Zobacz pełną wersję : MEGASUBMOD V do BC 6.3 dyskusja i błędy
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
Wciskasz tyldę ` i komenda toggle_fow odkrywa mapę.
Ai co jakiś czas dostaje kupców, ale który to skrypt może nr 27 ?
Zapewne jest to "Nuovi agenti" ;) Bo nie ma tam tylko alchemików itp- czyli nowych postaci, ale są też skrypty dot. zwykłych postaci, kupców, księżniczek + podane x i y, czyli współrzędne gdzie mają się pojawiać choć pewności nie mam, a nie chce mi się dokładnie wczytywać.
Niemal na 100% masz rację Piter, Nuovi Agenti to jest ten skrypt.
Jak wcześniej pisałem gram Bizancjum megasubmod 2.0 bez ograniczonej rekrutacji poziom M/M i tocząc wojnę z Egiptem AI szkoliło ciągle nowych kupców, gdy tylko któregoś egipskiego mój zabójca odesłał do raju na jego miejsce pojawiał się nowy a najlepiej wyszkolony egipski dusigrosz rugował moich kupców z interesu aż miło:) tyle o agentach. A teraz o największym zaskoczeniu jakie wywołało u mnie AI Piter, otóż mam sojusz z Rusią Kijowską/Władymirską jak ktoś woli dotrwałem do najazdu Mongołów, którzy radośnie oblegli mi Asperon, za armiami wroga wlokły się armie mego sojusznika, pierwsza myśl już po sojuszu sępy lecą na padlinę która zostanie po przejściu Mongołów. A tu zaskoczenie nie dość że Rusini kąsali ostatnie armie Mongołów, to przy ostatnim szturmie aktywnie pomogli mi odeprzeć atak Mongołów, co w oryginalnym AI się nie zdarzało.
Jak wcześniej pisałem gram Bizancjum megasubmod 2.0 bez ograniczonej rekrutacji poziom M/M i tocząc wojnę z Egiptem AI szkoliło ciągle nowych kupców, gdy tylko któregoś egipskiego mój zabójca odesłał do raju na jego miejsce pojawiał się nowy a najlepiej wyszkolony egipski dusigrosz rugował moich kupców z interesu aż miło:) tyle o agentach. A teraz o największym zaskoczeniu jakie wywołało u mnie AI Piter, otóż mam sojusz z Rusią Kijowską/Władymirską jak ktoś woli dotrwałem do najazdu Mongołów, którzy radośnie oblegli mi Asperon, za armiami wroga wlokły się armie mego sojusznika, pierwsza myśl już po sojuszu sępy lecą na padlinę która zostanie po przejściu Mongołów. A tu zaskoczenie nie dość że Rusini kąsali ostatnie armie Mongołów, to przy ostatnim szturmie aktywnie pomogli mi odeprzeć atak Mongołów, co w oryginalnym AI się nie zdarzało.
Czyli działa tak jak planowałem. Za to gdybyś grał na vh, to na 90% by Cię zdradzili :)
Edit: Zdradzilby, chyba, że sami mongołowie już im mocno dopiekli, wtedy nawet na vh byliby wierni :)
Piter dzięki za odpowiedź, a czy są jakieś straty finansowe za bycie wasalem albo bonusy za posiadanie go?
Piter dzięki za odpowiedź, a czy są jakieś straty finansowe za bycie wasalem albo bonusy za posiadanie go?
Nic mi o tym nie wiadomo. Zastanawiałem się kiedyś żeby zrobić tak aby przy żądaniu wasalizacji komp żądał też trybutu, bo w końcu staje się wtedy protektorem frakcji ale nie miałem czasu z tym kombinować.
Za bycie wasalem opłat nie ma. Na ai Pitera przynajmniej. Na oryginale nie pamiętam. Sojusze potrafią być bardzo trwałe na ai Pitera, jak się ma wspólnego wroga, ale ai potrafi też szybko zdradzić sojusznika. Ja gram tylko na VH. Potwierdzam też, że często najlepszy wrogi kupiec chodzi i kosi naszych, zabójcy bywają wtedy nieocenieni.
Edit: Siła naszego wasala w rankingu jest dodawana do naszej (jako seniora). Jesteśmy wtedy silniejsi ogólnie i ai dłużej pomyśli nim na nas uderzy.
darius_d
01-05-2013, 15:15
Co do rekrutacji księży, kupców itd. Znalazłem skrypt który naprawia ten problem :D właśnie go implementuje do moda. Sądzę, że w tej materi powinno być dobrze.
map.rwm usunąłeś? Pisze wogóle w instrukcji do megasubmoda żeby to zrobić? Bo w temacie o moim AI tak. W każdym razie powtarzam, moje AI nie ma żadnego wpływu na mniejszą ilość agentów. Zbyt wiele osób mówiło, że na moim AI jest ich więcej i ja też grałem na kilku modach i widziałem pozytywną różnicę więc jakoś nie mogę Ci uwierzyć :)
Może Mietek znalazł lekarstwo. Gdyby jednak nie, to Piter, nie wierz mi na słowo, tylko sam wgraj sobie Sycylię i sprawdź. Ja zamierzam sprawdzić czystą wersję.
@ Araven dzięki za pomoc.
Bo pomore Gdańskie ze względu na limit prowincji traktuje jak pomorze + prusy. Zastanawiam się nad odzieleniem Prus od Ponorza gadańskiego, ale z uwagi, że nie ma w grze krzyżaków i Litwy sądzę, że zabardzo by to wzmocniło Polskę. W tym czasie zamieszkiwało ją ponad milion mieszkańców a np. Francję kilkanaście milionów. W grze niestety prowincja prowincji niemal równa i Francja jak sam piszesz ze swoimi 4 prowincjami dostje baty.
Ok, wiem o ograniczeniach, ale popatrz, sam dorzuciłeś Polesie. Czy jednak nie lepiej byłoby zamiast tego usamodzielnić Prusy? One były wyróżniającym się regionem, zamieszkałym przez osobny lud, uparty, waleczny i pogański, zaś Polesie było jeszcze jednym kawałkiem pogranicza polsko-rusko-litewskiego, więc, moim skromnym zdaniem, Prusy byłyby ciekawsze. Wtedy zachowujemy dotychczasową liczbę ziem. W dodatku możemy osłabić Polskę odbierając jej na starcie Szczecin ;-) za czym mocno tu gardłuję. Więc Prusy byłby wydzielone, a w ich stolicy dałoby się bardzo silną załogę (duże doświadczenie), żeby Polska za szybko nie mogła jej zdobyć. Na wszelki wypadek dodatkowo skrypty buntów wypychających obcą załogę (gdyby jednak Polacy albo inni w wyniku krucjaty ją zajęli przed pojawieniem się tam Krzyżaków ok 1228r.) oraz skrypty najazdów pruskich na Mazowsze. Stolicą Prus to bym zrobił silne grodzisko (czyli drewnianą wersję zamku) umiejscowione blisko Malborka na mapie tak, że po podbiciu go nastąpiłaby zmiana nazwy na Marienburg (o ile się da). Sprawdziłem teraz, że w Pomezanii było wyróżniające się grodzisko pruskie o nazwie Zirguns w okolicach Dzierzgonia, czyli blisko Malborka. Dałbym to miejsce jako jeden z możliwych celów krucjat u papieża, a ok 1228roku skrypt stawiający tam kilka silnych zgrupowań Krzyżaków. Namiastka, ale zawsze coś. No i Krzyżacy po podboju Prus mogą chcieć zabrać się za Gdańsk i resztę naszych ziem :twisted: Można to też fajnie powiązać z Hanzą. Acha - w Prusach możnaby powoływać tylko Krzyżaków a nie np wszystkie oddziały niemieckie jak leci.
Ja Francji dodałem Flandję i jest lepiej. Najnowszy money script jest dużo leprzy od poprzedniego i państwa nie są ciągle bez grosza. Co do krucjat i ich braku to zapewne pamiętasz, że na przestrzeni kilku wieków było ich 7 przeciw muzumanom i jescze kilka innych. W grze natomiast chciałbyś co roku krucjatę mieć? Ja jestem temu przeciwny bo po pierwsze to nie zgosne z prawdą, a po drugie zaburzy rozgrywkę i zniszczy szybko muzumanów.
Dobra, jeśli to ma tak być to w porządku, pisałem wszystko co wydawało mi się dziwne.
A moim zdaniem nie powinno się odbierać Polsce Szczecina.
darius_d
01-05-2013, 15:39
A moim zdaniem nie powinno się odbierać Polsce Szczecina.
Nie bo nie, czy może jest jakiś sluszny powód? Prosiłem, by argumentować.
Nie jestem (i pewnie sporo graczy w bellum nie jest)zbyt dobry w medka i ciężko jest mi wygrać kampanie na poziomie Hard w megasubmodzie dlatego uważąm że usuwanie prowincji to będzie kropla ,która przeleje czarę goryczy i będę zmuszony grać na Easy lub Medium a na tych poziomach nie ma zabawy.Poza tym mam sentyment do Szczecina :).
Jeśli po zdobyciu Szczecina Gryfici będą dostępni, to zabrać Szczecin. W czystym BC nie mieli więc tu też nie powinni i tyle. Dyplomacja - jakiekolwiek sojusze i wojny nie powinny być na starcie z tego samego powodu - w BC tego nie ma i tu też nie powinno być.
To my piszemy historię na nowo a nie odgrywamy rolę już napisaną. To że mieliśmy z Niemcami na pieńku w realu, to dlaczego w jakiejś kampanii nie możemy być najlepszymi sojusznikami i ramię w ramię walczyć ze wspólnymi wrogami? Z kolei w kolejnej kampanii zarzynać się z nimi przez 200 tur? Niech los, układ stosunków z innymi frakcjami i inne zmienne powodują, że każda rozgrywka będzie różna od poprzedniej, bo inaczej się znudzimy tą grą mając za każdym razem to samo. Bo nie wiem jak Wy, ale ja gram w grę. Niestety widzę, że wiele osób chyba robi co innego. Słabo mi się robi jak czytam te wszystkie posty odwołujące się do historii.
Zróbmy ujemne współczynniki stosunków Szkocji z Angolami, Turków z Bizancjum czy Iberyjczykom z Maurami, ale nie decydujmy o ich losie! Czy za każdym razem grając Portugalią mam podbijać półwysep, a potem huzia na północną Afrykę? A dlaczego nie mogę raz np. sobie zrobić z nich najlepszych przyjaciół, hajtać każdą księżniczkę z nimi, a podbijać chrześcijańską Europę? Robienie na siłę sojuszy czy wojen z kimś na starcie jest głupie.
Darius_d Prusy można by zrobić zamiast Grodna ale po co skrypt który ma wypychać zdobywcę prowincji aż do pojawienia się Krzyżaków, można tam zrobić kapitularz krzyżacki i rekrutować tam krzyżackich żołnierzy jeśli Prusy będą we władaniu katolików, a nie od razu nastawiać się na wojnę z zakonem. Choć w grze będzie można pograć tak jak by Krzyżacy wywiązali się z umowy z Konradem Mazowieckim.
Darius_d Prusy można by zrobić zamiast Grodna
Po co tworzyc Prusy kosztem Grodna, najlepiej zlikwidowac Maurom jakąs mala znaczaca prowincje z dolnej w Afryki, i bedziemy mieli
Grodno i Prusy. W koncu to submod Polski tak wiec nasze ziemie powinny byc bardziej szczegolowe.
Co do dyplomacji marza mi sie takie mozliwosci jak w nowszych total warach albo chocby jak w MOSie, gdzie nasz sojusznik dolacza do wojny z naszym wrogiem.
K A M 2150
01-05-2013, 17:24
Browar dla osoby, która znajdzie błąd w tym pliku. Są gotowe wszystkie nacje i część jednostek regionalnych. Gdzieś musiało mi się coś usunąć lub dodać spacja i BC nie chce się włączyć, a plik zapasowy nie zawiera połowy tego co tutaj jest. Specjalnie chciałem nadrobić to, że w nocy nawaliłem z tym plikiem i teraz przez pośpiech znowu dałem ciała.
Błąd prawdopodobnie wkradł się do jednostek z bronią o wpisie < axe > lub do jednostek Cumanów i Węgrów. Prawdopodobnie chodzi o kropkę zamiast przecinka, spację lub cyfrę za dużo. Jednak raczej chodzi o jednostki z bronią < axe> i linijkę attributes, gdzie mogłem jakąś literkę usunąć. Sam dopiero w niedzielę będę mógł to przerobić od nowa.
http://www.speedyshare.com/t66SD/export-descr-unit.txt
Ewentualnie można szukać po wskazanych jednostkach lub przekopiowywać EDU kawałek po kawałku i sprawdzać czy działa, wtedy jak wywali to wiadomo na jakim fragmencie, jednak jest to i tak czasochłonne.
Można i tak jak proponuje Tusek21, a idąc dalej w rozważaniach gdyby w Prusach był kapitularz krzyżaków oraz kombinując w stronę stałych krucjat nadbałtyckich dać wszystkim zakonom na terenie Polski stałą rekrutację, Węgrom dorzucić też krzyżaków można by piechotą zakonną zastąpić spieszonych rycerzy w Polsce i na Węgrzech
darius_d
01-05-2013, 17:32
Nie jestem (i pewnie sporo graczy w bellum nie jest)zbyt dobry w medka i ciężko jest mi wygrać kampanie na poziomie Hard w megasubmodzie dlatego uważąm że usuwanie prowincji to będzie kropla ,która przeleje czarę goryczy i będę zmuszony grać na Easy lub Medium a na tych poziomach nie ma zabawy.Poza tym mam sentyment do Szczecina :).
EiminatorT, Twoja wypowiedź to jest właśnie przykład, że czasem nie rozumiem ludzi grających w Med2. Jak mówię, żeby utrudniać grę Polską, bo zbyt przypakowana już na starcie, to narzekają, ale za to wolą grać na Hard. Gdzie tu logika? Poziom H daje sztuczne bonusy kompowi, i np sprawia, że zachowanie SI w kampanii jest złośliwe, mniej "realne" (jeśli to słowo pasuje do tej gry), mniej przestrzega umów, itd. Ja właśnie dokładnie z tego powodu nie gram na H i VH, bo po prostu psują kampanię. W bitwach jestem skłonny grać na H (ale nie VH!) bo SI jest za łagodny. Nieprzypadkowo co lepsze mody zalecają grę na Normal (Europa Barbarorum, czy BC) Ale co kto lubi.
Jednak moim zdaniem, Twe obawy są niepotrzebne. Wierz mi, że tak jak ja to widzę, jeśli najpierw powalczysz o Szczecin, będziesz mieć więcej radochy. Zawsze można przypakować polskich wojaków na starcie w doświadczenie, żeby Niemcy ich za szybko nie zjadły, jak się gra innym krajem. Ale znów - jak grasz innym krajem, to nie Polską, nie masz kontroli nad tym co z nią zrobi komp, a ograniczeń nie przeskoczysz.
Jeśli po zdobyciu Szczecina Gryfici będą dostępni, to zabrać Szczecin. W czystym BC nie mieli więc tu też nie powinni i tyle. Dyplomacja - jakiekolwiek sojusze i wojny nie powinny być na starcie z tego samego powodu - w BC tego nie ma i tu też nie powinno być.
To my piszemy historię na nowo a nie odgrywamy rolę już napisaną. To że mieliśmy z Niemcami na pieńku w realu, to dlaczego w jakiejś kampanii nie możemy być najlepszymi sojusznikami i ramię w ramię walczyć ze wspólnymi wrogami? Z kolei w kolejnej kampanii zarzynać się z nimi przez 200 tur? Niech los, układ stosunków z innymi frakcjami i inne zmienne powodują, że każda rozgrywka będzie różna od poprzedniej, bo inaczej się znudzimy tą grą mając za każdym razem to samo. Bo nie wiem jak Wy, ale ja gram w grę. Niestety widzę, że wiele osób chyba robi co innego. Słabo mi się robi jak czytam te wszystkie posty odwołujące się do historii.
Zróbmy ujemne współczynniki stosunków Szkocji z Angolami, Turków z Bizancjum czy Iberyjczykom z Maurami, ale nie decydujmy o ich losie! Czy za każdym razem grając Portugalią mam podbijać półwysep, a potem huzia na północną Afrykę? A dlaczego nie mogę raz np. sobie zrobić z nich najlepszych przyjaciół, hajtać każdą księżniczkę z nimi, a podbijać chrześcijańską Europę? Robienie na siłę sojuszy czy wojen z kimś na starcie jest głupie.
Nawet jak Gryfici są buntownikami, to możesz ich mieć w swojej rodzinie - albo wysyłasz księżniczkę, żeby poślubiła Gryfitę i jeśli się uda, to on do Ciebie dołącza, albo próbujesz przekupić. Jasne, trzeba mieć księżniczkę albo pieniądze. Albo jeszcze inaczej: robisz oblężenie Szczecina i dopóty składasz propozycję opuszczenia grodu, aż się zgodzą. Wtedy wychodzą z grodu i będą sobie łazić po swoim Pomorzu przez dość długi czas. Jak doczekasz się swojej księżniczki, albo jak będziesz przy kasie, to go werbujesz i już. Akurat to dobrze działa w megasubmodzie ;-)
Jasne, że to jest gra. Ale właśnie ona dlatego tak wciąga, że możesz przeżyć historię na nowo. Poza tym o czym my mówimy - o punkcie startowym, a potem to gracz sam pisze historię. Nie wiem jak przynależność Szczecina w 1155r miałaby przesądzać losy całej kampanii Polski.
Darius_d Prusy można by zrobić zamiast Grodna ale po co skrypt który ma wypychać zdobywcę prowincji aż do pojawienia się Krzyżaków, można tam zrobić kapitularz krzyżacki i rekrutować tam krzyżackich żołnierzy jeśli Prusy będą we władaniu katolików, a nie od razu nastawiać się na wojnę z zakonem. Choć w grze będzie można pograć tak jak by Krzyżacy wywiązali się z umowy z Konradem Mazowieckim.
O tym skrypcie rzuciłem, bo pożądanym byłoby aby Krzyżacy, gdy się w końcu pojawią, walczyli z poganami, a nie Polakami, czy kimś innym. Dlatego nawet jakby komuś udało się zdobyć tą krainę, to pożądane byłyby silne przewroty/bunty miejscowych, który by zrzucali obcą władzę i tak aż nie pojawią się tam Krzyżacy. Są różne sztuczki w skryptach, więc może dałoby się coś tu zrobić. Mietek na pewno będzie wiedział, jak wycisnąć maksimum z tego pomysłu.
Na temat budynków nie wypowiadam się, są mądrzejsi ode mnie. Aczkolwiek może tylko tyle - miło by było, żeby jazdę mazowiecką powoływać tylko na Mazowszu, braci dobrzyńskich też na Mazowszu, bożogrobców w Ziemi Krakowskiej, Joannitów w Poznaniu, a Templariuszy na Śląsku. A Krzyżaków w Prusach i Ziemi Świętej. itd.
Darius_d Prusy można by zrobić zamiast Grodna
Po co tworzyc Prusy kosztem Grodna, najlepiej zlikwidowac Maurom jakąs mala znaczaca prowincje z dolnej w Afryki, i bedziemy mieli
Grodno i Prusy. W koncu to submod Polski tak wiec nasze ziemie powinny byc bardziej szczegolowe.
Co do dyplomacji marza mi sie takie mozliwosci jak w nowszych total warach albo chocby jak w MOSie, gdzie nasz sojusznik dolacza do wojny z naszym wrogiem.
Tak też myślałem, ale Mietek ma rację, że póki nie ma w grze Litwy, to tyle regionów do wzięcia wokół Polski zaburzyłoby jej balans gry.
Te nowe tłumaczenie jest świetne, pozwala się wczuć w klimat gry, czekam na więcej :P ! (niektórzy tu narzekali, że dzisiejsze słowa lepiej oddają znaczenie niektórych poleceń ale co z tego? Przecież i tak zrozumiecie o co chodzi, a tak jest jakoś tak... zajeb... :mrgreen: )
Wino gdybyś był tak dobry i przeniósł bonus w postaci agentów z kampanii full na light to bym był niezmiernie wdzięczny, bo przez małą ilość agentów na light w tym modzie kiepsko się gra, nie wiem jak to Włosi zepsuli ale udało im się :mrgreen: Na full mam niestety za słabego kompa. Ograniczenie rekrutacji też jest świetne, zawsze chciałem na takim zagrać ale jakoś do SS mnie nie ciągło, a nie znałem innego moda z tą opcją do teraz. Dawno nie grałem w Bellum i widzę sporo świetnych rzeczy zrobiliście ;)
K A M 2150, przeglądam i widzę, że jednak wywaliłeś linijkę np. move_speed_mod 1.2 tym co mieli. Pisałeś, że nie wywalałeś, albo że wywaliłeś tym, co mieli 1.
darius_d, mamy inne podejście, ja uważam, że megasubmod powinien być submodem, Ty chcesz tworzyć moda.
Piter, można zrobić w kolejnej wersji, ale ja nie wiem jaki plik za to odpowiada.
K A M 2150
01-05-2013, 18:19
K A M 2150, przeglądam i widzę, że jednak wywaliłeś linijkę np. move_speed_mod 1.2 tym co mieli. Pisałeś, że nie wywalałeś, albo że wywaliłeś tym, co mieli 1.
Bo prędkości chciałem na końcu dorobić, po tym co mi plik rozwaliło ; )
Przejrzałem jednostki z axe, nic nie wypatrzyłem. Poszukam jutro.
K A M 2150
01-05-2013, 18:44
Pewnie lekarstwem będzie to, że wszystko powoli odtworzę, tylko to kolejne 6-8 godzin roboty, a dopiero w niedzielę coś zacznę :/
Jutro przeszukam cały EDU.Mam nadzieje że znajdę
HellVard
01-05-2013, 21:01
KAM, wisisz mi browara ;) Błąd jest w linijce 12083, w jednostce Magyar Archers. Literówka w charakterystyce dźwięku broni, "sowrd" zamiast "sword" :) Przecież wystarczyło włączyć loga.
K A M 2150
01-05-2013, 21:11
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Tak bardzo przyzwyczaiłem się do tego, że od razu znajduje własne błędy, że zapomniałem o takiej możliwości xD Dzięki o mędrcu, bo już myślałem iż 8 godzin pracy poszłoooo :D
W takim razie dziś dorobię jeszcze bonusy do piechoty, które usunąłem gdy myślałem, że to powoduje CTD plus dorobię prędkość dla jazdy i wieczorem wyślę EDU do testów razem z instrukcjami :D
Oczywiście piwo zawsze możesz wymienić na jakąś przysługę związaną z modowaniem :D
HellVard
01-05-2013, 21:13
Polecam się na przyszłość ;) I nie omieszkam skorzystać z owej wymiany w razie potrzeby :)
K A M 2150
01-05-2013, 23:06
Już podesłałem pliki do osób, które zgłosiły się do testów :)
Tutaj wklejam jeszcze jedną ciekawostkę, która wydaje się oczywista, ale teraz będzie działać lepiej:
Kusze vs Łuki. Łuki są lepsze na lekkie wojo i generalnie wydaje się, że zadają większe straty, jednak to się zmienia gdy do gry wchodzą ciężkie oddziały, które strzał się nie boją, ale już od bełtów nagle zaczynają ginąć :D Kusznicy pawężowi w parze ze Szkocką Gwardią podczas walki z feudalnymi rycerzami zabiją mniej wrogów niż owi szkoccy łucznicy, lecz już w walce z imperialnymi rycerzami nagle elitarni łucznicy okazują się mało użyteczni, podczas gdy kusznicy koszą :D W walce z lekkimi oddziałami oczywiście wraz z upływem bitwy kusznicy i tak zadają większe straty, ponieważ gdy łucznicy już się "wystrzelają" to kusznicy przez wolniejszy ostrzał wciąż mają amunicję ;)
Przydałby by się descr_mount jeszcze. Jak rozumiem na razie mamy sprawdzić statystyki i koszty wizualnie tak?
Edit: Ręcznie w descr_mount zmieniłem x_radius z 0.2 na 0.4 bo tak ma być?
Z jakiej paki polscy możni nie mają "skuteczni przeciw pancerzom" :shock: Bez tej opcji do niczego się nie nadają, ostrzał 7? Co to jest? Przecież oszczep rzucony z rozpędzonego konia miał wielką siłę przebicia, wartość ostrzału z czegoś takiego powinna być na pewno większa niż z malutkiej kuszy strzelców, która miała większy zasięg ale był dużo słabsza, a tu obie te bronie mają wart. ataku 7? Przecież jak mi strzelcy pół pocisków w chorągiew nadworną wywalili to ledwo kilku zabili mimo, że nie instalowałem pogłębionej szarży, a ponoć ona coś psuła pod tym względem (choć mieszanie szeregów wydaje mi się i tak spore więc może i tak to się wgrało mimo, że nie zaznaczyłem tej opcji?).
Nie wiem czy to dalej aktualne ale na Megasubmodzie z pierwszej instalki w Angers mogłem zbudować kapliczkę zwykłą i schizmatyków, nie wiem czy tak powinno być? A tak przy okazji to możliwy jest powrót ze schizmatyzmu na katolicyzm?
Nie wiem czy to dalej aktualne ale na Megasubmodzie z pierwszej instalki w Angers mogłem zbudować kapliczkę zwykłą i schizmatyków, nie wiem czy tak powinno być? A tak przy okazji to możliwy jest powrót ze schizmatyzmu na katolicyzm?
To jest także na czystym Bellum. Jak jakąs frakcja zostaje wyklęta i powoła swego antypapieża, to masz opcję budowania kościołów i kaplic albo katolickich, albo schizmatyckich (protestanckich). Aby przestać być schizmatykiem musisz zawrzeć pój z papiestwem, i nie być wyklętym. Albo umrze papież, albo Twój król wtedy nie jesteś już wyklęty. Powinna być opcja i pytanie czy chcesz wrócić na łono kościoła katolickiego i pod władzę kościelną Rzymu. Jak ją zaakceptujesz wracasz do łona katolików.
K A M 2150
02-05-2013, 10:58
Z jakiej paki polscy możni nie mają "skuteczni przeciw pancerzom" :shock: Bez tej opcji do niczego się nie nadają, ostrzał 7? Co to jest? Przecież oszczep rzucony z rozpędzonego konia miał wielką siłę przebicia, wartość ostrzału z czegoś takiego powinna być na pewno większa niż z malutkiej kuszy strzelców, która miała większy zasięg ale był dużo słabsza, a tu obie te bronie mają wart. ataku 7? Przecież jak mi strzelcy pół pocisków w chorągiew nadworną wywalili to ledwo kilku zabili mimo, że nie instalowałem pogłębionej szarży, a ponoć ona coś psuła pod tym względem (choć mieszanie szeregów wydaje mi się i tak spore więc może i tak to się wgrało mimo, że nie zaznaczyłem tej opcji?).
Ja w moich statach kompletnie usuwam cechę skuteczny przeciwko pancerzom, w MXL się sprawdza bardzo doborze to i tu się to sprawdzi, tylko wymaga jeszcze testów.
W medku oszczep o ataku 1 ma większy atak niż strzała o ataku 5 ;) Wynika to z silnika gry i pliku descr_projectile. Do tego oszczepy będą miały większą celność. Jak pisałem osobom, które robią testy, atak wszelkich strzelców ulegnie zmianie, bo wymaga on wielu testów, a ja i tak poświęciłem wieeeele godzin na zrobienie samych statów. Każdy mod ma trochę inny plik descr_projectile i aby wyczuć każdy muszę robić masę testów, w jednym modzie strzelcy o ataku 5 koszą, a w innym strzelcy o ataku 10 ledwo kogo ubijają.
Ten plik, który wczoraj wstawiłem nie jest tym samym, który wysłałem do testów.
I tak będzie jeszcze z 3-4 wersji statów zanim wydam te nadające się go gry, tutaj jest kilkaset jednostek, a ja na każdą poświęcam przynajmniej minutę, więc to nie jest tylko tak że jadę przez plik od góry do dołu.
Co do konnych strzelców, to kusznicy prawie ledwo kogo ubija gdy są w ruchu, ale gdy stoją to nadwornych nawet z 3-5 ubiją jedną salwą.
To dziwne, bo u mnie stali w miejscu i nadwornych nie mogli ubić, a mieli prostą linię strzału. Skoro tak jest z tymi oszczepami to zwracam honor.
Może pomyślelibyście swoją drogą o przeniesieniu możliwości rekrutacji części wojsk z miast do zamków, bo w mieście można robić prawie tak samo dobre wojo jak w zamkach, a to po prostu bezsensu, zamki mają dalej wszelkie ograniczenia dot. gospodarki, a wojska wiele lepszego już nie dają. Ktoś kiedyś pisał, że takie przeniesienie osłabi zbyt mocno nacje, które mają mało prowincji na starcie i będą mogły mało wojska szkolić... no cóż słabe nacje są słabe i jeśli silne będą miały 2x mniej punktów do rekrutacji to nie będą silniejsze w porównaniu do słabych niż przedtem :)
Nie no panowie, rewelacja z tą rekrutacją, zawsze uważałem, że z takim ograniczeniem szkolenia wojsko gra byłaby ciekawsza i SI dużo lepiej by sobie radziło ale po prostu nie chciało mi się za to brać, bo to cholernie dużo żmudnej roboty więc tym bardziej szacunek :)
Ps: Może zamiast łuk/kusza/oszczep w spolszczeniu dać broń miotająca czy dystansowa?
darius_d
02-05-2013, 13:50
Ode mnie ostatnia już teraz garść uwag o balansie gry.
Zainstalowałem ponownie czystą wersję moda, rozegrałem kilkanaście ruchów Sycylią i Polską, żeby porównać z megasubmodem, na którym zainstalowałem wszystkie opcje, włącznie z AI Pitera i ograniczonym naborem. Grałem na normal, z wyłączonym toggle_fow.
Kupcy
- Prawda jest taka, że na czystej wersji, tak jak w submodzie, AI słabo gra kupcami. Więc AI Pitera na pewno nic tu nie pogorszył, bo nie było czego. Za to jest różnica jakim się gra krajem. Jeśli Polską to pospolitą rzeczą jest, że w ciągu 12 tur są 4 napady na kupca sprowadzającego jantar. Napadali mnie kupcy ruscy, ale wenecki i lombardzki też przechodzili w pobliżu i też moga napaść. Oni uciekają z Italii, tam został tylko kupiec papieski - robił utarg na broni i koniach pod Mediolanem, a sycylijski na srebrze w kotlinie alpejskiej. Wenecki potem hadlował skórami koło Halicza, a w innej grze - złotem we wschodnich Węgrzech.
Komputer wysyła kupców w najdalsze krainy, żeby tylko siedli na najzyskowniejszym surowcu. I czasami po paru ruchach zmieniają miejsce pobytu. W ten sposób AI traci czas na łażenie a nie na zarabianie, gracz przez to zyskuje olbrzymią przewagę. Nie wiem co zmieni skrypt, o którym wspominał Mietek, ale takie rozwiązanie co teraz to porażka - należałoby wyrównać zyskowność najcenniejszych towarów, żeby AI nie musiał chodzić daleko, a poza tym - może ograniczyć liczbę kupców, jakich mógłby wystawić gracz. Np 5 max, bo nigdy nie widziałem by AI miał więcej niż 3 na raz w jakiejś grze. Zresztą to męczące łazić wieloma kupcami i pilnować by robili co do nich należy. Zmniejszył bym też liczbę surowców na mapie, bo niewątpliwie jest ich nadmiar, żeby kupcy się torchę starali, było więcej walki między nimi i bardziej odczuwalne straty. Teraz nawet nie opłaca się ruszać palcem by wykonać zadanie przejęcia majątków innych kupców. Może w zamian za te ograniczenia, zwiększyłbym wielkość zysków osiąganych na handlu, żeby opłacało się to robić.
Flota, zabójcy, piraci
- jak wyżej - bardzo niewiele ich w wersji czystej i w megasubmodzie
Balans gry dla krajów
Polska i Sycylia na czystym modzie są bardzo dobrze zbalansowane. Wydatki na wojsko - gdy robię wyprawę na Gdańsk czy Szczecin - wynoszą ok 3/4 wszystkich wydatków, szybko zaczyna brakować pieniędzy na budownictwo i nowy nabór. I tak właśnie powinno to wyglądać. Wojny były rujnujące, a w megasubmodzie mogę jako Sycylia wystawiać po kilka armii i robić blitzkrieg, bo mam kasy w bród, mimo że AI mnie oszukuje. Zapewne AI też tak może i stąd te wszystkie problemy. Blitzkrieg to najgorsza rzecz dla balansu gry. Proszę, zmieńcie to chłopaki.
Francja w wersji czystej nie ma Gand, ale radzi sobie nieźle, zdobywa kolejne ziemie. To potwierdza, że brakuje balansu, a nie prowincji na starcie.
Wenecja jest bardzo mocna w czystym modzie. Szybko zajmuje Weronę, potem Bolonię i już w 12 turze dobiera się do Florencji, nawet uprzedzając Pizę. Wystarczy jej tylko jedno nieudane podjeście do zdobycia grodu/zamku, za drugim już go zdobywa. Tak samo z Lombardią - szybko zdobywa Asti, ale ponieważ Wenecja uprzedziła ją co do Bolonii, a Piza w Genui, to szykuje się na Lyon by uprzedzić Francję. Tymczasem w megasubmodzie Wenecja i Lombardia nawet 4 razy podchodzą pod mury i zostają pokonane przez niezależne miasta - mówię o Bolonii, Weronie, Florencji i Astii. W ten sposób moje pułki sycylijskie podchodzą i zajmują je z marszu, bez kłopotu zajmuję prawie wszystko w Italii co jest do wygrania. I to mimo, że w megasumodzie byłem szachowany inwazją Binancjum oraz uaktywniło się powstanie muzułmańskie w Afryce i na Sycylii, którego w wersji czystej (jeszcze) nie doczekałem.
W obu wersjach moda istnieje spora dziura między Węgrami, które na starcie i tak mają aż 7 dzielnic, oraz Bizancjum, które szybko przystępuje do działania i podbija niezależne miasta na terenie Bułgarii. Szczerze, to wolałbym wyrzucić średnio udany pomysł z liga baronów i emirów, a dać tam Bułgarię i Serbię jak w MXL i to byłoby to - dwa ważne państwa, oba prawosławne, szachujące Węgry i Biznancjum. Nie mówię, że już zaraz, ale za jakiś czas...
Jeszcze tylko napomknę, że włączanie Szczecina do Polski na starcie pozbawia naprawdę dobrej zabawy. Podbiłem Gdańsk, idę na Szczecin, a tam są już nie tylko Duńczycy i Norwegowie, lecz także Niemcy - 100% historycznie. Gryfita już ledwo się trzyma. Wcześniej burza zabiła mi szpiega. Super sprawa, a tak to Polska od początku jest mocna i bez problemu przejmuje Gdańsk a po nim Grodno, i Halicz i dalej na wschód. :roll:
Ostatnia uwaga - na czystym modzie gracz nie jest oszukiwany na wpływach do skarbca.
Darius i gram sobie Polską, wysłałem 5 kupców do włoch i w szybkim tempie 4 mi skasowano, więc nie widzę problemu. Może problem leży w tym, że na AI w Bellum komp hardcorowo atakuje gracza nawet na medium (tylko ma mniejsze bonusy i mniej armii), a u mnie żeby komp ostro rzucał się na gracza trzeba grać na vh, a żeby ostrzej niż na inne frakcje na h, a grając na medium komp traktuje Cię jak zwykłą frakcję :) Jeśli główną wadą tego AI jest to, że na normal w Bellum jest trudniej to... hm spoko, skoro gra na hard rani twoje uczucia to graj na oryginale :) Z kupcami nie ma problemu, nie wiem może coś źle zainstalowałeś. Wiem, że na moim AI komp lepiej gra agentami niż na oryginale :) Może po prostu graj na wyższym poziomie trudności ;)
Edit: Darius, każdej frakcji gdzie indziej opłaca się handlować, komp ucieka w bardziej dochodowe regiony, a Ty widać siedzisz na gorszych towarach więc komp nie zawraca sobie tobą głowy ;)
Edit 2: Pisałem ten post przed przeczytaniem twojego
Edit 3: Z tymi rebeliami to zależy od kampanii, przy bitwach automatycznych dużo zależy od losu, jakbyś wczytywał grę przed tą samą bitwą i kilka razy ją rozegrał to byś miał kilka różnych wyników ;) Ja teraz gram na hard to kilka prowincji komp zdobył od strzału za pierwszym oblężeniem, a inne atakuje po kilka razy ;)
K A M 2150
02-05-2013, 14:22
To dziwne, bo u mnie stali w miejscu i nadwornych nie mogli ubić, a mieli prostą linię strzału. Skoro tak jest z tymi oszczepami to zwracam honor.
W ogóle coś dziwny mają plik descr_preojectile w Bellum, pełna wersja moich statów razem z tym nowym plikiem dojdzie. W niedzielę wgram mój descr_projectile z MXL to zobaczę czy będzie widać różnicę w efektywności. Generalnie to tam da się zrobić, że nagle łucznicy potrafią strzałami burzyć mury, więc myślę, że kusze i oszczepy uda mi się poprawić ;D
A co do samych kusz kawaleryjskich to powinny one być słabe, bo trzeba było je naciągać samymi rękoma. Rozważam dać ogólnie kuszom po prostu bonus do zabijania jazdy, tak samo oszczepom, powinno to dać dobre efekty bez jednoczesnego robienia z nich zbyt dużych kozaków przeciwko piechocie. Już teraz piesi oszczepnicy o ataku 5 ubijają sporo wrogów jedną salwą.
EDIT: Piter, grasz na moich statach na pewno? Bo coś mi nie pasowały cyfry, które podawałeś i faktycznie nie zgadzają się z tym co jest w moich statach. Napisałeś, że polscy pancerni mają 7 ataku oszczepem i strzelcy też 7, a mają kuszę. U mnie natomiast pancerni mają 9 ataku, a strzelcy 11.
darius_d
02-05-2013, 14:27
Darius i gram sobie Polską, wysłałem 5 kupców do włoch i w szybkim tempie 4 mi skasowano, więc nie widzę problemu. Może problem leży w tym, że na AI w Bellum komp hardcorowo atakuje gracza nawet na medium (tylko ma mniejsze bonusy i mniej armii), a u mnie żeby komp ostro rzucał się na gracza trzeba grać na vh, a żeby ostrzej niż na inne frakcje na h, a grając na medium komp traktuje Cię jak zwykłą frakcję :) Jeśli główną wadą tego AI jest to, że na normal w Bellum jest trudniej to... hm spoko, skoro gra na hard rani twoje uczucia to graj na oryginale :) Z kupcami nie ma problemu, nie wiem może coś źle zainstalowałeś. Wiem, że na moim AI komp lepiej gra agentami niż na oryginale :) Może po prostu graj na wyższym poziomie trudności ;)
Edit: Darius, każdej frakcji gdzie indziej opłaca się handlować, komp ucieka w bardziej dochodowe regiony, a Ty widać siedzisz na gorszych towarach więc komp nie zawraca sobie tobą głowy ;)
Jest pytanie, jaka jest cena za to, by grać na VH by kupcy napadali na moich - to może pogorszyć inne rzeczy w grze. Z resztek tzw dyplomacji zostaną już resztki, twoim generałom ustawicznie będą przytrafiać się nieszczęścia, choroby itp, szybkie rozstrzyganie bitew lądowych oraz morskch będzie kończyło się przeważnie niesprawiedliwą klęską, będzie zbyt wielu zbójów na drogach i co tam jeszcze. Po co w to wszystko brnąć, skoro są inne sposoby.
Dobra, tyle smęcenia ode mnie, może te uwagi na coś się przydadzą. Odezwę się najwcześniej po niedzieli, na razie.
Pograłem na nowych statach jakie mi Kam2150 wysłał kilka bitew jest zajebiście, więcej pogram w piątek.
Darius_d ai dobrze gra kupcami i w oryginale i na ai Pitera ale w kilkanaście tur tego nie zauważysz. Szczecin, to sobie zedytuj descr_strat i daj Szczecin buntownikiom jak było, nie widzę problemu. Ja tam się cieszę, że mamy Szczecin. Co do skarbca na czystym modzie, to różnie bywa, może być 50 tur super a potem jakieś dziwne wyparowywanie gotówki się zdarza. Na nowym money_script z Megasubmoda nie bardzo może oszukiwać ai.
Jest pytanie, jaka jest cena za to, by grać na VH by kupcy napadali na moich - to może pogorszyć inne rzeczy w grze. Z resztek tzw dyplomacji zostaną już resztki, twoim generałom ustawicznie będą przytrafiać się nieszczęścia, choroby itp, szybkie rozstrzyganie bitew lądowych oraz morskch będzie kończyło się przeważnie niesprawiedliwą klęską, będzie zbyt wielu zbójów na drogach i co tam jeszcze. Po co w to wszystko brnąć, skoro są inne sposoby.
Dobra, tyle smęcenia ode mnie, może te uwagi na coś się przydadzą. Odezwę się najwcześniej po niedzieli, na razie.
To graj na hard, niesprawiedliwe przegrywanie bitew i rywalizacji kupieckich, czy misji szpiegów i zabójców zależy od poziomu trudności bitew więc tym się nie przejmuj. Na hard będziesz miał mniejszą sakiewkę króla, co powinno Ci się spodobać, bo narzekasz, że za łatwo było Sycylią robić armię. Jeśli chodzi o dyplomację to zależy od tego na jakim AI grasz, na oryginalnym i tak masz strzępy w porównaniu z moim :mrgreen: Tylko na very hard u mnie komp bardzo ostro rzuca się na gracza.
W ogóle coś dziwny mają plik descr_preojectile w Bellum, pełna wersja moich statów razem z tym nowym plikiem dojdzie. W niedzielę wgram mój descr_projectile z MXL to zobaczę czy będzie widać różnicę w efektywności. Generalnie to tam da się zrobić, że nagle łucznicy potrafią strzałami burzyć mury, więc myślę, że kusze i oszczepy uda mi się poprawić ;D
A co do samych kusz kawaleryjskich to powinny one być słabe, bo trzeba było je naciągać samymi rękoma. Rozważam dać ogólnie kuszom po prostu bonus do zabijania jazdy, tak samo oszczepom, powinno to dać dobre efekty bez jednoczesnego robienia z nich zbyt dużych kozaków przeciwko piechocie. Już teraz piesi oszczepnicy o ataku 5 ubijają sporo wrogów jedną salwą.
EDIT: Piter, grasz na moich statach na pewno? Bo coś mi nie pasowały cyfry, które podawałeś i faktycznie nie zgadzają się z tym co jest w moich statach. Napisałeś, że polscy pancerni mają 7 ataku oszczepem i strzelcy też 7, a mają kuszę. U mnie natomiast pancerni mają 9 ataku, a strzelcy 10.
Pancerni nie rzucają oszczepami. Wgrałem wszystko oprócz mieszania się szeregów.
K A M 2150
02-05-2013, 15:01
A to mamy wtedy inne pliki z nazwami jednostek :D Tak czy siak nie wiem skąd wyżej wziąłeś wartości ostrzału 7, bo Polska takich jednostek nie ma.
Mietek77
02-05-2013, 15:41
Nie no panowie, rewelacja z tą rekrutacją, zawsze uważałem, że z takim ograniczeniem szkolenia wojsko gra byłaby ciekawsza i SI dużo lepiej by sobie radziło ale po prostu nie chciało mi się za to brać, bo to cholernie dużo żmudnej roboty więc tym bardziej szacunek :)
Ja jeszcze bym ją ograniczył. Teraz zazwyczaj jest tak, że pojawiają się nowe rodzaje wojsk np tureccy janczarzy to stare jednostki cały czas są dostępne. Zwiększa to zatem ogólną sumę dostępnych jednostek. Czyli wracamy do punktu wyjścia. W rzeczywistości pojawienie się nowych jednostek powodowało że stare odchodziły do lamusa. W całym średniowieczu liczba ludności zwiększała się raczej powoli, a np liczne zarazy ( czarna śmierć ) i wojny spowodowały, że ostatecznym rozrachunku w wielu krajach liczba mieszkańców spadła. Potencjał rekrutacyjny poszczególnych terenów był mniej więcej taki sam, zmieniały się za to techniki wojskowe co owocowało pojawieniem się nowych formacji. Chciałbym to oddać w grze.
Jest jednak różnica w rekrutacji jednostek w miastach i zamkach. Większość dobrych pieszych jednostek można rekrutować właśnie w zamkach. Gorzej wygląda to z jazdą bo nie ma rozróżnienia na budynek rekrutacji w zamku i mieście , podobnie jest dla jednostek strzeleckich( jest tak w przypadku pieszych jednostek ).
Chciałem już to zrobić, ale jest wykorzystany limit budynków. By dodać sklepy ormiańskie musiałem wywalić jakiś badziew :D Teraz nie bardzo mam pomysł co można by wywalić.
A to mamy wtedy inne pliki z nazwami jednostek :D Tak czy siak nie wiem skąd wyżej wziąłeś wartości ostrzału 7, bo Polska takich jednostek nie ma.
Wziąłem je z zainstalowanego megasubmoda :mrgreen: Nie wiem co Ty masz, ja mam zainstalowane czyste Bellum i wgranego megasubmoda, nic więcej. Sam sobie tego nie zmieniłem :mrgreen: Chyba, że dałeś do megasubmoda jakąś dziwną wersję stat :mrgreen: Bo rozumiem, że twoje staty są w megasubmodzie? ;)
K A M 2150
02-05-2013, 16:32
Nie ma xD moje dopiero wczoraj do testów dałem xD myślałem że masz ten plik z wczoraj co mi nie działał i dałem go tutaj do znalezienia błędu, co udało się Hellvardowi ;D
Staty Kama2150 dopiero będą w Megasubmodzie po zakończeniu aktualnie trwających testów i wprowadzeniu zmian. Na razie wygląda to bardzo obiecująco. Plik Kama bardzo różni się od oryginału, i od pliku unit z Megasubmoda. Jest od nich dużo lepszy wg mnie.
Nie ma xD moje dopiero wczoraj do testów dałem xD myślałem że masz ten plik z wczoraj co mi nie działał i dałem go tutaj do znalezienia błędu, co udało się Hellvardowi ;D
heh, jak się tak rozpisywałeś w temacie o megasubmodzie o twoich statach to myślałem, że skoro są nowe to są twoje :mrgreen: No cóż... :oops: :mrgreen:
Założenie megasubmoda jest takie, że podstawowa wersja w instalce zawiera tylko zmiany na lepsze. Każde zmiany, które komuś mogą się podobać, a komuś nie, są dodawane jako opcja. Przynajmniej ja wyszedłem z takiego założenia tworząc instalkę. Dlatego np. submod Mietka jest ten sprzed 21.03, bo miał zmiany tylko i wyłącznie na lepsze. Wersja z 21.03 ingeruje już w rozgrywkę, więc jest jako opcja. Podobnie Twoje AI - komuś może przypaść do gustu, komuś nie. Głębsza szarża czy AI bitewne Brancaleone to samo. Podobnie będzie w kolejnych wersjach - to co jest zmianą na lepsze/poprawką/usprawnieniem jest podstawą Megasubmoda. Wszystkie zmiany, których instalowanie zależy od indywidualnych preferencji gracza będę dawał jako opcja. imo to najlepsze wyjście, każdy bierze to na co ma ochotę, a w standardzie dostaje to co polscy twórcy submodów poprawili/ulepszyli.
Także ten nowy EDU i DFS w megasubmodzie nie jest jakimś zmodowanym przez kogoś, a tylko usprawnionym przez Włochów. Ten od KAMA będzie jako opcja, podobnie dam jako opcja moje nowe poprawione opisy i nazwy jednostek, nad którymi siedzę.
Jak Mietek77 doda Flandrię dla Francji, poprawi Rygę, trójkąty na mapie i wstawi tam nowy skrypt na krucjaty, a Marko1805 zapoda ostatnie tekstury, można się przymierzać do Instalki nr 3, nim ją wydamy Kam2150 skończy nowy unit. Twoje zmiany tekstowe dałbym do podstawowej wersji. Wg mnie ograniczona rekrutacja powinna być standardem, ale pewnie jestem w mniejszości.
Twoje zmiany tekstowe dałbym do podstawowej wersji. Wg mnie ograniczona rekrutacja powinna być standardem, ale pewnie jestem w mniejszości.
no i właśnie to się kłóci z założeniami, które zrobiłem :) Ty wolisz ograniczoną rekrutację, ktoś inny może nie chcieć, albo po prostu chce najpierw pograć w normalne BC a dopiero potem kombinować. To samo nazwy, jedni się przyzwyczaili i nie chcą nowych nazw. Dlatego takie rzeczy daję jako opcja. Ktoś chce, to sobie wgra, żaden problem.
K A M 2150
02-05-2013, 21:32
Dodam tylko od siebie, że EDU Wlochów jest mega nielogiczne, ponieważ są jednostki, takie jak jazda Węgrów, która ma 2 punkty za pancerz, chociaż noszą porządne zbroje łuskowe, a jakaś piechota arabska w szmatach ma już 3 pancerza, jednak 0 za tarczę, chociaż ową noszą ;) Są też w kampanii jednostki, które mają nawet i dwukrotnie wyższe ceny od jednostek dwa razy od nich lepszy ;P Także prędzej bym ich EDU dał jako ciekawostkę do instalki, bo dzieją się tam magiczne rzeczy ;P
A jesteś w stanie zagwarantować, że Twój EDU nie rozwali balansu? :) Myślę, że głowy nie dasz. Może i jest dziwny, ale oni nad nich chyba trochę siedzieli i jakoś to gra w miarę. Dlatego póki co dam ich EDU jako podstawowy, a jak trochę wody w Wiśle upłynie, ludzie potestują ten Twój i stwierdzą, że jest ok to dam jako standard w kolejnej tam wersji, nie ma problemu. Nie dam w standardzie czegoś, co nie było testowane :) Tak samo jak ograniczona rekrutacja Mietka - trzeba takie zmiany dobrze potestować. Jak będzie git, dam jako standard. Póki co będzie jako opcja.
K A M 2150
02-05-2013, 22:41
Tak, własnie o to mi chodzi :D Testów będzie jeszcze sporo, ale gorszy od standardowego nie będzie, bo tam balansu po prostu nie ma i znalazłem tyle błędów iż się dziwie, że zwykłe EDU w ogóle weszło do użytku :P Ja właśnie z powodu braku balansu w zwykłym EDU wszedłem na stałe do świata modowania w zeszłym roku ;)
No a myślisz, że czemu ja zrobiłem najpierw dźwiękowego a potem muzycznego do BC? Bo w tej kwestii ten mod leżał i kwiczał :)
K A M 2150
02-05-2013, 23:28
Moja pomoc do MXL zaczęła się też od sumbomodu na muzykę, po prostu to co miałem zrobione do BC przeniosłem i dokończyłem w MXL :D Zresztą Twój submod opiera się chyba częściowo na podanych przeze mnie propozycjach albumów i twórców, bo w sporej mierze słyszę u nas te same utwory ;D
Wracając do statow, obecnie koszt utrzymania generałów to 400, czyli dużo niższy od innych ciężkich oddziałów tego typu. Ma tak pozostać, wzrosnąć, czy może spaść? Bo jednak za duże koszta mogą na samym początku zbyt mocno rozgrywkę spowolnić.
Ale w Bellum można szkolić straże generalskie, jak będą za tani to całe armie będą z nich. Ale 400 to niemało. A ile wg Twoich przeliczników wychodzi, że powinni mieć?
K A M 2150
03-05-2013, 10:14
Około 620 powinno wychodzić ich utrzymanie. Obecnie koszty rekrutacji to 1850, chyba tylko generałowi dla Hiszpanów i Włochów zapomniałem koszt rekrutacji powiększyć jeszcze.
Moja pomoc do MXL zaczęła się też od sumbomodu na muzykę, po prostu to co miałem zrobione do BC przeniosłem i dokończyłem w MXL :D Zresztą Twój submod opiera się chyba częściowo na podanych przeze mnie propozycjach albumów i twórców, bo w sporej mierze słyszę u nas te same utwory ;D
mój generalnie opiera się na różnych modach i submodach, Twoim też. Kawałków, które sam gdzieś znalazłem i nie ma ich w innych modach to może jest ze 20-30% :) Teraz Araven podrzucił mi nowego linka do nowego submoda muzycznego do innego moda i też chyba z niego coś powyciągam i dorzucę. Samemu ciężko coś znaleźć co by mi pasowało klimatem, trzeba podpierać się tym co już ktoś stworzył :)
Myślę, że 500 albo 580 straż generalska powinna kosztować, co do żołdu znaczy. Pograłem około 50 tur Anglią na VH na ai Pitera 3.6, czyli tym opcjonalnym z submoda i na unit i descr_mount jakie dostałem wczoraj od Kama2150. Do 41 tury ai mi skosiło 9 kupców. Uderza w różnych miejscach, walczę z Francją, Aragonią i od niedawna Szkocją. Połączenie nowego unitu Kama, inne koszty i statystyki, plus ograniczona rekrutacja na jakiej gram to super sprawa. Kam też poprawił rozliczanie starć na automacie, jest ono teraz bardziej sprawiedliwe.
Edit: Kam2150, świetna robota z tym nowym plikiem unit, jak dorobisz regionalne i dograsz descr_projectile, plus poprawka hp dla Tadzreuli w Gruzji to będzie czad. Większe koszty rekrutacji od Kama + ograniczona rekrutacja odnawianie strat czynią nie lada wyzwaniem, zwłaszcz w czasie walki na kilku frontach. Unit Kama rządzi. Ai Pitera nieźle kombinuje. Sojusznicy Aragonia i Francja kilka razy wspólnie mnie napadali. Blokują miasta. Prawdziwy Totalwar.
Dwa pytania:
-w czasie buntu w krajach arabskich podczas rewolty pojawia się liga emirów, w katolickich baronów a jak to jest w prawosławnych też baronów??
-jak wpływa na prowadzenie wojny z Mongołami ograniczona rekrutacja czy udaje się w miarę sensownie uzupełnić straty w wojsku czy potężni najeźdźcy leją nas bezlitośnie bo nie nadążamy z doszkalanie oddziałów??
U prawosławnych też jest Liga Baronów w razie buntu możnych, prawosałwni są traktowani jako chrześcijanie obok katolików i protestantów (i prawidłowo).
Ograniczona rekrutacja działa także na Mongołów, jak masz wysokie poziomy koszar i stajni, to masz mimo ograniczonej rekrutacji spore możliwości werbunkowe, ale oczywiście dużo mniejsze niż oryginalnie. Jak dużo walczysz musisz część sił przerzedzonych w walce wysyłać na tyły, bo przyfrontowe prowincje nie dają rady z uzupełnianiem strat. Ograniczona rekrutacja jest ciekawsza i bardziej realistyczna.
Mietek77
03-05-2013, 14:09
Kto chce by klasztory dawały tak mega bonusy nicym szaolin? Ja chce je nieco zmniejszyć. Megasubmos jes firmowany moim nikem, sporo również zrobiłem w nim. Nie mogę jednak fimować bonusów z ksężyca. Jest super mod np. Third Age i tam jest sporo fantastyki.
Ja chcę by klasztory zostały jak są. Bo ai ma wypasionych gienków wielogwiazdkowych z przydziału, a Gracz przynajmniej w klasztorze (domyślnie Shaolin) może sobie podpakować paru gienków. Trwa to kilka tur na jednego i nie zawsze jest łatwe, jak wojnę mamy w prowincji z klasztorem zaś wraże wojska. W Polsce będzie to klasztor taki jak szkolił np. Benka z rubieży w filmie i książce Przyłbice i kaptury, czasy wojny z Zakonem za Jagiełły. :mrgreen:
Edit: Proponuję dać opcjonalnie obniżone bonusy z klasztorów. Proszę o wypowiedzi w kwestii klasztorów.
Zostawić jak jest, moi generałowie ciągle na coś chorują, klasztorów dużo na mapce nie ma a jak pisałeś Aravenie - komputer ma zdrowych byków przeciw moim zdechlakom. Dodatkowo generał żyje krótko jak miętka w stosunku do czasu gry - min. 3 tury na poprawę zdrowia to przeszło 10% jego istnienia.
Mieczysłąwie - masz prawo domagać się zmian - masz nawet prawo rządać - przemyśl jednak tą kwestię bo w całym megasubmodzie jest niewiele bonusów dla każdej nacji a nie tylko dla Polski - klasztory działają na każde państwo - powinny zostać bez zmian.
kacper7991
03-05-2013, 15:27
Mam problem z megasubmodem , jak zaczynam kampanie po wgraniu submoda to zawsze wywala w czasie wczytywania mapy kampani -.- - wyskakuje błąd : fatal graphics error.
Klasztory powinny zostać w niezmienionej formie biorąc pod uwagę ile chorób dopada moich generałów, przynajmniej dynastię panującą mogę zachować w zdrowiu dzięki nim.
Edit:Kacper a jaka kampania?? Kampanie feudalne nie działają.
kacper7991
03-05-2013, 15:41
wszystkie
Submod dźwiękowy masz zainstalowany??
kacper7991
03-05-2013, 15:48
tak
Kacper 7991, obniż wymagania grafiki, dziwne to. Jaki system masz? Czyste Bellum działało? Gdzie masz moda na dysku systemowym czy na innej partycji?
kacper7991
03-05-2013, 15:51
zmiana ustawień nie pomaga , win7, czyste bellum działało a mod jest na innej partycji
kacper7991
03-05-2013, 15:52
a mtw2 powinno bez problemu działać na moim kompie nawet na max
A próbowałeś ponownej instalacji megasubmoda??
kacper7991
03-05-2013, 15:58
tak, mtw2 też reinstalowałem
Może ktoś mądrzejszy ogarnie jaki problem występuje u ciebie, u mnie gra czasem wykrzaczy się z błędem graficznym ale w późniejszych etapach i bez żadnych konsekwencji dla rozgrywki. Nie zdarzyło mi się żeby nie chciała odpalić.
Wgrałeś wszystko gdzie należy, czyli do folderu "data"? Wgrałeś Bugfixera, robiłeś wszystko pokolei? Spróbuj usunąć jeszcze raz ręcznie pliki map.rwm, jeśli nie podziała to może niech ktoś kto ma identycznie zainstalowanego megasubmoda jak Ty niech Ci wyśle te pliki, może komp ma problemy z ich wytworzeniem, ja tak samo miałem w wwmwe3.0.
kacper7991
03-05-2013, 16:15
tak wszystko wgrałem tak jak opisałeś, usunięcie plikow nie pomogło -.- . zostaje mi wgrać wszystko ręcznie
No nie wiem, jak reinstall nie pomógł. Może komp za słąby, Bellum ma dużo większe wymagania niż zwykły Medek. Spróbuj tych programów: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Edit: Wypowiadajcie się o klasztorach i bonusach jakie dają, pytanie na poprzedniej stronie.
3 MAJA w święto narodowo uruchomiłem pierwszy raz MEGASUBMODa jako Polska i jestem w szoku - w końcu da się normalnie grać naszym państwem na poziomie innych frakcji. Miałem już nigdy nie grać Polską, ale po tym co zobaczyłem wrócił mi patriotyzm :) Wielkie brawa dla twórców!
marko1805
03-05-2013, 18:53
Co do bonusów w klasztorach na mapie to jestem za ich utrzymaniem, lub co najwyżej ograniczeniem doświadczenia generała do 1 gwiazdki po 3 latach szkolenia i 2 gwiazdkach po następnych 3.
@kacper7991
Mialem to samo i wystarczylo usunac caly katalog bellum i zainstalowac bellum normalnie potem megasubmoda i mi dziala, nie odinstalowywalem calego medka.Jak bedziesz mial tak samo jak ja to przy alt+tab w czasie bitwy/mapy turowej wywali do pulpitu medieval 2 napotkal.....
U mnie dziala
Megasubmod poprawia blad w rodzinie w Aragonii ? Gram teraz Wegrami i dotad nie mialem wywalenia do pulpitu jak to zdarzylo sie w kampanii Aragonią i Wegrami na czystym bellum.
Profesor
04-05-2013, 10:19
Wydaje mi się, że w MEGASUBMODZIE już wszystko jest ok z błędami w rodzinie.
Jeżeli chodzi o klasztory, to jak one mianowicie działają? Muszę generała postawić dokładnie na ikonce klasztoru, czy wystarczy, że siedzi w danym mieście? Rozumiem, że nie można szkolić wielu możnych za jednym razem?
Czytam również coś o III części MEGASUBMODA. Macie zamiar wydać go lada moment, czy dopiero zbieracie nowe materiały? Bo nie wiem, czy zaczynać nową kampanię czy jeszcze poczekać :D
Wydaje mi się, że w MEGASUBMODZIE już wszystko jest ok z błędami w rodzinie.
tego nie wiem, nie wydaje mi się aby to ktoś poprawiał.
Jeżeli chodzi o klasztory, to jak one mianowicie działają? Muszę generała postawić dokładnie na ikonce klasztoru, czy wystarczy, że siedzi w danym mieście?
tak, stawiasz gienka lub klechę na ikonce na mapie, nie w mieście/zamku. Podobnie jak kupca na złożu.
Rozumiem, że nie można szkolić wielu możnych za jednym razem?
?
Czytam również coś o III części MEGASUBMODA. Macie zamiar wydać go lada moment, czy dopiero zbieracie nowe materiały? Bo nie wiem, czy zaczynać nową kampanię czy jeszcze poczekać
graj, min tydzień to jeszcze potrwa.
Trochę zejdzie z Megasubmodem III, także graj. Czekamy na parę pakietów zmian i poprawek. Klasztory stań generałem na samym klasztorze aż będzie miał końskie zdrowie. Poprawiają zdrowie i cechy generała klasztory minimum 4 do 6 tur trzeba stać na klasztorze by pełne bonusy dostać. Co do Aragonii to Włosi nie poprawili buga w drzewku jej rodziny. Nie wiem czy Mietek77 coś w Aragonii poprawiał. Najlpepiej jakby ktoś Aragonią zagrał na Megasubmodzie II i sprawdził.
Profesor
04-05-2013, 10:29
[quote:197xfnaq]Rozumiem, że nie można szkolić wielu możnych za jednym razem?
?
[/quote:197xfnaq]
Chodzi mi o to, jeżeli postawię kilku generałów na ikonce klasztoru (w jednym oddziale) to czy wszyscy oni będą równocześnie szkoleni :)
Ok, dzięki za pomoc!
Czy kilku? Nie wiem, sprawdź i nam powiedz :)
A co daje nam to postawienie tego generała na klasztorze? xD
Dostaje ze 2 gwiazdki do dowodzenia i ma pozytywne cechy, płodny, pielgrzym klasztorny, końskie zdrowie. To jest losowe, co nieco. Ale premia do dowodzenia za końskie zdrowie jest stała, coś pewnie pominąłem w bonusach.
Piszcie czy jesteście za utrzymaniem tych bonusów z klasztoru czy za ich obniżeniem.
Można stawiać kilku gienków na klasztorze tylko najlepsze bonusy zgarnie dowódca całej zgrai i na bonusy dla reszty trzeba dłużej postać tak z 10 tur minimum.
Profesor
04-05-2013, 11:39
Ja jestem jak najbardziej za tym, by pozostawić bonusy klasztorne w MEGASUBMODZIE :)
Ja rozegrałem ponad 80 tur Jerozolimą tym razem. - AI 3.6 Pitera jest znacznie lepsze od oryginału, miałemi mam dobrą współpracę z Turkami, po ataku na Syrię Turcy którzy byli moimo sojusznikami uderzyli na nią od północy. Na mnie z kolei uderzył sojusznik Syrii - Kalifat Egiptu i zaraz potem Abbisydzi. Po kilku kolejnych turach Bizancjum uderzyło na Adanę. Totalna wojan z Bizantyjczykami o tą prowincję, nie miałem już możliwośći ściągania posiłkó ani doszkalania oddziałów i uratowała mi prowincję wojna Bizantyjczyków z Sułtanatem. Polityka jest zrównoważona, napiszę to jeszcze raz - komputer nie rzuca się na graczy ze wszystkich stron jak jest w oryginale, pomimo braku 30-turowego PON-a gra mi się dużo lepiej na AI 3.6.
Różnice pomiędzy rozgrywką Polską i Jerozolimą:
-W kampanii Jerozolimą mod nie kradnie pieniędzy
-Bizancjum nie pada jak mucha ale radzi sobie zupełnie dobrze, nie ma wojny z Węgrami i Połowcami
-Maurowie radzą sobie równie dobrze jak Bizancjum
-Do 80 tury (tyla tylko na razie grałem) nie zwołano dżihadu
Co do aktywnjośći agentów - kupcy komputera finkcjonują zupełnie dobrze, księżniczki też, podobnie dyplomaci. Szpiega jeszcze nie widziałem - obcego szpiega, podobnie jak i mordercy choć grająć ostatnio Polską (ponad 170 tur) ze 3 razy widziałem obcych morderców i przynajmniej raz szpiega.
Mordercy zrobili raz piękną akcję 'napadając" na Salzburg w 5-ciu i wyrzynająć mi generałów - padło 2 w jednej turze,
Flota - grająć Polską - słabo, grająć Jerozolimą miałem dwa desanty Bizantyjczyków na Nikosię.
Jest jakiś bug z wasalizacją bo najpierw Pisa-Papiestwo przez kilka-kilkanaćie tur dostawałem w każdej raporty o wasalizacji, wojnie i pokoju naraz a potem miałem to samo z Hiszpanią i Anglią.
Mam wrażenie, żę komputer oszukuje przy rekrutacji - gram na ograniczonej a Egipt pozostawszy na 3 najmniej rozwiniętych miastach we wschodnim rejonie mapki co chwilę wysyła na mnie nowe armie - jak on je rekrutuje?
Zablowoała się równierz krucjata bo papież ogłosił ją jakoś około 10-tej tury na Tunis który był w rękach Pisy i do tej pory nie odwołał choć został już kikanaście razy zwasalizowany przez Pisę.
Reszta działa płynnie nie liczą pojawiających się nierugularnie artefaktów bądż chwilowego zawieszenia do czarnego pulpitu które po kilkunastu sekundach przemija ale gram i mam w tle neta z meczami więć to może być spowodowane czynnikami z poza gry.
Przydałyby się w kampanii Polską jakieś nowe ewenty i zadania- misje.
Możę udałoby się zrobić w roku .... - nie pamiętam już którym pojawienie się aemii krzyżaków w Prusach, dałbym nawet dwie a ściślej to dwie 3/4 chorągwii.
Do tego ewent w roku 1157 dający graczowi możliwość wyboru czy przyjmuje lenne poddanie Cesarstwu - komu nie pasuje to odrzuca propozycję i jest po problemie.
Próbowałem zmienić nieco skład armmi wyjściowych dla Polski i zamiast tych konnych kusznikó dać kilka jednostek możnych szlacheckich ale jestem za słaby bo wywala mnie pod koniec wczytywania - polik map.rwm usuwam oczywiście za każdym razem.
Wszystko wygląda i działa b. ładnie a wiem, żę będzie jeszcze lepiej, szkoda, żę nie mam Waszego talentu do zmian w plikach bo wprowadziłbym kilka nowinek i megasubmod nabrałby jeszcze więcej rumieńccw.
(Nie mam korekty błędó w przeglądarce - wszystkie wyrazy mam podkreślone na czerwono, wybaczcie błędy i palcówki.)
Jak będę miał więcej czasu to pokombinuje co jest nie tak z atakami na papiestwo teraz nie mam za dużo czasu na granie.
Edit: Co do szpiegów to ich rzadko widać, musiałbyś mieć w pobliżu szpiega wroga akurat jakiegoś swojego żeby go widzieć więc może po prostu wydaje Ci się, że ich nie ma.
Gnejusz, czarny pulpit to może być też wina zbyt mocnego podkręcenia pamięci na grafie (o ile ją kręcisz).
Co do talentu, to nie do końca jest tak jak piszesz. Owszem, to co robi Piter, Mietek czy zmiany graficzne Aramegila a obecnie Marko to trzeba mieć talent i należy dziękować Panu, że zesłał nam takich walecznych szlachciców. Natomiast jeśli chodzi o zmiany w plikach tekstowych to często wystarczą tylko chęci i dużo czasu :) Także zależy o jakich zmianach mówisz, ale na pewno część da się zrobić bez posiadania szczególnych mocy. Wystarczy pogrzebać w odpowiednich wątkach tu czy na TWC i jazda :)
Nie kręcę pamięci, mam Windows XP i 3G Ram a ten system już więcej nie zobaczy na mojej szynie (32 bit).
Pozmieniałem dla Jerozolimy relacje startowe z Papiestwem, Francją i Anglią - dałem wszędzie sojusze. Jerozolima w pewnym momencie dostaje króla który ma w atrybutach - "Obraża szlachtę) i zaczynają się problemy wew. Miałem go z początku uśmiercić ale postanowiłem stawić czoła problemom. Chyba jest to już uwarunkowane fabułą gry bo przychodzą eventy z żądaniami wybudowania odpowiednich budynków.
Bardzo bym chciał opóźnić akcję moda - na 1 rok= 8 tur. Wiem jak to zrobić ale nie potrafię równolegle opóźnić starzenie się charakterów postaci a bez tego cały zamysł nie ma sensu. ja uwielbiam wczesne średniowiecze - kolczugi, hełmy garczkowe, zabobony i... cały urok tamtego świata.
Jedynym minusem tego opóźnienia byłby w kampanii Jerozolimą przestrzelony event z pojawieniem Baldwina Trędowatego - ja dzięki niemu praktycznie zniszczyłem Egipt. Wykopałem ich z całej doliny Nilu - 6 prowincji, teraz jest żałosnym kikutem własnej potęgi choć atakuje mnie jeszcze dalej.
Polecam Wam też zagrać Jerozolimą, nie ma możę aż tylu dodatkowych smaczków jak Polska na megasubmodzie ale zabawa też jest świetna.
Pamiętam, że jeden z graczy pytał o zadanie z pomocą dla szlachcica odbywającego prywatną krucjatę. Zadanie jest chyba zabugowane - za pierwszym razem wygrałem nim dużą bitwę, w pościgach za rozbitym przeciwnikiem wyrżnął wielu saracenów. Zdobył 3 miasta i na koniec 15 tur przyszła informacja, że jest rozczarowany... Potem pojawił się Wielki Mistrza Krzyżaków z takim samym zadaniem i znowu - tym razem więcej bitew w polu, pościgów i cała masa krwi przez niego rozlanej, potem wziął Siwę i... ponownie zadanie podsumowane jako rozczarowanie. Co ci szlachcice muszą zrobić żeby zaliczyć zadanie? - Chyba nie trzeba zniszczyć nimi Al Kaidy?
Piszecie że idą zmiany a w zasadzie 3-cia wersja - jakie będą zmiany w stosunku do 2-giej?
Możę nie róbcie od razu tej cudownej instalki tylko pograjmy trochę i poznajdujmy ew. błędy bo szkoda wkłądu pracy w tak profesjonalną instalkę mogącą zawierać jeszcze błędy.
Cały czas będą wychodzić nowe wersje, więc błędy są naprawiane na bieżąco. Trójka wyjdzie gdzieś za tydzień lub 2, będzie mieć mniej więcej ten mały patch tekstowy, który jest w poście nr 2 wątku z instalką,herby marko nowe, jeśli się wyrobię to nowe nazwy i opisy jednostek jako opcja, być może nowe utwory muzyczne i trochę poprawek tekstowych. Największą jednak zmianą będzie nowy EDU KAMA, który zapowiada się podobno rewelacyjnie. Jeśli to się potwierdzi, to z czasem stanie się integralną częścią Megasubmoda, bo podobno obecny EDU to kibel straszny.
Profesor
04-05-2013, 18:55
A cóż to za ustrojstwo ten cały EDU? Zapewne coś banalnie oczywistego, ale nie orientuję się w terminologii modów M2TW :P
K A M 2150
04-05-2013, 19:01
Export_descr_unit :D
W tym pliku są wszystkie statystyki i ceny jednostek, plus ich cechy. Jednym słowem klucz do ciekawych, zbalansowanych bitew i niejako ekonomii na mapie gry ;)
Export_descr_unit z Megasubmoda pochodzi ze submoda na statystyki, jest wg mnie lepszy od oryginału. KAM 2150 uważa, że jest cienki ten plik, no cóż ten Kama jaki dostałem do testów jest dużo lepszy. Czekam na wersję finalną by zagrać nową kampanię. W megasubmodzie III będzie też Flandria dla Francji ( poprawa terenów blisko Rygi i likwidacja trójkątów na mapie strategicznej robota Mietka77 ) Dodatkowi agenci dla ai kapłani kupcy autor Mietek77. Oraz chyba zmienię startową dyplomację tak, by nikt nie miał z nikim wojny ani sojuszu na starcie. Będzie też nowy skrypt na krucjaty jaki znalazłem na włoskim forum, a Mietek77 go zaadaptował do Megasubmoda. Będzie też kolejna wersja ai Pitera 3.7.
Edit: Gnejusz to nie jest tak, że Jerozolima dostaje cechę obraża szlachtę u króla. każdy król każdej nacji może taką cechę dostać, to losowe nieco, a częściowo zależy od wypełniani misji rady królewskiej i prestiżu. Im wyzszy prestiż tym mniejsza szansa na negatywne cechy króla. Obecny money script z Megasubmoda nr 2 nie kradnie kasy żadnej nacji.
Możesz wyjaśnić konkretnie co ten skrypt powoduje?
Wybrałem podczas instalacji MEGASUBMODa dodatkowe opcje:
1) głębsza szarża
2) ograniczona rekrutacja
3) Alternatywne AI strategiczne Pitera 3.6
Czy mogę też wybrać "Alternatywne AI bitewne Branca Battle 7.1"? Czy nie wyklucza się to z "AI strategiczne Pitera 3.6"? Innymi słowy czy można zaznaczyć wszystkie opcje podczas instalacji MEGASUBMODA?
Ps. Mam nadzieję, że pamiętacie o dfs120912.rar z viewtopic.php?f=367&t=10087&start=120 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=10087&start=120) w MEGASUBMODZIE...
Tak, AI Branca to AI bitewne, poprawia zachowanie kompa podczas starć, natomiast AI Pitera poprawia AI na mapie kampanii.
Radax. Dokładnie można oba ai i Pitera i Brancaleone. Jakby się nie dało nie byłoby ich do wyboru. Ten dfs jest składnikiem Megasubmoda.
tusek21 Co skrypt dokłądnie powoduje od krucjat to nie wiem, ma być lepszy Mietek77 na nim grał. Armie krucjatowe powinny iść do celu krucjaty a nie stać na swoich ziemiach. Nim będzie Megasubmod III sam zagram na tym skrypcie nowym od krucjat to napisze coś więcej.
Mietek77
05-05-2013, 09:53
Jeśli chodzi o nowy skrypr krucjat jest on dużo bardziej stąpający po ziemi od oryginału. Nie ma dziesiątek armii chcrześcijańskich nacji które wyruszją na krucjate. Gdyby w tamtych czasach rzeczywiście wszystkie chrześcijańskie kraje wysyłały takie armie to nie tylko utrzymalibyśmy Jerozolime, ale podbilibyśmy również Kair ,Bagdad czy Mekke. Po drugie grając jakimś muzumańskim pańsywem gracz ma niewspółmiernie trudniej w porównaniu do grania państwem chrześcijańskim. Musi stawić czoła w krótkim czasie wielu dużym chrześcijańskim armiom, a w cale nie powiedziane jest, że nie zaatakują go w tym czaie jacyś muzumanie. Ja ten skrypt tylko "zaimplementowałem" do megasubmoda.
Mój głos to za mało bym zaczął w nim grzebać i przerabiać. Liczę, ze dzięki waszym głosom otrzymamy jakiś jego w miarę obiektywny obraz. Zważywszy, że często ci sami z was mają różne spostrzeżenia grając innymi krajami np. kwesia agentów dodawanych przez ai. Po głosach, ze jest ich za mało dodałem skrypt który ma to znacząco poprawić. Teraz jednak słyszę głósy np. Gnejusza, że grając Jerozolimą z agentami jest całkiem dobrze. Nie jestem pewien teraz czy te kilkanaście godzin jakie spędziłem przy zaimplementowaniu i przerobieniu skryptu nie zmarnowałem mogąc przeznaczyć go na inne rzeczy. Dlatego proszę was opisujcie jak najszeżej swoje spostrzeżenia najlepiej grając róznymi pańswami i przez co najmniej kilkadziesiąd tur.
Jeśli chodzi o nowy skrypr krucjat jest on dużo bardziej stąpający po ziemi od oryginału. Nie ma dziesiątek armii chcrześcijańskich nacji które wyruszją na krucjate. Gdyby w tamtych czasach rzeczywiście wszystkie chrześcijańskie kraje wysyłały takie armie to nie tylko utrzymalibyśmy Jerozolime, ale podbilibyśmy również Kair ,Bagdad czy Mekke. Po drugie grając jakimś muzumańskim pańsywem gracz ma niewspółmiernie trudniej w porównaniu do grania państwem chrześcijańskim. Musi stawić czoła w krótkim czasie wielu dużym chrześcijańskim armiom, a w cale nie powiedziane jest, że nie zaatakują go w tym czaie jacyś muzumanie. Ja ten skrypt tylko "zaimplementowałem" do megasubmoda.
Mój głos to za mało bym zaczął w nim grzebać i przerabiać. Liczę, ze dzięki waszym głosom otrzymamy jakiś jego w miarę obiektywny obraz. Zważywszy, że często ci sami z was mają różne spostrzeżenia grając innymi krajami np. kwesia agentów dodawanych przez ai. Po głosach, ze jest ich za mało dodałem skrypt który ma to znacząco poprawić. Teraz jednak słyszę głósy np. Gnejusza, że grając Jerozolimą z agentami jest całkiem dobrze. Nie jestem pewien teraz czy te kilkanaście godzin jakie spędziłem przy zaimplementowaniu i przerobieniu skryptu nie zmarnowałem mogąc przeznaczyć go na inne rzeczy. Dlatego proszę was opisujcie jak najszeżej swoje spostrzeżenia najlepiej grając róznymi pańswami i przez co najmniej kilkadziesiąd tur.
Gnejusz cały czas pisał, że jest dobrze z częścią agentów, również gdy zdawał relację z gry Polską, tylko nie widzi szpiegów, zabójców czy flot pirackich ale skoro doświadczył zmasowanych napadów zabójców to znaczy, że oni są, a że się nie pokazują to normalne, bo komputerowi ma zależeć na tym żebyśmy nie odkryli, że nasz szpieguje czy morduje :) . To Darius coś nawymyślał o braku agentów na moim AI chyba jako jedyny coś takiego stwierdził (bo na oryginale komp prawie wcale nie szkoli agentów, korzysta jedynie z tych dodawanych ze skryptów, a na moim szkoli również sam). Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych :) Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym żeby kompowi brały się bonusy z kosmosu gdy sam jest w stanie szkolić agentów, to co jest wystarczy. Można by jedynie do kampanii light dodać "agentowe" bonusy z full.
Edit: W końcu i Darius ostatecznie stwierdził, że kupcy są tylko, że komp wysyła ich w inne miejsca niż on, czyli on po prostu poustawiał sobie kupców na mało-dochodowych ośrodkach handlu, gdy komp wysyłał swoich na najlepsze i narzekał, że nie widzi kupców AI :mrgreen:
Dodatkowi agenci Mietek77 jakich dodałeś to dobry ruch. Było dobrze z agenatmi na ai Pitera ale wiele Osób gra na oryginale a tam np. kapłanó ai mało rekrutuje, innych agentów sporo zaś. U Pitera rekrutuje i kapłanów. W tygodniu potestuję zmiany do Megasubmoda nr 3, ale z kampanią czekam na unit dokończony od Kama2150.
Piter:
...Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych
że co?
ordenus22
05-05-2013, 12:22
Mietek77 z tymi krucjatami trzeba coś zrobić, bo to jest istna porażka, jak papież zwołał krucjatę na Jerozolimę to ta krucjata trwa chyba z 20 lat, ani nie mogę dołączyć się do niej żeby zdobyć miasto i ją zakończyć, jest po prostu tragedia.
Piter:
...Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych
że co?
http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E
Krucjaty są chyba zabugowane, armie nawet jak już do nich dołanczają to często stoją w miejscu po kilkanaście lub więcej tur a żołnierze im nie dezerterują. U gracza natychmiast pojawia się dezercja. Jak grałem Polską to widziałem armię Pisy, Sycylii i Wenecji stojące przy Bolonni przez ...... nie wiem ile już tur - armie krucjatowe oczywiście. Przydałby im się jakiś kopniak na energiczność. To, że nie ma wielu armii krucjatowych jest git, to, że te które się pojawiają nic nie robią jest lipne. Słuszna uwaga - ordenus22.
Ja zgłaszam propozycję, aby w instalatorze MEGASUBMODA wydanie III ustawić typową ścieżkę do gry tzn. C:\Program Files\Sega\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data zamiast D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data - w 99% przypadków jest to wygodniejsze.
Oj nie nie jest wygodniejsze szczególnie iż w 99%przypadków medek jest na D bo na C ma się windowsa.
radax - przecież zalecane jest instalowanie gry na innym dysku niż c:
K A M 2150
05-05-2013, 23:55
EDU z nowymi poprawkami i uwagami od testerów podeślę do dalszej korekty we wtorek, raczej już ze wszystkimi jednostkami ;) Będzie nowy descr_projectile, więc kusznicy powinni sprawować się należycie.
Super, nie mogę się doczekać, po tym co już zobaczyłem testując wersję roboczą Twego nowego pliku unit, jest ona bardzo obiecująca.
darius_d
06-05-2013, 11:45
Panowie, chyba muszę zadać podstawowe pytanie: na jakim poziomie trudności uzgadniany jest balans w megasubmodzie? Oraz drugie - jaki jest zalecany poziom trudności w megasubmodzie, na którym rozgrywka jest zbalansowana?
Od dłuższego czasu dostrzegam mnóstwo narzekań, jak to mod Włochów jest beznadziejnie zbalansowany, bo AI się rzuca na gracza po 30 ruchach, że aż "nie da się grać". Jednak gdy omawiamy jaką sprawę głębiej, to wychodzi, że co i rusz któryś włącza sobie poziom VH. Tymczasem Włosi zalecają grę na poziomie Normal w kampanii i pod nią balansowali mod.
Ja dla mnie, to chyba na tym polega problem. Proszę zatem o jasną odpowiedź - jakie są przyjęte ustalenia w balansowaniu kampanii w megasubmodzie? Jeżeli jest to VH, to jakie korzyści zdecydowały o odejściu od zalecanego przez Włochów poziomu Normal na VH?
Chodzi mi zwłaszcza o to, przy jakim poziomie trudności balansowany jest nowy EDU Kama, AI Pitera i to, co wnoszą zmiany Mietka. Bo nie można zrobić dobrego balansu i dla poziomu Normal i dla VH.
Instalator megasubmoda nie opisuje, jaki jest zalecany poziom trudności gry, tak samo nie ma tego na forum. Gracze mają prawo to wiedzieć, wraz z pokrótkim objaśnieniem co ich czeka, gdy wybiorą inny poziom trudności od wskazanego.
Na razie megasubmod mocno rozczarowuje - daje tyle kasy graczowi, że z kampanii robi się blitzkrieg, np grając Polską czy Sycylią. Gracz prowadzi wojnę i to mu bynajmniej nie zakłóca programu budownictwa, ani naboru, inaczej niż w czystym modzie, że szybko zaczyna mu brakować pieniędzy, co jest dobrym odzwierciedleniem prawdy, iż wojny są kosztowne. Nie rozumiem, jak można wypuszczać tak niezbalansowanego moda i ja bym go obecnie nie polecał. Proszę twórców megasubmoda o ustosunkowanie się do zarzutu o blitzkrieg.
Inna uwaga - nie przekonują mnie stwierdzenia, że pierwsze 50 tur to za mało by ocenić Ai, bo potem działa dobrze. Własnie pierwsze tury są kluczowe i wiele się w nich decyduje na całą kampanię. Jeżeli ja jako gracz aż przez tyle tur mogę zaciągać aż 7 kupców i więcej, którzy mi dają aż 5 tys bizantów co turę, a AI tylko jednego i wędruje z nim po całej mapie, to to nie jest nijak zbalansowane.
Gnejusz cały czas pisał, że jest dobrze z częścią agentów, również gdy zdawał relację z gry Polską, tylko nie widzi szpiegów, zabójców czy flot pirackich ale skoro doświadczył zmasowanych napadów zabójców to znaczy, że oni są, a że się nie pokazują to normalne, bo komputerowi ma zależeć na tym żebyśmy nie odkryli, że nasz szpieguje czy morduje :) . To Darius coś nawymyślał o braku agentów na moim AI chyba jako jedyny coś takiego stwierdził (bo na oryginale komp prawie wcale nie szkoli agentów, korzysta jedynie z tych dodawanych ze skryptów, a na moim szkoli również sam). Zresztą ja też pisałem, że są i nie tylko ja z Gnejuszem, bo i np. Araven, nie wiem coś się tak Wino zawziął na to żeby wsłuchać się w słowa jednego gracza, gdy się z nim nie zgadzało paru innych :) Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym żeby kompowi brały się bonusy z kosmosu gdy sam jest w stanie szkolić agentów, to co jest wystarczy. Można by jedynie do kampanii light dodać "agentowe" bonusy z full.
Edit: W końcu i Darius ostatecznie stwierdził, że kupcy są tylko, że komp wysyła ich w inne miejsca niż on, czyli on po prostu poustawiał sobie kupców na mało-dochodowych ośrodkach handlu, gdy komp wysyłał swoich na najlepsze i narzekał, że nie widzi kupców AI :mrgreen:
Piter, źle mnie zrozumiałeś. Pisałem, że i w czystym modzie i w megasubmodzie AI źle prowadzi kupców. Gracz już od startu ma tu wielką przewagę nad AI. Szczerze, to nie widziałem żeby Twój AI był tu jakoś znacznie lepszy niż w czystym modzie, dla mnie to wyglądało podobnie. Owszem, można zbyć moje uwagi i założyć, że zmyślam, albo że na moim kompie wszystko działa trochę inaczej ;-) Skrypt od Mietka uważam, za bardzo potrzebny.
Instalator nie opisuje tego, bo w tej kwestii nic nie zmienia. Tak samo jak nie zmienia nic w kwestii zmiany balansu, nie wiem skąd zarzut, że zmienił się balans, skoro w tej materii nie było grzebane. No chyba, że chodzi Ci o ograniczoną rekrutację, ale to już submod opcjonalny i nie do końca przetestowany. Podobnie będzie z nowym EDU KAMA - póki co będzie opcjonalny, a jak testy pokażą, że jest dobrze zbalansowany to stanie się prawdopodobnie integralną częścią megasubmoda.
K A M 2150
06-05-2013, 12:00
Balans EDU nie ma związku z poziomem trudności, bo AI dostaje na wyższych po prostu bonusy do ataku i obrony. Priblem kasy zniknie po moich statach, bo wszystko pójdzie w górę. Taki oddział rycerzy feudalnych to 1600 rekrutacji i 530 utrzymania.
Na megasubmodzie ja gram na VH na ai Pitera. Wcale niełatwo o wojnę błyskawiczną na VH, a będzie dużo trudniej po wstawieniu nowego unit Kama (większe koszty jednostek i lepsze rozliczanie walk automatycznych). Na czystym Bellum też robiłem błyskawiczny podbój. Wszystkim się nie dogodzi, jedni mają duże problemy na Medium a inni się nudzą na VH po jakimś czasie. Ja uważam, że aby ocenić ai należy zagrać minimum 120 tur na Medium a potem tyle samo na VH dla porównania. Zmiany balansu będą w III Megasubmodzie, ale dobry balans jest bardzo trudny do osiągnięcia, wymaga wielu testów na które nie mam czasu ani ja ani nikt z ekipy, dlatego liczymy na uwagi i sugestie grających. Sycylia jest BANALNIE łatwa. Polska już ma trudniej, zwłaszcza na VH na ai Pitera 3.6. Na orginalnym podobnie na VH jest ciężko.
Edit: Dużo zależy od stylu gry, ja np. nie lubię zdobywać większości mapy, trzymam się w miarę granic historycznych. Rzadko mam więcej jak 20 prowincji jako Imperium.
darius_d
06-05-2013, 12:17
Instalator nie opisuje tego, bo w tej kwestii nic nie zmienia. Tak samo jak nie zmienia nic w kwestii zmiany balansu, nie wiem skąd zarzut, że zmienił się balans, skoro w tej materii nie było grzebane. No chyba, że chodzi Ci o ograniczoną rekrutację, ale to już submod opcjonalny i nie do końca przetestowany. Podobnie będzie z nowym EDU KAMA - póki co będzie opcjonalny, a jak testy pokażą, że jest dobrze zbalansowany to stanie się prawdopodobnie integralną częścią megasubmoda.
Balans się zmienił już choćby przez to, że dodajecie jakimś krajom prowincje na starcie i sojusze, a to nie jest opcjonalne. Nie wiem dokładnie co jeszcze wnosi sam megasubmod bez opcjonalnych plików, ale jakiekolwiek zmiany w koszcie naboru, utrzymania, liczebności załogi, ich doświadczenie, sojusze początkowe, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech itd - to wszystko wpływa na ogólny balans gry.
OK, to napiszcie wprost - zalecany poziom trudności dla megasubmoda bez opcjonalnych dodatków to Normal (jak u Włochów), i z nim gra jest zbalansowana, a z tym i tym dodatkiem to już trzeba grać na VH - na przykład.
Skoro na dziś to jest nie zmieniane, a więc pozostaje domyślnie Normal, to ja mówię, że na tym poziomie gra nie jest zbalansowana, bo pojawia się problem blitzkrieg. Dlatego mimo wielu dobrych i potrzebnych poprawek, te, które wpływają na przegieg rozgrywki powodują, że megasubmod jest zmianą na gorsze, niestety.
Ja już postulowałem Aravenowi, by instalator miał coś takiego, że osobno wprowadza poprawki historyczne i korekty (np polskie herby i dynastie, usuwa jakieś bugi czystego moda), ale opcjonalne są wszystkie te zmiany, które wpływają na przegieg gry - dodatkowe prowincje na starcie, zmiany w kosztach i utrzymaniu oddziałów, sojusze na starcie itd. Nie oczekuję, że już w następnym wydaniu, ale że potem da się to rozdzielić.
Sojusze na starcie zostaną zlikwidowane raczej jak w czystym Bellum będzie. Proponuję nauczyć się samodzielnie dodawać krajom prowincje lub dawać je buntownikom i problem zniknie (Poradniki moderskie, mamy taki dział na Forum). Dodany jest Szczecin dla Polski i tyle, dojdzie Flandria dla Francji, zamiast robić z tego wielki problem naucz się zmieniać przydział prowincji i daj Szczecin buntownikom i tyle. Nie jestem pewien czy to nie zlikwiduje dynastii Gryfitów dla Polski. Megasubmod nie jest obowiązkowy, komuś się nie podobają założenia to gra na czystym modzie albo z submodami jakie były przed Megasubmodem. Ja gram na Megasubmodzie na VH, ai Pitera i z ograniczoną rekrutacją.
Ew. możesz sam dać Szczecin innej nacji w darze, jak uważasz to za słuszniejsze niż posiadanie go przez Polskę. zachowasz Gryfitów i zyskasz sojusznika za przekazanie Szczecina.
Edit: Nie lubię niczego zalecać, dla mnie poziom normal jest za łatwy. W Megasubmodzie III coś więcej będzie o sugerowanych poziomach trudności w zależności od ai itp.
darius_d
06-05-2013, 12:36
Na megasubmodzie ja gram na VH na ai Pitera. Wcale niełatwo o wojnę błyskawiczną na VH, a będzie dużo trudniej po wstawieniu nowego unit Kama (większe koszty jednostek i lepsze rozliczanie walk automatycznych). Na czystym Bellum też robiłem błyskawiczny podbój. Wszystkim się nie dogodzi, jedni mają duże problemy na Medium a inni się nudzą na VH po jakimś czasie. Ja uważam, że aby ocenić ai należy zagrać minimum 120 tur na Medium a potem tyle samo na VH dla porównania. Zmiany balansu będą w III Megasubmodzie, ale dobry balans jest bardzo trudny do osiągnięcia, wymaga wielu testów na które nie mam czasu ani ja ani nikt z ekipy, dlatego liczymy na uwagi i sugestie grających. Sycylia jest BANALNIE łatwa. Polska już ma trudniej, zwłaszcza na VH na ai Pitera 3.6. Na orginalnym podobnie na VH jest ciężko.
Edit: Dużo zależy od stylu gry, ja np. nie lubię zdobywać większości mapy, trzymam się w miarę granic historycznych. Rzadko mam więcej jak 20 prowincji jako Imperium.
OK, Aravenie, ale jak gram na czystym Bellum Polską bądź Sycylią, to szybko mój podbój jest spowalniany przez brak pieniędzy. Środki na utrzymanie wojska i wojny to 3/4 ogółu wydatków, czasem więcej. To dlatego nie jestem w stanie szybko podbijać i AI pewnie też.
Chcecie dodawać prowicje na starcie, sojusze, zmieniać koszty utrzymania - świetnie, ale niech to będzie jako opcja tak, jak ograniczona rekrutacja. Tylko tyle bym prosił. Podstawa megasubmoda niech zawiera tylko to co niezbędne - poprawki polskich herbów i dynastii, usuwa bugi z czystego submoda, dodaje zmiany na mapie od Mietka (nowa prowincja wokół Polski, sklepy ormiańskie). I wtedy wszyscy będą zadowoleni.
Sojusze na starcie zostaną zlikwidowane raczej jak w czystym Bellum będzie. Proponuję nauczyć się samodzielnie dodawać krajom prowincje lub dawać je buntownikom i problem zniknie (Poradniki moderskie, mamy taki dział na Forum). Dodany jest Szczecin dla Polski i tyle, dojdzie Flandria dla Francji, zamiast robić z tego wielki problem naucz się zmieniać przydział prowincji i daj Szczecin buntownikom i tyle. Nie jestem pewien czy to nie zlikwiduje Frakcji Gryfitów. Megasubmod nie jest obowiązkowy, komuś się nie podobają założenia to gra na czystym modzie albo z submodami jakie były przed Megasubmodem. Ja gram na Megasubmodzie na VH, ai Pitera i z ograniczoną rekrutacją.
Problemem jest blitzkrieg megasubmoda, a nie to, że ja o tym piszę. rzeczy jakie już na starcie wprowadza megasubmod jak dodawanie prowincji - to jest proste, czemu więc nie może to być opcją? Odsyłanie do poradników to chyba nie jest rozwiązanie - ja też niechętnie robię dwie wersje tłumaczenia, ale dlatego, że robię je dla wszystkich, a nie tylko dla siebie.
Balans się zmienił już choćby przez to, że dodajecie jakimś krajom prowincje na starcie i sojusze, a to nie jest opcjonalne. Nie wiem dokładnie co jeszcze wnosi sam megasubmod bez opcjonalnych plików, ale jakiekolwiek zmiany w koszcie naboru, utrzymania, liczebności załogi, ich doświadczenie, sojusze początkowe, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech itd - to wszystko wpływa na ogólny balans gry.
megasubmod w kwestii prowincji jedynie Polsce daje Szczecin, innych zmian w prowincjach nie ma. Do tego jest kilka sojuszy oraz wojen i są to jedyne zmiany. Koszt naboru, utrzymania, liczebności, doświadczenia, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech - czegoś takiego podstawowa wersja megasubmoda nie ma, nie wiem w co Ty grasz.
Skoro na dziś to jest nie zmieniane, a więc pozostaje domyślnie Normal, to ja mówię, że na tym poziomie gra nie jest zbalansowana, bo pojawia się problem blitzkrieg. Dlatego mimo wielu dobrych i potrzebnych poprawek, te, które wpływają na przegieg rozgrywki powodują, że megasubmod jest zmianą na gorsze, niestety.
skoro nie jest zbalansowana, to jest to wina Włochów, a nie megasubmoda. KAM to próbuje naprostować swoim nowym EDU. Jeśli widzisz jakiś blitzkrieg i uważasz, że jest to winą dodania Polsce Szczecina i tych kilku sojuszy, to znaczy że nie grałeś w czyste bellum i wypisujesz jakieś herezje. Nie każdemu może się megasubmod podobać, ale wypisywanie takich bzdur, które nie mają poparcia w rzeczywistości jest niepoważne Dariusie.
Ja już postulowałem Aravenowi, by instalator miał coś takiego, że osobno wprowadza poprawki historyczne i korekty (np polskie herby i dynastie, usuwa jakieś bugi czystego moda), ale opcjonalne są wszystkie te zmiany, które wpływają na przegieg gry - dodatkowe prowincje na starcie, zmiany w kosztach i utrzymaniu oddziałów, sojusze na starcie itd. Nie oczekuję, że już w następnym wydaniu, ale że potem da się to rozdzielić.
pierwsze słyszę - to ja właśnie cały czas byłem jako jeden z nielicznych za tym, aby podstawowy megasubmod nie ingerował w rozgrywkę, a wszelkie zmiany które to robią dawałem jako opcję. Ty właśnie stałeś w opozycji. Widzę się coś Ci odwidziało.
K A M 2150
06-05-2013, 13:24
Dariusie, ceny i utrzymanie masz ze zwykłego Bellum! Moich zmian w modzie jeszcze nie ma ;) Narzekasz właśnie na zwykłe BC, nie megasubmoda.
Po moich zmianach to nawet koło 100 tury będzie ciężko wystawić 2 pełne armie silnego woja.
Mietek77
06-05-2013, 13:24
Dziwię się, że piszesz o łatwości grania Sycylią. W porównaniu do oryginału grę tym państwem utrudniłem. Zrobiłem duży bunt w afrykańskich prowincjach Sycylii, czego w oryginale nie było. Dodałem wojnę i armię inwazyjną Bizancjum na terenie południowej Italii, zmniejszyłem chyba w dwóch prowincjach dochody z rolnictwa.
Dodałem wojnę z Maurami. Do tego jest ograniczona rekrutacja, która sporo zmniejsza ilość i częstotliwość dostępnych wojsk. Dodany jest - Assimilation Script, który uniemożliwia budowanie nowych budynków w dopiero co zdobytej prowincji i utrzymuje przez jakiś czas spory poziom niezadowolenia. Tego nie ma w oryginale.
Co do ogólnej trudności to tak jak napisał Araven każdy ma inne upodobania. Ponadto jest różny poziom trudności w zależności od wyboru państwa. Ja do tej pory grałem na hard/ hard. Teraz gram hard/ very hard bo według mnie tylko na takim poziomie gracz może spocić się na polu bitwy. Ja gram dodatkowo na ai bitewny Germanicu5.7 które bardzo polecam, np. odbiera ono w czasie bitwy na jakiś czas władzę nad niektórymi oddziałami.
viewtopic.php?f=32&t=8859 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8859)
Gram teraz na wspomnianym poziomie Jerozolimą z poprawioną ograniczoną rekrutacją, którą właśnie udostępniam i jest naprawdę trudno i ciekawie. Po 15 turach podbiłem Cylicję, ale jestem atakowany przez Egipt, Syrię i Turków ze wszystkich stron. :)
http://www.sendspace.pl/file/661ab074c04bb0cb0079a91
Zróżnicowałem możliwości rekrutacji części wojsk, np teraz Mediolan ma ciut większe możliwości rekrutacji pieszych wojsk lądowy niż np. morskie republiki kupieckie takie jak Wenecja czy Piza. Przerobiłem całkowicie możliwości rekrutacyjne jednostek zakonów rycerskich. Dotychczas było tak, że jeśli wybudowano by wszystkie możliwe komandorie np. Templariuszy to ilość wojsk była by na poziomie kilkudziesięciu tysięcy ( oczywiście na skale rzeczywistą, a nie w grze ) Tymczasem wojska zakonów rycerskich były jednostkami elitarnym,a co za tym idzie mało licznymi i tylko w W Królestwie Jerozolimy, oraz na obszarze półwyspu iberyjskiego miały militarnie duże znaczenie. W pozostałych krajach było to po kilkunastu, a góra kilkudziesięciu rycerzy. Oczywiście nie oddałem tego w grze bo w wtedy w niektórych krajach np Polsce dostępność Templariuszy byłaby raz na 200 tur. Jednak urealniłem to zachowując grywalność. Oczywiście nie mówię ostatnie słowa i w przyszłości zamierzam rozdzielić rekrutację jednostek konnych w miastach i zamkach. Teraz jest tak tylko z jednostkami pieszymi.
Skoro dla ciebie jest za łatwo i kilkanaście tur robisz blitzkrieg to graj na takim poziomie trudności jak ja i wtedy ocenisz. Wszystkie te rzeczy jakie ja robię mają służyć utrudnieniu gry, a w zasadzie jej urealnieniu. Proponowałem ograniczenie mega super bonusów w klasztorach to jakoś nie słyszałem twojego głosu za.
PS. ai Pitera 3.6 również polecam.
Poza tym wystarczy nie grać na free_upkeep i z kasą jest dużo trudniej. Polecam VH i ograniczona rekrutacja bez free_upkeep , ai Pitera 3.6 i miłego blitzkrigu.
Mietek77
06-05-2013, 13:37
Wybacz, wrzuciłem tu z free i bez free jak chciałeś kiedyś. Ale sam widzisz, że z free trochę zabija sens ograniczonej rekrutacji. Niech każdy ma jednak wybór.
n
darius_d
06-05-2013, 13:39
megasubmod w kwestii prowincji jedynie Polsce daje Szczecin, innych zmian w prowincjach nie ma. Do tego jest kilka sojuszy oraz wojen i są to jedyne zmiany. Koszt naboru, utrzymania, liczebności, doświadczenia, obecność armii bizantyjskiej we Włoszech - czegoś takiego podstawowa wersja megasubmoda nie ma, nie wiem w co Ty grasz.
Powól, drogi Wino, że zacytuję Ci zakres zmian, które wprowadza instalator - przy zaznaczonej wyłącznie opcji samego megasubmoda, bez głębokiej szarży, zmian w AI, i bez ograniczonego naboru:
Zawiera: najnowsze spolszczenie, submod Mietka77, submod Aramegila, submod Marko1805, kursory, free upkeep i dziedzic Aravena, nowe - poprawione statystyki jednostek, poprawiony plik...
- dalej jest ucięte, ale już to co widać i co podkreśliłem, wystarczy - to wszystko są zmiany zmieniające rozgrywkę względem oryginału moda i wychodzą daleko poza Twoje wyobrażenie.
Pozwól, że skwituję tak, jak możesz oczekiwać - nie wiem, w co Ty grasz. Ani na jakiej podstawie odnosisz się do moich spostrzeżeń z gry na czystej wersji czy w megasubmodzie. Jak upewnisz się, że sprawdzisz o czym piszę, to możemy pogadać.
Daruję sobie komentowanie tego, co wypisujesz w kolejnych akapitach, oszczędzę Cię ;-)
Tylko dorzucę, że fajnie, że nie tylko ja domagam się, żeby zmiany w rozgrywce były opcją w instalatorze. Tu masz moje pełne wsparcie.
Poza ty wystarczy nie grać na free_upkeep i z kasą jest dużo trudniej.
Akurat nie wiem jak to zmienić, zapewne też łatwo, ale to już kolejna ręczna zmiana w plikach. Za to taka, która nie jest opcjonalna, jest w podstawowej wersji megasubmoda. I może nie ostatnia jaką należałoby uwzględnić - są jeszcze poprawione statystyki jednostek. Trochę dużo się tego robi.
Aravenie, zauważ, że nie tylko ja, także Wino postuluje, żeby megasubmod w wersji podstawowej nie ingerował w staty i rozgrywkę, poza tym co niezbędne.
Zauważam to wszystko, post nr 2 w Instalce megasubmoda masz ograniczoną rekrutację bez free_upkeep i opis jak ją zainstalować. Akurat Wino ma największy wpływ na to co jest w instalce. W Megasubmodzie w poście nr II są opcjonalne pliki jakie nie zmieściły się do Instalki, będzie ich więcej. Staramy się zadowolić wszystkich to nie jest łatwe. Dam w wersji III rekrutację zwykłą bez free_upkeep w poście nr 2 Instalki.
Celem Megasubmoda jest m.in. poprawa gry Polską, nie tylko poprawienie bugów z czystego Bellum i trzymanie się go jak wyroczni.
darius_d
06-05-2013, 14:03
Dariusie, ceny i utrzymanie masz ze zwykłego Bellum! Moich zmian w modzie jeszcze nie ma ;) Narzekasz właśnie na zwykłe BC, nie megasubmoda.
Po moich zmianach to nawet koło 100 tury będzie ciężko wystawić 2 pełne armie silnego woja.
Nie chcę konkretnie wskazywać palcem. Gdy grałem megasubmodem z pełnymi opcjami, komputer dodawał mi stanowczo zbyt wiele kasy. Nie wiem, które pliki za to odpowiadają, tych ustawień jest wiele w różnych miejscach. Być może wszystkie po trochu. Nie ważne, chodzi o to, że gracz nie wie, jakie ustawienia przy instalacji powienien wybrać, żeby gra była zbalansowana. Blitzkrieg mi się nie przyśnił, chyba nie będziemy sprowadzać rozmowy do tego poziomu? Być może nie dla każdego kraju jest on widoczny, ja mogę zaświadczyć, że występuje w grze Sycylią i Polską (jeszcze raz przypominam, grałem na poziomie Normal - nazwanym przez Włochów Dificile czyli Trudny, wszystkie opcje z megasubmoda włączone). Obalcie to, albo poprawcie, albo wskażcie, o co poprosiłem, dla jakiego ustawienia gra jest zbalansowana. Nikt nie oczekuje cudów, jedynie potwierdzenia że głoszone zmiany na lepsze będą widoczne w grze.
Dziwię się, że piszesz o łatwości grania Sycylią. W porównaniu do oryginału grę tym państwem utrudniłem. Zrobiłem duży bunt w afrykańskich prowincjach Sycylii, czego w oryginale nie było. Dodałem wojnę i armię inwazyjną Bizancjum na terenie południowej Italii, zmniejszyłem chyba w dwóch prowincjach dochody z rolnictwa.
Dodałem wojnę z Maurami. Do tego jest ograniczona rekrutacja, która sporo zmniejsza ilość i częstotliwość dostępnych wojsk. Dodany jest - Assimilation Script, który uniemożliwia budowanie nowych budynków w dopiero co zdobytej prowincji i utrzymuje przez jakiś czas spory poziom niezadowolenia. Tego nie ma w oryginale.
Mi się te wszystkie zmiany podobają! A jednak wierz mi, nawet z tymi zmianami, jakie wprowadziłeś, mam tyle kasy, że nie mam kłopotów by prowadzić budowę i jednoczesny nabór do wojska, które podbija prawie całą "buntowniczą" Italię! Albo inaczej - zagraj i sam zobacz. Wenecja i Lombardia są cieniem siebie z czystej wersji, to też pomaga. Jednak i bez tego jako Sycylia mogę jednocześnie wystawić dwie pełne armie i zdobywać nimi wszystko dookoła. Kluczem jest wg mnie to, że w czystej wersji szybko kończy się kasa na prowadzenie podboju z jednej strony, a z drugiej na podtrzymywanie budowy i naboru. Te dwie rzeczy nie są możliwe do pogodzenia w czystej wersji i to uważam za największą zaletę. Nie wiem jak to wygląda w późnych etapach gry, ale wtedy już zakładasz, że grasz wielkim krajem.
Jednak to właśnie w początkowych stadiach gry najwięcej się zyskuje na tle innych państw, więc to jest ważne żeby od początku gra była dobrze zbalansowana. Nie wiem czy to tylko problem Sycylii i Polski, z tego co tu czytam, to wynika, że tak, ale nie wydaje mi się.
Ps. Podoba mi się, że następuje skuteczny atak na Trypolis, oraz Palermo - raz mi ją nawet zdobyli! Uważam, że to świetna rzecz. Jedynie co bym poprawil, to żeby buntownicy napadali też na Mahdię. Nie wiem czemu tylko przy niej stoją, ale nie atakują.
Co do ogólnej trudności to tak jak napisał Araven każdy ma inne upodobania. Ponadto jest różny poziom trudności w zależności od wyboru państwa. Ja do tej pory grałem na hard/ hard. Teraz gram hard/ very hard bo według mnie tylko na takim poziomie gracz może spocić się na polu bitwy. Ja gram dodatkowo na ai bitewny Germanicu5.7 które bardzo polecam, np. odbiera ono w czasie bitwy na jakiś czas władzę nad niektórymi oddziałami.
viewtopic.php?f=32&t=8859 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8859)
Gram teraz na wspomnianym poziomie Jerozolimą z poprawioną ograniczoną rekrutacją, którą właśnie udostępniam i jest naprawdę trudno i ciekawie. Po 15 turach podbiłem Cylicję, ale jestem atakowany przez Egipt, Syrię i Turków ze wszystkich stron. :)
http://www.sendspace.pl/file/661ab074c04bb0cb0079a91
Niezależnie kto jak gra, to zauważy, że w czystej wersji trudno mu robić podboje, a w megasubmodzie o wiele łatwiej. Przy VH będzie odpowiednio trudniej, ale znów ze wskazaniem na czystego moda.
Zróżnicowałem możliwości rekrutacji części wojsk, np teraz Mediolan ma ciut większe możliwości rekrutacji pieszych wojsk lądowy niż np. morskie republiki kupieckie takie jak Wenecja czy Piza. Przerobiłem całkowicie możliwości rekrutacyjne jednostek zakonów rycerskich. Dotychczas było tak, że jeśli wybudowano by wszystkie możliwe komandorie np. Templariuszy to ilość wojsk była by na poziomie kilkudziesięciu tysięcy ( oczywiście na skale rzeczywistą, a nie w grze ) Tymczasem wojska zakonów rycerskich były jednostkami elitarnym,a co za tym idzie mało licznymi i tylko w W Królestwie Jerozolimy, oraz na obszarze półwyspu iberyjskiego miały militarnie duże znaczenie. W pozostałych krajach było to po kilkunastu, a góra kilkudziesięciu rycerzy. Oczywiście nie oddałem tego w grze bo w wtedy w niektórych krajach np Polsce dostępność Templariuszy byłaby raz na 200 tur. Jednak urealniłem to zachowując grywalność. Oczywiście nie mówię ostatnie słowa i w przyszłości zamierzam rozdzielić rekrutację jednostek konnych w miastach i zamkach. Teraz jest tak tylko z jednostkami pieszymi.
Skoro dla ciebie jest za łatwo i kilkanaście tur robisz blitzkrieg to graj na takim poziomie trudności jak ja i wtedy ocenisz. Wszystkie te rzeczy jakie ja robię mają służyć utrudnieniu gry, a w zasadzie jej urealnieniu. Proponowałem ograniczenie mega super bonusów w klasztorach to jakoś nie słyszałem twojego głosu za.
PS. ai Pitera 3.6 również polecam.
Przy Sycylii nie grałem zakonnikami, tylko normanami i zwykłym rosterem. Podoba mi się kierunek zmian co do elitarnych wojsk, na pewno grając Jerozolimą jest to od razu widoczne, jednak dla Sycylii to zależy od czegoś innego. Pewnie jakbym grał Jerozolimą to bym wszystko wychwalał pod niebiosa, ale coś jest nie tak - i nie wskazuję w ktorym pliku, bo to trudno dojść - że gra Sycylią szuybko przestaje być ciekawa.
Kończę temat, nic więcej mądrego już nie napiszę do kolejnego wydania megasubmoda, bo nie będę miał czasu grać. Zawarłem to, co wydało mi się istotne. Dziękuję za Wasze uwagi i porady, wiele z nich jest dla mnie cennych.
Profesor
06-05-2013, 14:06
O tak, to będzie ciekawe! :)
Przydał by się jeszcze submod, który zwiększy liczbę tur na rok. W tedy jakoś to lepiej by wyglądało :P
Moje jedyne spostrzeżenia co do dziwactw wynikających z Megasubmoda:
Zupełnie niepotrzebnie przydzielone startowe sojusze. Szczególnie te między państwami iberyjskimi. Już w okolicach 15 tury, Maurowie zostali całkowicie wyparci z półwyspu walcząc przeciwko trzem wrogom na raz :| Może lepiej by było, gdyby zamiast sojuszy po prostu zwiększyć relacje między poszczególnymi państwami?
Kolejnym problemem, to jak ktoś już gdzieś wspominał - dziwna agresja wobec Państwa Papieskiego. Gram teraz Polską i choć mam dopiero 21 turę - Rzym jest podbity przez Pizę, która od 10 tur prowadzi wojnę z papą. To samo było gdy grałem te kilkanaście ruchów Norwegią i Maurami. Tylko tym razem agresorem była Sycylia
darius_d Poprawione statystyki są od Włochów, którzy sami je poprawili kilka miesięcy po wydaniu BC 6.3. Jest więc poprawką Włochó i nikt z nas nie ingerował w ten plik w celach zmiany balansu. Submod Mietka zawarty w podstawowym megasubmodzie jest ten sprzed 21.03 i nie ingeruje on na tyle w BC, aby rozwalać balans (o czym sam Mietek wspomniał powyżej). Także jedynie free upkeep może ten balans rozwalać. Jego chciałem dać jako opcję, ale się nie dało niestety (o czym jest wspomniane w lisćie zmian megasubmoda). Po prostu zbyt dużo submodów powstaje i jak każdy ma mieć free upkeep i inne kombimacje to każdy by musiał tworzyć kilka wersji swoich submodów, a to by spowodowało poważne problemy.
Nie chcesz aby megasubmod ingerował w rozgrywkę a te wszystkie zmiany na poprawę historyczności to niby co spowodują wg Ciebie? Poprawią balans?
Daruję sobie komentowanie tego, co wypisujesz w kolejnych akapitach, oszczędzę Cię
ja też nie mam ochoty na tą jałową dyskusję, bez odbioru.
Agresja wobec Papiestwa będzie poprawiona w Megasubmodzie III. Potestuję we wtorek poprawkę w tym zakresie. Darius_d tzw. podanie poziomu trudności i balansu dla Megasubmoda jest niemożliwe prawie. Dla jednego to Medium/Medium dla innego VH/VH. Chyba trzeba ankietę na temat Megasubmoda założyć by grający ocenili zmiany. Ja zawsze sam sobie zdanie wyrabiam grając kampanię na różnych poziomach i wybieram optymalny. Poza tym jak Mietek77 napisał poziom trudności zależy też i od wybranej nacji.
Sojusze startowe jak pisałem będą usunięte, raczej wszystkie, przeważyło dla mnie zdanie Wino, że nie odwzorowujemy historii bo to gra, dlatego startowo sojuszy nie będzie, niektóre relacje zostaną zmodyfikowane, kto kogo jak lubi albo nienawidzi.
Profesor ilość tur na rok można zwiększyć masakrycznie łatwo.
Tak, ale to nie wystarczy bo ręczna zmiana w descr_strat zmieni ilość tur na rok, ale agenci i generałowie mogą się starzeć dwa razy wolniej albo dwa razy szybciej niż powinni. Kilka plików trzeba zmienić by to grało. Nie powstał submod na 4 tury do wersji 6.3, a był taki do 6.2, więc i u nas go nie ma. Zwiększenie ilości tur jednym się podoba innym nie, tury trwają długo dość na Full, a po wydłużeniu ilości tur jeszcze dłużej trzeba by czekać na nowe jednostki np.
Darius czemu nie zagrasz po prostu na czystym Bellum instalując samodzielnie to co chcesz? Instalki do poszczególnych rzeczy z submoda są porozrzucane po dziale ale są, wystarczy trochę poszukać i wgrać sobie samemu co się chce.
Sakiewka króla jest zależna od poziomu trudności, musiałeś wcześniej grać na wyższym poziomie trudności skoro miałeś mniej kasy, nie ma innej opcji, bo megasubmod nie powoduje, że gracz ma większe dochody. Włącz sobie tabelkę która rozlicza dochody i poszukaj "sakiewka króla" grając na normalnym, a potem włącz gre na trudnym i porównaj ;) Założe się, że grając na oryginale grałeś na wyższym poziomie trudności i dlatego miałeś mniej kasy.
Póki co tylko Ty piszesz, że jest Ci dużo łatwiej na megasubmodzie.
K A M 2150
06-05-2013, 15:42
Co do darmowego utrzymania to mogę dorobic EDU bez tego i z tym, to parę minut kasowania, więc do wyboru przy instalce będzie najwyżej :)
Nie trzeba Kam, free_upkeep załatwiamy w export_descr_buildings, tam się przerabia kilka linijek i jest albo z free_upkeep albo bez niego. Nie ma potrzeby przerabiać unit. W megasubmodzie III będzie opcja pełnej rekrutacji z free_upkeep i bez niego a opcjonalnie w osobnym pliku ograniczona rekrutacja także w II wariantach.
Czy ktos poza mna ma blad w czasie krucjat mianowicie : armie krzyzowe niektorych frakcji potrafia stac w jednym miejscu do konca krucjaty , wchodzac dwuklikiem na ich jednostki widze ze nie maja juz punktow ruchu a postawa generala jest pochylona jakby skonczyl ruchi nie mogl dalej isc.Aktualnie widze jak dunczycy od 5 tur stoja w miejscu , a wenecjanie od 15 tur.
Aravenie, nie za bardzo się da, dlatego właśnie w Megasubmodzie nr 2 free upkeep jest w standardzie. Dlaczego? No bo program do robienia instalki jakiego używam nie ma do wyboru opcji na zasadzie "jeden z kilku". Czyli tam gdzie się wybiera dane komponenty do instalacji są tylko do wyboru ptaszki, nie ma wyboru poprzez te "kółeczko" (chodzi mi o takie kółeczko jak jest np. po instalacji sterowników. Masz wtedy do wyboru restart systemu albo bez restartu, jedno z dwóch). Tu by się taki wybór przydał, np. wybierasz "ograniczona rekrutacja" i rozwija się do wyboru "free upkeep" lub "bez free upkeep". Niestety ta instalka tego nie ma więc mogę to tylko zrobić na zasadzie wielokrotnego wyboru, czyli: 1 - megasubmod; 2 - free upkeep; 3 -ograniczona rekrutacja; 4- EDU KAMA; 5 - AI Pitera; 6 - AI Branca itd. Tylko że jak ktoś będzie chciał 2 + 3 to jak tak zaznaczy to przecież nie zadziała (bo 2 ma inny EDB niż ten w 3). I dlatego trzeba by zrobić pozycję 7 - free + ogr rekr. No ale weź teraz każdemu wytłumacz, że jak chce free upkeep + ogr to nie ma wybierać 2 + 3 tylko 7? Podejmiesz się tego? Nie może tak być, instalka ma być przejrzysta. Potem będzie lament, że ktoś wybrał to z tym, a z tamtym nie działa, itd. itp. Dlatego dałem free upkeep, bez opcji jego usunięcia czy dodawania.
Spokojnie wersja Megasubmoda III będzie jak II co do Instalki, tylko damy dużo więcej plików alternatywnych ograniczona rekrutacja, brak free_upkeep i inne takie, ale to osobno w poście nr 2 w temacie z Instalką. Będzie ok.
Qtango - właśnie dlatego w Megasubmodzie zmienimy skrypt od Krucjat na inny. Czasami krzyżowcy się motają, czasami idą do celu krucjaty, ale nie działa to jak należy.
A usuniecie irytującą sprawę dezercji?
Mietek77
06-05-2013, 20:21
darius_d przyjrzę się twoim uwagom. Być może odpowiedzialny jest za to nowy money script który jest bardziej łaskawy dla dużych frakcji niż wcześniej.
Sojusze na półwyspie iberyjskim i szybki podbój maurów -zgoda trzeba to zmienić. Co do money scriptu to ja go nie robiłem tylko zaimlementowałem. Twórcy moda twierdzili że nie kradnie kasy ( lub mniej kradnie ) i ma być w wersji BC 7.0. Zewsząd były głosy o kradzież kasy dlastego został dodany. Przyjrzę się zatem mu, napewno mozna go poprawić, a w ostateczności wrócić do starego skryptu. Ja cenię konstruktywną krytykę i bardzo za nią dziękuje. Zresztą sam o nią wielokrotnie prosiłem. :) Zaraz zernę na Sycylię.
K A M 2150
06-05-2013, 20:26
Panowie, ale to dormowe utrzymanie to nie problem :D Niech edb zostanie tak jak jest. Obecnie w czystym EDU jak i na moich statach wszystkie jednostki maja free_upkeep, więc w pare minut dorobię dwa EDU bez tej cechy, albo zostawić ją milicji. Wtedy w instalce będzie do wyboru czyste EDU bez darmowego utrzymania, moje EDU z i moje EDU bez darmowego utrzymania. Jak się nic z tego nie zaznaczy to po prostu czyste EDU z darmowym będzie.
W instalatorze mogą być tylko dwa EDU. Stary z Megasubmoda II od Włochów i nowy Twój. Free_upkeep załatwimy wpisami w buildings.
Oba wyjścia na dobrą sprawę są podobne, bo instalka tego nie przetrawi i będzie trzeba dodawać różne wersje czy to EDU czy to EDB osobno.
K A M 2150
08-05-2013, 00:54
Kolejne EDU wysłane do testów ;D Myślę, że jeszcze z 2 wersje i będzie już całkiem dobrze :) Do końca przyszłego tygodnia powinno już być wszystko zbalansowane jak powinno :D W ogóle siedząc teraz w jednostkach regionalnych byłem w szoku jaki dziwny balans Włosi zrobili, jakieś chłopstwo z szmatach prawie 1000 kosztu rekrutacji i 400 utrzymania, rycerze w dobrych zbrojach 600 rekrutacji i 170 utrzymania o_0 Albo dwie takie same jednostki fanatyków, praktycznie te same staty, ale jeden oddział kosztuje w kampanii 37 rekrutacji i trochę ponad 100 utrzymania, podczas gdy ten drugi oddział już kilkaset kosztu rekrutacji plus 370 utrzymania. Jakaś pustynna jazda na kucykach ponad 500 utrzymania, a rycerze w płytach trochę ponad 300. Skąd im to się wzięło ; P
Takie pytanie odnośnie tego nowego EDU czy liczebność jednostek w odziale sie zmieni?
KAM, a może warto jakbyś osobny wątek otworzył o tym EDU? Można by tam podyskutować, wypisałbyś jakie są jego założenia (np. co zmieniasz, co balansujesz, co poprawiasz itp.). Nie mam czasu na testowanie niestety (w ogóle prawie w Bellum nie gram), ale z tego co czytam to widać, że zapowiada się to bardzo ciekawie.
Nie ukrywam, że coraz bardziej mam ochotę porzucić projekt megasubmoda w takiej postaci jak sobie na początku założyłem, czyli że nie powinien ingerować w rozgrywkę, a to co ingeruje dawać jako opcję. Po tym co piszesz, to rzeczywiście aż dziwne, że EDU w BC jest tak masakrycznie zwalone. Więc to co robisz to zmiana na lepsze. Ograniczona rekrutacja Mietka też jest chwalona. Dlatego nie wiem czy nie lepiej będzie odbić w kierunku takim, aby powstał Polski Megasubmod z prawdziwego zdarzenia, czyli Twój EDU + rekrutacja made by Mietek (oczywiście wraz z wszystkimi poprzednimi zmianami Mietka) jako podstawa submoda, a nie dodatek. Oczywiście trzeba by to wcześniej potestować dobrze.
K A M 2150
08-05-2013, 08:13
Tak, było to już podawane. Nie będą to jednak aż tak drastyczne zmiany jakie zrobiłem w MXL. Jednostki piesze występują w takich liczbach: 150, 125, 100, 75. Jazda w takich: 80, 70, 60, 50, 40.
EDIT: Czyste EDU z Bellum też bym jakoś zostawił w standardzie, albo do wyboru. Jednak jak ktoś lubi tamte staty to niech na nich gra, tam raczej trochę szybciej się gra niż na moich statach. Chociażby ekonomia u mnie strasznie zwolni, a nie każdemu może się to podobać. Nie ukrywam, że wolę realizm, ale jedną z rzeczy, które mi się w Bellum spodobały to to, że grało się dosyć szybko, przez co była odskocznia od reszty modów, gdzie dążono do spowolnienia rozgrywki :) Teraz to najgorzej z czasem na modowanie, w megasubmoda nawet nie miałem okazji zagrać, robienie bitew gracza na przyśpieszonym czasie, aby testować jednostki nie liczę ;P U mnie chęci to robienia poprawek są wielkie, tylko najzwyczajniej nie jestem w stanie się fizycznie z tym wyrobić, bo za dużo na głowie.
W okolicach 17 maja 2013 może się uda dokończyć Megasubmoda III. Pomysł Wino mi się podoba, raczej Ograniczona rekrutacja + pliki Kama (units, projectile i mounts) będą standardem. Osobno będą pliki z normalną rekrutacją i poprzednim unit itp. Na początku wyzeruję jednak wszystkie wojny i sojusze, znaczy nikt nie będzie miał wojny ani sojuszu na starcie. Megasubmod III uwzględnia większość zgałąszanych w odpowiednim temacie poprawek, także w plikach tekstowych, dodanie Falndrii, zmiana Ligi Baronó na Lige Możnych. Pełny wykaz zmian ukaże się wraz z nowym Megasubmodem III, w nim m.in. poprawione krucjaty i ai Pitera wersja 3.7 (nieatakowanie papiestwa i inne usprawnienia). Jeszcze pomyślimy co i jak. Opinie mile widziane.
Decyzja zapadnie po testach.
Jeżeli zmieniacie nazewnictwo na polskie to może zmińcie Ligę Baronów na Rokosz Możnych.
Statystyki w Bellum zawsze uważałem za idiotyczne choć zbierałem za to cięgi, miałem zrobić kompleksowe z cenami rekrutacji i zmianą liczebności oddziałów ale nie potrafię pozamieniąć innych parametró niż te widziane w okienku rekrutacji. Widzę, że te które dostaniemy będą o wiele lepsze.
Przypomnę o dwóch rzeczach które w mojej kampanii są inne niż w założeniach;
1. Rekrutacja Braci Dobrzyńskich - miała być z kościołów i kaplic od 3-go stopnia w górę - jest ze stajen
2. Konna Drużyna Książęca - jest rekrutowana w każdej prowincji podczas gdy piesza jest jednostką regionalną.
Jeszcze co do statystyk - czy nie rozważałeś wzorem TATW dać większą liczbę żołnierzy w oddziałach dla nacji muułmańskich a w zasadzie dla ich "pastuszych" oddziałów.
Problem jest też z jednostkami łuczników które mają często zaniżony atak dystansowy a zawyżony atak wręcz - atak 3 z dystansu to zbyt mało - atak wręcz 5-6 dla jednostki wyposażonej w noże to znowu za dużo. W ogóle te śmieciowe oddziały mogłyby nadrabiać liczebnością choć z tego co widzę już o tym pomyślałeś.
Co do relacji startowych i powrotu do punktu wyjścia to szkoda - jak będę miał czas na grę to sobie to pozmieniam. Grało mi się na tych pozmienianych dobrze bo sojusz równoważyłem wojną na innej granicy. Takie państwo jak Jerozolima była od samego początku lennem Papiestwa i sojusz tutaj aż się prosi.
Nie zgadzam się też z graczem który pisał, że Maurowie w rozgrywce z sojuszami i wojnami na starcie szybko znikają z Europy. - Grająć Polską tak miałem, grająć Jerozolimą jest inaczej.
Z pozostałech rzeczy do poprawienia to jeszcze krucjaty i dżihad - armie tych imprez stoją sobie często na własnym terenie i mają się dobrze - bez dezercji - na darmowym utrzymaniu. Ideałem byłoby zachowanie obecnej ilości armii krucjatowych i dżihadowych ale zachowujących się racjonalnie - idących na cel swojej wyprawy i to idących ostro bo po dotarciu na miejsce też mają dłu....gie przestoje.
Edit:
Kednostki szlacheckie - nobile często utrzymaywały się same lub pokrywały większą częś swojego utrzymania. Dałbym im b. drogą rekrutację ale zmniejszył znacząco koszty utrzymania.
Jeżeli zmieniacie nazewnictwo na polskie to może zmińcie Ligę Baronów na Rokosz Możnych.
liga baronów - to dotyczy całej europy, więc Rokosz Możnych nie bardzo. A nie da się wyodrębnić różnych lig baronów.
1. Rekrutacja Braci Dobrzyńskich - miała być z kościołów i kaplic od 3-go stopnia w górę - jest ze stajen
fajnie by było, jakby ktoś czasem zajrzał do wątku z instalką.
Co do relacji startowych i powrotu do punktu wyjścia to szkoda - jak będę miał czas na grę to sobie to pozmieniam. Grało mi się na tych pozmienianych dobrze bo sojusz równoważyłem wojną na innej granicy. Takie państwo jak Jerozolima była od samego początku lennem Papiestwa i sojusz tutaj aż się prosi.
ile osób tyle opinii, więc ciężko wybrać. Ja uważam, że skoro mamy dyplomatów oraz gramy w grę, to należy ich wykorzystać. Jakby tak porobić historyczne sojusze i wojny każdej nacji, to znaczenie dyplomatów było by znikome, a to jest bez sensu.
Nie zgadzam się też z graczem który pisał, że Maurowie w rozgrywce z sojuszami i wojnami na starcie szybko znikają z Europy. - Grająć Polską tak miałem, grająć Jerozolimą jest inaczej.
doskonały przykład na to, że aby móc wydać w miarę rozsądną opinię o megasubmodzie to należy najpierw rozegrać każdą nacją przyjamniej 10 kampanii. A co niektórzy wypowiadają się o balansie po rozegraniu jednej kampanii jedną nacją. Zaznaczam, że chodzi mi o opinie co do balansu, bo opinie oczywiście są ważne, ale o balansie wypowiadać się po rozegraniu jednej kampanii to no comment. Przecież każda kampania może pójść inaczej. A jak widać z Twojej opinii nie zawsze Maurowie są słabi, co ktoś wcześniej sugerował.
Z pozostałech rzeczy do poprawienia to jeszcze krucjaty i dżihad - armie tych imprez stoją sobie często na własnym terenie i mają się dobrze - bez dezercji - na darmowym utrzymaniu. Ideałem byłoby zachowanie obecnej ilości armii krucjatowych i dżihadowych ale zachowujących się racjonalnie - idących na cel swojej wyprawy i to idących ostro bo po dotarciu na miejsce też mają dłu....gie przestoje.
chyba Mietek się temu przygląda, w każdym razie jest plan to poprawić :)
marko1805
08-05-2013, 10:13
Konna Drużyna Książęca - jest rekrutowana w każdej prowincji podczas gdy piesza jest jednostką regionalną.
To mnie zastanawia, mam wgranego megemoda II z ograniczona rekrutacją, u mnie pieszą drużynę książęca moge rekrutowac we wszystkich prowincjach natomiast nie mam dostępu do tej jednostki konno. :?: Nie mam wgranej ostatniej aktualizacji do ograniczonej rekrutacji - czy w tym tkwi problem?
Avalanche
08-05-2013, 10:14
Witam,
Ciut mnie nie było na forum, ale gram w miarę na bieżąco. Właśnie testuję Megasubmod 2 z oficjalnymi poprawkami (oprócz ograniczonej rekrutacji - gram na auto bitwach i mam za duże straty :D ). Gram HRE na poziomie Hard / Easy (ze względu na bitwy z automatu) z free_upkeep i aktualnie doczłapałem się do 110 tury.
Powiem tak, kasa może na początku nie stanowi problemu, ale potem koszty za prowincje są naprawdę duże. Żeby osiągnąć zwycięstwo trzeba potem bulić 80 tys. za ruch. To mało niby? 2500 kary za zamek który przynosi 500 z podatków? Jest naprawdę trudno. Oczywiście nie jak w oryginale ale zauważmy jedną rzecz - Włosi naprawdę podpakowali włoskie nacje. Grałem kiedyś Sycylią i powiem, że kasa leci w bród - państwa położone w regionach nadmorskich mają dużo łatwiej. HRE jest mocne militarnie ale niezbyt gospodarczo. Ja pierwsze co robię to sojusze z sąsiadami i staram się kupić (!) jak najwięcej regionów na początku. Stawiam na Europę centralną - zwykle w początku kampanii można kupić od Francji oba zamki (trybut 5k przez 20 tur), podobnie jak od Anglii (oba zamki z terenów Francji za podobne pieniądze). Grając Francją można od HRE kupić (są naprawdę hojni), Staufen, Thun, Kolonię i Bremen lub Utrecht (cena 10k przez 20 ruchów to promocja). Resztę szarych prowincji zdobywam systematycznie. Niestety ta taktyka wymaga dobrych stosunków z sąsiadami - sojusze to podstawa bo do ok 30-40 ruchu jesteśmy na dużym minusie ;) i nie możemy rekrutować wojska ani budować. Przy okazji polecam ożenić księcia z księżniczką sąsiada i poprzez zabójców pokojowo przejąć państwo (udało mi się grając HRE Danię a potem Francję). Pilnować rodu! Nie żenić rodów nie z linii panującej - niech wyginą - lojalność to podstawa. W żadnym wypadku nie adoptować generałów do drzewa genealogicznego i nie akceptować ożenków od komputera! Co do dezercji w krucjatach jest bardzo prosty sposób który jest znany już od lat. Wystarczy przed zakończeniem tury postawić generała obok armii (w zasięgu jednego pola) i nie będzie dezercji. Jak łatwo policzyć 1 generał może się "opiekować" do 8 armiami na raz! Może bugabuse - ale AI nie doświadcza dezercji więc decycza należy do was.
Kilka rzeczy / bugów do poprawy (nie wiem czy ktoś poruszał - wybaczcie):
- można zaproponować płacenie trybutu za prowincje a potem po ich otrzymaniu spokojnie anulować płacenie trybutu - powinno to oznaczać automatycznie wojnę w przeciwnym razie, można w 20-30 tur mieć 1/3 mapy. Aktualnie powoduje to spadnięcie relacji np z 8/10 do 5/10 i nawet nie jest zrywany sojusz; do dużej poprawy
- nie wiem czy coś nie pokiełbasiłem ale w nowej wersji submoda nie działa mi nadawanie następcy - tytuł mogę przekazywać ale nie powoduje on wybrania następcy - zaznaczam, że wiem jak on działa (używałem wielokrotnie) - chodzi o normalną sytuacje umiera król - nowym następcą zostaje syn nowego króla zamiast wybrany przeze mnie - po 110 turach już mam 3 pokolenie więc to nie przypadek
- nie wiem czy to jest do zrobienia, ale jeśli papież będzie się wywodził z naszego państwa dobrze byłoby aby trybut od chrześcijan zasilał naszą kasę - nie wiem czy to jest do oprogramowania
Ogólnie odczucia bardzo pozytywne - jest dużo trudniej niż na oryginale, kasa jest bardziej zbalansowana - mimo że dużo ubywa nie ogranicza chęci do podboju. Z niecierpliwością czekam na kolejną wersję. Jak coś mi się przypomni to Wam napiszę.
Też mi się mażą staty podobne do tych z TATW gdzie chołota (słabsze jakościowa jednostki) mają w oddziale 200 a nawet 250 ludzi.
Mietek77
08-05-2013, 11:59
K A M 2150
Oglądałem część twojej pracy, gdy szukałeś błędu w pliku. Ogólnie jestem jak najbardziej za i trzymam kciuki.
To jest dla mnie chore w oryginale. Jednostka tak dobra jak "Szwabscy Miecznicy" tak mało kosztuje.
type Swabian Swordsmen ;AOR;
dictionary Swabian_Swordsmen ; Zwei Hander
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
accent German
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier swabian_swordsmen, 40, 0, 1.2
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_svevi
attributes free_upkeep_unit, sea_faring, hide_forest, hardy, frighten_foot, can_withdraw, mercenary_unit
move_speed_mod 1.0
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1.5, 0
stat_pri 13, 3, no, 0, 0, melee, melee_blade, slashing, sword, 25, 1.3
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr ap
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 7, 2, metal
;stat_armour_ex 7, 8, 0, 0, 4, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 5
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 14, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 410, 187, 103, 82, 700, 4, 170
stat_stl 4
armour_ug_levels 2, 3
armour_ug_models swabian_swordsmen, swabian_swordsmen
ownership northern_european, mesoamerican, eastern_european, greek, middle_eastern, nativeindian, southern_european
era 2 hre
recruit_priority_offset 24
;unit_info 14, 0, 11
a np. "Najemna niemiecka piechota" tak dużo, a w cale nie jest chyba dużo lepsza od poprzedniej.
type Dismounted Mercenary German Knights ;MERC
dictionary Dismounted_Mercenary_German_Knights ; Dismounted Mercenary German Knights
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
accent German
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier Dismounted_Mercenary_German_Knights, 40, 0, 1.2
officer BC_EURO_captain
officer northern_captain_early_germfan
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw, mercenary_unit, mercenary
move_speed_mod 1.0
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 4, square
stat_health 1.5, 0
stat_pri 10, 3, no, 0, 0, melee, melee_simple, blunt, mace, 25, 1.2
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 6, 7, 4, metal
;stat_armour_ex 8, 0, 0, 0, 3, 6, 6, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 1, -2, 3, 2
stat_mental 13, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 1
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 1100, 417, 275, 220, 600, 4, 140
stat_stl 4
armour_ug_levels 4
armour_ug_models Dismounted_Mercenary_German_Knights
ownership northern_european, mesoamerican, eastern_european, greek, middle_eastern, nativeindian, southern_european,
era 0 hre, normans, sicily
era 1 hre, normans
recruit_priority_offset 70
;unit_info 9, 0, 17
Witaj Avalanche. Wyjątkowo może nie działać wyznaczanie następcy, czasami gra narzuca swego. Jak dostaje on np. cechę regent albo wyznaczony spadkobierca. Zabijaj niechcianych książąt, nim to uczynisz daj tytuł następcy tronu temu komu chcesz by nim został, potem zabij aktualnego księcia jak jest stary np. i zadziała wskazanie następcy. Mnie działa w 90% wyznaczanie następcy. Dzięki za info jak radzić sobie z dezercją w czasie krucjat.
Gnejusz - Bracia dobrzyńscy są poprawieni i rekrutowani z kościołów i kaplic post nr 2 w Instalce Megasubmoda dawno już to poprawiłem. Z konną i pieszą drużyną to świadomy zabieg.
Marko1805 - Konna wersja drużyny książęcej jest od 1240 roku bodajże, po inwazji Mongołów, piesza zaś od początku.
Edit: Pograłem około 50 tur na VH na nowym unit Kama2150, no stanowczo spowalnia rozwój, ai ma dużo mniej woja na mapie, ja ledwo zdobyłem Gdańsk i Morawy, walczę z Węgrami od 15 tury, niedawno zabrałem im Słowację. I z trudem się rozwijam. Mnie się taka opcja podoba, gram na ograniczonej rekrutacji od Mietka77 z wczoraj ze zmienionymi Braćmi Dobrzyńskimi, rekrutacja z kaplic i kościołów - reszta zaś jak w pliku od Mietka77. Gra nabiera rumieńców, trzeba dbać o wojsko i kasę, dużo bardziej niż wcześniej. Bardzo mi się to podoba.
marko1805
08-05-2013, 14:07
Konna wersja drużyny książęcej jest od 1240 roku bodajże, po inwazji Mongołów, piesza zaś od początku.
Uff ulżyło mi, myślałem że coś spaprałem u siebie.
Pograłem około 50 tur na VH na nowym unit Kama2150, no stanowczo spowalnia rozwój, ai ma dużo mniej woja na mapie, ja ledwo zdobyłem Gdańsk i Morawy, walczę z Węgrami od 15 tury, niedawno zabrałem im Słowację. I z trudem się rozwijam. Mnie się taka opcja podoba, gram na ograniczonej rekrutacji od Mietka77 z wczoraj ze zmienionymi Braćmi Dobrzyńskimi.
Trzecia wersja zapowiada się więc bardzo ciekawie.
Yakamura
08-05-2013, 18:12
Witam. Jestem nowy na forum i z góry przepraszam jeżeli coś zrobię nie tak ;) Każdy uczy się na błędach.
Na początku chciałem pogratulować wszystkim twórcą Megasubmoda za to co stworzyli bo to rewelacja-naprawdę panowie chapeau bas.
I w związku z tym z nie lubię czytać chciałbym zadać dwa pytania:
1. Jakie regiony są dodane po wgraniu Submoda? Czytałem gdzieś ze Mietek bodajże wgrywał nowe min. Podlasie. Czy poza tym też jakieś?
2. Mam często tak ze po wyjściu z bitwy (nie rozegrałem jej bo się rozmyśliłem) i kliknąłem na kampanie gra mi crash-uje i wywala do pulpitu. Czy to normalne?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
1. Doszło Podlasie (Grodno) i startowo masz Szczecin grając Polską.
2. To nie jest normalne. Jaki masz system operacyjny? Gdzie zainstalowana gra? Używasz programów do poprawy wydajności kompa? Np. stąd: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Yakamura
08-05-2013, 19:11
System to Windows XP, lecz na win 7 ten problem także się pojawiał.gra zainstalowana na dysku D: nie używam żadnych programów.
Z góry dziekuje za pomoc :)
K A M 2150
08-05-2013, 19:47
2. Mam często tak ze po wyjściu z bitwy (nie rozegrałem jej bo się rozmyśliłem) i kliknąłem na kampanie gra mi crash-uje i wywala do pulpitu. Czy to normalne?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
To jest normalne :D Chodzi zapewne o przejście z bitwy gracza do menu kampanii? :) Większość modów przy tym wywala ;)
Yakamura
08-05-2013, 20:04
No dokładnei tak. Dziekuje za pomoc :)
Ups. Ja myślałem, że Ci wywala z kampanii. Nie można za wiele grymasić przy wyborze nacji. :mrgreen:
Yakamura
08-05-2013, 20:23
No ja już tak mam :D
A jeszcze jedno - dlaczego w Submodach nie działają kampanie feudalne?
Mietek77
08-05-2013, 20:30
No ja już tak mam :D
A jeszcze jedno - dlaczego w Submodach nie działają kampanie feudalne?
Bo w kampaniach feudalnych są forty na stałe, a ai słabo sobie z nimi radzi.
K A M 2150
08-05-2013, 20:52
Do osób, które pisały o rozgraniczeniu liczebności. Tak, jednostki wschodnie lub motłoch mają większe oddziały :) Takiej jazdy wschodu jest więcej niż jazdy zachodniej, wschodnia ma także przeważnie lepsze pancerze, lecz same umiejętności bojowe są gorsze, więc zachodnia jazda i tak wygrywa, zwłaszcza szarżą.
Co do oddziałów po 200-250. Na początku chciałem takie dać, bo takie mam w moich statach do MXL, jednak tutaj dałem mniejsze, bo jednak Bellum ma trochę szybsza rozgrywkę. Jak będzie dużo chętnych to mogę zrobić kiedyś dodatkowe EDU w którym zwiększę wszystkim jednostkom obecną liczebność o około 60-66%, wtedy włócznicy, milicje i inne lekkie będą mieć zamiast 150 aż 250 ludzi, ciężka jazda zamiast 60 aż 100 itd :)
Co do kolejnej wersji megasubmoda to pozwolę sobie wyrazić moje oczekiwania jako zaawansowanego użytkownika (fana Królestwa Jerozolimy):
1) Wszystkie opcje, które się sprawdziły (a gram na wszystkich) powinny się stać standardem, a nowe pomysły jako opcje w kolejnym wydaniu megasubmoda.
2) Sytuacja dyplomatyczna i gospodarcza oraz terytorialna w roku rozpoczęcia gry powinna być jak najbardziej historyczna - chodzi o tworzenie alternatywnej historii, a nie całkowitej fikcji!
3) Koszty jednostek, o ile to możliwe, powinny również odzwierciedlać historyczne uwarunkowania, a nie realną siłę - patrz punkt nr 2. Choć z drugiej strony polska piesza drużyna książęca wydaje się zbyt droga.
4) Proszę nie przesadzać z ilością żołnierzy w oddziałach - gram na laptopie i nie chciał bym doświadczać spadków wydajności...
Będę niezmiernie wdzięczny i szczęśliwy jeżeli choć po części moje oczekiwania zostaną spełnione.
4) Proszę nie przesadzać z ilością żołnierzy w oddziałach - gram na laptopie i nie chciał bym doświadczać spadków wydajności...
To sobie zmień w opcjach rozmiar jednostek na mniejszy.
Oczywiście, że teraz mam ustawione na normalną/standardową ilość żołnierzy w oddziałach, ale czytałem na poprzedniej stronie, że są plany zwiększenia tej ilości odgórnie i zrozumiałem, że to ma być w MEGASUBMODZIE, jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie...
Spokojnie, najpierw musi powstać kompletny nowy unit do Megasubmosda III, jaki Kam2150 nadal opracowuje. Po testach, czyli po wydaniu Megasubmoda III, jak ludzie pograją na nim i będą szersze opinie co ew. poprawić, powstanie ostateczna wersja pliku unit. Dopiero wtedy jak unit będzie przetestowany i w wersji ostatecznej, ew. Kam2150 zrobi jego wersję z większą liczebnością obok tej jaka jest obecnie.
Edit: Co myślicie o ew. skróceniu w Megasubmodzie III czasu budowy o 2 tury każdego budynku? Minimimalny czas budowy to 1 tura oczywiście.
Trochę to będzie za łatwe, nie można zrobić jak pisałem?:
-Miasto lub zamek z drewnianym murem - budujemy jeden budynek
-Miasto lub zamek z kamiennym murem - budujemy dwa budynki jednocześnie
-Miasto lub zamek na przed i ostatnim stadium rozwoju - budujemy 3 budynki jednocześnie.
Coś z tą budową trzeba jednak zrobić, bo zanim doprowadzę prowincję do takiego stopnia, że mam z tego bonusy militarne to granice mam już na tyle oddalone, że traci ono militarne znaczenie. Ciężko jest zrobić jak w RTW? - kilka budynków stawianych równocześnie? problemem będą wtedy tylko pieniądze a realia zostaną zachowane jak najbardziej bo prowincje bardziej rozwinięte mają więcej ludnośći i jest więcej inwestycji - to się nie zmieniło od starożytnośći.
Aravenie - napisz jasno, bo to już 3-ci lub 4-ty raz gdy to proponuję. - Jest wykonalne bez dużego wkłądu pracy czy nie?
Odpowiadam jasno, wg mojej wiedzy to co proponujesz jest niemożliwe do wprowadzenia na silniku Medka (konsultowałem się z Mietkiem77). Jeśli jednak jest to możliwe to nie wiemy jak to zrobić.
K A M 2150
09-05-2013, 13:19
Gnejusz, niestety Twoja propozycja jest niemożliwa do wykonania. Od kiedy w RTW można stawiać kilka budynków jednocześnie?
Mam inne rozwiązanie, a może dodać budynek, który by po prostu skracał budowę? Np: cech murarzy = wszystkie kamienne budowle -15% do budowy. Chyba to jest wykonalne, bo zdaje mi się, że już takie budowle widziałem w jakimś modzie. Budynek sam by nie generował dochodów tylko skracał sam czas stawiania, swoje mógłby też kosztować i miały kolejne poziomy, np na I 5% mniej, na II już 10% mniej itp.
Co do powiększonych oddziałów - zrobię to tylko jak będzie sporo próśb o coś takiego, ale nie będzie to integralną częścią moda. Jak ktoś będzie chciał to sobie stąd ściągnie i tyle ;)
Tylko chyba nowy cech wymagałby nowego budynku a limit chyba już osiągnięto dzielnice ormiańskie bodajże wpłynęły na usunięcia zakonu Thau
Takie bonusy w postaci szybszej budowy są z Gildii masonów, hm można by je dodać jako bonus do trybunału królewskiego, tego w stolicy np. I szy poziom -20% czasu budowy a II poziom trybunału -40% globalnie na całe państwo. A w gildii masonó zmienię by taniej budowała a nie szybciej jak obecnie i git będzie.
K A M 2150
09-05-2013, 13:39
A Masoni nie dają tylko tańszego kosztu budowy? W każdym bądź razie tak było w zwykłym medku, więc tutaj może właśnie widziałem ten skrócony czas budowy :D
Dobry pomysł z tym trybunałem i krótszą budową :)
Nawet nie wiedziałem o limicie budynków, zwłaszcza po tym co widziałem w 1648 xD Ale tam jak dla mnie źle to zrobili, bo jest aż przesyt, na dzień dobry ma się kilkadziesiąt budynków, dobre kilka linijek ikonem z budynkami w każdym mieście.
Ale -10% do czasu budowy to nawet nie jest jedna tura dla budynku, który buduje się 5 tur. Zbyt wiele to chyba nie poprawi?
K A M 2150
09-05-2013, 13:42
To się da taki bonus, żeby coś dawało ;)
Oj... - świetny pomysł z tym budynkiem skracającym czas budowy. Trzeba tylko rozsądnie go wybrać, nic nie szkodzi, żę w grze jest już limit. - Ma taką ilość budynków bez większego znaczenia, żę jeden można zabrać bez żadnego wpływu na rozgrywkę.
Możę to być któraś z gildii bez utraty swoich pierwotnych bonusów ale nie dostawana już teraz przypadkowo ale na stałe umieszczona w menu budynków. powinna być też odpowiednio droga i powstawać góra 2-3 tury. Aż wejdę dzisiaj do gry i zobaczę który budynek odpowiadałby najlepiej temu zadaniu - może ktoś coś mądrego podpowie i będzie kolejny smaczek do megasubmoda. :)
Patrzcie kilka postów wyżej zaproponowałem budynek do skracania czasu budowy i bonusy do zmiany w gildii masonów.
Fakt loża masońska skraca czas budowy a im więcej jej gildii w państwie tym czas krótszy ale niestety przydział jest losowy i np. w Bizancjum czeka się baaaardzo długo na propozycję powstania takiej loży, a jak chcemy skracać czas budowy to chyba wszyscy powinni mieć takie same szanse. Z trybunałem widzę pewien problem w tej roli np. bizancjum jak nas stać może trybunał stawiać od 1 tury, a taki Kraków musi czekać na rozwój.
Edit: że z lożą masonów taniej może być
To nawet lepiej bo Bizancjum było wielkim imperium kiedy my byliśmy mieszkańcami lepianek i tak mamy już wiele bonusów w megasubmodzie a Bizancjum dostało nerfa. Poczekajmy jeszcze co zaproponują inni, mnie pomysł Aravena z trybunałem się podoba. Tym bardziej, że zmienia już i tak rozgrywkę bo musimy sterować sami rozrodczością o d momentu jego powstania. Czy można dodatkowo zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się GildiI Masonów? - Znacznie zwiększyć.
Chciałbym sprostować błędne tłumaczenie Masoni to nie są średniowieczni Wolnomularze, co prawda tak się nazwali, ale nie mają z nimi nic wspólnego - Masoni powstali pod koniec XVII wieku w Szkocji i Anglii = nie powinni występować w grze, więcej na http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolnomularstwo
Oznacza to więc, że Gildia Masonów powinna się nazywać Gildią Cechu Wolnomularzy lub prościej Murarzy, tzn. średniowiecznych budowniczych katedr - więcej na http://chomikuj.pl/pseudodionizy/Wolnom ... 846844.pdf (http://chomikuj.pl/pseudodionizy/Wolnomularstwo/Cech+Wolnomularzy+*2c+*c5*9bredniowiecznych+budown iczych++katedr,1354846844.pdf)
Myślę, że dla Gildii Cechu Murarzy można dać nawet przyspieszenie 50% do produkcji budynków, ale sama Gildia Cechu Murarzy powinna być wtedy odpowiednio droga np. 10000 złota
Edit1: Oczywiście bonus 50% powinien dotyczyć tylko miasta w którym budynek cechu budowniczych katedr został postawiony, a nie całości państwa.
Edit2: Popieram następującą poniżej sugestię Mietek77 - trzeba być z tym bardzo z przyspieszeniem budowy - cena Gildii Cechu Murarzy powinna być odpowiednio wyważone przy odpowiednim przyspieszeniu budowy.
Mietek77
09-05-2013, 14:15
Ja bym był ostrożny z skracaniem czasu budowy. Gra trwa kilka set lat i kiepsko byłoby gdyby nagle okazało się ze nie ma czego już budować bo wszystko zbudowaliśmy. To, ze pewne budowle są dostępne od razu to wcale nie oznacza, że na danym poziomie miasta musimy je zbudować.
Zatem dla całości państwa i z budynku trybunału - póki co.
Słuszna uwaga z tymi masonami i jeszcze jedno - kościół ich nie lubił... - Oj - do dzisiaj są na ścieżce wojennej.
Możę jednak nie przesadźmy całkowicie na + i dajmy jakieś cechy ujemne tej gildii - np. obniżenie siły wyznania -1, spadek porządku publicznego pomiędzy -1.5 a 2,5 lub coś podobnego.
Edit:
Mieczysławie - gra trwa kilkaset lat ale policz ile będziesz budował miasto na full... - 400 - 450 tur. Jak to w MTW bywa - zaczynasz tu a kończysz taaaaaaaaaaaam. Te miasta z którymi zaczynasz grę przestają mieć jakiekolwiek znaczenie militarne już po pierwszych 100 turach. I tak jest z kolejnymi jeżeli idziesz na przód z podbojami - ich rozwój ma sens jedyne ekonomicznie bo nie będziemy regularnie przemieszczać po kilka- kilkanaście tur wyszkolonych tam oddziałów żeby wzięły udział w walce - mam na myśli 250-którąś turę. Tą sprawę nieco zmianiła ograniczona rekrutacja ale właśnie z nią warto przyspieszyć budowę, jak dla mnie uatrakcyjniłą ona Bellum o jakieś 30% - nie ma już na mapkach lasó armii a strata każdej boli - bardzo boli zwłaszcza na początku.
Jeżeli potraktujemy "Masonów" nie jako sektę, ale tak naprawę specjalistów od budownictwa średniowiecznego, to nie musimy dawać żadnych ujemnych "bonusów". Trzeba ich potraktować jako "fabrykę" przyspieszającą budowlę innych budynków i nic więcej - tak jak to miało miejsce w historii. Zresztą współcześnie masoni podszywają się też pod Templariuszy - chyba nie chcesz teraz zmienić nazewnictwa tych jednostek na "oddział pieszych lub konnych masonów" ;)
Edit: z innej beczki: Czy można by było opcjonalnie wyłączyć inkwizycję? Historycznie nie była ona taka straszna jak twierdzi propaganda masońsko-libertyńska w całej jej historii przez setki lat skazano najwyżej kilka tysięcy osób a wprowadzała ona wiele nowych praw dla sądzonych np. prawo do posiadania obrońcy i ograniczenie tortur, czyli sądzony przez inkwizycję miał znacznie lepiej od takiego którego sądziła władza świecka - więcej na https://pl.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1s_de_Torquemada
Yakamura
09-05-2013, 17:27
Kochani wiem ze nie na temat ale jednio pytanko. Czy da się w MegaSubmodzie jakoś zmienić zamek w miasto i na odwrót?
Kochani wiem ze nie na temat ale jednio pytanko. Czy da się w MegaSubmodzie jakoś zmienić zamek w miasto i na odwrót?
Nie da się i w Megasubmodzie, i w czystym Bellum.
Zgłaszam problem: Zdobywając Aleksandrię w której bronił się król Egiptu w momencie jego śmierci, gdy kamera robi zbliżenie na jego upadającego kona wywala mnie do pulpitu (2 razy próbowałem), spróbuje rozegrać automatycznie... Swoją drogą dlaczego jego drużyna przyboczna ma aż 42 konnych, a króla Jerozolimy tylko 37?
K A M 2150
09-05-2013, 23:13
Generałowie w serii TotalWar mają przyrost ludzi w oddziale z czasem :) Niektórzy to i pod 80-100 potrafią podejść liczbą przybocznych.
Moje spostrzeżenia do gry Królestwem Jerozolimy na MEGASUBMODZIE wydanie II z 2 poprawkami i włączonymi wszystkim opcjami:
1) Komputer mimo, że jego armie stoją przy moich miastach/zamkach nie oblega ich, prawdopodobnie czeka na posiłki, ale może to jakiś bug...
2) Syria będąca w sojuszu z Egiptem nie atakuje mnie od północy mimo, że główne moje siły są zajęte podbojem Egiptu, a ja odebrałem jej już wcześniej 2 miasta i 1 zamek, może boi się mojego sojusznika Turków...
3) Konnica z głębszą szarżą sprawdza się fenomenalnie i oddaje historyczne realia, aż za dobrze, nawet lekkie jednostki, potrafię jedną armią konną rozbić kilka armii pieszych wroga w jednaj bitwie, ale czy rekrutacja jednostek konnych nie powinna być przez to droższa (x2) bez zmiany kosztów ich utrzymania...
Edit: Odpowiadając na następny post - średni poziom trudności + AI taktyczne i strategicze z opcji MEGASUBMODA (napisałem, że mam włączone wszystkie opcje).
Radax jaki poziom trudności i jakie ai? Komp się nieraz czai. Głębsza szarża w Megasubmodzie 2, zostanie zmieniona w wersji III, bo konnica jest zas ilna i bardzo odporna na strzały i bełty z kusz. I zbyt silna w stosunku do obecnej ceny, to ulegnie poprawie i zbalansowaniu w Megasubmodzie III, Kam2150 pracuje nad kompleksową poprawą unit do BC 6.3. Ja i EliminatorT robimy testy. Pograłem około 100 tur na nowym unit od Kama. I podoba mi się, wojsko droższe statystyki lepsze, bardziej sensowne rozliczanie bitew z automatu.
Co do przyspieszania budowy, jednak nie będzie globalnego z Trybunałów bo to przegięcie. I jak ktoś by miał dwa trybunały albo trzy w różnych stolicach jakie zdobył to bonusy by się kumulowały. Dlatego będą lokalne bonusy do skracania czasu budowy. W zamkach mała biblioteka -20% czasu budowy, jej II poziom w twierdzy to -40% czasu budowy w danej prowincji. W miastach: Laboratorium alchemiczne (szkoła poziom I - to -20% czasu budowy). Szkoła przykatedralna (-40% czasu budowy) i Uniwersytet - 50% czasu budowy. Szkoły i biblioteki zaś dają często ciekawe cechy generałom i teraz będą chętniej budowane.
Nie przesadzacie z tym przyspieszeniem? Nie wydaje mi się, aby rozwój miast i zamków był zbyt wolny. Nie patrzcie na to, że jest dużo budynków do wybudowania, ale na szybkość rozwoju, a ta nie jest chyba zbyt wolna. Grając w BC często miałem pobudowane wszystkie budynki zanim miasto się rozbudowało na kolejny poziom.
marko1805
10-05-2013, 08:34
Szkoły i biblioteki zaś dają często ciekawe cechy generałom i teraz będą chętniej budowane.
Rozumiem że w nowej wersji Megamoda będą jakieś nowe bonusy dla tych budynków ?
Tak Marko mam zamiar dać im takie bonusy jak wyżej, szybsza budowa. Być może jako opcja lub dodatkowe pliki, to zależy od opinii.
Jestem za skróceniem czasu budowy z przyczyn które przytaczałem już kilkakrotnie - rozbudowa trwa zbyt długo i przypomina ładniejącą starą kobietę - nic jej już po urodzie. Potrzebujemy szybszej rozbudowy miast i zamków granicznych, jek będą już w środku naszego państwa to tracą militarne znaczenie i te wszystkie bonusiki z budynkó są jedynie dla statystyk naszych imperiów.
Co do agresji Syrii - rzeczywiście może jakaś ospała jest za to Egipt i Abbisydzi idą na Jerozolimę aż miło. Od środy znowu pogram więc może założę nową grę tyn razem na wysokim poziomie trudności - zobaczę jak zachowua się Syrria.
Ja daję sobie na start sojusze z Anglią, Francją i Papiestwem, kolejnym razem dam jeszcze wojnę z Syrią bo jakoś za łatwo mi poszło.
Denerwujące się ataki z "pod ziemi" na moje prowincje przez armie rebeliantów które pojawiają się podczas przewijania tur i od razu trzeba się bronić - szturmują w czasie przewijania - bez oblężenia. Jest to irytujące ale podnosi poziom trudności bo trzeba trzymać nawet w całkowicie bespiecznych od wrogów prowincjach silne załogo w miastach lub zamkach.
Jazda rzeczywiście rozwala wszystko co napotka - jest ok ale trzeba zwiększyć jej koszty jak już wcześniej napisaliście - czekam na nową instalkę z nowymi statami. Nareszcie pastuchy z kijami nie wybijają zawodowego rycerstwa zaśmierdziałego w swoich zbrojach. Org staty w Bellum to jakiś idiotyzm był, jak można było tak głupio zepsuć tak świetne dzieło?
Ponawiam pytanie z misją pomocy dla szlachcica chcącego odbyć prywatną krucjatę. Co trzeba zrobić, żeby zadanie zaliczyło?
Wziąłem jednym 3 prowincje i wygrałem dużą bitwę na mapce używająć go jako kata do wycinania uciekających jednostek. Za drugim razem wziąłem zapaleńcem jedno miasto i stoczyłem około 8-9 bitew na mapce i znowu wyciął wilelu, wielu nieszczęśników. - W obu wypadkach zadanie jest nie zaliczone.
Przecież Syria w megasubmodzie ma wojnę z Turcją to po co ma otwierać 2 front?
A jakby dać bonus do szybszej budowy murom, mamy 3 poziomy kamiennego muru. Pierwszemu dać bonus +12.5%, czyli 8-turowe budynki budują się w 7 tur, 2giemu poziomowi +16.7%, czyli 6-turowe w 5, a ostatniemu +20%/25%. Pytanie tylko, czy rozwinięte państwa nie dostana wtedy dodatkowego bonusu do jeszcze szybszego rozwoju?
Comee ciekawy pomysł ale nie wiem co wybrać, Twój wariant czy mój z bibliotekami dla zamków i szkołami dla miast. Twój jest bardziej uniwersalny i prostszy. Bonusy by było 20 dla zamku (już na starcie) 30% dla twierdzy i 40% czasu budowy dla cytadeli. W mieście 20% za mury miejskie, 30% duże miasto i 40% metropolia. Biblioteka by dawała 5% niższe koszty budowy w zamku II poziom biblioteki 10% niższe koszty budowy. Laboratorium alchemiczne 5% niższe koszty, Szkoła przykatedralna 10% niższe koszty budowy, uniwersytet 15% lub 20% niższe koszty budowy.
Gnejusz nie wiem co zta misją dla krzyżowców jak pozdobywałeś miasta i tez nic to sam nie wiem, bug jakis z tą misja znaczy nalezy ją olać.
Piter w megasubmodzie III nie będzie, żadnych wojen i sojuszy raczej. Ew. każdy to sobie zmieni indywidualnie.
Przecież Syria w megasubmodzie ma wojnę z Turcją to po co ma otwierać 2 front?
Sytuacja wygląda już nieco inaczej - Syria dość szybko, po tym jak zabrałem jej połowę prowincji poddała się Egiptowi i automatycznie zawarła rozejm z Turcją (obecnie nie ma między nimi wojny), a i tak nie chce odbić swoich prowincji mimo, że ma duże armie i jest w Sojuszu z Egiptem, z którym mam wojnę. Może po prostu nie chcę drażnić Turcji, która jest w sojuszu ze mną... Jasne, że ciężko to wszystko wyważyć, a komputer nie musi być szachistą, mnie jednak na razie "martwi" najbardziej to, że nikt nie chce oblegać/blokować moich miast i zamków - może dlatego że mam w zagrożonych prowincjach po 10 jednostek obrońców :)
Moim zdaniem nie ma co dodawać bonusów bo zanim otrzymamy bonus jakiś pożądniejszy terzeba będzie mieć metropolie.Zwiększyć przyrost ludności i zmniejszyć czas budowy budynków.Cenę budynków podwyszszyć i będzie happy :).
Tak mi przyszło do głowy - to wydaje się logiczne, może po prostu przyspieszenie budowy uzależnić od ilości mieszkańców miasta/zamku - czym więcej ludzi tym "więcej rąk do pracy" - za każdy 1000 ludzi 1 % przyspieszenia? Miasto z 40.000 ludzi miało by bonus 40% do budowy nowych budynków. Jednak co zrobić gdy ludność przekroczy 50 tysięcy...
K A M 2150
10-05-2013, 14:25
Proste, nie da się tego zrobić ;P
To niech będą te Gildie Wolnomularzy ale nie dostawane losowo ale dostępne do zbudowania i jestem za taki bonusem:
1 poz Gildii - skraca 20%
2.poz Gildii - skraca 30%
3.poz gildii - skraca 40%
Wybudowałem Trybunał ,który w opisie ma że będą pojawiać sie księżniczki w stolicy .Po jakim czasie mogę się spodziewać pierwszej ?
Qtango. Księżniczki od razu powinny być. A napewno w dwie tury po wybudowaniu. Sprawdź czy wydałeś za mąż te naturalnie urodzone.
Gnejusz odpada całkowicie Gildia budowniczych, nie może być powszechnie dostępna to bez sensu, wtedy nie da rady mieć innych gildii. Przemyślę to. Podstawowy megasubmod III będzie bez zmian w czasie budowania. Skrócony czas to będzie opcja jaką dorobię w jakiś czas po wydaniu megasubmoda IIII i będzie do pobrania osobno.
K A M 2150
10-05-2013, 15:20
Mi osobiście najbardziej podoba się pomysł Aravena, ale ten pomysł COMEE też jest spoko :D Za Aravenem przemawia realizm, bo małe miasta będą się wolno rozwijać, a te duże nabiorą znaczenia, bo im lepsze miasto tym szybciej będzie stawiać budynki, a tym samym będzie stawać się potężniejsze i bardziej atrakcyjne do zdobycia ;D
Dlaczego po prostu nie skrócić czasu budowli bez potrzeby stawiania jakiś budynków?A wtedy po prostu zwiększyć koszt budynku.
Czekam już 5 turę na księżniczkę z Trybunału , a stolica pusta i nikt mi się nie pojawił, nie mam żadnej kobity z mojego rodu.Jak to jest możliwe ze po moim kraju chodzą Polskie księżniczki (regularnie koło Regensburga i Bremen widzę dwie Polskie księżniczki) i mam nie ozenionego księcia i króla a "rozmawiając" z Krakowem nie mam opcji zeswatania ich ze sobą.Chyba nie jest tak ze muszę bezpośrednio do danej księżniczki zabrać dyplomatę i pytać , bo już zwątpiłem.
Jesteś pewien, że masz megasubmoda II ?????? Usuń pliki map.rwm z kampanii Full i light.
Pomysł z murami też jest dobry, marzyło mi się dodanie możliwośći budowania 2 a nawet 3 budynków na raz w zależności od stopnia zaawansowanoa murów ale już wiem, że tak się nie da.
Dałbym przyspieszenie budowy zależne od murów, tutaj jest nawet logika - większa populacja więcej środków na budowę. Dobrze by było gdyby ostatni poziom murów przyspieszał o 40-50%. Kolejna moja kampania może byłaby wreszcie ukończona.
Usunąłem map.rwm , w stolicy Polski-Krakowie dalej nie miałem opcji zeswatania.Poszedłem osobiście do księżniczki i miałem obydwie opcje o małżeństwie z królem i księciem , może wcześniej też było ale nie szedłem wtedy do księżniczki.
Dzięki za pomoc Araven
Pomysł z murami też jest dobry, marzyło mi się dodanie możliwośći budowania 2 a nawet 3 budynków na raz w zależności od stopnia zaawansowanoa murów ale już wiem, że tak się nie da.
Dałbym przyspieszenie budowy zależne od murów, tutaj jest nawet logika - większa populacja więcej środków na budowę. Dobrze by było gdyby ostatni poziom murów przyspieszał o 40-50%. Kolejna moja kampania może byłaby wreszcie ukończona.
Właściwie to jestem też za - bo to właściwie oznacza to co mówiłem o populacji miasta, przeskok dał bym co 10% max 50%
Radax, nie widzę w tym nic dziwnego, grasz Jerozolimą, zdobyłeś połowę prowincji Syrii, walczysz jeden na jeden z Egiptem (chyba, dość niejasno, skrótowo i pobieżnie to opisałeś). Jeśli Syria włączyłaby się do walki to to byłby atak kamikadze, w takim układzie mają ustawione wysokie priorytety poszukiwania sojuszników przeciw tobie. Co do tych 10 oddziałów to chodzi o granicę z Egiptem tak, czy walczysz z kimś jeszcze? Jeśli chodzi o granicę z neutralnymi państwami to nie wiem co w tym dziwnego, jeśli chodzi o walki to ja grając nie zauważyłem czegoś takiego, oblegali mnie również jak miałem duże garnizony. W medku nawet widziałem sytuację gdy Duńczycy na moim AI atakowali Paryż z kompletną załogą (20 oddziałów) 3 pełnymi flagami ale komp nie często dokonuje tak dobrze skoordynowanych akcji, ale żeby nie atakował miast, bo mają 10 oddziałów... dziwne, mógłbyś dokładniej to opisać, dać screena? Ile to tur?
Edit: Na motanie się kompa może też wpływać częste wczytywanie gry, jak wczytujesz grę, bo Ci się nie uda wejść gdzieś agentem, przejąć wrogiego kupca czy coś w tym stylu i wczytujesz tak grę co pare tur to po wczytaniu komp może "zapomnieć" co miał zrobić, taki urok medka niezależnie od AI.
Jedyne wytłumaczenie jakie ja widzę dla tego że komputer nie chce oblegać moich miast i zamków to średni poziom trudności na jakim gram i zazwyczaj dobre przygotowanie obrońców... 10 oddziałów w miastach/zamkach mam przy granicy z Syrią, Egipcjanie właściwie ciągle są w odwrocie, moja konnica rozbija wszystkie ich posiłki, ale zostało jej już tylko 30% początkowego stanu. Co do samej Syrii to patrząc na jej oddziały przy mojej granicy i te które mam na północy to ma przewagę 2:1 więc mogła by zaryzykować odbicie utraconych prowincji...
Ps. co do "savewów" to staram się grać bez takich przekrętów nawet jeśli stracę dobrego króla lub jego następcę w bitwie, tzn. ponoszę konsekwencję swoich złych decyzji - uczę się na błędach.
Jedyne wytłumaczenie jakie ja widzę dla tego że komputer nie chce oblegać moich miast i zamków to średni poziom trudności na jakim gram i zazwyczaj dobre przygotowanie obrońców... 10 oddziałów w miastach/zamkach mam przy granicy z Syrią, Egipcjanie właściwie ciągle są w odwrocie, moja konnica rozbija wszystkie ich posiłki, ale zostało jej już tylko 30% początkowego stanu. Co do samej Syrii to patrząc na jej oddziały przy mojej granicy i te które mam na północy to ma przewagę 2:1 więc mogła by zaryzykować odbicie utraconych prowincji...
Ps. co do "savewów" to staram się grać bez takich przekrętów nawet jeśli stracę dobrego króla lub jego następcę w bitwie, tzn. ponoszę konsekwencję swoich złych decyzji - uczę się na błędach.
No to zrozum radax, że decyzja o wypowiedzeniu wojny gdy jest się 10x słabszym państwem nie byłaby inteligentnym posunięciem kompa :) Przy granicy z Syrią masz pokój więc czemu mają oblegać? Egipt niszczysz, bo w megasubmodzie konnica jest zbyt silna, a dalej dość tania z tego co widzę ;) To już jest sprawa balansu jednostek, a nie jakości SI :)
Może i racja Piter, ale skup się lepiej na poprawie ai tak by papiestwo nie było atakowane przez sąsiadów i pozbawiane prowincji do 30 tury. Balans i statystyki będą mocno zmienione co z 10 razy było już pisane.
Comee ciekawy pomysł ale nie wiem co wybrać, Twój wariant czy mój z bibliotekami dla zamków i szkołami dla miast. Twój jest bardziej uniwersalny i prostszy. Bonusy by było 20 dla zamku (już na starcie) 30% dla twierdzy i 40% czasu budowy dla cytadeli. W mieście 20% za mury miejskie, 30% duże miasto i 40% metropolia. Biblioteka by dawała 5% niższe koszty budowy w zamku II poziom biblioteki 10% niższe koszty budowy. Laboratorium alchemiczne 5% niższe koszty, Szkoła przykatedralna 10% niższe koszty budowy, uniwersytet 15% lub 20% niższe koszty budowy.
Całkiem dobry wariant wtedy można wywalić gildię wolnomularzy i dać jakąś inną.
K A M 2150
11-05-2013, 18:54
Jutro w nocy wrzucę EDU z ostatnimi poprawkami plus dodane brakujące jednostki regionalnych pieszych i konnych strzelców :) Będzie to przedostatnia wersja do testów, kolejna będzie już dostępna dla wszystkich w kolejnej wersji megasubmoda :)
Chciałbym podziękować testerom, a zwłaszcza sadamowi86, który dokonał najbardziej kompleksowych testów jakie kiedykolwiek widziałem i poznajdywał masę ledwo zauważalnych błędów jak brakujące zera przy utrzymaniu niektórych jednostek, czy innych potknięciach :)
Kolejna nowinka jaka jest w moich statach. Włócznicy wschodni mają lepszy atak i często obronę od włóczników zachodnich, wynika to z tradycji walki włócznią i większym kunsztem w posługiwaniu się tą bronią przez te ludy. Dodatkowo spieszone wersje jednostek wschodnich często są właśnie włócznikami, a nie ciężką piechotą jak to jest u rycerzy, więc i staty mają lepsze niż chrześcijańscy włócznicy. Z drugiej strony zachód dysponuje pikinierami, którzy i tak są skuteczniejsi przeciwko jeździe od wschodnich włóczników, a ciężka piechota zachodu i tak zmiecie nawet najelitarniejszych włóczników ze wschodu :)
Kam2150 super i dzięki Sadam86 za dokładne testy. Ja nic nie gram bo nie mam czasu. Ale po niedzieli to się zmieni i chętnie potestuję kolejny unit.
Jakie bonusy dać Gildii budowniczych myślałem niższych kosztach budowy, ew. jakiś bonus do dochodów ????? Albo niższe koszty budowy i bonus do prawa???
Fajnie Panowie, fajnie, megasubmodzik rośnie w siłę :) Teraz dam jeszcze wszelkie poważne nowinki jako opcja, ale mam nadzieję, że sporo userów pogra i potestuje i jak wszystko będzie ok to IV edycja megasubmoda będzie już kompleksowym submodem, którego podstawą będzie kompletna produkcja Mietka wraz z ograniczoną rekrutacją i Twój EDU. Do tego oczywiście nowe polskie jednostki, herby itd. Może też muzy dorobię. Będzie ostro!
Tak w nawiązaniu do wcześniejszych postów przedmówców może nie likwidować agresji na Papiestwo tylko podnieść im sakiewkę wtedy dłużej będą się bronić, chociaż w mojej nowej kampanii Bizancjum na nowy EDU od Kama2150 to papa rządzi w Italii. W ogóle na nowym EDU będzie ciekawiej i bardziej pod górkę:)
A dla gildii budowniczych może niższe koszty i bonus do wytrzymałości murów i bram jeśli to możliwe??
Wino polecam dodać jeden utwór z tego filmiku do megasubmoda:
https://www.youtube.com/watch?v=iEAj4lwX00Q
K A M 2150
11-05-2013, 21:42
Nie jestem pewien, ale chyba on już jest.
Nie sądzę bo sprawdzałem cały sounds.
Chyba nie ma, ale jak on się nazywa? Może dodam, ale muszę wiedzieć co to jest.
K A M 2150
12-05-2013, 10:41
Na yt jest jako March of the Templars, ale to nie jest poprawna nazwa. Grupa nazywa się chyba Immerse Music. Było w moim soundtracku, ale w słabej jakości to wywaliłem, z yt nie ściągać ;P
EDIT: Jednak nazwa grupy inna, chociaż z tego co pamiętam to podobna.
Mam nazywa się Globus-Preliator.
Oto link do tego utworu w dobrej jakości:
https://www.youtube.com/watch?v=MAJCyz7bZsQ
Epicka muza jest do gier fantasy, Bellum taką nie jest i w moim submodzie nie zagości, nie pasuje mi to, przykro mi.
Yakamura
12-05-2013, 16:34
Mam jedno pytanie. Jak zrobic sobie angielskie miasta w full kampanii? Jak przerzuciłem plik "full_regions_and_settlement_names" z orginalnej wersji BC do megasubmoda to mi błądy wyskakuja :)
Pomóżcie prosze :)
Jak to angielskie miasta nie bardzo wiem o co pytasz. Nie wolno sobie tak plików przerzucać, o co ci chodzi o wersję językową czy o co? W oryginalnej nazwy to są po włosku. :mrgreen: Musisz ręcznie przerobić plik w katalogu text dla kampanii full na podstawie zangielszczenia i spolszczenia bo są różnice ubyła jedna prowincja z Sardynii a w megasubmodzie dzięki submodowi Mietka77 doszło Podlasie, Gniezno zmieniono na Poznań, na Węgrzech też są zmiany. Nie rozumiem was, po włosku źle, po polsku źle.
Edit: Mnie się powyższy kawałek podoba, ma klimat.
Yakamura
13-05-2013, 05:17
Jaż dałem sobie rade, dziękuje :)
K A M 2150
13-05-2013, 08:09
Jakby co staty dam jutro, bo coś mi się dalej w strzelcach nie podoba i muszę to i owo sprawdzić, jednak jutro już bez przekładania będzie unit :)
K A M 2150
15-05-2013, 00:10
Ponieważ moje domysły się sprawdziły to ostateczną wersję statów dam jutro ;)
Muszę kompletnie przerobić wszystkich kuszników i część strzelców, ale będzie już gitara :D Wraca kusznikom atrybut AP ; ) Okazało się, że nowe rozmiary oddziałów, inne od tych jakie mam w MXL, wymagają jednak innych dopracowań dla strzelców :) Tam oddział kuszników miał 150 ludzi, a np ciężkiej jazdy było 60, więc 150 kuszników bez AP robiło swoje, natomiast tutaj kuszników jest 100, a ciężkiej jazdy 60 ;)
Udało mi się jednak już wypracować wzór i teraz pozostaje mi automatyczne jechanie przez EDU i zmienianie :)
Dorobiłem też kilka brakujących jednostek i parę przywróciłem do bitwy gracza, bo chociaż nie miały cechy no_custom to ich całe staty miały średniki, czyli były pomijane przez grę. Znalazłem jeszcze parę zakonów, które wcześniej pominąłem, bo nie były dostępne dla wszystkich, więc nie zauważyłem gdy miałem włączone wszystkie epoki :) Przypomniało mi się to, gdy zauważyłem że nie przerabiałem Nizarytów, a pamiętałem ich ze zwykłego BC ;) Ważne, że nie będzie brakujących jednostek :D
Nie ukrywam też, że od ostatniej środy na modowanie miałem może godzinkę czasu xD
KAM, super sprawa. Będzie trzeba dobrze potestować te AP, bo może być gorąco, np. czy konni kusznicy nie są teraz przepakowani. Pamiętam jak grałem w SS, to armia złożona ze Strzelców i Polish Nobles + dowódca i zero jednostek pieszych zmiatała często bez strat własnych każdą armię zachodu. Kusza fajna broń, ale trzeba dokładnie by sprawdzić, czy teraz nie będzie przesadzona.
Super. Wino wysłałem Ci pliki do Megasubmoda III, dołożysz do nie pliki od Kama 2150 i będzie instalka prawie gotowa.
Mietek77
15-05-2013, 12:43
Poczekajcie sekundę, poprawiam jeszcze skrypty buntów. Wyślę wam dziś wieczorem.
K A M 2150
15-05-2013, 13:40
KAM, super sprawa. Będzie trzeba dobrze potestować te AP, bo może być gorąco, np. czy konni kusznicy nie są teraz przepakowani. Pamiętam jak grałem w SS, to armia złożona ze Strzelców i Polish Nobles + dowódca i zero jednostek pieszych zmiatała często bez strat własnych każdą armię zachodu. Kusza fajna broń, ale trzeba dokładnie by sprawdzić, czy teraz nie będzie przesadzona.
Spokojnie, udało mi się znaleźć sposób :)
Łuki - duży zasięg, wysokie obrażenia, ale nieskuteczne na ciężkie pancerze.
Kusze - średni zasięg z wyjątkiem elitarnych, dobre obrażenia, chociaż niższe niż u najlepszych łuczników, jednak przebijanie pancerzy czyni ich jedynymi skutecznymi strzelcami na późne formacje.
Oszczepy - dobre obrażenia, szczególne mordercze przeciwko jeździe.
No ale np. longbow walijczyków przebijał pancerze, zrobiłeś tak?
Mietek77, spokojnie w tygodniu chyba tego nie ruszę, z kolei od piątku mam urlop i prawdopodobnie nie będę miał dostępu do swojego kompa i instalki jeszcze długo nie będzie chyba.
marko1805
15-05-2013, 16:38
Według mojej wiedzy , dobrego pancerza nie przebił :) , ale taka chmura strzał jak pod Azincourt wśród koni potrafiła szerzyć prawdziwe spustoszenie.
Bełty z kusz przebijały pancerz, strzały z łuków w olbrzymiej większości nie - podobno były łuki i łucznicy którzy potrafili przebić pancerz ale raczej w jego słabszych punktach. Ciężka jazda często pod pancerzami miałą jeszcze koszule kolcze lub przeszywanice, bełty radziły sobie i z nimi, strzały już raczej nie. Jeden z papieży, choć nie pamiętam już który chcąć przedłużyć epokę rycerstwa i zachować jego miażdżącą siłę na polu bitwy zakazał używania kusz i nazwał je "diabelsą bronią".
Dobrze zrobiłeś kamo dająć kusznikom skuteczność przeciw pancerzom, jeśli jeszcze dałeś długie odległości pomiędzy salwami i słabszą niż u łuczników celność to będzie ok.
K A M 2150
15-05-2013, 17:29
Longbow mało kiedy zbroję przebija, a jak już to tylko kolczugę ;) Pod Crecy i Agnicourt to teren, ranne konie i szybkostrzelność łuczników zrobiły swoje ;)
U mnie longbow nie ma przebijania pancerzy, ale ma największy atak ze wszystkich rodzai broni miotanej, dzięki temu długie łuki radzą sobie lepiej od kuszników przeciwko wojakom w kolczugach, ale już gdy wchodzą płytówki to tylko kusze wykonują robotę najlepiej :twisted:
Najbardziej mordercze są salwy z bliska, chyba bardziej niż w innych modach, dlatego czasem warto nawet wstrzymać się do tej ostatniej sekundy i liczyć, że piechota zza pleców kuszników/łuczników zdąży przed nich wybiec :twisted:
EDIT: Oczywiście konni łucznicy mają także wysoki atak ze względu na zwiększoną siłę jaką nadaje strzelanie w trakcie jazdy (chociaż powinno liczyć tylko w trakcie jazdy w stronę wroga :P)
Zmiany zapowiadają się super.Pytanie tylko kiedy będą dostępne?
K A M 2150
15-05-2013, 20:52
Już są na wykończeniu, została mi część regionalnych, pieszych łuczników tylko :)
Dużo dziś siedziałem przy celności jednostek i ostatecznie dojdzie nowy, mocno przebudowany descr_projectile i descr_mount.
K A M 2150
16-05-2013, 00:07
Ostatnia wersja testowa wysłana :D
Poza rzeczami wspomnianymi wcześniej dochodzi jeszcze ostatnia nowinka, która powinna uatrakcyjnić rozgrywkę :)
Arta także przeszła duże zmiany! Teraz w jednym oddziale jest aż 6 machin! Nie tyczy się to monster bombard oczywiście. Dzięki temu, że jest aż 6 machin w oddziale skuteczność ostrzału wzrasta, ale jednocześnie cena poszła tak w górę iż są to obecnie najdroższe formacje :) Teraz nie będzie żalu dawać tego jednego slota w armii, bo przy tej liczbie machin i przy cenie 1 oddziałek armat starczy aż nadto :) AI powinno także przestać spamować bronią oblężniczą.
Zmian jest jeszcze wiele, ale już nie mam siły i pamięci do opisania całości ;) Kawalerii zmniejszyłem trochę szarżę, ale wciąż jest mocna jak na swoją cenę :)
Mietek77
18-05-2013, 23:09
A może jednak tak? :)
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/812/prusy.jpg/]http://img812.imageshack.us/img812/2498/prusy.jpg[/URL]
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)