PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna o Total War: Warhammer

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11

Seba Fallus III Wielki
29-05-2016, 16:32
Kislev, Księstwa Graniczne, Tilea i Estalia mają zupełnie takie same jednostki, jak Imperium...
Dobrze, że nie czczą Sigmara...

Przecież w Rome2 frakcje które wprowadzili w dlc też na początku były kopiuj-wklej innych. Wyjdą dlc to dostaną swoje rostery

Arroyo
29-05-2016, 16:38
Ech, to ja chciałbym w końcu wyżalić się, co mi się nie podoba w Warhammer Total War.
Oto moje zarzuty względem tej gry:

2.
Prawie nieograniczone możliwości dyplomatyczne...
Zielonoskórzy mogą zawrzeć sojusz z Krasnoludami, tak mi ktoś powiedział...
Mannfred może chcieć zostać wasalem Karl'a Franz'a...
No tak, Creative Assembly ma w ... historię Warhammera... :(

Zrozum jednak, że to Sandbox, a strategie sandboxowe rządzą się swoimi prawami i jednak nie winno ich się zmieniać ze względu na lore.

Jan z Czarnolasu
29-05-2016, 17:03
Zrozum jednak, że to Sandbox, a strategie sandboxowe rządzą się swoimi prawami i jednak nie winno ich się zmieniać ze względu na lore.

A właśnie, że powinno.

Np. w grze Wojownicy Chaosu nie mogą zawrzeć pokoju z Imperium - i tak właśnie powinno być. To samo powinno dotyczyć Demonów Chaosu i Zwierzoludzi jak wyjdą w ew. dodatkach.

W ten sposób buduje się klimat, bez którego trudno zaangażować się w grę komputerową. Sandbox to fajny pomysł zarówno w grach akcji, strzelankach, erpegach, jak i strategiach, ale musi towarzyszyć im pewna idea, bo inaczej można w nich zrobić wszystko i nic. Tutaj tą ideą jest luźny kanon świata fantasy i mechanika gry powinna się do niego przystosować.

Il Duce
29-05-2016, 17:19
Pytanie z innej beczki - jak rozwiązano kwestie zakonów rycerskich w podstawce? Bo widziałem osiągnięcia za budowanie kapitularzy określonych zakonów w poszczególnych miastach ale pytanie czy dają one jakieś jednostki specjalne czy są to zwykłe budynki?

Arroyo
29-05-2016, 17:21
Dają jedynie bonusy + możliwość werbunku Rycerzy Imperium. Co w sumie jest nielogiczne. Przy okazji polecam wypróbować mod:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=691664240 dodaje zakony rycerskie etc. (Wszystkie oficjalne, jedne w kampanii Storm of Chaos są, inne w zeszłych AB). Ale pewnie wkrótce będzie DLC z tym :C

Kasquit
29-05-2016, 17:26
PS. Skaveni to jedna z najsłabszych ras w Starym Świecie i jedyne z kim może konkurować to gobliny, chociaż pewnie i tak z nimi by też przegrały :)

Weź mi nie dokuczaj!

Post niezwiązany z tematem. Proszę takie sprawy na PW załatwiać. Upomnienie słowne.

Arr.

Asuryan
29-05-2016, 17:30
Część miast/osad jest oznaczona jako strategiczne lokacje, które określonym nacjom dają możliwość wybudowania specjalnego budynku. To między innymi Kislev (dla wampirów, Imperium i Bretonni), Miragliano (dla południowych królestw), Altdorf (wampiry i Imperium), Karak Kadrin (krasnoludy).

Il Duce
29-05-2016, 19:23
Dają jedynie bonusy + możliwość werbunku Rycerzy Imperium. Co w sumie jest nielogiczne. Przy okazji polecam wypróbować mod:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=691664240 dodaje zakony rycerskie etc. (Wszystkie oficjalne, jedne w kampanii Storm of Chaos są, inne w zeszłych AB). Ale pewnie wkrótce będzie DLC z tym :C

Cóż,czyli tak jak sie obawiałem...Zatem na pewno doczekamy się unit packów,tyle dobrego że modderzy potrafią załatać te dziury. Dobrze,że są chociaż te specjalne budynki ale mimo wszystko,po zobaczeniu osiągnięc po cichu liczyłem że jednak te zakony będą a tu niestety rozczarowanie...

sebus12321
29-05-2016, 19:32
Cóż,czyli tak jak sie obawiałem...Zatem na pewno doczekamy się unit packów,tyle dobrego że modderzy potrafią załatać te dziury. Dobrze,że są chociaż te specjalne budynki ale mimo wszystko,po zobaczeniu osiągnięc po cichu liczyłem że jednak te zakony będą a tu niestety rozczarowanie...

Akurat tego można było się spodziewać, dodatkowo Warhammer w całej swojej różnorodności daje im ogromne możliwości wysysania od nas kasy, też mam nadzieje, że twórcy modów pozwolą nam zaoszczędzić pare groszy. Kiedy mają możliwości to potrafią odwalić robotę lepiej od CA :)

Il Duce
29-05-2016, 20:05
Niestety,a do tego już wiadomo że będą dwa duże dodatki,kolejne rasy,co za tym idzie kolejne możliwości DLC a to z jednostkami a to z bohaterami itd.itd...Myślę że WH pobije wszelkie dotychczasowe TW pod tym względem ale dość offtopu bo do dyskusji o DLC jest inny temat :P

Kasquit
29-05-2016, 21:15
Jeszcze coś dodam:
Według twórców Warhammer Total War Skaveni zniewalają Orków...
A przecież Skaveny nigdy nie zniewolili żadnego Orka, ewentualnie były sojusze i manipulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Arroyo
29-05-2016, 21:42
Jeszcze coś dodam:
Według twórców Warhammer Total War Skaveni zniewalają Orków...
A przecież Skaveny nigdy nie zniewolili żadnego Orka, ewentualnie były sojusze i manipulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Podaj mi źródło tej swojej wyimaginowanej rzeczywistości...

Defungor
29-05-2016, 21:43
Może mu chodzi o ten "event" z porywaniem ludności co się dostaje debuuff do rozwoju na 4tury.

Kasquit
29-05-2016, 21:47
Może mu chodzi o ten "event" z porywaniem ludności co się dostaje debuuff do rozwoju na 4tury.

Tak, o to mi chodzi, jeszcze trójkątny symbol!!!

http://vignette1.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/0/02/Skaven_Symbol.png/revision/latest?cb=20150606002300

Arroyo
29-05-2016, 21:54
To tylko event.... Pewnie zmienią po wyjściu Skavenów tj. drugiego samodzielnego dodatku.

Kasquit
29-05-2016, 21:56
To tylko event.... Pewnie zmienią po wyjściu Skavenów tj. drugiego samodzielnego dodatku.

Może i tak...
Ale co by nie było, jestem oburzony.
Zobaczymy, czy znajdę jeszcze jakiś inny minus tej gry. :)

Bartolomeo
29-05-2016, 21:59
Pograłem dziś chwilę , pierwsze co rzuciło mi się w oczy to regres w kwestii wizualnej.Wygląda mniej więcej jak Shogun 2.Tekstury nie ostre,na mapie kampanii wszystko mdłe,krok do tyłu jeśli patrzyć na R2 i AT.Z drugiej strony to sprytne posuniecie ze strony CA bo wiekszość ludzi nie dostrzeże tego a wydajność skoczyła. Zakładam że to przez odjęcie detali jednostek jak i brak animacjii walki.

Eftar
29-05-2016, 22:05
Pograłem dziś chwilę , pierwsze co rzuciło mi się w oczy to regres w kwestii wizualnej.Wygląda mniej więcej jak Shogun 2.Tekstury nie ostre,na mapie kampanii wszystko mdłe,krok do tyłu jeśli patrzyć na R2 i AT.Z drugiej strony to sprytne posuniecie ze strony CA bo wiekszość ludzi nie dostrzeże tego a wydajność skoczyła. Zakładam że to przez odjęcie detali jednostek jak i brak animacjii walki.
Moim zdaniem całościowo to wygląda gorzej, ale więcej detali dali przy modelach.

Defungor
29-05-2016, 22:17
Pozostaje liczyć że dojdą jakieś ciekawe animacje z DLC które doda krew :)

Bartolomeo
29-05-2016, 22:46
Ogólnie nic nie mam do dlc ale ale tą krew to już mogli dać za free.

Asuryan
29-05-2016, 22:55
Krwi i przemocy nie mogli dać za free, bo to by im automatycznie podwyższyło PEGI z 16 na 18. Poza tym już od Szoguna 2 jest to w formie płatnego dodatku.

Eftar
29-05-2016, 22:56
Ogólnie nic nie mam do dlc ale ale tą krew to już mogli dać za free.
W szogunie nie dali, to tu mają dać? :D Z uwagi na moją grafikę lub jej brak w porównaniu do wymaganej, to dla mnie zbędny bajer. :P

rkplus
30-05-2016, 07:10
krew i przemoc będzie dodana tylko razem w zestawie z jednostkami khorna do armi chaosu

Aryann
30-05-2016, 08:05
Szybciutko tylko napiszę, że mam za sobą gdzieś 15h grania i jest to naprawdę dużo patrząc ile mam obecnie obowiązków i mogę napisać, że jestem zachwycony. Kampania Wampirów, ekspansja na zachód 65 tura gdzieś. Na takiego Total Wara czekałem. Gdzie rasy naprawdę różnią się między sobą, a nie tylko, że piechota jednego państwa ma trochę więcej obrony, a drugiego trochę więcej ataku. Wojny klonów. No i te jednostki - kto chociaż raz posłał Vargheisty na mury obleganej twierdzy lub przepuścił szarżę Varghulfem, wie o czym mówię. Nie wyobrażam sobie, by dzisiaj wieczorem nie pognębić Imperium. :)

bakodredy
30-05-2016, 10:33
Witam!
Mam problem z poradnikiem w grze. Podczas klikania na szczegóły jednostek, otwiera sie okienko z poradnikiem, niestety jego treść to jedynie "105". Czy ktoś wie, jak to naprawić? Z góry dziękuję za pomoc

sebus12321
30-05-2016, 11:30
Wiele można tej grze zarzucić, ale CA na prawdę dobrze ją zoptymalizowało, przed chwilą miałem na ekranie prawie 10000 żołnierzy i w tle Altdorf i mój 3 letni komp dawał radę, w Atille miałem problem zagrać normalną bitwę, a Warhammer jest tak samo ładny i na prawdę daje radę.

Bartolomeo
30-05-2016, 11:42
Nie jest tak samo ładny, ale fakt daje radę z fpsami :)

sebus12321
30-05-2016, 11:44
Ja mam wszystko na średnich plus modele budynków i jednostek na wysokich i tekstury na wysokich, w atylli miałem tak samo i jak dla mnie jest identycznie, ale pewnie na najwyższych ta różnica jest odczuwalna, nie wypróbuje bo nie potrzebuje kominka w domu na razie :D

Pomige
30-05-2016, 15:09
Czepiacie się :D mnie gra się mega przyjemnie,nie znam świata warhammera prawie w ogóle ale ten total war przypadł mi do gustu od razu :D

Bartolomeo
30-05-2016, 15:48
Nikt sie nie czepia, poprostu pisze ze grafika jest gorsza w porównaniu do Attyli ;)

K A M 2150
30-05-2016, 17:38
Attyla dopiero zaczyna doganiać Warhammera graficznie po odpicowanym GEM z dodatkiem Ad Finitum ;P

Może nie trafiłeś na dobre oświetlenie, ale za cholerę nie wyrobisz w Attyli takich screenów bez GEM ; P

http://i.imgur.com/RFtB9XY.jpg

http://i.imgur.com/wBn1Oac.jpg

http://i.imgur.com/gIHWMKS.jpg

Sunbeach
30-05-2016, 19:58
Możesz podać dokładnego linka do tego moda graficznego? :)

K A M 2150
30-05-2016, 20:18
Nie używam moda graficznego :) LuciferHawk napisał, że dopiero za jakiś czas wyjdzie nowy GEM pod Warhammera, więc czekam :D

Sunbeach
30-05-2016, 20:49
Ok dzięki a jakaś stronka do tego GEMA? ;)

K A M 2150
30-05-2016, 21:07
Tutaj główny wątek:
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?2101-Graphic-Enhancement-Mod-GEMFX

A tutaj dodatek, który poprawia to wszystko jeszcze o 100% :D
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?696421-Rome-2-Total-War-Preset-Ad-Finitum

Dzięki temu Rome 2 i Attila potrafi u mnie wyglądać tak:
http://i.imgur.com/BOEjKFn.jpg

http://i.imgur.com/RbTBBmc.jpg

http://i.imgur.com/r5tKWl7.jpg

Azradiel
31-05-2016, 07:16
Słuchajcie, a wie ktoś jak działa spaczenie chaosu/wampiryczne ? Głównie na razie interesuje mnie jego zwalczanie. Bohaterowie mają zdolności do tego -1 do spaczenia itp, tylko zupełnie nie rozumiem jak to się potem przekłada na procent spaczenia prowincji i jego spadek/wzrost.

Arroyo
31-05-2016, 07:34
Najlepiej podporządkować sobie daną osadę i od razu przysłać tam bohaterów, by usuwali spaczenie - najlepiej kilku, którzy by mieli wysoki stopień w usuwaniu tego.

Aryann
31-05-2016, 08:36
Azradiel
Zupełnie źle zadane pytanie. Właściwie powinno być: jak mogę rozprzestrzenić spaczenie po Starym Świecie? :-D

Arroyo
31-05-2016, 08:39
Azradiel
Zupełnie źle zadane pytanie. Właściwie powinno być: jak mogę rozprzestrzenić spaczenie po Starym Świecie? :-D
Zależy, kim gra ;) Ja aktualnie gram Chaosem i próbuję położyć kres większym plemionom Norski i potem na Kislev ruszyć.

Jsatrzab
31-05-2016, 18:45
Słuchajcie, a wie ktoś jak działa spaczenie chaosu/wampiryczne ? Głównie na razie interesuje mnie jego zwalczanie. Bohaterowie mają zdolności do tego -1 do spaczenia itp, tylko zupełnie nie rozumiem jak to się potem przekłada na procent spaczenia prowincji i jego spadek/wzrost.

to -1 oznacza że jest to 1 punkt % na turę, czyli zakładając że jakaś prowincja ma 100% spaczenia chaosu, i że nie działają tam żadne inne bonusy to agent z -1 będzie potrzebował 51 tur żeby zbić spaczenie poniżej poziomu, który powoduje wyniszczenia.

Asuryan
31-05-2016, 21:39
Warto jednak pamiętać że niektóre budynki powodują przyrost spaczenia np o 6 w danej prowincji i 4 w każdej sąsiedniej (najlepszy wampirów). Wrodzy agenci też często potrafią rozprzestrzeniać spaczenie (wampirzyca, banshee) w prowincji w której się zanjdują. Wtedy z agentem który niweluje tylko o -1 spaczenie nic nie zdziałasz. Trzeba wysłać co najmniej dwóch z wysoką umiejętnością niwelowania spaczenia (umiejętności rozprzestrzeniania/niwelowania spaczenia u bohaterów mają 3 stopnie).

Ituriel32
02-06-2016, 12:43
Jestem wyraźnie zdziwiony tak małą aktywnością w tematach młota.

Może pokrótce opisze wrażenia po mojej "nie grze" (bo grać nie mogę, to oglądam jak inni grają).
Młotek jest tak liniowy że aż tunelowy. Już tłumaczę o co chodzi. Jest to chyba pierwszy TW w którym mamy tak mało wolności.

Przez system z ograniczeniem podbojów, mamy tak naprawdę bardzo małe pole manewru. Chyba najbardziej widać to przy krasnoludach i wampirach. Mamy niestety wyraźnie zaznaczony kierunek w którym powinniśmy kierować podboje. Nawet chaos będący horda, czyli w założeniach nacją wolną, powinien zabezpieczyć północ, bo bez tego nie ma co szukać w krainie ludzi. Próby iści pod prąd są skazane na porażkę.

Mapa kampanii przy pierwszym zerknięciu wydaje się duża, ale tak na prawdę szybko zaczyna brakować miejsca (chyba że grasz z modem ściągającym ograniczenia podboju, ale pomaga to tylko częściowo) gdzie można się udać.

Podoba mi się spowolnienie rozgrywki i podbojów, ale ono też jest takie iluzoryczne. Ponieważ rozwój osad jest za szybki. A wynika on z tego że tak na prawdę to mamy mało budynków i szybko można dojść do schematu maksymalnego wykorzystania regionu. Dla osób takich jak ja lubiących pokombinować nad optymalizacją słabo to wygląda.

Cześć trudności gry wynika z faktu że gracz sam sobie utrudnia bo idzie w złe miejsca i/lub stawia inne budynki niż przewidzieli twórcy. Mam wrażenie że jesteśmy cały czas prowadzeni z rączkę.

Konfederacje są za łatwo zawiązywane przez sztuczną inteligencje. Już po kilkunastu turach mamy państwa wchłaniaczy.

Mimo wszystko chyba grać się będzie przyjemnie i czekam aż w końcu rozwiąże problem czemu nie mogę gry odpalić.

Bartolomeo
02-06-2016, 20:11
A jaki komunikat dostajesz? Mi nie odpalal dopóki nie zaktualizowalem sterowników od grafiki, r9 290.

sebus12321
02-06-2016, 21:20
Mi również nie działał dopóki nie pobrałem najnowszych sterowników do radeonów z 21 maja.

Asuryan
02-06-2016, 21:52
Jestem wyraźnie zdziwiony tak małą aktywnością w tematach młota.
Nie ma co się dziwić, ja na przykład wolę obecnie grać niż pisać, tym bardziej że za dużo czasu na grę nie mam.

Młotek jest tak liniowy że aż tunelowy. Już tłumaczę o co chodzi. Jest to chyba pierwszy TW w którym mamy tak mało wolności.

Przez system z ograniczeniem podbojów, mamy tak naprawdę bardzo małe pole manewru. Chyba najbardziej widać to przy krasnoludach i wampirach. Mamy niestety wyraźnie zaznaczony kierunek w którym powinniśmy kierować podboje. Nawet chaos będący horda, czyli w założeniach nacją wolną, powinien zabezpieczyć północ, bo bez tego nie ma co szukać w krainie ludzi. Próby iści pod prąd są skazane na porażkę.

Mapa kampanii przy pierwszym zerknięciu wydaje się duża, ale tak na prawdę szybko zaczyna brakować miejsca (chyba że grasz z modem ściągającym ograniczenia podboju, ale pomaga to tylko częściowo) gdzie można się udać.
Ja grając wampirami najpierw zniszczyłem innych nekromantów w Sylvanii, a później miałem wybór - Imperium lub Graniczne Księstwa. Zająłem trochę terenów na zachód od Sylvanii i ruszyłem przełęczą na południe. Zapędziłem się aż do Miragliano, ale zrezygnowałem z planu podboju Estalii, którą zdążyło zająć jakieś diukostwo Bretonni. Zwietrzywszy świetny interes w odbudowywaniu zniszczonych przez Chaos prowincji wycofałem Mannfreda do Sylvanii i ruszyłem na północ. Niestety za daleko się zapędziłem (aż pod samą Norskę) zbyt mało czasu poświęcając na rekrutację innych doborowych armii. Zbyt szybko za bardzo zbliżyłem się do wojowników Chaosu, hulających po imperialnych i kislevskich ziemiach wraz z Norsami. Kilka band łupieżców podczas wikingu rozwaliłem, ale jak zobaczyłem że idzie na mnie armia Chaosu z silnymi jednostkami i w dodatku każda z doświadczeniem dwóch srebrnych belek, to zwątpiłem. Bardzo prawdopodobne, że będę musiał rozpocząć kampanię od nowa. Po tym pograłem trochę krasnoludami i teraz gram Imperium. Na razie nie używam modów.

Podoba mi się spowolnienie rozgrywki i podbojów, ale ono też jest takie iluzoryczne. Ponieważ rozwój osad jest za szybki. A wynika on z tego że tak na prawdę to mamy mało budynków i szybko można dojść do schematu maksymalnego wykorzystania regionu. Dla osób takich jak ja lubiących pokombinować nad optymalizacją słabo to wygląda.
Rozwój osad nie jest aż tak bardzo szybki, chyba że poświęcisz w tym celu jeden z budynków w każdym regionie, zwerbujesz i rozstawisz w prowincji odpowiedniego agenta i wydasz odpowiedni edykt. A i tak będzie jeszcze potrzebna kasa. Rozwój wampirów akurat jest banalnie prosty, ale już takim Imperium czy krasnoludami trzeba nieźle pokombinować, żeby mieć dostęp do wszystkich jednostek w prowincji. Nawet nie jestem pewny czy poza wampirami można tak rozwinąć budynki by w danej prowincji by nie musieć z jakiejś jednostki/agenta rezygnować.

Konfederacje są za łatwo zawiązywane przez sztuczną inteligencje. Już po kilkunastu turach mamy państwa wchłaniaczy.
Konfederacje mają fajną mechanikę - musi minąć 8 tur zanim można spróbować wchłonąć do niej następną frakcję. Dodatkowo przez ten czas jest minus do zadowolenia w całym państwie.

Mimo wszystko chyba grać się będzie przyjemnie i czekam aż w końcu rozwiąże problem czemu nie mogę gry odpalić.
Mi gra się bardzo podoba, pomimo kilku wkurzających rzeczy - ale trzeba wziąć poprawkę na to, że mam fioła na punkcie Warhammera fantasy :mrgreen:

K A M 2150
02-06-2016, 23:00
Mimo mojego początkowego sceptycyzmu, z odpowiednimi modami to jeden z najlepszych Total Warów jaki wyszedł. Jak dojdą nowe części plus bogatsze mody to już w ogóle. AI bitewne wreszcie na znośnym poziomie, aż miło się toczy bitwy :)

Ituriel32
03-06-2016, 06:12
Z rozwojem osad to chodziło mi o to że w Młotku technologie zalezą od budynków, a w poprzednich częściach było odwrotnie czyli to technologie określało jakie budynki możemy postawić. Sprowadza się to do tego że tu tylko kasa ogranicza nam rozwój osady i jak mamy kasę to jedziemy z koksem. Po drugie tych budynków jest mało więc i wybór dużo prostszy.
Wydaje mi się że te budynki budują się za szybko, choć czas w turach wydaje się standardowy dla TW.

Rozwój osad nie jest aż tak bardzo szybki, chyba że poświęcisz w tym celu jeden z budynków w każdym regionie, zwerbujesz i rozstawisz w prowincji odpowiedniego agenta i wydasz odpowiedni edykt. A i tak będzie jeszcze potrzebna kasa. Rozwój wampirów akurat jest banalnie prosty, ale już takim Imperium czy krasnoludami trzeba nieźle pokombinować, żeby mieć dostęp do wszystkich jednostek w prowincji. Nawet nie jestem pewny czy poza wampirami można tak rozwinąć budynki by w danej prowincji by nie musieć z jakiejś jednostki/agenta rezygnować.
Ale właśnie po to mamy rekrutacje globalną... Choć z agentami może być problem bo oni lubią budynki 4 i 5 poziomu, a te tylko w stolicy prowincji.

Chodziło mi o zawieranie konfederacji przez sztuczną inteligencje. W przypadku gracza działa to dobrze, ale si tego wyraźnie nadużywa.

Właśnie tempo rozgrywki jest przez to bardzo zachwiane. Początek ładnie powolny (bo nie ma kasy, a stawianie wszędzie farm blokuje szybki podbój), by następnie lawinowo przyśpieszać. Bo kasa zaczyna być pod dostatkiem, a komp błyskawicznie tworzy konfederacje i nadchodzi chaos.
W zasadzie jakby nie było średniej rozgrywki, tylko początek i końcówka.

Chyba najlepiej wygląda kampania imperium, najwięcej możliwości i trudności.

Ja mam nadzieje że we wtorek już sobie pogram. Choć na razie młotek wydaje mi się pusty, ale zakładam że z kolejnymi dlckami gra będzie zyskiwać.

Jan z Czarnolasu
03-06-2016, 08:14
(...)

Zgadzam się z zarzutem, ze rozwój infrastruktury następuje trochę za szybko i jednocześnie jest za mały wybór budynków, ale widzę co kierowało twórcami przynajmniej w zakresie tempa rozwoju infrastruktury. Otóż nowy Total War to prawdziwa wojna totalna i standardem jest w nim palenie osad do gołej ziemi. U mnie w pewnym momencie połowa Imperium leżała odłogiem zaorana. Dzięki temu, że miasta można w miarę szybko odbudować, nie jest to aż takie dotkliwe. Po inwazji chaosu w gruzach leżała cała północ Imperium z Talebheim i Middenheim na czele. Dość szybko to zająłem i odbudowałem.

Nie wiem czy to dobre, czy nie.

Na pewno złe jest to, że jest taki mały w zasadzie wybór budynków.

Nie wiem, czy to nie jest pierwszy Total War w historii, w którym nie ma dróg.

Ituriel32
03-06-2016, 08:44
Zdecydowali się na takie rozwiązanie, bo osady mają znikomą wartość obronną i padają błyskawicznie to i odbudowywać przydałoby się też błyskawicznie.
Ja tam uważam że tu lepiej sprawdziłoby się rozwiązanie jakby każda osada miała mury sama z siebie, zwłaszcza ludzi i krasnoludów. Za to Zieloni i Norska miałaby większe garnizony i lekka palisadę. Ale takie rozwiązanie zwiększyłoby nakłady pracy potrzebnej do zrobienia tego. Mogłoby też niepotrzebnie frustrować cześć graczy.
Dodatkowo wartość garnizonu podstawowego błyskawicznie traci na wartości. Raz z powodu szybkiego dostępu do silniejszych jednostek, a dwa to szybkość nabijania poziomów przez Lordów i bohaterów.

A z drogami to jest już stały regres. Empire było ostatnia częścią (nie jestem pewny samurajów bo mało grałem w tą cześć) w której aktywnie się je budowało.
Przy czym drogi to byłaby domena głownie ludzi i wampirów, pozostałe rasy używały by ich w mniejszym stopniu.

Aryann
03-06-2016, 09:21
Jeśli już szukamy jakichś wad to ja wskazałbym dwie. Po pierwsze odnoszę wrażenie, że względem poprzednich total warów dużo więcej kosztuje utrzymanie armii. W zasadzie przez cały czas mam tylko dwie armie - główną i wspierającą. Trzeci generał służy mi tylko do pacyfikowania podbitych terenów a od niedawna mam czwartego, który w zasadzie jest tylko transportem elitarnych jednostek, żebym nie musiał cofać się Manfredem. Teraz koło 100 tury mam ok 6tys zysku na turę i mógłbym sobie spokojnie pozwolić na drugą elitarną armię i zaraz tak zrobię, ale na razie bawię się tym, że każdą osadę mam rozwiniętą prawie na maxa i co turę przybywają mi 2-3 nowe budynki. Zabezpieczenie finansowe.
Druga wada to to, co niepotrzebnie dla mnie wydłuża grę a co powinno być już dawno zagrzebane w czasach medieval 2 - rome 2. Roznosimy w boju w pył jakąś małą rasę ( w moim przypadku Bretonnię z 4 osadami). Podpatrywanie załogi osad wskazuje, że jest ona minimalna. W tym czasie spokojnie okupujemy inne zajęte osady. Dochodzimy wreszcie do tej ostatniej osady a tam... 3 armie, z czego dwie z samymi trzeciopoziomowymi jednostkami i wypasiony garnizon. W życiu by tego nie utrzymali nawet przez pięć tur mając dochód z jednej wioski. I to też się tyczy do takich jedno-dwu osadowych państewek.

Asuryan
03-06-2016, 10:56
Z rozwojem osad to chodziło mi o to że w Młotku technologie zalezą od budynków
Tylko w Imperium i w minimalnym stopniu u Zielonoskórych.

Ale właśnie po to mamy rekrutacje globalną...
Tylko że w rekrutacji globalnej koszt werbunku jest podwójny...

Właśnie tempo rozgrywki jest przez to bardzo zachwiane. Początek ładnie powolny (bo nie ma kasy, a stawianie wszędzie farm blokuje szybki podbój), by następnie lawinowo przyśpieszać. Bo kasa zaczyna być pod dostatkiem, a komp błyskawicznie tworzy konfederacje i nadchodzi chaos.
W zasadzie jakby nie było średniej rozgrywki, tylko początek i końcówka.
Zalezy jaką nacją. Teraz powróciłem do Chaosu... i co z tego że kasy w bród, jak każdy budynek w obozie warownym wymaga odpowiedniego stopnia zaludnienia (a nie tylko główny budynek jak u innych nacji). Taka jama trolli aż 7 stopnia. W końcu całą kasę (20 000) wydałem na jedną z gałęzi technologii.

Chyba najlepiej wygląda kampania imperium, najwięcej możliwości i trudności.
Zgadzam się. Na początku brak możliwości wymyślania technologii. Niby urzędy ułatwiają rozgrywkę, ale na urzędy trzeba mieć generałów (im lepszy tym większego poziomu). A każdy dodatkowy generał to +1% do utrzymania wszystkich jednostek w państwie.

mardar282
03-06-2016, 12:53
Mimo mojego początkowego sceptycyzmu, z odpowiednimi modami to jeden z najlepszych Total Warów jaki wyszedł. Jak dojdą nowe części plus bogatsze mody to już w ogóle. AI bitewne wreszcie na znośnym poziomie, aż miło się toczy bitwy :)

Witam, miałem to samo uczucie jak dowiedziałem się w 2015 roku o nowym tytule, byłem zły... licząc na Total War Empire 2 , dwa miesiące przed kupnem Warhammera dużo czytałem o samej grze, długo zastanawiając się czy ten świat jest dla mnie. Po 20 godzinach gry muszę się przyznać że to najlepszy Total War w jaki grałem, a gram od czasów Roma 1, nigdy mapa kampanii nie była bardziej wymagająca, w bitwach flanowanie jazdy z dwóch stron to standard, sama gra jest bardzo starannie dopracowana ( jest kilka kosmetycznych zmian które muszą wprowadzić w poprawkach jak na przykład w czasie bitwy klikając np. na kartę jednostki - zaznaczona wąska ramka w kolorze żółtym za cholerę nie można dostrzec w grze jest dana jednostka w bitwie, mam nadzieję że to poprawią !!) co Wy o tym sądzicie?

marko1805
03-06-2016, 13:32
http://forum.totalwar.org.pl/images/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez K A M 2150 http://forum.totalwar.org.pl/images/buttons/viewpost-right.png (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?p=406700#post406700)

Szkoda tylko ,że dopiero w tytule który mnie kompletnie nie kręci:hmm::(

Jan z Czarnolasu
03-06-2016, 14:03
Póki co to jeszcze nie jest najlepszy Total War, ale po tym jak go wzbogacą o dwa oficjalne dodatki oraz DLC, niewątpliwie nim będzie.

Nie zdziwiłbym się, gdyby w międzyczasie kupili dodatkowo licencje na bitwy morskie i zaadoptowali je w jednym z dodatków. Tak naprawdę bitwy morskie w klimatach warhammera, ze względu na zróżnicowanie ras, byłyby wystarczającym materiałem na zupełnie osobną grę. Na pewno wymagałyby ogromnej ilości pracy.

Arnold
03-06-2016, 14:51
A ode mnie parę słów opinii na temat gry.

O dotychczasowym przebiegu grania:

Dotychczas, od zeszłego czwartku spędziłem w TWW 55h, jak sądzę jest to czas, który pozwala mi na już formułowanie w miarę pełnej opinii o produkcie.

Głównie gram w kampanie, ale rozegrałem też kilkanaście bitew w mp.
Wszystkie rozgrywałem wyłącznie the Empire, resztą nacji poznałem w drodze walki z nimi, stąd moje poglądy zawężone są do imperialnej perspektywy.

Obecnie rozgrywam 5 podejście do kampanii the Empire, poziom legendendary.
Wszystkie poprzednie były na poziomie very hard. Pierwsze trzy były mocno zapoznawcze ze zmianą w mechanice, stąd zakończyły się porażkami, 4 szła dobrza, ale ok. 100 tury stwierdziłem, że pyknę sobie od nowa w oparciu już o całkowite zrozumienie mechanki gry.

Ogólne wrażenia:

Nie będę ukrywać, iż jestem nieco uzależniony od gry oraz popadłem w zachwyt nad nią. W sumie skutecznie wyjęła mi tydzień z życia, ale czas najwyższy to przystopować. ;)
Oczekiwania miałem takie, iż może to być najlepszy tytuł w serii, który zdetronizuje mojego faworyta (M2TW) i na dziś dzień mogę stwierdzić, iż jest to wysoce prawdopodobne.

TWW nie jest rewolucją w serii, a tylko dość mocno zmodyfikowanym Atiila TW, co jest bardzo mocno w grze wyczuwalne, ale z drugiej strony, gra jako całokształt jest lepsza od poprzednika.
Można narzekać (co też czynię) na szereg uproszczeń, ale w istocie, nie przeszkadzają one mi w ogóle. Wychodzę z założenia, że bardziej skomplikowane nie znaczy, że jest lepsze, a TWW mimo rezygnacji z wielu elementów obecnych w poprzednich częściach miażdży je grywalnością.

Tym bardziej, że TWW nie jest nadal finalnym produktem, ewidentnie musi został połatane parę bugów, gra może obecnie prezentuje z 50% docelowej zawartości, a już na starcie prezentuje się lepiej od R2TW (zupełnie niegrywalny przez tygodnie po premierze) czy A:TW (który borykał się z pewnymi problemami dot. AI po wypuszczeniu i których do końca nigdy nie naprawiano).

Zalety:

- najlepsze AI w serii; racjonalnie zachowuje się na polu kampanii (tj. nie marnotrawi armii, atakuje z wykorzystaniem przewagi, poprawnie używa agentów, potrafi poprawnie dokonywać ekspansji, rekolonizuje zniszczone obszary, prowadzi dyplomację w sposób dość realistyczny, słucha się poleceń gracza [tj. mam na myśli wskazaywanie celów do zaatakowania]); oczywiście są zgrzyty, bo czasem armie zapędzają się głęboko na północ (gdy kazałem AI atakować osady przybrzeżne), ale to drobne uchybienia;

to co jednak w moim odczuciu przemawia pozytywnie na rzecz AI to narzekania graczy (odsyłam poczytać wątki na oficjalnym forum gry), iż: AI jak nie ma przewagi w armii to podsyła inne do wsparcia; próbuje zagłodzić garnizony, czy ucieka armiami przed liczniejszym wrogiem (co jest zupełnie racjonalne)

- wreszcie mechanika dotyczącza raze działa jak powinna, w TWW nie uświadczy się efektu pustej mapy świata jak w Attylli

- dość dobre AI na polu bitwy: fakt, że zachowuje się schematycznie, ale póki co, jednostki pozycjonwane są zgodnie z ich przeznaczeniem, a bardzo rzadko doświadczałem sytuacji absurdalnych (typu szturm cav-only na mury miejskie)

- dalece zróżnicowane frakcje
- duża możliwość customizacji bohaterów
- duża ilość agentów, którzy są zwyczajnie przydatni i mogą pełnić rolę zarówno na mapie kampanii jak i polu bitwy (acz wielu to krytykuje mówiąc o spamie agentów; IMO niesłusznie)
- uproszczenia w ekonomii (bo przede wszystkim tutaj jest to zauważalne) wcale nie wadzą;
mniejsza ilości budynków oznacza, iż choć może częściej powiela się schemat rozbudowy miast, o tyle paradokslanie benefity są sensowniej rozłożone, koszty budowli i utrzymania jednostek dość wysokie, stąd trzeba kombinować jak to wszystko zorganizować, szczególnie jak utraci się określone prowincje; TWW to pierwsza gra w serii, w której tak naprawdę borykam się z ciągłbym brakiem pieniędzy i stąd przykładam wagę do stosownego rozbudowy państwa; ponadto utrzymawnia wysokiego PO sprawia problemy (poza prowincjami zaspamowanymi agentami i armiami)
- prawdopodobnie najlepsze oblężenia w serii; TWW prezentuje model wypadkowymi między "realizmem" (M2TW, R2TW, A:TW, itd), a dynamiczną bitwą bez w zasadzie stosowania machin (S2TW);
problem modelu realistycznego polegał na tym, iż zwykle armie były zbyt małe do oblegania/obrony (pamięta ktoś wielopoziome zamki z M2TW?), przez co bitwy te wyglądały nierzadko śmiesznie w swej skali, gdyż szturowało się wycinek osady;
problem modelu dynamicznego polegał na całkowitym usunięcie osad z map pół bitew oraz braku jakiegokolwiek sprzętu do oblegania, co rekompensowały dość emocjonujące starcia (stąd chyba najlepiej wspomina oblężęnia z FoTSa);

jedyny mój zarzut to fakt, iż modele spawnują drabiny znikąd, a wieże trzeba obsadzać

- w TWW mid i late game przynosi pewne wyzwania dzięki czemu gra tak naprawdę nie kończy się po 30-50 turach; np. w mojej obecnej kampanii the Empire jest tura 110 i borykam się z dużym problemem ze strony Wampirów

Narzekanie:

Mimo wszystko na pewne uproszczenia ponarzekać muszę:
- niemożność regulowania wysokości podaktów - przydałoby się
- nieznaczna ilość budynków opartych o efekt synergii

- dyplomacja na wyższych poziomach trudności praktycznie nie działa dopóki nie pojawi się Chaos, na legendary nawet nie ma sensu przekupywać innych, efekty szybko znikają (jest to zauważalny skok do vh, gdzie ten problem jest mniejszy); nie zmienia to faktu, iż jednak AI o ile niechętnie wchodzi w pakty z człowiekiem, o tyle reaguje elastycznie w razie niepowodzenia w wojnie

- brak zmiennej pogody
- dużą część mapa kampanii leży odłogiem (zapuszczał się ktoś w ogóle do Bretonii, Estalli czy Tilei? - na to nawet czasu nie ma)
- niemożność przywracania wyeliminowanych nacji w drodze ich wyzwolenia (acz można to obejść poprzez zajęcie prowincji i późniejszą rewoltę)

- brak szeregu animacji na polu bitwy (strzelcy nie przeładowywują bronii; zniszczone mury magicznie znikają; drabiny znikąd)
- oddziały na polu bitwy nie trzymają szyków
- mapy bitewne są zbyt powtarzalne, za dużo lasów jak dla mnie

- jednostek mało, a mimo są takie, które wydają się być zbędne (np. Luminark jest za drogi)
- brak szeregu opcji customizacji bitwy w mp

Pomijam bugi.

Arroyo
05-06-2016, 09:51
Z innej beczki - w Warhammerze w końcu naprawili tryb potyczki i działa jak w Medieval II. Dla mnie to drobny plus, ale jednak ważny. Poza tym wracając. Sądzę, że jeśli CA nic nie spapra, poprawi balans, animacje i AntyAliasing to może to być godny następca Shoguna II (pod względem trylogii, którą tworzyć ma ta gra. Shogun II z Rise of the Samurai i Fall of the Samurai tworzył również gigantyczną trylogię).

Ituriel32
05-06-2016, 10:17
Po zajęciu regionów w bretoni zmienia się tam las z tego elfiego na inne.

Arroyo
05-06-2016, 11:01
Na bank po dodaniu Leśnych Elfów to się zmieni ;)

Il Duce
05-06-2016, 11:20
Z innej beczki - w Warhammerze w końcu naprawili tryb potyczki i działa jak w Medieval II.

Rozwiń proszę tą myśl bo muszę przyznać że mnie zaciekawiłeś :)

Arroyo
05-06-2016, 11:25
Rozwiń proszę tą myśl bo muszę przyznać że mnie zaciekawiłeś :)
W Medievalu II, gdy miałeś włączony tryb potyczki/dystansowy to Twoje jednostki uciekały, gdy wróg się zbliżał. Odbijały się od czerwonej linii i pędziły wzdłuż niej, co powodowało, że jednostka się nie zatrzymywała. W kolejnych częściach było to zepsute tzn. gdy dotarły do czerwonej linii, te po prostu zatrzymały się i dawały się wyrżnąć przez wroga. W Warhammerze naprawili to i działa tak samo, jak w Medieval II.

Il Duce
05-06-2016, 11:33
Aaaa,myślałem że chodziło Ci o custom battles a nie o skirmish :P. Nie mniej jednak dzięki za wyjaśnienie ;)

DrChenio
05-06-2016, 12:06
Dla tych którym ta gra nie chodzi ja osobiście gram na radeonie 4850 512 mb, dałem weryfikacje plików na steamie, lub na samym początku grałem w trybie offline. Pozdrawiam.

Arroyo
05-06-2016, 13:16
Aaaa,myślałem że chodziło Ci o custom battles a nie o skirmish :P. Nie mniej jednak dzięki za wyjaśnienie ;)
Spoko. Niby takie małe rzeczy, a jednak weteranów serii cieszy oko na myśl, że coś w kolejnych częściach naprawiają. Gdyby jeszcze naprawili wadę Warscape'a -> strzelanie jak w ETW i dalej to byłbym wniebowzięty.

Il Duce
05-06-2016, 18:33
No cieszy,chociaż dla mnie akurat ten błąd był niemal niezauważalny ze względu na strategie gry ;)

Ribald
05-06-2016, 22:33
- uproszczenia w ekonomii (bo przede wszystkim tutaj jest to zauważalne) wcale nie wadzą;

O ile większość z nich mi nie przeszkadza, to jakoś drażni brak wpływu ładu publicznego na rozwój. W tej sytuacji, zwłaszcza w prowincjach niezagrożonych spaczeniem, można właściwie trzymać ład na poziomie kolorowo*, ale stabilnie, czyli koło -80, bo i po co wyżej?

* edytowane, przekleństwo z gwiazdkami, to nadal przekleństwo.
Asuryan.

Asuryan
05-06-2016, 22:45
Niby można dopóki nie wpadnie Ci tam wrogi agent i szybko doprowadzi do wybuchu buntu w danej prowincji. Zawiązanie konfederacji tez obniża zadowolenie przez kilka tur w całym kraju. Tak samo jak zdarzenia losowe.

MisioKororowy
07-06-2016, 14:47
Czy ktoś z Was grając wampirkami mierzył się z armiami chaosu? ja wczoraj grając z dwukrotną przewagą liczebną i mając całkiem nienajgorsze jednostki dostałem takie wciury, że wybacz.
Dodatkowo co to do cholery jest ten taki mroczny powóz? to ani nie czaruje, ani nie walczy, a kosztuje takie piniendze, że można by z tego sfinansować 500+ dla wszystkich dzieci na rok

Asuryan
07-06-2016, 15:26
Tak, mierzyłem się. Varghulfy, terrorgheisty i grave guard (gram w wersji angielskojęzycznej) to chyba jedyne rozwiązanie. A i tak teraz mi wparowała armia z takim doświadczeniem jednostek, że uciekam przed nią do startowej prowincji by dorekrutować odpowiednie oddziały.

Sunbeach
07-06-2016, 15:55
Patrzył i sprawdzał już ktoś z was jak chodzi gierka po instalacji nowych dzisiaj wydanych sterów od Nvidii?

Ituriel32
10-06-2016, 06:13
W końcu mogę grać i wrażenia mam mieszane.

Gra jest dużo trudniejsza co jest olbrzymim plusem. Niestety różnica między średnim a trudnym jest za duża.

Te konfederacje u zielonych są zbyt śmieszne. Co 8 tur przyłączają jakieś inne plemię. Po 40 mają w zasadzie cały dół mapy.

Ale największy minus jest za bitwy, czuje się jakbym dowodził chłopami i milicją miejską...

Arroyo
10-06-2016, 06:51
W końcu mogę grać i wrażenia mam mieszane.

Gra jest dużo trudniejsza co jest olbrzymim plusem. Niestety różnica między średnim a trudnym jest za duża.

Te konfederacje u zielonych są zbyt śmieszne. Co 8 tur przyłączają jakieś inne plemię. Po 40 mają w zasadzie cały dół mapy.

Ale największy minus jest za bitwy, czuje się jakbym dowodził chłopami i milicją miejską...
1. Dlatego tym bardziej przyjemnie gra mi się na vh - głównie dlatego, że uwielbiam wyzwanie, jakie AI mi stawia ;)
2. Co z tego, skoro i tak Grimgora i Zielonoskórych często Krasnoludy łatwo eliminują?
3. Początkowe jednostki tak mają, ale jak u Zielonoskórych dojdziesz do monstrów, debeściaków Orków/Czarnych Orków itd. to klękajcie narody.

Kasquit
10-06-2016, 07:03
Zrobili tak, że Chaos i Orkowie nie mogą handlować... :(
Ale przecież to nieco niefajne... :(
Zamknęli już z góry możliwość, a w tym lore handlowali nieraz z Krasnoludami Chaosu... :)

Arroyo
10-06-2016, 07:07
Nie wyobrażam sobie, by frakcja, będąca hordą, miałaby handlować z innymi. To po raz. Po dwa - Krasnoludy Chaosu będą pewnie w drugim dużym dodatku.

royal1410
10-06-2016, 18:28
Nie chcę wbijać kija w mrowisko, ale CA mogłaby jakieś zapowiedzi puścić. W końcu nie po to nie kupiłem WTW, żeby nie ekscytować się jakie DLC/FLC dostane wraz z podstawką.

Arroyo
10-06-2016, 18:34
Moment, mój mózg musi ogarnąć, o co Tobie chodzi. Masz na myśli to, że nie kupiłeś Warha, ale jednak na zapowiedzi DLC czekasz? Bez sensu...

Jan z Czarnolasu
10-06-2016, 19:13
Belki doświadczenia były jak dotąd w każdym TW więc i tu pewnie będą.

Jako że zaraz dostanę bana, chciałbym korzystając z okazji pożegnać się ze wszystkimi ogarniętymi użytkownikami tego forum, mam nadzieję że Warhammer TW sprawi wam wiele radości i nie zawiedzie pokładanych w nim nadziei. Pozdrawiam Jsatrzab.

https://www.youtube.com/watch?v=lLCEUpIg8rE

W Shogunie 1 był HONOR, który nie był doświadczeniem bo można go było stracić :)

royal1410
10-06-2016, 19:50
Jak to nie ma sensu nie kupiłem i czekam, aż wyjdą DLC/FLC które do kupna mnie zachęcą. Nie mam zamiaru wydawać ponad 100 zł za podstawkę jednostki wydawane w FLC jako pojedyńcze.

Arroyo
10-06-2016, 20:49
A wiesz, że przecież w same DLC i FLC nie pograsz bez podstawki? Argument obalony.

Jsatrzab
10-06-2016, 21:09
A wiesz, że przecież w same DLC i FLC nie pograsz bez podstawki? Argument obalony.

Chodzi mu o to, że nie zapłaci za grę normalnej ceny, tylko poczeka aż gra będzie w przecenie/pakiecie z DLC. Oczywiście nie przeszkodzi mu to męczyć nas głupimi pytaniami przez najbliższe 2 lata aż uzbiera pieniądze od zębowej wróżki...

Arroyo
10-06-2016, 21:18
Oczywiście pewnie nim taka edycja wyjdzie, minie z 5-10 lat, jak przy ETW i NTW z pomarańczowego pudełka ;D Czyli będzie co zbierać (If You know, what I mean) ;)

Asuryan
10-06-2016, 22:03
Chodzi mu o to, że nie zapłaci za grę normalnej ceny, tylko poczeka aż gra będzie w przecenie/pakiecie z DLC. Oczywiście nie przeszkodzi mu to męczyć nas głupimi pytaniami przez najbliższe 2 lata aż uzbiera pieniądze od zębowej wróżki...
Przeszkodzi, za następne głupie pytanie w tym dziale dostanie normalne ostrzeżenie. Moja cierpliwość i Arroya jako moderatorów tez ma swoje granice, a skoro nie pomagają upomnienia...

Jsatrzab
10-06-2016, 22:23
Przeszkodzi, za następne głupie pytanie w tym dziale dostanie normalne ostrzeżenie. Moja cierpliwość i Arroya jako moderatorów tez ma swoje granice, a skoro nie pomagają upomnienia...

Nie no nie tak ostro, ja po ostatnim ostrzeżeniu przez tydzień nie mogłem spać spokojnie, taki strach. Co dopiero napisać coś na forum :]

Arroyo
10-06-2016, 22:25
Nie no nie tak ostro, ja po ostatnim ostrzeżeniu przez tydzień nie mogłem spać spokojnie, taki strach. Co dopiero napisać coś na forum :]
Spokojna głowa, to będzie jego problem ;D Wróćmy jednak do tematu ;)

royal1410
11-06-2016, 07:54
Aha to znaczy, że każde moje pytanie dotyczące opłacalności zakupu gry, będzie traktowane jako głupie pytanie, bo nie kupiłem gry.

Arroyo
11-06-2016, 07:57
Nie, to znaczy, że każde najbanalniejsze pytanie o byle drobnostkę będzie traktowane jako głupie. Na YT masz ogrom materiału od różnych graczy z Polski i z zagranicy, wystarczy poszukać. Poważnie, każdy ma swoją cierpliwość, ale moja jest już na wyczerpaniu...

royal1410
11-06-2016, 08:31
Ok, to zmieńcie nazwę na:"dyskusję ogólnie o Warhammerze:Total War". Dla mnie to bez sens, nie można zadać pytania o jakiś szczegół, bo: "sam sobie znajdz", to po co jest ten wątek?...
... No chyba nie po to, aby dyskutować na tematy które administratorzy uznają za stosowne.

Arroyo
11-06-2016, 08:38
Czy naprawdę nie rozumiesz, o co chodzi? Pytasz się o każdą byle statystykę jednostki i drobną pierdołę, którą można znaleźć bez wysiłku na np. tej stronie: http://www.honga.net/totalwar/warhammer/unit.php?l=en&v=warhammer&f=wh_main_emp_empire czy na kanałach YT od THFE, ArchWarhammer czy Pixelated Apollo. Naprawdę, wystarczy chwila pogrzebania na necie. Skoro nie umiesz szukać takich drobnych rzeczy i pytasz się o każdą drobną rzecz to podpadasz pod zwykły spam.

royal1410
11-06-2016, 09:01
Po pierwsze nie pytałem o statystyki jednostek, tylko o to, czy mimo niskiego kosztu warto je rekrutować np zwykła grobowa straż. Po drugie nie znam angielskiego, więc nie wiem o co mówią na portalach. Po trzecie "diabeł tkwi w szczegółach", więc pozwólcie o nich podyskutować; może trochę przesadzam pytają się o wartość każdej z jednostek, ale skoro mam możliwość oceny przez ludzi którzy grają. Po czwarte, tu nie chodzi tylko o pieniądze (swoją drogą mogę poczekać kilka lat i sprawdzić, czy naprawdę warto), ale przede wszystkim o czas. Jestem na dorobku i jeśli zaczął bym jeszcze grać(a jestem fanatykiem grania w TW) to już w ogóle na nic bym go nie miał.

Arroyo
11-06-2016, 10:30
1. Sorry, ale dla mnie to to samo. Grobowa straż bez dwuręcznej broni różni się tym od dwuręcznej, że mają większy pancerz, tak to ci z dwuręczną bronią są mocniejsi w sile. Innymi słowy - zwykła dobra w defensywie, z dwuręczną dobra w ofensywie.
2. Google tłumacz/ling.pl i tłumaczenie wszystkiego po kolei - tak sam robię. Ile masz lat, tak z ciekawości?
3. Sorry, dla mnie to bezsensowne jak ocenianie gry bez zagrania w nią.
4. To już Twój problem. Sam dużo czasu nie mam...

royal1410
11-06-2016, 10:58
1. No i gitara, czy to naprawdę takie głupie pytania? Dla mnie to jednostki to najciekawsze rzeczy w TW. Głównie po to je kupuje.
2. 27. Jasne tłumacz. Takie bzdury z tego wychodzą,że...
3. Odniosę się w czwartym punkcie.
4. No właśnie najważniejszy problem: czas; naprawdę jest bezcenny, dlatego też dwa razy się zastanawiam zanim zrobię. Mniej go zajmuję czytanie niż dochodzenie grając.
5. Gdyby to było historyczne TW- ciekawiącą mnie epoką; może bym i kupił, a tak cały czas nie jestem przekonany, czy kupować.

Arroyo
11-06-2016, 11:03
1. Tak, bo można sobie to na YT łatwo znaleźć.
2. Jak po kolei słowa tłumaczyć będziesz, by nabrało to sensu to dużo lepiej to wygląda i jest bardzo logiczne.
3, a raczej 4. Albo coś źle czytam, albo właśnie źle zrozumiałem tę część punktu "Mniej go zajmuję czytanie niż dochodzenie grając." - wybacz, ale to raczej sprawa komputera - jeśli masz kiepski komp to nie dziwne, że mniej czasu zajmuje Ci czytanie niż granie.
5. Nie odpowiem nawet...

PS. Jeśli chodzi o bycie fanatykiem serii, a raczej weteranem serii, to mogę się sam nazwać nim, gdyż z serią Total War jestem już ponad od 10 lat na bieżąco, począwszy od Shoguna I do właśnie Warhammera. Wraz z wszelkimi spin offami.

royal1410
11-06-2016, 11:08
Dobra, może masz i rację. Nie chcę być złym prorokiem, ale coś mi mówi,że szybko nie wydadzą FLC. Czy naprawdę tak dużo roboty jest z nim, żeby nie dali- nawet ogólnej; zapowiedzi?

Ituriel32
13-06-2016, 12:12
Powoli zaczynam przyzwyczajać się do bitew w młotku. Na początku dostawałem ostro w bitwach, bo miałem za dużo piechoty, teraz zwiększam liczbę strzelców i dział więc powoli zaczyna to lepiej wyglądać.

Choć mimo wszystko to niskie morale bardzo mnie drażni.

Arroyo
13-06-2016, 12:20
Dobra, może masz i rację. Nie chcę być złym prorokiem, ale coś mi mówi,że szybko nie wydadzą FLC. Czy naprawdę tak dużo roboty jest z nim, żeby nie dali- nawet ogólnej; zapowiedzi?
Wraz z FLC/DLC dochodzą patche, a tutaj jest sporo roboty, bo zapewne jakaś mniejsza grupka z dostępem do władz CA ma możliwość wpłynięcia na te zmiany w statystykach, etc. Dlatego trzeba czekać.

royal1410
13-06-2016, 13:08
Dobra byleby skończyli przed końcem czerwca.

K A M 2150
13-06-2016, 13:18
Powoli zaczynam przyzwyczajać się do bitew w młotku. Na początku dostawałem ostro w bitwach, bo miałem za dużo piechoty, teraz zwiększam liczbę strzelców i dział więc powoli zaczyna to lepiej wyglądać.

Choć mimo wszystko to niskie morale bardzo mnie drażni.

Po to są mody ; P

Erlan
15-06-2016, 12:25
Wyciekły informację o przyszłych dlc do Warhamera. http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=98739

Kasquit
15-06-2016, 13:14
No dobra, wygrałem długą kampanię Orków, zniszczyłem wszystkich poza Bjornling'ami, którzy ustawili się w takim miejscu mapy na wodzie, że nie mogłem dopłynąć... :(

Zielonoskórzy czy Skaveni w Norsce...
To nigdy się jeszcze w lore nie zdarzyło...
Tak samo nie było nigdy ataku Chaosu czy Norsmenów na ziemie Zielonoskórych...

Tamudzin
15-06-2016, 17:49
Trochę już pograłem TWW, więc się wypowiem o moich wrażeniach z gry. Najpierw miałem kłopot z odpaleniem gry, co mocno mnie podenerwowało. Wina była w moim monitorze, który jest już leciwy i obsługuje tylko tryb odswieżania 60. Miałem muzykę, ale obraz to, był tylko czarny ekran. Jednak dzięki nevidia geforce experienc udało mi się ustawić grafikę i gra się uruchomiła. Po 20 minutach zabawy, wyłączyłem gre, a przy następnej próbie uruchomienia gry wywaliło mi sterowniki do karty graficznej i musiałem instalować od nowa. Po początkowych komplikacjach, później było już tylko lepiej. Podoba mi się bardzo, że w TWW, każdą rasą gra się inaczej i mają całkowicie inne jednostki. Przeciwieństwie do wcześniejszych gier, gdzie jednostki różnych nacji nie różniły się zabardzo. Ciekawy urozmaiceniem, jest również wprowadzenie czarów na pole bitwy, jak i dodanie fajnego drzewka rozwoju lordów. Odpowiada mi również długość bitew, nie są za szybkie ani za wolne. Minusem jest natomiast to, że jednostki nie stosują szyków, tak jak w romie( np. żółwia), chyba, że jest jakaś jednostka, która ma takie rozwiązanie, ale ja nie przypominam sobie bym taką w grze spotkał. Zdarza mi się, że grając multi, potrafi mnie pod koniec bitwy lub po jej zakończeniu wyrzucić do pulpitu.
Ni wiem, czy dla CA nie lepiej było wydać gry total war fantasy, a nie opierając się na znanej licencji. Bo z tego co czytam i słucham, tonie, którym graczom nie podoba się odbieganie się od kanonu warhamera. Gdyby gra osadzona w uniwersum fanatasy, bez żadnej konkretnej marki, wówczas na samy starcie można by dać więcej ras, itd. Sam natomiast grałem za młodu dużo w papierowego młotka, jednak nie przeszkadzają mi takie rzeczy, że jakaś rasa bierze z kimś sojusz lub jak mojemu przedmówcy to, że orki zdobywają norsce. W serii total war najlepsza jest wolność w podbojach, której nie chcem, żeby była ograniczona przez znaną licencję.

Kasquit
15-06-2016, 22:19
Trochę już pograłem TWW, więc się wypowiem o moich wrażeniach z gry. Najpierw miałem kłopot z odpaleniem gry, co mocno mnie podenerwowało. Wina była w moim monitorze, który jest już leciwy i obsługuje tylko tryb odswieżania 60. Miałem muzykę, ale obraz to, był tylko czarny ekran. Jednak dzięki nevidia geforce experienc udało mi się ustawić grafikę i gra się uruchomiła. Po 20 minutach zabawy, wyłączyłem gre, a przy następnej próbie uruchomienia gry wywaliło mi sterowniki do karty graficznej i musiałem instalować od nowa. Po początkowych komplikacjach, później było już tylko lepiej. Podoba mi się bardzo, że w TWW, każdą rasą gra się inaczej i mają całkowicie inne jednostki. Przeciwieństwie do wcześniejszych gier, gdzie jednostki różnych nacji nie różniły się zabardzo. Ciekawy urozmaiceniem, jest również wprowadzenie czarów na pole bitwy, jak i dodanie fajnego drzewka rozwoju lordów. Odpowiada mi również długość bitew, nie są za szybkie ani za wolne. Minusem jest natomiast to, że jednostki nie stosują szyków, tak jak w romie( np. żółwia), chyba, że jest jakaś jednostka, która ma takie rozwiązanie, ale ja nie przypominam sobie bym taką w grze spotkał. Zdarza mi się, że grając multi, potrafi mnie pod koniec bitwy lub po jej zakończeniu wyrzucić do pulpitu.
Ni wiem, czy dla CA nie lepiej było wydać gry total war fantasy, a nie opierając się na znanej licencji. Bo z tego co czytam i słucham, tonie, którym graczom nie podoba się odbieganie się od kanonu warhamera. Gdyby gra osadzona w uniwersum fanatasy, bez żadnej konkretnej marki, wówczas na samy starcie można by dać więcej ras, itd. Sam natomiast grałem za młodu dużo w papierowego młotka, jednak nie przeszkadzają mi takie rzeczy, że jakaś rasa bierze z kimś sojusz lub jak mojemu przedmówcy to, że orki zdobywają norsce. W serii total war najlepsza jest wolność w podbojach, której nie chcem, żeby była ograniczona przez znaną licencję.

Ciesz się, że to nie jest licencja Śródziemia, tam dopiero byłyby ograniczenia, jak np. niemożność wojny między frakcjami dobra...
Nie wiem, jak między frakcjami zła...

Cóż, ogólnie dla mnie niestety lore jest znacznie ważniejsze od grywalności...
Ale w tej grze jedna rzecz najbardziej mi przeszkadza:
komunikat o porywaniu Orczej "ludności" przez Skavenów...
To jest herezja, nigdy to nie miało miejsca w Warhammerze...

Arroyo
15-06-2016, 22:23
Cóż, ogólnie dla mnie niestety lore jest znacznie ważniejsze od grywalności...

Jeśli to jest dla Ciebie jedyny wyznacznik dobrej gry to ja nie mam żadnych pytań...

Wracając do tematu. Wszelkie info z GOL'a, jakoby wiadome było, jakie będą DLC frakcyjne to fejk. Z góry mówię, że to nieprawdziwa informacja, prawdopodobnie omyłkowo wymyślona przez redaktora strony.

Asuryan
15-06-2016, 22:24
Ale w tej grze jedna rzecz najbardziej mi przeszkadza:
komunikat o porywaniu Orczej "ludności" przez Skavenów...
To jest herezja, nigdy to nie miało miejsca w Warhammerze...
Taki sam komunikat pojawia się przy grze krasnoludami. Pozostaje Ci albo przywyknąć, albo dorwać moda usuwającego ten komunikat lub samemu takiego zrobić.

Krwawy_Baron
15-06-2016, 22:29
Oj nie wiem czy były by takie ograniczenia ;) Przykładowo Krasnoludy za bardzo nie lubiły Elfów. A z frakcjami zła jest tak, że póki Melkor/Sauron trzymali wszystko za twarz to orkowie byli w miarę ogarnięci (choć i tak zdarzały się incydenty) - bez silnej ręki któregoś z mrocznych władców orkowie byli gotów pozabijać się między sobą.

Co zaś do samego Warhammera, wiem że soundtrack ten nie zyska nigdy miana kultowego, ale mi się strasznie podoba - wyszedł on moim zdaniem o wiele, wiele lepszy niż w Romie II i Attyli.

K A M 2150
15-06-2016, 22:33
Dla mnie to najgorszy soundtrack, na równi z Attylą, mam wrażenie jakby w grze nie było w ogóle muzyki, lub leci w kółko jeden i ten sam kawałek danej frakcji, straszna nuda. Gra niestety na tym wiele traci. Kampania i bitwy są dużo przyjemniejsze z lepszą oprawą dźwiękową, co da się odczuć np w Rome 2, gdy gra się z modami na lepsza muzę.

Kasquit
15-06-2016, 22:36
Dla mnie to najgorszy soundtrack, na równi z Attylą, mam wrażenie jakby w grze nie było w ogóle muzyki, lub leci w kółko jeden i ten sam kawałek danej frakcji, straszna nuda. Gra niestety na tym wiele traci. Kampania i bitwy są dużo przyjemniejsze z lepszą oprawą dźwiękową, co da się odczuć np w Rome 2, gdy gra się z modami na lepsza muzę.

Jaki mod na lepszą muzę??????
Daj link!!!

Arroyo
15-06-2016, 22:37

Nie zgodzę się z Twoją opinią. To właśnie w Rome II w podstawce w ogóle nie ma muzyki jak dla mnie. W Warhammerze czuć klimat jak chodzi o tę muzykę. Polecam zerknąć na profil Peaches Lamb na YT, gdzie zamieszcza muzykę z Warhammer TW - nierozszerzoną sztucznie jak w Attyli teraz.

K A M 2150
15-06-2016, 23:32
Na początku muzyka w Warhammerze jeszcze była ok, ale po rozegraniu paru kampanii różnymi rasami okazało się, że soundtrack praktycznie nie istnieje. CA od paru części nie potrafi wykorzystać własnych plików i zamiast np korzystać z 10 utworów, w bitwie leci jeden ten sam kawałek. U Wampirów przez całą kampanię miałem dosłownie DWA kawałki muzyczne, jeden dla bitew i 1 dla kampanii (ale tak cichy, że nic nie było słychać). Ostatnia część z dobrą muzyką to Shogun 2.

Arroyo
15-06-2016, 23:38
Na początku muzyka w Warhammerze jeszcze była ok, ale po rozegraniu paru kampanii różnymi rasami okazało się, że soundtrack praktycznie nie istnieje. CA od paru części nie potrafi wykorzystać własnych plików i zamiast np korzystać z 10 utworów, w bitwie leci jeden ten sam kawałek. U Wampirów przez całą kampanię miałem dosłownie DWA kawałki muzyczne, jeden dla bitew i 1 dla kampanii (ale tak cichy, że nic nie było słychać). Ostatnia część z dobrą muzyką to Shogun 2.
Nadal mnie to nie przekonało. Może to dlatego, że po prostu wszystkie części z silnika Warscape (poza Shogunem II) miały muzykę Richarda Beddowa? Poza tym jakoś mi bardziej do gustu przypadła muzyka tego kompozytora mimo tego, że w Rome II była ona cienka.

K A M 2150
15-06-2016, 23:46
2 kawałki w całej kampanii, w tym po 1 na bitwę i po 1 na kampanię Cię nie przekonuje, że oprawa dźwiękowa ssie? ; P Dla mnie nie ma usprawiedliwienia, zwłaszcza jak porówna się to z soundtrackiem Shoguna 1 i 2 lub Medievala 1 i 2. Nie byłem w stanie zapamiętać ani jednej nuty z muzyki na mapie kampanii, a jestem maniakiem soundtracków do filmów i gier. Utwór jaki leci w trakcie bitew z Wampirami jest świetny, ale co z tego jeżeli leci zapętlony w każdym starciu?

Ituriel32
16-06-2016, 06:24
To tu jest jakaś muzyka??

A tak na poważnie od Roma2 jakakolwiek nuta muzyczna jest w zasadzie nie dostrzegalna, chyba że akurat jakiś się wybitnie nie spodoba. Utworów jest po prostu za mało i są wyłączane przy okazji irytująco głośnych powiadomieniach.

Arroyo
16-06-2016, 07:54
2 kawałki w całej kampanii, w tym po 1 na bitwę i po 1 na kampanię Cię nie przekonuje, że oprawa dźwiękowa ssie? ; P Dla mnie nie ma usprawiedliwienia, zwłaszcza jak porówna się to z soundtrackiem Shoguna 1 i 2 lub Medievala 1 i 2. Nie byłem w stanie zapamiętać ani jednej nuty z muzyki na mapie kampanii, a jestem maniakiem soundtracków do filmów i gier. Utwór jaki leci w trakcie bitew z Wampirami jest świetny, ale co z tego jeżeli leci zapętlony w każdym starciu?
Nie przekonuje - jak mówiłem, wystarczy wejść na konto Peaches Lamb na YT i posłuchać niewydłużanej sztucznie muzyki w grze. Na pewno lepiej się słucha tam, niż w grze bezpośrednio. Poza tym jak mówiłem - jednak bardziej wolę słuchać muzykę Beddow'a niż van Dycka. Innymi słowy jest to czysto teoretycznie kwestia gustu, co kto woli. O ile teoretycznie tj. normalnie muzyka jest ok, to jednak po raz n-ty specjalnie ją wydłużyli i niestety w samej grze ciężko jest ją słuchać.

Bechemociarz
16-06-2016, 09:54
Jeżeli idzie o zgodność z uniwersum to moim zdaniem mogliby zaimplementować rozwiązanie z gry "War Leaders: Clash of Nations" Jest to gra w realiach 2 wojny światowej, gra bardzo przypomina Total wara.
Przy zaczynaniu kampanii w tejże grze mieliśmy do wyboru;
Tryb historyczny - Tzn Niemcy, Włochy, Japonia Vs Francja, Anglia, Ameryka, Rosja
Tryb pół historyczny - (Nie pamiętam na czym polegał)
Tryb niehistoryczny - Sojusz z kim chcesz i kiedy chcesz Niemcy mogą zawrzeć sojusz z Anglią i wspólnie uderzyć na Francję.
Według mnie takie samo rozwiązanie można by zastosować w Warhamerze co raz na zawsze zakończyło by wszelkie spory odnośnie zgodności z uniwersum (Przynajmniej w tym aspekcie).

Ituriel32
18-06-2016, 17:51
Jeżeli to kogoś zainteresuje to trzy nacje ludzi mają unikalne stolicę:
- Bretonia - http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/270595013857183619/C00B469C68AD7857D29FE13C7410BF104A6484B9/
- Kislev - http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/270595013857183905/AD4B37020E7CBB129C4F5EF6AC10197B2C5A501F/
- Tilea - http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/270595013857183224/5CF81B81CB32B0A050400007213C59EE9B93349C/

Niestety Estalia i księstwa mają zwykłe.

misiek1205
18-06-2016, 18:48
Z tymi kopijnikami jest lipa, walka kopiami w zwarciu, pod tym względem silnik warscape jest daleko za tym z Medievala.

K A M 2150
18-06-2016, 22:07
Silnik warscape nie jest ani troche za Medievalem pod tym względem, twórcy sami zdecydowali, że tak będzie "lepiej dla balansu". W Rome 2 I Attyli jednostki bez problemu używały lanc do szarży i mieczy w zwarciu.

( ͡º ͜ʖ ͡º)
19-06-2016, 17:16
- Bretonia - http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/270595013857183619/C00B469C68AD7857D29FE13C7410BF104A6484B9/

Jakie jednostki udostępnia plac turniejowy w couronne? W encyklopedii na stronie tego budynku pokazuje, że można rekrutować jazdę bretońską, ale w rosterze imperium nie ma tych jednostek.

Ituriel32
19-06-2016, 18:34
Nie ma jednostek od bretonii z niego podczas gry imperium, możemy zwerbować tam chyba tylko jazdę imperialną, i chyba 2 sztuki powiększają garnizon.

MisioKororowy
23-06-2016, 09:11
kochani, czy tylko ja tak mam, że mimo szczerych chęci nie jest mi dane wciągnąć się w warhammera?
Do tej pory grałem we wszytkie total wary, aż w pewnym momencie kampanii mówiłem sobie, że już mi się nie chce i kończyłem grę.
Tutaj jednak przeszedłem grę krasnoludami, ludźmi, wampirami i chaosem (bez euforii), a zajęło mi to znacznie mniej czasu niż w innym odsłonach TW, przez co chętnie pograłbym jeszcze, ale nie bardzo mam kim :|
Czy w Waszej opinii ten TW mimo, że świetnie grywalny jest po prostu zbyt mało rozbudowany?

Ituriel32
23-06-2016, 09:42
Problem z młotkiem na dzień dzisiejszy jest taki że jest za ciasny (mapa i możliwości), nie zagospodarowany (rasy) i liniowy (rozwój).

Brakuje tu tych pozostałych ras i nacji (DLC) które dodadzą brakujący koloryt.
Ja nie lubię takiego ujednolicenia że każda nacja startowa zaczyna w 1 mieście z murami (gram z modem na osobnych ll więc mam też coś bez murów). Ja potrzebuje nacji dużych i małych na start.

Co do ras grywalnych różnią się od siebie bardzo mocno, ale gra się nimi bardzo liniowo przez co nie mam za bardzo ochoty na powtórzenie zabawy, albo inaczej bardzo szybko nudzę się dana rasą.
Moje gobliny nie nadają się do zabawy.

Ja też nie łapię tego klimatu, ucieka bo ciągle się na coś irytuje podczas gry.
W sumie to najbardziej denerwuje mnie tu dwie rzeczy:
- Nieporadność SI w wojnie z chaosem.
- Jak nie postawisz murów w osadzie to na 99,9999999% ktoś przyjdzie i ci ją spali, a jak zdążysz te mury wznieść to będziesz się ganiać za tym kretynem po całej mapie.

Gram dalej z powodu efektów wizualnych jakie zachodzą na mapie w zależności od tego jaka nacja je kontroluje. Każda rasa ma np. inne drzewa. Bardzo podobają mi się te od wampirów i te z bretonni. Do tego ta szara zniszczona ziemia truposzy i pajęczyny. Aż nie mogę się doczekać jak będzie to wyglądało przy brakujących rasach.
Przez te zmiany krajobrazu czuje się jakbym grał w starych dobrych disciplesów :)

Ribald
25-06-2016, 21:22
Ja potrzebuje nacji dużych i małych na start.

Też czekam na te mniejsze. W Rome II była to spora satysfakcja ugrać jakimś zapomnianym przez bogów i ludzi plemieniem niemałą część świata :) Tutaj nawet na vh początek jest prosty, przynajmniej dla Imperium i krasnoludów.
Widziałem moda na grywalną Bretonię, dla innych nacji też coś ciekawego zrobiono?

Jak nie postawisz murów w osadzie to na 99,9999999% ktoś przyjdzie i ci ją spali, a jak zdążysz te mury wznieść to będziesz się ganiać za tym kretynem po całej mapie.

O, to idealnie sytuacja z dzisiejszej sesji. W rolach głównych moje Imperium i Skaelingowie namolnie nachodzący mnie po zajęciu Pustkowi i Middenlandu. Uganiania się za ich armiami jest tym bardziej irytujące, że moi bohaterowie mają "wędrowca" i po dwóch członków świty dodających zasięg ruchu na mapie kampanii, a nie jestem w stanie dogonić tamtych, jeśli sami nie zrobią fałszywego ruchu.

royal1410
25-06-2016, 22:11
A oni-CA, dalej nic konkretnego. Czy naprawdę tak trudno puścić zapowiedz drugiego DLC? Przecież na pewno już mają plan na najbliższe miesiące...

Ituriel32
27-06-2016, 10:36
Jeśli ludzie północy korzystają z drzewka technologi chaosu, to mają tam jedną taką wredną zwiększającą zasięg ruchu i regeneracje.

Gdzieś czytałem (najpewniej w jakiejś recenzji) że si korzysta z bonusowych punktów ruchu.

Co jeszcze mogę napisać. W zasadzie to świat gry dzieli się na dwie części:
a) północ gdzie walczą ludzie i chaos,
b) południe miejsce starć zielonych z brodaczami.
c) Wampiry w dużej liczby kampanii które zaczynałem nie robią nic...

Wizualizacja gór jest słaba różnica między brodaczami a zielonoskórych są minimalne głównie zamieniają mosty (z kamiennych na linowe) i miasta, zaś reszta bez zmian. W złych ziemiach to tylko wygląd miast...

Maniek116
30-06-2016, 17:07
U mnie jak do tej pory po rozegraniu kampanii krasnoludami i imperium wampiry nigdy nie urosły do rangi mocarstwa, to była raczej taka rozpaczliwa walka o przetrwanie z całym światem. Mogliby nieco poprawić zachowanie AI w przypadku wompierzy, żeby się bardziej ekspansywne zrobiły bo teraz to żeby zrealizować cele kampanii to zwyczajnie dobijam to co pozostało po wampirach zmasakrowanych już przez inne frakcje.

Jsatrzab
30-06-2016, 23:35
No u mnie puki co w każdej kampanii Wampiry są potęgą. Może po za Co-opem kiedy z kumplem krasnalami spaliliśmy ich do ziemi przed 50 turą. Więc to wszystko zależy od rozwoju kampanii.

Tamudzin
01-07-2016, 18:49
Ostatni grając bitwy multi bitwa zwalnia, wygląda tak jak bym grał 1/2 szybkości. Wcześniej grałem bitwy 4vs4, z opadami śniegu, wówczas widziałem scięcia gry, ale to było spowodowane konfiguracją sprzętową. Zastanawia mnie czy kłopot leży po CA ( za duże obciążenie serweru, po premierze tego problemu nie miałem) czy winne jest moje połączenie internetowe.

Memnon[pl]
01-07-2016, 23:23
Ostatni grając bitwy multi bitwa zwalnia, wygląda tak jak bym grał 1/2 szybkości. Wcześniej grałem bitwy 4vs4, z opadami śniegu, wówczas widziałem scięcia gry, ale to było spowodowane konfiguracją sprzętową. Zastanawia mnie czy kłopot leży po CA ( za duże obciążenie serweru, po premierze tego problemu nie miałem) czy winne jest moje połączenie internetowe.
1.Grasz z efektami krwi?-te obnizaja torche fpsy.
2.Grasz na dirx 12 czy 11?-12 nie wspolpracuje w pelni z wszsytkimi kartami

Tamudzin
02-07-2016, 00:00
Od kiedy pojawił się dx12 to korzystam, ale nanim grałem tylko jedną bitwę i podczas niej miałem problem. Gram bez krwi. Jeśli jest to sprawa sprzętu to czemu na singlu wszystko śmiga bez zarzutów, po premierze również bitwy multi działały bez problemów

Jsatrzab
02-07-2016, 16:45
Jeśli w meczu 4vs4 jednemu z graczy sprzęt nie wyrabia to gra zwalnia u wszystkich aby dostosować się do najsłabszego. Po wyjściu blood packa i dx12 pewnie sporo osób trochę podbiło ustawienia i FPSy poszły w dół, przez co jest znacznie większa szansa że trafisz na ślimaka na multi.

badolf4
03-07-2016, 11:44
Mam pytanie, czy mi się wydaje czy niestety karty Geforce gtx 980 Ti nie są wspierane w tym patchu jeżeli chodzi o dx 12. Bo specjalnie zainstalowałem łatkę na Windowsa 10 a niestety nie odczułem żadnego skoku wydajnościowego.

Jsatrzab
03-07-2016, 12:25
Zależy co masz na myśli pisząc o wsparciu. 980 Ti obsługuje dx12, więc po przełączeniu gry na dx12 powinieneś mieć kilka fpsów więcej, choć GeForce nie dostaje takiego kopa na dx12 jak AMD to jakaś różnica powinna być. Oczywiście wszystko zależy jeszcze od pozostałych ustawień i sterowników kary graficznej.

badolf4
05-07-2016, 07:21
Zależy co masz na myśli pisząc o wsparciu. 980 Ti obsługuje dx12, więc po przełączeniu gry na dx12 powinieneś mieć kilka fpsów więcej, choć GeForce nie dostaje takiego kopa na dx12 jak AMD to jakaś różnica powinna być. Oczywiście wszystko zależy jeszcze od pozostałych ustawień i sterowników kary graficznej.

Tak ale raptem skok z 49 na 52 w benchmarku? Który i tak oszukuje? Nie warte swojego zachodu zwłaszcza ze WIndows 10 w porównaniu do 7 jest tragiczny. Pozostaje poczekać aż wydadzą pełnego patcha. Poki co kompletnie nie opłaca się przerzucać z 7 na 10 dla samego dx 12. Oczywiście wszystkie sterowniki aktualne , to podstawa.

Ituriel32
05-07-2016, 07:44
Armia latająca ma więcej punktów ruchu?

Jsatrzab
05-07-2016, 18:34
Tak ale raptem skok z 49 na 52 w benchmarku? Który i tak oszukuje? Nie warte swojego zachodu zwłaszcza ze WIndows 10 w porównaniu do 7 jest tragiczny. Pozostaje poczekać aż wydadzą pełnego patcha. Poki co kompletnie nie opłaca się przerzucać z 7 na 10 dla samego dx 12. Oczywiście wszystkie sterowniki aktualne , to podstawa.

To prawie 6% więc nie najgorzej, ludzie palą systemy dla mniejszych skoków. Tym bardziej że to są praktycznie darmowe FPS'y.
Jeśli chodzi o Windowsa to każdy ma prawo do swojego zdania, każdy system jest inny itp. wg mnie Windows 10 jest stabilniejszy od Win7, przynajmniej na moim PC i na dobrą sprawę nie mam się w nim do czego przyczepić. Na początku trochę denerwowały cotygodniowe aktualizacje zabezpieczeń Flash'a, ale na szczęście pojawiają się one teraz znacznie rzadziej.

badolf4
06-07-2016, 08:16
To prawie 6% więc nie najgorzej, ludzie palą systemy dla mniejszych skoków. Tym bardziej że to są praktycznie darmowe FPS'y.
Jeśli chodzi o Windowsa to każdy ma prawo do swojego zdania, każdy system jest inny itp. wg mnie Windows 10 jest stabilniejszy od Win7, przynajmniej na moim PC i na dobrą sprawę nie mam się w nim do czego przyczepić. Na początku trochę denerwowały cotygodniowe aktualizacje zabezpieczeń Flash'a, ale na szczęście pojawiają się one teraz znacznie rzadziej.

Tak, ale jest to jak najbardziej logiczne w przypadku znacznie niższych fpsów, rzędu 20 - 25, tak na granicy płynności. Wtedy okej czuje się różnicę wspomnianych 6 %. No mi niestety nie przypadła do gustu ta 10, i utwierdzam się w przekonaniu że jest okropna. Ale mniejsza o to. Inna sprawa, mianowicie czy opłaca się dla rozrywki wizualnej kupować ten dodatek z krwią? Czy naprawdę jest to "smaczek" czy jedynie zrobione "bez gustu" lanie się krwi po wszystkim?.

Robb20
08-07-2016, 14:12
Inna sprawa, mianowicie czy opłaca się dla rozrywki wizualnej kupować ten dodatek z krwią? Czy naprawdę jest to "smaczek" czy jedynie zrobione "bez gustu" lanie się krwi po wszystkim?.

Krew leje się strumieniami, bitwy wyglądają bardziej efektownie. Ale ten dodatek to także nowe finishery, jednostkom odpadają głowy, ramiona a po uderzeniu z artylerii część jednostki znajduje się daleko od swojej drugiej połówki. Może trochę przesadzone są te efekty ale nie zapominajmy, że to świat warhammera (może tutaj ludność składa się w 150% z wody?). Osobiście polecam.

Jsatrzab
08-07-2016, 15:59
Jeśli lubisz Tarantino to powinno ci się spodobać. Jeśli oczekujesz "realizmu" to się zawiedziesz.

Ituriel32
21-07-2016, 08:17
Wczorajszy filmik nie pokazał, powiedział nic nowego. Upewnił mnie tylko w przekonaniu że obniżka -66% (około 6 euro, czyli coś koło 30 złotych) to absolutny maks co mogę dać za zwierzaki. Zaś z taką obniżką wychodzi prawie normalna cena za nową rasę (3 nacje do roma2). Zaś w mini kampanie pogram jak pojawią się (a do czasu takiej obniżki powinny się już jakieś być) do niej mody pozwalające grac czymś innym.

- - - - - - - - - - - -

Do innych gier masz osobny dział gdzieś tam na dole forum.
http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?7-Inne-gry

Aryann
28-07-2016, 12:18
Powiedzcie mi czy u Was też zawsze Skaeling i Varg (szczególnie ci drudzy) są supermocarstwami? Przy nich najazd Wojowników Chaosu wydaje mi się łatwy do opanowania. Najpierw grając Wampirami tłukłem się z nimi dziesiątki tur odnosząc wrażenie, że oni produkują 20 oddziałową armię co 5 tur, a teraz kończąc długą kampanię krasnoludami. Kiedy musiałem zająć te najbardziej wysunięte na północ góry moim oczom ukazały się 4 armie Vargów z jednostkami ze złotymi belkami. Odpowiedziałem 6 armiami, ale to było bardziej uciążliwe niż dla przyjemności.
I druga rzecz czy po zakończeniu długiej kampanii powinien być taki sam komunikat jak po krótkiej? Że zwyciężyliśmy i osiągnięcie w prawym górnym rogu? Bo wypełniłem wszystkie cele krasnoludami, ale nic się nie stało. Nie mam tylko czerwonego "ticka" przy wypędzeniu Chaosu do Pustkowi Chaosu, ale przy krótkiej chyba też go nie było, a ta rasa już dawno jest wyeliminowana.

Ituriel32
28-07-2016, 14:13
U mnie zazwyczaj to Skealing są tymi mocniejszymi, ale nie zmienia to faktu że obie nacje są maga irytujące, bo potrafią spamić nawet 10 armiami, czyli łącznie do około 18-20. Na szczęście przeważnie wysyłają je osobno do różnych regionów.

Ogólnie chyba nie ma filmików zakończeniowych, co jest sporym minusem.

Krwawy_Baron
28-07-2016, 15:29
Ogólnie chyba nie ma filmików zakończeniowych, co jest sporym minusem.

Niestety, we wszystkich Total Warach od Rome II w górę, twórcy olewają filmiki - wystarczy wspomnieć że w samych DLC do Attyli twórcy mogli chociażby zamiast identycznego intra i outra przynajmniej powycinać sceny z trailerów od Culture Packów (ten niezapomniany widok gdy po zakończeniu kampanii słowiańskimi Antami obserwujemy lidera Wizygotów i oddalającą się germańską świątynię). Choć w przypadku Warhammera jest jeszcze iskierka nadziei - wszak czekają nas jeszcze dwa duże expansion packi, więc kto wie? Może panowie z CA ruszą swoje leniwe siedzenia i dorobią je w dodatku z Elfami...

Wor89
30-07-2016, 13:05
Dla mnie ten cały Warhammer to jeden wielki bubel, Nieumarłymi gre przeszedlem w 12h na poziomie b. trudnym i już od tej pory nie włączam tego bubla :) A więc, pieniążki wyrzucone w błoto ;-) Tym co nie kupili, odradzam.. jak Total war, to tylko historyczny!

Na przyszłość proszę nie pisać w nieodpowiednim temacie. Arr.

Movil
31-07-2016, 18:19
Witam istnieje jakiś TeamSpeak na którym można znaleźć Polaków do gry w Total War ??? ew jak ktos ma ochote pograc razem w multi to zapodajcie swój serwer

Sara Temer
31-07-2016, 18:26
TS: 178.217.186.86:11796 tutaj znajdziesz użytkowników naszego forum ;) Zachęcam również do zajrzenia tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?15-%C5%9Awiat-Multiplayera (http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?573-Wtorki-w-Starym-%C5%9Awiecie)

Chaak
03-08-2016, 00:06
Ogólnie to podoba mi się to, co zrobili z wyborem lordów i bohaterów w ostatnim patchu. Chodzi o możliwość wykupienia zdolności, przedmiotów i czarów przed walką. Bardziej oddaje to bitewniaka.
Teraz fajnie byłoby gdyby podobną opcję dostały elitarne jednostki, bo powinna być możliwość dobrania im przynajmniej sztandarów.

Il Duce
03-08-2016, 11:41
Nie tylko sztandarów ale i uzbrojenia,choć tego drugiego na pewno nie doczekamy bo CA woli sztucznie poszerzać rostery dając kilka wariantów tej samej jednostki jako rzekomo odrębne oddziały żeby wizualnie wyglądało na danie graczowi większego wyboru...

Jsatrzab
03-08-2016, 17:27
Nie tylko sztandarów ale i uzbrojenia,choć tego drugiego na pewno nie doczekamy bo CA woli sztucznie poszerzać rostery dając kilka wariantów tej samej jednostki jako rzekomo odrębne oddziały żeby wizualnie wyglądało na danie graczowi większego wyboru...

Tak czy inaczej musiałyby to być osobne jednostki ze względu na rożne modele/animacje. Szczerze mówiąc zrobienie jednej karty dla Grave Guard i danie gdzieś przycisku na zmianę z Tarcz na 2H byłoby dużo mniej czytelne. Jedyny argument za takim rozwiązaniem byłby gdyby różnych jednostek było tak dużo, że nie mieściły by się one na paskach wyboru.

Ituriel32
04-08-2016, 11:05
Arroyo jest bardzo łagodny w osądzie młotka, prawie całkowicie olewa aspekty wyznaczające TW (rozbudowa osad, podatki, technologie, dyplomacje, wolność wyboru /kogo podbić, gdzie się osiedlić, z kim handlować/ i wiele innych), na rzecz ogólnie pojętej zgodności z lore (choć tu zamiast wymagać jak największej zgodności,najczęściej wystarcza Mu że coś po prostu jest...) . Natomiast dla Temera ważniejsze są aspekty TW i stawia je ponad skórką młotka.

I tu jest pytanie który aspekt wolisz bardziej: mechaniki TW (zdanie Temera) czy klimat młotka (Arroyo). Czy kupiłeś ten produkt z powodu TW w nazwie, a może jednak bardziej podziałał na Ciebie człon Warhammer? Z tego też punktu widzenia takie różne oceny tego dlc. A recenzje są wykonane przez funkcyjnych: redaktora Temera i moderatora globalnego Arroyo.

Subiektywnie rzecz biorąc młotek to nawet przyzwoity Warhammer (a będzie dużo lepszy wraz z kolejnymi dlc), za to jednak bardzo słaby Total War (tu już niestety potrzeba dużo więcej pracy).

A moje zdanie jest zgodne z tym prezentowanym przez Temera. Bo w tej mini kampanii, nazywanej przeze mnie samouczkiem dostajemy tylko: nową ładną mapkę z kilkoma ewentami. Niestety reszta jest niemiłosiernie słaba. Skrypty (taka ilość naprawdę sugeruje że to przerobiony samouczek, znaczy że pierw miał być jeden taki dla imperium, a później zmienili plany i to im zostało, a że szkoda wyrzucać to poszerzyli tylko mapkę i dodali zwierzaki i mamy nową mini kampanie), tragiczne zachowanie si na mapie kampanii (ale to przez te kretyńskie skrypty), brak odbudowy zniszczonych osad.
Tylko jedna strona konfliktu i to w zasadzie ta nudniejsza. ja lubię budować stawiać podwaliny pod przyszłe imperia, a tu można tylko niszczyć...
Bieda.

Il Duce
04-08-2016, 12:01
Szczerze mówiąc kompletnie nie rozumiem oceniania tej gry w ten sposób,to nie jest ani tylko Warhammer ani tylko TW. Powinno się to oceniać jako całość a ta całość na chwilę obecną wygląda mizernie. Oto dlaczego :

- bitwy są jeszcze szybsze niż w Attyli,morale właściwie nie istnieje
- nie mamy żadnych bitewnych formacji,no naprawdę tak trudno było dać mur włóczni/tarcz,czworobok albo klin?...
- okno rozbudowy wieje pustką praktycznie dla każdej frakcji w grze,rozbudowa prowincji to jeden powtarzany schemat
- oblężenia to kpina
- drzewko technologii też moim zdaniem wygląda gorzej niż w poprzednich odsłonach
- nie mamy kompletnych rosterów
- mamy mało mimo wszystko niedopracowanych ras
- polityka cenowa twórców to czysta chciwość okraszona lenistwem
- mapa jest mała zwłaszcza z ograniczeniem podbojów
- nie mamy nawet wszystkich animacji,ja rozumiem że zrobienie kompletnych animacji walki biorąc pod uwagę różną wielkość przeciwników mogło być problematyczne ale animacji przeładowania albo jazda walcząca wręcz kopiami?...

Z powodu wyżej wymienionych wad wciąż nie kupiłem gry i kupić długo nie zamierzam. Rozumiem że komuś gra może się podobać zwłaszcza,że to jest mimo wszystko pewien powiew świeżości ale z pewnością nie jest to gra dopracowana o tym że to najlepszy TW w historii nie wspominając.

PS: Oczywiście gra ma też plusy ale powyższe wady dyskwalifikują ją dla mnie jako produkt wart 180 złotych

Aryann
04-08-2016, 12:58
Wow, niektóre opinie są tak krytyczne, że zastanawiam się po co te osoby w ogóle zaprzątają sobie głowę tym działem na forum.
Wpływ na tak wiele różnych opinii jest zapewne wiele. Myślę, że im bardziej ktoś jest 'total war" tym mniej mu się ta gra będzie podobać przez rzeczy wypisane przez Ituriela.
Mnie Warhammer: Total War kupił dwiema rzeczami. Jedną z nich jest setting, ale nie najważniejszą.
Drugą jest właśnie namacalna różnica między grą Wampirami a grą Krasnoludami a grą Zwierzoludźmi a z tego co czytałem podobnie jest z pozostałymi rasami a to dopiero początek.
Ostatni TW przed Warhammerem, z którym dobrze się bawiłem to Empire. Skończyłem 3 różne kampanie, które w tamtych czasach na swój sposób wydawały mi się wyjątkowe. Potem pograłem chwilę w Napoleona, jedną kampanię w Rome 2, jedną w Shogunie 2, w Attyle nie wiem czy grałem łącznie więcej jak 3 godziny. Jak skończyłem kampanię Germanami w Rome 2, to nie chciało mi się grać "w to samo" tylko z południa Kartaginą. To że rasa A ma 3 inne jednostki niż rasa B i +2 bonus do stosunków dyplomatycznych nie czyni dla mnie doświadczenia tej kampanii na tyle innym, by warto było poświęcać na to 30 godzin. Nuda.
I pewnie dlatego jestem "na tak". Z całym tym warhammerem. Widzę wady, ale nie przeszkadzają mi one w czerpaniu radości z gry. I ta mini-kampania znowu podoba mi się z tego powodu, że jest czymś innym. I jak wydadzą Leśne Elfy ze swoją kampanią to też nie obrażę się jeśli będą mieli jakąś odjechaną mechanikę.
Stara gwardia dostanie w końcu "swojego" Total Wara, pewnie tego Medievala 3, bo oni też myślę robią jakieś badania rynku. I wtedy mogą nawet współistnieć dwie marki, z dwiema różnymi społecznościami połączone podobną mechaniką. I jeśli wyjdzie taki Medieval 3 jak poprzednie Total Wary to moje zainteresowanie nim skończy się na obejrzeniu jednego gameplaya a reszta będzie zachwycona. :)

Ituriel32
04-08-2016, 13:52
Bo jestem już zmęczony Romkiem, mam z nim spędzone ponad 1000 godzin, z Empire coś koło 500-600. I potrzebuję czegoś innego i tym miał być młotek wraz z tą fantastyczną menażerią. Ale nie sprostał on moim wymaganiom. Mam nabite ledwie 100 godzin i jestem nim potwornie znudzony. Tak naprawdę rasy wcale się tak bardzo nie różnią, ba tak na prawdę to rozwijasz je tak samo (wyjątkiem są hordy). Stawiasz w miastach te same budynki grając Krasnoludami czy zielonoskurymi... (ludźmi i wampirami w sumie też). Popatrzysz dłuższą chwilę na technologie i widzisz że są zbieżne np. ludzie, brodacze, zieloni mają to samo ulepszenie strzelców...

Najbardziej dobija mnie jednak ta powtarzalność. Nie ma znaczenia czy grasz imperium czy zielonymi w 60-70 turze masz pierwszą inwazje która niszczy kislev, A po 100 idzie druga która wyludnia środek mapy. Gdyby chociaż te inwazje chodziły w losowe miejsca... Niestety występują one za szybko przez co zadusza w czepku całą ciekawą sytuacje. W rome2 w większości rozgrywek do potęgi dochodzą inne nacje, atu z powodu nieudolności sztucznej inteligencji chaos ora wszystko (tak po prawdzie to nie chaos a Norska i Selingowie ale co tam), bo si nie potrafi się obronić czy ruszyć z kontratakiem.

A zwierzaki to leniwe połączenie dwóch istniejących już ras: chaosu i zielonych. Gdyby chociaż mieli wszystkie jednostki... (Wgrywasz mody na bitwy i jakoś można się pobawić.) Niestety nie mają, ale za to mamy najgorszą mini kampanie jaka do tej pory się ukazała. Nawet gniew Sparty jest lepszy (a tu to sobie ostro w kulki polecieli, tak że długo na nią narzekałem, a tu pokazują że potrafią jeszcze mniej).

Marnuje swój czas, bo w sumie ta gra ma naprawdę niesamowity potencjał. Niestety w większości przepadków zmarnowany z powodu lenistwa lub pazerności (jak najmniejszym kosztem co by się nie narobić, a coś tam zarobić).

Łatwy przykład. Różne budowanie dla ras:
- Krasnoludy mają budynki 6 poziomu i bardzo rozbudowane kopalnie i metalurgie.
- Imperium mieliby standardowe (mniej więcej tak jak teraz) ale z naciskiem na handel i produkcje żywności* (ta musiała by powrócić.)
- Zieloni mają niższy poziom osad i podział na budynki wojskowe orków i goblinów. Poza centrum miasta brak budynków produkujących ład/dochody.
Ale nie, łatwiej jest dać ten sam budynek wszystkim nacjom, tylko zmienić im ikonkę.

Sara Temer
04-08-2016, 13:52
Może jestem dziwny, ale jakoś osobiście nie czuję by różnice między frakcjami były większe niż w poprzednich TW. Czy to "Księga Uraz" u Krasnoludów, czy to "Walczakowość" u orków sprowadza się do jednego - walki ze wszystkimi wokół i nieprzegrywania bitew bo w przeciwnym wypadku otrzymamy kary do zadowolenia, przychodów itp. Frakcje różnią się znacząco rosterami, ale to już było również w poprzednich TW (a jeśli by wziąć mody pod uwagę to również potwory nie są niczym nowym). Dodatkowo gra jest wykastrowana z większości zawartości oferowanej przez poprzednie TW.
Ituriel troszkę źle opisał moje podejście. Dla mnie klimaty gry jest również bardzo ważny, jednakże jeśli gameplayowo gra kuleje to najlepszy klimat jej nie uratuje. Dobrym przykładem jest tutaj Rome II, kocham klimaty starożytne, jednakże oceniam tą część bardzo nisko poprzez zepsute mechaniki.
Medievala III nie chcę, CA już raz złamało moje serce wydając Rome II. Patrząc na obecną kondycję Total Warów wydanie Medievala III, który byłby dobrym Total Warem jest praktycznie niemożliwe, przynajmniej według mnie. CA na spółkę z Segą wykorzystuje fakt, że mają monopol i nie przykładają się do TW.

Odnoszę wrażenie, że ostatnie kilka postów bardziej pasuje do dyskusji ogólnej już. Arroyo, Asuryan - proszę o ewentualne przeniesienie jeśli też tak uważacie ;)

Zareagowałem, pozdrawiam. Arr.

Poczwaros
04-08-2016, 13:57
Ja kupilem Warhammera poprostu z powodu TW. Gralem we wszystkie czesci TW. W niektore mniej, niektore wiecej. I Beastmen jest pierwszym DLC do ktorego jakos nie ciagnie mnie do zakupu. Jedna nacja i to jeszcze horda za 70 zl ? Fall of Samurai to bylo DLC, nawet Celtowie to byl jako taki DLC. Przynajmniej nie kosztowal az tyle. Aha i nie kupilem Wrath of Sparta i tych bab jako jednostki. Nie czulem potrzeby takiej tu akurat nawet przy -75% przeceny

Aryann
04-08-2016, 15:07
Skaeling i Varg, a raczej ich potęga w tej 60-70 turze to jak dotąd największy minus dla mnie tego Total Wara. Myślę, że ulegnie to poprawie wraz z napływem kolejnych ras.
Z resztą, na podstawie swoich doświadczeń, zgodzić się nie mogę. Porównując Warhammera do poprzednich Total Warów czuje jakbym dostał 5 różnych gier a nie jedną (no a przynajmniej trzy na podstawie kampanii Wampirów, Krasnoludów i Zwierzoludzi :) ). Replayability jest ogromne. No ale tu mamy odmienne zdanie. :)

Arroyo
04-08-2016, 15:15
Arroyo jest bardzo łagodny w osądzie młotka, prawie całkowicie olewa aspekty wyznaczające TW (rozbudowa osad, podatki, technologie, dyplomacje, wolność wyboru /kogo podbić, gdzie się osiedlić, z kim handlować/ i wiele innych), na rzecz ogólnie pojętej zgodności z lore (choć tu zamiast wymagać jak największej zgodności,najczęściej wystarcza Mu że coś po prostu jest...) . Natomiast dla Temera ważniejsze są aspekty TW i stawia je ponad skórką młotka.

I tu jest pytanie który aspekt wolisz bardziej: mechaniki TW (zdanie Temera) czy klimat młotka (Arroyo). Czy kupiłeś ten produkt z powodu TW w nazwie, a może jednak bardziej podziałał na Ciebie człon Warhammer? Z tego też punktu widzenia takie różne oceny tego dlc. A recenzje są wykonane przez funkcyjnych: redaktora Temera i moderatora globalnego Arroyo.

Co do tego, jak ja oceniam - bardzo się mylisz. Oceniam DLC pod względem zawartości i zgodności z tym, co mieliśmy w edycjach bitewniaka od czwartej do ósmej. Co do tego, jak oceniam Warhammer TW - również bzdura. Tym bardziej, że oceniam grę jako pełny tytuł, poza tym nie przepadam za ocenianiem gry tylko po członach tytułu, bo tak to musiałbym zapewne zbesztać CA za to, że w Shogun 2 nie ma gry tylko Szogunatem, w Rome II tylko Rzymem itd. a przynajmniej tak to interpretuję (mimo, że to i tak naciągane jak diabli).

Asuryan
04-08-2016, 17:38
Z powodu wyżej wymienionych wad wciąż nie kupiłem gry i kupić długo nie zamierzam. Rozumiem że komuś gra może się podobać zwłaszcza,że to jest mimo wszystko pewien powiew świeżości ale z pewnością nie jest to gra dopracowana o tym że to najlepszy TW w historii nie wspominając.

PS: Oczywiście gra ma też plusy ale powyższe wady dyskwalifikują ją dla mnie jako produkt wart 180 złotych
W zasadzie plusy niwelują minusy. Z tego względu dla mnie w obecnym kształcie Młotek jest wart maksimum 90 złotych. Grę oceniam jako mocno średnią. Gdyby nie to, że jest w moim ulubionym uniwersum, to pewno oceniał bym ją jako złą.

Ituriel32
04-08-2016, 22:42
Dziś po odpaleniu romka2 od dawna, znalazłem wreszcie jakiś plus bitew w młotku. A jes nim blokada rozciągania rozdziałów, żegnajcie linie spaghetti.

Defungor
04-08-2016, 22:49
Linie spagheti łatwo kontrować konnicą, więc nie jest aż tak to widoczne, oczywiście są różne style walki ale na naszej polskiej arenie mało kto robi spagheti line :)

Ituriel32
07-08-2016, 23:03
Wydaje mi się czy pojawienie się Chaosu zostało przesunięte z 100 na 130 turę?

Akurat gram wampirami i doszedł mi nowy warunek zwycięstwa: pokonaj/uśmierć zwierzoludzi chaosu.

Innymi rasami jest podobnie?

Asuryan
07-08-2016, 23:17
W 100 turze to pojawia się Wielki Demon Tzeentcha aka "ptasior" jak grasz Wojownikami Chaosu. Gdy grasz innymi rasami, to później wraz z Archaonem (nie notowałem dokładnie w której turze). U mnie nie doszedł ten warunek zwycięstwa, ale kontynuuję swoje kampanie rozpoczęte jeszcze przed pojawieniem się tego DLC. Pewno gdy będę grał drugi raz danymi rasami na very hard (by odblokować osiągnięcia), to się mi warunki zwycięstwa zmienią.

Ituriel32
08-08-2016, 06:28
Ten warunek doszedł u Imperium, Krasnoludów i Wampirów.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=739756470

U mnie Archaon z ptasiorek pojawiali się standardowo w 107-109 turze. A teraz jakby oba eventy (bo i ten pierwszy z około 70 tury) też był przesunięty w czasie.

Ogólnie plemion zwierzoludzi jest więcej; ja na razie naliczyłem 4/5 ale jakoś nie mają one jakiegoś wpływu na rozgrywkę. Ponieważ są wgniatane w ziemię nawet przez SI. Do tego wydaje mi się te nowe hordy pojawiają się sztucznie pod postacią eventu/ bo podobnie pojawiło się plemię zielonych "zbieraczy czaszek". Co nie zmienia faktu że za długo nie żyją.

Wydaje mi się czy gra na czystej grze jest łatwiejsza?

Ituriel32
17-08-2016, 08:34
Sztuczna inteligencja w przypadku hord nie istnieje w młocie... tak po prostu jej nie robili.

Jak na razie żadna z hord: ziwerzoludzi, orków czy chaosu* nic nie pokazała.
Najczyściej grabią dany teren (lub w przypadku uzyskania dostępu włócząc się bez celu...), bez uzupełniania wojska, by jak zacznie kończyć im się kasa zaatakować najbliższe miasto... by na nim zdechnąć.

* Chaosu bronią skrypty ze spamem pełnych armii.

Ja się grzecznie pytam czemu nie udało im się przenieść sztucznej inteligencji z Attyli?

royal1410
17-08-2016, 08:38
A zapłaciłbyś powyżej 40 zł więcej?

Ituriel32
17-08-2016, 09:00
A zapłaciłbyś powyżej 40 zł więcej?

Też pytanie... oczywiście że tak. Jeśli poprawiliby sztuczną inteligencja to pewnie że dałbym więcej, bo miałbym więcej zabawy. Co oczywiste nie omieszkałbym sobie ponarzekać na cenę.

royal1410
17-08-2016, 09:04
I to jest- moim zdaniem, problem CA: mają dobre rozwiązania, wystarczyłoby je powielić do następnych tytułów, ale nie oni muszą coś nowego wymyśleć

Ituriel32
19-08-2016, 22:24
Napiszę tak, rano skończyłem kampanie Hrabiami Wampirów, która trwała ponad 430 tur. W tym czasie ziewrzaki odwiedzały mnie 8-9 razy (znaczy dzięki skryptom tworzyły się nowe hordy i odradzały się ich nacje).
Zadaj pytanie ile tur żyła taka horda? Odpowiem Ci około 10... W skrajnych przypadkach 2 tury (znaczy pojawiła się na froncie koło moich armii, więc sam rozumiesz), a w drugą około 30 i została dobita z litości bo wszyscy żołnierze padli z wyczepiania.
Przykład zrespiła się taka pomarańczowa w złych ziemiach i w ciągu 3 tur zaatakowała najbliższą osadę krasnoludów ( o co się poirytowałem bo już zmierzała do niej moja armia by ją spalić). Wyobraź sobie że po dwóch turach (budowa machin oblężniczych...) horda ta przestała istnieć... przegrała z garnizonem obrońców...

Głupie Si nie potrafi wyliczyć szans czy da radę wygrać walkę...

- - - - - - - - - - - - -

Armia odziedziczona w spadku po konfederacji.

http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/273978479657706356/8654284F715A2C949880449A93331958ECDD6C3D/

Arroyo
19-08-2016, 22:29
Armia odziedziczona w spadku po konfederacji.

http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/273978479657706356/8654284F715A2C949880449A93331958ECDD6C3D/
Wygląda na to, że AI czasem potrafi zrobić tak głupią armię jak w Attyli (tam to AI często werbuje włócznie/artylerię, niż coś konkretnego). Choć przyznam, że mi ani razu się w Warhu nie zdarzyło, by aż tak "campiącą" armię stworzyć.

Defungor
20-08-2016, 00:39
Przerażacie mnie swymi opiniami, chyba jak w Romce 2 trzeba będzie poczekać na kilka updatów by odpalić kampanię. A jak zwierzaki się spisują na multi???

Arroyo
20-08-2016, 08:23
Przerażacie mnie swymi opiniami, chyba jak w Romce 2 trzeba będzie poczekać na kilka updatów by odpalić kampanię. A jak zwierzaki się spisują na multi???

Jak pisałem w swojej recenzji, Zwierzoludzie mimo posiadania mocnych magów przegrywają w walce z piechotą elitarną wroga, a co dopiero z jazdą. O ile jazda Zwierzoludzi rozwala Rycerzy Królestwa z Bretki, tak z Rycerzami Graala już nie ma żadnych szans. Tak samo masz na ten przykład walkę Bestigorów z wojakami Imperium. O ile wygrywają z Halabardnikami, tak z Gwardią Elektorską całkowicie po łbie obrywają. Za to przyznam, że dzięki swojej szybkości i możliwości rozstawienia większości swojej armii tuż pod nosem przeciwnika (Celtowie z Attyli się kłaniają) można zaskoczyć przeciwnego gracza.

Robertooo
23-08-2016, 11:03
W temacie Warhammera nie siedzę za bardzo, ale jestem staroszkolny i stwierdzam że najlepiej to było w latach osiemdziesiątych. Zaznaczę jednak że ogólnie współczesnego, podejścia do fantasy nie trawię. Mogą istnieć proste rozwiązania w grze, albo frakcja która uległa chaosowi powinna być dalej grywalna, ale na specjalnych zasadach; albo gracz powinien stracić kontrolę, przez co powinno się w grze bardzo uważać żeby nie ulec chaosowi - co przecież też odda klimat uniwersum. W każdym razie konwertyci z Imperium, różnią się znacznie od hord z Pustkowi Chaosu, hordy nie są wewnętrznym wrogiem, pełnią rolę straszydła.

Ituriel32
23-08-2016, 11:21
W sumie coś w tym jest.
Czyli powinien pojawić się kolejny rodzaj buntowników: spaczone imperium (jednostki imperium ale poddane spaczeniu i byliby np. trędowaci szermierze). Tacy dążyliby do przejęcia osady i rozszerzaliby korupcje na sąsiednie tereny.
Tylko jest jeden generalny problem. Otóż si juz teraz wcale sobie nie radzi z usuwaniem spaczenia, czy obroną przed Chaosem (i norską). Dodatkowo si preferuje palenie miast...
Mechanicznie młotek nie jest zdolny do wdrożenia fajnego patentu.

Ituriel32
26-08-2016, 08:24
Tak się spytam stoczył ktoś bitwę z Orkami na Przełęczy Czarnego Ognia? Bo ja sobie nie przypominam...
Niestety dzięki trybowi ruchu "przejść podziemnych" cały potencjał strategiczny tej przełęczy ginie niewykorzystany. Naprawdę chciałbym by był tu zrobiony jakiś skrypt który zmuszałby zielonych do wybrania tej drogi by dostać się do imperium. Pozostawię milczeniem sam fakt że może ze 2 razy widziałem by w ogóle zieloni walczyli z imperium.

Czy mi się wydaje że tak naprawdę mamy bardzo mało lokalizacji zadaniowych. Tak że różni LL korzystają z tych samych, np. Ungrim i gelt mają bitwę w chyba Karak Anzul (ziemie żółtego plemienia orków czerwonego oka).
Ta sama papa z tymi 4rema klifami i dolinką między nimi...

Kasquit
27-08-2016, 14:32
A mogę liczyć, że prędzej czy później (pewnie później, ale czy wogóle) poprawią to, co nasz wspaniały Doradca mówi o Chaosie przy grze Zwierzoludźmi??????

"Nadciąga Zagłada"...

Tak nie może być przy finalnej wersji gry, przecież Archaon nie jest żadnym wrogiem dla Zwierzoludzi...

Asuryan
28-08-2016, 03:16
Nie licz na to. Po prostu tłumacz sobie tą zapowiedź tak, że nadciąga zagłada dla Twoich wrogów...

Kasquit
28-08-2016, 10:19
"Przygotuj się do obrony"...
Nie, nie chcę przygotowywać się do obrony przed Archaonem, bo on w końcu (według lore) moim sprzymierzeńcem...

Asuryan
28-08-2016, 12:15
Nie tylko według lore. Podczas zwykłej kampanii Zwierzoludźmi Wojownicy Chaosu (i plemiona Norsów) mnie nie zaatakowali. Ale nie licz na to, że zmienią tekst u doradcy, który jest zwykłą kalką porady innym rasom.

Ituriel32
28-08-2016, 12:56
Kas, po prostu tną koszta wszędzie gdzie mogą, lub nawet nie sprawdzają czy to co piszą jest zgodne z stanem faktycznym. W końcu to CA więc czego się spodziewałeś?

Kasquit
28-08-2016, 13:08
Fajnie, nie wszystkie osady można zajmować ze względu na lore, a tu tak można olewać, ja nie mogę... :(

Arroyo
01-09-2016, 16:23
Update 3 już można pobrać.

royal1410
01-09-2016, 20:26
Mam pytanko do Arroyo: będzie recenzja tego Lord Packu?
Do Irutiela: czytałem twoją recenzję Lord Packu, widać, że część elitarnych oddziałów różni się np tym,że oddział słynnych szkieletowych wojowników ma hełmy i już w statystykach zwiększa się ilość pancerza; po za tym są mocno przypakowane, więc będą stanowić istotne wzmocnienie dla podstawowych jednostek np. cmentarne ghule, upiorne wilki, nawet zoombi.

Arroyo
01-09-2016, 20:27
Royalu, raczej nie. Może kiedyś, gdy kupię po dużej przecenie zrobię szybki przegląd.

royal1410
01-09-2016, 20:30
Ty nie kupisz wzmocnień do imperium?! Przecież dochodzą: wolne kompanie, zakon rycerski i biczownicy i to w cenie dużo niższej niż zwierzaki.

Arroyo
01-09-2016, 20:33
Nie, nadchodzi w końcu Civka VI ;) A co do tego DLC, jeszcze nie ograłem konkretnie tej gry (w sensie głównej kampanii), a już miałbym kupować DLC. Wg mnie trochę za szybko.

royal1410
01-09-2016, 20:35
Chyba, że tak....

Ituriel32
01-09-2016, 21:45
Dodali parę dodatków, np te hełmy czy gorejące kopie dla rycerzy, ale już na przykład wilki to lipa i tylko kolor zmienili. Jak będę grał i bardziej się przyglądał to będę uzupełniał tą reckę.

Za to te reskinowe wojska nie zbierają doświadczenia.

A tłumaczenie aż boli, tak źle to wygląda.

Asuryan
02-09-2016, 20:46
Jednak się skusiłem na to DLC, choć miałem się wstrzymać z zakupem do przeceny :mrgreen:

Szkoda że słynne regimenty nie zbierają doświadczenia, może naprawią to w kolejnym paczu. Możliwość rekrutacji zakonu Płonącego Słońca po zbudowaniu specjalnego budynku w Talabheim daje nadzieję na pojawienie się kiedyś reszty zakonów rycerskich - Białych Wilków i Panter (do których są odpowiednie budynki w Middenheimie i Carroburgu oraz osiągnięcia steam).

EDIT:

Oczywiście FLC i DLC nie działa na wcześniejsze save'y. Trzeba rozpocząć kampanię od nowa.

Ituriel32
03-09-2016, 06:27
Problem jest też z technologiami i umiejętnościami wodza. Czasami nie działają na te reskiny...

Poczwaros
03-09-2016, 11:48
Też czekam na CIVke :) w V mam już prawie 1 tys. godzin :D a co do Warhammera to nie wiem czy wtedy jest sens zaczynać nową kampanię jak ten exp nie leci dla nowych jednostek i nie działają na nie niektóre umiejętneości. Nie wiadomo co jeszcze jest wykrzaczone. A chciałem nową kampanię VC zacząć.

Ituriel32
12-09-2016, 07:46
Do końca roku coraz mniej czasu, a w raz z nim Bretonia.
Tak więc się zastanawiam czy będzie ona miła możliwość wyznaczania/zwoływania krucjat jako unikalnej mechaniki?

Arroyo
12-09-2016, 08:19
Do końca roku coraz mniej czasu, a w raz z nim Bretonia.
Tak więc się zastanawiam czy będzie ona miła możliwość wyznaczania/zwoływania krucjat jako unikalnej mechaniki?
Nie tyle krucjat, co Wojen Rycerskich, co zwoływane jest między królem, a diukostwami, gdy jakiś wróg zewnętrzny próbuje zaatakować Bretonnię np. Zielonoskórzy.

Asuryan
12-09-2016, 14:50
Nie tyle krucjat, co Wojen Rycerskich, co zwoływane jest między królem, a diukostwami, gdy jakiś wróg zewnętrzny próbuje zaatakować Bretonnię np. Zielonoskórzy.
Ne tyle Wojen Rycerskich, co Błędnych Wojen.

Krwawy_Baron
12-09-2016, 14:56
Jestem gotów założyć się, że CA zerżnie Waaaa od Zielonoskórych (tak jak zrobili to w przypadku Zwierzoludzi) a "Walczakowość" zamienią w pasek "Szlachetność", "Honor" itp.

Ituriel32
12-09-2016, 14:57
Jestem gotów założyć się, że CA zerżnie Waaaa od Zielonoskórych (tak jak zrobili to w przypadku Zwierzoludzi) a "Walczakowość" zamienią w pasek "Szlachetność", "Honor" itp.

To już byłoby przegięcie i to spore...

Krwawy_Baron
12-09-2016, 15:08
Znając ich możliwości to nie zdziwiłbym się zbytnio. Zwłaszcza, że muszą zabrać się za Leśne Elfy, które wymagają nowego interfejsu, dźwięków, modeli, animacji i magii. Skoro byli oni tak leniwi, że wypuścili potworka "Gniew Sparty" - będącego niczym innym jak wojną klonów w realiach Starożytnej Grecji i to z recyklingu (jedyne nowe modele uzbrojenia dostała chyba tylko niegrywalna Persja)- to Bretonnia jako frakcja (z pkt. widzenia twórców) poboczna nie będzie zbytnio dopieszczana, tym bardziej że będą to robić bez żadnych profitów. Wiem, że to smutne ale najprawdopodobniej tak będzie - pamiętasz Iturielu32 jak w Attyli z Alanów zrobili Germanów a z Celtów wikingów? Panom z CA zapewne zachciało się siedzieć w Pubach zamiast pieczołowicie dokończyć swój produkt.

Ituriel32
13-09-2016, 08:11
Do Attyli nie potrafię się przekonać, a próbuje co jakiś czas. Ja pamiętam jak ona wyglądała na początku, tylko dwa typy barbarzyńców (germanie i koczownicy).

Natomiast co do młotka to wiem że Bretonia będzie robiona po kosztach. Zrobią z niej takie uproszczone Imperium. Tylko Imperium ma najnudniejszą cechę z wszystkich ras: stanowiska zwane urzędami.
Więc tego Bretoni nie darzą (i dobrze). Z tego co wiem to jedyne rzeczy które mogą się kwalifikować do unikalnej mechaniki to pseudo krucjaty i rycerskość. Z tymi pierwszymi problem jest taki że pojawiły się tylko w Medkach. Patrząc na to że już od romka2 możemy dość łatwo wyznaczać cele sojuszników, to wydaje mi się że dorobienie osobnego panelu i mechanizmu wyzwalania (tak by korzystać z tego co jakiś czas) nie jest chyba trudne. Dodatkowo dodać nowy tryb poruszania się krucjaty (połączenie szybkiego marszu z plądrowanie/zmniejszeniem utrzymania) i gotowe.

A na rycerskość nie mam pomysłu. Najprostszy sposób to jakoś skopiowane urazy brodaczy. Ewentualnie randomowe misje takie jak w medku2 i roku1 zlecane przez radę rycerską* (to mój wymysł na potrzeby przykładu).

Co do mechaniki Elfów Leśnych to tu będzie podobnie do zwierzaków: poruszanie się po lasach i tp. Ewentualnie dziki gon.

royal1410
13-09-2016, 08:21
Problem jest taki,że jeśli zrobią z L.E Campain Pack to, znowu uproszczą je do granic możliwości. Co do Bretoni to jestem wstanie sobie głowę uciąć,że zrobią ją na odwal się- jak najmniej jednostek, LL-ów itd.

Ituriel32
13-09-2016, 08:43
Tylko że Bretonia jest w zasadzie prawie kompletna już teraz. Brakuje im tylko łuczników z innymi strzałami (ognistymi chyba), 2 rodzajów jazdy i Legendarnego Lorda Fay Enchantress. Koniec. Bo baza tej nacji zatrzymała się na 6 edycji i nie dostała już nic w następnych. A że to są zwykłe jednostki no nawet nie ma na co zrzucić odpowiedzialności za ich brak.

Jakby się ktoś pytał na myśl o Bretoni zaczynam się ślinić, bo imperium nie lubię, więc nie mogę się doczekać gry nacją która dużo bardziej mi pasuje klimatem.

Arroyo
13-09-2016, 08:55
Problem jest taki,że jeśli zrobią z L.E Campain Pack to, znowu uproszczą je do granic możliwości. Co do Bretoni to jestem wstanie sobie głowę uciąć,że zrobią ją na odwal się- jak najmniej jednostek, LL-ów itd.

Nawet, jeśli by zrobili Race Pack to i tak byłby uproszczony jak diabli.

Tylko że Bretonia jest w zasadzie prawie kompletna już teraz. Brakuje im tylko łuczników z innymi strzałami (ognistymi chyba), 2 rodzajów jazdy i Legendarnego Lorda Fay Enchantress. Koniec. Bo baza tej nacji zatrzymała się na 6 edycji i nie dostała już nic w następnych. A że to są zwykłe jednostki no nawet nie ma na co zrzucić odpowiedzialności za ich brak.
Ituriel, nie do końca. Brakuje im może i innych strzelców (tj. z innymi strzałami), ale też Bitewnych Pielgrzymów i Relikwii Graala, Rycerzy Próby i Błędnych Rycerzy, w Lordach Prorokinię Pani Jeziora, w LL'ach Zielonego Rycerza (ale to już szczegół) i w końcu Morgiany Le Fay. Jeśli doliczylibyśmy to, co w 5 edycji było, to mamy jeszcze resztę Diuków, których gra nie udostępniła.

Krwawy_Baron
13-09-2016, 18:08
Natomiast co do młotka to wiem że Bretonia będzie robiona po kosztach. Zrobią z niej takie uproszczone Imperium. Tylko Imperium ma najnudniejszą cechę z wszystkich ras: stanowiska zwane urzędami. Więc tego Bretoni nie darzą (i dobrze). Z tego co wiem to jedyne rzeczy które mogą się kwalifikować do unikalnej mechaniki to pseudo krucjaty i rycerskość. Z tymi pierwszymi problem jest taki że pojawiły się tylko w Medkach. Patrząc na to że już od romka2 możemy dość łatwo wyznaczać cele sojuszników, to wydaje mi się że dorobienie osobnego panelu i mechanizmu wyzwalania (tak by korzystać z tego co jakiś czas) nie jest chyba trudne. Dodatkowo dodać nowy tryb poruszania się krucjaty (połączenie szybkiego marszu z plądrowanie/zmniejszeniem utrzymania) i gotowe.

Hm, chociaż może jest jeszcze nadzieja, że mechanika Bretonnii nie będzie kopiuj/wklej od innych nacji. Możliwe, że nacja ta otrzyma parę myków które będą taką wersją pilotażową mechaniki z Medievala III (jeżeli będzie to następny historyczny Total war), wszak w Bretonni panuje feudalizm. Jest to raczej mała szansa, ale czy nie było już tak w historii serii że wprowadzano jakieś rozwiązania w dodatkach, nim te trafiły do późniejszej części serii? W Rome Barbarian Invasion wprowadzono religie, które znalazły się w Medievalu, podobnie rzecz się miała z tzw. Shadow factions (w BI byli to buntownicy Cesarstw, a w Kingdomsach Przymierze Baronów) które na dobre weszły dopiero od Empire. Tak samo rzecz się ma z reformą w nową nację, gdzie zaczęło się od przemiany Danii w Unię Kalmarską a na dobre weszło dopiero do Rome II gdzie tworzyliśmy konfederacje i do dodatków Attyli.

...Ja pamiętam jak ona wyglądała na początku...
Swoją drogą, żadne źródło z epoki nie wspomina aby Hun Attyla zmienił płeć :P

Ituriel32
13-09-2016, 19:27
Swoją drogą, żadne źródło z epoki nie wspomina aby Hun Attyla zmienił płeć :P

Mi o grę chodziło, a nie o płeć gostka.

royal1410
14-09-2016, 08:48
No i co to da? Jeśli nie dadzą więcej jednostek jazdy do wyboru to i tak będzie to uboższa wersja Imperium.

Arroyo
14-09-2016, 09:06
No i co to da? Jeśli nie dadzą więcej jednostek jazdy do wyboru to i tak będzie to uboższa wersja Imperium.
To da, że na tle Imperium będzie się czymś wyróżniać (pod warunkiem, że dadzą odpowiednie statystyki Rycerzom Graala, bo póki co demigryfy zjadają ich na śniadanie). Poza tym nie tylko jazdy, ale i piechoty i magii.

Ituriel32
14-09-2016, 09:29

Tylko że bretka i tak będzie uboższą wersją imperium (jeśli jest to właściwe określenie) ponieważ imperium to największa i najbardziej dopracowana nacja ludzi.

Natomiast tym czymś czym nadrabia Bretonia to klimat (który mi pasuję najbardziej) średniowiecza z rycerzami i chłopskimi łuczkami. + Lekkie dopieszczenie legendami z naszego średniowiecza.

royal1410
14-09-2016, 10:04
Dobra dobra byle tylko ją szybko wydali i Leśne Elfy, które będą uboższą wersją pozostałych frakcji Elfów.

Ituriel32
14-09-2016, 10:16
Dokładniej jest mówić inną. Przy czym elfy w większości fantasy dzielą się na 3 główne odmiany: Wysokie, Mroczne i Leśne. Czasami dochodzą jeszcze wariacje jak np. Morskie, Stepowe.

Przy czym jakby nie patrzeć w ten sposób powstają rasy w większości uniwersów, że rozbudowuje się te podstawowe do tego stopnia że aż są za duże i później by było łatwiej tym operować to dzieli się to według jakiegoś kryterium i tak powstają pod rasy. Które później tez się rozbudowuje aż stają się za duże itd.

Zobacz sobie że podobnie było z Chaosem, tak że dziś mamy wojowników chaosu, demony chaosu, zwierzoludzi i Norskę.

Przy czym ja lubię takie większe rozdrobnienie.

Arroyo
14-09-2016, 10:51
Dokładniej jest mówić inną. Przy czym elfy w większości fantasy dzielą się na 3 główne odmiany: Wysokie, Mroczne i Leśne. Czasami dochodzą jeszcze wariacje jak np. Morskie, Stepowe.

Przy czym jakby nie patrzeć w ten sposób powstają rasy w większości uniwersów, że rozbudowuje się te podstawowe do tego stopnia że aż są za duże i później by było łatwiej tym operować to dzieli się to według jakiegoś kryterium i tak powstają pod rasy. Które później tez się rozbudowuje aż stają się za duże itd.

Zobacz sobie że podobnie było z Chaosem, tak że dziś mamy wojowników chaosu, demony chaosu, zwierzoludzi i Norskę.

Przy czym ja lubię takie większe rozdrobnienie.
Co do Elfów to w Warhammerze mamy jeszcze takich "bez ojczyzny" - Morskich Elfów. Pustynnych w Warhu nie ma. Z kolei w Warcrafcie mamy jeszcze Krwawe Elfy, czyli "potomków" Wysokich Elfów z Quel Thalas.
Co do Chaosu - akurat do tego dolicz Krasnoludy Chaosu. Co prawda ich bóg jest spoza panteonu czwórki Mrocznych Bogów, ale czasem dogadują się z Krasiami Chaosu.
Sam również lubię rozdrobnienie nacji, co widać po W40K i moim ulubionym podziale Gwardii Imperialnej na mniejsze regimenty jak regiment z planety Attila czy Korpusy Śmierci z Krieg.

Wracając do tematu - no ja liczę, że Leśne Elfy nie będą miały aż tak wiele braków, wg mnie od nich zależy teraz kształt dodatku z Elfami i Jaszczurami.

royal1410
14-09-2016, 12:32
Miejmy nadzieje, że pierwsze info. O Leśnych Elfach dowiemy się już w tym miesiącu.

Asuryan
14-09-2016, 14:14
Co do Elfów to w Warhammerze mamy jeszcze takich "bez ojczyzny" - Morskich Elfów.
Tylko w RPG-u. W bitewniaku są to Wysokie Elfy z ich twierdzy poza Ulthuanem lub z kolonii w Starym Świecie (elfiej ćwiartki, w rozumieniu dzielnicy, w portach Starego Świata - na przykład w Miragliano, w Marienburgu).

Szymblok
18-09-2016, 07:02
Mam pytanie. Czasami mówicie o jakiś ''turniejach" w Warhammer Total War. Moglibyście wytłumaczyć mi co to jest i ewentualnie jak się na takie zawody dostać?:D

Arroyo
18-09-2016, 08:14
Chodzi o tryb bitew multiplayer w Total War'ach. Aktualnie jest Turniej Rycerski w Couronne, do którego zapisy są nadal otwarte.
http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?597-Turniej-Rycerski-w-Couronne
Polecam poczytać sobie zasady itd. przed możliwym zapisem do turnieju.

Kasquit
18-09-2016, 09:00
Jeżeli mamy ten event "Pod mrocznym księżycem" no i widzimy, że piszą o jakimś "rogatym bóstwie", to mają na myśli Rogatego Szczura?
Czy może mają na myśli dowolnego Boga Chaosu?
Ci co grali w grę na pewno wiedzą, o co mi chodzi. :)

Ituriel32
18-09-2016, 09:42
Na razie pewnie żaden event nie dotyczy szczurków, dopiero jak ta rasa się pojawi, to wtedy powstaną eventy z nią związane.

Kasquit
18-09-2016, 10:13
Na razie pewnie żaden event nie dotyczy szczurków, dopiero jak ta rasa się pojawi, to wtedy powstaną eventy z nią związane.

Te z porywaniem ludności i cofaniem się w rozwoju niestety akurat dotyczy... :(

Turek
25-10-2016, 20:02
Muszę przyznać, że kampania Klanu Angrund na legendarnym to chyba najtrudniejsza w jaką grałem w Warhu.

Kasquit
26-10-2016, 08:18
Nie radzę sobie tym Skarsnikiem z Karak Norn... :(

Turek
26-10-2016, 09:36
To wszystko to są skrypty. Zagrasz kilka razy od nowa i poznasz ruchy wrogów. Na jakim poziomie grasz?

Arroyo
26-10-2016, 10:50
Nie do końca, Turek - raz jest tak, że klan Belegara zaprasza na wspólną zabawę przeciw mnie Karak Ziflin z północy, a raz nie. Poziom trudny jest tu trafiony przez CA :)

Kasquit
26-10-2016, 11:07
To wszystko to są skrypty. Zagrasz kilka razy od nowa i poznasz ruchy wrogów. Na jakim poziomie grasz?

Zawsze gram na najłatwiejszym poziomie. :)
Skaveny zazwyczaj jadą po najmniejszej linii oporu! :D

Ituriel32
27-10-2016, 08:21
Nie zwróciłem na to uwagi podczas gry Skarsnikiem, ale juz Belegarem tak.
Karak osiem szczytów nie staje się stolicą nacji Skarsnika/Belegara po jego zdobyciu. CA zapomniała wprowadzić tą kosmetyczną zmianę. Choć w przypadku Belegara utrudnia to trochę handel z którego brodacze korzystają.

Arroyo
28-10-2016, 23:02
Ktoś wie, jak teraz trzeba Chaos ostatecznie zniszczyć? Bo pozbyłem się Wojowników Chaosu i ok. 215 tury znów mi się pojawili...

Arnold
29-10-2016, 09:46
Sporo zabawy mam ze Skarsnikiem.

Karak Norm nie udało mi się sforsować, ale w końcu zawarto rozejm. Po tym udałem się na południe by zająć ziemię po Karak Hirn.

A tam dopiero czeka mnie niespodzianka, bo okazało się, że rebelia Crooked Moon zajęła do 30 tury większość ziem na południu (Greenskins rozpaczliwie łapią każde miasto) i niemal wyeliminowała Belegara.

To w zasadzie niezły survival, przyjaciół żadnych, a wojny wypowiada każdy dookoła. ;)

Turek
30-10-2016, 10:40
Ktoś wie, jak teraz trzeba Chaos ostatecznie zniszczyć? Bo pozbyłem się Wojowników Chaosu i ok. 215 tury znów mi się pojawili...

Co to za czary xD Może jakaś jedna armia gdzieś przezimowała i potem się rozmnożyła? A miałeś od nowa event "Poruszenie Chaosu"?

Ta Rebelia Crookem Moon trochę za silna moim zdaniem jest :v Wcześniej to Krasie szybko niszczyły zielonoskórych, a teraz jest na odwrót xd Przynajmniej u mnie, kończę powoli kampanię Klanem Agrund.

Arnold
30-10-2016, 13:25
Ta Rebelia Crookem Moon trochę za silna moim zdaniem jest :v Wcześniej to Krasie szybko niszczyły zielonoskórych, a teraz jest na odwrót xd Przynajmniej u mnie, kończę powoli kampanię Klanem Agrund.

Przyznam, że sam mam mieszane uczucia. Pograłem trochę dalej Skarniskiem i z Karak Hirn uciekłem do Badlandsów zajmując sobie Ekrund. Wszystkie poprzednie ziemie straciłem, obecnie próbuję odbić Karak 8 Peaks.
Cała zabawa leży w tym, iż rozkład nacji na południu sprzed 20 tur u mnie całkowicie się zmienil.
Belegar zajął sobie dwie prowincje (The Vaults i rejon Karak Hirn).
Rebeliantów ogarnęła implozja połączona z paroma inwazjami z każdej strony.
The Dwarfs zostały zredukowane do Karak-a-Karak.
Greenskins odbili parę regionów.

Wszyscy w stanie wojny ze wszystkimi, co chwilę jakieś przetasowania. A ja, chociaż mam aż jedno miasto (Ekrund), to prawie wszyscy Zielonii chcą ze mną konferedacji.
Zrobiło się orkowo. :D

Turek
30-10-2016, 14:43
Ale trzeba przyznać, że w końcu coś się dzieje w Złych Ziemiach :D Jak do tego wszystkiego dojdą jeszcze Stada Dzikich Orków i Zwierzoludzi to jest przepiękny chaos <3

BTW. mam pytanko. Wraz z inwazją chaosu, od południa uderzają 4 floty Bjornlingów. Wydaje mi się, że na początku gry byli tak oskryptowani, że atakowali tylko Złe Ziemia, a teraz patrzę i zrobili desant w Tilei! Robili tak wcześniej czy teraz to dodali?

Arnold
30-10-2016, 16:48
Ale trzeba przyznać, że w końcu coś się dzieje w Złych Ziemiach :D Jak do tego wszystkiego dojdą jeszcze Stada Dzikich Orków i Zwierzoludzi to jest przepiękny chaos <3

BTW. mam pytanko. Wraz z inwazją chaosu, od południa uderzają 4 floty Bjornlingów. Wydaje mi się, że na początku gry byli tak oskryptowani, że atakowali tylko Złe Ziemia, a teraz patrzę i zrobili desant w Tilei! Robili tak wcześniej czy teraz to dodali?

1. To prawda. Dotychczas na południu to frakcje szybko się konfederowały, a potem kwestią czasu było, aż któraś zdominowała pół mapy.
Już Beastmeni dodali trochę radości, jako że zwykle najdalsze południe płonie w ogniu.

A obecnie to zrobiło się tłoczno i przynajmniej mi, na podstawie jednej kampani, tura 80, trudno wskazać jakiegokolwiek faworyta.

Poza tym, wydaje mi się, że te wstawki o Skavenach w grze (dotyczące rywalizacji o Karak Eight Peaks) nie są przypadkowe i w niedalekiej przyszłości możemy uświadczyć tam jeszcze większego tumultu.

2. Być może dodali. W moich kampaniach przynajmniej zawsze kierowali się do Badlandsów, co jest pochodną tego, iż (mi) nie zdarzyło się, by zaczynali w stanie wojny z ludzkimi państwami południa.
Ba, jak grałem VC i podbiłem cały ten region, to także Bjornlingowie skierowani zostali przeciw (wtedy) Orkom.

Jaggred
30-10-2016, 21:37
Wracając do wątku z problemem podbicia Karak Norn to dobrym sposobem jest od razu w 1 turze Skarnikiem tunelami przejść najbliżej Karak wtedy armia krasnoludków się wycofuje i można podbijać. Tylko trzeba uniknąć stat bo od razu w następnej turze krasnoludy kontatakuja na nasze osłabione wojsko. Dziwny skrypt ale pozwala szybko podbić pierwszą prowincje.

Ituriel32
31-10-2016, 10:22
U mnie prawie bez zmian, po jakiś 50-80 turach w złych ziemiach są tylko 2 nacje zielonych: zielonoskórzy i głupie głąby K8S. Ale to tylko dla tego że chyba jest zablokowana konfederacja dla tej nacji.

Za to Skarsnik daje popalić imperium i Wissenlandowi. To już nawet wampiry takiej sieczki im nie robią.

Ja gram teraz na modzie Lorehammer. I tu jest dopiero masakra. Znaczy było bardzo fajnie do czasu jak pojawił się Chaos, który w 6 armii zniszczył cały Kislev i ziemię Imperium, to wszystko na pierwszej małej inwazji, znaczy jeszcze nie pojawił się pan końca czasów... Jednak 4 pełna armia chaosu poruszające się razem to za dużo jak na warunki SI.

- - - - - - -

Tak ogólnie to trochę wpienia mnie to że SI ma zaprogramowane atakowanie gracza. Bo Belegarem pobiłem Skarsnika i skonfederowałem ten zielony Karak. Od tego momentu cały czas walczyłem z morzem zielonosórych. Przebiłem się jednak i zająłem Egund (to miasto od Wurrzaka). Jaki jest efekt? Jakoś udało mi się zjednoczyć tamtą prowincje (mimo buntów ii ciągłych ataków zielonych i głąbów), a reszta dostało się w ręce Krasnoludów. Które wysłały w ten rejon 7-8 pełnych armii... A w tym czasie wampiry niszczyły im Karak Kadrin i Zbufar.

Hannibal Barkas
08-11-2016, 14:57
A jak w warhamerze ma się sprawa walk na morzu?

Ituriel32
08-11-2016, 15:06
Tak jak za czasów Roma1 i Medka2, czyli automat. na szczęście do walk na morzy dochodzi bardzo rzadko. Bo w zasadzie można przechwycić tylko barbarzyńców z Norski zmierzających do Bretonii/Imperium lub ludzi z Tilei/Księstw granicznych udających się do Złych Ziem (Zieloni i Brodacze przekopują się pod wodą).

Ale są to raczej wypadki przy pracy, bo sztuczna inteligencja przeważnie ustawia się tak że brakuje nam ruchu by ją zaatakować.

- - - - - - -

Uprzedzając Arroyo napiszę że normalne bitwy morskie trzeba poczekać do Warhammera2. Może wtedy będą szanse* na fajne bitewki. *nie pamiętam po prostu czy CA kupiło też licencje na bitwy morskie.

Turek
08-11-2016, 16:14
Nie zapominajmy, że można też płynąć dużymi rzekami. Na przykład nie wychodząc na brzeg można dopłynąć do samego Altdorfu. Jest to wyjście bezpieczniejsze (z punktu widzenia barbarzyńców z Norski) że armia, która chciałaby zaatakować z lądu musiała by zużyć dodatkowe punkty ruchu na wejście do wody, co zwykle kończy się tym, że nie jest w stanie zaatakować płynących jednostek.

Arroyo
08-11-2016, 17:11
We are thrilled to announce that in February 2017 we will be releasing a new edition of Total War: WARHAMMER with selected high street retailers. The big news is that it comes with a new playable race – Bretonnia. Why should you care if you already own Total War: WARHAMMER? Because you can download the Bretonnia Race Pack for free then too!

A contrast of lowly peasant masses and proud knightly orders, the feudal kingdom of Bretonnia features a host of powerful units and is lead into battle by a choice of three playable Legendary Lords; King Louen Leoncoeur, Alberic of Bordeleaux and the Fay Enchantress. More details about this iconic Warhammer Fantasy Battles Race will be revealed in the new year.

We’ve answered some of the most likely questions below.

1) What’s in the Total War: WARHAMMER – Old World Edition?
It is the original game, plus the Bretonnia Race Pack and an exclusive novella, ‘The Prince of Altdorf’ by Total War Writer Andy Hall.

2) Does it come with all the DLC? Is it a GoTY or Gold version?
No, it’s the original game and the Bretonnia Race Pack, and all the free-LC we’ve released to date of course. There are no plans to release a Gold or GoTY version of the game currently.

3) Why are you releasing this Edition?
It’s a great opportunity to mark the inclusion of a great and iconic Warhammer Fantasy Battles race, and a great point for anyone who hasn’t dived into the Total War: WARHAMMER game yet to get on board.

4) What will existing players get?
If you already own Total War: WARHAMMER, your game will be updated, and you will see the Bretonnia Race Pack available for free download in the Steam store. However, ‘The Prince of Altdorf’ novella is only available with physical copies of the game.

5) You said Bretonnia was coming this year, why is it delayed till February?
As we mentioned at the time, our free content plan is subject to change, and we took the opportunity of repackaging the game to add in more content for Bretonnia, with additional units and a third Legendary Lord for example.

6) Is anymore DLC coming for Total War: WARHAMMER?
Yes, our next major DLC expansion, and the next Free-LC is due before Christmas. It is growing now, there will be more news soon.

7) Will there be any more Free-LC after Bretonnia?
Yes, checkout our latest Free Content schedule for a hint: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_WARHAMMER_Future_Content_Blog#Free-LC (http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_WARHAMMER_Future_Content_Blog#Free-LC)

Stanowisko CA. Wygląda na to, że w najbliższym 2017 roku dostaniemy edycję Starego Świata (to dla tych, co dopiero teraz planują kupić grę).

Ituriel32
08-11-2016, 17:22
No to lipton, jestem rozczarowany na maksa...
Tak liczyłem na Bretonię do końca roku...
A tu wychodzi na to że przesunie się na przyszły rok.

A edycja Total War: WARHAMMER – Old World Edition zapowiada się na mini przekręt, znaczy zwykła edycja gry razem z wszystkie flc i jakąś makulaturą. Gdyby jakieś płatne dlc jeszcze do tego opchnęli to może byłbym mniej sceptyczny. Nic to, trzeba na cenówkę tego cudeńka poczekać.

Teraz liczyć na to że ten Alberic z Bordeleaux zacznie w Bordeleaux, to nawet fajnie ta bretka wyjdzie.

Arnold
08-11-2016, 17:33
Dobrze przeczytałem na szybko że ma być jakiś płatny bretonia dlc Pack?

Arroyo
08-11-2016, 17:34
Nie, Bretka będzie FLC. Ale edycja Starego Świata daje wszystkie FLC z podstawką + książką Andy'ego Hoare.

Ituriel32
08-11-2016, 17:41
Arnold.
Total War: WARHAMMER – Old World Edition to po prostu zwykła młotek z wszystkimi flc (Krwawi rycerze, Vlad, Wurrzag, mag jedeitowego kolegium, Bretonia) w nowej okładce z rycerzami z Bretonni i jakaś książeczka.
W cenie (moje spekulacje) powyżej 140zł.

Kupisz myśląc że to może młotek2, radosny wracasz do domu pakujesz w napęd i ZONK.

Przepraszam nie mogłem się powstrzymać, znaczy tego mojego sceptycyzmu i braku wiary w CA/Sagę.

Poczwaros
08-11-2016, 18:37
Ech... Jestem tego samego zdania co do tej wersji :/ to jest tak jak do Rome 2 dali ta Imperial Edition za darmo tylko ze troche inaczej hehe :) tam dali ogromna kampanie i Marcomanow a tutaj biedna Bretonie :) z edycji na edycje coraz gorzej. Wraz z np. Empire 2 bedzie trzeba doplacic za mozliwosc otrzymania FLC :D

Arroyo
08-11-2016, 18:41
Głównie tak naprawdę płaci się za podstawkę + wszystkie FLC, które są już na płycie, bez potrzeby pobierania ich z neta - dla osób z netem z Syberii sądzę, że będzie warte zakupu.
Co do Bretki - nie jest biedna, osobiście uważam, że to najlepsza z frakcji w tej grze.

Arnold
08-11-2016, 18:50
To pytanie kiedy pierwsze duże rozszerzenie?

Jesień 2017 może być dość optymistyczna.
Nawet bym obstawiam początek 2018.

Arroyo
08-11-2016, 18:55
Dla mnie warunkiem do rozpoczęcia tworzenia rozszerzenia o Elfach i Jaszczurach winien być fakt, że wszystko do podstawowej wersji Warha będzie zrobione w 100%. A póki co brakuje dużo większego rozdzielenia miast w Tilei (powiększenia do kilku mniejszych księstw) z osobnym rosterem + grywalnym Kislevem bez modów i Norską grywalną - i oczywiście wszystkimi jednostkami i LL'ami do obecnej wersji gry. Najlepiej by było dla nich, by się jednak wstrzymali jeszcze z wydaniem tego rozszerzenia nim załatają wszystko w aktualnych frakcjach.

Arnold
08-11-2016, 18:58
A i jeszcze jedno dla fanów Green Knighta.

Wynika że będzie dodany. Tak przynajmniej wnioskuję po artworku. Nie mylę się, prawda?

Arroyo
08-11-2016, 18:59
Chyba raczej nici z Green Knight'a - głównie ze względu na to, że zapowiedzieli już LL'ów (Louen, Morgiana i diuk Bordeleaux). Chyba, że CA zmieni zdanie pod koniec i doda jeszcze tego LL'a ;)

Arnold
08-11-2016, 21:00
Chyba raczej nici z Green Knight'a - głównie ze względu na to, że zapowiedzieli już LL'ów (Louen, Morgiana i diuk Bordeleaux). Chyba, że CA zmieni zdanie pod koniec i doda jeszcze tego LL'a ;)

Mówię o tym gościu po lewej:

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/14976580_1226097520798779_712924986291267431_o.jpg

No i czy musi to być LL?

Arroyo
08-11-2016, 21:03
Mówię o tym gościu po lewej:

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/14976580_1226097520798779_712924986291267431_o.jpg

No i czy musi to być LL?
Ja wiem, o kogo chodzi, tylko że ja go nie widzę w tej grze jako LL'a - chyba, że CA go rzuci do gry jako LL'a z questami, bo tego mi brakuje.
I pytanie - wie ktoś, jakie przedmioty w ekwipunku ma w bitewniaku Alberyk (Alberic)?

Ituriel32
30-01-2017, 13:41
Tak gram 2 kampanie nie elfami i jestem bardzo z nich zadowolony.

Leśne elfy spisały się dużo lepiej niż zwierzaki w tym by stopować nadmierny rozrost Estalii. Z jednej strony cieszę się bardzo bo elfy są wymagającym przeciwnikiem, przy okazji bardzo aktywnym. Ładnie za elfiają stracone regiony czy też zdobywają nowe. Natomiast to że przy okazji niszczą polowe mapy to już tak niezbyt mi pasuje. To że nie atakują pierw zwierzaków czy chaosu, to też trochę słabo. Walki z armią złożoną z 15+ jednostek łuczników też jakoś ciekawe nie są.

Niestety nic się nie zmieniło z północnymi ziemiami które po 120 turze są zaorane całkowicie. A jak grałem zielonymi to w zasadzie całe imperium i pół Bretonii skończyło jako pustkowia.

Xeir
01-02-2017, 16:21
https://www.twitch.tv/totalwarofficial

Tune into our livestream tomorrow to find out about a brand new feature we’re giving you for free alongside Bretonnia, to celebrate the release of the Old World Edition

We’ll be streaming tomorrow (1 February) at 3PM GMT – right her

Nadchodzi wielkimi krokami edytor map. Obecnie na zywo pokaz

Il Duce
01-02-2017, 17:17
W istocie,mamy edytor map ale...tylko bitewnych. Oczywiście jest to fajny dodatek i lepszy taki edytor niż żaden ale szczerze mówiąc przez moment liczyłem na edytor mapy kampanii,niestety CA zbyt obawia się skutków takiej decyzji i przyjdzie na to poczekać zapewne do następnego silnika.

Ituriel32
02-02-2017, 10:21
Z edytora się ciesze. Z każdych narzędzi się cieszę, choć ja raczej nie będę z nich korzystał. Natomiast całą transmisją jestem zawiedziony, bo tak napaliłem się na informacje o Bretoni lub ogólnie wersji starego świata, a tu nima.
To trochę tak jakby iść na grilla, a na miejscu zastać tort.

Kipanga
02-02-2017, 11:42
Z edytora się ciesze. Z każdych narzędzi się cieszę, choć ja raczej nie będę z nich korzystał. Natomiast całą transmisją jestem zawiedziony, bo tak napaliłem się na informacje o Bretoni lub ogólnie wersji starego świata, a tu nima.
To trochę tak jakby iść na grilla, a na miejscu zastać tort.

Jeśli zaproszono cię na tort, a ty oczekiwałeś grilla, to za rozczarowanie możesz winić tylko siebie :]

KLAssurbanipal
03-02-2017, 14:30
Widzę, że już wydają Total War: Warhammer - Assembly Kit (Beta) (http://totalwar.org.pl/entries/view/5287) jednak co z AK do R2 i Attyli? Nadal są tam w formie beta. Wydają za każdym razem betę i olewają. Miała być możliwość animowania jednostek w TWeak i do dziś tego nie ma. Mam nadzieję, że beta do Warhammera będzie lepsza i da się tam modować R2 i Attylę. W Attyli da się modować jednostki z R2 i to jest lepsze.

Xeir
04-02-2017, 19:07
http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_WARHAMMER_Assembly_Kit_Terry

Poradniki napisane przez CA.

Aztec
06-02-2017, 17:02
Czy ja dobrze rozumiem, Total War Warhammer Old World Edition, to edycja gry zawierająca jedynie samą grę i darmowe DLC w postaci Bretoni, którą i tak posiadacze gry dostaną za darmo? Nie zawiera żadnych innych DLC?
Śmiech na sali... Oczywiście jest ta książka, ale to wcale nie zachęca do zakupu, raczej czekałem, aż ukarzę się edycja zawierająca dotychczasowe DLC, ale widzę, że to niemożliwe :O