Zobacz pełną wersję : MEGASUBMOD V do BC 6.3 dyskusja i błędy
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
Blood_187
21-11-2013, 14:03
Megasubmoda IV wgrałem wcześniej żeby popatrzeć na zmiany i wszystko było spoko, oprócz tego że kampania nie chciała się odpalać. Po reinstalce BC postanowiłem zagrać Jerozolimą a jako iż zmiany odczuwalne są głównie dla Polski, nie wgrywałem megasubmoda, tylko nową muzę, nowy descr_strat, spolszczenie, submod na darmowe garnizony i dziedzica frakcji (który nie wiem czemu nie działa, w poprzedniej kampanii było spoko, a tu już trzeci wybrany przez komputer dziedzic zmarł mimo iż cechę dziedzic posiada zupełnie ktoś inny). Megasubmoda wgram jak zakończę kampanię Krzyżowcami. Następną zacznę Polską i wtedy opiszę swoje spostrzeżenia.
A co do ai to gram na wersji 3.7 bez nowej dyplomacji, gdyż miałem 20 turę już, i nie chciało mi się po raz kolejny rozpoczynać.
Nie wspomniałem wcześniej, na VH między 10-15 turą Turcja oblega Adanę, Syria przy relacjach 10/10 i płaconym trybucie atakuje Antiochię, Egipt uderza na Kerak i Jerozolimę a na dodatek na Medynę radośnie zmierzają 3 pełne flagi Abbasydów mimo ślubnego sojuszu i relacji 8/10. Totalnie nie da się nie nic zrobić, brakuje tylko desantu Bizancjum z Cypru, ale doświadczenie z poziomu Hard pokazuje że AI pitera jest do tego zdolne :) Generalnie VH nie polecam, chyba że Szkocją, Norwegią itp. kiedy ma się tylko jednego sąsiada. Może 30 turowy PON sprawiłby że na VH dałoby się umocnić Krzyżowcami i przygotować na wojnę ze wszystkimi.
A na hard też atakują jak są relacje 10/10?
To ładnie masz.
Ja gram Krzyżowcami na H też. Zwykle gram VH, ale chciałem zobaczyć.
Walczę z Egiptem i Syrią. Z Abbasydami mam sojusz ślubny.
Na nowej dyplomacji i ai Pitera 3.7 im masz więcej sojuszy tym łatwiej o prawa handlowe i nowe sojusze.
Czasam trzeba kilka razy próbować aż się zgodzą na sojusz.
Ja jednego dyplomatę statkiem do Włoch posłałem i tam sporo sojuszy zawarłem.
Ale pierwszy sojusz z Bizancjum.
Blood_187
21-11-2013, 20:27
Na Hard u mnie sytuacja prezentowała się tak:
Syria przy 6-7/10 próbowała podchodzić pod miasta słabiej bronione ale zwiększanie garnizonów sprawiało że się wycofywali.
Turcja podchodziła pod Adanę ale odpuścili po zwiększeniu garnizonu i rozpoczęciu wojny z Bizancjum.
Egipt normalnie atakował Kerak i Jerozolimę, bez żadnych zabiegów dyplomatycznych.
Abbasydzi sojusz ślubny i przy 8/10 i 9/10 nie atakowali Medyny. Zajęci wojną na północy z Gruzją.
Państwa chyba zajęły się sobą, na północy zrobił się ciekawy ogromny kocioł: Turcja, Syria, Abbasydzi, Gruzja i Bizancjum prowadzili wojnę każdy na każdego.
Koło 100 tury po przekupieniu Cypru Bizancjum przy 7/10 bez sojuszu robi desant na Cypr, atakuje floty i blokuje porty ale wczytałem i zrezygnowałem z Cypru na rzecz pokoju.
AI na Hard jest świetne, komp nie skupia się na bezsensownych wojnach gdy już prowadzi inne, no chyba że jest mocarstwem na pół mapy jak Bizancjum. Gdy poszła Krucjata na Urfe i ją zdobyłem, Syria błyskawicznie zawiązała sojusz z dotychczasowym moim wrogiem Egiptem.
Następną kampanię rozegram na nowej dyplomacji i opisze co i jak.
No to jest w porządku :) Tylko ten nowy plik to negocjacje dyplomatyczne- czyli wartość różnych propozycji, samo to kogo komputer uważa za najbardziej wartościowego sojusznika i kiedy poprosi o pokój się nie zmienia, co najwyżej jest łatwiej/trudniej wynegocjować pewne rzeczy.
W najnowszej wersji AI chciałem żeby w dyplomacji był większy chaos czyli komputer czasem zawierał pokoje i zmieniał fronty ale to głównie zalezy od tego starszego pliku. Czyli np. jesteś spokojny, że wszyscy sąsiedzi zajęli się sobą i walczysz z jednym przeciwnikiem, a tu jednak któryś z sąsiadów zawiera pokój ze swoim wrogiem i atakuje Ciebie (ale też czasem tobie zaproponuje pokój tylko po to żeby mieć kilka tur oddechu i zastanowić się od zera kogo zaatakować). Dzięki temu gra będzie ciekawsza i będzie trzeba sporo kombinować ale nie jest łatwo to ustawić tak żeby zachować jakąś logiczność w działaniu komputera. W związku z tym nie jestem pewien czy te zmiany są w ogóle dobrze widoczne/czy działają :)
Edit: Przepraszam zmienia się dzięki nowemu plikowi, bo komputerowi również między sobą łatwiej wynegocjować pewne rzeczy.
a co sie musi stać, żeby ktoś przyszedł do mnie chcieć zawrzeć pokój? Takie ogólne warunki, bo ja sie dotychczas z tym nie spotkałem, a grałem na poprzedniej wersji dyplomacji i teraz gram na tej obecnej. Niektore frakcje mialy jedną prowincję, jedną armie a ja kilka i juz nie mialy zadnych szans, i nie tyle, ze same nie prosily o pokoj, co nawet nie chcialy go zawrzec na moje pytanie :P
przy okazji zapytam:
1. czy to normalne, ze wyslannicy innych panstw podchodzą pod moje miasta, i caly czas sie pokłaniają, a ostatecznie nie dochodzi do przedstawienia z ich strony zadnej propozycji? Jeden stał tak pod miastem 15 tur, kłaniał się co "ruch" jakby chcial wejsc w dyplomacje, ale ekran sie nie pojawiał.
2. Araven, pisząc o tym, ze dajesz 200 na poczatek zeby zobaczyc co chce przeciwnik, miales na mysli ,ze dajesz im to 200 w ramach "zapłaty" i klikasz podejmowanie rozmów?
3. do czego sluzy ten przycisk na dole dyplomacji po prawej stronie "przedstaw swoje postanowienia"? u mnie caly czas jest nieaktywny..
Szczerze mówiąc dawno w Bellum nie grałem ale testując na kilku innych modach nie miałem takiego problemu. hm, może w Bellum wartość pokoju została tak ustalona przez twórców, że naprawdę z tym zbyt ciężko ale jeśli grasz na moich negocjacjach to nie wiem czemu tak jest, bo ja miałem wielokrotnie taką sytuację, że komp sam prosi o pokój. Na chęć pokoju nakłada się ilość wrogów frakcji i jego siła militarna, jeśli jest 2x słabszy chęć pokoju znacznie się zwiększa, gdy ma kilku wrogów, znów się zwiększa itd. Ostatnio grałem w polish kingdom mod i komp mnie sam prosił o pokój gdy mocno go zniszczyłem, grałem w podstawkę to też tak miałem, w kgcm też grałem na moim AI i też się zdarzało choć nie często. Ciężko to dobrze ustawić na tym silniku i nie oczekujcie cudów ale ja sam testowałem i tak było. Ogólnie nie ma AI na którym ta sprawa byłaby tak zrobiona, żeby gracze uznali, że komp bardzo racjonalnie prosi o pomoc, u mnie prosi czasem jak jest naprawdę źle, albo czasem (bardzo rzadko) dostaje losowo większą chęć pokoju bez względu na okoliczności. Zależy to też od poziomu trudności.
1. Próbują przekupić garnizon.
2. Daję czasem i 1000 i klikam by oni coś zaoferowali. Często nic nie oferują, ale czasem chcą sojuszu, albo prawa handlowe.
Im jesteś silniejszy tym większa szansa, że zgodzą się na pokój, czy wymianę praw handlowych.
To znowu coś o dyplomacji:
powinno mnie zastanawiać, że Węgry, mające sojusz ze mną (7/10), dostające ode mnie trybut (marne 100 na 10 rund, dopiero co zaczęty), mające sojusz z Cesarstwem i Anglią, z którymi i ja mam sojusz i świetne stosunki, w trakcie krucjaty, atakują mnie ni stąd ni z owąd? Chyba, że fakt zajęcia przeze mnie Ołomuńca na samym początku kampanii podziałał na nich jak płachta na byka..
Teraz mają wojnę ze mną i rozpadły im się sojusze z Cesarstwem i Anglią, a że Wenecja ma sojusz z Cesarstwem, to prawie z każdej strony mają średnie stosunki..
I pytanie które mnie dręczy od dawna - rozumiem, że w Bellum miasta i zamki są zrobione już na stałe, i nie da zmieniać się charakteru danych osad? Budynki chyba są dostepne takie same wszedzie, przynajmniej takie odnosze wrazenie..
Nie takie same. Początkowe tak. Ale wyższe poziomy gospodarczych niekiedy są tylko w zamkach, a niektóre tylko w miastach. Zależy jakie budynki.
W descr_strat można zmienić np. Szczecin w miasto, i skopiować mu budynki miejskie, zamiast zamkowych ale to wymaga nowej kampanii.
powinno mnie zastanawiać, że Węgry, mające sojusz ze mną (7/10), dostające ode mnie trybut (marne 100 na 10 rund, dopiero co zaczęty), mające sojusz z Cesarstwem i Anglią, z którymi i ja mam sojusz i świetne stosunki, w trakcie krucjaty, atakują mnie ni stąd ni z owąd? Chyba, że fakt zajęcia przeze mnie Ołomuńca na samym początku kampanii podziałał na nich jak płachta na byka..
Teraz mają wojnę ze mną i rozpadły im się sojusze z Cesarstwem i Anglią, a że Wenecja ma sojusz z Cesarstwem, to prawie z każdej strony mają średnie stosunki..
I pytanie które mnie dręczy od dawna - rozumiem, że w Bellum miasta i zamki są zrobione już na stałe, i nie da zmieniać się charakteru danych osad? Budynki chyba są dostepne takie same wszedzie, przynajmniej takie odnosze wrazenie..
Nie widzę w tym nic strasznego, Cesarstwo mogło poprzeć ich i byłbyś w du... ;)
Ta mnimapa w megsaubmodzie4 jest okropna, stworzona chyba z myślą o tym, że wszyscy grają na kodach na odkrycie całej mapy, lata się szpiegami po nowych terenach, a i tak zostają prowincje na mapie poukładane jak były w tych swoich dziwnych barwach.
Po prostu Megasubmod IV nie został dokończony jak należy.
A Mietek77 zaginął w akcji.
Na PW nie odpisuje.
Blood_187
23-11-2013, 11:01
Jeśli zależy Ci na sojuszu z Węgrami to wczytaj, i spróbuj pozwiększać garnizony w atakowanych osadach i zobacz czy odpuszczą. Słabo broniony zamek jest zawsze dużą pokusą dla komputera. Często zwiększenie sił obrońców o 2-3 jednostki skutecznie powstrzymuje wybuch wojny a skoro grasz Polską to masz dużo kawalerii i szybkie garnizonowe roszady nie powinny być problemem.
Róbcie kilka savów co kilka tur, zmieniając nazwy.
Czasem coś wywali, ale jest stabilnie dość.
Dziś w temacie Instalki dałem poprawki i fix do Megasubmoda IV z 20.11.2013.
Radzę zainstalować.
czy wymaga nowej gry , czy działa na starych save' ach ? aa znalazłem nowa kampania potrzebna..
--- a tak z innej bani - nie mogę rozgryźć tej dyplomacji .. Pitera -
gram France - z racji nie posłuchania się boskiego Papieża ekskomunika i wojna praktycznie z kazdym sąsiadem. Próbuje poprawić stosunki , trybut , cokolwiek - niestety nawet jak mam b.hojny to nie akceptują rozejmu... mało tego z Pizie podarowałem jedną prowincję - stosunki skoczyły 10/10 i dalej nie mogę zawrzeć pokoju ... ? coś nie tak , czy ta dyplomacja taka podkręcona...?
gram na poz. h/h
Wszyscy sąsiedzi Cię atakują- znaczy masz małe możliwości obrony- znaczy nie warto zawierać z tobą pokoju skoro zapewne łatwo Cię będzie podbić ;) W razie czego jest jeszcze poziom normalny ;)
Ktoś dodał graczowi kolosalne dochody z sakiewki króla,nie rozumiem dlaczego. Gracz dostaje często dodatkowo po 6000 florentów, tyle co z 8 prowincji na starcie?! Link do poprawionego pliku:
http://www.sendspace.pl/file/cbdd540ee8ddf598a4fd218 (zarówno gracz jak i komputer mają po ok 6000-4000 florentów mniej co turę czyli po mapie kręci się po 30-50 oddziałów mniej na frakcję (to może trochę bugować AI, które może słabo ogarniać za duże ilości wojsk), skutkami ubocznymi będzie znaczące wzmocnie dla mongołów (łatwiej im będzie podbijać) i trudniejsza ekonomia dla gracza (będziemy na minus na początku))
Piter na obecnych kosztach woja i tak jest mało.
Nikt nic nie dodawał. To jest w skryptach różnych.
Osobiście odradzam instalowanie.
Piter.
Jak dajesz jakiś plik to napisz jaki. Jak zainstalować.
Że map.rwm trzeba usunąć, nowa kampania konieczna czy nie?
Wypadałoby napisać by kopie ludzie zrobili prawda?
Piter na obecnych kosztach woja i tak jest mało.
Nikt nic nie dodawał. To jest w skryptach różnych.
Osobiście odradzam instalowanie.
Piter.
Jak dajesz jakiś plik to napisz jaki. Jak zainstalować.
Że map.rwm trzeba usunąć, nowa kampania konieczna czy nie?
Wypadałoby napisać by kopie ludzie zrobili prawda?
Komputer ma tyle samo mniej kasy co gracz, a w skryptach ma to osobno ustalone. Ile było płaczy ze sreenami jak to jest wielki spawn armii.
Jak zainstalować- podmienić plik, użyć opcji szukaj ;)
Blood_187
23-11-2013, 23:35
Hmm, ostre spamowanie armii było na oryginalnym ai i było to cholernie męczące. Na twoim piter wydaje mi się że jest z tym o wiele lepiej. Komp lepiej przygotowuje ataki. Zamiast co turę wysyłać armię na miasto, przegrupowuje siły i uderza często 2 flagami, także bez dobrego generała z umiejętnością walki w nocy może być ciężko to rozbić w jednej bitwie. Ale przez to jest ciekawiej :) Natomiast nie zmniejszałbym tej sakiewki, to stały dopływ kasy dla kompa który niechętnie rozwija farmy czy korzysta z kupców. A dla gracza te 6000 na turę może stać się mało znaczącym groszem po podbiciu paru miast, właściwym rozwinięciu startowych no i wykorzystaniu kupców.
Natomiast zastanowiłbym się nad wgrywaniem darmowego utrzymania i usuwaniu oryginalnego money scriptu. Obecnie w moją kampanię wkradła się nuda. Oprócz tego że wrogowie bardzo osłabli i nie są już tacy chętni do bitki przestałem liczyć się z pieniędzmi. W 120 turze mam ponad 200k i nie zanosi się na jakiś kryzys a miasta cały czas się rozwijają, niektóre mają najwyższy poziom, o cytadelach nie wspomnę. Trochę to za szybko. Przestałem nawet wysyłać floty handlowe po załadunek bo jest to najzwyczajniej niepotrzebne. Myślę że jest to spowodowane szybką ekspansją dzięki dużej darmowej armii którą rozsiałem po całym Lewancie gdzie poszczególne miasta nie są jakoś oddalone od siebie. W konsekwencji w każdej prowincji mam za darmo elitarnych rycerzy. Tak dobrze nawet nie było w podstawce gdzie za darmo mogłem utrzymywać tylko jakieś miejskie milicje. Darmowe garnizony psują trochę balans, w BC i tak dużo łatwiej jest zdobyć pieniądze choćby poprzez szereg nowych budowli czy bajery typu handel morski.
Money script oryginalny lub ten ze zmniejszonymi karami można by przerobić tak żeby kara za każdą prowincję zdobytą była stała i wynosiła -500, ale nie wzrastała wraz ze zdobywaniem prowincji że nagle za jedną wychodzi -1000, później -1500 itd.
Bo niestety, co to za utrudnienie -270 na turę podczas gdy zdobywam Damaszek dający 5200 turę i na dodatek trzymam tam sobie 5 oddziałów rycerzy łacińskich za darmo. No i szkolę dodatkowego kupca, kolejny 1000 wpada.
Nie wiem czy inni też mieli takie odczucia. Możliwe że wywalenie free upkeep załatwia sprawę. W każdym razie coś muszę namotać bo stan skarbca piękny no ale czuję się trochę jakbym jechał na kodach :)
Blood_187 a grasz na jednostkach Kama z Megasubmoda III ????
Bo chyba nie.
A to całkiem inna bajka. Są dużo droższe i takiego spamu nie ma.
Przecież są różniaste pliki do wyboru w Dodatkach do Megasubmoda, bez free_upkeep też,
Piter. Opcja szukaj nie załatwia sprawy, dajesz pliki pisz jakie i jak zainstalować. Ja umiem. Ale wielu dopiero zaczyna z modami.
inquisitor
24-11-2013, 09:45
Co do freeupkeep zgadzam się w stu procentach, jeszcze marzą mi się wysokie koszta utrzymania jak w EB :)
Ty się może zajmij instrukcją tego jak zainstalować megasubmoda, a nie żeby trzeba było całą książkę i tony stron przeczytać żeby zagrać, a w dodatku trzeba jeszcze tony stron dyskusji poczytać żeby nie wgrać tka żeby wywalało w 121 turze, a jak już się przez to przebrnie to się ma jakąś zbugowaną mapkę, którą wiedziałbym że jest to bym w ogóle megasubmoda nie wgrywał tylko wybrał pare plików i grał z nimi i oryginałem.
Instrukcja jest ok. A ty Piter jesteś nadpobudliwy.
Jak będziesz zamieszczał dziwne pliki swoje bez opisu co to i jak je zainstalować to posty będę usuwał, jeśli ich nie zedytujesz.
Oświadczam Megasubmod IV ma luki, można grać 250 do 300 tur ale i sporo mniej. Jest niedokończony. I dokończony nie będzie. Mietek77 nie logował się od 17 września. Na moje PW nie odpisuje.
Pierwsza próba naprawy Megasubmoda mi się nie udała bo popełniłem błąd biorąc zbugowany campaign script z wczesnej wersji III i dlatego wywalało na 121 turze. Powstanie Litwinów był schrzanione.
Ja obecnie gram na stabilnym Megasubmodzie II, jego skryptach i tamtej mapie, ma tylko dodane Podlasie.
Krzyżowacami grałem 250 tur, zero ctd.
Teraz lecę Abbasydami 1241 rok. Miałem dwa ctd. Ale powtórne wczytanie załatwiło sprawę.
Do stabilnego Megasubmoda II dołożyłem nowe jednostki i balans Kama2150 i nowe jednostki i tekstury Aramegila i Marko1805, plus nowe ai Pitera 3.7 i jego dyplomację.
Testują to też 2 inne Osoby. W tygodniu wrzucę to do pobrania.
Będzie wgrywane na Megasubmoda II i muzykę Wino.
Zrobię Instrukcję instalacji nową, będzie krótsza jak obecna.
Czyli połączyłem stabilnego Megasubmoda II z nowymi jednostkami, nowym ai i dyplomacją i to działa.
Dam jak napisałem po testach.
W IV też czasem gram, ale od 240 tury, co około 15 lub 20 tur mam ctd i musze kombinować jak je obejść. Wkurzyłem się i wróciłem do prac nad II i dorzuceniem do niej nowych i bezpiecznych plików.
Czy jihady powinny być? Bo Mietek77 je zablokował?
To możesz mi to wysłać, bo ja mam 50 ture świetnej kampanii turkami ale musiałem zacząć grać na kodzie toggle_fow, bo szlag mnie trafiał od tej mini mapki. W dodatku to alternatywne ai bitewne jest fatalne, komp w ogóle nie potrafi reagować na to co dzieje się na polu bitwy, łatwo wjechać w stojącą konnicę itp, daje sobie wybijać łuczników konnicą wysyłając ich zbyt daleko od piechoty, blokuje się przy szturmach na nasze miasta. Oryginalne ai z królestw jest od niego o niebo lepsze.
Ogólnie ja bym chciał z megasubmoda jedynie ograniczoną rekrutacje, money script i sztuczną inteligencję, to głównie wpływa na grywalność, reszta to dla mnie tylko takie bajery, które są przyjemne ale jeśli mają coś chrzanić to wole grać na oryginale
Wysłałem testuj jako czwarta Osoba.
K A M 2150
24-11-2013, 13:15
Co do freeupkeep zgadzam się w stu procentach, jeszcze marzą mi się wysokie koszta utrzymania jak w EB :)
A grasz na moich statach? ;) Bo tam koszta utrzymania sięgają nawet i po 800 :)
Witam. Nie wiem czy to odpowiedni temat, ale potrzebuję pomocy. Wgrałem submody (aż do IV) i wszystko działa, uwielbiam abbasydów także duży + za większą mapkę i kilka prowincji w ich stronach. Mam otóż jednak 2 błędy:
http://s6.ifotos.pl/mini/bugJPG_naqsaxh.JPG (http://ifotos.pl/zobacz/bugJPG_naqsaxh.JPG/)
Ktoś się orientuje ? Źle coś wgrałem ?
Megasubmod IV ma nieskończoną mini mapę, a dżihady są zablokowane.
Wgrałeś dobrze. Mogę Ci odblkokować Jihady, ale to wymaga nowej kampanii. Napisz czy chcesz Łokero.
Pliki i balans Kama2150 nowe statystyki wojsk, nowe koszty wymiatają.
Wino się odezwał, może jednak będzie nowa Instalka Megasubmoda II + nowe ai, dyplomacja i nowe jednostki Kama2150.
Testy trwają.
Będę bardzo wdzięczny. Nowa kampania to nie problem, chociaż w 13 tur na VH/VH syrii zostawiłem tylko damaszek. A tutaj nie działa te 30 tur spokoju coś widzę..?
Pozdro:)
http://www.sendspace.pl/file/7cf8ca610d450219582a96b
Wypakuj wrzuć do data moda i nadpisz.
Usuń map.rwm z Full i Light.
Zacznij od nowa. Daj cynk czy działa.
Albo od razu albo od 30 tury da radę jihad odpalić.
6 pobożności musi mieć mułła, to niewiele.
30 tur tu nie działa bo to inne ai.
Już włączam. Dzięki wielkie :)
Ogólnie to zastanawiam się nad strategią. Zdobyć te buntownicze w persji czy wytłuc syryjczyków.
Ja zacząłem od sojuszy z Syrią, ślubnego z Jerozolimą i z Bizancjum i buntowników kosiłem.
Ale nie mam jihadu. i Ty masz większą mapkę w IV, bo ja testuję II ze zmianami.
Jihad działa. Dzięki, na prawdę.
Jeszcze mam pytanie.. jak włączało się autosave bo zapomniałem, a przydałby mi się :)
Syria to ze mną nawet praw handlowych nie chce.
Wejdź w plik BellumCrucis plik CFG w głównym i zmień autosave = 0 na =1.
To opóźnia nieco tury, niekiedy autosave się uszkadza. Rób kilka savów.
Zawrzyj sojuszy kilka to i prawa dostaniesz. Graj na H kampanii nie na VH, ale jak tam chcesz.
Niżej niż na vh nie gram ( w sumie wyżej też nie :P) . No ale dobra, narazie działa. A miałem się uczyć na jutro.
Pół roku już nie grałem, czas to nadrobić :) Najpierw jednak tak jak Araven wyżej pisał zrobię instalkę i zbierze się do kupy wszystko co działa, bo MegaS III i IV coś nie do końca były stabilne. Pytanie co będzie zawierał tan nowy pakiet.
Rozumiem, że Megasubmoda II, nowe jednostki i balans Kama2150, nowe jednostki i tekstury Aramegila i Marko1805, nowe AI Pitera 3.7 i jego dyplomację, submod muzyczny i PROPONUJĘ ODBLOKOWAĆ JIHADY. Historyczne spolszczenie jako opcja.
Co jednak z:
1. portretami,
2. money scriptem,
3. mapą (bo Mietek coś tam zmieniał, potem okazało się, że mapa się"postrzępiła" - naprawił to? Jak nie to proponuję mapę przywrócić do tej z podstawki),
4. free upkepem,
5. co z tymi teksturami, na czym stanęło? Bo któreś tam zawieszały grę, to już jest naprawione? Wszystko gra jak należy? To chyba gwardia zawieszała.
6. sojusze startowe są czy nie ma? Ja osobiście jestem temu przeciwny.
7. AI bitewne Branca Leone w wersji 7.1? A może AI bitewne Germanicu5 wersja 5.7? Czy żadne?
8. Ograniczona rekrutacja Mietka?
Zrobimy to i do wydania BC 7.0 mamy spokój. Potem pół roku grania w siódemkę i znowu submody pójdą w ruch :)
Artem.pl
24-11-2013, 21:07
Proponuje dodać portrety, bo jednak dodają rozgrywce trochę klimatu, free upkep i ograniczoną rekrutację. w sprawie AI bitewnego proponuje Germanicu5 wersja 5.7. Money script jako opcja.
Pół roku już nie grałem, czas to nadrobić :) Najpierw jednak tak jak Araven wyżej pisał zrobię instalkę i zbierze się do kupy wszystko co działa, bo MegaS III i IV coś nie do końca były stabilne. Pytanie co będzie zawierał tan nowy pakiet.
Rozumiem, że Megasubmoda II, nowe jednostki i balans Kama2150, nowe jednostki i tekstury Aramegila i Marko1805, nowe AI Pitera 3.7 i jego dyplomację, submod muzyczny i PROPONUJĘ ODBLOKOWAĆ JIHADY. Historyczne spolszczenie jako opcja.
Co jednak z:
1. portretami,
2. money scriptem,
3. mapą (bo Mietek coś tam zmieniał, potem okazało się, że mapa się"postrzępiła" - naprawił to? Jak nie to proponuję mapę przywrócić do tej z podstawki),
4. free upkepem,
5. co z tymi teksturami, na czym stanęło? Bo któreś tam zawieszały grę, to już jest naprawione? Wszystko gra jak należy? To chyba gwardia zawieszała.
6. sojusze startowe są czy nie ma? Ja osobiście jestem temu przeciwny.
7. AI bitewne Branca Leone w wersji 7.1? A może AI bitewne Germanicu5 wersja 5.7? Czy żadne?
8. Ograniczona rekrutacja Mietka?
Zrobimy to i do wydania BC 7.0 mamy spokój. Potem pół roku grania w siódemkę i znowu submody pójdą w ruch :)
0. Nowy, balans, ai 3.7 i dyplomacja + nowe tekstury jak najbardziej. Spolszczenie jest częściowo historyczne z moimi poprawkami tu i tam. Fajne jest.
1. Portrety można wstawić wg mnie.
2. Money_script jest łagodniejszy niż oryginalny.
3. Mapa jest taka ja w Megasubmodzie II, zawiera dodatkowo Podlasie, Powinna zostać jak jest wg mnie.
4. Free_upkeep i ograniczona rekrutacja jako standard proponuję.
5. Tekstury po patchach działają, potestuję jeszcze bitwy.
6. Sojusze są nieliczne, większość zlikwidowałem, mogę usunąć te co zostały.
7. AI bitewne Germanicu5 wersja 5.7 jako opcja, albo standard, raczej opcja. Ja na nim gram ale może, niektórzy wolą oryginalne.
8. Ograniczona jak najbardziej, dobrze wpływa na balans na mapie. Nie ma tyle woja.
Tyle wg mnie. Czekam na opinie Innych.
Artem.pl
24-11-2013, 21:21
Nie wiadomo ( przynajmniej ja nie wiem). Zajrzyj na TWC możen tam coś znajdziesz.
inquisitor
24-11-2013, 21:25
1. Nowy balans, ai 3.7 i dyplomacja
2. Portrety to sprawa mało ważna i raczej kosmetyczna
3. Money_script , róbcie jak uważacie na tym sie nie znam :D
4. IMO Podlasie jest ważniejsze niż prowincja na Sardyni, ze względu historycznego oraz ze względu na grywalność, dodałbym jeszcze z 1 prowincje w Anglii i jedną we Francji, to moje marzenie, bo tymi nacjami gram najczęściej
5. Free_upkeep bym wyrzucił a ograniczoną rekrutacje jak najbardziej zostawił.
6. Sojusze są imo bezsensowne.
7. AI bitewne Germanicu5 wersja 5.7 albo branca jako opcje do wyboru, najlepiej oba
8. Plik od KAM'a z kosztami utrzymania i rekrutacji bo te któe ja mam obecnie to jakiś śmiech, najdroższe jednostki mają mniej niż 400 denarów utrzymania.
Tyle odemnie, pozdrawiam.
Ok, mi pasuje to co piszecie. Araven tylko co z Dżihadami i Flandrią (była ostatecznie dodana czy nie?). Skoro mod się nazywa (w dosłownym tłumaczeniu) Wojny Krzyżowe to Dżihady też muszą być :)
Portrety proponuję jako opcję, spolszczenie historyczne również, , AI bitewne proponuję normalne, jako opcja Germanicu5 oraz BrancaLeone.
Artem.pl
24-11-2013, 21:38
Może być.
Inquisitor pliki Kama są w Megasubmodzie III i IV osobno ich nie było.
Pliki od Kama to podstawa, inny balans, inne koszty. Super się gra.
Dodawanie nowych prowincji odpada.
Spolszczenie musi być taki jak dam ja, większość normalna kilka plików historycznych.
Dlatego, że jest przetestowane i działa.
Po ekscesach i błędach skryptów w IV nie zamierzam robić kilu wersji spolszczenia.
Bez free_upkeep będzie osobny plik.
Dzihady już są, Flandrię mogę Francji dodać jak bardzo chcecie.
Myślę, czy nie dodać jakichś surowców na mapie, albo zamienić Wrocław albo Szczecin na miasto ???? A Płock na zamek ?
Dodałbym Ormiańskie dzielnice w Krakowie i Płocku i Gdańsku. W Gdańsku też skandynawską i amalfijską.
W Haliczu żelazo.
Ale to może potem. Na razie dodam chyba te dzielnice dodatkowe, do budowy i Flandrię dla Francji, oraz usunę sojusze.
BC 7.0 nie wiadomo nic dokładnie.
Olać tą Flandrię! Jeszcze jakieś bugi spowoduje :) Tak tylko spytałem z ciekawości czy w końcu jest czy nie, bo po megasubmodzie II nie jestem na bieżąco, bo wiele było narzekań na zwiechy, więc w pewnym momencie przestałem śledzić zmiany. Do szczęścia chyba nikomu nie jest potrzebna ta dzielka :)
Myślę, czy nie dodać jakichś surowców na mapie, albo zamienić Wrocław albo Szczecin na miasto ???? A Płock na zamek ?
olać to, za dużo zmian na raz i potem znowu będzie to niegrywalne bo jakieś bugi wyjdą.
Dodałbym Ormiańskie dzielnice w Krakowie i Płocku i Gdańsku. W Gdańsku też skandynawską i amalfijską.
W Haliczu żelazo.
jak chcesz, ale tak jak wyżej napisałem, oby to nie spowodowało bugów.
EDIT: @inquisitor i inni: w kwestii czy dawać free upkeep, zmian kosztów utrzymania, ograniczonej rekrutacji itp. to imo trzeba w tej kwestii zdać się na tych, którzy grają na tych zmianach. Tu chodzi o dobry balans. Jeśli Mietek ograniczył rekrutację, potem KAM zmienił staty jednostek, dodano free upkeep, zmieniono money script itp. i zaaplikowano to jako całość, potem ktoś to testował i uznał, że jest ok to trzeba to zostawić. Każda z tych zmian osobno rozwala balans! Ci którzy na tych zmianach grają/testują powinni wiedzieć najlepiej, czy nie ma kasy za dużo czy za mało, czy wojska są dobrze dobrane itd. Jak ktoś testuje i uważa, że ten komplet zmian jest ok, to wywalenie jednej z nich może rozwalić balans. Potem gra robi się niegrywalna, bo np. nie stać nas na utrzymanie jednej armii lub odwrotnie - mamy po 100 turach 200.000 kasy.
Potestuję jeszcze Polskę i do środy dam pliki do Instalki.
Artem.pl
25-11-2013, 09:28
Myślę że money script jest w porządku. Ani nie zarabiasz za dużo ani za mało,więc można go dodać. Zwiech na razie nie miałem a gram na Megasubmodzie IV połączonym z Megasubmodem III. Jest 140 tura.
A kim grasz i jaka kampania?
Artem.pl
25-11-2013, 11:23
Gram Anglią. Kampania Full.
Hmm, ostre spamowanie armii było na oryginalnym ai i było to cholernie męczące. Na twoim piter wydaje mi się że jest z tym o wiele lepiej. Komp lepiej przygotowuje ataki. Zamiast co turę wysyłać armię na miasto, przegrupowuje siły i uderza często 2 flagami, także bez dobrego generała z umiejętnością walki w nocy może być ciężko to rozbić w jednej bitwie. Ale przez to jest ciekawiej :) Natomiast nie zmniejszałbym tej sakiewki, to stały dopływ kasy dla kompa który niechętnie rozwija farmy czy korzysta z kupców. A dla gracza te 6000 na turę może stać się mało znaczącym groszem po podbiciu paru miast, właściwym rozwinięciu startowych no i wykorzystaniu kupców.
Natomiast zastanowiłbym się nad wgrywaniem darmowego utrzymania i usuwaniu oryginalnego money scriptu. Obecnie w moją kampanię wkradła się nuda. Oprócz tego że wrogowie bardzo osłabli i nie są już tacy chętni do bitki przestałem liczyć się z pieniędzmi. W 120 turze mam ponad 200k i nie zanosi się na jakiś kryzys a miasta cały czas się rozwijają, niektóre mają najwyższy poziom, o cytadelach nie wspomnę. Trochę to za szybko. Przestałem nawet wysyłać floty handlowe po załadunek bo jest to najzwyczajniej niepotrzebne. Myślę że jest to spowodowane szybką ekspansją dzięki dużej darmowej armii którą rozsiałem po całym Lewancie gdzie poszczególne miasta nie są jakoś oddalone od siebie. W konsekwencji w każdej prowincji mam za darmo elitarnych rycerzy. Tak dobrze nawet nie było w podstawce gdzie za darmo mogłem utrzymywać tylko jakieś miejskie milicje. Darmowe garnizony psują trochę balans, w BC i tak dużo łatwiej jest zdobyć pieniądze choćby poprzez szereg nowych budowli czy bajery typu handel morski.
Money script oryginalny lub ten ze zmniejszonymi karami można by przerobić tak żeby kara za każdą prowincję zdobytą była stała i wynosiła -500, ale nie wzrastała wraz ze zdobywaniem prowincji że nagle za jedną wychodzi -1000, później -1500 itd.
Bo niestety, co to za utrudnienie -270 na turę podczas gdy zdobywam Damaszek dający 5200 turę i na dodatek trzymam tam sobie 5 oddziałów rycerzy łacińskich za darmo. No i szkolę dodatkowego kupca, kolejny 1000 wpada.
Nie wiem czy inni też mieli takie odczucia. Możliwe że wywalenie free upkeep załatwia sprawę. W każdym razie coś muszę namotać bo stan skarbca piękny no ale czuję się trochę jakbym jechał na kodach :)
Ale tu chodzi o samą grywaność, bo co to za ekonomia w grze, gdy mając średniej wielkości państwo połowe budżetu mamy z handlu,podatków itd, a połowę, no skąd? Z kosmosu? To po prostu psuje grę. W dodatku bardziej to pomaga graczu niż komputerowi, bo jeśli komp nas przyciśnie i stracimy parę prowincji to zamiast stracić powiedzmy 35% przychodu tracimy tylko 17%, a mając jedno przeciętne maisto możemy mieć co turę 7000 przychodu tylko skąd. Komp ma własne bonusy i na niego to mniej wpływa, tylko po co gracz ma mieć bonusy, tego nie wiem :) Usunięcie sakiewki króla z pewnością opóźni ekspansję gracza na początku gry- czyli w kluczowym momencie. Zanim stworzymy ekonomię tak żeby móc prowadzić sensowne działania wojenne komp zacznie już wystawiać wojska złożone z elitarnych wojsk, a nie ze słabych milicji.
Nie wiem czy ktoś gra na tym opcjonalnym AI, nie germanicu tylko tym drugim, ale ja na nim grałem i jest fatalne. Wolałbym już oryginalne z królestw.
Jak dla mnie do nowej instalki mogą iść:
1. portrety w sumie to jakieś urozmaicenie niż kilka tych samych mord nonstop
2. nowy money script ten który ma być chyba w 7 zapodany kiedyś przez Aravena
3. mapa z wersji II z Flandrią dla Francji
4.free upkeep z plikami Kama i ograniczoną rekrutacją
5. nowe tekstury
6. brak sojuszy
7. o AI bitewnym się nie wypowiem bo gram na oryginalnym a proponowanych nie znam
8. spolszczenie historyczne z poprawkami Aravena
inquisitor
25-11-2013, 14:29
To ja mam coś pokiełbaszone chyba, bo najdroższe jednostki, czyli CI rycerze z trybunału kosztują chyba 350 florenów.
Blood_187
25-11-2013, 14:57
Ale tu chodzi o samą grywaność, bo co to za ekonomia w grze, gdy mając średniej wielkości państwo połowe budżetu mamy z handlu,podatków itd, a połowę, no skąd? Z kosmosu? To po prostu psuje grę. W dodatku bardziej to pomaga graczu niż komputerowi, bo jeśli komp nas przyciśnie i stracimy parę prowincji to zamiast stracić powiedzmy 35% przychodu tracimy tylko 17%, a mając jedno przeciętne maisto możemy mieć co turę 7000 przychodu tylko skąd. Komp ma własne bonusy i na niego to mniej wpływa, tylko po co gracz ma mieć bonusy, tego nie wiem :) Usunięcie sakiewki króla z pewnością opóźni ekspansję gracza na początku gry- czyli w kluczowym momencie. Zanim stworzymy ekonomię tak żeby móc prowadzić sensowne działania wojenne komp zacznie już wystawiać wojska złożone z elitarnych wojsk, a nie ze słabych milicji.
Hmm, muszę przyznać że to co piszesz ma sens i mnie przekonałeś. Bonus z sakiewki faktycznie jest sporo zawyżony w stosunku do podstawki czy kingdoms. Nie mam możliwości sprawdzenia jakie zmiany poczyniłeś w swoim pliku ale mimo wszystko byłbym za tym żeby bonusu z sakiewki nie usuwać a jedynie ograniczyć do poziomu 1000-2000 bizantów na turę jak to było podstawce. Dlaczego? A no żeby jednak mieć tą możliwość wyszkolenia jakiś ochotniczych włóczników w przypadku utracenia prawie wszystkich prowincji. Skąd? No tak, handel, podatki ale historia zna chyba nie jeden przykład że władca musiał zwyczajnie dorzucać od siebie pieniądze na wyprawę wojenną lub finansowanie państwa bo była powszechna bida :) Oczywiście nie cały czas, i nie w takich ilościach jak jest w BC ale myślę że to by było sensowne wytłumaczenie dla tych 1000 bizantów z kosmosu co turę. Zresztą, co tu tłumaczyć, realiów nie ma co się trzymać bo wątpię żeby budowa stajni zamkowych trwała 3-4 lata więc jest też miejsce na taki "absurd" jak pieniądze znikąd.
Pytanie tylko jak by to się miało do podwyższonych kosztów wojska i usunięcia free upkeepu. Chętnie bym ten plik potestował ale jak już pisałem, nie mam chwilowo możliwości. Możliwe że to by załatwiło problem z ogromnym skarbcem w 100 turze i zbyt łatwej grze o którym pisałem wcześniej no ale to było oryginalne EDU.
Fajnie by było jakbyś napisał piter parę słów o swojej kampanii, jak Ci się gra, na jakim poziomie skarbiec po tych kilkudziesięciu turach, jak się komputer zachowuje itd ;)
Co do pakietu megasubmoda to jestem za portretami, money scriptem, brakiem sojuszy i ai bitewnymi jako opcja i nowym balansem Kama. Co do free upkeep i ograniczonej rekrutacji to dałbym jako opcja. Nie wiem jak ta ograniczona rekrutacja wygląda i nie mogę przetestować, ale jeśli jest podobna jak w SS 6.4 to mnie niestety odrzuciło po kilku turach, 0 przyjemności z rozgrywki :? Ale to chyba można sobie ręcznie nawet przywrócić :)
Flandrii bym nie dodawał jeśli jest ryzyko błędów przez to. Rozumiem że skoro została dodana to jakiś region został usunięty?
Flandria jest zbuntowana i istnieje.
Wino, przy okazji nowej Instalki może byś dorzucił paręnaście melodii z wykopem, jak Kam2150 w MedievalXL, albo jak w Warhammerze.
Osobiście, jestem za nawet jak nie bardzo pasuje. Grając w średniowiecznego moda niekoniecznie musimy słuchać samej muzyki średniowiecznej.
Albo i kilkadziesiąt melodii.
Wszytkim się nie dogodzi, jeden chce to inny tamto.
Część będzie osobno plików to sobie pobiorą niezadowoleni z Instalki.
Pytanie wie ktoś jak można sprawdzić jaką sie ma wersje submoda????
Blood_187
25-11-2013, 17:46
Aha, zrozumiałem że nowa mapa z tą Flandrią jak dodanie Grodna. Nie miałem okazji tam wojować więc nie kojarzyłem prowincji. W takim razie można by dać ją Francji, z tego co zauważyłem w swoich kampaniach to Francja trochę dostaje od Aragonii i HRE, może ją to trochę wzmocni :)
Jeśli byłaby możliwość dodania nowej muzyki to miałbym propozycję aby umieścić kilka utworów ze ścieżki dźwiękowej do gry Twierdza: Krzyżowiec. Świetnie by pasowały zarówno do Jerozolimy jak i frakcji Islamskich :) Jak coś to mogę podesłać bo mam ten soundtrack na dysku. Jakby ktoś nie znał: http://www.youtube.com/watch?v=rljTVk_q2Dk
Jak sprawdzić wersję? Raczej nie ma nigdzie informacji wprost tak jak w podstawce że wersja 1.3 itp. Ja bym to zrobił łopatologicznie czyli porównał daty edycji wgrywanych plików do tych znajdujących się w instalkach, i na tym wnioskował która wersja ;)
A jaka masz minimapkę Turumbar jak różnokolorowa to raczej masz IV, jak normalna to raczej II.
Zapodajcie linki do muzyki.
W MXL muza wymiata.
Przydałyby się nowe kawałki.
K A M 2150
25-11-2013, 18:53
To ja mam coś pokiełbaszone chyba, bo najdroższe jednostki, czyli CI rycerze z trybunału kosztują chyba 350 florenów.
Ale mowa o pieszych, czy konnych? Ja daję koszt utrzymania na 1/3 kosztu werbunku. Po wielu testach taki system działa najlepiej, bo jest spójny dla wszystkich nacji, może niektóre kraje mają lekkie odchyły, ale wtedy nie ma czegoś takiego, że są jednostki słabsze o wyższej cenie niż te lepsze. Mój system cen ma na celu ukazanie jak największej dysproporcji cenowej między zwykłymi/wczesnymi jednostkami, a elitą, dzięki temu nawet później opłaca się rekrutować te średnie oddziały. Elitarni rycerze kosztują po 2400-2600 werbunku i 700-850 utrzymania.
Co do muzyki to oczywiście polecam moją z MXL, nie jest wyłącznie średniowieczna, ale daje moc :) Muza jest z Królestwa Niebieskiego, Gry o Tron, Thora, Ogniem i Mieczem, Two Steps from Hell, Incepcji i paru innych.
Jeśli nuta nie musi być średniowieczna to może coś Sabatonu (40:1, Attero dominatus) lub Sonata Arctica.
http://www.youtube.com/watch?v=OIc4VHxU7iM
http://www.youtube.com/watch?v=GQDPK0sjSAQ albo coś Garmarny.
Lwie Serce
25-11-2013, 19:43
Ale z tym Sabatonem to przesada już chyba, średniowieczna nie musi być ale niech chociaż trzyma klimat :)
K A M 2150
25-11-2013, 19:54
To miałem na myśli pisząc nieśredniowieczna, czyli nie wszystkie gatunki muzyki, a tylko takie pasujące klimatem ;) Tak jak Two Steps from Hell nie robi muzyki "średniowiecznej", ale taką kojarzącą się z walkami na broń białą itd ;)
[youtube:3tc91jic]http://www.youtube.com/watch?v=ASj81daun5Q[/youtube:3tc91jic]
Maximus Cantara (Carlo Silotto)
Requiem for a dream-lux aeterna(full orchestra)
Eclipse-United we stand, divided we fall- też two steps of Hell
Hanz Zimmer- Gortoz a ran(dla muzułmanów)
13th warrior-Old Bagdad, Horns of Hell, The Fire Dragon
Enya-only time???:P
Ten kawałek co dał Kam2150 to jeden z moich ulubionych jest w Warhammerze. Co goście dają radę.
Pisząc nie średniowieczna, miałem na myśli jednak pasującą do średniowiecza w możliwie dużym stopniu.
inquisitor
25-11-2013, 21:27
Ale mowa o pieszych, czy konnych? Ja daję koszt utrzymania na 1/3 kosztu werbunku. Po wielu testach taki system działa najlepiej, bo jest spójny dla wszystkich nacji, może niektóre kraje mają lekkie odchyły, ale wtedy nie ma czegoś takiego, że są jednostki słabsze o wyższej cenie niż te lepsze. Mój system cen ma na celu ukazanie jak największej dysproporcji cenowej między zwykłymi/wczesnymi jednostkami, a elitą, dzięki temu nawet później opłaca się rekrutować te średnie oddziały. Elitarni rycerze kosztują po 2400-2600 werbunku i 700-850 utrzymania.
Co do muzyki to oczywiście polecam moją z MXL, nie jest wyłącznie średniowieczna, ale daje moc :) Muza jest z Królestwa Niebieskiego, Gry o Tron, Thora, Ogniem i Mieczem, Two Steps from Hell, Incepcji i paru innych.
To u mnie się wielkie gunwo zrobiło, Francuzcy Rycerze konni kosztują poniżej 400 bizantów.
Wgram od nowa i sprawdze co i jak ale to po próbnych maturkach dopiero.
Flandria jest zbuntowana i istnieje.
Wino, przy okazji nowej Instalki może byś dorzucił paręnaście melodii z wykopem, jak Kam2150 w MedievalXL, albo jak w Warhammerze.
Osobiście, jestem za nawet jak nie bardzo pasuje. Grając w średniowiecznego moda niekoniecznie musimy słuchać samej muzyki średniowiecznej.
Albo i kilkadziesiąt melodii.
Wszytkim się nie dogodzi, jeden chce to inny tamto.
Część będzie osobno plików to sobie pobiorą niezadowoleni z Instalki.
mam już 26 przygotowanych. Męczę w wolnych chwilach dalej opisy jednostek. Mam "już" 58% pliku zrobione. Póki co to dla mnie ważniejsze niż muza. Jak ktoś sobie chce Sabatonu słuchać czy innych klimatów nie związanych ze średniowieczem, to niech sobie winampa odpali i po sprawie, ja nie będę fisiował, zaraz ktoś zapragnie Ermina van Buurena albo Cezika słuchać podczas bitew, nie dogodzę każdemu. Poza tym muza już chyba z 600 MB zajmuje, potem połowa będzie biadolić, że nie mają limity transferów i czy nie można tego zmniejszyć.
Z MXLa korzystałem i trochę wrzuciłem, ze Strongolda rzeczywiście fajne, przejrzę i coś jeszcze dorzucę. Z resztą sam bym w końcu pograł, jak więcej pogram to może sam dostrzegę potrzebę zmian w muzie, póki co tak mało grałem, że nawet nie wiem jak to słychać w praktyce.
EDIT:
OK PRZYGOTOWAŁEM DO WGRANIA KAWAŁKI Z GOTHICA 1, KILKANAŚCIE Z GOTHICA 3, TWIERDZY, TWIERDZY: KRZYŻOWIEC, Hans Zimmer - Roll Tide (Z FILMU KARMAZYNOWY PRZYPŁYW) I Z MODA OiM. ŁĄCZNIE 52 UTWORY, A W POPRZEDNIM BYŁO 120, WIĘC CAŁKIEM SPORO DOJDZIE NOWYCH.
Może jutro jak pisałem a najpóźniej w środę zapodam pliki do Instalki.
Na razie test Polski zero ctd, ale dopiero 60 tura.
K A M 2150
26-11-2013, 00:31
To u mnie się wielkie gunwo zrobiło, Francuzcy Rycerze konni kosztują poniżej 400 bizantów.
400 bizantów? Tyle na moich statach milicja jak już kosztuje ;D Coś faktycznie musiało się pokiełbasić u Ciebie.
Aha, zrozumiałem że nowa mapa z tą Flandrią jak dodanie Grodna. Nie miałem okazji tam wojować więc nie kojarzyłem prowincji. W takim razie można by dać ją Francji, z tego co zauważyłem w swoich kampaniach to Francja trochę dostaje od Aragonii i HRE, może ją to trochę wzmocni :)
Jeśli byłaby możliwość dodania nowej muzyki to miałbym propozycję aby umieścić kilka utworów ze ścieżki dźwiękowej do gry Twierdza: Krzyżowiec. Świetnie by pasowały zarówno do Jerozolimy jak i frakcji Islamskich :) Jak coś to mogę podesłać bo mam ten soundtrack na dysku. Jakby ktoś nie znał: http://www.youtube.com/watch?v=rljTVk_q2Dk
Jak sprawdzić wersję? Raczej nie ma nigdzie informacji wprost tak jak w podstawce że wersja 1.3 itp. Ja bym to zrobił łopatologicznie czyli porównał daty edycji wgrywanych plików do tych znajdujących się w instalkach, i na tym wnioskował która wersja ;)
Żeby podbić rebelie musiałem w paść w kilkudziesięcio tysięczne długi, szybko rozpoczęła się wojna z Bizancjum, które sprawnie atakowało, niezbyt dużymi siłami ale ja miałem też małe. Zanim doszedłem do siebie z finansami i zacząłem szkolić w miarę porządne wojsko Bizancjum wysyłało już na mnie dość elitarne wojska, z którymi powinienem mieć spory problem ale nie miałem, bo alternatywne AI Bitewne jest bardzo pasywnei kiepskie. Nie mam porównania dla sytuacji przed zmianą, bo nie grałem z sakiewką. Frakcje AI nie były w stanie zająć terenów Litwy.
Piter. Należy grać inaczej, jak na normalnym Bellum. Podbijać pojedyńczo wyrównać finanse i kolejny podbój. W międzyczasie sojusze i szkolenie kupców.
Ai ma bonusy do sakiewki jak w oryginalnym Bellum, alenie sa to jakieś ogromne kwoty, na unicie Kam2150 to dobrze działa.
Wino a ta nowa muza to będzie patch czy cała Instalka? Chyba muza działa na savy?
Wino pliki do Instalki poszły na PW.
Ja uważam, że nowa Muza powinna być osobno. Wiele Osób ma poprzednią a nowe kawałki sobie dogra.
Nowa muza to dopiero jest przygotowana do zaimplementowania do moda, a do tego jeszcze daleko droga :)
Będzie instalka ale czy tylko jako część megasubmoda czy też dodatkowo jako osobny submod to jeszcze nie wiem. Czy działa na savy? Nie wiem :) Na 80% dam to do instalki megasubmoda, a potem pomyślę czy dawać też osobnego submoda muzycznego.
Raczej nie zrobię osobno muzy tylko jako integralna część megasubmoda. Z prostej przyczyny - submod muzyczny ingeruje w kluczowe pliki tekstowe, więc każdy ma je inne, a po instalacji submoda muzycznego on by je nadpisywał.
Piter. Należy grać inaczej, jak na normalnym Bellum. Podbijać pojedyńczo wyrównać finanse i kolejny podbój. W międzyczasie sojusze i szkolenie kupców.
Ai ma bonusy do sakiewki jak w oryginalnym Bellum, alenie sa to jakieś ogromne kwoty, na unicie Kam2150 to dobrze działa.
Wino a ta nowa muza to będzie patch czy cała Instalka? Chyba muza działa na savy?
Wino pliki do Instalki poszły na PW.
Ja uważam, że nowa Muza powinna być osobno. Wiele Osób ma poprzednią a nowe kawałki sobie dogra.
Araven ale ja mówiłem o grze z wywalonym bezsensownym bonusem 6000 co ture dla gracza.
Jaki bonus 6000 ? dla gracza ja nic takiego nie mam.
Nie wiem co tam pozmieniałeś sobie w plikach. Ja gram na tych z Megsubmoda II i dobry balans jest. A dochodów i skryptów w kwestii finansów nie zmieniałem.
Jaki bonus 6000 ? dla gracza ja nic takiego nie mam.
Nie wiem co tam pozmieniałeś sobie w plikach. Ja gram na tych z Megsubmoda II i dobry balans jest. A dochodów i skryptów w kwestii finansów nie zmieniałem.
A sakiewka króla to nie bonus?
To pisz właściwe nazwy. Używanie okreslenie bonus 6000 wskazuje na coś dodatkowego nie sakiewkę. W każdym modzie ona jest. I różna wysokość jej jest, przeważnie 150 do 3000 a nie 6000. Może jakiś mały kraj ma 6000.
Nie rozumiem o co ci chodzi. To było zawsze. Megasubmod IV tego nie zmieniał, ani żaden inny.
To pisz właściwe nazwy. Używanie okreslenie bonus 6000 wskazuje na coś dodatkowego nie sakiewkę. W każdym modzie ona jest. I różna wysokość jej jest, przeważnie 150 do 3000 a nie 6000. Może jakiś mały kraj ma 6000.
Nie rozumiem o co ci chodzi. To było zawsze. Megasubmod IV tego nie zmieniał, ani żaden inny.
Nie, w żadnym modzie nie ma tak wielkich sakiewek króla.
faction england, balanced stalin
ai_label default
denari 15500
denari_kings_purse 6796
Bonus- cała armia za darmo, a na oryginale kilka armii.
To zrób własnego wspaniałego moda chętnie zagram.
Piter chyba nie widziałeś ile kasy dostaje ai w SS i wielu innych modach, na VH między armiami ai ciężko agentem przejść tyle ich jest.
Ai musi mieć bonusy, bo gra byłaby banalna. Kwestia jak duże ma te bonusy. W Bellum są rozsądne.
inquisitor
26-11-2013, 18:43
400 bizantów? Tyle na moich statach milicja jak już kosztuje ;D Coś faktycznie musiało się pokiełbasić u Ciebie.
Podrzuc mi Twoje pliki to w piątek albo w sobote je zainstaluje i trochę pogram.
Lubie placki
To zrób własnego wspaniałego moda chętnie zagram.
Piter chyba nie widziałeś ile kasy dostaje ai w SS i wielu innych modach, na VH między armiami ai ciężko agentem przejść tyle ich jest.
Ai musi mieć bonusy, bo gra byłaby banalna. Kwestia jak duże ma te bonusy. W Bellum są rozsądne.
Araven, wyprowadzasz mnie z równowagi. PRzecież cały czas piszemy o sakiewce króla, którą otrzymuje gracz i komputer, a nie tylko komputer.
Sobie pozmieniaj co chcesz i nie pisz nic nie wnoszących postów z prywatnymi opiniami, w stylu nie lubię bonusów.
Postaram się na dniach zrobić instalkę. Jednak nowa muza się do niej nie załapie, dodam ją później.
A czemu Jihady były zablokowane? Zabugowane były czy czemu Mietek zablokował?
Nie były zabugowane, Mietek77 zablokował. W sumie miał sporo racji ale jak są krucjaty to i jihady być muszą.
Ostatnie prawdziwe jihady były grubo pzred rokiem 1000. Wojny Arabów z Bizancjum.
I bitwa Karola Młota z Arabami.
Hellvard:
Źle się wyraziłem, chodzi mi o nie pisanie tekstów w stylu po co bonusy? Są konieczne dla balansu i tyle. A opinie, ze należy je wywalić są owszem prywatne, i każdy ma do nich prawo. Ale cały Medieval na tym stoi i w tym sensie chodzi mi o nie wyrażanie takich opinii. Bo nic nie wnoszą i nie będą zrealizowane w Megasubmodzie (czyli żadne bonusy, a już napewno sakiewka króla zmieniane nie będą). Każdy sobie może zmieniać u siebie do woli.
Ja tylko dodam, że sam skryptowałem już bonusy dla AI w innym modzie i bynajmniej nie uważałem, że są niepotrzebne ani, że trzeba je usunąć ;)
HellVard
28-11-2013, 00:19
No to teraz wszystko jasne, mości Super Aravenie.
Koniec tego dobrego, dość spamu. Posty nie związane z tematem będę usuwał.
HellVard
28-11-2013, 00:28
Nie był to offtop, chciałem tylko dać do zrozumienia, że teraz dobrze wyłożyłeś swoje zdanie na temat sakiewek króla ;). A wracając do tematu, macie jeszcze jakieś większe plany co do rozwoju submoda, typu nowe jednostki itp. czy raczej już tylko jakieś drobne poprawki?
Artem.pl
28-11-2013, 14:41
Panowie co to ma być ? Ogarnijcie się i przestańcie pisać o plackach i pani Krysi z wawrzyniaka :!: Jakiś człowiek który pierwszy raz tutaj wejdzie zobaczy to i się nie zarejestuje bo oceni to forum po takich nic nie wnoszących pierdołach. Ten emotikon pokazuje co powinno się zrobić z waszymi postami
http://imageshack.com/a/img854/3950/4l7.gif
Słusznie usunąłem kilka postów. Może usunę coś jeszcze.
Co do Megasubmoda to żadnych nowych jednostek nie będzie.
Raskolnikovv
01-12-2013, 10:40
Witam. Na starcie - Przepraszam za offtop- Po rozwiazaniu problemu, rozmowe mozna usunac. Chociaż... może kiedyś pomóc innym graczom.
PROBLEM:
a mianowicie... po zainstalowaniu poprawnym Belllum Crucis oraz poprawnym zainstalowaniu MEGASUBMODA II, zacząłem instalować kolejno następny mod jakim jest muzyka by wino. Kolejny krok przebiegał bezproblemowo, a profesjonalizm samej instalki opisów i wszystko inne dalej nakręca mnie na waszego MEGASUBMODA oraz do gry w total war i... i w koncu pojawia się pierwszy error (w trakcie już instalowania muzyki by wino).
szczegóły:
error deleting "D:/gry/Medieval II Total War/mods/BellumCrucis6/data/sounds/extract_sounds.bat": permission denied
error deleting "D:/gry/Medieval II Total War/mods/BellumCrucis6/data/sounds/extract_sounds.bat": permission denied
while executing
"file delete -force $file"
(procedure "::InstallJammer::UninstallFile" line 2)
invoked from within
"::InstallJammer::UninstallFile $::conf(TMPFILE)"
(procedure "::InstallJammer::CleanupCancelledInstall" line 46)
invoked from within
"::InstallJammer::CleanupCancelledInstall"
(procedure "::InstallJammer::exit" line 42)
invoked from within
"::InstallJammer::exit"
(procedure "::InstallJammer::FinishEventHandler" line 7)
invoked from within
"::InstallJammer::FinishEventHandler .wizard"
(command bound to event)
Muzyka ma 541 811 KB po połączeniu obu partów masz tyle?
W spoilerze jest opis instalacji w temacie o Instalce.
Kilka razy instalowałem i nigdy problemu nie było.
Jaki system masz gdzie grę instalujesz? Na dysku systemowym?
Raskolnikovv
01-12-2013, 10:53
- Tak. Instalowane wszystko po kolei jak w opisie.
-Zainstalowane wszystko do prawidłowych folderów
-inna partycja niż system (winXP)
Fakt... pobrana instalka zajmuje "MuzykaPM" zajmuje 554 814 161... hm...
EDIT/
OK. Po wyłączeniu firewalla instalka Muzyki by wino poszła drugi raz, już bez errora, sorry za kłopot- instaluje dalej :mrgreen:
EDIT2
przy instalowaniu Megasubmoda trzeba również usuwać map.rwm przy patchu po zainstalowaniu Megasubmoda II czy zrobi to za nas instalka Megasubmoda IV?
EDIT3:
DZIAŁA :mrgreen: no świetna robota Panowie.
edit4- coz.. jednak nie dziala. przy wlaczeniu nowej kampani wyskakuje "medievalII napotal blad" coz...
Kolego masz opisane w Instalce Megasubmoda krok po kroku, co i jak instalować. Czytaj.
Instalkę ma tylko Megasubmod II i Muzyka.
Megasubmod IV nie ma żadnej Instalki, usuwasz map.rwm z kampanii Full i Light co masz napisane w Instrukcji Instalacji (Punkt 4 zdanie drugie.). Czytaj dokładnie.
Megasubmod IV nadpisuje poprzednie wersje, ale nie ma instalatora, ręcznie to robisz. łacznie z ręcznym usuwaniem map.rwm. Na savy to nie działa. Nowa kampania konieczna.
Megasubmod IV ma około 200 pobrań i działa po prawidłowej instalacji.
Problem nie jest w nim a w tym, że map.rwm pewnie nie pousuwałeś.
Panowie i Panie, poniżej link do instalki Megasubmoda. W sumie będzie to piąta odsłona Megasubmoda, jednak dopiero trzecia jako instalka (instalki nie miała wersja III i IV). Zawiera mniej więcej to:
Spolszczenie (najnowsze + historyczne + bliżej nieokreślone zmiany Aravena)
Ai Pitera 3.7 + nowa dyplomacja Pitera
Nowe polskie jednostki Aramegila
Zmiany mapki i skryptów Mietka77 z etapu Megasubmoda II
Poprawione herby, tekstury rycerstwa i gwardii Marko1805
Submod na wybór dziedzica frakcji
Nowy balans i koszty rekrutacji/utrzymania jednostek Kama2150
Brak wojen na starcie
Ograniczona rekrutacja + free_upkeep + szybsza budowa
Odblokowane jihady
Nowe portrety
Muzyka wino (ta sama co w instalce do Megasubmoda II, nie zdążyłem dorzucić nowej, dodam później)
http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe
Zasysać i testować, jak będzie wszystko git, to zostanie uaktualniony wątek z instalką.
Opis instalacji: Instalujemy Bellum Crucis 6.3 do katalogu mods (ważne, żeby podczas instalacji nie dopisywać nic po katalogu mods) a następnie odpalamy instalkę. Tu podobnie jest ważne wskazanie poprawnego katalogu a jest nim katalog moda BellumCrucis6 (proszę dokładnie podczas instalacji Megasubmoda czytać jaki katalog należy wskazać).
Polecam po instalacji czystego BC zrobić sobie kopię samego katalogu BellumCrucis6 z katalogu mods. Pozwoli to na szybkie przywrócenie moda w razie jak coś się skopie.
UWAGA: Działają tylko kampanie Full i Light, nie działają obie kampanie Feudalne! Uruchomienie gry i samej kampanii potrwa wieczność, bo Bellum Crucis musi sobie odtworzyć tekst, muzykę i mapę.
P.S. instalka nie zawiera alternatywnych AI bitewnych.
Instalka usuwa wszystkie pliki map.rwm, pliki z katalogu sounds oraz pliki z katalogu text. Tak ma być, nie bać się. Dzięki temu mamy nową muzę, spolszczenie oraz naniesione wszelkie zmiany w plikach map.rwm.
Tak więc dosiadajcie swych wierzchowców i walczcie ku chwale Ojczyzny!
Dzięki Wino.
Ja to mam. Ktoś pobrał i zainstalował?
Jak się gra?
Ci co testowali, pobierzcie najnowszą w/w wersję są zmiany pewne w stosunku do testowanych plików.
Ja czekam na nową Muzykę.
Na testowej grało mi się ge-nial-nie :)
Na nowej jest Twoje najnowsze AI na testowej było przedostatnie. I kilka zmian w plikach.
Ile tur grałeś jaki kraj?
Ja pobieram jeszcze z pół godzinki i po obiedzie można będzie grać:) Dzięki Wino za instalkę!!!
Raportujcie czy działa. Jak działa dam opis nowej Instalki, link i instrukcję w temacie o Instalce Megasubmoda.
Podziękowania to nie dla mnie, mi zrobienie instalki zajęło skromne 3 godziny, całą robotę odwalili inni, więc nie chcę przypisywać sobie ich zasług. Ja dostałem tylko pakiet od Aravena i wrzuciłem to w instalkę, nic trudnego.
Niemniej jednak cieszę się, że udało się to wszystko upchać w jedną instalkę i nie powinno już być problemów z zainstalowaniem czy to Megasubmoda czy instalki. Jeden plik, jedna instalka, banalna instalacja, bez wyboru przeróżnych opcji, tylko jeden mega pakiet wymagający kilku kliknięć i voila :)
Póki co ja grać nie będę miał czasu, więc nie potestuję. Zajmuję się w wolnym czasie zmianami opisów jednostek, mam nadzieje że fajnie to wyjdzie, a potem dodam trochę muzy. W międzyczasie może wyjdzie kilka poprawek (już np. zauważyłem, że Mietek kiedyś się zabrał do poprawiania mapy i ma ona teraz mnóstwo postrzępionych brzegów), czyli będzie materiał na VI edycję megasubmoda. No a potem Bellum 7 i zabawa z submodami od nowa ;)
Instalka śmiga bez zarzutu wszystko pięknie się instaluje grałem dopiero 15 tur do tej pory więc na razie mało choć AI kampanii na poziomie m/m w kampanii full Niemcami jakby chętniej sojusze zawierało.
rozumiem , że nowa kampania wymagana ?
ehhhzzzz. narazie dogram Jerozolimą ( dopóki crasha nie będzie :P ) .
a kiedy ewentualnie można się spodziewać megasa z upgrade'owaną muzyką ?
Nowa kampania konieczna.
Nowa muza nie mam zielonego pojęcia kiedy wyjdzie, raczej nie w tym roku.
konieczko
03-12-2013, 15:45
No nie wiem. U mnie kompletny crush natychmiast po kliknięciu wiadomości powitalnej (tej po włosku). Sprawdzałem kampanię Full, frakcje Polska i Jerozolima. Nie jestem jednak pewien czy do końca dobrze pobrałem instalkę. Mógłby ktoś podać prawidłową sumę kontrolną md5?
Jaką sumę kontrolną? Coś Ty pobrał?
Czy w tym submodzie szarża kawalerii ma taką samą siłę jak w podstawowym Bellum Crucis czy jest zmieniona?
Blood_187
03-12-2013, 17:43
Czy w tym submodzie szarża kawalerii ma taką samą siłę jak w podstawowym Bellum Crucis czy jest zmieniona?
Zdecydowanie szarża została wzmocniona. Dla przykładu w podstawowym BC szarża rycerzy feudalnych wynosiła 6, w Megasubmodzie już 11. Natomiast została zmniejszona ilość jednostek w oddziałach konnych i nie tylko.
No nie wiem. U mnie kompletny crush natychmiast po kliknięciu wiadomości powitalnej (tej po włosku). Sprawdzałem kampanię Full, frakcje Polska i Jerozolima. Nie jestem jednak pewien czy do końca dobrze pobrałem instalkę. Mógłby ktoś podać prawidłową sumę kontrolną md5?Również nie wiem o co Ci chodzi ale domyślam się że o rozmiar na dysku. Instalka na dysku zajmuje 615 MB a czyste Bellum z zainstalowanym Megasubmodem równe 10 GB.
K A M 2150
03-12-2013, 19:02
Szarża jazdy działa tak, że jest mordercza, ale gracz oraz Ai posiada szeroki dostęp do jednostek, które szarżę niwelują. Włócznicy mają ścianę tarcz, elitarni piesi rycerze krąg, który pozwala na przeżycie kilku szarż zanim dotrze odsiecz. Szarża ciężkiej jazdy od flanki lub na oddział w marszu jest mordercza nawet jeżeli są to włócznicy, czyli jest w miarę realnie.
konieczko
03-12-2013, 21:34
Geez, nie wiecie co to jest suma kontrolna?! Za pomocą odpowiedniego programu można dla każdego pliku wyliczyć sumę kontrolną, tzw. Hash. Najpopularniejszy obecnie standard to MD5. Stosuje się to, żeby mieć pewność, że ma się do czynienia z plikiem o oryginalnej zawartości, w którym nic nie zostało zmienione lub pominięte (np. podczas pobierania, kopiowania etc). Jeżeli zawartość pliku zostanie zmieniona choć o jeden bit, suma kontrolna też się zmieni. Wiele serwisów hostujących pliki (np.www.moddb.com) publikuje te sumy, w informacjach o pobieranym pliku.
To podaj nazwę tego programu co podaje sumę kontrolną, to Ci powiem jaką powinna być.
E: ok już mam
size: 645688854 bytes
MD5: B26CAD01F518170C73416DF13DF7FAA8
tak więc Blood_187 masz coś źle pobrane.
konieczko
03-12-2013, 22:05
OK, dzięki. Info o poprawnej sumie kontrolnej na pewno się przyda.
Niestety, wygląda na to, że moja instalka jest w porządku, a zatem przyczyna wywalania tkwi gdzie indziej. Będę musiał jeszcze raz wszystko zainstalować. Aha. Czy ma jakieś znaczenie to, że podczas instalacji BC (a przed instalacją megasubmoda) wrzuciłem ten nieoficjalny patch, czyli plik descr_faction_standings?
tak więc Blood_187 masz coś źle pobrane.
Niekoniecznie. Informacje o wielkości pliku mogą się nieco różnić, w zależności od tego, gdzie jest on zapisany i jak przeliczany. Podstawa to zgodność sum kontrolnych.
Olej wiadomość powitalną, ona prawdopodobnie nie będzie działać, bo jest powiązana z plikami z podstawki Bellum, a Megasubmod wywrócił te pliki do góry nogami i pewnie dlatego wprowadzenie crashuje.
Czy ma jakieś znaczenie to, że podczas instalacji BC (a przed instalacją megasubmoda) wrzuciłem ten nieoficjalny patch, czyli plik descr_faction_standings?
nie ma
konieczko
03-12-2013, 22:22
Dokładnie tak. Przyczyną wywalania było kliknięcie na "tak" we wiadomości powitalnej. Kiedy klikam na "nie" wszystko jest w porządku. Trzeba będzie o tym napisać w instrukcji instalacji, bo pewnie więcej osób będzie miało ten problem. Dziękuję za wykonaną pracę, okazaną pomoc i pozdrawiam.
henryharold
04-12-2013, 08:20
Cześć wam. Ja od siebie mogę powiedzieć, że kawał dobrej roboty. Wcześniej grałem na czystym Bellum, ponieważ z lenistwa czekałem na instalator... Po 20 turach z wrażeń przede wszystkim płynność rozgrywki. Tury mijają znacznie szybciej! Dodatkowo wydaje mi się, że jest lepszy bilans ekonomiczny, co w połączeniu z wypasioną muzą zdecydowanie zwiększa grywalność. Co do AI - zobaczymy, jeszcze za wcześnie żeby coś powiedzieć. Póki co, AI zawiera całą masę sojuszy, łamie je i walczy, co podpowiada mi, że niedługo będzie total war :)
z małych minusów, jakby trochę mniejsza stabilność zaliczyłem 3 błedy, ale to raczej przez nieuwagę własną niż wynikające z rozgrywki jak zdążyłem zauważyć.
Generalnie byłem pełen obaw a tu proszę - niespodzianka :)
Pełen podziw Panowie!
Jakie są nowe jednostki dla Polski???
Czy po prostu zostały one przerobione texturowo???
http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12610
Dobra zauważyłem błęda jak sie uda dam loga, błąd przy drzewie genealogicznym aragonii(w poprzedniku też on widniał).
Z drzewkiem Aragonii.
To błąd moda nie megasubmoda.
ehzzz ja to mam coś pecha do BC ... 87 tura ... ruch papiestwo i crash ... próbowałem parę turęwstecz , usunąć map itp ...
ps
można jakoś zlokalizować z jakiej racji crash ?
Załóż katalog logs w katalogu moda czyli BellumCrucis6.
W tym katalogu powinien się znaleźć opis błędu.
Na jakiej wersji megasubmoda grasz?
Pisałem wielokrotnie, róbcie kilka savów co kilka tur pod różnymi nazwami.
Sposoby na obejście ctd też były podawane wielokrotnie, poszukaj w temacie.
może warto w poradniku do BC zebrać te tricki na obejście ctd ...
zainstalowałem megasa ostatniego , i mam wrażenie , że muza rozpakowała się (katalog music 555 mb) ,ale odtwarza standardową BC ....
Jak nie masz nowej muzyki to coś źle masz.
Może Wino Ci doradzi co zrobić.
Może dorzucę do poradników coś o tych ctd. Dobry pomysł.
Mam problem po zainstalowaniu megasubmoda wersji V przy włączaniu kampanii pojawia mi się błąd "A fatal graphics error has occurred and the game will now be shut down..." niezależnie od ustawień graficznych. Przed instalacją megasubmoda Bellum Crucis działało bez problem.
Powtórz instalację.
W grafikę to megasubmod nie ingeruje.
Reinstalowałem moda i megasubmoda 3 razy i cały czas to samo.
Może masz uszkodzoną instalkę?
Samo czyste Bellum działa?
Czyste Bellum działa bez zarzutu, a instalka raczej uszkodzona nie jest.
Nie wiem ile Osób pobrało, ale nikt takiego błędu nie zgłaszał.
Może źle wskazujesz miejsce Instalacji Megasubmoda?
Jak masz system?
Gdzie mod? na dysku systemowym?
Jak Innym działa a Tobie nie, to raczej Instalka uszkodzona.
Mam win7 64-bitów. Mod nie na dysku systemowym. Miejsce wskazuje zgodnie z instrukcją, ale spróbuje pobrać jeszcze raz i zobaczę co się będzie działo.
Ja tam tylko zauważyłem muzyke z podstawki przy loadingach ale potem jest już nowa.
I to jedyny ,,błąd'' na jaki natrafiłem a zainstalowałem go na poprzednio spatchowanego Belluma...
Blood_187
07-12-2013, 21:06
Każdemu wywala w czasie bitwy z udziałem Polskich pancernych i piastowskich mieczników z ulepszonym pancerzem?
Z loga:
21:05:15.343 [system.io] [warning] open: data/unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_kmail_kmail_poland1.texture is missing
21:05:15.343 [system.io] [warning] open: data/unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/en_kmail_kmail_poland_norm1.texture is missing
21:05:15.703 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka
Brak tych tekstur w instalce czy tylko mi się źle pobrała?
Ja tam tylko zauważyłem muzyke z podstawki przy loadingach ale potem jest już nowa.
I to jedyny ,,błąd'' na jaki natrafiłem a zainstalowałem go na poprzednio spatchowanego Belluma...
Jaki błąd? Muzę dodałem nową, ale to nie znaczy, że ta z podstawki jest całkowicie usunięta. Wywaliłem tylko wujowe kawałki, fajne zostały.
konieczko
07-12-2013, 22:35
Przerobiłem już pół setki tur Polską i jakichś większych błędów (jeżeli nie liczyć paru literówek w spolszczeniu) nie stwierdziłem. :) Wywaliło mnie tylko dwa razy, ale nie było problemów ze wznowieniem gry. Mam za to pytanie czy mogę użyć pliku na normalną rekrutację z tej paczki --> http://www.sendspace.pl/file/5bba8a7b1797156e542f2cd i czy nie będzie to wywoływało błędów?
Zmiana pliku export_descr_buildings wymaga nowej kampanii i usunięcia map.rwm.
Nie działą na savy.
Blood_187 spróbuj na tym unit zagrać bitwę z ulepszonymi miecznikami pieszymi. http://www.sendspace.pl/file/dc35489df38dd49711cb199
Na pancernych nie wywala. Wywala chyba na ulepszonych piastowskich miecznikach pieszych, jak zauważyłeś.
Ten plik nie działa na savy. Nowa kampania konieczna.
Załóżcie katalog logs w katalogu moda i zgłaszajcie błędy. Może je się uda wyeliminować. Dzięki Blodd ta tekstura jest chyba zrypana i powoduje ctd.
Proszę o pomoc, zgłaszajcie treść logs powodujących ctd. Będą w katalogu logs.
Może uda się je wyeliminować i ograniczyć. Grajcie i testujcie.
Skoro nowa instalka została wydana to chyba wreszcie pogram sobie w BC, oczywiście z megasubmodem bo od jakiegoś czasu próbuje wrócić do M2TW. A BC kusi mnie od dawna. Tylko problem z pobraniem instalki V mam lekki problem.
Jaki błąd? Muzę dodałem nową, ale to nie znaczy, że ta z podstawki jest całkowicie usunięta. Wywaliłem tylko wujowe kawałki, fajne zostały.
,,Błąd" jest w cudzysłowie czyli mówi tak naprawdę, że to nie jest błąd; w poprzedniej wersji Megasa była tylko nowa muza u mnie także się trochę zdziwiłem, kiedy zastałem starą nutę z medka.
Nie spinaj się, odwalacie kawał dobrej roboty i szanuje to.
PS: Ktoś może wiedzieć jak naprawić ten bug z podstawowego belluma odnośnie drzewka genealogicznego u arogonii.
Ile waży ta najnowsza instalka? Bo nie wiem ile powinna mieć.
Może ktoś wrzucić najnowszą instalkę (V) na jakiś inny serwer? Bo nie wiem jak innym ale mi z tego serwera się pobiera w tak szybkim tempie, że nie wiem czy przed świętami się uda pobrać tą instalkę. Na razie sobie odpuszczę tego moda bo nie mam czasu w tygodniu tyle bo pobrać submoda z tego serwa. Przez 4 godziny pobrało się 300MB, po czym jak zostawiłem na kilkanaście min. kompa i sobie poszedłem, to po moim powrocie ujrzałem czarny ekran, a jak poruszałem myszką to okazało się, że przerwało pobieranie. Nie wiem czy to wina mojego neta ale wszystko inne chodzi normalnie. Może jednak zobaczę jutro po szkole jak z tą prędkością pobierania będzie. Może będzie szybciej i uda mi się pobrać. Ehh.
Jak znasz jakiś serwer, na który bez dzielenia pliku można wrzucić 650 MB to daj namiary to wrzucę :) Opcja dzielenia nie wchodzi w grę, bo potem ludzie nie umieją tego połączyć.
Ile waży? 645688854 bitów
Ahaaaa. To chyba będę musiał spróbować w tygodniu i liczyć, że mnie serwer polubi i się szybciej ściągnie. Na razie więc zainstaluje BC i będę miał nadzieję, że jutro się szybciej będzie pobierać megasubmod.
konieczko
08-12-2013, 22:29
Nie wiem czy to istotne dla megasubmoda, ale na wszelki wypadek raportuję, że nie działa. Gra się nie uruchamia. Log błędu:
22:13:36.468 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
22:13:36.468 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
22:13:36.484 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
22:13:39.781 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_buildings.txt, at line 488, column 113
Hidden resource condition, unrecognised hidden resource 'alania'
Na jaki plik zmieniłeś i czemu?
Nie mam pojęcia co za plik wgrałeś.
Testowany był ten z instalki.
Przywróć ten co był to się uruchomii.
Działać powinny też export_descr_buildings z dodatków do Megasubmoda.
Napewno usunąłeś map.rwm z kampanii Full i Light ?
Dodatki różne do Megasubmoda: http://www.sendspace.pl/file/a2bab86b9040bcb2035578b
Te pliki buildings powinny działać.
Ten co wgrałeś pewnie nie miał wszystkich jednostek albo coś takiego.
Zawsze należy mieć kopię pliku jaki zmieniasz, właśnie na wypadek jakby nowy nie działał.
konieczko
09-12-2013, 09:50
No jak to na jaki? Pytałem przecież:
Mam za to pytanie czy mogę użyć pliku na normalną rekrutację z tej paczki --> http://www.sendspace.pl/file/5bba8a7b1797156e542f2cd i czy nie będzie to wywoływało błędów?
Ty odpowiedziałeś:
Nie działą na savy.
No więc zawiadamiam, że nie działa w ogóle, bo wtedy gra się nie uruchamia i podsyłam loga błędu. Czego tu można nie rozumieć? Wiem, że tego pliku nie ma w najnowszej instalce megasubmoda, ale jest w dodatkach z tego posta --> viewtopic.php?p=300121#p300121 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=300121#p300121) i chodziło mi tylko o to czy są one jeszcze aktualne, bo chciałem wypróbować gry przy normalnej rekrutacji. Jak widać już nie są. A kopię oryginalnego pliku mam. To akurat nie problem. Nie gram w TW od wczoraj.
Aha, w paczce którą podlinkowałeś nie ma żadnego pliku export_descr_buildings. ;]
Plik jest świetny, nie rozumiem ludzi, co chcą sprawdzać normalną rekrutacja. Bo normalna jest kilka razy za wysoka i ma negatywny wpływ na spam armii na mapie.
Plik obecny, działa, i jest zbalansowany.
Sprawdzę sam czy pliki z powyższego linku nie działają.
Edit Konieczko:
http://www.sendspace.pl/file/7b41a9de30e433ef1c3e65d
Ten buildings powinien działać to zwykła rekrutacja +_ free_upkeep taki chciałeś?
Map.rwm pousuwaj i nowa kampania konieczne.
Czy tylko ja mam problemy z pobraniem instalki z tego serwa? Mniej więcej w połowie mi przerywa pobieranie zawsze(nie wiem przy ilu % bo mi 0% ciągle pisze). Na sendspace'a nie można tego wrzucić? Poza tym pisaliście, że instalka ma 650mb, a na przeklej pisze, że 615mb.
Faktoza mi sie ściągło 615mb
Oj z informatyką to jesteście na bakier :) 1000 to dla kompa 1024 chyba nie? Więc zależy w czym podajesz, w MB będzie 615 MB w bajtach 645....... b.
Na sendspace nie wrzucę, bo tam powyżej 25 MB nie idzie pobierać, chyba że masz chyba coś tam wykupione.
E: a jakiś download manager nie pomoże na zrywanie połączenia? Nie wiem, bo już od lat z tych wynalazków nie korzystałem :)
Lwie Serce
09-12-2013, 21:03
Nawet jak zarwie połączenie to na download menagerach można kontynuować zawsze pobieranie, to można śmiało spróbować.
To mówi się trudno żyje się dalej. Na razie więc sobie nie pogram bo nie mam nerwów i cierpliwości do pobierania z tego przekleja.
Co trudno??? Ciężko zainstalować download managera??? Ręce opadają...
Była instalka + muza - źle bo połowa nie umiała zainstalować, były dodatki w plikach - źle bo za skomplikowane. Była instalka podzielona na 2 pliki - źle bo większość nie mogła tego połączyć.
Jest w końcu jedna isnstalka prosta jak cep, na zajebistym serwerze - źle, bo niektórzy nie umieją pobrać. Inni nie umieją zainstalować.
BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ!!! Kobrax, zostaw to i pograj w sapera, może tam sobie dasz radę.
Lwie Serce
09-12-2013, 21:21
Przecież w download managerach, raz że nie ma ryzyka, a dwa że idzie zazwyczaj szybciej to żadnego problemu nie widzę, tylko wystarczy pół minuty dłużej włączać pobieranie.
Blood_187
09-12-2013, 21:23
Nie wiem czy to istotne dla megasubmoda, ale na wszelki wypadek raportuję, że nie działa. Gra się nie uruchamia. Log błędu:
22:13:36.468 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
22:13:39.781 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_buildings.txt, at line 488, column 113
Hidden resource condition, unrecognised hidden resource 'alania'
Z racji tego iż byłem zainteresowany grą na zwykłej rekrutacji, free upkeepie i normalnej budowie to pogrzebałem trochę w tym pliku żeby się dowiedzieć czemu nie działa. Araven wrzucił owszem działający EDB ale z przyspieszoną budową.
Natomiast jakby ktoś chciał zwykłą rekrutację, zwykłą budowę i free upkeep to poprawiony plik pod tym linkiem: http://www.sendspace.pl/file/4dadff99fa ... descr-unit (http://www.sendspace.pl/file/4dadff99fa5e13c62aada91/export-descr-unit)
Przyczyna była dosyć banalna :) na początku niedziałającego EDP brakowało linijek:
;This file is generated from a spreadsheet
;Please do not modify by hand
;;;;;;;;;hidden resource
hidden_resources sardegna atlantic teutonic_knights_chapter_house knights_of_santiago_chapter_house crusade jihad horde_target no_pirates no_brigands AORtemplari AORgiovanni AORmontesa not_here commercio scozia irlanda inghilterra francia nordspagna sudspagna fiandre germania norditalia suditalia scandinavia polonia lituania ungheria iugoslavia carpazia bizantinia russianord russiacentro bulgaria alania turchia georgia armenia est terrasanta africaovest africaest olive grapes textiles0 minierasale palmeto canapa segale caccia0 carbone0 ebraismo1 ebraismo2 lazzariti calatrava alcantara tau pisani genovesi veneziani catsar tedeschi fiamminghi riverport
W konsekwencji wywalało przez jednostki które można było rekrutować tylko w określonych prowincjach :)
Blood, kilka postów wyżej, w linku dla kolegi Konieczko dopisałem te resources, w normalnej rekrutacji i usunąłem ograniczenia handlu dla Jerozolimy i Bizancjum oraz premie dla Seldżuków.
Po co dublujesz pliki?
Zdarza mi się pomylić.
Cieszcie się, że macie różne wersje plików porobione.
Wywala też czasem z resources, ja zawsze gram na ograniczonej rekrutacji, a tam one były.
Edit: W tym temacie w ostatnim poście dałem fix nr 1 do Megasubmoda: viewtopic.php?f=367&t=12871 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871)
Co trudno??? Ciężko zainstalować download managera??? Ręce opadają...
Była instalka + muza - źle bo połowa nie umiała zainstalować, były dodatki w plikach - źle bo za skomplikowane. Była instalka podzielona na 2 pliki - źle bo większość nie mogła tego połączyć.
Jest w końcu jedna isnstalka prosta jak cep, na zajebistym serwerze - źle, bo niektórzy nie umieją pobrać. Inni nie umieją zainstalować.
BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ!!! Kobrax, zostaw to i pograj w sapera, może tam sobie dasz radę.
1.Przepraszam, że ten serwer mi akurat nie działa. Z innymi problemów nie mam, z pobieraniem innych rzeczy problemów nie mam, a z tym co bym nie robił nie mogę pobrać. Zawsze wywala mi w połowie.
2. Dzieckiem małym nie jestem więc się ogarnij.
3. Skoro urażam "Jaśnie Wielmożnego Pana" i jego dumę to nie będę się już wypowiadał.
Spokojnie Panowie.
Kobrax spróbuj pobrać przeglądarką Google Chrome.
Może się uda.
Blood_187
10-12-2013, 00:23
Blood, kilka postów wyżej, w linku dla kolegi Konieczko dopisałem te resources, w normalnej rekrutacji i usunąłem ograniczenia handlu dla Jerozolimy i Bizancjum oraz premie dla Seldżuków.
Po co dublujesz pliki?
Zdarza mi się pomylić.
Cieszcie się, że macie różne wersje plików porobione.
Spoko. Ale jak już pisałem, wrzucony przez Ciebie plik jest z krótszym czasem budowy, a ten który ja wrzuciłem jest bez przyspieszonego stawiania budynków. Czyli nic nie jest zdublowane, 2 różne wersje.
I spoko, każdy się może pomylić.
A chciałem po prostu pokazać że czasem szybciej jest, zamiast pisać na forum że nie działa, samemu obczaić w logu o który plik chodzi, odpalić go notatnikiem i porównać z działającym i poszukać co może nie działać. W tym wypadku różnicę było widać w pierwszej linijce a cała operacja trwała mniej niż 5 min. I naprawdę nie trzeba być jakimś doświadczonym modderem :) Zresztą nie ma co ciągnąć tego wątku :)
konieczko
11-12-2013, 00:06
Jeśli nie działają to graj na tym co jest. Plik jest świetny, nie rozumiem ludzi, co chcą sprawdzać normalną rekrutacja.
Spokojnie, Panowie. Nie powiedziałem przecież, że ograniczona rekrutacja z instalki jest zła. Prowadzę już trzecią kampanię i gra się spoko. Po prostu chciałem też sprawdzić jak by się grało przy normalnej rekrutacji. Z czystej dociekliwości, że tak powiem. ;)
Blood_187: A nie dałbyś rady przygotować takiego pliczku dla normalnej rekrutacji i z darmowym utrzymaniem, tyle że z szybką budową? Jeżeli nie, to spoko. Dzięki i za to co jest. :)
Konieczko:
Kilka postów wyżej zrobiłem Ci taki plik.
Mój post z 09.12.2013 z godziny 12.05, Twój nick jest tam wytłuszczony.
Czyli normalna rekrutacja + szybsza budowa.
konieczko
12-12-2013, 11:32
OK, duże dzięki. :)
Witam wszystkich, od niedawna gram w Bellum 6.3 ze spolszczeniem i megasubmodem. Na prawdę masa frajdy. Denerwuje mnie tylko jedno, opłata za ilość zdobytych regionów. Można to jakoś zmienić ? Pewnie jakieś zmiany w plikach (poproszę o instrukcję). Na starcie zagrałem standardowo Królestwem Polski i jest...trudno. Bardzo dobre stosunki Z Carskimi Niemcami i Węgrami zabezpieczają mnie od zachodu. Ale na wschodzie masakra...Wojna z Księstwem Włodzimierskim i Nowogrodem... do tego musiałem wypowiedzieć w ostatnim czasie wojnę Połowcom.. Ich armia jest trudna do pokonania, bardzo się rozrośli od dalekich terenów wschodu po Węgry (zrujnowali tą frakcję). Szkoda że nie mogę odetchnąć na chwile i podpisać pokoju z rusinami...stosunki 1/10...Zdobyłem Nowogród, Psków, Kijów, Turów, Halicz, Starą Ładogę i nic nie chcą porozumienia. :|
Witaj.
Kary są obecnie śmiesznie niskie w Megasubmodzie za prowincje. Za 15 zdobytych prowincji nie licząc startowych kara wynosi tylko 450 bizantów.
Kupców rekrutuj.
Handel rozwijaj.
Spróbuj dać im prowincję jakąś.
Jak zaczną inne wojny pokój może zawrzesz.
Trzymaj tylko niezbędne wojsko.
szwajcar
19-12-2013, 19:07
Witam!
Nie wiem czy to odpowiedni temat ale mam pytanie czy da się w tym modzie włączyć autozapis bo po całym popołudniu grania i rozegraniu kilkudziesięciu rund miałem crasha i muszę zaczynać od ostatniego zapisu :x
W pliku BellumCrucis6 CFG wstaw to co niżej.
[game]
auto_save = 1
Grasz w Megasubmoda czy czyste Bellum?
szwajcar
19-12-2013, 19:31
Dzięki!
Gram w Megasubmoda ale niedawno zacząłem.
Witajcie,
wgrałem Megasubmoda V, pograłem trochę Cesarstwem Bizantyjskim, doszedłem do około 40 tury i regularnie co 2 tury zaczęło mnie wywalać. Przerzuciłem się na Jerozolimę ale Medieval co chwilę napotykał. Tylko ja tak mam?
W czyste Bellum mogłem grać bez większych problemów, od czasu do czasu wywalało ale to raczej normalne. No ale Bellum z Waszym dziełem to o wiele lepsza rozrywka - brawo Panowie.
Usuwaj map.rwm co jakiś czas. Rób savy często.
Na TWC widziałem gość dał loga z podobnymi błędami jak niekiedy tutaj. Czyli chyba coś w modzie siedzi głęboko. Bizancjum dograłem do 200 tury na testach.
Tak też robię,savy co bitwę i po i przed każdą turą ale potrafi mnie wywalić po 2 razy na turę. Przeinstalowałem całego medka mlże to coś da. Jak nke to zostaje mi tylkk czyste Bellum.
Jak się ma na waszym submodzie spam armii? Bo w takim SS to jakaś komedia jest :D . Próbowałem z tym walczyć tworząc własne skrypty kontrolujące skarbiec, do tego koszty utrzymania armii trzeba by podnieść ale odpuściłem sobie. Pamiętam ze w czystym BC 6.3 nie było z tym chyba tak źle.
Aha, i jeszcze jedno. Jak wygląda sprawa z przeniesieniem jednostek np z broken crescent do bellum, chodzi mi konkretnie o to, czy muszę pytać kogoś o pozwolenie jak bym stworzył taką paczkę do tego submoda jednostek bizantyjskich z broken crescent i wrzucił je tutaj na forum do pobrania dla was. Uwielbiam bizantyjczyków i w sumie tylko nimi gram już od czasów pierwszego medievala a jednostki z broken są według mnie najpiękniejsze.
Lwie Serce
22-12-2013, 12:17
Aha, i jeszcze jedno. Jak wygląda sprawa z przeniesieniem jednostek np z broken crescent do bellum, chodzi mi konkretnie o to, czy muszę pytać kogoś o pozwolenie jak bym stworzył taką paczkę do tego submoda jednostek bizantyjskich z broken crescent i wrzucił je tutaj na forum do pobrania dla was.
Tak, trzeba zapytać o pozwolenie twórcę tych jednostek, bez tego byłoby to złamanie praw autorskich czy coś w tym stylu. Jak na swój użytek, to wiadomo nie trzeba, ale rozpowszechnianie bez zgody autorów to już dozwolone raczej nie jest... ;)
Spam armii jest dużo mniejszy. Daj znać jak przenoszenie jednostek z Broken Crescent Ci poszło ok?
Oczywiście, bc zainstalowany ściągam teraz submoda ale coś strasznie wolno się pobiera. Jeśli wszystko będzie działać i wypatroszę karpie ;) to może jeszcze dziś się za to zabiorę. Robiłem to już wiele razy bo w starym bellum i SS tez miałem jednostki z broken (oczywiście tylko dla swojego uzytku 8-) ).
Proszę jeszcze o potwierdzenie czy dobry plik pobieram, a mianowicie submod http://przeklej.org/file/fe4dts/PM.exe a pozniej fix http://www.sendspace.pl/file/dc35489df38dd49711cb199/export-descr-unit z tego (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=12871) tematu (ostatnie 2 posty)?
Tak ostatnie 2 posty z tematu Instalki.
Ja tekstur nie zmieniałem ale chętnie wrzuciłbym kilkanaście z Broken. Dla Bizancjum i Gruzji. Wystarczy kopiować same tekstury i zmienić export_descr_unit czy coś jeszcze?
Dla konnicy trzeba też kopiowac wierzchowce?
Exar: Jak możesz zrób podmianę tekstur, napisze się jasno, że pochodzą z Broken Crescent. Czy jest opcja byś zrobił tez podmianę tekstur dla kilku jednostek Gruzji, podam Ci jakie. Chyba, że wytłumaczysz mi jak się podmienia tekstury? Bo tego nigdy nie robiłem. Może wystarczy tylko zmiana tekstury na nowa i zmiana jej nazwy?
K A M 2150
22-12-2013, 17:09
Do konnicy trzeba pamiętać, że może zastąpić obecne tekstury konni lub trzeba dodać całkiem nowe w descr_mount. Może być tak, że twórcy np pod english barded horse przypisali jakiegoś katafrakta, bo w oryginalnym modzie tego państwa nie ma, a nagle się okaże iż w Bellum angole latają na pancernych wierzchowcach :)
Ja tekstur nie zmieniałem ale chętnie wrzuciłbym kilkanaście z Broken. Dla Bizancjum i Gruzji. Wystarczy kopiować same tekstury i zmienić export_descr_unit czy coś jeszcze?
najważniejszy plik w przypadku zmiany jednostek to battle_models w data\unit_models tam są podane ścieżki do tekstur, animacji. I teraz tak, nie wiem czy uda mi się zrozumiale wytłumaczyć bo nie jestem w modowaniu biegły tak więc podsyłam tutka http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?281344-How-to-add-a-new-unit-into-game&highlight=battle_models na początek.
Może jednak postaram się opisać jak ja to robię. A więc tak, teksturki rzymian w broken są w: data\unit_models\_units\romans. Kopiuje cały (dla tego cały ze większość tekstur będzie użyta) folder romans do bellum a konkretniej do data\unit_models\_units. Jak widać identyczna struktura a to dla tego ze ułatwi mi to prace z plikiem battle_models. Jeśli już o tym pliku piszę to trzeba zwrócić uwagę, że plik ten w broken nie jest sformatowany, co to znaczy? Otwórzcie ten z broken a później ten bellum. W bellum jest czytelny a w broken - koszmar. Dobra, teraz trzeba skopiować zawartość folderu data\unit_sprites z broken do bellumowego. Teraz wracamy do wspomnianego pliku battle_models, ja otwieram sobie ten z broken a także z bellum, odnajduje interesującą mnie jednostkę i zaczynam serie "kopiuj wklej" linijek tekstu z prawidłową lokalizacją tekstur a także ustawienie prawidłowych dla jednostki animacji. Po tej zabawie pozostanie już sprawdzenie export_descr_unit oraz ewentualne dopasowanie jednostki do budynku w export_descr_buildings . Aha i chciałem wspomnieć na koniec ze ja tylko podmieniałem tekstury na istniejące jednostki, nigdy nie tworzyłem od postawy nowej.
Aravenie mogę także przenieść Gruzinów ale tak jak mówię tylko podmieniając jakąś inną, tak więc musiałbyś przemyśleć która zastąpić nową.
Pozdrawiam :)
A macie pozwolenie na edytowanie jednostek z Brokena do Belluma????
Nie bardzo. To na użytek własny będzie znaczy Exara i mój.
Bez zgody nie upublicznimy tego.
A dałbyś radę załatwić taką zgodę?
Lider projektu to Polak.
Ale rzadko tu zagląda.
Na twcecie wudanga nie ma od listopada jak coś to dam mu znać.
Doczepie się słówka Turumbar ale nie robię tego złośliwie ;) , ja tych jednostek nie "edytuje". Graficznie są tak jak je genialny grafik stworzył, nic nie dodaje, koloruje, ja je jedynie przenoszę z broken do moda w jaki aktualnie gram, ostatnio miałem je w SS. Te jednostki graficznie są piekne :D i tylko nimi chce grać. Do tego zawsze przenoszę opisy oraz unit cards ;). To wszystko tylko na mój własny użytek :).
A tylko tak biadole:P
A w sumie fajno było by mieć jednostki z brokena w megasubmodzie...:P
szymczak69
23-12-2013, 09:08
Po instalacji megasubmoda V i czytaniu waszych postów, sprawdzałem na własnej bitwie czy ci miecznicy działają poprawnie i okazuje się że nie. Araven zainstalowałem tego fix nr.1 który miał to naprawić i dalej nic znowu crash. Choć w logu pisze dziwnie bo nic o teksturach ale właśnie na tych miecznikach mnie wywala.
[spoiler:3bociadz]08:53:30.968 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
08:53:30.968 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
08:53:30.984 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
08:53:34.609 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
08:55:31.312 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:3bociadz]
Może ten fix dla wszystkich wersji z submodu Aramegila będzie działał, nie wiem.
P.S Oczywiście po odpaleniu kampanii usuwałem map.rwm. Coś te tekstury są bardziej skopane
Szymczak. Fix Aramegila jest w instalce. Nie w kazdym miejscu da się toczyć bitwę. Usuń map.rwm i probuj ponownie, zrób kolejny zapis. Ten log nie ma nic wspólnego z tą jednostką.
Ten V Megasubmod nie wymaga poprzednich częśći?
Nie wymaga. W opisie instalacji jest opisane co i jak.
Szymczak, próbuj dalej. Jak nie da rady ręcznie zagraj dana bitwę z automatu.
szymczak69
23-12-2013, 17:50
"Co z tą Polską" był taki program w tv i to samo pytanie przychodzi mi na myśl. Kampania musi mieć jakies bugi ukryte.
Przed crashem gdy klikam po oknach przeglądając budynki czy też jednostki pojawia się bład graficzny zapowiadający iż gra sie zaraz wysypie viewtopic.php?f=367&t=13366#p334885 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=13366#p334885) (ostatni mój post na pierwszej stronie) i windy oto log
[spoiler:3nk7if9i]17:10:29.781 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
17:10:29.781 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
17:10:33.421 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
17:11:45.031 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8261, column 130
Could not find sandomierz2, in traits database
17:11:45.062 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8807, column 68
you have chosen an invalid tile(121, 246) for Stig Hvitaledr (denmark)
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
Expecting a trait level, instead got
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
17:31:06.125 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8261, column 130
17:31:06.140 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8807, column 68
you have chosen an invalid tile(121, 246) for Stig Hvitaledr (denmark)[/spoiler:3nk7if9i]
Przed rozpoczęciem kampani Polska zagrałem kilka tur Cesarstwem Niemieckim i wszystko działało wporządku tylko z Polską mam jakieś cyrki
Błąd graficzny był i na czystym Bellum.
Owszem mod i może Megasubmod ma pewne bugi. Należy robić kilka savów ja Polska ponad 220 tur grałem i było kilka ctd ale dało się je obejść.
Nie potrafimy ich znaleźć te logi nic mi nie mówią.
Co się dało jest poprawione.
Do czasu Bellum 7.0 pozostało albo czyste Bellum albo Megasubmod. Ja wybrałem Megasubmod. Gruzja 97 tur zero ctd. Wszystkie bitwy ręcznie.
Polska ma najwięcej zmian. Teraz żałuję części z nich bo za mocno ingerują w moda, ale jest za późno na eksperymenty.
Megasubmod V jest ostatni. Chyba, że wino dorzuci nową muzę.
aa taki error mi przy obleganiu wyskoczył ...
[spoiler:17fzqgsv]19:57:07.125 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
19:57:07.125 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Aug 9 2007 version bld-medieval2-kingdoms-105 (45777) ===
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
19:57:07.171 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
19:57:23.062 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
19:57:55.890 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
19:57:55.906 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
19:57:55.906 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
19:58:39.250 [game.script] [error] Script execution error for <spawn_character>, at line 25590, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
Character Collette already exists.
19:59:01.234 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 4267, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
<settlement> is unavailable from event <>
when testing <SettlementBuildingExists> condition
19:59:01.234 [game.script] [error] Script execution error for <if>, at line 4271, in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt:
<settlement> is unavailable from event <>
when testing <SettlementBuildingExists> condition
20:07:17.406 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:17fzqgsv]
jak na rozstawianie jednostek wziąłem..
To próbuj ponownie. Co umiałem to poprawiłem. Mietek77 też nie wykrył co powoduje ctd tego typu. Na więcej poprawek raczej nie ma co liczyć, chyba, że Ktoś odkryje, że jakaś jednostka powoduje ctd w bitwie to poprawię jak to potwierdzę.
szymczak69
23-12-2013, 23:33
A jakie zmiany w polskich jednostkach dokonaliście miedzy 4wersją a 5 megasubmoda? Może przywrócenie poprzednich ustawień coś naprawi. Ja sproboje zainstalowac v.4 ktora byla bardziej dla stabilniejsza. Jakby porónać obie wersje plików z obecnej i poprzedniej wersji to może w miare szybko zlokalizował problem.
Jednostki w V są identyczne jak wcześniej, od Megasubmoda II nie ma nowych.
W V są najstabilniejsze pliki z poprzednich wersji.
Czy przywrócicie modele spieszonych polskich możnych w kolczugach po ulepszeniu?Bo w V MS są tylko zbroje łuskowe
Ulepszona tekstura nie działa, jest chyba uszkodzona, dlatego jest taka jak była. Po to fix zrobiłem. Bo na ulepszonej wywala w bitwach.
Jest szansa na powrót kolczug?
Niewielka. Napiszę do Aramegila.
To próbuj ponownie. Co umiałem to poprawiłem. Mietek77 też nie wykrył co powoduje ctd tego typu. Na więcej poprawek raczej nie ma co liczyć, chyba, że Ktoś odkryje, że jakaś jednostka powoduje ctd w bitwie to poprawię jak to potwierdzę.
ehzz. no i sytuacja się powtarza niemal przy każdym oblężeniu .. o ile bitwy w terenie jeszcze "chodzą" , tak oblężenia - ja atakujący , powoduje ciągłe ctd. Być może powodem jest ,że atakuje z katapultami "z marszu" bez oblężenia. Przy oblężeniach normalnych obrońca dostaje jednostki dodatkowe ,a w ten sposób nie ...
[spoiler:dwvkagku]00:50:34.129 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
00:50:34.129 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Aug 9 2007 version bld-medieval2-kingdoms-105 (45777) ===
00:50:34.191 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
00:50:34.191 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
00:50:34.191 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
00:50:34.191 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
00:50:34.191 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
00:50:34.191 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
00:50:48.676 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
00:51:17.441 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
00:51:17.441 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
00:51:17.441 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
00:51:17.457 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
00:51:17.457 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
00:51:17.457 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
00:51:17.457 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherEnglishAssassinates>
: <target_faction> is unavailable from event <LeaderOrderedAssassination>
when testing <TargetFactionType> condition
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCrusaderAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFrenchAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHREAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSpanishAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAragonAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSicilianAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherScottishAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherVenetianAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMilaneseAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPisaAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAztecsAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRomanAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRussianAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquishernovgorodAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCumanAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMoorsAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTurksAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFatimidsAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSiriansAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTimuridsAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherDanishAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSaxonsAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPortugueseAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPolishAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHungarianAssassinates>
00:54:29.019 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMongolsAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherEnglishAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCrusaderAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFrenchAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHREAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSpanishAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAragonAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSicilianAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherScottishAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherVenetianAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMilaneseAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPisaAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAztecsAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRomanAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRussianAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquishernovgorodAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCumanAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMoorsAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTurksAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFatimidsAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSiriansAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTimuridsAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherDanishAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSaxonsAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPortugueseAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPolishAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHungarianAssassinates>
00:55:37.723 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMongolsAssassinates>
00:56:44.113 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherEnglishAssassinates>
00:56:44.113 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCrusaderAssassinates>
00:56:44.113 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFrenchAssassinates>
00:56:44.113 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHREAssassinates>
00:56:44.113 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSpanishAssassinates>
00:56:44.113 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAragonAssassinates>
00:56:44.113 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSicilianAssassinates>
00:56:44.113 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherScottishAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherVenetianAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMilaneseAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPisaAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAztecsAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRomanAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRussianAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquishernovgorodAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCumanAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMoorsAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTurksAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFatimidsAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSiriansAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTimuridsAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherDanishAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSaxonsAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPortugueseAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPolishAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHungarianAssassinates>
00:56:44.129 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMongolsAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherEnglishAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCrusaderAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFrenchAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHREAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSpanishAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAragonAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSicilianAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherScottishAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherVenetianAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMilaneseAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPisaAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherAztecsAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRomanAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherRussianAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquishernovgorodAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherCumanAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMoorsAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTurksAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherFatimidsAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSiriansAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherTimuridsAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherDanishAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherSaxonsAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPortugueseAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherPolishAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherHungarianAssassinates>
00:58:10.598 [game.script] [error] Trigger processing error in <VanquisherMongolsAssassinates>
01:14:38.238 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:dwvkagku]
Kiedyś Ktoś chyba pisał, że sa problemy z katapultami.
Komp dostaje dodatkowe jednostki tylko w 2 najważniejszych swoich prowincjach, w dużych krajach pewnie w większej liczbie.
Generalnie 90% prowincji albo więcej nie ma żadnych dodatkowych jednostek w czasie oblegania.
Rada oblegaj, nie z marszu.
Skoro z marszu nie działa, i powoduje ctd.
W BC 7.0 zastanowię czy robić jakiekolwiek submody. Jak już to jakaś minimalna ingerencja w stylu rekrutacja księżniczek itp.
Logi dawajcie dalej, ale te powyżej są nieokreślone. Nie wiem jak je naprawić.
A propo BC 7 , wiadomo kiedy mozna sie spodziewać ?
Żadnych wiadomości nawet na twc...
jeśli mam megasubmoda IV , to mogę na niego zainstalować V wersję?
Lepiej na czyste Bellum. Megasubmod V to nowa instalka. To nie patch.
"Co z tą Polską" był taki program w tv i to samo pytanie przychodzi mi na myśl. Kampania musi mieć jakies bugi ukryte.
Przed crashem gdy klikam po oknach przeglądając budynki czy też jednostki pojawia się bład graficzny zapowiadający iż gra sie zaraz wysypie viewtopic.php?f=367&t=13366#p334885 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=13366#p334885) (ostatni mój post na pierwszej stronie) i windy oto log
[spoiler:3rik26et]17:10:29.781 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
17:10:29.781 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
17:10:29.796 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
17:10:33.421 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
17:11:45.031 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8261, column 130
17:11:45.062 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8807, column 68
you have chosen an invalid tile(121, 246) for Stig Hvitaledr (denmark)
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
17:11:45.234 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
17:31:06.125 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8261, column 130
17:31:06.140 [script.err] [error] Script Error in mods\BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/descr_strat.txt, at line 8807, column 68
you have chosen an invalid tile(121, 246) for Stig Hvitaledr (denmark)[/spoiler:3rik26et]
Przed rozpoczęciem kampani Polska zagrałem kilka tur Cesarstwem Niemieckim i wszystko działało wporządku tylko z Polską mam jakieś cyrki
mam identyczny błąd, zaraz po tych "wariacjach graficznych następuje ctd.
Trudno, zagram inną frakcją,bo lubię przeglądać jednostki,budynki wsie, a grając Polską,nie mogę tego swobodnie robić :)
Nie wiem kim zacząć,bo wiele nacji jest ciekawych :D kogo polecacie?
Megasubmoda można śmiało na czyste BC 6.3 walić, prawda?
...żebym znów czegoś nie poknocił hehe;>
Lwie Serce
29-12-2013, 15:02
Pewnie że tak ;)
Witajcie. Jest może jakaś szansa na jakieś nowe źródło instalki V wersji Megasubmoda bo z przekleju bardzo dziwnie i wolno się pobiera (zaczynałem kilka razy i nigdy nie mogłem pobrać do końca)
Jak znasz taki serwer, gdzie można wrzucić plik ponad 600 MB bez dzielenia na kilka mniejszych to daj namiar i wrzucę.
Pobierasz Google Chrome? Dała radę.
Lwie Serce
29-12-2013, 20:30
Mr.M - spróbuj może pobrać jakimś download managerem? Nie przerwie, a i może szybciej pójdzie.
Spróbuje chromem bo mozilla dziwnie się zachowuje i winda nie pozwala mi otworzyć. Odezwę się jak pobiorę. Dzięki za pomoc :)
Panowie, mam taki problem, że przy uruchamianiu kampanii Full (Light nie sprawdzałem, nie interesuje mnie) wyrzuca mi błąd, dołączam screena tego błędu. Dodam, że problem pojawia się dopiero teraz, gdy zainstalowałem Megasubmoda w wersji V. Wcześniej miałem wersję II i nie było żadnych błędów czy nawet CTD przez pół roku gry. Co ciekawe, błąd pojawia się tylko przy uruchamianiu kampanii Bellum, bitwy w BC działają normalnie, kampanie i bitwy czystego Kingdoms również. Bawiłem się oczywiście ustawieniami grafiki i przy żadnej kombinacji nie mogę uruchomić kampanii.
http://s6.ifotos.pl/mini/Beztytuup_ephnqas.png (http://ifotos.pl/zobacz/Beztytuup_ephnqas.png/)
Błąd dotyczy sprzętu nie Bellum. Na starym kompie miałem go w różnych modach, w Bellum też. Usuń map.rwm z kampanii Full i obniż ustawienia grafiki. Powinno odpalić.
Błąd dotyczy sprzętu nie Bellum. Na starym kompie miałem go w różnych modach, w Bellum też. Usuń map.rwm z kampanii Full i obniż ustawienia grafiki. Powinno odpalić.
To nie to. Przy najniższych możliwych ustawieniach kampania nie działa, a bitwy działają płynnie na najwyższych możliwych.
Coś źle zainstalowałeś, ponad 100 pobrań i ludziom działa kampania.
Map.rwm usunąłeś z kampanii full jak pisałem?
Może mod OiM2 wgrywałeś? On ingeruje w pliki podstawowej gry.
Coś źle zainstalowałeś, ponad 100 pobrań i ludziom działa kampania.
Map.rwm usunąłeś z kampanii full jak pisałem?
ponad 100? Prawie 400 i to samej wersji V ;)
Ups bazowałem na ilości pobrań fixa nr 1 do Megasubmoda V. No, no. Ponad 400, nie spodziewałem się.
Nowa muza będzie?
Będzie, mam już sporo nowych fajnych kawałków, ale to za jakiś czas. Dozbiera się jeszcze jakieś drobne poprawki i zrobi jakiegoś patcha albo nowego megasubmoda.
Byłoby super. Może się uda też dorobić sporo tekstur z Broken Crescent dla Bizancjum i Gruzji. Ale to się zobaczy.
Dziwna sprawa, z którą nie mogę sobie poradzić. Okazało się, że po reinstalacji całej gry i moda oraz zmianie sterowników na nowsze mod się uruchamia, ale obiekty na mapie strategicznej są strasznie nieproporcjonalne, wysokość dobra, ale za mała szerokość. Wygląda to strasznie. Tak to wygląda przy rozdzielczości 1024 x 768, przy wyższych mapa wygląda okej, ale znowu rozjechane jest UI. Mam dość :D Chyba dam sobie spokój z grą do czasu zmiany laptopa.
Ustaw rozdzielczość taką jak dla Twego laptopa, domyślną dla niego.
@Lectre: albo w opcjach włącz/wyłącz opcję wide screen.
Waćpanowie macie po kracie browarów :D Samo wyłączenie ekranu panoramicznego niczego nie zmienia, ale w połączeniu z wyłączoną synchronizacją pionową wszystko jest nareszcie poprawnie i to niezależnie od rozdzielczości. Dziękuję pięknie.
Witam.
Na wstępie chylę czoła i czapki z głów Panowie za waszą pracę.
Mam pytanie dotyczące drzewka polskiego monarchicznego - Władysław II Wygnaniec figuruje w nim jako syn Władysława Hermana, czy to zabieg specjalny? To tylko tak w kwestii poprawności historycznej :)
A pytanie drugie: czy Polska może używać flot handlowych, a jeśli tak to jak to technicznie zrobić :) (pomijając budowę portów)
Pozdrawiam.
Nie czytałem 70 stron postów więc jeśli powtarzam pytania to wielkie nieodżałowane sorki :)
Przeczytaj poradniki do Bellum: viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) o flotach handlowych też jest.
Z Wygnańcem to pewnie błąd Włochów, ale i tak wielki szacunek dla nich za ich wiedzę historyczną.
Ach czyli floty handlowe rekrutujemy jak najemników?
Dzięki, a co do Włochów to fakt i tak powinniśmy być z nich dumni :)
Dokładnie to rekrutujemy je na II poziomie nadbrzeża kupieckiego w miastach.
Nie miej żadnej floty w porcie, ani nic nie rekrutuj w mieście w momencie rekrutacji floty handlowej.
Raskolnikovv
08-01-2014, 02:16
Zarzuci ktoś jakiegoś linka do listy utworów z megasubmoda?
Nie ma takich cudów, po nazwach plików możesz jedynie dojść lub po wrzuceniu do winampa wyświetla się info wyciągnięte z pliku. Część z nich to jakieś plumkania "no name", więc nawet ja jako twórca submoda muzycznego nie znam ich nazw :)
CesarzBarakus
08-01-2014, 13:47
Panowie, pytanie oriętacyjne. Czy istniała by możliwość stworzenia Braci Dobrzyńskich do Steinles Steel 6.4 ?
Aramegil ich robił. Helvard, Kruk84 i kilku Innych potrafiłoby ich przenieść do SS 6.4. Próbuj się dogadać z nimi na PW.
70 tura i na cały świat jest jeden kardynał katolicki mój polski, wcześniej było normalnie ale kraje takie jak Francja, Pizza przeszły na shizmatyzm i maja swoich kardynałów a ci z np: cesarstwa znikli albo z czasem wygineli i jest 12 pustych miejsc w kolegium. Inne postacie komp spamuje normalnie to bug da sie coś zrobic z tym ? Kraj który przeszedł na shizme może wrócić z czasem na swoja wiarę początkową nie grzebiąc w plikach ?
Nic nie grzeb lepiej bo zepsujesz. Akurat schizmy się nie da ręcznie odkrećić. Samo ai musi to zrobić.
Poradniki do moda poczytaj i Manual angielski najlepiej.
Jest tam napisane o schizmie o ile pamiętam. A skoro pytasz, znaczy nie czytałeś.
Oczywiście, że można wrócić na łono kościoła katolickiego będąc krajem schizmatyckim. Gracz musi się pojednać z Papiestwem, ai też, ale robi to samo.
Raskolnikovv
12-01-2014, 21:52
pytanie do wino:
a kojarzysz może tytuł utworu nazwanego:
Celtic_music_Ode_to_the_Fallen (..?)
edit:
jop... poprostu ode to the fallen :R
czyli mam: Adrian von Ziegler - Ode to the fallen
Wkrótce będzie nakładka do Megasubmoda V zawierająca kilkanaście tekstur jednostek dla Bizancjum i Gruzji i kilku najemnych z Azji Mniejszej i Armenii.
Testuję to, no czad jest. Po uzyskaniu zgody Wudanga szefa Broken Crescent, damy to do pobrania dla chętnych. Broken ma jedne z najlepszych i najładniejszych jednostek, dopracowane szczegóły, historyczny wygląd. Wymiatają często.
Fajnie by było jeszcze przywrócić tą mapę, gdzie nie byłą tak postrzępione linie brzegowe. Masz takową gdzieś? Bo w wątku Mietka77 jest tylko ostatnia wersja.
Mapy nie ruszam. Bo wybuchnie. Nie wiem czy poprawione brzegi nie były w Megasubmodzie IV, tam znowu skrypty wywalały często.
Musi zostać jak jest, to szczegół. Boję się zepsuć.
To link do submoda dla Megasubmoda V. Dzieło Exara: Nowy roster Bizancjum i Gruzji i jednostek armeńskich: viewtopic.php?f=367&t=14774 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=14774)
Czad jak dla mnie. Gram na tym submodzie w Megasubmoda V.
Jeżeli Megasubmod V nie ma AI bitewnego to czy AI Germanicusa stąd: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 7-Released (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?453503-ReallyBadAI-Battle-System-v5-7-Released)! jest kompatybilne z modem? Poza tym ,jak rozumiem, nie ma AI bitewnego ale jest jakieś nowe AI kampanii?
Jest nowe ai i dyplomacja od Pitera w kampanii w Megasubmodzie V. Bitewne jest z oryginału Bellum.
viewtopic.php?f=32&t=8859 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8859) tu masz temat u nas a i bitewnym Germanicusa. Ja na nim gram na Megasubmodzie. Trzeba je wgrać ręcznie do moda z Manual Integration do Bellum z Megasubmodem. Jak opisałem w podanym linku. Poczytaj. Do Megasubmoda V jest kolejny submod Exara nowy roster Gruzji i Biaznacjum. Rewelacja jak dla mnie.
Jak przywrócić normalne portrety postaci?
Reinstalacja Bellum chyba, że masz kopię ui ?
misiek1205
20-01-2014, 12:53
Włączyłem własna bitwę grając Bizancjum i mam coś takiego https://imageshack.com/i/n1av3hp
Tej jednostki nie ma w wersji konnej (To Menulatoi Infantry ciężcy oszczepnicy Ceasrstwa wschodniorzymskiego). Ja gram Bizancjum na submodzie Exara, 260 tura, zero ctd i wszystkie jednostki prawidłowe.
Instalowałeś submoda Exara wg instrukcji ma Megasubmoda V ????
Sprawdź dokładnie wszystkie kroki instalacji. Usuń map.rwm z kampanii Full i Light i sprawdź we własnej bitwie czy jest ok.
Mam ciekawy błąd w grze. Oblegam sobie egipską twierdze u ujścia Nilu bizantyjską armią która w składnie ma 2 zestawy trebuszy. W tej samej turze w której podszedłem pod miasto rozpoczynam szturm. Bitwa się ładuje i gdy klikam aby rozstawiać wojska wywala mnie do windy bez błędów w logu. Wcześniej oblegałem syryjską twierdzę a na wyposażeniu mojej armii były katapulty i działo się to samo. Jednak gdy w składzie armii nie ma tego typu maszyn oblężniczych a szturmuje te miasta za pomocą drabin i wież ten problem nie występuje i wszystko jest ok. Gram oczywiście na megasubmodzie V oraz mojej nakładce z jednostkami, jednak nic w jednostkach oblężniczych nie zmieniałem.
Ręcznie szturmowałem bez machin i zero ctd. Ew, spróbuj jeszcze kilka razy, może jednak da radę.
W razie problemów zostaje automat przy szturmach z machinami. Popróbuj inne oblężenia z machinami i daj cynk ok.
Sam spróbuję jutro z machinami zrobić oblężenie.
Edit: Zrobiłem bitwę otwartą miałem 2 katapulty i trebusz i ok było.
Tak samo oblężenie Sasquin, też 2 katapulty i trebusz. Mury pięknie nimi rozbiłem i gwardia spatharhoi oraz pronoiarzy i skutatoi rozbili wroga. Znaczy działa.
Edit 2: Czasem teren bitwy może wpływac, na to, że wywala. By mieć logs, zrób sobie w katalogu głównym Bellum, katalog logs.
Co do terenu, właśnie dzieje się to na terenach pustynnych. Wcześniej oblegałem miasta kipczaków nad morzem Czarnym i było ok mimo katapult w składnie armii. Sprawdzę jeszcze z trebuszami czy da się oblegać twierdze europejskie.
Mam katalog log zrobiony i zaraz wkleję jego zawartość.
Dodam jeszcze ze grę jak i bellum plus submod przeinstalowałem całkowicie.
[edit]oto co pokazuje log, ten jest krótki czasami po tym crashu potrafi wyświetlić kilka razy dłuższy z tego typu wpisami jak w spojlerze.
Osobiście nic nie widzę w tym logu 8-) . Zapomniałem dodać crash po kliknięciu "rozstawianie wojska", oblegana twierdza u ujścia Nilu.
[spoiler:1vmmzu51]10:52:26.798 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
10:52:26.798 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
10:52:26.861 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
10:52:26.908 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
10:52:26.923 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
10:52:26.954 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
10:52:26.986 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
10:52:26.986 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
10:52:36.678 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 31922, column 49
trigger not found
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7317, column 174
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7351, column 174
10:53:13.796 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7387, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7419, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7451, column 174
10:53:13.797 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7489, column 174
10:53:13.798 [script.err] [error] Script Error in mods/BellumCrucis6/data/world/maps/campaign/custom/Full/campaign_script.txt, at line 7526, column 174
10:55:14.622 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War napotka[/spoiler:1vmmzu51]
To nieokreślony log, nic nie mówi wskazuje na błąd w pliku do cech.
Usuń map.rwm z kampanii, poitem rusz agenta jakiegoś, włącz toggle_fow na moment zapisz.
Spróbuj wtedy wczytać bitwę. Jak nic nie da cofnij się kilka tur. Trzeba kombinować. jak dana bitwa crashuje, pozostaje automat.
To ogromny mod, bardzo stabilny w oryginale. Submody bardzo wiele mu dały, ale tez zwiększyły ryzyko ctd. Częste zapisy i daje radę.
Bellum nie przestanie mnie zaskakiwać :D . Sposób z usunięciem map.rwm nie działa ale... działa :) gdy turę poświęcimy na budowę przynajmniej drabin, taranu czy wieży. Po prostu gra wywala gdy szturmuję miasto z marszu, używając tylko katapult, trebuszy itp. Jestem ciekaw czy to celowe założenie żeby nie można było prowadzić blitzkriegu? Aravenie mógłbyś sprawdzić taki szturm z marszu w tej samej turze, bez drabin i tego typu sprzętu mając jedynie na wyposażeniu katapulte czy coś z tego typu broni?
A tak poza tym problemem, mam rok 1225 i nie miałem ani jednego ctd w trakcie kampanii;)
Aha Kazimierz z piastów wielkopolskich będzie w wkrótce Imperatorem, niestety będzie to jedyna polska dynastia(o ile w końcu zrobi syna) gdyż Polska lada chwila zniknie z mapy rozdarta przez sąsiadów, do rodów bizantyjskich może też uda mi się ściągnąć Gryfite ale nie wiem czy zdążę nim rozpocznie się szturm rusinów na ostatnią polską twierdzę.
Kilka Osób pisało, że ataki z marszu z machinami wywalają. Fakt jak zbudowałem drabiny i wieże. Więc nie atakowałem z marszu. Sprawdzę atak bez drabin.
Ja mam 1307 rok i zero ctd. Najczystsza kampania jaką grałem. Ale skończyłem, za dużo prowincji, dość. :twisted:
Edit: Sprawdziłem. nie zbudowałem drabin, taranów ani wież, podprowadziłem w kilka tur 2 trebusze i 1 katapultę. Uderzyłem i nie było ctd. Czyli, możliwe, że nie da rady zaatakować z marszu w pierwszej turze po podejściu z machinami, wystarczy blokada miasta, nawet bez budowania sprzętu i da radę. Ew, sprawdź to w dalszej grze. ja teraz zagram chyba krzyżowcami, albo Gruzją. Ale za jakiś czas dopiero.
mattkowal09
25-01-2014, 10:57
Jest możliwość zrobienia torrenta z megasubmodem V bo niestety ale w jednym pliku nie da rady mi się ściągnąć bo neta rozłącza mi co godzinę?
potwierdzam , najczęstszy błąd to atak miasta z marszu, ale nie ma reguły, raz wywala, innym razem nie . I nie ma różnicy katap czy trebusz...
a stanie 1 turę pod miastem w oblężeniu .... no to raczej atak z zaskoczenia nie jest ...
Dlatego megasubmod do BC 7.0 będzie musiał mieć mniej modyfikacji. Te wszystkie krzaczące się tekstury, postrzępiona mapa, wywalanie przy oblężeniach czy inne babole trzeba wyeliminować.
wino
Nie bardzo widzę możność ich wyeliminowania. Nie mam żadnych krzaczących się tekstur obecnie.
Postrzępiona mapa - drobiazg, nawet go nie zauważam osobiście. Bez Mietka77 niemożliwa poprawa tej mapki, a on się nie odzywa od dłuższego czasu.
Tomwrt
Cóż można albo robić save przed ręcznym szturmem z marszu w I turze, co jest wskazane. Lub atakować w pierwszej turze z automatu. Na Megasubmodzie lepiej to rozlicza bitwy z automatu niż w oryginale. Nie mam pojęcie od czego to zależy.
Mattkowal09
Ew. torrent jest po stronie wino.
Edit:
Reasumując, mimo drobnych niedogodności Megasubmod V jest bardzo stabilny. Teraz gram Krzyżowcami. Grałem ponad 300 tur Bizancjum z nowymi teksturami i rosterem Exara dla Bizancjum i Gruzji i zero ctd.
Nie jestem moderem, ani cudotwórcą. poprawiam co umiem. Dużo zaś nie umiem, jak mapka np. Częste savy róbcie i naprzód. Ja co rundę robię szybki zapis a co 5 rund zapis pod inną nazwą. Ci jakiś czas usuwam wcześniejsze zapisy.
Araven - ja pisałem o megasubmodzie do BC 7, czyli przyszłym.