PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna o Total War: Warhammer

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11

Arroyo
01-03-2016, 12:34
trzy - patrząc pod względem jakości oddziałów to przeważały orki.
A czego się spodziewałeś? Fali zwykłych wojowników Orków? Przecież tam były Debeściaki Orków.

chochlik20
01-03-2016, 12:37
A czego się spodziewałeś? Fali zwykłych wojowników Orków? Przecież tam były Debeściaki Orków.
Na pewno nie tego, że to będzie heroiczne zwycięstwo przy takich miernych oddziałach wroga :P

Arroyo
01-03-2016, 12:39
Ja się spodziewałem, biorąc pod uwagę nędzne AI, przez które gra w kampanię nie ma jakiegokolwiek sensu nawet na legendarnym poziomie trudności, a jedyne opłacalne tryby to kampania multiplayer Twarzą w Twarz lub po prostu bitwy multi z innymi graczami. Ewentualnie jak już gra się singleplayer to wymagam modów na AI rodem z Dark Souls, by każdy zły ruch kończył się poważnymi konsekwencjami dla całego państwa zarządzanego przez gracza. Tzn. AI musi naprawdę na tym legendarnym grać tak, by gracz nie miał prawie żadnych szans, ale równocześnie by AI nie oszukiwało.

Seba Fallus III Wielki
01-03-2016, 13:30
Arroyo nie wiem czemu ale stałeś się strasznym obrońcą (wręcz fanboyem) CA. Przecież tu nie ma czego chwalić. Bitwa historyczna która nie stanowi żadnego wyzwania bo mamy silniejsza armie z potężnym magiem. Debilne AI które puszcza samą kawalerie na wroga i dopiero jak ona padnie przybywa piechota. Totalny chaos w formacji gra AI jest bezsensowna. Czas walki oddziałów liczony w sekundach(nie wyciągnęli żadnych wniosków od wydania Rome 2). Oskryptowana bitwa historyczna która nie jest chyba oskryptowana patrząc na zachowanie AI ani zbalansowana (gracz ma przewagę wtf?!). Arroyo patrząc na to bezstronnie, racjonalnie, tu nie ma czego chwalić ;) Nie da się bronić CA bo szykują powtórkę z Rome 2,wydadzą niedorobioną grę bo terminy gonią i będą ją przez rok patchować i dopiero wtedy dostaniemy dobrą lub bardzo dobrą grę (jak Rome 2).

Arroyo
01-03-2016, 13:32
Powtórzę się jeszcze raz - bronię CA za to, że dali nam Bretonnię i fajnie wykonane jednostki oraz grafikę. Nie bronię za AI, bo ono ssie (gdyby AI grało dobrze, to tzw. "przewagę liczebną i sił" mogliby zniwelować) i daje mi powód do gry na trybie Łeb w łeb z innym graczem - dodam więcej - bitwy historyczne wykonane przez CA nie interesują mnie z tego powodu, że na eventach tutejszych potrafimy wykonać wg mnie dużo lepsze i ciekawsze starcia. Jest to o tyle zasadnicza różnica, że nie czyni to ze mnie żadnego "fanboy'a", jak to ująłeś. Pax.

Memnon[pl]
01-03-2016, 14:14
Arroyo to raczej wielki fan i wielki optymista;).Potrafi sie cieszyc z tego co ma-a przymykac oczy na badziew.Niestety nalezy chyba do nielicznych(w sumie to torche mu nawet zazdroszcze:D).
Chyba nie ma co liczyc na zmiany w bitwach tak dlugo-jak dlugo testuje je Darren.Facet nie ma pojecia czym jest dobra bitwa-lubi szybko klikac w prawo i w lewo.Nawet cieszyl sie jak kawaleria Bretoni padla po 5 sekundach walki.
Coz-nie jest az takim wyzwaniem zrobic w miare dobre AI-tym bardziej ze takie juz bylo-a ja widze tendencje pogarszajaca sie w bitwach.Nie wiem dlaczego podniecaja sie ludzie tym ze AI poscilo kawalerie z dwoch flank-ale bez kompletnego wsparcia reszty wojsk.Ponadto atak AI ktory ma machiny plus silna pozycje na gorze to juz siegniecie dna glupoty.Atak na flanki jazdy byl juz w Shogunie I.Tam nawet AI potrafilo podzielic armie na diwe grupy i w miare jednakowo zaatakowac z dwoch stron-10/15 lat temu sie dalo-a teraz jakos nie mozna?W Shogunie AI potrafilo organizowac armie przy granicy-a dopiero pozniej ruszac na wojne-teraz wypowiada nam wojne bez armii-po czym po podejsciu naszymi wojskami-zabiera swoje wojska z ostatniego miasta i ucieka-ze tak powiem NIGDZIE-tam powoli konajac.
Grajac np. w Nobunaga Ambition-AI potrafi tworzyc bardzo dobre sojusze i bardzo dobrze reaguje na sytuacje na mapie-czyli jednak da sie cos zrobic w miare dobrze-dlatego uwazam ze mozliwe zmiany w seri TW beda dopiero wtedy gdy z CA odejda starsi pracownicy-a w ich mijsce pojawia sie nowi,bardziej uzdolnieni-poniewaz Ci starzy juz(chyba) osiagneli max swoich mozliwosci,lub po prostu im sie nie chce wysilac zeby stworzyc cos lepszego.
Owszem ze TW sie rowija i ma mnostwo dobrych pomyslow/chociaz tych glupich pomyslow tez im nie brakuje:confused:-jednak AI tak w bitwach jak i na mapach cofa sie w rozwoju.Bitwy sa coraz szybsze,bardziej nastawione na zrecznosciowke niz na taktyke-a przeciez nie o to hcodzi w grze strategiczno/taktycznej.
Ktos moze mi powiedziec-nie podoba sie to nie kupuj-owszem moze i racja.Jednak ja jestem starym fanem TW-gram od Shoguna I i lubie ta serie.Dlatego oczekuje tylko dobrego produktu jako fan i jako klient.Drazni mnie polityka CA-pelna ignorancja i arogancja,na ktora moga sobie pozwolic bo nie maja konkurencji-niestety!Np tacy ludzie jak Lusted-wcale nie uwazam ze jest dobry-to co stworzyl w Rome II to porazka-wystarczy zainstalowac ROme Surrectum-10 starsza gra a prezentuje sie o wiele,wiele lepiej-i to mod za darmo.Ponadto jest on czlowiekeim tak zarozumialym iz nie mozna mu niczego przetlumaczyc i jedyna jego odp to"ja to zrobilem i jest dobre"-na szczescie to nie on robi jednostki do Warhhamera-wiec te raczej beda ok.Grafika to nie wszystko-ale nie po to wydaje kase na karte graficzna i dobry komp zeby ogladac badziew na monitorze,lub tez wcale nie miec czasu popatrzec na bitwe-a tak na razie wyglada to w Warrhamerze.Przy tak szybko klikajacej bitwie nawet nie bedzie kiedy zrobic zooma na jednostki zeby nacieszyc sie animacjami itp.No to po co to robic-zeby bylo ale zeby nikt nie patrzyl?
Na koniec pragne stwierdzic ze sprzedanie CA do Segi bylo njawiekszym bledem,pomylka i nieporozumieniem.Wszystko czego dotknie Sega jest popsute-wydawane na szybko,na odwal sie i bez szacunku dla dobrego imienia danego tytulu.Gdyby CA zostalo same sobie-mielibysmy gry wydawane rzadziej-ale bardziej dopracowane.

Arroyo
01-03-2016, 14:20
Po pierwsze przymykam oko na rzeczy, które na eventach multi robię lepiej - tutaj bitwę "historyczną" czy ogólnie bitwy graczy są lepsze niż nudne starcia z AI, które... w ogóle nie wiem, co jest fajnego w grze z AI, skoro można grać z graczem, który myśli, a nie robi ruchy takie, jakby był paralitykiem.
Po drugie - AI mnie od Attyli mocno wkurza. Chcę, by AI myślało, by brało lepsze jednostki i przede wszystkim skuteczniejsze na polu bitwy. By ogarniało grę zarówno na mapie kampanii, jak i na bitwach. Chcę też, by AI myślało przynajmniej tak, jak w Shogunie 2 lub na modach na bardzo agresywne AI.
Po trzecie - grafika dla mnie ważna jest o tyle, by przynajmniej gra ruszyła na sprzęcie, na którym minimum 30 FPS miało się w Attyli, a nie na jakieś przesadzone wymogi jak w Wieśku 3.
Po czwarte - Darren jest słaby. Poziom Lusteda i nie dziwię się, że obaj pracują w CA ;D

Memnon[pl]
01-03-2016, 14:50
Info dla wielbicieli Wampirow.
Wampiry zaczna byc pokazywane w marcu-co kolwiek to oznacza dla CA...W sumie to juz mamy marzec wiec pewno pokaz czegokolwiek bedzie pod koniec marca.
Info potwierdzone z oficjalych zapowiedzi CA

Arroyo
01-03-2016, 14:53
W połowę marca - Idy Marcowe. CA wtedy wyda trailer Wampirów. Wystarczy popatrzeć na FB od CA.

Asuryan
01-03-2016, 15:26
Po pierwsze to bitwa questowa (zadaniowa), a nie historyczna. Różni się tym, że gracz może do niej podejść z różnorodnym składem swej armii. Po drugi AI faktycznie leży i kwiczy.

Sara Temer
01-03-2016, 15:40
Arroyo, choć sam staram się być jak najczęściej na organizowanych przez ciebie eventach multi (a nawet je promuję), to osobiście dalej jestem stanowczo graczem singlowym. Granie single ma swoje plusy, między innymi to, że to jak płynnie gra będzie działała zależy wtedy wyłącznie od mojego komputera :P No i też na singlu mogę grać kiedy chcę, a nie wtedy gdy inni mogą :P Dlatego nie zamierzam przymykać oczu na głupotę AI mówiąc "Na multi i tak będą lepsze bitwy" czy "Kampanię będę grać tylko z kimś twarzą w twarz" bo jeśli mnie kampania zniechęci do siebie na singlu to nawet w co-opie nie będzie mi się chciało jej tykać...

Arroyo
01-03-2016, 15:44
Z tym, że kampania multi to nie tylko co-op, a też tryb Twarzą w Twarz, w którym możesz dowodzić sztuczną inteligencją podczas bitwy i to jest siła Kampanii Multiplayer. Wcale nie przymykam oczu na AI, bo wiem, że póki go nie naprawią, ta gra będzie trudna do zdzierżenia nawet, jak kocha się dane uniwersum (w tym wypadku Warhammera).

Asuryan
01-03-2016, 17:42
Kampania multi niestety jest uboższa od kampanii single pod pewnymi względami. Np brak w niej różnych form zwycięstwa, podziałów na rozdziały z mini celami, etc.

Arroyo
01-03-2016, 17:44
Fakt, ale nadrabia to tym, że drugi gracz może wcielić się w armię AI. No cóż... zobaczymy, jak wyjdzie w ogóle gra :)

chochlik20
01-03-2016, 18:53
;392000']Info dla wielbicieli Wampirow.
Wampiry zaczna byc pokazywane w marcu-co kolwiek to oznacza dla CA...W sumie to juz mamy marzec wiec pewno pokaz czegokolwiek bedzie pod koniec marca.
Info potwierdzone z oficjalych zapowiedzi CA
Już widzę ten zalew dotyczący infa o Wampirach, w połowie marca... Tylko, której pierwszej czy drugiej? W sumie o Chaosie też nie wiadomo za bardzo wiele, ale chociaż jest roster. Więcej to oni chyba w promocję wkładają niż informowanie graczy o tytule tak mocno odbiegającym od reszty.

Jan z Czarnolasu
01-03-2016, 19:07
;391996']Jednak ja jestem starym fanem TW-gram od Shoguna I i lubie ta serie.Dlatego oczekuje tylko dobrego produktu jako fan i jako klient.Drazni mnie polityka CA-pelna ignorancja i arogancja,na ktora moga sobie pozwolic bo nie maja konkurencji-niestety!Np tacy ludzie jak Lusted-wcale nie uwazam ze jest dobry-to co stworzyl w Rome II to porazka-wystarczy zainstalowac ROme Surrectum-10 starsza gra a prezentuje sie o wiele,wiele lepiej-i to mod za darmo.Ponadto jest on czlowiekeim tak zarozumialym iz nie mozna mu niczego przetlumaczyc i jedyna jego odp to"ja to zrobilem i jest dobre"-na szczescie to nie on robi jednostki do Warhhamera-wiec te raczej beda ok.Grafika to nie wszystko-ale nie po to wydaje kase na karte graficzna i dobry komp zeby ogladac badziew na monitorze,lub tez wcale nie miec czasu popatrzec na bitwe-a tak na razie wyglada to w Warrhamerze.Przy tak szybko klikajacej bitwie nawet nie bedzie kiedy zrobic zooma na jednostki zeby nacieszyc sie animacjami itp.No to po co to robic-zeby bylo ale zeby nikt nie patrzyl?
Na koniec pragne stwierdzic ze sprzedanie CA do Segi bylo njawiekszym bledem,pomylka i nieporozumieniem.Wszystko czego dotknie Sega jest popsute-wydawane na szybko,na odwal sie i bez szacunku dla dobrego imienia danego tytulu.Gdyby CA zostalo same sobie-mielibysmy gry wydawane rzadziej-ale bardziej dopracowane.

Po zakupie Rome II, Attilli i DLC AoC stwierdzam, że w kwestii historycznych Total Warów ta seria nie ma już niczego ciekawego do zaoferowania. Przyjemnie mi się grało w STW, MTW, RTW, liczne mody do MTW II, na zmodowanych wersjach NTW oraz w STW II i Zmierzch Samurajów.

Szeroko pojęta starożytność i wczesne średniowiecze były rewelacyjnym okresem z ogromnym potencjałem, ale po dwóch ostatnich grach z serii widać, że ta koncepcja się wypaliła, a drastyczne ograniczenie możliwości modowania w porównaniu do MTW II sprawia, ze nawet mody nie ratują tych gier. Niesłychane, że nad Ultimate General: Gettysburg spędziłem więcej czasu niż nad Rome II, Attillą razem z DLC AoC - od premiery rozegrałem kilkadziesiąt bitew mp i wciągnęły mnie niesamowicie te starcia.

Właściwie Warhammerem jestem zainteresowany tylko z uwagi na uniwersum - grywałem i w figurkowego warhammera i erpegowego i cóż. Total War w tych klimatach to nie lada gratka. Nie wspominając już o tym, ze świat fantasy daje ogromne możliwości, których nie da zaden historyczny TW. Podejrzewam, ze Warhammer TW z licznymi DLC będą ostatnim TW jakie kupię. O ile zdaje sobie sprawę, ze w dniu premiery otrzymamy niedopracowanego, niegrywalnego gniota, to wierzę też, że z czasem gra zostanie poprawiona do zadowalającego poziomu patchami i podrasowana licznymi modami, które poprawią to co da się poprawić.

Potem jeśli chodzi o historyczne klimaty będę wybierał alternatywy. Takie gry jak Ultimate General, nowe Close Combat: Bloody First (miejmy nadzieję, ze będzie fajna kampania mp), które ma premierę w tym roku, gry w stylu Theatre of War, Scourge of War: Waterloo, no a poza tym planszówki z GMT w stylu For the People czy Wilderness War. Więcej funu.

Sanvone
02-03-2016, 14:48
Tak czytam was i ostrze sobie ząbki. Jak wyjdzie kolejna gra do luftu to będę miał co na kanał nagrywać ]:->. A jak będzie dobra to też narzekać nie będę. Sytuacja wygrana-wygrana :D.
Pozdrawiam

Ituriel32
02-03-2016, 16:21
Zdrowe podejście, ale ja wolałbym jednak by była to naprawdę dobra gra, a nie barachło.
Grał będę i tak bo kupiłem sobie na urodzinki i naprawdę nie mogę się doczekać, co prawda do ekscytacji na poziomie Roma2 mi daleko, ale na myśl o młotku TW zaczynam się uśmiechać.

Sara Temer
02-03-2016, 16:53
San, ja to widzę trochę inaczej, gier do nagrywania mi nie brakuje jakby się okazało, że Warh jest stratą czasu, a jak Warh będzie słaby i będę miał go szybko dosyć, to będę musiał odpowiadać na tonę komentarzy "Dlaczego Warha nie nagrywasz?" :/

Ituriel, ja ostatni raz uśmiechałem się oczekując na nowego TW przy pierwszych zapowiedziach Rome II xD

Jan z Czarnolasu
02-03-2016, 17:41
Kumpel namówiony do zakupu preordera i po kilkudniowym zapoznaniu się z grą na singlu planujemy rozpocząć Wojnę o Imperium (Chaos vs Imperium) koło 6 - 7 maja - blisko mieszka więc twarzą w twarz.

Szykuje się epickie starcie dobra ze złem :)

Jsatrzab
02-03-2016, 23:04
CA jasno powiedziało, że pokaże Vampiry 15.03 (Idy marcowe) można się jedynie zastanawiać co pokażą - tu obstawiał bym jakiś gameplay :]

Sanvone
02-03-2016, 23:36
San, ja to widzę trochę inaczej, gier do nagrywania mi nie brakuje jakby się okazało, że Warh jest stratą czasu, a jak Warh będzie słaby i będę miał go szybko dosyć, to będę musiał odpowiadać na tonę komentarzy "Dlaczego Warha nie nagrywasz?" :/ Dlatego zacieram bo mam ten luksus iż na moim kanaliku mogę nagrywać sobie co tylko mi się podoba i nie przejmować się niczym x]. Poza tym mogą jak dla mnie i rok łatać grę bo pewnie gdzieś za rok w nią zagram.

A tak już bardziej na temat to trochę zainteresował mnie ostatni trailer (jako, że do tej pory nie śledziłem z racji tego iż PieC i tak najpewniej mi się spali podczas następnego renderingu i będę musiał kupić nowy), i elementy zręcznościowe z czarami jak i kombinacyjne z rozwojem dowódców. Lubiłem W S2TW fakt, iż pewne rzeczy było trzeba zrobić w określonym czasie (oczywiście na pauzie) a niekiedy inne zachowanie się jednostką było bardziej na rękę.

Choć z premierą może być nieciekawie. Ostatnio jeden z kumpli którego uczyłem Shoguna 2 i potem ze mną grał w Rome 2, zadeklarowałem kategoryczny sprzeciw wobec idei kupowania kolejnej odsłony serii premierowo.

Pozdrawiam

P.S Też odkryłem, iż po ostatnich odsłonach jestem nieco cięty na różnorodność frakcji. Mimochodem zażartowałem sobie w jednej z rozmów, że zapewne Chaos od Imperium będzie się różnił góra 3-ma jednostkami. Najpewniej nie jest to ani trochę bliższe prawdzie ale chyba bardziej wolałem jak sprawa była postawiono jasno jak w S2TW aniżeli w R2TW, gdzie często różnice nie były aż tak wielkie jakbym się tego spodziewał. Ciekawe jak to wyjdzie w przypadku WTW (taki jest skrót? Czy TWW?)

chochlik20
03-03-2016, 08:43
CA jasno powiedziało, że pokaże Vampiry 15.03 (Idy marcowe) można się jedynie zastanawiać co pokażą - tu obstawiał bym jakiś gameplay :]
Gameplay? Ja liczę, że najpierw zdradzą roster, bo dziwne jest, że nawet tego do tej pory nie pokazali, później dadzą bitwę. I jeżeli znów będzie to 5 minutówka to padnę.

Arroyo
03-03-2016, 09:26
Chochliku, proponuję przeczytać stanowisko CA, przetłumaczone przez sadama:

Na forum rozgorzała burzliwa dyskusja (http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?11347-Dyskusja-og%C3%B3lna-o-Total-War-Warhammer&p=392243#post392243), i jak widać poniektórzy mieli rację. Jak samo CA tłumaczy jest to oskryptowana bitwa questowa, dlatego AI działa tak, a nie inaczej, przy rozgrywaniu normalnych bitew AI ma bardziej Nas zaskakiwać.Niektórzy też skarżyli się na długość bitwy, czy grafikę, odnośnie tych zastrzeżeń też otrzymaliśmy wyjaśnienia. Zła jakość spowodowana jest poniekąd kompresją yuotuba, co do trwania potyczki prace wciąż trwają i bitwy docelowo mają trwać tyle co w Attyli.
Z pozytywnych informacji, rooster Bretonii będzie większy.
Także spodziewaj się drugiego TW: Attila pod względem długości bitew. Mnie osobiście to tam wisi, ale przyznam, że jeśli te jednostki nie będą takie papierowe jak w TW: Attila to ok. Zobaczę przy premierze :)

chochlik20
03-03-2016, 10:00
Chochliku, proponuję przeczytać stanowisko CA, przetłumaczone przez sadama:

Także spodziewaj się drugiego TW: Attila pod względem długości bitew. Mnie osobiście to tam wisi, ale przyznam, że jeśli te jednostki nie będą takie papierowe jak w TW: Attila to ok. Zobaczę przy premierze :)
Uprzedziłeś mnie z wrzuceniem :P ,ale jak to się mówi poczekamy zobaczy. Jak widać CA wzięło sobie do serca krytykę i nadesłało odpowiedz. Teoretycznie ona wystarczy, ale praktycznie przydałaby się bitwa nieokryptowana, która zmiecie wszystkie wątpliwości.
Co do jakości filmiku - wydają się być kapkę naciągana, ale nie będę się spierał, bo nie wrzucam na YT nic, więc nie wiem jak to jest z tym.

Jsatrzab
03-03-2016, 12:02
Gameplay? Ja liczę, że najpierw zdradzą roster, bo dziwne jest, że nawet tego do tej pory nie pokazali, później dadzą bitwę. I jeżeli znów będzie to 5 minutówka to padnę.

Roster mogą dać przy okazji gameplayu, jak dla mnie zbyt dużo teasowania żeby pokazać sam roster :]

Arroyo
03-03-2016, 12:09
teasowania
Czego? xD Sorry, nie znam tego waszego slangu graczy. ;) Poza tym jakiego kurczaka? xD Przecież roster, a rooster to 2 inne słowa.
Raczej dadzą roster tak, jak dali od innych ras - czyli na swojej wikii jako jeden z newsów.

Jsatrzab
03-03-2016, 17:17
Czego? xD Sorry, nie znam tego waszego slangu graczy. ;) Poza tym jakiego kurczaka? xD Przecież roster, a rooster to 2 inne słowa.
Raczej dadzą roster tak, jak dali od innych ras - czyli na swojej wikii jako jeden z newsów.[/COLOR]

http://vignette4.wikia.nocookie.net/zapytaj-beczke/images/c/c9/Order_cebulactwa.png/revision/latest/scale-to-width-down/477?cb=20150425205011&path-prefix=pl
Gratulacje!

PS Cudowny background profilu 2/10 :rolleyes:

Wyrażaj się. Shay

Yrviss
06-03-2016, 02:50
No to może się wypowiem tak poza dyskusją... W Warhammera dane mi było zagrać na IEM'ie i powiedzieć mogę, że po rozegraniu dostępnej bitwy oceniam aspekt batalistyczny na plus, gdyż od razu poczułem się lepiej, aniżeli w Attili na początku. Zauważyłem nawet, że przeciwnik stara się flankować, hah. Niestety uchwyciłem również, że gra lubi sobie przyciąć na tak przegiętym sprzęcie, jak skrzynia z bóg wie iloma kartami graficznymi, no ale to wczesna wersja. Muszę także przyznać, że animacje jednostek trzymają poziom, nie wspominając już o wspaniałej ,,fizyce" ognia uderzającego w przeciwników.
W skrócie. Po zagraniu dwóch bitew wiem, że grę kupię.
No i w sumie przekupili nas dodatkowo darmowymi kodami na losowego TW więc słowa nie muszą być rzetelne, hah ;')

Jsatrzab
06-03-2016, 19:46
Znając CA i patrząc na to jak gra wygląda to dropów fpsów można się spodziewać, niezależnie od sprzętu :] Dobrze wiedzieć, że AI coś ogarnia. Jest nadzieja, że i w pełnej wersji będzie działać. Choć osobiście bardziej zależy mi na AI na mapie kampanii. Pożyjemy zobaczymy, do premiery jeszcze niecałe 2 miesiące więc niedługo się dowiemy.

PS Którą bitwę mogliście grać i po której stronie? Wygrałeś :]??

Sara Temer
06-03-2016, 22:02
No to może się wypowiem tak poza dyskusją... W Warhammera dane mi było zagrać na IEM'ie i powiedzieć mogę, że po rozegraniu dostępnej bitwy oceniam aspekt batalistyczny na plus, gdyż od razu poczułem się lepiej, aniżeli w Attili na początku. Zauważyłem nawet, że przeciwnik stara się flankować, hah. Niestety uchwyciłem również, że gra lubi sobie przyciąć na tak przegiętym sprzęcie, jak skrzynia z bóg wie iloma kartami graficznymi, no ale to wczesna wersja. Muszę także przyznać, że animacje jednostek trzymają poziom, nie wspominając już o wspaniałej ,,fizyce" ognia uderzającego w przeciwników.
W skrócie. Po zagraniu dwóch bitew wiem, że grę kupię.
No i w sumie przekupili nas dodatkowo darmowymi kodami na losowego TW więc słowa nie muszą być rzetelne, hah ;')

Była ta sama bitwa co na WGW czyli starcie w podziemiach krasnoludów z orkami? Trudno by komp tu nie starał się flankować, skoro oddziały wroga wchodzą na mapę na naszych flankach prawie :P

Yrviss
06-03-2016, 22:42
Była ta sama bitwa co na WGW czyli starcie w podziemiach krasnoludów z orkami? Trudno by komp tu nie starał się flankować, skoro oddziały wroga wchodzą na mapę na naszych flankach prawie :P

Tak, to była bitwa Krasnoludami, ale nie było to zwyczajne wyjście z boku, gdyż swoich strzelców trzymałem w większej odległości. Komputer wysłał dwa oddziały, które w zgrabny sposób wyminęły toporników stojących na flance, przemieszczając się po łuku i zanim się obejrzałem, wjechał mi w jednostki dystansowe. Szczerze? Może i brzmi to banalnie, ale gram już trochę w TW i nie widziałem czegoś takiego na czystych wersjach, a nawet, jeżeli już, to nie było niczego trudnego w kontrowaniu takich upośledzonych ruchów. Dlatego też nawet nie przewidziałem możliwości wystąpienia takiego manewru. ;-;

Znając CA i patrząc na to jak gra wygląda to dropów fpsów można się spodziewać, niezależnie od sprzętu :] Dobrze wiedzieć, że AI coś ogarnia. Jest nadzieja, że i w pełnej wersji będzie działać. Choć osobiście bardziej zależy mi na AI na mapie kampanii. Pożyjemy zobaczymy, do premiery jeszcze niecałe 2 miesiące więc niedługo się dowiemy.
PS Którą bitwę mogliście grać i po której stronie? Wygrałeś :]??

Co do bitwy, odpowiedź nieco wyżej, huh.
Czy wygrałem? Na poziomie łatwym nie było to raczej nic szczególnie wymagającego. Poziom trudny przerżnąłem, ale to głównie dlatego, że dali nam jakieś dziwne klawiatury z dodatkowym panelem pełnym przycisków, który kompletnie namieszał mi w skrótach, do których byłem przyzwyczajony. Wszystkie klawisze zostały przesunięte, przez co nigdy nie trafiałem tam, gdzie trzeba, a to spowodowało znów, że pod koniec, gdy szala zwycięstwa była po mojej stronie, nie zdążyłem uciec generałem, gdyż zamiast sprintu, klikałem wszystko, tylko nie to nieszczęsne R. Dowódca został otoczony, a zaraz po jego śmierci morale padły tak bardzo, że mogłem już zdejmować słuchawki. Wiem, że mogłem klikać wszystko ręcznie, ale nie znałem interfejsu, więc zanim znalazłem odpowiedni przycisk w szeregu kółeczek, trochę czasu mijało.

Sara Temer
06-03-2016, 23:17
Tak, to była bitwa Krasnoludami, ale nie było to zwyczajne wyjście z boku, gdyż swoich strzelców trzymałem w większej odległości. Komputer wysłał dwa oddziały, które w zgrabny sposób wyminęły toporników stojących na flance, przemieszczając się po łuku i zanim się obejrzałem, wjechał mi w jednostki dystansowe. Szczerze? Może i brzmi to banalnie, ale gram już trochę w TW i nie widziałem czegoś takiego na czystych wersjach, a nawet, jeżeli już, to nie było niczego trudnego w kontrowaniu takich upośledzonych ruchów. Dlatego też nawet nie przewidziałem możliwości wystąpienia takiego manewru. ;-;

Coś takiego jak tutaj (http://youtu.be/iK0BMkKmwB4?t=5m10s) zrobił? Mówiliśmy z Samickiem o tym w materiale z WGW, wygląda na to, że komp ma zaprogramowane atakowanie jazdą strzelców i unikanie innych jednostek. Ewentualnie ma zaprogramowane eliminację miotaczy ognia, bo u mnie to właśnie ich za wszelką cenę starał się ukatrupić.

Poziom trudny przerżnąłem,

Możesz przybić piątkę z Pirxem i WMM... a nie, oni chyba na łatwym przegrali :P

ale to głównie dlatego, że dali nam jakieś dziwne klawiatury z dodatkowym panelem pełnym przycisków,

Jesteś synem Samicka? On też tych klawiatur nie ogarniał, dziwni ludzie z was :F

Dowódca został otoczony, a zaraz po jego śmierci morale padły tak bardzo, że mogłem już zdejmować słuchawki.

Dobrze wiedzieć jak z morale krasnali po śmierci wodza, bo mi ani on, ani bohater ani razu nie zginęli. Właściwie, to szkoda, że morale pada szybko, wydawałoby się, że po śmierci wodza krasnoludy jako dumna rasa powinna walczyć jeszcze zacieklej by pomścić jego śmierć.

Wiem, że mogłem klikać wszystko ręcznie, ale nie znałem interfejsu, więc zanim znalazłem odpowiedni przycisk w szeregu kółeczek, trochę czasu mijało.

Interface to taki miks Shoguna 2 i Attili (też o tym mówiłem w jednym z materiałów), rzeczywiście można go początkowo nie ogarniać ;)

Yrviss
06-03-2016, 23:48
No to może wszystko pojedynczo, hah.

Coś takiego jak tutaj zrobił? Mówiliśmy z Samickiem o tym w materiale z WGW, wygląda na to, że komp ma zaprogramowane atakowanie jazdą strzelców i unikanie innych jednostek. Ewentualnie ma zaprogramowane eliminację miotaczy ognia, bo u mnie to właśnie ich za wszelką cenę starał się ukatrupić.

Owszem, spotkałem się z podobnym zjawiskiem, aczkolwiek w moim przypadku strzelcy znajdowali się w sercu formacji, co daje jakąś tam nadzieje, że całość nie była tylko i wyłącznie skryptem ,,kierunku dla jednostek w tejże bitwie". Może AI w końcu wyleczyło raka, wykształcając w sobie coś na wzór myślenia (A jeżeli nie, to czekam na mody :cool: ) . Prawdę zapewne poznamy dopiero w chwili, w której dane nam będzie ujrzeć całość tego, co oferuje nam gra.

Możesz przybić piątkę z Pirxem i WMM... a nie, oni chyba na łatwym przegrali

Hah. Mój przyjaciel grał może z dwie bitwy w TW przez całe swoje życie i jakoś dał radę ;')

Jesteś synem Samicka? On też tych klawiatur nie ogarniał, dziwni ludzie z was

Muszę zapytać się rodzicielki, ale to raczej wina tego, że moje dłonie należą raczej do tych ,,pianistycznych" i gdy już poruszam się nimi po klawiaturze, to wyglądam tak, jakbym miał na końcu rąk pajęcze odnóża, które połamały się, próbując trafić w te głupie skróty ;D
No i w dodatku jestem chory na syndrom ,,Swojej Klawy", który uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie na obcym sprzęcie. :curve:

Dobrze wiedzieć jak z morale krasnali po śmierci wodza, bo mi ani on, ani bohater ani razu nie zginęli. Właściwie, to szkoda, że morale pada szybko, wydawałoby się, że po śmierci wodza krasnoludy jako dumna rasa powinna walczyć jeszcze zacieklej by pomścić jego śmierć.

To zapewne zostanie szybko naprawione przez naszych kochanych ludzi bawiących się modyfikacjami.

Interface to taki miks Shoguna 2 i Attili (też o tym mówiłem w jednym z materiałów), rzeczywiście można go początkowo nie ogarniać

No to już wiemy, czemu dostałem wtedy epilepsji, biegając po tych wszystkich okienkach wzrokiem, huh. O ile interfejs z Shoguna znam, to ten z Attili od początku mnie przerażał i w sumie dopiero dzisiaj zacząłem interesować się nauką tejże gry.

Sara Temer
07-03-2016, 00:10
Owszem, spotkałem się z podobnym zjawiskiem, aczkolwiek w moim przypadku strzelcy znajdowali się w sercu formacji, co daje jakąś tam nadzieje, że całość nie była tylko i wyłącznie skryptem ,,kierunku dla jednostek w tejże bitwie". Może AI w końcu wyleczyło raka, wykształcając w sobie coś na wzór myślenia (A jeżeli nie, to czekam na mody :cool: ) . Prawdę zapewne poznamy dopiero w chwili, w której dane nam będzie ujrzeć całość tego, co oferuje nam gra.

Hmm u mnie uparcie szarżowali w dziurę między wojownikami z tarczami, a długobrodymi - bo tam miałem ustawiony oddział z miotaczami ognia. No, ale z oceną wstrzymam się aż zobaczę jakąś nieoskryptowaną bitwę.

Hah. Mój przyjaciel grał może z dwie bitwy w TW przez całe swoje życie i jakoś dał radę ;')
Popatrz, a doświadczeni gracze multi nie dali :F

Muszę zapytać się rodzicielki, ale to raczej wina tego, że moje dłonie należą raczej do tych ,,pianistycznych" i gdy już poruszam się nimi po klawiaturze, to wyglądam tak, jakbym miał na końcu rąk pajęcze odnóża, które połamały się, próbując trafić w te głupie skróty ;D
No i w dodatku jestem chory na syndrom ,,Swojej Klawy", który uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie na obcym sprzęcie. :curve:
Pytaj, pytaj, może wyjdą jakieś szokujące fakty na wierzch :F Też mam długie i szczupłe palce, ale dla odmiany szybko przyzwyczajam się do sprzętu, bo też często zdarza mi się grać na nie swoim :F

To zapewne zostanie szybko naprawione przez naszych kochanych ludzi bawiących się modyfikacjami.
Oby, zobaczymy jak bardzo CA zablokuje modowanie :/

No to już wiemy, czemu dostałem wtedy epilepsji, biegając po tych wszystkich okienkach wzrokiem, huh. O ile interfejs z Shoguna znam, to ten z Attili od początku mnie przerażał i w sumie dopiero dzisiaj zacząłem interesować się nauką tejże gry.
Racja, w RII/Attili lekko zapomnieli jak się robi wygodny interface :F (choć w Attili jest już lepiej)

Asuryan
07-03-2016, 04:06
Stereotyp. Nie wszystkie krasnoludy są zabójcami trolli. Inna sprawa, że jeśli przez ucieczkę krasnoludów bitwa została przegrana, to Ci którzy przeżyli mogą zmazać hańbę tchórzostwa tylko poprzez zostanie zabójcami. Na obniżenie morale u brodaczy zresztą nachodzą dwie rzeczy - nagły brak bonusu do morale (za umiejętność nieugięty legendarnego wodza) i panika po śmierci generała (która jest w każdym total war).

Ituriel32
07-03-2016, 10:09
Ciekawie jak tą sprawę rozwiążą u Orków? Śmierć herszta i nagle armia zielonych pierze samą siebie? haha
Serio uważam że było byto całkiem zabawne. W sumie to zielonoskurzy nie powinni wybierać nowego herszta (generała) tak jak pozostałe rasy, czyli z mianowania.
Zamiast tego powinno być tak że armia ma do dodatkowe straty za walki o przywództwo (za to z bonusem do morale). A gracz miałby możliwości by usunąć niechcianego herszta (otruj, sprowokuj pojedynek). STOP. Znowu zaczynam dryfować do swojej strefy życzeń.

Sara Temer
07-03-2016, 11:41
Stereotyp. Nie wszystkie krasnoludy są zabójcami trolli. Inna sprawa, że jeśli przez ucieczkę krasnoludów bitwa została przegrana, to Ci którzy przeżyli mogą zmazać hańbę tchórzostwa tylko poprzez zostanie zabójcami. Na obniżenie morale u brodaczy zresztą nachodzą dwie rzeczy - nagły brak bonusu do morale (za umiejętność nieugięty legendarnego wodza) i panika po śmierci generała (która jest w każdym total war).

Cóż, ja nie znam tak dobrze lore Warhammera ;) Niemniej, sądzę, że krasnoludy jako tako powinny mieć same w sobie mocniejsze morale niż inne rasy. Zwłaszcza przez wzgląd na to co napisałeś, że jeśli uciekną z pola walki i bitwa zostanie przegrana to okrywają się hańbą ;)

Ciekawie jak tą sprawę rozwiążą u Orków? Śmierć herszta i nagle armia zielonych pierze samą siebie? haha
Serio uważam że było byto całkiem zabawne. W sumie to zielonoskurzy nie powinni wybierać nowego herszta (generała) tak jak pozostałe rasy, czyli z mianowania.
Zamiast tego powinno być tak że armia ma do dodatkowe straty za walki o przywództwo (za to z bonusem do morale). A gracz miałby możliwości by usunąć niechcianego herszta (otruj, sprowokuj pojedynek). STOP. Znowu zaczynam dryfować do swojej strefy życzeń.

Pomarzyć można :D

Asuryan
07-03-2016, 11:58
Niemniej, sądzę, że krasnoludy jako tako powinny mieć same w sobie mocniejsze morale niż inne rasy.
Racja, nie wiemy jednak jak szybko po śmierci wodza uciekają inne rasy :D

Arroyo
07-03-2016, 12:49
Na pewno po śmierci danego wodza u Orków wg lore od razu na polu bitwy pojawia się nowy wódz, który jest jednym z najsilniejszych po poprzednim herszcie wojownikiem. Więc fajne by było, gdyby np. po zranieniu Grimgora od razu nowy herszt się pojawił ;)

Sara Temer
07-03-2016, 12:54
Na pewno po śmierci danego wodza u Orków wg lore od razu na polu bitwy pojawia się nowy wódz, który jest jednym z najsilniejszych po poprzednim herszcie wojownikiem. Więc fajne by było, gdyby np. po zranieniu Grimgora od razu nowy herszt się pojawił ;)

Arroyo, a to przypadkiem nie jest tak, że LL są nieśmiertelni?

Arroyo
07-03-2016, 13:16
Są, ale sądzę, że na jakiś czas może gościa zastąpić inny, a potem LL go ubije xD Przynajmniej u Orków.

Ituriel32
07-03-2016, 13:27
A tak z innej paki, to ciekaw jestem czy zrobią osobne filmiki wprowadzające i kończące dla LL.
Bo nawet podobał mi się filmik z Grimgorer Żelazoskórym i chciałbym by inni LL mieli swoje.

Andrij Marszałek
07-03-2016, 14:42
Myślę że raczej tak skoro zdecydowali się na taką fabularyzację kampanii.

Jan z Czarnolasu
07-03-2016, 16:58

No to będzie pierwszy TW inny niż "kazdy total war" bo nieumarli będą się sypać :P

Asuryan
07-03-2016, 22:32
Cóż, ja nie znam tak dobrze lore Warhammera ;) Niemniej, sądzę, że krasnoludy jako tako powinny mieć same w sobie mocniejsze morale niż inne rasy. Zwłaszcza przez wzgląd na to co napisałeś, że jeśli uciekną z pola walki i bitwa zostanie przegrana to okrywają się hańbą ;)

Arroyo, a to przypadkiem nie jest tak, że LL są nieśmiertelni?
No i tu jest pies pogrzebany. Jeśli król został ciężko ranny, to nawet logiczne jest, że krasnoludy będą się starały jak najszybciej przenieść go w bezpieczne miejsce opuszczając pole bitwy. Co prawda powinien to być uporządkowany odwrót, a nie paniczna ucieczka.

Memnon[pl]
08-03-2016, 01:04
Male info-14 i 15 marca w San Francisco na targach odbedzie sie prezentacja tak bitwy z oblezeniem jak i pokaz Vampirow.
Tydzien czekania-zobaczymy czy AI radzi sobie lepiej przy oblezeniach czy jeszcze gorzej niz w polu:confused:...

Asuryan
08-03-2016, 03:47
Tylko że tak naprawdę nieoskryptowanej bitwy w polu jeszcze nie widzieliśmy.

Memnon[pl]
08-03-2016, 14:17
Tylko że tak naprawdę nieoskryptowanej bitwy w polu jeszcze nie widzieliśmy.

Nawet ta oskryptowana dawala bardzo duzo do zyczenia-az sie boje jak bedzie wygladac nieoskrytowana.Skoro CA tak naprawde nie pokazala na 2 miesiace przed premiera ani AI w bitwach,ani na mapie tzn ze chyba AI nie bedzie glownym atutem gry...

Ituriel32
08-03-2016, 15:13
Ja tam uważam że uczą się na błędach. I tak co by ludzie za bardzo nie narzekali i fala hejtu poleciała później nie podają za dużo informacji.

Jak ja bym chciał zobaczyć porządny gameplay taki 5 godzinny co byłoby widać trochę rozwoju królestwa, agentów, technologi i na koniec ze 2 lub 3 bitwy, z oblężeniem włącznie.
Ale nic to i trzeba czekać do tych Idy marcowych na strzępy informacji o truposzach.

Sara Temer
08-03-2016, 15:24
No i tu jest pies pogrzebany. Jeśli król został ciężko ranny, to nawet logiczne jest, że krasnoludy będą się starały jak najszybciej przenieść go w bezpieczne miejsce opuszczając pole bitwy. Co prawda powinien to być uporządkowany odwrót, a nie paniczna ucieczka.

Aj racja, zapomniałem o tym jak pisałem pierwszego posta :/ . Niemniej, jestem też zdania, że LL również powinni być jak najbardziej śmiertelni, bo to jak to według obecnych informacji ma wyglądać traktuję jako ułatwienie :/

Ituriel32
08-03-2016, 15:46
Co prawda porównanie trochę nie na miejscu, ale gram ostatnio w Heroes 7 i tam to dopiero są ułatwienia. Każde miasto ma budynek (ulepszenie gildii magów) który daje bohaterowi czar powrotu. Następnie kolejny czar podróży przywoływania jednostek z miasta, co by gracz nie przejmował się logistyką.

Proces ułatwiania (spłycania) trwa. Ja tam dalej mam w pamięci czasy Medka1 i kilka kampanii przegranych bo mi dynastia wymarła.

Arroyo
08-03-2016, 16:02
System operacyjny: Windows 7 64Bit
Procesor: Intel Core 2 Duo 3.0Ghz
Pamięć: 3 GB RAM
Karta graficzna: (DirectX 11) AMD Radeon HD 5770 1024MB / NVIDIA GTS 450 1024MB / Intel HD4000 @720p
DirectX: Wersja 11
Miejsce na dysku: 35 GB dostępnej przestrzeni
Dodatkowe uwagi: *PC Integrated graphics chipsets require 4 GB RAM, e.g. Intel HD series.

ZALECANE:

System operacyjny: Windows 7/8.1/10 64Bit
Procesor: Intel Core i5-4570 3.2GHz
Pamięć: 8 GB RAM
Karta graficzna: (DirectX 11) AMD Radeon R9 270X 2048MB / NVIDIA GeForce GTX 760 2048MB @ 1080p
DirectX: Wersja 11
Miejsce na dysku: 35 GB dostępnej przestrzeni
Dodatkowe uwagi: Total War: Warhammer is still in development and undergoing optimisation and comparability testing. These specs are subject to change.

Hey, guys. Can you sit down? We need to have a talk about Total War: WARHAMMER. It’s called the ‘Here are the specs but we also have some release date news’ talk. (It's a long talk.)
So first things first: we’re moving the launch of the game back by a month to 24 May 2016. Listen – we don’t want to rush this. This could be the best TW game we’ve made and we want reviewers to have enough time to play it thoroughly before launch, so that you get a fair review from a reviewer you trust. Hopefully, you can understand that – and of course we apologise for any hassle this might cause you.
We will be changing the date here, and adding specs, today:http://store.steampowered.com/app/364360/.
Now, second things second: we have the minimum and recommended specs for you! We can also now reveal that Total War: WARHAMMER will be the first 64Bit Total War title, and that we’re also releasing an additional ‘60fps+ Spec’ for those gamers looking to hit that threshold during battles, and have added additional detail on the frame rate performance you can expect from each specification. For more information, click here:http://wiki.totalwar.com/w/Total_War_WARHAMMER_Specs
We’ve gone above and beyond to get you the best information you can have to judge how Total War: WARHAMMER will run on your rig. It’s right below.
Here you go:
---- Total War: WARHAMMER – Official Specifications ----
All systems perform differently. The framerates below are based on PCs using the quoted specs with fresh OS installs, no major background programs running, and should be taken as a guide rather than an absolute. Total War: WARHAMMER is still in development and undergoing optimisation and compatibility testing and these specs are subject to change.
Further details on graphics settings under each preset are athttp://wiki.totalwar.com/w/Total_War_WARHAMMER_Specs
PC Minimum Specifications:
[Expected around 15-25 FPS on campaign map and in a 1v1, 20 units vs 20 units battle, default graphics preset set to “Low”]
Operating System: Windows 7 64Bit
Processor: Intel® Core™ 2 Duo 3.0Ghz
RAM: 3GB*
Hard Drive: 35 GB
Video Card: (DirectX 11) AMD Radeon HD 5770 1024MB | NVIDIA GTS 450 1024MB | Intel HD4000 @720P
*PC integrated graphics chipsets require 4GB ram, e.g. Intel HD series
PC Recommended Specifications:
[Expected around 45-55 FPS on campaign map and in a 1v1, 20 units vs 20 units battle, default graphics preset set to “High”]
Operating System: Windows 7/8.1/10 64Bit
Processor: Intel® Core™ i5-4570 3.20GHz
RAM: 8 GB
Video Card: (DirectX 11) AMD Radeon R9 270X 2048MB | NVIDIA GeForce GTX 760 2048MB @1080P
PC 60fps+ Specifications:
[Expected 60 FPS+ on campaign map and in a 1v1, 20 units vs 20 units battle, default graphics preset set to “Ultra”]
Operating System: Windows 7/8.1/10 64Bit
Processor: Intel® Core™ i7-4790K 4.0 GHz
RAM: 8 GB
Video Card: (DirectX 11) AMD Fury X or Nvidia GTX 980 @1080P
Oficjalne info od CA.

Aryann
08-03-2016, 16:09
Przepraszam, że nie na temat, ale muszę o tym już napisać. Otóż przeglądając to forum na komórce ZAWSZE ostatni post wygląda tak, że w jednej linii mam tylko jedno słowo. W praktyce jak ktoś napisze dłuższy post, jak teraz Arroyo, to jest to zupełnie nieczytelne i mnóstwo skrollowania. Do tej pory problem występował tylko u mnie na smartfonie jak pisałem, ale teraz widzę, że robi się to samo na pececie. Czy ktoś ma podobnie?
A odnośnie przesunięcia premiery to chyba dobrze. Może nie powtórzy się historia z Rome 2. Z drugiej strony jest to jedna z dwóch gier (obok Dishonored 2), które w tym roku jestem zdecydowany kupić na premierę (może nawet w edycji kolekcjonerskiej), więc niecierpliwość wzrasta.

chochlik20
08-03-2016, 16:10
Co prawda porównanie trochę nie na miejscu, ale gram ostatnio w Heroes 7 i tam to dopiero są ułatwienia. Każde miasto ma budynek (ulepszenie gildii magów) który daje bohaterowi czar powrotu. Następnie kolejny czar podróży przywoływania jednostek z miasta, co by gracz nie przejmował się logistyką.

Proces ułatwiania (spłycania) trwa. Ja tam dalej mam w pamięci czasy Medka1 i kilka kampanii przegranych bo mi dynastia wymarła.
Nie przesadzajmy wielce z tym ułatwieniem. Tego czaru jak i drugiego nie dostaje się zawsze. Trzeba mieć szczęście, albo dużą ilość miast by go dostać. Czar powrotu do miasta był już H3, w 5 jak grałem to teleportowało nas do najbliższego miasta, i podobna rzecz działa się z jednostkami. Ich ściągniecie do armii wymagało dużej ilości mana.

LL powinni być jak najbardziej śmiertelni na polu walki, bo patrząc na ostatnią bitwę i to co wyprawiał lord Orków jest przesadą. Był silną postacią, która dużo mogła i dużo zrobiła to polu walki. Na polu walki pierwsze kroki kierowałbym, aby jak najszybciej wyeliminować taką postać nawet za cenne przegranej bitwy.

Jan z Czarnolasu
08-03-2016, 18:54
;393389']Nawet ta oskryptowana dawala bardzo duzo do zyczenia-az sie boje jak bedzie wygladac nieoskrytowana.Skoro CA tak naprawde nie pokazala na 2 miesiace przed premiera ani AI w bitwach,ani na mapie tzn ze chyba AI nie bedzie glownym atutem gry...

Generalnie im mniej klas jednostek tym łatwiej stworzyć wymagające AI.

Skoro mimo coraz większych budżetów mieli problem, aby stworzyć przyzwoite AI w grach w których de facto wszystkie nacje dysponowały piechotą strzelającą, lekką piechotą strzelającą, kawalerią i artylerią (4 główne klasy jednostek) to trudno się spodziewać cudów po grze, gdzie tych klas będzie więcej, dojdą jednostki latające, magia, potwory, a każdy roster będzie inny.

Jedyna nadzieja w tym, że AI będzie grało dobrze na mapie strategicznej i tworzyło armie o sensownym i ciekawym składzie osobowym. Stworzenie dobrego AI w tym aspekcie to chyba nie jest taka wielka sztuka. Co do bitew nie mam złudzeń.

Od orków i goblinów, nieumarłych i chaosu oczekuję tylko jednego. Dużej przewagi liczebnej i agresywnego parcia naprzód wszystkimi siłami. Falowe i bezmyślne ataki frontalne mas piechoty z nieudolnymi próbami oskrzydlenia po związaniu walką mnie w pełni zadowolą przy rozgrywce Imperium i Krasnoludami.

Aryann
08-03-2016, 20:39
Od orków i goblinów, nieumarłych i chaosu oczekuję tylko jednego. Dużej przewagi liczebnej i agresywnego parcia naprzód wszystkimi siłami.

Pewnie to zależy od konkretnej frakcji Chaosu, ale generalnie Chaos to nie tylko zdziczały motłoch. Wybrańcy w ciężkich płytowych zbrojach, demony, wielkie demony, duży udział magii w starciach. Powiedziałbym nawet, że w przypadku karcianek z licencją Warhammera to talie są w dużej mierze oparte na elitarnych jednostkach, do których inne rasy generalnie nie mają startu. I dużo destrukcyjnej magii, która tak niszczy wrogie jednostki, co i nasze.

Jan z Czarnolasu
08-03-2016, 20:57
(Total War: Warhammer) Przesunięcie premiery i wymagania sprzętowe.
8 MARCA - [TOTALWAR.ORG.PL]ARROYO[CHR]
Premiera 24 maja 2016 roku.
Tak więc na premierę poczekamy miesiąć dłużej, do tego czasu możecie poczytać na jakich ustawieniach Wam pójdzie

Buuuu

Pewnie to zależy od konkretnej frakcji Chaosu, ale generalnie Chaos to nie tylko zdziczały motłoch. Wybrańcy w ciężkich płytowych zbrojach, demony, wielkie demony, duży udział magii w starciach. Powiedziałbym nawet, że w przypadku karcianek z licencją Warhammera to talie są w dużej mierze oparte na elitarnych jednostkach, do których inne rasy generalnie nie mają startu. I dużo destrukcyjnej magii, która tak niszczy wrogie jednostki, co i nasze.

Zgadzam się. Ale mimo wszystko nieprzeliczone, ale głupie hordy chaosu będą wciąż klimatyczne :)

Głupie oddziały krasnoludów czy elfów już nie za bardzo. Także Imperium.

Asuryan
08-03-2016, 23:17
Co do nieśmiertelności LL. Ten system już doskonale znamy z NTW. Wyeliminowanie wrogiego przywódcy na kilka tur (aż zagoi swe rany) i tam też warte jest przegranej bitwy.

EDIT:
Tym bardziej że w razie przegranej bitwy Legendarny Lord ma tracić questowe rzeczy. Czyli na przykład, gdy Karl Franz padnie na polu bitwy, to nie dość że zniknie z mapy na kilka tur, ale także straci Ghal Maraz i Szpon Śmierci.

Ituriel32
09-03-2016, 08:28
Ja dopiero za którymś razem jak czytałem post Arroyo, załapałem że gra będzie przesunięta o miesiąc.

Jestem trochę rozczarowany z tego powodu, ale z drugiej strony nie pamiętam przesunięcia premiery tytułów TW, więc może to wyjść grze na dobre.
Inną sprawą jest to że chyba wzrośnie szansa na szybkie flc lub akcje taką jak z nomadami do roma2, chciałbym Bretonię.

Samick
09-03-2016, 21:05
Było wielkie spotkanie CA z Segą i stwierdzono problem: ta gra nie ma bugów! Z uwagi na to że marka może ucierpieć, zdecydowali się na przesunięcie premiery by stworzyli te błędy.

Asuryan
09-03-2016, 22:14
To ciekawe co piszesz, bo ja już znalazłem literówkę w nazwie frakcji krasnoludzkiej :mrgreen:

Arroyo
12-03-2016, 16:57
Mój Panie.

Chwalmy Sigmara i błogosławmy kometę.

Mam nadzieję, że ta wiadomość trafi w pańskie ręce, Teogonisto, bowiem mam dla Ciebie złowieszcze wiadomości. Jeśli moje podejrzenia są słuszne, bestia, którą ubiliśmy pod Hel Fenn, wróciła. Moja podróż zabrała mnie do Averheimu i jest tu dość niespokojnie. Każdego dnia uchodźcy z Krainy Zgromadzenia gromadzą się w mieście, nie wiedząc jednak, przed czym uciekają. Jeden z Niziołków uważa, że widział umarłych. Jest to dowód na ingerencję Sylvanii na zachodzie tej krainy. Kapitan Wisselhagen, opłacając utrzymanie i ochronę murów Averheim, zniknął nagle 2 tygodnie temu. Dwa z trzech miejskich ogrodów Morra zostało zbezczeszczonych. Istnieją plotki - plotki, przypuszczam, że moi agenci muszą jeszcze je udowodnić, ale założę się o mój młot, że są prawdziwe - o kilku kultach nocy. Mówi się, że jeden z nich kierowany jest przez wybitnego mieszczanina. Moje śledztwo odnośnie niego trwa i będę o nim informować w odpowiednim czasie. Nie ma żadnych wątpliwości, ciemne chmury widnieją nad Averheimem i rozprzestrzeniają się na cały Averland. Zamierzam wyruszyć na wschód i północ, by odkryć źródło tego problemu. Sądzę, że wykorzystam Twój edykt do wynajęcia regimentu od Hrabiego Leitdorfa, następnie udam się wzdłuż brzegu Averu i wkroczę do Sylvanii. Wysłałem list z mymi podejrzeniami do Zhufbaru przez karawanę Krasnoludów do ich króla, nadal wielce poważającego nasz Zakon i jeśli moje obawy się potwierdzą, będziemy potrzebowali każdej pomocy, jaką możemy uzyskać.
Modlę się do Sigmara o ochronę i by ten list trafił w Twoje ręce na czas.

Twój uniżony Templariusz
Gregor Lichtenberg, Łowca Czarownic.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/v/t1.0-9/12799020_1012442285497638_4466423679463658523_n.jp g?oh=46cc728e072cff21685058bdf210a908&oe=5750A9B6

mackoff
12-03-2016, 20:20
Łowca Czarownic!!!

Nie ma czegoś takiego w Warhammerze jak Łowca Wiedźm.

Za dużo Wiedźmina panowie.

Od 1 Edycji Warhammera Fantasy Roleplay (jak jeszcze o bitewniaku w Polsce nikt nie myślał) Gamesworkshop określa Witchhuntera jako Łowcę Czarownic.

Wydaje mi się że nie powinniśmy zmieniać nazewnictwa które funkcjonuje u tysięcy polskich fanów uniwersum Warhammera.

To tak na przyszłość.

Arroyo
12-03-2016, 20:46
W Warhammerze 40.000 mamy Łowcę Wiedźm. Wybacz za pomyłkę.

Asuryan
12-03-2016, 20:51
Tak gwoli ścisłości to nie Games Workshop, a wydawnictwo Mag odpowiedzialne za wydanie pierwszej edycji w języku polskim.

Jsatrzab
13-03-2016, 18:51
To ciekawe co piszesz, bo ja już znalazłem literówkę w nazwie frakcji krasnoludzkiej :mrgreen:

Jeśli chodzi ci o Kraka Drak, to z tego co kojarzę (choć specjalistą nie jestem) to to nie jest literówka.

A co do przełożenia daty premiery to pozostaje się tylko cieszyć, zawsze to kolejny miesiąc na doszlifowanie produktu.

Asuryan
13-03-2016, 19:37
Nie, chodzi o Karak Hadrin zamiast Karak Kadrin.

Arroyo
14-03-2016, 17:17
http://wiki.totalwar.com/w/Sieges_and_Siege_AI Tak btw. co do oblężeń i AI podczas oblężeń.

Memnon[pl]
14-03-2016, 18:50
http://wiki.totalwar.com/w/Sieges_and_Siege_AI Tak btw. co do oblężeń i AI podczas oblężeń.

Piekny opis-zobaczymy ile ma wspolnego z rzeczywistoscia a ile z fantazja...ludzi z CA...

Ituriel32
14-03-2016, 19:23
Ale widać że szukają jakiegoś rozwiązania:
- Si źle rozkładało siły podczas obrony - więc zwężą odcinek. Czyli atak możliwy będzie tylko z dwóch stron (mniejszy front).
- Źle broniło murów i uliczkach miast - więc je powiększą tak by przypominało to zwykłą bitwę.
- Nie broniło wieżyczek - więc teraz nie będą one strzelać do środka.

Postęp jest.

rkplus
14-03-2016, 20:23
pokazali już nagranie oblężenia czy ten tekst miał nam wystarczyć?

Arroyo
14-03-2016, 20:31
Tekst miał starczyć.

Jsatrzab
14-03-2016, 20:35
Za niecałe 29h startuje stream z San Francisco, jest nadzieja że pokażą nam jakieś oblężenie :]

royal1410
15-03-2016, 14:16
Mam nadzieję, że dzisiaj pokażą- wreszcie; roster wampirów, bo wygląda to tak jakby puścili te obrazki z oblężeń, żeby dać coś w zamian za roster. Mam nadzieję, że nie będą się koncentrować na tych oblężeniach i nie oleją tych którzy czekają na wampiry

Sara Temer
15-03-2016, 15:15
Mamy trailer wampirów ;)

uj605sogy3I

Defungor
15-03-2016, 18:08
Chyba najlepszy trailer frakcji jaki był dotychczas :D

Arroyo
15-03-2016, 18:32
Rezygnuję z gry Krasnoludami na 1 miejscu. Wampiry ponad wszystko!

Andrij Marszałek
15-03-2016, 19:06
Trailer bardzo ciekawy. Najbardziej mnie zaciekawiły w sumie te oddział szkieletów z mocno zieloną poświatą i oddziały Averlandu z bliska.

Arroyo
15-03-2016, 19:15
Mówisz o Grobowej Straży? Bo tak się ta jednostka wg AB nazywa.

Bartolomeo
15-03-2016, 19:27
http://www.overclock3d.net/articles/gpu_displays/total_war_warhammer_will_support_directx_12/1 Bardzo Good news!Warhamera nie zamierzam kupować bo to w ogóle nie mój klimat ale implementacja DX12 daje podstawy sądzić ze gra będzie lepiej wykorzystywać moc procesora co za tym idzie polepszy sie optymalizacja. Teraz musze tylko przeczekac "Erę Młota " do kolejnej historycznej odsłony. :)

Arroyo
15-03-2016, 19:42
No to jak ma ktoś jeszcze jakieś pytania co do edycji jednostek z AB od razu odpowiem - 6-8 edycje. Także nie będzie rasy Undead, jest podział. Nie ma rasy jednej Chaosu, jest podział. Nie ma zakonów rycerskich poza Reikgwardią i Demigryfów. Nie ma wielu rzeczy, które mogłyby być znane ludziom, znającym 4-5 edycje.

Thomson2000
15-03-2016, 20:37
Nie będzie Rycerzy Morra!? To kiepsko...

Arroyo
15-03-2016, 20:44
Rycerze Morra nigdy nie byli oficjalną jednostką to po raz. Oficjalnie są tylko takie zakony rycerskie:
Rycerze Gwardii Reiklandu
Rycerze Białego Wilka
Rycerze Gorejącego Słońca
Rycerze Panter
Rycerze Wewnętrznego Kręgu na Demigryfach
Wszelkie inne zakony z Call of Warhammer są fanowskim tworem i nie są zgodne z lore. To mniej więcej tak samo, jak tworzyć nowe army booki mimo tego, że GW rozwaliło uniwersum Age of Sigmar itd. - bez sensu. Pozdrawiam :)

Asuryan
15-03-2016, 21:16
Ale wiesz Arroyo, że wymieniłeś teraz zakony rycerskie tylko samego Imperium? Z takiej Bretonni do tej listy dochodzą choćby:
Rycerze Próby
Rycerze Świętego Graala.

W RPG-u, przynajmniej w 2 edycji, też jeszcze trochę zakonów rycerskich dochodzi.

Thomson2000
15-03-2016, 21:32
W Warhammer Inwazja jest jednostka Rycerzy Morra a raczej Inwazja jest kanoniczna (przynajmniej tak myślę).
1451

Arroyo
15-03-2016, 21:39
Musiałbym zerknąć - nigdy nie słyszałem o tym ;)

Dobra, patrząc na 8 edycję to tylko te 5 zakonów Imperium ma, które wymieniłem. Gdyby CA robiło też na podstawie "Uniforms & Heraldry of the Empire", to mielibyśmy dodatkowo:
Rycerzy Krwi Sigmara
Rycerzy Czarnej Róży
Rycerzy Gryfa
Rycerze Wiekuistego Światła
Rycerze Złamanego Miecza (przypadają na okres ŁAAAA!!! Gorbada)

W 6 edycji AB Imperium są zaledwie wspominki o Rycerzach Złotego Lwa.
W 1 edycji RPG'a jest jeszcze zakon Rycerzy Gorejącego Serca.

Memnon[pl]
16-03-2016, 01:59
Jak ktos nie moze spac to wlasnie zaczyna sie pokaz z San Francisco na twichu...
Mam nadzieje ze bedzie lepszy niz pokaz Orcow

Edit:
Wrazenia po pierwszej qustowej bitwie-Vampiry VS Orcki.
Jednostki,czary,mapa-bardzo fajnie i ladnie sie prezentuje.Natomiast bitwa to wielkie rozczarowanie-trwala zaledwie 12 minut.Znowu szybkie
klikanie,kilkusekudnowe potyczki.Dadatkowo jezdzcy orcow-pomimo ze probowali flankowac wygladalo tak jakby AI gubilo sie na mapie i zapominalo o nich.
Szarzowali po czym stawali w polu i czekali nie wiem na co.Dopiero po chwili stania znowu probowali cos tworzyc-srednio to wychodzilo.Zamierzenia dobre-gorzej z wykonaniem.
Nie jestem zachwycony tym co widzialem.

Edit 2:
Szkoda czasu-ide spac.
Druga bitwa-oczywiscie ta sama.Grala Joye-nawet z jej topornym,mozolnym i nieudolnym prowadzeniem wojsk wygrala bitwe.Bitwa znowu 12 min,do tego AI nie radzilo sobie zupelnie z oslona lucznikow a jazda orcow to juz w tej bitwie nie pokazala zupelnie niczego.
Do tego tak szumnie zapowiadanje bitwy oblezniczej ma nie byc...
Na 1,5 godz ogladania widzialem 2 razy ta sama bitwe-w obydwu przypadkach po 12 min.

Jsatrzab
16-03-2016, 02:13
No to doczekaliśmy się questowej bitwy Wampirów :] Warto było siedzieć do 2 w nocy :]

PS Grave Guard <3

Arroyo
16-03-2016, 07:39
;394630']

Edit:
Wrazenia po pierwszej qustowej bitwie-Vampiry VS Orcki.
Jednostki,czary,mapa-bardzo fajnie i ladnie sie prezentuje.Natomiast bitwa to wielkie rozczarowanie-trwala zaledwie 12 minut.Znowu szybkie
klikanie,kilkusekudnowe potyczki.Dadatkowo jezdzcy orcow-pomimo ze probowali flankowac wygladalo tak jakby AI gubilo sie na mapie i zapominalo o nich.
Szarzowali po czym stawali w polu i czekali nie wiem na co.Dopiero po chwili stania znowu probowali cos tworzyc-srednio to wychodzilo.Zamierzenia dobre-gorzej z wykonaniem.
Nie jestem zachwycony tym co widzialem.

Edit 2:
Szkoda czasu-ide spac.
Druga bitwa-oczywiscie ta sama.Grala Joye-nawet z jej topornym,mozolnym i nieudolnym prowadzeniem wojsk wygrala bitwe.Bitwa znowu 12 min,do tego AI nie radzilo sobie zupelnie z oslona lucznikow a jazda orcow to juz w tej bitwie nie pokazala zupelnie niczego.
Do tego tak szumnie zapowiadanje bitwy oblezniczej ma nie byc...
Na 1,5 godz ogladania widzialem 2 razy ta sama bitwe-w obydwu przypadkach po 12 min.

Wyraźnie mówili - bitwy długości tych z Attyli. Zatem pozostaje czekać na to, aż ludzie zaczną żądać od CA narzędzi modderskich na AI. Osobiście mam nadal nadzieję, że będą pojedynki lordów/Legendarnych Lordów jak w Mark of Chaos, gdzie podczas nawalających się wojsk wrogi generał mógł spostrzec Twojego i zażądać walki 1vs1. Wtedy zmieniały się umiejętności na te do walki z bohaterami. Często przebieg takiego starcia decydował w Mark of Chaos o wygranej.

Ituriel32
16-03-2016, 08:48
Ja właśnie oglądam i już mi się nie chce...
Armia wampirów 20 jednostek vs 14 orków..., chyba że dochodzą jakiś posiłki w trakcie.

Dobra są posiłki, dwie armie.

O truposze nie mają łuczników, same jednostki walczące w zwarciu.

chochlik20
16-03-2016, 09:56
Mam nadzieje, że TW ujawni tą bitwę na YT, bo jestem ciekaw jakie to oddziały miały Wampiry, że tak szybko rozgromiły Orki.

A, co filmiku - powielają schemat z poprzednich, ale plus za pokazanie oblężenia. Minus za straż grobową lub też królów grobowców za tą ich zgniło zieloną poświatę, która wygląda beznadziejnie. Przypomina rozwiązanie z Heroesów :

http://www.gry-online.pl/Galeria/Html/Wiadomosci/1094310953.jpg

,a widziałbym to tak:

http://warofdragons.pl/images/data/bots/skelet_2.jpg.jpg
https://images4.alphacoders.com/185/185828.jpg

czyli jarzące się w oczodołach ogniki lub też:

http://data.1freewallpapers.com/detail/army-undead-fantasy-art-armor-skeletons-artwork-warriors-free.jpg

typowa pustka.

I czy mi się wydaje, ale czy szkielety nie poruszają się wolniej od zombii, które wydają się być mało sztywne...

Arroyo
16-03-2016, 11:03
Wiesz, że się mylisz? Przykład, że tak wyglądali i wyglądają Grobowi Strażnicy:
http://i1118.photobucket.com/albums/k609/mghromme/Grave_Guard_01.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-1SOpiH_3yUk/UF_JMvtNd7I/AAAAAAAAE40/PmLHj0gzn9k/s1600/vampire-count-grave-guard-3.jpg

Mieli wyglądać, jak figurkowo i wyglądają jak figurkowo.

Ituriel32
16-03-2016, 11:40
Nudy, nie warte oglądania. 3 razy ta sama bitwa, gdzie gracz miał przewagę. Poprawy si nie zauważyłem. Ba powiedziałbym że jest nawet gorzej.
Komp głupio traci jazdę, używa jej samej bez czekania na piechotę. Nie chroni generała. Nie umie rzucać czarów, albo nie wie kiedy (druga bitwa i wielka żaba).

Jedyną sensowną informacje jaką wyłapałem to to że wampiry nie będą mieć strzelców czy artylerii, za to będą mieć więcej latadeł i to na nich spocznie ciężar wyeliminować oddziały dystansowe przeciwnika.

A gdzie roster truposzy?

Arroyo
16-03-2016, 11:42
Możesz mi ten film na PW podrzucić, jeśli CA go na YouTube dodało? Skąd też info, że Wampiry nie będą mieć strzelców i arty? Bo wg lore w ogóle ich nie mają. Tak samo, jak nie ma Undead, tylko są Vampire Counts i Tomb Kings.

Ituriel32
16-03-2016, 11:49
Ja na twitchu oglądam.
1,10 są te informacje o unikatowości wampirów, reszta nie warta oglądania.

https://www.twitch.tv/totalwarofficial/v/54686955

Arroyo
16-03-2016, 12:00
Jeśli przymknie się oko na denne AI to całkiem fajna bitwa w zamierzeniach jest - 4 goblińscy/orkowi szamani do ubicia w boju. Do tego dysponujemy 5 dobrymi jednostkami + Legendarnym Lordem. Za to wielki plus. Z tym, że... ta babka w grze gra tak słabo, że aż musi spowalniać rozgrywkę? Poważnie?
Tak zerkam sobie na te jednostki i mogę się spodziewać jednego - podziału Czarnych Rycerzy na zwykłych i tych z lancami i opancerzeniem dla wierzchowca.

Ituriel32
16-03-2016, 12:06
Gdzie Ty tyle szamanów naliczyłeś?
Ja widziałem co najwyżej dwóch i LL. Pięć dobry jednostek, a reszta to gobliny i to głownie strzelcy, uciekający na sam widok jazdy truposzy...

Arroyo
16-03-2016, 12:08
Chodzi o cel bitwy, który masz w lewym górnym rogu. Co do Goblinów - co się dziwić? Są tchórzliwe, nie aż tak groźne jak Orki i Czarne Orki. Zdarzają się odstępstwa od tej reguły jak Skarsnik czy Grom Brzuch. Zapewne umarli mogą mieć jakieś bonusy do zmniejszania morale - odnośnie tego wcale bym się nie zdziwił. :) Zresztą odnośnie rosteru Orków napiszę wkrótce i wszystko się wyjaśni :) (Mówię tutaj o temacie moim z Warhammera i rasami)

Ituriel32
16-03-2016, 12:12
Podobał mi się czar wskrzeszania (2ga bitwa), ale może być on strasznie mocny.

Arroyo
16-03-2016, 12:16
Zakładam, że będzie to działać na podstawie wzrostu poziomu naszego bohatera - jak w grach RPG. Co kolejny lvl nasze siły będą większe, będziemy mocniejsi etc. :)

Memnon[pl]
16-03-2016, 13:03
AI w tych bitwach radzi sobie jeszcze gorzej niz w poprzedniej bitwie z Bretonia.Nie wykorzystuje jazdy-traci ja bez sensu,atakuje bez wsparcia piechoty etc,nie chroni lucznikow,bohaterzy-biegaja po polu sami sobie-bez wsparcia-latwo ich wylapac i wykosic,nie ma bladego pojecia o zucaniu magi-AI zucilo raz czar-z czego nawet nie trafilo w jednostki wroga-wileka zielona geba snula sie po polu bez sensu,szarza kawaleri w lucznokow zmusila ich do ucieczki z pola w 3 sekundy.Mini starci jednostek trwajace zaledwie kilka sekund.Mizerne wrazenie zrobil na mnie wczorajszy pokaz-spodziewalem sie czegos lepszego..
Zostalo naprawde juz malo czasu a gra jak narazie wyglada na bardzo mocno niedorobiona.Ogladalem 1,5 godz w nocy i zaluje.Szkoda bylo mojego czasu-znowu wielkie halo z wielkim fiaskiem.

Ituriel32
16-03-2016, 14:51
Jestem rozczarowany, całe nakręcanie na Idy marcowe. Tak z wampirami, jak i z oblężeniem.

A co dostaliśmy?
- Plansze z 3 obrazkami i trochę tekstu - więc wiemy wszystko o oblężeniach. - Wygląda na to że zamierzają uprościć bitwy bo wyrzucają lub przerabiają te elementy w których si sobie wybitnie nie radziła (rozmieszczenie sił, walki na murach i ulicach, wierze). I w sumie jest szansa że się to sprawdzi.
- O wampirach -
a) Słabą bitwę zadaniową.
b) Że nie będą mieli strzelców.

A gdzie roster? Coś o unikalnej mechanice? Legendarny Lord (ta mini grafika mnie nie przekonuje)? Agenci?

A najgorsze w tym wszystkim jest to że żadna bitwa mnie nie kupiła, to nawet nie wyglądało na trudne. I zaczynam się obawiać że te zadania będą nudnym obowiązkiem podczas kampanii.

Arroyo
16-03-2016, 14:59
Ale przecież sprawa ze strzelcami jest zgodna z lore i bitewniakiem. Wampiry, w porównaniu z Królami Grobowców, nie mają żadnych strzelców.

Jsatrzab
16-03-2016, 15:52
Brak łuczników u Wampirów jest w 100% zgodny z bitewniakiem i mi osobiście bardzo się podoba ten motyw.

Jeśli chodzi o samą bitwe to:
- Black Knights to z tego co słyszałem najsilniejsza konnica w bitewniaku a nawet jak nie to ścisła czołówka więc nie ma się co dziwić że biedne małe gobliny-strzelcy przed nimi uciekają. W kazdym TW jak zrobisz szarże silnej ciężkiej konnicy na łuczników to jest po łucznikach...

- Ta początkowa szarża "konnicy" greenskinów jest oskryptowana. Jedyne zadanie tych posiłków wchodzących z prawej strony mapy, to szarża na twoje oddziały i śmierć. Tak sobie to wymyślili Devsi, żebyś od samego początku walki miał co robić. Do tego ta szarża ma kupić trochę czasu armii wchodzącej z lewej strony by mogła dojść na wzgórze i połączyć się z głównymi siłami. Główne siły mają zadanie "defend the hill". Tak to tłumaczą Devsi w końcowym wywiadzie na streamie i jak dla mnie ma to sens.

- Jeśli chodzi o czary to z tego co usłyszałem to wskrzeszenie truposzy można użyć tylko 2 razy na bitwę. Wielka zielona żaba to Vortex spell więc to nie wina AI że akurat nikogo nie trafił. Idea tego spella to nieprzewidywalny tor po którym się porusza zaklęcie

Arroyo
16-03-2016, 16:16
Znamy już Legendarnych Lordów:
Wampir Mannfred von Carstein
Liszmistrz Heinrich Kemmler

Ja jednak spróbuję zagrać na początek tym potężnym starcem.

chochlik20
16-03-2016, 17:13
Wiesz, że się mylisz? Przykład, że tak wyglądali i wyglądają Grobowi Strażnicy:
http://i1118.photobucket.com/albums/k609/mghromme/Grave_Guard_01.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-1SOpiH_3yUk/UF_JMvtNd7I/AAAAAAAAE40/PmLHj0gzn9k/s1600/vampire-count-grave-guard-3.jpg

Mieli wyglądać, jak figurkowo i wyglądają jak figurkowo.
Tylko, że oczodoły jarzą im się niebieską poświatą, a nie są zgniłozieloną czaszką i jeszcze do tego ta jazda z 1:13 totalna wygląda beznadziejnie.

Jsatrzab
16-03-2016, 18:58
Tylko, że oczodoły jarzą im się niebieską poświatą, a nie są zgniłozieloną czaszką i jeszcze do tego ta jazda z 1:13 totalna wygląda beznadziejnie.

Kwestia gustu mi się to np podoba po za tym jeśli dobrze widziałem to ulepszeni Black Knightsi się świecili Oczy/Kopyta a zwykli już niekoniecznie więc widać dzięki temu jakość jednostek.

Seba Fallus III Wielki
16-03-2016, 20:15
Nie będę wymieniał tego co reszta po prostu wymienię jedyną dobrą rzecz czyli wygląd pola bitwy. Jest po prostu genialny:cool:

Ituriel32
16-03-2016, 20:21
Aż żal że będę grać na minimalnych.

Arroyo
16-03-2016, 20:27
Nie Ty jeden, Iturielu, nie Ty jeden :(

Andrij Marszałek
16-03-2016, 20:28
Wiesz że ja też? :)
Ogólnie oskryptowane bitwy i zadania w czasie kampanii czy też rozmaite eventy są dla mnie bardzo fajnym zróżnicowaniem. Eventy z Call of Warhammer to świetny przykład. Bez nich ten mod byłby znacznie gorszy. Jak chcecie przykłady z orygilanlych total war no to wymienie choćby pojawienie się Romano-Brytów w BI po zajęciu Brytanii ;)

Arroyo
16-03-2016, 20:34
Dokładnie, Andrij. Te "łańcuchy zadań" to tak naprawdę takie "historyczne bitwy" w poprzednich częściach Total War. Dlaczego tak sądzę? Bo z góry mają wyznaczone ruchy AI. Proste jest to o tyle, że za 1 razem może się nie wiedzieć, jak AI będzie grało, ale już za drugim razem będzie to banalnie proste.

Seba Fallus III Wielki
16-03-2016, 20:59
Tylko że jak na razie te oskryptowane ruchy AI są po prostu za przeproszeniem debilne.

Arroyo
16-03-2016, 21:00
W Attyli też były i łatwo było wygrać większość, jak nie wszystkie, historyczne bitwy. Dlatego mają czas u mnie do końca roku na poprawienie tego, bo do końca tego roku będę mieć lepszego lapka.

Jsatrzab
16-03-2016, 21:18
Z tego co Devsi mówili we wczorajszych wywiadach, to te bitwy questowe nie są jakoś mocno oskryptowane. W tej konkretnej oskryptowane są tylko posiłki, te prawe lecą jako mięso armatnie by spowolnić twoją armię, a te z lewej mają wesprzeć główną armie na wzgórzu. Reszta to podobno normalne zachowanie AI. Obrona wzgórza wydaje się dosyć logicznym rozwiązaniem tym bardziej mając artylerie i masę łuczników, do tego grając przeciwko armii full melee.

PS Ja będę grał na wysokich++ zobaczymy jeszcze ile fpsów doda dx12 :]

Arroyo
16-03-2016, 23:00
No ja teraz też nie wiem, jak będzie, bo mam GT830M 2GB kartę oraz te nieszczęsne 1.9GHz. Chyba, że daj Bóg zoptymalizują tę grę, by nie cięła mi mocno. Ale sądzę, że to prędzej temat zupełnie inny. Pozdrawiam :)

Ituriel32
17-03-2016, 10:44
W takim wypadku te siły są źle podzielono, bo ta prawa armia to chyba sama jazda, a w pozostałych sama piechota. Dzięki czemu armia broniąca się traci na szybkości reagowania.
Armia full mele ale ma 8 szybkich i mobilnych jednostek: 2 nietoperze lub kruki, 3 pieski i 3 jazdy. Zwierzaki to podstawowe jednostki o raczej małej sile, ale u przeciwnika jest dużo goblinów i strzelców (więc również raczej słabych).

Przy czym ja i tak uważam że si miałaby łatwiej jakby jazda dołączyła do głównej armii. A tak dała się wybić na raty.

Jak dla mnie wygląda to banalnie. Podobnie jak poprzednia zieloni (ci byli napakowani doświadczeniem) vs Bretonia.
W obu bitwach nie licząc magii LL nie używali umiejętności u jednostek. Tylko zwykłe klikanie ten idzie tam, a tamten atakuje tego.

Jsatrzab
17-03-2016, 12:09
W takim wypadku te siły są źle podzielono, bo ta prawa armia to chyba sama jazda, a w pozostałych sama piechota. Dzięki czemu armia broniąca się traci na szybkości reagowania.

SI nie dzieli posiłków. Założenia bitwy są jakie są, widocznie patrol goblińskich jeźdźców akurat był po prawej stronie gdy wezwano go do bitwy. Taktyka narzucona SI jest prosta i w miarę rozsądna. Bronić wzgórza, kupić czas jazdą. O to do SI nie można mieć żadnych pretensji bo to odgórny nakaz. Jedyne o co można mieć pretensje do SI to mikro-zarządzanie jednostkami, ale z drugiej strony wszystkie pokazowe bitwy są pewnie na łatwym albo normalnym poziomie trudności, więc tak to powinno działać (miejmy nadzieje że na najwyższym SI jest bezwzględne).

Jak dla mnie wygląda to banalnie. Podobnie jak poprzednia zieloni (ci byli napakowani doświadczeniem) vs Bretonia.
W obu bitwach nie licząc magii LL nie używali umiejętności u jednostek. Tylko zwykłe klikanie ten idzie tam, a tamten atakuje tego.

Osobiście odnoszę wrażenie, że wszystkie bitwy questowe z założenie mają być dość proste (przynajmniej na niskich poziomach trudności) i w sumie nie ma się co temu dziwić. Zastanawia mnie czy będzie możliwość powtarzania tych bitew w kampanii czy nie. Oczywiście wolałbym by jedyną opcją było wczytanie gry. Kampania versus będzie jeszcze trudniejsza :]

Kobrax
17-03-2016, 17:02
Z grą będzie na pewno dużo zabawy. Na vh i na legendzie na pewno będzie ciekawie. AI też może ciekawe rzeczy pokazać. Przynajmniej na to liczę.

K A M 2150
18-03-2016, 01:34
Póki co w TW SI nie różniło się zachowaniem przy wyższych poziomach trudności, więc co najwyżej jednostki będą bardziej napakowane, a nie lepiej dowodzone.

Jan z Czarnolasu
18-03-2016, 13:00
Póki co w TW SI nie różniło się zachowaniem przy wyższych poziomach trudności, więc co najwyżej jednostki będą bardziej napakowane, a nie lepiej dowodzone.

Nieco bezsensu byłoby jednak tworzenie możliwie dobrej sztucznej inteligencji, która i tak jest strasznie durna, tylko po to aby ją sztucznie ogłupiać. Na zróżnicowanie jakości dowodzenia można by sobie pozwolić, gdyby ta sztuczna inteligencja naprawdę byłaby wyzwaniem jak np. w szachach.

Memnon[pl]
18-03-2016, 17:08
Nieco bezsensu byłoby jednak tworzenie możliwie dobrej sztucznej inteligencji, która i tak jest strasznie durna, tylko po to aby ją sztucznie ogłupiać. Na zróżnicowanie jakości dowodzenia można by sobie pozwolić, gdyby ta sztuczna inteligencja naprawdę byłaby wyzwaniem jak np. w szachach.

Ano mozna by bylo sobie pozwolic-bgdyby nad gra pracowli troche madrzeejsi ludzie i gdyby pracowano nad nia wiecej,lub przynajmnije tyle samo co nad marketingiem i promocja.A tak to roznica miedzy latwym a legendarnym wyglada tylko w ten sposob iz na latwym majac lekka konnica pokonujesz ciezkie wlocznie,a na legendarnym AI z jednego miasta w przeciagu jednej tury tworzy 3 pelne armie weteranow.

Jan z Czarnolasu
18-03-2016, 18:34
;395004']Ano mozna by bylo sobie pozwolic-bgdyby nad gra pracowli troche madrzeejsi ludzie i gdyby pracowano nad nia wiecej,lub przynajmnije tyle samo co nad marketingiem i promocja.A tak to roznica miedzy latwym a legendarnym wyglada tylko w ten sposob iz na latwym majac lekka konnica pokonujesz ciezkie wlocznie,a na legendarnym AI z jednego miasta w przeciagu jednej tury tworzy 3 pelne armie weteranow.

Gdyby popracowali trochę nad AI tak, że byłoby one już w miarę przyzwoite to i tak nie warto byłoby stopniować AI i sztucznie go ogłupiać, bo w jakim celu? To miałoby sens jedynie wówczas gdyby byli w stanie zrobić naprawdę dobre AI, a nie są w stanie.

Dla mnie to logiczne, że wszędzie dają tak dobre AI, jak są w stanie zrobić (a są w stanie zrobić stosunkowo słabe AI), a ew. trudność to kwestia bonusów do ekonomii i statystyk jednostek.

Sara Temer
18-03-2016, 20:36
To może niech zrobią jak najbardziej przyzwoite AI i wywalą wybór poziomu trudności? W Dark Soulsach taki system świetnie się sprawdza ;) Noo i można by jedynie dodać tryb "Realistyczny", który by dodawał ograniczenia z Legendarnego ;)

Jan z Czarnolasu
18-03-2016, 22:01
To może niech zrobią jak najbardziej przyzwoite AI i wywalą wybór poziomu trudności? W Dark Soulsach taki system świetnie się sprawdza ;) Noo i można by jedynie dodać tryb "Realistyczny", który by dodawał ograniczenia z Legendarnego ;)

Każdy gra na takim poziomie, na jakim lubi. Gdy łatwo klepie kompa to mi się nudzi. Dla innych z kolei łatwe klepanie kompa, szybkie poszerzanie imperium poprzez zdobywanie kolejnych prowincji to esencja dobrej zabawy. W takiej grze nie da się wszystkich zadowolić jednym poziomem trudności.

Zamierzam mimo wszystko trochę pograć w singlową kampanię i już wiem, że na innym poziomie trudności niż legendarnym grać nie mam zamiaru i mam nadzieję, ze komp będzie naprawdę dopakowany i agresywny.

Oczekuje po kampanii Imperium na legendarnym podobnego wyzwania jak gra Gondorem w Third Age na vh/vh:)

A "niech zrobią dobre AI" to myślenie życzeniowe. Na liście priorytetów jest to niestety najniżej - i to nie wina producentów, tylko graczy, dla których nr 1 jest grafika.

Ituriel32
19-03-2016, 08:47
Prawda jest taka że grafika to ten najbardziej chwytliwy element, skierowany do największej grupy odbiorców. Bo ona przyciąga od początku i robi dobre wrażenie.
A mechanika czy poziom sztucznej inteligencji są już elementem dla mniej grupy, bo potrzeba czasu na jej poznanie.

A ja gram różnie, raz by szybko podbijać, a innym razem by się pomęczyć. Przy czym zawsze wyższy poziom SI jest mile widziany.

W zasadzie to w tw poziom trudności nie wpływa na polepszenie zachowania si, choć czasami mam wrażenie że bardziej ją ogłupia.

Aztec
19-03-2016, 12:24
Mam pytanie odnośnie historii ze świata Warhammer'a.
Jak ludzie, albo inaczej, jak rasy "dobrej strony" radziły sobie z wampirami i nekromantami? Bo rozumiem, że jako takich nie jest ich wiele, lecz potrafią tworzyć armię umarłych, przez co nawet pojedynczy osobnik stwarzał takie zagrożenie? Skoro wspomniani nekromanci są w stanie przywrócić do życia nawet szkielet, to palenie zmarłych byłoby chyba najlepszą opcją.

Arroyo
19-03-2016, 12:45
Każdą armią nieumarłych włada jakiś wampir, bądź nekromanta. Zacznijmy od Wampirów. Jak zapewne czytaliście, mamy podział wampirów na różne rody. W kolejności: Lahmie, Strigoi, Krwawe Smoki (Linia Abhorasha), Nekrarchowie i von Carstein. Każdy wampir jednak zachował w mniejszym, bądź większym stopniu swą inteligencję i wolę, co za tym idzie? Oczywiście ambicje i pragnienia. To właśnie czyni Wampiry niezwykle groźnymi stworzeniami, gdyż nadal mogą się rozwijać i stawać się silniejsze. Najprymitywniejsze z nich (czyt. Strigoi) żyją jedynie po to, by zaspokajać swój głód i pragnienie krwi, inne pożądają władzy (Lahmie i von Carstein), jeszcze inne bogactwa i potęgi (Linia Abhorasha), a jeszcze inne potęgi, jaką daje nekromancja (Nekrarchowie). Wampiry potrafią się kryć wśród ludzi po ludzką postacią, a przynajmniej... większość z nich. Co ciekawe jednak ich ciała nie odbijają się w lustrze. Łatwo jest zatem zdemaskować wampira. Co nie oznacza, że łatwo jest go też pokonać. Owszem, słabsze wampiry można pokonać z łatwością, ale już takie jak Czerwony Diuk czy Krwawy Rycerz już nie. Kolejną ciekawostką odnośnie Wampirów jest to, że słońce je osłabia, a słabsze wampiry nawet zabija. By jednak zyskać przewagę nad swym wrogiem, przywołują oni ciemne chmury i całe chmary nietoperzy, by przesłonić światło słońca. Tradycyjne metody zabicia wampira to jak wiemy wbicie kołka w serce, niczym w horrorach. Jednakże można je też zabić zwykłym ścięciem głowy. W końcu mimo swej siły i potęgi, potrafią umrzeć niczym zwykli śmiertelnicy. Jednakże jego zabicie nie zawsze kończy się w ten sam sposób. Ot Izabella von Carstein zmieniła się w garść pyłu. W większości przypadków jednak, gdy zaatakowanej ofierze udaje się zabić wampira, ten zmienia się po prostu w zwłoki mężczyzny, bądź kobiety. Pociąga to za sobą konieczność szybkiego wytłumaczenia zajścia władzom. Bez względu jednak na wszystko, niewielu śmiertelnikom udało się stawić czoła wampirowi, a jeszcze mniej wyszło z takowego spotkania z życiem. Odpowiedź na Twoje pytanie. Ten pył zawsze trzeba rozrzucić, by Wampir nie mógł wrócić.

Co do nekromantów z kolei - z nimi jest trochę więcej zabawy - słabi nekromanci lub adepci nie są w stanie utrzymać władzy nad umarłymi i mogą zostać zjedzeni przez Zombie. Z kolei tacy pokroju Kemmlera potrafią utrzymywać setki tysięcy umarłych nawet. A takich jest mało.

Andrij Marszałek
19-03-2016, 13:01
A co do czysto militarnego aspektu to po prostu takie pospolite zombie czy szkielety nie są po prostu zbyt mocne. By armie z nich złożone stanowiły konkretne zagrożenie dla organizmów państwowych to musi być ich naprawdę dużo.

Arroyo
19-03-2016, 13:09
Niedoświadczony nekromanta również jest cieniutki. :P

Asuryan
19-03-2016, 14:47
Skoro wspomniani nekromanci są w stanie przywrócić do życia nawet szkielet, to palenie zmarłych byłoby chyba najlepszą opcją.
O wiele lepszą jest palenie nekromantów na stosie, tak jak czarownice. Paleniu zmarłych poza czarownikami przeciwna jest religia. Bez godnego pochówku przecież zmarły może nie przekroczyć bram królestwa Morra i nawiedzać ten świat jako upiór, widmo, etc.

Aztec
19-03-2016, 19:33
Rozumiem, czyli tak źle i tak nie dobrze. Trochę smutna rzeczywistość, zwłaszcza, że każdy poległy kamrat dołączy do wroga jako jego marionetka. Dzięki za wyjaśnienia.

Klierowski
19-03-2016, 22:16
Niekoniecznie każdy, potężny czarodziej/kapłan jest w stanie unieszkodliwić wpływ nakromantów/wampierów a cmentarze Morra znajdujące się w miastach są poświęcone przez kapłanów i chronione, dlatego nie da się od tak po prostu przyzwać zmarłych, najpierw cmentarze/świątynie muszą zostać zbeszczyszczone.

Jsatrzab
21-03-2016, 20:43
Jak się wam podoba Roster Wampierzy?

http://wiki.totalwar.com/w/Vampire_Counts_Army_Roster

Arroyo
21-03-2016, 21:14
Ocenianie rosteru Wampirów proszę tutaj:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?13358-Gra-Wampirami&p=395470#post395470

Sara Temer
23-03-2016, 17:16
Moje wrażenia z rozegranego fragmentu kampanii wampirów ;)

http://www.totalwar.org.pl/index.php/entries/view/4967

Memnon[pl]
23-03-2016, 17:21
Da sie poprawic jakosc Twojego nagrania Temer?Obecna jest bardzo zla i ciezko sie to oglada.

Sara Temer
23-03-2016, 17:30
Yhm, na orgowym kanale chyba się jeszcze nie do końca przetworzył film, trzeba poczekać. Ewentualnie możesz zerknąć u mnie ten film.

Arroyo
23-03-2016, 17:58
Świetne relacje z gry w Total War: Warhammer.
Co do DLC, o czym już Legion wspominał w swym filmie - liczę, że CA (powtórzę po raz 1000) da nam możliwość gry Zwierzoludźmi i Krasnoludami Chaosu - jak ich zaimplementują do gry.

Memnon[pl]
23-03-2016, 18:18
Z tego co widze AI na mapie znowu radzi sobie bardzo kiepsko.Jak sam Temer wspomnial-nawet majac przewage armii i prowincji placze sie po mapie nie wiadomo gdzie i po co dajac nam czas na mobilizacje wojsk.Dobrze ze nie powielili AI z AoC i po podprowadzeniu swoich armi nie ucieka z miasta tylko go broni.Sama bitwa to wyscig szybkiego klikania-zero taktyki itp-jak dla mnie znowu minus-nienawidze takeigo stylu gry-nie ma zupelnie czasu na podziwianie bitwy,zrobienie zblizenia na walczace wojska.Reszta-tak maista,mapa rozwuj postaci itp mi sie podobaja.Szkoda tylko ze najwazniejsze aspekty gry-tj.AI i bitwy jak narazie nie robia na mnie zupelnie dobrego wrazenia.

Seba Fallus III Wielki
23-03-2016, 21:36
Ja mam nadzieje że te oblężenia będą tak wyglądać tylko przy grze z AI. Chociaż sam pomysł takiego rozwiązania problemu z nieradzącym sobie AI jest śmieszny totalna porażka, cofanie się w rozwoju. Ale na plus po raz kolejny wygląd map. I krajobrazy w otwartym polu i miasta wyglądają świetnie i klimatycznie. :D Brakuje tego w Rome 2 gdzie mamy Pergamon bez murów i miasta zrobione na jedno kopyto.

Arroyo
23-03-2016, 21:57
A dla mnie to jeden z plusów - można artylerię rozmieścić na murach, do tego ustrategiczniono walkę na murach, dzięki czemu chce się toczyć oblężenia ;)

Seba Fallus III Wielki
23-03-2016, 22:25
Totalne spłycenie rozgrywki atakujący musi uderzyć frontalnie na przygotowanego przeciwnika nie da się atakować w kilku punktach murów i tak wyzyskać przewagę zdobyć wierze odciąć przeciwnika. Jeżeli to będzie tylko w bitwach z AI to ok ale z graczem nie chce takich dennych oblężeń.
Edit: Obejrzałem gameplay z kampanii wampirów i muszę jedną rzecz pochwalić, coś co mnie strasznie irytuje w Rome2. Mianowicie mamy 4 opcję marszu co jest świetne ale przez to że obszar kontrolowany przez garnizon miasta zajmuje niemal pół regionu w którym leży, nie da się go ominąć , żeby wejść w głąb wrogiego państwa musimy zdobywać każde miasto, czasami nawet nie da się przez plądrowanie wyciągnąć wrogiej armii z miasta tak by nie wspierał jej garnizon bo nie ma na to miejsca. Przez to fajne opcje marszu które dodali są trochę bezużyteczne gdyż wszystko się dzieje w okół miast których nie da się obejść. Prosty zabieg czyli zmniejszenie obszaru miast pozwala niesamowicie ubogacić rozgrywkę dać nam pole do manewru i różnorodnosć zagrań. Na szczęście w Warhammerze obszar kontrolowany przez miasta pozwala nam przejść obok nich. Mam tylko nadzieje że tak będzie także w innych częściach mapy i jedynie górskie twierdze będą blokować przejść przezprzełęcze ;)

Asuryan
24-03-2016, 03:04
Po obejrzeniu filmików cieszy że każda grywalna frakcja ma mieć swój samouczek. Ciekawe czy z tego powodu na filmach nie ma Liszmistrza, czy może jednak po jego wybraniu startujemy w innym regionie.

Martwi nieco bug z otwartą przez obrońców bramą podczas oblężeń (nie można jej rozwalić bo jest otwarta i nie można jej przekroczyć dopóki nie zdobędzie się nad nią kontroli).

Ituriel32
24-03-2016, 08:07
Mi trochę nie spodobała się animacja oddziałów, cały oddział jak jeden mąż wykonywał jedną animacje. Bug z bramą, skąd my to znamy.

Raczej nasze nadzieje na inne klany/plemiona są płonne, bo każda grywalna rasa w podstawce ma zaczynać z jednym regionem (na mapce wyglądają na malutkie), może zieloni będą mieć 2 regiony. Do tego są to miasta z duże Imp, brodacze (tego chyba nie pokazali, ale nie wyobrażam sobie by Król krasnoludków rezydował w jakiejś dziurze) i truposze. Choć bardzo bym chciał by było inaczej, ponieważ kocham różnorodność (a duży i mały jest jedną z możliwych płaszczyzn).

Spuściłbym manto wampirom tymi krasnoludami pod nimi Zhufbaru?

Aztec
24-03-2016, 10:12
O tym samym miałem wspomnieć, okropnie wygląda ta animacja ruchu Nieumarłych z początku filmu, liczę, że zostanie to zmienione.

Ituriel32
24-03-2016, 10:35
Po zastanowieniu się wzrosły szanse dla brodaczy że nimi zagram na początku.
Powód jest prosty, ja nie lubię bić swoich... Taki uraz po rozbiciu dzielnicowym.
A w imperium walczymy z buntownikami. Wampirami walczy na początku z drugim klanem Ter... costam, zieloni to mają cała kraina walk domowych. A u brodaczy pod topory pójdą zieloni.

Mam nadzieje ze można będzie na większą skale dyplomatycznie przyłączać w obrębie jednej rasy.

Andrij Marszałek
24-03-2016, 10:43
No jasne - Krasnoludy Chaosu są za daleko :)

Arroyo
25-03-2016, 11:53
Dlatego jako gracze powinniśmy wspierać alternatywne projekty takie jak Ultimate General: Gettysburg, Scourge of War: Waterloo, jakieś taktyczne gry z okresu II Wojny Światowej w rodzaju Theatre of War czy nowej odsłony Close Combat, która ma mieć niby premierę w tym roku.
Nie. Nie powinniśmy, tzn. możemy, ale nie musimy. Osobiście wolę Total Wary i nie zmienię tego zdania, pozdrawiam.

Na koniec, zarządzam koniec offtopa, związanym z innymi grami niż Total War: Warhammer. Dalsze odchodzenie od tematu Warhammera: Total War będzie karane.

Ituriel32
25-03-2016, 12:04
Po zastanowieniu się to opcje kampanii online będziemy mieć mocno ograniczone, bo jest tylko 5 ras: Chaos, Imperium, Krasnoludy, Zieonoskurzy i Wampiry.
Chyba najfajniej wypadnie współpraca Ludzi i brodaczy by ochronić świat.
Zaś przeciw sobie to:
Ludzie vs wampiry, a drugi to zieloni vs brodacze. Na przeszkodzie innym składom stoją możliwości przejmowania regionów.

Arroyo
25-03-2016, 12:05
No tak, bo Chaos to z każdym się lać będzie raczej ;)

Jan z Czarnolasu
25-03-2016, 12:07
Po zastanowieniu się to opcje kampanii online będziemy mieć mocno ograniczone, bo jest tylko 5 ras: Chaos, Imperium, Krasnoludy, Zieonoskurzy i Wampiry.
Chyba najfajniej wypadnie współpraca Ludzi i brodaczy by ochronić świat.
Zaś przeciw sobie to:
Ludzie vs wampiry, a drugi to zieloni vs brodacze.

Współpraca ludzi i brodaczy? Trochę schrofreniczna opcja, zważywszy na to, ze jak jakaś zła nacja zaatakuje jednocześnie Imperium i Brodaczy, to gracze będą na zmianę przejmowali kontrolę nad wojskami tej złej nacji i na płaszczyźnie strategicznej się wspierali, a taktycznie grali przeciwko sobie.

Chyba jednak konfrontacja to lepsza opcja, a tutaj chyba najbardziej epicki i oczywisty jest konflikt na osi Imperium - Chaos.

Chociaż najbardziej nie mogę się doczekać kampanii online, w której w końcu będę mógł odbić Ulthuan Dark Elfami :)

Na koniec, zarządzam koniec offtopa, związanym z innymi grami niż Total War: Warhammer. Dalsze odchodzenie od tematu Warhammera: Total War będzie karane.

Twoje groźby nie robią na mnie wrażenia. Nie dam się zastraszyć.

Ituriel32
25-03-2016, 12:11
W kampanii współpracy można oddać część jednostek w ręce drugiego gracza by się nie nudził. Drugi gracz nie dowodzi tam wrogą armią.

Natomiast w opcji łep w łep walczą przeciw sobie.

Ja jakoś do chaosu przez hordę mam takie mieszane podejście.

Jan z Czarnolasu
25-03-2016, 12:15
W kampanii współpracy można oddać część jednostek w ręce drugiego gracza by się nie nudził. Drugi gracz nie dowodzi tam wrogą armią.

Natomiast w opcji łep w łep walczą przeciw sobie.

Ja jakoś do chaosu przez chordę mam takie mieszane podejście.

No ok, można oddać, ale czy po to rozgrywa się kampanię online, aby klepać durne AI? Dla mnie to niweluje główną zaletę koncepcji takiej kampanii, którą są bitwy z żywym i rozsądnym przeciwnikiem zamiast z głupim AI.

Ituriel32
25-03-2016, 12:21
To jest już kwestia indywidualnego podejścia.
Mam kumpla z reala, co razem graliśmy w karciankę. I będziemy razem (jeśli kupi młotka i nowego kompa) bronic stary świat. A później się zamienimy i będziemy go bronic jeszcze raz. Dopiero później przyjdzie czas na grę przeciw sobie.

Kooperacja jest dobra podczas gry z nowicjuszem i poznawaniu gry.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Część dyskusji została przeniesiona do innego tematu
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?13371-Czym-zast%C4%85pi%C4%87-Total-War-a&p=395952#post395952

Arroyo
25-03-2016, 15:23
Bitwa o Altdorf, nieoskryptowana, jest już w temacie filmów. Zerknijcie. Mnie się bitwa podoba, ale.... znów to samo, jak chodzi o bramy :/

Aztec
25-03-2016, 17:00
I znowu pierdoły, który niszczą mi przyjemność z rozgrywki... Tworzysz grę, skupiasz się na grafice i smaczkach z nią związanych, chcesz, żeby wyglądało to jak najbardziej realnie. Ale sprzęt oblężniczy jeździ sam, bo po co animacja pchania wież i taranów? Toć było to już od czasów Rome, po co się cofać? Może usuńmy obsługę dział, niech same strzelają? To samo tyczy się schodzenia z murów, zauważyliście jak piechota teleportowała się z murów na ulicę? Niby drobnostki, ale bolą najbardziej.

I czy poziom miasta, który jest odzwierciedlony jedynie w obrażeniach zadawanych przez wieże to krok w dobrym kierunku? Nie możemy sobie poradzić z AI, w szczególności przy oblężeniach, uprośmy je do minimum.

Arroyo
25-03-2016, 17:07
I znowu pierdoły, który niszczą mi przyjemność z rozgrywki... Tworzysz grę, skupiasz się na grafice i smaczkach z nią związanych, chcesz, żeby wyglądało to jak najbardziej realnie. Ale sprzęt oblężniczy jeździ sam, bo po co animacja pchania wież i taranów?
Akurat sprzęt oblężniczy Wampirów jest prowadzony Mroczną Magią, a wojownicy z kolei są w wieży. Widzisz z kolei te wiatry z tyłu taranu? Właśnie, prowadzi je mroczna magia. Tu jest wyjaśnione. Co innego, gdyby u Imperium/Krasnoludów odwalili tak, że artyleria/machiny oblężnicze działałyby bez ludzi.

Co do oblężeń - wiesz, tak samo, albo raczej podobnie, było w Warhammer: Mark of Chaos. Tam z kolei mieliśmy ataki albo z jednej, albo z dwóch stron. Ułatwienie, aczkolwiek bardzo przyjemne, gdyż AI myślało, potrafiło sobie poradzić.

Aztec
25-03-2016, 17:09
Ale założę się że to samo będzie u ludzi i innych nacji. Krasnali też zrozumiem, bo pewnie jakieś silniki parowe będą mieli, ale u ludzi i orków to już mogliby o animacje się postarać.

EDIT:
Zapomniałem również o samo pojawiających się drabinach. Accio Ladder

Arroyo
25-03-2016, 17:13
Zobaczymy, na razie nie wiadomo nic o tym. U Wampirów jest to ok, ale jeśli będzie to tak samo u Ludzi/Orków/Sług Chaosu/Krasnoludów, to już wtedy wg mnie będzie to głupota. Zobaczymy.

Jsatrzab
25-03-2016, 22:02
Kolejny film który wg mnie wychodzi na +. Fakt te drabiny z kieszeni trochę mnie zirytowały, ale z drugiej strony rozumiem dlaczego poszli w tą stronę. Sam fakt że oblegamy konkretne miejsce aż tak bardzo mi nie przeszkadza, dostaliśmy dosyć szeroką partie muru i spokojnie można podejść w kilku miejscach na raz, choć szkoda że tylko jedna brama. Chciałbym jeszcze zobaczyć jak to będzie wyglądać w jakichś mniejszych miastach.

Jeśli chodzi o jednostki to prezentują się naprawdę świetnie, choć irytuje mnie trochę podświetlenie banera zaznaczonych jednostek, wygląda tak jakoś niedbale no i przypomina indykator ucieczki z poprzednich TW.

Gandalf też wygląda świetnie in-game mam teraz straszny dylemat którego LL wybrać :]

Asuryan
25-03-2016, 22:13
Drabiny "z kieszeni" pełnią rolę lin z kotwicami znanych z ETW czy NTW. Trochę szkoda że każda piechota będzie je mieć na swym wyposażeniu.

Na plus zasięg wieżyczek, już nie będzie można bezkarnie rozwalać z daleka artylerią murów.

Sara Temer
25-03-2016, 22:29
W przypadku trupków te drabiny mają nawet sens, rozbierają kilku swoich ziomków i składają drabinę xD

Co do samego oblężenia, litościwie pomilczę...

Jsatrzab
25-03-2016, 22:31
Drabiny na wyposażeniu całej piechoty spowodują, że oblężenia będą bardziej dynamiczne, jak w Shogunie 2. Raczej mi to nie przeszkadza choć sam fakt tego że biorą się z powietrza jest trochę irytujący. Z drugiej strony zawsze mogą się wytłumaczyć że drabiny są magicznie budowane z kości leżących pod murami trupów :]

Zasięg wieżyczek też mi się podoba, aczkolwiek co do rozwalania murów to wątpię byśmy mogli rozwalać coś poza bramą i wieżami :[

Andrij Marszałek
25-03-2016, 23:01
Ej Temer ale nie było tak źle :D
W sumie fajnie się to przedstawiało wizualnie a i AI nie zachowywało się jakoś strasznie głupio. Było mocno OK.

Memnon[pl]
25-03-2016, 23:30
Ej Temer ale nie było tak źle :D
W sumie fajnie się to przedstawiało wizualnie a i AI nie zachowywało się jakoś strasznie głupio. Było mocno OK.

Wybacz,ale nie zgadzam sie z Toba.Bylo co najwyzej srednio.Darren robi wszystko zeby przegrac bitwe i to widac.Trzyma oddzialy pod murami tak zeby wieze wystrzelaly mu polowe armi,jazda stoi w polu i cierpliwie czeka na kule z wiez.Atak na mury tez jest az tak rozsiany ze szkoda slow.Atakuje na raty-bez zmasowanego ataku.Nawet po zajeciu morow nie atakuje reszty walczacych oddzialow na morach tylko schodzi nimi w dol i tam sobie czeka(co ma na celu chyba przymusowe przeciagniecie czasu bitwy)Miasto-z daleka pozornie duze-jest tak naprawde bardzo male.Max dwie ulice i masz punkt kontrolny-caly tyl-ktory sie pieknie prezentuje-to tylko tlo gdzie nie mozna wejsc wojskami.Prawdziwe naprawianie po angielsku-jak cos zle dziala lub nie dziala to sie wywala.
Bitwa trwala 15 minut-co jak na 2,5 tys po kazdej ze stron mnie nie satysfakcojune.Lepsze to niz 3 min walki 7 tys wojsk w Rome II-ale i tak czuc niedosyt.
Co do AI- nie jest az tak debilne-stara sie utrzymac brame i broni sie jakos w miare-i to jest akurat plus.Jednak nie potrafi sie ustawic do obrony- w trakcie wchodzenia na mury wampirow oddzaily zaczynaj sie dziwnie motac i z 2 oddzialow broniacych pozycji z reguly zostaje jeden a drugi gdzies spaceruje.A dwa-dlaczego AI nie ustawi na murach jednostek strzelajacych?Same wlucznie a strzelcy pod murami ustawieni tak iz nie robia zupelnie nic az do momentu walki na murach.A i wtedy pewno wystrzelaja tyle samo wroga co i swoich.
CA mowi iz tworzy najwieksza gre TW-ale jak narazie to poza duza roznica ras -jakos tej wielkosci nie widze...

Ituriel32
25-03-2016, 23:35
Jedyne co mi się podobało to to że wierze stracił, zaś cała reszta...

Jak by się postarał to zaraz wpadłby wszystkim do środka, gackami zablokowałby działa i gg.
Daje maks 8 minut i po robocie.

Prowadzący stracił 1/5 lub 1/4 od samych wież i dział.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Dodam jeszcze że prowadzący atakuje na bardzo małym odcinku i nawet nie spróbował przejąć drugiej bramy (nie bronionej), czy rozciągnąć obrońców i spróbować wpuścić konie. Przez to wszyła tylko jatka. Do tego nie poganiał strzelców w środku.

Strzelcy kompa stali w złym miejscu (trzymali odległość jakby byli w zwykłej bitwie) pod murami, zamiast na nich. SI spóźniło ich cofnięcie i za późno podesłało dodatkowe oddziały do pomocy.

Kto trzyma pół armii jako rezerwa? Tyle mieczy stało bezczynnie. 2-3 jednostki do ochrony dział a reszta powinna bronic murów. Jazda stojąca tylko placu... SI nie spróbowało wyjść nia za mury by spowolnić wroga (nie mówię o głupim jej straceniu), każda sekunda walki pod ostrzałem wież to mniej wroga na murach. Brak obrony uliczek.

Sam nie wiem kto pokazał się z gorszej strony SI czy prowadzący.

Asuryan
26-03-2016, 15:15
Zawiódł mnie wygląd Altdorfu - przecież to stolica Imperium. Liczyłem na odzwierciedlenie głównych miast Starego Świata przynajmniej na zasadzie odzwierciedlenia Kartaginy w Rome 2...

Andrij Marszałek
26-03-2016, 16:30
No ale powinniście wiedzieć że prowadzący nie pokazuje jak szybko wygrać bitwę czy coś. Pamiętam jak r2 wychodził i też była ,,bitwa''W tym wypadku chcieli najwidoczniej pokazać że AI coś tam potrafi w obronie plus parę nowinek jak te wieże. Połowicznie się udało.

rkplus
26-03-2016, 17:14
wiadomo kiedy pokażą nam materiał z udziałem chaosu??

Andrij Marszałek
26-03-2016, 20:07
Może krótko przed premierą jako iż jest to nacja dodatkową.

marko1805
26-03-2016, 20:20
Młotek to co prawda nie moja bajka, ale z ciekawości obejrzałem kilka filmików z bitwami. Konkluzja jedna, co do inteligencji AI zmian nie ma i na tym silniku na pewno nie będzie mający nadzieję na inny stan rzeczy są raczej marzycielami lub naiwniakami jak kto woli. Zresztą po co inteligentne AI większość domorosłych niedzielnych strategów uznałoby grę za zbyt trudną i skomplikowaną.

Andrij Marszałek
26-03-2016, 23:57
Oczywista prawda. Ale mi to wcale nie przeszkadza ;) Przynajmniej przy tym tytule jako iż jestem fanem Warha to mogę przymknąć oko na kulejące AI i czy jakieś drobne błędy.

Memnon[pl]
27-03-2016, 01:13
Roznica w miastach pomiedzy Imperium a Wampirami...naprawde robi "wrazenie".
1456
:eek:
To juz chyba troche przesada lenistwa CA.Nie dosc ze miasta sa bardzo male to niech ktos mi pokaze roznice w tych dwuch miastach.Zaznaczam ze oba sa inne:rolleyes:
Jak ktos szumnie trabi na prawo i lewo ze tworzy cos najwiekszego to pasowalo by zeby takie faktycznie bylo.Wkurza mnie praca CA typowo po angielsku-na skroty,leniwie,niedbale i byle na odczep sie.
Jedynie kto przyklda sie do roboty to graficy i marketing-cala reszta to troche kiepsko wyglada....
Juz wyobrazam sobie te niewilekie i nieepickie bitwy.Dwie lub trzy ulice,z morow lucznicy spokojnie beda strzelac na flage,do tego komp bedzie ustawial strzelcow pod murami zeby nie strzelali zbyt wczesnie.Jako stary fan serii Total War jestem grubo rozczarowny obecnymi zmianami.
Z gory zaznaczam ze rozumiem Ciebie Andrij iz Tobie sie podoba i potrafisz przymknac oko na wiele -ale chyba tylko dlatego ze jak sam mowisz lubisz Warhammera.
Rozumiem to i szanuje -jednak ja osobiscie uwazam iz CA robi wszytko pobieznie i z wielkim lenistwem nie przykladajac sie wcale to swojej pracy.

Pawulon2137
27-03-2016, 01:21
Hehe, pamiętam jak przy Empire mówili, że ten Total War będzie Cesarzem wśród Total Warów. Przy dobrych wiatrach, może w XY patchu zmienią rozkład miast :)

Shay Ruan
27-03-2016, 09:06
Konkluzja jedna, co do inteligencji AI zmian nie ma i na tym silniku na pewno nie będzie mający nadzieję na inny stan rzeczy są raczej marzycielami lub naiwniakami jak kto woli. Zresztą po co inteligentne AI większość domorosłych niedzielnych strategów uznałoby grę za zbyt trudną i skomplikowaną.

Ja raczej powiedziałbym, że zmian w AI nie będzie dopóki skład CA jest jaki jest. Co tu dużo mówić, partacze. Silnik jak silnik, da się przeboleć ale dopóki nie zatrudnią programistów, którzy potrafią coś więcej niż napisanie kalkulatora w C# to nic się nie zmieni. Pisze tu tylko o ai bo nawet nie chce mi się poruszać tematu sztucznie podbijanych wymagań sprzętowych czy innych głupot jakie ostatnimi czasy serwują nam twórcy.

smooqu
27-03-2016, 11:56
Na wstępie zaznaczę, że Warhammera w najbliższym czasie nie zamierzam kupować. Po tym co dotychczas pokazało nam CA uważam, że gra prezentuje się ubogo jeżeli chodzi o zawartość. Spodziewałem się głębszych zmian w rozgrywce, a to co póki co zobaczyłem to reskin Rome 2. Widać wyraźnie, że wyjdzie morze DLCków, więc ja poczekam na wyprzedaże, bo CA ostatnio ssie jeżeli chodzi o wydawanie edycji kompletnych.

Ale jedno czego nie rozumiem na tym forum to narzekanie na AI. Jestem graczem od ok. 15 lat i przez ten czas nigdy nie grałem w żadną grę, w której boty/AI byłyby inteligentne. Zasada jest prosta, chcesz emocji -> grasz w multi. AI ssie pałkę zawsze i wszędzie, jedyny sposób żeby AI stanowiło wyzwanie dla graczy to czity. Nie ma znaczenia czy to RTS, FPS, MOBA czy MMO.

Andrij Marszałek
27-03-2016, 12:11
Pięknie to podsumowałeś kolego :D - Jest tylko kilka tytułów w których AI coś robi.

Shay Ruan
27-03-2016, 12:32
No niezupełnie. Totalna bezradność ai a jego słabszy poziom to dwie różne rzeczy. Ai w potworkach CA, Napoleonie i Empire nie potrafi uformować prostej linii strzelców, biega jak opętane w każdą strone pod ciągłym ogniem. To samo jest w upadku samurajów. W Rome 2 dopiero po 15 czy iluś tam patchach potrafiło użyć sprzętu oblężniczego! Szarże generałem na piki, miotanie się jednostek w każdą stronę czy nawet na tym filmiku z Warha ai będące stroną atakującą unika walki. Nie mówię już o wiecznie źle zrobionym ai na mapie kampanii. Da się to wszystko zrobić tylko trzeba chcieć a nie żerować na pieniądzach za dlc, które powinny być częścią podstawki samemu nie wnosząc do produkcji nic.

Memnon[pl]
27-03-2016, 12:57
Nie do konca smooqu jest tak jak Ty mowisz.
Ja gram w TW od pierwszego Shoguna-jezeli chodzi o AI podam Ci kilka przykladow--->>>
Shogun I-Ai na mapie-nie wypowiadalo wojny nie majac wczesniej przygotowanej armi,przed wypowiedzeniem wojny sciagalo armie z wszystkich prowincji.W trakcie wojny atakowalo nie dajac czasu na wieksza mobilizajce wojsk-tak dlugo jak dlugo mialo wojsko-czyli byla taka wojna na wyniszczenie.
Medieva I-bylo podobnie
Rome I-zmiana systemu poruszania sie po mapie-juz bylo widac ze AI ciezko to ogarnia-jednak potrafilo sie jako tako bronic czy atakowac.AI broni placu,murow czy umiejetnie uzywa machin oblezniczych.
Medieval II-niby AI cos dzialalo na mapie ale bylo to tak glupie i nielogogiczne ze psulo gre.AI wypowiadalo wojny majac jedno maisto przeciwko naszym 20.Nie tworzylo armi,atakowalo 2 lub 3 oddzialami.Jednak mimo to jak na owe czasy gralo sie jeszcze w miare przyjemnie.Przynajmniej gra nie byla nudna.W miescie AI bronilo murow,tak samo potrafilo uzywac machin itp.
Empire-pomimo ciaglych palen naszych wlosci na mapie przez AI oraz ciaglych pogoni za pojedynczymi oddzialami mozna bylo jeszcze jeszcze na mapie zaakceptowac.Zaczela sie Totalna polityka klamstw CA.Pokazywane wielkie miasta -a bitwy o miasta kazdy pamieta jak pozniej wygladaly.
Napoleon-proba naprawienia dobrego imienia po Empire-AI na mapie dziala ok,atakuje,tworzy sensowne armie itp.Jest ok-jedyne czego brakuje to tylko bardzo maly wybor panstw.
Shogun II-nie wiem kto robil ta gre -ale nie wyglada zupelnie jakby pracowal tam kto kolwiek z CA.AI na mapie rusza wojskami,potrafi wyprowadzic armie do bitwy w polu wiec mamy nie tylko oblezenia,AI potrafi wyjsc z kontraatakiem AI trzyma sojusze-przynajmniej do podzialu krainy-pozniej kazdy z nami walczy ale to juz wina takiego a ne innego skryptu.Jednostki to moid dla oczu-nawet moja narzeczona powiedziala ze wygladaja pieknie:D.Troche boli atak pajakow wlazacych po scianach,ale coz-nie mozna miec wszytkiego.AI przy ataku broni morow,ustawia lucznikow ktorzy skutecznie niszcza podchodzaca armie.Jedyne co bolalo to taki sam roster wszytkich klanow-ale to byla gra tylko o Japoni wiec nie wiem kto i co spodziewal sie tam wiecej zobaczyc?To tak jakby stworzyc gre o rozbiciu dzielnicowym w Polsce i oczekiwac najazdu Salladyna;)
Rome II-jak dla mnie najwieksza porazka CA-owszem po patchu 15 jest juz ok-ale ta gra NIE POWINNA byc wydana przed patchem 15.
AI to pokaz totalnego samoozaorania.Tworzy armie zlozona z kiepskich jednostek w tym 90 % to strzelcy(bo to jedyne z czy m radzi sobie kiepski silnik gry),zmiana systemu budownia-podzial na regiony...i zowu AI nie ma bladego pojecia co zrobic-pamietam wszystkie miasta wroga wymierajace z braku pozywienia.AI na mapie nie robi zupelnie nic-nawet jak wypowiada wojne to nie potrafi przesunac armi-stoi w miastach gdzie ginie z glodu.NIEpiekne i NIEepickie bitwy-7 tys wojska i bitwy konczace sie w 3 minuty.Moja pierwsza kampania skonocza Rzymem na patchu 5-9-270 tur-0 bitew przegranych na ladzie.Najglusza i nadebilniejsza bitwa to oborna miasta-garnizon zlozony z 700 ludzi pokonuje w 3,5 minuty 3500 wroga.AI nie ptrafi i nie tworzy zupelnie zadnych maichin oblezniczych-za to potrafi pochodniami spalic zelaze bramy:hmm:Zenada i tragizm w czystej postaci.Gra robiona dla mas,dla dzieci ktore mysla ze wszystko w zyciu przychodzi bardzo latwo.Zupelnie zero ambicji.Dodatkowo CA osiaga punkt kulminacyjny swojej arogancji i marketingu.Pamietam setki klamstw i poakzow.Pamietam jak pokazywali bitwe o Kartagine-nawet 3 lata pozniej na moim mocno podrasownym kompie Kartagina nie wyglada tak okazale...Las TEutoburski-narzekanie ludzi na kilku sekundowe starcia-i tlumaczenie CA ze to tylko beta-a okazalo sie ze finalna wersja byal jeszcze gorsza.Pokazywane jednostki nawet na max ustawieniach nie wygladaj ani torche podobnie do prezentowanych wczesniej.Samobujstwo marketognowe CA-ktore podzialalo cuda przy jednej grze-jednak zniszczylo zupelnie zaufanie graczy.
Atylla-AI jest ok-dziala na mapie ,rusza sie.Tworzy armie.Utrzymuje sojusze itp.Gra jest bardzo w porzadku.Juz myslalem ze CA przestalo kpic z ludzi do czasu pojawienia sie AoC.Znowu powrot do debilnego AI.Komp zupelnie nic nei robi na mapie.Na 5 kampani zaskoczyl mnie tylko 3 razy jak gralem Kordoba.Pozatym to samoouczki w starszych grach byly trudniejsze niz cala kampania.Uciekajace armie z miasta-wystraczylo przyprowadzic armie pod maisto a AI notorycznie zabieralo sowje wojsko(nawet majac ostatnie miasto) i uciekalo nie wiadomo gdzie i po co oddajac miasta bez walki-i tak sobie powoli konalo kilka tur.Znowu pokaz lenistwa CA.
Warhammer-jak do tej pory widzialem-kiepskie AI na mapie-Althernhof ma wojne z Carentstainem i pomimo posiadania 4 prowincjo placze sie nie wiadomo gdzie i po co.Tworzy minimalna armie-dobrze ze nie ucieka przy ataku Carenstaina na zamek tylko sciag posilki do oborny.Proba naprawienia oblezen tez jest kiepska-praktycznie z murow mozesz strzelac na flage-wec ustawienie wojsk do oborny flagi nic ci nie da-wprowadzasz strzelcow na mury i kosisz z nich wsyztko na dole.AI nie potrafi sesownie ustawic strzelcow-ustawia ich pod murami a nie na murach.Bitwy to maraton szybkiego klikania-zero mozliwosci ogladania bitwy-zostaje jedynie powtorke jak chcesz zobaczyc cokolwiek:wall::wall:.Szumnie zapowiadane wielkie miasta to tak naprawde 3 uliczki na krzyz i flaga zaraz za murami.

Tak wiec reasumujac-nie oczekuje ze CA zrobi skaynet.Chce tylko zeby robilo AI ktore juz kiedys bylo dobre.Takie ktore dzialalo i bylo jakims wyzwaniem.Z kazdym nowym tytulem gra jest plytsza,glupsza i latwiejsza.Z mikro zrzadzania przechodzi na makro zarzadzanie.CA -a raczej ludzi ktorzy kiedys tam pracowali potrafili juz zrobic tak dobre AI jak i dobre gry-tymczasem obezny sklad CA to zbieranina leni i ludzi niekometentnych .

W czym mnie jak narazie AI zaskoczylo w Warhammerze-ano tym ze wtrakcie wojny poszlo sobie zwiedzac mape,ano tym ze nie potrafi przejsc przez zniszczone bramy tylko musi zniszczyc juz zniszczone ponownie,ano tym ze ustawia strzelcow pod murami w trakcie obrony tak zeby nie strzelali do atakujacych na mury-to wszystko juz kiedys bylo zrobione-i to wszystko kiedys dzialalo dobrze-to do ******:svir: jasnej holewki dlaczego nei moze TERAZ dzialac tak jak powinno?:crazy:

P.S-nie mowie o tym ze AI nie potrafi uformaowac jednostek na polu biwty-to akurat jest fakt i zupelna bezradnosc kompletnie beznadziejnego silnika Warscape

marko1805
27-03-2016, 16:27
Ale jedno czego nie rozumiem na tym forum to narzekanie na AI. Jestem graczem od ok. 15 lat i przez ten czas nigdy nie grałem w żadną grę, w której boty/AI byłyby inteligentne. Zasada jest prosta, chcesz emocji -> grasz w multi. AI ssie pałkę zawsze i wszędzie, jedyny sposób żeby AI stanowiło wyzwanie dla graczy to czity. Nie ma znaczenia czy to RTS, FPS, MOBA czy MMO.
Jak napisał Memnon, nikt nie oczekuje genialnego AI, jedynie odrobinę racjonalności w jego postępowaniu i podstaw o których pisał przedmówca . To do jasnej... ciasnej tak wiele ? Kolejne tytuły ze stajni CA są pod trym względem coraz bardziej beznadziejne niestety.

Arroyo
27-03-2016, 16:32
Dlatego gram na multi lub w kampanię łeb w łeb. Jak mówiłem - single jest do kitu i nigdy dobre nie było. Jedynie w Shogun 2 było AI coś warte i w S1 i Medku 1. Tak to w żadnym TW sztuczna inteligencja nie była dobra. Choć dla mnie akurat AI nie jest wyznacznikiem "ważności", tylko cała reszta - grafika, mechanika, klimat, muzyka. AI to zaledwie minimum dla mnie.

Każdą część Total War oceniam, pomijając sztuczną inteligencję, bo musiałbym o ogromną liczbę w skali od 1 do 10 zaniżyć moją ocenę. Poza tym wymagałbym (jak zawsze) AI na poziomie min. tego z Dark Souls'ów, czyli takiego, że wystarczy jeden drobny błąd, jedno drobne zapomnienie i możesz nawet kampanię z 20-30 osadami wywalić do kosza i zacząć od początku ;)

Jsatrzab
27-03-2016, 19:20
W Shogunie 2 AI też potrafiło zrobić coś idiotycznego i wcale nie było takie świetne w dniu premiery. A co do tego że AI nie zmieni się puki CA nie wymieni programistów, to chciałbym tylko zaznaczyć, że programiści to sam koniec łańcucha pokarmowego, a problem leży znacznie wyżej.

PS Co do "głupoty prowadzącego" bo dał sobie pół armii wystrzelać z wież stojąc pod murami, to te wieże mają zasięg do końca mapy więc zostanie z tyłu by mu wiele nie pomogło o czym zresztą mówi na samym początku.

PS2 Miasta Wampirów to byłe miasta Imperium z tego co pamiętam, więc pewnie budowane na tym samym planie :)

Arroyo
27-03-2016, 19:25
Ok, miasta Imperium mogą być budowane na podobnym planie jak te od Wampirów, ale bez jaj, by takie miasta jak Altdorf nie zrobić unikatowo... to wygląda jak oblężenie w Heroes 5->dalej...

Jsatrzab
27-03-2016, 19:56
W Heroes 3 oblężenie też różnią się tylko skinem, a mimo to gra jest świetna ;] Poszli na skróty, trochę szkoda, ale jeśli dzięki temu AI się chociaż trochę poprawi to nie zamierzam narzekać. Przynajmniej nie teraz, po premierze będzie na to wystarczająco dużo czasu :]

smooqu
28-03-2016, 23:32
Każdą część Total War oceniam, pomijając sztuczną inteligencję, bo musiałbym o ogromną liczbę w skali od 1 do 10 zaniżyć moją ocenę. Poza tym wymagałbym (jak zawsze) AI na poziomie min. tego z Dark Souls'ów, czyli takiego, że wystarczy jeden drobny błąd, jedno drobne zapomnienie i możesz nawet kampanię z 20-30 osadami wywalić do kosza i zacząć od początku ;)

Liczyłem, że ktoś poda przykład Dark Soulsów jako dobre AI, mimo mojej całej sympatii do tej serii nie mogę się zgodzić z tym argumentem. Rozróżnijmy poziom trudności od sztucznej inteligencji.

Przecież, cały myk w Dark Soulsach to wyuczenie się ruchów i pozycji botów, a także kombosów poszczególnych oponentów. AI nie reaguje na nasze ruchy, ma ściśle wyuczone kombinacje ciosów i kurczowo się ich trzyma, a naszym zadaniem jest nauczenie się ich i atakowanie w odpowiednich momentach. 1,2 i 15 potyczka z tym samym przeciwnikiem jest taka sama, pod tym względem że wiemy dokładnie czego spodziewać się po przeciwniku (jaką serię ciosów wyprowadzi, jaki ma zasięg broni, jakie ma słabe i mocne punkty). Główną mechaniką, która wyróżnia DS od innych gier tego typu, jest to że np. w Wiedźminie możemy przyjąć 30 ciosów na klatę, a w DS 2-3. To w połączeniu z oryginalnym lore, poziomem trudności i walkami z bossami - tworzy unikalny klimat tej gry/serii.

A na posty Memnona i Marko1805 nie będe odpisywał bo się z nimi zgadzam w 95% (głównie nie zgadzam się z AI w Age of Charlemagne - mi się grało bardzo dobrze w ten dodatek), dlatego też nie będę kupował Młotka w pre-orderze ani zaraz po premierze. O ile 6-8 lat temu kupowałem w pre-orderach 8-10 gier rocznie, obecnie kupuję między 1, a 2. Wg mnie branża gier wideo znajduje się w złym miejscu, a zmierza w jeszcze gorszym kierunku. I niestety, jestem załamany postawą moich ulubionych studiów deweloperskich - CA, Piranha Bytes, Turtle Rock Studio (Left for Dead, obecnie Evolve - wg mnie Kasztan roku 2015), Paradox, Bethesda. Jedynie poziom trzyma CDPRed (mimo downgrade'u W3 i 12stu patchy) i Rockstar.

A co do Warhammera to moje przewidywania są takie, że ta gra przebije Europę Universalis IV pod względem ilości DLC do kupienia. CA nigdy nie miało w rękach marki, którą można tak łatwo spieniężyć. Już sama ilość grywalnych frakcji - dla mnie skandaliczne jest to, że na start dostajemy tylko 4 i to mój główny powód, żeby się wstrzymać z zakupem. Oprócz tego mogę oczywiście wymienić całą litanie wad (małe zróżnicowanie jednostek, bardzo krótkie bitwy (ZNOWU!!!), brak nowych opcji dyplomatycznych, ograniczenia w podboju prowincji, bardzo mała ilość zmian w interfejsie w porównaniu do Attyli/Rome 2, DLC do pre-orderów).

Ituriel32
29-03-2016, 07:53
Mi od małej liczby ras na start 4+1, bardziej przeszkadza to że ma nie być możliwości gry innym klanem/plemieniem w obrębie rasy. I liczę że zrezygnują z tego pomysłu.
Bo dla mnie dużym urozmaiceniem byłaby możliwość zagrania zielonym plemieniem Skullsmasherz (koło bretonni). Czy Karak Ziflin.

Już nie wspomnę że niektórzy Legendarni Lordowie są władcami/przywódcami swoich odrębnych klanów, np. Ungrim Żelazna Pięść. I na samą myśl że po jego wybraniu będę zaczynać w twierdzy Wielkiego Króla Thorgrim Strażnik Uraz... Choć tu jeszcze się łudzę bo nie było chyba jeszcze oficjalnych materiałów pokazujących Ungrima na mapie kampanii.

Bardzo chcę by zrobili to inaczej niż w zapowiedziach, czyli dali inne klany w rasach, dodali i przypisali do nich LL jeśli takiego posiada. Jednostki mogą być te same, w końcu w Rome2 jakoś grałem Syrakuzami i Atenami które są identyczne, ale mają inne położenie na mapie.

Mam nadzieje że moderzy szybko zrobią mody to naprawiające.

Arroyo
29-03-2016, 08:31
Ituriel - co do klanów/plemion/rodów/prowincji Imperium/diukostw Bretonnii odsyłam tutaj:
Tho66FR9MB0

A co do liczby ras - tak bardzo "skandaliczne", że aż zabawne. Liczba ras mi pasuje póki co. Pamiętaj, że w dodatkach/DLC dostaniemy kolejne. Mi to nie przeszkadza. Jakoś Napoleon: Total War mimo mojej niechęci do tej gry akurat osiągnął całkiem niezły sukces.

Ituriel32
29-03-2016, 08:47
Nie chce mi się szukać ale na jednym z pierwszych materiałów o młotku była mowa o tym że mają odejść od systemu nacji na rzecz LL i całościowej rasy. Czyli po wybraniu rasy masz do wyboru tylko LL, czyli zaczynasz w jednym terytorium. Inaczej że nacja ma stać się odpowiednikiem rasy, ale mogłem coś pomylić bo mój angielski jest słaby.

Ale biorę za dobra monetę słowa Legiona o 5-6 nacji na początek i mam nadzieje że szóstym będzie klan Ungrima u brodaczy.

Dziwne jest to że u zielonych, których bardzo lubię, jakoś nie przeszkadza mi to że przy 3 LL najprawdopodobniej będą zaczynać w tym samym regionie...

Arroyo
29-03-2016, 08:49
Chodzi o to, że prawdopodobnie dostaniemy też DLC z klanami/rodami/prowincjami/plemionami/diukostwami (po 3 na DLC).

Ituriel32
29-03-2016, 09:07
Ja to bym chciał by każdy LL zaczynał w innym regionie. Przykład po wybraniu Baltazara zaczynasz w Wissenlandzie

lub Altdorfie (podpowiedz Arroyo) i podlegasz Imperium, a Karl wyznacza ci dodatkowe zadania, coś jak senat z roma1.

Takie rozwiązanie podoba mi się, bo powodowałoby to że przy 5 rasach mielibyśmy tyle kampanii ile Legendarnych Lordów. A ich wybór przestałby być tylko kosmetyką.

Arroyo
29-03-2016, 09:24
Uważam, że w Altdorfie, w końcu sprawuje władzę nad Kolegiami Magii po tym, jak w pojedynku magicznym pokonał poprzedniego patriarchę.

PS. Jest szansa na narzędzia modderskie. Prosto z GOL'a:
gra nie zaoferuje wsparcia dla modów na starcie.

Il Duce
29-03-2016, 17:05
Po tym jak wygląda lista nacji które będą znajdowały się na mapie można wnioskować że Bretonnia na pewno będzie grywalna zaś nie ma co liczyć na Kislev,Tileę czy Estalię.Te trzy ostatnie są w grupie "minorów" wyraźnie oddzielonej od pozostałych nacji....Niby znajduje się tam także grywalny chaos jednak sądzę że w finalnej wersji dołączy do nacji głównych.

Ituriel32
29-03-2016, 17:09
A dla mnie te minory są ciekawsze do zabawy niż standardowe nacje...
A u wampirów rajdy po mapie odpadają z powodu korupcji terenu, a dokładniej jej braku.

Arroyo
29-03-2016, 17:32
Bretonnia na pewno będzie grywalna zaś nie ma co liczyć na Kislev,Tileę czy Estalię.
Co do 3 ostatnich - nie zgadzam się i sądzę, że Kislev i Tilea będą pewno w DLC - jest jeszcze nadzieja.

Asuryan
29-03-2016, 17:34
A u wampirów rajdy po mapie odpadają z powodu korupcji terenu, a dokładniej jej braku.
Z powodu korupcji terenu odpadają również rajdy żywych ras po Sylvanii, czy innym spaczonym nekromancją terenie.

Ituriel32
29-03-2016, 17:38
To wyjaśnia czemu wampiry podbiły bretonię na jednym z obrazków w temacie o krasnoludach.

Jsatrzab
29-03-2016, 23:55
Po tym jak wygląda lista nacji które będą znajdowały się na mapie można wnioskować że Bretonnia na pewno będzie grywalna zaś nie ma co liczyć na Kislev,Tileę czy Estalię.Te trzy ostatnie są w grupie "minorów" wyraźnie oddzielonej od pozostałych nacji....Niby znajduje się tam także grywalny chaos jednak sądzę że w finalnej wersji dołączy do nacji głównych.

Bretonia będzie grywalna (i to niedługo po premierze) bo już dawno zostało potwierdzone że będzie grywalna, jeśli chodzi o Kislev, Tilea, Estalia i Border Princes to pytanie nie powinno brzmieć "czy będą grywalne" a "kiedy będą grywalne". Bo grywalne będą na 100%.

Kislev, Tilea i Estalia są oddzielone na mapie, bo nie należą do żadnej grupy, pozostałe frakcje należą do jednej z pięciu nacji i będą pewnie tylko i wyłącznie ich wariantem kolorystycznym.

Ituriel32
30-03-2016, 08:03
Bretonia będzie grywalna (i to niedługo po premierze) bo już dawno zostało potwierdzone że będzie grywalna, jeśli chodzi o Kislev, Tilea, Estalia i Border Princes to pytanie nie powinno brzmieć "czy będą grywalne" a "kiedy będą grywalne". Bo grywalne będą na 100%.

Kislev, Tilea i Estalia są oddzielone na mapie, bo nie należą do żadnej grupy, pozostałe frakcje należą do jednej z pięciu nacji i będą pewnie tylko i wyłącznie ich wariantem kolorystycznym.

Gdzie było to info z grywalną Bretonią? Bo takiej wieści raczej bym (i nikt na forum) nie przegapił.

Przy czym Bretonia to pewniak za dużo materiałów z nią się pojawiło.

Arroyo
30-03-2016, 08:08
Info nie było, ale na razie wszystkie fakty i gwiazdy na niebie wskazują, że będzie grywalna. A co do DLC to przypominam z relacji Legiona, którą tutaj dałem, że będą też chyba DLC z innymi plemionami/rodami/prowincjami Imperium/klanami Krasnoludów/diukostwami Bretonnii. Na ile to pewne? Nie wiadomo, ale widać, że mogłoby to być fajne, jeśli będą różnić się też rosterem np. Averland z LL'em Leitdorfem miałby do dyspozycji zamiast Gwardiii Reiklandu Rycerzy Gorejącego Słońca.

Jsatrzab
30-03-2016, 08:43
Gdzie było to info z grywalną Bretonią? Bo takiej wieści raczej bym (i nikt na forum) nie przegapił.

Przy czym Bretonia to pewniak za dużo materiałów z nią się pojawiło.

Na jednym ze streamów parę miesięcy temu, jeśli oczekujesz oficjalnej notki na stronie TW to raczej przed premierą takiej nie będzie.

Asuryan
31-03-2016, 16:47
Na najnowszym filmie o wampirach cieszy poprawiona nazwa Twierdzy Zabójców - Karak Kadrin. Co więcej, AI zrobiło konfederację krasnoludami.

K A M 2150
31-03-2016, 19:46
Heh, nie wiem czy widzieliście oficjalne tłumaczenie (http://translator.telewizor.eu/tlumacz.html) CA, dlaczego w grze jednostki będą magicznie wyciągać drabiny z rzyci:

"It also means that when playing against an attacking AI or other player, the defender has the advantage of picking off those troops carrying ladders when there’s little the assaulting side can do to mitigate that. Yes, it would be more realistic, but we don’t believe that there’s enjoyable gameplay there on the whole."

Czyli innymi słowy według nich gdyby jednostki miały drabiny w ręku od rozpoczęcia szturmu to by to dawało wielką przewagę obrońcom, bo by wybierali do odstrzału właśnie te jednostki...W dalszej części przyznają, że w sumie byłoby realistyczniej gdyby te drabiny były na starcie, ale nie uważają że wtedy rozgrywka byłaby tak samo przyjemna....

To chyba najgorsze możliwe tłumaczenie się z głupiej decyzji w historii TW.

Memnon[pl]
31-03-2016, 20:09
Tak wlasnie dziala mozg-a raczej sladowe jego ilosci-prawdziwego anglika.
Lepsze jest tlumaczenie co od wielkosci miast-ludzie uwazaja iz sa one za male-a odp CA...."w naszych testach wyszlo ze sa one calkiem wporzadku i prezentuja sie calkiem dobrze"...Nie wiem jak to skomentowac-tzn wszyscy ludzie sie myla-CA wie lepiej co jest lepsze dla ludzi.Szkoda slow....
P.S-nie tylko Wampiry beda wyciagac z kieszeni drabiny-tak bedzie mial kazdy,to samo tyczy sie samojezdnych machin.Co raz lepsza technologia-coraz glupsi ludzie-coraz glupsze TW...

Ituriel32
01-04-2016, 08:55
Oglądam ten ostatni filmik i sam nie mogę się zdecydować co o nim sądzić.
- po 120 turach gracz ma aż 7 regionów...
+ Podoba mi się wygląd miast wampirów, na razie najbardziej.
- Sojusz z brodaczami... w sytuacji w której celem naszej długiej kampanii jest ich zniszczenie.
- Zniszczenie Kislevu.
+ Konfederacja u krasnoludów.
+ Technologie wampirów, choć chyba wydaje się że 4 drzewko (to z korupcją) będzie must have.
+ Mechanika z polami wielkich bitew, pozwoli mi to poczuć się jakbym grał Kartaginą.
- Cele kampanii długiej.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Po zastanowieniu się to pokój i sojusz między wampirami i brodaczami wydaje się bardziej oczywisty i prawdopodobny. Ponieważ tak jedni jak i drudzy nie mają nic z walki między sobą... Bo terenów sobie zabrać nie mogą, a tak chociaż zabezpieczą sobie flankę. Hahaha

royal1410
02-04-2016, 12:43
Wiem, że paru osobom się tutaj narażę, ale ja bym wolał świat Tolkiena niż Warhammera, z tego powodu,że jest uporządkowany. Tzn. cały czas poruszamy się w obrębie istniejących stworzeń, nie ma zmian w jednostkach którymi dysponują dane armie i przede wszystkim cały czas istnieją dane rasy, a nie jak w Warhammerze są zastępowane przez inne. GW mogłaby w końcu uporządkować cały świat Warhammera, a nie cały czas coś zmieniać i tworzyć go na nowo (np.opisać wszystkie jednostki dla frakcji istniejących we wszystkich edycjach).

Jsatrzab
02-04-2016, 12:59
Świat Tolkiena też nie jest tak bardzo uporządkowany, i na pewno nie jest tak dokładnie opisany jak świat Warhammera w kwestii poszczególnych armii/jednostek.

Nezahualcoyotl
02-04-2016, 13:02
Wyobraznia twórców Warhammer oraz ewolucja nie znają pojęcia stagnacji.Świat nawet zmyślony musi się przeobrażać w miarę wciąż pojawiających się oczekiwań oraz wyzwań.Uniwersum Tolkiena (te chronione prawami autorskimi) nie ma tego luksusu gdyż jego kreator niczego nowego od siebie już nie doda co oczywiście nie oznacza że stawia to świat opisany w Erach I-III w gorszej pozycji.
W mojej ocenie Pierwsza Era wciąż jest najmniej wykorzystaną a jakby nie patrzeć mającą największy potencjał do wykorzystania we wszelkiej maści grach.
Natomiast mnogość przedstawionych w Warhammer frakcji i dostepnych w nich ras,stworzeń i potworów tylko działa na korzyść tej gry którą może zepsuć jedynie beznadziejna schematyka działań AI.

Ituriel32
02-04-2016, 13:32
Mi tak w sumie obojętne jakie to miało by być uniwersum, bo każde ma swoje plusy jak i minusy.

A młotek samą różnorodnością ras będzie przytłaczał, ale dopiero na finalnej wersji.

Teraz by tylko tych LL jakoś bardziej urozmaicili. Dali inne miejsce startu (znaczy inne klany itp), inne warunki zwycięstwa. Bo parę umiejętności, wygląd czy różne misje to według mnie za mało.

royal1410
02-04-2016, 14:19
ok wszystko to prawda, ale gdzie jest opisany roster jednostek: Kievu, Norski,Albionu czy Arabii? Nawet w starszych edycjach, nie mogę się ich doszukać?

Arroyo
02-04-2016, 14:25
Kislev ma w swym armybooku 6 edycji jednostki. Norska w Księdze Spaczenia do RPG'a ma swoje jednostki, a Arabia ma w Warmaster: Armies swe wojsko.

royal1410
05-04-2016, 12:19
Mam pytanie: czy patrząc na szybkość trwania bitew możliwe będą spokojne manewry? Nie grałem w Roma 2, mój ostatni TW to Napoleon.

Il Duce
05-04-2016, 14:43
Szczerze?Nie liczył bym na to,zapewne dopiero po modach,sama bitwa będzie wymagała błyskawicznych decyzji a starcia nie będą trwały długo(tak przynajmniej jest w Attyli a długość bitew ma być podobna)

Asuryan
05-04-2016, 21:23
Trochę jednostek Kislevu zawiera AB Imperium, przynajmniej 4 edycji, nie wiem jak późniejsze.

Il Duce
06-04-2016, 15:55
W późniejszych nic nie było,w 6 edycji wydano "AB" Kislevu,który był jednak bardziej małą kilkunasto-stronnicową broszurką.

Asuryan
06-04-2016, 22:36
Varghulfy bardzo przypominają mi ród Strigoi, przynajmniej wyglądem. Swoją drogą ciekawy jestem wyniku pojedynku varghulfa z arachnarokiem :mrgreen:

Arroyo
06-04-2016, 22:40
Nie tylko wyglądem. Głównie pragną krwi, tak jak Strigoi.

Asuryan
06-04-2016, 22:43
I pewno tak jak Strigoi ucztują na świeżych trupach? :mrgreen:

Arroyo
06-04-2016, 22:48
Prosto z mojego opisu Warhammera:

Varghulfy - pamiętacie, jak o nich wspomniałem przy Ghulach Cmentarnych? Są oni tak jakby wyższym poziomem ewolucji tych stworów. W każdym Wampirze drzemie drapieżnik, który każe mu od czasu do czasu pożywiać się krwią. Dla wielu Wampirów jest to przekleństwo, które starają się ukryć, a jednocześnie cena, którą ponoszą za swą moc. Starają się udawać żywych, skryć swą naturę i żyć w społeczeństwie ludzi. Lecz Varghulfy nie dbają o przywileje żywych i nie pragną szukać kontroli nad wewnętrznym nakazem i z miłą chęcią żywią się krwią żywych. Ich jedynym celem jest zaspokojenie głodu, niczym wściekłe, wygłodzone wilki. Zawsze atakują watahami i pożerają całe wioski, a i tak ich pragnienie nie zostaje ugaszone. Są nieznającymi litości siepaczami, którzy rozkoszują się krwawą rzezią, a gdy brakuje żywych, rozkopują groby i pożywiają się ciałami umarłych. Inne Wampiry widzą w nich ohydnych padlinożerców, mimo to ich z chęcią używają do walki - trochę hipokryzja, prawda? Ciała Varghulfów są rozdęte, wypełnione esencją życiową ich ofiar. Nie mają stałej, materialnej formy i są niczym innym, jak tylko masą twardych mięśni. Jego potężne nogi i szerokie skrzydła pozwalają im dopaść ofiarę w mgnieniu oka, a ich ostre kły wielkości sztyletów są w stanie przebić pancerz czy nawet przegryźć kości. Są jednak Wampirami mimo tego, że nie znają sztuki nekromancji i uzdolnień, płynie przez nich Mroczna Magia. Ich obecność oddziałuje w szczególny sposób na Ghule, które ciągną do Varghulfów. Zdarza się też, że Varghulf potrafi stworzyć swą armię posłusznych Ghuli. Wiecie - król ze swą świtą. Jak każdy wie, w końcu nawet i oni muszą mieć swe sługi, by nie być w tyle od innych rodów wampirów.

Asuryan
06-04-2016, 22:59
No to biorąc pod uwagę jak inne wampiry traktują ród Strigoi, to rzeczywiście ich podejście do varghulfów jest niesamowitą hipokryzją :mrgreen:

Arroyo
07-04-2016, 14:32
Nowa bitwa fajna i logicznie wykonana, rozwalił mnie głównie moment, gdy Wybraniec Chaosu wybrał sobie na ofiarę Czarodzieja Niebiańskiego Kolegium ;D

Ituriel32
07-04-2016, 14:48
Widać że kilka czarów korzysta z podobnej mechaniki: te mini tornada podrzucające i rozrzucające żołnierzy, o innym wyglądzie graficznym. Nawet w tym filmiku mieliśmy kolumnę ognia i piorun kulisty.

Memnon[pl]
07-04-2016, 14:57
Mnie tam nie przeszkadza ze czary dzialaja na podobnej mechanice-wygladaja troche inaczej-chociaz efekt praktycznie ten sam.Moge na to przymknac oko.Natomiast przeszakda mi ze full stockowa armia konczy maraton kilkania-tzn bitwe-w 10 min.Co z tego ze jednostki wygladaja naprawde fajnie skoro i tak nie ma kiedy popatrzec na walke.Widze ze CA nie robi nic zeby to poprawic-do tego nie ma co liczyc na mody(przynajmniej jak na poczatek-czyli pewno do wyadania 3 czesci).
Ponadto dlaczego ci iditoci uparli sie zeby stawiac strzelcow na samym tyle?Kolejna bitwa i znowu strzelcy stoja na tyle-co z nich za pozytek skoro zaczynaja strzelac dopiero kiedy wojska walcza ze soba?

Ituriel32
07-04-2016, 15:09
Ja na słabej jakości i ciągłym cięciu się zobaczyłem tylko że znowu komp nie bronił dział. Później obejrzę filmik jeszcze raz.

Co się czepiasz? Przecież muszkieterzy najlepiej strzelają z drugiej linii i to przez własne oddziały bo mają magiczne pociski, przecież to ogólnie znany fakt.:devil:

Bardziej ciekawi mnie po co z tyłu ustawili działa organkowe, czy jak to ta się nazywa.

Widzę też niestety że raczej bitwy będę grac na spowolnieniu.
Ba że artyleria będzie bez użyteczna, bo po minucie może dwóch biegu dojdzie do walki w zwarciu.

K A M 2150
07-04-2016, 16:45
;398012']Co z tego ze jednostki wygladaja naprawde fajnie skoro i tak nie ma kiedy popatrzec na walke.Widze ze CA nie robi nic zeby to poprawic-do tego nie ma co liczyc na mody(przynajmniej jak na poczatek-czyli pewno do wyadania 3 czesci).

Daje góra tydzień po wydaniu gry na wrzucenie poprawionej wersji PFM i wrzucenie modów na serwery. Brack wsparcia oznacza tyle, że nie będzie warsztatu i Assembly Kit. O ile na pewno odbije to się na rozmachu modów jeżeli chodzi o zakres zmian to wszystko przed Rome 2 w sumie tego wsparcia i tak nie miało, a mody jakoś powstawały. Akurat mody zmieniające balans bitewny (http://www.tvdarek.republika.pl/wargame.html) są tymi najłatwiejszymi do zrobienia, jeżeli chce się zmienić tylko szybkość, a nie np balans całych ras. Wątpię, żeby CA specjalnie zakodowała pliki tak, żeby nie dało się w ogóle modować.

Co do samej bitwy to mam wrażenie, że po raz kolejny zaserwowano nam bitwę, w której grający starał się zrobić wszystko żeby przegrać, nie wykorzystał strzelców, JAZDA, czyli największy as w rękawie stała w miejscu i została zaatakowana, dwa oddziały demigryfów spędziły większość bitwy na atakowaniu dział, chociaż mógł to zrobić jeden oddział, potem też się dały zaatakować. Na obronę można powiedzieć tylko, że celem takiego materiału jest pokazanie jak największej liczby nowych rzeczy, a nie wygrywanie, jednak niesmak pozostaje.

Scena z Archaonem i magiem była świetna, podobał mi się efekt, w którym Archaon go rzucił na ziemię zamiast tradycyjnego "stańcie nagle w miejscu bo animacja musi się włączyć" :D

Il Duce
07-04-2016, 17:27
Muszę przyznać ze ta bitwa była całkiem fajna w przeciwieństwie do większości poprzednich,ok prowadzący popełniał błędy itd. ale trzeba oddać że AI zagrało przyzwoicie,na pewno najlepiej ze wszystkich dotychczasowych bitew jakie nam zaserwowano.(właściwie jedyne do czego się można mocno przyczepić to działa bez obstawy)

Seba Fallus III Wielki
07-04-2016, 18:03
Czy te piekielne działa u chaosu obsługiwali jakiegoś rodzaju Krasnoludy Chaosu ?

Arroyo
07-04-2016, 18:20
Tak. Działa Piekieł obsługują Krasnoludy Chaosu, którzy są ich twórcami i współpracują z Chaosem.

Krwawy_Baron
07-04-2016, 19:22
Drodzy forumowicze, czy Waszym zdaniem mój sprzęt (parametry poniżej) uciągnie Warhammera czy wstrzymać się z zakupem do czasu, aż będę miał możliwość zagrania na dobrym komputerze stacjonarnym? Mam słabe ogarnięcie w sprawach technicznych, a nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.

PS. Attyla jakoś chodzi nie najgorzej, no ale WH ma pewnie większe wymagania

Mój tymczasowy sprzęt:

Laptop Dell Vostro 3560, Windows 7 64, Intel Core i5-3230M CPU @ 2.60 GH, 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000

Il Duce
07-04-2016, 21:13
Obawiam się że nic z tego,chyba że na minimalnych byś spróbował.

royal1410
07-04-2016, 22:19
Pójdzie mi na GT 705?

Arroyo
07-04-2016, 22:45
Bardzo mało informacji podałeś, bo sama karta graficzna cudów nie czyni.

Ituriel32
08-04-2016, 07:09
Oglądałem w domu na spokojnie i niestety jest więcej rzeczy do których można się przyczepić.

Zgadzam się że w tej bitwie si wygląda najlepiej z wszystkich bitew, ale chaos to specyficzna nacja z powodu braku pieszych strzelców bardzo przyjazna dla kompa nawet bardziej niż truposze, bo piekielne działa odwracają uwagę gracza. Zacznę od:

* Działa
+ Które wymuszają reakcje gracza.
- Ale znowu pozostawione bez obrony...
- Chyba odwracanie uwagi nie powinno być głównym zadaniem dział?
+ Komp zareagował na atak na tyły ale...
- Czym zareagował? Powolnymi trollami i piechotą
- i to aż 3 jednostkami. Łącznie 4 jednostki gonią 2. Serio? Sztuka dla sztuki mnie nie jara.

* Brak strzelców w armii. Dla kompa to korzyść podwójna.
+ Po 1 brak jednostek o słabych statystykach, czyli solidniejsza kompozycja dla si.
+ Po 2 nie ma problemu z ustawianiem się nimi i ich obroną. Co na przykładzie artylerii widać nie jest proste.
- Jak będą wojska z falangą (lub tutejszym jej odpowiednikiem) to gg.

* Jazda, psiaki i wózki.
+ Ładnie związał i zniszczył konie gracza z lewej, ale...
- To gracz mu na to pozwolił, bo późno podesłał włócznie.
- Si nie podesłało piechoty jako wsparcie dla jazdy.
- Po unieruchomieniu jazdy nie uderzył od razu na strzelców i działa lub tyły piechoty. Coś czym się chwalili na pierwszym pokazie Brodacze vs zieloni. Czyli szukaniem luk by wybić wrażliwe oddziały.
- A co robiła jazda imperium na demigryfach?
+ Jedno udane wejście wózków.
* Monstra.
- Szybka strata Giganta - Jak dla mnie to takie słonie i nimi powinno się wyczekać moment wejścia.
- Pogoń trollami za jazdą.
* Piechota.
+ W sumie to ok. Byli, walczyli z wrogiem i go wycieli, ale przy takiej przewadze w jakości i ilości chyba nie mogło być inaczej.
- Jak będą wojska z falangą (lub tutejszym jej odpowiednikiem) to gg.

* Wódz i bohaterowie.
+ Korzystają z czarów.
- Nie podoba mi się to że tak agresywnie się nimi wbijają do walki. Kiedy ich strata ma ogromne konsekwencje.

Arroyo
08-04-2016, 07:18
Halabardników do falangi bym nie porównał. W ogóle prędzej to Wieczna Straż u WE lub Straż Feniksa zasługuje na miano falangi w Warhammerze. Poza tym Chaos ma jedynie 3 jednostki strzeleckie (maruderów konnych z oszczepami i z toporkami do miotania oraz od biedy zaliczyć można maruderów z toporkami). Artyleria (tutaj głównie piekielniki) muszą być chronione, nie być przed - to takie wyrzutnie rakiet, niźli armaty/katapulty, które mogłyby być z przodu przed armią. Co do sprawy z "szukaniem" - zakładam, że każda rasa będzie inaczej myśleć.
Pamiętajmy, że to tylko prezentacja, nie pokaz gry gracza.

royal1410
08-04-2016, 07:25
Inter Core i-5 - 4460 CPU 3.20 GHz 3.20 GHz
Pamięć 8 G
Windows 7- 64- bitowy system operacyjny
Karta Geforce GT-705

Arroyo
08-04-2016, 07:30
Karta graficzna ile ma GB? Tak to obstawiam minimalne, może nieco więcej.

royal1410
08-04-2016, 07:40
Karta 1G, chyba tylko przez nią na wysokich mi nie pójdzie, ciekawe czy będą ustawienia średnie?

Jsatrzab
08-04-2016, 11:28
Karta 1G, chyba tylko przez nią na wysokich mi nie pójdzie, ciekawe czy będą ustawienia średnie?

Niestety tylko niskie i ultra ;]

Krwawy_Baron
08-04-2016, 11:53
Obawiam się że nic z tego,chyba że na minimalnych byś spróbował.

Dzięki za odpowiedź! Mam cichą nadzieję, że Steam wrzuci darmową niedzielę z TW Warhammer i wtedy to sobie sprawdzę. Zresztą zawsze zostaje Romek 2 i Attyla, które zapewniają duuuużo zabawy na wiele godzin, a do tego jest jeszcze Call of Warhammer za darmo.

Seba Fallus III Wielki
08-04-2016, 17:45
Obejrzałem filmik nie będe powtarzał tego co reszta powiem tylko że zauważyłem najbardziej bezsensowną o żałosną rzecz totalne zaskoczenie 16:45 imperialny szermierz odeże jednoręcznym mieczem tak jak by bokserskim hakiem i rosły pokryty pełną zbroją wojownik chaosu wylatuje w powietrze jak przy ataku berserkerów z rome 1 :lol2: parodia po prostu parodia :rolleyes:

royal1410
09-04-2016, 09:03
Z tego co widziałem w rosterach i z tego co wy piszecie, to najbardziej uniwersalną nacją jeśli chodzi o jednostki będą orkowie(bd. piechota +potwory+ różnorodna jazda) w porównaniu z innymi nacjami: imperium(słaba piechota, zróżnicowana jazda), krasnoludy( tylko zróżnicowana piechota), chaos( bd. piechota+potwory, bd. jazda- jednak mało typów), wampiry(przeciętna piechota+potwory+mało zróżnicowana jazda). Ciekawe tylko czy waagh umożliwi rozsądną grę orkami- tzn. czy trzeba będzie dużo walczyć. Co uniemożliwi dyplomację.

Arroyo
09-04-2016, 09:32
Orkowie wcale tak potężnej piechoty nie ma - tzn. są debeściaki i czarni orkowie, ale to nie daje nam gwarancji zwycięstwa. Strzelców ma cienkich.
Imperium słabą piechotę i beznadziejne Wielkie Miecze nadrabia zdyscyplinowaniem i mocną jazdą. Krasnoludy mają i piechotę i artylerię dobrą, a do tego żyrokoptery dobre.
Chaos ma mocną ciężką piechotę, ale nie są zdyscyplinowani. Wampiry z kolei mają świetną piechotę i potwory. Czarni rycerze to wręcz "czarny koń" tej nacji.

royal1410
09-04-2016, 09:38
Orkowie mają trolle, czarnych orków, debeściaki, debeściaki dzikich orków; jeszcze mało?

Arroyo
09-04-2016, 09:38
Tak, bo artyleria i kawaleria może ich złamać z łatwością. Trolle z kolei są świetną potrawką dla Wielkich Mieczy. Giganci dla przewoźnych ark "HYSH".

royal1410
09-04-2016, 09:44
Artyleria wpierw musi w nich trafić, a kawaleria może zostać odciągnięta przez goblinów łuczników na wilkach lub pająkach, lub zablokowana przez debeściaków na dzikach. Trolle są szybsze niż wielkie miecze, więc z łatwością im umkną, poza tym rzygają kwasem, więc w bezpośredniej walce mogą wygrać.

Ituriel32
09-04-2016, 09:46
Rasy rozbudowane i różnorodne.
1. Orkowie szeroki wybór w piechocie, strzelcach, jeździe zwykłej, strzeleckiej i wózki. Średni w bohaterach monstrach i artylerii. Nacja najbardziej uniwersalna. Dobre położenie w dole mapy.
2. Imperium przoduje w jeździe artylerii (maszyny) i bohaterach, czyli szeroko pojęte wsparcie. Średni wybór w piechocie i słaby w strzelach.

Rasy ukierunkowane, posiadające strony bardzo silne i słabe (całkowity brak jakiegoś typu jednostki)
3. Krasnoludy to w zasadzie tylko sporo piechoty, strzelców i artylerii. Brak jazdy, za to 2 latajki. Więc będzie to armii defensywna i raczej mało mobilna.
4. Chaos. Piechota, jazda (jako całość) i potwory. W sumie słaby wybór bohaterów (a u osób bez dlc to już kaplica dla SI) Za to brak pieszych strzelców i tylko konni i jedno działo. Więc będzie to armia super ofensywna, nastawiona na atak. Zabezpieczenia systemowe dla SI: horda.
5. Wampiry to w zasadzie tylko piechota, trochę koni i potworów (w tym latadła), Za to całkowity brak strzelców i artylerii. Zabezpieczenia systemowe dla SI: korupcja terenu.

royal1410
09-04-2016, 18:13
Zapomniałem, o bardzo silnej jednostce orków- choć nie przewidywalnej; archanaroku, z tego co widziałem na filmiku, to to, że bardzo trudno go ubić, nawet kiedy dostał z artylerii dalej chodził, to chyba może być ta przeważająca jednostka wśród orków. Ciekawe, że w innych frakcjach nie ma tak odpornych potworów. W ogóle to chyba imperium ma najsłabszy roster, jakoś mnie nie przekonywują ci jezdzcy demigryfów, mogli dać jakąś lekką jazdę.
Ciekawe kiedy pokażą inżynierów.

Arroyo
09-04-2016, 18:23
Zapomniałem, o bardzo silnej jednostce orków- choć nie przewidywalnej; archanaroku, z tego co widziałem na filmiku, to to, że bardzo trudno go ubić, nawet kiedy dostał z artylerii dalej chodził, to chyba może być ta przeważająca jednostka wśród orków. Ciekawe, że w innych frakcjach nie ma tak odpornych potworów. W ogóle to chyba imperium ma najsłabszy roster, jakoś mnie nie przekonywują ci jezdzcy demigryfów, mogli dać jakąś lekką jazdę.
Ciekawe kiedy pokażą inżynierów.
1. Arachnarok jest jeden, wcale nie jest ogromną przewagą ;)
2. Czekaj na Krwawych Rycerzy dla Wampirów, to będziesz mieć równie odporne stwory.
3. Krasnoludy nadrabiają dużą liczbą jednostek z bronią typową dla Khazadów.
4. Imperium wcale nie ma słabego rosteru, prędzej pocięty - co do Rycerzy Wewnętrznego Kręgu na Demigryfach to jak mówiłem, winni być zaledwie dodatkiem w 8 edycji, a nie czymś, co na siłę zastępuje Rycerzy Gorejącego Słońca, Białego Wilka i Panter. Lekką jazdę mają - Rajtarów i Kirasjerów.

royal1410
09-04-2016, 19:16
1. Jak to, przecież to zwykła jednostka, a nie wierzchowiec.
2. Ma- moim zdaniem; piechota-poza wielkimi mieczami; dno; ciężka jazda- może i mocna, ale ja tej mocy w żadnej bitwie nie widziałem, poza tym w trakcie walki dość szybko pada.
Rajtarzy, kirasjerzy to przede wszystkim jazda strzelecka, miałem na myśli taką bez broni miotanej.