Zobacz pełną wersję : Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
Shay Ruan
22-12-2013, 13:56
Panowie, mam problem w kartagińskimi hoplitami. Zauważyłem, że jednostce tej brakuje tekstur pancerza(1 wariantu chyba), niektórzy wojacy wyglądają jakby nie mieli korpusu. Czy to normalne? Czy tylko u mnie ten błąd się pojawia? Mam zainstalowane mody na jednostki od KLA, ale to raczej nie one są problemem.
EDIT: Znalazłem na TWC informacje, że problem zostanie rozwiązany wraz z nowym updatem.
http://i.imgur.com/GKHxi16.png
Mały preview tego, jak będą zróżnicowane pory roku w zależności od regionu w nowej wersji. ;)
K A M 2150
22-12-2013, 15:24
Wyszła wersja 0.6f
Removed Tradeposts that broke balance for resources and were mistakenly put in version 0.6
Tweaked stats of on some units that were mistaken
Tweaked recruitment slots of some units that were not correct
Fixed missing Torso on various units as Carthaginian Hoplites
Fixed green skin on Hastati and Principes units
Czyli wspomiany bug z hoplitami zniknął ;) Oczywiście kompatybilne z aktualną kampanią.
FireFighter
22-12-2013, 15:48
Chyba jednak nie jest kompatybilne, przy próbie załadowania kampanii wywala do pulpitu :)
Shay Ruan
22-12-2013, 15:53
U mnie nadal ten problem z hoplitami występuje :(
Jak aktualizować moda? Sciągnąłem pare dni temu z TWC i ręcznie wkleiłem do data. Teraz gdy na steamie dałem suba DeI to mi pobiera od nowa ;/
hellbilly
22-12-2013, 16:30
U mnie występuje inny błąd. W zasadzie uniemożliwiający grę już. W momencie w którym pojawia się informacja na temat tryumfu a po tej informacji automatycznie kolejne komunikaty gra się zawiesza. W początkowym okresie gdy po kolejce AI pojawia się tylko komunikat o tryumfie jest w porządku. Niestety w późniejszym okresie taka sytuacja już się nie zdaża, nie ma kolejki bez wielu innych komunikatów i tryumf jakiegoś wodza oznacza koniec gry. Owszem mozna to ominąć nie doprowadzając do takiego rozwoju wodza aby dostapił tyrumfu ale ... zabija to klimat gry.
Witam
A tak się zastanawiam co robią hełmy korynckie na wyposażeniu królewskich falangitów u frakcji Epiru i Ptolemeuszy ?
Zauważył to morze ktoś jeszcze? Jako Fanatyka Epiru strasznie mnie to drażni ! :evil:
Chyba jednak nie jest kompatybilne, przy próbie załadowania kampanii wywala do pulpitu :)
Potwierdzam. Wersja DeI 0.6f wgrana do pliku data nie jest kompatybilna z save z poprzedniej wersji (u mnie jest 0.6a ) Rzeczywiście są problemy przy wgraniu rozpoczętej gry (notabene fajnie zmienione tło główne przez twórców moda). Trudno muszę ciągną kampanię Rzymem na 0.6a. Muszę dodatkowo przyznać, iż KAM 2150 miał rację , lepiej używać moda do pliku data, niż przez Steama, większe bezpieczeństwo dla save (ów) . Gdyby nie to musiałbym był rozpocząć grę od nowa :x , a tak to mogę dalej ruszać na podbój świata "Synami Wilczycy".
Shay Ruan
22-12-2013, 17:58
U mnie dopiero ta aktualizacja zaskoczyła. Potwierdzam, że problem z hoplitami kartagińskimi został rozwiązany.
Stalowy Karaluch
22-12-2013, 19:15
Wie ktoś kiedy można sie spodziewać tej aktualizacji 1.8.1? Chcę pograć w DEI ale póki co to nie da rady... :cry:
Shay Ruan
22-12-2013, 23:37
Mam pytanie. To normalne, że pikinierzy podczas walki nie zabijają nikogo, cały czas tylko odpychając przeciwników? Wydaje mi się to strasznie nierealne :0 Dodatkowo boli mnie takie osłabienie jednostek strzeleckich w tym modzie, i te 4 tury na rok. Dwie tury na rok by w zupełności wystarczyły.
4 tury na rok są związane zapewne z DLC Caasar in Gaul., dlatego twórcy wprowadzili zmiany w zależności od pory roku.
Co do pikinierów to po prostu walki trwają dłużej, dlatego animację odpychania tak często się włączają, jest widoczne szczególnie podczas pościgu za wrogie, który jest obecnie niezwykle nieskuteczny.
Z rzeczy, które udało mi się obecnie zauważyć to ogromne ułatwienia dla AI w grze, każdy region/prowincja pod kontrolą AI ma praktycznie 100 % poziom zadowolenia. AI może wystawić pełną armię na jedną osadę, mają przy tym widocznie zyski. Ja niestety najwyżej 10/13 oddziałów, pozbawiając się przy tym przychodu kompletnie.
Widzę większe powiązanie dyplomacji z poziomem szacunku dwóch państw, grając Massalią nie mogłem nawet pierdnąć by zewsząd nie posypały się na mnie wypowiedzenia wojny. I tak po ok 30 turach posiadałem ciągle jedno miasto i 12 wrogów, w tym Spartę Ateny, Galatów, Kimmerię...
System rekrutacji 1 oddział na jedno miasto, też byłby wielce pomocny, gdyż próbując podbić Wolków (nie wiem czy tak się odmienia ich nazwę :) ) wszedłem na ich tereny, poczekałem turę, aż wróg zaatakuje, po wygranej bitwie z dużymi stratami, wróciłem na jednąturę by zwerbować dodatkowe oddziały i wzmocnić rozbite, zaatakowałem ponownie, lecz wróg miał już 5 oddziałów po jednej turze. Nic nie mogłem zrobić.
W bitwach jednostki wroga potrafią przejść bez większych strat między moim ludźmi, sformować oddział za moimi plecami i dać wciry moim ludziom :D W oblężeniach jest to widoczne. Zauważyłem również bug, kiedy to jednostki morskie zwiążą się walką, która nigdy się nie kończy, skrzyżowane miecze wiszą cały czas nad statkami.
Liczę na nowy system rekrutacji bo teraz porażka armii nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami, no chyba, że to nasza armia :)
K A M 2150
23-12-2013, 01:36
Uff, troche się narobiło to zabieram się do odpisywania :D
Już piszę dlaczego sejwy są kompatybilne jednak :) Otóż usunięty tradeposty, które błędnie zostały w kodzie, jak ktoś je mial to po patchu, które je usuwał nie mógl grać dalej, bo psuło to stare save.
1. Jeżeli komuś popsul się save po wgraniu 0.6f niech pobierze ten plik:
http://www.mediafire.com/download/48f6e ... _Impera.7z (http://www.mediafire.com/download/48f6e28h342x210/Divide_et_Impera.7z)
2. Wgrywamy go na miejsce wersji 0.6f.
3. Wczytujemy niedziałający save i usuwamy wszystkie budynki tradepost.
4. Zapisujemy i ponnownie wgrywamy wersję 0.6f
5. Wszystko powinno już dzialać :)
Jak aktualizować moda? Sciągnąłem pare dni temu z TWC i ręcznie wkleiłem do data. Teraz gdy na steamie dałem suba DeI to mi pobiera od nowa ;/
Nie możesz tak mieszać, albo pobierasz z ich tematu z linka do mediafira, lub tylko subkrybujesz na steam. To drugie ma takie wady jak nie kontrolujesz tego czy chcesz wgrywać nowy patch oraz co najważniejsze musisz czasem na nową wersję czekać kilka dni, chociaż jest już do pobrania na ich stronce.
U mnie występuje inny błąd. W zasadzie uniemożliwiający grę już. W momencie w którym pojawia się informacja na temat tryumfu a po tej informacji automatycznie kolejne komunikaty gra się zawiesza. W początkowym okresie gdy po kolejce AI pojawia się tylko komunikat o tryumfie jest w porządku. Niestety w późniejszym okresie taka sytuacja już się nie zdaża, nie ma kolejki bez wielu innych komunikatów i tryumf jakiegoś wodza oznacza koniec gry. Owszem mozna to ominąć nie doprowadzając do takiego rozwoju wodza aby dostapił tyrumfu ale ... zabija to klimat gry.
Hmm, nie spotkalem się jeszcze z tym. Sprawdź integralność plików gry i wgraj moda od nowa, zacznij nową kampanie i sprawdź czy będzie ponownie ta sama sytuacja.
Witam
A tak się zastanawiam co robią hełmy korynckie na wyposażeniu królewskich falangitów u frakcji Epiru i Ptolemeuszy ?
Zauważył to morze ktoś jeszcze? Jako Fanatyka Epiru strasznie mnie to drażni ! :evil:
Dałbyś screena? Podesłałbym twórcom, bo mógł się wkraść chochlik ;)
Mam pytanie. To normalne, że pikinierzy podczas walki nie zabijają nikogo, cały czas tylko odpychając przeciwników? Wydaje mi się to strasznie nierealne :0 Dodatkowo boli mnie takie osłabienie jednostek strzeleckich w tym modzie, i te 4 tury na rok. Dwie tury na rok by w zupełności wystarczyły.
Wbrew pozorom jest to realistyczne z tymi falangitami i już tlumaczę dlaczego. Otóż falanga macedońska nie była wcale stacjonarną formacją, tylko wymagała stałego napierania na wroga, siła kinetyczna sarrisy potęgowala się, jeżeli użytkownik był w ruchu. Gdy masz 5 metrowy kij w ręce i stoisz w miejscu to samymi ramionami nie jesteś w stanie nadać mu dużej siły, ale jeden głupi krok w przód już tak. Sam moją kataną jestem w stanie ściąć 3 metowa choinkę jednym uderzeniem jeżeli wykonam krok do przodu, a stojąc w miejscu najwyżej wbiję się do 1/3 ;) Widziałem nawet wyliczenia, że wojownik z sarrisą idąc do przodu ma na końcu ostrza swojej broni prawie 3 krotnie większą siłę kinetyczną niż stojąc w miejscu. Tak samo trzeba robić w Rome, falanga musi przeć do przodu. Daj rozkaz marszu za wroga, a będą ciągle napierać idąc do przodu i gdy wróg się załamie także skutecznie kilku ubiją. Wbrew pozorom ta jedna rzecz w Rome dobrze działa, falanga w miejscu nie jest niebezpieczna jak to było w Rome 1, tylko musi realistycznie nacierać. Owszem, nawet wtedy falanga nie zabija bardzo szybko, jednak sama też nie traci, dziala trochę jak fulcrum u Rzymian, bierze wroga na wojnę na wynioszczenie, którą falangici wygrają. Falanga była stworzona do współdziałania z innymi formacjami, nie jak samodzielny byt na polu bitwy. Typowy przykład zasady młota i kowadła, w tym przypadku rolę decydującą pełni jazda :)
Co do strzelców to moi germańcy najemni łucznicy zabijają średnio od 160 do nawet 350 ludzi :) Ale czytałem, że przy procarzach pogmatwali coś, chyba Selea za bardzo obniżyl wartość, która wcześniej czyniła ich OP.
hellbilly
23-12-2013, 03:34
System rekrutacji nieco zmieniony jest w submodach: ROME VERSION: Historical Development Sub-mod for Divide et Impera i kilku pochodnych pod inne frakcje. Tutaj wklejam opis. Zagrałem teraz kampanię Rzymem i po prostu nie mogę się oderwać. Sprawdza się wyśmienicie. Tak jak po ukazaniu się modów najpierw Artis a potem DEI nie wracałem już do vanilli tak teraz nie wyobrażam sobie gry w czyste DEI.
"Besides a lot of under the hood changes, the most noticable change this mod makes is to the recruitment system. Instead of having 3 recruitment slots per province no matter what, recruitment slots are now tied to how many regions you own. In general, you get 1 recruitment slot per region (2 for roman major cities, and the Suebi get one extra slot in their home province). For example, if you are playing as Rome, you will start with 3 slots in Italia (2 from Rome, 1 from Neapolis) and 3 in Magna Graecia (2 from Brundisium, 1 from Contentia). If you play as Athens or Sparta or most minor factions, you will get only one recruitment slot until you capture more regions in the province. This helps the larger AI factions maintain a recruitment advantage over smaller factions."
K A M 2150
23-12-2013, 03:54
Wszystko co tyczy się DeI jest mega! AGA była jakby podstawą pod to, potem wyszlo DeI, a teraz zaczynają wychodzić zacne submody :) Wiekszość modów tak ma, Bellum najlepiej dziala z Megasubmodem, Third Age z MOS itd..
Ten pomysł na rekrtuację wydaje się faktycznie lekarstwem, nie zdziwiłbym się gdyby niedlugo wszedł do DeI jako stały element :)
Już piszę dlaczego sejwy są kompatybilne jednak :) Otóż usunięty tradeposty, które błędnie zostały w kodzie, jak ktoś je mial to po patchu, które je usuwał nie mógl grać dalej, bo psuło to stare save.
1. Jeżeli komuś popsul się save po wgraniu 0.6f niech pobierze ten plik:
http://www.mediafire.com/download/48f6e ... _Impera.7z (http://www.mediafire.com/download/48f6e28h342x210/Divide_et_Impera.7z)
2. Wgrywamy go na miejsce wersji 0.6f.
3. Wczytujemy niedziałający save i usuwamy wszystkie budynki tradepost.
4. Zapisujemy i ponnownie wgrywamy wersję 0.6f
5. Wszystko powinno już dzialać :)
Dzięki KAM 2150. Nie omieszkam wypróbować tego rozwiązania. Mam tylko 2 pytanka:
czy ten ściągnięty plik mogę wgrać pod obecnie zainstalowaną wersję 0.6 a i dalej procedura zgodnie z Twoimi wskazówkami ?? czy może zmienić najpierw 0.6a na 0.6f i dalej jak wyżej ???
I drugie pytanko (może niekoniecznie mądre), co oznaczają budynki tradepost (budynki i porty handlowe, budynki generujące zyski ??) i czy pod pojęciem "usuwamy" masz na myśli wyburzenie ich we wszystkich posiadany miastach ??? - czy może trzeba to zrobić jakoś inaczej (np w plikach gry) ??
Z jednej strony cieszy mnie niezwykle aktywność moderów, z drugiej wreszcie bym zagrał (na głodzie jestem ;P).
Ciekawość bierze, ile jeszcze potrwa szlifowanie DEI.
Mam na Steam subskrybcję, ale widzę że chyba przejdę na "ręczne sterowanie". :) Rozumiem, że wtedy odznaczam w mod managerze 2 części DEI i wgrywam ten plik z linka powyżej? Czy jakoś inaczej? Bo będę miał w plikach RTW2, dwa takie same mody wgrane, tylko jeden aktywny w jednym kawałku a drugi nieaktywny i w dwóch kawałkach, tak?
Wydaje mi się,że musisz się zdecydować na to czy używasz steama czy plik data (zresztą KAM 2150 pisał już coś o tym). Jeżeli używasz staeam a chcesz "ręcznie" to musisz zrezygnować z subskrybcji (notabene w steamie są już 3 części DeI) potem wgrywasz plik DeI (rozpakowany oczywiście) do data. Jeżeli nie zaczynałeś gry na DeI 0.6a to możesz śmiało wystartować z nową wersją 0.6f. Ponadto wydaje mi się, że nie musisz czekać na ostateczną wersję, bo jeżeli korzystasz z pełnego moda w systemie "przez data" , to dopóki nie usuniesz go stamtąd to nic ci się nie będzie aktualizować, a przy tym robić ewentualny konflikt z sajwem. Jeżeli tylko nie zapragniesz zatem nowych poprawek i ulepszeń może sobie grać bez obaw rozpoczętą " Wielką Kampanię" . U mnie ta metoda działa, choć postaram się za radą KAM2150 przenieść kampanię z wersji 0.6a na 0.6f
PS jak zainstalujesz moda w folderze data to w menadżerze pokaże Ci się z automatu zakładka DeI (tylko 1) , zaznacz ją i możesz ruszać na podbój :D antycznego świata :D
K A M 2150
23-12-2013, 11:00
Dzięki KAM 2150. Nie omieszkam wypróbować tego rozwiązania. Mam tylko 2 pytanka:
czy ten ściągnięty plik mogę wgrać pod obecnie zainstalowaną wersję 0.6 a i dalej procedura zgodnie z Twoimi wskazówkami ?? czy może zmienić najpierw 0.6a na 0.6f i dalej jak wyżej ???
I drugie pytanko (może niekoniecznie mądre), co oznaczają budynki tradepost (budynki i porty handlowe, budynki generujące zyski ??) i czy pod pojęciem "usuwamy" masz na myśli wyburzenie ich we wszystkich posiadany miastach ??? - czy może trzeba to zrobić jakoś inaczej (np w plikach gry) ??
Szczerze to nie wiem, bo nie mam dostępu do Rome obecnie. Wiem tylko, że chodzi o jakiś budynek tradepost, poznasz go pewnie po tym, że nie ma drzewka rozwoju w encyklopedii. Nie wiem czy był już w wersji 0.6a, czy dupiero potem doszedł, wydaje mi się że potem bo dopiero przed patchem 0.6f pojawiły się narzekania, że ma zbyt duże bonusy i okazalo się, że w ogóle tego budynku nie powinno być. Zrób test, zapisz sobie swoją wersję 0.6a gdzieś, potem wgraj wersję 0.6f, jeżeli kampania będzie działać to masz po problemie, jeżeli nie, to wgraj ponownie starą wersję i ciesz się dalej tą samą kampanią, jeżeli chcesz ją kontynuować ;)
Z jednej strony cieszy mnie niezwykle aktywność moderów, z drugiej wreszcie bym zagrał (na głodzie jestem ;P).
Ciekawość bierze, ile jeszcze potrwa szlifowanie DEI.
Mam na Steam subskrybcję, ale widzę że chyba przejdę na "ręczne sterowanie". :) Rozumiem, że wtedy odznaczam w mod managerze 2 części DEI i wgrywam ten plik z linka powyżej? Czy jakoś inaczej? Bo będę miał w plikach RTW2, dwa takie same mody wgrane, tylko jeden aktywny w jednym kawałku a drugi nieaktywny i w dwóch kawałkach, tak?
Na pewno czekają nas jeszcze 2 duże unit packi, potem pewnie i tak coś jeszcze dojdzie. Skoro mod ma w sumie miesiąc to pewnie jeszcze tak z 2-3 zejdą zanim przebijemy numerek 1.0 lub wyżej :)
Jeżeli chcesz ręcznie instalować to anuluj subksrypcję, sprawdź czy wszystko Ci się usunęło, wgrywasz ręcznie i zaznaczasz w mod menegerze :)
BUG Z TRIUMFEM:
Na TWC kilka osób też go zgłosiło i jest to bug gry, ponieważ pojawia się też w innych modach. Niektórym w walce z bugiem pomogło szybkie przeklikanie wszystkich okienek.
Szczerze to nie wiem, bo nie mam dostępu do Rome obecnie. Wiem tylko, że chodzi o jakiś budynek tradepost, poznasz go pewnie po tym, że nie ma drzewka rozwoju w encyklopedii. Nie wiem czy był już w wersji 0.6a, czy dupiero potem doszedł, wydaje mi się że potem bo dopiero przed patchem 0.6f pojawiły się narzekania, że ma zbyt duże bonusy i okazalo się, że w ogóle tego budynku nie powinno być. Zrób test, zapisz sobie swoją wersję 0.6a gdzieś, potem wgraj wersję 0.6f, jeżeli kampania będzie działać to masz po problemie, jeżeli nie, to wgraj ponownie starą wersję i ciesz się dalej tą samą kampanią, jeżeli chcesz ją kontynuować ;)
Dzięki KAM2150. Może spróbuję na angielskiej wersji, wtedy może znajdę ów tajemniczy tradepost, bo jeżeli on mi robi konflikt to oznacza, że muszę go mieć w którymś ze swoich miast, a nie mam ich jeszcze tak dużo. A jak nie to działam dalej na 0.6a (bo do tej pory nic mi jakoś za mocno nie przeszkadzało).
- jakoś go wyniucham :D
Zastanawiam się również nad ROME VERSION: Historical Development Sub-mod for Divide et Impera, czy miałeś (lub ktoś inny ) do czynienia z tym modem i czy warto go odpalać do rozpoczętej kampanii ??. ( na steamie złożyłem już takie pytanie do twórcy :lol: ) ale może ktoś go uprzedzi i mi doradzi.
hellbilly
23-12-2013, 11:23
Ja uzywam tego moda. Przedwczoraj cały wolny dzień spędziłem na najnowszej czystej wersji DEI, wczoraj z kolei na DEI z tym modem. Grałem Rzymem. Całkowicie inna gra. Najważniejszy jest system rekrutacji. Z poczatku może wydawać się, że jest łatwiej gdyż rodzime Rzymskie prowincje dają więcej slotów. Italia po podbicu etrusków daje 5 slotów rekrutacji. I tutaj wygląda to bardzo historycznie, siłą Rzymu były ogromne możliwości mobilizacyjne. Jest łatwiej z małymi państwekami leżącymi blisko Rzymu. Problem pojawia się potem. Gdy walczymy gdzieś daleko od italii, załóżmy na półwyspie iberyjskim, zdobywamy region i okazuje się, że już nie ma tak lekko. Jeden region jeden slot i musimy rekrutować najemników aby szybko uzupełnić straty. Wojny z historycznymi mocarstwami wyglądają w końcu sensownie. Zazwyczaj szybko niszczyłem na spółkę z jakimiś afrykańskimi państewkami Kartaginę. Teraz Kartagina podobnie jak kilka innych mocarstw historycznych ma bonusy w stosunku do mniejszych frakcji i jest w stanie się konkretnie rozwinąć.
Do rozpoczętej kampanii nie ma sensu. System rekrutacji bardzo zmieniony więc to w zasadzie inna gra juz w praktyce.
Pzrydałby się jednak system AoR. Zbyt szybko i zbyt łatwo rekrutować typowo rzymskie jednostki. W kwestii historycznej jesli chodzi o armię rzymską to wg mnie najlepszy jest mod Magnara. Podział jednostek na kamilianskie i polibiańskie, poza tym okres w którym rozgrywają się wydarzenia w grze wyklucza legiony z okresu gdy uzywano lorica segmentata. Zresztą to sprawa dyskusyjna ale zbyt wcześnie w tej grze pojawiają się legiony wyglądające jak z 1 wieku naszej ery. To może się jednakl nie podobać w końcu taki legionista jest "kanoniczny" niemalże. Jednostki wg mnie wyglądają tam najbardziej historycznie. Poza tym wczesne rzymskie jednostki (kamilianskie) mają jeszcze cechy i umiejetnosci hellenskie. Hastati mogą np uzywać szyku jak hoplici, triarii wyglądają bardziej jak typowe jednostki hellenistycvzne.W tym modzie można uzywac pilum w obronie. Poza tym jest system AoR. Nie grałem w to dłużej wiec nie wiem jak to w praktyce wyglada. I cholera trzeba iść do pracy :(
Dzięki za info. Właśnie gdzieś wcześniej natknąłem się Twój post o tym "cudeńku" (chyba był właśnie Twój ) i dlatego mnie zainteresował. (choć wcześniej go widziałem na steamie ale nie wzbudził mojego większego zainteresowania - a szkoda) . Chętnie bym go zastosował dla mojej kampanii Rzymem (widziałem również, że są wersje dla innych nacji) ale nie wiem czy będzie to miało sens po rozpoczętej kampanii. Czy miałeś ten sam problem ?? - Zobaczymy co odpowie mi "stwórca" niejaki yukishiro1
marko1805
23-12-2013, 12:14
Na jakim poziomie trudności grasz kampanie? Na normalnym jak pisze twórca?
Na normalnym. (bitwy po wgraniu też tak ustawiłem na normal - po lekturze toego tematu na forum). Teraz żałuję - przede wszystkim w kampanii - nie jest tak łatwo ja w vanilly ale też mnie nie zmusza do wielkiego myślenia strategicznego. - przynajmniej na razie. Co do bitew - trochę się zawiodłem - jest na razie łatwo, choć nie ukrywam, że mega się gimanstykuje aby okrążać, flankować itp - no i staram się zawsze mieć choć minimalną przewagę nad przeciwnikiem - chyba w poprzedniej wersji DeI chyba było ciut trudniej - no ale zawsze mogę podwyższyć poziom wyzwania.
Do rozpoczętej kampanii nie ma sensu. System rekrutacji bardzo zmieniony więc to w zasadzie inna gra juz w praktyce.
przepraszam ale w tej "rozprawce" nie dojrzałem tego wersu ;)
Tak więc znam Twoje zdanie - no cóż, zastanowię się ale chyba dam sobie na wstrzymanie - ale już następna moja kampania będzie z pewnością z tym sub modem
Uff, troche się narobiło to zabieram się do odpisywania :D
Witam
Dałbyś screena? Podesłałbym twórcom, bo mógł się wkraść chochlik ;)
Niestety nie mam pojęcia jak to ogarnąć :cry: , robiąc print screena i wklejając go do painta mam jedynie czarny obraz :(
Może jakiś dobrodziej, użytkownik forum sam zerknie na te hełmy i podeśle tobie screena lub też będę wdzięczny jak ktoś mnie naprowadzi jak mam to zrobić?
robercik8211
23-12-2013, 14:24
Witam.
Mam pytanie. Czy w najnowszej DeI jest możliwość budowania tego tradepost'a z surowcami, tak jak wcześniej? W poprzedniej wersji miałem taki zbudowany, ale zapomniałem jaka jest ich ścieżka budowy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
A ja ciągle się uczę tego moda - już wydawało mi się, żę mod jakby "usypia" po kilkudziesięciu turach i chciałem kończyć kampanię aż... Zaatakowałęm grająć Rzymem Ateny które miały sojusz ze Spatą. Ze zdziwieniem nieopisanym przekonałem się, żę w skutek pogmatwanych sojuszy i satrapii napytałem sobie wojny z 9 nacjami. Zająłem Helespont i Macedonię ale zarówno Sparta jai i Ateny mają regiony w Azji Mniejszej i teraz mam wojnę w Afryce i Helladzie. Komputer gra b. sprytnie, atakuje mnie tam gdzie jestem słaby i unika walki w rejonach gdzie jestem silny - zabawa jest na sto fajerek.
Mam jednak też łyżkę dziekciu w tej przygodzie z modem - agenci z Egiptu atakują mi miasta z morza i zamiast jak każdy inny agent po akcji pozostać unieruchomionym na lądzie wracają z powrotem na morze... Nie muszę Wam chyba pisać co to oznacza - absolutną bezsilność, czy to jest bug czy Wy też tak macie?
Póki co mam niezłe przychody na turę ale te z atakują mnie w każdej turze i płacę za remosty budowli po 1300, 2600 złota na turę...
U mnie triumf odbył się bez konsekwencji dla dalszej gry, nie rozumiem jednak przelicznika komputerowego przy bitwach na automat bo zdarza mi się, że moja full armia z przeszkolonymi legionistami remisuje z 2/3 armii przeciwnika z jednostkami o ataku 6-16 i podobnej obronie... Gram na trudnym i bitwy na normal.
Niestety nie mająć full opisó ze względu na granie w j. polskim nie potrafię odpowiedzieć na pytanie kolegi powyżej - nawet pojęcia nie miałem o takich możliwościach...
Zrób test, zapisz sobie swoją wersję 0.6a gdzieś, potem wgraj wersję 0.6f, jeżeli kampania będzie działać to masz po problemie, jeżeli nie, to wgraj ponownie starą wersję i ciesz się dalej tą samą kampanią, jeżeli chcesz ją kontynuować ;)
Do wiadomości wszystkich zainteresowanych
Wersja DeI 0.6f jest dostępna dla starych sejwów z 0.6a
I rzeczywiście jak radził KAM i jak pisali na forum Total War Center (ludzie narzekali na tą nowość z wersji 0.6a) należy usunąć trade post - tj. zburzyć (w polskiej wersji dziwna nazwa"miasto" - zielone tło z symbolami surowców ) potem zrobić save i otworzyć go na nowej wersji moda. W nowej wersji oczywiście trade post-y nie będą już dostępne :lol:
K A M 2150
24-12-2013, 02:56
Twórcy normalny podają tylko dla bitew, kampania na normalny zapewne jest za łatwa :)
Witam.
Mam pytanie. Czy w najnowszej DeI jest możliwość budowania tego tradepost'a z surowcami, tak jak wcześniej? W poprzedniej wersji miałem taki zbudowany, ale zapomniałem jaka jest ich ścieżka budowy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Już chyba nie, nie mialem okazji grać kampanii na 0.6, ale chyba doszedł nowy budynek, który i tak dawał dostęp do każdego surowca. Bez tego można specjalne surowce wydobywać tylko jak mamy do nich dostęp.
Mam jednak też łyżkę dziekciu w tej przygodzie z modem - agenci z Egiptu atakują mi miasta z morza i zamiast jak każdy inny agent po akcji pozostać unieruchomionym na lądzie wracają z powrotem na morze... Nie muszę Wam chyba pisać co to oznacza - absolutną bezsilność, czy to jest bug czy Wy też tak macie?
Póki co mam niezłe przychody na turę ale te z atakują mnie w każdej turze i płacę za remosty budowli po 1300, 2600 złota na turę...
U mnie triumf odbył się bez konsekwencji dla dalszej gry, nie rozumiem jednak przelicznika komputerowego przy bitwach na automat bo zdarza mi się, że moja full armia z przeszkolonymi legionistami remisuje z 2/3 armii przeciwnika z jednostkami o ataku 6-16 i podobnej obronie... Gram na trudnym i bitwy na normal.
Agenci to niestety wina rozwiązań CA, najlepiej z nimi walczyć własnymi agentami :) Trzeba pamiętać że nasi agenci mogą dawać bonusy innym agentom i zwiększać szansę na ich powodzenie.
Przelicznik to już CA totalnie zwaliło. Nie jest brana pod uwagę jakość wojska, a ilość jednostek i armii. Mialem coś takiego w zwyklem Rome, atakuję 3000 legionistów 2500 armii i 1000 garnizonu, czyli łatwa bitwa, a tutaj pokazuje sromotną klęskę, dosłałem oddział z 500 ludźmi najemnymi i nagle, że wygram na 80%. Ekipa DeI nie za wiele może tutaj zdziałać póki co. Sam dopiero niecaly rok temu naprawiłem przeliczanie bitew w MTW2.
BUG Z TRIUMFEM:
Wina jest tylkio po stronie CA, to już potwierdzone. Niestety dopóki tego nie naprwią jedyną szansą jest jak najszybsze przeklikiwanie triumfu.
Wyszła łatka 0.6g2, prawdopodonie kolejna wersja dopiero po Nowym Roku. Poza obecnymi bugami, ekipa pracuje nad rebalansem bitew morskich oraz unit packiem dla barbarzyńców :)
Lista zmian:
- Changed Season effects in provinces to match geographical location. See image for details: http://i.imgur.com/D18yrfW.png
- Changed various season effects, added extreme summer/winter.
- New Summer/Winter icon images (more to come for other seasons).
- Resolved issue with some new units (especially for Thracians) not being available for the new Resource Management buildings
- Fixed Barbarians having Ballistas prior to Tech 4
- Tweaked further some unit stats
NOTE: This will be much probably the last update for this year. We will do a brief pause for the holidays and then resume work. Next objective is the Barbarian unit pack, but there are also many more things that will be done (as the naval overhaul). So rest tuned for anticipations and previews!
marko1805
24-12-2013, 10:08
marko1805 pisze:
Twórcy normalny podają tylko dla bitew, kampania na normalny zapewne jest za łatwa :)
Chodziło mi o kamanię w submodzie Historical Development Sub-mod for Divide et Impera. ;)
Ponieważ na Święta będę miał trochę czasu,to sobie pogram. :)
I w związku z tym mam pytanie, czy link do najnowszego patcha DEI to ten sam podany kilka stron wcześniej? :)
Dobra, znalazłem na stronach TWC info, że 3 części są juz na Steam. Ryzyko takie jak rozumiem, to że Steam automatycznie mi niebawem zakutualizuje i będę musiał np zaczynać od początku... Może wkleję ręcznie? :)
Przez święta zdążysz pograć bo w tym roku ie są planowane już żadne aktualizację moda :)
Momos1972
24-12-2013, 12:00
Gram Rzymem. Wczoraj jednostki hastati miały po 240 ludzi - dziś 160. Czy to jakaś aktualizacja? Czy może bug? Jeśli tak to jak to naprawić. Większe jednostki są zdecydowanie fajniejsze! Z góry dziękuje za pomoc.
Historical Development Sub-mod for Divide et Impera
Czy ten submod działa ?
Odpaliłem dedykowany pod Macedonię i Epir i gra się nie włącza.
Z kolei z Rzymem nie ma problemu
Na Steam te submody są różne w zależności od tego kim grasz. Także może masz tylko submodana Rzym. Na Epir nie widzę na Steam...
Na Steam te submody są różne w zależności od tego kim grasz. Także może masz tylko submodana Rzym. Na Epir nie widzę na Steam...
O proszę, do wyboru do koloru :)
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =205902838 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=205902838)
Jak chcesz to sam zobacz, będę wdzięczny
Używając tego Submoda do DeI mam dziwny bug, z głównymi frakcjami dostępnymi w grze(Suebi, Rome itd) polepszają mi się stosunki w raz z prowadzeniem konfliktu, gdyż Działania wojenne traktowane są jako zjawisko pozytywne :D
K A M 2150
24-12-2013, 20:19
Widziałem gdzieś pomysł, żeby za zajęcie wrogiej osady były bonusy do relacji, żeby potem łatwiej było o pokój, coś podobnego jest w serii EU w postaci warscore i war exhaustion ;) Tylko nie wiem czy ktoś to w tym submodzie zastosował oraz czy chodzi Ci o stały przyrost w relacjach.
Ituriel32
24-12-2013, 22:29
Mam taki drobny problem skasowało mi z modmenagera starą (2 partową) wersje moda. Tak miało być?
Czy nie powinienem teraz ręcznie poszukać i usunąć pozostałości po niej? Jeśli tak to mógł by mi ktoś podać przybliżoną ścieżkę do folderu w którym instalują się te mody. Moje doświadczenie z modami na stema jest raczej bardzo złe.
Mam teraz za subskrybować tą nową 3 częściową?
Tak, powinieneś za subskrybować 3 częściową wersję, ponieważ jest to aktualna wersja moda.
Ścieżka dostępu jest taka sama jak w przypadku wrzucania modów ręcznie, tzn data folder. Ale dokładnie będzie to /program files/steam/SteamApps/Common/Rome 2 total war/data. Przed za subskrybowaniem sprawdź tą lokalizację i usuń pozostałości.
K A M 2150
25-12-2013, 02:34
Albo zawsze można pobierać ręcznie z ich stronki i mieć wszystko w 1 parcie, nie martwić się jak za bardzo ociągają się z aktualizacją lub nie denerwować się, gdy nagły update psuje save ;D
Czy ten mod wyklucza się z modami od Radiousa i KLA's? (Synowie Marsa i Dziedzictwo Aleksandra)
U mne 144 tura Rzymem, mogę pokusić się chyba o pierwsze podsumaowanie moda.
-Ai widocznie lepsze niż w podstawce
-pomysł z 4 turami na rok świetny - generałowie, agenci i politycy są teraz dużo cenniejsi niż poprzednio - warto w nich inwestować a ew. strata jest bolesna
-wydłużony czas budowy i opracowania technologii związany z 4 turami na rok jak dla mnie jest ciekawszym rozwiązaniem - uzupełnianie straconych oddziałów w podbitych prowincjach jest teraz przez długo niemal niemożliwe - pozostają najemnicy.
-polityka nabrałą głębszego znaczenia, zarówno relacje z innymi państwami jak i kierunek ekspansji muszą być dobrze przemyśłane.
- zbalansowanie jednostek około 3x lepsze niż w podstawce choć tutaj... - ale o tym w minusach moda
- nowe jednostki i wycofanie starych utopijnych zdecydowanie na plus
-nowe budynki i zmienione surowce - fajna sprawa
-nowe umiejętności dla armii i wodzów - też dobry pomysł
Teraz minusy:
-przeliczanie szans na rozstrzygnięcie bitew przez komputer... - jawna kpina, chyba zupełnie nie są brane pod uwagę statystyki i bonusy dochodzące z rozwoju tradycji, techologii i dawane przez wodza. - Jeżeli tego moderzy nie poprawią to wszystko co wiąże się z rozwojem militarnym traci sens - całokowicie.
-agenci... - mam wrażenie, żę komputer gra nimi w ponad 80% a zupełnie zapomina o armiach. Do tego wysypuje ich ajk króliki zupełnie nie krępująć się ilośćią posiadanych przez siebie prowincji. Agenci robią z gry i moda dziecinnego RPG-a. Psują jakikolwiek realizm w grze, gdyby mieli znaczenie podobne do tego z WTW 2 z rozsądnym podrasowaniem i uzwzględnienim nowych możliwośći byłoby ok. - teraz są po prostu jaja.
-optymalizacja - na początku gry ok, po kilkunastu turach wyraźnie się psuje, widać, żę więcej przeliczeń wyraźnie dusi grę a raczej dusi sprzęt
-długość i dziwne losy bitew na mapkach - pierwsze jest jak dla mnie nieprzyjemne ale już rozsztrzygnięcia... szczęka mi opada gdy psiurowate oddziały pokunują moje elitarne.
Mod jest jednak w powijakach, śledziłem rozwój modów do MTW 2 i te z początku miały się do obecnych jak łódka wydłubana z pnia do lotniskowca, miejmy nadzieję, żę wzorem tamtych moderzy rozgrzeją się na tyle, żę zrobią majstersztyki na miarą choćby Bellum Crusscis lub trzecią Erę. Póki co lepiej grać w moda niż w podstawkę i to o jakieś 60% ale wiele chorób niedopracowanej podstawki odbija się czkawką w modzie, zarówno jedno jak i drugie to jeszcze wczesna beta. O ile twórcom gry ciężko jest wybaczyć wypuszczenie tego niedopracowanego produktu to przed moderami czapki z głów i cierpliwie czekajmy na kolejne łatki/wersje. Po raz kolejny moderzy ratują tyłęk producentowi, chciałoby się zapytać czemu nie zatrudniają tych geniuszy do swoich sztabów?
Teraz mam taką prośbę do graczy bardziej doświadczonych - czy możecie doradzić zestaw modó do DeI które:
-zoptymalizują grafikę
-poprawią na bardziej historyczny wygląd jednostki na mapce bitewnej - zwłaszcza nacje helleńskie
-ew. wniosą choć jednen z tych elementów.
Shay Ruan
25-12-2013, 12:38
Co do jednostek, mogę Ci polecić te od KLA. Wykonał kawał świetnej roboty:)
Dziękuję - właśnie im się przyglądam, zasubskrybowałem najnowszą wersję DEI i niestety potwierdzam równierz u siebie - stare savy nie działają.
Napisze ktoś listę zmian w stosunku do poprzeniej wersji? Możę nie warto na nowo kapanii zakładać?
Ituriel32
25-12-2013, 14:06
A ja się zdziwiłem, odpalam nową kampanie patrzę i widzę odblokowane nowe kraje i kultury.
Shay Ruan
25-12-2013, 16:01
Pograłem trochę na tym modzie i napisze to co uznaje za jego + i -.
Plusy:
- Wcześniej uważałem, że 4 tury na rok to za dużo, ale biorąc pod uwagę poziom trudności tego moda, czas odkrywania technologi, jest ok.
- Teoretycznie dłuższe bitwy ale więcej w minusach o tym.
- Dużo nowych jednostek, niestety trzeba zmienić język na angielski aby to miało ręce i nogi.
- Łatwiej bawić się polityką wewnętrzną przez zwiększoną ilość tur na rok.
- Fajnie, że Kartagina dostała nowe prowincje.
- Zwiększona ilość jednostek w oddziałach, w niektórych przypadkach nawet do 400 :shock: Bitwy po 15 tys. chłopa robią wrażenie.
Minusy:
- Dlaczego usunięto większość machin oblężniczych Rzymu? Zostały same balisty i skorpiony? Jaki był tego powód? Zwłaszcza, że same balisty zostały drastycznie osłabione.
- Balans jednostek mi się nie podoba. Dlaczego triarii mają słabszy pancerz niż hastati? Totalne osłabienie Rzymu, dodatkowo porobienie głupich ograniczeń na kohorty legionowe. Jeśli robimy ograniczenia dla jednej frakcji to powinno się je zrobić dla wszystkich. Dochodzi do tego, że Legioniści przegrywają z jakimiś podstawowymi włócznikami. Albo statystyki są źle dobrane albo ai dostaje na poziomie normalnym jakieś bonusy.
- Długość bitew też jest minusem. Wszystko sprowadza się do okrążenia przeciwnika i wjazdu mu na plecy. Gorzej jak jest to niemożliwe. Wtedy obserwujemy niekończące się przepychanki żołnierzy.W podstawce lubiłem sobie pooglądać na zbliżeniu jak żołnierze zabijają się na różne sposoby, tu tego nie ma. Śmierci jest jak na lekarstwo. Obserwuje sie głównie przepychanki między żołnierzami co przy długości tych bitew jest strasznie nudne.
- W zasadzie bezużyteczni falangici z sarsisami, nie zabijają nikogo a sami szybciej giną. O wiele lepiej spisują się hoplici.
- Mam wrażenie, że ai dostaje kosmiczne bonusy na mapie kampanii (poziom normal- normal). Wszystkie ich miasta mają zieloną buźkę i to z ogromną nadwyżką zadowolenia. O buncie miasta nie ma mowy. W podstawce po tych patchach działałą to lepiej. Raz na jakiś czas coś się zbuntowało ale ai nad tym w miarę czuwało.
Więcej grzechów nie pamiętam, jak sobie coś przypomnę to napisze :D
hellbilly
25-12-2013, 16:12
Ktoś wczesniej narzekał na rolę agentów w grze i modzie. Mnie też zaczęlo to denerwować. Kilku moich agentów jest już tak rozwiniętych, że większość wojen jest rozstrzyganych w znacznej mierze przez nich. Niemal każda akcja kończyła się sukcesem. W zwiazku z tym zaczynam ich używać tylko jako "kontrywywiadu" i dodatku do moich armii. Takie samoograniczenie.
" Długość bitew też jest minusem. Wszystko sprowadza się do okrążenia przeciwnika i wjazdu mu na plecy. Gorzej jak jest to niemożliwe. Wtedy obserwujemy niekończące się przepychanki żołnierzy.W podstawce lubiłem sobie pooglądać na zbliżeniu jak żołnierze zabijają się na różne sposoby, tu tego nie ma. Śmierci jest jak na lekarstwo. Obserwuje sie głównie przepychanki między żołnierzami co przy długości tych bitew jest strasznie nudne. "
Mam dokładnie takie samo odczucie. Jestem ciekawy jak się to ma do historyczności. W praktyce wygląda to tak , że wystarczy werbować przeciętne jednostki mające związać walką przeciwnika plus kilka dobrych oddziałow jazdy do ataku na tyłach. Zauważyłem, ze nawet motłoch jest w stanie długo utrzymać pozycję w walce z najlepszymi jednostkami.
Testując walki falangitów z sarissami przeciwko hoplitom, nawet bez żadnych manewrów pierwsi przegrywają. Wychodzi na to, że reformy macedonczyków nie miały sensu i lepsi są hoplici rodem spod Maratonu :)
Podoba mi się ograniczenie używania w polu ciężkich machin. W podstawce normą były armie np germanów prowadzących do bitwy w polu onagery i balisty. W dodatku piekielnie celne.
Ituriel32
25-12-2013, 16:28
Ktoś pisał że, w tym modzie mieli testować nowy model rekrutacji. Oparty na liczbie posiadanych regionów w prowincji. Ma to być może w przyszłej wersji?
- Balans jednostek mi się nie podoba. Dlaczego triarii mają słabszy pancerz niż hastati? Totalne osłabienie Rzymu, dodatkowo porobienie głupich ograniczeń na kohorty legionowe. Jeśli robimy ograniczenia dla jednej frakcji to powinno się je zrobić dla wszystkich. Dochodzi do tego, że Legioniści przegrywają z jakimiś podstawowymi włócznikami. Albo statystyki są źle dobrane albo ai dostaje na poziomie normalnym jakieś bonusy.
Statystyki i system walki jest zrobiony właściwie całkiem od zera, więc nie ma sensu patrzeć na jedną konkretną liczbę, a to, jak się dana jednostka spisuje w walce przy zastosowaniu odpowiednich formacji. W vanilli Rzym był paskudnie przepakowany, co nie było wcale historyczne, bo siła Rzymu nie tkwiła w umiejętnościach walki pojedynczych żołnierzy, a ich organizacji i walce w formacji. W DeI świetnie zróżnicowano system walki państw cywilizowanych i barbarzyńców i np. ci ostatni mają potężną szarżę i lepsze umiejętności walki, ale nie walczą w formacji i po dłuższej walce męczą się i tracą morale. Rzymscy legioniści z kolei (czy nawet Celtowie, którzy walczyli w bardziej zdyscyplinowany sposób niż tacy Germanie) mają możliwość walki w formacjach (fulcum, shield square), który daje bonusy i sprawia, że jednostki prawie się nie męczą w czasie walki, więc legioniści bez problemu wygrają prawie bez strat z większością przeciwników, ale trzeba ich odpowiednio ustawić i przygotować do starcia (fulcum). W dodatku DeI jest jedynym modem, w którym AI potrafi używać umiejętności takich jak ściana tarcz i robi to z sensem (np. najpierw szarżuje i rzuca oszczepami, a formację włącza dopiero po starciu się z wrogiem).
Co do walki formacjami widać to świetnie w starciu z plemionami germańskimi, które używają klina(nie znam nazwy tej formacji) podczas szarży. Również w starciu z Rzymianami trzeba uważać, ponieważ legioniści dobrze radzą sobie z falangą.
Jeśli zaś chodzi o sam mod, nie mogę znaleźć złotego środka. Na czystym DeI i poziomie very hard, gra Massylią, Syrakuzy jest niesamowicie trudna, ciężko zdobyć kolejne miasto, nie mówią już o rozbudowie. Natomiast bo zainstalowaniu submoda na rekrutację gra robi się zbyt łatwa, ponieważ wróg się gubi, jednoregionowe państewka nie potrafią już wystawić większych armii i walka z nimi nie jest wcale trudna. Za to imperia trzymają się na prawdę pięknie, Rzym kontrolował całą Italię, z wyjątkiem Syrakuzy, Kartagina pozostała co prawda przy początkowych regionach, ale np Swebowie kontrolowali ogromne tereny w od bałtyku, aż po Alpy, dopiero wojna ze mną powstrzymała ich ekspansję, a ja nie chcąc prowadzić wojen w tamtych rejonach otoczyłem się murem wyzwolonych państewek, które przy mojej pomocy trzymają się świetnie. Icenowie zajęli całe wyspy, A Arwernowie w sojuszu z kilkoma plemionami Galię, obawiam się z ich strony ataku gdyż zerwali ze mną umowy handlowe jak i pony :) Pozostałych Większych państw nie widziałem jeszcze
Shay Ruan
25-12-2013, 18:59
Ale to nie wyjaśnia tych ograniczeń nałożonych na Rzym. Rozumiem ograniczyć evocati i orlą kohortę, ale zwykłych legionistów? To tak jakby grecy nie mogli swoich hoplitów rekrutować, a też są potężną jednostką. Wydaje mi się to strasznie mało realistyczne. Mam nadzieje, że zwiększą moc wszystkich miotaczy, bo są totalnie nieprzydatni. Podczas starcia i ciągłego ostrzału wroga, moje 4 oddziały procarzy zabiły aż 6 hoplitów, po czym skończyła im sie amunicja. Trochę dziwne jest też to, że 1 oddział ciężkiej piechoty podczas jednej tylko szarży i rzutu pilum zabija więcej wrogów ( samym rzutem) niż 4 oddziały łuczników przez cały czas bitwy ;/. o Sarrisach już pisałem wcześniej, ale nie odniosłem się do odpowiedzi KAMa. Nie da się tymi falangitami napierać. Oni zawsze stoją w miejscu i nie chcą się ruszyć gdy widzą wroga :D Hoplici biją ich na głowę. Mam nadzieje, że zostanie to poprawione w następnych wersjach moda. Bo taki straszliwy problem mają tylko z piechotą, nawet zwykłymi chłopami. Konnica od razu pada podczas spotkania z nimi. Boje się też o takie frakcje jak Partia, które straciły swój największy atut jakim byli łucznicy.
EDIT: Sorry, że się tak czepiam o ten Rzym ale jako, że jest moją ulubioną nacją od settlers 4 to nie mogę się pogodzić z pewnymi rzeczami :D
Widzę, żę większość opinii jest zbieżna. Nie zapominajmy jednak o tym, żę mody to dobrodziejstwo i wypada nam jedynie z wdzięcznośćią dzielić się opiniami o nich, choć uwago krytyczne nie są równoznaczne z niewdzięcznośćią. Możę ktoś z Was zbalansował sobie rozgrywkę w DEI innymi modami/submodami i wyselekcjonował najlepszą paczkę - podzielcie się swoją wiedzą proszę. Dzięki temu forum gram od 2009 roku z przerwami nie większymi niż kikla miesięcy w serię Total War i ciągle mam dobrą zabawę. Czekam na spolszczenie ale dzisiaj przeżyłem wstrząś - na forum po0jawiło się tłumaczenie kilku mniejszych modów ale... ODPŁATNE - kolega tumacz chce 25 zł + WAT... nie będę tego tutaj komentował, skomentowałem w bezpośrednim temacie.
Napiszcie jaki zestaw jest najlepszy pod DEI - ja teraz gram albo raczej będę grał z DEI i Radiousem - póki co mody nie gryzą się i mogę założyć kampanię. Problelem jest to, że choć chciałem ściągnąć mod Radiousa na grafikę i taki jest opis w nazwie wypakowanego pliku - ściągnął się Radious Total War i waży ponad 47 MB. Póki co mod Radiousa zmienł ekrany ładowania ale nie wyczaiłem co jeszcze.
Ponawiam pytanie - co zmienia najnowsza wersja DEI?
K A M 2150
25-12-2013, 21:07
Niestety Radious i DeI gryzą się niebywale, sam graficzny waży 1mb, a jak masz więcej to masz pewnie całego moda, a wtedy dzieją się jaja totalne ;)
Shay, falanga miażdży, musisz nią napierać i tyle, to jest realizm. Zaznacz oddział i daj rozkaz do marszu za wroga, nie klikaj bezpośrednio na oddział przeciwnika. Moi zwykli falangici spokojnie trzymali się przeciwko legionom. Limit legionów też mi się nie podoba, ale jest to spowodowane wymuszeniem na graczu robienia realistycznych legionów, ponieważ nie da się ustawić limitu poszczególnych oddzialów w jednej armii jak w multi. Inne nacje zresztą też mają limity, nawet dużo gorsze niż te jakie masz Rzym Sami legioniści są mocni w formacji, nie w walce indywidualnej. Tak jak pisał Grogmir, nie patrz na staty aż tak mocno, bo tutaj maaaasa innych czynników wpływa na funkcjonowanie. Ty piszesz, że miostacze nic nie zabijają, a ja koszę łucznikami po 150-300 ludzi na bitwę JEDNYM tylko oddziałem, a przeważnie tych dobrych strzelców mam po 3-4 :)
Z moda usunięto onagery, bo wtedy ich jeszcze nie używanp. Sama artyleria w starożytności głównie do oblężeń służyła, nie do targania ich z armią non stop, poza małymi skorpionami.
Zastanawiałem się dlaczego na poziomie b. trudnym Ai zachowuje się gożej niż na trudnym. Wypada na to, że właśnie dlatego, że wrzuciłęm na DEI Radiousa... Gra działą płynnie ale ale Liga Etruska padła bez walki a na trudnym bez Radiousa walczyła ładnie. No chyba, żę najnowsza wersja DEI jest gorsza od przedostaniej...
Ech... - sam nie wiem.
Póki co odinstalowuję Radiousa ale nigdzie nie mogę znaleźć linak do czystego moda na grafikę - zawsze ściąga się Total War...
Możę ktoś ma linka do czystej wersji na grafikę? Ten z tematu w modach też łąduje Total Wara.
Sposobem na krótsze bitwy jest zaznaczenie w opcjach grafiki normalnego rozmiaru jednostek - na ultra miałem dwa razy liczniejsze, falanga komputera rozwaliła mi w boju w mieście moich legionistó choć mieli formację tarcz. Nie wiem czy gdybym to ja grał falangą a komputer legionistami byłoby podobnie ale póki co falanga spuściłą legionom baty.
Ituriel32
25-12-2013, 22:08
Submod do rekrutacji jednostek można normalnie pobrać ze stema? Chwilowo sam nie mogę sprawdzić bo wyskakuje mi "Kod błędu:-118"
A tak z innej beczki, nie dało się tego tematu głębiej schować?
Steam padł - ja też nie mogę niczego pobrać a raczej nie mogę wejść na stronkę z warsztatem. Ma ktoś linak do graphic mod Radiousa?
matatiah
26-12-2013, 07:39
Witam.
Czy są widoki na polską lokalizację DEI?
U mnie falanga jest bardzo skuteczna, formuje linie bojową, grupuje i daje rozkaz marszu za wroga. Dzięki temu linia nie rozrywa i jako ze komputer sam zaczyna utrzynywac linie, czy to w obronie, czy w ataku, walki zaczynają wyglądac naprawdę fajnie. Manewry AI na skrzydłach są tez dosyć ciekawe, nie raz zacisnąłem zęby z żalu, gdy wbijal mi się w plecy ciężką konnicą :D
gdzie moge znalezc link do sciagniecia tego moda bo go nie widze
Dział na twcenter/steam workshop
Shay Ruan
26-12-2013, 20:54
Mam pytanie odnośnie floty. Czy panowie robiący tego moda planują powiększyć liczebność ludzi na okrętach? Bo 60 hoplitów libijskich w porównaniu z przeciętną jednostką lądową liczącą 240 sztuk :mrgreen: to straszna bida.
Wyszła łatka 0.6g2, prawdopodonie kolejna wersja dopiero po Nowym Roku. Poza obecnymi bugami, ekipa pracuje nad rebalansem bitew morskich oraz unit packiem dla barbarzyńców :)
A tu jednak świąteczna niespodzianka - jest wersja 0.6h
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 6-12-13%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-Download-link-%28last-version-v0-6h-updated-26-12-13%29)
w porównaniu z ostatnią wersją "g" to dużo zmian
pracowite te "żuczki" z DeI :P
Stalowy Karaluch
26-12-2013, 21:30
Witam. Mam problem z DEI. chcąc odpalić grę wyskakuje mi napis "wybrane mody są aktualizowane". Niestety napis ten nie znika, wchodząc w menagera modyfikacji przy pierwszej części DEI w miejscu gdzie powinien być napis "usuń" jest biała linia... nie mogę grać w tego moda bo nie może on się zaktualizować.... Ma może ktoś pomysł??
Niestety wystąpił jakiś bug, mam to samo, pisali by zakończyć subskrybcję i ponowić ją lecz to nic nie dało.
Stalowy Karaluch
26-12-2013, 21:36
Ja chciałem usunąć wszystkie trzy części moda ale nie mogę usunąć pierwszej części. Wiadomo kiedy to naprawią??Właśnie wersja0.6h wszystko popsuła. :evil:
Added season graphics to campaign. Updated season effect icons and text
Niech nikogo nie zaskoczy ale ta zmiana jest widoczna nie pierwszy rzut oka - jak wgrałem sejwa (notabene chodzi zapis z poprzedniej wersji) i zobaczyłem mapę kampanii to myslałem, że to bug a to taka zmiana - jesień wygląda jak polska noc listopadowa, szaro buro, deszczowo i ponuro).
A z tego co szybko przeczytałem innych zmian bez liku !!!
Ja chciałem usunąć wszystkie trzy części moda ale nie mogę usunąć pierwszej części. Wiadomo kiedy to naprawią??Właśnie wersja0.6h wszystko popsuła. :evil:
Jak korzystałem z DeI w steam to rzeczywiscie aktualizowało się długo - musicie chyba cierpliwie poczekac- bo jak korzystam z pliku DeI w folderze data i wszystko chodzi
Stalowy Karaluch
26-12-2013, 22:01
No to spróbuję być cierpliwy ;)
Choć ja nawet usunąć tego nie mogę...
No to spróbuję być cierpliwy ;)
Choć ja nawet usunąć tego nie mogę...
Chyba warto poczekac :D (ew. próbowac przez plik do folderu data - http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z (http://www.mediafire.com/download/n8404nz8fa271f4/Divide_et_Impera.7z) )
Jesli wszystko bedzie działac tak jak piszą twórcy gry w opisie zmian to zapowiada się fajnie
Stalowy Karaluch
26-12-2013, 22:15
No raczej nie mam wyboru i muszę poczekać... :cry:
Nie wiem jak u Was, mi już pobrało.
Stalowy Karaluch
26-12-2013, 23:19
Ok już po kryzysie :D Wszystko działa :)
Pięknie wyglądają pory roku :D Po wiośnie i zimie z utęsknieniem czeka się na upragnioną wiosnę :D Myślę, że nawet więcej tur na rok, 8/12 byłoby wskazane w tym przypadku.
K A M 2150
27-12-2013, 04:02
Faktycznie lista zmian robi wrażenie ;)
Reworked totally Shield Wall to be more historically accurate. Now only troops that used the Phalanx have it (so selected Celts, some Greek Spears, Roman Spear Auxilia)
Reworked Formation behavior to be more historically accurate. Only units that is sure they fought in formation have it (and so much less than before). Units that fight in formation are now much more powerful than those that don't and fighting in formation really makes a difference (so there will be a clear difference between units that adopted a formation behavior and those that don't, as in reality).
Reworked attributes of Shield Wall/Hoplite Phalanx to be more accurate. Units in the formation will be stronger than before but they will also be slower and they will be weak against missile attacks; this means that tactics based on mobility will be a good way to win against them (same as Romans historically did)
Changed animation behavior of Hoplite Phalanx: now it has the Shield Wall one that is more accurate. I didn't use it before for variation but since now only selected unit have the Phalanx behavior this is more appropriate, both visually and for coherence (both Shield Wall and Hoplite Phalanx are Phalanx behaviors)
Reworked all spacings to be more accurate and differentiate better factions/units behaviours; tied to the changes in the use of formation and Phalanx usage this change greatly personalizes various factions/units (even more than it already was).
Reworked all rank depths to have units collide better (the men in the first line will always be about 30 and this greatly enhances visual impact as there will be much less lines of men not properly colliding)
Removed the old Fulcum from Roman units because Fulcum was actually the Repel Cavalry formation (in fact switched the two). After much research it is clear that Roman units never used something similar to the Phalanx behavior (however they have other strengths; they are the best at the formation attack behavior and now the trait, as I said, really makes a difference).
Romans of Marian Reforms and above have now an attribute called "Cycled Line" that lowers their fatigue while in combat. This simulates the later behaviour of Romans to switch lines to save fatigue
Much increased possibility to retreat while in combat; this will greatly improve capability to alternate multiple lines and make tactis as the double aciex of Roman perfectly viable
Reworked Theurophoroi to be more historically accurate: they have now possibility to use Javelins in defense (as Peltasts) and also use formations like Phalanx while in melee
Removed Equites after Marian Reform
Improved on bracing and collision behavior: this should lower even more possible mixing of lines (bobbling)
Re-balanced some Barbarian units (as Chosen Swords, Galatian Legionaries etc.) that were much stronger than expected
Added season graphics to campaign. Updated season effect icons and text
Agent success chance set to 0 for increasing construction time (with increased build times it was out of control and hindering AI)
Removed unexplored city icons
Made Winter movement penalty more extreme, added movement penalty to Extreme Summer and Bad Southern Summer
Fixed some character skills
Fixed and improved some text for effects
Adjusted minor faction diffculty description at New Campaign screen
Added Cimmeria faction description
Added new minor faction images for New Campaign screen
Made Fulcum (Repel Cavalry) require Pilum to work
Fixed but with Illyrians Heavy Spears not behaving like Hoplites
Fixed problem with some troops still have 2 ships for transport
Shay Ruan
27-12-2013, 10:23
I te zmiany wchodzą po nowym roku?
hellbilly
27-12-2013, 10:41
Od wczoraj są. Wersja moda 0.6 h
Shay Ruan
27-12-2013, 11:01
To czemu mi się aktualizacja na steamie nie pobrała?
EDIT: Wie ktoś jak zmusić steam do aktualizacji moda?
Włączałeś launcher? Może Ci się pobrało, a nie widziałeś nawet :D
Shay Ruan
27-12-2013, 11:12
Nie no, sprawdziłem. W grze też nie widać zmian. Cimmeria nie ma opisu, jednostki nowych umiejętności itd.
Czy u Was Trakowie umierają w taki sposób? :D
[spoiler:1wl77oje]http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/dh-hbmlcpbosyvzggzzagsv.jpg[/spoiler:1wl77oje]
Problem ze steam może wynikać z jego aktualizacji, choć w sumie nie wiem czy jakaś ostatnio miała miejsce :lol: U mnie w czasie Świąt steam uparcie twierdził kilka razy, że jest offline i nie chciał pobrać gry. Spróbuj obejść to w najprostszy sposób, ściągnij DeI z mediafire i podmień pliki, o ile masz akuratnie ciśnienie na granie w Rome 2 ;)
Generalnie, na Twoim miejscu liczyłbym na automatyczne rozwiązanie się po jakimś czasie tej niecodziennej, ale jakże denerwującej sytuacji :? W temacie DeI na twcenter wiele osób narzeka na bezczynność steam, wynikającą być może z przeciążenia serwerów, w końcu mamy wyprzedaż. Podobno pomaga kilkukrotny restart managera modyfikacji, aż zaskoczy.
Shay Ruan
27-12-2013, 14:17
Ehhh to pozostaje mi poczekać trochę na tą aktualizację. Jeśli to nie pomoże, ściągnę Dei ręcznie.
EDIT: Już nieważne, właśnie się ściągnęło. Lepiej późno niż wcale...
K A M 2150
27-12-2013, 15:00
Trzeba też pamiętać, że wersja na Steam często z powodu problemów z uploadem jest tam dopiero dzień, dwa po premierze z linkiem do mediafire ;)
Aztec, ten bug ze śmiercią dotyczy ogólnie traków, a raczej jednostek z bronią dwuręczną widocznie :D W pierwszych wersjach ta animacja była nagminna u wielu jednostek, teraz została chyba tylko u Traków ;D
Shay Ruan
27-12-2013, 15:10
Po chwili testowania mogę wyrazić swoje spostrzeżenia ;) Ogólnie to jestem zachwycony tym "wczorajszym" patchem. Wprowadzenie zmian graficznych na mapie kampanii niesamowicie urozmaica grę, a deszcz wygląda fenomenalnie. Przetestowałem też kilka szybkich bitew i chyba poprawili prędkość "zabijania" się żołnierzy. Jak dla mnie wielki plus, bo walka wygląda w końcu emocjonująco. Trochę zaskoczyło mnie to, że falangę hoplitów opłaca się włączyć dopiero w momencie zwarcia się wojsk, ale wygląda to i tak lepiej niż w poprzedniej wersji gdzie czasem dochodziło do sytuacji, że walczył tylko jeden hoplita, a reszta czekała na nie wiadomo co :) Jak już trochę pogram to napiszę coś jeszcze.
czy ten mod dziala ale tylko od nowej kampani bo wgralem ten plik do data i nic nie zmieniło w mojej dotychczasowej kampani? tak samo z radious campaign mod tez nic nie zmienilo czy musze zaczac nowa kampanie zeby zmiany zaczely dzialac ?
Shay Ruan
27-12-2013, 17:14
Jeśli pierwszy raz wgrałeś tego moda to musisz chyba zacząć kampanię od nowa.
Zaczalem nowa kampanie na wersjii 6.0 h,pierwsza tura,szturm na Velathri,wlaczyla sie bitwa w polu.Czy to jakis bug,czy mod blokuje walki w miastach?
K A M 2150
27-12-2013, 17:40
Nie pamiętam już czy od ostatnich paczy do Rome lub do DeI nie doszła procentowa szansa na walkę w polu zamiast w mieście.
Shay Ruan
27-12-2013, 17:45
Już chyba ze 2 patche temu do podstawki weszła szansa na to, że przeciwnik wyjdzie walczyć w polu.
Ok dziekiza szybka odpowiedz,zasiadam wieczorem do gry,dzieki temu modowi mozna wreszcie popykac.Szkoda tylko ze z oblezeniami dalej kicha.
@KAM
Komicznie to wygląda :D
@Shane, ale jest już lepiej. Komputer zaczął używać sprzętu oblężniczego, dopiero po rozpoczęciu walki na murach atakuje bramę. Jedyne co chciałbym zobaczyć w oblężeniach to by AI czekało turę jeśli nie ma szans i budowało więcej maszyn. Dodatkowo by szturm odbywał się na kilka części miasta :P
. Trochę zaskoczyło mnie to, że falangę hoplitów opłaca się włączyć dopiero w momencie zwarcia się wojsk, ale wygląda to i tak lepiej niż w poprzedniej wersji gdzie czasem dochodziło do sytuacji, że walczył tylko jeden hoplita, a reszta czekała na nie wiadomo co :) Jak już trochę pogram to napiszę coś jeszcze.
Nie rozumiem dlaczego w momencie zwarcia? Mi się wydaje, że ustawiasz ich w szyku specjalnym (swoją drogą nowe dziwne nazwy tych szyków są) i sobie w nich są. A ten czas odliczany, który widnieje w ikonce odpalonego szyku, to czas wymagany na sformowanie się owego szyku. Czyli reasumując, lepiej właśnie przed wejściem w bój ich tak ustawić.
Shay Ruan
27-12-2013, 19:18
Chodzi mi o sytuacje gdy Ty atakujesz. Jeśli najpierw ustawisz hoplitom falange i klikniesz na wrogi oddział to przypuszczą tylko szarżę i umiejętność im się wyłączy. Nie ma sensu więc włączać tego przed atakiem. Lepiej aby wykonali szarże i dopiero gdy będą w zwarciu klikać na przycisk falangi.
EDIT: Ogólnie wygląda to jak w podstawce z tym, że umiejętność tą można włączyć podczas walki.
Czy u Was Trakowie umierają w taki sposób? :D
[spoiler:33wshui0]http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/dh-hbmlcpbosyvzggzzagsv.jpg[/spoiler:33wshui0]
Witam
Ja mam takie zapytanie, jak można wrzucić obrazek z gry na forum? Robiąc print screena, przechdząc do painta mam po wklejeniu tylko czarne tło. Co jest nie tak?
Przepraszam z góry że pisze o tym tutaj, ale obrazek tyczy się właśnie Divide et Impera.
Na steam screena wykonujesz poprzez wciśnięcie F12. Nic nie musisz do Painta wklejać :|
Na steam screena wykonujesz poprzez wciśnięcie F12. Nic nie musisz do Painta wklejać :|
Wszystko bardzo fajnie, ale F12 i co mam dalej zrobić, gdzie mam ten plik zapisany, abym mógł go wkleić na to forum ? Jestem laikiem w poruszaniu się w tego typu rzeczach, Proszę o pomoc.
Jan Skrzetuski
28-12-2013, 00:44
Po zakończeniu rozgrywki ,w której wykonałeś screena, wyskoczy ci okienko z podglądem tegoż.
Wszystko bardzo fajnie, ale F12 i co mam dalej zrobić, gdzie mam ten plik zapisany, abym mógł go wkleić na to forum ? Jestem laikiem w poruszaniu się w tego typu rzeczach, Proszę o pomoc.
GEM blokuje screenshoty wszelakie przez nakładki graficzne.
GEM blokuje screenshoty wszelakie przez nakładki graficzne.
Dzięki
Może faktycznie to, to bo mam postanowionego Gem'a. Spróbuje w nowym roku teraz już nie zdążę
czy moze ktos podac liste zmian ktore wprowadza ten mod po polsku bo nie wszystko rozumiem z angola
kurde nie wiem wgrałem tego moda do data zaczołem nowa kampanie i dalej mam limit armi 20 jednostek i liczebnosc oddzialu 160 wtf ??? :(
robercik8211
28-12-2013, 14:38
Zmiany wyglądają mniej więcej tak:
-ładniejsza grafika
-zmieniona mechanika bitew, są bardziej realistyczne i dłuższe.
-(chyba) lepsze AI.
-kampania mocno zmieniona (na lepsze oczywiście):
4 tury na rok wraz ze spowolnieniem badań, budowy i wydłużeniem życia generałom
Inne rozmieszczenie armii i wojsk
- Formacje unikatowe dla poszczególnych frakcji, AI ich używa.
Więcej nie pamiętam.
A co do tego że masz limit 20 jednostek, to nie wiedziałem że to coś zmienia.
A jaki masz rozmiar oddziału w opcjach? Może dlatego masz 160 ludzi.
matatiah
28-12-2013, 15:58
Witam.
Czy są widoki na polską lokalizację DEI?
Nie znalazłem żadnej informacji na ten temat.
Czy ktoś mógłby pomóc?
mam ustawione rozmiar oddzialu na ultra
zaznaczam divide etimpera w mod managerze i biore lunch game i jest obraz z ladowania gry i nic laduje sie w nieskonczonosc wtf
a czy ten mod dziala tylko na angileskiej wersji czy tez na takiej z polskimi napisami ???
kurde nie wiem o co kaman zaden mod mi nie działa ani ten od radiousa ani DEI :/
kurde nie wiem o co kaman zaden mod mi nie działa ani ten od radiousa ani DEI :/
Człowieku weź nie spamuj tylko doczytaj, że mody są pod patch beta 8.1.
8.1 ?? przeciez dopiero byl patch 1.7 to gdzie ten patch znajde
Przestań spamować...
Patch znajdziesz w aktualizacjach na steam, w właściwościowych Rome powinieneś mieć zakładke aktualizację, dalej będziesz wiedział co robić.
Nabieram coraz większego szacunku do tego moda. Oczywiście nie jest idealny ale twórcy starają się poprawić wszystkie niedociągnięcia z podstawki. pomysł na zmianę grafiki w zależności od pory roku świetny. Na początku śmieszyłą mnie jesień gdyż wygląda jak wczesnowieczorny dzionek ale po kilkunastu turach zaakceptowałem ten wygląd. Wpływ pogody na ekonomię i nastroje społeczne jest świetnym rozwiązaniem. W modzie potrafi znacznie utrudnić rozgrywkę - są regiony które po podbiciu jeszcze dłuuu go wymagają trzymania silnej armii w mieście.
Wydłużony czas rekrutacji dla lepszych oddziałów też jest mądrym rozwiązaniem - grająs Spartą dotkliwie czułem to własnej skórze choć nie mogłęm jeszcze rekrutować elitarnych jednostek. Już to pisałem ale powtórzę jeszcze raz - już nie ma radosnego hopla-hopla po mapce, trzeba myśłeć, planować i przewidywać. AI wymaga jeszcze duuuuuuużo poprawek, póki co ekipa od moda utrudniłą rozgrywkę bardziej ekonomią, łądem społecznym, wydłużoną rekrutacją czy skutkami pogodowymi. Boję się, że podobnie jak MTW 2 tak i w Rome 2 Ai jest niereformowalne. W MTW 2 moderzy wyciskali z silnika wszystkie soki i nie dali rady albo raczej nie dało się spowodować, żeby komputer respektował sojusze i nie atakował w idiotyczny sposób sojusznikowi portu lub osadzy. To samo było z "łażeniem" obcych armii po naszych terytoriach. W Rome 2 Ai jest po prostu otępiałe i praktycznie się nie broni, ma jedynie śladowe ilości agresji. Być może ten pomysł z ograniczaniem armii jest wymuszony właśnie biernością komputera.
Wracając do DEI - u mnie jest znacznie więcej wydarzeń politycznych niż w podstawce, komputer redukuje mi pieniądze żadająć co jakiś czas haraczu za uniemożliwienia adopcji czy szantażu, wątpię żebym kiedykolwiek miał w skarbcu ponad 300 000 jak miałem grając na wanilli Kartaginą.
Moim marzeniem - życzeniami do moda są:
-jeszcze większe osłabienie okrętów desantowych, dalej są z byt silne w stosunku do wojennych
-spowodowanie, żeby komputer uczciwie albo lepiej realnie przeliczał autom. szanse . na zwycięstwo biorąc pod uwagę wartości jednostek w każdej armii
-zwiększenie agresji komputera jeżeli jesteśmy w stanie wojny z jakąś nacją
-likwidacja "wycieczkowych armii", zwłaszcza na morzu - widzę statki transportowe z full załadowaniem które stoją - dryfują sobie po kilkanaście tur w bezsensownych miejscach
-osłabienie agentów - tak gdzieś o 50-60%, żeby nie było sytuacji w której horda niszczy ekonomię i ruchy wojsk
Teraz mam pytanie - czy mam tylko takie wrażenie czy czy bitwy na mapce bitewnej są teraz krótsze/ - Różne opinie spotkałem na forum.
Bitwy trwają tyle ile trwały, to chyba zależy po prostu od doboru jednostek, zwykle toczę batalię od 10 do 20 minut, ale zdarzały się też 30 minutowe walki.
Mam ogromną nadzieję na zmiany w posiłkach, już gdzieś o tym pisałem. Czas przybycia posiłków na pole bitwy był zależny od odległości od pola bitwy, jeśli zdążymy rozprawić się z wrogiem wcześniej, posiłki, które nadejdą nie pojawią się. Natomiast jeśli my się rozpaczliwie bronimy i czekamy, aż nadejdzie wybawienie to też by ciekawie wyglądało.
Ewentualnie zrezygnować z posiłkowania i po prostu od początku bitwy dać do dyspozycji wszystkie dostępne jednostki.
Obecnie to jest denerwujące pojawianie się armii na, którą trzeba czekać. Poza tym posiłki wroga często pojawiają się nie wiadomo z której strony, atakując tyły mojej armii... Mimo, iż armia posiłkowa stała z boku sił wroga.
Właśnie dlatego nie jestem fanem bitew na mapkach bitew. Do tego mam monitor w formacie 4:3 i inerfejs jednostek jest ustawiony w dwóch rzędach co przesłania mi najważniejszy obszar ekranu. W monitorach panoram. wygląda to lepiej bo jest jeden rząd z inerfejsem armii, pod tym względem MTW 2 czy inne serie wyglądają dużo lepiej. Bitwy w Rome 2 są mało przejrzyste, jednostki malusienkie, bardzo podobne do siebie, można napisać, że "nadziubdziane" jedna przy drugiej. Dobrze, że w DEI zrezygnowali z tych horendalnych RPG-owskich umiejętności jednostek bo bitwy przypominały zręcznościówkę a nie grę strategiczną.
Edit:
Znowu aktualizacja na Steam... Ostatnio cały dzień zalogować się nie mogłem... Ostatni luźny dzien mam... Wy też przez Steama się nie możecie zalogować? - Też aktualizacja modów?
Tak, aktualizacja modów :) I niestety znowu problem z pierwszym partem
Ludzie, ręcznie instalujcie moda. To jest dosłownie 15 sekund, a unikniecie sytuacji, że samo pobierze wam aktualizacje, która nie będzie kompatybilna z save'm
Ludzie, ręcznie instalujcie moda. To jest dosłownie 15 sekund, a unikniecie sytuacji, że samo pobierze wam aktualizacje, która nie będzie kompatybilna z save'm
potwierdzam - to jest rzeczywiście parę chwil (najdłużej chyba trwa pobranie - chociaż przy dobrym łączu to też jest przysłowiowe "kiwnięcie ogonem")
z tego co czytam oraz na podstawie obserwacji u znajomka zabawa z DeI (przy obecnej częstotliwości poprawek i ulepszeń) w steamie jest bardzo uciążliwa i czasochłonna (te aktualizacje )
PS na początku też bałem się mieszać w plikach i folderach gry ale jak już zaryzykowałem to stwierdzam, że to był strzał w dziesiątkę - oczywiście jeśli chodzi o DeI
bo pozostałe mody (konkretnie 5 sztuk - notabene wszystkie do grafiki ) odpalam w menedżerze
Stalowy Karaluch
29-12-2013, 20:18
Witam Wie ktoś jakie zmiany wprowadza nowa aktualizacja DEI 0.6i?
Ituriel32
29-12-2013, 20:53
Mam nadzieje że podstawka będzie kiedyś tak bogata w nacje grywalne jak ten mod.
Niestety wiele elementów jest nie do uratowania np. wyliczanie auto-walki (oparte tylko na ilości wojska), bo tak ktoś zdecydował w firmie.
Witam Wie ktoś jakie zmiany wprowadza nowa aktualizacja DEI 0.6i?
- Made fatigue have more of an impact on strength of units (so that formation attack or cycled line is even more of a difference. NOTE: Please don't remove FA, it is an attribute not an ability!)
- Resolved a bug on Barbarian spears that made them more powerful than they should have been
- Balanced campaign stats upgrades for DeI
- Various balancing tweaks on some units
- Improved season graphics. Now areas of the map have localized weather. (Huge thanks to Yarkis de Bodemloze for these changes!)
- Fixed some season effects text.
- Added to AI food bonus so large empires don't starve.
- Improved Campaign Maps for minor factions (huge thanks to Rafkos for them!)
- Tweaked speed of cavalry
- Decreased slightly charge power of cavalry
- Decreased power of cavalry in melee once more
- Made fatigue greatly decrease charge power of cavalry (exhausted cavalry units will not be proper tools to attack from flank or the rear; have them rest before doing so)
- Increased effectiveness of fresh units so that when an unit is in fresh status it performs slightly better than normal (active)
- Vigiles now upgrades Rorarii in Imperial Reform
- Units under fire are now slowed down (under artillery fire more)
- Increased charge cooldown so you cannot retreat-charge immediately (this is a change that's tied to the reduced attack times of melee and missile combat)
- Increased effectiveness of Peltasts in melee (more health and morale than equiparable missile units)
szczególnie fajnie wygląda zmiana pór roku zależnie od regionu mapy
w północnej Europie zimą pada śnieżek, w Apeninach ulewne deszcze, a na Sycylii i w południowej Hiszpanii w miarę normalnie -tj. słonecznie
kombinowali też coś z kawalerią - np. konnica atakująca od tyłu i z boku nie męczy się tak samo jak od czoła, zmienili prędkość kawalerii
oddziały pod ostrzałem zwalniają
Peltaści (ale nie wiem czy tylko w ramach kultury greckiej) lepiej sobie radzą sobie w walce bezpośredniej
i z tego co zrozumiałem (po szybkiej lekturze) wzmocnili AI początkowe większych państw na starcie (nie głodują)
coś jeszcze kombinowali z przeładowaniem oddziałów strzelniczych - chyba chodzi o przejście z walki bezpośredniej na dystansową i odwrotnie - bardziej czasochłonne
Stalowy Karaluch
29-12-2013, 21:44
Wielkie dzięki :)
Widzę, żę angielski staje się oficjalnym językiem na forum... Wiem, że przetłumaczenie wymaga czasu i oczywiście wiedzy ale póki co jesteśmy Polakami i powinniśmy pisać w ojczystym języku.
Co do kampanii - nowy patch zlikwidował serię budynków, nie miałem ich nazw bo gram w polskim tłumaczeniu ale wywodziły się z grupy budynków do ładu i było ich zawsze kilka rodzai w jednym drzewku z ikoną podobną do budynkó rolniczych.
Ja grająć Rzymem na b. trudnym ledwo już zipię, początki były łatwe ale nie wiem jakim zrządzeniem losu moi wrogowie stali się b. potęzni i wciągają do wojny przeciw mnie coraz więcej państw. Z Afryki zająłem tylko Kartaginę i posiadam jeszcze wszystkie tereny dzisiejszej Italii - Włochów plus dwa regiony w Hiszpanii. Nic nie mogę już podbić bo komputer wydał mi wojnę na zachodzie, południu i potem północy. AI koncentruje armie i floty i jak wreszcie zaatakuje to ledwo nadążam się bronić. Egipt I Point są wielkimi imperiami - całą Afryka wschodnia i Azja mniejsza należą do nich, Kartagina rozciąga się aż po Cyrenejkę, mam olbrzymie kłopoty z umowami handlowymi i wreszcie dobrą zabawę. Póki co na północy brałem wrogie miasta i wskrzeszałem rdzenne frakcje żeby stworzyć strefy buforowe, to samo próbuję w Afryce ale nie mam sił na walkę na tylu frontach. Komputer dobrze gra flotami, bawi się ze mną w kotka i myszkę małymi siłami a jak próbuję je topić to uciekają jak szczury. Wypuściłęm się całą armią transportowcó na Hiszpanię i Kartagina zatopiłą mi je niemal natychmiastowo.
Robi się Total War w tym modzie i chyba moja kampania będzie się kończyć bo nie mam już pomysłu na ekspansję.
Jedynie co denerwuje w tej zabawie to agenci - są rozpie....jący. Jeden champion potrafi niszczyć mi wszystkie budynki w Mediolanie jedną akcją. Atakują chmarami i nim pościągam swoich żeby wytępić to plugastwo to pojawiają się inni w innych rejonach. Wyłączyłbym to dziadostwo ale póki co nie potrafię. To najpoważniejszy minus gry i robi z niej RPG-a i to dziecinnego. Góra toleracji dla agentów w takiej grze to:
- dla dygnitarza - duplonacja i przekupstwa ale realne, mógłby też wędrująć na tereny konkretnej frakcji poprawiać z nią stosunki
- szpieg - rozpoznanie
-champion - wypad z gry, można wstawić mordercę ale każdy z agentó powinien mieć możliwość likwidacji innego.
Jednak bez możliwośći burzenia budynków, zatrzymywania armii i całego futurystycznego RPG-a który zrobili twórcy gry. Czasami myśłę, że przegięłi z agentami specjalnie żeby zamaskować niedociągnięcia i bark jakielkolwiek aktywności komputera poza tymi szarańczami.
Na podsumowanie - kto pogra cierpliwie do około 80 - 100 tury znajdzie wreszcie wyzwanie w grze. Mogłem mieć jakiś niewytłumaczalny zbieg okoliczności w swojej rozgrywce ale sądzę, że Wy też doczekacie się wreszcie wyzwania. Bardzo rozsądnie planuhcie ekspansję albo nastawcie się na Total War i w konsekwencji obronę własnych prowincji. ( Nie poprawiam już błędó bo późno) :)
Z tymi akcjami Championa - burzenie wszystkiego w mieście jedną akcją, to faktycznie coś przedziwnego... Za około 600 sestercji (tyle wydaje AI), ja mam straty czasem nie do odtworzenia... :( Jaja jakieś. Jak to wyłączyć?
Wiem, wiem, zaraz będą "komentarze" :). Trudno. Mi nie pasuje taka akcja. Nie ma w tym nic realnego. Co to ma być? Cheros typu Lex Luthor, czy inny Joker? Ech...
Z tymi akcjami Championa - burzenie wszystkiego w mieście jedną akcją, to faktycznie coś przedziwnego... Za około 600 sestercji (tyle wydaje AI), ja mam straty czasem nie do odtworzenia... :( Jaja jakieś. Jak to wyłączyć?
A może użyć w menadżerze modyfikacji jakiegoś moda "no agents" lub "limited agents" . Było kilka , ja osobiście używałem takiego który ograniczał ilość wysłanników do 1 i działało. AI miało te same ograniczenia. Niestety z tego co pamiętam w rozpoczętych grach, limit obowiązuje od momentu wprowadzenia moda. tj. aktywni agenci muszą dożyć swoich dni :)
Nie wiem czy będzie kompatybilne z DeI ale myślę że tak. Mnie z Ars Gratia chodziło
Hmm... jest to dość radykalne wyjście.
Marzy mi się mod który nieco osłabi działanie tego niszczyciela miast. Np. żeby mógł max 1 budowlę skasować. To jeszcze rozumiem.
Na zabójców genków są inne metody.
marko1805
30-12-2013, 09:54
Ja grająć Rzymem na b. trudnym ledwo już zipię, początki były łatwe ale nie wiem jakim zrządzeniem losu moi wrogowie stali się b. potęzni i wciągają do wojny przeciw mnie coraz więcej państw. Z Afryki zająłem tylko Kartaginę i posiadam jeszcze wszystkie tereny dzisiejszej Italii - Włochów plus dwa regiony w Hiszpanii. Nic nie mogę już podbić bo komputer wydał mi wojnę na zachodzie, południu i potem północy. AI koncentruje armie i floty i jak wreszcie zaatakuje to ledwo nadążam się bronić. Egipt I Point są wielkimi imperiami - całą Afryka wschodnia i Azja mniejsza należą do nich, Kartagina rozciąga się aż po Cyrenejkę, mam olbrzymie kłopoty z umowami handlowymi i wreszcie dobrą zabawę. Póki co na północy brałem wrogie miasta i wskrzeszałem rdzenne frakcje żeby stworzyć strefy buforowe, to samo próbuję w Afryce ale nie mam sił na walkę na tylu frontach. Komputer dobrze gra flotami, bawi się ze mną w kotka i myszkę małymi siłami a jak próbuję je topić to uciekają jak szczury. Wypuściłęm się całą armią transportowcó na Hiszpanię i Kartagina zatopiłą mi je niemal natychmiastowo.
Robi się Total War w tym modzie i chyba moja kampania będzie się kończyć bo nie mam już pomysłu na ekspansję.
Również gram Rzymem na b. trudnym. 236 r p.n.e. Wojna z Kartaginą i Massylią. Italia, Sycylia , Korsyka i Sardynia moje jak też Kartagina i cała prowincja Africa, ruszam w kierunku Hiszpanii. Z umowami handlowymi nie mam specjalnych kłopotów. Zabezpieczam się paktami o nieagresji i sojuszami obronnymi. Agentów jest mniej niż w podstawce wiec nie narzekajcie, no chyba że ktoś prowadzi wojny na kilku frontach. Ogólnie gra się całkiem fajnie. Do narzekających: myślcie ;) w tej grze dyplomacja działa i to całkiem nieźle. Grając Rzymem nie należny opierać się tylko na sile legionów, ale na ekonomii i dyplomacji.
Hmm... jest to dość radykalne wyjście.
Marzy mi się mod który nieco osłabi działanie tego niszczyciela miast. Np. żeby mógł max 1 budowlę skasować. To jeszcze rozumiem.
Na zabójców genków są inne metody.
nie jestem pewny ale ostatnim razem jak "gościłem" u siebie wrogiego agenta (na DeI wersja 0.6h lub obecna) to zniszczył mi właśnie tylko 1 budowlę (centrum miasta). Nie wiem czy to zależy od umiejętności agentów, czy jednak mod coś ograniczył ??!
Również gram Rzymem na b. trudnym. 236 r p.n.e. Wojna z Kartaginą i Massylią. Italia, Sycylia , Korsyka i Sardynia moje jak też Kartagina i cała prowincja Africa, ruszam w kierunku Hiszpanii. Z umowami handlowymi nie mam specjalnych kłopotów. Zabezpieczam się paktami o nieagresji i sojuszami obronnymi. Agentów jest mniej niż w podstawce wiec nie narzekajcie, no chyba że ktoś prowadzi wojny na kilku frontach. Ogólnie gra się całkiem fajnie. Do narzekających: myślcie ;) w tej grze dyplomacja działa i to całkiem nieźle. Grając Rzymem nie należny opierać się tylko na sile legionów, ale na ekonomii i dyplomacji.
Rzeczywiście agentów jest mniej, a na pewno mniej ich widać, dyplomacja też jak dla mnie zmieniła trochę oblicze, tj. według mnie AI nie jest genialna ale na pewno reaguje bardziej rozsądnie (a już z pewnością bardziej realistycznie) na zaistniałe wydarzenia Ja grając Rzymem (na trudnym) obrałem trochę inną drogę od standardowej. Po opanowaniu Korsyki, Sycylii i Sardynii, Kartagina o dziwo zaproponowała pokój, ba za chwilę niemalże służalczo zaproponowała wymianę handlową i pakt o nieagresji. Myślę sobie no to ruszam na północ, najpierw opanowałem Noricum i Recję, a później śladami Cezara ruszyłem do Galli. Tu wykorzystują skłócone plemiona galijskie opanowałem część terenu. Moje posiadłości w Galii wyglądają jak szachownica. Jak do tej pory zero jakichkolwiek galijskich agentów - nawet tych wrogich (nawet Ci z większą ilości regionów), dotychczas widziałem jednego kartagińskiego championa w okolicach Nowej Kartaginy i jeden spartański Heros włóczył się chwilę po płw. Apenińskim. Chyba dzięki modowi aby posiadać agentów, szczególnie tych dobrych trzeba mieć zasobny portfel, no i jakiś potencjał demograficzny (czytaj kilka prowincji). Notabene Dresden, jeden z twórców DeI, ma na końce szereg innych mniejszych modów, m.in. "Świat to za mało" - czy jakoś tak, a ten z kolei bardzo ogranicza te małe państewka, ich sojusze, armie, agentów i itp.(choć nie głodują). Jak zapytałem Dresdena na forum Steam czy ten mod wchodzi w skład DeI, odpowiedział twierdząco. Także jeśli nie wojuje się z całą masą państw, szczególnie jakiś większych lub wielkimi koalicjami efekt działania agentów powinien według mnie być zredukowany, bądź nawet zmniejszony do minimum. Zresztą nazwa moda już wiele mówi - scypionowskie dziel i rządź - wykorzystuj jednych przeciw w drugim, nie pozwól na stworzenie silniejszych organizmów politycznych ale nie podbijaj za wszelką cenę, wszystkich i wszystkiego. Chyba, że ktoś woli drogę którą wybrał Katon Starszy - prawdziwemu Rzymowi to się powiodło ale nam w grze może to jednak zaszkodzić :lol: Co do dyplomacji - ciekawostka z mojego podwórka , pewno plemię (Piktonowie czy jakoś tak)skłóceni z moimi wszystkimi galijskim sojusznikami, a do tej pory najwytrwalsi sojusznicy moich wrogów zgadzają się na bycie moim protektoratem - i teraz uwaga (sic)! za darmo, posiadając 2 pełne armie - skąd taka uległość ?? -notabene wykorzystam ich bo moi wszyscy galijscy sprzymierzeńcy i klienci chcą ich eksterminować . No cóż ale to dobra wiadomość dla mnie, w końcu "praworządna, lojalna i sprawiedliwa" Roma nie może pozostawić w potrzebie swojego protektoratu :D - wspaniały pretekst do wszczęcia wojny z moimi dotychczasowymi sprzymierzeńcami. Reasumując IMO dyplomacja w DeI (a może DeI + dotychczasowe Patche) żyje i rozwija się, a agenci już tak bardzo nie denerwują, a swoi nawet skutecznie pomagają (też ich nie jest wcale za dużo)
Hmm... no to nie wiem... Bo wczoraj agent Macedonii (gram Grekami) skasował mi w jednej z prowincji wszystkie 4 budynki za jednym zamachem...
Jedno pytanie, mam. Aktualizacje DEI ściągają mi się za Steam. Ale kampanię zacząłem na dwie aktualizacje wstecz. Czy może tak być, że wspomniane przez Ciebie ostatnio zmiany osłabiające agentów wejdą u mnie w życie dopiero gdy odpalę nową kampanię?
To ja w takim razie nie wiem. Może to jednak zależy od "zaawansowania" agenta - tj. umiejętności - będę u siebie obserwował tą kwestię - jakby co to dam znać.
Ja osobiście używam "folderu" data (jednak uważam, że przez steam aktualizacja jak się już ściągną to powinna działać tak samo) i zacząłem kampanię od wersji 0.6a (więc już starowinka) ale poza problemami z tradeposts wszystko odnośnie agentów i dyplomacji jest podobnie jeśli nawet nie tak samo. Ponadto z tego co śledziłem zmiany na forach o DeI nie kojarzę zmian odnośnie agentów i dyplomacji - przynajmniej jakiś radykalnych.
A czy Macedonia używa 1 (góra 2) agentów , czy spamuje wraz ze swoimi ewentualnymi sprzymierzeńcami ich bez przerwy ?
PS Na koniec powiem, że jeszcze jak grałem na wersji 0.5 Egiptem, to poza 2 lub 3 agentami nomadów (których zaraz przekupiłem - zresztą ich umiejętności oscylowały w granicach 1 gwiazdki miałem spokój, widziałem jakiś agentów Pontu, ale oni do czasu swojego regresu byli potęgą , potem przyszła chwała Medii ale oni mieli 0 agentów (tyle widziałem)
Hmm... no to nie wiem... Bo wczoraj agent Macedonii (gram Grekami) skasował mi w jednej z prowincji wszystkie 4 budynki za jednym zamachem...
Mam jeszcze 1 rozwiązanie. Może zależy to od tego jakie w mieście są środki ochrony przed wrogimi agentami - no wiesz (niektóre świątynie, centrum miasta, jacyś swoi agencie z odpowiednimi umiejętnościami, dowódca, który posiada specjalne atrybuty do obrony przed działaniem wrogich agentów etc. Zauważyłem, że w Romie II, a szczególnie w DeI bardzo dużo szczegółów tworzy całość - a jak mówią "diabeł tkwi w szczegółach" :P
Macedonia użyła jednego Championa i jednego Szpiega. Owego "szampona" już przerobiłem i jest mój :), ale co naszkodził to jego... Szpieg, twardo się broni przed przekupstwem... Dodatkowo atakuje mnie Szampon i Szpieg Epiru, ale zasłużenie, bo odbiłem im dwa miasteczka.
Co do tego, że trzeba neutralizować wrogich agentów swoimi, to pełna zgoda. Tak robię. Tak samo "pompuję" cechy promujące wykrywanie i neutralizację wrogich agentów. Chronię genków.
Mi tylko chodzi o to, żeby taki Champion mógł i owszem podpalić i zniszczyć budynek ale kurna jeden, a nie zmasakrował mi całe miasto... Co on, jakiś behemot jest? :D
marko1805 - nie narzekam na moda, przeciwnie chwalę go na każdym kroku. jednak agenci psują tą strategiczną grę i nie wstydzę się o tym wyraźnie pisać. Co do różnicy w Twojej i mojej rozgrywce - u mnie Galia jest w ręku dwóch wrogich mi plemion, nie szukałem z nimi zwady, przeciwnie nawet nie atakowałem żadnych z ich sojuszników. po prostu wypowiedzieli mi kolejno wojnę i nie chcą podpisać pokoju. Arawrnowie czy jakoś podobnie wzięli na dokłądkę połowę Hiszpanii co w zestawieniu z Kartaginą i jej przydupasem w Afryce daje mi wojnę na północy, zachodzi i południu. W myśł rzymskiego przysłowia: "Nie ma takiej bramy której nie otworzyłby osioł ze skrzynią złota" próbowałem kupić sobie pkój ale nie jestem krezusem więc ich cena przewyższa znacznie moje możliwośći. Zawsze gram na poziomie b. trudnym i na poprzedniej wersji wziąłem całą Hiszpanię i połowę Afryki i dopiero kolejna łatka spowodowałą, że założyłem nową grę. U mnie sytuacje jest ciężka, polityczne leżę, ekonomicznie ledwo wydalam ale i to się kończy bo naprawiająć Mediolan po akcji super-championa płacę 5x 1350 gdzieś co drugą turę. Jak wygniotę te gnidy - agentó to moi agenci potrzebni są w Hiszpanii i w Kartaginie, jak uporam się z tamtymi to zanowu gnida-super-champion rujnuje mi Mediolan. Rozgrywkę mam a raczej miałbym świetną ale to ścierwo psujące grę agenci wykańczają mnie ekonomicznie.
W takiej grze - grze strategicznej nie ma miejsca na takie super-postacie. Ja swoich używam jedynie do obrony prze obcymi agentami, rozpoznania i krzewienia własnej kultury w podbitych prowincjach. Te super zdolnośći rujnowania całego miasta jedną akcją i uziemiania prze kilka rund pod rzą jakiejś armii nie mają miejsca w takiej grze.
Reszta jest w modzie miodna, staram się zachować poprawność historyczną i nie zreformowałęm dotąd badaniami swojej armii - mam rok bodajżę 264 pne. i walczę hastati, triari i principes plus jednostki miotające i pomocnicze. Bardzo ale bardzo cenię poprawność historyczną i jak największe upodobnienie do realii. Póki co powalczę jeszcze z tymi super-gnidami-agentami ale moja rozgrywka raczej skazana jest na porażkę. Nie martwi mnie to a raczej cieszy bo komputer jest tak zbalansowany w modzie, że zakończyły się przyjemne spacerki, wreszcie jest potrzebny wysiłek i jest wyzwanie. Możę w kolejnym patchu mod przewartościuje te gnidy-agentów i rozgrywka będzie miała Sens pisany z dużej litery.
Teraz ponawiam już któryś raz prośbę - dajcie w temat linka do działającego pobrania moda na grafikę Radiousa, nigdzie nie mogę go znaleść. Pisze, żę mod jest na grafikę a ściąga się Radious Toal War w jednym pliku. Co się z tym modem stało?
Najbardziej przepakowani to są szpiedzy, ja w swojej grze Bojami w kilkanaście tur tak wyszkoliłem swojego, że miał 90-95% szans na zatrucie studni/racji żywnościowych + bonusy do zadawanych tym obrażeń, w efekcie czego żadna armia nie jest straszna, bo można ją w 3 tury osłabić do "czerwonych pasków" bez wydania nawet jednej bitwy, przez co gra traci sens. Chyba faktycznie trzeba samemu nakładać sobie ograniczenia albo zainstalować odpowiedniego submoda osłabiającego agentów.
Btw: czy komuś udało sie Bojami stworzyć celtycką konfederację? Bo ja w DeI nie mam w ogóle tej opcji dostępnej w dyplomacji (u Swebów była normalnie).
Przewija się w temacie mod czy patch na osłabienie agentów - napiszcie o nim coś więcej, możę ktoś na nim już grał i możę będzie dopełnieniem do DEI i zrobi z Rome 2 to, co pożre nam całkowicie wolny czas. (nie mam poprawy pisowni w przeglądarce, ostatni raz przepraszam za palcówki i błędy).
Przewija się w temacie mod czy patch na osłabienie agentów - napiszcie o nim coś więcej, możę ktoś na nim już grał i możę będzie dopełnieniem do DEI i zrobi z Rome 2 to, co pożre nam całkowicie wolny czas. (nie mam poprawy pisowni w przeglądarce, ostatni raz przepraszam za palcówki i błędy).
Przez menadżera modyfikacji na steam
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... ext=agents (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=189543970&searchtext=agents)
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =190134934 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=190134934)
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... ext=agents (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=187756183&searchtext=agents) ALE TEN JEST MOCNO NIESPRAWIEDLIWY
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... ext=agents (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=195843375&searchtext=agents) - TEGO KIEDYŚ UŻYWAŁEM - DZIAŁAŁ
Coś jeszcze można byłoby znaleźć ;)
Mi tylko chodzi o to, żeby taki Champion mógł i owszem podpalić i zniszczyć budynek ale kurna jeden, a nie zmasakrował mi całe miasto... Co on, jakiś behemot jest?
Znalazłem dla Ciebie dla Was) rozwiązanie
Czasem warto poszperać po workshopie
Mod usuwa możliwości niszczenie budynków w Twojej osadzie oraz spowalniania budowy przez wrogich agentów - to samo dotyczy Twoich szpiegów i championów
Zatrucie studni pozostaje nadal
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =205050929 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=205050929)
Ten sam człek stworzył podobnego moda, który to nie kasuje tych "mega zdolności " ale je ogranicza - tylko nie wiem w jakim stopniu
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =205055798 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=205055798)
Czyli nie tylko ja widzę problem z agentami. To dobrze. :)
Obecnie wychodzi na to, że lepiej mieć wypasionego agenta, niż napakowaną armię... Spy Total War. :D
Ja oczywiście wiem, że można podkupować agentów, można ich neutralizować itd. Chodzi mi tylko o ich nadludzkie moce... Jeden koleś zrównuje mi miasto z ziemią... Może ma artefakt? Trąbę Jerychońską? :D
Poszukam moda który, nie tyle osłabi działania agentów, a osłabi skutki tychże działań. Niech zatruwa, ok. Ale wytruć ok 1000 ludzi, prawie niepodobna (no chyba że gazem musztardowym). (EDIT! - Już znalazłeś, dzięki :) )
Pamiętacie może pierwszego Medka? Byli agenci? Byli. Potrafili namieszać? Owszem. Ale nie aż tak...
Piękna robota Panowie... Wysyp taki, żę nie wiadomo który instakować...
Będą działały na stare savy czy kampania od nowa? Za linki serdecznie dziękuję. Jeszcze gdyby ktoś Radiousa na grafikę wrzucił wejdzie u mnie w skład senatu. :0
Edit:
Jak już któryś wyprubujemy i będzie tym optymalnym to warto założyć temat w modach uzupełniających.
Piękna robota Panowie... Wysyp taki, żę nie wiadomo który instakować...
Będą działały na stare savy czy kampania od nowa? Za linki serdecznie dziękuję. Jeszcze gdyby ktoś Radiousa na grafikę wrzucił wejdzie u mnie w skład senatu.
Tego nie wiem. Najlepiej warto odpalić i spróbować - przypuszczam, że tak. Mnie jeden z nich kiedyś na DeI (albo jeszcze na Ars Gratia) chodził - chyba nie ma co kolidować - jak się wgra i po 3 / 4 turach nie wywali to chyba jest git.
Jeszcze gdyby ktoś Radiousa na grafikę wrzucił wejdzie u mnie w skład senatu. :0
Co masz na myśli grafikę - ikonki dla oddziałów ??
Nie ikonki ale mod optymalizujący grafikę - ważył niespełna ponad 1MB
A GEM nie może być ??
Czy to jakieś specjalne cudeńko dla modów Radiousa ???
EDIT
Znalazłem takie cudo - ale nie wiem czy o to Ci chodziło ???
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 12-2013%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?617884-Radious-Graphics-Mod-%28Updated-29-12-2013%29)
Też ściągałęm z tej strony - ściąga się Radious Tota War, już po samej wadze widać, że to nie submod na grafikę. Dziękuję jednak za Twój czas i zaangażowanie.
U mnie w DEI na początku wszystko pracuje płynnie, potem zaczyna niedomagać i dlatego rozpaczliwie szukam moda na grafikę a właściwie submoda.
Chodzi mi o ten z filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=0bws4D9p_6I
A może czas zrezygnować z produktów Radoiusa (ja też kiedyś korzystałem - w sumie byłem zadowolony) - bo one coś kolidują z DeI Chyba DeI i Radious to jak Pepsi Coca Cola - nie przepadają za sobą . Ekonomia w DeI jest ok, nowe jednostki (bardziej historyczne), brak jakiś dziwnych umiejętności, fajny nowy wygląd mapy kampanii i wiele innych
Ja stosuje tylko DeI + kilka modów graficznych (tak jak kiedyś radził KAM 2150)
Jak chcesz to Ci dam linki i sobie spróbujesz, naprawdę warto
EDIT - czyli to jest poczciwy GEM ??? - oczywiście obecny na steam
EDIT
http://steamcommunity.com/workshop/brow ... sort=trend (http://steamcommunity.com/workshop/browse?searchtext=GEM&childpublishedfileid=0§ion=items&appid=214950&browsesort=trend)
z tej strony używam jeszcze No HDR + Better Water
+ jakiś mod na lepszy efekt krwi i kurzu
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =195575758 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=195575758)
Widzę, żę nasz wiedzę o submodach i to wiedzę zdobytą metodą prób na sobie. Ja szukam tylko i wyłącznie submoda poprawiającego grafikę w sensie odciążenia komputera, mój ma już swoje lata i choć grafikę mam nową trzyma mnie procesor i Windows XP 32 bity - widzi tylko 3G RAM. Jeżeli wśród linków które podałeś jest taki submod który optymalizuje a nie podkręca grafikę to będzie dla mnie rozwiązaniem.
W ogóle to może warto by założyć w DEI podtemat o ew. paczkach które uzupełniają moda i nie gryzą się z nim.
Edit:
Na steam też ściągał się total War pomimo opisu jako GRAPHICS, coś się pokiełbasiło z tym submodem.
Gnejusz, wrzuciłem Ci starszą wersję Radious Graphic Moda http://speedy.sh/MrqsA/Radious-Graphics-Mod.pack ale z tego co widzę ta na TWCenter też jest ok, waga pliku bierze się stąd, że dodano nowe loading screeny w wysokiej jakości i nie może to przecież ważyć 1 mb.
Za linka dzięki, zasysam i sprawdzę. Pobierałem już jednak podobne i zawsze ściągał się Radious Total War który według słów Kamo gryzie się z DEI, jeżeli zobaczysz filmik z YouTube do którego link wrzuciłem na poprzedniej stronie to przekonasz się, żę modzik waży nieco ponad 1MB :)
Zupełnie nie wiem co się z tymi pliczkami w necie podziało. Jak sprawdzę moda z linka to napiszę co w nim naprawdę jest. Swoją drogą waga modó do Rome 2 mnie zdumiewa, gdzie są te tony plików z MTW 2? Zupełnie iiny silnik.
Ja chyba nie ogarniam tematu ale z tego oglądam tego linka z youtuba to to jest GEM (to był chyba jeden z pierwszych modów graficznych ratujących grafikę w Rome II - i na początku mógł ważyć ok. 1MB ale teraz po aktualizacjach doszedł do 4,5MB) - może spróbuj odpalić grę z tym modem
Ja też tego nie ogarniam z linka który dałeś już pobierałem i zainstalował mi się Radious Total War pod R2 oczywiście. Z linka który wrzucił Grogmir pobrał się Radious Graphic Mod, przynajmniej tak się nazywa i przy instalacji - wrzuceniu do data nie zmienił nazwy w interfejsie jak poprzedni submod. Wtedy miałem wyraźnie w menu gry Total War. Teraz nazwy mi nie zmienił a zainstalował się na 100% bo dodał nowe ekrany ładowania. Czy gra idzie - pracuje płynniej? Jeszcze tego nie mogę stwierdzić, zagrałem na nim 2 tury raptem. Napiszę co i jak ale po solidniejszych testach.
Bardzo Wam dziękuję za fatygę - co sądzicie o podtemacie "Mody kompatybilne z DEI" lub "Paczki modów z DEI"?
Stalowy Karaluch
30-12-2013, 16:50
Hej. Może ktoś podać linka dom aktualizacji moda GEM? mam go jakiś czas i nie aktualizowałem go. Nie ściągałem go z workshop tylko z TWC...
Albo jak go usunąć żebym mógł pobrać z workshopu.
Bellic58
30-12-2013, 17:41
Nareszcie to żyje. Podam przykład poprawy dyplomacji.
Grając Rzymem miałem wojnę z barbarzyńcami posiadającymi dwie prowincje i jakąś armię. Jedną prowincję zdobyłem z marszu, armię pobiłem w polu. Została im jedna prowincja z niedobitkami. Zadowolony puszczam turę, aby w następnej rundzie ich dobić, a tu niespodzianka. Barbarzyńcy z jedną prowincją przystąpili do konfederacji celtyckiej. Po prostu genialny ruch. Dzięki temu automatycznie nie mieli ze mną już wojny, a gdybym chciał ich zaatakować to czeka mnie wojna z połową państw barbarzyńskich.
ja problemu z agentami nie mam. Na jakieś 50 tur jeszcze nie widziałem wrogiego agenta. natomiast sam mam jednego szpiega i
też jakoś super nie wymiata.
edit
Trochę czar prysł. Mam buga. Na początku nowej tury, gdy wyskakują powiadomienia, przycisk pozwalający je zamknąć jest nieaktywny. Nic nie da się zrobić. Eh...
Czy ten cały DEI dodaje jakies nowe frakcje ? Zalezy mi na sparcie etc
Da sie je pozyskac za free?
Frakcji z DLC nie możesz legalnie otrzymać za free, to chyba logiczne. Dodaje inne frakcje.
Nie nie da się, ewentualnie możesz samemu próbować odblokować ale to nie jest legalne.
da się trzeba bardzo szybko nacisnąć jak jest jeszcze aktywny musisz się po prostu przygotować :)
Poza tym to nie bug z moda, a z patcha 1.8.
Stalowy Karaluch usuwanie moda jest zależne od tego jak go instalowałeś. Jeżeli wklejałeś do folderu data to go tam odnajdź i po prostu skasuj - wyrzuć ten pliczek.
Co do GEM to jest z nim mały problem - pobiera się i instaluje nie GEM ale Radious Total War a on podobno krzaczy się z DEI.
Parę postów wyżej jest dobrych kilka wpisó na ten temat - przeczytaj je i będziesz już niemal wszystko wiedział.
Od siebie dodam, żę mod który zainstalowałem z podanego linka chyba poprawił sytuację, mam wrażenie, że mikroprzycinki wyraźnie się zmniejszyły.
a to viewtopic.php?f=577&t=14051 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=577&t=14051)
jakie frakcje odblokowywuje ?
Stalowy Karaluch
30-12-2013, 19:59
Stalowy Karaluch usuwanie moda jest zależne od tego jak go instalowałeś. Jeżeli wklejałeś do folderu data to go tam odnajdź i po prostu skasuj - wyrzuć ten pliczek.
Co do GEM to jest z nim mały problem - pobiera się i instaluje nie GEM ale Radious Total War a on podobno krzaczy się z DEI.
Parę postów wyżej jest dobrych kilka wpisó na ten temat - przeczytaj je i będziesz już niemal wszystko wiedział.
Od siebie dodam, żę mod który zainstalowałem z podanego linka chyba poprawił sytuację, mam wrażenie, że mikroprzycinki wyraźnie się zmniejszyły.
HatiTheManagarmr Przedstawił Gem chyba jako pierwszy Zainstalowałem go zgodnie z instrukcją jaką przedstawił. Po prostu instaluje się go w Folderze Rome2 total war.
No i jeszcze pytanko wystarczy że usunę plik SweetFX_settings i będzie po sprawie?
W tej chwili mam GEM zainstalowany przez steam i z TWC to który działa?
K A M 2150
30-12-2013, 21:02
Bradley, dzięki za ogarnięcie tematu pod moją nieobecność :D Pamiętaj, tylko, żeby nie robić posta pod postem ;P
Widziałem pytanie o screeny, jak nie macie GEM to robi się je przez F12, a jak macie GEM to po prostu za pomocą printscreen i obrazki lądują w folderze Rome 2.
Stalowy Karaluch
30-12-2013, 21:19
Widziałem pytanie o screeny, jak nie macie GEM to robi się je przez F12, a jak macie GEM to po prostu za pomocą printscreen i obrazki lądują w folderze Rome 2.[/quote]
Ja mam GEM zainstalowanego i robię screena przez F12. Zdjęcia mam na steam...
Bradley, dzięki za ogarnięcie tematu pod moją nieobecność :D Pamiętaj, tylko, żeby nie robić posta pod postem ;P
Widziałem pytanie o screeny, jak nie macie GEM to robi się je przez F12, a jak macie GEM to po prostu za pomocą printscreen i obrazki lądują w folderze Rome 2.
Nie ma za co - polecam się na przyszłość - notabene dzisiaj była jakaś aktualizacja - ale nazwa została ta sama, opis jakby ten sam, a i rozmiar ściąganego pliku ten sam - jednak nie będę ryzykował i przegram go do pliku data (jakbym miał coś przegapić) :)
EDIT - o przepraszam plik róźni się minimalnie rozmiarem - także instaluję go na 100%
Co do postów - to dzięki za radę , właściwie za przypomnienie - chociaż bawię się w Total War od lat i często czytuję fora, to do tej pory nigdy nie uczestniczyłem w dyskusjach aktywnie (poza małymi wątkami na forum akwarystycznym :D ) i chyba się zagalopowałem
Odnośnie screenów - to chyba nie do końca chwytam - bo ja stosuje od dawna GEM, zdjątka cykam F12 , a potem mam je w folderze steam-userdata-xxx-xxx-xxx-screenshots :roll:
K A M 2150
30-12-2013, 22:16
Nie każdemu właśnie to F12 działa z GEM, stąd wbudowano w GEM działający printscreen :D
Wiecie moze czy da sie jakos wylaczyc pory roku (sama grafike),jesien denerwuje strasznie :)
Mi tylko chodzi o to, żeby taki Champion mógł i owszem podpalić i zniszczyć budynek ale kurna jeden, a nie zmasakrował mi całe miasto... Co on, jakiś behemot jest?
Znalazłem dla Ciebie dla Was) rozwiązanie
Ten sam człek stworzył podobnego moda, który to nie kasuje tych "mega zdolności " ale je ogranicza - tylko nie wiem w jakim stopniu
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =205055798 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=205055798)
Nawiązując do tematu. Zainstalowałem i niestety odinstalowałem... Za dużo rzeczy mi ten mod psuje. Np. z niewiadomych przyczyn, gdy jest włączony, nie mam opisu cech przy awansie genka (tych kart które dają np +1 do autorytetu, czy +6% do ruchu), a nie pamiętam wszystkich i na oślep nie będę wybierał... :)
Po wyłączeniu moda, opisy wróciły na miejsce. Dziwne to, bo co agenci mają wspólnego z opisami cech??
Na chwilę obecną rozwiązałem problem wrogich agentów nieco inaczej. Lekceważąc potrzeby militarne i gospodarcze, wydawałem kasę na próby przekupstwa. Nieważne czy miałem 3%, 10% czy 50% szans, zrobiłem atak spam. W efekcie, po 10 turach i dziury w budżecie mam 8 Championów i 4 Szpiegów :D Jaja jakieś :)
Ustawiłem ich przy najważniejszych miastach (mam dopiero dwa duże i dwa małe) i u genków, ładuję w cechy wykrywanie innych agentów, unikanie ich, zabicie w samoobronie i mam obecnie spokój.
Ale nikt mi nie powie, że to dobrze jest wymyślone... Powinni to poprawić w DEI w miarę możliwości. Teraz ja mogę spamować wroga i niszczyć mu miasta. Nie robię tego bo gra straci sens, ale powinno być jakieś ograniczenie...
Tak czy inaczej, dziękuję wszystkim za pomoc :)
No cóż potrzeba matką wynalazków. Szkoda, że ten mod nie jest rozwiązaniem. Choć osobiście postaram się go wypróbować - najlepiej podczas nowej kampanii, pod warunkiem, że o nim nie zapomnę :)
EDIT:
Krzepki, znalazłem świeżego moda na problemy z agentami (oczywiście nie daję gwarancji czy też czegoś nie pokiełbasi). Z tego co zrozumiałem z opisu to wrodzy agenci mogą się rozwijać ale AI nie może wykorzystywać środków pieniężnych na ich działania wywrotowe i dywersyjne.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... earchtext= (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=210070083&searchtext=)
EDIT
Jest trochę ekstremalne rozwiązanie ale twórca piszę, że może się pokusi o ograniczenie, a nie likwidację "budżetu" wrogich agentów
Także warto może śledzić jego dokonania na workshopie
Nie wiem czy było, bo trochę zgubiłem wątek w tej dyskusji ale pojawił się nowy preview - Królestwo Bosporańskie
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636049-Faction-Preview-The-Bosporan-Kingdom&p=13519612&viewfull=1#post13519612
K A M 2150
31-12-2013, 18:30
Wyszła wersja 0.6j oraz ciekawa notka od autorów :D
What's new in this release (0.6j):
- Tweaked cavalry charge damage for more balance
- Tweaked javelin (especially thrown) damage for more balance
- Added a bonus vs. Elephants for Javelins
- Increased slightly accuracy of arrows and stones so that archers and slingers are slightly more powerful
- Slowed down fatigue generation because now tired units are extremely weak and as such units without fatigue regeneration or formations as SW did get out of the fight too soon
- Toned down Hoplites strength
- Tweaked speed of cavalry
- Various unit balances and tweakings
A note about updates:
This will probably be the last update for version 0.6. Next version (0.7) will be the unit pack #2, including more than 65 completely new units + Auxilia and Mercenaries. The pack will focus on an overhaul of Iberian factions plus Cimmeria, a texture overhaul of the Ptolemaic Kingdom and a revisitation of some Hellenic factions (as Carthage and Pontus with some completely new units for them too).
Next version will also include (if we can do it in time) the naval overhaul. We decided to release in anticipation a portion of the full Barbarian pack because we already had much new content so as to not have you, our dear and faithful users, wait too much a new version to come out. So stay tuned for more news and anticipations on this next version that will be available soon!
Btw the version after this one (v0.8) will literally blow your mind out, as we have some wonderful news coming as we approach the first true release of the mod (v1.0; yes, we aren't even on the first release of the mod, can you believe it?)
Shay Ruan
31-12-2013, 18:56
Czyli w wersji O.7 dostaniemy nowe jednostki dla Swebów? Jak na razie jestem bardzo zadowolony z tej modyfikacji, brakuje mi tylko możliwości zmiany stolicy. Bo chyba każdy przyzna, że to głupio jak taka Partia czy Pont rozrasta się w wielkie imperium a stolicą nadal jest jakaś wiocha na zakuprzu ;)
EDIT: Widzę, że Selea posłuchał rad w sprawie miotaczy.
Pobrałem ręcznie DEI, wrzuciłem do folderu data i teraz w launcherze mam dwie opcje przy DEI (USUŃ i UDOSTĘPNIJ) po kliknięciu na udostępnij, pisze "wybierz oznaczenie swojego moda" jest zaznaczona opcja "graphical" tak mam mieć by działał cały mod?
Miałem wcześniej wersje z warsztatu i wszystko było cacy, ale po tej aktualizacji z przed paru godzin save rozwaliło.
K A M 2150
31-12-2013, 21:42
A po co klikasz na udostępnij? Wtedy zaznaczasz jak chcesz moda na warsztat wrzucić :D Po prostu kopiujesz ręcznie do data, odpalasz rome, w menadżerze zaznaczasz w rogu DEI i grasz ;)
Dwa pytania:
1. Czy lepiej grać na Radiousie czy na DEI?
2. Skąd można pobrać najnowszą wersję DEI?(zostanę zjedzony przez to pytanie ale wole się upewnić)
Shay Ruan
31-12-2013, 22:43
Wszyscy mówią, że lepsze Dei. Możesz pobrać ze steama lub Twc. Linkacze znajdziesz gdzieś w tym temacie.
Na Steamie są aż trzy pliki DEI, pobierać je wszystkie i zahaczyć w manager?
Shay Ruan
31-12-2013, 22:57
Tak, wszystkie 3 są konieczne do uruchomienia modyfikacji. Jeśli nie będą zaznaczone, to zrób to :P
Hmm opisy nowych frakcji. A raczej ich brak. Czy to normalne?
Shay Ruan
01-01-2014, 00:07
Z tego co pamiętam wszystkie frakcje mają już swoje opisy.
U mnie jest puste pole ;/
Jeżeli masz grę w j. polskim to puste pole jest normą - nowe teksty gryzą się ze spolszczeniem i albo ang. albo puste pola - da się z nimi grać.
U mnie świetnia kampania (b. trudny - Rzym), stworzenie państw buforowych po wzięciu wrogich miast których nie byłem w stanie utrzymać było strzałem w 10-kę. Wskrzeszona Libia zabrałą Kartaginie dwa zachodnie regiony a Recja i Helweci na północy odizolowali mnie od wrogów.
Kapitalne walki na Iberii - podchody, kontrmarsze, grupowanie armii... Aż oczy przecieram czy to jest Rome 2? Komputer reaguje na moje ruchy, pod miasto które zaplanowałem zdobyć podciągnął 3 armie i 2 floty ale szczęka mi klapłą dopiero gdy zobaczyłem... - posiłki od ich sojuszników. AI robi zasadzki i atakuje miasta które nie mają załogi, jak podciągnę armię - ich wojska zawracają W Iberii walczę już całymi 4 armiami i podciągam 5-tą. Muszę upozorować atak na któreś miasto żeby Arwarnowie ściągnęłi tam armie i wziąść im stolicę - potem już padną.
Nie korzystam z legionistów i późniejszych jednostek, reformy Mariusza miały miejsce pod koniec II wieku pne. - więć biorąć pod uwagę inność naliczania czasu w tej epoce gdzieś w 100-którymś roku przed narodzinami Chrystusa. Rzymska armia w tym czasie to 3 zróżnicowane szeregi w pierwszym hastati, potem principes i triari. Nie opracowywałem technologii z podziałem na kohorty Nie mogę tylko dokonywać ekspansji zgodnie z historyczną kolejnośćią bo komputer narzucił mi wojnę na innych kierunkach.
Nowa łatka jest rewelacyjna - bitwy są krótsze, piszcie co chcecie ale jak dla mnie są krótsze o jakieś 30% i nie trzeba się już nudzić. Mam jednak problem ze sprzętem, 1vs1 w armiach idzie płynnie, 2vs1 lub więcej mam przycinki - im więcej wojska tym większe, broniąć Kartaginy 2moje vs 4 ich (z flotami) nie dało się grać. Cóż moja działka a raczej mój komputer.
Panowie - DEI na dzień dzisiejszy to +80% Rome 2, proponuję nadal stworzenie podtematu z modami - submodami wspomagającymi, możemy wyselekcjonować paczkę która będzie perełką dla graczy.
K A M 2150
01-01-2014, 13:34
Postaram się o oddzielny dział dla DeI, najwyższa już pora :)
Jednak na razie zostanę przy Radiousie, bardziej mi podchodzi bo zapewne spolszczony ;)
K A M 2150
01-01-2014, 15:22
Kwestia gustu, dla mnie Radious to jeszcze większa fantazja niż podstawka Rome ;P Nawet gra się łatwiej ;)
Może dlatego też że i łatwiej :D . Nie jestem jakimś ekspertem od TotalWara.
Tracisz - mam tak śietną zabawę i taką rozgrywkę, że żal mi od komputera odejść.
Iberia już wyczyszczona, nie zdobyłem całej ale pozostali albo sojusznicy albo przychylni neutralni, jak uporam się ostatecznie z Aewernami którzy po wykopaniu a Iberii i wzięciu dwóch miast w Galii pozostali na ostatniej osadzie to poszukam pretekstu do rozprawy z neutralnymi w Hiszpanii.
Piktonowó przekupiłem złotem i Arwernowie stracili wiernego sojusznika, ech... ta pazerność na dobra doczesne... :) W Afryce idę na zachód i Maseyliowie mają już dni a raczej lata policzone. Do tej pory walczyli podjazdowo i starali się wciągnąć mnie w pustynię ale kilka tur do tyłu zabrali mi Lilybauem na Sycylii. Zlekceważyłem ich flotę i wzięłi mi skurczybyki miasto. Nie chcę się powtarzać ale napiszę Wszystkim niedowiarkom - teraz w DEI na poziomie b. trudnym i przynajmniej frakcją Rzym gra się świetnie. Nie dlatego, żę jest łatwo ale dlatego, że jest walka.
Boję się wojny domowej bo przy tej skali aktywnośći komputera ilość armii rabelianckich będzie dla mnie zabójcza. Poradźcie jak jej uniknąć, wiem, żę trzeba pilnować, żeby wpływy żadnej z frakcji nie przekroczyły 60% ale czasami jest to b. trudne.
Polecam Wam też zagrać historycznie - bez rozpoznawania podziału na kohorty i werbowania legionistów i z osłabieniem agentów, można poczuć klimat tamtych czasó i zagrać w strategią a nie RPG-a. Świetnym pociągnięciem było wyrzucenie z armii rzymskiej gladiatorów i pretorianów, ci ostatni są dostępni tylko jako gwardzia generalska i niech tak już pozostanie.
Ktoś zadał pytanie po co w Rome 2 jest flota? Ja w najtrudniejszym momencie swojej kampanii bez floty byłbym uziemiony, nie wiem czy to przypadek czy nie ale Kartagina miałą tak silną flotę i tak plądrowała mi handel morski, że niemal mnie to zrujnowało. Niepotrzebnie tylko hordy agentó zepsuły mi zabawę ale rozwiązanie na nich zaproponowali już dobrzy ludzie z tego forum.
Brak niektórych opisów nie jest dotkliwy albo nie jest bardzo dotkliwy, jak do tej pory kontroluję wszystko co się rekrutuje, buduje i dzieje w moim państwie, sterowanie i panele są bardzo intuicyjne, kto zajarzył rozgrywkę da rady z palcem w nosie bez tej małej częsci opisów. Kto ma kłopoty z zajarzeniem niech faktycznie sobie odpuści.
DEI uratował tą grę, mój pierwszy post w dziale R 2 btł miażdżący, nie wycofam się z niego ale napiszę, że moderom powinni już pomnik postawić.
hurra no wreszcie znalazlem !:)
a teraz błagam was, napiszcie jak mam wrzucić screena w moim następnym poście, bo jak chce wyslać w załączniku to wywala mi czerwony komunikat
"Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona"
proszę pomocy !!!
Da się coś pokombinować aby choć cześć byłą w j. polskim ? a to co normalnie znika była w angielskim.
K A M 2150
01-01-2014, 23:47
Niestety póki co albo całość po angielsku, albo wcale.
Co do zdjęć:
Wrzuć zdjęcie na tinypic albo imageshack, wklej link, zaznacz go i kliknij na przycisk Img. Niech to wygląda tak: link
Dzięki wielkie K A M 2150 :)
Więc wracam z problemem hełmów korynckich u elitarnych falangitów nacji Epiru i Ptolemeuszy. Proszę abyś przesłał to twórcom moda i może coś to poprawią
http://www.tinypic.pl/r5bh52o4z590
Dzięki wielkie K A M 2150
o teraz chyba będzie dobrze !
Więc wracam z problemem hełmów korynckich u elitarnych falangitów nacji Epiru i Ptolemeuszy. Proszę abyś przesłał to twórcom moda i może coś to poprawią
http://www.tinypic.pl/r5bh52o4z590
i jeszcze jeden przykład
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ic-Kingdom (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636364-Faction-Preview-The-Ptolemaic-Kingdom)
Basilikoi Phalangitai
K A M 2150
02-01-2014, 02:47
Zgłosiłem na ich forum, zobaczymy co odpowiedzą ;)
saylon19
02-01-2014, 10:03
Radious naprawdę ułatwia jeszcze bardziej grę? Czyli warto zmienić język i pograć na DeI, aż tyle zmienia na plus ?
Radious naprawdę ułatwia jeszcze bardziej grę? Czyli warto zmienić język i pograć na DeI, aż tyle zmienia na plus ?
Tak, naprawdę warto spróbować na DeI. Szczególnie jak nie ma się nic do stracenia (tj. zapisów gier) i zacząć kampanię od początku
Co do języka. Według mnie wcale nie trzeba zmieniać (gram od początku na polskim - przez chwilę miałem epizod na english )
Tych nazw w języku ojczystym nie urywa, aż tak dużo. Można się obyć bez określenia czy pora roku przyszła późno, wcześnie, czy jest normalnie - zresztą są ikonki i można poznań po efektach - np. ładzie publicznym. To, że brakuje paru nazw budynków - też chyba nie stanowi problemu, bo są przejrzyste i czytelne ikonki no i efekt działania też wskazuje co to jest?? Nazwy jednostek,(oczywiście tych nowych) no cóż , chyba też nie są konieczne ( zresztą grając Rzymem nic się nie zmienia). Ikonki surowców, których brakuje opisu chyba też pozwalają na łatwą identyfikację. Zresztą są mapki odnośnie surowców i pogody w DeI, z których wszystko wiadomo http://www.twcenter.net/forums/showthre ... sons-Guide (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?635476-DeI-Resources-and-Seasons-Guide).
Zostaje jeszcze opis frakcji (tj część opisu), kary, bonusy itp. przy starcie kampanii nową frakcją - tutaj chyba jest największy problem - ale czy do końca. Zresztą można sobie przełączyć na starcie opis na angielską wersję i podpatrzeć, co jest co ? i kto jest kto? a potem wrócić na polski. Reasumując wcale nie trzeba zmieniać języka aby się fajnie pobawić na DeI. Oczywiście dla kogoś dla kogo j. angielski nie stanowi problemu to jak najbardziej można pograć ale ja troszkę rozumiem by english i tak zostałem przy polskiej wersji i bardzo dobrze się bawię. Chyba,że w przyszłości ekipa DeI zmieni na tyle że zmiana języka będzie koniecznością.
Aha, mam do pytanko, czy ktoś wie czemu od wersji 0.6h (no może 0.6i) przestał działać przycisk "osłona tarczami" u triarów (triaruszy) - przypuszczam, że u frakcji helleński podobnie jest u hoplitów ?, a może trzeba podjąć jakieś specjalne działania aby ikonka stała się aktywna, jakieś szkolenie, pole treningowe itp. ? Notabene w angielskiej wersji opisy tychże ikon są jakby bardziej wyczerpujące (tu trochę żal), ale myślę, że ich działanie jest takie same i można się łatwo połapać :D
być może przeoczyłem temat, ale co myślicie o tym modzie aby wmontować go w całość Divide et Impera ?
http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =195738666 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=195738666)
Powstał stworzony przez naszego rodaka submod pozwalający widzieć teksty DeI w języku angielskim, choć właściwie to cała warstwa tekstowa będzie używała języka Byrona.
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-v0-6j (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-Submod-DeI-language-fix-for-non-english-players-Updated-for-v0-6j)
Na chwilę obecną dotyczy on wersji 0.6j. Wystarczy umieścić go w data.
Plantator
02-01-2014, 16:06
Bez sensu ten submod jeśli wszystkie teksty mają być po angielsku, toż zmiana języka w grze zrobi to samo.
Ja po prostu zmieniłem sobie grę na wersję angielską, brak opisu w wielu sytuacjach bardzo pogarsza rozgrywkę i brzydko wygląda (np. przy opisie formacji), a poza tym bez przesady, gra po angielsku to jeden z najlepszych sposobów na naukę języka, a na tę nigdy za późno. ;)
Nie wiem czy tak zupełnie bez sensu. Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi, ale z tego co wiem zmiana języka w grze wymaga pobrania nowego pliku przez steam, chyba dość pokaźnego. a tak jest prościej. Submod spakowany waży jedynie 1,22 mb. Zawsze też można tego użytkownika twcenter poprosić o zrobienie polskiej wersji językowej. Jak komuś znudzi się Dei (tak, to jest możliwe ;) ), to wystarczy że wyrzuci moda i tyle.
Btw, pograłem ostatnio Macedonią i mimo, ze miałem świetną, półgodzinną bitwę ze Spartą, to ciągle mi czegoś brakuje i jest za łatwo (porównując np. z początkami w EB, gdzie armia kosztowała krocie). Poczekam chyba jednak na wersję 1.0, aż kampania będzie idealnie doszlifowana, bo twórcy ciągle zmagają się z nielogicznościami kampanijnego AI (które potrafi pływać statkami w kółko zamiast bronić miast, albo wyburza koszary i na ich miejsce stawia świątynie). No i do tego dojdą reformy dla wszystkich państw, nowe rostery... jest na co czekać. ;) Ciekawe, jak będzie sprawować się jazda osłabiona w najnowszym patchu, bo jak dla mnie była stanowczo za silna. Kilka szarż na tyły nieprzyjacielskiej armii i nawet lekka jazda galijska ma 5x więcej strat zadanych, niż legioniści walczący przez cała bitwę. ;)
Shay Ruan
02-01-2014, 17:03
Grogmirze, jak te reformy mają wyglądać?
saylon19
02-01-2014, 17:07
Jednak namówiliście mnie na DeI, pobrałem tego submoda do zmiany języka, pobieranie 1GB z steama to za wiele :) A jeszcze jedno pytanie bym miał polecilibyście jakieś submody czy nic ciekawego się nie znajdzie?
Mam nadzieje że uda się spolszczyć jak unit packi jednostek u Radiousa. Gram na pamięć tego co było dawniej po Polsku, a że było to jakiś czas temu to pozapominałem sporo niuansów, o czym bezlitośnie przypomina mi AI i leje za każdą głupotę jaką zrobię.
A jeszcze jedno pytanie bym miał polecilibyście jakieś submody czy nic ciekawego się nie znajdzie?
A jak tak rozpisałem się dla Ciebie w innym temacie. Jak przystało na przedstawiciela płci męskiej, szybko i zdecydowanie podejmujesz decyzje, jestem pod wrażeniem 8-)
Szukaj, wynajduj...
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... tible-with (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?634992-Mods-Sub-mods-included-in-(and-compatible-with))-Divide-et-Impera/page2
Pierwszy post na drugiej stronie.
saylon19
02-01-2014, 17:42
Przeczytałem uważnie i podziękowałem za tak długi opis :) Sprawdzę jeden i drugi i wtedy ocenie co lepsze dla mnie. Takie rozwiązanie będzie najlepsze :)
Tak jest najlepiej, sam testuję różne mody pod każdy tytuł serii. W sumie instalowałem już z kilkaset modów, większych lub mniejszych. Czasami jest tak, że jak chce się dojść do pewnej wiedzy, to warto włożyć trochę wysiłku samemu. Dzięki temu wiesz na czym stoisz i nie musisz zadawać jako setna osoba tego samego pytania. :evil:
przemoxdlol
02-01-2014, 18:32
Siemka, pograłem troche w podstawkę, więc postanowiłem spróbować gry na DEI i pierwsze wrażenia są całkiem, całkiem... Podobają mi się pory roku i rok cztero turowy, w końcu mogę rozwijać się powoli tak jak lubię ! Bitwy tak sooobie, są dłuższe od tych na podstawce, i irytuję mnie strasznie osłabienie miotaczy są wręcz nieprzydatni bo zabijają po 20-30 w wiekszych bitwach co nie jest dużo :evil: iiii.. obawiam się o Partię bo to podstawa u nich, a może mam tylko takie dziwne wrażenie, że miotacze zostali osłabieni hmmm.. no nie wiem ;) Puste pola też są niefajne, ale da się grać, a ogólnie to solidną pracę wykonali panowie z DEI oby tylko mod się rozwijał. :P
K A M 2150
02-01-2014, 19:01
Rafkos, czyli koleś od pliku na zangielszczenie pracuje już nad polonizacją DeI i trochę roboty ma za sobą :)
Ja po prostu zmieniłem sobie grę na wersję angielską, brak opisu w wielu sytuacjach bardzo pogarsza rozgrywkę i brzydko wygląda (np. przy opisie formacji), a poza tym bez przesady, gra po angielsku to jeden z najlepszych sposobów na naukę języka, a na tę nigdy za późno. ;)
Grogmirze namówiłeś mnie. Zdecydowałem się wrócić do angielskiej wersji. Ale nadal uważam, że na DeI da się grać przyzwoicie po polsku. Jednak Twój argument odnośnie szkolenia języka był decydujący :D Poza tym klimat robią oryginalne nazwy jednostek dodane przez ekipę DeI (przede wszystkim chodzi mi o grę krajami poddanymi hellenizacji) Z powrotem można poczuć klimat Roma Surrectum, no i oczywiście Europa Barbarorum.
Hejka, jest to jeden z moich pierwszych postów tutaj, więc chciałbym Was serdecznie pozdrowić :)
Tak jak napisał K A M 2150 zajmuję się tworzeniem tego submoda i równolegle robię spolszczenie, póki co w moim najnowszym pliku nie umieściłem żadnych przetłumaczonych fragmentów moda, ale dodałem lokalizację z polskiej podstawki Roma jako bazę, więc możecie grać bez tzw. "empty box'ów" czyli pustych kratek w miejscu tekstów. http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-v0-6j (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-Submod-DeI-language-fix-for-non-english-players-Updated-for-v0-6j)
Mam nadzieję, że komuś przyda się ten projekt :)
saylon19
02-01-2014, 20:46
Oj przyda się przyda :)
Bardzo fajnie, wielki + za kawał świetnej roboty.
K A M 2150
02-01-2014, 21:45
Ok, udało się, hełmy korynckie dla falangi znikną w kolejnym patchu :)
przemoxdlol
02-01-2014, 21:51
Rafkos ! Super robota, pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym spolszczaniu ;)
No i super że się udało :)
Jeszcze tylko teraz zlikwidować krótkie pancerze atlety jednostkom Hastati i dać ten mini kirysik w kształcie koła i będzie ok:D
Z tymi hełmami to chyba nie ma co się tak śpieszyć . Osobiście dla mnie czy hełm koryncki będzie dostępny dla jednostek Epiru dla elitarnej falangi w DeI (Rome II) nie ma większego znaczenia ale jak się zastanowiłem i przypomniałem lekturę książek o Pyrrusie to jego obecność na głowach wojaków "Orła z Epiru" wydaje się być możliwa. (odnośnie wojsk Ptolomeuszy to się nie wypowiadam). Oczywiście nie jest to miejsce na dyskusję na ten temat ale jeżeli kopis44 ma chęć i ochotę zapoznać się z moimi argumentami to mogę w weekend przygotować jakiś tekst i przesłać na prywatną wiadomość. Jakby co to daj (dajcie) znać.
KAM 2150 - czy twórcy DeI mocno protestowali, czy mieli jakiekolwiek kontrargumenty ?
Tak jak napisał K A M 2150 zajmuję się tworzeniem tego submoda i równolegle robię spolszczenie, póki co w moim najnowszym pliku nie umieściłem żadnych przetłumaczonych fragmentów moda, ale dodałem lokalizację z polskiej podstawki Roma jako bazę, więc możecie grać bez tzw. "empty box'ów" czyli pustych kratek w miejscu tekstów.
Super, jestem zdania że taki submod może być bardzo userfrendly :D Wiem również, że zajmie to sporo pracy ale czy można już wstępnie znać datę ewentualnej (oczywiście przybliżonej) premiery ?
K A M 2150
03-01-2014, 11:24
Meneros od razu przyznał rację i korynckich hełmów nie będzie, może od razu, może w kolejnych patchach. W sumie to tylko jedna wartość do zmiany, więc się nie namęczy.
P.S Witam w samodzielnym dziale DeI, zapraszam do otwierania wątków o submodach, sam od dziś do wtorku nie będę za wiele przed kompem :)
Z tymi hełmami to chyba nie ma co się tak śpieszyć . Osobiście dla mnie czy hełm koryncki będzie dostępny dla jednostek Epiru dla elitarnej falangi w DeI (Rome II) nie ma większego znaczenia ale jak się zastanowiłem i przypomniałem lekturę książek o Pyrrusie to jego obecność na głowach wojaków "Orła z Epiru" wydaje się być możliwa. (odnośnie wojsk Ptolomeuszy to się nie wypowiadam). Oczywiście nie jest to miejsce na dyskusję na ten temat ale jeżeli kopis44 ma chęć i ochotę zapoznać się z moimi argumentami to mogę w weekend przygotować jakiś tekst i przesłać na prywatną wiadomość. Jakby co to daj (dajcie) znać.
KAM 2150 - czy twórcy DeI mocno protestowali, czy mieli jakiekolwiek kontrargumenty ?
Sam posiadam tylko jedną książkę traktującą o Epirze i Pyrrusie.
Benewent Krzysztof Kęciek
W reszcie książek ogólnodostępnych o antycznych wojskach Epir jest wspaniale pomijany, albo krótko opisany. Poluje na książkę Witolda Chrzanowskiego Pyrrus Król Epiru (1995) ,ale bardzo ciężko znaleźć.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek materiały
Z góry dzięki Bradley. :D
przepraszam, że zaśmiecam to miejsce moim postem
Coś tam przygotuję odnośnie tych nieszczęsnych hełmów (zresztą z miłą chęcią). Choć bardziej bym szukał ich na głowach żołnierzy z Wielkiej Grecji i Sycylii , którzy musieli stanowić uzupełnienie armii Pyrrusa w czasie wyprawy na Zachód, a nie oszukujmy się że straty ponosili także falangici, a jak pisze autor p. Kęciek król Epiru raczej nie dostawał za dużych uzupełnień z ojczyzny . Nie wiem czy w grze takie hełmy posiadają również falangici Macedonii, bo oni również stanowili część żołnierzy Pyrrusa, więc to też mogłoby być jakieś uzasadnienie.
Notabene czy nie uważacie, że nacja Epiru znalazła się w grze Rome II ( wcześniej np w Europa Barbarorum) tylko ze względu, że rozpoczyna się ona 272 r p.n.e (czyli w roku śmierci Pyrrusa), i to właśnie w tym okresie "dzicy górale" z Epiru mieli swoje 5 minut w historii świata starożytnego. Zresztą oni jako jedyni walcząc falangą z uzupełnieniem innych rodzajów wojsk zdołali sprawić lanie Rzymianom. Kynosefaj, Magnezja, Termopile, Pydnia to już zmierzch falangi.
Odnośnie w/w wyprawy Pyrrusa, w szczególności na Sycylię (nieudane oblężenie kartagińskiej twierdzy Lilybaeum -(Rzymianie też stracili na niej sporo zębów w czasie I wojny punickiej) czy nie macie wrażenia, że pozbawienie takich miast jak ów Lilybaeum czy Syrakuzy murów obronnych, z których słynęły to istny kabaret. Pewnie to niemożliwe ale może ktoś z ludzi którzy bawią się w mody (najlepiej ekipa DeI) mogłaby rozwiązać ten problem. Pewnie ze względu na silnik gry nie jest możliwe dobudowywanie murów w trakcje kampanii, ale może jest szansa w pewnych miastach zrobić je od razu ?
Mam pewną wiadomość dla wszystkich wyczekujących spolszczenia. Do przetłumaczenia pozostało już tylko 300 linijek z całości liczącej 2488.
Elementy, które muszą zostać dokończone to:
- opisy do 50 jednostek z DeI
- opisy efektów broni (ok 30 linijek)
- nazwy cech generałów z moda TTT (jakieś 150 linijek z czego 50 już mam)
- wpisy typu: You are defending against the Iceni Tribal Council!, których jest 20.
- kilka mniejszych, które pominąłem
- czas na sprawdzenie jakości tłumaczenia :)
pozdrawiam
Ojjj.... Zostaniesz naszym dobrodziejem, choć da się grać bez tych brakujących fragmentów z nimi zabawa będzie znacznie fajniejsza. Sądziłem jednk, że tekstu do tłumaczenia jest znacznie mniej... Które nowinki wymagały najwięcej pracy? Stawiam na "warunki pogodowe" :) W każdym rzie wielki szacunek dla Ciebie Rafkosie. Na forum były już tłumaczenia kilku mniejszych modów ale kolego tłumacz chciał na nich zarobić. Fajnie, że zrobiłeś tą pracę, ilość pobrań DEI wzrośnie o jakieś 50% dzięki Twojemu tłumaczeniu. Mam nadziehę, że Kamo założy dla niego osobny temat.
Moja kampanie nadal jest śietna, jestem już co prawda b. potężny ale Galia jeszcze stawia twardy opór, rozbiłęm ich sojusze płacąć złotem za pokój niektórym nacjom i to zgubiło Galię. Jak podopinam galijskie guziki wezmę całą Hiszpanię, muszę jednak zerwać sojusz obronny i odczekać kilkanaście tur na honorowe wypowiedzenie wojna ale myśłęł, że mam sporo czasu.
U mnie jest rok 224 pne. za jakieś 80 lat zreformuję wojsko choć przeliczająć na tury mogę już tyle nie grać... Obecne jednostki też są niczego sobie, dorobiłem się już jednostki principes o ataku "48". Jednostki galijskie są b. silne, wpadnięcie w pułapkę zastawioną przez full armię to najczęściej strata armii, bo nawet w razie zwycięstwa pozostanie nam żałosny ochłap po pełnochorągiewnej armii.
Jak wygląda sprawa z wojną domową w DEI? - Można jej uniknąć pilnująć nie przekroczenia przez żadną frakcję 60% i pilnowania zbyt ambitnych generałów?
Jeżeli już się pojawi domowy rozlew krwii to wybucha tylko raz na rozgrywkę? - Kto ma wiedzę niech się nią podzieli pokornie proszę.
Które nowinki wymagały najwięcej pracy? Stawiam na "warunki pogodowe"
Nie było aż tak dużo pracy z nimi, jedynie 30 linijek. Co jak co, ale ciekawie się je tłumaczyło:
"Hiems przychodzi jako ostatni, potykając się o własne nogi, a jego włosy siwieją." - jeden z tekstów opisujących zimę.
Najdłuższe okazało się jednak odnalezienie tekstów, które trzeba było tłumaczyć i sprawdzenie, czy nie ma ich już w podstawce. Można powiedzieć, że ręcznie sprawdzałem kilka tysięcy linijek, czy czasem któraś nie pochodzi z vanilli i nie nadpisuje tym samym czegoś z DeI. Było też trochę zabawy z tłumaczeniem cech frakcji, np. "Lustra Archimedesa".
W każdym rzie wielki szacunek dla Ciebie Rafkosie.
W tłumaczeniu pomaga mi K A M 2150, więc to prawdopodobnie on napisze ostatnie brakujące linijki :) Duże brawa dla niego.
Na forum były już tłumaczenia kilku mniejszych modów ale kolego tłumacz chciał na nich zarobić.
Dla mnie największą zapłatą jest to, że komuś ta praca się przyda i będzie cieszył się graniem tak, jak ja będę cieszył się tym, że docenia on nasz włożony trud.
ilość pobrań DEI wzrośnie o jakieś 50% dzięki Twojemu tłumaczeniu.
Trzeba pamiętać, że z każdym większym patchem DeI trzeba będzie dotłumaczyć te 50-80 linijek, więc to długoterminowy projekt.
Mam pewną wiadomość dla wszystkich wyczekujących spolszczenia. Do przetłumaczenia pozostało już tylko 300 linijek z całości liczącej 2488.
Elementy, które muszą zostać dokończone to:
- opisy do 50 jednostek z DeI
- opisy efektów broni (ok 30 linijek)
- nazwy cech generałów z moda TTT (jakieś 150 linijek z czego 50 już mam)
- wpisy typu: You are defending against the Iceni Tribal Council!, których jest 20.
- kilka mniejszych, które pominąłem
- czas na sprawdzenie jakości tłumaczenia :)
pozdrawiam
Tak trzymać, czekam z niecierpliwością
Szczególnie czekam na dobrze przetłumaczony interfejs bitewny i nazwy poszczególnych formacji, manewrów itp, bo na dotychczasowej wersji DeI po polsku jest sporo paciaków
Co to jest "Rzeź" i symbol falangi ? albo "polowanie na głowy" i jakiś symbol od czapy :lol:
Trzymam mega kciuki
EDIT
Trzeba pamiętać, że z każdym większym patchem DeI trzeba będzie dotłumaczyć te 50-80 linijek, więc to długoterminowy projekt.
I tego troszkę się boję ale mam nadzieję że nie braknie wam chęci i zapału bo projekt jest miodny
I szczęście od boga, że robią go Polacy :D
Szczególnie czekam na dobrze przetłumaczony interfejs bitewny i nazwy poszczególnych formacji, manewrów itp, bo na dotychczasowej wersji DeI po polsku jest sporo paciaków
Przetłumaczyłem to jeszcze za czasów DeI 0.5.
Co to jest "Rzeź" i symbol falangi ? albo "polowanie na głowy" i jakiś symbol od czapy
Wiele formacji zostało usuniętych, a wiele dodanych, dlatego nazwy tych formacji nie mają żadnego sensu :) są to pozostałości po vanilli
I tego troszkę się boję ale mam nadzieję że nie braknie wam chęci i zapału bo projekt jest miodny
Zdążyłem już to przemyśleć i napisałem program, który sam będzie mi wyszukiwał, które linijki zostały dodane/zmienione w kolejnych patchach, więc największy problem mam już z głowy. Wyobraź sobie sprawdzanie 2000 linijek za każdym razem, gdy wychodzi aktualizacja, żeby sprawdzić, czy czasem ktoś nie zmienił nazwy jednostki z Hoplitai na Hoplite, haha.
I szczęście od boga, że robią go Polacy
Nie wiem, czy wiesz, ale robiłem też tło głównego menu do DeI i nowe obrazki podczas wyboru frakcji. Tłumaczyłem też UPC, ale tam wychodziły patche co 2-3 dni dodające po 1000 linijek, więc się z lekka zniechęciłem.
Rafkos - jakżę się cieszę, że zawitałeś na to forum.
Ostatni patch-łatka bardzo poprawił wygląd jesieni na mapce, poprzednia wersja wyglądała jak wczesnowieczorny dzionek, teraz jesień jest odstraszająca, zimno, plucha i wy...d, przypomina mi to skutecznie, żeby nie zapuszczać się na wrogie ziemie.
Czego jeszcze nie poprawili cudotwórcy od DEI to wycieczkowego charakteru armii zaokrętowanych na transportowce. U mnie Sparta pływa sobie po Kanale La-manche, Ateny zwiedzają współczesną Tunezję... Reszta jest czarująca, no... - jeszcze super-gnidy-agenci, tutaj trzeba ratować się submodami. Czy ktoś już wyselekcjonował ten najlepszy osłabiający ten RPG-owski akcent?
Ponawiam pytanie o wojnę domową - co zmieniło się pod tym względem w DEI? - jak tego uniknąć - tak samo jak w podstawce?i Czy może wybuchnąć więcej niż raz?
K A M 2150
04-01-2014, 02:54
Rafkos, mój wkład w tłumaczenie to i tak będzie mała kropla w morzu tego ile Ty się przy tym narobiłeś i jeszcze narobisz :D
Gnejuszu, co do wojny domowej to wybucha ona w DeI na dwóch ostatnich poziomach imperium. Dokładnie to na tych dwóch ostatnich poziomach jest jakaś minimalna szansa, że wojna wybuchnie i prowadząc rozsądną politykę dynastyczną można jej w ogóle uniknąć :) Np jeżeli jakaś frakcja w państwie przekroczy 60% to nie ma z automatu wojny, ale po prostu zwiększa się ryzyko na jej wybuch.
Jakoś nie chcę mieć tej wojny domowej, teraz jest wyzwanie w całej rozgrywce a wojna domowa straciłą swój czar. Przymierzam się do uderzenia na Egipt a jest b. potęznym państwem - ma regiony nawet na Bałkanach, jego sojusznik Point to samo, mapka Europy południowo wschodniej wygląda nieco łaciato ale tworzenie kolonii było wtedy czymś nagminnym.
Najlepiej walczyły nacje gallijskie, w Afryce raczej wojna podjazdowa i blokowanie portów, po jakichś 3,4 dużych bitwach komputer nie stwarzał już poważnego zagrożenia. W Galii szybko odbudowywał stracone armie i parł nimi do odbijania straconych regionów.
Czekam na finałową wersję spolszczenia, nie założę raczej nowej kampanni, żal byłoby obecnej, choć może Spartą... Jakoś mam wielki sentyment do tego narodu, ptawda jest jednak taka, że po klęsce od Tebów i uwolnieniu Helotów- Meseńczyków Sparta była już tylko legendą. Co mi się w DEI spodobało to fakt, że dobrze odwzorowali problemy populacyjne w Sparcie i rekrutacja większości dobrych oddziałów jest wydłużona. strata dobrych jednostek jest boleśnie odczuwalna choć pograłem zaledwie 74 tury. Sama kampania Spartą po zajęciu Hellespontu i Macedonii była raczej nudna przynajmniej w porównaniu do Rzymu.
Korci mnie zagrać Epirem, czuję, że będzie b. trudno bo choćby takie podpisanie umowy handlowej w sytuacji gdy nikt nas nie lubi jest niemal niemożliwe.
Jestem zafascynowany odwzorowaniem warunkó pogodowych wynikających z pory roku, te opady śniegu na północy i jego brak na południu Europy, świetna jesień o której już pisałem. Szkoda, żę gram już tyle tur bez tekstu z tymi nowinkami, dzięki dużej intuicyjności moda można sobie bez tego poradzić ale zawsze na tym tracimy.
Kamo - czy wzorem z innych działów będzie osobny temat ze spolszczeniem, czy będzie umieszczone jedynie na pierwszej stronie z DEI?
Możę ktoś z grających ma równie śietną kampanię jak ja tylko iną nacją niż Rzym? - Mapiszcie a możę kolejną założę pod wpływem Waszego opisu. Póki co zamierzam wytrwać Rzymem do podbicia lub uczynienia protektorami wszystkich ziem. To, żę podział na 4 tury w roku spowolnił grę jest dla mnie zaletą, lubię długą zabawę.
K A M 2150
04-01-2014, 12:33
Spolszczenie będzie miało swój temat oraz info w tym temacie na 1 strone :)
We wtorek ponownie będę miał dostęp do kompa z Rome to pozakładam tematy od submodów, bo jest kilka ciekawych, np poprawiających floty, zmniejszających liczbę agentów itd.
Stalowy Karaluch
04-01-2014, 14:41
Hej. Nie działają mi mody na krew w DeI. Ktoś wie dlaczego tak się dzieje?? Czy powinienem zakupić DLC Blood and Gore żeby te mody działały...
Myślę, że tak. I potem trzeba go zaznaczyć w opcjach gry (grafiki)
K A M 2150
04-01-2014, 15:07
Bez DLC krwi nie będzie.
Shay Ruan
04-01-2014, 15:35
Mam pytanie. Wiadomo czy szykuje się jakiś unit pack dla frakcji wschodnich? Chodzi mi tu głównie o Partię, bo wygląda ubogo w porównaniu z resztą państw.
K A M 2150
04-01-2014, 15:59
Z czasem będzie dla wszystkich ;) Teraz na bank barbarzyńcy, legiony i auxilia.
Shay Ruan
04-01-2014, 16:03
Dzięki wielkie KAM :P Tak poza tym super wyglądają Ci nowi generałowie co mają dojść w wersji 0.7 http://www.twcenter.net/forums/showthre ... n-Generals (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636622-PREVIEW-Hellenic-amp-Thracian-Generals) :)
Ja mam kłopot - 221r pne. - od wielu już tur moje regiony - prowincje nie rozwijają się. Pasek rozwoju jest pusty, po najechaniu na niego kursorem informacja podaje rozwój "0", wszystkie prowincje mają dodatni poziom zadowolenia, opracowałem wszystkie technologie związane z rozwojem i ani drgnie.
Złapałem jakiegoś buga czy problem tkwi w czym innym? Z dodatków instalowałem jedynie Radiousa na grafikę ale gram z nim od samego początku i przez większość tur było ok.
Edit:
Czynniki rozwoju wykazują, żę miasta powinny się rozwijać - mam z reguły kilkanaście do dwudziestu kilku na plusie po podsumowaniua, niestety gra tego nie widzi i nie zlicza.
Edit:
W kampanii Spartą jest to samo, wróciłęm do starego sava i miasta nie rozwijają się pomimo sprzyjających czynników .
Edit:
W kampanii założonej od nowa (Kartagina) rozwój miast jest ok. - przynajmniej na starcie.
Czy może ktoś mi poradzić jakiegoś przyzwoitego moda (może submoda) na podmianę wyglądu ikonek jednostek? I najważniejsze aby by kompatybilny z DeI. Powiem jeszcze, że gram na razie Rzymem i nie będą mi potrzebne ikonki nowych zmienionych (dodanych) jednostek przez ekipę DeI
EDIT
Ja mam kłopot - 221r pne. - od wielu już tur moje regiony - prowincje nie rozwijają się. Pasek rozwoju jest pusty, po najechaniu na niego kursorem informacja podaje rozwój "0", wszystkie prowincje mają dodatni poziom zadowolenia, opracowałem wszystkie technologie związane z rozwojem i ani drgnie.
Bo wyczerpałes możliwosci rozwoju. Jeżeli w prowincji nie masz czarno białej ikonki ze strzałkami i liczbą wymaganej populacji to oznacza, że prowincja rozwinięta na maksa
saylon19
04-01-2014, 17:47
A coś takiego ?
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8v-0-06%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622971-BullGod-Unit-Icons-project-%28v-0-06%29)
Źle mnie zrozumiałeś - mam to we wszystkich prowincjach, możliwość rozwoju istnieje jeszcze w większości z nich ale gra o tym "zapomina". po prostu zawiesiła się ta opcja. Wyczerpanie możliwości rozwoju odpada.
A coś takiego ?
Widziałem. Zastanawiałem się nawet na tym ale boję się podmiany w oryginalnych plikach. Dzięki za pomoc. Może poszperam cos w workshopie albo poczekam jak stworzą cos w DeI
Źle mnie zrozumiałeś - mam to we wszystkich prowincjach, możliwość rozwoju istnieje jeszcze w większości z nich ale gra o tym "zapomina". po prostu zawiesiła się ta opcja. Wyczerpanie możliwości rozwoju odpada.
To nie wiem o co kaman. Albo się nie rozumiemy albo rzeczywiscie cos się porobiło . A może dasz jakiegos screena
Po usunięciu moda Radiousa na grafikę - to samo - brak rozwoju regionów. W panelu budynków regionów które nie osiągnęły full rozwoju zawsze jest jedno miejsce (kwadrat) w którym pisze ile nadwyżek populacji potrzeba do awansu rozwojowego. - U mnie to miejsce jest puste - taka czarna dziura. :)
Sądzę, żę to bug który pojawia się po jakimś wydarzeniu - może ma związek z triumfem lub czymś podobnym. W każdym razie moje miasta już się nie rozwiną bez względu na to ile paneli z możliwości stawiania budynków mają wolnych.
Po usunięciu moda Radiousa na grafikę - to samo - brak rozwoju regionów. W panelu budynków regionów które nie osiągnęły full rozwoju zawsze jest jedno miejsce (kwadrat) w którym pisze ile nadwyżek populacji potrzeba do awansu rozwojowego. - U mnie to miejsce jest puste - taka czarna dziura.
Trzeba przeanalizować paczkę od Radiousa i zobaczyć ewentualną przyczynę tego buga. Można potem stworzyć fixa.
Nie za bardzo Cię rozumiem - dla mnie Radious Graphic Mod to jeden pliczek, sądzę jednak, żę to nie on jest winowajcą ponieważ:
1.Gram na nim długo i przez większość tur miasta się rozwijały
2.Jego usunięcie niczego nie zmieniło
Jeżeli ktoś z Was doszedł już do tej +200 tury i nie ma tego problemu tzn, żę bug występuje jedynie u mnie.
Nie potrafię nic przetłumaczyć ani napisać programu czy submoda, mogę jednak pomóc w rozwoju DEI i ew. poprawek testując grę i pisząc o pozytywach czy problemach. Wygląda jednak na to, że mająć to samo Spartą - ok 74 tury i Rzymem ok 207 tury problem z rozwojem miast siedzi w plikach.
Niestety nie potrafię dokładnie podać kiedy problem wystąpił - gram znim już dobrych kilka/dziesiąt/naście? tur i samoistnie nie zniknął.
Dobrze byłoby, żeby więcej ludzi pisało o wrażeniach, problemach z gry w moda bo Kamo i ludzie trzymający rękę na pulsie będą mogli odpowiednio zadziałać.
saylon19
04-01-2014, 19:45
Poziom trudności bitew aż tak podniesiono w DeI że nie daje rady ? czy to raczej ja taki słaby :D
Zmniejsz poziom trudnośći bitew na normalny i będzie ok. Na trudnym komputer dostaje zbyt dużo bonusów, w DEI bitwy zostały przebalansowane.
saylon19
04-01-2014, 20:02
Dzięki, to tak zrobię. Bo aktualnie hoplitów nie mogłem rozwalić :)
Problem z rozwojem miast jest bugiem. Bugiem związanym z jakimś: wydarzeniem/postacią/podbojem lub czymś podobnym.
Wróciłęm do sava z tury 147 i wszystko jest ok, tura 207 już nie jest ok ale jak już pisałem problem zaistniał znacznie wcześniej tzn - na pewno po 147 i grubo przed obecną 207.
Czy da się z tym grać? - Tak, pod warunkiem, żę zaakceptuje się brak rozwoju swoich prowincji z niemożliwością stawiania nowych budynków bez koniecznośći wyburzania istniejących, powiększania miast i wszystkiego co daje bonus rozwojowy. Ja raczej poczekam na rozwiązanie (jeżeli takie istnieje) albo odpocznę od gry i moda, trochę szkoda mi tej świetnej kampanii ale jestem świadom ograniczeń które bug wprowadza.
Moim zdaniem bug działa na takiej zasadzie, że nie powinien być niekompatybilny z saveami (efekt czasowy, efekt wywołany jakąś cechą lub problem z efektami rozwoju miast), jeżeli zostanie naprawiony, to raczej będzie można grać dalej bez większego problemu.
Małe info dla czekających na spolszczenie, pozostało mi już tylko 65 linijek do końca, są to opisy jednostek.
Witam was. Mam kilka pytań odnośnie DeI.
Czy w modzie uświadczę bitwę 1 pełna flaga vs 1 pełna flaga? W Radiousie bitwy wyglądały tak, że 1 armia była wspierana przez 4 inne, i nie było możliwości podboju jedną armią.
Czy frakcje dotrzymują sojuszy jeśli są uważane za lojalne? W radiousie trafił mi się przypadek, kiedy sparta dostała ode mnie cel do ataku, zerwała pakt i ruszyła na mnie.
Czy gospodarka utrzymuje się na dobrym poziomie, kiedy nie ma niewolników. W radiousie opracowałem własny system dochodów. Nie brałem niewolników, wszystkich wypuszczałem, i kiedy miałem wiele miast odnotowywałem znaczny wzrost dochodów z podatków. Wmawiam sobie, że ludzie mają pracę i stać ich na płacenie podatków. Rzym dla Rzymian!
Czy frakcje wypowiadają wojnę, więdząc że i tak jej nie wygrają? W radiousie co turę wojnę wypowiadali mi venetowie, a zajęty podbojami na południu proponowałem pokój na którego szanse powodzenia były wysokie.
Czy jednomiastowe państwa jak Massylia (czy jakoś tak) są w stanie utrzymać 4 pełne armie? Kiedy ja przy 3 prowincjach utrzymywałem zaledwie 8?
Wiadomo kiedy wyjdzie wersja 7?
Bitwa 1 vs 1 będzie częstym wydarzeniem ale jeżeli pytasz bardziej o podbój któregoś z miast to jedną armią dużo nie zwojujesz (chyba, żę na samym początku gry) bo armie i floty garnizonowe są w modzie epowiększone w stosunku do podstawki. W modzie komputer lubi atakować w trybie zasadzki kiedy Twoja armia będzie w trybie forsownego marszu.
Sojusze są dotrzymywane ale zagrałem najwięcej 207 tur więć jeszcze wszystkiego na pewno nie doświadzyłem.
Ja też nie biorę niewolników, co do gospodarki to podglądająć w panelu zyski innych frakcji widzę, żę są znacznie większe niż te, z moich prowincji. Myśłę, żę komputer idealnie optymalizuje swoją gospodarkę a ja lawiruję pomiędzy ładem, militariami i zyskiem.
Frakcje wypowiadają wojnę kiedy jesteś słaby, kiedy będziesz potęzny będą prosiły o traktaty pokojowe, pakty o nieagresji i sojusze, będą skłonne za to nawet zapłacić choć zwykle same chcą pieniędzy.
Co do utrzymywania armii ponad ich możliwośći finansowe to sam nie wiem, przygotuj się (przynajmniej na poziomie trudnym) na to, żę komputer będzie grupował armie przy swoich miastach. Podbijająć Galię bywało, żę podciągałem 4 własne a zdarzało się i 5. Możesz posłużyć się zawsze agentami i unieruchomić armie przeciwnika, ja jednak jestem przeciwnikiem supermożliwośći tych gnid w grze strategicnzej i grałem starając się zachować realia więć z nich nie korzystałem w ten sposób.
Ogólnie DEI jest o jakieś 80% lepsze od podstawki, lepiej zbalansowane, rozsądniejsze, aktywniejszye AI i świetny balans jednostek. Z bolączek to nadal super-agenci, dziwne przeliczanie szans na rozstrzygnięcie w bitwie autom., wycieczkowy charakter armii komputera załadowanych na transportowce.
U mnie dodatkowo bug z brakiem możliwości rozwoju miast w zaawansowanej już grze - problem opisałęm dokładnie w kilku postach na poprzedniej stronie.
W Total War Radiousa nie grałem więć nie porównam, jednak gorąco polecę Tobie i innym DEI - ten mod uratował Rome 2 - podstawka jest niedopracowana, kiedyś nazwałem ją gniotem. Teraz wiem, że ma wielkie możliwośći - jest pośpiesznie wydaną niedoróbką i DEI to pięknie koryguje. Mod jest jeszcze w powijakach ale cały czas się rozwija, system pór roku z uwarunkowaniami pogodowymi -- noblowskie pociągnięcie. Będzie jeszcze kilka innych, póki co cieszmy się ty co jest.l