specjalizowanie" prowincji z danymi surowcami, zamiast budowania wszystkiego na pałę, jak w Medku i Rome. Do tego wiemy wreszcie ile dochodu przynosi handel z daną nacją, w jakie surowce/towary opłaca się inwestować itd itp - dla mnie Rome i Med pod tym względem były duuużo gorsze.

Poza tym widać, że nie czytasz dokładnie zapowiedzi Rome 2, bo bardzo dużo było o poprawieniu polityki wewnętrznej (rody dążące do zdobycia władzy, Senat, wojny domowe, zmiana ustroju, próba utrzymania rządów najsilniejszego w państwach barbarzyńskich) - szczerze mówiąc sądzę, że masa nowych aspektów kampanii wypadnie dużo lepiej niż bitwy, które nie zostaną aż tak rozwinięte.

kuroi
13-05-2013, 20:16
Nie widzę powodu, by rozmawiać o terminologii, skoro nie ona jest tematem.

Polityka wew. w Empire. Niezwykle rozbudowany system. Zwolnij ministra, który ma mało gwiazdek i nie miej najmniejszego wpływu na jego rozwój. Tak, zapiera dech w piersiach swoim rozbudowaniem i głębią.
Uproszczona gospodarka w tym, co tak naprawdę gracz musi robić. W Empire rozwój gospodarczy jest moim zdaniem zbyt łatwy i szybki. W R1 i M2 to trochę trwało aż rozbudowałeś swoje miasta do maxa.
Opodatkowanie klas... bardziej rozbudowane niż opodatkowywanie każdego miasta z osobna... na pewno.
Bo to przecież dobry pomysł, by w Londynie, który jest moją stolicą i jest w nim spokój podatek był taki sam, jak w Warszawie, która jest peryferium mojego imperium i się strasznie burzy...

Ja rozumiem, chcą grę uprościć. Chcą, żeby była bardziej przystępna. To nic złego. Ale niech nie zabierają mi możliwości. Ja mam czas i chce ustalać oddzielne podatki dla każdej prowincji. Ale nie mogę, bo gra mi to zabrania. Dlaczego? Bo ma być łatwiejsza.. Dziękuję bardzo za coś takiego.

Z jakiegoś powodu zapowiedzi CA mnie nie przekonują. Może dlatego, że wydają się traktować R2 trochę po łebkach? Tu coś spartolą, tam coś spartaczą, ale to się nie liczy. Ogólny efekt i tak jest wspaniały, nie?

Mnie w ich ostatnich tytułach nadal boli bardzo małe pole manewru w rozbudowie miast. Raptem parę budynków do wybudowania i rozwinięcia. Miernie, nawet bardzo.
Ktoś powie, że budowanie wszystkiego wszędzie w R1 i M2 jest gorsze. Ale to da się poprawić. Można nie wprowadzać sztywnych ograniczeń a zamiast tego sprawić, że budowanie np. koszar wszędzie będzie zwyczajnie nieopłacalne.
To są bardzo proste rzeczy, mody pokazały drogę. Problem w tym, że CA woli nie brać przykładu i wymyślać własne nieziemskie wizje.

Robb20
14-05-2013, 20:40
Ja nie widze nic złego w tym systemie co wprowadzają tzn. ograniczenie budowli na region. I w tym systemie trzeba troche pomyśleć a nie bezsensownie budować wszystko wszędzie.

kuroi
14-05-2013, 21:07
Widać nie doczytałeś tego, co napisałem.
Mogliby zrobić tak że budynki militarne trzeba by było utrzymywać, wtedy budowałoby się je tylko w strategicznych miejscach. No, chyba, że ktoś ma wielkie bogactwo i może sobie pozwolić na budowanie ich wszędzie.
Sztuczne limity nigdy nie powinny zajmować miejsca tych logicznych.

Robb20
15-05-2013, 14:13
Z resztą jak kto woli. A system przez ciebie opisywany jest bardzo podobny do tego co będzie w R2

kuroi
15-05-2013, 15:44
Nie mówili dokładnie jak będzie wyglądać rozbudowa miast w R2, więc wnioskuje, że będzie podobna do tej z S2, a ta nie ma nic wspólnego z ta opisywaną przeze mnie.
Moim zdaniem powinni przywrócić budowanie różnorodnych budynków ekonomicznych, kulturalnych i militarnych w miastach i usunąć "sloty" na budynki, ponieważ jest to głupie i absolutnie nielogiczne ograniczenie.

Il Duce
15-05-2013, 16:24
Moim zdaniem wrócą do rozbudowy miast znanej z pierwszych total warów. Jeśli znowu będzie po kilka budynków w mieście to bardzo mnie to rozczaruje.

KLAssurbanipal
15-05-2013, 18:51
Rzuciłem im ciekawe hasła. Ciekawe czy w ogóle z tego skorzystają: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st12848499 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?600786-Information-for-designers-ancient-statues-were-painted&p=12848499#post12848499)

Il Duce
15-05-2013, 19:21
Szczerze to moim zdaniem niepomalowane są ładniejsze.

KLAssurbanipal
15-05-2013, 20:30
Wg mnie mogliby dać część posągów pomalowanych a część białych.

Najbardziej chciałbym zobaczyć units cards z właściwych czasów - kolorowe, postacie w trójwymiarze a nie czarne, płaskie malowidła ceramiczne z czasów Grecji archaicznej. Tutaj są malowidła z czasów właściwych grze, na których można wzorować units cards:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... nted/page2 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?600786-New-idea-for-designers-ancient-statues-were-painted/page2)

voitek
17-05-2013, 18:59
Następnym RP mają coś powiedzieć o kampanii

Hoping to have some campaign details in the next Rally Point as there is so much awesome stuff happening.

Canaris
19-05-2013, 12:39
Widać nie doczytałeś tego, co napisałem.
Mogliby zrobić tak że budynki militarne trzeba by było utrzymywać, wtedy budowałoby się je tylko w strategicznych miejscach. No, chyba, że ktoś ma wielkie bogactwo i może sobie pozwolić na budowanie ich wszędzie.
Sztuczne limity nigdy nie powinny zajmować miejsca tych logicznych.

Nareszcie jakiś głos rozsądku ....
Generalnie system powinien wygladać tak że powinieneś mieć ileś tam jakichs tam surowców i robić z nimi co chcesz.
Chcesz mieć garnizon 50K ludzi na skalistej wysepce ?? Prosze bardzo ale koszty utrzymania tego garnizonu wywalą cie w kosmos bo tyle trzeba im dziennie żarcia dowieźć itp.
Chcesz przenieść stolice z Rzymu do np Antiochii ?? Prosze bardzo ale bedziesz musiał poradzić sobie z administracyjnym chaosem, niezadowleniem elit itp itd.
Jak w EU3 powinno być i tyle.

McAbra
19-05-2013, 12:56
Wszystko powinno być jak w EU 3 i CK 2 to byś był zadowolony :twisted:

Canaris
19-05-2013, 13:08
Wszystko powinno być jak w EU 3 i CK 2 to byś był zadowolony :twisted:

EU i CK nie były bez zarzutu ale gdyby RTW 2 choć w 25 % wzorowało sie na głebi strategicznej, ekonomicznej, historycznosci itp tych gier to by bylo bardzo dobrze.
Generalnie całemu slinikowi i sposobowi rozgrywki w serii TW przydało by sie kompletne przebudowanie a niestety na to sie nei zanosi przy okazji RTW 2.

Wald
19-05-2013, 13:11
Jedne gry mają lepszą sferę dyplomacji , ekonomi itp. .... a "niektóre" walk tak jak w TW gdzie widzisz to starcie, a Ty w dziwny sposób krytykując R2 odzwierciedlasz swoje marzenia o stworzeniu idealnego strategicznego symulatora państwa :)

Canaris
19-05-2013, 13:34
Jedne gry mają lepszą sferę dyplomacji , ekonomi itp. .... a "niektóre" walk tak jak w TW gdzie widzisz to starcie, a Ty w dziwny sposób krytykując R2 odzwierciedlasz swoje marzenia o stworzeniu idealnego strategicznego symulatora państwa :)

Ahem. Seria TW to STRATEGIA na poziomie państwa tak ??
Więc jako taka gra powinna ( niestety dla twórców ) symulowac wszystko - polityke, ekonomie, społeczeństwo itp itd.
Żadna armia nie działa w prózni polityczno-społeczno-ekonomicznej. Ja wiem że liczenie ton żarcia i sprawnych rąk w przemyśle nie jest takie "cool" jak przechwalanie sie kto ile ludzi ma w armii i jakie to oni nie mają lśniące pancerze i jakimi killerami chodowanymi na owsiance z tłuczonego szkła nie są ale niestety realia wojny są takie a nie inne.
Spartanie mogli sobie być killerami jak cholera ale niewydolność ich ustroju, opór przed ich rządami itp sprawił że nigdy nie stali sie potęgą, Rzym nie upadł dlatego że ktoś potrafił skopać Legiony wtedy kiedy były uber tylko po prostu ekonomia i polityka tak sie przekształciły i zmieniły ze legiony stały sie słabe itp itd ( inb4 dyskusje historyczne- wiem że upraszczam i to mocno ale chodzi o przykład ).
Wiec albo nazywamy RTW 2 strategią i robimy strategie albo nazywamy "zabawką dla dzieci które lubią popatrzeć jak kupa ludzików nawala sie bez ładu i składu " i robimy zabawke której powazni/dorośli/dojrzali gracze nie tkną bez modów a dzieci sie znudza po paru dniach ( w końcu zawsze znajdzie sie tytuł bardziej "cool i awesome" ).

Kuroi w którymś poście dobrze napisał ( nie moge za cholere tego znaleźć teraz enyłej propsy za ten post Kuroi ) : uproszczenia powinny być opcjonalne. Ktoś chce ustalać np stope podatku z góry dla całego państwa ?? OK , niech ma od tego okienko ale ja chce mieć możliwośc ustawienia tego osobno dla kazdego miasta/regionu.
Paradox jakoś potrafił to zrobić np w HOI 3 gdzie mozna było wyłaczyć system zaopatrzenia, oddać kotrole AI nad poszczegolnymi gałęziami państwa, armiami, korpusami itp. A CA od paru lat sukcesywnie ucina mozliwości graczom dalej udajac ze robią wielką super strategie, podpierając sie Sun Tzu itp itd.

McAbra
19-05-2013, 13:53
Nie można mieć wszystkiego. Jak chcesz mieć symulator państwa, z milionem pierdółek, to graj w Paradox'y. Z kolei TW jest strategią nastawioną na bitwy. Kampania jest dodatkiem. Bardzo fajnym zresztą. Bo z drugiej strony mogłoby nie być kampanii i nie byłoby rozmowy :)
Chyba że chcesz "grać" tak, żebyś nic nie robił, tylko patrzył jak dzieją się kolejne wydarzenia. Tak by było najbardziej historycznie - obejrzeć film zamiast gry ;)
Mówisz że TW to nie strategie i są zabawkami dla byle kogo. Nieprawda. To, że ta seria jest taka a nie inna, nie znaczy że nie jest strategią.
Do tego to ciągłe najeżdżanie na CA. Jak oni śmią używać haseł marketingowych?!

Myrkull
19-05-2013, 14:13
A więc Starcraft II nie jest strategią, tylko pustą zabaweczką dla dzieciaków? Moje życie legło w gruzach, zmarnowałem tyle czasu na pierdoły. Chyba włączę sobie CK2, to rzeczywiście poważna gra, dla dorosłych graczy.

Wald
19-05-2013, 14:42

Ahem. Seria TW to STRATEGIA na poziomie państwa tak ??
Więc jako taka gra powinna ( niestety dla twórców ) symulowac wszystko - polityke, ekonomie, społeczeństwo itp itd.
Żadna armia nie działa w prózni polityczno-społeczno-ekonomicznej. Ja wiem że liczenie ton żarcia i sprawnych rąk w przemyśle nie jest takie "cool" jak przechwalanie sie kto ile ludzi ma w armii i jakie to oni nie mają lśniące pancerze i jakimi killerami chodowanymi na owsiance z tłuczonego szkła nie są ale niestety realia wojny są takie a nie inne.
Spartanie mogli sobie być killerami jak cholera ale niewydolność ich ustroju, opór przed ich rządami itp sprawił że nigdy nie stali sie potęgą, Rzym nie upadł dlatego że ktoś potrafił skopać Legiony wtedy kiedy były uber tylko po prostu ekonomia i polityka tak sie przekształciły i zmieniły ze legiony stały sie słabe itp itd ( inb4 dyskusje historyczne- wiem że upraszczam i to mocno ale chodzi o przykład ).
Wiec albo nazywamy RTW 2 strategią i robimy strategie albo nazywamy "zabawką dla dzieci które lubią popatrzeć jak kupa ludzików nawala sie bez ładu i składu " i robimy zabawke której powazni/dorośli/dojrzali gracze nie tkną bez modów a dzieci sie znudza po paru dniach ( w końcu zawsze znajdzie sie tytuł bardziej "cool i awesome" ).

Kuroi w którymś poście dobrze napisał ( nie moge za cholere tego znaleźć teraz enyłej propsy za ten post Kuroi ) : uproszczenia powinny być opcjonalne. Ktoś chce ustalać np stope podatku z góry dla całego państwa ?? OK , niech ma od tego okienko ale ja chce mieć możliwośc ustawienia tego osobno dla kazdego miasta/regionu.
Paradox jakoś potrafił to zrobić np w HOI 3 gdzie mozna było wyłaczyć system zaopatrzenia, oddać kotrole AI nad poszczegolnymi gałęziami państwa, armiami, korpusami itp. A CA od paru lat sukcesywnie ucina mozliwości graczom dalej udajac ze robią wielką super strategie, podpierając sie Sun Tzu itp itd.

O to o co mi chodziło bardzo ładnie sprecyzował McAbra, a Ty piszesz o przysłowiowej "du***pie marynie"
Nie za bardzo zauważyłem aby CA coś w zarządzaniu mapy kampanii "ucięło" (nie wiem jak tam jest z S2) ale w ETW i NTW jakoś opcje na mapie bardziej uległy poprawie niż pogorszeniu, a z resztą szkoda tłumaczyć coś jak ktoś i tak zaraz sięga po ironiczne i metaforyczne używania zwrotów "dla dzieci", czyli jak rozumiem Ty powstałeś jak krasnal i wyszedłeś gotowy już dorosły :mrgreen: ale z resztą, dla mnie jest "cool" podbijanie armiami chłopów całej mapy :D

rastazielarz
19-05-2013, 14:43
Jaj to z nimi będzie ? Czy będzie tak jak w Medieval 2 total war cczy będą to postacie historyczne bądź z historią związane ? :geek:

Myrkull
19-05-2013, 15:03
ale z resztą, dla mnie jest "cool" podbijanie armiami chłopów całej mapy
Ale jak może, to ma być poważne i tylko dla dojrzałych graczy. Bo to nie byle jaka gra, tylko STRATEGIA.

Canaris
19-05-2013, 15:27
Nie można mieć wszystkiego.
Można tylko twórcom gry musi sie "chcieć". Nic nie stoi na przeszkodzie żeby RTW 2 miało i bitwy, i rozbudowaną ekonomie itp itd. Nic oprócz lenistwa twórców.

Jak chcesz mieć symulator państwa, z milionem pierdółek,

Widze że kolega ma nowatorskie podjeście do kwestii wojskowości, strategii i historii skoro ekonomia, polityka zew i wew, dyplomacja etc to "popierdółki". :roll:

Chyba że chcesz "grać" tak, żebyś nic nie robił, tylko patrzył jak dzieją się kolejne wydarzenia.

Przyznaje sie bez bicia że tu juz nie mam pojęcia o czym ty do mnie mówisz .... Cały czas postuluje wprowadzanie nowych rozwiazań, podnoszenie poziomu skomplikowania rozgrywki itp a ty twierdzisz ze chce nic nie robić i patrzeć tylko jak "dzieją sie kolejne wydarzenia" ??? WTF ?

Kampania jest dodatkiem.

Od kiedy ?? Gdzie to jest napisane ??

Mówisz że TW to nie strategie i są zabawkami dla byle kogo.
Seria TW jest określana jako strategia , szkoda tylko że strategii tam wyjątkowo mało a całośc sie sprowadza do rzucania masy wojaków na lewo i prawo bez żadnego pomyślunku a wszystko to okraszone "super grafiką" - ergo stąd okreslenie "zabawka".

Jak oni śmią używać haseł marketingowych?!

Miedzy marketingiem a zwykłym mydleniem oczu i kłamstwem jest raczej duża róznica.

A więc Starcraft II nie jest strategią, tylko pustą zabaweczką dla dzieciaków? Moje życie legło w gruzach, zmarnowałem tyle czasu na pierdoły. Chyba włączę sobie CK2, to rzeczywiście poważna gra, dla dorosłych graczy.

Rozumiem że nie widzisz róznicy miedzy "Strategią na poziomie państwa, osadzonej w realiach historycznych i na przestrzeni paru wieków " a taktycznym RTSem na poziomie kompanii na dodatek w realiach SF ?? Spokoooo.

O to o co mi chodziło bardzo ładnie sprecyzował McAbra, a Ty piszesz o przysłowiowej "du***pie marynie"

Kurde no nastepny ... Tło ekonomiczno-polityczno-etc w strategi takiej skali jak seria TW to "dupa maryni" ??

Nie za bardzo zauważyłem aby CA coś w zarządzaniu mapy kampanii "ucięło" (nie wiem jak tam jest z S2) ale w ETW i NTW jakoś opcje na mapie bardziej uległy poprawie niż pogorszeniu,
Stawki podatkowe osobno dla kazdego miasta, wybór losu podbitego miasta, rozwój kazdego miasta jak chcesz ( w ETW tylko w stolicach regionu dało sie wybudować coś wiecej niż 2 budynki na krzyż - najwyraźniej CA obce są takie określenia jak demografia, migracje ludnosci, wyludnienie w toku działań wojennych, przesiedlenia itp wiec Wiedeń zawsze bedzie miał komplet budynków niezaleznie od tego czy ma 1k czy 1kk ludności a wiocha zawsze bedzie wiochą choćby miała tej ludnosci 40kk ), rozwój członków rodziny tak żeby z jednego zrobić dobrego administratora a z drugiego generała ( tu można sie kłócić że ministrowie byli dość nieudolna próba stworzenia czegoś podobnego ale to juz desperacja ) to taka krótka lista tego co wyleciało z ETW a było w RTW i MTW 2. Postep jak cholera.

a z resztą szkoda tłumaczyć coś jak ktoś i tak zaraz sięga po ironiczne i metaforyczne używania zwrotów "dla dzieci"
Niech ci bedzie - dla Casuali.
Niech sobie gra ma jakieś ułatwienia i uproszczenia dla kogos komu sie nie chce ale niech te uproszczenia bedą opcjonalne, zeby nie trzeba było czekać rok albo 2 lata na mod bo nikomu w CA nie przyszło do głowy że w sumie miasto w środku stepu nie powinno wypuszczać legionistów weteranów w pół roku po podbiciu tylko dlatego że ma odpowiedni lvl baraków.

Poza tym niesmiało zauważe że skomplikowanie rozgrywki wpływa dodatnio na jej atrakcyjność przez dłuższy czas. Jeśli przy grze nalezy mysleć, planować, próbować róznych strategii, taktyk i sposobów to dłużej sie chce w to grać niż miałoby sie roflstompować kalekie AI, uzupełniac straty w świeżo podbitych miastach - zamiast ciągnąc za sobą jakieś posiłki i uzupełnienia i leciec od oblęzenia do oblężenia.
Tyle narzekań jest na serie TW, że nudzi sie podbijanie całej mapy, że trzeba kombinowac z house rules, ograniczaniem siebie, że late game wyglada oblęzenie-uzupełnienie strat-nastepne miasto, że sie nudzi szybko bla bla bla a jak ktoś proponuje jakieś skomplikowanie rozgrywki żeby utrudnić to troche ( i to nie sztucznie jak zmiana bonusu dla AI na vh ), spowolnić podbój i wymusić troche kombinowania to nagle sie okazuje że ło matko co on sobie wyobraza, jak smie proponowac rozwój serii i wogóle czepia sie jak powalony....

McAbra
19-05-2013, 15:49
Ech, nieważne, nie mam zamiaru się z tobą kłócić, może ktoś inny ma ochotę się tak przerzucać swoimi racjami. Bo czego bym nie powiedział, to i tak Paradox jest lepszy, CA to lenie, debile oszuści, i tak dalej.
No bo po co zrobić przyjemną grę, w której wiele aspektów jest w porządku (może nie wymaga chwalenia w niebogłosy, ale nie jest najgorsze). Lepiej przez 10 lat robić grę i mieć gdzieś że przez ten czas powstanie konkurencja a mechanizmy będą przestarzałe.
Trochę zrozumienia. Gdyby w CA byli sami "lenie" to nie mielibyśmy wielu prób nowych rozwiązań (oczywiście one są ukryte, nikt ich nie widzi ;) ). Do tego to jest ICH gra, którą ONI robią. Krytykuj jak chcesz, ale trochę bawi mnie, a teraz już irytuje to takie jak ktos już powiedział "miesienależy".

roflstompować
WTF means this?!

Myrkull
19-05-2013, 15:56
Rozumiem że nie widzisz róznicy miedzy "Strategią na poziomie państwa, osadzonej w realiach historycznych i na przestrzeni paru wieków " a taktycznym RTSem na poziomie kompanii na dodatek w realiach SF ?? Spokoooo.
A ja od kilku twoich postów rozumiem że kompletnie nie widzisz różnicy między grami Paradoxu i CA. I tylko robisz z siebie idiotę, również odpisując na mój ironiczny post.

smooqu
19-05-2013, 16:00
Cytat: Można tylko twórcom gry musi sie "chcieć". Nic nie stoi na przeszkodzie żeby RTW 2 miało i bitwy, i rozbudowaną ekonomie itp itd. Nic oprócz lenistwa twórców.

NIc nie stoi na przeszkodzie żeby gry Paradoxu miały i robudowaną ekonomie i bitwy itd. itp. Nic oprócz lenistwa twórców :) Może po prostu zacznij pisać do Paradoxu, żeby dodał bitwy, zamiast pisać na forum poświęconym Total Warom, bo raczej nie widzę szansy, aby CA nagle zmieniło swoją serię z "dowodź armiami i podbijaj" na "przeglądaj godzinami wykresy".

NIe mam nic do gier Paradoxu, ale ich gry mają niszowe rozwiązania, które nie sprawdzą się w takiej grze jak np. Rome total war.

Myrkull
19-05-2013, 16:04
smooqu pomijając twój fajny żart, wyobraziłem sobie CK2 z rozbudowanymi bitwami i wyszedł jeden wielki Error. ;)

Wald
19-05-2013, 16:23
....

Napisałeś, że walka to tylko (w skrócie) "naprzód marsz i po zwycięstwo", fajnie, poznałem plan idealny :lol:
Ja też już nic nie będę pisał bo dziwnie to się może skończyć, ale nie dość, że robisz z siebie pyszałkowatego głupca to jeszcze tłumaczysz coś, jakby nie wiadomo czym było i każdy ma ubolewać jaka ta mapa kampanii(opcje) jest zła i wgl :lol: i na dodatek każdemu z Tobą piszących dajesz w metaforyczny sposób do zrozumienia, że jest zwykłym idiotom i leniem któremu nie chcę się myśleć

PS
Sądzę, że jesteś z Tych "fanów" TW co narzekają a grają w jakikolwiek egzemplarz tylko 10-30 minut na miesiąc/kwartał albo wcale ..... ;)

smooqu
19-05-2013, 16:24
smooqu pomijając twój fajny żart, wyobraziłem sobie CK2 z rozbudowanymi bitwami i wyszedł jeden wielki Error. ;)

Ja wchodze tutaj na totalwar.org bo nie mogę się doczekać premiery Rome:Total War. ETW, NTW i S2TW całkiem mi się spodobały ale klimat M2 i R podobał mi się o wiele bardziej, dlatego z takim utęsknieniem czekam na tą grę, a tutaj ciągle czytam posty ludzi, którzy DOSKONALE wiedzą, że Rome 2 NIE SPEŁNI ich oczekiwań, bo chcieliby innej gry (np. bardziej nastawionej na ekonomię i zarządzanie, jak Canaris) i mimo to nieustannie piszą o tym jakie to CA JEST CHU&*$% bo nie zrobi z Rome Total War drugiej Victorii itd, albo tarcze jakiś tam żołnierzy są brudne (LOL).

I o dziwo te same osoby, zagrywały się w Medieval 2 (piję tu do Canarisa, który to najbardziej lubi właśnie tą część serii) i nie przeszkadzało im to, ze w 1080 roku ponad połowa Europy jest podbita przez rebeliantów.