Zobacz pełną wersję : Divide Et Impera - Dyskusja ogólna
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
U mnie mod na edykty też nie działa. Zarówno ten z TWCenter jak i ten ze steam. Być może zmieniło się to, że posiadając prowincję wspólnie z własnym protektorem nie możemy wydać edyktu, we wcześniejszych wersjach nie miało to znaczenia.
Świetnie wyglądają teraz pory roku na mapce, nie wiem czy to dzięki chłopakom od DeI czy dzięki ostatniemu patchowi, w kiażdym razie b. dobre posunięcie.
Co do wojny domowej... Kto jej uniknął nich opisze jak tego dokonał, oczywiście kampanie max 300 tur nie są miarodajne.
może mi ktoś powiedzieć który klawisz odpowiada za tryb taki jakby snajperski w balistach bo widziałem na filmiku takie coś
niech ktoś zapoda link do tego mod managera z total war center bo na obecnym wywala mi konflikty i nie działa mi 12 tur na rok wrzucilem odpalam i dalej jest to samo
Gen. Icedrok
10-04-2014, 19:38
Jeżeli sie nie mylę to klikasz na baliste i włączasz tryb "kamery filmowej" on jest bodajże w lewym dolnym rogu.
Mi w mod managerze także nie dizała 12 tur na rok. A link masz w temacie http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=587&t=14745
Shay Ruan
10-04-2014, 19:39
Mam pytane. Czy ten submod przywracający animacje jest kompatybilny z Dei http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... earchtext= (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=226771580&searchtext=) ?
Gen. Icedrok
10-04-2014, 19:42
w opisie jest : [...] - compatible with DEI mod [...] więc powinno działać ;)
K A M 2150
10-04-2014, 20:09
Ja edykty normalnie pobrałem i działa przez Steamowy menadżer bez problemu. Voernusie, nie dziw się że Cię hejtują, skoro stronę wcześniej pytałeś się o to, żeby ktoś wstawił link do wersji 0.85c chociaż masz jak byk temat z linkami do pobrania...To jest już szczyt lenistwa.
Nie wiem o jaką opcję "arena marsz" Ci chodzi, grasz na wersji pl, czy ang? W DeI doszła teraz ikonka która opisuje jaką kondychę ma oddział, mieści się zaraz przy innych umiejętnościach jak falanga itd, tylko w wersji angielskiej masz w nawiasie podane, czy oddział szybko się męczy lub czy wytrzyma dłuższe starcie bez szybkiego męczenia się.
Gen. Icedrok
11-04-2014, 16:10
Mam słaby komp a chciałbym rozgrywać sam bitwy, jak myślicie czego lepiej używać Radiusa czy GEM'a?
EDIT:Jednak Radius sie lepiej sprawdza ;)
K A M 2150
11-04-2014, 20:03
I to i to nic Ci nie da. Domniemane skoki klatek z GEM to chyba efekt placebo, a nawet gdyby to nie zmienia wiele. Jak już coś ma poprawić ilość FPS to mod graficzny Radiousa, ale chyba więcej na mapie kampanii niż w bitwach da. Z GEM gra za to wygląda o wiele lepiej, przez co generalnie można grać na niższych ustawieniach.
no na trudnym poziomie widać różnice w bitwach i samej kampani :) na normalnym miałem ponad 2 200 000 złota budżetu i przychody ponad 20 tys na ture :) a tu raptem 10 tys budzetu i kilka tys na ture no ale na normalnym moglem sie bardziej skupic na tym co buduje a tu na trudnym musialem ciagle skupiac sie na walce i obronie granic :) same bitwy o wiele trudniejsze rzymianie teraz maja trudniej a i kampania jest o wiele trudniejsza na normalnym poziomie walczylem bez problemow w kilku miejscach mapki a na trudnym w 2 rejonach i było całkiem inaczej
mam nadzieję że DEI nie będzie jedynym modem pod Rome II ,może moderatorzy zrobią jakiś duży mod z wielką mapka tak jak to było w medku :)
mam garnizon oddziałów pomocniczych i mam obok napisane w opisie jakie jednostki są do rekrutacji w danym regionie to dlaczego część z nich nie ma są tylko niektóre z nich a reszty nie ma :(
marchlew
13-04-2014, 10:58
Raczej beda dostepne po reformie .. a legiony po odpowiednim poziomie twojej kultury w regionie
no narazie mam reforme Mariusza a po niej chyba jeszcze jest Augusta tak ? jesli tak to powinny byc dostepne w niej a w ktorej turze czy tez roku sa te reformy ?
marchlew
13-04-2014, 11:28
Imperialna - Imperium level 7, minimum turns 210
musza moderatorzy zrobić jakas mega wielka mapke bo przy obecnej zanim wejda te reformy imperialne to ja juz dawno podbije cala mapke i nawet nie skosztuje jednostek imperialnych :(
marchlew
13-04-2014, 13:22
no to jestes niezly skoro tak wymiatasz wszystkich i to na hard poziomie ... pewnie na chetach ?? jeszcze cie czeka wojna domowa ..12 pelnych armi senatu i iles tam flot jak ci wybuchnie w miescie z portem ..
może ty potrzebujesz jechac na cheatach ale nie ja
jakies 30 min do 1 h temu wybuchla mi wojna domowa 12 legionow w rzymie przejeli cala italie i puff głod w imperium ale jakos ogarnalem dobrze ze mialem 4 legiony w grecji a kolejne 4 sprowadzilem z brytani o matko to jest masakra ta wojna domowa ale sie wkurwilem i nie gralem bitew z koalicja za duzo armi naraz komp i tak by mi tego nie uciagnal :) ale mimo to ladnie ich zaczolem jechac co prawda maja jeszcze kilka regionow moich w itali ale głoduja hehe poczekam az zdechna z glodu ;)
robercik8211
13-04-2014, 17:23
Vorenus, zjedz Snickersa.. Swoją drogą, skoro tak szybko podbijasz mapę, to daj schemat jak to podbijałeś, region (lub chociaż prowincję) po kolei. Chętnie skorzystam.
Pozdrawiam
PS. Błagam, pisz w miarę normalnie i nie pisz posta pod postem.
K A M 2150
13-04-2014, 19:35
Vorenusie, miało się skończyć na upomnieniu za !potrójne! posty i insze podwójne posty, brak poszanowania dla języka ojczystego, zerową interpunkcję, brak umiejętności rozpoczynania zdania z wielkiej litery itp., jednak jak po raz kolejny użyłeś przekleństwa, za co już kiedyś dostałeś osta (plus pyskówki) jestem zmuszony wystawić Ci kolejne ostrzeżenie, za wszystkie wyżej wymienione powody.
Skoro sie tak klocicie panowie, to ja zapytam, jaka to nutka?
http://vinowisko.pl/1601-wesoly-tanczacy-kotek.html
K A M 2150
13-04-2014, 20:42
A osta za offtop nie chcesz?
Otrzymujesz upomnienie słowne.
w której turze wybucha wojna domowa bo dzisiaj wybuchła mi koło 200 turze już prowadziłem z lojalistami ale mi sava usuneło :( a chciałbym już ta przykrą sprawę odbembnic
K A M 2150
13-04-2014, 21:08
Potrafisz czytać? Zaraz poleci ban na tydzień. Zobacz za co dałem Ci osta, potem spójrz na swój post i zobacz co jest nie tak.
Wojna domowa nie występuje w określonej turze. Na ostatnim poziomie imperium masz w każdej turze % szansę na jej wybuch, tym większa im większe dysproporcje w senacie.
nawet nic nie mówie złego wszystko związane z gra a ty sie ciskasz i ostrzezeniami straszysz weś sie rumianku napij to ci przejdzie ;)
robercik8211
14-04-2014, 06:05
A ty ,,weś'' zjedz snickersa i przestań gwiazdorzyć. Nie umiesz pisać trochę porządniej? Chyba nic nie dociera do ciebie. Ponawiam prośbę o schemat jak to podbijałeś.
ok będę mądrzejszy i odpuszczę ,ale po co te ostrzeżenia pisze na dyskusji ogólnej i wszystko dotyczące moda i gry więc ...a tobie nie wiem co doradzić rozwijaj wszystko co przynosi ci dochody porty farmy i żywność ,dbaj o wysoki ład publiczny nie walcz w kilku miejsach na raz na normalnym to jest łatwe ale na wyższym to już inna bajka wiem co mówię bo mojego sojusznika ligę heleńską zaatakowali swebowie no i dosyć dużo mapki podbili więc wkrótce zaatakowali by i mnie no to dołączyłem do wojny a potem massylia namówiła mnie do wojny z luzytanią po czym zawarła z nimi pokój a ja zostałem w czarnej dupie z wojną z dwiema silnymi frakcjami i było naprawdę ciężko :D a miałem tylko 3 legiony a przeciwnik cały czas podsyłał nowe i weś tu człowieku podbij coś, ale zresztą co będę się produkował wszyscy wiedzą jak grać :)
marchlew pisałeś że reforma imperialna jest około 210 tury tyle że ja juz mam 238 i już miałem wybór czy zostaje przy republice czy imperium no a reformy nie ma jeszcze :(
na chwile obecną ma już kilkanaście prowincji i frakcje boją sie mnie atakować :) i gra robi się już coraz bardziej nudna ale chciałbym doczekać do reformy imperialnej
czy to jakiś bug że pierwsza kochorta ma inną ikonę jednostki w cisalpinie a inną w italli :(
Zbyt łatwo o protektoraty - poziom b. trudny, kampania Rzymem. Gra chyba oszalała, państwa silniejszze od mojego proponują mi podporządkowanie przez protektorat, tym sposobem b. szybko doszedłem do Reform Mariusza. Coś jest nie tak, rozumiem jeszcze propozycję od zaszczutego wroga ale w mojej kampanii nawet państwa neutralne chcą zostać moim protektoratem, jedyny warunek to zapłacenie im kilkunastu tysięcy waluty. Jest w tym też drugie dno, jestem otoczony protektoratami, jeszcze pozostała mi ekspansja w Afryce - Cyrenejka i wschodnie rejony. mogę też póść na północ a włąściwie zachodnią-północ. Nie wiem czy to bug czy nie ale wpadłem w pułapkę tego szaleństwa. System rekrutacji jest fajny, sądziłęm, że zepsują grę tymi reformami ale jest fajnie, możę za szybko dostałem jednostki Mariusza - o0 jakieś sto kilkanaście-dziesiąt lat ale ucieszyło mnie to bo Germanie, Iberowie i Galia mają potwornie mocne jednostki. Tymi wczesnymi hastati i reszcie wczesnych wojsk w bitwie 1/1 są małe szanse zwycięstwa. Niestety nadal armie pływają sobie "na rybki", potrafią łowić nawet gdy zabieram im pobliskie miasto, to jest zdecydowanie do poprawy ale raczej już przez twórcó gry. Świetnie wyglądają teraz pory roku. gra dostała właśnie makijaż, żałiję trubu forsownego marszu - zwłaszcza na morzu, tempo pokonywania odległości jest żółwie. Ze wzglęgu jednak na morską wycieczkowość turystyczną armii zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zlikwidować zdolność pokonywania dróg morskich dla armii. W Mediewal amia musiałą być okrętowana na istniejącą już flotę i nie było takich paradoksów. Zadziwia mnie też ta straceńcza odwaga armii które straciły ostatnią prowincję - miasto, gdyby były tak odważne wcześniej to gra miałaby zęba. Bierność komputera nawet na b. trudnym jest powalająca, zdarza się i owszem, że zaatakuje nas kilkoma nawet armiami ale zdarza się częściej, że przygląda się jak bierzemu mu miasta i nic nie robi. Nie potrafiłbym już grać na vanilli, DeI jeszcze trzyma mnie przy Romie 2, nie wiem czy sama gra wyjdzie kiedykolwiek poza wersję-beta - rzeczywistą a nie marketingową. Nie w porządku wobec graczy jest wypuszczanie DLC z odblokowanymi kolejnymi nacjami - płatne DLC. Kampanie Cezara w Galii czy Hannibala są jak najbardziej uczciwym zarobkiem, odblokowanie kolejnych nacji za pieniądze to czyste zdzierstwo.
Tym większy szacunek dla moderów, dzięki takim ludziom zachowuję resztki szacunku do współczesnej ludzkośći, to wolentariusze świata graczy.
Edit:
Co do ekonomii - na początku nie zaczynajcie żadnych wojen, rozwijajcie gospodarkę pamiętająć o wybudowywaniu odpowiednich budynkó wdla prowincji posiadających surowce. Szpiegiem koniecznie odkrywajcie mapkę i podpisujcie umowy handlowe. Jak nie chcą podpisać to warto pakt o nieagresji zaproponować, po kilku turach zmiękną, jeżeli i wtedy nie to macie potencjalny powó do ekspansji. Nie róbcie też więcej wojska niż 1 silna armia dopóki nie będziecie stali mocno finansowo. Wojna dopiero jak będzie złoto na 2 amie i 1 flotę a i to z głową na karku. Odkrywanie technologii powinno być zrównoważone, odkryjcie te, które odblokowują ważne budynki. Rotujcie świtą generałów, jeżeli nie będą przez kilka najbliższych tur toczyś bitew to dajcie im zamiast pomocników poprawiających aspekt militarny takich którzy ożywiają gospodarkę, redukują koszty utrzymania wojsk itp. Możliwośći jest wiele , nic tylk z nich korzystać.
Nie kłóćcie się też na forum... Można pomarudzić ale z szacunkiem do każdego - jesteśmy kolegami o wspólnych zamiłowaniach, nie wolno o tym zapominać.
K A M 2150
14-04-2014, 10:23
Vorenusie, dalej nie potrafisz czytać. Masz tydzień na naukę, miłych wakacji w karcerze. Może dojdzie do Ciebie dlaczego przeklinanie i pisanie kilku postów nad postem oraz odpowiadanie na uwagi moderatora (za co dał Ci osta Samick już raz) jest tutaj nietorowane.
Miłej lektury:
http://so.pwn.pl/zasady.php
marchlew
14-04-2014, 10:49
Musisz miec odpowiedni pasek Imperium i kiedys sie tam pokaze nowa Reforma ..
marko1805
14-04-2014, 12:39
System rekrutacji jest fajny, sądziłęm, że zepsują grę tymi reformami ale jest fajnie
Widzisz Gnejuszu, a mówiłem ze chłopaki wiedzą co robią ;)
Bierność komputera nawet na b. trudnym jest powalająca, zdarza się i owszem, że zaatakuje nas kilkoma nawet armiami ale zdarza się częściej, że przygląda się jak bierzemu mu miasta i nic nie robi.
Póki jesteśmy małym państwem komputer dość chętnie wypowiada nam wojnę, lecz, gdy stajemy się powoli mocarstwem jest coraz mniej chętny do zatargu z graczem co w późniejszym etapie gry jest dość nużące.
Mam jednak nadzieję że zespól po uporaniu się z AOR weźmie się za mechanikę kampanii o ile CA to umożliwi. Flot wycieczkowych zespól DeI nie jest w stanie zmienić bez udziału CA niestety.
Trochę źle mnie zrozumiałeś w kwestii bierności komputera. Nie chodzi mi o wypowiadanie wojen tylko o to, żę komputer często się nawet nie broni, jego armie przyglądają się jak biorę im miasto lub nawet kilka. Jak tego nie poprawią to Rome 2 będzie wiecznie wycieczkową betą, klimat jest ale nie ma inteligencji w samej grze AI jest szczątkowe. Właśnie pod wpływem klimatu z Rome 2 a raczej DeI wróciłem do seriialu "Rzym", to kapitalne dwie serie i b. żałuję, żę nie powstałą trzecia. Jest polityka, namiętność, ekonomia, ambicje - w filmie jest wszystko. Do tego zaraz na początku jest krótka bitwa z Gallami i pokazana ciekawa taktyka Rzymian. Większą bitwę można zobaczyć już w drugiej serii - bitwa pod Filippi:
http://www.youtube.com/watch?v=gUlw4Hh366c
link jest do dokumentalnego choć z aktorami (jest też polski akcent - sami zobaczycie kto zagra jedną z postaci).
Oglądająć "Rzym" można zrozumieć co to brud, korupcja, morale, możę jakiś zdolny chłopak zrobi submoda z akcentem z tego filmu, wszystko jest możliwe.
Jak dobrze pójdzie to po świętach zmienię a raczej ulepszę komputer, może kupię monitor panoramiczny bo obecnie mam 16:9 z pięknymi kolorami na matrycy jeszcze PVA. Problemem jest jednak obcięty po bokach obraz i traci się na tym w grze dużo.
Wiem, żę to nie jest odpowiedni temat ale może ktoś potrafi polecić dobry monitor panoramiczny z kolorkami a nie jedynie barwami i w dobrej cenie. Może właśnie taki kupię choć żal mi będzie obecnego ze względu na kolory właśnie...
marko1805
15-04-2014, 10:05
Trochę źle mnie zrozumiałeś w kwestii bierności komputera. Nie chodzi mi o wypowiadanie wojen tylko o to, żę komputer często się nawet nie broni, jego armie przyglądają się jak biorę im miasto lub nawet kilka.
No tak , jesli podejdziesz do do miasta z dwoma pełnymi legionami a on ma pod miastem jedną armie to Cię raczej nie zaatakuje, ale jeśli już podejdziesz jednym legionem a on ma przewagę to jest duże prawdopodobieństwo ataku z jego strony.
Ai ma zakodowane iż ma atakować, gdy posiada przewagę.Sam miałem kilka przypadków , gdy podchodziłem pod miasto( a także w polu) z przewagą to przeciwnik wycofywał swe mniejsze siły, gdy jednak miał przewagę to atakował błyskawicznie.Tak miałem kiedyś walcząc z Arwenami o Massylię, gdy zaatakowałem miasto dwoma legionami przeciwnik wycofał swą jedną armię tylko po to aby w kolejnej turze zaatakować trzema pełnymi z czego zresztą wywiązała się wspaniała bitwa.
Ogólnie zauważyłem iż w Rome II jest mniej bitew, a te które są, często są rozstrzygające tak było w przypadku Arwenów po zwycięstwie potęga tego plemienia została dość szybko złamana nie tyle przeze mnie, co przez pozostałych sąsiadów.
Ogólnie walki w DeI są naprawdę świetnie, gdyby jeszcze komp potrafił stosować odrobinę taktyki w bitwach byłoby super. AI w kampanii jest bardzo nierówne i widać że bardzo niedopracowane, ale chyba najlepsze w całej serii. Przynajmniej spam armii tak irytujący w poprzednich seriach został poważnie ograniczony.
Shay Ruan
15-04-2014, 17:39
Zauważyłem u Celtów i Germanów brak niektórych wariantów mieczy. Wygląda to jakby okładali się niewidzialnymi ostrzami :D. Nie wiem czy to nie jest ponownie wina steamowej wersji moda.
hej czy na tym forum jest temat do DEI i ogólnie do modów tak jak to było w starym
oj sory już widzę że jest to nie było tematu :)
fajnie chyba muszę zagrać na bardzo trudnym bo na trudnym z początku było jakieś wyzwanie ale teraz cała galia brytania germania podbite milion kasy i ponad 360 żywności :) z początku jest wyzwanie jakieś nie powiem ale jak już zrobisz imperium i masz ogrom kasy to nikt cię nie zaatakuje wszyscy się boją i gra robi się monotonna fajnie na najniższych podatkach mam z 17 tysięcy przychodów :D
Czy wydadzą jakiś nowy dodatek do Rome II bo w zakładce patche temat zbiorczy ktoś coś pisał o brytanii ?
Shay Ruan
19-04-2014, 09:24
Zapowiedź jednostek pomocniczych dla Rzymu http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?649359-PREVIEW-Roman-Auxilia-Overhaul (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?649359-PREVIEW-Roman-Auxilia-Overhaul). Prezentują się pięknie ;)
K A M 2150 , za zapowiedź wersji 0,9 należą Ci się najsmaczniejsze kąski ze świątecznego stołu. Nowy pomysł na wojnę domową... - ożesz.... przecież marudziłem o tej wojnie od samego początku gry... To doskonała wiadomość, ale jeszcze lepsza jest ta, żę będzie to ostatnia łatka ze świecidełkami a potem chłopaki naprawią bezsensy C.A. Już dzisiaj zatrudniłbym ich w tej firmie a pozwalniał bałwankó odpowiedzialnych za wypuszczenie tej wczesnej bety i to jeszcze w tonacji RPG. Naprawdę odwaliłeś porządną robotę z tą zapowiedzią, tym bardziej, żę święta mamy i czas inaczej jakoś leci.
U mnie w kampanii 209 tura na b. trudnym Rzymem, gra się nieźle ale komputer szaleje z oddawaniem się pod protekcję, teraz Point będący niesamowitą potęgą sprzedał się za 2400 monet... Wcześniej Lusytanie i Odrysi choć byli potężniejsi odemnie...
Coś jest nie tak, w 209 turze mam Reformy Imperialne w armii i przedostatni pasek rozwoju zapełniony do połowy. Jeżeli macie kontakt z ekipą od DeI to zasygnalizujcie im tą sprawę bo gra jest przez to zbyt łatwa.
Nie mogę się doczekać aż zabiorą się za agentów i resztę bzdur, oj... będzie modzik... Już teraz C.A. pozazdrościło chłopakom "warumków pogodowych" i pory roku wprowadzili, oby tak dalej aż do powstania wreszcie wersji alfa okraszonej świetnym modem a możę nawet paroma.
K A M 2150
19-04-2014, 18:17
Właśnie zabrałem się za ostatnią cześć i niedługo odblokuję temat od wersji 0.9 :D
Co do dyplomacji to jest z nią tak, że na TWC jest masa tematów o niej, tylko że jedni krzyczą iż każdy im wojnę wypowiada i walczy do końca, a inni z kolei że nikt nie chce z nimi walczyć. Dresden sam do końca nie wie dlaczego tak się dzieje, że u dwóch osób dyplomacja może się aż tak różnić, ale cóż, trzeba jakoś z z tym żyć ;)
Dobra, jak to jest z tą pogodą w DeI? Wpływa ona na to co się dzieje w grze, tj. ostre zimy itp. (jak w kampanii CiG)? Czy to tylko efekt graficzny jak teraz mamy w podstawowej kampanii?
K A M 2150
19-04-2014, 18:41
Pogoda wpływa na kilka czynników, ale już nie pamiętam jakie, gdzieś to na TWC jest podane w poradnikach od Dresdena :D
Pogoda wpływa na bardzo wiele czynników, między innymi na czas uzupełniania jednostek, przychody z podatków, zadowolenie ludności, ewentualne straty w ludziach (ostre zimy), odległość poruszania się na mapie kampanii, morale itp. Do tego dochodzą również losowe zjawiska pogodowe, które dodają/zmieniają wartości tych współczynników.
Wracając do wersji 0.9, czeka nas olbrzymia zmiana. Po wprowadzeniu zmian z AOR (area of recruitment) będziemy czuli się prawie jak podczas gry w Europa Barbarorvm, dynamika gry odmieni się całkowicie :) No ale cóż, wraz z tym pojawi się mnóstwo pracy z dostosowaniem spolszczenia pod nową odsłonę DeI. Rozmawiałem już z twórcami moda i udostępnią mi oni teksty do tłumaczenia jeszcze przed premierą, więc będzie można spokojnie dążyć do celu.
Chciałem wiedzieć czy pogoda w DeI ma te same znaczenie co w kampanii Cezara i ma. Dzięki.
230 tura i mam ostatnie stadium imperium, jak na poziom b. trudny to jednak zbyt łatwo, przyczyną jest jednak zbyt duże parcie komputera do poddawania się w protektoeaty. Czeka mnie jeszcze ciekawa kampania w Afryce bo Persja stała się olbrzymim imperium z wielu sojuszami obronnymi, z poprzedniej kampanii pamiętam, żę był to b. trudny rejon z zajadłymi i nieprzejadnanymi przeciwnikami, oby i tym razem było podobnie. Szkoda mi oddziałów miotających które Rztm traci z ostatnimi reformami bo była to b. silna i uniwersalna jednostka, póki co przerzucam legiony z nad kanału do Afryki a to zajmie chyba kilkanaście tur bo zasięg ruchu na morzu jest tragiczny. Mam kilka propozycji - marzeń dotyczących zmian w modzie ale nie napiszę o nich tutaj bo mam zamiar założyć o nich osobny wątek. Postanowiłem jeszcze sprawdzić, czy prawdą jest jak piszą niektórzy, żę wojny domowej w deI można uniknąć, prowadzę b. zrównoważoną politykę wew ale mam też submoda na uniknięcie wojny domowej... Wiem, że jedno wyklucza potwierdzenie skutecznośći drugiego ale i tak byłby to sukces gdybym uniknął tego koszmaru. Póki co zainteresowanym mogę podać nazwę submoda ze steam:
Civil War Mod http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=246810654
ale jak pisałem nie jestem go do końca pewien. Może to jego zasługa, możę polityki wew. a możę wojna po osiągnięciu max imperium jest tylko kwestią najbliższych tur... Czas pokażę w mojej kampanii a Wy możecie go wypróbować sami.
Wiem, żę to nie jest właściwe miejsce ale chcę pogratulować ekipie świetnego nowego forum z zachowaniem stylu i tradycji ze starego - świetna robota Panowie.
Edit:
Niestety kolejny submod nie zadziałał, wojna domowa wybuchła z całym bezsensem jaki tylko może zaistnieć. W Hiszpanii wysypało się 16 pełnych armii i 8 flot. To już 4 moja kampania w której osiągnąłem max imperium na DeI i zawsze wybucha ta idiotyczna spamerska wojna. Jeżeli jeszcze ktoś napisze, żę w DeI można jej uniknąć to musi udowodnić to savami z + 250, 350 i 450 tury. Ten kretyński spam jest gwożdziem do trumny dla moich oczekiwań i mojej zabawy.
Szkoda, że nikt cię nie naprostował wcześniej, gdy pochwaliłeś się tym modem. Widać, że z angielskim jesteś kompletnie na bakier, bo ten mod jedynie udostępnia frakcje rewolucjonistów w szybkiej bitwie, nic nie zmieniając w mechanizmach kampanii.
Jeśli wciąż masz save'a sprzed wybuchu wojny domowej, sprawdź poniższy pliczek. Przenosi on progi wszystkich testów skryptu wojny domowej powyżej maksymalnego poziomu imperium. Jeśli nie zadziała, to również dotychczasowe zmiany w DeI (przesunięcie ponad limit 100% szansy na wojnę i ustawienie wysokiej na ostatnim poziomie imperium) nie są poprawnie interpretowane przez silnik.
Ekipa DeI zamierza również w przyszłości usunąć wojny domowe i wprowadzić coś na zasadach podobnych do rozbicia cesarstwa z S2TW. Oskryptowanie lepszej wojny domowej jest problematyczne, bo gra ponoć nie posiada komendy oddania armii innej frakcji. Paranoja.
Jakby ten submodzik nie działał, zawsze możesz grać któraś z pomniejszych frakcji dodanych przez DeI. Nie mają one zaimplementowanej mechaniki wojny domowej.
K A M 2150
21-04-2014, 11:03
Ooo, kolega z TWC :D Nawet nie wiedziałem, że jesteś z Polski :D
Witamy :D
Soontir, dzięki za plik, nie wiem czy wrzucać go do data czy w inne miejsce ale zacznę od :data". Angielskiego nie znam kompletnie co z pewną dozą wstydu wyznawałem już kilka razy. Jestem już stary jak na gracza, napiszę tylko, że z wojska wyszedłem już 23 lata temu, z języków poznałem jedynie rosyjski, nie przydał mi się w życiu. Dzięki też za info, że dodane przez DeI nacje nie mają skryptu z wojną domową, nie wiedziałem o tym.
Wypakowujesz archiwum, wrzucasz do data i zafajkowujesz w menadżerze jak każdego innego moda. Dwa podkreślniki w nazwie powinny wystarczyć do załadowania nad DeI, ale w razie czego ustaw go na samą górę. Nadpisuje tylko trzy wersy jednej tabeli, wiec nie ma prawa namieszać w innych modach.
K A M 2150
21-04-2014, 20:17
Gnejuszu, zapewne zainteresuje Cię, że Dresden pracuje właśnie nad poprawką do automatycznego rozstrzygania bitew :D Nic nie obiecuje, ale pracuje z tym co ma pod ręką :)
Wydląda na to, żę submod zadziałał... Boże, ile ja szukałem takiego submoda na wojnę domową... Jeszcze raz dzięki serdeczne. Jakżę się cieszę, że pracą nad poprawą automatycznego rozstrzygania bitew, mam stary komputer i nie chce uciągnąć mi bitew większych niż 1 vs 1. Większe bitwy ścinają i gra się fatalnie, jestem skazany na rozstrzygnięcia automatyczne w większości starć a komputer wylicza je ... lepiej nie pisać. Nie wiem też dlaczego gra nie potrafi przeliczyć bitwy z większą ilością niż 3 armie gracza, tam gdzie muszę użyć czwartej i więcej nic z tego nie wychodzi. W ogóle cieszę się, że pracujecie nad Rome 2, niestety ale C.A. potwornie ją skopało, Soontir zaglądaj częściej na forum, będzie nam miło.
Zaglądam tu czasami od dawna. Zarejestrowałem się jednak dopiero, widząc jak cierpisz. :D
No to ciesze się, że działa. Można by jeszcze zobaczyć jak działałoby dopuszczenie tylko najniższego prawdopodobieństwa wojny domowej. Czy ten parametr ustawia jakąś zapisaną na twardo wartość progową wpływów do wyzwolenia skryptu, czy w jego wywołaniu przeważa element losowy, a poziom imperium jedynie zmienia prawdopodobieństwo. Niby poradnik polityczny od CA wyszedł z pół roku po obietnicach, ale takich podstawowych wyjaśnień mechaniki (nawet gdy są powergamerskie) nie zawiera... Nic to, nie mam ochoty się w to bawić. Po prawdzie nigdy w total warze nie oglądałem filmiku końcowego. Bywało blisko w medku i szogunie drugim, ale grindowanie prowincji mnie nie pociąga. W nowym romku doszedłem najwyżej do piątego poziomu imperium i to tylko Selkami kupując sobie wasali, wiec katorgi/wyzwania wojny domowej nie przyszło mi doznać. Zawsze albo kampania człowieka nudzi, albo wychodzi nowa wersja z istotnymi zmianami/niekompatybilny patch od CA.
Komputer też mam paroletni, do tego na Radeonie i z XPkiem, więc wiele z gry wycisnąć nie mogę. Najbardziej mnie rozśmieszył wielki preview malowań tarcz. U mnie to dwa warianty na oddział o teksturze ~128. :P Oblężenia na dwie pełne armie to slowmotion x4, wiec w sytuacjach, gdy gdyby AI nie było tak tragiczne, byłoby w stanie wygrać, odpuszczam i daję autorozstrzygnięcie. No i przez takie podejście przepycham się od kilkudziesięciu tur przez Bosfor z Seleucydami jako Macedonia. Dodatkowo nęka mnie błąd, którego źródeł znaleźć nie mogę. Niektóre seleucydzkie armie w ofensywie wywołują CTD (odwołanie do błędnego adresu) przy ręcznym rozegraniu bitwy. Gdy to ja atakują, wszystko działa idealnie. Armie/dowódcy podejrzanych umiejętności nie posiadają. Jednostki też poprawne, bo przecież się ładują gdy są w defensywie. Z innymi frakcjami tego problemu nie miałem, a tu już druga armia takie cuda odwala. Oczywiście, gdy już chce wysyłać Selei save, to AI nagle rezygnuje z ataku.
Kusi mnie poszukanie kogoś do kampanii multi, bo AI to jednak AI. Boję się jednak, czy takie zmuły w liczeniu bandy wojaków w wielkim pogo pod bramą przez mój procesor nie skończyłyby się desynchronizacją? Nie chcę męczyć jakichś amerykańców, by okazało się, że nie pogramy sobie przez słabość mojego sprzętu.
Soontir, mam wiele podobnych spostrzeżeń, uwag, widzę całą niedoskonałość serii ale chyba za to włąśnie równierz ją kocham. Piszesz, żę nie widziałeś nigdy filmiku końcowego ( w rozumieniu - nie skończyłeś kampanii), wszystkie Total War-y po pokonaniu początkowych wyzwań i rozbudowie państwa stają się po prostu nudne. Tutaj działą jednak na mnie klimatyczność serii a raczej serii i modów do niej tworzonych i gam dalej pomimo monotonii i schematycznośći. Pod wpływem modów wracałem do takich książek jak trylogia Tolkiena, "Królowie przeklęci", "Ogniem i mieczem", "Cezar" Gerarda Waltera, oglądałem po raz kolejny "Rzym", "Krzyżaków", o dziesiątkach lub setkach filmów dokumentalnych czy artykułow tylko wspomnę. Chłopaki od modów dają mi nie tylko zabawę (nie wstydzę się tego określenia) ale powodują u mnie głód wiedzy i wspomnień czar. Jak pisałem mam już swoje lata, bywało raz na wozie, raz pod wozem, miałem takie okresy w życiu których się dzisiaj wstydzę ale między innymi gry wyciągnęły mnie ze złych rozrywek dzięki czemu przewartościowałem świat.
Ja też mam Xp-eka (już niedługo niestety), to najlepszy system w historii microsoftu, są już lepsze, szybsze ale to XP był tym genialnym. Teraz czeka mnie wymiana podzespołów, płyta, procesor, pamięć, robię to bez przekonania choć zawsze wiedziałem, że kiedyś będę musiał to zmienić. Decyzję podjął za mnie jednak microsoft bo moje ulubione gry na starym sprzęcie jeszcze zipały.
Co do multi - gram dużo w WoT, miewam przerwy i powroty ale ponad 17 tysięcy bitew to kawał czasu przy klawiaturze. Grałem kiedyś w Grepolis i to był mój duży błąd, straciłęm kilka tygodni życia, początek był normalny ale później... Dyżurowaliśmy na zmianę przy komputerach bo ataki szły... Ciężko było odejść, bo i ludzie w moim świecie gry fajni byli, otrzepałem się w końcu z tej gry i postanowiłem, że w strategię gram jedynie z komputerem. Możę kiedyś zmienię zdanie, możę zagramy wspólnie fajną kampanię - czas pokaże.
Różnie w życiu bywało, raz na wozie raz pod wozem, miałem okresy których dzisiaj się wstydzę, fatalne rozrywki, wręcz uzależnienia od nich i właśnie międzyinnymi gry pomogły mi się z nich wykaraskać. Chłopaki od modów dają mi nie tylko świetną zabawę ale też powodują żę wzbiera we mnie żadza wiedzy o świecie który tworzą, postaciach które w nich odżywają. Ci ludzie robią to wszystko darmo, dla takich ludzi jak ja czy Wy.
Kampanii w DeI miałem kilka - długich kampanii, ponad 450 tur, przerywałem je z róznych powodów, raz byłą to nowa łatka - patch i niekompatybilność savów, czasami znużenie ale definitywnie odrzucała mnie ta bezsensowna wojna domowa... Sam pomysł mógłby być dobry, możę nawet świetny gdyby nie polegał na bezsensownycm spamie jednostek, żadnej finezji, klimatu, nawet inteligencji, bach! - już jest wysyp sam nie iwem czego. Szukałęm na to lekarstwa, sprawdziłęm dziesiątki submodów ale nie znająć angielskiego wszystko robiłęm po omacku.
Teraz kiedy dowiedziałem się, żę ekipa od DeI pracuje nad wojną domową jest nadzieja, że submod na jej wykluczenie nie będzie potrzebny, zachowam go jednak jako rzecz b. przydatną - taki niezbędnik do tej skaleczonej i wyczekiwanej R 2.
Możę za kilka lat C.A. da całkowicie zielone światło moderom, może powstaną dziełą tak gruntownie rewolucyjna dla R2 jak TATW czy Ogniem i mieczem dla Mediewala. Szkoda, żę C.A. traktuje nieuczciwie swoich fanów, płatne DLC za odblokowanie nacji to bandyctwo czyste jest. Takie dodatki jak kampania Cezara czy Hannibal jak najbardziej ale odblokowanie nacji... Lepiej nawet o tym nie wspominać.
Do DeI mam kilka życzeń, pomysłów, miałem osobny temat o nich założyć ale tak sobie pomyślałem, że może możę wydam się komuś śmieszny lub nawet żałosny, sam nie wiem bo myślę też, że więcej osób możę mieć swoje życzenia, pomysły. Jedyną formą pomocy w tworzeniu moda ze strony ludzi takich jak ja możę być testowanie ich pracy i aktywność na forum. Różnie to jest odbierane, są tacy, żę uwagi krytyczne biorą za niewdzięczność a tutaj nie ma wiele miejsca na dyplomację. Uff, wyszedł mi potwornie długi post.
Harry-Potter-TW
22-04-2014, 16:13
Mam nadzieję, że wojna domowa nie będzie polegać na tym, że wszyscy ci wypowiedzą wojnę jak w S2 ^^.
Po zmodowaniu shogunka, sojusznicy i protektoraty bywały raczej lojalne. Czyszczenie mapy po zajęciu Kyoto jednak radości nie sprawiało. Nie wiem co tam ekipa DeI wymyśli, ale powrót do tej mechaniki nie przemawia do mnie, zwłaszcza że średnio się ma do realiów starożytnego świata.
Rozegrałem sobie właśnie króciutką kampanię MP. Obaj dostaliśmy ostro wciry od spamującego wojskiem CAI (kompan nie był przekonany do submoda na rekrutację zależną od ilości posiadanych regionów) po kontrolą człowieka w bitwie. Z tą różnicą, że gdy ja straciłem jedyne miasto, miałem niedobitki armii po lasach, a go dopadli w stolicy. I tak po około pięciu turach i godzinie przepychanek między hoplitami w finale, obejrzałem filmik końcowy i dostałem te pięć aczików w tym za kampanię bez ani jednego autorozstrzygnięcia. ...oraz doświadczyłem cenzury steama, gdy mój przeciwnik krytykował patchfinding, koercję jednostek i dynamikę morale w DeI. :D
XPka trzymam właśnie dla perełek z ubiegłego wieku. Choć od którejś aktualizacji przestały działać 16bitowe instalatory.
Poproszę pw z propozycjami modów do S2 "usztywniającymi" dyplomację bez względu na podział krainy. Żebym mógł się dalej cieszyć sojuszami i wasalami.:)
Zacząlem kampanię Kartaginą żeby zmienić historię i podbić Rzym, początki nawet łatwe (poziom b. trudny), umowy handlowe podpisuje się o niebo łatwiej niż grająć Rzymem. Bardzo miły aspekt bo Kartagina to przede wszystkim handel. Nieco irytuje to podzielenie jej posiadłości i brak spójności ale w końcu historyczność jest na pierwszym miejscu.
Jest jednak jakiś bug w kampani Kartaginą, mianowicie nie można przydzielić dowódcom umiejętnośći gdyć tabela w polu wyboru jest pusta. Jeszcze łamię się czy grać dalej ale chyba sobie odpuszczę ze względu na brak ważnych bonusów. Miałęm zamiar zagrać na submodzie w którym rok to 12 tur ale jak sami widzicie mija się w tej sytuacji z celem.
Niestety w grze nadal komputer marnuje swoje wojska na pływanie a raczej dryf po morzach, spotykam w kampanii Rzymem (ponad 350 tur) nawet 3 zaokrętowane pełnochorągiewne armie jednego państwa łowiące ryby przez wieeeeeeeeeeeeele tur. Szkoda wielka bo przy ograniczeniu iliści armii każda jest na wagę złota a stopień trudnośći gry traci na tym o ponad połowę. Możę warto rozważyć pozbawienie armii możliwośći pływania bez zaokrętowania na rzeczywisą flotę, możę da się wprowadzić rekrutację jednostek transportowych, sam nie wiem ale obecny stan rzeczy jest tragiczny.
http://www.youtube.com/watch?v=B741svv0rsg
Znalazłęm fajny film w formie dokumentu o kampanii Hannibala i drugiej Wojnie Punickiej, był blisko ale brakło mu wyobraźni, potem los zemścił się na Kartaginie okrutnie.
Może podobnie do TATW moderzy wykorzystają w DeI podobizny aktorów z filmów i ikony dowódców będą ładniejsze.
Grałem Kartaginą kawałek na którejś z poprzedniej wersji i problemu z rozwojem generała nie było. Na TWC też nikt takiego błędu nie zgłaszał. Zamierzałem w weekend nawet zacząć kampanię MP tą frakcją, ale plany nam się trochę rozlazły i jak na razie nic z tego nie wyszło. Szczerze polecam tą drogę, jak masz dość głupoty AI. Sprawdź inne frakcje i czy nie masz przypadkiem śmietniku w modach. Umiejętności generałów, w przeciwieństwie do tradycji armii, nie są chyba przypisane do kultury, wiec nie powinny zanikać tylko u jednego państwa.
Z flotami transportowymi niestety nie da się nic zrobić. Ekstremalny koszt wejścia na morze nie dość, że ogłupi CAI, to jeszcze zbuguje armię gracza, uniemożliwiając jej ruch. Ekipa DeI próbowała z tym majstrować jakiś czas temu, razem z odległością przybywania posiłków na mapie kampanii i obie zmiany zostały cofnięte w kolejnej poprawce, bo powodowały strasznie dużo błędów. Rozwiązanie tego w inny sposób jest nie możliwe z poziomu moda, a przynajmniej nikt na taki sposób jeszcze nie wpadł.
Problem powoduje idiotyzm AI. "Łowienie ryb" wywołane jest zmianą priorytetu armii podczas przeprawy. Tacy Kartagińczycy płyną sobie z Afryki do Hiszpanii i po drodze kilkukrotnie przeliczają, że bardziej przydaliby się jednak w porcie początkowym. W rezultacie armia się marnuje, siła ofensywna AI nie istnieje a stolica pada pod naporem saharyjskich nomadów. Tu pytanko do posiadaczy kampanii galijskiej. Czy CAI zachowuje się tam zauważalnie lepiej?
Aktorów na ikonach raczej nie ujrzysz, skoro autorzy jakiekolwiek zmiany kart jednostek stawiają na bardzo odległym miejscu w planach rozwojowych.
Szkoda, że nic nie można zrobić z armiami kiszącymi się na morzu, co sądzisz/sądzicie jednak o pozbawieniu armii możliwości pływania?
Wiem, że niektóre rejony staną się nieosiągalne dla komputera, sądzę jednak, że możę być to mniejszym złem niż obecna sytuacja. W jednej z kampanii widziałem zaokrętowaną armię Sparty koło Irlandii, sprawdziłęm dokładnie ile Sparta miała regionów i jakie. Miała tylko jedno miasto - macierzyste...
Co do braku możliwośći rozdawania bonusó generałom w kampanii Kartaginą - w kampanii Rzymem nie miałem problemów, z submodów mam:
- mod na agentów (świątynie mają potężne bonusy do ochrony przed nimi)
- mod na wojnę domową (od Ciebie)
- ikony jednostek od bullgoda
- zmiana widoku embematu na rzymskich proporcach
- mod na ikony drzewka technologii
Zaloguję się jeszcze ra do gry i sprawdzę czy bug nie zniknął, jeżeli tak to napiszę w temacie.
Jutro zmieniam system, płytę, procesor i pamięć, jestem ciekaw czy wydajność w grze wzrośnie.
Możę zapytam jeszcze przy okazji - znasz możę mod na zmianę formatu obrazu z 4:3 na 16:9 ? Nie mam monitora panoramicznego a w Wiedźminie 2 można sobie ustawić na 16:9. Jest co prawda margines u góry i dołu monitora ale i tak gra wygląda lepiej.
FireFighter
28-04-2014, 21:00
co sądzisz/sądzicie jednak o pozbawieniu armii możliwości pływania?
Rozumiem Twoje odczucia, bo mam podobne, jednak szczerze mówiąc nie widzi mi się podróżowanie "pieszo" z Rzymu np do Kartaginy przez 20 tur żeby ich zaatakować. W ten sposób automatycznie grając Rzymem pozbawił byś komputer szansy na zaatakowanie Cię oraz i siebie samego pozbawiasz pewnych rozwiązań :) Chyba, że masz jakiś pomysł jak zdobyć np Korsykę i Sardynię bez możliwości pływania :)
Całkowita blokada inwazji morskich bardziej by zaszkodziła, niż pomogła. Floty nie są inteligentniejsze od armii, a ze swoją zdecydowanie mniejszą liczebnością wojaków na jednostkę same wiele by nie zdziałały. Któryś submod, bo nie mogę znaleźć odpowiednie tabeli w samym DeI, zmieniał koszt poruszania się po określonych typach podłoża. Może dałoby się ustawić płytkie wody na niedostępne, podobnie jak góry i puszcze. Flota na ląd nie wpływa (pomijając błędy przy desancie :P ), więc może jest tam nawet podział na klasy jednostek. Muszę się w to zagłębić.
Sprawdź tą Kartaginę na czystym DeI. Przejrzałem tabele odpowiedzialne za umiejętności i nic tam nie jest przypisane do kultury. Tylko losowe zdolności, przyboczni i tradycje mają takie ograniczenia. Nawet gdy któryś submod coś tam miesza, to powinno to występować u wszystkich nacji.
Moda na zmianę proporcji nie widziałem. Mi też karty jednostek zakrywają pół ekranu... Przy ogólnym kiepskim skalowaniu interfejsu, te paski mogłyby jednak wiele nie pomóc. A patch na proporcje obrazu w Wiesiu 2 był jednym z bardziej oklaskiwanych.
@ FireFighter
Trzeba by poczekać na narzędzia do edycji mapy kampanii i dodać brody we wszystkich cieśninach.
FireFighter
28-04-2014, 21:04
Można (lub nie) mieć tylko nadzieję, że CA samo z siebie to poprawi w którymś patchu :)
Co do pływania, to nie trzeba pozbawiając armii możliwości "pływania" rezygnować przy tym z dróg morskich. Wystarczy powrócić do rozwiązania z Szoguna gdzie armie pływały tylko w połączeniu z flotami. W Rome 2 też jest taka możliwość, możemy zaokrętować armię na istniejącą flotę i mamy wtedy dwie chorągiewki przy stateczku na mapce. Obcięcie armiom możliwości pływania nie zepsuje gry graczowi, po prostu flota będzie musiałą robić częściej za transport, boję się jedynie, że komputer może tego "nie zrozumieć" lub "nie nauczyć" się tego. Jeżeli jednak komputer będzie potrafił okrętować armie na floty jak w Szogunie choćby to odpadnie olbrzymi problem z głupotą AI a sama gra zyska na tym jakieś 30 % w skali trudności i jeszcze więcej pod kątem logiki.
Edit:
Bug z niemożliwością rozdysponowania generałom bonusów po awansie zniknął. Zalogowałem się ponownie do gry i jest ok.
Rzym padł jednak jak mucha, Syrakuzy zabrały mu 3 miasta, ja dwa a jedno ... nie pamiętam nazwy tej nacji.
Tak samo fanie byłoby wrócić do puli jednostek do rekrutacji, regenerowanej na przestrzeni tur, jak w Medku 2, bo było fajnie i działało. No niestety się nie da. Choć w sumie to może i da, ale pewnie tylko dla gracza i skrypt lua kontrolujący to strasznie spowolni przeliczanie tur.
Podaję metody jaki mi do głowy przychodzą i są potencjalnie wykonalne. Nie znam sposobu na przywrócenie mechaniki z poprzednich części i żaden inny geniusz przez pół roku też go nie znalazł. AI nie zna definicji floty eskortowej. W priorytetach zachowania floty nie ma parametru dla tej funkcji, ani nigdy nie widziałem, by przez przypadek postawiło flotę i armię na tym samym polu. CA do głupiego pomysłu też się nie przyzna. Ich reakcje na skargi wobec systemu politycznego najlepszym przykładem.
Co do drugiego problemu, są dwa submody. Historical development (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?634502-REL-Historically-plausible-development-minimod-compatible-with-8-BUT-SEE-NOTE-re-mod-manager), który oprócz różnych bonusów dla frakcji niegrywalnych, często osłabiających, wiąże sloty rekrutacji z budynkami, redukując potencjał tworzenia armii dla jednoregionowców i nieco go zwiększając wielkim imperiom oraz skrypt Mitcha (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?643123-Guaranteed-Major-Faction-Empires) skalujący siłę armii wybranych frakcji w autorozstrzygnięciu. Ten drugi pozwala na łatwą personalizację do jakich nacji ma się odnosić, do jakich typów bitew a nawet można mu ustawić działanie tylko na obszarach pod mgłą wojny. Odpowiednie połączenie obu powinno zwiększyć przeżywalność wybranych frakcji. Nadal nie jest to jednak poprawa AI, tylko ustawienie mu odpowiednich oszustw. I przy odrobinie szczęścia te dwie greckie armie, budowane kilkanaście lat i liczone jako ułamek siły w autorostrzygnięciu, nadal mogą zrobić blitzkrieg Italii/Afryki.
Na TWC pojawił się koleś z podobnym błędem przy rozwoju, tylko u niego nie pojawiają się karty tradycji morskich. Używa wersji steamowej moda. Ja od początku mam wszystko w jednym pliku z mediafire. Może tu jest pies pogrzebany i znowu steam coś namieszał przy uploadzie?
U mnie nowy komputer choć z niektórymi używanymi podzespołami, straciłem wszystkie savy i mus zaczynać mi od nowa. Mapka i miasta wyglądają ślicznie i aż żal bierze, że sama R2 już taka śliczna nie jest. Chyba wrzucę submoda na wszystkie nacje grywalne (niemal wszystkie) i Syrakuzami zagram choć słabość ich jednostek nie zachęca mnie do tej kampanii.
Z Mediewala wziąłbym śmiało kilka rozwiązań, poza tymi które wymieniłeś wróciłbym do szerokiej rozbudowy, brakuje mi budynków w tych wielkich miastach, wiem, że wszystko jest umowne ale właśnie dlatego przynajmniej podwoiłbym ilość budynków w miastach, jeżeli jest to niewykonalne to przynajmniej oddałbym pod zabudowę puste pola w miastach bez dostępu do morza. W DeI pieniądze nie przychodzą tak łatwo więc jak już je mamy to rozbudowa mogłaby by być mniej ograniczona. Szkoda też, że ekipa od DeI nie planuje zmiany wyglądu ikonek dowódców na choćby zwykłe zdjęcia-klatki z filmów bo te oryginalne pokemony rzucają o glebę. Rome 2 ma niesamowity potencjał, twórcy nie mają jednak pomysłów na jego wykorzystanie, mają je moderzy i już dzięki temu pojawiły się zmiany w wypuszczanych patchach. Najbardziej transparentnym są chyba zmiany pogodowe, uwolnienie narzędzi dałoby C.A. niewyczerpane morze pomysłów z gotowymi rozwiązaniami. Wystarczy zastrzec sobie prawo do wykorzystania ich w rozwoju gry, moderzy byliby z tego nawet chyba dumni, gra byłaby o niebo lepsza ale pusta duma i zazdrość pętają ludzkość od jej zarania. Może w DeI doczekamy się kiedyś lepszego wykorzystania "cudów" z mapki lub takich okraszeń jak Vezuwiusz, może będą miały duży wpływ na rozwój niektórych technologii. Wulkan daje pumex, to lekki materiał budowlany choćby, latarnia z Faros - większy zasięg ruchu jednostek morskich posiadających ją nacji. Wiele podobnych rzeczy można dołożyć do moda. Wiem jednak, że łatwo się pisze - mądruje, jak zwał tak zwał, ja jednak pokochałem DeI i tak sobie tutaj głośno marzę. Może wzorem z Bellum Crusscis można zmienić armiom znacząco koszty utrzymania w chwili gdy przebywają na wrogiej ziemi, prowadzą oblężenie, lub są zaokrętowane. Może to ostatnie byłoby rozwiązaniem na "rybackie foty", pewnie trzeba by przy tym pozmieniać mocno priorytety dla armii i to zmieniające się wraz z rozwojem wydarzeń w grze bo komputer mógłby przestać swoje wojska okrętować. Nie znam prawideł rządzących mechaniką gry, znam jej mocne i słabe strony i liczę na DeI, że te ostatnie mocna obetnie.
K A M 2150
04-05-2014, 14:17
A masz dodatek z Hannibalem? Bez niego Syrakuzy są zablokowane. Mod na wszystkie nacje chyba też z DeI za dobrze nie działa. Zwiększenie dostępnych pól pod zabudowę to niestety też kwestia CA. Portrety może kiedyś zmienią, ale nie jest to priorytet ekipy. Na rybackie floty niestety podniesienie kosztów utrzymania tylko pogorszy AI, które dalej sobie będzie radośnie dryfować.
Przy okazji, prawdopodobnie nowa wersja moda wychodzi za półtorej tygodnia, więc lepiej się wstrzymać z nową kampanią :D Kampanie rozpoczęte na obecnej wersji będą kompatybilne, lecz nowa gra będzie konieczna, aby otrzymać pełnię zmian :)
Nie mam kampanii Hannibala... Jestem jednak pewien, że na poprzednich patchach grałem kilkanaście tur Syrakuzami. Było ciężko z finansami bo jedno małe miasto nie wystarczało na zrobienie armii i podbój Rzymu czy Kartaginy, b. szybko zaatakował mnie Rzym, jakoś odparłem pierwszy atak i Wypowiedzenie wojny przez Kartaginę zakończyło moją kampanię.
Zerknę jeszcze raz do tematu z Twoim profesjonalnym zapowiedzeniem łatki, może faktycznie poczekam na tą ziemię obiecaną. :)
K A M 2150
04-05-2014, 19:50
Syrakuzy wcześniej były dostępne, ale dodatek z Hannibalem niestety zablokował :P
czy powstanie wiecej modow to ograniczenie slotow do budowy jest troche lipne powinno byc jak jedynce rome ze mozna wszystko wybudowac a nie 6 slotow na stolice i po 4 na zwykla osade lipa troche
Daję cynk na sprawdzoną taktykę na zarabianie pieniędzy w początkowej fazie gry. Może powinienem doprecyzować, że sprawdzoną dla dużych nacji takich jak Kartagina, Rzym, Ptolemeusze czy Seleucydzi.
Będzie ostra jazda szpiegiem po mapce potrzebna - rozpoznajcie całą mapkę z priorytetem dla nacji do których stolicy możecie utworzyć drogę morską ale odkryjcie wszystko w tzw pierwszym i drugim kręgu sąsiedztwa.
Nie zaczynajcie w tym czasie żadnych wojen, jeżeli Was napadną - trudno. Nacje często nie chcą podpisywać od razu wymiany handlowej więc poprawiajcie z nimi relacje paktami o nieagresji, po kilku turach większość podpisze handel
Nie róbcie na początku wojska, trzeba zdać się na dyplomacje, wyjątkiem jest jedynie bezpośrednie zagrożenie.
Budujcie najpierw to co daje przychody wzmacniając posiadane surowce odpowiednimi budynkami, generałom przesiadującym w miastach przydzielcie do świty pomocników wspierających ekonomię. Z drzewka technologii też postawcie na ekonomię.
Po kilkunastu turach będziecie mieć już ładne przychody, obiecujące miasta i możecie powoli rozglądać się za ofiarami.
Sprawdzałem a właściwie grałem tą taktyką na poziomie b. trudnym, w szczególności sprawdził się Kartaginą.
Jeżeli nie zależy Wam na zachowaniu pozorów historyczności to wrzućcie sobie submoda na 12 tur na rok, generałowie i agenci będą żyć dłużej i mieć dużo większe bonusy. Ja agentów używam tylko do krzewienia kultury, poprawy zarządzania, szkolenia wojsk, eliminacji wrogich agentów i szpiegowania. Te ich nadprzyrodzone moce mierżą mnie i nie korzystam z nich zupełnie.
Edit:
Dajcie linka do działającego z obecnym DeI submodem na 12 tur, możę być na Steam, proszę na forum bo nie znam angielskiego i nim jakiś submod wyselekcjonuję ściągam kilka lipnych.
Ale tak już się od początku grało xD Prznajmniej ja zwykle leciałem szpiegiem na wszystkie strony by podpisywać umowy handlowe, a nie inwestowanie w armię jest złym pomysłem, jedną pełną to minimum trzeba mieć by w razie czego odeprzeć atak wroga.
U mnie się sprawdza oszczędzanie na armii przez pierwsze kilkanaście tur, piszesz, że tak się zawsze gra, ano pewnie Ameryki nie odkryłem. Rzymu nikt prędko nie atakuje w DeI nie ma już Etrusków a Kartagina też radzi sobie bez armii tych kilkanaście tur, klucz leży tutaj w dyplomacji.
Poproszę jeszcze raz o linka do submoda na 12 tur na rok a działającego z DeI. Ten który mam gryzie się z obecną wersją.
Zniknęły mi też karty jednostek we własnej bitwie i nie powróciły pomimo odinstalowania submoda na 12 tur=rok.
Harry-Potter-TW
07-05-2014, 20:19
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?638679-Official-Submod-Turns-per-Year-Options Weź lepiej 24 jak ja, tylko uważaj na wyniszczenie zimą na północy.
Harry-Potter-TW (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?6819-Harry-Potter-TW) , dzięki serdeczne, 24 tury na rok to potęga... Zawsze bolałem nad zasięgiem ruchu w stosunku do upływającego czasu w TW. Przejście z jednej prowincji do drugiej w systemie 1 tura + 1 rok to jakiś absurd był. Przy systemie 12 tur na rok już jest lepiej, przy 24 nawet nie śmiem obliczać ale pod kampanię Kartaginą i moim nieśpiesznym stylu gry jest perfect. Teraz przy nowym (nie do końca) komputerze tury śmigają jak strzała - przewijanie znaczy się. Do tego doszły piękniejsza grafika i możliwość toczenie dużych bitew na mapce. nic tylko grać, mam jednak świadomość, że nadciąga nowy patch i teraz mam dylemat. - Raz czytam, żę będzie kompatybilny z poprzednimi zapisami gry, innym razem, że nie będzie.
K A M 2150
08-05-2014, 09:56
Nowa wersja DeI będzie kompatybilna ze starymi zapisami, ale nie będziesz mieć wszystkich nowinek. Wiem, że parę budynków będzie teraz bezużytecznych, bo w ich miejsce wejdą nowe. Same nowe Auxilia dla Rzymu mają chyba działać bez problemu.
Zatem raczej "nie" będą kompatybilne a będą działały ze starymi zapisami. Kamo dałem Ci kolejne podziękowanie bo co zaglądnę do zapowiedzi patcha to widzę kaaaaaaaaaaawał dobrej roboty.
Co mi się jeszcze zamarzyło do zmiany w DeI to sprzęt oblężniczy i miotający, przesadzone jest z niektórymi nacjami i technologią oblężniczą i miotającą. Tacy Icenowie, plemiona galijskie, iberyjskie, drobne nacje z Azji Mniejszej czy Afryki nie posiadały takiej technologii. Rzym, Kartagina, Ptolemeusze, Seleucydzi, Antygonidzi czy państwa grackie ok. Może zrebalansują to w kolejnych łatkach, wiem, że osłabi to zdolnośći militarne tych państw. Można korygować to np. zwiększeniem zasięgu ruchu, potężniejszą szarżą lub nawet ilością ludzi w oddziałach.
W MTW 2 sam robiłem takie rzeczy, raz nawet zabraliśmy się z przezacnym Aravenem (oby Bóg dał mu długie zdrowie) za submoda do Broken Cerescent. Sprzeczaliśmy się przy tym o statystyki jednostek ale on robił możliwość rekrutacji jednostek z różnych oryginalnych bodowli, ja robiłem balans. W Broken Cerescent jak pamiętacie poza swoimi prowincjami macierzystymi można było rekrutować tylko śmieciowe jednostki. W naszym submodzie można było dodatkowo kilka wybranych dla danej nacji. Zmienialiśmy też stopień zaawansowania rozwoju miast na bardziej historyczny - Niestety stanęliśmy na Państwie Jerozolimskim i submod nie ujrzał nigdy światłą dziennego. Dlaczego to jednak piszę - zupełnie nie potrafię niczego zmienić w R2, nawet najprostszych rzeczy.
szkoda ze te wersje dei są tak często trzeba zaczynać ciągle nową kampanie więc dałem sobie spokój z dei gram podstawowa kampanie ale muszę powiedzieć ze na podstawce harcownicy są zbyt op :) a w dei są znowu zbyt słabi moim zdaniem ,szkoda także tego trybu forsowny marsz że w dei tego nie ma armie musza tak długo się przemieszczać :/ wielki plus dla twórców moda za opcje rzucanie pilum :) no mam taką nadziej że w przyszlości CA umożliwi zwiększenie limitu slotów na budynki no i żeby regiony były wieksze np galia w głównej kampani żeby miała tyle prowincji co w dodatku cezar w gali tak samo afryka i hiszpania tyle jak to miało miejsce w hannibal u bram , mam nadziej że w przyszłości moderzy będą mogli tak dostosować mapke :)
K A M 2150
09-05-2014, 21:37
a w dei są znowu zbyt słabi moim zdaniem ,szkoda także tego trybu forsowny marsz że w dei tego nie ma armie musza tak długo się przemieszczać :/ wielki plus dla twórców moda za opcje rzucanie pilum :) no mam taką nadziej że w przyszlości CA umożliwi zwiększenie limitu slotów na budynki no i żeby regiony były wieksze np galia w głównej kampani żeby miała tyle prowincji co w dodatku cezar w gali tak samo afryka i hiszpania tyle jak to miało miejsce w hannibal u bram , mam nadziej że w przyszłości moderzy będą mogli tak dostosować mapke :)
Ano nie są za słabi, bo dalej potężni, tylko trzeba ich z głową używać, mi jeden oddział najgorszych oszczepników kosi minimum po 200 ludzi w bitwie, Ci lepsi nawet i po 300. Większa ilość miejsc na rozbudowę także by mi się podobała, ostatnio włączyłem Shoguna i tak nawet z ograniczeniem miejsc to i tak miało sens. Jednak Rome 2 już jest grą pod systemy dotykowe, ostatnio to wprowadzili, a więc nasza seria będzie jeszcze prostsza, tak żeby Ci co palcami po ekranie grają mogli nadążyć... Jak oglądałem filmik z prezentacji CA i jak to chwalą to aż mi się nóż w kieszeni otwierał...To co myszką zajmuje graczowi 1-2 sekundy tam trwało nawet i pół minuty (zwykłe zbliżenie i obrócenie kamery).
Chwała DeI za brak forsownego marszu, właśnie to poza flotami transportowymi było jedną z dwóch głównych przyczyn debilizmu AI, właśnie przez to Ai prawnie nic nie robiło i 3/4 bitew to były zasadzki. Bez forsownego marszu AI wreszcie prowadzi jakieś akcje ofensywne.
jak ustawic opcje graficzne pod geforca 9600 gt 1 GB bylbym bardzo wdzieczny :)
To raczej nie ten temat?
A poza tym opcje graficzne należy dostosowywać samemu, by osiągnąć satysfakcjonującą wydajność i dobry obraz.
Vorenus... Ja naprawdę nie chcę być czepialską mendą... Jak ma być porządek w wątku, jak tu znaleźć treściwą zawartość jak spamujesz w co drugim poście? Nie wiesz jak opcje graficzne sobie ustawić? - Ok. napiszę Ci, żebyś miał dobrą sobotę.
Najpierw ustaw rozdzielczość do swojego monitora/
Wchodzisz w opcje zaawansowane/
(zależnie od pozostałych podzespołów komputera ustawiasz indywidualne opcje metodą prób i błędów albo lepiej zdroworozsądkową ale tak, żeby mieć ładnie wyglądającą mapkę, bez klatkowania i przycięć.)
Spróbuj sobie ustawić szczegółowość budynków na wysoką albo wyżej, szczegółowość nieba, wody na średnią, jakość oświetlenia i cieniowania też min. na średnią, nie upieraj się przy utrzymaniu żadnej z dodatkowych opcji jak vinieta jeżeli odczujesz spadki w wydajności w grze.
Po prostu testuj starając się zachować jak najładniejszy wygląd i płynność gry.
I na koniec - b. Cię proszę nie spamuj więcej i wnieś coś w forum bo póki co jedynie wołasz o pomoc albo spamujesz. _ Bez urazy bo ja Ci nie wróg a o ile pamiętam dostałeś już pierwszego bana jeszcze na starym forum. Tutaj są życzliwi ludzie - dostosuj się do tego.
Gen. Icedrok
11-05-2014, 00:10
WITAM! Ostatnio trochę mało czasu mam bo mam maturę ale śledzę temat i czekam na newsy. A ja mam pytanie do starych wyjadaczy ;) a mianowicie:
Wiem że jest ograniczenie liczby jednostek na oddział( np. Bohaterowie Sparty mogą być tylko 2 jednostki w oddziale) a czy jest takie ograniczenie na frakcje? (np. max 30 oddziałów Bohaterów Sparty we wszystkich armiach)
I czy bonus z świątyń w prowincji się kumuluje? Np. Budując 4 świątynię dające 20% bonusu z handlu zyskamy razem 80% dochodu z handlu w prowincji?
Podane dane są przykładowe.
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Ograniczenie na frakcje jest, nie mam teraz tego DLC z nacjami greckimi ale wcześniej miałem i grałem Spartą - było jak piszesz czyli limit jednostek na wszystkie armie. Bonusy ze świątyń też się kumulują, w jednym mieście nie możesz wybudować dwóch identycznych budynków, świątyń, koszar itp., za to w prowincji możesz mieć ich tyle ile jest miast. Nie wiem jednak czy to sumowanie bonusów jest 100% + 100% + x100%, nie ma tego jak sprawdzić.
Ja teraz pograłem dużo Ptolemeuszami, po raz pierwszy podbiłem całą Azję i 90% Afryki, Afryka będzie też cała bo moja satrapia bardzo mnie denerwuje, zerwę układ, odczekam czas wymagany na karencję i zabiorę im wszystkie miasta. Dolna część mapki z Afryką i Azją jest najpiękniejszą w całej grze, północ jest nieciekawa a nawet odpychająca, aż nie chce się jej podbijać.
Rozczarowały mnie jednostki Persji - mieli praktycznie bliźniacze do mnie armie, ich rdzenne jednostki trafiały się b. rzadko, zupełnie nie wiem co to za diabelstwo. Sama walka też raczej szczątkowa, komputer oddaje miasto za miastem po, żeby nagle dokonać zrywu i w jakiejś części mapki stawić opór i próbować odzyskać prowincje. W dolinie Mezopotamii stoczyłem pięć dużych bitew, już myślałem, że komputer się wściekł, niestety Persja po tych wyczynach znowu zupełnie się nie broniła (poziom b. trudny). Podobnie było z Partią, jakieś 5-6 tur walki a później zgrupowała 4 armie w nic nie znaczącym strategicznie miejscu i dała się wyrżnąć.
Teraz jestem pewien, że kampanię Rzymem i to pchanie się do mnie pod protektorat miałem zabugowaną, w kampanii Ptolemeuszami nic takiego nie istnieje, nawet na ostatnim mieście nie chcą zastać satrapią pomimo zaoferowania nawet bajońskich sum w zamian.
Ilość jednostek u Ptolemeuszy jest .... nawet nie wiem jak to nazwać, przesadzili o ponad połowę, do tego niektóre oddziały są tak słabe - zwłaszcza te rdzennie egipskie, że zastanawiam się czy nie dałbym jednak rady sam pozmieniać im statystyk.
Gram na submodzie 24 tury na rok, historyczność jest niestety odpalona od kopa ale za to mogę rozwinąć własnych dowódców i agentów do max poziomu i długo cieszyć się ich umiejętnościami. Agentów używam jak już pisałem wcześniej - jak w strategii a nie jak w RPG. Kolejną kampanię zagram jednak na submodzie 12 tur na rok bo tak z obliczeń przebywania odległości przez armie jest najbardziej zbliżone do realii świata starożytnego. Szkoda, że nie idzie z tym w parze rozbudowa i odkrywanie technologii - trudno - mój wybór.
Rozbudowa w R 2 jest totalnie skopana, nie tylko to z resztą, może w którymś z modów znajdą na to sposób, bo przypomina to kilkunastobitowe gierki.
Następna kampania jaką zagram to będzie Kartagina lub Sparta (jeśli pomożecie rozwiązać problem ze Steam). Do gry Kartaginą zaispirował mnie ponownie obejrzany film:
http://www.youtube.com/watch?v=u-Te6flSfag
Zapominam po pewnym czasie jak wielki był to naród i ile zawdzięczamy ich spuściźnie, podobnie do tego jak Spartanie Leonidasa odebrali całą chwałę Tespijczykom i innym dzielnym Grekom z pod Termopil tak Rzym odebrał ją Kartaginie tylko, że pod kontem architektury i technologii.
Jeśli pozwolicie opiszę teraz swój problem ze Steam i nacjami helleńskimi.
Mam dwa konta i na obu Rome 2, na jednym z DLC z Grekami, na drugim bez nich. Ponieważ jedno konto miałem podarowane, nie na swoim mailu miałem problem z instalacją modów - Steam ciągle wołał o dodatkowe hasła, nie miałem już śmiałości nudzić o nie kolegi więc kupiłem Rome 2 i zainstalowałem na swoje macierzyste konto. Na swoim koncie nie mam DLC na Greków.
W zeszłym tygodniu przyjechał do mnie kolega z synem i chłopak zrobił tzw. "konto rodzinne" gdzie można połączyć kilka kont bez konieczności dodatkowego logowania. Rzeczywiście mam teraz dostęp na swoi koncie do wszystkich gier z obu ale... z konta podarowanego zniknęła Rome 2 z DLC z Grekami. Inne gry są i mogę się zalogować, Rome 2 niestety nie. Na swoim koncie Rome 2 mam nadal ale bez DLC na Greków.
Wiecie co się stało albo co trzeba zrobić, żeby Rome 2 z Grekami z podarowanego konta pojawiło się na nim?
Gen. Icedrok
15-05-2014, 10:19
Wydaje mu się ze w przypadku konta rodzinnego zawartość DLC jest niedostępna. Ale pewny nie jestem. Dzięki za odpowiedz bo już straciłem wiarę w ludzi. :-)
Nie trać wiary w ludzi, w wątku jest aktywnych tylko kilku ludzi a i ta liczba niestety maleje, może nowa łatka odmieni ten stan rzeczy.
Co do mojego problemu, to może być jak piszesz, nie pasuje mi jednak to, że na koncie podarowanym nie zniknęło tylko DLC ale całą Rome 2.
Teraz zobaczyłem w swojej kampanii niezły cyrk, niedobitki armii Saula Rauka zaokrętowały się się uciekły pod Skandynawię, to absolutny rekord pływacki zaokrętowanych flot w Rome 2. :)
Do samych już flot nawiązując - trzeba zwiększyć ich zasięg pływania przynajmniej o połowę, nie chodzi mi tutaj o floty z zaokrętowanymi jednostkami lądowymi. Chodzi mi o floty wojenne, teraz nie płyną - one nurkują. :)
Harry-Potter-TW
15-05-2014, 13:54
Fajnie, żeby można było kontynuować wycinanie jednostek w osadzie z murami, w czasie obrony albo ataku. Kiedyś tak było, zmienili to niestety. Mam nadzieję, że DEI to zmieni, bo czasem broniąc się nie można wyciąć ogromnej uciekającej armii, która wcześniej atakowała przez bramę, a ucieka gdy się np. jazdą zaatakuje ją od tyłu.
Flota też mnie wpienia (zasięg), ale mniej niż brak sensownych machin wojennych w polu..., nawet nie ma submoda :cry2:.
Co się dziwicie, że wiary nie ma, wiele osób woli mody z wcześniejszych wersji; niestety seria nie ewoluuje tak jak np. battlefield. Przypomina to kogel-mogel :devil: tu coś poprawimy, tu spier....:D. Jak DEI nie poprawi AI to będę grał od czasu do czasu, nawet ulubioną Partię zostawili na koniec w celu rozbudowy jednostek -_-'.
mam juz caly pasek imperium ale jeszcze nie podbilem wszystkiego , nie mogę zwiekszyc rozwoju regionu dlatego ze mam już cały pasek imperium czy może robie coś nie tak dodam ze wymaksowalem wielkość miasta i nie mam nadwyżki i tak w wiekszosci regionów mam puste sloty na budynki co robie nie tak może ktoś powiedzieć
Harry-Potter (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?6819-Harry-Potter-TW), mam podobne uwagi, odczucia, wierzę jednak że za rok, dwa C.A. udostępni narzędzia moderom i naprawią wszystkie partactwa tej nieszczęsnej bety. Póki co DeI sprawiło że w ogóle warto grać w to ostatnie dziecko partaczy z C.A.
Samo DeI ma jeszcze mnóstwo rzeczy do poprawienia, grając Ptolemeuszami osiągnąłem już dawno szczyt paska imperium, wyzwań już dla mnie nie ma żadnych, opracowane technologie sprawiły, że nawet świeżo podbite regiony o 100% odmiennej kulturze zachowują zadowolenie wśród ludności, gra stałą się już po prostu nudna. Wszystko to sprawia, że teraz jeszcze więcej zwracam uwagę na szczegóły - w całej Afryce można rekrutować tych samych najemników... Antiochia paliła mi się z pięć razy, moja satrapia wszczynała wojny z państwami z którymi nawet nie graniczyła, mój poziom dyplomatyczny spadał gdy nie zrywałem sojuszu i przystępowałem do wojny po stronie satrapii. Mi z kolei wypowiadały wojnę plemiona brytyjskie które normalnie nawet nie powinny wiedzieć o moim istnieniu, o rozstrzygnięciach bitwy z automatu pisaliśmy już wiele, dodam tylko, że komputer uśmierca mi najbardziej wartościowe jednostki. Kartagina i Rzym padają jak muchy a państewka na jednym mieście startowym wystawiają kilka armii po kilku zaledwie turach gry. Można napisać jeszcze wiele ale równie wiele należy napisać o tym co DeI poprawiło, jeżeli Kamo napisał prawdę i ekipa już tym patchem zakańcza zabawę ze świecidełkami i bierze się za poprawianie gry to kolejne patche będą niwelowały absurdy C.A.
Postanowiłem nie dać już zarobić tym partaczom i pazerom i nie kupię żadnego DLC czy ich kolejnej gry - czarę goryczy przelał fakt, że każą sobie płacić za bitwy historyczne umieszczone w grze... Połowa jest płatna... Często zastanawiam się jak firma i kilkunastoletnią tradycją hitów i rzeszą wiernych fanów może zrobić taki idiotyzm i jawnie zdzierać z nich skóre. Zarobią na setkach z nich a stracą tysiące, ja byłem z nimi od Rome I, dzisiaj nie jestem już sympatykiem C.A. mam jeszcze sentyment do serii ale jako klienta stracili mnie już bezpowrotnie. Nawet nie wiedzą jak dobrą robotę robią dla nich moderzy, myślę że ludzie kupują tego ostatniego gniota i zgrzytają zębami dopóki nie zagrają choćby w DeI. Każdy dzieli się opinią ze znajomymi, moja brzmi tak. - Dla czystej wersji Rome 2 nie warto wydać ani złotówki, dla modów warto zainwestować w grę ale nie więcej niż kosztuje na Allegro w wersji Steam.
Harry-Potter-TW
16-05-2014, 10:14
Vorenus może być max 6 budynków albo 4 jak masz port, a jak nie masz to 5 albo 3.
Ja na pewno nie kupię preordera tylko max za 50 zł. O ile kupię - zobaczy się jak sytuacja z grą i modami.
a np jak podbije osade i mam róznice kulturowa -11 to wystarczy ze wybuduje i ulepsze na max fontanny i kaplice jowisza to daje razem 8 i 4 do szerzenia kultury w takim razie już w kolejnych osadach z tej prowincji nie musze nic do kultury budowac mogę spobie farmy ulepszyc tak ?
Budynki działają na całą prowincję nie na osadę, więc tak.
czy moderzy usuną wreszcie ten bezużyteczny plebs mogli by dac zamiast niego jakąś milicje włóczników :/ garnizon w miescie 2 odziały legionistów i 5 albo wiecej plebsu nosz kurcze zmiencie ich na jakąś lepszą jednostke ,armie są ograniczone to niech ten garnizon ma jakąś szanse się obronić w jedynce była jednostka town watch to tutaj chyba jest roarii to dajcie zamiast tego plebsu jeszcze z 2 jednostki roarii :/
Gen. Icedrok
20-05-2014, 04:11
Spójrz na to z innej strony. Możesz poczuć się jak rosyjski car i wysyłać swe mięso armatnie na pewną śmierć ;)
Spójrz na to z innej strony. Możesz poczuć się jak rosyjski car i wysyłać swe mięso armatnie na pewną śmierć ;)
na początku gry to jeszcze jak uderzyłem plebsem od flanki lub od tyłu we wroga to jeszcze potrafił cos tam ugrać ale teraz to tylko bydło na rzez wiec wielka prośba usuncie plebs a w zamian dajcie cos lepszego chociaz 1 jednostke roarii bedzie 100 razy lepsza niz kilka jednostek tego badziewnego plebsu ;)
Gen. Icedrok
20-05-2014, 15:26
na początku gry to jeszcze jak uderzyłem plebsem od flanki lub od tyłu we wroga to jeszcze potrafił cos tam ugrać ale teraz to tylko bydło na rzez wiec wielka prośba usuncie plebs a w zamian dajcie cos lepszego chociaz 1 jednostke roarii bedzie 100 razy lepsza niz kilka jednostek tego badziewnego plebsu ;)
Pytanie tylko czy jest to możliwe? Ja zawsze plebs rzucałem na pierwszy ogień. Dali czas łucznikom na osłabienie jednostek wroga i dopiero potem szła lekka/ciężka piechota.
na kiedy planowana jest wersja 0.9 ?
Warmłotek
21-05-2014, 11:30
Chciałem zapytać się o submody do DEI.
1.Gdzie można znaleźć mod poprawiający krew w grze i czy działa on z DEI?
2. Bulldog units sa kompatybilne z DeI?
3. Jak oceniacie Sub mod guaranted major faction i czy można go używać z DeI?
Gen. Icedrok
21-05-2014, 19:51
1. Niestety nie wiem tego
2. Tak są kompatybilne.
3. Można uzywać, i jak narazie mi pomaga, Rzym nie ginie w 20 turach -.-
Ja póki co mam przesyt R2 i nie gram od kilku dni, może nowa wersje DeI ponownie przyciągnie mnie do antyku.
Zainteresowaliście mnie tym submodem - guaranted major faction. Może napiszecie w kilku słowach co zmieni w kampanii DeI i dacie link do pobrania ew. Steam, szukałem w warsztacie ale steamowa wyszukiwarka to jakieś kpiny są. Nie szukam submoda po necie po nie znam angielskiego i kilka razy narobiłem już sobie głupot z instalacjami.
Harry-Potter-TW
23-05-2014, 13:50
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9905-Guaranteed-Major-Faction-Empires-Gwarancja-silnych-g%C5%82%C3%B3wnych-nacji Na drugi raz dajesz w google i jedziesz:P.
Gen. Icedrok
23-05-2014, 20:40
I jak co wiadomo coś z wersją 0.9?
Chyba jeszcze potrwa zanim ją dopieszczą, to nawet lepiej bo pogoda piękna i maj się już kończy - szkoda.
Ja marzę o zmianie trybu rozbudowy, od interfejsu do systemu i ograniczeń. To co zrobili z rozbudową w Rome 2 to jakaś kpina żałosna jest. Jeżeli "się nie da" to może choć warto pościągać te absurdalne kary za brud i żywność w budynkach bardziej zaawansowanych. Hodowla bydła, uprawy itp nie odbywają się w mieście ale w prowincji, brud nie ma tutaj z miastem nic wspólnego. Dobrze wyglądało to w Szogunie 2, można było niszczyć strukturę gospodarczą i samemu mieć zniszczoną, dlaczego te BARANY to popsuły w Rome 2? Czasami mam wrażenie, że człowiek decyzyjny w najwyższym stopniu przy produkcji gry był kompletnym laikiem albo miał związane ręce - nie miał zakute w kajdanki.
Przepięknie wygląda mapka na podrasowanym komputerze - miasta, figurki armii, statki ... - majstersztyk. Nie podoba mi się mapka w kilu fragmentach i nie podoba mi się to, że prawie 50 jej procent jest martwe - po kiego czorta te zakazane ziemie pakowali w grę? - kompleks małego ...... - obszaru? :)
Edit:
http://www.youtube.com/watch?v=qfPzDfhvOvg
Tutaj budynki nie generują takich problemów.
czy to dei czy podstawka do pewnego momentu gra się a potem gra staje sie nudna i przewidywalna CA powinno dać moderom wolna reke żeby wprowadzali coraz wiecej nowości do gry dodawanie wiecej roznych jednostek nie zacheca za bardzo do gry powinni moderzy dodawac jakies smaczki typu bunt jakis plemion co jakis czas czy nawet mapke powiekszyc , chcialbym bardzo zeby mapka byla obszerniejsza galia taka jak w cezar w galii byla by w sam raz i inne regiony tez wieksze bo to co jest teraz to juz sie przejadło :) jeśli CA nie da moderom wolnej reki zeby mogli dodawac jakies nowosci do gry , to rome 2 znudzi sie na dobre
K A M 2150
25-05-2014, 14:12
Jak edycja mapy będzie możliwa, to pewnie mapka zostanie ulepszona ;)
W której wersji i skąd masz takie informacje?
Zainstalowałem submoda na przeżywalność frakcji z poprzedniej strony ale nie widzę nigdzie możliwości konfiguracji jak pisze w temacie submoda. Oglądam właśnie program o nietuzinkowych rozwiązaniach morskich i chciałbym zmierzyć się Rzymem z dominującą na południu morską potęgą Kartaginy która nie pada w kilkunastej turze.
http://www.youtube.com/watch?v=5yQmfgypLls
http://www.youtube.com/watch?v=r-zPDb7pcJU
Jak edycja mapy będzie możliwa, to pewnie mapka zostanie ulepszona ;)
w medku jakie ogromne mapki były to w rome 2 mam nadzieje ze bedzie coraz wiecej jakis nowych rzeczy wprowadzanych :) bo obecnie podbije część mapki i dalej gra robi sie nudna :/
K A M 2150
26-05-2014, 11:17
Aby mieć możliwość edycji, musisz utworzyć plik txt. Jak nie chcesz się z tym bawić, to za dwie godziny będę w domu i mogę Ci podesłać gotowy plik razem z instrukcją co gdzie i jak :)
Aby mieć możliwość edycji, musisz utworzyć plik txt. Jak nie chcesz się z tym bawić, to za dwie godziny będę w domu i mogę Ci podesłać gotowy plik razem z instrukcją co gdzie i jak :)
czyli da się powiekszyć mapke bez czekania na moderów ,chyba sobie żartujesz co nie :) ja tam sie na tym nie znam nie zartuj tylko powiedz jak jest ;)
Oj, jak najbardziej , chętnie skorzystam z Twojej dobroci, zupełnie nic nie kumam z tych plików w R2.
Próbowałem pograć Macedonią na b. trudnym, jak dla mnie wyzwanie jest duże, początki są wręcz koszmarne bo wypowiada mi b. szybko wojnę kilka ościennych państw a umowy handlowe zawiera się b. ciężko więc na wojsko nie mam funduszy. Ledwie skleciłem 1,5 armii i próbuję obronić nimi swoje nędzne granice. Gra Rzymem to był po prostu luksus, Kartaginą już trudniej ale jeszcze się dało. Boję się tylko, żę jak już opanuję sytuację to reszta gry będzie monotonnym podbojem i hellenizowaniem kolejnych prowincji. Liczę jednak, że dzięki submodowi nie padnie Rzym, Kartagina i przynajmniej te starcia będą ciekawe.
KAM to jak z tym powiekszeniem mapki czy trzeba czekać na moderów ,dobrze by było zeby Galia była tak rozległa jak w dodatku cezar w galii i inne regiony tez ;)
Vorenus, czytaj ze zrozumieniem.
KAM odniósł się do Gnejusza i submoda.
3. Odpalając grę klikamy na menadżer modów i zaznaczamy z listy modów Divide et Impera klikając na biały, pusty kwadracik w rogu.
Teraz moje pytanie jak przy odpalaniu gry uruchomić ten menedżer modów?
Jeżeli masz grę w wersji Steam to po odpaleniu jej ze skrótu lub z biblioteki gier pojawia się ekran ładowania Rome 2. Po prawej górnej stronie jest czerwony prostokąt z napisem w środku "Graj". Po jego lewej stronie są dwa czerwone paski - górny to "znajomi online", dolny to " menager modyfikacji" - klikasz na niego i zobaczysz wszystkie zasubskrybowane i instalowane modyfikacje. Jeżeli chcesz aktywować jakiegoś moda to w jego panelu w lewym górnym rogu w okienku zaznaczasz ptaszka. Niektóre modyfikacje działają tylko z rozpoczęciem nowej kampanii, są też działające na już założoną.
K A M 2150
27-05-2014, 20:42
Tak Voernusie, przeczytaj dwa razy to będziesz wiedział, że odnoszę się do Gnejusza i submoda Major Factions.
Jako, że nie jest to pierwsza osoba, która o to pyta wstawiam całość tutaj.
Link do mojego pliku:
http://www.speedyshare.com/tDm73/factions.txt
Ten pliczek wrzucamy do głównego folderu Rome 2 do takiej lokacji:
Total War Rome II\data\campaigns\main_rome
Jako, że plik jest w formacie txt jest łatwy w edycji, dlatego w moim nie ma wszystkich nacji.
Jeżeli ktoś chce dokonać modyfikacji jakie nacje mają mieć bonus to może je za pomocą kopiuj wklej przenosić z tej listy, każda zmiana wymaga nowej kampanii do działania:
rom_rome
rom_carthage
rom_roxolani
rom_massagetae
rom_scythia
rom_ptolemaics
rom_macedon
rom_baktria
rom_seleucid
rom_athens
rom_sparta
rom_epirus
rom_galatia
rom_nervii
rom_boii
rom_arverni
rom_parthia
rom_pontus
rom_iceni
rom_suebi
Dzięki Kamo, nie wypróbuję jednak teraz tego submoda bo właśnie zainstalowało mi się uaktualnienie do R2 i DeI przestało działać.
K A M 2150
27-05-2014, 21:32
Tak, widziałem notkę, Dresden już nad tym pracuje.
Jakby co to ten submod działa na wszystkie mody i podstawkę :)
Trochę mnie irytują te ciągłe poprawki do R2, większość z nich nic konkretnego nie wnosi a psują mi kampanie. Może DeI wyjdzie już pod ostatniego patcha, jeżeli nie są nim zaskoczeni tak jak ja.
Kamo, jestem b. ciekaw czy po Twoim pliku wskazane frakcje przetrwają pierwsze 40 tur i czy nie będą przy tym dopakowane prawie do nieśmiertelności. Jednak to, co działo się z Rzymem, Kartaginą, Seleucydami do tej pory już w początkowej fazie gry psuło niemiłosiernie historyczność.
Tak nawiązując do historyczności to może wzorem Stainless Stell powstanie mod w którym gracz będzie miał do wyboru nie tylko nację którą chce zagrać ale też przedział czasowy z zachowaniem historyczności granic.
Wybaczcie mi post pod postem ale chcę zapytać co jest z DeI? Od wyjścia ostatniej łatki do R2 nie ma aktualizacji a przynajmniej nie ma na Steam. Wie ktoś czy wyjdzie w najbliższym (weekendowym) czasie? Przeczuwam, że chcą wypuścić już w nowej wersji ale pogoda jest jesienna i zagrałbym chętnie Macedonią. Mieliście też rację, że trzeba wyłączyć aktualizacje w Stera bo niespodzianki które robią są często przykre.
K A M 2150
30-05-2014, 15:20
Niestety od tygodni nie ma kontaktu z Seleą, czyli głównym twórcą DeI, Dresden martwi się o jego zdrowie i powoli szuka kogoś kto mógłby podjąć się jego pracy.
Ja za to w weekend zabieram się za zrobienie własnej ścieżki dźwiękowej pod DeI :D
Ojj... Oby dobry Pan Bóg dopomógł mu i był zdrowy. Znaczy to jednak, że prędko w DeI nie zagramy... Jakże wściekły jestem na te aktualizacje! Szkoda jednak chłopaka, wiele dobrej zabawy mieliśmy dzięki niemu - Salea - trzymaj się.
marko1805
01-06-2014, 10:25
Ja za to w weekend zabieram się za zrobienie własnej ścieżki dźwiękowej pod DeI :D
No, to w takim razie czekam na kawał dobrej muzyki, nie zawiedź mych oczekiwań;)
Ja też chętnie przetestuję Twoją muzykę Kamo, masz jakieś wiadomości o Selei?
K A M 2150
03-06-2014, 22:47
Nad muzyką już pracuję, ale idzie to jak krew z nosa, wodzę jak przez mgłę, bo nie wszystko jest tam objaśnione. Niby już przerobione pliki udało mi się na mod.pack przerobić i włączyć grę, ale bez efektu. Z drugiej strony same tabelki są chyba prostsze niż edycja muzyki w MTW2, więc pozostaje mi czekać na jakiś samouczek lub odpowiedź Radiousa, bo do niego się zwróciłem.
Niestety od Selei dalej zero wieści.
Będę miał niedługo więcej info o modzie, bo zostałem zaproszony do ekipy :) Najpierw odmówiłem, bo nie mam za wiele czasu, ale ostatecznie poproszono mnie chociaż o pomoc z zarządzaniem "mediami", czyli czymś co i tak tam robię normalnie, tylko teraz jako reprezentant DeI ;P
marko1805
04-06-2014, 07:56
To dobra wiadomość mam nadzieje iż będzie można liczyć na świeże informacje odnośnie moda.
Sam jestem bardzo zaniepokojony brakiem Selei, to dusza tego moda, mam nadzieje że z nim wszystko ok.
Też się cieszę Kamo, że jesteś w ekipie od DeI. powiedz im, żeby się nie śpieszyli i byli odporni na parcie niecierpliwych na kolejne wersje. Pozdrów ich od nas i powiedz, że dzięki ich modowi gramy jeszcze w R2. Może z czasem przydamy się choćby jako pomysłodawcy jakiegoś szczegółu - zmiany. Póki co wiesz już, że nie lubię (przynajmniej ja) nowych "świecidełek" i czekam na poprawę zachowania komputera. Zapowiadałeś, że mają pomysł na wojnę domową - może teraz napiszesz nam o tym coś więcej? I gratuluję nominacji.
marko1805
09-06-2014, 07:57
Dla wszystkich wielbicieli DeI- jest wreszcie tak bardzo oczekiwana wersja 0.9
Poniżej link do zmian:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?655140-Divide-et-Impera-0-9-Released
Fajnie ale po angielsku nic się nie dowiem, po ilości wpisów w temat DeI wymiera wśród graczy.
K A M 2150
09-06-2014, 11:59
Pod wieczór opiszę po polsku co i jak, plus odpowiem na posty :D
Przepraszam wszystkich, ale licencjat i sesja nie dają mi za wiele wolnego czasu ;)
Harry-Potter-TW
09-06-2014, 12:04
Gracze raportują bugi, więc pewnie rozpocznę nową kampanię w weekend, w dodatku z tłumaczeniem Rafkosa ( na twcenter.net Rafkos jest aktywny, widać narzędzie do tłumaczenia ( o ile można to tak nazwać ) 0.9 beta, więc myślę że niedługo będzie tłumaczenie ). Gnejuszu temat dei nie umrze bo to wypasiony mod ^^.
Witam, Panowie mam następujący problem, który niepowiem definitywnie skreśla DeI czego niechcę a mianowicie czy u was także bitwy trwaja tak niesamowicie dlugo!? bitwa 2500v 2000 i niestarcza mi 60 minut na nią tak wolno giną żołnierze, za każdym razem musze brać przyspieszenie x3 a i tak mi wlasnie brakuje czasu. Coś tu nie gra naprawdę, ktos się spotkał z tym problemem?
K A M 2150
10-06-2014, 20:23
U mnie bitwy to średnio 15-20 minut. Póki co najdłuższa jaką miałem to 45 minut, ale to było oblężenie. Popracuj nad taktyką, innej rady nie mam, to samo ludzie na TWC radzą jak komuś za długo bitwy trwają :D Tutaj nie liczy się zabijanie, a łamanie morale i w zasadzie na tym opiera się cała idea DeI, EB i innych modów do serii TW, gdzie kładzie się nacisk na realizm.
Warmłotek
10-06-2014, 21:30
Chciałem spytać z 0.9 submody jak major factions są kompatybilne? trzeba je wgrywać od nowa? mam subskrupcje na steamie ale nie wiem czy pobiera sam ja.
Tlumaczenie jest niezbedne bo na ten moment z nowych jednostek nie mam opisów ani nazw :(
K A M 2150
10-06-2014, 21:37
Teoretycznie powinien działać, bo pliki się nie podmieniają, chociaż nie wiem jak to wpłynie na nowe przeliczanie autorozstrzygnięć bitew, które też jest w modzie major factions dla frakcji AI.
Kilka rzeczy a raczej submodów się teraz będzie krzaczyć albo będę niekompletne - Bullgod chociażby z ikonkami, mod na agentów... Minie trochę czasu zanim wszystko się znowu poukłada.
Do Bullgoda wyszedł już dodatek z auxilią. Regionalnych zdaje się jeszcze brakuje, ale z pewnością ktoś je zrobi.
Agenci, o ile masz na myśli szanse sukcesu ich akcji, są teraz zbędni. 0.9 znacznie je obniżyło. Nie mam teraz czasu ani chęci by dłużej pograć i zobaczyć jak z balansem poszczególnych akcji, ale coś w tym zakresie zrobiono.
A dałbyś linka na te nowe ikonki z auxillią???
http://www.mediafire.com/download/05h082az6a35mtw/BullGod_style_cards_for_Roman_Auxiliaries.rar
Stworzony przez autora auxili równolegle z jednostkami i wydany jako oficjalny. Wg opisu należy wypakować do głównego folderu gry. Nie używam niczego na interfejs, to nie wiem czy to standard w tego typu modach, więc piszę na wszelki wypadek.
Jeszcze 0.9e nie rozpakowałem, a tam już kolejna drobna poprawka. Widać nie tylko Selea wyznawał filozofię publikacji patcha co kilka godzin.
Stalowy Karaluch
13-06-2014, 16:28
Hej.Kiedy można spodziewać się wersji 0.9 na steam?
wersja 0.9 jest już na Steam,
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=264370153&searchtext=divide
Stalowy Karaluch
14-06-2014, 09:28
Aaa to jest to... SUPERRR :D
Moje wrażenia z gry na nowym patchu - uwarunkowana kulturowo rekrutacja - rewelacja ; rozwiązanie idiotyzmu z agentami - super, wycieczkowe floty - jest ich dużo mniej, nie wiem czy to zasługa DeI czy C.A. wreszcie ruszyło łepetyną? AI wydaje się nieco mądrzejsze, komputer czasami podejmuje walkę zamiast zginąć z jakąś nacją z armiami wymierającymi pod lasami i górami. Gra się lepiej - warto założyć nową kampanię.
Są też niestety minusy nowej łatki - rozwiązania bitew z automatu.... - dramat jakiego jeszcze nie było, łatka miała to poprawić a... pogorszyła i to znacznie. Teraz dwie moje pełne armie i z dobrym dowódcą oraz mocnymi jednostkami nie dają rady jednej armii komputera o słabszej bojowości od każdej z moich armii. Dopiero trzy moje wygrywają bitwę choć ponoszą znaczne straty... - Kamo - błagam Cię zasygnalizuj do chłopakom od plików.
Może poprawią jeszcze bardziej zasięg flot? Flota wojenna może dostać śmiało dwukrotnie większy zasięg a zaokrętowane armie jakieś 60% jej zasięgu (Już poprawionego). Flota pokonywała w starożytności około 4-6 razy większą odległość na dobę od armii lądowych.
Zagrałem około 100 tur Rzymem na kilku submodach i wreszcie kampania zaczyna wyglądać na grę strategiczną, świetny pomysł z dygnitarzami czy jak tam teraz się zwą, brakuje mi nieco tego kopa który dawali championi do szkolenia ale jest już świetnie bo wcześniej bez submodów na agentów grać się nie dało.
Ogółem- łatka na duży plus, poprawa rozstrzygnięć z automatu jednak KONIECZNA!!! Zasięg floty to taka moja sugestia, da się grać tak jak jest. Kto nie przepada za walką na mapce bitewnej niech póki co nie angażuje się bardzo w kampanię. 3:1 żeby wygrać bitwę w polu to stanowczo przesadzone.
EDIT:
Jeszcze jedna sprawa - gra wczytuje się teraz znacznie dłużej niż wcześniej.
K A M 2150
18-06-2014, 16:20
Jasne, problem już znany :) Nie tylko Ty zgłosiłeś, że teraz bitwy z auto są jeszcze gorsze.
Co do zasięgu flot, to CA niedawno usunęła wpis która pozwalał dać armiom inny zasięg na wodzie i na lądzie. Teraz jak armia jest na wodzie to ma mniej ruchu, bo jest na "trudnym" terenie. Niby można zwiększyć zasięg flot transportowych, ale przez to usunięcie wpisu w plikach przez CA teraz taki bonus automatycznie też dolicza się armiom na lądzie. Innymi słowy, powiększony zasięg flot transportowych jeszcze znacznie zwiększy zasięg poruszania się na lądzie. Pozostaje liczyć, że CA pójdzie po rozum do głowy i kiedyś przywróci tak oczywisty wpis w plikach.
Coraz bardziej irytuje mnie to całe C.A. Co do automatycznych rozstrzygnięć rozumiem, że da się poprawić i chłopaki to poprawią. - ?
Gen. Icedrok
19-06-2014, 09:23
A jeszcze jedna dziwna sprawa...czy tylko ja tak mam ze gdy włączam kampanie Baktria to jeden z ich regionu nie ma niebieskiego koloru?
Miałem tak samo jeszcze na poprzednim patchu, jeżeli Cię to irytuje to policz ile masz regionów a potem porównaj z tym co podaje komputer w panelu frakcji. Ja tego nie sprawdzałem ale teraz sam jestem ciekaw czy to tylko "kleks" na mapie czy gra nie zalicza jednego regionu?
Edit:
Kamo - czy wyjdzie w najbliższym czasie jakaś malutka łatka z poprawą np. rozstrzygnięć z automatu?
Czy grając Rzymem, Wasze oddziały Hastati oraz Principes są jednostkami z włóczniami???
FireFighter
20-06-2014, 13:18
Czy grając Rzymem, Wasze oddziały Hastati oraz Principes są jednostkami z włóczniami???
Tak, ja też tak mam :)
A jeszcze jedna dziwna sprawa...czy tylko ja tak mam ze gdy włączam kampanie Baktria to jeden z ich regionu nie ma niebieskiego koloru?
Z tego co już czytałem to jest bug i po prostu ten region się "nie koloruje", nawet jeśli grasz inną frakcją i go podbijesz również pozostaje biały/szary ;d
Shay Ruan
20-06-2014, 17:46
Vladzie są to wcześni hastati i principes. Po pierwszej reformie będziesz mógł rekrutować ich odpowiedniki z mieczami.
Tak było w istocie, hastati w początkowej formie byli włócznikami, to Grecy stworzyli hoplitów którzy opanowali pola bitew na długie wieki, Rzym i inne nacje naśladowały te najlepsze oddziały. Do tego technologia obróbki metali byłą wtedy w powijakach, dobre miecze które nie łamały się i nie kruszyły w bitwie były rzadkością, włócznia rządziła przez kilka stuleci.
http://www.imperiumromanum.edu.pl/hastati.html
Tutaj przeczytacie o hastati zarówno późnych jak i wczesnych.
Hej,
Co do tych włóczni to bym się spierał. Czytałem ostatnio książkę o Scypionie Afrykańskim (Rebis) i tam jest napisane, że podczas jego wspaniałem
kampanii w Iberii, Scypionowi bardzo zaimponowała kartagińska falcata. Jedną z pierwszych i zarazem najważniejszych reform wojska rzymskiego jest wprowadzenie
gladiusa. Co właśnie zrobił Scypion w Hiszpanii. Kazał stworzyć sobie miecz na wzór falcaty, obosieczny, krótki i sprawny. Oczywiście ten gladius nie był jeszcze tak doskonały jak za czasów imperium, ale też niewiele już się od niego różnił. No i przede wszystkim zmienił totalnie technikę walki, zarówno princepsów jak i hastati.
Modele gladiusa polecam obejrzeć na wikipedii. :)
Pozdrawiam.
Witam :) Czy te za wielgachne banery nad jednostkami w bitwach pogarszają płynność grafiki ? Jak je wyłączyć ? Czy jest jakiś mod na bardziej zwyczajne, realistyczne chorągwie jednostek ? Jak wiemy twórcy z CA zawsze przesadzali w waniliach z tymi flagami, ale w RTW II jest najgorzej chyba ;D
Posiadam "warsztat" w prowincji Roma a rzymskiej balisty nie mogę zwerbować.
Gen. Icedrok
22-06-2014, 11:47
A przypadkiem nie jest potrzebna reforma?
A przypadkiem nie jest potrzebna reforma?
Mam budynek, więc wydaje się że automatycznie związane jest to z opracowaniem technologii.
Poza tym na mapie kampanii brakuje ikon nieodkrytych jeszcze miast, ale to pewnie się zmieni z kolejnymi łatkami.
Poza tym na mapie kampanii brakuje ikon nieodkrytych jeszcze miast, ale to pewnie się zmieni z kolejnymi łatkami.
Może i dobrze, skąd miałbyś wiedzieć gdzie się one znajdują dokładnie, trzeba wysłać szpiega. W DeI chyba głównie chodzi o realizm...
Vladzie są to wcześni hastati i principes. Po pierwszej reformie będziesz mógł rekrutować ich odpowiedniki z mieczami.
Mam za sobą "reformę szkolenia" i nadal są włócznikami, chyba że chodzi o kolejną: "reformę żołdu"
"Koszary Manipułu" czyli drugi poziom koszar też mam rozbudowany
Gen. Icedrok
22-06-2014, 12:32
A czy przypadkiem nie mówisz o technologii?
Shay Ruan
22-06-2014, 12:34
Vladzie, musisz rozpuścić wszystkie oddziały jakie masz i zwerbować nowe, które już automatycznie są jednostkami nowego typu. W Dei nie ma zmiany typu jednostki na nowszą jak było w podstawce. Czytałem że mają to wprowadzić w wersji 0.95 chyba.
Vladzie, musisz rozpuścić wszystkie oddziały jakie masz i zwerbować nowe, które już automatycznie są jednostkami nowego typu. W Dei nie ma zmiany typu jednostki na nowszą jak było w podstawce. Czytałem że mają to wprowadzić w wersji 0.95 chyba.
Rozpuściłem wszystkie istniejące jednostki i nadal mogę werbować jedynie te starego typu ale co spostrzegłem?
Powołałem świeżego wodza i bezpośrednio po tym kliknąłem na ikonę werbunku. Pojawiły się nowe jednostki. Legioniści ,upragniona balista itd. a hastati i principes nadal występowali w roli włóczników...
Co ciekawe? gdy wyszedłem z opcji werbunku i ponownie wróciłem, są z powrotem te same stare jednostki... Powtórzyłem jeszcze raz akcję z kolejnym generałem i to samo się dzieje.
FireFighter
22-06-2014, 13:52
Widocznie jakieś bugi się wkradły.. a chciałem dzisiaj zacząć kampanię Rzymem ;/
Zapraszam do testowania spolszczenia :)http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-Tech-Divide-et-Impera-localization-project-for-non-english-players-(Works-with-v0-9d)
Sara Temer
22-06-2014, 22:32
A właśnie miałem kłaść się spać... No trudno, łóżko musi na mnie jeszcze chwilę poczekać xD
Wielkie dzięki Rafkos :)
Artem.pl
22-06-2014, 22:35
Chwała Ci Rafkosie!
Vlad ja gram Rzymem i nie mam takich problemów jak ty, mogę rekrutować balisty i hastati z mieczem po reformie, może to przez wersję Steam, jeśli taką posiadasz.
Shay Ruan
23-06-2014, 12:58
Dla wszystkich ( w tym mnie), którym Rzym w Dei wydaje się słaby i potraktowany niesprawiedliwie jeśli chodzi o statystyki, gdzie rzymscy legioniści przegrywają z każdą inną jednostką, powstał sub mod poprawiający ten aspekt gry http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?656927-SubMod-Meerkat-s-Unit-Balancing-SubMod-Romans-are-playable-now (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?656927-SubMod-Meerkat-s-Unit-Balancing-SubMod-Romans-are-playable-now)!. Zabieram się za testowanie, bo nie mogłem zdzierżyć tego co z zrobiono z Rzymem w modzie.
Chwała Ci Rafkosie!
Vlad ja gram Rzymem i nie mam takich problemów jak ty, mogę rekrutować balisty i hastati z mieczem po reformie, może to przez wersję Steam, jeśli taką posiadasz.
te przez steam usunąłem i ściągnąłem przez mediafire http://www.mediafire.com/download/7c...et_Impera09.7z (http://www.mediafire.com/download/7c6k3p2xod3e133/_Divide_et_Impera09.7z)
Sprawdzałem też spójność danych o ile to istotne...
Nie wiem co jest nie tak
marko1805
23-06-2014, 13:56
Rzym potraktowany niesprawiedliwie w DeI ??
Zabrałem się ostatnio za Rzym w wersji 0.9 poziom b.trudnu kampania, trudny bitwy i dziwie się nieco takim stwierdzeniom.
Jeśli ktoś wyciąga wnioski z pojedynku 1v1 to faktycznie Rzymianie przegrywają szczególnie z nacjami barbarzyńskimi. Jednak później po reformie polibiańskiej legiony mają sporo bonusów i przy odpowiednim ich użyciu gracz nie powinien mieć specjalnie problemów z odniesieniem sukcesów. Osobiście uważam iż Rzym jest nieźle zbalansowany w tym modzie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia taktyka, uderzenie siłami we właściwym miejscu i czasie. Do tej pory rozegrałem ok 8 dużych bitew jednostkami kamiliańskimi i polybiańskimi zarówno z Galami jak i z Grekami i Macedończykami i nie mam wrażenia że Rzym jest w balansie pokrzywdzony :) . Wg mnie to jedna z łatwiejszych frakcji w grze, no może na samym początku trzeba się troszkę namęczyć
Legionista odnosił sukcesy dzięki taktyce armii rzymskiej(użycie legionu) sam będąc jednak dość przeciętnym żołnierzem i w tym modzie jest to dobrze oddane.
Ale to oczywiście tylko moje zdanie, z którym można się nie zgodzić.
Maciejz94
23-06-2014, 14:12
Witam wszystkich. Zarejestrowałem się w związku z grą Rzymem na DeI. Mam pytanie. Jakie technologie są potrzebne Rzymowi do reformy Mariusza? Opracowałem wszystkie z organizacji i mam tylko późne jednostki hastati, triari itd. Czy w związku z tym są potrzebne jakieś inne technologie? Z taktyki, oblężenia? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Shay Ruan
23-06-2014, 14:13
Co to za głupota że Rzymianie byli przeciętnymi żołnierzami. Owszem sukcesy zawdzięczali taktyce ale twierdzenie że sami w sobie byli przeciętnym żołnierzami jest krzywdzące. Zauważyłem to gloryfikowanie barbarzyńców ostatnio i robienie z nich nadludzi. Wracając do Dei i tych bonusów o których mówisz. Większość jest nieprzydatna, testudo, kwadrat przeciwko konnicy i mur tarcz w obronie(jedyna tak naprawdę przydatna umiejętność). Mówię tu cały czas o legionistach, nie o wcześniejszych jednostkach rzymskich, które są dobrze zbalansowane.
marko1805
23-06-2014, 14:37
To,że uważam iz rzymski legionista był przeciętnym żołnierzem nie uważam za głupotę. Niski ok 160 cm słabszy fizycznie od takiego Gala nie wspominając o Germanach sukcesy zawdzięcza taktyce legionowej, ciężkiemu szkoleniu, dyscyplinie i doświadczeniu w wielu kampaniach ,jako że w późnej republice legionista był żołnierzem zawodowym.
Zauważyłem to gloryfikowanie barbarzyńców ostatnio i robienie z nich nadludzi
Można tez odwrócić sytuację i uznać iż wielu uległo propagandzie Rzymu. Wszak to zwycięzca tworzy historię,
a legioniści to nie supermeni ;)
Większość jest nieprzydatna, testudo, kwadrat przeciwko konnicy i mur tarcz w obronie(jedyna tak naprawdę przydatna umiejętność). Mówię tu cały czas o legionistach, nie o wcześniejszych jednostkach rzymskich, które są dobrze zbalansowane.
Gwoli ścisłości chodziło mi właśnie o mur tarcz. Powiadasz ,że legioniści po reformie Mariusza kiepscy, to akurat muszę sprawdzić bo ostatnie wersje do 0.8- 0.85 gry kończyłem nie zaznając tej reformy lecz pamiętam, iż w wersjach poprzednich(0.7) legiony spełniały w pełni me oczekiwania.
Shay Ruan
23-06-2014, 14:46
Marko, to własnie ciężkie szkolenie, dyscyplina i doświadczenie decydowały o tym że nie były to patałachy. Wracając do Dei, mur tarcz zastosowanie ma tylko w obronie. Jeśli, to Ty atakujesz umiejętność ta jest nieprzydatna. Legioniści są po prostu wycinani w pień. Nie mówcie o stosowaniu taktyki bo taktyke można stosować równie dobrze grając każdą nacją i wygrywać. Po prostu w Dei legioniści są koszmarnie słabi.
Maciejz94 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?9185-Maciejz94) , nie potrzeba żadnych technologii, po prostu dostaniesz event. Nie wiem dokładnie od czego to teraz zależy ale wcześniej od rozwoju imperium pod kontem podbijanych prowincji.
Co do dyskusji o legionistach - mieli niby być słabymi żołnierzami.. - dobre sobie. To byłą wówczas najlepsza armia świata mająca najlepszych żołnierzy. Gallowie, Germanie i reszta ich przeciwników byłą wojownikami, kto rozumie inność pojęć żołnierz i wojownik szybciutko wyciągnie sobie wnioski. Od siebie napiszę, że wojownik to bardziej styl niż zawód, może dorównał żołnierzowi w walce 1 na 1 ale o ile wraz ze wzrostem ilości żołnierzy siłą ich oddziału wzrastała to z wojownikami było dokładnie na odwrót. Do tego dołożymy - dyscyplinę, taktykę i wyposażenia z porządnym wyselekcjonowanym uzbrojeniem. Legionista nie był odrzutem ze społeczeństwa, służba byłą zaszczytem i wyróżnieniem dla przeciętnego zjadacza chleba, byłą też oczywiście selekcja. Legioniśći przegrywali z Galami czy Germanami jedynie gdy zostali zaskoczeni albo walczyli z przeważającymi siłami, Las Teutoburski jest tego najlepszym przykłądem, tylko w taki sposób Germanie mogli unicestwić legiony - zwabić w miejsce gdzie Rzymianie nie mogli złożyć szyku.
http://www.imperiumromanum.edu.pl/legionista_rzymski.html
http://www.youtube.com/watch?v=ofb1quOsUuQ
http://www.youtube.com/watch?v=OJ6M8tKMYZ0
http://www.youtube.com/watch?v=0mj6lT5wbvg
Te bzdury o słabośći legionistów biorą się z takich filmów jak choćby Spatacus gdzie ważąca +50 kg panienka wycina uzbrojonych po zęby rzymian tuzinami. W nie przebiłaby nawet rzymskiej lorici, a żołnierze przestraszyli by ją dobywając ..... a nie miecza. Mało jest filmów w których pokazana jest wartość bojowa legionu z reguły stanowi jedynie tło dla jakiegoś bohatera który wycina Rzymian jak muchy. W DeI balans zawsze pozostawiał do życzenia ale w podstawce z kolei Rzym był przepakowany ponad miarę.
BUG
Uruchomiłem DeI u siebie by zobaczyć jak działa (9g). Wybrałem do tego celu Kartagińczyków i ród Barkidów. Owszem złe zbalansowanie automatycznych bitew jest do poprawy, zdecydowanie. Ale nie o to chodzi.
Po powrocie do normalnej wersji gry i uruchomieniu nowej kampanii także Barkidami, gdzieś około 5 tury zniknęły mi wszystkie dane z okna imperium (tam gdzie są rody i postacie), tzn. że mod nie jest obojętny dla
głównej wersji gry. Proszę, jak możecie sprawdźcie to i ewentualnie prześlijcie do twórców moda informację. Bo to ważne uchybienie, bo jeśli ktoś chciałby sobie znów normalnie pograć to musi niestety instalować
grę ponownie.
Pozdrawiam.
Shay Ruan
23-06-2014, 18:16
Zobacz czy w 0.9h nie jest to poprawione.
marko1805
23-06-2014, 20:34
Marko, to własnie ciężkie szkolenie, dyscyplina i doświadczenie decydowały o tym że nie były to patałachy. Wracając do Dei, mur tarcz zastosowanie ma tylko w obronie. Jeśli, to Ty atakujesz umiejętność ta jest nieprzydatna. Legioniści są po prostu wycinani w pień. Nie mówcie o stosowaniu taktyki bo taktyke można stosować równie dobrze grając każdą nacją i wygrywać. Po prostu w Dei legioniści są koszmarnie słabi.
Jak powiedziałem wcześniej przetestuję i wtedy się wypowiem.
Co do dyskusji o legionistach - mieli niby być słabymi żołnierzami.. - dobre sobie. To byłą wówczas najlepsza armia świata mająca najlepszych żołnierzy. Gallowie, Germanie i reszta ich przeciwników byłą wojownikami, kto rozumie inność pojęć żołnierz i wojownik szybciutko wyciągnie sobie wnioski. Od siebie napiszę, że wojownik to bardziej styl niż zawód, może dorównał żołnierzowi w walce 1 na 1 ale o ile wraz ze wzrostem ilości żołnierzy siłą ich oddziału wzrastała to z wojownikami było dokładnie na odwrót. Do tego dołożymy - dyscyplinę, taktykę i wyposażenia z porządnym wyselekcjonowanym uzbrojeniem. Legionista nie był odrzutem ze społeczeństwa, służba byłą zaszczytem i wyróżnieniem dla przeciętnego zjadacza chleba, byłą też oczywiście selekcja. Legioniśći przegrywali z Galami czy Germanami jedynie gdy zostali zaskoczeni albo walczyli z przeważającymi siłami, Las Teutoburski jest tego najlepszym przykłądem, tylko w taki sposób Germanie mogli unicestwić legiony - zwabić w miejsce gdzie Rzymianie nie mogli złożyć szyku.
Użyłem słowa przeciętnymi, a nie słabymi. Proszę czytać uważniej.
To co pozwoliło Rzymowi odnieść taki sukces militarny to jego organizacja armii, taktyka, dyscyplina a później i doświadczenie sprawiło że przeciętny rzymski legionista jako jednostka nie znaczył nic, jako legion był siłą która stanowiła o potędze Rzymu.
Te bzdury o słabośći legionistów biorą się z takich filmów jak choćby Spatacus gdzie ważąca +50 kg panienka wycina uzbrojonych po zęby rzymian tuzinami. W nie przebiłaby nawet rzymskiej lorici, a żołnierze przestraszyli by ją dobywając ..... a nie miecza. Mało jest filmów w których pokazana jest wartość bojowa legionu z reguły stanowi jedynie tło dla jakiegoś bohatera który wycina Rzymian jak muchy. W DeI balans zawsze pozostawiał do życzenia ale w podstawce z kolei Rzym był przepakowany ponad miarę.
Serial kojarzę lecz nie oglądałem. Swoją drogą ta najlepsza armia świata przez długi czas dostawała niezłe cięgi od niewolników :lol2:.
Zobacz czy w 0.9h nie jest to poprawione.
Nie, nie, mam tę ostatnią aktualną, w sobotę instalowałem, mój błąd, pardon. Ale jeśli chodzi o buga, to po ponownym otwarciu normalnej wersji
wszystko wróciło do normy, zatem fałszywy alarm - błąd musi się powtórzyć, a potem na jeszcze innym sprzęcie. Będę miał na to oko... ;)
marko1805
24-06-2014, 08:17
W ramach testu Stoczyłem wczoraj 2 bitwy walcząc z amią Pontu: Pierwsza: 40v40 Mój standardowy skład legionu to: pierwsza kohorta, 9 kohort legionowych 4 alle kawalerii reszta to jednostki pomocnicze. Jeden legion prowadzony przez doświadczonego generała(7 gwiazdek) drugi przez przeciętnego generała(3 gwiazdki) Bitwa została wygrana po 25 min walki moje straty to ok 12%.
Druga bitwa: wpadłem w zasadzkę :) siły wyrównane 20v20. Cała siła przeciwnika skupiła się na mych 3 kohortach legionowych, dzięki oporowi tych kohort udało mi sie ustawić w szyku resztę armii i przyjąć atak reszty armii. Kilkukrotne szarże mej kawalerii rozbiły skrzydło przeciwnika a śmierć jego generała doprowadziła do masowej ucieczki jego wojsk.
Poziom trudności bitwy : trudny. Nie odniosłem wrażenia, aby legiony były w jakiś sposób niesprawiedliwie potraktowane. Zresztą uważam iż system bitewny, który zastosował Selea jest jednym z najlepszych w Rome II.
Zresztą kończąc balans zawsze pozostanie sprawa dość subiektywną.
Aha z tego co pamiętam najlepszy balans jest na poziomie normal przy bitwach DeI. Jeśli ktoś gra bitwy na poziomie bardzo trudnym to trudno w tym wypadku mówić o zachowaniu balansu.
W DeI balans zawsze pozostawiał do życzenia ale w podstawce z kolei Rzym był przepakowany ponad miarę.
Ciekawe spostrzeżenie kogoś, kto jak odnoszę wrażenie większość bitew rozgrywa z automatu.
marko1805 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5131-marko1805) , oj marko1805 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5131-marko1805) -czepialski... Już któryś raz 'gromisz" moje posty, a to " najlepsi żołnierza Rzymianie dostawali niezłe baty od niewolników" a to - zauważasz, że większość bitew rozegrałem na automacie a wypowiadam się o balansie... Nie wiem o co Ci chodzi przyjacielu, Rzymianie walcząc z buntem niewolników walczyli i przegrywali głównie kohortami miejskimi albo śieżo i w pośpiechu rekrutowanymi legionami. Do tego ich dowódcy byli kompletnymi głupcami marzącymi o karierze politycznej na nimbie pogromcy Spartakusa. Jak już polało się zbyt wiele rzymskiej krwi to ściągnęli legiony z prowincji i powstańcy uciekli jak najdalej od nich. Jak jednak wiesz, zostali zdradzeni przez piratów którzy mieli ich wywieść jeszcze dalej od Rzymu. Bitwy jednak toczę głównie na automat. rozstrzygnięciu, jest też taka prawda, że przy ponad 2000 tysiącach tur i jeszcze bitwach "własnych"stoczyłem lekką ręką jakieś 200 - 250 na mapkach bitewnych. - Prawdą jest, że żaden ze mnie ekspert, piszę co spostrzegłem i drżę coraz bardziej przed Twoimi miażdżącymi gromo-postami.
marko1805
24-06-2014, 12:59
Przepraszam Gnejuszu, że znów padło na Ciebie :). Wiem ze czasami się czepiam, ale zrozum jeśli ktoś zaczyna sie wypowiadać o balansie grając większość bitew na automacie to mnie to lekko irytuje.
Ja z kolei gram większość bitew ręcznie, w sumie porównując ich ilośc do poprzednich serii to jest ich zdecydowanie mniej ( w końcu). Sam nie uważam się za eksperta w dziedzinie balansu, ale system zastosowany w DeI moim zdaniem działa naprawdę dobrze. Czytajac jednak sporo postów na tym forum a przede wszystkim na TWC dochodzę do wnioski iz wielu go krytykuje, gdyż nie bardzo go rozumie mając często nawyki z poprzednich serii. Tu moim zdaniem troszke winy ponoszą twórcy moda z nieobecnym twórca tego systemu, gdyż nie ma tematu który wyjaśniłby mechanizmy w nim rządzące.
marko1805 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5131-marko1805) , nie musisz przepraszać bo nie obraziłeś mnie ani nie zraniłeś w żaden sposób, wręcz przeciwnie, pod wpływem między innymi Twoich postów zmieniłem spojrzenie na wiele rzeczy w R2. Bitwy na mapce są o wiele sprawiedliwsze niż na automacie, na mapce faktycznie mamy wpływ na rozstrzygnięcie, na ilość strat i oczywiście taktyka która w autom nie istnieje. Gram mało tych bitew na mapkach bo mam monitor w formacie 4:3 i ikony jednostek zasłaniają mi 1/3 obrazu, Widziałem wiele bitew na youtube, w formacie 16;10 lub 16;9 - to zupełnie inna bajka. Czego nie jestem w stanie zaakceptować w bitwach na mapkach to fakt, że na poziomach b trudny moje oddziały pod koniec bitwy nawet takiej która dobrze się układa - nagle dostają napadu paniki i dezerterują zamiast dobić wroga. Na łatwym jest już normalnie ale to mało ambitny poziom.
K A M 2150
24-06-2014, 16:04
Najgorszą rzeczą jaka stała się balansowi DeI było zbytnie kierowanie się opinią graczy. Poczatkowo Selea nie bał się nawet wprost wytykać ludziom głupotę ich argumentów, lecz z czasem i on uległ. Potem się porobił bałagan i główna osoba odpowiedzialna za balans moda zniknęła w momencie, gdy miało to wszystko zostać ujednolicone. Sam jak wchodziłem w pliki DeI to byłem wręcz przytłoczony bałaganem jaki CA wprowadziło w plikach, żeby zmienić staty jednej jednostki trzeba się przeklikać przez masę innych tabelek. Idealnie było to zrobione w Medku, jeden plik za jednostki, jeden plik za parametry wierzchowców, jeden plik za trajektorię i celność ostrzału. Tutaj już tak ładnie nie jest ;)
Shay Ruan
24-06-2014, 17:20
O właśnie KAMie, jak Ci idą prace nad submodem muzycznym do Dei?:)
K A M 2150
24-06-2014, 17:35
Nie idzie, bo ludzie którzy zrobili submoda póki co pozostawiają wiedzę dla siebie. Jeden z twórców moda z muzyką z RTW1 już zrobił moda z muzyką z RTR, chociaż 9 czerwca mi napisał, że ma mało czasu, ale pracuje nad samouczkiem ;P
marko1805
24-06-2014, 18:44
Najgorszą rzeczą jaka stała się balansowi DeI było zbytnie kierowanie się opinią graczy. Poczatkowo Selea nie bał się nawet wprost wytykać ludziom głupotę ich argumentów, lecz z czasem i on uległ.
Święta racja. Dlatego bardzo martwi mnie brak Selei, on był motorem napędowym tych wszystkich udanych zmian i obawiam się, iż ten mod możne się bez niego niestety rozmyć pod naporem wszelkiej maści "znafców".
FireFighter
24-06-2014, 19:06
A wiadomo co się z nim dzieje i czy jest szansa, że wróci?
K A M 2150
24-06-2014, 19:08
Właśnie nie wiadomo, dał info że za parę dni wróci i to było chyba dobry miesiąc jak nie dwa temu.
Shay Ruan
24-06-2014, 21:15
A kiedy można się spodziewać jakiejś najbliższej poprawki? Bo nie ukrywam, że zagrałbym sobie ale boje się tych automatycznych rozstrzygnięć i bugów jakie zgłaszają użytkownicy na TWC :D
K A M 2150
24-06-2014, 21:27
Poprawki są nanoszone, ale sprawa jest też taka, że dużo bugów twórcy moda nie mają, bo sporo wywołuje sam steam, wersja w jednej części wielu z nich nie ma :D
W międzyczasie zapraszam do polubienia moda na naszej stronce fb, gdzie można ujrzeć część nieopublikowanych jeszcze informacji, np. nowa jednostka dla Partii :D
https://www.facebook.com/divideetimperamod
Shay Ruan
24-06-2014, 21:53
Stronka już dawno temu polubiona xD Co do Steamowej wersji to przestałem z niej korzystać kilka tygodni temu bo przytrafiały mi się różne bugi graficzne(np. znikające tekstury). Grając na jednoczęściowym Dei tego nie uświadczyłem.
FireFighter
25-06-2014, 23:35
Wiecie dlaczego nie mogę werbować niektórych jednostek? Pokazuje mi "ograniczenie prologu".. mam najnowszą wersję DeI, jako całość, nie ze steam' a :) Jeśli to istotne to gram Rzymem.
marchlew1920
26-06-2014, 02:38
Musisz dojsc do odpowiedniej Reformy zeby je rekrotowac ( tak mi sie wydaje )
Reformy nic nie dają dalej jest ograniczenie prologu przy rekrutacji niektórych jednostek. Ja mam już ostatnią reformę i się to nie zmienia.Myślłem, że może ostatni poziom miasta coś da, ale niestety jeszcze nie mam wybudowanych ostatnich koszar dla legionów może to jest przyczyna?
FireFighter
26-06-2014, 21:04
No to wychodzi na to, że jakiś błąd. Szkoda, bo akurat kilka z tych jednostek chciałem wypróbować.
K A M 2150
26-06-2014, 22:09
A jakie to jednostki konkretnie?
FireFighter
26-06-2014, 23:01
To jednostki z obozów oddziałów pomocniczych, takie jak ciężka jazda czy krótkie miecze. Jest jeszcze kilka ale nie pamiętam tych nazw.
K A M 2150
27-06-2014, 07:26
To może chodzi o rzymskie Auxilia, które są dostępne tylko w poszczególnych regionach?
marko1805
27-06-2014, 07:46
Przypuszczam jeśli FireFighter gra Rzymem to chodzi mu o jednostki regionalne dostępne w poszczególnych regionach. Ja też tak mam.
Jednostki auxilia można rekrutować nie można wszystkich barbarzyńskich jest ograniczenie prologu taki zapis. Zresztą to samo występuje na półwyspie Iberyjskim w Syrakuzach itd.Jak będę w grze to podam parę konkretnych nazw. Ponadto jest jeszcze taki błąd przynajmiej u mnie że nie zawsze są dostępne w rektucji kochorty germanica, orla i evocati ( nie wiem czy dobrze napisałem), a jak są to np. mogę rekrutować po kilka do armii, mimo że jest ograniczenie do jednej w armi ( chyba że dotyczy to tylko bitew multi)
Gram Rzymem jak FireFighter mam 303 turę reformy imperialne, czwarte poziomy miast, ostatni pasek imperium, jedynie nie mam zbadanych prowincjonalnych koszar. Oto lista wybranych prowincji i jednostek, których nie można zrekrutować ze względu na "ograniczenie prologu".
MAGNA GRAECIA - falangici w kolczugach - falangici - szermierze w kolczugach -miecznicy z thueros - greccy siekacze - pomocniczy hoplici - włócznicy w kolczugach - włócznicy z thueros
CISALPINA - potężne konie - pomocnicza lekka jazda celtycka - okrutne miecze - mieczowi poplecznicy - szermierze wybrani -krótkie miecze - pomocniczy wojownicy celtyccy włócznicy weterani - włócznicy Mori Gaesum - wybrani włócznicy
GERMANIA MINOR - konni kompani - pomocniczy germańscy zwiadowcy konni -dzierżyciele miecza, napastnicy, czempioni plemienni, straż przyboczna, pomocniczy włócznicy, łowcy z włóczniami, rekruci a włóczniami, pomocniczy łowcy z długimi łukami
PROVINCIA - massalijscy hoplici plus jednostki z Cisalpiny
TARRACONENSIS - średnia jazda -pomocnicza jazda iberyjska, loricatii scutarii, scutarii, średnia piechota, pomocniczy szermierze iberyjscy, włócznicy loricatii scutarii, scutarii z włóczniami, włócznicy loricatii, cohors hispanorum hastatus
Nie wszystkie nazwy mam przetłumaczone. Nie wiem jak to wygląda w państwach greckich i wschodnich. A i wydaje mi się że część jednostek mogłem rekrutować wcześniej np krótkie miecze, ale pewien nie jestem ( może mi się myli z podstawką ) W każdym razie na 100% większość z wymienionych jednostek nie da się rekrutować ze względu na wspomniane wyżej ograniczenie ( w żadnym momencie gry)
Czy jest ktoś kto ma podobne problemy grając Rzymem?
-Mimo przeprowadzonych reform Hastati oraz Principes są cały czas we wczesnej fazie (czyli są włócznikami) Nie mogę też werbować nowszych jednostek takich jak np balista.
Mod ściągnąłem przez steam a potem usunąłem i zamieniłem tym przez Mediafire.
Czy mam przeinstalować podstawkę?? Wolałbym tego uniknąć.
Gdzie mogę znaleźć najnowszą wersję tego moda??
Nie wszystkie nazwy mam przetłumaczone.
Pobrałeś spolszczenie pod odpowiednią wersję?
marko1805
27-06-2014, 17:32
Co do problemów z rekrutacją przedmówcą pewnie chodzi o to:
https://lh4.googleusercontent.com/-yGq7tTGiyf4/U62WREcew4I/AAAAAAAABuk/U3GoQ1ZDmcY/s800/2014-06-27_00002.jpg (https://lh4.googleusercontent.com/-yGq7tTGiyf4/U62WREcew4I/AAAAAAAABuk/U3GoQ1ZDmcY/s800/2014-06-27_00002.jpg)
https://lh4.googleusercontent.com/-aFPTaNwDUfU/U62WRDHW7uI/AAAAAAAABug/Cp0s66gZ0BU/s800/2014-06-27_00001.jpg
FireFighter
27-06-2014, 21:29
Tak. Dokładnie o to chodzi.
Co do problemów z rekrutacją przedmówcą pewnie chodzi o to:
https://lh4.googleusercontent.com/-yGq7tTGiyf4/U62WREcew4I/AAAAAAAABuk/U3GoQ1ZDmcY/s800/2014-06-27_00002.jpg (https://lh4.googleusercontent.com/-yGq7tTGiyf4/U62WREcew4I/AAAAAAAABuk/U3GoQ1ZDmcY/s800/2014-06-27_00002.jpg)
https://lh4.googleusercontent.com/-aFPTaNwDUfU/U62WRDHW7uI/AAAAAAAABug/Cp0s66gZ0BU/s800/2014-06-27_00001.jpg
Jeśli te ikony jednostek należą do DEI to już zupełnie nie wiem co robić:D
Dokładnie Marko, Rafkos mam Twoje ostatnie spolszczenie. A tak przy okazji zapytam się jak Twój projekt z ikonkami Normala wygląda bo tam ostatnio posucha, a brakuje ikonek do frakcji barbarzyńskich ( nie tylko zresztą)
Gen. Icedrok
28-06-2014, 08:59
Pytanko. Czy submod na 24 tury na rok działa?
Stalowy Karaluch
28-06-2014, 10:20
Dokładnie Marko, Rafkos mam Twoje ostatnie spolszczenie. A tak przy okazji zapytam się jak Twój projekt z ikonkami Normala wygląda bo tam ostatnio posucha, a brakuje ikonek do frakcji barbarzyńskich ( nie tylko zresztą)
Na steam jest mod z ikonami do DEI który zamienia zdecydowaną większość starych ikon.
Mosca (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?709-Mosca), które nazwy dokładnie masz nieprzetłumaczone?
Zainstalowałem jeszcze raz podstawkę i proszę Was o pomoc.
Skąd teraz mogę ściągnąć DEI aby nie powtórzyć tego samego błędu?
Ja polecam pobieranie z tego tematu http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Download-Divide-et-Impera-Download-link-(version-0-9h-updated-20-06-14)
Korzystałeś ze Standalone a nie Steam wersji?
Testowałeś kampanię rzymską?
Hiszpańskie li tylko loricatii scutarii, scutarii,cohors hispanorum hastatus
No widzisz, a już się bałem, że coś pominąłem :) Oryginalnych nazw łacińskich nie tłumaczę, bo tak ma pozostać.
Ja polecam pobieranie z tego tematu http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Download-Divide-et-Impera-Download-link-(version-0-9h-updated-20-06-14)
Co mam tam kliknąć bo już nie wiem. Boję się że znów coś spierdaczę.
Poczekam aż ten mod nabierze klarowności.
Standalone version, pobierasz wtedy jeden plik.
misiek1205
30-06-2014, 00:48
Powiedzcie mi jak to jest z tymi reformami, chodzi mi o to czy po reformie mamy mozliwosć przeszkolenia starych jednostek na te nowsze, czy musimy likwidować stare i szkolić nowe.
marchlew1920
30-06-2014, 01:21
Znika mozliwosc rekrutacji starych jednostek ,masz mozliwosc rekrutacji nowych oczywiscie stare zostaja takie jakie sa nie mozna ich zmieniac jedynie ulepszac w broni pancerz ...
misiek1205
30-06-2014, 08:26
Z tego co pamiętam w podstawce jest możliwość przeszkolenia jednostki na inną, KAM 2150 przed wyjściem którejś z wersji DEI wspominał że ta możliwość będzie wprowadzona w modzie, co stanęło na przeszkodzie żeby to wprowadzić ?
Nie można przeszkalać starych jednostek na nowe, mieli w założeniu taką opcję ale podawali wyraźnie, że nie są pewni czy będzie istniała taka techniczna możliwość. Z jednostkami jest jakiś bug bo ja już w drugim stadium paska imperium Rzymem miałem w panelu rekrutacji jednostki regionalne z przedostatniego albo nawet ostatniego stadium paska imperium przy grze Ptolemeuszami. Ostatecznie jednak rekrutacja nie byłą możliwa ponieważ ikonki były nieaktywne - szarawe bez barw jak u tych do rekrutacji.
Z najlepszych rozwiązań to chyba agenci - gram bez żadnego submoda na nich a są zupełnie znośni i w końcu dodają kolorytu zamiast irytować.
Z minusów - spadła mi wydajność, więc optymalizacja po najnowszej łatce DeI poszła w dól, gra wczytuje się około 3 razy dłużej niż przed łatką a oblężenia w których walczą 3 pełne armie są rwane jak jasna ...... . Pomimo tego wszystkiego łatka na zdecydowany "+", jeżeli jak piszą kolejne poprawią grę zamiast zmieniać świecidełka będzie już tylko lepiej.
Po której reformie można werbować Hastati i Principes z mieczami?
Mam opracowaną "reformę szkolenia" oraz koszary poziomu drugiego a oni nadal mogą być tylko włócznikami.
Posiadam też warsztat a balisty nie mogę utworzyć...
Zainstalowałem jeszcze raz podstawkę i DEI ściągnąłem nie przez Steam...To jakiś BUG tylko dlaczego tak jest??
marko1805
30-06-2014, 11:07
Przy grze Rzymem 3 poziom imperium.
Reformy zalezą nie tyle od technologii, co od poziomu imperium. To nie podstawka. Zdobywaj nowe tereny.
Przy grze Rzymem 3 poziom imperium.
Reformy zalezą nie tyle od technologii, co od poziomu imperium. To nie podstawka. Zdobywaj nowe tereny.
Wreszcie:) Dzięki.. A co z balistami?
marko1805
30-06-2014, 11:25
Ta sama sytuacja. Dostępne po reformie polibiańskiej.
Gen. Icedrok
02-07-2014, 00:39
Proszę i pomoc. Jak poprawnie zainstalować ikonki bulldoga. Bo tam cis o delete jest i nie ogarniam tago...i zostawić który plick bo są dwa do odpalania...proszę
Ja nie miałem żadnego problemu - wrzucasz pobrany i rozpakowany plik do data/UI - podmieniasz pliki units. Jeżeli grę masz na Steam to w menager modów pojawi się nowy submod - zaznacz ptaszka w okienku aktywacji.
Ta sama sytuacja. Dostępne po reformie polibiańskiej.
Przynajmniej wiem że jest ok. co do wczesnych z mieczami i balist.
Szkoda tylko że stare armie trzeba przezbrajać od zera... Dzięki Marko:)
Ktoś wie może do jakiej kultury przynależy Numidia?
Z opisu wynika, że do wschodniej, z menu zarządzania frakcją również. Budynki też dają bonus do wschodniej kultury. Natomiast generałowie chyba przynależą do kultury punickiej albo pustynnej? Podobnie dygnitarze zwiększają wpływy tej drugiej. Chciałem "nawrócić" początkowe ziemie na jednolitą kulturę, ale po działaniach podjętych odpowiednimi cechami generałów, dygnitarzami i budynkami spowodowały tylko tyle, że się w tym zgubiłem. Ktoś to rozwikłał?
K A M 2150
08-07-2014, 00:21
Ulepszanie jednostek po reformach już możliwe! Zostanie to najprawdopodobniej dołączone w pełni do DeI przy kolejnej wersji. Działa na już rozgrywane kampanie:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?657913-SUBMOD-Lnrd907-s-DEI-Unit-Retraining-Submod-for-0-9-(Updated-0-2)
marko1805
08-07-2014, 09:16
Pograłem sobie ostatnio troszkę jak zwykle Rzymem poziom Vh/h w ostatnią wersję tego moda i hm.. mam nieco mieszane uczucia. O ile sam początek rozgrywki jest całkiem ekscytujący, najazd plemion bałkańskich i Galów( kilka świetnych bitew) to później zaczyna się stagnacja. W raz z powiększeniem imperium do poziomu umożliwiającego reformy Mariusza gra staje się po prostu nudna. Mając za sąsiadów potężnych Ptolomeuszy, Partów, Scytów i Massylie i mając z nimi bardzo negatywne stosunki i granice zupełnie nie obsadzona wojskiem nikt mnie nie atakuje !!! Najczęściej na tym etapie moja gra Rzymem dobiega końca nie doczekawszy reformy Augusta. Jest to już niestety, któraś z kolei kampania, która kończy się w ten sposób. Chyba czas poszukać innego moda, ten staje się dla mnie powoli nudny :( Brakuje mi tego dreszczyku: zaatakują nie zaatakują i z utęsknieniem zaczynam czekać na EB2
W DEI mimo że niektórzy psioczą na świetność rzymskich jednostek to da się nimi grać, a do tego AI przeciwnika podczas bitew jest wiele bardziej trudna niż w podstawce...
Da się ich z flanki zaskoczyć ,a podczas oblężeń zatykają wszystkie luki, co powinni robić od dawna:)
Shay Ruan
13-07-2014, 21:22
Problem ze słabością Rzymu jest znany społeczności Total War zarówno tu jak i na TWC, w następnych wersjach moda ma być poprawiony balans.
Coś wiadomo o wersji 1.0? Bo nie grałem w moda (i Romka w ogóle) już z pół roku, niecierpliwie czekając na pełną wersję DeI. :)
Shay Ruan
14-07-2014, 19:38
Chyba dopiero 0.95 wersja ma wyjść :D Mam nadzieję że będzie dużo lepiej zbalansowana niż wersja 0.9. Zacząłem kampanie Armenią i w 2 turze najechała mnie spora armia Kartliów. Odparłem ich ze sporymi stratami, tylko po to aby w 3 turze zaatakowała mnie jeszcze większa ich armia. Całkowicie bez szans przegrałem kampanie w ciągu 10 tur. Nie wiem czy to jakiś bug czy co że w ciągu pierwszych 3 tur ta zapyziała wiocha Kartliów mogła wystawić 15 jednostkową armie czy takie utrudnienie dla gracza ale to trochę przesada ;/ W dodatku mieli jednostki o których mogłem tylko pomarzyć na starcie ;/
Balans balansem, ale można by spolszczyć nowe jednostki i budynki.
P.S. Jeszcze raz dziękuję za wcześniej okazaną pomoc Shay Ruan:)
FireFighter
17-07-2014, 00:12
A to spolszczenie czasem aby już nie wyszło?:p
Shay Ruan
17-07-2014, 08:54
Spolszczenie wyszło już jakiś czas temu :P
marko1805
17-07-2014, 09:40
Może mi ktoś podać ile można werbować maksymalnie armii lądowych na najwyższym poziomie imperium, oraz w którym pliku można tą ilość zmienić.
Postanowiłem bowiem zabrać się za modowanie DeI pod swoje potrzeby :)
Spolszczenie wyszło już jakiś czas temu :P
Gdzie znajdę link do spolszczenia?
Shay Ruan
17-07-2014, 23:11
Proszę http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-Tech-Divide-et-Impera-localization-project-for-non-english-players-(Works-with-v0-9h)
marko1805 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5131-marko1805) armii lądowych można mieć max 16, flot 8. Co do plików niestety nie mam zielonego pojęcia. Te 16 armii i 8 flot zupełnie wystarcza na grę, AI jest głupie więc armie komputera najczęściej nie robią nic, po osiągnięciu max imperium z reguły gra jest nudna, kilka tur dziennie i mam dość. To największa niedoróbka RT2 - Ai w szczątkowym stadium rozwoju, "mózg" podtrzymuje tylko czynności życiowe.
Proszę http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-Tech-Divide-et-Impera-localization-project-for-non-english-players-(Works-with-v0-9h)
Dzięki... W których plikach mam to wkleić?
Ściągnąłem samą polską łatkę. Czy to wystarczy czy mam pobrac też tą pierwszą?
marko1805
18-07-2014, 11:54
marko1805 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5131-marko1805) armii lądowych można mieć max 16, flot 8. Co do plików niestety nie mam zielonego pojęcia. Te 16 armii i 8 flot zupełnie wystarcza na grę, AI jest głupie więc armie komputera najczęściej nie robią nic, po osiągnięciu max imperium z reguły gra jest nudna, kilka tur dziennie i mam dość. To największa niedoróbka RT2 - Ai w szczątkowym stadium rozwoju, "mózg" podtrzymuje tylko czynności życiowe.
Dzięki Gnejuszu. Tak, po osiągnięcie pewnej wielkości naszego,państwa, gra jest strasznie nudna i brak wyzwań i to zaczyna ją dyskwalifikować w mych oczach, mimo jej wielu niewątpliwych zalet, bo cóż mi daje szeroki wybór jednostek pomocniczych czy też nowe legiony po reformach skoro kampania sypie się, jest nudno, a ja nie lubię gry będąc tylko stroną atakującą. Po 13 łatkach gra jest po pewnym czasie do dupy. Takiej nudy i stagnacji w TW jeszcze nie widziałem i wt ej materii nawet mody tego nie zmienią. Wątpię również, iż CA zrobi jeszcze coś w tej materii,mieli rok i g...no oni raczej symulują że coś tam naprawiają zdzierając kasę kolejnymi DLC. Zresztą, gdyby nie mody juz bym ją dawno wywalił za okno.
Dzięki... W których plikach mam to wkleić?
Ściągnąłem samą polską łatkę. Czy to wystarczy czy mam pobrac też tą pierwszą?
Wrzucasz do folderu data, ot cała filozofia.
Hmm... nie było mnie z pół roku, a tu takie zmiany :)
Jeśli mogę liczyć na odpowiedź. Czy sciągnięcie najnowszej wersji Rome2 i najnowszych łatek DeI powoduje niemożność grania? Bo zrobiłem nawet reinstal i nic... Gra nie odpala na modzie DeI.
Wszystko powinno ładnie się uruchamiać, masz wer. Steam czy klasyczną?
Wszystko ściągnięte ze Steam. Dodatkowo mam mod zero agent i ten od pór roku.
I jest tak. Daję uruchomiono grę z poziomu Steam. Najpierw pokazuje się okienko z modami. Tam jest zaznaczone, że wyłącza nieaktualne wersje. Wtedy mam aktualną tylko cz6, reszta jest wyłączona...
Tak ma być?
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=264370153&searchtext=divide+et+impera
Tutaj jest link do... Niedawno był to mod-pack który u mnie pomógł na podobne kłopoty. teraz widzę, żę jest to 6-ta część DeI... poszukaj na Steam mod-packa-a pod DeI. Nie powinno ich być wiele, napisz czy znalazłeś i czy pomogło.
Edit:
Nie przejmuj się tymi "nieaktualnymi" po prostu zaznacz przy nich ptaszka a wyżej zaznacz, żeby "nieaktualne" też działały w mod-menager.
Faktycznie, działa!
Dziękuję! :)
No to wreszcie pogram. Acha w DeI nie zmieniła się zasada, że poziom trudności walk jest robiony na normal a mapy na max trudny?
Bitwy zagraj na początek na "łatwy", na mapce rozstrzygnięcia autom. to jakaś kpina jest, komputer przelicza je tak jak zawodowy oszust. Sam się przekonasz.
K A M 2150
20-07-2014, 03:50
Może mi ktoś podać ile można werbować maksymalnie armii lądowych na najwyższym poziomie imperium, oraz w którym pliku można tą ilość zmienić.
Postanowiłem bowiem zabrać się za modowanie DeI pod swoje potrzeby :)
O ile dobrze pamiętam, bo teraz nie mam dostępu do plików, to przez PFM wchodzisz do packa DeI, klikasz na "db" i tam powinno być coś ala "fame table" lub "fame level", w każdym razie coś z fame w nazwie. Właśnie tam się zmienia limity armii, ustawia się kiedy ma być lub kiedy nie wojna domowa, liczba edyktów itp :)
Kamo - może warto zrobić oddzielny temat dla prostego modowania właśnie takich rzeczy?
Warmłotek
20-07-2014, 11:07
macie za mało wyzwań pograjcie na legendarnym... obiecuje wam że nudy nie będzie... a każdy zły ruch w danej turze może odbić sie czkawka za pare kolejnych.
A ograniczona ilośc armii w DEI robi ten poziom trudności prawie niemożliwym.