Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna o Total War: Warhammer
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
Jan z Czarnolasu
15-05-2016, 19:50
Czy w przypadku zamówienia preordera będzie możliwość ściągnięcia plików gry na steamie przed premierą, aby w dniu premiery móc grać bez ściągania kilkudziesięciu gigabajtów?
Nie wiadomo czy będzie taka opcja. W tej chwili jeszcze jej nie ma.
Jsatrzab
15-05-2016, 21:40
Ma być opcja preloadu dla preorderów ale więcej szczegółów nie podawali.
kauczuk999
16-05-2016, 10:14
witam
czy bedzie jakas znizka dla uzytkownikow forum tak jak z innymi grami sie dogadywaliscie?
czy wiadomo juz cos moze?
1. Temat - http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?13020-Zniżka-dla-forumowiczów-w-sklepie-Muve-pl
2. Kiedyś proszono Cię już o pisanie poprawną polszczyzną. Jeszcze jeden raz i będzie ostrzeżenie.
Sara Temer
16-05-2016, 17:17
Pierwsza bitwa multiplayer od naszego portalu, starcie moje z Arroyem, od razu zastrzegam, że tamtego dnia trochę źle się czułem i z moim skillem było kiepsko xD
v5Bo3cbPwS4
To ja winienem się ze skilla tłumaczyć xD W końcu to ja spaprałem końcówkę. A mogłem częściej walić w Ciebie jazdą ;D
Mam wrażenie że wygrałeś tą bitwę kompozycją armii Temer ;). Choć Arroyo bardzo pomagał zapominając o magii i jeździe oraz pozwalając siać takie zniszczenie żyrokopterom,zastanawiam się też czy konni łucznicy i tyle piechoty ma rację bytu w Bretonni ale to tylko moje obserwacje po tym filmiku.
PS: Samobójcza szarża pegazów i yeomanów też woła o pomstę do nieba ze strategicznego punktu widzenia :P
Ituriel32
16-05-2016, 18:10
Błędem było obsadzenie jako generała Arroyo, On na tak ważne stanowisko nie ma kompetencji...
Eeee... lord Arroyo ładnie narąbał, na pewno lepiej niż Ungrim... sorry, Temer! xD W kolejnej bitwie dopiero dużo naciął Drawi!
Ituriel32
17-05-2016, 07:26
Wczorajszy stream oglądałem od momentu zabijania wolnego miasta i w sumie był dużo ciekawszy niż ten o zielonoskórych.
Bardzo podobała mi się w nim Bretonia i jej tereny. Tylko szkoda tego że jest tak podzielona i w tej grze (rozgrywce?) jej król walczył w wojnie domowej przeciwko swoim wasalom...
Do tego lubię duże prowincje (4regionowe) a takich tam nie widziałem, za to elfi las bardzo fajny.
To że Orkowie plądrują i niszczą imperium jest ok, ale to samo w wykonaniu brodaczy trochę szczypie w oczy. Do tego ta wojna między Karakami...
Niestety prowincje krasnoludów w górach są tylko 2 regionowe. Nie jestem pewny ale podobnie jest też z Orkowym plemieniem Skullsmasherz, chyba że mają wspólną prowincje z karak ziflin.
Teraz jak patrzę na mapę to z tymi prowincjami w górach między imperium a Bretonią wypada jeszcze słabiej, bo tam jest na przemiennie osada orków i krasnoludów.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Arroyo
Taki ładny początek w wykonaniu magiczek, by później wysłać je do walki wręcz. Konnica używana jak piechota.
Zdecydowanie. Tak btw. wygląda na to, że ten film z bitwy Azhaga, który kiedyś CA dodał, nie był wcale krokiem do tyłu. Bo po tej bitwie zrozumiałem, że ta gra faktycznie tak wygląda ;)
tuff_gru
17-05-2016, 11:58
OMG panowie, why ohhh why wybraliscie taka mape!!! przeciez na tym filmiku nic nie widać? I czemu sie tak daleko rozstawiliscie?! Jesli chodzilo wam o to zeby bitwa dluzej trwala to mogliscie cos o jednostkach pogadac....
Czy w bitwach multi ilosc jednostek w oddziale jest taka mała?
To limit armii - duży. Ultra różni się zaledwie 30 wojakami w piechocie i 15 jeźdźcami. Co do mapy - no cóż, fatum Arroya się odzywa znowu ;D
Jednostki wyglądają ładnie. Mapa jakaś szarobura z małą ilością detali 2. Na filmikach CA mapy wyglądają w porządku, a tu jakoś dziwnie. Chłyt marketingowy? Jak duże są mapy, ta wygląda na większą niż w 2 ostatnich tytułach?
Bo to jedna z wybranych map. Mapy te wg mnie wyglądają dużo lepiej niż w Rome II i Attyli razem wziętych ;)
K A M 2150
17-05-2016, 12:15
A właśnie, czy dodali taki myk, że jednostki pojedyncze mają inne staty na różnych rozmiarach jednostek, czy nie? Bo w takiej formie, na najmniejszej skali jednostek herosi, czy giganci będą zmiatać wszystko samemu.
Nie mam gry, ale chyba załatwili to punktami hp, które procentowo zmniejszają się lub zwiększają. Powinny się też zmieniać obrażenia procentowo, ale chyba tak nie jest. Porównałem dwa filmiki i Ungrim przy dużej skali ma 3336 punktów życia i obrażenia 430, przy ultra to 4448 i obrażenia takie same. Mała skala będzie promować pojedyncze modele oraz czary które zadają obrażenia punktowo, a nie procentowo ( jeżeli takie są ).
Aż nie wiem co mam powiedzieć :), widzę że nawet tutaj mamy Nemetocene widać że CA jak i gracze uwielbiają tą mapę ;] a tak na poważnie dlaczego wybraliście mapę bez drzewek, trawy itd ta jest taka jakaś "nudna". Na innych streamach i filmikach mapki prezentowały się o wieleeeeeee.... lepiej.
Hmmm to są ustawienia Ultra bez cieni !!! :O miejmy nadzieję że się panowie mylicie i jak odpalę grę u siebie to będzie wyglądać inaczej, bo tutaj mamy poziom jak przed Medivalem 2 chyba ...
Co do samej bitwy się nie wypowiadam bo rozumie, że miała format promocji/przedstawienia nam gry przed premierą. Mnie jakoś po obejrzeniu tego filmiku boli wygląd tej mapki i to bardzo ;(
Oczywiście materiały z nowego total war są mile widziane i mam nadzieję, że się nie zniechęcicie mimo takiego odbioru z mojej strony. Następnym razem wybierzcie inną mapkę żeby można było zobaczyć że wszystko co tutaj wypisałem to brednie a to tylko było małe niedociągnięcie :P
PS. "Służki Pani dają Ci popamiętać" - fajnie to brzmi ;>
dzięki za przeniesienie faktycznie nie doczytałem mój błąd.
OMG panowie, why ohhh why wybraliscie taka mape!!! przeciez na tym filmiku nic nie widać? I czemu sie tak daleko rozstawiliscie?! Jesli chodzilo wam o to zeby bitwa dluzej trwala to mogliscie cos o jednostkach pogadac....
Czy w bitwach multi ilosc jednostek w oddziale jest taka mała?
Zgadzam się w 100% ten film to jakaś porażka ;) Mam tylko nadzieję , że szanowni recenzenci otrzymując grę przed premierą ;) będą na tyle ogarnięci by rzetelnie omówić grę w następnych filmach ;)
Pozdrawiam
ja mam pytanie, jak wygląda sprawa z wersją pudełkową, czy mogę ten kod mogę wykorzystać na STEAM?
K A M 2150
18-05-2016, 10:08
Nie możesz, a musisz. Wersja pudełkowa i tak jest instalowana przez steam. Kiedyś zawsze kupowałem wersje pudełkowe, ale zauważyłem, że od czasów Shogun 2, wszystkie TW instalowałem pierwszy raz z płyty, a potem odkładałem pudełko i wszystkie kolejne instalacje robiłem przez pobranie wszystkiego ze steam.
Jsatrzab
18-05-2016, 12:06
Wszystkie TW począwszy od bodajże Empire są nierozłączne ze Steam, więc tak klucz z pudełka jak najbardziej wpisujesz w Steam'a.
serdeczne dzięki za info ;)
Jan z Czarnolasu
19-05-2016, 07:40
Czy kupując preordera w wersji cyfrowej od razu dostaję klucz, który mogę połączyć ze swoim kontem steam?
Ituriel32
19-05-2016, 07:53
To zależy gdzie. Na steamie powinieneś mieć opcje przed załadowania (choć nie do końca wiem jak ma to działać), na Muve/gram.pl powinni Ci wysłać kod na e-maila w dniu premiery.
Jsatrzab
19-05-2016, 12:43
Z tego co się orientuje to CA wysłało już klucze do sklepów, więc teoretycznie jeśli masz opłacone zamówienie na cyfrową wersję to powinieneś dostać klucz kilka dni przed premierą, aby móc zrobić pre-load.
Zapraszamy na czytanie recenzji gry Total War: Warhammer.
http://www.totalwar.org.pl/index.php/entries/view/5046
UWAGA! Niniejsza recenzja głównie skupia się na klimacie gry, trybie multiplayer i bitwach. Kampanię przedstawił Temer.
Sara Temer
19-05-2016, 17:00
http://i.imgur.com/OH4oTWw.jpg (http://www.totalwar.org.pl/index.php/entries/view/5047)
Recenzja Total War: Warhammer mojego autorstwa :)
Klikać w obrazek :P
Jsatrzab
19-05-2016, 18:06
Arroyo następnym razem radzę przeczytać tekst przed opublikowaniem bo strasznie dużo błędów.
Arroyo następnym razem radzę przeczytać tekst przed opublikowaniem bo strasznie dużo błędów.
Dziwne, błędów raczej wielu nie zauważyłem. To samo może potwierdzić Temer, jak i Polemajos. Pokaż mi może 1 błąd, który mógłby być możliwy.
EDIT: Zaledwie kilka drobnych błędów, więc "strasznie dużo błędów" to przesadzona opinia.
Jsatrzab
19-05-2016, 18:16
Sporo błędów jest taki których ci przeglądarka nie wykryje, składniowych złych odmian itp
Sporo błędów jest taki których ci przeglądarka nie wykryje, składniowych złych odmian itp
Akurat odmian i składniowych nie zauważyłem, jeśli chcesz wiedzieć.
EDIT: Fakt, wyłapałem trochę błędów. Już je poprawiam.
Jak jest z optymalizacją i wymaganiami gry? Słyszałem że CA przeszło ze swoim silnikiem na 64 bity. A wszystkie poprzednie Total Wary korzystały tylko z jednego rdzenia CPU, czy to prawda?
Strasznie się cieszę, że wreszcie wyszedł ten Warhammer. Nareszcie powiedzą co będzie dalej.
Z recenzji Warhammera na onecie: ''Rome II był przesadnie skomplikowany....'', i na tym porzuciłem dalszą lekturę onetowych specjalistów od Total War.
Ma być opcja preloadu dla preorderów ale więcej szczegółów nie podawali.
Już jest dostępna.
DrChenio
19-05-2016, 23:38
czyli co macie już grę, ciekawe kiedy ja będę grał zamówiłem w media markt w steel boxie.
Strasznie się cieszę, że wreszcie wyszedł ten Warhammer. Nareszcie powiedzą co będzie dalej.
Z recenzji Warhammera na onecie: ''Rome II był przesadnie skomplikowany....'', i na tym porzuciłem dalszą lekturę onetowych specjalistów od Total War.
Najśmieszniejsze w ich recenzji jest to, że uznali animacje za plus ;D
Bartolomeo
20-05-2016, 07:41
Dx 12 nie jest póki co dostępny, na Ppc jest wzmianka ze na i7 4770k 4.5 @ + 1080gtx w bitwie 4x4 gra krztusi się w 20 fsach .Nowy Tw interesował mnie wyłącznie w kwestii optymalizacji, być moze dx12 przyniesie lekki wzrost ale mial byc na dzień premiery a nie z którymś tam patchem.Ca obrało droge prostego koszenia siana i chyba na tej drodze zostaną
Poczwaros
20-05-2016, 07:45
Kurcze, ja juz zamowilem bo w sumie i tak bym zamowil nawet jakby bylo slabe ( mam wszystkie Total War ) ale wasze opinie nie napawaja optymizmem. Widze ze znowu dostajemy niedokonczony produkt. Pewnie razem z loadem juz jakis patch bedzie :) fajnie ze piszecie obiektywnie a nie wychwalacie ta gre nie wiadomo jak :) bo niektorzy youtuberzy zagraniczni to prawie ze w samych superlatywach opisali. Az mnie porwali, ale wasze recenzje sprowadzily mnie na ziemie ;)
Dlatego za każdym razem promujemy, by do wszelkich recenzji podchodzić z dystansem. A tak swoją drogą:
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13244785_1064563726952160_2321711190893132823_n.jp g?oh=b62f64e9759c89f8dc3762909af623c5&oe=57CCD932
Ktoś mi wyjaśni, za co 98%? ;D
Poczwaros
20-05-2016, 08:24
CA ladnie tam posmarowalo albo sami fanatycy tam pracuja :)
P.S. najbardziej obiektywny zagraniczny youtuber to chyba Legend of Total War. Naprawde mocno zawsze wytyka przy gameplayach wady. Reszta to huraoptymizm, moze Heir of Carthage cos tam doda od siebie jeszcze
Ituriel32
20-05-2016, 08:44
Recka Temera może być, tym bardziej że większość punktów pokrywa się w zainteresowaniu.
"Brak bitew o małe miasta"
No nie do końca, są obleżenia ale dopiero jak osada ma maksymalny poziom, wcześniej faktycznie bitwa jest w terenie.
"Brak osobnych rosterów dla Kislevu, Tileii i Estalii"
Raz, że to może nie byc wina CA, jeśli Games Workshop sie nie zgodziło na autorską twórczośc czy wykorzystywanie fanowskich treści to nic nie mogli tutaj poradzic skoro to ma byc na podstawie 8 edycji. Dwa, że mimo wszystko jest nadzieja na DLCki z tymi frakcjami bo za wiele głównych ras w pierwszej cześci nie pododają (na bank Bretonnia i pewnie Wood Elves) a dodatki sprzedawac trzeba. Tak czy inaczej moderzy pewnie i tak tutaj coś pomogą.
No nie do końca, są obleżenia ale dopiero jak osada ma maksymalny poziom, wcześniej faktycznie bitwa jest w terenie.
"Brak osobnych rosterów dla Kislevu, Tileii i Estalii"
Raz, że to może nie byc wina CA, jeśli Games Workshop sie nie zgodziło na autorską twórczośc czy wykorzystywanie fanowskich treści to nic nie mogli tutaj poradzic skoro to ma byc na podstawie 8 edycji. Dwa, że mimo wszystko jest nadzieja na DLCki z tymi frakcjami bo za wiele głównych ras w pierwszej cześci nie pododają (na bank Bretonnia i pewnie Wood Elves) a dodatki sprzedawac trzeba. Tak czy inaczej moderzy pewnie i tak tutaj coś pomogą.
Bretonnia będzie na 100% w FLC, nie ma wątpliwości - tym bardziej, że ją robią na podstawie 6 edycji. Co do Kislevu i Tilei - mamy przecież ich rostery w 5 i 6 edycji. Od Tilei mamy Psy Wojny (eng. Dogs of War), a Kislev ma swoją broszurkę w 6 edycji. Estalię mogą dodać, nawet fanowską, w końcu to uniwersum padło przez Matta "TW Smerfa" Warda i jego głupiemu End Times. Więc ku temu, by skorzystać z fanowskich AB już nie widzę żadnej wątpliwości. Dodam więcej - Leśne Elfy na bank będą w pierwszym dużym dodatku. Strzelam, że również do tego dojdzie FLC Zwierzoludzi i DLC Demonów Chaosu.
Co do bitew o małe miasta - na pewno graliśmy w te same gry?
Jsatrzab
20-05-2016, 09:39
Kurcze, ja juz zamowilem bo w sumie i tak bym zamowil nawet jakby bylo slabe ( mam wszystkie Total War ) ale wasze opinie nie napawaja optymizmem. Widze ze znowu dostajemy niedokonczony produkt. Pewnie razem z loadem juz jakis patch bedzie :) fajnie ze piszecie obiektywnie a nie wychwalacie ta gre nie wiadomo jak :) bo niektorzy youtuberzy zagraniczni to prawie ze w samych superlatywach opisali. Az mnie porwali, ale wasze recenzje sprowadzily mnie na ziemie ;)
Pamiętaj że Polacy to największy hejterzy na świecie, więc do wszystkich polskich recenzji możesz sobie spokojnie dodać +1 do oceny.
Bretonnia będzie na 100% w FLC, nie ma wątpliwości - tym bardziej, że ją robią na podstawie 6 edycji. Co do Kislevu i Tilei - mamy przecież ich rostery w 5 i 6 edycji. Od Tilei mamy Psy Wojny (eng. Dogs of War), a Kislev ma swoją broszurkę w 6 edycji. Estalię mogą dodać, nawet fanowską, w końcu to uniwersum padło przez Matta "TW Smerfa" Warda i jego głupiemu End Times. Więc ku temu, by skorzystać z fanowskich AB już nie widzę żadnej wątpliwości. Dodam więcej - Leśne Elfy na bank będą w pierwszym dużym dodatku. Strzelam, że również do tego dojdzie FLC Zwierzoludzi i DLC Demonów Chaosu.
Co do bitew o małe miasta - na pewno graliśmy w te same gry?
Kislev, Tilea i Border Princes pewnie dostaną swoje rostery w DLC i nie ma sie co temu dziwić bo to sporo roboty biorąc pod uwagę że na razie są to frakcje AI. Co do bitew o małe miasta jeśli zbudujesz fortyfikacje w małym mieście to masz o nie normalnego siege'a z tego co się orientuje.
Kislev, Tilea i Border Princes pewnie dostaną swoje rostery w DLC i nie ma sie co temu dziwić bo to sporo roboty biorąc pod uwagę że na razie są to frakcje AI. Co do bitew o małe miasta jeśli zbudujesz fortyfikacje w małym mieście to masz o nie normalnego siege'a z tego co się orientuje.
Księstwa Graniczne są właśnie frakcją bez rosteru zarówno oficjalnego, jak i fanowskiego. W jednym z RPG'ów, bądź w AB Bretonnii z 5 edycji było bodaj wspomnienie, że Księstwa Graniczne są głównie zajęte przez Tileańczyków z Luccini, byłych hrabiów Imperium (tutaj głównie z Przygód Gotreka i Felixa - 1 książka się kłania), a także byłych rycerzy z Bretonnii, którzy wyruszyli na wschód w czasie krucjat do Arabii. Więc raczej winno się wymieszać podstawowe jednostki tych trzech frakcji ;) A dodam, że sama Tilea to właśnie rostery Psów Wojny.
Jsatrzab
20-05-2016, 10:06
Przeczytałem właśnie recenzje Temera i zastanawiam się skąd wzięliście informacje o tym jakoby CA nie miało licencji na bitwy morskie??
Skąd? Bo bitwy morskie są w grze bitewnej Man O'War, a skoro nie mają bitew morskich, to znaczy, że nie ma na to licencji i dopiero zapewne przy Elfach ją dostaną. Poza tym licencję na Man O'Wara mają twórcy gry Man O'War Corsairs.
Jsatrzab
20-05-2016, 10:15
Nie ma bitew morskich bo nie kalkulowało im się zrobienie ich dla tej części gry(o czym mówili dawno dawno temu na streamie). Skoro zaplanowali trylogie to musieli uzyskać wszystkie licencje przed rozpoczęciem prac, inaczej ryzykowali by foch GW który im zmienia plany w trakcie projektu.
PS Obaj w recenzjach wspominacie o modach, które mają być dostępne na premierę gry co też jest nie do końca prawdą. Owe mody mają być dostępne na premierę narzędzi moderskich, które to postarają się wydać na premierę gry ale nie gwarantują tego w 100%.
Nie ma bitew morskich bo nie kalkulowało im się zrobienie ich dla tej części gry(o czym mówili dawno dawno temu na streamie). Skoro zaplanowali trylogie to musieli uzyskać wszystkie licencje przed rozpoczęciem prac, inaczej ryzykowali by foch GW który im zmienia plany w trakcie projektu.
PS Obaj w recenzjach wspominacie o modach, które mają być dostępne na premierę gry co też jest nie do końca prawdą. Owe mody mają być dostępne na premierę narzędzi moderskich, które to postarają się wydać na premierę gry ale nie gwarantują tego w 100%.
Ok, ale co insynuujesz? Skoro tak, to czemu na FB opublikowali już pierwsze mody, jakie wyjdą? Widzę, że masz stare informacje.
Sara Temer
20-05-2016, 10:35
Recka Temera może być, tym bardziej że większość punktów pokrywa się w zainteresowaniu.
Zabrakło czegoś? Jeśli tak to mogę jeszcze dopisać, jak mówiłem, możliwe, że recenzja doczeka się aktualizacji (nie miałem jeszcze okazji grać Chaosem, bo był on niedostępny póki co)
Przeczytałeś moją recenzję? ^^
Pamiętaj że Polacy to największy hejterzy na świecie, więc do wszystkich polskich recenzji możesz sobie spokojnie dodać +1 do oceny.
Do mojej oceny Wiedźmina 3 trudno dodać +1 w dziesięciostopniowej skali :"D A Warhammerowi nie wystawiłem liczbowej oceny ;) Zaś oceny innych portali są takie, że jak się doda +1 to wychodzi, że gra jest arcydziełem :"D
U mnie na pewno również będzie aktualizacja, w końcu nie wszystko jeszcze odkryłem, na pewno będę musiał spaczenie terenu dodać i parę rzeczy jeszcze.
Jsatrzab
20-05-2016, 10:51
Ok, ale co insynuujesz? Skoro tak, to czemu na FB opublikowali już pierwsze mody, jakie wyjdą? Widzę, że masz stare informacje.
Taką informacje podali na żywo na streamie ogłaszając wsparcie dla modów, i z tego co kojarzę a jestem w miarę na bieżąco z ich mediami społecznościowymi to nie było nowszych informacji. Co prawda w blogpoście(który jak dobrze pamiętam ukazał się równolegle ze streamem) widnieje "From launch on day one" ale ja jednak zawsze bardziej ufam "żywemu" człowiekowi w przypadku sprzecznych informacji.
Do mojej oceny Wiedźmina 3 trudno dodać +1 w dziesięciostopniowej skali :"D A Warhammerowi nie wystawiłem liczbowej oceny ;) Zaś oceny innych portali są takie, że jak się doda +1 to wychodzi, że gra jest arcydziełem :"D
Wiedźminowi 3 jak najbardziej należy się 11/10 ;] a wracając do Warhammera to pod względem grafiki, dźwięku i muzyki na mapie kampanii to ta gra jest z pewnością arcydziełem
BTW Temer, kilka razy powtórzone "uprostrzone..." aż boli w oczy ;] + kilka razy ci się zjadło końcówki wyrazów, bądź nie mogłeś się zdecydować, która odmiana jest prawidłowa i wyszły ci hybrydy :]
K A M 2150
20-05-2016, 12:29
Akurat znam dobrze obie osoby, które nad tymi modami pracują, bo jeden jest moim "szefem", więc będą od razu.
Swoją drogą dobre recenzje, chyba najbardziej krytyczne (krytycznie nie równa się negatywne) z tych które miałem okazję przeczytać/obejrzeć. Dopiero po waszych recenzjach zauważyłem, że bohaterowie mają tylko jedną, niedorzeczną animację ataku, która wygląda mega komicznie.
Jsatrzab
20-05-2016, 14:34
Co do modów to na stremie mówili, że mod z prawidłowymi pozycjami startowymi umożliwi grę Co-op tej samej rasy np Krasnal-Krasnal, ciekawe czy będzie to także dotyczyć Chaosu jako że Chaos ma tylko jedną frakcję i jest hordą.
Poczwaros
20-05-2016, 18:25
Ściągam już gierkę :)
Co za chamstwo. Człowiek kupił sobie preorder i dopiero w poniedziałek go będę miał. Jeżeli go dostarczą jak będę w domu bo jak nie to pewnie będę do wtorku czekał...
Zapraszamy na livestreama:
http://www.hitbox.tv/TotalWarORGPL
http://www.hitbox.tv/TemerGames
Jsatrzab
20-05-2016, 19:50
Co za chamstwo. Człowiek kupił sobie preorder i dopiero w poniedziałek go będę miał. Jeżeli go dostarczą jak będę w domu bo jak nie to pewnie będę do wtorku czekał...
Jeżeli zamawiałeś na muve.pl to dostaniesz raczej we wtorek, bo wysyłają dopiero dzień przed premierą tj 23.05 (tak mi support odpisał). Przy normalnych premierach które są koło 18 nie ma z tym problemu, ale w przypadku TW:Warhammer jesteśmy dobre kilka godzin w plecy :[ (Premiera o 10 rano u nas jak dobrze pamiętam).
K A M 2150
20-05-2016, 20:07
Ja zamówiłem cyfrową wersję z muve i już mam nową ikonkę na pulpicie ;) Potem widzę, że w steamie wyświetla mi się kto już grał/gra i się zdziwiłem, że tyle osób ma wtyki u CA ;P
Jsatrzab
20-05-2016, 20:43
Nie trzeba mieć żadnych wtyków wystarczy mieć średnich rozmiarów kanał na youtube z TW w nazwie ;]
Ituriel32
20-05-2016, 21:13
A ja muszę poczekać na paczkę i kuriera, ale mam nadzieje że do środy się wyrobi.
[EotH]ZiggyDeMiki
20-05-2016, 21:16
Ja zostałem uprzedzony, że we wtorek paczka na 100% przyjdzie :D
Erathiel
20-05-2016, 21:24
Jeżeli któs zamawiał cyfrową wersje z gram.pl (jak ja) to klucze nie będą wysyłane wcześniej niż w dniu premiery. Oczywiście nie wyślą ich przed południem bo podobno ich jeszcze nie mają.
A przynajmniej tak twierdzi obsługa klienta.
Na muve pl ja już klucz otrzymałem i mogę pobierać wstępnie. Sprawdzajcie czy już macie
Ituriel32
21-05-2016, 08:41
Wygląda na to że to jest mój ostatni pudłowy TW.
Jan z Czarnolasu
21-05-2016, 08:48
Trochę nie rozumiem idei kupowania pudełkowych wersji gier. Z pudełkami są same problemy. W razie przeprowadzki są to dodatkowe rzeczy do przenoszenia, zagracają pokój, trzeba z nich wycierać kurz. Nie, nie, nie.
Ostatnio kupiłem tak Napoleon Total War - a gra i tak ściągnęła się ze steama...
W ogóle to NTW kupiłem kilka dni po premierze za 50 zł od.... recenzenta pewnego portalu internetowego o grach, który nawet gry nie rozpakował z folii. Jak mi wytłumaczył, recenzję napisał na podstawie recenzji zagranicznych i filmików z gejmplejem na jutubie :)
Gry pudełkowe mają tą przewagę nad wersją elektroniczną ze steam, że przeważnie wychodzi dużo taniej...
Tylko kto kupuje wersje elektroniczne bezpośrednio na steam za ojro ?? - Np: Na muve - Wersja Digital Warhamera 178,90 a pudełkowa 179,99.
K A M 2150
21-05-2016, 10:40
A z kodem z naszego forum jeszcze na muve dostaje się rabat ;) Ale nawet z rabatem jest to najdroższa gra jaką kiedykolwiek kupiłem.
Witam, zbłądziłem trochę bo to nie moja bajka, ale gra wygląda na tyle ciekawie, że od dobrych dwóch miesięcy zamierzam się ją kupić;). Tym bardziej, że radosny news o Chaosie prawdopodobnie popchnie mnie do sklepu w pierwszym tygodniu po premierze. Tu jednak powstała wątpliwość. Otóż moja interpretacja co do frakcji Chaosu jest taka, że kupując grę w pierwszym tygodniu po premierze, dostanę tę frakcję za darmo i będę się już mógł nią delektować po wieki. Jednak czytając komentarze na różnych stronach (YT, recenzje itp) w niektórych z nich zawarte są słowa np takie, że "frakcja Chaosu dostępna będzie za darmo TYLKO przez pierwszy tydzień a potem i tak trzeba będzie kupić dlc". Z tego wychodzi, że ma ona być jakby do wypróbowania, a potem będę musiał ją tak czy siak nabyć. Ale na filmikach CA brzmiało to jak moja interpretacja. Teraz to już sam nie wiem jak to jest:(. Poratujcie proszę rzeczowymi informacjami, by rozwiać me wątpliwości:confused:
Ituriel32
21-05-2016, 11:22
Powinno być tak jak interpretujesz, podobnie było kiedyś z nomadami w Rome2, że byli przez jakiś czas dostępni za darmo i kto wtedy przypisał ich (dlc znaczy się) ten miał ich już na stałe.
Tylko kto kupuje wersje elektroniczne bezpośrednio na steam za ojro ??
Na przykład ja, stać mnie. Choć przeważnie to są zakupy okazji - 75%
Jan z Czarnolasu
21-05-2016, 14:51
Gry pudełkowe mają tą przewagę nad wersją elektroniczną ze steam, że przeważnie wychodzi dużo taniej...
Na steamie dodajesz sobie gry do listy życzeń i czekasz na promocje - rabaty rzędu 50, 75 czy nawet 90% są na porządku dziennym.
Jsatrzab
21-05-2016, 15:03
Witam, zbłądziłem trochę bo to nie moja bajka, ale gra wygląda na tyle ciekawie, że od dobrych dwóch miesięcy zamierzam się ją kupić;). Tym bardziej, że radosny news o Chaosie prawdopodobnie popchnie mnie do sklepu w pierwszym tygodniu po premierze. Tu jednak powstała wątpliwość. Otóż moja interpretacja co do frakcji Chaosu jest taka, że kupując grę w pierwszym tygodniu po premierze, dostanę tę frakcję za darmo i będę się już mógł nią delektować po wieki. Jednak czytając komentarze na różnych stronach (YT, recenzje itp) w niektórych z nich zawarte są słowa np takie, że "frakcja Chaosu dostępna będzie za darmo TYLKO przez pierwszy tydzień a potem i tak trzeba będzie kupić dlc". Z tego wychodzi, że ma ona być jakby do wypróbowania, a potem będę musiał ją tak czy siak nabyć. Ale na filmikach CA brzmiało to jak moja interpretacja. Teraz to już sam nie wiem jak to jest:(. Poratujcie proszę rzeczowymi informacjami, by rozwiać me wątpliwości:confused:
Kupując grę w pierwszym tygodniu dostajesz DLC z Chaosem za darmo, na zawsze. Problem tu jest jedynie że nigdzie nie napisali w jaki sposób je dostajesz. Czy kod dostaniesz w pudełku, czy po prostu wszystkie klucze wpisane w Steam do 31 maja automatycznie dostają Chaos. Jeśli ta druga opcja to nie ma się czym martwić, jeśli pierwsza to może być rożnie zależnie od sklepów.
Co do sensu kupowania gier w pudełkach to tutaj nie chodzi kompletnie o opłacalność i wygodę. Sam moment rozpakowania gry na którą czekałeś kilka lat jest bezcenny (i niekiedy daje więcej radości niż gra). Ja zazwyczaj gry na które czekam kupuje w pudełkach, jeśli gra interesuje mnie średnio to czekam i kupuję wersje cyfrową na jakiejś promocji. Oczywiście w ciągu ostatnich lat wydania pudełkowe strasznie zubożały, a pre-ordery zaczęły dochodzić w dzień premiery a nie dzień przed premierą, przez co sam poważnie zastanawiam się czy nie przerzucić się kompletnie na wersje cyfrowe.
Ja zamawiałem grę ze strony CA :) Dostałem maila, że firma, która będzie to rozsyłać "wymusiła" utworzenie strony z możliwością oglądania postępów wysyłki przez FedEx. Paczka ma być w poniedziałek przed 24.00 :D
mardar282
21-05-2016, 17:44
Witam
Właśnie na Steam rozpocząłem się wstępne pobieranie Warhammera.... 9.4 GB, miła wiadomość jak dla mnie.Mądrze zrobili że tak wcześnie można spokojnie pobrać grę,ponieważ 24 maja będą serwery niesamowicie przeciążone.
Poczwaros
22-05-2016, 20:17
A wiecie może co te Quest Battles dają ?? To są zwykłe bitwy, coś jak historyczne czy są jakieś nagrody później do singla za to ??
K A M 2150
22-05-2016, 20:41
Odblokowujesz za ich pomocą rzeczy powiązane z Twoją postacią w trakcie kampanii, czyli np wierzchowce.
Jsatrzab
23-05-2016, 07:47
A wiecie może co te Quest Battles dają ?? To są zwykłe bitwy, coś jak historyczne czy są jakieś nagrody później do singla za to ??
Można powiedzieć, że jest to odpowiednik bitew historycznych tyle że w kampanii. Za wykonanie questa dostajesz dużo doświadczenia, złoto, specjalne itemy/mounty dla twojego LL zgodne z lorem oraz bardzo często, dodatkową nagrodą jest jakiś bohater czyli agent z poprzednich gier.
Poczwaros
23-05-2016, 08:09
Dzieki Kam 2150 i Jsatrzab za odpowiedzi :) ciekawe czy poziom trudnosci bedzie wplywal na ilosc nagrod. To by bylo logiczne dosyc..
Mi się już pobiera,jaram się strasznie,jeszcze na żadnego total wara tak nie czekałem jak na warhammera :D Ktoś wie o której będzie można uruchomić grę? Minutę po północy ? :D
Bartolomeo
23-05-2016, 10:40
Cholera zazdroszczę wam tego entuzjazmu.Premiera nowego totala pierwszego ktorego nie kupię. Ehh wogòle mnie ten świat mlotka nie nęci.Zbyt hardcorowe fantasy jak dla mnie , choć w świat Got jeszcze mógłbym sie wczuć. W każdym razie miłej gry wszystkim i jak najmniej bugów ;)
Poczwaros
23-05-2016, 12:23
Cholera zazdroszczę wam tego entuzjazmu.Premiera nowego totala pierwszego ktorego nie kupię. Ehh wogòle mnie ten świat mlotka nie nęci.Zbyt hardcorowe fantasy jak dla mnie , choć w świat Got jeszcze mógłbym sie wczuć. W każdym razie miłej gry wszystkim i jak najmniej bugów ;)
Mnie tez jakos mega nie jara, ale poprostu gralem we wszystkie Total War i gram dalej i uwazam ze trzeba dac szanse i tej produkcji bo jest sygnowany Total War :) poza tym pogralbym wlasnie w cos nowego. Przerwe od Attyli i COH2 sobie zrobic i przeczekac do Civilization 6 i nowego Battlefield:) i mam nadzieje ze pracuja nad jakims historycznym Total War i niedlugo go zapowiedza bo obiecali ze fantastyka nie bedzie wykluczac prac przy historii :)
Memnon[pl]
23-05-2016, 12:45
No coz -ja nie tyle czekam na nowego TW z entuzjazmem co z niepewnoscia;).Mam nadzieje ze gra bedzie przynajmniej ok.Ostatni i zarazem jedyny Warhammer w ktorego gralem to byl Darak Omen -daaawno ,bardzo dawno temu.Kupuje tego Warhammera tylko dlatego ze jestem starym fanem serii TW i mam do niej wielki sentyment.
P.S -Poczwaros-CA juz zapowiedzialo iz jednoczesnie pracuja nad kolenymi czesciami do Warhammera jak i nad najnowszym historycznym TW.
DrChenio
23-05-2016, 13:00
Ktoś z was może kupował w media markt i wie mniej więcej kiedy, będą dostarczać do sklepu preorder zamówiony w sieci?
Jsatrzab
23-05-2016, 13:06
Mi się już pobiera,jaram się strasznie,jeszcze na żadnego total wara tak nie czekałem jak na warhammera :D Ktoś wie o której będzie można uruchomić grę? Minutę po północy ? :D
Grać można od jutra 9 rano naszego czasu jak dobrze pamiętam, a tak BTW ile waży instalka??W sensie ile steam GB ściąga??
Ktoś próbował kombinować z VPNem- zmienić go np. na australijski/chiński coby wcześniej był 24.V ? Wiem, że na Originie takie cuda działają. Nie testowałem na Steamie.
Azradiel
23-05-2016, 14:40
Grać można od jutra 9 rano naszego czasu jak dobrze pamiętam, a tak BTW ile waży instalka??W sensie ile steam GB ściąga??
Też tak słyszałem/czytałem. Nie pokojni mnie jednak, że steam pokazuje mi:
Dostępne: 24 maja
Ta gra zostanie odblokowana za około 1 day and 2 hours
Jak by gra była dostępna od około 18.
mardar282
23-05-2016, 15:02
Też tak słyszałem/czytałem. Nie pokojni mnie jednak, że steam pokazuje mi:
Jak by gra była dostępna od około 18.
Gra na 100 % będzie od godziny 9 rano,pozdrawiam
Jan z Czarnolasu
23-05-2016, 15:02
To w najwyższym stopniu niepokojące. Oznacza to, ze jutro po powrocie z pracy o 16:30 nie będę mógł zacząć od razu grać, tylko będę musiał poczekać do 18:00.
Jsatrzab
23-05-2016, 17:46
Ktoś próbował kombinować z VPNem- zmienić go np. na australijski/chiński coby wcześniej był 24.V ? Wiem, że na Originie takie cuda działają. Nie testowałem na Steamie.
Premiera jest 24 maja o godzinie 8 am BST więc zmiana strefy czasowej nic ci nie da bo premiera jest równoczesna we wszystkich.
To w najwyższym stopniu niepokojące. Oznacza to, ze jutro po powrocie z pracy o 16:30 nie będę mógł zacząć od razu grać, tylko będę musiał poczekać do 18:00.
Steam po prostu jeszcze nie aktualizował daty premiery i jest ustawiony na domyślną godzinę. Jutro o 9 wszystko powinno się wyjaśnić, jeśli sami się nie skapną i tego nie zmienią to tona skarg im o tym przypomni...
mardar282
24-05-2016, 07:10
Witam,
Na oficjalnej stronie CA jest od wczoraj odliczany czas na zegarze, pozostało 51 minut :), czyste pozytywne wariactwo....., dobrych wrażeń z gry życzę wszystkim.
Defungor
24-05-2016, 08:07
Wystartował, i teraz jest wyścig szczurów kto 1 ściągnie :P
Mi pokazuje 1h czasu ściągania drugiej części plików. Preload pobrałem w 12 minut więc jest spory tłok na łączach ;)
Poczwaros
24-05-2016, 08:17
Wy nie pracujecie ze juz gracie ;) ? Ja dopiero po pracy zasiade hehe
Defungor
24-05-2016, 08:21
Ja wolne wziąłem :D
Sam jestem swoim szefem i często pracuję w domu więc nie ominę okazji żeby sprawdzić najnowsze dzieło CA ;)
Dobrze że już jestem po maturach i mam wakacje bo już wiem że wsiąknę na długo przy tej grze :D
Zagrałem kilka tur moimi ukochanymi Krasnoludami i też raczej szybko się nie odspawam od komputera ;). A miałem zacząć robić kolejna jednostkę do EBII :D
Jan z Czarnolasu
24-05-2016, 10:12
Ile waży 2 pakiet plików?
Mi pobrało dodatkowe 9,5GB
W opcjach instalacji gry jest info że gra waży ok 20GB więc chłopaki z CA dali tylko ściągnąć pierwszą połowę gry w preloadzie
Dodatkowe 9,5 gb ? ja wczoraj pobrałem 9,5 gb a dzisiaj to może 10 min czekałem więc może dodatkowe 50mb się ściągnęło ;)
K A M 2150
24-05-2016, 11:02
Pograłem chwilę i oto moje pierwsze wrażenia:
Pozytywne:
-jest więcej jednostek do wyboru, niż początkowo podawano
-bogaty wybór lordów i bohaterów
-niektóre animacje są naprawdę porządnie zrobione.
-wygląd map bitewnych robi wrażenie
-możliwość wyboru licznych wierzchowców dla bohaterów i lordów
-wiele modeli jest niesamowicie wykonana, bogate tekstury, zwłaszcza podobają mi się odbicia na zbrojach płytowych
-jazda AI nie szarżuje jak debil w środek naszej linii
-gra działa bardzo płynnie
Negatywy:
-liczne błędy graficzne, UI ciągle mi miga do tego stopnia, że muszę je wyłączyć, aby dało się grać (nie da się tego uchwycić na screenshotach), oświetlenie nie może się zdecydować, czy mamy dzień czy noc.
-grafika, chociaż miła dla oka, ogólnie nie robi wrażenia, o wiele większą jakość możemy zaobserwować w niektórych modach do Rome 2 i Attyli w połączeniu z GEM.
-niektóre tekstury są bardzo proste i czasami wyglądają jakby wszyscy mieli sklonowany rynsztunek
-jazda walcząca kopiami w zwarciu, wygląda tak okropnie jak zakładano
-BAAARDZO krótkie bitwy
-zbyt arcadeowe starcia
-można wygrać bitwę praktycznie bez wydania jednego rozkazu
-jednostki AI ignorują jednostki gracza na flankach, jeżeli te są ustawione na wysokości drugiej linii
-zbyt wiele efektów graficznych nakładanych na jednostki, większość wygląda okropnie i totalnie nie pasuje do klimatu
Kilka fotek, zrobione na najwyższych ustawieniach:
Cesarz we własnej osobie:
http://i.imgur.com/zrGew9n.jpg
Efekty graficzne nakładane na jednostki psują efekt wizualny starcia:
http://i.imgur.com/0gztQyF.jpg
Często pojawiający się bug z oświetleniem (GTX970):
http://i.imgur.com/4Tl6prs.jpg
Dosyć krótka ta bitwa.
http://i.imgur.com/SHt5ZjR.jpg
royal1410
24-05-2016, 11:28
A jak z wampirami dostali zapowiadany FLC?
Royal, jeszcze nie.
KAM, zwracam jedynie uwagę, że porównywanie vanilii Warhammera do Rome II i Attyli po modach graficznych jest jak porównywanie Malucha do Ferrari ;)
Jsatrzab
24-05-2016, 12:18
Gra jest na trzech płytach z czego trzeciej nawet nie używa. Po instalacji z drugiej płyty steam prosi o trzecią i od razu po jej włożeniu informuje że zakończył instalacje po czym rozpoczyna ściąganie pozostałych 4 GB :]
@Nazgool 9,5 GB waży cała instalka więc steam musiał coś odwalić u ciebie. Chłopaki z CA mówią że gra waży około 20GB bo tyle waży po rozpakowaniu plików.
Ituriel32
24-05-2016, 12:20
A ja w pracy siedzę i czekam na kuriera. Mam nadzieje że większość ludzi już gra, przez co serwer nie będzie aż tak przeciążony jak myślę że będzie.
Ale w sumie jak dobrze że w czwartek jest święto, więc wolne będzie.
- - - - - - - - -
A te mody (pozycje startowe dla LL i znoszący ograniczenia podbojów) są?
K A M 2150
24-05-2016, 12:29
Są i samych modów jest dużo więcej niż zapowiadano, bo aż 12 :)
To i czas na moje przemyślenia po 5 h rozgrywki Imperium:
+ Trudność kampanii (subiektywne bardzo)- We wszystkich poprzednich częściach gralem na vh/vh, tutaj na spokojnie (znam jedynie pobieżnie uniwersum WH) zacząłem na normalu. Wraz z przybyciem Chaosu, Nordlingów i intensyfikacją agresji ze strony Wampirów zrobiło się naprawdę ciężko i satysfakcjonująco.
+ Bitwy. Chyba mam jakąś dziwną wersję, gdyż moje odczucia są diametralnie różne od przedmówców. Są dynamiczne, ale niezbyt szybkie- zdecydowanie dłuższe niż w Shogunie. AI naprawdę daje radę- często flankuje, używa zdolności bohaterów we właściwych momentach. Dodatkowo zdarza im się moment geniuszu- np. przelatują nietoperzami nad szeregami piechoty by wbić się w jednostki strzeleckie
+ Animacje walki w większości wyglądają bardzo dobrze. Jedynie kawaleria walcząca wręcz za pomocą kopii wygląda żenująco
+/- Misje. Część jest ciekawa, część niemożliwa do spełnienia (zabicie armii randomowej nacji, która jest nieodkryta, na drugim końcu mapy- 10 tur), a część powtarza sie co 4 tury :P
+/- W zasadzie z mojej perspektywy minus, aczkolwiek jak wcześniej pisałem być może jest to immanentną cechą LORE WH, mianowicie, głupota państw Imperium. Rozumiem, że dopóki nie ma niebezpieczeństwa z zewnątrz to każdy z każdym sie młóci, aż miło, ale w wypadku inwazji chaosu, zielonoskórych, wampirów, państewka powinny dążyć do zjednoczenia (chyba?)
- po 60 turach został jeden klan orków, cała reszta wybita do nogi w 20 tur
- Nieśmiertelne legiony krasnoludów- 2 oddziały kuszników w meele pokonały 3 oddziały szermierzy imperium... Troche nie halo :)
Ogólnie rzecz biorąc gra mi się bardzo przyjemnie. Co najważniejsze, syndrom "nastepnej tury" jest niesłychanie obecny :)
K A M 2150
24-05-2016, 13:46
Póki co moja najdłuższa bitwa trwała 6 minut, najkrótsza 3.5 minuty, więc chyba nawet w Shogunie 2 trwało to dłużej ; P
Jako, że miałem osobistą przyjemność recenzować tę grę z góry nie zgodzę się ze zdaniem Miszaka. Po pierwsze - CA wzorowało się na ósmej edycji, a jako, że ósma edycja jest wg mnie skopana, tak też po macoszemu potraktowano grę Imperium. Swoją drogą Bretka cierpi na małą ilość diukostw, podczas gdy oficjalnie było ich ogrom. Animacje walki są żałośnie słabe i jest ich mało. AI i bitwy też nie należą do przyjemnych aspektów tej gry.
Wie ktoś co wnosi dzisiejszy patch który waży 100mb ? :D
pietrasstb
24-05-2016, 16:05
Witam, ma ktoś tak że na multiplayerze się zawiesza. U mnie całkowicie, potrzebny restart steam :( Wersja bez modów.
Wydaje mi się że właśnie pierwszy patch jest powiązany z tym że niektórym nie działa mulitplayer.
sebus12321
24-05-2016, 17:20
3 h rozgrywki za mną i muszę powiedzieć, że gra się dosyć przyjemnie, jest to coś innego i ta świeżość jest odczuwalna. Jednak lenistwo twórców total wara jest obraźliwe wobec nas, usuwając oblężenie małych miast i robiąc z tego zwykłe bitwy lądowe wykazali się ignorancją i trochę napluli w twarz tym osobom, które chcą to kupić i pograć. No i kolejny wielki minus czyli uproszczenia, uproszczenia i jeszcze raz uproszczenia.
Jsatrzab
24-05-2016, 18:35
Jak się podchodzi do gry po 3 miesiącach narzekania na każdy jej aspekt to się nie ma co dziwić, że odczucia z gry są średnie.
Gram na razie 4h - 30 tur Wampirów na Hardzie i nie jest źle. AI na mapie kampanii działa na pewno lepiej niż w Romie 2, w bitwie w sumie też choć nadal zdarzają się bugi jeszcze z Shoguna 2. Bitwy trwają koło 10 minut, choć tu może przeważać fakt bardzo podobnych low tierowych armii. Moja najdłuższa bitwa trwała ponad 15 minut z czego przez ostatnie 5 dzielnie broniłem się samym Lordem i wybiłem nim 300 szkieletów :] bitwa była 1100 z mojej strony (same szkielety +2x nietopyrki) i jakieś 2500 z Templehof (sporo Zombich, Szkieletów i kilka oddziałów ghuli). Więc nie jest tak źle.
Co do technicznej strony gry to po początkowych problemach z uruchomieniem (koło 2-3 minut freeza na logo Warhammera - gra na SSD) gra działa bardzo ładnie, choć wejście do menu kampanii online = crash. Co podobno spowodowane jest przeciążeniem serwerów. Porównując to z premierą Shoguna 2 i Roma 2 czyli ostatnich TW, w które grałem w dniu premiery to jest naprawdę dobrze. Choć to dopiero pierwsze wrażenie po 4 godzinach z grą.
PS Zapomniałem o jednym wielkim minusie Gandalf nie ma mounta :[
PS Zapomniałem o jednym wielkim minusie Gandalf nie ma mounta :[
I nie miał go w ogóle ;)
Jan z Czarnolasu
24-05-2016, 19:03
Może jestem ślepy, ale gdzie się zmienia poziom trudności?
Jak dobrze kojarzę to po wyborze nacji jaką chcesz grać to krok później jak wybierasz LL to wtedy w dolnym prawym narożniku wybierasz poziom trudności
Jsatrzab
24-05-2016, 19:56
I nie miał go w ogóle ;)
Co nie zmienia faktu że szkoda biednego Gandalfa, nawet zwykli bohaterowie Nekromanci majo koniki a Gandalf musi zasuwać w sandałach...
Może jestem ślepy, ale gdzie się zmienia poziom trudności?
Ewentualnie możesz jeszcze ESC- Opcje rozgrywki- Poziom trudności już w trakcie kampanii :)
K A M 2150
24-05-2016, 20:45
Już trochę modów wyszło, w tym jeden mój. Kampania jest całkiem ciekawa, tylko spam agentów irytuje, co turę mam zatruwaną armię przez kilku agentów, a moi nie są w stanie im nic zrobić.
Michelangelo
25-05-2016, 09:13
Czy jeśli mam kartę 1 GB i szedł mi Attila, to jest sens kupować Warhammera?
Co do długości bitew, to rozegrałem raptem dwie bitwy 2v2 na multi, ale mogę już teraz napisać, że były dłuższe niż na Attyli. Co prawda sporo jednostek łamie się dosyć szybko - szczególnie tańszych, ale też wiele z nich powraca do boju po chwilowej/dłuższej ucieczce. Dodatkowo, potwory i bohaterowie trzymają się długo.
Tak więc po głównym starciu jest jeszcze sporo zabawy z dobijaniem, a wydawałoby się pokonany przeciwnik ma jeszcze możliwość odwrócenia losów bitwy.
Bechemociarz
25-05-2016, 09:58
A więc tak pograłem trochę i mam kilka zastrzeżeń przede wszystkim jest to brak małych osad których zabudowania pozwalały na wybronienie się przed dużo liczniejszym przeciwnikiem tutaj to nie jest możliwe, co prawda można rozbudować garnizon w osadzie, ale wtedy zmienia się ona (Przynajmniej na mapie bitwy) w metropolię co jest z kolei przegięciem w drugą stronę.
Kolejną sprawą są drabiny które żołnierze po dojściu do murów wyciągają nie powiem skąd pamiętam że w "medievalu 2" występowały one jako zwykły sprzęt oblężniczy budowany przed bitwą, na prawdę nie mogli zrobić tego na tej samej zasadzie?
Pomijając wyżej wymienione póki co gra mi się przyjemnie.
Poczwaros
25-05-2016, 13:38
Ja mam narazie 3h Imperium za soba. Gram narazie dosyc powoli. Duzo narazie czytania, ktora droga isc, jakie umiejetnosci rozwijac, jaka technologie itp. Gram na trudnym i jest wyraznie ciezej niz w poprzednich odslonach. AI czesto omija moje armie i wybiera mniej chronione lokacje. Atakuje zwykle jak ma przewage. Bitwy maja dla mnie odpowiednia dlugosc. Male wojsko krotsza bitwa. Przy 20 na 20 dlugosc jest naprawde wystarczajaca. Jedynie co jest denerwujace ze jakies nacje orkow czy wampirow z daleka potrafia mi wypowiedziec wojne i ida przez tereny ludzkie po to by mnie powkurzac.
Bartolomeo
25-05-2016, 13:50
Jak jest z optymalizacją?
K A M 2150
25-05-2016, 14:19
Co do długości bitew, to rozegrałem raptem dwie bitwy 2v2 na multi, ale mogę już teraz napisać, że były dłuższe niż na Attyli.
Moja najdłuższa bitwa póki co w Warhammerze to 2v2 z 80 oddziałami łącznie, trwała 7.5 minuty... Akurat tempo starć jest moim zdaniem najgorsze z całej serii. Średnia bitwa między 4.5 do 6 minut. Gdyby nie to, że nie mam czasu to bym się zabrał za przerobienie tego, bo póki co będą wychodzić same "oszukane" mody na spolownienie starć, czyli np twardo kolesie zmniejszają szanse na trafienie w walce wręcz, ale w ogóle nie wprowadzają zmian do jednostek strzeleckich itp.
Jak jest z optymalizacją?
Świetna, kawał dobrej roboty. Tury idą mega szybko, a gra odpala się raz dwa, ostatni raz tak szybko byłem w stanie odpalić grę z serii TW za czasów Medievala 2, a nie wiem czy i wtedy to nie trwało trochę dłużej.
Defungor
25-05-2016, 14:36
Po 20 grach na multi już widać niektóre OP jednostki. Czołg parowy który cały czas na push through jeździ i nie da się go dorwać, Łowcy czarownic u imperium który w minutę czarem Lorda potrafią złożyć, latające jednostki u wampirów w liczbie +6 płoszą od razu na szarży jednostki które kosztowały mniej niż 700golda. Także trzeba będzie czekać na patche.
Bartolomeo
25-05-2016, 15:19
@Kam2150
To świetna wiadomość z tymi turami.Na jakim sprzęcie grasz i jakie datale? I jak to wygląda w bitwach? Oby wraz z Dx12 było jeszcze lepiej.
K A M 2150
25-05-2016, 15:23
Maksymalne detale, w dziale ze screenami jest parę wstawek ode mnie. Posiadam i7 4790k 4.4Ghz, Gigabyte GTX970 G1 Gaming, 16Gb ram, dysk zwykły HDD. Jak ktoś ma grę na SSD to już w ogóle wszystko musi szybko działać.
Bartolomeo
25-05-2016, 15:43
Zacny konfig , seria siedzi mocno na procesorze wiec taki mocny haswell jak najbardziej wskazany. Gtxy tez lepiej radzą sobie z totalami niz amd( narzut na cpu u AMD).Miałem nie kupować ale już mnie korci pomimo nie moich klimatów; )
Ja tak na szybko się tylko odniosę do tego co mnie najbardziej bulwersuje, a dotyczy to nie tylko Warhammera (ale z tego co widzę to jego również).
Jak widzę na Steamie oceny użytkowników, którzy oceniają grę taką jak np. Warhammer po ok. 1h grania grania, a CZĘSTO nawet mniej to mnie krew zalewa. Steam powinien zacząć to jakoś regulować, może poprzez wprowadzenie minimalnego czasu jaki trzeba spędzić z grą żeby ją ocenić/albo opóźnienie możliwości recenzowania gier przez graczy do np. tygodnia po premierze.
Sam co prawda jeszcze w Warhammera nie grałem, ale ten system ocen to kompletny idiotyzm. Gram ostatnio w Stellaris od Paradoxu, tam też było to zjawisko oceniania po 30 minutach po premierze co wydaje mi się kompletnym nonsensem. Nie można ocenić tak ogromnej i kompleksowej gry, prędzej niż po kilkudziesięciu godzinach grania. Ale fanboye i hejterzy mają ubaw...
Sorry, za tą wstawkę ale musiałem się tym podzielić :p
K A M 2150
25-05-2016, 16:35
Jest ona jak najbardziej zrozumiała ; P Ja mam nabite już parę godzin, wydałem jednego z najpopularniejszych obecnie modów do Warhammera, ale jeszcze na Steam nie oceniłem, bo to za krótki czas.
Witam . Można prosić o osobny temat z konfiguracją komputera i detalach na jakich można pograć? Dzieki
Bartolomeo
25-05-2016, 17:27
Gdzie te czasy kiedy każdy mógł ściągnąć sobie demo i sprawdzić czy gra sie podoba i czy będzie śmigać ładnie. Z tej serii to chyba ostatnie demo mial S2 .
Kolejny srogi minus się pojawił:
Zasięg widzenia jednostek jest tak kosmicznie skopany, że głowa mała. O ile przy jakiś górach/lasach rozumiem, że jednostki mogą być niewidoczne, ale na prostej łące ? Przed chwilą właśnie przegrałem bitwę, w ktorej jednostki znikały jeśli w promieniu 10-15 metrów nie było moich oddziałów...
Zasięg widzenia jednostek jest tak kosmicznie skopany, że głowa mała. O ile przy jakiś górach/lasach rozumiem, że jednostki mogą być niewidoczne, ale na prostej łące ? Przed chwilą właśnie przegrałem bitwę, w ktorej jednostki znikały jeśli w promieniu 10-15 metrów nie było moich oddziałów...
O tym wspomniałem w swojej recenzji. Zostaje tylko czekać na patch, który to naprawi. Wczoraj nieźle się wkurzaliśmy na Wtorkach w Starym Świecie z tego powodu ;)
Azradiel
25-05-2016, 18:35
To trochę nie tak :) W 9 na 10 bitew wszystko działa dobrze. Czy to jakiś losowy bug czy zależny od mapy ciężko mi powiedzieć.
royal1410
25-05-2016, 19:33
A jak tam moje wampirki? Doszedł ktoś już do elitarnych jednostek wampirzych?
K A M 2150
25-05-2016, 19:58
Będzie jakiś dział z modami do Młotka? :D Już mam dwa wydane, jeden poprawia minimalną i maksymalną wysokość kamery w bitwach, drugi poprawia jakoś samych bitew, które są dłuższe lecz dalej dynamiczne oraz zawiera poprawki paru bugów, których CA jeszcze nie połatało:
Mod na kamerę:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=690476829
Mod bitewny:
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=691006940
Nezahualcoyotl
25-05-2016, 20:20
Jak wygląda sprawa z "Blood and gore"?Będzie taki mod pod tą grę czy też jak to było w przypadku TW Attila ukaże się jako płatny dodatek?Kuszą mnie te fajerwerki które oglądam na YT ale mimo wszystko poczekam kilka(naście) tygodni nim się gra spatchuje i zacznie działać bez bugów.
Po drugie zaraz Euro 2016...
Lwie Serce
25-05-2016, 20:36
Tak będą działy modów, za chwilę założę.
K A M 2150
25-05-2016, 20:37
Za bardzo nie ma miejsca na blood and gore, bo nie ma animacji walki między wojakami. Jedynie monstra posiadają takie animacje przeciwko zwykłym wojakom, ale mało kiedy pojawiają się.
Defungor
25-05-2016, 20:39
Krew musi być, i nawet może się obejść bez animacji tylko żeby była krew jak ktoś zginie.
Bartolomeo
25-05-2016, 20:48
Hę, jak to nie ma animacji walki? To jak to wygląda ?
Dział na mody utworzony - Szkoła Inżynieryjna. Także możecie już zakładać tematy w tamtym dziale odnośnie modów :)
Sara Temer
25-05-2016, 21:01
Hę, jak to nie ma animacji walki? To jak to wygląda ?
No machają sobie bronią przed sobą, wymiany ciosów czy animacji "wykańczania" wroga nie uświadczysz ;-;
Nezahualcoyotl
25-05-2016, 21:02
Zatem to faza końcowa czy przejściowa w tej grze?
Defungor
25-05-2016, 21:03
Animacje są jak w Rome 1, czyli wymachiwanie bronią i postacie same się przewracają.
K A M 2150
25-05-2016, 21:04
Walka wygląda jak w medievalu 2, więc nie ma synchronizowanych animacji między wojakami, czyli nie ma miejsca na np: animacje odcinana ręki, wynika to z tego, że w grze jest zbyt dużo różnych modeli używających innych szkieletów i taki imperialny szermierz musiałby mieć inną animację jak walczy z goblinem, krasnoludem, orkiem, wojownikiem chaosu, wojownikiem chaosu z mieczem i tarczą, wojownika chaosu z halabardą itd.
Jednym z plusów jest to że oddziały nie da się rozciągnąć w sznurki - kurcze ze tez dopiero teraz na to wpadli................
Bartolomeo
26-05-2016, 11:23
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_wydajnosci_total_war_warhammer_directx_12_dir ectx_11?page=0,18
Dla zainteresowanych, test wydajności na Purepc
Nezahualcoyotl
26-05-2016, 11:42
Jak się prezentuje dyplomacja w najnowszej odsłonie TW?
Memnon[pl]
26-05-2016, 11:53
Jak się prezentuje dyplomacja w najnowszej odsłonie TW?
Dla mnie po 160 turach grania imperium dyplomacja to chyba najwiekszy plus tego nowego TW.
Mianowicie -sojusznik ptrafi przyjsc z polowy mapy zeby pomoc w obornie twoich ziem.Kilka razy Bretonia ratowala mi juz tyly wycinajac w pien armie Chaosu.To samo zrobila Estalia a nawet Krasnoludy sciagnely armie zeby odeprzec Wampiry.
Wskazanie celu dla sojusznikow tez dziala bardzo dobrze-po wskazanii ataku na Norske w nastepen j turze 4 moich sojusznikow poslalo tam 6 armi .Da sie zrobic cos dobrze-ano da sie.;).Jak dla mnie dyplomacja dostaje 11/10...
Szkoda tylko ze jak juz wspomniano animacje sa lekko skopane,bitwy tez trwaja zbyt krotko-ciezko o jakakoliwek taktyke.
Mam tez nadzieje ze natsepne DLC i FLC zmienia troche wyglad jednostek poniewaz na razie cala Norska to kopiuj/wklej Chaosu.To samo tyczy nacji Bretoniskich-wszytskie wygladja jak Bretonia i nacji imperialnych-a taki np Kislev powinien miec inne wojska itp.
Ogolnie gra jak na obecny sklad CA wypadla w miare dobrze.
;405586']Dla mnie po 160 turach grania imperium dyplomacja to chyba najwiekszy plus tego nowego TW.
Mianowicie -sojusznik ptrafi przyjsc z polowy mapy zeby pomoc w obornie twoich ziem.Kilka razy Bretonia ratowala mi juz tyly wycinajac w pien armie Chaosu.To samo zrobila Estalia a nawet Krasnoludy sciagnely armie zeby odeprzec Wampiry.
Wskazanie celu dla sojusznikow tez dziala bardzo dobrze-po wskazanii ataku na Norske w nastepen j turze 4 moich sojusznikow poslalo tam 6 armi .Da sie zrobic cos dobrze-ano da sie.;).Jak dla mnie dyplomacja dostaje 11/10...
Szkoda tylko ze jak juz wspomniano animacje sa lekko skopane,bitwy tez trwaja zbyt krotko-ciezko o jakakoliwek taktyke.
Mam tez nadzieje ze natsepne DLC i FLC zmienia troche wyglad jednostek poniewaz na razie cala Norska to kopiuj/wklej Chaosu.To samo tyczy nacji Bretoniskich-wszytskie wygladja jak Bretonia i nacji imperialnych-a taki np Kislev powinien miec inne wojska itp.
Ogolnie gra jak na obecny sklad CA wypadla w miare dobrze.
Z tym, że co do frakcji Bretonnii nie winno się dawać im innych jednostek - gdyż jak mówiłem to frakcje Bretonnii, które łączysz w konfederacje + nie ma w żadnym AB jednostek, którymi się oddzielne diukostwa wyróżniają. To samo z Imperium - jedyne, co do zamiany by było to:
rostery Estalii, Tilei i Kislevu
zwiększenie rosteru Księstw Granicznych o podstawowe jednostki Bretonnii.
Po zagraniu parunastu bitew na multi, takie moje przemyślenia:
- Imperium miażdży wszystko za pomocą Demigryfów i artylerii. Co fajne- taktyka mass steamtanks nie działa :)
- Krasnoludy i Wampiry dzierżą drugie miejsce na podium, jedyne frakcje, które (przy podobnym "skillu" graczy) mogą zniszczyć imperium
- Chaos jest mocno nijaki. Dotąd nie sprawił mi nikt żadnych problemów. Wybrańcy padają od gwardii elektorskiej czy długobrodych, a potwory od demigryfów/masy kuszników krasnoludzkich
- Orkowie mają tak niską dyscyplinę, że póki co w większości nie są w stanie dobiec do przeciwnika
I pytanie: Czy w lore Bretonia też ma tak ubogi roster ?
Bretonnia ma póki co ubogi roster, niedługo dojdzie kilka jednostek + możliwość gry na single'u. Ogółem roster Bretki dość mały jest.
Jsatrzab
26-05-2016, 13:21
Bretonnia ma póki co ubogi roster, niedługo dojdzie kilka jednostek + możliwość gry na single'u. Ogółem roster Bretki dość mały jest.
No to niedługo to takie trochę względne, bo z tego co pamięta to mowa była o końcówce roku :]
Defungor
26-05-2016, 13:34
Po zagraniu parunastu bitew na multi, takie moje przemyślenia:
- Imperium miażdży wszystko za pomocą Demigryfów i artylerii. Co fajne- taktyka mass steamtanks nie działa :)
Demigryfy to najłatwiejsza rzecz do skontrowania dla wampirów, wystarczy wysłać oddział Zjaw na koniach i po demigryfach, a jak się nie ma zjaw to szkielety + maszkaron powinny wystarczyć. Artyleria vs wampiry chyba nie muszę mówić jak szybko jest stracona.
Orki i Chaos jak na razie niegrywalne na mutli bo od każdego dostają po dupie, a krasnale są niszczone przez brak kawalerii i 0 powietrznych jednostek zdolnych odeprzeć Gryfy, Vargheisty itp.
Molohoho
26-05-2016, 13:48
Po pierwsze witam wszystkich jako nowy na forum :) Długo zastanawiałem się czy brać Warhammera czy nie, ale Wasze recenzje mnie zachęciły. Zastanawiam się tylko czy mój Lenovo y580 pociągnie grę - Intel Core i5-3230M, GeForce 660mx, 8gb rano, dość wolny HDD. Jak sądzicie?
Bartolomeo
26-05-2016, 14:30
Na średnio-niskich może pograsz, dalem wyzej link do portalu Purepc tam sa testy wydajności.
Ostrzwtlumie
26-05-2016, 15:07
Mam jedno pytanie czy ten TW wspiera SLI, a jeśli nie to coś wiadomo czy zamierzają to wprowadzić?
Bartolomeo
26-05-2016, 15:31
Dzisiaj rano nie było jeszcze profili sli w sterowanikach nVidia, ponadto na niektórych kartach z tej stajni paru osobą w ogóle gra nie wlaczyla się (gtx 770).Podobno pracują już nad hotfixem ale czy dodadzą obsługę SLI nie wiadomo.
Witam, mam pewien problem z encyklopedia. Nie wazne jaka jednostke chcialbym przejrzec zawsze odpala mi sie strona glowna tej encyklopedii i dopiero wtedy musze szukac manualnie jednostki. Mial ktos z was taki problem?
Azradiel
26-05-2016, 22:53
Witam, mam pewien problem z encyklopedia. Nie wazne jaka jednostke chcialbym przejrzec zawsze odpala mi sie strona glowna tej encyklopedii i dopiero wtedy musze szukac manualnie jednostki. Mial ktos z was taki problem?
U mnie działa dokładnie tak samo. Wydaje mi się, że tak po prostu jest. Może kiedyś poprawią.
Ituriel32
27-05-2016, 06:14
Mi gra nie odpala się w cale, i nie wiem już co zrobić (karta gtx 960)... bo został mi już tylko format systemu. Poziom mojej irytacji jest tak wielki że szkoda słów.
Nabiłem już 45 minut na klikaniu "graj".
Mi na 970 chodzi bardzo dobrze. Wyskakuje ci jakis komunikat? Skad wiesz ze to wina karty graficznej?
Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Bartolomeo
27-05-2016, 09:53
Mi gra nie odpala się w cale, i nie wiem już co zrobić (karta gtx 960)... bo został mi już tylko format systemu. Poziom mojej irytacji jest tak wielki że szkoda słów.
Daruj sobie formata, to nie wina sytemu,poczekaj na nowe stery ew. patcha
Jsatrzab
27-05-2016, 11:55
Też mam 960, też miałem problem przy pierwszym włączeniu, gra wisiała kilka minut na ekranie startowym, później jeszcze chwile na logu AMD. U mnie była to kwestia cierpliwości po prostu po paru minutach ruszyła, polecam po uruchomieniu ustawić sobie w opcjach co się chcę, a następnie wyłączyć grę samemu. Dopiero po poprawnym wyłączeniu gry, gra uruchamia się normalnie. Polecam też wyłączyć Geforce Experience.
Maciejos
27-05-2016, 12:53
Czy ktoś wie jak zmniejszyć ilość spaczenia, która jest w prowincji?
Gram Krasnoludami. Przyjąłem jakiegoś tajemniczego wędrowca, który dawał 3000 złota, ale efekt był, że będzie +3% spaczenia. Machnąłem ręką bo miałem wtedy poziom zerowy, a złoto się przyda. Nie przewidziałem tylko tego, że to nie będzie jednorazowa zwyżka, ale stała, co turę dodawana ilość spaczenia. No i teraz załamka bo tego spaczenia przybywa cały czas i tylko patrzeć jak mnie hordy chaosu i wampirów zaleją.
Mam zarządzenie włączone na prowincje, które daj -1% do tego efektu, ale jakoś ono niespecjalnie działa. Poza tym nawet jak by działało, to bym miał +2%.
Ma ktoś może jakąś koncepcje jak to zniwelować?
Zbuduj kaplice Zabójców (działa tylko jedna w prowincji, więc nie buduj więcej ) + w każdej prowincji ustaw tana z wysokim poziomem, który ma rozwiniętą niwelację spaczenia. Dodatkowo część artefaktów z questów ma - do spaczenia :)
sebus12321
27-05-2016, 16:24
Po ponad 20h rozgrywki, to co najbardziej mnie wciąż denerwuje to oblężenia, po co oni robią tak wielkie wspaniałe miasta, a później pozwalają nam walczyć tylko i wylącznie o małą cześć tego wszystkiego, czy to uproszczenie czy po prostu lenistwo ? A o tym, że o male miejscowości nie walczymy wgl, tylko rozgrywamy to w polu to juz nawet nie wspomnę, ale gra traci mnóstwo klimatu przez to, gdzie te epickie obrony do samego końca, do ostatnego placu na końcu naszej twierdzy? Ech coraz słabsze te total wary, wracam do call of warhammer :)
Defungor
27-05-2016, 16:28
Po ponad 20h rozgrywki, to co najbardziej mnie wciąż denerwuje to oblężenia, po co oni robią tak wielkie wspaniałe miasta, a później pozwalają nam walczyć tylko i wylącznie o małą cześć tego wszystkiego, czy to uproszczenie czy po prostu lenistwo ? A o tym, że o male miejscowości nie walczymy wgl, tylko rozgrywamy to w polu to juz nawet nie wspomnę, ale gra traci mnóstwo klimatu przez to, gdzie te epickie obrony do samego końca, do ostatnego placu na końcu naszej twierdzy? Ech coraz słabsze te total wary, wracam do call of warhammer :)
Według mnie oblężenia są dobrze zrobione, nie oszukujmy się ale w każdej części po za shogunem oblężenia to była katorga, co z tego że ładnie wyglądają skoro nie da się na nich grać??? A tu dostaliśmy ładnie wyglądające miasto i nie zbugowane co najważniejsze. A co do mniejszych miast, jestem też zadowolony że bitwy są w polu, przynajmniej nie będzie co 2 bitwa toczyć się w miastach jak to miało w poprzednich częściach.
sebus12321
27-05-2016, 16:33
Tak dla ciebie to plus, dla mnie minus, no wiadomo w takim medievalu 2 oblężenia czasem mogą irytować bo jednostki wariują trochę, ale zawsze była możliwość jakiegoś zaskoczenia a tutaj mamy jeden mur i tyle, dla mnie to nudne.
Bartolomeo
27-05-2016, 17:37
Te bitwy w miastach bez murów tez były bez sensu.Przeciez osady miały chociaż palisady. CA po prostu nie radzi sobie z oblężeniami wiec upraszcza ten aspekt na wszelkie sposoby.
Bechemociarz
27-05-2016, 18:03
W atilli osady miały już jakieś fortyfikacje i szczerze mówiąc naprawdę przyjemnie toczyło się w nich walkę.
Seba Fallus III Wielki
27-05-2016, 19:59
To jest akurat plus oblężenia miast bez murów to była parodia i wołało o pomstę do nieba. Teraz walczymy o region w polu a nie oblegamy wiochę bez murów :rolleyes:
Sara Temer
27-05-2016, 20:13
Tak to ma naprawdę dużo sensu, gdy mały garnizon kranoludzkiego miasteczka opuszcza osłonę domostw by zmierzyć się w polu z wielką armią Grimgora :"D
Defungor
27-05-2016, 20:16
A co mają się chować w domach jak kobiety??? Lepiej wyjść i się nawalać pod gołym niebem :P Mi się podoba bo w przeciwieństwie do Romki, każda bitwa nie jest w mieście.
Bechemociarz
27-05-2016, 20:20
Teraz małe garnizony osad nie mają żadnych szans zostają szybko otoczone i zniszczone poza tym po wybudowaniu straży miasta w osadzie nagle pojawiają się mury i owa osada wygląda niczym stolica niemałego państwa, i to mnie właśnie najbardziej irytuje mam nadzieję że z czasem poprawią kwestię osad.
Jsatrzab
27-05-2016, 20:33
Jest wiele rzeczy w tej grze do których można się przyczepić a wy się czepiacie o takie drobnostki i indywidualne upodobania, że po prostu brak słów.
sebus12321
27-05-2016, 21:59
Jastrząb masz rację, że są poważniejsze elementy do poprawienia, ale mi chodzi o sam klimat i przyjemność z gry, to co zrobili z obroną miast jest poprostu żałośnie uproszczone i oni zrobili to z lenistwa, zamiast wkoncu dać nam oblężenia takie jakie mają być, dostajemy coś z czym jeszcze się nie spotkałem, coś co jest totalnie skopane i tak jak pisał kolega Temer, nie ma w tym żadnego sensu, że kilka oddziałów wychodzi z bezpiecznego przyczółka gdzie mogli się bronić i zadać znacznie większe straty. Zamiast tego decydują się na walke w polu gdzie zostają otoczeni i wybici, zresztą w tej grze jest tyle uproszczeń, że przykro się robi.
O matko, znowu taki idiotyczny system oblężeń.. póki co nie kupiłem warhammera i czytając jakie kolejne smaczki wychodzą, to jestem juz pewien że go nie kupie. W Total Warach kochałem wykrwawiać wrogów w oblężeniach (Medieval 2 / Shogun 2). W Rome 2 zaczynało być to idiotyczne bo jednostki łucznicze nic od 'frontu' nie robiły, więc wróg spokojnie podjechał czym tam miał do murów. W Attyli osady były chociaż świetnie (względem rome) zrobione bo zawsze w jakimś stopniu dało się tam bronić, czy to po ustawieniu armii pomiędzy dwoma głównymi drogami do.. flagi (CA...) czy w swoistym Grodziu barbarzyńskim w ktorym wspaniale się broniło. A tu czytam ze w Warhammer nawet takiego czegoś nie ma?! Walka w szczerym polu?! :rolleyes:
Defungor
27-05-2016, 23:03
Według mnie zawsze miasta z murami były OP, małym garnizonem liczącym 5 oddziałów mogliśmy powstrzymać pełną flagę, to było idiotyczne. Teraz przynajmniej nie ma takich problemów, po prostu ludzie teraz płaczę bo AI daje im w dupę na otwartym polu, kiedy i tak komputer ma ogromną przewagę. Total War i tak jest banalną grą a wy chcecie ją jeszcze łatwiejszą, a najlepiej to chcecie od razu dostać garnizon który nie przegra z kompem :).
szekspir
27-05-2016, 23:04
Jeśli chodzi o oblężenia osad, to w zasadzie nie narzekam. Rozwiązanie z Rome II mi się podobało (choć czyniło obrony osad w wielu przypadkach banalną sprawą nawet za pomocą garnizonu), i tak samo podoba mi się rozwiązanie z Warhammera. To nieco naciągane pod kątem technicznym, ale walka w szczerym polu jakoś mi do tego mrocznego młotka pasuje :-)
Dzisiaj spotkał mnie inny problem. Gram ze znajomym w multi Vampire Counts + Schwartzhafen (oczywiście z modem). Co jakiś czas gra się crashowała, ale raczej nic szczególnego. Zaczęło być szczególnie gdy zaatakowały nas hordy Chaosu i Zielonoskórych w tym samym momencie. Broniłem się w osadzie Matorca (zanim przyszła nieumarła korupcja szalały tam Księstwa Graniczne) samym garnizonem przeciwko 3,6k Orc Boyz Grimgora + Waaaaagh! Osada rozbudowana na full razem z murami, ale bitwa oczywiście skazana na porażkę. Podchodziliśmy do niech trzy razy, i trzy razy Zielony wygrywał ze stratami własnymi 3-3,2k. I za każdym razem wywalało nas do pulpitu w momencie ładowania ekranu kampanii. Skończyło się na tym, że musieliśmy odpalić auto resolve, dzięki któremu Grimgor Allmighty stracił... uwaga, uwaga, 40 jednostek.
Taki trochę smuteczek :-(
No więc tak sobie myślę, że to spisek programistów wspierający Grimgora :d
sebus12321
27-05-2016, 23:22
Według mnie zawsze miasta z murami były OP, małym garnizonem liczącym 5 oddziałów mogliśmy powstrzymać pełną flagę, to było idiotyczne. Teraz przynajmniej nie ma takich problemów, po prostu ludzie teraz płaczę bo AI daje im w dupę na otwartym polu, kiedy i tak komputer ma ogromną przewagę. Total War i tak jest banalną grą a wy chcecie ją jeszcze łatwiejszą, a najlepiej to chcecie od razu dostać garnizon który nie przegra z kompem :).
Nie chodzi, że ktoś dostaje w dupe, ja nie traktuje tej gry na tyle poważnie, żeby przejmować się czy komp mnie pokona czy nie, nawet się cieszę jak widzę dobra zachowania AI na polu walki, po prostu dla mnie ten system jest skopany, obleganie miasta to w pewnym sensie jakies wydarzenie, trzeba sie przygotować i zebrać odpowiednie oddziały a tutaj to starczy albo napierdzielać w jeden mur i patrzec na wielkie miasto, które zostaje dal nas niedostępne albo rozwalic komputer w polu, w mieście, które daje wiele możliwości komputer mógłby zablokować ulice i na prawdę długo się bronic albo i wybronić, tyle.
Bechemociarz
27-05-2016, 23:43
Najbardziej mnie irytuje to że po rozbudowaniu budynku garnizonowego w osadzie w której przed chwilą nie można było prowadzić walk to nagle z tej osady tworzy się wielkie miasto, mogliby się zdecydować z jednej strony nie dają możliwości walk w małych zabudowaniach a z drugiej strony pozwalają na wzniesienie murów w tejże osadzie których nie powstydziłaby się stolica, oblężenie takiej osady (Z rozbudowanym garnizonem) ma się nijak do tego co prezentuje mapa kampanii.
sebus12321
28-05-2016, 00:21
Ogólnie można mieć wrażenie, że gra jest przeznaczona do młodszego odbiorcy niż zwykle, wszystkie te uproszczenie i absurdalne pomysły jak drabiny z kosmosu, wielkie mury z niczego czy żołnierze teleportujący się na mury :)
Jsatrzab
28-05-2016, 01:21
Wszystkim narzekającym polecam zebrać się, założyć firmę i zrobić własną grę, albo znaleźć takie rozwiązanie aby AI działało w wąskich uliczkach i rozległych miastach. Przez lata wszyscy narzekali na AI, a CA zarzekało się że będzie lepiej i z gry na grę nie było żadnych popraw. Teraz gdy w końcu, opracowali solidny działający system, to wielki płacz że uproszczenia.
Mury nie biorą się znikąd tylko z solidnego projektu budowlanego, który swoje kosztuję i trochę się buduje. Żołnierze zamiast walczyć między domami wśród cywilów, wychodzą wojsku na przeciw, by dać cywilom czas na ewakuacje - prawdziwie bohaterska postawa. Taki np Superman mógłby z nich wziąć przykład, zamiast walczyć z Zodem w mieście i mordując tysiące cywilów...
Bartolomeo
28-05-2016, 07:13
Płacimy za ich produkty i mamy prawo narzekać. Fajny mieli pomysł z mniejszymi osadami w R2 i At ale dlaczego nie bylo murów? Ja poszedł bym o krok dalej i wprowadził opcję zmieniania osady w twierdzę , znany system z M2.Niestety zamiast popracować nad oblężeniami CA pompuje w Pr i marketing.
sebus12321
28-05-2016, 07:13
Ale po co taki ironiczny ton z twojej strony ? Ja piszę co mi się nie podoba, jeśli ci się podoba to nie trać czasu na pisanie ze mną tylko graj :). Ale jak już tak irocznicznie piszesz to jakie masz wytłumaczenie na teleportujących się żołnierzy ? Wieże, które same się przemieszczają i drabiny wyciągane z kieszeni, a może drabiny działają podobnie jak ant-man ? hmm
Płacimy za ich produkty i mamy prawo narzekać. Fajny mieli pomysł z mniejszymi osadami w R2 i At ale dlaczego nie bylo murów? Ja poszedł bym o krok dalej i wprowadził opcję zmieniania osady w twierdzę , znany system z M2.Niestety zamiast popracować nad oblężeniami CA pompuje w Pr i marketing.
Otóż to, CA nie wklada już w te gry serca jak przy starszych tytułach i to najbardziej boli, nie czuć klimatu total war, czuć smak komerchy i robienia tego do coraz mniej ambitnego odbiorcy.
Nie pisz post pod postem. Jest opcja "Edytuj post". Upomnienie. Arr.
royal1410
28-05-2016, 08:18
Nie grałem i dobrze, że nie kupiłem, jeśli tak jest z oblężeniami...
... Mogę sobie wytłumaczyć samo poruszające się wieżę oblężnicze- popychane wiatrami magii, drabiny z "kieszeni"- było już w Empire i Napciu- swoją drogą ciekawy ten rozwój technologiczny z drabinami, widzę bardzo szybki postęp w technologi budowania drabin; mury tylko dla najwyżej rozwiniętych mniejszych miast(nie będących stolicami regionów)- po co budować mury, kiedy podczas wrogiej inwazji i tak wszyscy chronią się za murami stolicy prowincji; Ale nie mogę zrozumieć jednego: dlaczego w wspaniale zaprojektowanych dużych miastach jest tylko jeden mur i od razu obrona strefy kontroli- przynajmniej tak to przedstawiacie. Nawet w Kings Arthur były ciekawsze oblężenia poprzez punkty kluczowe w różnych częściach twierdz. Nie mówiąc już o Medku 2, tam to się szczególnie przydawało np. przeciw Mongołom. Dla mnie powód jest prosty: twórcy- CA uznali, że: po co tworzyć nowe utrudnienia w obleganiu stolic regionów, jeśli można pominąć najlepsze rozwiązanie w kwestiach oblężniczych i już jest trudniej....
marko1805
28-05-2016, 08:29
Teraz gdy w końcu, opracowali solidny działający system, to wielki płacz że uproszczenia.
Tak z ciekawości na czym polega ten solidnie działający system? Bo mnie się wydaje, iż AI w bitwach jest nadal głupie jak było dotychczas( opinie opieram na postawie obserwacji osób grających w to coś). No chyba ,że brak oblężeń w pomniejszych osadach uznamy jako postęp.
Bartolomeo
28-05-2016, 08:33
Ostatnie fajne oblężenia pamietam z M2 na modzIe BC.Piękne było to że twierdze mialy dwa pierścienie murów, zawsze można bylo zamknąć się w cytadeli i bronić sie do ostatniego. W R2 stworzyly piękny model Kartaginy ale przyjemność ze zdobywania jej byla raczej wątpliwa. W pierwszych wersjach gry wystarczało podejść do bramy oddziałem Welitow i rzucić parę Mołotowów :) Dość mile były oblężenia w S2 , moze nie zbyt realistyczne ale jedank jakoś bardziej epickie niż w R2 i At, szczególnie na max lev zamkach.
Shay Ruan
28-05-2016, 08:52
Wszystkim narzekającym polecam zebrać się, założyć firmę i zrobić własną grę, albo znaleźć takie rozwiązanie aby AI działało w wąskich uliczkach i rozległych miastach. Przez lata wszyscy narzekali na AI, a CA zarzekało się że będzie lepiej i z gry na grę nie było żadnych popraw. Teraz gdy w końcu, opracowali solidny działający system, to wielki płacz że uproszczenia.
Mury nie biorą się znikąd tylko z solidnego projektu budowlanego, który swoje kosztuję i trochę się buduje. Żołnierze zamiast walczyć między domami wśród cywilów, wychodzą wojsku na przeciw, by dać cywilom czas na ewakuacje - prawdziwie bohaterska postawa. Taki np Superman mógłby z nich wziąć przykład, zamiast walczyć z Zodem w mieście i mordując tysiące cywilów...
Śmieszne tłumaczenia. Każdy kto kupił ten badziew ma prawo narzekać. CA nie potrafi zaprogramować ai wiec wycina z gry elementy, które mogą sprawiać mu największe problemy. Genialne rozwiązanie. Jeśli postawa graczy się nie zmieni i dalej będą kupować taki syf to nigdy nie zobaczą dobrej gry.
Skoro zatem takie problemy do tego macie to piszcie na oficjalnym forum CA, by to do nich dotarło w końcu, bo tutaj pisząc NIC nie osiągniecie ;) To tak, jakbym pisał na stronie poświęconej Gwiezdnym Wojnom, że Wiedźmin 3 jest do kitu ( z jednej strony to sarkazm, bo Wiedźmin 3 jest najlepszą grą, jaka wyszła ever, a z drugiej strony przykład trafny).
Bartolomeo
28-05-2016, 09:05
A to nie jest forum o TW ? :)
Nezahualcoyotl
28-05-2016, 09:07
Mury nie biorą się znikąd tylko z solidnego projektu budowlanego, który swoje kosztuję i trochę się buduje. Żołnierze zamiast walczyć między domami wśród cywilów, wychodzą wojsku na przeciw, by dać cywilom czas na ewakuacje - prawdziwie bohaterska postawa.
Zapomniałeś że w Rome czy Medieval2 istniała opcja wyjścia z miasta i stoczenia regularnej bitwy z otaczającą nas armią (armiami) mając obwarowania osady tuż za swoimi plecami które można było wykorzystać przeciwko nieprzyjaciołom (chociażby ostrzał z wież).Oblężenie osad tym sie charakteryzuje że tego typu walka toczy się na murach i ulicach a nie gdzieś w środku pola z którego tejże osady nawet nie widać.
Nawet w Attila pomniejsze miejscowości miały pewne fortyfikacje i ze skromną załogą można było popuścić agresorom trochę krwi pomimo że walka była z góry przegrana.
Po za tym skoro w TW Warhammer stolice prowincji otoczone są zaledwie jednym murem to już jest zwyczajne olewanie graczy i upraszczanie gry jak to tylko najbardziej jest możliwe.
Skoro zatem takie problemy do tego macie to piszcie na oficjalnym forum CA, by to do nich dotarło w końcu, bo tutaj pisząc NIC nie osiągniecie
Arroyo w innych topicach forumowicze narzekają bądz wychwalają jednostki które są do dyspozycji w tej grze,dyplomację,uzycie agentów,ekonomię,etc...Więc w czym widzisz problem że niektórym osobom nie przypadł do gustu nowy rodzaj oblężeń bez oblężeń?
Shay Ruan
28-05-2016, 09:07
To tak, jakbym pisał na stronie poświęconej Gwiezdnym Wojnom, że Wiedźmin 3 jest do kitu ( z jednej strony to sarkazm, bo Wiedźmin 3 jest najlepszą grą, jaka wyszła ever, a z drugiej strony przykład trafny).
Arroyo nie kompromituj się z takimi porównaniami. Dyskusja nad poziomem potworków CA w odpowiednich do tego tematach jest jak najbardziej wskazana. Pisałem kilkakrotnie na forum CA w sprawach związanych z poprzednimi Total Warami i zostałem kompletnie zignorowany więc wiem, że pisanie do tych ludzi jest bezcelowe.
Jest, ale zadaj sobie proste pytanie - czy CA tutaj zagląda, by dzielić się z nami swoimi przemyśleniami, bądź przygląda się opiniom na tym forum poza TWC i własnemu? No właśnie...
Ituriel32
28-05-2016, 09:14
Trzeba zacząć od tego że CA ma w zasadzie w 4 literach głos klientów, (dlatego swoje forum cenzorują tak bardzo że pisanie tam czegoś po prostu mija się z celem), chyba że przegną całkowicie tak jak z chaosem w przeorze, gdzie wystraszyli się trochę tym zmasowanym "atakiem" łapek w dół.
Dlatego możecie bawić się w łapki w dół, bądź w nieszczęsne i bezużyteczne petycje, ale to i tak na pewno nie zmieni postanowienia zarówno twórców, jak i wydawców.
Nezahualcoyotl
28-05-2016, 09:22
Reasumując powyższą polemikę wychodzę z założenia że następna historyczna odsłona TW będzie osadzona najwcześniej w epoce Renesansu w którym mury miast ptrzestawały mieć jakiekolwiek znaczenie jako rodzaj fortyfikacji chroniący ludność mieszkającą w ich obrębie ;).
Ituriel32
28-05-2016, 09:27
Ja tylko napiszę że ja lubię bitwy o miasta z murami (nie ważne jakimi) i ta zmiana w Rome2 w przypadku mniejszych osad bardzo mi się nie spodobała.
Poczwaros
28-05-2016, 09:44
Zrobia epoke 16-18 wiek z walami ziemnymi. Do miasta wejscie bedzie tylko przez brame bo waly ziemne beda nieosiagalne. Tak jak w Rome 2 zrobili jak mury konczyly sie na jakis wzgorzach. Niby domki tam byly ale nie dalo sie tsm wejsc
Defungor
28-05-2016, 10:03
Nie grałem i dobrze, że nie kupiłem, jeśli tak jest z oblężeniami...
... Mogę sobie wytłumaczyć samo poruszające się wieżę oblężnicze- popychane wiatrami magii, drabiny z "kieszeni"- było już w Empire i Napciu- swoją drogą ciekawy ten rozwój technologiczny z drabinami, widzę bardzo szybki postęp w technologi budowania drabin; mury tylko dla najwyżej rozwiniętych mniejszych miast(nie będących stolicami regionów)- po co budować mury, kiedy podczas wrogiej inwazji i tak wszyscy chronią się za murami stolicy prowincji; Ale nie mogę zrozumieć jednego: dlaczego w wspaniale zaprojektowanych dużych miastach jest tylko jeden mur i od razu obrona strefy kontroli- przynajmniej tak to przedstawiacie. Nawet w Kings Arthur były ciekawsze oblężenia poprzez punkty kluczowe w różnych częściach twierdz. Nie mówiąc już o Medku 2, tam to się szczególnie przydawało np. przeciw Mongołom. Dla mnie powód jest prosty: twórcy- CA uznali, że: po co tworzyć nowe utrudnienia w obleganiu stolic regionów, jeśli można pominąć najlepsze rozwiązanie w kwestiach oblężniczych i już jest trudniej....
Nie ma to jak krytykować gry, której się nawet nie kupiło i opierać swoją opinię na 1/100 ludzi którym się coś nie podoba - brawo.
Tak z ciekawości na czym polega ten solidnie działający system? Bo mnie się wydaje, iż AI w bitwach jest nadal głupie jak było dotychczas( opinie opieram na postawie obserwacji osób grających w to coś). No chyba ,że brak oblężeń w pomniejszych osadach uznamy jako postęp.
A tu kolejny inteligent który nawet potrafi z fusów wywróżyć jakie AI jest w grze w której nie grał. Może zacznij dorabiać z wróżbitą Maciejem :)
Ostatnie fajne oblężenia pamietam z M2 na modzIe BC.Piękne było to że twierdze mialy dwa pierścienie murów, zawsze można bylo zamknąć się w cytadeli i bronić sie do ostatniego. W R2 stworzyly piękny model Kartaginy ale przyjemność ze zdobywania jej byla raczej wątpliwa. W pierwszych wersjach gry wystarczało podejść do bramy oddziałem Welitow i rzucić parę Mołotowów :) Dość mile były oblężenia w S2 , moze nie zbyt realistyczne ale jedank jakoś bardziej epickie niż w R2 i At, szczególnie na max lev zamkach.
Oblężenia w M2 są dobre?? Skoro tak twierdzisz to już chyba nie ma co dyskutować z tobą, szczególnie że Ai nawet nie potrafiło dojść do centrum miasta bo wieżyczki go zabijały. W R2 oblężenia też były skopane przez OP wieże, i smołę w bramie. A tu mnie zadziwiłeś, chwalisz S2 gdzie podczas oblężeń broniłeś zabity trzema dechami domek z murkiem i Ci się podoba, a gdy w Warhammerze bronisz twierdzy z murami i w tle masz ogromne miasto, to jest źle - brawo :)
Śmieszne tłumaczenia. Każdy kto kupił ten badziew ma prawo narzekać. CA nie potrafi zaprogramować ai wiec wycina z gry elementy, które mogą sprawiać mu największe problemy. Genialne rozwiązanie. Jeśli postawa graczy się nie zmieni i dalej będą kupować taki syf to nigdy nie zobaczą dobrej gry.
Każdy ma prawo by narzekać i krytykować, lecz wystarczy pomyśleć. W jakiej grze są dobrze odwzorowane oblężenia miast z skalą Total War....... Odpowiedź to w żadnej, a skoro CA jest prekursorem i monopolistą to skąd możesz wiedzieć, że tak łatwo jest zaprogramować AI oblężeń?? W modach wcale nie jest lepiej, czyli ludzie też nie potrafią zrobić dobrego oblężenia, a zwalają głównie winę na szkielet gry. Także rozumiem waszą krytykę gdyby istniała jakaś gra w której oblężenia są lepsze, ale skoro takiej nie ma to opieracie swoje narzekania na tym że im się nie chciało, a nawet nie wiecie ile czasu oni to robili, ani ile włożyli w to pracy. Gratuluje dedukcji panowie.
Bartolomeo
28-05-2016, 10:25
Nie wiem do czego dążysz każdy kto kupuje dany produkt ma prawo wyrażać krytyczną opinię. Z tego co pamiętam w M2 na Belllum Crucis oblężenia były całkiem spoko , nie idealne ale moim zdaniem lepsze niz w R2.W S2 domek z murkiem masz na pierwszy poziomie , później są wielkie cytadele i mi osobiście bardzo podobaly sie tam oblężenia ( gralem z Darthmod) .Ogólnie hak myślę o trzech ostatnich odsłonach to S2 wspominam najlepiej. Więcej luzu proponuje; )
royal1410
28-05-2016, 10:26
1. Tworzysz opinie na temat gry, tylko po zagraniu w nią? W takim razie po co są recenzję?
2. Co do oblężeń w M2, ja nie narzekam, po straceniu murów, zawsze mogłem bronić się w uliczkach, tworząc barykady z włóczników. Na koniec zawsze zostawała obrona strefy kontroli.
3. To, że nie ma konkurencji nie zwalnia ich z olewania graczy. To tak jakby zrobić konkurencje dla państwowych urzędników, myślisz,że to by poprawiło ich zachowania? A jakie byłby tego koszty? Zresztą taka konkurencja istniała w PRL-na to co mogłaby zrobić jedna osoba,robiły dwie, trzy, efekt wiadomy.
4. Dalej: Sorry, a co mnie obchodzi jak "łatwo" jest zrobić AI, ja płacę ja wymagam
szekspir
28-05-2016, 10:36
Oj, panowie. Płacenie i wymaganie nie zwalnia z myślenia. Przed premierą na YT było od groma filmów z gameplay'a TW Warhammer. Było na nich wszystko, od oblężeń małych i dużych miast, poprzez potyczki, na quest battlach skończywszy.
Każdy mógł się z tymi materiałami zapoznać. Teraz nie byłoby jęku i płaczu. Sorry, ale niektórzy zachowują się tutaj trochę jak rozwydrzone dzieci, grow up.
Poza tym skoro CA tak "często" reaguje na petycje i żądania graczy, to czego w ogóle chcecie wymagać?
Bartolomeo
28-05-2016, 10:37
O właśnie, podoba mi sie porównanie z urzędnikami. Ludzie często dają im się zbywac i traktować w nieprzyjemny sposób. Ja nie.Jak tylko urzednik jest niemiły składam na niegi skargę bo wychodzę z założenia ze to dzięki moim podatkom ma ta posadę. Kupuje gry CA od S1 i to między innymi dzięki mnie zaszli tak wysoko.
Defungor
28-05-2016, 10:41
1. Recenzje są po to by zachęcić potencjalne osoby do kupna owej gry.
2.Mury za mocno faworyzują gracza w roli obrońcy, o to mi chodzi. W Shogunie 2 tego nie było bo można było się wspinać na mury, a w R1, M2, E, N, R2, A oblężenia tak mocno dają + tylko dla gracza by garnizon mógł zniszczyć całą armię, to jest kwestia tego że AI sobie nie radzi z wielkimi miastami. Więc ja wolę mieć wycięty odcinek miasta na którym AI sobie poradzi i z atakiem jak i z obroną.
3. Po prostu Total War jest już zbytnią potęgą by coś jej zagroziło w tej dziedzinie, pozwolę sobie porównać przykład z innej gry. WoT był monopolistą na czołgach, aż nagle pojawił się 2 gry które miały go zdetronizować. Co się stało? Kompletnie nic, bo te gry nawet nie miały startu do takiego molocha jakim jest WoT. I tak będzie w przypadku TW gdy pojawi się konkurencja.
4. Ty nawet nie zapłaciłeś za tą grę, więc nie masz co wymagać :)
1. Tworzysz opinie na temat gry, tylko po zagraniu w nią? W takim razie po co są recenzję?
2. Co do oblężeń w M2, ja nie narzekam, po straceniu murów, zawsze mogłem bronić się w uliczkach, tworząc barykady z włóczników. Na koniec zawsze zostawała obrona strefy kontroli.
3. To, że nie ma konkurencji nie zwalnia ich z olewania graczy. To tak jakby zrobić konkurencje dla państwowych urzędników, myślisz,że to by poprawiło ich zachowania? A jakie byłby tego koszty? Zresztą taka konkurencja istniała w PRL-na to co mogłaby zrobić jedna osoba,robiły dwie, trzy, efekt wiadomy.
4. Dalej: Sorry, a co mnie obchodzi jak "łatwo" jest zrobić AI, ja płacę ja wymagam
1. W takim razie po co są gry? Po to, by leżały na półce?
4. Nawet gry nie kupiłeś. Nie wiem, po co to zdanie było zatem ;)
Shay Ruan
28-05-2016, 11:35
W jakiej grze są dobrze odwzorowane oblężenia miast z skalą Total War....... Odpowiedź to w żadnej, a skoro CA jest prekursorem i monopolistą to skąd możesz wiedzieć, że tak łatwo jest zaprogramować AI oblężeń?? W modach wcale nie jest lepiej, czyli ludzie też nie potrafią zrobić dobrego oblężenia, a zwalają głównie winę na szkielet gry.
Jesli nie potrafią zaprogramować podstawowych rzeczy to niech się nie biorą za robienie gier, proste. Co do modów to fatalny przykład bo możliwości zaprogramowania ai przez modderów są 0, tylko i wyłącznie z winy CA.
Defungor
28-05-2016, 12:05
Jesli nie potrafią zaprogramować podstawowych rzeczy to niech się nie biorą za robienie gier, proste. Co do modów to fatalny przykład bo możliwości zaprogramowania ai przez modderów są 0, tylko i wyłącznie z winy CA.
Bez TW rynek strategi był by znacząco ograniczony, zresztą to tylko twoja ocena bo raczej większości się podoba. Odnośnie modów masz rację, nie mam wiedzy kompletnej by się wypowiadać w kwestii programowania, ale raczej odnosiłem się do modów które "poprawiają" AI według ich twórców, i raczej one nic nie wnosiły nowego, a nawet czasem były gorsze od podstawki.
Fajnie się czyta te wasze wypociny :), nie jestem za żadną ze stron ale dodam coś od siebie.
Gra naprawdę nie jest tak strasznie "słaba" jak ją przedstawiacie, czytanie czegoś w stylu że np Medek-2 był 100x lepszy to jest coś idiotycznego bo nie można porównywać gry która została wydana jakiś czas temu. Z drugiej strony zgadzam się, że niektóre rzeczy zostały powtórzone oraz uproszczone ale jest to celowy zabieg żeby gra się sprzedała nowym graczom oraz osobą, które zamierzają wejść w serię total war (CA to firma a jej rozwój napędza przychód z gier oraz DLC na które wszyscy narzekają, co jak co ale na zatwardziałych fanach których jest garstka nie zarobili by za wiele).
Ktoś wyżej napisał, przed premierą gry mieliście wszystko ładnie podane na tacy wiec było widać "skopane" oblężenia i inne uproszczenia gry, wiec tekst typu "płacę wymagam" jest komiczny bo w takim razie nie wiem jak nazwać taką osobę która wie że kupuje bubel ale i tak go kupuje :)
Podsumowując są osoby, którym gra pasuje lub nie każdy ma prawo do swojego zdania i kłócenie się "kto ma rację" nic nie da wiec nie ma po co ciągnąć tematu.
Swoją drogą mógłbym napisać że ktoś jest totalnym kretynem i według poprzednich wypowiedzi mam do tego prawo bo to moja opinia tak ;> (nie rozumie takich argumentów)
royal1410
28-05-2016, 12:21
1. To może pośrednio, bo głównie służą do wyrobienia sobie opinii co gry, a pózniej do jej ewentualnego kupna.
2. Ależ tak powinno być, obrońcy od zawsze, ponosili mniejsze straty niż atakujący. Mi się to w Medku 2 podobało, że o wiele większą armię dało się powstrzymać garstką obrońców. Co zresztą jest bardziej zgodne z praktyką historyczną- wiem,wiem lore fantasty; ale to jednak wynalazek naszych przodków, te oblężenia,nie?
3. Więc po co piszesz o konkurencji, skoro, ona nic nie wniosła do WoT?
4. I znam kolejny powód by jej- w tej chwili; nabyć...
marko1805
28-05-2016, 12:31
http://forum.totalwar.org.pl/images/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez marko1805http://forum.totalwar.org.pl/images/buttons/viewpost-right.png (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?p=405832#post405832)Tak z ciekawości na czym polega ten solidnie działający system? Bo mnie się wydaje, iż AI w bitwach jest nadal głupie jak było dotychczas( opinie opieram na postawie obserwacji osób grających w to coś). No chyba ,że brak oblężeń w pomniejszych osadach uznamy jako postęp.
A tu kolejny inteligent który nawet potrafi z fusów wywróżyć jakie AI jest w grze w której nie grał. Może zacznij dorabiać z wróżbitą Maciejem :)
Nie bardzo rozumiem ten atak na mą osobę, nie wiem ile Ty masz lat, ale kłania sie zdecydowanie czytanie ze zrozumieniem, gdzie tu widzisz wróżenie z fusów. Zadałem proste pytanie, jeśli się mylę udowodnij to , jeśli nie masz w tej materii nic mądrego do powiedzenia po co zabierasz głos?
Bez TW rynek strategi był by znacząco ograniczony, zresztą to tylko twoja ocena bo raczej większości się podoba. Odnośnie modów masz rację, nie mam wiedzy kompletnej by się wypowiadać w kwestii programowania, ale raczej odnosiłem się do modów które "poprawiają" AI według ich twórców, i raczej one nic nie wnosiły nowego, a nawet czasem były gorsze od podstawki.
Dla Twej wiedzy ,gdyż widzę iż masz mglistą wiedzę o modowaniu od Empire AI zarówno na mapie kampanii jak i w bitwach jest niemodowalne, "specjaliści" z CA zablokowali tę możliwość . Jest możliwość pewnej ingerencji w zachowanie komputera przez edycje plików "db" ale jest o jedynie namiastka i z tego korzysta spora część moderów ze sporym powodzeniem patrząc na niektóre poważne mody.
Ituriel32
28-05-2016, 12:36
Ja tylko tak napiszę że jakby palisady i mury nic nie dawała, to człowiek darował by sobie ich stawianie.
Ja jeszcze w młotka nie grałem, ale dla mnie gry z logo TW już jakiś czas temu przestały być innowacyjne czy rewelacyjne, teraz są to bardzo miłe (dla mnie) zjadacze czasu.
Mnie tam gra pomimo swych uproszczeń strasznie wciągnęła. Dopadł mnie syndrom "jeszcze jedna tura".
Oglądałem parę filmików z gry, (sam nie posiadam, bo nie zamierzam grać na minimalnych ustawieniach) i rzuciła mi się w oczy jedna rzecz, która dla mnie jako fana przyglądania się z bliska walce jest niezwykle irytująca. Gdzie do cholery są animację przeładowywania broni i dział?
Jsatrzab
28-05-2016, 14:42
Człowiek sobie wstanie bladym świtem o 14, a tu już 3 strony takiego hejtu, że od samego czytania rozbolała mnie głowa. Jako że naskrobaliście aż tyle to nie chce mi się cytować, więc będę odpowiadał ogólnie.
@marko1805 - Solidnie działający system został opisany na, którejś konferencji developerskiej parę miesięcy temu polecam obejrzeć (był linkowany w temacie z filmikami o ile dobrze pamiętam)
@zajac - Nie zapomniałem, to było pierwsze lepsze uzasadnienie dlaczego żołnierze mieli by porzucić nieufortyfikowane miasto i bić się w polu. Jako odpowiedź na wszelkie zarzuty że taka postawa nie ma sensu.
@royal1410 - Czytanie twoich postów sprawia, że jestem za przymusową eutanazją (@Arroyo tak wiem, było warto). "Płace wymagam" nie dość, że nie płacisz, to nawet jeśli to nie jest Kickstarter czy inne IndieGoGo gdzie nijako współfinansujesz produkt. Kupujesz gotowy projekt, który przed premierą został opisany na wszelkie możliwe sposoby pokazywany przez dziesiątki godzin i to przez samych producentów(za co należą się ogromne brawa). Jako klient masz prawo ocenić produkt, masz prawo krytykować błędy, ale krytykowanie całego systemu, który działa tak jak to sobie CA wymyśliło i działa zgodnie z tym co CA mówiło i pokazywało przed premierą to zwykłe Cebulactwo.
@narzekający na SI - Programowanie to zwykłe pisanie kodu na podstawie różnorakich diagramów, coś jak składanie mebli z IKEI. Problemem SI nie jest programowanie, tylko brak nowej-lepszej koncepcji SI. Ciągle korzysta się z tych samych rozwiązań, bo po prostu nie ma nic lepszego. To jest problem nie tylko CA, ale całej branży. Do samodzielnej SI nam jeszcze trochę brakuje, więc jeśli ktoś z was ma pomysł na technologie, która pozwoli lepiej imitować SI a jest porównywalnie zasobożerna, to każda firma przyjmie was z otwartymi rękami, a na patentach zarobicie miliardy.
Sam bym wolał epickie oblężenia ogromnych zamków, ale jeśli mam wybierać między gwałceniem SI przy stosunku sił 1/10 w wielkim zamczysku, a nieraz nawet wyrównaną walką na jego wycinku to w ciemno wybiorę to drugie rozwiązanie.
Daruj sobie takie chamskie wypowiedzi w stosunku do użytkowników. Shay
Panowie gram krasnoludami i mam spory problem walczac z orkami. Ich lucznicy uciekaja pd moich topornikow i ich caly czas obijaja na odleglosc. Jaka jest najlepsza taktyka na to?
A co do gry. Czulem, ze to nie moj klimat i szczerze musze powiedziec ze bardziej wciagnela mnie attila
Ja w nich z artylerii strzelałem jak jednostki do walki wręcz zwarły się z moimi, a tych bardziej opornych dobijałem kusznikami albo thunderersami. Później żyrokoptery się tym zajmowały.
A co do oblężeń to mi zupełnie nie przeszkadzają, bo w większości przypadków lecą z automatu, jakoś nigdy nie lubiłem tego elementu gry w żadnej z części.
Ituriel32
28-05-2016, 15:30
Chyba najbardziej z klimatu młotka wybija mnie na filmikach (bo jeszcze nie mogę grać) ten nieszczęsny człowieczy doradca.
Nie mam pojęcia kto wpadł na tak fatalny pomysł cięcia kosztów... Przecież przy 5 rasach to nie byłby chyba jakiś wielki problem dać jako gadającą głowę ich przedstawiciela. Zwłaszcza u Zielonych bym się z tego cieszył, zwłaszcza że zrobili materiał z komentarzem w wykonaniu goblina.
Ja w nich z artylerii strzelałem jak jednostki do walki wręcz zwarły się z moimi, a tych bardziej opornych dobijałem kusznikami albo thunderersami. Później żyrokoptery się tym zajmowały.
A co do oblężeń to mi zupełnie nie przeszkadzają, bo w większości przypadków lecą z automatu, jakoś nigdy nie lubiłem tego elementu gry w żadnej z części.
No niestety jestem jeszcze na poczatku i nie mam dostepu do lepszych jednostek. To jest jakas masakra dogonic tych lucznikow
royal1410
28-05-2016, 15:37
To tylko moja subiektywna opinia jednego z etapów gry. Co do:"płacę, wymagam" to współfinansowałem tę grę kupując: S1,M1,R1,M2,E1,N1; więc chyba jednak mam prawo trochę ponarzekać. Co do:"wszystko było pokazane, wcześniej, więc o co halo"; hmm wszystko byłoby dobrze gdybym, nie narzekał już przed premierą, na elementy które mi nie pasują- wiem nie było w śród nich systemu oblężeń, ale jakoś wtedy nie zwróciłem na to uwagi;
Jsatrzab
28-05-2016, 15:43
Chyba najbardziej z klimatu młotka wybija mnie na filmikach (bo jeszcze nie mogę grać) ten nieszczęsny człowieczy doradca.
Nie mam pojęcia kto wpadł na tak fatalny pomysł cięcia kosztów... Przecież przy 5 rasach to nie byłby chyba jakiś wielki problem dać jako gadającą głowę ich przedstawiciela. Zwłaszcza u Zielonych bym się z tego cieszył, zwłaszcza że zrobili materiał z komentarzem w wykonaniu goblina.
Mieli powód żeby dać jednego siwego starca każdemu zamiast 5 różnych gości i nie jest to cięcie kosztów. Więcej bez znacznika SPOILER się nie da napisać ;]
Strasznie naciągany powód. Ja pierwsze co zrobiłem, to przełączyłem doradcę na "minimalny" (szkoda że nie da się go wyłączyć całkowicie, jak w innych grach serii). Drugie, to odhaczyłem wprowadzenie kampanii przy LL będących władcami nacji (Mannfred, Karl-Franz, etc).
Mnie bardziej boli kalka Imperium w takim Kislevie, Tilei, Estalii i Granicznych Księstwach.
sebus12321
28-05-2016, 16:02
Mieli powód żeby dać jednego siwego starca każdemu zamiast 5 różnych gości i nie jest to cięcie kosztów. Więcej bez znacznika SPOILER się nie da napisać ;]
A jaki był powód ? Nie siedzę w tym uniwersum tak bardzo jakbym chciał. Ogólnie to ten doradca jakoś bardzo nie przeszkadza i jakoś wyjątkowo nie pasuje mi tylko do zielonoskórych, u reszty można go jakoś logicznie wytłumaczyć.
Strasznie naciągany powód. Ja pierwsze co zrobiłem, to przełączyłem doradcę na "minimalny" (szkoda że nie da się go wyłączyć całkowicie, jak w innych grach serii). Drugie, to odhaczyłem wprowadzenie kampanii przy LL będących władcami nacji (Mannfred, Karl-Franz, etc).
Mnie bardziej boli kalka Imperium w takim Kislevie, Tilei, Estalii i Granicznych Księstwach.
No i tutaj powstaje wątpliwość czy dostaniemy do gry w DLC Kislev, czy coś z południa oprócz Bretonii, co będzie odpowiadać temu co mamy w uniwersum, jednostki Kislev są genialne przecież, ale też ten Warhammer bazuje na edycji 8 a ona jest skopana z tego co czytałem.
Posty połączyłem, pamiętaj by je edytować, zamiast dawać jeden pod drugim w krótkim odstępie czasu. Upomnienie.
Asuryan.
U krasnoludów też nie pasuje.
A z tego co się orientuję doradca jest Czarnym Magistrem, renegatem z jakiegoś Kolegium Magii, działającym w celu uzyskania własnych korzyści - czyli np możliwości bezkarnego studiowania 2 czy 3 kolegiów magii).
Jsatrzab
28-05-2016, 17:24
U krasnoludów też nie pasuje.
A z tego co się orientuję doradca jest Czarnym Magistrem, renegatem z jakiegoś Kolegium Magii, działającym w celu uzyskania własnych korzyści - czyli np możliwości bezkarnego studiowania 2 czy 3 kolegiów magii).
Bardziej chodziło mi o to że jest
sługusem Tzeentcha i zwiastunem jego hordy
Jeno wynika z drugiego. Nie bez powodu prawo Imperium dotyczące Kolegiów Magii pozwala na studiowanie magii tylko jednego z nich. Ludzka psychika jest zbyt słaba by oprzeć się wpływowi Chaosu, który wzrasta wraz z ilością studiowanych rodzajów magii. Egrimm van Horstmann zanim stał się wybrańcem Tzeetcha, także był Czarnym Magistrem
royal1410
28-05-2016, 19:37
Według benchmarka sprzedaż WTW znakomita już widzę te DLC które zrobią, im więcej tym lepiej.
Bartolomeo
28-05-2016, 20:06
Ten tytuł jest skazany na sukces sprzedażowy.Uniwersum Młotka ma wielu fanów, tak samo jak sama seria TW wiec kupią obie grupy.Mam nadzieję ze zarobione pieniądze zaiwestuja w nowy silnik i prace nad AI.
Sam juz bylem blisko kupienia dzisiaj ale słonko wyszlo i jakoś odłożyłem temat :)
Bechemociarz
28-05-2016, 20:08
Pomimo wielu rzeczy do których można się przyczepić to gra się naprawdę przyjemnie oto plusy i minusy według mnie.
+ sztuczna inteligencja nie jest tragiczna
+ spaczenie terenów zajętych przez wampiry lub zniszczonych przez chaos
+ zmiana wyglądu terenów podbitych na styl danej frakcji (Najbardziej widoczne przy krasnalach i orkach)
+ stosunkowo dużo typów jednostek
co do tego mam mieszane uczucia ale oblężenia przeprowadza się nawet przyjemnie
- Brak walk w małych osadach
- Wiele frakcji podciągniętych pod model Imperium Np. Kislev.
- brak bitw Morskich
royal1410
28-05-2016, 20:44
Ja też kupię, niech tylko wyjdzie pakiet z wszystkimi DLC do pierwszej części.
Dostał ktoś może achievment za wszystkie bitwy questowe dla jednej postaci? Mi nie chce wskoczyć pomimo zaliczenia tego na Thorgrimie i Grimgorze.
Do bitew questowych zabieram się jak pies do jeża :D Gram bez moda na pełną okupację, a obydwie bitwy von Carstein ma na południu Złych Ziem, więc brak spaczenia wampiryzmem będzie boleć. Zanim agenci zdążą skazić tam teren, to będzie trwało wieki.
Spróbuj jeszcze zaliczyć te bitwy nie w kampanii, może o to chodzi w tym osiągnięciu.
royal1410
29-05-2016, 09:25
Czy mógłby ktoś stworzyć temat w którym byłyby same newsy z Młotka, bez komentarzy. Bo trochę trudno wyszukiwać we wszystkich tematach newsów dotyczących gry.
Ech, to ja chciałbym w końcu wyżalić się, co mi się nie podoba w Warhammer Total War.
Oto moje zarzuty względem tej gry:
1.
Ludzki doradca dla wszystkich frakcji...
....., Zielonoskórzy nie znieśliby człowieka w swoim obozie, w szczególności agresywny Grimgor, Krasnoludy mają ograniczone zaufanie względem Ludzi, Von Carstein'owie
tępią wszelki Chaos i jego wyznawców!
W sumie zarówno Queek jak i Thanquol pożarliby go...
Ten nasz doradca ewidentnie kojarzy się z Medivh'em z Warcraft'a, ale Warhammer tak bardzo różni się od Warcraft'a...
Dowiedziałem się, że ten Człowiek jest Czarnym Magistrem...
http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Black_Magister
W kampanii Chaosu okazuje się, że jego ptasi towarzysz jest Władcą Zmian, Większym Demonem Tzeentch'a!
2.
Prawie nieograniczone możliwości dyplomatyczne...
Zielonoskórzy mogą zawrzeć sojusz z Krasnoludami, tak mi ktoś powiedział...
Mannfred może chcieć zostać wasalem Karl'a Franz'a...
No tak, Creative Assembly ma w dupie historię Warhammera... :(
3.
Absolutnie wszyscy Zielonoskórzy są przeciwko Chaosowi!
A przecież podczas Wielkiej Wojny z Chaosem część Zielonoskórych dołączyła się do hordy Asavar'a Kul'a.
Mark of Chaos działo się tuż po Wielkiej Wojnie z Chaosem, więc Chaos no i Skaveni mieli dostępnych Zielonoskórych najemników.
Na Orkowych forach wyczytałem, że część Zielonoskórych dołączyła do Chaosu podczas Burzy Chaosu...
W Age of Reckoning Zielonoskórzy byli sojusznikami Chaosu, Mrocznych Elfów i Skavenów (uznajemy, bo Skaveni byli planowani do Sił Destrukcji).
Księga Spaczenia wspominała o Zielonoskórych zamieszkujących Pustkowia Chaosu.
W sumie jeszcze Kranoludy Chaosu posiadają Zielonoskórych.
Twórcy obiecyali, że będą trzymać się z dala od The End Times!!!
4.
Podczas Inwazji Chaosu nikt z Chaosem nie może negocjować...
No ale chwila, nie dla każdego Chaos jest największym wrogiem świata!!!
Dla Orków i Goblinów Nagash i Jaszczuroludzie są większymi wrogami od Chaosu, gdyż oni chcą ich całkowicie zniszczyć, tak samo dla Skavenów!
Jak już pisałem, część Zielonoskórych jest po stronie Chaosu!
Martwię się najbardziej o moją ulubioną rasę!
Skaveny nie mają szans odeprzeć całego Chaosu, są zbyt małe!
No ale w sumie Skaveni byli sojusznikami Chaosu w Burzy Chaosu, Age of Reckoning (uznajemy) i The End Times...
5.
Kislev, Księstwa Graniczne, Tilea i Estalia mają zupełnie takie same jednostki, jak Imperium...
Dobrze, że nie czczą Sigmara...
6.
Czytałem tam kiedyś, że będzie możliwość wyboru przywódcy frakcji.
Myślałem, że dzięki temu, jak będę grał Zielonoskórymi, nie będę musiał mieć niefajnego Grimgora, którego nienawidzę z powodu mojej szczurowatości.
Ale jak widać zawiodłem się...
Znam pewnego fana Chaosu, który nade wszystko nienawidzi Zielonoskórych, a gdy mu próbuję wytłumaczyć, że WAAAGH Grimgora nie jest całą rasą Orków, on mnie nie słucha, nie dociera to do niego i dalej nienawidzi Zielonych... :(
7.
Brak zakończeń... :(
Po co kończyć kampanię, jak gra przestanie nas wogóle wciągać???
Póki co tyle, może znajdzie się coś więcej...
Wielokrotnie Cie ostrzegano a Ty nie słuchasz. Ostrzeżenie za używanie wulgaryzmów. Shay
Defungor
29-05-2016, 15:28
1. To tylko doradca, nic nie znaczące okienko w lewym górnym rogu, nie rozumiem po co ludzie na niego narzekają.....
2. To jest znak rozpoznawalny Total Wara, ty tworzysz historię bez ograniczeń i to ty decydujesz z kim chcesz mieć sojusze, a z kim wojny.
3 i 4 kompletnie nie rozumiem.
5. Jedyna rzecz z którą się zgadzam.
6. Jeżeli chodzi Ci o filmik wprowadzeniowy to jest to lekki minus, bo zawsze jest pokazywany tylko jeden Legendarny Lord, a w grze nie musisz nawet rekrutować Grimgora którego tak nie lubisz.
7.Cb gra nie wciąga, nie wypowiadaj się w liczbie mnogiej, gdyż jest to tylko twoje zdanie.
PS. Skaveni to jedna z najsłabszych ras w Starym Świecie i jedyne z kim może konkurować to gobliny, chociaż pewnie i tak z nimi by też przegrały :)
Jan z Czarnolasu
29-05-2016, 15:44
Nie żebym narzekał na AI w nowej odsłonie serii, bo mam wrażenie że jest jakiś postęp, zwłaszcza na mapie świata, ale zastanawiam się, czy np. za 20-30 lat to wciąż będzie największy problem gier strategicznych. Wierzę w to, ze kiedyś ludzie wymyślą AI, z którym zdecydowana większość ludzi będzie miało marne szanse, pytanie czy nastąpi to za 10, 20 czy 100 lat :) Dożyjemy? :D
Defungor
29-05-2016, 15:49
Nie żebym narzekał na AI w nowej odsłonie serii, bo mam wrażenie że jest jakiś postęp, zwłaszcza na mapie świata, ale zastanawiam się, czy np. za 20-30 lat to wciąż będzie największy problem gier strategicznych. Wierzę w to, ze kiedyś ludzie wymyślą AI, z którym zdecydowana większość ludzi będzie miało marne szanse, pytanie czy nastąpi to za 10, 20 czy 100 lat :) Dożyjemy? :D
Powstał już robot który nie może przegrać w szachy i warcaby ale zanim takie AI wprowadzą do gier to jeszcze długie lata miną. Zresztą jest nieopłacalne stworzyć grę którą nie da się przejść :P
Doradca to faktycznie lipa, pół biedy jakby występował tylko w tym nieszczęsnym okienku, ale pojawia się też w filmiku wprowadzającym, który jest integralną częścią historii, która będziemy tworzyć. Mam ten problem, że mi przeszkadzają głupoty fabularne, nawet jeśli w grze fabuła jest pozornie nieistotna. Zwłaszcza, że na razie grałem dwarfami i orkami, a u nich ten dziadek bawiący się ptakiem ewidentnie nie ma racji bytu.