PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna o Total War: Warhammer

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11

ares354
28-08-2015, 18:21
Kolejna marka robiona pod Blizardowską metodę wysysania kasy od fanów. Prosta sprawa. Pierwszy Starcraft oferował 3 kampanie plus dodatek i kolejne 3 kampanie. Starcraft 2 oferuje 1 kampanie na jedną grę, i masz na 5 lat zarobek na naiwniakach , którzy tę serię lubią.
Sega idzie o krok do przodu. Dają 4 rasy w jednym egzemplarzu gry, bo będą się diametralnie różnić rozgrywką, dlatego tylko zrobią 4. Potem wyjdzie ze 3 dodatki, bo cały Chaos to na jeden dodatek, potem może Elfy, Zwierzo-ludzie, Szczurki, Mumie etc, może Kislev, Bretonia, Araby, inne kraje Imperium, mają dużo możliwości. Wszystko to połączą by działało na mapie globalnej i masz. Zarobisz znacznie więcej niż na jednej grze z większością ras. Plus polityka DLC, bo jakoś krwi w rozgrywce nie uświadczyliśmy. Na plus na pewno wygląda jednej mapy i silnik graficzny i bohaterowie. Ale polityka by wydoić fanów mi się mocno nie podoba, bo śmierdzi na kilometr Blizardem, który doi naiwniaków WoWem od lat.

Arroyo
28-08-2015, 18:24
1. Arabia NIE MA SZANS pojawienia się ani w podstawce, ani w DLC - oficjalnego armybooka nacji nie ma, tak samo jak Estalii.
2. Zbytnio przesadzasz, łatwo nie jest zrobić od nowa wszystkich nacji, różniących się wszystkim - 4 nacje na sam początek wystarczą.

Lwie Serce
28-08-2015, 18:37
A moim zdaniem 4 nacje to zdecydowanie za mało jak na podstawkę, bo powinny być wszystkie główne z Warhammera a w dodatkach ew. jakieś mniej ważne.

Arroyo
28-08-2015, 18:39
Powiedz mi w takim razie, które uważasz za mniej ważne? Jak na taki mały teren, te 4 nacje są wystarczające. Patrząc na ilość nacji w 8 edycji to na Bretonnię chyba nie ma co liczyć. Zresztą jak nie podoba się wam TW: Warhammer to kupcie sobie Medieval II z Kingdomsem i pobierzcie Call of Warhammer, od razu będzie mniej narzekaczy.

Andrij Marszałek
28-08-2015, 18:42
Ale nie bo to mod. :OO

Lwie Serce
28-08-2015, 18:44
Norska, Arabia, Estalia i te przeróżne, które nie mają oficjalnych AB. Ale takie jak Chaosy Khorne'a, Nurgle'a, Tzeentcha i Slaneesha, Skaveni czy wszystkie odmiany Elfów to podstawa...

Phoenix
28-08-2015, 18:45
Nie byłbym taki pewny, że Arabia nie pojawi się prędzej czy później, w końcu więcej nacji=więcej DLC=więcej kasy

http://wiki.totalwar.com/w/Dwarfen_Melee_Infantry_Blog
Dziennik dewelopera o Khazadach

Arroyo
28-08-2015, 18:48
Mówiłem - nacje bez oficjalnych armybooków nie pojawią się, jeśli GW nie zrobi armybooków do nich. Ale GW nie zrobi tego, bo teraz im w głowie Sigmarines'i.
A co do Chaosu - jeśli to okres przed Końcem Czasów, gdy Chaos nie atakuje, tylko przygotowuje się do inwazji, to jest to dobre.

Asuryan
28-08-2015, 21:50
Nie ma co gdybać, przecież dodatki już są zapowiedziane. W każdym po dwie rasy z puli: Elfy, Skaveni, Jaszczuroludzie i Ogry.

Draken
28-08-2015, 21:52
Dla mnie lepsza jest grą, która daje mało nacji, ale dopracowane i możliwość dokupienia kolejnych w DLC. Jak nie lubię jakiejś to DLC nie kupię, bo po co. Poza tym w ten sposób spada lekko cena gry, bo dodatki cześć tego biorą na siebie.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

ares354
28-08-2015, 23:16
1. Arabia NIE MA SZANS pojawienia się ani w podstawce, ani w DLC - oficjalnego armybooka nacji nie ma, tak samo jak Estalii.
2. Zbytnio przesadzasz, łatwo nie jest zrobić od nowa wszystkich nacji, różniących się wszystkim - 4 nacje na sam początek wystarczą.

Licząc 8 edycje jest 12 ras. Licząc że niektóre nacje mają pod rasy, oddzielne jednostki, nie wiem jak deweloper tę kwestie rozwiąże. Pierwszy trailer sugerował że pojawi się Chaos. To nie będzie Arabów, a dlaczego nie ma być Bretoni>? Czy Kislevu jako pomocników, subrasy , tez nie mają Arrmy books>?(nie wiem). Zrobili sobie dobrą drogę by zrobić 2 dodatki by wysysać kasę.

Co do DLC, to najgorsza możliwa rzecz jaka powstała. Płacę za produkt który jest szatkowany przed premierą z rzeczy które powinny tam być. To tak jak by pisarz wycinał z rozdziałów pewne wątki, które wysyłał by Ci w DLC na mail.

Draken
28-08-2015, 23:19
Licząc 8 edycje jest 12 ras. Licząc że niektóre nacje mają pod rasy, oddzielne jednostki, nie wiem jak deweloper tę kwestie rozwiąże. Pierwszy trailer sugerował że pojawi się Chaos. To nie będzie Arabów, a dlaczego nie ma być Bretoni>? Czy Kislevu jako pomocników, subrasy , tez nie mają Arrmy books>?(nie wiem). Zrobili sobie dobrą drogę by zrobić 2 dodatki by wysysać kasę.

Co do DLC, to najgorsza możliwa rzecz jaka powstała. Płacę za produkt który jest szatkowany przed premierą z rzeczy które powinny tam być. To tak jak by pisarz wycinał z rozdziałów pewne wątki, które wysyłał by Ci w DLC na mail.
Ares wolisz politykę w stylu DLC, czy w stylu płatnych patchy, żeby mieć patch musisz mieć dodatek?
Najlepszy jest tutaj przykład z Paradox Interactive, typową odpowiedzią ich supportu przy EU III i wcześniejszych grach było, kup sobie dodatek, problem został w nim rozwiązany. A od CK II mają bezpłatne patche, które naprawiają grę i wprowadzają sporo rzeczy i płatne DLC, które dodają nowe rzeczy i pierdoły graficzne.
Dla mnie opcja z DLC jest o tyle dobra, że nie muszę och kupować, żeby mieć wszystkie patche i jak chce to kupię.

Arroyo
28-08-2015, 23:25
1. CA robi TW: Warhammer bazując na 8 edycji, wykluczając poprzednie - w tym Zwierzoludzi, Kislev i Bretonnię.
2. Nie podoba Ci się polityka DLC? To nie kupuj, proste. Mnie taka polityka odpowiada dlatego, że mogę wybrać, co kupić dodatkowo, a czego nie.

Draken
28-08-2015, 23:26
Kislev został zniszczony?

Arroyo
28-08-2015, 23:29
Nie całkiem, chodzi mi o to, że Kislev w ogóle nie miał swojego Armybooka - w 6 edycji wypuszczono broszurę z 4-5 jednostkami nacji, które w figurkowym Warhu były beznadziejnie słabe i mało punktów armii dawały. W 4 i 5 edycjach byli jako pomocnicy Imperium w armybooku Empire. W siódmej i ósmej edycji już się nie pojawili - głównie z przyczyn marketingowych.

Co do Bretonnii i Zwierzoludzi - małe sprostowanie. To, że w 8 edycji nie mają AB, nie oznacza, że nie można ich kupić. Wręcz przeciwnie, można na stronie Games Workshop kupować je dalej.

Draken
28-08-2015, 23:33
Czyli podobnie jak zrobiono w 40k, jedną z ras usunięto i zmieniono w (JESZCZE RAZ ZOBACZĘ TO OKREŚLENIE MĘSKOŚCI TO POLECI KOLEJNY OST - LWIE SERCE) historii przy jej usuwaniu.

chochlik20
29-08-2015, 11:02
Powiedz mi w takim razie, które uważasz za mniej ważne? Jak na taki mały teren, te 4 nacje są wystarczające. Patrząc na ilość nacji w 8 edycji to na Bretonnię chyba nie ma co liczyć. Zresztą jak nie podoba się wam TW: Warhammer to kupcie sobie Medieval II z Kingdomsem i pobierzcie Call of Warhammer, od razu będzie mniej narzekaczy.
Dziwi mnie trochę Twoja postawa, bo ja jakbym był zagorzałym fanem tego świata wręcz zapluwałbym się domagając powiększenia mapy, dodania nowych frakcji a nie zapewnień, że dostanę te frakcję w dodatkach, za które zabulę. A tymczasem zachowujesz się trochę jak fanatyk, który będzie bronił "świętej" polityki CA i GW przy tej odsłonie. Zważywszy, że wszystkie znaki na ziemi i na niebie wskazują, że z gracza ma być dojna krowa, która da mleko i dwie firmy będą się o niego bić.
Po drugie GW nie zrobi nowych AB nawet jakby miała czas i ochotę, bo to pewnie zrobiłaby dawno. A tak skupi się na istniejących dodając nowe wymyślne jednostki, które później będzie można kupić i dodać sobie do gry.
Zresztą jak wyobrażacie sobie dodanie jaszuroludzi, ogrów i elfów skoro ich tereny leżą dalej od podstawki? Dostaniemy coś na kształt Emipre? Zapewne tak, albo też CA i GW wyeliminują pewne frakcje z gry jak choćby Krasnoludy Chaosu.
A dziwne, że nikt się nie burzy, że nie będzie Chaosu czy też zwierzoludzi, które to frakcje tworzą młotkową narrację.

Arroyo
29-08-2015, 11:06
Nie bronię polityki CA i GW, a oficjalnych tworów - to zasadnicza różnica. Dodam więcej, widać regres w stosunku do poprzednich edycji Warhammera, ba - nawet teraz coraz większe ubijanie Fantasy nad 40.000.
Dwa - dodawanie nowych nacji po tak długim czasie (którą to mamy już edycję? Ósmą?) byłoby nie na miejscu - znowu wywracanie do góry nogami całego uniwersum.
Trzy - może nie każdy uważa, że Chaos powinien być od razu - okres przed EoT nie zapowiada się na okres walk z Chaosem, a na przygotowywanie się na tę inwazję.

Poza tym patrzmy, którą mamy edycję. Myślisz, że nagle zrobią zwrot do tyłu i dadzą Zwierzoli i Bretonnię, która skończyła się na 6 edycji? Nierealne. Zresztą Krasnoludy Chaosu i tak już zostały w 5 edycji wyeliminowane... Wszelkie zażalenia raczej kierujcie do GW, bo to oni trzymają CA na smyczy odnośnie tego, by było to zgodne z 8 edycją. Albo na TWCenter - w końcu to tam CA ma swoich przedstawicieli, niźli tu na naszym skromnym forum ;)

Draken
29-08-2015, 11:16
Ja się bardziej spodziewam czterech ras, ale dużej ilości frakcji w stylu Rome II. Co by miało niejaki sens. Największe księstwa imperium, border states etc, kilka klanów krasnali, kilka klanów orków i północne plemiona i trochę kultów Chaosu?

Arroyo
29-08-2015, 11:19
No niestety co do Imperium to odpada :( Wspomniano już wielokrotnie, że Imperium będzie jako jedno państwo - mam nadzieję jednak na zrobienie unikatowych jednostek w każdej ze stolic księstw. Oby krasnoludy były jednak na te klany podzielone. Orkowie odpadają jako pojedyncze plemiona. Głównie ze względu na to, że Grimgor złączył ich w jedną wielką hordę. Chaos raczej też - Archaon dalej żyje i knuje przeciw Imperium, co innego, gdyby zginął, to byłby podział Chaosu na 4 kulty.

chochlik20
29-08-2015, 11:20
Jak dodanie nowych AB frakcji, które oficjalnie istnieją wywróci Universum? :eek: bo nie rozumiem? Frakcje, które istnieją, nagle przestały? To nie rysunek, którego część można zetrzeć i narysować od nowa.
Oficjalni twórcy są .... (tu padają obraźliwe epitety określające ich inteligencję), którzy duże uniwersum skurczyli do garstki nacji, bo one się sprzedawały najlepiej(?). Nie istnieje nacja, która można nazwać mało klimatyczną. Warhammer to nie książką, gdzie fabułę można zawrzeć w dwóch lub kilku krainach pomijając co jest dalej.

Ciekaw jestem, gdy zrobiona ankietę i zapytano się ile osób kupi na 100% nowy twór CA i GW tylko bazując na samych zapowiedzieć jak ukształtowałby się wyniki.

Arroyo
29-08-2015, 11:22
Chodzi o to, że robienie jej od nowa i to o wiele lepiej, niż fanowski twórca Mathias Eliasson byłoby ciężkie, biorąc pod uwagę to, że twory fanowskie aż roją się od błędów, które psują to, co już jest w oryginalnej serii.

Ja jestem skory do wybaczenia CA tego skurczenia, jeśli będą te nacje dobrze odwzorowane i przede wszystkim grywalne.
Co do jednak argumentu z marketingiem - zgadzam się, że zabranie tych nacji z późniejszych edycji było żałosnym posunięciem, co całkowicie dziurska robi później w uniwersum, a figurki stają się od tych nacji bezużyteczne. Podobnie było z figurkami Nipponu i Sartosy z 3 edycji.

Draken
29-08-2015, 11:26
No niestety co do Imperium to odpada :( Wspomniano już wielokrotnie, że Imperium będzie jako jedno państwo - mam nadzieję jednak na zrobienie unikatowych jednostek w każdej ze stolic księstw. Oby krasnoludy były jednak na te klany podzielone. Orkowie odpadają jako pojedyncze plemiona. Głównie ze względu na to, że Grimgor złączył ich w jedną wielką hordę. Chaos raczej też - Archaon dalej żyje i knuje przeciw Imperium, co innego, gdyby zginął, to byłby podział Chaosu na 4 kulty.
Zawsze mogą zrobić coś w stylu Rome II gdzie się miało do wyboru różne frakcje, które żadnych wielkich zmian nie dają, ale tutaj mogliby dać specjalne jednostki.
Z Chaosem bardziej myślałem o północne plemiona i demoniczne legiony i ewentualnie jakieś inne frakcje, które nie słuchają Everchosen

Jak dodanie nowych AB frakcji, które oficjalnie istnieją wywróci Universum? :eek: bo nie rozumiem? Frakcje, które istnieją, nagle przestały? To nie rysunek, którego część można zetrzeć i narysować od nowa.
Oficjalni twórcy są .... (tu padają obraźliwe epitety określające ich inteligencję), którzy duże uniwersum skurczyli do garstki nacji, bo one się sprzedawały najlepiej(?). Nie istnieje nacja, która można nazwać mało klimatyczną. Warhammer to nie książką, gdzie fabułę można zawrzeć w dwóch lub kilku krainach pomijając co jest dalej.
Zrobienie ich nie było by trudne gdyby mieli dużo czasu, a tutaj mają na głowie dwa gigantyczne projekty i to, że gra weszła w taką fazę produkcji gdzie dodanie nowych rzeczy mocno by sprawy skomplikowało. Bardziej się spodziewać, że jak gra będzie sukcesem to zrobią/zaktualizują AB i dodadzą frakcje w kolejnych DLC

chochlik20
29-08-2015, 11:28
Chodzi o to, że robienie jej od nowa i to o wiele lepiej, niż fanowski twórca Mathias Eliasson byłoby ciężkie, biorąc pod uwagę to, że twory fanowskie aż roją się od błędów, które psują to, co już jest w oryginalnej serii.

Ja jestem skory do wybaczenia CA tego skurczenia, jeśli będą te nacje dobrze odwzorowane i przede wszystkim grywalne.

Wystarczyłaby się chęć współpracy z fanami, którzy podjęli się na własną rękę zrobienia AB, a nie polityka wykluczenia. Nie wierzę, że fani nie poszliby na współpracę z GW. Po drugie - jak widać oryginalna wersja nie przypadła jednak do gustu fanom, którzy pragnęli zmian i oddechu świeżości, a nie kosmetyki zakrywającej smrodek starości.

Arroyo
29-08-2015, 11:44
Z tym jestem skory się zgodzić - połączenie pracy fanów i poprawki wniesione przez GW, by wszystko było zgodne z oficjalnym lore serii byłoby na rękę. Ale GW jak i fani sami sobie robią problemy tym, że nie widać chęci współpracy z obu stron. Niemniej oficjalne to oficjalne, skoro CA trzyma się tego, to dajmy im wolną rękę i denerwujmy się tym, że coś u nich źle zrobią, zamiast wymyślać teorie nowe ;)

Tym samym odsyłam wszystkich do przygotowywanego przeze mnie i przy wsparciu innych fanów Warhammera tematu http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?12066-Warhammer-opis-świata-grafiki-zdjęcia-figurek-filmiki/page5
Dodam, że niedługo będę również w temacie poruszał różnice między oficjalnym lore Warhammera, a fanowskimi tworami ;)

ares354
29-08-2015, 13:43
To jest gra człowieku, na licencji. Ona ma się sprzedać, a nie być 100% zgoda z lore, i 8 th edycją. To co robi teraz GW to chwyt marketingowy, umierającej gry. Roznoszą większość ras by od nowa zrobić świat, bla bla bla. Tylko coś takiego dla tej gry jest zabójcze(komputerowej). Dla mnie 4 rasy to nic.
Skoro jesteś tak mocno oczytany, masz kontakt z devsami to wytłumacz mi, czy Ci napisali mail że robią grę opartą tylko na licencji, czy twardo się trzymają End of Times. Bo im mniej będzie ras w tej grze, tym szybciej się znudzi.

I nie, polityka DLC nie ma prawa mnie zmuszać do rezygnacji z gry. Aż mam ochotę ci coś napisać, bo nie kumam jak trzeba być (...) by nie rozumieć że to ma od nas wyciągać kasę i wycinanie z gry zawartości to zwykłe ************. Pytam po raz kolejny, gra bazuje na licencji świata Warhammer Fantasy, czy jest stricte ograniczona do 8 edycji i w sumie poza Imperium mapa nie wykroczy.

Arroyo
29-08-2015, 13:47
Gdyby trzymali się EoT, to Jaszczurów nie byłoby w dodatku, to raz.
Dwa, trochę kultury.
Trzy, nie mam kontaktu z developerami, po prostu łatwo się domyślić, którą edycję robią.

Lwie Serce
29-08-2015, 13:52
Proszę o trzymanie emocji na wodzy, bo widzę że napięcie rośnie.

ares354
29-08-2015, 14:09
Więc dlaczego tak bardzo Ci przeszkadza różnorodność. Nic złego było by w tym gdyby to globalnej kampanii dodali rasy z innych edycji. Zakładając że mają w swojej wizji jakąś tam kampanie i fabułę, niech prowadzą ją jak im się podoba. Ale zwykłe sandboxowe granie, powinno podlegać innym zasadom. Siłą serii total war zawsze było oddanie community oraz fakt że byli tacy do dawali radę ten silnik modować. Skoro nie chcą dodawać nie kanonicznych ras, to mogą oddać moderom możliwości ich zaimplementowania w grze. Dla mnie zawsze wizja Warhammera od czasów nikłych przecieków, była taka że dodadzą wszystkie rasy, nawet te które GW unieważnił, uśmiercił etc. Zawsze chciałem zagrać Bretonią, ale widzę że się mocno przeliczyłem w tej kwestii.

Draken
29-08-2015, 14:14
Więc dlaczego tak bardzo Ci przeszkadza różnorodność. Nic złego było by w tym gdyby to globalnej kampanii dodali rasy z innych edycji. Zakładając że mają w swojej wizji jakąś tam kampanie i fabułę, niech prowadzą ją jak im się podoba. Ale zwykłe sandboxowe granie, powinno podlegać innym zasadom. Siłą serii total war zawsze było oddanie community oraz fakt że byli tacy do dawali radę ten silnik modować. Skoro nie chcą dodawać nie kanonicznych ras, to mogą oddać moderom możliwości ich zaimplementowania w grze. Dla mnie zawsze wizja Warhammera od czasów nikłych przecieków, była taka że dodadzą wszystkie rasy, nawet te które GW unieważnił, uśmiercił etc. Zawsze chciałem zagrać Bretonią, ale widzę że się mocno przeliczyłem w tej kwestii.
Chcesz wszystkie rasy, ale zrobione tak jak w M2TW czy mniejszą ilość a bardziej dopracowaną?

ares354
29-08-2015, 14:20
Chcesz wszystkie rasy, ale zrobione tak jak w M2TW czy mniejszą ilość a bardziej dopracowaną?

Złe porównanie, bo Medieval 2 nie miał nawet wszystkich narodów jakie w tamtym czasie były w Europie to po pierwsze. Po 2 nie widzę problemu zrobienia ich porządnie, jeśli już sobie założyli że rozkładają to na podstawkę plus 2 dodatki. Poza tym jeśli by udostępnili narzędzia do modowania, na pewno ktoś się znajdzie kto zrobi z nich użytek, tylko wtedy nie zarobią na DLC....więc chyba raczej nie dadzą takiej możliwości.

Arroyo
29-08-2015, 14:34
Aresie, TW: Warhammer nie będzie miało narzędzi do modowania - wiele razy było to mówione. Wystarczy czytać ze zrozumieniem. Dwa, to jakby nie patrzeć DLC to już norma w dzisiejszych grach i trzeba się do tego przyzwyczaić, choćby nie wiadomo jak.

Asuryan
29-08-2015, 14:40
czy jest stricte ograniczona do 8 edycji i w sumie poza Imperium mapa nie wykroczy.
Wykroczy w dlc. Mapy z dlc mają się łączyć w jakiś sposób z mapą z podstawki. Czyli dojdą na 100% Królestwa Ogrów i Lustria. Do tego pewno Athel Loren (najbardziej logiczne jest dodanie leśnych, skoro mapy się mają łączyć, choć byłbym wniebowzięty jakby dali elfy rozbite na trzy podrasy i dodali jeszcze Ulthuan i Naggaroth).

Arroyo
29-08-2015, 14:43
Raczej ich nie połączą - logiczne w okresie przed EoT jest to, że są 3 rasy Elfów. W EoT się Wysokie z Mrocznymi łączą. Choć Bretonnią (mimo tego, która to edycja) nie wzgardziłbym. Ba, nawet bym nią zagrał.

ares354
29-08-2015, 14:45
Aresie, TW: Warhammer nie będzie miało narzędzi do modowania - wiele razy było to mówione. Wystarczy czytać ze zrozumieniem. Dwa, to jakby nie patrzeć DLC to już norma w dzisiejszych grach i trzeba się do tego przyzwyczaić, choćby nie wiadomo jak.

Jakoś to ominąłem. Znaczy że gra będzie żyć tak długo jak życzą sobie tego deweloperzy, póki zarobią. Po prostu bomba. Czas pokaże jak to będzie wyglądać. Pokazali jedną bitwę, wygląda to ok. Przyjdzie czas na mapę i rozgrywkę na niej. Wtedy będzie można oceniać.

Ituriel32
29-08-2015, 14:56
Jedną z największych zalet Młotka była duża liczba zróżnicowanych ras i frakcji/stronnictw/klanów/szczepów w tych rasach. Mnie 4 nacje na start jakoś bardzo nie rajcują.

Asuryan
29-08-2015, 19:05
Którego Młotka? Chyba nie masz na myśli COW?
Wyjaśnijmy sobie jedno, COW nie był Młotkiem, tylko modem, który bardzo nieudolnie próbował go odwzorować.

Phoenix
29-08-2015, 19:13
Przeglądając screeny z TWW natrafiłem na ten:
http://media1.gameinformer.com/filestorage/CommunityServer.Components.SiteFiles/imagefeed/screenshots/totalwarwarhammer/TWWH_DOGFIGHT_final_logo_1433243993.png
Mógłby mi ktoś powiedzieć co to za postać w lewym-dolnym rogu? Mi to wygląda na krasnoluda z laską, ale w takim razie: co robi on z laską(?), sam na polu bitwy??

Draken
29-08-2015, 19:16
Przeglądając screeny z TWW natrafiłem na ten:
http://media1.gameinformer.com/filestorage/CommunityServer.Components.SiteFiles/imagefeed/screenshots/totalwarwarhammer/TWWH_DOGFIGHT_final_logo_1433243993.png
Mógłby mi ktoś powiedzieć co to za postać w lewym-dolnym rogu? Mi to wygląda na krasnoluda z laską, ale w takim razie: co robi on z laską(?), sam na polu bitwy??
Dla mnie to wygląda na jakiegoś maga/kapłana

sadam86
29-08-2015, 19:16
To szaman goblinów:D

Asuryan
29-08-2015, 19:36
Dokładniej rzecz biorąc to chyba dzikich orków.

Andrij Marszałek
29-08-2015, 20:10
Asuryan ale COW bardzo dobrze odwzorowuje klimat Warhammera i sprawia że wiele osób wciągneło się w to uniwersum( w tym ja) To że wiele z moda to fanowskie dodatki może być minusem ale fakt że tak to nazywasz dowodzi że za mało w tego moda grałeś by dostrzec jego siłę.

Arroyo
29-08-2015, 20:18
Jestem w stanie się zgodzić z Andrijem. Na polskiej wersji językowej, gdy wszystko jest spolszczone to daje mnóstwo informacji o uniwersum, do tego ilość zakonów rycerskich, nacje i rasy to cudo. Tu nawet nie chodzi o to, która edycja to jest, ważne, ile w to wdrożyli pracy.

Asuryan
29-08-2015, 22:16
Ja nie przeczę że włożono w niego wiele pracy.
Ale sztuczne rozmnażanie frakcji poprzez podział Imperium na osobne hrabstwa, to już dla mnie niewybaczalny błąd.
Dlatego skupmy się na Warhammerze, a nie na jakimś modzie nim inspirowanym.

Andrij Marszałek
29-08-2015, 22:28
Silnik Medievala nie byłby wstanie oddać takiego zróżnicowania w obrębie jednego państwa. Nie jest to mod nim inspirowany tylko nieco(tylko nieco) podkolorowane przestawienie wydarzeń z 7 edycji Warhammera.

Arroyo
30-08-2015, 10:26
Podzielenie Imperium na księstwa wyszło na dobre modowi. Dlaczego? Im więcej, tym lepiej to raz. Dwa to łatwiej jest bronić księstwo niż całe Imperium. Tym bardziej, że księstwa nie walczą między sobą - chyba, że jedno z nich padło ofiarą herezji to jest ono atakowane.

Arroyo
04-09-2015, 14:13
Co do Thorgrima, CA wypuściło trailer Krasnoludów. Warto zauważyć, że walki w twierdzach krasnoludów będą odbywać się w podziemiach
lL7pBMxdX6o

chochlik20
04-09-2015, 16:15
Warto zauważyć, że walki w twierdzach krasnoludów będą odbywać się w podziemiach.
Fajnie, ale jakoś nic szczególnego jak dla mnie. Grając w sub moda pod Thrid Age - DaC to walki w twierdzach goblinów czy też krasnoludach też odbywały się pod ziemią i to w takiej scenerii, że szczęka opadała. Bardziej jestem ciekaw jak oddadzą klimat miast/twierdz sylvańskich.

Il Duce
04-09-2015, 16:45
Spodobał mi się ten zwiastun,bardzo klimatyczny,może nawet pomimo wrodzonej niechęci przełamię się i zagram również krasnoludami :D

chochlik20
04-09-2015, 17:00
Spodobał mi się ten zwiastun,bardzo klimatyczny,może nawet pomimo wrodzonej niechęci przełamię się i zagram również krasnoludami :D
Dużego wyboru na dzień dobry nie będziesz miał :D a nie przepadasz za tą nacją?

Il Duce
04-09-2015, 17:31
Nie bo nie ma jazdy :F,zawęża to pole manewrów taktycznych

Draken
04-09-2015, 17:38
Robisz czworobok i cierpliwe czekasz, aż przyjdą a potem ubijasz toporami.

chochlik20
05-09-2015, 09:34
Akurat tutaj nie dali nacji krasnoludzkiej jazdy, ale nap. w FR jest jazda na dzikach, a w Hobbicie na górskich baranach(?). Za to krasnoludy mają zarówno dobrą ofensywę jak i defensywę plus mocna artyleria, jednostki strzeleckie i jak było widać na filmie będą żyrokoptery.

Il Duce
05-09-2015, 09:45
Czy ja wiem czy dobrą ofensywę? Mają bardzo twarde jednostki,świetnie opancerzone ale mało mobilne a same żyrokoptery wiosny nie czynią........, ale i tak zapewne poprowadzę synów Grungniego do boju choćby po to by ujrzeć jak moja linia ognia sieje spustoszenie w szeregach zielonoskórych :D

chochlik20
05-09-2015, 10:16
Czy ja wiem czy dobrą ofensywę? Mają bardzo twarde jednostki,świetnie opancerzone ale mało mobilne a same żyrokoptery wiosny nie czynią........, ale i tak zapewne poprowadzę synów Grungniego do boju choćby po to by ujrzeć jak moja linia ognia sieje spustoszenie w szeregach zielonoskórych :D
Może i są mało mobilne, ale to właśnie ich opancerzenie sprawia, że wgryzają się we wroga jak w masło, nawet otoczone (chodzi mi o najlepsze oddziały) twardo się odgryzają. Więc jak dla mnie ofensywa jest świetna pomimo braku jazdy, która podczas oblężenia się nie sprawdza :D
A jeżeli dodatkowo wyposażą żyrokoptery w bomby i w zależności jak rozwiążą kwestię walk ziemia - powietrze to te jednostki mogą nie zrobić wiosny, ale komuś jesień z czterech liter.

Asuryan
05-09-2015, 13:44
A jeszcze do tego dodać nieopancerzonych, ale świetnych w walce wręcz "punków" ;) i już zaczyna się robić ciekawie. Bardziej ciekawy jestem jakie spustoszenie zrobi dziesiątka zabójców trolli wpuszczona w linie wroga :D

Draken
05-09-2015, 13:58
Jak będą bardzo pancerni to nie będę zdziwiony jeśli będą tak odporni jak Space Marines z 40k, których oddziały potrafią przejść przez horde orków bez wielkich problemów. Ale wracając do tematu, dla mnie kawaleria w przypadku krasnali nie jest potrzebna. Żyrokoptery dobrze wykorzystane mogą być zabójcze, lecisz nimi za wzgórzami i dolinami i wróg je zauważy jak będą atakować jego tyły.

Andrij Marszałek
05-09-2015, 16:40
Podejrzewam że jako jedyny stąd miałem okazje zagrać Krasnalami na Orków i Goblinów + na odwrót w figurkowym warhammerze. Krasnoludy są tam ultradefensywną nacją ponieważ mają przewagę w zasięgu dzięki działom i muszkietom. Mogą stać i ostrzeliwać wroga z drugiego końca stołu. Przeciwnik musi podejść by nie narobić sobie głupich strat. Tak też to będzie pewnie działało w grze.

chochlik20
05-09-2015, 17:07
Podejrzewam że jako jedyny stąd miałem okazje zagrać Krasnalami na Orków i Goblinów + na odwrót w figurkowym warhammerze. Krasnoludy są tam ultradefensywną nacją ponieważ mają przewagę w zasięgu dzięki działom i muszkietom. Mogą stać i ostrzeliwać wroga z drugiego końca stołu. Przeciwnik musi podejść by nie narobić sobie głupich strat. Tak też to będzie pewnie działało w grze.
Ja miałem taka sytuację w Call-u, gdy moi brodacze zmierzyli się z trzema pełnymi armiami goblinów na skalistym terenie. Praktycznie żaden oddział wroga nie podszedł w pobliże moich oddziałów, uciekali złamani przez ogień dział i muszkietów oraz salwy bełtów. Mam nadzieje, że o ile się skuszę na kupno to brodaczami będę miał nie jedna taką sytuację :twisted:

Arroyo
05-09-2015, 17:46
Muszę się kiedyś zainteresować samą grą figurkową, bo zwykle w Podręcznikach Armii pomijałem opisy statystyk jednostek i ogólnie samymi partyjkami w WFB.

Wracając do tematu - wcześniej w CoW (1.5.1) nie było m.in. gigantów i olbrzymów, które dodane będą w 1.6. Zgaduję chochliku, że nie walczyłeś w tych bojach z trollami, bo one mają bardzo mocny pancerz. Samymi Krasnoludami sporo nie grałem, ale może gra w TW: Warhammer przełamie mą niechęć do tej nacji ;)

chochlik20
06-09-2015, 08:21
Trollów akurat nie miały, ale były by małym cierniem w boku, gdy reszta ich armii uciekała podkopując morale reszty :D

Ja od zawsze ceniłem sobie krasnoludy, a za to nie lubiłem wyniosłych i hardych elfów :P

Draken
06-09-2015, 08:29
Ja miałem taka sytuację w Call-u, gdy moi brodacze zmierzyli się z trzema pełnymi armiami goblinów na skalistym terenie. Praktycznie żaden oddział wroga nie podszedł w pobliże moich oddziałów, uciekali złamani przez ogień dział i muszkietów oraz salwy bełtów. Mam nadzieje, że o ile się skuszę na kupno to brodaczami będę miał nie jedna taką sytuację :twisted:
Może być nawet jeszcze lepiej, bo mają dojść te żyrokoptery to straty wroga jak będzie uciekał, będą gigantyczne.
Zastanawiam się jak one będą sobie radziły z czymś takim jak Zakony Imperium, czy inna ciężka kawaleria, która powinna ich wdeptać w ziemię.

Arroyo
06-09-2015, 08:37
Trollów akurat nie miały, ale były by małym cierniem w boku, gdy reszta ich armii uciekała podkopując morale reszty :D

Ja od zawsze ceniłem sobie krasnoludy, a za to nie lubiłem wyniosłych i hardych elfów :P

Uuuu, ja za to wprost przeciwnie :mrgreen: Jakoś bardziej przepadałem za Elfami - głównie przez wzgląd na zaklęcia, kawalerię i mistrzów miecza.

chochlik20
06-09-2015, 08:52
Może być nawet jeszcze lepiej, bo mają dojść te żyrokoptery to straty wroga jak będzie uciekał, będą gigantyczne.
Zastanawiam się jak one będą sobie radziły z czymś takim jak Zakony Imperium, czy inna ciężka kawaleria, która powinna ich wdeptać w ziemię.

Jeżeli dodadzą możliwość stawiania pali przez strzelców to żadna kawaleria nie będzie im straszna :D zresztą w tym przypadku powinny być też skuteczne przeciwko jednostkom latającym walczącym w zwarciu.

Draken
06-09-2015, 08:56
Jeżeli dodadzą możliwość stawiania pali przez strzelców to żadna kawaleria nie będzie im straszna :D zresztą w tym przypadku powinny być też skuteczne przeciwko jednostkom latającym walczącym w zwarciu.
Co do kawalerii to wystarczą dwa oddziały toporami/pikami i konie zawisną na tarczach. Z walką w zwarciu w powietrzu jest jeden niewielki problem. Dla gryfa czy innego zwierzaka drobne rany nie są wielkim problemem, dla żyrokoptera drobne uszkodzenia mogą być zabójcze.

sebus12321
14-09-2015, 22:32
Witam, też pomyślałem, że podzielę się swoją opinią na temat nowego dzieła CA, w skrócie to mam ogromne wątpliwości, czy dadzą radę oddać klimat tego świetnego uniwersum, a to dlatego, że CA przestało traktować nas, czyli swoich klientów poważnie, wiedzą, że nie ma na rynku drugiego total wara, dlatego mogą robić gry na pół gwizdka i doić z nas kase w DLC, Atilla mimo, że gra się przyjemnie jest po prostu modem do Roma 2 i powiem wam szczerze, że wydaje mi się, że moderzy zrobili by go lepiej gdyby mieli możliwości CA. Pewnie w nowym total warze otrzymamy te świetnie wyglądające miasta co mnie bardzo cieszy, dostaniemy cukierkową grafikę, jednak czy dla tych rzeczy gramy w te gry ? Wolę medievala 1 od najnowszych dzieł CA, niestety sam będę frajerem i kupię pewnie wszystko co się da, bo kocham total wary i te uniwersum. Jeszcze ktoś tu narzekał na Call of Warhammer, wydaje mi się, że zatęsknisz na zróżnicowaniem tego moda i za jego klimatem, który świetnie oddaje świat warhammera, w którym z dnia na dzień zaczyna się walka o przetrwanie.

PS. Na tej bitwie, którą zaprezentowali widać rycerzy, według mnie są to gwardziści Reiklandu, tutaj pytanie dla was, jak myślicie, dadzą nam wszystkie zakony, które są bardzo bardzo bardzo ważną częściom armii imperium czy nas oleją i będą 2 lub 3 rodzaje nie mających wiele wspólnego z tymi z uniwersum ?

Draken
14-09-2015, 22:37
Witam, też pomyślałem, że podzielę się swoją opinią na temat nowego dzieła CA, w skrócie to mam ogromne wątpliwości, czy dadzą radę oddać klimat tego świetnego uniwersum, a to dlatego, że CA przestało traktować nas, czyli swoich klientów poważnie, wiedzą, że nie ma na rynku drugiego total wara, dlatego mogą robić gry na pół gwizdka i doić z nas kase w DLC, Atilla mimo, że gra się przyjemnie jest po prostu modem do Roma 2 i powiem wam szczerze, że wydaje mi się, że moderzy zrobili by go lepiej gdyby mieli możliwości CA. Pewnie w nowym total warze otrzymamy te świetnie wyglądające miasta co mnie bardzo cieszy, dostaniemy cukierkową grafikę, jednak czy dla tych rzeczy gramy w te gry ? Wolę medievala 1 od najnowszych dzieł CA, niestety sam będę frajerem i kupię pewnie wszystko co się da, bo kocham total wary i te uniwersum. Jeszcze ktoś tu narzekał na Call of Warhammer, wydaje mi się, że zatęsknisz na zróżnicowaniem tego moda i za jego klimatem, który świetnie oddaje świat warhammera, w którym z dnia na dzień zaczyna się walka o przetrwanie.
PS. Na tej bitwie, którą zaprezentowali widać rycerzy, według mnie są to gwardziści Reiklandu, tutaj pytanie dla was, jak myślicie, dadzą nam wszystkie zakony, które są bardzo bardzo bardzo ważną częściom armii imperium czy nas oleją i będą 2 lub 3 rodzaje nie mających wiele wspólnego z tymi z uniwersum ?
Jeśli pójdą tak jak myślę czyli według Armybooków z najnowszej edycji to powinni dać wszystkie zakony i szkoły magii. Chcą zdobyć nowy rynek i się pchają w stronę Warhammera i jak chcą zachęcić jego fanów do kupienia tej gry to muszą ją zrobić jak najbardziej wierną AB. Nie byłbym zdziwiony gdyby spora część statystyk byłaby wzięta wprost z tych książek, ewentualnie z niewielkim balansowaniem. Żeby nie było sytuacji, że ktoś stoi na samym skraju pola bitwy i może wystrzelać całą armię przeciwnika.
Bardziej mnie ciekawi jak rozwiążą sprawę wszelakich demonów i innych wielkich stworzeń.

Arroyo
14-09-2015, 22:53
Imperium posiada 4 zakony rycerskie - więcej ich oficjalnie nie ma, bo większość tych z Call of Warhammer to wymysły fanów - opisy tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?12066-Warhammer-opis-świata-grafiki-zdjęcia-figurek-filmiki&p=361954&viewfull=1#post361954

A co do edycji AB, których używa CA do robienia TW: Warhammer - ewidentnie wskazuję na 8 edycję, gdyż wcześniej działa leczące od Jasnego Kolegium czy choćby leśne gobliny na pająkach się nie pojawiają.

Draken
14-09-2015, 22:56
Imperium posiada 4 zakony rycerskie - więcej ich oficjalnie nie ma, bo większość tych z Call of Warhammer to wymysły fanów - opisy tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?12066-Warhammer-opis-świata-grafiki-zdjęcia-figurek-filmiki&p=361954&viewfull=1#post361954
Na upartego jest jeszcze 5, czyli ci na demigryfach. Ale tak naprawdę wywodzą się z tych czterech

Arroyo
14-09-2015, 23:07
Właśnie na siłę, bo to z jednej strony nowość, z drugiej wg mnie taka średnia. Aczkolwiek nie zaprzeczam, że będzie powiewem świeżości dla serii.

Draken
14-09-2015, 23:09
Z nimi jest ten problem, że normalnie należą do swoich zakonów, ale w czasie wojny tworzą osobne szwadrony kawalerii uderzeniowej.

chochlik20
15-09-2015, 07:25

Na upartego mamy piąty zakon - Synów Mannana - znalazłem o nich trochę informacji w oficjalnym podręczniku do przygód.

Edit. Przez swoje gapiostwo, oraz czas jaki minął od przeglądania tegoż dodatku przyznaję się bez bicia to błędu. Jest to dodatek nieoficjalny :/

sebus12321
15-09-2015, 15:21
Ja znałem te zakony z Call of Warhammer zanim w to zagrałem, ale masz racje, oficjalnie są te 4, to może ktoś wytłumaczyć skąd zakony takie jak np: rycerze wewnętrzego kręgu czy złotego lwa ? Wymysły fanów, czy zakony z książek, które nie są oficjalne wliczane w książki o warhammerze ?

I jeszcze jedno pytanie, czy to ja nie doczytałem gdzieś czy na razie nic nie zapowiada pojawienia się Kislev ?

Draken
15-09-2015, 15:23
I jeszcze jedno pytanie, czy to ja nie doczytałem gdzieś czy na razie nic nie zapowiada pojawienia się Kislev ?
Nie ma i nie będzie. Ostatni AB dla niego jest z 6 edycji, a robią na podstawie 8. Poza tym obecnie jest to ruina.

chochlik20
15-09-2015, 15:32
Nie ma i nie będzie. Ostatni AB dla niego jest z 6 edycji, a robią na podstawie 8. Poza tym obecnie jest to ruina.

Chwila, przecież ten Warhammer dzieje się, przed wielkim najazdem Chaosu, a tam Kislev pomimo iż mocno ucierpiało Praag cięgle dycha, a obecna władczyni stara się umocnić i odbudować kraj.

Ja znałem te zakony z Call of Warhammer zanim w to zagrałem, ale masz racje, oficjalnie są te 4, to może ktoś wytłumaczyć skąd zakony takie jak np: rycerze wewnętrzego kręgu czy złotego lwa ? Wymysły fanów, czy zakony z książek, które nie są oficjalne wliczane w książki o warhammerze ?

Skoro są wymysłem fanów, to informacje o nich pochodzą właśnie z książek, które są nieoficjalne.

Tutaj masz trochę o zakonach, ale nie wiem na ile wszystkie są oficjalne a na ile to wymysł fanów - http://bractwo-kosci.fabularny.net/index.php?name=News&file=article&sid=27&theme=Printer

Draken
15-09-2015, 15:35
Chwila, przecież ten Warhammer dzieje się, przed wielkim najazdem Chaosu, a tam Kislev pomimo iż mocno ucierpiało Praag cięgle dycha, a obecna władczyni stara się umocnić i odbudować kraj.
W większości jest to ruina. Na jedno wychodzi, poza tym kluczem jest to, że ta gra jest robiona na podstawie 8 edycji, a Kislev był do 6 edycji. Jeśli do czasu wydania gry nie pojawi się 8 edycja dla Kislevu to nawet w DLC ich nie zobaczymy.

chochlik20
15-09-2015, 15:42
W większości jest to ruina. Na jedno wychodzi, poza tym kluczem jest to, że ta gra jest robiona na podstawie 8 edycji, a Kislev był do 6 edycji. Jeśli do czasu wydania gry nie pojawi się 8 edycja dla Kislevu to nawet w DLC ich nie zobaczymy.

I pewnie przez to ujrzymy mapę strategiczną ala empire, bo jak inaczej przeskoczą tereny zajmowane przez nacje, które oficjalnie odeszły w mroki zapomnienia.

sebus12321
15-09-2015, 15:47
Dla mnie kluczem jest to, ze gra ma nawiązywać do czasów przed burzą chaosu a wtedy kislev mimo, że oslabione wciąż trwało i jak ktoś pisał zaczęło się odbudowywać, dla mnie to będzie straszliwy błąd, jeśli pominą te legendarną krainę, która zawsze dzielnie jako pierwsza stawia czoła chaosowi :)

Draken
15-09-2015, 15:51
Dla mnie kluczem jest to, ze gra ma nawiązywać do czasów przed burzą chaosu a wtedy kislev mimo, że oslabione wciąż trwało i jak ktoś pisał zaczęło się odbudowywać, dla mnie to będzie straszliwy błąd, jeśli pominą te legendarną krainę, która zawsze dzielnie jako pierwsza stawia czoła chaosowi :)
To jest gra na podstawie 8 edycji, zrobią AB Kislev to będzie Kislev. Nie będzie to nie będzie. Jak znam życie licencja jest tak zrobiona, że nie mogą tworzyć nowych rzeczy.

sebus12321
15-09-2015, 15:58
Też tak przypuszczam, szkoda też, ze zamknęli furtke dla moderów, przeciez gdyby nie mody do medievala 2 to, ehh aż strach pomyśleć :p

Draken
15-09-2015, 16:01
Też tak przypuszczam, szkoda też, ze zamknęli furtke dla moderów, przeciez gdyby nie mody do medievala 2 to, ehh aż strach pomyśleć [emoji14]
Bardziej podejrzewam, że zrobią z nich coś w stylu auxilia z R2. W sensie jako frakcja nie będą, ale ich jednostki będzie można rekrutować, ale tylko w wybranych miejscach.

sebus12321
15-09-2015, 16:07
To może być ciekawe, przyjmujemy kislevczyków do naszej armii dobra, mimo, że nie maja swojego kraju to wciąż chcą walczyć z chaosem :D Ale i tak mi będzie strasznie brakować ich jako frakcji do poprowadzenia.

Arroyo
15-09-2015, 16:37
Tak dla ścisłości - kampania Sztormu (Burzy) Chaosu była bodaj w 6-7 edycji. 8 edycja jest chyba po Sztormie Chaosu, gdy Archaon zwiał do Mosiężnej Twierdzy (jeśli uznamy to już za część aktualnie Królestwa Chaosu) - twierdzy na północ od Hochlandu.

chochlik20
15-09-2015, 17:15
To skoro robią to oni na 8 edycji, to czemu nie ma Chaosu?? Nawet ograniczonego do niektórych ziem Imperium.

Arroyo
15-09-2015, 17:19
Prawdopodobnie będzie niegrywalny, ale będzie w grze, bądź po prostu będzie to chwyt jak z Pontem do Rome II.

A co do Sztormu Chaosu i siedzenia Archaona w Mosiężnej Twierdzy - tu od razu mówię, że Chaos narobił sporo szkód, bo Wolfenburg to ruina, a Middenheim jest mocno pokiereszowany. Chyba, że CA pomija Burzę Chaosu i Middenheim i Wolfenburg będą normalnie w grze ;)

EDIT: W poście nad postem chochlika wkradł się mały błąd - Mosiężna Twierdza leży na północ od Hochlandu.

Markiz
15-09-2015, 18:25
W Atilli Hunowie tez nie mieli byc grywalni a okazalo sie ze sa. Mozliwe ze podobnie bedzie z Chaosem =)

Andrij Marszałek
15-09-2015, 20:07
Z tym Kislevem to jest niezły nonsens. To idealny przykład jak wiele traci uniwersum przez lenistwo GW. To co, nie chcę nam się AB robić to macie fani dziurę na pół mapy bo tam nic nie ma...
Kislev jest i będzie częścią uniwersum

Arroyo
15-09-2015, 20:08
Jest i będzie, ale po Burzy Chaosu Kislev jest nieźle poburzone.

Draken
15-09-2015, 20:16
A teraz kolejna ofensywa idzie w jego kierunku...
Wiele z niego nie będzie do pozbierania, przypomina on trochę Cadian Gate z 40k. Wielki obszar pełen twierdz, a poza nimi ruina.

Andrij Marszałek
16-09-2015, 05:48
Tyle że trzymając się zasady. - uznaję tylko to co od GW - ich tam wgl nie ma :rolleyes:

chochlik20
16-09-2015, 07:37
Jest i będzie, ale po Burzy Chaosu Kislev jest nieźle poburzone.
Ale istnieje, caryca żyje, Erengrad i Kislev nie zostały chyba zniszczone a poprowadzenie słabego państwa o dużym potencjale i znów doprowadzenie go świetności przyniosłoby niejednemu frajdę.

Prawda jest jednak taka, że gra Kislevem na tej mapie nie ma sensu, bo zostaje tylko walka z Orkami, ewentualnie z Ogrami z dodatku. Nie będzie Norski, Chaosu na płn., krasnoludów Chaosu, Nocnych Goblinów, zwierzoludzi, więc liczba przeciwników będzie strasznie mała a i gra przy tym nie będzie obfitować w walki.
Mam nadzieje, że w końcu CA ujawni mapę, bo póki co spodziewam się dziwnej figury geometrycznej.

Arroyo
16-09-2015, 08:07
O ile się nie mylę to Erengrad nie istnieje, zostało spustoszone przez Norsmenów.

chochlik20
16-09-2015, 08:22
O ile się nie mylę to Erengrad nie istnieje, zostało spustoszone przez Norsmenów.
Nie znalazłem nic na ten temat, jedynie taką wzmiankę

Na północy Erengradu znajdowały się kopalnie soli. Po Burzy Chaosu nie ma stamtąd żadnych wieści. Dodatkowo kniahini nie może sobie pozwolić na trwonienie wojska i dlatego przez jakiś czas żaden oddział nie pojedzie na niebezpieczną północ w celu sprawdzenia stanu tamtejszych terenów. Chociaż z drugiej strony ludzie mówią, że do takiej sytuacji przyczynił się Aleksiej Makarev, młody porucznik wojsk, które wyruszyły z Kisleva na pomoc Erengradowi. Kniahini Sofija, Roppsmenka jest szczerze zakochana z wzajemnością w Aleksieju, potomku Gospodarów. Najprawdopodobniej właśnie to uczucie odwraca wzrok młodej władczyni na południe, w kierunku ukochanego. Źle się dzieje, gdyż z północy niedawno nadeszli uciekinierzy z tamtejszych wiosek, którzy w szale zwrócili się przeciwko swoim.

Aby żeglarzom było łatwiej orientować się pośród wód niebezpiecznego nabrzeża, postawiono linię latarni, które mają ostrzegać przed niebezpiecznymi skałami. Jak dotąd cały system ostrzegania działał dobrze, jednak po Burzy Chaosu spora część latarni na północy prowincji została zniszczona, a pieniędzy brakuje na wszystko. W związku z tym nie zostaną one zbyt szybko odbudowane.

http://www.drachenfels.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=385

Na innych stronach znalazłem info, że Erengrad jest drugim, co do wielkości portem po Marienburgu, więc nawet jeżeli zostałby zniszczony, to zapewne odbudowano go ze względu na jego położenie i wcześniejsze dochody.
W modzie mamy inwazję Norsmenów, więc być może takie zdarzenie miało miejsce, o ile to nie wymysł twórców by urozmaicić grę.

Znalazłem jeszcze wzmiankę o tym, że Erengrad został zniszczony w czasie inwazji Archaona, ale powoli podnosił się z kolan - http://bibliotheque-imperiale.com/index.php/Erengrad

Arroyo
16-09-2015, 09:16
The first days of the siege has resulted in massive waves sent against the city walls, as well as continuous bombardment from an array of Chaos Hell-Cannons. In response to these attacks, skilled archers from a variety of Ungol tribes unleashed volley after volley of steel-tipped arrows against the advancing hordes, with cannon batteries unleashing barrages of ammunition, destroying droves of men with every shot. Not wanting his back exposed to the Kislevites the Everchosen thusly ordered a portion of his forces under the leadership of D'aggron the Exalted to lay siege to the city of Praag (http://warhammerfb.wikia.com/wiki/Praag), and to continue on to the capital city of Kislev itself.For nearly six days the combat continued until finally Archaon demanded that the city was to fall by the seventh day. The battle began with another volley of hell-fire from a multitude of Chaos artillery. Screaming hell-fire exploded from the maw of the infernal machine, streaking over the teeming mass of Northmen that filled the plains around the doomed city of Erengrad. Even from their location, the horde could see great destruction being brought around the city, huge infernos gripping the buildings while great masonry tumble over like sand against a wave. After the murderous volley of Chaos fire was spent, the Chaos horde used their secondary artillery of catapults to launch massive boulders of warpstone into the city streets, spewing uncontrollable green lightning all around the districts. Soon after, war drums were sounded in perfect unison as immense siege towers were brought up, hauled by massive shaggy beasts, pushing or crushing aside those that got in their way. The drum tempo began to grow higher and higher, as hundreds of ironclad warriors and fur covered barbarians marched in formation towards the city. Sorcerers and cloaked shamans of all kind began chanting their blasphemous language and called down lighting to smite their foes on the battlements. Hundreds of misshapen creatures marched beside the warriors only to be greeted by a muderous volley of arrows which struck them by the hundreds.
Finally, the horde once more swept against the city walls, crushing aside their fellows in a mass rush to come to grip with the enemy, climbing the steep walls with improvised grappling hooks. They were soon greeted with a shower of rocks and arrows killing many outright, but the massive chains these marauders carried allowed their comrades to climb the steep slopes and made breaches in several sections of the city. In response, massive arrays of cannon batteries began booming their ammunition amongst the teeming mass of the Northmen horde, ploughing through rank after rank of Chaos warriors. Finally the siege towers reached the walls of the city intact, unleashing packs of beserking marauders against the frightened besiegers. Many towers fell, and many more were crushed under the splintering crash of the infernal contraption, each killing as many men as every volley shot by the Kislevites.
The besieged fought on savagely, more out of fear then courage, but such was the overwhelming power of the Chaos host that they eventually faltered. The Everchosen then ordered in the infernal battering ram, Gharl Mortez, to tear through the northern gate. After a full hour of hammering, the ram bested the city entrance. With an ear splintering crack the ram burst through the north gate, unleashing the armies surging in through the gap.
As the fighting continues, the Chaos worshippers parted as they saw their dreaded leader ride towards the doomed city with baleful eyes. The Everchosen cared not for this city, it merely stood in his way towards destiny. As he drew closer to the gate, a hail of arrows struck the Everchosen in a futile attempt to end his life, yet a man like Archaon could not be killed by mere mortal weapons and the arrows simply shatter against the unholy armor of Morkar. As he entered through the gate, he bore witness to a gruesome battle taking place where man and beast fought each other to the death. All around him bodies laid mangled and broken. The presence of such a dreaded figure on the battlefield was too much for the remaining defenders and they fled in terror through the streets of the battered city. Suddenly, a unit of Noble Kislevite horsemen crashed through the remains of the northern gate into the armies on the blood-soaked plains. They battled past monsters and men, almost breaking through the enemy ranks. But as the horsemen crushed a platoon of Gors, the ground beneath them imploded, leaving many of the Kislev horses dead. From the darkness came a cadre of black-armoured dwarfs, marks of evil on their axes and shields.
Soon after, in the distance war horns roared as it signaled the Norse-ships making successful landfalls in the harbour ports. The Coastal batteries that were facing seaward are roaring to life, trying desperately to sink the ships before more made landfall. Every shot fire came with a splintering crash as the cannonball wreaked havoc upon the flimsy vessel, yet there were far too many to sink. The fearsome Norsemen all disembarked upon the harbor and one by one the coastal batteries were silence by a wave of bodies overwhelming the crew of the cannons.
Archaon gazed around him, he saw the battered buildings surrounding him, his armies pillaging the riches of the city, as the last few futile resistance were being crushed as he watched. His steed pawed the ground anxious to join in the slaughter. The mighty Chaos Lord could feel the pleasure of the gods as they looked down upon him and could feel their approval swelling him with power. His legion streamed over the uncontested walls, and many more poured forth through the broken shattered gate, seeking out the last remnants of defense to quench their thirst for blood. The city was ablaze, it's intensity the strongest in the ports where the Norscans landed and broken the last vestige of the defenders courage. Soon this would happen to every single city in the Old World, soon Archaon knew his long and hard journey would finally come to an end.

Biorąc pod uwagę to, że End Times nadchodzi nieubłaganie, nie ma szans na przetrwanie Kislevu niestety.

EDIT: Żeby nie było, nie uznaję EoT za kanon, ale skoro GW obrało taki żenujący krok...

Asuryan
16-09-2015, 14:05
Mi bardziej brakuje Bretonni, nawet w we wzmiankach o przyszłych DLC...

sebus12321
16-09-2015, 14:39
Jeden z największych atutów Warhammera czyli ogromne zróżnicowanie frakcji i ich przedstawicieli prawdopodobnie zostanie pominięte niestety, lub możliwe, że po prostu w następnych grach w tym uniwersum, południowe rejony mapki zostaną dodane, ale to mi się nie podoba ponieważ znowu nawalą 100 prowincji na zbyt mało zróżnicowanym rejonie i będzie to nudne jak cholera, wolałbym jedną porządną mapke z troche większymi prowincjami, ale za to bardziej zróżnicowanymi. Tak czy inaczej mapki jeszcze nie widzieliśmy więc na szczęście można mieć jeszcze nadzieje na to, na co każdy liczy.

Andrij Marszałek
16-09-2015, 15:12
Inwazję Norsmenów w cow 1.5.1?

Arroyo
16-09-2015, 15:33
Tak. Po ataku Chaosu na Praag mamy event o ataku rebeliantów złożonych z samych Norsmenów (składają się na tą armię Żelazne Dziewice, Wielorybnicy, Huskarlowie i Wojownicy z Norski bodajże).

Wróćmy jednak do dyskusji o Total War: Warhammer, bo trochę odbiegamy od tematu, przelewając na 1 stronę modyfikację do Medka 2 ;)

Odsyłam tutaj: http://www.gram.pl/artykul/2015/09/16/total-war-warhammer-krasnoludy-vs-zielonoskorzy-juz-gralismy.shtml

auTVOSoN2_k A tu filmik

chochlik20
16-09-2015, 17:53
Jeden z największych atutów Warhammera czyli ogromne zróżnicowanie frakcji i ich przedstawicieli prawdopodobnie zostanie pominięte niestety, lub możliwe, że po prostu w następnych grach w tym uniwersum, południowe rejony mapki zostaną dodane, ale to mi się nie podoba ponieważ znowu nawalą 100 prowincji na zbyt mało zróżnicowanym rejonie i będzie to nudne jak cholera, wolałbym jedną porządną mapke z troche większymi prowincjami, ale za to bardziej zróżnicowanymi. Tak czy inaczej mapki jeszcze nie widzieliśmy więc na szczęście można mieć jeszcze nadzieje na to, na co każdy liczy.
Sam sobie przeczysz. Z jednej strony piszesz o zróżnicowaniu frakcji z drugiej zaś strony boisz się o tereny. Przy tym co wiemy, czyli liczba frakcji na starcie mapa nie powinna być duża i ograniczy się pewno do najważniejszych miast i osad.
Ja liczyłem na większą liczbę frakcji na starcie i większe zróżnicowanie, ale jak widać się nie doczekam, bo licencja i GW :/

Nawiązując jednak do nowych informacji - podoba mi się AI bitewne - wykorzystanie kawalerii oraz fakt, że żyrokoptery mogą atakować z powietrza. Co spowodowało u mnie skrzywienie - ogień i jego animację oraz fakt, że traktujemy graczy jak dzieci. Paluszkiem trzeba wskazać, jak dana jednostka walczy :/
A, co już wywołało u mnie szok?

Możliwe ma być na przykład, choć piekielnie trudne do osiągnięcia, nawet zawarcie sojuszu między krasnoludami, a zielonymi.

Wielka Księga Uraz podarła się z rozpaczy...

Arroyo
16-09-2015, 18:08
Chochliku, warto zwrócić uwagę, że to będzie piekielnie trudne. Zwłaszcza, że i tak zapewne któraś z nacji w końcu szybko zerwie sojusz. A tym bardziej, że nie kojarzę żadnego sojuszu Orków z Krasnoludami.

chochlik20
16-09-2015, 18:11
Ale, nie niemożliwe. Powinni zablokować możliwość takiego mezaliansu.

sebus12321
16-09-2015, 18:20
Źle mnie zrozumiałeś, boje sie nie o rozmiar i ilość prowincji, a o to, ze zamiast zrobic 100 prowincji z terenami bretonii, imperium, kislevu , chaosu , krasnoludów , orkowow i arabii to dostaniemy 100 prowincji na dużo mniejszym kawałku mapy przez co bedzie dużo mniej zróżnicowania, z tego co ty napisałeś, wnioskuje, ze chodzi nam o to samo . :)

Asuryan
16-09-2015, 19:03
A tym bardziej, że nie kojarzę żadnego sojuszu Orków z Krasnoludami.
Sojuszu?! Ja nie kojarzę nawet PON-a, czy jakiegokolwiek innego traktatu :D Jaki sojusz, jak krasnoludy mają wbudowana w psychikę nienawiść do zielonoskórych... za sam fakt, że są krasnoludami ;) A żeby było śmieszniej Wielka Księga Uraz daje pobliskim krasnoludom nienawiść do wszystkich wrogów.

Il Duce
16-09-2015, 19:08
Pomijam fakt że Orkowie nie znają takiego pojęcia jak dyplomacja :D, raczej funkcjonują na zasadzie im więcej wrogów do pobicia tym większa chwała,zabawa i sława

Asuryan
16-09-2015, 20:24
Ależ znają. Waaaagh! i albo reszta zielonych przyłącza się do hordy albo ginie stawiając jej opór, ale wybór ma :D

Arroyo
16-09-2015, 21:00
kKqaX3NNR28

chochlik20
17-09-2015, 07:27
Ależ znają. Waaaagh! i albo reszta zielonych przyłącza się do hordy albo ginie stawiając jej opór, ale wybór ma :D
Cechy orkowego dyplomaty:
- topór przekonania +2 do wpływów - ten nietypowy oręż dyplomacji pozwala łatwiej i skuteczniej przekonywać politycznych oponentów
- zna wiele języków -2 do wpływów - posiadanie języków swych wrogów nie sprawia, że sam potrafi się nimi posługiwać
- gobliński służący +1 do wpływów - ten mały pomocnik nie tylko spełni każdą zachciankę swojego pana, ale potrafi także dostarczyć wielu cennych informacji
- silna pięść +1 -1 do wpływów - niekiedy wystarczy trzasną ręką w stół, by przekonać kogoś do swojej racji, jednak w przypadku krasnoludów czy elfów takie zachowanie może skończyć się źle

:lol2:

Arroyo
17-09-2015, 09:06
Cechy orkowego dyplomaty:
- topór przekonania +2 do wpływów - ten nietypowy oręż dyplomacji pozwala łatwiej i skuteczniej przekonywać politycznych oponentów
- zna wiele języków -2 do wpływów - posiadanie języków swych wrogów nie sprawia, że sam potrafi się nimi posługiwać
- gobliński służący +1 do wpływów - ten mały pomocnik nie tylko spełni każdą zachciankę swojego pana, ale potrafi także dostarczyć wielu cennych informacji
- silna pięść +1 -1 do wpływów - niekiedy wystarczy trzasną ręką w stół, by przekonać kogoś do swojej racji, jednak w przypadku krasnoludów czy elfów takie zachowanie może skończyć się źle

:lol2:

E, jakby nie patrzeć to nie takie głupie :mrgreen: Tylko, że nie wiem, czy to się sprawdzi, bo od Rome II dalej nie ma już dyplomatów na mapie kampanii, tylko jest tryb dyplomacji, a tam już szanse na sukces zależą od tego, co zrobimy. Przy okazji zmieniłbym na typową orkową ortografię :lol2:

smooqu
17-09-2015, 09:27
Nie wiem czy wszyscy to zauważyli, ale w najnowszym Humble Bundle sygnowanym logiem Total War w progu dolarowym znajduje się mapa z Warhammer TW. Dla osób nieposiadających tego bundla wrzuciłem tą mapkę na stronkę http://sendfile.es/pokaz/496282---XGym.html Mapka waży ok. 42 mb :)

Kobrax
17-09-2015, 09:40
Mnie ciekawi jedna rzecz. Król krasnali na screenach z tej bitwy historycznej jest na tej swojej lektyce. Jak to będzie działać jak zginą wszyscy z jego ochrony i zostanie król, i czterech ziomków go niosących? Po ataku na nich zginą wszyscy czy jak? Opuszczą króla i będą z niego walczyć? Król będzie walczyć? Jak będzie na lektyce to będzie walczyć? Używać lektyki jak wierzchowca? Czy jak jeden żołnierz zginie to król zleci z tej lektyki? Fajnie by to wyglądało, taki krasnal raz się drze, a w następnym momencie kula się na ziemię. Otrzepuje się i zaczyna walić wrogów książką po głowie :PTą animacje można fajnie zrobić :)
Interesuje to jak będą działać ci bohaterowie. Czy to będzie coś jak agenci w Romku 2 tylko, że na polu bitwy też będą walczyć czy bardziej tacy gienkowie. No i oczywiście czy armie będą mogły poruszać się bez gienków(dla mnie to obojętne ale miło mieć taką opcję).

Arroyo
17-09-2015, 09:47
Bohaterowie chyba będą walczyć jak normalni wojownicy - z własnym HP (coś jak von Kessel lub Lileath w Mark of Chaos - jeśli ktoś grał).

A co do walki na wierzchowcu u bohaterów - mam nawet niezły pomysł na urozmaicenie tego. Walka tak, jakby jego wierzchowiec był traktowany jako druga żyjąca jednostka. Gdy wierzchowiec padnie - to dosiadający go ma pół HP. Wg mnie jest to bardzo dobry pomysł, który już miał zastosowanie w mało znanej grze Lords of Everquest.

Co do mapy - cała mapa Starego Świata i podział Sylvanii na Wschód i Zachód. Może być ciekawie. Lecz Bretonnia podzielona na 7 księstw prosi się o DLC. Boli mnie, że z Lasu Loren nie zrobili na tej mapie prowincji. Zastanawia mnie jednak parę drobnych rzeczy - Orkowie będą atakowali od południa? Desolation of Nagash to 1 prowincja, bez grywalnych Królów Grobowców? Estalia i Tilea to też po 1 prowincji, a Księstwa Graniczne to 2 prowincje? Od razu mówię - Kislev podzielili na 3 prowincje i 1 chyba błąd. Kislev: Southern, Eastern i Northern Oblast. O dziwo Kraina Trolli została wrzucona na zachód Kislevu - co jest karygodnym błędem, bo naprawdę leży ona na Wschodzie Kislevu.

Podsumowując? Moja własna księga uraz porwała się ze wstydu...

sebus12321
17-09-2015, 13:49
Mapka całkiem całkiem, można też już zacząć przypuszczać jakie obszary zostaną dodane w kolejnych częściach tej trylogii, moje typy to wyspa elfów i ich wojna domowa, oraz tereny gdzie miała miejca wojna domowa chaosu.

chochlik20
17-09-2015, 14:39
Mam mieszane uczucia, co do mapy. Z jednej strony podoba mi się jej ogrom z drugiej zaś strony cierniem w boku uwiera mnie informacja, o czterech grywalnych nacjach. Sugeruje to, że będą istnieć frakcje niegrywalne. I kolejny ból, bo wygląda na to, że będą one przeważać... ten kto zna trochę świat to wie o czym piszę.

Arroyo - Kraina Trolli została dobrze umieszczona, no prawie tak naprawdę. Rozciąga się ona na płn i ciągnie się szerokim pasmem przy górach.

http://vignette2.wikia.nocookie.net/warhammerpl/images/6/60/Kislev.jpg/revision/latest?cb=20120902222002

Asuryan
17-09-2015, 14:54
Desolation of Nagash to 1 prowincja, bez grywalnych Królów Grobowców?
Akurat Królowie Grobowców to Land of the Dead (południe pod Złymi Ziemiami i Wybrzeżem Piratów, nie ujęte na mapie), a nie Desolation of Nagash, tak więc tutaj jest wszystko w porządku.

Fajnie by to wyglądało, taki krasnal raz się drze, a w następnym momencie kula się na ziemię. Otrzepuje się i zaczyna walić wrogów książką po głowie :PTą animacje można fajnie zrobić :)
Raczej toporem Grimnira, jednego z boskich przodków krasnoludów :D Księga jest zbyt cenna by ją niszczyć na czyimś łbie :D

Arroyo
17-09-2015, 19:50
Chodzi mi o to, czym jest Desolation of Nagash. To jakaś kraina z nową rasą tworów Nagasha?

Asuryan
17-09-2015, 21:49
Pustkowie Nagasha to pustynia powstała z pyłu licznych kopalni spaczenia Nagasha (od około -1500, do -1350 r.K.I.) w centrum której leży Nagashizzar, najpotężniejsza forteca świata, oraz dom tego arcynekromanty, czczonego przez niektórych jako bóg/avatar Khaina). Pustynia pełna głodnych ghuli.

Il Duce
18-09-2015, 18:14
Dziwi mnie że nikt nie skomentował nowego filmiku :), wygląda to naprawdę świetnie,ta gra może się okazać istnym hitem

sebus12321
18-09-2015, 19:46
Wiem, że to stare, ale na miejscu, Rome II też wyglądał nieziemsko, grafika to nie wszystko kiedy SI nie potrafi kompletnie nic.

Memnon[pl]
18-09-2015, 23:28
Dziwi mnie że nikt nie skomentował nowego filmiku :), wygląda to naprawdę świetnie,ta gra może się okazać istnym hitem

Raczej sie z Toba nie zgadzam.Owszem pod wzeglem graficznym gra wyglada nieziemsko-wyglad jednostek powala...Ale sama mechanika bitwy daje napradwe bardzo duzo do zyczenia.
Widac stare powielone bledy,widac ze stary silnik warscape jest dobry TYLKO do walki dystansowej-natomiast w walce wrecz lezy i kwiczy.Stracia jednostek to ZNOWU tylko kilku sekundowe mini potyczki i odwrot jednej z jednostek.Owszem bitwa trwala ok 10 min-jednak 90% czasu tej bitwy to ostrzal i oczekiwanie na kolejna fale ataku-niestety mizerne 10%(albo i mniej) to starcia.Ponadto brakuje waznych(jak dla mnie przynajmniej) wielu funkcji dla jednostek.Np.-nie ma utrzymaj pozycje itp.

Il Duce
19-09-2015, 09:15
Mnie krótkość starć nie dziwi,morderczy ostrzał plus wprawne w boju i ciężko opancerzone krasnoludy kontra tchórzliwe i słabo uzbrojone i wyszkolone gobliny,na brak funkcji jednostek przyznaję że nie zwróciłem uwagi

chochlik20
19-09-2015, 09:41
Hitem będzie głównie dla tego, że jest pod marką Total War-a, czyli znanej serii strategii, ale czy będzie hitem pod innym względem?

Arroyo
19-09-2015, 12:27
Il Duce'owi chodziło zapewne o to, że pod względem odwzorowania uniwersum będzie hitem i pod względem magii.
Sam jednak uważam, że będzie problem z Athel Loren, bo nie widzę na mapie prowincji takowej...

Asuryan
19-09-2015, 13:39
Jest bez podpisu na płd-zach Bretonni koło południowych Gór Szarych. Równie dobrze może czekać na DLC.
Zauważyliście że każda prowincja Bretonni składa się z 2 diukostw?

Arroyo
19-09-2015, 14:30
No i to jest dziwne. Podam może dla tych, co nie zajrzeli do mapy, jakie mamy prowincje na terenie Bretonnii:
Couronne i L'Anguille
Lyonesse
Las Arden
Bastonne i Montford
Bordeleaux i Aquitaine
Paravon i Quenelles
Carcassone i Brionne
Boję się, że Bretonnia będzie kiepsko odwzorowana. Dlaczego? Bo może być tak, że Couronne będzie miastem, a L'Anguille wsią...

Kobrax
20-09-2015, 01:25
Ty na prawdę sądzisz, że w tej grze będą miasta i wsie? Będzie pewnie jak w Romku 2. Prowincje i jedne miasto tylko większe. Te wasze napalanie się na poprawność 100% jest na porażkę. Co po mapie? Kolor włosów u ludzi? Długość kłów u wampirów? To jest gra z serii Total War. Nie liczcie na boską mapę czy super odwzorowanie uniwersum. Gry z serii TW są robione by było wygodnie robić je twórcom i by jak najwięcej kasy za nie zgarnąć. Im mniejsze będą wasze oczekiwania tym mniej się zawiedziecie.

Arroyo
20-09-2015, 07:40
Sorry, ale to jest świat Warhammera - jeśli nie potrafią w 100% odwzorować takich podstaw jak mapa, usunięcie podziału na wsie i miasta tak, jak robią to od Rome II dalej, to lepiej się niech nie zabierają za ten projekt, bo dla fanów Warhammera może być skazany na porażkę. Ja jestem fanem tego uniwersum i moim zadaniem jest oczekiwać gry na przyzwoitym poziomie z oddaniem pełnej wierności z tworami Games Workshop (twórców). A skoro nie potrafią nawet zrobić konkretnie mapy prowincji dla Bretonnii, która jest wręcz podstawową nacją w tym uniwersum, to niech to lepiej poprawią, bo aż żal patrzeć, jak psują to łączeniem niepotrzebnie diukostw. Tym bardziej, że łączenie takich podstawowych diukostw jak Couronne i L'Anguille w 1 prowincję to idiotyzm. Nawet nie muszę przypominać o tym, jak Tileę zrobili, bo Tilea to zbiór państw - miast na południu Starego Świata, a tu podzielili na 2-3 prowincje...

Od razu mówię, że nie chodzi mi o takie bzdurki jak wygląd zębów i kolory włosów, bo to akurat idiotyzm.

Tym bardziej, że nie będzie żadnego wsparcia dla modderów do tej gry.

chochlik20
20-09-2015, 08:34
Sorry, ale to jest świat Warhammera - jeśli nie potrafią w 100% odwzorować takich podstaw jak mapa, usunięcie podziału na wsie i miasta tak, jak robią to od Rome II dalej, to lepiej się niech nie zabierają za ten projekt, bo dla fanów Warhammera może być skazany na porażkę. Ja jestem fanem tego uniwersum i moim zadaniem jest oczekiwać gry na przyzwoitym poziomie z oddaniem pełnej wierności z tworami Games Workshop (twórców). A skoro nie potrafią nawet zrobić konkretnie mapy prowincji dla Bretonnii, która jest wręcz podstawową nacją w tym uniwersum, to niech to lepiej poprawią, bo aż żal patrzeć, jak psują to łączeniem niepotrzebnie diukostw. Tym bardziej, że łączenie takich podstawowych diukostw jak Couronne i L'Anguille w 1 prowincję to idiotyzm. Nawet nie muszę przypominać o tym, jak Tileę zrobili, bo Tilea to zbiór państw - miast na południu Starego Świata, a tu podzielili na 2-3 prowincje...

Tym bardziej, że nie będzie żadnego wsparcia dla modderów do tej gry.
Nie wypowiadaj się w imieniu fanów Warhammera, bo generalizujesz. Większość fanów oleje na początku takie niedopracowania i kupi grę tylko dla tego, że jest to ich ukochany świat, po drugie, że projekt asygnuje GW, a po trzecie będzie to gra z serii TW. Obszar Księstw Granicznych to też masa różnych państw, mniejszych i większych a mamy podział zaledwie na kilka prowincji. A skoro powstała już mapa to znaczy, że widziało ją GW i się zgadza. A jak będzie potrzeba to GW połączy w nowym podręczniku dla Bretonii prowincje. Skoro w taki sposób zakończyli żywot universum (mam na myśli jak dalej potoczyła się historia) to nic nie staje im na przeszkodzie dalej mieszać.
I najważniejsze na końcu - sądząc, po tym jak prędko ukazują się kolejne materiały z gry nie będą się bawić w 100% odwzorowanie. Nie poświęca więcej czasu niż potrzeba, bo będą chcieli zarobić i wziąć się za kolejny TW. Bo liczy się kasa zarówno dla CA jak i dla GW.

Arroyo
20-09-2015, 08:40
Nie wypowiadaj się w imieniu fanów Warhammera, bo generalizujesz. Większość fanów oleje na początku takie niedopracowania i kupi grę tylko dla tego, że jest to ich ukochany świat, po drugie, że projekt asygnuje GW, a po trzecie będzie to gra z serii TW. Obszar Księstw Granicznych to też masa różnych państw, mniejszych i większych a mamy podział zaledwie na kilka prowincji. A skoro powstała już mapa to znaczy, że widziało ją GW i się zgadza. A jak będzie potrzeba to GW połączy w nowym podręczniku dla Bretonii prowincje. Skoro w taki sposób zakończyli żywot universum (mam na myśli jak dalej potoczyła się historia) to nic nie staje im na przeszkodzie dalej mieszać.
I najważniejsze na końcu - sądząc, po tym jak prędko ukazują się kolejne materiały z gry nie będą się bawić w 100% odwzorowanie. Nie poświęca więcej czasu niż potrzeba, bo będą chcieli zarobić i wziąć się za kolejny TW. Bo liczy się kasa zarówno dla CA jak i dla GW.
Wypowiadam się, bo skoro chcę kupić grę, to musi spełnić moje wymagania - a póki co spełnia je w połowie. Mapę muszą zmienić, bądź usunąć system prowincji, bo wg mnie jest to chyba najgłupszy pomysł CA, jaki był. I lepiej niech wrócą do starego, sprawdzonego dobrze w Medieval II systemu budowy miast. To po raz.
Dwa, raczej nie ujrzymy Bretonnii w 9 edycji, zwłaszcza po żenującym End Times,, który uśmiercił szereg nacji, w tym Jaszczuroludzi.
A trzy - przez to, że głównie CA chce tylko zarobić, zamiast zrobić w 100% dopracowaną grę, bez dodawania pierdyliarda patchy, to dają Ci niedopracowany produkt, z masą błędów, po prostu nie lubię polityki tej firmy. Co jednak nie przeszkadza mi w zakupie DLC do gier z tej serii ;)

Dodam, że GW skończyło Bretonnię na 6 edycji, ale nadal można kupować jej figurki i nimi grać na ówczesnej edycji.

chochlik20
20-09-2015, 08:55
Wypowiadaj się, ale w swoim imieniu, a nie pisz, że fani tego nie kupią, bo nie wiesz.
Masz żal tak samo jak ja, tyle, że z innych powodów, tyle, że to nic nie zmieni. Można nawet napisać petycję do CA, zebrać tysiące podpisów, ale to nic nie zmieni. Gra jest na licencji GW, ono najwidoczniej się zgodziło i tyle. A głosy kilku graczy niczego nie zmienią, bo i tak zarobią kasę. Czemu? Bo marka TW wyrobiła sobie rangę kilkoma świetnymi tytułami i jedna gorsza odsłona niczego nie zmieni, podobnie jak masa patchy, łatek i dodatków często płatnych. Nie śledzę branży gier, ale politykę podobną do CA znajdziemy pewnie w innych tytułach.
Zresztą po Młotku ujrzymy pewnie kolejny historyczny TW i znów będzie masa błędów, które będą później naprawiane, ale i większość kupi nową odsłonę ze względu na sentyment jakim darzone są pierwsze odsłony.

Andrij Marszałek
20-09-2015, 09:06
Powiem tak. Też jest fanem Warhammera i spodoba mi się każdy tytuł który w stopniu większym niż załóżmy 50% oddaj dobrze świat Warhammera. Taki Call of Warhammer np. Wielu go nie lubi bo za dużo wnosi od siebie do uniwersum. Dla zwykłego fana a nie fanatyka dla którego wszystko musi być zgodne w 90/100% takie dodatki nie powinny być przeszkodą. Więc w drugą stronę też to zadziała i mi taki wygląd Bretonii który może i jest błedem - wgl nie przeszkadza.

kauczuk999
21-09-2015, 10:41
Bla bla bla
Jak ja lubię jak ktoś marudzi ze nie 100% Warhammera ;) mapa jest ok, to najmniejszy problem jaki mogą zepsuć. Niech zrobią dobre AI i jednostki i będzie super.
Sądzicie ze po filmiku ze będzie można grać pod ziemią? To by było coś. Czy tylko bitwy niby naziemne ale podziemne.

Proszę pisać z poprawną polszczyzną. Arroyo.

Arroyo
21-09-2015, 11:00
Bla bla bla
Jak ja lubię jak ktoś marudzi ze nie 100% Warhammera ;) mapa jest ok, to najmniejszy problem jaki mogą zepsuć. Niech zrobią dobre AI i jednostki i będzie super.
Sądzicie ze po filmiku ze będzie można grac pod ziemia? To by było coś. Czy tylko bitwy niby naziemne ale podziemne.

Zacznijmy od tego, że nie ma sensu łączyć pobliskie diukostwa w 1 prowincję, jak to zrobiono z Couronne i L'Anguille. Tym bardziej, że w 9 edycji WFB możliwej nie będzie Bretonnii i wielu nacji. To jest rażący błąd i nie, nie uważam, że mapa jest ok - parę małych doróbek mogli wnieść, zarówno CA jak i GW ;)
Dla Skavenów na bank będzie gra pod ziemią.

Asuryan
21-09-2015, 11:19
Lepiej żeby zrobili L'Anguille wsią, niż stolicę państwa - Couronne. Po Syrakuzach bez murów mało mnie już zdziwi w tym temacie.

Sara Temer
21-09-2015, 12:10
Najlepiej jakby zrezygnowali z tego głupiego systemu... ciągle mam nadzieję, że po pokazaniu mapy kampanii okaże się, że każde miasto w prowincji jest naprawdę miastem, a nie jakąś dziurą, a po prostu w wokół nich są jeszcze dodatkowe wioski/porty... Pomarzyć zawsze można...

chochlik20
21-09-2015, 14:17
Pomarzyć zawsze można...
i jest to rzeczą ludzką.
Jednak nie łudźmy się, że mapa będzie dopieszczona. Na oficjalnej stronie totalwar.com było ogłoszenie, że szukają fanów Młotka chętnych by wspomóc swoją wiedzą projekt. I jak widać fani, którzy współpracują z twórcami nie wiele zdziałali, albo też zdziałali za wiele. Zależy jak patrzeć.
Po drugie - co z tego, że będą bitwy pod ziemią? W modzie pod Medivala też to występowało, więc nie robi to na mnie wrażenia. Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na ostatni filmik i pole bitwy. Występowały zarówno motywy krasnoludów jak orków, co się gryzło ze sobą.

kauczuk999
21-09-2015, 21:21
. Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na ostatni filmik i pole bitwy. Występowały zarówno motywy krasnoludów jak orków, co się gryzło ze sobą.

tzn?
co do kolegi wyżej. nie będzie 9 edycji. WFB przestal istnieć.

chochlik20
22-09-2015, 07:08
tzn?
Tzn. tyle, że mamy zarówno posągi orków widać je na samym początku, a później w tle można ujrzeć wyrzeźbione w skale posągi twarzy krasnoludów. Gdyby to były tereny zajęte przez orki to rzeźby krasnoludów powinny być zniszczone lub podniszczone, i odwrotnie. A tak nie jest.

kauczuk999
22-09-2015, 08:38
Tzn. tyle, że mamy zarówno posągi orków widać je na samym początku, a później w tle można ujrzeć wyrzeźbione w skale posągi twarzy krasnoludów. Gdyby to były tereny zajęte przez orki to rzeźby krasnoludów powinny być zniszczone lub podniszczone, i odwrotnie. A tak nie jest.

rzeźbili przed bitwą ;P ;)

Arroyo
28-09-2015, 14:31
23GhXmPDuqE
Artyleria Krasnoludzka. Zapraszam do oglądania.

Kobrax
02-10-2015, 12:13
http://wiki.totalwar.com/w/How_Lords_Work
Trochę nowego info o gierce. Jak działają lordowie, itp. Okazuje się, że wybieramy jednego z dwóch Legendarnych Lordów dla każdej z frakcji zamiast samej frakcji. Bitwy morskie będą automatycznie rozgrywane. Fajnie, że herosów i lordów będzie można "perosonalizować" chyba bardziej niż w poprzednich częściach, np. wybieranie wierzchowca, broni, itp. No i gienkowie będą albo wojownikami albo magami z małymi wyjątkami :D

ares354
03-10-2015, 01:25
Ja nie kumam polityki GW. Uśmiercili WFB poprzez End Times i dali Age of Sigmar. Teraz zezwolili na tworzenie gry w klimatach i na zasadach wraz z postaciami kluczowymi dla WFB przez CA. Jest część ludzi która do świata Warhammera dostała się przez moda, inni przez kolegę, inni sami grają figurkami etc. Jeśli nowi poprzez nowego TW napalą się na WFB to ich czeka niespodzianka. Bo AOS to już nie WFB >? zgadzam się?. Tam już są inne zasady, historia etc. Tu widać z mapy, postaci, starą edycje 8. I tu się pojawia moje pytanie, jaki to ma sens?. Chyba że któryś tam dodatek da nam Space Marine z młotkami, no bo byli tak bardzo potrzebni w tym świecie. Jeśli się ktoś orientuje, to czy w End Times Thorgrim Grudgebearer ginie?, bo wydaje mi się że tak, tak gdzieś czytałem, więc skoro gra nawiązuje do czasów przez wydarzeniami End Times, to o czym ona będzie opowiadać. Będzie kampania na miarę tych z Rome II. Czy może cofną czas. To będzie 5 bogów Chaosu czy 4. To już jest tak zagmatwane że ja nie wiem. Jasne rozgrywka wygląda jak z Rome II i jest słabo. Nigdy nie lubiłem tam bitew, no ale do czasu zagrania poczekam na ostateczny werdykt. AI, najlepsze w historii serii miał Medieval 1. Szkoda że teraz gry są dla wszystkich, ponieważ zbyt trudna gra się nie sprzeda. No i ciekawy jestem jakie dadzą nam frakcje w następnych dodatkach?

Ituriel32
03-10-2015, 06:34
Nie wiem czy podoba mi się to info. Gubernatorowie, lordowie i herosi jako agenci na tak, ale ci elitarni lordowie już tak nie bardzo.

Jak dobrze zrozumiałem mają oni dawać ogólne modyfikacje frakcji (jak rody w republikach w rome2), unikalne umiejętności bitewne (jak np. Cezar w r2), technologie (tu nic konkretnego nie powiedzieli, więc może jakieś jednostki?) i unikalny ekwipunek zdobywane przez specjalne misje fabularne.
Dlaczego mi się to nie podoba? Bo dla mnie to kosmetyka (bonusy nacji w Rome2 liczą się tylko na samym początku rozgrywki)... ponieważ i tak będę dowodzić całą nacją np. krasnoludami i pod kontrolą będę mieć te same miasta i armie. Co innego jak po wybraniu konkretnego lorda (nowi w dlc) zaczynało by się z innymi ziemiami i dopiero w trakcie kampanii po wykonaniu misji fabularnych uzyskiwało by się kontrolę nad całością.

Arroyo
03-10-2015, 08:25
Ja nie kumam polityki GW. Uśmiercili WFB poprzez End Times i dali Age of Sigmar. Teraz zezwolili na tworzenie gry w klimatach i na zasadach wraz z postaciami kluczowymi dla WFB przez CA. Jest część ludzi która do świata Warhammera dostała się przez moda, inni przez kolegę, inni sami grają figurkami etc. Jeśli nowi poprzez nowego TW napalą się na WFB to ich czeka niespodzianka. Bo AOS to już nie WFB >? zgadzam się?. Tam już są inne zasady, historia etc. Tu widać z mapy, postaci, starą edycje 8. I tu się pojawia moje pytanie, jaki to ma sens?. Chyba że któryś tam dodatek da nam Space Marine z młotkami, no bo byli tak bardzo potrzebni w tym świecie. Jeśli się ktoś orientuje, to czy w End Times Thorgrim Grudgebearer ginie?, bo wydaje mi się że tak, tak gdzieś czytałem, więc skoro gra nawiązuje do czasów przez wydarzeniami End Times, to o czym ona będzie opowiadać. Będzie kampania na miarę tych z Rome II. Czy może cofną czas. To będzie 5 bogów Chaosu czy 4. To już jest tak zagmatwane że ja nie wiem. Jasne rozgrywka wygląda jak z Rome II i jest słabo. Nigdy nie lubiłem tam bitew, no ale do czasu zagrania poczekam na ostateczny werdykt. AI, najlepsze w historii serii miał Medieval 1. Szkoda że teraz gry są dla wszystkich, ponieważ zbyt trudna gra się nie sprzeda. No i ciekawy jestem jakie dadzą nam frakcje w następnych dodatkach?

Tak właściwie sytuacja wygląda tak. Oficjalnie WFB skończyło się na Końcu Czasów (którego nie uznaję) i na evencie zwanym Wiekiem Sigmara (którego też nie uznaję). Grę robią na 8 edycji, zatem prawdopodobnie nie ujrzymy grywalnych Krasnoludów Chaosu, Kislevu i Tilei. Sprawą dyskusyjną jest Bretonnia i Zwierzoludzie - dlaczego? Wg gry bitewnej te nacje skończyły swą "egzystencję" (jeśli można tak nazwać brak AB 8 edycji) kolejno w szóstej edycji i siódmej. Żeby nie wprowadzić w błąd - ich figurki są nadal sprzedawane.
Akcja jest przed Końcem Czasu, ale na pewno po Sztormie Chaosu. Więc sytuacja wygląda tak, że rasy zbroją się na "ostatnią" wielką wojnę z Archaonem, który siedzi sobie bezpiecznie w Mosiężnej Twierdzy wewnątrz Imperium. Bogów aktualnie (jeśli do Bogów Chaosu nie uznamy Hashuta i Rogatego Szczura) mamy 4: Khorne'a, Nurgle'a, Slaanesha i Tzeentcha.
Co do dodatków: oficjalnie potwierdzono 4 rasy. Są to Elfy (liczę na sensowny rozdział nacji na Leśne, Mroczne i Wysokie) oraz Jaszczury i Ogry oraz Skaveni. Dyskusyjną sprawą jest obecność takich ras grywalnych: Słudzy Chaosu, Królowie Grobowców, Bretonnia i wspomniane 2/3 ras Elfów.

Odniosę się jeszcze co do sprawy Wielkich Lordów - głów narodu a'la dowódcy w Attyli przy menu kampanii. Prawdopodobnie chcą nam urozmaicić grę tymi 4 nacjami tym, że mamy do wyboru dwóch lordów. Wg mnie jest to nawet dobry pomysł, bo prawdopodobnie każdy z nich będzie mieć swoje wady i zalety. To raz. Dwa to ciekawi mnie, kto w takim razie u Orków, Imperium i Wampirów będzie. Bo ja uważam tak:
Imperium - Teogonista Volkmar
Orkowie - Gorbad Żelaznoszpony, albo Goblin Skarsnik
Wampiry - Krell, Lord Śmierci (były czempion Chaosu)

ares354
03-10-2015, 12:24
Tak właściwie sytuacja wygląda tak. Oficjalnie WFB skończyło się na Końcu Czasów (którego nie uznaję) i na evencie zwanym Wiekiem Sigmara (którego też nie uznaję). Grę robią na 8 edycji, zatem prawdopodobnie nie ujrzymy grywalnych Krasnoludów Chaosu, Kislevu i Tilei. Sprawą dyskusyjną jest Bretonnia i Zwierzoludzie - dlaczego? Wg gry bitewnej te nacje skończyły swą "egzystencję" (jeśli można tak nazwać brak AB 8 edycji) kolejno w szóstej edycji i siódmej. Żeby nie wprowadzić w błąd - ich figurki są nadal sprzedawane.
Akcja jest przed Końcem Czasu, ale na pewno po Sztormie Chaosu. Więc sytuacja wygląda tak, że rasy zbroją się na "ostatnią" wielką wojnę z Archaonem, który siedzi sobie bezpiecznie w Mosiężnej Twierdzy wewnątrz Imperium. Bogów aktualnie (jeśli do Bogów Chaosu nie uznamy Hashuta i Rogatego Szczura) mamy 4: Khorne'a, Nurgle'a, Slaanesha i Tzeentcha.
Co do dodatków: oficjalnie potwierdzono 4 rasy. Są to Elfy (liczę na sensowny rozdział nacji na Leśne, Mroczne i Wysokie) oraz Jaszczury i Ogry oraz Skaveni. Dyskusyjną sprawą jest obecność takich ras grywalnych: Słudzy Chaosu, Królowie Grobowców, Bretonnia i wspomniane 2/3 ras Elfów.

Odniosę się jeszcze co do sprawy Wielkich Lordów - głów narodu a'la dowódcy w Attyli przy menu kampanii. Prawdopodobnie chcą nam urozmaicić grę tymi 4 nacjami tym, że mamy do wyboru dwóch lordów. Wg mnie jest to nawet dobry pomysł, bo prawdopodobnie każdy z nich będzie mieć swoje wady i zalety. To raz. Dwa to ciekawi mnie, kto w takim razie u Orków, Imperium i Wampirów będzie. Bo ja uważam tak:
Orkowie - Gorbad Żelaznoszpony, albo Goblin Skarsnik
Wampiry - Krell, Lord Śmierci (były czempion Chaosu)

No tak, tylko że Kislev skończył swoją egzystencje wraz z krasnalami Chaosu na edycji szóstej. Ale gdzieś czytałem że do czasu pojawienia się End Times, kanonicznymi wydarzeniami był Storm of Chaos, gdzie jednak zjednoczone siły Imperium, Bretonii i Kislevu, plus ktoś tam, starły się z Chaosem. Nie jestem dobry w tym, bo dopiero zgłębiam wiedzę na ten temat. Więc jeśli ma się opierać na 8 edycji to masz racje, Kislev nie ma racji bytu. Tylko że w linii Szturmu Choasu Kislev coś tam odegrał. Więc może jako Najemnicy, lub AOR, mogli by zagościć w armii Imperium, w co wątpię. Jeśli jednak oficjalnie 8 edycja wyzionęła ducha wraz z 2015 rokiem, to czy CA nie ma pewniej swobody, jakimi nacjami się pobawimy?. Jeśli gra nie idzie linią End Times, to Elfy muszą być oddzielnie, ale z drugiej strony twórcy nam zafundują to co GW że elfy widzą zagrożenie ze strony Archona połączą siły mimo nienawiść między sobą.

No dobra a co z Tomb Kings, są oficjalnie w 8 edycji, i mimo wszystko jest Chaos. Było by to bardzo dziwne gdyby gra komputerowa, która czerpie ze świata WFB nie dała nam Bretonii, Chaosu. Dla mnie Chaos jest podstawą by się pojawił. Może nie jako pierwszy ale żeby był. Bo mi się wydaje że gra będzie taka jak Rome II. Są tam specjalne kampanie z historycznymi postaciami, no i jest piaskownica ze wszystkimi. Bardzo by mi to pasowało, ale jak będzie nie wiem.

Ostatnie pytanie, czy w Imperium zagoszczą Zakony Rycerskie >? Bo jak wiadomo imperium będzie zjednoczone, ale czy to oznacza brak tego typu jednostek?

Arroyo
03-10-2015, 12:35
No tak, tylko że Kislev skończył swoją egzystencje wraz z krasnalami Chaosu na edycji szóstej. Ale gdzieś czytałem że do czasu pojawienia się End Times, kanonicznymi wydarzeniami był Storm of Chaos, gdzie jednak zjednoczone siły Imperium, Bretonii i Kislevu, plus ktoś tam, starły się z Chaosem. Nie jestem dobry w tym, bo dopiero zgłębiam wiedzę na ten temat. Więc jeśli ma się opierać na 8 edycji to masz racje, Kislev nie ma racji bytu. Tylko że w linii Szturmu Choasu Kislev coś tam odegrał. Więc może jako Najemnicy, lub AOR, mogli by zagościć w armii Imperium, w co wątpię. Jeśli jednak oficjalnie 8 edycja wyzionęła ducha wraz z 2015 rokiem, to czy CA nie ma pewniej swobody, jakimi nacjami się pobawimy?. Jeśli gra nie idzie linią End Times, to Elfy muszą być oddzielnie, ale z drugiej strony twórcy nam zafundują to co GW że elfy widzą zagrożenie ze strony Archona połączą siły mimo nienawiść między sobą.

No dobra a co z Tomb Kings, są oficjalnie w 8 edycji, i mimo wszystko jest Chaos. Było by to bardzo dziwne gdyby gra komputerowa, która czerpie ze świata WFB nie dała nam Bretonii, Chaosu. Dla mnie Chaos jest podstawą by się pojawił. Może nie jako pierwszy ale żeby był. Bo mi się wydaje że gra będzie taka jak Rome II. Są tam specjalne kampanie z historycznymi postaciami, no i jest piaskownica ze wszystkimi. Bardzo by mi to pasowało, ale jak będzie nie wiem.

Ostatnie pytanie, czy w Imperium zagoszczą Zakony Rycerskie >? Bo jak wiadomo imperium będzie zjednoczone, ale czy to oznacza brak tego typu jednostek?

Krasnoludy Chaosu oficjalnie skończyły figurkową egzystencję w 4 edycji, czyli wtedy, gdy się pojawili. Kislev natomiast w 6 edycji miał swobodny "suplement", a w 4 i 5 bodaj edycji był częścią armii Imperium wraz z Niziołkami. Co dalej - Kislev się powoli odbudowuje, co nie znaczy, że będzie grywalny, wręcz przeciwnie - dopóki jakieś info o DLC z nimi się nie pojawi, to można pomarzyć.
Póki co nacje grywalne to Krasnoludy, Imperium, Orkowie i Wampiry.
Co dalej? Taka zasadnicza różnica - Warhammer Fantasy to uniwersum fantasy, a WFB (Warhammer Fantasy Battle) to gra figurkowa. Stwierdziłeś

Było by to bardzo dziwne gdyby gra komputerowa, która czerpie ze świata WFB nie dała nam Bretonii, Chaosu. Dla mnie Chaos jest podstawą by się pojawił.
No tu trochę bym polemizował - otóż skoro czerpie ze świata WFB, a dokładnie z aktualnej edycji, to oczywiście, będą te nacje (można dać Bretonnię, bo nadal się sprzedaje), co mówisz, ale nie będą póki co grywalne. No wiesz, $$.
Elfy - w End Times jest sztuczne do bólu połączenie Wysokich i Mrocznych Elfów i dziwne tłumaczenie, że tak "naprawdę" Malekith miał być Królem Feniksem. Skoro mówią, że w DLC będą Elfy, to to jest spory problem w rozumieniu, bo nie sprecyzowali.
Zakonów rycerskich, jak wiele razy w tym dziale mówiłem, są 4, można ewentualnie wcisnąć jeźdźców demigryfów jako zapychacz, czyli 5 zakon i pojawią się w grze pewnie, jak i widoczni na jednym z filmików Rycerze Reiklandu.

ares354
03-10-2015, 13:05
Ja nie dyskutuje o tym co pierwsze będzie grywalne. Przyjmuje do wiadomości że są to 4 ogłoszone rasy. Potem te w dodatkach. Raczej chciałbym potwierdzenia od CA że prócz kampanii, będzie się można pobawić każdą rasą jaką zaimplementują do gry. Może mam zbyt wysokie wymagania. Bo sam wiesz, jako fan serii total war że historyczność i regiony dla CA są wybiórcze. Prosty przykład, Med 2 i brak naszych sąsiadów Czechów jako państwa etc. Z jednej strony czerpią z 8 edycji, ale przy tworzeniu w dodatku Elfów, to muszą się postarać o 3 rasy, inaczej wyglądające i pewnie walką się będą wyróżniać.

Tylko widzisz dla mnie to przede wszystkim gra komputerowa która czerpie, bądź jest na licencji WFB edycji 8. I jako iż jest to gra może ona wiele naginać. Jak by nie było, ona już nagina, bo idzie inną linią czasową. Dlatego uważam że w DLC, bądź w dodatkach powinni dać najwięcej ras, przynajmniej do piaskownicy. Tak samo jak CA naginało średniowiecze, mimo opierania się na potwierdzonych i historycznych wydarzeniach, twórcy mogą do woli naginać pewne rzeczy. Jakoś sobie nie wyobrażam Zwierzoludzi jako grywalnej rasy, bo to raczej niemożliwe. Ale jako plage takich potworów z lasów już jak najbardziej. Cóż dopiero po ukazaniu się gry, dowiemy się jaka będzie polityka DLC. No w końcu w historycznym Rome II, państwa miasta greckie były dodatkiem do gry a nie jego częścią :P

Arroyo
03-10-2015, 13:38
Ja nie dyskutuje o tym co pierwsze będzie grywalne. Przyjmuje do wiadomości że są to 4 ogłoszone rasy. Potem te w dodatkach. Raczej chciałbym potwierdzenia od CA że prócz kampanii, będzie się można pobawić każdą rasą jaką zaimplementują do gry. Może mam zbyt wysokie wymagania. Bo sam wiesz, jako fan serii total war że historyczność i regiony dla CA są wybiórcze. Prosty przykład, Med 2 i brak naszych sąsiadów Czechów jako państwa etc. Z jednej strony czerpią z 8 edycji, ale przy tworzeniu w dodatku Elfów, to muszą się postarać o 3 rasy, inaczej wyglądające i pewnie walką się będą wyróżniać.

Tylko widzisz dla mnie to przede wszystkim gra komputerowa która czerpie, bądź jest na licencji WFB edycji 8. I jako iż jest to gra może ona wiele naginać. Jak by nie było, ona już nagina, bo idzie inną linią czasową. Dlatego uważam że w DLC, bądź w dodatkach powinni dać najwięcej ras, przynajmniej do piaskownicy. Tak samo jak CA naginało średniowiecze, mimo opierania się na potwierdzonych i historycznych wydarzeniach, twórcy mogą do woli naginać pewne rzeczy. Jakoś sobie nie wyobrażam Zwierzoludzi jako grywalnej rasy, bo to raczej niemożliwe. Ale jako plage takich potworów z lasów już jak najbardziej. Cóż dopiero po ukazaniu się gry, dowiemy się jaka będzie polityka DLC. No w końcu w historycznym Rome II, państwa miasta greckie były dodatkiem do gry a nie jego częścią :P

Chodzi o to, że Zwierzoludzie w 7 edycji doczekali się swojego AB i był tam podany konkretny rejon ich występowania - wystarczy dać ich jako hordę, niczym Hunów w Attyli i mamy konkret. To raz, a dwa - będzie można nimi grać sobie (rasami ogłoszonymi jako grywalne), od razu mówię, narzędzi modderskich brak, więc o modach konkretnych jak dodanie grywalnych nacji możecie sobie pomarzyć. Po drugie - zależy, co rozumiesz przez słowo "Najwięcej ras" - bo jeśli chodzi Ci o Estalię, Arabię, Amazonki czy Cathay, to raczej od razu można o tym zapomnieć, skoro działa na licencji GW.

Ituriel32
03-10-2015, 14:53
Ja tam mam trochę złe przeczucia po zapowiedzi tych legendarnych lordów (przywódców znaczy się), ponieważ wyobrażam sobie zjednoczone Elfy a do wyboru jako LL będzie Malekith lub Król Feniks.

Arroyo
03-10-2015, 14:59
Oby lepiej tak nie było. Choć jedno mnie zastanawia - DE mieliby na bank Malekitha, albo Morathi. A Leśne Elfy Oriona bądź Drychę. Zastanawia mnie jednak, kto byłby zastępcą Finubara.

Asuryan
03-10-2015, 15:43
Chociażby książę Tyrion lub Wieczna Królowa.

ares354
03-10-2015, 15:54
Chodzi o to, że Zwierzoludzie w 7 edycji doczekali się swojego AB i był tam podany konkretny rejon ich występowania - wystarczy dać ich jako hordę, niczym Hunów w Attyli i mamy konkret. To raz, a dwa - będzie można nimi grać sobie (rasami ogłoszonymi jako grywalne), od razu mówię, narzędzi modderskich brak, więc o modach konkretnych jak dodanie grywalnych nacji możecie sobie pomarzyć. Po drugie - zależy, co rozumiesz przez słowo "Najwięcej ras" - bo jeśli chodzi Ci o Estalię, Arabię, Amazonki czy Cathay, to raczej od razu można o tym zapomnieć, skoro działa na licencji GW.

Raczej miałem na myśli te które się doczekały oficjalnych AB, ale np przestały być aktualizowane w kolejnych edycjach. I tak sobie wyobrażam Zwierzoludzi. Co do narzędzi moderskich, to największy błąd CA jaki mogą zrobić. Z ostatnim dodatkiem powinni je udostępnić. Należy się uczyć od najlepszych w tej kwestii, czyli Bethesda. Ich Fallout 3 żył długo i ludzie kupowali dodatki dlatego właśnie że był świetny to raz, a i dlatego że można modować ile się chce. Skyrim to samo. I Fallout 4 też ma to wsparcie. Rome II umarł dla mnie dlatego że mody jakie są w nim a jakie są do jedynki to inna liga. Nie rozumiem tego zagrania, niech wydają DLC ile chcą, dodatki, ale gdy skończą wsparcie dla tej gry, co im szkodzi by ludzie to modowali >? Strzał w stopę.

Kobrax
03-10-2015, 16:07
Nowy filmiaszcz:
https://www.youtube.com/watch?v=MnO2Pil0hOI
Co do Legendarnych Lordów to z tego co pisali to wybór lorda będzie miał wpływ na jednostki pewnie np. bonus do pancerza. Choć może się to jeszcze zmieni. Fajnie by było jakby np. u krasnali wybierając tego króla będącego zabójcą smoków te jednostki by były w jakiś sposób inne.
Ciekawym rozwiązaniem są dwa rodzaje lordów. Jedni będą miotać zaklęciami podczas gdy inni sami będą wyrzynać setki wrogów. No i nie będzie tu rozwiązania z shoguna 2 gdzie gienek mógł schodzić z wierzchowca. Tutaj jak temu miglancowi z gryfonem dasz konia to będzie konno cały czas. Jak nie dasz gienkowi nic to na pieszo będzie zaiwaniał.
EDIT. Te krasnale niby nie ruchliwe, a z tym gienkiem w lektyce zaiwaniają jak mała wyścigówka.

Arroyo
03-10-2015, 16:58
Kobrax, ja bym zostawił stary dobry sposób, związany z bitewniakiem - przykład? Ot Imperator ma w ZOO oswojonego smoka, gryfa też. Możliwość ujeżdżania przez niego smoka, zamiana na gryfa przed bitwą, na konia, bądź walka pieszo, byłaby czymś dobrym, to samo jazda.
Ares - prosty, acz idiotyczny powód, czemu modowalny TW:Warhammer nie będzie - licencja GW, która zakazuje.

Kobrax
03-10-2015, 17:43
Ale tu tak będzie. Przed bitwą decydujesz na czym ma gienek być. Nie jestem pewien ale chyba na mapie kampanii jakoś to się będzie robić. Pewnie w widoku gienka. Tylko podczas bitwy gienek będzie "niezmienny" tak jak to prawie zawsze było w serii TW.

Asuryan
03-10-2015, 17:50
Bo ja uważam tak:
Jednak mylnie. W przypadku Imperium będzie to Balthasar Gelt, Patriarcha Kolegiów Magii. Z jednej strony fajnie, bo magia, z drugiej strony też Altdorf. Wolałbym chyba arcykapłana Ulryka i Middenheim jako startowe w przypadku wyboru drugiego legendarnego przywódcy tej frakcji.
U krasnoludów bowiem powinny być to różne twierdze. Karaz-a-Karak lub Karak Kadrin.

Arroyo
03-10-2015, 18:01
Mógłbym zobaczyć, skąd to info? Bo mnie to bardzo ciekawi. Z drugiej strony, skoro byłoby to nastawione na lorda miecza i lorda magii, to prawdopodobnie nie Krell, a Heinrich Kemmler, Mistrz Liszy będzie.

Asuryan
03-10-2015, 19:12
Stąd:

Nowy filmiaszcz:
https://www.youtube.com/watch?v=MnO2Pil0hOI

Od 7:37

Memnon[pl]
05-10-2015, 19:14
https://www.youtube.com/watch?v=kgyGMpmBRR0

Po tym filmiku mam tylko dwie opinie-
Po pierwsze marketing segi sie nie zmienil wcale-jest to kolejny fim o Niczym,samozachwyt i nic konkretnego o grze.
Po drugie-jezeli ktos z CA sie wypowiada o nowym tytule a z tylu jest pokazena Rome II total fail to mam naprawde bardzo zle odczucia?Chcieli w ten spsob odepchnac fanow od kupna?Czy tez jest to zupelny brak kmpeytencji czy jakiegokolwiek logicznego roumowania ze storny CA-w sumie nie ma sie co dziwic skoro teraz pracuje tam wiekszosc anglikow....

Kobrax
05-10-2015, 20:56
A mnie się tam Romek 2 podoba najbardziej ze wszystkich części. Poprzednie to dla mnie porażki, a medek 2 wychwalany przez wszystkich to dla mnie popis bugów i głupoty. Romek 2 idealny nie jest ale jest wystarczająco dobry. Jedyne co mi w Romku 2 się nie podobało i wolałem w tym względzie medka 2 to rozwój miasta. Chętnie bym ten medkowy w warhamerze zobaczył, tylko zmianę miasta na zamek bym nie dawał ewentualnie.

chochlik20
06-10-2015, 06:30
;367845']https://www.youtube.com/watch?v=kgyGMpmBRR0

Po tym filmiku mam tylko dwie opinie-
Po pierwsze marketing segi sie nie zmienil wcale-jest to kolejny fim o Niczym,samozachwyt i nic konkretnego o grze.

Zgodzę się z Tobą. Wypuszczanie takich filmików co jakiś czas to chwyt marketingowy, ale jak dla mnie strasznie irytujący. Sypią okruszkami chleba przed graczem, czasami dadzą coś więcej i tak po nich do celu, czyli premiery.

@Kobraxie - wiadomo, że Medival 2 to gra pełna bugów i głupoty, podobnie jak pierwszy Rome, ale pomimo tego te dwie odsłony cieszą sie popularnością, ze względu na ilość modów do nich.
A co do zamiany, to jest głupota i nie powinno tak być. Na szczęście świat Młota jest na tyle opisany i znany, że nie zaistnieje coś takiego.

ares354
06-10-2015, 13:28
A mnie się tam Romek 2 podoba najbardziej ze wszystkich części. Poprzednie to dla mnie porażki, a medek 2 wychwalany przez wszystkich to dla mnie popis bugów i głupoty. Romek 2 idealny nie jest ale jest wystarczająco dobry. Jedyne co mi w Romku 2 się nie podobało i wolałem w tym względzie medka 2 to rozwój miasta. Chętnie bym ten medkowy w warhamerze zobaczył, tylko zmianę miasta na zamek bym nie dawał ewentualnie.

Przez takie myślenie jak twoje, sega i ca wydaje niedopracowane gry. Jak można zachwalać Rome II, w dniu premiery była to największa porażka tego studia dotychczas. Karmili nas renderami, a w dniu premiery bugi zalały ekran. Optymalizacja leżała, pełno DLC, jak krew, państwa miasta. Ile trzeba było czekać by gra była grywalna >? Kilka miesięcy im to zajęło, więc błagam Cię, nie trolluj o Rome II, bo jeśli Warhammer będzie taki sam, to oni mogą zbankrutować, wtedy to już bez różnicy. Jeśli się bierzesz za drugą cześć kochanej przez graczy Rome, to wiedz że należy się mocno postarać, a CA tego nie zrobiło. To co dostałem w dniu premiery nie było nawet koło tego co pokazywali mi na ich filmikach, czyli mnie oszukali. Tak samo było z nowym Batmanem.

Arroyo
06-10-2015, 13:54
Przez takie myślenie jak twoje, sega i ca wydaje niedopracowane gry. Jak można zachwalać Rome II, w dniu premiery była to największa porażka tego studia dotychczas. Karmili nas renderami, a w dniu premiery bugi zalały ekran. Optymalizacja leżała, pełno DLC, jak krew, państwa miasta. Ile trzeba było czekać by gra była grywalna >? Kilka miesięcy im to zajęło, więc błagam Cię, nie trolluj o Rome II, bo jeśli Warhammer będzie taki sam, to oni mogą zbankrutować, wtedy to już bez różnicy. Jeśli się bierzesz za drugą cześć kochanej przez graczy Rome, to wiedz że należy się mocno postarać, a CA tego nie zrobiło. To co dostałem w dniu premiery nie było nawet koło tego co pokazywali mi na ich filmikach, czyli mnie oszukali. Tak samo było z nowym Batmanem.

Upominam. Nikt tu nie trolluje to po raz. Dwa to prywatna opinia Kobraxa, dodam, że sam lubię grać w Rome II i jest dobrą grą aktualnie (a przynajmniej wg mnie, bo i tak gram głównie na multiplayer'ze). A trzy - jeśli już zwalać winę, to proponuję na SEGĘ, która właściwie ma taką, a nie inną politykę - widocznie jeden proces niczego ich nie nauczył ;)
Wracając - czekam na info o Carsteinach, bo to będzie najważniejsza rasa w podstawce wg mnie.

ares354
06-10-2015, 14:35
Upominam. Nikt tu nie trolluje to po raz. Dwa to prywatna opinia Kobraxa, dodam, że sam lubię grać w Rome II i jest dobrą grą aktualnie (a przynajmniej wg mnie, bo i tak gram głównie na multiplayer'ze). A trzy - jeśli już zwalać winę, to proponuję na SEGĘ, która właściwie ma taką, a nie inną politykę - widocznie jeden proces niczego ich nie nauczył ;)
Wracając - czekam na info o Carsteinach, bo to będzie najważniejsza rasa w podstawce wg mnie.

Masz prawo upomnieć, i przeprasza za ordynarną odpowiedz. To jest jego prywatna opinia i ma do niej prawo. Jednak uważam że należy mówić jak jest i było. Dodam że należy mówić iż Rome 2 dopiero w edycji Emperor stał się czym powinien być. Ale prawdy nie będę unikać i należy powiedzieć że gra na początku była słaba, niedopracowana.

I dlatego bardzo sceptycznie podchodzę do filmików które zaprezentowano z Warhammera. Nauczony tym co pokazało nam CA swego czasu w Rome II, pamiętne oblężenie i walki w miastach, mam głęboką nadzieje że Warhammer będzie wyglądał tak jak na owych filmikach, mimo iż to alfa. Nawet jeśli premiera ma mieć pół roku opóźnienia, to wolę by miała niż by była powtórka z Rome II na samym początku. Co do mapy, myślę że jeśli będzie to jak z Rome II czy Empire, lub Shogunem 2 to będzie źle. Jednak Medieval 2 z większą ilością miast i ich rozwojem był lepszy. Dodam że wole mieć na mapie miasta i jak by się dało wsie.

Co do rozwoju bohaterów, Mark of Chaos zrobił to najlepiej ze wszystkich gier na licencji Warhammera i taką drogą powinni podążać CA.

Arroyo
06-10-2015, 14:41
Sorry, ale zacznijmy od początku Twoją wypowiedź - tym, czym miał być R2 był już od 11-12 patcha. Teraz kampania jest ogólnie za łatwa. Co nie oznacza, że gra nagle jest zła - wręcz przeciwnie, gra jest dobra, ale powinni jeszcze trochę patchy wydać, albo fani powinni wydać swoje patche, coś jak w Gothic 3 - tam dopiero po fanowskich patchach dało się grać (fakt, inny całkowicie styl gry i uniwersum, ale tam fani zrobili prawdziwe zmiany w grze).
Poza tym CA zrekompensowała nam to w TW: Attila, które od początku było grywalne i dobre. Co dalej - nadal czekam na to, co w Medku 2 było, czyli rozwój miast stamtąd. Na bank boje będą wyglądać jak w Attyli, bo jak się dobrze przyjrzymy to mamy tu mix Attyli z Shogunem II i do tego dokładany styl gry i wszystko, co w Warhammerze Fantasy dobre. Będzie to jak z Rome II i Attylą - jak widziałeś mapę, to wiesz, jak to będzie - połączenie dwóch przypadkowych diukostw w 1 prowincję - przykładu nie trzeba daleko szukać - Couronne z L'Anguille.
Ostatni akapit - niezupełnie, bo też Dark Omen odwzorował klimat i wszystko dobrze.

chochlik20
06-10-2015, 15:11
To, że w nowym dzieli widzisz mix Attyli i Shoguna II nie oznacza, że będzie to dobre połączenie, bo póki co nic jest nie wiadomo na temat prawideł ekonomii, praw jakimi będzie się rządzić magia, bohaterowie specjalni. W nowym dziele jest zbyt dużo zachwytu a zbyt mało obiektywizmu.
Nie grałem w Rome 2 ani w Attyle więc tego nie będę oceniał, ale jeżeli jest tak jak piszesz - 11-12 patch pozwolił w końcu grać, a w Attyli w końcu poprawili błędy i ich nie powielili to wygląda na to, że tylko uczą się na błędach. Jednak nowa odsłona to nie historyczny TW, ale fantasy i rządzą tu inne prawidła i można spodziewać się masy bugów i niedoróbek. Pytanie jednak zasadnicze jest takie - czy CA wyda jak najszybciej grę nawet z błędami, które będzie dopiero naprawiać po skargach graczy czy też wyda dobrą grę z niewielką ilością bugów. Bo jeżeli to pierwsze, to wieszczę powolny upadek serii i zniechęcenie do niej graczy, którzy będą mieli dosyć powielanych błędów i masy patchy, które pozwolą im cieszyć się rozgrywką.

Kobrax
06-10-2015, 19:28
Dla twojej wiadomości ares354 nie grałem w grę od początku ale dopiero jak zaczęła być taka jak być powinna po paru miechach. Po części bo nie miałem kasy tyle by wydawać jej tak dużo na taką grę. Nie oczekuje od Warhammera ideału bo wiem, że z tą firmą to nie możliwe. Teraz dla nich liczy się tylko kasa. Romka 2 oceniam jako grę, którą jest teraz. Jakby gry oceniało się po tym jakie były w dniu premiery to myślę, że mało która była by dobra.
Warhammer idealny też nie będzie i nie polecałbym kupować go przed upływem miesiąca od premiery. Fanom Warhammera o ile nie potrafią trzymać nerwów na wodzy proponuje w ogóle nie grać, udawać, że gra nie jest planowana i jej nie będzie.
SEGA jest firmą na tyle dużą, że mogą sobie pozwolić na kupno gry bo zawsze znajdzie się mnóstwo osób które ją kupią bo zwiastuny ich przyciągną. To czy będą grać ich nie interesuje. Taki już jest świat biznesu. Life is brutal.

Andrij Marszałek
08-10-2015, 17:00
eee. Proponujesz nie kupować fanom Warhammera tej gry bo ma w nazwie total war? Przestaniecie wszyscy być tak radykalni. Gra będzie oscylować wokół 7-9/10 i będzie dobrą grą a fani Warhammera kupią ją bo to w końcu nie będzie jakaś niskobudźetówka albo kolejny gniot tylko duża dobrze zapowiadająca się gra.

Arroyo
08-10-2015, 18:05
Ja powiem tak - sam wymagam bardzo wiele od gry, ale mogę przystać na produkt, jaki wydadzą. Ważne, by nawet małe mody, które by powstały bez narzędzi modderskich (różnymi sposobami) przerabiały czy to diukostwa Bretonnii na oddzielne prowincje z dodatkowymi wsiami i miasteczkami (nawet podręcznik RPG "Rycerze Graala" opisuje każde z diukostw konkretnie i nie wrzuca np. Couronne i L'Anguille do jednego wora) oraz na może dodanie jednostek różnych do nacji poszczególnych (niegrywalnych, jak i tych grywalnych).

chochlik20
09-10-2015, 08:11
eee. Proponujesz nie kupować fanom Warhammera tej gry bo ma w nazwie total war? Przestaniecie wszyscy być tak radykalni. Gra będzie oscylować wokół 7-9/10 i będzie dobrą grą a fani Warhammera kupią ją bo to w końcu nie będzie jakaś niskobudźetówka albo kolejny gniot tylko duża dobrze zapowiadająca się gra.
eeee. Też pozwolę sobie tak zacząć.
Kiedyś TW był marką samą w sobie, teraz powoli zaczyna na nią padać złowróżbny cień. Oczywiście w pierwszych TW były bugi, niedoróbki, ale nawet z nimi gra miała w sobie, to coś. Jeżeli czytam, że CA zmuszona jest wydawać kolejne patche, do nowej części odsłony to znaczy, że coś jest nie tak z serią. Cały czas jednak siłą podtrzymującą markę były mody tworzone przez fanów. W tej odsłonie nadchodzą nowe wiatry, które zwieją to. Czy przypadkiem CA zapowiadając Rome 2 miało nie wypuścić narzędzi do wspierania moderów? Dopiero później odeszli od tego pomysłu. Mogę się mylić w tej kwestii.
Pytaniem pozostaje, czy w nowej odsłonie pomimo braku wsparcia ze strony wydawcy będzie w ogóle możliwe tworzenie własnych modów.

Czemu uważasz, że to będzie dobra gra? Mi póki, co nie podoba się to, co widzę zwłaszcza w bitwach. CA prowadzi graczy jakby był dzieckiem. Pokazuję mu paluszkiem jaki konkretnie zasięg mają strzelcy, zamiast normalnych flag nad oddziałami gra mówi nam, że ci to strzelają, ci walczą mieczami itd.
Nie jesteśmy radykalni, ale staramy się nie ponosić ślepemu zachwytowi nad nowym tytułem. Na razie wiemy za mało, mamy mgliste informacje jak wiele będzie funkcjonowało i czy w ogóle to się sprawdzi w grze, by piać peany pochwalne.
Jeżeli fan chce kupić niech kupuje, bo to jego kasa i pesymistom WTW nic do tego.

Memnon[pl]
09-10-2015, 10:41
Zdecydwoanie popieram chochlika.Kiedys TW mial "dusze" -teraz z kzadym tytulem ja traci.Powoli bitwy zaczynaja wygladac tak-zaznaczz wszystko-zuc na srodek-1 minuta i po bitwie.Co to za gra skoro potrzebuje 17 patchy?To kpina i drwina z graczy,bo dla mnie to nawet nie jest beta.Po prostu CA/Sega wiedzialo iz pierwszy Rome byl sukcesem i poszli tylko na dobre imie poprzednika nie patrzac na nic wiecej-tego samego obawaim sie w Warhamerze-jest znany wiec tez moze nie chciec im sie wysilac-bo i po co-to raz ,a dwa anglicy juz tak maja iz robia wszystko na odwal sie.Prostym przykladem byla data ukazania sie Wrahamera-przy pierwszym filmie ktory zaprezentowali bylo 2015-liczyli znowu na super komentarze itp-tymczasem ludzie na ofcjalnym forum ich zbluzgali i pojechali po nich po calosci-glownie za tragicznie beznadziejna szarze itp-wiec juz przy nastepnym filmie jest data 2016-dlatego obawiam sie iz CA nie traktuje fanow powaznie i znowu bedzie beta i XXX patchy.Dlaczego znwou pokazuja "nowe" filmy-ale w zadnym nie ma NIC konkretnego?zero mowy o AI,zero o mapie,zero zachowaniu sie AI na mapie itp?-ano pewno jak pokaza to ludze im nie dzdza zyc na forum-dlatego znowu mam zle przeczucia.Shogun II mial demo przed premiera -bo wiedzieli ze jest dobry-jakos dalo sie zrobic dobre AI na mapie-teraz sie nie da?Dla porownania przeszedlem Rome II Rzymem od patcha 9-12 i nie przegralem ZADNEJ bitwy na ladzie-nie dla tego ze jestem az tak dobry-po prostu AI jest AZ tak glupie.Najglupsza bitwa to obrona miasta-moje 700 przeciwko 3500-bitwa oczywiscie wygrana w 3,5 min-jak dla mnie jest to kpina z wszystkiego co nadawalo sens serii TW.Owszem Shogun II ma tez kilka glupich niedorobien-ale jedyna wada Shoguna jaka ludzie sa w stanie powiedziec to tylko slysze ciagle-"a bo wszyscy maja takie same jednostki" i tyle.O mutli juz nawet nie wspomne -bo cofneli sie z mutli o 6 lat wstecz.

Nie rozumiem -a wrecz podziwiam ludzi ktorzy mowia ze Warhamer to bedzie dobra.Lub takich ktorzy pisza ze CA to przeciez firma z duzym doswiadczeniem i napewna zrobia dobra gre-dwa razy juz pokazali ze nie szanuja fanow-wiec nie wiem jakim cudem ktos wyciaga takie wnioski.Do mnie nei przemawiaja filmy o NICZYM i samozachwyt tworcow ktorzy mowia jaka to super robote robia.Do mnie nie przemawia bitwa w ktorej widze jak 120 krasnolodow walczy z gigantem i w 7 sekund ta walka sie konczy-dla mnie jest to kolejna drwina z ludzi kotrzy zbodowali kiedys tak unikatowa marke...
P.S-naprawde mam nadzieje ze sie myle....

Andrij Marszałek
09-10-2015, 13:02
Kobrax napisał by fani młotka nie kupowali tej gry tylko dlatego że to total war. Macie prawo psioczyć na nowe total wary i to wasza sprawa. Shogun 2, Rome 2 i Attila to według mnie bardzo dobre lub przynajmniej dobre tytuły. Dlaczego piszę że to będzie dobra gra? Bo gra zachowa styl Rome i Attyli. Nie poszło im w rome 2 więc w attyli to poprawili. Taką sytuacje mamy niemal od początku serii i niemożliwe jest by to zepsuli. Na pewno będą błędy, bugi i patche. Co z tego, skoro i tak się dobrze sprzeda i fani młotka(nie maniacy na punkcie lore) będą zadowoleni że mają dużą grę w ich ulubionym uniwersum. Przestańcie już pisać wywody jak to CA się zmieniło i jaki beznadziejny ten WTW będzie bo to już się nudne robi.

Kobrax
09-10-2015, 14:08
Andrij umiesz czytać ze zrozumieniem? Napisałem, żeby fani warhammera nie kupowali tej gry jeżeli potem mają wszędzie płakać jak to ona jest źle zrobiona. Oszczędzą go wtedy i sobie, i innym.
Ja warhammera na pewno kupie bo po pierwsze nie mam o uniwersum bladego pojęcia i obchodzi mnie tylko grywalność i frajda z gry, nie to czy elfy będą czy ich nie będzie. Jak będzie bugów pełno to nie będę po prostu jej włączał, dopóki nie zostanie naprawiona.
Jestem prawie pewien, że na początku będzie dużo niespodziewanych błędów. W końcu kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy ludzi szybciej je wykryje niż grupka kilkunastu ludzi. Zrobienie takiej gry bez błędów jest niemożliwe.

chochlik20
09-10-2015, 14:16
Kobrax napisał by fani młotka nie kupowali tej gry tylko dlatego że to total war. Macie prawo psioczyć na nowe total wary i to wasza sprawa. Shogun 2, Rome 2 i Attila to według mnie bardzo dobre lub przynajmniej dobre tytuły. Dlaczego piszę że to będzie dobra gra? Bo gra zachowa styl Rome i Attyli. Nie poszło im w rome 2 więc w attyli to poprawili. Taką sytuacje mamy niemal od początku serii i niemożliwe jest by to zepsuli. Na pewno będą błędy, bugi i patche. Co z tego, skoro i tak się dobrze sprzeda i fani młotka(nie maniacy na punkcie lore) będą zadowoleni że mają dużą grę w ich ulubionym uniwersum. Przestańcie już pisać wywody jak to CA się zmieniło i jaki beznadziejny ten WTW będzie bo to już się nudne robi.
Kobrax nic takiego nie napisał. Dał tylko dobrą radę, aby fani universum się wstrzymali z kupnem z miesiąc, ze dwa tygodnie i dopiero kupili jak okaże się, że gra będzie warta swojej ceny.
Sprzeda, bo wszystko się sprzeda i wszystko można wcisnąć pod znaną marką.
Zresztą nikt nie pisze, że beznadziejna będzie nowa odsłona, tylko, że można się spodziewać masy niedoróbek i moje pytanie jakie postawiłem wcześniej jest ciągle w mocy i będzie, aż do premiery, kiedy to będzie można ocenić grę. Sam oceniłeś ją na 7-9 w dziesięciostopniowej skali opierając się tylko na widmowych informacjach, znakach zapytania oraz reklamie, która będzie się ciągnęła do znudzenia do dnia premiery. Ja np. z oceną gry wstrzymam się jeszcze bardzo długi czas, bo ciągle nie mogę się przekonać do tego tytułu chociaż podoba mi się świat Młotak i uwielbiam fantastykę.

Andrij Marszałek
09-10-2015, 14:43
Chodzi mi po prostu o to że po raz nie wiadomo który wałkujecie ten sam temat.
Kobrax - ,,Na pewno będą błędy, bugi i patche'' - napisałem o błędach
- ,,Fanom Warhammera o ile nie potrafią trzymać nerwów na wodzy proponuje w ogóle nie grać'' - tacy fani to maniacy lore którzy tego nie powinni kupować. Przecież napisałem o tym w swoim poście.
Więc nie zarzucaj mi że nie umiem czytać ze zrozumieniem ;)

Andrij Marszałek
09-10-2015, 17:26
Odcinając się od dyskusji.
W CDA jest artykuł o WHTW. Pozwolę sobie zacytować fragment:
,,Total War:Warhammer to nie jednorazowy wyskok, ale zwiastun całej trylogii, przez którą przewinie się 16 frakcji''
I to jest ciekawy temat :)

chochlik20
09-10-2015, 17:54
W CDA jest artykuł o WHTW. Pozwolę sobie zacytować fragment:
,,Total War:Warhammer to nie jednorazowy wyskok, ale zwiastun całej trylogii, przez którą przewinie się 16 frakcji''
I to jest ciekawy temat :)

Pewniaki:
- Imperium
- Orkowie i gobliny
- Sylvania
- Krasnoludy

Znaki zapytania
- Mroczne Efy
- Wysokie Elfy
- Leśne Elfy
- Bretonnia
- Skaveni
- Jaszczuroludzie
- Królestwo Ogrów
- Królowie Grobowców
- Chaos
- Kislev
- Zwierzoludzie(?) prędzej chyba jako frakcja niegrywalna
- Krasnoludy Chaosu(?)

Andrij Marszałek
09-10-2015, 18:19
Krasnoludy Chaosu jak i Kislev bym odrzucił jako iż obecnie nie są uznawane za nacje w WFB choć patrząc na mapkę to Kislev będzie jako frakcja niegrywalna. Dziwne to wszystko :crazy:

Arroyo
09-10-2015, 19:38
Krasnoludy Chaosu jak i Kislev bym odrzucił jako iż obecnie nie są uznawane za nacje w WFB choć patrząc na mapkę to Kislev będzie jako frakcja niegrywalna. Dziwne to wszystko :crazy:
Nieuznawany? I'm out - Krasnoludy Chaosu udostępniają działa Chaosowi, a Kislev jazdę Imperium do teraz.

Pewniaki:
- Imperium
- Orkowie i gobliny
- Sylvania
- Krasnoludy

Znaki zapytania
- Mroczne Efy
- Wysokie Elfy
- Leśne Elfy
- Bretonnia
- Skaveni
- Jaszczuroludzie
- Królestwo Ogrów
- Królowie Grobowców
- Chaos
- Kislev
- Zwierzoludzie(?) prędzej chyba jako frakcja niegrywalna
- Krasnoludy Chaosu(?)
Ja bym do pewniaków dodał Ogry, Skavenów i Jaszczury - bo już na TWC wielokrotnie przewinięto, że będą grywalni. Co do Zwierzoludzi - nie przesadzajmy, mogą być hordą jak w Attyli Hunowie.

Asuryan
09-10-2015, 23:05
Elfy także, tylko nie wiadomo które.

chochlik20
10-10-2015, 18:52
Ja bym do pewniaków dodał Ogry, Skavenów i Jaszczury - bo już na TWC wielokrotnie przewinięto, że będą grywalni. Co do Zwierzoludzi - nie przesadzajmy, mogą być hordą jak w Attyli Hunowie.
Chyba, że połączą je z Chaosem.

A propo znaków zapytania, to może Estalia lub Tielia?? Patrząc na mapę było by tam pusto i smutno. Wiem, że nie ma do nich AB, ale może po premierze GW wpuści ich do figurek??

Arroyo
10-10-2015, 19:05
Wątpię, by dodali, skoro już wypuścili dziadowski End Times i Age of Sigmar. Poza tym Tilea w Dogs of War miała parę najemników bezpośrednio stamtąd (5 edycja). Wątpię, by to połączyli z Chaosem, skoro w 7 edycji mieli osobny AB.

chochlik20
10-10-2015, 19:07
To mielibyśmy pusty półwysep opanowany przez rebeliantów? Tam aż prosi się o jakąś frakcję.

Arroyo
10-10-2015, 19:23
Albo dadzą Estalię pod kontrolę Bretonnii (kolejny dziwny numer CA możliwy). Tilea pewnie będzie składać się z jakiś jednostek z 5 edycji Psów Wojny.

Asuryan
10-10-2015, 19:44
Tilea ma coś na kształt własnego AB. To znaczy konkretnie jest to AB najemników, w większości albo z Tilei się wywodzących, albo operujących na tym terenie.

Arroyo
10-10-2015, 19:57
O tym właśnie mówiłem, Asur ;) Czyli sprawa Tilei załatwiona - co do Księstw Granicznych to myślę, że to też nie problem. Wystarczy skorzystać ze słabego podręcznika RPG Renegade Crowns. A więc tylko Estalia jest ostoją problemu TW: Warhammer.

Asuryan
10-10-2015, 20:58
Akurat taki problem to nie problem. Jako że nie ma AB, to co cokolwiek tam nie dadzą nie będzie sprzeczne z lore :D

Andrij Marszałek
11-10-2015, 07:02
O tym nie pomyślałem ;) - Pewnie będzie coś na wzór tego co jest w RPG. Ot parę miast na krańcu mapy walną ;)

Arroyo
11-10-2015, 08:45
Mówisz, parę wiosek... a jakie jednostki im dadzą? Komu dadzą Estalię? Pamiętaj, że tu liczą się tylko oficjalne produkty, a nie twory M. Eliassona.

Andrij Marszałek
11-10-2015, 10:12
Ale białej plamy tam nie walną przecież. GW razem z CA coś wymyślą pewnie. ;)

Arroyo
11-10-2015, 10:37
Oby też wymyślili to jako AB, bo byłoby lepiej, gdyby dodali jakieś państwo w Estalii, jakieś jednostki i figurki.

Asuryan
11-10-2015, 13:57
Nie licz na to, że po tej grze powstaną kolejne AB do WFB. Tym bardziej, że Estalia to nie jest jedno państwo. Bilbali i Magritta to osobne królestwa.

chochlik20
11-10-2015, 16:49
O tym właśnie mówiłem, Asur ;) Czyli sprawa Tilei załatwiona - co do Księstw Granicznych to myślę, że to też nie problem. Wystarczy skorzystać ze słabego podręcznika RPG Renegade Crowns. A więc tylko Estalia jest ostoją problemu TW: Warhammer.
Dodanie Księstw Granicznych jako jednego tworu, to już głupota. To nie jest jedno państwo, ale cały zbiór różnych, jednym z nich rządzi chyba nawet wampir.

Nie licz na to, że po tej grze powstaną kolejne AB do WFB. Tym bardziej, że Estalia to nie jest jedno państwo. Bilbali i Magritta to osobne królestwa.
A ja bym liczył, zwłaszcza, że każda nowy AB z nową frakcja to dodatkowa kasa i to pewnie nie mała.

Asuryan
11-10-2015, 21:20
Jakby twórcy mieli zamiar kontynuować gry w tym uniwersum, to raczej nie robili by EoT i AoS. Widocznie WFB przynosił za niskie wpływy, skoro zdecydowali się na podjęcie takich kroków.

chochlik20
12-10-2015, 08:18
Jakby twórcy mieli zamiar kontynuować gry w tym uniwersum, to raczej nie robili by EoT i AoS. Widocznie WFB przynosił za niskie wpływy, skoro zdecydowali się na podjęcie takich kroków.
Jeżeli przynosi małe zyski, bo zapewne tak jest to EoT i AoS to strzał nie w stopę, ale już w samo serce i głowę jednocześnie tego universum. Patrząc na inne universa fantasy jak choćby FR czy DL nie mamy aż tak radykalnej zmiany w dziejach. Próbą ratowania Młotka może być ta odsłona TW jak i Warhammer Online, więc według mnie istnieje cień szansy, że skoro historia w tym tytule zatrzymała się na wielkiej inwazji Chaosu na ziemie Imperium, ciągle są Jaszczuroludzie, to mogą wyjść nowe AB z nowymi frakcjami. Bo skoro z wymienionych przeze mnie frakcjo odpadają trzy - Krasnoludy Chaosu, Kislev oraz Zwierzoludzie (tutaj spodziewam się połączenia z Chaosem), a podobno ma być 16 frakcji, to czym zapełnią trzy puste sloty?

Arroyo
12-10-2015, 09:34
A kto powiedział, że niby Zwierzoludzie odpadają? Mają swój własny AB, proszą się aż o bycie hordą niczym Hunowie w Attyli. Wg mnie to zwykłe wykluczenie nacji na siłę. Kislev będzie na pewno, ale pewnie i tak ubogie jak w 6 edycji figurkowego. Poza tym do teraz można w sklepach np. w HMS Computers kupować figurki Kislevu zarówno normalne, jak i z edycji Mordheim...

Póki nie ma oficjalnego zdania twórców na temat tych nacji, to możemy sobie gdybać jedynie.

Poza tym chochliku podręcznik Renegade Crowns nie mówi nam, że Księstwa Graniczne to niby jedno państwo - o nie, to zbiór księstw na terenie między Orkami, a Imperium. Więc zanim się o nich wypowiesz, to proponuję poczytać daną książkę o tej nacji.

chochlik20
12-10-2015, 13:52
A kto powiedział, że niby Zwierzoludzie odpadają? Mają swój własny AB, proszą się aż o bycie hordą niczym Hunowie w Attyli. Wg mnie to zwykłe wykluczenie nacji na siłę. Kislev będzie na pewno, ale pewnie i tak ubogie jak w 6 edycji figurkowego. Poza tym do teraz można w sklepach np. w HMS Computers kupować figurki Kislevu zarówno normalne, jak i z edycji Mordheim...

Będą hordą i co dalej? Osiedlą się i zaczną budować własne osady? A, co za tymi idzie stworzą własną cywilizację?
Zresztą na czele hordy zwierzoludzi stoi szef, najsilniejszy z nich, z największymi rogami , a takich hord jest cała masa i nie ma tam jednej bestii, która stałaby na ich czela jak Attyla na czele Hunów. Zwierzoludzie jak już coś, to powinni być niegrywalną frakcją.

Póki nie ma oficjalnego zdania twórców na temat tych nacji, to możemy sobie gdybać jedynie.

Jakby nie patrzeć od początku tutaj gdybamy i nic innego nam nie pozostaje póki, co.

Poza tym chochliku podręcznik Renegade Crowns nie mówi nam, że Księstwa Graniczne to niby jedno państwo - o nie, to zbiór księstw na terenie między Orkami, a Imperium. Więc zanim się o nich wypowiesz, to proponuję poczytać daną książkę o tej nacji.

A, gdzie ja napisałem, że to jedno państwo?

Dodanie Księstw Granicznych jako jednego tworu, to już głupota. To nie jest jedno państwo, ale cały zbiór różnych, jednym z nich rządzi chyba nawet wampir.

Sara Temer
12-10-2015, 14:23
Będą hordą i co dalej? Osiedlą się i zaczną budować własne osady? A, co za tymi idzie stworzą własną cywilizację?
Zresztą na czele hordy zwierzoludzi stoi szef, najsilniejszy z nich, z największymi rogami , a takich hord jest cała masa i nie ma tam jednej bestii, która stałaby na ich czela jak Attyla na czele Hunów. Zwierzoludzie jak już coś, to powinni być niegrywalną frakcją.
Mogą zrobić tak, że będzie wiele frakcji zwierzoludzi, wiele małych hord, a gracz po prostu będzie miał możliwość objęcia przywództwa nad jedną taką małą hordą i wcielania kolejnych ;)

chochlik20
12-10-2015, 14:47
Mogą zrobić tak, że będzie wiele frakcji zwierzoludzi, wiele małych hord, a gracz po prostu będzie miał możliwość objęcia przywództwa nad jedną taką małą hordą i wcielania kolejnych ;)
Już bardziej widziałbym to w przypadku Orków, ale nie zwierzoludzi, bo chyba takie coś u nich nigdy nie miało miejsca. Nawet, na czym oprzeć ekonomię tej frakcji.
Orkowie w przeciwieństwie do nich chociaż mieli stałe leża i osady, a oni to gnili tylko po lasach.

Ituriel32
12-10-2015, 16:42
Zwieżoludzie to idealni buntownicy, robiący rozpier...
Jako nacji grywalnej ich sobie nie wyobrażam.

Arroyo
12-10-2015, 18:32

Co do Zwierzoludzi - mam wrażenie, że nie grałeś w TW: Attila lub w Barbarian Invasion Hunami - ta nacja NIE MOGŁA się osiedlać. Tak samo będzie na pewno ze Zwierzoludźmi. Ewentualnie eventy ze zbuntowanymi grupami Zwierzoludzi, walczącymi przeciwko aktualnemu ich przywódcy.

chochlik20
13-10-2015, 08:50
Co do Zwierzoludzi - mam wrażenie, że nie grałeś w TW: Attila lub w Barbarian Invasion Hunami - ta nacja NIE MOGŁA się osiedlać. Tak samo będzie na pewno ze Zwierzoludźmi. Ewentualnie eventy ze zbuntowanymi grupami Zwierzoludzi, walczącymi przeciwko aktualnemu ich przywódcy.
Nie grałem w Attila, ale grałem BI Hunami i mogli się osiedlać, nie było z tym problemu. Zgodzę się z Iturielem, że ta nacja wypadłaby najlepiej jako rebelianci, którzy podobnie jak w modzie pojawialiby się z eventów pod miastami i atakowali je niespodziewanie.

Arroyo
13-10-2015, 11:56
Nie grałem w Attila, ale grałem BI Hunami i mogli się osiedlać, nie było z tym problemu. Zgodzę się z Iturielem, że ta nacja wypadłaby najlepiej jako rebelianci, którzy podobnie jak w modzie pojawialiby się z eventów pod miastami i atakowali je niespodziewanie.
Ja natomiast się nie zgodzę. Mają swój AB, tak jak Księstwa Graniczne podręcznik do RPG - zasługują na dodanie ich jako nację grywalną (jak Hunowie w Attyli - tam osiedlać się (po raz kolejny to mówię :D) nie mogli, to czemu niby tu nie mają się pojawić?), ale pewnie jako DLC na styl "Chaos DLC" z Archaonem, Krasnoludami Chaosu i właśnie Zwierzoludźmi. W końcu np. Deprawator nie powiedział ostatniego słowa Leśnym Elfom, a lasy Imperium nadal są zagrożone ich obecnością, jak i Leśnych Goblinów.

Zresztą z tym idiotyzmem, że rebelianci to osobna nacja od początku gry to od ETW się chyba pożegnali i nic nie zwiastuje, by nagle mieli dodać rebeliantów od początku gry.

Asuryan
13-10-2015, 14:11
Akurat moim zdaniem Chaos rozdzielono na siłę na 3 osobne AB. W przypadku Ożywieńców taki podział ma chociaż sens historyczny tego uniwersum.

Jan z Czarnolasu
13-10-2015, 18:20
Warhammer będzie rewolucyjną częścią serii z dwóch względów. Po pierwsze w sferze bitewnej dodanie jednostek latających, magii, jednostek odpornych na uciekanie i innych dziwadeł. Po drugie w sferze kampanii, albowiem dotychczas zasadą było, że wszystkie nacje rozwijały się w ten sam sposób - jedyną różnice stanowił zestaw budynków do zbudowania oraz ich wygląd. Jedyny wyłom od tej zasady pojawił się w Attilla: Total War gdzie znajduje się frakcja, która funkcjonuje jedynie w trybie hordy. Wygląda na to, ze w nowej odsłonie spotkamy się z kilkoma odrębnymi mechanikami rozwoju frakcji - z pewnością mechaniki rozwoju takich nacji jak orki i gobliny i nieumarli będą odbiegały w znaczący sposób od tego co zobaczymy w przypadku Imperium, które z pewnością będzie najbliższe temu co widzieliśmy w poprzednich grach serii.

Obstawiam, że jeden z dodatków zostanie poświęcony armiom chaosu i skavenom. Myślę, ze opracują dla chaosu osobną mechanikę rozwoju frakcji bo trudno sobie wyobrazić rozbudowę miast i budynków na Pustkowiach Chaosu, rozbudowę farm i dróg. Nie tędy droga.

Jednocześnie należy wskazać, ze podział na Zwierzoludzi, Demony i Wojowników Chaosu jest według mnie nieco sztuczny i podyktowany względami marketingowymi, sprzedażowymi na potrzeby gry figurkowej - stworzono w ten sposób trzy fajne, odmienne armie. W rzeczywistości bardziej zasadny byłby podział na według wierzeń ze względu na wyznawców. Plaugebearerzy nie powinni być w jednej armii z Horrorami czy Flamerami tylko w Wojownikami Chaosu wyznającymi Nurgla. I tak według mnie powinno być rozwiązane w nowym dodatku. Powinniśmy wybierać, czy chcemy być Tzeentchem, Slaneszem, Khornem czy Nurglem, a liderem frakcji powinien być do wyboru wielki demon albo jakiś wojownik-wybraniec. Walczymy dla danego boga, a skoro tak to graczowi powinni być podporządkowani zarówno Wojownicy Chaosu (śmiertelnicy), jak i demony i zwierzoludzie w roli partyzantów oraz dodatkowo kultyści jako agenci korumpujący Imperium - jako cały pakiet. Bogowie powinni prowadzić walkę między sobą oraz przeciwko Imperium. Wojownicy wsparci demonicznymi sprzymierzeńcami jako siły główne, zwierzoludzie jako partyzantka oraz kulty i tajne sekty jako agenci do zakulisowych działań. Siła gracza w kampanii powinna zależeć głównie od ilości wyznawców. Od tego powinny zależeć możliwości werbunkowe i moc darów zsyłanych przez boga - i o to powinna się toczyć walka.

Tak to sobie wyobrażam.

Arroyo
13-10-2015, 18:23
Warhammer będzie rewolucyjną częścią serii z dwóch względów. Po pierwsze w sferze bitewnej dodanie jednostek latających, magii, jednostek odpornych na uciekanie i innych dziwadeł. Po drugie w sferze kampanii, albowiem dotychczas zasadą było, że wszystkie nacje rozwijały się w ten sam sposób - jedyną różnice stanowił zestaw budynków do zbudowania oraz ich wygląd. Jedyny wyłom od tej zasady pojawił się w Attilla: Total War gdzie znajduje się frakcja, która funkcjonuje jedynie w trybie hordy. Wygląda na to, ze w nowej odsłonie spotkamy się z kilkoma odrębnymi mechanikami rozwoju frakcji - z pewnością mechaniki rozwoju takich nacji jak orki i gobliny i nieumarli będą odbiegały w znaczący sposób od tego co zobaczymy w przypadku Imperium, które z pewnością będzie najbliższe temu co widzieliśmy w poprzednich grach serii.

Obstawiam, że jeden z dodatków zostanie poświęcony armiom chaosu i skavenom. Myślę, ze opracują dla chaosu osobną mechanikę rozwoju frakcji bo trudno sobie wyobrazić rozbudowę miast i budynków na Pustkowiach Chaosu, rozbudowę farm i dróg. Nie tędy droga.

Jednocześnie należy wskazać, ze podział na Zwierzoludzi, Demony i Wojowników Chaosu jest według mnie nieco sztuczny i podyktowany względami marketingowymi - stworzono w ten sposób trzy fajne, odmienne armie. W rzeczywistości bardziej zasadny byłby podział na według wierzeń ze względu na wyznawców. Plaugebearerzy nie powinno być w jednej armii z Horrorami czy Flamerami tylko w Wojownikami Chaosu wyznającymi Nurgla. I tak według mnie powinno być rozwiązane w nowym wydatku. Powinniśmy wybierać, czy chcemy być Tzeentchem, Slaneszem, Khornem czy Nurglem, a liderem frakcji powinien być do wyboru wielki demon albo jakiś wojownik-wybraniec. Walczymy dla danego boga, a skoro tak to graczowi powinni być podporządkowani zarówno Wojownicy Chaosu (śmiertelnicy), jak i demony i zwierzoludzie w roli partyzantów oraz dodatkowo kultyści jako agenci korumpujący Imperium - jako cały pakiet. Bogowie powinni prowadzić walkę między sobą oraz przeciwko Imperium. Wojownicy wsparci demonicznymi sprzymierzeńcami jako siły główne, zwierzoludzie jako partyzantka oraz kulty i tajne sekty jako agenci do zakulisowych działań.

Tak to sobie wyobrażam.

Nie rozumiem, jak niby jeden dodatek miałby być o Chaosie i Skavenach, skoro jeden dodatek jest o Skavenach i Ograch?
Sztuczny, nie sztuczny, ważne, że jest i niestety musimy się do tego przyzwyczaić, bo tak czy siak może tak być w TW: Warhammer.

Jan z Czarnolasu
13-10-2015, 18:26
Niestety nie znam newsów.

Jeden dodatek na pewno będzie głównie o chaosie + o czymś tam. Obstawiałem, ze dodadzą Skavenów, ale w sumie co to za różnica.

Arroyo
13-10-2015, 18:31
Już dawno temu pisali, że będą 2 dodatki:
1. Elfy (nie wiadomo, które) i Jaszczury
2. Skaveni i Ogry.
Były informacje, polecam pierwsze parę stron tego tematu - tam wszystko jest napisane.

Arroyo
14-10-2015, 18:00
Kolejny Rally Point wyszedł, także czas na dyskusję (pomijam tu całkowicie AI, bo mnie nie interesuje ono ze względu na moją preferowaną grę w trybie Twarzą w Twarz):
Jako, że wszystkiego o Warhu nie wiem, to zastanawia mnie ten Szaman Orków - czy to na pewno Szaman czy wódz Dzikich Orków? I drugie pytanie - czy ten mag od Imperium to jest ten arcymag Jasnego Kolegium?

Asuryan
14-10-2015, 19:06
Możesz rzucić linka do nowego filmiku?

Andrij Marszałek
14-10-2015, 19:10
https://www.youtube.com/watch?v=OZHeF9XN-BM
Jest na portalu przecież.

Asuryan
14-10-2015, 20:31
Dzięki, nie każdy zagląda na portal.
Ten mag od Imperium jest tym drugim dowódcą Imperium zamiast Karla Franza, tylko nie wiem czemu zmienili mu kolegium z Jasnego na Złote.
Szaman/prorok Dzikich Orków to chyba drugi wódz zielonoskórych.

Ituriel32
15-10-2015, 07:36
Jak na razie żaden legendarny ludzki lord mi nie podszedł.

Klierowski
18-10-2015, 15:14
Serio? to kto by ci podszedł? Bo ja sobie nie mogę wyobrazić lepszych legendarnych dowódców niż ci dwaj, no chyba że dodamy Raiksmarshala jeszcze.

Asuryan
18-10-2015, 17:19
Karl Franz jest strzałem w 10. Co do drugiego równie dobrze mógłby to być Wielki Teogonista Sigmara lub Ar-Ulryk. Choć m akurat przywódca Kolegiów Magii pasuje.
Przy zielonoskórych skoro pierwszym dowódcą jest ork, to drugiego dałbym szamana goblinów, być może nawet nocnych.

Ituriel32
19-10-2015, 06:55
Karl Franz musi być i byłoby dziwnie jak by go brakło, w końcu to najważniejszy z ludzi, tylko że ja go nie lubię (tak po prostu i nie ma we mnie dużo chęci grania nim).
Za magika też podziękuje. Ogólnie ludzie to nie jest nacja którą lubię i nią będę grać jako ostatnią jak mi się już znudzą inne zabawki.

Kobrax
19-10-2015, 14:25
Ja tam będę grał krasnalami i Królem Zabójców na pewno. Fajny ma fryz :D

Defil
20-10-2015, 11:25
Kolega próbował mnie pewien czas temu wciągnąć w Warhammera 40k oraz w Fantasy na raz, oczywiście w bitewniaki figurkowe. Nie śledzę tematu na bieżąco, ale mam dwa pytania:
1) Czy to będzie odwzorowanie systemu tylko że w czasie rzeczywistym?
2) Czy gracz będzie mógł to wszystko ogarnąć? W końcu podstawą walki nie jest tyle siekanie się mieczami, co wszelkiego rodzaju zdolności aktywowane i pasywne.

Kobrax
20-10-2015, 16:41
To będzie Total War pełną gębą tylko, że wyglądy jednostek inne będą i trochę tej "magii" będzie. Jeżeli grałeś w jakiegokolwiek Total Wara to ogarniesz grę bez problemu jak dla mnie :D Podstawa bitew będzie taka sama jak w innych Total Warach :D

EDIT: Nowe info o nadchodzącym TW!
https://www.youtube.com/watch?v=OZHeF9XN-BM
https://www.youtube.com/watch?v=MC1Y2pFP2ls
Trochę free DLC, np. nowi Herosi, legendarni lordowie, magia czy nowe rasy takie jak Chaos, który będzie grywalny i dołączony do preordera jako free DLC.

Memnon[pl]
22-10-2015, 16:24
Jak ktos jest ciekawy to jest oficjalna data premiery potwierdzona przez CA----

28 IV 2016

Asuryan
22-10-2015, 16:56
Ładnie, Wojownicy Chaosu w końcu potwierdzeni jako preorder dlc. Legendarny przywódca tej frakcji to jakiś smokoogr jeśli dobrze rozpoznałem.
W dodatku większość głównych armii ma być jako grywalne frakcje, jedna nawet jako flc.

Arroyo
22-10-2015, 17:12
Chyba wiem, o kogo chodzi. Prawdopodobnie jest to ten Smoczy Ogr, który rozwalił mury Praag w 2302 roku KI. Czyli mamy Kholeka Pożeracza Słońc - odsyłam do tematu z opisywaniem Warhammera, gdzie wyjaśniłem, kim jest ów potwór z piekła rodem ;)

Pancerny
22-10-2015, 17:50
Pojawiło się całkiem sporo informacji - kolejne dlc, data premiery, edycje specjalne. Zebrałem je w jeden news.
http://www.totalwar.org.pl/index.php/entries/view/4693
A gdyby ktoś poszukiwał źródeł to:
http://www.totalwar.com//warhammer - info o grze i dlc
https://www.youtube.com/watch?v=MC1Y2pFP2ls - nowy trailer
http://www.totalwar.com/games/total-war-warhammer-high-king-edition - high king edition
http://www.totalwar.com/limited - limited edition

ares354
22-10-2015, 17:59
Czyli już się zaczyna zbójecka polityka firmy. Zamów przed premierowo grę, dostaniesz Chaos za darmo, nie to płać...A kto mi zagwarantuje że gra będzie grywalna i nie okaże się porażką na miarę Rome II czy Batman Arkham Knight. Na gameplay'ch wygląda zawsze zacnie, ale dopiero gdy zainstalujesz, prawdę Ci gra powie. Widać ku czemu zmierzają ludzie z CA i Segi. Szkoda, ale taka polityka jest(...)Tytuł tylko dla oddanych fanów, którym w razie czego nie będzie żal wydanych pieniędzy jeśli gra okaże się klapą po całości.

chochlik20
22-10-2015, 18:14
Zawsze możesz kupić w pre- a później jak masz nerwy z tytanu to czekasz, aż gra będzie na tyle grywalna, że da się w nią grać. Na koniec dodam tyle, że taka polityka (błędy plus płatne DLC) na dłuższą metę odbije się czkawką zarówno firmie jak i samej serii.

Pancerny
22-10-2015, 18:29
Ale High King Edition wygląda całkiem fajnie

smooqu
22-10-2015, 18:37
Czyli już się zaczyna zbójecka polityka firmy. Zamów przed premierowo grę, dostaniesz Chaos za darmo, nie to płać...

Recenzje również zazwyczaj pojawiają się przed premierą. Ja zazwyczaj robię tak, że na złożenie pre-ordera czekam do czasu gdy przeczytam recenzję napisaną przez godnego zaufania człowieka i potem składam zamówienie.

A w przypadku gdy recenzje nie pojawią się przed premierą jest to sygnał, że gra jest gniotem i twórcy nie chcą żeby gracze byli tego świadomi :P

Asuryan
22-10-2015, 18:47
Czyli mamy Kholeka Pożeracza Słońc
Oprócz niego jeszcze 2 innych. Na bogato, gdy pozostałe 4 frakcje mają zapowiedzianych tylko po 2 przywódców.

Kobrax
22-10-2015, 19:53
Powiem tyle, że to będzie chyba mój pierwszy w życiu preorder. High King Edition wygląda bosko, a że uwielbiam krasnoludy to zawartość idealnie dla mnie :D No i ten róg z którego można pić, nie wspominając już o reszcie!

Upomnienie słowne za przekleństwo. Moderacja działu.
Zmieniłem już. Przepraszam.

Ituriel32
22-10-2015, 20:58
Ten chaos jako Pre-order (do tego jeszcze z 3 legendami)...

Arroyo
22-10-2015, 21:06
O matko, kolejne narzekania. Cieszcie się, że w ogóle jest, bo to jest najważniejsze wg mnie. Przynajmniej niektórych zachęca to do usprawnienia komputera/laptopa ;)

Myrkull
22-10-2015, 22:13
Takie skrzywienie narodowe, nic nie poradzisz. ;)

Ituriel32
23-10-2015, 06:11
Skrzywienie może i narodowe.
Ja chciałbym robić rozpier.... na mapie kampanii a chaos nadaje się do tego najbardziej. Więc teraz czekam na jakieś konkretne info o tym jak ma się grać (jak mają funkcjonować) zieloni, ale nie ekologiczni.

Dla mnie głupio wygląda sytuacja że o DLC jest więcej informacji niż o podstawce. Nie żeby ilość informacji powalała.

Memnon[pl]
23-10-2015, 12:21
Takie skrzywienie narodowe, nic nie poradzisz. ;)
Nie do konca-bardzo duzo ludzi sie wkurzylo na CA.Na YT prawie 2 razy tyle odchaczylo "nie lubie"-i jest to chyba pierwsza taka sytuacja na nowy trailer CA.Bardzo duzo ludzi tak na YT jak i oficjalnym forum krytykuje CA -nie za DLC-ale za tresc DLC.
Wycieli jedna z bardziej znanych nacji z Warhammera i daja jako DLC.To tak jakbys kupil samochod i musial jeszcze placic osobno za kola,drzwi i kierownice.Ja rozumiem DLC-taki rynek,teraz to norma -tylko niech DLC bedzie cyzms ekstra,a nie czyms wycietym z podstawowej wersji gry.Kupujac samochod nie mam nic przeciwko jak place ekstra za wspomaganie,ABS i alufegi...Mam nadzieje ze moj przyklad jest w miare trafny.

Il Duce
23-10-2015, 12:29
Nie pierwsza, longbeards culture pack zostało podobnie jeśli nie gorzej objechane. O ile wtedy to było uzasadnione bo tamto DLC ogłoszono 6 dni po premierze gry to nie rozumiem obecnej wściekłości. To nie jest nowa praktyka że CA dodaje nację do pre-ordera. A co bardziej zachęci ludzi do kupna od wojowników chaosu?

Arroyo
23-10-2015, 12:54
Memnon, to już problem fanów, nie mój. Ja mogę mieć nawet i Bretonnię w DLC, byleby był klimat Warhammera. Tylko tyle oczekuję od gry. I to jest mój wymóg, nie interesuje mnie sztuczna inteligencja, gdyż mam zamiar grać jedynie kampanię w trybie twarzą w twarz, ani też to, jakie nacje będą w DLC.
Zresztą póki mam pieniądze, za co jeść i pić, to mogę sobie też szastnąć pieniędzmi na dodatkową zawartość do gry - mnie to osobiście nie przeszkadza. Raczej przeszkadzałoby mi to, gdyby dali bezwartościowe nacje do gry, a ważniejsze jako DLC - tu tak nie jest. Imperium, Orkowie, Wampiry i Krasnoludy to są jedne z ważniejszych. Więc gadanie "Chaos w DLC to zdzierstwo" to wg mnie jest zwykła bzdura ;) Co innego, gdyby się pieniędzy nie miało i ledwie wiązało koniec z końcem - wtedy to mogę uznać powyższy cytat za trafny ;)

chochlik20
23-10-2015, 13:40
I znowu wchodzimy na teren polityki CA. @Memnon[pl] na swoje nie/szczęście ma rację, a porównanie jest jak nad wyraz trafne. Dla Ciebie @Arroyo liczy się tylko, że to Warhamer i nic więcej. Więc grę w Twoim przypadku można uznać, że jest skierowana tylko dla fanów. Pytanie jednak czy gra trafi do szerszej liczby graczy, zarówno tych, którzy mieli do czynienia z serią TW a nie są fanami universum i czy trafi do nowych graczy, którzy dopiero zaznajamiają się z CA. Polityka firmy oparta jak choćby na tym przykładzie na reklamie i jeszcze raz reklamie produktu, który może się w ostatecznym rachunku okazać się gniotem z mnóstwem błędów, płatnymi DLC, które dodadzą podstawowe nacje z universum jest jak dla mnie błędna i jest strzałem w stopę. O ile weterani serii wiedzą, że potencjał TW kryję się w modach i multi o tyle nowi gracze mogą być zniechęceni do kolejnych odsłon.

Arroyo
23-10-2015, 13:48
Może dlatego, że po prostu to są moje wymagania odnośnie gry? Zacznijmy od tego, że nie rozumiem tego bólu na temat DLC - jeśli wam się chce narzekać i nie chce się DLC kupować, to nie kupujcie, proste. Oszczędźcie innym swoich żali, bo to głównie zaśmieca forum i to jest właśnie strzałem w kolano też ze strony graczy. Może inaczej - strzałem w kolano jest robienie takich DLC, a fanów zaśmiecanie forów żalami na temat DLC, że to się nie podoba, tamto nie podoba. Nic z tym nie zrobicie, tak działa rynek gier i nie do nas należy zmiana tego kierunku, a do wydawców. Dodam więcej - zrozumieć mogę to, że każde DLC ma swoje wady i zalety, ale wymyślanie, że wadą jest to, że info o nim pojawia się przed premierą, bądź wycina tak podstawową nację jak np. Imperium czy właśnie Chaos uważam za przejaw głupoty.
Ja powiedziałem, co uważam.

Asuryan
23-10-2015, 13:53
Więc gadanie "Chaos w DLC to zdzierstwo" to wg mnie jest zwykła bzdura ;)
Dokładnie, tym bardziej że nie jest to typowe dlc, a pre-order, swoista nagroda za kupienie kota w worku. Ja się cieszę, że nie zrobili 3 różnych pre-orderów, każdy z osobną dodatkową zawartością, jak to potrafili robić przy innych tytułach.

Ituriel32
23-10-2015, 14:06
Jak to napisać? Chaos wagowo to podium. Coś jak Cesarstwo Niemieckie czy Bizantyjskie w Medku/Francja w Napoleonie. To powinno być w wersji podstawowej.
Już sama wartość ideologiczna Chaosu jest kosmiczna, bo to największe zło zagrażające pozostałym nacjom (wróg ostateczny).

Jako nacje o mniejszym charakterze wagowym widziałbym np. Kislev czy Bretonie.

Arroyo
23-10-2015, 14:09
Śmiem się z Tobą nie zgodzić iturielu z jednej prostej przyczyny - Dawn of War II (inne uniwersum itp.). Dlaczego ten przykład? Tam nie dostaliśmy w podstawce Chaosu, a zamiast nich mieliśmy Tyranidów (tu mamy alternatywę - wampiry). Chaos doszedł tam w DLC Chaos Rising. Wracając, Tyranidzi spełnili swoją rolę i świetnie zastąpili sługi mroku. Tu wampiry zrobią to samo tak czuję ;)

chochlik20
23-10-2015, 14:30
Może dlatego, że po prostu to są moje wymagania odnośnie gry? Zacznijmy od tego, że nie rozumiem tego bólu na temat DLC - jeśli wam się chce narzekać i nie chce się DLC kupować, to nie kupujcie, proste. Oszczędźcie innym swoich żali, bo to głównie zaśmieca forum i to jest właśnie strzałem w kolano też ze strony graczy. Może inaczej - strzałem w kolano jest robienie takich DLC, a fanów zaśmiecanie forów żalami na temat DLC, że to się nie podoba, tamto nie podoba. Nic z tym nie zrobicie, tak działa rynek gier i nie do nas należy zmiana tego kierunku, a do wydawców. Dodam więcej - zrozumieć mogę to, że każde DLC ma swoje wady i zalety, ale wymyślanie, że wadą jest to, że info o nim pojawia się przed premierą, bądź wycina tak podstawową nację jak np. Imperium czy właśnie Chaos uważam za przejaw głupoty.
Ja powiedziałem, co uważam.
Sorry, ale rynek gier nie opiera się tylko na firmach je robiących i zbijających na tym kasę, ale także na graczach i skoro jak piszesz wylewają oni swoje żale i robią, to coraz częściej to znaczy tylko, że istnieje problem. A wydawca, ma w głębokim poważaniu sugestię, aby coś zmienić i przypodobać się graczom i zrobić ukłon w ich stronę dobrym tytułem. Ciekawy jestem tylko, czy gdyby to nie był to Warhammer, ale kolejny historyczny TW, to czy nie narzekałbyś na równi z innymi.
Ja nikomu nie zabraniam kupować, bo to jego kasa nie moja. I nie uważam, że jeżeli ktoś narzeka na nową odsłonę to zaśmieca forum, bo tak samo można stwierdzić, że pisanie achów i owachów na jej temat jest tym samym. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie póki trzyma się tematu.

Ituriel32
23-10-2015, 14:34
A co mnie Dawn of War II?? to jest temat o Warhammerze TW... (Swoje zdanie o DoWII mogę napisać w temacie o tej grze.)
Inna gra, inne studio, inne uniwersum, inne realia.
Ja czekam na tego młotka ale wymagania mam do niego dużo większe niż Arroyo. Mnie sam fakt że tylko będzie nie raduje.

To że będzie masa dlc jest już normą. Inną sprawą jest to co jest w tym dlc.
DLC to powinny być dodatki/bajery.

Arroyo
23-10-2015, 14:43
Sorry, ale rynek gier nie opiera się tylko na firmach je robiących i zbijających na tym kasę, ale także na graczach i skoro jak piszesz wylewają oni swoje żale i robią, to coraz częściej to znaczy tylko, że istnieje problem. A wydawca, ma w głębokim poważaniu sugestię, aby coś zmienić i przypodobać się graczom i zrobić ukłon w ich stronę dobrym tytułem. Ciekawy jestem tylko, czy gdyby to nie był to Warhammer, ale kolejny historyczny TW, to czy nie narzekałbyś na równi z innymi.
Ja nikomu nie zabraniam kupować, bo to jego kasa nie moja. I nie uważam, że jeżeli ktoś narzeka na nową odsłonę to zaśmieca forum, bo tak samo można stwierdzić, że pisanie achów i owachów na jej temat jest tym samym. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie póki trzyma się tematu.

Sorry, ale od początku, gdy powstał temat, że wychodzi Total War: Warhammer to ciągle są jakieś tutaj zastrzeżenia ze strony graczy "To się nie podoba, tamto się nie podoba". Wg mnie narzekacie i dmuchacie na zimne. Równie co mogę nie kupić gry i gadać co chwila, jakie to jest głupie, jak to nie pasuje i jest złe. Potem się dziwię, że na FB na fanpage'u orga są ciągle burze odnośnie tego, że jak to ujmują? "Scena Total War jest najbardziej zgniła ze wszystkich"? Zamiast marudzić o każdej informacji odnośnie gry po prostu cieszmy się, że wychodzi gra i wyciągajmy z tych nowinek też dobre wnioski np. że przynajmniej Chaos będzie w grze. Bo od samego początku, gdy oglądam ten temat, to co strona przewija się marudzenie, że to złe, to jeszcze gorsze - to odstrasza graczy i (być może) przyszłych bywalców na forum.
Nie narzekałbym, bo i tak nie interesowałby mnie singleplayer, a multiplayer. Zresztą i tak gram na wysokim poziomie trudności zawsze w kampanie. Dla mnie Total War to multiplayer, który wg mnie jest wyznacznikiem tej serii i nic tego nie zmieni. Narzekałbym jednak na to, gdy wszystkie jednostki pod względem pancerza są papierowe aż do bólu (tu TW: Attila) lub niegrywalne. Takie DLC to wg mnie powinien być smaczek dla gracza, który byłby znudzony grą ciągle tymi samymi nacjami.
Iturielu, nacje w DLC to też dodatek/bajer, w końcu urozmaica grę, gdy jesteś już znudzony podstawowymi nacjami.

Ituriel32
23-10-2015, 14:49
Jestem nastawieni negatywnie bo tak nauczyły mnie poprzednie gry.
Bo jak są same zachwyty to twórcy idą tylko na łatwiznę, a tak muszą choć trochę się wysilić.

A jak gra będzie kapitalna to będę ją wszędzie chwalić i pokazywać, tak jak robię z Age of Wonders III. (Polecam bo bardzo fajna)

chochlik20
23-10-2015, 14:56
Powtórzę po raz kolejny - każdy ma takie samo prawo narzekać i się cieszyć - i nie zabronisz komuś tego robić. Nikt Cię nie powstrzymuje, aby wyrażać swój zachwyt. Nie podobają się negatywne opinie na fb? Napisz swoją pozytywną lub się zapytaj, o co chodzi.
Śmieszy mnie zarzut, że odstręczamy narzekając ludzi od forum... agora jakby ktoś przejrzał powinna odstręczać od pisania tam, a pojawiają się nowi ludzie od czasu do czasu. Podobnie jak zarzut, że zniechęcamy od kupna gry. Przykro mi, ale ja nie pracuję w CA by robić pozytywną reklamę, a Ty zapewne też nie by robić pozytywną.
Ile jest ludzi tyle jest opinii.
Każdy ma swój mały rozumek (ja też mam) i każdy zrobi, co zechce w dniu premiery. I na tym proponuję zakończyć dyskusję, czy wolno nam wyrażać zniechęcenie, obiekcje czy też zachwyt.

Co do DLC - zgodzę się, że w nich powinny się pojawić nacje dodatkowe - np. jakieś mniejsze i mniej istotniejsze plus nowe tereny lub inne bajery. Patrząc jednak na Warhammera, Chaos nie jest pomniejszą nacją, ale jak pisał Ituriel nacją większą, która jest wkomponowana nierozerwalnie z świat universum i powinna się pojawić normalnie.

Arroyo
23-10-2015, 15:00
Powtórzę po raz kolejny - każdy ma takie samo prawo narzekać i się cieszyć - i nie zabronisz komuś tego robić. Nikt Cię nie powstrzymuje, aby wyrażać swój zachwyt. Nie podobają się negatywne opinie na fb? Napisz swoją pozytywną lub się zapytaj, o co chodzi.
Śmieszy mnie zarzut, że odstręczamy narzekając ludzi od forum... agora jakby ktoś przejrzał powinna odstręczać od pisania tam, a pojawiają się nowi ludzie od czasu do czasu. Podobnie jak zarzut, że zniechęcamy od kupna gry. Przykro mi, ale ja nie pracuję w CA by robić pozytywną reklamę, a Ty zapewne też nie by robić pozytywną.
Ile jest ludzi tyle jest opinii.
Każdy ma swój mały rozumek (ja też mam) i każdy zrobi, co zechce w dniu premiery. I na tym proponuję zakończyć dyskusję, czy wolno nam wyrażać zniechęcenie, obiekcje czy też zachwyt.

Co do DLC - zgodzę się, że w nich powinny się pojawić nacje dodatkowe - np. jakieś mniejsze i mniej istotniejsze plus nowe tereny lub inne bajery. Patrząc jednak na Warhammera, Chaos nie jest pomniejszą nacją, ale jak pisał Ituriel nacją większą, która jest wkomponowana nierozerwalnie z świat universum i powinna się pojawić normalnie.

Co do DLC nadal się z Twoją opinią nie zgadzam i będę podtrzymywać swoją opinię. I powtórzę się jeszcze raz na koniec - wolisz narzekać, bądź nie masz kasy na DLC? Nie kupuj, proste. A teraz koniec dalszej dyskusji, jak to ująłeś ;)

ares354
23-10-2015, 15:37
Co do DLC nadal się z Twoją opinią nie zgadzam i będę podtrzymywać swoją opinię. I powtórzę się jeszcze raz na koniec - wolisz narzekać, bądź nie masz kasy na DLC? Nie kupuj, proste. A teraz koniec dalszej dyskusji, jak to ująłeś ;)

Każdy ma prawo narzekać, a inni się zachwycać. I każdy ma prawo krytykować firmę za kierunek w który idzie, jeśli od lat wspierał jej dzieła finansowo. Wolność słowa, to podstawa. I jeszcze jedno, mam prawo krytykować DLC, ponieważ od czasu ich pojawienia się wiele tytułów poszło na dno. Robiąc taka zagrywkę z Chaosem pokazują że mają nas głęboko w poważaniu a liczy się kasa tych co są ślepo oddani marce. To samo prezentowali w Rome 2 gdzie Grecy byli dodatkiem....

Zgadzanie się na taką politykę spowoduje że będzie ona jeszcze bardziej chamska. Zgadzam się iż małe frakcje, które nie mają już aktualizowanych army booków powinny być w takiej formie DLC. Ale najważniejsze rasy w DLC...To już skok na tych co nie mogą się ich doczekać. Arroyo chcesz sytuacji by w np. Medieval 3 gra Polską i Czechami była tylko jeśli kupisz DLC, a jeśli zamówisz przed premierową będziesz mógł grać Mongołami...Do tego prowadzi polityka CA a My ją wspieramy jak osły.

Kobrax
23-10-2015, 17:28
Po pierwsze odnośnie porównania do kupna auta. Nie wiem czy się interesowaliście na serio kupnem auta ale obecnie za wiele rzeczy trzeba extra płacić. Radio kosztuje zazwyczaj kilkaset złotych extra ale jest w standardzie(niby) :D
Seria TW będzie teraz tak wyglądać, że za normalne rzeczy trzeba będzie extra płacić. Tak jak za większość rzeczy w wielu branżach.
Polityka firmy się nie zmieni, bo jeżeli jeszcze nie zauważyliście to na tym świecie liczy się kasa. To ona jest na pierwszym miejscu, potem są dopiero ludzie.

Co do TW:W to gra pewnie będzie wspierana DLC dłużej od Romka. Skoro mówili m.in. o bohaterach i generałach w DLC to można się domyśleć że będzie tego ogrom. Ponadto do każdej frakcji można dodać osobne DLC z jej "ulepszeniem". Do tego DLC z nowymi frakcjami, zarówno płatne (większe/ważniejsze frakcje) jak i darmowe (jakieś pomniejsze, nieważne). Oczywiście nie zapominajmy o większych dodatkach, może nawet nowych kampaniach.

Ja mogę śmiało powiedzieć, że rozumiem taką politykę firmy więc jeszcze raz powiem. Nie liczcie, że płakanie na jakichkolwiek forach coś zmieni. Ważniejsze frakcje będą w płatnych DLC (najprawdopodobniej), mniejsze w darmowych bo po co dodawać w aktualizacji jak można to zapisać jako DLC. Darmowe bo darmowe ale jednak DLC. Zwiększy to więc ilość "dodatków" do gry.
Co do medka 3 i frakcji. Nie liczcie na dużą ilość frakcji. Podstawka to kilka frakcji. Gra powstanie pewnie tylko i wyłącznie dzięki możliwości ogromnej ilość DLC.

Asuryan
23-10-2015, 17:44
Śmiem się z Tobą nie zgodzić iturielu z jednej prostej przyczyny - Dawn of War II (inne uniwersum itp.). Dlaczego ten przykład? Tam nie dostaliśmy w podstawce Chaosu, a zamiast nich mieliśmy Tyranidów (tu mamy alternatywę - wampiry). Chaos doszedł tam w DLC Chaos Rising. Wracając, Tyranidzi spełnili swoją rolę i świetnie zastąpili sługi mroku. Tu wampiry zrobią to samo tak czuję ;)
Ituriel ma rację. W uniwersum Warhammera Fantasy to Chaos jest jednym z filarów w odróżnieniu od Wampirzych Książąt, więc to on powinien być w podstawowych 4 frakcjach, a pijawki ewentualnie w preorderze (i to nie tylko z Sylvanii).

Myrkull
23-10-2015, 20:13
Tak jak podejrzewałem, strasznie niehistorycznie to wszystko wygląda.