Zobacz pełną wersję : MEGASUBMOD V do BC 6.3 dyskusja i błędy
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
Mietek77 zmiany są duże, przydałby się dokłądny wykaz co pozmieniałeś na mapie i w campaign_scripcie.
Nie wiem czy zastosowałeś najnowsze pliki tekstowe jakie darius_d porobił. W temacie o Bellum Dagorad zgłosił kilka poprawek do plików tekstowych, wg mnie powinieneś je wstawić do zmienioneych export_anicillaries i export_vnvs. Mała mapka (minimapa) wygląda fajnie tylko na toggle_fow, jakie włączyłem by zmiany na mapie ogarnąć. Z mgłą wojny jest taka pikselowa. Gra Polską Gruzją, Abbasydami ulegnie zmianie znaczącej. Jak ludzie pograją i będzie ok, na tej bazie Wino zrobi Instalkę Megasubmoda IV, za jakiś czas.
Yakamura
15-07-2013, 09:09
Mi wyskakuje ze medieval 2 napotyka bład dy chce zaczać gre na zmianach mietka...przeinstaluje ale wątpie by to coś dało...
Mnie nic nie wywala. Masz waćpan Megasubmoda III z oboma patchami? Po instalacji plików Mietka77 nowych usunąłeś map.rwm z Full i Light?
Yakamura
15-07-2013, 10:14
Mam oba patche i wszystko zainstalowałem jak było przykazane :) pliki usunąłem...wiecej grzechów niepa.........
Na win7 jak wklejam te patche to pisze mi "czy chcesz scalić folder...." zgodzić sie czy nie?
Oczywiście, że tak. Bez scalenia nic z tego nie wyjdzie. Masz scalić i nadpisać wszystko. Jak wy, tak instalujecie, to się nie dziwię, że nie działa.
Yakamura
15-07-2013, 10:42
zainstalowałem ponownie i znów jeden h...
Można prosić o całościowy screen mapy, za dobrze idzie mi kampania Gruzją na megasubmodzie III i na razie nie zamierzam instalować nowej mapy, ale jednak ciekawość trochę dręczy:)
Yakamura, to pobierz ponownie wypakuj, scal jak należy, usuń map.rwm i musi działać.
Edit: Komuś działa poza mną, proszę o odpowiedź.
Gdyby kogoś interesowało to zintegrowałem MEGASUBMOD III z 2 poprawkami i dodatkami nr 2 i 3, nie trzeba wszystkiego oddzielnie nadpisywać i ściągać - dostępne jest to pod adresem (o ile autorzy nie mają nic przeciwko): http://radax.pl/m2bc/MEGASUBMOD3SP1i2plus23.7z - instalacja polega na rozpakowaniu za pomocą programu 7-zip tego archiwum w dowolnym miejscu, a następnie przeniesieniu BellumCrucis6 do folderu "mods" gry Medieval II Total War za pomocą Eksploratora Windows nadpisując wszystkie pliki (oczywiście po wcześniejszej instalacji Bellum Crucis v 6.3 z Bugfixer i MEGASUBMOD II z muzyką "wino" - muzyka po MEGASUBMODZIE II z zaznaczonymi wszystkimi opcjami). Wybrałem wariant dodatku nr 2 w postaci ograniczona rekrutacja z Free Upkeep + szybsza budowa, co uważam za idealne.
Yakamura
15-07-2013, 18:26
Tak wiec sprawdzałem wszystko po kolei i po wrzuceniu ploików od radaxa jest wszystko ok ale po wrzuceniu plików mietka gra wyrzuca gdy włączam gre wenecja...
EDIT: Na kampani Light działa a na full ni huhu...
Dzięki Radax, U Ciebie działa Full ?
Edit: Radax zabrakło Ci w tej kompilacji kilku plików od Mietka77 w katalogu text, bez nich może nie działać. Zaraz wstawię mój text.
Yakamura: http://www.sendspace.pl/file/2fbf4465ba0c1fcd9ecf504 wrzuć ten text, usuń map.rwm i spróbuj odpalić. Ja rano zainstalowałem tylko część plikó textowych od Mietka77, może któryś powodował ctd. Na tym text mi działją obie kampanie po ostatnich zmianach Mietka.
Walnąłby Ktoś screena mapy ok?
Yakamura
15-07-2013, 20:22
nic nie pomaga..Araven powiedz od początku jak wszystko po kolei instalować bo może ja cos robie złe...
Na Megasubmoda III z dwoma patchami, wrzuciłem po prostu to co dał Mietek77 i nadpisałem i tyle. Oba map.rwm usunąłęm i śmiga. Co tu można zrobić źle?
Yakamura
15-07-2013, 21:17
No to ja nie wiem co jest źle...Light jest ok a Full mnie wywala...no nic zainstaluje wszystko po kolei od nowa...od medievala zaczynając :(
Light nie ma tych skryptów co full prawda? Bo jak nie bede miał wyboru to zagram w Light.
Jak będziesz instalował UAC wyłącz i poza dyskiem systemowym instaluj Medka II.
Yakamura
15-07-2013, 23:27
Nic nie pomaga wiec czekam na instalke od wina. Mam nadzieje ze za niedługo wyjdzie. Mam pytanie czy wszystkim to chodzi?
Instalka od Wino wyjdzie, jak zmiany Mietka77 będą solidnie przetestowane, a tu nikt z tych co pobrali około 10 osób, nie raczy napisać łaskawie czy im działa.
Wychodzi, że działa mnie i Radaxowi, kampania Full nie działa Yakamurze, inni co pobrali milczą.
Yakamura, myślisz, że instalka to jakieś cudo, co naprawia błędy? :) Ja wrzucę w instalkę to co mi podeśle Araven, jak są błędy to zostaną w instalce powielone.
Yakamura
16-07-2013, 08:49
A skapnąłem sie też że Kampania Full i Light maja taki sam opis :). Wino nie wiem czy instalka działa cuda ale wierze w ludzi :). I nie chce by było jak w twoim opisie :)
Mi także nie działa, po wgraniu tych plików nic sie nie zmieniło na mapie ale gra działała, pożniej ręcznie je zamieściłem ( kilka razy to robilem i sprawdzałem czy są zmiany na mapie po odpaleniu kampani ) aż się wszystko wreszcie posuło. Jak uruchamiam kampanie full ( bo tylko to sprawdzałem bo w inną nie gram ) to Medvil napotyka problem i wywala do pulpitu. Bellum musialem usuąć bo już nie potrafiłem tego przywrócić bo chyba za dużo w plikach namieszałem.
Dzisiaj spróbuje ponownie all zainstalować, ale już nie wiem czy nowe zmiany mietka wstawie, chyba poczekam, aż będzie to naprawdę działało albo jak będzie instalka. Szczerze, to nie wiem czemu to nie zadziałało, bo jak opisywał Araven scalałem te foldery i wymieniałem pliki a mimo to nie było zmian, map.rwm też usuwałem. Zresztą to samo miałem z tym staropolskim spolszczeniem, część opisów była nowa a część stara a zrobiłem wszystko jak było opisane i też nie mogłem się tym nacieszyć na 100%, no ale bez nowych opisów można było grać to nie wnikałem w to szczegółowo.
Dudas a map.rwm pousuwałeś? Bo nic o tym nie piszesz a to konieczne, by działało.
Aravenie, usuwałem i jest to napisane widocznie przeoczyłeś czytajac.
A teraz co zauważyłem podczas instalki od nowa : na Megasubmodzie2 działały mi te opisy staropolskie ( nie było rolnictwo, górnictwo itd ) tak jak jest to na ss przedstawione, zainstalowałem Megasubmoda 3 i już ich nie mam tj. mam tak jak miałem wcześniej czyli część jest nowa a część stara. Zainstalowałem na M3 dodatek jako opcja, ta która jest na samym końcu i zrobiłem all jak jest napisane i nic się nie zmieniło. Szkoda, bo podobają mi się te opisy staropolskie ale mi coś nie chce to działać.
Teraz sie zastanawiam czy wgrywać nowe zmiany mietka z mapą.
Aravenie napisz może ścieżkę gdzie instalować nowe zmiany mietka tak dla formalności i czy wstawiać to winrarem czy poprostu ręcznie, bo ja robiłem to oboma sposobami.
Megasubmod IV link: usunięty
To na razie wersja nieoficjalna, ze staropolskim tłumaczeniem. Poskładałem Megasubmoda III i patche + ostatnie duże zmiany Mietka77. Plik budynkó jest w wersji z free_upkeep + szybsza budowa + ograniczona rekrutacja, podobnie jak Radax uważam go za najlepszy. Jak ktoś chce inny niech pobierze z dodatków do III.
Instalacja:
1. Pobrać i wypakować. Katalog BellumCrucis6 wrzucić do mods i nadpisać.
2. Usunąć map.rwm z data/world/maps/campaign/custom i z kampanii Light usunąć map.rwm i z kampanii full usuńcie map.rwm.
3. Odpalić i oby działało. Nowa kampania konieczna.
Czekam na informację, czy działa.
Na razie chcę wiedzieć czy to działa. Jak tak na tej bazie będzie instalka, ale jakieś zmiany mogą być jeszcze nim pójdzie to do Wino, by instalkę zrobił.
Niestety u mnie nie działa i Medvil napotyka i wywala do pulpitu przy próbie uruchomienia kampani full ( próbowałem kilka razy Polska, Gruzja, Abasydzi ).
Dziwne jest to, że usuwam map.rwm i odpalam gre, wywala mnie i następnie wchodze w pliki i map.rwm mam ponownie mimo, że je wywaliłem wcześniej, kilkarazy to sprawdziłem i zawsze tak samo było, plik map.rwm zawsze był. A i jeszcze jak usune z full to już w light map.rwm u mnie nie ma i nie mam co usunąć, nie wiem czy tak powinno być wiec to napisałem.
I jeszcze Megasubmoda III instalowałem dzisiaj instalką Radaxa, a wcześniej to normalnie ale też nie działało.
:D :D :D Ale Light mi działa i są nawet te opisy staropolskie.Sprawdzałem na Polsce i Abasydach, fajna ta mapa aż chce się grać ale na Full, które mi nie działa :evil: :evil:
Mała korekta, zainstalowałem IV ponownie i w Full mam map.rwm a w Light tego pliku nie ma. Może to ma jakieś znaczenie, że Full nie chce działać bo ten map.rwm sam się przywraca przynajmniej u mnie tak jest.
Napewno usuwasz map.rwm z Full, a nie Feudal_full? Map.rwm się odtwarza, ale po zmianach się go zawsze usuwa, by się odworzył na nowych plikach.
Mnie Full działa, gram Gruzją, nie kumam o co biega. Może Ktoś jeszcze sprawdzi?
Usuwam tylko w Full i sprawdzam czy jest w Light, jak jest to go usuwam ale jak napisałem wyżej po instalacji ja go tam nie mam to nie mam co usunąć. Acha, jak odpalam Full i wcześniej usunołem map.rwm to on sie sam tworzy i jest to prawidłowe, kumam, tylko,że full nie chce mi działać i to jest problem bo wywala do pulpitu.
To widzę,że mi i Yakamurze chodzi na Light a na Full wywala do pulpitu, zobaczymy jak innym bedzie to działało, tylko żeby poinformowali jak jest u nich na forum.
Log jakiś jest? Zobacz w logs
Ten logs to w Medku bo w Bellum tego nie widze tak ?
W Medku logs mam puste.
W bellum tez nie ma logs?
Zrób tak, usuń map.rwm ponownie, wyłącz kompa, uruchom ponownie i spróbuj odpalić Full kampanię. Nie rozumiem czemu nie działa.
Edit: Na poprzedniej stronie jest link do Megasubmoda IV wersja testowa. Pobrały 3 Osoby, jedynie Dudas napisał,że jemu nie działa kampania Full na nowej mapie, jak u pozostałych?
No ja logs w Bellum nie moge znaleść, napisz może ścieżkę gdzie powinno być bo ślepy może jestem. Ja pobrałem MegasubmodaIV 2 razy bo myslałem że może coś się źle pociągneło z neta.
Niestety po restarcie kompa na Full też wywala do pulpitu tj. Medvil napotyka i po grze. Light działa normalnie.
Szkoda, bo już bym Jerozolimą zamiatał niewiernych a tak lipa.
Poczekajmy jak więcej osób to pobierze i sprawdzi, może coś się wyjaśni czemu tak się dzieje.
Być może jest za dużo skryptów i komp sobie z tym nie radzi, ale wcześniej grałem normalnie i dawał rade, to czemu teraz nie miałby sobie poradzić.
Próbowałem odpalić MEGASUBMOD IV i wywaliło mnie na FULL nowej kampanii Jerozolimą i Polską jeszcze zanim pojawiła się mapa strategiczna :( Trzeba będzie chyba zrobić w końcu jakąś porządną instalkę, bo namnożyło się już tych wszystkich poprawek i dodatków... Spróbuję wrócić jeszcze do MEGASUBMOD III, a jak się nie uda to reinstalacja Bellum_Crucis_63_Parte1+Bellum_Crucis_63_Parte2+Be llum_Crucis_63_Bugfixer+MuzykaPM+PolskiMegasubmod.
Dzięki, w mordę u mnie działa. Mam dość. Usuwam link z Megasubmodem IV.
Edit: Napisałem do Mietka77 może zrobi nową instalkę, dla mapki nowej. A potem Wino kompleksową instalkę jak będzie działać.
Mietek77
1. Proszę o informację co pozmieniałeś na mapie i w skryptach. Co z klasztorami? ku mej irytacji klasztor w Gruzji nie daje bonusów do zdrowia jakie powinien. Nieźle się wkurzyłem. Była dyskusja i klasztory maiły zostać z bonusami, mam nadzieję, że ich nie usunąłęś?
2. Zrób kolejną instalkę prosze w oparciu o poprawione pliki tekstowe ok? Zarówno na Twej jak i na mojej instalce, ludziom nie działa kampania Full, o dziwo mnie działa. By Wino mógł zrobić instalkę, muszą ludzie pograć najpierw na Twej nowej mapce, a jak nie działa Full to niemożliwe.
Dzisiaj ponownie zainstalowałem na Megasubmoda2 ( mam kopie na oddzielnym dysku) instalkę Aravena MegasubmodaIV i nie działa Full a Light działa jak było wczoraj tyle, że zauważyłem coś co wczoraj mi się nie rzuciło w oczy a mianowicie : przy wyborze kampani Full opis kampani jest ok, ale już wybierająć kampanię Light opis się nie zmienia i jest taki sam jak w Full. Przecież Full i Light to zupełnie inne kampnie i ilość skryptów także jest inna.We wczesniejszych wersjach wydaje mi się, że opisy kampanii zawsze były prawidłowe i obie wersje działały przynajmniej tak było u mnie.
Nie wiem czy to jest ważne, ale komuś może to pomoże w rozwiązaniu problemu, że Full nie chce działać z nowymi zmianami i mapami mietka.
Dodatkowo wydaje mi się, że dodatek : Pakiet budynków wszelkie warianty i opis jego instalacji nie jest dostatecznie opisany i może tutaj przy jego instalacji coś się wykonuje nieprawidłowo, bo jest wiele opcji do wyboru.
Dzisiaj ponownie zainstalowałem na Megasubmoda2 ( mam kopie na oddzielnym dysku) instalkę Aravena MegasubmodaIV i nie działa Full a Light działa jak było wczoraj tyle, że zauważyłem coś co wczoraj mi się nie rzuciło w oczy a mianowicie : przy wyborze kampani Full opis kampani jest ok, ale już wybierająć kampanię Light opis się nie zmienia i jest taki sam jak w Full. Przecież Full i Light to zupełnie inne kampnie i ilość skryptów także jest inna.We wczesniejszych wersjach wydaje mi się, że opisy kampanii zawsze były prawidłowe i obie wersje działały przynajmniej tak było u mnie.
Nie wiem czy to jest ważne, ale komuś może to pomoże w rozwiązaniu problemu, że Full nie chce działać z nowymi zmianami i mapami mietka.
Dodatkowo wydaje mi się, że dodatek : Pakiet budynków wszelkie warianty i opis jego instalacji nie jest dostatecznie opisany i może tutaj przy jego instalacji coś się wykonuje nieprawidłowo, bo jest wiele opcji do wyboru.
To nie ma znaczenia, opisy są w pliku strat, a oba te pliki w full i light są identyczne poza właśnie opisami.
Dudas z każdym budynkiem z pakietu Megasubmod III działa, co tam opisywać są różne budynki, bo jedni chcą free_upkeep inni nie, tak samo ograniczona rekrutacja. Zamieniasz budynek usuwasz map.rwm nowa kampania i tyle. Co 6 stron instrukcji do tego ma być?
Edit: Dudas wejdź do Bellum po Megasubmodzie IV do data/world/maps/campaign/custom i do Full a potem do descr_strat i powiedz co pisze u góry Full czy Light. I odpisz mi na Forum albo na PW.
U mnie jest Kampania Full napisane.
To dobrze jest. Dziś może Mietek77 przygotuje poprawiony zestaw do instalacji. Sam nie wiem, pisałem wiele razy obie kampanie mi działają już po plikach od Mietka77.
Edit: A jak macie Wybierz kampanię, to po prawej stronie dla Full jest opis Full, a dla Light, light?
Ja mam przy Full po prawej Full, przy Light po prawej Light. Tylko opisy poniżej dla obu są te same jak dla Full.
Jak to te same opisy, nie rozumiem. Ja mam po lewej 4 różne kampanie do wyboru w tym Light i Full.
Witam nie doczekawszy się na screena mapy zainstalowałem zmiany Mietka77 i niestety działa tylko light, ale i tak Mietek77 mapa robi wrażenie :)
Wydaje mi się, że napisałem to prawidłowo ale napisze jeszcze raz :
Lewa strona : normalnie mam 4 różne kampanie ( Full, Light i 2 pozostałe z Fortami, ale one nas nie interesują ).
Wybieram po lewej Full to po prawej w nazwie kampani mam Full i poniżej opis tej kampani i jakie zawiera skrypty i że tura dłuższa bo więcej skryptów itd. Opis prawidłowy.
Wybieram po lewej Light to po prawej w nazwie kampani mam Light i poniżej opis tej kampani, tylko, że opis Light opisuje Full ( nie ma tego, że tura jest krótsza bo nie ma pewnych skryptów itd.).
Więc dla obu kampani w opisie kampani po prawej stronie występuje ten sam opis ale pod różnymi tytułami. Ale chyba Piter napisał, że to nie ma zanczenia co tam pisze.
U mnie zawsze po wyborze odpowiedniej kampani opis tej kampani był prawidłowy, a teraz w Light jest zły, ale Light działa a w Full jest prawidłowy a Full nie działa.
Z opisami kampanii mam tak samo jak Dudas, dorzucę jeszcze loga:
19:25:10.270 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
19:25:10.270 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
19:25:10.332 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
19:25:10.379 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
19:25:10.395 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
19:25:10.410 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
19:25:10.426 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
19:25:10.442 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
19:25:33.776 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 15406, column 11
Could'n find level name description string for trait(Disciplinarian) level(Harsh_Taskmaster).
19:25:33.816 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
19:25:34.486 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4581, column 17
Could'n find ancillary description string <ZH_fall_guym_desc>.
19:25:34.526 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 15852, column 11
Could'n find ancillary name string <dancerm>.
19:26:14.179 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8235, column 149
Could not find sandomierz2, in traits database
19:26:14.267 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8781, column 68
you have chosen an invalid tile(121, 246) for Stig Hvitaledr (denmark)
19:26:14.358 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 9260, column 74
you have chosen an invalid tile(334, 156) for Nikoloz_I Gulaberisdze (aztecs)
19:26:14.454 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 10128, column 12
You have chosen an invalid tile(374, 78) for the settlement of al-Basra.
It will mean not being able to reach this settlement and is a bug.
For now we'll ignore it.
19:26:15.089 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Task_haskmaster ZH coś tam i dancerm, poprawiłem. Mam nadzieję, że będzie ok. Mietek77 da nowe pliki, może dziś, zawierają poprawki tekstowe wymienione w tym logu. Mapka czad. Gruzja Vh, Full kampani do 100 tury zero ctd. Reszta w tym logu to raczej zadanie dla Mietka77.
Ja też w Light mam opis Full, to na nic nie wpływa.
Edit: A ty Sadam86 instalowałeś z plików jakie dał Mietek77 czy z mojej instalki Megasubmod IV nim ją usunąłem?
Mietek77
17-07-2013, 21:10
Były pewne błędy za co wszystkich najserdeczniej przepraszam. Teraz powinno być juz ok. Dostosowałem moda do ostatnich poprawek w opisach.
Oczywiście mogą być jakieś błędy bo jestem tylko człowiekiem i jesli takowe się znajdą to postaram się je poprawić.
Wrzucam link i mały opis tego co zostało zrobione.
http://www.sendspace.pl/file/2070d092321a69ad103ebae
Poprawiona z dnia 18-07-2013 21:20 :)
Najważniejszą zmiana jest powiększenie mapy. Została dociągnięta do zatoki perskiej i obemuje cały Kaukaz, prawie całe morze Kaspijskie i Persję. Było z tym trochę zabawy, dlatego niestety trochę to trwało. :)
Powodów tej zmiany było kilka. Uznałem, że gra Abbasydami i Gruzją jest jakby to nie pełna bo mapa w grze nie obejmuje terenów którymi władały te kraje lub prowadziły ekspansję w ich kierunku. W związku z tym, że mod wyczerpuje maksymalną ilość prowincji by zagospodarować nowe tereny musiałem usunąc kilka prowincji z innych obszarów.I tak:
Palma Baleary (Baleary ) - teraz to al-Basra
Tenes ( prowincja w północnej Afryce ) - teraz to prowincja Kuhistan ze stolicą w al-Rayy ( północna Persja al-Rayy położony koło dzisiejszego Teheranu )
Moncastro ( Asperon -południowa Mołdawia zwana "Budziakiem") -teraz to prowincja Luristan, a stolica to Hamadan
Ancona - środkowa Italia ( Połączyłem ją z Spoletto ) - teraz to prowincja Khuzestan, a stolica to al-Ahwaz
Sukumi - ( uznałem, że w Gruzji jest za gęsto ) - teraz to prowincja Persia, a stolica to Isfahan
Costanza - ( połączyłem z prowincją Tarnovo )- teraz to prowincja Prusy, a stolica to Knipawa
Gruzji zostało odjęte Sukumi, ale dodana prowincja Ganja ( zdobyta przez nich 1138 roku ), Abbasydzi mają dodaną prowincje al-Basra
Dodałem nowe skrypty które odzwierciedlają ówczesne najazdy plemion bałtyckich na Polskę, oraz Ruś. Dodałem także Bandytów z wielkiego masywu gór Zagros, którzy od starożytności nękali żyzną Babilonię oraz Persję. Zmodyfikowałem nieco położenie prowincji na stepach połowców ( kipczaków ) oraz położenie Wołgi, bo dotychczas płyneła sobie od czpy. Zrobiłem nowe ikonki graficzne przedstawiające tytuły w nowych prowincjach. Musiałem improwizować bo nie natknąłem się na żadne inforamcje o takowych. Mam nadzieję, że gra dzięki tym zmianą stanie się jeszcze ciekawsza. Koniecznie dawajcie znać o błędach i proszę o wyrozumiałość. :)
Mnie działają obie. Co pozmieniałeś w export_descr_buildings i czemu znowu? Co w skryptach. Wcześniej dawałeś kary dla Bizancjum i Krzyżowców teraz ich nie ma. Kary akurat i tak zamierzałem usunąć. Generalnie świetna robota, oby innym działało. Pobierajcie i testujcie.
Mietek77
17-07-2013, 21:55
Mnie działają obie. Co pozmieniałeś w export_descr_buildings i czemu znowu? Co w skryptach. Wcześniej dawałeś kary dla Bizancjum i Krzyżowców teraz ich nie ma. Kary akurat i tak zamierzałem usunąć. Generalnie świetna robota, oby innym działało. Pobierajcie i testujcie.
Nic nie zmieniałem już poprawione :oops:
Ja i tak będę grał na pliku buildings z III, wariant z ograniczoną rekrutacją, szybszą budową i free_upkeep oraz usuniętymi karami dla handlu jakie w III miały Bizancjum i Jerozolima.
Edit: Jak ludzie pograją i napiszą, czy jest ok. To będzie baza do Megasubmoda IV. Porobię do niego też warianty budynków różne, ale dopiero jak będzie instalka.
Mi już działa :D :D , sprawdziłem na Full i Light tj. odpaliłem tylko kampanie ale obie się uruchomiły, dla Gruzji na Full i Light i Full dla Abasydów.
Nie mam teraz staropolskich opisów w np. w stan finansów mam normalnie napisane rolnictwo, górnictwo itd. no ale to pikuś bo można już grać na Full. 8-)
Dzięki wielkie, mapka super, już zaczynam nową kampanię.
Info dla innych : na Megasubmoda 2 wgrałem Megasubmoda IV ( którego zamieścił Araven a którego już obecnie nie ma ) i na końcu wgrałem ostatnie poprawki Mietka77.
Dzięki za świetną robote Aravenie i Mietku77.
Jutro obczaję, Mietek77 dał pliki w text, zwykłe w większości zamiast staropolskich. Jutro dam wersję staropolską też.
Dudas to Ty nie masz III z dwoma patchami?????????????????????? Masakra, to nie masz plików nowych Kama2150 całkowicie nowe statystyki i wiele innych.
Cytat:
To na razie wersja nieoficjalna, ze staropolskim tłumaczeniem. Poskładałem Megasubmoda III i patche + ostatnie duże zmiany Mietka77. Plik budynkó jest w wersji z free_upkeep + szybsza budowa + ograniczona rekrutacja, podobnie jak Radax uważam go za najlepszy. Jak ktoś chce inny niech pobierze z dodatków do III.
No wg. mnie to sam napisałeś, że Megasubmod IV zawiera Megasubmod III i patchy, więc nie rozumiem czemu jesteś zdziwiony tym co ja mam zainstalowane. Jeżeli powinienem cos jeszcze dograć to proszę o info na forum.
Moja wersja taka była (zawierała w sobie III i patche). Ale to co dał dziś wyżej Mietek77 należy instalować na Megasubmoda III z dwoma patchami, nie na niższe wersje megasubmoda. Ty jak instalowałeś z mojego linku i teraz nadpisałeś plikami Mietka77 to masz ok.ew. zmień sobie buildings.
No to ok. chciałem tylko przekazać innym użytkownikom forum jak ja to zainstalowałem, że mi Full już działa.
Informacyjnie tylko pisze, bo mi to nie przeszkadza w ogóle ( zawsze i tak go anuluje ), grając Abasydami na Full wywala mnie do pulpitu jak akceptuje skrypt który jest na samym początku pokazujący okoliczne prowincje.
Dograłem wersję staropolską jaką zamieścił Araven i mi gra działa na Full i są opisy staropolskie, Light nie sprawdzałem, bo w tą wersję nie gram.
U mnie odpala full i light pogram popołudniu to dam znać o ewentualnych ctd, oby ich nie było:)
Mietek77
18-07-2013, 11:26
Dograłem wersję staropolską jaką zamieścił Araven i mi gra działa na Full i są opisy staropolskie, Light nie sprawdzałem, bo w tą wersję nie gram.
Jakie to pliki?
PS. Prośba na przyszłość do zmieniających opisy by plików nie wywracali do góry nogami bo potem jest problem z orientacją co jest nowe a co stare. Chodzi o kolejność opisów w plikach. Ja robiąc moda mam kilkanaście wersji tych samych plików. Są to kopie zapasowe, robocze wersje w różnej fazie. Dotyczy to również plików tekstowych bez który większość zmian w skrypach, eventach lub cechach charakteru nie działa. Jeśli pracuje na danej wersji, a po skończeniu pojawia się nowa wersja opisów w której opisy są w inne j kolejności niż w pliku na którym ja pracowałem to mam duży problem.
Błędy który są sygnalizowane ostatnio po zrobieniu prze zemnie nowej wersji submoda były właśnie tego rodzaju. Pomyliłem się po prostu w wersjach, bo jak wspomniałem każdy plik ma kilkanaście wersji. Dlatego błagam nie róbmy dodatkowo zamieszania, bo to że ktoś teraz na własną rękę wrzuci coś i mu działa to wcale nie oznacza że np. 120 turze go nie wywali z gry, bo w opisach nie będzie akurat skryptu lub eventu który się wydarzył.
To są pliki tekstowe Dariusa_d jakie zrobił do Megasubmoda II i III (mają bogatsze i lepiej dopracowane opisy niż poprzednie spolszczenie i dużo staropolszczyzny w sobie). Są wyżej w linku jaki dałem, połączyłem je z Twoimi i powinno ok być. Te pliki działały z Megasubmodem III po patchach. Teraz są poprawione o kilka błędów jakie wychwycili Dagorad i Sadam86. Powyzszy katalog text wg mnie powinien być stosowany w Megasubmodzie.
Edit: Mietek77 na przyszłość nim wrzucisz instalkę odezwij się do mnie wcześniej. Ja przetestuję i ustalimy wersję oficjalną, a ją z kolei przetestują kolejne osoby. Ok ?
Szanowni twórcy różnych części megasubmoda i dodatków do niego nie traktujcie tego postu jako krytyki lecz raczej jako impulsu do tego, aby może scalić wszystkie elementy w jedną całość i tą całość wykorzystywać do dalszych ewentualnych prac. Po prostu w moim skromnym odczuciu namnożyło się różnych wersji i dodatków przez co sprawne poruszanie po nich staje się problemem, który między innymi Mietek77 wskazał gdyż nie każdy pracuje na tej samej wersji megasubmoda lub wszystkich dodatkach do niego co może powodować ewentualne błędy po instalacji niektórych plików. Na przykład ja dograłem do wersji Mietka77 spolszczenie dariusa_d i wywala mnie między 10 a 11 turą może porostu pliki Mietka77 pasują do starego text i już problem gotowy. Postuluje więc, aby wszyscy którzy coś dłubią przy megasubmodzie jakoś między sobą się dogadali i ustalili jedną wersję która będzie obowiązywać nie patrząc na narzekania co poniektórych tylko wprowadzić pewien reżim, ewentualnie nawiązać jakąś dyskusję co kto woli i wybrać najczęstsze opcje i je dać np. do instalki bez opcji wyboru ekstra rzeczy. Myślę że taka jedna obowiązująca wersja ułatwiłaby pracę moderom jak i korzystanie zwykłym graczom z dobrodziejstw megasubmoda.
Jedynie nowa instalka to ratunek jakiś, ale ona powstanie dopiero po testach. Log jakiś masz? Jaka nacja i kampania?.
Próbowałeś przywrócić pliki z instalki Mietka77, znaczy jego text i przejść ten ctd?
Tak przywrócenie text od mietka77 zlikwidowało problem który był między 11 a 12 turą przez niedopatrzenie w poście wyżej źle podałem. Wywalało mnie zarówno w kampanii full m/m gdy zagrałem Gruzją i Abbasydami. Log abbasydów:
[spoiler]16:19:50.639 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
16:19:50.639 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
16:19:50.670 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
16:19:50.763 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
16:19:50.826 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
16:19:50.888 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
16:19:50.935 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
16:19:50.935 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
16:20:11.166 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 8969, column 21
Could'n find description string for trait(mercebis) level(mercebis6_desc).
16:20:11.166 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 8970, column 28
Could'n find effect description string for trait(mercebis) level(mercebis6_effects_desc).
16:20:11.166 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16814, column 11
Could'n find level name description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs).
16:20:11.166 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16815, column 21
Could'n find description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs_desc).
16:20:11.166 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16816, column 28
Could'n find effect description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs_effects_desc).
16:20:11.166 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 17957, column 28
Could'n find effect description string for trait(Fearsheretic) level(Wary_of_Heresy_effects_desc).
16:20:11.166 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 18800, column 28
Could'n find effect description string for trait(BoringSpeaker) level(Incredibly_Boring_effects_desc).
16:20:11.176 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25049, column 11
Could'n find level name description string for trait(zagros_bandit) level(zagros_bandit).
16:20:11.176 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25050, column 21
Could'n find description string for trait(zagros_bandit) level(zagros_bandit_desc).
16:20:11.176 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25051, column 28
Could'n find effect description string for trait(zagros_bandit) level(zagros_bandit_effects_desc).
16:20:11.196 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
16:20:31.853 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8602, column 174
Expecting a trait level, instead got
16:20:31.854 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8637, column 174
16:20:31.855 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8747, column 155
16:20:31.970 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 54226, column 155
16:21:06.440 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Log Gruzji:
18:46:18.128 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
18:46:18.128 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
18:46:18.191 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
18:46:18.253 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
18:46:18.284 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
18:46:18.300 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
18:46:18.331 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
18:46:18.347 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
18:46:48.164 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 15406, column 11
Could'n find level name description string for trait(Disciplinarian) level(Harsh_Taskmaster).
18:46:48.194 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
18:46:49.396 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4581, column 17
18:46:49.436 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 15852, column 11
Could'n find ancillary name string <dancerm>.
18:47:22.301 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8602, column 174
18:47:22.302 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8637, column 174
18:47:22.303 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8747, column 155
18:47:22.420 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 54226, column 155
18:48:24.088 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
Counter numero_regioni doesn't exist
18:48:24.090 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.092 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.094 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.201 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6915, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
when testing <I_CompareCounter> condition
18:48:24.201 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6918, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.201 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6921, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.202 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6924, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.202 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6927, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.202 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6930, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.202 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6933, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.202 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6936, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.203 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6939, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.203 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6942, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.216 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6945, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.216 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6948, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.216 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6951, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.216 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6954, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.217 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6957, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.217 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6960, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.217 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6963, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.217 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6966, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.217 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6969, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.218 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6972, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.218 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6975, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.218 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6978, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.218 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6981, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.218 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6984, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.219 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6987, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.219 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6990, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.219 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6993, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.219 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6996, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.219 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6999, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.220 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7002, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.220 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7005, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.220 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7008, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.220 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7011, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.220 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7014, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.221 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7017, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.221 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7020, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.221 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7023, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.221 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7026, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.221 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7029, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.222 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7032, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.222 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7035, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.222 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7038, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.222 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7041, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.222 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7044, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.223 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7047, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.223 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7050, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.223 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7053, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.223 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7056, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.223 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7059, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.224 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7062, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.224 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7065, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.224 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7068, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.224 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7072, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.224 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7076, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.225 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7080, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.225 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7084, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.225 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7088, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.225 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7092, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.225 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7096, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.226 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 7100, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:48:24.226 [game.script] [error] Script execution error for <set_counter>, at line 7103, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.428 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6592, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.428 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6597, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.428 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6602, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.428 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6607, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.429 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6612, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.429 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6617, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.429 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6622, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.429 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6627, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.429 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6632, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.430 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6637, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.430 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6642, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.430 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6647, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.430 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6652, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.431 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6657, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.431 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6662, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.431 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6667, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.431 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6672, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.431 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6677, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.432 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6682, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.432 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6687, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.432 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6692, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.432 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6697, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.432 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6702, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.433 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6707, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.433 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6712, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.433 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6717, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.433 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6722, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.433 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6727, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.434 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6732, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.434 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6737, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.434 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6742, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.434 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6747, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.434 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6752, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.435 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6757, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.435 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6762, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.435 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6767, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.435 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6772, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.435 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6777, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.436 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6782, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.436 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6787, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.436 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6792, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.436 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6797, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.436 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6802, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.437 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6807, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.437 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6812, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.437 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6817, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.437 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6822, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.437 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6827, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.438 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6832, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.438 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6837, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.438 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6842, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.438 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6847, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.438 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6854, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.439 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6861, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.439 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6868, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.439 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6875, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.439 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6882, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.439 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6889, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.440 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6896, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:00.440 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 6903, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:01.353 [game.script] [error] Script execution error for <console_command>, at line 8822, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
give_ancillary paleologi
err: character not found
18:50:41.421 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:41.423 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:41.425 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:41.427 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
18:50:41.428 [game.script] [error] Script execution error for <set_counter>, at line 7103, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
Counter numero_regioni doesn't exist[/spoiler:3tn58zmc]
Te logi na moje oko nie są związane z plikami tekstowymi w katalogu text a plikiem export_descr_character_traits on jest w data i campaign_script on jest wiadomo gdzie.
Ale to nie zmienia faktu że podmiana pomogła, a błąd związany może być z eventem ataku Bizancjum na Sycylię, tak podejrzewam choć jakoś specjalnie się na tym nie znam. Popróbuję innych nacji i pogram może dłużej Gruzją a może coś jeszcze wyskoczy. Nie pozostaje nic innego jak testować, aby mietek77 zebrał jak najwięcej danych:)
Fakt to chyba atak Bizancjum na Sycylię, historic_events za to odpowiada, a on jest identyczny i u Mietka i w wersji staropolskiej.
Mietek77
18-07-2013, 20:12
:oops: Araven miał rację -nie wrzuciłem do submoda wszystkich plików z kataloku text jakie należało. Chodzi mianowicie o plik export_vnvs.txt i jego odpowiednik export_VnVs.txt.strings.
Prosze rozpakować i wkleić do BellumCrucis6\data\text i nadpisać.
http://www.sendspace.pl/file/0774885d456aa6a839e1521
Jest tam tekst niezbędny do działnia nowych skryptów.
Dla osób pierwszy raz instalujących cała poprawna wersja submoda.
MEGASUBMOD IV wersja testowa, nowa mapka, należy instalować na Megasubmoda III i oboma patchami. Po tym jak pobierzecie zmiany od Mietka77 z linku w cytacie poniżej, pobierzcie potem ten katalog text:
http://www.sendspace.pl/file/f469dbb2d4fbd348d588c22 i wrzuććie go na katalog text w data Bellum, po tym jak wcześniej zainstalowaliście zmiany Mietka77. A potem wrzućcie jeszcze te poprawki do text od Mietka77: http://www.sendspace.pl/file/0774885d456aa6a839e1521 Chodzi by jak najwięcej ludzi pobrało i grało, by. ew. błędy wychwycić i poprawić. Mój text, to dzieło Dariusa_d zawiera poprawki eliminujące część ctd występujących do tej pory, to wersja staropolska, najpełniejsza spolszczenia, dlatego polecam ten text. Katalog text, jest kompatybilny z savami, można go wgrywać nawet jak Ktoś zaczął kampanię. Dopiero po testach, będzie Instalka od Wino.
Czyli by mieć Megasubmoda IV konieczna instalka Mietka77 link poniżej + opcjonalnie mój text (od Dariusa_d) i poprawki do tego text od Mietka77 (linki powyżej).
:oops: Araven miał rację -nie wrzuciłem do submoda wszystkich plików z kataloku text jakie należało. Chodzi mianowicie o plik export_vnvs.txt i jego odpowiednik export_VnVs.txt.strings.
Prosze rozpakować i wkleić do BellumCrucis6\data\text i nadpisać.
http://www.sendspace.pl/file/0774885d456aa6a839e1521
Jest tam tekst niezbędny do działnia nowych skryptów.
Dla osób pierwszy raz instalujących cała poprawna wersja submoda.
Czy to normalne że wywala mi z własnej bitwy jak wybiorę zwiadowców lub rycerstwo(konne)?
Nie jest to normalne, czyste Bellum ? Submody jakieś? To wielka różnica, napisz co masz.
Mam Megasubmoda IV z szybszą budową zwykłą rekrutacje bez plików KAMA bo chcę krótkich bitew.Patch pierwszy i drugi zainstalowany przed instalacją IV Megasubmoda.
Aha kartę jednostki zwiadowców mam jako chłopów(ale z drugiej strony nie mam też karty jednostek braci dobrzyńskich i konnych łuczników).
Ty zawsze kombinujesz jak koń pod górę. Pliki Kama2150 są częścią Megasubmoda III a tym samym i IV, mnie nic na nich nie wywala. W III były zmiany w teksturach niektórych to może wywalać na wcześniejszych unitach.
Aha :shock: , to zainstaluję pliki Kama i spróbuję jeszcze raz.
Próbowałem zintegrować MEGASUBMOD II i III, ale po zastąpieniu plików czystego BC6.3 z muzyką "wino" wywala mnie przy próbie rozpoczęcia nowej kampanii pełnej... Dlaczego mi to nie działa, których plików brakuje, jak je ściągnąć, a może muszę przeinstalować całą grę również z M2TW, a nie tylko BC63?
EDIT - problem rozwiązałem tak: Zrobiłem czystą instalację na drugim komputerze i jest OK - wyglądało to tak, jakby ktoś się pogubił w tym wszystkich dodatkach:
1) Instalacja MTW2 + Kingdoms (dokładnie użyłem http://sklep.gry-online.pl/KartaProdukt ... a-gamebook (http://sklep.gry-online.pl/KartaProduktu.aspx?id=4931&k=medieval-ii-total-war-krolestwa-gamebook) i starego klucza bo w instrukcji nie znalazłem nowego)
2) Bellum_Crucis_63_Parte1 + Bellum_Crucis_63_Parte2 + Bellum_Crucis_63_Bugfixer
3) PolskiMegasubmod wydanie II a dopiero po nim instalka MuzykaPM (oczywiście z pozytywnymi odpowiedziami na pytania o skasowanie starych plików i w trybie administratora), instalując MEGASUBMOD II zaznaczyłem wszystkie opcje!
4) rozpakowałem sobie folder BellumCrucis6 z archiwum http://radax.pl/m2bc/MEGASUBMOD3SP1i2plus23.7z a następnie przeniosłem go do folderu "mods" gry Medieval II Total War za pomocą Eksploratora Windows nadpisując wszystkie pliki (w archiwum http://radax.pl/m2bc/MEGASUBMOD3SP1i2plus23.7z MEGASUBMOD III jest już z 2 poprawkami i dodatkami nr 2 i 3. Wybrałem wariant dodatku nr 2 w postaci ograniczona rekrutacja z Free Upkeep + szybsza budowa, co uważam za idealne)
Panowie proszę was kiedy jakaś porządna instalka bo pogubić się można co jest kompatybilne z czym a co z czym wywala.
Profesor
20-07-2013, 15:36
Araven napisał, będzie gdy testy wypadną pozytywnie.
Może dziś w nocy uda mi się pograć na nowym MS, to zdam relacje.
Jeżeli chodzi o te nowe portrety, to muszę się przyznać - zaniedbałem sprawę :P nie mam jeszcze ukończonych i siedzę w miejscu. Lenistwo... :|
@EDIT:
Ok, uruchomiłem teraz na chwilę i pierwsze co rzuciło mi się w oczy:
http://www.bankfotek.pl/image/1535288.jpeg
Tak powinno być?
Husarz1993
20-07-2013, 18:14
Witam mam pomysł tylko niech ktoś pomysli czy jest to realne aby na mapie kampanii kapitanowie armii byli normalni na piechotę ale gdy armią dowodzi jakikolwiek genarał ( członek rodziny ) był on na koniu ???
K A M 2150
20-07-2013, 18:48
Przecież tak jest beż żadnej modyfikacji ;)
Do 55 tury megasubmod IV z free upkeep szybszą budową i staropolszczyzną kampania Gruzją m/m hula aż miło:) to tyle w kwestii testowania nowej wersji jutro ciąg dalszy:)
Mietek77
20-07-2013, 21:05
@EDIT:
Ok, uruchomiłem teraz na chwilę i pierwsze co rzuciło mi się w oczy:
http://www.bankfotek.pl/image/1535288.jpeg
Tak powinno być?
Hmm, a Bałtyk nie jest tam gdzie być powinien? :D Mapa została poszerzona sporo na wschód, dlatego ta z BELLUM CRUCIS 6.3 się nie nadawała. Zważywszy, że musiałem sam dorobić ten wschód, a w związku z tym zmieniać skrypty itd. to nie miałem już siły na rysowanie mapy która nie jest niezbędna w grze. Dlatego poszedłem nieco na skróty. Mapa pokazuje prawidłowo położenie, a zatem spełnia swoje zadanie. Co do jej walorów artystycznych to :lol: przecież nie będę sam siebie krytykował. :D Nie wykluczam, że w przyszłości powalczę i z tym. Chciałem by mod był jak najszybciej wydany w wersji grywalnej.
Profesor
21-07-2013, 08:56
A więc tak powinno być, ok. Po prostu myślałem, że jest coś skopane, bądź to ja mam coś nie tak :)
Husarz1993
21-07-2013, 10:16
Przecież tak jest beż żadnej modyfikacji ;)
nie chodzi mi mapę bitewną a mapę kampanii z widocznymi miastami itd.
Widzę, że coś słabo testujecie. Ja może w tygodniu coś pogram Ma Megasubmodzie IV wariant szybsza budowa i free_upkeep + staropolszczyzna. Jak będzie więcej wpisów, że graliście w Megasubmoda IV na takim a takim zestawie to poproszę Wino o zrobienie instalki. Podajcie jaka kampania, jaka nacja, ile tur itp.
EliminatorT jak nie masz kart jednostek to coś nie poinastalowałeś jak należy.
Husarz1993
21-07-2013, 15:48
Witam ja gram jeszcze na podstawce Bellum Crucis 6.3 działam Polską ale mam 1241 i tura nie ruszy dalej więc właścnie nadszedł najlepszym moment na testowanie Megasuba
Przypominam, na stronie 53 tego tematu jest link do Megasubmoda IV z całkowicie nową i zmienioną mapką od Mietka77. Testujcie, wtedy jak testy wyjdą ok będzie instalka.
Tak jak kilka postów wyżej kampania Gruzją ale już 96 tura i na razie tylko jedno ctd przy próbie szturmu na Adanę ale po wczytaniu save już poszło. U mnie komp strasznie się męczy ze zdobycie Knipawy i Grodna padły dopiero po 90 turze (tak gram na toggle_fow w ramach testów) podobnie ma z buntem Bułgarii więc może zbyt dużo lub zbyt mocne jednostki zostały dane, poza tym wszystko śmiga jak należy. Innych zastrzeżeń brak:)
Edit: po zniszczeniu jakiejś frakcji likwidacji nie ulegają jej kapłani
16 tura, VH Full kampania Polska.
16:50:54.280 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
16:50:54.281 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
16:50:54.284 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
16:50:54.284 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
16:50:54.286 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
16:50:56.955 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 8969, column 21
16:50:56.955 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 8970, column 28
Could'n find effect description string for trait(mercebis) level(mercebis6_effects_desc).
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16814, column 11
Could'n find level name description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs).
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16815, column 21
Could'n find description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs_desc).
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16816, column 28
Could'n find effect description string for trait(Fearsaztecs) level(Nervous_near_Aztecs_effects_desc).
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 17957, column 28
Could'n find effect description string for trait(Fearsheretic) level(Wary_of_Heresy_effects_desc).
16:50:56.961 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 18800, column 28
Could'n find effect description string for trait(BoringSpeaker) level(Incredibly_Boring_effects_desc).
16:50:56.980 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
16:50:57.122 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4581, column 17
16:51:25.083 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8602, column 174
16:51:25.083 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8637, column 174
16:51:25.084 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8747, column 155
16:51:25.159 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 54226, column 155
16:51:44.171 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
16:51:44.411 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Wczytanie text Mietka77 nic mi nie dało. Obejście ctd nieudane.
Edit: Jutro zacznę nową kampanię. Ale jak będzie mnie wywalać, to wracam chyba do Megasubmoda III z patchami albo nawet do II a na nią wrzucę pakiet poprawek jakie nie powinny ctd powodować, nowy unit Kama nowe budynki i kilka innych.
Czy Megasubmod III nie potrzebuje żadnych wcześniejszych wersji?
viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)
Post nr 3, z niego wynika, że Megasubmod III potrzebuje prawidłowo zainstalowanej II i najlepiej nowej muzyki.
Mietek77
22-07-2013, 20:36
16 tura, VH Full kampania Polska.
16:50:54.280 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
16:50:54.281 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
16:50:54.284 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
16:50:54.284 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
16:50:54.285 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
16:50:54.286 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
16:50:56.955 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 8969, column 21
16:50:56.955 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 8970, column 28
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16814, column 11
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16815, column 21
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 16816, column 28
16:50:56.960 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 17957, column 28
16:50:56.961 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 18800, column 28
16:50:56.980 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
16:50:57.122 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_ancillaries.txt, at line 4581, column 17
16:51:25.083 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8602, column 174
16:51:25.083 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8637, column 174
16:51:25.084 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 8747, column 155
16:51:25.159 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 54226, column 155
16:51:44.171 [game.script] [error] Script execution error for <inc_counter>, at line 6585, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
16:51:44.411 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Wczytanie text Mietka77 nic mi nie dało. Obejście ctd nieudane.
Edit: Jutro zacznę nową kampanię. Ale jak będzie mnie wywalać, to wracam chyba do Megasubmoda III z patchami albo nawet do II a na nią wrzucę pakiet poprawek jakie nie powinny ctd powodować, nowy unit Kama nowe budynki i kilka innych.
To nie ma nic wspólnego z tym co robiłem tylko z plikami tekstowymi które ktoś wywrócił do góry nogami.
Bł.ąd zaznaczony na czerwono -
{ZH_fall_guym}Człowiek przynoszący pecha
{ZH_fall_guy_desc}załogi, przesądny i podejrzanych, nazwał młodego porucznika jako "pech"i oskarżają go o każdym wypadku (nawet niewielkie), które odbywa się na pokładzie. Morale jest niskie, czarne nastrój.
{ZH_fall_guym_effects_desc}-10% Punkty ruchu
i kolejny..
{mercebis6}> Ładunek siarki i drewna
{mercebis6_descTen statek zawiera mnóstwo siarki, marmuru i drewna, za które można wziąć 1000 bezantów!
{mercebis6_effects_desc}-3 Dowodzenie na morzu, -10% Zakres ruchu na morzu, Możliwość wymiany na morzu\n\nPoprowadź ten statek w pobliże stolicy by sprzedać ten ładunek. Można też wymieniać towar na morzu.
{mercebis6_gain_desc}"Kapitanie, 1000 bezantów jest do uzyskania ze sprzedaży tego ładunku!"
{mercebis6_epithet_desc}(Załadowany)
Czyli co, spolszczenie z etapu Megasubmoda II powinno dać radę + kilka Twoich plików? z Megasubmoda IV?
Możesz zrobić taki pakiet text Mietek77? Darius_d się napracował ale chyba też poprzestawiał sporo i gra może dlatego głupieje.
Edit: Powyższy błąd naprawiłem już dawno, jest i guy i guym.
Mietek77
22-07-2013, 21:02
Czyli co, spolszczenie z etapu Megasubmoda II powinno dać radę + kilka Twoich plików? z Megasubmoda IV?
Możesz zrobić taki pakiet text Mietek77? Darius_d się napracował ale chyba też poprzestawiał sporo i gra może dlatego głupieje.
Edit: Powyższy błąd naprawiłem, jest i guy i guym.
Jam mam tyle wersji wszystkiego, że sam się czasmi gubię dlatego zawsze przestrzegam podstawowej zasady modowania - nie wywracać do góry nogami pliku bo wtedy bardzo trudno porównaćgo z poprzednią wersją celem znalezienia błędu. Doceniam pracę Darius_d i szkoda by poszła na marne dlatego tu wole szukać błędów. Może on wie ma jkies kopie zapasowe , wersje robocze i znajdzie te błędy.
Jest nadzieja. Mietek77 racja to wina text i to zwłaszcza pliku od cech export_vnvs i od świty postaci export_anicillaries. Zmontowałem teraz taki katalog text by zachować jak najwięcej bezpiecznych poprawek Dariusa_d i scalić je z Megasubmodem IV. Na rzie ok jest. A ten text pozwolił mi ominąć wczorajsze ctd Polską o jakim pisałem, gram dalej tamtą kampanię. Darius_d nie odpisuje na PW, dawno się nie logował. W/w pliki mają wile cennych poprawek, ale niektórych wpisów gra nie widzi mimo, że one są, może jakaś spacja niepotrzebna lub coś w ten deseń. Pogram dłużej jak ok będzie, dam na forum ten katalog text. Może się uda pzrywrócić stabilność wysoką Megasubmodowi IV. Oby.
EDIT: Katalog text z dnia 23.07.2013 do Megasubmoda IV od Aravena: http://www.sendspace.pl/file/a940c38923e60d9a29a01e1
Zróbcie kopię tego text co macie, dopisując np. textkopia. Wrzućcie mój katalog. Połączyłem katalog Mietka77 z plikami od Dariusa_d tymi bezpiecznymi. Pogrtałęm 70 tur. Katalog ma wyeliminowane kilka błędów jakie były w plikach tekstowych, a jakie powodowały ctd, zwykle brak litery, albo nazwy cechy. Do 70 tury super. Ten text, pozwolił mi obejść ctd jakie miałem wczoraj w kampanii Polską na Megasubmodzie IV.
Czekam na opinie. Wygląda, że ctd są winą ostatnich poprawek w plikach tekstowych, może inne kodowanie albo coś. W każdym razie oby ten tekst pomógł. W razie kolejnych ctd prosze o wpisy z logs i testujcie. Instalka z Megasubmodem IV musi powstać, bo nowa mapka Mietka, właśnie do tego Megasubmoda jest super. Megasubmod IV link na stronie 53, wrzućcie na niego mój text.
Ostatnio mialem zastój w medka, i nie jestem na bierzaco, chcialbym sobie pograc w 4 wersje tego megasubmoda, ale nie sposob sie polapac w tym wszystkim, jest szansa na instalke ?
Powtarzam. Instalka Megasubmoda IV powstanie jak zakończą się testy trwające obecnie. Było sporo zamieszania i ctd, z powodu text. Próbujemy to opanować. Dwa posty wyżej dałem katalog text, jaki nie powinien wywalać na Megasubmodzie IV. Jak tak będzie, to ok. Wtedy Wino zrobi taką instalkę by na czyste Bellum instalowało się od razu Megasubmoda IV z poprzednimi wersjami w nim.
Ja i te około 10 Osób co ma Megasubmoda IV ze strony 53, niech testuje powyższy katalog text ok? Meldować o logs i będziemy kolejno eliminować, to czego sam nie wyłapałem.
Edit: 90 tura Megasubmod IV Polska VH, kampania pełna, powyższy katalog text z 23.07.2013. Buildings szybsza budowa, free_upkeep + ograniczona rekrutacja.
U mnie jak wybieram kampanie to pisze "proszę wybrać element z listy" a jak chcę własną bitwę to po wybraniu jakichkolwiek jednostek wywala do pulpitu.
MegasubmodIV bez dodatków.
1214 rok kampania Gruzją full, szybka budowa, free upkeep , ograniczona rekrutacja i dograny text z 23.07.2013. Gra się na razie bez ctd. Areven z tego co zrozumiałem ctd u Ciebie było spowodowane błędami związanymi z cechami flot??, to dlatego może u mnie nic takiego nie było bo nie używam floty.
Sadam86. Możesz mieć rację z tymi flotami, ale pewności nie mam. 116 tura ok jest. Miałem jedno ctd, ale nie związane z text. Po powtórnym wczytaniu przeszło. Robię minimum 3 savy co kilka tur jeden pod innymi nazwami. I szybki zapis co rundę.
EliminatorT coś źle porobiłeś. Zainstalowałeś czyste Bellum, potem Megasubmoda II z Instalatora? Zazanaczyłes by pousuwał map.rwm i inne takie? Potem muzyka od Wino, też z Instalatora? Na to Megasubmod III + oba patche. potem Megasubmod IV i mój text z 23.07.2013. i działa. Może map.rwm nie usuwałeś, albo nieprawidłowo wskazałeś katalog data w Bellum na etapie Megasubmoda II. Jak cofa jest źle.
Jedyne czego nie zrobilem to muzyka od wino sam nie wiem czemu :? .
Husarz1993
23-07-2013, 18:43
Bellum Crucis MEGASUBMOD III +portrety + staropolszczyzna. Gram papiestwem w 9 turze księżniczka Norwegii została...
http://pokazywarka.pl/d3d9tp/ :lol:
Ludzie jak tam testy Megasubmoda IV. Fakt z tymi flotami może być coś pochrzanione i wywala przez cechy kapianów flot. Grając bez flot, poza sporadycznym ich używaniem do desantów itp. stabilnie jest. Na podstawie loga nie potrafię dojść o co chodzi z błędem z flotami. darius_d zaginął w akcji. Pozostaje grać kampanie lądowe ze sporadycznym używaniem flot.
Pytanie czy robić Instalkę Megasubmoda IV ?
Według mnie można robić instalkę ogólnie jeśli chodzi o wywalanie trzyma średnią z poprzednich wersji megasubmoda więc jest git, a z instalką zawsze łatwiej:)
EliminatorT i ew. Inni ochotnicy. Oto link do Megasubmoda IV połączonego z Megasubmodem III link nr 1: http://www.sendspace.pl/file/3ca0e2c58f379754be78753 do połączenego Megasubmoda III i jego dwoma patchami + Megasubmod IV zajebista nowa mapa i ulepszenia od Mietka77 + najnowszy text z 23.07.2013 jaki dość stabilnie współpracuje z Megasubmodem IV.
Link nr 2: http://87826.file4u.pl/download/4746833 ... e4u.pl.rar (http://87826.file4u.pl/download/4746833/MEGASUBMOD_IV_dla_Wino_www.file4u.pl.rar)
Instalacja:
1) Instalacja MTW2 + Kingdoms
2) Bellum_Crucis_63_Parte1 + Bellum_Crucis_63_Parte2 + Bellum_Crucis_63_Bugfixer do katalogu mods
3) PolskiMegasubmod wydanie II z Instalki Wino a dopiero po nim instalka MuzykaPM z Instalki Wino (oczywiście z pozytywnymi odpowiedziami na pytania o skasowanie starych plików i w trybie administratora), instalując MEGASUBMOD II zaznaczamy wszystkie opcje! link: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)
4) I na końcu powyższy pakiet. Map.rwm usuwamy i z kampanii Full i Light i nowa kampania konieczna.
5) Opcjonalne dodatki jak budynki, portrety, działają z Megasubmodem IV. Link: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)
6) Powyższy pakiet można instalować i po Megasubmodzie II i nowej muzie Wino i po Megasubmodzie III z patchami, jak Ktoś je ma a chce IV zobaczyć.
7) Jak ktoś chce free_upkeep i np. szybszą budowę i ograniczoną rekrutację, lub coś innego musi wybrać pliku buildings z Dodatków jaki mu odpowiada.
Prawdziwa Instalka łącząca Megasubmoda II i III i IV w jedno oraz muzykę, powstanie jak Wino ją zrobi. Dziś wysyłam mu link do plików.
140 tura Megasubmod IV, Polska Mongołowie szaleją.
Araven gdzie dorwę linka do MSM 4 ?
Tutaj?Przecież wstawił linka.
Araven staropolszczyzna to część Megasubmoda IV czy osobny dodatek opcjonalny?
Sirrath link do Megasubmoda IV jest nad Twoim postem.
EliminatorT korzystaj z text co jest trzy posty wyżej w instalce zawarty i nie kombinuj. Jest tam tyle staropolszczyzny ile dało radę. Nie radzę dogrywać innych plików tekstowych niż te w instace. Czyli teraz ci działa Megasubmod IV ? Od kilkunastu postów piszemy o problemach z text. W instalce jest zestaw najbezpieczniejszy.
Araven można gdzieś indziej to podrzucić bo ściągnięcie wymaga Premium.
Nie wymaga Premium. Próbuj co jakiś czas pobrać.
Oki próbuję od 3h ale nic , będę dalej:)
Wstawiłem alternatywny link. W tym poście co pierwszy.
Dziękuje ślicznie idzie i zaczynam więc nową kampanię :)
Czekam na info o kampaniach od grających w Megasubmoda IV i o ew. ctd, wtedy log proszę.
Dobrze więc ja wczoraj odpaliłem kampanię Polską 20 tur pograłem bez żadnych spięć i wtedy dotarło do mnie że kurde , nie mam darmowych garnizonów w miastach .
Oczywiście co robiłem ściągnąłem dodatek do MSM 4 z darmowym utrzymaniem garnizonów i szybszą budową i od tej pory po uruchomieniu wywala do pulpitu.
Mam więc pytanie czy na MSM 4 jest możliwość zapikowania jako jeden z wariantów ewentualnej instalki takiego właśnie rozwiązania jak utrzymanie darmowych , garnizonów i szybszej budowy ?
K A M 2150
25-07-2013, 08:46
A map.rwm usunąłeś?
Kolego w instalce Megasubmoda IV z poprzedniej strony jest plik bez free_upkeep autorstwa Szacownego Mietka77. Jak chesz free_upkeep musisz sobie pobrać budynki z dodatków do Megasubmoda III i wybrać jakiś. polecam ten z free_upkeep + szybsza budowa + ograniczona rekrutacja. Podmień pliki usuń map.rwm i graj od nowa. Link do plików DODATKOWYCH (WARIANTY BUDYNKÓW) jest przy opisie instalacji MEGASUBMODA IV POPRZEDNIA STRONA.
Edit: Więc usunięcie map.rwm konieczne a podmiana plików nie działa na savy. Jak zmieniłeś w trakcie kampanii plik budynków na inny to Ci wywala przy wczytaniu sava. Musisz zacząć kampanię od nowa.
Edit II:
184 tura Polska VH, Megasubmod IV. Działa. Co kilkadziesiąt tur mam tylko jednego loga:
14:44:19.949 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
14:44:19.950 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
14:44:19.953 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
14:44:19.953 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
14:44:19.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
14:44:19.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
14:44:19.955 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
14:44:19.955 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
14:44:23.257 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
Obchodze go usuwając map.rwm z kampanii Full, potem przesuwam np. agenta robię szybki zapis i kończę turę i zwykle ten bug nie występuje ponownie. Flot używam i zwykłych i handlowych. Wie ktoś jak w pogrubionym pliku znaleźć tą linię 31932 i column 49 może bym namierzył czego brakuje, albo może ktoś wie o co biega w tym logs? Jest on nieco dłuższy ale zawsze tak samo wygląda. Nowe jednostko działają, floty handlowe też. Nowa mapka super. Generalnie róbcie, dwa trzy savy pod różnymi nazwami co kilka tur. Nowe skrypty Mietka77 w Megasubmodzie IV działają super. Ai ma sporo kapłanów i kupców.
Mietek77
25-07-2013, 15:42
184 tura Polska VH, Megasubmod IV. Działa. Co kilkadziesiąt tur mam tylko jednego loga:
14:44:19.949 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
14:44:19.950 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
14:44:19.953 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
14:44:19.953 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
14:44:19.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
14:44:19.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
14:44:19.955 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
14:44:19.955 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
14:44:23.257 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31932, column 49
trigger not found
Postaram się znaleźć ten błąd, sądzę że to także wina plików tekstowych.
Mietek 77 na PW Ci wysłałem logs, mego sava i buildings byś tego sava odpalił na Megasubmodzie IV.
Tura 58 Polską bez problemów, miałem tylko 1 CTD w trakcie oblężenia Magdeburga . Wywalało wt rakcie bitwy ręcznej z automatu poszło dalej. Problem kolejny nie można rekrutować flot handlowych . Pomimo posiadania Nabrzeża Kupieckiego .
Po za tym śmiga aż miło:)
Trzeba mieć drugi poziom nadbrzeża, nie pierwszy by floty handlowe rekrutować.
Czy na light też można floty handlowe rekrutować?
Tak można też na Light rekrutować floty handlowe.
Możesz, ale po co? W poście z godziny 22.29 (kilka postów wyżej) napisałem trzeba mieć drugi poziom nadbrzeża kupieckiego albo wyższy, wtedy możesz rekrutować kogi najemne takie z niebieskim mieszkiem, czyli floty handlowe. W poradnikach do Bellum jest to opisane, jak ich używać. W megasubmodzie floty handlowe dają 2x tyle kasy co w podstawce.
Husarz1993
07-08-2013, 15:16
Witam jest mały problem grając Jerozolimą wszystko szło ok to chwilii gdy w 60 turze przyszlo mi oblężac turecki zamek poniżej Urfa o tej chwilii żadne oblężenie nie wejdzie ruszam na wszelkie sposoby agentami i nic to nie daję.Natomiast grając szybciej Polską około 53 to samo. Cos 10 tur szybciej zaczeły się tego poczatki ale odpuściłem oblężenie kto ma może jakąś radę???
Logs podaj. Co ja jasnowidz? Kilka savów się robi pod różnymi nazwami co kilka tur, nie jeden. Używasz Megasubmoda IV z poprzedniej strony czyli z 55 ? Czy innej kombinacji?
Husarz1993
07-08-2013, 15:42
Spokojnie wiem iz waśi nie zwą jasnowidziem ależ istnieje taki diabelskie cos jak logs lecz ja takiem wiedzy posiąśc nie moge gdyż nie potrafie tzn nie wiem jak a Korzystam Z MEGASUBMOD IV free upkeep + szybka budowa + ograniczona rekrutacja
Katalog logs jest w katalogu głównym Medka II lub może być w BellumCrucis6 ja mam i tu i tu. Zajrzyj do obu jak jest tam jakiś plik z datą ctd wklej jego treść. Jak masz tylko jeden save, to może być problem. Cofnij się o kilka tur, masz mój katalog text do Megasubmoda IV, strona 55 drugi post od góry? Lub ten z instalki Megasubmoda IV też na stronie 55 na dole? Ja masz któryś z tych katalogów text to ok. Jak wcześniejszy wrzuć jeden z tych jakie wymieniłem. Cofnij się kilka tur do wcześniejszego sava.
Husarz1993
07-08-2013, 16:03
folder logs w głownym medku ale pusty w bellum nie ma go wcale a na podstawce jest plik system.log ale to chyba nie to .zawaliłem akurat mam 1 save a text mam ten najnowszy
z system.log dużo opisów jest na "warning" ale na "error" znalezłem tylko to
18:39:56.319 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/descr_mount.txt, at line 117, column 1
Could not find battle model for mount 'Mount_Adv_English_Armoured_Horse'.
18:39:56.319 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/descr_mount.txt, at line 147, column 1
Could not find battle model for mount 'Mount_Adv_English_Barded_Horse'.
18:39:56.319 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/descr_mount.txt, at line 162, column 1
Could not find battle model for mount 'Mount_Adv_French_Barded_Horse'.
18:39:56.319 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/descr_mount.txt, at line 242, column 1
Could not find battle model for mount 'Mount_AdV_French_Heavy_Horse'.
oraz to
Could'n find level name description string for trait(BadRiskyAttacker) level(Picks_Fights_Poorly).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 5486, column 21
Could'n find description string for trait(BadRiskyAttacker) level(Picks_Fights_Poorly_desc).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 5487, column 28
Could'n find effect description string for trait(BadRiskyAttacker) level(Picks_Fights_Poorly_effects_desc).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 6655, column 11
Could'n find level name description string for trait(EducatedWoman) level(Intelligent_Lady).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 6656, column 21
Could'n find description string for trait(EducatedWoman) level(Intelligent_Lady_desc).
18:39:57.069 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 6657, column 28
Could'n find effect description string for trait(EducatedWoman) level(Intelligent_Lady_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10229, column 11
Could'n find level name description string for trait(GoodSaboteur) level(Successful_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10230, column 21
Could'n find description string for trait(GoodSaboteur) level(Successful_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10231, column 28
Could'n find effect description string for trait(GoodSaboteur) level(Successful_Saboteur_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10236, column 11
Could'n find level name description string for trait(GoodSaboteur) level(Expert_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10237, column 21
Could'n find description string for trait(GoodSaboteur) level(Expert_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10238, column 28
Could'n find effect description string for trait(GoodSaboteur) level(Expert_Saboteur_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10243, column 11
Could'n find level name description string for trait(GoodSaboteur) level(Master_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10244, column 21
Could'n find description string for trait(GoodSaboteur) level(Master_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10245, column 28
Could'n find effect description string for trait(GoodSaboteur) level(Master_Saboteur_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10257, column 11
Could'n find level name description string for trait(BadSaboteur) level(Unsuccessful_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10258, column 21
Could'n find description string for trait(BadSaboteur) level(Unsuccessful_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10259, column 28
Could'n find effect description string for trait(BadSaboteur) level(Unsuccessful_Saboteur_effects_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10264, column 11
Could'n find level name description string for trait(BadSaboteur) level(Inept_Saboteur).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10265, column 21
Could'n find description string for trait(BadSaboteur) level(Inept_Saboteur_desc).
18:39:57.079 [script.err] [error] Script Error in mods/retrofit/data/export_descr_character_traits.txt, at line 10266, column 28
Could'n find effect description string for trait(BadSaboteur) level(Inept_Saboteur_effects_desc).
Usuń map.rwm z data/world/maps/camapaign/custom i z tej kampanii w jaką grasz i spróbuj wczytać grę, rusz agenta zrób zapis i zakończ turę. Może się uda. Chyba, nie czytasz postów w tym temacie, jak mantrę powtarzam róbcie kilka savów co kilka tur z różnymi nazwami.
Husarz1993
07-08-2013, 16:23
dzięki zobacze co się zrobic a save robiłem ale ostatnio coś się pomieszało i pousuwałem ale dzięki za pomoc
Tak kilka savóv to podstawa auto i szybki zapis też mile widziane zwłaszcza szybki przed budową (wtedy wyskakują te graficzne kwiatki najczęściej), a propos kampanii Gruzja full 286 tura free upkeep ograniczona rekrutacja i text z 23.07 po którego wgraniu spotkały mnie tylko ze trzy graficzne wysypania:) poza tym innych ctd brak:) huurrraa
U mnie 320 tura Szkocją full z free upkeep, ograniczona rekrutacja i ostatnie texty poprawione od Aravena. Zapisy robie co turę tj. nazwa to nr tury i po wszystkich dzialaniach w turze ponownie zapisuje pod nazwą Szkocja, bo to główny plik z savem. Generalnie zawsze mam 2 save z tury ( po turze i na końcu przed kolejną). Później co jakiś czas usuwam zbędne savy zostawiając tylko ok 10 ostatnich. Raz mnie tylko wywaliło podczas gry przy ataku na miasto ale z auto poszło dalej, a graficzne wysypania jakie opisuje sadam86 to też miałem wielokrotnie, ale to działo mi się zawsze, nieważne na jakiej wersji Megadubmoda grałem, więc już się do tego przyzwyczaiłem( dlatego robie tyle savóv). Generalnie te wysypki graficzne trafiają mi się jak już długo mam odpaloną grę ok. kilku godzin.
Reasumując, wersja ostatnia Megasubmoda IV śmiga pięknie, tylko pobierać i grać.
To fajnie, ale ogólnie zastój jest i mało pobrań Megasubmoda. Trudno V nie będzie w takim razie. Ja czekam na BC 7.0, ale kiedy będzie to nie wiadomo, optymistycznie może pod koniec wakacji.
Edit: Przypominam Megasubmod IV jest na stronie 55 do pobrania.
Ja gram ciągle na III z SP 1 i 2, a kiedy będzie oficjalna i ostateczna wersja MEGASUBMODA IV - najlepiej instalka, bez potrzeby instalowania "dwójki"? Jeżeli nie będzie wersji V to pamiętajcie proszę tylko czasem podrzucić jakieś poprawki stabilności do IV...
Wino się nie odzywa, Mietek77 też zaginął. Także nie wiem nic konkretnego na ten moment. Byle do BC 7.0. Tyle wiem.
Fakt sam zdradziłem BC dla DBM ale instalka z prawdziwego zdarzenia Megasubmoda IV by się przydała jakby chcieć wrócić kiedyś do 6.3 po wyjściu 7.0 to zawsze łatwiej jeden instalator odpalić niż kopiować ileś tam plików zwłaszcza że w międzyczasie linki powygasają pozapomina się co i jak i na co instalować a z jednym plikiem ciężko jest się pogubić:)
Gdzie będe mógł zrekrutować "Członkowie Białej Kompanii"? (gram Francją)
A co to za jednostka? Sprawdź w export_descr_unit jej nazwę a potem poszukaj jej w export_descr_buildings.
To ci niemcy-najemnicy z młotami lucenierskimi :) (pewnie pokręciłem nazwę) z tego co pamiętam mieli taty 18 ataku i 19 obrony.
unit Free Company Men at Arms, chyba to ci po 1335 roku, jak najemnicy to w descr_mercenaries
To ci niemcy-najemnicy z młotami lucenierskimi :) (pewnie pokręciłem nazwę) z tego co pamiętam mieli taty 18 ataku i 19 obrony.
Nie, to nie ci Niemcy tylko łucznicy (b. dobrzy zresztą)
unit Free Company Men at Arms, chyba to ci po 1335 roku, jak najemnicy to w descr_mercenaries
Czyli w tym folderze gdzie jest descr_strat?
Czyli w data/world/maps/campaign/custom i jedna z 4 kampanii w descr_mercenaries. Zmaian wymaga raczej nowej kampanii, podaj jak się nazywają jak ich namierzysz, zaciekawiło mnie to. Grasz na Megasubmodzie II, czy na III z patchami lub na IV ??? III i IV mają całkiem nowe statystyki jednostek.
darius_d
16-08-2013, 09:44
Witam wszystkich. Aktualizacja z mojej strony - niestety, mam wymuszoną przerwę w modowaniu BC, najpierw to były problemy z kompem (tylko częściowo rozwiązane), potem doszły sprawy z rzeczywistości (czeka mnie przeprowadzka) - dlatego nie udzielałem się ostatnio. Na pewno jeszcze przez jakiś czas będę wyłączony. Tymczasem trzymam kciuki za Wasze postępy.
Fajnie, że się odezwałeś. Mam nadzieję, że opanujesz problemy wkrótce. Oby Mietek77 się również odezwał.
Czyli w data/world/maps/campaign/custom i jedna z 4 kampanii w descr_mercenaries. Zmaian wymaga raczej nowej kampanii, podaj jak się nazywają jak ich namierzysz, zaciekawiło mnie to. Grasz na Megasubmodzie II, czy na III z patchami lub na IV ??? III i IV mają całkiem nowe statystyki jednostek.
Trochę nie załapałem, mam Ci podać ang nazwę jak ich znajde? Razem ze statystykami i gdzie się rekrutują? I jaka zmiana ?? :P Chciałem się tylko dowiedzieć gdzie mogę ich wynająć lub w jakiej prowincji będzie można ich szkolić :) (megasubmod II z patchem 1 )
Masz ich znaleźć w descr_mercenaries lub/i export_descr_unit i podać mi ich nazwę. Hasło Biała czy Czarna kompania nic mi nie mówi. Poza tą druga o której sporo czytałem. Skoro twierdzisz, że taka jednostka w modzie jest to znajdziesz ją w jednym lub obu tych plikach.
Mi się wydaję że chodzi o Free Company Longbowmen ich chyba da się rekrutować w europejskich prowincjach nad morzem Śródziemnym
Też tak uważam: unit Free Company Longbowmen exp 4 cost 1700 replenish 0.040 - 0.120 max 2 initial 1 start_year 1338 end_year 1354, w niektórych regionach są do 1425, we Francji od 1338 roku są, praktycznie w całej.
Możliwie, że macie racje bo nie znalazłem czegoś bardziej odpowiadającego jednak mam jeszcze 1 pomysł :D Może ktoś skojarzy flagę, która jest przy oddziale, a mianowicie czarne tło z 6 złotymi ptakami ustawione (ustawione jak kręgle :)) a nad nimi złota korona.
Tak Burn. to Free Company Longbowmen oni mają taki sztandar
Okazało się, że dodatek nr 1 do MEGASUBMOD III + SP1 z viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) przywraca błąd na 121 turze (ma zepsuty plik campaign_script.txt) - proponuję usunąć link do niego lub go naprawić integrując z SP 1 do MEGASUBMODA III :(
W związku z tym zainstalowałem sobie MEGASUBMOD IV z dodatkami nr 2 i 3 do MEGASUBMODA III na MEGASUBMODZIE II z muzyką WINO i jest mały problem... Okno "Witaj w Bellum Crucis!" wywala do pulpitu po wciśnięciu "OK", ale da się to obejść, zapisując grę i wczytując - wtedy tego okna już nie ma. Z tego co pamiętam był już kiedyś podobny problem i teraz wrócił - pamięta ktoś może co to może być?
Ps. Pozwoliłem sobie przygotować zintegrowaną wersję MEGASUBMODA IV z z dodatkami nr 2 i 3 do MEGASUBMODA III pod linkiem http://radax.pl/m2bc/MEGASUBMOD4na2plus23.7z
Dla przypomnienia pełny sposób instalacji wyglądał u mnie tak:
1) Instalacja MTW2 + Kingdoms v1.05
2) Bellum_Crucis_63_Parte1 + Bellum_Crucis_63_Parte2 + Bellum_Crucis_63_Bugfixer
3) PolskiMegasubmod wydanie II a dopiero po nim instalka MuzykaPM (oczywiście z pozytywnymi odpowiedziami na pytania o skasowanie starych plików i w trybie administratora), instalując MEGASUBMOD II zaznaczyłem wszystkie opcje!
4) rozpakowałem sobie folder BellumCrucis6 z powyższego archiwum darmowym programem 7-zip a następnie przeniosłem go do folderu "mods" gry Medieval II Total War za pomocą Eksploratora Windows nadpisując wszystkie pliki (wybrałem wariant dodatku nr 2 w postaci ograniczona rekrutacja z Free Upkeep + szybsza budowa, co uważam za idealne).
Klikaj czerwony krzyżyk na ekranie Witamy w Bellum Crucis. Bo kliknięcie ok powoduje ctd bo mapka jest przecież mocno pozmieniana. Mój Megasubmod IV ze strony 55 jest zintegrowany z III i nie ma co robić kolejnych wersji. IV nadpisuje campaign_script z III. Dodatki do Megasubmoda III są ok, właśnie bez nich wywalało na 121 turze.
Pozwolę się jednak nie zgodzić - dodatek nr 1 do MEGASUBMODA III powstał zanim został wydany Service Pack 1 i zawiera pliki powodujące błąd na 121 turze, sam tego doświadczyłem bo nadpisałem plikami z dodatku 1 pliki MEGASUBMODA III z SP 1 i 2. Fakt faktem jednakże, że MEGASUBMOD IV śmiga świetnie i mapa jest gigantyczna - powrót do MEGASUBMODA III nie ma sensu, a z dodatków warto tylko korzystać z 2 i 3 moim zdaniem, dodatek nr 1 jest całkowicie skopany i wszytko psuje!
Nie mam czasu i ochoty na granie 121 tur by to ponownie sprawdzać. Grałem na patchu 1 do III i doszedłem do 150 tury, wstawiłem tam w patchu nr 1 poprawiony campaign_script niwelujący błąd w 121 turze. Nie będę się wykłócał i tak gram w IV.
Edit: W Instalkach dodałem link do Megasubmoda IV w ostatnim poście. viewtopic.php?f=367&t=12871&p=315158#p283883 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=315158#p283883)
Potwierdzam opinię Aravena :) Swoją drogą ja bym na waszym miejscu mam na myśli twórców megasubmoda skontaktował się z Włochami ;) Szkoda waszej pracy by poszła w zapomnienie przy najnowszej wersji.
Patch nr 1 do Megasubmoda III z 11.06.2013 pobrało 110 Osób, jakoś nikt nie zgłaszał że problem w 121 turze z ctd nadal występuje po tym patchu, teraz Ty Radax po ponad 2 miesiącach stwierdzasz, że tak jest. Jesteś poważnym użytkownikiem i dzięki za info, ale zostawię patch jak jest, zwłaszcza, że wszystkim polecam grę na Megasubmodzie IV, dzięki za tak dobrą opinię o nim, nowa zajebista mapka to zasługa Mietka77.
Araven to nieporozumienie, ja mówię o dodatku nr 1, który znosi sojusze, a nie Patchu 1, który tak jak piszesz jest OK. Zły jest tylko dodatek, który instalowany na Patchu 1 psuje go. To naprawę marginalny problem, najlepiej dodatek nr 1 (brak sojuszy na starcie) usunąć, a Patch 1 oczywiście zostawić bo jest dobry jak piszesz. Może nie wyraziłem się jasno, ale ja ciągle pisałem o dodatku nr 1, który znosi sojusze - tylko on jest skopany, Patch 1 jest OK. Po dodaniu MEGASUBMODA IV nikt już jednak nie powinien używać dodatku 1 do MEGASUBMODA III.
marko1805
18-08-2013, 10:56
Swoją drogą ja bym na waszym miejscu mam na myśli twórców megasubmoda skontaktował się z Włochami Szkoda waszej pracy by poszła w zapomnienie przy najnowszej wersji.
Obawiam się że 7 wersja jest już tak zaawansowana że Włosi raczej nie skorzystają z megamoda.
Natomiast w nowej wersji na pewno należałoby zastosować ograniczoną rekrutację Mietka oraz balans jednostek Kama który zdaje świetnie egzamin.
Co do uwag Radaxa ja obecnie testuje IV wersję jak dojadę do feralnej tury dam znać czy były problemy.
W Megasubmodzie IV nie powinno być problemu z turą 121. Natomiast dodatek nr 1 do Megasubmoda III, wymaga nowej kampanii, ja na nim grałem w III i było ok także w 121 turze, ale może i tak jest jak pisze Radax. To nieistotne w IV nie trzeba go używać, bo nie ma wojen i sojuszy na starcie.
Marko1805 ja myślę że nawet jeśli włosi są zaawansowani z BC 7.0 to podesłanie megasubmoda może poddać im kilka pomysłów a zasymilowanie kilku mniejszych zmian np. dobrzyńcy nie powinno być trudne dla ich ekipy:)
marko1805
19-08-2013, 16:53
Spróbować można zawsze, tym bardziej, że wyszedł z tego kawał dobrej roboty, możne skorzystają z kilku pomysłów, jeśli nie, cóż ich strata :)
Znalazłem bardzo fajny błąd w BC ;) Polegał on na tym, że oblegając Egipskie miasto następcą tronu Królestwa Jerozolimy zostałem zaatakowany przez drugą egipską armię i niestety przegrałem. Egipcjanie "łaskawie" zgodzili się wykupić mojego królewicza za bagatelka 10000 florenów, oczywiście zgodziłem się i tu niespodzianka... Następca tronu wrócił do miasta Jerozolimy, ale jego portret zrobił się szary jak po śmierci - w drzewku genealogicznym widnieje napis "poległ w bitwie w roku 0", a on żyje i do tego nie starzeje się - jest nieśmiertelny, o ile oczywiście nie polegnie w walce lub nie naślą na niego zabójcy, choć obawiam się, że gra się wtedy może wyłożyć, bo jak można umrzeć dwa razy :)
To chyba jakiś wyjątek mi też zdarzało się odkupywać księcia od innej frakcji i też pojawiał się w stolicy, ale zawsze żywy i obecny w drzewku, a nie jakieś zombi:)
Rzadko tak jest, ale raz tak miałem ale z królem na czystym BC.
Edit: Mietek77 wrócił z urlopu i powalczy z Megasubmodem IV.
Jak ściągnąć Megasubmod wer 2 ? Na stronie "przeklej.org" nic sie do ściągania nie pojawia. Zarejestrowałem sie i dalej nic....
viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) wchodzisz na link na przeklej.org czekasz 42 sekundy po prawej pojawia się kod do przepisania wpisujesz go, jak wpiszesz prawidłowy pojawia się link pod słowem tutaj, klikasz i pobiera, sprawdziłem działa. Ew zmień przeglądarkę na Google Chrome.
O dzięki :)
Nie wpadłem by zobaczyć na innej przeglądarce a teraz na Chrome rzeczywiscie działa, nie wiem czemu w mozilli działać nie chce
W 11 turze już mam koniec gry :)
Wgrałem Megasubmod wer 2 póżniej Mod muzyczny, Megasubmod wer 4 i w 11 turze mam na środku mapy buntownicze jednostki które jeśali zaatakuje to mnie wywala i pisze napotka...
Instalowałem już Medka od nowa Bellum od nowa, MSubmody od nowa od nowa i dalej to samo, nie ma na to rady ? trzeba zaczynac kampanie od nowa ?
Niby mogę ich nie atakować ale to nie zmienia faktu, że jest coś źle w grze i nawet jeśli ich zostawię prędzej czy póxniej napotka wróci.
No właśnie ta stronka przeklej.org ogólnie jest dobra, bo szybko ściąga i można wrzucać duże pliki, ale są problemy w Operze i jak widać w Mozilli :/
Zamek9 viewtopic.php?f=367&t=11921 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11921) tu masz temat do poczytania. Ja na Megasubmodzie II do 400 tury dograłem. Na IV do 250 jak na razie.
Husarz1993
01-09-2013, 13:55
Witam gram Norwegią mam 84 ture połowa świata zwasalizowana Anglia wasalem Francji, Niemcy wasalem Węgier, Leon wasalem Anglii Syria wasalem Gruzji, Lombardia wasalem Sycyli, Nowogród wasalem Włodzimirsko kijowskie. Zaczynając od początku to podbiłem całą skandie i zatrzymałem się na Artus a między czasie odpierałem napady buntowników skandynawskich pojawiających sie znikąd robili oblężenia w jednej turze i atakowali bardzo fajne urozmaicenie gry. powyrastało mi sporo generałów i nie miałem co z nimi zrobić to zapakowałem ich na flote i podbiłem Wyspy Brytyjskie bez Londynu i Wintchester bo to miała Francja. Po 2 turach ppowstała mi liga baronów na brytani, więc odpuściłem bretannie i oddałem szkocji Edynburg i Insbruk w zamain za pokój. W między czasie podbiłem Polsce Szczecin i go po kilku turach oddałem spowrotem podbiłem Nowogrodowi Lyndanisse i również oddałem Polsce. Polska ma wojne z niemcami próbuje go zniszczyć właśnie płyne jej pomuc. A takim małym zaskoczeniem był admirał frakcji. http://pokazywarka.pl/pf5acr/ Państwo papieskie klepie małrów jak została wyparte z włoch przez sycylie Bawie sie tą kampanią i zabardzo nie podbijam żeby sie nie znudziło ;)
hej ... zainstalowałę mega IV i szczerze .... mierzi me oczy przeokrótnie ta kolorowa minimapa ,która jest małoczytelna.
Jak wrócić do starej/oryginalnej? czy wymagana kampania od nowa? bo troche tur rozegrałem ...
Na ile zrozumiałem Mietka77 nie da rady tego przywrócić. Jedynie na toggle_fow mapka wygląda jak poprzednio.
Husarz1993
11-09-2013, 20:23
Witam mam problem instalowałem od nowa Bellum, po instalce wszystkiego,podmianie plików w kampanii polskiej brakuje mi avatarów
1.spiesznych i konnych Rycerzy ziemskich,
2.spiesznych i konnych Zwiadowców,
3.spiesznych i konnych bracia Dobrzyńscy.
można jakoś dostac lub wyciągnąć te pliki z Podstawki Bellum
W podstawce nie ma większości z wymienionych poza rycerzami ziemskimi.
Piszesz w temacie Megasubmoda, temat o Bellum jest w innym miejscu.
Co w końcu zainstalowałeś, czyste Bellum czy Megasubmoda? Jak Megasubmoda to którego?
Opisy instalacji czytałeś?
Husarz1993
11-09-2013, 20:41
sorka fakt nie dopisałem MEGASUBMOD IV + ograniczona rekrutacja +free upkeep a postępowałem słowo w słowo z twoimi poleceniami tutaj viewtopic.php?f=367&t=12871&p=315158#p283883 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871&p=315158#p283883)
A Megasubmoda II i submoda muzycznego Wino aby nie pominąłeś? Jak nie masz tamtych jednostek to coś pominąłęś, albo nie zainstalowałeś prawidłowo.
Husarz1993
11-09-2013, 21:09
tak wszystko po kolei
wydaje mi się że w któryms patchu podmienia się jednostki w Polsce i to może byc to
Możliwe ale Megasubmod II idzie instalką
ok daj sobie spokój to jutro poszukam dzięki za chęci i odzew
Bracia Dobrzyńscy są w Megasubmodzie II Zwiadowcy o ile pamiętam też. Już po instalacji II powinni być. Tekstury rycerzom zmienia III. Poczytaj dokładnie opis instalacji. I instaluj Instalatorem wino Megasubmod II + patche do Megasubmoda II. Nim zainstalujesz IV sprawdź czy II działa.
Powtórz instalacje bo coś zrobiłeś źle, Megasubmod IV ma ponad 50 pobrań i nikt braku tych jednostek nie zgłaszał.
Mitusonator
13-09-2013, 21:17
Mógłbym prosić żebyście wrzucili megaseubmoda II na inną stronę bo ztej za chny ludowe ni chce się ściągnąć (i tak czytałem wcześniejsze komentarze ale i tak nalegam :D )
Link działa, czekasz 40 sekund po prawej wpisujesz potem kod z obrazka i pobierasz. Użyj Google Chrome.
Witam,
Wlasnie po raz pierwszy zainstalowałem sobie MTW2, dodatek Kingdoms v. 1.05 i rozejrzałem się za modem. Padlo na Bellum Crucis 6.3 (wlasnie konczy się sciagac part 2). Nastepnie trafiłem tu na forum na Megasubmod i wydaje mi się, ze ten dodatek jeszcze bardziej uprzyjemni rozgrywke (chce wystartować kampanie od razu w jak najciekawszej, maksymalnie spatchowanej i stabilnej wersji)... Jednak powiem szczerze, ze z trudem dochodze do tego co i w jakiej kolejności należy instalować, by mieć w pełni sprawna wersje Waszego Megasubmod IV. Prawdopodobnie jakos się przez to przegryze i dojde co i jak, ale musze powiedzieć ze instrukcja kolejnych krokow z dedykowanego watku jest dość zagmatwana.
Dlatego uważam ze tak rozwinięty i pracochłonny projekt jak Wasz Megasubmod naprawdę zasluguje na zakończenie w postaci finalnej instalki. Prawda jest, ze MTW2 to gra już niemloda i zapewne zbyt wielu nowych userow nie należy oczekiwać. Jednak mogą pojawić się i tacy, czego najlepszym dowodem jestem ja sam. A dla nowych w temacie osob jest to dosyć zagmatwane. A zresztą nawet gdyby w ogole nikt nowy już nie miał z tego skorzystać, to i tak fajnie byłoby postawić te kropke nad i tworząc finalna instalke Megasubmoda IV, która za jednym zamachem zainstaluje zawartość wersji II, III i wszelkich dodatkow, co do których stabilności nie ma wątpliwości (te która powodują problemy powinny być wylaczone). Rozpoczeliscie duzy projekt, zrobiliście ewidentnie kawal dobrej roboty, pochlonelo to dużo wysilku, wiec naprawde warto to spuentować. A tak na szybko, to nie pogniewalbym się za jasna, zwiezla i konkretna instrukcje instalacji Megasubmoda do wersji IV zapisana od zera i jasniej tak "na tacy" bez konieczności przegryzania się. Pozdrawiam i (mimo powyższych bezpośrednich uwag) gratuluje produktu. Już się z góry ciesze na rozgrywke, która mnie czeka.
Dzięki, za miłe słowa, udanej gry.
Co do instalki, to mam nadzieję, że powstanie jednak. :P
Powinna powstać, ale nie wiem kiedy mi się zachce robić :) Jak jesień zawita na dobre to pewnie ruszę.
Witam. Otóż mam problem. Tura nr. 120 papież ma tylko rzym, a w kolegium kardynałów 12 miejsc wolnych. Czy to normalne?
Możliwe, pewnie większość frakcji wyklęta, albo mało kapłanów ma. Za jakiś czas powinno się poprawić ai co jakiś czas dostaje kapłanów to i kardynałowie będą.
Możliwe, pewnie większość frakcji wyklęta, albo mało kapłanów ma. Za jakiś czas powinno się poprawić ai co jakiś czas dostaje kapłanów to i kardynałowie będą.
Na kampanii light nie dostaje, jak grasz na oryginalnym AI to wgraj moje, na nim z tym lepiej.
Piter co mieszasz? Na megasubmodzie IV jest Twoje ai, to raz, tam także na Light w Megasubmodzie IV ai dostaje kupców i kapłanów.
Skoro Kolega Ainossi pisze w temacie o Megasubmodzie, to zakładam, że gra na Maegasubmodzie IV, chyba, że jednak nie ?
Tak na IV
Z góry dziekuje za błyskawiczną pomoc na forum. I tutaj pojawia sie moje pytanie. Jak najszybciej nabić cechy generałą w bellum, chodzi o gwiazdki głównie. Wiem ze trzeba dużo walczyć ale czy jest róznica miedzy walką przez auto i reczną?
Po pierwsze na początku wstawiaj generałów na kilka tur do klasztoru ponad wtedy rosną im cechy aż dostają 2 albo 3 gwiazdki na najwyższym poziomie zdrowia. Patrz w cechy generała. Największe szanse na gwiazdki są po wielkich bitwach jak odniosłeś wielkie albo najlepsze z możliwych zwycięstwo. Nie ma wg mnie różnic automat czy nie, liczy się wielkość sił w bitwie i poziom zwycięstwa. Pozdrawiam. Pytaj jak coś. Tytuły namiestników dają niekiedy aż 2 gwiazdki dowodzenia.
Zainstalowalem wszystko zgodnie ze wskazówkami... i mam problem. Gra uruchamia się prawidłowo (przez plik .bat z katalogu Bellum Crucis), wybieram Polske, nie ma problemu. Wczytuje się mapa strategiczna, mogę wykonać rozmaite czynności na tej mapie. Niestety gdy tylko dochodzi do bitwy taktycznej, w trakcie jej wczytywania się, mniej więcej w polowie paska, gra wyskakuje do windowsa pozostawiając otwarte okienko z czarnym tlem i krecaca się klepsydra. W tle nadal gra muzyka z gry. A reszta ekranu to już normalny windows. Żeby to okienko z klepsydra całkowicie zamknąć musze wejść do managera zadań windowsa i zamknąć aplikacja MTW2.
Nie jestem pewny czy problem mam z megasubmodem czy tez ogolnie z Bellum Crucis...
Moja procedura instalacyjna:
1. MTW2
2 Kingdoms
3 Patch 1.5 do Kingdoms
4 Bellum Crucis 6.3 (part I oraz part II)
5 Bugfix do Bellum Crucis 6.3.
6. Megasubmod II
7. MuzykaPM do Megasubmoda
8. Patch do Megasubmoda dotyczący text-u
9. Patch do Megasubmoda dotyczący Ograniczonej Rekrutacji
10. Megasubmod IV
Wydaje mi się ze zrobiłem wszystko OK...
Robilem czysta instalacje, tzn nie instalowałem zadnych innych dodatkow ani nawet nie uruchamiałem gry az do zakonczenia powyższej sekwencji.
Po niepowidzeniu dopiero uruchomiłem czysta podstawowa wersje MTW2 i sprowokowałem szybko bitwe w kampanii - wczytala się bez problemu.
Jeśli macie jakiś pomysl to napiszcie prosze
Pozdr
No właśnie lepiej po instalacji Bellum zagrać kilka tur i wyłączyć kompa. Potem Kolejno Megasubmod II i też kilka tur i wyłączyć itd.
Jaki masz system operacyjny? Gdzie gra jest na dysku systemowym?
System to Windows 7 maksymalnie zaktualizowany. Gra jest (zgodnie ze wskazówkami) na dysku D (czyli nie na systemowym)
Spróbuj jak napisałem wyżej. Instaluj po kolei i sprawdzaj czy działa czyste Bellum, wyłącz Windows uruchom ponownie poczekaj aż się wszystko załaduje i dopiero instaluj Meagsubmoda II i tak aż zainstalujesz wszystko. Pamiętaj o usuwaniu map.rwm.
Czy jest jakiś sposób żeby tura w Megasubmodzie trwała mniej niz obecnie? Teraz ciagnie sie do 3 minut...da sie to jakoś przyspieszyć?
No i jak to zrobić?
viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) Użyj tych programów, jak to niewiele da. To dokupienie pamięci i modernizacja sprzętu pozostaje. Ale najpierw spróbuj tych programów z linku.
U mnie trwa 2 do 3 razy dłużej ;)
no i znowu crash .
gram Sycylią, rok 1189 bodajże, tura 70. megamod IV. kombinowałem już różnie , pare tur wstecz, usunięcie pliku rwm
jakis event w tym roku jest ?
moze ktoś przeskoczy mi tą turę?
http://wrzucacz.pl/file/7841379969049/syc6.sav
http://www.sendspace.pl/file/9561c51082bc734713946f2 spróbuj to wrzucić do katalogu głównego moda i nadpisz, potem usuń map.rwm.
Nim nadpiszesz zrób sobie kopię pliku export_descr_character_traits i campaign_script z kampanii Full.
Napisz czy pomogło. Jak się wczyta na moich plikach zapisz pod nową nazwą, rusz agenta i spróbuj zmienić turę. Ew. kombinuj tak ze starymi savami.
niestety ... nie pomogło .... wczytac sie wczytało ... pare tur wstecz, nowe save'y ...
coś mam pecha do Bellum .. 5 podejście ... 5 crash....
kolejnego renistala chyba nie zniosę :(
Nic nie poradzę. Mietek77 się nie odzywa, ja teraz nie gram w nic, czasu nie mam.
Spróbuj nową kampanię na tych plikach zagrać.
Też nie mogłem wczytać Twojego sava, pewnie mamy różne pliki export_descr_buildings
hmm , a w ktorym momencie generuje sie plik "autosave" ? , może to stanowi problem ...
Autosave po zakończeniu tury się generuje. Twórcy Bellum zalecali wyłączenie autosave.
marek7210
26-09-2013, 14:56
Witam gram w bellum 6.3 megasubmod2 i mam takie coś gdy wysłałem flote handlową w rejs i po trzech turach otrzymałem informacje że flota jest załadowana , pisze aby wrócić w pobliże stolicy więc wracam do Gdańska ale flota pomimo że mineło już 5 tur dalej pisze że jest załadowana. :shock:
Stolica na pewno w Gdańsku? Podpłyń bliżej portu.
Ew. Jeśli zwerbowałeś flotę handlową razem z wojenną, albo w momencie werbunku handlowej w porcie był okręt wojenny, lub równocześnie z werbunkiem floty najemnej, zwerbowałeś kupca, to gra może uważać twoją flotę handlowa za okręt wojenny.
marek7210
27-09-2013, 16:15
Dzięki Araven oczywiście stolice miałem w Krakowie i po przeniesieniu do gdańska teraz wszystko działa.
Panowie, gratuluję. Doprowadziliście Bellum do perfekcji.
Mam jedno pytanie: co z darmowymi garnizonami? Według postu Wino w temacie z linkami jest to wprowadzone
A teraz precyzyjniej o tym co zawiera instalka Megasubmoda nr II:
(...) submod Aravena na darmowe jednostki w garnizonach;
U mnie jednak to nie działa :) Mam wersję IV, zainstalowane według intrukcji Aravena.
Zainstaluj sobie jakiś export_descr_buildings z darmowymi jednostkami z dodatków do Megasubmoda III. Są tam gdzie instalki Megasubmoda.
marek7210
29-09-2013, 13:25
Dograłem pierwszy raz w tym modzie do 115 tury nic się złego nie spodziewając ze strony sąsiadów bo dochud mam na 3000 na turę, ale przeżyłem szok gdy zobaczyłem szpiegiem mongolskie wojska na terenach połowców pełnych 12 flag wojska i zabieram się do pełnej obstawiania granicy na wschodzie. :mrgreen:
Instalator megasubmoda wola ze nie mam uprawnien aby zainstalowac moda kiedy probuje zmienic sciezke,macie jakis pomysl?
@edit
ok nie bylo pytania,chyba powinienem isc spac a nie o grze myslec :)
Profesor
14-10-2013, 11:33
Ponownie chciałem zagrać w BC, lecz musiałem instalować go jeszcze raz. Tak więc po instalacji MS II + patche - wszystko śmiga. MS III + patche + dodatki - wszystko śmiga. Jednak już po instalacji MS IV (z linku w którym jest MS III + IV) + dodatki przestaje śmigać i gdy chcę uruchomić nową kampanię gra powraca do wyboru jej rodzaju. Najlepsze jest to, że robię wszystko zgodnie z instrukcją już drugi raz i ciągle to samo :|
Są plany wydania wszystkiego w jednej instalce? Bo czytam, że już w sierpniu był taki zamiar, ale nic się nie ruszyło.
To może spróbuj II i na to Megasubmod IV połączony z III. Albo któryś dodatek z III nie działa z IV.
Nie gram od dłuższego czasu.
Zrobienie instalki zależy od Wino.
http://www.sendspace.pl/file/9561c51082bc734713946f2 spróbuj to wrzucić do katalogu głównego moda i nadpisz, potem usuń map.rwm.
Nim nadpiszesz zrób sobie kopię pliku export_descr_character_traits i campaign_script z kampanii Full.
Napisz czy pomogło. Jak się wczyta na moich plikach zapisz pod nową nazwą, rusz agenta i spróbuj zmienić turę. Ew. kombinuj tak ze starymi savami.
zagrałem nową kampanię na twoich plikach no i ... pokoj ze wszystkimi , w kazdym prawie miescie namiestnik +2.3 jednostki i niestety z kazdą turą minus coraz większy na kasie...rozwiazalem pare jednostek niestety ,zadluzenie wzrasta... leci reputacji (zaraz baronowie wyskoczą...) , o co chodzi?
Wypływ kasy zaczął się odkąd pojawił się Valdemaro II z full armią.... ale jakos w jego cechach nie widzę -kosztujący więcej niż wyrobi królestwo :evil:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/298 ... 19649.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2983749fc2919649.html)
powinieniem być kilka tysięcy do przodu na kazdej turze ,a dostaje po 2-3k in minus...
Map.rwm z kampanii full usunąłeś?
Usuń ponownie.
Ja mam masę gotówki, miałem znaczy, bo nie gram od dłuższego czasu.
Grasz na pliku z darmowymi jednostkami ?
Koszty rekrutacji i utrzymania wojska są ogromne, jak dużo szkolisz, albo odtwarzasz straty, to się nie dziw, że skarbiec leży.
tak , usuwałem juz kilkakrotnie rwm
nie pomaga...
tylko jak sie ma do tego to zestawienie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/298 ... 19649.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2983749fc2919649.html)
Nie wiem. Tłumaczyłem w poradnikach jak mod kasę liczy. Tam zajrzyj.
Nową kampanię zacząłeś na tych plikach? Czy zmieniłeś w trakcie kampanii?
Ogólnie jestem wkurzony, brak jakiegokolwiek wsparcia od Mietka77, to duży problem. Miały być poprawki, ulepszenia, a tu nawet na PW nie mam odpowiedzi.
Czekam na BC 7.0. Tyle powiem.
Czasem skarbiec wariuje przez kilka tur, może się uspokoi.
Nie buduj na zapas. Są goście co ustawiają kolejkę budowy na kilka tur, w w ielu miastach. A takie wydatki nie są podawane w prognozach.
tak , nowa kampania na twoich plikach. nic nie buduje na zapas ( przy skarbcu na - 46 k , trudno cokolwiek postawić).
To konsoli użyj, aż się naprawi.
Nie mam pojęcia co jest grane, bug jakiś.
U mnie pliki działają.
Ile masz prowincji, może to kara za prowincję na pewno masz mój campaign_script?
Megasubmod IV ?
Oblegasz coś, może to kary za oblężenia?
Trybut jakiś?
K A M 2150
01-11-2013, 10:13
A ja mam tylko pytanie jak tam bitwy i balans jednostek? Coś wymaga poprawy/zmian? :)
Wg mnie bitwy i balans jednostek są ok. A nawet super.
Dawno nie grałem około 2 miesiące.
Ale zagram, ale raczej nową kampanię.
Czekam na BC 7.0.
Ale wiadomo, tylko tyle, że Włosi ostro pracują.
Ponieważ stabilność Megasubmoda zaczęła siadać od wersji III, a Mietek77 zaginął w akcji i nic nie poprawia, anie nie ulepsza.
Się zdenerwowałem i do wersji II stabilnej dorzuciłem nowe pliki Kama2150, nowy balans, w tym descr_mount, unit i projectiles.
Nowe tekstury Marko1805 na rycerzy polskich.
Nowa szybsza budowa i rekrutacja księżniczek i na razie mi nie wywala.
Pogram więcej to zapodam do pobrania, jak będzie ok.
Kogoś to interesuje?
witaj :)
ja byłbym zainteresowany,bo po bardzo długiej przerwie wróciłem do moda :) gram na megasubmodzie IV jednak wywala mi,gdy chcę stoczyć bitwę,a mam w swoich szeregach katapulty :) gram Szkocją :)
a wcześniej zacząłem Polską,jednak tam wywalało mi przy każdej bitwie ;/
Dopiero jak potestuję to zapodam.
Też wróciłem do moda po długiej przerwie. :mrgreen:
ale ja wróciłem w ogóle do gry po bardzo długiej przerwie :DD
Oto link: http://87826.file4u.pl/download/4901712 ... e4u.pl.rar (http://87826.file4u.pl/download/4901712/MEGASUBMOD_III_IV_nakladka_na_II_03.11.2013_www.fi le4u.pl.rar)
Należy pobrać i zainstalować Megasubmoda II oraz submod muzyczny Wino. link: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)
Zebrałem sporo ulepszeń z III i IV w powyższym pakiecie, ale bez zmian skryptów i mapy. Są nowe jednostki dla Polski, oraz nowy balans od Kama2150.
Liczę, że będzie stabilne. Oby.
Potem odpalcie II, zagrajcie kilka tur. Wyłączcie kompa.
Uruchomcie ponownie i wrzućcie w/w Pliki, wszystko nadpisując.
Katalog BellumCrucis6 wrzucamy do mods, po prostu.
Potem usuńcie map.rwm z kampanii Full i Light.
Odpalcie i testujcie.
Na razie mi nie wywaliło w kampanii. Wywaliło mi 1 raz w bitwie, ale bez loga.
W bitwach, czekajcie kilka sekund, nim kliknijcie rozpocznij bitwę.
Gram na ai bitewnym Germanicusa wersja 5.7.
Dorzućcie sobie portrety nowe od Profesora z Dodatków w temacie o Instalce Megasubmodów.
mam dwa pytania:
czy to normalne, ze majac sojusz np z wegrami, 6/10, i proponujac im ujawnienie informacji o kraju w zamian za to samo, nieakceptuja, mowia mi ze sojusz im dluzej niepotrzebny i go zrywaja, po czym w tych samych negocjacjach, gdy po tym zerwaniu proponuje im sojusz z lekkim trybutem akceptuja go (dodam ze po zerwaniu w ich priorytetach pojawia sie przymierze) i stosunki sa juz 7/10? zdarzylo mi sie to tez z niemcami, prowazi to do sytiacj ze potem dostaje w tym samym momencie info ze sojusz zerwany i ze sojusz zawarty. teoche to bezsensu ;-)
mam to ostatnie ai pitera z 27.10.
druga sprawa czy ai bitswne ktore mam po instalacji megasubmoda 2 plus pliki aravena z 6.11 (czyli chyba to alternatywne co ma byc w bc 7.0) jest duzo gorsze od germanicusa i czy instalacja tego drugiego zadziala na kampanie czy trzeba zaczac od nowa?
To pytaj Pitera. W sprawie 1 nie mnie.
Wrzuć jego najnowsze ai z jego tematu + nowy plik od Dyplomacji z postu nr 1 w te,acie Pitera o ai do Bellum.
Po instalacji ai bitewnego Germanicu5. Zainstaluj pliki tego ai z ManualIntegration jak to opisałem w Modach Uzupełniających.
Najpierw zainstaluj ai Germanicus 5.7 do mods. A potem wejdź do katalogu g5 i z niego skopiuj plik z ManualIntegration i wrzuć do Bellum.
Usuwaj map.rwm z Full i Light.
Nowa kampania konieczna.
Czasem się takie rzeczy zdarzają, dodałem swój plik od negocjacji, możesz go sobie dodać.
Aravenie, chyba się trochę namieszało przez ten megasubmod III i IV, zaczekam do BC 7.0 i wtedy się zrobi jakąś instalkę megasubmoda.
Tak, nie ma sensu robić Instalki III i IV.
Wystarczy ta co zrobiłeś dla II + Muza Twoja i moja nakładka.
Niestety Mietek77 nie ma czasu, albo ochoty na dalsze ulepszenie i poprawki. By ocalić stabilność zrobiłem wersję z plików II, III i IV jakie dało się uratować. Są w Instalce Megasubmoda, te pliki.
Widziałem, no i super. Także czekamy na BC 7.0, kilka miesięcy temu pisali coś o gwiazdce, więc kto wie, może niedługo będzie.
Luqass[PL]
16-11-2013, 11:28
Witajcie, mógł by ktoś napisać jak to zainstalować? bo zrobił się leciutki burdel z tymi plikami.. skoro nie należy instalować VI na III i III na II to po co trzymać tam posty? (nawet nie wiem czy dobrze zrozumiałem, zawsze mam problemy z instalacją... może, to dlatego, że nigdy nie ma dokładnie opisane co jak gdzie zainstalować.) W takim razie, czy mógł by ktoś napisać co należy zainstalować, a czego nie? dodam, że zainstalowałem (zapewne źle) i wywala mi przy połowie wskaźnika ładowania kampanii z błędem graficznym (jakiś fatal error graphic).
ja dopiero co instalowalem, najpierw bc 6.3, potem bugfixer, ta instalka submoda II, potem oba patche do niego a potem pliki aravena z 6.11.2013. dziala.
viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)
Tu masz opis, co i jak zainstalować. Czytaj kilka ostatnich postów.
Dograł Ktoś na pakiecie z 06.11.2013 i poprawkach z 12.11.2013 z Instalki Megasubmoda dalej jak do 121 tury?
Ponawiam pytanie Ktoś gra na Megasubmodzie z 06.11.2013 i poprawkach z 12.11.2013?
Jak stabilność.
Kim gracie, jaka kampania, która tura?
Luqass[PL]
18-11-2013, 20:04
U mnie 26 tura, gram Polską... stabilność? czasami gdy chcę wejść w bitwę wywala napotka, a reszta bez problemów.
inquisitor
19-11-2013, 16:13
Złożę swój raport :)
Gram na megasubmodzie wersja IV, rozegrałem kampanie Norwegami (120 tur), Polska (ok 80) Jerozolima(80) i aktualna kampania francuzami (50).
Jedyne crashe jakie miałem to kilkakrotnie w bitwach po kliknięciu na doradce ale to raczej wina AI (germanicus) natomiast na mapie kampanii ani razu nie wywaliło także myślę że wszystko jest okej.
Mam tylko mały kosmetyczny "błąd", to miasto które zostało dodane w Europie środkowo-wschodniej, namiestnik w nim dostaje tytuł dla włoskiego miasta.
Pozdrawiam
Ja Polską na Megasubmodzie 4 dograłem do blisko 300 tur.
I wracam do IV, bo niestety w pakiecie jaki dałem 06.11.2013 jest bug na 121 turze, nie umiem go znaleźć, ani naprawić.
inquisitor
20-11-2013, 14:11
4 jest stabilna i gorąco polecam ją każdemu !
Róbcie kilka savów co kilka tur, zmieniając nazwy.
Czasem coś wywali, ale jest stabilnie dość.
Dziś w temacie Instalki dałem poprawki i fix do Megasubmoda IV z 20.11.2013.
Radzę zainstalować.
Róbcie kilka savów co kilka tur, zmieniając nazwy.
Czasem coś wywali, ale jest stabilnie dość.
Dziś w temacie Instalki dałem poprawki i fix do Megasubmoda IV z 20.11.2013.
Radzę zainstalować.
czy wymaga nowej gry , czy działa na starych save' ach ? aa znalazłem nowa kampania potrzebna..
--- a tak z innej bani - nie mogę rozgryźć tej dyplomacji .. Pitera -
gram France - z racji nie posłuchania się boskiego Papieża ekskomunika i wojna praktycznie z kazdym sąsiadem. Próbuje poprawić stosunki , trybut , cokolwiek - niestety nawet jak mam b.hojny to nie akceptują rozejmu... mało tego z Pizie podarowałem jedną prowincję - stosunki skoczyły 10/10 i dalej nie mogę zawrzeć pokoju ... ? coś nie tak , czy ta dyplomacja taka podkręcona...?
gram na poz. h/h
Zależy kim grasz.
Dyplomacja ma ciekawe zagrania, np. ostatnio po wymianie praw handlowych, w drugiej propozycji daję im np. 200 bizantów i pytam co oferuję, Często ai proponuje sojusz mi, albo za kasę, albo za darmo. To tańsze niż dawanie im legendy mapy i trybutów.
Ogólnie ai 3.7 i Dyplomacja dobra jest.
drugiej propozycji daję im np. 200 bizantów i pytam co oferuję, Często ai proponuje sojusz mi, albo za kasę, albo za darmo
? nie bardzo rozumiem ? czyli ze jak wysuwam ofertę i sprawdzam co w zamian oferują ? :roll: :?:
wgrałem nowego fixa, zaczynam krzyżowcami i .... nawet praw handlowych nie chcą wymieniać :evil: :evil: ? z racji tego żem ja bogobojny krzyżowiec?
trybut - poprzedni np zaczynałem od 200 na ture relacje wzrastały o 1 , potem podbijałem 300-400 -tp aż mialem relacje 6-7 i łapałem sojusze . na dyplomacji pitera rozumiem , że tak nie ma i nie można przewidziec reakcji ??
daje nawet po 2 do 5 k i relacje się nie zmieniają choć np kraj biedny ... będąc biedakiem byłbym wdzięczny za każdy talar a tutaj ... nic.
Dokładnie daję im 200 i pytam co oni na to.
Spróbuj tak, może wymienią prawa handlowe.
Niekiedy ai nie chce dac praw, zwykle jak dana frakcja ma za warunek zwycięstwa zniszczenie Twojej.
ten blad 121 tury jest pewny? jestem w okolicy 90 to moze nie bede tracil czasu na granie skoro ma wywalac tylko zaczne od nowa..
Raczej pewny. Miałem go i w Full i Light i nie tylko ja.
Zagraj na Megasubmodzie IV + fix.
czyli zeby teraz na to co mam to wystarczy wgrac 4 i fix czy mam wszystko usuwac i od nowa bo sie troche gubie w tym zamieszaniu..
no i skoro od nowa to pytania dwa ; na jakim poziomie kampanii grac zeby bitwy byly jakos wymagajace a dyplomacja sensowna? oraz jakie ai bitewne jest najlepsze?
Najlepiej wgraj od nowa, masz 7 punktów w Instalce co i jak Instalować.
Ai bitewne Germanicu5.7 jest najlepsze, też nie Napoleon. Ale dobre.
AI bitewne wgraj na samym końcu. Zainstaluj je w mods. Potem wejdź w mods w katalog g5 potem w Manual Integration skopiuj oba katalogi i wrzuć je do głównego Bellum i nadpisz. I będziesz miał to ai bitewne.
dzieki, a co do poziomu trudnosci kampanii?
Graj na H/H.
Na razie graj Fuks na IV.
Nie powiedziałem ostatniego słowa z Megasubmodem. Walczę.
Blood_187
21-11-2013, 00:51
Jeśli chodzi o ai pitera to polecam bitwy VH i kampania H, odrobinę trudniejsza od medium, ale nie do przesady. Gram Jerozolimą, około 100 tura, jest ciekawie, przeciwnicy nie boją się atakować dużo silniejszych sąsiadów, dyplomację da się sensownie prowadzić.
Natomiast kampania VH/VH to istny hardkor, do 15 tury spokojnie wojna na 3-4 fronty z Turcją, Syrią i Egiptem, a o jakiejkolwiek dyplomacji można zapomnieć gdyż łamią sojusze przy 10/10 :/
Może i racja na kampanii VH dyplomację się gorzej prowadzi, mówisz na Hard ok było nawet Jerozolimą? Grasz na 3.7 Pitera i jego nowej dyplomacji?
Jaki Megasubmod ???