Ale, nie niemożliwe. Powinni zablokować możliwość takiego mezaliansu.
Wersja do druku
Ale, nie niemożliwe. Powinni zablokować możliwość takiego mezaliansu.
Źle mnie zrozumiałeś, boje sie nie o rozmiar i ilość prowincji, a o to, ze zamiast zrobic 100 prowincji z terenami bretonii, imperium, kislevu , chaosu , krasnoludów , orkowow i arabii to dostaniemy 100 prowincji na dużo mniejszym kawałku mapy przez co bedzie dużo mniej zróżnicowania, z tego co ty napisałeś, wnioskuje, ze chodzi nam o to samo . :)
Sojuszu?! Ja nie kojarzę nawet PON-a, czy jakiegokolwiek innego traktatu :D Jaki sojusz, jak krasnoludy mają wbudowana w psychikę nienawiść do zielonoskórych... za sam fakt, że są krasnoludami ;) A żeby było śmieszniej Wielka Księga Uraz daje pobliskim krasnoludom nienawiść do wszystkich wrogów.
Pomijam fakt że Orkowie nie znają takiego pojęcia jak dyplomacja :D, raczej funkcjonują na zasadzie im więcej wrogów do pobicia tym większa chwała,zabawa i sława
Ależ znają. Waaaagh! i albo reszta zielonych przyłącza się do hordy albo ginie stawiając jej opór, ale wybór ma :D
Cechy orkowego dyplomaty:
- topór przekonania +2 do wpływów - ten nietypowy oręż dyplomacji pozwala łatwiej i skuteczniej przekonywać politycznych oponentów
- zna wiele języków -2 do wpływów - posiadanie języków swych wrogów nie sprawia, że sam potrafi się nimi posługiwać
- gobliński służący +1 do wpływów - ten mały pomocnik nie tylko spełni każdą zachciankę swojego pana, ale potrafi także dostarczyć wielu cennych informacji
- silna pięść +1 -1 do wpływów - niekiedy wystarczy trzasną ręką w stół, by przekonać kogoś do swojej racji, jednak w przypadku krasnoludów czy elfów takie zachowanie może skończyć się źle
:lol2:
E, jakby nie patrzeć to nie takie głupie :mrgreen: Tylko, że nie wiem, czy to się sprawdzi, bo od Rome II dalej nie ma już dyplomatów na mapie kampanii, tylko jest tryb dyplomacji, a tam już szanse na sukces zależą od tego, co zrobimy. Przy okazji zmieniłbym na typową orkową ortografię :lol2:
Nie wiem czy wszyscy to zauważyli, ale w najnowszym Humble Bundle sygnowanym logiem Total War w progu dolarowym znajduje się mapa z Warhammer TW. Dla osób nieposiadających tego bundla wrzuciłem tą mapkę na stronkę http://sendfile.es/pokaz/496282---XGym.html Mapka waży ok. 42 mb :)
Mnie ciekawi jedna rzecz. Król krasnali na screenach z tej bitwy historycznej jest na tej swojej lektyce. Jak to będzie działać jak zginą wszyscy z jego ochrony i zostanie król, i czterech ziomków go niosących? Po ataku na nich zginą wszyscy czy jak? Opuszczą króla i będą z niego walczyć? Król będzie walczyć? Jak będzie na lektyce to będzie walczyć? Używać lektyki jak wierzchowca? Czy jak jeden żołnierz zginie to król zleci z tej lektyki? Fajnie by to wyglądało, taki krasnal raz się drze, a w następnym momencie kula się na ziemię. Otrzepuje się i zaczyna walić wrogów książką po głowie :PTą animacje można fajnie zrobić :)
Interesuje to jak będą działać ci bohaterowie. Czy to będzie coś jak agenci w Romku 2 tylko, że na polu bitwy też będą walczyć czy bardziej tacy gienkowie. No i oczywiście czy armie będą mogły poruszać się bez gienków(dla mnie to obojętne ale miło mieć taką opcję).
Bohaterowie chyba będą walczyć jak normalni wojownicy - z własnym HP (coś jak von Kessel lub Lileath w Mark of Chaos - jeśli ktoś grał).
A co do walki na wierzchowcu u bohaterów - mam nawet niezły pomysł na urozmaicenie tego. Walka tak, jakby jego wierzchowiec był traktowany jako druga żyjąca jednostka. Gdy wierzchowiec padnie - to dosiadający go ma pół HP. Wg mnie jest to bardzo dobry pomysł, który już miał zastosowanie w mało znanej grze Lords of Everquest.
Co do mapy - cała mapa Starego Świata i podział Sylvanii na Wschód i Zachód. Może być ciekawie. Lecz Bretonnia podzielona na 7 księstw prosi się o DLC. Boli mnie, że z Lasu Loren nie zrobili na tej mapie prowincji. Zastanawia mnie jednak parę drobnych rzeczy - Orkowie będą atakowali od południa? Desolation of Nagash to 1 prowincja, bez grywalnych Królów Grobowców? Estalia i Tilea to też po 1 prowincji, a Księstwa Graniczne to 2 prowincje? Od razu mówię - Kislev podzielili na 3 prowincje i 1 chyba błąd. Kislev: Southern, Eastern i Northern Oblast. O dziwo Kraina Trolli została wrzucona na zachód Kislevu - co jest karygodnym błędem, bo naprawdę leży ona na Wschodzie Kislevu.
Podsumowując? Moja własna księga uraz porwała się ze wstydu...
Mapka całkiem całkiem, można też już zacząć przypuszczać jakie obszary zostaną dodane w kolejnych częściach tej trylogii, moje typy to wyspa elfów i ich wojna domowa, oraz tereny gdzie miała miejca wojna domowa chaosu.
Mam mieszane uczucia, co do mapy. Z jednej strony podoba mi się jej ogrom z drugiej zaś strony cierniem w boku uwiera mnie informacja, o czterech grywalnych nacjach. Sugeruje to, że będą istnieć frakcje niegrywalne. I kolejny ból, bo wygląda na to, że będą one przeważać... ten kto zna trochę świat to wie o czym piszę.
Arroyo - Kraina Trolli została dobrze umieszczona, no prawie tak naprawdę. Rozciąga się ona na płn i ciągnie się szerokim pasmem przy górach.
Spoiler:
Akurat Królowie Grobowców to Land of the Dead (południe pod Złymi Ziemiami i Wybrzeżem Piratów, nie ujęte na mapie), a nie Desolation of Nagash, tak więc tutaj jest wszystko w porządku.
Raczej toporem Grimnira, jednego z boskich przodków krasnoludów :D Księga jest zbyt cenna by ją niszczyć na czyimś łbie :D
Chodzi mi o to, czym jest Desolation of Nagash. To jakaś kraina z nową rasą tworów Nagasha?
Pustkowie Nagasha to pustynia powstała z pyłu licznych kopalni spaczenia Nagasha (od około -1500, do -1350 r.K.I.) w centrum której leży Nagashizzar, najpotężniejsza forteca świata, oraz dom tego arcynekromanty, czczonego przez niektórych jako bóg/avatar Khaina). Pustynia pełna głodnych ghuli.
Dziwi mnie że nikt nie skomentował nowego filmiku :), wygląda to naprawdę świetnie,ta gra może się okazać istnym hitem
Wiem, że to stare, ale na miejscu, Rome II też wyglądał nieziemsko, grafika to nie wszystko kiedy SI nie potrafi kompletnie nic.
Raczej sie z Toba nie zgadzam.Owszem pod wzeglem graficznym gra wyglada nieziemsko-wyglad jednostek powala...Ale sama mechanika bitwy daje napradwe bardzo duzo do zyczenia.
Widac stare powielone bledy,widac ze stary silnik warscape jest dobry TYLKO do walki dystansowej-natomiast w walce wrecz lezy i kwiczy.Stracia jednostek to ZNOWU tylko kilku sekundowe mini potyczki i odwrot jednej z jednostek.Owszem bitwa trwala ok 10 min-jednak 90% czasu tej bitwy to ostrzal i oczekiwanie na kolejna fale ataku-niestety mizerne 10%(albo i mniej) to starcia.Ponadto brakuje waznych(jak dla mnie przynajmniej) wielu funkcji dla jednostek.Np.-nie ma utrzymaj pozycje itp.
Mnie krótkość starć nie dziwi,morderczy ostrzał plus wprawne w boju i ciężko opancerzone krasnoludy kontra tchórzliwe i słabo uzbrojone i wyszkolone gobliny,na brak funkcji jednostek przyznaję że nie zwróciłem uwagi
Il Duce'owi chodziło zapewne o to, że pod względem odwzorowania uniwersum będzie hitem i pod względem magii.
Sam jednak uważam, że będzie problem z Athel Loren, bo nie widzę na mapie prowincji takowej...
Jest bez podpisu na płd-zach Bretonni koło południowych Gór Szarych. Równie dobrze może czekać na DLC.
Zauważyliście że każda prowincja Bretonni składa się z 2 diukostw?
No i to jest dziwne. Podam może dla tych, co nie zajrzeli do mapy, jakie mamy prowincje na terenie Bretonnii:
Couronne i L'Anguille
Lyonesse
Las Arden
Bastonne i Montford
Bordeleaux i Aquitaine
Paravon i Quenelles
Carcassone i Brionne
Boję się, że Bretonnia będzie kiepsko odwzorowana. Dlaczego? Bo może być tak, że Couronne będzie miastem, a L'Anguille wsią...
Ty na prawdę sądzisz, że w tej grze będą miasta i wsie? Będzie pewnie jak w Romku 2. Prowincje i jedne miasto tylko większe. Te wasze napalanie się na poprawność 100% jest na porażkę. Co po mapie? Kolor włosów u ludzi? Długość kłów u wampirów? To jest gra z serii Total War. Nie liczcie na boską mapę czy super odwzorowanie uniwersum. Gry z serii TW są robione by było wygodnie robić je twórcom i by jak najwięcej kasy za nie zgarnąć. Im mniejsze będą wasze oczekiwania tym mniej się zawiedziecie.
Sorry, ale to jest świat Warhammera - jeśli nie potrafią w 100% odwzorować takich podstaw jak mapa, usunięcie podziału na wsie i miasta tak, jak robią to od Rome II dalej, to lepiej się niech nie zabierają za ten projekt, bo dla fanów Warhammera może być skazany na porażkę. Ja jestem fanem tego uniwersum i moim zadaniem jest oczekiwać gry na przyzwoitym poziomie z oddaniem pełnej wierności z tworami Games Workshop (twórców). A skoro nie potrafią nawet zrobić konkretnie mapy prowincji dla Bretonnii, która jest wręcz podstawową nacją w tym uniwersum, to niech to lepiej poprawią, bo aż żal patrzeć, jak psują to łączeniem niepotrzebnie diukostw. Tym bardziej, że łączenie takich podstawowych diukostw jak Couronne i L'Anguille w 1 prowincję to idiotyzm. Nawet nie muszę przypominać o tym, jak Tileę zrobili, bo Tilea to zbiór państw - miast na południu Starego Świata, a tu podzielili na 2-3 prowincje...
Od razu mówię, że nie chodzi mi o takie bzdurki jak wygląd zębów i kolory włosów, bo to akurat idiotyzm.
Tym bardziej, że nie będzie żadnego wsparcia dla modderów do tej gry.
Nie wypowiadaj się w imieniu fanów Warhammera, bo generalizujesz. Większość fanów oleje na początku takie niedopracowania i kupi grę tylko dla tego, że jest to ich ukochany świat, po drugie, że projekt asygnuje GW, a po trzecie będzie to gra z serii TW. Obszar Księstw Granicznych to też masa różnych państw, mniejszych i większych a mamy podział zaledwie na kilka prowincji. A skoro powstała już mapa to znaczy, że widziało ją GW i się zgadza. A jak będzie potrzeba to GW połączy w nowym podręczniku dla Bretonii prowincje. Skoro w taki sposób zakończyli żywot universum (mam na myśli jak dalej potoczyła się historia) to nic nie staje im na przeszkodzie dalej mieszać.
I najważniejsze na końcu - sądząc, po tym jak prędko ukazują się kolejne materiały z gry nie będą się bawić w 100% odwzorowanie. Nie poświęca więcej czasu niż potrzeba, bo będą chcieli zarobić i wziąć się za kolejny TW. Bo liczy się kasa zarówno dla CA jak i dla GW.
Wypowiadam się, bo skoro chcę kupić grę, to musi spełnić moje wymagania - a póki co spełnia je w połowie. Mapę muszą zmienić, bądź usunąć system prowincji, bo wg mnie jest to chyba najgłupszy pomysł CA, jaki był. I lepiej niech wrócą do starego, sprawdzonego dobrze w Medieval II systemu budowy miast. To po raz.
Dwa, raczej nie ujrzymy Bretonnii w 9 edycji, zwłaszcza po żenującym End Times,, który uśmiercił szereg nacji, w tym Jaszczuroludzi.
A trzy - przez to, że głównie CA chce tylko zarobić, zamiast zrobić w 100% dopracowaną grę, bez dodawania pierdyliarda patchy, to dają Ci niedopracowany produkt, z masą błędów, po prostu nie lubię polityki tej firmy. Co jednak nie przeszkadza mi w zakupie DLC do gier z tej serii ;)
Dodam, że GW skończyło Bretonnię na 6 edycji, ale nadal można kupować jej figurki i nimi grać na ówczesnej edycji.
Wypowiadaj się, ale w swoim imieniu, a nie pisz, że fani tego nie kupią, bo nie wiesz.
Masz żal tak samo jak ja, tyle, że z innych powodów, tyle, że to nic nie zmieni. Można nawet napisać petycję do CA, zebrać tysiące podpisów, ale to nic nie zmieni. Gra jest na licencji GW, ono najwidoczniej się zgodziło i tyle. A głosy kilku graczy niczego nie zmienią, bo i tak zarobią kasę. Czemu? Bo marka TW wyrobiła sobie rangę kilkoma świetnymi tytułami i jedna gorsza odsłona niczego nie zmieni, podobnie jak masa patchy, łatek i dodatków często płatnych. Nie śledzę branży gier, ale politykę podobną do CA znajdziemy pewnie w innych tytułach.
Zresztą po Młotku ujrzymy pewnie kolejny historyczny TW i znów będzie masa błędów, które będą później naprawiane, ale i większość kupi nową odsłonę ze względu na sentyment jakim darzone są pierwsze odsłony.
Powiem tak. Też jest fanem Warhammera i spodoba mi się każdy tytuł który w stopniu większym niż załóżmy 50% oddaj dobrze świat Warhammera. Taki Call of Warhammer np. Wielu go nie lubi bo za dużo wnosi od siebie do uniwersum. Dla zwykłego fana a nie fanatyka dla którego wszystko musi być zgodne w 90/100% takie dodatki nie powinny być przeszkodą. Więc w drugą stronę też to zadziała i mi taki wygląd Bretonii który może i jest błedem - wgl nie przeszkadza.
Bla bla bla
Jak ja lubię jak ktoś marudzi ze nie 100% Warhammera ;) mapa jest ok, to najmniejszy problem jaki mogą zepsuć. Niech zrobią dobre AI i jednostki i będzie super.
Sądzicie ze po filmiku ze będzie można grać pod ziemią? To by było coś. Czy tylko bitwy niby naziemne ale podziemne.
Proszę pisać z poprawną polszczyzną. Arroyo.
Zacznijmy od tego, że nie ma sensu łączyć pobliskie diukostwa w 1 prowincję, jak to zrobiono z Couronne i L'Anguille. Tym bardziej, że w 9 edycji WFB możliwej nie będzie Bretonnii i wielu nacji. To jest rażący błąd i nie, nie uważam, że mapa jest ok - parę małych doróbek mogli wnieść, zarówno CA jak i GW ;)
Dla Skavenów na bank będzie gra pod ziemią.
Lepiej żeby zrobili L'Anguille wsią, niż stolicę państwa - Couronne. Po Syrakuzach bez murów mało mnie już zdziwi w tym temacie.
Najlepiej jakby zrezygnowali z tego głupiego systemu... ciągle mam nadzieję, że po pokazaniu mapy kampanii okaże się, że każde miasto w prowincji jest naprawdę miastem, a nie jakąś dziurą, a po prostu w wokół nich są jeszcze dodatkowe wioski/porty... Pomarzyć zawsze można...
i jest to rzeczą ludzką.
Jednak nie łudźmy się, że mapa będzie dopieszczona. Na oficjalnej stronie totalwar.com było ogłoszenie, że szukają fanów Młotka chętnych by wspomóc swoją wiedzą projekt. I jak widać fani, którzy współpracują z twórcami nie wiele zdziałali, albo też zdziałali za wiele. Zależy jak patrzeć.
Po drugie - co z tego, że będą bitwy pod ziemią? W modzie pod Medivala też to występowało, więc nie robi to na mnie wrażenia. Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na ostatni filmik i pole bitwy. Występowały zarówno motywy krasnoludów jak orków, co się gryzło ze sobą.
Tzn. tyle, że mamy zarówno posągi orków widać je na samym początku, a później w tle można ujrzeć wyrzeźbione w skale posągi twarzy krasnoludów. Gdyby to były tereny zajęte przez orki to rzeźby krasnoludów powinny być zniszczone lub podniszczone, i odwrotnie. A tak nie jest.
Artyleria Krasnoludzka. Zapraszam do oglądania.
http://wiki.totalwar.com/w/How_Lords_Work
Trochę nowego info o gierce. Jak działają lordowie, itp. Okazuje się, że wybieramy jednego z dwóch Legendarnych Lordów dla każdej z frakcji zamiast samej frakcji. Bitwy morskie będą automatycznie rozgrywane. Fajnie, że herosów i lordów będzie można "perosonalizować" chyba bardziej niż w poprzednich częściach, np. wybieranie wierzchowca, broni, itp. No i gienkowie będą albo wojownikami albo magami z małymi wyjątkami :D