PDA

Zobacz pełną wersję : MEGASUBMOD V do BC 6.3 dyskusja i błędy

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8

Dekat
25-01-2014, 15:04
Również się natknąłem na crashe przy oblężeniach machinami ale i zwykłych bitwach. Mam BC.6.3 + bugfixer + MegaSubmod V + fix do megasubmoda descr_stats i (wiśieńka na torcie) AI Germanicusa. Około tury 200 Danią pojawił się "medek napotka" przy każdej bitwie przez co zacząłem nową kampanię. Po 13 turze i pierwszej bitwie ,która odbyła się bez wylotów, następna to "napotka". Po wczytaniu wcześniejszego save każda bitwa to "napotka".

Możliwe ,że coś się uwaliło przy instalacji ale parę razy oblężenie machinami działało, tak jak wszystkie bitwy. Po 200 już tylko "napotyka". Jak już pisałem: nowa kampania -> 1 bitwa zadziałała -> następna bitwa to "napotka" -> wczytałem save przed 1 bitwą i spróbowałem ją powtórzyć -> "napotka".

Mod przedni. System rekrutacji wygląda na przesadzony ale działa. Tylko gdyby nie te "napotki" :cry:

Araven
25-01-2014, 16:05
Jedynie usuwanie map.rwm wczytywanie poprzednich savów robienie nowych. Po ruchu np. agenta. Czasem włączenie toggle_fow pomaga i zapis na nim.
W razie jak jakaś bitwa wywala ręcznie rób ją z automatu.
Nic nie poradzę czyste Bellum tez ma w sobie bugi.
Powyżej 200 tury ryzyko ctd wzrasta. Lepiej chyba nie będzie.

Edit wino:
To za pół roku najszybciej będzie. Ale fakt, zamierzam dużo mniej ingerować w moda.

qtango
26-01-2014, 11:54
Wspominacie o BC 7 ; pojawily sie jakies mniej lub bardziej konkretne terminy wydania ?

inquisitor
26-01-2014, 12:08
@qtango
Pojawiło się info ze powinno pojawić się w drugiej połowie bieżącego roku.

janekv3
26-01-2014, 14:52
Działają wam floty kupieckie mam cukier załadowany czekam kilka tur w porcie i nic się nie dzieje koronacja króla w Krakowie mam ja w cechach władce w stolicy i biskupa i koronacja się nie odbywa chyba filmik powinien być. Gram na najnowszym msubmodzie niczym więcej aha i czy są w nim ci bracia Dobrzynscy a jak sa to co trzeba zbudować ?

Araven
26-01-2014, 15:45
Kolego poradniki do moda czytałeś? chyba nie.
Floty działają ale stolicę przenieś, do Poznania albo Gdańska.
Koronacja - filmiki koronacyjne są przy kilku krajach tylko np. Anglii i Francji i HRE. Sprawdź cechy Króla czy ma Władca Polski w świcie. Czasami jak już ma 8 członków świty to jakiegoś musisz oddać innemu generałowi, bo 8 to max.
Bracia Dobrzyńscy są od 1230 roku bodajże. II poziom kaplic w zamku oraz III poziom kościoła w miastach.

[IG] Misiak
27-01-2014, 17:39
Jaką kampanię polecacie grać na MEgasubmodzie V?

exar
27-01-2014, 18:08
Masz do wyboru full ze wszystkimi skryptami lub okrojoną light, jeśli masz dobry komputer to polecam full.

Araven
27-01-2014, 18:09
Full, Gruzja albo Bizancjum lub Krzyżowcy + submod Exara do Medasubmoda V na nowy roster Gruzji i Bizancjum.

[IG] Misiak
27-01-2014, 18:33
W takim razie biorę kampanię full tak jak sugerujecie;)

misiek1205
29-01-2014, 18:50
To że wywala podczas oblężeń, to nie z powodu machin lecz atakowania w tej samej turze co podejście pod miasto. Przykład atakuje miasto Syrii, w armii mam machiny a w mieście szpiega gra wywala, następnie wczytuje ten sam zapis ale atakuje bez machin ze szpiegiem w mieście, również wywala.

Marduq
29-01-2014, 20:07
Ja tak miałem jak Sycylia zaatakowała mi jedno z miast - gram Wenecją. Podeszli całą flagą podstawowego mięsa armatniego, a ja miałem tylko pól flagi, ale konkretniejszych oddziałów to stwierdziłem, że poczekam. W następnej turze wybudowali dwa tarany, coś tam jeszcze i się wypierdzieliło podczas ich ataku, gdy chciałem się bronić na murach.

Araven
29-01-2014, 20:49
Ludzie, mody czasem wywalają. W Mosie też mi wywala pod koniec bitwy albo w środku niekiedy. Powtarzam. Jak się nie da ręcznie, to automat. Jak się czujecie bardzo pokrzywdzeni brakiem możliwości ręcznej walki macie konsolę i auto_win attacker.
Niektórzy pisali, że czasem da radę zaatakować z marszu w pierwszej turze.

olek77
29-01-2014, 23:01
Mi się udało kilka razy zaatakować zmarszu,ale tylko kilka. Przeważnie wywala.

Ze szpiegiem nigdy mi się nie udało zaatakować.

Piter
29-01-2014, 23:06
Mi się udało kilka razy zaatakować zmarszu,ale tylko kilka. Przeważnie wywala.

Ze szpiegiem nigdy mi się nie udało zaatakować.
hehe, to dobrze, bo komp też tak nie może robić, więc się to wyrównuje :)

misiek1205
02-02-2014, 17:06
Mam problem z księżniczkami do tej pory je szkoliłem i żeniłem z możnymi, ale od kilku tur zniknęła opcja ich rekrutacji, mimo że w Wielkim Pałacu pisze ze mogę je szkolić.

Araven
02-02-2014, 17:24
Powodem jest to, że masz minimum jedną naturalną niezamężną księżniczkę. Przejrzyj zakładkę agenci. Zlokalizuj ją, wydaj za mąż i będziesz mógł szkolić kolejne.

Paweł-K
03-02-2014, 14:08
Wybaczcie, jeśli wychodzę poza temat, ale czy można by było poprawić mod 1648-wojna trzydziestoletnia, tak jak zostało poprawione Bellum Crusis z submodami uwzględniającymi Polskę ?? :D Ktoś o tym myślał ? ;) Husaria jest za słaba w 1648.

Araven
03-02-2014, 14:14
To raczej spytaj w temacie tamtego moda.
Osobiście wątpię. Teraz Chłopaki Potop robią.

Paweł-K
03-02-2014, 15:44
Dzięki, tak myślałem. Pewnie Potop też będzie dobry i nie będzie tak dziwnej, niewygodnej mapy jak w 1648. :D

Marduq
04-02-2014, 14:05
Araven Po ilu turach klasztor daje najlepsze efekty w przypadku generałów i przywódców frakcji? Standardowy postój 3 turowy daje zazwyczaj cechę Pielgrzym i trochę podciąga staty, ale np. w przypadku przywódcy frakcji nadal ostało się kilka negatywnych cech. Długość postoju w klasztorze ma na to wpływ czy raczej po 6 kolejkach nic nowego się nie pojawi?

Araven
04-02-2014, 14:26
4 do 6 tur. Chyba, że ma cechę osłabiony to i dłużej trzeba wtedy. Jak ma cechę wulkan energii o końskim zdrowiu to już maks. Więcej nie dostanie.

Marduq
06-02-2014, 13:30
okey, dzięki temu podreperowałem dożę trochę. BTW mam ok.85 tury i jest mała posucha z gienkami do ożenku, a mam 3 świetne księżniczki, córki władcy. I przyznam, że trochę panikuję, bo tylko jedną ochajtałem z fancuzkim kapetyngiem. Castylia praktycznie zaorana przez Portugalię i Maurów, Aragonia też już ledwo zipie, bo jedzie ją kalifat Maurów i Piza. Jerozolima wasalem Egiptu została, Turkowie wasalem Bizancjum, Norwegia pod Danię poszła. Anglia już prawie cała przeniosła się do Francji, wyspy opanowane przez Szkocję, cuda wianki. A i Sycylia mnie zdradziła, pomimo tego, że wepchnąłem jej księżniczkę i relacje miałem 9/10. Zobaczę jak będzie za jakieś 25-30 tur.

Araven
06-02-2014, 15:27
Nieatakowanie sojusznika przy relacjach 8/10 i wyższych nie działa na Megasubmodzie, bo mamy w nim ai Pitera.
Działa na Bellum z oryginalnym ai.
Właśnie dlatego jest fajnie bo bywa zaskakująco.
Księżniczki, cóż łap obcych generałów jak nie masz swoich.

Darson
08-02-2014, 20:07
Czy w tym submodzie jest spolszczenie ?

Araven
08-02-2014, 20:25
Tak. Jest w Instalce Megasubmoda V.

janekv3
09-02-2014, 04:01
Mongołowie są za bardzo podkręceni w kilka tur cały wschód zdobyli przy pomocy wyrzutni rakiet :D

Araven
09-02-2014, 11:20
Podkręceni to byli w I. Tu są silni, ale da się ich pobić. Łatwe to nie jest, ale da radę. W oryginalnym BC strasznie szybko bankrutowali, tu mają więcej kasy, ale nie aż tyle by zawojować całą mapę.

szymczak69
10-02-2014, 21:38
Ci Mongołowie u mnie to są ale tak jakby ich nie było. Fizycznie to chyba się pojawiają po 1241, bo narazie jest 10 przed ta datą.
Jaką strategię macie na pierwsze tury Bizancjum? Koszty utrzymania sporo kasy pochłaniają uniemożliwiając rozwój. Co robicie? Rozwiązujecie zbędne oddziały? Tej Sycylii to się chyba nie opłaca atakować na początku. Zawrzeć sojusze z państwami zachodnimi i skupić sie na seldżukach?

Araven
10-02-2014, 21:51
Ja rozwiązuję większość wojsk poza Azją, ale tam też kasuję co nieco. Armię z Sycylii rozwiązuję częściowo i przerzucam w okolice stolicy. Zdobywam zbuntowane prowincje blisko Konstantynopola. Zawieram sojusze. Szkolę kupców, buduję punkty handlowe i czekam na jihad. W międzyczasie staram się uderzyć na Seldżuków, albo oni uderzają na mnie.

wiciu11111
16-02-2014, 17:03
Panowie mam problem wszytsko zrobiłem tak jak w instrukcji i zaraz po wczytaniu startu kompani pojawia mi się to i wysyła do pulpitu.

olek77
16-02-2014, 18:19
zmniejsz ustawienia graficzne...

wiciu11111
16-02-2014, 18:34
nie działa

HellVard
16-02-2014, 21:07
Tylko z tym modem masz problem? Usuń plik "medieval2.preferences.cfg", jest w głównym katalogu medievala, ale nie gwarantuję, że to pomoże ;)

wiciu11111
16-02-2014, 21:53
nie pomogło i tak tylko z tym submodem mam ten problem czyste BC działa mi bez problemu.

Araven
17-02-2014, 14:49
Ponad 500 Osobom działa. Coś robisz nie tak. Ew. Pobierz ponownie.
Ew. próbuj uruchomić ponownie i obniż wymagania jak Olek77 radzi, taki komunikat się czasem pojawiał i u mnie niekiedy.

wiciu11111
17-02-2014, 17:15
Przeinstalowywałem całego medka i ściągałem od nowa wymagania zmniejszałem już nic nie daje i wsio mam tak jak na instrukcji opisane

Araven
17-02-2014, 17:24
Sam Megasubmod V wymagań graficznych nie podnosi.
Sterowniki przeinstaluj. Jaki masz system? UAC wyłączone o ile Win7?
Każdy komu nie działa jakiś mod lub submod twierdzi, że instalował zgodnie z instrukcją, zwykle się myli.

Po zmianie ustawień graficznych zapisz je i usuń map.rwm z kampanii Full i Light. Sprawdź czy gra nie przywraca wysokich ustawień grafiki z automatu.

wiciu11111
17-02-2014, 17:45
Dobra dałem sobie spokój mówicie mi o wszsytkim co już po kilka razy robiłem :D widocznie mam coś nie halo z kompem.

Araven
18-02-2014, 08:33
Wiciu, spróbuj obniżyć skalę jednostek, usuń map.rwm, wyłącz kompa i spróbuj odpalić po ponownym uruchomieniu. Za dużo jednostek wybrałeś do bitwy, pewnie ponad 5000 luda, wtedy się pojawia taki komunikat często w bitwie.

wiciu11111
18-02-2014, 21:58
Nawet kompani nie moge odpalić a co dopiero wejść do bitwy na czystym bellum normalnie sobie gram z submodem mam problem :D

wino
18-02-2014, 22:08
A masz ten szkocki kawałek jak się gra odpala?

Araven
18-02-2014, 23:34
A dałeś podczas instalacji Megasubmoda V by wszystko pousuwał?
W tym map.rwm ale nie tylko? Powtórz instalację i uważaj co robisz. Może nie dałeś by instalator pousuwał pliki sam i nie odpala dlatego.

Darson
23-02-2014, 11:59
Mam problem z tym submodem, na zwykłym bellum crusis 6.3 nie wyskakuje mi problem, a tutaj jak chce zacząć nowa kampanie to wyskakuje : medieval 2 total war napotka, coś takiego jak na tym screenie: http://imgc.gram.pl/mini/2009_02_20090106195345.jpg

Na podstawowych ustawieniach jak i na tych wyższych jest to samo.

Araven
23-02-2014, 12:53
Pousuwaj map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i będą 4 katalogi usuń map.rwm z Full i Light. I spróbuj odpalić. Poczytaj opis Instalacji w temacie z Instalką Megasubmoda. Ew. zainstaluj Megasubmoda V ponownie jak usunięcie map.rwm nie pomaga.

Po prawidłowej instalacji Megasubmoda V, żadnych problemów być nie powinno. Albo zrobiłeś coś źle. Albo masz uszkodzoną, albo niepełną instalkę.

Darson
23-02-2014, 13:23
Jak wchodzę w to custom, to tam mam 2 foldery : AudioTest oraz e3_campaign_demo

Araven
23-02-2014, 13:34
Podawałem ścieżkę: data/world/maps/campaign/custom i będą 4 katalogi usuń map.rwm z Full i Light.
W czystym Bellum jest tak samo. Megasubmod zmienia tylko niektóre pliki, w poszczególnych katalogach.
Sprawdź ponownie w/w ścieżkę. Jak nie masz tam kampanii:Full, Light, Feudal_Full i Feudal_Light to źle poinstalowałeś.

simmon91
25-02-2014, 00:16
Witam,
mam pytanie odnośnie rekrutacji księżniczek, mianowicie gdy zmieniam stolice mojego państwa, czy jest możliwość rekrutacji w nowej stolicy?

Araven
25-02-2014, 09:02
Rekrutacja w innej stolicy nie działa, tak to jest skonstruowane w pliku export_descr_buildings. Zwiększa Ci się tylko limit do rekrutacji. Musisz dalej rekrutować je w stolicy historycznej.

szymczak69
25-02-2014, 15:57
Jest możliwość zmiany, w pliku typu osady Wrocławia z zamku na miasto? gdzie to można zrobić? Lepiej było gdy Wrocław był miastem.
Działa tytuł arcybiskupa Gniezna w Wielkopolsce po zmianie nazwy miasta na Poznań? pytam o megasubmod V oczywiście

Araven
25-02-2014, 16:29
W descr_strat kampanii w jaką grasz należy to zmienić czyli typ osady z zamku na miasto i map.rwm usunąć.
Nie działa to na savy.
Arcybiskupstwo gnieźnieńskie jest historyczne, było na terenie Wielkopolski więc jest ok. Poznań obejmuje całą Wielkopolskę, nie tylko samo miasto Poznań.
Zrób kopię pliku descr_strat przed zmianami.

Wklej w miejsce obecnego wpisu poniższy, usuń map.rwm i Wrocław powinien być miastem.

settlement
{
level large_town
region Breslavia_Province

year_founded 0
population 2400
plan_set default_set
faction_creator poland
building
{
type core_building wooden_wall
}
building
{
type equestrian stables
}
building
{
type barracks town_guard
}
building
{
type missiles bowyer
}
building
{
type guild_woodsmens_guild woodsmens_guild
}
building
{
type smith leather_tanner
}
building
{
type hinterland_roads roads
}
}

szenek122
16-03-2014, 13:41
Mam problem. Bellum Crucis 6.3 zainstalowane poprawnie działa bez megasubmoda:Włącza się mapa kampanii.A gdy zainstaluje MegaSubmoda wyskakuje taki błąd:http://zapodaj.net/36b8c98f3f798.bmp.html proszę o pomoc :cry:

Araven
16-03-2014, 14:21
Którego megasubmoda? Podany link do błędu, jaki wstawiłeś nie działa.
999 Osób na 1000 jakim nie działa Megasubmod źle zainstalowały.
Przeczytaj dokładnie opis instalacji.
Podaj jaki masz system operacyjny i dokłądną lokalizację moda.

szenek122
16-03-2014, 15:10
MegaSubmod V. Mod zainstalowany w :D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods . System.... Windows XP

szymczak69
16-03-2014, 15:11
Grał ktoś może wcześniej HRE (Ces. Niemieckie)? Czy nie ma problemu z dostarczaniem ładunku do stolicy Regensburg? Bo z portów Hanzy np. Brema ewentualnie Utrecht jest kawałek drogi. Czy konieczne jest przeniesienie stolicy , przykładowo do Kolonii?

Araven
16-03-2014, 15:34
Szymczak69
Coś mało uważnie poradniki czytałeś. W Twojej spolszczonej instrukcji, tez to chyba jest napisane przy flotach handlowych.
Stolica do obsługi flot handlowych (by one działały i dawały dochody) musi być blisko morza.

Szenek122 zainstaluj ponownie. Nim to zrobisz usuń map.rwm z katalogów Full i Light i spróbuj odpalić. Na pewno pobrałeś całą Instalkę Megasubmoda V?

szenek122
16-03-2014, 15:52
Tak pobrałem całą .

szymczak69
16-03-2014, 16:39
Coś mało uważnie poradniki czytałeś. W Twojej spolszczonej instrukcji, tez to chyba jest napisane przy flotach handlowych.
Stolica do obsługi flot handlowych (by one działały i dawały dochody) musi być blisko morza.
O jak mnie zrugał :oops: xD Ja poprostu lubie się upewnić. Domniemywam że nie zmienia to miejsca koronacji i wzrostu miru dla F.L? Tylko zmiana odległości od stolicy w pozostałych miastach? Jeżeli tak to nie urządza mnie to wyszystkie najbogatsze miasta mam na południu, wówczas więcej bym stracił pieniędzy na korupcji niż zyskał z pojedynczych statków. W polskim przypadku pewnie też trzeba zmienić na Gdańsk? Moim zdaniem ten skrypt jest do poprawki

Araven
16-03-2014, 16:47
W Polsce można do Poznania, mimo, ze nie ma tam portu.
Próbowałem to zmienić by stolica mogła być dalej, ale nie zadziałało. Albo zrobiłem coś źle, albo trzeba to zmienić w kilku plikach, ja zmieniałem w campaign_script.
Miejscem koronacji jest historyczna stolica, nawet jak ją przeniesiesz gdzie indziej, koronacja jest w historycznej. Polska zawsze Kraków.

szymczak69
16-03-2014, 17:00
No trochę jest to wkurzające. No na logike wydawałoby się że w campaign script, sam będe patrzył po plikach. Zastanwiam się czy to nie jest w trigerach Ancillaries albo Titles no bo jednak informacje o ładunku są wyświetlane jako "title" może tam. Zobaczymy jakbyś doszedł do tego to daj znać.

szymczak69
27-03-2014, 20:22
Nie wiem czy poprostu nie zwiekszyć odległości floty od stolicy w campaign_script. Może jeszcze coś być w export_descr_characters_traits ale jeszcze nic tam nie znalazłem. Gdy pisaliście spolszczenie do submoda zmienialiśćie informacje dotyczące ładunku i kwot przewożonego towaru , gdzie to można znaleźść?

Araven
27-03-2014, 21:58
W export_descr_aniciliaries w text, są floty, o ile dobrze pamiętam. Próbowałem zmieniać odległość, ale nie zadziałało. Spróbuj może się uda. Zagraj np. Bizancjum i sprawdź czy zadziałało, tam można mieć szybko floty handlowe.

arcyżużel
29-03-2014, 22:21
Moge prośic o reupload albo jakis alternatywny link do Megasubmoda V, bo dziadostwo nie chce mi się ściągnąć :P

Araven
30-03-2014, 11:45
Pisząc dziadostwo, wyrażasz lekceważenie dla Autorów.
Użyj Google Chrome, powinno się udać. Megasubmod jest duży, wątpię by wino miał czas robić ponowny upload, około 500 Osób pobrało. Teraz może i więcej.

arcyżużel
30-03-2014, 13:03
Niestety lipa jest i nie chce nawet chrom ruszyc :P Nikt z ludu total war nie wrzucał se kopii na chomiku ?

wino
31-03-2014, 08:01
Moge prośic o reupload albo jakis alternatywny link do Megasubmoda V, bo dziadostwo nie chce mi się ściągnąć :P
a po co reupload jak obecny link działa???

Araven
31-03-2014, 08:05
Arcyżużel, czekasz kilkadziesiąt sekund, potem wpisujesz kod z obrazka i pobierasz.
Ew. poproś jakiegoś znajomego by Ci pobrał.

arcyżużel
31-03-2014, 09:09
No wiesz,potrafię pobierać pliki :P ale ad rem, czekam, wpisuje kod, informuje mnie ze zaraz rozpocznie się pobieranie i lipa :P

Araven
31-03-2014, 13:31
Megasubmod ma 767 pobrań.
Sprawdziłem przed chwilą, wpisałem kod z obrazka po odczekaniu kilkudziesięciu sekund i zaczęło mi pobierać od razu. Mam Google Chrome, jak pisałem.
Może masz ustawioną blokadę niektórych stron przez program antywirusowy, albo coś w ustawieniach przeglądarki.

Szczodry
31-03-2014, 13:38
WItam
POMOCY! Gram sobie w BC 6.3+Megasubmod i w turze 113 wrobi się czarny ekran i po naciśnięciu ESC wywala do pulpitu, dzieje się to jak się rusza Sycylia. Próbowałem parę razy i za każdym razem to samo. Wszystko instalowałem tak jak w instrukcji, POMÓŻCIE bo gram Polską na VH/VH i nie chce zaczynać od początku...
Pojawia się jakiśnapis że "Mediewal Total War napotka" i za każdym razem to samo....

Araven
31-03-2014, 14:51
Witaj. Jest temat o błędach poczytaj.
Generalnie należy robić savy co kilka tur, pod różnymi nazwami.
Usuń plik map.rwm z kampanii w jaką grasz i spróbuj wczytać.
Rusz agenta, albo armię, zmień coś i zapisz i próbuj puścić turę.
Włącz na moment toggle_fow.
Wczytaj wcześniejszy save.
Generalnie kombinuj i próbuj przejść tą turę w/w sposobami.

wino
01-04-2014, 15:45
Błędy z Sycylią - co mi przychodzi na myśl, to pierwsza rzecz to zmiana Mietka, czyli usunięcie jakiejś prowincji z Sycylii i wrzucenie jej Polsce jako bodajże Podlasie, a druga to dodanie jakiegoś buntu chyba w Sycylii (też chyba przez Mietka). Najlepiej daj loga.

P.S. czemu mamy różowe nicki? Jestem rycerzem walczącym ku chwale kraju miodem i mlekiem płynącym, a nie jakimś propagatorem gender :)

Araven
01-04-2014, 16:09
On nie gra Sycylią.
Różowe nicki to raczej żart na dziś.
Ale daj loga z katalogu logs w głównym katalogu Bellum.

wino
01-04-2014, 20:39
To że nie gra Sycylią nie znaczy, że te zmiany nie spowodowały błędu :) Nie znam się, ale być może log wychwyci jakiś błąd.

arcyżużel
02-04-2014, 07:50
Ok, udało mi się pobrać submoda na stary komputerze:P Mam pytanie, o co pyta się bellum crucis zaraz po starcie przy kampanii full? Nie znam włoskiego, a mam nadzieje ze to jest jakaś pierdoła, bo jak akceptuje wywala mi błąd ze medek napotyka itp. a poza tym to mod działa dobrze :P

wino
02-04-2014, 08:31
To jest wprowadzenie do kampanii. Komp pokazuje posiadane i okoliczne miasta, które jego zdaniem warto zaatakować. Czyli pierdoła, całkiem fajna, no ale niestety nie działa na megasubmodzie. Trzeba wybrać czerwony krzyżyk.

Azar993
02-04-2014, 15:16
Witam, strasznie sie napaliłem na tego Submoda, bo podobno jest świetny, a samo Bellum Cruscis już mnie nudzi... widziałem ten błąd 3 strony dalej, i nie został rozwiązany...
Chodzi o właśnie to https://imagizer.imageshack.us/v2/1235x739q90/20/5lpp.png Uprzedzam pytania czy usunąłem map.rwm tak, usunąłem, przeinstalowałem sterowniki, przeinstalowałem całego Total War'a... moda przeinstalowywałem jakieś 3-4 razy... no i w końcu sie poddaję... nie mam pojęcia co z tym zrobić... Możecie pomóc panowie? :(

olek77
02-04-2014, 15:53
zmniejsz ustawienia grafiki, ot tyle.

Azar993
02-04-2014, 16:10
Zmniejszenie ustawień grafiki nie pomaga... zresztą komputer mam na tyle dobry że mogę grać na najwyższych... Oczywiście na samym Bellum Crucis sie to nei dzieje... i zapomniałem dodać że nie chodzi o bitwę, tylko nawet kampania nie chce się uruchomić + Sprawdzałem czy to może chodzić o grafike... i na najniższych ustawieniach to samo.

Araven
02-04-2014, 17:45
Prawie 800 Osób gra na Megasubmodzie. Sporadycznie miałem taki error, ale jednorazowo.
Zmniejsz skalę jednostek. Może to coś da.

Azar993
02-04-2014, 17:59
Ale to właśnie nie chodzi o grafikę, przykładowo bitwy mi działają na najwyższych ustawieniach graficznych na tym submodzie... po prostu gra mi wyrzuca mi taki błąd jak wybieram frakcję i przechodzę do gry... jednym słowem chodzi o mape kampanii...

Araven
02-04-2014, 18:22
A klikasz na czerwony krzyżyk jak się pojawia ekran powitalny moda? Witamy w Bellum Crucis?
Bo jak klikasz na zielone oznaczenie to zawsze wywali.
Ew. pobierz submoda ponownie, może coś się nie pobrało jak należy.

Azar993
02-04-2014, 19:12
Pobierałem już dwa razy... a nie jest to tak że mapa sie włączy i jest wszystko ok... Wygląda to bowiem tak : Wybieram frakcje, te ładowanie - Filmik - Następne ładowanie i w tej częsci w połowie ładowania jest ten błąd... Instalacja została wykonana poprawnie, strasznie dziwna sytuacja...

Araven
02-04-2014, 19:54
A jaki masz system operacyjny?
Podaj lokalizację moda dokładną.

Azar993
02-04-2014, 20:46
Windows'a mam 7 64 bitowego
a lokalizacja to : D: Medieval total war > mods > Bellum Crucis 6
Chciałbym dodać że dysk D nie jest moim dyskiem na którym mam zainstalowanego windowsa... ale to raczej niczego nie zmienia
Przed chwilą sprawdziłem czy zadziała mi Megasubmod III i tak samo jest ten błąd.

Araven
02-04-2014, 20:49
Nie wiem. Czekaj na nowe sterowniki do karty graficznej.
Nie mam pojęcia o co biega.
To nie kwestia Megasubmoda a grafiki.
Kingdoms odpala? masz inne mody? działają.
Usuń ponownie map.rwm z kampanii full i light, wyłącz kompa. Włącz i spróbuj odpalić kampanię?
Może antywirus coś zablokował podczas instalacji?

wino
02-04-2014, 21:14
Araven, kilka osób to ma, czyste Bellum i inne mody im działają, wywala błąd grafiki tylko na Megasubmodzie. Coś więc megasubmod musi powodować. Za dużo nagrzebane w nim jest, przy 7.0 nie można tak mocno ingerować w moda, bo potem takie babole są.

Azar993
02-04-2014, 21:23
Sterowników nowych jak narazie nie ma... ostatnie zostały wydane w 2013 roku
I właśnie to jest kwestia czegoś w Megasubmodzie... bo Kingdoms odpala, Bellum Crucis odpala... Ale gdyby chodziło o samo Bellum Crucis to bym tutaj nie pisał przecież, Antywirusa nie używam... najwyżej poczekam do wydania nowszej wersjii Bellum Crucis i prawdopodobnie nowego Megasubmoda...

Araven
03-04-2014, 11:12
Owszem jest nakombinowane, ale gra się super.
Problemy są ale rzadko. Jak reinstall nie pomógł to nie wiem.
Do 7.0 zmiany będą dużo mniejsze w Submodzie, a może żadne jak będzie hulało ładnie.

Edit: Azar993 jednak zainstalował, problemem nie był Megasubmod a brak wgranego bugfixera do BellumCrucis 6.3, co wyszło dopiero na PW.
Miłej gry życzę.

selwek
04-04-2014, 14:16
Jest możliwość ściągnięcia Megasubmoda z innej strony ?

Araven
04-04-2014, 16:39
Nie ma.
Google chrome spróbuj.

Wonsz
09-04-2014, 18:34
Jak w V megasubmodzie bez submoda Exara można rekrutować braci dobrzyńskich? (kampania light, bo komp za słaby i nie chcę mi się czekać 5min na przeskok tury).

Araven
10-04-2014, 08:20
Od 1216 roku można. III poziom kościołów w mieście i II poziom kaplic zamkowych i wyżej.

Wonsz
10-04-2014, 12:52
Dzięki!

Szczodry
12-04-2014, 11:19

Witojcie - pokożcie co potroficie.....

Kombinowałem na wszystkie sposoby i nie dało rady tej tury przeskoczyć. Musiałem zacząć wszystko od nowa ale może to i lepiej bo zastosowałem inną strategię i dużo lepiej mi poszło. Wkrótce opiszę moją rozgrywkę.
Obecnie jestem w 190 turze i problem z crashem miałem jak zdobywałem jakąś twierdzę na samej północy należącej do Nowogrodu - nie można było rozegrać bitwy bo od razu wywalało tylko trzeba było wybrać rozstrzygnięcie automatyczne.
ALLE PANOWIE UWAŻAM ŻE BC + MS JEST GRĄ KOMPLETNĄ. TAK POWINNY WYGLĄDAĆ GRY STRATEGICZNE. NOWY ROM W PORÓWNANIU Z BC TO JAKIŚ PRYMITYW. MOIM ZDANIEM 10/1O. OD KILKU TYGODNI CHODZĘ NIEWYSPANY JAK ZOMBI BO SIĘ NIE MOGĘ ODERWAĆ.
Zastanawiam się tylko czy można dodać do odtwarzanych utworów muzykę Clannad z Robin Hooda (Robin of Sherwood) tego prawdziwego Robina a nie debila w rajtuzach. :)

Trzeba przyznać że twórcy BC zrobili coś niemożliwego a kolesie od MS (MEGASUBMODA) BC uszlachetnili.
UFF... tom się napisał :)

T&D TWC
12-04-2014, 11:29
Boś Szczodry...:P

Szczodry
12-04-2014, 11:37

Witojcie - pokożcie co potroficie.....

Kombinowałem na wszystkie sposoby i nie dało rady tej tury przeskoczyć. Musiałem zacząć wszystko od nowa ale może to i lepiej bo zastosowałem inną strategię i dużo lepiej mi poszło. Wkrótce opiszę moją rozgrywkę.
Obecnie jestem w 190 turze i problem z crashem miałem jak zdobywałem jakąś twierdzę na samej północy należącej do Nowogrodu - nie można było rozegrać bitwy bo od razu wywalało tylko trzeba było wybrać rozstrzygnięcie automatyczne.
ALLE PANOWIE UWAŻAM ŻE BC + MS JEST GRĄ KOMPLETNĄ. TAK POWINNY WYGLĄDAĆ GRY STRATEGICZNE. NOWY ROM W PORÓWNANIU Z BC TO JAKIŚ PRYMITYW. MOIM ZDANIEM 10/1O. OD KILKU TYGODNI CHODZĘ NIEWYSPANY JAK ZOMBI BO SIĘ NIE MOGĘ ODERWAĆ.
Zastanawiam się tylko czy można dodać do odtwarzanych utworów muzykę Clannad z Robin Hooda (Robin of Sherwood) tego prawdziwego Robina a nie debila w rajtuzach. :)

Trzeba przyznać że twórcy BC zrobili coś niemożliwego a kolesie od MS (MEGASUBMODA) BC uszlachetnili.

ACHA I ZAPOMNIAŁEM NAPISAĆ, ŻE PRZY PIERWSZEJ BITWIE JAKĄ ROZEGRAŁEM, WOJSKA USTAWIONE, A Z GŁOŚNIKÓW POPŁYNĘŁA BOGURODZICA I MYŚLAŁEM ŻE SIĘ POPŁACZĘ NORMALNIE GĘSIA SKÓRA, HEHE BARDZO DOBRA ROBOTA PANOWIE...

UFFF... NO TERA TOM SIĘ DOPIERO NAPISOŁ... :)

Piter
12-04-2014, 11:58
Tak z ciekawości, która sztuczna inteligencja jest lepsza, moja z megasubmoda, czy ta z Rome2 :)

Wonsz
12-04-2014, 13:43
A jak myślisz :) ? Przy twoim AI to z R2 to całkowity jego brak ;)

rzymianin
12-04-2014, 17:10
Jest chyba jakiś błąd w MEGASUBMODZIE. Wywala mi grę przy próbie stoczenia bitwy z grupką rebeliantów (patrz screeny). Nie pomaga przeczekanie tury, zrobienie wcześniej innej akcji, atak z innej strony itd. Za każdym razem wywala podczas ładowania bitwy. Oczywiście wszystko zainstalowane dokładnie według instrukcji > viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)

http://s12.postimg.org/n2r1o9ftl/kingdoms_2014_04_12_18_02_44_410.png (http://postimg.org/image/n2r1o9ftl/)

http://s12.postimg.org/z5wdbtqvt/kingdoms_2014_04_12_18_02_49_094.png (http://postimg.org/image/z5wdbtqvt/)

Tutaj spakowana tura jakby ktoś chciał sprawdzić w czym problem > http://sh.st/wowVf

Araven
12-04-2014, 18:11
Pewnie, że jest błąd i to nie jeden. Wszystkie namierzone błędy jakie umiem naprawić zostały naprawione, lepiej raczej nie będzie.
Zmień coś, rusz agenta i spróbuj rozegrać bitwę, jak nie da rady ręcznie tej bitwy, to automat i po problemie.

Szczodry
12-04-2014, 21:25
Potwierdzam, że w R2 sztuczna inteligencja jest bardzo abstrakcyjna natomiast mało logiczna. Natomiast AI w MS czasem powoduje, że trzeba się nieźle nagłówkować. :)

wino
12-04-2014, 21:39

pewnie, że można :)

http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11135&p=344582#p344343

Wonsz
12-04-2014, 21:45
wino czy umieściłbyś te utwory w soundtracku?
https://www.youtube.com/watch?v=hZ4sDn89P04
I ten?
https://www.youtube.com/watch?v=2VH0mx40qW4
I ten? :D
https://www.youtube.com/watch?v=xC1uEQALzDU

wino
13-04-2014, 00:26
Może kiedyś.

Szczodry
14-04-2014, 08:42
A może w soundtracku taki utwór?

https://www.youtube.com/watch?v=OnkWvh1 ... 2EB7629AF5 (https://www.youtube.com/watch?v=OnkWvh1pvU8&list=PLDCA2872EB7629AF5)

bronkiszot
17-04-2014, 11:25
Witam serdecznie

Na początku chciałbym podziękować twórcom za ich czas i nakład pracy pro publico bono :)

mam pytanie odnośnie rekomendowanego poziomu trudności, tzn. jaki polecacie ?

EDIT: w temacie z downloadem megasubmoda V Araven pisze o ekranie powitalnym moda i klikaniu na NIE - ja nic takiego nie zauważyłem czy coś spaprałem przy instalacji ?

wino
17-04-2014, 15:40
Chodzi o ekran który się pojawia po uruchomieniu kampani, w momencie gdy rozpoczyna się pierwsza tura gry.

Na początek zalecany poziom trudności jest ten środkowy.

P.S. tragiczne to nowe forum :/

bronkiszot
17-04-2014, 19:21
dzięki wszechno jasne :)

a propos nowego forum to wydaje mnie się czy część tematów wyparowała ?

EDIT @down: thx Araven - chyba ktoś (modzi) zrobił to za mnie :) bo nagle tematy się pojawiły znikąd

Araven
17-04-2014, 19:28
Nie wyparowała. Ustaw sobie opcje wyświetlania wątku od początku, to będziesz miał wszystkie tematy.
W Menu na dole.

Jan Skrzetuski
20-04-2014, 16:08
Problem jest mianowicie taki, że mam problem z zacinaniem się na mapie kampanii (gram kampanię Turcją, jestem w 33 turze). Od razu wykluczam problem ze specyfikacją, gdyż moja bestia uciąga Medka bez problemu. Czy ktoś ma jakiś pomysł, czemu to występuje? (Bellum Crucis v 6.3, Megasubmod V)

Araven
20-04-2014, 18:13
Po co założyłeś nowy temat skoro jest dyskusja o Megasubmodzie?
Użyj patcha 4gb i programów do poprawy wydajności kompa.
Masz za słaby sprzęt raczej. Mody mają o wiele większe wymagania niż czysty Medek.

Jan Skrzetuski
20-04-2014, 19:54
Intel Core i5
Geforce GTX 760 O/C
16 GB RAM
To NIE jest za słaby sprzęt. To ciągnie BF 4 na ultra w 100 fps
PS. Dla rozwiania niejasności ścinki zaczęły występować DOPIERO w 33 turze. Wcześniej wszycho było dobrze

Araven
20-04-2014, 21:16
Cofnij się do poprzedniego sava. Taki bug się czasem zdarza, niekiedy mija po kilku turach. Ale wloką się długo. czasami użycie dyplomaty przerywa ten bug z przycinaniem.
Usuń map.rwm z katalogu base z kampanii Full i Light, pokombinuj.

Jan Skrzetuski
21-04-2014, 15:14
No dobra, dzięki. Choć z z savem może być problem, bo swoim starym zwyczajem sejwuje tylko na jednym slocie :/ W każdym razie dzięki za pomoc.

Araven
21-04-2014, 15:57
Savy rób co kilka tur pod różnymi nazwami, tak na wszelki wypadek, bo niekiedy możesz stracić całą kampanię, jak będziesz miał pecha i trafi się bug jakiego nie da rady obejść.

Piter
22-04-2014, 21:51
Coś pochrzaniliście w spolszczeniu przy automatycznej budowie, mam już duże państwo więc nie chce mi się już samemu wszystkim zarządzać i polityka nastawiona na rozwój zamieniła się na- umacnianianie zdolności obronnych, a gdybym ustawił politykę nastawioną na zwiększenie zadowolenia, to zaraz by mi ligi emirów zaczęły powstawać, tak maksymalnie wykorzystują zadowolenie (co jest utrapieniem tego moda, nie można używać przez to automatycznego zarządzania poza jedną opcją, gra przez to staje się żmudna i męcząca gdy trzeba ręcznie wszędzie budować i nie można ustawić tylko tą politykę, która ustala niskie podatki)

Araven
23-04-2014, 08:24
Nie wiem czy coś jest pochrzanione, ale nikt normalny nie ustawia automatycznego zarządzania, bo działa ono do bani także w Medku. Ustaw wszędzie niskie podatki i ok będziesz miał bez automatycznego zarządzania. Poza tym nie wiem jak Twoje ai działa z zarządzaniem z automatu.

Piter
23-04-2014, 16:28
Nie wiem czy coś jest pochrzanione, ale nikt normalny nie ustawia automatycznego zarządzania, bo działa ono do bani także w Medku. Ustaw wszędzie niskie podatki i ok będziesz miał bez automatycznego zarządzania. Poza tym nie wiem jak Twoje ai działa z zarządzaniem z automatu.

Prosiłbym mnie nie obrażać. Jeśli tobie chce się pokolei w każdym mieście budować budynki mając 1/4 mapy to to jest znacznie dziwniejsze. A to jest pochrzanione, bo ja od zawsze używam, bo wole się bawić w wojnę niż sim-city na jakiś zadupiach.

K A M 2150
23-04-2014, 19:03
To ktokolwiek używa tego od zawsze zepsutego autozarządzania?

RockMiguel
26-04-2014, 10:41
Czy można odnowić linki?

Lwie Serce
26-04-2014, 10:54
Albo ja przeoczyłem coś albo przepadł temat z linkami :rolleyes: Z pierwszej strony tego tematu wchodzę to nie daje rady, w dziale szukałem i nie mogłem znaleźć.

EDIT : a jednak moja nieuwaga ;D http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7965-Instalka-Polskiego-Megasubmoda-(wersja-V)

Piter
12-05-2014, 20:54
A jakie jest AI bitewne w megasubmodzie konkretnie, bo jak nie to co w bellum to moje AI kampanijne może się bugować i stać jak debil przed miastami zamiast je oblegać i szturmować. Tak pomijając to, że ta wersja megasubmoda jest już od bardzo dawna :D Ja wiem, że u siebie mam oryginalne z Bellum ale czy tu jest jeszcze jakieś inne? Pliki od AI bitewnego również wpływają na AI na mapie kampanii, tak jak AI na mapie kampanii wpływa, w małym, bo w małym stopniu ale wpływa na AI w bitwie- więc mógłby ktoś mi podrzuć AI bitewne z megaubmoda- chciałbym się mu przyjrzeć.

Araven
12-05-2014, 21:07
W Megasubmodzie V jest oryginalne ai bitewne z BC 6.3.
Niektórzy w tym ja mają bitewne Germanicusa wersja 5.7, ale je trzeba samodzielnie wrzucić sobie do Megasubmoda.

Piter
12-05-2014, 21:40
W Megasubmodzie V jest oryginalne ai bitewne z BC 6.3.
Niektórzy w tym ja mają bitewne Germanicusa wersja 5.7, ale je trzeba samodzielnie wrzucić sobie do Megasubmoda.

Nie wiem czy tam nie jest współczynnik odpowiadający atakom na 1.5- czyli komputer atakuje jeśli ma przewagę 3:2, rzadko się to zdarza, gdy ma do pokonania miasto z silnym garnizonem jedną armią, a bugiem medka, którego się nie da poprawić jest to, że komp potrafi oblegać tylko jedną armią, a skoro nie może mieć takiej przewagi to po prostu nie atakuje. Ja mam ustawiony ten współczynnik na 1:2 na niekorzyść kompa, a sprawę atakowania pierdólkowatymi armiami w swoimi AI rozwiązałem innymi algorytmami. (dzięki temu może i w niewygodnych okolicznościach ale komp przynajmniej walczy i jeśli ma większy potencjał od gracza może w końcu go wykrwawi, a nie buguje się tak często pod miastem i stoi czekając na egezkucję, choć i tak to się zdarza)

W dodatku grałem pare tygodni, czy miesięcy temu już nie pamiętam w Bellum i zauważyłem, że gdy komp się dobrze rozwinie to paradoksalnie osłabia to jego potencjał militarny- komp na moim AI dąży do posiada jak najelitarniejszej armii, a jak ustawiliście zbyt duży czas oczekiwania na doborowe jednostki to komp czeka po 60 tur żeby zebrać te swoje 15 oddziałów, gdy ma zamiar je zebrać w przygranicznej osadzie z dobrze rozwiniętą infrastrukturą. Co prawda ma potem naprawdę potężną armię ale rzadko się zdarza żeby go nie zniszczyć zanim zdąży, ja miałem wojnę z mongołami i zostawiłem Bizantyjczykom cytadelę w spokoju- bo się zbugowali i, i tak niewiele szkolili, a ja miałem problem z mongołami, ale jak mi przywalili swoimi doborowymi jednostkami to było... łał
Wszystko to przez to, że Ai testowałem głównie na oryginalnym Bellum :)

Wonsz
13-05-2014, 21:50
Czy Megasubmod 5wersja potrzebuje 2?Bo po Formacie chciałem sobie pograć w tego super moda a 2 wydania nie można pobrać.

HellVard
13-05-2014, 22:22
Nie są konieczne żadne wcześniejsze wersje.

Wonsz
14-05-2014, 07:07
To mnie uspokoiłeś :)

Araven
14-05-2014, 07:52
Przecież opis instalacji masz wyjaśniony krok po kroku w temacie z Instalką.

Kobrax
29-05-2014, 12:24
Ogarnie ktoś tą najnowszą instalkę? Bo nie można nawet tego tematu otworzyć. Przynajmniej ja nie mogę. A chciałem sobie w megasubmoda pograć.
EDIT. Nieważne. Jestem idiotą. Nie to klikałem xD

Araven
29-05-2014, 15:49
Daj znać, czy zagrałeś. I jakie wrażenia.

Kobrax
29-05-2014, 18:10
Grać w niego już kiedyś grałem(nie tak dawno nawet) ale teraz powinno być o wiele lepiej bo będę grać na nowym lapku, o wiele lepszym od mojego PC starego. Ale i tak oczywiście napisze co i jak :) Pamiętam, że największe problemy miałem ze stosunkami z moimi sąsiadami.

Kobrax
02-06-2014, 15:41
Jest jakiś mod albo sposób by występował w grze autozapis? Bo już drugi raz mnie wywaliło w ciągu tych pierwszych 40 tur i znowu będę musiał rozgrywać grę od 26 tury bo nie pamiętam o zapisywaniu co turę:(

Araven
02-06-2014, 15:58
W pliku cfg w katalogu głównym moda, wstaw auto_save = 1 i będzie
[game]
auto_save = 0
No co turę to się nie zapisuje ale co 5 lub 10 tur to powinno się robić zapisy. Pod różnymi nazwami najlepiej.

Raster123
02-06-2014, 20:42
Mam prośbę bo nie działa teraz 80% linków w tematach tego moda. Co sobie na własną rękę znalazłem spolszczenie i BC 6.3 do pobrania to czy byłby ktoś łaskawy co do linku z tym submodem :P?

Wonsz
02-06-2014, 20:57
Jest na Przekleju.

Kobrax
02-06-2014, 21:01
Masz na forum temat z instalką nr V. Link powinien działać, sam niedawno pobierałem.
Pograłem sobie i jest extra. HRE miało pecha, zaatakowały ich Węgry co skończyło się ekskomuniką dla... HRE! Miałem sojusz z obydwoma ale opowiedziałem się po stronie Niemców. Potem jak dostałem misję od papieża by zerwać sojusz z Niemcami to odnowiłem sojusz z Węgrami i Wenecją, które się z HRE biją również. Mówię również bo ja też zaatakowałem Niemców korzystając z okazji. Zabrałem im Wiedeń i Magdeburg, pokonałem kilka ich pełnych armii no i oczywiście Ołomuniec i Praga też do mnie należą bo je od buntowników zdobyłem. Jest naprawdę bosko, co prawda Niemcy nie są już ekskomunikowani no ale papież mi groził klątwą bo nie miałem żadnego kościoła w Gdańsku, a nie dlatego, że się z nimi biję :) Poza tym Dania zerwała ze mną sojusz i mam z nimi tylko 5/10 ale nie boję się ich :D
Co do zapisów to co chwilę robię sobie szybki zapis, a przed jakimiś ważniejszymi wydarzeniami normalny zapis.

Raster123
03-06-2014, 13:47
To z przekleja nie chcę się załadować

Araven
03-06-2014, 13:52
To może być kwestia przeglądarki. Google Chrome pobiera.
Tam się czeka kilkadziesiąt sekund i kod bodajże się wpisuje, robisz tak?
Na upload na inny serwer nie bardzo można liczyć.

Raster123
03-06-2014, 14:08
Chrome czekam kilka sekund wpisuję kod po 10 minutach czekania aż się zacznie pobierać wyskakuję error z brakiem pliku. Explorer to samo mozilla też.

Araven
03-06-2014, 14:28
Czeka się 40 sekund.
Mnie po wpisaniu kodu pobiera, znaczy plik jest.
Ew. zarejestruj się u nich może wtedy pobierzesz.

Wonsz
03-06-2014, 14:35
Jedyne co jest dziwne na przekleju, to fakt, że nie pokazuje ile jeszcze zostało do pobrania(ile czasu zostało).

Raster123
03-06-2014, 15:01
Ehh niestety rejestracja nic nie dała ;_;

1.Czekam aż pojawi się możliwość wpisania kodu
2.Wpisuje kod i daje pobieranie
3.Jest napisane, że jeżeli po 5 sekundach nie nastąpi pobieranie ,,kliknij tutaj"
4.Nic to nie daje po 20 minutach czekania 500 internal server error :P

Araven
03-06-2014, 15:47
Mnie się kończy pobierać zostało około 100 mb.
Wyloguj się, wejdź ponownie za jakiś czas i próbuj.
Taki błąd się czasem pojawia, nie tylko tam.

Raster123
03-06-2014, 15:51
już od 15.30 próbuję http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe

Araven
03-06-2014, 15:53
Mam taki jak wszyscy: http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe
Kompa wyłącz na moment, odśwież stronę.

Raster123
03-06-2014, 15:59
Zresetowałem kompa karte sieciową modem router wszystko i nadal nic. No cóż zostawię to na godzinę może w końcu załapie...
Serio nie da się tego wrzucić na jakąś inną stronkę? Bo pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem, że nie mogę pobrać czegoś co inny pobierają bezproblemowo.

Araven
03-06-2014, 18:15
A podasz taką na jaką można wrzucić ponad 600 MB w 1 pliku za darmo?
Poproś kogoś by Ci pobrał i wrzuć sobie na pendrive.

Raster123
04-06-2014, 15:50
Ktoś mi powie jak działa gospodarka w megasubmodzie? Grając polską i mając 10k złota wybudowałem 2 budynki oblegałem pragę i gdańsk to na turę miałem 8k w plecy... Podejrzewam, że to koszty za oblężenie ale bez jaj nie dość, że mam słabą i małą armię to jeszcze nie mogę nic podbić :D A ogólnie to submod fajny

Kobrax
04-06-2014, 16:33
Przede wszystkim poczytaj sobie wszystkie poradniki jakie to tylko możliwe. Po drugie na początku rozwiąż wszystkie oddziały, które nie są darmowe(nie są garnizonem). Przez co najmniej 15 - 20 tur tylko rozbudowuj gospodarkę i poprawiaj stosunki z sąsiadami, zawrzyj sojusz z HRE i Węgrami. Nie baw się w armię. Stopniowo oczywiście zastępuj te słabe garnizony lepszymi jednostkami jak np. ciężką konnicą. Za armię w polu masz 600, za oblężenie masz 2000. Więc jak na raz oblegasz 2 miasta to masz 5200, do tego koszt samej armii i masz te 8k :) Gdzieś był fajny poradnik do pobrania ze wszystkim dokładnie wytłumaczonym. Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. Ktoś na pewno pomoże, podpowie. Prosiłbym też może jak ktoś ma jeszcze jakieś porady o wypowiedzenie się :D
EDIT. Tu masz link do tematu z tym poradnikiem:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9661-NOWE-PORADNIKI-do-BC-6-3-i-Gildie-w-BC-6-3-po-POLSKU

Raster123
04-06-2014, 17:13
Dzięki stary. Czyli nie podbijać gdańska tylko męczyć gospodarkę? Zresztą mniejsza ide czytać poradnik :D

sadam86
04-06-2014, 17:20
Co do armii to albo rozwiązać dużą część lub zebrać to w dwie duże armie, szybko oblec Gdańsk i Pragę i nie czekać jak przeciwnik padnie tylko po turze oblężenia jak mamy już machiny szturmować wtedy stracimy część zbędnych jednostek a jest szansa na podbicie czegoś.

Kobrax
04-06-2014, 17:22
Ja zrobiłem tak, że Gdańsk oblegałem dopiero jak miałem przychód około 4k. Dania go nie podbijała u mnie tylko stałą. W bitwie o Gdańsk jeżeli masz sojusz z Danią, a ona nie zdobyła miasta to najlepiej chyba pobudować dużo taranów i podczas oblężenia jak Dania do bitwy dołączy to tylko mury zniszczyć i czekać aż Dania odwali całą robotę :) Na początku najważniejsza jest gospodarka. Tak mi wytłumaczono na tym forum, zastosowałem to i jest extra.

Raster123
04-06-2014, 19:46
Ciekawe co pobudowałeś i po której turze miałeś przypływ 4k ^^ Podbiłem gdańsk teraz się przymierzę do pragi. Ogólnie coś mi się wydaję, że polska ma słabe jednostki :D

Kobrax
04-06-2014, 20:47
Nie mamy słabych jednostek, mamy jednostki porównywalne do innych nacji. W tym modzie wydaje mi się, że konnica jest bardzo ważna. Szarża ciężkiej konnicy może wiele zdziałać. Budowałem tylko do dochodu budynki. Jak armii nie miałem to te dochody 4k miałem tak w okolicy 15 - 20 tury. Po to mi taki dochód był by móc utrzymać armię i po jednej turze oblężenia by być tylko na małym minusie ewentualnie. Choć zazwyczaj zbierałem troszkę kasy przed oblężeniem by na tym minusie nie być, a potem szturm. Teraz mam już z górki powiedzmy, dwie w miarę dobre armie, Gdańsk, Ołomuniec, Pragę, Wiedeń i Magdeburg(z tych co nie są na starcie dla Polski). Czekam aż się skończy misja od papieża i mam zamiar zniszczyć te parę amii HRE i podbić im co najmniej dwa miasta, choć moim celem jest zabranie im miast czterech :)

K A M 2150
04-06-2014, 22:16
Ekonomię i jednostki wywarzyłem w taki sposób, aby część jednostek opłacało się trzymać tylko na czas wojny.

Jest to jakiś kompromis, rycerzy rekrutujemy tylko na czas wojny, są drodzy w budowie i utrzymaniu, ale niepokonani w walce. Na czas pokoju starczy nam tania piechota.

Polska słabych jednostek nie ma, wręcz przeciwnie, nasza jazda jest na równi z elitą innych państw. Dodatkowo masz dostęp do rycerzy dobrzyńskich, którzy na swoim etapie kampanii dłuuugo nie mają sobie równych ;)

Przy okazji, zgodnie z obietnicą wrzucam plik z powiększonymi oddziałami, jednak mi się uchował na dysku. Nie wiem czy coś tam nie zmieniałem kiedyś, ale chyba wszystko jest ok ;)

http://speedy.sh/yzQmZ/export-descr-unit.txt

Raster123
05-06-2014, 08:08
Mam prage i gdansk i w 13 turze 5k na plusie i nie wiem czy isc na wschod czy z wegrami niemcow napierdzielac

sadam86
05-06-2014, 10:36
Jeśli pójdziesz na wschód to uważaj na bunt Wilna około 1200 r. pełna flaga oblegnie Ci miasto, i jak dobrze pamiętam (jeśli coś motam to niech ktoś mnie poprawi) w megasubmodzie w odniesieniu do czystego Bellum jest chyba ta różnica, że pierwszy najazd mongołów szedł gęsiego, a w megasie pojawiają się około 1214 roku od razu w kilku prowincjach np. Halicz, Iaski Torg, Asperon, Regen i parę innych ale nie pamietam tak że grając Polską i idąc na wschód jest szansa zebrać ich pierwszy atak na siebie.

Kobrax
05-06-2014, 13:47
Ja się tam z Niemcami biję. Na wschód wcale nie idę by tam wojny nie mieć z Nowogrodem i Rusią. Poza tym właśnie nie chcę by mnie mongołowie najpierw zaatakowali. Z ciekawszych wydarzeń to Bizancjum wybuchł bunt w Bułgarii i dwie pełne armie oblegają ich dwa miasta :)

Piter
05-06-2014, 13:49
Jeśli pójdziesz na wschód to uważaj na bunt Wilna około 1200 r. pełna flaga oblegnie Ci miasto, i jak dobrze pamiętam (jeśli coś motam to niech ktoś mnie poprawi) w megasubmodzie w odniesieniu do czystego Bellum jest chyba ta różnica, że pierwszy najazd mongołów szedł gęsiego, a w megasie pojawiają się około 1214 roku od razu w kilku prowincjach np. Halicz, Iaski Torg, Asperon, Regen i parę innych ale nie pamietam tak że grając Polską i idąc na wschód jest szansa zebrać ich pierwszy atak na siebie.
Idą normalnie mongoły.

Wonsz
05-06-2014, 14:03
Nie wiem w co ja gram o.O.Wy tu mówicie potężna polska, potężna kawaleria, dużo kasiorki, rycerze niepowstrzymani...U mnie dokładnie odwrotnie.

Araven
05-06-2014, 14:41
W Megasubmodzie I-sza inwazja Mongołów jest zmieniona, kilka czambułów pojawia się na Węgrzech, kilka na Rusi.

Piter
05-06-2014, 14:55
W Megasubmodzie I-sza inwazja Mongołów jest zmieniona, kilka czambułów pojawia się na Węgrzech, kilka na Rusi.

Dziwne, że grałem połowcami zdaje się na najnowszym megasubmodzie pare miesięcy temu i normalnie od rogu mapy szli (oczywiście na mnie poszli :) )

Araven
05-06-2014, 14:57
Część idzie normalnie albo zawrócili z Węgier lub Rusi.

K A M 2150
05-06-2014, 22:50
Nie wiem w co ja gram o.O.Wy tu mówicie potężna polska, potężna kawaleria, dużo kasiorki, rycerze niepowstrzymani...U mnie dokładnie odwrotnie.

A co ta niby może być za słabe, jeżeli nie chcemy się bawić w dziecinną stronniczość względem polskich jednostek? ;) Moim zdaniem i tak za mocne wojo Polsce dałem.

Kobrax
06-06-2014, 10:07
Polska ma zbalansowane jednostki. Ja ciągle walczę z HRE i z konnicy operuję jazdą mazowiecką, która prowadzi dość wyrównany bój z ich germańskimi rycerzami, choć zazwyczaj mnie ratuje przewaga w konnicy i walka jest 2vs1. Teraz mogę w Krakowie robić śpieszne rycerstwo oraz rycerstw. Ta konnica wydaje się OP na papierze bo ma 32 obrony, ataku i szarży też niemało. Te późniejsze jednostki konnicy u wszystkich są takie potężne?
Co prawda dostają po dupie Niemcy ale ich armie raczej na jakość wojska nie idą. Już im dwóch lub trzech cesarzy zabiłem i jednego następcę tronu :) Od wschodu ataku się nie boję bo tam Węgrów w Haliczu mam :D

Lwie Serce
06-06-2014, 13:40
Polska ma bardzo potężną armię w Megasubmodzie. Kawaleria może nawiązać zupełnie równorzędną walkę z zachodnią, choć jest trochę słabsza, ma własny zakon rycerski, piechota również wbrew pozorom bardzo dobra, łuczników niezłych mamy, tak konnych jak i spieszonych. Gdzie tu wady? ;)

Wonsz
06-06-2014, 15:44
To ciekawe, biorąc pod uwagę, że wszystkie odpowiedniki Polskie są gorsze zarówno ze wschodu jak i zachodu.(Sprawdzałem)

Raster123
06-06-2014, 16:24
Mam 2 pytania. Pierwsze co zrobić żeby bezpiecznie prowadzić wojnę z niemcami (grając polską) mają sojusz z połową europy a jak atakuję to jeszcze wypinają na mnie dupy węgry zrywając sojusz. A drugie które państwo polecacie w bellum crucis z aragoni,francji i królestwa jerozolimskiego :P?

Lwie Serce
06-06-2014, 17:13
Na pierwsze odpowiedzieć nie potrafię bo Polską nie grałem (w kampanii bo nie zliczę własnych bitew). A w drugim, widzę, że akurat wybierasz dwie moje ulubione frakcje (Francja i Jerozolima) + Aragonia, którymi się grało doskonale i je bardzo polecam. Francja ma ciekawą sytuację, położenie zapewnia dużo emocjonującej rozgrywki, zwłaszcza jak dyplomacja nie uda nam się wiele zdziałać. Starcia armii zachodnich są świetne, walka za pomocą pancernych hufców będzie na porządku dziennym, a później mamy dostęp do znakomitej kawalerii :D Także tutaj kampania będzie bardzo interesująca. Jerozolimą również. W Outremer mamy ciężką sytuację, walka z przeważającymi siłami wroga będzie obecna w prawie każdej turze gdy wojna się na dobre rozpocznie. Do tego zakony rycerskie...gra tą frakcją sprawiała mi frajdę i bardzo polecam jej wypróbować! Aragonią rozegrałem tak naprawdę tylko parę tur, więc tutaj raczej nie mam wiele do powiedzenia ;)

Raster123
06-06-2014, 17:24
Czyli kurde dalej nie mogę się zdecydować między jerozolimą a francją. Nie pamiętałem na historii żeby anglia była w posiadaniu całej zachodniej francji. Ogólnie w wadach jerozolimy piszę, że jest mało jednostek i jest lamerska w późniejszym średniowieczu, to prawda :P?

K A M 2150
06-06-2014, 17:27
To ciekawe, biorąc pod uwagę, że wszystkie odpowiedniki Polskie są gorsze zarówno ze wschodu jak i zachodu.(Sprawdzałem)

To ciekawe jak to sprawdzałeś, skoro Polska jazda ma chyba najwyższa obronę w całym modzie (32 =późna płyta, tarcza, ladry) xD Szarża średnio też wyższa niż u innych nacji ;) Zresztą sam sprawdziłem i w porównaniu z Niemcami, Polska jazda jest na każdym poziomie lepsza. Jedyną przewagą Niemców jest posiadanie dwóch późnych jednostek pieszych i konnych, a u Polski tylko po jednej. Nie zmienia to faktu, że tacy piesi dobrzyńscy remisują z najcięższa niemiecką piechotą. Jedyną wadą polskich jednostek jest brak jazdy z bardzo wysokim atakiem, lecz rekompensuje to obrona i szarża.

Zresztą każda nacja jest tak zbalansowana, jazda z toporami i buławami ma wyższy atak, lecz mniejszą obronę, jazda z mieczami odwrotnie. Francuscy lansjerzy mają najwyższą szarżę w grze i dobry atak, ale przez brak tarczy łatwiej ich ubić. Mógłbym tak jeszcze długo wymieniać.

Raster123, Jerozolima ma mocne jednostki, dobrze wyszkolone, o wysokim morale i ataku, lecz cierpią na brak bardziej zaawansowanych pancerzy ;)

Lwie Serce
06-06-2014, 17:29
Jerozolima nigdy nie jest lamerska bo pomimo braku jednostek późnośredniowiecznych, ma stały dostęp do rycerzy zakonnych, a oni są przynajmniej równi kopijnikom z końca wieków średnich. A mało jednostek nie ma, sama posiada kilka typów włóczników, rycerzy, jacyś tam lekkozbrojni a doliczyć do tego trzeba jednostki Templariuszy, Joannitów, Lazarytów, Bożogrobców i Krzyżaków... Armia krzyżowców to niesamowita potęga.

Wonsz
06-06-2014, 17:38
Lwie Serce- Ja nie lubię Jerozolimy, bo ten wygląd krzyżowców jest błędny
KAM- Jakim cudem spieszeni huskarlowie wytrzymali uderzenie Rycerstwa, a potem jeszcze chorągwi generalskiej(Rozbili te dwa oddziały konnicy).

Lwie Serce
06-06-2014, 17:41
Masz na myśli zbytnio rozpowszechnione hełmy garnczkowe, "uniformizację" ich czy co konkretnie?

Raster123
06-06-2014, 17:48
Dobra spróbuję francją po tym jak polską zaatakuję niemcy bo znając życie papież mi fakasa pokaże i pół europy będzie mnie napierdzielało. Ogólnie mam wojnę polską z rusią i tą frakcją na południe od rusi przy czym po 20 turach wgl mnie nie atakują ;_;

Wonsz
06-06-2014, 17:52
Lwie, ich niesamowitą wartość bojową, 3|4 wojska w kolczugach itd...

K A M 2150
06-06-2014, 17:53
Lwie Serce- Ja nie lubię Jerozolimy, bo ten wygląd krzyżowców jest błędny
KAM- Jakim cudem spieszeni huskarlowie wytrzymali uderzenie Rycerstwa, a potem jeszcze chorągwi generalskiej(Rozbili te dwa oddziały konnicy).

Właśnie za pomocą dwóch szarż chorągwi generalskiej rozbiłem z niewielkimi stratami huskarlów...Zrobiłem drugi test, za pomocą zwykłych rycerzy w zbrojach pierwszą szarżą zabiłem już 40% spieszonych, ostatecznie po kolejnych szarżach jazda przegrała, ale ubijając 75% wroga.

Lwie, ich niesamowitą wartość bojową, 3|4 wojska w kolczugach itd...

A w czym mają walczyć rycerze i piechota zbrojna, która nie składa się z powołanych wieśniaków?

Araven
06-06-2014, 17:56
EliminatorT
To gra, nie encyklopedia uzbrojenia.
Bellum i tak jest historyczne, jak na grę.
Jerozolima ma wg mnie wiernie oddane jednostki, wiele unikatowych. Mod obejmuje kilkaset lat, trudno by w każdym okresie wszystko się idealnie zgadzało, każdy pasek, czy zapinka czy uzda wierzchowca....

Polska ma silne jednostki, większość weteranów to potwierdza.
Generalnie marudzisz na maxa.

Raster123
Na ai z Megasubmoda niekoniecznie pół Europy Cię napadnie. To, że ktos ma wojnę z Tobą nie oznacza, że tylko z Tobą walczy, ai ma pewnie innych ważniejszych wrogów, niż Ty. Decyduje znacząco Twoja siła jako państwa.

Wonsz
06-06-2014, 18:02
Może dla ludzi, którzy mają przegrane w Medka i nie tylko dłuuuuuugi długi czas jest silna, ja do nich nie należę, a bardzo chciałbym stworzyć polskie imperium w tych czasach. Choć w sumie niewiem czemu tu rozlewam smutki, skoro mogę sobie delikatnie podwyższyć staty niektórych jednostek.

Dziwi mnie, dlaczego 3|4 Roosteru Jerozolimy to zakute w kolczugi puszki.

K A M 2150
06-06-2014, 18:15
Nie możesz być zakutą w kolczugę puszka, bo do tego potrzeba płytówkę. I dalej nie wiem, czemu Ciebie to dziwi, ich armia jest przestarzała, więc mają sporo jednostek w kolczugach, zamiast w różnych odmianach płytówek, nie mówiąc już o tym, że zbroja kolcza nie jest czymś specjalnie wyszukanym i trudno dostępnym. Naprawdę nie kumam tego zarzutu. Zresztą Jerozolima poza kolczugami ma też jednostki w zbrojach skórzanych lub całkiem bez tego. Jednostkom Polski już nie zarzucasz tego, że jest dużo kolczugi i płyty, a przecież na tle reszty Europy nasze rycerstwo prezentowało się biedniej.

Lwie Serce
06-06-2014, 18:17
Bo większość to rycerstwo i porządna piechota. Zresztą KAM już wyjaśnił i nie wiem gdzie widzisz coś błędnego. Jerozolima miała bardzo dobrą armię a swe klęski zawdzięczała bardziej głupocie głównodowodzących (jak sławne Źródła Cresson czy Hittin).

Gajusz Mariusz
06-06-2014, 18:29
Ale ciekawa dyskusja. A myślałem że tylko my w Curii dzielimy się na "ortodoksów" i "otwarte umysły".;)

Raster123
06-06-2014, 18:37
EliminatorT
To gra, nie encyklopedia uzbrojenia.
Bellum i tak jest historyczne, jak na grę.
Jerozolima ma wg mnie wiernie oddane jednostki, wiele unikatowych. Mod obejmuje kilkaset lat, trudno by w każdym okresie wszystko się idealnie zgadzało, każdy pasek, czy zapinka czy uzda wierzchowca....

Polska ma silne jednostki, większość weteranów to potwierdza.
Generalnie marudzisz na maxa.

Raster123
Na ai z Megasubmoda niekoniecznie pół Europy Cię napadnie. To, że ktos ma wojnę z Tobą nie oznacza, że tylko z Tobą walczy, ai ma pewnie innych ważniejszych wrogów, niż Ty. Decyduje znacząco Twoja siła jako państwa.

Im większa siła państwa tym bardziej podatna na ataki czy odwrotnie? Ogólnie francja jest op kawaleria mi się bardziej początkowa podoba. Nie wiem co w sumie na początku podbijać francją bo narazie odebrałem jeden zamek z angielskich rąk

Araven
06-06-2014, 18:52
Im większa siła tym mniejsze ryzyko ataku na Ciebie, liczy się bardzo ilu i jak silnych masz sojuszników też. Poziom trudności też wpływa na agresywność ai.

Raster123
06-06-2014, 19:39
Mnie intryguję jak działa w tym modzie dyplomacja :P W pierwszych 2 turach mi się tylko udaję zawiązać sojusz jak grałem polską i jak teraz francją

Araven
06-06-2014, 20:20
Opisywałem to parę razy, poszukaj sobie w dyskusji, o ai Pitera albo o Megasubmodzie V.

Raster123
07-06-2014, 06:49
Lwie serce jak grałeś francją to pierw próbowałeś wypędzić anglików na wyspy czy podbijałeś rebeliantów :P?

Piter
07-06-2014, 11:08
Jak grasz na moim AI (tu niektórzy mówią o kilkunastu turach bez armii, oraz o słabej jakości wojsko kompa, a na moim frakcje nie atakują tylko przez około 10 tur, więc chyba ktoś pisał o moim, a grał na oryginalnym na którym wielu ludzi również narzekała na słabą jakoś wojsk kompa), w każdym razie jak grasz na nim to po kilku pierwszych turach komp zaczyna się zastanawiać kogo zaatakować, jeśli grasz na wysokim poziomie trudności to zazwyczaj celem jesteś Ty, jeśli frakcja ma priorytety w stosunku do Ciebie: wojna, to nie licz na sojusz. Ogólnie w modzie trudno o sojusze również na oryginalnym AI. Jeśli ktoś kto chce z tobą wojny i ma sojusz z kimś z kim Ty chcesz sojusz to również zmniejsza to twoje szanse, jeśli nie masz z jakąś frakcją wspólnych wrogów to naprawdę ciężko o sojusz, trzeba frakcjom wysyłać dary itp, za to jeśli masz wspólnych wrogów to komputer często sam zaproponuje sojusz. Warto zawierać sojusze, bo ważnym czynnikiem dla komputera przy wypowiedzeniu wojny jest czynnik- "sojusz przeciwko celowi"- czyli jeśli naokoło Ciebie jest kilka frakcji mających ze sobą sojusz to prawdopodobieństwo ataku na twoją frakcję zwiększa się, albo jeśli Ty zawiążesz sojusze naokoło celu to bardziej prawdopodobne, że go napadną. Przy tych trikach należy pamiętać, że komputer niezwykle rzadko wypowiada wojnę gdy ma już jedną, nie chce walczyć na 2 fronty (nie zalicza się do tego sytuacja, gdy komp ma wojnę z jakąś frakcją ale z nią nie graniczy, wtedy podchodzi do doboru celów jakby nie miał wroga). Jak chodzi konkretnie o Polskę i Niemcy, to jako, że frakcje starają się zawiązywać sojusze przeciwko silniejszym wrogom, to prawdopodobieństwo walki Niemców na kilku frontach jest bardzo duże, bo frakcje uważają cesarstwo za najgroźniejszego rywala, chyba, że grasz na wysokich poziomach trudności- im wyższy tym mimo wszystko za najgroźniejszego rywala uważany jest gracz (choć i tak nie zawsze, dlatego i tak jest możliwe, że często w razie wojny z Niemcami Węgry zaatakują potężne Niemcy, a nie gracza).

Araven
07-06-2014, 11:16
W Megasubmodzie V jest ai Pitera, więc jak Ktoś nie zmienił sobie na inne to gra na Twoim ai.

Lwie Serce
07-06-2014, 11:54
Raster123 - najpierw starałem się pozdobywać neutralne prowincje, ale z Anglikami zacząłem się ostro naparzać niedługo później. Jak oberwali na kontynencie to dałem spokój im i skupiłem się na wojnie z HRE.

Wonsz
08-06-2014, 09:43
Czy tylko mi nie działa ta wersja KAMA? Nie mam różnicy czy mam zwykłą wersje czy Kama.

Araven
08-06-2014, 12:36
Map.rwm z kampanii full i light usunąłeś?
Ten plik od Kama raczej na 100% nie zadziała z submodem Exara i HellVarda.

Raster123
08-06-2014, 15:33
Ja 3 razy zaczynałem francją i zawsze jest to samo wypędzam ich z kontynentu po czym w 2 tury robią sojusz z 9 frakcjami z europy zachodniej i środkowej i potem mnie atakuję aragonia i liga lombardzka przy czym papież też ma mnie w dupie i jestem na skraju eksomunikacji :D

Piter
08-06-2014, 18:49
Ja 3 razy zaczynałem francją i zawsze jest to samo wypędzam ich z kontynentu po czym w 2 tury robią sojusz z 9 frakcjami z europy zachodniej i środkowej i potem mnie atakuję aragonia i liga lombardzka przy czym papież też ma mnie w dupie i jestem na skraju eksomunikacji :D

hehe, to chyba dobrze, inaczej byś podbijał wszystko jak leci jak w innych total warach, a tak komp widzi zagrożenie, tworzy sojusze i atakuje póki ma szanse :) Jeśli grasz na wysokim poziomie trudności, to komp chętniej zawiązuje sojusze przeciw tobie, jeśli jesteś znacznie silniejszy od sąsiada, to dodatkowo dochodzą nowe współczynniki zachęcające go do zawiązywania sojuszy przeciwko tobie ze strachu + ma polecenie dokonania inwazji jako część koalicji przeciwko mocarstwu :)

Araven
08-06-2014, 19:09
Dokładnie, na Megasubmodzie na zwycięstwo trzeba sobie zapracować.

Lwie Serce
08-06-2014, 19:13
I to jest jedna z rzeczy, które sprawiają, że kampania jest czymś świetnym na Megasubmodzie.

Raster123
08-06-2014, 19:24
Dobra ja się poddaje najwidoczniej jestem noobem. Francja ma op jednostki ale jak jednocześnie aragonia 2 armiami z południa na mnie ciśnie niemcy mnie zdradzają i oblegają paryż jeszcze do tego dochodzi anglia i liga lombardzka to nie nie nie :D Pogram sobie jerozolimą tam przynajmiej wiem, że wszyscy są moimi wrogami :D

Lwie Serce
08-06-2014, 19:32
Fakt, kampania Francją jest dość trudna, ja szedłem na początku głównie na ekonomię, porozwiazywałem większość piechoty (do niezbędnego minimum na garnizony i zdobywanie twierdz) i narobiłem kawalerii. Liczna to ona nie była ale wystarczyła do skutecznej obrony ziem do czasu jako takiego rozwinięcia i zadawania wrogom mocnych ciosów.

Ale jeśli liczysz, że kampania Jerozolimą będzie łatwa to się zdziwisz ;D Mimo armii mocnej jak cholera (nielicznej ale wyszkolonej i uzbrojonej wyśmienicie) można szybko zacząć odczuwać brak ludzi do szachowania sił wroga. Zbierzesz wojaków, zadasz klęske jednej armii, to druga Ci wparuje na terytoria z drugiej strony i nie będzie kim się bronic hehe. Ale zabawa świetna.

Raster123
08-06-2014, 19:49
Znaczy akurat problem francją jest taki, że jeżeli mogę zrobić sojusz tylko z niemcami, po czym reszta odmawia. Albo zaatakuję anglię albo ona mnie no to dostają w ciry wypędzam ich z kontynentu a potem ni z dupy mają z wszystkimi sojusz i starają się mnie cisnąć mimo, że moje państwo jest po prostu słabe. Po 30 turach jeszcze niemcy mnie zdradzili to już wgl nie miałem szans. Więc nie wiem czy najpierw starać się być pasywny pozajmować te rebelianckie miasta na południu i te na terenie holandi czy znów próbować anglię czyścić od początku

Lwie Serce
08-06-2014, 19:53
Najlepiej na początku inwestować w ekonomię i powoli przygotowywać się do wojny na kilku frontach :)

Raster123
08-06-2014, 20:11
A nie lepiej pierw podbić te rebelianckie miasteczka i potem budować targi kopalnie wysyłać kupców itp.?

Piter
08-06-2014, 20:19
Może zagraj na łatwiejszym poziomie trudności :)

Wonsz
09-06-2014, 11:56
Czy to normalne, że Kampania Hotseat nie działa?

Araven
09-06-2014, 13:52
Tak oczywiście, na Megasubmodzie nie działa, z racji na zmiany na mapie. Było to napisane przy instalce raczej.

PanzerKampfWagen
23-06-2014, 14:36
Dziś zagrałem Aragonią, lecz wywala mnie przy przeglądaniu drzewa rodziny z błędem "Medieval 2 Total War napotka". Błąd nie ukazuje się od razu po kliknięciu w drzewo, lecz po kilku sekundach. Kampania Full.

Araven
23-06-2014, 15:30
Aragonią na oglądaniu drzewka wywala także w czystym Bellum. To jakiś bug obecnej wersji moda. Pozostaje rzadko patrzeć na drzewko rodziny, albo wcale.
Ja czasem nie patrzę wcale, bo nie adoptuję żadnych generałów, mam tylko rody startowe i je staram się utrzymać i za ich członków wydaję księżniczki. Rzadko poluję naturalnymi księżniczkami na obcych generałów.
Tak można mieć np. Piastów w Bizancjum, czy Komnenów w Polsce.

PanzerKampfWagen
23-06-2014, 16:01
Dobrze wiedzieć, bo na początku się przestraszyłem, że to ja coś skiepszczyłem przy instalacji :P

Coloman
31-07-2014, 15:35
Po zainstalowaniu tego submoda (wszystko wg instrukcji) zaczęły mi się pojawiać jakieś dziwne przekłamania graficzne, wygląda to tak, jakby się na siebie ponakładało kilka okien. Na początku tego nie ma, pojawia się dopiero po kilku-kilkunastu turach, zwłaszcza po bitwie na mapie bitewnej. Potem jak próbuję wyjść z gry albo wczytać poprzedni zapis wyskakuje Medieval 2 Total War napotka i CTD. Da się to jakoś naprawić?

Araven
31-07-2014, 15:48
To samo się działo nie kiedy i na czystym BC 6.3. Więc to nie wina tego submoda.

Usuń map.rwm z katalogu kampanii Full i Light, jak to opisano przy instalce.

Zainstaluj najnowsze sterowniki grafiki. To raczej kwestia sterowników grafiki niż moda.

Na obecnej karcie nie miałem tego buga od ponad roku.

szadolowicz
31-07-2014, 19:55
Jak w MEGASUBMODZIE dziala wybieranie dziedzica frakcji ?

Araven
01-08-2014, 07:37
Tak jak wszędzie indziej.
Pierwszy książe, w Polsce Mieszko Stary ma w świcie Dziedzica korony.
Dziedzica korony dajesz generałowi jaki chcesz by został księciem po Mieszku Starym.

Po śmierci obecnego króla, książe zostaje królem a generał mający w świcie Dziedzica korony, zostaje księciem.
Uwaga: Pierwszego księcia nie można zmienić, nie zawsze to działa, są wyjątki w grze. Generalnie takie wyznaczenie Dziedzica korony działa w ponad 90%.

szadolowicz
01-08-2014, 08:56
"Dzieda korony dajesz generalowi" , jak to daje ?
Sory ze tak dopytuje ale gralem na MEGASUBMODZIE dlugo i kompletnie zapomnialem o tej opcji.

Araven
01-08-2014, 09:52
Tak jak każdego innego członka świty, ustawiasz 2 generałów razem i przeciągasz ikonkę Dziedzica korony z jednego generała na tego, co chcesz by został kolejnym następcą tronu...

Tłumaczyłem to już wiele razy, wystarczy poczytać temat.

szadolowicz
07-08-2014, 18:29
Nie ma mozliwosci zmiany dziedzica "tura po turze" inna droga niz poslanie go na stracenie w bitwie ?

Araven
07-08-2014, 18:33
Pierwszego księcia (i dziedzica) nie da się zmienić. Kolejnych tak.
Jak to tura po turze co to znaczy w ogóle?

szadolowicz
07-08-2014, 19:50
Mialem na mysli sytuacje ze czysto hipotetycznie mam ture 50 i dziedzica X a w turze 51 mam dziedzica Y , bez zabijania tego pierwszego , chodzi mi o status dziedzica w drzewku ze ma korone nad swoim portretem , "przeniesienie" tytulu dziedzica frakcji daje tylko tytul dziedzica ale nie daje statusu ​jak np konsul,ksiaze mam na mysli od razu a nie dopiero jak umrze aktualny wladca.

Pytam poniewaz jara mnie jak mam mozliwosc ustalania w drzewie dynastii jak mi sie spodoba , uwielbiam ta swobode i dzisiaj jak przenioslem tytul dziedzica od jedego generala do drugiego i chcialem go ochajtac z ksiezniczka innego panstwa ale tej opcji nie bylo chociaz ten ktory mial tytul dziedzica(nie status jak ksiaze itp) byl kawalerem.

Araven
07-08-2014, 20:22
Dziedzic Korony tak nie działa, nie czyni kogoś księciem z automatu, pozbawiając tytułu aktualnego księcia. (Silnik gry by tego nie łyknął raczej).
Chyba, że odpowiednio wcześnie przekażesz tytuł dziedzica korony. To stanie się księciem ale poprzedni książę musi zginąć.

Ciesz się, że dzięki temu Dziedzicowi Korony, masz w ogóle jakikolwiek wpływ na politykę dynastyczną. W Medku i Kingdoms i większości modów, jest to absolutnie losowe.
W Bellum w ponad 90% wyznaczony Dziedzic Korony staje się księciem, po śmierci poprzedniego księcia, ale są wyjątki, wiele razy je opisywałem.

szadolowicz
10-08-2014, 12:53
W opisie władcy kraju mam, że czeka on na koronację w katedrze w Mediolanie.Posłałem tam mojego diuka i nie pojawia mi się informacja o koronacji lub coś podobnego , a mam wybudowaną katedrę.A może zwyczajnie nic się z tym nie ma dziać ?

Araven
10-08-2014, 13:05
Katedra, nie jest potrzebna.
Potrzymaj go tam kilka tur, ale sprawdź ilu ma członków świty jak ma 8, to oddaj ze 2 komu innemu.
Max. to 8 członków świty i przez to może nie dać rady by uzyskał tytuł Władcy oficjalny.

Piaaskun
14-08-2014, 23:18
Jak instaluje megasubmoda i wybiorę scieżkę (mods/BellumCrucis) klikam dalej i kiedy już ma się instalować wyskakuje error in action DeleteFile error deleting nie znam za dobrze angielskiego ale pisało coś o plikach map.rwm które wcześniej usunełem i mam 3 opcje : ok,skip messages, save to logs ok kontynuuje instalację ale taką która się nie ładuje... skip mesagess to samo a save logs pokazuje mi moje pobrane pliki wtf? Proszę o pomoc.

Araven
15-08-2014, 08:13
Witaj.
Tu masz opis instalacji Megasubmoda: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?7965-Instalka-Polskiego-Megasubmoda-(wersja-V)

Źle instalujesz wskazujesz katalog data w BellumCrucis jako miejsce instalacji, nie samo Bellum, instalator podpowiada domyślną ale musisz ją zmienić tak jak masz u siebie. Na własną ścieżkę.
Zaznaczaj usunięcie wszelkich map.rwm.

Piaaskun
15-08-2014, 11:06
Dzięki zapomniałem że trzeba było jeszcze do data.

wino
18-08-2014, 22:28
Co Wy dajecie? Przy instalacji najnowszego megasubmoda macie wskazać tak jak jest napisane podczas instalacji, czyli mods/BellumCrucis i nic więcej. Poza tym instalka nie podaje żadnej ścieżki domyślnej, bo podaje d:\ i nic więcej.

Należy instalować wg mojej instrukcji i nie kombinować. Araven usuń to co dopisałeś o tym data bo to jest bzdura, nie można wskazywać żadnego data.

Araven
18-08-2014, 22:39
Ok, Ty robiłeś instalator, to usunę mój dopisek o data.

Stara instalka była do data, stąd nieporozumienie, ja mam Megasubmoda V ręcznie instalowanego nie z Instalki Twojej.

Coloman
19-08-2014, 16:45
Zbudowałem sobie siedziby Templariuszy i Joannitów i po pewnym czasie znikła mi w nich możliwość rekrutacji wojska - to jakiś bug, czy chodzi o poziom katolicyzmu w prowincji?

sadam86
19-08-2014, 17:17
Dostępni są tylko w czasie krucjat.

Coloman
20-08-2014, 10:29
Aha, dzięki, już myślałem, że to jakiś spisek żydów, bo po wybudowaniu getta mam ich po 10-20% w prowincjach.:P

sadam86
20-08-2014, 10:39
Getta dają bonus do handlu i jakaś kasę, ale później sieją też rabinami, którzy z kolei zwiększają judaizm i mogą powodować niepokoje na tle wyznaniowym.

Wonsz
20-08-2014, 11:23
Wniosek- nie pomagać żydom xD.

RameryV
24-08-2014, 07:01
siemka mam problem gram jerozolimą oblęzam kair w armi mam katapulte i w jednej turze chce go podbić lecz gdy daję rozpocznij rozmieszczanie to mnie wywala ? w polu katapulty działają normalnie. udało mi sie rozbić armie z kairu w polu więc wszedłem do pustego miasta ide dalej do Asyut (zamek poniżej Kairu) i mam to samo.

Piter
24-08-2014, 09:20
siemka mam problem gram jerozolimą oblęzam kair w armi mam katapulte i w jednej turze chce go podbić lecz gdy daję rozpocznij rozmieszczanie to mnie wywala ? w polu katapulty działają normalnie. udało mi sie rozbić armie z kairu w polu więc wszedłem do pustego miasta ide dalej do Asyut (zamek poniżej Kairu) i mam to samo.

Nie da się atakować miast w pierwszej turze, komputer też tak nie może.

Wonsz
24-08-2014, 09:37
Taaaaa... żeby to w pierwszej... po 130turze, crashe i bugi zdarzają się tak często, że szkoda gadać. Oblężenia nie działają, jedynie auto-rozstrzyganie oraz czekanie aż obrońcy sami wyjdą...

RameryV
24-08-2014, 09:45
ok dzięki w sumnie to lipa z tym

Piter
24-08-2014, 09:49
Taaaaa... żeby to w pierwszej... po 130turze, crashe i bugi zdarzają się tak często, że szkoda gadać. Oblężenia nie działają, jedynie auto-rozstrzyganie oraz czekanie aż obrońcy sami wyjdą...

Ty chyba coś źle poinstalowałeś, bo ciągle narzekasz na jakieś błędy których inni nie mają.

Jak zbudujesz taran, czy jakąś machinę oblężniczą to spokojnie w 2 turze możesz atakować.

Wonsz
24-08-2014, 10:02
Ekhm, ciekawe jak to zrobić, skoro przy kliknięciu rozstawiaj, crashuje medievala...

rzymianin
24-08-2014, 14:41
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy problem Bellum a może MEGASUBMODa ale grając ostatnio Polską już w ok. 50 turze papieżem został mój biskup a rada kardynalska składała się z 3 moich biskupów i 3 węgierskich. Było chyba z 6 czy 7 miejsc nie obsadzonych. Wygląda na to jakby komp "nie produkował" swoich biskupów.

Dodatkowo co mnie zdziwiło (w porównaniu do niedawnej rozgrywki na Stainless Steel) to brak krucjat. Krzyżowcy przestali istnieć, Jerozolima zajęta a krucjaty brak.

Coloman
24-08-2014, 16:09
W mojej kampanii Polską krucjaty są co chwilę i była jedna na Jerozolimę, ale poza papiestwem chętnych jakoś nie dopisało i padła.
A swoją drogą, to czy u was Mongołowie też robią taki blitzkrieg? Bo u mnie w niedługim czasie podbili cały wschód rozwalając Ruś i Połowców, a potem ostro dokopali Węgrom.

Wonsz
24-08-2014, 16:24
U mnie się uspokoili dopiero w 1370roku, kiedy już cały wschód był ich o.O udało mi się ich pokonać dopiero w 1450, kiedy to nie mieli już armii.

Dagorad
04-09-2014, 17:10
Świetna robota z submodem. Nie zgadzam się jednak z opinią że "Czyste Bellum jest g. warte.", z tego co póki co zaobserwowałem submod jest dobry dla tych którzy nie lubią spamu armii, reszcie może w kilku aspektach nie pasować.

Sądzę że jeżeli byłby przystosowywany do 7.0 to można by trochę zmienić polonizację. W kilku miejscach jest przekombinowana. Chodzi mi np. o zmianę prawa handlu na przywileje handlowe, to polskie tłumaczenie nie pasuje do tego co jest w grze. Przy podsumowaniu bitwy można by też jakoś zwięźlej napisać "zabici(pojmani)" bo w obecnej chwili jest to trochę zbyt szerokie. Jest też kwestia nazw państw co jednak jest raczej kwestią gustu, ja bym zostawił zapis oryginalny bez tłumaczenia. Dzięki temu można choćby ominąć takie błędy jak "Cesarstwo Niemieckie".

Rozegrałem sobie w pierwszej kampanii 50 tur Polską na vh/n. Grałem tak jak w czystym Bellum i kiedy przez 7 tur oblegałem Halicz pomyślałem że to była strata kasy, z czasem ten błąd się wyraźnie ukazał ;). W ostatniej turze oblegania sojusznicy Węgrzy zaatakowali mi armię, później nóż w plecy wbiło jeszcze HRE. Z czasem doszła wojna z obiema frakcjami Ruskimi. Z HRE mogłem co chwilę brać pokój i sojusz (zdradzali po 1,2 turach), a po odebraniu Węgrom Słowacji dałem ją HRE dzięki czemu atakowali tylko Halicz. Dużo w obronie pomagają też zwiadowcy dzięki swym palisadom (trochę przegięte jak generał ginie przekraczając bramę no ale Słowianie słynęli z dobrej obrony na swoich ziemiach). Zbliżając się do 50 tury uznałem że jednak sobie odpuszczam, kasę ledwo zdobyłem na kilka budynków a i wróg wytchnienia mi nie dawał (choć w chwili końca mimo wszystko miałem bilans zdobyczy dodatni). Wojna absolutna z vh niezbyt pozwala stworzyć państwo w zaplanowanych granicach i w sumie dobrze bo w końcu to vh. Mam nadzieję że na medium da się jednak uzyskać jako taki spokój na granicy południowej i zachodniej żeby móc walczyć na wschodzie.

Araven
04-09-2014, 17:15
Czyste Bellum też jest fajne.
Megasubmod zaś zmienia kilka aspektów rozgrywki z czystego Bellum na całkiem inne.

Na Medium da się zbudować, sporo łatwiej, bo i sakiewka króla większa i sąsiedzi mniej agresywni i mający mniej kasy nieco. Grasz na submodzie Romanoi 3.1 (nowy roster Polski i Bizancjum oraz Gruzji i inne zmiany) czy tylko na Megasubmodzie V ?
Spolszczenie, wątpię by do 7.0 było lepsze niż obecne. Dało by się sporo poprawić ale jest dobrze.

Jak będzie 7.0 to pomyślimy co tam wrzucić w Megasubmodzie

Piter
04-09-2014, 17:52
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy problem Bellum a może MEGASUBMODa ale grając ostatnio Polską już w ok. 50 turze papieżem został mój biskup a rada kardynalska składała się z 3 moich biskupów i 3 węgierskich. Było chyba z 6 czy 7 miejsc nie obsadzonych. Wygląda na to jakby komp "nie produkował" swoich biskupów.

Dodatkowo co mnie zdziwiło (w porównaniu do niedawnej rozgrywki na Stainless Steel) to brak krucjat. Krzyżowcy przestali istnieć, Jerozolima zajęta a krucjaty brak.

Nie wiem, bo jak ja grałem, to było podobnie, zacząłem więc szkolić kapłanów i przy nasntępnym konklawe okazało się, że Niemcy, z którymi miałem wojnę nagle narobili ich jeszcze więcej i mój nie wygrał. :)

Wojna absolutna z vh niezbyt pozwala stworzyć państwo w zaplanowanych granicach i w sumie dobrze bo w końcu to vh. Mam nadzieję że na medium da się jednak uzyskać jako taki spokój na granicy południowej i zachodniej żeby móc walczyć na wschodzie.

Takie było też moje zamierzenie, na niższych poziomach trudności poziom agresji względem gracza naprawdę bardzo się obniża, im niższy poziom trudności tym komp podchodzi do nas jakbyśmy byli zwykłą frakcją sterowaną przez AI.

Lwie Serce
04-09-2014, 18:04
Prawda, czyste Bellum jest fajne ale jednak Megasubmod wprowadza dla mnie kluczowe zmiany, jak np. muzyka czy statystyki jednostek, z nimi mod staje się dużo bardziej grywalny, realistyczny i klimatyczny ;)

Dagorad
04-09-2014, 23:17
Grasz na submodzie Romanoi 3.1 (nowy roster Polski i Bizancjum oraz Gruzji i inne zmiany) czy tylko na Megasubmodzie V ?

Nie, grałem na czystym, zaraz "obczaję". Nie wiem czy to możliwe ale przydałoby się zmienić nazwę tematu http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?9453-Nowy-roster-Bizancjum-i-Gruzji bo łatwo przegapić że dodaje też jednostki Polsce.

Prawda, czyste Bellum jest fajne ale jednak Megasubmod wprowadza dla mnie kluczowe zmiany, jak np. muzyka czy statystyki jednostek, z nimi mod staje się dużo bardziej grywalny, realistyczny i klimatyczny ;)

W przypadku Polski samo usunięcia tego brzydkiego (a w każdym razie niepasującego) współczesnego orła poprawia klimat ;) .

Coloman
05-09-2014, 09:03
Jestem teraz w około 300 turze i Mongołowie podbili cały wschód i zaczęli łoić Bizancjum i Gruzję. Więc żeby ich trochę osłabić zaatakowałem ich od razu w 6 prowincjach i okazało się, że praktycznie wcale nie mają tam wojska (1-3 jednostki). Po mojemu to chyba powinny im się wszystkie zbuntować, bo gdybym ja tak zostawił miasto to bym je od razu stracił. Potem jak posprawdzałem, to praktycznie wszędzie mają to samo, a jedyne sensowne wojska są skoncentrowane na froncie.
I jeszcze jeden dziwny bug - Anglia całkowicie przejęła kolegium kardynalskie. Przedtem miałem kilka razy swojego papieża i zawsze 5-6 kardynałów, a od 50 tur kardynałowie nie są wybierani z żadnego innego kraju, co jest dziwne, bo ja mam najsilniejszą i największą fakcję, masę rozbudowanych świątyń i wielu silnych kapłanów.

Araven
05-09-2014, 10:10
@Coloman
Mongołowie często generałów zostawiają. W Bellum jak jest dużo budynków od porządku publicznego i szczęścia to duże garnizony nie są potrzebne.
Może masz wojnę z Papiestwem, albo Cię ekskomunikowali?

@Dagorad
Nazwa jest ok, bo początkowo roster dotyczył Bizancjum i Gruzji, niedawno Exar połączył submoda HellVarda z nowym rosterem Polski i teraz są 3 rostery zmienione. Moze Exar zmieni nazwę, fakt przydałoby się.

exar
05-09-2014, 22:55
Na tym nowym forum coś nie mogę połapać się z opcjami tematów, jesli masz taką możliwość to zmień proszę tytuł na "Nowy roster Polski, Bizancjum i Gruzji".
A co do Twojej prośby na jednostkę konnych tadzreuli, to odpowiadam. Myślę nad tym:D.

Araven
05-09-2014, 23:11
Konni Tadzreuli to Moc.

Jeszcze daj do dodatków te pliki, z tą nową cechą generałów.

Taka nazwa może być, jak dałem czy coś zedytować ?

exar
05-09-2014, 23:28
Może zostać, dzięki wielkie.
Postaram się jak najszybciej wstawić dodatek na tą cechę u generałów. Zobaczę też tych tadzreuli.

Coloman
06-09-2014, 14:43
Te budynki publiczne mogłyby być wyjaśnieniem, gdyby nie fakt, że oni w trakcie zdobywania rozwalili pół miasta, a potem go nie naprawili. To jest ewidentny bug i to pewnie jeszcze odziedziczony po podstawce.
A co do kardynałów, to teraz ni stąd ni zowąd w jednej turze umarło dwóch kardynałów z Anglii i nominowali dwóch moich biskupów. Cuda na kiju się tu dzieją.:P