PDA

Zobacz pełną wersję : Divide Et Impera - Dyskusja ogólna

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9

marko1805
20-07-2014, 17:51
Rzymem grałem ostatnią kampanię na legendarnym, kampania niewiele różni się od wh po ciekawym poczatku, po osiągnięciu pewnego poziomu stagnacja. Jedyna różnica to bitwy, gdzie balans w przypadku DeI jest zupełnie skopany. Może na podstawce to nie robi różnicy, ale w DeI już tak. Ja szukam w miarę realizmu w bitwach a nie sztucznego dopakowania kompa. Sorki, ale dla mnie to żadne wyzwanie.

Gnejusz
20-07-2014, 19:18
Poziom legendarny... - kusi mnie ale brak sawów może przy braku prądu lub innego przypadku losowego zakończyć najciekawszą kampanię opadnięciem szczęki.

K A M 2150
21-07-2014, 17:20
Niedługo ukaże się zapowiedź wersji 0.95 i nie, nie będzie to wyłącznie zapowiedź nowych nacji, będzie już trochę udoskonaleń dla samej rozgrywki :) Część rzeczy pod kolejne wersje też jest już gotowa, ale wyjdzie dopiero z resztą :) Dziś wieczorem na naszym profilu fb wrzucę nową jednostkę Partów :D

https://www.facebook.com/divideetimperamod

Gnejusz
22-07-2014, 10:01
Jeżeli możesz teraz podać ważniejsze zmiany to będziemy Ci wdzięczni, o ile pamiętam w zapowiedzi poprzedniej łatki byłą informacja, żę kolejna będzie koncentrowała się głównie na poprawie rozgrywki.

Lampon
22-07-2014, 10:17
1. Czy będą zmieniane jeszcze frakcje hiszpańskie (nowe jednostki, graficznie itp?).
2. Czy frakcja Massalia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Marsylia) będzie miała jeszcze poprawione jednostki graficznie bo jak na razie to trochę to kuleje np. wzory tarcz itp.

Warmłotek
22-07-2014, 10:45
legendarny poziom ma autosave co turne wiec co najwyzej cofnie cie o ture wstecz

Shay Ruan
22-07-2014, 10:48
Gorzej tylko jeśli save sie zepsuje :)

marko1805
24-07-2014, 09:23
KAM nic się nie chwali, a tymczasem na TWC wyszła zapowiedź wersji 0.95:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?659930-Preview-Divide-et-Impera-0-95-Patch

Gnejusz
24-07-2014, 11:34
Kamo chyba ma wakacje, nie znam ang. więc nic nie skorzystam z linka który podałeś dostojny marko1805 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5131-marko1805), szukam też info o najnowszych jednostkach pod DeI od Bullgota.

Shay Ruan
24-07-2014, 11:43
Bullgot robi jednostki? Wydawało mi się, że zajmuje się kartami jednostek a nie samymi jednostkami.

marko1805
24-07-2014, 12:15
;)
Kamo chyba ma wakacje,
Ależ skąd, ciężko pracuje na TWC, coś mi się obiło o oczy że ma zabrać się za balans jednostek DeI.

Gnejusz
24-07-2014, 19:33
TWC kwitnie a nasze forum wymiera. Próbowałem założyć kilka tematów które je wzbogacą ale niestety ludzie wolą anglojęzyczne TWc z jego bogactwem treści. Jeszcze dwa, trzy lata temu ludzie prześcigali się w pomysłach, aktywności, były tak gorące tematy,l że z czytaniem nie można było nadążyć. Ostatni taki temat był dla mnie o Bellum Crusscis pod MTW 2. Szkoda, nawet do całego R2 jedynie jeden mod jest przetłumaczony, niebawem nikt nie będzie już niczego tłumaczył. Polskość wymiera i nie ma na to ratunku, media i unia robią swoje, nie zniszczyli polskości Niemcy, Rosja, zniszczy ją "cywilizacja" plastikowego pieniądza, kłamstw bez mrugnięcia okiem i pranie mózgów już w szkołach podstawowych. Kto z Was młodszych czytał "Placówkę", "Wóz Drzymały"? Za moich szkolnych czasów były to lektury obowiązkowe.
Będę tu nadal zaglądał i czasami pisał, moje kampania w DeI jest już (348 tura) jedynie nudą, została do podbicia Kartagina na kilku miastach, reszta jest albo rzymską prowincją albo protektoratem. Od ok 200 tury gra byłą monotonna i powtarzalna. schemat - podejdź pod kolejne miasto i podbij. Żadnych niespodzianek, czasami żadnego oporu. Gram bo chcę rozpoznać całe drzewko technologii. Najważniejsza jest chyba filozofia, głupota komputera powoduje, że podbiłem świat bez szkolenia elitarnych jednostek, legioniści imperialni to szczyt mojej wojskowości.
C.A. robi kolejne skoki na kasę naiwnych graczy którzy płacą im za odblokowanie kolejnych nacji tej niedoróbki, moderzy robią pewnie co mogą ale mogą niewiele bo trzymają ich nieudostępnione "narzędzia" C.A. Ja już raczej nie kupię żadnej ich gry, zeszmacili się zwyczajnie i niech szukają frajerów wśród innych ludzi.

Vlad
24-07-2014, 20:27
Mam za sobą troszkę starsze lektury obowiązkowe Gnejusz:) a co do monotonności produktu w kolejnych turach? Taki już urok całej serii, a o ile kolejna część powstanie to i tak ją kupię bo jestem zawsze ciekaw...
Nudzić się możemy my gracze ale nie prawdziwi wodzowie którzy działali na przestrzeni czasów które obejmuje seria total war...
Firma nigdy nie zapewni nam tego co przeżył Cezar, Ryszard Lwie Serce czy Napoleon:)

Gen. Icedrok
25-07-2014, 07:59
Czy w DeI w obecnej wersjii jest wojna domowa? I czy wybucha tylko na max pasku imperium?

marko1805
25-07-2014, 08:39
Z tego co pamiętam, nic się nie zmieniło,wojna domowa jest i wybucha na max pasku.

a co do monotonności produktu w kolejnych turach? Taki już urok całej serii, a o ile kolejna część powstanie to i tak ją kupię bo jestem zawsze ciekaw...Troszkę przesadziłeś, takiej stagnacji nie było ani w Rome I ani w Medievalu II tam było przegięcie w druga stronę, atakowali Cię wszyscy :lol2:. Tutaj ewidentnie brakuje doszlifowania kampanii.
Ja podobnie jak Gnejusz z racji wieku :D jestem już znudzony tą serią i na Rzymie kończę przygodę z TW. Ostatnio zdecydowanie wolę EUIV i nowe dziecko Vadera. TWC obecnie jest jak ładne pudełeczko tylko w środku.....

Gnejusz
25-07-2014, 09:52
Jest dokładnie jak pisze marko1805 (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?5131-marko1805) , poprzednie części to wściekłe ataki komputera i nie respektowanie sojuszy. W poprzednich częściach armie komputera nie wymierały sobie gdzieś na morzu albo w bezsensownych pustkowiach. W R2 komputer zachowuje się często jak samobójca. W poprzednich wersjach AI wykorzystywało armie, floty i agentów. W R2 AI wykorzystuje głównie agentów. R2 to niedopracowany gniot wypuszczony żeby C.A. bazując na poprzednich seriach a raczej opinii z poprzednich serii sprzedało graczom gniota i dalej tego gniota wciska wyłudzając kolejne pieniądze. Jeżeli ludzie będą im za to płącić to kolejna seria wyjdzie w podstawce bez możliwości przemieszczania wojsk albo rozbudowy miast - to wyjdzie dopiero w płatnym DLC. Nikomu nie można zakazać wydawania pieniędzy - swoich pieniędzy ale miejcie w świadomości to, że wykupująć takie DLC które powinno być w grze jako podstawka wspieracie i legalizujecie oszukaństwo i szmaciarstwo. Takie dodatki jak "Cezar w Galii" czy "Hannibal u bram" jak najbardziej są uczciwie zarobionymi pieniędzmi, odblokowanie istniejących nacji za pieniądze już nie.
Vlad (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?6842-Vlad), nie wiem dlaczego bronisz R2, tutaj są jedynie sympatycy serii. krytyka jest często tym, co prostuje wypaczone rzeczy, otrzeźwia oszołomione umysły i wylewa kubeł zimnej wody na oderwanego od rzeczywistości człowieka lub grupę ludzi. Co do lektur- nie jestem najstarszy na tym forum, nie jestem też jeszcze stary ale bliżej mi już do 50 niż do 40. Wszystko to jednak nie ma znaczenia, dla mnie R2 to ogromne rozczarowanie.
Nie grałem w inne większe mody niż DeI, mam ochotę na Radiousa ale nie znam języka więc nie mogę modów porównać, jeżeli jednak jeden mod spowodował, że nie odstawiłem tego gnota na bok, bardzo jeszcze młody mod to jakich ludzi ma w swoich szeregach C.A.? Niech ich szybciutko wymienią na ekipę od Dei choćby, niech przeglądną warsztat na Steam - zadzwonią do kilku chłopaków i za rok wychodzi już nie beta Rome 2 ale dopracowana i ciekawa gra strategiczna kontynuująca legendarną już serię.

K A M 2150
25-07-2014, 13:31
KAM siedzi u dziewczyny, więc mam tylko tyle czasu, żeby raz na jakiś czas napisać zdanie prostujące kogoś pomyłkę na TWC i znowu znikam ; ) Dziś w nocy jak moja luba pójdzie pod prysznic to przygotuję spolszczoną zapowiedź wersji 0.95 :D

Zanim niedługo zniknę na dwa tygodnie, gdy pojadę prowadzić treningi i walczyć o mistrzostwo Polski postaram się jeszcze sporządzić nowy system balansu jednostek dla DeI to potem może reszta ekipy da radę to wprowadzić do gry zanim wrócę ;)

marko1805
25-07-2014, 16:19
postaram się jeszcze sporządzić nowy system balansu jednostek dla DeI to potem może reszta ekipy da radę to wprowadzić do gry zanim wrócę ;)
Tylko mi nie zepsuj koncepcji Selei z morale i dugością starć ;), ja lubię długie taktyczne bitwy własnie po 20-30 min . Mam nadzieję, że się to nie zmieni :hmm:

Gen. Icedrok
25-07-2014, 17:06
Myśle że Kam bedzie dopracowywał liczebność jednostek i lekko statystyki. Choc nie wiem czy galijskie jednostki nie są za słabe...

K A M 2150
25-07-2014, 19:19
Tylko mi nie zepsuj koncepcji Selei z morale i dugością starć ;), ja lubię długie taktyczne bitwy własnie po 20-30 min . Mam nadzieję, że się to nie zmieni :hmm:

Chyba moje poprzednie prace nad balansem jednostek znasz, więc wiesz że u mnie trzyma się poziom ; D Generalnie długość starć pozostanie ta sama, ale chcę wyeliminować różne bugi i nieścisłości, jak jednostki które mają ten sam pancerz, ale dwie różne jego wartości itp. Rzymianie otrzymają nowe statystyki, które nie zmienią ich w niezniszczale maszyny do zabijania, ale uczynią wyjątkowymi na tle innych nacji :)

marko1805
25-07-2014, 19:51
Chyba moje poprzednie prace nad balansem jednostek znasz, więc wiesz że u mnie trzyma się poziom ; D
Znam bardzo dobrze i dlatego bardzo się cieszę ,że to Ty zajmiesz się balansem :)

Shay Ruan
25-07-2014, 20:00
Jeee w końcu Rzymianie zostaną dopieszczeni. Liczymy na Ciebie KAM :D

Vlad
26-07-2014, 23:17
Vlad (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?6842-Vlad), nie wiem dlaczego bronisz R2, tutaj są jedynie sympatycy serii. krytyka jest często tym, co prostuje wypaczone rzeczy, otrzeźwia oszołomione umysły i wylewa kubeł zimnej wody na oderwanego od rzeczywistości człowieka lub grupę ludzi. Co do lektur- nie jestem najstarszy na tym forum, nie jestem też jeszcze stary ale bliżej mi już do 50 niż do 40. Wszystko to jednak nie ma znaczenia, dla mnie R2 to ogromne rozczarowanie.
Nie grałem w inne większe mody niż DeI, mam ochotę na Radiousa ale nie znam języka więc nie mogę modów porównać, jeżeli jednak jeden mod spowodował, że nie odstawiłem tego gnota na bok, bardzo jeszcze młody mod to jakich ludzi ma w swoich szeregach C.A.? Niech ich szybciutko wymienią na ekipę od Dei choćby, niech przeglądną warsztat na Steam - zadzwonią do kilku chłopaków i za rok wychodzi już nie beta Rome 2 ale dopracowana i ciekawa gra strategiczna kontynuująca legendarną już serię.
Muszę Cię przeprosić Gnejusz bo mi się z lekturami pomyliło... Jestem nieco młodszy od Ciebie bo nie dalej i nie bliżej mi do 40ki.
Co do monotonności? Chodzi mi o zdobywanie kolejnych terenów gdzie przy rozwiniętej infrastrukturze i po zdobyciu upragnionych prowincji dzieje się to samo co działo w poprzednich częściach serii.
Zacznijmy od Rzymu który ma w posiadaniu pobliskie regiony.. Grając w Medieval 2 to samo było z Polską, Świętym Cesarstwem, jak i z innymi królestwami. "zdobyłeś tyle na ile zgodne jest z historią a reszta to monotonna zabawa... Dobrze jest szkopom dowalić i iwanom też ale co dalej???
Na Rome 2 czekałem zanim powstał Rome 1... Tak.
Gdy zobaczyłem Medka 1 byłem zachwycony że ktoś na komputer przelał to o czym śniłem grając na ATARI.
Zawsze chciałem zobaczyć coś lepszego, a potem to tylko koniunktura.
Jeśli wyjdzie kolejna część? czy to będzie (jak teraz upragnione Medieval III} zmierzch starożytnej europy czy też początki mrocznego średniowiecza lub pierwsza wojna światowa to i tak zakochany jestem na tyle w tej serii że kolejną część kupię nie bacząc na negatywne opinie internautów.

Gnejusz
27-07-2014, 16:16
Nie musisz przepraszać Vlad bo nie napisałeś niczego obraźliwego ani nawet złośliwego. Moim zdaniem przewaga pierwszej Rome czy Mediewala 2 polega na tym, że pomimo monotonii cały czas coś się dzieje - komputer walczy. W R2 komputer odpuszcza w i to odpuszcza coraz bardziej a pod koniec gry to już nie robi nic. W tamtych odsłonach zawsze walczył, zawsze bruździł i nie było tak sennie.
Zobaczymy co zmieni kolejna łatka zarówno podstawki jak i DeI.

Vlad
28-07-2014, 10:00
Wspominałem wcześniej o AI broniących się garnizonów w oblężonym mieście i cały czas się to potwierdza.. Jednostki wroga naprawdę myślą, nie dając się zaskoczyć zatykają luki z każdej narażonej dla nich strony... Teraz jednak to ja muszę się bronić przed wrogiem i niespodzianka:D Przez jedną z bram chcę wysłać jazdę aby zaatakowała wroga od tyłu i na cztery jednostki przedarła się tylko jedna. Reszta nerwowo stoi pod otwartą bramą nie mogąc przez nią przejechać na zewnątrz...
Podobnie dzieje się z legionistami na murach, z których nie potrafią już zejść, by wesprzeć broniących jednej z bram...

Czy ktoś z Was ma podobny problem?

P.S. Na mapie kampanii nie mogę też budować balist w liczbie większej niż jedna jednostka na kilkanaście tur... Brakuje budulca??
Pewnie już koś o tym pisał ale o co chodzi z "ograniczenie prologu" przy kartach werbunku niektórych jednostek?

Harry-Potter-TW
28-07-2014, 18:32
Też tak miałem, że moja jazda nie mogła przejść przez bramę. Czasami spieszona jazda ( nie pamiętam już czy z powrotem weszła na koniki ) nie mogła się przemieścić i została wycięta ( kiedy zajmowała plac ). Dobrze, że CA poprawi przechodzenie przez wrogie jednostki ^^. Czasem w desperacji z tego korzystałem. Liczę na balans KAMA i mam nadzieję, że Partia będzie równie atrakcyjna jak zapowiadany Rzym :D. Często kawaleria wygrywa bitwę a piechota w tym czasie robi starożytnego grilla HAHA.
Zobacz ograniczenie prologu w wyszukiwarce. Pewnie to zależy od tur i może poziomu imperium. Co tam balisty, mi brakuje onagerów, szczególnie na mostach i wzgórzach. Medek 2 to było to. Stosunek sił 1:10 to przegrana?. Parę wybuchających beczek na moście i nie ma 70% przeciwnika. Albo skoszenie generała pierwszą salwą. Gram w battlefieldy i w sumie tu i tu preferuje podobny styl.
"
K A M 2150
26-04-2014, 13:33

Musisz czekać na globalne reformy."

K A M 2150
29-07-2014, 08:58
Zapraszam do pobrania wersji 0.95 :)

Jak zwykle proszę się liczyć z tym, że wyjdzie najpierw kilka łatek poprawiających niewyłapane błędy. Pod uwagę trzeba brać także nadchodzący patch 14 do Rome, który m. in. sprawia, że nie da się walczyć z nacjami używającymi formację falangi, ponieważ te jednostki ciągle dostają bonus z szarży.

Shay Ruan
29-07-2014, 15:54
To normalne, że z gry wyparował roster Armenii?

daretti
29-07-2014, 15:58
Witam,

Czemu na forum jest mniejsza aktywność? Hmm pewnie dlatego, że coś jest skopane i nie da się normalnie na niego wejść. Będąc teraz w temacie klikając ikonkę Forum na górze strony pisze, że nie ma takiej strony.

Ciekawi mnie jedno jeśli chodzi o narzekaczy na nudę w kampanii. Gnejuszu... dlaczego nie zagrasz z kimś kampanii w multiplayerze? Od jakiegoś czasu jest taka opcja i grając Rzymem z ludzkim przeciwnikiem na Kartaginie np raczej nie będziesz narzekał na brak atrakcji :)

Pozdrawiam

Stalowy Karaluch
29-07-2014, 17:50
Od wersji 0.9 mam DEI z TWC. Czy muszę usunąć wersję 0.9 przed instalacją wersji 0.95?

K A M 2150
30-07-2014, 14:20
Nie musisz, możesz sobie zachować, pamiętaj tylko aby odznaczać jedną z wersji gdy chcesz zagrać na innej ;) Jeżeli nie będziesz chciał grać na starszej wersji to usuwaj śmiało.

Ciekawi mnie jedno jeśli chodzi o narzekaczy na nudę w kampanii. Gnejuszu... dlaczego nie zagrasz z kimś kampanii w multiplayerze? Od jakiegoś czasu jest taka opcja i grając Rzymem z ludzkim przeciwnikiem na Kartaginie np raczej nie będziesz narzekał na brak atrakcji :)

Pozdrawiam

Niestety nie każdy ma czas na kampanię multi (np. ja), więc trzeba liczyć na inne atrakcje na mapie kampanii ;) Generalnie nowy patch wprowadził kilka rzeczy, który dają nam więcej do roboty na mapce kampanii :D

Mosca
31-07-2014, 11:37
Witam w zapowiedzi moda było, ze można ulepszać jednostki w armiach ( np. hastati wcześni na późnych itd ) niestety u mnie to nie działa :( muszę ponownie rekrutować póżne jednostki hastati czy principes. Mało tego po łatce 95c mimo ze jestem już po pierwszej reformie zniknęła mi możliwość rekrutacji późnych hastati i principes. Czy to znaczy, że trzeba rozpoczynać nową kampanię po każdej łatce??
Był gdzieś na steamie taki submod, który to naprawił ale nie mogę go odszukać ( ktoś może go posiada)

Rafkos
31-07-2014, 21:20
Taka mała informacja o spolszczeniu - mam urwanie głowy i będziecie musieli poczekać jakiś czas na wersję 0.95:(

K A M 2150
01-08-2014, 19:16
Witam w zapowiedzi moda było, ze można ulepszać jednostki w armiach ( np. hastati wcześni na późnych itd ) niestety u mnie to nie działa :( muszę ponownie rekrutować póżne jednostki hastati czy principes. Mało tego po łatce 95c mimo ze jestem już po pierwszej reformie zniknęła mi możliwość rekrutacji późnych hastati i principes. Czy to znaczy, że trzeba rozpoczynać nową kampanię po każdej łatce??
Był gdzieś na steamie taki submod, który to naprawił ale nie mogę go odszukać ( ktoś może go posiada)

Grasz na zapisie sprzed wersji 0.95? Jeżeli tak to wejdź w badania militarne, chyba w tej pierwszej zakładce znajdziesz nową technologię, po opracowaniu której będziesz mógł ulepszać jednostki :D

Kampanii nie trzeba zaczynać od nowa po każdej łatce.

Używasz jakiś innych modów z DeI?

Mosca
01-08-2014, 22:51
Miałeś rację KAM trzeba opracować technologię, dzięki.

Vlad
02-08-2014, 07:20
Skąd można ściągnąć 0.95?

Shay Ruan
02-08-2014, 07:46
W tym temacie na TWC są linki http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Download-Divide-et-Impera-Download-link-(version-0-95d-updated-01-08-14)

Vlad
02-08-2014, 22:28
DEI 0.95 jest ulepszone ale zarobek na kolejną turę zmalał z 13000 do 3500:(

Amrod
03-08-2014, 17:54
Nie wiem, ale dla mnie ta wersja w zasadzie niegrywalna. Wyrzuca po kilku turach. A zmiany naprawdę ciekawe i widać, że z najnowszym dużym uaktualnieniem modyfikacja weszła na wyższy poziom. No i naprawili ten problem z kulturą u Numidii.

Vlad
07-08-2014, 20:38
Znowu o balistach.
Nadal od wielu tur chcę wyposażyć "legion" w 3 balisty, bo mimo tego że nie są już tak śmiercionośne jak w podstawce to chociaż spełniają swoje zadanie pod murami przeciwnika.
Gdyby policzyć lata gry które składają się na oczekiwanie werbunku balist, dochodzę do wniosku że w realu sam bym je prędzej zbudował...

Krzepki
11-08-2014, 21:43
Kurcze, w sumie mam pecha do DeI. Co się zabieram za grę, to po dwóch tygodniach wychodzi nowy patch, który niekoniecznie jest idealny... :)
I znowu czekam... Zaczynam, i znów to samo :)

Chyba poczekam z 6 miesięcy. Może sytuacja się ustabilizuje?
:D

K A M 2150
13-08-2014, 14:50
Zapomniałem dać znać, że mnie przez dwa tygodnie nie będzie, na (nie)szczęście wypadł mi na szybko zabieg w szpitalu, więc wczoraj i dziś jestem przy kompie. Od dziś koło 23 do poniedziałku wieczorem ponownie nie będzie mnie na forum.

Zaktualizowałem linki o najnowszą łatkę z 10 sierpnia, która poprawia sporo od ostatniej wersji, którą tutaj wrzucałem z 30 lipca. Poniżej lista zmian od wersji 0.95c do obecniej 0.95h:

Revision 8 (0.95h)
- Fixed German General variants.
- Fixed Raiding stance doubling up on public order reduction.
- Fixed a starting Seleucid general being able to recruit post-reform bodyguard unit (new game only).
- Removed recruitment of 2 Roman core units from auxiliary barracks.
- Fixed German global reforms text.

Revision 7 (0.95g1)
- Fixed crash associated with late game Rome unit caps.
- Updated AI Recruitment to put a lower priority on (AOR) troop types.
- Fixed Lugii bodyguard unit options.
- Fixed various units that weren't recruitable from our custom main city building lines (trade/garrison).
- Added garrison units for the Garrison version of the main city building lines.
- Fixed some double British/German units.
- Changed starting British/German units (new game only).
- Fixed missing textures for British spearmen of non-playable factions.
- Fixed Dignitary caps.

*Hopefully this will be the last update for awhile as we start to turn our attention toward our full release version (1.0).

Revision 6 (0.95f)
- Nerfed torch damage and incendiary level.
- Increased AI income/upkeep bonuses for higher difficulties.
- Removed (AOR) unit options for duplicate entries in starting regions.
- Fortifying now uses 1 food (like default stance).
- Changed starting composition of Rome's armies (new game only).
- Fixed some inconsistencies in stance effects.
- Fixed some African units that were not recruitable.
- (AOR) Sarmatian Horse Archers now require tier 2+ main city line.
- New Lugii selection screen map image thanks to JFC!
- Changed Suebi 2nd Chapter Mission to require non-reform unit (new game only).
- Fixed African trait text and image in game.
- Fixed British (AOR) Ambusher unit name and description.
- Small increase to starting Hellenic culture in Provincia (new game only)
- Changed Syracuse and Massilia starting units (new game only).
- Changed "Restricted to Prologue" text to "Higher Reform Level Required."

Revision 5 (0.95e)
- Fixed Seleucid battle crash.
- Fixed Carthage AI turn crash.
- Increased Mercenary costs. Their recruitment cost should roughly equal to their upkeep.
- Added AOR unit access for Lugii.
- Lowered level requirement for tier 2 dignitary skills.
- Slightly lowered some corruption changes.
- Added negative to corruption to 1 more dignitary skill (Expert Supervisor) and 1 more general skill (Unwavering Patriot).
- Removed negative to agent spotting chance from Patrol Region stance.
- Improved Carthage Mercenary Upkeep trait.
- Changed Patrol Region icon.

Revision 4 (0.95d)
- Reverted new Germanic subculture (Lugii and others) to normal Germanic subculture due to a persistent battle crash.
- Fixed crash during AI Getae turn.
- New Army Stance - Patrol Region. This stance provides a public order bonus among other bonuses, but has serious drawbacks as well.
- Garrisons for playable factions will now start at a higher level or maximum. Some will still take a few turns to replenish. The other factions will be done eventually (new game only).
- Fixed Mustering Stance for Barbarians and Parthians using 1 food too much. Some subcultures will benefit more from this due to a stance bug in the base game.
- Base 1 food bonus given to the player to help with the smaller faction starting situations.
- Further decrease to AI public order bonus.
- Small increase to Player Public Order bonus based on difficulty level.
- Rome now receives +1 recruitment in their home regions.
- Fixed Masaesyli and Lugii starting army sizes and composition (new game only).
- Fixed Capable Bureaucrat (General Skill) Public Order Bonus.
- Reduced various bonuses of the AI having to do with income and cost in an attempt to curb the early expansion.
- Reduced AI recruitment bonus by 1 on Normal, Very Hard and Legendary. Also an attempt to curb the early expansion.
- Fixed Lugii negative trait.
- Increased corruption to add difficulty to the mid-late game for the player.
- Added some AOR unit options to Roman auxiliary barracks in Italian regions.
- Improved starting ports of Odryssia, Ardiaei and Tylis (new game only).
- Fixed new Cimbri AOR unit names/descriptions.

Grogmir
18-08-2014, 15:29
Zacząłem testową kampanię Hannoidami (H/N), bo ostatnio grałem w DeI z pół roku temu:

- nie wiem czy to bonus do dyplomacji mojego rodu tak działa, ale w pierwszej turze udało mi się zdobyć jednego nowego klienta (plemię pustynne wysunięte najbardziej na zachód), podpisać PoNy z resztą, zdobyć kontakty handlowe z co najmniej 6 nowymi państwami i zarobić tak z 8 tysięcy samą dyplomacją. Trochę łatwo, ale pewnie innymi państwami jest inaczej;
- słonie są straaasznie mocne - ustawiłem moją kilkuoddziałową armię na Sycylii w trybie patrolu (duże minusy do obrony i morale, zaatakowana armia od razu dostaje się w zasadzkę, plus do porządku publicznego) przy granicy z Syrakuzami, które wypowiedziały mi wojnę i zaatakowały tę armię przeważającymi siłami. Nie tylko udało mi się wygrać mimo przewagi przeciwnika, zasadzki i minusów do statystyk, ale nie straciłem nawet jednego słonia z generalskiej gwardii. Z drugiej strony, Grecy nie mieli żadnej jazdy, a ja moją (1 oddział kartagińskiej jazdy) przez ataki z flanki rozbiłem z łatwością hoplitów zaangażowanych w beznadziejną walkę ze słoniami;
- w następnej turze po rozbiciu ich armii, Syrakuzy zaproponowały mi pokój i trybut - duży plus;

Zobaczymy, co będzie dalej. ;)

Harry-Potter-TW
23-08-2014, 10:28
Ta zobaczymy... Chce spalić bramę a ta się otwiera i nie da się jej spalić -_-'. Ciekawe czy to zależy od podstawki czy dei ^^. Jednym słowem nie gram na razie w to G bo rok po premierze i takie cyrki, aż ręce opadają...

bachuxd
01-09-2014, 17:00
Czy to normalne że komputer zawsze atakuje prawie wszystkimi siłami środek mojej armii i posyła tylko 1-2 jednostki na moje flanki ? Dzięki temu mogę bez problemu okrążyć i zaatakować od tyłu wrogą armię. Poziom trudności bitwy mam ustawiony na trudny.

Gen. Icedrok
02-09-2014, 16:24
U mnie komputer masakrycznie atakuje flanki mojej armii. A tak wgl to gdzie ustawic trudnosć bitwy bo może gram na łatwym ;P

bachuxd
02-09-2014, 17:35
No u mnie właśnie większość swoich jednostek trzyma w środku, dzięki czemu mogę z pomocą kawalerii rozbić flanki przeciwnika i po prostu okrążyć wrogą armie. Co do poziomu trudności bitew, to poszukaj w opcjach gry "poziom wyzwania" i najlepiej ustaw na średni (taki zalecają twórcy moda).

Jocker
02-09-2014, 19:26
Witam. Mam problem modem. O ile wczoraj wszystko było ok to dziś niby steam coś zaktualizował i mod zawiesza się przy próbie załadowania intra i menu czyli na czerwonym tle po odpaleniu...Co jest grane?

Aztec
02-09-2014, 19:45
Dostosowali wersję do patcha beta 15. Wyłącz wszystkie mody oprócz DEI i odpal grę, jeśli nie będzie działać to znaczy, że problem tkwi bezpośrednio w DeI. Wtedy zainstaluj wspomniany wcześniej patch.

bachuxd
02-09-2014, 20:06
Ściągnij od nowa DEI, ale nie przez Steama tylko manualnie stąd https://docs.google.com/file/d/0Bx-Uz_8L1-9saGRZSXJidXEwV00/edit potem to rozpakuj i wrzuć do folderu data i menedżerze modów odznacz te wszystkie 7 części DEI i zaznacz "divide_et_impera095.pack".

Vorenus
03-09-2014, 11:15
czy edycja cesarska Rome II jest to pełna wersja gry ???

rzymianin
03-09-2014, 11:44
Dostosowali wersję do patcha beta 15.

Nie do końca. Brakuje jeszcze nowego systemu budynków.

Aztec
03-09-2014, 12:16
Dostosowali by można była grę odpalić.

Jocker
03-09-2014, 18:47
Ok..już naprawione.

Inne pytanie.

Grając Rzymem w stolice po wybudowaniu jakiś koszar mamy dostęp do rekrutacji "Legionares" jakie jeszcze warunki trzeba spełnić by można było ich rekrutować?

FireFighter
03-09-2014, 20:30
Musisz osiągnąć wymaganą reforme.

Aztec
04-09-2014, 09:19
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=309290996&searchtext=

Steam patch dla Divide et Impera, który pozwala grać wraz z modem.

Bruce04
04-09-2014, 09:46
Jakie zmiany wprowadza ten patch?poprawia grywalność?Mam jeszcze pytanie odnośnie poziomu trudnośći w modzie.Gdy grałem w podstawke bez żadnych modów kilka miesięcy temu nawet na trudnym poziomie trudności kampanii wydawała mi się łatwa a inne kraje również podbijało się dosyć łatwo.Jaki poziom trudności wybrać w tym modzie aby gra stanowiła jakieś "wyzwanie"?Pozdrawiam.

bachuxd
04-09-2014, 17:51
Bitwy na normal, a trudność kampanii, to sobie nawet na legendarny możesz ustawić jak chcesz :P

Jocker
04-09-2014, 19:19
Musisz osiągnąć wymaganą reforme.

Gdzie? kiedy? W jaki sposób?

Bruce04
05-09-2014, 14:22
W jaki sposób mogę zainstalować ten beta patch 15?

Jocker
05-09-2014, 14:52
Panowie o co chodzi z tymi reformami dla Rzymu?

Shay Ruan
05-09-2014, 15:10
Chodzi o to, że po odczekaniu iluś tam tur i podbiciu iluś tam regionów będziesz mógł wymienić jednostki starego typu na nowsze.

Vlad
08-09-2014, 23:50
Niech tam... Zachowam się jak Frank Carbone... Co z tymi balistami????

Stalowy Karaluch
15-09-2014, 15:14
Cicho trochę się zrobiło na forum...

Stalowy Karaluch
16-09-2014, 15:24
Hej. Czy Rome po aktualizacji jest kompatybilne z DEI?

Bruce04
16-09-2014, 18:15
Hej. Czy Rome po aktualizacji jest kompatybilne z DEI?

Tak.Wydano nową wersję pod numerkiem 0,96.Kampania jest kompatybilna z DEI ale ten nowy dodatek o wojnie domowej nie jest :)

m1986m
17-09-2014, 20:37
Witam,
jZwracam się do was z małym problemem. W dniu wczorajszym automatycznie ściągnęła mi się aktualizacja do Rome II tj. Emperor Edition. Do dnia wczorajszego grałem na modzie DEI. Po zaktualizowaniu i ściągnięciu DEI (part 1 -4) pod aktualizację (Emperor Edition) , gra mi się zawiesza i pojawia się komunikat, iż program przestał działać. Wcześniej nie miałem takiego problemu. Czy ktoś może pomóc mi w rozwiązaniu zaistniałego problemu?

Lampon
17-09-2014, 21:28
CA znowu spaprała sprawę falanga jest bez saris. Czyli wracamy do premiery!!!

badolf4
19-09-2014, 11:15
Witam, czy można grać w DEI już z łatką 096 w kampanii Augusta?
,

[IG] Misiak
19-09-2014, 11:58
Witam, czy można grać w DEI już z łatką 096 w kampanii Augusta?
,

Nie, mod jest niekompatybilny z tą kampanią.

badolf4
19-09-2014, 12:20
Misiak;305493']Nie, mod jest niekompatybilny z tą kampanią.

A także niewiadomo kiedy będzie dostępna aktualizacja żeby w końcu zagrać?

Grogmir
21-09-2014, 12:05
DeI jest już kompatybilne z EE. ;)

Lampon
30-09-2014, 11:40
1) Czy falanga już tak zostanie bez saris. Bo teraz to jest dodatkowa jednostka z mieczami i dopiero jak włączymy przycisk to pokazują się włócznie.
2) Kiedy wyjdzie wersja 1.0?
3) Czy jest jakiś mod który wywalał by wozy z kosami u generałów Egiptu, Pontu itp?
4) Szkoda że mod na rzymskie legiony nie został włączony do DEI. jest tylko jako sub mod.

marko1805
30-09-2014, 11:52
1. Falanga bez saris? pierwsze słyszę.
2. Wyjdzie kiedy skończą (nie ma pospiechu), myślę, że nie wcześniej niż w listopadzie.
3. Nie ma.
4. Był włączony lecz powodował problemy , tury dla niektórych ładowały sie zbyt długo,a i co niektórzy gracze narzekali , zresztą co za problem, komu zależny instaluje submoda.

Tak nawiasem, wróciłem wczoraj do DeI po dłuższej przerwie. Kontynujac kampanie jeszcze z wersji 0,95, po aktualizcj do EE i wersji 0,96a w końcu na wyższym poziomie imperium nie jest nudno jak w czasach sprzed EE. AI na mapie kampanii jest bardziej agresywne .Teraz mam wojnę z Baktrią oraz Partią których imperium zajmuje prawie całą Azję do granic Egiptu, Swebami którzy panują w Germanii oraz na stepach stepach, a w Afryce toczę wojnę z Kartaginą i Numidyjczykami . Dobrze, że w Galii spokój , bo tu panuje mój sojusznik czyli Massylia. Pozostaje jeszcze skopana wojna domowa, a jakże CA jak zwykle musiało coś spier...ć. ponoć mają to jednak naprawić :confused: W chwili obecnej przerzucam moje legiony z jednego końca imperium na drugi niczym Niemcy swe dywizje na froncie wschodnim :). Obecnie szykuję się do wykończenia Kartaginy pod Tapsus. Później, jeśli Partowie nie najadą mnie w Tracji ruszę pod piramidy.

Lampon
30-09-2014, 13:12
Jak rozpoczynamy bitwę to stoją z mieczami dopiero jak naciskamy przycisk "falangi" to pokazują się włócznie (pochylone). Tak jest od wersji 0.96 (chyba) z tego co pamiętam to przy 0.95 było normalnie czyli stali z sarisami wzniesionymi do góry, a po kliknięciu przycisku falangi pochylali włócznie.

Vorenus
10-10-2014, 15:07
panowie nie moge pobrać moda linki są nieaktywne :(

marko1805
10-10-2014, 15:22
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?666607-Download-Divide-et-Impera-Download-link-(version-0-96d-updated-07-10-14)

Gnejusz
11-10-2014, 16:54
Mam zamiar wrócić po kilkutygodniowej przerwie, ściąga mi się aktualizacja - warto zakładać kampanię? Są konkretne zmiany?

Vlad
11-10-2014, 21:28
"Chodzi o avatar"Kam2150. Nie uchylaj się przed dotknięciem kogoś kogo nie szanujesz a już na pewno nie chcesz zrozumieć.
Pozwalam sobie tylko na to co kilka osób pod kościołem prawi na tyle by to usłyszeć i na tyle by pojęli że ich rozumiesz

Vorenus
12-10-2014, 14:05
w której turze jest kolejna reforma w dei ta z hastati pózni bo dawno nie grałem w dei i zapomniałem :)

marko1805
13-10-2014, 08:34
Mam zamiar wrócić po kilkutygodniowej przerwie, ściąga mi się aktualizacja - warto zakładać kampanię? Są konkretne zmiany?
Według mojej opinii warto. Zmian jest troszkę, przede wszystkim nowe zasady wojny domowej, teraz można jej uniknąć prowadząc odpowiednia politykę wewnętrzną, z drugiej jednak strony może ona wybuchnąć kilkukrotnie w ciągu całe gry, buntują się Twoje konkretne legiony( co mocno możne zaboleć :) ) a nie jak do tej pory kilkadziesiąt legionów znikąd. AI jest bardziej agresywne w późniejszym okresie gdy masz już mocno rozbudowane imperium . Sugeruje jednak w Twoim wypadku poczekać na nowe spolszczenie Rafkosa do DeI .

Vlad
"Chodzi o avatar"Kam2150. Nie uchylaj się przed dotknięciem kogoś kogo nie szanujesz a już na pewno nie chcesz zrozumieć.
Pozwalam sobie tylko na to co kilka osób pod kościołem prawi na tyle by to usłyszeć i na tyle by pojęli że ich rozumiesz

Vlad to temat o DeI, a nie o postrzegani religii. Od tego jest agora.

robercik8211
13-10-2014, 16:54
A czy to czasem nie zależy od twojego poziomu Imperium? (U mnie się pojawia zawsze, przy przekroczeniu nieco trzeciego poziomu)

marko1805
13-10-2014, 18:38
Wojna domowa może pojawić się dopiero od 4 poziomu imperium. Tak było w podstawce, nie wiem jak to jest w DeI ( jestem w trakcie nowej kampanii na wersji 0,96d) ale sadzę że podobnie.

Lampon
15-10-2014, 17:54
Czy ten mod jest kompatybilny z dei?

Kaziel's Romans: Early Republic * V.1.0 *

marko1805
15-10-2014, 18:27
Nie nie jest, ale dość łatwo można go dostosować we własnym zakresie.

Lampon
15-10-2014, 18:59
Jak to zrobić żeby pasował?

marko1805
15-10-2014, 19:20
W pliku "variantmeshdefinitions" zamienić nazwy jednostek Kaziela na te z DeI.
Przykładowo:
w modzie Kaziela jest :"roman_principes.variantmeshdefinition"
a winno być zgodnie z DeI: "rra_roman_principes_late.variantmeshdefinition"

Lampon
15-10-2014, 19:34
Gdzie szukać tego pliku?

marko1805
16-10-2014, 09:42
Z Twych wypowiedzi wynika, iż do tej pory nie zajmowałeś sie modowaniem. Należałoby pobrać PFM z TWC rozpakować nim mod i wtedy ukaże się powyższy plik w którym należy dokonać zmian a następnie za pomocą PFM z powrotem spakować pliki.
Troszkę brzmi to skomplikowanie , więc sugeruję poczekać na jakiś modzik który dostosuje ten świetny mod do DeI.

Godric212
19-10-2014, 13:40
Musze pobierać wszystkie party czy wystarczy tylko to - http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=294694062

marko1805
19-10-2014, 15:56
Jak ze steama to wszystkie cztery, jak standalone ( to polecam) to część jest tylko jedna.

Godric212
19-10-2014, 16:29
Tylko, że te 4 ze steam'a ważą łącznie około 800mb, a ten standalone z twcenter tylko 220? Mimo wszystko pobrać tylko ten jeden plik?

marko1805
19-10-2014, 17:24
Jest spakowany,jak go rozpakujesz to też wyjdzie Ci ok. 800mb.

Lampon
19-10-2014, 17:43
1) Czy jednostki z Ilirii będą jeszcze zmienione?
2) Czy frakcja Massalia dostanie re-skin jednostek?
Bo pracują nad wersją 1.0 która ma wyjść z Bety i zapowiadają dużo zmian.

Vorenus
23-10-2014, 18:42
czy submod na nielimtowane edykty nie działa na kampani cesarskiej bo mi nie działa :(

Shay Ruan
26-10-2014, 17:19
Mam 2 zapytania. Czy Imperialni legioniści zostali usunięci z głównej kampanii? We "własnej bitwie" mam tylko tych z reformy Mariusza, podobnie jest z pretorianami... nie wiem czy to jakiś bug czy coś. Jeśli chodzi o kampanie Augusta to od razu ma się dostęp do Legionistów Imperialnych? Bo w podstawce pamiętam że na początku miało się tych z reformy Mariusza.

robercik8211
26-10-2014, 21:24
Nie jestem pewien, ale w kampanii powinni występować normalnie. Usunięto ich z bitwy własnej frakcji Rzymu, ale dodano ich do frakcji Oktawiana, Pompejusza, Antoniusza i Lepidusa. W kampanii Augusta są dostępne od początku.

Shay Ruan
27-10-2014, 11:18
Aha, dzięki wielkie za odpowiedz:)

Samick
04-11-2014, 11:21
Na wersję 1.1 przyjdzie mi jeszcze pewnie długo czekać. ;)

Lista zmian wersji 0.96e (cała seria 0.96):

Revision 0.96e
- Fixed missing shields on some auxiliary units.
- Altered AI Egyptian and German personalities to somewhat reduce aggression.
- Changed Punic and Hellenic diplomatic modifier to reduce chances of war between Egypt/Carthage.
- Fixed various AOR entries in Augustus that were preventing proper auxiliary/aor recruitment (new campaign required).
- Lowered tier 1 minor township income to be in line with the later variants.
- Fixed Military Academy not being buildable in Augustus campaign.
- Added some AOR units to custom battle rosters for Carthage, Egypt, Massilia and Cimmeria.
- Changed Augustus Thrace faction to thracian military group (roster changed).
Revision 0.96d
- Added in custom appearances for the legionary units of the different Augustus campaign Roman factions.
- Augustus campaign Roman factions now playable in custom battle.
- Grand Campaign Roman faction no longer has Imperial units in custom battle.
- Fixed bug where some legionary units would go into an infinite charge loop when in shield formation.
Revision 0.96c1
- Fixed battle crashes.
- Fixed Masaesyli buildings in Main Campaign.
- Fixed Egypt and Parthia traditions in Augustus Campaign.
- Fixed Dacian Spear Warriors not being recruitable.
0.96c
- Imperium Requirements added back to reforms (New Campaign Only). Huge thanks to Mitch for his help!
- Auxilia Update:
- 12 new Auxilia Miliaria units added to Imperial reforms.
- Some auxilia units moved from Marian to Imperial reforms.
- Various texture improvements and fixes.
- Text fixes for various units. Thanks to Augustusng for his help.
- Standard bearers added for cavalry units.
- Fixed auxilia in CiG and HatG campaign.
- Fixed Carthage's shields.
- Added Onagers to Augustus campaign.
- Added 1 recruitment bonus for the player on Normal difficulty (to help with the smaller faction starting difficulty).
- Increased hidden income bonus for smaller playable factions, decreased for larger.
- Reduced Empire Maintenance (corruption) effects.
- Slightly lowered civil war chances and minimum character defection value.
- Changed influence levels that increase civil war chances: Multi-power (Rome/Carthage) - 60/70/80; Single Power - 65/55/45
- Fixed Hellenic iron towns armour and weapon bonuses.
- Removed campaign cap on various Lugii units.
- Removed frenzy from Baltic Levies.
- Added British recruitment options to tier 1 infantry recruitment building.
- Fixed Armenian traditions in Augustus campaign.
- Fixed missing building names for various buildings in Augustus campaign.
- Fixed edict and agent caps for Augustus campaign.
- Fixed Egyptian traditions for starting armies in Augustus campaign (new campaign only).
- Lowered Barbarian reforms imperium requirement to 4.

Revision 0.96b
- Fixed political rank effects for Augustus campaign.
- Fixed Eastern military buff buildings.
- Fixed Egyptian temples in Augustus campaign.
- Buildings will now show up in the technology tree for all campaigns except the Augustus campaign.
- Small food bonus for Augustus campaign so some factions don't start at 0 or -1 food.
- Updated faction uniform colors to match our original ancient colors settings.
- Changed income levels to match vanilla settings (1500 base, extra income for some playables).
- Updated season effects to use DeI custom ones for Augustus campaign.
- Added campaign camera zoom to Augustus campaign.
- Added Augustus factions to coop options.
- Changed Armoured Legionaries to require tier 3 and 4 barracks.
- Fixed Armenian army traditions in Augustus campaign.
- Fixed ancillaries in Augustus campaign.

Revision 0.96a
- Augustus Campaign is now compatible with DeI. Some parts not done yet: non-playable faction starting unit sizes, DeI mercenaries and starting garrisons (will have to replenish after first turn).
- Made the following factions playable in Augustus campaign: Iberia, Gaul, Thrace, and Pontus.
- Changed Armenian faction traits to match new vanilla ones, added Armenian chapter missions to main campaign.
- Reduced Mercenary Upkeep by 35%.
- Added in new character traits from Emperor Edition.

- Small battle mechanics update:

Pike and hoplite phalanxes changed to shield rather than armor bonus. Kill rate improved. You will still have to tell hoplites to attack (formation animation still unfixed)
Removed Initiative and Deadliness from weapons to better balance units.
Altered javelin and pilum damage.
Cavalry changes: Lowered hitpoints, removed shield bonus for shock cavalry, small decrease to mass, slightly decreased damage, improved reforming.

Revision 0.96
- New Steam version (4 parts)
- Added back in some disabled buildings so they can be converted to new variants. These buildings can't be upgraded or upraded to, but are there for the purpose of save games.
- Added missing recruitment slot to minor city variants.
- Removed weapon/armour upgrades from siege line.
- Changed double time to 0 bonus to movement so the AI won't use it. It causes armies that disembark to automatically go into Patrol Region stance and get stuck. I would remove it but then current navies using it would be stuck in the stance.
- Changed Getae, Ardaiei and Odryssian military and cultural victory conditions (new campaign only).

marko1805
04-11-2014, 14:21
Z tego co czytałem na oficjalnej stronie moda Kam powoli kończy nowy system walki do DeI i jest spora szansa iż DeI w wersji 1.0 ujrzymy jeszcze przed świętami.
Samick wiecej optymizmu:)

marchlew1920
05-11-2014, 23:17
Witam wszystkich ... mam problem . czy ma tez tak ktos grajac w kampanie Imperatora ze w ciagu 25 tur wybuchla mi 3 razy wojna domowa ? i moze ktos wie dlaczego nie moge rekrutowac Imperialnych Legionow ...

Paweł-K
07-11-2014, 00:47
Jakie submody są zalecane ? Tak aby historycznie najlepiej zooptymalizować grę ? Pytam bo jest ich trochę za dużo na TWcenter. :)

Rabarbarian
07-11-2014, 08:56
Niech zrobią submoda na mury wokół wszystkich miast najlepiej różnych klas jak w Rome I a Syrakuzy powinny mieć najwyższą klasę bo to kompromitacja żeby największa twierdza starożytności wiochą bez płota nawet była.

marko1805
07-11-2014, 10:45
Jakie submody są zalecane ? Tak aby historycznie najlepiej zooptymalizować grę ? Pytam bo jest ich trochę za dużo na TWcenter.
Wszystko zależny od Twoich osobistych upodobań. Sam w sobie mod jest w miarę historyczny. Ja gram na ostatniej wersji DeI + historyczne legiony zmodyfikowanego wg swych upodobań i gra się bardzo dobrze. W końcu jestem zadowolony.

Niech zrobią submoda na mury wokół wszystkich miast najlepiej różnych klas jak w Rome I a Syrakuzy powinny mieć najwyższą klasę bo to kompromitacja żeby największa twierdza starożytności wiochą bez płota nawet była.
Na chwilę obecną jest to niemożliwe. CA musi wydać odpowiednie narzędzia.

Samick
07-11-2014, 11:58
Obawiam się, że dopiero po Attyli wydadzą cokolwiek z narzędzi. O ile w ogóle. ;/

Rabarbarian
07-11-2014, 12:10
Czyli tak jak się obawiałem: wydali gniota antyhistorycznego w dodatku nienaprawialnego modami i mają zamiar wcisnąć teraz ludziom następnego. Tylko zbiorowy bojkot Attyli może dać naciągaczom do myślenia.
Jeszcze jednego nie rozumiem i też pewnie nie do zmodowania: czemu od czasu Shoguna nie ma opcji dyplomatycznej wymiany miast. To historycznie powszechne warunki zawierania pokoju: opuszczanie podbitego terytorium w zamian za inne ustępstwa np. okup lub właśnie za pokój.

Paweł-K
07-11-2014, 12:34
No właśnie, grając w Shoguna II byłem zaskoczony, że nie ma tej opcji z wymianą regionów w dyplomacji.

marko1805
07-11-2014, 12:37
Gniotem to Rome II było w dniu premiery. Teraz nie jest już tak źle. Da się grać, a z takimi modami jak DeI gra sie całkiem przyjemnie ( a mnie byle co nie zadowala). Co do historyczności to do wersji gier CA można było mieć zawsze zastrzeżenia i to się pewnie nigdy nie zmieni. Produkują dla mas wiec tu chodzi bardziej o grywalność niż o historyczność. Od poprawy historyczności są właśnie mody.Co do bojkotu, bądź realistą żadnego bojkotu nigdy nie będzie :D. Na przykładzie tego forum : ludzie psioczą , narzekają, ale jak wyjdzie nowa wersja i tak kupią i to jeszcze z wszystkimi DLC !!! :lol2:.

Samick
07-11-2014, 12:39
Bardzo naiwny jesteś jeśli uważasz, że kiedykolwiek powstanie gra historyczna będąca odzwierciedleniem przeszłości. I pomijam tutaj aspekt, że niektórymi nacjami byś pograł (np.: Pontem) do czasu przyjścia Rzymian. :P
Myślenie w takich kategoriach nie doprowadzi Ciebie do żadnej sensownej konkluzji, a tylko wciągnie głębiej w spiralę szukania błędów i nieprawdy.

Tak... Ale w Szajsempire i Napku takie opcje były, stąd nie wiem dlaczego piszesz, że nie było.

Rabarbarian
07-11-2014, 12:57
Od shoguna 2 chciałem powiedziec. Nie oczekuję od gry że powtórzy historię świata w ciagu całej rozgrywki ale jeśli bierzemy pod rozwagę punkt wyjściowy świata z roku 272 bc to nie wiem czemu autorzy uwsteczniają się nawet w stosunku do Rome I o tyle lat starszego. Opcja zbudowania murów wokół miasta we własnym zakresie to nic strasznego a oblężenia i walka na murach na pewno nie jest mniej atrakcyjna niż pałętanie sie tysięcy ludzików po wąskich uliczkach pseudomiasta. Taka frakcja jak Syrakuzy traci w ogóle rację bytu: jak oni się niby w tej wsi uchowali pomiędzy Grecją Rzymem i Kartaginą? to były czasy silnych i warownych miast-państw, a nie wiosek z aspiracjami mocarstwowymi.

Paweł-K
07-11-2014, 13:02
Tak... Ale w Szajsempire i Napku takie opcje były, stąd nie wiem dlaczego piszesz, że nie było.[/QUOTE]

Empire i Napoleon były przed drugim Shogunem. :mrgreen: Kolega napisał, że od czasu Shoguna, chociaż nie napisał "II", to tą miał pewnie na myśli. :)

Samick
07-11-2014, 13:17
Jeśli tak, to musi się precyzyjniej wyrażać.

Paweł-K
08-11-2014, 11:36
Co do Syrakuz a właściwie Sycylii to w starym Romku było mało miast na tej wyspie. W slynnym EB też, ale w Roma Surrectum już lepiej.

Paweł-K
08-11-2014, 12:57
[QUOTE=marko1805;311818]Wszystko zależny od Twoich osobistych upodobań. Sam w sobie mod jest w miarę historyczny. Ja gram na ostatniej wersji DeI + historyczne legiony zmodyfikowanego wg swych upodobań i gra się bardzo dobrze. W końcu jestem zadowolony.

Można linka do tych historycznych legionów ? :)

marko1805
08-11-2014, 16:29
Proszę bardzo:
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?668533-**UPDATE**11-2-14**Caesar-s-Legions-Named-and-Numbered-for-EE-DEI

Paweł-K
08-11-2014, 20:42
Dzięki marko :) To ten plik ?? Caesars Legions v1.1 (9/3/2014) (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?642798-Caesars-Legions-v1-1-%289-3-2014%29)

marko1805
08-11-2014, 23:31
Nie.
Pobierz z linka z tej zakładki(wersja winna być z 2 listopada): Caesar's Legions for EE DEI

Gen. Icedrok
12-11-2014, 06:23
Witam serdecznie. Mam zamiar powrócić do tego moda. Lecz mam pytanie. Obecna wersja 0. 96e działa z edycją cesarska i z jakim patchem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

marko1805
12-11-2014, 09:11
Wersja 0.96e DeI działa z na najnowszym patchem i EE.

Rafkos
12-11-2014, 21:07
Polecam rzucić okiem na pracę moją i moich zagranicznych przyjaciół :)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?672135-PREVIEW-Unit-Cards

marko1805
12-11-2014, 23:24
Nie bardzo wierzyłem iż uda się to zrobić do wersji 1.0 a jednak. Świetna robota !

Gen. Icedrok
13-11-2014, 10:00
Czy jeśli chodzi o te ikony jednostek to są one do wszystkich nacji? Chciałbym je ściągnąć a nie lubię mieszanin.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Rafkos
13-11-2014, 15:26
Zmieniliśmy wszystkie ikony występujące w grze, a co do pobierania ich, to nie będzie takiej możliwości, gdyż będą one już dodane do moda w wersji 1.0.

marko1805
13-11-2014, 15:37
Nie pozostaje mi nic innego tylko dostosować stylistycznie swoje ikony historycznych legionów do Waszego poziomu :D

Samick
13-11-2014, 16:58
Rafkos, pełna rewelacja. Pełna rewelacja. Nie wiem co można jeszcze napisać. :)
Jeszcze bardziej czekam na pełną wersję moda.

Mosca
13-11-2014, 20:06
O to supcio właśnie się miałem pytać gdzie je można pobrać :)

Gen. Icedrok
14-11-2014, 06:30
Ostatnie pytanie. Czy jest tu ktoś kto zna się na modowaniu lub ogarnia pliki z Dei w pack file manager?
Chodzi mi o to gdzie znajdę pliki odnoszące się do starzy jednostek kawalerii? A także inne statystyki. Z góry dziękuję!

marko1805
14-11-2014, 11:16
W db, bodajże land_units_tables ale dla pewności sprawdzę wieczorem.

Spoonman
15-11-2014, 03:10
A kojarzy ktoś, czy istnieje jakaś encyklopedia tego moda? Żeby zobaczyć, co dają kolejne poziomy budynków i jakie jednostki można będzie werbować po zbadaniu technologii.

Gen. Icedrok
15-11-2014, 13:12
Na pewno jakąś jest tylko nie pamiętam gdzie jej szukać. Ja ją znalazłem gdzieś na dziale moda na twcenter

Gen. Icedrok
17-11-2014, 07:53
No i znalazłem, bardzo proszę :-)
http://www.honga.net/totalwar/rome2/?l=en&v=dei

[IG] Misiak
24-11-2014, 09:22
Czy ja śnię, czy też falanga ponownie otrzymała sarrisy podczas zwykłego marszu?:)

Shay Ruan
26-11-2014, 18:06
Mam pytanie. Zauważyłem że grając na dei mimo wybudowania farm, pól itd. nie pojawiają się one na mapie kampanii. Da się to jakoś przywrócić?

Poliorketes
26-11-2014, 18:21
To ja też mam pytanie, czy ekipa DEI planuje w przyszłości przenieść się na mapę z Rome II Emperor Edition? Moim zdaniem jest o wiele lepsza niż ta z podstawki.

Grogmir
26-11-2014, 18:32
Były rozmowy o tym, jest to niebywały ogrom pracy, który niekoniecznie ma sens - mapa z EE dobrze odwzorowuje sytuację z okresu wojny domowej, ale ta z podstawki ma np. więcej prowincji na wschodzie i ogólnie bardziej pasuje do 272 r. p.n.e.

Samick
26-11-2014, 23:19
Czy w DeI kombinowano coś ze zdolnościami generałów (Okrzyk bojowy, drugi oddech itp.)?

Poliorketes
27-11-2014, 23:50
Dzięki za info, cóż w sumie masz rację. Ale mi się marzy zupełnie nowa, rozszerzona mapa. Może kiedyś, jeśli CA wyda narzędzia...

Stalowy Karaluch
13-12-2014, 20:49
Witam. Panowie, czy wiadomo coś o DEI 1.0?

marko1805
13-12-2014, 22:18
Prace idą pełną parą. Jak CA nic nie spartoli wprowadzając najnowsze DLC to może się wyrobią do świat, a jak nie nie to premiera pewnie w styczniu lub najpóźniej lutym.

Stalowy Karaluch
14-12-2014, 09:09
No to cierpliwie czekamy :D Dzięki za info.

Grogmir
14-12-2014, 12:24
Ma być tyle zmian, ze odpuściłem całkiem Romka i czekam, sycąc się w międzyczasie CK 2. ;)

Stalowy Karaluch
21-12-2014, 11:34
Hejka. Wydaje mi się że najnowszą aktualizacją naszego ulubionego moda :D jest wersja 0.96g1. Czy ktoś wie gdzie mogę znalezć informacje co ona wnosi nowego do rozgrywki??

marko1805
21-12-2014, 12:16
Proszę bardzo:
Update Notes 0.96g1
- Wrath of Sparta campaign now compatible with DeI.
- Fixed some naval units using the wrong ship type.
- Fixed starting Colchis army traditions.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?666607-Download-amp-Installation-Divide-et-Impera-Download-link-(version-0-96g1-updated-Dec-19-WoS-Campaign)

Rafkos
21-12-2014, 13:07
Polecam wstrzymać się od rozpoczynania nowych kampanii pod koniec tego tygodnia :) Mam również małą informację odnośnie spolszczenia, jest szansa, że zrobię je jeszcze przed premierą 1.0 i będzie dostępne w tym samym czasie, ale mam też pewne obawy co do świąt, jeżeli nie uda mi się go skończyć do końca tygodnia, to prawdopodobnie pojawi się ono z lekkim poślizgiem.

Shay Ruan
21-12-2014, 13:24
Rafkosie, Ty się zajmowałeś tymi nowymi unit cardami? Są świetne :P Może wiesz czemu po rozbudowie pól nie zmienia się mapa kampanii? W podstawce po rozbudowie pól, farm, widać je na mapie kampanii, w Dei jednak zniknęły i nie wiem co jest tego przyczyną. Chodzi mi o samą grafikę na mapie kampanii. :P

Rafkos
21-12-2014, 13:52
Rafkosie, Ty się zajmowałeś tymi nowymi unit cardami? Są świetne
Tak :) Trochę roboty przy nich było

Może wiesz czemu po rozbudowie pól nie zmienia się mapa kampanii? W podstawce po rozbudowie pól, farm, widać je na mapie kampanii, w Dei jednak zniknęły i nie wiem co jest tego przyczyną. Chodzi mi o samą grafikę na mapie kampanii. :P
Budynek nie został dopisany do jakiejś tabeli z efektami, najpewniej zostało to naprawione w 1.0, jeśli jest to oczywiście możliwe.

Stalowy Karaluch
21-12-2014, 16:04
Dzięki za wieści. Już nie mogę się doczekać wersji 1.0. Nie mogę uwierzyć że to już tak blisko:D

Rafkos
21-12-2014, 17:05
Chcemy wypuścić 1.0 znacznie wcześniej niż powinniśmy ze względu na coraz większą liczbę postów i tematów proszących o to, trzeba się liczyć z tym, że przez przyśpieszoną premierę będzie trochę bugów :(

marko1805
21-12-2014, 18:09
Moim zdaniem nie powinniście im ulegać. Mod winien być wypuszczony w chwili ,gdy twórcy uznają iż jest w pełni gotowy. Po premierze będą pewnie głosy rozczarowania malkontentów że to czy tamto nie działa.

Poliorketes
21-12-2014, 18:13
Również uważam, że nie powinniście wypuszczać niedopracowanej wersji. Teraz są głosy, żeby wydać jak najszybciej DEI 1.0, a później, jak się okaże, że jest zbugowana, to będzie lament i narzekanie.

Stalowy Karaluch
21-12-2014, 18:16
Racja. Lepiej poczekać i zagrać w jak najlepszą wersje.

arabwro
21-12-2014, 20:20
Ja mam tylko ciche marzenie/życzenie, że gra będzie mi się szybciej wczytywała...
Bo na przykład w ostatniej kampanii na modzie DeI, mniej więcej setna tura, wczytywanie gry trwało około pięciu minut, bitwy niewiele krócej...
Żal trochę ściska bo można przysnąć przy kompie. A sprzętu złego chyba nie mam bo 6gb ramu i intel i7 z HT, dysk SSD 250gb.
Ogólnie sporo szukałem na stronie twcenter i forum total war, znalazłem sporo porad, między innymi od Krixuxa, wykonałem wszystko w różnych konfiguracjach i zero poprawy...
Radious trochę szybszy, ale wolę DeI. Gdyby tylko szybciej się ładowało...
A swoją drogą wolałbym trochę dłużej poczekać, ale dostać produkt bardziej dopracowany.

marko1805
21-12-2014, 22:13
To coś u Ciebie chyba nie tak z komputerem , ja mam słabszy sprzęt i u mnie wczytywanie gry trwa ok 2 min wczytywanie poszczególnych tur ok 1-1.30 min

Rafkos
22-12-2014, 12:49
Ja mam tylko ciche marzenie/życzenie, że gra będzie mi się szybciej wczytywała...
Po wdrożeniu pewnych zmian w skryptach gra wczytuje się znacznie szybciej, ok. 1min.

arabwro
23-12-2014, 08:19
Rafkos - oby Twoje słowa się spełniły...
Tak, czy siak - w przyszłość patrzę z optymizmem ;)!

Shay Ruan
28-12-2014, 08:19
Dziś premiera Dei w wersji 1.0 :)

FireFighter
28-12-2014, 14:59
A czy spolszczenie dzisiaj będzie dostępne?:)

Shay Ruan
28-12-2014, 15:20
Tak w ogóle to nowości i zmiany można znaleźć tutaj:

1. Zmiany w oblężeniach
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?674340

2. Zmiany w balansie
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?664687

3. Ulepszenia w wyglądzie jednostek
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?673813

4. Frakcje
Stepowe- http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?671837
Saba- http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?670782
Partia- http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?671321

5. Nowe unit cards
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?672135

6. Nowe UI zależne od kultur i karty agentów
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?672308

7. Zmiany w kampanii, nowe kultury itd
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?673305

Tits
28-12-2014, 16:22
Chyba się skusze, pod warunkiem że jest jakies spolszczenie.

Stalowy Karaluch
28-12-2014, 17:25
O której premiera? Nie mogę znalezć linka...

Shay Ruan
28-12-2014, 18:26
Wszyscy czekają :P

Rafkos
28-12-2014, 18:58
Premiera za godzinę, jeśli dobrze pójdzie. Spolszczenie pewnie trochę się przesunie, dodane zostało 1700 linijek tekstu.

Shay Ruan
28-12-2014, 19:03
Super, świetna robota Rafkos :)

marko1805
28-12-2014, 19:12
Divide Et Impera 1.0 wydane !
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?675646-Divide-et-Impera-1-0-Released!&p=14275762#post14275762

Ps. Ja spokojnie poczekam z tydzień, aż nowa wersja się ustabilizuje,pewnie jakieś bugi się znajdą:)

FireFighter
28-12-2014, 19:14
To teraz tylko spolszczenie :)

Shay Ruan
28-12-2014, 19:25
Ja pobieram i testuje ;D

FireFighter
28-12-2014, 19:46
Ja pracuję ;d koniecznie daj znać jak się podoba :)

[IG] Misiak
29-12-2014, 07:18
Pograłem wczoraj z 30 minut i powiem tyle. Konia z rzędem temu, kto będzie w stanie dokończyć swoją rozpoczętą kampanię. Mocno pozmieniane są finanse. Po uruchomieniu save'a miałem przychód rzędu - 20000, gdzie na poprzedniej wersji w tym samym miejscu było + 7000. Musiałem Zredukować moje siły morskie aż o 3 floty a i tak mam -5000. O zredukowaniu sił lądowych nawet nie myśle, ponieważ prowadzę wojnę na 4 frontach. Dziś wieczorem będę musiał się przyjrzeć prowincjom. Trzeba będzie przerobić kilka z nich.

P.S Bardzo sympatycznie prezentują się karty jednostek :)

Tits
29-12-2014, 08:15
Nie rozumiem, po prostu "sztucznie" obcięli przychody?

[IG] Misiak
29-12-2014, 08:42
Trudno mi powiedzieć, zbyt krótko grałem. Nie miałem czasu by zagłębić się w sytuację ekonomiczną moich prowincji. Zdążyłem tylko odeprzeć szturm i rzucić pobieżnie okiem. Tak czy inaczej różnica jest kolosalna. Ponad 27 000 to nie "pindziesiąt groszy".... Mam nadzieje, że zdołam opanować sytuację, by dokończyć kampanię....

Rafkos
29-12-2014, 11:40
Granie w 1.0 na starym save to najgorszy grzech jaki można popełnić! 1.0 nie jest kompatybilne z 0.96.

Nie rozumiem, po prostu "sztucznie" obcięli przychody?
Nic nie jest sztucznie obcięte :) Zmienione zostały koszty jednostek, teraz nie można sobie pozwolić na tworzenie dziesiątek armii złożonych z elit.

[IG] Misiak
29-12-2014, 12:16
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to najlepszy wybór ale do zakończenia kampanii brakuje mi zdobycia tylko dwóch prowincji. W tym przypadku muszę jakoś sobie poradzić (o ile nie będzie jakiś poważnych, uniemożliwiających mi dokończenie kampanii, błędów). A następnie zacznę nową kampanię. Pewnie do tego momentu zdążysz dostosować spolszczenie do najnowszej wersji ;)

Stalowy Karaluch
29-12-2014, 20:50
Pozostało czekać na spolszczenie...

jezier
30-12-2014, 23:58
Niestety po kilku godzinach grania zauważalny jest irytujący spam agentów przeciwnika, którym w każdej turze udaje się wszystko natomiast moim agentom z kilkoma gwiazdkami nie udaje się kompletnie żadna akcja...

Samick
31-12-2014, 01:16
AI ma trzy armie i atakuje. Ja jedną. AI czeka aż wszystkie oddzialy połączą się i dopiero atakuje. Było ciężko, nie będę ukrywał pyrrusowego zwycięstwa.

[IG] Misiak
31-12-2014, 08:52
Granie w 1.0 na starym save to najgorszy grzech jaki można popełnić! 1.0 nie jest kompatybilne z 0.96.

Nic nie jest sztucznie obcięte :) Zmienione zostały koszty jednostek, teraz nie można sobie pozwolić na tworzenie dziesiątek armii złożonych z elit.

Rafkosie, z przykrością muszę stwierdzić, że miałeś jednak rację. Nie dam rady dokończyć kampanii Antygonidami. Czas na Rzym w takim razie;) Poczekam jednak do nowego roku aż uporasz się ze spolszczeniem, by na spokojnie sobie pogrywać.

mikuso2
31-12-2014, 10:05
Witam wszystkich.
Z góry przepraszam, jeśli to złe miejsce ale po wgraniu DEI 1.0 pojawił mi się problem z wyświetlaniem jednostek na mapie bitewnej (a właściwie z ich niewyświetlaniem).
P.S. Ile części jest do zgrania poprzez Steam? (przy modzie jest napisane "Part 1 (1.0)" ale pozostałych części nie widzę. Czy poprzednie wersje Dei można odinstalować?
528

Samick
31-12-2014, 10:12
Są cztery części, poszperaj a na pewno je znajdziesz. Tym bardziej że każda z nich ma odnośniki do trzech pozostałych.

Tradycyjnie dla każdego moda dla serii TW: poprzednie wersje odinstalowujemy.

Rafkos
31-12-2014, 10:56
A tak od siebie, to wersję Steam doradzam wyrzucić do piachu, większego syfu niż ta usługa nie widziałem. Same problemy z nią.

Maciejz94
31-12-2014, 13:12
Czy Kartagińscy marynarze łucznicy mają mieć docelowo 120 ludzi w oddziale? W reszcie jednostek łuczniczych i miotaczy jest po 175 ludzi. W wersji 0.96 też było podobnie- 120 u Kartagińczyków-160 u pozostałych. Dotyczy to tylko tej jednostki, przynajmniej u mnie.

FireFighter
31-12-2014, 13:35
Jak pracę nad spolszczeniem? Nie ukrywam, że nie mogę się doczekać by zagrać, a tylko tego spolszczenia mi potrzeba :)

Gnejusz
31-12-2014, 14:02
Widzę, że 1.0 już jest... Długo na to czekałem, pora na powrót do antyku.
Teraz prośba do Was już grających - wklejcie linka z POLSKIM opisem zmian w stosunku do poprzedniej wersji lub napiszcie sami o najistotniejszych rzeczach.

Dla Wszystkich Was i Waszych bliskich - wszelkiej pomyślności w Nowym Roku - A.D. 2015.

Shay Ruan
01-01-2015, 19:17
Nie wiem gdzie leży problem ale wersja 1.0 powoduje masowe spadki fpsów podczas bitew. Wygląda na to że coś jest nie tak z teksturami jednostek. Na wcześniejszych wersjach tego nie było. :(

marko1805
02-01-2015, 10:15
Spadki masz w każdej bitwie , czy tylko walcząc z konkretnymi fakcjami ?

Rafkos
02-01-2015, 11:34
Zdaje się, że liczba wariantów dla każdego oddziału została lekko przesadzona, może to jest problem? Na większości komputerów wszystko działa jak trzeba, na niektórych zaś problem występuje w każdej większej bitwie. Póki co ekipa szuka rozwiązania. A co do spolszczenia, to jest tego bardzo dużo, pracuję nad tym w wolnym czasie :)

Shay Ruan
02-01-2015, 13:26
Doczytałem na na TWC i już widzę że problem jest znany :)

Rafkos
04-01-2015, 20:46
Spolszczenie powinno być do wtorku :)

FireFighter
04-01-2015, 21:06
Świetna wiadomość- dzięki za pracę :)

Jaggen
04-01-2015, 22:11
Super sprawa!

Zwłaszcza, gdy 1.02 już wyszła ;)

Shay Ruan
04-01-2015, 23:49
Pragnę zgłosić że po wgraniu submoda Dresdena ograniczającego warianty jednostek na polu bitwy fpsy skoczyło o ponad 30 i gra sie świetnie. Dla wszystkich którzy mieli problem z płynnością wersji 1.0 podaje link http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?676257-Submod-Reduced-Variation-for-Improved-Graphical-Performance&p=14286954#post14286954.

Rafkos
05-01-2015, 20:54
Spolszczenie gotowe, http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-Tech-Divide-et-Impera-localization-project-for-non-english-players-(Works-with-v1-02) miłej zabawy :P

FireFighter
05-01-2015, 21:43
Dzięki wielkie :)

Shay Ruan
05-01-2015, 22:34
Wielkie dzięki Rafkos :P Co do samej gry to szkoda, że jednak te pola nie pojawiają się na mapce kampanii :P

Rafkos
05-01-2015, 23:59
Jeśli ktoś jest zainteresowany, to tłumaczenie właśnie znalazło się również na Steam Workshop http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=370176095 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=370150555)

marko1805
06-01-2015, 00:01
Dzięki Rafkosie. Wykonaliście z Kamem kawał świetnej roboty. Tak dobrej i wymagającej kampanii Rzymem nie grałem jeszcze nigdy na Rome II i DeI :D

Jaggen
06-01-2015, 10:17
Ale przyznać trzeba jedno... Optymalizacja tej wersji to tragedia. Chyba przesadzili z tymi teksturami trochę. Dla mnie wyznacznikiem jest bitwa o Kartaginę. Dosyć wymagająca graficznie. Używając GEMa, w Dei 096 miałem w zbliżeniach i podczas całej bitwy koło 22-35 kl/s. Ogólnie wrażenie płynności było. Wszystko na bardzo wysoki. Teren na Wysoki, bez AA, Głębi, SSAO, Alfa-rośliności i Winietki. Mapa Kampani cały czas 25kl. Grało się na prawdę przyjemnie.

W Dei 1.02 Kartagina na maksymalnie 17 kl/s, spadki do 10. Haczy wszystko, laguje. Ogólnie, niegrywalne. Mod na warianty jednostek nic mi nie pomógł, zmniejszenie do wysokich też niewiele daje. Dopiero trzeba kombinować z o wiele niższymi ustawieniami by to jako tako działało. I teraz pojawia się pytanie...

Czy opłaca się aż tak redukować ustawienia kosztem kilku usprawnień w nowym Dei?

Pozdr!

Shay Ruan
06-01-2015, 10:30
Jaggen ściągnij tego submoda co link do niego podrzuciłem kilka postów wcześniej. Różnorodność jednostek w nim jest taka jak w poprzedniej wersji moda co u mnie dodało ponad 30 fpsów.

Jaggen
06-01-2015, 10:50
Tak jak pisałem... mod na warianty nic mi nie pomógł. Trochę dziwne, ale nie widzę żadnego skoku wydajności. Choć jest zainstalowany przed DeI.

P.S.

Powiem wam, że dziwne jest to, iż obojętnie jakie ustawienia wybiorę to prędkość gry zmienia się nieznacznie... dziwny objaw. Już zacząłem się z tego wszystkiego sterownikami bawić, ale niestety na nic to wszystko.

Pozdrawiam!

marko1805
06-01-2015, 14:41
Hm.. ja miałem kilka dużych bitew, lecz spadków nie zanotowałem, gra działa jak w poprzednich wersjach. Może to jednak dlatego że obecnie toczę walki głównie z Galami i Germanami a grając Rzymem mam głównie jednostki Kaziela. Na TWC najwięcej skarg było na Rzym i Macedonię, walcząc z tymi frakcjami gra cięła najwięcej. Mam jednak inny problem, gra dość często wiesza się na mapie kampanii i wywala do pulpitu podczas bitew, co w poprzednich wersjach zdarzało się bardzo rzadko:hmm: .

Jaggen
06-01-2015, 18:48
Małe wtrącenie jeszcze.

Cały czas grając w bitwę o Kartaginę mam problem, ale już grając normalną bitwę wszystko jest ok (licząc mod na warianty, o którym wspominał Shay Ruan), czyli po staremu. Dziwne...
Najważniejsze jest to, że można już grać normalnie. Będę musiał przyjrzeć się oblężeniom, może tam efekty cząsteczkowe coś szaleją.

Pozdrawiam!

AnotherWorld1207
07-01-2015, 14:17
Cholera - dlaczego w DeI 1.02 Egipt nie ma dostępnych żadnych łuczników oprócz limitowanych ze strefy poboru (AOR) ?

Hannibal Barkas
07-01-2015, 18:43
A jaki jest teraz zasięg łuczników9elity i zwykłych)/procarzy/oszczepników ?

AnotherWorld1207
07-01-2015, 19:32
Łucznicy 135/170 (konni 150), ptelaiści 88, procarze 180.

Hannibal Barkas
07-01-2015, 20:44
konni 150?!

marko1805
07-01-2015, 23:39
Cholera - dlaczego w DeI 1.02 Egipt nie ma dostępnych żadnych łuczników oprócz limitowanych ze strefy poboru (AOR) ?
Łucznicy z AOR nie wystarczają ? Widocznie mod nie dla Ciebie.

Rafkos
08-01-2015, 17:38
Limitowanych? Zdaje się, że limity rekrutacji zostały usunięte wraz z wersją 1.0

Grogmir
08-01-2015, 20:24
Ci z AoR są dalej limitowani.

Rafkos
08-01-2015, 21:33
Dziwne, w skrypcie są pokazane tylko te jednostki
list = {
Car_Sacred_Band = 2,
Car_Sacred_Band_Cavalry = 2,
Car_Sacred_Band_Swords = 2,
Rom_Eagle_Cohort = 1,
Rom_First_Cohort = 1,
Rom_Praetorian_Cav = 1,
Rom_Praetorian_Guard = 1,
Rom_Praetorians = 1,
};
Czytałem na forum, że submod z rzymskimi legionami nie został zaktualizowany prawidłowo i dalej ma on w sobie stary skrypt. Może to jest problem?

Rafkos
11-01-2015, 14:02
Jeśli chodzi o spolszczenie, to informuję, że od dzisiaj dostępna jest tylko wersja Steam Workshop. Powodów jest kilka, pierwszym z nich jest łatwość w aktualizowaniu i szybkie dostarczanie poprawek do subskrybentów. Jeśli chodzi o osoby preferujące wersję non-steamworkshop, to jest na to idealne rozwiązanie. Ta strona http://steamworkshopdownloader.com/view/370176095 zawsze zawierać będzie najaktualniejszą wersję spolszczenia (jest to link bezpośredni do pliku Steam Workshop). Natomiast to jest link do wersji Steam Workshop http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=370176095

Defil
12-01-2015, 15:23
Czy będę mógł zdobywać osiągnięcia po zainstalowaniu DeI? Np.: za skończenie kampanii jakąś nacją itp.

Gen. Icedrok
12-01-2015, 15:31
Tak.

Mam edycję cesarska, gram na dei lecz mam jedno pytanie. Mam submod na liczbę tur na rok i czemu w normalnej kampanii działa a w cesarskiej nie? Musze pobrać coś innego?

Rafkos
12-01-2015, 17:01
Ten submod jest z subforum DeI? Jeśli nie, to obawiam się, że właśnie zniszczyłeś połowę skryptów moda :P Nie instaluj nic jeśli nie masz 100% pewności, że działa to pod konkretną wersją.
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?2036-Sub-Mods-for-Divide-et-Impera

Gen. Icedrok
12-01-2015, 18:45
Pobrałem właśnie z tamtąd, a jeszcze dziwna sprawa ze moje jednostki mają po 90 obrony w zwarciu czy to normalne?

Samick
12-01-2015, 20:45
Wiecie, że spolszczenie działa z podstawką bez instalowania DeI? ;)

Rafkos
14-01-2015, 10:37
Pliki tłumaczące nigdy nie wykrzaczają gry, nawet jeśli przetłumaczony tekst nie występuje w niej :P Działać będzie, ale niektóre teksty będą nieaktualne/zmienione i nie będą odzwierciedlać tego, co jest hehe

Samick
14-01-2015, 13:33
Widzialem, Judea w miejsce Nowej Kartaginy.

Robert05856
14-01-2015, 16:57
Witajcie Stratedzy ;-)

Zainstalowałem mod Divide et Imperia oraz wybrałem frakcję Sleucydów. Po kilkudziesięciu turach oraz odkryciu wszystkich technologii wojskowych nie mogę rekrutować jednostek piechoty do walki w zwarciu, tj.: Thorakitai Agematos Basilikou i innych. A po wybudowaniu Królewskich Koszar poziom 4 oraz najeżdżając na budynek kursorem mam te nazwy jednostek tak jakby blade, niedostępne do rekrutacji. Proszę o pomoc!

FireFighter
14-01-2015, 20:13
Musisz doczekać się reformy- mieć wymagany numer tury i posiadać wymaganą liczbę regionów

Jaco
15-01-2015, 18:10
Mógł by ktoś wrzucić spolszczenie na mediafire albo inną stroną bo ze stemworkshopdownloader nie mogę pobrać. Gdy klikam "download" nie ma żadnej reakcji.

misiek1205
15-01-2015, 21:06
Jest może submod który zmienia liczbę żołnierzy w oddziale ze 150 na dużym rozm. na np. 120 jak w podstawce albo może ktoś wie jak to zrobić w plikach, bo średni ze 100 ludzi to dla mnie za mało a 150 jest za duży, celowałbym tak po środku. Nie rozumie po co twórcy moda dają na rozm. ultra 200 ludzi skoro obecnie nie ma procesora który by to uciągnął w full detalach w bitwie 40 vs 40 przy min 30 klatkach na sekundę, wiem co mówię bo mam i5 4690 k a to chyba jeden z najlepszych procesorów pod tą grę.

Robert05856
15-01-2015, 21:41
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam ;-)

Gen. Icedrok
16-01-2015, 01:19
Msi gt70 dominator pro na ultra daje sobie radę, 37 pfs średnio mam...wiec da się ;-)

misiek1205
16-01-2015, 07:30
Pewne jak amen w pacierzu jest to że w ekstremalnych przypadkach masz spadki poniżej 25 a nawet 20, a wtedy już tak płynnie nie jest.

Gen. Icedrok
16-01-2015, 16:12
Gtx 880m 8gb własnej robią swoje. Wystarczy trochę cierpliwości. Bitwę 20 jednostek na ultra Chodzi dobrze. 40 wystarczy zejść na high ale dla mnie to żadna skaza na honorze.

Veritimus
17-01-2015, 20:38
Rozpocząłem kampanię Spartą, wstrzymując się aż do wyjścia patcha 1.0. Teraz zastanawiam się o co chodzi - czy jest jakiś bug, czy może ja czegoś nie rozumiem. Otóż mam Spartę, Kretę i Rodos + Malvę i dwa inne miasta w tej części Europy, jednakże z nikim nie jestem w stanie zawrzeć umowy handlowej - nie wyświetla się taka możliwość; mam wyłącznie jedną, z Atenami, a przecież mam i porty i miasta połączone siecią dróg z prowincjami innych frakcji.
Miałem też kilka kuriozalnych sytuacji z AI, np. Pergamon (sprzyjający mnie i Atenom) oswobodził Macedonię (skonfliktowaną ze mną i Atenami), zawiązał z nimi sojusz, by po kilku turach dołączyć po mojej i Aten stronie do wojny z Antygonidami. O tym, że Rzym upadł gdzieś ok. 50 tury podbity przez Syrakuzy i Kartaginę na spółę nawet nie mówię - ok, sympatycznie, że tutaj każdy może coś ugrać i odegrać większą rolę w rozgrywce, ale mimo wszystko jest to mod pod ROME TW, a nie Hellenic TW, więc spodziewałbym się jednak, że Rzym nie klapnie samoistnie na samym początku rozgrywki.

Gen. Icedrok
17-01-2015, 22:26
Co do handlu. Twoja stolica musi być połączona z jakimś portem i w wypadku Sparty tylko podbicie Aten daje taką możliwość. Wtedy twoja stolica będzie połączona z portem. A co do Rzymu pobierz garden major faction czy jakoś tak nie pamiętam pełnej nazwy i to pomoże tym " większym frakcja" dłużej przetrwać.
Pozdrawiam.

Veritimus
18-01-2015, 13:52
Dzięki za odpowiedź!
Chyba masz rację, bo kiedyś jak grałem Spartą i zawiązałem konfederację z Atenami, to handel rzeczywiście był możliwy. Ale przyznam, że jest to całkowicie absurdalne i nielogiczne, bo wychodzi na to, że porty i budynki handlowe w pozostałych prowincjach są bezużyteczne z ekonomicznego punktu widzenia, a sam Peloponez traktowany jest jak otoczony jakąś blokadą kontynentalną.
I teraz właściwie mam przegraną kampanię, bo pomimo posiadania 6 prowincji, ledwie stać mnie na utrzymanie dwóch armii, podczas gdy Ateny posiadając podobną ilość miast, są w stanie wystawić od pięciu do sześciu pełnych armii, do tego posiadają silnych sojuszników, a na konfederację nie mam co liczyć.
Pozdrawiam!

Gen. Icedrok
18-01-2015, 15:55
Ja zawsze grając Sparta Ateny niszczyłem, jeżeli jakiś sojusz to albo ptolemeusze, selukidzi lub baktria jak zawedrowalem tam np. Dygnitarzem. Ale jest to trochę logiczne bo jeżeli nie zdobędziemy Aten nie możemy liczyć na rozwój handlu. Jest jeszcze wyjście. Posiadając jakieś miasto portowe i Sparte pozwolić by ktoś przejął Sparte. Wtedy z automatu przeniesie nam stolicę lecz jak odbijemy Sparte to wszystko wróci.

Veritimus
18-01-2015, 16:55
Nie niszczyłem Aten, gdyż byłoby to samobójstwo przy szalejącym Epirze i Antygonidach, czekających tylko na najmniejszy błąd. Pełno zwrotów akcji, to przejmowanie, to tracenie Larissy i Pelli. Koniec końców wyszło na to, że Przypadły one Atenom, które były dla mnie już zbyt potężne, bym mógł wypowiedzieć im wojnę, a teraz to już w ogóle nie ma szans. Sojusz z Ptolemeuszami mam, jednak wyłącznie obronny, zresztą nie są zbyt skorzy do pomocy - to Ateny mi najwięcej pomogły, pomimo tego, że nawet nie mam z nimi sojuszu. Seleukidzi padli szybciej nawet od Rzymu, podbici przez Egipt, a Baktria jest za daleko. Liczyłem na Rzym, miałem z nim bardzo dobre relacje, ale też uległ najeźdźcom. Nawet myślałem o jego wskrzeszeniu, ale nie mam żadnych szans w wojnie z sojuszem kartagińsko-syrakuzańskim.
Swoją drogą trochę dziwi mnie, że Syrakuzy nie są złączone ze Spartą więzami krwi, gdyż - jeśli mnie pamięć nie myli - Syrakuzanie mieli pochodzenie doryckie.

Stalowy Karaluch
19-01-2015, 17:01
Hej próbuję rozkręcić kampanie Massalią, mam z tym ogromne problemy... Mianowicie porządek publiczny ciągle spada, bez względu na to jaki budynek postawię. Jak wybuduję budynek religijny to mam do dyspozycji bardzo słabe jednostki (a zadowolenie i tak pikuje w dół)... Próbowałem różnych kombinacji i nic mi ne wychodzi. Zazwyczaj Total Wary nie sprawiają mi kłopotów, ale teraz to sam n ie wiem co robić. Pytam lepszych od siebie jak zacząć kampanie Massalią na DEI poziom trudności H/N tak jak zalecany. Piszę tu bo domyślam się że na modzie gra tą frakcją różni się od podstawki. Aha no i nikt nie chce ze mną umów handlowych podpisywać, nawet PON to za kasę udaje się zawrzeć...

marko1805
19-01-2015, 18:32
Jaką masz kulturę na tych terenach jeśli inna niż Twoja, stawiaj na budynki dające bonus do Twojej kultury , kształć gubernatora w tym kierunki tym. Na DeI trudny to trudny, na początku jest ciężko z umowami handlowymi i podpisywaniem traktatów.

hellbilly1
20-01-2015, 08:52
Ja gram Rzymem na vh/n i nawet na początku miałem niewielkie tylko problemy aby się rozbudować. Całkowita bierność komputera. Wszystkie siły zaangazowane w walki z kartaginą a na północy spokój, ze strony hellenów podobnie. W tej chwili podbiłem tereny niemal tak duże jak posiadał historycznie w czasach największej świetności Rzym i zaczyna to wyglądać nudnie, właściwie niegrywalnie. Po kolei rozbijam państwo za państwem a reszta czeka jak bydło na rzeź. Zero jakiegokolwiek wyzwania. Nawet zaatakowane państwa zachowują się biernie. W całej długiej już kampanii tylko 2 krotnie !!!! zaatakowane państwo wykazało się jakąkolwiek inicjatywą (co w I Rzymie było częste, przynajnmniej grając na RTR) i zrobiło rajdy armią na moje nieobsadzone wojskiem tereny. Oczywiście rozumiem, że realistyczne wydaje się, że małe państwa nie będą szukały zwady z imperium ale poszło to w drugą równie a pewnie bardziej ahistoryczną stronę. Mam cały wschód nieobsadzony aktualnie wojskiem, na granicy silne plemię Ligurów, poniżej potęznych Ptolemeuszy. Oczywiście nic nie robią. Miałem nadzieję na bardziej agresywną grę AI po tym jak kontraatakowali mnie Getowie. Zbyt mocno uwierzyłem w słabość AI na mapie taktycznej i straciłem jedyny na wschodzie legion. Getowie mieli potęzne siły. Mogli spokojnie skroić całą prowincję. Oni rozbili moje wojsko i ... poprosili o to aby zostać moim protektoratem...
Może gra ktoś na legendarnym poziomie trudności? Już sam nie wiem czy nie wystąpił jakiś błąd w grze i grając na vh gram na najmniejszym.

marko1805
20-01-2015, 09:11
Masz zainstalowane tylko czyste DeI, czy tez coś dodatkowo? Jaką rodziną grasz? Polecam Junii, mają dodatkową karę do dyplomacji, trudno zewrzeć sojusz na początku. Ja w tej chwili gram co prawda Juliuszami , ale mam zgoła inne doświadczenia, choć jest dozo łatwiej niż grając Junii. Zresztą, za każdym razem kampania jest inna.

hellbilly1
20-01-2015, 09:20
Gram Juliuszami. Czyste DeI do niedawna. Teraz gram z submodem na szybsze rozgrywanie starć. Zainstalowałem też mod Vae Victis z ciekawosci ale to akurat wczoraj więc to nie z tego powodu na pewno. Spróbuję zacząć jakąś mniejszą nacją. Zmienię też poziom trudności bitwy na hard. Choć robiłem testy walk na normal i hard i w zasadzie co ciekawe nie zauwazyłem różnic. Nawet robiąc sparringi 1vs1 identycznych jednostek wyniki były podobne co być może daje nadzieję, że przy większych bitwach gdy w grę wchodzi taktyka poziom trudności nie ingeruje w statystyki jednostek (podobne wyniki 1vs1 na normal i hard) a w grę AI.

marko1805
20-01-2015, 09:36
Spróbuj Rzymem zagrać Junii. Przy bitwach na wyższym poziomie trudności komp dostaje jedynie bonusy dla swych jednostek, jego taktyka nie ulega zmianie. Wiec jest dziwne to co mówisz, może to sprawka submoda na szybsze bitwy:hmm:
Ja gram obecnie Juliuszami, wojnę wypowiadała mi Liguria i Ateny. Najlepsze kampanie grając DeI miałem właśnie frakcją Junii, wtedy komp był zawsze bardzo agresywny.Grając pierwszą kampanie na wersji 1.0 wybrałem Juliuszy ,ale chyba wrócę w następnej własnie do Junii. Jaki masz obecnie poziom imperium? Czym wyższy poziom imperium tym wyższe kary do dyplomacji i Ai winno być bardziej agresywne.

hellbilly1
20-01-2015, 09:55
Teraz sprawdziłem na vh bitwę 2 identycznych jednostek i jednak jest jak piszesz. Tym razem dość wyraźna wygrana komputera choć nie nazwałbym tego pogromem. Czyli jednak bonusy do jednostek. A następna kampania Rzymem Junii na vh/h. Jeśli będzie podobnie odinstaluję grę i zainstaluję na nowo wszystko.
Jesli chodzi o ten submod na szybkość wg mnie jest świetnym rozwiązaniem. Starcia i tak są na tyle długie aby istniała konieczność i mozliwość flankowania itp. W submodzie DeI Brutal Battles było już za szybko. Choć przyznać trzeba, że efektownie to wygladało. Porównując grę na czystym DeI mod na szybkość podwajał szykość starcia a Brutal Battles był jeszczce 2 razy szybszy co zbliżało go w moim odczuciu do vanilli, przynajmniej tej starej, nie wiem jak teraz to wygląda po patchach. Starcia falangi przeciw falandze były błyskawiczne wręcz. Nawet nie zdązyłem okrazyc przeciwnika jazdą a większość piechoty już padła po obu stronach.

marko1805
20-01-2015, 10:28
Co do długości starć, te z podstawowej wersji są dla mnie najbardziej optymalne, bitwa trwa ok 18-25 min.
Daj znać, czy grając Junii odczułeś jakąś zmianę.

nazgool
21-01-2015, 06:43
Spróbuj sobie Macedonią na poziomie trudnym. Dawno nie miałem tak ciekawej kampanii z komputerem. Przez pierwsze 10 lat walczyłem o przetrwanie. W kasie pustki i brak możliwości rozwoju prowincji ze względu na konieczność uzupełniana armii. Ze względu na nikłe dochody armia składała się ze słabszych jednostek co powodowało pewne komplikacje z morale na polu bitwy. AI wypowiada mi wojny (np. Ptolemeusze i Sparta) i robi mi rajdy na moje ziemie i to dwiema armiami więc jest sporo manewrowania, aby rozdzielić te armie i stoczyć z nimi pojedyncze bitwy.Ciężko podpisać umowy handlowe. Tak na dobra sprawę to zacząłem się rozwijać dopiero po 10 latach kiedy jako tako opanowałem sytuację na swoim terenie i stać mnie było aby ulepszać budynki. Dopiero po 20 latach moje Państwo było na tyle stabilne że mogłem się zabrać za dyscyplinowanie ateńczyków.

hellbilly1
21-01-2015, 16:09
Zaczynam grę Trakami w kampanii Oktawiana. Pograłem trochę tymi Junii ale jak po 50 turze nadal widzę kłębiących się na północy Wenetów, stojących jak dupy wołowe a nie barbarzyńcy na granicy niestrzeżonego państwa to dałem sobie na razie spokój grą Rzymem. Jak "barbarzyńcy" i ich hordy będą wykazywały się taką "agresją" w Attila Total War to będzie niezła żenada. Ale jak zauważyłem ciężka powinna być gra Markomannami w dodatku Oktawiana. Chwilę pograłem i było ciężko. Ostatecznie zacząłem tymi trackimi Odrysami, nigdy nie grałem ludami z bałkanów.

Veritimus
22-01-2015, 15:33
Ja obecnie gram Syrakuzami na vh/n i mam podobnie jak nazgool Macedonią. Minęło już kilkadziesiąt tur, a mnie na razie udało się tylko zjednoczyć Sycylię, zawiązać sojusz obronny ze Spartą i wciągnąć Rzym do wojny z Kartaginą (choć jeszcze żadnych konkretnych działań nie prowadzą, prócz zbierania armii i flot w rejonie mojej wyspy). Do tego mam już Massesylijczyków na głowie (formalnie, bo praktycznie - na szczęście - jeszcze nie) oraz umowy handlowe z Atenami, Sardes i Rzymem.
Sama Kartagina natomiast dość mocno dała się we znaki i mógłbym co prawda psioczyć na to, że taka potęga nie powinna mieć problemu mnie zmiażdżyć, to jednak biorę poprawkę na to, że pewnie prowadzą też działania wojenne w Iberii i Afryce, natomiast porównywalną armią do mojej byli całkiem uciążliwi w tym rejonie.
Doliczyłbym jeszcze nieustanne bunty i brak pieniędzy na rozbudowę, także wszystko idzie bardzo powoli. Wszystko leży w rękach Rzymu, mam nadzieję, że mnie wesprą trochę, gdyż nie stać mnie na armię, która byłaby w stanie samodzielnie atakować Sardynię i Korsykę oraz jednocześnie bronić Sycylii przed armiami/flotami z Kartaginy lub odwrotnie.

K A M 2150
25-01-2015, 22:42
Widzę, że ludzie jakoś przetrwali moje pomysły na ekonomię ;) Wersja 1.1 przyniesie kolejne zmiany w tym polu. Obecnie najważniejsze to dogranie balansu bitwy http://online.freeware.info.pl/grepolis.html i wprowadzenie kolejnych zmian w późnym etapie rozgrywki. Obecnie i tak jest w tym aspekcie chyba najlepiej od czasu premiery RTW2. To co ma się na etapie tury 250, normalnie się mało po 50-100 ;)

nazgool
26-01-2015, 07:11
Nie jest źle bo zbyt duża ilość kasy na początku psuje rozgrywkę, ale co do Macedonii to w ogóle nie wzięliście pod uwagę kopalni złota. Rozwój Państwa Antygonidów był możliwy dzięki kopalniom złota i przydałoby się to jakoś uwzględnić w rozgrywce.

To planujecie wersję 1.1?

K A M 2150
26-01-2015, 14:51
My planujemy jeszcze dalej :D Póki co już prawie wszystkie nowe nacje do 1.1 są gotowe :)

Lampon
27-01-2015, 18:44
Kiedy planujecie wydać 1.1?

Generaljack5
31-01-2015, 10:10
Mam szybkie pytanie. Czy w nowej wersji dei dalej jest tak, że wraz ze zmianą poziomu trudności bitwy powyżej normala nie zmienia się już AI tylko pojawiają się bonusy do jego jednostek. Czy oni teraz nie uprościli rozgrywki bo coś mi za łatwo idzie??

FireFighter
31-01-2015, 12:05
Mi to w nowym DeI nie podoba się to całe "utrzymanie imperium" .. mam chyba 6 lub 7 poziom imperium i koszty (wcześniej korupca) wynoszą 110%.. dzięki czemu z podatków nie mam żadnych dochodów, gdyby nie handel to nie wiem. Mam wszystkie technologię żeby to obniżyć + umiejętności gubernatorów i generałów tylko na tym się skupiają. Proponowałbym to zmienić przy następnej wersji :)

Shay Ruan
31-01-2015, 17:56
Jest na to submod :D Poszukaj w tym dziale na TWC http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?2036-Sub-Mods-for-Divide-et-Impera , jeśli nie znajdziesz daj znać to sam poszukam jak będę miał chwilkę czasu :P Utworzę chyba tutaj temat z najprzydatniejszymi submodami pod dei. Ogólnie zagrałem 2 razy Partią i wydaje mi się że ta frakcja ma okropnie ciężki początek. Trzeba mieć troche szczęścia. Za pierwszym razem wojnę wypowiedziały mi praktycznie wszystkie okoliczne państwa i to w przeciągu pierwszych 5 tur, a w ciągu 20 następnych tur zostałem zniszczony. Za drugi razem było już spokojnie i te same kraje chciały pakty o nieagresji :P

FireFighter
31-01-2015, 18:52
Ja rozumiem, że ma być trudniej ale brak dochodów z podatków z tak ogromnego imperium to jak kiepski żart ;d <50% to rozumiem.. ale ponad 100 :eek: poszukam tego sub moda :)

Shay Ruan
31-01-2015, 19:08
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?678915-Too-much-corruption Drugi post w tym temacie to podane linki. Submod redukuje też szanse na wybuch wojny domowej chyba.

FireFighter
31-01-2015, 19:11
O dzięki, właśnie brałem się za szukanie :)