Zobacz pełną wersję : MEGASUBMOD V do BC 6.3 dyskusja i błędy
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
Dobra wiadomość z Braćmi Dobrzyńskimi, nawet napiszę, że b. dobra. Złą jest pewnie taka, żę będzie potrzebna nowa kampania a ja mam świetną rozgrywkę na AI 3.5 Pitera. Araven o ile dobrze pamiętam pisał, żę na tym AI do 100 tury nie padłą jeszcze żadna nacja. - U mnie na trudnym poziomie już w 74 nie było 4 nacji.
Mam kilka pytań odnośnie rozgrywki i ew. przeróbek;
-jak doszkalać generałów i kupców
-czy w mieście w którym działa gildia morderców można wybudować bank
-czy warto stawiać trybunał bo czytałem żę zmienia diametralnie kojarzenie małżeństw
Teraz pytania odnośnie plików:
-czy można zmienić system budowy w sposób taki, żeby w miastach lub zamkach od kamiennych murów począwszy dało się budować dwa budynki jednocześnie i powiedzmy w mieście lub zamku o najwyższym stopniu zaawansowania budować 3 budynki jednocześnie (o ile pamiętam w Rome można było budować 3naraz)
-co sądzicie o zamianie rekrutacji w kapitularzach w czasie krucjat jednostek zakonów zachodnich na Braci Dobrzyńskich? - Mam na myśłi rekrutację dodatkową oprócz tej wynikającej z ich macierzystych budynków domyślam się, że ich dostępność będzie rzadka.- Dotyczyłoby to tylko Polski.
Dobra wiadomość z Braćmi Dobrzyńskimi, nawet napiszę, że b. dobra. Złą jest pewnie taka, żę będzie potrzebna nowa kampania a ja mam świetną rozgrywkę na AI 3.5 Pitera. Araven o ile dobrze pamiętam pisał, żę na tym AI do 100 tury nie padłą jeszcze żadna nacja. - U mnie na trudnym poziomie już w 74 nie było 4 nacji.
Mam kilka pytań odnośnie rozgrywki i ew. przeróbek;
-jak doszkalać generałów i kupców
-czy w mieście w którym działa gildia morderców można wybudować bank
-czy warto stawiać trybunał bo czytałem żę zmienia diametralnie kojarzenie małżeństw
Teraz pytania odnośnie plików:
-czy można zmienić system budowy w sposób taki, żeby w miastach lub zamkach od kamiennych murów począwszy dało się budować dwa budynki jednocześnie i powiedzmy w mieście lub zamku o najwyższym stopniu zaawansowania budować 3 budynki jednocześnie (o ile pamiętam w Rome można było budować 3naraz)
-co sądzicie o zamianie rekrutacji w kapitularzach w czasie krucjat jednostek zakonów zachodnich na Braci Dobrzyńskich? - Mam na myśłi rekrutację dodatkową oprócz tej wynikającej z ich macierzystych budynków domyślam się, że ich dostępność będzie rzadka.- Dotyczyłoby to tylko Polski.
Każda rozgrywka jest inna, to, że u mnie do 100 tury żadna nacja nie padła, nie znaczy, że u innych tak będzie, ja na VH grałem wtedy.
Doszkalanie agentów, kupców, księżniczki i generałów jest możliwe w kampanii pełnej, w poradnikach do Bellum jest to opisane, link: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) W skrócie w naszej historycznej stolicy, budujemy odpowiednie dla danego agenta budynki. Np. by doszkalać kupców trzeba dl aPOlski w Krakowie zbudować, minimum III poziom targu, dla kapłanów minimum III poziom kościoła, dla szpiegów i zabójców minimum III poziom karczmy. Dla generałów mozna zrobić turniej rycerski, konieczna budowa pół turniejowych, w czasie rekrutacji najemników jak mamy pola turniejowe, klikniecie na zwój najemników prawym przyciskiem myszy powoduje, pojawienie się opcji odbycia turnieju. To działa dla części nacji, dla Polski działa. Jak generał wygra turniej ma lepsze staty, jak przegra gorsze niż miał na początku. Generałów można też nagradzać bankietem na ich cześc to podnosi ich lojalność. Księżniczki i inni agenc po szkoleniu mają lepsze o minimum oczko statystyki i dostają ciekawe cechy. 5 razy maksymalnie można doszkalać jednego agenta.
Trybunał spróbujcie zaobserwować w grze. Do momentu jego zbudowania mamy dużo ofert zawarcia małżeństw dla generałów, od jego zbudowania już dużo mniej jest tych ofert, albo nie ma ich wcale. za to mamy szkolone w Trybunale księżniczki + te urodzone naturalnie i nimi należy gospodarować, dbając o dynastie nasze, plus dla księcia i króla możemy u sąsiadów żon szukać wśród tamtejszych księżniczek. Ciekaw jestem czy zburzenie Trybunału spowoduje znowu dużą ilość propozycji małżeńskich od kompa? Może ktoś to sprawdzi, potem się cofnie do sava poprzedniego.
W mieście może być tylko jedna gildia, jak jest zabójców to nie będzie już banku, ani żadnej innej tam.
System budowy to nie wiem jak to zrobić by budować więcej jak jeden budynek. Ja bym zostawił zakony rycerskie jak są.
Dzięki Aravenie - póki co na turniejach dostaję baty, trybunału raczej nie wybuduję przynajmniej na razie.
Nie mogę jakoś zrekrutować konnej jednostki drużyny książęcej... Jest w tej wersjii megasubmoda?
Nie pamiętam też co z Hanzą - czy po zdobyciu odpowiednich miast dostajemy komunikat o wybudowaniu głównej siedziby Hanzy, póki co mam jakiś budynek w Nowogrodzie Wielkim ale szałowych zysków nie przynosi.
Pamiętam, że jeden z graczy pisał, że miał problemy z księżnickami a w zasadzie z kojarzeniem małżeństw, pamiętam też, że pisał, iż dostał zlecenie na wybudowanie tego budynku od Rady. - Raczej błędna interpretacja - Rada domaga się PARLAMENTY a nie trybunału. Parlament można wybudować w każdym mieście które było stolicą którejś z nacji. Ja wybudowałem w Krakowie i mogę w Nowogrodzie.
Ciężko jest zarządzać dużym państwem w tym modzie, to nie jest czysta klepanka - tutaj trzeba trzymać porządek, tępić innowierców a raczej ich kapłanó, tępić buntownikó i dbać o prestiż.
Papież jest jeszcze bardziej bezczelny niż w innych modach, daje mi misje które wywołują wojny z innymi państwami, nie blokuję wskazanych przez niego portów ale drań mnie ekskomunikował.... Miałem 7 kardynałów w kolegium, do 3 Jerozolimy a tutaj po nie dołączeniu do krucjaty i nie wypełnieniu misji ekskomunika - cha - dobre.
Zatanawiam się nad zmianą wiary po kolejnej ekskomunice ale nie wiem za bardzo jak to zrobić, bo podczas pierwszej nie miałem możliwości budowania schizmatyckich kościołów, chyba , że trzeba wyburzyć wcześniej katolickie. - Aravenie poradzisz coś?
Komputer na Ai Pitera dużo wasalizuje, Gruzja poszła w górę, że stałą się potęgą i zwasalizowała Jerozolimę która w pewnym momencie byłą najsilniejszym państwem. Szkocja też jest potęgą a trzymała się na 2 miastach w Irlandii i wydawało się że jeszcze 4-5 tur i zniknie. Znika za to anglia a na wyspach jest istny kocioł - Francja, Szkocja i Anglia walczą każdy z każdym. - Ale... - rozpisałem się a tutaj nie temat na sprawozdania z kampanii.
Może ktoś napisać mi co z:
-Hanzą
-Konną drużyną książęcą
-jak najłatwiej zmienić wiarę będąc ekskomunikowanym i czy wtedy będą zadania od antypapieża/.
Wasalizowanie jest do poprawy na ai Pitera, ale to ai dobrze walczy. Gram na nim na VH. Konna drużyna książęca jest od najazdu Mongołów co parę razy pisałem od 1240 roku powinna być.
Ekskomunika uniemożliwia rekrutację Braci dobrzyńskich i innych jednostek zakonnych. Hanza jest tu jako gildia i jest przypisana do kilku regionów, np. w Bremie jest na starcie raczej. Nie wiem czy antypapież daje misje, bo unikam ekskomuniki i nigdy nie zaakceptowałem przejścia na łono schizmy, nawet jeśli dostałem ekskomunikę.
Najazd Mongołów już jest - drużyny nie ma.
Wasalizowanie jest do przyjęcia, niektóre nacje padają więc komputer niszczy i wasalizuje.
Co z Hanzą?
Jak zmienić tą wiarę podczas ekskomuniki bo z poradnika jakoś nie wyczytałem.
Jest szansa na dodanie spieszonej jednostki Braci i grania w starą kampanię? - nie chce mi się 7-mej gry zakladać w przeciągu 2 tygodni.
Proponuję po raz kolejny wprowadzić oznaczenie cyfrowe do megasubmoda - ciągle są poprawki, chyba wszyscy się już gubimy w wersjach. Jak dojdą te prześliczne tarcze będzie kolejna wersja itp.
Dobrze byłoby też zrobić możliwość budowania x2 i x3 budynki na raz w zależności od zaawansowania miasta lub zamku. Ilość budynków jest taka krociowa, że wybudowanie wszystkiego i skorzystanie z ich bonusów to chyba jakieś + 300 tur dla miasta i niewiele mniej dla zamku...
Proponuję po raz kolejny wprowadzić oznaczenie cyfrowe do megasubmoda - ciągle są poprawki, chyba wszyscy się już gubimy w wersjach. Jak dojdą te prześliczne tarcze będzie kolejna wersja itp.
przecież jest jedna wersja jak dotąd.
Wersja megasubmoda jest jedna z 24.03.2013 jak Wino; napisał dodatkowe rzeczy, inne ai, spieszeni bracia dobrzyńscy, ograniczona rekrutacja i tarcze są opcjonalne. Nie ma szans na dodanie braci bez zaczynania nowej kampanii. Można tarcze od Marko1805 zapodać bez nowej kampanii.
Mamy już piękny wygląd naszych wojsk, ale w ferworze walk z najeźdźcami zrobiło się zamieszanie w nazewnictwie naszych wojsk, głównie konnicy.
Na starcie gry, czyli w grze nazwano to początek średniowiecza, mamy dostępnych 5 jednostek konnicy.
- Polish_Shooters - Polscy konni strzelcy
- Polish_Nobles - Polscy Pancerni (i ich spieszona wersja)
- Polish_Retainers - Polscy Pocztowi
- Mazowian_Cavalry - Jazda mazowiecka
- Chorągiew Nadworna
wraz upływem czasu (przechodzimy w pełnię średniowiecza) odpadają nam Polish_Nobles - Polscy Pancerni, ale za to dochodzą:
- Piast_Team - Drużyna książęca (i ich spieszona wersja)
- Polish_Knights - Polscy rycerze ziemscy
- Brothers_of_Dobrzyn - Bracia dobrzyńscy (i ich spieszona wersja)
po upływie kolejnego stulecia mamy schyłek średniowiecza i tym razem tracimy Polish_Knights - Polscy rycerze ziemscy, a dostajemy 2 jednostki:
- Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska
- Lithuanian_Cavalry - Konnica litewska - która jest niemal identyczna z jazdą mazowiecką. Do tego ma opis, że używa luków, a nie używa :)
I teraz moje uwagi:
1. Po pierwsze nie mamy sensownego podziału na lekką i ciężką konnicę. Polscy Pancerni - obecnie to Polish_Nobles, mający szarżę na poziomie 1! Chyba coś tu nie gra. Wróciłbym do nazwy Polscy Możni. Mają oni unikalną odezwę w bitwie "Polish Nobles!", więc pasuje idealnie. Poza tym z takimi statystykami to jest lekka jazda zaczepna, waląca z oszczepów, dlatego nazywać ich Pancernymi to nie bardzo.
2. Z kolei Pancernymi nazwałbym obecnych Pocztowych. Ich staty pasują idealnie do Pancernych, czyli elity ciężkiej konnicy (nie mamy na starcie lepszej).
3. Ujednolicenie nazw: Polscy rycerze ziemscy, wersja spieszona już bez słowa "ziemscy". Po co to słowo? Wywalić. Byli tacy w ogóle? Podobnie w przypadku piechoty. Mamy raz "spieszeni" raz "piesi" - też bym to ujednolicił.
4. Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska. Nazwa niemal pokrywa się z Chorągwią Nadworną. Skoro pozbyliśmy się wcześniej nazwy Polscy Pocztowi, to może tu ich użyć właśnie?
Poza tym przy okazji zmian nazw jednostek, ktoś zapomniał pozmieniać opisy jednostek i też są zamieszane. Tu też kilka opisów byłoby do poprawy.
Czyli byłoby tak: zaczynamy grę i mamy 2 lekkie jazdy (strzelcy i możni), 2 ciężkie (jazda mazowiecka i Pancerni - elita pierwszych Piastów) i Chorągiew Nadworną.
Pełnia średniowiecza: do lamusa odchodzą możni, a dorabiamy się najpierw w 1216 Dobrzyńców, a po najazdach Mongołów Drużynę książęcą. W europie pojawia się rycerstwo a u nas Polscy rycerze :)
Schyłek: za rycerzy wchodzą Pocztowi i dostajemy konnicę litewską (z którą trzeba coś zrobić bo jest kopią jazdy mazowieckiej).
Jak uważacie? Jak to wygląda "historycznie" Waszym zdaniem? Bo moja wiedza w tym zakresie jest uboga :)
I jeszcze jedno pytanie: kiedy piechota w bitwie ma się odzywać: "swordsmen!" a kiedy "heavy infantry!"? Zakładając że obie walczą mieczem oczywiście.
marko1805
09-04-2013, 08:33
Dobrze kombinujesz Waść :)
wraz upływem czasu (przechodzimy w pełnię średniowiecza) odpadają nam Polish_Nobles - Polscy Pancerni, ale za to dochodzą:
Czyżbym czegoś nie wiedział? To znaczy że nie można ich już rekrutować ?
Poza tym zgadzam sie z większością Twoich pomysłów.
Polish_Guard - Piastowska Chorągiew Królewska. Nazwa niemal pokrywa się z Chorągwią Nadworną. Skoro pozbyliśmy się wcześniej nazwy Polscy Pocztowi, to może tu ich użyć właśnie?
Tu moja sugestia, aby tę jednostkę nazwać po prostu: kopijnicy ,lub chorągiew kopijnicza, natomiast pocztowy to raczej ktoś, kto wchodzi w skład pocztu rycerza.
Z Piastowską Chorągwią Królewską wiążę się również moje pytanie do Was, jednostka ta posiada obecnie czarną chorągiew ze współczesnym orłem, właśnie jestem w trakcie jej zmiany, moja sugestia to chorągiew gończa( na niebieskim tle dwa żółte krzyże), ale może wy macie jakieś inne pomysły?
Też się zgadzam, i akceptuję dla polish_guard Piastowska Chorągiew Królewska. Jak możesz popraw to, ale tylko to co napisałeś bo generalnie ekipa dariusa_d poprawia ten plik. Statystyki ulegną zmianie, Kam2150 nad nimi pracuje. Mam naowy skrypt do krucjat od Włochów, Mietek77 go zaadoptuje do megasubmoda, jest lepszy od oryginału.
marko1805 - opierałem się na custom battle i tak to właśnie wygląda. W okresie Pełni nie ma już Polish Nobles, tak samo odpadają Rycerze Piesi w okresie Schyłek. Załadam, że też nie można ich rekrutować w tych okresach (ale być może się mylę).
Tu moja sugestia, aby tę jednostkę nazwać po prostu: kopijnicy ,lub chorągiew kopijnicza, natomiast pocztowy to raczej ktoś, kto wchodzi w skład pocztu rycerza.
ok, niezły pomysł :)
Araven - można jaśniej? :) Chodzi Ci o to, że zgadzasz się z Marko, żeby dać im Kopijnicy?
P.S. dajcie jeszcze znać jak z tymi "swordsmen!" i "heavy infantry!".
A może tak jakieś historycznie uzasadnione nazwy? Tak się tylko pytam :mrgreen:
http://www.historycy.org/index.php?showtopic=9100
tak na szybko znalazłem - drugi post. Pasowałoby więc to do wyglądu tej jednostki jak ulał :)
marko1805
09-04-2013, 10:22
marko1805 - opierałem się na custom battle i tak to właśnie wygląda. W okresie Pełni nie ma już Polish Nobles, tak samo odpadają Rycerze Piesi w okresie Schyłek. Załadam, że też nie można ich rekrutować w tych okresach (ale być może się mylę).
Wszystko jasne, w custom battle jak najbardziej,natomiast w kampanii można rekrutować wszystkie jednostki.
Mogą być kopijnicy, a pocztowych nazwij Pancernymi, inne Twoje propozycje są ok wg mnie.
Eutychesie: Jakieś konkretne propozycje użycia nazw historycznych mile widziane.
Ok, tak zrobię i będzie klawo.
POSZUKIWANY SERWER, NA KTÓRY MOŻNA ZA FREE WRZUCIĆ I ZA FREE ŚCIĄGAĆ DO 600MB DANYCH! Jak ktoś zna, niech da namiary, to się tam wrzuci kolejną wersję instalki megasubmoda, żeby nie rozdzielać na 2 pliki. Ewentualnie jakaś drobna opłata za wrzucenie, ale pobieranie musi być za free. Sendspace np. to lipa dla dużych plików, bo ciągle zajęty.
Mogą być kopijnicy, a pocztowych nazwij Pancernymi, inne Twoje propozycje są ok wg mnie.
Eutychesie: Jakieś konkretne propozycje użycia nazw historycznych mile widziane.
Właśnie przeglądam mądre książki stąd moje zapytanie, gdyż modyfikacja nie dzieje się w jednym czasie, a na przestrzeni iluś tam lat...O ile Bizancjum można Włochom darować, bo literatura jest dosyć stronnicza, wszystko zależne od opcji czasowych itp...piszących, to w przypadku polskich jednostek mam mieszane uczucia, a może byście zerknęli do opisów polskich jednostek w Mediewalu 1? Mimo pewnych kontrowersji, nie były one takie złe, ale to tylko taka sugestia... ;)
Właśnie przeglądam mądre książki stąd moje zapytanie, gdyż modyfikacja nie dzieje się w jednym czasie, a na przestrzeni iluś tam lat...
no właśnie to trzeba wziąć pod uwagę.
No i właśnie kontynuując: Polish_guard mają również unikalną mowę w bitwie, podobnie jak polish nobles. Więc tu bardziej by pasowało ich nazwać Gwardia Królewska niż Kopijnicy, bo w momencie ich wyboru słyszymy "Polish Guard!". Tyle że niby takie jednostki pojawiły się dopiero za Władzia IV. Tak więc zostajemy przy Kopijnikach - pasuje wygląd do nazwy i "historyczność" (chyba) czy może wykorzystamy fajną mowę i pójdziemy w Gwardię Królewską?
Eutyches, a jakie tam w pierwszym Medku były nazwy przypomnij?
No i ta nieszczęśna konnica litewska, co ma staty niemal identyczne z Jazdą Mazowiecką. Zgodnie z tymi dywagacjami: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=821&view=findpost&p=109196 konnica litewska jednak kojarzy się większości raczej z lekką konnicą. Może im staty osłabić, a przynajmniej szarżę? I tak mamy za dużo ciężkiej konnicy.
Gwardia Królewska może być, Litwini mieli też ciężką jazdę, i średnią, nie tylko lekką. W takim SS 6.4 niektóre litewskie jednostki jazdy są bardzo silne i ciężkozbrojne.
marko1805
10-04-2013, 14:00
No i ta nieszczęśna konnica litewska, co ma staty niemal identyczne z Jazdą Mazowiecką. Zgodnie z tymi dywagacjami: http://www.historycy.org/index.php?show ... t&p=109196 (http://www.historycy.org/index.php?showtopic=821&view=findpost&p=109196) konnica litewska jednak kojarzy się większości raczej z lekką konnicą. Może im staty osłabić, a przynajmniej szarżę? I tak mamy za dużo ciężkiej konnicy.
No właśnie, nieszczęśni Litwini ,którzy kojarzeni są jako odziani w skóry wojacy, a to nie do końca prawda. W modzie jazda litewska przedstawia oddział złożony z możnych litewskich i bojarów, tak na prawdę w tamtych realiach nie ustępowała ona wcale bronią i wyposażeniu naszemu rycerstwu.
Ja osobiście nie zmieniałbym nic w statystykach tej jednostki. Walcząc Polska na wschodzie są oni odpowiednikiem jazdy mazowieckie czyli mozna byłoby powiedzieć średnią jazdą, a biorąc pod uwagę, że na tych terenach nie można rekrutować ani polskiego rycerstwa ani kopijników( jakoś ta nazwa bardziej mi pasuje historycznie niż gwardia królewska która to nazwa jest chyba bardziej wymysłem twórców gry i wtamtych czasach taka nazwa raczej nie funkcjonowała, ale to oczywiście moje zdanie) spełnia ona dość istotna role w walkach na tych terenach.
Sam osobiście widziałbym tą jazdę w dwóch wersjach : najpierw w kolczugach ,później w płatach i zbroi lamelkowej lub łuskowej, może kiedyś poproszę Aramegila o wykonanie takiej przeróbki, ale pewnie poczekam z tym do wydania BC7 :)
Ciekawie jeźdźca litewskiego przedstawił pan Szyszko:
https://lh5.googleusercontent.com/-rdN94_s7HP8/UWVg8DtvTzI/AAAAAAAABmA/kts8gRYCkVU/s400/454568.jpg
Ja po prostu chcę spożytkować to, że dla polski Creative Assembly stworzyło kilka unikalnych głosów. Mamy Polish Nobles, mamy Polish Knights i mamy Polish Guard. Chciałbym to wykorzystać, bo słysząc słowo Polish coś tam dostaję orgazmu oralno-werbalnego a mój koń staje dęba i rwie się do cwału ;)
Skoro chcemy być tak historyczni to obowiązkowo w 1332 r każdy ma posiadać jedynie Sandomierszczyznę, Wielkopolskę i ziemię Sieradzko-Łęczycką i okolice Krakowa ok? A całe Pomorze i Kujawy powinny należeć do Krzyżaków. Innego stany granic nie dopuszczamy. Panowie nie dajmy się zwariować, to my rządzimy i piszemy nowe karty historii. Skoro to możemy Polską zdobyć całą Europę i północną Afrykę to jak to się ma do historii? Skandal! ;)
Dlatego tam gdzie da się wpleść jak najwięcej elementów historycznych to to róbmy, ale w granicach rozsądku. Tekstury, herby, nazwy jednostek, miast, czy jakieś wydarzenia ok, ale skoro jednostka odzywa się "Polish Guard!" to mi bardziej pasuje nazwać ją Gwardia :) Małe odstępstwo od historii łba koniowi nie urwie.
Także ok, niech litewska jazda zostanie tak jak jest. A co do Kopijników to mój punkt widzenia jest inny :)
No ale z drugiej strony nie ma co się spierać o jedno głupie słowo, mogę zrobić i Kopijnicy :) Mi tam obojętnie, w razie coś to mogę sobie indywidualnie dla swoich doznań wizualno-odsłuchowych zmienić to w pliku w 5 sekund ;)
marko1805
10-04-2013, 20:26
Ależ niech będzie Polska Gwardia :) . Za kopijników umierać nie będę :lol:
Wino, tak jak pisałem parę postów wcześniej podzielam twój punkt widzenia i nie ma sensu spierać się o mało istotne szczegóły ( słowa ).Mod z kopijnikami w nazwie czy bez i tak jest zaje....y. To byłoby na tyle, ide mieniać sztandary ;)
Drodzy Parafianie, Rycerze znad Wisły dbający o niepodległość Królestwa naszego wspaniałego! Wpadłem na chytry plan a zarazem iście szatańskie rozwiązanie, co by moc Szatana okiełznać!
Mam takiego pomysła, co by instalkę zrobić bez plików muzycznych i dać je jako osobny pakiecik. Już nie będę chyba grzebał z muzą za wiele, więc instalka by ważyła tylko kilkadziesiąt MB, a pakiet z muzą by się pobierało osobno. Wtedy nowe wersje instalki mógłbym wydawać nawet kilka w miesiącu (w zależności od ilości prac kowali Królestwa naszego). Pobrać jeden pliczek ważący tak niewiele to każdy może w każdej chwili, gorzej jak trzeba pobrać 600 MB. Poza tym muzy nie będę już tak często aktualizował, więc po co każda nowa instalka ma mieć te ponad 500 MB tych samych danych? Jak ktoś pobierze taki pakiet muzyczny to może go trzymać sobie na dysku, a nowe instalki megasubmoda pobierać na bieżąco i dogrywać tylko muzykę. Hihi, prawda że genialne? ;)
Nader genialne, ale muzę od Wino radzę pobrać każdemu fanowi Bellum, jak chce słyszeć super kawałki, w stylu Bogarodzicy i masy innych.
Edit:
Dziś zacny Darius_d ma podesłać export_vnvs, czekam na najnowsze ai Pitera, może w niedziele uda się wydac nowa instalkę bez muzy.
A ja gram bez tej muzyki... Odstraszyłą mnie nieco skomplikowana instalacja. Osiągnąłem jednak grając Polską Taki stan, że nic mi już nie może zagrozić i gra staje się nudna. Zarządzanie dużą ilością prowincji jest męczące, może założę kolejną grę - już z poprawkami. Póki co przesadzeni są Mongołowie, ilość pieniędzy które posiadają ci koczownicy jest powalająca. W mojej grze poszli na Ruś Włodzimirską a wcześniej pojechali po Połowcach, nie chce mi się zabierać im tych oddalonych znacznie od siebie kolejnych prowincji. Miłym zaskoczeniem jest aktywność buntowników, dwukrotnie oblegli mi miasta - raz Visby które wzięli bo mięli katapulty i szturmowali od "kopa" bez możliwośći ściągnięcia posiłków do miasta. Drugi raz Uppsalę ale tutaj ich odbiłem. Poza Skandynawią nie zauważyłem ich aktywnośći.
Działanie buntowników to efekt jednego ze skryptów a nie ai. Przecież muza jest w Megasubmodzie z 24.03.2013 a instalacja łatwa jest.
Dlaczego spieszonych braci dobrzyńskich można rekrutować w stajnii podkreślam SPIESZONYCH.
Zatem nie wiem jak to się mogło stać ale ja gram bez zmienionej muzyki.
EliminatorT. A podkreślaj sobie, masz z tym problem to sobie przenieś. Specjalnie tak zrobiłem, na zasadzie, że to jednostka unikatowa, to dałem jej rekrutację z tego samego budynku co ich konną wersję na zasadzie wyjątku.
Gnejusz jak masz instalkę to może nie dałeś by usunął pliki map.rwm i inne. Wejdź do katalogu sounds i usuń oba pliki events i oba music i powinieneś mieć nowa muzykę.
Ja dałbym rekrutację z 3-go poziomu kaplic i kościołów, tych ostatnich nie warto za szybko rozbudowywać bo nie dają bonusów przez większą część drzewka rozwoju. Dodatkowo byłaby kara za ew. przejście na schizmę - rekrutacja tylko w kościołach katolickich. W stajniach Aravenie jakoś dziwnie jest... Dodatkowo można dać warunek rekrutacji - min 75% katolicyzmu w prowincji.
To daj sobie z kościołów dowolnego poziomu, co referendum ogólnokrajowe miałem ogłaszać na temat rekrutacji spieszonych braci dobrzyńskich? Nie chce mi się ich zmieniać, zostaną raczej tak jak są.
Zmień Aravenie - bez referundum, będzie lepiej bo to jednostka ściśle związana z religią i te kościoły będzie wiara graczy budowała. Będzie przez to torchę realniej a i u papieżą punkty za kościółki wpadną a krucjata to potężna broń - zniszczyłem nią potężne Cesarsto - kilkanaście tur i z prze-potęgi stali się chłopcem do bicia.
Czemu zakonnicy mieliby być rekrutowania tylko na ziemiach gdzie było wielu chrześcijan? Przecież ten zakon patrząc na specyfikę Polski byłby głównie nastawiony na wspieranie chrystianizacji nadbałtyckich pogan, w każdym razie ten kierunek ekspansji wydaje się być naturalny. Oczywiście można założyć że zakon miałby swoje zamki też gdzieś na Śląsku czy w Małopolsce ale chyba naturalne jest iż w rozgrywce gracza miałby on w pewnym sensie zająć miejsce Zakonu Krzyżackiego.
Bo trzeba rozróżnić REKRUTACJĘ od działalnośći. Rekrutowano ich na ziemiach mocno zchrystianizowanych, szkolono, ekwipowano i wysyłano na ziemie które według kapituły wymagały ich działalnośći. Tak przecież było zarówno z Braćmi jak i z krzyżakami. Od tego jednostki mają w grze zakres ruchu żeby je przemieszczać.
Może ich przeniosę do kościołów i kaplic, ale nie dam wymogu 70% katolicyzmu, podzielam zdanie Dagorada. Ale na ziemiach z kościołami II i III poziomu katolicyzm będzie raczej ponad 70% i to dość szybko.
I git - będzie super.
Wreszcie kościoły w miastach będę budował a do tego dojdzie mi dobra ciężka piechota której bardzo brakowało.
Araven - nie dawaj zbyt częstej możliwości rekrutacji - raz na 3 tury styknie, możę też sama rekrutacja powinna trwać ze 2 tury - to unikatowa jednostka jak sam pisałeś a w rzeczywistośći było Braci Dobrzyńskich malutko...
Teraz są raz na 20 tur przynajmniej na początku.
To dziwne że Braci dobrzyńskich można rekrutować tylko podczas krucjat oraz że są tak mało dostępni.Powinni być na 1 poziomie co 10 tur.
Cha - u mnie 197 tura - wpisałem komendę na podglą mapki i.... Mongołowie mają około 120 silnych armii... pod sam Torzog podeszło 18... podobał mi się ruch ze wzmocnieniem ich finansowo żeby nie bankrutowali po kilkunastu turach od wzięcia pierwszej prowincji ale to co się u mnie z nimi stało jest przegięciem...
Jeżeli założę jeszcze raz grę Polską a korci mnie jak Araven zrobi poprawkę z rekrutacją pieszych Braci (Araven co 20 tur to za długo - to jest 10 lat w grze. Możę daj co 5 a sama rekrutacja niech trwa 2 tury.) to dam Mongołom tańsze utrzymanie armii a zlikwiduję tą mega sakiewkę. Nawet będzie to zbliżone do historycznośći bo ci koczownicy nie wymagali nakładów. - Sami się ubierali, żywili, zaopatrywali w konie a w zasadzie to je hodowali nawet będąc w marszu. Jednostli lekkie dam im b. tanie w utrzymaniu i nie przejmę się tym, że komputer możę produkować przedewszystkim je. Te superciężkie mongolskie oddziały to jakiś kosmos jest. Możę jeden na 10 000 ich wojownikó był w pełnej zbroi + opancerzenie dla konia. Nie wiem ile jeszcze pogram bo jak to na mnie ruszy na dobre to nawet nie beknę. Póki co zwołałem na nich krucjatę ale prócz utraty praw handlowych z państwami katolickimi nie wiele mi to da bo... Na mapce jest około 120 silnych armii które rozwalą co wejdzie im pod rękę a za jakieś 50 tur przy tym skarbcu który mają będzie ich dwa razy tyle.
I oprócz zwiększenia dostępności niech będą możliwi bez konieczności zwoływania krucjat.
Gnejusz zawiąż sojusz z mongołami daj im dostęp wojskowy bo inaczej będą się przez ciebie przedzierać siłą
Przeniosłem rekrutację Braci dobrzyńskich do kaplic zamkowych od II poziomu wzwyż i do kościołów od 3 poziomu, dałem ich 1 raz na 10 tur w kaplicach i kościołach III poziomu i usunąłem wymóg trwania krucjaty. Mongołowie Czyngis Chana, mieli dużo nawet blisko 40% ciężkich jednostek. Wyobrażenie o Mongołach jako lekkozbrojnych obszarapańcach, pochodzi z Potopu i innych filmów o XVII wieku i nie ma nic wspólnego z XIII wieczną armią Czyngis Chana i jego potomków. Mongołowie byli potęgą na kilkaset lat chyba największą siłą w świecie średniowiecznym. 30 ich armii to widziałem ale więcej jeszcze nie. Mongołowie zaczną słabnąć ta masowa rekrutacja ich wykończy, ale potrwa to długo nim osłabną, i to chodziło.
Sojusz nic nie da bo na AI 3.5 komputer atakuje sojusznika nawet w relacjach 10/10 - doświadczyłem tego już trzykrotnie. Piter pisał, że spróbuje to poprawić i byłoby dobrze, bo to AI jest po prostu dobre a jak wyeliminuje ten błą to może być nawet b. dobre.
Araven - gram na trudnym i jestem pewien tych 120 armii, widzę, że ilość pieniędzy im spada ale na starcie mają 12000000 a sakiewka króla to 30000. nie wiem z kąd masz informacje, że Mongołowie to w większości dobrze opancerzeni wojownicy, jeżeli z tych nowszych filmów fabularnych to podziel to przez 3. Naró bez zaawansowanych miast a nawet bez choćby dużych miast nie ma szans na posiadanie yechnologii pozwalającej na masową produkcję opancerzenia. Poza tym ich koniki były małe - nawet można napisać malutkie, takie konie nie udźwignęłyby jeźdźca zakutego w zbroję a już na pewno nie biegłyby szybko i długo. To jest jednak temat marginalny.
Jak dla mnie na chwilę obecną to do poprawy jest:
-AI Pitera w kwestii atakowania sojusznikó z najwyższymi relacjami.
-Osłabienie Mongołów bo żadne państwo nie wytrzyma ich najazdu przy takiej możliwośći rekrutacji i takim bogactwie.
Każdy z resztą możę sam sobie ich osłabić ale pamiętaj Aravenie, że większość graczy jest raczej średnio zaawansowana i taka skala trudnośći która cieszy Ciebie ich od moda raczej odepchnie.
Ponowię pytanie - propozycję o możliwość budowania 2-3 budynkó w mieście zamku jednocześnie w zależnośći od skali zaawansowania prowincji.
kogo stać niech sobie buduje szybciej bo doczekanie się na full rozbudowę miasta lub zamku graniczy z cudem - gra wcześniej się po prostu znudzi.
Informacje o Mongołach mam z kilku posiadanych książek historycznych Panów z tytułami naukowymi z historii, nie z filmów.
Gnejusz, poniżej link do poradników, zmiany sakiewki króla itp. są banalne. Mam przeciwne zdanie, co do Mongołów, w podstawce BC 6.3 bardzo szybko bankrutowali, dlatego im dałem dużo kasy na start. Dla nich sakiewka 30.000 to nie tak dużo, jak przyjdą armie II i III fali to kasa im leci w dół i to szybko. Teraz są realnym zagrożeniem, jak być powinno. Naucz się podstaw zmian w plikach i zmieniaj do woli.
Link do poradników w kwestii modowania dla Gnejusza i innych: viewforum.php?f=247 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=247)
Ale to sprawia że gdy dojdą do ciebie mongołowie to musisz kończyć kampanie.
Dla mnie kampania się wtedy zaczyna jak Mongołowie są na mapie, sobie zmieńcie jak napisałem niżej albo na easy grajcie z Gnejuszem.
Plik descr_strat w data/world/maps/campaign/custom i kampania Full oraz Kampania Light.
Znajdujecie wpis:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ORDE
faction mongols, balanced stalin
ai_label default
dead_until_resurrected
denari 12000000
denari_kings_purse 30000
I kwotę denari obiżacie z 12 milionów na mniej ew. denari_kings_purse na mniej niż 30.000 robicie Mongołom. Potem usuwacie pliki map.rwm z Full i Light. Ja gram na sakiewce Króla 50.000 i startowej kasie 24 milionów dla Mongołów nie 12 milionów jak w wersji dla Innych.
Aravenie kiedy wypuścisz łatke z rekrutacją braci dobrzyńskich?
Wino łatkę montuje, może jutro będzie, ja wysłałem moje pliki, ale trzeba to poskładać. Ty EliminatorT także poczytaj poradniki moderskie (link wyżej) i takie szczegóły jak rekrutacja takiej czy innej jednostki sami sobie zmieniajcie. Mnie nikt nie uczył, też poradniki moderskie czytałem i testowałem w praktyce.
K A M 2150
14-04-2013, 11:27
Wieczorem podeślę screeny z przykładowymi nowymi statami i cenami, plus kilka uwag odnośnie jednostek :)
Dajecie za mało informacji o wprowadzanych zmianach, piszecie np: - wzmocnienie finansowe Mongołów żeby tak szybko nie bankrutowali ale nie piszecie, że są po prostu krezusami. Z tego co widzę, to wszystko jest w fazie testów, mało kto rozegra ponad 200 tur i dlatego niektóre zmiany nie są sprawdzone.
Czy ja mam już koniec kampanii ze wzglądu na te 120 mongolskich armii? - Raczej tak, próbuję zająć ich innymi nacjami ale to powoduje, że są jeszcze silnejsi. Bardzo dbałem o swoje państwo - stawałem na głowie żeby w każdej prowincji w każdej turze szła właściwa rozbudowa, rozsyłałęm kupców na obszary gdzie nie tylko dawali dobre dochody ale mogłem bronić ich mordercami przed silniejszą konkurencją. Od kopa likwidowałem pojawiających się buntownikó i heretyków, mordowałem rabinó, księżniczki mogące wykraść mi generała. Wykonywałem zadania od Rady i Papieża, dorobiłem się takiego porządku i skarbca, że wszystko było w moim zasięgu. Wybierałęm starannie kierunek ekspansji i gdy zwasalizowałem Norwegię pozostawiająć ich na 3 prowincjach w głębokim rejonie mapki żeby Szkoci nie napadli na mnie,potem Danię i Cesarstwo... - A tutaj na południowo-schodnich granicach wysypało się 120 mongolskich armii a Araven pisze mi żebym grał na easy. No proszę Cię Araven...
Przecież my wszyscy testujemy tego błogosławionego submoda, każdy kto coś napisze wnosi wkład w jego świetność, jasne że całą robotę robicie Wy - pracujący na plikach ale piszcie proszę więcej informacji o wprowadzanych zmianach bo po ponad 200 turach taka niespodzianka jak z Mongołami-klonami trochę psuje wrażenia z gry.
Wiem jak mogę zmienić im dochody - wiedziałem przed założeniem kampanii ale zmiany już teraz są niemożliwe.
Araven - lubisz jak jest b. trudno i git - pomyśł jednak, o tym co już pisałem - ponad 90% graczy nie jest tak zaawansowana jak Ty i to co dla Ciebie jest smaczkiem dla innych jest cierniem w ... - wiesz gdzie. :)
K A M 2150 - weź pod uwagę w przerabianiu stató taką rzecz - jednostki pastusze nie mogą mieć większej siły ataku i szarży od ciężkiego zawodowago wojska. koczownicy z zastruganymi tykami nie mogą być silniejsi od rycerstwa - nie wiem kto robił do Bellum statystyka ale spie...ł oryginał że głowa boli.
Do0 tej pory widzę łucznikó z większym atakiem w zwarciu niż mają zaciężne zakute w zbroje jednostki i nie są to łucznicy elitarni... Wiem, że ciężko jest zachować balans i w miarę zachować realia ale możę warto poobniżać koszty utrzymania nacjom z tradycyjnie słabymi jednostkami/ - Do tego zwiększyłbym im ilość żołnierzy w oddziałach i jakoś to wyrównał pod kontem balansu.
Co to za tendencje jest dzisiaj - łącznie z kinem, że takie głupoty robią lub kręcą. Jak oglądałem film :Krzyżowiec" to brzuch mnie rozbolał - takie zakłamanie historii. Programy dokumentalne które ostatnio robią też są po prostu zakłamane - zwłaszcza o państwie jerozolimskim i zakonach. Bitwy które tam się wtedy toczyły w ponad 90% przewaga muzułmanó i ludó miejscowych wynosiłą od 10 : 1 do 5: 1 na niekorzyść chrześcian. I chcrześcijanie je WYGRYWALI. Mało kto o tym dzisiaj chce pamiętać, kręcą totalne bzdury a jak pokażą armię zachodnią to sami rycerze... - ich było 5-8 %.
Dobra - nie będę tutaj prostował historii - chętnie zapoznam się z Twoimi statystykami.
Ok super Kam2150, czekam.
Gnejusz, bez komentrza, kilka postów wcześniej napisałem co i gdzie zmienić z kasą dla Mongołów, i napewno mają jakieś 30 armii na maksa nie 120. Nie pasuje, graj w czyste Bellum, albo pomodyfikuj sobie co uważasz.
Zawsze taki sam Aravenie - traktuhesz wszystko jako krytykę albo wręćz atak. Nie wiem dlaczego nie chcesz podyskutować? Jakbyś czytał te wszystkie posty z dystansem dawno byś już wiedział co ludzie myśla, co im się podoba. Nie odsyłaj mnie do czystego Bellum bo kilkakrotnie pisałem z wielkim entuzjazmem o megasubmodzie - powinieneś wiedzieć, że przypadł mi do gustu. piszę co jest według mnie przesadzone, żeby Ci, co robią zmiany mieli opinię człowieka który rozegrał tych kilkaset tur - jeżeli po 200 mogę tak napisać. Mogę jednak nie garć wcale i nie pisać na forum bo nikt mnie nie zmusza, gram bo lubię tą serię a piszę bo lubię to forum i ludzi tutaj piszących - tyle w temacie.
To daj pomysł jak zrobić, żeby Mongoły były ok.
Megasubmod wyeliminował sporo bugów, Bellum Crucis 6.3 to ogromny mod, ma nadal jakieś bugi i wady jak każdy mod, ale jest najlepszy w swojej kategorii. Wkurzają mnie wszelcy znawcy, nie mający pojęcia ile pracy włożono w taki mod. Powtarzam to gra, a nie symulator społeczny i historyczny, ma służyć rozrywce, ale i tak jak na grę o średniowieczu zawiera wiele z rzeczywistości tamtego okresu.
Mongołowie muszą mieć kilkanaście milionów kasy a najmniej to 8 milionów bo inaczej niewiele zdziałają.
wino - zamiast takich horendalnych pieniędzy może zmniejszyć im koszty utrzymania armii. Zwłaszcza jednostki lekkie - nie zbankrutują wtedy tak szybko i nie będą mieć pieniędzy na takie masowe klonowanie. Można też zrobić jedno i drugie równocześnie ale trzeba dobrze przemyśleć każdy krok.
Aravenie - zamiast się indorzyć i brać na rogi każdy pomysł, czy uwagę spróbuj potraktować to jako chęć współpracy. - Jeżeli tego się nie nauczysz będziesz odstraszał tych którzy chcą być aktywni w rozbudowie moda a nie potrafią zrobić wiele w plikach.
Ty nie przedstawiasz uwag, tylko stwierdzenia swoje w stylu bo Gnejusz tak uważa, jak się z czymś zgadzam to to zmieniam, jak rekrutację Braci Dobrzyńskich np. Zmniejsz sobie sam sakiewkę Mongołom i nie truj. Nie dajesz rady to obniż im ilość kasy. Pomysł z mniejszymi kosztami dla Mongołów wykorzystano w SS, ale danie im dużo kasy jest prostsze i szybsze. Kto nie daje rady niech obniża sobie sam startową kasę dla Mongołów i innych.
Przykro mi, że tak to odbierasz. Wiele razy mi pomogłeś w mojej przygodzie z modami i mam wobec Ciebie wiele wdzięcznośći dlatego po prostu zejdę Ci z oczu Aravenie. Jeszcze raz dzięki za wszystko.
Gnejusz wcale mi nie chodzi byś znikał, ale często nie rozumiesz, że to gra a nie symulator średniowiecznego świata, a Twoje pomysły są bardzo trudne do wdrożenia w grze. Masz propozycje to je przedstawiaj, po to jest ten temat, ale nie oczekuj, że wszystkie zostaną wdrożone.
Gnejusz wiosna jest, przejdź się na spacer, pobiegaj, a nie przeżywaj tak komputerowej gry, walczysz o te zmiany jakby to była kwestia życia i śmierci ;)
K A M 2150
15-04-2013, 00:23
Zgodnie z obietnicą, drobny fragment dużo większej całości:
Polscy zbrojni, nowy model konia, usunięty pierwszy poziom pancerza, na jego miejsce wstawiony ten po ulepszeniu.
[spoiler:jvokbus7]http://i49.tinypic.com/6eqbeg.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Konni Bracia Dobrzyńscy, cena jeszcze ulegnie zmianie w górę. Tarcza chyba też skoczy o jeden punkt w górę. Jednostki zakonne mają mieć mniejszy skład, mniejsze staty od późnej elity, jednak 2 punty życia będą zarezerwowane wyłącznie dla nich.
[spoiler:jvokbus7]http://i46.tinypic.com/213mzc2.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Polscy rycerze, w wersji bez ulepszeń i w wersji z maksymalnym ulepszeniem:
[spoiler:jvokbus7]http://i50.tinypic.com/kf1vtz.jpg[/spoiler:jvokbus7]
[spoiler:jvokbus7]http://i49.tinypic.com/2ut2sut.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Jazda litewska, cena niewidoczna, ale wynosi 1350.
[spoiler:jvokbus7]http://i46.tinypic.com/2ltnknb.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Spieszeni rycerze polscy przed i po ulepszeniu:
[spoiler:jvokbus7]http://i45.tinypic.com/vzaao2.jpg[/spoiler:jvokbus7]
[spoiler:jvokbus7]http://i49.tinypic.com/1rxk4p.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Spieszeni bracia dobrzyńscy:
[spoiler:jvokbus7]http://i46.tinypic.com/10x7woz.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Elitarni włócznicy ruscy:
[spoiler:jvokbus7]http://i46.tinypic.com/24dhmaq.jpg[/spoiler:jvokbus7]
Z grubsza stany osobowe będą wyglądać następująco:
Ciężka jazda - 60
Jazda zakonna/Straż generała - 40
Lekka jazda - 80
Ciężka piechota - 100
Włócznicy/Lekka i średnia piechota - 150
Piechota zakonna - 75
Strzelcy - 100
Niedługo pokażę też przykładowe jednostki zachodu, dla porównania z polską jazdą.
Założenia mi się podobają, czekam na kolejne przykłady jednostek. Ceny rekrutacji wzrosną, a żołd? Jak będzie z ulepszeniami zbroi (płatnerze), oraz broni w gildii mieczników? i ulepszeniami jednostek strzeleckich w gildii łuczniczej?
K A M 2150
15-04-2013, 07:00
Żołd to przeważnie 1/3 kosztu jednostki, czyli Polscy Zbrojni wyjdą na turę utrzymania 800.
Ulepszenia pozostają tak jak były.
KAM przydałoby się zrobić tak żeby jednostka która ma złote doświadczenie powinna być o wiele lepsza niż ta z doświadczeniem zerowym.gildie niech też dają więcej ale koszt tego wzrośnie.
Luqass[PL]
15-04-2013, 14:56
Czołem! :P miałem małą przerwę z medkiem... i mam pytanie czy były jakieś nowe patche do mega submoda??
Witaj, jest spieszona wersja Braci Dobrzyńskich w pliku z Instalką megasubmoda, ale prawdziwy patch będzie za jakiś czas Wino jeszcze walczy z opisami jednostek i ich poprawianiem, radzę poczekać na patch od Wino.
Luqass[PL]
15-04-2013, 16:23
Czyli lipa ;/ zrobiłem sobie przerwę i nie wiadomo nawet co będę miał instalować ;_; no ale cóż... nic ;P dzięki za odp :P
Czego znowu nie wiadomo? Wszystko jest jak na tacy podane w wątku z instalką.
Luqass[PL]
15-04-2013, 18:41
Tylko że przecie już miałem zainstalowane... a pewnie przez moją nie obecność jakieś patche były więc nie wiem co ściągać ;_;
Przecież Ci napisałem kilka postów wyżej, doszli spieszeni Bracia Dobrzyńscy, link w poście nr 2 w temacie o instalce, link: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)
Edit: Co palcem trzeba pokazywać wszystko??????
Luqass[PL]
16-04-2013, 10:20
Ale mówię ci jeszcze raz że pewnie i tak to nie wszystko! ;_; no to poczekam na patch od wino... ;P
To właśnie Ci radziłem wczoraj, na ten moment są Bracia Dobrzyńscy spieszeni, ale bardziej kompleksowe poprawki będą w patchu Wino, dlatego radziłem poczekać.
Edit: GNEJUSZ pograłem wreszcie i prawie 200 tur walczyłem z Mongołami. Fakt masz rację 12 milionów to za dużo jednak dla nich. W patchu damy im 4 miliony powinno im starczyć. Będzie też dużo szybsza rekrutacja księżniczek w kampaniach pełnych, oraz ich znacznie szybszy ruch jak dyplomatów. Bo przy dużym państwie jest ciężko utrzymać ciągłość dynastii. Bo generałów dużo a księżniczek za mało. Będzie też ai Pitera w wersji 3.6, testowanej tylko przeze mnie, bardzo dobre wg mnie. Herby polskiego rycerstwa od Marko1805, znaczące poprawki Dariusa_d do spolszczenia i inne takie.
Nie będzie żadnego patcha, będzie nowa instalka. Trochę się opóźni jej premiera, bo wziąłem się za poprawki nazw jednostek i ich opisów. W oryginalnym BC jest wiele fajnych opisów jednostek, których wiele zaginęło w wersji angielskiej i polskiej, chcę to uzupełnić. Poza tym nie podoba mi się brak konsekwencji w nazwach, część jednostek ma nazwy lokalne, np. wojska bizantyjskie, część ani polskie ani oryginalne (Akindżi), a część polskie. Zrobię tak, żeby nazwy były polskie, a w opisach dodam nazwy oryginalne (Akinci, Toxotai itp). Dzięki temu nazwa będzie od razu, bez zastanawiania dawać nam informację co to za jednostka, a dodatkowo dla zainteresowanych w opisie pojawi się nazwa lokalna. No i opisy wielu jednostek będą pełniejsze i ciekawsze, bo wiele z nich ma naprawdę ciekawą krótką historię. Także kilka/kilkanaście dni jeszcze to potrwa, ale to co wyczynia ekipa remontowa to totalna rewelacja. Spolszczenie za sprawą dariusa_d nabiera nowej jakości, a jak zobaczyłem jaki to jest ogrom czasowy to się za głowę złapałem. Do tego KAM, Piter, Mietek, Araven i zapewne marko również ciężko pracują, więc zapewniam że warto zaczekać :)
marko1805
17-04-2013, 08:07
Będzie też dużo szybsza rekrutacja księżniczek w kampaniach pełnych, oraz ich znacznie szybszy ruch jak dyplomatów. Bo przy dużym państwie jest ciężko utrzymać ciągłość dynastii. Bo generałów dużo a księżniczek za mało.
Czytasz w moich myślach Aravenie, sam to zrobiłem w swej kampanii i doskonale zdaje egzamin.
Do tego KAM, Piter, Mietek, Araven i zapewne marko również ciężko pracują, więc zapewniam że warto zaczekać
Ano , prace trwają, wkrótce ich wyniki mojej strony :)
UrbanHorn
18-04-2013, 08:59
Czy jeżeli instaluję megasubmoda to mam instalować bugfixera ?
Bo jak zainstalowałem to wg instrukcji to mnie wywaliło do pulpitu przy wczytywaniu kampanii
No oczywiście że tak. Bugfixer to część instalki Bellum Crucis, dopiero jak masz pełne BC (oba party i bugfixera) to na to wgrywasz instalkę megasubmoda.
UrbanHorn
18-04-2013, 09:19
to tak zrobiłem i mnie wywala do pulpitu....;/
Czy ścieżka do pliku bellumcrucis6.bat jest taka: \mods\bellumcrucis6\bellumcrucis6.bat? Czy może \mods\bellumcrucis6\bellumcrucis6\bellumcrucis6.ba t?
UrbanHorn
18-04-2013, 18:25
Znów muszę być upierdliwym człowiekiem i zapytać czy tury powinny się tak długo odbywać ? Bo powiem szczerze że 25 minut czekania aż komp wykona wszystkie ruchy to dużo za dużo
25 minut tura? mnie tura trwa około minuty na full do 1,5 minuty. Spróbuj tych programów viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) powinny nieco pomóc. Graj na light, albo z Full trzeba usunąć sporo skryptów byś miał jakiś sensowny czas.
UrbanHorn
18-04-2013, 18:50
najzabawniejsze jest to że czysty mod oraz każdy inny działa normalnie. Dopiero po wgraniu megasubmoda czekam 25 minut na turę xD
Ja też gram na megasubmodzie. Coś ci się źle zainstalowało, zainstaluj ponownie.
UrbanHorn, nie możliwe, na moim 10 letnim kompie tura trwa kilka minut, coś masz skopane.
UrbanHorn
18-04-2013, 20:09
ok to rozpoczynam walkę z reinstalacją :D
Trochę to trwało ale ogarnąłem :D
Gdy chcę zainstalować submoda z TEGO (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883) tematu, przy wypakowywaniu plików WinRAR'em wyskakuje błąd
" ! C:\Users\Admin\Downloads\FNV.spolszczenie.zajefajn a.com.part2.rar: Błąd CRC w PolskiMegasubmod.exe. Plik jest uszkodzony"
Ma ktoś jakiś patent, lub sugestie co robię źle?
To chyba błąd archiwum. Pewnie źle ściągnąłeś.
Próbowałem ściągać ponownie, bez skutku.
Za jakiś czas będzie nowa instalka. Jakiej wersji Winrara używasz? 7zipem spróbuj. Ja Winrarem 4.20 wypakowałem. Tyle, że nowa instalka będzie bez muzyki. Masz dwie opcje, spróbujesz wypakować tą z 24.03.2013 albo zainstaluj osobno submoda Wino na muzykę i poczekaj kilka dni na nową instalkę, może w ten weekend, może po nim będzie.
A to ten megasubmod nie był z 24.03.2013?
Czy może spróbować z TYM (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12791)?
Oczywiście, że z tym to jedyna instalka jak jest . Myślałem, że ją pobierałeś. Ta instalka ma osobny temat do dyskusji i tam pisz. Nie tutaj, niepotrzebnie założyłeś ten wątek.
Tu masz link do INSTALKI Megasubmoda z 24.03.2013, nie wiem co Ty wcześniej chciałeś instalować. Link: viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883)
Nie żeby coś, ale właśnie tą instalkę próbowałem rozpakować.
EDIT: Już nic, próbowałem do oporu ściągać party i jakoś weszło, dzięki za pomoc :D
EDIT2: No krew człowieka zaleje.. Przy włączaniu kampani wyskakuje mi błąd Medieval II napotka. Dla ścisłości - podczas grania w podstawkę/kingdomsy nie mam takich problemów.
Super. Temat zamykam, jest Dyskusja o Megasubmodzie, tam można pisać na jego temat.
Co zrobić, gdy wyskakuje mi błąd Miedieval II napotka? Piszę o tym tutaj, gdyż tylko na tym submodzie tak mi wyskakuje.
A dałeś by usunął pliki map.rwm, była taka opcja w instalatorze? Nawet jak dałeś, to usuń je ręcznie z moda z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii Full i Light. Instalowałeś na czyste Bellum? Czy miałeś przed megasubmodem jakieś submody?
Edit: Ponad 100 Osób gra na Megasubmodzie i wszystkim działa. Ja gram tylko na Megasubmodzie.
Mietek77
19-04-2013, 18:28
Będę postulował dodanie Francji prowincji Fladria. Ja u siebie już to zrobiłem. Po pierwsze Fladria była w owym czasie częścią Francji, a po drugie słyszłem opinie, że Francja jest za słaba i za szybko dostaje w "D"
Hrabia Flandri (w grze Thierry di_Alsazia) odzyskał hrabstwo dzięki królowi francuskiemu Ludwikowi VI, któremu złożył hoł lenny w 1132 roku.
Francja w 1154 roku:
http://img805.imageshack.us/img805/4414/france1154eng.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/805/france1154eng.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Może i racja, dodam Francji Flandrię. Na ai Pitera na jakim opiera się Megasubmod, Francja przeważnie wybija się na jedno z silniejszych państw na mapie.
Edit: Ew. Mietek77 jak coś wstaw na sendspace descr_strat ok?
A dałeś by usunął pliki map.rwm, była taka opcja w instalatorze? Nawet jak dałeś, to usuń je ręcznie z moda z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii Full i Light. Instalowałeś na czyste Bellum? Czy miałeś przed megasubmodem jakieś submody?
Edit: Ponad 100 Osób gra na Megasubmodzie i wszystkim działa. Ja gram tylko na Megasubmodzie.
Tak, usunąłem pliki. Usunąłem je teraz ręcznie (były tylko w Full Feudal).Nadal nie działa. Instalowałem na czyste Bellum, nieruszane.
UrbanHorn
19-04-2013, 20:28
a odpalasz kampanię full feudal czy nie ?
Bo na full feudal to i mi ten błąd wyskakuje ;p
Bo feudal nie działa na Megasubmodzie. Działa tylko full i light bez feudali.
Dzięki, działa (wypadałoby to tylko jakoś podkreślić gdzieś). Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem. A ciekawy jest ten 3 typ miast w feudal?
W kampaniach feudalnych nie ma trzeciego typu miast, to stałe forty na mapie kampanii. Takie same możesz budować w kampanii Feudal i Light.
Edit: Ludzie, przecież jest napisane, że w Megasubmodzie działa tylko kampania Full i Light, kampanie Feudalne, obie nie działają.
misiek1205
20-04-2013, 12:09
Pewnie to trudne bedzie ale ktos sie moze zna na skryptach, nie myśleliście zeby do megesubmoda wprowadzic taki skrypt jak w MOSie chodzi mi o ten ktory powoduje przylaczanie sie sojusznika do wojny z naszym wrogiem, i fajnie by tez sie gralo z mozliwosca wskrzeszania frakcji.
Edit: Ludzie, przecież jest napisane, że w Megasubmodzie działa tylko kampania Full i Light, kampanie Feudalne, obie nie działają.
Witam
a cz y możliwe jest , że po zainstalowaniu submoda kampanie feudal wogóle nie działają ? zn wyrzuca z gry... już ze 3 razy instalowałem wszystko zgodnie z instrukcjami i zawsze to samo.
Oczywiście. Po instalacji Megasubmoda lub submoda Mietka77 Kampanie Feudalne nie działają w ogóle. Działają na czystym Bellum i z submodami w temacie o submodach, poza Megasubmodem i submodem Mietka77.
DODAŁEM INFO W WĄTKU Z INSTALKĄ, ŻE NIE DZIAŁAJĄ FEUDALNE.
P.S. tomrwt - szkoda słów. Sam cytujesz posta w którym jest napisane że feudalne nie chodzą i pytasz czy feudalne chodzą. Do @*#wy nędzy...
ale chyba jest roznica między :
megasubmod nie działa z feudal
megasubmod powoduje brak możliwości uruchomienia kampani feudal
więc nie bij piany.
Taka sama jak między Połowcami a Kumanami. Cytujesz słowa "że nie działa" a pytasz czy działa. Ok, każdy rozumie jak umie.
ordenus22
21-04-2013, 07:28
Mam propozycję, żeby trochę podrasować ten bunt Litwinów, a mianowicie armia rebelii atakuje tylko Wilno. Wg mnie można by ten bunt rozszerzyć na inne prowincje. Również postać przywódcy buntu można by też troszkę poprawić, gdyż w moim przypadku owy generał jest bez imienny - jest podpisany jako Generał, można by wpisać Mendog, dodać mu jakieś cechy np dynastia Mendogowiczów? Fakt, że dopiero od Giedymina można mówić o dynastii na Litwie, ale w Bellum nie takie kwiatki występują, w końcu to gra.
Nowa instalka do pobrania :) Wszystkie informacje tu: http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=283883#p283883.
P.S. poprawione nazwy polskich jednostek są w tej wersji. W kolejnej będą poprawione opisy i nazwy wszystkich jednostek w grze, gdyż tu jest sporo do poprawy. Nazwy będą polskie lub spolszczone (np. Akindżajowie zamiast Akindżi, Mozarabowie zamiast błędnej nazwy Gwardia Chrystusowa, Farysi zamiast jazda arabska, milicja łucznicza zamiast psiloi, nie jeźdźcy wielbłądów (skąd ta nazwa? czy mamy jeźdźców koni?) a jazda wielbłądzia (ta nazwa też śmieszna, ale bardziej poprawna). Poza tym opisy jednostek zawierają błędy i są często skrócone. To też ulegnie poprawie.
Ehh znów nie dokończę kampanii Polską ma dwa pytania odnośnie nowej instalki:
- czy nowe statystyki jednostek to te które opracowywał KAM 2150
- czy nowa wersja zawiera pomysł z Flandrią dla Francji na starcie który pojawił się kilka postów wyżej
Statystyk Kama2150 nie ma, Kam pracuje nad nimi, to nie takie proste. Flandrii też na razie nie dodałem dla Francji.
Dzięki za info czas zacząć pobieranie :D
K A M 2150
21-04-2013, 19:27
Staty będą dopiero w przyszły weekend. Trochę mi się sprawy pokomplikowały w ten weekend i jestem na etapie przerobienia około 60% jednostek.
No to będzie z czego robić kolejną instalkę :)
Mietek77
21-04-2013, 21:39
Mam propozycję, żeby trochę podrasować ten bunt Litwinów, a mianowicie armia rebelii atakuje tylko Wilno. Wg mnie można by ten bunt rozszerzyć na inne prowincje. Również postać przywódcy buntu można by też troszkę poprawić, gdyż w moim przypadku owy generał jest bez imienny - jest podpisany jako Generał, można by wpisać Mendog, dodać mu jakieś cechy np dynastia Mendogowiczów? Fakt, że dopiero od Giedymina można mówić o dynastii na Litwie, ale w Bellum nie takie kwiatki występują, w końcu to gra.
Hmm, A to ci niespodzianka :x Spawdzę to i zobaczę co da się zrobić.
UrbanHorn
22-04-2013, 23:06
Czy ja mogę się poczepiac nazewnictwa jednostek ?:D Bo mnie oczy bolą czasem jak gram polszą.
Jak chcemy być uber historyczni to tak:
Na tarczach piechoty nie może być herbów. Mogą być jakieś paski malunki w stylu wikingów ale nie herby. Piechota to było bydło a herby nosi rycerstwo. Chyba że to jakaś spieszona jednostka biednego rycerstwa którego nie stać na konia, to wtedy tak. Do tego piechota nie może być kolorowa. To cholerstwo było strasznie drogie. Więc koloru burego jasnego białego wszystkie naturalne kolory lnu i wełny. Ale nie czerwony na tarczach. Wiem że ładnie wygląda ale nie jest historyczne ;p I kiecki oszczepników bolą. AAA i na tarczach goście mają współczesne godło.... xD
Dalej zmieniłbym nazwy jednostek kawalerii. Bo pocztowi to za 500 lat dopiero
Ograniczyć to trzeba do realiów okresu. Czyli ograniczamy na typ lekka- ciężka i albo mieszczańska albo szlachecka. Ewentualnie jacyś giermkowie czy coś. Ale nie może być żadnej jazdy pancernej bo to w XVII w dopiero.
Czy da się coś zrobić z jazdą mazowiecką we Wrocławiu ? Rozwiązałoby problem jakby każda ziemia miała swoją jazdę w sensie małopolska, śląska itd
Kazimierz II Sprawiedliwy nie może mieć przydomku Mazowiecki. Mazowiecki to był Konrad i Tadeusz. Ale nie Kazia w to nie pchajmy.
tak tyle na razie. Coś mnie tam jeszcze mierzi ale nie pamiętam teraz co. Mam zapisane "wkur...y rebelianci" ale nie pamiętam o co mi chodziło jak grałem xD
Czy ja mogę się poczepiac nazewnictwa jednostek ?:D Bo mnie oczy bolą czasem jak gram polszą.
Jak chcemy być uber historyczni to tak:
Na tarczach piechoty nie może być herbów. Mogą być jakieś paski malunki w stylu wikingów ale nie herby. Piechota to było bydło a herby nosi rycerstwo. Chyba że to jakaś spieszona jednostka biednego rycerstwa którego nie stać na konia, to wtedy tak. Do tego piechota nie może być kolorowa. To cholerstwo było strasznie drogie. Więc koloru burego jasnego białego wszystkie naturalne kolory lnu i wełny. Ale nie czerwony na tarczach. Wiem że ładnie wygląda ale nie jest historyczne ;p I kiecki oszczepników bolą. AAA i na tarczach goście mają współczesne godło.... xD
Dalej zmieniłbym nazwy jednostek kawalerii. Bo pocztowi to za 500 lat dopiero
Ograniczyć to trzeba do realiów okresu. Czyli ograniczamy na typ lekka- ciężka i albo mieszczańska albo szlachecka. Ewentualnie jacyś giermkowie czy coś. Ale nie może być żadnej jazdy pancernej bo to w XVII w dopiero.
Czy da się coś zrobić z jazdą mazowiecką we Wrocławiu ? Rozwiązałoby problem jakby każda ziemia miała swoją jazdę w sensie małopolska, śląska itd
Kazimierz II Sprawiedliwy nie może mieć przydomku Mazowiecki. Mazowiecki to był Konrad i Tadeusz. Ale nie Kazia w to nie pchajmy.
tak tyle na razie. Coś mnie tam jeszcze mierzi ale nie pamiętam teraz co. Mam zapisane "wkur...y rebelianci" ale nie pamiętam o co mi chodziło jak grałem xD
Może i nie powinno być herbów na tarczach piechoty, ale znalezienie kogoś kto przerobi w modzie kilkaset tarcz piechoty to prawie niemożliwe, z trudem udało się kilka przerobić, zostanie to raczej jak jest. To samo z kolorami piechoty, praca na teksturach jednostek to jeszcze większa robota niż tarcze, takie uwagi to na Forum Włochów, oni mają kilku grafików. Nazwy jednostek, pocztowi oznaczają członków średniowiecznego pocztu rycerskiego, taki poczt był nazywany także kopią, w jego skład oprócz rycerza wchodziło kilku towarzyszących mu zbrojnych (w drugiej wersji megasubmoda nie ma nazwy pocztowi). Z przydomkami jest bajzel, kilka Osób robiło ten plik. Będzie to poprawiane stopniowo. O co ci chodzi z jazdą mazowiecką? na Śląsku? Może jakaś tarcza z godłem współczesnym się uchowała, ale zdecydowana większość jest poprawiona dzięki Aramegilowi. My nie tworzymy nowego moda, tworzymy i udoskonalamy Megasubmod do istniejącego.
UrbanHorn, zassaj najnowszego megasubmoda, tam nie ma pocztowych. Pancerni to byli już za Mieszka I i byli jego najlepszą jazdą i tu jest podobnie - na początku gry to najlepsza nasza jazda. Dopiero Polscy rycerze jak się pojawią to są lepsi, więc chyba jest ok w tej kwestii. Resztę nazw i opisów poprawiam, a to potrwa.
UrbanHorn
23-04-2013, 10:18
Chodziło mi o to że produkowanie jazdy mazowieckiej we Wrocławiu jest troszkę dziwne.
Dobra zassam nową wersję i już się nie będę czepiał o
Nikt nie twierdzi, że marudzisz, propozycje zmian są ok, nawet zapraszam tu http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=13085 :) Chodzi tylko, aby propozycje były realne do realizacji, nikt nie siądzie nad grafiką tarcz dziesiątek jedenostek czy kolorów piechoty :) Tak samo chyba nie ma co przesadzać i dawać mazowiecką jazdę w Małopolsce a inną dla Śląska. Starajmy się tam gdzie to możliwe być w zgodzie z historią, ale nie przesadzajmy. Mi np. nie pasuje też robienie na starcie gry sojuszy. Co by nie mówić, to jest nadal tylko gra i jak Polska ma sojusz z HRE na starcie gry to imo przesada. Co najwyżej powinny być relacje pozmieniane, ale sojusze żadne, po to aby każdy skorzystał z dyplomaty. No ale to już tylko moje subiektywne zdanie. Jak więcej osób je poprze to też można by dodać do propozycji, choć zdaje mi się że mogę w tym odosobniony, więc nie daję narazie tego jako propozycja zmian.
darius_d
23-04-2013, 11:57
Moje skromne uwagi do najnowszego megasubmoda (wcześniej próbowałem tylko pojedyńcze submody).
Instalacja marzenie - instalator to jest to, miałem o tym pisać wcześniej, ale nie chciałem marudzić.
Co do gry to było parę rozczarowań - dosłownie po kilku ruchach Bizancjum, a potem też po kilku Sycylią pojawiają się złośliwe artefakty graficzne, które trudno zcierpieć. Jest na to jakiś sposób?
Zapewne nie jestem pierwszy z tym pytanie, więc może by tak umieszczać zebrane uwagi jak sobie radzić z powszechnie występującymi błędami, pod linkami do każdego nowego wydania megasubmoda.
Raz albo dwa wywaliło mnie do pulpitu na koniec ruchu i przy wchodzeniu do bitwy z drogowymi rozbójnikami. Gdyby nie te artefakty, byłoby wspaniale.
Co do nazwisk, wyprostuję te rzeczy razem z poprawkami w ancillaries. Jeżeli zostaną jeszcze różnice, to przy biografiach.
Artefakty, czyli zaburzenia grafiki się zdarzają czasem, zwłaszcza jak się przegląda okno budowy w przeglądarce budynkó. Nie wim czym to jest spowodowane, czasem kilkaset tur nie mam takich zaburzeń, czasem mam raz na kilkadziesiąt tur. Utrzymuję kompa i system w dobrej formie, w modzie usuwam pliki map.rwm z poszczególnych kampanii i jest git, bardzo rzadko mam te zakłócenia, po ponownym wczytaniu jest ok. Powtarzam, róbcie co kilka tur, dwa, albo trzy savy pod innymi nazwami. W razie czego macie do czego wrócić.
Anihillus
23-04-2013, 15:31
Sorki jeśli już było.
Nową wersję moda instalujemy na starą? Czy trzeba wykasować całe bellium i zainstalować nowe, po czym wgrać megasubmoda?
Możesz spróbować na starą ale po instalacji Megasubmoda, usuń też pliki events (2 sztuki) i music (2 sztuki) z katalogu sounds i powinno zadziałać, ja instalowałem na poprzednią instalkę Megasubmoda.
Sprawdzał ktoś może czy działa poprawnie Megasubmod bez dogrywania muzy z drugiej instalki? Zastanawiam się czy gra jak ma zagrać kawałek, którego nie ma to się wywala czy po prostu szuka kolejnego, który jest. A nie chce mi się tego sprawdzać ;)
No ja tak mam. Nie dogrywałem muzy z drugiej instalki i działa, ale długo nie grałem.
No ale miałeś mojego submoda muzycznego czy tam wersję z poprzedniej instalki, a mi chodzi o to, czy działa u tych co mojej muzy nie mają wcale :)
marko1805
23-04-2013, 19:55
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12995
W pierwszym poście dodałem nowe tekstury dla polskich chorążych, oraz poprawiłem chorągwie.
Myślę że po tych poprawkach Polska wygląda całkiem nieźle jeśli chodzi o heraldykę, choć na pewno można jeszcze to i owo poprawić.
Świetna robota, na pewno zmiany te zagoszczą w kolejnej instalce :)
Super Marko1805. Zaraz pobieram. Dzięki.
darius_d , odnośnie Twojego posta w wątku z propozycjami zmian - moje czysto subiektywne zdanie jest takie, że mi bardziej pasuje atak niż napad ;) Tak samo wolę "broń białą" niż ucięte "miecz/topór/wł...". Również mir mi się źle kojarzy, bo z językiem naszych odwiecznych nieprzyjaciół, którzy nadal mają naszą suwerenność głęboko w d... no a że to jest mało historyczne? Mi akurat to nie przeszkadza. Tak samo nie chciałbym, żeby jeżyk polski w grze zastąpić staropolskim.
Nie odbierz tego jako krytyka Twojej świetnej pracy. Sam wziąłem się za jeden pliczek i zrobiłem po chyba 3 tyg 18%, gdzie i tak jest spolszczony, a ja tylko poprawiam to co uważam że poprawić należy. Także zdaję sobie jaki to jest ogrom prac i dlatego niezywkle szanuję i bardzo doceniam to co robisz. Jednak po prostu kilka rzeczy wolę tak jak było, ale oczywiście to jest tylko moje subiektywne zdanie. Tak samo zdaje sobie sprawę, ze przecież nie dogodzisz każdemu, bo każdy może mieć swoje zdanie :) Nie ma tragedii, zmieniłem sobie te kilka linijek i jestem happy :) Wykonujesz świetną robotę!
Z kolei odnośnie pomysłu udostępnienia makaroniarzom megasubmoda to jeśli jest taka wola, to ja mogę zrobić kolejną wersję w 2 a nawet w 3 językach do wyboru - polski, ang i włoski, to nie problem. Potrzebowałbym tylko kogoś kto by przetłumaczył kilka zdań. Tylko że to jest jedna sprawa. Druga jest taka, że ktoś musiałby po prostu po angielsku spisać co zawiera instalka, a tego jest sporo i pewnie sporej części zmian nie pamiętamy :) No ale można dać to co się pamięta i im wysłać listę zmian wraz z instalką. Także można coś takiego zrobić.
UWAGA: JEST PEWNIEN BABOL Z MOJEJ STRONY ODNOŚNIE INSTALKI MUZY W NAJNOWSZYM MEGASUBMODZIE. DEBILNY SERWER DODAJE SOBIE W NAZWIE PLIKÓW
MuzykaPM.sfx.part1_www.file4u.pl.exe
MuzykaPM.sfx.part2_www.file4u.pl.rar
POGRUBIONĄ NAZWĘ. PRZY ROZPAKOWYWANIU PROSI O PLIK MuzykaPM.sfx.part2_www.file5u.pl.rar, BO UZNAJE ŻE TO KOLEJNY PLIK. TYMCZASEM TAKIEGO PLIKU NIE MA. DLATEGO NALEŻY PO ŚCIĄGNIĘCIU OBU PLIKÓW Z MUZĄ USUNĄĆ TĄ POGRUBIONĄ CZĘŚĆ NAZWY!!! SORKI ŻE TEGO NIE SPRAWDZIŁEM :/
CZYLI PLIKI ZANIM ODPALIMY POWINNY NAZYWAĆ SIĘ
MuzykaPM.sfx.part1.exe
MuzykaPM.sfx.part2.rar
Wino z poprzednią instalką miałem to samo. Ewentualnie zamiast MuzykaPM.sfx.part2_www.file5u.pl.rar wpisać 4 zamiast 5 (czyli tak MuzykaPM.sfx.part2_www.file4u.pl.rar) również powinno zadziałać.
darius_d
25-04-2013, 00:16
wino
spoko, będzie to co lubisz, przywrócę nazwy jakie wypisał mi Araven. Będę po prostu szedł dwutorowo - to co lubicie i to co ja lubię, jako opcja instalacyjna.
Co do moda muzycznego to całkiem niezły. Mi wciąż nie dają spokoju te angielskie komendy wojaków wszelkich narodowości. Męczy mnie, żeby spróbować nad tym posiedzieć i zrobić opcję instalacyjną. Moim zdaniem głosy narodowe zawsze będą lepsze niż po angielsku. Jako opcja w instalatorze, to by chyba wszystkich urządzało. Tyle, że byłoby z tym trochę roboty. Warto spróbować, ja mógłbym Ci pomóc, a nawet sam się za to wziąć. To, co mnie wstrzymuje, to góra roboty przy tłumaczeniu - muszę najpierw to skończyć, zanim zrobię cokolwiek innego, to raz, a dwa, nie mam plików dźwiękowych z Napoleona, by z nimi pracować.
Panowie, głosy z Empire sprawdzałem - głosy tych garniturkowców pod krawatem nie pasują kompletnie do epoki średniowiecza, także odpadają. Nie sprawdzałem chyba Napoleona, być może tam są lepsze, choć wątpię, bo to podobne klimaty. Z innych gier, gdzie są polskie komendy to chyba jakieś wojenne ale z czasów II WŚ lub współczesne, więc też nie będą pasować. Z resztą mi akurat to nie przeszkadza, więc raczej bym się tym nie zajął. "Polish Nobles", "Polish Guard" czy "Polish Knights" mi się podoba :)
A może poprosić kilka osób by nagrały jakieś teksty.
Kiedyś Mefisto7 się deklarował do takiej akcji, ale nie wiem czy dalej jest zainteresowany. 7.0 będzie to pomyślimy, wg mnie.
Edit: Jest patch nr 1 do Megasubmoda: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) Patch jest kompatybilny z savami, można kontynuować kampanię.
Zainstalowanie Megasubmoda z 24IV na tego z marca nie przeszkodzi mi w dokończeniu poprzednich kampanii?
HellVard
25-04-2013, 15:17
A naszym kochanym Braciom Dobrzyńskim to tak trochę nie za dobrze z flammbergami? ;)
Mizutsu jak najbardziej Ci przeszkodzi w kontynuowaniu kampanii z poprzedniej wersji.
Helvard, cóż ciesz się, że są jako jednostka. Tylko część ma flambergi i to mniejsza część.
Witam.
Czy możecie poprawić teren na północ od Rygi. Rzeka Dźwina nie wpada do morza i miasto można zaatakować bezpośrednio od północy. Tak załatwił mnie Nowogród. Blokowałem most na wschód od miasta, a armia Nowogrodu przeszła sobie spacerkiem po plaży.
Pozdrawiam
Witam
Po zainstalowaniu megasubmoda rozpoczynam nową kampanię i pod koniec ładowania wyskakuje błąd żebym zmniejszył ustawienia jakości.Zmniejszam do najnizszych i dalej rozpoczynając kampanię wywala do błędu, szybka bitwa mi normalnie działa.Grając w czyste BC 6.3 nie uświadczyłem czegoś takiego ani razu.
Usuń map.rwm z data.world/maps/campaign/custom i odpal
Jak to nie pomoże to zainstaluj ponownie. Pierwszy raz takie coś czytam. Ew. pobierz ponownie sam instalator megasubmoda i zainstaluj.
Mietek77
27-04-2013, 08:42
Witam.
Czy możecie poprawić teren na północ od Rygi. Rzeka Dźwina nie wpada do morza i miasto można zaatakować bezpośrednio od północy. Tak załatwił mnie Nowogród. Blokowałem most na wschód od miasta, a armia Nowogrodu przeszła sobie spacerkiem po plaży.
Pozdrawiam
A wpadała :) Widocznie znowu mułu z rzeki naniosło. :shock:
Mietek77, w ogóle jak się przyjrzałem, to się porobiło sporo takich trójkącików na liniach brzegowych, np. w okolicach Polski czy Anglii. Skąd to się wzięło, bo w czystym BC tego nie ma?
K A M 2150
27-04-2013, 12:29
Już jestem blisko końca pracy, tylko niech się do mnie na PW zgłoszą tak z 2-3 osoby, które by poświęciły z dzień na sprawdzenie, czy gdzieś mi coś się nie pomieszało, bo sam pamiętam jak kiedyś do MXL przy cenie jednej z jednostek poszło o jedno 0 za dużo ; P
Nie otrzymałem odpowiedzi, po raz kolejny pytam się czy będziecie rozmawiali z Włochami na temat zamieszczenia robionych teraz poprawek odnośnie Polski do ich najnowszej wersji moda? Ciężko jest tak, by mi odpowiedzieć na te pytanie? Jest niezasadne, głupie, może obraża kogoś?
Ja nie znam włoskiego, z angielskim też słabo, ale mogę np. zrobić instalkę, gdzie będzie do wyboru angielski. Tyle z mojej strony, zbyt słabo znam język by z nimi pisać, ale pomysł popieram.
P.S. skoro zarzuciłeś pomysł to w czym problem, abyś sam z nimi rozmawiał na ten temat? :)
Wypadałoby by wasza praca nie poszła na darmo, bo robienie tylko do tej wersji, gdy będzie następna....Ja czekam aż główny animator Araven, tejże modyfikacji się w końcu wypowie, moje zdanie jest takie, że nie warto robić do przysłowiowej szuflady :D Z nimi spokojnie można i po angielsku się dogadać, nawet lepiej bo Włosi nie lubią jak kaleczy się ich język, oj nie lubią :)
Dodam banał :D , że każda inicjatywa gdy zbierze się gro osób i potrafią kosztem wolnego czasu coś przedsięwziąć powinna być jak najbardziej wyeksponowana na świat sceny totalwarowskiej...Bez względu czy ktoś musi popierać dane zmiany w modyfikacji, czy tez nie :) To tyle tytułem wyjaśnienia, zostawiam Was z tym, jako sympatyk serii Total Waru, życzę owocnej pracy...
bez odbioru :D
Czy submod muzyczny można samodzielnie zainstalować bez megasubmoda ? Rozumiem, że pliki rmv trzeba usunąć...
jesli tak , to jak sprawdzić ,czy się poprawnie zainstalował ?
Mietek77
27-04-2013, 21:05
Mietek77, w ogóle jak się przyjrzałem, to się porobiło sporo takich trójkącików na liniach brzegowych, np. w okolicach Polski czy Anglii. Skąd to się wzięło, bo w czystym BC tego nie ma?
Poprawiam to.
tomrwt submod muzyczny w wersji instalacyjnej nie zadziała poprawnie bez instalacji megasubmoda. Jeśli chcesz mieć sam submod muzyczny musisz wziąć ten z osobnego wątku. Tam jest instrukcja jak się go instaluje.
Kam2150 ja mogę sprawdzić plik.
Eutyches zgłoszenie Włochom, ew. Darius_d może zrobić ale ostatnio zrezygnował z tej opcji pogadam z nim.
Instalka.... - nie lubię słowa profesjonalizm ale to co zrobiliście jest zawodostwem - nie jedna gra nie ma takiej instalki jak ten megasubmod i te opcje wyboru... - 10/10.
Pograłem dość ostro ostatnie dwa i pół dnia i napiszę Wam o wrażeniach i napotkanych problemach.
Gra działa jakby płynniej, nowe kursory są świetne, tury przewijają się też jakby szybciej choć mogę się po prostu zapędzić w takiej opinii.
Trafiają mi się dość często artefakty ale przed tą wersją megasubmoda też je miałem.
W turze 137 niestety zniknęła mi możliwość rekrutacji Braci Dobrzyńskich i księżniczek. - Wróciłęm do wcześniejszego sawa i rekrutacja była ale w 137 niestety już tych jednostek nie ma. Potem dograłem ponownie do tej tury i nic się nie zmieniło. Wiązałem to na początku z pojawieniem się zarazy w Pradze ale po zarazie rekrutacja już nie powróciła. Bez Braci gra się jakoś mniej swojsko ale można jeszcze kontynuować plany, niestety bez księżniczek moje rody skazana są na wymarcie. - Kto wie jak przywrócić rekrutację proszę o pomoc bo mam już 146 turę i szkoda mi rozgrywki.
Teraz kilka uwag odnośnie samej rozgrywki - sojusze na starcie znacznie ułatwiają grę, trzeba tylko mądrze wydawać za mąż księżniczki i mamy zabezpieczone granice a przynajmniej ich część. Na AI Pitera komputer nie rzuca się na gracza jak sfora psów, według mnie teraz można sobie pograć, choć przez kilka - kilkanaście tur nadal miałęm kradzieże pieniędzy (opisywałęm problem wcześniej). Polecam to AI - zwłaszcza dla początkujących w Bellum choć czytałęm na forum opinię odwrotną, ja jednak wolę grać Polską na AI Pitera bo nie mam pozamiatane w pięćdziesiątej którejś turze i wojen na wszystkich granicach. Bywa jednak, że komputer nawet z b. wysokim współczynnikiem relacji z sojusznikiem zaatakuje - ja miałem tak z Węgrami. Rada na to jest taka - nie kuście lusu i nie przebywajcie w pobliżu wojsk sojuszniczych z malutką armią własną a jak widzicie, że szwędają się przy granicy to obsadzajcie mocno miasta. Dużo dzieje się w dyplomacji - wojny, sojusze, zawieranie pokoju, wasalizacje.
Bizancjum jest za mocno osłabione - pada a w zasadzie upada szybko, przed całkowitą zagładą ratuje je to, że ma 2 miasta na wyspach. Póki co u mnie zostało jeszcze tylko przy nich.
Miałem chyba jakieś buga z Pisą i Papiestwem bo przez kilka - kilkanaście tur miałem w każdej raporty o zawarciu pokoju, pod spodem o wojnie i jeszcze o wasalizacji - nie wpływało to jednak na moją rozgrywkę.
Mongołowie póki co zachowują się dziwnie - wysypali się jak zwykle i łażą po stepowych częściach mapki, oblegną jakieś miasto i... po kilku turach je odstępują choć przewaga oblegających był często olbrzymia. Mają wojnę z Chanatem Połowców i Węgrami, już myślałęm, że będę z nimi sąsiadował bo oblegli Halicz Madziarom ale porzucili oblężenie ku mojej uldze.
Czasami wyrzuca mnie z bitew na mapkach - już się wczutuje bitwa i nagle - ciach i CTD. Jest to jednak rzedka przypadłość i podobnie jak z Pisą i Papiestwem nie psuje rozgrywki.
Trochę rozczarowała mnie rekrutacja Braci bo czytałęm, żę mają być z 3-go poziomu kaplic i kościołów a tutaj przychodzi rok i... - są obie jednostki w stajniach. Za szybko mam też jednostkę gwardii konnej w Krakowie. To pełna płyta i jeszcze w dodatku z opancerzeniam dla koni, chyba za wcześnie o jakieś 150 lat.
Kto może pomóc w odzyskanie rekrutacji Braci i księżniczek niech proszę napisze co zrobić bo bez tych rodzicielek moi Piastowie wymrą jak dinozaury i gra straci urok. Braci chyba mogę dopisać do jakiegoś budynku bez konieczniśći zakładania gry od nowa ale z księżniczkami nie wiem co zrobić.
Póki co wrażenia są więcej niż dobre a problemy chyba będzie można rozwiązać, ja dopiszę Braci do kapitularzy bo to jednaostak zakonna a więc związana z religią - możę dam rady to zrobić.
Oj... - nie mam sprawdzania pisowni w przeglądarce a piszę w pośpiechu więć nie napadajcie na mnie za błędy.
Megasubmod Panowie - mistrzostwo świata, dajcie go Włochom - jeżeli nie skorzystają choćby z poprawionej mapki to będą frajerami, reszta też powinna im się przydać.
Z księżniczkami może nie wydałeś ostatniej za mąż, wtedy nie da się rekrutować niekiedy kolejnej. Bracia dobrzyńscy powinni być dopiero od 1216 roku i w trakcie trwania krucjaty tylko. Jak nie ma krucjaty, to i Braci nie da rady rekrutować. Będzie krucjata wrócą Bracia.
Edit: Czy uważacie, że Bracia powinni być rekrutowani bez krucjaty?
Jeśli chodzi o to że zanika możliwość rekrutacji księżniczek to w moim przypadku pomaga wyjście z gry i ponowne uruchomienie i księżniczki znów dostępne:) a jeśli nie chce mi się znów odpalać Bellum to rekrutacja powraca po kilkunastu turach. Co do Braci nie mam zdania gdyż przywracam potęgę Bizancjum
Araven, pisałeś, że przerzuciłeś dobrzyńców do kaplic, więc jak to jest? Co do rekrutacji (krucjata/bez krucjaty)- powinni być rekrutowani tak samo jak mają to inne frakcje.
Dobrzyńcy są w kościołach i w kaplicach. Obecnie są rekrutowani jak w innych frakcjach. No ale się zastanawiam bo region bałtycki, to też region stałych krucjat i dlatego myślę, czy nie dać Polsce stałej rekrutacji Dobrzyńców, bez trwającej krucjaty. Już miałem tak zrobić w Instalce nr 2, ale zapomniałem.
Trochę rozczarowała mnie rekrutacja Braci bo czytałęm, żę mają być z 3-go poziomu kaplic i kościołów a tutaj przychodzi rok i... - są obie jednostki w stajniach. Za szybko mam też jednostkę gwardii konnej w Krakowie. To pełna płyta i jeszcze w dodatku z opancerzeniam dla koni, chyba za wcześnie o jakieś 150 lat.
Kto może pomóc w odzyskanie rekrutacji Braci i księżniczek niech proszę napisze co zrobić bo bez tych rodzicielek moi Piastowie wymrą jak dinozaury i gra straci urok. Braci chyba mogę dopisać do jakiegoś budynku bez konieczniśći zakładania gry od nowa ale z księżniczkami nie wiem co zrobić.
to słowa Gnejusza 4 posty wyżej.
Dzięki za odpowiedź Aravenie - Dobrzanie są dostępni w czasie krucjat i rekrutowani ze stajni (sądziłem że jest to rekrutacja stała). W opisie kaplicy zamkowej 3-go poziomu i katedry miejskiej (4poziom) jest informacja o możliwośći rekrutacji ulepszonych oddziałów, jeżeli są to Bracia to ok. Póki co jeszcze nie wybudowałem tych budynków ale za jakieś 5 tur będę miał już we Wrocławiu możliwość przekonania się czy będą Bracia. Teraz pytanie czy będzie to rekrutacja tylko podczas krucjat czy stała?
Księżniczki wróciły tak jak pisałeś, musiałem wydać za mąż panią ambasador i rekrutacja została odblokowana.
Ta rekrutacje Braci ze stajni... - możę warto przemyśleć zlikwidowanie tego? Zkościołów będą ok, mało kto trudzi się i ma do 200-tnej tury kilka katedr i kaplic 3-go poziomu. Niech teraz gracze budują te świątynie i mają z tego profity.
Mieli być z kościołów III poziomu i kaplic II poziomu Bracia Dobrzyńscy i taki plik miał być w instalce nr 2. Może coś się pomieszało. Bo zmienialiśmy nieco plików na końcu. Ja gram na ograniczonej rekrutacji i tam są z kościołów, nie ze stajni. Wstaw na sendspace ten plik buildings na jakim grasz, zobaczę co w nim jest. Obecnie, co już pisałem powinni być rekrutowani w czasie trwania krucjaty.
EDIT : Sprawdziłem i rekrutacja w Megasubmodzie nr 2 Braci dobrzyńskich jest z kaplic II i III poziomu oraz kościołówIII poziomu i wyżej i nie wymaga krucjat. W wersji z ograniczoną rekrutacją werbowanie Braci dobrzyńskich wymaga krucjat, i jest nadal ze stajni w wyniku niedopatrzenia. Plik export_descr_buildings w wersji podstawowej (bez ograniczonej rekrutacji) ma datę 18.04.2013. W wersji z ograniczoną rekrutacją 21.04.2013.
Gram na ograniczonej rekrutacji. Napiszę za kilka tur jak jest w grze z tą rakrutacją w kościołach i kaplicach.
viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) w tym temacie dałem w poście nr 2 skorygowaną ograniczoną rekrutację wszystkich jednostek w tym Braci Dobrzyńskich do Megasubmoda nr II , są oni w kaplicach II i III poziomu oraz w kościołach III i IV poziomu, oraz nie wymagają krucjat. Wymaga to jednak nowej kampanii.
Nowej już prędko nie zagram - to jest już chyba ósma od kiedy wychodziły te wszystkie kommpilacje. Jeżeli dopiszę Braci ręcznie to nowa kampania mus?
Jakakolwiek zmiana w pliku od budynków to nowa kampania, ja ich dopisałem, po co sam masz to robić?
Ja nie mam czasu grać ostatnio i sprawdzać każdego wariantu rekrutacji w grze. To graj ze stajniami i tyle. Jak za jakiś czas zagrasz ponownie to zmień plik.
Edit: Niedługo będą nowe statystyki jednostek od Kama2150, to i tak będę zaczynał kampanię od nowa.
K A M 2150
28-04-2013, 20:39
Staty będą wysłane do testów we wtorek wieczorem, w sumie zostało mi jeszcze pobawienie się z cenami tu i tam oraz bonusami i atrybutami ;)
Napiszę to teraz, bo potem zapomnę jak to często mam ;P
Atak strzelców nie jest wyznacznikiem ich realnej siły! Tak samo długi zasięg w opisie nie jest równy długiemu zasięgowi w opisie.
Największy zasięg i największą celność mają oczywiście Angole. Jest kilka jednostek łuczników o podobnym ataku do nich, ale oczywiście przez słabszą celność i zasięg wciąż strzelają gorzej od Anglików.
Ok, to poczekamy, jestem ciekaw tych zmian i ich wpływu na bitwy.
K A M 2150
28-04-2013, 21:01
Nie będzie to też wierna kopia statów z MXL, bo przyznam że chciałem trochę poeksperymentować, ale mogą te zmiany wyjść na dobre ;)
K A M 2150, to w jak i sposób oceniać siłę łuczników? Druga sprawa to jest chyba bałagan w szybkość jednostek, np. mają move_speed_mod na ileś tam, a w opisie jednostki jest "szybki ruch", tyle że jedno często nie gra z drugim (np. niektóre jednostki mają opis szybki ruch, a w EDU szybkość jest normalna i odwrotnie).
K A M 2150
28-04-2013, 21:10
W ogóle teraz EDU będzie miało o kilkadziesiąt kilobajtów mniej, bo było pełno syfu jak wspomniany move_speed, który był ustawiony na 1.0 lub samo 1, a przecież jak się go nie dopisze to domyślnie tyle jest. Pousuwałem też masę niedziałających linijek, które miały znak ; przed sobą.
Jakość strzelców pozna się po cenie ; ) Działa to też tak, że sporo oddziałów strzelców robi się mordercza z bardzo bliska, czyli wtedy gdy celność nie ma już takiego znaczenia. Angielscy łucznicy strzelając na granicy zasięgu zadają małe straty, ale im bliżej tym im skuteczność rośnie znacznie bardziej niż w innych modach.
Niektóre jednostki miały move_speed inny niż 1.0 ich nie ruszałeś mam nadzieję?
K A M 2150
28-04-2013, 21:29
Oczywiście, że ruszałem, ale zostawiłem to tym, które faktycznie ten 1.1 mieć powinny. Jazda w medku ma prędkość już uzależnioną od modelu, czyli taki fast pony i tak wyprzedzi ciężką jazdę bez dodawania mu 1.1 szybkości. Jednak część lekkiej jazda, która nie ma dopisanego konia jako pony lub fast pony to dalej ma modyfikator do prędkości.
No właśnie chyba nie do końca. Zauważyłem to grając Norwegią. Miałem konnych kuszników, którzy mają opis "szybki ruch". Tymczasem nie mogłem nimi uciec przed duńskim gienkiem. Pomijam fakt, że te ich kusze g... mu robiły :) W EDU niby mają "fast pony", a jednak nie byli fast. Dodałem więc im move_speed_mod na 1.1 (choć i tak to chyba za mało).
K A M 2150
28-04-2013, 21:39
Mogli być już zmęczeni, gienek ma dużo wytrzymałości, a kusznicy chyba w ogóle nie mają cechy hardy ;D Tak czy siak oni dalej mają 1.1 prędkość.
Wywaliłem to po prostu jednostkom, które tego mieć nie powinny, bo po co lekka jazda jak katafrakci mają bonus do prędkości ;)
Pamiętam, że dla próby wziąłem wszystkie oddziały konne Norwegii i odpaliłem bitwę. Puściłem ich do przody i wszyscy biegli z niemal identyczną szybkością.
A orientujesz się jak w EDU zobaczyć która jednostka ma w opisie "szybki ruch"?
K A M 2150
28-04-2013, 21:59
W EDU tego nie ma, te cechy są przypisane do animacji.
Czy najbliżej będzie wypadało porównanie ze statami z SS RC?
Ja mam zawsze bzika na punkcie statystyk. każdy ma taki swój "mały pokoik" u mnie są to właśnie staty. Mam zamiar dograć tą kampanię bo to już 8 a możę nawet 9-ta w krótkim czasie ale jak wypuścisz staty to... W zestawieniu z poprawioną rekrutacją Braci warto będzie zagrać. teraz takie pytanie a w zasadzie kilka;
-Czy można wprowadzić opóźnienie rekrutacji do konnej Gwardii, najlepiej żeby pojawiała się w końcowej fazie gry bo jest opancerzona jak XVI w. kopijnicy i tak z resztą wygląda.
-Czy w wersji z opóźnioną rekrutacją zmieliście zasięg ruchu księżniczek bo jakoś tego nie mogę zauważyć?
-Na jakiej zasadzie funkcjonuje uczony? - Wykradłem już techonologię szpiegiem ale uczony nie ma możliwośći interreakcji z żadną postacią ani zamkiem/miastem - przynajmniej na takie nie trafiłem.
-Ponownie nie mam księżniczeh choć wszystkie poprzednie są już wydane od 4-5 tur a ikonka rekrutacji zniknęła mi ze stolicy - to normalka czy mam buga?
-Czy można doinstalować muzykę do 160 tury bez konieczności nowej kampanii?
Trójkąty które można zauważyć przy wybrzeżach zupełnie nie przeszkadzają, szkoda sobie zawracać nimi głowy.
Komputer fajnie prowadzi politykę, gra przeciw nacjom a nie tylko przeciw graczowi.
Komputer nało gra flotą, mordercami i szpiegami.
Nadal po kliknięciu na postać będącą członkiem Rady często traci ona w niej miejsce.
Nie udało mi się jeszcze nigdy doprowadzić do poddania osady pomimo tego że spałniałem wszystkie warunki - czy ten skrypt działa w megasubmodzie?
Będę się starał pisać regularnir o problemach czy zauważonych nowinkach, będę też pewnie dużo pytał ale może inni też na tym skorzystaja, póki co dam kilka wskazówek dla początkujących.
-Spróbujcie wyłączyć z podbojó na kontynencie Danię i Norwegię na samym początku gry. - Wystarczy zablokować flotą przejście z wysepek na stały lą pod Lund lub pod zamkiem ale nie pamiętam teraz nazwy. Wyłączycie oba kraje z wyścigu po interesujące Was prowincje a ja dzięki temu wziąłem jeszcze Visby. Ta izolacja spowoduje, że wcześniej czy później Dania i Norwegia wezmą się za łby i któryś kraj dostanie ekskomunikę.
-Poczekajcie spokojnie aż będziecie mieć przyzwoity skarbiec i papież ekskomunikuje Cesarstwo - wtedy zwołajcie krucjatę na interesujące Was miasto lub zamek, odczekajcie kilka tur obserwująć sytuację i gdy będą już skonfliktowani z sąsiadami weźcie im kilka prowincji armiami krucjatowymi. U mnie w kilka tur HRE stało się kopciuszkiem a było najpotężniejszym państwem w grze.
-Nie żeńcie księżniczek w początkowej fazie gry z własnymi generałami - zawrzyjcie sojusz małżeński lub wzmocnijcie już istniejący - relacje 10/10 na długo powinny zabeżpieczyć granicę choć komputer czasami robi niespodzianki. - Pisałem wcześniej jak się przed nimi zabezpieczyć.
-Nie budujcie mająć nikłą dochody placó turniejowych w zamkach - spadają bardzo znacznie przychody na turę w każdym zamku z placem.
-Misje z braniem prowincji od gildii odkrywców są nieopłacalne - dają 1000 bizantów a bywa, że chcą ataku na neutralne państwo.
-Kierunek eksansji po zdobyciu wszystkich prowincji buntowniczych doradzam na Novogród. Warto opanować całe południowe wybrzeże Bałtyku a papież nie wtrąca się w tą wojnę.
-Kupcy i mordercy to podstawa, trzeba chronić swoich kupcó przed konkurencją ale nie przesadźcie z rekrutacją zabójców. Wystarczy dobrze ich ulokować tak, żeby ich sektory działania nie zazębiały się a pokrywały całą Waszą mapkę prowincji. Nie polecam wysyłania kupców daleko na samym początku gry - obcy kupcy ich wykopią szybko z interesu.
Czy byłaby możliwość uefektywnienia wpływów gildii?
darius_d
29-04-2013, 16:24
Do K A M 2150 i innych twórców submoda:
Zainstalowałem najnowszego megasubmoda ze wszystkimi opcjami jakie były do wyboru w istalatorze i rozegralem nieco ponad 30 tur Sycylią. Czas dorzucić parę uwag:
1) Kusznicy - są bezużyteczni wobec oddziałów ciężkozbrojnej jazdy. Bełty nie robią im żadnej szkody, zero. Jak dla mnie to niewybaczalny błąd, który należałoby poprawić. Druga rzecz to ograniczenie formowania - nie więcej niż 2-3 szeregi dla wszelkich strzelców.
2) Głębokie szarże - dzięki tej zmianie walka w zwarciu wygląda bardzo dobrze, bo od początku rycerze dobrze mieszają się ze sobą. Jedna z lepszych zmian na polu walki.
3) Spieszeni polscy rycerze (okres późny) - moim zdaniem nie powinno ich być. Rycerstwo to była wyłącznie jazda, a piesi to byli poza giermkami głównie kusznicy, pikinierzy, berdyszowcy, - w tym załogi grodów. W naszej części Europy na polu bitwy dominowała jazda.
4) Bracia dobrzyńscy - opowiadałbym się za formowaniem ich wyłącznie na czas krucjat jak inne zakony, bo występowali rzadko, było ich wszystkich 35 braci, więc jaki jest sens robienia całych oddziałów na zawołanie?
5) Sprawa ogólnego balansu rozgrywki - tu mam najwięcej uwag. Gram Sycylią, jestem po ponad 30 ruchach i nadspodziewanie dobrze mi idzie - zająłem większość wolnej ziemi w Italii (przejmowałem je, gdy wpierw wojska innych krajów połamały sobie zęby na obrońcach), podbiłem większość Wenecji, zdobyłem w krucjacie Rzym. Jestem trzecią potęga ogółem, mam najlepsze (najnowocześniejsze) wojska z kimkolwiek się stykam - sporo jazdy normańskiej i pieszych, dużo dobrej piechoty i strzelców. AI ma kiepskie armie, same dziady. Nie będę miał problemów, by dobić Pizę i Wenecję i zabrać się za słabnące Biznacjum, na które spadł dżihad na Konstantynopol. Nagle gra przestała być wymagająca. Problemy mam by zawierać sojusze, udaje się to głównie w przypadku propozycji małżeńskich, ale z taką siłą jaką mam, nie są mi one tak potrzebne.
Od początku rozwijam się poprzez rozwój gospodarczy, tak samo jest w ustawieniach podatków (danin i grzywien). To mój domyślny styl gry. Oceniam, że zbyt łatwo uzyskuję przewagę, np w SS lubiłem grać Wenecją i prawie zawsze moi przeciwnicy byli bardziej zaawansowani ode mnie jeśli chodzi o nowoczesne wojska. Tu w BC to ja jestem najnowocześniejszy, łatwo zbudowałem sobie przewagę na resztą, jedynie ładując pieniądze w niezliczone gospodarcze budynki. Wolałbym mniej budynków, ale trudniejszy poziom bogacenia się względem AI. Jedynie pierwsze ruchy były trudne, bo szachowała mnie duża armia Bizancjum, która nie chciała odejść, ale potem szło mi łatwo.
Obecnie gra nie jest zbalansowana i uważam, że drzewo technologiczne jest do przemyślenia, bo wydaje mi się, że obecnie wygląda mi to na zbyt łatwą rozgrywkę. W którymś momencie jacyś rebelianci zajęli mi Trypolis, ale inna jeszcze większa armia nie uderzyła na Mahdię, tylko łazi bezcelowo od jednej strażnicy do drugiej. Może trzeba trochę osłabić Sycylię?
Darius_d, 30 tur to o jakieś 80 za mało by ocenić balans. Na początku wszyscy mają śmieciowe armie, potem ai robi sporo lepsze, ale musi mieć czas. Sycylia jest łatwa, ma wielki potencjał, dlatego nią nie gram. Usuwanie pieszych rycerzy każdy może zrobić sam, ale trzeba by dla wszystkich nacji, czemu zabierać ich tylko Polsce? Tak samo z Braćmi można dodać wymóg trwania krucjaty albo go usunąć. Startowo Sycylia ma wojnę z Bizancjum, to powód, że trudno o sojusze. Na początku, zawrzyj pokój z Bizancjum to i sojusze będziesz mógł zawierać. Drzewko można przemyśleć, jakieś propozycje?
Gnejusz zmiana tekstury Gwardii Królewskiej na nowocześniejszą co Marko1805 niedawno uczynił to nie problem, ani powód by ją usuwać z gry. Nie chcesz ich mieć usuń z export_descr_buildings wpis dotyczący Polish_Guard z corte z obu poziomów i po problemie. A jak chcesz opóźnić to daj w corte (trybunał królewski, w obu poziomach) taki wpis dla Polish Guard jaki jest w stajniach, wtedy Gwardia będzie dopiero od 1270 albo 1280 roku, ale nowa kampania i usunięcie map.rwm konieczne wtedy.
Księżniczki mają teraz ruch jak dyplomaci, miały dużo wolniejszy. Ich ruch nie zależy od rodzaju rekrutacji, jest w innym pliku niż ten od rekrutacji. Uczony albo sam wymyśla technologie, albo możesz dać wykradzioną technologię uczonemu.
Sprawdź w zakładce agentów, może w jakimś zamku masz nieochajtaną księżniczkę.
Jedynie z kusznikami się zgodzę.Szarża jest poprawiona fakt i szacun dla miśka za to ale kawaleria nadal gdy na siebie wpadnie to zatrzymuje się i walczy jak piechota.
misiek1205
29-04-2013, 18:59
Jedynie z kusznikami się zgodzę.Szarża jest poprawiona fakt i szacun dla miśka za to ale kawaleria nadal gdy na siebie wpadnie to zatrzymuje się i walczy jak piechota.
Ja uważam że kusznicy powinni miec dodana ceche premię przeciw panczerzom.
No zatrzymuje sie ale to nie wyglada tak jak na czystym medku gdzie 2 odzialy kawaleri szarzujace na siebie staja w momencie zderzenia, zamiast jechac dalej jak na moim pliku.
K A M 2150
29-04-2013, 19:25
Kusznicy obędą się bez tej cechy jeżeli sprawdzą się moje obawy co do jednej rzeczy (przez którą nawet z cechą skuteczności przeciwko pancerzom nic się nie zmieni), ale to już jutro sprawdzę, bo dziś nie mam dostępu do mojego growego kompa ;)
darius_d
29-04-2013, 20:42
Grałem wcześniej sporo w SS, tam kusznicy robią przesiew w jeździe jak należy.
Dziś miałem takie beznadziejne oblężenie, że po wielkich stratach z obu stron na koniec została ciężkozbrojna jazda jakiegoś niezależnego wodza, ok 18 ludzi, okuta w zbroję od stóp do głów wraz z końmi, broniąca placu zamkowego, przeciw moim 36 kusznikom i 16 łucznikom nubijskim. Kusznicy mieli prawie caly zapas bełtów, wystrzelili wszystko i zdołali położyć dwóch, góra trzech jeźdźców, strzelając wszystkim w plecy, stojąc na murze. Z tego samego miejsca ta garstka łuczników położyła kilkunastu jeźdźców, zostało zaledwie pięciu. Komentarz zbędny.
Co do pieszego rycerstwa, to oni występowali w Europie Zachodnie, może też południowej, ale nie w naszym regionie. Tu dominowała jazda, a w piechocie byli strzelcy pikinierzy itp. Nie chcę zabrać ich tylko Polsce ale właściwie wszystkim w Europie Wschodniej. Zamiast nich wolałbym jakąś jazdę.
To zepsuje balans.Poza tym sam przecież możesz ją sobie usunąć.
Bywało nierzadko i tak. że rycerstwo stawało do walki pieszo:
-oblężenia zarówno w ataku jak i obronie
-nie sprzyjający dla jazdy teren - las, podmokłę grunty, góry...
Myślę, że ponieważ nie można śpieszyć na potrzeby bitwy jednostki konnej lepiej zostać przy tych spieszonych rycerzach. Polska nie ma zbyt wielu takich jednostek a Bracia Dobrzyńscy... - Cóż to jest gra i choć sam przepadam za urealnieniem wolę zagrać z Braćmi, przecież tez zakon mógł rozróść się do potęgi przypominającej Krzyżaków gdyby okoliczności temu sprzyjały. nie dokładałbym już jednak Polsce żadnych jednostek pieszych. Znalazłem ostatnio na chomiku fajną książkę o wczesnośredniowiecznym uzbrojeniu Polaków - pancerni wyglądają nieco inaczej ale mają łuki więc raczej bardziej podchodzą pod konną drużynę książęcą, większość jednostek powinna być pozmieniana... To jednak jest gra i nie można w 100% trzymać się faktów. Chłopaki zrobiły światną robotę a jak znam życie to ulepszenia jeszcze do submoda będą.
Z tymi kusznikami rzeczywiście jest problem, powinni dziurawić jazdę i w ogóle ciężkie jednostki, kusza była śmiertelną bronią - z minusów chyba głównie czas przeładowania.
Panowie, ja tak tylko bezstronnie napomknę. Sracie się z tą historycznością, bez przesady!!! To jest tylko gra i uważam, że grając każdą nacją osiągnięcie sukcesu powinno być w miarę zbliżone. A jak zrobimy z tej gry podręcznik historii, to podbicie całej Europy rusią byoby niemożliwe? Pytam się why? To jest gra i chcę tego dokonać, czemu mi tego ktoś zabrania? Czy np. Węgrami? Mamy z nich zrobić chłopców do bicia przez Europejczyków, a jedynie mają być silni przeciwko Bizancjum? Opamiętać się...IT IS ONLY A GAMEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
Bywało, że się polskie konnictwo zesrało...
bywało, że się niemieckie zesrało...
bywało, że się wikingom łódź połamała...
no żesz do motylej nogi, nie spinajmy taj dup, to ma być gra która umożliwi każdej nacji podbicie świata a nie oglądanie się za historią świata, gdzie Polska wąchała dupę zachodowi czy wschodowi... co mamy obecnie przez naszych genialnych polityków... czy z tego względu jakbyście robili współczesną grę to byście z Polski zrobili taką pospolitą europejską ladacznicę jaką jest obecnie??? Bo ja nie chciałbym taką nacją, jaką jest obecnie nasz kraj, grać w jakąkolwiek grę...
Dokładnie, to gra. Bazujemy na świetnym modzie jakim jest Bellum Crucis. Nie jesteśmy cudotwórcami, nie przerobimy kilkuset tekstur bo w tej czy innej książce, tak wyglądały dane jednostki. Historycy też się spierają co do wielu czasem istotnych kwestii. A usuwanie jakiejkolwiek jednostki z puli rekrutacji rozwali balans. Zmiany w export_descr_buildings są proste, każdy może je zrobić u siebie indywidualnie. I tak dzięki Wino, Mietkowi77, Aramegilowi i Marko1805 oraz Miśkowi1205 i dariusowi_d (poprawki spolszczenia) mamy polską wersję Bellum dzięki Megasubmodowi, masa poprawek dla Polski, nowe jednostki, zmiany na mapie (Grodno do zdobycia) i Szczecin na starcie oraz super muzę i porządną szarżę od Miśka. Zejdźcie na ziemię.
Edit: Jak ktoś nie ogarnia jak zmienić rekrutację mogę pokrótce wyjaśnić, ale są poradniki moderskie. Ja gram na ograniczonej rekrutacji.
Dokładnie, przejrzałem publikacje Ospreya co do polskich i bizantyjskich jednostek, dowiedziałem się wielu fajnych rzeczy, ale gra to gra, nie zapominajmy o tym! Poza tym toczy się ona na przestrzeni aż 3 wieków, gdzie w niektórych nacjach wiele rzeczy uległo zmianie przez ten czas. W grze nie ma możliwości tego wszystkiego odwzorować. Jestem jak najbardziej za wklepywaniem faktów historycznych do tej gry, ale pamiętajmy że to mimo wszystko gra. Jakby tak iść śladami historii, to Polska przecież nigdy by Europy nie podbiła. A jednak my możemy. Dlatego nie ma co przeginać. Twórcy Medka właśnie o to zadbali, nie o historyczność, ale dali każdej nacji słabe i mocna punkty, dzięki czemu mogliśmy każdą frakcją podbić świat. Takie było założenie. Jak my pójdziemy za bardzo w historyczność to jaki to będzie miało sens? Że tylko Niemce będą miały szansę na podbój Europy? Come on meeeeen......
Poza tym nawet historycy się spierają co do wielu kwestii, więc jak my malusińscy możemy te kwestie roztrząsać???
P.S. Aravenie w kolejnej instalce submoda pamiętaj, aby w 1181 - Polska utraciła zwierzchnictwo polskie nad Pomorzem Zachodnim na rzecz Cesarstwa. Dzielnica głogowska włączona do wrocławskiej. Bez tego do gry nie zasiadam, ba opuszczam to forum jako zdradliwie i działające w imieniu Krzyżaków...
Spoko, dzięki Wino, no i trzeba zrobić zhołdowanie Śląska przez Koronę czeską, żegnaj Wrocławiu. Ja chyba, też przestanę grać, dobrze prawisz Wino.
A ja myślę, żę Wino przesadziłeś z tym mięchem. Napisałeś dokładnie albo prawie dokładnie to co ja post wczsniej ale nie postarałeś się o zachowanie klasy.
Proponuję usunąc post z tymi przekleństwami i sarkazmemem. Cieszmy się, że ludzie chcą pisać w tym temacie i żywo interesują się rozwojem moda. Napisać parę bluzgów potrafi każdy. Chodzi o to żeby takiego rynsztoku w tym środowisku nie uskuteczniać.
Zrobicie z modem co będziecie chcieć, raz piszecie, że propozycje mile widziane, innym razem wyklinacie i robi się nieprzyjemnie. Z kąd w Waz tyle nerwów ludzie?
Przecie przekleństwa wywaliłem zanim swojego posta spłodziłeś (sam Araven mnie szablą po jajkach smagnął, inaczej bym w otchłań przeklętą przepadł) . A że taka ma natura? Może przesadziłem, ale któż by nie chciał tak porywczego rycerza u swego boku podczas bitwy z Krzyżakiem ;)
Klasa ma może nie rycerzom zachodniej Europy dorównująca, jednakże siłą i dumą nieustępująca :)
Może i mnie poniosło, ale to wrogie trunki szkockie na moją czerepachę zbyt mocno podziałać musiały, więc wybacz :)
Cha - tak też bywa. :) Napisz mi lepiej czy można doinstalować muzykę na jakąś 160 turę... Na początku długo mi się ściągała, potem miałem błąd w ściągniętym pliku i jakoś tak zagrałem bez niej ... Mam już ściągnięte oba pliki i chęć zainstalowania ale nie chcę zaczynać od nowa kampanii.
Możliwości takowej wszakże brak, jedynie zakończyć swą krucjatę obecną zakończyć musisz i wtedy doinstalowanie muzyki dostępne będzie. Możesz jednak spróbować wtenczas, ale szanse na przechwycenie nut muzyki niewiernych marne są niczym podbój Maghrebu. Jeślibyś jednak próby podjął się takowej kopią swą zamachaj przed wrogiem (czyli zrób kopię plików events.dat, Music.dat, events.idx oraz Music.idx z katalogu \Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data\sounds\) i instaluj wrogą muzykę diabła. Jeśli zadziała ten ruch nikczemny modły zmów do Boga swego miłościwego, jeśli zaś szubienica nad grą Twą zawiśnie kopią swą uderz na wroga (znaczy przywróć kopię plików).
darius_d
30-04-2013, 08:48
Dobra, panowie, spokojnie, ja tylko mówię, co mi nie leży. Każdy widzi po swojemu, ale zmiana to już inna sprawa. Chyba dobrze że przynajmniej tutaj panuje demokracja i poszanowanie opinii? Mniemam, że na kuszników to jednak mogę liczyć ;-)
marko1805
30-04-2013, 09:07
Znalazłem ostatnio na chomiku fajną książkę o wczesnośredniowiecznym uzbrojeniu Polaków - pancerni wyglądają nieco inaczej ale mają łuki więc raczej bardziej podchodzą pod konną drużynę książęcą, większość jednostek powinna być pozmieniana...
A jakiż to tytuł tej książki jeśli to nie tajemnica?
Co do jednostek to zgadzam się z Tobą, spora część powinna być zmieniona ciekawy zestaw jednostek podał swego czasu darius_d.
Myślę że po wydaniu BC7 można byłoby pokusić się o pewną ingerencje w ich skład o ile Włosi nic w tej materii nie zmienią.
Swego czasu znalazłem taki oto filmik z nowymi jednostkami http://www.youtube.com/watch?v=xwo0Gwk6HX8
Co prawda są to jednostki dla Genui , ale zapowiada się smakowicie, może i Polska otrzyma coś innego niż do tej pory.
Andrzej Nadolski "Broń i strój rycerstwa polskiego w średniowieczu" wyd. Ossolineum
Dzięki za odpowiedż wino, zagram jeszcze jedną kampanię dla muzyki, dla nowych statów i dla siebie oczywiście bo zrobiliście świetną robotę.
Edit.
Mongołowie wzięli w końcu pierwsze miasto, teraz zacznie się zabawa. W ogóle islami i wschodnie nacje jadą z chrześcijaństwem aż żal. Wyjątek jest na półwyspie Iberyjskim tam rządziła najpierw Kastylia, potem Portugalia.
Księżniczki znowu pojawiają się co drugą turę w menu rekrutacji, jestem jednak pewien, że wcześniej wydałem wszystkie a zapotrzebowanie na nie jest ogromne, wzięłi nawet 32 letnią... i to dla 16-latka - cha będzie miał chłopak milfika.
darius_d
30-04-2013, 10:24
Jakby tak iść śladami historii, to Polska przecież nigdy by Europy nie podbiła. A jednak my możemy. Dlatego nie ma co przeginać. Twórcy Medka właśnie o to zadbali, nie o historyczność, ale dali każdej nacji słabe i mocna punkty, dzięki czemu mogliśmy każdą frakcją podbić świat. Takie było założenie. Jak my pójdziemy za bardzo w historyczność to jaki to będzie miało sens? Że tylko Niemce będą miały szansę na podbój Europy? Come on meeeeen......
Poza tym nawet historycy się spierają co do wielu kwestii, więc jak my malusińscy możemy te kwestie roztrząsać???
P.S. Aravenie w kolejnej instalce submoda pamiętaj, aby w 1181 - Polska utraciła zwierzchnictwo polskie nad Pomorzem Zachodnim na rzecz Cesarstwa. Dzielnica głogowska włączona do wrocławskiej. Bez tego do gry nie zasiadam, ba opuszczam to forum jako zdradliwie i działające w imieniu Krzyżaków...
Akurat podbijanie każdym krajem całej Europy to najbardziej zwulgaryzwane rozumienie nie tylko historii, ale istoty rozgrywki, niezależnie od gry. Niestety, to typowe dla Anglosasów prymitywizować i upraszczać rozumienie obserwowanych zjawisk i ta gra nie jest wyjątkiem, ale to nie znaczy, że nie da się nic zrobić.
Jestem zdania, że gra kampanii w M2TW nie powinna polegać na tym, żeby zajmować całą mapę absolutnie kimkolwiek i nie powinno się tego umożliwiać każdemu grywalnemu krajowi.
Chwała CA, że raczyli usłuchać nawoływań graczy i w Rome2 wprowadzają opozycję wewnętrzną, żeby trochę odejść od tego schematu.
Od momentu uzyskania czołowej przewagi (pozycja nr1 na liście potęg) do podbicia całej mapy gra przestaje być wciągająca, bo nie ma przeciwnika, który by zdołał się przeciwstawić. Ja gram Sycylią i już po 38 ruchach jestem nr 1. Do końca kampanii zostało mi 500 ileś ruchów, ale ja już tracę ochotę by grac dalej, bo podbój to tylko kwestia czasu i powtarzania do znudzenia tych samych operacji. Dla mnie to nie jest radocha robić takie "imperium".
Bizancjum jest największe od początku - mam nadzieję, że kampania polega na tym, że czeka go wyniszczająca walka o przeżycie wskutek zabójczych napadów ze wszystkich stron. Liczę że się nie zawiodę w oczekiwaniach, a nie że właściwie chodzi o podbicie całej mapy.
Jednak nawet mając w ręku tak prymitywnie skonstruowaną grę jak Medieval2, można sporo ulepszyć i w tym kierunku poszedł mod BC z naprawdę dobrymi skutkami. Dlatego to chyba normalne, że oczekuję po naszym megasubmodzie, że pójdzie dalej wytyczonym tropem, by utrudniać i uhistoryczniać tą i tak łatwą grę, a nie by robić z Polski potęgę na cały świat, którą nie była. Zaznaczam, że chodzi mi o kierunek, a nie o to, że spieszeni rycerze koniecznie powinni być usunięci z rostera, może dla gry rzeczywiście lepiej, jeśli zostaną.
Jeśli poruszyliście temat początku rozgrywki, akurat oddanie Polsce Szczecina od początku gry nie służy grywalności Polską i jestem przeciwny tej zmianie. W ten sposób Polska już na starcie jest silniejsza o dodatkową prowincję i trudniej zbalansować jej kampanię. Tymczasem w wersji czystej moda na Szczecin szybko robi desant Norwegia i Dania, a Polska musi z nimi współzawodniczyć, zużywając cenne środki i czas. Zarazem to dość historyczne podejście, bo Pomorze było długo przedmiotem rozgrywek o władanie, a historyczna utrata go jest tylko potwierdzeniem, że polskie zwierzchnictow lenne niewiele znaczyło. Chyba nie warto pozbawiać się tych smakowitych scenariuszy. To nie przypadek, że tyle krain na starcie gry jest oznaczona jako niezależni/buntownicy, więc nie zmieniałbym tego akurat na korzyść Polski, i przestrzegałbym przed pochopnym dodawaniem ziem Francji czy innym krajom, bo jeśli czysty mod BC był zbalansowany, to po takich zmianach wszystko trzeba balansować na nowo.
misiek1205
30-04-2013, 10:33
Swego czasu znalazłem taki oto filmik z nowymi jednostkami http://www.youtube.com/watch?v=xwo0Gwk6HX8
Fajna muzyka w tym filmiku wie ktos moze jaki tytul ona ma, moze by wino ja dodal do swojego submoda, fajnie by sie przy niej bitwy rozgrywalo.
Darius, a na jakim AI grałeś, na orginalnym jest ta wielka głupota twórcy, że dał pona na 30 tur w czasie, którego nikt nikogo nie atakuje... ale gracz nie musi się stosować, ja np. w jednej z pierwszych kampanii w Bellum Turcją przez te 30 tur bez problemu podbiłem sobie Bizancjum, przez ten pakt o nie agresji gra jeśli gracz jest agresywny od samego początku jest b. łatwa więc może przez to wydało Ci się to tak łatwe, wgraj sobie moje, tam pakt o nie agresji jest krótszy, ale w podboju rebelii komp i tak Cię nie prześcignie, spróbuj sobie je zdobywać z automatu to sam się przekonasz, że nawet tobie to pójdzie dłuugo, a jak grałeś na moim to widać masz już tą grę tak dobrze opanowaną, że po prostu komp nie ma z tobą szans :D
darius_d,
Jeśli poruszyliście temat początku rozgrywki, akurat oddanie Polsce Szczecina od początku gry nie służy grywalności Polską i jestem przeciwny tej zmianie.
to w końcu jestes za historycznością czy za czym? Bo w 1155 Szczecin należał do Polski.
Fajna muzyka w tym filmiku wie ktos moze jaki tytul ona ma, moze by wino ja dodal do swojego submoda, fajnie by sie przy niej bitwy rozgrywalo.
Two Steps From Hell - Birth of a Hero
Widać włosi filmiki Sandokana oglądają :D
http://www.youtube.com/watch?v=mR8G3fEEnx4
darius_d
30-04-2013, 11:23
darius_d,
Jeśli poruszyliście temat początku rozgrywki, akurat oddanie Polsce Szczecina od początku gry nie służy grywalności Polską i jestem przeciwny tej zmianie.
to w końcu jestes za historycznością czy za czym? Bo w 1155 Szczecin należał do Polski.
Jestem za historycznością, co oznacza - w narzuconych warunkach gry - że jestem za oddaniem Pomorza "buntownikom", gdyż Pomorze było lennem, jak potem Prusy, a nie częścią korony. Możnaby ich zhołdować, ale jako osobną nację, a nie jako "buntowników", a biorąc pod uwagę limit krajów grywalnych, nie jest to wykonalne dla wielu innych podobnych przypadków. Zostaje więc uczynienie ich buntownikami, o których ziemie walczą silniejsze potęgi. Moim zdaniem Włosi prawidłowo to zrobili w swoim modzie.
HellVard
30-04-2013, 13:28
Co do jednostek to zgadzam się z Tobą, spora część powinna być zmieniona ciekawy zestaw jednostek podał swego czasu darius_d.
Można gdzieś jeszcze zobaczyć ten zestaw?
Wszystkich się nie da zadowolić, jak np. w kwestii Szczecina. W grze dużo zależy od ai. Na oryginalnym na VH, byłoby nieco trudniej niż na ai Pitera przynajmniej na początku. 30 turowy PON uważam za fajne rozwiązanie, szkoda, że Piter dał tylko 10 turowy, ale i tak gram na jego ai z Megasubmoda nr 2, czyli na wersji ai startegicznego Pitera 3.6.
Mam ogromną prośbę-mógłby ktoś bardziej ulepszyć szczecin?Sam próbowałem miliard razy i za każdym razem nie dało się nowej kampanii odpalić.
HellVard
30-04-2013, 14:14
Ulepszyć? W jakim sensie?
dodać bardziej zaawansowane budynki np koszary o 1 poziom.Jak pisałem próbowałem zrobić to sam i za każdym razem gra mi nie odpalała.
Jedyne co umiem zmienić to podnieść lub zmniejszyć poziom miasta np:kraków z miasteczka na miasto wrocław na fortece itd...
HellVard
30-04-2013, 14:47
A kasowałeś plik map.rwm po wprowadzeniu tych zmian?
A jakże bez tego ani rusz :)
HellVard
30-04-2013, 14:52
Więc prawdopodobnie zrobiłeś jakiś błąd przy wprowadzaniu tych budynków. Najlepiej pokaż ten zmieniony wpis o Szczecinie.
Mietek77
30-04-2013, 15:53
darius_d,
Jestem za historycznością, co oznacza - w narzuconych warunkach gry - że jestem za oddaniem Pomorza "buntownikom", gdyż Pomorze było lennem, jak potem Prusy, a nie częścią korony. Możnaby ich zhołdować, ale jako osobną nację, a nie jako "buntowników", a biorąc pod uwagę limit krajów grywalnych, nie jest to wykonalne dla wielu innych podobnych przypadków. Zostaje więc uczynienie ich buntownikami, o których ziemie walczą silniejsze potęgi. Moim zdaniem Włosi prawidłowo to zrobili w swoim modzie.
Hmm,
To w taki na jakiej podstawie ma być dodawana jakiemuś państwu prowincja? Rozumiem zatem, że na widzie misie każdego?
Prawda jest, że Pomorze było tylko wasalem Polski, ale pół prowincji Niemiec, Francji, Anglii było w mniejszym stosunku zależności od jej władców, a mimo w grze to są częścią tych państw. Według mnie dużo fajniej prowadzi się wojnę przeciwko jakiemuś państwu niż buntownikom, którzy siedzą jak barany.
Jeśli chcemy zabrać Polsce szczecin to osłabmy też wyżej wspomniane państwa. Wtedy zachowamy jakiś balans rozgrywki.
Jestem przeciwny sojuszowi na starcie Polski i Niemiec. Między tymi państwami stosunki były wrogie, a w 1157 roku cesarz Barbarossa najechał Polskę.
Polacy nie czując się na siłach złożyli hołd lenny cesarzowi bynajmniej nie z miłości. By oddać taką sytuację w grze stosunki między Niemcami, a Polską powinny być złe co sprowokuje Niemiecki atak. Ja w grze tak właśnie miałem, a dzięki ai Pitera Niemcy po ataku już kilka razy proponowali mi taki hołd.
Co do trójkątów na mapie to już je prawie poprawiłem. Pojawiają się one gdy się chce osiągnąć dużą dokładność mapy. Poprawiłem też błąd pozwalający obejść Rygę od strony morza.
U siebie zmieniłem absurdalnie bonusy jakie daje klasztor. Po 3 turach dostaje się bonus lojalności - zgoda, ale to!!!:
Effect HitPoints 2
Effect Fertility 2
Effect TroopMorale 2
Effect Command 2
Gdyby w rzeczywistości klasztory dawały takiego "kopa" to generałowie uczyli by się tam wojaczki, a nie na polu bitwy. Może klasztor Szaolin :D dawał takie bonusy, ale ten jeśli się nie mylę był daleko w Azji. Tak więc u mnie w klasztorze generał po prostu wraca do zdrowia, dostaje bonus lojalności i +morale i - ruch.
Testuje również, znaleziony przez Aravena skrypt krucjaty i według mnie jest dużo bardziej rzeczywisty, niż te niebotyczne armie wysyłane przez niemal wszystkie kraje w oryginalnym skrypcie.
Cały czas też modyfikuje Rekrutację jednostek w celu z balansowania rozgrywki i jednocześnie oddania jej historycznego rysu. Uważam, że jeśli przynajmniej trochę się zróżnicuje rekrutację to gracz mający stery każdego państwa może poczuć się wyjątkowo prze właśnie jego specyfikę. Weźmy np. Królestwo Jerozolimy. Miało ono mało bardzo dobrej jakości wojsk, Egipt lub wcześni Turcy bardzo dużo słabej jakości. W bitwach toczonych przez K.J wyżej wypomniani przeciwnicy mieli zazwyczaj dwu lub nawet trzykrotną przewagę liczebną. Można by np. zwiększyć liczebność niektórych oddziałów Tureckich i Egipskich. Wtedy rzeczywiście można by poczuć się niczym monarcha Jerozolimski, który mając przed sobą morze muzułmanów musiał lawirować między wojną do której pchał go kościół i zakony rycerskie, a pokojem zarówno muzułmanami jak i z Bizancjum i rozważać jednocześnie sojusz z tymi ostatnimi.
K A M 2150
30-04-2013, 16:01
I niestety moje obawy się potwierdziły. Słabość kuszników przeciwko jeździe, a także innych strzelców wynika z submodu na poprawioną szarżę :/ Głębsza szarża jazdy wymaga zmienienia wirtualnej szerokości wierzchowca, przez co optycznie jest taki sam, ale dla pocisków jest mniejszy. Obecnie na submodzie na szarże szerokość konia dla strzał jest dużo mniejsza niż piechura, przez co kusze i strzały są skuteczne na piechotę, ale już na jazdę nie. To samo tyczy się walki wręcz, głęboka szarża buguje bezpośrednią walkę jazdy, ponieważ silnik gry co chwilę włącza atak w plecy, przez co jazda wyżyna się w parę sekund lub jak teraz testowałem, lekka jazda o gorszych statach potrafi prawie pokonać lub zremisować z ciężką, ponieważ atak w plecy praktycznie ignoruje statystyki obrony. To ostatnie akurat jakoś naprawiłem dając jeździe minusy do walki z inną jazdą, lecz co do tego pierwszego nie wiem, czy znajdę rozwiązanie, bo im bardziej zwiększę celność kuszników i ich obrażenia na jazdę, to tym mocniejsi będą przeciwko piechocie, a obecnie udało mi się zrobić, że kusze i tak są mocne na opancerzoną piechotę bez atrybutu AP. Zresztą jeżeli problemem jest trafienie we wroga to zwiększanie ataku itp nic nie da, albo niewiele, a rozwali balans w reszcie spraw.
Co do problemu spieszonych rycerzy, to też mi się nigdy nie podobały te wielkie oddziały pieszego rycerstwa, jednak na silniku MTW nie widzę innej możliwości, zwłaszcza że rycerze wbrew pozorom o własnych nogach często walczyli. Kiedyś miałem w planach zrobić tak, żeby wszystkie jednostki spieszone miały tyle samo chłopa co ich konne odpowiedniki, lecz jest sporo jednostek, które przez to stałyby się bezużyteczne.
Rozwiązanie dobre dla wszystkich jest takie, że najwyżej dorobię jeszcze jeden plik. Pierwszy to będą "tradycyjne" staty, natomiast małym nakładem roboty mogę zrobić jeszcze jeden plik, gdzie wszystkie jednostki spieszonego rycerstwa będą liczyć tyle ludzi co ich konne odpowiedniki, jednak dostaną dużo większe bonusy do walki, przez co mimo małego stanu i tak będą się wybijać jako elitarna piechota. Tyczyłoby się to tylko państw zachodnich.
Weźmy np. Królestwo Jerozolimy. Miało ono mało bardzo dobrej jakości wojsk, Egipt lub wcześni Turcy bardzo dużo słabej jakości. W bitwach toczonych przez K.J wyżej wypomniani przeciwnicy mieli zazwyczaj dwu lub nawet trzykrotną przewagę liczebną. Można by np. zwiększyć liczebność niektórych oddziałów Tureckich i Egipskich. Wtedy rzeczywiście można by poczuć się niczym monarcha Jerozolimski, który mając przed sobą morze muzułmanów musiał lawirować między wojną do której pchał go kościół i zakony rycerskie, a pokojem zarówno muzułmanami jak i z Bizancjum i rozważać jednocześnie sojusz z tymi ostatnimi.
Na moim EDU jednostki wschodu ogólnie będą miały większą liczebność, ale słabsze staty.
Co do łatwości/trudności kampanii i uczucia potęgi to w MXL z Krukiem udało nam się to wszystko spowolnić. Jak grałem Maurami dopiero koło 100 tury udało mi się podbić cały Półwysep Iberyjski. Teraz może będzie podobnie, bo moje koszta i staty jednostek sprawiają, że w trakcie pokoju wojo się usuwa, żeby móc inwestować w ekonomię, a podczas wojny drogie, elitarne oddziały hamują gospodarkę, jednak pokonają wroga, który poszedł na ilość. Idzie to też w drugą stronę, o elitę trzeba dbać, bo jak się straci 50% najlepszej polskiej jazdy to jej "naprawa" wyjdzie koło 1250!
Czyli co Kam2150 ostatecznie wracamy do pliku na normalną szarżę, bez poprawionej szarży Miśka1205, czy jednak plik Miśka zostaje? Na Twoim pliku da radę grać na normalnym descr_mount?
Edit: Co do startowych sojuszy, było kilka razy wyjaśniane jak je zmieniać. Każdy może sobie pozmieniać startowe sojusze. Fakt w MXL to fajnie wyglądało, balans ekonomii z ilością wojska, oby tu się udało.
K A M 2150
30-04-2013, 17:40
Zrobiłem dodatkowe testy z atakiem obszarowym i powiększaniem rozmiaru pocisku, aby łatwiej było trafić, ale dalej jak dwa oddziały kuszników o ataku 14 strzelają do rycerzy feudalnych to udaje im się zabić od 0 do 3-4 konnych :/ Łuczników aż tak się to nie tyczy, ale pewnie dlatego, że oddadzą więcej salw przed szarżą rycerstwa. Jedyny skuteczny ostrzał na jazdę jest z boku, bo wtedy model ma większą długość.
Ewentualnie można się jeszcze z tą głębokością szarży konnej pobawić, ale nie wiem czy uda się uzyskać ten sam efekt.
misiek1205
30-04-2013, 18:32
Można zmodyfikowac tą szarze tak zeby rozmiar wierzchowca był wiekszy, domyslnie w BC wynosi chyba 8 ja zmniejszylem do 2, wiec mozemy ustawic np na 4, wtedy kusznicy beda mieli latwiej trafic konnice, mieszanie szeregow bedzie nadal, ale nie takie glebokie.
Od dawna mialem przeczucie ze z ta szarza nie jest tak kolorowo, bo przeciez gdyby to byla taka super sprawa to tworcy by w podstawowej wersji gry ja dali, a jezeli nie to przynajmniej w modach by wystepowala, a jednak nie.
darius_d
30-04-2013, 19:57
Co do problemu spieszonych rycerzy, (...) Kiedyś miałem w planach zrobić tak, żeby wszystkie jednostki spieszone miały tyle samo chłopa co ich konne odpowiedniki, lecz jest sporo jednostek, które przez to stałyby się bezużyteczne.
Rozwiązanie dobre dla wszystkich jest takie, że najwyżej dorobię jeszcze jeden plik. Pierwszy to będą "tradycyjne" staty, natomiast małym nakładem roboty mogę zrobić jeszcze jeden plik, gdzie wszystkie jednostki spieszonego rycerstwa będą liczyć tyle ludzi co ich konne odpowiedniki, jednak dostaną dużo większe bonusy do walki, przez co mimo małego stanu i tak będą się wybijać jako elitarna piechota. Tyczyłoby się to tylko państw zachodnich.
Jestem za. Ja też byłem zbyt dużym optymistą, wierząc że wystarczy jedna wersja tłumaczenia, która zadowoli wszystkich i przygotowuję dwa rodzaje.
Jestem za historycznością, co oznacza - w narzuconych warunkach gry - że jestem za oddaniem Pomorza "buntownikom", (...)
Hmm,
To w jaki na jakiej podstawie ma być dodawana jakiemuś państwu prowincja? Rozumiem zatem, że na widzie misie każdego?
Prawda jest, że Pomorze było tylko wasalem Polski, ale pół prowincji Niemiec, Francji, Anglii było w mniejszym stosunku zależności od jej władców, a mimo w grze to są częścią tych państw. Według mnie dużo fajniej prowadzi się wojnę przeciwko jakiemuś państwu niż buntownikom, którzy siedzą jak barany.
Ok, ale dlaczego Szczecin tak, a Gdańsk nie? Pomorze Gdańskie było wymieniane jako część dzielnicy senioralnej, lub też rodzaj zwierzchności tego, kto włada dzielnicą senioralną (rządzili miejscowi Sobiesławice, analogicznie do Gryfitów). Brak tu logiki.
Jasne, że walka z grywalnym państwem jest ciekawsza, ale gdyby oddać Szczecin buntownikom, to ona i tak przez to nijak Cię nie ominie. Najpierw będzie dodatkowe wyzwanie - większa trudność, więcej zabawy i więcej historyczności. Chyba o to chodzi.
A tak to już na starcie masz silną Polskę i co, nuda, panie, trzeba iść podbijać Niemcy, żeby się coś działo. Brzmi za bardzo bajkowo. Pamiętajmy, że na starcie gry Polska wchodziła w ciężkie czasy, a w nie w okres rozwoju potęgi. Nawet możnaby rzec, iż tylko dzielnica senioralna powinna być Polską, bo Śląsk, Wiekopolska, Mazowsze były dość samodzielne politycznie...
Wobec powyższych jestem za oddaniem Szczecina buntownikom, a ponadto za oddzieleniem Gdańska od Prus. To byłoby coś. Zabrałbym jakąś ziemię np. Węgrom, bo mają sporo regionów i są mocni. Mapa Włochów dla naszego regionu jest najbardziej niedopracowana z wszystkich elementów gry i tym bym się zajął. Mietku, zachęcam z całych sił, żebyś szedł tą drogą.
Jestem przeciwny sojuszowi na starcie Polski i Niemiec. Między tymi państwami stosunki były wrogie, a w 1157 roku cesarz Barbarossa najechał Polskę.
Polacy nie czując się na siłach złożyli hołd lenny cesarzowi bynajmniej nie z miłości. By oddać taką sytuację w grze stosunki między Niemcami, a Polską powinny być złe co sprowokuje Niemiecki atak. Ja w grze tak właśnie miałem, a dzięki ai Pitera Niemcy po ataku już kilka razy proponowali mi taki hołd.
Też wydaje mi się sztuczne to przymierze, bardziej na miejscu byłoby zhołdowanie Polski - bo dokładnie tak to wyglądało.
Jeśli chcemy zabrać Polsce szczecin to osłabmy też wyżej wspomniane państwa. Wtedy zachowamy jakiś balans rozgrywki.
Jestem za. W tej chwili grając Sycylią jestem ok. 50 ruchu, oto jak wygląda mój świat: W Europie, na drugim miejscu po mojej Sycylii są Niemcy oraz uwaga - Aragonia. Na Bałkanach rządzą Węgry, które od początku dały się we znaki Wenecji. To trzy najsilniejsze państwa AI w tej części Europy. Polska daje radę - zdobyła Pragę.
Za to Francja - historyczna potęga porównywalna z Cesarstwem jest na granicy upadku - Niemcy zajęły jej wschód, a Aragonia południe (Aix, Lyon, a może coś jeszcze). Jak dla mnie Aragonia, Niemcy i Węgry są za mocne.
Jeżeli u Was też tak jest, to znaczy, że brakuje równowagi w grze.
Inne uwagi co do rozgrywki. (Rozegrałem ok 50 ruchów Sycylią)
- Wiele państw jest wiecznymi bankrutami. Pieniądze - i to wielkie - mają nieliczne małe państwa, zablokowane w podboju (Szkocja, Piza, Wenecja, Lombardia). ZMIANA: cofam to, jeżeli są bankrutami to wydają wszystko co mają na rozwój, to jest OK.
- AI nie robi postaci, jedynie posłów i trochę szpiegów. AI nie robi kapłanów (poza tymi z początku gry), zabójców ani kupców! Moi kupcy za darmo przejmują najbogasze zasoby w Italii, dają mi 5 tys na turę. Inne kraje nie mają ani jednego (!) kupca.
- AI prawie nie robi floty! Tylko kilka stateczków bojowych, możliwe, że z początku gry. Nawet piratów morskich jest mało. Kupców morskich -zero, kaperów/korsarzy - zero.
- Zrobiłem jeden statek kaperski i pokazuje mi, że następny będzie dostepny za 50 tur - to chyba o jedno zero za dużo.
- Widoczne są spore oszustwa na skarbcu. Bywają tury, że nie prowadzę oblężeń, nie mam wielkich wydatków, ale zamiast zakładanych 20tys mam tylko kilka tys przyrostu.
- Brak jest krucjat. Do tej pory (50 tur) była ogłoszna tylko jedna krucjata, gdy Piza zajęła Rzym. Tylko mój kraj inwestuje w światynie i jako jedyny ma max krzyżyków u papieża, reszta nie. Nie inwestują nawet w kapłanów. Może dlatego nie mogą zwołać krucjaty.
- Gdy papież ogłosił krucjatę na Rzym, kilka armii utknęło w marszu (na mojej ziemi) i nie mogło go podjąć. Dopiero jak ogłoszono koniec krucjaty, to ich odblokowało i powrócili oni na swoje tereny (przypadek Francji i Węgier).
- ZMIANA: jeszcze muszę dopisać: rozwijam doki, żeby mieć statki kupieckie, ale pojawiają się tylko galery bojowe (zwykłe i italskie, potem dochodzą statki kaperskie i galery na wynajem. Kupieckich ani śladu). Nie wiem co mam zbudować, by się doczekać statku kupieckiego.
Ten brak postaci u AI, zwłaszcza kupców i łodzi, bardzo razi. Wiem, że na czystym modzie to działa dobrze, nie można się było opędzić od obcych kupców. Submod jest potrzebny, ale na pewno jeszcze sporo pracy nad nim. Mogę podrzucić mój plik z zachowaną grą.
K A M 2150
30-04-2013, 20:04
Można zmodyfikowac tą szarze tak zeby rozmiar wierzchowca był wiekszy, domyslnie w BC wynosi chyba 8 ja zmniejszylem do 2, wiec mozemy ustawic np na 4, wtedy kusznicy beda mieli latwiej trafic konnice, mieszanie szeregow bedzie nadal, ale nie takie glebokie.
Od dawna mialem przeczucie ze z ta szarza nie jest tak kolorowo, bo przeciez gdyby to byla taka super sprawa to tworcy by w podstawowej wersji gry ja dali, a jezeli nie to przynajmniej w modach by wystepowala, a jednak nie.
Potwierdzam, że powyższa zmiana działa, kusznicy robią się groźni dla jazdy, zwłaszcza z bliska :D Jednak mieszanie się jazdy prawie zanikło.
Podczas moich kampanii sąsiedzi robili dużo kapłanów i kupców, gram na VH na ai Pitera wersja 3.6. Ai można zmienić, ja uważam ai Pitera za całkiem ciekawe i dobre. Niestety idealnego ai nie spotkałem. Oryginalne jest dobre, ale ja je już rozpracowałem.
Edit: Kam czyli jest wyjście, zmiana tej szarży.
Darius_d buduj nadbrzeża kupieckie. Floty handlowe są od nadbrzeża II poziomu. Pisze to w poradnikach do Bellum, w poradniku o Flotach handlowych.
Mietek77
30-04-2013, 21:20
Hmm, A w jakim pliku trzeba zrobić te zmiany?
misiek1205
30-04-2013, 21:52
Hmm, A w jakim pliku trzeba zrobić te zmiany?
W descr_mount przy kazdej jednostce nalezy zmienic wartosc x_radius, na moim pliku wynosi ona 0.2.
K A M 2150
30-04-2013, 21:56
A powinna wynosić 0.4 tak dla pewności :)
misiek1205
30-04-2013, 22:22
A powinna wynosić 0.4 tak dla pewności :)
Coś koło tego, w TATW standardowo wynosi 0.5 dwie jednostki mają tylko 0.33, wiec 0.4 nie powinno byc przesadzone.
K A M 2150
30-04-2013, 22:24
Ja w MXL też dałem 0.5, to jest chyba takie najodpowiedniejsze, ale 0.4 powinno dać radę ;D Jak zrobiłem test na moich nowych statach to już konni kusznicy potrafią ściągać straż generalską, jednak nie tak skutecznie jak piesi kusznicy :)
EDIT: Idę się pociachać, właśnie jest 4:08, chcę wrzucić wrzucić pliki EDU do testów i w swej głupocie i zmęczeniu nadpisałem nie ten co trzeba... Aż mi się wszystkiego odechciało :/ Nadpisałem plikiem, gdzie i tak prawie każda nacja skończona, ale tylko częściowo tknięte jednostki regionalne :evil: Chyba czas spać... Jak znajdę czas to chociaż jak się wyśpię to dorobię te nacje i wyślę testerom to co mam :evil:
ordenus22
01-05-2013, 07:06
Gram na megasubmodzie, ale jeszcze tym z przed utworzenia jednej instalki na muzykę i inne zmiany. Chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami odnośnie kampanii, zaznaczam, że grałem w kilka kampanii różnymi nacjami i zauważyłem, przynajmniej u mnie, że kilka państw zdecydowanie jest za bardzo przypakowana i zawsze rozjeżdża swoich sąsiadów niczym walec. Tyczy się to przede wszystkim Szkocji, która zjada Anglię na śniadanie, Bizancjum to już standard, klepie wszystkich dookoła, oczywiście na pewno jest dużo lepiej niż było na czystym BC, ale ciągle są za silni. Za to za słaby jest sułtanat Rum, z którego przecież, stosują pewne skróty myślowe, utworzy się Imperium Osmańskie, w moich kampaniach Rum jest rozdzierany przez Bizancjum, Gruzję :shock: w niektórych kampaniach to i Jerozolimie spodobały się ich tereny, a nawet inne państwa islamskie robią z nich kaszkę dla dziecka. W każdym bądź razie we wszystkich dotychczasowych kampaniach Rum jest w czarnej d... Na półwyspie Iberyjskim notorycznie w odwrocie są Aragonia, Król. Kastylii i Leonu i Portugalia, prędzej czy później Maurowie zaczynają robić im z d... jesień średniowiecza. Tak więc w całej rozciągłości zgadzam się z osobami, które piszą, że jest to tylko gra, a nie podręcznik historii i nie ma co przesadzać pod względem historyczności rozgrywki, ale można by trochę zbalansować rozgrywkę osłabiając jeszcze troszkę wyżej wymienione przeze mnie nację, co byłoby z korzyścią dla wszystkich grających w tego super moda.
Jakie ai i poziom trudności? Ja też rozegrałem kilka kampanii. Szkocję kilka razy zniszczono, albo Anglia albo Francja. Seldżucy doszli do Aten. Owszem może usunę startową wojnę Syrii z Seldżukami, Aragonia różnie, ale przeważnie pada. Maurowie dostają zwykle baty od chrześcijan. Widocznie jest to losowe mocno. Proszę o konkretne propozycje jak ew. osłabić za silne nacje? U mnie za to niemal zawsze Dania pada pod ciosami Norwegii i Niemiec. Przy czym ja gram na ograniczonej rekrutacji.
Edit: Kam2150 trudno, poczekamy. Czyli z unit będzie i nowy mount?
Dalsze zmiany dyplomacji w Megasubmodzie propozycja:
1. Usunięcie startowej wojny Syrii z Seldżukami
2. Ew. Usunięcie startowego sojuszu Polski i Niemiec, symulacja hołdu Bolesława Kędzierzawego z 1157 roku, złożonego cesarzowi Niemiec Barbarossie.
3. Dodanie wojny Połowców i Rusi Kijowskiej na starcie.
4. Dodanie wojny Bizancjum z Węgrami.
Inne kwestie:
5. Co z Braćmi dobrzyńskimi, mają być w czasie krucjaty, czy nie, ja uznałem, że region bałtycki to region stałej krucjaty, podobnie jak Półwysep Iberyjski i ziemia święta. Było kilka krucjat bałtyckich, ale są mniej znane niż te do Ziemi Świętej.
Czekam na wypowiedzi.
Na pewno nie dawać dobrzynów tylko podczas krucjat.Hołd lenny też raczej zły pomysł.Usunięcie sojuszu polska-niemcy jak najbardziej.
Każdy ma nieco inne odczucia. U mnie na poprzedniej wersji bez instalki Sułtanat podszedł pod Kosice i Wiedeń. Dograłem do 276 tury ale Mongołowie mieli tyle armii, że nie dałem rady, w momencie gdy je policzyłem a było to dobrych kilkanaście tur wcześniej mieli jakieś 120.
W kampanii z instalką Bizancjum jest cieniem państwa, bardzo szybko traci wszystkie prowincje na stałym lądzie i żyje jeszcze tylko dziśki wyspom. Sułtanat powoli odbiera prowincję Węgrom i jest b. silnym państwem.
Szkocja - fakt, ma państwo podchodzące pod półwysep Iberyjski, Anglia i Francja padają jak muchy, Aragonia na początku sobie radziła ale teraz podobnie do Bizancjum dycha dzięki wysepce. Tym razem dograłem do 177 tury i nie ma już Francji, Anglii, Danii i Jerozolimy.
Komputer nadal dużo wasalizuje, Maurowie bardzo szybko wykopywani są z Europy i składają hołd poddańczy nacjom iberyjskim.
Co do agentów to komputer dobrze gra dyplomatami, kupcami choć czytałem relację, że nie gra nimi wcale - gra, gra i to wcale nieźle, do tego księżniczki których na mapce błąka się wiele choć jakoś nie wydają się zbyt często. Szpiedzy, zabójcy i flota - bardzo słabo, brakuje zwłaszcza floty, nawet ta upierdliwa rebeliancka jakby zniknęła zupełnie z gry.
Ja powoli mam przesyt grania Polską a do tego nie mogę rozegrać bitwy na mapce mając w armii Braci Dobrzyńskich - wywala do czarnego pulpitu pod koniec ładowania bitwy - ma ktoś podobnie?
Co do Polski to jeszcze jedna uwaga - Ppiesza Drużyna Książęca jest jednostką regionalną - chyba Wszyscy rozumieją co to oznacza? Natomiast konna już nie - można ją rekrutować w każdej prowincji - czy tak miało być?
Teraz mam ochotę zagrać Jerozolimą (8-9? kampanii Polską w przeciągu może 1,5-2 m-cy). Ja zmienię u siebie relacje startowe dla jerozolimy z:
-Anglią
-Francją
-Cesarstwem
-Papiestwem
W zasadzie to chciałbym dać na starcie sojusze z prawami handlowymi ale nie wiem czy będę potrafił to tak pozmieniać. - Dlaczego? - Bo tak było, bo logika na to wskazuje. Możę warto pozmieniać to wkolejnych wersjach lub przeróbkach żeby megasubmod nie był wyłącznie bonusem dla Polski. Dodałbym jeszcze Jerozolimie możliwość rekrutacji porządnych kuszników z budynków portowych lub nabrzeży kupieckich II stopnia.
Co do samego AI Pitera - jest dobre i wolę je od oryginału w którym komputer rzuca się na gracza jak sfora psów na zająca po zakończeniu PON-a. Teraz komputer naprawdę gra ze wszystkimi i na wszystkich ale lepiej myśli. Nie wiem czy Piter możę poprawić tą słabą aktywność zabójców, szpiegów i floty. Nie wiem czy będzie w ogóle chciał to zrobić ale za to co już zrobił podziękujmy mu ładnie tak jak i pozostałym dobrodziejom.
Czuję i wiem, że będą kolejne poprawki- przeróbki dlatego zaproponuję od siebie:
-Zmiana relacji startowych z sojuszami i wojnami dla dla Jerozolimy ale nie tylko
-Uaktywnienie a w zasadzie to większe uaktywnienie flot, zabójców i szpiegów
-Odebranie Polsce i Węgrom możliwości rekrutacji zachodnich zakonów w kapitularzach i zamianę ich na Braci Dobrzyńskich (dołożenie Węgrom). Dla Węgrów dołożyłbym dodatkowo możliwość rekrutacji krzżaków w kapitularzach - zakon zagościł u nich szybciej choć krócej niż u nas.
-O przeróbce statystyk tylko napomnę bo szykuje sią nam perełka. Ja zastanawiam się nad zapożyczeniam od TATW i zróżnicowaniem liczebnym oddziałów dla poszczególnych nacji. Zwłaszcza oddziały "pastusze" nacji wschodznich powinny mieć osłabiony atak i szarżę ale dostać bonus zwiększający ilość żołnierzy w oddziale. - To zachowa balans a nie będzie takich absurdów, że dzikus z patykiem ma atak identyczny z zawodowym ciężkozbrojnym żołnierstwem.
-Wyeliminowanie kradzieży pieniędzy przez komputer - u mnie KRADNIE nagminnie.
-Zwiększenia skarbca dla Anglii, Francji i Aragonii żeby nie padały jak herlaki ale to chyba każdy zrobi sobie sam. Idąć za ciosem zmniejszenie dochodó dla Szkocji ale byż może balans uratuje zwiększenia dla Anglii i Angole ich zastopują.
-Wzmocnienie Bizancjum, jest teraz za bardzo osłabione.
Co do Szczecina dla Polski - czemu nie?
Marzy mi się Litwa jako nacja - nawet nie grywalna ale z flagami i odrębnością państwową
Marzą mi się Czechy na Pradze i Ołpmuńcu - podobnie do Litwy.
Megasubmod jest świetny, mamy wiele życzeń, uwag ale zauważcie ile postów napisaliśmy już w temacie i ile emocji przy tym powstało (wiele niepotrzebnie - niestety). Sama gra jest już tak stara, że z młodzików nie wielu o niej nawet słyszało a my wciąż w nią gramy - to wszystko dzięki modom Panowie, submodom, megasubmodom a tak w rzeczywistości to dzięki ludziom którzy je tworzą - dziękuję Wam bardzo.
Edit:
Napisałem post nie czytając kilku wcześniejszych - taki pech.
Usunięcie sojuszu Polski i Cesarstwa na starcie a zastąpienie go ew. ewentem z lennym poddaniem Polski z zapytaniem czy zaakceptujemy było by świetnym rozwiązaniem.
Ja nie likwidowałbym tych wojen i sojuszy na starcie ale skompletował czyli rozszerzył na wszystkie nacje zgodnie z historią. Co z tego wyjdzie - zobaczymy, jedno jest pewne - nigdzie jeszcze tego nie widziałem a szkoda.
Jak robię algorytmy, w których komp ma robić częste desanty to zaczyna się motać w atakach na lądzie, nie wiem dlaczego i nie mam czasu żeby to rozgryźć. Jestem już zadowolony z tego co jest. Co do floty to już coś namieszali twórcy bellum, bo na innych modach z moim AI nie ma takich problemów. Szpiegów i zabójców komp robi ale tylko przed wybuchem wojny, przygotowując się do niej i korzysta z tego co ma przez cały jej okres, chciałbym żeby robił i w trakcie wojny ale to nie jest takie proste.
Zatem wyciągnąłeś z tego Ai co się dało. cha - trudno, nie można wymagać za wiele od tego poczciwego staruszka, i tak jest już dobrze, jak przypomnę sobie tą klepankę w podstawce to litość mnie bierze. A jak czekałęm na Kongdoms... - nockę zarwałem jak grę mi kurier dowiózł.
Piter - polityka komputera jest dobra, jest balans a to jest w każdej strategicznej grze najważniejsze, jak coś jeszcze odkryjesz i zmienisz to będzie już tylko lepiej.
Teraz mam ochotę zagrać Jerozolimą ale mogę musieć wyjechać na kilka dni, jeżeli jednak będą w domu i będę miał czas na grę to napiszę jak Ai sprawuje się w tej części mapki. W kampanii Polską było ok. nie licząc tradycyjnych kłopotó z respektowaniem a w zasadzie nie respektowaniem sojuszy, to jednak jest tak stare jak sama gra.
Do tej pory rozegrałem jedną kampanie Bizancjum na Megasubmodzie 2.0 bez ograniczonej rekrutacji poziom M/M i oto wrażenia:
-AI szczwane jak lis gdy rywalizuje z nami o jakąś prowincję nie atakuje naszej armii która oblega osadę tylko czeka aż my wykrwawimy obrońców, a potem samo tylko zamiata na oryginalnym bywało że najpierw atakowało nas a potem oblegało; komp szkoli kupców i co mnie wnerwiło często wykopywał moich z interesu; kapłani, szpiedzy i zabójcy tez pałętają się po mapie i komp robi z nich użytek:)
-AI szkoli flotę ale wtedy gdy jest mu potrzebna np. Egipt gdy się bronił przed moją inwazją opanował morze, a ja musiałem pchać się lądem żeby ich zaatakować
-na mapie kampanii dzieję się oj się dzieje w sumie wszystkie frakcje dają radę dopóki walczą rozsądnie z 1-2 państwami jeśli igrają z większą liczba wrogów to nawet Francja która była moim sojusznikiem pomimo pomocy finansowej z mojej strony i tego iż miała 15 prowincji została rozebrana przez Szkotów, Niemcy, Aragonię i Kastylię
Co do proponowanych zmian:
-Szczecin zostawiłbym Polsce
-jeśli chodzi o balans państw jest dla mnie ok dużo w rozwoju danej nacji zależy od kilku małych decyzji i każda nacja może zostać potęgą lub czyimś wasalem
-Braci Dobrzyńskich dałbym na stałe, pozostałe zakony rekrutacja tylko w czasie krucjat
-w Pradze zamiast chyba templariuszy można by dać Zakon Krzyżowców z Czerwoną Gwiazdą od ok. 1230 r. dla frakcji katolickich jako taki regionalny rarytas:)
-hołd lenny Polski wobec Niemiec wg mnie to zły pomysł( chyba zhołdowana nacja wpłaca coś ze swoich dochodów na rzecz lennika, a ja nie zamierzam dzielić się moimi ciężko zrabowanymi bizantami)
Tutaj to zwykły sojusz Polski i Niemiec nie stosunek wasalny, świadomie nie zrobiłem nas wasalami Niemiec. Nic im nie płacimy a to, że mamy sojusz daje Polsce więcej czasu na rozwój nim Niemcy go złamią, często to czynią. Dzięki za wypowiedź, czekam na kolejne, tak o ai jak i zmianach kolejnych. Kolejny zakon w Pradze wymagałby nowych tekstur i zmian w plikach, zostaną tam templariusze. Agentów jest dużo, ale ai ich używa jak są potrzebni. Potwierdzam jak grałem Jerozolimą, Egipt ładnie mi porty i transport morski blokował. Nawet imperia upadają, jak walczą z kilkoma to fakt. Nacja z 2 prowincji może się odbić od dna i stać Imperium.
No, czyli z flotą też jest w miarę ok, ja AI na Bellum nie testowałem tylko na innych modach więc nie wiem dokładnie jak tu jest.
Edit:
"nawet imperia upadają" - Araven
I tak powinno być :mrgreen:
"- dyplomacja oparta na dążeniu do zachowania równowagi przez frakcje "komputerowe", frakcje starają się zawiązywać sojusze przeciwko silniejszym wrogom,"
To z opisu zmian w moim AI ;)
darius_d
01-05-2013, 11:57
Na pewno nie dawać dobrzynów tylko podczas krucjat.Hołd lenny też raczej zły pomysł.Usunięcie sojuszu polska-niemcy jak najbardziej.
Ok, ale prośba do EliminatoraT i wszystkich - podawajcie uzasadnienia, żeby można było ocenić wasze propozycje.
Co do agentów to komputer dobrze gra dyplomatami, kupcami choć czytałem relację, że nie gra nimi wcale - gra, gra i to wcale nieźle, do tego księżniczki których na mapce błąka się wiele choć jakoś nie wydają się zbyt często. Szpiedzy, zabójcy i flota - bardzo słabo, brakuje zwłaszcza floty, nawet ta upierdliwa rebeliancka jakby zniknęła zupełnie z gry.
Właśnie owa upierdliwość obcych wojsk, kupców, zabójców, floty itd to była wspaniała rzecz, jaką widziałem na czystym modzie - to dzięki temu AI ma możność nawiązania walki z człowiekiem w kampanii.
Gdy rozgrywałem pierwszą bitwę w BC, byłem dość zaskoczony - konnica AI biegała bardzo szybko, trochę jak w vanilli, zupełnie przeciwieństwo ospałej konnicy w SS. I gdy ja uwijałem się za jedną jazdą, która co rusz mi uciekała i uderzała akurat tych, co byli nieobstawieni - drugi oddział gdzieś za moimi plecami robił to samo i miałem kłopoty, by się od nich opędzić. W ten sprytny sposób AI mnie rozwalił, a mnie szczęka opadła. Pierwszy raz od dawna w prosty sposób przegrałem bitwę z AI. To przykład, że nie warto we wszystkim poprawiać Włochów i usuwać to, co nam się wydaje błędne.
Dlatego postacie kupców, flot, piratów, zabójców itd - musza być natrętnie obecne, tak jak to było zamierzone przez Włochów, bo tylko tak AI może skutecznie dać radę człowiekowi. Nie wiem czy to że teraz ich nie ma, to zasługa AI czy ograniczonej rekrutacji czy czegoś innego, ale gracze powinni mieć chociaż wybór, czy chcą być tego pozbawieni czy nie przy instalacji.
Z tych samych powodów (i z tego co pisałem wcześniej) Szczecin powinien być miastem buntowniczym, jak Gdańsk. Polska nie jest skazana na porażkę, jeśli będzie buntowniczy - przeciwnie, będzie za bardzo przypakowana.
Jest dość prosty sposób jak chronić słabsze kraje na starcie gry - wystarczy dać im początkowe oddziały z dodatkowym doświadczeniem i to utrudni podbój tych krajów, a im samym ułatwi podbijanie niezależnych. Można też pozbawić silne kraje budynków prowadzenia naboru - by mieli ich dokładnie tyle, co kraje słabe - to też wyrówna szanse. To wszystko jest możliwe bez gmerania w ustawieniach balansu ekonomii - bez potrzeby zmian kosztów naboru, utrzymania ani budowania. Dlatego można Szczecin zrobić buntowniczy.
Czuję i wiem, że będą kolejne poprawki- przeróbki dlatego zaproponuję od siebie:
-Zmiana relacji startowych z sojuszami i wojnami dla dla Jerozolimy ale nie tylko
-Uaktywnienie a w zasadzie to większe uaktywnienie flot, zabójców i szpiegów
-Odebranie Polsce i Węgrom możliwości rekrutacji zachodnich zakonów w kapitularzach i zamianę ich na Braci Dobrzyńskich (dołożenie Węgrom). Dla Węgrów dołożyłbym dodatkowo możliwość rekrutacji krzżaków w kapitularzach - zakon zagościł u nich szybciej choć krócej niż u nas.
(...)
Usunięcie sojuszu Polski i Cesarstwa na starcie a zastąpienie go ew. ewentem z lennym poddaniem Polski z zapytaniem czy zaakceptujemy było by świetnym rozwiązaniem.
Ja nie likwidowałbym tych wojen i sojuszy na starcie ale skompletował czyli rozszerzył na wszystkie nacje zgodnie z historią. Co z tego wyjdzie - zobaczymy, jedno jest pewne - nigdzie jeszcze tego nie widziałem a szkoda.
Gnejuszu, popieram wszystko co powyższe, choć nie pozbawiałbym Polski bożogrobców, czy joannitów, skoro są historycznie potwierdzeni.
Też marzę o Litwie i równie mocno o państwie zakonnym, jesteśmy Polakami, takie coś wypadałoby mieć w modzie, ale raczej nie ma szans w 6.3. Mietek sam nie wyrobi, a chyba tylko on mógłby to zmienić. Zaczekajmy na 7kę, tam będzie Litwa, a teraz zbierajmy doświadczenie, poprawiając co się da w 6.3.
Właśnie owa upierdliwość obcych wojsk, kupców, zabójców, floty itd to była wspaniała rzecz, jaką widziałem na czystym modzie - to dzięki temu AI ma możność nawiązania walki z człowiekiem w kampanii.
Chyba coś Ci się pomieszało, na czystym modzie tak nie ma, a Gnejusz pisze, że to jest na AI z megasubmoda, a Ty mu odpowiadasz tak jakby on pisał, że to dobre, że tego nie ma i to jest dobre :? Może grasz na kampanii light, a przedtem grałeś na full? Na light komp szkoli mniej agentów ale na moim AI więcej niż na oryginale, a na full szkoli też więcej niż na oryginale, choć na oryginale też ponoć źle nie jest :)
Edit: Jesteś pierwszym człowiekiem, który uznaje, że na moim AI komp szkoli mniej agentów niż na oryginale :shock: Ogólnie całe wypracowanie napisałeś na ten temat całkowicie dziwnie interpretując posty kilku graczy, którzy napisali, że z agentami jest lepiej :lol:
Ps: W instalce jest opcja czy chcesz instalować nowe AI czy nie, a tylko ono w megasubmodzie wpływa na agentów
Pytanie co do tego hołdu lennego cesarstwu przez Polskę. Sadam napisał, że wtedy wasal płaci seniorowi. Chciałbym się dowiedzieć czy to w końcu prawda czy nie? Bo już z wieloma opiniami się spotkałem. Jeszcze czy w tym submodzie jak i ogółem samym BC zwierzchnictwo jest utrzymywane dłużej? Wasale nie zdradzają, seniorzy pomagają?
K A M 2150
01-05-2013, 12:23
Jak dla mnie Bracia Dobrzyńscy na stałe do rekrutacji, tylko po prostu sporo czekania na kolejny oddział ;)
Mietek77
01-05-2013, 12:34
Ok, ale dlaczego Szczecin tak, a Gdańsk nie? Pomorze Gdańskie było wymieniane jako część dzielnicy senioralnej, lub też rodzaj zwierzchności tego, kto włada dzielnicą senioralną (rządzili miejscowi Sobiesławice, analogicznie do Gryfitów). Brak tu logiki.
Wobec powyższych jestem za oddaniem Szczecina buntownikom, a ponadto za oddzieleniem Gdańska od Prus. To byłoby coś. Zabrałbym jakąś ziemię np. Węgrom, bo mają sporo regionów i są mocni. Mapa Włochów dla naszego regionu jest najbardziej niedopracowana z wszystkich elementów gry i tym bym się zajął. Mietku, zachęcam z całych sił, żebyś szedł tą drogą.
Za to Francja - historyczna potęga porównywalna z Cesarstwem jest na granicy upadku - Niemcy zajęły jej wschód, a Aragonia południe (Aix, Lyon, a może coś jeszcze). Jak dla mnie Aragonia, Niemcy i Węgry są za mocne.
Jeżeli u Was też tak jest, to znaczy, że brakuje równowagi w grze.
- Wiele państw jest wiecznymi bankrutami. Pieniądze - i to wielkie - mają nieliczne małe państwa, zablokowane w podboju (Szkocja, Piza, Wenecja, Lombardia). ZMIANA: cofam to, jeżeli są bankrutami to wydają wszystko co mają na rozwój, to jest OK.
- AI nie robi postaci, jedynie posłów i trochę szpiegów. AI nie robi kapłanów (poza tymi z początku gry), zabójców ani kupców! Moi kupcy za darmo przejmują najbogasze zasoby w Italii, dają mi 5 tys na turę. Inne kraje nie mają ani jednego (!) kupca.
- AI prawie nie robi floty! Tylko kilka stateczków bojowych, możliwe, że z początku gry. Nawet piratów morskich jest mało. Kupców morskich -zero, kaperów/korsarzy - zero.
- Zrobiłem jeden statek kaperski i pokazuje mi, że następny będzie dostepny za 50 tur - to chyba o jedno zero za dużo.
- Widoczne są spore oszustwa na skarbcu. Bywają tury, że nie prowadzę oblężeń, nie mam wielkich wydatków, ale zamiast zakładanych 20tys mam tylko kilka tys przyrostu.
- Brak jest krucjat. Do tej pory (50 tur) była ogłoszna tylko jedna krucjata, gdy Piza zajęła Rzym. Tylko mój kraj inwestuje w światynie i jako jedyny ma max krzyżyków u papieża, reszta nie. Nie inwestują nawet w kapłanów. Może dlatego nie mogą zwołać krucjaty.
- Gdy papież ogłosił krucjatę na Rzym, kilka armii utknęło w marszu (na mojej ziemi) i nie mogło go podjąć. Dopiero jak ogłoszono koniec krucjaty, to ich odblokowało i powrócili oni na swoje tereny (przypadek Francji i Węgier).
- ZMIANA: jeszcze muszę dopisać: rozwijam doki, żeby mieć statki kupieckie, ale pojawiają się tylko galery bojowe (zwykłe i italskie, potem dochodzą statki kaperskie i galery na wynajem. Kupieckich ani śladu). Nie wiem co mam zbudować, by się doczekać statku kupieckiego.
Ten brak postaci u AI, zwłaszcza kupców i łodzi, bardzo razi. Wiem, że na czystym modzie to działa dobrze, nie można się było opędzić od obcych kupców. Submod jest potrzebny, ale na pewno jeszcze sporo pracy nad nim. Mogę podrzucić mój plik z zachowaną grą.
Bo pomore Gdańskie ze względu na limit prowincji traktuje jak pomorze + prusy. Zastanawiam się nad odzieleniem Prus od Ponorza gadańskiego, ale z uwagi, że nie ma w grze krzyżaków i Litwy sądzę, że zabardzo by to wzmocniło Polskę. W tym czasie zamieszkiwało ją ponad milion mieszkańców a np. Francję kilkanaście milionów. W grze niestety prowincja prowincji niemal równa i Francja jak sam piszesz ze swoimi 4 prowincjami dostje baty.
Ja Francji dodałem Flandję i jest lepiej. Najnowszy money script jest dużo leprzy od poprzedniego i państwa nie są ciągle bez grosza. Co do krucjat i ich braku to zapewne pamiętasz, że na przestrzeni kilku wieków było ich 7 przeciw muzumanom i jescze kilka innych. W grze natomiast chciałbyś co roku krucjatę mieć? Ja jestem temu przeciwny bo po pierwsze to nie zgosne z prawdą, a po drugie zaburzy rozgrywkę i zniszczy szybko muzumanów.
Co do rekrutacji księży, kupców itd. Znalazłem skrypt który naprawia ten problem :D właśnie go implementuje do moda. Sądzę, że w tej materi powinno być dobrze.
Pytanie co do tego hołdu lennego cesarstwu przez Polskę. Sadam napisał, że wtedy wasal płaci seniorowi. Chciałbym się dowiedzieć czy to w końcu prawda czy nie? Bo już z wieloma opiniami się spotkałem. Jeszcze czy w tym submodzie jak i ogółem samym BC zwierzchnictwo jest utrzymywane dłużej? Wasale nie zdradzają, seniorzy pomagają?
Na moim AI gdy zostaniesz czyimś wasalem czy protektorem to priorytety ataku między frakcjami zmniejszają się z tego co pamiętam o 2000 (max. priorytet inwazji to 4000 czy 5000, a żeby dokonać inwazji musi się uzbierać przynajmniej chyba z 1000 priorytetu (już dokładnie nie pamiętam)), dodatkowo każdy poziom relacji od 6/10 wzwyż to -500 priorytetu ataku. Jeśli masz wysokie relacje z seniorem/protektorem to jest bardzo mało prawdopodobne żeby Cię zdradził. Układ wasalny w medku jest traktowany podobnie jak sojusz, więc trudno zrobić tak żeby wasal pomagał seniorowi i na odwrót, po prostu ten pakt to taki umocniony sojusz. Opcja wasalizowania jest słabo rozwinięta w grze i nie ma wielkiego pola manewru przy jej modowaniu ale na moim AI jest zapis z 1000 czy 2000 priorytetu ataku gdy cel dla którego komp liczy priorytet inwazji walczy z sojusznikiem. W oryginalnym AI z Bellum chyba w ogóle nie ma zapisów dot. stosunków między seniorem i wasalem poza samym algorytmem żądania zwasalizowania gdy ma się znaczną przewagę więc szału nie ma ale wasal z seniorem trochę mogą sobie pomagać ale nie dużo więcej niż jak zwykli sojusznicy choć rzadziej się zdradzają.
Edit:
Mietek, a czy w kampanii full nie ma już przypadkiem skryptów, które dodają agentów? ;)
Edit 2:
Darius na bank opisujesz oryginalne AI, a nie AI z megasubmoda, którego nie trzeba instalować, pojawia się jako opcja, a sam megasubmod nie zmniejsza ilości szkolonych agentów w stosunku do oryginału tym bardziej moje AI.
A kiedy zaimplementujesz to Mietek77 do megasubmoda? Znaczy rekrutację większej liczby agentów? Fakt ai co jakiś czas w Full dostaje grupki agentów, ale osobny skrypt, byle nie przesadzony nie zawadzi. I te poprawki linii brzegowej i kwestię Rygi podeślesz Mietek77 ? Damy to jako patch, albo zawrzemy w Instalce nr 3. Za jakiś czas pewnie będzie.
ordenus22
01-05-2013, 12:50
Jakie ai i poziom trudności? Ja też rozegrałem kilka kampanii.
Gram na oryginalnym ai i poziom trudności h/vh.
Z tymi Anglikami to problem polega na tym, że angażują się w wojny na kontynencie i cała wyspa pozostaje słabo obsadzona, a wtedy Szkocja robią blitzkrieg i prawie cała wyspa jest już ich, natomiast na kontynencie nie są specjalnie agresywni i też po jakimś czasie obrywają od Francji.
Jeśli chodzi o płw. Iberyjski to trzeba byłoby coś wymyślić, żeby państwa takie jak Portugalia, Kastylia i Aragonia współpracowały ze sobą aż nie osłabią wystarczająco Maurów i nie wypędzą ich np do Granady. W moich kampaniach mają wojnę z Maurami to jeszcze walczą ze sobą.
Co do sułtanatu Rum to trzeba byłoby podnieś im agresję wobec Bizancjum, które jak zaczyna wojnę to w większości przeciw Węgrom, Wenecji i całe siły rzuca w tym kierunku, a w Azji Mniejszej ma mniejsze siły i sułtanat powinien to wykorzystać i większymi siłami zaatakować, wtedy automatycznie osłabiłby Bizancjum, które przeciw Węgrom już by tak łatwo nie miało.
Jakie ai i poziom trudności? Ja też rozegrałem kilka kampanii.
Gram na oryginalnym ai i poziom trudności h/vh.
Z tymi Anglikami to problem polega na tym, że angażują się w wojny na kontynencie i cała wyspa pozostaje słabo obsadzona, a wtedy Szkocja robią blitzkrieg i prawie cała wyspa jest już ich, natomiast na kontynencie nie są specjalnie agresywni i też po jakimś czasie obrywają od Francji.
Jeśli chodzi o płw. Iberyjski to trzeba byłoby coś wymyślić, żeby państwa takie jak Portugalia, Kastylia i Aragonia współpracowały ze sobą aż nie osłabią wystarczająco Maurów i nie wypędzą ich np do Granady. W moich kampaniach mają wojnę z Maurami to jeszcze walczą ze sobą.
Co do sułtanatu Rum to trzeba byłoby podnieś im agresję wobec Bizancjum, które jak zaczyna wojnę to w większości przeciw Węgrom, Wenecji i całe siły rzuca w tym kierunku, a w Azji Mniejszej ma mniejsze siły i sułtanat powinien to wykorzystać i większymi siłami zaatakować, wtedy automatycznie osłabiłby Bizancjum, które przeciw Węgrom już by tak łatwo nie miało.
Czyżbyś opisywał wady oryginalnego AI czyli badziewną dyplomację? Gnejusz pisał, że grając na moim wielokrotnie ostatecznie Maury dostawały baty od chrześcijan, a Turcy atakowali już Węgry- z tego wniosek, że to nie jest kwestia balansu tylko tego, że na oryginale jak frakcje się po napadają na starcie tak walczą ze sobą większą część gry nie zwracając zupełnie uwagi na to co dzieje się wokół, a i napadają się na początku gry bez głębszej logiki.
Piter więcej szacunku oryginalne ai nie ma badziewnej dyplomacji, a całkiem dobrą. Na twoim też wszystko nie jest super. Moje spostrzeżenia co do kampanii dotyczą ai Pitera na Megasubmodzie nr 2, nie oryginalnego. Pewnych rzeczy nie da się zaprogramować, można zmienić warunki zwycięstwa, może to wpłynie nieco na priorytety ai, ale nie mam pewności. Mimo wszystko dalej gram na ai Pitera wersja 3.6.
Piter więcej szacunku oryginalne ai nie ma badziewnej dyplomacji, a całkiem dobrą. Na twoim też wszystko nie jest super. Moje spostrzeżenia co do kampanii dotyczą ai Pitera na Megasubmodzie nr 2, nie oryginalnego. Pewnych rzeczy nie da się zaprogramować, można zmienić warunki zwycięstwa, może to wpłynie nieco na priorytety ai, ale nie mam pewności. Mimo wszystko dalej gram na ai Pitera wersja 3.6.
Moim zdaniem ma, frakcje AI rzucają się wszystkie bezsensu na gracza na początku, chyba, że się ma relacje ponad 8/10 lub wcześniej je inna frakcja AI zaatakuje, a inne frakcje AI kierują się jedynie tym by atakować słabszych od siebie i nic więcej tam nie ma. Akurat priorytety inwazji da się zaprogramować, a w Bellum opiera się to jedynie na tym co napisałem wcześniej + relacjami, które są lepiej rozbudowane i wpływają na lekkie skomplikowanie i ubogacenie dyplomacji, co nie zmienia faktu, że na oryginale i tak jest to mało złożone. Komp niemal nigdy nie chce też zgodzić się na pokój :mrgreen: Oryginalnemu AI trzeba przyznać to, że gdy powstało, to było najlepsze w dziedzinie walki, najlepiej poruszało wojska po mapie w czasie walk, lepiej niż wszelkie AI z jakichkolwiek modów, które powstały wcześniej ale jeśli chodzi o dobór celów i sojuszników, to naprawdę szału nie ma.
darius_d
01-05-2013, 13:34
Chyba coś Ci się pomieszało, na czystym modzie tak nie ma, a Gnejusz pisze, że to jest na AI z megasubmoda, a Ty mu odpowiadasz tak jakby on pisał, że to dobre, że tego nie ma i to jest dobre :? Może grasz na kampanii light, a przedtem grałeś na full? Na light komp szkoli mniej agentów ale na moim AI więcej niż na oryginale, a na full szkoli też więcej niż na oryginale, choć na oryginale też ponoć źle nie jest :)
Edit: Jesteś pierwszym człowiekiem, który uznaje, że na moim AI komp szkoli mniej agentów niż na oryginale :shock: Ogólnie całe wypracowanie napisałeś na ten temat całkowicie dziwnie interpretując posty kilku graczy, którzy napisali, że z agentami jest lepiej :lol:
Ps: W instalce jest opcja czy chcesz instalować nowe AI czy nie, a tylko ono w megasubmodzie wpływa na agentów
Gnejusz ma podobne uwagi nt floty, piratów i zabójców. Różnimy się w ocenie działania kupców, ale on nie napisał jakim grał krajem, ani na jakich ustawieniach.
Ani razu w megasubmodzie mój kupiec nie był zaatakowany przez innego (tylko raz wojsko weneckie odsunęło mnie - na mojej ziemi koło Bolonii - od zyskownego pergaminu), w ogóle z nikim nie musiałem ścigać się na zaklepanie najlepszych surowców, bo leżały i czekały, aż raczę podejść. Prawie nie widziałem obcych kupców - wkrótce po starcie gdzieś poznikali, wszystkie surowce Italii byly dla mnie. Więc jest ich za dużo.
Jak nie wierzysz, to ma pomysł - włącz Sycylię (pełny megasubmod, poziom normal) i sam się przekonaj.
Zainstaluję z powrotem czystego BC i spróbuję dowiedzieć się, co się tam dzieje z kupcami.
Czy móglby ktoś podpowiedzieć jakie polecenie jest w konsoli na odkrycie całej mapy - toggle_off? jak to trzeba wpisać?
map.rwm usunąłeś? Pisze wogóle w instrukcji do megasubmoda żeby to zrobić? Bo w temacie o moim AI tak. W każdym razie powtarzam, moje AI nie ma żadnego wpływu na mniejszą ilość agentów. Zbyt wiele osób mówiło, że na moim AI jest ich więcej i ja też grałem na kilku modach i widziałem pozytywną różnicę więc jakoś nie mogę Ci uwierzyć :)
Mietek77
01-05-2013, 13:44
Mietek, a czy w kampanii full nie ma już przypadkiem skryptów, które dodają agentów? ;)
Możliwe, ale ja go go jakoś nie dostrzegam zarówno w skrypcie jak i w grze. Jeśli wiesz który to skrypt to powiedz proszę.
A kiedy zaimplementujesz to Mietek77 do megasubmoda? Znaczy rekrutację większej liczby agentów? Fakt ai co jakiś czas w Full dostaje grupki agentów, ale osobny skrypt, byle nie przesadzony nie zawadzi. I te poprawki linii brzegowej i kwestię Rygi podeślesz Mietek77 ? Damy to jako patch, albo zawrzemy w Instalce nr 3. Za jakiś czas pewnie będzie.
Postaram się dziś wieczorem.
Wciskasz tyldę ` i komenda toggle_fow odkrywa mapę.
Ai co jakiś czas dostaje kupców, ale który to skrypt może nr 27 ?