Cytat Zamieszczone przez Volomir Zobacz posta
A co to ma do rzeczy? Kiedyś wierzono, że Ziemia jest płaska. Kiedyś uważałem, że DiCaprio to słaby aktor. Kiedyś nie lubiłem wątróbki. I CO Z TEGO? Mamy dać muzułmanom setek lat żeby dobili do jakiegoś poziomu? Proszę Cię...
To co mamy zrobić? Zmienić ich na siłę? Zakazać im na ich własnym terenie robienia takich rzeczy?

XD argument z kosmosu i nie mający związku z dyskusją. Nie chce mi się tego tłumaczyć, bo to pasowałoby na inny temat (bliżej do tematyki reklamy niż do islamu), skrócę tylko do stwierdzenia, że na szczęście gwałtu, kamienowania i okaleczania kobiet nie traktuje się jak czegoś normalnego w naszej "nieoświeconej" kulturze.
A wiesz, że do tego dochodzi najczęściej w zapadłych wioskach, gdzie mieszkańcy nie są wykształceni. To nie jest obrona islamu w tym momencie, tylko pokazanie, że takich rzeczy dopuszczają się ludzie, którzy często nie ukończyli nawet szkoły. Z drugiej zaś strony przez to jak w Islamie traktowany jest gwałt często wiele kobiet nigdy o nim nie mówi.

Jeśli tą książką jest Islam to tak. Poza tym czytaj uważnie, pisałem o Islamie, a nie o innych religiach.
Czyli stosujemy podwójny standard.

Tkwi w tym, że zamiast wprost nazwać Islam złem, systemem totalitarnym stosuje się metodę głaskania i politykę ustępstw wobec muzułmanów, która prowadzi do tego, że zaczynają zmieniać obce (dla nich) kraje w państwa z jakich uciekali bo było im źle. Po pierwsze należy zmienić podejście, znieść polityczną poprawność wobec Islamu i jasno określić - dostosuj się albo wypad. Mnie się w głowie nie mieści, że przyjeżdżam do obcego kraju i próbuje mu narzucać swoje wymagania. No ale pewna grupa kulturowa jest chyba zbyt ograniczona, żeby to zrozumieć bez jasnego przekazu.
Zgadzam się z tym i pisałem już wielokrotnie na ten temat.

Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
Wolność prasy jest takim standardem... naprawdę nie przeginajmy z tym, że karykatura (dodatkowo nie Mahometa, bo tam widać co najwyżej araba/imama z Żydem.... choć pewnie były i Mahometa) ma być zakazana. Zakażmy też w ogóle żartów z religii...
Jeżeli ktoś wrzuci nagie fotki Twojej żony do jakiejś gazety, a następnie inne ją podchwycą to również można uznać to za wolność prasy. Gazeta wykorzystując wolność prasy może szkalować Twój wizerunek opierając się na niesprowadzonych danych. Może to robić, bo jest wolność prasy. Ty możesz iść do sądy bronić swoich spraw, ale nim zapadnie wyrok minie dużo czasu. Wolność prasy powinna mieć swoje umowne granicę, których nie wolno moim zdaniem przekraczać. Jeżeli nie, no cóż każdy niech publikuje co mu się podoba i tyle.

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
A drugie przykazanie w oryginale?
- Nie będziesz brał imienia Pana, Boga swego, nadaremnie.
Ciężko jest uznać, że jest to zakaz mówiący o wizerunkach, bardziej by używać jego imienia bez powodu.
To już bardziej chyba coś Jezus mówił na temat wizerunków, ale jak widać nie ma to praktycznego zastosowania.

Ale podnieśliśmy. Jakie znaczenie ma to co było kiedyś?
Pokazuje tylko, że sami od niedawna jesteśmy bardziej cywilizowaną kulturą.

To zależy od tych nakazów.
W islamie jest nakaz, że, gdy wędrowiec poprosi o gościnę to należy go ugościć i tak długo jak przebywa z nimi za jego życie odpowiada gospodarz swoich honorem. Jeżeli gość zostanie zabity, porwany to gospodarz musi ukarać winowajców.
Nie nazwałbym tego złym nakazem, zwłaszcza, że muzułmanie dość poważnie traktują to przykazanie. Nie wiem ile katolików zgodziłoby się ugościć pod swoim dachem nieznajomego człowieka.
Dalej - muzułmanie są bardziej skorzy do jałmużny niż wyznawcy innej religii.
Moim zdanie nie można traktować islamu tylko jako zło, bo są rozdziały mówiące o pomaganiu.
http://www.poznajkoran.pl/koran/altruizm/
Islam jest tak naprawdę religia pełną sprzeczności i tylko od jego wyznawcy zależy przykazania wybierze.