Zobacz pełną wersję : Dyskusja o grze Total War: Rome II
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
Odpalony launcher też nabija czas.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
26-07-2014, 22:13
Czasem mam sytuację, że wyłączam Rome 2 lub Shoguna 2 ale aplikacja nie wyłącza mi się do końca i na steamie pokazuje że nadal gram w tą grę lub jak chcę np. włączyć grę jeszcze raz to wyskakuje okienko, że ta jest już uruchomiona. Trzeba wtedy włączyć menadżer zadań i zakończyć proces. Wydaję mi się, że nawet w tym przypadku jest doliczany czas gry.
Edit.
Dość łatwo to osiągnąć. Ustaw sobie czas na załóżmy 1 listopada 2011. Odpal grę. Zminimalizuj. Przestaw zegar na dzisiejszy czas. Gotowe. :)
Sprawdziłem. Fałszywą liczbę godzin pokazywało tylko do momentu wyłączenia gry, potem wróciło do normy. Możliwe też, że trochę się rozpędziłem przy cofaniu czasu i steamowi wydało się podejrzane, że gram od 15 lat w grę która wyszła w roku poprzednim.
comptable
04-08-2014, 19:13
Jaki dlc chcelibyscie jako nastepne po Pirates and Riders?
Ja bym chetnie widzial:
1. wojny syryjskie miedzy seleucydami a ptolemeuszami
2. kampanie italskie Pyrrusa
3.zmierzch rzymskiego imperializmu w postaci wojen dacko-partyjskich za Trajana
Chetnie bym natomiast widzial jako niezalezne rozszerzenie pozne Imperium Rzymskie z nast dodatkami:
1.dojscie Konstantyna do wladzy;
2.kampanie galijskie juliana Apostaty;
3.najazd Attyli na Galie lub alternatywnie do tego(moim zdaniem ciekawsze) Rzym po 455 roku, gdzie wszyscy wielcy tej epoki odeszli na tamten swiat: z jednej strony Aecjusz, Walentynian a z drugiej Attyla, gdzie Rzymem nie ma kto rzadzic,cesarstwo wali sie w gruzy a raczej to co z niego zostalo a pomniejsze plemiona barbarzynskie to teraz sklad rzymskiej armii. Prym wioda Wizygoci, Wandalowie i Frankowie. Komu uda sie scalic resztki okrojonego imperium w Galii, Ilirii i spustoszonej Italii.Temat chyba niszowy by ujrzal swiatlo dzienne...
__________________________________________________ ______
Przeniesiono- Pampa
Nie sądzę by ostatnie ukazało światło dzienne. Jak dotąd przy robieniu sequeli robili nowe dlc z kampaniami, nie wracali do starych. A Hunowie, Frankowie, etc byli w Barbarian Invasion. Z tego samego powodu raczej możemy zapomnieć również o podbojach Aleksandra Wielkiego.
Ituriel32
05-08-2014, 06:36
Prawdę mówiąc najbardziej spodziewam się dlc z paczką nacji germanów/brytów. Co by się nie działo Anglicy i Niemcy raczej takie coś kupią, nawet jeśli będzie słabe.
Ja czekam na mini kampanie Partyjską, która dodała by Armię. Na koniec paczka nacji pustyni z Numidią. Choć Etruskowie też mnie kuszą.
Ciekawy jestem też kiedy powiedzą sobie dość, bo już teraz mamy 27 nacji, i jest to najwyższa liczba w serii. Nabywając dziś podstawkę nacji do zabawy byłoby tylko 12 (2 republiki, 4 państwa diadochów, 2 wschodnie, 4 barbarzyńskie), pozostałe 15 należałoby sobie dokupić. Mogą sobie w ten sposób podnieść poprzeczkę przy następnym tytule. Choć jeśli mam być szczery to nie wyobrażam sobie np. takiego Medievala3 gdzie na starcie byłoby do gry tylko 10 nacji. Tak zwana cena postępu.
Ja sobie wyobrażam - im więcej nacji w dlc, tym większy zarobek. Także czekam na Armenię, Etrusków i jakieś plemię pustynne (niekoniecznie akurat numidyjskie).
comptable
07-08-2014, 08:57
Jakos nie umiem sobie wyobrazic gry Rome bez jakiegos dlc lub niezaleznego rozszerzenia w postaci jakiegos watku z III-V wieku.Fakt, faktem temat moze dla wiekszosci niezbyt ciekawy i malo atrakcyjny bo Rzym to juz nie Rzym w pelni tego slowa znaczeniu . Ja ze swej strony mam juz dosyc oklepanych tematow i na nowo powielanych watkow z historii.
najpierw podstawkę niech zrobią krwiopijcy a nie dlc. Nie grałem w rome 2 ze 3 miesiące i po rozegraniu bitwy dalej to kiepsko wygląda grafikę mam prawie na maksa i lata dobrze.Najbardziej wkurzają mnie starcia podczas bitwy żołnierze padają często sami trudno zaobserwować odcinanie kończyn głowy i tak dalej bo starcie trwa kilka minut .Nie wiem jak to jest że w shogun 2 działało to fajnie a w następnej części w ogóle .Si lipa kampania lipa bitwy lipa tylko dyplomacja jest ok ,bardzo mała grywalność a i te beznadziejne obrazki jednostek budynków pozbawiają tę grę klimatu straciłem tylko kasę .
Proponuję udać się do najbliższej księgarni po słownik. Szanujmy nasz piękny język, poprawiłem błędy.- Pampa
Ituriel32
10-08-2014, 09:07
Asuryan
Już nie da się przeczekać flotą bitwy podczas obrony wioski z portem i wygrać po upływie czasu :D Wczoraj straciłem w ten sposób admirała i 2 okręty z balistami, a niedługo pewno i Genua padnie w której tak wygrywałem całkiem sporo obron w HatG.
A właśnie się z czymś takim spotkałem, gdy atakowałem Arewakami stolicę Luzytan. Dość sprawnie poszło mi rozbicie ich garnizonu (+ dwa stateczki) i pierwszej armii, a następnie zajęcie placu. I to wszystko zanim do brzegu przybił jakiśkolwiek statek z drugiej ich armii. Niestety nie było odliczania końcowego.:eek: Musiałem toczyć walkę dalej, do całkowitego wyniszczenia wrogich wojowników. Śmieszne w tym było to że przez jakiś czas pływał sobie trzema stateczkami (jeden normalny i dwa złamane czyli bez flagi) wokół wybrzeża. Ciężko dziada było dopaść procarzami, ale dało radę.
Kolejną śmieszną rzeczą była Massalia która przy jednym regionie miała trzy armie. Podgląd na tą nacje miałem chyba od 5 tury, i nie widziałem aby zdobyli jakiś region.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
10-08-2014, 09:29
Kolejną śmieszną rzeczą była Massalia która przy jednym regionie miała trzy armie. Podgląd na tą nacje miałem chyba od 5 tury, i nie widziałem aby zdobyli jakiś region.
Frakcje AI mają sztucznie podrasowaną ekonomie która pozwala im utrzymać tyle armii. W Shogunie 2 jest jeszcze gorzej.
Ituriel32
10-08-2014, 09:35
@up
Tu bardziej rozchodziło mi się o limity posiadanych armii i flot, (przy jednym regionie to 2+1) chyba że si one nie obowiązują. Wcześniej komp się tego trzymał, i stąd to moje moje zdziwienie.
Hmmm... jeżeli jest to stolica prowincji to można 4 armie mieć...
( ͡º ͜ʖ ͡º)
10-08-2014, 09:40
@UP
Nie pamiętam jak do było dokładnie.
@ituriel32 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?1133-ituriel32)
Skoro widziałeś tą frakcję od 5 tury to może wcześniej podbili jakieś miasto, zrobili 3 armie i stracili miasto?
Sprawdźcie sobie Icenów... Stolica równa się 4 armie i 2 floty, i AI do tego dąży.
Ituriel32
10-08-2014, 12:05
Nawet o tym nie wiedziałem, a tyle czasu się w to gra.
Nezahualcoyotl
10-08-2014, 13:05
Nie wiem jak jest u Was lecz u mnie Thracia to prawdziwe zaglebie niewolnikow i nieustannych buntow.Ciagle pojawianie sie skromnych sil rebeliantow pomiedzy Odessos,Antheia i Pulpudeva w kazdej turze jest juz norma w moich rozgrywkach bez roznicy ktora nacja grajac przejmuje kontrole nad tym regionem.Na nic zdaja sie cykliczne rzezie polaczone z wyrzynaniem jencow,wznoszenie budowli podnoszacych zadowolenie ludnosci bo te cholery i tak wyskakuja jak grzyby po deszczu.W sumie to nawet dobra metoda na poprawe statystyk generalom no ale jak dlugo mozna biegac w tym trojkacie miast i bawic sie w pacyfikacje:rolleyes:?
( ͡º ͜ʖ ͡º)
10-08-2014, 13:11
@UP
Tracja niczym nie różni się od pozostałych prowincji więc nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi. Masz dokładnie rozpisane za co dostajesz + i - do zadowolenia.
Nezahualcoyotl
10-08-2014, 13:21
W porownaniu z innymi prowincjami Thracia ma jakis "wysyp" buntow.Podczas kiedy w innych regionach jest cisza i blogi spokoj tylko tutaj panuje wieczna rozroba.To wszystko.
Gajusz Mariusz
10-08-2014, 13:23
Też się dziwię. Jak jest tak źle zainwestuj więcej w świątynie i budowle poprawiające wskaźniki zadowolenia (w sensie jeszcze bardziej).
Ituriel32
10-08-2014, 14:13
Też miałem kilka razy tak jak zajaz w prowincji "Tracja". Podczas kampanii Galacja to było aż straszne, te bunty pełnych armii niewolników. W innych prowincjach nie rzuciło mi się coś takiego w oczy. Może to wynikać z tego że mamy tam 4 nacje w 3 kulturach. Czyli bardzo małą stabilność. Do tego komputer ma tendencje do łupienia osad. Jak się to pozostawi samopas to rozejdzie się po kościach, ale jeśli gracz się wmiesza to robi się śmiesznie.
Gajusz Mariusz
10-08-2014, 14:20
Mogę mówić tylko za siebie. Zdobywając jakiś region, prowincję zostaję w niej aż poziom zadowolenia pozostanie na stabilnym poziomie, a nowe poziomy budowli, które mają zaraz się pojawić zezwalają mi na ruch do przodu. Faktem jest że nie gram na wyścigi. Uważam że pozostanie w osadzie na 4-5 tur nie psuje mi zabawy, a pomaga "na tyłach". Do tego zawsze wysyłam dyplomatów do regionów świeżo zdobytych.
Jak wyżej, ja jeszcze często dodatkowo na czas postoju wychodzę czempionami z armii by podnosili zadowolenie w dopiero co podbitym regionie.
Ja wolę "galopować", szczególnie na początku kampanii... jak posiedzę 4-5 tur w regionie, to przeciwnik ma już 3x4-5 więcej jednostek, a co za tym idzie i ja muszę coś zwerbować i po wojnie zostaję z dużą nadwyżką wojska, niby można rozwiązać ale to stracone doświadczenie i kasa. Myślę teraz o nowej kampanii Egiptem i na pewno w 1 turze ciachnę 2 regiony, oczywiście potem będzie bunt, ale w międzyczasie ciachnę następne 2 i stłumię to.
Ogólnie to fajnie się grało Epirem z jego bonusami do ładu.
Gajusz Mariusz
10-08-2014, 17:46
Co kto lubi, Epirem byś może wtedy walczył z silnymi Selkami, a tak nuda, nuda, nuda.
Nezahualcoyotl
11-08-2014, 16:46
Osobiscie preferuje rozgrywke terytorialna od ekspansywnej.Okreslam dane terytorium dla kierowanej przez siebie frakcji i w ten sposob od blisko roku pogrywam.W Rome2 jest to mozliwe w przeciwienstwie do pierwszej czesci.Mozna powiedziec ze jeszcze nie wygralem pelnej kampanii :devil:...No wyjatkiem sa Grecy ktorymi zawsze pedzilem na wschod mapy.
Jakoś mnie nie "kręcą" barbarzyńcy, jak i ich ziemię, wiec nigdy tam nie "gonie"... lubię rozgrywkę ekspansywną, szczególnie na początku, bo odpuszczanie sobie w myśl zasady, że jak zrobię to potem, to przeciwnik będzie miał większe armie mija się z celem. On nawet ma fajne armie, ale co z tego jak nie potrafi ich używać. Kisić się w sosie własnym nie lubię też ze względu na dyplomację, która o ile lepsza w stosunku do poprzednich tytułów to i tak czasem jest "dziwnie", no i dla mnie TW to głównie bitwy i strategia/operacja na mapie wojskami.
Niepotrzebnie według mnie odeszli od drzewek rodowych... jakoś człek bardziej identyfikował się z "bohaterami" oraz było to sensowniejsze, szczególnie w monarchiach.
Ituriel32
11-08-2014, 18:48
Mi jeszcze brakuje wykresów siły nacji. Mogli by to wrócić, ale takie jakie było w Rome1 lub Medku2.
FireFighter
11-08-2014, 20:56
Podejrzewam, że drzewka rodowego nie zobaczymy, a tym bardziej bardziej tych wykresów.. szczególnie drzewka szkoda ;/
KLAssurbanipal
14-08-2014, 12:56
Nie wiem jak Wy, ale ja czuję, że w tym tygodniu zostanie zapowiedziany pudełkowy dodatek. Jak nie teraz to w następnym. :D
FireFighter
14-08-2014, 13:11
Skąd taki wniosek?;d
KLAssurbanipal
14-08-2014, 13:35
Zazwyczaj w sierpniu, na początku lub w połowie ogłaszają nową część/dodatek. :)
Ituriel32
14-08-2014, 13:40
W tym tygodniu już chyba nic nie zapowiedzą, a przydałoby się cokolwiek, bo zaczynam się już porządnie nudzić. Trzeba tylko trzymać kciuki za ich księgowych, by postanowili wycisnąć jeszcze trochę grosza z graczy. :D
Akarinos
14-08-2014, 15:45
W sumie to chciałbym dodatek w stylu BI do R1, który był świetny i przegrałem w niego znacznie więcej niż w podstawkę, czy w Alexandra, w którego zagrałem tylko raz, bo zwyczajnie był słaby. Nie pogniewałbym się też, gdyby wypuścili kampanijne DLC razem, w jednym pudełku (tutaj odzywa się moja mania kolekcjonowania pudełek :D ) i w zasadzie tylko przez nadzieję na wydanie tego razem w pudełku (jak Kingdoms do MII) nie kupiłem jeszcze ani Cezara, ani Hanibala. :)
Gajusz Mariusz
14-08-2014, 16:49
KLA już raz zapowiadał na przełom lipca i sierpnia, ale poślizgi może mieć każdy, a szczególnie CA....;)
Akarinos
14-08-2014, 17:21
Tylko mam nadzieję, że ten "duży" dodatek to nie "Córy Marsa" :P.
janek1998pl
16-08-2014, 01:14
Witam
Chciałbym zagrac spartą lecz kupiłem gre po premierze i nie mam dlc macie jakiegoś moda czy coś proszę o pomoc z góry dzięki :D
DLC zawsze możesz dokupić osobno. Co do moda - spróbuj tego: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?8944-Total-War-Rome-II-ALL-FACTIONS-PLAYABLE-Modification
keroloth
16-08-2014, 23:02
Witajcie! Chcę się Was poradzić, być może znacie ten problem mianowicie chcemy z kolega zagrać w rome 2 kampanie multiplayer, on Syrakuzy ja Sparta, niestety zawsze natrafialismy na problemy ze synchronizacja (około 15-20tura) lub np: mi pokazywało, że jest preludium bitwy, a koledze pokazywało moja turę! Dodam, że nie mam dodatku Hannibal u Bram. Gdy gramy frakcjami podstawowymi Sparta, Egipt, Pont, nawet Królestwo Odrysów, które też jest z DLC (nie mam tego DLC, tylko kolega) wszystko śmiga jak należy. Graliśmy przed patchem beta, a tera nie testowaliśmy, poradzicie coś???
Jeśli grasz w wersji polskiej to może to być problemem. Zmieńcie na angielską ;)
Wziąłem igłę, nici, myszkę i połatałem tu, odznaczyłem tam, obok dodałem i stworzyłem połączenie kilkudziesięciu postów rozrzuconych tu i ówdzie. :)
Samick
Sanvone:
Ponieważ tutaj jeszcze nikt na to nie zwrócił uwagi to - domniemany przeciek od 2 retailerów:
http://steamcommunity.com/app/214950/discussions/0/35221031814717088/
http://forums.totalwar.com/showthread.php/134362-Rome-2-Emperor-Eddition
Jeżeli to się potwierdzi to - Holy Crap :D! Wreszcie DLC, które skupi się na polityce, wróci DRZEWKO RODZINY (pewnie dużo osób się ucieszy), będzie więcej eventów. Trochę martwi zmiana w systemie budowania - na pewno nie chciałbym abyśmy wrócili do bezmózgiego systemu ulepszania budynków w koło Macieja bez żadnych minusów. Pewnie jakaś mini-kampania też się pojawi ale mam nadzieję, że te zmiany dotyczyć też będą Wielkiej Kampanii. Data - 16. września. Wyjaśniałoby to też nieco ciągły brak nowego Rally Point'a pomimo ostatniego patcha i DLC.
Pozdrawiam
Grogmir:
Tutaj rozmawiamy o nadchodzącym rozszerzeniu do Rome II. Na początek oryginalny link z przeciekiem: http://steamcommunity.com/app/214950/discussions/0/35221031814717088/
Zapowiada się nieźle. ;)
Edit: jakby ktoś nie doczytał, to w Edycji Cesarskiej, oprócz wersji podstawowej Rome II i dotychczas wydanych DLC znajdziemy kampanię osadzoną w czasach Augusta, a także:
- Nowa kampania osadzona w okresie panowania cesarza Augusta;
- Nowe jednostki;
- Zmieniony system rozbudowy miast;
- Drzewko rodowe;
Premiera 16 września.
KLA:
http://i.imgur.com/iqvHReM.png
http://images.eurogamer.net/2013/articles/1/7/0/3/9/3/5/total-war-rome-2-emperor-edition-announced-140931473512.png
Arroyo:
hxM1bpGGH8A
Saruman555
21-08-2014, 10:27
Ciekawe w jakiej cenie będzie ta edycja cesarska.Pewnie 150-200zł ,o ile wydadzą w Polsce.Ale nie wiem czy komuś będzie się opłacało kupować,pewnie większość osób ma już część z wydanych DLC. Poza tym i tak bardziej się opłaca pewnie poczekać na świąteczne promocje Steam(chyba ,że jakimś cudem edycja będzie w cenie 100zł).Nareszcie drzewko rodu jakoś urealni i utrudni to rozgrywkę(generałów teraz jest chyba nieskończoność),a na pewno za wielu
Przykład:moja obecna kampania Egiptem(poziom bardzo trudny).Na pewno już ze ponad 30 generałów mi zginęło w trakcie kampanii , a i tak kolejka nowych jest ciągle uzupełniana.
Ituriel32
21-08-2014, 10:41
Ciekawie.
Bardziej interesujące jest to czy będzie w dwóch wersjach: jednej dla osób nie posiadających innych dlc, a w drugiej dla posiadaczy.
A z tym budowanie Sanvone to jest kwestia gustu. Mi to obecne tak średnio się podoba, za to to z Empire uwielbiam.
KLAssurbanipal
21-08-2014, 10:57
Według mnie to kolejny Campaign Pack, a nie pudełkowy dodatek. Jednak dobre i to. ;)
Zwróccie uwagę na okładkę wersji cesarskiej. Po niemiecku napisane, że campaign pack.
http://i.imgur.com/iqvHReM.png
Pytanie, czy będą związane z tym DLC w ogóle jakieś nowe frakcje, by dodać trochę więcej świeżości do multi.
Akarinos
21-08-2014, 11:08
Mam nadzieję, że ten campaign pack i drzewko rodziny będzie dało się kupić osobno. Choć mam taką malutką nadzieję, że drzewko zostanie udostępnione jako free-LC, tak jak KLA zauważył Emperor Augustus prawdopodobnie będzie zawierał kampanię, patrząc na nazwę, możliwe, że o czasach Oktawiana Augusta - pierwszego cesarza Rzymu... Może będzie z tym tak samo jak z BI, nowa kampania na dużej mapie w nowym okresie historycznym... I co to znaczy ta zmiana w systemie budowy, bo mi osobiście ten system z Rome II bardzo sie podoba, nie ma już budowania wszystkiego w każdym mieście, jak w poprzednich TW. Pozdrawiam :)
P.S. Tak poza tym to ta Emperor Edition to kolejny przykład na to, że lepiej trochę poczekać z kupnem gry.
Jak dadzą drzewko jako płatne DLC, to będziemy mogli uznać że dali nam w twarz ;)
KLAssurbanipal
21-08-2014, 11:15
Jeśli wydają coś takiego, gdzie będzie kolejne DLC to może oznaczać, że... kończą z DLC. Nie wydadzą nic już raczej po tym pudle. Pewnie w dodatku Augustus będą frakcje brytyjskie i germańskie i zapełnią lukę w kampanii.
Zatem... kolejne co nas czeka to... pudełkowy dodatek! :D Jestem optymistą.
Gajusz Mariusz
21-08-2014, 11:16
Jak dadzą drzewko jako płatne DLC, to będziemy mogli uznać że dali nam w twarz ;)
:clap::lol2:
Za to zmianę systemu budownictwa, czemu nie. Mogliby zrobić płatną osobno!
Saruman555
21-08-2014, 11:17
Pewnie nowe frakcje dodadzą skoro do kampanii Cezara I Hannibala dodali, i moim zdaniem kampania Augusta też będzie dostępna za tą samom cenę co poprzednie kampanie.Może będzie nawiązanie do Varusa i w końcu nowe plemiona germańskie dodadzą.
Jak dadzą drzewko jako płatne DLC, to będziemy mogli uznać że dali nam w twarz
Wydaje mi się ,że drzewko będzie elementem kampanii Augusta(pierwsza dynastia cesarzy itd.Chociaż z drugiej strony czy podczas kampanii Oktawiana nie miałoby aż takiego sensu poprzez krótki okres czasu).
Gajusz Mariusz
21-08-2014, 11:21
Dokładnie to samo mi chodzi po głowie (nowe frakcje germańskie). Tylko pytanie co wybiorą jako temat kampanii-wojne domową z "republikanami", z Antoniuszem i Kleopatrą czy niefortunny podbój Germanii.
Saruman555
21-08-2014, 11:36
Za to zmianę systemu budownictwa, czemu nie. Mogliby zrobić płatną osobno!
System raczej zostanie dodany w wormie aktualizacji,ew. będzie obowiązywał tylko w kampanii Augusta.
Przecież gdyby był płatny , mogłaby zostać zatracony balans kampanii Multi , chyba ,że wprowadzono ograniczenia z Civilization czy Battelfilda bez DLC nie ma gry z posiadaczami DLC.
Dla zmiany systemu budownictwa raczej bez sensu trudzić się zmianami w multi.
Ituriel32
21-08-2014, 13:05
Według mnie mini kampania będzie testerem dla drzewka rodziny jak i nowego systemu budownictwa. Jeśli zmiany się spodobają to jakoś wmontują je w główną kampanie.
Dokładnie to samo mi chodzi po głowie (nowe frakcje germańskie). Tylko pytanie co wybiorą jako temat kampanii-wojne domową z "republikanami", z Antoniuszem i Kleopatrą czy niefortunny podbój Germanii.
Czemu by nie oba? Wtedy mogliby dodać zarówno nowych Germanów jak i Armenię.
Ituriel32
21-08-2014, 15:07
A mogliby zrobić jeszcze lepiej i dać po jednej nacji germańskiej, brytyjską i Armenię. :)
Choć w to bardzo wątpię.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
21-08-2014, 15:16
Nie ma sensu dodawać nowych brytów ani germanów, takie frakcje niczym by się nie różniły od icenów czy swebów.
Ja mam przeczucie graniczące z pewnością, że jeżeli przeciek okaże się prawdziwy to dostaniemy DLC dosyć szybko. Trochę tak myślałem i wydaje mi się, że dużych zmian w systemie budowania nie będzie bo:
a) wywalając Public Order z budynków leci prawie cała ta mechanika bo jak mnie pamięć nie myli od paru patchy plądrowanie już nie obniża PO więc pozostaje zdobywanie miasta i agenci,
b) wywalając zużycie jedzenia z budynków leci cała mechanika jedzenia bo nic poza budynkami z niej nie korzysta (pomijając bonusy za nadwyżki jedzenia),
Bardziej widzi mi się, że po prostu zbalansują trochę inaczej to i owo (może wreszcie Jazda Tarencka przestanie być rekrutowalna w łańcuchu od piechoty do walki w zwarciu i jazdy do walki w zwarciu), może bonusy poszczególnych budynków będą się nakładać (czyli obowiązywać nie będzie już tylko obecny tooltip). Moja nadzieja jest taka, że zmienią trochę system populacji i może dadzą modyfikatory do dochodów w zależności od nadwyżki populacji, da to większy sens wszystkiemu z bonusem do wzrostu populacji (obecnie są to niszowe budynki pod względem zastosowania, które po pewnym etapie gry są już całkowicie niepotrzebne). Mam też nadzieję, że podwyższą ceny budynków by w ten sposób obciąć niekończący się skarbiec. No i zawsze mile widziane usprawnienia dla AI w kwestii budowania się jak i umożliwianie AI wprowadzanie poprawek na bieżąco w swojej infrastrukturze.
Pozdrawiam
( ͡º ͜ʖ ͡º)
21-08-2014, 15:52
Problem z obecnym systemem rozbudowy prowincji można podzielić na kilka czynników które się nawarstwiają.
Po 1. Brud wytwarzany przez najwartościowsze budynki, wymaga budowy obiektów poprawiających ład publiczny.
Po 2. Poroniony system kultury wymaga stałego utrzymania obiektu zwiększającego nasze wpływy kulturowe.
Po 3. Problem z żywnością.
Po 4. Bardzo niskie i w porównaniu z negatywnymi efektami często bezwartościowe bonusy i dochody niektórych budynków.
Po 5. Mało miejsc na budynki w osadach.
Po 6. Bezsensowny limit slotów na budynki po którego osiągnięciu w żaden sposób nie można rozwijać prowincji, tak jak to miało miejsce w poprzednich grach.
Te wszystkie czynniki sprawiają, że w większości przypadków, nie ma sensu planowana rozbudowa prowincji np. pod kątem handlu, rolnictwa, hodowli itp. Gdy trzeba poświęcić połowę slotów na budynki poprawiające ład, utrzymujące kulturę, i żywność na odpowiednim poziomie, nie da rady uzbierać wystarczającego dochodu bazowego np. z rolnictwa, żeby opłacało się inwestować w biedny bonus +5%, +10%. Jedynie prowincje nastawione na przemysł mają rację bytu, budynki z tej gałęzi dają dosyć duże dochody przy stosunkowo niewielkich negatywnych czynnikach.
Ależ nie ma żadnego problemu, wystarczy tylko trochę pomyśleć i planować długofalowo.
Co do 1 i 4 - racja. Z 2, 3 - pozwolę się nie zgodzić. 5 - częściowo prawda, ale mi 2 miejsca na osadę (odliczając sama osadę i port) w zupełności wystarczają. 6 - ten limit to już jest od ETW - można się przyzwyczaić, a i tak w Rome 2 jest największy na prowincję (w porównaniu z ETW, NTW czy TW: Shogun 2).
Postawiłbym na Egipt. Ostatnie dwa DLC to Galia i Iberia, a wschodnie krańce zostały zaniedbane. Druga sprawa, to charakterystyka tych DLC... Według historii kończą się one zwycięstwem Rzymu, który dał nazwę tej grze. Kwestia psychologii by dawać kampanię, która powinna skończyć się klęską gracza. :)
Ituriel32
21-08-2014, 16:37
@Asuryan
Co do 1 i 4 - racja. Z 2, 3 - pozwolę się nie zgodzić. 5 - częściowo prawda, ale mi 2 miejsca na osadę (odliczając sama osadę i port) w zupełności wystarczają. 6 - ten limit to już jest od ETW - można się przyzwyczaić, a i tak w Rome 2 jest największy na prowincję (w porównaniu z ETW, NTW czy TW: Shogun 2).
Z tym że w takim Empire mieliśmy jeszcze osobno do rozbudowy: Farmy, drogi, kopalnie.
A w Rome2 po jakimś czasie wieje nudą w rozbudowie, w szczególności jak odblokuje się już wszystkie sloty w mieście.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
21-08-2014, 16:46
Z 2, 3 - pozwolę się nie zgodzić.
Z 2 nie było by problemu gdyby było więcej slotów na budynki, w obecnej sytuacji jednak trzeba kilka z nich zmarnować na budynki zmieniające kulturę, do tego trzeba jakoś niwelować brud, co wymaga poświęcenia kolejnych slotów, a wtedy rozwijanie jakiejś skomplikowanej infrastruktury, rolniczej czy handlowej jest nieopłacalne.
Z pkt. 3 jakoś można sobie poradzić bo żywność jest podliczana dla całego państwa a nie poszczególnych prowincji.
6 - ten limit to już jest od ETW - można się przyzwyczaić, a i tak w Rome 2 jest największy na prowincję (w porównaniu z ETW, NTW czy TW: Shogun 2). Tylko, że w wymienionych przez ciebie grach budynki nie dawały tak dużych negatywnych efektów, że trzeba było poświęcać kilka slotów na ich zniwelowanie, a poza tym nie łączyły się aż tak jak w rome 2, że dochód z jednego budynku jest uzależniony od dochodu z budynków pozostałych, ale w tym punkcie chodziło mi głównie o to, że po zabudowaniu wszystkich slotów, prowincja przestaje się rozwijać, w shogunie 2 każda osada miała stopień zamożności który na dłuższą metę miał bardzo duże znaczenie, w Rome 1 i medku 2 w miastach była populacja, w empire z tego co pamiętam było podobnie jak w shogunie 2, w napka nie grałem ale podejrzewam, że też coś takiego było.
Kwestia psychologii by dawać kampanię, która powinna skończyć się klęską gracza. :)
W CiG można było Arwernami pokonać Rzymian, tak samo w HatG Kartaginą, więc to akurat nie jest problemem.
Gajusz Mariusz
21-08-2014, 17:07
Rozumiem problemy z budownictwem, ale jakoś sobie radzimy, prawda? Jak się z głową robi kampanię, to w pewnym momencie by gotówka nie trąciła sufit z tury na turę, potrafię odpuszczać zupełnie podatki we wszystkich prowincjach. Pieniążków i tak starcza. Wtedy zupełnie poziom zadowolenia pozwala mi dowolnie kształtować "urbanistykę" miast.
Jedno w związku z zapowiedzią jest pewne - czeka nas nowe tło MENU GŁÓWNEGO...
Ituriel32
21-08-2014, 17:13
Dla mnie w budowaniu w Rome2 jest za mało roboty, główkowania trochę się znajdzie, ale tylko trochę. Limit budynków wychodzi w sumie na nie korzyść najnowszej części w porównaniu do Empire. Bo wynosi on 3 dla najmniejszej osady, i to jest tyle samo jest w największej noże w Empire, gdzie dało się tylko rozwinąć budynek główny, drogi i jakąś farmę, czyli też 3. Tylko tam takich miejsc gdzie diabeł mówi dobranoc było tylko chyba ze 3 prowincje.
Co z tego że możemy wybierać między budynkami żółtymi, czerwonymi, różowymi..., jak bez pewnej liczby budynków nie da się grać, np. bez "sali króla" dającej ład.
To jest tylko wybór pozorny, można powiedzieć że dla recenzentów lub koneserów. Gracze tacy jak ja nie mają co tu szukać.
Romkowi pomogłoby:
- Zwiększenie liczby slotów w miastach.
- Zmniejszenie kar za niektóre budynki.
- Dodanie nowych budynków poza miastem do rozbudowy.
Akarinos
21-08-2014, 17:31
Dla mnie w budowaniu w Rome2 jest za mało roboty, główkowania trochę się znajdzie, ale tylko trochę. Limit budynków wychodzi w sumie na nie korzyść najnowszej części w porównaniu do Empire. Bo wynosi on 3 dla najmniejszej osady, i to jest tyle samo jest w największej noże w Empire, gdzie dało się tylko rozwinąć budynek główny, drogi i jakąś farmę, czyli też 3. Tylko tam takich miejsc gdzie diabeł mówi dobranoc było tylko chyba ze 3 prowincje.
Co z tego że możemy wybierać między budynkami żółtymi, czerwonymi, różowymi..., jak bez pewnej liczby budynków nie da się grać, np. bez "sali króla" dającej ład.
To jest tylko wybór pozorny, można powiedzieć że dla recenzentów lub koneserów. Gracze tacy jak ja nie mają co tu szukać.
Romkowi pomogłoby:
- Zwiększenie liczby slotów w miastach.
- Zmniejszenie kar za niektóre budynki.
- Dodanie nowych budynków poza miastem do rozbudowy.
Tak, dodanie pomniejszych budyneczków jak w częściach od Empire do S2, poprawiłoby system budowy. Widziałbym to tak, że budynki farm, kopalń zostałyby wywalone z miast, przez co mielibyśmy sloty do budowy innych budynków. Kopalnie, farmy i inne bajery, które mogą (choć nie muszą) dodać widziałbym poza miastem i mielibyśmy wg mnie zdecydowanie najlepszy system rozwoju w serii (choć ten i tak jest świetny). Albo po prostu zwiększona ilość slotów do budowy w misatach....
Hmm ja mam trochę inne odczucia od wybobraka. Prawie zawsze buduje w stolicy prowincji centrum miasta zwiększające ład publiczny co daje baardzo duży bonus. Nie pamiętam sytuacji w której musiałbym budować w ostatnich kampaniach więcej jak dwie świątynie od ładu. Myślę, że generalnie rozchodzi się o to jak kto potrafi priorytetować. Dużo zależy też od bonusów w prowincji: i tak np bieda rolnictwo nie przynosi dużych przychodów tak długo jak nie trafimy zboża/pszenicy (daje na maksie bonus +80% od rolnictwa) jak i frakcji, którą gramy (barbarzyńcy mają na ogół o wiele lepsze możliwości rolnicze od cywilizowanych frakcji). Mimo wszystko wydaje mi się, że grasz na wyższym poziomie trudności ode mnie bo ja nie mam takich problemów z ładem (zawsze są jeszcze agenci, technologie).
Inna sprawa - podsunąłeś mi pomysł. Czy też zawsze gracz musi zapobiegać buntom? Zostawiwszy prowincję militarną na -20 pkt ładu będziemy mieli bunt średnio co 10 tur co nie wygląda chyba tak źle jeżeli zostawimy tam armie. W ten sposób można olać dosyć mocno ład i zyskać w zamian poligon treningowy dla nowych armii, który zapewni nam stały dopływ walk, może niewolników, doświadczenia dla armii i generałów. Już nie mówiąc o tym, że takie armie można zaczepiać agentami.
Liczę, że w ewentualnym DLC poprawią tooltipy i UI. Szczególnie w polityce. Podgląd generałów przed zrekrutowaniem byłby wielki.
Btw nie wiem czy wszyscy wiedzą ale w R2 jakość dróg zależy od poziomu rozbudowy miasta oraz ilości centr w miastach. A kopalnie itd często są z wioskami powiązane, więc pozostają tylko farmy co jeżeli zrobić tak jak było w S2TW to ograniczamy się bo wtedy trzeba by chyba wyrzucić farmy z budynków (ergo koniec z prowincjami produkującymi masowo żywność).
Pozdrawiam
Gajusz Mariusz
21-08-2014, 17:52
Kopalnie, farmy, hodowle fakt, też widziałbym poza miastami...
Saruman555
21-08-2014, 17:58
Kopalnie, farmy i inne bajery, które mogą (choć nie muszą) dodać widziałbym poza miastem i mielibyśmy wg mnie zdecydowanie najlepszy system rozwoju w serii (choć ten i tak jest świetny
Zgadzam się szczególnie z tym ,że kopalnie mogliby być poza miastem ,kto normalny w środku miasta buduje kopalnie/kamieniołom, albo raczej kto na centralnie na miejscu występowania tych surowców buduje miasto?
Dobrze by było jakby przynajmniej usunęli kamieniołomy/kopalnie z miast i zastąpili je innym budynkiem przemysłowym o takich samych statystykach.Trochę absurdalne, że aż tyle miejsc zawiera te surowce i do tego akurat na wszystkich złożach wybudowano miasta.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
21-08-2014, 18:17
Mimo wszystko wydaje mi się, że grasz na wyższym poziomie trudności ode mnie bo ja nie mam takich problemów z ładem
No, zapomniałem o tym wspomnieć, gram, a raczej grałem zawsze na legendarnym, przez co mogę mieć inne odczucia niż niektórzy.
Inna sprawa - podsunąłeś mi pomysł. Czy też zawsze gracz musi zapobiegać buntom? Zostawiwszy prowincję militarną na -20 pkt ładu będziemy mieli bunt średnio co 10 tur co nie wygląda chyba tak źle jeżeli zostawimy tam armie. W ten sposób można olać dosyć mocno ład i zyskać w zamian poligon treningowy dla nowych armii, który zapewni nam stały dopływ walk, może niewolników, doświadczenia dla armii i generałów. Już nie mówiąc o tym, że takie armie można zaczepiać agentami.
Kiedyś często tak robiłem, w jednej kampanii multi, grając arwernami, całkowicie olałem ład we wszystkich prowincjach, co turę miałem po kilka buntów, które bez problemu tłumiłem, dzięki mocnym garnizonom i werbując tylko na 1 bitwę po kilku generałów. W osadach budowałem tylko budynki przemysłowe a podatki miałem na maxa ustawione. Taktyka była bardzo skuteczna, do momentu pojawienia się patcha, który sprawił, że armia nie może się ruszać w turze w której została stworzona, a koszty powołania nowych generałów znacznie wzrosły. Przy tych zmianach nie dałem rady tłumić wszystkich buntów tak jak przed patchem i ostatecznie przegrałem kampanie.
więc pozostają tylko farmy co jeżeli zrobić tak jak było w S2TW to ograniczamy się bo wtedy trzeba by chyba wyrzucić farmy z budynków (ergo koniec z prowincjami produkującymi masowo żywność).
Jedne prowincje produkowały by więcej żywności, a inne mniej, wszystko zależało by od warunków klimatycznych, wielkości prowincji a także stopnia rozwoju budynków związanych z rolnictwem.
Zgadzam się szczególnie z tym ,że kopalnie mogliby być poza miastem ,kto normalny w środku miasta buduje kopalnie/kamieniołom, albo raczej kto na centralnie na miejscu występowania tych surowców buduje miasto?
Proponuję żebyś zaczął sprawdzać miasta w Polsce, a potem na świecie. Będziesz niezmiernie zdziwiony. :)
Mogę nawet wyjaśnić dlaczego tak czyniono, jeśli sam na to nie wpadniesz. :)
Sama idea ulokowania pewnych budynków gospodarczych na mapie jest ciekawa, ale... Właśnie. O ile kopalnie faktycznie można tak zrobić, to już pól uprawnych raczej nie da rady ulokować w miarę jednym terenie. Ciągną się one i ciągną, stąd ewentualne straty w uprawach powinny powstawać jak tylko wroga armia sobie maszeruje po naszej prowincji.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
21-08-2014, 19:53
Sama idea ulokowania pewnych budynków gospodarczych na mapie jest ciekawa, ale... Właśnie. O ile kopalnie faktycznie można tak zrobić, to już pól uprawnych raczej nie da rady ulokować w miarę jednym terenie. Ciągną się one i ciągną, stąd ewentualne straty w uprawach powinny powstawać jak tylko wroga armia sobie maszeruje po naszej prowincji.
No i właśnie tak to powinno wyglądać, bo pola uprawne jako budynek w mieście to lekki bezsens, zwłaszcza gdy takie pole uprawne "wyburzymy" a w jego miejsca zbudujemy np. kuźnie.
Tutaj rozmawiamy o nadchodzącym rozszerzeniu do Rome II. Na początek oryginalny link z przeciekiem: http://steamcommunity.com/app/214950/discussions/0/35221031814717088/
Zapowiada się nieźle. ;)
Edit: jakby ktoś nie doczytał, to w Edycji Cesarskiej, oprócz wersji podstawowej Rome II i dotychczas wydanych DLC znajdziemy kampanię osadzoną w czasach Augusta, a także:
- Nowa kampania osadzona w okresie panowania cesarza Augusta;
- Nowe jednostki;
- Zmieniony system rozbudowy miast;
- Drzewko rodowe;
Premiera 16 września.
KLAssurbanipal
21-08-2014, 20:34
A już miałem nadzieję, że będzie oficjalne info ze screenami lub trailerem. :P
Saruman555
21-08-2014, 20:38
Proponuję żebyś zaczął sprawdzać miasta w Polsce, a potem na świecie. Będziesz niezmiernie zdziwiony. :)
Mogę nawet wyjaśnić dlaczego tak czyniono, jeśli sam na to nie wpadniesz. :)
Mi nie chodziło o sytuacje kiedy odkryto złoże i 5 kilometrów dalej zbudowano miasto, taka sytuacja jest logiczna.Sytuacja w Rome 2:
-1 tura miasto się powiększa, ludzie budują domy.
-2 tura w obrębie miasta burzymy domy(teren już pewnie został wyrównany).
-Zaczynamy budowę kopalni/kamieniołomu.
-Po kilku turach w centrum miasta stoi piękna kopalnia.
Najbardziej absurdalne jest w tym ,że najpierw teren przystosowujemy do potrzeby domów ulic itp.(pewne wyrównanie terenu raczej nastąpi.
A po pewnym czasie ,,możemy podziwiać w np. centrum Neapolu kopalnie/kamieniołom.Przykłady.
1.W portowym rzymskim mieście Neapol burzy się staranny plan miasta (rozkład ulić itd.),ponieważ postanowiono wydobywając zasoby z 1 z dzielnic miasta(ciekawe jakim cudem przy takiej zabudowie i wyrównaniu terenu można postawić kamieniołom).Można też zbudować kopalnie=Obok targu domów bogaczy powstaje kopalnia , na pewno nie poprawiająca walorów estetycznych oraz bezpieczeństwa miasta.
Kopalnie były najlepiej wykonane w Empire, odzienie od miasta i nazwa kopalni,a nie dziura w ziemi w środku miasta.
Pola uprawne w np. w mieście to faktycznie przesada.Ale to mimo wszystko przesada ,żeby po wejściu wroga do prowincji odrazu powodowało zwłaszcza ,że w ówczesnych czasach pola aż tak bardzo się nie ciągnęły były ograniczone np. przez lasy.Oczywiście to o czym mówisz można by zastosować ,ale trzeba by przywrócić pola uprawne z Medievala 2 czyli po wybudowaniu pul uprawnych w prowincji pojawiają się na mapie kampanii i jeśli wroga armia wejdzie na obszar zajmowany przez pola uprawne na mapie kampanii wtedy mógłby zadawać straty w uprawach.Jak narzazie najlepszy był system wprowadzony w Empire(symbolicznie zaznaczony obszar zajmowany przez uprawy).
O nowym dodatku rozmawiamy tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10362-Rome-II-Emperor-Edition
Czyli mamy zapłacić za coś, co powinno być już dawno w grze? Dobrze rozumiem? :lol2:
KLAssurbanipal
21-08-2014, 21:09
Ja sądzę, że silnikowe elementy typu drzewko dojdą do gry wraz z patchem wydanym przy DLC. Jednak tego typu rzeczy jak kampania czy jednostki to oczywiście, że będą płatne. :)
adriankowaty
21-08-2014, 21:16
Ja mam nadzieję, że wśród jednostek dorzucą Rzymowi jakiś łuczników. Bo na tą chwilę trzeba zaiwaniać aż do Syrii by mieć tych syryjskich auxiliares. A przecież łucznicy to podstawa każdej armii pieszej.
KLAssurbanipal
21-08-2014, 21:36
Rzymianie mieli bardzo nietypowy, ale skuteczny system armii. Z łucznikami jest naprawdę OK, jak mamy teraz w grze. :)
Na pewno nie była podstawą armii rzymskiej, przynajmniej przez pierwszych kilka stuleci. ;)
Nezahualcoyotl
21-08-2014, 21:37
Pax Romana czyli jakies 200 lat nudnego pokoju:confused:.Tak na powaznie to licze na grywalna Armenie i tylko szkoda ze zapowiadana kampania pominie zmagania z M.Antoniuszem chociaz moze sie od tego zacznie?Lepiej pozno niz wcale z tym drzewkiem rodowym gdyz w Rome1 dzieki niemu gracz "czul" dana frakcje.
Mam nadzieję, że te nowości nie popsują starych savów, bo do premiery ich nie skończę.
Z tego wszystkiego najbardziej liczę na to, że dostaniemy nowe frakcje. Armenia, na którą czekam od zapowiedzi Roma akurat się tutaj wpasuje, więc może w końcu... Do tego byłoby dobrze uzupełnić Germanów i Brytów.
W końcu mogłyby też dojść jednostki żydowskie, jako najemnicy/auxilia.
KLAssurbanipal
21-08-2014, 23:04
Jak pisałem wcześniej na 90% będą Germanie i pewnie Brytowie. Więcej frakcji raczej nie uświadczymy. Wydaje mi się, że może być 2 + 1 dla Germanów. Zawsze dają po 3 frakcje w campaign i faction packach i niekoniecznie z jednej kultury np. frakcje iberyjskie + Syrakuzy.
Wtedy będzie tak, że po 2-4 frakcje w każdym slocie. Na wschód pewnie nie ma co liczyć, ze względu na to, że oni mają już 2 sloty, podobnie jak Iberowie którym raczej nic nie dadzą. Brytowie i Germanie jako jedyni mają jeden slot.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
22-08-2014, 00:33
Jak pisałem wcześniej na 90% będą Germanie i pewnie Brytowie.
Mógłbyś wyjaśnić skąd masz takie precyzyjne, wyliczone dane? Skąd wiesz, że na 90 a nie na 89%? Rozumiem, że na 10% dostaniemy jakąś inną frakcję?
Wtedy będzie tak, że po 2-4 frakcje w każdym slocie. Na wschód pewnie nie ma co liczyć, ze względu na to, że oni mają już 2 sloty, podobnie jak Iberowie którym raczej nic nie dadzą. Brytowie i Germanie jako jedyni mają jeden slot.
Na prawdę myślisz, że CA planując każde kolejne DLC kieruje się jakimiś slotami na które tylko ty zwracasz uwagę?
Ituriel32
22-08-2014, 06:31
Ja też zwracam uwagę na sloty. Barbarzyńcy pasują do tego DLC, zwłaszcza germanie, choć i dla brytów znalazło by się miejsce. Szczerze to nie chcę aby tak się stało. Ponieważ dla mnie Icenowie to najsłabsza nacja barbarzyńska, pod względem kampanii i armii (nie chodzi tu o siłę jednostek, tylko o to że ich wojska wydają mi się takie nijakie). Podobnie było ze Swebami, ale tam się człowiek musiał trochę nagimnastykować więc było ciekawie. Armenii chyba nie dają, bo to bardzo ciekawa i w miarę rozpoznawalna nacja, która może sama promować inne DLC.
Saruman555
22-08-2014, 07:08
Popieram w sprawie slotów, też uważam ,że dodadzą germanów.Tylko ,jeszcze mnie zastanawia co z kulturą pustynnych nomadów ew. mogliby zostać dodani ,ale jeśli oni zostaną wybrani to będzie bardzo dziwne.Komu do kampanii Augusta pasowaliby ludzie pustyni ,mając w zapasie germanów?Wszystko będzie zależeć i tak od tego w jakich czasach dostaniemy kampanię, jeśli w czasie wojny domowej ,to jeszcze jest pewna szansa dla ludzi pustyni.Jeśli dla niektórych kultur limitem frakcji mają być 2 to mogliby ,dać np.1 germanów i 2 frakcje pustynne.Ale to już jest pewna przesada.Już bardziej prawdopodobne jest dodanie Armenii razem z pustynnymi nomadami w jakimś DLC., kiedyś.A jak narzazie czekam na germanów,może wreszcie ich dostaniemy.Nie ma jeszcze informacji o cenie , nawet w dolarach ,czy w euro edycji imperatorskiej?Można by w tedy obliczyć ile by kosztowała w złotówkach.
KLAssurbanipal
22-08-2014, 10:26
Mógłbyś wyjaśnić skąd masz takie precyzyjne, wyliczone dane? Skąd wiesz, że na 90 a nie na 89%? Rozumiem, że na 10% dostaniemy jakąś inną frakcję?
Na prawdę myślisz, że CA planując każde kolejne DLC kieruje się jakimiś slotami na które tylko ty zwracasz uwagę?
Wg mnie sloty są uzasadnione i skąd stwierdzanie takich faktów, że niby ja tylko zwracam na to uwagę? Badania naukowe na ten temat przeprowadzałeś? Pokaż wyniki to pogadamy na ten temat.
Polecam najpierw trochę pomyśleć. Wpadłbyś, że coś musi być w German factions / Frakcje germańskie lub British factions / Frakcje brytyjskie, bo skąd niby tam jest liczba mnoga, skoro mamy po jednej frakcji? Zrobiliby jeden slot np. North factions / Frakcje północne, jeśli miałaby być tylko jedna frakcja germańska i brytyjska. Poza tym prawdopodobnie nie bez powodu dodali ostatnio kilka jednostek germańskich za darmo. To jakby takie wprowadzenie w DLC jak mniemam.
( ͡º ͜ʖ ͡º)
22-08-2014, 11:04
Wg mnie sloty są uzasadnione i skąd stwierdzanie takich faktów, że niby ja tylko zwracam na to uwagę?
Przed każdym DLC snujesz jakieś teorie na temat tych slotów i przewidujesz jakie frakcje dostaniemy i jak do tej pory niezbyt skutecznie.
Polecam najpierw trochę pomyśleć. Wpadłbyś, że coś musi być w German factions / Frakcje germańskie lub British factions / Frakcje brytyjskie, bo skąd niby tam jest liczba mnoga, skoro mamy po jednej frakcji?
Wątpię, żeby ktoś z CA się takimi pierdołami przejmował, a już na pewno nie będą dodawać nowych frakcji tylko po to, żeby liczba mnoga ci się zgadzała.
Poza tym prawdopodobnie nie bez powodu dodali ostatnio kilka jednostek germańskich za darmo. To jakby takie wprowadzenie w DLC jak mniemam.
Gdyby mieli dodać nową frakcje germańską to zaczekali by z tymi jednostkami i rozdzielili by je tak, żeby frakcje germańskie się od siebie różniły. Fakt, że dodali swebom tyle jednostek świadczy raczej o tym, że germanów już zostawią w spokoju, a skupią się na innych frakcjach które nadają się na frakcje grywalne, tj. Armenia, jakieś araby, może media lub coś z tamtych okolic, mniej prawdopodobne to według mnie Kimmeria, Etruskowie czy Massalia.
EDIT.
Nie wyjaśniłeś skąd masz tak dokładne dane procentowe, bardzo mnie to ciekawi.
Gajusz Mariusz
22-08-2014, 11:19
Nie można wzorem poprzednich odsłon TW przekazać regionu innej nacji. Myślę że w przypadku Rzymu byłoby dobrze mieć taką możliwość jak przekazanie regionu sprzymierzonej lub podporządkowanej nacji (w zamian za automatyczny protektorat, głównie mam na myśli jakąś barbarzyńską z północy, ale nie tylko) która została pozbawiona swej ziemi przez nację trzecią. Drugą propozycją, myślę że ciekawą byłaby możliwość decymacji (też głównie chodzi mi o Rzym, ale nie tylko). Taka jednostka zyskiwałaby ileś tam w statystykach w zamian za niemożliwość uzupełniania w ogóle (albo do nowego pułapu) lub na jakiś określony czas. I nie chodzi mi o filmik okazjonalny, bo tych i tak nie mamy (oprócz kilku wyjątków). :)
Pozwól że Ci wytłumaczę o co chodzi z procentami, otóż to jest tak jak idziesz do sklepu i mówisz ,,na 90% jeszcze powinny być moje ulubione czipsy". Tylko tyle, i jak widać aż tyle.
Jak pisałem wcześniej na 90% będą Germanie i pewnie Brytowie. Więcej frakcji raczej nie uświadczymy. Wydaje mi się, że może być 2 + 1 dla Germanów. Zawsze dają po 3 frakcje w campaign i faction packach i niekoniecznie z jednej kultury np. frakcje iberyjskie + Syrakuzy.
Brytowie do tej kampanii nijak nie pasują. Germanie i owszem, tylko po co dali Swebom jednostkę Cymbrów, skoro mają zamiar zrobić ich grywalnych? Poza tym nie ruszona jest zupełnie kultura nomadów pustynnych.
CA zaprzeczyło spekulacjom, że będzie dodane w najbliższej przyszłości jakiekolwiek drzewko rodowe. Nie będzie również wydania zawierającego wszystkie płatne DLC. Nie ma co gdybać, trzeba czekać do następnego tygodnia na kolejny Rally Point.
marko1805
22-08-2014, 15:54
No i kubeł zimnej wody, a zapowiadało się tak pięknie :lol2:. Nie martwcie się jednak, Rome II to kura znosząca złote jajka i jeszcze przed Wami wiele DLC, które CA udostępni za niewielką opłatą.
Saruman555
22-08-2014, 16:33
Oświadczenie CA
Cytat jest przetłumaczony translatorem Google.Link do oświadczenia zamieszczonego poniżej.http://forums.totalwar.com/showthread.php/134607-Rally-Point-next-week!?
Nasze najnowsze wieści dla Total War: Rome II będzie w ciągu tygodnia, więc wypatrywać kolejnej edycji zbiórki bardzo szybko ... nie zostały faktycznie zakończeniu filmowania go jeszcze, powinienem chyba dostać się na to .... Jest trochę szumu wokół Ostatnio wyciekły dane detalistów i chcieliśmy tylko przypomnieć, że zawsze należy czekać na oficjalnej wiadomości przed zawarciem niczego. Na przykład, nie wypuszczamy edycję ze wszystkimi wypłacane DLC włączone, i mogę powiedzieć, że nie ma systemu drzewo genealogiczne realizowane w Rzym II w najbliższej przyszłości. Wiemy, że jest to ważna cecha dla niektórych z was, robimy usłyszeć swoją opinię na jej temat. Jack i Nowa ekipa rozważają kilka pomysłów w dalszej linii, ale nie mówimy o tym, czy będzie to zrobić, czy nie w najbliższym czasie. Zresztą, więcej w przyszłym tygodniu, Craig.
Nie zaprzeczono powstania DLC dla Augusta.
Hm więc jednak ten przeciek nie był przeciekiem, a tylko insynuacją. Pewnie parę osób się zmartwi, że nie będzie póki co drzewka rodziny. Osobiście ani mnie to grzeje ani ziębi choć cieszę się, że zostanie obecny system budowania. Trochę sensu w tym jest, bo cena tej edycji imperatorskiej jest mniejsza niż samej gry z wszystkimi DLC. Pozostaje chyba czekać na RP 21.
Pozdrawiam
( ͡º ͜ʖ ͡º)
22-08-2014, 18:08
@UP
Akurat o systemie budowania nic nie ma w oświadczeniu, więc pozostaje nadzieja, że jednak go zmienią ;l
KLAssurbanipal
22-08-2014, 22:11
Przed każdym DLC snujesz jakieś teorie na temat tych slotów i przewidujesz jakie frakcje dostaniemy i jak do tej pory niezbyt skutecznie.
Wątpię, żeby ktoś z CA się takimi pierdołami przejmował, a już na pewno nie będą dodawać nowych frakcji tylko po to, żeby liczba mnoga ci się zgadzała.
Gdyby mieli dodać nową frakcje germańską to zaczekali by z tymi jednostkami i rozdzielili by je tak, żeby frakcje germańskie się od siebie różniły. Fakt, że dodali swebom tyle jednostek świadczy raczej o tym, że germanów już zostawią w spokoju, a skupią się na innych frakcjach które nadają się na frakcje grywalne, tj. Armenia, jakieś araby, może media lub coś z tamtych okolic, mniej prawdopodobne to według mnie Kimmeria, Etruskowie czy Massalia.
EDIT.
Czy potrafisz czytać ze zrozumieniem? Najwidoczniej nie, o czym świadczy post powyżej w którym napisałeś to samo co poprzednio, choć Ci odpowiedziałem... No cóż są ludzie, do których trzeba po kilka razy to samo pisać, żeby do nich doszło...
Nie mam prawa snuć teorii? Bo Tobie przeszkadza, że mam jakąś opinię i się nią dzielę na forum? Nie rozśmieszaj mnie człowieku.
Z tego co widzę to mnóstwo osób pisze co oczekują, na co liczą, oraz co im się wydaje, że będzie następne. Nie wiedziałem, że to zabronione. Widzisz, zawsze sądziłem że forum służy wymianie zdań, opinii, teorii, insynuacji. Jeśli masz z tym jakiś problem to czemu tu w ogóle jesteś? ;)
Żebyś się nie zdziwił. Każdy krok CA jest przemyślany. Nic nie dzieje się bez powodu. Nie wiem jak bardzo niespostrzegawczym trzeba być, żeby nie widzieć zależności między frakcjami, a slotami. Twierdzisz, że tylko ja na to zwracam uwagę. Gdybyś uważnie czytał, to byś zauważył że kilku użytkowników miało takie samo zdanie.
Jeszcze raz się powtórzę, bo widzę, że nie dotarło. Skoro masz jak wół w grze napisane British factions / Frakcje brytyjskie (w zależności od wersji językowej) i analogicznie to samo przy Germanach to nie sądzisz, że tych frakcji musi być "1 + ...", aby można było mówić o liczbie mnogiej? Nie bez powodu sobie taką rubrykę zarezerwowali. Jeśli liczba mnoga we frakcjach kampanii to niezobowiązujący bzdet, to po co używać zasad języka i komunikacji. Najlepiej mówmy na samochód rower, a na komputer książka. No bo po co sa jakieś zasady, skoro pisząc o frakcjACH mamy na myśli tylko jedną? ;)
Możemy się założyć, że jeśli do momentu oficjalnego dodatku coś pojawi się w rubryce germańskiej lub brytyjskiej to dajesz mi 1000 złotników, a w odwrotnej sytuacji ja ok? Myślę, że uczciwy układ skoro uważasz, że "tylko ja tak uważam", oraz "nigdy nic z moich teorii się nie sprawdza" (Twoje twierdzenia).
No ręce opadają... Nie wiesz co to znaczy jak ktoś mówi "na 90% wg mnie Korwin/Tusk/Kaczyński/Palikot wygra wybory"? Nie zajarzyłeś, że to nie dane procentowe z Mosadu czy CIA, tylko moja osobista opinia? Musimy bazować, aż na takiej dosłowności? Zeusie, widzisz i nie grzmisz...
( ͡º ͜ʖ ͡º)
23-08-2014, 00:07
Czy potrafisz czytać ze zrozumieniem? Najwidoczniej nie, o czym świadczy post powyżej w którym napisałeś to samo co poprzednio
Może przytoczysz jakieś cytaty z moich postów które by świadczyły o tym, że się powtarzam bo wydaje mi się, że w każdym kolejnym poście umieszczałem inne argumenty.
A jak już rzucasz we mnie oskarżeniami tego typu to proszę, cytaty z twoich dwóch ostatnich postów:
Polecam najpierw trochę pomyśleć. Wpadłbyś, że coś musi być w German factions / Frakcje germańskie lub British factions / Frakcje brytyjskie, bo skąd niby tam jest liczba mnoga, skoro mamy po jednej frakcji? Zrobiliby jeden slot np. North factions / Frakcje północne, jeśli miałaby być tylko jedna frakcja germańska i brytyjska.
Skoro masz jak wół w grze napisane British factions / Frakcje brytyjskie (w zależności od wersji językowej) i analogicznie to samo przy Germanach to nie sądzisz, że tych frakcji musi być "1 + ...", aby można było mówić o liczbie mnogiej?
Wniosek nasuwa się sam.
Nie mam prawa snuć teorii?
Masz prawo snuć teorię, tak jak ja mam prawo stwierdzać, że są one pozbawione sensu.
Możemy się założyć, że jeśli do momentu oficjalnego dodatku coś pojawi się w rubryce germańskiej lub brytyjskiej to dajesz mi 1000 złotników, a w odwrotnej sytuacji ja ok? Myślę, że uczciwy układ skoro uważasz, że "tylko ja tak uważam", oraz "nigdy nic z moich teorii się nie sprawdza" (Twoje twierdzenia).
Nigdy nie powiedziałem, że nie dodadzą nowych germanów, twierdzę tylko, że było by to bez sensu, ale znając pomysłowość CA to niestety, nowi germanie niczym nie różniący się od Swebów nie będą dla mnie zaskoczeniem. Poza tym nie mam pojęcia o jakie złotniki chodzi.
Postawiłbym na Egipt. Ostatnie dwa DLC to Galia i Iberia, a wschodnie krańce zostały zaniedbane. Druga sprawa, to charakterystyka tych DLC... Według historii kończą się one zwycięstwem Rzymu, który dał nazwę tej grze. Kwestia psychologii by dawać kampanię, która powinna skończyć się klęską gracza. :)
Za Egiptem przemawia brak Akcjum jako bitwy historycznej. No i wtedy mielibyśmy 2 stare nacje - Egipt i Rzym i może jakieś 3 nowe (Armenię i jakieś 2 pustynne).
Ituriel32
23-08-2014, 06:25
@Asuryan
http://forum.totalwar.org.pl/images/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez Samick http://forum.totalwar.org.pl/images/buttons/viewpost-right.png (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?p=302257#post302257)
Za Egiptem przemawia brak Akcjum jako bitwy historycznej. No i wtedy mielibyśmy 2 stare nacje - Egipt i Rzym i może jakieś 3 nowe (Armenię i jakieś 2 pustynne).
To nie byłoby takie złe rozwiązanie. Bo tereny wokół Italii zostały już dość dobrze zagospodarowane, czyli dodane nowe jednostki zwykłe i najemne. Cezar zajął się Galią, Hannibal przyjął na klatę Hiszpanie, Afrykę. PaR rozbudowało Bałkany. A na dalekim wschodzie nic. Tylko co wtedy będzie z DLC o Partach? Bitwy pod Carrhae chyba tęż nie ma?
Według mnie strategia marketingowa dla Roma2 jest już dawno napisana i zaplanowana. Ma być X pakietów jednostek, X mini kampanii, X paczek z nacjami. Przy tak dużych firmach nie może być zresztą inaczej, szczerze bym się zdziwił jakby tak nie było.
Co do nowych jednostek dla Swebów, to wyznaję zasadę celowości, i traktuje jako zabieg mający zwrócić uwagę graczy na tamte tereny. Nikt nie marnowałby dostępnych środków po nic, zwłaszcza w przedsięwzięciach nastawionych na wypracowanie zysku. Swebowie obyliby się bez ulepszeń i nic by się nie stało.
Sloty w kulturach też według mnie mnie mają znaczenie. Jak jest tylko jedna nacja w takiej grupie to jej potencjał nie jest wykorzystany. Tyle pracy wysiłku dla jednej nacji. Ich spece od marketingu tego nie mogą zostawić. Myślę że traktują sloty brytów i germanów jak zapasowe zapchaj dziury. Jak na razie w danej kulturze jest maksymalnie 4 nacje, i tego się trzymają.
Apropo nowych jednostek dla Swebów i Królewskich Scytów. Free LC z nimi nosi nazwę Augustus Warriors :mrgreen:
Brytów pewno ruszą dopiero przy DLC z Boudiccą.
Saruman555
23-08-2014, 08:02
Apropo nowych jednostek dla Swebów i Królewskich Scytów. Free LC z nimi nosi nazwę Augustus Warriors
Właściwie się nazywa Free August Warriors Update Pack. Czyli jeszcze jest szansa na DLC z Augustem.Ponieważ nazwa może oznaczać po prostu :
Darmowa sierpniowa paczka wojowników.
Pewnie w nazwie chodziło im o obecny miesiąc a nie o Oktawiana Augusta.
Memnon[pl]
24-08-2014, 01:51
Craig szybko rozwial nadzieje wielu na drzewko rodowe:confused: oraz reszte...
Mnie jednak zaciekawil koniec jego wypowiedzi-"nowa ekipa" pracuje nad nowymi pomyslami -obstawiam ze prace nad nowa czescia juz ida plena para-pewno we wrzesniu /pazdzierniku pojawi sie zapowiedz nowego Total Wara-badz kolejnego Total Faila:P
Nowy Unit Spotlight - tym razem jednostki z DLC Daughters of Mars.
https://www.youtube.com/watch?v=wSm-aWWkKLQ&feature=youtu.be
Poliorketes
25-08-2014, 17:25
Dla mnie jednostki nieprzydatne, ale plusik za zatrudnienie kogoś kto ogarnia historię. Narrator w filmie opowiada sporo ciekawostek i nawet nic nie przekręca.
Nie wiem, czy było to może wspominane odnośnie powtórek z różnych bitew, ale jeśli ktoś ma zamiar nagrywać, to uwaga. Powtórki z wcześniejszych wersji gry się desynchronizują, te na aktualnej nie. Tak gwoli dopowiedzenia.
Hej. Ostatnio sobie przypomniałem że tuż przed premierą menu gry wyglądało tak http://oi57.tinypic.com/32ztcvd.jpg . Ktoś wie czemu po premierze menu gry wygląda do dziś dnia inaczej? Osobiście uważam że przedpremierowe menu jest ciekawsze i bardziej klimatyczne.
W steamworkshop możesz ściągnąć moda który zmienia to menu na pierwsze, premierowe. A to nowe jest od czasu ostatniego dodatku.
Gajusz Mariusz
28-08-2014, 21:37
Pierwsza zmiana była przy wydaniu CiG (zielone, "galijskie" tło). Aktualna jest po wydaniu HatG ("punickie", i koszmarny kolor...). Faktem jest że mnie te zmiany też jakoś średnio leżą. Ale taka reklama dodatku do gry w ... samej grze. Pecunia non olet...
Właśnie się pojawił: Rally Point - Episode 21: ROME II Emperor Edition Unveiledhttps://www.youtube.com/watch?v=aukvxuZ1VcM&feature=youtu.be
moochaPL
29-08-2014, 14:51
I z tego co chyba z niego najważniejsze to zmiany wprowadzone w przeciągu "najbliższych tygodni" (wcześniej do testów przygotują wersję beta) w polityce i wojnach domowych. To dwa główne aspekty, na które położyli nacisk przy okazji Emperor Edition. Dochodzą jeszcze takie smaczki jak zmiana strony konfliktu przez armię, a wojna domowa to już niejednorazowe, wynikające ze skryptu, wydarzenie w trakcie pojedynczej kampanii. Teraz konfliktem wewnętrznym będzie groziło za każdym razem w momencie napiętej sytuacji politycznej w kraju. Brzmi nieźle?
W jednym ze sklepów internetowych z pre-order'em EE data wydania to 16 wrzesień.
Adek wypatrzył nowego Rally Pointa:
https://www.youtube.com/watch?v=aukvxuZ1VcM&feature=youtu.be
Dodatkowa kampania za darmo dla wszystkich posiadaczy gry? ;>
To oznacza, że trzeba usiąść do poradnika raz jeszcze i pewne jego części napisać od nowa. ;)
Staram się nie wsiadać do wagonika marki Hype ale trudno ukryć, że bardzo się cieszę z dzisiejszego RP. Będziemy mieli wraz z Emperor edition mały re-launch gry. Trochę smutno, że blisko rok przyszło nam na to czekać, w ciągu którego pojawiło się 14 patchy ale CA wychodzi jak dla mnie na prostą wizerunkowo. Jako, że wielkim fanem drzewka rodzinnego nie byłem (wiem - bluźnię pewnie :P) to zmiany zapowiadane dla polityki mi odpowiadają. Co prawda będzie trzeba zmienić nawyki i pomyśleć co zrobić z rotacją generałów (będzie poważny dylemat czy chce się posiadać wysoko poziomowych generałów i duże ryzyko wojny domowej czy też średnich generałów w każdym stronnictwie i małe szanse na wojnę domową). Zastanawiam się też, czy po ukaraniu zdradzieckich armii, będziemy mogli przywrócić ich tradycje. Generalnie dużo więcej myślenia będzie, również uzależnienia od Gravitas (ciekawi mnie czy przerobią balans frakcji pod względem urzędów bo tacy Celtowie mają o wiele prościej niż Germanie pod tym względem), jak i rotowania generałów między armiami. Mam cichą nadzieję, że dylematy będą pojawiały się częściej jak i specjalne postacie w polityce (czyli np. Cyceron w trailerze sprzed premiery).
Samick - co do poradnika to chętnie podzielę się swoimi odkryciami jak tylko czas mi na to pozwoli i nikt mnie nie ubiegnie. Tylko, że na chwilę obecną myślę że premierowo zainteresuje
się mini-kampanią w ramach kanału YT wpierw.
Pozdrawiam
Ituriel32
29-08-2014, 18:13
Zmiany w systemie politycznym jak najbardziej na tak. Ostatnimi czasy całkowicie go olewałem, bo wojna na początku rozgrywki nie jest tak denerwująca jak na końcu. Ale dezercji całych moich armii mówię zdecydowane nie.
Nie mam możliwości obejrzenia tego Rally Pointa, więc poratowałby ktoś informacjami? Wiadomo, co będzie obejmować nowa kampania (czas i miejsce)? Poza tym, mówią coś o nowych frakcjach, jednostkach, DLC?
rzymianin
29-08-2014, 18:18
Czy ten Emperor Edition to będzie odpowiednik GOTY zawierający wszystkie DLC i na tym w końcu poprzestaną ?
Ta polityka wydawania kolejnych DLCków doprowadza mnie trochę do szału. Efekt jest odwrotny od zamierzonego przez twórców - zamiast je kupować po kolei, zawsze czekam na pack zbiorczy i dopiero wtedy kupuje na steamowej zniżce.
Czy ten Emperor Edition to będzie odpowiednik GOTY zawierający wszystkie DLC i na tym w końcu poprzestaną ?
Ta polityka wydawania kolejnych DLCków doprowadza mnie trochę do szału. Efekt jest odwrotny od zamierzonego przez twórców - zamiast je kupować po kolei, zawsze czekam na pack zbiorczy i dopiero wtedy kupuje na steamowej zniżce. Nie, nie jest. Na oficjalnym forum jeden z moderatorów zaprzeczył. Nowe DLC jak i FLC będą się jeszcze pokazywać. Z tego co ktoś wypatrzył, na Steamie cały czas powinny być 4-ry nie opublikowane jeszcze DLC do Rome 2. Po prostu sobie CA zrobiło re-launch mały :D'
Pozdrawiam
Z tego co ktoś wypatrzył, na Steamie cały czas powinny być 4-ry nie opublikowane jeszcze DLC do Rome 2.
Jeśli to prawda i nie miałoby być więcej DLC, to obstawiałbym 2 kampanie (Rzym vs Partia, Rzym vs Brytania), 1 Faction Pack (Numidowie+Arabowie) i 1 Unit Pack (dzieci bojowe/kosmici:P).
Ituriel32
29-08-2014, 18:58
W filmiki jest podane bardzo mało informacji. W skrócie jest to pakiet zbiorczy dla darmowych dlc i wydanych paczy (Coś jak edycja rozszerzona do Wieśka). Wojny domowe będą wybuchać cały czas, będzie to trochę przypominać model z shoguna (To moja interpretacja). O nowej kampanii jest napisane że będzie, ale nic więcej. Żadnych dodatkowych informacji.
Dzięki.
Czyli, w skrócie, dostaniemy nowy, ładnie opakowany patch. Co do tych wojen domowych, to mam nadzieję, że jakoś umożliwią zapobieganie im, bo na razie jest to prawie niemożliwe.
rzymianin
29-08-2014, 19:46
W filmiki jest podane bardzo mało informacji. W skrócie jest to pakiet zbiorczy dla darmowych dlc i wydanych paczy (Coś jak edycja rozszerzona do Wieśka).
Tyle że Edycja Rozszerzona Wiedźmina była tą ostatnią, naj, naj, naj dopieszczoną.
Skoro ma być więcej DLCków to na moje pieniądze będą musieli jeszcze poczekać. Nie akceptuję cen DLCków kupowanych osobno. Łącznie wychodzi 2x więcej niż sama gra nie mówiąc już o tym że wiele z tych DLCków to po prostu wycięte części z samej podstawki (culture i unit packi).
Jeśli to prawda i nie miałoby być więcej DLC, to obstawiałbym 2 kampanie (Rzym vs Partia, Rzym vs Brytania), 1 Faction Pack (Numidowie+Arabowie) i 1 Unit Pack (dzieci bojowe/kosmici:P).
Miałem nadzieję że jedna mini kampania będzie dotyczyć podbojów Aleksandra. To by było dobre zważywszy na sentyment do pierwszego RTW jaki udziela się większości graczy.
Ituriel32
29-08-2014, 20:13
To z tą edycją rozszerzoną do Wieśka to był taki przykład jak ja rozumiem te zmiany. Z angielskiego jestem słaby więc mogłem coś pokręcić.
Od 1:30 zaczyna się wyliczanie co ma być w Emperor Edition: All FFre-lc, ALL UPDATES, Steamplay mac & PC Version, new building chains, balancing changes, Brand new campaing, politics & civil war (2:17).
Gajusz Mariusz
29-08-2014, 21:06
Na te kampanie które skończyłem zawsze miałem wojny domowe (oprócz w CiG) i zawsze wyglądało to tak że w jednym miejscu pojawiało się z grubsza tyle słupków (armii) ile ja miałem. Jeżeli teraz w razie wojny domowej dowódca armii/legionu ma przejść do obozu wroga, ciekawe czy ilość słupków się zmniejszy. I ciekawi mnie też czy po zwycięstwie np grając Rzymianami mam wybór: cesarstwo czy republika. Jeżeli wojny domowe mają mi ciągle grozić, to chyba nic mi to nie daje:(. No, utrudni to z pewnością kampanie. Najbardziej mnie drażni że mogę tracić wyszkoloną, wychuchaną armię. Powrót do Medka 2 :yyk:.
Ituriel32
29-08-2014, 21:34
Niech się pojawia tyle armii ile sobie chcą, ale wara im od moich. Utrata doświadczonych i dopakowanych armii była jedną z ważniejszych przyczyn mojego odbicia się od shoguna 2. Pozostaje czekać by zobaczyć ja ma to wyglądać w praktyce. Choć na myśl że np. mój "legion" 7 poziomu przejdzie sobie od tak na stronę rewolucjonistów, aż drżą mi kolana ze strachu.
Od tak, to raczej nie - ale jeśli jego dowódcą w chwili wybuchu wojny domowej będzie przedstawiciel innego rodu, to by to było nawet logiczne :D
Gajusz Mariusz
29-08-2014, 21:48
Pozostają nam adopcje! :P
Mam nadzieję, że CA przemyśli ten cały model z zdradami - np poprzez mimo wszystko czarowanie z powietrza armii gdy gracz wszystkie swoje armie obsadził swoimi ludzikami przez co reszta jest wkurzona. Jestem ciekawy czy będą jakieś różnice między monarchiami a republikami (bo obecnie są one oparte na wrażliwości na Gravitas). Jestem też ciekawy czy jakieś wydarzenia nie związane z menu polityki i wartością gravitas będą wpływały na poparcie (np bankructwo, przeciwnik rabujący nasze ziemie, głód, zarazy, dylematy, wykonywanie misji z rozdziałów).
Fajnie by było gdyby wielkość wojny domowej odzwierciedlała wielkość różnicy w aktualnym poparciu od idealnego.
Ciekawy jestem zmian w drzewku budowania. Mam już na oku parę budynków, które wymagałyby jakiegoś reworku albo fixu i jestem ciekawy czy któryś z nich się doczeka uwagi. Mam też nadzieję, że po tych zmianach albo podwyższą ceny budynków albo obniżą dochód z sakiewki monarchy, którą gracz otrzymuje (w ten sposób z kasą nie byłoby tak łatwo na początku/ budowanie sukcesywniej pochłaniałoby pieniążki)
Pozdrawiam
Z nowych nacji wiadomo że będzie Armenia. A tak poza tym nowa kampania obejmuje okres wojny domowej między triumwiratem:
"With the Imperator Augustus Campaign Pack, we wanted to recreate the vast civil war which erupted after Julius Caesar’s murder. You can tackle the campaign as various Roman and non-Roman factions, including Armenia for the first time. Our aim was to represent the titanic power struggle that led to Octavian becoming the first Emperor of Rome."
http://www.pcgamer.com/2014/08/29/total-war-rome-ii-emperor-edition-announced-will-be-a-free-upgrade-for-existing-owners/?ns_campaign=article-feed&ns_mchannel=ref&ns_source=steam&ns_linkname=0&ns_fee=0
Wiedziałem, że w końcu udostępnią Armenię:D. Ciekawe, które jeszcze frakcje się załapią. W sumie to chciałbym Numidów, najlepiej Masaesylię, ale to jest trochę nie po drodze z tą kampanią. Logicznie myśląc największą szansę na dołączenie do gry mają plemiona germańskie, z racji tego, że CA ostatnio poświęciło trochę uwagi tamtym stronom.
Ituriel32
30-08-2014, 06:12
Armenia mi pasuje. Teraz tylko niech dodadzą Numidów w paczce z nacjami pustynnymi i będą wszystkie nacja z Roma1.
:o Armenia za darmo? Jak miło. Mam nadzieję, że będzie jakoś podpakowana podobnymi jednostkami, co w Rome I miała. Teraz tylko poza tą frakcją mogę czekać na Numidię, paczki z Germanami, Brytami, Kimmerią, Massylią, Królestwom Arabskim i Persją.
Saruman555
30-08-2014, 07:41
Tylko mam takie pytanie ,skoro to jest dla posiadaczy Rome 2 taki ,,darmowy patch" ,czy zamierzają dodać pozostałe frakcje np. germanów, za darmo. Jeśli planują dodać kampanie i te 3 frakcje to była by dość dziwna szczodrość CA,że im się to opłaca?
Nawet jeśli dostalibyśmy coś poza Armenią (a mam nadzieję, że tak będzie) to, moim zdaniem, będzie się opłacać CA. To wydanie jest głównie dla ludzi, którzy jeszcze nie kupili gry i wszystkie dopiski typu "gratis", "promocja" itp. mają ich przekonać:D. Poza tym zawsze mogą sobie to odrobić nowym Faction Packiem, bo jeszcze trochę jest do dodania (Brytowie, Germanie, frakcje wschodnie i pustynne).
rzymianin
30-08-2014, 11:26
Jestem ciekaw czy w ramach zbioru wszystkich wcześniejszych Free-LC dadzą również te które przez jakiś czas były Free-LC a potem stały się DLC. Mam na myśli głównie miasta greckie oraz Pont.
Chaak, mnie zaciekawiłoby pojawienie się minikampanii z Wojną Jugurta - w ramach tego dodać frakcję numidyjską za darmo. Ujrzałbym również wspomniane frakcje. Jednak pytanie, czy CA chciałoby się do tego ruszyć :)
Może nie jestem w temacie, ale posiadam Rome II ze wszystkimi DLC wydanymi, czy więc ta kampania Augusta będzie u mnie załadowana za darmo? Czy jednak będę musiał płacić?
Akarinos
30-08-2014, 11:44
Arroyo, wszyscy dotychczasowi posiadacze R2 dostaną to DLC za darmo :).
Saruman555
30-08-2014, 11:51
Tak , ale mimo wszystko myślałem ,że Emperaror Edition będzie czymś takim jak Metro Redux: chcecie kampanie Augusta, idźcie do sklepu kupić pudełkowy dodatek razem ze podstawkom taniej, a jak ktoś ma Rome 2 niech kupi odzienie pudełkowy dodatek.I na tym się zarobi.Oczywiście ciesze się z tego ,że będzie darmowa kampania i nowe frakcje ale i tak dziwie się ,że pozwalają sobie na stratę finansową.
Przecież jest osób, które mają już grę niż tych kupi nowe wydanie.A tak pozbawiamy się(CA) 15 euro z nowej kampanii i pakietu frakcji.Wiadomo ,że propagandowo starają się przekonać graczy ,że ciągle ich słuchają i robią wszystko dla nich.Ale czy się mimo wszystko opłaca im się darować sobie kilka milionów z tego DLC licząc na jakiś zysk który raczej nie będzie aż tak wielki.Gdyby to było wydanie takie jak miał np. Skyrim ze wszystkimi DLC na pewno więcej osób poszłoby do sklepu i kupiło 2 raza to samo ale i tak by jeśli cena była by rozsądna i te osoby nie miałyby DLC takie wydanie by się mogło by się tym osobom opłacić.
były Free-LC a potem stały się DLC. Mam na myśli głównie miasta greckie
Rome 2 kupiłem w czerwcu,ale grecy byli chyba raczej pre-orderem.Nomadzi byli chyba raczej za darmo kiedyś.
Jestem ciekaw czy w ramach zbioru wszystkich wcześniejszych Free-LC dadzą również te które przez jakiś czas były Free-LC a potem stały się DLC. Mam na myśli głównie miasta greckie oraz Pont. Może jeszcze frytki do tego :P? Tak się raczej nie stanie bo na oficjalnym forum ostatnio po przecieku było duże oburzenie, że CA niby ma teraz wydać grę z wszystkimi DLC po cenie znacznie niższej niż rzeczywista. Dlatego też miast greckich raczej nie będzie. Nie, żebyś dużo tracił na tym (Spartanie z limitem Spartan, kiedy Rzym może spamować sobie np Pretorian, Ateńczycy z gorszym wyborem statków aniżeli np. Macedonia, oraz bardzo trudny Epirus, który dopiero po zakupienia Beast of War ma jakąś wyróżniającą się jednostkę).
Ale czy się mimo wszystko opłaca im się darować sobie kilka milionów z tego DLC licząc na jakiś zysk który raczej nie będzie aż tak wielki.Gdyby to było wydanie takie jak miał np. Skyrim ze wszystkimi DLC na pewno więcej osób poszłoby do sklepu i kupiło 2 raza to samo ale i tak by jeśli cena była by rozsądna i te osoby nie miałyby DLC takie wydanie by się mogło by się tym osobom opłacić. Opłaca. Traktuj to jako marketing. Muszą jakoś zachęcić graczy do pre-orderów w przyszłości, a najprościej poprzez jakieś odzyskanie wizerunku. A takie rzeczy są dla nich istotne w związku z tym, że pracują nad kolejnymi grami (Arena? Warhammer TW?)
Pozdrawiam
rzymianin
30-08-2014, 12:05
Metro Redux to jednak całkowicie na nowo przepisana gra wzbogacona technologicznie a tutaj mamy po prostu dorzucenie nowej mini-kampanii i parę zmian które powinny już dawno znaleźć się w patchach.
Nie to żebym ich krytykował, fajnie jest dostać coś za darmo, ale biorąc pod uwagę jaki fail zaliczyli z premierą Rome 2 to dochodzę do wniosku że to się po prostu graczom w ramach rekompensaty należy :)
Akarinos
30-08-2014, 12:06
Ze strony CA to taki bardziej zabieg marketingowy, tak mi się wydaje... Poza tym to nowe wydanie raczej będzie droższe niż podstawowy Rome II. To DLC z kampanią też prawdopodobnie będzie sprzedawane osobno dla tych, którzy zdecydują się kupić po 16 września zwykłą wersję gry. Wydaje mi sie, że CA chce, aby wzrosła sprzedaż przed tym 16 września, bo przecież ten kto kupi przed 16 dostanie za darmolca DLC z kampanią. Właśnie kampania, zbyt dużo nam nie powiedzieli, wiemy o czym będzie, i to że dadzą Armenię, ale przy każdym Campaign Packu dawali 3 frakcje, więc dwie są wciąż niewiadome. Czekam na jakiś gameplay, lub jakieś screeny mapy kampanii od CA. :)
Harry-Potter-TW
30-08-2014, 12:16
Tak się raczej nie stanie bo na oficjalnym forum ostatnio po przecieku było duże oburzenie, że CA niby ma teraz wydać grę z wszystkimi DLC po cenie znacznie niższej niż rzeczywista.
Pozdrawiam
Normalnie ruch "oburzonych": ^^. OMG nowy ipad co pół roku, nie stać mnie chyba się zabije:D. Kurdę bedzie gta na PC, zróbmy tym burakom z pc na złość, dawać petycję :D.
Ituriel32
30-08-2014, 12:53
To jest ruch marketingowy. Na pudelku od podstawki pisze że masz tylko 8 (9 Pont nie pewny) nacji. A w Edycji Emperor będzie legalnie pisać 14/17 (8 z podstawki + 4 free-lc + 3 nacje z tej edycji). Zwykła osoba jak zobaczy na półce obie wersje, to na bank wybierze Emperora. A jak sobie pogra i złapie haczyk (tak jak ja) to kupi pozostałe dlc, bo jak to tak bez polis czy nomadów sobie grać.
Harry-Potter-TW
30-08-2014, 13:24
Martwi mnie kwestia wojny domowej. Fajnie, że robią coś nowego , ale nie tak to powinno wyglądać. Moim zdaniem w każdej prowincji powinna być określona liczba mieszkańców, która by wzrastała albo spadała. W razie zagrożeń ze strony obcego państwa powinno być coś w stylu pospolitego ruszenia wspomagającego gracza. Tak samo jak my zajmujemy obce terytorium bunt mógłby się czasem pojawić ( obce pospolite ruszenie). Oczywiście powinna być określona liczba tego wojska zależna od liczby mieszkańców i szybkości przekształcania zwykłych obywateli w stan pozwalający władać mieczem i mogący stać się armią. Z pospolitym ruszeniem powinno się prowadzić dyplomację i jeśli pokonamy je w bitwię pozostałych wojaków wcielić do naszej armii. Kto nie z nami na szafot. Tak samo nasze regularne armie w razie buntu powinno się z powrotem wcielać do naszej armii jeśli wygramy. A poza tym czemu 2 strony konfliktu? i rody powinny być w każdej frakcji co by dało o wiele większą satysfakcje i gameplay P$#%@ zgodność historyczną w tej kwesti:D. Z braku laku w to gram. Cieszy że 50% bitew to heroiczne zwycięstwa, ale dla mnie pod względem strategicznym to mizerna gierka i powinni w CA w końcu bardzo ją rozbudować pod względem dyplomacji mechaniki i w ogóle. Nie samym polem bitwy człowiek żyje, niech dadzą możliwości. Jak nie potrafią tego zbalansować to im Dresden pomoże haha
Jestem ciekaw czy w ramach zbioru wszystkich wcześniejszych Free-LC dadzą również te które przez jakiś czas były Free-LC a potem stały się DLC. Mam na myśli głównie miasta greckie oraz Pont.
Pont jest cały czas free, miasta greckie nigdy free nie były (preorder to nie free, pomyliłeś z nomadami).
Flagellum_Dei
30-08-2014, 13:44
czy ktoś instalował toto "macpublicbeta" ?
w RPoincie mówili coś o testowaniu bety , czy to miało by związek z Emperor Ed. ?
Nie chce tego wrzucać, bo jestem w trakcie kampanii , a czytałem na twcenter , że ktoś miał problemy później z odpaleniem modów, po instalce tej bety.
Ktoś to instalował ? Coś może powiedzieć co zmienia ?
Harry-Potter-TW
30-08-2014, 13:49
Zaraz zasysam i testuje.Dzięki za cynk:P
Flagellum_Dei
30-08-2014, 13:56
Zaraz zasysam i testuje.Dzięki za cynk:P
No to fajnie, pisz od razu o rezultatach ;)
tak na marginesie, bo już chyba od roku chciałem o to spytać.
co to za postać w Twoim avatarze ?
Harry-Potter-TW
30-08-2014, 13:59
Joanna Kulig z Londyńczyków. Nie wszystkie jej zdjęcia są fajne, ale to akurat mi się bardzo podoba.
Co do romka to szybki crash po rozpoczęciu kampanii Rzymem. Sprawdzam spójność plików bo niedawno posypał mi się sektor, ale chyba beta do pupy. Frakcji nie dodali nowych.
Metro Redux to jednak całkowicie na nowo przepisana gra wzbogacona technologicznie a tutaj mamy po prostu dorzucenie nowej mini-kampanii i parę zmian które powinny już dawno znaleźć się w patchach. Pamiętaj, że ta gra jest patchowana przez CA. Nie wiem jak w starszych grach ale w Shogunie 2 każdy patch naprawiał 1 rzecz, a psuł 2 kolejne ;).
Nie to żebym ich krytykował, fajnie jest dostać coś za darmo, ale biorąc pod uwagę jaki fail zaliczyli z premierą Rome 2 to dochodzę do wniosku że to się po prostu graczom w ramach rekompensaty należy :) W ramach przeprosin dostaliśmy za darmo do końca bodajże października DLC z Nomadami (było dostępne przez tydzień za darmo). W ramach rekompensaty dostawaliśmy patche.
(...) Poza tym to nowe wydanie raczej będzie droższe niż podstawowy Rome II. To DLC z kampanią też prawdopodobnie będzie sprzedawane osobno dla tych, którzy zdecydują się kupić po 16 września zwykłą wersję gry. Wydaje mi sie, że CA chce, aby wzrosła sprzedaż przed tym 16 września, bo przecież ten kto kupi przed 16 dostanie za darmolca DLC z kampanią. Właśnie kampania, zbyt dużo nam nie powiedzieli, wiemy o czym będzie, i to że dadzą Armenię, ale przy każdym Campaign Packu dawali 3 frakcje, więc dwie są wciąż niewiadome. Czekam na jakiś gameplay, lub jakieś screeny mapy kampanii od CA. :) To źle ci się wydaje. Jeden z modów w temacie oficjalnym w ramach FAQ wyjaśnił te sprawy. Po tym 16 września z sprzedaży elektronicznej zostanie całkowicie wycofana podstawowa wersja gry i dostępna będzie tylko Emperor Edition. Nawet jak kupisz w jakimś sklepie Rome 2 TW pudełkowego nie z tej edycji to przy instalacji od razu się zaktualizuje za darmo do Emperor Edition. Dodatkowo wszyscy posiadacze podstawowej edycji jak i Emperor Edition dostaną mini-kampanię niezależnie od czasu zakupu gry. Źródło to Craig lub Bart teraz nie pamiętam, który z nich.
Normalnie ruch "oburzonych": ^^. OMG nowy ipad co pół roku, nie stać mnie chyba się zabije:D. Kurdę bedzie gta na PC, zróbmy tym burakom z pc na złość, dawać petycję :D. Reszta Europy i Ameryki bardzo poważnie traktuje swoje dolary/euro/funty :D i nie może znieść myśli, że tak łatwo inni mogą dostać to co oni tylko, że taniej :rolleyes:. Swoją drogą przypomina mi się, że po premierze wielu amerykanów odgrażało się pozwami ale temat jakoś ucichł. Z perspektywy producenta gry to chyba wszyscy wiemy jak to wygląda (tak długo jak liczba DLC>nowych edycji gry).
Pozdrawiam
czy ktoś instalował toto "macpublicbeta" ?
w RPoincie mówili coś o testowaniu bety , czy to miało by związek z Emperor Ed. ?
Nie chce tego wrzucać, bo jestem w trakcie kampanii , a czytałem na twcenter , że ktoś miał problemy później z odpaleniem modów, po instalce tej bety.
Ktoś to instalował ? Coś może powiedzieć co zmienia ? To beta publiczna dla posiadaczy komputerów firmy apple czyli Mac'ów- beta wspiera grę na komputerach Mac nic więcej nie zmienia i nie dodaje.
Chaak, mnie zaciekawiłoby pojawienie się minikampanii z Wojną Jugurta - w ramach tego dodać frakcję numidyjską za darmo. Ujrzałbym również wspomniane frakcje. Jednak pytanie, czy CA chciałoby się do tego ruszyć :)
Frakcję numidyjską bardzo chętnie bym przyjął, bo chyba tylko takiej do szczęścia mi brakuje, resztę interesujących mnie już dali, a przedostatnia wchodzi na dniach. Jednak taka kampania raczej nie wyjdzie z racji jej małego znaczenia i niskiej wiedzy o niej wśród przeciętnych ludzi. W sumie sam niezbyt byłbym na nią chętny, przez jej mały obszar. Mielibyśmy tylko dwie kultury i po kilku bitwach zaczęłoby się nudno robić. Poza tym nie ma dla mnie nic bardziej irytującego niż ganianie piechotą za konnymi harcownikami:D.
Ituriel32
30-08-2014, 19:04
Wojny Jogurta nie będzie z prostego powodu, dzieje się na tym samym obszarze co Hannibal u bram. Zresztą tak jak pisał Chaak to jest za słaby materiał na mini kampanie niestety. Ale wszystko co Numidijskie jest bliskie mojemu sercu więc czekam.
rzymianin
30-08-2014, 21:13
Pont jest cały czas free, miasta greckie nigdy free nie były (preorder to nie free, pomyliłeś z nomadami).
Racja. Pomyliłem się. Pont mam. Czyli pytanie czy dodadzą Nomadów bo na miasta greckie rozumiem nie ma co liczyć...
W ramach rekompensaty dostawaliśmy patche.
Wydaje mi się że patche to ich obowiązek a nie rekompensata.
Ostatnimi czasy sporo grałem w Europe Universalis IV i dobrze się przy tej grze bawiłem. Chyba najlepsza gra Paradoxu w jaką grałem, ale jej największym minusem jest prowadzenie wojen, które całkowicie polega na szczęsciu (oparte na rzucie kostką, losowi generałowie) i po cichu liczyłem na jakąś zapowiedź większego dodatku do Rome II, albo nowej części. Nie spodziewałem się, że CA zapowie takie DLC i to jeszcze w pełni darmowe. Wow.
Muszę przyznać, że Edycja Cesarska zapowiada się naprawdę fajnie. Na plus: dostaniemy nowe 3 frakcje + mapkę podobną do tych z CiG i HatG co mi się bardzo podoba. Ale tym co najbardziej cieszy są nowe budynki i poprawienie wojny domowej. Nie wiemy jeszcze jak to będzie dokładnie działać, no ale gorzej niż jest to być nie może. Z tego co zrozumiałem to będziemy tracić armie kontrolowane przez inne rody, co ma o wiele więcej sensu niż to co mieliśmy do tej pory. Zyska też na tym polityka bo wojnę domową będzie można uniknąć lub mieć kilkukrotnie w trakcie jednej kampani.
Dawno w Rome II nie grałem muszę przyznać, ale to będzie świetny bodziec aby tą grę znowu zainstalować. Z tego co widzialem to poprawili oblężenia, dodali pory roku, wyszło pare darmowych dodatków. Chyba znowu jestem na pokładzie pociągu o nazwie "hype".
Gajusz Mariusz
30-08-2014, 21:29
Niestety, pory roku są istotne tylko w CiG i HatG. W kampanii ogólnej tylko przypisuje się porę roku do ... kolejnego roku. Jeżeli coś jeszcze, to nie widzę w aktualnej kampanii:(, widocznie nieistotnie ingerują w kampanię.
rzymianin
30-08-2014, 21:33
W DeI system 4 pór roku działa fajnie.
Gajusz Mariusz
30-08-2014, 21:39
A tak, zapomniałem dodać że gram bez modów ze względu na ciągle pojawiające się patche. Sorki!
Jak myślicie, skoro już podano jedną z frakcji w tym dodatku, to jakie będą dwie kolejne? Obstawiam, że Saba, Piktonowie i Cymbrowie (Numidia już wtedy nie istniała - aczkolwiek miło by było ją zobaczyć w grze).
Saruman555
31-08-2014, 08:39
Metro Redux to jednak całkowicie na nowo przepisana gra wzbogacona technologicznie
Podałem Metro jako przykład dobrze zrobionej reedycji,którą kupi nawet większość posiadaczy starych wersji
a tutaj mamy po prostu dorzucenie nowej mini-kampanii i parę zmian które powinny już dawno znaleźć się w patchach.
Czy ktoś jeszcze zwrócił uwagę na to jak biedna jest ta ,,imperatorska" edycja?
Poza 1 DLC nic nowego i godnego uwagi w niej nie ma. Znana zawartość edycji:
-Rome 2
-patche(ciekawe czy trzeba je będzie pobierać przez Steam)
-DLC (jedyna nowość, nie licząc zmian w nowym patchu ,który wyjdzie pewnie przy okazji w dniu premiery)
-Nawet okładka jest prawie niezmieniona.
Jak strasznie uboga jest ta wersja.Dla nowych graczy , którzy kupią zawsze jest jakiś plus w postaci DLC,ale to niczym się poza tym nie różni od podstawowej wersji nawet okładka prawie ta sama.
Ewentualnie nie pokazali całej zawartości.
Zwłaszcza jeśli po premierze zmieni się nazwa(dodając do Rome 2 Emperator Edition)
Muszę przyznać, że Edycja Cesarska zapowiada się naprawdę fajnie
Zleży pod jakim względem patrzeć jeśli pod względem darmowego patcha to super ,ale ta ,,genialna" nazwa mnie po prostu śmieszy.Postuluje o zmianę na Rome 2 Pospólstwo Edition lub Rome 2 wersja podstawowa 2.0.
Już premierowe wydanie Romy 1 było bogatsze nie licząc tego DLC i zmian w aktualizacjach.
Z tego co widzialem to poprawili oblężenia
Tak bardzo poprawili że maiałem taką sytuacje:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=305497884
Ten post w sumie miałem wczoraj napisać(dlatego jest akapit z Metrem) ale musiałem nie zdążyłem dokończyć go pisać ,trudno.
I przy przepraszam ,że z moich postów tworzy się w większości epopeja:)(pod względem długości).
Ja osobiście nie patrzę na serię pod względem singleplayer - dla mnie to taki mały dodatek do zabawy, jaką daje tryb multi (głównie jeśli gramy w towarzystwie dobrych znajomych lub graczy z własnej grupy). Z tego więc powodu patrzę tylko na frakcje, które dodadzą w tym dodatku licząc przy tym, że nie zostaną tak spaprane jak nieszczęsna Sparta (wybaczcie, ale ta frakcja jest strasznie słaba, jak na greckie państwa-miasta w Rome II).
Same oblężenia poprawione są, to fakt (bo teraz walczą na murach, próbują je zdobyć za pomocą drabin), ale brakuje mi tego czekania u nich, by oddziały w mieście się wygłodziły lub by AI zrobiło tarany do niszczenia bram.
Rome 1 jak dla mnie nie było najlepszą grą pod względem AI (pewnie każdy wie o tym, jak psuło balans zmienianie poziomu bitew na trudny i bardzo trudny).
arek1975
31-08-2014, 09:01
Witam, czy w Rome TW II jest mozliwe dzielenie oddzialu na kilka czesci? Czy zawsze musi byc general i nie da sie podzielic ?
FireFighter
31-08-2014, 09:03
Nie da się, każda armia musi mieć generała.
arek1975
31-08-2014, 09:05
Gram Selucydami i komunikat mi sie pojawil zebym rozdzielil oddzial i pozostawil kilka w miescie.Lipa ,ze nie mozna rozdzielac na mniejsze
Saruman555
31-08-2014, 09:20
Mam nadzieje ,że Armenia dostanie wybór konnych strzelców przynajmniej porównywalny z Partią .Dopiero w tej części ten rodzaj jednostek stał się jednym z moich ulubionych.
że nie zostaną tak spaprane jak nieszczęsna Sparta (wybaczcie, ale ta frakcja jest strasznie słaba, jak na greckie państwa-miasta w Rome II
Powiedział bym raczej ,że Ateny i Syrakuzy są w porównaniu do Sparty przesadzone. Choć nie zmienia to faktu słabości Sparty.
Moja obecna kampania Egiptem poziom bardzo trudny,Sparta przetrwała tylko dlatego że byli osłonięci przez Ateny.Ale nagle zaczęło Sparcie nieźle iść.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=308211589
Co do oblężeń skoro CA nie może albo nie chce nauczyć komputera budowania taranów itd. to usuniecie darmowych drabin i w niektórych przypadkach absurdalnego rzucania w bramę(szczególnie metalową) pochodniami zmusiło by komputer do budowy maszyn i przeprowadzania długotrwałych oblężeń.Ciekawe czy kiedyś doczekamy się braku takich sytuacji( link z poprzedniego posta)...
FireFighter
31-08-2014, 12:12
Możesz przecież powołać generała i zwerbować mu tylko kilka oddziałów.
Jak myślicie, skoro już podano jedną z frakcji w tym dodatku, to jakie będą dwie kolejne?
Równie dobrze mogą poprzestać na tej jednej nowej - to że 3 były w płatnych, nie znaczy że będą w darmowej.
Nawet nie trzeba werbować - zawsze można przekazać nowemu generałowi kilka oddziałów z tej armii, którą chciał podzielić.
Ituriel32
31-08-2014, 15:12
@Up
Sam o tym ostatnio pomyślałem.
Dopóki nie ma oficjalnej informacji o zawartości to można wierzyć, że będą jednak trzy frakcje, jak zawsze do kampanii. Poza Armenią, którą już znamy, stawiam na dwie frakcje germańskie np. Cheruskowie i Cymbrowie/Fryzowie. Ktoś, kiedyś dokopał się do jakichś plików z Brytami, czyli wpadną pewnie przy następnym DLC z kampanią. Numidów mam nadzieję zobaczyć w "pustynnym" Faction Packu z jakąś frakcją arabską i afrykańską.
Saruman555
31-08-2014, 17:15
Ale czy jest informacja ,że Armenia jest w DLC?Jeśli dokładnie nie zaznaczono może być oddzielną frakcją w aktualizacji jak Seleucydzi i Baktria.Jak dotąd najbardziej oczekiwane frakcje były darmwe. Wysuwam taką dodatkową teorie: może będą 4 frakcje 3 germanów + patch z Armenią.To jest tylko takie dodatkowe przepuszczenie skoro wcześniej też podobnie postępowali.Ale to byłaby przesada.
Jak dotąd najbardziej oczekiwane frakcje były darmwe.
Ja tam na Traków i Iberów musiałem siano położyć, na Scytów/Sarmatów w teorii też trzeba:P.
A wracając do tematu, to frakcje darmowe nie były powiązane z żadną kampanią. Można założyć, że teraz będzie tak samo jeśli w nowej będzie kontakt Rzymu ze wschodem, a może tu pasować wyprawa Antoniusza na Partów.
Saruman555
31-08-2014, 19:04
Wiadomo ,że dla każdego inna frakcja jest najbardziej oczekiwana.
z Seleucydami chodziło ,mi o to ,że po premierze podobno była podobno taka reakcja:
Jak to nie ma Selucydów?!Co to jest jak może brakować tej frakcji?!:)
Ja najwięcej czekałem na Germanów i Brytów i nadal czekam na ich większy wybór.
Szkoda ,że to nie jest kampania o Trajanie tam Partowie i wschód idealnie by pasował.Jeśli dobrze pamiętam Trajan poszerzył najdalej na wschód imperium Rzymskie, podbił Partów i dotarł do zatoki perskiej.Idealna kampania dla Partów i ludzi pustyni.Szkoda...
A do kampanii Augusta wolałbym jak już gdzieś wcześniej pisałem nawiązania do Warusa i Germanii.Takie powiązanie z premierą gry.
Ale czy jest informacja ,że Armenia jest w DLC?
Tak, jest informacja że będzie grywalną w nowej kampanii.
KLAssurbanipal
31-08-2014, 20:32
Jest już pierwszy screen (skopiujcie adres obrazka do przeglądarki, bo przez te reklamy nie idzie inaczej zobaczyć...):
http://images.eurogamer.net/2013/articles/1/7/0/3/9/3/5/total-war-rome-2-emperor-edition-announced-140931473512.png
Czy mnie wzrok nie myli? Armia zaznaczona na tym obrazku to armia Antoniusza? :o
Saruman555
31-08-2014, 21:03
Tylko co Antoniusz robi na mapie podstawowej?I dlaczego jego państwo leży w Helladzie? I jakoś nie kojarzę herbu jego armii(pewnie dodatkowy ród na potrzeby kampanii ,ew oznaczenie buntowników.Nie wiem może ta nowa kampania rozgrywa się na nowej kampanii od czasów wojny domowej i cesarstwa.W sumie jeśli wprowadzą drzewko rodu będzie miało to sens( dynastia cesarska).
Oczywiście mogli na potrzeby screena wpisać mię Antoniusza ,żeby nowej mapy nie zdradzać.
Jednak to nowa mapa Veletchari(czy jak się tak pisze tą miejscowość na V) zniknęło i pojawiło się jakieś Asculum.
KLAssurbanipal
31-08-2014, 21:07
To właśnie bardzo dobrze jeśli ta kampania byłaby takich rozmiarów co podstawka. Nie wiemy jaki jest rok początkowy tej kampanii. Pamiętajmy, że Antoniusz miał dużo wspólnego z walkami w Grecji i jej przydziałem dla niego. Granice państw mogły się zmienić na skutek tur.
Saruman, Velathri zmieniło nazwę na Arretium, a na wschodzie od Rzymu mamy nowe miasto - niewidziane w wielkiej kampanii gry, jakim jest Ausculum, słynące z wielkiej klęski Rzymu w wojnie z Pyrrusem. Warto zauważyć, że są tu 3 części imperium:
Część Lepidusa - Hiszpania i Afryka Północna
Część Oktawiana - Italia i Galia
Część Antoniusza - Grecja i Bliski Wschód. Także widać, że wszystko jest w porządku, jak chodzi o podział historyczny imperium w tej kampanii.
Ituriel32
01-09-2014, 07:06
Mam nadzieje że podstawowa mapa dalej będzie dostępna bo podoba mi się. A w nowej najprawdopodobniej będę grać Lepidusem albo jakimś innym nie-Rzymianinem.
Hmm... Jeśli ta mapa z zrzutu ekranu zamieszonego przez KLA zastąpi mapę z głównej kampanii... To wszystkie stare zapisy gier polecą do kosza. ;/
Ituriel32
01-09-2014, 07:24
Ja mam nadzieje że będzie to po prostu nowa kampania do wyboru. Czyli byłyby łącznie cztery. Ale trochę się boje w myśl przysłowie: "Lepsze jest dobrego wrogiem". A niestety mój poziom angielskiego nie pozwala mi z dostępnych informacji stwierdzić jak to ma być.
Saruman555
01-09-2014, 07:24
I tak zapisy pewnie przestaną działać przez np. nowe budynki.
W państwie Antoniusz zdziwił mnie Egipt jako oddzielne państwo(znowu coś jak Nowa Kartagina).
W Salonie znajduje się jakiś nowy surowiec,ew. zmienili wygląd marmuru.
Stara mapa raczej powinna pozostać z powodu nieobecności z oczywistych względów np. Kartaginy.
Usunięto orła z herbu rzymskiego.
Ciekawe czy zmienią drzewko technologii z powodu późniejszych czasów.
Akarinos
01-09-2014, 07:55
W Salonie znajduje się jakiś nowy surowiec,ew. zmienili wygląd marmuru.
To raczej marmur, zauważ, że taka sama ikonka była nad głównym budynkiem w mieście produkującym marmur.
Usunięto orła z herbu rzymskiego.
Tutaj raczej nie chodzi o cały Rzym, tylko część Rzymu należy do Oktawiana i to w niej masz wieniec na czerwonym tle, a nie orła. Jak widać na screenie część Antononiusza ma lwa na białym tle. Jest jeszcze część należąca do Lepidusa, na mapie zaznaczona na żółto.
Gajusz Mariusz
01-09-2014, 14:20
Nazwy miast z R1;). Osobiście też mam nadzieję że nie zastąpią mapy w podstawce, tylko nowa jak w BI.
Dla mnie po samych frakcjach oczywistym jest, że jest to mapa nowej kampanii, a nie jakaś zastępcza głównej.
Saruman555
01-09-2014, 14:43
Zwłaszcza ,że z oczywistych względów nie ma np.Kartaginy.Jest przecież zbyt ważną frakcją żeby ją usunąć.
Gajusz Mariusz
01-09-2014, 14:47
Więc to będzie dodana największa kampania jak do tej pory. A dla nas za darmo. Trzeba niekiedy widzieć szklankę do połowy pełną. ;)
mardar282
01-09-2014, 15:15
Witam , wersja beta 15 !!!! już można ściągać Panowie
Dzięki Mardar!
Przypominam, że tematem do dyskusji o patchach jest ten:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?8842-Patche-temat-zbiorczy
Tylko 126MB, cudów się nie spodziewam :O
EDIT: Zauważyliście jakieś zmiany? Ja nie :crazy:
Ja nie grałem, ale na zachodnich forach opinie prawie same pozytywne (chociażby bitwy są dłuższe), spróbuj rozpocząć kampanię od nowa - na pewno zmiany w budynkach nie działają na starych sejwach.
Nie grałem długo bo nie chce rozpoczynać kampanii przed pojawieniem się oficjalnego patcha, który doda frakcje. Na szybko zauważyłem te zmiany w systemie budowania, czekam na DeI tą wersję.
Memnon[pl]
02-09-2014, 14:39
Ja nie grałem, ale na zachodnich forach opinie prawie same pozytywne (chociażby bitwy są dłuższe), spróbuj rozpocząć kampanię od nowa - na pewno zmiany w budynkach nie działają na starych sejwach.
Dokladnie tak.Musisz kamapnie zaczynac od nowa.Bitwy sa dluzsze,starty w bitwach wieksze-wreszcie widac straty po obydwuch stronach.Do tej pory moje bitwy wygladaly tak ze srednio tracilem po 2-5% armi,a bitwy z udzielm 5 tys trwaly 3 min.Tearaz WRESZCIE straty sa o wiele wieksze.Bitwy trwaja dluzej.Widac roznice w grze-szkoda ze rok po premierze-ale mniej wiecej tak powinno wygladac Rome II w dniu premiery....
Gajusz Mariusz
02-09-2014, 14:57
Dłuższe bitwy! Prawie w rocznicę premiery. W końcu!
rzymianin
02-09-2014, 15:25
;303685']Widac roznice w grze-szkoda ze rok po premierze-ale mniej wiecej tak powinno wygladac Rome II w dniu premiery....
Fakt jest dużo lepiej ale nadal jest sporo idiotyzmów:
- brak drzewka rodowego
- brak murów obronnych choćby w Syrakuzach
- magiczne "łódki" transportujące pojawiające się "znikąd"
- brak jakichkolwiek wstawek filmowych
Jest tego więcej ale resztę poprawili już moderzy.
Mimo tego w rok po premierze w końcu chce się w to grać. Najbardziej cieszy mnie "fire at will" u wszystkich jednostek z oszczepami.
Memnon[pl]
02-09-2014, 16:04
Masz racje rzymianin-dlatego tez napisalem "...mnie j wiecej ..." oraz "...w dniu premiery..." , a nie rok po premierze.
Ale teraz przynajmniej da sie juz w to grac.
Pograłem trochę dłużej na tej becie i moje spostrzeżenia są następujące:
-Ta gra powinna wyjść właśnie w tym momencie
-Oblężenia wreszcie wyglądają tak jak powinny. Mianowicie jednostki które posiadają oszczepy/pila rzucają nimi nawet w postawie defensywnej. I dodano, na wzór poprzednich części, ikonkę odpowiadającą za rzut na rozkaz bądź też dowolny. Oprócz tego dochodzi walka na murach (Wreszcie...)
-Bitwy. Chyba największy plus tego patcha. Starty są nieporównywalnie większe od poprzednich wersji. Wreszcie jest czas żeby trochę pomanewrować i pooglądać starcia z bliska. Ogólnie mam wrażenie że komputer zachowuje się bardziej racjonalnie i szybciej podejmuje działania.
-Oprócz tego jest dużo przyjemniej jeżeli chodzi o mapę kampanii. Nowe budynki dodają klimatu.
-Gdy gra wychodziła w tamtym roku to dałem jej 5/10, gdyby wyszła teraz dostałaby 8+/10
FireFighter
02-09-2014, 17:46
Co masz na myśli mówiąc "walka na murach"?
Jednostki wroga wchodzą na mury i to tam się decydują głównie losy bitwy. AI nie lata palić bramy :)
O, faktycznie powinienem rozpocząć nową kampanię i wtedy są nowości.
Kurczę, mam nadzieję że zdam pojutrze poprawkę (nota bene z historii starożytnej :P), to wtedy będzie można cisnąć!! :D
Właśnie trwa stream, w którym zostaną pokazane zmiany na przykładzie kampanii Armenii http://twitch.tv/totalwarofficial. A to chyba będzie nowe menu główne: 302
Te nowe, białe tło w menu i interfejs w kampanii wyglądają nieciekawie.
FireFighter
03-09-2014, 18:16
Mi osobiście bardziej się podoba niż Hannibal' a lub Cezara..
Gajusz Mariusz
03-09-2014, 18:23
Najlepszy był przed wydaniem CiG, a aktualny mnie irytuje kolorem. Więc też już wolę przyszły;)
To czekamy na kolejnego streama, mają pokazać nową kampanię. ;)
FireFighter
03-09-2014, 20:31
A wiadomo kiedy kolejny stream? Dzisiejszy przegapiłem ;/
Harry-Potter-TW
03-09-2014, 20:44
Grała jakaś babka ( masakrycznie ) Dopiero potem zmienił ją jakiś ogarnięty gość. Pograj sobie lepiej w betę:P.
@Gajusz
Ja tam wolę obecną purpurę niż "biel" w odcieniu starych gaci:D
Widziałem kawałek tego steama i jedno mnie zastanawia. To była podstawowa kampania, nie Augusta? Jeśli tak to frakcje będą inaczej pokolorowane. Jak dla mnie te kolory wyglądały lepiej, bo były stonowane i mniej intensywne niż obecnie.
Ituriel32
03-09-2014, 22:44
Mi najbardziej podobało się czerwone menu, to początkowe.
rzymianin
03-09-2014, 23:46
Ludzie... przecież tło menu możecie sobie zmienić za pomocą modów :)
Chyba ważniejsza od tła jest zawartość ?
Chaak, poza tym interfejs na singlu pomalowany inaczej będzie. Wolałem już to, co było - trzymało klimat starożytności.
Słuchajcie Rzymianina przecież nie chodzi o kolor tylko o grywalność . Jak wrażenia po nowym patchu ?
Ituriel32
04-09-2014, 12:23
Mam pytanko na tym filmiku jak kobitka sobie grała była pokazana mapa? Ktoś tam podawał nowe regiony? Ciekawe czy Syrakuzy dorobią się wreszcie murów?
Ja bym się ucieszył, gdyby Magna Graecię podzielili na 2 prowincje - Sycylię i południową Italię. Brundizjum jak i Syrakuzy byłyby miastami warownymi.
Grali na mapie z podstawki. W okolicach Armenii nie było żadnych widocznych zmian. Zmieniła się natomiast kolorystyka: Pontu na niebieski, Egipt dostał jaśniejszy niebieski niż miał.
Jeśli chodzi o roster Armenii to jest to połączenie Partii ze wschodnimi jednostkami Pontu (wschodni włócznicy, górale, królewscy katafrakci, konni łucznicy). Nie pokazali wszystkich jednostek, szczególnie tych elitarnych. Generał może wybrać włóczników(podobnych do perskich hoplitów) lub królewskich katafraktów.
EDIT: A i na pytanie czy Armenia będzie posiadać falangę tak jak w R1 odpowieź: nie.
Armenia ma o ile się nie mylę w dowódcach Ciężkozbrojnych włóczników (tak, ale nie mylcie ich z dackim odpowiednikiem) lub Królewskich Katafraktów, poza tym mają też toporników.
PS. Trailer Emperor Edition:
hxM1bpGGH8A
Nie porwała mnie ta zapowiedź, intro. W ogóle te scenki z R2 są dla mnie całkowicie nienaturalne. ;/
Ciągle aktualizowany jest pierwszy post tematu, jak coś pominąłem, to proszę o PW.
Ostatnio sprawdzam sobie, ile Edycja Cesarska kosztować będzie na muve.pl i gdy ujrzałem cenę, to aż się wkurzyłem. Jakim cudem Cesarska Edycja kosztuje o 60 zł mniej niż sama podstawka?! Ja tego marketingu nie chwytam :P
rzymianin
04-09-2014, 17:51
Jakby nie było gra jest już rok po premierze.
Zresztą podstawkę też można było kupić swego czasu na allegro za 25-35zł bo dorzucali te kupony do całej masy sprzętu jak np. karty graficzne i potem ludzie to odsprzedawali.
Screen znaleziony w sieci.
http://images.eurogamer.net/2013/articles/1/7/0/3/9/3/5/total-war-rome-2-emperor-edition-announced-1409314631080.jpg
Ituriel32
04-09-2014, 17:58
W sumie filmik bardzo słaby.
Gajusz Mariusz
04-09-2014, 17:59
Najbardziej co mi się w nim podobało to... Cleopatra! :P
Moim zdaniem cena jest odpowiednia. Sam Rome II kupiłem za... 14zł (kod od Intela na allegro :P).
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?10418-Rome-2-Edycja-Cesarska-preorder-z-totalwar-org-pl&p=303916#post303916 z nami zamówicie Edycję Cesarską jeszcze taniej! ;)
Nie bardzo łapię o co chodzi w stwierdzeniu "Edycja Cesarska zawierać będzie wszystkie udostępnione do tej pory aktualizacje i usprawnienia" DLC też?
janrod11
04-09-2014, 20:24
Nie wiem, czy dobrze rozumiem te zapowiedzi. Posiadam teraz podstawkę Rome II i posiadam tylko te DLC, co udostępniano za free. Na forum w wiadomościach znalazłem taką wzmiankę:
"Co najważniejsze, wszyscy posiadający obecną wersję ROME II otrzymają wspomniane dodatki za darmo w dniu premiery Edycji Cesarskiej."
To znaczy, że w dniu premiery tej całej edycji będą mógł sobie dorzucić za free wszystkie DLC jakie do tej pory wydano, tzn. Hannibala, Cezara itd.? Coś mi się to podejrzane wydaje:P
Saruman555
04-09-2014, 20:31
Nie bardzo łapię o co chodzi w stwierdzeniu "Edycja Cesarska zawierać będzie wszystkie udostępnione do tej pory aktualizacje i usprawnienia" DLC też?
Wymyślili takie marketingowe hasło ,żeby stworzyć sztuczną zawartość.Edycja zawiera wszystkie patche(ciekawe czy trzeba je pobierać ze steama),free-DLC(Nomadów raczej nie dadzą) i nowe DLC kampanii Augusta.Trochę biednie nawet pudełko niezbyt zmienione.
To znaczy, że w dniu premiery tej całej edycji będą mógł sobie dorzucić za free wszystkie DLC jakie do tej pory wydano, tzn. Hannibala, Cezara itd.? Coś mi się to podejrzane wydaje
Nie, dostaniesz patche, free-DLC czyli np. Seleucydów i nowe DLC Augusta.
Wg mnie zapowiedź celowo jest dwuznaczna. O darmowych DLC oczywiście nie może być mowy. Nie będzie ich także w "pudełkowej" Edycji Imperialnej, co uważam za duży błąd.
KLAssurbanipal
05-09-2014, 00:01
Ja rozumiem to tak - Emperor Edition (dla nowych graczy) będzie zawierać:
- wszystko z wersji podstawowej;
- wszystkie FLC (czyli Free LC np. Seleucydzi, Baktria, Getowie);
- nową kampanię DLC (Imperator Augustus)
Z kolei wszyscy aktualni posiadacze Rome 2 otrzymają nową kampanię DLC (Imperator Augustus) za darmo.
Jeśli chodzi o inne DLC np. Hannibal, Cezar, kultury stepowe, greckie itp. nie będą włączone do Emperor Edition i trzeba będzie kupić, jeśli ktoś ich nie miał wcześniej.
To wydaje się najbardziej logiczne z tego co pisali czy widzimy na koniec trailera.
szrama86
05-09-2014, 00:12
Jeśli chodzi o inne DLC np. Hannibal, Cezar, kultury stepowe, greckie itp. nie będą włączone do Emperor Edition i trzeba będzie kupić, jeśli ktoś ich nie miał wcześniej.
Dokładnie tak, wszystkie płatne DLC nie będą zawarte w tej edycji. A szkoda.
KLAssurbanipal
05-09-2014, 00:23
Emperor Edition jest dosłownie zwykłą wersją gry.
Dokładnie to samo co tam posiada każdy gracz, który kupił wcześniej i kupi EE jest w obu przypadkach. Nowa kampania jest za darmo dla każdego kto kupił wcześniej. EE to tylko odświeżenie pudełka kilka nowymi napisami na środku okładki. Nic innego.
Jeśli ktoś kupi dziś zwykłe Rome 2, to będzie miał to samo jeśli kupiłby w dniu premiery EE, bo przecież patche się zakyualizują, otrzyma FLC i nową kampanię DLC w dniu jej premiery.
Ja bym trochę rozbudował twoją wypowiedź KLA:
Emperor Edition jest dosłownie ukończoną wersją gry. I tak właśnie powinna wyglądać rok temu w dniu premiery :) W sumie dość nietypowa praktyka, aby wersję podstawową wydawać pod inną nazwą, do tej pory taka praktyka dotyczyła tylko gier wydawanych z dodatkami płatnymi, zazwyczaj w edycjach zbiorczych pod nazwą GoTy/Complete Edition.
Jak widać w tym przypadku tak mocno skisili premierę gry, że zdecydowali się na taki krok aby podreperować swoją opinię u graczy, poza tym trzeba przyznać - marketingowo- Edycja Cesarska brzmi lepiej niż Patch 15.
Tak mnie zaintrygował ten patch/edycja cesarska, że zdecydowałem się zainstalować Romkę po bardzo długiej przerwie i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z beta testów tej wersji. Jestem bardzo ciekawy, jakie jeszcze usprawnienia wyjdą w tej edycji (w Rally Point powiedzieli, że do testowania dadzą nam niektóre z możliwości zawartych w EE). Na oficjalnym forum TW potwierdzili upgrade grafiki, o dziwo wygląda zbliżenie do GEM'a. Jak myślicie co jeszcze dostaniemy 16stego września?
Tutaj link:
http://forums.totalwar.com/showthread.php/135722-Updated-Grpahic-coming-in-Emperor-Edition/page3
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/s720x720/10690295_698649343543602_7095783148037545156_n.jpg ?oh=0221c7a4682506f9e5be9eff86ebd210&oe=54A0607C&__gda__=1418290978_00abd6bf3f0e097031db6fa6313baf4 4
Plakat z Oktawianem.
rzymianin
05-09-2014, 16:45
Na oficjalnym forum TW potwierdzili upgrade grafiki, o dziwo wygląda zbliżenie do GEM'a. Jak myślicie co jeszcze dostaniemy 16stego września?
Mam nadzieję że nie odbije się to na wydajności. Już teraz na moim sprzęcie jest źle tzn. 20-30fps.
szrama86
05-09-2014, 17:25
A jak panowie z drzewkiem rodowym? Piszą że będzie inni znowu zaprzeczają. Ktoś coś wie?
Gajusz Mariusz
05-09-2014, 17:51
Kto ich tam wie, może sami jeszcze w CA nie wiedzą ;) bo pracują nad nim do końca...
Ktoś z CA pisze że będzie? Bo jak nie, to pisaninę innych należy traktować jako zwykłą plotkę.
A jak panowie z drzewkiem rodowym? Piszą że będzie inni znowu zaprzeczają. Ktoś coś wie?
Oficjalne stanowisko CA jest niezmienne, od dnia premiery. Nie planuje implementacji drzew rodowych na tą chwilę.
Co do zmian w grafice gry to liczę raczej na jeszcze lepsze działanie niż obecnie.
[IG] Misiak
05-09-2014, 20:06
Oficjalne stanowisko CA jest niezmienne, od dnia premiery. Nie planuje implementacji drzew rodowych na tą chwilę.
Co do zmian w grafice gry to liczę raczej na jeszcze lepsze działanie niż obecnie.
Niestety ja odczułem dużą różnicę na minus
Co w zasadzie nalezy odczytywać jako "nie w tym tytule" :mrgreen:
Jeżeli chodzi o optymalizację to ja też odczułem moment ścinki graficznej w chwili bezpośrednio po tym jak obie armie się zderzyły. Po czym reszta bitwy przebiegła bez problemów większych x]. No ale to jest jeszcze beta więc może się to poprawi. Ja byłbym zadowolony gdyby utrzymała się wydajność z patcha 14.
Pozdrawiam
Jednostki Armenii na dzień dzisiejszy:
http://www.honga.net/totalwar/rome2/faction.php?l=pl&v=rome2&f=rom_armenia&i=
Prawdopodobnie dojdą jeszcze jakieś oddziały, tak jak w przypadku innych dodanych frakcji. Stawiam, ze wpadnie jakaś tańsza jazda szturmowa lub walcząca w zwarciu, bo tego brakuje, a na drugim poziomie budynku ciężkiej konnicy nie ma, w tym momencie, żadnych jednostek. Na razie bardzo podobają mi się topornicy, którzy będą chyba najlepszą jednostką, tego typu, w grze. Fajny jest też dostęp do elitarnych konnych walczących w zwarciu (nie szturmowych), brakowało mi tego u Partów. Do tego nie wymagają oni ostatniego poziomu budynku jazdy. Ciekawe, czy dostęp do elitarnych włóczników będzie wciąż taki łatwy, teraz potrzebują budynku na zaledwie drugim poziomie.
Póki co widzę tylko 2 jednostki, różniące się od Partii i innych frakcji - topornicy i szlachetni włócznicy.
Na bank dojdą jakieś jednostki dla Armenii - pewno każdy pamięta tę jednostkę z Rome 1 jak Armeńscy Legioniści. Trochę mi ich brakuje w armeńskim składzie.
FireFighter
06-09-2014, 20:39
Wiadomo coś o ewentualnych nacjach które by mogły dojść razem z Armenią?
Gajusz Mariusz
06-09-2014, 20:42
Cierpliwości! :D A na poważnie - nic mi nie wiadomo, ale myślę że jak gdzieś pojawi się taki news chłopaki szybko go tu zamieszczą.
Zaczynam się obawiać, że poza Armenią możemy nic więcej nie dostać. Niby zawsze do kampanii dodawali po trzy frakcje, ale trzeba było na to trochę siana położyć. Jeśli miałoby być coś więcej to logiczne wydaje się puścić o tym informację, żeby ludzi nakręcić na zakup, a do premiery zostało tylko niecałe dziesięć dni, więc nie za dużo. Mimo to dalej wierzę, że jeszcze dwie nacje dojdą.
FireFighter
06-09-2014, 21:23
Wiecie jak mam wrócić do domyślnych kart jednostek bez reinstalacji gry? Wgrałem jakiegoś moda na karty, a jeśli go usunę to pozostają same białe :)
Próbowałeś sprawdzić spójność plików gry przez Steama?
FireFighter
06-09-2014, 21:36
Jasne.. po prostu instalując moda on chyba nadpisał domyślne karty i po prostu ich nie ma.