PDA

Zobacz pełną wersję : Divide Et Impera - Dyskusja ogólna

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9

Gnejusz
21-01-2014, 15:39
Cztery tury są ok, problem może powstawać tylko przy chęci grania zgodnie z historycznością Rzymem. Reszta państw nie miała czegoś takiego jak reformy Mariusza (i Sulli). Ja gram Rzymem i zastanawiam się nawet nad przejściem na 12 tur w ew. kolejnej kampanii. Tempo podboju teraz spadło, budynki - tak, to one spawalniają ekspansję, są drogie i mając mocne wojsko po podbiciu miasta nie stać nas na przebudowę wszystkiego w jednej turze. Sam Rzym ma tak wiele jednostek nawet przed reformami, że w połączeniu z ich kosztami do tej pory - ok 160-ta tura nie korzystam z triari i niemal nie korzystam z proncipes.
Przy 4 tury = rok mogę szkolić porządnych generałów, nie mrą jak muchy i dają potęzne bonusy do wszystkich aspektó gry. Jest tylko jedna bolączka - AGENCI, no, żesz.... jak tutaj nie wyklinać. Prosiłęm już o to w podtemacie o nich traktującym ale powtórzę błaganie tutaj. - Błagam Was dobrzy ludzie, dajcie link do submoda który likwiduje albo spłyca ich do symbolicznej - realnej roli.

Bojaki
21-01-2014, 17:04
Mówisz masz :)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... and-Agents (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?638677-Sub-mod-Edicts-and-Agents)

Stalowy Karaluch
21-01-2014, 17:24
Mówisz masz :)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... and-Agents (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?638677-Sub-mod-Edicts-and-Agents)
A jak działa ten mod??

Shane
21-01-2014, 17:35
Hmm,gram na b.trudnym Rzymem,jest 237 r. i poki co zaden agent mnie nie zaatakowal,chociaz widze ze na terenie Grecjii jest ich cala masa.Zaczynam przed podbojem tych ziem szkolic swoich ale jest to okropnie nudne i zmudne,nawet niema ciekawych filmikow jak kiedys.

Gnejusz
21-01-2014, 18:02
Bojaki , dziękuję Ci za dobre chęci ale ten submod też poległ. Grałem nim na kampanii Spartą, wszystko było ok dopóki nie napadłem na Point. Agenci Pointu napadli mnie w 5 na jedną turę, na początku przypełzły 2 dziady połamane dygnitarze i szpieg, potem dołączyło 2 championów i... Odpuściłęm kampanię bo zrobił się czysty RPG. Było to gdzieś około 130-140 tury. Wcześniej był spokój i nawet nie napadła mnie ta gnida Elektra z Epiru choć zwykla kampania Spartą to wściekła ataki tej mędy od drugiej tury. Submod trzymał się długo ale w końcu pękł.
Próbowałem już chyba z 6 tych submodó na agentó i każdy jest wadliwy. W większośći linki wklejają ludzie o dobrych chęciach ale nie zaawansowani w grze, ci którzy znaleźli coś dobrego siedzą cicho bo nie chce im się pisać.
Teraz do tych, którzy piszą, żę u nich nie ma agentów albo nie ma znimi kłopotu. - Którą macie turę i jaki poziom gry? Ci którzy mają już turę + 200 i poziom min b. trudny są miarodajni, reszta bez urazy ale nie wiele możecie napisać bo niewlele doświadczyliście.
Na nowej łatce kampania jest trudna, Ameryki nie odkryłem ale napiszę, że teraz trzeba rotować nawet postaciami ze świty generała niemal co turę, bez tego w podbitych miastach będziecie siedzieć kilka tur dłużej, skarbiec będzie mniejszy a bitwy na automacie jeszcze bardziej rozczarowujące. Każdy postawiony budynek powinno się przemyśleć dwa razy, w jednej prowincji robimy wojsko, inna zarabia na rolnictwie, inna na przemyśle, jeszcze inna na handlu. Prowincje uniwersalne już nie zapewnią Wam utrzymania full armii i flot. Możę gdziś ok 150 tury wyjdziecie na stabilną ekonomię ale tylko jeżeli wczesniej mieliście głowę na karku.
Dlatego też te ścierwa agenci tak psują grę, champion burzący jednym pierdnięciem wszystkie budynki w mieście, spowalniający budowę, armie. AI grające w 90% tylko agentami podczas gdy jego armie pływają sobie po morzach i łowią rybki. Chyba zdecyduję się na całkowitą eliminację tego ścierwa z gry, żałuję jednak szpiega bo rozpoznawałem nim teren przed ew. atakiem, żal mi też będzie dygnitarza, bo pięknie pracował nad podnoszeniem poziomu kultury w podbitych prowincjach. Ci agenci bez tych idiotycznych możliwości mogli być wisienką na torcie a zrobili z nich wk......cy nagrobek dla gry.
Na koniec - Panowie - jest podtemat o agentach. Piszcie tam o swoich odkryciach, spostrzeżeniach ale piszcie też która tura i jaki poziom, na pewno jest submod który robi strategię z obecnego RPG Rome 2.

Harry-Potter-TW
21-01-2014, 18:57
Wygrałem wojnę domową i zająłem Rzym i nie było wyboru, czy chcę cesarstwo, czy nie. Mam dei 0.6j nielimitowane edykty i tłumaczenie. Czy to przez moda czy coś innego?

Gnejusz
21-01-2014, 19:11
Raczej bug, cofnij się do sava najbliższego z przed zakończenia wojny i dograj ten konflikt do końca ponownie.
Pytanie nie związane z tematem (jeżeli pozwolisz) - b. ładna dziewczyna widnieje na Twoim avatarze, taki typ urody który nie kłoci się z osobowaścią, do tego sprawia wrażenie sympatycznej. Jeżeli ją znasz to pozdrów odemnie, jeżeli to Twoja dziweczyna jesteś szczęściarzem.

Harry-Potter-TW
21-01-2014, 19:20
Podobają mi się zrównoważone blondynki, a ta pani ( zawsze zapomnę nazwiska ^^ ) grała w Londyńczykach. Weź mnie nie załamuj, bo kilka bitew miałem w 1 turze i nie sejwowałem po każdej. Zresztą dałem dla testu automat i to samo. Wgram nową wersję moda może pomoże.
Wcześniej jak mnie wojna zaskoczyła to powrót do sejwa = crash. Oby nie wybuchała co turę ^^

Dobra edit: w następnej turze jest pytanie o cesarstwo:P - sorry za zamieszanie.
Ps: na steamie i origin tez mam blondynkę ^^

Aztec
21-01-2014, 20:26
Mam pytanie, dlaczego startowa kultura w państwie zamiast Kimmeri( nie znam poprawnej nazwy) to kultura stepowa, mimo, iż frakcja jest hellenistyczna i kontroluje całą prowincję :D

Gnejusz
21-01-2014, 21:14
To raczej jest nieplanowane, brzmi nonsensownie ale można jeszcze poszukać w źródłach historycznych ile albo raczej od którego mniej więcej roku dana nacja posiada konkretną prowincję. Jeżeli podbój jest świeży będzie to logiczne, myślę jednak, żę przypadek o który piszesz wynika z niedoskonałości gry.

Aztec
21-01-2014, 21:43
Jakby nie było jest to prowincja startowa, a poziom kulturowy wynosił 100 %. Przez co wszelki próby walki musiałem odłoży na dużo później bo prowincja by się zbuntowała.

Bradley
22-01-2014, 10:18
Dla wszystkich zainteresowanych
Carreto uporał się z nowymi ikonkami jednostek w stylu BullGoda do DeI - w załączeniu link
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13580633 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?637060-SubMod-WIP-BullGod-s-Style-Unit-Cards-for-D-e-I&p=13580633#post13580633)
Ja będę nadpisywał nowe ikony do podfolderów graficznych - tak jak radzi Carreto, bo jego wersja 0.3 zawiera dotychczasowe odsłony 0.1 i 0.2

Notabene jeśli jeszcze ktoś nie aktualizował oryginalnych ikon Bullgoda to jest dostępna wersja 0.4 z połowy stycznia (w końcu dopięty jest Egipt :D )

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... an-2014%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622971-BullGod-Unit-Icons-Project-v-0-38-%28updated-6-Jan-2014%29)

Bojaki
22-01-2014, 10:48
Carreto uporał się z nowymi ikonkami jednostek w stylu BullGoda do DeI - w załączeniu link
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13580633 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?637060-SubMod-WIP-BullGod-s-Style-Unit-Cards-for-D-e-I&p=13580633#post13580633)
Ja będę nadpisywał nowe ikony do podfolderów graficznych - tak jak radzi Carreto, bo jego wersja 0.3 zawiera dotychczasowe odsłony 0.1 i 0.2

Notabene jeśli jeszcze ktoś nie aktualizował oryginalnych ikon Bullgoda to jest dostępna wersja 0.4 z połowy stycznia (w końcu dopięty jest Egipt :D )

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... an-2014%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?622971-BullGod-Unit-Icons-Project-v-0-38-%28updated-6-Jan-2014%29)

Dzięki. Bullgod / Careto ratują UI, nie jestem w stanie patrzeć na te czarno-białe obrzydlistwa od CA. Pytanie mam do kogoś obeznanego - czy jest możliwość, aby te ikony działały również we wbudowanej encyklopedii?

kopis44
22-01-2014, 11:53
Ja mam takie zapytanie
Da się może zmienić jednostkę generalską, przykładowo z piechoty na konnicę wodzom przydzielonym na starcie gry ?

Shane
22-01-2014, 12:18
Raczej nieda sie.

Czy w tym modzie musze zrobic cos poza opracowaniem technologii i wybudowaniem warsztatu maszyn oblezniczych zeby miec onagery?Mam ten budynek i jedyne dostepne machiny to balista i skorpiony.

Bradley
22-01-2014, 12:37
W DeI niestety albo stety nie ma onagrów (czy jak tam się to odmienia :lol: ). Wątek chwilę się przewinął na stronach 8 i 9 tego tematu.

Shane
22-01-2014, 12:45
Ok dzieki. Damm, stracilem tyle tur na te technologie...A wiesz wlasciwie czemu niema?Przeciez oblezenia tak czy owak sa do bani,a przynajmniej na polu bitwy mozna by sie pobawic.

Bradley
22-01-2014, 13:03
Nie mam bladego pojęcia. KAM coś wspominał, że nie bardzo pasują do epoki (bardziej nasza era) ale nie mam pojęcia skąd ma to info - pewnie z TWC ale ja nigdzie nie znalazłem takiej informacji. Może nam przybliży ten temat. Wprawdzie na google znalazłem info, że onagery wymyślili Grecy na przełomie III i II w. p.n.e. więc teoretycznie by pasowało. Ale "nie wiem, nie znam się, nie orientuje się, zarobiony jestem" więc nie będę się wypowiadał !?
Jednakże nie brakuje mi ich w DeI, bo podstawce były za mocno wypasione, a tak jak wspomniałeś przy oblężeniach nie są potrzebne, skoro chłopaki z kilkunastoma pochodniami potrafią zniszczyć najmocniejszą bramę. Natomiast brakuje mi przy oblężeniach "podkopów" które były masowo stosowane w starożytnej sztuce oblężniczej :(

edeggg
23-01-2014, 01:16
jesli chodzi o te karty to mam tylko pare nowych niestety

guffqa
23-01-2014, 03:18
Jak dobrze wiemy starożytni Rzymianie byli świetnymi inżynierami zarówno w tematyce infrastruktury jak i urządzeń batalistycznych, onagery bodajże pojawiły się reformie wojskowej Mariusza w II w. p.n.e . Jak gadam głupoty proszę mnie poprawić. ;)

Wracając do samej gry niestety ale oblężenia dalej strasznie odpychają od gry... jak CA nic z tym nie zrobi to najlepszy mod nie pomoże... no chyba, że już dzięki mod toolowi można coś z tym podziałać :D słyszałem o formacjach...ale czy pathfinder AI można zmienić ?

Bradley
23-01-2014, 08:38
jesli chodzi o te karty to mam tylko pare nowych niestety
Ja też niestety jestem trochę zawiedziony , nie dużo doszło tych ikon no cóż lepszy rydz niż nic :D
Carreto obiecał, że będzie działał dalej - pytanie czy zdąży do kolejnej aktualizacji DeI ? - ale nie narzekajmy, jest i tak nieźle (szczgólnie jak się gra Rzymem lub jakąś frakcją helleńską)

Wracając do samej gry niestety ale oblężenia dalej strasznie odpychają od gry... jak CA nic z tym nie zrobi to najlepszy mod nie pomoże... no chyba, że już dzięki mod toolowi można coś z tym podziałać :D słyszałem o formacjach...ale czy pathfinder AI można zmienić ?
Odpychają to mało powiedziane, ja jak mam oblężenie (zarówno w obronie jak i ataku) to dostaję spazmów :(
Całe szczęście, że na DeI wróg często decyduje się na bitwę poza murami (u mnie zdarza to się stosunkowo często)

guffqa
23-01-2014, 17:16
Patch 9 beta dostępny! Prawie 600 mb (bez ostatniego DLC) więc zapowiada się ciekawie.
[ukryj:3rq6c1b9]Technical and performance improvements:

Performance and memory optimisations in Campaign modes.
Further work to reduce the CPU costs during battles.
Improved framerates when units clash in battles.
Siege battle performance optimisations.
Eliminated several rare crashes found in battle scenarios.

Support for AMD switchable graphics:

Game now correctly detects and reports the discrete GPU on an AMD switchable graphics configuration (primarily laptops with an Intel integrated GPU and a discrete AMD mobility GPU).
This fix ensures that the ‘unlimited video memory’ graphics option is enabled correctly on AMD switchable configs.
Note that the Catalyst Control Centre Switchable Graphics UI must be used to select between the discrete and integrated GPUs for each application that the player wants to run.

Support for ‘Virtu MVP’ Desktop Switchable Graphics:

Virtu MVP is a common OEM-installed application for selecting GPUs in a multi-GPU desktop configuration e.g. a desktop with an Intel integrated GPU and a discrete desktop GPU – both typically routed to the same motherboard display output connector.
We now correctly detect and report the correct GPU used in this scenario.
Note that the Virtu MVP Control Panel application must be used to select between the discrete and integrated GPUs for each application that the player wants to run.
New option in the Advanced Graphics Settings menu, for selecting between graphics cards / GPUs when more than 1 is available.

Support for multi-GPUs with multi-monitor configurations:

Game now detects multiple GPUs and allows the player to pick which GPU is used to render the game.
In this configuration multiple GPUs are shown in a combo-box in the Advanced Graphics Options UI.
Improved video-memory detection to prevent the game from sometimes detecting the video memory limit from the wrong/lower graphics card in a multi-GPU configuration.

Battle AI and behavioural improvements:

Improved pathfinding of siege vehicles near walls.
Improved multiple siege ladder functionality parameters.
Improved siege vehicle docking placement.
Units now consistently disembark from ships with raised bows.
Improved AI infantry awareness of cavalry, making infantry brace when threatened by a charge.
AI controlled units are now more likely to use flaming arrows against elephants where available.
Improved logic of multiple battle maps, to allow the AI to interact with these maps better and cause fewer behavioural issues.
Improved AI General's use of special abilities.
Rebalanced AI's battle-plan analyser/attack-or-defend decision making, to take into account that the enemy alliance may have weaker but longer-range missile units, to prevent static behaviour under missile fire.
In ambush battles, the defender’s units which are under missile fire that outranges their own are now more likely to respond by moving to intercept the missile unit attacking them.
Altered some of the AI's usage of various ammo types.
Pike Phalanx now reform properly once engaged in melee.
Idle units attacked when set to Formed Attack attempt to keep their current facing.
Formed attack charges will now penetrate less than free attack barbarian charges.
Attacks from units in formation are now more powerful than attacks from unformed units.
Reduced the chance of units walking while routing from the battlefield.
Routing units no longer turn around/play matched combat animations as they are being killed.
Units now no longer head through breach in a wall rather than using the siege engine they are attached to.
Artillery with special ammo now show the correct model while loading the weapon: e.g. animal carcasses.
Reduced instances of unit collision which caused jittering on the battlefield.
Eliminated a battle replay desync caused by presence of war dogs units.
Units now correctly stop firing at a building if they take ownership of it.
During multiplayer siege battles, the defender can now see the attacker's units during deployment.
Rebalanced hit-point bonuses for officers and standard bearers.
During battles, units can now burn down open gates with torches.
Men positioned on a gatehouse will no longer die when the gate is destroyed.
Artillery ships can now consistently disembark.
Added more effective collision detection to barbarian watch towers in encampment battles.
Charging at Pikemen now consistently selects the correct matched combat animation, keeping pikemen in line more effectively.
When dog handlers unleash their dogs, the handlers will no longer attack as well.
Added blood to chariot horses and drivers, and to attackers and defenders during knockdowns. (Only active if the player owns the Blood and Gore DLC.)
Artillery on ships can no longer be picked up (previously resulted in loss of unit control).
Improved unit reforming on the battlefield.
Projectiles no longer remain in mid-air when the siege weapon that fired them is destroyed.
Improvements to naval disembarking functionality.
Technical improvements across a range of battle maps (including pathfinding, deployment, general unit interaction, walls, gates, battle tooltips etc).
Multiple minor unit behavioural improvements.

Campaign AI improvements:

AI no longer underestimates its strength when ending a move in Forced March stance within a settlement.
Campaign AI now considers maintaining sieges for longer, in order to build more siege equipment.
Campaign AI now less likely to sue for peace shortly after declaring a war.
AI factions now recruit more siege units.
Revised the Campaign AI settlement occupation decision system.
Adjustments to Campaign AI Financial Management.
AI factions are now much less likely to declare war on distant factions.
Adjustments to composition of recruited forces.
Improvement to Campaign AI food management.

General Battle Improvements:

Eliminated an exploit allowing players to bypass unit-caps in custom and multiplayer battles by modifying a saved army setup.
Units can no longer use loose formation when manning siege equipment.
Buhen (Egyptian battle map) is now playable in custom battle mode.
Caltrops are now placed in more uniform rows.
Tortoise formation is now unlocked in the Seleucid faction when the player owns the Greek States DLC.
Improved multiplayer responsiveness: movement paths and attack arrows are now shown instantly upon giving the order. (Previously the game waited for all clients to confirm the issued order, causing a small delay).
Multiple combat animation blending tweaks.
Orders issued on lower framerate machines now register more effectively.
Added a horse bonus upgrade icon to show different levels of horses on their unit cards.
Improvements to group collision sounds during battles.
Pre-battle voiceover no longer occasionally cuts out.
Tweaks to some Hellenic unit looks to make them more distinct.

General Campaign Improvements:

Added a countdown timer to the Exchange Panel in Multiplayer Campaign mode.
Settlements on the campaign map will no longer continue to emit smoke from damage or construction when they are no longer damaged/under construction.
Right-clicking the mouse during the end-turn cycle in campaign while an agent/army is selected will no longer trigger audio responses from the selected agent/army.
Opening and closing the pause menu, while the Declare War On *Overlord/Make Peace With Satrapies panel is open in Campaign mode, will no longer close the panel and make peace with the satrapies.
Help I'm trapped in these patch notes.
An army in Forced March stance will now have their Recruit Units button reactivate immediately when they are put back into the Default stance.
Replacing an immortal general will no longer trigger a General Wounded message in Campaign modes.
The Zoom To Location button no longer pans the camera to the bottom-left corner of the Multiplayer Campaign map when pressed with an army selected.
The Nervii faction is now immune to snow attrition in the Grand Campaign.
If a general reaches level 25 in a statistic, all of the attribute increases and abilities granted by that statistic will consistently remain.
Addressed a rare issue during campaign ambush battles where, if the user conceded defeat, they might suffer no losses and could then retreat.
When recruiting a unit on the same turn as a researched technology that replaces that unit type is completed, the unit recruitment will no longer be cancelled.
Fix to allow Praetorians to be upgraded to Praetorian Guards once the appropriate technology has been researched.

Battle rebalancing:

Improved behaviour and benefits of Formed Attack ability.
Slightly reduced the spacing of melee units.
Widened the pike cone-of-engagement, so they can hold off units more effectively.
Reduced pike damage.
Reduced the mass (and therefore impact) of chariots and elephants.
Major adjustments to unit costs, to better reflect the combat value of units; there is a much greater spread of values now. For example Oathsworn now cost 1340, Celtic Warriors 350.
Adjustments to unit speeds, stats, and more to help diversify the unit rosters, and give more distinct roles on the battlefield.
Improved AI army compositions in campaign mode, when a faction doesn’t have access to early land or navy units.
Campaign AI is now more focused on acquiring early military technologies.
Certain total casualty morale penalties have been set to 0 so there is less stacking of morale effects.
Reduced minimum hit chance, base hit chance and maximum hit chance for melee combat.

Auto-resolver balancing:

Smaller defensive bonus in minor settlement battles
A small global penalty for the player in autoresolved battles
Unit threshold has been increased, so severely damaged units are less likely to survive an auto-resolved battle.[/ukryj:3rq6c1b9]

Shane
23-01-2014, 18:38
U mnie na nowym patchu DEI nie odpala sie,pewnie trzeba czekac na aktualizacje.

marengo
23-01-2014, 19:08
Ważny komunikat Selei: Ci, którzy chcą grać na obecnej wersji moda, nie mogą brać udziału w testach patcha 9 beta. Ekipa poinformuje, kiedy mod zostanie dostosowany do wprowadzonych tym patchem zmian. To samo dotyczy innych modów!

Bojaki
24-01-2014, 12:02
Patch 9 beta dostępny! Prawie 600 mb (bez ostatniego DLC) więc zapowiada się ciekawie.
(...)
General Campaign Improvements:
(...)
Help I'm trapped in these patch notes.
(...)

Easter egg :)

przemoxdlol
24-01-2014, 12:03
Wiecie może czy możńa grać już w DeI na beta patchu 9.0 ? :)

marengo
24-01-2014, 12:25
Tak, Selea właśnie opublikował wersję beta DeI pod patch nr 9. Do pobrania:

http://www.mediafire.com/download/ebi52 ... _patch9.7z (http://www.mediafire.com/download/ebi52b1bmdiu5zr/Divide_et_Impera_patch9.7z)

i testowania!. Nie wszystko zostało zbalansowane, dopracowane z uwagi na brak czasu i aktualizacji PFM.

Instalacja: Należy przestać subskrybować DeI przez steam lub po prostu odznaczyć w mod managerze 4 części moda z warsztatu w czasie uruchamiania gry, pobrać z podanego linku spakowany "divide_et_impera.pack", rozpakować, wkleić do Rome 2 data i aktywować podobnie do poprzedniej wersji.

przemoxdlol
24-01-2014, 12:31
Ok dzięki, ale teraz powiedz mi jeśli możesz czy zrobię to w wesrsji Steam Workshop?

marengo
24-01-2014, 12:43
Nie, nie można, ponieważ mod pod ostatni patch jest w wersji beta. Gdybyś miał zasubskrybowane DeI, nastąpiłaby automatyczna aktualizacja, z której mógłbyś być niezadowolony, na czym ekipie DeI nie zależy ;) Zmiany są prowizoryczne, tymczasowe, więc nie postępuj pochopnie. :)

guffqa
24-01-2014, 14:28
Miał ktoś z was czas przetestować grę na najnowszym patchu ? Jakieś zmiany w systemie oblężeń?

Bojaki
24-01-2014, 14:39
Z changeloga wynika, że można już podpalać otwarte bramy. Do tej pory wystarczyło pchnąć poza mury jednostkę chłopstwa i zatrzymać w połowie - AI ustawiało swoje oddziały do palenia bram, ale ponieważ były otwarte to pochodnie trafiały w kosmos i oszczepnicy na murach spokojnie mogli przetrzebić napastników. Idiotyzm!
Może jeszcze 3-4 patche i ktoś zabierze się za podpalanie metalowych krat :)

Aztec
24-01-2014, 15:14
Nie podobają mi się zmiany w kosztach utrzymania jednostek. Nie stać mnie praktycznie na nic.

Shay Ruan
24-01-2014, 15:46
Ehh pograłem dłużej Kimmerią i jest tragedia. Przy 5 miastach i handlu z praktycznie każdym większym mocarstwem ledwo stać mnie na 1 pełną armię, przy czym Scytowie mają 4 posiadając jedno miasto. Koszty budynków mogą zostać ale co do jednostek to wielki minus dla zespołu. Całkowicie zaburzony balans między komputerem a graczem.

EDIT: Aha i najważniejsze, pojawiające się "niecodzienne warunki pogodowe". Są aż tak niecodzienne, ze pojawiają sie co turę w tych samych miejscach i obniżają ład publiczny w miastach. W połaczeniu z podniesionymi kosztami wojska powoduje to sytuację, wktórej muszę trzymać moją jedyną armie w mieście aby podwyższyć ład :? Straszna bida z tym ostatnim patchem.

marengo
24-01-2014, 16:29
Ostatni update Selei dotyczy tylko części bitewnej gry. Za CAI, czyli sztuczną inteligencję na mapie kampanii (wszelkie posunięcia dyplomatyczne AI, rozwój miast, prowincji, budowanie armii) odpowiedzialność bierze Dresden, który nie ukończył jeszcze rozpracowywania zmian wynikających z patcha 9 beta, celem dopasowania ich do wizji twórców moda.

Tak w ogóle, to ja w tego moda nie gram :)

Gnejusz
24-01-2014, 19:20
Ja wyrabiam i mam z tego ftajdę, gram Rzymem na b. trudnym, mam już 174 turę i pomimo full armii i flot co turę na plusie ponad 14 ooo. Kluczem jest handel i rozbudowa, Rzym ma od początku mocne jednostki więc nie musi się śpieszyć z rozwojem technologii wojskowych, z resztą ze względu na wysokie koszty utrzymania principes i triari nie rukrutuję tych jednostek, gram hastati i auxilla. Do tego nie rozpoznaję reform Mariusza przed końcem I w. pne więć jeszcze wilele tur przede mną na obecnych jednostkach. Rotujcie świtami generalskimi, armia stojąca w mieście nie potrzebuje doradcy wojownika, zmieńcie na ekonomistę i już jest tych kilka % na plusie. początki są rzeczywiście ciężkie ale różnica w utrzymaniu jednostek jest b. duża więć walczcie tańszymi (grająć Rzymem).
Co jest przesadzone, to fakt, że komputer gra na swoich zasadach, miałem epicką wojnę z Kartaginą i to, co ta frakcja wyprawiałą przechodzi wszelkie pojęcie o ekonomii i całej reszcie. Pomomo, tego, żę miałą tylko 5 miast posiadała 6 flot, tak flot a nie zaokrętowanych armii. Do momentu aż wziąłem Lol nie robili praktycznie nic ale potem się zaczęło. Walczyliśmy o to miasto między 30 a 40 tur. Atakowali mnie 9 flotami-armiami a jeszcze 2 dryfowały poza zasięgiem walk. Straciłbym ten Lol niechybnie gdyby nie ... głupota AI, po wygranej bitwie zamiast brać miasto to go łupili a ja się przegrupowywałem. Regeneracja wojsk Kartaginy byłą nieziemska, nawet nie chcę wiedzieć jakim cudem mieli na to fundusze - 6 flot na 5 miast wyjaśnia wszystko. Można do tegp podejść na dwa sposoby - z nerwem albo z radością, ja wybrałem to drugie bo miałem świetną zabawę.
Teraz walczę z Masalią i co wejdę na pustynię to tracę jakieś 10-15% ludzi na dzień dobry, im dalej w piasek tym gożej, nie wiem jak podbiję Egipt, z odległościami pomiędzy ich miastami i wymieraniem moich maszerujących armii będzie lipa.
Kto chce machać szabelką jak w podstawce niech do niej wraca, teraz trzeba wszystko dwa razy przemyśleć, komputer robi z niektórych nacji wielkie imperia, ja tworzę państwa buforowe i wskrzeszam czasami nacje na kierunkach w których nie chcę iść dalej z ekspansją. Rozpoznaję technologie w 80% cywilne i zupełnie dobrze sobie radzę choć bitwy gram w 95% na automacie a jak wiadomo komputer oszukuje przy nich niemiłosiernie.

Aztec
24-01-2014, 19:51
Problem w tym, że każdy tak robi, niestety nie zawsze się wyrabia. Również gram Arche Bosphorus i mam problem. Posiadam 5 regionów, przez pierwsze 20 tur nie mogłem ruszyć się z miejsca bo kultura w regionie była 100% stepowa. Udało mi się utrzymać jedną, średnio zaawansowaną armię , podbiłem 2 regiony dalej mogę utrzymać tylko 1 armię. Państwo za państwem wypowiada mi wojnę.

Gnejusz
24-01-2014, 19:58
Możę powinieneś zmienić poziom trudnośći, DEI a zwłaszcza obecne jest dużo bardziej wymagające niż podstawka. Z tą kulturą to przesadzili jednak, zupełnie nie widzę w tym logiki, mimo wszystko wytrwałości Ci życzę.

Aztec
24-01-2014, 20:15
Radzić sobie radzę, po prostu denerwuję mnie, że wioska na stepie może wystawić więcej wojsk niż rozwijające się państwo. Dodatkowo, nie wiem czy to błąd, ale za niechęć kulturową dostałem, aż -60 do stosunków dyplomatycznych :D

Gnejusz
24-01-2014, 21:22
Raczej błąd, -15, -20 i chyba -25, innych wartośći nie widziałem. Masz jeszcze jakieś mody, submody? Powodują często takie "'myczki" , jak znajdziesz winę po stronie jakiegoś modzika to napisz koniecznie w wątku, inni będą Ci za to wdzięczni.

Harry-Potter-TW
24-01-2014, 21:41
Mam nowy patch i betę DEI i AI w ogóle się nie rusza oO na mapie kampanii.

K A M 2150
24-01-2014, 22:15
Bo beta patch 9 i beta patch do DeI na ten patch działa tylko na bitwy. Dresden jeszcze nie skonwertował swojej części.

smooqu
24-01-2014, 22:28
Mi też się nie podobają do końca te efekty pogodowe, tzn. co do samych w sobie nic nie mam im do zarzucenia, ale jak co turę występują mi "niespodziewane warunki pogodowe" to naprawdę nie wiem czy Ci rzymianie byli aż tak głupi, że nie wiedzieli, że latem jest gorąco, a zimą zimno?

marengo
24-01-2014, 23:02
Wyszedł nowy beta patch DeI pod patch 9 beta Rome 2, który dalej jest betą :lol: . Podobno naprawia błąd CAI, nie rekrutującego wcześniej jednostek. Do pobrania:

http://www.mediafire.com/download/ebi52 ... _patch9.7z (http://www.mediafire.com/download/ebi52b1bmdiu5zr/Divide_et_Impera_patch9.7z)

czy Ci rzymianie byli aż tak głupi, że nie wiedzieli, że latem jest gorąco, a zimą zimno?

Każdy, kto uważnie śledził przygody dwóch wąsatych galijskich wojów wie, że Rzymianie mądrości w nadmiarze nie posiadali ;)

Harry-Potter-TW
25-01-2014, 09:31
Trzeba ekipę DEI zaspamować, żeby przywrócili onagery, albo dali chociaż mini moda, bo bez nich oblężenia są nudne,mało efektowne i bez sensu - mam balista mury rozwalać? Zresztą nie tylko oblężenia.

Shay Ruan
25-01-2014, 10:15
Harry z tego co pamiętam jest submod przywracający onagery i chyba pretorian. Sam z niego korzystałem. Dostępne są jednak tylko podczas kampanii.

Harry-Potter-TW
25-01-2014, 10:22
Taa, już to widzę jak go znajdę w tym gąszczu:P.

Shay Ruan
25-01-2014, 10:30
Poszukam, i wstawię tu link:P

Harry-Potter-TW
25-01-2014, 10:33
Nawet nie wiesz ile onagery dla mnie znaczą, a na twcenter jeden wielki burdel i nawet wyszukiwarka niezbyt pomocna:/
Chodzi o "roman unit roster"? to chyba znalazłem w końcu...

Shay Ruan
25-01-2014, 10:42
To chyba to. Nie wiem czy działa na aktualnej wersji bo dawno Rzymem nie grałem.

Harry-Potter-TW
25-01-2014, 10:50
W sumie chyba działa, tyle, że te onagery maja takie staty, ze chyba niewiele warte są, a myślałem ze są pro ^^

Gnejusz
25-01-2014, 11:37
Panowie, wrzucajcie w wątek z paczkami mprzyjemniającymi grę ciekawsze submody z komentarzem czy nie krzaczyły Wam z DEI. Tutaj jest już za dużo postó żeby ktoś - nawet obeznany z tematem ktoś odnalazł bez mordęgi poszukiwanego dodatku - moda, submoda.

Stalowy Karaluch
25-01-2014, 19:01
Hej czy mod bulldoga działa z DeI??

K A M 2150
25-01-2014, 19:24
Działa i doczekał się swojego submoda na jednostki, które doszły w DeI.

Stalowy Karaluch
25-01-2014, 20:31
No to nie wiem dlaczego u mnie nie działa. Z workshopu ściągnąłem mod bulldoga ale chyba do radiusa.. gdzie mam szukać tego prawidłowego?

Bradley
25-01-2014, 20:51

Było 3 strony wcześniej ale dla przypomnienia
Ewentualne obiekcje instalacji były opisane w zakładce DeI Pomoc techniczna - pierwsze posty
EDIT Już nawet jest opcja 0.41 u Bullgoda

Shane
28-01-2014, 20:24
Czu wersja 71a jest dostosowana do beta 9.0 ,zarowno w kampie jak i w bitwach?

jezier
28-01-2014, 23:29
Czu wersja 71a jest dostosowana do beta 9.0 ,zarowno w kampie jak i w bitwach?

No właśnie. Bo jak zaczynam nową kampanie obojętnie jaką frakcją na dowolnym poziomie to wrogowie tylko stoją w miejscu, nie przesuwają swoich armii i nie rekrutują nowych jednostek. Jedyne co robią to tylko wypowiadają wojny z których i tak nic nie wynika.

K A M 2150
29-01-2014, 01:16
Dresden wstawił na TWC poprawioną wersję pod patch beta chwilę temu :)

January 28 Patch 9 Beta version Update
- Activated the CAI aggression ramp option in the new CAI_Variables table. In theory, CAI should become more aggressive over the course of a campaign. Feedback appreciated (New campaign best way to test this change).
- Updated CAI personalities to slightly increase aggression.
- Changed Arche Bosphorus starting regions to have higher starting Hellenic culture (New Campaign required to experience).
- Changed base culture types in Bosphorus and Seleucid starting areas to be hellenic (New Campaign required to experience).
- Changed Arche Bosphorus to be Faction Group Greek States.
- Cleaned up text on Faction Selection screen and in db files for various minor factions.
- Renamed Armenia to Hayasdan.
- Renamed 2 cities (Mediolanum and Arretium).

marko1805
29-01-2014, 09:03
Mam gorącą prośbę , ponieważ w najbliższym czasie nie będę miał możliwości zciągnięcia modów ze steama, czy mógłby ktoś życzliwy ściągnąć mod niejakiego Yolocaust pod tytułem "Ceasars Legions" (najlepiej pod DeI)
i wrzucenie na serwer do pobrania. Będę bardzo wdzięczny.

Bojaki
29-01-2014, 13:38
Od dłuższego czasu gram Rzymem kampanię DeI na poziomie legendarnym. Aktualnie doszedłem do tego, że nie mogę wyszkolić kolejnej jednostki Legionistów Weteranów - gra krzyczy, że posiadam maksymalną dostępną liczbę tych jednostek. Policzyłem i wychodzi, że mam ich ok 40 - poszukałem trochę, jednak żadnych konkretnych wiadomości nt. limitów jednostek nie znalazłem. Ktoś ma podobne doświadczenia? Domniemywam, że limit został opędzony przez DeI a nie przez poziom legendarny :)

I druga sprawa, jak Wam się podobają balisty / skorpiony / itp sprzęt strzelający? Ja potestowałem trochę w bojach sprzęt oblężniczy i stwierdziłem, że na ich miejsce lepiej zrekrutować kawalerię. Po całkiem sporej bitwie dwie balisty miały po 20-30 zabitych, skorpion ubił ok. 40 ale dalej to nie to. Poczekam jeszcze na polybolos i jak nic się nie zmieni to wyburzę warsztat oblężniczy :)

Rome 2 - patch 8.1
DeI - patch 0.7

K A M 2150
29-01-2014, 13:55
Tak, limity na jednostki są, weteranów to akurat 40 jeżeli dobrze pamiętam :)

Co do sprzętu oblężniczego to skądś się ta nazwa bierze :D Historycznie głównie budowano je na miejscu przy oblężeniu, w bitwach były niezbyt częstym gościem, wyjątkiem są Rzymianie z ich małymi skorpionami.

Bojaki
29-01-2014, 14:07
Zdziwiłem się, ale Arwernowie wyposażyli w skorpiony (oni mają własną nazwę na to: oxy-cośtam) 2 z 3 armii które wczoraj rozbiłem. Nie wiem który mod albo patch to sprawił, ale to już nie są czasy armii składających się z oszczepników :)

A gdzie widziałeś info o limitach? Przeczesałem trochę i nawet encyklopedia DeI na Honga.net nie ma takiej adnotacji

czisu
29-01-2014, 14:52
Ja też mam limity na weteranów i gram na legendarnym. Osłabienie balist ,też mi się strasznie nie podoba :( po prostu z nich zrezygnowałem :D

Bojaki
29-01-2014, 17:13
A wiecie może coś o innych limitach? Ktoś się spotkał?

Shay Ruan
29-01-2014, 18:56
Zwykli legioniści też są limitowani i to bez względu na poziom trudności. Według twórców moda ma to wymusić rekrutowanie tej piechoty pomocniczej. Aha i opancerzenie legioniści tak samo.

marchlew
29-01-2014, 22:09
witam ..wie moze ktos czy jest dostepny plik z nazwami jednostek do podanej modyfikacji
Caesars Legions DeI version... prosze o pomoc

Gnejusz
30-01-2014, 11:11
Ja mam prośbę o link do moda - submoda zmieniającego obraz z monitorów 4:3 na 16:9 - panoramiczny.
Tracę jakieś 50% piękna gry na moim formacie a bitwy na mapce... - już o tym pisałem. Bęę b. wdzięczny za podpowiedź.

przemoxdlol
30-01-2014, 11:16
A ja bym chciał się zapytać jak instaluje się DEI na beta patch 9 ? Kto wie to prosiłbym o pomoc ;)

marengo
30-01-2014, 11:52
Ściągasz z tego linka archiwum (najnowsza wersja z 29 stycznia o numerze 0.71c):

http://www.mediafire.com/download/411cu ... apatch9.7z (http://www.mediafire.com/download/411cubku0etu798/Divide_et_Imperapatch9.7z)

Naprawia ona m.in. błąd uwidoczniający się w kartagińskiej wojnie domowej, kiedy na polu bitwy pojawiają się oddziały flag bez żołnierzy pod nimi.

Rozpakowujesz 7-zipem, wklejasz Divide_et_Imperapatch9.pack do Rome 2 data i aktywujesz poprzez mod manager'a.

Usuń poprzednie wersje moda. Pisałem, odzwyczaić się od wersji steam (tego zdania nie mogłem sobie darować ;) )

przemoxdlol
30-01-2014, 12:32
Ja mam wersje manualna :) Ale wracając do tematu tomam usunąć poprzednią wersje, którą mam aktualnie zainstalowaną?

Bojaki
30-01-2014, 13:08
Zwykli legioniści też są limitowani i to bez względu na poziom trudności. Według twórców moda ma to wymusić rekrutowanie tej piechoty pomocniczej. Aha i opancerzenie legioniści tak samo.

Jak dla mnie krok w dobrą stronę. Chciałbym tylko, żeby gdzieś była jakaś rozpiska, tak aby można było sobie zaplanować rekrutację

marengo
30-01-2014, 13:38
przemoxdlol :
Ale wracając do tematu to mam usunąć poprzednią wersje, którą mam aktualnie zainstalowaną?

Jak najbardziej. Każda do tej pory wydana wersja DeI, której znajduje się na mediafire jest pełnym modem, tyle że spakowanym. Nie jest to łatka, która nadpisuje poprzednie wersje.

Obecna metoda tworzenia modyfikacji opiera się na strukturze modularnej. Każda część moda np. z jednostkami, wprowadzająca grafikę dla pór roku czy też zmieniająca liczbę lub skuteczność agentów tworzy osobny plik "pack", które to elementy łączone są dla update'u z głównym pakietem moda na pewnych warunkach, np. podstawowy pack moda - "base pack" musi funkcjonować niezależnie od pozostałych; "unit pack" musi współpracować z "base mod pack", zaś modyfikacja "TPY", czyli turns per year jest zależna od obu poprzednich. Dlatego też, Assembly Kit nie jest jak do tej pory żadną rewelacją, ważnym natomiast pozostaje PFM - Pack File Manager.

przemoxdlol
30-01-2014, 13:49
Dziękuje za dokładne wytłumaczenie, o tym akurat nie wiedziałem i poprostu tylko rozpakowywałem do data bo myślałem że to ma razem sobie tam współgrać, ale jednak się myliłem i jeszczeraz wielkie dzięki :D

marengo
31-01-2014, 12:08
Ekipa DeI, zawsze zwarta i gotowa, wychodząc naprzeciwko oczekiwaniom graczy wydała kolejną odsłonę moda 0.71d pod patch nr 9.

Changelog:

- Made adjustments to bonuses on Formation Attack for patch 9
- Reduced run speeds on many entities (but the real overhaul on this will come with 0.8)
- Slightly tweaked killing rates for patch 9
- Fixed Carthaginian Iberian Lancer animation.
- Hopefully fixed some Carthage civil war invisible units.
- Fixed missing Lusitani faction trait images.
- Fixed Mercenary White Shield Pikes not having pike formation.
- Activated the CAI aggression ramp option in the new CAI_Variables table. In theory, CAI should become more aggressive over the course of a campaign. Feedback appreciated (New campaign best way to test this change).
- Updated CAI personalities to slightly increase aggression.
- Changed Arche Bosphorus starting regions to have higher starting Hellenic culture (New Campaign required to experience).
- Changed base culture types in Bosphorus and Seleucid starting areas to be hellenic (New Campaign required to experience).
- Changed Arche Bosphorus to be Faction Group Greek States.
- Cleaned up text on Faction Selection screen and in db files for various minor factions.
- Renamed Armenia to Hayasdan.
- Renamed 2 cities (Mediolanum and Arretium).
- Resolved some bugs with missing textures
- Resolved bug with upkeep and recruit costs being doubled (50%) instead of normal (25%)
- Tweaked strength of some elite Iberian units
- Added Balearic Slingers to Carthage
- Removed transport embark change due to pathfinding problems.
- Fixed minor Greek factions having onagers in custom battles.
- Fixed Iberian Slingers (were using javelins, now use slings).
- Slightly lowered agent caps.
- Fixed Hellenic major trade city types.
- Fixed minor faction cursus honorum ranks.
- Tweaked growth bonuses and negatives from tax levels.
- Added in new Patch 9 naval tradition tweaks.

Do pobrania i maualnej instalacji:

http://www.mediafire.com/download/n8404 ... _Impera.7z (http://www.mediafire.com/download/n8404nz8fa271f4/Divide_et_Impera.7z)

Wersja steam:

Part 1: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206186932 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=206186932)
Part 2: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206192605 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=206192605)
Part 3: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =206197785 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=206197785)
Part 4: http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =218366360 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=218366360)

Na pierwszy rzut oka widać, że 0.71d łączy poprzednie poprawki, przygotowane dla patcha 9 Rome 2.

Vorenus
31-01-2014, 13:00
dlaczego nie idzie pobrac tych modow z mody wszelakie np GEM czy te pozostale ?

mógłby ktoś podać liste zmian po polsku,jak narazie widze tylko ze liczebnosc odzialow sie zwiekszyla a poza tym ???

Rafkos
31-01-2014, 17:40
Od momentu przejścia DeI do patcha 9 pojawia się pełno problemów z balansem. Mod jest aktualnie niegrywalny, jednostki jazdy są całkowicie bezużyteczne (coś się im zbugowało z Charge Shock), a jednostki strzelające nie zadają obrażeń. Dodatkowo każda najmniejsza bitwa trwa teraz 5x dłużej niż zwykle. Poczytałem trochę o tych problemach na ich forum i miejmy nadzieję, że szybko sobie z tym poradzą i będzie można dalej grać.

Shay Ruan
31-01-2014, 18:01
Czyli do czasu naprawienia problemów trzeba anulować subskrybcję na steamie lub po prostu nie grać.

Rafkos
31-01-2014, 18:11
Nie jestem pewien, ale na steamie nie ma jeszcze najnowszej wersji moda, jest ta na patch 8.1. W każdym razie, trzeba się wstrzymać z grą ten dzień/dwa, no chyba, że gracie z automatycznym rozstrzyganiem bitew.

marengo
31-01-2014, 18:34
Hmm, linki jakie podałem do steam ewidentnie przekierowują do wersji 0.71d, ze wszystkimi zmianami zacytowanymi przeze mnie, co jest uwidocznione w liście zmian. Nie gram w DeI, więc nie przekonam się co zawiera warsztat. Zresztą i tak pobrałbym wersję z mediafire. Ci, którzy chcą nabrać pewności, niech sprawdzą obecną nazwę Armenii, powinna nosić miano Hayasdan. Samo odpalenie gry z modem bez crasha, świadczy o posiadaniu właściwej wersji.

Bradley
31-01-2014, 22:35
Od momentu przejścia DeI do patcha 9 pojawia się pełno problemów z balansem. Mod jest aktualnie niegrywalny, jednostki jazdy są całkowicie bezużyteczne (coś się im zbugowało z Charge Shock), a jednostki strzelające nie zadają obrażeń. Dodatkowo każda najmniejsza bitwa trwa teraz 5x dłużej niż zwykle. Poczytałem trochę o tych problemach na ich forum i miejmy nadzieję, że szybko sobie z tym poradzą i będzie można dalej grać.

Nie grałem za dużo na nowym patchu 9 ale DeI do tej wersji 0.71d (wersji c nawet nie zdążyłem spróbować) wydaje się być normalne. Grałem oblężenie z udziałem floty i 2 armii (kampania Rzymem na hard) i wszystko było jak dawniej. Zmasakrowałem flotę Bojów a potem dokonałem regularnego szturmu na osadę (bez murów). Kawaleria na tyle co może zrobić w mieście wypadła przyzwoicie. Strzelcy też nie zawiedli. Potwierdziłem w statystykach po bitwie. Czas bitwy jak na DeI nie odbiegał od dotychczasowych standardów. Jedynie zmiany jakie zauważyłem to na mapie kampanii wydaje mi się, że czasami grafice jakby trochę "odbija", np czarne pola na niektórych miejscach na mapie (widziałem też taki wątek na TWC więc nie jestem odosobniony :D ) - do tej pory miałem takie akcje tylko na mapie bitewnej. Oczywiście jak się ruszy myszką to wszystko mija. Dodam, że gram na DeI bez pomocy steama, ale używam kilki modów z workshopa w tym GEM, NoHDR, better watter, krew Mech Donalda. Zauważyłem tylko, że nowa wersja DeI 0.71d nie nadpisuje się na starsze tj. 0.71b i 0.71c, bo ma inną nazwę po rozpakowaniu bez "patch9" w nazwie. Trzeba usuwać ręcznie.
Wersję mam z pewnością aktualną bo w bitwie własnej Armenia to Hayasdan (tzn. nazwa przetłumaczona przez Rafkosa wygląda jakoś inaczej tj. z literką "j") ale wymowa ta sama ;)

Rafkos
01-02-2014, 14:33
Zainstalowałem wcześniejszą wersję tj. 0.71c i wszystko działa normalnie. Nie wiem co mogło być nie tak w wersji d, w każdym razie jutro ukaże się hotfix.

Wersję mam z pewnością aktualną bo w bitwie własnej Armenia to Hayasdan (tzn. nazwa przetłumaczona przez Rafkosa wygląda jakoś inaczej tj. z literką "j") ale wymowa ta sama
Opierałem się na różnych źródłach, jak coś ;) http://armenia.blog.pl/2013/05/07/hajastan/

Shane
01-02-2014, 16:03
Wersja C to ta z data 29.1 ??? Z gory dzieki za odp.

Rafkos
01-02-2014, 16:24
Tak, to ta wersja.

marengo
01-02-2014, 20:59
Kolejna wersja DeI została nam podarowana bla bla bla, tym razem o numerze 0.71e:

Changelog:

Balancing fixes for patch 9:
- Tweaked Cavalry charge damage
- Tweaked missile damage (let's hope that now Slingers are more balanced. Balancing properly slingers is one of the most difficult thing to do since they are so cheap an the AI likes them so much, yet they sill must retain effectiveness when used)
- Tweaked pike damage
- Fixed issue with some entity speeds (cavalry mostly) causing skating
- Tweaked killing rates and battle speed of infantry
- Slightly reduced hit-points of Hoplites
- Increased flanking and rear attacks power
- Tweaked penalties for fatigue that reduced damage potential too much for tired units

Other small fixes:
- Fixed issue with Etruscan Generals missing torso
- Fixed wrong mount on Bosphoran Cappadocian Cavalry
- Fixes Greek Marines not being recruitable on minor city ports

Selea ma nadzieję, że ta odsłona moda poprawi poprzednią, która zakłóciła balans bitew. Jak sam stwierdził, przetestował parę scenariuszy, jednak z uwagi na brak czasu, który poświęca przygotowaniu wersji 0.8 nie mógł zagłębić się w problem zbyt ekstensywnie (trudne słowo :) ). Przeprasza za wynikłe niedogodności, mając nadzieję, że większość podstawowych błędów została naprawiona.

Linki do pobrania:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... d-01-01-14 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-Download-link-(version-0-71e-updated-01-01-14))

Gnejusz
01-02-2014, 22:10
U mnie ściąga aktualizację, mam problem z wojną domową - osiągnąłem już max paska imperium i dostałem z automatu wojnę z senatem. Bardzo dbałem o nie przekraczanie przez żadną ze stron 40% i zdawało mi to egzamin. Niestety po podbiciu miasta na max pasek w kolejnej turze przyszła wojna domowa, ja walczę na afrykańskich pustyniach i 5 zajadłymi nacjami, jedne świry pozostały na ostatnim mieście i pokoju nie chcą podpisać... Z ciekawości zaproponowałęm im pk 1 500 000 pieniędzy i odmówlili, reszta jest taka sama. Do tego w Italii pojawia mi się 16 wypasionych armii zdrajców. Mogę spróbować wrócić do sava z przed 11 tur (najbliższy zapis) ale nie jestem pewien czy coś mi to w późniejszym rozrachunku da.
Nie chcę tej wojny w tym momencie za żadne skarby tego antycznego świata, macie jakiś pomysł jak ją wymanewrować? Do tej pory jak moje stronnictwo osiągało 40% to awansowałem któregoś z mężów stanu lub wodzó i spadało mi o oczko, lub dwa jeżeli awansowałem dwu lub dwukrotnie jednego człowieka. Miałem dzięki temu równowagę w senacie i bonusy do swoich ludzi, teraz mam zagryzkę.
Pisaliście gdzieś, żę zbyt ambitni wodzowie, generałowie mogą powodować wojnę domową ale nie mogę nigdzie znaleźć jaki współczynnik przy danym człowieku jest niebespieczny. Do tej pory największy zaobserwowany współczynnik ambicji to "3", - czy to jest już niebespieczny człowiek?

Edit:

Aktualizacja ściąga się ponownie b. długo, nie wiem czy dzisiaj coś z tego będzie. Szkoda mi tego sobotniego wieczoru na stracenie pogrania i zastanawiam się nad powrotem do WOT - mam już bardzo blisko 14 000 bitew. Jeżeli jednak ponownie się w niego wciągnę to pewnie odstawię Rome 2 a to o wiele spokojniejsza gra. :)

Bradley
01-02-2014, 23:26
Opierałem się na różnych źródłach, jak coś ;) http://armenia.blog.pl/2013/05/07/hajastan/

Rafkos masz rację - Twoja wersja jest lepsza, w końcu to tłumaczenie na język polski :D a wszyscy wiemy, że
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
Może za bardzo mam w pamięci Europa Barbarorum a tam był Hayasdan i dlatego wersja z "j" tak bardzo rzuciła mi się w oczy - oczywiście bez żadnych złych ani dobrych skojarzeń
Rafkos mam pytanie o Twoje tłumaczenia na TWC
Pomimo, że aktualizujesz kolejne tłumaczenia do aktualnych wersji DeI (tj. nazwy) to wywnioskowałem, że i tak wszystko opiera się na wersji B ?
Więc mam prośbę jak będziesz miał już coś nowego to daj znać na forum - może w zakładce o spolszczeniu DeI ?

Gnejusz
02-02-2014, 11:14
Podpowiedzcie coś szybko jak wymanewrować tą wojnę domową bo tracę już cierpliwość - całą strategia wzięła w łeb, obawiam się żę w tych wersjach DEI wojna domowa jest nie do uniknięcia. Kto się od niej wyplątał mająć imperium z max. rozwojem jego paska stanu proszę niech podzieli się wiedzą.

Edit:
Czytam właśnie o "Reformach Mariusza", nie wszystko jest takie jak postrzegaliśmy w tej kwestii;

http://www.academia.edu/4180356/Reformy ... wi_autorzy (http://www.academia.edu/4180356/Reformy_Mariusza_i_ich_prawdziwi_autorzy)

Rafkos
02-02-2014, 16:08
Pomimo, że aktualizujesz kolejne tłumaczenia do aktualnych wersji DeI (tj. nazwy) to wywnioskowałem, że i tak wszystko opiera się na wersji B ?
Tak, wszystko jest na wersji B, ale czasem też zdarzy mi się dodać jakieś małe poprawki do błędów, które uda mi się znaleźć. Będę informować na bieżąco w temacie o spolszczeniu.

Podpowiedzcie coś szybko jak wymanewrować tą wojnę domową bo tracę już cierpliwość - całą strategia wzięła w łeb, obawiam się żę w tych wersjach DEI wojna domowa jest nie do uniknięcia. Kto się od niej wyplątał mająć imperium z max. rozwojem jego paska stanu proszę niech podzieli się wiedzą.
Wydaje mi się, że gdzieś na TWC jest mod na wyłączenie wojny domowej. Musisz poszukać.

Gnejusz
02-02-2014, 18:58
Z szukaniem u mnie cięzko - nie znam angielskiego, sama wojna domowa jest jakimś urozmaiceniam ale sądziłęm, żę wybuchnie wtedy kiedy będę chciał i będę na nią gotowy. Teraz jest dla mnie zbyt ciężkim ciosem, jeżeli ktoś ma link do tego submoda niwelującego wojnę domową - proszę pokornie o wklejenie w temat.

Lampon
02-02-2014, 20:05
Czy ten mod Caesars Legions zastępuje legiony które są w rome II i dodaje własne nowe?
.

Bradley
02-02-2014, 21:51
Tak, wszystko jest na wersji B, ale czasem też zdarzy mi się dodać jakieś małe poprawki do błędów, które uda mi się znaleźć. Będę informować na bieżąco w temacie o spolszczeniu

Dzięki Rafkos. Jakby co, czekam(y) na info o aktualizacjach na "spolszczenie DeI"

gogles
02-02-2014, 22:10
Z szukaniem u mnie cięzko - nie znam angielskiego, sama wojna domowa jest jakimś urozmaiceniam ale sądziłęm, żę wybuchnie wtedy kiedy będę chciał i będę na nią gotowy. Teraz jest dla mnie zbyt ciężkim ciosem, jeżeli ktoś ma link do tego submoda niwelującego wojnę domową - proszę pokornie o wklejenie w temat.

Wojny domowe nigdy nie wybuchają gdybyś "tego chciał" hehe xD Zazwyczaj chodzi o to aby był to cios w plecy ;)

Gnejusz
02-02-2014, 22:35
Wojna domowa wybucha gdy;
-któryś z rodów zdobędzie zdecydowaną przewagę w senacie (w podstawce ok 60%)
-któryś z generałow ma zbyt wiele pkt ambicji
Wraz ze wzrostem paska wskaźnika stanu imperium groźba wojny domowej wzrasta, można jej uniknąć utrzymująć równowagę sił w senacie i eliminijąc niebespiecznie ambitnych generałow. Niestety w ostatnich łatkach do DEI wojna domowa rządzi się jeszcze innymi prawami, sądzę, że wtbucha z automatu po osiągnięciu max stanu wskaźnika paska imperium.
To plus idiotyczni superagenci powoduje, że Rome 2 traci na logice i odrzuca od gry. Na agentó moderzy zrobili już kilka submodów, na wojnę domową podobno też ale nie znająć angielskiego pewnie do nich nie dotrę.

Teraz jeszcze kilka słów o samej wojnie domowej - można ją przyspieszyć dopuszczająć do nadmiernego wzrostu wpływów stronnictwa własnego lub najłatwiej - pozostałych rodów. Jak już uporamy się z obecnymi wrogami i chcemy mieć za sobą tą wojnę, to podciągamy własne wojska i floty pod Rzym i prowokujemy Senat. senat wystawia zdradzieckie armie a my je unicestwiamy w kilka - kilkanaście tur nie pozwalając wychylić się poza Italię.
Niestety w obecnym DEI wojna wybucha nawet w momencie gdy żadna ze stron nie posiada nawet 40% wpływów ale za to Rzym podbił imponującą ilość prowincji. Ja szukam na to złotego środka bo grałem na zupełnie innych zasadach a komputer zachował się jak bokser bijący głową, kopiący nogami i na dodatek otrzymujący za to pkt od sędziów.

marengo
03-02-2014, 21:41
No cóż, wersja 0.71f ujrzała światło dzienne.

Changelog:

- Adjusted cavalry charge to be more balanced vs. different unit roles (with less spikes)
- More tweaking on missile damage (reduced inaccuracy of bows and increased damage on slingers)
- Made some small adjustments to morale
- Fixed some missing tweaks on Steam version

Selea ma świadomość, że pojawiają się pewne błędy związane z rekrutacją jednostek, zwłaszcza w kampanii Seleucydów. Na chwilę obecną, ekipa nie poświęca temu problemowi zbyt wiele uwagi, celem zaspokojenia niecierpliwych graczy, ponieważ grafik przygotowania wersji 0.8 przewiduje rewizję tych ustawień. Szkoda więc dublować pracę, która i tak musi być wykonana, a nie jest czymś pilnym, na gwałt wymagającym interwencji. Pełne zbalansowanie jednostek również jest w planie tworzenia wersji 0.8, w związku z wprowadzeniem mechanizmu reform w skali globalnej. Byłoby marnowaniem czasu implementowanie zmian teraz, skoro dla ich zaistnienia przewidziana jest niedaleka przyszłość.

Bojaki
04-02-2014, 11:04
Jak już uporamy się z obecnymi wrogami i chcemy mieć za sobą tą wojnę, to podciągamy własne wojska i floty pod Rzym i prowokujemy Senat. senat wystawia zdradzieckie armie a my je unicestwiamy w kilka - kilkanaście tur nie pozwalając wychylić się poza Italię.

Dlaczego akurat pod Rzym? Poprzednio w moich rzymskich kampaniach (fakt, że na vanilii) bunt wybuchł w Hiszpanii oraz Recji, stąd domniemywam, że miejsce jest losowe. Coś się zmieniło w tej kwestii?

Bradley
04-02-2014, 12:16
Moja wojna domowa na DeI również wybuchła w Rzymie. Miałem mega szczęście bo wojna wybuchła akurat w momencie gdy przerzucałem wojska z zachodu na wschód i miałem pod ręką w Italii 5 legionów i 2 bezpośrednim pobliżu, do tego 3 floty również żeglowały na Adriatyk i wojna je zastała na wysokości Sycylii. Tak na dobrą sprawę poza 1 armią Senatu, która kierowała się na Korsykę ( notabene została unicestwiona na morzu) wojna domowa nie wykroczyła poza granice Lacjum i Eturii. Reasumują pomysł na posiadania armii i floty w pobliżu zarzewia buntu wydaje się być kuszącą propozycją - obojętnie czy przy szczęśliwym zbiegu okoliczności (jak u mnie) czy w wyniku zaplanowanej akcji "wymuszającej" wybuch wojny. W mojego punktu widzenia AI decydując się na wojnę domową w momencie przemarszu mojej armii przez miejsce planowanego buntu zachowało się sztucznie i irracjonalnie, bo gdyby poczekało 3,4 tury, Rokoszanie zastaliby Italię całkowicie bezbronną, a mnie uwikłanego w ciężki konflikt z Bojami w Panonii. A tak, ja wstrzymałem wybuch wojny zewnętrznej, podciągnąłem 2 legiony z Galii, co łącznie dało 7 pełnych legionów i pacyfikacja senatu trwała góra 7/8 tur. A potem narodziło się moje Imperium Rzymskie :D
Pytanie zatem czy AI wybierając region dla początku wojny domowej kieruje się choć trochę logicznie, czy tylko i wyłącznie decydują suche liczby i statystyki ??

marko1805
04-02-2014, 12:28
Gnejusz pisze:
Jak już uporamy się z obecnymi wrogami i chcemy mieć za sobą tą wojnę, to podciągamy własne wojska i floty pod Rzym i prowokujemy Senat. senat wystawia zdradzieckie armie a my je unicestwiamy w kilka - kilkanaście tur nie pozwalając wychylić się poza Italię.
Ciekawa teoria. Ja natomiast zauważyłem ,że wrogie armie pojawiają się w prowincji gdzie znajduje sie nasza stolica , gdy nasze poparcie w senacie jest bardzo niskie a w prowinciach ościennych gdy nasze poparcie jest bardzo wysokie.
Zresztą w mych dwóch ostatnich kampaniach Rzymem , wojna nie pojawiła sie w ogóle. ( poparcie w garnicach 45-55 %).

Aktualnie dałem sobie spokój z Rome II i modami do niego. Poczekam do nadejścia wersji 0.8 i zobaczę jak rozwiążą sprawę rekrutacji i reform Rzymu. Pojawiające się co jakiś czas łatki CA które zozkładają mody zaczyna być troszke irytujące :)

sama wojna domowa jest jakimś urozmaiceniam ale sądziłęm, żę wybuchnie wtedy kiedy będę chciał i będę na nią gotowy. Teraz jest dla mnie zbyt ciężkim ciosem, jeżeli ktoś ma link do tego submoda niwelującego wojnę domową - proszę pokornie o wklejenie w temat.
Ten tekst mnie rozbroił :lol:

Bojaki
04-02-2014, 14:13
pisze:
Ciekawa teoria. Ja natomiast zauważyłem ,że wrogie armie pojawiają się w prowincji gdzie znajduje sie nasza stolica , gdy nasze poparcie w senacie jest bardzo niskie a w prowinciach ościennych gdy nasze poparcie jest bardzo wysokie.

Niezłe. Ktoś to może potwierdzić? Jeśli to prawda to świetna wiadomość, wojny domowe będzie można dusić w zarodku :)

Aktualnie dałem sobie spokój z Rome II i modami do niego. Poczekam do nadejścia wersji 0.8 i zobaczę jak rozwiążą sprawę rekrutacji i reform Rzymu. Pojawiające się co jakiś czas łatki CA które zozkładają mody zaczyna być troszke irytujące :)

Ja zostałem przy patchu 8.1 i DeI 0.7. Gra się już całkiem przyjemnie, Steam hula w trybie offline a jakbym miał zaczynać przez najbliższy rok nową kampanię w trybie comiesięcznym to chyba bym w ogóle zakończył przygodę z Romkiem na amen

Bradley
04-02-2014, 15:35
Ja chyba mało grałem na Patchu 9, bo ja nie widzę żadnych jakiś znaczących uniedogodnień. Doinstalowuje na bieżąco nowe DeI (obecnie mam wersję f) - nie korzystam ze Steama. Muszę przysiąść dłuższą chwilę przy mojej kampanii Rzymem i ocenić sytuację DeI na patchu nr 9 :D

Edit - moja kampania na DeI toczy się od wersji 0.6a - jak do tej pory poza chwilowym problemem z tradepost wszystko super śmigało i nie wpływało na pogorszenie trwającej kampanii - właściwie ją tylko polepszało

Harry-Potter-TW
04-02-2014, 16:58
Ja miałem szczęście. Miałem bardzo niskie poparcie, wiele postaci miało ekstremalne gravitas i bunt wybuchł w Rzymie, ale wyskoczyło tylko 6 armii po 12 jednostek. Wojsko miałem w miarę blisko. Cofnąłem 2 tury, żeby ściągnąć jeszcze większe siły - wojna domowa wybuchła z takimi samymi siłami. Pierwsza bitwa i rozbicie 4 armii buntowników ( spore straty, ale walczyłem z elitą, nie straciłem żadnej jednostki, tylko 3 uciekły ). Nie straciłem nawet 1 miasta ^^. Jak by mi wyskoczyło 15 pełnych armii to załamka i czasowe przerzucenie się na battlefielda :D.
Miał ktoś takie małe siły przeciwnika w wojnie domowej?

Gnejusz
04-02-2014, 20:43
marko1805, co tutaj tak Cię rozbraja? Jestem na takim etapie gry, że mogę w kilkanaście tur doprowadzić do:
1.Wzrost wpływów własnego stronnictwa do ponad 60%
2.Tutaj to w zasadzie mogę zrobić w kilka tur sytuację gdy "pozostałe rody" zdobędą ponad 60% wpływów
To wszystko przy bardziej rozwiniętym pasku imperium gwarantuje wybuch wojny domowej. Ściągnąłbym wojsko i floty pod Rzym, poprzez awanse własnego stronnictwa, adopcje, przekupstwa innych rodów doprowadził do wzrosto wpływów "pozostałych rodów" i miałbym wojnę domową na zawołanie. Przy max paska rozwoju imperium nie musi się długo czekać na wybuch wojny domowej a stopień wcześniej też jest bardzo iskrzący.
Doprawdy nie rozumiem Twojego rozbawienia, każdy ma swój plan na grę, ja miałęm właśnie taki i po wygranej wojnie domowej wybrałbym cesarstwo bo tak było w istocie a raczej w historii. Warunkiem tego wszystkiego byłby tylko spokój na moich rubierzach, żeby wszystkie siły militarne podciągnąć pod Rzym. Możę jeszcze jedno - jak wojna wybucha ponieważ przewagę w Senacie ma któreś z obcych stronnictw - rebelianci pojawiają się zawsze pod Rzymem. Jeżeli to my zdobywamy przewagę rebelianci mogą pojawić się gdziekolwiek i wtedy plan błyskawicznego zdławienia rebelii bierze w łeb.
Nie pozwalaj się więcej "rozbroić" takim postom, po prostu dopytaj i to wszystko.

Abfalleimer
04-02-2014, 23:13
Dzień dobry. Ja trochę z innej beczki. Mam duzo pracy w ciągu dnia ale wieczorami lubię sobie odpalić Roma i pograć. Grałem na Radiusie i fakt braku wojny domowej i fakt ze komputer nie zbudował na zachodzie żadnego dobrego państwa odsunął mnie od Radiusa. Dziś włączyłem Dei i jestem zadowolony ale do pełnej egzaltacji brakuje mi paru informacji na które od was liczę, a wiec:
1. Czy istnieje submod który nie koliduje z Dei i usówa agentów z gry? (gram na submodzie na nielimitowana ilość edyktow)
2. Co polecacie dorzucić do Dei aby upiekszyc interfejs lub mapkę. Bitwy i tak gram na auto przeważnie.
3. Wojna domowa jest włączona tak?

Z góry dziękuję za informacje i proszę o zrozumienie. Pracuje, i nie na rękę jest mi przeglądanie 40 stron. Jeszcze raz dziękuję.

marko1805
05-02-2014, 09:00
marko1805, co tutaj tak Cię rozbraja?
Ten fragment Twojej wypowiedzi:

ale sądziłęm, żę wybuchnie wtedy kiedy będę chciał i będę na nią gotowy. Teraz jest dla mnie zbyt ciężkim ciosem
Dla mnie taka sytuacja jest wyzwaniem, a nie ciężkim ciosem dla którego trzeba zaraz szukać moda niwelujacego wojnę domową.

Doprawdy nie rozumiem Twojego rozbawienia, każdy ma swój plan na grę, ja miałęm właśnie taki i po wygranej wojnie domowej wybrałbym cesarstwo bo tak było w istocie a raczej w historii.
Ale, nie zawsze wszystko idzie tak jak byśmy tego chcieli :) , tak samo jak w realu.
Dobrze ze twórcy modów nie idą Twym tokiem rozumowania ;)

Możę jeszcze jedno - jak wojna wybucha ponieważ przewagę w Senacie ma któreś z obcych stronnictw - rebelianci pojawiają się zawsze pod Rzymem. Jeżeli to my zdobywamy przewagę rebelianci mogą pojawić się gdziekolwiek i wtedy plan błyskawicznego zdławienia rebelii bierze w łeb.
Potwierdzasz więc moją teorię.

Reasumując, obaj mamy zasadniczo inne podejście do tej gry. To co dla Ciebie jest przeszkodą, dla mnie jest wyzwaniem itd, itd.
Przepraszam , ale nie mogłem sie powstrzymać.

marengo
05-02-2014, 09:57
Ogłoszenia parafialne :)
Pojawiła się wersja Caesars Legions pod DeI

http://cloud-3.steampowered.com/ugc/579012675511109289/9595DFCCE18BDFA07F5B0D2822292D866C328E38/268x268.resizedimage

Lecz niech nikogo ten obrazek nie zmyli, legiony pojawiają się w głównej kampanii, z tego co wiem na trzecim poziomie baraków wojskowych.

Do pobrania:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =221464302 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=221464302)

Polskie tłumaczenie nazw jednostek i opisów:

http://www.mediafire.com/download/ceznh ... guage.pack (http://www.mediafire.com/download/ceznh5rzn4wc85i/DeI_pl_language.pack)

Modyfikacja nie jest jeszcze w pełni dopracowana, ale warto ją przetestować.

marko1805
05-02-2014, 10:48
Koncepcja moda bardzo ciekawa, choć sam mod jest jeszcze w fazie wstępnej i wymaga dopracowania, co ciekawe autor przewiduje rozszeżenie go o kolejne legiony cesarskie. Jestem bardzo ciekawy jak będzie to się miało do reformy w wersji 0.8 DeI.

Gnejusz
05-02-2014, 11:37
marko1805, może Cię nieco skrzywdzę ale mam wrażenie, że stałeś się złośliwy, w każdym bądź razie wycofuję się zdecydowanie z dyskusji z Tobą, nie będziemy psuć dobrego nastroju na forum.
Do wojny domowej wracająć, znalażłem 3 submody jej dotyczące, dwa opóźniają jej wybuch, jeden ma ją niwelować. Ten który ma ją niwelować u mnie nie działa, być może działą tylko na założonej od nowa kampanii.
Caesars Legions pod DEI b. dobra wiadomość, spolszczenie jeszcze lepsza.

Bradley
05-02-2014, 12:54
Ogłoszenia parafialne :)
Pojawiła się wersja Caesars Legions pod DeI

Wygląda fajnie - Ciekawe jak rozwiązali sposób werbunku. Czy raz przypisany legion do armii otrzymuje jednostki tylko z jednego "modowego"rodzaju legionu ?, czy może zależy to od rejonu werbunku jak to było w Roma Surrectum II, a armia może być zbieraniną różnych numerów legionów ??
Muszę sobie spróbować i obczaić sprawę.

Natomiast szykuje się modyfikacja do DeI z auxilliami - też wygląda super. O tyle fajnie, że ma być dodatkiem do standardowych wojsk pomocniczych a nie je zamieniać. Ciekaw tylko jestem co zrobią z ikonami jednostek :D ?

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13614368 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?640199-DEI-Sub-Mod-Improved-Roman-Auxiliaries&p=13614368#post13614368)

marengo
05-02-2014, 12:57
Koncepcja Caesars Legions opiera się na założeniach ekipy Roma Surrectum 2, która wprowadziła do Rome 1 te legiony, przyznając im określone okręgi rekrutacji, zgodne z historycznym miejscem służby każdego legionu. Jednym z współautorów submoda jest ToonTotalWar (karty jednostek), którego All In One Mod zaprezentowałem na forum. Być może jeszcze dzisiaj będzie miał miejsce kolejny update AIO, zawierający 29 legionów ery republikańskiej oraz imperialnej, co będzie tematem mojej kolejnej notki.

Yolocaust, główny twórca Caesars Legions być może dostosuje wersję pod DeI do wymagań reform przygotowanych przez kompanię Selei, lub pozostanie przy założeniach RS2.

Objętość tłumaczenia wskazuje na to, że mamy do czynienia ze spolszczeniem Rafkosa plus dodatkowe linijki dotyczące nowych legionów, pewnie też jego autorstwa. To już on musi potwierdzić :)

Mosca
05-02-2014, 17:55
witam a czy trzeba rozpocząć kampanię Rzymem na nowo? bo po wybudowaniu odpowiedniego budynku mogę rekrutować wszystkie legiony a nie przypisane konkretnie do danego rejonu. Chyba że to dlatego iż gram w podstawkę roma nie w DeI.

marengo
05-02-2014, 18:13
Mod jak wspomniałem, jest na razie stale under development, czyli w rozbudowie. Nie wszystko może właściwie działać.

Generalnie, potrzebujesz baraków wojskowych trzeciego poziomu w konkretnych regionach. Nie można tworzyć ich na całej mapie, zaś aby mieć wszystkie 15 legionów, budynki III poziomu muszą być postawione w każdej z wymienionych prowincji:

Legio I -> Italy
Legio II -> Italy
Legio III -> Gaul
Legio IIII -> Italy
Legio V -> Gaul
Legio VI -> Iberia
Legio VII -> Iberia
Legio VIII -> Iberia
Legio VIIII -> Iberia
Legio X -> Iberia
Legio XI -> Cisalpine
Legio XII -> Cisalpine
Legio XIII -> Cisalpine
Legio XIIII -> Cisalpine

Wersja dla podstawki i Radiousa jest w warsztacie. Wystarczy zasubskrybować. ;)

http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =221448930 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=221448930)

Gnejusz
05-02-2014, 18:42
U mnie działa na starych savach, nie instalowałem do niego spolszczenia więc nazwy nowych jednostek mam identyczne ze starymi. Efekt - mam wielu rzymskich legionistów, pierwszych kohort itp. Ikonki wyglądają ślicznie, teraz Rome 2 zaczyna zasługiwać na miejsce w serii Total War

Lampon
05-02-2014, 20:46
Testowałem Caesars Legions w bitwach gracza i legioniści mają umiejętność biczowanie poczekam na wersję pod DEI.

marengo
05-02-2014, 21:00
Wersja pod DeI już jest, tylko w fazie beta. Jeszcze wczoraj czy przedwczoraj, legioniści mieli w niej możliwość formowania falangi. Dajmy czas Yolcaustowi, który tymczasem potwierdza, że mod powinien być kompatybilny z saveami.

Bojaki
07-02-2014, 10:48
1. Czy istnieje submod który nie koliduje z Dei i usówa agentów z gry? (gram na submodzie na nielimitowana ilość edyktow)

viewtopic.php?f=587&t=14758 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=587&t=14758)

2. Co polecacie dorzucić do Dei aby upiekszyc interfejs lub mapkę. Bitwy i tak gram na auto przeważnie.

viewtopic.php?f=587&t=14765 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=587&t=14765)

3. Wojna domowa jest włączona tak?

Tak

Vorenus
07-02-2014, 12:57
zrobiłby ktoś do tych wszystkich modów liste zmian po polsku :)

Stalowy Karaluch
07-02-2014, 15:34
Czy ktoś może podać linka do najnowszej wersji GEM?

Rafkos
07-02-2014, 17:25
Wersja 0.75 powinna ukazać się w ciągu dnia/dwóch. Taką informację podał Meneros na forum TWC. Dodatkowo informuję, że otrzymam teksty do tłumaczenia jeszcze przed wypuszczeniem aktualizacji, więc spróbuję wypuścić spolszczenie idealnie z premierą moda.

Vorenus
07-02-2014, 19:05
fuck dlaczego na polskim forum lista zmian w modzie jest po angielsku !? nie moze ktos zrobic po polsku znam troche angielski ale wszystkiego nie zrozumie Polskie forum to do jasnej ciasnej niech ktos wrzuci liste zmian do tych modów po Polsku!!!!!!!!!! bo chce znac wszystkie zmiany danego moda !!!!!!!!!!

Stalowy Karaluch
07-02-2014, 19:25
fuck dlaczego na polskim forum lista zmian w modzie jest po angielsku !? nie moze ktos zrobic po polsku znam troche angielski ale wszystkiego nie zrozumie Polskie forum to do jasnej ciasnej niech ktos wrzuci liste zmian do tych modów po Polsku!!!!!!!!!! bo chce znac wszystkie zmiany danego moda !!!!!!!!!!
Popieram

Vorenus
07-02-2014, 20:37
nie wiem dlaczego czy to wina moda czy tez nic patch nie dal ale komputer nadal głupieje podczas ataku na miasto ,ostatnia bitwa liga etruska podprowadzili 2 odzialy z drabinami wybiłem a pozostale dwa kreca sie do przodu i z powrotem wtf

Aztec
07-02-2014, 21:25

To, że to Polskie forum nie oznacza, że wszystko ma być po Polsku.
Lista zmian jest kopiowana z infa twórców i autor posta nie ma wcale obowiązku go tłumaczyć. To, że nie chcę Ci się ruszyć tyłka i przetłumaczyć sobie samemu tekstu, nie oznacza, że masz wymagać tego od innych.
Poza tym polskie forum, a przeklinasz po angielsku? Ucz się bardziej przydatnych słów, a taki tekst nie będzie dla Ciebie problemem.

Vorenus
08-02-2014, 00:35

To, że to Polskie forum nie oznacza, że wszystko ma być po Polsku.
Lista zmian jest kopiowana z infa twórców i autor posta nie ma wcale obowiązku go tłumaczyć. To, że nie chcę Ci się ruszyć tyłka i przetłumaczyć sobie samemu tekstu, nie oznacza, że masz wymagać tego od innych.
Poza tym polskie forum, a przeklinasz po angielsku? Ucz się bardziej przydatnych słów, a taki tekst nie będzie dla Ciebie problemem.

spoko nie ma co sie ciskac i denerwowac mowie tylko ze lista po polsku by sie przydala nie kazdy zna angielski :) ja tylko chce wiedziec czy widac roznice miedzy zwyklym rome a tym z modem moze jakis filmik czy cos jak nie chcecie listy po polsku ,bo oprocz tego ze jednostki sa zwiekszone i ich nowy wyglad nie bardzo widze co jeszcze sie zmienilo np w kwesti samej walki oddzialu z odzialem wroga o to mi chodzi :) Nie wiem co wprowadzil mod ale nadal podczas oblezenia armia wroga glupieje drabiny przeprowadzaja w jedna strone i z powrotem :D widocznie patch 9 nic nie poprawil albo to ze podczas szarzy odzial legionistow zamiast wyrzucic pilum we wroga robi tylko zamach a pilum nie leci kolejny błąd :( ,czy ta modyfikacja ograniczyla sile wiez obronnych bo bez tego moda wieze sa zabojcze a jak wgralem mod to caly oddzial wroga podprowadzil drabiny nie tracac ani jednego zolnierza wtf ja sie pytam :D zreszta poszukam na youtube filmikow z modami zobacze co i jak jesli robie taki wielki klopot jak sie pytam o cos na temat moda a tym bez watpienia jest list zmian moda po polsku ;D ale ok mniejsza o to w modzie All in One jest przynajmniej jakis filmik ze zmiana walki oddzialu, nie rzucajacie sie juz jesli robie jakis klopot jak sie pytam na forum z modami w sprawie modow to cos tu jest nie tak :shock: narka

Aztec
08-02-2014, 15:43
Ale gdybyś spytał to bym odpowiedział normalnie, ba nawet mógłbym i przetłumaczyć, ale Ty nie poprosiłeś o tłumaczenie, zwyczajnie wymagałeś by ktoś to zrobił.

Bradley
08-02-2014, 15:45
Jest nowa wersja 0.75
Dla zainteresowanych link. (nie wstawiam zmian żeby nie było niepotrzebnej draki)
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... 8-02-14%29 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?632430-Divide-et-Impera-Download-link-%28version-0-75-updated-08-02-14%29)

Zmian sporo

Stalowy Karaluch
08-02-2014, 16:00
Jak możesz to podaj zmiany. ;)
Dobra zajrzałem na TWC jakie zmiany daje wersja 0.75. głównie skupili sie na greckich frakcjach.

tusek21
08-02-2014, 18:30
To jak, jest szansa że ktoś przetłumaczy zmiany jakie wprowadza mod ? Bo dziwne jest to że mamy spolszczenie do tego wspaniałego moda, a nie ma listy zmian po polsku.

przemoxdlol
08-02-2014, 19:21
What's new in this release (0.75):

- Revamped Pontus (16 completely new units)
- Revamped Armenia (22 completely new units)
- Revamped Athens with new armors and new shields (+3 new units)
- Revamped Sparta with new armors and new shields (+2 new units)
- New Spartan Generals
- Improved old armors
- Made adjustments to a lot of greek units, such as adding phrygian helmets with cheekguards and leather boots to cavalry
- Revamped missiles units to be more balanced:
- Javelins: very low range, very low accuracy, deadly damage close both base and AP, long recharge, medium arc
- Arrows: medium to long range, medium accuracy, good base damage but low AP, medium recharge, long arc
- Slings: very long range, good accuracy, low base damage but good AP, fast recharge, very low arc
- Revisited a little melee killing speed
- Changed Repel Cavalry (Fulcum) to be impossible to use if an enemy is near. This prevents the use of it when a cavalry charge is already on you and also prevents the possibility of switching from attacking a melee unit and then immediately switch to anti-cavalry tactics.
- Gave formation attack ability to Greek Thorax Swords
- Gave Testudo, Repel Cavalry and Cycled lines to Greek Thorax Legionaries
- Fixed Auxiliary Iberian Slinger Range.
- Moved Seleucid capital to Seleucia (new campaign required to experience).
- Fixed build times of some Hellenic ports and minor temples.
- Fixed food production on some buildings.
- Seleucids and Etruscans are now their own subcultures.
- Greek states can now confederate and form the Hellenic League.

To ja może wstawie liste zmian :D
Może tak po krótce to:
-Przebudowa roosteru jednostek Armenii(Hayastan) i Pontu
-Mała przebudowa roosteru dla Sparty i Aten, głownie zmiany w tarczach, ale dodano po 2-3 jednostki. Nowe wyglądy dla Spartańskich generałow. Dodanie wielu elementów dla jednostek greckich typu hełmy, buty etc.
Linki do prezentacji na TWC:
-Hayastan ---> http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?639826-PREVIEW-The-Kingdom-of-Armenia
-Pontus ------> http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?639825-PREVIEW-The-Kingdom-of-Pontus
-Athens& Sparta --> http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?640609-PREVIEW-Athens-amp-Sparta
-Nowy balans jednostek miotających. Zmiany dla każdego typu.
-Zwiekszenie (nieznaczne) szybkości zabijania w trakcie bitew.
-Dodano możliwość używania formacji dla Greek Thorax Legionaries m.in Testudo.
-Od teraz Seleucia jest stolicą Seleucydów (Trzeba zacząć kampanię od nowa)
-Ustalono czasy budowy niektórych portów i świątyń (Hellenistyczne)
-NOWOŚĆ!!! Greckie państwa od teraz mogą łączyć się w konfederacje i tworzyć Ligę Hellenistyczną :)
Mam nadzieję że w jakimś małym stopniu pomogłem jak potrafię ;)

K A M 2150
09-02-2014, 04:35
W temacie u nas na forum już wrzuciłem nowy link do mediafire.

Co do opisania dokładnie co zawiera mod kiedyś się chciałem do tego zabrać, ale lista zmian jest tak duża, że ciężko to ująć. Obecnie jestem na etapie kupowania własnego mieszkania, więc ciągle szukam i odwiedzam różne zakątki Trójmiasta, stąd moja niezbyt częsta obecność na forum. Jeżeli coś wykracza poza 2-3 zdania jakie jestem w stanie z telefonu napisać to niestety sobie odpuszczam.

Przy DeI jest wiele do napisania, sam system bitewny jest kapitalny, ale nawet na angielskim forum ludzie ciągle nie rozumieją go i powstają głupie wątki. A to ktoś narzeka, że bitwy za krótkie, bo trwają tylko po 15-20 minut, a to zaraz inny temat, że mu się nie podoba bo bitwy z dwiema elitarnymi armiami trwają u niego ponad 40 minut. Weź tu dogódź ludziom ;D

Obecna wersja 0.75 naturalnie zawiera jeszcze trochę bugów, które na dniach zostaną załatane. Ciągle chyba są problemy z balansem ze względu na patch 9 do Rome. Sam nie grałem w Rome od tygodni więc się nie mogę wypowiedzieć niestety.

Vorenus
09-02-2014, 11:20
czy jak wgralem nowa wersje moda to musze zaczynac kampanie od nowa czy bedzie nowa wersja dzialac na starej kampani

Gnejusz
09-02-2014, 11:58
Mod pięknie nam się rozwija, do tego kilka submodów wspierających i dech w piersiach zapiera widok pięknych ikonek jednostek od BulGota, poprawionych ikonek budynków, drzewka technologii, godeł poszczególnych nacji. Bogactwo jest niezmierzone a nie gryzie się w większości z DEI.
Chciałbym jednak żeby nie tworzyli już nowych jednostek, chyba, żę zlikwidują stare - mało historyczne. Niektóre nacje są tak przepakowane jednostkami, że wygląda to już sztucznie. Kilka jednostek falangistów, kila-naście szermierzy walczących mieczami lub jak kto woli ciężkiej piechoty, do tego kilka jednostek włoczników, jazdy i sprzętu oblężniczego. Dwie jednostki ciężkiej piechoty, dwie włóczników, jedna falangitów, za trzy miotaczy i tyle samo jazdy oddaje dużo lepiej charakter antycznych armii. Same jednostki już we włąsnym gronie nie zawsze były tak jednolicie uzbrojone jak widać to w grze. W jednym oddziale byli wojownicy wyposażeni w topory, miecze, odpowiedniki buzdyganów, mieli rózne tarcze, hełmy, czapki, pancerze lub skóry. Rzym wyglądał jednolicie, Grecy już mniej choć w porównaniu do takich Galów, Germanów uchodziliby za monolit. Owszem były elitarne gwardie królewskie, książęce ale ich ilość byłą w skali kilkunastotyysięcznej armii jedynie symboliczna i traktowałbym je bardziej jako straż przyboczną wodza. Gra Ptolemeuszami z ich ilością jednostek najlepiej obrazuje ten przesyt oddziałów. Połowa jest śmiało do usunięcia a i tak zostanie jeszcze z tego ilość którą śmiało można określić słowem "przepych".
Bardzo bym chciał żeby twórcy poszli w stronę ciekawych i w miarę historycznych eventów wraz z którymi dostawalibyśmy np: możliwość rekrutacji dodatkowej floty po zajęciu jakiegoś potężnego miasta z tradycjami morskimi. Dodatkowa armia popokonaniu najsilniejszego historycznego wroga, możliwość rekrutacji nowego oddziału lub przereformowania istniejącego, nową technologię, bonus do handlu, dyplomacji. To wszystko rozsądnie uzasadnione postępami w grze byłoby znacznie milszą perełką od możliwośći rekrutacji kilkudziesiąciu jednostek dla jednej nacji. Myślę, żę zajęłoby też mnie nakłądu czasu i pracy i byłoby bardziej dopingujące dla gracza. Szkoda, że nie można w grze zażądać przerwania działań wojennych jednej nacji w stosunku do drugiej, zwłaszcza w protektoratach b. tego brakuje, w obrębie tej samej kultury jest miejsce na mariaże małżeńskie choć w starożytności nie miało to takiego znaczenia jak w średnowieczu.
O fatalnie zagospodarowanych agentach pisaliśmy już wiele a przecież mogliby dawać fun zamiast odrzucać od gry. Weźmy takiego dygnitarza, aż się prosi o bonus do stosunkó dyplomatycznych po dłuższym przebywaniu dobrze rozwiniętego agenta na dowolnych ziemiach, dobry pomysł z krzewiniem kultury został jednak zarżnięty możliwościami udupiania armii, rujnowania miast - tutaj do poprawy jest niemal wszystko.
Dlaczego to wszystko piszę zastanawiacie się pewnie? Dlaczego mądruję i wysuwam roszczenia choć wolałbym określenie - snuję mrzonki. Gram w WoT od jeszcze wersji beta. Ta gra jest przez cały czas rozwijana i niestety twórcy poszli w futurystykę odrzucającą od gry. Dorzucają nowe drzewka pojazdów w większośći nie pasujących do gry, ciągle manipulują balansem, zmieniają niemal wszystko co nie powinni a nie poprawili starych bugów, błędów, historyczność a raczej zgodność z rzeczywistością jest marginalna. - Byle więcej, byle szybciej, nie ważne, żę nijak, byle szkołą podstawowa i gimnazjaliści mieli zabawę.
Chciałbym w DEI zobaczyć mniej oddziałów a jeszcze lepiej zbalansowanych, chciałbym doczekać całkowitego rosteru umiejętnośći agentów, mieć wpływ na wybuch lub powstrzymanie wojny domowej, nie mieć bezsensownie wypowiadanych wojen przez nację z dallllllllllllleeeeekkkkkkaaaaaaa, która w rzeczywistośći ledwie wie o moim istnieniu i jeszcze kilka innych mało widowiskowych ale niezwykle istotnych zmian. Szkoda, żę twórcy idą na efektywnośći wywarcie wrażenia na graczu zamiast w kierunku urealnienia rozgrywki w tej strategii. Za ich pracę i bezinteresowność a naszą zabawę należą im się ode mnie i od Was wielkie podziękowania, które już kilkakrotnie tutaj zamieszczałem.

Edit:

Vorenus u mnie działą na stare savy - wersja steam.

K A M 2150
09-02-2014, 13:12
Ja tam chce jak najwięcej jednostek, to mi przypomina EB, tylko silnik Rome 1 miał ograniczoną liczbę jednostek.

Juz tłumacze dlaczego DeI ma taka różnorodność.
1) Jednostki maja limity, wiec nie możesz robić non stop np najlepszych szermierzy.
2) Niedługo będzie system AoR czyli rekrutacji w zależności od regionu i kultury, wiec nie będzie się dało robic wszystkich jednostek wszędzie.
3) NAJWAZNIEJSZE, niedługo wchodzą reformy wojskowe, czyli np tacy germanie po reformie stracą rekrutację wielu jednostek, a zyskają nowe.

badolf4
09-02-2014, 13:53
Witam, czy tylko mi po ostatniej aktualizacji z dnia dziejszego DeI crashuje podczas tury Rzymu niezależnie od frakcji którą gramy?wersja 0.75a/[b]

K A M 2150
09-02-2014, 14:49
Jutro wyjdzie poprawka dla tych co im wywala plus kilka innych aspektów :)

Vorenus
09-02-2014, 15:32
moze ktos mi powiedziec dlaczego w mod menadzeze mam 1 konflikt pomiedzy DeI a submod na nielimitowane edykty ???

K A M 2150
09-02-2014, 16:36
Bo zmienia wartości z DeI, więc musi konfliktowac :)

kopis44
09-02-2014, 19:12
hej
Ja jak zwykle z pytaniem do towarzystwa. Czy po nowej aktualizacji DEI nie można wybierać w custom battle takich nacji jak:
Syrakuzy
Pergamon
Armenia
nacje iberyjskie
etc.
?
Mogę tylko nimi odpalić kampanię główną.

kopis44
10-02-2014, 17:39
I znowu DEI jest bezużyteczny, ale dzięki temu :D

http://forums.totalwar.com/showthread.p ... nts-Update (http://forums.totalwar.com/showthread.php/121199-Epirus-and-Elephants-Update)?

Bojaki
11-02-2014, 12:45
Próbuję doprowadzić do wojny domowej. Moje stronnictwo ma wpływ 0%, Pozostałe rody - 65%, reszta po niecałe 20%. Głowa "Pozostałych rodów" ma ponad 200 gravitas i ambicję na poziomie 3. Mimo to ciagle nic się nie dzieje. Z nudów wdałem się w przepychanki z Kartaginą

marko1805
11-02-2014, 13:51
Na którym poziomie jest Twoje państwo? Pytam, bo w DeI wojna domowa wybucha na dwóch ostatnich.

Yakamura
11-02-2014, 16:55
Biorąc pod uwage to ze określił 3 stronnictwa ("moje", "pozostałe rody", "reszta") i walczy z Kartagina to pewnie gra Rzymem ;)

Ja w swoich kampaniach zauważyłem że duży wpływ na wojnę domową ma wielkość państwa, wydaje mi się że ma większe niż poparcie senatu/wodzów/sędziów etc.
Zwiększ terytorium przejmując ziemie generałami "Pozostałych rodów" i wojna raczej przyjdzie. Niestety powiększenie państwa wiąże się ze zwiększeniem liczby dostępnych armii a to ciągnie za sobą dłuższe zmagania z buntownikami ;) No ale nie można mieć wszystkiego ;P

Vorenus
11-02-2014, 17:37
nie wiem czy mod ma jakies bugi czy co ale raz moi oszczepnicy nie rzucaja oczepami tylko stoja i jakis pojedynczy czasem rzuci ,dwa w ostatniej bitwie dowodca z okretu byli to principies nie mieli wogole tarcz :shock: ,trzy dlaczego wieze obleznicze balisty i harcownicy zadaja tak nie wielkie obrazenia :shock: no wieze i balisty w porownaniu do podstawki to nie wiem dostaly takiego nerfa ze szok :/ odzial wroga podszedl pod mury i nie stracil ani jednego zolnierza podczas gdy wieze caly czas do nich walily ja sie pytam wtf to niby ma byc realizm i atrakcyjnosc moda no ja nie wiem mam nadziej ze to anuluja w kolejnej wersji moda i ze wieze balisty i oszczepnicy beda zadawac obrazenia jak z podstawki a przynajmniej wieze i balisty,nie po to rekrutuje balisty ktorych koszt utrzymania jest wiekszy niz jednostka hastati zeby przy ostrzale zabijała 1 lub 2 wrogow omg :shock:

Rafkos
11-02-2014, 17:53
gdy wieze caly czas do nich walilyy ja sie pytam wtf to niby ma byc realizm
Od zadawania obrażeń są jednostki strzelające ustawione na murach. Kilku łuczników w pojedynczych wieżach nie ma fizycznie możliwości zadania jakichkolwiek obrażeń.

nie po to rekrutuje balisty ktorych koszt utrzymania jest wiekszy niz jednostka hastati zeby przy ostrzale zabijała 1 lub 2 wrogow
Balisty to broń oblężnicza, która nigdy nie była używana w bezpośredniej walce, dopiero Rzymianie sto/dwieście lat później stosowali onagery do tego typu rzeczy. Oczywiście były też skorpiony.

moi oszczepnicy nie rzucaja oczepami tylko stoja i jakis pojedynczy czasem rzuci
Masz pobraną aktualną wersję? U mnie oszczepnicy działają jak trzeba.

Podsumowując, mod jest bardziej "realistyczny" niż Ci się wydaje, hehe ;) Oczywiście masz prawo do swojego zdania, zawsze warto napisać do nich na ich forum.

Stalowy Karaluch
11-02-2014, 17:58
Hej a jak tam z tłumaczeniem?

Rafkos
11-02-2014, 18:01
Tłumaczenie już dawno zaktualizowane:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ith-v0-75c (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?636158-FIX-DeI-translations-and-language-fix-for-non-english-players-Works-with-v0-75c)
Przetłumaczyłem łączenie ok. 2800 linijek tekstu (całość).

Stalowy Karaluch
11-02-2014, 18:09
super już zabieram sie za instalowanie
:D

Vorenus
11-02-2014, 19:04
ok a wiecie ktory mod od radiousa odpowiada za wieksze garnizony w miastach i jak zwiekszyc ilosc ludzi w odziale np na 400 tak jak jest w DeI ???

aha jeszcze jedno co daje wieksze dochody przystan czy budowniczy okretow :)

marchlew
11-02-2014, 19:21
PAX ROMANA -part II -units ..wie ktos czy bedzie chodzil z Dei i czy sa to jakies nowe jednostki ..bo dodane do mod menagera wyswietla nowe ikony w bitwie gracza ale w kampani nie widac nigdzie mozliwosci rekrutacji ..

K A M 2150
11-02-2014, 19:24
ŻADEN unit pack nie może być używany z DeI, bo będzie rozwalony balans ze względu na kompletnie oderwane od siebie statystyki jednostek.

Vorenus, pisz w dziale Radiousa lub do użytkownika marengo, ja od października na Radiousie nie grałem. Co do zmian liczby wojaków to będziesz musiał ręcznie każdej jednostce zmienić liczebność za pomocą programu pack file manager, dosyć czasochłonne.

marchlew
11-02-2014, 21:43
ok dziekuje za odpowiedz

Lampon
11-02-2014, 23:02
Na forum DEI w dziale sub mody jest taki mod na tarcze dla łuczników:
- czy wie ktoś czy on działa.
- jak go zainstalować.

K A M 2150
11-02-2014, 23:05
Wszedł on w skład DeI juz :) niestety kretenscy łucznicy nie mogą być poprawienia bo cos nie działa.

Lampon
11-02-2014, 23:13
Dziękuję za szybką odpowiedź, czy rzymskie jednostki pomocnicze będą dostępne w dei?

K A M 2150
11-02-2014, 23:16
Będą od wersji 0.8 wraz z reformami.

Szczypior
12-02-2014, 10:28
A kiedy ma wyjść 0.8 ?

Vorenus
12-02-2014, 11:10
moze ktos pomoc wgralem najnowsza wersje moda wlaczam przez mod manager i mam tylko czarny ekran pomaga tylko ctrl alt del pomozcie :(

chyba znalazlem blad to chyba GEM next mod powoduje czarny ekran

marko1805
12-02-2014, 11:24
A kiedy ma wyjść 0.8 ?
Wyjdzie kiedy skończą. Z tego co pisali na stronie moda, nie wcześniej niż za miesiąc, a możliwe, że trzeba będzie dłużej poczekać.
Dlatego aby umilić graczom czas oczekiwania wypuszczono wersje 0.75

Vorenus
12-02-2014, 11:46
nie wiem o co chodzi ale teraz jest obraz ładowania ale ładuje sie w nieskonczonosc :/

Vorenus
12-02-2014, 12:05
czytałem że jest mod na podwojenie ilosci ludzi w oddziale i na zlikwidowanie ograniczenia wielkosci armi i ze trzeba pobrac program editsf 1.0.7 i otworzyc nim save czy cos takiego ale za cholere nie ma linku do tego programu znalazlem tylko mod o nazwie poniatowski unit mod ktory zreszta nie wiem czemu ale nie dziala moze ktos pomoc ?

ok nie bede pisal pos pod postem tylko edytowal poprzedni :) zrobilem sobie tym programem liczebnosc armi 60 jednostek hehe:D a kazda jednostka razy 5 xD czyli jeden oddzial hastati mialem 800 chłopa :D tylko boje sie ze komp nie wytrzyma armi zlozonej z 60 jednostek po 800 ludzi w kazdej musze to jakos zrobic najlepiej zeby legion mial faktycznie tyle ile bylo w rzeczywistosci :)

aha czy wiecie moze czy jest jakis mod na zniesienie limitu armi bo w podstawce jest chyba 12 legionow ???

marko1805
12-02-2014, 13:27
Vorenus nie pisz posta pod postem bo robisz b...el.
Zaznacz w mod manager tylko DeI bez innych modów, któryś z nich pewnie powoduje problem.

Bojaki
12-02-2014, 15:49
Na którym poziomie jest Twoje państwo? Pytam, bo w DeI wojna domowa wybucha na dwóch ostatnich.

Biorąc pod uwage to ze określił 3 stronnictwa ("moje", "pozostałe rody", "reszta") i walczy z Kartagina to pewnie gra Rzymem ;)
Ja w swoich kampaniach zauważyłem że duży wpływ na wojnę domową ma wielkość państwa, wydaje mi się że ma większe niż poparcie senatu/wodzów/sędziów etc.

Dzięki panowie. Faktycznie, gram Rzymem i jestem na poziomie trzecim od końca. Wykoncypowałem sobie, że doprowdzę do wojny teraz i będzie z głowy przed podbojem znanego świata. Niestety, tak chyba nie da rady.
W którymś changelogu moda (bodajże 0.6) wyczytałem, że wojny domowej można będzie uniknąć utrzymując odpowiednią politykę wewnętrzną. Także może to nie jest tak, że bunt zaczyna się "z automatu" :)

K A M 2150
12-02-2014, 15:57
Można uniknąć, po prostu na dwóch ostatnich poziomach masz procentową szansę na bunt, tym większa im większy balagan w polityce.

Vorenus
12-02-2014, 16:58
czy jesli zaczelo sie kampanie we wczesniejszej wersji moda to jak sie go zaktualizuje to savy beda dzialac i zmiany aktualnej wersji beda obowiazywac ???

K A M 2150
12-02-2014, 17:02
Nie przy każdej wersji i nie wszystkie zmiany wejdą. Jeżeli zmiany nie obejmują mapy to save jest prawie na bank kompatybilny.

Lampon
12-02-2014, 17:35
Kiedy pojawiła się prezentacja jednostek Iberyjskich które mają wejść w wersji 7.0 były tam pokazane trzy frakcje( Lusitani, Cantabri, Arevaci), ale nadal grywalne w kampanii są tylko dwie. Czy dodadzą tą trzecią? Zastanawiam się czy do Rzymu dają historyczne legiony tak na wzór RSII?

Vorenus
12-02-2014, 18:53
czy planuja moze w dei zrobic tak jak w radious ze garnizony w regionach beda wieksze i ze poszczegolne swiatynie beda mialy wiecej jednostek do garnizonu tak jak jest w radious to by bylo super

jezier
15-02-2014, 01:42
Czy mógłbym kogoś poprosić o wrzucenie czystego folderu data/UI na jakiś serwer i podlinkowaniem go tutaj. Po prostu źle odinstalowałem moda Bulldoga na wygląd jednostek i teraz wszystkie wyglądają jak na zdjęciu rentgenowskim. Plik jest mały, ma ok 10 Mb. Może być też PW. Z góry dzięki. PS. Sprawdzenie spójności plików gry w Steamie nic nie pomogło...

Vorenus
15-02-2014, 11:39
hej czy w stolicy prowincji mozna wiecej budynkow niz 6 postawic czy limit to 6
aha jak w kazdej osadzie w prowincji zbuduje swiatynie ktora daje 20 % wiecej przychodow z handlu to czy ich efekty sie kumuluja znaczy te 20 % wszystkie

Gnejusz
15-02-2014, 12:02
Limit to 6 budynków a raczej symbolika 6-ciu gałęzi zabudowy militarno-ekonomicznej. Jednak tych 6 budynkó można stawiać jedynie wtedy gdy stolica jest miastem z dostępem do morza, jeżeli nie to limit wynosi tylko 5. Ze zwykłymi miastami jest podobnie - tam limit wynosi: 4 z dostępem do morza i 3 w przypadku braku dostępu.

Vorenus
15-02-2014, 12:04
a widzicie przeprowadzilem test zburzylem zostawilem tylko 1 swiatynie ktora daje 20 % premki do kasy i na to wychodzi ze licza sie wszystkie we wszystkich miastach prowincji bo procen premki w kazdy miescie mi spadl po zostawieniu tylko jednej swiatyni :)

Vorenus
15-02-2014, 12:29
w prowincji gdzie jest kartagina miasto obliczylem premke do handlu morskiego z swiatynia w kazdym z miast ktora daje 20 % do handlu morskiego i tak w kartago wyszlo mi 278 zlota,w lepcis 220 zlota w tapsus 278 zlota razem 786 zlota samej premki, a teraz premka jesli zostawilem jedna swiatynie odpowiednio 78, 68, 78 rzem 224 , tak wiec reasumujac jak sie ma swiatynie w kazdym miescie prowincji premka do handlu jest jeszcze wieksza tak wiec
nawet jesli zostawimy jedna swiatynie a na miejsce 2 pozostalych damy hodowle bydla premka dla regionu z 3 swiatyniami bedzie wynosila 786 zlota a premka z 1 swiatynia i 2 zagrodami bydla 584 tak wiec jest 200 zlota na korzysc kompletu swiatyn wiec nie pierdolcie mi ze jedna w zupelnosci wystarczy i daje tyle samo co jak by byly wszystkie ha ! i co wy na to madrale :)

Vorenus
15-02-2014, 12:46
o ***** jak zburzylem zostawilem 1 swiatynie korupcja spadla o jakies 3 % a podatki poszly w gore tez o 3 % i dochod wzrosl o kwadrat mojej głupoty, a wiedzcie, że ta jest bardzo duża :) czyli jednak wychodzi lepiej zaraz zobacze inne prowincje

anie sry to przez opracowana technologie organizacja pracy spadla korupcja i wzrosl podatek czyli mialem racje z tymi swiatyniami hehhehe

K A M 2150
15-02-2014, 13:14
Vorenusie, otrzymujesz upomnienie słowne za potrójnego posta i przeklinanie, przy kolejnej okazji będzie od razu ost.

Shay Ruan
15-02-2014, 14:13
KAMie dawno nie grałem w DEI ale słyszałem, że po ostatnich aktualizacjach do Romka coś nie tak się porobiło z balansem w modzie. Czy sytuacja została opanowana i jeśli gram na dei w wersji steam nie będe miał problemów z grą?

Vorenus
15-02-2014, 17:22
znalazł sie pan doskonały pan the best pff :lol:

K A M 2150
15-02-2014, 19:18
Za offtop, zaczynanie zdania z małej litery oraz brak interpunkcji też mogę dać osta ;)

Shay, ja w Romę od początku stycznia nie grałem to sam nie wiem, ale z tego co ludzie piszą to CHYBA już jest ok.

Jak Ty się KAM znalazłeś w konkursie na najbardziej surowego moderatora roku 2013 z takim podejściem? Jeszcze nie widziałem by ktokolwiek cwaniakował w karcerze. :)
Samick

Rafkos
15-02-2014, 19:31
Ostatnio znalazłem ciekawy submod graficzny na ikony do Romka:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ons-(v-1-4 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?635925-Rome-II_Units-Icons-(v-1-4))
Popisałem trochę do gościa, który się nim zajmuje i pomagam mu w tworzeniu nowych ikon. Chciałbym w przyszłości wdrożyć jego projekt w DeI. Póki co podeślę Wam próbkę jednej z moich własnych ikonek :)
http://i.imgur.com/vwCJWu0.png
Co sądzicie o tej inicjatywie?

Shay Ruan
15-02-2014, 19:33
Mi się podoba :D Zawsze to lepiej mieć więcej submodów na ikony aby mieć w czym wybierać.

K A M 2150
15-02-2014, 19:50
Widziałem, fajne te ikonki, zawsze urozmaicenie :)

marengo
15-02-2014, 21:40
Hej, ktoś tu kiedyś pytał czemu w DeI nie ma onagerów? Prosta odpowiedź, że były one składane na miejscu oblężenia, a nie ciągnięte po całej mapie nie zadowoliła jednego z graczy, który stworzył odpowiedniego submoda przywracającego onagery we własnej bitwie i w kampanii pod DeI 0.75c:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... =227777019 (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=227777019)

Wyszła też nowa wersja modeli oświetlenia Azteca, moda zachwalanego przez samego Mech Donalda, twórcę No HDR Mod. Przetestowałem na moim lapku z DeI i pewnym modem na "R" ;) i muszę stwierdzić, że tym razem Aztec's New Lighting and Environmental development nie obniża wydajności, zaś mapy bitewne wyglądają przepięknie. Na razie niby beta, ale warto pobrać, również ze steam:

http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... earchtext= (http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=227227391&searchtext=)

[spoiler:2nr4ln4f]http://s5.picofile.com/file/8113260400/Rome2_exe_DX11_20140212_121359.jpg
http://s5.picofile.com/file/8113195668/Rome2_exe_DX11_20140211_223435.jpg
http://s5.picofile.com/file/8113260234/Rome2_exe_DX11_20140212_121313.jpg
http://s5.picofile.com/file/8113260076/Rome2_exe_DX11_20140212_121232.jpg[/spoiler:2nr4ln4f]

Bradley
15-02-2014, 22:10
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ons-(v-1-4 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?635925-Rome-II_Units-Icons-(v-1-4))
Popisałem trochę do gościa, który się nim zajmuje i pomagam mu w tworzeniu nowych ikon. Chciałbym w przyszłości wdrożyć jego projekt w DeI. Póki co podeślę Wam próbkę jednej z moich własnych ikonek :)

Mnie się podoba. Tylko przerażająca jest myśl o aktualizacji wszystkich nacji, szczególnie dla nowych jednostek w DeI, chyba że tworzenie nie jest aż tak problematyczne jak w przypadku ikonek Carreto, bo chłopak ostatnio nie wyrabia :D Pomysł super,Rafkos pogratulować zaangażowania i chęci do pracy.

JanHetman
16-02-2014, 20:01
Niedawno była zapowiedź Ikenów. http://www.twcenter.net/forums/showthre ... -The-Iceni (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?641533-PREVIEW-The-Iceni)
Wszystkie dotychczas dostępne ikeńskie jednostki zostały zmienione. Do tego doszły dodatkowe 24 jednostki.

[spoiler:1ni2mrfz]http://farm8.staticflickr.com/7409/12547765855_5d11d9d4bd_b.jpg
Rydwany
http://farm4.staticflickr.com/3717/12547821845_030e2d125c_b.jpg
Adgenios Druidos
http://farm8.staticflickr.com/7359/12547905113_5643c7b289_b.jpg
Kluddargos (posiadają 2 ręczne miecze)
http://farm6.staticflickr.com/5485/12548333504_3a51a6fcb9_b.jpg
Uassedoi (procarze z włóczniami!)[/spoiler:1ni2mrfz]
Pozdrawiam

marko1805
17-02-2014, 09:20
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ons-(v-1-4)

Bardzo ładne ikony graficznie, ładniejsze od Bull Goda. Pomysł godny kontynuacji. Bedziesz je przystosowywał pod DeI ?

Wyszła też nowa wersja modeli oświetlenia Azteca, moda zachwalanego przez samego Mech Donalda, twórcę No HDR Mod. Przetestowałem na moim lapku z DeI i pewnym modem na "R" ;) i muszę stwierdzić, że tym razem Aztec's New Lighting and Environmental development nie obniża wydajności, zaś mapy bitewne wyglądają przepięknie.

Świetna robota, wolę to bardziej od powszechnie zachwalanego GEM, który mnie akurat zupełnie się nie podoba, gdyż wolę żywe kolory.

Rafkos
17-02-2014, 10:38
Bardzo ładne ikony graficznie, ładniejsze od Bull Goda. Pomysł godny kontynuacji. Bedziesz je przystosowywał pod DeI ?
Jeżeli zapału wystarczy, to tak. Problematyczny jest fakt, że pozostało jeszcze bardzo wiele ikon z vanilla, a do czasu ich ukończenia DeI prawdopodobnie wzbogaci się o drugie tyle.

Mosca
17-02-2014, 11:30
Jak go zainstalować bo niby jest w warsztacie na steamie mam je w subskrycji ale ich nie widzę w grze :oops:

Gnejusz
18-02-2014, 11:26
Ja mam podobnie, myślę jednak, że to "wina" submoda ikonek od BullGoda. Ja mam wersję której instalacje musiała zostać przeprowadzana "ręcznie" więc pomimo gry z konta Steam i obecnośći submoda w menager-ze odchaczenie nie wystarcza. Jeszcze nie usuwałem submoda z plików gry ale sądzę, że ręczne usunięcie załatwi sprawę. Do tej pory pomimo wgrania tych nowych ślicznych ikonek (subskrybcja0 i odchaczenia BullGoda nadal miałem ikonki BullGoda. Jeżeli masz podobnie do mnie to po prostu usuń BullGoda z plikó w grze i nowe ikonki powinny odpalić.

Rafkos
18-02-2014, 12:25
Znalazłby się jakiś dobry człowiek, który dostarczyłby mi polski plik tłumaczący z vanilla 9.1? Jest mi bardzo potrzebny do kontynuowania prac nad spolszczeniem, a sam mam angielską wersję Roma. Pliczek waży jakieś 6MB i znajduje się w środku local_pl_rome2.pack. Z góry dzięki

Mosca
18-02-2014, 14:23
Gnejuszu masz rację usunięcie ręczne pomaga :D Rafkosie śliczne te Twoje ikonki barbarzyńców ( szkoda że tylko dwie ) mam nadzieję że to chwilowe.

Rafkos
18-02-2014, 14:58
Rafkosie śliczne te Twoje ikonki barbarzyńców ( szkoda że tylko dwie ) mam nadzieję że to chwilowe.
Póki co moich ikonek nie znajdziesz w modzie, jest to praca mojego rosyjskiego kolegi Normala :) Jak zrobię +/- 30 ikonek wtedy udostępnię je do pobrania (jedna z nich to ta w poprzednich postach).

Mosca
18-02-2014, 16:43
no no ja piszę o tej i o tej którą widziałem w wątku Normala na Twc ( włócznika germańskiego o ile się nie mylę ) ;)

JanHetman
19-02-2014, 11:58
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... The-Romans (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?641858-PREVIEW-The-Romans) zapowiedź Cyganów. :)
Pozdrawiam

kopis44
19-02-2014, 14:27
Cudo! Genialna różnorodność sprzętowa, przy czym trzymająca się pewnych standardów armii rzymskiej :D .
Mogli by tylko według mnie rozszerzyć kolorystykę wojaków tych jeszcze z przed reform Mariusza i Sulli. Dokładnie tak jak to zrobił KLA w swoim skinpacku.
co myślicie może któryś z wiedzących i wtajemniczonych prześle pomysł dalej?

Jeszcze tylko tak dopieszczone szczegółami frakcje hellenistyczne i "mój Epir" i jestem szczęśliwy i zaśliniony ;)

Bojaki
19-02-2014, 15:56

Super sprawa. Popieram wszystkie takie inicjatywy, chociaż biorąc pod uwagę ilość ikonek do wykonania nieprędko zobaczmy pełną wersję.
Trzymam kciuki i oby zapału nie zabrakło!!

marchlew
19-02-2014, 16:06
witam ..mam pytanie dlaczego nie mam opcji stworzenia satrapi ..tylko ciagle protektoriat ... satrapia konczy wojne z moim wrogiem tak jak jej wlasciicele a protektoriat nie ..jak mam zroic zeby byly strapie ..

robercik8211
19-02-2014, 16:40
Jeśli się nie mylę, satrapie są dostępne jedynie dla frakcji wschodnich, czyli tych położonych w Azji + Afryka przy Egipcie.

Lampon
19-02-2014, 19:47
Czy ten mod LEGIONS współpracuje z DEI?

Yakamura
19-02-2014, 22:41
Z tego co juz wczesniej wyczytałem to żadne mody z jednostkami nie powinny być stosowane ponieważ psują one balast jednostek.

marengo
20-02-2014, 00:07
Jeżeli chodzi o tę modyfikację:

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... EGIONS-MOD (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?640918-ROMAN-LEGIONS-MOD)

to jak najbardziej współpracuje ona z DeI, ponieważ posiada wersję stworzoną właśnie pod ten mod. Na steamie jest wersja pod podstawkę, dla DeI należy pobrać go ręcznie z tego adresu:

http://www.mediafire.com/download/oj2oa ... EGIONS.zip (http://www.mediafire.com/download/oj2oah2clcx250n/DEI%26LEGIONS.zip)

Rozpakuj, wrzuć do data i w mod managerze zaznacz odpowiednie pliki.

Bradley
20-02-2014, 10:29
Niestety mnie ta wersja pod DeI (4 - częściowa) nie odpaliła. Oczywiście wpakowałem wszystko do data i zaznaczyłem w workshopie. Być może robią mi konfilty jakieś inne mody. Mam:
-poprawa krwi Mech Donalda
- No HDR
- GEM
- ikonki na agentów
- moda na edykty i agentów
- jakiś modzik na tło obrazów w trakcie wgrywania

EDIT: no i oczywiście w data ikonki BullGoda i Carreto - może to one zawiniły :?:

marengo
20-02-2014, 11:38
Hej, według tego co pisze na stronie moda w Warsztacie, po ściągnięciu archiwum DEI&LEGIONS, należy upewnić się, że:

all 5 LEGIONS ARE CHECKED AND ALL 4 DEI ARE CHECKED

czyli wszystkie pliki muszą być zaznaczone w mod managerze, nie tylko te z DeI w nazwie.

Co jest w archiwum? Nie wiem, ostatnio mam fazę na Napka :)

Gdyby w archiwum nie było plików bez "DeI" w nazwie, to rozumiem, że mod należy zasubskrybować ze steam i dograć wersję DeI z podanego linka. Kombinujcie, aż zadziała ;)

Edit. Rafkos szaleje na twcenter :D

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13651373 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?642054-Realistic-building-icons-WiP&p=13651373#post13651373)

ale też ma powód do dumy, bardzo ładne i pomysłowo zrobione.

marko1805
20-02-2014, 12:47
Jednym słowem robi świetną robotę, mam nadzieję że będzie wersja pod DeI :) Rafkosie trzymaj tak dalej.

Samick
20-02-2014, 12:50
Edit. Rafkos szaleje na twcenter :D

http://www.twcenter.net/forums/showthre ... st13651373

ale też ma powód do dumy, bardzo ładne i pomysłowo zrobione.

A u nas się nie pochwalił. :(

Rafkos
20-02-2014, 17:29
Jednym słowem robi świetną robotę, mam nadzieję że będzie wersja pod DeI :) Rafkosie trzymaj tak dalej.
Takie było i jest moje główne założenie.

A u nas się nie pochwalił. :(
Chciałem ciut więcej ikonek porobić zanim bym rozgłaszał nowinę :)

Samick
20-02-2014, 18:00
Wiesz że takie niechwalenie się podpada pod art. 3 par. 4 regulaminu forum i karane jest karcerem? ;)

Stalowy Karaluch
20-02-2014, 19:27
Hej. Mam pytanie. Czy bulldog dawał aktualizacje do swoich ikonek?

Bradley
20-02-2014, 21:20
Aktualizował coś 17 II 2014 - wersja 0.45

marko1805
21-02-2014, 09:47
Cudo! Genialna różnorodność sprzętowa, przy czym trzymająca się pewnych standardów armii rzymskiej :D .
Mogli by tylko według mnie rozszerzyć kolorystykę wojaków tych jeszcze z przed reform Mariusza i Sulli. Dokładnie tak jak to zrobił KLA w swoim skinpacku.
co myślicie może któryś z wiedzących i wtajemniczonych prześle pomysł dalej?

Fakt, zapowiada sie bardzo ciekawie, chłopaki wykonuje naprawde świetną pracę .Nowe hełmy, w tym póżny cesarski-italski typ D i cesarsko-galijski , nowe zbroje. Jedyne co mnie drażni to spodnie u legionistów z czasów Augusta, osłony nóg u niektórych legionistów, jak u gladiatorów i wzory na niektórych tarczach ( słusznie moim zdaniem wytknął im to KLA na stronie moda) jesli tego nie zmienią , sam pewnie dokonam pewnych korekt. Smaczku ma dodać również dodanie do moda historycznych legionów :)
Jak to skończą Rzymianie będą wymiatać.

kopis44
21-02-2014, 11:31
osłony nóg u niektórych legionistów, jak u gladiatorów

Taki nagolennik jest w Ospreyowym źródle, także nie wiem co myśleć, Jest wśród obrazków skąd niby to wzięli
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... The-Romans (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?641858-PREVIEW-The-Romans)

marko1805
21-02-2014, 12:01
Na rysunkach Ospreya osłony nóg sa metalowe i to jest prawiłowe, mnie chodzi o te które zaznaczył KLA:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... mans/page6 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?641858-PREVIEW-The-Romans/page6)

kopis44
21-02-2014, 14:58
Właśnie taki goleń też znajdziesz wśród rzymian o który ci chodzi marko1805, z tym że na ospreyu ma to bodajże hastatus i triarius bez wytłumienia pod blachą

marko1805
21-02-2014, 15:34
Ależ mi własnie chodzi o to wytłumienie którego nie powinno być moim zdaniem, a nie o sam nagolennik :) który zreszta jest nazbyt zdobny jak na szeregowego legionistę.

Gnejusz
21-02-2014, 17:40
Wszystko ładnie ale ja znowu mam awersję do Rome 2. Tym razem to wina wojny domowej - mam 387 turę i pomimo tego, że trzymałem politykę na poziomie nie przekraczającym 40% przez żadne stronnictwo dostałem to dziadostwo. Próbowałem już kilku submodów ale nie zmieniają nic, jeden miałem zainstalowany od samego początku i też nie zadziałał. Wiem, wiem - zaraz znajdzie się ktoś, kto napisze, że to jest wyzwanie i podobne banały. G...o prawda. Miałem świetną i ciężką kampanię, w Afryce wypruwałem sobie flaki walcząc z 7 nacjami, zajadłość tych przeciwnikó stała się legendarna, brałem już górę a tutaj... Ja pierdziu... po prostu wysypuje mi się 16 armii i 8 pełnych flot. Od kopa tracę całą Italię i tereny w Europie, nim ściągnę wojsko do obrony pozostałych prowincji mija kikanaście długich tur a Afryka też przywala mi do wiwatu. Przecież ta nieunikniona wojna domowa z taką ilością przeciwnikó to jakiś idiotyzm jest. Najpierw agenci którzy jednym pierdnięciem całę miasta załatwiają a teraz taki pasztet. Co ci twórcy za idiotyzmy porobili w grze? AI na vanilii nie istnieje - są super agenci którzy sprawiają cały kłopot zamiast strategii jest RPG. Jak już znalazłem lekarstwo na agentó to gra wysypuje mi taką potęgę w niebronionych miejscach, że szczęka się nie domyka. DEi uratowało idiotyczne AI, inni moderzy połatali kolejne głupoty ale ten pomysł z nieuniknioną wojną domową to wyjątkowo głupia sprawa. - Całą grę psuje i to na dodatek tak zaawansowaną.
Mam prośbę, jeżeli wypróbowaliście jakiś submod, kompilację albo po prostu macie sposób na uniknięcie tej idiotycznej wojny domowej pod DEI to dajcie koniecznie informację na forum.
Ja już próbowałem wszystkiego - oststnio pozabijałem wszystkich wodzów i mężó stanu z ambicją wynoszącą "3" i nic to nie dało. poPARCIE MOJEGO RODU SPADŁO TYLKO Z 39 NA 20 A WOJNA PRZYSZŁA JAK BYŁA W POPRZEDNIM UKŁADZIE.
Największe niedoróbki - głupoty tej gry to:
1. Nie istniejące AI - (DEI uratowało sprawę)
2. Kretyński balans i umiejętności agentów - (moderzy uratowali sprawę)
3. Wojna domowa nieuchronnie wybuchająca w najgorszym chyba dla gracza momencie - jak dotąd nie stworzono lekarstwa.
Pisano kilakrotnie na forum, że w vanilii można uniknąć tej wojny, szkoda, że w DEI pokpili sprawę i nie ma możliwości jej uniknięcia. Nie wiem dlaczego tak zrobiono bo zabawa jest w modzie gwarantowana, w vanilii nic się nie działo więć takie zagrywki jak agenci i wojna domowa mogą sprawiać wrażenie, że komputer jednak gra. Nie wiem co dalej będzie z moją rozgrywką ale na chwilę obecną nie mam już siły walczyć z tymi idiotyzmami a gra jest przecież strategią i powinna być logiczna i spolegliwa. Żeby w trakcie wojny senat wystawił 5- 6 armii i agresją i dobrym AI miał możliwość się rozwinąć można byłoby to jeszcze jakoś przełknąć. To co zastałem w swojej grze to kretyństwo odrzucające od gry, nie warto jej na razie nikomu polecać, minie jeszcze sporo czasu nim moderzy zrobią przyjemną i przykuwającą rozgrywkę.

Samick
21-02-2014, 18:06
3. Wojna domowa nieuchronnie wybuchająca w najgorszym chyba dla gracza momencie - jak dotąd nie stworzono lekarstwa.

Furda. Pisano już o tym że wojna domowa nie musi wybuchnąć. Ostatni znany mi przypadek viewtopic.php?f=471&t=14613&start=20#p342273 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=471&t=14613&start=20#p342273)
Pamiętam że parokrotnie pojawiały się takie wypowiedzi, niestety tamte nie doczekały się dociekliwych. :)

Gnejusz
21-02-2014, 18:17
Nie pisz takich rzeczy, rozegrałem na DeI między 1000 - 1200 tur na kilku kampanich. Wojna wybucha zawsze, zawsze, na vanilli ponoć można jej uniknąć ale na vanilii grałem mało. Jeżeli rozegrałeś na jakiejś kampanii w DEI + 350 tur i miałeś max paska imperium przez przynajmniej 20 - 30 tur to możesz wypowiedzieć się z 30 - 40% stopniem prawdopodobieństwa. Ja mam już 3-cią kampanię z ilością tur + 300 i max paskiem imperium więć wiem o czy piszę - w DEI wojna domowa wybucha zawsze i żadne submody tego nie zmieniają. Spotkałem taki, który miał ją likwidować przenosząc na nie istniejący poziom rozbudowy paska imperium ale w DEI pasek ma więcej składowych niż vanilla więc po prostu nie działa.

marchlew
22-02-2014, 11:44
Witam ..ma moze ktos znowu problemy z odpaleniem Romka ?? bo gralem wczoraj wiecvzorem bylo ok a dzis ciagle mi wczytuje i konca nie wiadac ..juz odlaczylem wszystkie mody zeby sprawdzic czy podstawka dziala i nic .. moze ktos wie jak to rozwiazac ..dziekuje za pomoc

Gnejusz
22-02-2014, 13:26
U mnie gra działa, domyślam się że masz podobnie jak ja na Steam. Sprawdź czy chodzą Ci inne gry i nie pisz więcej w tym dziale o problemach technicznych z uruchomieniem R2, od tego masz temat w dziale o vanilii.

marchlew
22-02-2014, 13:59
ok ...sorry i dziekiu za odp

Janek
22-02-2014, 20:47
Czy po najnowszym patchu tez tak macie, ze czesc ikonek surowcow oraz budynkow w miesice sie nie wyswietla (zamiast nich sa biale kwadraciki)?

marengo
23-02-2014, 08:47
Wyznawcy DeI ;)

Diplex, tak jak wczoraj obiecał w 16 odcinku NapoleonicTW 3.7, rozpoczął kampanię Rome 2 z wykorzystaniem Divide et Impera i modem na legiony:

[youtube:2wdwj053]http://www.youtube.com/watch?v=HM78BbFiwfA&feature=c4-overview&list=UU_4XWqrH4Cut508HaA2d0KQ[/youtube:2wdwj053]

Zapraszam do oglądania obu serii :)

Gnejusz
23-02-2014, 11:51
marengo, jesteś niewątpliwie dobrodziejstwem tego forum. Pamiętaj jednak, że są tutaj osoby które w szkole uczyły się tylko i wyłącznie j. rosyjskiego i na dodatek było to wieeeele lat temu. Wrzucasz wszystko albo prawie wszystko w j. angielskim i zamiast sprawić przyjemność zasmucasz jedynie takie matuzalemy jak ja.
Ech.... tak potoczyło się życie, zmarnowane lekcje językowe w szkole, potem twarda szkoła życia w Ludowym Wojsky Polskim, teraz translator i katusze zamiast przyjemnośći.
Nic to - wklejcie link do submoda niwelującego wojnę domową w DeI a spowodujecie uśmiech na mojej brodatej twarzy.
Zapytam jeszcze co się dzieje z DeI na naszym forum? Aktywność w wątku zamiera, gra jeszcze ktoś w tą perełeczkę czy znaleźliśćie coś lepszego?

K A M 2150
23-02-2014, 12:05
Chyba każdy czeka na wersje 0.8 ;) Ja z tego powodu nie gram kampanii w DeI od grudnia ;P

Gnejusz
23-02-2014, 12:19
To umilcie sobie czas czekania i napiszcie po polsku jakie zajdą zmiany w stosunku do obecnej łatki? Czytam często o.0.8 ale jakimś niewytłumaczalnym sposobem na polskim forum nie ma polskiego tekstu o tej ziemi obiecanej.

Vorenus
23-02-2014, 16:18
moze ktos mi pomoc, dlaczego moi wojacy grajac rzymem nie rzucaja we wroga pilum podczas szarzy biora tylko zamach a pilum nie leci wtf :(

K A M 2150
24-02-2014, 01:50
To umilcie sobie czas czekania i napiszcie po polsku jakie zajdą zmiany w stosunku do obecnej łatki? Czytam często o.0.8 ale jakimś niewytłumaczalnym sposobem na polskim forum nie ma polskiego tekstu o tej ziemi obiecanej.

Dresden niedługo wypuści listę zmian chyba.

Pokrótce:

1) Reformy wojskowe dla prawie wszystkich państw.
2) Masa nowych i poprawionych jednostek dla wielu nacji.
3) Kolejne poprawki w balanse.
4) Zmiany na mapie kampanii.
5) Jakieś nowinki w samej kampanii, tylko nie pamiętam dokładnie co i jak.

Pierwszy punkt wprowadzi ogromne urozmaicenie w rozgrywce oraz da jakiś cel dla gracza poza podbij, zabij ;)

Vorenusie, masz jakieś submody? U mnie rzucają elegancko.

marengo
24-02-2014, 09:22
Gnejuszu,

Dziękuję za miłe słowa, które z chęcią bym potwierdził znalezieniem Ci dobrego polskiego youtube’ra, który trzymałby poziom gry topowych zagrajmerów, czyli Diplex’a, Lionheart’a czy SurrealBeliefs’a. Niestety jest to niemożliwe. Przy polskich filmikach po prosty zasypiam. W szkole też uczyłem się rosyjskiego, jak też niemieckiego, łaciny i angielskiego, który odświeżyłem sobie na potrzeby surfowania po twcenter :)

Co do absencji pewnych osób na forum, braku dynamicznej dyskusji, to zgodzę się z naszym moderatorem. Wersja 0.8 powoli nadciąga, a już zawładnęła wyobraźnią fanów DeI. Mnie interesuje tylko wersja 1.0 i to z poprawkami, których nie da się uniknąć. Poza tym, łatwiej zebrać na twcenter grupę ludzi ciekawych dyskusji o tym świetnym modzie, ponieważ reprezentują oni swoimi osobami co najmniej kilkanaście narodowości, a wielu z nich wie o czym pisze. Kam jest ostatnio aktywny na twcenter, ale on jest jeszcze młody :P , ma pasję dyskusji, jego wyobraźnię poruszają wilcze skóry na legionistach i takie tam. Mnie to już nie kręci, nie będę bronił żadnego moda jak niepodległości. Radious, DeI? Niech znikną, przepadną, na ich miejsce powstanie kilka nowych, z czego co najmniej jeden lepszy ;)

Zwodzę boje na totalwarowej arenie od prawie 10 lat. Moje zainteresowania orbitowały już wokół modów małych, dużych, historycznych, nie skupiających się na tym aspekcie, mających w sobie kilkadziesiąt innych modyfikacji. Jeszcze kilka lat temu miałbym do swojej obecności tutaj odmienne podejście, ale to były czasy kiedy na innym forum dostawałem cztery ostrzeżenia, grożono mi banicją. Dzisiaj śmieję się z tych spraw, nabrałem dystansu. Kiedy poczytam sobie kiedyś swoje posty z tego forum też tak będzie. Ja coś pisałem o ligach greckich w dyskusji z JanemHetmanem? Dobre sobie :lol:

Gram dla przyjemności, rekreacji, nie rozszerzam granic swoich zainteresowań niepotrzebnie, nie wiem nawet gdzie w Rome 2 występuje konkretny surowiec mimo kilku przeprowadzonych kampanii. Wojsko, dyplomacja, planowany dochód - ok, ale jako weteran serii nie muszę wiedzieć wszystkiego o grze aby wygrywać w single player. Porzuciłem naukowe podejście do gier. Minęły czasy, kiedy grało się w Rome 1 po dziesięć, dwanaście godzin dziennie, kiedy wchodziłem w mury UJ studiować historię. W tym drugim przypadku, to zwykły życiowy błąd, zły wybór, jeden z wielu. Nie mam już ochoty obudować przyjemności z gry nadmierną wiedzą historyczną. Zwyczajnie nudzi mnie to. Kupiłem sobie ostatnio Marengo Tomasza Rogackiego wydawnictwa Inforteditions. Książka niewielkiej pojemności - 80 stron. Myślisz, że przeczytałem ją? Nic z tych rzeczy, za to Dwanaścioro z Paryża Tim’a Wilkocks na pewno przeczytam w tempie ekspresowym. Religię tego autora pochłonąłem w ciągu doby (800 stron). Wolę Simona Scarrow aniżeli Adriana Goldsworthy. Nic też dziwnego, że pewne mody nie wzbudzają mojego aplauzu. Jeszcze przy modyfikacjach pod Napoleona lubię poczuć oddech historii, Rome był kupiony przypadkowo, za 19 zł na Allegro i jest to gra, o której mapie kampanii pomyślałem widząc ją pierwszy raz: Tak ładna, że aż okropna. Jeżeli CA nie umożliwi jej modowania, to skończy się na takiej dziecinadzie jak przy NapoleonTW, tworzenia mnóstwa unit packów, skoro nie da się zrobić wiele innego. Radious już mnie znudził, w DeI pograłem chwilę Armenią - bez rewelacji, na szczęście w mojej sferze zainteresowań zjawił się kolejny mod, ale o tym wkrótce. Więcej przyjemności znajdę z napisania o nim, jeżeli komuś tym pomogę, niż grając w Rome 2.

marchlew
24-02-2014, 10:29
Witam ,
Jest moze dostepny plik z nazwami jednostek do modyfikacji ..
Dei & Legions ..dziekuje za pomoc....

Gnejusz
24-02-2014, 14:21
Nie wiem nic o takim pliku, napisz może dokładniej o co Ci chodzi bo nie do końca zrozumiałem.
marengo , zadziwiasz mnie coraz bardziej, zaczynam żałować, że nie "przyspawało" Cię do do DeI, wyczuwam, że dałbyś mocnego pozytywnego kopa modowi na forum.

marchlew
24-02-2014, 14:40
Hmmmm, nie wiem jak mam odebrac to co napisales odnosnie zadziwienia .....interesuje mnie dokladnie to zebym mial wyswietlane nazwy legionow w modzie... Dei oraz dodatku Legions.. widzialem wyzej na filmiku ze gosc co go promouje ma nazwy ..legionow ..

marengo
24-02-2014, 15:11
Diplex posiada grę w angielskiej wersji językowej, a ona jest naturalnym środowiskiem dla wszelkich submodów. Wyświetlanie nazw wymaga polskiej nakładki językowej, czyli mamy zadanie dla nieocenionego Rafkosa lub zmienienia Rome 2 na wersję angielską.

Gnejuszu, DeI ma już swoją partię; ja lubię moją niezależność i nie chcę należeć do czegokolwiek, co będzie mnie nazywało swoim członkiem :lol:

Gnejusz
26-02-2014, 12:55
Wiecie możę czy ten świetny submod na ikony jednostek BullGoda pod DeI miał jakąś aktualizację? Mam wczesną wersję i w Kartagińskich jednostkach niemal połowa ma oryginalny - rycinowaty wygląd a może zagram Kartaginą bo Rzym mnie już zaczyna nużyć.

K A M 2150
26-02-2014, 14:02
Witam, pierwszy post poprawiony o polski opis DeI i co dojdzie w kolejnych wersjach. Na bank pominąłem masę rzeczy, więc proszę o dopisanie tutaj lub wysłanie mi na PW co uszło mojej uwadze :)

Gnejusz
26-02-2014, 17:21
Ja dopiszę tutaj Kamo a Ty pewnie uzupełnisz na str. 1 jak obiecujesz. :)

-Poprawione AI
-Poprawiony balans jednostek
-Zmienione właściwości wielu budynków
-Większy nacisk na jednostki pomocnicze i większe ich zróżnicowania
-Zmieniony stan paska - wskażnika imperium i rekrutacji oddziałów z nim związanych, teraz jest 8 faz rozbudowy imperium i max. liczba armii i floty to 16/8
-Zmieniony stan posiadania prowincj startowych dla Kartaginy i lzlikwidowano "Nową Kartaginę".
-Podwyższone koszty rekrutacji i utrzymania wojska
-Pogoda ma duży wpływ na zasięg ruchu i ekonomię oraz zadowolenie w prowincjach
-Dołożono nowe umiejętności dla armii i flot oraz generałów
-Dołożono nowe postacie do świt generalskich z dobrze zbalansowanymi i oryginalnymi umiejętnościami (2 atuty do rozgospodarowania na 1 poziom awansu)

Edit:

Co z tymi ikonkami do DeI od BullGoda? - jest jakaś aktualizacja od powiedzmy końca stycznia?

marengo
26-02-2014, 17:40
Ostatnia wersja ikonek BullGod'a przystosowana do DeI przez Carreto pochodzi z 9 lutego, zaś BullGod aktualizował swój mod ostatnio, czyli 23.

W związku z organizowanym przez CA spotkaniem na szczycie dotyczącym modowania (3 marzec), na facebook'owej stronie oficjalnego serwisu totalwar.com pochwalono Divide et Impera Mod

https://www.facebook.com/TotalWar/posts/597311547010716

PioterC
27-02-2014, 15:00
pytanie pewnie będzie durne, ale nie znalazłem odpowiedzi przeglądając kilka stron wstecz...

jeśli zasubskrybowałem moda na Steam'ie, to w przypadku jego aktualizacji, zostanie ona automatycznie pobrana przez Steam?

Raser1991
27-02-2014, 15:07
Moim zdaniem jeśli,jest jego aktualizacją to się aktualizuje mod przez steam po za subskrybowaniu,w końcu jest aktualizacja na workshop

Shay Ruan
27-02-2014, 15:11
Pioter, sam korzystam z wersji pod Steam i nie ma problemów z aktualizacją. Wszystko się samo pobiera.

PioterC
27-02-2014, 15:12
dzięki za info... tak myślałem, ale wolałem się upewnić... dotyczy to zapewne wszystkich, a przynajmniej większości modyfikacji instalowanych przez Steam...

Gnejusz
27-02-2014, 15:13
Aktualizacje na Steam są automatyczne, chyba, że ktoś odznaczy sobie w warsztacie opcje autom. aktualizacji. Pytanie nie jest głupie bo masz prawo nie wiedzieć czegoś co jest dla Ciebie nowe, w tym wątku odpowiedź na nie już była i pewnie będzie jeszcze kilka razy się przewijała. Czytajcie dokładniej wątki bo nawet jak nie znajdziecie od razu interesujących was obecnie rzeczy to zdobędziecie w ten sposób wiedzę o kolejnych a czekających was problemach.

marchlew
27-02-2014, 16:26
Czy ktos tez tak ma ze grajac Rzymem zaczyna badanie technologi od 18 tur ?? pierwsza technologia wojskowa

Gnejusz
27-02-2014, 17:50
Tak nie miałem nigdy, prawdopodobnie przesadziłeś z submodami i któryś gryzie się z DeI, sprawdź w menagerze co możesz wyłączyć, jeżeli znajdziesz gryzaka to wpisz go w temak z nimi - jest w podtematach DeI.

marchlew
27-02-2014, 20:22
tez tak myslalem ..ale sprawdzalem inna frakcja i maja normalnie tylko Rzym ma cos nie tak z technologiami

K A M 2150
27-02-2014, 21:16
A czy tym badaniem nie jest przypadkiem technologia odpowiedzialna za reformę wojskową Mariusza i przejście na pełnoprawnych legionistów?

marchlew
27-02-2014, 23:09
nie to byla pierwsza technologia ..ale juz to ogarnolem ....juz jest tak jak powinno

marengo
28-02-2014, 00:07
Zapowiedź Reform

- Kultury posiadające reformy to: Rzymianie, Kartagińczycy, Celtowie, Galowie, Iberyjczycy, Germanie i Hellenowie
- Ich wystąpienie oparte jest na dwóch współczynnikach: poziomie imperium i liczbie tur. Być może w przyszłości pojawi się ich więcej
- Kiedy zaistnieje reforma, nowe jednostki będą dostępne w panelu rekrutacji, zaś znikną stamtąd stare
- Komputerowy przeciwnik dla otrzymania reformy potrzebuje tylko pewnej liczby tur
- Rzymianie posiadają trzystopniowe reformy, Grecy dwustopniowe, Kartagina i Barbarzyńcy po jednym

Pojawienie się reformy w grze sygnalizowane jest okienkiem z wiadomością. O ile będzie to możliwe, ten aspekt zostanie rozbudowany.

[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/cF2MZE1.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]

Reformy rzymskie:

[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/cJhZu7h.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]

Reformy greckie (dotyczą też państw diadochów):

[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/fj3j3Ba.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]

Królestwa sukcesorów Aleksandra Wielkiego posiadaja oddziały wyposażone w piki-sarissy od początku, Grecy muszą przejść pierwszą reformę.

Reformy Barbarzyńców (poza Brytami):

[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/o5kfcYC.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]

Reformy kartagińskie:

[spoiler:1t6ynpxd]http://i.imgur.com/9fSn7sv.jpg[/spoiler:1t6ynpxd]

K A M 2150
28-02-2014, 00:14
Już założyłem o tym wątek parę minut przed Tobą :D

Zapraszam do dyskusji :)

viewtopic.php?f=587&t=15062 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=587&t=15062)

Wolałem osobny temat, żeby każdy mógł łatwo odnaleźć listę zmian ;)

marengo
28-02-2014, 00:19
Tak myślałem, że coś tam skrobiesz w tym temacie. Obstawiałem raczej pierwszy post. Od przybytku głowa nie boli :)

Rafkos
28-02-2014, 14:22
Za jakiś czas otrzymam od Selea wersję beta moda do przygotowania plików tłumaczących, mam nadzieję, że uda mi się z tym wyrobić do premiery :) Proces będzie trwał dłużej niż zwykle, bo dodano aż 100 jednostek + opisy reform.

Gnejusz
28-02-2014, 14:46
Jak zwykle Rafikos niezawodny. Możę jeszcze BullGod ikonki fajne zrobi bo jakoś na oyginalnych już grać nie mogę. Martwi mnie jednak ten przesyt jednostek a marazm w samej rozgrywce, marzy mi się poprawione AI i kilka innych poprawek.
Tak nawiązująć do historii - czy sądzicie, żę w starożytnych armiach było takie bogate zróżnicowanie oddziałów? - Zgaduję, żę nie sądzicie. Barbarzyńskie nacje walczyły wojownikami uzbrojonymi od pałek z osadzonymi krzemieniami do zdobycznej broni w ramach jednego zawszonego i śmierdzącego oddziału. Jedni mieli na głowach jedynie pozlepiane włosy, inni czapki ze szczura chociażby a kilku na kilkuset hełmy z brązu lub nawet stali. Grecja byłą już bardziej jednolita choć wojownicy w ramach jednego oddziału też mogli mieć inna pancerze, rzadziej broń. Rzym był najbardziej jednolity ale nie miał jednej czwartej tego co zobaczymy w modzie.
Niestety, ekipa idzie w kierunku w którym poszedł World off Tanks - napłodzili masy futurystycznych czołgów a stare bugi i nonsensy pozostały w grze.
Mimo wszystko jestem dla nich zawsze pełen podziwu i wdzięcznośći bo uratowali dla mnie grę - podstawka jest TRAGICZNA a wypuszczanie kolejnych płatnych DLC to jawne zdzierstwo i kpina z graczy. Możę powinni pozwalniać tych wszystkich szefów od poszczególnych działów i zatrudnić chłopaków od DeI, BullGoda, Radiousa i kilkunastu innych. Byłaby to najlepsza inwestycja i pociągnięcie w historii istnienia tej firmy.
Póki co napiszę jeszcze raz Rafikosie - chwała Ci.

marengo
28-02-2014, 17:12
Wiesz Gnejuszu, ekipa pewnych rzeczy nie przeskoczy z powodu trudności w modowaniu niektórych elementów gry lub wręcz niemożliwości dokonania tego, a CA sprawy nie ułatwia skąpiąc narzędzi lub wypuszczając ich wersję beta, nie wspominając o niezakończonym procesie patchowania. Na razie plan jest realizowany, inne sprawy wymagają czasu.

Rafkos
28-02-2014, 18:50
Znacznie większy przesyt jednostek można odczuć w Radious mod, moim zdaniem w DeI mało jest jednostek, które byłyby do siebie podobne, tzn. kilkanaście rodzajów włóczników itp. Twórcy moda starali się nadać każdej jednostce odrobinę unikalności, toteż można zauważyć, że każda z nich ma inne zdolności. Swoją drogą, dostałem właśnie betę :)

K A M 2150
28-02-2014, 19:04
Ja też, ale do mojego growego PC mam dostęp od wtorku :( Zaskoczyło mnie zaproszenie, bo nigdzie się nie zapisywałem ;D