Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Frakcje - 32 frakcje grywalne

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8

Canaris
26-04-2013, 17:16
Rzym w 242 pne to malutka nic nie znacząca wiocha wiec tym bardziej nie powinni być tak eksponowani.

No chyba sporo przesadziłeś teraz. :lol:

Tej "malutkiej wiochy" raptem 25 lat później nie był w stanie zdobyć Hannibal. ;) Rzym już wtedy był imperium, kontrolującym prawie całą Italię. W 242 pne już był po wojnach samnickich, podboju greckich miast-państw w Italii, wojnie z Epirem, pierwszej wojnie z Kartaginą. Już wtedy był potężny.

No był był.
Rzym w 242 pne nie był ani super zaawansowany, ani super wpływowy, nie miał tak "szlachetnych" korzeni jak Seleucydzi, tyle kasy co Kartagina etc etc.
Z punktu widzenia światowych potęg to zwykłe quasi barbarzyńskie plemie które troche tam po podbijało na półwyspie ale wiele sie nie rózni od Galów czy Iberjczyków.
Nie mam nic do Rzymu, wręcz przeciwnie ale jak ktoś podnosi argument że Seleucydów nie powinno byc bo upadali to lekko sie krzywie.
Bo równie dobrze można powiedzieć ze w BI tez nie powinno być można wybrac Rzymu zach. bo było "po jabłkach"...

P.s. A Hannibala zgubił Metaurus bo gdyby nie ta przegrana bitwa to historia mogła by sie potoczyć zupełnie inaczej ;)

EDIT apropos zarostu to własnie o tym mówiłem .
Broda w tamtych kręgach była uznawana za cos "ekstra" wiec członkowie jakichś uber-oddziałów ( jak ja kocham tą tendencje CA do wymyślania nie istniejących formacji .. ) powinni ją mieć .

Domen
26-04-2013, 17:18
Ale miał rezerwy ludzkie i mógł wystawić większe wojsko od takiej Kartaginy czy Macedonii.

Popatrz sobie, ile Hannibal natłukł armii Rzymianom, a oni i tak wygrali wojnę.

P.s. A Hannibala zgubił Metaurus bo gdyby nie ta przegrana bitwa to historia mogła by sie potoczyć zupełnie inaczej

Zgubił go nie tylko Metaurus, ale wiele przegranych bitew Kartaginy, w których zresztą nie on dowodził (nad Metaurusem dowodził jego brat).

Canaris
26-04-2013, 17:20
Ale miał rezerwy ludzkie i mógł wystawić większe wojsko od takiej Kartaginy czy Macedonii.

Popatrz sobie, ile Hannibal natłukł armii Rzymianom, a oni i tak wygrali wojnę.

Wiem doskonale jakie Rzym miał rezerwy ale sek w tym że Rzymianie przegrywajac Metaurus stracili by kolejną armie a Hannibal dostałby, w samym środku Italii, tak potrzebne mu posiłki i wtedy Rzym mogłby mieć naprawde mokro.

Grogmir
26-04-2013, 17:22
A co do dyskusji o "złotych wiekach" i o tym co jaka frakcja znaczyła w tym momencie - Rzym w 242 pne to malutka nic nie znacząca wiocha wiec tym bardziej nie powinni być tak eksponowani.

Mówisz o tym Rzymie, który po I wojnie punickiej był już co najmniej w pierwszej trójce najpotężniejszych państw na zachód od Indii? :lol:

Edit: Polecam tę dyskusję na ten temat. (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=388&t=10971)

Domen
26-04-2013, 17:23
Ale Rzymianom nie robiła większej różnicy utrata kolejnej armii. A Kartagina dostawała łupnia też w Hiszpanii, nie tylko nad Metaurusem.

Z kolei w Italii po bitwie pod Kannami Rzymianie przegrali jeszcze co najmniej trzy wielkie bitwy z Hannibalem - i nie zmieniło to wyniku wojny.

( jak ja kocham tą tendencje CA do wymyślania nie istniejących formacji .. )

A moim zdaniem to za bardzo się czepiacie tego. Większość formacji "wymyślonych" przez CA istniała, tylko miały marginalne znaczenie i zastosowane zostały może w paru przypadkach. Ja tam akurat jestem za tym, żeby takie formacje też uwzględniać - ale ograniczyć częstość ich występowania w grze.

Z punktu widzenia światowych potęg to zwykłe quasi barbarzyńskie plemie które troche tam po podbijało na półwyspie ale wiele sie nie rózni od Galów czy Iberjczyków.

Apropos barbarzyńskich plemion - Celtowie też jakby nie patrzeć podbili połowę Europy i jeszcze kawałek Azji Mniejszej (Galacja).

Tylko że nigdy nie byli politycznie zjednoczeni. Ale walczyli z armiami greckimi i hellenistycznymi, tak daleko na wschód zaszli.

Celtycka armia splądrowała w 279 roku p.n.e. Macedonię, Tesalię i Epir. Dopiero później została powstrzymana w bitwie pod Lizymachią, ale nie uległa zniszczeniu, tylko właśnie razem z rodzinami przeszła do Azji Mniejszej - i oni zapoczątkowali osadnictwo Celtów w regionie nazwanym od nich Galacją.

Canaris
26-04-2013, 17:36
Panowie złazimy z tematu ;)
Bo to nie jest temat "Czy Kartagina miała szanse skopać Rzym" ;)
Seleucydzi powinni byc grywalni choćby z samej racji tego jak wielgachnym imperium byli.
A tak w ogóle to dyskusja jest głupia BO KAŻDA FRAKCJA POWINNA BYC GRYWALNA.
Ale to już wina czasów w jakich żyjemy i cięcia gier tak żeby jak najmniej sie narobić a jak najwięcej kasy skosić ;)

Mówisz o tym Rzymie, który po I wojnie punickiej był już co najmniej w pierwszej trójce najpotężniejszych państw na zachód od Indii?

Nie myl dwóch rzeczy - Potegi i Potencjału ;)

A moim zdaniem to za bardzo się czepiacie tego. Większość formacji "wymyślonych" przez CA istniała, tylko miały marginalne znaczenie i zastosowane zostały może w paru przypadkach. Ja tam akurat jestem za tym, żeby takie formacje też uwzględniać - ale ograniczyć częstość ich występowania w grze.

Źle sie wyraziłem ;) Sorry. Nie chodzi o formacje które nie istniały tylko o to ze leniom z CA nie chce sie robić jakiegokolwiek researchu i dają takie zwyczajne "płaskie" nazwy jak Royal Pontic Cavalry .. Czyli takie nijakie zbijanie całych odrebnych jednostek w jedną żeby tylko był szablon.
No bo co znaczy "Royal" ?? To jakas szlachta ?? Wyborowi wojownicy rekrutowani do strazy pałacowej i pilnowania władców ?? Czy może quasi feudalni panowie którzy sami sobie fundują wszystko ??
Jest ot dla mnie osobiście takie jechanie po najniższej lini oporu - coś ma byc dobre ?? To dowalimy przedrostek "Royal" i już. Zero jakiegoś zastanowienia sie czy coś takiego istniało, czy miało jakiekolwiek powiązanie ze "szlachectwem" itp .
To widać szczególnie we frakcjach które trzeba mocno zresearchować - wiadomo jakie jednostki miał Rzym ale już np Germania to cięższy orzech do zgryzienia.
A CA leci według schematu - piechota ma być kiepska ?? To bedą chłopi z widłami, kij z tym że czegoś takiego wtedy nie znano, że to nie średniowiecze itp.
Dwa- trzy rodzaje jednostek pieszych ( chłopi, coś po środku i jacyś uberzy ) , ze dwójka łuczników ( again chłopi i "jacyś lepsi" ), to samo z kawalerią i wiśta wio, można walić kolejne DLC z frakcjami i trzepać kase za coś co moder amator by sie wstydził pokazać ludziom ;)

Dagorad
26-04-2013, 18:09
Wolałbym Armenię.

Seleucydzi pewnie odpadli ze względu na politykę dawania państw o podobnym potencjale. W przypadku tej frakcji takie okrojenie dużo bardziej kuło by pewnie w oczy, albo by odebrali im jakieś ziemie (przez co musieliby wymyślić jakieś "nowe" frakcje) albo daliby im bardzo duże prowincje. Tak więc wygląda na to że Seleucydzi zostali otoczeni przez grywalne frakcje a sam Pont nieco wypełni lukę między Partią a Macedonią (choć Armenia byłaby do tego celu pewnie lepsza).

Może to znaczyć iż Seleucydzi będą stworzeni na silną frakcję, choć w sumie to twórcy pewnie ze względu na to żeby graczowi nie utrudniać na coś takiego nie pozwolą.

Samych Seleucydów być może się nie doczekamy właśnie ze względu na to że nie dość że wielcy już na starcie to jeszcze gra nimi polegałaby raczej na utrzymywaniu tego co już się posiada. Mogłaby więc być nie tyle trudna ile uciążliwa i frustrująca.

legoras
26-04-2013, 18:41
Czyli jeszcze 2 "DLC" frakcyjne (innych nie obstawiam)
Pewnie coś w Hiszpanii, i hmm gdzie zostały dziury na mapie? :D
+ DLC z edycji specjalnej,

voitek
26-04-2013, 18:45
Zakładam, że 2 następne darmowe DLC to też frakcje. W sumie będzie 11 darmowych + sądzę, że 12 będzie jako dodatek do edycji specjalnej.

Myrkull
26-04-2013, 20:14
Powinni dać tych Seleucydów żeby niektórzy przestali męczyć. Chociaż trochę.

Siwer
26-04-2013, 20:18
A więc Pont jako darmowe (???) DLC przy premierze. Fajna i ciekawa frakcja, ale jednak gdybym mógł wybierać to oczywiście zamieniłbym na Seleucydów. Argumenty, że za duzi, że wymusza inny styl gry są raczej nietrafione, gdyż kto chciałby zasmakować takiej rozgrywki to by nimi wystartował, a kto nie, to wybrałby inną frakcję. Miałoby się wybór, a tak zostajemy niejako zmuszeni do grania małymi i okrojonymi frakcjami, które powinny tylko podbijać, podbijać i podbijać...

Myślę że takie darmowe DLC mają skłonić ludzi do szybkiego zakupu gry. Ileż osób pisało, że poczeka na recenzje, na spadki cen, przeceny itd. A tak dadzą raczej darmowo-czasowe DLC, by ludzie wysupłali kasę i zapłacili premierową cenę gry. Gdy tak zrobią dostaną ZA DARMO DLC (skoro robione jeszcze przed ukończeniem Rome II - które jest w fazie pre-alpha :lol: , sądzę że powinno być uważane za jej rdzenną część...) i będą mogli się cieszyć jaki to interes zrobili i jakie to CA jest wspaniałomyślne. Bo kupując później za niższą cenę, stracili by te wspaniałomyślne darmowe DLC! Myślę że na tym to polega ;)

Podobno mają być trzy darmowe dlc-ki. Pozostaje dwa sloty - raczej będą frakcje. Bardzo chciałbym ujrzeć któreś z tych,moje typy:

1. Syrakuzy - Między młotem a kowadłem, Kartagina i Rzym. Bardzo trudna pozycja startowa. Właściwie brak możliwości "spokojnego" przejęcia jakiegoś regionu co wymusza ułożenie się z którąś potęgą i zyskiwanie na wspólnej wojnie przeciw drugiej potędze, lub balansowanie na traktatach pokojowych i próba zdobycia zamorskich terenów.
2. Rodos - Potężne miasto greckie bazujące na flocie. Też nie ma łatwo gdyż potomkowie "Diadochów" raczej łatwo pola nie ustąpią. Pierwszy cel ataku? Pewnie Kreta.
3. Numidia bądź któraś z jej części (zależnie jak profesjonalnie do tego podejdą), Massaesyli lub Massylii. Słabo rozwinięty kraj, bazujący na jednostkach lekkich, podzielony na pół, próby zjednoczenia go, starania o uniezależnienie się od wpływów Kartaginy bądź przeciwnie - utrwalenie współpracy i pomoc w nieuniknionej walce z Rzymem?
4. Massalia - Samodzielna kolonia grecka (tak jak Syrakuzy). Przyzwoita flota i zyski z szlaków handlowych. Na północy i zachodzie dzikie plemiona barbarzyńskie żądne najazdów i łupienia. Na wschodzie Imperialistyczny Rzym... Być może skorzystanie na wojnie sąsiadów i zajęcie Korsyki i Sardyni, a może przeciwstawić się barbarzyńcom?
5. Iliria bądź jedno z plemion Ilirijskich (zależy jak do tego podejdą) - U granic nieprzewidywalni barbarzyńcy (bardziej dziksi niż plemiona Iliryjskie), silny Epir i Macedonia na południu. Piraci mieszkający na brzegach Iliri ciągle nękają miasta Rzymskie co złości Senat i może przyczynić się do wypowiedzenia wojny, bądź co bądź ale ze słabymi władcami Iliri.
6. Armenia - Ciekawa frakcja wschodnia. Świetna ciężka jazda, łatwość obrony rdzennych ziem dzięki górzystym terenom sprzyjających zasadzkom. Na zachodzi stabilny Pont mający wsparcie w świecie hellenistycznym, a na wschodzie rosnąca w siłę Partia. Natomiast na południu borykający się z problemami Seleucydzi na których można w dogodnym czasie uderzyć.
7. Seleucydzi - Co tu dużo pisać. Frakcja borykająca się z problemami dotyczącymi własnego ogromu. Mnóstwo uśpionych wrogów u granic. Ciągłe konflikty z potężnym Egiptem...

Niesmiertelnik
26-04-2013, 20:45
Pewnie jak zwykle zaraz ktoś napisze żebym nie trolował, ale prawda jest taka, że wszystkie odsłony TW w które grałem były mniej więcej grywalne na multi najwcześniej po trzecim patchu.
Free DLC nie jest dla mnie żadnym wabikiem.
Jak gra będzie dobra, to po trzecim patchu kupie ja za 50% ceny i dostanę komplet DLC w paczce na zachętę, lub po 1,99EUR, żebym zakupu dokonał.

A w zasadzie to ciekawa strategia. Robimy grę, umieszczamy w pełnej wersji 11 nacji, po czym udajemy wariata i mówimy że 3 z nich to dodatek tylko na starcie :)

Kerdej
26-04-2013, 21:10
Syrakuzy to genialny pomysł- kulturowo dopiero po zdobyciu tego miasta Rzym zaczął gonić inne państwa hellenistyczne, ale mało prawdopodobne. Bardziej jako bitwa historyczna np. Ja osobiście obstawiłbym jakieś plemię iberyjskie, różnili się od celtów z północy i dali silny opór wobec Rzymu. Do tego Scytowie/Sarmaci i mapa ładnie z nacjami położonymi regularnie.

Reznow45
26-04-2013, 22:00
Mamy Pont, no cóż, wolałbym Seleucydów, mam nadzieję,że dadzą potem, bo to byłby największy fail do tej pory (skoro "o mało" nie trafiła do początkowej 8, to miałoby jej nie być w dlc?). Wolałbym też jakieś państwo-miasto greckie, bądź wspomnianą wcześniej Armenię.

maxcezar5
27-04-2013, 06:05
Mam pytanko: Jak będzie z tym pontem? Jest on darmowy we wszystkich grach czy w tylko w edycji premierowej/specjalnej?

MichalKruk
27-04-2013, 08:40
W premierowej. Potem już nie będzie można go za free dostać.

Canaris
27-04-2013, 09:09
W premierowej. Potem już nie będzie można go za free dostać.

Czyli po prostu działanie z serii : "Oby kupili jak najszybciej zanim wyjdą te nieusuniete bugi, brak balansu i ogolna gównianośc rozgrywki"

Nie ukrywam że Pont to bardzo ciekawa frakcja ( jestem w trakcie lektury "Wieńca z trawy" Coleen McCullough ;P ) ale na bank nie w wykonaniu CA.

Il Duce
27-04-2013, 09:23
To dobrze że dodali kolejną nację. Pozostałe 2 to pewnie będzie Armenia/Scytowie i jakaś kolejna barbarzyńska frakcja(w grę wchodzi jeszcze jakieś greckie polis albo Baktria ale to raczej mało prawdopodobne). A Seleucydów dodadzą do pre-orderu i kolekcjonerskiej. Tym cudownym sposobem na starcie będzie 12 grywalnych frakcji ;)

MichalKruk
27-04-2013, 10:25
Tylko żeby ten cudowny sposób zadziałał trzeba by kupić grę w pre-orderze czego ja np nie mam zamiaru robić :P Dopiero kiedy naprawią te wszystkie bugi i nie wyjdzie na to że bitwy trwają 5 min.

Aracz
27-04-2013, 10:42
Oby nie zabrakło modderów :roll:
Bo do każdej części jakiś modder frakcje dodawał :D

Il Duce
27-04-2013, 10:44
No właśnie, po za tym "darmowość"tych dlc stoi pod znakiem zapytania. Jeżeli mają być dostępne tylko w dniu wydania to będzie niezły kit.

MichalKruk
27-04-2013, 11:16
Bez przesady :D Tydzień pewnie na pobranie dadzą...

Grogmir
27-04-2013, 11:41
Czyli po prostu działanie z serii : "Oby kupili jak najszybciej zanim wyjdą te nieusuniete bugi, brak balansu i ogolna gównianośc rozgrywki"

Hehehe, już Polaki-marudy sarkają nad pazernością CA, zamiast się cieszyć z dodatkowych frakcji, a co lepsze - nawet nie zadacie sobie trudu, żeby sprawdzić, czy to co mówicie, jest prawdą. ;)

[quote:197rqj8p]Great news, about this, so even if you buy the game off steam a month after release you would still get the "Free-LC"
Yep, there is no requirement to get Pontus in Total War: Rome II. It just is.
[/quote:197rqj8p]

Not only can we spend more time on content after the game goes off to get printed – but Steam means everyone will get it when you install the game .We have the full low-down and scoop on Pontus in Rally Point 12, including the first screenshot and a nice chat with campaign designer Dom Starr about the faction’s ins and outs.

Enjoy the episode and the news of our very first completely free faction DLC. We’re calling it “free-LC”

-Craig and Will
I odpowiedź na "dlaczego nie ma tego w wersji pudełkowej od razu"

I know this will be asked a lot, but if you watch the episode and have a read of what we put up, you would have seen that we've locked down the content that will be in the final version of the game, but thanks to Steam we have the time to make Pontus.

Pozdrawiam. ;)

Canaris
27-04-2013, 13:45
Hehehe, już Polaki-marudy sarkają nad pazernością CA, zamiast się cieszyć z dodatkowych frakcji, a co lepsze - nawet nie zadacie sobie trudu, żeby sprawdzić, czy to co mówicie, jest prawdą.

Hurraaaa !! Cieszmy sie z tego że CA daje pseudo-bonusy żeby skusić jak najwięcej ludzi do kupienia gry w ciemno, zanim okaże sie czymś na kształt Empire . Cieszmy sie w ogóle że w całej swej łaskawości CA pozwala nam grać 25 % frakcji z grze zamiast udostępniac tylko kampanie Rzymską ( w końcu Rome co nie ?? ).
Cieszmy sie z tego, że oferta grania Pontem i innymi bedzie limitowana czasowo w przeciwieństwie do tej niegodziwości jaką była możliwość odblokowania wszystkich frakcji z RTW paroma kliknięciami myszką ...
O wielkie łaskawe CA daje nam tyle a my niegodziwi jeszcze śmiemy nosem kręcić ...

W PES można grać każdą drużyną jaka jest w grze, w Virtua Fighter można wybrac kazdego wojownika, w Call of Duty można sobie dowolnie wybierać sprzet i broń a tu sie nagle okazuje, że za możliwość wyboru 11 frakcji z 30iluś w grze mam całować twórców po stopach i łkać z radości ??
Wolne żarty .

Kiedy to sie stało że nagle "in plus" liczy sie twórcom to, że łaskawie dają nam kolejną frakcje ( która i TAK JEST W GRZE ) ??
Po premierze RTW każdemu kto sie pytał jak odblokowac wszystkie frakcje, nawet do głowy by nie przyszło, że nie można albo że trzeba było pre-order składać żeby móc zagrać kimś wiecej niż Rzym ...

K A M 2150
27-04-2013, 13:54
Gwoli ścisłości, Pont będzie grywalny nawet jak kupisz Rome w Empiku pól roku po premierze ;)

Dagorad
27-04-2013, 14:00
I know this will be asked a lot, but if you watch the episode and have a read of what we put up, you would have seen that we've locked down the content that will be in the final version of the game, but thanks to Steam we have the time to make Pontus.

Pierwszy raz słyszę żeby twórca mówił rok przed premierą że ma zablokowaną zawartość, i to w sytuacji gdy "chwali" się materiałami z wersji alpha. Czy może ja czegoś nie wiem i to jest normalne? Bo mi się zdawało że to oni robią grę i mają do nie pełne prawa, a tak to by wychodziło że robią na jakiejś licencji którą mogą nieco ominąć dzięki steam.

Hehehe, już Polaki-marudy sarkają nad pazernością CA, zamiast się cieszyć z dodatkowych frakcji, a co lepsze - nawet nie zadacie sobie trudu, żeby sprawdzić, czy to co mówicie, jest prawdą. ;)

Wielce cieszyć to nie ma się raczej czym. Póki co nie wiemy czy ta frakcja będzie dorównywała tym głównym (choć w sumie to nie wiemy też czy te główne będą trzymały poziom). Teksty o pazerności faktycznie trochę zbyt szybkie ale coś mi mówi że niektórzy (pewnie jest tak na TWcenter) traktują takie dodanie zawartości przed premierą jako coś niezwykle "dobrego". Takie cieszenie się niestety niezbyt dobrze wróży temu czy twórcy zostaną "przyciśnięci" przez graczy w przypadku gdy sprawę spieprzą (dobrze że jest wiecznie żywy Medek II :) ) . Nie zdziwię się jeżeli po premierze pojawią się głosy że gra jest kiepska ale przecież twórcy dali nam darmowe DLC więc i tak wychodzi na plus.

No i cała sprawa według mnie wygląda jednak dziwnie, z jednej strony publikują trailer który ukazuje spore braki i błędy, z drugiej ogłaszają DLC które mają wnosić dodatkową zawartość, no i to ich wytłumaczenie... Trochę pesymizując wychodzi na to że twórcy skończyli już grę a nawet ją "zamknęli" (choć mała nadzieja że kwestia np. animacji jeszcze zamknięta nie jest istnieje).

K A M 2150
27-04-2013, 14:07
Już tłumaczę, chodzi o to, że główna zawartość gry jest ukończona i gotowa do wydania. Ale dzięki steamowi będą mogli dodać to na co czasu nie było, bo wtedy mogą dorobić Pont podczas gdy gra będzie już rozsyłana do sklepów.

Canaris
27-04-2013, 14:11

Pierwszy raz słyszę żeby twórca mówił rok przed premierą że ma zablokowaną zawartość, i to w sytuacji gdy "chwali" się materiałami z wersji alpha. Czy może ja czegoś nie wiem i to jest normalne? Bo mi się zdawało że to oni robią grę i mają do nie pełne prawa, a tak to by wychodziło że robią na jakiejś licencji którą mogą nieco ominąć dzięki steam.

O własnie . To też jest ciekawe. Content gry mają już "locked" ale gra jest w fazie alfa ?? No to już widze ten super balans frakcji, te zbyt słabe/zbyt mocne jednostki, przepakowane ficzery i tym podobne cuda.
Ale generalnie to widać że CA są mistrzami w laniu wody. Takiego korporacyjno-PRowego przedpremierowego belkotu nie słyszałem od czasów Fallout 3.

Już tłumaczę, chodzi o to, że główna zawartość gry jest ukończona i gotowa do wydania.
Wszystko jest gotowe do wydania ?? To skąd te bugi w filmiku z Tetoburgu ? Przecież cały czas cmokacze tłumaczą każde potkniecie CA wersją pre alpha ...
To kto tu w końcu w wała leci ?

Grogmir
27-04-2013, 14:17
Hehehe, już Polaki-marudy sarkają nad pazernością CA, zamiast się cieszyć z dodatkowych frakcji, a co lepsze - nawet nie zadacie sobie trudu, żeby sprawdzić, czy to co mówicie, jest prawdą.

Hurraaaa !! Cieszmy sie z tego że CA daje pseudo-bonusy żeby skusić jak najwięcej ludzi do kupienia gry w ciemno, zanim okaże sie czymś na kształt Empire . Cieszmy sie w ogóle że w całej swej łaskawości CA pozwala nam grać 25 % frakcji z grze zamiast udostępniac tylko kampanie Rzymską ( w końcu Rome co nie ?? ).
Cieszmy sie z tego, że oferta grania Pontem i innymi bedzie limitowana czasowo w przeciwieństwie do tej niegodziwości jaką była możliwość odblokowania wszystkich frakcji z RTW paroma kliknięciami myszką ...
...

Czy Ty w ogóle przeczytałeś to, co wkleiłem? Te cytaty miały Tobie i innym narzekającym uświadomić, że jojczycie na coś, co sobie sami ubzduraliście - czyli, że Pont będzie dostępny tylko zaraz po premierze. Ale nie, lecisz w zaparte chociaż nie masz racji...

Dalej - spora część narzekań przed premierą brzmiała "czemu tylko 8 frakcji, a nie 9, 10, 12, albo 60, mogliby jeszcze coś dać". No i dali i zapowiedzieli, że po premierze prawdopodobnie dadzą więcej (bezpłatnie) - ale dla Was to też źle! :lol: Chyba za darmo byście musieli tę grę dostać, żeby Was zadowolić...

Wszystko jest gotowe do wydania ?? To skąd te bugi w filmiku z Tetoburgu ? Przecież cały czas cmokacze tłumaczą każde potkniecie CA wersją pre alpha ...
To kto tu w końcu w wała leci ?

Nie jest gotowe do wydania. Na TWCenter goście z CA pisali, że cały "content" (czyli mapa, frakcje, jednostki itd) jaki będzie w pudełkowej wersji jest gotowy, a teraz będą eliminować bugi, doskonalić mechanikę, dopracowywać system kampanii i bitewny itd, ale sam "szkielet" jest gotowy. Po drugie filmik z Teutoburga pochodzi bodaj z lutego z prezentacji prasowej. Dzięki Steamowi mogą dorobić Pont po tym, jak reszta gry będzie już w 99% gotowa, tak samo jak i inne, niegrywalne na początku nacje.

No i cała sprawa według mnie wygląda jednak dziwnie, z jednej strony publikują trailer który ukazuje spore braki i błędy, z drugiej ogłaszają DLC które mają wnosić dodatkową zawartość, no i to ich wytłumaczenie... Trochę pesymizując wychodzi na to że twórcy skończyli już grę a nawet ją "zamknęli" (choć mała nadzieja że kwestia np. animacji jeszcze zamknięta nie jest istnieje).

Pierwszy post z tematu o Rally Point 12:

We’ve locked down the content for the game now and have started the long road to fixing and optimising the game before it gets manufactured to disc. However, thanks to the way we use Steam, we can make sure that everyone gets some day one DLC for free in the form of a playable Faction – Pontus.

MichalKruk
27-04-2013, 14:24
Pewnie mape kampanii mają skończoną dlatego dali narazie DLC z frakcjami.

Myrkull
27-04-2013, 14:41
Chyba za darmo byście musieli tę grę dostać, żeby Was zadowolić...
Canarisowi to powinni jeszcze zapłacić żeby przestał narzekać na forum. :D
Rozumiem że Pont będzie jedyną darmową frakcją?

Canaris
27-04-2013, 14:47
Czy Ty w ogóle przeczytałeś to, co wkleiłem? Te cytaty miały Tobie i innym narzekającym uświadomić, że jojczycie na coś, co sobie sami ubzduraliście - czyli, że Pont będzie dostępny tylko zaraz po premierze. Ale nie, lecisz w zaparte chociaż nie masz racji...

Nie chodzi o to ile czasu bedzie dostępna dana frakcja w tym DLC. Chodzi o to że nagle z umozliwienia grania frakcja KTÓRA I TAK JEST W GRZE ( podkreslenie specjalnie ) robi sie rzecz za która powinno sie całowac po stopach CA, pisać peany pochwalne i wogóle moczyć sie z radości.
Czekając np na nowego Call of Duty też bys tak robił po nogach ze szcześcia bo twórca zapowiedział że w całej swej łaskawości uznał że pozwoli ci używac karabinów snajperskich ?? Ludzki pan, planował tylko dać pm-y i karabiny ale jeszcze dorzuca snajperki .. Alleluja chwalmy CA/kogośtamktorobiCODa.

Dalej - spora część narzekań przed premierą brzmiała "czemu tylko 8 frakcji, a nie 9, 10, 12, albo 60, mogliby jeszcze coś dać". No i dali i zapowiedzieli, że po premierze prawdopodobnie dadzą więcej (bezpłatnie) - ale dla Was to też źle! Chyba za darmo byście musieli tę grę dostać, żeby Was zadowolić...

Niech bedzie i frakcji 12 . To i tak ile ? Połowa tych które I TAK BEDĄ W GRZE ( albo przynajmniej powinny być bo jak wiemy nikt w CA nie słyszał o czymś takim jak Sakowie, Baktria, Pergamon czy rózne plemiona germańskie ) ?? Jak nazwać to, że twórcy ograniczą możliwośc wyboru frakcji żeby potem zapewne wydawać DLC ( kosztujace kase ) które te frakcje "odblokują" ??

Nie jest gotowe do wydania. Na TWCenter goście z CA pisali, że cały "content" (czyli mapa, frakcje, jednostki itd) jaki będzie w pudełkowej wersji jest gotowy, a teraz będą eliminować bugi, doskonalić mechanikę, dopracowywać system kampanii i bitewny itd, ale sam "szkielet" jest gotowy.

Z tym to ja bym uwazał bo jak powiedział KLA kiedyś : " Przed Empire tez była gadka że to póki co alfa i to zmienią i jakoś dziwnie sie okazało ze wszystko to co było nie halo w alfie wylądowało w wersji finalnej ".

Canarisowi to powinni jeszcze zapłacić żeby przestał narzekać na forum.
Rozumiem że Pont będzie jedyną darmową frakcją?

Bardzo przepraszam że cenie sobie jakośc produktu który kupuje za cieżko zarobione pieniądze .. Mea culpa.

Myrkull
27-04-2013, 14:58
Nie chodzi o to ile czasu bedzie dostępna dana frakcja w tym DLC. Chodzi o to że nagle z umozliwienia grania frakcja KTÓRA I TAK JEST W GRZE ( podkreslenie specjalnie ) robi sie rzecz za która powinno sie całowac po stopach CA, pisać peany pochwalne i wogóle moczyć sie z radości.
Ale przecież tu nie chodzi o samą zmianę "unplayable" na "playable". Nie rozumiesz tego tak samo jak angielskiego? :lol:

Bardzo przepraszam że cenie sobie jakośc produktu który kupuje za cieżko zarobione pieniądze .. Mea culpa.
Jeszcze nie jest wydany, a już ci się (bardzo) nie podoba - lepiej go nie kupuj.

McAbra
27-04-2013, 15:00
Bardzo przepraszam że cenie sobie
jakośc produktu który kupuje za
cieżko zarobione pieniądze .. Mea
culpa.

Ale przecież nie kupujesz go z góry. Jak ci się spodoba - kupisz, nie spodoba - nie kupisz, proste.

Canaris
27-04-2013, 15:40
Ale przecież tu nie chodzi o samą zmianę "unplayable" na "playable". Nie rozumiesz tego tak samo jak angielskiego?

Wyjasnij mi jedno. NA CZYM MA POLEGAĆ to odblokowanie frakcji według ciebie ??
Co tam niby CA ma zrobić z tym Pontem ?? Przecież to wszystko powinno byc w grze : grafika jednostek, postacie, prowincje, nazwiska, unikalna kultura itp bo ta frakcja musi być na mapie nawet jeśli bedzie tylko przeciwnikiem .
No chyba że CA zamierza zrobić tak że poki nie ma sie DLC to w tym rejonie swiata są zwyczajni rebelsi jak w RTW - wtedy to nie mam pytań bo to już jawne ssanie kasy ;)
A od razu mówie że w żadne unikalne ficzery w stylu hellenizacji, haremów itp nie wierze - CA zbyt wiele razy pokazało że nie stać ich na coś takiego i że po prostu mają to w dupie.

Jeszcze nie jest wydany, a już ci się (bardzo) nie podoba - lepiej go nie kupuj.

Oczywiście że mi sie nie podoba. Jak na strategie to te Rally Pointy, preview i super prezentacje nie pokazały NIC. Marność . Ot kolejna vanilla którą moderzy bedą musieli przerabiać żeby dało sie w to pograć bez zgrzytania zębami ( o ile w ogóle gra bedzie modowalna a w to wątpie bo zbyt wiele kaski by CA straciło jakby taki KLA amator wypuścił swoje jednostki o jakości bijącej na łeb te ich super DLCowe kohorty, katrafaktów czy co tam wymyślą zeby bić kasiore )

Ale przecież nie kupujesz go z góry. Jak ci się spodoba - kupisz, nie spodoba - nie kupisz, proste.

Ależ oczywiście. Nie mów tego mi, tylko powiedz to tym, którym strasznie uwiera fakt ze nie sikam po nogach na sam fakt tego ze twórcy łaskawie dają mi 50 % tego co dawali mi te X lat temu przy RTW.

Grogmir
27-04-2013, 15:42

Nie, jasne, że nie chodzi, poza tym, że w poprzednich dwóch postach najbardziej podkreślałeś to, że to skandaliczne zagranie ze strony CA, że zmuszają graczy do preorderów, zanim okaże się, że gra jest beznadziejna. Trochę konsekwencji, gadałeś głupoty to przyjmij to na klatę, a nie udawaj Greka.

Niech bedzie i frakcji 12 . To i tak ile ? Połowa tych które I TAK BEDĄ W GRZE ( albo przynajmniej powinny być bo jak wiemy nikt w CA nie słyszał o czymś takim jak Sakowie, Baktria, Pergamon czy rózne plemiona germańskie ) ?? Jak nazwać to, że twórcy ograniczą możliwośc wyboru frakcji żeby potem zapewne wydawać DLC ( kosztujace kase ) które te frakcje "odblokują" ??

Nacji ponoć ma być ponad sto, więc te 12 to nawet mniejszy procent, niż podajesz. Poza tym znów się niepotrzebnie zacietrzewiasz, jakby CA Ci wyjadło obiad z piekarnika, bo akurat wskazane frakcje pewnie w grze będą. Nie bierzesz pod uwagę tylko tego, że frakcje grywalne będą bardziej dopracowane i zrobione pod żywego gracza, a nie komputerowego. Zresztą, frakcje nie przewidziane na DLC zostaną zapewne odblokowane przez mody (tak jak w Shogunie 2), ale możliwe, że będą straszyć brakami w interfejsie czy technologiach (jak w Empire).

Bardzo przepraszam że cenie sobie jakość produktu który kupuje za cieżko zarobione pieniądze .. Mea culpa.

Czekam na skan umowy o dzieło, którą podpisałeś z CA...
Swoją drogą te ciężko zarobione pieniądze mnie strasznie rozbawiły. Dorośli ludzie nie widzą nic dziwnego w wydaniu np. 100-200 zł na kolację z dziewczyną, 30 zł na bilet na 2-godzinny film i popcorn, ale wydanie tych 120 zł za grę, która dostarczy pewnie co najmniej 10h rozgrywki (a w niektórych wypadkach pewnie 100 i więcej) to już straszliwa inwestycja, porównywalna z kupnem mieszkania/samochodu i trzeba nad tym rozpaczać już pół roku wcześniej. Seriously? Ciężko mi uwierzyć, że pracujący człowiek ma czas na pieklenie się nad taką pierdółką, jak gra komputerowa, której jeszcze nawet nie kupił. I kupować wcale nie musi, a niektórzy zachowują się, jakby CA im pistolet do głowy przystawiała i siłą prowadziła do Empiku.

Myrkull
27-04-2013, 15:55
Co tam niby CA ma zrobić z tym Pontem ?? Przecież to wszystko powinno byc w grze : grafika jednostek, postacie, prowincje, nazwiska postaci itp bo ta frakcja musi być na mapie nawet jeśli bedzie tylko przeciwnikiem .
No to wtedy rzeczywiście zmieniliby tylko "unplayable" na "playable", zamiast bawić się w jakieś Free-LC. Grogmir w skrócie wyjaśnił o co chodzi.

Oczywiście że mi sie nie podoba.
I naprawdę chce ci się tracić czas oznajmiając to ciągle w internecie? Dziwny świat.

I kupować wcale nie musi, a niektórzy zachowują się, jakby CA im pistolet do głowy przystawiała i siłą prowadziła do Empiku.
To zła korporacja przecież jest, nie wiadomo do czego są zdolni.

Canaris
27-04-2013, 16:19
Nie, jasne, że nie chodzi, poza tym, że w poprzednich dwóch postach najbardziej podkreślałeś to, że to skandaliczne zagranie ze strony CA, że zmuszają graczy do preorderów, zanim okaże się, że gra jest beznadziejna. Trochę konsekwencji, gadałeś głupoty to przyjmij to na klatę, a nie udawaj Greka.

Chodzi o to że z faktu udostepnienia frakcji robi sie wielkie halo i powod żeby sie cieszyć i wiwatować pochwalnie na cześć CA. Za jedno to mi czy bedzie tylko pre-order, DLC czy jakaś inna cholera.

Nacji ponoć ma być ponad sto, więc te 12 to nawet mniejszy procent, niż podajesz. Poza tym znów się niepotrzebnie zacietrzewiasz, jakby CA Ci wyjadło obiad z piekarnika, bo akurat wskazane frakcje pewnie w grze będą. Nie bierzesz pod uwagę tylko tego, że frakcje grywalne będą bardziej dopracowane i zrobione pod żywego gracza, a nie komputerowego. Zresztą, frakcje nie przewidziane na DLC zostaną zapewne odblokowane przez mody (tak jak w Shogunie 2), ale możliwe, że będą straszyć brakami w interfejsie czy technologiach (jak w Empire).

Sto frakcji ?? O to już widze ich jakość skoro CA nie potrafiło tego dobrze zrobić w Empire gdzie praktycznie cała Europa walczyła w ten sam sposób, to ciekawe co bedzie w czasach kiedy było kilkanascie kultur, sposobów walki, sposobów organizacji militarno-społecznej itp itd.
Poza tym co oznacza "Dopracowanie pod gracza ??" To znaczy że AI bedzie miało do dyspozycji jakieś jednostki ala RTW a gracz grając tą sama frakcją bedzie miał istne EB ?? Czymże jest to mityczne dopracowanie o którym tyle slychać conajmniej od Empire a ni chu chu nie widać tego poza jakims reskinem i zmianą UI ??

Swoją drogą te ciężko zarobione pieniądze mnie strasznie rozbawiły. Dorośli ludzie nie widzą nic dziwnego w wydaniu np. 100-200 zł na kolację z dziewczyną, 30 zł na bilet na 2-godzinny film i popcorn, ale wydanie tych 120 zł za grę, która dostarczy pewnie co najmniej 10h rozgrywki (a w niektórych wypadkach pewnie 100 i więcej) to już straszliwa inwestycja, porównywalna z kupnem mieszkania/samochodu i trzeba nad tym rozpaczać już pół roku wcześniej. Seriously? Ciężko mi uwierzyć, że pracujący człowiek ma czas na pieklenie się nad taką pierdółką, jak gra komputerowa, której jeszcze nawet nie kupił. I kupować wcale nie musi, a niektórzy zachowują się, jakby CA im pistolet do głowy przystawiała i siłą prowadziła do Empiku.

Nie wiem co ludzie robią. Wiem co robie ja. I wiem że idąc twoją analogią, gdybym poszedł na film, zapłacił 30 złotych i potem okazało sie ze sąsiad z naprzeciwka kręci o wiele lepsze filmy i pokazuje je za darmo ( tak mówie o modach ) to chyba by mnie szlag trafił.
A 120 złotych to dla mnie ponad 2 dni pracy - czyli 15 godzin fizycznej lataniny więc nie mów mi że mam za to dawać sobie wciskac byle gówno i sie jeszcze z tego cieszyć ( inb4 znajdź lepszą fuche ) .
A dorośli właśnie maja to do siebie że pieklą sie o "taką popierdółke" bo sami sobie kupują a nie płaci za nich mamusia więc szanują kase i chcą za nią jakości.

A jak tak sobie popatrze na vanille RTW a potem na taką np Rome Surrectum to normalnie lepiej mnie nie cytować co myśle o tych wydanych pieniądzach w stosunku do jakości gry a darmowego moda.

No to wtedy rzeczywiście zmieniliby tylko "unplayable" na "playable", zamiast bawić się w jakieś Free-LC. Grogmir w skrócie wyjaśnił o co chodzi.

No to to samo pytanie dla ciebie : cóż to mityczne "dopieszczanie" znaczy ??
No i pytanie pomocnicze : Czemu w RTW nie trzeba było nic "dopieszczać" i płacić za to dodatkowo, tylko wszystko było od razu w grze ??

McAbra
27-04-2013, 16:28
Tak gloryfikujesz mody, ale bez podstawki nic Ci mod nie da :).

Lwie Serce
27-04-2013, 16:33
Ale prawda jest taka że podstawka się z modami równać pod żadnym względem nie może McAbro :mrgreen: (jakakolwiek część TW by to nie była)

McAbra
27-04-2013, 17:11
Kwestia gustu, ale nawet jeśli tak, to nie zmienia faktu, że nie można się wkurzać, że za grę się płaci, a mod jest darmowy.
Bo w przeciwnym razie - czemu jeszcze nie gramy w EB 3? Czemu nie zagrywamy się w mody do Rome II?
Skoro moderzy (z całym szacunkiem) potrafią zrobić za darmo grę lepszą... To po co kupować Rome 2?
Żeby było jasne - odnosiłem sie do tej wypowiedzi:

gdybym poszedł na film, zapłacił 30
złotych i potem okazało sie ze sąsiad z
naprzeciwka kręci o wiele lepsze filmy
i pokazuje je za darmo ( tak mówie o modach ) to chyba by mnie szlag trafił.
A 120 złotych to dla mnie ponad 2 dni
pracy - czyli 15 godzin fizycznej
lataniny więc nie mów mi że mam za to
dawać sobie wciskac byle gówno i sie
jeszcze z tego cieszyć

MichalKruk
27-04-2013, 17:49
Moderzy w większości odgrzewają kotlety :P Mają przecież grę już zrobioną tylko ją poprawią coś pozmieniają :P A twórcą sie po pewnym czasie nudzi robienie gry przy jej połowie a dlatego że muszą ją dokończyć, dokańczają byle jak :D

Lwie Serce
27-04-2013, 18:10
Moderzy w większości odgrzewają kotlety :P Mają przecież grę już zrobioną tylko ją poprawią coś pozmieniają
Tymczasem mody typu Third Age, Sundering, LOTR, Fourth Age i wiele wiele innych zdają się temu zaprzeczać... ;)

McAbra
27-04-2013, 18:15
Mody wprowadzają wiele zmian, niekiedy ogromnych i widowiskowych, ale szkielet pozostaje ten sam...Moderzy nie tworzą nowego silnika, nie tworzą plików od podstaw..(nie licząc skryptów) :)

MichalKruk
27-04-2013, 18:24
Moderzy w większości odgrzewają kotlety :P Mają przecież grę już zrobioną tylko ją poprawią coś pozmieniają
Tymczasem mody typu Third Age, Sundering, LOTR, Fourth Age i wiele wiele innych zdają się temu zaprzeczać... ;)

Tak, ale nie niektóre firmy dbają o swoich klientów :D Porównując takie firmy do tych moderów z pasją którym chciało się wiele zmieniać :D

Norman
27-04-2013, 19:10
Wracając do tematu jednak wcześniejszego wydania gry, wypowiedzi CA przeczą samym sobie - Gra wyjdzie na Jesień a już na wiosnę mamy wszystko zrobione to teraz całe lato będziemy ich męczyli screenami :) dość, wg mnie i informacji z hurtowni gra wyjdzie w Maju, co do zmian ? Słowa "mamy już wszystko" zakończyły proces tworzenia gry... dokupowanie Frakcji? głupota i bezczelność :) jak można płacić za coś za co się już raz zapłaciło... To tak jak byśmy mieli ROME 2'ke i nie mogli werbować jednostek podstawowych na mapie kampanii ponieważ mamy jeszcze za nie dopłacać, niedorzeczność ale cóż... Zastanawiam się tylko co Wy powiecie na to iż CA zaczyna się odcinać od fanów serii nie tylko nieznajomością tematu epoki ( zróżnicowania frakcji np na podstawie samej Brytanii - pierwszy raz słyszę by na terenach Brytyjskich działało jedno wspólne państwo ), Moim zdaniem - możecie je oczywiście uznać za niestosowne lub nieodnoszące się do waszej dyskusji jest wspomnienie z ROME TW gdzie absurdy historyczne i zdarzenia czasowe były częstym znaleziskiem w czasie gry... Drogie CA wystawiło przysłowiowy kwit skoro skończyli już wszystko to teraz pora ładnie wymyślić jak szybko sprzedać produkt... W mojej karierze sprzedawałem już różne gry... Ale nigdy nie było sytuacji by twórcy nie umieli się określić z premierą skoro uniwersum GTA V dało radę dać DOKŁADNĄ jej datę, podsumowując -
1. dostaliście filmy nakręcone jako Trailery ROME 2 - odhaczone.
2. Dostaliście demo umiejętności nowego silnika graficznego (chodzi mi o oblężenie Kartaginy) - odhaczone.
3. Poprawioną wersję silnika i nową oprawę (Kartagina ver. 2) - odhaczone.
4. Liczne spotkania z twórcami (Wywiady ETC.) - odhaczone.
5. Trailer prezentujący już wersję (wg. mnie ostateczną bo oglądałem również Gameplay z niej i nic się nie pozmieniało) - odhaczone
6. A teraz jeszcze dostaliście słowa autorów o tym że najbliższy czas spędzą już tylko podobno na dopieszczeniu statystyk itp. - odhaczone

Drodzy Państwo ogłaszam wszem i wobec, że według mnie premiera gry nadejdzie w MAJU, a to co już mamy i za co będziemy musieli jednak płacić dopiero dostaniemy na Jesieni (dodatkowe frakcje z ramienia DLC). Możecie mnie z-hejtować za to co wam napisałem ale prowadzę sklep elektroniczny od kilku lat i wiem jak wygląda rzeczywistość jeżeli chodzi o premierę i jej datę kiedy nie jest ona wciąż znana. POZDRAWIAM oczywiście jak już hurtownie potwierdzą ostateczną datę wysyłki gry zbiorę chętnie zamówienia tutaj od was - dając jakiś minimalny rabat ale to dopiero od kilku do kilkunastu sztuk i dostaniecie grę max dzień przed jej oficjalną premierą. DZIĘKUJĘ.

kuroi
27-04-2013, 20:02
Mody wprowadzają wiele zmian, niekiedy ogromnych i widowiskowych, ale szkielet pozostaje ten sam...Moderzy nie tworzą nowego silnika, nie tworzą plików od podstaw..(nie licząc skryptów) :)
Tia, bo CA co grę zmienia tak bardzo silnik. Na ilu silnikach ta seria gier była tworzona? 3?
1 silnik dla S1 i M1.
2 silnik dla RTW BI&ALX, M2 Kingdoms.
3 silnik dla ETW, NTW i S2 FotS.

To tak dużo? oczywiście, w międzyczasie wprowadzali zmiany, ale czy były takie duże? Gdyby modderom pozwolić ingerować w silnik gier, to powstawałyby takie mody, że CA dawno mogłoby już pakować walizki.
Nawet i bez tego powstały naprawdę świetne produkcje.

McAbra
27-04-2013, 20:47
Pokaż mi moda, który nie potrzebuje do działania gry od Creative Assembly. Albo inaczej, grę amatora, która osiągnęła światowy sukces.
Ja przecież wiem że mody są ''lepsze'' ale to tylko mody. Nie będą działać bez podstawy. Naprawdę, samo stworzenie gry wbrew pozorom nie jest łatwe.

Canaris
27-04-2013, 20:49
Pokaż mi moda, który nie potrzebuje do działania gry od Creative Assembly. Albo inaczej, grę amatora, która osiągnęła światowy sukces.
Ja przecież wiem że mody są ''lepsze'' ale to tylko mody. Nie będą działać bez podstawy. Naprawdę, samo stworzenie gry wbrew pozorom nie jest łatwe.

Dwarf Fortress. Gra robiona przez jednego kolesia a skomplikowaniem i głebią przebija wszystko to co na rynku sie znajduje.
A do światowego sukcesu brakuje jej tylko reklamy ale i tak ma wielką baze fanatycznie oddanych i wiernych fanów.

McAbra
27-04-2013, 21:06
Niezbyt przekonywujący przykład, ale dobra, niech będzie(chodziło mi o grę, która miałaby coś wspólnego z TW). Dalej zostaje pierwsza część pytania, która stanowiła główną myśl.

kuroi
27-04-2013, 21:09
Mod, który nie potrzebowałby gry nie byłby modem. Z definicji. Mam dla Ciebie znaleźć coś, co nie może istnieć. :roll:

Mod do Half-Life o nazwie Counter Strike.. Coś Ci to mówi?

MichalKruk
27-04-2013, 21:14
Mod do Half-Life o nazwie Counter Strike.. Coś Ci to mówi?

Mod? A nie Dodatek?

McAbra
27-04-2013, 21:22
Mod do Half-Life o nazwie Counter
Strike.. Coś Ci to mówi?
O czym w końcu mówimy, bo się pogubiłem. A racja, Total War. :roll:

Mod, który nie potrzebowałby gry nie
byłby modem. Z definicji. Mam dla
Ciebie znaleźć coś, co nie może istnieć
Ok, to znajdź mi grę która będzie oferować to co TW - epickie bitwy choć trochę historycznych jednostek, kilkanaście frakcji, kampanię w której możesz poprowadzić historię jak chcesz etc. (wiesz o co mi chodzi, nie muszę wszystkiego wymieniać), bardzo dobry tryb multi, wszystko w bardzo dobrej grafice.
A racja, no i ma byćdarmowa.

Canaris
27-04-2013, 21:26
Niezbyt przekonywujący przykład, ale dobra, niech będzie(chodziło mi o grę, która miałaby coś wspólnego z TW). Dalej zostaje pierwsza część pytania, która stanowiła główną myśl.
Chodziło ci o gre amatora która osiągneła sukces więc podałem ci taką.
Forum Dwarf Fortress ma 44 tysiace członków - wydaje mi sie, że to bardzo dobry wynik jak na gre która nie ma wogóle reklamy, której twórcy nie sypią kasą za pochlebne recki itp. A skomplikowanie i głebia produktu nie podlega dyskusji już żadnej ;)

Mod? A nie Dodatek?

CS był modem na Halfa.

Ok, to znajdź mi grę która będzie oferować to co TW - epickie bitwy choć trochę historycznych jednostek, kilkanaście frakcji, kampanię w której możesz poprowadzić historię jak chcesz etc. (wiesz o co mi chodzi, nie muszę wszystkiego wymieniać), bardzo dobry tryb multi, wszystko w bardzo dobrej grafice.
A racja, no i ma byćdarmowa.

Doskonale wiesz że nie ma takiej. Tylko czy fakt posiadania monopolu przez CA jest jakimkolwiek tłumaczeniem ?? Tłumaczy to cokolwiek ?? Rozgrzesza jakoś ?? Czy wręcz przeciwnie, jeszcze bardziej pogrąza CA jako, że postawa " Mamy monopol wiec możemy lać na robote bo i tak kupią" jest "troche" nie fair ??

Paradox ma dośc mocny monopol na "pseudo RTS" ale tak nie leje na robote jak CA.
Konami na Pesa też nie leje, Rockstar na GTA .. i tak można by wymieniac jeszcze długo.

voitek
27-04-2013, 21:29
To po co czekasz na nowego Rome, skoro ci się nie podoba?

KONAMI nie leje na PESA? Przecież PES od lat jest o kilka klas gorsza od FIFY i nawet nie ma startu.
GTA to też siedlisko bugów. Nawet nie jesteś w stanie rozsądnych przykładów dać. Wymienione przez ciebie gry akurat mają rozsądną konkurencję i do perfekcji jest im bardzo daleko.

McAbra
27-04-2013, 21:31
postawa mamy
monopol wiec możemy lać na robote
bo i tak kupią" jest "troche" nie fair ??
Nie rozumiem tego fenomenu. Skąd w ogóle wzięła się postawa ''CA to oszuści którzy nas dymają''?

Canaris
27-04-2013, 21:34
postawa mamy
monopol wiec możemy lać na robote
bo i tak kupią" jest "troche" nie fair ??
Nie rozumiem tego fenomenu. Skąd w ogóle wzięła się postawa ''CA to oszuści którzy nas dymają''?

Cenzura na forum kiedy wytyka im sie kłamstwa ??
Te same bugi ciągnące sie od Rome Total War ?
Wypinanie sie na fanów którzy chcą pomóc ( poczytaj sobie o korzeniach EB ) ?
Stały spadek jakości ich gier ?
Utrudnianie życia moderom jak tylko sie da ??

Przywidziało mi sie czy naprawde jest coś nie halo w ich postępowaniu ?

KONAMI nie leje na PESA? Przecież PES od lat jest o kilka klas gorsza od FIFY i nawet nie ma startu.
Ot i spadłem z krzesła ze śmiechu ;)

GTA to też siedlisko bugów.

A oprócz tych bugów ma jeszcze kupe coraz to nowych funkcji i rzeczy w każdej odsłonie, coraz to dojrzalsze tematy porusza, coraz lepsze fabuły, coraz więcej róznych smaczków, ciekawych rzeczy itp itd.
Poza tym ciekaw jestem co niby jest tą konkurencją dla GTA ?

do perfekcji jest im bardzo daleko.
A kto w ogóle mówi o perfekcji ??
Nie wiem skąd ci sie ta perfekcja wzieła człowieku.

voitek
27-04-2013, 21:37
Pytam jeszcze raz, zamierzasz kupować Rome 2?

No tak, nawet nie jesteś stanie powiedzieć dlaczego cię to tak śmieszy

A jakie to niby nowe funkcje w GTA? W czym tak bardzo różni się GTA IV od GTA III albo San Andreas? Grałem w nie i naprawdę nie wiem co masz na myśli?

Wspominam o prefekcji, bo czepiasz się bzdur u nowych TW i jednocześnie kompletnie bagatelizujesz to samo u innych gier.

MichalKruk
27-04-2013, 21:43

Pewnie po dużej ilości bezsensownych DLC i po słabych wykonaniach ich gier? :D

Ich DLC mało wprowadzają a jest ich od c***a... Paradox nie blokuje frakcji na swoje gry.... (co w sumie w takich grach jakie robi paradox było by idiotyzmem, chociaż Arabów w CK2 zablokowali.... ) i ich DLC coś przydatnego wprowadzają....

K A M 2150
27-04-2013, 21:44
Stały spadek jakości ich gier ?
Utrudnianie życia moderom jak tylko sie da ??

Jaki spadem jak poza Empire TW w wersji bez modów są coraz lepsze, zwłaszcza świetny FOTS?

CA życia moderom nie utrudnia, po prostu silnik się zmienił i jest znacznie bardziej skomplikowany. Kiedyś też można było banalnie modyfikować auta, a teraz przez różne nowinki jednak bez porządnego warsztatu i umiejętności za wiele nie zdziałasz. Kodu gry wypuścić przecież nie mogą, bo wiele firm by na tym skorzystało.

McAbra
27-04-2013, 21:45
A oprócz tych bugów ma jeszcze kupe
coraz to nowych funkcji i rzeczy w
każdej odsłonie, coraz to dojrzalsze
tematy porusza, coraz lepsze fabuły,
coraz więcej róznych smaczków,
ciekawych rzeczy itp itd.
Ta, a w Total War ciągle ciukamy w to samo, żadnych nowości.
Bo kto to widział? Nowość w TW? Skandal!

Canaris
27-04-2013, 22:19
Pytam jeszcze raz, zamierzasz kupować Rome 2?

Nie wiem. Nawet pomijając fakt że mój komp tego nie uciągnie.
Chciałbym kupić jesli była by ta gra zrobiona rzetelnie, porządnie i fachowo. Ale jesli bedzie to Empire bis to pffffffff .
A niestety wszystko wskazuje na to ze opcja Empire bis jest bardziej prawdopodobna.

No tak, nawet nie jesteś stanie powiedzieć dlaczego cię to tak śmieszy

Padłem ze śmiechu bo akurat niedawno miałem okazje pograć zarówno w FIFE jak i w PESa i dalej jest tak samo jak było kiedyś ;) Fifa gówniane arcade kontra PES w którego gra sie z wywieszonym jezorem.

A jakie to niby nowe funkcje w GTA? W czym tak bardzo różni się GTA IV od GTA III albo San Andreas? Grałem w nie i naprawdę nie wiem co masz na myśli?

Nie widzisz roznicy miedzy SA a GTA IV chocby w sposobie prowadzenia historii, dojrzałości tematu i powagi ?? No sorry w takim razie sie nie dogadamy ;)

Wspominam o prefekcji, bo czepiasz się bzdur u nowych TW i jednocześnie kompletnie bagatelizujesz to samo u innych gier.

Kompletny brak historyczności w grze historycznej to bzdura ?? Kompletny brak kompetentnego AI w grze strategicznej to bzdura ? Spoko, " A u was to murzynów biją".
Nie żądam perfekcji od CA ale niestety momentami to oni nawet do "linii najmniejszego oporu" nie dociągają.
A jak chcesz przykładu kolejnego monopolisty który sie nie opieprza to masz - Bohemia i ARMA 3.

Pewnie po dużej ilości bezsensownych DLC i po słabych wykonaniach ich gier?

Ich DLC mało wprowadzają a jest ich od c***a... Paradox nie blokuje frakcji na swoje gry.... (co w sumie w takich grach jakie robi paradox było by idiotyzmem, chociaż Arabów w CK2 zablokowali.... ) i ich DLC coś przydatnego wprowadzają....
Owszem Paradox dał dopiero w Sword of Islam możliwość grania Muzułmanami ale pamietajmy o paru rzeczach :
A - pod względem podejścia do historyczności to CA moze Paradoxowi buty czyścić ;)
B - SOI wprowadziło cała mase nowych mechanizmów żeby uwypuklić róznice miedzy "frakcjami", coś czego CA nie nauczyło sie jeszcze ( Warpath, BI, Kingdoms etc ).
C - Paradox ma tą "dziwną" tendencje że wrecz ułatwia modowanie swoich gier ... ale co oni tam wiedzą ;)
A kolejne dodatki robiły ( zrobią ) to samo z Bizancjum. poganami, republikami itp.

Jaki spadem jak poza Empire TW w wersji bez modów są coraz lepsze, zwłaszcza świetny FOTS?

Nie wiem co jest takiego świetnego w Shogunie 2 . Na serio, nie wiem czym sie tu tak podniecać bo to typowa vanilla. Jednostki które wieją po paru sekundach, niezbyt blyskotliwe AI, pare dziwnych pomysłów, pare jednostek fantasy a wszystko to polane super grafiką i tyle.

CA życia moderom nie utrudnia, po prostu silnik się zmienił i jest znacznie bardziej skomplikowany. Kiedyś też można było banalnie modyfikować auta, a teraz przez różne nowinki jednak bez porządnego warsztatu i umiejętności za wiele nie zdziałasz. Kodu gry wypuścić przecież nie mogą, bo wiele firm by na tym skorzystało.

No oczywiscie. A oni bidusie mod tools nie potrafią sklecić i wogóle takie dzieci we mgle są z nich.

Ta, a w Total War ciągle ciukamy w to samo, żadnych nowości.
Bo kto to widział? Nowość w TW? Skandal!

Pomijając zmiany grafiki i settingu to ta seria wiele sie nie ruszyła od RTW. Pathfinding leży, AI leży, pokonać przeciwnika inaczej jak hekatombami na polu bitwy sie nie da ( a tak szumnie ogłaszają ze opierali to na Sun Tzu - szkoda tylko że w tej grze nie da rady wygrać o ile sie nie stosuje DOKŁADNIE odwrotnych zasad niż propagował Sun ), historycznośc leży, wykonanie leży .... można by tak długo.

McAbra
27-04-2013, 22:34
Kompletny brak historyczności w grze
historycznej to bzdura ??
Rzeczywiście, zapomniałem że w Rome I latało się F16 i podbijało Koreę.

Padłem ze śmiechu bo akurat
niedawno miałem okazje pograć
zarówno w FIFE jak i w PESa i dalej jest tak samo jak było kiedyś ;) Fifa gówniane arcade kontra PES w
którego gra sie z wywieszonym
jezorem.
Gusta i guściki, tu w dodatku w mniejszości.

roman zabawa
27-04-2013, 23:48
pod względem podejścia do historyczności to CA moze Paradoxowi buty czyścić ;)

Armia idzie z prowincji Łódź (w Średniowieczu) do sąsiedniej pół roku, w czasie wojny - z kilka lat, najmniejszy oddział (1000 luda) może zdobyć i pół Europy, realistyczne sojusze Huronów, Majów, Wenecji, Szwecji, Złotej Ordy i co tam sobie jeszcze wymyślicie, brak aneksji jeśli wróg ma gdzieś małą kolonijkę na krańcu świata - ot tak pierwsze spostrzeżenia z EU... Nad ulubionym HoI nie chce mi się pastwić 8-)

Nie mówiąc już, że gdyby CA prowadziło taką politykę jak Paradox to teraz mielibyśmy Shoguna 2, ale na silniku Medievala 2, rozmawialibyśmy o premierze Empire, który też byłby estetyczną przeróbką M2. No i po premierze silnika Empire mielibyśmy całą masę "trójek" :?

Grogmir
28-04-2013, 00:39
Roman! Ty żyjesz! ;) I mówisz oczywiście do rzeczy. Zabawne, że fani Total War wychwalają Paradox, który pod względem ilości DLC (będących tak naprawdę płatnymi patchami) bije CA i każdą firmę jaką znam na głowę. No ale są bardziej historyczni oczywiście, wraz z EU 2 i państwem Prusy w 1419 roku (przykład pierwszy z brzegu). ;)

Nie wiem co jest takiego świetnego w Shogunie 2 . Na serio, nie wiem czym sie tu tak podniecać bo to typowa vanilla. Jednostki które wieją po paru sekundach, niezbyt blyskotliwe AI, pare dziwnych pomysłów, pare jednostek fantasy a wszystko to polane super grafiką i tyle.

Grałeś w ogóle w tę grę? Twoja wypowiedź jest warta tyle samo, co te o tym, że seria się nie zmieniła od Rome, a Pont będzie dostępny tylko w pre-orderze, żeby wycisnąć z graczy ostatnią złotówkę. Parafrazując Cię: skoro nie widzisz różnicy między Medievalem 2/Rome, a Shogunem 2 w mechanice kampanii, dyplomacji, ilości frakcji, handlu, zarządzaniu prowincjami - to się nie dogadamy. ;)

Niesmiertelnik
28-04-2013, 03:12
Odwieczny problem braku zrozumienia pomiędzy graczami ....... jak w dowcipie z dwoma głuchymi wróblami siedzącymi na gałęzi i obrażonymi na siebie...

Jeżeli gra wyjdzie w maju, a nie tak jak zapowiadano jesienią, to proponuję zajrzeć w wyniki finansowe SEGA przed zakupem.
Naprawdę rosnie szansa na fail a la Empire, jeżeli pół roku temu twierdzili że mają mnostwo pracy rozpisanej do jesieni 2013, a teraz nagle sa już gotowi.

kuroi
28-04-2013, 07:49
Chwila... Co?! Maj? Gdzie? Gdzie pisali, że wydają w maju, bo chyba coś opuściłem.
Jeśli faktycznie chcą wydać w maju i są jeszcze na poziomie tej bitwy Teutoburskiej, to świeć Panie nad ich duszami...

adriankowaty
28-04-2013, 08:08
pod względem podejścia do historyczności to CA moze Paradoxowi buty czyścić ;)

Armia idzie z prowincji Łódź (w Średniowieczu) do sąsiedniej pół roku, w czasie wojny - z kilka lat, najmniejszy oddział (1000 luda) może zdobyć i pół Europy, realistyczne sojusze Huronów, Majów, Wenecji, Szwecji, Złotej Ordy i co tam sobie jeszcze wymyślicie, brak aneksji jeśli wróg ma gdzieś małą kolonijkę na krańcu świata - ot tak pierwsze spostrzeżenia z EU... Nad ulubionym HoI nie chce mi się pastwić 8-)

Nie mówiąc już, że gdyby CA prowadziło taką politykę jak Paradox to teraz mielibyśmy Shoguna 2, ale na silniku Medievala 2, rozmawialibyśmy o premierze Empire, który też byłby estetyczną przeróbką M2. No i po premierze silnika Empire mielibyśmy całą masę "trójek" :?
1. Dwa miesiące to pół roku? Przy przeszkodach terenowych (rzeki, bagna), ogólnie dużej liczebności (średnia armia to 15000-25000), różnicy w tempie marszu wojsk (piechota, jazda, działa).
2. Ta, jasne... szczególnie przy wsparciu cesarza dla każdego zaatakowanego członka ŚCR.
3. To już kompletny absurd - nacje amerykańskie ZAWSZE dostają od Europy po pysku, hordy negocjują tylko między sobą (a resztę towarzystwa napadają), a Szwecja z Wenecją to już w ogóle przykład z księżyca...
4. Podaj mi przykład do CHOĆ JEDNEGO DLC do gry Paradox'u (poza Crusader Kings).
5. Silnik ten sam? Może, ale przynajmniej porządnie zrobiony i z gry na grę, z patch'a na patch unowocześniany.
6. Historyczność żadna? Ot, same wydarzenia mają REALNY wpływ na grę, a nie jak w TW (w roku a było b).
7. Gdyby CA prowadziło tą samą politykę co Paradox, to same by nas pytało, co zmienić, jak i na co.
8. W jaką odsłonę EU grałeś i w jaką wersję?

Co do Pontu: wykonany (na oko) dość dobrze, hybryda wschodu z grecką kulturą.

Roman! Ty żyjesz! ;) I mówisz oczywiście do rzeczy. Zabawne, że fani Total War wychwalają Paradox, który pod względem ilości DLC (będących tak naprawdę płatnymi patchami) bije CA i każdą firmę jaką znam na głowę. No ale są bardziej historyczni oczywiście, wraz z EU 2 i państwem Prusy w 1419 roku (przykład pierwszy z brzegu). ;)

Grałeś w ogóle w tę grę? Twoja wypowiedź jest warta tyle samo, co te o tym, że seria się nie zmieniła od Rome, a Pont będzie dostępny tylko w pre-orderze, żeby wycisnąć z graczy ostatnią złotówkę. Parafrazując Cię: skoro nie widzisz różnicy między Medievalem 2/Rome, a Shogunem 2 w mechanice kampanii, dyplomacji, ilości frakcji, handlu, zarządzaniu prowincjami - to się nie dogadamy. ;)
1. Zabawne, że jedni fani widzą słabości gry i chcą je zmienić, a ci "najwierniejsi" to by ich do banicji oddali...
2. Grałem, ale jakoś nie przemówiła do mnie, ot, komputer-dureń sam daje się okrążyć, mając jazdę i walcząc na równinie, w kampanii wróg zamiast iść na moją armię/miasto łupi wszystko w prowincji i z byle powodu się cofa.

roman zabawa
28-04-2013, 08:44
Silnik ten sam? Może, ale przynajmniej porządnie zrobiony i z gry na grę, z patch'a na patch unowocześniany.

... i przy każdej części/patchu klient jest skubany... a wy narzekacie na darmowe DLC Pontu ;)

adriankowaty
28-04-2013, 08:46
Które ma celu pozyskać jak największą liczbę frajerów, którzy kupią preorder.

McAbra
28-04-2013, 08:56
4. Podaj mi przykład do CHOĆ JEDNEGO
DLC do gry Paradox'u (poza Crusader Kings).
Do Victoria 2:
Victoria II: Interwar Spritepack Victoria II: Interwar Artillery Spritepack
Victoria II: Planes Spritepack
Victoria II: A House Divided - American Civil
War Spritepack
Victoria II: Songs of the Civil War Victoria II: German Unit Pack
Victoria II: Interwar Engineer Unit Pack

Które ma celu pozyskać jak
największą liczbę frajerów, którzy
kupią preorder.
:arrow:

[quote]

[quote:nobtt8vc]Great news, about this, so even if you buy the game off steam a month after release you would still get the "Free-LC"
Yep, there is no requirement to get Pontus in Total War: Rome II. It just is.
[/quote:nobtt8vc]

Not only can we spend more time on content after the game goes off to get printed – but Steam means everyone will get it when you install the game .We have the full low-down and scoop on Pontus in Rally Point 12, including the first screenshot and a nice chat with campaign designer Dom Starr about the faction’s ins and outs.

Enjoy the episode and the news of our very first completely free faction DLC. We’re calling it “free-LC”

-Craig and Will
I odpowiedź na "dlaczego nie ma tego w wersji pudełkowej od razu"

Pozdrawiam. ;)[/quote:nobtt8vc]

roman zabawa
28-04-2013, 09:10

Jeśli nie widzisz różnicy między kasowaniem klienta za dodatek będący de facto patchem, a zachęcaniem do kupna podstawki to dalsza dyskusja staje się zbędna.

Robb20
28-04-2013, 09:57
Moge się załorzyć, że ci co najbardziej narzekają i krytykują gre, jako pierwsi pójdą ją kupić 8-) Będą się cieszyć z innowacji, możliwości, a na forum dalej będą krytykować, bo na mapie kampani rzym nie leży na siedmiu wzgórzach :x

adriankowaty
28-04-2013, 10:30
Moge się załorzyć, że ci co najbardziej narzekają i krytykują gre, jako pierwsi pójdą ją kupić 8-) Będą się cieszyć z innowacji, możliwości, a na forum dalej będą krytykować, bo na mapie kampani rzym nie leży na siedmiu wzgórzach :x
Nie bądź tego taki pewien, bo możesz się zdziwić...

Seba Fallus III Wielki
28-04-2013, 10:31
To po co czekasz na nowego Rome, skoro ci się nie podoba?
Bo nie ma wyboru. Single zawsze można grać na modach ale do multi jednak potrzeba sporo graczy. A żeby znaleźć wielu ogarniętych na multi graczy potrzebna jest reklama a mody takowej nie mają. Jedynie w EB można pograć multiplayer i gra się wyśmienicie mimo małej aktywności w ostatnim czasie ale pewnie na EB2 się przerzucają. ;)

legoras
28-04-2013, 10:47
Ogólnie rzecz biorąc jako że gra jest "zablokowana" //głupszego tekstu wymyślić nie mogli na PÓŁ ROKU przed premierą (~październik)// wynika iż gra już powinna by być od strony "podstawowej" zrobiona w pełni. I jak sami napisali zostały im poprawki, fixy, balans itp. To ciekawi mnie jak wygląda sprawa "artystycznej" wizji mapy kampanii :)
Też w październiku (jeżeli nic się nie zmieni) będą lamentować na forum iż nie mieli czasu na zmianę wyglądu mapy? Jak narazie ciągle pokazują tę "artystyczną" wizję. A to nie wróży dobrze. Chociaż.. poza błędami na mapce i prowincjami które frakcje nie powinny zajmować, nie wygląda tak strasznie ;)

A jeśli chodzi o samo darmowe "DLC". W moim odczuciu jest to jedna wielka ściema której na celu ma być poprawienie im opinii graczy! - "patrzcie ludzie! jesteśmy wspaniali! dajemy wam za free DLC! kij że premiera za 6 miechów, już teraz dostaniecie DLC!"
Gdyby do premiery był 1-2 miechy, to jeszcze bym uznał takie gadanie że gra jest zablokowana już i jest wypalona na DVD?, ale 6 miesięcy przed?! No bez przesady. Kogo oni chcą oszukać?
Gdyby Pont + prawdopodobnie 2 frakcje były podstawowo w pakiecie grywalnych frakcji, ludzie nie dostawali by takiego orgazmu jakie to CA wspaniałe :) A tak, 95% osób daje CA +5 do bycia wspaniałym. Takie jest moje odczucie odnośnie tego "DLC".
No nic, jeżeli gra jest zablokowana (...) to na premierę licze na kilku GB patcha, patrząc na to jak jednostki sie zachowują, jakie mają błędy graficzne, i jeszcze w cholerę innych aspektów które ludzie wymieniali w tematach. A jakoś wątpię aby typowo teksturowe/graficzne zmiany patch przyniósł. Mam nadzieję iż się mylę.

Poczekamy, zobaczymy. Liczę na strategię roku :)
A z pozostałych 2 DLC darmowych DLC które dojdą, jak będą to frakcyjne to obstawiam coś w Iberii (dziura na mapie) + Scytowie/Dakowie/coś jeszcze w azji mniejszej
Obawiam się iż Seleucydzi nie zostaną dodani poprzez swoje wielgachne gabaryty na mapie, jako grywalna frakcja.

Wald
28-04-2013, 10:56
W duchu liczę na odwrotność syndromu "empire" czyli wychwalany przed premierą, zhańbiony po; może w przypadku R2 będzie inaczej :?

Hetman
28-04-2013, 11:13
4. Podaj mi przykład do CHOĆ JEDNEGO DLC do gry Paradox'u (poza Crusader Kings).

Opiewanie nad DLC dla twej wiernie realistycznie serii możesz sobie darować, ponieważ Crusader Kings II jest z tej nowej generacji gier paradoxu, które dostają masę niepotrzebnych DLC, które mogły być na początku w grze. Wszystkie gry z tej serii razem z HoI wyszły do 2010 kiedy to fun na DLC nie był tak ogromny, ale za to te nowe gry paradoxu swymi DLC prześcigają głupotą nawet EA - przykład - DLC dodające nowe wyglądy twarzy :lol:

a oto lista wspaniałości - (DLC płatne żadnego darmowego nie znalałzem)
- Crusader Kings II: Dynasty Shields,
- Crusader Kings II: Mongol Faces,
- Crusader Kings II: Songs of Albion,
- Crusader Kings II: Songs of Faith,
- Crusader Kings II: Ruler Designer,
- Crusader Kings II: Songs of the Holy Land,
- Crusader Kings II: Sword of Islam,
- Crusader Kings II: African Unit Pack,
- Crusader Kings II: Songs of the Caliph,
- Crusader Kings II: Dynasty Shield II,
- Crusader Kings II: Legacy of Rome ,
- Crusader Kings II: Byzantine Unit Pack ,
- Crusader Kings II: African Portraits ,
- Crusader Kings II: Mediterranean Portraits,
- Crusader Kings II: Russian Unit Pack,
- Crusader Kings II: Russian Portraits,
- Crusader Kings II: Songs of Byzantium ,
- Crusader Kings II: Sunset Invasion,
- Crusader Kings II: Songs of the Rus,
- Crusader Kings II: The Republic ,
- Crusader Kings II: Songs of Prosperity

6. Historyczność żadna? Ot, same wydarzenia mają REALNY wpływ na grę, a nie jak w TW (w roku a było b).

Ja tam wole sobie tworzyć własna historię a nie bazować na z góry wiadomych wydarzeniach...

7. Gdyby CA prowadziło tą samą politykę co Paradox, to same by nas pytało, co zmienić, jak i na co.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Patrz lista powyżej i zamiast Crusader Kings II zrób Rome 2, tak by wyglądało zajebiaszcze uczenie Paradoxu... gra byłaby okrojona jak Polska po II rozbiorze... :lol: :lol: :mrgreen:

5. Silnik ten sam? Może, ale przynajmniej porządnie zrobiony i z gry na grę, z patch'a na patch unowocześniany.

No tak porządnie zrobiony bo przez całą grę nic się nie dzieje innego niż mapa, przesuwanie wojsk i to chyba wszystko ze smaczków, w końcu to tak zaawansowany silnik, że w pentagonie używają go do przesuwania pionków w Afganistanie, co tam, że Rome 2 i inne TW mają bitwę 3D a nawet teraz mapę 3D toż to lichota w przeciwieństwie do tegoż mocarza.

2. Ta, jasne... szczególnie przy wsparciu cesarza dla każdego zaatakowanego członka ŚCR.

To jest tak wybitne AI, że ja zawsze czekałem, aż miłościwy cysorz się wykrwawi bo walczy nawet o głupie niepotrzebne zadupie ah ta Kasparowska yntelygencja!

MichalKruk
28-04-2013, 11:31
Ale jak ktoś nie chce nie kupi DLC z np tymi twarzami bo dużo to nie zmienia a Frakcja to co innego. W CK jak ktoś jakimś krajem arabskim będzie chciał pograć kupi jedno DLC odblokuje mu wszystkich arabów a Rome 2 do każdej frakcji wymaga oddzielnego DLC.... :/

Hetman
28-04-2013, 11:36
Bo TW to total war - rządzisz państwem, wojskiem, budujesz itd - wszystko się różni, a w CK masz roster obrazków/nazw ten sam dla europy łacińskiej i arabów proste - budowa koszar we Francji a Anglii to chyba tylko mamy napis "Koszary" i ewentualne pokazanie się ich w przeglądzie (obrazku) prowincji a jak werbujemy wojo to nawet nie ma pokazane jak ono dokładnie wygląda ciężka jazda to tylko nazwa i statystyki.

Ituriel32
28-04-2013, 13:22
Ciesze się że naci na starcie będzie więcej.
Uważam że zapowiedzenie udostępniania nacji jako dlc jeszcze przed premierą podstawki za dziwne. Cokolwiek podejrzane.
Nie było by problemu jak by dodawali je już po wydaniu gry, do potrzymania zainteresowania produktem.

MichalKruk
28-04-2013, 13:33
Gdyby wydali te DLC po premierze gry to by nie mogły być darmowe w pre-orderze... jak już mogli poinformować o tych DLC krótko przed wydaniem gry :) Ale pewnie dali już teraz żeby ludzie którzy chcieli poczekać aż gra stanieje zbierali kase na gre do kupna w pre-orderze :)

Norman
28-04-2013, 13:38
Chwila... Co?! Maj? Gdzie? Gdzie pisali, że wydają w maju, bo chyba coś opuściłem.
Jeśli faktycznie chcą wydać w maju i są jeszcze na poziomie tej bitwy Teutoburskiej, to świeć Panie nad ich duszami...

Tak, jestem tylko sprzedawcą więc mogę wam podać tylko takie informacje jakie są mi dostępne od hurtowni. Jak sami wiecie Hurtownie mimo dużej rozdmuchanej nazwy jeżeli chodzi o gry nie są to wielkie budynki z mnóstwem magazynów, są to czasami i wynajęte mieszkania więc producent musi się określić co do daty premiery przed tym jak poda ją do głównej wiadomości. To działa w ten sposób - ja jako sklep dostaję ją 3 dni przed premierą oficjalną by nie było sytuacji iż po prostu dochodzi coś w dniu premiery i ludzie stoją w kolejce i czekają. Mam oczywiście nadzieję że premiera nowej gry z serii Total War ściągnie do mojego sklepu wiele osób, iż mam zamiar zrobić tego dnia możliwą prezentację możliwości gry itp. Muszę jakoś sprzedać produkt a na razie zastanawiam się czy nie zamówić tylko 10 sztuk na premierę :evil:

McAbra
28-04-2013, 13:51
Gdyby wydali te DLC po premierze gry to by nie mogły być darmowe w pre-orderze... jak już mogli poinformować o tych DLC krótko przed wydaniem gry :) Ale pewnie dali już teraz żeby ludzie którzy chcieli poczekać aż gra stanieje zbierali kase na gre do kupna w pre-orderze :)

Przecież to Free-LC będzie darmowe nie tylko w preorderze. :roll:

Grogmir
28-04-2013, 14:29

Jak to jest, że człowiek się produkuje i po pięć razy pisze, że Pont będzie dostępny NIEZALEŻNIE OD TEGO, KIEDY KUPISZ GRĘ, a część dalej wałkuje jak mantrę bzdury zdementowane ze trzy strony temu...

Wald
28-04-2013, 14:35
Przynajmniej "Curia.." żyje i coś się dzieje :lol: .....

MichalKruk
28-04-2013, 14:44
Jak to jest, że człowiek się produkuje i po pięć razy pisze, że Pont będzie dostępny NIEZALEŻNIE OD TEGO, KIEDY KUPISZ GRĘ, a część dalej wałkuje jak mantrę bzdury zdementowane ze trzy strony temu...

No wiesz ja słyszałem że w pre-orderze i przez pewnien okres czasowy będzie dostępne to DLC za darmo.... :mrgreen:
A później (miesiąc po premierze?) już jako normalne płatne... Albo coś pokręciłem :oops:

McAbra
28-04-2013, 15:01
Bo tak to sobie ktoś ubzdurał i napisał, a niektórzy przyjęli to jako informację oficjalną :)

MichalKruk
28-04-2013, 15:20
A to zwracam honor :)
Czyli zawsze będzie można pobrać to DLC za free... A nie mogli by bez pośrednio w podstawe wrzucić? o.O

Grogmir
28-04-2013, 15:31
Pozostałe frakcje są już gotowe i poddawane betatestom, a Pont nie i będzie dorobiony później, dlatego dorzucą go przez Steama już po wytłoczeniu podstawowej wersji gry.

Norman
28-04-2013, 15:35
Głupota ;) ale ok, nie ma o co się kłócić póki to jest za darmo :) ......................................... :) Ale tak w sumie to jesteśmy idiotami bo kłócimy się o coś co od nas nie zależy... skoro dali nam Pont darmowo to o co w ogóle ta wojna i wielki offtop ? ;)

Na tym forum nie popieramy piractwa, a nawet je tępimy. Radzę nie wspominać o takich rzeczach w przyszłości.
-v

DavidoFF
28-04-2013, 17:16
Przynajmniej "Curia.." żyje i coś się dzieje :lol: .....
No to fakt, kłótnie godne senatu rzymskiego :lol:

Robb20
28-04-2013, 18:03
Tak dzieje się ;) Gra jeszcze nie wyszła a postów jest półtora tysiąca więcej niż z działu o shogunie :ugeek:

Wald
28-04-2013, 18:10
Potem po pierwszym "bumie" będą tylko tematy o problemach z grą i tyle :|

Norman
28-04-2013, 18:15
Wg mnie nie, ja bardzo chętnie będę dyskutował z innymi o ich rozważaniach dotyczących ROME2 poza samym początkiem ;)

Asuryan
30-04-2013, 13:04
A jeśli chodzi o samo darmowe "DLC". W moim odczuciu jest to jedna wielka ściema której na celu ma być poprawienie im opinii graczy! - "patrzcie ludzie! jesteśmy wspaniali! dajemy wam za free DLC! kij że premiera za 6 miechów, już teraz dostaniecie DLC!"
Według mnie to bardziej sposób walki z piractwem.

Obawiam się iż Seleucydzi nie zostaną dodani poprzez swoje wielgachne gabaryty na mapie, jako grywalna frakcja.
Podejrzewam że będą dodani jako grywalna frakcja - w pierwszym płatnym DLC.

Norman
30-04-2013, 13:12
Podejrzewam że będą dodani jako grywalna frakcja - w pierwszym płatnym DLC.[/quote]

Za duży power na starcie, wg mnie bez szans.

Reznow45
30-04-2013, 14:10
Skoro Pont ma być darmowym dlc, a wszystkie frakcje (przynajmniej "wielka 8ka") są w jakimś stopniu osłabione/ograniczone w imię balansu (wielokrotnie wałkowane tutaj braki w prowincjach, być może inne), to może jedyną, potężną na starcie frakcją będą właśnie Seleucydzi? Historycznie wszystko się zgadza: ogromny, bogaty i z silną armią, zapewne pełen buntów i wrogów, będzie ciekawą frakcją...ale za pieniądze w dlc ;) Sądzę,że krótko po premierze gry wyjdzie info i dlc zostanie wydane. Pewnie wiedzą o tym,że kupi to wielu graczy (w tym ja, jeśli trzeba będzie :P ), a oni są łasi na kasę, i takiej sytuacji nie przepuszczą.

Sapiens
30-04-2013, 14:10
No właśnie o to chodzi! "Nie umiesz grać? Dostajesz wciry od sąsiadów? Znajomi stosują taktykę w bitwie MP? Kup DLC "Seleucydcki Koks" za jedyne 4,99 Euro i zmiażdż swoich wrogów w kampanii oraz przyjaciół w grze multiplayer masami podpakowanej falangi i katafaraktów!".

Reznow45
30-04-2013, 14:13
Świetny tytuł, podeślij im to :D Dobitnie przedstawiłeś ich logikę :D

JanHetman
30-04-2013, 22:05
No właśnie o to chodzi! "Nie umiesz grać? Dostajesz wciry od sąsiadów? Znajomi stosują taktykę w bitwie MP? Kup DLC "Seleucydcki Koks" za jedyne 4,99 Euro i zmiażdż swoich wrogów w kampanii oraz przyjaciół w grze multiplayer masami podpakowanej falangi i katafaraktów!".
Co ty mówisz?! Uważasz, że sterowanie wielkim, zróżnicowanym kulturowo, podatnym na bunty imperium, otoczonym przez inne państwa, w tym między innymi potężny Egipt, jest proste?

Dagorad
30-04-2013, 22:17
Co ty mówisz?! Uważasz, że sterowanie wielkim, zróżnicowanym kulturowo, podatnym na bunty imperium, otoczonym przez inne państwa, w tym między innymi potężny Egipt jest proste?

A to za te "4,99" cofniemy się w czasie i będziemy mogli rządzić Seleucydami ;) ? To twórcy ustalą czy granie nimi będzie łatwe czy nie.

Poliorketes
30-04-2013, 22:58
Dziwię się opiniom,że granie Seleukidami byłoby zbyt proste. Przecież to najtrudniejsza frakcja w grze! Co z tego, że zamożna i dysponująca silną armią kiedy jesteśmy otoczeni przez wrogów. W Azji Mniejszej zagrażali Galatowie i Pergamon, od południa potężni Ptolemeusze i Arabowie. Na wschodzie zbuntowana Baktria i stepowi nomadzi na czele z Partami. Jakby mało było wrogów zewnętrznych, państwo osłabiały liczne bunty satrapów i walki dynastyczne. Gdy wrogów kupa to i Herkules dupa ;)

Oriflamme
01-05-2013, 00:35
No cóż, jedna ze stron internetowych tak opisuje Romę 2:

W kampanii do dyspozycji graczy oddanych zostanie podobno 117 różnych frakcji i aż 500 jednostek. Nie ma się też co martwić o miejsce do walk, bo świat gry będzie naprawdę duży. Przygotowane zostaną dokładnie 183 regiony, a więc naprawdę dużo (dwa razy więcej, niż w ostatniej odsłonie serii).
Źródło: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/tot ... akcji.html (http://www.benchmark.pl/aktualnosci/total-war-rome-2-gra-nowe-informacje-wiele-jednostek-i-frakcji.html)

A odnośnie prowadzonych tutaj dyskusji na temat jakie frakcje powinny być, a jakich nie - pragnę przypomnieć wszystkim, że Ziemia jest okrągła, a kij ma zawsze dwa końce - zawsze znajdzie się państwo, którego twórcy nie odwzorują, ponieważ gdyby mieli całkowicie odzwierciedlać historię, to musieliby stworzyć mapkę całej Eurazji, ponieważ i państwa perskie miał granice z Indiami, zaś te z Khmerami i Chinami, wszystkiego jednak zrobić nie można. Mierzmy siły na zamiary :)
A tak swoją drogą, tak odnośnie mapy całej Eurazji - myślę, że kiedy już komputery będą napraaaawdę mocne, to mogliby zrobić mapę o właśnie zasięgu od Lizbony aż po Kioto, zaś owa część miałaby wiadomą nazwę Czyngis-chan: Total War ;)

Memnon[pl]
01-05-2013, 00:49
117 frakcji to i moze bedzie-tylko ile z tego to beda frakcje grywalne?Na teraz wiadomo ze podstawowe beda 9,a ile do tego dojdzie w DLC to jeszcze nie wiadomo.Pozatym jednostek wlacznie z morskimi ma byc ok.700-info potwierdzone przez CA.

Anymou$
02-05-2013, 16:33
Te 9 (8) frakcji na całą grę jest śmieszne ,jako że ja jestem osobą gdy w grach jest dużo jednostek, broni, frakcji etc. 117 frakcji to dla mnie niemożliwe do zrealizowania chyba że upaństwowią wszystkich rebeliantów i powstaną frakcje z 1, 2 miastami. Raczej na takiej zasadzie to będzie funkcjonować. I skoro dali jedno plemię icenów z grupy brytów to mogli by dać resztę. Coś czuje że z tymi płatnymi DLC z frakcjami nie odpuszczą. Gdzie są Seleucydzi, Iberowie, Scytowie? Ano w DLC. Może to być zabójcze dla opini. W takim szogunie 2 to nie za bardzo przeszkadzało, jedna kultura więc frakcje są identyczne. A w romku 2...

Grogmir
02-05-2013, 19:08
No pewnie, że większość frakcji będzie miało 1-2 prowincje, a jak sobie inaczej wyobrażasz świat starożytny? Ja tam wolę podzieloną Galię/Brytanię z kilkoma plemionami, a nie ahistoryczne "unie plemion" z Rome 1. ;) Rebeliantów nie ma już od czasów Empire.

Canaris
02-05-2013, 19:18
Armia idzie z prowincji Łódź (w Średniowieczu) do sąsiedniej pół roku, w czasie wojny - z kilka lat, najmniejszy oddział (1000 luda) może zdobyć i pół Europy, realistyczne sojusze Huronów, Majów, Wenecji, Szwecji, Złotej Ordy i co tam sobie jeszcze wymyślicie, brak aneksji jeśli wróg ma gdzieś małą kolonijkę na krańcu świata - ot tak pierwsze spostrzeżenia z EU...

To wszystko to nie brak historyczności a zwykłe dziwactwa mechaniki i AI. Poza tym życze powodzenia w zdobywaniu "połowy Europy" oddziałkiem 1000 luda bo wieki miną zanim wygłodzisz jedną gównianą prowincje a w przeciwieństwie do TW taka np Francja nie składa sie z 2 prowincji tylko z więcej jak 20, sojusze coś znaczą wiec zazwyczaj twój przeciwnik ma pomoc itp itd.
O braku historycznosci na miare CA można by powiedzieć jeśli np wśród Ideii narodowych miałbyś Komunizm albo Faszyzm, badania nad Rakiem albo coś w tym stylu.

Nie mówiąc już, że gdyby CA prowadziło taką politykę jak Paradox to teraz mielibyśmy Shoguna 2, ale na silniku Medievala 2, rozmawialibyśmy o premierze Empire, który też byłby estetyczną przeróbką M2. No i po premierze silnika Empire mielibyśmy całą masę "trójek"

Nie wiem czy to coś takiego strasznego biorąc pod uwage to że Medek 2 był najlepszą jak do tej pory cześcią TW.

3. To już kompletny absurd - nacje amerykańskie ZAWSZE dostają od Europy po pysku, hordy negocjują tylko między sobą (a resztę towarzystwa napadają), a Szwecja z Wenecją to już w ogóle przykład z księżyca...

Poza tym akurat sojusze z Indiańcami nie są takie nierzeczywiste biorąc pod uwage to co sie działo w historii 13 Kolonii/USA.

a oto lista wspaniałości - (DLC płatne żadnego darmowego nie znalałzem)
- Crusader Kings II: Dynasty Shields,
- Crusader Kings II: Mongol Faces,
- Crusader Kings II: Songs of Albion,
- Crusader Kings II: Songs of Faith,
- Crusader Kings II: Ruler Designer,
- Crusader Kings II: Songs of the Holy Land,
- Crusader Kings II: Sword of Islam,
- Crusader Kings II: African Unit Pack,
- Crusader Kings II: Songs of the Caliph,
- Crusader Kings II: Dynasty Shield II,
- Crusader Kings II: Legacy of Rome ,
- Crusader Kings II: Byzantine Unit Pack ,
- Crusader Kings II: African Portraits ,
- Crusader Kings II: Mediterranean Portraits,
- Crusader Kings II: Russian Unit Pack,
- Crusader Kings II: Russian Portraits,
- Crusader Kings II: Songs of Byzantium ,
- Crusader Kings II: Sunset Invasion,
- Crusader Kings II: Songs of the Rus,
- Crusader Kings II: The Republic ,
- Crusader Kings II: Songs of Prosperity

Trzy DODATKI jakimi są Sword of Islam, Legacy of Rome i The Republic zmieniają gre kompletnie dla odpowiednich frakcji ( czego nie można powiedzieć o np BI czy Warpath )i dodają tez cos do ogólnej rozgrywki ( frakcje np ) .
Jeden Sunset Invasion czyli kompletnie alternatywny scenariusz którego wcale nie trzeba kupować bo po prostu nie wystepuje w grze głownej.
I reszta to zwykłe eye candy, jak masz wolną kaske to można kupić ale w sumie nie jest do niczego potrzebne.

W CK 1 nie można było grać muzułmanami bez modów. W CK 2 twórcy stworzyli zupełnie odrębne systemy dla tych frakcji, mechanizmy itp i wypuścili dodatek.

W RTW 1 mozna było grać w sumie wszystkimi frakcjami ( mozna je było odblokować mała modyfikacją pliku albo w toku kampanii ). W RTW 2 za granie jakąs inną frakcją niż arbitralnie ustawiona 12tka przez twórców przyjdzie nam zapłacić chociaz o takiej modyfikacji mechanizmów rozgrywki jak w SOI będzie można pomarzyć ( na 99,99999% ) ....
Czy tylko ja widze że coś tu nie halo ?

No tak porządnie zrobiony bo przez całą grę nic się nie dzieje innego niż mapa, przesuwanie wojsk i to chyba wszystko ze smaczków, w końcu to tak zaawansowany silnik, że w pentagonie używają go do przesuwania pionków w Afganistanie, co tam, że Rome 2 i inne TW mają bitwę 3D a nawet teraz mapę 3D toż to lichota w przeciwieństwie do tegoż mocarza.

No tak bo w strategi najwazniejszy jest silnik CZYDE. Co tam inteligencja kompa, realizm w jednostkach, na polu walki, taktyka, podłoze ekonomiczno-polityczne ( rzecz tak niekochana przez klakierow no bo przecież Total War a nie Total Ekonomik ), wpływ zaopatrzenia, morale, postęp technologiczny, ustrój państwa itp itd.
Najwazniejsze jest CZYDE i zeby mapka sie obracała i krew sikała na mury itp.

Gdyby do premiery był 1-2 miechy, to jeszcze bym uznał takie gadanie że gra jest zablokowana już i jest wypalona na DVD?, ale 6 miesięcy przed?! No bez przesady. Kogo oni chcą oszukać?
Gdyby Pont + prawdopodobnie 2 frakcje były podstawowo w pakiecie grywalnych frakcji, ludzie nie dostawali by takiego orgazmu jakie to CA wspaniałe A tak, 95% osób daje CA +5 do bycia wspaniałym. Takie jest moje odczucie odnośnie tego "DLC".
No nic, jeżeli gra jest zablokowana (...) to na premierę licze na kilku GB patcha, patrząc na to jak jednostki sie zachowują, jakie mają błędy graficzne, i jeszcze w cholerę innych aspektów które ludzie wymieniali w tematach. A jakoś wątpię aby typowo teksturowe/graficzne zmiany patch przyniósł. Mam nadzieję iż się mylę.

O to to to . Pjona.

McAbra
02-05-2013, 19:33
O to to to . Pjona.
Jak Wam dogodzić? Płatne - złodzieje! Darmowe - chamy, oszuści!

Nie wiem czy to coś takiego
strasznego biorąc pod uwage to że
Medek 2 był najlepszą jak do tej pory
cześcią TW.
1. Ale nie ze względu na silnik.
2. Najlepszy był Romek ;)

Trzy DODATKI jakimi są Sword of
Islam, Legacy of Rome i The Republic
zmieniają gre kompletnie dla
odpowiednich frakcji ( czego nie
można powiedzieć o np BI czy
Warpath )
Że niby BI nic nie zmienia?!

I reszta to zwykłe eye candy, jak masz
wolną kaske to można kupić ale w
sumie nie jest do niczego potrzebne.
Jak się uprzesz, to o każdym DLC można tak powiedzieć.

No tak bo w strategi najwazniejszy jest
silnik CZYDE. Co tam inteligencja
kompa, realizm w jednostkach...
Ze skrajności w skrajność. Paradox jest zaje*isty, ale CA to chamy i oszuści którzy robią szmelc, którego nikt nie kupuje, tak? Super.

Canaris
02-05-2013, 19:51
Jak Wam dogodzić? Płatne - złodzieje! Darmowe - chamy, oszuści!

Darmowe na poł roku przed premierą gry ?? Coś tu śmierdzi i to mocno. Najprawdopodobniej próbuja robić dobre wrażenie żeby jak tylko sie da zamazać kiepskośc produktu finałowego.

2. Najlepszy był Romek

Własnie ze wzgledu na silnik. Najbardziej podatny na modyfikacje, niewymagajacy takich cyrków jak ten z RTW plus dobrze wyglądający.

Że niby BI nic nie zmienia?!

W takim stopniu jak naprzykład Sword Of Islam ?? Nie.
Ot inne frakcje- kalki tych z podstawki, trzy nowe mechanizmy ( bitwy nocne, religia i hordy ) ale o dość marginalnym znaczeniu i tyle tego. A i jakość dodatku zostawia dużo do życzenia ( jednostki, prowincje itp ).

Jak się uprzesz, to o każdym DLC można tak powiedzieć.

Jak sie MOCNOOOOO uprzesz ;) Bo pare piosenek to coś innego niż elementy rozgrywki które tą rozgrywke wywalają do góry nogami.

Ze skrajności w skrajność. Paradox jest zaje*isty, ale CA to chamy i oszuści którzy robią szmelc, którego nikt nie kupuje, tak? Super.

Nie mówie ze Paradox jest zajebisty, nie wiem gdzie ty to w cytowanej wypowiedzi znalazłeś.
To był zwykły komentarz apropos tego trzepania sie nad silnikiem i mapą 3d czyli czymś co jest drugorzędne w strategii ( albo przynajmniej powinno być ).

Dagorad
02-05-2013, 20:03
W takim stopniu jak naprzykład Sword Of Islam ?? Nie.
Ot inne frakcje- kalki tych z podstawki, trzy nowe mechanizmy ( bitwy nocne, religia i hordy ) ale o dość marginalnym znaczeniu i tyle tego. A i jakość dodatku zostawia dużo do życzenia ( jednostki, prowincje itp ).

No bez jaj. DLC do gier Paradoxu to w ogóle mało zmieniają, jakieś nowe cechy widocznie bazujące na innych. Dodanie czegoś takiego jak bitwy nocne to nie jest jakieś wstukanie nowej cechy postaci, napisanie nowego eventu czy też stworzenie nowej frakcji. BI zmieniał cały świat więc jak można powiedzieć że mniej zmieniał niż Sword of Islam?

2. Najlepszy był Romek ;)

Ale teraz najlepszy jest Medek II z modami :).

Trzy DODATKI jakimi są Sword of Islam, Legacy of Rome i The Republic zmieniają gre kompletnie dla odpowiednich frakcji ( czego nie można powiedzieć o np BI czy Warpath )i dodają tez cos do ogólnej rozgrywki ( frakcje np ) .

Jakim niby cudem fakt że inaczej (i to nie całkowicie inaczej) gra się muzułmanami przebija (pod względem "zmian") to że gra się całkowicie nową frakcją, w nowej "epoce"?

McAbra
02-05-2013, 20:09
Darmowe na poł roku przed premierą
gry ?? Coś tu śmierdzi i to mocno.
Najprawdopodobniej próbuja robić
dobre wrażenie żeby jak tylko sie da
zamazać kiepskośc produktu
finałowego.
Najprawdopodobniej sposób na walkę z piractwem.

trzy nowe mechanizmy ( bitwy nocne,
religia i hordy ) ale o dość
marginalnym znaczeniu i tyle tego.
Przesadzasz. Hordy i religia to bardzo ciekawe mechanizmy, mające duży wpływ na taktykę. W ogóle Barbarian podobał mi się bardziej niż podstawka, a to już coś ;)

Nie mówie ze Paradox jest zajebisty,
nie wiem gdzie ty to w cytowanej
wypowiedzi znalazłeś.
Nie dosłownie, ale nie widziałem żadnej negatywnej oceny Paradoxu w twoich wypowiedziach (ani pozytywnej na temat Creative Assembly).

Grogmir
02-05-2013, 20:48
Darmowe na poł roku przed premierą gry ?? Coś tu śmierdzi i to mocno. Najprawdopodobniej próbuja robić dobre wrażenie żeby jak tylko sie da zamazać kiepskośc produktu finałowego.

Proponuję powołać Komisje TotalWarową, na pewno wiele rzeczy wyjdzie na jaw. ;) Nigga, please... na pewno goście z CA na pół roku przed premierą mówią sobie "ej, ujowo nam wyszła ta gra jednak. zamiast ją poprawiać zróbmy DLC, to nikt się nie zorientuje!".

W RTW 1 mozna było grać w sumie wszystkimi frakcjami ( mozna je było odblokować mała modyfikacją pliku albo w toku kampanii ). W RTW 2 za granie jakąs inną frakcją niż arbitralnie ustawiona 12tka przez twórców przyjdzie nam zapłacić chociaz o takiej modyfikacji mechanizmów rozgrywki jak w SOI będzie można pomarzyć ( na 99,99999% ) ....
Czy tylko ja widze że coś tu nie halo ?

W RTW 1 miałeś w sumie bodaj 9 frakcji. W RTW 2 będzie 9-12 w podstawce plus pewnie z 5-10 z DLC (przy promocji na Steamie będą za 1-2 euro) i ponad 100, które odblokują moderzy (jak w Shogunie 2). Dalej czujesz się tak strasznie oszukany?

TheKwintus1
02-05-2013, 20:51
Co wy macie do CA narzekacię, a i tak kupcie. Jeśli umiecie zróbcie lepszą grę .

legoras
02-05-2013, 20:51
Przedpremierowe DLC jako sposób walki z piractwem? (2 czy 3 razy już takie coś ktoś napisał) Sorry ale nie rozśmieszajcie mnie :) Jak było z FOTS? Jak gra wyszła to klan Sendai nawet nie był w planach jako DLC (oficjalnie) i nikt o nim nie wiedział, do momentu aż piraci wypuścili swoją wersje gdzie Sendai był odblokowany(wraz z pozostałymi trzeba frakcjami z DLC). W podstawce Shoguna było to samo, z "premierą" piracką był Hattori. W Rome 2 będzie identycznie. Takie mówienie że to system walki z piractwem jest, sorry ale nietrafiony. Jak krakerzy dostaną kopie to odblokują w nich wszystkie, nawet te które jeszcze oficjalnie nie wyszły DLC - patrz klan Sendai, ale są już wbudowane w grę.

btw. z tym odblokowanie frakcji przez mody, to się tak nie zapędzajcie.. do teraz nie ma odblokowanych frakcji z FOTS/ROTS :(
Ogólnie scena moddingu do "serii Shogun 2" jest bardzo biedna, patrząc ile juz czasu upłynęło. Byle nie było tak z Romkiem. //ehhh korci mnie zagranie w FOTS/SJ ale jak pomysle o tym iż musze ręcznie przerobić Radious moda + Darthmoda to odechciewa mi sie...

McAbra
02-05-2013, 21:03
Przedpremierowe DLC jako sposób
walki z piractwem? (2 czy 3 razy już
takie coś ktoś napisał) Sorry ale nie rozśmieszajcie mnie
Helołłł? Czy ja mówię że dobry? :)
Jak ci napiszę, że Verona Wronowice to klub piłkarski to czy twierdzę że wygrają Ligę Mistrzów?

legoras
02-05-2013, 21:05
A czy ja cokolwiek mówie że jest to dobre/złe bądź mówię komuś że jest to dobre/złe? :lol:
Dziwi mnie twoja odpowiedź ;)

McAbra
02-05-2013, 21:11
Oczywiście że tak.
Piszesz żebym Cię nie rozśmieszał, więc to chyba "sie rozumie samo przez sie"?

legoras
02-05-2013, 21:19
Dla mnie niezbyt :)
Napisałem "

Przedpremierowe DLC jako sposób
walki z piractwem? (2 czy 3 razy już
takie coś ktoś napisał) Sorry ale nie rozśmieszajcie mnie
A w odpowiedzi dostałem

Helołłł? Czy ja mówię że dobry? :)
Jak ci napiszę, że Verona Wronowice to klub piłkarski to czy twierdzę że wygrają Ligę Mistrzów? Troche zmieszany jestem tą odpowiedzią musze przyznać ;)
Ale kij z tym. Offtop się tylko robi a ty dobijasz do 1000 postów :lol:

Jak obstawiacie, będzie jutro ukazane drugie DLC?

McAbra
02-05-2013, 21:27
Dałem prosty, szybki przykład żeby uniknąć nieporozumienia. Mnie z kolei dziwi że jesteś zmieszany ;).

A jeśli będzie DLC, to obstawiam płatnych Seleucydów lub darmowe plemię hiszpańskie.

Rzyminin
03-05-2013, 13:57
A może nas zaskoczą i wyjdzie Baktria :D

legoras
03-05-2013, 14:13
Chyba dziś nic nie będzie. Lusted już nawet nie jest online na twcenter.

Hetman
04-05-2013, 10:49
DLC od CK2 wnoszące wiele więcej niż BI :lol: Wy wogóle się słyszycie? Gdzie to ma ręce i nogi CK2 jest tak prostą grą, że twórcy mogli od początku dać arabskie frakcje, a zrobienie ich + eventy + jakieś drobne retusze budynków to góra kilka godzin, lub minut dla większej ekipy xD wasze rozumowanie - wyśmiać dodatek do gry crysis - Warhead a opiewać wniebogłosy dodanie w DLC powiedzmy do wolfenstain'a 3d 5 nowych giwer amerykańskich... - jest to chyba lepszy obraz odmienności gier tego samego gatunku.

roman zabawa
05-05-2013, 22:23
Co tam inteligencja kompa, realizm w jednostkach, na polu walki, taktyka, podłoze ekonomiczno-polityczne ( rzecz tak niekochana przez klakierow no bo przecież Total War a nie Total Ekonomik ), wpływ zaopatrzenia, morale, postęp technologiczny, ustrój państwa itp itd.

Właśnie III Rzeszą skończyłem kampanię w Rosji w HoI3 (kampania od grudnia 1941). Iwan ruszył całą parą biorąc na azymut Demiańsk i tak się rozpędził, że prawie zrobił kocioł kurlandzki w 1942. Z tą różnicą, że na południowej flance miał całą heersgrupę "Mittle"... Kwartał później nie było 50 - 70 dywizji i to niemal wszystko w temacie inteligencji paradoxowego kompa. Niemal, bo równie wesołym realizmem na polu walki jest opuszczanie miast ważnych strategicznie, co CA, przechytre i wredne niczym nioska Wassylisa, dawno załatwiło automatycznym garnizonem.

Rewelacyjne podłoze ekonomiczno-polityczne objawiło mi się w postaci udziału moich sojuszników, którzy podczas zakładania przez Sowietów kotła kurlandzkiego ruszyli na północ. Naiwni pomyśleli, że była to odsiecz. Tymczasem Włosi, Bułgarzy, Węgrzy, Rumuni, kilkadziesiąt dywizji, jednym słowem wszyscy sojusznicy minus Japończycy ruszyli przez Białoruś do Estonii lekceważąc zamykającą kocioł awangardę, stamtąd olewając Leningrad, obeszli od wschodu Jezioro Ładoga i poszli na Murmańsk. W połowie drogi zawrócili i wrócili od północy pod Leningrad, po czym zaczęli kibicować Finom w utrzymywaniu Linii Mannerheima (aktywniejszego udziału nie wzięli).
Typowa, powtarzalna, jedna z wielu bzdur w kolejnej, trzeciej już części gry szwedzkich księgowych (i nie tylko tej).

W porównaniu u CA od Empire nie widzę już takich nonsensów na mapie strategicznej.
Nawet zanotowałbym progres w AI na mapie. Frakcje z Napoleona wojują sensowniej od tych z Empire, a te z S2TW - od Napoleońskich.
Czy to się przełoży na Rome 2? Zobaczymy.

To był zwykły komentarz apropos tego trzepania sie nad silnikiem i mapą 3d czyli czymś co jest drugorzędne w strategii ( albo przynajmniej powinno być ).

Oczywiście trzymanie się kurczowo systemu prowincyjnego rodem z "Centuriona" bardziej oddaje rzeczywistość niż trójwymiarowa mapa, bo np. taki Tureniusz czy Jan III Sobieski na polu walki nie widzieli pagórka, tylko "prowincję górzystą" a bitwa polegała na starciu parametrów. Żołnierze porównywali swoje bronie, która nowocześniejsza, kto jest bardziej głodny, jakiego jest wyznania itp., po czym przegrany wycofywał się z prowincji...

voitek
05-05-2013, 22:37
To, na co cierpi Canaris to, tak zwany, błąd konfirmacji.

Polecam niektórym zaznajomić się z tym pojęciem.

Myrkull
06-05-2013, 11:32
Trzeba zaznaczyć że Paradox rzeczywiście słucha fanów i cały czas próbuje poprawić grę, a główne DLC mocno zmieniają rozgrywkę i są bardziej wartościowe od DLC z jedną frakcją. Natomiast dodatkowe piosenki, czy facepacki to jeszcze większe trzepanie kasy, nieważne czy są potrzebne czy nie.
Ale strategie Paradoxu i seria TW to zupełnie inne rodzaje rozgrywki i ich dalsze porównywanie nie ma sensu. A jak ktoś mówi że CK2, itd. są historyczne i realistyczne to po prostu gada bzdury.

WielkodusznyBezduszny
06-05-2013, 12:37
Nie rzucajcie się na Parodox, że wydaje więcej dlc od CA, bo w większości dodatki takie jak muzyka, czy facepaki są baardzo opcjonalne i da się bez nich grać. A dlc od CA to w większości frakcje i jednostki które potrafią namieszać w multi. Dodatkowo gry Paradoxu są modalne i samemu można dać np. w.w muzykę, stworzyć frakcję itp.

TheKwintus1
06-05-2013, 21:41
Fajnie by bylo, gdyby zrobili, cos takiego, jak historyczne zdarzenia, i nagle bum w date, powstania spartakusa, pojasia sie mala armia spartakusa, ktora caly czas rosnie,.

Oriflamme
06-05-2013, 22:37
Tak, to by było jak najbardziej ciekawe rozwiązanie, które w grach Paradoxu potrafiły nieźle namieszać. A i w historii tak było, nie udawajmy, że SPQR był święty i nie miał gorszych dni, bo to wierutna bzdura. Bunty niewolników jak najbardziej były, już nie mówiąc o wojnie domowej w Cesarstwie, oraz okresie, gdzie narodowym rzymskim sportem stało się mordowanie cesarzy. Dobrze by było to uwzględnić ;)

K A M 2150
07-05-2013, 01:59
Jak dobrze będzie działał ten system stronnictw i generałów w ramach jednego państwa to faktycznie coś się będzie dziać i gracz nawet mając już imperium będzie miał dodatkowe problemy na głowie :D

Do dziś mi się po nocach śni jak grając w EU:Rome nagle zbuntowało mi się pół państwa, na dodatek w środku wojny z potężnymi Ptolemeuszami, to była impreza :twisted:

TheKwintus1
07-05-2013, 06:26
Fajna opcja, byloby tez to, gdybysmy np, podbili cala monarchie salkow, a potem np. Egipt odbija te prowincje i daje salkom mozliwosc powstania. :D :D :D :!:
Maray mi sie,struktura legionow, czyli mozna dawac oficerom awanse, wyrzucac ich, albo zrobic tak zwana dziesiatke,czyli zabicie co 10 :-)olnierza przez jego loegow z centurii co podwyzszaloby by skutecznosc armi np. Na 5 tur, bob zolnierze baliby sie, ze teraz, to na nich wypadnie. ;) :o 8-) :cry:

McAbra
07-05-2013, 13:58
Fajna opcja, byloby tez to, gdybysmy
np, podbili cala monarchie salkow, a
potem np. Egipt odbija te prowincje i daje salkom mozliwosc powstania.
Ta, już widzę jak Egipt tak ochoczo oddaje wszystkie prowincje zdobyte w wyczerpującej wojnie. :)

Grogmir
07-05-2013, 20:06
Może przeniesiecie dyskusję gdzie indziej? Bo tutaj ludzie szukają informacji o frakcjach, a nie wywodów historycznych o wszystkim i niczym...

DavidoFF
07-05-2013, 20:53
Patrzę tyle nowych postów, no to myślę... co u diabła nową frakcje dodali czy jak? Zaglądam, a tu prawie forum historycy.org się zrobiło ;) Pojechaliście po bandzie Panowie nie ma co :D

MichalKruk
07-05-2013, 22:14
A Administracja śpiiii.... :D

cyborgowiec97
08-05-2013, 13:26
No ale o czym tu teraz pisać. Póki co CA milczy i nie wiadomo kiedy da coś nowego.

TheKwintus1
08-05-2013, 15:32
Wie ktos moze cos o rome 2 total war demo, bo amerykanie i anglicu, udustepniaja, pobranie go, lecz trzeba wypelnic, ankiete a mi sie nie chce, jesli ktos by np. podal link do pobrania tego dema, tylko bez ogrodek, przu pobieraniu, to wielu uzytkownikow, w tym ja, byl by szczesliwych.
:)

Kot
08-05-2013, 17:50
Nie ma dema,to zwykły shit z reklamami i z wirami pewnie lub reklamami na których zarabiają różne strony.

KLAssurbanipal
08-05-2013, 22:58
Tutaj potwierdzono 3 kolejne frakcje. Trailer z Epirem, Spartą i Atenami jako pre-order:

viewtopic.php?f=471&t=13177&start=20 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=13177&start=20)

voitek
09-05-2013, 00:24
No, to macie swoje greckie frakcje. 12 darmowych frakcji startowych to już całkiem nieźle, więcej niż ktokolwiek przypuszczał. A na pewno w przyszłości będzie jeszcze więcej.

A ta fanowska mapa zaczyna się sprawdzać ;)
http://i.imgur.com/PP7j0zJ.jpg

Proszę, żebyście kontynuowali swoją historyczną dyskusję w tym temacie viewtopic.php?f=471&t=13179 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=13179)

Rostel123
09-05-2013, 06:12
No, to macie swoje greckie frakcje. 12 darmowych frakcji startowych to już całkiem nieźle, więcej niż ktokolwiek przypuszczał. A na pewno w przyszłości będzie jeszcze więcej.

A ta fanowska mapa zaczyna się sprawdzać ;)
http://i.imgur.com/PP7j0zJ.jpg

Proszę, żebyście kontynuowali swoją historyczną dyskusję w tym temacie viewtopic.php?f=471&t=13179 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=13179)
Jak dla mnie mapa będzie naprawdę duża :P.
Pewnie nie którzy się nie zgodzą ale... :) :D

legoras
09-05-2013, 10:23
Jako że jeszcze 1/4 roku do wydania gry.. na bank jakieś DLC "wyjdzie" jeszcze.
Ten greek pack, to jest jako bonus do zakupu przedpremierowego? hmm jako że czas pomarzyć więc:

Patrząc na to co było w FOTS - 3 różne DLC zaleznie od zakupu.. gdyby zrobili to samo w Rome 2 był bym zadowolony :)
tzn. kupując na na steam jest w pakiecie greek pack, kupujac na amazonie jest barbarian pack (coś w iberii, pomiędzy germanami i galami(tam gdzie na mapce powyżej jest "?", frakcja tam pasuje akurat) i np. dacja/tracja / "?" obok dacji), a kupując w wklepie SEGA był by hmm hellnistyczny? pakiet czyli - seleucydzi, armenia?, i jeszcze coś.

Jaki był by plus tego systemu? mija 2 miesiące od premiery i wszystkie DLC dostępne do zakupu, a w okresie świąt na steam są obniżki o 50-75% :) I DLC prawie za free by były.

// martwi mnie frakcja "Sparta", mieli oni jakieś jednostki poza, kreowanymi i znanymi "hopitami"? tzn. jazda / jednostki strzeleckie / jednostki które nie walczą włóczniami? Jak wyglądała sprawa z tym u nich?

Kerdej
09-05-2013, 11:02
Specem nie jestem od Grecji starożytnej, ale myślę żew tamtym okresie armia Sparty za bardzo nie odbiegała od innych państw-miast. Nawet przed ogłoszeniem tych frakcji zastanawiałem się, czy nie zrobią kiedyś DLC z ligą państw greckich jako jedna frakcja, a wewnątrz niej wybierałoby się stronnictwo (Spartę/Ateny etc.) tak jak rody w Rzymie- co zmieniałoby trochę drzewko technologii i jednostki. Jednak zdecydowali się inaczej- nawet lepiej. :)

adriankowaty
09-05-2013, 11:06
No cóż,w tym okresie (połowa III w. p.n.e.) armia była reformowana na wzór macedoński. Ale... ponieważ na ten widok spanikował Zw. Achajski, prosząc o pomoc Antygonidów, długo się Sparta tymi reformami nie nacieszyła.

Vlad
09-05-2013, 13:59
Zamiast którejś z greckich frakcji mogli by dać Seleucydów czy jakieś plemię z półwyspu iberyjskiego...
Jak ci grecy teraz z kryzysu wyjdą??? Nie dość że są bardzo czasowi to teraz wszyscy będą grać w R2TW:)

Oriflamme
09-05-2013, 14:03
Mam nadzieję, że granice na mapce, to granice państw, a nie prowincji, inaczej byłoby bardzo biednie : P

Wpadłem teraz na taki pomysł, a mianowicie, by pojawiały się jakieś oddziały/armie na terenach np. Afryki (poza granicami możliwych do podbicia prowincji), które by atakowały państwa w tamtym regionie. W ten sposób gracz musiałby ciągle chronić ziemie w Afryce, a nie zaś po jej całkowitym podboju, usunąć stamtąd armię i zostawić tylko liche garnizony. W historii tereny te faktycznie były atakowane przez ludy subsaharyjskie, najczęściej nomadów z południowej części Afryki Zachodniej. To samo z Płw. Arabskim, oraz Europą. Utrzymanie naprawdę rozciągniętych granic byłoby wtedy faktycznie trudne i nie dawałoby możliwości zostawienia garnizonów obłożonych jedynie przez chłopów i straż miejską ;)
To stawiałoby przed nami wyzwanie konkretnego wybierania celów kampanii wojennych, by się nie okazało że podbiliśmy pół Europy, lecz utrzymanie granic przed wrogimi atakami jest tak kosztowne, że nie stać nas na armię na kampanię podboju Dalekiego Wschodu ;)

WielkodusznyBezduszny
09-05-2013, 14:12
Oriflamme dobry pomysł, jeśli te wojska będą od poziomu hard wzwyż. W ogóle ludzie z CA na sytuacji politycznej na mapie itp. powinni wzorować się na grach od Paradox-u. Tych frakcji grywalnych to będzie od ch... znaczy się dużo tylko pytanie ile jeszcze będzie w pre orderze, a ile takich DLC po premierze, wtedy to ja był poczekał ze dwa lata na złotą edycję i wtedy kupił Rome II z dodatkiem i wszystkimi DLC.

KLAssurbanipal
09-05-2013, 15:42
10. SPARTA

http://wiki.totalwar.com/images/8/8f/SpartaMap.png

“Discipline, Glory, Conquest.”

With every aspect of their lives and society geared towards warfare, Sparta dominated the Greek world and continues to produce arguably the finest soldiers of the Hellenic period. Trained and hardened in the Spartan Agoge and Krypteia, their warriors and leaders are the embodiment of military discipline and virtue.

Composed of The Spartiates (the citizens), The Periokoi (a class of free, non-citizen merchants and traders) and The Helots (a slave class of agricultural labourers), the Lacedaemonian state was an efficient, if brutal, war machine. Where the slaves of Athens enabled its citizens to pursue art and philosophy, the slaves and non-citizens of Sparta enabled their citizens to pursue warrior perfection as soldiers and champions. Few have fought toe-to-toe with the Royal Spartans and lived to tell the tale.

Having played a prominent role in the Greco-Persian War, including the legendary stand of the 300 at Thermopylae, and after victory in the Peloponnesus, Sparta’s power and dominance only began to wane following their defeat at the Battle of Leuctra, in 371 BC, during the aftermath of the Corinthian War. They were eventually forced to submit and join the League of Corinth, under Phillip II of Macedon, following the massacre at the Siege of Megalopolis in 331 BC.

What course Sparta will take now is unclear. Historically, it became an ally of Rome during the Punic Wars. Whether it will follow this path, or conquer Alexander’s former territories, reclaiming its former glory, who can say?

Trained to a level of martial prowess few others achieve, Spartan troops are excellent warriors, and, due to their oppression of the Helot people, they suffer less public discontent due to slavery than other factions. However, due to their Laconic austerity and focus on military training, Sparta benefits less from natural resources.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ta_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Sparta_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/d/d3/Sparta.png

11. EPIR

http://wiki.totalwar.com/images/c/c7/EpirusMap.png

“Growth, Legacy, Command.”

Situated on the Adriatic Sea, Epirus is a Greek kingdom formed of numerous small villages and towns, rather than the great cities of the south. An agriculture and fishing-based society, Epirus nevertheless maintains a balanced army on the Alexandrian model, consisting of cavalry, archers, peltasts, pikemen and war elephants. They also make extensive use of mercenaries from throughout the Greek-speaking world.

With an economy focused on a diverse and scattered agricultural base, most of Epirus' trade is conducted via its fishing ports on the Adriatic Sea. These also provide the basis for its fleets and a means for its dignitaries to travel abroad.

Ruled by the Molossian Aeacidae dynasty, the kings of Epirus claim descent from Achilles and Deidamea. With close connections to Macedon, through the marriage of the princess Olympias to Phillip II, Epirus prospered under the empire of their son, Alexander the Great. During the Wars of the Successors (322 – 275 BC), the Epirot throne was reclaimed through the political manoeuvring of King Pyrrhus with the military backing of Ptolemaic Egypt. In 281 BC, again with Egyptian support, Pyrrhus entered into conflict with Rome to aid the Greek colony of Tarentum. Although a master tactician, his ‘Pyrrhic victories’ have already become synonymous with success at devastating cost.

Epirus now faces many choices; across the Adriatic Sea is Rome, to the east Macedon, and to the south Sparta. Will they be potential allies, or enemies to conquer?

Epirus is a nation of great commanders and, as such, its generals and admirals enjoy a greater command aura in battle. As a nation centred more around village life than the city, Epirus also gains increased income from smaller settlements. However, their chequered past with the Greek states and colonies means they suffer major penalties to diplomatic relations with other Hellenic factions.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... us_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Epirus_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/6/63/Epirus.png

12. ATENY

http://wiki.totalwar.com/images/2/2b/AthensMap.png

“Knowledge, Wisdom, Prosperity.”

The model of democracy, Athens controls the prosperous region of Attica and its fleets continue to be a dominant force in the eastern Mediterranean. A centre of culture and philosophy, its dignitaries lead the vanguard of Greek achievement and learning.

Renowned for its architecture, art and writing, Athens has long been famed for its cultural achievements – from buildings such as the Parthenon, dedicated to Athena the patron of the city, to the plays and works of Aristophanes, Plato, Socrates, and Sophocles. In many ways, Greek culture is defined by Athens.

Throughout the Greco-Persian and Peloponnesian Wars, the city state remained both fiercely independent and a leading power of the time, but became part of the wider Macedonian Empire following Phillip II’s decisive victory at the Battle of Chaeronea in 338 BC. Following the death of Alexander the Great, his generals fought over Athens, particularly the heirs of the Antigonid and Ptolemaic dynasties.

Ever since they were advised by the Oracle at Delphi to put faith in the city's wooden walls during the Persian Wars, Athens’ military focus has long been its navy. However, continuing the traditions of the classical era, its citizens are also expected to contribute both infantry and cavalry to its armies, although mercenary troops now supplement their numbers. With a strong backbone of spear-bearing Hoplite units supported by archers, a fully formed-up Athenian army makes for a formidable sight – and a tough nut to crack.

Forever influential, but still not fully independent of Macedonian rule, Athens has the opportunity to break free and potentially found a third Athenian League, asserting authority over long term allies and adversaries alike, such as Sparta, Thebes and Corinth.

As a city state, the capital city of Athenai enjoys great wealth, and its rich classical heritage makes it easier for their conquests to convert to the Athenian way of life. Its strong naval tradition gives its fleets the upper hand, with the downside being that her land units are less developed.

http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_R ... ns_Faction (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_Rome_II_-_Athens_Faction)

http://wiki.totalwar.com/images/c/ca/Athens.png

Oriflamme
09-05-2013, 15:49
Nie chce mi się sprawdzać całego forum, więc zadam pytanie tutaj - czy to motto frakcyjne, to tylko taki estetyczny dodatek, czy też będzie to miało jakiś wpływ na rozgrywkę?

WielkodusznyBezduszny - w sumie, bardzo dobra myśl. Na normalu zero oddziałów, na hardzie małe oddziały, zaś na v. hardzie - pełne armie. Bosko by się grało ;)

Guminbear
09-05-2013, 15:57
Wkurzyłem się kiedy zobaczyłem trailer. 1 frakcja aby zmusić nieco graczy, aby kupili grę za maksymalną ceną i bez przeczytania recenzji, oraz 3 frakcje preorderach aby jeszcze więcej kupiło. Przynajmniej nie jest jak z Upadkiem Samurajów gdzie w preoderach było 40% klanów grywalnych.

KLAssurbanipal
09-05-2013, 16:03
Mi się bardziej nie podoba to, że nic nie poprawili od pierwszych screenów jakie pokazali. Zawsze ta sama gadka "pre-alpha" a i tak na koniec zobaczymy dokładnie to samo.

K A M 2150
09-05-2013, 16:35
Wkurzyłem się kiedy zobaczyłem trailer. 1 frakcja aby zmusić nieco graczy, aby kupili grę za maksymalną ceną i bez przeczytania recenzji(...)

Ktoś tutaj na forum rzucił hasło, że ta 1 frakcja będzie DLC tylko przed premierą, lub krótko po niej. Jest to bzdurą. Pont będzie od dnia premiery do kres SEGI darmowy, nieważne czy kupisz Rome 2 w taniej serii za 19.99.

KLA, zgadzam się w kwestii twarzy, Ci sami gołowąsi dla wielu frakcji. Już chociaż z 2 dodatkowe mordy mogliby dorobić ;)

KLAssurbanipal
09-05-2013, 16:42
Pewnie chcieli ich w ten sposób odróżnić od barbarzyńców. Jednak barbarzyńcy mają wielkie wąsika i długie brody. Grecy powinni mieć zarost na 2-3 cm, więc nie byłoby problemu z odróżnieniem. ;)

Lwie Serce
09-05-2013, 16:49
Ale po co na siłę chcą odróżniać? Przecież jakby tym Grekom dodać zarost jaki nosili naprawdę czyli taki :
[spoiler:3irbvwxs]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSFYxZ5e3X5XMusTY2kJSkV4N01cFFZK 3DfeFTLGFACBHr_gzOv
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRQnXq40AE5uX48BE_vCR9Koa3pC4AfP VfLcN6oqPmn4-lZG_qj
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOW3Y2Q9hY7J7tJJoffV5fbHRFk05JS CQBfpt_5UZEi2AONQz6wQ[/spoiler:3irbvwxs]
to i tak bez problemu byśmy odróżnili twarze barbarzyńców od greckich, mogli sobie wygooglować to nawet i już gra ma lepszy klimat :lol:

Ale tak to screeny fajne są, tylko nie wiem jak inni, ale ja jak widzę ludzi współczesnych to nie czuję tak klimatu starożytności... ;)

KLAssurbanipal
09-05-2013, 16:55
Daliby takie brody Grekom i dobrze by to wyglądało. Nikt nie skojarzyłby ich z Galami:

http://john844.org/sites/default/files/images/1-the-phalangite1%5B1%5D.preview.jpg

JanHetman
09-05-2013, 17:06
Odnośnie screenów, nie jest źle, ale tarcze są okropne, poniszczone, brudne.. szkoda tylko, że bardziej pionowe względem hoplonu wyglądają przy okrąglakach na wypolerowane ( w ostatnim screenie).

KLAssurbanipal
09-05-2013, 17:41
Takich tarcz nikt nie używał. Są całkiem zardzewiałe. Wzorowane na 100% na eksponatach z muzeum. CA powinni nauczyć się myśleć, to doszliby, że te tarcze pordzewiały przez lata. 8-) :)

Il Duce
09-05-2013, 17:50
Ja tam jestem zadowolony z tego co pokazali, na pewno będzie pre-order :). Choć można by poprawić pare rzeczy to generalnie nie jest tego wiele. A i co z tą Larissą bo ma ją i Epir i Macedonia :p

Sara Temer
09-05-2013, 18:05
Heh też to zauważyłem, ale to przecież "artystyczna wizja", może nie są pewni do kogo należało to miasto w tym okresie :D .

Lord Wełnowór
09-05-2013, 18:14
Spartanie mają brody! :D (...ale wąsy zgolili...)
A ja mam takie pytanie, bo nigdy w życiu żadnego dlc do żadnej gry nie kupiłem. Czy jeśli zakupię Roma 2 w pierwszej pudełkowej premierowej edycji, to nie kupując dlc, nie będę miał nigdy okazji zagrać innymi frakcjami niż z podstawowej ósemki?

P.S. ten ateńczyk na samym środku z machairą w górze jakiś taki dziwnie powyginany jest w przybliżeniu... chyba ma z szyją problemy i troszkie mu się kirys rozciągnął :p

Sara Temer
09-05-2013, 18:18
Będziesz mógł później dokupić inne frakcje w DLC.

K A M 2150
09-05-2013, 18:19
Podstawowa jest 9, Pont jest darmowy dla każdego ;)

Lord Wełnowór
09-05-2013, 18:22
No tak, ale ja mówię o niekupowaniu dlc w przyszłości, nie chcę kupować żadnego dlc. Czy to oznacza, że będę mógł grać tylko podstawową 8 (niech będzie 9...)?

K A M 2150
09-05-2013, 18:26
Tak, będziesz mieć tylko te 9 frakcji, Pont Ci się podczas instalacji ściągnie automatycznie.

Lord Wełnowór
09-05-2013, 18:34
Łeee, co za bezsens... Kiedyś to były piękne czasy, bez żadnych dlc... A czy po jakimś dłuższym czasie od premiery, jakby Rome wydawany byłby w jakiejś platynowej kolekcji czy ekstraklasyce za marne pieniądze, to też trzeba by było dlc ściągać? Czy może już wtedy zachłanność CA zmaleje i wszystko będzie już normalnie - bez żadnego pobierania i dopłacania?

Oriflamme
09-05-2013, 18:35
Tak, a oddziałom wschodnim taką oto brodę:
http://wordinfo.info/words/images/hair-styles-Assyrian-men.gif

Lwie Serce
09-05-2013, 18:45
Żartujesz? To cywilizowani ludzie, oni nie mogą mieć bród i długich włosów :lol: (nie bierz tego na serio, to żart ;) )

A co do tematu to dobrze że nie zrobili DLC z barbarzyńcami tylko z Grekami hehe, przynajmniej teraz będzie można pograć większą ilością frakcji hellenistycznych, z czego się cieszę - bo ciężko tak wyobrazić sobie starożytny świat bez słynnych greckich hoplitów prawda? ;)

McAbra
09-05-2013, 19:12
Barbarian Faction Pack też jest bardzo prawdopodobny, np. Scytia, Dacja i nie wiem... Jazygowie?
Albo paczka z plemionami hiszpańskimi.

cyborgowiec97
09-05-2013, 19:14
Raczej to będzie kilka packów: plemiona dackie, liberyjskie,..

McAbra
09-05-2013, 19:19
Dokładnie.

Il Duce
09-05-2013, 20:52
Obstawiam że pierwszy ukaże sie wschodni pack czyli Seleukidzi, Baktria, Armenia ;-)

Anymou$
09-05-2013, 21:56
Ach te DLC. Kij w oko temu kto wymyślił. No to mamy 8 frakcji na 117 wszystkich, to jest 6.8 % ale pewnie nawet te wszystkie nie będą dostępne nawet w dlc. Pewnie z jakieś 20-30 łącznie dlc dadzą. Już wolałbym dodatek ( a więc mający formę materialną) z wszystkimi DLC za 60-80 zł. Co do DLC myślę ze dadzą Indie, skoro mówili że mają rozwijać mapę w kierunku wschodnim ( albo coś podobnego). Pomyślcie Indie - bogata kraina na krańcu świata ,której podbicie będzie nie lada wyzwaniem. Trzeba będzie z naszą armią przejść bliski wschód, pokonując po drodze liczne państewka i w końcu Indie. Będą kusiły tajemniczością, odległym położeniem, obcą kulturą. Takie coś to niezły kit ( chciałem tu użyć neologizmu powab, chociaż może istnieje takie słowo) do wciśnięcie nam żebyśmy kupili DLC.

Rostel123
10-05-2013, 05:51
http://www.gram.pl/news/2013/05/09/tota ... iery.shtml (http://www.gram.pl/news/2013/05/09/total-war-rome-2-znamy-date-premiery.shtml)
Pół tysiąca za kolekcjonerkę : OOO

[TIN]_Cichy
10-05-2013, 06:53
Poziom frustracji tego forum jest niesamowicie wysoki. Właśnie dostalismy 12 frakcji (więcej, niż w jedynce), a ludzie to traktują jak probe wyciskania kitu :shock: . oczywiście kla i reszta wyrzucają brak brody u greków, brudne tarcze, miecze itd. Masakra. Co chwila przewija się tutaj pytanie, "czemu moderzy potrafią zrobić piękne jednostki, dopracowane i w ogóle, a ludzie którym za to płacą robią gorsze?".
Moder to z reguły osoba robiąc a jednostki w wolnym czasie, pasjonat. Może skupić swoja uwagę w 100% na wyglądzie jednostek. CA to firma. Pracuje tam człowiek 8 godzin. Ma masę rzeczy do zrobienia, wiec nie będzie się przykładał do jednej konkretnej jednostki, bo ma masę innych rzeczy do napisania.
"DLC to zlodziejstwo, kradzież, sprzedawanie niepełnego produktu" bzdura. Od samego poczatku było wiadome, ze grywalnych frakcji będzie 8. CA poszło nam na rękę i dorzuca do tego 4 frakcje. W pełni funkcjonalna gra. Za ficzery trzeba płacić.
Naprawdę, to forum przypomina piaskownice, gdzie płaczą dzieci bo ktoś im obiecał mega duży samochodzik, a dostał resoraka jak każdy inny. Ludzie, którzy wierzą w każde słowo ca chyba dalej czekają na Mikołaja 6 grudnia.

Poliorketes
10-05-2013, 09:43
No tak, bo moder pasjonat może siedzieć po 12 godzin dziennie i tworzyć piękne, dopracowane jednostki. Moderzy, to też ludzie, mają swoje zajęcia; studiują, pracują. Wątpię by poświęcali swojemu hobby więcej niż 40 godzin tygodniowo. Naprawdę myślicie, że tworząc moda przez trzy lata, moderzy, poświęcają mu więcej godzin roboczych niż ekipa CA robiąca grę w rok? Poza tym moder często jest amatorem samoukiem, a ludzie pracujący w CA to niby zawodowcy. Dziwię się, że niektórzy tak dzielnie bronią niedoróbek, jakie widać na screenach. Pomijając już aspekt historyczny pokazywane nam jednostki są po prostu brzydkie. Z tych trzech greckich efektownie wyglądają tylko Spartanie. Ateńczycy wyglądają jak plastikowe figurki, a Epiroci to klony jazdy Pontyjskiej. A i te tarcze, one dla mnie nie wyglądają na brudne, uszkodzone, ale na zniszczone przez korozję.

Harry-Potter-TW
10-05-2013, 09:52
Jestem zawiedziony, że w preorderze dostaniemy frakcje greckie, wolałbym barbarzyńskie albo wschodnie. Hoplici są powolni i zupełnie nie przystają do mojej taktyki. Pamiętam jak w rome total realizm broniłem się legionami przed spamem macedońskich hoplitów - zanim do mnie doszli... a na koniec uciekali z włóczniami jak na koksie - żal.

McAbra
10-05-2013, 09:56
A co, mało barbarzyńskich?
Przecież są już 3, reprezentujące 3 odmienne regiony Europy...
Choć też lubię barbarzyńców, nie sądzę by była to za mała liczba :)

Harry-Potter-TW
10-05-2013, 10:05
No wiesz, wiem, że 3 to dużo - pewnie i tak będę grał głównie brytami, tyle, że frakcji greckich nie odpalę na 100 % w ogóle, wiec może ich nie być. Poza tym są na środku mapy, a ja głównie chcę w kampanie multi grać więc, więc wybierzemy frakcje skrajne, np brytowie albo rzym kontra partia. Scytami, armenią tez bym chętnie pograł.. ale te czerwone hooplickie kulfony do mnie nie przemawiają, są idealnym celem dla mej taktyki.

Oriflamme
10-05-2013, 10:32
Ale to akurat dla Ciebie. Komuś innemu może podobać się zabawa piechotą i dla tego kogoś jest to dobra wiadomość. Jak dla mnie Partia jest najważniejsza, reszta jest milczeniem ;)

Harry-Potter-TW
10-05-2013, 10:40
Nikomu nie bronię grać grekami. Ja lubię piechotę, ale z mieczami, a kawaleria atak z flanki i od tyłu, grając partią trochę to zmodyfikuję. Ale koniec ot.
Ciekawi mnie ile czasu te greckie frakcje przetrwają mając za sąsiada rzym, oby grając wschodnimi frakcjami nie szarżować jazdą na spartan :D.

Oriflamme
10-05-2013, 10:55
Ja tam zawsze jak grałem Partią, to robiłem po prostu armię złożoną całkowicie z konnych strzelców i to starczało na nich. Zobaczymy czy w przypadku Rome II się to sprawdzi (trzeba przede wszystkim wybierać płaski, niezalesiony teren). Dla Hellenów z kolei ukształtowanie terenu będzie potrafiło dać im wielką przewagę, szczególnie w górskich terenach, gdzie zablokują włócznikami kotlinę i rusz teraz takiego :D

Domen
10-05-2013, 11:17
Spartanie / Spartiaci to małe dziewczynki przy Tebańskim Świętym Zastępie - patrz bitwy pod Tegyrą i pod Leuktrami.

Pod Tegyrą Święty Zastęp z Teb pokonał w czołowym starciu dwukrotnie liczniejszych Spartiatów.

Pod Leuktrami Święty Zastęp powstrzymał w walce liczniejszych Spartan aż przyszła im z pomocą reszta sił tebańskich i razem pokonali wroga.

Harry-Potter-TW
10-05-2013, 11:21
Robiłem podobnie jak ty tyle, że mało grałem partią ze względu na to , że mieli słabo rozwinięta inflastrukturę drogowa i mnie to denerwowało - grałem głównie rzymem.
Zabawa na dystans konnymi łucznikami przez zbyt długi czas jest dla mnie nudna, wolałbym wiec walczyć z rzymem osłabić legiony konnymi łucznikami, zaszarżować jazdą i dobić piechotą, ciekawe czy się to sprawdzi. Wszystko jednak zależy od balansu jednostek, dobierze się do tego taktykę, przy odrobinie szczęścia zagra się tak jak się lubi najbardziej, najwyżej inną frakcją.
Chociaż samobójcza szarża hoplitów na konnych łuczników mnie by rozbawiła, a jestem trochę noobem więc nie było by najgorzej.
Ja tam nie jestem obeznany z historią więc nie wiem za bardzo co to św. zastęp, tak czy inaczej moja jazda ich wykończy:D.

Domen
10-05-2013, 11:22
Nie wiadomo czy w ogóle będzie ten Święty Zastęp skoro nie dali Teb jako grywalną frakcję tylko jakąś tam Spartę, phi.

Harry-Potter-TW
10-05-2013, 11:27
Nie płacz:P. Grecy na pewno będą mieć jakieś elitarne jednostki hoplitów.

Grogmir
10-05-2013, 11:31
Pewnie trollujesz, ale zdajesz sobie sprawę, że w okresie Rome 2 Teby nie znaczyły już praktycznie nic po zniszczeniu przez Aleksandra Wielkiego, a Święty Zastęp już nie istniał?

Domen
10-05-2013, 11:32
Ale Spartanie będą najbardziej elitarni a ja nie lubię Spartan... :cry: W realu Spartanie dostali w dupę od perskich nieśmiertelnych, dostali w dupę od tebańskiego świętego zastępu - ja nie wiem co ludzie w nich widzą. :mrgreen: Ja nie gram Spartą - nie chcę zamienić świata w wielki obóz wojskowy. :)

Harry-Potter-TW
10-05-2013, 11:41
Widzę, że przy was nadrobię braki w historii, dzięki panowie:P

Domen
10-05-2013, 11:42
w okresie Rome 2 Teby nie znaczyły już praktycznie nic po zniszczeniu przez Aleksandra Wielkiego?

Teby odbudowano w 316 p.n.e. Fakt - niewiele znaczyły, ale Ateny i Sparta też niewiele znaczyły w tym okresie. :)

Po 287 p.n.e. Teby były sojusznikiem Związku Etolskiego, a ten jako całość znaczył w okresie Rome 2 dużo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thebes,_Gr ... an_periods (http://en.wikipedia.org/wiki/Thebes,_Greece#Hellenistic_and_Roman_periods)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zek_Etolski

a Święty Zastęp już nie istniał?

Faktycznie nie ma wzmianek żeby istniał po bitwie pod Cheroneą, ale kto wie :?: Może został odbudowany :?:

Zresztą całkowicie nie został pod Cheroneą zniszczony, bo zginęło 254 z 300 - czyli 46 żołnierzy zastępu przeżyło.

W każdym razie Spartanie super herosami nie byli, więc nie chciałbym żeby CA przesadziło z ich statami... :?

Bronti
10-05-2013, 12:10
Sparta musiała pojawić się w Romie 2 z powodów marketingowych. Nie trzeba mieć nawet średniej wiedzy historycznej żeby kojarzyć ze starożytnością właśnie m.in Spartan, obok Rzymian i Asterixa :)

NexuS
10-05-2013, 12:50
Tak SPARTA to trik marketingowy :P Ale pamiętajcie dużo ludzi już czeka na torrentach wiec jestem w stanie wybaczyć CA ten mały trik :) Jestem zwolennikiem czepiania się szczegółów bo to one czasem maja duże znaczenie na przyjemność gry ale bądźmy świadomi ze istnieją moderzy którzy na pewno poprawia to co będzie trzeba wiec nie stresujcie się za dużo, wręcz przeciwnie cieszmy sie ze nie długo znów poleje sie krew na wirtualnych polach bitewnych :twisted:

Aracz
10-05-2013, 13:37
No, chociaż będzie można tymi Grekami pograć. Mam sentyment do falangi i dla tego jestem zadowolony.
Choć pewnie nie uda mi się "dostać" takiej frakcji bo będę kupował jak stanieje. Choć w DLC na steam raczej się coś znajdzie.

Sapiens
10-05-2013, 14:31
Dokładnie! Wszystkie DLC do Empire, Napoleona i Shoguna 2 dostępne pierwotnie podobno tylko z zakupem specjalnych "przedpremierówek" czy "special edition" były potem dostępne za grosze...no może złotówki, ale tylko kilka - jedno piwo.

Robb20
10-05-2013, 18:10
Z tego co sobie przypominam z historii to spartanie byli najlepszymi wojownikami w swoich czasach, całe życie się szkolili a z bronią się nie rozstawali, nawet z nią spali. Nigdy nie byli liczni więc w Rome 2, nawet jeżeli będą mocarni to koszty rekrutacji i utrzymania nie pozwolą na zbudowanie licznej armi. Wymaga to oczywiście innego podejścia taktycznego do bitwy niż w przypadku barbarzyńców, którzy liczebnością przewyrzszali spartę. 8-)

Anymou$
10-05-2013, 21:20
Co jak co ale takie podstawowe i rozpoznawalne frakcje jak państwa powinny być w podstawce ale o to chodzi żeby skusić.

Reznow45
11-05-2013, 11:58
Z tego co sobie przypominam z historii to spartanie byli najlepszymi wojownikami w swoich czasach, całe życie się szkolili a z bronią się nie rozstawali, nawet z nią spali. Nigdy nie byli liczni więc w Rome 2, nawet jeżeli będą mocarni to koszty rekrutacji i utrzymania nie pozwolą na zbudowanie licznej armi. Wymaga to oczywiście innego podejścia taktycznego do bitwy niż w przypadku barbarzyńców, którzy liczebnością przewyrzszali spartę. 8-)
Sparta w tym przedziale czasowym to cień swej potęgi, jedynie chwyt komercyjny, swoje lata potęgi miała daleko za sobą, więc taka "podjara" Spartą jest nieco naciągana. To samo się tyczy takich Aten, w zamian za te frakcje powinniśmy dostać Związek Etolski i Achajski, które rzeczywiście były silne. Co do Epiru cieszę się, wreszcie Pyrrus będzie prawidłowo przyporządkowany (w RTW do Seleucydów, co mnie dobiło). No ale przeciętny gracz kojarzy 300 i kupi dlc...

Ituriel32
11-05-2013, 14:35
U mnie sprawa stała się jasna.
Jestem wielkim miłośnikiem Sparty. Za jej niepowtarzalny ustrój.
Tylko troszkę szkoda że nie ma Syrakuz lub Pergamonu zamiast Aten.

voitek
11-05-2013, 14:47
8-) No rzeczywiście, oligarchia i totalitaryzm to naprawdę niepowtarzalny ustrój

Ituriel32
11-05-2013, 14:56
Z tego co pamiętam to Spartą rządzili przez długi czas dwaj królowie z różnych dynastii. :shock:
Równi sobie w prawach i obowiązkach.

voitek
11-05-2013, 14:58
Cóż, wojskowe przydupasy w Korei Płn. też sobie dobrze żyją równi w prawach i obowiązkach :)

Chciałbyś żyć z pewnością jako Helot. Bo zakładam oczywiście, że nie bierzesz pod uwagę jedynie kilku procent ludności w postaci Spartiatów?

Ituriel32
11-05-2013, 15:14
He he he. Nie Ateny lepsze. Były one najbardziej totalitarnym i bezwzględnym polis w greckim świecie.

Reznow45
11-05-2013, 15:16
A nie na odwrót? W sumie, obie były siebie warte.

glaca
11-05-2013, 16:35
Boję się, że zupełnie oleją ówczesną sytuację polityczną i stworzą jakąś dziwną mutację Grecji. Musimy po prostu zaakceptować, że mamy do czynienia z grą, a nie z podręcznikiem. Lepiej niech skupią się na stabilności i jakości samej gry.
Chociaż dla mnie to i tak jest ogromny postęp względem Rome 1. Wszystko dzięki silnej scenie, która zawsze mocno lobbowała za historycznością i takie mody tworzyła. Teraz się wycwanili i wydają płatne mody nazywając je dlc ;/
dlaczego nie stworzą narzędzi dla modderów aby uczynić grę nieśmiertelną ;/

Lwie Serce
11-05-2013, 16:37
Co parę miesięcy jakieś DLC, ludzie będą kupować i wracać do gry, będzie nieśmiertelna :mrgreen:

Rzyminin
11-05-2013, 17:32
To są jakieś jaja ?
DLC dodaje TYLKO 3 frakcje :shock: ? które w podstawce występują jako niegrywalne ? Dobrze to rozumiem ? To ździerstwo !! W Rome I było Barbarian Invasion, które przenosiło nas w inne czasy, a co za tym idzie całkiem nowe jednostki, bitwy nocne, pływające jednostki, TO BYŁO COŚ !! A teraz pocięli grę na pierdyliard kawałków i będą sprzedawać w częściach... By to jeszcze dodali jakieś zróżnicowane nacje, TO NIE ! 3 Nie jestem jakimś super specjalistą, ale z tego co wiem to Sparta i Ateny nie różniły się zbytnio uzbrojeniem... Szkoda słów na to co zrobiło CA z tą grą :cry:

Lwie Serce
11-05-2013, 17:33
DLC to nie dodatek jak BI, to takie małe coś :D Może nawet samą muzykę zawierać czy jakieś małe pierdoły.

Westecz
11-05-2013, 17:45
Po jakim czasie wydają złotą kolekcje czy coś takiego gdzie są już wszystkie dlc? Tak, żeby tylko raz zapłacić (nawet więcej, ale tylko raz) i mieć wszystko. I najlepiej, żeby długo nie czekać ;/

legoras
11-05-2013, 19:29
Po jakim czasie wydają złotą kolekcje czy coś takiego gdzie są już wszystkie dlc? Tak, żeby tylko raz zapłacić (nawet więcej, ale tylko raz) i mieć wszystko. I najlepiej, żeby długo nie czekać ;/

Zależy jak długo będą wspierać Romka (ile wyjdzie dodatków/dużych DLC), złota edycja do Shogun 2 wyszła po 2 latach od premiery. Obstawiam że Romka będą dłużej wspierać i coś wydawać do niego, w końcu już teraz jest wielokrotnie popularniejszy niż S2. Wiec na złotą edycję poczekasz 2-3 lata :)

Oczywiście DLC możesz zakupić kiedy chcesz, ale pojedynczo na steam, w momencie kiedy CA uzna iż można juz je odblokować do sprzedaży. Opłaca się kupować je w momencie świąt "zimowych" ;) i wielkanocy + lato. Ogólnie chyba co kwartał na steam są wielkie promocje, i wtedy takie DLC są 75% tańsze. A jak chcesz DLC za free mieć(jak tak "kupiłem" S2 + wszystkie DLC (z FOTS)), to ściągnij sobie grę Team Fortress 2 z steam (darmowa) kup do niej byle co w markecie [5 euro trzeba załadować na konto steam minimalnie] w wyniki tego otrzymasz upgrade do konta premium w TF2 i możliwość pełnego handlu itemami, za te 5 euro kupujesz dwa klucze w grze (4 euro) + jakąś czapke za 1 euro. To już Ci daje kwotę rzędu ~14 zł (każdy klucz na allegro = 7zł gdyby się chciało sprzedawać, ale przejdźmy dalej bo to niepewny "temat"). I grasz sobie w TF2, dzięki graniu dropisz rózne bronie i czapki (czasami bardzooooooo drogie, w grze i realu), czapki i inne duperele wymieniasz na klucze z innymi, i zostawiasz w plecaku. I tak powoli się zarabia na graniu :P Każde bronie/czapki/inne wymienia się na klucze i je "chomikuje". Przychodzi promocja -75% na steam gier Total War, to wymienia się klucze na DLC. Efekt? DLC za free. Tak już tak mam całego Shoguna 2 z DLC + Civ 5 z DLC, i już mam kluczy na Romka 2 jeżeli będzie kosztować nie więcej niż 50 euro :mrgreen: I wszystko legalnie, zgodne z polityką steam(poza tym z allegro) ba! sami ostatnio wprowadzili market itemów :) ale tam kupuje się/sprzedaje za $/euro itemy z gry. To tak jako ciekawostka :)

KLAssurbanipal
11-05-2013, 20:10
Nowe informacje na temat tego DLC:

New Units:

In addition to the intimidating unit rosters of each faction now playable for the first time, the Greek States Culture Pack introduces a variety of unique and especially elite and deadly forces.

◾Mercenary Veteran Hoplites – [available to all playable factions]
From glistening spear points to earth-shaking tread, a phalanx is a sight and sound to inspire dread. With these veteran hoplites, that dread is sold to the highest bidder.

◾Thureos Hoplites – [Unique to Athens]
While the linen breastplates worn by these men may look flimsy, they are cool, practical and surprisingly tough. As with all hoplites, the men inside are also practical and tough warriors.

◾Thorax Hoplites – [Unique to Athens]
These heavy hoplites are marked by their bronze breastplate armour, a sign of wealth and status. They are armed with spears and hoplon shields, and use the phalanx formation to batter enemies into submission.

◾Agrianian Axemen – [Unique to Epirus and Macedon]
The Paeonian tribe of Agrianes are fierce fighters. As well as terrible killing tools, their axes are also climbing hooks for rough terrain. No sensible general would not use them in an assault.

◾Aspis Companion Cavalry – [Unique to Epirus and Macedon]
A king’s companions in battle are his nobles and esteemed friends. It is an honour to be a companion, to ride forth with javelin and kopis to fight for your lord and master.

◾Heroes of Sparta – [Unique to Sparta]
Embodying the spirit of Thermopylae, the Heroes Of Sparta bear their spears and shields with fierce pride and unrivalled mastery.

◾Polybolos Repeating Scorpion – [Siege Deployable available to all Greek, Roman and Carthaginian factions]
Able to make short work of even the most heavily-armoured opponents, this repeating bolt thrower sacrifices the ordinary Scorpion’s range in return for a rapid rate of fire.

◾Tortoise Armoured Battering Ram – [Siege Deployable available to all Greek, Roman and Carthaginian factions]
Combining devastating ramming power while affording protection to its crew, used well the Tortoise more than makes up for its lack of speed and manoeuvrability in open ground.

◾New Buildings:

◾The Monument of Lacedaemon – [Unique to Sparta]
A symbol of Sparta’s overridingly martial culture, The Monument of Lacedaemon brings cost reductions to military recruitment, significantly increases the morale of land units in the province and a global morale boost to existing units.

◾Oracle of Dodona – [Unique to Epirus]
This sacred grove is the domain of the priests and priestesses of Epirus. The Oracle of Dodona increases city growth, provincial happiness, wealth, and the global conversion of other factions to Hellenic culture.

◾Acropolis – [Unique to Athens]
A symbol of Athenian high culture and engineering excellence, The Acropolis also provides extra garrison forces to Athens, improves the city’s abilities to withstand sieges, and increases Athenian agents’ Authority actions.

New Features:

◾New Playable Factions – Athens, Epirus and Sparta each offer a unique new way to experience the campaign, with their own rosters of powerful military units, distinct traits and play styles.

◾The Athenian pursuit of enlightenment grants them technological and cultural bonuses; Sparta’s dominance over the Helots allows them to maintain a larger slave population; and Epirus enjoys bonuses to settlement exploitation stemming from their village-confederation origins.

◾New Cultural Traits – All Greek States benefit from a bonus in battle when defending their own or an allied territory, a bonus to wealth generated by their capitals and an increase to the rate of cultural conversion within their borders.

◾New Cultural Objectives – Greek States have their own new set of military, economic and cultural victory conditions, as well as sharing a unique set of bonus objectives drawn from Greek history. Additionally, each faction will have to contend with its unique events and dilemmas.

◾New Military Traditions – Each of the Greek States has a unique top-tier military tradition: Athenian fleets may be honoured as Children of the Aegaean, improving the ramming ability of their ships whilst allowing them to secure more income when raiding; Spartan armies may be remembered as Peers of Leonidas, improving their melee defense capabilities and reducing their upkeep; the armies of Epirus may be feared as Hounds of Molossus, granting them greater charge bonuses whilst allowing them to keep public order problems in check.

legoras
11-05-2013, 20:45
No i to się czyta dobrze!
Unikalne jednostki w liczbie nie 1 na frakcje i do tego unikalne budynki. Jednostka hoplitów(kij że najemnicy ;) ) dla każdej grywalnej frakcji (grając Rzymem w R1 brakowało mi falangi...)
Wynika także iż, co kultura to będzie mieć inny bonus. Taką grę to rozumiem, co frakcja to inna rozrywka (w szczególności frakcja z inną kulturą).

K A M 2150
11-05-2013, 20:49
Przecież w Rome 1 mogłeś mieć Rzymem falangę, de facto w tekście jest nawet wymieniona ta sama jednostka ;P To najemnicy, dlatego dostępni dla każdego.

maxcezar5
12-05-2013, 15:33
Mam pytanka o:
czy jeśli kupię grę powiedzmy 4 września to dostane Epir, Ateny i Spartę jako frakcję?

voitek
12-05-2013, 15:34
Nie, masz zamówić przedpremierowo.

maxcezar5
12-05-2013, 15:35
Szkoda.

Pozostaje czekać na wersję ze wszystkimi dlc...

voitek
12-05-2013, 15:38
Jasne, czekaj nie wiadomo ile na taką edycję, zamiast po prostu złożyć zamówienie. Ba, nie wiadomo czy taka edycja w ogóle wyjdzie.

Myrkull
12-05-2013, 16:06
Zawsze może poczekać parę miesięcy, aż DLC będzie oddzielnie w sprzedaży.

cyborgowiec97
12-05-2013, 16:26
Lepiej poczekać bo w grudniu na pewno będzie przecena na steamie i nawet z DLC będzie kosztowało to mniej niż przedpremierowy zakup.

KLAssurbanipal
12-05-2013, 17:03
Wiadomo już jak można w Polsce kupić wersję pre-order?

maxcezar5
12-05-2013, 17:14
Jasne, czekaj nie wiadomo ile na taką edycję, zamiast po prostu złożyć zamówienie. Ba, nie wiadomo czy taka edycja w ogóle wyjdzie.

Nigdy nie kupuje gier przed/ tuż po premierze. Dlaczego?
- cena jest wysoka,
- kupujemy kota w worku,
- brak DLC,

Cierpliwi ludzie potrafią kupić dobrą grę w niskiej cenie lub ze wszystkim dodatkami. Nie sztuką jest wydać dużo pieniędzy na grę . Sztuką jest kupić dobrą grę w dobrej cenie.
A co do tego czy wyjdzie taka edycja - do tej pory zawsze wychodziły.

Przemysł II
12-05-2013, 17:26
http://www.gram.pl/sklep/pc/total-war-rome-2 tylko nie wiem, czy steam też to odbierze jako pre-order...
Powinien, zresztą w linku, który podałeś widać napis preorder.

Niesmiertelnik
12-05-2013, 18:28
Mam pewność że popełniłem błąd, ale impulsywnie zamówiłem tą grę.
Jestem bardzo krytycznie nastawiony do kolejnej odsłony i nie wierzę w obietnice tfórcóff, ale dla serii która dała mi kiedyś tyle radości jestem w stanie rzucić Chrobrym.
Przynajmniej będę miał możliwość napisania ...... a nie mówiłem? :roll:

Domen
12-05-2013, 23:30
jestem w stanie rzucić Chrobrym.

Oj, chyba jednak Zygmuntem Starym. I to nie jednym :!:

voitek
13-05-2013, 03:58
https://i.chzbgr.com/maxW500/7156072192/h26B1E3A8

maryjan1001
13-05-2013, 10:10
Ciekawe cz jak będzie mało zamówień preorderów to dorzucą jeszcze jakie DLC?

legoras
13-05-2013, 10:34
Zamówień pewne będzie sporo, patrząc na wyniki ankiet na twcenter czy kupisz/nie kupisz preordera - przy Shogunie było przeciwnie, większość głosowała na "nie".
Więc na żadnego darmowego DLCka nie ma co liczyć.

Niesmiertelnik
13-05-2013, 12:30
jestem w stanie rzucić Chrobrym.

Oj, chyba jednak Zygmuntem Starym. I to nie jednym :!:

:D Rzucę Chrobrym pięć razy i poprawię raz z Mieszka ;)

darius_d
13-05-2013, 12:37
Cóż, smakowita gra się szykuje. Przy wszystkich rozczarowaniach, mierżącym holiłództwie "Peers of Leaonidas", "Children of the Aegean" i tak będzie warto wydać kasę. Jednak tak jak co niektórzy, jestem skłonny poczekać z zakupem. Jeszcze się zastanowię.

W podanym przez KLA opisie, zwróciły moją uwagę takie szczegóły jak:
- "The Oracle of Dodona increases (...) and the global conversion of other factions to Hellenic culture",
- "Sparta’s dominance over the Helots allows them to maintain a larger slave population" -
To brzmi obiecująco. Wydaje się, że szukali natchnienia w dobrych modach pod RTW (prznajmniej chciałoby się w to wierzyć). Zwłaszcza EB był niezły z wprowadzeniem stopniowej asymilacji kulturowej po podboju i tworzenie sojuszy. Jeśli nawet cokolwiek z tego użyją w grze, to będzie powód do radości.
Co by nie narzekać, lepszej alternatywy na rynku nie ma, niestety. A kolejny ROme wyjdzie też za kolejne 10 lat. Jedyna alternatywa do tego to mody M2TW. Ja jestem skłonny pierwszy raz po dodatku Kingodoms zakupić nowy produkt CA, bo jednak widać, że się starają.

Rostel123
13-05-2013, 18:29
To są grywalne frakcje oczywiście bez DLC
http://wiki.totalwar.com/w/Factions

Grogmir
13-05-2013, 19:35
Ciekawe cz jak będzie mało zamówień preorderów to dorzucą jeszcze jakie DLC?

Wydaje mi się, że na jakieś darmowe mniejsze frakcje można liczyć, kilka razy wspominali na TWCenter, że po premierze będą wrzucać jeszcze free content w miarę możliwości. Skoro wszystkich nacji jest ponad 100, to mogą najważniejsze wepchnąć w DLC, a część "oddać" (choć i tak w grze są...) za darmo, a i tak nie zbiednieją.

Sapiens
15-05-2013, 11:12
Najprawdopodobniej darmowymi dodatkami będą małe państwa którymi trudniej będzie się grało w kampanii i grze wieloosobowej.
W płatnych dodatkach będą najpewniej nacje z przypakowanymi jednostkami, stawiam na spartańską jednostkę "Jeden z 300" itp.

BLooDek
19-05-2013, 23:01
Ja bardzo liczę na piktów :D Ciekawe czy nagość (o ile ich wprowadzą) zostanie odwzorowana, czy może dadzą im "nie historyczne" ciuszki ;)

Jeszcze mam pytanie pisali, że te 100 frakcji będzie grywalne, czy "tylko będzie"?

Memnon[pl]
20-05-2013, 00:10
Ja bardzo liczę na piktów :D Ciekawe czy nagość (o ile ich wprowadzą) zostanie odwzorowana, czy może dadzą im "nie historyczne" ciuszki ;)

Jeszcze mam pytanie pisali, że te 100 frakcji będzie grywalne, czy "tylko będzie"?
Pisali ze bedzie 113 frakcjii-a ile z tego bedzie grywalne to nie wiadomo...

Tessali
20-05-2013, 06:34

Nie martw się, może po kilku latach wyjdzie porno mod i będziesz miał golusienieńkich wojaków i wojaczki w każdej frakcji.

Vlad
20-05-2013, 12:03

Nie martw się, może po kilku latach wyjdzie porno mod i będziesz miał golusienieńkich wojaków i wojaczki w każdej frakcji.

Nie przesadzaj Stary. Historyczność historycznością a Ty od razu o porno? Dziwne że na to wpadłeś

BLooDek
20-05-2013, 14:57

Nie przesadzaj Stary. Historyczność historycznością a Ty od razu o porno? Dziwne że na to wpadłeś

No cóż, każdy ma swoje fetysze. Nie krytykujmy go za to ;)

Strunin
25-05-2013, 12:31
Gra szykuje się niesamowicie, z dnia na dzień. Przynajmniej dla mnie. Na moim obecnym sprzęcie nie dam rady bez denerwowania się przy ścinaniu grać ale jak to mówią- poczekamy zobaczymy, sprzęt będzie nowszy, gra tańsza, poczyta się recenzje. Osobiście nie jestem za tym, żeby na hurrra kupować nową grę za kilkaset złotych, a wiedząc o niej tyle, co z niepełnych informacji przedpremierowych od producenta, czy ze screenów.
Na marginesie - czepianie się, że jakieś miasto czy jednostka wyszły nie tak jak by się komuś wydawać mogło jest bez sensu - całego ludu nigdy nie zadowoli się w pełni, zawsze znajdzie się ktoś, komu coś nie spasuje, chyba że stworzyć grę, w której każdy ustala każdy szczegół (co jest oczywiście nierealne, chyba że za kilkanaście, kilkadziesiąt lat przy wsparciu nowoczesnej techniki, tyle że większość graczy, po prostu nie zwraca uwagi na to, czy rzymscy legioniści mają zarost na buźce, czy go nie mają, czy mają piegi, czy mają groźne miny czy jakieś inne. To już raczej czepianie się prawdziwych szczegółów, bo jak pisałem gra prezentuje się wyśmienicie).

Roland
25-05-2013, 14:40
Hej. Czy w takim razie jedynym sposobem na preorderowe DLC jest preorder gry ze steama? Czy gram.pl nie będzie dodawało tych kluczy do preorderów? (do Empire, Napoleona i Shoguna chyba dodawali tylko, że zawsze było to zaznaczone w opisie preordera, a teraz nie ma o tym słowa) Fajnie byłoby mieć to DLC jak już się porywam na grę ale jednak wolałbym kupić RomkaII w polskim sklepie, za polską cenę i w polskim opakowaniu :/

KLAssurbanipal
25-05-2013, 17:49
i w polskiej wersji językowej....

BLooDek
26-05-2013, 17:00
Napisz do nich czy coś... Ja pytałem na keye.pl i tam nie będą dawać tego DLC.

Kain
28-05-2013, 21:05
Dowiadywałem się wcześniej w gram.pl i napisali ,że jak tylko potwierdzą z dystrybutorem to dodadzą informację na stronie nt. DLC w pre-orderze . Na 100 % będzie polska wersja. Radzę spokojnie poczekać. Póki co grę oferują 2 sklepy w PL i to jeszcze z niezmieniona szatą okładki. Bardziej mnie martwi skąpy dostęp do screenów mapy kampanii, gameplaya etc. Mam nadzieję ,ze w czerwcu na Rezzed coś pokażą. I nie to gówno co w Teutoburg Forest i RP 13 tylko jakiś konkret. :shock: btw w oczekiwaniu na sequel próbowałem coś pograć w poprzedniego Romka i niestety się nie da. Niestety gra ma już swoje lata i nawet zmodowana zalatuje padliną podobnie jak Med 2 :cry:

voitek
28-05-2013, 21:18
Zawsze możesz pojechać do UK i zagrać w Rome 2 na Rezzed :P

BLooDek
28-05-2013, 21:44
O ile Rom1 może zalatywać padliną to Medek 2 jak najbardziej nie! :!:

McAbra
29-05-2013, 06:23
Rome I też nie! Ja wciąż gram zarówno w Rome jak i starsze tytuły :)
Szkoda, że niektórzy bardziej cenią grafikę niż klimat i grywalność :(

Lord Wełnowór
29-05-2013, 11:55
Ja prawie bez przerwy od 2008 gram w Roma I i Medka 2. Roma sobie sam w miare ładnie zmodyfikowałem, z kolei medek czysty - bez żadnych modów! Fakt faktem, że pare rzeczy warto by było w nim zmienić, ale jakoś nigdy mi sie nie chciało do niego zabierać :) i tak w obie gry, mimo upływu lat gra się super :D

BLooDek
29-05-2013, 23:06
Rome I też nie! Ja wciąż gram zarówno w Rome jak i starsze tytuły :)

Nie chodzi o grafike a o skrypty i to, że niektóre gry są mało rozbudowane a w sandboxach i strategiach to boli...

Asuryan
29-05-2013, 23:57
Klimat w pierwszym Rome dzięki hordom psów, Egiptem faraonów czy płonącym świniom niestety... leży i kwiczy :mrgreen:
W drugim Medku przeszkadzał mi tylko jeden jedyny oddział - artylerii na słoniach.

Lwie Serce
30-05-2013, 00:04
Po prostu wielu ludzi ma sentyment do starego Romana i co się dziwić ;)

W drugim Medku przeszkadzał mi tylko jeden jedyny oddział - artylerii na słoniach.
Robin Hoody z dwoma punktami życia też byli wkurzający :mrgreen:

McAbra
30-05-2013, 10:03
Klimat w pierwszym Rome dzięki
hordom psów, Egiptem faraonów czy
płonącym świniom niestety... leży i kwiczy :mrgreen:

Czepiasz się :D Wystarczy spojrzeć z przymrużeniem oka ;)
A oblężenia Rzymu Brytanią i Galią? Granie w "przysłowiowego tata-wariata" z Grekami podczas walk Scytią?
Trzeba skupiać się na pozytywach :P

JanHetman
30-05-2013, 22:18
Wszecież Lagidzi też byli faraonami, nie? :(

Asuryan
30-05-2013, 22:51
Ależ i owszem, tylko w pierwszym Romku nie jest to lagidzki klimat, a ramzesowski :mrgreen: