PDA

Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna o Total War: Warhammer

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11

Arroyo
09-04-2016, 19:27
Słaby roster miałaby, gdyby nie miała czym tego nadrobić. Wojska Imperium należą do najbardziej zdyscyplinowanej armii, mają magów, czołgi parowe, piekielniki, wozy bojowe z działem HYSH, jazdę świetną oraz strzelców konnych.

Andrij Marszałek
09-04-2016, 19:32
royal - ale Imperium przy odpowiednim wykorzystaniu wszystkich rodzajów jednostek jest najsilniejszą frakcją w uniwersum :P
1. Szamani Orków nie sprostają magom Imperium.
2. Orkowie którzy się wbiją w Imperialną ścianę z broni drzewcowej się albo nie przebiją albo przebiją tacy pokiereszowani że do niczego się nie będą nadawać. :D
3. Zakony rycerskie przejadą się po tych śmiesznych dzikach ;)
4. To nie są antyczne machiny wojenne :) - tylko świetna jakościowo artyleria która mocno przerzedzi wroga zanim dotrze do Imperialnych linii ;)
5. W strzelcach Imperium ma ogromną przewagę nad wszystkimi złymi a mimo to jest gorsze od Krasnali i Elfów na przykład w tym segmencie.
6. Rajtarzy odpowiednio pokierowani są naprawdę mocni ;D

Arroyo
09-04-2016, 19:38
Co do strzelców to nie do końca. Pewnego rodzaju zagrożenie mogą stanowić kusznicy Mrocznych Elfów. Aczkolwiek z resztą punktów się zgadzam.

royal1410
09-04-2016, 19:47
1. Ok tylko,że jedni i drudzy to dodatek do armii, a niej jej podstawa
2. Przy odpowiednim SI przeciwnika, jazda orków wybije jednostki strzeleckie i obsługę dział- jezdzcy demigryfów będą za wolni by dogonić wilki.
3. Nie ma zakonów rycerskich.
4. Patrz punkt 2
5. Łucznicy nocnych goblinów rzeczywiście są tacy słabi? Ciekawe czy ostrzał strzelców będzie miał tak niszczycielską moc- wizualizacje temu przeczą.

Arroyo
09-04-2016, 19:51
Jak nie ma zakonów rycerskich? Gwardia Reiklandu to też zakon.
Co z tego, że to "dodatki"? Pod względem magii magowie Imperium są dużo, dużo silniejsi.
Bzdura co do jazdy Orków - jest to jedna ze słabszych jazd w tym uniwersum.
Czołgów raczej łucznikami bądź jazdą nie rozwalisz.
Nocne gobliny przede wszystkim (jak wszystkie gobliny) są słabe i to bardzo. Jedyne 2 przewagi Orków nad Imperium to liczebność wojska i Czarne Orki (choć jest ich mało dość).

royal1410
09-04-2016, 20:19
No przestań, debeściaki dzikich orków na dzikach są słabi?
Nawet gdyby to są w stanie zmieść strzelców i obsługę artylerii.
Mają jeszcze jazdę odrywającą odziały imperium tzn. strzelców konnych.
Dobra jeden zakon wiosny nie czyni,nie wiadomo jak będą walczyć w zwarciu, szarża to tylko część zalet jazdy- patrz kozacy w NTW.
To,że samymi magami nie wygrasz bitwy.
Orkowie mają trolle, a z tego co widziałem, to wgniatają piechotę imperium w ziemie.
Debeściaki dzikich orków i czarne orki chciałeś powiedzieć.

Arroyo
09-04-2016, 20:29
Ech....
Zacznijmy od początku. Imperium połączone nie da się pokonać tak łatwo jak podzielone na mniejsze części - tutaj kłania się okres Trzech Imperatorów i wojny domowe.
Imperium też ma strzelców konnych i to dużo lepszych. Debeściaki dzikich orków na dzikach są dobrzy w walce w zwarciu, ale w szarży szybko padają.
Czołgów i Luminarków nie pokonają tak czy siak. W końcu obsługa czołgu siedzi w czołgu, a nie na zewnątrz.
Magami wygrasz bitwę, jak dobrze ich wykorzystasz.
Trolle mają też wojownicy Chaosu. Ale można je rozbić szarżami jazdy szturmowej. Poza tym strzelców od Orków i Goblinów wszystko roztrzaska, gdyż są żałośnie słabi.
Debeściaki nie do końca, czarne orki już tak. Ale i tak skuteczne szarże konne są w stanie ich rozgromić.

Nie ma argumentu, który obali skutecznie moje, uwierz mi ;) Tym bardziej, że patrzenie na gameplay'e prezentowane przez Darrena w ogóle nie są dla mnie wyznacznikiem, póki samemu nie zagrasz.

royal1410
09-04-2016, 20:39
Z jednym się chyba zgodzimy, że giganci będą nie praktyczni.
Mnie ciekawią czy tak Gwardia R..., to unikatowa jednostka jedna na frakcję, czy będzie można jej trochę natworzyć.

Asuryan
09-04-2016, 21:25
Demigryfy to wolna jazda szturmowa, dziki to ciężka jazda. Wynik starcia między nimi zależy od tego kto pierwszy zaszarżuje.

Seba Fallus III Wielki
09-04-2016, 22:08
Nie patrzył bym na jazdę imperium jak na szturmową przecież są uzbrojeni w kopie nie w lance więc lewej ręce trzymają tarcze czyli de facto są jazdą do walki w zwarciu o potężnej szarży i pancerzu.

Arroyo
09-04-2016, 22:10
Z tym, że szarżują i to dużo mocniej niż jazda do walki w zwarciu ;)

Ituriel32
09-04-2016, 22:52
Lol...

O sile jednostek można będzie gadać dopiero po premierze i przetestowaniu ich w praktyce.
Ja mam nadzieje że te jednostki w obrębie jednej kategorii u jednej rasy będą się różnić w stopniu wystarczającym by rozważać użycie wszystkich, a nie tylko minimalnie w statystykach. Jak bym to widział? Na przykładzie zielonych.

Łucznicy:
-Łucznicy Orków - Normalna jednostka
-Łucznicy Dzikich Orków - Lepszy pancerz
-Łucznicy Goblinów - Mniejsza siła ataku od orków ale większa szybkość strzelania, strzały zwykłe i ogniste.
-Łucznicy Nocnych Goblinów - Mniejsza siła ataku od orków ale większa szybkość strzelania, strzały zatrute i ogniste.

Nie chciałbym by wyglądało to jak u rzymian w R2 gdzie mieliśmy multum jednostek piechoty różniących się minimalnie o parę punkcików w poszczególnych statystykach.

Arroyo
09-04-2016, 22:58
O sile jednostek można będzie gadać dopiero po premierze i przetestowaniu ich w praktyce.
Odnośnie jednostek wolno gadać, bo robią na podstawie Warhammer Fantasy Battle, czyli bitewniaka.
Ja od razu mówię przykładowo po tym, co w Call of Warhammer było - tam strzelcy Imperium z łatwością gromili zielonoskórych strzelców.

Jsatrzab
09-04-2016, 23:10
-Łucznicy Goblinów - Mniejsza siła ataku od orków ale większa szybkość szczelania, strzały zwykłe i ogniste.
-Łucznicy Nocnych Goblinów - Mniejsza siła ataku od orków ale większa szybkość szczelania, strzały zatrute i ogniste.

Nie chciałbym wyjść na grammar nazi ale "szybkość szczelania" :]

Wracając do tematu, to każda armia ma swoje zalety i wady. CA tak ustawi statystyki i cenę jednostek aby gra była względnie wyrównana. Jeśli chodzi o magów to na pewno będą oni znaczącą siłą podczas walki. Jedno dobrze rzucone zaklęcie może przechylić szalę na nasza korzyść. Raczej bym sobie teraz nie zaprzątał głowy tym która armia jest lepsza/słabsza bo tak naprawdę to wszystko okaże się dopiero po premierze.

Arroyo
09-04-2016, 23:19
Powtórzę - oceniam rasy/nacje pod względem lore i jednostek z bitewniaka bez ich statystyk, bo nie znam zasad bitewniaka.
Wracając - mam nadzieję, że będą na tyle dobre te statystyki jednostek, by dało się grać na multi. To dla mnie bardzo ważne, ale nie tak jak single (w tej części).

royal1410
10-04-2016, 07:30
A tak z innej beczki DLC z elfami/Lustria i ogrami to dwie kolejne części młotka, czy dodatki do pierwszej?

Andrij Marszałek
10-04-2016, 07:44
CA chce zrobić z młotka trylogię więc strzelam że kolejna część.

Arroyo
10-04-2016, 08:48
Elfy + Lustria (Jaszczuroludzie) to 1 dodatek samodzielny, łączący się z podstawką (w sensie mapy). Drugi to Skaveni + Królestwa Ogrów.

royal1410
10-04-2016, 10:05
Z tego co pisaliście to będą 3 części młotka, więc rozumiem,że pierwsza to stary świat z :
I. Imperium
II. Orkowie
III. Chaosem
IV. Krasnoludami
V. Wampirami
+ inne nacje starego świata
Druga część to:
elfy+ Jaszczuroludzie+ inne nacje nowego świat
Trzecia część to:
Skaveni+Ogry+ inne nacje nowego świata

Arroyo
10-04-2016, 10:08
Trzecia część to prędzej:
Skaveni + Królestwa Ogrów + nacje między Starym Światem, a Południowymi Ziemiami i rasy między Górami Krańca Świata, a Górami Lamentu/Nipponem.

Ragnar.
10-04-2016, 10:37
Super. Ale jak ludzie będą walczyć z orkami ?

Andrij Marszałek
10-04-2016, 10:57
W jakim sensie? :D

Thomson2000
10-04-2016, 10:59
Mieczem, kuszą, łukiem, działem, lancą i magią.

rkplus
10-04-2016, 11:08
te samodzielne dodatki będą wydawane co rok??

Arroyo
10-04-2016, 11:24
Tego to nawet ja nie wiem. Pewnie będą co rok/dwa wydawane.
Na przyszłość - dyskusje o DLC/FLC/nacjach w DLC/FLC trwają w temacie o DLC/FLC, a nie w tym temacie.

Jsatrzab
10-04-2016, 14:21
Nie wiem czy ktoś z was oglądał prelekcje Lead Battle AI Programmera na EGXie, ale wspomniał on o co najmniej dwunastu rożnych układach miast na frakcje. Do tego na gameplayu widzimy atak na narożnik miasta!!!

Asuryan
10-04-2016, 14:25
No i tak jak sądziłem, można będzie rozwalać mury za pomocą artylerii.

Jsatrzab
10-04-2016, 14:31
Też mnie to cieszy, po wspomnieniach o poszerzeniu muru bałem się że nie będzie tej opcji ale na szczęście jest :] No i jeszcze żeby nie było tak pozytywnie, bramę będzie można rozwalić niestety wszystkim :[

Seba Fallus III Wielki
10-04-2016, 15:37
Skąd wiesz że wszystkim zniszczył ją olbrzym co ma sens. Mam nadzieje że nie będzie palenia okutych bram za pomocą pochodni z Rome 2

Il Duce
10-04-2016, 15:46
Nie wydaje mi się żeby wszystkim można było ją zniszczyć,w tym najnowszym filmiku były wymienione dwie opcje - taran albo monstra,nic nie wspomniano o piechocie ;)

Jsatrzab
10-04-2016, 16:30
Polecam obejrzeć prelekcje, jasno powiedziane wszystkim można zniszczyć bramę.

ares354
11-04-2016, 13:43
Ta dyplomacja, którą ukazali, woła o pomstę do nieba. Jeden z fanów WF objaśnił że Krasnale nigdy by się nie sprzymierzyły z Wampirami, a w grze traktat obronny...No z punktu widzenia Lore, to raczej mało możliwe. Ciekawe czy Krasnale będą mogły podpisać też ze Skavenami jak się pojawią, lub z Orkami...

Inną sprawa, czy Imperium będzie mogło się zabezpieczać jakoś przed Wampirycznym zepsuciem? Jakieś kaplice, czy coś. Bo to będą jaja, jak nie będzie takiej możliwości.

Arroyo
11-04-2016, 14:12
Inną sprawa, czy Imperium będzie mogło się zabezpieczać jakoś przed Wampirycznym zepsuciem? Jakieś kaplice, czy coś. Bo to będą jaja, jak nie będzie takiej możliwości.
Od tego (przynajmniej w lore) są Kapłani Morra, a od Chaosu kapłani Sigmara.

ares354
11-04-2016, 14:23
Od tego (przynajmniej w lore) są Kapłani Morra, a od Chaosu kapłani Sigmara.

Na razie ich nie ujawnili, może są w grze, było by fajnie. Swoją drogą, ostatni gameplay z Chaosem i Imperium w roli głównej, pokazał jak bardzo ubogi jest roster Imperium. Sporo osób na filmach na youtube w sekcji komentarzy, jest zła na CA że tyle jednostek z Imperium wycięto. Znani z Kawalerii, mają tylko doborową Straż Imperatora, no i Gryfy. Ale brak innych zakonów, łuczników, War altar of Sigmar, fanatyków. Mówili że tylko 4 frakcję, ale dopieszczone. No, w kwestii jednostek to na pewno nie w momencie premiery.

Il Duce
11-04-2016, 15:03
Z czegoś muszą mieć materiał do kolejnych DLC :P. Co do kapłanów to na pewno będzie agent i budowle,ale obstawiam że Sigmaryci posłużą do zwalczania zarówno wampiryzmu jak i spaczenia,nie liczył bym,że będą się bawić w podziały na zakony w przypadku duchownych skoro nie zrobili tego w przypadku rycerstwa....

ares354
11-04-2016, 15:06
Myślę że te 3 zakony rycerskie dodadzą, są w końcu w 8 edycji, bo to będzie kpina jak ich nie dadzą. Nie widzę tego że Imperium to tylko Reiksguard, i to tyle.

Arroyo
11-04-2016, 15:11
Ewentualnie dadzą nam dodatkowo grywalne: Middenland, Averland i Ostermark i te 3 zakony osobno na każdą prowincję:
Middenland - Białego Wilka
Averland - Gorejącego Słońca
Jedynie problem, gdzie umieścić Panter?

Il Duce
11-04-2016, 15:14
8 edycja wyróżnia następujący podział :
1.Szeroko pojęte zakony rycerskie,bodajże z możliwością wykupienia broni dwuręcznej i ulepszenia do zakonu wewnętrznego kręgu
2.Reiksgwardia i Demigryfy

I na tym się kończy rozbicie na poszczególne zakony,one zawsze istniały ale przestały się pojawiać od jakiejś 6 edycji jako odrębne oddziały. Choć w niej chyba jeszcze była opcja wystawienia białego wilka,potem to wyglądało podobnie jak opisałem powyżej.

Jsatrzab
11-04-2016, 15:16
Ta dyplomacja, którą ukazali, woła o pomstę do nieba. Jeden z fanów WF objaśnił że Krasnale nigdy by się nie sprzymierzyły z Wampirami, a w grze traktat obronny...No z punktu widzenia Lore, to raczej mało możliwe. Ciekawe czy Krasnale będą mogły podpisać też ze Skavenami jak się pojawią, lub z Orkami...

Arch bardzo często przesadza w swoich filmach i jest mało obiektywny. Komentarze pod każdym filmikiem są podobne bo po prostu ludzie lubią się czepiać i będą się czepiać wszystkiego niezależnie od tego czy ma to jakiś sens. Jeśli Total War Warhammer byłby zgodny z lorem to nie moglibyśmy zrobić kompletnie nic, bo świat Warhammera jest w ciągłym statusie quo. Oczywiste jest to że CA musiało pójść na wiele kompromisów, aby przystosować świat Warhammera do zasad Total War. Podejrzewam że niechęć Krasnali do Wampirów rozwiązana jest jakimś potężnym minusem do stosunków dyplomatycznych, ale widać w tej kampanii wspólna walka z chaosem zniwelowała tą karę i mi osobiście się to bardzo podoba.

Co do niwelowania Wampirycznego zepsucia to wydaje mi się że w kilku filmach o tym wspominano. Tak jak Wampiry mają specjalne budynki i agentów do szerzenia tego zepsucia, tak Imperium będzie miało ich odpowiedniki do niwelowania tego wpływu. Ja bym obstawiał że Wampiryzm zwalcza Witch Hunter, a chaos corruption Kapłan Sigmara

EDITED:
Co do "brakujących zakonów" to z tego co wyczytałem, w 8 edycji Knights Panther/Knights of the Blazing Sun to w zasadzie to samo co Reiksguard Knights(takie samo wyposażenie, praktycznie jednakowe statystyki). Więc trochę się nie dziwie że nie ma tych jednostek w podstawowym rosterze, brakuje natomiast Knights of the White Wolf, którzy różnią się znacząco i z opisu wyglądają na konkretnych kozaków.

ares354
11-04-2016, 15:33
Arch bardzo często przesadza w swoich filmach i jest mało obiektywny. Komentarze pod każdym filmikiem są podobne bo po prostu ludzie lubią się czepiać i będą się czepiać wszystkiego niezależnie od tego czy ma to jakiś sens. Jeśli Total War Warhammer byłby zgodny z lorem to nie moglibyśmy zrobić kompletnie nic, bo świat Warhammera jest w ciągłym statusie quo. Oczywiste jest to że CA musiało pójść na wiele kompromisów, aby przystosować świat Warhammera do zasad Total War. Podejrzewam że niechęć Krasnali do Wampirów rozwiązana jest jakimś potężnym minusem do stosunków dyplomatycznych, ale widać w tej kampanii wspólna walka z chaosem zniwelowała tą karę i mi osobiście się to bardzo podoba.

Co do niwelowania Wampirycznego zepsucia to wydaje mi się że w kilku filmach o tym wspominano. Tak jak Wampiry mają specjalne budynki i agentów do szerzenia tego zepsucia, tak Imperium będzie miało ich odpowiedniki do niwelowania tego wpływu. Ja bym obstawiał że Wampiryzm zwalcza Witch Hunter, a chaos corruption Kapłan Sigmara

Co do "brakujących zakonów" to nie zdziwiłbym się jak by z nich zrobili najemników/jednostki specjalne dla poszczególnych prowincji

Tu nie chodzi o 100% lore, ale chyba ma racje, że niektóre frakcje nie wejdą w stosunki dyplomatyczne. Z tego co piszesz, to i ze Skavenami Krasnale mogą podpisać pokój. Kara, karą, ale powinno być tak, że z pewnymi nie podpiszesz i tyle. Może on i przesadza, ale czy nie ma racji odrobinę ?

Co do zakonów. Pantery, Słońca i Wilka nie ma w grze. Mogę zrozumieć mechanikę, że stają się dostępni po zdobyciu danych prowincji. Ale czy musi być to DLC, Księstwo Wilka, by nimi grać. Czytałem AB Imperium 8 edycję, i te trzy zakony są wymienione jako największe. Są one w AB, więc logika podpowiada, że rasa jak Imperium powinna mieć do nich dostęp. A ich nie ma w oficjalnym rosterze. Tak samo, jak wielu innych. Pytanie do tych co znają Lore, Czołg Parowy, produkowany jest w Nuln > ? tak, bo jeśli tylko, to jakoś mogą one być armii imperium, mimo że miasto nie leży Reikland.

Arroyo
11-04-2016, 15:48
Tak, w Nuln.

Jsatrzab
11-04-2016, 18:26
Tu nie chodzi o 100% lore, ale chyba ma racje, że niektóre frakcje nie wejdą w stosunki dyplomatyczne. Z tego co piszesz, to i ze Skavenami Krasnale mogą podpisać pokój. Kara, karą, ale powinno być tak, że z pewnymi nie podpiszesz i tyle. Może on i przesadza, ale czy nie ma racji odrobinę ?

Co do zakonów. Pantery, Słońca i Wilka nie ma w grze. Mogę zrozumieć mechanikę, że stają się dostępni po zdobyciu danych prowincji. Ale czy musi być to DLC, Księstwo Wilka, by nimi grać. Czytałem AB Imperium 8 edycję, i te trzy zakony są wymienione jako największe. Są one w AB, więc logika podpowiada, że rasa jak Imperium powinna mieć do nich dostęp. A ich nie ma w oficjalnym rosterze. Tak samo, jak wielu innych. Pytanie do tych co znają Lore, Czołg Parowy, produkowany jest w Nuln > ? tak, bo jeśli tylko, to jakoś mogą one być armii imperium, mimo że miasto nie leży Reikland.

Arch bardziej przyczepił się o ten sojusz ze względu na to, że w przypadku okupacji regionów CA tłumaczyło się, że takie rozwiązanie jest bardziej zgodne z lore (wg niego nie jest), a w przypadku dyplomacji praktycznie lore olali. Denerwuje go bardziej sama hipokryzja niż konkretne decyzje CA i tu ma troszeczkę racji.

Wracając do zakonów to z punktu widzenia gry, te zakony(po za wilkami) byłyby po prostu reskinami Reiksguard więc z jednej strony rozumiem dlaczego ich nie dodali, z drugiej strony praktycznie zerowym wysiłkiem mogli "uciszyć" trochę hejtu. Kto wie może wydadzą ich jako FLC w końcu coś w nich muszą dawać, a jakoś nie wyobrażam sobie by dali coś większego za darmo :]

Ituriel32
12-04-2016, 08:23
Czyli jednak wszystkie wirze są magicznie popychane do przodu, kieszonkowe drabiny. Plac centralny o rzut beretem od murów. Oj coś czuje ze raczej oblężeń grał nie będę.

W sumie jedyną sensowną informacje jaką wyłapałem to zmiana postrzegania/traktowania jednostek przez komputer. Czyli nie będzie teraz rozróżniać typu np. ciężka piechota, jazda a funkcje czyli pomoc, flankowanie, niszczenie bram, mele (tu chyba wszyscy wojownicy) i wysoki priorytet. Ten ostatni bawi mnie najbardziej jak przypomnę sobie poprzednie bitwy w polu (ta zmiana mogła jeszcze ich nie dotyczyć bo ten pokaz skupiał się i omawiał si w oblężeniu, a nie na wolnym terenie) gdzie beztrosko szarżowali lordami i bohaterami.

royal1410
12-04-2016, 09:39
A tak w ogóle, to zauważyliście,że oprócz prezentacji oddziałów i filmików z bitwami tudzież z kampanii, dawno nie było informacji tekstowych - oficjalnych postów; o młotku? Ciekawe czemu w końcu nie podali, wszystkich frakcji którymi można będzie grać (frakcji nie mylić z rasami), wtedy rozwiązała by się największa zagadka odnośnie frakcji, czyli czy będziemy mieli jeną frakcję na jedną rasę, czy coś takiego jak w Romku rody dla danej nacji/rasy. Nie piszą też nic o dyplomacji, rozwoju prowincji, umiejętnościach agentów i ich wykorzystywaniu tak w bitwach jak i na mapie kampanii itd.

Jsatrzab
12-04-2016, 10:25
Czyli jednak wszystkie wirze są magicznie popychane do przodu, kieszonkowe drabiny. Plac centralny o rzut beretem od murów. Oj coś czuje ze raczej oblężeń grał nie będę.

W sumie jedyną sensowną informacje jaką wyłapałem to zmiana postrzegania/traktowania jednostek przez komputer. Czyli nie będzie teraz rozróżniać typu np. ciężka piechota, jazda a funkcje czyli pomoc, flankowanie, niszczenie bram, mele (tu chyba wszyscy wojownicy) i wysoki priorytet. Ten ostatni bawi mnie najbardziej jak przypomnę sobie poprzednie bitwy w polu (ta zmiana mogła jeszcze ich nie dotyczyć bo ten pokaz skupiał się i omawiał si w oblężeniu, a nie na wolnym terenie) gdzie beztrosko szarżowali lordami i bohaterami.

Całę SI jest zbudowane w ten sam sposób, różnica między oblężeniami a bitwami w polu to inny zestaw taktyk. Zmiana sposobu rozpoznawania jednostek przez SI musi dotyczyć wszystkiego bo pozostałe opcje nie mają sensu z punktu programistycznego. Lordowie beztrosko szarżują bo są dosyć mocni i pewnie SI ma wbitą zasadę by dążyć do dueli między bohaterami/lordami.

A tak w ogóle, to zauważyliście,że oprócz prezentacji oddziałów i filmików z bitwami tudzież z kampanii, dawno nie było informacji tekstowych - oficjalnych postów; o młotku? Ciekawe czemu w końcu nie podali, wszystkich frakcji którymi można będzie grać (frakcji nie mylić z rasami), wtedy rozwiązała by się największa zagadka odnośnie frakcji, czyli czy będziemy mieli jeną frakcję na jedną rasę, czy coś takiego jak w Romku rody dla danej nacji/rasy. Nie piszą też nic o dyplomacji, rozwoju prowincji, umiejętnościach agentów i ich wykorzystywaniu tak w bitwach jak i na mapie kampanii itd.

Nie ma zagadki żadnej, wieki temu powiedzieli że dostajemy 4+1 frakcje grywalną i na mapce frakcji masz to zaznaczone. Blogpost o bohaterach/agentach był bardzo dawno. Ogólnie na blogpostach CA opisywało systemy które ciężko pokazać na gameplayu i większość tych systemów opisali.

Ituriel32
12-04-2016, 10:33
Całę SI jest zbudowane w ten sam sposób, różnica między oblężeniami a bitwami w polu to inny zestaw taktyk. Zmiana sposobu rozpoznawania jednostek przez SI musi dotyczyć wszystkiego bo pozostałe opcje nie mają sensu z punktu programistycznego. Lordowie beztrosko szarżują bo są dosyć mocni i pewnie SI ma wbitą zasadę by dążyć do dueli między bohaterami/lordami.

Tylko kary za stratę takiej jednostki są olbrzymie, truposze właściwie się wtedy składają, podobnie u zielonych.

royal1410
12-04-2016, 11:13
No nie Jsatrzębiu, na którymś z filmików jasno zostało zapowiedziane, że mogą być grywalne klany, księstwa, więc zagadka jest.

Asuryan
12-04-2016, 14:44
Owszem, mogą być, ale to jak będą wystarczająco wysokie wyniki sprzedaży tego co do tej pory podali oficjalnie. Mogą nie znaczy muszą.

Jsatrzab
12-04-2016, 16:46
No nie Jsatrzębiu, na którymś z filmików jasno zostało zapowiedziane, że mogą być grywalne klany, księstwa, więc zagadka jest.
Nie przypominam sobie filmiku w którym coś takiego powiedział ktoś z CA, a przynajmniej nie wprost. Po za tym pisałem o dniu premiery. Przyszłych frakcji z DLC nigdy nie podawali przed premierą i było by to co najmniej głupie z ich strony. W najnowszym blogposcie piszą że nową rasę (na bank Bretonie) dostaniemy pod koniec roku.

ares354
12-04-2016, 20:24
Arch bardziej przyczepił się o ten sojusz ze względu na to, że w przypadku okupacji regionów CA tłumaczyło się, że takie rozwiązanie jest bardziej zgodne z lore (wg niego nie jest), a w przypadku dyplomacji praktycznie lore olali. Denerwuje go bardziej sama hipokryzja niż konkretne decyzje CA i tu ma troszeczkę racji.

Wracając do zakonów to z punktu widzenia gry, te zakony(po za wilkami) byłyby po prostu reskinami Reiksguard więc z jednej strony rozumiem dlaczego ich nie dodali, z drugiej strony praktycznie zerowym wysiłkiem mogli "uciszyć" trochę hejtu. Kto wie może wydadzą ich jako FLC w końcu coś w nich muszą dawać, a jakoś nie wyobrażam sobie by dali coś większego za darmo :]

No wybacz, ale jak widzę Wojowników Chaosu, to masz 3 poziomy, z dodanym pancerzem, tym się różnią, plus wersje z bronią 2 ręczną. Masz 3 identyczne jednostki. Rycerze wilka, kawaleria z młotami, AP pełną gębą. W AB jest możliwość ulepszenia Knight Panther i Blazing Sun do Inner Circle, czyli lepsze staty( przy okazji, Rycerze moga zamienić lance i tarcze na broń 2 ręczną, ale tego nie ma w grze). Nie ma tego w grze, plus mówiłem o kilku jednostkach. Fanatycy, brak, War Altar of Sigmar, i jego ulepszenia do Horn of Sigismund, wzbudzającego strach, też brak, plus jeszcze jednej magicznej jednostki. Chodzi o to że w DLC to niech będą takie jednostki jak Carroburg Greatsword, i Mi to pasuje wtedy, albo inne jednostki, charakterystyczne dla danych prowincji. A nie, do DLC dadzą jednostki z AB których nie dodali teraz, plus charakterystyczne dla danych regionów, i zgarną kasę, bo będzie więcej jednostek do dodania. Cała armia imperium wygląda na pół skończoną, jak by nas przygotowywali do "ambitnych" dlc i dodatków.

Ituriel32
13-04-2016, 22:47
W tym najnowszym filmiku o pladze zombi, najciekawszy moment to 0,51 minuta, kiedy widzimy lordów i bohaterów imperium.

Memnon[pl]
14-04-2016, 01:20
W tym najnowszym filmiku o pladze zombi, najciekawszy moment to 0,51 minuta, kiedy widzimy lordów i bohaterów imperium.

Poprawilem swojego posta-sa tam linki do screenow z lordami i bohaterami.
W zwiazku z tym mam male pytanie-skoro CA potwierdzilo ze nie bedzie limitu armi tak jak w Rome II czy Attylli ,ale jednak kazda armie musi prowadzic lord/bohater to bardzo kiepsko to narazie wyglad.Dla Impeirum jest tylko 9 /lorodowie plus bohaterowie/ a dla Wampirow tylko 8 miejsc na armie.A co jesli ktorys lord zginie?Genialny pomysl CA-chcesz miec wiecej armi na mapie w single-kup sobie DLC z lordami...No chyba ze to ja cos zle zrozumialem i bedzie to troche wygladac inaczej.

radekplug
14-04-2016, 06:22
Bohater to generał ze starych total warów nazwali tak bo to fajnie brzmi.

Ituriel32
14-04-2016, 06:32
Źle zrozumiałeś, chyba.
Oprócz LL mają być jeszcze zwykli randomowi lordowie, w przypadku imperium to:
Legendarni Lordowie:
- Cesarz Karl Franz
Bonus frakcyjny: "Dziedzic Sigmara" – Łatwiejsza i tańsza rekrutacja i budowa wielkich armii.
- Balthasar Gelt (Kolegium Metalu)
Bonus frakcyjny: "Koło Magii" – Tańsza budowa magicznych szkół i rekrutacja magów.
Lordowie:
- Generał Imperium
To jego mieliśmy w tym filmiku i on będzie nie limitowany.

A dla wampirów:
Legendarni Lordowie:
-Mannfred von Carstein - wojownik/mag (Lider Rasy)(Magia Wampirów/Magia Śmierci) - starożytna przebiegłość: Armia dowodzona przez Mannfreda zużywa mniej ruchu na mapie kampanii, a Grobowa Straż i Czarni Rycerze są tańsi w utrzymaniu.
-Heinrich Kemmler - mag (Magia Wampirów) - Liszmistrz: Koszt pozyskania martwych przez Kemmlera jest mniejszy (mniej Mrocznej Magii wymaganej do wskrzeszenia jednostek) i nekromanci są tańsi w utrzymaniu.
Lordowie:
-Mistrz Nekromanta
-Lord Wampirów

Więc się zgadza.
Generałów możesz mieć na pęczki.

bebecho
14-04-2016, 10:50
Fajnie, że pokazali te ekrany z przed bitwą. Można wyciągnąć parę wniosków:Ekrany jak w Atylli po lekkim liftingu, armia ustawiona na 10000 i 40 jednostek tak jak w Atylli, generalnie wszystkie opcje wyglądają jak w Atylli, zresztą tak jak zapowiadal, choć to i tak trochę zawód, że nie ma żadnych dodatkowych możliwości dopasowanych do nowej odsłony gry. Nigdzie nie widać opcji dodania wierzchowca lordom czy bohaterom, mam nadzieję, że będzie taka przy upgradzie jednostek, jak nie to dla mnie to duży minus. Osobiście podejrzewam, że będzie to z góry narzucone czy dany lord bohater biega na piechotę czy dosiada wierzchowca. Na oko jest jakieś 12-16 map do multi to bardzo dobry wynik, te dwie, te 2 które widzieliśmy fajne i klimatyczne.Mnie osobiście intryguje czy będą jakieś limity na bohaterów. Widzę, że kosztują tyle co lepsza jednostka. Złożenie całej armii z bohaterów wydaje mi się jakieś takie dziwne.....

Ituriel32
14-04-2016, 10:57
Mi się wydaje że wierzchowce będą na samym dole w osobnej kategorii, coś jak przeszkody terenowe. Tylko przy takim rozwiązaniu jeszcze bardziej wzrosła by cena takiego bohatera/lorda.

Jsatrzab
14-04-2016, 11:19
Fajnie, że pokazali te ekrany z przed bitwą. Można wyciągnąć parę wniosków:Ekrany jak w Atylli po lekkim liftingu, armia ustawiona na 10000 i 40 jednostek tak jak w Atylli, generalnie wszystkie opcje wyglądają jak w Atylli, zresztą tak jak zapowiadal, choć to i tak trochę zawód, że nie ma żadnych dodatkowych możliwości dopasowanych do nowej odsłony gry. Nigdzie nie widać opcji dodania wierzchowca lordom czy bohaterom, mam nadzieję, że będzie taka przy upgradzie jednostek, jak nie to dla mnie to duży minus. Osobiście podejrzewam, że będzie to z góry narzucone czy dany lord bohater biega na piechotę czy dosiada wierzchowca. Na oko jest jakieś 12-16 map do multi to bardzo dobry wynik, te dwie, te 2 które widzieliśmy fajne i klimatyczne.Mnie osobiście intryguje czy będą jakieś limity na bohaterów. Widzę, że kosztują tyle co lepsza jednostka. Złożenie całej armii z bohaterów wydaje mi się jakieś takie dziwne.....

Ilość bohaterów jakich możesz rekrutować ograniczają budynki. Im wyższy poziom budynku dla danego rodzaju bohatera tym wyższy limit. Do tego możesz mieć odpowiednie budynki w wielu miastach.

bebecho
14-04-2016, 11:23
Karl Franz kosztuje, aż 1500, pewnie dlatego, że siedzi na gryfie :) W kampanii będzie wszytko jak należy, tu pewnie poszli na skróty. A mogli dodać bohaterów w kilku wersjach i też by było dobrze. Oczywiście, że koszt byłby większy, ale możliwości taktyczne także :)

Arroyo
14-04-2016, 11:24
Ilość bohaterów jakich możesz rekrutować ograniczają budynki. Im wyższy poziom budynku dla danego rodzaju bohatera tym wyższy limit. Do tego możesz mieć odpowiednie budynki w wielu miastach.
Tyle, że tutaj mowa raczej o multi, niż o single'u. W sumie ja w Warhammera głównie na singlu grać będę, aczkolwiek event z Warha się zrobi "Chaos w Starym Świecie".

Jsatrzab
14-04-2016, 11:28
Karl Franz kosztuje 1500 bo jest przywódcą frakcji i jest OP. Mounta będzie można pewnie dodać w zakładce Equipment, nie zdziwiłbym się gdyby była tam jeszcze opcja dodania artefaktów. Nie po to narobili tyle tych mountów żeby blokować możliwość ich wyboru w normalnej bitwie.

Ituriel32
14-04-2016, 11:28
Ja uważam że multi na młotku nie będzie istnieć w takiej formie jak na poprzednich częściach. Będzie raczej do zabawy, niż do turniejowych zmagań.

Choć zawsze mogę się mylić, nie doceniając chłopaków pracujących nad grą.

Arroyo
14-04-2016, 11:30
Ja uważam że multi na młotku nie będzie istnieć w takiej formie jak na poprzednich częściach. Będzie raczej do zabawy, niż do turniejowych zmagań.
Dokładnie - to tylko gra, a nie bitewniak, który zasługiwał idealnie na turnieje ;)

bebecho
14-04-2016, 11:34
Zakładka equipment zarezerwowana była dla pułapek itp w Atylli, a ponieważ interfejs jest identyczny podejrzewam, że nie będzie tam takiej opcji. Stąd moja obawa, że te wszystkie fajne rzeczy, o których piszesz zarezerwowane są dla kampanii.

Gra, która powstała na podstawie gry bitewnej, powinna mieć przynajmniej taki tryb multi, żeby zadowolić fanów gry bitewnej, a tak nie jest. Shogun 2 pokazał jak można pogodzić interesy graczy single i multi. Nie ma customizacji jednostek czy awatara, który idelanie pasuje do świata młotka, to jest bardzo słabe. CA strzela sobie w stopę wydając produkt oparty na grze multi w którym komponent multi jest tak generyczny. Nie wiem jak można pisać, że to tylko gra, a nie bitewniak. A bitewniak to co, malowanie ludzików, wycinanki...... Gra to gra powinna być dobra w każdym aspekcie.

Nie pisz posta pod swoim postem w krótkim odstępie czasu. Zamiast tego używaj opcji "edytuj". Upomnienie. Posty połączyłem.
Asuryan.

Ituriel32
14-04-2016, 12:25
Ja też uważam że każdy tryb powinien być zrobiony jak najlepiej, po prostu nie wierzą w to że CA zrobi to dobrze, nie przy ich angielskich metodach pracy. Znaczy jak natrafisz na opór to wywal.
Oblężenia są tego przykładem, ale tam może się to sprawdzić, bo coś nie widzę by si było mądrzejsze.

Ja gram w karcianą wersje młotka i po każdej partii chcesz rewanżu.

Arroyo
14-04-2016, 12:42
Gra, która powstała na podstawie gry bitewnej, powinna mieć przynajmniej taki tryb multi, żeby zadowolić fanów gry bitewnej, a tak nie jest. Shogun 2 pokazał jak można pogodzić interesy graczy single i multi. Nie ma customizacji jednostek czy awatara, który idelanie pasuje do świata młotka, to jest bardzo słabe. CA strzela sobie w stopę wydając produkt oparty na grze multi w którym komponent multi jest tak generyczny. Nie wiem jak można pisać, że to tylko gra, a nie bitewniak. A bitewniak to co, malowanie ludzików, wycinanki...... Gra to gra powinna być dobra w każdym aspekcie.
Gdyby chcieli pogodzić wszystkich graczy, to daliby po prostu jednostki od 4 do 8 edycji bitewniaka włącznie. Argumenty "nie ta edycja, kto w to gra, mamy 8 edycję" są dla mnie żałosne. Lubię to uniwersum i nie zdzierżyłbym, gdyby tylko 8 edycję dali. Pod względem fabuły gra przede wszystkim singlowa wg mnie jest.

bebecho
14-04-2016, 13:25
Moje odczucia są takie, że gra ich na ten moment przerosła, przesunięcie premiery nie jest przypadkowe, rozmienili się na drobne, Arena, Kingdoms, dlc do Atylli. Całą uwagę skupili na kampanii i oby była dobra na tyle, żeby kolejne części się sprzedały i był czas, żeby grę doszlifować. Nie mam wielkich oczekiwań, ale fajnie by było, żeby w tym kilkuletnim ciągu dlc, które nas czeka jedno poświęcone by było trybowi multi - customizajca jednostek, awatar, porządne rankingi i inne dodatkowe opcje multi, może coś dla klanów.

ares354
14-04-2016, 14:48
W sumie to Arroyo ma rację. Patrząc na 8 edycję, i tylko ją, to fani Bretonni jej by nie dostali, i inny nacji których nie ma w 8 edycji. Myślę że ta gra, powinna być głównie pod singla, ze sporą ilością kampanii historycznych, no i oczywiście możliwością grania, wszystkimi rasami, nawet za lat kilka.

bukson98
14-04-2016, 14:56
ares354
Z Bretonnią to jest trochę inna sprawa. Frakcje jak Kislev czy Estalia miały swoje kodeksy i modele, ale na stronie Games Workshop były one już dość długo niedostępne. Za to kodeks Bretonni, jak i jej modele, można było normalnie kupić i były dopuszczane na wszelkich turniejach, w przeciwieństwie do frakcji wcześnej przeze mnie wymienionych.

Ituriel32
14-04-2016, 14:56
Swoją drogą nowy filmik który nic nie pokazuje, a przyciąga uwagę.
- Katedra wampirów wygląda świetnie, tak samo jak ta wielka wieża u Orków. Aż mnie boli że tylko minimalne ustawienia uciągnie mój komp (zdaje sobie sprawę że to jest podrasowane).
- Znowu w śród grywalnych pokazują Bretonię.
- Księstwa graniczne tez się pojawiają, ale tylko z nazwy.

Arroyo
14-04-2016, 15:13
ares354
Z Bretonnią to jest trochę inna sprawa. Frakcje jak Kislev czy Estalia miały swoje kodeksy i modele, ale na stronie Games Workshop były one już dość długo niedostępne. Za to kodeks Bretonni, jak i jej modele, można było normalnie kupić i były dopuszczane na wszelkich turniejach, w przeciwieństwie do frakcji wcześnej przeze mnie wymienionych.
Estalia ma tylko fanowski AB. W trzeciej edycji były ze 2 jednostki tej frakcji. Kislev z kolei miał broszurkę imitującą AB w 6 edycji.
Co do multi - nie mam nic przeciwko - sam gram w ten tryb, ale sądzę, że Warhammer TW nie będzie przyjazny dla graczy multi, choćby przez to, że jest dużo bardziej zaawansowaną grą niż byle TW, w którym nie mamy magii, jednostek latających etc. - za dużo do ogarniania jest dla przeciętnego gracza, tym bardziej multiplayerowca.

ares354
14-04-2016, 16:23
ares354

Z Warhammerem Fantasy jest tak, że już go nie ma. Jest AoS, masz 4 bogów choasu, a jednym z nich jest Great Horned Rat, bo kto lubi Slaanesh'a, itp. Mają licencję od GW. Ale robiąc jednostki opierając się na AB z 8 edycji, nie ma Bretonni. Z tym co piszesz racja jest, ale i co z tego? To gra. Gdyby GW, wszedł na rynek gier jak z W40k, nie uśmiercili by Fantasy. Ale uśmiercili, gra dzieje się przed samym End Times, i może będzie kampania Strom of Chaos. Ale każdy fan tego uniwersum będzie chciał po ulubionych nacjach, grać innymi. I jakoś nie chce Mi się wierzyć, że CA odpuści, Kislev, Krasnali Choasu, i kilka innych, tylko dlatego że GW nie zrobiło AB do 8 edycji.

Arroyo
14-04-2016, 16:29
Z Warhammerem Fantasy jest tak, że już go nie ma. Jest AoS, masz 4 bogów choasu, a jednym z nich jest Great Horned Rat, bo kto lubi Slaanesh'a, itp. Mają licencję od GW. Ale robiąc jednostki opierając się na AB z 8 edycji, nie ma Bretonni. Z tym co piszesz racja jest, ale i co z tego? To gra. Gdyby GW, wszedł na rynek gier jak z W40k, nie uśmiercili by Fantasy. Ale uśmiercili, gra dzieje się przed samym End Times, i może będzie kampania Strom of Chaos. Ale każdy fan tego uniwersum będzie chciał po ulubionych nacjach, grać innymi. I jakoś nie chce Mi się wierzyć, że CA odpuści, Kislev, Krasnali Choasu, i kilka innych, tylko dlatego że GW nie zrobiło AB do 8 edycji.
Bretonnia będzie na podstawie 6 edycji bitewniaka.

Ituriel32
14-04-2016, 16:33
A czy to ważne której??? Ważne by byłą i to była grywalna.

Arroyo
14-04-2016, 16:34
A czy to ważne której??? Ważne by byłą i to była grywalna.
Oczywiście, że ważne. Na podstawie tego, na której edycji robią jednostki można łatwo wywnioskować, co partacze z GW usunęli, bo "nikt nie gra tymi figurkami".

Ituriel32
14-04-2016, 16:38
A jak wam się podoba miasto Księstw Granicznych? pokazane w 0,43 minucie?

I pytanie jest takie to że pojawiło się w tym filmiku znaczy że KG jest bliżej do bycia nacją grywalną?

Arroyo
14-04-2016, 16:40
Ot typowa wiocha uzurpatorów z armią podstawową Bretonnii i Imperium. A co do tego, czy Księstwa Graniczne winny być dodatkową frakcją? Wg mnie nie - po prostu będzie to frakcja do bicia dla Orków.

Ituriel32
14-04-2016, 17:03
Może i do bicia ale ja takich chcę.
Ja chcę jak najwięcej nacji/ras do zabawy, a ich siła jest mi obojętna.

W tym filmiku nie pojawiły się nacje takie jak Kislev, Estalia i Tilea.
Więc stawiam że KG i Bretonia będą jednymi z pierwszych które się ukażą po premierze, pytanie tylko czy jako dlc czy flc.

ares354
14-04-2016, 17:11
Bretonnia będzie na podstawie 6 edycji bitewniaka.

Ale ja nie twierdzę że tak nie będzie. Robią grę o uniwersum które jest już skończone, i mogą z ponad 20 lat zrobić co im się podoba, i dodać to na co pozwoli im licencja GW. I czy to będzie armia z 4 edycji, czy z 8 to już ich brożka. Wiem jedno, to co im przyniesie zysk, zostanie dodane do gry, nawet bez aktualnego AB.

Jsatrzab
14-04-2016, 17:39
Na dobrą sprawę to CA pewnie może robić co im się podoba. Jako core przyjmą sobie 8 edycje a resztę mogą pozbierać z resztek po poprzednich edycjach.

Andrij Marszałek
18-04-2016, 17:17

Kolego ale Warhammer dalej jest. AoS to nawet nie jest bitewnak tylko skok w bok. ;)

Phoenix
19-04-2016, 15:08
Nareszcie...na ostatnim filmiku zostały pokazane szarże z prawdziwego zdarzenia. Faktycznie je poprawili. Biedne gobliny :)

Il Duce
19-04-2016, 15:33
No i to się nazywa szarża,bardzo duży plus :),mam nadzieję że przy starciu kawa vs kawa też będzie ukazany impet zwłaszcza gdy na przykład demisie wbiją się w gobliny na wilkach :)

K A M 2150
19-04-2016, 22:29
Ja bym chciał zobaczyć wreszcie prawdziwe szarże w TW, a nie symulator kręgli z fizyką z księżyca (http://www.tvdarek.republika.pl/starcraft.html) ; P Może kiedyś doczekamy się tego, że jazda będzie faktycznie tratować, a jeźdźcy dźgać.

Il Duce
19-04-2016, 22:33
Oj tam,przynajmniej ukazali impet :P,dużo lepsze to niż gdy jazda stawała w szeregach piechoty ;)

K A M 2150
19-04-2016, 22:50
Tak, chociaż trochę przedobrzyli teraz ; P Ale to akurat łatwe do naprawy w plikach.

Il Duce
19-04-2016, 22:58
Pamiętaj że to były opancerzone demigryfy wbijające się w małe zielone gobliny :P. To trochę tłumaczy ten efekt,choć fakt,mimo to jest nieco przerysowany

K A M 2150
19-04-2016, 23:04
Biorąc pod uwagę różnice we wzroście to małe gobliny powinny zostać pod szponami demigryfów, a nie wylecieć w powietrze : D I tak znając życie wszystkie będzie zależało od tego, czy np w trakcie szarży ktoś się nie zahaczy o inną jednostkę i wyjdzie jak zwykle ;D Akurat CA ma tą smutną tendencję do popadania w skrajność, bo albo zrobią tak, że efektów szarży nie widać, albo tak, że jest aż za bardzo "widowiskowo". Chociaż i tak nic nie przebije jak w ETW dla zabawy zrobiłem husarię (http://forum.freeware.info.pl/viewforum.php?f=15), która przed szarżą oddaje salwę z pistoletów strzelających kartaczami, które wybuchają jak granaty artyleryjskie ;D

Il Duce
19-04-2016, 23:19
Pełna zgoda,jednak jak mówiłem,z dwojga złego wolę taką przesadę niż grząźnięcie w szeregach jakiejś lekkozbrojnej piechoty :)

PS: Co do husarii to nawet nie wiedziałem ze tak się da,tutaj będzie nawet większe pole do popisów xD

K A M 2150
19-04-2016, 23:28
Oj wiele rzeczy się da ogarnąć :D Jak tylko patche się w miarę ustabilizują to biorę się za moje przeróbki do Warhammera (http://www.tvdarek.republika.pl/warhammer.html), jednak łańcuchy realizmu aż tak nie trzymają jak przy modach dla których robię balans, więc nudy nie będzie :)

Il Duce
19-04-2016, 23:37
Owszem,można bardziej puścić wodze fantazji :),ale za to problem jest taki że ma nie być wsparcia dla modderów,może jeszcze się z tego wycofają ale nie zanosi sie na to póki co....

K A M 2150
19-04-2016, 23:44
Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się korzystać z oficjalnych narzędzi od CA, więc myślę że i tym razem nie będę narzekać ;) Przynajmniej fora (http://forum.freeware.info.pl/) odżyją, bo ludzie nie będą tylko w steamowym warsztacie szukać.

Jsatrzab
20-04-2016, 14:15
No to mamy odpowiedź Bretonnia grywalna w bitwach od premiery.(niedostępna w kampanii przynajmniej na razie)

Ituriel32
20-04-2016, 14:29
A pod filmikiem pojawił się taki komentarz.

Total War (https://www.youtube.com/user/thecreativeassembly)5 minut temu (edytowany) (https://www.youtube.com/watch?v=yYmOHCvb1U8&lc=z133if0hnwyhhbikh22xszurzyawwhobn04)
We’ve no plans to add Bretonnia as paid-DLC - but you can check out our plans on DLC and Free-LC here: http://wiki.totalwar.com/w/Total_War:_WARHAMMER_Future_Content_Blog

Teraz pytanie można już traktować to jako oficjalną zapowiedz jako flc? Czy jeszcze nie?

Ciekawe czy jeszcze jakieś frakcje będą grywalne już (od premiery) na multi?

Arroyo
20-04-2016, 14:38
Czy mi się wydaje, czy nie wyłączają ataku w formacji? Jak tak jest to wg mnie idiotyczne zagranie, bo wyłączenie ataku w formacji zwykle minimalnie, ale przesądza szanse na zwycięstwo drugiej strony.

royal1410
20-04-2016, 14:57
Czy mnie oczy mylą, czy w filmiku byli jezdzcy na pegazach? Jeśli tak to nie mogę się doczekać Bretonii- Jeszcze, żeby dali Morganę jako LL.

Ituriel32
20-04-2016, 15:16
Byli, byli...
Padli błyskawicznie... Podobnie jak elitarna kawaleria konna.

Za to latadło truposzy panoszyło się po całym polu bitwy.

K A M 2150
20-04-2016, 15:59
Zdziwiłem się, że Grail Knights mają tak duży oddział, spodziewałem się raczej liczebności i siły jeźdźców na demigryfach, skoro rycerze (http://m.freeware.info.pl/rycerze.html) grala to nadludzie (Według opisów ze świata, nie wiem jak na bitewniaku się sprawują).

Arroyo
20-04-2016, 16:04
Właściwie nie tyle nadludzie, co ludzie, którzy zyskali potęgę po ukończeniu próby Zielonego Rycerza, bądź Pani Jeziora (do końca nie wiem jeszcze, jak to jest). Co do rycerzy na demigryfach - nie. Są owszem czymś w rodzaju "indywiduum", ale w porównaniu z Rycerzami Grala - którzy są najpotężniejszymi jeźdźcami w Starym Świecie (obok Krwawych Rycerzy) - wcale się mocno nie wyróżniają poza wierzchowcami.

K A M 2150
20-04-2016, 16:15
Przyjrzałem się statom na filmiku i w sumie Rycerze Grala, poza siłą broni i szybkością są faktycznie silniejsi od Pegazów, zobaczymy jak to w praniu wyjdzie.

royal1410
20-04-2016, 16:37
A mogli dać dla imperium jezdzców na gryfach?

Arroyo
20-04-2016, 16:40
Nie, bo nie mają takich jednostek w bitewniaku. Jedynie dla Książąt-Elektorów jest to możliwe, by mogli zasiadać gryfy.

royal1410
20-04-2016, 17:53
A cha mocno bym się wkurzył gdyby dali Bretonie jako frakcja nie fabularna- tylko we własnej bitwie; bo też po co pokazywali Bretonie dla tego trybu, nie mogli od razu ogłosić, że to szósta frakcja, przecież trzeci LL orków jest zapowiedziany, a widnieje na rysunkach przedstawiających darmowe FLC. Nie mogli tak zrobić z Bretonią? Chyba,że nie zrobili jej całej, ale wtedy po co pokazują ją- Bretonie; od złej strony.

Bacz na słownictwo. Arr.

Dzięki za odpowiedz.:confused:

Jsatrzab
20-04-2016, 18:06
Jasno powiedzieli, że Bretonia będzie grywalna (na mapie kampanii) ale nie będzie gotowa na dzień premiery.

"We haven't said they won't be a playable campaign force. We've said they're not fleshed out enough for that right now so we thought it'd be cool for them to at least be in custom and multiplayer battles."

Dlatego dają ją z ograniczonym roosterem i tylko do bitew. W połączeniu z tym co napisał Ituriel, można jednoznacznie wywnioskować, że będzie to wspominana w blog poście rasa FLC planowana na koniec roku.

royal1410
20-04-2016, 18:50
I świetnie- w takim razie. Nie obejrzałem całego filmiku, bo wyskakuje mi błąd i tyle z oglądania. Mógłby mi ktoś wymienić jakie jednostki ma Bretonia oprócz jezdzców Graala i jezdzców na pegazach.

Il Duce
20-04-2016, 19:09
Łucznicy,trebusze,piechota z halabardami i włóczniami,konni łucznicy,kapłanka,paladyn,zwykli rycerze i król

ares354
20-04-2016, 19:19
Jakoś Mnie to nie dziwi, są jako chłopcy do bicia, w kampanii. I 7 miesięcy będą czekać fani, na jej odblokowanie w Kampanii, FLC to znaczy że darmowy ? tak.

Ciekawe czy jak będą grywalną rasą, dostaną Bitewnych pielgrzymów?

Neton
20-04-2016, 19:27
DLC- to płatne dodatki
FLC- to bezpłatne dodatki ( darmowe )

Arroyo
20-04-2016, 19:42
Łucznicy,trebusze,piechota z halabardami i włóczniami,konni łucznicy,kapłanka,paladyn,zwykli rycerze i król
Czy zwykli to bym nie powiedział. Ogólnie póki co roster Bretonnii przedstawia się tak:
chłopscy łucznicy, trebusze, zbrojni z halabardami i bronią drzewcową, konni giermkowie z łukami i konni giermkowie z włóczniami, kapłanka, paladyn, Rycerze Królestwa, Rycerze Graala, Rycerze na Pegazach i Król Louen Leoncoeur.

Także wg mnie pewniakiem w FLC z Bretonnią w kampanii będą:
Bitewni Pielgrzymi, Rycerze Próby, Rycerze Wędrowni, Relikwiarz Graala, Służka Pani, Błędni Rycerze (chyba, że coś pomyliłem i Błędny Rycerz to Rycerz Próby to przepraszam z góry)

Ituriel32
20-04-2016, 20:10
Jak dla mnie zrobią podobnie do chaosu, czyli na początku jej roster będzie mocno ograniczony i dopiero po jej wyjściu jako flc dopakują go jednostkami.

Il Duce
20-04-2016, 21:00
Czy zwykli to bym nie powiedział

Zwykli,rycerze królestwa to podstawowa jednostka rycerzy Bretońskich

Ituriel32
20-04-2016, 21:03
A ja jestem podłamany zręcznościowym aspektem rozgrywki.
Umiejętności głównego wodza bretoni odpalane co 8,12 i chyba 25 sekund.
U paladyna coś koło 20 sekund...
tylko czarodziejka miła dłuższe czasy odnowienia.

mackoff
20-04-2016, 21:05
Dlatego m.in. powtarzam że Warhammer może być wywroceniem do góry nogami trybu multiplayer znanego z Attila i Romka

Wysłane z telefonu komórkowego przepraszam ze ew. błędy w pisowni

Arroyo
20-04-2016, 21:12
I tak będzie, Mackoff. Jestem tego pewien. W sumie to dobrze, bo to doda pikanterii trybowi multiplayer (w pewnym sensie) :)

mackoff
20-04-2016, 21:18
I tak będzie, Mackoff. Jestem tego pewien. W sumie to dobrze, bo to doda pikanterii trybowi multiplayer (w pewnym sensie) :)
Zgadzam się. Oby tylko było grywalne

Wysłane z telefonu komórkowego przepraszam ze ew. błędy w pisowni

Il Duce
20-04-2016, 22:11

Mi się najmniej spodobało jak wyparowały pegazy -,-

Arroyo
20-04-2016, 22:13
Mi się najmniej spodobało jak wyparowały pegazy -,-
No wiesz, szarża 4 oddziałów nietoperzy zrobiła swoje. Poza tym nietoperze miały przewagę liczebną.

Il Duce
20-04-2016, 22:17
Ale to były tylko nietoperki :P,powinni je roznieść na mieczach,choć z tego co widziałem to decydujące było jakieś zaklęcie i szarża terrora,latające bestie będą naprawdę potężne....Tak czy inaczej padli za szybko jak na elitarną jednostkę jak na mój gust.

K A M 2150
20-04-2016, 22:17
Akurat nietoperze to tam prawie nic nie zrobiły, to czar Darrena je prawie wykończył, a Terrorgheist dobił.

W ogóle polecam filmik od Darrena, niestety upewnił mnie w tym co widziałem do tej pory, czyli rycerze (http://forum.freeware.info.pl/viewforum.php?f=17) używają animacji jazdy z włóczniami z Rome 2, czyli trzymają lance wysunięte po bokach, w trakcie szarży nie składają się z nimi, tylko dźgają i co najgorsze....w walce wręcz dalej używają lanc, nie zmieniają ich na miecze!

Filmik od Darrena:
https://www.youtube.com/watch?v=U2TZfCCX0wI

Thomson2000
20-04-2016, 22:26
Nie chciało im się robić czegoś takiego jak zmiana kopii na miecze? Albo uznali że kto normalny używa miecza.....

Asuryan
20-04-2016, 22:30
Błędni Rycerze (chyba, że coś pomyliłem i Błędny Rycerz to Rycerz Próby to przepraszam z góry)
Nie pomyliłeś. Rycerze Próby, to Rycerze Królestwa szukający Graala. Błędni Rycerze to chcący zostać Rycerzami Królestwa.

Ituriel32
21-04-2016, 06:05
Po obejrzeniu filmiku z drugiej strony (Darrena) będę miał wampirkę w każdej armii i truposzom dam szansę zagrania prędzej niż zakładałem na początku.

Natomiast nie podobał mi się w ogóle wygląd magiczki Bretonni. Przez tą ozdobę na czole wygląda jakby miała jakąś perełkę lub kaptur...
Za to Król wygląda fajnie.

Widać że Darren chciał to wygrać.

royal1410
21-04-2016, 10:15
A nie wiecie, czy może być jednostka tak jak jezdzcy hipogryfów skoro są jezdzcy na pegazach

K A M 2150
21-04-2016, 10:16
Nie, nie ma takich jednostek jako pełnych oddziałów, np w Bretonii posiada takiego król Leoncoeur.

Asuryan
21-04-2016, 10:25
Hipogryfy, gryfy, gryfony, mantikory, wyverny oraz smoki w bitewniaku są traktowane jako terrorgheisty. Czyli jako duże potwory.
Jeźdcy pegazów, harpie - jako nietoperze.

royal1410
21-04-2016, 11:03
No dobra,ale wampiry mają te duże potwory jako jednostkę nie przypisaną bohaterowi.

Asuryan
21-04-2016, 11:40
Chodzi o rozmiar stwora, a nie o to czy jest czyimś wierzchowcem, czy nie.

royal1410
21-04-2016, 16:25
A latające wampirze terrorgheisty są rozmiarów nietoperzy?

Il Duce
21-04-2016, 16:57
Lordowie ludzi powinni mieć możliwość dosiadania gryfów(zarówno Imperium jak i Bretonnia) oraz pegazów,Karl Franz nawet smoka. Bohaterowie już "tylko" pegazy czy zwykłe bojowe wierzchowce,nie ma natomiast ich jednostek jako takich,jedyny oddział dosiadający nadnaturalnych stworzeń to właśnie rycerze na pegazach i demigryfach,jeźdźców gryfów nie będzie na pewno.

Asuryan
21-04-2016, 21:36
A latające wampirze terrorgheisty są rozmiarów nietoperzy?
Są od nich o wiele większe. Nie widziałeś filmiku? I z tego powodu występują pojedynczo, a nie jako oddział kilku stworów.

ares354
21-04-2016, 22:21
Jak dla mnie zrobią podobnie do chaosu, czyli na początku jej roster będzie mocno ograniczony i dopiero po jej wyjściu jako flc dopakują go jednostkami.

No nie wiem, roster Imperium jest dziurawy jak ser szwajcarski, brakuje łuczników, fanatyków itp, i wiele osób śmieje się że Imperium dostanie Archery DLC. No chyba że planują jakiś flc dla Imperium, bo to na razie mizernie wygląda.

royal1410
22-04-2016, 11:33
Dobrze występują pojedyńczo jak giganci, ale są jednostką nie przypisaną bohaterowi tzn. nie musisz mieć bohatera ,żeby rekrutować tą jednostkę. Dziwię się tylko dlaczego np wiwerny nie występują samodzielnie, przynajmniej orkowie mieliby latadło.

Arroyo
22-04-2016, 11:47
Bo jakby były samodzielnie to by pozabijali Twoich.

Jsatrzab
22-04-2016, 11:55
Dobrze występują pojedyńczo jak giganci, ale są jednostką nie przypisaną bohaterowi tzn. nie musisz mieć bohatera ,żeby rekrutować tą jednostkę. Dziwię się tylko dlaczego np wiwerny nie występują samodzielnie, przynajmniej orkowie mieliby latadło.

Dokładnie, zielonoskórzy powinni dostać wiwerny jako jednostki a nie tylko mounta. Bretonia powinna dostać jednorożca który strzela tęczą, a imperium powinno dostać piechotę XCOM która strzela laserami, jest niewidzialna i może teleportować się po mapie, a i zapomniałbym o ich umiejętności specjalnej - bomba wodorowa.

royal1410
22-04-2016, 12:54
Rozumiem aluzję, ciekawe tylko, że jakoś dali jezdzców pegazów Bretonni, ciekawe, czy są oni w bitewniakach?

Arroyo
22-04-2016, 12:57
Są w 6 edycji... Naprawdę, w necie masz ogrom różnych rosterów graczy bitewniaka i tam wszystko masz jeśli chodzi o to, kto jakie jednostki ma. Trochę indywidualności się przyda ;)

royal1410
22-04-2016, 13:00
Jakieś linki? Bo próbuje szukać i znajduję tylko w anglojęzycznej wikipedi.

Arroyo
22-04-2016, 13:01
Bo głównie za granicą grają w Warhammer Fantasy Battle. Nauka angielskiego nikogo jeszcze nie zabolała. Na tym koniec tej dyskusji.

royal1410
22-04-2016, 13:05
Czemu? Jednak na takich portalach jak Warhammer Wikia. com mogliby dać.

Arroyo
22-04-2016, 13:06
Lexicanum - tam radzę zaglądać. Angielski nie boli.

Jsatrzab
22-04-2016, 14:07
OverkillTW zrobił bardzo fajną serię filmików o wszystkich rasach, które są i mogą się znaleźć w grze. Opowiada trochę o lore trochę o mechanice poszczególnych ras w bitewniaku, przewiduje rostery (pokazując figurki jednostek <3) oczywiście wszystko w języku angielskim.
https://www.youtube.com/watch?v=HGpIxHBXKRw&list=PLeYC6PaBkLvBWllu0jF-zr4-07szy4lMM

royal1410
22-04-2016, 17:10
Dobra, zakładamy, że dadzą takie jednostki Bretonni jakich im jeszcze brakuję? Jakich LL może dostać Bretonnia- poza tym z bitwy i Morganą?

Arroyo
22-04-2016, 17:37
(pokazując figórki jednostek <3)
Nie żebym był uszczypliwy, ale "figÓrki"?!

Wracając - być może Zielonego Rycerza, ale wg mnie głupi wybór, bo to gość, będący testem dla Rycerzy Próby, chcących zostać Rycerzami Graala. Sądzę, że pewnie jakiś diuk - mam nadzieję, że Tancred.

royal1410
22-04-2016, 18:49
A cha. Do Bretonni należą lordowie/bohaterowie z legend Arturiańskich? Jeśli tak to może Roland, Lancelot, Galahad

Arroyo
22-04-2016, 19:08
Jeśli tak to może Roland, Lancelot, Galahad

Może jeszcze frytki do tego? Poważnie, zerknij na stronę Lexicanum i poczytaj, bądź cierpliwie poczekaj na moje wpisy o Bretonnii...

Ituriel32
22-04-2016, 19:14
A ja myślałem że zaliczam się do tych niecierpliwych...

royal1410
22-04-2016, 19:26
Dobra trochę mnie poniosło, ale Tristan i Roland są.

Asuryan
22-04-2016, 21:59
A cha. Do Bretonni należą lordowie/bohaterowie z legend Arturiańskich? Jeśli tak to może Roland, Lancelot, Galahad
Też, ale nie tylko i nie wszyscy. Jest Pani Jeziora i Morgiana la Fay, jest Zielony Rycerz, ale także Tristan, Roland, Lwie Serce (tylko że Louen, a nie Richard), odpowiednik Robin Hooda, króla Artura oraz Joanny D'Arc. Bretonnia to miks legend rycerskich.
Tak swoją drogą "aha" to jeden wyraz... zrób coś dla ortografii i pisz go łącznie oraz bez błędu xD

Arroyo
22-04-2016, 22:12
Nawet samego Braciszka Tucka jest odpowiednik ;D Ogółem wyobraź sobie Bretonnię jako miks średniowiecznej Francji, Anglii, legend arturiańskich i historii Robin Hooda i jego Wesołej Kompanii. Masz pełny obraz Bretonnii.

royal1410
23-04-2016, 07:29
Chyba nawet imię Mordreda widziałem- wśród bohaterów; tylko jakoś zniekształcone. Ogólnie mam rozumieć, że jeśli występuje zniekształcone imię jakieś postaci z legend to mogę w ciemno uznawać,że ten z legend jest pierwowzorem?

Arroyo
24-04-2016, 11:33
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=97681 no to nie ma już szans na fanowskie bzdetki z tworów Eliassona ^^ Chyba, że GW się zgodzi na to.

royal1410
24-04-2016, 11:58
Może złamią ten program

Sara Temer
24-04-2016, 12:22
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=97681 no to nie ma już szans na fanowskie bzdetki z tworów Eliassona ^^ Chyba, że GW się zgodzi na to.

...

Arroyo
24-04-2016, 12:36
Może złamią ten program
No nie wiem, do teraz nie złamano do końca silnika Warscape, by móc wszystko modować. Dla mnie to szczęście w nieszczęściu (tzn. szczęście, że nieoficjalne produkty nie ujrzą światła dziennego bez FLC (mam nadzieję, że FLC), a nieszczęście, że oficjalne będą w DLC, co spowoduje zalew Unit Packów i zapewne campaign packów. A szkoda, bo chciałbym ujrzeć kampanię o Wielkiej Wojnie z Chaosem, gdzie wszędzie w świecie Warhammera się bito - na Ulthuanie, w Kislevie, w Bretonnii itd.).

royal1410
24-04-2016, 13:11
Z tymi packami, to bym nie przesadzał, jeśli w każdym mają dawać nową frakcję? Czy jest możliwość by dali frakcje z Albionu, Norski?

K A M 2150
24-04-2016, 18:47
Przecież to oprogramowanie ANI TROCHĘ nie przeszkadza w modowaniu, są gry (http://www.zagraj.republika.pl) z tym zabezpieczeniem, które mają mody, a dodatkowo CA sprostowało, że nie przeszkodzi to w modowaniu... Jak już to nie będzie można modować pliku exe, ale tego i tak nie można było robić.

Neton
26-04-2016, 13:13
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=97723
No to mamy oficjalną odpowiedź ;) Kolega nade mną się nie mylił.

Memnon[pl]
27-04-2016, 14:30
Animacja czolgu parowego ktory atakuje orki robiona jest chyba na przykladzie kury ktora poluje na robaki.Wyglada troche smiesznie jak dla mnie.Atak para jest ok,ale to dziobanie jest komiczne.

Ituriel32
27-04-2016, 14:37
Ta animacja "dziobania" (fajne określenie) jest tragicznie śmieszna.

A tak na poważnie to w tym filmiki nie za bardzo powiedzieli jak to zniszczyć.

Ta parówka nie podoba mi się jeszcze bardziej niż na początku.

Arroyo
27-04-2016, 14:53
A mnie wręcz przeciwnie - w miarę fajna jednostka. Jestem pewien, że tak jak w filmie z bitwy o Przełęcz Czarnego Ognia będzie można ich zniszczyć magią, inną jednostką artyleryjską, bądź potworami takimi jak trolle, giganci, varghulfy czy trebuszami Bretonnii.

Seba Fallus III Wielki
29-04-2016, 18:05
Nowy filmik i jeżeli chodzi o animacje wciąż jesteśmy 100 lat za Rome 1. Zabici fruwają jak by walczyli na orbicie szarża jazdy odbija piechotę na drugi koniec mapy...

Arroyo
29-04-2016, 18:12
Nie do końca się zgodzę. Krasnoludy są bardzo niskie, z kolei Shaggothy są potężnymi stworami. Szarża i tak dalekie zepchnięcie wroga jest usprawiedliwione. Podam prosty przykład - bitwa pod Dagorad z LotR - ta, w której był Sauron. Też będziesz uważać za nielogiczne to, że odrzucał w powietrze wojaków Arnoru? W bitwie o Śródziemie 1 i 2 też szarża konna odrzucała daleko w powietrze wrogą piechotę.

Seba Fallus III Wielki
29-04-2016, 18:43
Wzrost tu nie ma znaczenia. Liczy się masa w gimnazjum już tego uczą 2 zasada dynamiki Newtona F=am czy dokładniej siłą równa się zmianie pędu. Krasnoludy są niskie ale krępe i ciężko opancerzone. Żeby tak odlatywać musiały by ważyć parę kilo i być z czystej stali żeby odbicie było sprężyste. Niestety takie same animacje były w bitwie z imperium gdzie imperialny szermierz uderzył jednoręcznym mieczem jakimś dziwacznym hakiem wielkiego wojownika chaosu który wyleciał w powietrze jak od ciosu berserkera w Rome1. Szarże są dobrze zrealizowany w Rome 2 i Attyli gdzie jazda tratuję piechotę (przewraca i lekko odpycha) a nie wybija w powietrze jak rakietę V2 :D
Grafika, mapy świetne ale animacje tragiczne krasnoludy zadające ciosy z wyskoku ... parodia.

Jsatrzab
30-04-2016, 02:55
Wzrost krasnali ma znaczenie i to duże. Zmienia się środek ciężkości, zmienia się kąt uderzenia. Biorąc pod uwagę te czynniki krasnale powinny być wbijane w ziemię, a nie wyrzucane w powietrze. Przynajmniej przy szarży konnicy, uderzenia dragon ogrów to już inna bajka.

Same szarże są trochę przegięte, aczkolwiek biorąc pod uwagę prędkość i masę konnicy oraz bardzo niewielki punkt przyłożenia siły (w przypadku lanc/kopii) oraz to, że mamy do czynienia ze światem fantasy i magią to nie jest tak źle.
Osobiście z dwojga złego to już wolę szarże za mocne niż za słabe, przynajmniej fajnie się ogląda.

Ituriel32
30-04-2016, 06:50
Bardzo spodobał mi się ten legendarny lord chaosu. Teraz tylko czekać na tego drugiego "księcia" by się zdecydować kim pograć.

Nasz zbójca ma te same kolory co klan strażnika uraz, więc szanse na osobną lokalizacje startową maleją trochę, ale ja i tak jeszcze wierzę że będzie zaczynać we właściwym karaku.

Jsatrzab
30-04-2016, 12:46
Będziesz musiał poczekać na mody :]

Asuryan
30-04-2016, 13:07
Chyba nawet imię Mordreda widziałem- wśród bohaterów; tylko jakoś zniekształcone. Ogólnie mam rozumieć, że jeśli występuje zniekształcone imię jakieś postaci z legend to mogę w ciemno uznawać,że ten z legend jest pierwowzorem?
Ogólnie tak. Mordred to akurat w historii Bretonni występuje tak samo jak Gilles le Breton (założyciel państwa, odpowiednik króla Artura).

Seba Fallus III Wielki
30-04-2016, 14:24
Wzrost krasnali ma znaczenie i to duże. Zmienia się środek ciężkości, zmienia się kąt uderzenia. Biorąc pod uwagę te czynniki krasnale powinny być wbijane w ziemię, a nie wyrzucane w powietrze. Przynajmniej przy szarży konnicy, uderzenia dragon ogrów to już inna bajka.

Same szarże są trochę przegięte, aczkolwiek biorąc pod uwagę prędkość i masę konnicy oraz bardzo niewielki punkt przyłożenia siły (w przypadku lanc/kopii) oraz to, że mamy do czynienia ze światem fantasy i magią to nie jest tak źle.
Osobiście z dwojga złego to już wolę szarże za mocne niż za słabe, przynajmniej fajnie się ogląda.
Środek ciężkości wpływa na to ja łatwo wytrącić ciało z równowagi nie jak daleko się przemieści po uderzeniu. Fakt że niższe krasnoludy powinno bardziej "wciągnąć" pod wierzchowce ale przy różnicy wzrostu 1m a 1,6m nie było by to mocno widoczne. Im mniejszy punkt przyłożenia siły tym prędzej przeszyję przeciwnika i jeździec nie odda mu swojej energii kinetycznej po prostu go nadzieje na kopię. Gra jest na tym samym silniku co Atylla gdzie szarżę są dobrze zrobione a tu mamy jednostki które fruwają jak by były z papieru :rolleyes:

Jsatrzab
30-04-2016, 17:03
Środek ciężkości wpływa na to ja łatwo wytrącić ciało z równowagi nie jak daleko się przemieści po uderzeniu. Fakt że niższe krasnoludy powinno bardziej "wciągnąć" pod wierzchowce ale przy różnicy wzrostu 1m a 1,6m nie było by to mocno widoczne. Im mniejszy punkt przyłożenia siły tym prędzej przeszyję przeciwnika i jeździec nie odda mu swojej energii kinetycznej po prostu go nadzieje na kopię. Gra jest na tym samym silniku co Atylla gdzie szarżę są dobrze zrobione a tu mamy jednostki które fruwają jak by były z papieru :rolleyes:

Żaden ze mnie fizyk, ale o ile pamiętam to trafienie centralnie w środek ciężkości, gwarantuje największy odrzut o ile jakikolwiek będzie, im dalej od środka ciężkości tym mocniejsze wytrącenie z równowagi. Tak czy inaczej moim zdaniem największe znaczenie ma tu kąt przyłożenia siły. Co do przebicia to masz racje zakładając, że uderzenie przebije pancerz, a co jak co ale krasnale się na pancerzach znają. Szarże w Attyli cierpiały z tego co pamiętam na to samo co w Romie 2, czyli konie stawały w miejscu co było wg mnie równie idiotyczne co latające krasnale, a może nawet gorsze. Większość graczy narzekała na szarże od dawna więc CA jak to ma w zwyczaju posłuchało i przesadziło w drugą stronę.

Jak pisałem wcześniej latające krasnoludy są bardzo efektowne i przyjemnie się to ogląda. Nie jest to historyczna gra więc naginanie praw fizyki jest jak najbardziej na miejscu. Podejrzewam, że CA celowało z szarżami bardziej właśnie w efektowność niż realizm i poniekąd im się to udało.

Arroyo
30-04-2016, 17:13
Akurat w Attyli szarże rozbijały nieraz oddziały wroga. Wiem to, bo gram już z dobre 600 godzin w ten tytuł.

Jsatrzab
30-04-2016, 17:31
Akurat w Attyli szarże rozbijały nieraz oddziały wroga. Wiem to, bo gram już z dobre 600 godzin w ten tytuł.
W Attyle grałem bardzo mało więc mogłem się mylić.

Co do naszych latających krasnali to posprawdzałem sobie ile waży dorosły koń(nawet 1200kg o.O), i z jaką prędkością się poruszą(nawet 60km/h...), można to spokojnie porównać do małego samochodu. Nie wiem czy ktoś z was widział co dzieję się z człowiekiem po zderzeniu z małym samochodem przy prędkości 40-50km/h, możecie mi uwierzyć na słowo niektórzy ludzie potrafią latać... Więc siły do wysłania krasnala w kosmos raczej ciężkiej konnicy chaosu nie brakuję...

Seba Fallus III Wielki
30-04-2016, 17:44
Szarżę w Attyli i Rome 2 są dobrze zrobione a potrafi rozbić cały odział bo ludzie rozciągają piechotę na 2 szeregi , głęboka formacja dobrze sobie radzi z przyjmowaniem szarż ;)

Żaden ze mnie fizyk, ale o ile pamiętam to trafienie centralnie w środek ciężkości, gwarantuje największy odrzut o ile jakikolwiek będzie, im dalej od środka ciężkości tym mocniejsze wytrącenie z równowagi. Tak czy inaczej moim zdaniem największe znaczenie ma tu kąt przyłożenia siły. Co do przebicia to masz racje zakładając, że uderzenie przebije pancerz, a co jak co ale krasnale się na pancerzach znają. Szarże w Attyli cierpiały z tego co pamiętam na to samo co w Romie 2, czyli konie stawały w miejscu co było wg mnie równie idiotyczne co latające krasnale, a może nawet gorsze. Większość graczy narzekała na szarże od dawna więc CA jak to ma w zwyczaju posłuchało i przesadziło w drugą stronę.

Jak pisałem wcześniej latające krasnoludy są bardzo efektowne i przyjemnie się to ogląda. Nie jest to historyczna gra więc naginanie praw fizyki jest jak najbardziej na miejscu. Podejrzewam, że CA celowało z szarżami bardziej właśnie w efektowność niż realizm i poniekąd im się to udało.
Kąt przyłożenia siły ? co masz na myśli?
Drugiej zasady dynamiki nie oszukasz prędkość jaką rozwinie uderzone ciało zależy od masy i od działającej siły. Jeżeli mamy wysoko środek ciężkości to nawet najmniejsze wychylenie z położenia równowagi powoduję powstanie dużego momentu (spowodowanego siłą ciężkości) który obraca ciało (przewraca na ziemie) nie odrzuca do tyłu (to robi siła).
Latające krasnoludy wyglądają śmiesznie tak samo jak imperialny żołnierz wyrzucający w jakiś magiczny sposób wielkiego wojownika chaosu w powietrze ciosem jednoręcznego miecza. Szarżą powinna wyglądać jak na trailerze Karla Franza.

Arroyo
30-04-2016, 17:48
Pomijając już ten zbyteczny szczegół, który interesuje tylko speców od fizyki gry - nie dziwi Was to, że nadal nie wydali plakatów z umiejkami LL'ów Wojowników Chaosu? Wszelkich innych dostaliśmy już, a tutaj dopiero po paru filmach dostać mamy...

Latające krasnoludy wyglądają śmiesznie tak samo jak imperialny żołnierz wyrzucający w jakiś magiczny sposób wielkiego wojownika chaosu w powietrze ciosem jednoręcznego miecza.
Przypomnę tylko, że w Mark of Chaos, który lubię, też np. Stefan von Kessel ciosem miecza mógł wyrzucić w powietrze grasanta/wojownika Chaosu. Było to jednak spowodowane użyciem umiejętności, więc wnioskuję, że miecze szermierzy mogły być w jakiś sposób zaklęte.

Jsatrzab
30-04-2016, 18:59
Uderzenie powyżej środka ciężkości = przewrócenie do tyłu
Uderzenie w środek ciężkości = przesunięcie/odrzucenie
Uderzenie poniżej środka ciężkości = podcięcie, przewrócenie do przodu

Wracając do Newtona, to nie prędkość, a przyśpieszenie i nie siła, a wypadkowa sił, właściwie wektor wypadkowy sił i tu pojawia się kąt, o który mi chodzi, bo raczej nie będzie to wektor idealnie poziomy. Ale zostawmy fizykę bo już mi się wykłady przypomniały i zaraz usnę :]

Specjalnie odpaliłem Roma 2 i Attylę żeby sprawdzić jeszcze raz te szarże, i tak jak mówiłem w Romie 2 pierwszy szereg odlatuje drugi ledwo się przesuwa, a konie stają, pojedyncze konie przejeżdżają dalej nie robiąc większych obrażeń.
W Attyli jest już trochę lepiej, pierwszy szereg odlatuje kolejne dwa-trzy są przesuwane zanim konie staną. Nadal wg mnie jest to za mało, po takiej szarży nieliczni żołnierze powinni być na nogach, a konie powinny spokojnie dojeżdżać do ostatnich szeregów.

PS Ten nieszczęsny wojownik chaosu który wypadł z butów to raczej zwykły glitch, chociaż skoro bokser jest w stanie hakiem wyciągnąć drugiego z butów to czemu żołnierz z półtorametrowym magicznym mieczem ma być gorszy :]

Seba Fallus III Wielki
01-05-2016, 11:47
Jeżeli chodzi o środek ciężkości dokładnie to samo napisałem. Siła, wypadkowa sił serio ? Chyba wiadomo że chodzi o to samo przecież wypadkowa to siła równoważąca działanie jakiejś grupy sił. Pisałem wcześniej, zmiana pędu po czasie a prostszy wzór masa razy przyspieszenie przyspieszenie to pochodna prędkość wiec nadaje prędkość bo ta siła działa tylko w chwili uderzenia później ciało nie ma przyspieszenia tylko prędkość.
Trzeba też zauważyć że koń to nie maszyna nie wbiegnie z pełną prędkością w ścianę tarcz i włóczni ;)
Ale tu racja dość o fizyce wszyscy wiemy o co chodzi nie wchodźmy w zbędne szczegóły.
Ten wojownik chaosu to nie glich po podobne animacje wcześniej się pojawiały. A nie można powiedzieć że "to wersja beta do premiery poprawią" bo w Rome 2 poprawiali takie błędy przez rok po premierze. I to jest niepokojące :(

Jsatrzab
01-05-2016, 13:03
Jeśli na 100 takich samych animacji, jeden żołnierz leci na 10 metrów w górę, a reszta na ~0,5m to jest to książkowa definicja glitcha. Takie glitche zdarzają się w każdej dużej produkcji, począwszy od Wiedźmina, przez Elder Scrollsy i na GTA kończąc. Nie ma się co takich rzeczy czepiać, ważne jest że w ogólnym przypadku animację są na wysokim poziomie. Do premiery jeszcze nieco ponad 4 tygodnie więc nie długo się przekonamy w praktyce co i jak.

Seba Fallus III Wielki
01-05-2016, 15:05
Chodzi mi o to że animacje są na poziomie Rome 1 gdzie tak wylatywali w powietrze przeciwnicy gdy walczyli z berserkerami. Żadne 100 m tylko właśnie to 0,5m się czepiam bo to jest parodia...

Defungor
01-05-2016, 17:37
Przecież to był piękny widok jak berserkerzy odpalali swój "taniec" w Rome 1 i wszyscy zaczęli latać z podziwu :D

Sara Temer
01-05-2016, 18:03
Zwłaszcza słonie były pod wrażeniem :lol2:

EDIT: By nie było off-topu, mam nadzieję, że te szarże zostaną poprawione, choć na pewno nie poprawią :P

Jsatrzab
01-05-2016, 18:58
Cóż jeśli animacje są na poziomie Rome 1, to nic tylko się cieszyć bo Rome 1 to najlepsza część serii i przez wiele lat używano go do przedstawiania bitew we wszelakich programach historycznych.

Kasquit
02-05-2016, 17:09
W I edycji WFRP Kemmler miał chyba jakieś układy z Demonem...
Ale tu tego w żaden sposób nie przeniosą, prawda?

Arroyo
02-05-2016, 17:32
W I edycji WFRP Kemmler miał chyba jakieś układy z Demonem...
Ale tu tego w żaden sposób nie przeniosą, prawda?
A po co mają przenosić rzeczy z RPG'a do gry, która jest TYLKO I WYŁĄCZNIE na podstawie bitewniaka? W ogóle przy TW: Warhammer, jak chodzi o grę, radzę nie patrzeć na RPG'i.

Asuryan
03-05-2016, 13:18
I już strzał w gębę - dlaczego Kemmler ma umiejkę "Nekrarcha"?!
Mogą być tego dwa wytłumaczenia:
1. W CA nie potrafią odróżnić wampirów od liszy. Lub po prostu nie wiedzą, że Nekrarchowie to jeden z rodów krwiopijców, tak samo jak np Lahmie.
2. Umiejętność posługiwania się magią śmierci przez tego lisza jest na poziomie rodu wampirzego słynącego ze swych uzdolnień magicznych.

Arroyo
03-05-2016, 13:21
Niby tak, ale Liszmistrz to Liszmistrz. Jest człowiekiem. Z kolei Nekrarcha to Wampir, który pragnie zyskać potęgę magiczną i w ogóle para się magią.
Z kolei drugi błąd to - czemu akurat Liszmistrz włada magią Wampirów, a Mannfred magią śmierci? Żeby nie było - dla mnie to jeden z imbecylizmów 8 edycji.

Asuryan
03-05-2016, 13:22
Dla mnie też powinno być odwrotnie, ale tu już babola popełniła GW.

Arroyo
03-05-2016, 13:29
No właśnie. Lecz wracając - na razie jara mnie Kemmler. Póki co nie jest źle. Sam Mannfred mimo Ożywionego Smoka i Zmniejszonego kosztu wskrzeszania oddziałów na mapie kampanii jakoś nie jest ciekawy. Ciekawe, jak się Krell prezentować będzie i jakie bitwy zadaniowe mu wymyślą.

Asuryan
03-05-2016, 14:17
Z tego co się orientuję bitwy zadaniowe są o specjalne wierzchowce i ekwipunek. W przypadku Kemmlera powinna być to Opończa Mgły i Cienii, Ostrze Grobowca Chaosu i Laska Czaszek.

Ituriel32
04-05-2016, 09:23
W zasadzie to brakuje jeszcze tylko tablic z Legendarnymi Lordami chaosu.

Arroyo
04-05-2016, 14:19
http://wiki.totalwar.com/w/Difficulty_and_Balancing_Blog trudność i balans ras.

Ituriel32
04-05-2016, 14:38
To raczej nie zapowiada się dobrze dla Ungrima i jego Karak Kadrin, skoro stolice (ras) mają mieć specjalne dwu slotowe budynki.

Nadzieja spadła do 20%.

Tak się zastanawiam jak te poziomy trudności wyjdą im w praktyce, bo teoretycznie brzmi to nawet sensownie.

Jsatrzab
05-05-2016, 14:07
No to twoje 20% właśnie skoczyło do 100%. Na strimie który właśnie leci CA ogłosiło oficjalne wsparcie dla modów, i dwa mody na start. Kazdy LL to osobna frakcja, będzie można grać Co-op np Krasnale-Krasnale. Drugi mod usunięcie regional occupation jeśli dobrze zrozumiałem bo byłem oszołomiony trochę wieściami o pierwszym modzie :]

http://wiki.totalwar.com/index.php?title=Total_War_WARHAMMER_Modding_Detail s

Ituriel32
05-05-2016, 14:18
Ale mi chodziło o to by Ungrim Żelazna Pięść zaczynał i kierował klanem karak Kadrin podczas zwykłej kampanii?

Choć taka opcja też mi chyba pasuje.

Ja dobrze rozumiem to drugi mod ma usunąć okupacje regionów? Czyli ludzie osiedlą się w górach?

Podoba mi się to. zwłaszcza jeśli będę mógł zagrać wampirami w Bretonni.

ares354
05-05-2016, 14:25
W Attyle grałem bardzo mało więc mogłem się mylić.

Co do naszych latających krasnali to posprawdzałem sobie ile waży dorosły koń(nawet 1200kg o.O), i z jaką prędkością się poruszą(nawet 60km/h...), można to spokojnie porównać do małego samochodu. Nie wiem czy ktoś z was widział co dzieję się z człowiekiem po zderzeniu z małym samochodem przy prędkości 40-50km/h, możecie mi uwierzyć na słowo niektórzy ludzie potrafią latać... Więc siły do wysłania krasnala w kosmos raczej ciężkiej konnicy chaosu nie brakuję...

Nie mogę się powstrzymać. 1200 kg to ważą ogromne konie pociągowe, które nie były używane przez wojsko, z racji tego iż koń był mało manewrowy, poza tym, był zbyt wolny. Koń husarski ważył koło 500-600kg, plus waga Husarza, jakieś 100 w oporządzeniu. I jazda miała złamać szereg, i ludzie nie odlatywali od uderzeń, ale byli tratowani. I to odlatywanie od zwykłej kawalerii jest komiczne.

Krasnolud waży powiedzmy 100 kilo, plus zbroja 35kg. I uderzenie kawalerii prędzej go wprasuje w glebę niż wywali na 30 metrów do tyłu. Mowa cały czas o konnicy. Co do masywnych stworów, jasne mogą ich odrzucać na kilka metrów, ale nie na 30 czy 100.

Konkludując pierwszy szereg w szarży to nadziewa się na kopie\lance itp, drugi i trzeci może być stratowany, a potem jest kotłownia, jeśli szeregów jest więcej. Śmieszy mnie natomiast jak potężna jest szarża Rycerzy Chaosu, a jaka wątła jest Rycerzy Imperium, może to naprawią.

Co do samej bitwy, no artyleria Krasnali jest wątła. Prawie nie zadali strat Chaosowi w czasie marszu na ich pozycje. Mam nadzieje że to poprawią.

Jsatrzab
05-05-2016, 14:27
No własnie wygląda na to że pierwszy mod nie tylko zmieni pozycje startową Ungrima na karak Kadrin, ale zrobi też z karak Kadrin osobną grywalną frakcje. CZyli dosłownie ucieleśnienie marzeń :]

Drugi mod umożliwi każdej rasie zajęcie każdego miasta/Karaku.

EDITED:

Nie mogę się powstrzymać. 1200 kg to ważą ogromne konie pociągowe, które nie były używane przez wojsko, z racji tego iż koń był mało manewrowy, poza tym, był zbyt wolny. Koń husarski ważył koło 500-600kg, plus waga Husarza, jakieś 100 w oporządzeniu. I jazda miała złamać szereg, i ludzie nie odlatywali od uderzeń, ale byli tratowani. I to odlatywanie od zwykłej kawalerii jest komiczne.

Krasnolud waży powiedzmy 100 kilo, plus zbroja 35kg. I uderzenie kawalerii prędzej go wprasuje w glebę niż wywali na 30 metrów do tyłu. Mowa cały czas o konnicy. Co do masywnych stworów, jasne mogą ich odrzucać na kilka metrów, ale nie na 30 czy 100.

Konkludując pierwszy szereg w szarży to nadziewa się na kopie\lance itp, drugi i trzeci może być stratowany, a potem jest kotłownia, jeśli szeregów jest więcej. Śmieszy mnie natomiast jak potężna jest szarża Rycerzy Chaosu, a jaka wątła jest Rycerzy Imperium, może to naprawią.

Co do samej bitwy, no artyleria Krasnali jest wątła. Prawie nie zadali strat Chaosowi w czasie marszu na ich pozycje. Mam nadzieje że to poprawią.

1200kg to górna granica wagi konia, fakt wojskowe konie na pewno są lżejsze choć mówimy w tym przypadku o koniach CHAOSU, które raczej mają nie wiele wspólnego z naszymi. Mały samochód natomiast waży jakieś 700kg i dalej potrafi nauczyć człowieka latać. Jak już pisałem wcześniej mamy do czynienia ze światem fantasy więc nie domagajmy się od niego skrajnego realizmu.

Co do bitwy i wątłości artylerii Krasnali to polecam obejrzeć bitwę w drugim wydaniu gdy to Darren gra Krasnalami.

Ituriel32
05-05-2016, 14:29
Te mody będą chyba obowiązkowe, dla każdego miłośnika młotka...

- - - - - - -

Ten steem na twiczu?

Arroyo
05-05-2016, 14:31
Te mody będą chyba obowiązkowe, dla każdego miłośnika młotka...

- - - - - - -

Ten steem na twiczu?
Pierwszy wg mnie obowiązkowy, drugi opcjonalny ;) I tak, Stream na Twitchu jest teraz.

Ituriel32
05-05-2016, 14:34
Arroyo jak dasz radę to daj później przyporządkuj każdemu LL właściwy klan/miejsce startowe i umieść to w tematach o rasach.

Sugerowany region startu dla x to y.

Swoją drogą jakby nie mogli sami tych lordów dać do właściwych miejsc...
W sumie to tak może być jednak dużo lepiej.

Arroyo
05-05-2016, 14:38
Sam wpis wystarczy, że pochodzi z tego i tego karaku. U Orków i Goblinów wystarczy przynależność rasowa.

Ituriel32
05-05-2016, 14:40
Mam nadzieje że zostanie później zapisane bo z tego sprzętu nie dam rady oglądać.

Jsatrzab
05-05-2016, 14:48
W standardowej koncepcji gry zmiana pozycji startowej dla każdego LL nie ma sensu, dlatego wcześniej pisałem, że nie masz co liczyć na taki zabieg w oryginalnej grze. Mod ma zrobić natomiast to o czym ja pisałem dawno dawno temu, czyli praktycznie zlikwidować frakcje rasowe typu Krasnoludy, Zielonoskórzy itp - jako całość i podzielić je na osobne frakcje zależne od konkretnych LL.

Ituriel32
05-05-2016, 14:54
To ja chyba będę grać w te wersjo z moda... Zwłaszcza podczas zabawy zielonymi czy brodaczami.
Bo wielki szeff może być tylko jeden, a pozostali mają leżeć martwi u jego stup.

Ciekawe czy ten mod będzie dobrze działał z wersją pl?
Jaki będzie to miało wpływ na zdolności rasowe i zadania dla Lorda?

Tego pewnie dowiemy się po premierze.

ares354
05-05-2016, 15:12
No własnie wygląda na to że pierwszy mod nie tylko zmieni pozycje startową Ungrima na karak Kadrin, ale zrobi też z karak Kadrin osobną grywalną frakcje. CZyli dosłownie ucieleśnienie marzeń :]

Drugi mod umożliwi każdej rasie zajęcie każdego miasta/Karaku.

EDITED:

1200kg to górna granica wagi konia, fakt wojskowe konie na pewno są lżejsze choć mówimy w tym przypadku o koniach CHAOSU, które raczej mają nie wiele wspólnego z naszymi. Mały samochód natomiast waży jakieś 700kg i dalej potrafi nauczyć człowieka latać. Jak już pisałem wcześniej mamy do czynienia ze światem fantasy więc nie domagajmy się od niego skrajnego realizmu.

Co do bitwy i wątłości artylerii Krasnali to polecam obejrzeć bitwę w drugim wydaniu gdy to Darren gra Krasnalami.

1200kg, jakie rasy konia, 800 kg to górna granica koni bojowych. Bo Perszeron, Koń Belgijski, Ardeński itp, ich wagi wahają się od 800 do 1100 kg. I są to konie do pracy fizycznej, itp. Mały samochód waży około 700 kg, ale jest on mniejszy od człowieka, więc uderza go w nogi, przez co może wyrzucić cię w górę. Chyba że jest to wysoki samochód. Ale to jest złe porównanie. Koń w średniowieczu miał koło 160 cm w kłębie, uderzając człowieka, albo go tratował, jeśli centralnie uderzył, lub zwalał z nóg jeśli zahaczył, ale nie ma mowy o wyrzuceniu go na 15-20 metrów. Konie chaosu to wciąż konie, duże, ciężkie, ale to wciąż koń. Np. Bloodcrusher może działać jak samochód, ale koń powinien tratować, i rozbijać szeregi.

I nie domagam się realizmu, bo go tam nie ma. Mówię raczej, że konnica powinna tratować, i odrzucać ludzi, krasnoludów, itd. Może to zostawią jak jest, a może zmienią. Szarża koni powinna wizualnie być inna, od Hipogryfów, Bloodcrusherów, Demonów itp.

Jsatrzab
05-05-2016, 15:53
1200kg, jakie rasy konia, 800 kg to górna granica koni bojowych. Bo Perszeron, Koń Belgijski, Ardeński itp, ich wagi wahają się od 800 do 1100 kg. I są to konie do pracy fizycznej, itp. Mały samochód waży około 700 kg, ale jest on mniejszy od człowieka, więc uderza go w nogi, przez co może wyrzucić cię w górę. Chyba że jest to wysoki samochód. Ale to jest złe porównanie. Koń w średniowieczu miał koło 160 cm w kłębie, uderzając człowieka, albo go tratował, jeśli centralnie uderzył, lub zwalał z nóg jeśli zahaczył, ale nie ma mowy o wyrzuceniu go na 15-20 metrów. Konie chaosu to wciąż konie, duże, ciężkie, ale to wciąż koń. Np. Bloodcrusher może działać jak samochód, ale koń powinien tratować, i rozbijać szeregi.

I nie domagam się realizmu, bo go tam nie ma. Mówię raczej, że konnica powinna tratować, i odrzucać ludzi, krasnoludów, itd. Może to zostawią jak jest, a może zmienią. Szarża koni powinna wizualnie być inna, od Hipogryfów, Bloodcrusherów, Demonów itp.

Po pierwsze nigdzie nie napisałem że 1200kg to górna granica dla konia bojowego. Napisałem że konie potrafią tyle ważyć bo potrafią. Uderzenie samochodu w nogi człowieka spowoduje tylko tyle że człowiek przeturla się po samochodzie. Tyle że samochód nie zawsze uderza w nogi, byłem świadkiem wypadku gdzie Fiat 126p uderzył w kobietę i kobieta przeleciała kilka jak nie kilkanaście metrów. Jeśli koń uderzył centralnie to raczej "przesuwał" trafionego niż go tratował. Kończąc temat (który zresztą skończyliśmy tydzień temu... zanim go odgrzebałeś) szarże nie są złe, choć mogłyby być lepsze nic z tym już nie zrobią, pisanie o tym na forum tym bardziej tego nie zmieni.

Co do aktualnego tematu, to zmiana "przynależności" LL raczej nie powinna nic zmieniać w mechanice questów itp bo te są raczej zależne tylko i wyłącznie od LL. Jedyne co może być niewygodne to to że miejsca questów były pewnie rozplanowane względem prowincji startowej dla danej rasy. Zmieniając prowincje startową naszego LL możemy mieć po prostu dalej do questa niż oryginalnie zakładano. Ze zdolnościami rasowymi też nie powinno być żadnych problemów. Jeśli chodzi o wersję językową to też raczej nie ma się co martwić bo mod najpewniej polegać będzie na już istniejących frakcjach więc żadnych nowych słów nie będzie wprowadzał.

PS Na Wampiry w Bretoni raczej bym nie liczył bo raczej wątpię aby Kemmler dostał Mousilon...

ares354
05-05-2016, 16:51
Po pierwsze nigdzie nie napisałem że 1200kg to górna granica dla konia bojowego. Napisałem że konie potrafią tyle ważyć bo potrafią. Uderzenie samochodu w nogi człowieka spowoduje tylko tyle że człowiek przeturla się po samochodzie. Tyle że samochód nie zawsze uderza w nogi, byłem świadkiem wypadku gdzie Fiat 126p uderzył w kobietę i kobieta przeleciała kilka jak nie kilkanaście metrów. Jeśli koń uderzył centralnie to raczej "przesuwał" trafionego niż go tratował. Kończąc temat (który zresztą skończyliśmy tydzień temu... zanim go odgrzebałeś) szarże nie są złe, choć mogłyby być lepsze nic z tym już nie zrobią, pisanie o tym na forum tym bardziej tego nie zmieni.

Co do aktualnego tematu, to zmiana "przynależności" LL raczej nie powinna nic zmieniać w mechanice questów itp bo te są raczej zależne tylko i wyłącznie od LL. Jedyne co może być niewygodne to to że miejsca questów były pewnie rozplanowane względem prowincji startowej dla danej rasy. Zmieniając prowincje startową naszego LL możemy mieć po prostu dalej do questa niż oryginalnie zakładano. Ze zdolnościami rasowymi też nie powinno być żadnych problemów. Jeśli chodzi o wersję językową to też raczej nie ma się co martwić bo mod najpewniej polegać będzie na już istniejących frakcjach więc żadnych nowych słów nie będzie wprowadzał.

PS Na Wampiry w Bretoni raczej bym nie liczył bo raczej wątpię aby Kemmler dostał Mousilon...

A jest jakiś zakaz odpowiadania na posty z przed kilku stron?, nie mam mnie co dzień na tej stronie, i nie śledzę jej co 5 minut. Sam przyznałeś mi rację, odrzucił ją, tą nieszczęsną kobietę, a nie wyrzucił 5 metrów nad ziemię. I tak, koń może odrzucić, ale nie wyrzucić nad ziemie, i kopia, czy miecz też nie mogą kogoś tak wyrwać, ale to efekty.

Pisałeś że koń może tyle ważyć, ale precyzuj, żaden koń bojowy nie może, a dla mnie to ważne, bo się po prostu interesowałem tym kiedyś. I tak, kończymy ten wątek, miłego dnia:)

Jsatrzab
05-05-2016, 22:06
A jest jakiś zakaz odpowiadania na posty z przed kilku stron?, nie mam mnie co dzień na tej stronie, i nie śledzę jej co 5 minut. Sam przyznałeś mi rację, odrzucił ją, tą nieszczęsną kobietę, a nie wyrzucił 5 metrów nad ziemię. I tak, koń może odrzucić, ale nie wyrzucić nad ziemie, i kopia, czy miecz też nie mogą kogoś tak wyrwać, ale to efekty.

Pisałeś że koń może tyle ważyć, ale precyzuj, żaden koń bojowy nie może, a dla mnie to ważne, bo się po prostu interesowałem tym kiedyś. I tak, kończymy ten wątek, miłego dnia:)

Lecz sie

Kultury trochę... Arr.

Ituriel32
06-05-2016, 06:12
Obejrzałem tego strema na spokojnie w domu i mam mieszane uczucia.

Z jednej strony podobało mi się że prawie cały czas wyskakiwały jakieś decyzje czy zasadzki. Tylko że podobnie jest w rome2, ale tylko przez 100 tur, później jest już tylko zwykła rozgrywka.

Ja wiem że gra była rozgrywana na łatwym/normalnym, ale wyglądała na piekielnie nudną...

- - - - - - - - - - - - - - -

Przy tych rozdzielonych LL, to te bitwy zadaniowe będą miały jakiś sens, bo przekształcą się w wielką wyprawę (by dotrzeć do celu, wygrać bitwę i jeszcze z stamtąd wrócić). Podoba mi się taka wizja.

Jsatrzab
06-05-2016, 10:11
W Romie jakieś "zdarzenia" to pojawiały się raz na 5-10 tur, tutaj masz praktycznie co drugą turę. Ogólnie powoli mi zaczyna ta gra przypominać bardziej Heroes niż zwykłego TW. Ilość złota i jakichś itemów zdobywanych z pokonywania armii czy własnie jakichś wyskakujących decyzji jest naprawdę duża. Frakcje AI też wydawały się dosyć aktywne jak na normalny poziom trudności. Gdyby Joey grała więcej bitew ręcznie to też pewnie by się ten gameplay ciekawszy wydawał.

Ituriel32
06-05-2016, 10:20
Tylko że takie eventy i decyzje w romku2 zanikały po 80-100 turach, ciekawe czy tu będzie podobnie. W sumie to nie wiem czy podoba mi się to rozbudowanie sprawy z itemami. Trzeba poczekać co pokaże praktyka.

Jsatrzab
06-05-2016, 11:29
Takie podejście moim zdaniem jeszcze bardziej wzmaga przywiązanie do konkretnej armii/dowódcy czyli to czego mi najbardziej brakowało w Romie 2. Pamiętam jak w Romie 1 zawsze wybierałem sobie ulubionego dowódce robiłem z niego przywódce frakcji i podbijałem nim cały świat a jak mu się zginęło to któryś z jego synów zostawał nowym pupilkiem i kontynuował dzieło zniszczenia :]

Ituriel32
06-05-2016, 11:34
Tylko że ja jestem przywiązany do każdej armii... i do większości dowódców. nawet dla tych co chciałem się ich pozbyć wymyślałem fajne zadania.

Mnie ciekawi czy może wrócą stare wykresy potencjału z czasów roma1 czy medka2? Szczerze to jednak bardo w to wątpię, ale ucieszyłbym się z ich widoku.

royal1410
06-05-2016, 12:29
A będzie coś takiego jak tradycje dla oddziałów jak w R2?

Jan z Czarnolasu
06-05-2016, 12:51
A będzie coś takiego jak tradycje dla oddziałów jak w R2?

Tradycje armii to według mnie słaba opcja. Bo czym jest armia? Ani to dowódca, ani to suma tworzących jej oddziałów, bo dowódca może zostać wymieniony, wszystkie oddziały także, ale tradycje armii zostają. Lepiej dobrze dopracować to co już w warhammerze battlu jest albo było w przeszłości, zamiast powielać niezbyt udane rozwiązania.

Np. kwestia magicznych sztandarów dla oddziałów, sztandarów armijnych albo możliwości wykupowania dowódcom niektórych oddziałów magicznych broni lub zbroi w celu wzmocnienia potencjału takiego oddziału.

Ituriel32
06-05-2016, 12:55
Akurat też jestem za odejściem od tradycji armii.
Powodu jak wyżej plus to że przy napakowanym generale armia taka byłaby nie do zatrzymania, a tu jeśli dobrze zrozumiałem dowódcy i agenci mają nie umierać ze starości. Zwłaszcza że wydaje mi się że na jakimś obrazku był pokazany ll z ponad 20 (lub 30) poziomem.

royal1410
06-05-2016, 15:56
E tam, przynajmniej były jakieś zróżnicowania dla jednostek, jednak to co proponuje jan też jest dobre. Ja bym widział to tak oddział osiąga odpowiedni poziom i daję mu się nową zdolność, magiczną broń czy zwiększa statystyki. Ciekawe jak odwzorują belki doświadczenia.

Jan z Czarnolasu
06-05-2016, 19:19
E tam, przynajmniej były jakieś zróżnicowania dla jednostek, jednak to co proponuje jan też jest dobre. Ja bym widział to tak oddział osiąga odpowiedni poziom i daję mu się nową zdolność, magiczną broń czy zwiększa statystyki. Ciekawe jak odwzorują belki doświadczenia.

Ciekawą opcją jak dla mnie będą asasyni Mrocznych Elfów i Skavenów. Idea battlowa jest taka, ze kupuje się takiego bohatera i na początku bitwy można go wystawić ukrytego w jednym z oddziałów. W czasie walki taki asasyn się ujawnia i wzmacnia potencjał oddziału wyprowadzając swoje ataki.

W figurkowym battlu z różnych względów to nie działało i poza dużymi towarzyskimi bitwami dla funu, w których wystawiało się wszystko z nadmiaru dostępnych punktów, nigdy ich nie wystawiałem. I nie widziałem, aby ktokolwiek grający Mrocznymi Elfami ich wystawiał, a już na pewno nie w rozpiskach, którymi chciałoby się coś ugrać. Jak ze Skavenami nie wiem. Przyczyny były dwie. Pierwsza taka, ze asasyni w praktyce nie byli jakoś szczególnie morderczy i można było wykorzystać punkty na lepsze jednostki, a druga taka, ze bitwy turniejowe były na jawnych rozpiskach i trudno było kogokolwiek zaskoczyć takim rozwiązaniem.

No, ale w komputerowym Warhammerze będzie to na pewno ciekawa opcja, aby wystawić stosunkowo słaby oddział włóczników i ukryć wśród nich wymaksowanego asasyna, aby z zaskoczenia zrobił niespodziankę przeciwnikowi, który zaatakuje taki oddział. Klimatyczny i fajny motyw zarówno do kampanii singlowej, jak i kampanii online i bitew online.

W Rome II tradycje były nawet spoko opcją, aby urozmaicić rozgrywkę, spersonalizować zwłaszcza rzymskie legiony. To było nawet fajne mieć legiony o różnych nazwach, które same w sobie niosą jakąś wartość. W Warhammerze tych możliwości urozmaicenia rozgrywki jest tyle, że tradycje są niepotrzebne. Wszystko by się zaczęło nawarstawiać.

royal1410
06-05-2016, 20:34
No dobra, ale magiczne przedmioty wzmacniające oddziały byłyby super, a o tym ni widu ni słychu. Nawet nie ma czy będą belki doświadczenia dla oddziałów.

Jan z Czarnolasu
06-05-2016, 20:49
No dobra, ale magiczne przedmioty wzmacniające oddziały byłyby super, a o tym ni widu ni słychu. Nawet nie ma czy będą belki doświadczenia dla oddziałów.

W battlu opcję wykupowania takich przedmiotów mieli tylko przywódcy regimentów Wysokich Elfów i Mrocznych Elfów, więc może zaaplikują tą opcję w jednym z dodatków.

Generalnie grę czekają dwa duże rozszerzenia, więc obstawiam, że będą one wprowadzały jakieś nowości nie tylko w kwestii mapy i dostępnych nacji, ale i nowości mechaniczne.

Inną ciekawą opcją, którą mogą zaaplikować to runy na machinach krasnoludów. Z tego co pamiętam to w battlu na ich działach czy innych machinach mogą być wykute runy, które dają różne efekty np. zwiększają celność, siłę, generują obrażenia od ognia itd. To też jest opcja, którą być może z czasem wdrożą. Jest duże pole do urozmaiceń mechanicznych.

Trolololo
07-05-2016, 08:27
"druga wnosząca poprawki do Systemu Okupacji Regionalnej." - Czyli już zaplanowali coś nie dokończyć?

Ituriel32
07-05-2016, 08:33
Nie. Druga opcja ma wyłączyć ograniczenia, czyli każdą* rasą może podbić i zająć każdą osadę.
* Poza chaosem i innymi hordami.

Jsatrzab
07-05-2016, 10:41
Jeśli chodzi o sztandary to przed jedną z bitew Joey przeciąga jakiś sztandar na którąś jednostkę, więc jakiś tam system sztandarów istnieje. Jeśli chodzi o magiczne bronie itp to może to być zaimplementowane na zasadzie ulepszania broni/zbroi z poprzednich Total Warów czyli po prostu budujesz w prowincji kuźnie (czy coś takiego) i możesz ulepszać jednostki. Jeśli chodzi o runy to albo zrobią to właśnie jako specjalny budynek który pozwala ulepszać jednostki, albo pominą tą opcję i jedynie Runemaster jako bohater w bitwie będzie ulepszał okoliczne jednostki jak to widać na drugim gameplayu Darrena.

royal1410
07-05-2016, 11:39
Być może wszystkie nowe elementy, upodabniające do RPG- jednostki, będą przeze mnie mile widziane. Najlepiej gdyby dali podwyższanie umiejętności, broni, statystyk, poprzez przyrost doświadczenia.

EvilDoom
07-05-2016, 13:21
A mnie ciekawi czy będzie można zdobywać osiągnięcia steam po zainstalowaniu tych modów.

royal1410
07-05-2016, 16:38
A co one dają?

Rhaegrim
07-05-2016, 17:36
Google nie boli, a w temacie jest wszystko tylko trzeba poszukać, powtarzanie tej samej rzeczy tysiąc razy jest męczące.

Ale, że jestem miły to powiem. Pierwszy znosi regionalną okupację, a drugi umiejscawia lordów w innych odpowiednich miejscach np. jak weźmiesz Ungrima to grasz Karak Kadrin.

Osiągnięcia nic, po prostu są.

Arroyo
07-05-2016, 18:10
Dokładnie, Rhae.
Royal, ciągle zadajesz takie pytania, które były albo tysiące razy wałkowane, albo po prostu można wygooglować w necie... naucz się w końcu samodzielności...

Jsatrzab
07-05-2016, 18:17
A myślałem że tylko mnie to irytuje....

royal1410
07-05-2016, 19:40
Dobra, a co z belkami doświadczenia. Była o tym mowa, lub były w jakimś screenie czy filmiku?

Arroyo
07-05-2016, 19:55
Proszę patrzeć na przyszłość wszystkie filmy, a nie ciągle o byle drobnostki się pytać. Następne takie pytanie będzie pokarane ostrzeżeniem, bądź upomnieniem.

Jsatrzab
08-05-2016, 14:24
Belki doświadczenia były jak dotąd w każdym TW więc i tu pewnie będą.

Jako że zaraz dostanę bana, chciałbym korzystając z okazji pożegnać się ze wszystkimi ogarniętymi użytkownikami tego forum, mam nadzieję że Warhammer TW sprawi wam wiele radości i nie zawiedzie pokładanych w nim nadziei. Pozdrawiam Jsatrzab.

https://www.youtube.com/watch?v=lLCEUpIg8rE

Ituriel32
09-05-2016, 18:34
Takie sobie te osiągnięcia. W zasadzie poza budowlanymi to standard, trochę mało okupacji, a i nie ma za poszczególnych LL, co wydaje się zgodne z ich wizją wspólnej rasy.

Arroyo
09-05-2016, 18:37
No nie do końca takie sobie. Skoro wystąpią budynki z pierwszych kilku achievek to pewne jest, że dostaniemy 5 zakonów rycerskich, a nie tylko Demigryfy i Reiklandu.

Asuryan
09-05-2016, 18:40
Podoba się mi określenie w osiągnięciach członka CA jako Wielkiego Nieczystego (wielkiego demona Nurgla - boga zarazy, rozkładu, zgnilizny, etc). Jak trafne na swój przewrotny sposób :mrgreen:
Dodatkowo jest nadzieja na pozostałe zakony rycerskie Imperium mogące być rekrutowane w określonych miastach.

Ituriel32
10-05-2016, 06:04
Brodacze też mają zadania budowania dla poszczególnych karaków. Tylko zieloni i chaos tacy poszkodowani. Będę mieć sporo zabawy grając LL innymi nacjami niż domyślne, choć ciekawi mnie to jak będzie działać ten mod? Przypisze konkretne frakcje do lordów czy pozwoli wybrać samemu?

Po przeczytaniu tych osiągnięć kilka razy, to w sumie nie są takie złe.

W zasadzie to mało jest takich dotyczących LL czy bitew zadaniowych, spodziewałem się ich więcej. Chciałbym by na koniec LL na nacje było koło 4-5 tak by większość frakcji/klanów/plemion miła swojego przywódcę.

royal1410
10-05-2016, 08:37
Granie, żeby zaliczać osiągnięcia- dla mnie bez sens.

Ituriel32
11-05-2016, 08:58
Są różni ludzie i mają różne potrzeby, ja na przykład jestem zbieraczem i jeśli jest taka możliwość to zbieram dużo rzeczy, w tym osiągnięcia steam.

Ja planuje grać długo w młotka i na przestrzeni 1000 godzin większość osiągnięć sama wpadnie.

Przy czym źle patrzysz na osiągnięcia, większość robi się sama. A część ma pomóc nakierować gracza na jakiś trop jak grać. To coś jak zadani rozdziałowe.

Do tego jeśli jakaś nacja mi podpasuje to gram nią bardzo dużo i na różne sposoby. Można zapytać gdzie nie było moich Syrakuz, Aten czy Kartaginy.

Jakby było osiągnięcie za armie samych Goblinów, to zrobiłbym je natychmiast i od razu do profilu steam wstawił. Ale niestety nie ma takiego :(

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

W filmiku o chaosie najbardziej podobał mi się Kislev...
A tak na poważnie to dobrze że armie nie mogą za długo stać koło siebie, daje to jakieś szanse na podzielenie i powstrzymanie hordy, choć znając życie utrudnienie to będzie tyczyć się tylko gracza. Coraz bardziej podoba mi się ten LL chaosu.
Czy ja dobrze widziałem i horda ma 8-10 miejsc pod zabudowę?

Arroyo
11-05-2016, 09:43
10, aczkolwiek cieszy oko to, że poszli tak, jak z Hunami w Attyli. Czyli prawdopodobnie nie będą mogli podbijać osad, tylko niszczyć.

Ituriel32
11-05-2016, 09:49
Lub tworzyć protektoraty... sam nie wiem czy mi się to podoba.

Ja wiem że oni w zasadzie przeklikują tylko tury, ale jakoś źle to dla mnie wygląda jak na sytuacje po 40 turach.

royal1410
12-05-2016, 08:32
wg. gry online.pl twórcy rozważają wprowadzenie jako grywalnej nacji korsarzy z Norski.

Ituriel32
12-05-2016, 08:44
Jakiś link na podparcie tego przypuszczenia albo dyskusji? Nie żebym nie wierzył bo raczej do gry w późniejszym czasie dojdzie dużo nacji (Kislev, księstwa graniczne, Tilea i Etstalia) więc dołączenie do nich np. Norski nie byłoby niczym niezwykłym. Zakładając że twórcy będą chcieli zagospodarować swój produkt w jak największym stopniu. Do tego w ciągu tych 2-3 lat czasu mają aż nadto.

Przy czym ja uważam że nacje bez army booków lub z ubogimi są bardzo atrakcyjne dla CA, ponieważ mają dużo miejsca na własną interpretacje.

Arroyo
12-05-2016, 10:18
Zawsze mogą wziąć AB od Eliassona (fanowskie) i trochę pogrzebać przy balansie. Oczywiście za zgodą GW.

royal, jakiś dowód na poparcie tego argumentu?

royal1410
12-05-2016, 10:56
Proszę bardzo:
"rasa – i różnice nie ograniczą się tylko do nazw i statystyk, ale obejmą też wygląd modeli. Jeden z ostatnich zwiastunów (i poniższy obrazek) pokazują, że możemy oczekiwać udostępnienia rycerzy z Bretonii, a z tego, co powiedział mi deweloper, wynika, iż grywalni mogliby stać się także korsarze z Norski. Nie ma co natomiast liczyć na Skavenów – szczuroludzie mają być w jakiś sposób obecni w zabawie, ale nie zmierzymy się z ich oddziałami. Logika wskazuje jednak, że powinniśmy zobaczyć ich w drugiej lub trzeciej części trylogii Total War: Warhammer. Niestety, Creative Assembly nie było łaskawe zdradzić, jak długo przyjdzie nam czekać na kolejne gry z tej miniserii – ani też na kiedy planowana jest następna główna, historyczna odsłona cyklu. "
Źródło: http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=11115&STR=5z

Arroyo
12-05-2016, 11:01
Skaveni nieobecni? Oj, ktoś tutaj chyba nic nie wie o planach CA, które zapowiedziano już przy pierwszym trailerze gry... Dlatego też nie traktuję gry-online jako źródła wiedzy o jakiejkolwiek grze.

Il Duce
12-05-2016, 11:30
Oj ktoś tutaj chyba nie czyta ze zrozumieniem ;) - "powinniśmy zobaczyć ich w drugiej lub trzeciej części trylogii Total War: Warhammer" - tak jak to zresztą było mówione od dawna,moim zdaniem akurat gry-online mają bardzo dobre recenzje,informacje i poradniki. Inna sprawa że link wstawiony przez royala nie działa i nie można sprawdzić jak wygląda oryginalny tekst.

Pomige
13-05-2016, 09:11
Witajcie,można w internecie gdzieś znaleźć ogólne informacje o świecie warhammer? nigdy nie grałem w żadną z gier osadzoną w tym świecie a że jestem fanem total war to chciałbym kupić warhammera tylko chciałbym na początku dowiedzieć się jakie są frakcje,kim warto byłoby zagrać na początek itd. :D

Ituriel32
13-05-2016, 09:23
Tu na forum masz osobny dział, na razie jeszcze niezbyt duży ale przyda się by przed premier wiedzieć podstawowe rzeczy.
http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?566-Uniwersum-Warhammera

Xeir
13-05-2016, 14:40
Szybkie pytanie, widzę ze szykuję się "#warhammerfest" i leci tam paru developerów z segi ( co to jest za event http://warhammerworld.games-workshop.com/warhammer-fest-2016/ )

Nie orjętuję się ktoś czy będą jakieś steamy :>

Arroyo
13-05-2016, 17:49
Nie chcę Cię zasmucać, ale tutaj będzie tylko o Warhammer 40.000 i dziadowski Age of Sigmar. Czyli nic związanego z Total War: Warhammer.

Kasquit
14-05-2016, 16:47
Oglądałem-patrzyłem właśnie ten początek kampanii Zielono-cosi...
Kto to jest ten ludzkik???
Jakiś chaosak chociaż, by spokojnie chodził między zielońcami???
Jak nie chaosak, to CA dało 'coś'... :(

Arroyo
14-05-2016, 17:06
Bo to narrator, co widzisz choćby na lewym górnym rogu gry? To tylko gra, nie trzeba tak dbać o lore.

Asuryan
14-05-2016, 17:16
Mnie pomysł narratora będącego ludzkim doradcą wodza orków, chodzącym sobie swobodnie po ich obozowisku, także całkowicie odrzuca. To tylko gra, ale takie pierdółki albo nadają jej klimatu, albo go skutecznie psują.

Ostrzwtlumie
15-05-2016, 19:40
http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=11225&STR=3
Nie wiem czy było ale pierwsza recenzja w Polsce(?) na jaką natrafiłem.