PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja o grze Total War: Rome II

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Umbrecht
06-09-2013, 23:50
@KAM2150
To jednak społeczność modująca Eldery na Nexusie jest w większości parę klas wyżej, szkoda.

MG42
06-09-2013, 23:52
Chłopie ty masz chyba depresję :lol: łap na pocieszenie ( ogólnie dedykacja dla depresyjnych narzekaczy) :) :

A wiesz, że po tym mi weselej. A tak w ogóle to się odp ... ol ;)

Umbrecht
06-09-2013, 23:53
@up
Hehe, wiedziałem że pomoże :) Od razu słyszę ten kawałek Kur jak czytam niektóre posty.

Shane
07-09-2013, 00:09
fajne sa ataki na miasto bez murow,nie ma co,pojeduncze jednostki wybiegaja z ulic podchodza do moich,ja naparzam w nich oszczepami,po czym zawracaja zebym mogl im w plecy postrzelac,i tak do momentu az strace amunicje,wtedy wysylam reszte chlopa zeby na chwilke zbili sie w bezladna mase(wtedy nastepuje seria scinek) i miasto zdobyte,epicko w h...j :lol: Naprawde szczerze probuje sie przekonac do tej gry ale jakos nie idzie,obnizylem detale do srednich zeby jakos dalo sie grac(chociaz mam krecone i5 i gtx 770 ktore tez podkrecilem specjalnie dla Romy) ale i tak co pare sekund mam zwyczajnie scinki.Podobnie mapa kampani,niby ok ,a tu nagle przeleci ptak i spadek do 3 fpsow i scinka na sekunde,miodzio.Chyba nawet z Empire nie bylem taki wqrwiony.Ok gdzies musialem wylac moja gorycz,zona ma to gdzies :D

a zapomnialem o fre dlc marsjanin sky

SadFacE87
07-09-2013, 00:23
jak dla mnie ogólnie bomba po wczorajszym patchu jest o niebo lepiej :) tylko to czekania na swoja ture ... bieda

adi
07-09-2013, 00:45
jak dla mnie ogólnie bomba po wczorajszym patchu jest o niebo lepiej :) tylko to czekania na swoja ture ... bieda

To juz wina Twojego sprzetu:)

Ai zawsze takie bylo. Takze nie ma co na nie biadolic. Zagrajcie sobie kampe MP i tyle. Powiedzmy sobie szczerze na obecnym etapie techniki nie bedzie lepszego AI.
W bitwach morskich jednak mogli cos zrobic z tymi wioslami. Jak przejedzie po nich statek wroga to sie maja lamac a nie.

Aerogryf
07-09-2013, 01:30
Trochę pograłem, kilkadziesiąt tur za mną Rzymem... Nie to, że jestem zawiedziony jakoś strasznie. Komp wyrabia ile wyrabia i za to go nie winie bo to według standardów i zalecanych wymagań low ;) Sporo rzeczy pewnie usprawnią z czasem: optymalizacja, statystyki, skasowanie debilnych błędów jak np. obleganie portu zbuntowanej prowincji przez kilka nacji z całego ówczesnego świata bez szans na zdobycie do końca świata, ultra krótkie bitwy między oddziałami to już moi ashigaru przeciw samurajom walczyli długo w Shogunie 2, piechota liniowa w Napoleonie po druzgocącym ostrzale nadal szykowała się do kolejnej salwy a tutaj pyk starcie i odwrót... za szybko nie ma czasu na manewry a przy takim czasie zgonów wystarczy zaszarżować i win, wiem patch to poprawi... wszelaki ostrzał oszczepników procarzy bije wszystko nieważne w jakiej formacji i czy to falanga czy to rzymski żółw to giną jak psy kolejny patch (brakuje mi łuczników chyba, że to szczyt technologii i nie odkryłem jeszcze oprócz drogich najemników?). Flota nieistotna bo darmowa flota transportowa bije wszystko i wszystkich i jest za free ;) wiec o niełamiących się wiosłach nawet nie wspomnę bo jakaś skala absurdu musi być. Buntownicy jak coś podbiją to news na cała mapę bo to sztuka zazwyczaj 4 jednostkami pobić 9 jednostkowy garnizon nawet jeśli to chłopi z widłami. I tak wpisać można do rana co nadaje się pod kolejny pacz. Musze też CA pochwalić za brak crashy/zwiech/ niechcianych powrotów do widoku pulpitu. Jest duży potencjał, fajne desanty i ten widok ścigających psów za oszczepnikami będzie mnie zawsze bawił ;) Natomiast zawiedziony nie jestem bo wierzę, że naprawią to w takim stopniu, że będę miło wspominał tego Rome 2 tak samo jak jego pierwszą część tylko, że za jakiś czas :P Chyba się starzeje, że to już mnie nie wkurza albo za dużo pracuje ;)

Emrys_Vledig
07-09-2013, 03:07
Produkt korporacyjny wygląda tak, że proces jego sprzedaży następuje jeszcze przed jego produkcją. Testerami są jego pierwsi klienci, poprawki nanosi się jeszcze długo po jego sprzedaniu. To nie jest tak, że w CA się nie chce, czy są partaczami. Po prostu przyjmują pewien globalny model sprzedaży produktu, który konsumenci godzą się kupować wiedzeni marketingiem. Dotyczy to zarówno gier jak i przykładowo samolotów. Dla corpo rozpoznanie bojem jest najtańsze.

3 wieczory grałem w Rome 2, szkoda więcej mojego czasu, bo bitwy to jakaś uliczna ustawka, a dyplomacja/rozbudowa więcej niż gry z serii Cywilizacja nie pokazuje. Za rok jednak wrócę rozglądając się za modami, chociaż nie sądzę, ze do tego czasu powstanie coś na miarę modów do MTW2.

Od kilku lat miałem fazę na kupowanie legalnych płytek, gdy gra wychodzi. Dziś mi chyba ten zapał jednak przeszedł. Warto produkt sprawdzić, poczekać i kupić po jakimś czasie, ale już pełnowartościowy.

kraven2000
07-09-2013, 06:12
Na początku witam wszystkich!

Zakupiłem Rome 2 jak poprzednie Totale w dniu premiery. Uważam, że gra jest świetna. Ma od groma błędów, bugów i braku szlifów w wielu miejscach...to tak naprawdę płatna beta jest. Rzecz w tym, przypominam to narzekającym, że każdy Total po premierze miał błędy i ludzie psioczyli. Dopiero wydawane z czasem patche i mody to poprawiały. Również doskonały Shogun 2 na początku był nędzny ale z potencjałem...teraz to dla mnie obok pierwszego Rome, najlepsza część serii.

Na razie grze mogę dać 7/10 punktów, wiem jednak, że za 2-3 miesiące po poprawieniu błędów a przede wszystkim optymalizacji i czasów oczekiwania na swoją turę, będzie to produkt co najmniej na 9/10.

Takie już mamy czasy, że wydawca wymusza wczesne premiery, żeby jak najszybciej zacząć wychodzić na zero.

manolito
07-09-2013, 06:48
Na początku witam wszystkich!

Zakupiłem Rome 2 jak poprzednie Totale w dniu premiery. Uważam, że gra jest świetna. Ma od groma błędów, bugów i braku szlifów w wielu miejscach...to tak naprawdę płatna beta jest. Rzecz w tym, przypominam to narzekającym, że każdy Total po premierze miał błędy i ludzie psioczyli. Dopiero wydawane z czasem patche i mody to poprawiały. Również doskonały Shogun 2 na początku był nędzny ale z potencjałem...teraz to dla mnie obok pierwszego Rome, najlepsza część serii.

Na razie grze mogę dać 7/10 punktów, wiem jednak, że za 2-3 miesiące po poprawieniu błędów a przede wszystkim optymalizacji i czasów oczekiwania na swoją turę, będzie to produkt co najmniej na 9/10.

Takie już mamy czasy, że wydawca wymusza wczesne premiery, żeby jak najszybciej zacząć wychodzić na zero.

masz rację, pewnie z czasem za kilka miesięcy gra bedzie wyglądać tak jak powinna, ale zapomniałeś, że ty jesteś klientem, i nie powinno cię interesować czy gra będzie patchowana, tylko czy działa tak jak należy już teraz! - a że nie działa, to nie można dziwić się ludziom którzy się nakręcili i wydali kupę szmalu, że są ostro wkurwieni - jeśli jeszcze wzorem shoguna2 ograniczą modowanie, narzędzia wydadzą za kilka lat, no to trzeba powiedzieć wprost, dostajemy niegrywalnego bubla bez perspektyw (mody)- gdyby wzorem army3 powiedzieli, że kupujemy grywalną betę - absolutnie nikt nie miał by pretensji co do jakości - a tak po prostu ludziska czują się oszukani (hajp i rozbuchane oczekiwania też zrobiły swoje, uber screeny, obiecanki o wydajności jak w shogunie itp.- do tego wielu z nas gra na modach i jest przyzwyczajona, że bitwy mają pewną jakość - której w rome2 brakuje - wiadomo starcraft )

ps. tak przy okazji, przeglądam recenzje na metacritic i pierwsze branżowe recenzje od drugiego września dawały bardzo wysoką notę 8-9/10 a od wczoraj się przebudzili i już pojawiają się takie 2-4/10 - jak to interpretować? tam ci z początku byli ślepi, a może zostali kupieni? zdaje się, że już wiadomo gdzie poszła kasa przeznaczona na dokończenie gry ;)

dawid621
07-09-2013, 07:16
zgadzam sie z postem wyzej. Jeszcze 5-6 lat temu nie bylo mowy zeby wydali takiego bubla, gry ktore wtedy wychodzily byly w pelni grywalnymi produktami, a patche pojawialy sie stosunkowo rzadko eliminujac mniejsze bledy. Tu zaplacilismy za pelna wersje gry a dostalismy jakies niedokonczone gowno w ktore ledwo da sie grac. A patchow pojawi sie pewnie dziesiec milionow bo praktycznie kazdy.aspekt gry jest do poprawy. Ostatecznie wyvhodzi na to ze kupilismy gre teraz a otrzymamy jej pelna wersje za jakis rok. Juz nie wspomne o tym ze kilka dni.przed premiera pisalem ze znowu beda oszczedzac na testerach, ktorych chyba te penisy z CA w ogole nie zatrudniaja. To ostatni orginal jaki kupilem jesli chodzi o.total wary, nie mam zamiaru juz wspierac tego dziadostwa ktore reprezentuje soba CA, a w multi i tak nie gram wiec strata niewielka dla mnie.

Stalowy Karaluch
07-09-2013, 08:11
Hej ja od wczoraj gram w rome2 i w większości się z wami zgadzam. Bitwy są za krótkie, interfejs mało czytelny ( najbardziej czytelne menu dla mnie miał shogun2). No i też mnie wkurza to że teraz musimy czekać na patche żeby te błędy zostały wyeliminowane!

PS. Mam pytanie jak można kupić państwa greckie? nie mam wersji przedpremierowej i nie mam Sparty, Aten i Epiru :(

kraven2000
07-09-2013, 08:31
Zapominacie o kilku rzeczach. Teraz produkt tworza ksiegowi. W gre laduje sie kupe kasy i ona nie tylko ma sie zwrocic ale ma dopiescic akcjonariuszy. Sega na 100% przyspieszyla proces produkcyjny bo zapewne ichni CO mial wybor albo to albo nara. Tak dziala korpo.

Plusem jest to ze gre tworcy dlugo wspieraja...tak jak Blizzard i Redzi. To sa wyjatki...wiekszosc innych ma to w dupsku...sprzedaj i zapomnij.

Zapominacie o kilku aspektach...po pierwsze marketing ktory zachwalaprodukt jako lepszy niz w rzeczywistosci. Po drugie i najwazniejsze...sentyment. To gubi...dlatego wlasnie na ogol sequele sa gorsze.

Jeszcze na jedno wezcie poprawke. Wiekszosc z Was to wyjadacze w tej grze...w pewnym sensie masochisci. Jestescie wspaniala...ale mala grupa docelowa. Ludzie chca milo pograc i wiekszosc nie bedzie sie skupiala na tym ze rzymianie biegna z podniesiona tarcza. Oni sie bawia bo jest fajna naparzanka.

Zeby kazdy byl szczesliwy Rome 2 powianien byc mocno modowalny. To jest najwieksza szansa tej gry w oczach waszych...hardkorow:-P

dawid621
07-09-2013, 08:43
Ale z pozycji konsumenta mam szczerze w dupie to czy gre stworzyl Jezus Chrystus czy zul spod sklepu i jakie kto z kim ma uklady. Kupujac cos place za pelnowartosciowy produkt zdolny w 100% do uzytku ( chyba ze otwarcie powiedziane jest co z danym produktem jest nie tak)

kraven2000
07-09-2013, 08:54
Slucham? Gra nie dziala...jest niepelnowartosciowa? Bzdura...ona po prostu nie przypadla ci do gustu. Prawda jest taka za nogliby to zostawic jak jest. Ale patchuja...wsluchuja sie w nasz glos. No ale lepiej po polsku narzekac i uzywac bzdurnego argumentu...jestrm konsumentem. Uwierz...maja wiecej konsumentow zadowolonych a ewentualna strata Ciebie niewiele zmieni.

Ludzie psiocza i narzekaja...pojawi sie nowa gra nowy marketing i zapomna znow sie napala. Potem histotia sie powtorzy. Zwracam uwage raz jeszcze...hardkorowych graczy jest malo i nie stanowia glownego zrodla zarobku. CA mimo tego wychodzi na przeciw i gre poprawia a mogliby zrobic to samo co z sim city. Jeden wiekszy patch i nara.

Pampa
07-09-2013, 08:55
Państwa Greckie można kupić np na steam za ponad 7€ ;o trochę drogo jak na 3 państwa :|

EDIT: kraven2000 żartujesz sobie? Spójrz na jakiekolwiek aktualności co są dodawane na oficjalnej stronie Rome II. Ilu ludzi uważa grę za niegrywalną. Sam mam mocny sprzęt, ale ten bubel nie chce i tak dobrze działać. Spadki fps od tak, przy obracaniu kamery o 1mm. Albo jak było wspominane przy przelocie ptaka. I już się robią irytujące domniemania że to wina słabych sprzętów. Może powinienem wydać kolejne parę tysięcy na najnowszą kartę graficzną i 32 gb ramu? Żałosne.

Przepraszam z góry, ale jestem jeszcze poirytowany wczorajszym meczem i patchem.

zorf
07-09-2013, 09:11
Mam pytanie : mam dużą armie na statku (flota) ale niewiem jak wyładować jednostki do miasta czy na brzeg?

Pampa
07-09-2013, 09:14
Floty nie da się wyładować na ląd... tylko do portów.

kraven2000
07-09-2013, 09:29
To pamietaj ze krzycza niezadowoleni. Szesliwi graja i sie bawia. Ponadto kurcze...sa ludzie co maja juz ponad 100h z tytulem i psiocza jaki to on straszny. Skoro taki badziew to po kiego sie tyle godzin meczysz?

Zobaczymy niedlugo wyniki sprzedazy...porownaj potem je do ilosci niezadowolonych.

Pampa
07-09-2013, 09:40
Na serio uważasz wynik sprzedaży = zadowolonym graczom? :|

I co z tego że ma ktoś przegrane 100 godzin, kiedy powiedzmy musi grać tylko na mapie kampanii. Zresztą o czym ja rozmawiam. Mam sprzęt jaki mam, wydałem na niego kupę kasy, a gra nie działa tak jak powinna, może i by była dobra. O ile naprawią optymalizację, a póki co ona LEŻY i tyle. Spotkałem się z sytuacjami nawet na forum, gdzie ludzie posiadający trochę gorszy sprzęt mogą cieszyć się pełnią zabawy. Więc takie uwagi możesz zachować dla siebie, bo to tylko budzi wściekłość tych którym powinno działac bez zarzutów.

Lee
07-09-2013, 09:49
To pamietaj ze krzycza niezadowoleni. Szesliwi graja i sie bawia. Ponadto kurcze...sa ludzie co maja juz ponad 100h z tytulem i psiocza jaki to on straszny. Skoro taki badziew to po kiego sie tyle godzin meczysz?

Zobaczymy niedlugo wyniki sprzedazy...porownaj potem je do ilosci niezadowolonych.

Ja tam się na marketingu nie znam, ani strategii korporacyjnej - ale jak mi babcia na rynku sprzeda zgniłe pomidory to więcej u niej nie kupię. Koniec kropka.

Shane
07-09-2013, 09:53
ja juz nigdy nie dam im zarobic,nie po tym bublu ktory mi wcisneli

kraven2000
07-09-2013, 10:03
To taki dziecinny krzyk troche. Spojrzcie na EA...wydaja gre okazujw siw kupa ludzie krzycza ze nogdy od ea nic nie kupia. Pojawia sie nowa premiera i jakos zarobki ea gwaltownie w dol nie ida. Krzyk dla krzyku.

Tak ilosc sprzedanych kopii jest wazna. Jezeli 100 000 osob narzeka a np. pozostale 3 000 000 jest zadowolone to o czym mowa?

Mieliscie zbyt wygorowane wymagania i tyle. Gra ma swietne i mocne podstawy...lekki szlif i kolejne lata zajete. To tak jak z Diablo 3...zepsuli loot ale i tak ponad 200h dobrej zabawy.

Lee
07-09-2013, 10:38
Nie wiem @kraven2000 - pewnie słupki sprzedaży są ważne, natomiast według mnie lekceważysz czynnik ludzki. CA zachowuje się trochę tak jak pewien rudy premier z kraju w Europie Środkowej, który mówił, że nie ma z kim przegrać i nic nie robi(ł). I CA może skończyć jak ta persona... Jak śpiewał Gintrowski - "to tylko kwestia czasu...."

hellbilly
07-09-2013, 10:40
Niezbyt podoba mi się rozwiązanie z użyciem pilum tylko w czasie ataku. Rozumiem, że wymusza to większą aktywność, w poprzednim Rome grając legionistami, można było stanąć w 2 szeregech i czekać na przeciwnika lub podejść, stąć i rzucić jak to faktycznie wyglądało, np. w bitwie pod Farsalos pomiędzy Cezarem a Pompejuszem. Pilum z niezwykle ważnego czynnika przewagi w polu w grze stało się mało znaczące.
Tutaj atak legionami zbyt gwałtownie wygląda. Zapewne są tutaj znawcy wojskowości z tej epoki i może mnie sprostują ale spotkałem się z informacją, że legioniści dosłownie podchodzili do przeciwnika, bez gwałtownego rzucania się. Widać to w serialu Rome gdzie pokazana jest bitwa pod Filippi, http://youtu.be/IoWJ5uo9OmA - od 1 minuty, wczesniej krotki filmik z Rome 1.
Kolejna rzecz, nie wiem czy do odtworzenia w grze komputerowej to wycofywanie się wojsk przez oddziały sojusznicze. Tutaj cytat ze strony Imperium Romanum
"Taktyka walki z wrogiem była bardzo dobrze przemyślana. Kiedy armia rzymska podchodziła pod linię wroga, welici znajdujący się przed hastati rzucali swoje oszczepy, wystrzeliwali strzały oraz strzelali procami we wrogich żołnierzy, by następnie wycofać się przez luki między manipułami za oddziały triarii. Była to ważna innowacja w rzymskiej taktyce, bowiem dotychczas oddziały miotające musiały się wycofywać albo przez własne już uszykowane oddziały, co wprowadzało zamęt w szeregach, albo obiegać flanki rzymskiego wojska, co wymagało jednak czasu. Zmiany w strukturze legionu pozwalały lekkozbrojnym przemieszczać się na tyły łatwo i szybko".
W grze to zbyt łatwe i nie ma konieczności stosowania historycznego rozstawienia.
Kolejna rzecz, która zaczyna mnie drażnić to zbyt duży nacisk na umiejętności specjalne jednostek. Mam wrażenie za zaczyna za dużo od nich zależeć, wystarczające były zdolnosci dowódców jak wcześniej. Tym bardziej, że zauważyłem w pojedynkach 1 oddział na 1, komputer nie używał ich umiejętnie.
I brakuje mi kurzu unoszącego się w czasie ataku wojsk, ale tego już w Shogunie nie było. Odpaliłem chwilę temu Napoleona i ten efekt miał moc. chyba, że jest ale u mnie nie na Romie?
Poza tym gra świetna, to tylko takie drobne uwagi w zasadzie zadowolonego gracza. Wiem, że optymalizacja jest porażką ale akurat jestem wśród tych szczęściarzy u których działa zaskakująco dobrze nawet na najwyższych ustawieniach.

Shane
07-09-2013, 10:43
zaden krzyk dziecinny ja poprostu mowie ze juz nic od nich nie kupie i tyle na ten temat

adi
07-09-2013, 10:49
Państwa Greckie można kupić np na steam za ponad 7€ ;o trochę drogo jak na 3 państwa :|

EDIT: kraven2000 żartujesz sobie? Spójrz na jakiekolwiek aktualności co są dodawane na oficjalnej stronie Rome II. Ilu ludzi uważa grę za niegrywalną. Sam mam mocny sprzęt, ale ten bubel nie chce i tak dobrze działać. Spadki fps od tak, przy obracaniu kamery o 1mm. Albo jak było wspominane przy przelocie ptaka. I już się robią irytujące domniemania że to wina słabych sprzętów. Może powinienem wydać kolejne parę tysięcy na najnowszą kartę graficzną i 32 gb ramu? Żałosne.

Przepraszam z góry, ale jestem jeszcze poirytowany wczorajszym meczem i patchem.

Masz mocny sprzet a gra Ci chodzi zle, dziwne. Mi chodzi normalnie:)Nie zauwazylem niczego szczegolnego.A jaki masz sprzet?

wrobellito
07-09-2013, 11:06
No przecież Rome 2 najbardziej został znienawidzony przez optymalizacje i w pierwszej kolejności to powinni naprawić.. Tak jak wczesnej pisałem i5 2500k,8gb ram i 7970 przy większych potyczkach gra jest niegrywalna !! I zmiana ustawień daje niewielki przyrost fps-ów

manolito
07-09-2013, 11:09
Niezbyt podoba mi się rozwiązanie z użyciem pilum tylko w czasie ataku. Rozumiem, że wymusza to większą aktywność, w poprzednim Rome grając legionistami, można było stanąć w 2 szeregech i czekać na przeciwnika lub podejść, stąć i rzucić jak to faktycznie wyglądało, np. w bitwie pod Farsalos pomiędzy Cezarem a Pompejuszem. Pilum z niezwykle ważnego czynnika przewagi w polu w grze stało się mało znaczące.
Tutaj atak legionami zbyt gwałtownie wygląda. Zapewne są tutaj znawcy wojskowości z tej epoki i może mnie sprostują ale spotkałem się z informacją, że legioniści dosłownie podchodzili do przeciwnika, bez gwałtownego rzucania się. Widać to w serialu Rome gdzie pokazana jest bitwa pod Filippi, http://youtu.be/IoWJ5uo9OmA - od 1 minuty, wczesniej krotki filmik z Rome 1.
Kolejna rzecz, nie wiem czy do odtworzenia w grze komputerowej to wycofywanie się wojsk przez oddziały sojusznicze. Tutaj cytat ze strony Imperium Romanum
"Taktyka walki z wrogiem była bardzo dobrze przemyślana. Kiedy armia rzymska podchodziła pod linię wroga, welici znajdujący się przed hastati rzucali swoje oszczepy, wystrzeliwali strzały oraz strzelali procami we wrogich żołnierzy, by następnie wycofać się przez luki między manipułami za oddziały triarii. Była to ważna innowacja w rzymskiej taktyce, bowiem dotychczas oddziały miotające musiały się wycofywać albo przez własne już uszykowane oddziały, co wprowadzało zamęt w szeregach, albo obiegać flanki rzymskiego wojska, co wymagało jednak czasu. Zmiany w strukturze legionu pozwalały lekkozbrojnym przemieszczać się na tyły łatwo i szybko".
W grze to zbyt łatwe i nie ma konieczności stosowania historycznego rozstawienia.
Kolejna rzecz, która zaczyna mnie drażnić to zbyt duży nacisk na umiejętności specjalne jednostek. Mam wrażenie za zaczyna za dużo od nich zależeć, wystarczające były zdolnosci dowódców jak wcześniej. Tym bardziej, że zauważyłem w pojedynkach 1 oddział na 1, komputer nie używał ich umiejętnie.
I brakuje mi kurzu unoszącego się w czasie ataku wojsk, ale tego już w Shogunie nie było. Odpaliłem chwilę temu Napoleona i ten efekt miał moc. chyba, że jest ale u mnie nie na Romie?
Poza tym gra świetna, to tylko takie drobne uwagi w zasadzie zadowolonego gracza. Wiem, że optymalizacja jest porażką ale akurat jestem wśród tych szczęściarzy u których działa zaskakująco dobrze nawet na najwyższych ustawieniach.

http://www.youtube.com/watch?v=7-cS_ptYF9I

tu masz fajnie pokazane co się dzieje gdy tarcza przeciwnika zostanie rażona pilum a ten biegnie, po prostu stopuje go w miejscu, przy odrobinie "szczęścia" sam się nabije na ostrze gdy tępa część dobrze osadzi się w ziemi zamieniając w pal ......- czyli lepiej jej użyć gdy to przeciwnik naciera - poza tym tacy legioniści to wojska saperskie - czyli umocnione, okopane, zachęcające przeciwnika do ataku poprzez intensywny ostrzał machinami oblężniczymi - zwykle dążono do przeprowadzenia bitwy zaczepno-obronnej - dziesiątkujemy bez karnie machinami i zmuszamy przeciwnika do "ucieczki" do przodu na stojącą w miejscu mikro twierdzę jaką były wojska rzymskie.
W późniejszym okresie nabrało to jeszcze większego znaczenia, z uwagi na braki w wyszkoleniu - słabo obeznany z musztrą rekrut właściwie mógł stać tylko w miejscu, dlatego jeszcze większego znaczenia nabierali łucznicy i machiny oblężnicze - przerzedzające szyki, łamiące morale i zmuszające do ataku, a ten jest zawsze ryzykowny, utrata łączności, pomieszanie szyków, paniczny odwrót jakiejś własnej jednostki i pomieszanie szyków - a tym samym załamanie morale i ucieczka całosci ugrupowania/flanki - oczywiście różnie z tym bywało, ale zdecydowanie z uwagi na specyficzne walory pilum i krótki zasięg lepiej jej używać w obronie niż w ataku (moglibyśmy nie zdążyć tego zrobić gdyby przeciwnik ruszył do zwarcia, a my byśmy w tym czasie przemieszczali się )

w rome2 bez zwalniania podczas biegu/marszu strzelają (rzutu to nie przypomina) tym jak jak jakimś laserem - beznadzieja.

PakoThugLife
07-09-2013, 11:41
Mi na i7-3770, 16 GB Ram oraz GTX 670 ta gra chodzi tak jak moja inteligencja spuszczana w ubikacji fest ze to poezja, tak jak kolega wyzej gdzies napisal, doslowne przesuniecie kamery czy to na mapie kampanii czy to w bitwie powoduje nagle spadki FPS nie zawsze, ale zdarza sie, i te tury... Na poczatku po tym patchu tłukły mnie w moją schorowaną jaźń jak zle, ale potem znowu w momencie gdy klikam zakoncz ture to moge isc do kuchni, na szluga i kompletnie nie myśle wie co jeszcze zrobic. Co nie zmienia faktu ze gra zaiscie epicka moim zdaniem... :D tylko nie umiem myśleć mnie ze tak malo frakcji do wyboru... Licze ze moderatorzy zajma sie tym i nie dlugo pogramy, innymi frakcjami tak jak odblokowali pierwsza frakcje i bylo napisane ze przy innych wywala gre a tu jednak dalej odblokowywuja, wiec trzymam kciuki! :D.

Sorry ze bez Polskich znakow ale nie bede więcej myślał bo mnie boli główka pisal z czyms takim æ©øé...

prusak
07-09-2013, 11:56
nie wiem co ale wg mnie Panowie ta firma z ludzi zakpiła to jakby kupić samochód który na papierze ma elektryczne szyby i abs, a po zapłacenie za niego okazuje się że szyby nie działają, a ABS nie ma. W szogunie grałem na max detale dużo ładniejsza grafika od Rome 2 bez porównania. A tutaj zapłaciłem 150 zł czy na min czy na max detalach grafika tak samo wygląda brzydka gorsza niż rome 1 i się tnie jakbym miał pentium 100, na srednich detalach w rome 2 grafika powinna być jak w shogunie 2 i chodzić płynnie na starczych komputerach tak jak to miało w shogunie. Dopiero jak ktoś chce idelanie ładniejszej grafiki niż w shogunie daje na extra detale i musi sobie sprawić lepszy sprzęt.

Scooter
07-09-2013, 12:01
Ktos ostatnio pytał czy idzie te sztandary wyłączyc podczas bitwy , więc odpowiadam że idzie w interfejsie w czasie bitwy.

dawid621
07-09-2013, 12:07
kraven2000 taki z Ciebie znawca marketingu jak z Tuska premier. W ktorym kosmosie ilosc sprzedanych kopii, gdzie wiekszosc to preordery jest wyznacznikiem jakosci produktu?:DD w tej branzy takim wyznacznikiem sa opinie recenzentow i klientow ktorzy gre juz zakupili, bo to ze ktos ja kupil nie swiadczy o tym ze uwaza ja za produkt udany co widac po opiniach na temat tej gry. dziekuje, dobranoc, tyle w temacie.

A co do legionistow rzucajacych pila to majac scutum w jednej rece ktore troche sobie wazy to nawet ciezko by bylo w biegu rzucac pilumy i zaraz po tym dobyc gladiusa. Podobnie glupie zachowanie jest u hoplitow ktorzy stoja w falandze dopoki wrog nie dojdzie zbyt blisko, po czym rzucaja sie na niego jak wyglodniale szczury lamiac szyk, ktory byl podstawa w tej formacji.

kraven2000
07-09-2013, 13:12
E tam...po prostu gra nadal dostarcza emocji i wciaga. Ma bledy jak pozostale Totale w dniach premier ale wiem ze je naprawia. Ja tez mam nieuzasadnione spadki na mapie swiata...ale pamietam do dzisiaj jak pierwszy rome zameczyl moja owczesna maszyne.

hellbilly
07-09-2013, 13:12
Zajebiście ta planszówka wygląda. Jedno trzeba przyznać "multi" na żywo przebija wszystko. Zarówno planszówki jak i klasyczne RPG :)

Shane
07-09-2013, 13:17
. Odinstalujcie i wyrzuczcie jak wam tak zle. gdybym sciagnal gre z torrenta to bym tak zrobil,ale ja zaplacilem za to padlo,mozliwe ze za miesiac bedzie grywalne,ale ja dostalem to w dniu premiery i wlasnie w ten dzien oczekiwalem gry dzialjacej normalnie,gdybym mial ochote pograc za miesiac to bym ja kupil za miesiac.To takbym zamowil lodowke ktora nie chlodzi a szprzedawca powidzialby ze moze za miesiac zacznie,zwykle robienie ludzi w hooja

kraven2000
07-09-2013, 13:20
Kiepski przyklad z lodowka. Gra dziala. Predzej to jak lodowka ktora miala miec klase AAA a ma AA bo trzeba cos tam dodac. Ale produkt dziala i nikt nikogo nie oszukal. Ale koncze bo i tak sie nawzajem nie przekonamy. Powtarzam...nie podoba sie to nie graj. Badz twardy i nie kup kolejnego totala.

Lee
07-09-2013, 13:28
@kraven2000 -ale CO konkretnie jest ŚWIETNE - (nie dobre, ładne - ale świetne). Bo jak na razie to powtarzasz jak mantrę: świetne, sprzedaż itp. Coś tam mówisz o dziecięcych krzykach - a sam dajesz radę w stylu "się nie podoba to weźcie zabawki i idźcie". Wlazłeś tu przedwczoraj i bronisz mocno średniej gry z uporem godnym lepszej sprawy. Następny kwiatek: "gra działa'" - argument na jej korzyść - ręce opadają. "Nikt nikogo nie oszukał" - posłużyłbym się jakąś analogią - ale te są często zgubne. Powiem tylko - takie rozumienie to czysta talmudyczna moralność. Zdrowia życzę...

Scooter
07-09-2013, 13:36
Mamy wszyscy nauczkę aby nie kupować gier jeśli nie jest wydane demo.... a w szczególności totalwary od CA , gra w dniu wydania ma być w 100% dopracowana i grywalna , wiadomo zdażaja się błędy to wtedy wydaje się patche , my dostaliśmy kompletnie zdupczoną grę na którą patrzeć nie idzie i większość gra na siłę bo po prostu lubi tą serię . Z sh2 tego nie było , było demko , każdy mógł sprawdzić jak gra zachowuje sie na jego sprzęcie , oczywiście było kilka błędów ale to były drobnostki w porównaniu z romkiem .

szrama86
07-09-2013, 13:46
Mamy wszyscy nauczkę aby nie kupować gier jeśli nie jest wydane demo....

Wskaż mi developerów którzy w dzisiejszych czasach wypuszczają dema. To co jest (mowa i tych co wypuszczają dema) to mały odestek.

kraven2000
07-09-2013, 14:24
Lee - juz pisalem. Wciaga zapewnia emocje wyglada dobrze.

Nie chodzi o bronienie. Powtarzam raz jeszcze....niektorzy sie napalili mie wiadomo na co i teraz placza bo sa pewne rzeczy do poprawy. Bywa.

Argument o tym ze gra dziala jest dobrym argumentem jezeli za taki uwazamy argument "jestem konsumentem a produkt jest kiepski". No sorry...dostales dzialajacy produkt. Tylko powtarzam raz jeszcze...zaslepia cie Twoje wyobrazenie gry. Poczekaj...niedlugo dopracuja. Naprawde...nie trzeba zyl sobie podcinac. CA jako jedni z nielicznych inwestuja w poprawianie i rozwoj swoich gier.

Mowiac jeszcze inaczej. Policz do 10 i wez gleboki oddech. Teraz popatrz na gre na spokojnie bez emocji. To naprawde porzadny kod a po poprawkach bedzie grywalny przez lata. Wystarczy popatrzec szerzej a nie z punktu widzenia wymiatacza.

adi
07-09-2013, 15:10
Prawda jest zwykle posrodku :D. Ale powiedzmy sobie szczerze jezeli jakies babole sa w grze to oznacza kilka "albo". Albo nikt w nia nie gral przed premiera. Albo nie chcialo im sie ich naprawic. Albo chcieli ale nie mieli czasu. Albo nie potrafia. Niech te kilka "albo" zlikwiduja i bedziemy przy nastepnej czesci szczesliwi;)

marko1805
07-09-2013, 15:11
Mamy wszyscy nauczkę aby nie kupować gier jeśli nie jest wydane demo.... a w szczególności totalwary od CA , gra w dniu wydania ma być w 100% dopracowana i grywalna , wiadomo zdażaja się błędy to wtedy wydaje się patche , my dostaliśmy kompletnie zdupczoną grę na którą patrzeć nie idzie i większość gra na siłę bo po prostu lubi tą serię
Dobry człowieku, a pamiętasz jak najeżdżałeś na tych co krytykują ;) :lol:
Cóż, powiedzmy sobie wprost, dostaliśmy betę która wszyscy testujemy :) pozostaje mieć nadzieje, że uda się ten cały bajzel w końcu poskładać do kupy. Gra ma potencjał, ale czy uda się go wykorzystać cóż pożyjemy zobaczymy.

Ma bledy jak pozostale Totale w dniach premier ale wiem ze je naprawia. Ja tez mam nieuzasadnione spadki na mapie swiata...ale pamietam do dzisiaj jak pierwszy rome zameczyl moja owczesna maszyne.
To chyba graliśmy chyba w zupełnie inne gry, jeśli chodzi o Rome I. Jednak nie wieszała się co chwile i nie było problemów z grafiką.
Człowieku opamiętaj się i przestań na tym forum wypisywać takie głupoty jak kupisz najnowszy samochód i będzie jechał tylko 20 na godzinę to też będziesz szczęsliwy? Jeździ ? jeździ, więc czego chcieć więcej!

dawid621
07-09-2013, 15:27
kraven2000 rozumiem ze jak kupujesz domyslnie sprawny tv to bierzesz pod uwage to ze kolory moga byc nie takie jak byc powinny, ze czasem.bedzie sie wylaczal czy to ze moze nie miec glosu. A producent na pocieszenie zapewnia Cie ze co miesiac bedzie przysylal do Ciebie kogos kto naprawi czesciowo problem i ostatecznie za pol roku bedziesz mial sprawny tv. To praktycznie identyczna sytuacja jak.z Rome. Bo zaplacilismy za pelnowartosciowy produkt a rome poki co napewno nie jest taki jaki mial byc w zapewnieniach tworcow, szczegolnie mam tu na mysli optymalizacje.

mardar282
07-09-2013, 15:40
[quote]Mamy wszyscy nauczkę aby nie kupować gier jeśli nie jest wydane demo.... a w szczególności totalwary od CA , gra w dniu wydania ma być w 100% dopracowana i grywalna , wiadomo zdażaja się błędy to wtedy wydaje się patche , my dostaliśmy kompletnie zdupczoną grę na którą patrzeć nie idzie i większość gra na siłę bo po prostu lubi tą serię
Dobry człowieku, a pamiętasz jak najeżdżałeś na tych co krytykują ;) :lol:
Cóż, powiedzmy sobie wprost, dostaliśmy betę która wszyscy testujemy :) pozostaje mieć nadzieje, że uda się ten cały bajzel w końcu poskładać do kupy. Gra ma potencjał, ale czy uda się go wykorzystać cóż pożyjemy zobaczymy.

Ma bledy jak pozostale Totale w dniach premier ale wiem ze je naprawia. Ja tez mam nieuzasadnione spadki na mapie swiata...ale pamietam do dzisiaj jak pierwszy rome zameczyl moja owczesna maszyne.
To chyba graliśmy chyba w zupełnie inne gry, jeśli chodzi o Rome I. Jednak nie wieszała się co chwile i nie było problemów z grafiką.
Człowieku opamiętaj się i przestań na tym forum wypisywać takie głupoty jak kupisz najnowszy samochód i będzie jechał tylko 20 na godzinę to też będziesz szczęsliwy? Jeździ ? jeździ, więc czego chcieć więcej![/quote:xiw9maxk]

Wybacz, ale się mylisz, Roma jeszcze w roku 2005 wywalała do pulpitu, i nikt tego nie podważy,co do Romy 2, powiem tak od czasów Empire dalej jesteśmy marzycielami-głupcami, cała społeczność Total War w tym ja na czele, Rome 2 ma straszny potencjał ale jest wersją beta i tyle,niegrywalna, AI W TRYBIE BARDZO TRUDNYM NA MAPIE KAMPANII DALEJ NIE ATAKUJE, jest głupie,bez pomysłu i 90 procent jednostek to procarze itp,, gram teraz Macedonią,wcześniej Rzymem i Egiptem,jestem tak wkurzony że brak mi słów, i masz rację że to Krytycy przed premierą mieli rację,pozdrawiam.
Do Panów z CA i tego wiecznie uśmiechniętego brodatego wymoczka, z perspektywy czasu i 4 dni grania na trudnym poziomie i teraz bardzo trudnym , morał jest taki............ zrobiłeś Nas po raz kolejny w ....a, i to na całego,pa

dawid621
07-09-2013, 15:47
A tak poza tematem- w rozgrywanych przez was kampaniach Rzym tez jest taki jakby hmm.... malo ambitny? Bo w mojej posiadajac caly polwysep apeninski, poza ogarnianiem rebeli ktore co chwile wybuchaja w ich miastach nie rrobi zupelnie nic, nie atakuje nikogo, nie bawi sie w handel ani polityke, chociaz jestem od nich silniejszy i pieniedzy tez mi nie brakuje. O dziwo te male plemiona barbarzynskie juz sa jakies bardziej aktywne

Ituriel32
07-09-2013, 15:58
Wie ktoś czemu pojawiają się czaszki (najprawdopodobniej wyniszczenie) na armiach na ich własny terenach?

dawid621
07-09-2013, 16:04
jak masz zywnosc na minusie to sie tak.dzieje podajrze

adi
07-09-2013, 16:13
A tak poza tematem- w rozgrywanych przez was kampaniach Rzym tez jest taki jakby hmm.... malo ambitny? Bo w mojej posiadajac caly polwysep apeninski, poza ogarnianiem rebeli ktore co chwile wybuchaja w ich miastach nie rrobi zupelnie nic, nie atakuje nikogo, nie bawi sie w handel ani polityke, chociaz jestem od nich silniejszy i pieniedzy tez mi nie brakuje. O dziwo te male plemiona barbarzynskie juz sa jakies bardziej aktywne

Zalezy na jakim poziomie trudnoscie grasz. Inaczej jest na takim a inaczej na takim:>

Zagralem sobie bitwe. Wedlug automatu AI mialo spora przewage a ja tylko garnizon bez murow. No i Ai zaatakowalo jak w tym filmiku z YT. Biegnac caly czas do flagi nie zauwazajac moich wojow po drodze. Tyly mialem odkryte ale co tam. Nie musialem nic reagowac. Po prostu pchali sie na moj mur i starali przebiec przez niego. Zauwazylem tez,ze mimo,ze moi hoplici mieli ustawiona falange, to walczyli jakby jej nie mieli albo pol na pol; jedni stali w formacji a inni robili co chcieli. Jezeli kogos na SP bawia takie bitwy, to jest nienormalny :D;)No wprowadzili flage na polu bitwy. Jak ja przeciwnik zdobedzie i utrzyma, to po bitwie, Co to ma byc. Ai oczywiscie sie tam pcha. Te flagi mnie wkurzaly w zamkach w trakcie kampy Mp jak wspomnialem wprowadzilismy zasade,ze trza obroncow najpierw wybic i wtedy ewentualnie flage zajac ale po co jak obroncy niezywi. A tu flage na polu bitwy wprowadzili, no by ich...Przeciez to usztywnia obrone. Obronca zamiast ustawic sie w doskonalym miejsuc do obrony bedzie stal w tym glupim miejscu jak...Kolejna trzeba bedzie dodac zasade :D

Tom4shCK
07-09-2013, 16:14
U ciebie przynajmniej te rebelie ogarnia. U mnie Rzym w pewnym momencie miał tylko dwa miasta, bo resztę zajęli rebelianci. :D

W ogóle sprawa z tym rebeliantami jest jakąś kpiną. Przez ten brud to w późniejszej grze wszystkie miasta się buntują. Ja jeszcze sobie radziłem z tym, ale komputer który nawet bez buntowników biega po mapie jak kura bez głowy, potrafił tracić całe prowincje na rzecz rebelii. Ściągnąłem tego moda co usuwa 50% brudu i mapa kampanii powoli wraca do normy.

A gram na trudnym.

adi
07-09-2013, 16:22
U ciebie przynajmniej te rebelie ogarnia. U mnie Rzym w pewnym momencie miał tylko dwa miasta, bo resztę zajęli rebelianci. :D

W ogóle sprawa z tym rebeliantami jest jakąś kpiną. Przez ten brud to w późniejszej grze wszystkie miasta się buntują. Ja jeszcze sobie radziłem z tym, ale komputer który nawet bez buntowników biega po mapie jak kura bez głowy, potrafił tracić całe prowincje na rzecz rebelii. Ściągnąłem tego moda co usuwa 50% brudu i mapa kampanii powoli wraca do normy.

A gram na trudnym.

Mnie wkurzaly te slamsy. Co chwila sie pojawialy, musialem szybko tam postawic jakis budynek.

dawid621
07-09-2013, 17:06
Zalezy na jakim poziomie trudnoscie grasz. Inaczej jest na takim a inaczej na takim:>

Racja, zapomnialem tego dodac ;) gram na trudnym, chociaz trudny to okreslenie na wyrost w tej grze :D

adi
07-09-2013, 17:39

Racja, zapomnialem tego dodac ;) gram na trudnym, chociaz trudny to okreslenie na wyrost w tej grze :D

Podobno teraz trudny to jak normalny kiedys:)

marko1805
07-09-2013, 17:59
Wybacz, ale się mylisz, Roma jeszcze w roku 2005 wywalała do pulpitu, i nikt tego nie podważy
Masz rację, mea culpa , wywalało do pulpitu, ale w porównaniu do Rome I , błędy w jej następczyni do zupełnie inna bajka, czym dłużnej gram i bardziej się wgryzam widzę jak bardzo jest niedopracowana, już nawet nie irytuje się na CA, a bardziej na siebie że tak szybko kupiłem to coś.

Tom4shCK
07-09-2013, 18:27
Nie przesadzajmy. Gra jest dobra i gra się całkiem przyjemnie. Trzeba po prostu wziąć poprawkę na przejściowe problemy.

Tak przy okazji. Jak macie problemy z płynnością, spróbujcie ustawić aplikacji większy priorytet w procesach. Parę FPS mi przyrosło, dodatkowo szybciej się tura wykonuje.

/edit:
Jedyne co mi przeszkadza w tej grze, to cały czas nie mogę oprzeć się wrażeniu, że niektóre funkcje zostały tam wrzucone na siłę. Cała ta polityka wewnętrzna w postaci 4 przycisków dotyczących adopcji, zabójstwa, małżeństwa i szerzenia pogłosek to śmiech na sali. : D

Ituriel32
07-09-2013, 18:43
Tak jak w empire małe (1 prowincjowe) mają przewagę nad wielkimi.
Taki Egipt zaczyna z 6 prowincjami, tylko 2 armię (małą i dużą w Aleksandrii) + flota. Muszą obronić swoje rozległe regiony.
- Zmuszony jest do podzielenia swoich sił, bo otoczony jest przez inne nacje.
- Musi dokupić dużo oddziałów, przez co gospodarka spada.
A np. takie Ateny też zaczynają z 2 armiami (łącznie 6 lub 7 jednostek) + flota.
W pierwszych turach ładujemy wszystko do miasta i jesteśmy prawie nie do ruszenia. Armie + flota + garnizon miasta.
Możemy spokojnie rozwijać gospodarkę, i zajmować się aktywnie dyplomacją, popartą pieniążkami zaoszczędzonymi na rozwoju armii.

Scooter
07-09-2013, 18:49
Jest możliwość ustawienia kampanii na wysokie a bitwy na najwyższe ustawienia tak jak to było wcześniej?

Sethinify
07-09-2013, 18:54
Moim zdaniem większe frakcje z problemami to Kartagina i Egipt.
Kartagina dlatego że przynajmniej u mnie po około 3 turach wszystkie mniejsze nacje wypowiadają mi wojnę i nie mam co zrobić bo pośle armię do podbicia jednego miasta z tu 2 inne wpakują mi się na macierzystą prowincję.
Egipt bo ma przy sobie Seleucydów którzy mają od cholery sojuszników i nie da się ich tknąć tych mniejszych też nie można tknąć bo są sprzymierzeni właśnie z Seleucydami -.-
Ale dla przykładu Rzym mały nie jest a bez problemów można podbić kilka frakcji i stworzyć gospodarkę i kilka potężnych armii
W sumie z nie każda mała frakcja ma łatwo taka Sparta niby jedna prowincja i można łatwo podbić Epir to jednak gospodarka leży nikt nie chce handlować i jesteśmy zmuszeni do walki armiami często 2x mniejszymi od wroga.

Vrael
07-09-2013, 19:29
Chyba zapowiadanego hotfixa mi ściąga ;)

mpawel5
07-09-2013, 19:31
Witam!
Pogralem trochę w ta gierke i mam jedno określenie na nia: NUDNA!!!! Jakies to nie ciekawe(może się starzeje). No i sprawa tego brudu w późniejszym okresie. Tragedia!!! Strasznie to irytujące. Mysle ze w następnym patchu będzie to naprawione, bo strasznie psuje rozgrywke. Bitwy poprawily się po piątkowym patch'u. Już cala armia przeciwnika nie idzie mi na moja flankujaca konnice. Dobre i tyle.

kraven2000
07-09-2013, 19:40
Wybacz, ale się mylisz, Roma jeszcze w roku 2005 wywalała do pulpitu, i nikt tego nie podważy
Masz rację, mea culpa , wywalało do pulpitu, ale w porównaniu do Rome I , błędy w jej następczyni do zupełnie inna bajka, czym dłużnej gram i bardziej się wgryzam widzę jak bardzo jest niedopracowana, już nawet nie irytuje się na CA, a bardziej na siebie że tak szybko kupiłem to coś.

1. Posiadanie własnego zdania to nie głupoty.
2. Rome 1 był masakrycznie zabugowany i mial horendalne wymagania. Też ludzie narzekali na długość tur, zwisy itd. Kompy się zmieniły, wyszło multum i więcej patchy i gra stała się doskonała. Do tej pory wspominana i na ogól wygrywa w kategorii najlepszy Total War.

To samo na razie dzieje się z Rome 2 - jest zabugowana i masakruje nawet najlepsze kompy. Minie rok, spatchują i znów będzie grywalna.

Tak naprawdę o przyszłości Rome 2 nie zadecydują bugi wynikające z wieku dziecięcego, ale to jak sprawdzi się system dyplomacji (na razie mam bardzo trwałe sojusze, czego nie było w żadnym innym totalu aż tak rozwiniętego), system poboru jednostek (moim zdaniem świetny i zbliżony do rzeczywistości - podczas prawdziwej bitwy ludzie ściągają do miejsca poboru, pobytu wojska aby się zaciągnąć...a nie w barakach w miastach, choć to też się zdarza), fakt, że armie same budują statki i nie potrzeba budować transportu (skupiasz się na bitwach morskich i ochronie desantu...fajne) co przyśpiesza chociażby wojnę z Kartaginą (i ułatwia), jak sprawdzi się nowy system rozwoju rodu (skopany moim zdaniem), jak sprawdzi się system buntów (znowuż...z jednej strony skopany, ale ma też pewien potencjał...kwestia balansu).

Na tym należy się skupić a nie pierniczyć, że ktoś kogoś oszukał. Jak już pisałem...jesteś świadomym klientem to zrób to co robi się w kapitaliźmie. Nie kupuj kolejnej gry od CA, żadnego dodatku itd. Ciekawi mnie jak to będzie za rok lub półtora przy okazji premiery dodatku lub zapowiedzi/premiery kolejnej części. Dam sobie rękę uciąć, że polecisz kupić w dniu premiery. Wiesz dlaczego? Sentyment + marketing.

Paladyni
07-09-2013, 19:40
Własnie ściąga mi się jakiś patch można wiedzieć co poprawia?

mpawel5
07-09-2013, 19:48
Własnie ściąga mi się jakiś patch można wiedzieć co poprawia?
A mi się nie sciaga:/

Paladyni
07-09-2013, 19:51
a tera mi pisze ze przeciążenie serwerów...

Shane
07-09-2013, 19:51
fakt, że armie same budują statki i nie potrzeba budować transportu (skupiasz się na bitwach morskich i ochronie desantu...fajne) co przyśpiesza chociażby wojnę z Kartaginą (i ułatwia), wlasnie ULATWIA!!!za bardzo to arcadowe,jeszcze troche i bedzie mozna grac w totale na xboxie

Tom4shCK
07-09-2013, 19:54
Witam!No i sprawa tego brudu w późniejszym okresie. Tragedia!!! Strasznie to irytujące.Jest na forum mod zmniejszający ilość brudu o połowę. Taka wartość jest wg. mnie idealna, bo budynki w końcu równoważą efekt brudu.

Krzychu123
07-09-2013, 20:02
Witam!No i sprawa tego brudu w późniejszym okresie. Tragedia!!! Strasznie to irytujące.Jest na forum mod zmniejszający ilość brudu o połowę. Taka wartość jest wg. mnie idealna, bo budynki w końcu równoważą efekt brudu.

Mógłbyś podać linka? W dziale o modowaniu nic takiego nie widzę.

EDIT: Eh, w uzupełniających, a nie w ukończonych.

Shane
07-09-2013, 20:03
w dziale MODY,prosze Cie...

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... uction-mod (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618583-Released!-Squalor-reduction-mod)

mpawel5
07-09-2013, 20:06
A gdzie to bo znaleźć nie mogę?? Z góry dziekuje :)

mpawel5
07-09-2013, 20:06
Oooo dzięki!!!

kraven2000
07-09-2013, 20:08
fakt, że armie same budują statki i nie potrzeba budować transportu (skupiasz się na bitwach morskich i ochronie desantu...fajne) co przyśpiesza chociażby wojnę z Kartaginą (i ułatwia), wlasnie ULATWIA!!!za bardzo to arcadowe,jeszcze troche i bedzie mozna grac w totale na xboxie

To jeszcze raz. Gra musi się sprzedać, zarząd musi dostarczyć wynik akcjonariuszem inaczej jest ścinany.

Maniaków, jak członkowie tego forum, nie ma tak dużo. Jesteście najgłośniejsi bo macie wymagania itd itp. Większość jednak chce popykać...i to jest główny target. Zarabia się na masach, głąbach. Jedynie towar ekskluzywny można sprzedawać w małych ilościach. To właśnie trzeba zrozumieć a weź pod uwagę, że Sega dostała po dupsku po wydaniu Colonial Marines. Powtarzam raz jeszcze...ichni CEO miał moim zdaniem czas do końca roku aby przynieść wynik. Zrobił co mógł.

marko1805
07-09-2013, 20:18
Jak już pisałem...jesteś świadomym klientem to zrób to co robi się w kapitaliźmie. Nie kupuj kolejnej gry od CA, żadnego dodatku itd. Ciekawi mnie jak to będzie za rok lub półtora przy okazji premiery dodatku lub zapowiedzi/premiery kolejnej części. Dam sobie rękę uciąć, że polecisz kupić w dniu premiery. Wiesz dlaczego? Sentyment + marketing.
Oj chłopie i tu byś stracił rekę. Nie wypowiadaj się o kimś z taką pewnością skoro go w ogóle nie znasz. Sentyment, a owszem miał spory wpływ, marketing ? o jego mechanizmach wiem więcej niż chciałbym wiedzieć :lol: nie rusza mnie specjalnie. Empire kupiłem kilka lat po premierze nie dokupując żadnego dlc, to samo z Napoleonem, zakup po roku, gdy ukazały sie mody, również obeszło się bez DLC poza kampanią w Hiszpanii. Shoguna II zupełnie odpuściłem. Nie jestem dzieciakiem, który z wywieszonym ozorem kupi wszystko co mu wcisną. Co do Rome II od początku miałem obawy, jak się okazałe w sporej mierze uzasadnione. Cóż, kupiłem, więc mogę o to mieć pretensje tylko do siebie. Starając się nie popełnić tego samego błędu kolejne "dzieło" CA kupie pewnie niezbyt szybko( o ile w ogóle).

Tak naprawdę o przyszłości Rome 2 nie zadecydują bugi wynikające z wieku dziecięcego
Mam odmienne zdanie, jak nie poradzą sobie z optymalizacją i innymi większymi błędami, reszta nie będzie miała znaczenia.

Maniaków, jak członkowie tego forum, nie ma tak dużo. Jesteście najgłośniejsi bo macie wymagania itd itp. Większość jednak chce popykać...i to jest główny target. Zarabia się na masach, głąbach. Jedynie towar ekskluzywny można sprzedawać w małych ilościach. To właśnie trzeba zrozumieć a weź pod uwagę, że Sega dostała po dupsku po wydaniu Colonial Marines. Powtarzam raz jeszcze...ichni CEO miał moim zdaniem czas do końca roku aby przynieść wynik. Zrobił co mógł.
Oj, niestety, to prawda.

mpawel5
07-09-2013, 20:21
Właśnie podajcie linka do tego moda o brudzie. Mi ściągnęło się coś waży 22.8MB, zaraz sprawdze.
Mi ciężko sie gra ale sie nie poddaje, wiele rzeczy mi sie nie podoba, ale sie nie łamę. Poprawia to patche i mody. Seria total war za bardzo mi sie podoba żeby z niej rezygnować.
napisz co to za patch co sciaga teraz!!

Warmłotek
07-09-2013, 20:26
Dramat jest mam za sobą 60 rund co najmniej.
AI kampanii jest do du** . Latają mini stackami po 4 oddziały ( na hardzie) nikt mnie nie atakuje... w ogóle wojska mógłbym nie mieć.

kraven2000
07-09-2013, 20:26
Cóż, kupiłem, więc mogę o to mieć pretensje tylko do siebie. Starając się nie popełnić tego samego błędu kolejne "dzieło" CA kupie pewnie niezbyt szybko( o ile w ogóle).

Jeżeli tak jest to gratuluję. Większość nie działa świadomie i porywa się na marketing, który jest baaaaaardzo sprytny :) Prostacki, ale skuteczny.

Mam odmienne zdanie, jak nie poradzą sobie z optymalizacją i innymi większymi błędami, reszta nie będzie miała znaczenia.

Możesz mieć ale to prawda. Optymalizacje poprawią, bugi usuną. Pozostanie podstawa, mechanika. To o nią się wszystko rozbija, bo tej nie da się zmienić bez przebudowania gry, nomen omen, totalnie. Dlatego to na mechanice trzeba się skupiać a nie optymalizacji...tą poprawią. Shogun 2 na początku też działał dupnie.

Ogólnie to love and peace. Po prostu wychodzę z założenia, że nie ma co się za mocno emocjonować. Jak ktoś uważa, że udupił kasę to ma nauczkę na przyszłość i tyle. Jak komuś się gra podoba to jest dobrze. Tak jak wspominałem...jeżeli ktoś ma ponad 100h i krzyczy, że to gówno...to znaczy, że to jest masochista. Kto się w gównie bawi ponad 100h? No proszę.

Stalowy Karaluch
07-09-2013, 20:31
Właśnie podajcie linka do tego moda o brudzie. Mi ściągnęło się coś waży 22.8MB, zaraz sprawdze.
Mi ciężko sie gra ale sie nie poddaje, wiele rzeczy mi sie nie podoba, ale sie nie łamę. Poprawia to patche i mody. Seria total war za bardzo mi sie podoba żeby z niej rezygnować.
napisz co to za patch co sciaga teraz!!

już mi się zciągną. Nawet nie zaóważyłem w steamie zobacz w pobranych elementach

gogles
07-09-2013, 20:35
Co to za patch teraz jest ? Ma ktoś jakieś informacje ?

Shane
07-09-2013, 20:37
chyba tylko redsky fix,mialem to dzisiaj

Tom4shCK
07-09-2013, 21:09
Macie ten mod z brudem, uploadowałem wam.
http://speedy.sh/cN5ps/LB-HalvedSqualor.pack

Morthond
07-09-2013, 21:15
Czy tylko mi się wydaje że gra Spartą nawet na legendarnym poziomie to czysta sielanka?

Tom4shCK
07-09-2013, 21:17
Gram na trudnym i takie wyniki bitew to trochę nudna norma.
http://i39.tinypic.com/t9gvgi.png
Poziom trudności zmienia jakoś statystyki jednostek, czy coś?

Morthond
07-09-2013, 21:25

No proszę cie, przy takim składzie to się jeszcze można pobawić.
95% moich bitew Spartą na legendarnym wygląda następująco:
- ctr+g na moich pikinierach
- wysyłam ich na drugi koniec mapy (ewentualnie na punkt z flagą)
- patrze jak pikinierowie wycinają sobie drogę

kampinosek1990
07-09-2013, 21:40

Takie wyniki to się zdarzały w każdym TW jak dotąd, od pierwszego Medievala począwszy. Też starczyło zakonnymi z większej góry wjechać w motłoch i po zabawie. Tu nie o to chodzi, naprawdę szokująca jest długość trwania tej Twojej bitwy - 3 minuty ?! :shock:
Przecież w 3 minuty w innych TW to nawet wojska się nie zbliżyły do siebie...ewentualnie coś miotacze zaczęli kombinować. Nawet łucznicy ashigaru w zamku cięli przez dobre kilka minut, żeby wyrżnąć napastników a jeszcze nieraz wódz podszedł do góry.

Mógłby ktoś powiedzieć, jak to wygląda przy oblężeniach ? Dwa strzały z balisty i mur leży a po 5 minutach miasto zdobyte, czy jakoś "normalniej" ?

Tom4shCK
07-09-2013, 21:43

Takie wyniki to się zdarzały w każdym TW jak dotąd, od pierwszego Medievala począwszy. Też starczyło zakonnymi z większej góry wjechać w motłoch i po zabawie. Tu nie o to chodzi, naprawdę szokująca jest długość trwania tej Twojej bitwy - 3 minuty ?! :shock:
Przecież w 3 minuty w innych TW to nawet wojska się nie zbliżyły do siebie...ewentualnie coś miotacze zaczęli kombinować. Nawet łucznicy ashigaru w zamku cięli przez dobre kilka minut, żeby wyrżnąć napastników a jeszcze nieraz wódz podszedł do góry.

Mógłby ktoś powiedzieć, jak to wygląda przy oblężeniach ? Dwa strzały z balisty i mur leży a po 5 minutach miasto zdobyte, czy jakoś "normalniej" ?Muszę cię zmartwić, to było oblężenie miasta bez murów. : D Ja się broniłem.

A co do niszczenia murów, żółwiem rozwaliłem mury jak tylko pod nie podjechał. Tak samo bramy piechotą nawet można otworzyć w ciągu ~minuty.

K A M 2150
07-09-2013, 21:51
Póki co moja najdłuższa bitwa to oblężenie Kartaginy, dokładnie 10 minut, 35 sekund...Gdyby machiny szybciej jechały, a piechota sprawniej się wspinała to pewnie by mniej było.

tomcio.123
07-09-2013, 22:13
Wiecie może w jakim pliku polepszyć parametry wojska, np. Atak w zwarciu, Siła ciosu?

K A M 2150
07-09-2013, 22:18
Jeszcze się nie da. Niedługo będzie można jak wyjdzie nowa wersja edytora.

guffqa
07-09-2013, 22:44
Baaardzo polecam każdemu Close Combat Mod!! Bitwy są jakieś 50% wolniejsze i zarazem bardziej epickie! Już nie doświadczamy tysięcy żołnierzy wchodzących sobie w dupę i 5 minutowych bitew ;)

Mod znajdziecie pod tym linkiem:
www.twcenter.net/forums/showthread.php? ... -mod/page1 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618795-Close-Combat-mod/page1)

Film prezentujący grę tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=VBVVxidztHc

Tom4shCK
07-09-2013, 22:56
Wygląda dobrze, ściągnę i zobaczę. Dzięki.

Rymeryk
07-09-2013, 23:07
Doznałem szoku, uruchomiłem własną bitwę z Macedończykami w roli głównej a tam nie było własciwej Falangi uzbrojonej w Sarissy tylko jacyś pikinierzy wyglądajacy jak hoplici z mieczami...

Bojaki
07-09-2013, 23:08
Na tym należy się skupić a nie pierniczyć, że ktoś kogoś oszukał. Jak już pisałem...jesteś świadomym klientem to zrób to co robi się w kapitaliźmie. Nie kupuj kolejnej gry od CA, żadnego dodatku itd. Ciekawi mnie jak to będzie za rok lub półtora przy okazji premiery dodatku lub zapowiedzi/premiery kolejnej części. Dam sobie rękę uciąć, że polecisz kupić w dniu premiery. Wiesz dlaczego? Sentyment + marketing.

I dokładnie tak zamierzam uczynić, na bank nie kupię Areny a i z DLC do Romka bardzo się wstrzymam. Za potraktowanie mnie jak barana, który łyknie wszystko i będzie klaskał uszami prosząc o więcej. To jest taki sam szacunek dla klienta jak lotnisko w Modlinie.
Na Total War świat się nie kończy. Na samym sentymencie długo nie pociągną, co najwyżej znajdą innych docelowych graczy. Mam takie przykre wrażenie, że seria (w bitwach taktycznych) idzie w stronę RTS-ów, bitwy są za szybkie, chaotyczne nie ma kiedy rozkoszować się widokiem kamery filmowej ani kombinować nad formacjami. W Shogunie 2 trzymało poziom, trochę gorzej w FOTS a teraz to powoli Starcraft się robi.

Shane
07-09-2013, 23:12
W Shogunie 2 bylo juz dosc szybko,ale tutaj to naprawde expresowe bitwy sa

K A M 2150
07-09-2013, 23:15
Doznałem szoku, uruchomiłem własną bitwę z Macedończykami w roli głównej a tam nie było własciwej Falangi uzbrojonej w Sarissy tylko jacyś pikinierzy wyglądajacy jak hoplici z mieczami...

To włącz im falangę i będą mieli sarissy.

Tom4shCK
07-09-2013, 23:15
Zmieniając trochę temat, to czy jestem jedyną osobą, której w dyplomacji brakuje opcji możliwości żądania lub oddania danego regionu innej frakcji?

K A M 2150
07-09-2013, 23:19
Od Shoguna już to usunięto.

Mnil
07-09-2013, 23:31
mnie po za tym multumem glupot jeszcze rozwala wiekszy zasieg procy niz luku ;)

skad oni to wzieli?

K A M 2150
07-09-2013, 23:41
Z historii. W starożytności proca jeszcze miała przewage zasięgu nad lukiem.

Tom4shCK
07-09-2013, 23:49
Od Shoguna już to usunięto.A. Generalnie nie grałem w Shoguna, bo nie trawię tego okresu (i rejonu?) historii. Trochę mi doskwiera brak tej opcji. :P

Mnil
07-09-2013, 23:54

ciezko mi jakos uwierzyc zeby maly kamien mogl leciec dalej niz naciagana cieciwa, nie skurczem ludzkiej reki, dobrze obciazona, wyprofilowana strzala...
nie uwierze bez dowodow ;)

Od Shoguna już to usunięto.A. Generalnie nie grałem w Shoguna, bo nie trawię tego okresu (i rejonu?) historii. Trochę mi doskwiera brak tej opcji. :P
albo legendy mapy...

Tom4shCK
08-09-2013, 00:00
Której mapy? Chodzi ci o mapę strategiczną z poziomu kampanii? Wg. mnie jest ona czytelna.

ciezko mi jakos uwierzyc zeby maly kamien mogl leciec dalej niz naciagana cieciwa, nie skurczem ludzkiej reki, dobrze obciazona, wyprofilowana strzala...
nie uwierze bez dowodow ;)Taka proca ma zasięg około 500 metrów. Nie znam zasięgu starożytnych łuków, ale myślę, że mogły mieć z tym problem w tamtych czasach.

K A M 2150
08-09-2013, 00:00
Serio :D Proce miały nawet do 400 metrów zasięgu, a łuki wtedy wcale takie dobre nie były ;) Ale fakt faktem, duży zasięg powinni tylko mieć procarze z ołowiane pociski, te kamienne nie miały takiego dalekiego lotu. Zarówno rzymskie jak i greckie źródła podają lepszy zasięg procarzy i chyba widziałem jakiś relief asyryjski przedstawiający przewagę zasięgu procarzy nad łucznikami.

Mnil
08-09-2013, 00:20
Chodzilo mi o informacje o mapie ;)

/
Co do procy:
http://www.dawneuzbrojenie.republika.pl/cz8.html

K A M 2150
08-09-2013, 00:26
"The more conservative estimates are around the 200 m mark (Ferrill 1985: 25), Connolly suggests 350 m (1981: 49), Korfmann estimates 400 m (1973: 37) while Demmin and Hogg go to 500 m (1893: 876; 1968: 30). The few accurately recorded observations are rather different. Reid records 55 m with a 227 g stone, and 91 m with 85 and 113 g balls (1976: 21). Burgess threw stones with his reconstructed Lahun sling between 50 and 100 yds, but admits to being unskilled at the art (1958: 230). Korfmann observed Turkish shepherds sling ordinary pebbles, ‘in 5 out of 11 trials the pebbles reached 200 m, and the three best casts were between 230 and 240 m (1973), while Dohrenwend has himself thrown beach pebbles over 200 yds (1994: 86)."

Tak z innej beczki to dla mnie przegięciem są płonące pociski dla konnych oszczepników :D

PakoThugLife
08-09-2013, 00:48
Siema, odpalam teraz Rome II i zaczęła się ściągać jakaś aktualizacja, to jakiś odłam od tego patchu z piątku?

Tom4shCK
08-09-2013, 00:53
Siema, odpalam teraz Rome II i zaczęła się ściągać jakaś aktualizacja, to jakiś odłam od tego patchu z piątku?Hotfix. Co zmienia - nie mam pojęcia.

Tak z innej beczki to dla mnie przegięciem są płonące pociski dla konnych oszczepników :D
Nawet dla pieszych wydaje się to śmieszne.

Butman
08-09-2013, 01:41
Zmieniając trochę temat, to czy jestem jedyną osobą, której w dyplomacji brakuje opcji możliwości żądania lub oddania danego regionu innej frakcji?

Od pierwszej zabawy z negocjacją przyszło mi to na myśl. Nie raz człowiek chciałby zakończyć wojnę (bez problemu wygraną, nawet jeśli oznacza to unicestwienie wroga), a nie może zakończyć jej, żądając jednej osady, którą i tak by zdobył bez problemu.

Cezar78
08-09-2013, 08:38
Siema, odpalam teraz Rome II i zaczęła się ściągać jakaś aktualizacja, to jakiś odłam od tego patchu z piątku?

Tylko kolor nieba w bitwach z czerwonego na niebieski.

tomcio.123
08-09-2013, 08:43
Jeszcze się nie da. Niedługo będzie można jak wyjdzie nowa wersja edytora.

A gdzie można śledzić nowe wersje edytora, bo chciałbym już pograć z lepiej odwzorowanymi parametrami.

Lee
08-09-2013, 08:44
Nie tylko kolor - ale też lista bitew w MP.

Morthond
08-09-2013, 09:56
czy ta modyfikacja będzie tez działała wraz z sejwami?

seba200
08-09-2013, 10:06
Witam, jest dalej opcja w kampanii singla, żeby zamiast AI podłączył się player? Nie widzę tej opcji.

mardar282
08-09-2013, 10:15
dziękuję

tomcio.123
08-09-2013, 12:46
Jaka jest najlepsza jednostka Rzymu? i czy jest lepsza od gladiatorów

Il Duce
08-09-2013, 12:48
Wydaje mi się że najlepsi są pretorianie ale nie jestem na 100% pewien.

hellbilly
08-09-2013, 13:13
Przeczytałem dziś na którymś z tematów odpowiedź na pytanie o używanie pilum. Ktoś pytał czy to prawda, że pilum można użyć tylko w ataku i inny gość zaprzeczył i odpisał, że również stojąć i czekając jak w Rome 1 (i historii), wystarczy że wróg wejdzie w zasięg. W związku z tym teraz ja pytam, czy mam buga jakiegoś bo sprawdzając n-razy na własnych bitwach nigdy moi legioniści oczekując nie rzucili pilum.

Tom4shCK
08-09-2013, 13:21
czy ta modyfikacja będzie tez działała wraz z sejwami?Tak, działa bezproblemowo.

proud
08-09-2013, 14:01
Przeczytałem dziś na którymś z tematów odpowiedź na pytanie o używanie pilum. Ktoś pytał czy to prawda, że pilum można użyć tylko w ataku i inny gość zaprzeczył i odpisał, że również stojąć i czekając jak w Rome 1 (i historii), wystarczy że wróg wejdzie w zasięg. W związku z tym teraz ja pytam, czy mam buga jakiegoś bo sprawdzając n-razy na własnych bitwach nigdy moi legioniści oczekując nie rzucili pilum.

Widocznie nie tylko Ty masz tego buga. ;) U mnie w obronie żadna jednostka rzymska - od hastatów po pretorian - pilum nie użyła. W ogóle z tymi pilum jest porażka... Co im nie pasowało w podejściu do tej kwestii z pierwszego Rome'a?

Paladyni
08-09-2013, 14:02
tym ze velitow się w ogóle nie używało bo elitarne jednostki byli jednocześnie w zwarciu i na dystans

guffqa
08-09-2013, 14:09
Cześć! Wiecie może czy jest już jakiś mod na powiększenie oddziałów ? Ktoś wspominał o edytowaniu save'ów chyba....

hellbilly
08-09-2013, 14:15
To pilum własnie najbardziej mnie wkurza w całej grze chyba. Odbiera mi sporo z przyjemności grania rzymem. Jakoś tak za bardzo na "hurra" atakują.
Odpaliłem wieczorem kampanię partami i powiem szczerze dość ciekawa sytuacja w regionie i klimat kampanii. Budowanie imperium od podstaw w zapełnionym innymi ludami i seleudzkimi satrapiami regionie. Gram jednocześnie 2 kampanie rzymem i własnie partia.
Poza tym mam wrażenie, jakby po dzisiejszym hotfixie dotyczącym koloru nieba gra działała nieco słabiej. Może już mam zwidy od tych ciągłych benchmarków i porównań. Za chwilę zacznę fps-y na oko rozróżniać jak znajomi pasjonaci shooterów :)

Przemysł II
08-09-2013, 14:31
Twócy zapowiedzieli, że będzie mniej bitew, lecz o większym znaczeniu i dotrzymali słowa. Każda bitwa sprowadza się niemalże do tematu oblężenia i tym podobnych. Na 30 bitew lądowych miałem może 6 bitew w terenie (w tym około 5 z buntownikami).

hellbilly
08-09-2013, 14:36
Też to zauważyłem. Myślałem, że moze w regionach nie będących stolicą prowincji, gdy dojdzie do oblężenia czy przełamania to jednostki rozstawiane będą po prostu w polu, a nie ufortyfikowane miasto będzie bardziej jako tło za plecami obrońców.
Może to kwestia ilości miast. W takim Third Age Total War modzie pod Medievala II gdzie mapa jest olbrzymia a osad i miast mało stosunkowo, bitwy w polu są normą. Ale to kwestia oczywiście zachowania realiów, świat Tolkiena ciężko porównać do europy, nawet starożytnej.

Lukasz_S
08-09-2013, 15:35
czy ta modyfikacja będzie tez działała wraz z sejwami?Tak, działa bezproblemowo.

Przepraszam, nie znam się. Jak się aktywuje te mody...?

kuroi
08-09-2013, 16:00
Po prostu wrzucasz do folderu data. Tam, gdzie masz zainstalowaną grę. (folder steammaps)

Lukasz_S
08-09-2013, 16:10
Po prostu wrzucasz do folderu data. Tam, gdzie masz zainstalowaną grę. (folder steammaps)

Dzięki za szybką odpowiedź
Pozdr.

Kubalonek
08-09-2013, 18:02
Hejka,
kupiłem w dniu premiery Rome Total War 2 i gra wygląda świetnie ale strasznie mi przycina... praktycznie nie da się grać, zmiana detali niestety nie pomogła. Pomóżcie mi co powinienem zaktualizować w mojej maszynie aby można grać...
Mój sprzęt to:
GeForce GTX 260
intel R Core (TM) 2 Quad CPU Quad CPU Q9550 2,83GHz
Ram 8 GB
WIndows 7
Myślę nad wymianą karty graficznej, co polecacie i może powinienem aktualizacje mojego staruszka od zupełnie czegoś innego ...
Dzięki z góry za pomoc specjalistów :D

Stalowy Karaluch
08-09-2013, 18:29

Hej. Jak to się wrzuca do folderu. Mi zainstalowało. Chyba że coś przeoczyłem. Ekspertem komputerowym nie jestem. Mi sie wydaje że w tym modzie jest installer. Musze gre odpalić żeby porównać.

Kobaiashi
08-09-2013, 18:53
Witam. Mam pytanie odnośnie gry. Jestem na multiplayer i jest napisane dość często, że ten tryb rozgrywki "nie jest dla mnie" i jest na czerwono. W związku z tym czy do tej gry istnieją jakieś dodatki? Jeżeli tak to jak się nazywają?

Bronti
08-09-2013, 20:46
Witam. Mam pytanie odnośnie gry. Jestem na multiplayer i jest napisane dość często, że ten tryb rozgrywki "nie jest dla mnie" i jest na czerwono. W związku z tym czy do tej gry istnieją jakieś dodatki? Jeżeli tak to jak się nazywają?

Chyba mam podobny problem.

Wszystkie dostępne z listy gry są niedostępne z powodu niekompatybilności wersji. Ten problem zaczął się od instalacji jakiegoś patcha1 beta.

Shane
08-09-2013, 21:26
Przed chwila,utwierdzilem sie w przekonaniu ze nowy system z dowodzeniem armii,jest skopany,oblegam Mediolan (troche inaczej w grze sie nazywa),niedaleko Pathavium pojawia sie wrogi genek z jednym oddzialem.Normalnie wyslalbym dwa oddzialy luzem zeby go zmietli zanim dojdzie do Pathavium(czy jakos tak)ale nie moge,musze wyslac caly legion i przerwac oblezenie,calkowicie bez sensu jak dla mnie.

dawid621
08-09-2013, 21:44
A tak z innej beczki - przeszedl juz ktos z was kampanie?

Kamiloss
08-09-2013, 21:46
Ile trzeba mieć wygranych bitew, aby na liście multi pokazało mój nick, gdy kliknę "pokaż moją pozycję" ?

Umbrecht
08-09-2013, 22:06
Dla urozmaicenia :

Przed pojawieniem się oficjalnych frakcyjnych DLC:
Wszystkie frakcje poza Rhodos odblokowane modem na TWCenter, czas stworzyć konfederację z przyszłych Wenedów ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... s-round-80 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618568-Playable-Factions-(Total-103-Added-this-round-80))

Dla chcących dłuższych bitew:
Poza tym mod bitewny Radiousa w najnowszej wersji , w zasadzie idealnej, odpowiednio zbalansowany (wydłuża bitwy) również wydany (jw. TWcenter) Radious Battle Mod.

Tom4shCK
08-09-2013, 22:12
Większość modów Radiousa niestety jest przeholowanych w drugą stronę. Tak było na przykład z tym na morale.

Umbrecht
08-09-2013, 22:16
Ten nowy jest ok.
Ale co tam, naprawdę jest świetnie, że powstaje tyle mniejszych i większych, mniej lub bardziej chałpniczych modyfikacji tak krótko po premierze.
Gdyby tylko mody trafiały na Nexus albo choć ModDB, korzystanie z TWCenter to męczarnia.

K A M 2150
08-09-2013, 22:16
Dlatego dla bitew od Radious o wiele lepszy jest mod Close Combat ;)

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-8-9-2013 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618795-Close-Combat-mod-(Updated-8-9-2013))

Tom4shCK
08-09-2013, 22:29
Dlatego dla bitew od Radious o wiele lepszy jest mod Close Combat ;)

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-8-9-2013 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618795-Close-Combat-mod-(Updated-8-9-2013))
Zgadzam się. ;)

Zmieniając temat: http://pclab.pl/art51958.html

Umbrecht
09-09-2013, 00:44
Hmm no pograłem parę bitew z ostatnią wersją CC moda i szczerze powiem, że żadnej róznicy w stosunku do podstawki w długości walki wręcz nie zauważyłem (mimo poprawnej instalki moda) .
Ładnie za to prezentują się odległości pomiędzy poszczególnymi wojakami w jednostce. Niestety same starcia nadal jak dla mnie za krótkie. Kwestia upodobania.
Jednak pozostanę przy Radious Battle Mod w ostatniej wersji bo oferuje to samo co CC, jednak róznica jest znacznie bardziej odczuwalna na plus.
Do tego też daje te odstępy między wojami i parę mniejszych tweaków. Fakt, że jego pierwsze wersje były zbyt przegięte ale ta z niedzieli jest optymalna.
Też polecam wypróbować choćby dla porównania z ostatnim CC.
Do tego Radious dokładnie opisuje co zmienia jego mod, natomiast CC ma szczątkowy i ogólny opis. Bitwy są ciekawsze z RBM ale w pełni rozumiem, że CC tez może się podobać.
Także dzięki KAM za polecenie bo nawet nie wiedziałem o CC wcześniej.
Tak czy siak, bardzo cieszy, że mamy tyle modów do wyboru juz teraz (co prawda bardziej są to tweaki mechaniki, niż kolosy pokroju TR ale myślę że za rok ciężko będzie się oderwać od gry w rozmiate rozbudowane mody), i ludziska tweakują z kopyta.

PakoThugLife
09-09-2013, 00:48
Dla urozmaicenia :

Przed pojawieniem się oficjalnych frakcyjnych DLC:
Wszystkie frakcje poza Rhodos odblokowane modem na TWCenter, czas stworzyć konfederację z przyszłych Wenedów ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... s-round-80 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618568-Playable-Factions-(Total-103-Added-this-round-80))

Dla chcących dłuższych bitew:
Poza tym mod bitewny Radiousa w najnowszej wersji , w zasadzie idealnej, odpowiednio zbalansowany (wydłuża bitwy) również wydany (jw. TWcenter) Radious Battle Mod.

Szkoda że Sparty nie udało im się jeszcze odblokować... :/ ale i tak na + Jeszcze parę dni temu, ktoś pisał jak wypuścili pierwszą frakcje odblokowaną że przy innych wywala grę a tu proszę... ;] Co nie zmienia faktu że nadal ubolewam nad Spartą... ;/

guffqa
09-09-2013, 00:53
A jest jakis mod obnizajacy dmg i celnosc jednostek?

Umbrecht
09-09-2013, 01:05
TO ficzery ostatniej wersji Radious Battle Moda, spróbujcie, zawsze mozna jednym ruchem sie pozbyć do tego dziala na sejwach istniejących:
"Updated: 8.9.2013

Changes:

Moral effects edited. Therefore i lowered tons of crazy effects which resulted in soldiers retreating when they still had 60% or more units and whole army run away after loosing like 50% men. This should be fixed and armies should fight to about 70% casulties. Common units usually retreat with last 35-50 men and elite units with 25-35.
General aura radious increased from 75 to 100.
Units speeds reduced - running speed, acceleration and charge speed reduced about 20-30% depends on the unit type. Higher differences between very light, light, medium, heavy and very heavy units.
Unit Mass changes - light and medium infantry and cavalry got small mass increase
Capture Points Timer doubled - for single flag from 50 to 100, for multiple from 100 to 200
Projectile changes:
Arrows - Range increased from 120 metres to 135 metres (long bows 145, towers 135, very long bow 160)
Javelin - Range decreased from 80 metres to 70 metres, damage reduced from 9 to 8
Sling - Range decreased from 150 metres to 130 metres
Transport Ships changes: Mass reduced by 30-35%, hitpoints reduced by 25%
All units got reduced melee skill by 15% - Longer battles, not so fast kill rate
All units got increased defence skill by 15% - Longer battles, not so fast kill rate
Addtional balances between units, some got reduced damage, some slightly improved, same for defence
Experience bonuses reworked - units wil lnow get +1 melee skill, +2 defence skill and +2 moral per chevron
Shields reworked - game has many different type of shileds, each type gives bonus to defence and armor, these bonuses were slightly improved and balanced to create larger variety between different shields
Armors reworked - game has many different armors (clothes), each is providing different armor bonus, these bonuses were slightly increased and mor balanced for wider variety between all types of armors
Unit spacing and rank depth changed - spear units have now rank depth 8 instead of 12 and spacing between units slightly increased, against balanced properly for different unit types and cultures"

Bitwy w skrócie sa ciekawsze niż w podstawce póki co.

K A M 2150
09-09-2013, 01:08
A to faktycznie nowy Radious jest lepszy :) Tak szybko te zmiany dochodzą, że z dnia na dzień ciężko czasem nadążyć :D

Tom4shCK
09-09-2013, 01:14
Fajnie by było jakby też rzymskiego żółwia poprawili. Jak zobaczyłem legionistów (w testudo) padających jak łany zboża pod kosą od jednej salwy strzał, to trochę zacząłem współczuć ludziom, którzy grają Rzymem.

Umbrecht
09-09-2013, 01:20
@KAM2150
Dokładnie, ja postanowiłem od teraz zaglądać na mody pod koniec tygodnia 1 raz, i tyle bo cżłowiek może zeschizować jak próbuje się rozeznać w zmianach nowosciach etc.:))))
Liczę że z KLA weźmiecie się za ekpię TR i dacie czadu przy produkcji TotalaReala dla Romka2 :),

K A M 2150
09-09-2013, 02:25
Zagrałem szybko jedną bitwę na nowym Radiousie i jest o niebo lepiej :) Na dobre staty przyjdzie czekać i tak tygodnie, bo sam dobrze pamiętam jak ciężko wyłapać balans, zwłaszcza przy takiej liczbie jednostek, ale jest dobrze :D

Yarden
09-09-2013, 02:33
Dla urozmaicenia :
Wszystkie frakcje poza Rhodos odblokowane modem

Czy to jest legalne? Chętnie bym sobie pograł Wenedami właśnie (sentyment z Lilli Wenedy :P) ale nie chciałbym pewnego dnia odpalić Steama by zobaczyć, że zablokowali mi Romka. Albo najlepiej całe konto. ;>

Sabat
09-09-2013, 07:46
W końcu będą także przydatne statki jak widzę .

tomciopogromcio
09-09-2013, 10:23
Dla urozmaicenia :

Czy to jest legalne? Chętnie bym sobie pograł Wenedami właśnie (sentyment z Lilli Wenedy :P) ale nie chciałbym pewnego dnia odpalić Steama by zobaczyć, że zablokowali mi Romka. Albo najlepiej całe konto. ;>

No dziwne, że można tu o tym pisać w końcu to jest jak piracenie. Przy piracie okradamy twórców z oryginalnej gry a przy tym modzie okradamy ich z DLC.....

dawid621
09-09-2013, 10:29
IMO nie jest to piracenie, tylko modowanie gry polegajace na odblokowaniu pewnej zawartosci. Przeciez nie wiemy jakie DLC wydadza w przyszlosci, a za gre zaplacilismy wiec wszystko jest ok wedlug mnie.

Umbrecht
09-09-2013, 10:30
Na Twcenter mod istnieje i jest do pobrania, modowanie generalnie polega na modyfikowaniu plików legalnie posiadanej gry na własne potrzeby.
Tak było u zarania modowania czegokolwiek jako pewnego zjawiska o szerszym charakterze i tak jest po kilkunastu latach do dziś.
Identycznie jest na Nexusie, i na tej samej zasadzie można modować np serię Elder Scrolls , do czego twórcy wręcz zachęcają bardzo aktywnie od lat wspomagając community
wydawaniem dedykowanych narzędzi i incjatywami wspierającymi modowanie. (Aż by się chciał takiego wsparcia dla innych gier).

Takie mody powstają do TW od czasów pierwszego Rome i są ogólnie dostępne w dziale mods na TWCenter, więc nie za bardzo stanowi to chyba jakiś problem.
Wg tego sposobu myślenia jakiekolwiek modowanie jest "nielegalne" bo każda modyfikacja oparta jest na zmienianiu treści podstawki, poprzez jej modyfikację, dodawanie lub usuwanie istniejącej zawartości .
Zresztą nie za bardzo mogę sie zgodzić, jako że zamierzam i tak kupić wszelkie DLC jakie wyjdą do Rome 2 z frakcjami włącznie, więc to chyab już niezdrowa nadgorliwość.

A gry i oprogramowanie mam tylko legalne odkąd pamiętam i szczerze brzydzę sie piractwem.
Tak długo jak posiadasz legalną kopię gry i sobie modujesz na własny użytek to generalnie możesz z Total War nawet zrobić pacmana jeśli masz ochotę.
Do tego jakoś nie widać aby CA od kilku części w jakikolwiek sposób przejmowało się odblokwywaniem frakcji, (od Rome I począwszy).

Z drugiej strony mamy paradoks bo faktycznie obdlokowanie wszystkich frakcji niewielką modyfikacją, całkowicie "zabija" ideę wydawania przez twórców pierdyliardu DLC frakcyjnych.

I tak je kupię ale jedynie dlatego, że prawdopodobnie żadnemu moderowi nie będzie się chciało dodać odpowiednich misji do dodatkowych frakcji i historycznego "lore" inp jakiś dodatkowych bajerów a sam nie potrafię modować serii TW w takim zakresie aby sobie takie bajery "dorobić" samemu.

Grogmir
09-09-2013, 10:40
Modowanie jest nielegalne, jeżeli na nim zarabiasz. Wątpliwości miałbym też co do odblokowywania frakcji wydanych już w DLC (jak Sparta). Co do reszty - póki co te odblokowane frakcje nijak się mają do tych, które będą w DLC, bo wtedy dojdą nowe jednostki, misje, niewykluczone, że także jakieś mechanizmy gry. Więc jak ktoś chce grać, niech gra, mi na razie wystarczą 'oryginalnie' grywalne frakcje. ;)

Umbrecht
09-09-2013, 10:42
Mnie też, jeszcze mam 3 kampanie: Spartą z preorderu, Arvernami, Rzymem do zakończenia. Co mi zajmie tyle czasu, że wyjdzie chyba pierwszy expansion pack. :lol:
Niemniej jednak skusiłem się aby spróbować tego frakcyjnego moda w celach poznawczych i zanosi się na olbrzymi wysyp oficjalnych dlc frakcyjnych w przyszłości, niektóre nieobecne w podstawce (z preorderem) zakładki (typu: greek states etc, british tribes no te główne od góry) są zupełnie nowe i zawierają od 4 do 8 frakcji:) także czysta radość ogarnia człeka na samą myśl jak wielki potencjał ma ta gra już teraz (zwłaszcza jak sobie odzuumujemy mapę kampanii na max na radarze w kampanii) . Do tego plemię Gutonów zaczyna w ujściu naszej Vistuli i aż sie prosi o położenie solidnego fundamentu pod przyszłych Wenedów a dalej Polan. Sam mod jest dosyć ciekawy, choćby dla miłośnika Egiptu , który chciałby "odrodzić" tradycyjną egipską kulturę poprzez interwencję wiernym tradycji królestwem Meroe na zanieczyszczony najazdem Persów, potem hellenizmem greckim i wpływami Rzymu Egipt.
A z kolei genrałowie Scytów wyglądają zaprawdę BADASS :D
Także ma on sporą wartość historycznego Roleplay o ile jesteśmy w stanie przełknąć brak misji (u extra frakcji) , niemniej jednak takie plemię Gutonów konfederacje tworzyć może tak samo jak Swebowie, a i jeszcze smaczek mod działa także w kampanii multi ;) .

Osobiście proszę jakiegoś sprawczego ducha panującego nad weną CA aby jeden z przyszłych expansion packów obejmował podzielone już na wschód i zachód cesarstwo, wczesne królestwa barbarzyńskie i bardzo bardzo wczesne średniowiecze .

Gileq
09-09-2013, 11:02
A jeszcze pytanko - da się ustawić JEDNOLITĄ falangę, jak w Rome1? Z tymi które próbowałem na razie, jednostki pikinierów(sic!) mimo włączenia muru wciąż stoją oddzielnie.

[IG] Misiak
09-09-2013, 11:08
Ustaw przed bitwą wszystkie oddziały falangi w jedną linię, stwórz grupę i już masz linie falangi. Nic trudnego :)

Kobaiashi
09-09-2013, 11:29
@2up
steam - prawym na total war - zakładka beta - wybierz "brak-anulowanie(...)"

@up
Gra aktualizuje się automatycznie. Wgrywałeś jakieś mody albo coś ?

, potem zaktualizowalem i wiekszosc
stala sie czeewonaNie wgrywalem zadnych modow. Mowie, gre mam trzeci dzien, najpierw mialem na liscie z dwa serwery

Tom4shCK
09-09-2013, 12:16
Dla urozmaicenia :

Modding jest w pełni legalny.

Ba, powiem dodatkowo, że samo CA pomagało ludziom w odblokowaniu reszty frakcji.

Umbrecht
09-09-2013, 12:41
O większej ilości luda w jednostce słów kilka i inne tweaki zrób sam w domu - "modowanie" na chłopski rozum:

Jeszcze pare postów temu odpisywałem komuś, już nie pamiętam komu jak można sobie zwiększyć ilość chłopa na oddział edytując record mnożnika (np. z domyślnych 160 na 320 itd.) .
Ale teraz się zorientowałem, że może to było mało dokładnie.
W połączeniu z ostatnim Radious Battle Modem (link wyżej i ficzery też), daje naprawdę długie i "filmowe" bitwy.

No to tak:
za pomocą programu SFEditor 1.0.7 (link zapodałem stronę czy dwie temu) otwieramy sobie sejwa (najlepiej z początku kampanii)
[na pliku starpos.esf globalnym z folderu data nie próbowałem, ale pewnie można także tam w podobny sposób ustawić ten mnożnik "na stałe"]

potem kolejno otwieramy compressed_data/campaign_env/campaign_setup/campaign_setup_options

i w tabelce po prawej w ostatniej z listy na górze otwartej zakładce zmieniamy drugą od góry wartość z 1 na np. 1,5 lub 2 czy 3 (to jest ten mityczny mnożnik :) (tylko wciśnijcie ENTER po zmianie , sama zmiana i save nic nie dadzą :) ).

Wada jest jedna, przy bitwach morsko lądowych, kiedy wojska wroga lądują na plażach, nie wszystkim się to udaje bo coś nie do końca działa z uwagi na zdwojenie liczby okrętów ALE user Magnar z TWCenter już to rozwiązał, problem że jeszcze musi to zostać jaśniej opisane odnośnie lokalizacji potrzebnego do zmiany recordu wtedy i bitwy łączone nie będa już problemem.I każdy sobie to zmieni wedle upodobania at home. Jak się dowiem co i jak wkleję w tym poście, PW do Magnara już wysłałem.

Ok naprawione bitwy lądowo-morskie (kłopot z lądowaniem wojsk AI na plaży przy mnożniku zwiększonym).
Ściagamy program PFM (do edycji m.in. PACKÓW czyli serca TW) stąd: http://forums.totalwar.com/showthread.p ... bd9669119c (http://forums.totalwar.com/showthread.php/84237-PFM-3.0-beta?s=a09919ae05236a31407892bd9669119c)
- otwieramy w folderze steamowym rome 2 , folder data a w nim plik data_rome2.PACK (otwieramy programem zlinkowanym wyżej)
- znajdujemy record main_units (w kategorii db po lewej) , w którym będą kolumny dla recordów Num_Men i Max_Men_Per_Ship wpisujemy w obu tą samą liczbę

Ogólnie to tutaj można właśnie ustawić wedle życzenia, także dokładnie ilość ludzi w każdej jednostce z osobna (nie za pomoca multipliera) sic! ile chcemy w każdej z osobna.
I jeszcze w zasadzie większość innych zmiennych ale to już jak komu pasuje.

Jeśli chodzi o bug z ładowaniem zmnożnikowanych oddziałów na 2 okręty i jego poprawienie w tym miejscu:
Chodzi o to aby wartość danej jednostki opisana w kolumnie Num_Men była taka sama w kolumnie Max_Men_Per_Ship.
czyli jak mam 480 osób w jednostce to statek ma pomieścić 480 osób etc.

Jeżeli ilość luda ustawiata na szybko dla wszystkich jednostek za pomocą mnożnika (opis wyżej) to obliczacie se odpowiednią wartość i wpisujecie w kolumnie Max_Men_Per_Ship, albo jeszcze prościej dla np mnożnika 1, 1,5, 2 i 3 dajecie max luda wszędzie w tej kolumnie (co by było szybciej) np. 600 (najwięcej przy mnożniku 3 ludzi bedzie w jednostkach z 200 ludzmi czyli 200x3 więc 600) jak damy 600 to się upchną na jednej łajbie nawet ze zwierzątkami i panienkami.
No to se za jednym zamachem znaczymy wszystkie recordy w tej kolumnie z góry na dół i zmieniamy na 500.

UWAGA żeby PFM prawidłowo czytał nam recordy w zakładce DB gdzie znajduje się wspomniany wyżej record main_units
musimy zupdejtować schemę dla PFM do RTW2 aktualna z dziś jest tutaj (najprościej rzec umjując bez aktualnej schemy niektóre recordy będą w PFM czerwone i pupka z łatwej ich edycji:
https://raw.github.com/PietroMicca/r2tw ... a_R2TW.xml (https://raw.github.com/PietroMicca/r2tw/e8aaa77251ff43f5f243a698e53941321f983bce/schema_R2TW.xml)
wbijamy i kopiujemy text i wklejamy go w miejsce istniejącego w pliku tekstowym o nazwie schema_R2TW.xml w katalogu z programem PFM i zapisujemy.
Z tą schemą ,która zalinkowałem main_units będzie już prawidłowo widoczne dla PFMa (na czarno) i gotowe do edycji.
PS najnowsze schemy dla R2TW do PFMa są w tym linku co jakis czas:
http://forums.totalwar.com/showthread.p ... 92c6ab5a2a (http://forums.totalwar.com/showthread.php/84237-PFM-3.0-beta/page14?s=3eb7292ec5b8e2d990775592c6ab5a2a)
najlepiej za pomocą programiku Notepad++ , który linkowałem parę postów wcześniej.

Dla ciekawych dodam , że w tym samym pliku data_rome2.PACK możemy sobie zcustomizowac np. misje dla frakcji i dość łatwo zrobic np. z 50 własnych fixów :)
Niektóre rzeczy jest wręcz ultra łatwo zmodować. Przekonajcie się sami, ja na modowaniu TW nie znam sie wcale (mam jedynie praktykę z serii ES, głównie do Skyrim) a bawię się w małe modowanie Romcia już od 4 godzin w najlepsze ;). Jak się troche otrzaskam to se walnę moda z plemieniem Polan ;) w miejsce Gutonów a co :)
Próbujta, proste modowanie to żadna tajna wiedza dla wybranych (no może poza skryptami) a masa funu ;)

voilla!

Wszystko wygląda spektakularnie.
Same floty też przy ustawieniu z 1 na 2 zwyczajnie sie dublują i zamiast jednej np. triermy mamy 2 jako jedna jednostkę morską, działają jednak dobrze.
Więc podsumowując bitwy morsko-lądowe na takiej modyfikacji gramy przez autoresolve najlepiej a resztę (stricte lądowe i morskie) bez żadnych problemów normalnie.

To jest dość prosta zmiana i chyba lepiej zaczekać na bardziej dokładne mody tego typu, zwiększające liczebność wojsk indywidualnie dla każdej jednostki (choć wątpię czy ktoś taki zrobi, biorąc pod uwagę liczbę jednostek).

Przy ustawieniu mnoznika np na x 3 mamy załóżmy jednostkę 160 więc wyjdzie po zmianie 480 luda w oddziale. Jeżeli cała armia (20jednostek) będzie z unitów po 480 wojów to w sumie mamy po naszej stronie 480x20 czyli 9600 żadnych krwii wojów! A to już niezły widok. (I niezła rzeźnia po bitwie o niewolnikach nie wspominając - teraz branie niewolników po dużej bitwie naprawdę wpływa na ekonomię , nie wspominając o możliwości złożenia np 4000 Rzymian w ofierze Wodanowi albo stanąć okoniem Rzymowi jako Helweci (z modem wyżej) ;) ).
Z perspektywu Rzymu można dzięki miksowaniu tym mnożnikiem zyskać nieco bardziej zbliżoną do reala liczebność legionu wraz z wojskami pomocniczymi etc.
A no i koszty są proporcjonalne do jednostek więc o jakimkolwiek ułatwieniu nie ma mowy.

Na marginesie dodam że, zwiększając mnożnik trzeba mieć mocny sprzęt i sporo ram i vramu. Tak ku przestrodze ;) Spróbować warto a jednym ruchem można to odkręcic potem także wielkiego kłopotu nie ma. Poza tym kilka tysięcy żołnierzy w linii falangi wygląda jak milion dolarów ;)

UFFF mam nadzieje że pomogłem. Dla świętego spokoju zróbta se backup modyfikowanych plików.

guffqa
09-09-2013, 17:14
Z tego co zauważyłem, to protektoraty są niekorzystne dla nas. Lepiej podbić dane miasto i zgarnąć je dla siebie, niż tworzyć protektorat, który tak naprawdę nic nie daje poza wciąganiem się w większą ilość konfliktów.
Niestety , muszę się z Tobą zgodzić , w sh2 jakoś to lepiej wyglądało.

EDIT. Z Tego co widzę to u niektórych graczy , a przede wszystkim tych co maja rozdzielczość 1920x1080 karty jednostek są w czasie bitwy w jednej lini , u mnie natomiast jak mam więcej niż 12 pozostałe wskakują do 2 linii co niestety powoduje dość znaczące przysłanianie pola (około 1/3 monitora) , znalazł juz kto jakiś sposób by to naprawić? Przecież nie wszyscy maja fullHD kurna chata!

Karty jednostek możesz chować tym czerwonym kółeczkiem z minusikiem po prawej stronie od kart.

Scooter
09-09-2013, 17:20
Ja ich nie chcę chować tylko mieć w 1 linii jak wszyscy!!! Czytaj ze zrozumieniem proszę :evil:

Pampa
09-09-2013, 17:22
Lub po prostu wcisnąć ,,i". Nie jest to takie trudne a ułatwia rozgrywkę ;)

Scooter
09-09-2013, 17:35
Pampalinek - facepalm :shock:

adi
09-09-2013, 18:11
Pampalinek - facepalm :shock:

KUp sobie 1900 na 1000 ;)

hellbilly
09-09-2013, 19:15
Myślałem, że ustawiając poziom legendarny komputer zacznie grać w stosunku do mnie agresywnie. Gram kampanię Arwernami, 40 tura, kilka plemion wypowiedziało wojnę i... stoją pełnymi armiami przy stolicach. Nikt nawet nie przekroczył moich granic. Od 10 tur celowo nie mam dodatkowych armii w osadach, po prostu już testuję grę przed konkretniejszą kampanią na legendarnym poziomie Rzymem. Nic.. dalej kompletna bierność.
Jedyna aktywność to ataki na moich dowódców. Co kilka tur wymiana wodza. Ja w odwecie też morduję ich wodzów. Mam championa z umiejętnościami opartymi na sile na 8 i szansa dokonania rzezi wynosi ponad 80%. Prawie każdy atak to sukces. Więcej, nawet nieudane zamachy powodują przyrost doświadczenia.

Sethinify
09-09-2013, 19:32
adi daj mi pieniądze to sobie kupie :)

Ituriel32
09-09-2013, 19:33
W przyrodzie nic nie ginie. Migracja z shoguna 2 potwierdzona.
Trakowie z Anthie zajęli Pulpudeva.
Macedończycy w odpowiedzi zdobyli stolice tych pierwszych.
Pele zajęli moi Ateńczycy.
Komp ładnie broni 1 prowincji. Schody zaczynają się gdy zaczyna podbój.

adi
09-09-2013, 19:40
adi daj mi pieniądze to sobie kupie :)

Moze lepiej bys sobie zarobil;)

Shane
09-09-2013, 20:54
jesli ktos nie ma DLC-Grecja:
QCRY9-K4EMA-8R6Q4
nie wiem czy zadziala,dostalem kod dwa razy inny,warto sprawdzic.

tomciopogromcio
09-09-2013, 21:03
Działa! Dzięki :). [spoiler:2ya4yrqu]http://img21.imageshack.us/img21/540/5a46.png[/spoiler:2ya4yrqu]

tomcio.123
09-09-2013, 21:08
Gdzie znajdę info o wszystkich frakcjach, np. kto z kim jest w stanie wojny itp.

Asuryan
09-09-2013, 22:09
W momencie rozpoczęcia gry na campaign map planner (http://maps.totalwar.com/)
W trakcie gry, tylko swoją i sąsiadów na mapie dyplomacji.

Umbrecht
09-09-2013, 22:31
Dzieki za mapę powyżej, jest doskonała i bardzo ułatwia wybór jednej z frakcji odblokowanych przez moda dodającego wszystkie frakcje.
Właśnie rozpoczynam unifikację terytorium nad Vitsulą Gutonami ;)

Damonsson
09-09-2013, 22:53
Też nie możecie grać 3v3 multiplayer, bo tak zacina, że można usnąć (przy 2v2 jako tako działa)? Normalnie samemu gram na ustawieniach grafiki "extremalna" i nic nie zacina. Net 6MB/s.

Vrael
09-09-2013, 23:57
Czy u was też komputer praktycznie nie rekrutuje bardziej zaawansowanych jednostek? Bo mnie, kim bym nie grał, to spamuje podstawowymi jednostkami(o ile atakuje)... Gram Kartaginą na bardzo trudnym i takie mam kwiatki:
- Jakieś plemię oblega mojego sojusznika, kiepska sytuacje ale widzę u sprzymierzeńca pełną armię w mieście także okej. Klikam koniec tury i co robi mój sojusznik? Wycofuje całą armię z miasta i daje je sobie podbić... :roll:
- Armia jakiegoś afrykańskiego plemienia atakuje moje słabo bronione miasto. 20 jednostek vs. 5 jednostek. Wygrywam praktycznie bez strat bo komputer wysyła spam baaardzo kiepskich włóczników
- Zbuntowali mi się niewolnicy, wyskoczyła cała pełna armia(ciekawe skąd ich tylu). Stanęli sobie pod miastem i powoli giną z głodu...
- Nie widzę, żadnej armii gdzie jednostki byłyby drugiego poziomu
- Ateny ni stąd ni zowąd wypowiedziały wojnę i nawet nie podchodzą...

AlbertAnastazia
10-09-2013, 00:12
AI póki co żenada...moje miasto stało puste, mieli armię z 20 jednostkami...zaczęli oblężenie. Inna sytuacja, pewna frakcja atakowała drugą przez 10 tur...ruszali statkami, gdy byli pod ich terytorium to statkami wracali i tak w kółko. Mam sojusz z inną frakcją, kazałem im zaatakować pobliskie terytorium...zgodzili się po czym miotają się przy swoich miastach i nie ruszyli nawet tyłka by pomóc. Pytanie...na wyższych poziomach też jest taka żenada?

Pampa
10-09-2013, 06:53
Również mam wrażenie że AI praktycznie nie atakuje, jedyną frakcją z jaką miałem problem był senat z wojny domowej. Byli w stanie zająć mi całą południową Italię(nie wiem czemu ale ,,zrespili" się w Kartaginie, całe 6 pełnych armii) Sycylię, Sarydnię. Nawet oblegali Rzym, ale tam to już gładko poszło. Z barbarzyńcami pratkycznie żadnych bitew w polu tylko siedzą i czekają 3 pełnymi armiami pod swoim miastem przez co ciężko ich wytłuc. Teraz ruszam na wschód, może z Grekami będzie ciut ciężej :mrgreen:

BTW bardzo spodobało mi się że po wyborze pomiędzy republiką a cesarstwem, jak się wybierze to drugie to nazwa państwa zmienia się na Imperium Rzymskie :D

Grogmir
10-09-2013, 09:44
A cokolwiek innego się zmienia? ;p

adi
10-09-2013, 10:15
Grajcie kampanie multiplayer. Nie bedziecie narzekac na Ai:)

Sethinify
10-09-2013, 11:15
adi kolejna genialna propozycja -.- niby w kampanii multi nie gramy z komputerem ? dodatkowo nawet gdyby była możliwość żeby wszystkie frakcje były kontrolowane przez człowieka to pomyśl ile czasu trwała by jedna runda 10 - 20 min ?

adi
10-09-2013, 11:23
adi kolejna genialna propozycja -.- niby w kampanii multi nie gramy z komputerem ? dodatkowo nawet gdyby była możliwość żeby wszystkie frakcje były kontrolowane przez człowieka to pomyśl ile czasu trwała by jedna runda 10 - 20 min ?

W kampanii MP grasz z czlowiekiem. Ty masz jedna frakcje i on. A AI owszem jest ale jest tlem niezauwazalnym. W zaleznosci od skillu graczy AI znika tez dosc szybko. Ja gram tylko Mp i nie marudze na AI bo z nim nie gram;)

Z tego co napisales wyciagam wniosek,ze kampe MP na oczy nie widziales a sie wypowiadasz;)

Nalcor
10-09-2013, 11:24
100 ileś frakcji, średni czas tury 30s do 1min. Czyli Pierwsza tura by trwała od 50 do 100 minut + bitwy. Ja swoją drogą ciągle nie mogę się porządnie zabrać do kampanii, no i brakuje multi jak w shogunie2 :/

Sethinify
10-09-2013, 11:27
adi poprzez dodanie jednej nawet super ogarniętej osoby do pomocy przestanę zauważać ponad 100 frakcji kontrolowanych przez tępe AI ? hmm brzmi to zbyt wspaniale.

adi po pierwsze jak już piszesz skrótami to pisz takimi które można zrozumień bo np kampa to dla mnie miejsce w którym noobki siedzą całą mapę i wbijają sobie staty przykład bf3
po drugie nie wiem skąd bierzesz swoje rady dla przykładu tę z monitorem myślisz że jak ktoś mógłby sobie kupić monitor 1920x1080 to by tego nie zrobił już dawno ? tak samo ta z kampanią niby jak pomoże nam ktoś do multi ? ułatwi nam tylko grę bo AI dalej nie będzie wiedziało co ma robić co tylko ułatwi nam podbój całej mapy nie wiem jak ty ale ja chce się trochę pomęczyć żeby wygrać bo co to za rozrywka iść jedną super armią od prowincji do prowincji i zdobywanie ich bez najmniejszego wysiłku ?

adi
10-09-2013, 11:32
adi poprzez dodanie jednej nawet super ogarniętej osoby do pomocy przestanę zauważać ponad 100 frakcji kontrolowanych przez tępe AI ? hmm brzmi to zbyt wspaniale.

Ano przestaniesz. Twoja uwaga skupia sie na tym co robi gracz. A ze kazdy sie spieszy by zajac najlepsza pozycje na mapie wiec Ai ze swoim geniuszem pada jak muchy.

Poza tym tez w zaleznosci jak ustalicie mozesz rozgrywac bitwy za AI wiec czujesz sie jakbys ciagle gral z genialnym AI:)Bo bitwy ciagle masz z graczem a nie z AI.

Grajac kampe w Szoguna2 rozegralem do 1562 tylko trzy bitwy i byly to bitwy z graczem(zamiast AI). Bitwy w ktorych jedna ze stron ma przygniatajca przewage to z automatu. A ze AI malo kiedy robi porzadna armie wiec...

Do 1562 bez narzucania kosmicznego speedu AI juz prawie nie istnieje. W S2 oczywiscie.Poziom Hard.
Pamietam swoja pierwsza kampe MP gdy narobilem ponad 20 tys woja i ruszylem na gracza. Mialem kampanie jak historyczna;)Niestety te 20 tys woja to nic jesli gra sie przeciw graczowi bo on tez tyle bedzie mial i bedzie sie bronil wiadomo jak:)

Tutaj link z bitwy graczem i na trzeciego sie wbilo AI jako moj sojusznik. Razem z 20 tys woja jak dobrze pamietam;

http://www.youtube.com/watch?v=q1Rcxcen9Tw

Vrael
10-09-2013, 12:51
Przydałby się jeszcze mod poprawiający AI i w końcu gra byłaby grywalna :).

Kijkowaty
10-09-2013, 17:10
Na chwilę obecną z uwagi na AI gra jest niegrywalna.

Po prostu komputer nie potrafi rozwijać prowincji, zaś w samych bitwach jest równie cienki.

Czy powstały już jakieś mody poprawiające AI ?

janrod11
10-09-2013, 17:11
Nie ma.Czego narzekacie,a nie gracie w multi?

guffqa
10-09-2013, 17:23
Jak to nie ma ? Radious Total War mod.
[spoiler:2jzlt6xu]http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?618817-Radious-Total-War-Mod-%28Updated-9-9-2013%29[/spoiler:2jzlt6xu]

adi
10-09-2013, 17:31
Na chwilę obecną z uwagi na AI gra jest niegrywalna.

Po prostu komputer nie potrafi rozwijać prowincji, zaś w samych bitwach jest równie cienki.

Czy powstały już jakieś mody poprawiające AI ?

Jak kazdy tytul z serii Total War;) Jestem pelen nieszczerego podziwu dla graczy SP.Pomimo beznadziejnego Ai potrafia z radoscia przechodzic kolejne kampanie. Ja niestety nie jestem w stanie zagrac dluzej sp niz to konieczne.

Odpalilem ten mod Radoius na starym sejwie i nie zauwazylem jakis szczegolnych zmian w bitwie. Za to moj dochod wzrosl ponad dwukrotnie, nie wiem czy to na plus.

Moze jeszcze zagram na nim od poczatku.

Grogmir
10-09-2013, 17:47
viewtopic.php?f=579&t=14000 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=579&t=14000) nowy beta patch i oświadczenie CA.

guffqa
10-09-2013, 18:14
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=579&t=14000 nowy beta patch i oświadczenie CA.
To taka cudowna wiadomość! ... żyć ze świadomością, że jest się frajerem za darmo testującym grę, która zasługuje na miano przedwczesnej Bety. :D

tusek21
10-09-2013, 18:35
Jedna rzecz mnie dziwi czemu po premierze rome2 nikt nie narzeka jak to miało miejsce przed premierą, że majtki albo zarost jednostek jest nie takki jak być powinien :lol: gdzie ci wszyscy specjalisci sie nagle podziali. Czyżby to po premierze przestało być ważne.

Arwiodx
10-09-2013, 18:42
wszyscy są zajęci pomstowaniem na CA za inne rzeczy, lista jeest baardzo długa więc brody galów a także wzrost i kolor skóry rzymskich legionistów zeszedł na dalszy plan :D

Lee
10-09-2013, 18:55
Jedna rzecz mnie dziwi czemu po premierze rome2 nikt nie narzeka jak to miało miejsce przed premierą, że majtki albo zarost jednostek jest nie takki jak być powinien :lol: gdzie ci wszyscy specjalisci sie nagle podziali. Czyżby to po premierze przestało być ważne.

Nie czas żałować róż, gdy płoną lasy ...

DonKamillo
10-09-2013, 18:57
Czy po zainstalowaniu modów np. wszystkie frakcje czy poprawa dyplomacji oraz grafiki będę mógł normalnie pykać na multi?

mardar282
10-09-2013, 19:02

Aż się uśmiałem, to najlepsze hasło września, i same sedno, a tak poważnie będzie dobrze moi drodzy :roll: :Rome, Medek 2,Empire były łatki i jeszcze raz łatki,3 września miał być dla nas wszystkich świętem,a jest jak ZAWSZE, WIĘC NIE DRAMATYZUJMY, za 3 miesiące każdy z nas nie będzie pamiętał problemów.Jedno pytanie do Administratora Forum, czy Panom z CA nie jest głupio i wstyd?, tyle milionów mają fanów na całym świecie, wystarczyło zachować poziom SHOGUNA 2 i było by doskonale,pozdrawiam.

Umbrecht
10-09-2013, 19:02
@DonKamillo
Ja pykam (dostępne masz tylko frakcje z preorderu i podstawki w multi), dzisiaj jeszcze ze znajomym sprawdzę jak jest w kampanii multi.
Z kolei jeśli np. używasz Radious Battle Moda to jeśli chcesz pograć na quick battlu czy multi musisz go na moment usunąć (ja używam go tylko w kampanii single)
inaczej będzie ci waliło desynce i errory przy wczytywaniu bitwy , za to z jeśli chcesz grać kampanię multi wystarczy że grający z tobą tez ma RBM i możecie grać.

Ferke
10-09-2013, 19:25
Ograniczenie ilości armii w najnowszym Rome 2 to dobre posunięcie ,ale wydaje mi się że jeszcze jest ich za dużo i komputer nadal spamuje dużą ilością "pustych armii".
Czy wie może ktoś gdzie to można zmienić ,ewentualnie czy się ze mną zgadzacie ,ponieważ nie wiem jak wygląda sytuacja w późniejszych etapach gry.

guffqa
10-09-2013, 19:33
Rome 2 dalej mnie zaskakuje ...2 tyś ludu zablokowanych w bramie i ani w te ani we wte. Trzeba oddać miasto walkowerem ;ccc poprzednią bitwę zablokowali się przy desantowaniu plaży...wszystko wyglądało niezwykle epicko! No ale... ;d jednak przypłynęli się tylko poopalać na lazurowych plażach Hiszpanii ;d

PS: wie ktoś może czy jest jakaś wersje Radious mod, która obniża dmg o jakieś 50-60% ? tak jak to było w Darth modzie do Shoguna 2

Kobaiashi
10-09-2013, 19:40
Mam pytanie. Czy w podbitej wiosce da się zostawić jakieś wojska obronne, czy musi się w niej znajdować generał? Bo jak mam coś przejąć jeżeli budżet na wojsko mam skrojony, przejąłem osadę, idę na inną a w trakcie jakiś barbarzyńca przejmuje moją wcześniejszą osadę? I do tego cały czas bankrutuję ;c

DonKamillo
10-09-2013, 19:50
@DonKamillo
Ja pykam (dostępne masz tylko frakcje z preorderu i podstawki w multi), dzisiaj jeszcze ze znajomym sprawdzę jak jest w kampanii multi.
Z kolei jeśli np. używasz Radious Battle Moda to jeśli chcesz pograć na quick battlu czy multi musisz go na moment usunąć (ja używam go tylko w kampanii single)
inaczej będzie ci waliło desynce i errory przy wczytywaniu bitwy , za to z jeśli chcesz grać kampanię multi wystarczy że grający z tobą tez ma RBM i możecie grać.

Rozumiem, że w kampanii multi tylko podstawowe frakcje?
Sprawdzał już ktoś Baktrię? Ma coś ciekawego, jakieś jednostki czy cuś? :D

Umbrecht
10-09-2013, 19:52
@Kobaiashi
Sprawę bardzo ułatwia postawienie przy newralgicznej wiosce/mieście armii w pozycji fortyfikacji, wsparta garnizonem nawet osłabiona i niewielka potrafi przetrzymać sporo silniejszego wroga broniąc się w forcie, który stanowi o wiele lepszą pozycję obronną niż bardoz słabo rozwinięta wioseczka.
A każda wioska czy miasto ma garnizon o jakości i wielkości zależnej od stopnia rozbudowania danej osady.
@DonKamillo
Wydaje mi się że w kampanii mutli możesz grać jaką frakcją chcesz o ile masz je wszystkie odblokowane + posiadasz preorder, po prostu twój partner (ale to brzmi) jesli nie ma moda na wszytkie frakcje będzie miał wybór ograniczony do tych oficjalnych. Na 100% będę wiedział po 23ciej ;)

Kuzyn
10-09-2013, 19:55
Mam pytanie. Czy w podbitej wiosce da się zostawić jakieś wojska obronne, czy musi się w niej znajdować generał? Bo jak mam coś przejąć jeżeli budżet na wojsko mam skrojony, przejąłem osadę, idę na inną a w trakcie jakiś barbarzyńca przejmuje moją wcześniejszą osadę? I do tego cały czas bankrutuję ;c

Wioski mają garnizony, ale od tego musisz mieć odpowiednie budynki. Bawiłem się tak dzisiaj Spartą z jakąś frakcją na A nie daleko. Gdy postanowiłem wypowiedzieć im wojnę, wzajemnie odbijaliśmy sobie wioski, aż w końcu padli :D
Co do generałów, to ja zostawiam zawsze jednego na prowincję, jedną armią maszeruje i jest okey.

Ograniczenie ilości armii w najnowszym Rome 2 to dobre posunięcie ,ale wydaje mi się że jeszcze jest ich za dużo i komputer nadal spamuje dużą ilością "pustych armii".
Czy wie może ktoś gdzie to można zmienić ,ewentualnie czy się ze mną zgadzacie ,ponieważ nie wiem jak wygląda sytuacja w późniejszych etapach gry.

Nie powiedziałbym, że spamuje dużą ilością pustych armii, chyba że jest w trakcie wojny i jest mocno wybity. Ciężko mi znaleźć państwo bez wojny, które nie ma wojska. Wszyscy mają po 2/3 sztandary prawie pełne do obrony :)

Umbrecht
10-09-2013, 20:04
Ja dodam , że jak ktoś narzeka na łatwość gry i Ai niech sobie zacznie kampanię legendary Arvernami, powodzenia :mrgreen:

Ps. podchodzę 5 raz

ManUtd
10-09-2013, 20:52
Nie powiedziałbym, że spamuje dużą ilością pustych armii, chyba że jest w trakcie wojny i jest mocno wybity. Ciężko mi znaleźć państwo bez wojny, które nie ma wojska. Wszyscy mają po 2/3 sztandary prawie pełne do obrony :)

Srsly?
http://img850.imageshack.us/img850/8509/xahj.jpg (http://img850.imageshack.us/i/xahj.jpg/)
http://img835.imageshack.us/img835/9539/hl0c.jpg (http://img835.imageshack.us/i/hl0c.jpg/)

To Massili to wszystko armie lądowe. Zresztą i tak żadna różnica, spróbuj zaatakować transportowce flotą wojenną, będzie trudniej niż przeciw wrogiej flocie...

Im dłużej gram, tym bardziej się tylko zniechęcam. Mam wrażenie że Rome2 pozbawiono wszystkiego co było dobre w poprzednich totalwarach, dodano sporo nowych niewypałów i pojedyncze fajne pomysły na osłodę.

AlbertAnastazia
10-09-2013, 22:45
Wskazuje sojusznikom miejsce ataku, prowadzę już od dawna oblężenie tego miasta, oni zgadzają się mi pomóc po czym nie atakują i wycofują się. Powtarza się to do znudzenia. Macie tak samo? W tym momencie jakiekolwiek sojusze tracą dla mnie sens

guffqa
10-09-2013, 22:56
Im dłużej gram, tym bardziej się tylko zniechęcam. Mam wrażenie że Rome2 pozbawiono wszystkiego co było dobre w poprzednich totalwarach, dodano sporo nowych niewypałów i pojedyncze fajne pomysły na osłodę.

No niestety z godziny na godzinę chęć do gry maleje.

edit:
Ale!
Przyszedł czas na następne testy... i polecam nowego GEM + Radious total war + Yarkis Personal Battle Mod (działa razem z Radious) ;) testowa bitwa 1500vs1500 (nie ukrywajmy bardzo malutka) trwała 14 minut! Dobry set by zacząć nową kampanie.

Arthurius
11-09-2013, 10:17

Aż się uśmiałem, to najlepsze hasło września, i same sedno, a tak poważnie będzie dobrze moi drodzy :roll: :Rome, Medek 2,Empire były łatki i jeszcze raz łatki,3 września miał być dla nas wszystkich świętem,a jest jak ZAWSZE, WIĘC NIE DRAMATYZUJMY, za 3 miesiące każdy z nas nie będzie pamiętał problemów.Jedno pytanie do Administratora Forum, czy Panom z CA nie jest głupio i wstyd?, tyle milionów mają fanów na całym świecie, wystarczyło zachować poziom SHOGUNA 2 i było by doskonale,pozdrawiam.

Dokładnie cytat z dramatu ,,Lilla Weneda'' Juliusza Słowackiego. Można powiedzieć, że akcja dzieje się w okresie późnorzymskim...

adi
11-09-2013, 10:49
Co do floty, to dokladnie; nie produkuje jej bo po co jak wojska ladowe znakomicie daja sobie rade jako flota:)Moze na pozniejszych poziomach flota ma silniejsze statki ale to i tak dziwne.

Moze sprobuje Rzymem na legendarnym ale tez jak przedmowcy od kilku dni nie mam ochoty na gre.

ajax
11-09-2013, 11:57
Spróbuję te mody. Na razie na Legendary gram Kartaginą, AI jest agresywne, przez mocno podzielone prowincje i jest dość trudno się bronić.

Sprawę psuję AI przy oblężeniu = ustawić swoje statki w porcie i zablokować + falanga w brami (zawsze mnie atakują w jedną bramę pochodniami) i wygrywa się bitwę na maks szybkości robiąc sobie kawę w drugim pokoju.

O dziwo Rzym ma kilka armii po 10-20 jednostek (Gdy grałem Spartą takie stacki miały tylko państwa jedno prowincjowe)

adi
11-09-2013, 14:32
A bitwy jakie macie na legendarnym? Epickie czy podobne lelum polelum jak na nizszych poziomach? Da sie sfilmowac i wrzucic na YT czy nie ma czego?;)

ajax
11-09-2013, 16:15
A bitwy jakie macie na legendarnym? Epickie czy podobne lelum polelum jak na nizszych poziomach? Da sie sfilmowac i wrzucic na YT czy nie ma czego?;)

Jeśli chodzi o oblężenia to tylko troszkę mniejsze lelum pollelum niż normalnie. Ale dalej bardzo kiepsko.

Jak złapiesz wroga w polu (za po powinien być achievment na steam:P) to już człowiek nie zgrzyta zębami pod warunkiem że nie podzielisz oddziałów na 2 lub 3 mniejsze formację :)

Tom4shCK
11-09-2013, 20:23
Zauważyłem, że na angielskich gameplayach ten doradca w lewym górnym rogu rusza ustami podczas mówienia. Dlaczego tego nie ma w polskiej wersji? :D

Umbrecht
11-09-2013, 20:34
Znaczy mody to jedna ze wspanialszych rzeczy we współczesnym graniu, samo modowanie dostarcza wiele frajdy tak jak i korzystanie z modów.

Ja coś tam raczkuję w modowaniu serii Elderów a na polu TW jestem całkiem zielony ale bardzo się cieszę, że tak to ruszyło z kopyta w przypadku Rome2 , szkoda wielka że nie ma od producentów żadnych dedykowanych (najprostszych) nawet narzędzi jak ma to miejsce w przypadku ES (i ten Nexus ehh).

Co do "problemów" z modami to bez przesady, wystarczy czytać readme i tyle, a przy instalowaniu troszkę się skupić. Demonizowanie modów i pokazywanie ich jako zbędnego utrapienia jest imo bez sensu bo często gra z modami (vide Skyrim + mod Requiem i paredziesiąt(set) innych daje całkowicie inną grę , począwszy od mechaniki po całą resztę) dopiero zaczyna błyszczeć należnym jej blaskiem.

PS.
I dziwi mnie, że tak mało na tym forum osób wie, że np. KLA jest jednym z bardziej utalentowanych modderów (i to "naszym") do całej serii a samo forum jakoś specjalnie modów nie promuje.
Toż to jest skarb spory i z pewnością są jeszcze inne osoby, po cichu modujące to i owo w TW tutaj. Walnijta może dział o modach dla Rome 2 i promujmy robotę "naszych" bo często współpracują oni także przy tworzeniu tych overhaulowvych modów pokroju TR:R czy EB.
Sam fakt ile od takich osób można się dowiedzieć nawet w podstawowym zakresie modowania, jest już wystarczającym powodem.
A najwięcej na tym skorzystają młodsze osoby, mające więcej czasu i chcące zacząć przygodę z modyfikowaniem gier, które samo w sobie żadną nieosiągalną tajemną wiedzą nie jest za to wymaga sporo myślenia i właśnie odpowiednich narzędzi.

PS. UPS właśnie znalazłem dział o modach do R2 na tym forum, dużo lepszy od TWcenter , plus za poradniki!
ALE czy Bardziej sie go schować nie dało???? :) Podlinkujcie w tym samym miejscu (kategorii forum) co Curia i Magistr... żeby było do szybkiego wejścia, proszę
Niech się też pokazuje po kliknięciu w zakładkę Total War: RomeII na tym forum , tak jak właśnie Curia, Magistr.. i WIelki Turniej Rzymski coś tam obok nich, dla wygody

proud
11-09-2013, 20:40
Sama jednostka Spartan może się wydawać słabsza, ale dlatego że posiadają włócznie, a więc radzą sobie też dobrze przeciwko jeździe. Szarża katafraktów zabija kilkukrotnie więcej Zaprzysiężonych niż Spartan.

Eee... Dziwnym trafem oddział Oathsworn tracąc 50% liczebności zarzyna generalski oddział słoni egipskich, kiedy to spartiaci (włócznicy - sic!) padają po ubiciu około 30-40% zwierząt. xD

Tom4shCK
11-09-2013, 21:07
Umbrecht, co do narzędzi, to słyszałem, że CA ma wypuścić w późniejszym okresie narzędzia modderskie do Rome 2. Miejmy nadzieję, że zrobią to dość szybko.

Umbrecht
11-09-2013, 21:13
Byłoby świetnie, gra ideał jeśli o mnie chodzi w zakresie serii TW . Trochę poprawek, dodania ficzerów (m.in. prez modowanie) i póki co nic lepszego w temacie nie wypuszczono.

potemps
11-09-2013, 22:09
Niestety, muszę przyznać - mimo iż pokładałem ogromne nadzieje w tej grze, na jej premiere i 2 dni naprzód wziąłem sobie wolne w pracy...Jako dość sceptyczny człowiek uwierzyłem w cały ten marketing itd.

Jako że w kampani AI jest co najwyżej kiepskie, to próbowałem grać w multi - a tu okazuje się że galowie którymi grałem to jedna wielka imba, mapy jakieś dziwne do szybkiej gry, w sumie pod tym względem gra względem shoguna 2 to wielki krok w tył....0 taktyki - tylko tak jak w starych total warach jeden wielki blob na środku mapy i ew flankowanie kawalerią. Nie wiem co jest przyczyną wypuszczenia tak niekompletnego produktu ( gdyż nie wierze w to iż CA chciałoby takie coś wypuścić) ale ja w to grał nie będę - wracam do Shogun 2 ( w którym na multi jestem noobem, ale przynajmniej gra dla mnie stanowi jakieś wyzwanie) który moim skromnym zdaniem jest grą o 200% bardziej dopracowaną pod każdym względem niż to coś co wyszło 3 września, bo osobiście ja nie nazwe tego czegoś Total War'em. Jeśli chodzi o AI to w pierwszej częśći medievala było lepsze niż to co widzimy tutaj, i mówie to jako człowiek który w serie Total War gra od 2000 roku, jak jeszcze smarki o rękaw wycierałem.

Pozdrawiam.

Umbrecht
11-09-2013, 22:25
Na jakim poziome trudności grasz? Jak długo juz grasz w R2?

Pytam bo też gram w TW od początku serii a zdanie o Rome2 mam całkowicie odmiennne , zwyczajnie nie rozumiem skąd tak skrajne odbiory jednego tytułu.
Ai jak na kompa radzi sobie o wiele lepiej niż w Shogunie 2 zarówno w bitwach jak i kampanii (dyplomacja dla przykładu).
Do Shoguna 2 nawet nie wrócę i poprzednich odsłon jeśli o singla i wygodę gry chodzi bo wolę zachować miłe sentymentalne wspomnienia (dziś S2 odinstalowałem definitywnie , świetna i naprawdę ciekawa odsłona i ta egzotyka ale nie wyobrażam sobie ponownej gry w kampanię pozbawioną nowych rozwiązań z R2) , także poprzednie TW stoją u mnie już tylko na półce w ramach miłego wspomnienia.
Do tego sa już mody bardzo wczesne ale znacznie zmieniające mechanikę jeśli ktoś ma potrzebę.
Jedynie czego mi brakuje w Rome 2 na chwilę obecną to rozbudowane i ciekawe zarządzanie rodem/frakcją.

Co do Multi to po parunastu bitwach w różnych konfiguracjach nie zauważyłem aby jakaś frakcja była op w stosunku do innych lub nie umożliwiała zwycięstwa, to już temat rzeka bo wpływa na niego pierdyliard czynników, a już z pewnością nic się nie ugra bez wypracowania odpowiedniego składu armii i poznania map co zajmuje wiele czasu.

PS. AI z pierwszej części Medka i pozostałych odsłon TW przed Rome2 z pewnością lepsze nie było i nie miało tak rozbudowanej mechaniki, idąc tym tokiem można stwierdzić że Centurion był lepszą grą od Rome2.

guffqa
11-09-2013, 22:32
Potemps zgadzam sie w 100% ...lecz! Nie ma co się obrażać trzeba wycisnąć ostatnie soki z tej gry tak więc Radious TotalWar+ Yarkis + GEM robią cuda z tego czegoś co wyszło 3 września ;)

adi
12-09-2013, 00:04
Pojawiaja sie pytania dlaczego wypuscili niedorobiona gre. Tak sobie mysle,ze pewnie mieli okreslony czas na jej produkcje. A wiadomo,ze im predzej ja sprzedadza tym lepiej. Wiec pewnie ich strategia zaklada maksymalnie szybka produkcje i sprzedaz produktu na takim poziomie by byl akceptowalnie "grywalny" a wszelkie poprawki itp. pozniej. Pewnie,ze mogli dluzej nad nia pracowac i wydac znakomity produkt ale to oznacza mniejsze zyski. W sumie preordery to fajna sprawa dla nich bo moga sprzedac produkt i miec kase zanim jeszcze produkt gotowy.

A co do bitew , to ja jestem z tych co na razie sie nimi nie zachwycaja. Taka ogolna rzeznia. Szybkie klikanie i kto ma lepsze wojo ten wygrywa. Komp atakuje w sumie w biegu jak te zombi z world war z ;). Raz dwa i mi wojo pada. Na mp pewnie wolniej sie gra. Bo gracze nie maszyny i kazdy ruch zajmuje troche czasu. Ci miotacze niezle masakruja wojsko. Obrazenia i predkosc, to raczej na minus.A ci miotacze strzelaja jak z karabinu. I wedlug mnie general powinien miec kilka tylko tych dopalaczy w trakcie bitwy jak zwiekszanie morale czy cos tam. Tutaj zwykla jednostka ma ich kilka i znowu te klikanie.

Konnymi łucznikami najlepiej i wogóle przegoń ich troche po mapie przed zwarciem niech sie zmecza , najlepiej graj tak żeby rozerwać armię wroga z jednej stałej formacji na dwie i więcej mniejszych.

A jak hoplici maja ochrone jakichs tam miotaczy? I wiekszy zasieg tez maja pewnie od konnicy. Ja bym staral sie zmusic przeciwnika do rozluznienia szyku falangi i wtedy wbic sie. Albo miotaczami ich oslabic. Po prostu kazda metoda dobra w zaleznosci od zachowania przeciwnika i skladu wojska. Nie ma recepty;)

guffqa
12-09-2013, 02:06
Tyle ja mam takie wrażenie czy wam też po patchach gra chodzi wolniej niż chodziła? Bugów AI też jakoś więcej się wydaje... jeszcze bardziej biegną na oślep do generała i punktów kontrolnych... nie potrafią wchodzić po drabinach, desant to kręcenie się w kółko statkami na morzu tworząc blob itd ...

potemps
12-09-2013, 05:34
Na jakim poziome trudności grasz? Jak długo juz grasz w R2?

Pytam bo też gram w TW od początku serii a zdanie o Rome2 mam całkowicie odmiennne , zwyczajnie nie rozumiem skąd tak skrajne odbiory jednego tytułu.
Ai jak na kompa radzi sobie o wiele lepiej niż w Shogunie 2 zarówno w bitwach jak i kampanii (dyplomacja dla przykładu).
Do Shoguna 2 nawet nie wrócę i poprzednich odsłon jeśli o singla i wygodę gry chodzi bo wolę zachować miłe sentymentalne wspomnienia (dziś S2 odinstalowałem definitywnie , świetna i naprawdę ciekawa odsłona i ta egzotyka ale nie wyobrażam sobie ponownej gry w kampanię pozbawioną nowych rozwiązań z R2) , także poprzednie TW stoją u mnie już tylko na półce w ramach miłego wspomnienia.
Do tego sa już mody bardzo wczesne ale znacznie zmieniające mechanikę jeśli ktoś ma potrzebę.
Jedynie czego mi brakuje w Rome 2 na chwilę obecną to rozbudowane i ciekawe zarządzanie rodem/frakcją.

Co do Multi to po parunastu bitwach w różnych konfiguracjach nie zauważyłem aby jakaś frakcja była op w stosunku do innych lub nie umożliwiała zwycięstwa, to już temat rzeka bo wpływa na niego pierdyliard czynników, a już z pewnością nic się nie ugra bez wypracowania odpowiedniego składu armii i poznania map co zajmuje wiele czasu.

PS. AI z pierwszej części Medka i pozostałych odsłon TW przed Rome2 z pewnością lepsze nie było i nie miało tak rozbudowanej mechaniki, idąc tym tokiem można stwierdzić że Centurion był lepszą grą od Rome2.

Poziom trudności na jaki grałem to 'bardzo trudny'. Nie będe ukrywał, iż dla mnie najważniejsze w tego typu grach jest AI - lubie mieć jakieś wyzwanie, pomęczyć się - dla mnie gra tego typu pozbawiona dobrego AI jest wyprana z klimatu i nie mogę w takie coś grać. Pewnie powychodzą jakieś patche, mody - jestem ciekaw tylko ile w tej materii zmienią - nie licze na zbyt wiele, ale mam też nadzieje iż będe miło zaskoczony jak wróce do tego czegoś za jakieś 3 miesiące. W Shogun 2 urzekł mnie ogólny poziom artystyczny gry, mimo iż AI też miało swoje błędy to i tak było lepsze od tego co mamy tutaj.

Lugburc
12-09-2013, 06:28
A ja wczoraj odkryłem ciekawą rzecz podczas bitwy. Otóż mając aktywną balistę, kliknąłem na przycisk kamerki (lewy dolny róg) i… zacząłem ręcznie strzelać machiną. He, He. Zabawa przednia. Pojawiła się czerwona strzałka wraz z możliwością przybliżenia i celowania; a potem - ognia! I kupa trupów. No chyba, że trafisz w kurnik…

Damonsson
12-09-2013, 07:13
A co do bitew , to ja jestem z tych co na razie sie nimi nie zachwycaja. Taka ogolna rzeznia. Szybkie klikanie i kto ma lepsze wojo ten wygrywa. Komp atakuje w sumie w biegu jak te zombi z world war z ;). Raz dwa i mi wojo pada. Na mp pewnie wolniej sie gra. Bo gracze nie maszyny i kazdy ruch zajmuje troche czasu. Ci miotacze niezle masakruja wojsko. Obrazenia i predkosc, to raczej na minus.A ci miotacze strzelaja jak z karabinu. I wedlug mnie general powinien miec kilka tylko tych dopalaczy w trakcie bitwy jak zwiekszanie morale czy cos tam. Tutaj zwykla jednostka ma ich kilka i znowu te klikanie.

AI w porównaniu do MP to bułka z masłem. Mi się udało wygrać ledwo bo ledwo, na trudnym poziomie z symulacji podającej moją przegraną i 17% pozostałych wojsk.

K A M 2150
12-09-2013, 08:01
A ja wczoraj odkryłem ciekawą rzecz podczas bitwy. Otóż mając aktywną balistę, kliknąłem na przycisk kamerki (lewy dolny róg) i… zacząłem ręcznie strzelać machiną. He, He. Zabawa przednia. Pojawiła się czerwona strzałka wraz z możliwością przybliżenia i celowania; a potem - ognia! I kupa trupów. No chyba, że trafisz w kurnik…

Jest to już dostępne od dodatku FOTS do Shoguna ;) Tutaj jest akurat łatwiej, bo mamy nawet pokazane gdzie strzelamy dokładnie, tam było bardziej na czuja ;P

callmeflipper
12-09-2013, 09:24
a ja mam pytanie - gdzie zgłaszać usterki do CA, jeśli jakąś się wyłapie, nagra? Pomyślałem, że im pomogę, skoro piszą że tylko 2% społeczności graczy zgłosiło że coś nie gra z grą... to ja chciałbym wiedzieć gdzie się zgłaszać?

legoras
12-09-2013, 10:25
CA kłamie zawsze i wszędzie, o tego zacznij :) i według nich to nie 2% zgłosiło błędy, a 2% je posiada! Żenada...

Brytole mają prawo być dziś ostro wkurzeni(bo przepłacili).. OFICJALNY sklep brytyjski "Sregi" zmienił cenę Romka z 45 funtów na 30. A minął tydzień od premiery.. tydzień!
Teraz inne kraje maja prawo być wkurzone że gra kosztuje 55 Euro, a w UK 35.60 eurosa

Myrkull
12-09-2013, 11:11
Jakby to było 2% to by tak nie panikowali. ;)

depus
12-09-2013, 11:12
CA kłamie zawsze i wszędzie, o tego zacznij :) i według nich to nie 2% zgłosiło błędy, a 2% je posiada! Żenada...

Brytole mają prawo być dziś ostro wkurzeni(bo przepłacili).. OFICJALNY sklep brytyjski "Sregi" zmienił cenę Romka z 45 funtów na 30. A minął tydzień od premiery.. tydzień!
Teraz inne kraje maja prawo być wkurzone że gra kosztuje 55 Euro, a w UK 35.60 eurosa

Nie przesadzaj CA nie może kłamać i musi poprawić grę bo inaczej nikt nie kupi ich produktu. Dlatego w ich interesie leży naprawienie błędów gry. ;)

Wru
12-09-2013, 14:16
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post, ale nie wytrzymałem nerwowo. Jestem starym koniem, wielkim fanem serii od Shoguna jedynki, ale to co zrobili z R2, to przegięcie pały:

1. Grafika wygląda paskudnie (nie mam super-dobrego kompa, ale Shogun 2 śmiga dobrze i wygląda pięknie). Tutaj jakieś paciaje, wzór kolorów wzięty z kałuży z rzygowinami. Tnie się niemiłosiernie.
2. SI projektował jakiś szympans z zespołem downa w najlepszym wypadku. Komputer z uporem maniaka atakuje osady jedną jednostką. Bitwy, to jakiś żart drugoklasisty. Oddziały SI biegają w tę i we wtę, albo stoją jak barany czekające na rzeź.
3. Zmiana tury ciągnie się w nieskończoność. Czasami dłużej, niż własnej frakcji i to po wyłączeniu ruchów SI.
4. Interfejs przypomina menu we wczesnych Sagemach.
5. Brak czytelnego drzewa rozwoju, nie wiem jak zwolnić osadę z podatków, żeby się nie buntowała. Chyba nie można.
6. Jakieś debilne flagi na mapach bitwy, które trzeba zdobyć, wtedy bitwa kończy się w kilkadziesiąt sekund. To ma być strategia? Bardziej mi to przypomina Mario na gejmkjuba.
7. O bugach związanych z poruszaniem się jednostek nawet nie chce mi się pisać.
8. Bitwy z udziałem tysięcy jednostek kończą się średnio w 4-5 minut.
9. ...nie, nawet nie będę kończył tej wyliczanki. Tragedia, Empire to arcydzieło przy tym badziewiu. NIE KUPUJCIE TEGO SZAJSU!

Promulgacja
12-09-2013, 14:33
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post, ale nie wytrzymałem nerwowo. Jestem starym koniem, wielkim fanem serii od Shoguna jedynki, ale to co zrobili z R2, to przegięcie pały:

1. Grafika wygląda paskudnie (nie mam super-dobrego kompa, ale Shogun 2 śmiga dobrze i wygląda pięknie). Tutaj jakieś paciaje, wzór kolorów wzięty z kałuży z rzygowinami. Tnie się niemiłosiernie.
2. SI projektował jakiś szympans z zespołem downa w najlepszym wypadku. Komputer z uporem maniaka atakuje osady jedną jednostką. Bitwy, to jakiś żart drugoklasisty. Oddziały SI biegają w tę i we wtę, albo stoją jak barany czekające na rzeź.
3. Zmiana tury ciągnie się w nieskończoność. Czasami dłużej, niż własnej frakcji i to po wyłączeniu ruchów SI.
4. Interfejs przypomina menu we wczesnych Sagemach.
5. Brak czytelnego drzewa rozwoju, nie wiem jak zwolnić osadę z podatków, żeby się nie buntowała. Chyba nie można.
6. Jakieś debilne flagi na mapach bitwy, które trzeba zdobyć, wtedy bitwa kończy się w kilkadziesiąt sekund. To ma być strategia? Bardziej mi to przypomina Mario na gejmkjuba.
7. O bugach związanych z poruszaniem się jednostek nawet nie chce mi się pisać.
8. Bitwy z udziałem tysięcy jednostek kończą się średnio w 4-5 minut.
9. ...nie, nawet nie będę kończył tej wyliczanki. Tragedia, Empire to arcydzieło przy tym badziewiu. NIE KUPUJCIE TEGO SZAJSU!

Odpowiem na każdy punkt :
1. Grafika wygląda obłędnie na porządnym kompie i do tego z modem GEM.
2. Na very hard i realistic battle - sztuczna inteligencja jest czasami zaskakująca - flankuje, wycofuje kawalerię do ponownej szarży, atakuje nasze jednostki miotające itd. Jedynie co do oblężeń (z murami i bez) się zgodzę bo tam głupieje totalnie.
3. Kup dysk ssd :) U mnie bitwa wczytuje się może z 5 sek, tak samo kampania. Oczekiwanie na turę (coś koło 100 tury obecnie) wynosi od 30 do 45 sek.
4. Interfejs jest sprawą mocno subiektywną, ja nie mam zastrzeżeń.
5. Tu już się kłania nie dostateczne zapoznanie z grą. Może warto wrócić do prologu? ^^
6. Co do flag w "polu" to jak najbardziej się zgadzam - ten kto to wymyślił powinien zostać zwolniony w trybie natychmiastowym!
7. Nie wiem co to za bugi z poruszaniem, ja nie miałem do tej pory.
8. U mnie bitwy ok 2000 vs 2000 trwają co najmniej 10min. Wczoraj miałem bitwę 3600 vs 9000, trwającą 35 min :) / Polecam dział modów!
9. Sporo do poprawy, to fakt. Można jednak już grać całkiem sympatycznie.

Pozdrawiam.

KSYSU
12-09-2013, 17:38
Dlaczego to, co wybuduję na mapie kampanii nie pojawia się na mapie podczas bitwy jak to miało miejsce np. w Rome I, tylko widać za każdym razem to samo ? Pisałem o tym w pytaniach dla początkujących graczy ale tam nikt mi nie odpowiedział więc może tu.

Promulgacja
12-09-2013, 17:41
Dlaczego to, co wybuduję na mapie kampanii nie pojawia się na mapie podczas bitwy jak to miało miejsce np. w Rome I, tylko widać za każdym razem to samo ? Pisałem o tym w pytaniach dla początkujących graczy ale tam nikt mi nie odpowiedział więc może tu.

Osobiście nie zwróciłem na to uwagi, ale na zagranicznych forach też coś o tym pisali. Bug, lenistwo twórców albo niedoskonałości silnika gry... Czytaj - CA dało ciała!

guffqa
12-09-2013, 17:43

W sumie nie zwróciłem na to uwagi... może tak być, że CA to okroiło bo nie miało wyjścia...powód? Każde miasto i wioska jest inna, inaczej zaprojektowana co chyba jest lepsze niż dodawanie na sztywno budynków do miasta :D Takich okrojonych elementów w porównaniu do poprzednich części serii TW jest niestety setki.

Ituriel32
12-09-2013, 18:05
Ja chcę normalne drzewko rodziny. Chcę mieć i widzieć swoje córy i żony.

AlbertAnastazia
12-09-2013, 22:17
Momentami AI faktycznie nie jest głupie, na mapie kampanii w mieście miałem armię 10 jednostek, obok wodza z 20 jednostakmi, kawałek dalej uciekali z mojego terenu przeciwnicy 20 jednostek. Zaraz obok było drugie moje miasto więc szybko zająłem je tym wolnym wodzem. Sytuacja wyglądała tak: po lewej miasto obstawione 20 jednostkami, w środku uciekający przeciwnik, po prawej miasto z 10 jednostkami. W następnej turze AI zamiast uciec na swoje terytorium atakuje mi miasto z 10 jednostkami i wygrywa bitwe.

Natomiast 10 minut później z kolei w bitwie się nie popisali...bronili się, rozstawili na środku jakieś zapory i coś w rodzaju pali, które miały mnie ranić. Ustawili się za nimi i tu się ich rola skończyła. Myśleli, że rzuce się szarżą przez te pale...podbiegłem 3 oddziałami łuczników i wymiotłem całą pierwszą linię czyli 10 jednostek rekrutów z maczugami. AI stało całą walkę i zgarniali od moich łuczników czekając, aż podbiegne reszta armii :|

guffqa
13-09-2013, 00:08
Poddaje sie ;c czekam aż CA zrobi coś z tym czymś co wyszło 3 września ;d

Kamiloss
13-09-2013, 00:14
Może mi ktoś powiedzieć, co zrobić z tymi przeklętymi buntownikami?

Regularnie co 2 tury buntują mi się dwie z moich prowincji i nie umiem temu zaradzić, jak tylko nieustannie te bunty tłumić. Jak można nim przeciwdziałać?

radoxx4
13-09-2013, 00:34
Cóż, gra przyjechała dziś, pograłem i wiem jedno... Czeka mnie zmiana procesora :D mój intel core duo nie potrafi pociągnąć 600+ ludzi :( Grafika bardzo ładna. Świetne animacje i zostawanie strzał czy innych broni miotajacych wygląda epicko :D od strony AI się nie wypowiem, bo gralem za krótko, ale co do całości jestem pełen optymizmu ;)

dawid621
13-09-2013, 00:48
@UP znam ten bol :D rzeczywiscie wymiana procka daje ogromnego kopa w tej grze

radoxx4
13-09-2013, 00:56
I tak się dziwię, że wgl zadziałało :D jakoś tak porobiło się, że wymieniałem wszystko prócz procesorka bo ten zawsze dawał radę :(

maryjan1001
13-09-2013, 07:14
Panowie...
czy po tych kilku poprawkach na steamie AI dalej blokuje porty i nie można podbić danej osady?
Mam zaczęte dwie kampanie Rzymem i Egiptem i tych kwiatków jest od hu.. groma znaczy się.

Lugburc
13-09-2013, 08:48
Wczoraj rozegrałem bitwę. Moi legioniści byli w mniejszości, jak naliczyłem 1:5. Byłem pewny, że polegnę (tryb: trudny), więc postanowiłem popełnić pełne godności, rytualne seppuku w trybie nieautomatycznym. Wygrałem. Straciłem może 50-100 legionistów. Wróg wycięty w pień! Nigdy tak o sobie nie myślałem, ale od wczoraj mówię do siebie: Genialny Strategu. I jest naprawdę cool, zwłaszcza, jak ktoś chce sobie podnieść samoocenę…

Przemysł II
13-09-2013, 08:51
Ja dalej użeram się z tym problemem, że AI blokuje porty i miasta nie podbije się ni huhu. Przez 10 tur trzymałem armię na jednej wyspie bo miałem nadzieję, że AI w końcu odstąpi. W mieście jest 20 jednostek buntowników, a port blokują 2 jednostki Kartaginy.

Nocny Grabarz
13-09-2013, 08:53
jeśli ktoś ciekaw opinia jednego z moich ulubionych zagrajmerów. Dodam tylko, że mocno niepochlebna.

http://www.youtube.com/watch?v=KcjtWyfrNQE

Lugburc
13-09-2013, 09:05
Niestety, sporo z tego co było powiedziane w recenzji wskazanej przez Nocnego Grabarza, jest prawdą. Nie można obejść się bez uczucia zawodu. Tym bardziej, że z tym tytułem wiązały się spore nadzieje rozdmuchiwane przez twórców. Ja nawet nie narzekam na wydaną kasę, jest mi przykro, ponieważ obiecywano mi epicką przygodę, a zamiast tego czuję się jak ofiara kampanii marketingowej. Szkoda…

Argail
13-09-2013, 09:18
Wszyscy narzekają o ludzie. A ja mam dopiero kilkanaście tur Rzymem i jak na razie rozprawiam się z Etruskami. Regiony 3 już im odbiłem zostało im tylko to co mają na morzu -więc ich tury są policzone -sami zaczęli.
Jedno co mnie ukłuło w oczy to na własnej bitwie został mi wódz z jazdą, konni oszczepnicy i łucznicy bez strzał przeciwko hoplitom, zaprawdę zawzięte to bestie jak już wzięli na celownik mojego wodza to łazili za nim po całej mapie za nic mając że łuczników i oszczepników atakujących wręcz z powodu braku amunicji.
Oni po prostu szli jak zaklęci z opuszczonymi pikami, żałuję tylko że nie miałem stada wściekłych jamników żeby ich poszczuć.
Pewnie by tak szli aż do bieguna ale gra się zacięła po prostu stanęła a dźwięk dalej w najlepsze se leci.
Dziwne jak na razie szarpie mi tylko na mapie kampanii ..... :?:

Shay Ruan
13-09-2013, 09:54
jeśli ktoś ciekaw opinia jednego z moich ulubionych zagrajmerów. Dodam tylko, że mocno niepochlebna.

http://www.youtube.com/watch?v=KcjtWyfrNQE

Ten pseudo zagrajmer ma zawsze problemy z sejwami gdy mu nie idzie zbyt dobrze w Total War. I to obojętnie od części, zawsze mu albo sejwy znikają albo się psują. Ja nie miałem takich błędów jak on, a już troche gram.

Nocny Grabarz
13-09-2013, 10:21
Ciekawe. Ja widziałem jego kampanie chociażby z shoguna kiedy kampanie przegrał a mimo wszystko grał do końca... ciekawe

adi
13-09-2013, 10:41
A zauwazyliscie jak uciekaja jednostki? Wezykiem. Tego nawet nie bylo w takim stopniu we wczesniejszych czescia TW. Albo tak jak ktos napisal po obejrzeniu gameplaya; jak zombi albo tofiki czy cos tam(bo przybieraja taka poze jak uciekaja). A drugi dodal,ze to dlatego,ze to beta. No to jak widac nie:)

Przypuszczam ze tym miastem było KAralis. Ja grając kilkadziesiąt tur KArtaginą zawsze przy oblężeniu Karalis miałem 1h czekania .

NIe, to Kartagina. Jak dobrze pamietam, to we wczesniejszych czesciach TW tez sie takie czekanie zdarzalo wiec jak wczesniej wspomnialem slaby postep w Rome 2 jesli chodzi o (nie wiem jak to nazwac)poruszanie oddzialow?

A i stary bug z miotaniem oszczepow tez jest. Czasami miotacze potrzebuja dodatkowego kliku zachety a moja kartaginska piechota niestety z tego co zauwazylem nie rzucila jeszcze ani razu swoim "pilum".

Sethinify
13-09-2013, 11:53
adi zauważ że niemal każda jednostka czasem wymaga dodatkowej zachęty do ataku ja tak straciłem już kilka oddziałów miotaczy i kawalerii dodatkowo to u mnie oddział po wykonaniu swojego rozkazu stoi i nic nie robi o.O i tak może wokół niego bić się ponad 3000 ludzi a on dalej stoi i patrzy sobie zamiast zaatakować wroga i wesprzeć swoich sojuszników.