Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Baal-Melkart Zobacz posta

Aż strach pomyśleć gdyby napisał, że ma zamiar polecieć marsjańskim spodkiem. To dopiero wywołałoby poruszenie. Bo przecież skoro tak napisał, to tak zrobi.

Sam fakt, że to napisał jest groźbą skierowaną przeciwko dwóm niepodległym krajom. Jak rozumiem Cię to nie rusza.
    Pisałem, że na portalach społecznościowych ludzie piszą swoje odczucia, myśli. Fakt, że zrobił to wicepremier Rosji takimi a nie innymi słowami pokazuje, że jego kraj jak zwykle pręży muskuły i nie nadaje się do nawiązania przyjacielskich stosunków z resztą świata. Skoro pragną być być postrzegania jako agresor to niech dalej coś takiego robią.
    Ja rozumiem, że Twoimi słowami kieruje antypatia do Ukrainy, ale zapewne gdyby taki wpis pojawił się a propo naszego kraju na pewno byś inaczej zareagował jak sądzę.

Tu-160
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Tu-160
    Nikt nie pokwapił się wyjaśnić, więc robię to ja.

Cytat Zamieszczone przez Baal-Melkart Zobacz posta

Doprawdy? Jakoś z akcją antyterrorystyczną nikt nie ma problemu, natomiast gdy Janukowycz próbował prowadzić swoją operację antyterrorystyczną to okrzyknięto jego rządy reżimem. W przypadku Mariupola, jak słusznie zauważył Zając, wydano rozkaz nie brania żywych. Więc o co chodzi? Majdanowskie standardy się nie podobają?

Ta akcja antyterorystyczna ma zapobiec podzieleniu kraju, okrojenia jego terytorium. To nie jest przewrót jak to było na Majdanie. Czytałeś chyba linki i wiesz, że Janukowycz robił akcje antyterrorystyczne, wtedy gdy wygasały zamieszki i zrobił to 2-krotnie tym samym wbijając sobie gwoździe do trumny.

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Spodziewasz sie ze osoba pelniaca jakakolwiek funkcje w strukturach rzadowych danego panstwa bedzie oficjalnie wystosowywac apel do terrorystow?Od tego sa wlasnie tacy ludzie jak Jaroszyn.
    I co masz te akcje terrorystyczne w Rosji? Jakoś ich nie widać ani nie słychać.

Zlapali kogos za reke?Jedyne co jest w tym artykule to przypuszczenia tyle samo warte co gadki jednego nacjonalisty o rozbiorze Ukrainy.
    A czy ja twierdzę, że złapali? Traktuje to jako propagandę rosyjską, podobnie jak w przypadku szkoleń w Polsce i na Litwie. Zero dowodów, zero czegokolwiek.
    Podobnie jak w przypadku arabskich terrorystów czy Blackwater. W to ostatniej jestem gotowy uwierzyć jeszcze, bo każda wojna nie może się obyć bez najemników.

Ignorance is bliss...
    Łączenie Klewek i Leppera z wiezieniami dla talibów... Brawo. Jedynym czynnikiem wspólnym są tu terroryści.

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    ? Ja ten wpis rozumiem raczej jako groźbę (mało realną oczywiście) użycia siły, a nie obietnicę że wykorzysta samolot wojskowy w celach niemilitarnych.
    Podobnie jak ja.

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Celowe robienie szumu. Naddniestrze to w końcu pupilek Rosji podobnie jak Abchazja. Realnie jest to państwo niepodległe, choć nie uznaje go nawet Rosja. Żeby Moskwa je uznała nie potrzeba jednak żadnej petycji ni nic z tych rzeczy. Cała akcja z petycją to pewnie celowe granie na podobieństwie do referendum, Rosja pokazuje światu że może coś zrobić. Zwykłe obiecanki i groźby z Moskwy wyszłyby pewnie słabo, Putin musiałby się choć trochę zadeklarować. Tak to dostajemy tylko info że druga strona stawia kwestię i perspektywę że Rosja ją rozpatrzy.

Mówienie że dziś Donbas jutro Naddniestrze nie jest zbytnio uzasadnione. Naddniestrze już jest Rosji, jeżeli zbliży się ona do jego granic to pewnie zmieni jego "status" na podobny do Abchazji czy Osetii. Samo wchłonięcie do Rosji nie byłoby ani niczym ważnym ani szokującym. Wręcz porażką Putina by było gdyby jego polityka doprowadziła do sytuacji że Naddniestrze oficjalnie poprosiłoby o wchłonięcie. W końcu w czasach ZSRR republika ta powstała w podobnym celu jak Marchlewszczyzna, kwintesencją takich tworów było to że miały być odrębne i mimo że cele naturalnie się już zmieniły to ich "opłacalność" nadal na tym polega.
    Masz trochę racji, jednak zgodzę się tylko po części. Naddniestrze funkcjonuje tylko dzięki obecności tam dywizji rosyjskich. Jakby popatrzeć na mapę Naddniestrze nie ma ani dostępu do morza, ani drogi lądowej z Rosją. Podobnie jest z Krymem. Zaopatrywanie tych prowincji po wchłonięciu drogą morską lub powietrzną będzie bardzo kosztowne. Ukraina z racji zatargów z Rosją nie zgodzi się za bardzo na wykorzystanie swojej przestrzeni powietrznej, podobnie zresztą jak Mołdawia, którą zgłasza słuszne pretensje do tego regionu.
    Jeżeli Rosja wchłonie w ramach ambicji ten region będzie miała nie liche kłopoty, i tu masz rację, że były by tu porażka Putina. Europa długo po tym będzie patrzyła na lepkie rączki Rosji.
    Po aneksji Naddniestrza, w Rosji na pewno pojawią się głosy by połączyć te regiony z macierzą. A jedyną drogą będzie wchłonięcie Ukrainy.

Ps. albo też utworzenie nowego państwa - Noworosji
    http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-sw...ja,425844.html
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 12-05-2014 o 15:57
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI