Zobacz pełną wersję : MOS 1.7 i 1.6.2 dyskusja
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
1. MOS wymaga więcej ludności na rozbudowę osady
2. To normalne u elfów
3. Bez grzebania w plikach to rozbudowa farm i kopalń na dochód, populacja w tym submodzie rośnie dość wolno
Damian0505
14-02-2016, 15:40
Mam pytanie bo gram w MOS i nie potrafię rozbudować miasta do metropolii i nawet gdy dam 100000 mieszkańców do i tak nie mogę.Mam MOS 1.62 na dysku D
KrystianBorys
14-02-2016, 19:31
Jakiego miasta?
Większość osad, szczególnie tych unikalnych nie ma możliwości rozbudowy na większe. Są frakcje, które mają ograniczoną rozbudowę. To ostatnie tyczy się głównie D&C ale tu też coś takiego jest.
Damian0505
14-02-2016, 19:59
np. Edoras, albo Imladris
KrystianBorys
14-02-2016, 21:23
Są to osady unikalne, nie można ich rozbudować. Mają zmieniony wygląd. Jeżeli pozostawiona byłaby możliwość ich rozbudowy, to ich wygląd uległby zmianie, a to zniszczyłoby klimat. Tak ma być i tak jest dobrze, pozdrawiam :D
walus/lykos11
22-02-2016, 14:03
Witam, może wybrałem zły temat ale mam pytanie posiadam Mos-a wersji 1.7 i nie mam skryptów typu Nieśmiertelni Bohaterowie itd ;/ Te co powinny pojawiać się na początku kampanii ;/
W MOS 1.6.2 mam to samo też nie wyskakują a jak odpalam kampanie drużyny to przegrywam od razu ;/ giną bohaterowie ;/
rychu567
16-03-2016, 22:11
siemka nie wie ktos gdzie jest dolina trolli czy jakos tak w mos 1.7??? bo musze znalezc golluma a nwm gdzie to jest pozdro i pomocy?? !! ;)
KrystianBorys
17-03-2016, 00:40
Popróbuj na zachód od gor mglistych, tak mniej wiecej na polnocy. Jest to jedna z prowincji sasiadujacych z imladris
rychu567
17-03-2016, 20:35
A bardziej dokladniej... :)???
Skylander128
29-03-2016, 14:41
Witam, podeśle ktoś save(Zwykła kampania) z jakimkolwiek stanem podbojów i z jakąkolwiek frakcją, najlepiej po około 100-150 turach.
Potrzebuje takowego, ponieważ mam mało czasu grania(rodzicom się w głowach poprzestawiało).
Edit1 TATW 3.2 i MOS 1.6.2
Damian0505
07-04-2016, 15:45
A mam pytanie czy można usunąć event dotyczący rozbudowy koszar?
Można. W pliku export descr buildings w data moda w koszarach i stajniach i strzelnicach pousuwaj pogrubiony warunek. Zrób kopie tego pliku i po zmainach kilka tur potrwa nim gra to załapie. Usuń map.rwm z base gdyby nie chciało działać.
barons_stables castle requires factions { sicily, byzantium, milan, scotland, turks, spain, venice, france, hre, portugal, egypt, dunland, } and hidden_resource big_city and event_counter large_city_barracks 1
Czy jest może jakiś sposób, aby powiększyć mapę Śródziemia w MOSie ? (Powiększyć w sensie więcej wiosek/miasteczek i terenów do podboju. Z tego co zauważyłem to jest spora część na obrzeżach mapy, która teoretycznie mieści się w świecie, ale tereny są niedostępnie i nie można ich podbić)
KrystianBorys
17-04-2016, 09:27
Tych prowincji na północy nie można podbić (Forodwaith), resztę na 100% się da. Większą mapkę znajdziesz w innych submodach, np. Dagor Ennor, tutaj jest wszystko co trzeba i nic poza tym.
elslavco
21-04-2016, 16:18
Zainstalowałem tak jak radziliście i póki co wszystko działa. DZIĘKUJĘ! :D
Wystarczyło w jednym temacie podziękować, upominam za spam.
Rhaegrim
Witam pisze po raz pierwszy na tym forum. Mam zainstalowany TATW z MOS 1.7. Kiedy Isengard zdobywa Helmowy Jar gra wywala do pulpitu i jest komunikat Medieval napotkał blad. Da się coś z tym zrobić? Dodam że mam polską wersję moda
Patrykovsky
30-04-2016, 21:42
Mam 2 pytania jedno na temat submoda MOS a drugie ogólne.
Czy MOS jest dalej rozwijany przez swoich twórców ?
Czy jest jakieś jeszcze mod oprócz DaC rozwijany ( third age ) ?
KrystianBorys
03-05-2016, 18:16
1. Ekipa która tworzy MOS jest w rozsypce. Także wątpię czy coś ruszy. Chociaż i w pojedynkę można coś sklecić :D
2. DCI: Last Alliance i War of the Silmarills (jeszcze nie wyszly, sa robione)
Witam pisze po raz pierwszy na tym forum. Mam zainstalowany TATW z MOS 1.7. Kiedy Isengard zdobywa Helmowy Jar gra wywala do pulpitu i jest komunikat Medieval napotkał blad. Da się coś z tym zrobić? Dodam że mam polską wersję moda
Cześć.
Czy zdarza się to w każdej kampanii niezależnie od tego jaką rasą grasz ?
Czy próbowałeś Ty grać Isengardem i zdobyć Helmowy Jar ?
Czy próbowałeś odpalić pojedynczą bitwę o Helmowy Jar ?
Możesz spróbować standardowo usunięcie pliku map.rwm z folderu base i potem odpalenie Cleanera z głównego folderu moda.
Zagraj wtedy szybko od nowa i zobacz czy nie crashuje.
Cześć.
Czy zdarza się to w każdej kampanii niezależnie od tego jaką rasą grasz ?
Czy próbowałeś Ty grać Isengardem i zdobyć Helmowy Jar ?
Czy próbowałeś odpalić pojedynczą bitwę o Helmowy Jar ?
Możesz spróbować standardowo usunięcie pliku map.rwm z folderu base i potem odpalenie Cleanera z głównego folderu moda.
Zagraj wtedy szybko od nowa i zobacz czy nie crashuje.
Wiec tak:
- zdarza się w każdej kampanii
- próbowałem i po pojawieniu się ekranu ,, zajmij, spladruj, wyrznij" nie ważne w co klikne wywala
- próbowałem i działała
Usunąłem ten plik i problem dalej jest
Wiec tak:
- zdarza się w każdej kampanii
- próbowałem i po pojawieniu się ekranu ,, zajmij, spladruj, wyrznij" nie ważne w co klikne wywala
- próbowałem i działała
Usunąłem ten plik i problem dalej jest
Jak grałem DALE doszło do potyczki, w której regularnie wywalało mi czarny ekran i oczywiście program przestał odpowiadać, zakończ proces... Poradziłem sobie przez odpalenie gry jako administrator.
Spróbuj też wyłączyć kontrolę użytkownika w Windowsie, niektórym to pomagało w podobnych przypadkach.
Jak grałem DALE doszło do potyczki, w której regularnie wywalało mi czarny ekran i oczywiście program przestał odpowiadać, zakończ proces... Poradziłem sobie przez odpalenie gry jako administrator.
Spróbuj też wyłączyć kontrolę użytkownika w Windowsie, niektórym to pomagało w podobnych przypadkach.
Dalej nic :/
Jak chce uruchomić jako administrator to mod w ogóle nie chce się włączyć, wyłączenie kontroli też nic nie daje a Cleaner też nie działą bo wyskakuje że nie można odnaleźć pliku map.rwn...
Na 100% masz 5 fixów zainstalowane do MOS 1.7 ? Podaj lokalizację moda pełną i system operacyjny jaki masz. W mojej kampanii Isengard zdobył Helmowy Jar i było ok.
Map.rwm się powinien odtworzyc po ponownym odpaleniu kampanii, po użyciu cleaner wczesniej lub po ręcznym usunięciu map.rwm
Dalej nic :/
Jak chce uruchomić jako administrator to mod w ogóle nie chce się włączyć, wyłączenie kontroli też nic nie daje a Cleaner też nie działą bo wyskakuje że nie można odnaleźć pliku map.rwn...
Nie zgodzę się z tym, że Cleaner nie chce się otworzyć bo nie ma pliku map.rwn ponieważ Cleaner wyrzuca tylko komunikat informacyjny, który ignorujesz i wciskasz powiedzmy enter, żeby kontynuował działanie.
Na 100% masz 5 fixów zainstalowane do MOS 1.7 ? Podaj lokalizację moda pełną i system operacyjny jaki masz. W mojej kampanii Isengard zdobył Helmowy Jar i było ok.
Map.rwm się powinien odtworzyc po ponownym odpaleniu kampanii, po użyciu cleaner wczesniej lub po ręcznym usunięciu map.rwm
Tak jak radzi Araven, sprawdź, czy zainstalowałeś fixy do MOS 1.7 oraz podaj ile zajmuje folder z MOSem i jaka jest lokalizacja.
Podpowiem, że u mnie MOS jest na oddzielnej partycji niż system i zajmuje dokładnie 12.9 GB. Gram już czwartą kampanię solo i drugą w hot seat i Helms Deep można zdobyć normalnie.
Pytanie dodatkowe: A próbowałeś zdobyć Helms Deep inną rasą np. Ludźmi z Dunlandu?
Wszystkie 5 fixów zainstalowane, system: Windows 7 a lokalizacja moda: C:\Program Files\Steam\steamapps\common\Medieval II Total War\mods i zajmuje 12.3 GB. Do pulpitu wywala bez względu jaka frakcja zdobywa Helmowy Jar, jak gralem Wysokimi Elfami i Leśnymi Elfami to zawsze był to Isengard ale spróbowałem zdobyć twierdzę Gondorem i Dunlandem i pulpit za każdym razem. Ten sam problem występuje przy próbie zdobycia Edoras
Problemem często jest instalacja na dysku systemowym w Program Files, Win7 chroni ten katalog i czasem nie wszystko z moda się zainstaluje. Mnie mod zajmuje 12.4 GB na Win10, ale nie na steam, ale to nie powinno mieć znaczenia jakby nieco Ci brak, spróbuj wyłączy c UAC w Win7 czyli kontolę konta użytkownika i zainstaluj TATW 3.2 i MOS ponownie. Jak nie pomoże to ew. spróbuj poza Program Files zainstalować.
Problemem często jest instalacja na dysku systemowym w Program Files, Win7 chroni ten katalog i czasem nie wszystko z moda się zainstaluje. Mnie mod zajmuje 12.4 GB na Win10, ale nie na steam, ale to nie powinno mieć znaczenia jakby nieco Ci brak, spróbuj wyłączy c UAC w Win7 czyli kontolę konta użytkownika i zainstaluj TATW 3.2 i MOS ponownie. Jak nie pomoże to ew. spróbuj poza Program Files zainstalować.
Ech czyli muszę odinstalować całego Steama i zainstalować go i Medka i TATW z MOSem na dysk D? :/
KrystianBorys
09-05-2016, 19:14
Nie musisz odinstalować steama ale medievala i moda juz raczej tak
A czy wyłączenie kontroli użytkownika będzie miało jakieś konsekwencje? Tzn czy będę mógł normalnie korzystać z neta czy nie zleca się wirusy
Wyłącz tylko na czas instalacji. Przed wirusami UAC Cię raczej nie ochroni, tylko dobry antywirus daje szanse na to. Po instalacji Medka z kingdoms i TATW 3.2 wyłacz kompa i uruchom ponownie i dopiero wrzuć MOS
Kwiatek* mnie strzeli z tą grą zaraz :mad::mad:
Gram nową kampanię Orkami z Gundabad i po zakończeniu tury cały czas mam kursor czekania bo jakaś armia się zbugowała i chodzi tam i z powrotem na tym wąskim przesmyku niedaleko Argonat. Co zrobić żeby przestał chodzić tam i z powrotem. To już trzecia kampania którą nie mogę skończyć przez błęcy w tym modzie i mam ochotę go wyjebać w kwiatek*:mad::mad:
* edytowane, panuj nad słownictwem. Upomnienie.
Asuryan
Kwiatek* mnie strzeli z tą grą zaraz :mad::mad:
Gram nową kampanię Orkami z Gundabad i po zakończeniu tury cały czas mam kursor czekania bo jakaś armia się zbugowała i chodzi tam i z powrotem na tym wąskim przesmyku niedaleko Argonat. Co zrobić żeby przestał chodzić tam i z powrotem. To już trzecia kampania którą nie mogę skończyć przez błęcy w tym modzie i mam ochotę go wyjebać w kwiatek*:mad::mad:
Jest to bug samego Medievala. Co na to poradzić musisz odsłonić całą mapę - komenda "toggle_fow" w konsoli "~" - następnie przemieścić dany oddział, który się zablokował poleceniem:
move_character [NAZWA MIASTA LUB JEDNOSTKI] [WSPÓŁRZĘDNE] - Gdzie zamiast nawiasów kwadratowych po spacji dodajesz ich rzeczywistą zawartość z gry.
MOS 1.7 z fixami jest bardzo stabilny. Ja robię savy co kilka tur z nr tury i jak coś wyjątkowo zaszwankuje to mam do czego wrócić.
Dobra mam jeszcze jedno pytanie z innej beczki.
Gram sobie Orkami z Gundabad i właśnie dostałem dziwną misję. W opisie jest napisane, żebym zabił jak najwięcej Numenorejczyków i że eksterminacja ludności jest jak najbardziej na miejscu. Pojawiła mi się osobna armia złożona z orków, Haradrimów i Easterlingów koło Minas Morgul. I pytanie jak mam zaliczyć tą misję? Czy mam sobie chodzić tą armią po Gondorze i wyrzynać wszystkie zdobyte miasta? Ile mam ich zdobyć? pisze że mam 15 tur i że jak wykonam tą misję to dostanę tyle pieniędzy ile odniose zwycięstw i jakieś tytuły. Czy ktoś miał taką misję już i udzieli porad?
KrystianBorys
14-05-2016, 07:13
Chodzi o to zeby rozegrać jak najwięcej zwycięskich bitew przeciwko gondorowi. Im lepiej sobie poradzisz w tym czasie tym wieksza nagroda
Jakim cudem Eriador przekształcił się w Arnor skoro udało mi się zabić Aragorna i zając kilka miast które są wymagane do odbudowy Arnoru? Gram orkami z Gundabad
Dla komputera to się dzieje z automatu, losowo nieco od 80 tury w górę, pojawia się event o powstaniu Arnoru (komputera warunki odrodzenia Arnoru nie dotyczą). Tylko człowiek jako Gracz musi te warunki spełniać, chyba, że wybierze Arnor na start.
Siema sorry ale juz sie w tym wszystkim pogubilem bo za duzo sie naczytalem waszych wypowiedzi o tym MOS pozatym jestem zielony jezeli chodzi o takie motywy.Mam zainstalowanego TATW 3.2 i chcial bym miec taka radoche jak wy z tej gry wiec pomozcie mi,co,jak,gdzie i do czego.Chcial bym wiedziec ktory MOS w koncu o co chodzi z tymi fixami jak i ktore dodac do czego itd. Win 7,krolestwa orginalna plyta z napisami pl wersja 1.5 bez steam.Jeszcze raz sorry ze dupe zawracam bo widzialem ze nie raz to tlumaczyliscie ale tak jak mowilem juz z tym wszystkim sie pogubilem wiec z mila checia poprostu poprosil bym o wytlumaczenie podanie tego co trzeba itd raz a porzadnie poniewaz naprawde chcial bym w to zagrac w jak najlepszej postaci.Z gory dziekuje i pozdrawiam :)
Patrz post nr 1 dziś zmodyfikowałem u góry. Pobierz wszystko. Zrób kopię czystego Tatw 3.2 po angielsku najlepiej i trzymaj ją sobie osobno. W razie czego nie będziesz musiał TATW 3.2 instalować od nowa. Tam jest to dobrze opisane. Powinieneś dać radę.
Patrz post nr 1 dziś zmodyfikowałem u góry. Pobierz wszystko. Zrób kopię czystego Tatw 3.2 po angielsku najlepiej i trzymaj ją sobie osobno. W razie czego nie będziesz musiał TATW 3.2 instalować od nowa. Tam jest to dobrze opisane. Powinieneś dać radę.
Dzieki postaram sie
Zrobiłem wszystko co doradzaliście. Przeinstalowałem Steama, Medka z Kingdoms i TATW z MOS na dysk D, wyłączyłem kontrolę użytkownika podczas instalacji, ściągnąłem wszystkie 5 fixów i dalej wywala przy zdobyciu Helmowego Jaru. Wywala także przy zdobyciu Edoras. Szkoda fajny mod ale widzę że nie dane jest mi w niego zagrać normalnie.
Bez przekleństw. Ci wywala w ręcznych szturmach czy po zdobyciu osady z automatu?
Ja mam ctd rzadko osady biorę głodem albo z automatu jak sa już słabe. Czasem toczę bitwy ręcznie.
Może coś źle fixy poinstalowałeś. W temacie MOS jest na dole link do opcjonalnego fixa na osady, spróbuj go sobie wrzucić.
Cleaner.bat uruchomiłeś po patchach?
I w ręcznych i w automacie. Cleanera uruchomiłem i nic. Już nie wiem co może być nie tak. Szukałem jakiegoś fixa do osad Rohanu ale nic nie ma
KrystianBorys
01-06-2016, 23:48
https://www.youtube.com/watch?v=IKkL0fReTT8&list=PLesZst-z4ywYhITHvYbpDq8HpWwKAYwRj&index=4
Ten filmik jest twórcy Divide & Conquer, ale rzeczy pokazane w filmiku zrób niezależnie od modyfikacji.
https://www.youtube.com/watch?v=4H7fufExA7g&index=1&list=PLesZst-z4ywYhITHvYbpDq8HpWwKAYwRj
To jest instrukcja instalacji Divide & Conquer, ale pokazane jest tam kilka bardzo ważnych rzeczy, np. uruchamianie jako adminstrator każdej części instalacji.
Mam nadzieję, że pomoże
Pooglądaj poradniki jakie podał Kolega wyżej
Problem może być na etapie instalacji TATW 3.2
- przed instalacją MOS w razie problemów:
- Na folderze Third_Age_3 należy wykonać poniżsżą operację, klikamy na folder potem właściwości, odznaczacie okienko Atrybuty tylko do odczytu. Ma być tam pusto. Klikacie zastosuj. Czekacie aż odznaczy wszytko. Dopiero wtedy instalujecie MOS 1.6.2. (dotyczy raczej też 1.7).
@Michu92
Ja bym to zrobił po kolei żeby wychwycić błąd w grze:
1) Wgrywam Medievala i dodatek.
2) Wgrywam Third Age Total War 3.2
3) Rozgrywam kampanię, najlepiej Isengardem bo najbliżej i biorę całe wojsko jakie mam, żeby zając w ciągu tych 10-15 tur Helms Deep i Edoras (powiedzmy).
4) Sprawdzam, czy wywali błąd i czy będę mieć wyjście do pulpitu.
5) Instaluje MOS 1.7 narazie boz hotfixów, usuwam plik map.rwm i odpalam Cleaner.bat.
6) Powtarzam operacje z punktu 3.
7) Instaluje pierwszy hotfix, usuwam plik map.rwm i odpalam Cleaner.bat.
8) Znów powtarzam punkt 3.
9) Robię tak dla każdego hotfixa, a potem dla Submoda od Aravena z polepszonym AI.
Po przeprowadzonych testach powinno być jasne w którym patchu dokładnie gra wywala.
Witajcie. Troszkę bajzlu i nie mogę tego ogarnąć. Instaluje czystego Medievala, następnie Third Age'a wersja 3.2, po instalacji szukam folderu i odznaczam tylko do odczytu na pusto, następnie instaluje submoda MOS, następnie wszystkie patche pod tego submoda i wszystko powinno działać ? Grę powinienem zainstalować najlepiej poza folderami jak program files i x86 czyli najlepiej na innej partycji ? Ten MOS 1.7 zawiera inne wersje czy muszę instalować te poprzednie z innymi patchami i dopiero później ten 1.7 ?
Mos 1.7 jest samodzielny nie wolno instalować niższych wersji. Instrukcja instalacji patrz post nr 1 i odnośnik na TWC (tam to dobrze jest wytłumaczone), patchy jest 5 (ale 4 są w jednym pliku a 5 fix osobno), na TWC są dodatkowo np. na złote zbroje u Elfów. Zachowaj sobie kopię czystego Tatw 3.2 w razie powtórnej instalacji, to co napisałeś to prawda. Masz wersję pudełkową gry czy wersję steam? Od tego zależy sposób instalacji. Oba sa na TWC opisane osobno.
Mos 1.7 jest samodzielny nie wolno instalować niższych wersji. Instrukcja instalacji patrz post nr 1 i odnośnik na TWC (tam to dobrze jest wytłumaczone), patchy jest 5 (ale 4 są w jednym pliku a 5 fix osobno), na TWC są dodatkowo np. na złote zbroje u Elfów. Zachowaj sobie kopię czystego Tatw 3.2 w razie powtórnej instalacji, to co napisałeś to prawda. Masz wersję pudełkową gry czy wersję steam? Od tego zależy sposób instalacji. Oba sa na TWC opisane osobno.
Wersja bez steama niestety. Jeśli miałbym wersję ze steam jestem w stanie grać z kimś po necie wspólną kampanię i grać w sojuszu przeciwko frakcjom, którymi zarządza komputer ?
Steam nie ma na to wpływu, pozostaje albo gra na 1 kompie we dwóch albo wysyłanie savów. Daj znać czy zainstalowałeś MOS 1.7 ma dobre i niemal 100% spolszczenie.
Moni_Fandermoni
13-07-2016, 19:28
Czesc.. Mam mały problem.
Zainstalowałem medka w D/Medieval
Podczas instalowania mosa wybieram D/Sega
i wyskakuje mi Setup Needs the Next Disk.
Co mam wpisac ?
Lwie Serce
13-07-2016, 19:37
Ale masz instalować do folderu Medievala albo mods, nie pamiętam dokładnie, a nie Sega. No i czy masz oryginalną grę?
Moni_Fandermoni
14-07-2016, 19:55
Ale masz instalować do folderu Medievala albo mods, nie pamiętam dokładnie, a nie Sega. No i czy masz oryginalną grę?
Ten problem już rozwiązałem(Tak mam orginalna pudełkową).
Niestety pojawił się kolejny.Zainstalowałem krok po kroku submod na 1.6.2 wszystkie fixy zamieniłem ten plik export_descr_buildings.
Gra się normalnie włacza lecz gdy biorę kampanię(Mordor) pasek wczytywania jest załadowany do końca, czeka chwile i nagle wywala do pulpitu bez żadnych okienek itp.(Nie mam zainstalowanych żadnych spolszczeń).Proszę o szybką podpowiedź czym może być to spowodowane. Z góry serdecznie dziękuje.
Cleaner uruchomiłeś po fixach spróbuj.
Sprawdź czy właściwie powrzucałeś fixy patrz instrukcja post 1.
Czemu nie MOS 1.7 ? Bardziej stabilny, szybsze tury.
Moni_Fandermoni
15-07-2016, 19:52
Przepraszam że tak zawracam głowę. Zainstalowałem tak jak powiedziałeś 1.7 fixy i spolszczenie krok po kroku.
Gdy właczam gre wszystko działa i śmiga. Czasami gdy właczam Kampania trzeciej ERY wywala do pulpitu ale da się to przeboleć.
Zacząłem kampanie Leśnymi Elfami i zrobiłem pierwszą bitwę. Działa. Gdy chce zrobić kolejna wywala do pulpitu i legendarny już "napotka"
Czym może być to spowodowane? Czy może być to wina pająków, których są 2 odziały. Proszę o podpowiedź, bo chciałbym zagrać już spokojnie bez wywalania.
Dziekuje.
Twórcy MOS napisali, iż u niektórych ludzi wywala na pająkach, czasem na wilkach. Niekiedy da rade zrobić bitwę czasem wywali z pająkami.
Moni_Fandermoni
16-07-2016, 07:26
Nie da się nic z tym zrobić? Nie ma na to jakiegoś fixa czy czegoś? Jak nie, to może da się usunąć pająki czy wilki z listy możliwych oddziałów.
Od powstania MOS nic się nie udało zrobić z tym. Na jednych kompach działa bez wywalania na innych nie. Ew. spróbuj wymagania graficzne obniżyć, czasem to pomaga.
SzymonDeath
30-07-2016, 02:24
Mam pytanie, która wersje MOS teraz polecacie? 1.7 czy 1.62?
Wyznawcy Białej Ręki (K2)
KrystianBorys
30-07-2016, 09:36
1.7 jest stabilniejsza. 1.62 ma ciut więcej skryptów. Najlepiej wypróbuj czystą wersję 1.7, potem wgraj submod Aravena. Następnie na twoim miejscu zainstalowałbyn 1.6.2 i submoda Reunited Kingdom 1.4
SzymonDeath
30-07-2016, 20:54
Ok wypróbowałam obydwie wersje i chyba zostane przy 1.7 ze względu na stabilność a w 1.62 to już rozegrane miałem kilka kampanii
Wyznawcy Białej Ręki (K2)
Witam,
Nie wiem czy dobre miejsce ale czy miał ktoś problem z niezmieniającą się kulturą w MOS 1.7. Mam wgraną podstawkę, patche 1-4, fix oraz dodatek zmieniający wygląd armii krasnoludów. Gram Arnorem wybranym ze skryptu zaraz na początku gry. Będę wdzięczny za informacje.
Trzeba odczekać 1 turę, i nie buduj wtedy budynków z kultury Północy, od II tury powinny się pojawić budynki kultury Arnoru.
Cześc wszystkim, mam następujące pytanie, czy jest jakiś fix czy coś na lepsze AI podczas bitew? Napotkałem kilka bugów podczas np obrony Ithilien, orkowie stoją i nie chcą atakować bramy chociaż oddział jest w "posiadaniu" taranu. Inny przykład to przy obronie wsch. Osgiliath orkowie po prostu biegną przez moje szeregi jednostek nie zważając na nie nie wspominając o łucznikach którzy stoją i czekają na wystrzelanie. Third age 3.2, mos 1.7.
Nie mogłem nic znaleśc dlatego pojawia się moje pytanie,
pozdrawiam.
Be6he6mo6th
22-11-2016, 18:27
Siema zrobiłem sobie od Third Age i Mos'a przerwę 10 miesięcy, czy w ciągu tego czasu cos nowego wyszło, jakis patch, dodatek, ulepszenie, news ?
Do MOS nic nowego, ew. mój submod. Lub zamiast MOS DaC, ale niedługo ma tam być nowa wersja 1.1, obecna to 1.01.
@kamu852
Nie znam takiego moda, czasem ai jest durne, czasem potrafi zaskoczyć w szturmach zwykle nie błyszczy. Może za jakiś czas spróbuje przenieśc ai bitewne z DaC ale nie wiem czy to się uda i czy to coś poprawi
Sara Temer
28-11-2016, 15:11
W MOSie 1.7 brakuje mi Archet (to miasteczko koło Bree) tak powinno być, czy coś skopałem? Po osadzie pozostał tylko stacjonujący tam garnizon :P
KrystianBorys
28-11-2016, 16:02
W MOSie 1.7 brakuje mi Archet (to miasteczko koło Bree) tak powinno być, czy coś skopałem? Po osadzie pozostał tylko stacjonujący tam garnizon :P
Chyba usunęli. Dawno nie grałem w MOS-a, ale jestem w 90% pewien, że to w związku ze zmianami w mapce, w tej wersji.
Sara Temer
29-11-2016, 14:10
Zaktualizowałem pierwszy post tak, by był bardziej przejrzysty i czytelny, dajcie znać, czy przypadkiem czegoś nie pominąłem.
Chyba usunęli. Dawno nie grałem w MOS-a, ale jestem w 90% pewien, że to w związku ze zmianami w mapce, w tej wersji.
Okay, dzięki za odpowiedź Krystian.
Pierwszy post wygląda teraz świetnie. Dzięki.
Witam
Gram w MOS 1.7 Eriadorem-Arnorem, wgrany wg instrukcji + 1-4 do 5 fixa na krasnoludzkich halabardników.
(system mam jeszcze WinXP Pro - 32 bity)
Po likwidacji Orków, Gundabadu i Dunlandu i zajęciu wielu prowincji zaatakowały mnie Krasnoludy, Rohan oraz nawet Gondor !
Wiem, że mogę wgrać submod Aravena ale chciałbym dociągnąć na normalnym MOS, ciekawie gra się z z tyloma wrogami (mam tylko 1 sojusznika - Elfy Wysokiego Rodu - pomogły w kilku bitwach z Krasnoludami).
Jest pewien problem związany z moim Isengardem - gdy trwa najazd rozbijam wszystkie wojska Zła dalej od Isengardu ale przy twierdzy po kliknięciu na obce wojska celem walki - coś się zacina - kręci się kursor-pierścień i nic więcej.
Nie ma CTD, mogę ruszać myszą ale nic więcej nie idzie.
Pomaga przywołanie Ctrl+Alt+Del - Menadżera Zadań, zamknięcie czarnego okna z MOS (pozostawienie Kingdoms) i powrót do gry - wtedy jakoś idzie dalej.
Poczekałem w końcu dłużej i po prawie minucie (!) jednak bitwa załapuje i potem wszystko dalej idzie. Ciągle tylko trzeba czekać bardzo długo na ciąg dalszy przy tej twierdzy.
Czy to jakiś problem z miejscem - tam gdzie utworzony jest Isengard ?
Coś jest na rzeczy z okolicami Isengardu. Masz wszystkie fixy do MOS ?
Cześć jestem nowy i mam problem z tatw. Mam Third age 3.2 z mosem 1.7, wszystkie patche zainstalowane ale gra crashuje się po tym jak zdobędę (Isengardem) Rogaty Gród i Edoras. W obu przypadkach po wygranym oblężeniu jeszcze zanim pojawi się to okienko ze sposobem postępowania z nową prowincją gra się wyłącza. Startowałem nową kampanię i to samo :/ Ktoś może pomóc ? Gra Isengardem traci sens jeśli nie pobije się Rohanu :/
EDIT: Po wywaleniu całego medievala łącznie z modem i ponownej instalacji wszystkiego zaczęło działać :) Już pomoc nie potrzebna. Btw wiecie może czy ten Third Age i Mos jeszcze się rozwijają ?
Mos stanął na wersji 1.7, jest do niego submod muzyczny i submod Jakien Kolwiek + Araven. Tatw 3.2 ma kilkadziesiąt submodów, ale MOS i DaC są największe. Wspomniany DaC rozwija się intensywnie. mamy wersję 1.1 za niedługo ma być 1.2.
Coś jest na rzeczy z okolicami Isengardu. Masz wszystkie fixy do MOS ?
Witam, wszystkie fixy wgrane.
Obecnie i tak już nieistotne bo mój Arnorski "front" stoi na Anduinie, zajęty Fangorn, Gundabad, zajęte wszystkie twierdze w Mordorze (resztki walczą jeszcze w Mrocznej Puszczy z elfami i krasnoludami), dalej na południu w Haradzie (połowa zajęta).
Od dłuższego czasu nie było żadnego najazdu (pewnie po zajęciu Barad-Dur).
Jak dojdę inną "nacją" do Isengardu i będzie podobnie z opóźnieniem w trakcie ataku na wroga to może też wgram wszystko od nowa.
Pozdrawiam
Venemy11
12-02-2017, 23:45
Problem z Part 2 Mos 1.7 podczas wypakowania plików do Folderu z Third Age Part pobrany z MoDB 1999 Pomocy...
KrystianBorys
13-02-2017, 11:57
http://www.mediafire.com/?a2g7a75fke26ujc
Alternatywny link.
https://mega.nz/#!jkkViIoC!FOAm-M1_Yc_UQUOXFd4yOdCIyd6nZ1fzOQH4YWm7xA4
Fixy.
Gucio149
13-02-2017, 13:08
Witam jest jakiś aktualny poradnik na yt w którym jest opisana instalacja MOSa i spolszczenia?
Venemy11
15-02-2017, 22:43
https://www.youtube.com/watch?v=frosVrHiZo0 To jest instalacja a tu dam ci link żebyś nie szukał spolszczenia https://drive.google.com/file/d/0BxQ_BMl5EMi0OU4zTFNZZUUxcmc/view?usp=sharing
Gucio149
20-02-2017, 10:55
Dzieki wielkie wszystko hula tylko zmian mapy troche ciężko było się przestawić ale jest coraz lepiej .
Venemy11
23-02-2017, 01:55
Mos jest troche awaryjny takze radze ci grafike zmniejszyc ;)
Witam,mam pytanie:dlaczego na mapie kampanii nie ma u mnie muzyki?Zauważyłem,że jest tylko szum rzeki i mowa generałów,jak ich zaznaczam...Gram Mordorem na Mosie 1.7
A plik cleaner uruchomiłeś na początku? Masz wszystkie 5 fixów?
Fixy posiadam,a czy ważne jest to,żeby ten plik uruchomić?
AJfighter
26-02-2017, 16:38
Witam
Mam pytanie. Czy da radę i w jaki sposób zainstalować MOSa na wersji Steam MTW2?
https://www.youtube.com/watch?v=ff9lld5lvAM - Third Age 3.2
https://www.youtube.com/watch?v=G2-dVJMbWog - Mos 1.7
AJfighter
26-02-2017, 17:01
Dzięki Wielkie :)
AJfighter
26-02-2017, 18:25
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy to normalne że tury SI są tak długie w MOS'ie?
NiemiłosiernySamarytanin
26-02-2017, 18:39
Tak, zwłaszcza jeśli odpaliłeś większość skryptów.
Tak,to normalne,u każdego dość długo się przewijają
Witam, jeżeli to nie ten dział to przepraszam ,pisze bo mam problem z wgrywaniem bitew , a w sumie to z czasem ładowania bitew. Czasem trwa to nawet do 1 min. Mam MOS 1.7 i poza wgrywaniem potyczek wszystko chodzi ok. Gre mam zainstalowana na dysku Ssd wiec spodziewałem się ze to skróci czas ,a okazało się ze może nawet czas jest dłuższy niż kiedy miałem na HDD. W laptopie mam 3 dyski, 2 Ssd i hdd na śmieci i jako magazyn. Na jednym Ssd mam system win 7 a na drugim gry. Czy może jest to normalny czas ładowania bitew? Czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał? Oba dyski mam zoptymalizowane pod SSD.
Tury i bitwy ładują się szybko w MOS 1.7. Ile Ci trwa tura w kampanii?
Cała tura bez podglądu ruchu wojsk trwa 3min, jest to 277 tura, wyjście z bitwy (po bitwie) 1 minuta 34 sekundy, załadowanie kontynuowania kampani z menu głównego sprawdzałem trzy razy i za każdym razem podobnie 1,40 , 1,36 i 1,38.
Chyba muszę od początku wszystko zainstalować bo czuje się jak za czasów commodore, tylko tak nie piszczy.
Czy gdzieś znajdę kompletny poradnik co po kolei zainstalować aż do MOS 1.7?
SzymonDeath
31-03-2017, 09:16
Tu masz filmik jak wszystko poprawnie zainstalować :)
Jak zainstalować Third Age 3.2
https://youtu.be/ff9lld5lvAM?list=PLbWrqYEeMe9NLjTaMC4ZrEhK515z6bFe j
Jak zainstalować MOS 1.7
https://youtu.be/G2-dVJMbWog
MarekKleszcz
02-04-2017, 15:06
Siemka
Mam dwa pytania dotyczące Third Age Total War z MOS 1.7
1. Co trzeba zrobić żeby wojska Wysokich Elfów miały żółte zbroje a nie srebrne?
2. Co musi się stać żeby pojawił się na mapie kampanii Sauron kiedy Mordorem steruje komputer?
Dzięki
KrystianBorys
02-04-2017, 15:20
1. Na twcenter w temacie o MOS jest możliwe że znajdziesz link do modzika na podmiankę armorów.
2. Jako zła frakcja musisz zanieść pierścień do Czarnej Bramy.
MarekKleszcz
02-04-2017, 15:46
A jak gram dobrą?
KrystianBorys
02-04-2017, 15:48
To nie wiem, raczej nie ma takiej możliwości. Jako dobra frakcja niszczysz saurona poprzez zniszczenie pierścienia.
MarekKleszcz
02-04-2017, 15:55
Na Youtubie widziałem let's playa krasnoludów i Sauron był dostępny
KrystianBorys
02-04-2017, 16:24
Wyślij link to się dowiem dlaczego sauron się pojawił.
MarekKleszcz
02-04-2017, 17:30
https://www.youtube.com/watch?v=2QjRhdxkmQY&list=PL3chZYMi0VITA75bgHdjlasvwTDv35Ii5&index=55
15:20 minuta
NiemiłosiernySamarytanin
02-04-2017, 17:39
Możliwe, że jakaś zła frakcja sterowana przez AI zdobyła pierścień, zaniosła go do Czarnej Bramy i Sauronie witaj, choć 2015 to chyba mos 1.6.
Witam
Mam problem i proszę o pomoc. Chcę zainstalować MOS 1,41 full instal
Po zainstalowaniu TATW 3,0 oraz po kolei patch 3,1 i 3,2 instaluje MOSa 1,41 full i po zainstalowaniu na ścieżce moda mam komunikat; nie można znaleźć pliku skryptu C:/G5BAISwitcher.vbs. Wiem że obecnie są nowsze wersje MOS jednak próbuję po latach powrócić do gry właśnie na wersji z realnymi miastami jak MORIA bo bardzo mi sie podobała. Będę wdzięczny za wskazówki. OD razu dodam że nie jestem fachowcem od gier,jednak kiedyś udało mi się ją zaisntalować, nawet z rozszerzoną mapką.
KrystianBorys
19-06-2017, 23:03
Zainstaluj gdzie indziej mosa 1.7. Nawet bez third age. Skopiuj z MoSa 1.7 ten plik.
niestety nic. Zainstalowałem MOS 1,7 zgodnie z instrukcją (pierw TATW 3,0 1 i 2, później patch 3,1 i 3,2 i następnie nadpisałem wypakowany MOS 1,7. Cały czas nie widzi pliku C:/G5BAISwitcher.vbs. Podmieniałem go z oddzielnie wypakowanego MOS 1,7 ale nic to nie daje. Najpierw komunikat - nie ma uprawnień do tego pliku, a jak otwieram jako administrator pojawia się komunikat - brak ścieżki , otwiera się początek gry z grafiką i ikonką MOS 1,7 i wywala do pulpitu..
KrystianBorys
20-06-2017, 23:53
Biblioteki poinstaluj, mam na myśli c++. No i pełna kontrola użytkownika dla folderu powinna pomóc. Ktoś miał taki problem na tym forum i wyłączenie UAC pomogło
Dziękuję, wyłączyłem UAC jednak nic to nie dało. Nie jestem fachowcem wiec nie wiem o co Ci chodzi z bibliotekami C++... Co to jest?? Przepraszam że tak męczę.
KrystianBorys
21-06-2017, 19:24
O to mi chodzi:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30679
<am problem zainstalowalem sb mosa do third age mam go w wersji 3.2 a mos ma 1.7 wyskakuje mi to : (załącznik) prosze o pomoc 2251
Lunarion
22-07-2017, 15:07
Najlepiej przeinstaluj całego Medievala i moda na inny dysk. C jest (zazwyczaj) dyskiem systemowym i takie różne rzeczy lubią się dziać :/ Powiedz jeszcze (pytam z czystej ciekawości), czy przed instalacją MOSa Third Age odpalał się normalnie?
konarzyny
09-10-2017, 10:15
Witam, wszystko ładnie zainstalowane ale oczywiście spotkanie z pająkami i konice zabawy. Czy po tylu miesiącach ktoś był w stanie to naprawić ? :) Ciekawi mnie jeszcze jedno ... co jest stabilniejsze MOS 1,7 czy DAC??
Pająki raz wywalą raz nie. Nie naprawiono tego. Wg. mnie MOS 1.7 jest stabilniejszy. DaC ma być wersja 2.0 za jakiś czas.
konarzyny
09-10-2017, 14:53
Dzięki wielkie :) To jeszcze raz instaluje MOS a na DAC czekamy :)
J.Skrzetuski
21-10-2017, 23:35
Witam. Mam pewien problem z Mosem w wersji 1.7. Mianowicie gra normalnie się włącza, bitwy i kampania działają. Natomiast podczas wchodzenia w opcje raz pojawiają się różne ustawienia typu grafiki itp. a czasem nic. Jak jednak wejdę w którąś z nich to wszystko mi znika, nic się nie pojawia. Zostaje tylko tło z third age i kursor. Musze wtedy resetować komputer i cały czas to samo. Wie ktoś czym może to być spowodowane? Nie mogę zmienić przez to żadnych ustawień w modzie.
J.Skrzetuski
28-11-2017, 21:53
Witam, ma ktoś jakiś sposób na te pająki czy dalej będzie wywalać podczas walki z nimi? :)
Edit:Za 10 razem może nie wyrzuci, trzeba próbować :)
Desperado32
24-01-2018, 14:50
Czy ktoś wie jak zadziałać by Entowie byli dostępni w MOS1.7 w lesie Fangornie po podbiciu go bez nadawania drzewcom autonomii? Próbuję sam grzebać w plikach,ale póki co bez skutku.
Desperado32
24-01-2018, 14:54
A co do pająków to ja wywaliłem z gry te najemne bo też mnie wkurzało jak mnie z bitwy wywalało. Te z zasadzek i osad idzie wytłuc i spokój. Dobrze wykasować plik descr_geography_new jak jest w poradach do moda. U mnie to pomogło,rzadziej mnie wywalało na pulpit.
Hej, mam pytanko odnośnie kampanii rohanem. Gram sobie na vh/vh i aktywowałem skrypt eastern shadow bo stwierdziłem że po szybkim zdobyciu isengardu i dunlandu dam sobie radę na froncie z mordorem. Problem w tym że gondor został zepchnięty prawie pod dol amroth i jest oddzielony od mordoru przez harad, i w tym momencie całe wojska mordoru kierują się w moją stronę. mam 75 turę i od jakiś 20 tur stoję w jednym miejscu armią dosyłam do niej ciągle nowe posiłki ale hord mordoru nie widzę końca(dodam ze moja pełna armia vs pełna armia mordoru tracę 200-400 ludzi). A pytanie brzmi czy ktoś jest w stanie dać jakieś wskazówki co zrobić by ruszyć się troche z miejsca? Z tego co zauwazyłem do tej pory warto skupic sie na ciezkej konnicy ale coś jeszcze? jakieś wskazówki?
Na VH ze skryptem Mordor i inne nacje Zła mają bardzo duże bonusy. Za jakiś czas spróbuj zagrać ew. na submodzie Jakien Kolwiek i moim do MOS 1.7. W czystym MOS ai ma też bonusy do przyrostu populacji z kilku budynków itp. łącznie jedynie duże państwo z silnymi i rozbudowanymi handlowo miastami daje jakieś szanse. Radzę grać bez Cieni Mordoru na początek. Im dalej w grze tym będzie ciężej. Jak zaorają Gondor to ruszą na Ciebie.
Tak myślałem :( no cóż, dałem rade podbić osgiliathy i cair andros ale dostałem inwazje na edoras, przymierzałem sie do minas tirith ale już zebrały się 2 armie pod edoras i 2 pod minas :D chyba sobie odpuszcze ten zapis bo i tak udało sie wygrac krótka kampanie gdy podbiłem osgiliathy :) dzięki za radę, pozdrawiam.
copperek
02-03-2018, 13:19
Czy ktoś wie, czy jak zniszczy się pierścień to wtedy ,,przegrywa" także frakcja-Sauron? (jest ona niegrywalna, pod odkryciu mapy kodem mieści się ona w prawym górnym rogu)
KrystianBorys
02-03-2018, 22:25
Czy ktoś wie, czy jak zniszczy się pierścień to wtedy ,,przegrywa" także frakcja-Sauron? (jest ona niegrywalna, pod odkryciu mapy kodem mieści się ona w prawym górnym rogu)
Na 90% jestem pewien, że tak. W Third Age 3.2 (lub 2.1) model Saurona na mapie kampanii to model papieża z Medka :-)
Hejka!
Chciałbym prosić o pomoc, nie jestem ekspertem jeśli chodzi o mody i submody etc. Zainstalowałem MOSa na Third Age'u i wywala mi taki błąd. Czy ktoś wie jak można tego uniknąć? Sam Third Age po spolszczeniu normalnie chodził. MOS z kolei wywala taki błąd, jak się nie kliknie to zaczyna się ładować ale po chwili i tak wtedy wywala do pulpitu.
2793
Bardzo będę wdzięczny za pomoc bo strasznie mam ochotę zagrać w tego moda :P
Masz legalną grę z płyty czy steam?
Mos się instaluje na czyste angielskie TATW 3.2
Mody nie powinny być na C i nie w Program Files.
Np. Win7 potrafił blokować niektóre pliki przy ww. lokalizacji i mody nie działały. Win10 chyba podobnie.
Pobrałeś całego MOSA z fixami?
Wow! To się nazywa szybka odpowiedź! Dzięki :)
Mam oryginalną płytkę. Chciałem ze steama najpierw wszystko zrobić ale jak zainstalowałem TA to się nie chciało odpalić więc zainstalowałem z płyty, ręcznie.
Jedyne więc co najpierw mogę zrobić to zainstalować jeszcze raz Third Age'a żeby MOSa wrzucić na angielską wersję, choć w Mosie i tak się podmienia pliki tekstowe ze spolszczenia.
Wrzuciłem patche 1-4 + 5 jakie są tutaj wrzucone.
Myślisz, że dałoby radę zrobić z tym pliczkiem G5Bai...?
Wyłącz UAC w Windows na czas instalacji.
W razie problemów zainstaluj grę na innym dysku niż C a już na 100% nie w Program Files.
Nie wiem o co Ci chodzi z tym G5BAI, on chyba jest integralną częścią instalki. Popatrz na TWC może dali jakąś zbiorczą instalkę MOS 1.7.
Witam, czy ostatnie aktualizacje naprawiły błędy w kampanii? Chodzi mi o bugi z oblężeniami AI typu, że cała armia stoi i nawet taranu nie mają ochoty podprowadzić do bram :D
avenger0804
14-05-2018, 19:17
Witam mam problem z Third age Total war mos 1.7. Otóż to mam 79 turę i gram Gondorem. Armia Haradu z inwazji oblega Minas Tirith i wszystko do tej pory było ok dopóki nie chcę walczyć z nimi. Czy to ja ich atakuje czy to oni mnie gra się zacina i nie chce ruszyć. Poprzednie oblężenia nie sprawiały porblemu i mogłem normalnie walczyć. Ktoś mógłby pomóc? Pozdrawiam
Witaj. Mos czasami tak ma. Pokombinuj usuń plik map.rwm z base moda. Wczytaj save rusz jakiegoś agenta i zapisz i odpal grę i bitwę. Jak to nic nie da po kilku próbach to użyj konsoli i auto_win attacker inaczej stracisz całą grę.
avenger0804
15-05-2018, 20:25
Rozumiem tylko, że kiedy przychodzi tura haradu to jedyne co się dzieje to ekran skierowuje się na Minas Tirith i dalej nic. Nawet nie wyskakuje ekran prezentujący armie i stostunek armii więc nie mam możliwości wpisania do konsoli. I to nie jest pierwsza taka sytuacja. Już kilka razy gra zawieszała mi się dokładnie w momencie ataku wroga i musiałem wszystko zaczynać od nowa.
Rób savy co kilka tur. Zmieniaj nazwy savów. Włącz togle_fow na moment. Niektórych bugów niestety nie da się obejść. Spróbuj DaC 2.2 jak dla mnie sporo lepszy niż dawno nie rozwijany MOS. Szkoda, ze w MOS zatrzymali się na 1.7. Masz wszystkie fixy wgrane? 5 ich jest.
avenger0804
16-05-2018, 08:03
Napewno mam kilka ale nwm czy wszystkie. Chyba się przerzuce na DaC dzięki za pomoc.
No to mam pytanie co do MOS 1.6.2 - jak zainstalować tego moda na wersję Steam Third Age'a? Bo poradnik na początku nic nie mówi o steamowej wersji. Poza tym przy zmianie ścieżki tworzy katalog SEGA/Medieval II/mods/Third Age i zawartość MOSa.
Eutyches
01-09-2019, 21:55
Tak jak w instrukcji, kopiujesz zawartość do katalogu z TA, u mnie tak robiłem. Tradycyjnie posiłkuję się screenem
edit:
Tobie o starszą wersje chodziło, tak z rozpędu napisałem, robisz jak w instrukcji
u mnie by było tak, przy wersji 1.6.2.
i:\SteamGry\steamapps\common\Medieval II Total War\
Polecam wersję ostatnią, jak widać prosta w instalacji
Kiedyś, to zainstalowałem i mam święty spokój z modami na steama
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?16006-Uruchamianie-mod%C3%B3w-na-wersji-Steam&p=464779&viewfull=1#post464779
3075
Eutyches
21-03-2020, 08:39
Ostatnio skaczę po całej serii i dalej uważam, że ta modyfikacja ze spolszczeniem i modyfikacjami orgowymi spokojnie się broni pod każdym względem, nawet wśród słit fikaśnych 3K, czy Młotków. Można grafikę podciągnąć do bitew, ja tak pokombinowałem pod kartą plus sugestie z filmiku, choć jest trochę zachodu, fajnie by było jakby ktoś znający biegle angielski przetłumaczył co i jak?:sos:
Może Pan Kolega Szlachetny Nezahualcoyotl? :sos:
https://youtu.be/LsM9mU9SsIY
(http://forum.totalwar.org.pl/member.php?231-Nezahualcoyotl)
konrad30
30-03-2020, 16:14
jest problem z third age total war, mam wersje oryginalną medievala 2 kingdoms z steama 1.52 i zainstalowałem third age total war 3.0 potem 3,2 patch . Tylko MOS 1.7, działa dobrze, wszystko ok ale crashuje się bardzo często przy bitwach jest błąd "Napotka'.
Eutyches
30-03-2020, 17:55
jest problem z third age total war, mam wersje oryginalną medievala 2 kingdoms z steama 1.52 i zainstalowałem third age total war 3.0 potem 3,2 patch . Tylko MOS 1.7, działa dobrze, wszystko ok ale crashuje się bardzo często przy bitwach jest błąd "Napotka'.
Tak na szybkiego ci skopiowałem z twcenter co zrobić, masz po angielsku, powinieneś uradzić, gdzieś też w temacie Araven wyjaśniał po naszemu co robić.
Battle crashes in MOS
For battle crashes in MOS, you can try this:
1. Disable daylight saving settings, if you have Windows 7, 8 or Vista, go to Control Panel, Clock, Date and Time, Change the settings for date and time, Change time zone, uncheck "Automatically adjust clock for Daylight Savings time".
If you have Windows XP, simply double click the “clock” time display in the lower right of the windows task bar. In the “Date and Time Properties” dialog box click on the “Time Zone” tab. Below the map uncheck the box labeled “Automatically adjust clock for daylight saving time.”
------------------------------------------------------------------------------------
Before playing:
- It is recommended to use the cleaner.bat before playing.
- If you want custom battle heroes, you should use the CG-launcher to make this available or to turn it off.
- If you want to use the "Arnor from the start" function for Eriador properly, use the FAR launcher.
konrad30
01-04-2020, 06:40
mam win 10. Mam po polku spolszczenie do Mosa z stąd. I nwm gdzie można ten auto zapis wyłączyć :/.
Eutyches
01-04-2020, 13:20
mam win 10. Mam po polku spolszczenie do Mosa z stąd. I nwm gdzie można ten auto zapis wyłączyć :/.
Wpisz tam zero, wg tego, co pamietam ta konfiguracja też wpływa na mody
https://i.imgur.com/Cj787k3.jpg
berengar
06-10-2020, 18:49
Pojawiła się poprawka do MOS-a znacznie redukująca wywalanie do windowsa:
MOS_Creatures_Fix:
https://mega.nz/file/HwkT2ZyJ#zorzgZzQm3N-ohwV9TQFN5AUpxBz_QwNVvnVECb943U