Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Divide Et Impera - Dyskusja ogólna

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9

Stalowy Karaluch
05-01-2014, 11:41
Ja mam kłopot - 221r pne. - od wielu już tur moje regiony - prowincje nie rozwijają się. Pasek rozwoju jest pusty, po najechaniu na niego kursorem informacja podaje rozwój "0", wszystkie prowincje mają dodatni poziom zadowolenia, opracowałem wszystkie technologie związane z rozwojem i ani drgnie.
Złapałem jakiegoś buga czy problem tkwi w czym innym? Z dodatków instalowałem jedynie Radiousa na grafikę ale gram z nim od samego początku i przez większość tur było ok.

Edit:
Czynniki rozwoju wykazują, żę miasta powinny się rozwijać - mam z reguły kilkanaście do dwudziestu kilku na plusie po podsumowaniua, niestety gra tego nie widzi i nie zlicza.

Edit:
W kampanii Spartą jest to samo, wróciłęm do starego sava i miasta nie rozwijają się pomimo sprzyjających czynników .

Edit:
W kampanii założonej od nowa (Kartagina) rozwój miast jest ok. - przynajmniej na starcie.

Hej ja właśnie odkryłem że w jednej z moich prowincji w Hiszpanii mam tak samo... Mam wolne ostatnie miejsce do rozbudowy ale rozwój zero i nic nie mogę zrobić mam nadzieje że kolejne prowincje tym się nie "zarażą"...

K A M 2150
05-01-2014, 12:23
Pamiętaj Gnejuszu, że DeI nie ma nic do rzeczy z przeliczaniem auto rozstrzygnięć, sam z trudem to dopiero niedawno w MTW2 naprawiłem, a w Rome chyba nie ma nawet takiej możliwości. Co do spamu agentow to zdania są podzielone, na ich forum nawet jest o tym wątek, jedni się skarżą że lata masa agentów, a inni z kolei prawie w ogóle ich nie uświadczyli, wliczając w to mnie gdy gralem Icenami. Jest submod ograniczający liczbę agentów

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -Agent-Cap (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636510-Sub-mod-Reduced-Agent-Cap)

polakma, a co jest nie tak w tym, że Twoją 1 armię atakuje kilka? To chyba logiczne, że na podbój zabiera się ze sobą liczną armię i osłania się od ataków innych armii wroga. Gdyby wojny mialy wyglądać na zasadzie, że 1 armią podbijasz całe państwo to równie dobrze można sobie włączyć podstawkę na najniższym poziomie trudności.

Pamiętaj, że poziom trudności bitew powinien być ustawiony na normal, najwyżej high, bo inaczej rozwali Ci to balans jednostek, ponieważ skala statów jest kompletnie inna, więc bonusy od poziomu trudności dają dużo więcej AI. Poziom trudności kampanii spokojnie można dać high lub very hard. Oczywiście po odpaleniu kampanii na wysokim poziomie trudności wejdź od razu w opcje i ustaw oddzielnie poziom trudności bitew (wyzwania w wersji PL).

Na liczbę armii AI wydano submoda, jest w fazie testów, jak pomysł się sprawdzi to może będzie załączony do DeI.

Gnejusz
05-01-2014, 12:32
Która tura? Czy w kwadracie panelu budowy miasta masz puste czarne pole czy strzałeczki w środku i pod spodem ilość wzrostu populacji potrzebnych do rozwoju miasta (prawidłowo).
Jeżeli w panelu rozbudowy - po lewej stronie na górze pasek rozwoju jest pusty i jak najedziesz kursorem i rozwinie Ci się menu składowych rozwoju i po podsumowaniu wyjdzie, żę miasto powinno się rozwijać z szybkością np 15-30 na turę a wykazuje "0" to trafiłeś na bug który dopadł moją rozgrywkę.
Sprawdź szybko sytuację w innych prowincjach, jeżeli jest lub będzie tak samo to musisz podjąć decyzję co do dalszej rozgrywki. Ja odpuściłęm z wielkim żalem ale dalsza gra byłaby zaledwie połową zabawy.
Do diagnozy potrzebujemy jeszcze opinii kilku graczy ale dobrze by było, żeby mieli przynajmniej +150 rozegranych tur.
Myśłę, że wpływ na moją katastrofę mogła mieć ostatnia aktualizacja która co prawda akceptowałą poprzednie savy jednak jak widać mogłą nie akceptować do końca.

polakma
05-01-2014, 12:43
Pamiętaj, że poziom trudności bitew powinien być ustawiony na normal, najwyżej high, bo inaczej rozwali Ci to balans jednostek, ponieważ skala statów jest kompletnie inna, więc bonusy od poziomu trudności dają dużo więcej AI. Poziom trudności kampanii spokojnie można dać high lub very hard. Oczywiście po odpaleniu kampanii na wysokim poziomie trudności wejdź od razu w opcje i ustaw oddzielnie poziom trudności bitew (wyzwania w wersji PL).

Na liczbę armii AI wydano submoda, jest w fazie testów, jak pomysł się sprawdzi to może będzie załączony do DeI.

Tak ale jednomiastowe panstwo ma 6 armi to jest nielogiczne... :D

K A M 2150
05-01-2014, 12:45
Nigdy się z czymś takim na tym modzie nie spotkałem.

przemoxdlol
05-01-2014, 13:06
Nie przesadzasz zbytnio ? Bo ja jakoś spotkałem się tylko z tym, że jedno regionowe państewko miało 2 armie, wiec.... ;)

Gnejusz
05-01-2014, 13:07
Jednomiastowe państwo... - jeżeli to początek gry to oczywiście absurd, jeżeli jednak gra jest zaawansowana to, to jednomiastowe państwo mogło być kilka-kilkanaście tur wcześniej małym imperium. W DEI jak dorzynałem Konfederację Gallijską jej ostatnie miasto było bronione przez 4 armie, nie jest to sześć ale też można zastanowić się jak potrafili je utrzymać. Nacje barbarzyńskie mają bonus do kosztów wyekwipowania armii, Kartagina ma stosunkowo drogie jednostki i gra tą nacją jest zazwyczaj trudniejsza.
Jakie albo raczej które to było państwo z 6 armiami na jednym mieście?

polakma
05-01-2014, 13:40
Trevetowie, stolica prowincji i jedna wiocha 100 bogactwa. 4 pelne armie. Co prawda sami włocznicy, ale wraz trzeba zebrac 3 armie i stracic polowe na automacie, bo kompek coz tyle wojska nie udwignie.
Prawda troszeczkę przesadziłem, ale wraz znacie ten ból...:D

Gnejusz
05-01-2014, 13:52
Mam ten sam problem co Ty - bitwy 1vs 1 idą płynnie, 2vs1 nieco słabiej ale do przyjęcia, powyżej tych granic - męka i przycinkiiiiiiiiiiiiii. Automat załatwia sprawę. Na automacie jednak wyliczenia są kpiną, Kamo pisze, żę nic się z tym nie da zrobić - oby nie miał tym razem racji.

Kamo - czy mógłbyś zasygnalizować ekipie od moda mój problem z rozwojem miast? - (szeroki opis w temacie), jeżeli będą potrzebna dodatkowe informację daj mi tylko znać. Bardzo bym chciał przyczynić się do rozwoju DEI, póki mam czas gram-testuję.

Rafkos
05-01-2014, 14:05
Mam ten sam problem co Ty - bitwy 1vs 1 idą płynnie, 2vs1 nieco słabiej ale do przyjęcia, powyżej tych granic - męka i przycinkiiiiiiiiiiiiii. Automat załatwia sprawę. Na automacie jednak wyliczenia są kpiną, Kamo pisze, żę nic się z tym nie da zrobić - oby nie miał tym razem racji.
Nie jestem pewien, ale chyba da się ograniczyć liczbę jednostek na mapie bitewnej, będą one przychodzić z czasem w postaci posiłków. To mogłoby pomóc.

Kamo - czy mógłbyś zasygnalizować ekipie od moda mój problem z rozwojem miast? - (szeroki opis w temacie), jeżeli będą potrzebna dodatkowe informację daj mi tylko znać. Bardzo bym chciał przyczynić się do rozwoju DEI, póki mam czas gram-testuję.
Myślę, że najlepiej byłoby napisać temat u nich w dziale. Zgłaszanie błędów w temacie BugReports mija się z celem, bo duży spam tam jest i ciężko będzie zwrócić na siebie uwagę. Jeśli Kamo nie będzie miał czasu to ja mógłbym napisać coś takiego.

polakma
05-01-2014, 14:30

Bitwa z ligą etruską, szanse na wygraną 100% remains= 19%

Gnejusz
05-01-2014, 14:36
Rafkos, jeżeli można pisać po polsku to jeżeli możesz to wrzuć link do strony a ja sam do nich napiszę.

Rafkos
05-01-2014, 14:37
Wątpię, czy ktoś zrozumiałby tam język polski :)
http://www.twcenter.net/forums/forumdis ... mpera-(DeI (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?2024-Divide-et-Impera-(DeI))

arturex8
05-01-2014, 15:11
Mam inny problem, który w tym momencie doprowadził mnie do takiej pasii... , że odkładam w ogóle grę w romka 2 i w tego moda . Czytałem na forum total war \.org , że niektórzy też mieli ten problem, a mianowicie po otrzymaniu triumfu przez mojego wodza ekran blaknie i gra przestaje działać. Pomijając fakt, że jest to jeden i tak z niewielu filmów w grze, a który mi przynosił najwięcej frajdy to teraz jest on bugiem.
Na forum pisali żeby szybko przełączać informacje, owszem to działa a co w sytuacji gdy:
" własnie skończyłem bitwę jednym legionem z trzema armiami Armenii (czas trwania 45 min)" to było moje najbardziej błyskotliwe zwycięstwo w całej kampanii i co, wciskam koniec tury Triumf i du...a.
Włączam od nowa kontynuuj i co zaczynamy od nowa bitwę.....!!!!!!
Może ktoś znalazł bardziej trwałe rozwiązanie tego bugu i podzieli się info, bo inaczej nie odpalam już tego g.......... .

Rafkos
05-01-2014, 15:13
Mam inny problem, który w tym momencie doprowadził mnie do takiej pasii... , że odkładam w ogóle grę w romka 2 i w tego moda . Czytałem na forum total war \.org , że niektórzy też mieli ten problem, a mianowicie po otrzymaniu triumfu przez mojego wodza ekran blaknie i gra przestaje działać. Pomijając fakt, że jest to jeden i tak z niewielu filmów w grze, a który mi przynosił najwięcej frajdy to teraz jest on bugiem.
Na forum pisali żeby szybko przełączać informacje, owszem to działa a co w sytuacji gdy:
" własnie skończyłem bitwę jednym legionem z trzema armiami Armenii (czas trwania 45 min)" to było moje najbardziej błyskotliwe zwycięstwo w całej kampanii i co, wciskam koniec tury Triumf i du...a.
Włączam od nowa kontynuuj i co zaczynamy od nowa bitwę.....!!!!!!
Może ktoś znalazł bardziej trwałe rozwiązanie tego bugu i podzieli się info, bo inaczej nie odpalam już tego g.......... .
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... eo-Bug-Fix (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636247-FIX-Triumph-Video-Bug-Fix)
masz tutaj fixa

Gnejusz
05-01-2014, 15:16
Zatem za linka dziękuję, jednak nie napiszę o swoim spostrzeżeniu - problemie, angielski to nie moja epoka.
Założyłem kampanię Kartaginą, za oknem deszcz, liga pauzuje, wątroba się regeneruje, komputer to najlepsza rozrywka w takich dniach.
Mam epickie walki z Rzymem i Syrakuzami o Lilybaeum, Rzym atakuje mi na dokłądkę Karalis na Korsyce. Od początku gry nie podbiłem żadnego miasta, ledwo bronię prowincje startowe, jak ruszą na mnie nacje iberyjskie nie obronię się. Póki co mam 32 turę i żadnego regionu nie podbiłem. Trzeba było skoncentrować wszystkie siły i wziąć Syrakuzy, bałem się jednak ataku Egiptu i Iberów. Rzym wali na mnie lądem i morzem, uporali się szybko z Etruskami a Daorsowie uwolnili ich od Epiru. Nadchodzą ciężkie czasy dla Kartaginy.

Stalowy Karaluch
05-01-2014, 17:05
Gnejusz- mam tak jak opisałeś zero rozwoju, puste czarne pole w miejscu na kolejny budynek. Mam dopiero 90 turę to widać dużo wcześniej jak u Ciebie. :cry:
Będę jeszcze grał, ale jeśli zarazi ten bug kolejne miasta to będę musiał zrezygnować...
Ja gram Kartaginą.

Gnejusz
05-01-2014, 17:26
Zatem nie jestem jedyny, podejrzewałem kilka rzeczy i min bug z triumfem... Jestem ciekaw jak jest u innych.
Pora jednak to zgłosić ekipie od moda, lepiej żeby kolejnej łatki z tym bugiem nie wypuszczali.

Grogmir
05-01-2014, 17:36
Co do rozwoju miast, to czy wszystkie mniejsze osady powinny mieć tyle samo slotów na budowę? Bo u mnie niektóre mają cztery, a inne trzy (czarne pole zamiast kwadratu rozwoju), to normalne?

K A M 2150
05-01-2014, 17:40
To normalne, w podstawce też niektóre się różnią ilością pól. Co do bugu z rozwojem to zgloszę go Dresdenowi, chyba on ogarnia sprawy. Oby nie było tak jak z triumfem, że za bug odpowiada CA.

Z tego co wdziałem to póki co do 0.8 czekam z kampanią, zapowiadane zmiany są nader ciekawe :)

Przy okazji, preview Iberów:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ian-Tribes (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636847-PREVIEW-The-Iberian-Tribes)

Gnejusz
05-01-2014, 18:01
Dzięki Kamo, są gdzieś opisane zmiany w nowej łatce w j. polskim?

Czy to, żę Kartagina nie może na mapce bitewnej żadnych formacji bojowych utworzyć jest normalne?

robercik8211
05-01-2014, 18:52
Co do rozwoju miast, to czy wszystkie mniejsze osady powinny mieć tyle samo slotów na budowę? Bo u mnie niektóre mają cztery, a inne trzy (czarne pole zamiast kwadratu rozwoju), to normalne?

Wydaje mi się że to zależy od tego, czy miasto jest położone nad morzem. Takie Neapolis ma więcej slotów niż np. Velathri. (Neapolis jest nad morzem, a Velathri głębiej na lądzie). Wtedy jeden slot budowy dodatkowy jest zajmowany przez port.

Stalowy Karaluch
05-01-2014, 18:56
Panowie. Na moje to stolice prowincji mają po 6 slotów, a pozostałe po 4 sloty. Z miastami nad wodą jest tak że jeden ze slotów jest od razu przypisany do portu i tyle.

Shay Ruan
05-01-2014, 19:00
A kiedy mniej lub więcej można się spodziewać tej wersji 0.8 KAMie drogi, bo podobnie czekam z kampanią i już mnie telepie z chęci grania :D

Czareg
05-01-2014, 19:08
Jestem oczarowany tak samo modem, jak i silnikiem gry-na Gemie gra wygląda powalająco, ciągnie naprawde duże starcia, i to na Athlonie phenom 3.2 :D. Własnie stoczyłem epicką, 45 minutową bitwe z Macedonczykami, i gra się naprawde miodnie: po przegranej walce na flankach, przeformowanie falangi w czworobok i obrona aż do śmierci- chciało mi się płakać :D Bitwa na 16 tysiecy chlopa

qtango
05-01-2014, 20:09
Czy tylko u mnie balisty strzelają z 2 minutowym opóźnieniem ?

Stalowy Karaluch
05-01-2014, 21:32
No to mam jeszcze jeden problem... Gra mi sie zawiesza w 94 turze :x

Shay Ruan
05-01-2014, 21:36
Ale w jakim konkretnie momencie? Czasem wystarczy zwinąć ją do pulpitu aby zaskoczyła.

Stalowy Karaluch
05-01-2014, 22:08
Ale w jakim konkretnie momencie? Czasem wystarczy zwinąć ją do pulpitu aby zaskoczyła.

W trakcie przewijania tury. Za pierwszym razem myślałem że to przypadek, ale się powtórzyło.

Shay Ruan
05-01-2014, 22:17
Miałem podobnie grając Ptolemeuszami gdzieś koło 100 tury. Zawsze mi pomagało zwinięcie gry do pulpitu.

Stalowy Karaluch
05-01-2014, 22:21
Dzięki za radę spróbuję :)

No i próbowałem jeszcze raz... Graz znowu się zawiesiła w tym samym miejscu... na pulpicie wyskakuje okno z napisem "Program Total War Rome2 przestał działać".

Grogmir
05-01-2014, 22:47
Na forum DeI jest fix do tego crasha, większości pomógł.

Rafkos
05-01-2014, 22:48
link do tego fixa: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... n-AI-turns (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636766-FIX-DeI-Fix-for-late-game-crashes-on-AI-turns)

@edit
Udostępniłem pierwszą wersję tłumaczenia, pewnie znajdzie się kilka błędów, więc zgłaszajcie na bieżąco :)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-v0-6j (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-Fix-DeI-translations-and-language-fix-for-non-english-players-Updated-for-v0-6j)
kilka screenów:
http://i.imgur.com/PcnClqb.jpg
http://i.imgur.com/m1RImfR.jpg
http://i.imgur.com/fqJsgk4.jpg
http://i.imgur.com/j0WL8Af.jpg

guffqa
06-01-2014, 01:26
To normalne, w podstawce też niektóre się różnią ilością pól. Co do bugu z rozwojem to zgloszę go Dresdenowi, chyba on ogarnia sprawy. Oby nie było tak jak z triumfem, że za bug odpowiada CA.

Z tego co wdziałem to póki co do 0.8 czekam z kampanią, zapowiadane zmiany są nader ciekawe :)

Przy okazji, preview Iberów:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ian-Tribes (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636847-PREVIEW-The-Iberian-Tribes)

Są jakieś zapowiedzi już do wersji 0.8 ?

Rafkos
06-01-2014, 01:29
Chyba chodziło mu o wersję 0.7, do niej są już zapowiedzi.

K A M 2150
06-01-2014, 03:30
Chodziło mi o 0.8, wersja 0.7 ma być tylko krótkim przejściem do większego patcha :)

Bradley
06-01-2014, 08:40
Udostępniłem pierwszą wersję tłumaczenia, pewnie znajdzie się kilka błędów, więc zgłaszajcie na bieżąco :)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-v0-6j (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-Fix-DeI-translations-and-language-fix-for-non-english-players-Updated-for-v0-6j)

Rafkos to bardzo dobra wiadomość - już ściągnąłem ale mam pytania techniczne (może gdzieś były ale nie załapałem)
1 czy po rozpakowaniu mam wrzucić plik do folderu data czy do jakiegoś podfolderu ?
2 na jakiej wersji używać (tj. włączać DeI) tłumaczenia w steamie ? - czy na angielskiej czy polskiej ?

EDIT
Zaryzykowałem i już wiem - dla zainteresowanych
wystarczyc wrzucic do pliku data
ja zrobiłem na steamie na english
Wszystko fajnie odpaliło - teraz zgodnie z prosba Rafkosa gram i przygotowują ew. erratę
Dobra robota Rafkos
Widziałem na forum TWC, że ktos z Krakowa proponował Ci piwo, jak będziesz w Łodzi masz 2 piwka :D

Gnejusz
06-01-2014, 10:35
Rafkos - kapitalna robota, dziękuję Ci serdecznie.
U mnie instalacja b. prosta - wrzuciłem rozpakowany plik do folderu data i działa. (gra na koncie Steam)

Mam jednak też nieco gorsze wiadomości - w grze Kartaginą natrafiłem ponownie na buga z brakiem rozwoju miast - prowincji. Póki co są to na razie dwie iberyjskie prowincje które posiadam od kilku tur w całości, obie składają się z 2 miast:
-Beatica - z wyliczeń podanych w panelu rozwoju tempo na turę powinno wynosić 21
-Lusitania jak powyżej 11
Poziom b. trudny - tura 82 ale problem zauważyłem jakieś 4-5 tur wcześniej.

Rafkos
06-01-2014, 11:26
Cieszę się, że podoba Wam się spolszczenie :)

Napisał ktoś już o tym problemie na ich forum?

Gnejusz
06-01-2014, 11:34
Nie, nie znam angielskiego więc nawet nie mam na to szans, problem pojawia się jednak już regularnie choć póki co dotyczy tylko 2 prowicji. Grająć Rzymem 207 tura problem jest globalny, myśłę, żę gdybym pograł Kartaginą jeszcze kilka/naście/dziesiąt tur byłoby to samo - wszystkie prowincje zainfekowane brakiem możliwości rozwoju.

Rafkos
06-01-2014, 11:41
Hmm, próbowałeś sprawdzać co działo się pomiędzy turami z tym błędem? Tzn. pomiędzy normalna a zbugowaną.

Zawsze możesz opisać problem, a ja go przetłumaczę i wyślę.

Gnejusz
06-01-2014, 12:05
Save likwidowałem po przejśćiu ok 30 kolejnych tur, potem zostawiłęm już tylko 3 różnica pomiędzy ostanim a średnim to jakieś ok 40 tur.
Jeżeli miałbyś ochotę na przetłumaczenie tego problemu to przygotuję dokładny opis i wyślę Ci na priva.

Teraz jeszcze o spolszczeniu, jest świetne, wreszcie mogę wszystko rozumieć a nie rozumieć intuicyjnie, przetłumaczyłeś nie tylko inteligentnie ale zachowałeś też klimat z tamtej epoki. Widziałęm wiele tłumaczeń modów, jedne były lepsze inne słąbsze ale Twoje jest idealnym dopełnieniem DEI dla nieznających angielskiego.
Pisałeś, żę mogą być pomyłki, jeżeli takie spotkam to pisać Ci na priv czy wrzucać w temat?
Póki co nie ma tego krótkiego opisu pod nazwą jednej jednostki ale nie mogę teraz znaleźć z jakiej nacji , opisałeś też "spartańscy komandosi" jeden z oddziałów dla Sparty który specjalizuje się w walce nocnej. może wolisz zmienić na "szermierze mroku" lub coś podobnego ale w klimacie który sam czujesz lepiej niż ja.
Reszta jak pisałem - perfect, wreszcie nie dziwię się słabośćią niektórych oddziałów Sparty - Holoci - niewolnicy załatwia wszystkie dylematy.
Warto założyć podtemat dla spolszczenia, jest też kilka przydatnych fixów w temacie a stron przybywa, ciężko będzie potem wyłowić te perełeczki a gra z nimi... Czy muszę więcej pisać?

Edit:

Ta jednostka bez krótkiego opisu pod nią to:
SKIRITAI PELTASTAI ze Sparty - miotacze oczywiśćie

tusek21
06-01-2014, 12:07
Czy spolszczenie instalujemy na polską wersje gry, czy angielską ?

Gnejusz
06-01-2014, 12:10
Ja instalowałem na polską bo na takiej grałem, nie jestem 100% pewny ale sądzę, żę musisz zmienić język na polski i dopiero spolszczenie.

Bradley
06-01-2014, 12:15
Czy spolszczenie instalujemy na polską wersje gry, czy angielską ?

Jak pisałem klika postów wyżej ja zainstalowałem na angielską i wszystko śmiga
Nie wykluczam, że podobna czynność na polską wersję też zadziała

Gnejusz
06-01-2014, 12:21
Teraz wreszcie zagram Syrakuzami - 50% szybsze rozpoznawanie technologii... Miałem ich za słabą nację, z przestarzałymi jednostkami... Ojjj, wiele zyskał ten mod na Twoim tłumaczeniu Rafkosie szlachetny. :)

tusek21
06-01-2014, 12:29
Czyli instalując spolszczenie na angielska wersje gry z modem bede mial mix polsko angielski gry, rzeczy z podstawki (menu, opcje, encyklopedia) bedą nadal po angielsku.

Rafkos
06-01-2014, 12:38
Spolszczenie można instalować na każdą wersję, nawet na ruską. Wszystko będzie działać idealnie.

tusek21
06-01-2014, 12:53
Idealnie to znaczy ze gra bedzie w calosci po polsku czy bedzie MIX?

Bradley
06-01-2014, 12:57
wszystko po polsku, mixować można tylko drinka do gry

Rafkos
06-01-2014, 12:59
Jeżeli miałbyś ochotę na przetłumaczenie tego problemu to przygotuję dokładny opis i wyślę Ci na priva.
Wysyłaj śmiało

K A M 2150
06-01-2014, 13:55
Jak dojadę do domu to do Dresdena PW napiszę z problemem, w wątku jak pisał Rafkos problem może zniknąć w tłumie.

Edit: Gotowe, napisałem do niego.

Bradley
06-01-2014, 19:20
Czy próbował ktoś z Was używać submoda do DeI o nielimitowanej ilości edyktów w prowincjach ?
Ja go używam od jakiegoś czasu i uważam, iż wzmacnia on trochę za mocno ekonomię ale z drugiej strony limitowanie w prowincjach edyktów jest ahistoryczne, no bo w jaki sposób wielkość państwa może mieć wpływ na ilość wydawanych aktów prawnych. Reasumując używanie tego submoda uważam "za mniejsze zło" i rozwiązanie tymczasowe. Mam nadzieję, iż ekipa DeI pomyśli nad tym problemem.

Mściwój
06-01-2014, 22:19
Dzięki za spolszczenie moda. Miałem wprawdzie czekać na wersję 1.0 zanim go odpale, ale nie wytrzymałem. Widzę, że tutaj jest całkowicie nowy balans i trzeba zapomnieć o wszystkim z podstawki. Słonie i rydwany już nie sieją takiego zniszczenia. Jednak rzuca się w oczy uwalenie oszczepników. Mam też pewne wątpliwości dotyczące jazdy i jej użyteczności względem niszczenia jednostek miotajacych, co po prostu trwa za długo. Jakby przeciwnik miał lepsze AI to cofnął by włocznikow rozniósł jazdę, zanim ta rozprawiła się że strzelcami.

Vorenus
07-01-2014, 12:21
sry że pytam ale gdzie tu jest napisane co dodaje ten mod

Harry-Potter-TW
07-01-2014, 12:42
Czy próbował ktoś z Was używać submoda do DeI o nielimitowanej ilości edyktów w prowincjach ?
Ja go używam od jakiegoś czasu i uważam, iż wzmacnia on trochę za mocno ekonomię ale z drugiej strony limitowanie w prowincjach edyktów jest ahistoryczne, no bo w jaki sposób wielkość państwa może mieć wpływ na ilość wydawanych aktów prawnych. Reasumując używanie tego submoda uważam "za mniejsze zło" i rozwiązanie tymczasowe. Mam nadzieję, iż ekipa DeI pomyśli nad tym problemem.
Możesz dać linka do tego submoda, bo nie mogę znaleźć.

Bradley
07-01-2014, 12:58
Proszę bardzo

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ted-Edicts (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636553-Sub-mod-Unlimited-Edicts)

Niestety z tego co pisali na forum nie bardzo działa z modami na ograniczenie ilości agentów (przynajmniej z tym od Dresdena) -chociaż ktoś mi odpisał na forum (jest w linku) jak to ominąć - ale jak dla mnie to już za dużo grzebania w plikach

Mateuc
07-01-2014, 14:28
Mam taką prośbę do moderatorów. Dało by się założyć 2 tematy do tego moda? Denerwuje mnie już, gdy po dłuższej przerwie wchodzę na forum zobaczyć co nowego w modzie (aktualizacje, nowinki dyskusje) , a tu ciągle te same pytania " Lepiej pobrać z TWC czy ze STEAM" ? " Lepszy radious mod czy DeI " ? Przez taki spam, dokopanie się do sensownych infromacji na temat moda zajmuje dużo czasu. Założenie 2 tematów jeden np. Pytania techniczne do DeI a drugi taki jaki jest aktualnie, ułatwiło by życie.

Z góry dziękuje !

Aztec
07-01-2014, 17:26
Najlepiej gdyby były trzy tematy, tak jak mówisz pomoc techniczna, Aktualności, czyli same informacje, oraz Dyskusja ogólna.

K A M 2150
07-01-2014, 18:19
Będą takie tematy, bo dziś w nocy się za to zabieram, plus tematy o submodach :D Do tego ostatniego chętnie bym widział pomocników, bo sam nie mam czasu na testowanie wszystkiego :)

W przygotowaniu są nowe ikonki jednostek w stylu Bullgoda, jak dla mnie bomba, chociaż wiem, że nie każdemu się podobają :)

http://i.imgur.com/qYtz0C9.png?1

Bradley
07-01-2014, 19:03
To będzie miła odmiana, bo DeI w tej kwestii było trochę zaniedbane
Widać, że pracę idę szybko do przodu, bo świeży temat a już powstały ikonki dla Sparty, Aten i świeżynki dla Epirotów
EDIT
(to chyba dopiero część dla w/w frakcji ale wyglądają zachęcająco)
Fajnie że będą nowe tematy (podtematy o DeI) :D

Westecz
07-01-2014, 19:14
Wiem, że niezbyt na temat, ale zobaczyłem takie ładne jednostki u góry :D Jest jakiś mod, który zmienia wygląd unit cards (np. na te ^^), ale bez ściągania dodatkowo DeI, Radious'a etc? Szukam na Steam'ie i nie widzę ;/ A mody zmieniające muzykę to w ogóle zamierzają zrobić? Ta jest okropna.

saylon19
07-01-2014, 19:24
Z tego co wiem jest coś takiego :
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8v-0-21%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622971-BullGod-Unit-Icons-project-%28v-0-21%29)

Zmieniłem trudność bitew na normalny i tak dalej sobie w żaden sposób nie radze, jednak to ja słaby hehe :) Fajnie że powstaną oddzielne tematy, a do pomocy pewnie kogoś znajdziesz ;)

K A M 2150
07-01-2014, 19:43
Tak, to właśnie ten submod, jest kapitalny i działa z DeI, tylko póki nie będzie skończony submod na unit cardy dla DeI to będzie miks, ponieważ doszło sporo nowych jednostek.

Muzyka jest nie do ruszenia na chwilę obecną i może permanentną, gdyby było inaczej to już dawno bym coś od siebie wydał:) Póki co z Rome nie pamiętam ani jednego kawałka, a z każdego poprzedniego mogę spokojnie po kilka zanucić ;)

Rafkos
07-01-2014, 19:51
No nie mów, że legendarnego Soldiers Chant nie pamiętasz, http://www.youtube.com/watch?v=a6EIv9GULJU
Swego czasu czytałem trochę na temat importowania i exportowania muzyki na silniku Warscape, ale nic ciekawego nie udało się uzyskać. Jedyne co zostało ustalone, to program którym te muzyki kodowano. Napiszę dzisiaj do znajomego programisty, może on coś zaradzi :)

K A M 2150
07-01-2014, 20:20
Pisząc Rome miałem na myśli Rome 2, soundtrack z jedynki znam na pamięć ; D

Aztec
08-01-2014, 11:56
O i teraz jest świetnie :D

Bradley
08-01-2014, 14:03
Ciekaw jestem czy istnieje możliwość (pewnie tak,bo na forum odnośnie moda Magnara widziałem taki post - i to z końca listopada) stworzenia submoda oczywiście kompatybilnego z DeI umożliwiającego stworzenie armii o większej ilości dostępnych oddziałów - np 30 lub nawet 40. Wówczas jeszcze bardziej warto byłoby dbać o cechy i umiejętności wodza. Ewentualnie może ktoś widział już taki temat na jakimś forum,bo może coś przegapiłem ?

Rafkos
08-01-2014, 15:44
Jest to możliwe do wykonania, ale moder musiałby aktualizować submod z każdą nową wersją DeI,

Abracadabra
08-01-2014, 18:22
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -for-D-e-I (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?637060-SubMod-WIP-BullGod-s-Style-Unit-Cards-for-D-e-I)
Swietnie te ikony jednostek sie prezentuja :) Poki co jest tylko kilka ale zapowiada sie pieknie

Lampon
08-01-2014, 23:29
Grając w DEI zauważyłem że łucznicy z krety atakując jednostki wroga mają tylko miecze, tarcza która jest u nich na plecach podczas ostrzału znika. Czy ten błąd występuje tylko w DEI, czy można go jakoś naprawić?

Mosca
09-01-2014, 13:50
karty jednostek są zrobione dla większości frakcji już przez BullGooda bez egiptu, baktrii nomadów i czegoś tam jeszcze. Te co są tu wrzucone to dla dodatkowych jednostek dodanych w DEI ;) Tu link na karty jednostek http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8v-0-11%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622971-BullGod-Unit-Icons-project-%28v-0-11%29)

Bradley
09-01-2014, 14:01
Ale na razie do DeI jest tylko uzupełnienie do Sparty, Aten i Epiru. Ich twórca Carreto szykuje już nową dodatkową paczkę ikonek , ale nie chce dawać więcej póki nie uzbiera większej ilości.

segate
09-01-2014, 15:26
Dziś przeżyłem srogie zdziwienie podczas oblężenia miasta (stolicy). 4k jednostek 6x weteranów i 8x zwykłych legionistów + konnica i oszczepnicy.Wojsko wyposażone w broń i tarcze 2 poziomu, 4 poziom doświadczenia generał zboostowany ze hoho. Przegrałem to oblężenie przeciwko 10 oddziałom libijskich hoplitów (świeżaków) i kilku jednostkom oszczepników i koni.

Oblężenie przeprowadziłem raczej dobrze. Atak z 4 stron 2x spaloną brama i od flank osady, po 3 oddziały na drabinach.
Wojsko obrońców po części musiało wysiadać z łódek przez co miałem trochę czasu. Głownie siły wroga zatrzymały mnie na prawej bramie i flance. Cała lewa strona była wolna, już praktycznie wiedziałem jak to skończyć. Lewa strona rozpoczęła wściekły atak na tyły wrogich oddziałów które niezgrabnie zaczęły się odwracać. Armie w większości związane walką. Po polu niewielkie gonitwy moich konnych z ich łucznikami. Dlaczego to się nie kończy ? Ze zgrozą zauważyłem że Kartagińczycy spychają moich legionistów na mur prawej flanki a obrona bramy nadal trzyma fason i zadaje duże straty moim wojakom. Nie zauważyłem że jeszcze 2 oddziały hoplitów wysiadły poza murami i lasem podeszli pod miasto. Musiałem ich zatrzymać i osłabić okrążenie bramy. Ostatecznie wygrałem dzięki +90 morale jednostek. Ale "Jeszcze jedno takie zwycięstwo i będę zgubiony"

Jakim cudem ci hoplici oparli się legionom ? Czy opłaca się przeszkalać triarów w weteranów ? Jak te nowe staty z DEI wpływają na walkę rożnych kategorii jednostek ?

Bradley
09-01-2014, 15:58
Ano Inteligencja kompa w bitwach na modzie DeI w porównaniu z podstawką to niebo do ziemi. Coś z mojego podwórka. Bitwa dobijająca Luzytanów, konkretnie kilka rozbitych osłabionych armii.Moja przewaga około 3 na 1. Bitwa się rozpoczyna i co ujrzałem. Wszyscy barbarzyńcy z trzech różnych części mapy pędzą na złamanie karku na najwyższe dostępne wzgórze, łączą się i czekają na mój atak pod górkę. Wygrałem ale był dużo trudnej niż zwykle. DeI dało mi solidną nauczkę - w przewadze 2 na 1 mógłbym nie wygrać. Komputer myślał, nie atakował na bezdurno z osobna, zachował się jak wytrawny taktyk - aż się boję jak podrasują ten aspekt w kolejnych odsłonach moda :D

Grogmir
09-01-2014, 16:58
Ja miałem na jednej z poprzedniej wersji ten sam scenariusz, atakuję Macedończykami kilka armii Sparty i od razu maszeruję pomiędzy nich, by wbić w nich klina, zanim się połączą - udało mi się odszarpnąć tylko jeden oddział hoplitów, a reszta posiłków połączyła się z główną armią i ustawiła na wzgórzu. ;)

segate
09-01-2014, 17:05
Na takie cwaniactwo AI znalazłem sposób . 2 lub 3 balisty, czekam sobie spokojniutko aż sobie dobiegną i ognia. Wtedy u nich robi się straszne zamieszanie i decydują się na atak (nawet jako strona broniąca się) Ten trik stosuję już od Empire:TW, zawsze brałem artylerie o największym zasięgu i małej celności co w 80% przypadków wymuszało szturm na moje przygotowane pozycje.

Harry-Potter-TW
09-01-2014, 17:29
Ja jak grałem to komp słabo łączył armie i kończyło się to parę razy heroicznym zwycięstwem, poza tym z taką przewagą powinien próbować flankować - ale nic to lepiej iść na pałę -_-'.
W Cydamus i Dimidi ( obie osady na Saharze ) mam tylko 3 sloty (nie ma tego pola z 4 strzałkami )- czy to normalne i da się jeszcze rozbudować ?. Ktoś tu pisał o "zaraźliwym" bugu, mam nadzieję, że to nie to...

K A M 2150
09-01-2014, 18:54
Jak masz tylko 3 pola to masz tylko 3 pola, gdybyś mógł je rozbudować bardziej to miałbyś taki dodatkowy kwadracik :)

segate
09-01-2014, 21:05
Z tym flankowanie dużymi armiami to się zgodzę. Czy ma 10 jednostek czy 40 to zawsze idzie na pałę do przodu i ewentualnie na bieżąco reaguje na sytuacje na polu bitwy. Z tego co do tej pory jeszcze zauważyłem to AI bardzo często całkowicie bagatelizuje jednostki które zachodzą armie od tyłu.

Janek
09-01-2014, 21:41
Ja woczraj zainstalowalem i nie moge wyjsc z podziwu jak bardzo na plus zmienila sie gra :shock:
Czy jest dostepny jakis opis budynkow ktore mozna budowac w tym modzie? Czy mozna wybudowac "Training fields"? Bo w wynalazkach niby jest pokazane, ze jest odkryte ale jak wybieram budynki to nie mam wcale mozliwosci ich zbudowac.

Gnejusz
09-01-2014, 21:49
Ja tylko pomarzyć mogę o takich dużych bitwach na mapce, sprzęt ich nie uciągnie i żaden mod na optymalizację tego nie zmieni.

Mam nadal problem z agentami a właściwie to skutecznie odepchnęli mnie już od gry, pomimo zainstalowania submoda na ich ograniczenie nadal są potwornie wk.....jący a sam submod chyba jest dziurawy. Grałem tym razem Spartą, do momentu kiedy walczyłem w Grecji i na Bałkanach było ok ale kiedy wylądowałem w Italii omal nie wykończyłą mnie jedna gnida - rzymski szpieg. Wiem, wiem, co kilku z Was napisze - trzeba kontrować ich swoimi agentami itp. To wie każdy tyllko, że te gnidy komputerowe są twarde i nieśmiertelne. Raniłęm tega a raczej tą szpiega/czkę chyba z dziesięć razy ale ona już w nastęnej turze po zranieniu wracała...
Blokowała mi armie, raniłą generałów i niszczyła jedyne miasto - przyczółek w Italii. Krew mnie zalewała bo ze strategii zrbił się idiotyczny RPG. Zabiłęm ją w końcu ale sam Rzym miał już wtedy tylko jedno miasto.
Jeszcze gożej jest teraz kiedy poszedłem na Point - opadło mnie już w 3 turze wojny 2 chempionó i te dwa dziedy zakichane dygnitarze wschodni. Champion potrafił jedną akcją zranić wypasionego generała, unieruchomić armię i jeszcze zjechał mi jeden oddział o jakieś 20%. Co turę dostaję 4-5 raportó o sabotażu, zamieszkach... Co z tego, że 3 armie inwazyjne przerzuciłęm na ten Point jak jedna jest cały czas w zdobytym mieście a pozostałe dwie nie mogą się ruszyć i mają nic nie wartych generałów bo championi od kopa odpalili tych dobrych.
Brak mi już słów, 95% energii poświęcam na opędzenie się od tych gnid, Point pościągał armie, unieruchomił jedną moją z dwóch które poszły na kolejne miasto i zaatakował drugą 3 armiami. Na mapce nie zagram bo komputer nie uciągnie a automat nie daje żadnych szans na wygraną. Ich armie mają słabe oddziały ale moja jest zniszczona a w konsekwencji będzie druga bo championi ją udupią.

Napiszę tak - zagrałęm w sumie jakieś 800 tur na podstawce i DEI, podstawka jest niegrywalna po zakosztowaniu moda ale agenci powodują, że gra przestaje być strategią a robi się w pewnym momencie Diablo - ileś tam. Dopóki nie pojawi się submod który ich wyeliminuje albo faktyczne oganiczy a najlepiej pozbawi możliwośći zatrzymywania armii, mordowania wypasionych generałów i podobnych idiotyzmów nie ma sensu grać.

Rafikosie, nie pisałęm do Ciebie z opisem buga z rozwojem miast bo wczoraj pokomplikowało mi się trochę w osobistym życiu, teraz chciałęm się odstresować grą ale w stokilkunastej turze gra zirytowała mnie tak, że póki co odpuszczam tego RPG-a. Oczywiście napiszę Ci jak się umawialiśmy ale najwcześnie jutro albo najpóźnie pojutrze,

Harry-Potter-TW
09-01-2014, 22:18
^^. Ja gram Rzymem z DEI i nie mam żadnych problemów z agentami - na razie... ^^. Poszedłem na Kartaginę, podbiłem całą zachodnią i centralną Afrykę -aż po Egipt. Aktualnie walczę w Hiszpanii, potem atakuję dolinę Padu i Galię. Z państwami Hellenistycznymi i innymi na wschodzie handluję - może nawet z nimi nie powalczę - bo może zaatakuje Germanie, Brytanie i północne Bałkany - heroiczne zwycięstwa standard - może dlatego, że to NORMAL - BUHAHAHA.
W sumie gra mi się raz zwiesiła - musiałem zmniejszyć detale - ale mega bitwy i tak tną ( przesuwa się kamerę łatwo, gorzej z klatkującymi i wolnymi animacjami - bitwa trwa kilka razy dłużej )

Grogmir
09-01-2014, 22:43
Zamiast zmniejszać detale lepiej zmniejszyć liczebność jednostek, ja po zmianie skali z ultra na normal mam 120-osobowe oddziały legionistow, ale zamiast na low mogę grać bez ścinek na med/high., a z GEMem tworzy to najładniejszą część serii. ;)

Shane
09-01-2014, 23:29
To prawda, kiedy odpalilem gre z GEMEM pierwsze tury gapilem sie na mape kampanii i pory roku,wyglada to cudnie.Niestety sama rozrywka dalej nie jest za bardzo wciagajaca,owszem z DEI jest ciekawiej ale bez szalu.Komp dalej pasywny w kampie,przynajmniej u mnie ma trudnym.Oblezenia najchetniej bym omijal ale straty za duze na auto.Same bitwy sa ok,nie trwaja juz po pare minut,fajnie sie szarzuje jazda na tyly zwiazanej walka piechoty.

K A M 2150
09-01-2014, 23:48
A kim grasz? Jedni nie są w stanie nawet 50 tur się utrzymać pod naporem AI, drudzy jak Ty mają spokój ;)

przemoxdlol
09-01-2014, 23:56
Ja tylko pomarzyć mogę o takich dużych bitwach na mapce, sprzęt ich nie uciągnie i żaden mod na optymalizację tego nie zmieni.

Mam nadal problem z agentami a właściwie to skutecznie odepchnęli mnie już od gry, pomimo zainstalowania submoda na ich ograniczenie nadal są potwornie wk.....jący a sam submod chyba jest dziurawy. Grałem tym razem Spartą, do momentu kiedy walczyłem w Grecji i na Bałkanach było ok ale kiedy wylądowałem w Italii omal nie wykończyłą mnie jedna gnida - rzymski szpieg. Wiem, wiem, co kilku z Was napisze - trzeba kontrować ich swoimi agentami itp. To wie każdy tyllko, że te gnidy komputerowe są twarde i nieśmiertelne. Raniłęm tega a raczej tą szpiega/czkę chyba z dziesięć razy ale ona już w nastęnej turze po zranieniu wracała...
Blokowała mi armie, raniłą generałów i niszczyła jedyne miasto - przyczółek w Italii. Krew mnie zalewała bo ze strategii zrbił się idiotyczny RPG. Zabiłęm ją w końcu ale sam Rzym miał już wtedy tylko jedno miasto.
Jeszcze gożej jest teraz kiedy poszedłem na Point - opadło mnie już w 3 turze wojny 2 chempionó i te dwa dziedy zakichane dygnitarze wschodni. Champion potrafił jedną akcją zranić wypasionego generała, unieruchomić armię i jeszcze zjechał mi jeden oddział o jakieś 20%. Co turę dostaję 4-5 raportó o sabotażu, zamieszkach... Co z tego, że 3 armie inwazyjne przerzuciłęm na ten Point jak jedna jest cały czas w zdobytym mieście a pozostałe dwie nie mogą się ruszyć i mają nic nie wartych generałów bo championi od kopa odpalili tych dobrych.
Brak mi już słów, 95% energii poświęcam na opędzenie się od tych gnid, Point pościągał armie, unieruchomił jedną moją z dwóch które poszły na kolejne miasto i zaatakował drugą 3 armiami. Na mapce nie zagram bo komputer nie uciągnie a automat nie daje żadnych szans na wygraną. Ich armie mają słabe oddziały ale moja jest zniszczona a w konsekwencji będzie druga bo championi ją udupią.

Napiszę tak - zagrałęm w sumie jakieś 800 tur na podstawce i DEI, podstawka jest niegrywalna po zakosztowaniu moda ale agenci powodują, że gra przestaje być strategią a robi się w pewnym momencie Diablo - ileś tam. Dopóki nie pojawi się submod który ich wyeliminuje albo faktyczne oganiczy a najlepiej pozbawi możliwośći zatrzymywania armii, mordowania wypasionych generałów i podobnych idiotyzmów nie ma sensu grać.

Rafikosie, nie pisałęm do Ciebie z opisem buga z rozwojem miast bo wczoraj pokomplikowało mi się trochę w osobistym życiu, teraz chciałęm się odstresować grą ale w stokilkunastej turze gra zirytowała mnie tak, że póki co odpuszczam tego RPG-a. Oczywiście napiszę Ci jak się umawialiśmy ale najwcześnie jutro albo najpóźnie pojutrze,
Ja używam tego moda http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=210070083 , wystarczy zasubskrybować i komp nie używa już prawie wgl agentów do rożnego typu sabotażów, więc i ja też nie używam swoich agentów do sabotowania bo uważam to za bezsens.
A jeśli chodzi o DeI to gram kampanie Rzymem (na very hard) i kampania jest SUPER ! Pierwszo podbiłem cała północną Italię, którą podbiła Liguria, a teraz walcze na dwa frony, jeden z Ardiajami którzy podbili cała helladę :shock: i są naprawdę mocni, a na drugim froncie walczę z potężną Kartaginą co turę bitwy co najmniej po 5k ludzi, odebrałem już im Korsykę i Sardynię ale całej Sycylii za Chiny nie mogę zdobyć Lilybaeum cały czas przechodzi z rąk do rąk, AI w bitwach jest o wiele lepsze niż w podstawce :D i gra się naprawdę super, jestem już ciekaw wojny w galii bo z tego co widzę Arvernowie już cała ją podbili :twisted: :)

Shane
10-01-2014, 00:03
@Kam

Rzymem.Popykam jeszcze troche i sprobuje moze na wiekszym poziomie.Pisales kiedys ze na b.trudnym i legendarnym z balansem nieciekawie,to sie tyczy rowniez kampanii czy tylko bitew?

K A M 2150
10-01-2014, 00:37
Tylko bitew, ogólnie twórcy polecają grać kampania Hard, bitwy Normal lub kampania Very Hard, bitwy Hard.

Balans bitewny dopiero mocno się na very hard psuje, ale skoro można to niezależnie ustawić to jak ktoś chce to na luzie może grać kampanię na legendarnym, bitwy medium.

Memnon[pl]
10-01-2014, 02:59
Jak w tym modzie zachowuje sie AI-w bitwie z tego co piszecie jest ciezej,ale jak radzi sobie z oblezeniami I jak zachowuje sie na mapie-jest w miare ruchliwe-czy tylko siedzi I nic nie robi?

Shane
10-01-2014, 10:11
]jak radzi sobie z oblezeniami

Nie radzi sobie :D ,u mnie przewaznie porzuca sprzet i heja do bramy,blobem mosci hoplici!!!W samych bitwach jest duzo lepiej,np. wojska jesli sa podzielone na dwie dywizje daza do tego zeby najpierw sie polaczyc i dopiero wtedy zaatakaowac.Ai probuje flankowac jazda,w bitwach o miasta bez murow nie puszcza wszytskich jedna uliczka.Raz jeden oddzial jazdy dostal sie na moje tyly i genialnie szarzowal po czym odchodzil zeby znow sie rzucic na moje wosjka,nie widzialem nigdy nic takiego w poprzednich Totalach ,mile zaskoczenie.Cudow tworcy DEi raczej nie sa w stanie zrobic,ale z pewnoscia gra sie o niebo lepiej od Vanili ktora jak dla mnie jest jakims zartem.W sumie to dzieki temu modowi zaczalem znowu grac w R2 bo po piatym patchu dalem sobie spokoj.Szkoda tych oblezen ze sa tak skopane,juz mogli sobie dac z nimi calkowicie spokoj bo tylko krew mnie zalewa kiedy musze bronic sie przed 2k wojakow w bramie...

Harry-Potter-TW
10-01-2014, 10:32
]Jak w tym modzie zachowuje sie AI-w bitwie z tego co piszecie jest ciezej,ale jak radzi sobie z oblezeniami I jak zachowuje sie na mapie-jest w miare ruchliwe-czy tylko siedzi I nic nie robi?
Dam ci przykład "wybitnego" AI - komp miał 2 duże armie, oczywiście nie połączył ich. Ja się ustawiłem z moją ciężką piechotą w rogu mapy, nie miałem łuczników. Komp szedł w miarę równą linią, ale nie czekał aż mnie wystrzela, tylko dał się wyciąć. Kiedy kończyłem z pierwszą armią nadeszła druga, jedna jednostka za drugą -_-' - otoczyłem ich i wyciąłem, zakończyło się to heroicznym zwycięstwem, miałem ich wczoraj z 5.
Poza tym przesadzili trochę z morale - otoczona jednostka potrafi walczyć z kilkoma i nie uciec nawet od szarzy w plecy. Śmieszne jest też to, że włócznicy zbyt dobrze walczą z jednostkami mieczników. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie. Moje legiony nie starły się jeszcze z armiami wschodu więc nie wiem co było by w walce z falangą...
Na mapie komp jest bierny w stosunku do mnie. Inne frakcje walczą, ale nie wszystkie.
No cóż i tak mod jest fajny i nie widzę sensu grania w podstawkę. A co będzie za kilka miesięcy... ^^

Shane
10-01-2014, 10:45
Hoplici okrazeni przez 4 oddzialy Principies bronia sie do ostatniego bardzo dlugo,ponoc w wersjii J zostalo to lekko naprawione ja gram na H bo juz nie chcialem po raz setny zaczynac nowej kampanii.Narazie pokonalem Kartagine i dobijam Libie.Wszystkie kraje na polnocy jakie odkrywam szpiegiem podpisuja ze mna pakty o nie agresjii oraz umowy handlowe.Co mnie wkurza to to ze na polnocy nie mam zadnych armii,wolne otwarte wejscie do Rzymu a barbarzyncy ani razu nie pokusili sie na jakas akcje.

K A M 2150
10-01-2014, 12:28
W TW jest coś takiego, że często jak jednostki są w pełni otoczone to będą walczyć do końca, uciekają tylko jak mają gdzie.

Bradley
10-01-2014, 12:43
KAM, a tak zupełnie z innej beczki - czy może już gdzieś wyczytałeś na forum TWC kiedy pojawi się wersja 0.7 ? i czy rzeczywiście nie będzie jakiś mega zmian, które jak pisałeś mają nadejść dopiero v 0.8 ?

Shay Ruan
10-01-2014, 12:54
Wczoraj Selea w jednym temacie pisał, że dopiero po 15 stycznia można się spodziewać nowej wersji. Co do oblężeń to dziwne, ale u mnie normalnie podjeżdżają drabinami i walka rozgrywa się murach a nie pod bramą. A jeśli mają balistę to starają się zniszczyć mur.

Bradley
10-01-2014, 12:59
No to lipa, że trzeba czekać. No cóż ale poczekamy, poczekamy - bo warto :D
Notabene ja tej informacji nie dojrzałem ale no cóż ślepota nie boli ;)

Shay Ruan
10-01-2014, 13:01
Bo było to napisane w jakimś niepozornie wyglądającym temacie, w głównych natomiast nic nie pisze.

EDIT: Link do tego tematu http://www.twcenter.net/forums/showthre ... EI-0-7-ETA (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?637266-DEI-0-7-ETA)

Gnejusz
10-01-2014, 13:01
przemoxdlol - dzięki za link, możę uratujesz dla mnie grę.
Ci, którzy narzekają na Ai albo piszą, żę kampania jest nudna chyba żarty sobie stroją. Kampania jest teraz super, zadrzyjcie z kimś mocnym a doświadczycie kontrmarszy, grupowania sił nadadniętego państwa. Komputer potrafi odciągnąć naszą armię od miasta a potem je zaatakować. Armie komputera to już nie same ciury obozowe, uwielbia napadać w trybie zasadzki - trzeba dobrze się zastanowić nad marszem w trubie forsowny bo nagle wpadniecie w pułapkę.
Na b. trudnym jest świetna zabawa, jedynie co ją psuje to agenci rodem z najlepszych RPG-ów którzy potrafią rozstrzygnąć losy wojny. gracz możę ich nie używać jak kilku z nas tutaj pisze albo nie używać jako super-broń. Komputer gra nimi jak wytrawny szachista.
Nic- to, sróbuję tego submoda od przemoxdlol, albo wrócę do gry albo odpocznę na dłużej.

Bradley
10-01-2014, 13:23
Bo było to napisane w jakimś niepozornie wyglądającym temacie, w głównych natomiast nic nie pisze

Na forum TWC można znaleźć dużo pożytecznych informacji ale różnych tematów bez liku - a główny temat strasznie rozbudowany :D

EDIT - dzięki za linka, czytałem ten temat ale chyba byłem mocno rozkojarzony - bo nie zwróciłem uwagi, a jest napisane jak wół :lol:

Ci, którzy narzekają na Ai albo piszą, żę kampania jest nudna chyba żarty sobie stroją. Kampania jest teraz super, zadrzyjcie z kimś mocnym a doświadczycie kontrmarszy, grupowania sił nadadniętego państwa. Komputer potrafi odciągnąć naszą armię od miasta a potem je zaatakować. Armie komputera to już nie same ciury obozowe, uwielbia napadać w trybie zasadzki - trzeba dobrze się zastanowić nad marszem w trubie forsowny bo nagle wpadniecie w pułapkę.

Muszę się zgodzić, po niemalże spacerowych wyprawach po południowej Galii i Hiszpanii (chociaż musiałem się nagimnastykować w dyplomacji aby było łatwiej - znane dziel i rządź) przyszła walka z Kartaginą (druga - bo w pierwszej wydarłem potomkom Dydony Sycylię, Korsykę i Sardynię), aby wykluczyć ich protektorat (jedno z plemion północnoafrykańskich) musiałem zdobyć zaufanie drugiego (tj. objąć ich kuratelą Rzymu) i dopiero wtedy z udziałem ich wojsk pozbawiłem (no tak na 80%) Kartaginę wiernego sojusznika. Niby mam pod stolicą Kartaginy 3 armie ale cały czas ich flota gra ze mną w kotka i myszkę - a to pozoruje desant na którejś z wysp, a to zakłada blokadę - wszystkie moje 5 flot(jedną ściągnąłem nawet z zachodniej Galii) ugania się za punickim okrętami. Gdy chciałem obejść miasto od południa i ruszyć na libijskie miasta w rękach Kartagińczyków od razu pojawiła się punicka armia - ni to atakuje , ni to blokuje (powiecie - pasywne AI ale ona jest dwukrotnie mniejsza) nie mogę bezpośrednio ruszyć dalej, bo odsłonię flanki i zdobytą niedawno prowincję - czyli komputer myśli strategicznie. AI nie bardzo próbuje przerzucać wojska do Italii, bo od wschodu szachuje ich sprzymierzony ze mną Egipt , a na morzach krąży flota mojego drugiego sprzymierzeńca Aten - też wyraz inteligencji AI (lub przypadek) - sojusznik nie naraża się na atak bez mojego całkowitego wsparcia. Dodam, że gram zaledwie na "trudnym"
Ale dla sceptyków powiem, że zdarzają się również potknięcia -ale w imię dobra mojego imperium wybaczam komputerowi :D

EDIT - u mnie komputer lubi robić zasadzki ale w związku i sam potrzebuje dużo pól ruchu, sam w nie często wpada - ale jak zauważyłem mniejszymi siłami lub niedobitkami, które pędzą po uzupełnienia

tusek21
10-01-2014, 16:08
Czy twórcy planują zmienić muzyke. Albo czy ktoś zna moda, ktory zmienia muzyke na tą z Rome ?

Shay Ruan
10-01-2014, 16:28
KAM już mówił, że jak na razie jest to niewykonalne :P

segate
10-01-2014, 23:26
1) Gra Rzymem H/VH jest bardzo nie wymagająca, konsekwentnie zajmowałem południowe prowincję i dokręcałem śrubę na iberyjskim i w Galii. Sojusz z Atenami Spartą i Egiptem zapewnia błogi spokój na wschodzie. Mam tylko 4 armie i starcza. 120 tura

2) Oblężenia z użyciem murów naprawdę leżą jak z jednej tak i z drugiej strony

3) Coś przeczuwałem że z walkami miecze vs włócznie jest nie tak, bo moja elitarna opancerzona piechota ponosi duże straty z chmyzami o zaostrzonych kijach.

4) Agenci są bardzo ok, aby zabić generała musi mieć sporo gwiazdek.

5) To dopiero wersja 0.6, jak na ten etap jest bardzo dobrze.

6) Jest w j. polskim, czego chcieć więcej.

K A M 2150
11-01-2014, 02:39
3) Coś przeczuwałem że z walkami miecze vs włócznie jest nie tak, bo moja elitarna opancerzona piechota ponosi duże straty z chmyzami o zaostrzonych kijach.

To sprawka wyższego poziomu trudności bitew, mod działa jak ma działać tylko na bitwach normal, powyżej właśnie dochodzi do takich sytuacji, ale wiele osób i tak woli sobie tak poziom trudności podnieść ;)

Nie wiem jak to działa w Rome, ale kiedyś zawsze poziom trudności dawał dodatkowe sztywno określone punkty do statystyk jednostek, teraz nie jestem pewien czy nie działa to na zasadzie dodatkowych % bonusów. Jeżeli jest po staremu to w DeI jest tym bardziej czuć poziomy trudności, bo mod ma kompletnie inną skalę niż podstawka, wiadomo że +4 do ataku nie będzie miało takiego efektu na jednostkę, która w podstawce ma tego ataku koło 50, podczas gdy na modzie ta sama jednostka będzie mieć atak 25 i wtedy te dodatkowe +4 faktycznie dużo zmienia.

Trzeba pamiętać, że w DeI zmęczenie i formacje mają OGROMNY wpływ na to jak jednostki radzą sobie w walce :)

Stalowy Karaluch
11-01-2014, 12:05
link do tego fixa: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... n-AI-turns (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636766-FIX-DeI-Fix-for-late-game-crashes-on-AI-turns)

Jakim programem otworzyć ten plik?? nie mam pojęcia co z nim zrobić. Może nie mam odpowiedniego programu...
Sorry za takie trywialne problemy :oops:

Stalowy Karaluch
11-01-2014, 12:13
A nie można by było tego fixa dać do moda?? :)

Bradley
11-01-2014, 12:15
Ja bym spróbował wrzucić to folderu data i nic z nim nie robić. Najwygodniej chyba użyć jakiego programu do kopiowania plików (jakiś total commander czy coś takiego)
Ale z tego forum zrozumiałem, że nie koniecznie każdemu ten fix musi pomóc :oops:

Stalowy Karaluch
11-01-2014, 12:18
no tak do data ale w jakim formacie go ściągnąć... WinRar?

Bradley
11-01-2014, 12:23
w żadnym - tzn. wrzucić go do data, w takim jaki jest. Jeśli używasz ikonek Bulgoda, tam też są 2 tego rodzaju pliki i w takiej formie wrzucasz je odpowiedniego folderu - w tym przypadku data (notabene ten plik jest chyba za "mały" na WinRara

Stalowy Karaluch
11-01-2014, 12:35
No tak tylko na początku ściągną mi sie w Adobe Reader...

Będę musiał poprosić kumpla żeby mi w tym pomógł.

Bradley
11-01-2014, 12:42
Ja ściągnąłem i nie był to żaden PDF - wyślę Ci plik w załączniku na prywatną wiadomość

Stalowy Karaluch
11-01-2014, 12:45
ok super

Gnejusz
11-01-2014, 15:02
A ja dzisiaj zamiast wypróbować kolejny submod na agentó musiałęm grę znowu zakupić... Miałem Steam po znajomym, dokupiłęm kilka gier i nagle nie mogę żadnego moda zasubskrybować... Steam chce jakieś dodatkowe hasła do przeglądarki i wysyłą kody na email znajomego... No, żesz krew mnie zalała i wróciłem do swojego poczciwego konta ale Rome 2 kupiłem ponownie na Allegro. Czekam teraz na kod aktywujący i mam nadzieję, że Steam na moim macierzystym koncie nie zgłupieje, ale 2 gry mieć żeby je módz modyfikować...
Jedyne pocieszenie to przystępna cena, wypróbuję ten submod nowy na agentó i jak będą nadal rozpier.....lać grę to zacznę żąłować wydanych pieniędzy.
Czekam jednak na najnowszą wersję moda, może w niej usuną to RPG-owskie elementy, wie ktoś co zmieni? Jeżeli jednak chcecie podzielić się tą wiedzą to proszę - napiszcie po polsku.

przemoxdlol
11-01-2014, 15:30
@Gnejusz
Wypróbuj tego moda na agentów co ja Ci podałem i zobaczysz, że o 90% zmniejszy sie wykorzystywanie AI agentów do tych beznadziejnych rodem z RPG-a akcji.. U mnie działa znakomicie :D

Grogmir
11-01-2014, 15:53
A ja dzisiaj zamiast wypróbować kolejny submod na agentó musiałęm grę znowu zakupić... Miałem Steam po znajomym, dokupiłęm kilka gier i nagle nie mogę żadnego moda zasubskrybować... Steam chce jakieś dodatkowe hasła do przeglądarki i wysyłą kody na email znajomego... No, żesz krew mnie zalała i wróciłem do swojego poczciwego konta ale Rome 2 kupiłem ponownie na Allegro. Czekam teraz na kod aktywujący i mam nadzieję, że Steam na moim macierzystym koncie nie zgłupieje, ale 2 gry mieć żeby je módz modyfikować...
Jedyne pocieszenie to przystępna cena, wypróbuję ten submod nowy na agentó i jak będą nadal rozpier.....lać grę to zacznę żąłować wydanych pieniędzy.
Czekam jednak na najnowszą wersję moda, może w niej usuną to RPG-owskie elementy, wie ktoś co zmieni? Jeżeli jednak chcecie podzielić się tą wiedzą to proszę - napiszcie po polsku.

Steam nie zgłupiał wcale, tylko przy subskrypcji modów bardzo często wysyła potwierdzenie na maila jeżeli korzystasz z czyjegoś konta, po prostu dla bezpieczeństwa. Jak masz Steama "po znajomym" i nie zatroszczyłeś się o zmianę przypisanego do niego maila/nie masz kontaktu ze znajomym, to miej pretensje tylko do siebie. ;) Sam mam konto z bratem, korzystamy z dwóch komputerów i przy subskrypcji też zażądało dodatkowego hasła z maila, ale co za problem w tym, by napisać do drugiej osoby o to? No i potem już mnie nie pytał o nic. A na Twoim własnym koncie nawet jak zażąda takiego hasła za pierwszym razem, to przepisanie go z maila chyba nie jest wielkim problemem?

Gnejusz
11-01-2014, 16:01
Mam konto "po znajomym" i mam też swoje macierzyste, Rome 2 kupiłem pod konto po znajomym bo ma po prostu większą bibliotekę gier. Z modów korzystam tylko w Total War a do tej pory kupowałem zawsze na płytkach, kontakt ze znajomym mam, wstyd mi jest jednak zawracać mu głowę tymi kodami do przeglądarki, już raz mi wysyłał jak instalowałem DEI, teraz pora na usomodzielnienie. Nową Romę kupiłęm za 37,90 pln z dwoma DLC choć już nieaktualnymi bo weszły w skłąd patcha.
Dalej ponawiam zapytanie o zmiany w najnowszej nie wypuszczonej jeszcze wersji.

Stalowy Karaluch
11-01-2014, 16:06
Hej Bradley już po kłopocie wszystko mi działa :D Mogę kontynuować kampanię Kartaginą.
No i jeszcze pytanie o spolszczenie. Czy będzie zawarte w następnej wersji moda? skąd mógłbym go pobrać nie czekając na to aż sie ukaże na steam?

przemoxdlol
11-01-2014, 17:40
Spolszczenie napewno nie będzie zawarte w czystych wersjach DeI, a spolszczenie masz tutaj http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=587&t=14747, ściągasz z TWC ten Polski i wrzucasz plik do folderu Data i wszystko powinno działać :)

Bradley
11-01-2014, 18:20
Hej Bradley już po kłopocie wszystko mi działa :D Mogę kontynuować kampanię Kartaginą.

Np to gratuluje. Miałeś szczęście,że ten plik Dresdena zadziałał - na forum widziałem wpisy ludzi, którym nie uratował sytuacji
Notabene muszę dojść do tego jak wysyłać załączniki przez pocztę forum :D

No i jeszcze pytanie o spolszczenie. Czy będzie zawarte w następnej wersji moda? skąd mógłbym go pobrać nie czekając na to aż sie ukaże na steam?

Rafkos pisał, że będzie na bieżąco aktualizował spolszczenia (ma jakiś program, który ułatwi mu pracę) , a patrząc na jego chęci i zapał do pracy można mu wierzyć
viewtopic.php?f=587&t=14433&start=420 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=587&t=14433&start=420)

A jak chcesz wyprzedzić Steama z nową wersją DeI i/lub tłumaczenia do niego to ściągaj z TWC i pakuj do folderu data

Stalowy Karaluch
12-01-2014, 10:41
hejka. No to zaraz zabiorę się za ściąganie spolszczenia. Z nowymi wersjami moda będę czekał aż na steamie się ukaże, tak mi jest wygodniej :)

Mosca
12-01-2014, 11:02
Witam parę pytanek :D
1. Czy jednostki podstawowe barbarzyńców ( gram Icenami) nie mają żadnych formacji? (chodzi mi o gromadę mieczy, gromadę włóczników zwiadowców konnych)
2. Nie mogę zdobyć niewolników czy po bitwie ręcznej czy automatycznej mam zero wziętych do niewoli ( nie mogę zbudować targu niewolników dzięki temu :oops: )
3. Czy Carotto zrobił wszystkie karty jednostek do państw greckich ( mam "stare" spartiatai epheboi i perioikoi hoplitai w Sparcie)
Pozdrawiam

Grogmir
12-01-2014, 12:08
Targ niewolników możesz zbudować jak masz surowiec niewolnicy, występuje on bodaj w dwóch miejscach na mapie.

Abracadabra
12-01-2014, 12:23
Jest nowsza wersja moda niz 0.6j? A jesli nie to czy 0.6j dziala poprawnie z wczorajsza aktualizacja gry do 1.8.1?

Stalowy Karaluch
12-01-2014, 12:32
Jest nowsza wersja moda niz 0.6j? A jesli nie to czy 0.6j dziala poprawnie z wczorajsza aktualizacja gry do 1.8.1?
Wszystko działa jak należy :)

przemoxdlol
12-01-2014, 13:20
Za niedługo powinna się pojawić wersja 0.7 :D

Bradley
12-01-2014, 13:31
Targ niewolników możesz zbudować jak masz surowiec niewolnicy, występuje on bodaj w dwóch miejscach na mapie.

http://i.imgur.com/XjP4p6D.png

Jak na starożytność to trochę słabo z dostępnością niewolników - tylko 2 krainy (północna Tracja i Persja)
Jak dla mnie słabo zostało wykorzystana opcja z niewolnikami przekształconymi z jeńców wojennych, a jeśli nawet według twórców moda jest ich za mało (tj. jeńców) do utrzymania gospodarki opartej na pracy niewolników to według mnie powinna ich być większa dostępność na mapie kampanii - ale to moje zdanie - notabene poruszone to było na formu TWC
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... sons-Guide (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?635476-DeI-Resources-and-Seasons-Guide)
PS - można byłoby wprowadzić opcję odsprzedania jeńców (tak jak to było chyba w Medku 2 ?)
Edit

Czy Carotto zrobił wszystkie karty jednostek do państw greckich ( mam "stare" spartiatai epheboi i perioikoi hoplitai w Sparcie)
Pozdrawiam

Sprawa jest opisana w podtemacie do DeI
viewtopic.php?f=587&t=14743 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=587&t=14743)

Grogmir
12-01-2014, 14:35
Ale z niewolnikami jest tak samo jak np. z koniami bojowymi - są tylko dwie lokacje, ale można stworzyć cały łańcuch handlowy - jak importujesz niewolników od kogoś, kto ich już posiada to budujesz targ niewolników i tym samym sam ich produkujesz i możesz dalej eksportować.

Gnejusz
12-01-2014, 15:00
Niewolnicy powodują kłopoty, nie wiem, czy opłaca się ich tak wdrażać w gospodarkę bo potrafią zmniejszać ład równie skutecznie jak wprowadzony do gry bród.
Ja wypuszczam lub zabijam jeńcó w zależnośći od tego czy ja jestem agresorem czy zostałem napadnięty i w dalszej kolejności od losów wojny.
Gospodarka wiele zyskuje na umowach handlowych, tępieniu piractwa, hodowli i surowcach, budując właściwe budynki we właściwych prowincjach można zostać krezudem. Nim dopadł mnie bug z brakiem rozwoju miast, grająć Rzymem ok 217 tury miałem już w skarbcu ponad 700 000 i full armie i floty. Nie bałem się już wojny domowej bo wiedziałem, żę ja wygram po kiludziesięciu turach a zupełnie nie gnębiłem niewolnictwem tych biednych ludzi.
Tam gdzie są surowce takiej jak marmur, żelazo, ołów, złoto warto stawiać budzynki przemysłowe i odpowiednie świątynie dające bonus do przemysłu.
W rejonach ze zbożem i oliwką czy rybami stawiamy budynki rolnicze - jest ich kilka, targi i oczywiście świątynie.
Wojsko nie musi być rozwijane w każdej prowincji, szkoda tych 2-3 miejsc pod zabudowę, lepiej pójść w stronę zysku i zrównoważyć budynkami podnoszącymi zadowolenie.
Generałowie też mają pomocne osoby w świtach, pomocne do walki i rozwoju ekonomicznego, nie leńcie się i rotujcie pomocnikami a dadzą niezłego kopa do gospodarki. Nawet agenci będą tutaj pomocni, dygnitarz ustawiony w odpowiedniej prowincji znacząco poprawi jej dochody, bezrobotna chwilowo flota użyta do pilnowania szlaków handlowych też dołoży swoje.
Kto chce się jednak bawić niewolnikami niech się bawi, będzie to bardziej historycznie, taka Sparta żyłą niemal wyłącznie z ich pracy, możę w którymś z modów będzie to prawdziwiej ukazane.

Edit:

W czasach gry Sparta nie miałą już meseńczyków za niewolników, przegrana wojna z Tebami przetrąciłą jej na wieki kręgosłup.

Edit:
Nie dostałem jeszcze kodu do nowej gry do konta macierzystego i gram a raczej próbowałem grać na podarowanym z obecnię zainstalowaną Rome 2. Submod na agentów działał gdzieś do 50-tej tury, potem w Italii byłą RPG-owaka szopka. Teraz kiedy napadłęm Point rzuciły się na mnie ich 4 gnidy a czuję, żę jeszcze pojawią się 2 następne i będzie komplet - nie da się z tym ścierwem przyjemnie grać. Całkowicie psują grę, jak będę miał ochotę zagrać w Diablo to je kupię.
Podany kolejny submod który miał rozwiązać problem nie zainstaluje mi się, bo Steam chce specjalnych kodów na przeglądarkę a jak pisałem konto mam podarowane i e-mail jest na znajomego. Póki co kończę definitywnie do momentu aż znajdę i zainstaluję moda usuwającego to RPG-owskie ścierwo albo sprowadzające je na ziemię. W obecnym stanie gra jest bezsensowna.

Mosca
12-01-2014, 16:03
Ale z niewolnikami jest tak samo jak np. z koniami bojowymi - są tylko dwie lokacje, ale można stworzyć cały łańcuch handlowy - jak importujesz niewolników od kogoś, kto ich już posiada to budujesz targ niewolników i tym samym sam ich produkujesz i możesz dalej eksportować.
Tak tylko biorąc pod uwagę że ja jestem na jednym krańcu mapy ( brytania) a potencjalnie handlujący z prowincjami mającymi dostęp do niewolników na drugim to mogę nie mieć okazji wybudować targu niewolników a co za tym idzie rekrutować dywersantów :cry:

przemoxdlol
12-01-2014, 16:42
Królestwo Odrysów ma niewolników w jednym regionie, więc wyślij tam flotę żeby ich odkryć i powinni chciec z tobą handlować :D

K A M 2150
12-01-2014, 16:47
A jak ktoś kto handluje z Odrysami to też ma niewolników i od niego też ich dostaniesz :)

Aztec
12-01-2014, 20:59
Zainstalowałem to nowe oświetlenie od Azteca,

Padłem i leże :D Ogólnie gra wygląda tak niesamowicie, że teraz można śmiało mówić o najładniejszym total war! Wrzuciłbym screeny ale nie oddają tego jak to wygląda na ekranie monitora. Świetne, polecam.
Nie wiem tylko czy to od tego, bo dawno nie włączałem Rome ale wydajność mi padła niesamowicie.

marengo
12-01-2014, 21:17
Zamiast Gem'u i no hdr mod, dla polepszenia wydajności w DeI , ogólnie w Rome 2 lepszym rozwiązaniem wydaje się Radious Graphics Mod . Oświetlenie Azteca jest w packu submodów ToonTotalWar i faktycznie gra odrobinę spowalnia.

Mój lapek: i7, gt 240m, 6gb ram, ustawienia w grze wysokie co razem zapewnia płynność gry.

Aztec
12-01-2014, 21:38
Idąc za Twoją radą pobrałem Radiousa, lecz nie wykrywa mi go w mod managerze. Nie wiem czy jest aktywny.

Rafkos
12-01-2014, 21:41
Idąc za Twoją radą pobrałem Radiousa, lecz nie wykrywa mi go w mod managerze. Nie wiem czy jest aktywny.
Jest aktywny. Część modów posiada specyficzny format (movie), który ładuje się zawsze jako pierwszy.

marengo
12-01-2014, 21:52
Na mapie kampanii aktywację moda zauważysz chociażby poprzez dwa efekty: nie ma cudacznego podświetlenia postaci sugerującego ich natychmiastową teleportację z gry :lol: , w odkrytym obszarze mapy nie ma przesuwających się obłoków. Intencją Radiousa jest polepszenie wydajności gry, zatem w jego wersji zmiany szaty graficznej mapy kampanii związanej z porami roku nie ma deszczu ani śniegu, tylko występuje zmiana kolorów.

Grogmir
12-01-2014, 22:01
Zamiast Gem'u i no hdr mod, dla polepszenia wydajności w DeI , ogólnie w Rome 2 lepszym rozwiązaniem wydaje się Radious Graphics Mod . Oświetlenie Azteca jest w packu submodów ToonTotalWar i faktycznie gra odrobinę spowalnia.

Mój lapek: i7, gt 240m, 6gb ram, ustawienia w grze wysokie co razem zapewnia płynność gry.

Przecież Radious wpływa na zupełnie coś innego, niż GEM, więc nie wiem po co go dawać "zamiast", skoro dużo lepiej jest "obok". GEM zwiększa znacząco u większości graczy wydajność gry, ale do tego sprawia, że nawet na niskich detalach wygląda ona dobrze, a Radious po prostu wyłącza kilka efektów z mapy kampanii i bitew.

Lampon
12-01-2014, 22:28
Grając w DEI zauważyłem że oddziały łuczników z krety mają na plecach tarcze, ale gdy wybierzemy walkę wręcz tarcze z pleców znikają i nie pojawiają się w ręce. Czy można to jakoś naprawić. Lubie grać tą jednostką i trochę razi po oczach ten bug.

marengo
12-01-2014, 22:29
No cóż, powinienem ściślej wyrażać się.
Co do GEM'u:

Radious
It should be compatibile, but better to ask GEM creator, his graphics work is bit more complex.

Tak z miesiąc temu, zgodnie z zaleceniami użytkowników forum zainstalowałem gem oraz no hdr. Wszystko pięknie śmigało. Swoim zwyczajem, zamiast grać, wiecznie coś testuję, więc eksploracja twcenter doprowadziła mnie do Radious Graphics Mod. Wgrałem ten mod. Gra na mapie kampanii natychmiast scrashowała. Pozostałem przy Radiousie. Mój czteroletni lapek lepiej znosi jego obecność.

Co do produkcji Mech Donalda, Radious sam napisał:

If i should check ingame files of all other mods i guess i would be very much suprised how many have exact same numbers and lines. Inactive values i have all over my mods while i am working on my mods, theres nothing wrong on it, cause you hardly can know when CA often adding parts from older games which dont work any longer. I look at other peoples work, thats absolutely normal, i even test mods from others to see how they work, if i can get some inspiration to my own modding and doing similiar tests, but i when i release something its my own work or i have permission, this graphic mod has nothing to do with permission from somebody else. Its mine own work and all working files are completely different then other mod, so there is no disscussion in asking about anything. Point is that there are now 2 mods which changing blood effects, they are both completely different, look different, have different effects and results are totaly different. Its up to players which they like more. Mine basicaly slightly edited vanilla, Mechs is more complicated rework. When i used mods from anyone i always asked for permision - check every single topic here that i always asked for permission and credited everyone who deserved it. Its highly impolite to say otherwise. Thats the reason why i do 95% work by myself to avoid these issues exactly, yet sometimes they still hunt me down as i see.....

mając na uwadze bardziej efekty krwi.

Może to wina no hdr, może gem'u? Nie wiem. Nie potrzebuję ich obu. Cenię sobie kompleksowe modyfikacje już zawierające interesujące mnie elementy, kompatybilne w grze. Gem pomaga? Gdybyś to Ty tego nie napisał, nigdy bym w to nie uwierzył :) Przecież czytam o tym dopiero od kilku miesięcy. Dziękuję za jeszcze jedną informację od Ciebie. ;)

przemoxdlol
12-01-2014, 22:52
Czy moglibyście mi powiedzieć jak odinstalować GEM bo jak ja probuje to mi sie gra psuje i musze od nowa sciagac na steam :evil:

marengo
12-01-2014, 23:18
Jeżeli go subskrybowałeś to przestań. Mogłeś też używać jakiejś wcześniejszej wersji, ewentualnie czyjegoś profilu. Generalnie, jak zaleca autor tematu:

To Uninstall: "Simply delete the files from your Rome 2 folder: Anything with sweetfx in the file name in addition to shader.fx, dxdgi.dll,d3d9.dll and the GEM_settings.txt"

z głównego folderu gry.

Lista potencjalnych szkodników ;) :
1) folder GEM
2) skrót GEMSteamInstaller
3) folder SweetFX
4) pliki d3d9.dll, dxgi.dll,
5) pliki tekstowe: GEM_settings, SweetFX_preset, SweetFX_settings.

Po przerwaniu subskrypcji, w data może zostać gem.pack i obrazek o podobnej nazwie, też bądź bezlitosny 8-)

Grogmir
12-01-2014, 23:20
No cóż, powinienem ściślej wyrażać się.
Może to wina no hdr, może gem'u? Nie wiem. Nie potrzebuję ich obu. Cenię sobie kompleksowe modyfikacje już zawierające interesujące mnie elementy, kompatybilne w grze. Gem pomaga? Gdybyś to Ty tego nie napisał, nigdy bym w to nie uwierzył :) Przecież czytam o tym dopiero od kilku miesięcy. Dziękuję za jeszcze jedną informację od Ciebie. ;)

I po co średnio udana ironia na koniec? Nie napisałem tego do Ciebie, tylko do innych, którzy mogą zasugerować się Twoją radą i wybrać samego Radiousa bez GEMa, podczas gdy mody te są jak najbardziej kompatybilne, u mnie oba działają bez problemu. Przy czym GEM wprowadza po prostu więcej zmian niż Radious i może mieć większy wpływ na słabsze komputery, dlatego zawsze warto go promować, bo a nuż ktoś przespał kilka ostatnich miesięcy. ;)

marengo
12-01-2014, 23:29
Zacytowałeś mnie, więc się do tego odniosłem. Ocenę ironii pozostawiam innym, Ty mogłeś odebrać to zbyt osobiście.
U mnie nie działało, choć jak sam zauważyłem oraz pośrednio potwierdza to Radious złą robotę mógł wykonać mod Mech Donalda.

Ja w Twoim poście rozpoznałem oburzenie, Ty w moim ironię. Na przyszłość polecam nam obu powściągnięcie temperamentu.

czisu
13-01-2014, 08:09
Witam
Od czasu do czasu zaglądam na forum aby zobaczyć jak idzie innym gra :D
Od jakiegoś czasu gram w DEI.W porównaniu z podstawką, niebo a ziemia. Gram na poziomie legendarnym kampanie i bitwy. Musze naprawdę nagimnastykować się by utrzymać państwo. Dyplomacja tu jest najważniejsza, ale bitwy tez mega wymagające są. Bitwy w Afryce dość łatwe, gorzej jest z kolei z germanami tam da się wygrać jedynie 1:1. Obecnie posiadam 5 pełnych prowincji i kilka pojedynczych regionów. Podstawą na poziomie legendarnym jest wyzwalanie państw, nie da się tylko zajmować kolejnych regionów. No i oczywiście zwalczanie obcych agentów :evil: potrafią na psuć krwi, ale mamy za to też swoich komandosów :lol: :lol: :lol:

marko1805
13-01-2014, 13:10
W ostatni weekend udało mi się troszkę więcej pograć w DeI Rzymem i nieco posunąć swoją kampanię( b.trudna + bitwy normal). Po pobiciu Kartaginy w Afryce zająłem ich posiadłości w Hiszpanii. Kartagińczycy widząc iż szala zwycięstwa przesuwa się widocznie w moją stronę proponowali kilkakrotnie pokój wraz z daniną, która zaczęła wzrastać w miarę odrzucania ich propozycji. W końcu Kartaginie pozostała tylko Tolosa i z litości zgodziłem się na protektorat ( podobno leżącego się nie kopie :) ) Po przegrupowaniu sił zdobyłem cały Półwysep Iberyjski podbijając tubylcze plemiona. Tak oto w 217r p.n.e stałem się posiadaczem całej Italii, Afryki do granicy z Egiptem, oraz Hiszpanii. Gospodarka rozwija się prężnie dając co turę ~19K przy 10 legionach i 4 flotach. Po kilku latach pokoju mój wzrok padł na posiadłości w Galii Przedalpejskiej i Galii Właściwej których właścicielami byli Ardiaei z Bałkanów. Jako że po podpisaniu umowy handlowej i sojuszu obronnego z Icenami moje stosunki z państwem Ardiaei bardzo podupadły, wypowiedzieli mi bowiem umowę handlową i pakt o nieagresji. Tak wiec decyzja o wojnie zapadła. Byłem nieco rozczarowany kampanią, gdyż spodziewałem się zaciekłych walk a tymczasem podbicie Galii Przedalpejskiej i części Galii właściwej było prawie spacerkiem. Ardiaei byli bowiem wykrwawieni wojnami z Icenami ,oraz Bojami i przymierali głodem a odkryłem to dopiero wysławszy szpiegów w głąb ich terytorium. Większy opór stawili mi jedynie w ich mateczniku na Bałkanach i na Adriatyku, tu jednak po wielkiej bitwie morskiej 5v5 flot oraz dwóch bitwach na lądzie stali się mym protektoratem.
Tu zauważyłem dość irytującą sytuacje , a mianowicie ciągłe wojny mych protektoratów miedzy sobą co podaje w wątpliwość sens ich ustanawiania. Jedynie mają one uzasadnienie na granicach zewnętrznych jako swoisty bufor. Z tego też powodu brakuje mi w opcjach dyplomatycznych opcji „zaprzestaj wojny z……”. Według mnie dobrym rozwiązaniem byłby również brak możliwości prowadzenia samodzielnej polityki przez państwa będące protektoratami.
Te ciągłe wojny spowodowały, iż zlikwidowałem resztki Kartaginy, która to po ostatnich podbojach znalazła się w środku mego państwa. Inny mój protektorat, a mianowicie pustynne plemię Garamantów rozpoczęło wojnę z Macedonią, podbiło cały Egipt należący do Macedończyków i dopiero zostali powstrzymani pod Jerozolimą. Cóż, zobaczymy jak sytuacja rozwinie się dalej, pokój trwa zbyt długo i chyba znów trzeba będzie wyciągnąć gladius ku chwale Rzymu ;)

Gnejusz
13-01-2014, 17:36
A ja właśnie kończę doinstalowywanie modó i submodó do nowej Rome2 - na macierzystym Steam, koniec problemó z instalacją modów. Trochę drogo to w sumie wyszło ale drugą grę kupiłem za 37.90 pln.
Man nadzieję, żę submody na utrącenie agentów uratują tą grę. Wacham się tylko nad założeniem nowej kampanii, wiem, że nowy patch - łatka do moda jest już blisko.
Przy okazji takie pytanie - po zainstalowaniu na drugie konto z bitwy gracza zniknęła mi Sparta. Być możę zniknęło coś jeszcze ale na chwilę obecną nie jestem w stanie tego wyłapać. Gryzą się pliki z dwóch kont czy jest jakiś inny powód?

Edit:
Nia ma też Aten i Epiru, z frakcji Diadochó chyba też coś ubyło bo są tylko 4 dostępne. Brakuje ich też w wyborze kampanii Macie jakieś pomysły?

Edit:
Spójność plików już sprawdziłem, nadal brak kilku frakcji

Rafkos
13-01-2014, 18:18
po zainstalowaniu na drugie konto z bitwy gracza zniknęła mi Sparta.
Na drugim koncie nie masz zakupionego DLC z frakcjami helleńskimi.

Gryzą się pliki z dwóch kont czy jest jakiś inny powód?
Nie ma znaczenia to, z jakiego konta odpalasz Rome2 na swoim PC. Steam zawsze będzie korzystał z tego samego folderu.

Gnejusz
13-01-2014, 18:32
Na koncie z grą zakupioną jako pierwsza mam frakcje brakujące w drugiej a brak obecnych na tamtej....
Jakieś schody niesamowite mi się porobiły, coś się ewidentnie jednak gryzie. Można to odinstalować z jednego konta w sposób tali żeby zostało na drugim czy trzeba usunąć grę i zainstalować od nowa?

Rafkos
13-01-2014, 18:37
Na koncie z grą zakupioną jako pierwsza mam frakcje brakujące w drugiej a brak obecnych na tamtej....
Czy są to Ateny, Epir, Sparta, Massageci, Scytowie Królewscy i Roksolanie? Jeżeli tak, to jest tak jak pisałem wcześniej. Pliki się nie gryzą , zwyczajnie te frakcje są dostępne tylko wtedy, gdy masz zakupione odpowiednie DLC (Ateny, Epit, Sparta - za free w preorderze) albo są z freelc, które można było aktywować przez tydzień (Massageci, Scytowie Królewscy i Roksolanie). Reinstall gry nic nie da.

Gnejusz
13-01-2014, 18:50
Na poprzedniej wersji miałem te frakcje bez żadnych obwarunkowań dodatkami... Właśnie usunąłem grę z komputera i instaluję od nowa. Obyś nie miał racji Rafikosie, bo nie mam już ochoty kolejnych pieniędzy na R 2 wydawać, jeżeli dobrze Cię rozumiem to w R2 bez dodatku helleńskiego nie można zagrać Spartą, Atenami czy Epirem.

Rafkos
13-01-2014, 18:58
jeżeli dobrze Cię rozumiem to w R2 bez dodatku helleńskiego nie można zagrać Spartą, Atenami czy Epirem.
Dokładnie tak, dodatkowo bez DLC nomadic factons nie zagrasz nomadami i bez Cezara w Galii nie zagrasz dodatkowymi dwoma frakcjami barbarzyńskimi. Raczej by się zgadzało, że na pierwszym koncie masz te dwa DLC, bo Ateny, Epir i Spartę dostawało się za preorder, więc mogłeś zamówić grę w preorderze lub kupić klucz, który je miał, jeśli chodzi o DLC nomadów, to wystarczyło, że włączyłeś grę ma przełomie października/listopada (jak dobrze pamiętam) to dostawałeś je za darmo, potem były dostępne jako zwykłe, płatne DLC.

Gnejusz
13-01-2014, 19:17
No, to mała lipa bo będę miał znowu problemy z kompletnośćią gry. - ech... życie.

Edit:
Jest jak piszesz, nie mam Hellenów i Nomadów, założyłem po raz któryś kampanię Rzymem, mam nadzieję, że tym razem submod na agentów wyeliminuje te RPG-owskie katusze i jeszcze ominie mnie bug z brakiem rozwoju miast.
Korcą mnie jeszcze dodatkowe submody na Rzym ale nie znam ang. i nie potrafię dowiedzieć się o nich właściwie to niczego.
Póki co mam nadzieję na tak świetną kampanię jak poprzednia, czekam też na nową łatkę a jak będzie równie dobra jak obecna to możę dokupię ten hellenistyczny DLC. Pisałęm już, żę twórcy powinni moderom pomnik postawić.

guffqa
15-01-2014, 20:30
Za 2-3 dni wyjdzie wersja 0.7, pracują nad ostatnimi poprawkami ;) Ponoć jeszcze szykują dla nas jakąś niespodziankę w oczekiwaniu na wersję 0.8! Brzmi bardzo ciekawie ;)

guffqa
16-01-2014, 16:02
Jest PIEKIELNIE dobra informacja od CA! Wydanie Total War: ROME II – Assembly Kit!! Tak więc do zobaczenia w świecie 3d ;)

Abracadabra
16-01-2014, 16:18
Czym jest Assembly Kit, moze nie wszyscy wiedza:

The Assembly Kit is essentially a collection of tools and example data files that will help modders create bigger and better mods. It contains:
TWeak with the following two plugins
DaVE – the game database editor
Variant Editor – for editing the look of characters, units and ships
BOB – for processing data including:
Textures
Models
Animations
Database tables
Group formations
Campaign starting positions
Packing files into mod pack
Exporters
3ds max for models
Motion Builder for animations
Maya for animations
Data
Example data for each supported data type
The complete database backend

These tools will allow for the creation of mods that can then be uploaded to the Steam Workshop via the Launcher. You can find instructions for this here:

Bojaki
16-01-2014, 16:46
Wczoraj rozegrałem w DeI na patchu 8.1 najkrótszą kampanię w życiu.
Rzym na poziomie legendarnym. Pobiłem Etrusków i zająłem Velathri. Musiałem jednak użyć oddziałów z Brundisium. Epir wykorzystał sytuację zajmując południe a z Ligurii spadła horda barbarzyńców wraz z pokaźną flotą. Tych jeszcze powstrzymałem, ale zza gór niedobici Etruskowie wystawili nową armię (nie mam pojęcia jak ich było stać na to, by jedna prowincja tura w turę wystawiła 12 jednostek włóczników italskich) - po trzech godzinach gry było pozamiatane. 12 lat gram w TW, ale tego to jeszcze nie było.
Ten mod to super robota, a spolszczenie to temat na osobną pochwałę.
Jest moc!
I takie pytanie, mieliście problemy z DeI+GEM?

tusek21
16-01-2014, 17:43
Niech ktos obeznany w temacie sie wypowie, czy da rade za pomoca tego zestawu podmienic muzyke w grze.

marengo
16-01-2014, 18:01
Jesteś niepoprawnym optymistą :)

viewtopic.php?f=573&t=14692 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=573&t=14692)

Rafkos
16-01-2014, 18:14
Jesteś niepoprawnym optymistą
Tak właściwie, to dodanie ich do Assembly Kit było bardzo prawdopodobne, niestety, nie zostało to odblokowane w aktualnej wersji paczki. Pozostaje tylko czekać na update'y i mieć nadzieję, że dodadzą znacznie więcej narzędzi.

marengo
16-01-2014, 18:37
Mógłbyś zapodać jakiś link do newsów w tej sprawie. Tego co dzieje się wokół podstawki nie śledzę, później i tak większość rzeczy jest do poprawienia. Na miejscu CA, z uwagi na rozmiar piractwa, nigdy w życiu nie zgodziłbym się na takie rozwiązanie.

guffqa
16-01-2014, 18:57
Mógłbyś zapodać jakiś link do newsów w tej sprawie. Tego co dzieje się wokół podstawki nie śledzę, później i tak większość rzeczy jest do poprawienia. Na miejscu CA, z uwagi na rozmiar piractwa, nigdy w życiu nie zgodziłbym się na takie rozwiązanie.

Bardzo stereotypowe myślenie :D patrząc np na wielki sukces Battlefield 2 uzyskany dzięki mod tool ;)

http://wiki.totalwar.com/w/Rome_2_Assembly_kit

Rafkos
16-01-2014, 19:03
na miejscu CA, z uwagi na rozmiar piractwa, nigdy w życiu nie zgodziłbym się na takie rozwiązanie.
Piractwo wbrew pozorom to najlepsze co mogło przydarzyć się branży gier komputerowych ;) a o zyskach finansowych nie wspomnę nawet. Cała ta szamotanina nt piractwa to propaganda koncernów antypirackich, które zarabiają na tym olbrzymie sumy.

marengo
16-01-2014, 20:08
Bardzo stereotypowe myślenie :D patrząc np na wielki sukces Battlefield 2 uzyskany dzięki mod tool ;)

Dzięki za link. Nie mam nic przeciwko narzędziom do modowania, za to sporo do ich wykorzystania, począwszy od wprowadzania bezsensownych zmian mających istotne znaczenie dla gry, skończywszy na całkiem niepotrzebnym dodawaniu muzyki. Lubie jak dany produkt jest kojarzony przeze mnie z czymś dla niego emblematycznym, czyli m.in. muzyką. Uwielbiam Promentory z Ostatniego Mohikanina i chcę go słuchać w tym filmie, a nie po raz setny w modzie do Empire, co jest nużące i świadczy o małej wyobraźni moderów. Tak samo soundtrack z Rzymu HBO, dobrze brzmi w serialu, poza nim traci na wartości, powiązanie muzyki z towarzyszącymi jej wydarzeniami zatraca swój pierwotny sens i klimat. Nie każdy utwór ma generyczny charakter.

O co chodzi z Battlefield'em?

Piractwo wbrew pozorom to najlepsze co mogło przydarzyć się branży gier komputerowych ;) a o zyskach finansowych nie wspomnę nawet. Cała ta szamotanina nt piractwa to propaganda koncernów antypirackich, które zarabiają na tym olbrzymie sumy.

Słyszałem taką opinię. Za stary wróbel jestem na akceptację takich praktyk i zachowań, może za bardzo odstaję od współczesnych trendów, tkwiąc zbyt długo w przeszłości, nurzając się w niej ;) Nie będę wchodził w buty artystów, daleki jestem od tego. Nie wiem czy możliwość usłyszenia własnego utworu w wersji pirackiej, w wielu miejscach jest powodem do dumy, cieszenia się z popularności czy też źródłem frustracji. Pobieranie nielegalnych kopii może paradoksalnie napędzać sprzedaż. Ktoś ściągnie muzykę, posłucha jej i kupi oryginał. To niebezpieczny proceder, który powinien być tępiony na każdym kroku, u podstaw. Uczy niewłaściwych praktyk, zachowań, rodzi niepotrzebne pokusy i prowadzi do konkluzji: Jestem wolny, więc wszystko mi wolno. To tak jakby zachęcać na tym forum do ściągania pirackich wersji gier celem przekonania się jakie one są fajne. Świat multimediów jest dzisiaj tak bogaty w środki przekazu, że wystarczy o Rome 2 przeczytać recenzje, pooglądać filmiki na youtube i można w ten sposób wyrobić sobie opinię. Nie muszę mieć wszystkie od razu, pospiech jest złym doradcą. Chyba, że ktoś gromadzi total wary na zasadzie chomikowania, dzięki któremu to wyrazowi znowu wracamy do piractwa co ładnie zamyka mój wywód. :)

guffqa
16-01-2014, 20:34
[quote]Bardzo stereotypowe myślenie :D patrząc np na wielki sukces Battlefield 2 uzyskany dzięki mod tool ;)

Dzięki za link. Nie mam nic przeciwko narzędziom do modowania, za to sporo do ich wykorzystania, począwszy od wprowadzania bezsensownych zmian mających istotne znaczenie dla gry, skończywszy na całkiem niepotrzebnym dodawaniu muzyki. Lubie jak dany produkt jest kojarzony przeze mnie z czymś dla niego emblematycznym, czyli m.in. muzyką. Uwielbiam Promentory z Ostatniego Mohikanina i chcę go słuchać w tym filmie, a nie po raz setny w modzie do Empire, co jest nużące i świadczy o małej wyobraźni moderów. Tak samo soundtrack z Rzymu HBO, dobrze brzmi w serialu, poza nim traci na wartości, powiązanie muzyki z towarzyszącymi jej wydarzeniami zatraca swój pierwotny sens i klimat. Nie każdy utwór ma generyczny charakter.

O co chodzi z Battlefield'em?

Słyszałem taką opinię. Za stary wróbel jestem na akceptację takich praktyk i zachowań, może za bardzo odstaję od współczesnych trendów, tkwiąc zbyt długo w przeszłości, nurzając się w niej ;) Nie będę wchodził w buty artystów, daleki jestem od tego. Nie wiem czy możliwość usłyszenia własnego utworu w wersji pirackiej, w wielu miejscach jest powodem do dumy, cieszenia się z popularności czy też źródłem frustracji. Pobieranie nielegalnych kopii może paradoksalnie napędzać sprzedaż. Ktoś ściągnie muzykę, posłucha jej i kupi oryginał. To niebezpieczny proceder, który powinien być tępiony na każdym kroku, u podstaw. Uczy niewłaściwych praktyk, zachowań, rodzi niepotrzebne pokusy i prowadzi do konkluzji: Jestem wolny, więc wszystko mi wolno. To tak jakby zachęcać na tym forum do ściągania pirackich wersji gier celem przekonania się jakie one są fajne. Świat multimediów jest dzisiaj tak bogaty w środki przekazu, że wystarczy o Rome 2 przeczytać recenzje, pooglądać filmiki na youtube i można w ten sposób wyrobić sobie opinię. Nie muszę mieć wszystkie od razu, pospiech jest złym doradcą. Chyba, że ktoś gromadzi total wary na zasadzie chomikowania, dzięki któremu to wyrazowi znowu wracamy do piractwa co ładnie zamyka mój wywód. :)[/quote:52b1rkx9]

Kompletnie nie rozumiem w ogóle faktu dlaczego skojarzyłeś piractwo z narzędziami do modowania gry ;o dlatego również uważam, że dalsza wypowiedź tutaj nie ma sensu ;)

marengo
16-01-2014, 20:44
A jak wprowadzisz do gry, podmienisz w niej muzykę bez odpowiednich narzędzi? Nawet gdybyś to zrobił i tak jest wątpliwe abyś był autorem, posiadaczem, właścicielem etc. każdego jej fragmentu, co już zahacza o łamanie praw autorskich. Prosty związek przyczynowo-skutkowy.

Dyskusję warto skończyć dla nierobienia off topu ;)

guffqa
16-01-2014, 20:49
A jak wprowadzisz do gry, podmienisz w niej muzykę bez odpowiednich narzędzi? Nawet gdybyś to zrobił i tak jest wątpliwe abyś był autorem, posiadaczem, właścicielem etc. każdego jej fragmentu, co już zahacza o łamanie praw autorskich. Prosty związek przyczynowo-skutkowy.

Przecież nawet nie można podmieniać muzyki :D Sorry ale Twój argument jest inwalidą.

marengo
16-01-2014, 20:53
Kiedy zostaną wprowadzone odpowiednie narzędzia, odblokowane możliwości, zostaniesz w takim wypadku świadkiem cudu...

:)

K A M 2150
16-01-2014, 23:04
Od jutra do poniedziałku mnie nie będzie ze względu na walkę w Budapeszcie, więc jak wyjdzie jakiś nowy update przez ten czas to niech ktoś uczynny tutaj wrzuci materiały :D

Bradley
17-01-2014, 00:18
Myślę, że po lekturze tej strony wszyscy fani DeI będą wniebowzięci :lol:
No cóż Azja potrafi :lol:

http://www.honga.net/totalwar/rome2/...php?l=en&v=dei

EDIT nie wiem czemu strona z linka nie wchodzi ale można spróbować z forum TWC
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ries-Guide (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?638137-Divide-et-Impera-MOD-all-factions-Units-Buildings-Regions-Mercenaries-Guide)

EDIT 2 : po krótkim zapoznaniu się z przewodnikiem mogę stwierdzić, że może być również użyteczny dla fanów Radiousa (oddzielna zakładka)

Dudas
17-01-2014, 13:30
Właśnie przeczytałem na TWC, że wersja Dei 0.7 ma wyjść najprawdopodobniej w sobote rano. Twórcy moda znaleźli jeszcze jakieś błędy i poprawiają to.

Krzepki
18-01-2014, 18:29
I co?☺:-)
Pojawiło się cos nowego? Pytam, bo zatęskniłem do RTW.
Zagrałbym od nowa Rzymem, i od razu zminimalizowałbym agentów.

Rafkos
18-01-2014, 18:30
Mają jakiś poślizg widocznie, bo aktualizacja dalej się nie pokazała.

marengo
18-01-2014, 20:58
Mieli problemy z teksturami jednostek. Jak sam Selea zapewniał musieli dopiąć wszystkie szczegóły, ponieważ chcą wypuścić produkt o sprawdzonej jakości. Z newsów - nie wiem czy Kam podawał wcześniej - wersja 0.7 będzie kompatybilna z saveami, natomiast 0.8 już nie, tzn. kolejna odsłona moda umożliwi grę na starych saveach, ale kosztem nie wystąpienia pewnych reform, zmian.

Lampon
18-01-2014, 21:11
To kiedy można się spodziewać 0.7 i co będzie zawierała?

Shay Ruan
18-01-2014, 21:18
Jutro, prawdopodobnie rano.

marengo
18-01-2014, 21:53
Shay, zmieniłeś ulubioną grę na Rome II? :)

Sam zastanawiałem się nad tym i można powiedzieć, że wreszcie dojrzałem do tej decyzji. Napoleona trzymałem w profilu ze względu na sentyment do epoki, lecz niestety to tylko dlc do Empire i mimo fatalnej premiery to właśnie Empire jest lepszą i bardziej rewolucyjną grą od Napoleona, tak samo zresztą jak Rome 2. Obie dają więcej możliwości.

Shay Ruan
18-01-2014, 22:58
Ano zmieniłem, wraz z Dei tworzą najlepszą odsłonę Total War :)

marengo
19-01-2014, 11:21
Jest nowa wersja do pobrania - 0.70:

http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z (http://www.mediafire.com/download/n8404nz8fa271f4/Divide_et_Impera.7z)

Oczywiście również przez steam.

Changelog:

- 38 Completely new Iberian units + 31 completely new Mercenary units (recruitable in Terraconensis, Carthaginensis, Lusitania)
- 36 Completely new Ache Bosphoros (Cimmeria) units + 8 new Mercenary Units (recruitable in Bosphoros)
- 2 New units and visual overhaul of Ptolemaic Kingdomn
- Overhaul of Carthage roster (with 4 new units)
- Overhaul of Pontus Roster
- 40 completely new shields textures for units in the game that you will see in this and future updates
- Resolved bug on all the new Mercenaries units that didn't let them appear in-game; now you will finally have the chance to see some unique Mercenary units that are found anywhere else
- Tweaked projectile damage to be more balanced (slingers are more accurate from range and javelins are stronger close but less accurate on range)
- Made Generals have less impact on morale for troops so that they don't unbalance unduly armies on higher ranks
- Increased velocity onto which experience is gained for troops on lower ranks but higher ones will still be much more difficult to get
- Slighly increased cavalry charge damage from the rear
- Slightly decreased AI desire for war with disliked factions. Increased last stand peace priority.
- Increased Unit Cost and Upkeep for player by 25%.
- Increased building costs for player by 50%.
- Slave tax bonus doubled to make them more effective/desirable.
- Removed culture conversion rate reduction (new culture system makes this unnecessary).
- Changed Foreign Troop Garrison tradition effects (it was causing a rare late game AI turn crash).
- Reduced chance for Unseasonal effects.
- Fixed build times for some buildings that hadn't been increased from vanilla times.
- Added new Main City buildings for all factions. These new options include:
- New Tier 3 and 4 options for Capital Region buildings. You can choose the Normal type, Fortified type or Economic type. Each faction has different bonuses, but in general the Fortified Capitals focus on garrisons/defense at the expense of food and trade. Economic capitals focus on trade/income at the expense of public order and defense.
- Added New Tier 4 options for Timber, Copper and Iron resources. These options work in a similar manner to the Fortified/Economic choices.
- Slightly decreased food and public order penalties on Tier 4 normal Main City Upgrades for types that had both food and public order penalties. These include Major City, Minor City, Glass, Hides, Marble, Silk, Horse, Slave, Lead, Timber, Iron and Copper.
- Removed resource requirement from Tier 3 Major and Minor Main City buildings.
- Sanitation buildings have been upgraded. Food usage has been decreased, public order increased and replenishment added on some options (Note: Eastern factions sanitation options contained in industry/agriculture chains).
- Barbarian Agriculture chain has new sanitation options. Also, tier 4 buildings have slight decrease in public order negative.
- Slightly reduced public order penalties on Tier 4 Industrial buildings for non-Barbarian factions.
- New icons for Fish Resource buildings.
- Now transport ships will require a port to embark

Rafkos
19-01-2014, 11:49
Od siebie dodam tyle, że do tłumaczenia jest tylko 331 linijek tekstu i bardzo prawdopodobne jest, że już dzisiaj lub jutro pojawi się aktualizacja spolszczenia.

Bradley
19-01-2014, 12:05
Od siebie dodam tyle, że do tłumaczenia jest tylko 331 linijek tekstu i bardzo prawdopodobne jest, że już dzisiaj lub jutro pojawi się aktualizacja spolszczenia.

To muzyka dla moich uszu

Próbowałem odpalić moją kampanię Rzymem - udało się ale straszenie zdziwił mnie stan skarbca- a właściwie przychód.
Od jakiegoś czasu miałem co turę około 11 - 14 tys. przychodu, a tu wgrywam i okazuje się, że następny przychód na minusie
Muszę rozpracować o co chodzi , czy nowy 0.7 tak bardzo zmienił ekonomię ? czy może to jest wynik tego,że akurat mam wojnę domową ?
W bitwie własnej wysyp nowych Iberów i Celtyberów :D
Biorę się za testowanie - zobaczymy czy warto będzie ciągnąć starą kampanię czy lepiej zacząć coś nowego ??

EDIT:
Po szybkim zapoznaniu się ze zmianami chyba moje finanse wykańcza ilość wojska i floty - ale poszukam innych ewentualnych przyczyn

Increased Unit Cost and Upkeep for player by 25%.
Oj ciężko chyba będzie utrzymać dużo mocno wypasionych armii :x - ale może to jeszcze zwiększy atrakcyjność gry ;)
No i koszty wznoszenia budynków + 50% - ho ho
Trzeba będzie jeszcze wzmocnić działania dyplomatyczne - no i szukać jeszcze więcej sojuszników ;)

Krzepki
19-01-2014, 12:20
Super! :-)
Mam jeszcze jedno pytanie. Nie orientujecie się kiedy ma wyjść DeI 0.8? Bo ona nie będzie juz kompatybilna z saveami z 0.7 No i trzeba będzie zacząć od nowa.
Innymi słowy czy nie warto zaczekać z nową kampanią?

marengo
19-01-2014, 12:44
Ekipa potrzebuje czasu aby zaimplementować do gry wszystkie przewidziane zmiany, których zakres będzie ogromny. W międzyczasie pojawi się bliżej nieokreślona niespodzianka, dlatego też gracze powinni uzbroić się w cierpliwość, trzymając rękę na pulsie wydarzeń. Selea obiecał na bieżąco informować o swoich planach wydawniczych, więc każdy będzie miał dość czasu na sfinalizowanie kampanii w obecnej wersji moda.

Harry-Potter-TW
19-01-2014, 12:48
Wg mnie powinni skupić się nad AI, a nie robić sztuczne utrudnienia, jak zwiększenie kosztów wznoszenia budynków dla gracza - dla mnie to bezsens, lubię spam, a teraz będę ograniczony. Gdyby całkowicie zlikwidowali wojnę domową to jeszcze nie było by źle, a tak mogę przegrać i tyle grania w P... pójdzie -_-'.

Shay Ruan
19-01-2014, 13:03
Jeśli dobrze widzę na steamie doszedł jeszcze jeden part modyfikacji, więc jeśli komuś coś nie działa niech go pobierze.

Bradley
19-01-2014, 13:06
Na szybko spostrzeżenia odnosnie utrzymania wojska
na 0.6j - 12 legionów (prawie pełnych) -19964 (waluty)
na 0.7 - 12 legionów (prawie pełnych) - 30124 (waluty)
Ze względu na to, że miałem zachomikowane sporo pieniążków to po lekkim odchudzeniu wojska jakos dam radę ale granie od początku - to będzie wyzwanie szczególnie dużymi państwami.
Natomiast jako ciekawostkę wspomnę, że nie zwiększyły się koszty floty :?:
Pewnie w poprawce do 0.7 to zmienią ale jak dla mnie powinni usrednic wzrost kosztów floty i armii (czyli proponowałbym dla obu rodzaju wojsk 10% no góra 15%)

Gnejusz
19-01-2014, 13:07
U mnie nowa łatka popsułą coś w plikach - w wyborze kampanii kilka państw zamiast herbów ma biały pusty kwadrat a wilele jednostek ma zamiast własnych kart postaci - karty postaci rzymskiej floty - bodajżę legionistów, bez względu na przynależność państwową. Są też przekłamania w postaci występowania kart innych nacji, inne kolory i oddziały. Łatka ma jakiś błąd.

Edit:

po przeczytaniu porady i ręcznym zasubskrybowaniu part 4 sytuacje wróciłą do normy - karty jednostek są ok.

Zasubskrybujcie ręcznie part 4 bo autom aktualizacja nie wystarcza.

Rafkos
19-01-2014, 13:13
U mnie nowa łatka popsułą coś w plikach - w wyborze kampanii kilka państw zamiast herbów ma biały pusty kwadrat a wilele jednostek ma zamiast własnych kart postaci - karty postaci rzymskiej floty - bodajżę legionistów, bez względu na przynależność państwową. Są też przekłamania w postaci występowania kart innych nacji, inne kolory i oddziały. Łatka ma jakiś błąd.
U mnie wszystko działa jak należy, sprawdź, czy usunąłeś wszystkie pliki z poprzedniego DeI. To co powiedziałeś ewidentnie wskazuje na konflikt pomiędzy modami.

Shay Ruan
19-01-2014, 13:16
Gnejuszu nic sie nie popsuło. Musisz ściągnąć part 4 moda ze steama bo doszedł. Wszystko będzie działać.

Krzepki
19-01-2014, 13:19
Jeśli dobrze widzę na steamie doszedł jeszcze jeden part modyfikacji, więc jeśli komuś coś nie działa niech go pobierze.

Kurcze, faktycznie... może to brak tej 4 części powodował u mnie siupy z tłumaczeniem Rafkosa. Sprawdzę...
... no i niestety. Niezależnie czy mam 4, czy 3 części DeI, wgranie pliku z tłumaczeniem przynosi odwrotny efekt. Zangielszcza mi Polską wersję. Poczekam na najnowsze tłumaczenie :)

marengo
19-01-2014, 13:20
Takoż i u mnie wszystko w porządku. Mody najlepiej instalować własnoręcznie, nie przez steam; wiem co zainstalowałem, wiem co mam usunąć. W data Rome 2, mam trzy podfoldery, każdy z innym modem: DeI, Radious i AIO, a czekam jeszcze na najnowszego Magnara. Wyciągam je stamtąd stopień wyżej według aktualnego kaprysu i wszystko działa normalnie. Radious już zapowiedział opuszczenie steam'a, z powodu rosnących rozmiarów modyfikacji.

Gnejusz
19-01-2014, 13:27
Macie rację - tak zrobiłem i jest ok - przed przeczytaniem Waszych wpisów zedytowałem poprzedni post.
Tłumaczyłem sobie zmiany translatorem ale straszne głupoty wychodzą, napisze ktoś w kilku pkt. co istotnego się zmieniło?
Podrożenie utrzymania armii dla gracza jest rozwiązaniem na minus, grałem zawsze na b. trudnym i już nie było łatwo - zwłaszcza na początku.
Nie widzę opisu zmian z agentami a to dziadostwo pusje grę i należy je totalnie przerobić.
Resztę dopiszę jak starczy mi cierpliwości na testy bo agenci 4 wrogich poaństw rujnują mi budżet - komputer gra w zasadzie tylko nimi, floty przeciwnika i jego armie teraz spacerują sobie tylko i prężą muskuły. Wcześniej AI walczyło armiami . potem zmieniło taktykę i spamuje mnie tym RPG-owskim agenturalnym ścierwem.

Rafkos
19-01-2014, 13:32
Niezależnie czy mam 4, czy 3 części DeI, wgranie pliku z tłumaczeniem przynosi odwrotny efekt. Zangielszcza mi Polską wersję. Poczekam na najnowsze tłumaczenie
A czy czasem nie pobrałeś DeI Language Fix zamiast tłumaczenia?

Krzepki
19-01-2014, 13:39
Ooo kurr... faktycznie... Tak to jest. Kret się śpieszył i ślepych narobił... Oczywiście że pobrałem niewłaściwy plik... Dzięki za trzeźwą ocenę sytuacji.
Posypując głowę popiołem, rozpoczynam pomału nową kampanię. :) Dzięki :)

Rafkos
19-01-2014, 13:41
Ooo kurr... faktycznie... Tak to jest. Kret się śpieszył i ślepych narobił... Oczywiście że pobrałem niewłaściwy plik... Dzięki za trzeźwą ocenę sytuacji.
Posypując głowę popiołem, rozpoczynam pomału nową kampanię. :) Dzięki :)
Tylko pamiętaj, że zabraknie opisów kilku budynków i nazw/opisów nowych jednostek. Możliwe, że dzisiaj zaktualizuję tłumaczenia.

Gnejusz
19-01-2014, 13:46
U mnie stare tłumaczenie nie powoduje żadnej deformacji, brakuje nowych tekstó i tyle.

Na starych savach gra będzie ciężka - nie osiągnąłem jeszcze full limitu armii i flot a po łatce jstem już do tyłu na każdej turze, wcześniej miałem jakieś 2,5 - 3000 na plusie w zależnośći od sytuacji pogodowych. Tylko jak ścierwa agenci zrujnowali mi całkowicie któreś miasto dochód niebezpiecznie spadał w tej turze. Teraz widzę jeszcze, że państwa neutralne z którymi miałem w miarę dobre stosunki nagle nabrały czerwonego koloru w dyplomacji i kwestią kilku tur jest jak zerwą umowy handlowe.
Pierwsze wrażenia zdecydowanie na minus, mam odczucie, że ekipa się pogubiła, szło im świetnie ale zabrakło pomysłu i zamiast naprawiać zaczęli psuć grę, zamiast poprawić AI, podnoszą nierozsądnie koszty utrzymania armii i psują relacje polityczne.
Być możę szybko wyjdzie kolejna łatka która to naprawi, jeżeli zostawią jak jest to ja wracam do poprzedniej wersji - nowa jest gorsza - odpycha od gry.

smooqu
19-01-2014, 15:42
Tak jak do tej pory wszystkie zmiany, które wprowadzała ekipa z DeI przyjmowałem z uśmiechem, tak wersja 0.7 budzi moje obawy, dokładnie chodzi o te 2 podpunkty:

- Increased Unit Cost and Upkeep for player by 25%.
- Increased building costs for player by 50%.

Przecież w moich dotychczasowych kampaniach zwłaszcza w poczatkowych turach bardzo ciężko jest zbalansować budżet. AI jest agreswyne, wypowiada wojny, często jestem zmuszony walczyć na kilka frontów i utrzymywać dużo armii, a tutaj koszt rekrutacji i utrzymania został podwyższony aż o 25%! Bardzo mi się to nie podoba, już nie wspominając o kosztach wzniesienia budynków. Czemu podnieśli to o AŻ 50%?

Zaraz włącze Rome i to przetestuje ale na papierze wygląda to strasznie głupio.

Bellic58
19-01-2014, 16:41
W którym miejscu można pobrać cały mod? W sensie od początku, a nie tylko łatkę 0.7? Znalazłem tylko:
http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z (http://www.mediafire.com/download/n8404nz8fa271f4/Divide_et_Impera.7z)
ale jest to tylko 100mb, czyli sama łatka.
A, i oczywiście nie-steam.

Rafkos
19-01-2014, 17:04
W którym miejscu można pobrać cały mod? W sensie od początku, a nie tylko łatkę 0.7? Znalazłem tylko:
http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z
ale jest to tylko 100mb, czyli sama łatka.
A, i oczywiście nie-steam.
To jest cały mod ;)

guffqa
19-01-2014, 18:44
Ja chyba dłużej poczekam na całą kampanie z tym modem, ponieważ optymalizacja mnie niszczy :D gra niby chodzi płynnie a jednostki klatkują jak cholera. zmiana opcji graficznych nie wiele daje tak więc czy na extreme czy na low wszystko tak samo ;p czas odłożyć na jakąś porządną maszynę.

marko1805
19-01-2014, 19:50
Pierwsze wrażenia zdecydowanie na minus, mam odczucie, że ekipa się pogubiła, szło im świetnie ale zabrakło pomysłu i zamiast naprawiać zaczęli psuć grę, zamiast poprawić AI, podnoszą nierozsądnie koszty utrzymania armii i psują relacje polityczne.
Być możę szybko wyjdzie kolejna łatka która to naprawi, jeżeli zostawią jak jest to ja wracam do poprzedniej wersji - nowa jest gorsza - odpycha od gry.

Mnie się jednak wydaje ,że się nie pogubili , wiedzą czego chcą i konsekwentnie realizują swój plan. Jak pisał jeden z twórców ten mod jest cały czas intensywnie rozwijany i jeszcze za wcześnie na poprawę takich elementów jak AI. Gra się, ciężej co nie znaczy że gra jest gorsza, zmusza do myślenia i kombinowania. Zresztą, w pełni gra zostanie rozwinięta w wersji 1.0 a do tego jeszcze daleka droga.

Stalowy Karaluch
19-01-2014, 20:07
Siemka. czy oprócz nowej aktualizacji moda muszę ściągnąć coś jeszcze? Przy wczytywaniu kampanii zawiesza mi sie gra... :(

Shay Ruan
19-01-2014, 20:11
Wyszła jakaś aktualizacja moda? Bo mi się 100 mega ze steama ściągnęło.

Stalowy Karaluch
19-01-2014, 20:13
No tak DeI 0.7. Tylko że żadna kampania nie chce sie u mnie odpalić...
Sokładnie to u mnie widnieje 0.71 na steam

Shay Ruan
19-01-2014, 20:17
Ale nie, wersja 0.7 ściągnęła mi się dużo wcześniej i ją testowałem. Teraz znowu coś się pobrało.

Stalowy Karaluch
19-01-2014, 20:21
To nie wiem. A jaką masz wersję moda? U mnie jest 0.71...

marengo
19-01-2014, 20:23
Tak, wyszła nowa wersja: 0.71 To chyba rekord :o

Changelog:

- Corrected missing descriptions on some Ache Bosphoros units
- Added new naval units to the roster of Ache Boshpros
- Balanced better some units of Ache Bosphoros
- Removed Armored Elephants from Carthage
- Made Marine units recruitable only from naval military buildings
- Corrected some variants for satrapies
- Tweaked some unit variants

link do mediafire:

wersja steam:

Part 1: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206186932 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=206186932)
Part 2: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206192605 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=206192605)
Part 3: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206197785 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=206197785)
Part 4: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =218366360 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=218366360)

Stalowy Karaluch
19-01-2014, 20:24
OK... Tylko że po tej aktualizacji nie moge odpalić żadnej kampanii, czy to nowej czy to starej...

marengo
19-01-2014, 20:28
Niektóre aktualizacje wymagają ponownego uruchomienia programu. Zamknij steam i otwórz ponownie. Jak nie pomoże, przerwij subskrypcję i odnów ją. W międzyczasie sprawdź spójność plików gry przez steam. 8-)

Aha, z data Rome 2 usuń pozostałości po DeI przed ponowną subskrypcją.

Ludzie, Bracia, Rodacy! :D Ja rozumiem, że staem to wygodna opcja ściągania modów, ale powoli przyzwyczajajcie się do manualnego pobierania. Niech Was przekonają słowa Dresdena:

I just downloaded them, but this is a Steam issue. It happens on some of my other mods also. It is really annoying, but somehow the mod gets "stuck." Normally when it happens to me I have to simply wait until it fixes itself.

You can also directly download the full mod from the download link.

Wystarczą trzy kliknięcia. Do twcenter z pozycji ulubione przeglądarki, stamtąd do mediafire i ostatnie na download. ;)

Lampon
19-01-2014, 20:48
W zapowiedziach były trzy frakcje iberyjskie a w DEI nadal są dwie.

Shay Ruan
19-01-2014, 20:58
Faktycznie trochę przesadzili z z tym podniesieniem kosztów. Zacząłem grać Kimmerią i w drugiej turze wypowiedział mi wojnę pont, w 3 scytowie. Nie stać mnie na nic a oni rekrutują jak szaleni.

smooqu
19-01-2014, 21:03
Wczytałem starą kampanię gdzie grałem Rzymem, kontroluję jedną wioskę w Chorwacji i cały półwysep Apeniński. O ile wcześniej stać było mnie na utrzymanie moich armii i robienie co turę 2000-3000 złota na plus, co pozwalało na budowanie i rekrutację, tak teraz mam od razu ostro na minusie i nie stać mnie na nic praktycznie.

Na dodatek wszyscy są bardzo negatywnie do mnie nastawieni, po 2 turach prowadzę wojnę z kilkoma sąsiadami i praktycznie gra jest przegrana bo z tak kosmicznymi cenami wybudowania lub zrekrutowania czegokolwiek nie jestem w stanie utrzymać swoich pozycji.

Miliowy krok wstecz w drodze do perfekcji!

marengo
19-01-2014, 21:11
Mod jest w wersji beta. Testują pewne rzeczy, co oznacza, że niektóre zmiany nie zostaną tam na amen lub w swoim obecnym kształcie.

Selea:
Anyway when the mod will be out of beta stage (after 1.0) I will prepare a proper documentation for it (o changelog, moja uwaga). No point doing it now since so many things are still to be added/changed and things will change dramatically in these last versions that approach 1.0.

Bradley
19-01-2014, 21:18
Ludzie, Bracia, Rodacy! :D Ja rozumiem, że staem to wygodna opcja ściągania modów, ale powoli przyzwyczajajcie się do manualnego pobierania. :

Podpisuje się rękoma i nogami - taki sposób pobierania to super wygoda
Ja jeszcze nie mam 0.71 ale już się za to biorę

Stalowy Karaluch
19-01-2014, 21:20
No i udało sie :) Dzięki marengo subskrybcja od nowa poskutkowała. No i przekonałem sie na własnej skórze jak działa nowa aktualizacja. Dochody spadły z 10k do 4.5k...
Widzę że jesteś zainteresowany epoką napoleońską. No to może mały quiz. Ilu marszałków mianował Napoleon? ;)

marengo
19-01-2014, 21:26
26 ludzkich pocisków, zwanych marszałkami Cesarstwa :D Tak naprawdę, nie były to funkcje wojskowe.

Bradley
19-01-2014, 21:31
Ja miałem chyba szczęście bo dochody mi mocno spadły ale byłem w czasie wojny domowej - właściwie jej koniec. Po utworzeniu Cesarstwa i dzięki delikatnemu odchudzeniu stanu armii - tak gdzieś każdy legion o 10% dochody wróciły do starego poziomu :D

26 ludzkich pocisków, zwanych marszałkami Cesarstwa :D Tak naprawdę, nie były to funkcje wojskowe.

kurde uprzedziłeś mnie- też tylu naliczyłem
powiem tylko od siebie, że najbardziej wartościowy był pierwszy a ostatni to dno i niedołęga, który dał się wyprowadzić w pole takiemu "cieniasowi" jak Blucher

marengo
19-01-2014, 21:35
Taka mała dygresja, najbardziej wartościowy był 13 na liście, czyli Davout. Marszałkowie byli różnego kalibru, ale fakt, Grouchy to niewypał. Był tylko dobrym dowódcą kawalerii, lecz pamiętajmy że w 1815 zmusił do kapitulacji rojalistów.

smooqu
19-01-2014, 21:38
[quote="Bradley"]Ja miałem chyba szczęście bo dochody mi mocno spadły ale byłem w czasie wojny domowej - właściwie jej koniec. Po utworzeniu Cesarstwa i dzięki delikatnemu odchudzeniu stanu armii - tak gdzieś każdy legion o 10% dochody wróciły do starego poziomu :D [quote]

Wiesz, problem z dochodami występuje raczej w początkowej fazie gry, a te zmiany spowodowały że AI ma nad nami gigantyczną przewagę i wystarczy, że pare frakcji wypowie Ci wojnę i jesteś w ciemnej...

Stalowy Karaluch
19-01-2014, 21:43
Zgadzam sie Davout był najlepszy, a za najgorszego uważam Neya
Chyba mały spam zrobiłem:p

Gnejusz
19-01-2014, 21:44
Ja czekam aż spostrzegą bezsens obecnych rozwiązań w kwestii utrzymania armii i budowy, marzy mi się, że przywrócą dotychczasowy balans ekonomiczny i polityczny plus:

1.Zrobią porządek z agentami i pozbawią ich tych super-RPG-owskich zdolnośći rujnowania miast, zatrzymywania armii a pozostawią:
-szpieg- rozpoznanie i średnia możliwość likwidacji obcych agentów
-dygnitarz - wzmacnianie kultury i dołożenie bonusu w relacjach z nacją na której terenie przebywa dobrze wyszkolony agent. Tutaj jednak max to ułamek dziesiętny co 20 tur. Możę też mieć opcje likwidacji obcych agentów ale nie większą niż szpieg
-champion - szkolenie armii i likwidacja obcych agentów - mocna opcja (koniecznie trzeba zlikwidować te wydawane przez nich ryki roden z zoo)
2.Zmienią warunki decydujące o wybuchu wojny domowej - umiejętna polityka wew powinna całkowicie jej zapobiegać.
3.Wprowadzą opcję zmiany stolicy państwa
4.Zlikwidują wycieczkowy charakter zaokrętowanych armii i flot, obecnie Sparta pływa sobie koło Wysp Brytyjskich a sytuacje w których kilka flot stoi kilkanaście tur bezużytecznie w bezsensownych miejscach to norma.
6.Jeszcze lepszy balans jednostek, niektóre nacje mają obecnie piekielnie silne wojsko, inne są cieniem wojskowośći
7.Logiczny przelicznik bitew na automacie - kto trochę pograł wie o czym piszę
8. Poprawią flagi armii na mapie strategicznej, obecne wyglądają b. sztucznie
9.Zlikwidują obecnie występujące bugi

Życzeń można mieć więcej, każdy dopisze pewnie kilka, ja zadowolę się jednak tym co już zrobili pod warunkiem, że wrócą do poprzedniego balansu ekonomicznego i politycznego. Obecnie nie da się grać, brak pieniędzy i bezsensowne wojny wypowiadane przez komputer graczowi przypominają mi poczciwe MTW 2. Póki co odpuszczam DEI i mam nadzieję, że obecna łatka jest jedyną wpadką tych świetnych moderów. Czekam niecierpliwie na poprawione kolejne.

Stalowy Karaluch
19-01-2014, 21:46
A ja nie mogę ścierpieć beznadziejnych oblężeń, zbyt silnych agentów i pływających armii :evil:

Bradley
19-01-2014, 21:51
Taka mała dygresja, najbardziej wartościowy był 13 na liście, czyli Davout.

Każdy ma swoje zdanie. To nie miejsce na dyskusje o Napoleonie ale ja uważam, że Berthier był chyba jednym z lepszych szefów sztabu w historii wojen, jednym słowem mało efektowny ale mega efektywny. No i jako jednyny w myśl słów piosenki Perfectu wiedział "kiedy (i jak) ze sceny zejść" :)

Zgadzam sie Davout był najlepszy, a za najgorszego uważam Neya - ten to był dopiero efektowny :D

Aha wróćmy do DeI czy potwierdziły się Wam moje spostrzeżenia i koszty utrzymania floty nie wzrosły (co jest trochę absurdem, bo przecież to floty były w starożytności najbardziej kosztowne)

Wiesz, problem z dochodami występuje raczej w początkowej fazie gry, a te zmiany spowodowały że AI ma nad nami gigantyczną przewagę i wystarczy, że pare frakcji wypowie Ci wojnę i jesteś w ciemnej...

Domyślam się że tak będzie w mojej nowej kampanii ale i tak jak na początku po aktualizacji wgrałem starego sejwa z 0.6j i zobaczyłem dochody to moje serce zadrżało :P

Gnejusz
19-01-2014, 21:55
To zakładamy partię. :)
Miałem jednak dużo świetnej zabawy z DEI i pomimo wielu niedoskonałości wynikających z resztą z podstwaki i obecnej klapy żywię olbrzymią wdzięczność do twórców. Najlepsza wersja to chyba przedostatnia, niestety nie dociągnąłem nawet do 200 tury bo najpierw odrzucali mnie od gry ścierwa-agenci a teraz dodatkowo zepsuty balans ekonomiczno-polityczny.

Stalowy Karaluch
19-01-2014, 21:58
Napoleon sam powiedział że Brethier jako szef sztabu jest nie do zastąpienia, ale na polu bitwy nie potrafił by dowodzić 500 ludzmi... :geek:
Mam nadzieję że sprowadzą do normalnego poziomu koszty wojska i budynków bo mod dużo traci według mnie...

Bradley
19-01-2014, 22:16
Mam nadzieję że sprowadzą do normalnego poziomu koszty wojska i budynków bo mod dużo traci według mnie.
Też mam taką nadzieję - pewnie ludzie na TWC ich zaszczują i zmiany będą tak jak były z trade postami w wersji 0.6 (tam zadecydował brak zrozumienia idei) - chociaż z drugiej strony ludzie tak narzekali, że gra (szczególnie podstawka) ale również Dei jest za łatwa, banalna itp więc "polecieli po bandzie" . Zresztą ja gram na sejwie z dużym imperium więc mnie zmiany na razie nie przeszkadzają ale pewnie zmięknę jak zacznę coś nowego :lol:

Napoleon sam powiedział że Brethier jako szef sztabu jest nie do zastąpienia, ale na polu bitwy nie potrafił by dowodzić 500 ludzmi
To zupełnie jak gen, Marshall w US Army i Alan Brooke w sztabie Imperialnym w czasie II wojny światowej - punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :D - zupełnie tak jak ocena nowego DeI - wszyscy czekali, tupali, zgrzytali - kiedy ?? a teraz zaczynamy od narzekania - poczekajmy, dajmy czas twórcom moda - małe poprawki będą pewnie wychodzić z szybkością pocisków karabinu maszynowego :D

Gnejusz
19-01-2014, 22:28
Oczywiście, że dajmy im czas, obdarowali nas taką perełeczką, że uratowali dla graczy Rome 2. Prawda brzmi dla gry brutalnie - czysta wersja jest niegrywalna - nic się nie dzieje ze strony AI. No... komputer gra agentami ktoś napisze, ok ale właśnie to dobija grę. DEI wszystko zmieniłą, nie mogłem się doczekać aż będę mógł się spokojnie do komputera dorwać. Na dodatek od momentu wypuszczenia gry i powstania moda upłynęlo maleńko czasu, za rok, dwa jeżeli chłopaki nie zarzucą projektu DEI stanie się tym dla R2 czym dla MTW 2 są takie mady jak SS, Trzecia Era czy Bellum Cruscis. Powtórzę się już po raz drugi - twórcy gry powinni pomnik albo przynajmniej statuetkę dla nich postawić. Za darmo, z czystej sympatii do serii grupa młodych ludzi, na swoim sprzęcie często kosztem rezygnacji z innych przyjemności zrobiłą moda który spowodował, że zostaliśmy przy R2 którą miałem za całkowitego gniota po kilku pierwszych dniach po zakupie.

Bradley
19-01-2014, 22:38
I tego się trzymajmy
A odnosnie agentów to może spróbuj jakiegos moda na ich całkowite usuniecie, bo przecież w takim klasyku jak Rome i jego modyfikacje byli, ale nie za bardzo wpływało to na grę - no może poza rozpoznaniem wojsk przeciwnika więc takie rozwiązanie może uratowac Twoją wymarzoną rozgrywkę.

marko1805
20-01-2014, 08:00
Gnejuszu- a na jakimż to poziomie trudności grasz ?

Gnejusz
20-01-2014, 10:29
Gram od początku przygody z DEI na b. trudnym. Na podstawce zaczynałem od normalnego ale po opanowaniu zasad i interfejsu spostrzegłem, żę AI oprócz wysyłania agentów nie robi nic więć przeskoczyłem na b. trudny. W podstawce nie zmieniło to wiele ale już w DEI zupełnie mnie zadawalało. W DEI gra Rzymem byłą dla mnie trudniejsza od gry Spartą, w podstawce Rzym był a raczej jest bajkową nacją i wszystko kończyło się zawsze dobrze.
Nie wiem po co pytasz o ten poziom trudnośći ale widzę, żę cierpisz czytająć krytyczne słowa o DEI a może nawet o Rome 2. Nie znajdziesz tutaj jednak wroga samego moda ani tym bardziej osobistego, z tych którzy piszą regularnie wszyscy są fanami serri i wszyscy niezwykle cenią moderów. To wszystko jednak nie możę spowodować, żę jak wyjdzie nieudana łatka a gra zamiast cieszyć odrzuca to będziemy ją wychwalać, przeciwnie - jeżeli możemy jakoś dopomóc w rozwoju ekipie od DEI to musimy pisać konkretnie i szczerze o wrażeniach z gry, o bolączkach, bugach i w mniejszym stopniu o swoich marzeniach-życzeniach dotyczących kolejnych łatek. Obecna łatka zepsułą moda, te przesadzone ceny i przesadnie popsute relacje polityczne nie są dobrym utrudnieniem jak pewnie zamyślali twórcy, ilość wojska jest ograniczona już w samym założeniu gry. Polityka jest z tym więć ściśłe powiązana bo walcząc na dwóch granicach nie jesteś w stanie zabespieczyć dwóch kolejnych inaczej niż przez politykę. W poprzedniej łatce miałem tak fantastyczną kampanię Rzymem, żę oczy przecierałem, walki w Galii i Hiszpanii wymagały podciągnięcia 5 armii pod niektóre miasta. Komputer kontratakował, wybierał niebronione miasta i zmuszał ciągle do rozdrabniania własnych sił. To byłą moja najlepsza kampania w R 2 ale napotkałęm buga z rozwojem miast i odpuściłem. Przebolałem już w trakcie kampanii idiotyczne spamy agentó ryczących jak Tyranozaury i jednym pierdnięciem rujnujących mi całe miasta. Zwalczałem ich jakoś swoimi a Ai grająć armiami nadrabiało złe wrażenia z istnienia tego szajsu - agentó w grze. Czekałęm na nową łatkę myśląc, że znikną bugi i zrobią porządek z agentami ale póki co poszli w innym kierunku - niespodziewanie złym.
Jestem pewien, że opinie które do nich docierają są podobne do mojej, gra powinna być trudna ale nie możę być denna. gracz musi mieć szanse podobne do komputera, podniesienie graczowi cen rekrutacji, utrzymania i budowy oraz popsucie polityki w takim stopniu jak stało się to w obecnej łatce odrzuca całkowicie od gry. Było pięknie a jest nieatrakcyjnie i niech to podsumuje moje odczucia z dotychczasowej przygody z DEI.

marko1805
20-01-2014, 11:43
Nie wiem po co pytasz o ten poziom trudnośći ale widzę, żę cierpisz czytająć krytyczne słowa o DEI a może nawet o Rome 2. Nie znajdziesz tutaj jednak wroga samego moda ani tym bardziej osobistego, z tych którzy piszą regularnie wszyscy są fanami serri i wszyscy niezwykle cenią moderów.
Nie cierpię :lol: Pytam z ciekawosci bo są "szpece" na tym forum, którzy koniecznie chcą grać na legendarnym ,a później płaczą, że im gra nie idzie.
Ja wczoraj skończyłem grę Rzymem na b.trudnym na wersji 0.6j, specjalnego spamu agentów nie miałem a jak sie zdarzył to radziłem sobie z nimi. Sama kampania stała sie nieco nużąca po zajęciu Afryki i Hiszpanii. Resztę dograłem nieco na siłę. Teraz poczekam nieco na stabilizację wersji 0.7 i rozpocznę nowa kampanię wyższe koszty na pewno mnie nie zniechecą, wręcz przeciwnie ;) . Co do samego DiE mam bardzo krytyczne podejscie, ale jest ono zdecydowanie innej natury niż Twoje, ale oczywiscie, każdy gra jak lubi.

Gnejusz
20-01-2014, 12:22
marko1805, jestem ciekaw jakiej natury jest Twoje krytyczne podejście? Nie pytam dla samej dyskusji. Możesz zauważać czegoś czego nie widzę ja lub możesz widzieć plusy tam gdzie ja ich nie dostrzegam, o podniesionych kosztach już pisałeś, wymień coś jeszcze.
Napisz też co rozumiesz przez "stabilizację" obecnej łatki.

marengo
20-01-2014, 12:38
Tak proszę Państwa, wyszła kolejna wersja moda (raczej poprawka), tym razem 0.71a:

Changelog:

- Resolved some bugs with missing textures
- Resolved bug with upkeep and recruit costs being doubled (50%) instead of normal (25%)
- Tweaked strength of some elite Iberian units
- Added Balearic Slingers to Carthage
- Removed transport embark change due to pathfinding problems.
- Fixed minor Greek factions having onagers in custom battles.

Naprawia m.in bug związany z podwojeniem się kosztów rekrutacji i utrzymania do 50%.

Linki do pobrania w pierwszym poście:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-20-01-14 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-Download-link-(last-version-v0-71a-updated-20-01-14))

Bradley
20-01-2014, 12:56
Wiedziałem, że poprawki będą wychodzić jak świeże bułeczki
Znaczy, że zespół DeI jest czujny i pracowity jednocześnie.
Z tymi kosztami rekrutacji i utrzymania to chętnie zobaczę tę łatkę - jak wrócę do swojego kompa
Czy to oznacza, że koszty w pierwotnej odsłonie 0.7 wzrastały o 50% zamiast 25% ?

Gnejusz
20-01-2014, 13:11
U mnie po aktualizacji stan skarbca w następnej turze z -456 zmienił się na +2256. Nie sprawdzałem jeszcze dokładnie relacji politycznych ale one też są do poprawy.
Niezmiernie cieszy mnie tak szybka reakcje i poprawki.

Bradley
20-01-2014, 13:22
No widzisz Gnejusz - mówisz i masz.
"Hu*mor i cier*pli*wość to dwa wielbłądy, na których prze*mie*rzyć można wszys*tkie pustynie." ;)

Widzisz ja pytałem wczoraj na naszym forum o koszty utrzymania floty (nie wzrosły (sic!)) - zero odzewu , dzisiaj zapytałem o to samo na TWC -też cisza ale wierzę, że w końcu ktoś się tym zajmie i poprawi , względnie wytłumaczy mi dlaczego tak jest ? albo moje DeI jest wyjątkowe i tylko ja tak mam :D
Pozdrawiam wszystkich użytkowników DeI - tych oczarowanych modem i tych mniej zadowolonych

marko1805
20-01-2014, 14:49
Napisz też co rozumiesz przez "stabilizację" obecnej łatki.
kolejne poprawki wersji: wersja 0,71a juz nam nastała, pewnie biedzie ich jeszcze kilka.
Co do mego krytyczne go podejscia:
- protektoraty, które ciągle walczą miedzy sobą co dość często poddaje w wątpliwośc sens ich tworzenia
- atakowanie Twego państwa przez inne państwo, które jest na drugim końcu mapy i nie ma żadnych sojuszy z Twymi wrogami.
- rekrutacje wojsk( to akurat ma być poprawione w wersji 0.8 ale ja mam duze oczekiwania wzgledem tego fragmentu gry zobaczymy czy zostanie ono choć częściowo spełnione)
- uzupełnienia w odziałach walczących na terenach niedawno podbitych, obecnie według mnie nastepuje to jeszcze zbyt szybko.
- floty, przemieszczanie sie i sposób walki ( tu jednak ciagle wiele jeszcze zalezy od CA).

Zmienią warunki decydujące o wybuchu wojny domowej - umiejętna polityka wew powinna całkowicie jej zapobiegać.
To akurat jest raczej zmienione. Ja grając Rzymem nie miałem wojny domowej i cały czas udawało mi sie utrzymać stosunek sił poziomie 50-60% ;)

Gnejusz
20-01-2014, 15:19
marko1805 - w rzeczy samej, pisałem o swoich marzeniach - życzeniach kilka dobrych postów temu a Twoje są głębszym uzupełnieniem tamtych. Gra nabrałaby realizmu - niesamowicia a same prace nad tymi zmianami nie obciąłyłyby ani silnika ani tych zdolnych chłopaków.
Co do uzupełnień w świeżo podbitych prowincjach to poszedłbym dalej i opóźnił też rekrutację rdzennie frakcyjnych oddziałów, taki Rzym np. jednostki principes i triari mógłby rekrutować po kilka tur na oddział. Wraz ze wzrostem kultury łacińskiej opóźnienia powinny maleć aż do powrotu do 1-2 tur jak jest w Italii. Dodatkowo niektóre jednostki jak orla kohorta, pierwsza kohorta czy nawet legioniści weterani mogłyby być rekrutowane tylko w Italii. Prowincje mogłyby za to mieć bonus do rekrutacji auxiliari - w końcu taki był charakter tych jednostek.
Co do wypowiadania bezsensownych wojen przez odległę państwa - bardzo trefna sprawa, zupełnie nie da się dorobić do tego logiki.
Z czasem niektóre propozycje- marzenia zobaczymy w modzie, tak było z większośćią dużych produkcji.

Bojaki
20-01-2014, 15:54
Gram teraz Rzymem kampanię na legendarnym i głupia wojna z niewielką Ligurią zaczyna być zadaniem ponad siły. Zaangażowałem w przedsięwzięcie 3 z 4 armii (na więcej mnie nie stać) a nie dość, że Legioniści Weterani ledwo dają sobie radę z barbarzyńcami (formacje typu mur tarcz to absolutne minimum!) to AI jest wymagające, szuka dziur w obronie, ponawia ataki kilkoma armiami, desantuje wojska na tyłach, podczas bitew zajmuje wzniesienia i dogodne pozycje. Dyplomacja w DeI - potwierdzam - jest kluczowa, na szczęście z Syrakuzami mam pakt o nieagresji i oni wzięli na siebie "zabawianie" Kartaginy, bo bez tego bym już dawno poległ.
Gram w TW od pierwszego Shoguna, vanilię Rome2 przeszedłem na bardzo trudnym w zasadzie "siłą rozpędu", przy DeI (fakt, że na legendarnym) jest... hmm... ciężko :) Jak dla mnie DeI to mod, który uratował grę. Nie doszedłem jeszcze do etapu "spamu agentów" i mam nadzieję, że mnie to nie spotka :)

@Marko1805 co Ci nie pasuje w rekrutacji wojsk?

Rafkos
20-01-2014, 17:04
Moja obecna kampania zdaje się być trudniejsza i bardziej wymagająca po patchu 0.7 i 0.71, podobają mi się obecne zmiany. Dodatkowo zapraszam do pobrania nowej wersji spolszczenia: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ith-v0-71a (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-FIX-DeI-translations-and-language-fix-for-non-english-players-Works-with-v0-71a)

marko1805
20-01-2014, 18:07
Rekrutacja legionów( bowiem o Rzym mi chodzi) w pierwszym okresie tylko w obrębie Italii później możliwa tylko w pełni zromanizowanych prowincjach ( tutaj widzę wydłużenie czasu romanizacji). Jednostki auxilia( piechota, kawaleria ) zbyt szybko dostępne w obecnej chwili, winny być dopiero po reformie Augusta różne w zależności od regionu tak jak to miało miejsce w Roma Surrectum. Lokalne jednostki pomocnicze z czasów republiki winny mieć możliwość unowocześnienia do jednostek auxilia po reformie Augusta.

Ituriel32
20-01-2014, 18:11
Jaka szkoda że będę miał dopiero więcej czasu w niedziele, bo zapowiada się zabawnie.

Stalowy Karaluch
20-01-2014, 18:18
Moja obecna kampania zdaje się być trudniejsza i bardziej wymagająca po patchu 0.7 i 0.71, podobają mi się obecne zmiany. Dodatkowo zapraszam do pobrania nowej wersji spolszczenia: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ith-v0-71a (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-FIX-DeI-translations-and-language-fix-for-non-english-players-Works-with-v0-71a)

Czy muszę wyrzucić stare spolszczenie i zainstalować nowe? Czy wystarczy że zainstaluję nowe?

Rafkos
20-01-2014, 18:24
Czy muszę wyrzucić stare spolszczenie i zainstalować nowe? Czy wystarczy że zainstaluję nowe?
Podmień plik na nowy.

Stalowy Karaluch
20-01-2014, 18:28
Dzięki

Gnejusz
20-01-2014, 21:27
Ja też dołąnczam do podziękowań. Nie mam teraz za dużo czasu na grę więc poproszę Was o krótki opis nowych budynków lub zmian zaistniałych w tych starych.

marengo
21-01-2014, 08:38
Dresden założył na twcenter nowy temat, gdzie zaprezentował swoje nowe-stare submody.

Download :

Wariant z nielimitowanymi edyktami ;) :

http://www.mediafire.com/download/w1ss1 ... ubmod.pack (http://www.mediafire.com/download/w1ss1qdiz1vq815/a_edict_DeI_submod.pack)

i na ograniczenie liczby agentów:

http://www.mediafire.com/download/r004f ... ubmod.pack (http://www.mediafire.com/download/r004fls9gxbwzoa/a_agent_DeI_submod.pack)

Pojawiła się także wersja będąca połączeniem obu submodów:

http://www.mediafire.com/download/q8hdc ... ubmod.pack (http://www.mediafire.com/download/q8hdca6upuvn6yp/a_agentedict_DeI_submod.pack)

Do pobrania według uznania, jak tam komu w duszy gra :)

Bradley
21-01-2014, 09:21
Dresden założył na twcenter nowy temat, gdzie zaprezentował swoje nowe-stare submody.
Pojawiła się także wersja będąca połączeniem obu submodów

To w sumie fajnie, że pogrzebał w plikach i połączył te swoje wcześniejsze produkcje - bo niestety nie były ze sobą kompatybilne
W obecnej kampanii to już zostanę chyba tylko przy edyktach ale od następnej rozgrywki ten mod wejdzie to moich "standardów"
Dzięki Marengo za cynk, bo jakoś tego nie wyczaiłem na TWC

Bojaki
21-01-2014, 11:32
Rekrutacja legionów( bowiem o Rzym mi chodzi) w pierwszym okresie tylko w obrębie Italii później możliwa tylko w pełni zromanizowanych prowincjach ( tutaj widzę wydłużenie czasu romanizacji). Jednostki auxilia( piechota, kawaleria ) zbyt szybko dostępne w obecnej chwili, winny być dopiero po reformie Augusta różne w zależności od regionu tak jak to miało miejsce w Roma Surrectum. Lokalne jednostki pomocnicze z czasów republiki winny mieć możliwość unowocześnienia do jednostek auxilia po reformie Augusta.

Fajne. Jeszcze jakby różniły się od siebie w statystykach, np. kohorty batawskie miałyby wyższy współczynnik ataku.
Jednak jest jeden zgrzyt, reformy Augusta pojawiłyby się zbyt późno w stosunku do czasu gry. Biorąc pod uwagę 4 tury/rok to reformy miałyby miejsce kiedy już większość Europy byłaby podbita a pewnie w międzyczasie byłoby już po wojnie domowej.

Bradley
21-01-2014, 12:19
Jednak jest jeden zgrzyt, reformy Augusta pojawiłyby się zbyt późno w stosunku do czasu gry. Biorąc pod uwagę 4 tury/rok to reformy miałyby miejsce kiedy już większość Europy byłaby podbita a pewnie w międzyczasie byłoby już po wojnie domowej

Rzeczywiście reforma armii rzymskiej w Rome II jest za łatwo dostępna i niemalże nic nie trzeba zrobić aby ją osiągnąć (w porównaniu z takim Roma Surrectum, że o Europa Barbarorum nie wspomnę) - reformę Mariusza przy 4 turach na rok można osiągnąć w okolicach 265 r p.n.e. Ja osobiście wstrzymuję tę reformę, robię wszystkie inne rzeczy aby zachować pozory historyczności w tej kwestii.
Rozwiązaniem wydają się "udogodnienia" Drezdena - 1 tura lub 2 tury na rok ale i tak reforma jest za szybko dostępna

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ar-Options (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?638679-Sub-mod-Turns-per-Year-Options)

Popieram myśl o transformacji oddziałów pomocniczych po reformie - z drugiej strony szkoda, że nowe oddziały Iberyjskie (tzn. część) nie są dostępne jako nowe auxillia dla Rzymu (przynajmniej ja tego nie dojrzałem) :)

marko1805
21-01-2014, 12:29
Fajne. Jeszcze jakby różniły się od siebie w statystykach, np. kohorty batawskie miałyby wyższy współczynnik ataku.
Jednak jest jeden zgrzyt, reformy Augusta pojawiłyby się zbyt późno w stosunku do czasu gry. Biorąc pod uwagę 4 tury/rok to reformy miałyby miejsce kiedy już większość Europy byłaby podbita a pewnie w międzyczasie byłoby już po wojnie domowej.

To fakt. Dlatego w moim odczuciu 4 tury/rok to troszkę za dużo, wystarczą 2( oraz odpowiedni rebalans całej gry, co jednak zajmie sporo czasu), no chyba że skupiamy się wyłącznie na okresie do końca lub początku panowania Augusta. Zresztą bardzo ciekawy jestem jak do tego podejdzie ekipa DeI.