Zobacz pełną wersję : Pytania początkujących graczy
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
Empire Divided i Emperor Augustus
Maniek116
14-04-2019, 13:21
Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi mi o bitwy morskie. Dziwi mnie fakt, że zrobiłem sobie grając Kuszem jakąś budżetową flotę na 10 jednostek, same tanie statki, następnie wysłałem ich do bitwy przeciwko pełnej armii lądowej, która się przemieszczała po morzu. Autorozstrzygnięcie dawało mi 90% szans na wygraną, natomiast gdy z ciekawości rozegrałem tą bitwę samemu, okazało się, że okrętu wroga wcale nie ustępowały wiele mojej zawodowej flocie i pokonali mnie zwyczajnie dwukrotną przewagą liczebną. Nie wydaje mi się, że aż tak źle to rozegrałem, że wróg, którego siła w porównaniu do mojej wynosiła 1 do 9, bez problemu sobie poradził. Ktoś wie z czym to jest związane, bo w chwili obecnej nie widzę sensu posiadania floty?
A taranowałeś ich czy to oni cię taranowali ?
Maniek116
14-04-2019, 14:57
Z tego co wiem, to w tych bitwach jedynie taranowanie ma sens i tak też robiłem tym razem.
W takie razie wzięli cie na ilość. Radze zrobić flotę z 20 okrętów ,wtedy nie będą mieli przewagi .
Maniek116
14-04-2019, 20:49
No tyle wiem, tylko zastanawia mnie czemu autorozstrzygnięcie w tym przypadku dawało mi pewną przewagę przy niewielkich stratach, dodam, że gram na poziomie legendarnym.
Uważam, że na auto rozstrzygnięcie w ogóle nie ma sensu zwracać uwagi, o ile chcesz rozgrywać bitwy manualnie. Na wstępie podejrzewałem, że szalę zwycięstwa przechyla wyłącznie liczebność armii, ale po dłuższym posiedzeniu z Romkiem, jednak muszę przyznać, że tak to nie działa, choć wiadomo, że ma znaczenie. W większości przypadków skazani jesteśmy zdać się na własny rozsądek w ocenie sytuacji i przyznam, że jest to całkiem urealniające grę rozwiązanie.
W pierwszych wersjach gry całkiem ciekawie rozgrywały się również scenariusze. Niemal w każdej kampanii musiałem rywalizować z nowymi rosnącymi potęgami. Obecnie wiodące frakcje są kompletnie powtarzalne, więc właściwie jedyną różnicą jest moja obecność na mapie kampanii. Być może, to tylko takie moje szczęście do losowania scenariusza, ale ostatnio przechodzę grę kolejno każdą dostępną frakcją i sytuacja się powtarza, aż do bólu.
radoslawzal
29-04-2019, 08:58
Dziwne, bo wszelkie okręty transportowe wytrzymują jedno taranowanie, więc na start każdy z Towich dziesięciu okrętów jest w stanie zatopić jeden wrogi przy pierwszej "szarży", zostaje 10, a wiadomo jak ai ustawia statki, nie w dwóch liniach, a w trzech, czy nawet czterech?, automatycznie niwelując przewagę, jeśli jakąś posiada
Może mieli kilka oddziałów procarzy, którzy z daleka wystrzelali Twoje podstawowe okręty?
Skrzetuski
29-04-2019, 10:40
Witam serdecznie społeczność graczy!
Mam jedno konretne pytanie. Jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o multiplayer w Rome 2? Czy jest wystarczająca ilość graczy by czasem rozegrać epicką bitwę? :)
Pozdrawiam
Niestety, obecnie liczba graczy pozwala jedynie na liryczne bitwy.
Chris_xRo
04-05-2019, 09:40
Witam,
Mam inne pytanie, jak wybudować kowala w mieście ?!
Opracowałem badanie a dalej mam tylko możliwość wybudować pola marsowe, warsztat, a reszty brak.
Błąd jakiś ? Przejąłem osadę na północy i oni mieli kowala
Kowal jest specjalnym rodzajem budynku głównego, który występuje tylko w niektórych osadach.
Chris_xRo
04-05-2019, 15:26
Hmmm podbiłem cała Grecję, polowe balkanow, Kartaginę i kowala postawić nie mogłem. Jakie to osady ?
Hmmm podbiłem cała Grecję, polowe balkanow, Kartaginę i kowala postawić nie mogłem. Jakie to osady ?
Dokładnie nie wiem, ale na pewno w prowincji Egipt i Armenia jest po jednej takiej osadzie. Skoro masz tak dużo, to wydaje mi się że po prostu nie masz technologii na rozbudowanie osady, by mogła dawać Ci broń i pancerz lepszego poziomu. Osady te to osady z żelazem, a możliwość ich rozbudowy dają technologie wojskowe, poszukaj dokładnie, jestem prawie pewien że znajdziesz.
Galowie w którejś prowincji około Alp powinni mieć kowala. Możliwe też, że w Panonii jest dostępny, ale na 100% nie jestem pewien.
radoslawzal
08-05-2019, 18:36
Połowę Bałkanów. Kieruj swoje podboje dalej ku Pannoni, nie można wybudować kowala ot tak w dowolnym mieście, potrzebujesz prowincji z żelazem, jednym z zasobów, jednak żeby mieć maksymalne bonusy wynikające z ulepszeń potrzebujesz drugiej takiej osady, w jednej będziesz budował ulepszenie broni https://www.honga.net/totalwar/rome2/images/rome2/buildings/icons/rom_eastern_buff_sword_4.png, w drugiej pancerzy i tarcz https://www.honga.net/totalwar/rome2/images/rome2/buildings/icons/rom_hellenic_military_equipment_armour_4.png- to działa globalnie i możesz wyposażyć swoje obecne wojska w te lepsze pancerze oraz broń na terytorium swojego całego kraju, jeżeli stworzysz nowe oddziały będą miały już lepszy sprzęt automatycznie- i akurat to uważam za minus względem rome1 i moim zdaniem ulepszenia powinny być możliwe tylko w prowincji, w której posiadamy ulepszenie.
A tutaj mapa z umiejscowieniem naturalnych zasobów. Na mapie nie uwzględniono przypraw https://www.honga.net/totalwar/rome2/images/rome2/buildings/icons/dk_minor_spice_4.png, dodali je stosunkowo niedawno w kilku prowincjach.
A taka ciekawostka, Mauretania to najbogatsza prowincja w grze. Oczywiście należy mieć na uwadze, że każda stolica państwa którym gramy ma dodany dodatkowy dochód i finalnie możliwe jest, że będzie przekraczać dochody z Mauretanii, np prowincja składająca się z czterech regionów jak Syria, albo Rzym.http://i.imgur.com/dE4it9q.jpg
Witam, mam pytanie: gdzie można sprawdzić która rodzina rządzi w danym regionie? Chodzi mi o to, że w zakładce "Ważne osobistości" jest ikonka z informacją ile regionów ma rodzina. Można się dowiedzieć które?
Presidente
18-07-2019, 20:51
Jak odpalisz mapę polityczną to masz wtedy chyba to widoczne. Jeśli się nie mylę to odjeżdżasz rolką na maksa i zmieniasz na w rodzajach map.
Witam.
Proszę Was o pomoc.
Ile mogę wybudować w jednej prowincji jeden rodzaj budynku, żeby dawał efekty. Np. świątynie minewry?
Będę wdzięczny za odpowiedź i pozdrawiam.
Witam. Mam takie pytanie: Uruchomiłem Rome 2 po dość dłuższym czasie nie grania i tu pojawia się problem. Na mapie strategicznej w momencie wydawania rozkazu jednostkom one niby go wykonują, a potem robią coś nieprzewidywalnego. Np daje konnicy rozkaz ataku na jakąś wrogą jednostkę a ona niby wykuje go a po chwili leci w drugą stronę. Albo daje przykładowo 2 jednostkom piechoty stanąć w szeregu a one sobie biegną gdzieś indziej;/ To uniemożliwia mi grę - wiadomo. Pozdrawiam i proszę o pomoc
TITVS LABIENVS
21-02-2020, 21:30
Cześć, to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich, AVE
Od niedawna posiadam grę Rome Total War 2, jestem początkujący, nie zacząłem jeszcze kampanii ale za swój cel postawiłem sobie pokonać Macedonię w bitwie historycznej pod Pydną na poziomie trudnym, lecz nie mogę tego przejść,
kilka razy ogólnie pokonałem większość armii wroga, tak, że zostało mi mało jednostek ale gra nie zakończyła się zwycięstwem bo jak się okazało mam szukać po całej mapie niedobitków? Jak oni ''uciekają'' za czerwoną linię jako granicę mapy
macie jakąś taktykę na tą bitwę? Oglądam filmiki o niej na youtube ale tam gracze sterują tak chaotycznie (albo tak genialnie i szybko, że jako nowicjusz nie kumam o co chodzi), żadnego ładu, składu tylko przód, tył i różne wygibasy
kolejna rzecz, słyszałem że ponoć można w ustawieniach wybrać większą ilość jednostek, bo na każdym z tych filmów gracze mają np po kilkanaście słoni, a ja 4, pytanie, gdzie to zrobić,
i czy to nie jest tak, że de facto z mniejszą armią trudniej wygrać? Wiem, że wtedy i wróg ma mniej wojska, niż w wyższych ustawieniach, ale mając dużą armię można ją rozlokować dzięki ilości żołnierzy na więcej sposobów, np całkowicie pokryć strategiczny teren
umiem mniej więcej sterować armią, gram wieele godzin, ale jak mam wojsko w szyku i idzie na mnie kilka jednostek w tym falangi, włócznicy, nie wiem, za co się zabrać, jak ruszę ławą do przodu mogą mnie oskrzydlić, jak czekam na nich to tracę wojsko wskutek rzucania włóczniami, czy wybrać na chwilę żółwia obronnego a jak dojdą blisko to wyjść z powrotem na szereg? Może wcisnąć opcję rozproszenia zamiast żółwia? Z drugiej strony chciałbym wygrać bez ''żółwia'' aby dorównać tym gwiazdom z youtube i zachować historyczne detale, bo testudo było chyba dopiero w cesarstwie?
Dzięki za odpowiedź
Ilość jednostek w oddziałach wybierasz w ustawieniach grafiki.
Witam.
Gram w główną kampanię Rome II i prosiłbym Was o pomoc.
Chodzi o karierę członków mojej rodziny. Żony mają bezproblemowo 4 poziomy na 4 możliwe kariery. Nie wiem, dlaczego mężowie mogą mieć karierę tylko pierwszy stopień. Co zrobić, żeby mężowie też robili karierę?
Chodzi o opcję "zabezpiecz awans".
Będę wdzięczny za pomoc i pozdrawiam!
Witam.
Gram w główną kampanię Rome II i prosiłbym Was o pomoc.
Chodzi o karierę członków mojej rodziny. Żony mają bezproblemowo 4 poziomy na 4 możliwe kariery. Nie wiem, dlaczego mężowie mogą mieć karierę tylko pierwszy stopień. Co zrobić, żeby mężowie też robili karierę?
Chodzi o opcję "zabezpiecz awans".
Będę wdzięczny za pomoc i pozdrawiam!
Może mężowie nie spełniają w danej chwili wymagań potrzebnych do uzyskania awansu (np. są za młodzi lub mają zbyt niski poziom).
sainivedant41
25-12-2020, 14:40
Hej a ja mam pytanie do Administracji, czy jest możliwe założenie tematu (podforum) dla zainteresowanych wspólną grą na multi, gdzie chętni podaliby jakieś krótkie info (np. nick steama, kiedy grają, wiek etc) ? mobdro (https://get-mobdrlo.com/home/)
Już dawno założone, wystarczy poszukać.
Pan Toranaga
28-12-2021, 09:11
Czy jest mozliwosc , zeby przenieśc stolicę do innej prowincji?
Gajusz Mariusz
28-12-2021, 20:31
Niestety nie.
Witam, dawno mnie tu nie było :D
Początkujący nie jestem, ale pytanie takie się wydaje. Gram Baktrią, cały Bliski Wschód mój, spory dostęp do Morza Śródziemnego, porty każdego typu. Miałem na oko z 15 umów handlowych. Nagle rozwiązały się wszystkie idące drogą morską...
Może czegoś nie widzę, ale brak wytłumaczenia w dyplomacji, porty stoją, jak stały...
Z 20 tysięcy na turę zrobiło się -586 :p niby rezerwy mam, ale co to za życie. Nie wiem co jest na rzeczy, wróciłem do romka po 3 latach, może coś przeoczyłem?
Będę wdzięczny za sugestie :)
Gajusz Mariusz
26-04-2022, 11:34
Widocznie utraciłeś prowincję z portem, z którego handel szedł do stolicy.
W następnej turze już mogłem napowrót zawrzeć umowy drogą morską, więc wróciło to do normy :)
Portów nie utraciłem, za to teraz mnie naszło, że straciłem dwie osady na północy Żyznego Półksiężyca, które to mogły być jedynymi drogami do mojej stolicy. To mógł być powód, w następnej turze najpierw zająłem coś na Półwyspie Arabskim, i już mogłem zawierać umowy, po czym odbiłem pozostałe.
Tak więc faktycznie najpewniej chodziło tu o połączenie ze stolicą.
righeira
25-02-2023, 18:31
Początkującym graczem nie jestem, ale jakoś nigdy nie złożyło mi się tego ostatecznie wyjaśnić, więc sorki za być może głupie pytanie: czy bonusy jakie dają świątynie dotyczą całej prowincji czy tylko regionu w którym stoi świątynia? Konkretnie, jeżeli np. w Rzymie mam świątynię Marsa, to jak będę rekrutował wojsko w Arretium to czy dostanie ono bonus do morale tak samo jakbym rekrutował je w Rzymie?
Eutyches
25-02-2023, 20:12
Początkującym graczem nie jestem, ale jakoś nigdy nie złożyło mi się tego ostatecznie wyjaśnić, więc sorki za być może głupie pytanie: czy bonusy jakie dają świątynie dotyczą całej prowincji czy tylko regionu w którym stoi świątynia? Konkretnie, jeżeli np. w Rzymie mam świątynię Marsa, to jak będę rekrutował wojsko w Arretium to czy dostanie ono bonus do morale tak samo jakbym rekrutował je w Rzymie?
prowincji
https://www.honga.net/totalwar/rome2/building.php?l=pl&v=rome2&f=rom_rome&b=rome_religious_mars_4
Bazylika Marsa
https://www.honga.net/totalwar/rome2/images/rome2/buildings/icons/rom_roman_temple_mars_5.pnghttps://www.honga.net/totalwar/rome2/images/rome2/flags/rome/mon_24.pngRzym Religia (https://www.honga.net/totalwar/rome2/building.php?l=pl&v=rome2&f=rom_rome&chain=rome_religious) Level 4
Bazylika Marsa
Oddawanie czci Marsowi dodaje miastu bojowego ducha.Mars był drugim pod względem potęgi bogiem w rzymskim panteonie, zaraz po swoim ojcu, Jowiszu. Wojny były niezwykle ważnym elementem historii Imperium Rzymskiego, więc patronujący im Mars był dla żołnierzy bardzo istotny. Był powszechnie czczonym bogiem. Przez cały marzec trwały festiwale ku jego czci. To właśnie wtedy rozpoczynał się rzymski rok. Mars uważany był za ojca Romulusa i Remusa, czyli także za założyciela Rzymu, a sami Rzymianie - za jego dzieci. Oktawian August wybudował na Kapitolu świątynię Marsa, dziękując tym samym za zabicie morderców Juliusza Cezara. Rzymscy żołnierze wierzyli, że Mars wędruje przed nimi, więc oddawali mu hołd. Miało to zapewnić im sukces w walce.
Ktoś, mi przypomniał, o tym portalu, tam jest niesamowite kompendium wiedzy. Pozdrawiam :)
righeira
25-02-2023, 21:59
Ale jaja, znam przecież tę stronę, zaglądałem tam czasem, bo mają najlepszy wykaz jednostek, ale nie wiedziałem, że można włączyć polską wersję. :D Dzięki.