PDA

Zobacz pełną wersję : DLC/FLC/Legendarni Lordowie - spekulacje, dyskusja.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15

Krwawy_Baron
12-10-2017, 21:47
W wypadku Warhów to dla mnie nie ma znaczenia. Już wyjaśniam, czemu - jestem przekonania, że jeśli ktoś dostaje licencję na dane uniwersum, to powinien siąść do niego odpowiednio i zrobić w 100% odwzorowanie tegoż uniwersum jako grę, czyli odpowiednie odwzorowanie kontynentów, miast, wojska (!), mórz (ogółem mapy) - a nie ściskanie tego, jakby to była jakaś cytryna. To, że byłby potem krach mało mnie interesuje, jeśli ktoś robi i tak grę na odwal się. Inna sprawa co do morza - nie jest to marnotrawstwo - skoro mieli mapę z WFB przed sobą, to po cholerę (sorry za to słowo) zmieniają mapę, bo "grywalność jest ważniejsza"? Mnie się to w ogóle nie podoba.
I nie - nie uważam, że grywalność ma być ważniejsza od lore - ma być równie ważna, w sensie zrobiona dobrze wraz z dobrym odwzorowaniem WSZYSTKIEGO, co dane uniwersum zawiera tj. każdą najmniejszą jednostkę, bohatera, lorda, Legendarnego Lorda w sumie też, mapy, etc.

I tu się z Tobą w większości zgadzam, choć jak już napisałem, jest sposób aby zadowolić i Ciebie i kogoś kto ograniczy swój kontakt z Młotem 2 do 40-60 godzin gry. A puste morze jest marnotrawstwem mapy, ponieważ co najwyżej możesz zebrać stamtąd skarb i rozegrać bitwę morską na automacie. Inaczej to się ma w Rome 2 (choć tam kuleje AI)

Zwiastun
13-10-2017, 03:08
W młotku 2 też kuleje ai, bo jak wyjaśnisz to że ai plądruje wioskę (czyli ta akcja 2 od prawej) by potem ją okupować, chociaż mogłoby to zrobić w jednej akcji?

Arroyo
13-10-2017, 07:08
No tutaj jest tak, że AI chce się wzbogacić na plądrowanej wiosce - uprzykrza nieco to nam grę (bo zmniejsza o 1 poziom miasto), a potem zdobywa, by móc je rozbudować. Problem w tym, że to totalne marnotrawstwo kasy i wojska.

Xantor
13-10-2017, 11:19
Ja przyznam ze czasem samemu zdarza mi sie tak robic ;p, taki przykład mam przychód +157 a na stanie 2k bije wieś i mogę albo przejąc i dostać jakieś grosze, przejąć i zgrabić i dostać 30k lub splądrować i dostać teraz 60k a w następnej turze przejąć, i jeśli nie ma żadnej wrogiej armi w pobliżu to jeśli chodzi o ekonomie to najlepsze rozwiązanie ;p.
Inna sprawa jest taka że widzę że AI plądruje wioski dla tysiaka za co w zasadzie nawet nic konkretnego nie kupi.

Turek
17-10-2017, 15:20
Połączenie nastąpi 26 października. Info z FB.

Arroyo
17-10-2017, 23:17
Wszystko fajnie, ale pora i na ciemną stronę tego newsa... mapa:
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/m8/8oszcsxi9yjx.jpg
Co prawda nieoficjalna, ale to wyciek. Obawiam się, że to tak może wyglądać...

Chaak
17-10-2017, 23:34
Jeśli taka przejdzie to trochę lipa. O ile obcięcie Southlandu rozumiem, bo tam raczej nic się nie dzieje, to Lustria powinna być udostępniona w całości. Odległości miedzy kontynentami też wydają się za małe, a Stary Świat za duży. Najbardziej obawiam się tego co zrobią z Arabią. Najsensowniej byłoby wziąć rooster z Warmastera, ale znając życie dostaniemy kalkę czegoś istniejącego, tyle że nic co już jest nie sprawdzi się w roli zastępstwa.

Xantor
17-10-2017, 23:40
powiem tak to bardziej wygląda jak wh1 z kilkoma nowymi terenami niż połączenie tych 2 gier ;p eh patrząc na tę mapę jakoś tak smutek mnie ogarnia ;/

Arroyo
18-10-2017, 08:45
Tak właściwie to najbardziej spartaczony wydaje mi się Ulthuan. Na mapie z Warhammera Fantasy Ulthuan znajduje się bliżej Arabii, niż Bretonnii. Arabia też jakoś kopnięta... no i oczywiście znów powielają błąd z jedynki, jak chodzi o zachodnie wybrzeża... Ale najgorsze jest to, że ta odległość między Ulthuanem, a właściwie Nowym Światem, a Starym, jest żałośnie mała.

Il Duce
18-10-2017, 09:58
Wygląda to...bardzo źle. O ile nie jestem fanem lore i nie zależy mi szczególnie na jego wiernym odwzorowaniu to po prostu tereny z dwójki wydają się być doklejone i ściśnięte na siłę. Mam nadzieję,że tak to nie będzie wyglądać.

Jeśli taka przejdzie to trochę lipa. O ile obcięcie Southlandu rozumiem, bo tam raczej nic się nie dzieje, to Lustria powinna być udostępniona w całości. Odległości miedzy kontynentami też wydają się za małe, a Stary Świat za duży. Najbardziej obawiam się tego co zrobią z Arabią. Najsensowniej byłoby wziąć rooster z Warmastera, ale znając życie dostaniemy kalkę czegoś istniejącego, tyle że nic co już jest nie sprawdzi się w roli zastępstwa.

W Arabii będą na 95% krzyżowcy(zresztą podobno to jest zgodne z lore),o choćby kilku oryginalnych dla nich jednostkach możesz zapomnieć patrząc na to co zrobiono z "piratami".

Asuryan
18-10-2017, 14:12
Dziwnie to wygląda. Najbardziej rzuca się w oczy wycięcie większości Wielkiego Oceanu i obcięcie mapy z dwójki o południe i wschód. Ala sama Estalia z Bretonnią też ma dziwny kształt:
http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20120825045908/morte/images/0/01/Old_World.jpg

Góry Krańca Świata za wcześnie się kończą na południu, brak widocznej delty Wielkiej Rzeki Śmiertelników na Ziemi Zmarłych. A do tego jeszcze to przesunięcie Ulthuanu i Lustrii na północ względem Starego Świata...
http://4.bp.blogspot.com/_s5cjrLNFkok/TD8Zl4-r0sI/AAAAAAAAAC8/b7eu3Hhn7E4/s1600/Warhammer-Map.jpg

Dobrze, że chociaż Sartossa wróciła na swoje miejsce. Jest też miejscówka dla 2 LL Królów Grobowców (dla Khalidy na Grzbiecie Diabła).

Arroyo
18-10-2017, 14:18
Najbardziej rzucają się w oczy właśnie zachodnie zniekształcenia i południe. Zwróć uwagę na to, że kopnięto na bok pustkowia plemion Chaosu.
Co do TK to liczę na 4 LL grywalnych, bo podobno mają być 4 frakcje grywalne od Tomb Kingsów.

Asuryan
18-10-2017, 14:24
Tak prawdę powiedziawszy jeśli zdecydowali się uciąć mapę na południu Arabii, to żeby w miarę odzwierciedlić oryginalny wygląd świata, Lustrii w ogóle nie powinni dawać :mrgreen:

Ituriel32
18-10-2017, 16:26
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/ws/wn2wfvw06ukc.jpg
więc mapa naprawdę będzie tak wyglądać...

Chaak
18-10-2017, 16:49
A tak w ogóle, to jest jakaś oficjalna informacja czemu Norski od razu nie dadzą? Akurat oni bardzo pasują mi do zwiedzania świata.

Hadvar
18-10-2017, 17:58
Szkoda trochę tej mapy, spodziewałem się epickiej gry, ale że Bretonnią będe mógł przepłynąć ocean w jakieś 3 tury to się trochę śmiać chcę :(

Też mnie to ciekawi, czemu Norski nie będzie, bo jest to nacja którą powinno sie właśnie sporo podróżować.

TypowyNoob
18-10-2017, 18:10
Zapewne Mortal Empires robiła ekipa od głównej gry, a Norskę ta od różnych DLC i zwyczajnie nie było swobodnego przepływu danych.

NiemiłosiernySamarytanin
18-10-2017, 18:14
Temat wałkowany już na forum, ME robili przed wyjściem Norski i nie zdążyli jej zaimplementować do ME, pała z czytania ze zrozumieniem!!

Arroyo
18-10-2017, 18:31
Niestety zgadzam się tu w pierwszej połowie zdania Sadama - Norska w patchu nr 2 lub później. Muszą ją jeszcze zaimplementować, podobnie jak wkrótce Tomb Kingsów.

Janek
18-10-2017, 21:03
Skoro nie ma i tak bitew morskich ani na morzach w sumie nic ciekawego do roboty poza wrakami, to ma to sens jak dla mnie, że wywalili większość oceanu.

Arroyo
18-10-2017, 21:17
Dla mnie nie, ale to już wiele razy pisałem, dlaczego - albo robi się grę spójną z lore i zarazem grywalną, albo się jej w ogóle nie robi, pax.

EDIT: Oczywiście są wyjątki od reguły jak Cień Mordoru i Cień Wojny - są znane nam twarze (Sauron, Celebrimbor, Gollum czy choćby Balrog) i w jakiś sposób lore, ale jest za to fenomenalna grywalność. A TWW? Niestety mimo tego, że grę lubię, to jednak jak widzę te braki i tak spartaczone rzeczy jak mapa, to mnie aż krew zalewa.

Il Duce
18-10-2017, 21:52
Mogliby chociaż powalczyć o umożliwienie graczom rekrutacji statków i dania tym samym morskich bitew automatycznych,tutaj przecież się nie gryzie z Man'O'War(no i jakoś czarne arki mrocznych elfów mogli dać na automacie). Przepłynięcie z Bretonni na Ulthuan w dwie tury też uważam,za lekką przesadę :P.

EDIT: Oczywiście są wyjątki od reguły jak Cień Mordoru i Cień Wojny - są znane nam twarze (Sauron, Celebrimbor, Gollum czy choćby Balrog) i w jakiś sposób lore, ale jest za to fenomenalna grywalność. A TWW? Niestety mimo tego, że grę lubię, to jednak jak widzę te braki i tak spartaczone rzeczy jak mapa, to mnie aż krew zalewa.

Oczywiście są wyjątki jak Shadow of War,które gwałci bezczelnie lore na każdym kroku tylko dlatego bo może a także ukrywa prawdziwe zakończenie gry za toną grindu z możliwością ominięcia przez mikrotransakcje...Faktycznie,świetny przykład :ok:.

Arroyo
18-10-2017, 22:05
Oczywiście są wyjątki jak Shadow of War,które gwałci bezczelnie lore na każdym kroku tylko dlatego bo może a także ukrywa prawdziwe zakończenie gry za toną grindu z możliwością ominięcia przez mikrotransakcje...Faktycznie,świetny przykład :ok:.
Dobra, tutaj nieco przesadziłem. Raczej chodzi mi o to, że są znajome postaci, masz takie rzeczy jak pierścień władzy itd. - są to pewne elementy. Lecz faktycznie, SoW to niezbyt trafiony przykład.

Arroyo
19-10-2017, 11:16
Wam też już przerzuciło listę FLC i DLC z I do II?

nazgool
19-10-2017, 11:57
Mi przerzuciło tylko Bretonię i regimenty na 30-lecie CA

Arroyo
19-10-2017, 12:04
Mi dopiero:
Norskę, 30'lecie, Bretkę, Grombrindala, Krella, Belegara i Skarsnika oraz Zwierzoludzi.

Pyrrus89
19-10-2017, 12:05
U mnie tylko nowe regimenty.

Xantor
19-10-2017, 13:16
też tylko regimenty na 30

Arroyo
19-10-2017, 15:31
PTBXTDkJPiA
Trailer ME.

nazgool
19-10-2017, 15:35
0:57 kadr z mapą. Widzę prowincję Skavenblight.

Arroyo
19-10-2017, 17:26
Zaktualizowano o Mortal Empires FLC. Jak klikniecie w napis tego FLC, będzie można przejść do strony Steam tego dodatku.

Arroyo
20-10-2017, 11:22
https://scontent.flhr5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/22549938_1654063928002134_4490981554878288568_n.jp g?oh=abfe67a1cceab482460c37f42ca5855c&oe=5A66F51F
Mapa Mortal Empires z lordami, jacy będą póki co... Czyli jest szansa na Lorda Kroaka dla Jaszczurek ^^
Tylko pytanie, czy zmienią miejsca startowe takim LL jak:
Sigvald
Kholek
Kemmler
Ghorst
Ungrim
Grombrindal
Azhag
Bo to im należą się osobne pola startowe. A ponadto brakuje mi nadal Red Duke'a i Borysa...

PS. Do gry w Mortal Empires trzeba mieć tylko 2 zainstalowaną. Jedynka z kolei musi być w bibliotece Steam.

Krzyhar21
20-10-2017, 13:46
Wampiry mogłyby dostać inne miejsce startowe od Sylvanii, bo gry VC i von Carsteinami nie różnią się zbytnio od siebie. Mousillon, Lahmia czy Wybrzeże Wampirów byłyby idealne bo oferują inne wyzwania.

Asuryan
20-10-2017, 14:09
No nie bardzo, poza Liszmistrzem, a ten akurat tylko Góry Szare. Musieli by dać nowych LL (np Czerwonego Diuka w Mousillion).

Krzyhar21
20-10-2017, 14:12
Miałem na myśli nowych LL jak Czerwony Diuk, Luthor Harkon, Neferata i wielu innych.

Chaak
20-10-2017, 14:13
Szału nie ma. Liczyłem na podział dwarfów (zwłaszcza osobnego Ungrima) i Imperium. Azhag też mógłby dostać osobną podfrakcję. Poza tym nie podoba mi się pozycja startowa Kroq-Gara. Z tego co się orientuję to nie opuszczał on Lustrii.

Asuryan
20-10-2017, 14:16
Jeśli chodzi o Neferatę, to powinna Ona startować w Srebrnej Włóczni (północna część Gór Krańca Świata), a nie w mieście Lahmia z którego zwiała ładnych kilkanaście wieków temu.

Tomason
20-10-2017, 14:30
Moze jakis mod nie Lore zrobia i wystartowalbym sobie Kemmlerem w Ameryce Poludniowej np :d

Arroyo
20-10-2017, 14:34
Poza tym nie podoba mi się pozycja startowa Kroq-Gara. Z tego co się orientuję to nie opuszczał on Lustrii.
Wiesz, tu teoretycznie zrobili "dla gameplay'u". Mi pasuje jedynie z jednego powodu to, że Kroq jest w Południowych Ziemiach - przynajmniej kimś zaczynamy z dala od zachodu. Inna kwestia to to, czy opuszczał Lustrię - opuścił, raz. Bodajże na Albionie był (jak ktoś czytał kampanię "Shadows over Albion" czy coś takiego, ten wie) - gdy jednak doszło do inwazji Vashnaara na Hexoatl to się stamtąd zmył i wyruszył na odsiecz Mazdamundiemu. Jest to zapisane zarówno w Shadows over Albion, jak i w 6 edycji WFB.

PS. Coś dłubią w DLC do Warhammera 1 - polecam zerknąć na bazy danych. Czyżby nowy Lord Pack? ;) Co w sumie mogłoby się zgadzać - DLC z WH1 i WH2 dostawałyby się też do Mortal Empires. Zawsze to jakaś dodatkowa rzecz ;)

Chaak
20-10-2017, 14:52
Dla gameplayu to pasowało w kampanii Wiru, gdzie było to uzasadnione we wstępie. Liczyłem, że Mortal Empires będą dokładniej odwzorowywać to co jest w oficjalnym lore, dając nam cały świat, jak wymyśliło go GW.

Krzyhar21
20-10-2017, 14:55
Jeśli chodzi o Neferatę, to powinna Ona startować w Srebrnej Włóczni (północna część Gór Krańca Świata), a nie w mieście Lahmia z którego zwiała ładnych kilkanaście wieków temu.

Srebrną Włócznię zawsze mogą dodać, jeśli znajduje się ona jeszcze w obrębie mapy z WH 1.

Arroyo
20-10-2017, 14:57
No i tu jest problem, Krzyhar. Zerknij tutaj:
http://oi61.tinypic.com/2rzzy47.jpg
Mapa znaleziona na forum CA, ale widać na niej, że to teren bardziej na wschód od Karak Ungor, nie wpada on w ramy Mortal Empires, więc zapewne przyjdzie nam czekać do trójki na wielką wojnę Khalidy z Neferatą :/

EDIT: Asuryan, akurat Srebrna Włócznia, a raczej Góra Srebrnej Włóczni, znajduje się na wschód od Karaz-A-Karak i jest zajęta przez Zielonoskórych. Z kolei ta góra, o którą Ci chodzi, to Srebrna Iglica.

Krzyhar21
20-10-2017, 15:20
Nie byłem pewny czy Srebrna Iglica jest w obrębie mapy. W takim razie albo będzie w na ostatecznej mapie, lub CA doda ją do Lahmi, co byłoby nielorowe ale na pewno dawało by ciekawy start wampirom.

Asuryan
20-10-2017, 17:09
EDIT: Asuryan, akurat Srebrna Włócznia, a raczej Góra Srebrnej Włóczni, znajduje się na wschód od Karaz-A-Karak i jest zajęta przez Zielonoskórych. Z kolei ta góra, o którą Ci chodzi, to Srebrna Iglica.
Fakt, dzięki za sprostowanie.

Liczyłem, że Mortal Empires będą dokładniej odwzorowywać to co jest w oficjalnym lore, dając nam cały świat, jak wymyśliło go GW.
Tez na to liczyłem, niestety już widząc połączoną mapę przekonałem się że się przeliczyłem.

ares354
23-10-2017, 16:36
Czyli jak widać nawet na połączonej mapie nie chciało się CA rozdzielić Lordów ? Czy to takie skomplikowane by Ungrima przesunąć do jego miasta ?

Może CA wyda DLC, nowe pozycje startowe dla twoich ulubionych LL Lordów, tylko 5$.

Ituriel32
23-10-2017, 16:50
Na ich forum, użytkownicy napisali mi że z dopiero z czasem będą ich rozdzielać i przenosić. I w ogóle to czemu się nie zachwycam itd...

W praktyce moje plany by zacząć Karak Kadrin poszły się paść, podobnie jak kemmlerem. Tak że zostanie mi tylko Bretońska czarodziejka.

SaperHeart
23-10-2017, 17:27
Na ich forum, użytkownicy napisali mi że z dopiero z czasem będą ich rozdzielać i przenosić. I w ogóle to czemu się nie zachwycam itd...

W praktyce moje plany by zacząć Karak Kadrin poszły się paść, podobnie jak kemmlerem. Tak że zostanie mi tylko Bretońska czarodziejka.

Ja już dawno przestałem wchodzić na ich forum, ponieważ jest tam grupa wzajemnej adoracji zachwycająca się wszystkim co CA wypuści. Mam takie wrażenie, że jakby CA zaczęło na nich pluć to by mówili, że deszcz pada...strata czasu

Co do mapy to jedynie mi się podoba prawa strona, a lewa z Ulthuanem na siłę upchnięta...ogólnie CA zrobiło dużo fajnych rzeczy ale nie wierzę żeby było problemem przeniesienie Ungrima do Karak Kadrin lub dodanie Borisa i Red Diuka do puli Lordów...

ares354
23-10-2017, 19:41
Ja już dawno przestałem wchodzić na ich forum, ponieważ jest tam grupa wzajemnej adoracji zachwycająca się wszystkim co CA wypuści. Mam takie wrażenie, że jakby CA zaczęło na nich pluć to by mówili, że deszcz pada...strata czasu

Co do mapy to jedynie mi się podoba prawa strona, a lewa z Ulthuanem na siłę upchnięta...ogólnie CA zrobiło dużo fajnych rzeczy ale nie wierzę żeby było problemem przeniesienie Ungrima do Karak Kadrin lub dodanie Borisa i Red Diuka do puli Lordów...

Zgadzam się z dwoma waszymi wypowiedziami.

Jeszcze rozumiem że nie dodali Diuka czy Borysa, bo rasy z dwójki mają jak by pierwszeństwo, lub też TK. Ale naprawdę, czy oni chcą by użytkownicy zapłacili za to ? Po co ta zwłoka? Są LL którzy wymagają nowych pod frakcji, ale Ungrim nie jest jednym z nich. Nie oczekuje że przeniosą LL z Imperium, bo też za bardzo nie mogą, ale mogli chociaż Wampiry rozproszyć po mapie.

P.S Najgorsze jest to że nawet najwięksi youtuberzy związanie z TWW nie są za społecznością a ciągle bronią decyzje deweloperów tej gry, idiotycznie ich tłumacząc. Gdyby otwarcie skrytykowali podejście do połączenia mapy, może CA by się obudziło...?

Cóż hype na 3 może się nieco ostudzić. Jeśli silnik CA jest tak marny, że zmusił ich do tak drastycznych cięć na Jaszczurkach i terenach TK, to co będzie z trójką i całym Chaosem i Ogrami ? Tam też są ogromne tereny do dodania. Jeśli nie poprawią silnika i optymalizacji, to marzenia wielu fanów TWW mogą szybko legnąć w gruzach. Oby to była wina lenistwa twórców tej gry, a nie ograniczenia silnika gry, bo to drugie jest znacznie gorsze.

Arroyo
23-10-2017, 20:05
ares, co do "YouTuberów" (nie cierpię tego słowa), to bronią, bo dostają produkty od developerów przed premierą i grają. Gdyby ich skrytykowali to puff - wszelkie rzeczy by mogli dostać w premierę/po, jak zakupią.
Inna kwestia taka, że to nawet nie braki w LL i ich przenosiny są problemem - równie wielkim problemem jest to, że te rasy z jedynki nadal kuleją, podobnie jak rasy z dwójki, pod względem rosterów z TT. A jeszcze gorsze jest to, że na forum CA nie napiszesz o tym, bo wyskoczy Ci banda ich fanbojów i zaczną bronić CA, że "to tylko przekolorowanka, nie jest to potrzebne. Te rasy są już dopracowane", czy coś w ten deseń...

ares354
23-10-2017, 20:41
ares, co do "YouTuberów" (nie cierpię tego słowa), to bronią, bo dostają produkty od developerów przed premierą i grają. Gdyby ich skrytykowali to puff - wszelkie rzeczy by mogli dostać w premierę/po, jak zakupią.
Inna kwestia taka, że to nawet nie braki w LL i ich przenosiny są problemem - równie wielkim problemem jest to, że te rasy z jedynki nadal kuleją, podobnie jak rasy z dwójki, pod względem rosterów z TT. A jeszcze gorsze jest to, że na forum CA nie napiszesz o tym, bo wyskoczy Ci banda ich fanbojów i zaczną bronić CA, że "to tylko przekolorowanka, nie jest to potrzebne. Te rasy są już dopracowane", czy coś w ten deseń...

Nawet tam nie piszę, ale masz rację. Fakt jest taki że na dziś, stare frakcje nawet nie mają ulepszonych drzewek z dodatku Norski, więc kuleją mocno. Brak nowych mechanik, są po prostu mniej interesujące do grania niż te z dwójki. Osobiście byłem myśli, że CA całkowicie przerobi kulejące nacje z jedynki wprowadzając połączona mapę, nowe mechaniki, coś co je odświeży. Zapowiadało się to na gigantyczne zmiany, a jak na razie to wygląda blado. Mapa mniejsza niż oczekiwano, wszystko robione na "patcha" przed Norską.

Podobno są zmiany w kosztach jednostek i kilku umiejętnościach, ale rasy z jedynki dalej są jak z jedynki, że tak powiem. Coś czuje w kościach że nim Mortal Empires zostaje dopracowany, to trochę na to poczekamy.

A swoją drogą, skoro silnik CA nie daje rady z "renderingiem" całej mapy jedynki i dwójki, to czemu CA nie zrobiło podobnie jak w Empire Total War ? Przecież cała Mapa nie musi być renderowana całkowicie w tym samym czasie, mogli ją podzielić, i do danej części przechodziło by się jak w Empire. Jeśli mam wybierać, patroszenie mapy albo bardziej upierdliwy system, jestem za tym drugim. Bo obawiam się że z nadejściem trójki mapa zostanie poszatkowana jeszcze bardziej, co źle wróży, idei wielkiej kampanii.

Kijkowaty
23-10-2017, 20:52
Myślę, że silnik sobie by poradził, kwestia tylko większego zużycia ramu i procesora.
Trochę ściemniają z tym nie radzeniem sobie silnika. Ot po prostu mają narzucone z góry, że nie mogą drastycznie zwiększać wymagań sprzętowych.

Ituriel32
23-10-2017, 21:17
Mapa wygląda lepiej, dali ciekawsze tekstury dla wyglądu terenu.

Nowych budynków nie jest za dużo.

Zaś reszta jest mocno taka sobie.

SaperHeart
23-10-2017, 22:10
Szczerze to nie mogę oglądać tych pokazów CA. Ten koleś co ostatnio prowadził Mortal Empires na trybie FFA kompletnie nie ma pojęcie jak pokazywać bitwę. Oczy bolały od tego oglądania ;d dodatkowo lizanie tyłków CA przez osoby będące na ich forum jest chore. Osobiście uważam, że TWW2 wprowadzi dużo fajnych rzeczy ale mam nadzieje, że nie przesadzą z nimi. Oby zachowali zdrowy rozsądek.

piotrkamyczek
24-10-2017, 09:07
Obejrzałem sobie filmik z ME i widzę że rasy z 2 mają umiejętności swoje a rasy z jedynki nie uzyskały takiego czegoś czy na dzień dobry jest mega różnica to jak już pracowali na połączeniem powinni rozwinąć mechaniki ras z jedynki ale to słabe

Xantor
24-10-2017, 12:21
Odnośnie mapy w 3, to w marcu tego roku na forum CA było pokazane jakie części zamierzają dodać do połączonej mapy w każdej kolejnej części trylogii i jak to będzie wyglądać w efekcie końcowym i jak na razie to wygląda dokładnie tak jak na tamtej mapie. W trójce mają wg tamtego posta dodać dokładnie taki sam kawałek, tylko że na wschodzie. Wiec są poważne powody do zmartwień ;/

Pisane z telefonu.

piotrkamyczek
24-10-2017, 12:52
Odnośnie mapy w 3, to w marcu tego roku na forum ca było pokazane jakie części zamierzają dodac do polonczonej mapy w karzdej kolejnej czesci teylogi i jak to bedzie wyglądać w efekcie końcowym i jak narazie to wygląda dokladnie tak jak na tamtej mapie. W trójce mają wg tamtego posta dodac dokładnie taki sam kawałek tylko że na wschodzie. Wiec sa poważne powody do zmartwień ;/

Pisane z telefonu.

Masz gdzieś link do tej mapy

Zwiastun
24-10-2017, 14:18
Słownik lepiej by było jakby miał :v

Arroyo
24-10-2017, 14:29
Piotrkamyczek, przeglądnij sobie ten temat, około 200-250 strona - tam nazgool dawał mapkę, którą Ruscy znaleźli w plikach gry.

Przy okazji, znalazłem coś takiego:
http://i.imgur.com/sCGZ9Bk.png
Czyżby Demony Chaosu miały mieć osobną mapkę? Albo jednak pójdą po bandzie i dadzą tylko jako hordę?

A Ty, Zwiastun, nie spamuj.

piotrkamyczek
24-10-2017, 14:41
A co myślicie o tym że stare rasy nie będą miały tych dodatkowcyh mechanik jak w warhammer 2?

Arroyo
24-10-2017, 15:05
Prosiłem o zakaz prowokowania... (spam, a prowokacja to dla mnie to samo) - jak widać na Ciebie to nie działa.

"Szukajcie, a znajdziecie" - coś Ci to mówi, Zwiastun?

Chaak
24-10-2017, 16:25
Ogry są już jakoś oficjalnie potwierdzone w trójce? Bo jak patrzę na mapę to ich tereny nie są objęte, a na hordę się nie nadają. Także albo mapa pójdzie na wschód, albo znowu zrobią jakąś bzdurę (jak z Kroq-Garem) i przeniosą ich w dziwne miejsce ewentualnie w ogóle ich nie dadzą.

Xantor
24-10-2017, 16:48
na połączonej pewnie będzie jak mówisz, a poza tym pewnie będzie jakaś mini kampania jak obecnie ta co teraz mamy ^^

Ituriel32
24-10-2017, 16:57
A co myślicie o tym że stare rasy nie będą miały tych dodatkowcyh mechanik jak w warhammer 2?

Na razie ME wychodzi w wersji 1,0
Gdzie nie ma Norski, nie ma jednostek legendarnych do ras z dlc, i nie ma zmiennych drzewek i bonusów dla LL. Dopiero z czasem będą je dodawać przenosić. Oby jak najszybciej, bo na razie nie ma sensu próbować starych ras po za bretką czy elfami czy zwierzakami.

Chaak
24-10-2017, 17:16
CA mogłoby ogarnąć coś z imiennymi bohaterami i wprowadzić ich do gry (zwłaszcza, że jak chcą, to potrafią i jest już Krell i Green Knight), bo sporo fajnych postaci brakuje. Do tego dać im specjalne zadania, niekoniecznie bitwy, żeby mogli unikalny ekwipunek zdobywać i będzie git.

Xantor
24-10-2017, 18:17
Na razie ME wychodzi w wersji 1,0
Gdzie nie ma Norski, nie ma jednostek legendarnych do ras z dlc, i nie ma zmiennych drzewek i bonusów dla LL. Dopiero z czasem będą je dodawać przenosić. Oby jak najszybciej, bo na razie nie ma sensu próbować starych ras po za bretką czy elfami czy zwierzakami.

To znaczy że bretka i te co wymieniłeś dostaną ROR? Bo jak nie to w zasadzie wszystkie rasy będą wybrakowane ^^

Ituriel32
24-10-2017, 19:09
Na razie nie będą mieć dostępu do jednostek ROR. Razem z Norską wejdzie cały tamten pacz i flc.

Ja na początku nie ruszę starych ras na połączonej mapie z tego powodu.

Mist
24-10-2017, 19:45

Jedyne czym różni się tamo forum od "naszego" to liczba użytkowników i niestety ".org" nie może się pochwalić zbyt dużą liczbą użytkowników :)

Xantor
24-10-2017, 21:15
Na razie nie będą mieć dostępu do jednostek ROR. Razem z Norską wejdzie cały tamten pacz i flc.

Ja na początku nie ruszę starych ras na połączonej mapie z tego powodu.

To niestety cię zasmucę bo nowe rasy pewnie czekają podobne przeróbki, więc wraz z wejściem mortal empires będziemy mieć wszystkie rasy w fazie "beta".

Maniek116
24-10-2017, 23:55
Wydaje mi się, że trochę zbytnio pospieszyli się z wydaniem połączonej kampanii, gdyż w aktualnym stanie to wygląda raczej jak mod odblokowujący nowe frakcje :P Ale ja nie przekreślam MA, myślę, że z czasem to ładnie doszlifują, stare rasy dostaną to co im pozabierali, czyli dodatkowe skille, RoR itp. no i przydałoby się dodać im obrzędy. Liczę też na moda, który podmieni UI starych frakcji na podobieństwo tych z Warhammera 2 bo moim zdaniem ta szarość z turkusem wygląda o niebo lepiej niż to kiczowate złoto.

Arroyo
25-10-2017, 11:57
https://www.totalwar.com/blog/mortal-empires-patch-notes
Patch. Co zmienia? Zobaczcie sami ;) O ile załaduje stronę, bo chyba blog padł...

EDIT: Nie będę żyłą i daję wam tu przepisaną treść:
MORTAL EMPIRES UPDATE
The first update for Total War: WARHAMMER II hits via Steam auto-update on 26/10/2017 and contains a host of changes, tweaks, improvements and fixes (please see below for details). Mortal Empires, the new grand-scale campaign encompassing the landmasses of the Old World and the New World, will become available as the update goes live. Download it for free here! (http://store.steampowered.com/app/617810/Total_War_WARHAMMER_II__Mortal_Empires/)

Mortal Empires requires ownership of both Total War: WARHAMMER and Total War: WARHAMMER II to play. Once downloaded, Mortal Empires will appear as a new playable campaign in the WARHAMMER II campaigns menu, alongside the Eye of the Vortex campaign.

Including all the core Races and Legendary Lords from both games, Mortal Empires also allows you to begin a campaign as any DLC or Free-LC Legendary Lord from the first game. Going forward, it will also encompass any DLC/FLC Legendary Lords that are subsequently released for WARHAMMER II.

The one exception is the Norsca Race Pack (Wulfrik the Wanderer and Throgg the Troll King). These have yet to be implemented and will become playable in a future update. The same update will also implement the 30th Anniversary Regiments of Renown, Old World Legendary Lords skill adjustments, and other changes and additions which first appeared in the Foundation Update for Total War: WARHAMMER 1.

INSTALL SIZES AND MORE
Due to the unique way Steam patches games – by backing up your existing installation, applying the freshly-downloaded data to the duplicate, then deleting the old installation, if you ever wondered – you may need to free up some hard drive space to install Mortal Empires. Here’s what you can expect:

Mortal Empires patch download size:
~4.5 GB

Mortal Empires Campaign download size:
~713 MB

WARHAMMER II pre-patch installation footprint:
~40.5 GB

Total disk space required during update installation (includes 44.5 GB temporary files for installation process):
~85 GB

WARHAMMER II post-patch installation footprint:
~42.5 GB

If you’ve limited space on your primary hard drive (for example, if you’re using an SSD with limited space as your primary drive, with a secondary mechanical drive for mass storage), a useful workaround we’ve found is to setup a secondary Steam Library folder on your storage drive. Provided you have enough space on your primary drive for the final installation (see ‘post-patch installation footprint’ above), Steam will automagically utilise any other registered Steam folders on other drives as a download location for the install process.

To set up a secondary Library folder in Steam, Click Steam->Settings->Downloads and click the Steam Library Folders button. From here you can create extra Library folders on any of your drives.

BLOOD & GORE

This update also introduces the Blood for the Blood God Effects Pack to Total War: WARHAMMER II. This is free for players who bought the pack for Warhammer 1. Players who own WARHAMMER II but not the first game, and therefore not the first Blood for the Blood God Pack, will need to purchase the pack to access its grisly effects.

Blood and gore effects can be toggled on and off in the advanced graphics options menu. Hail Hydra!

UPDATE NOTES (highlights)

This update comes with a number of tweaks, improvements, changes and fixes to many areas of the game, along with our first major balance-pass for the WARHAMMER II core races. We’ve also made some tweaks to the Free For All MP mode, added a host of new FFA maps, and introduced new buildings and dilemmas for the different Races.

Read on for the full details, but first off, here are some headline fixes we feel may be relevant to players’ interests:

FIXED cases of units dropping attack orders (and therefore not pursuing fleeing enemies)
FIXED units in guard mode stopping attacking if current melee enemy Rampages
CHANGED Morathi and Malekith’s skills to spread the owning faction’s corruption, instead of starting faction’s corruption. This means that if Mortahi is confederated to Malekith’s faction, she will not continue to spread Chaos corruption
FIXED multiple region borders that were preventing factions from being able to trade with one another, especially if their capital was on an island
FIXED Screaming Bell being incorrectly marked as a small unit. It is now correctly considered a large unit
CHANGED the difficulty of the final battle when initiated by the AI (by completing their fifth ritual). The battle will now feature an additional army led by the race’s other Legendary Lord
CHANGED Black Arks from being part of the army upkeep penalty. Black Arks now do not factor in to the Supply Lines modifier
FIXED Blessed Units not receiving the effects of certain Technologies, Skills or Astromancy stance

UPDATE NOTES (in full)

GENERAL

RELEASED Mortal Empires
RELEASED Blood for the Blood God for WARHAMMER II
FIXED multiple crashes
FIXED multiple MPC desyncs
FIXED multiple localisation issues in multiple languages

CAMPAIGN GAMEPLAY

ADDED Siege defence tower projectile upgrades for WH2 factions to defence buildings
ADDED additional Dilemmas that will trigger when your Dark Elf or Skaven Lords are very high on loyalty. Also, added over a dozen magic items that are specific rewards for Dark Elf and Skaven high-loyalty dilemmas
ADDED functionality for tutorial notifications to respond to Esc key presses to dismiss/acknowledge them
ADDED multiple new buildings:

Empire

Castle Reikguard (Altdorf)
Imperial Palace (Altdorf)
Imperial Academy
Roads and Toll Gates

Greenskins

Big Fort (Black Crag)
Dork’s Rock (Black Crag)
Chaos Troll Lair (Erengrad)
Raiding Caches

Vampire Counts

Major reshuffle of recruitment buildings
Terrorgheists and Wraith units have separate recruitment buildings
Awakened Battlefield
Blood Keep (Nuln)
Fortress of Merovech (Mousillon)
Drakenhof Court (Drakenhof)

Dwarfs

Karaz-a-Karak Airport (Karaz-a-Karak)
Bugman’s Brewery (Karag Dromar)
Grand Underway Junction (Karak Eight Peaks)

Wood Elves

Elven Court
Elven Healer
Ability to fully occupy Lothern
Ability to construct a variant of the Everqueen’s Court in Gaean Vale
Office-related buildings are now restricted to a specific Athel Loren settlement

Most races

Buildings to exploit the new resources
Merged resource-based unit upgrade effects into resource exploitation buildings

CHANGED Morathi and Malekith’s skills to spread the owning faction’s corruption, instead of starting faction’s corruption. This means that if Morathi is confederated to Malekiths faction, she will not continue to spread Chaos corruption
FIXED multiple region borders that were preventing factions from being able to trade with one another, especially if their capital was on an island
CHANGED the difficulty of the final battle when initiated by the AI (by them completing their fifth ritual). The battle will now feature an additional army led by the race’s other Legendary Lord
CHANGED Black Arks from being part of the army upkeep penalty. Black Arks now do not factor in to the Supply Lines modifier
FIXED Blessed Units not receiving the effects of certain Technologies, Skills or Astromancy stance
IMPROVED – breaking treaties will now have a stronger immediate effect on affected relationships
IMPROVED campaign AI intervention army decision-making for which sites to siege. Now more likely choose the non-primary Ritual locations if closer to them
IMPROVED campaign AI logic for building up existing forces instead of creating new ones
IMPROVED campaign AI occupation decisions for main targets when temporarily distracted by other objectives
IMPROVED ambush help page information
IMPROVED behaviour of advice when a dilemma is triggered
IMPROVED calculated strength of Lords versus lower quality infantry. They were too strong before
CHANGED “Piracy” event to not trigger if player owns Sartosa region
CHANGED diplomacy to allow peace to be made between races in the Vortex ritual race after the campaign has been won
CHANGED max number of traits a character can hold to 30 from 20
FIXED a bug where entering a battle with heavily damaged units often resulted these units getting wiped out after autoresolving the battle even if they didn’t suffer any losses during the battle
FIXED a case where Rebel armies would assault a settlement repeatedly rather than making the decision to raze it
FIXED a soft lock which would occur when the player reached 10 turns left of the final ritual at the same time as another faction triggers the final battle
FIXED agent success chance modifiers sometimes being applied to own heroes as well as enemy
FIXED an issue in the diplomacy AI where the player’s treachery rating wasn’t considered correctly and this made some parts of diplomacy exploitable
FIXED an issue with the AI proposing peace right after entering a war with the player
FIXED cases where embedded Heroes would be selected at the end of the player’s turn and then immediately unselected
FIXED cases where followers would disappear after unequipping them from a character
FIXED cases where unique items could be awarded via random events (e.g. Encounters at Sea)
FIXED Cave In Achievement not unlocking when player completed requirement in game
FIXED Legacy of the Great Necromancer Achievement not unlocking when player completed requirement in game
FIXED Encounters at Sea sometimes spawning in unreachable locations
FIXED Lords recruited from Black Arks after achieving a Vortex Campaign victory not gaining any additional levels that should be granted
FIXED Mazdamundi AI skill selection to prefer his unique skills more
FIXED missing effects on some ancillaries/followers
FIXED missions being issued while the issuing character was not available
FIXED pre-battle camera scene not working correctly when the player was reinforcing an AI ally with their Garrison force
FIXED public order and tax exemption on fortress gate regions resetting when the region changes owner
FIXED Skaven tech to increase new Lords Loyalty not affecting Lords already in the selection pool
FIXED some cases where the AI would repeatedly ask for almost the same deal
FIXED targeting intervention forces for missions requesting the player to make an alliance
FIXED units garrisoned in a settlement that is affected by Plague not receiving the Plague attrition

BATTLE GAMEPLAY

FIXED cases of units dropping attack orders (and therefore not pursuing fleeing enemies)
FIXED units in guard mode stopping attacking if current melee enemy Rampages
FIXED Screaming Bell being incorrectly marked as a small unit. It is now correctly considered a large unit
ADDED 7 new Free-for-All maps
IMPROVED Dragon breath targeting versus dispersed multiple entity units
IMPROVED battle AI usage of spells in many cases
IMPROVED flying unit ability to chase down routing units
IMPROVED the playable area and deployment zone sizes on Troll Country FFA
CHANGED Army losses morale penalty to not trigger in FFA battles. This change keeps players involved in the match for longer.
CHANGED Faction banner colour for enemy in Dwarf Gouger quest battle to improve readability
CHANGED Liber Bubonicus quest battle time limit. Added 3 minutes.
CHANGED unit spawning (e.g. Verminitide) behaviour. Stops cases where the spawned unit would swarm single entities and gain excessive attack frequency
FIXED a case of attacking Siege AI not properly attacking when there is no siege equipment
FIXED a corner wall piece in a Dark Elf city where siege towers would fail to dock
FIXED a scripting issue which would cause the AI enemy army in the Rod of Corruption quest battle to not correctly respond to artillery fire
FIXED a staircase in Lothern Siege battle map which would cause chariots to spontaneously combust
FIXED an exploit where you could cast some spells repeatedly for free if giving a move order during spell wind up. YUKANNADUZAT!
FIXED battle difficulty not applying correctly when chosen on campaign select screen
FIXED being able to bypass some Army Ability restrictions by casting on the Unit Cards
FIXED Bombardment spells not being counted correctly towards Free-for-All player scores
FIXED Bombardment spells sometimes not exploding on collision with certain terrain
FIXED defending siege AI reinforcements sometimes not being handled correctly by AI
FIXED enemy units sometimes rallying in intro battle when they shouldn’t
FIXED CA Cinematics Team’s obsession with slaying High Elves. May require further testing…
FIXED magic missile spells from bound items casting exploit if owner was a non-wizard Lord
FIXED Siege tower fire rates being too fast
FIXED some bound Vortex spells being able to be casted on walls when they should be restricted from doing so
FIXED some cases where defender reinforcements would not arrive in siege and minor settlement battles
FIXED some missing collision on obstacles in a few battle maps
FIXED rebirth effects not triggering properly if unit was routing

UI

FIXED hidden Skaven armies being visible by toggling on the Character names UI option
CHANGED UI for swapping between lores if your caster had multiple. This is to avoid overlap with army abilities.
ADDED spacing to Legendary Lord select images to denote races differentiation better
CHANGED Enemy Army colour in MP battles to be red rather than pink
CHANGED predicted public order overlay to work off only 3 colours which shows if public order is going up, down or remaining neutral
FIXED “Enemy siege lifted” event in event list missing icon
FIXED 3D banners sometimes being visible for garrisoned armies when in zoomed out strategic view
FIXED a case where MPC players had access to interventions when it was not their turn
FIXED a UI issue where only the Commandment button would be visible after closing the Rites panel if the Settlement panel was previously selected
FIXED adding skill points in some cases resetting the scroll back to the left
FIXED assembly kit downloaded map not being auto-selected in MP lobby
FIXED ‘can trade’ icon in Known Factions list displaying incorrectly if you could trade but currently were not with a faction
FIXED dilemmas sometimes appearing again after the player had already responded
FIXED double clicking a ruin in strategic view revealing Skaven presence by opening the faction diplomacy screen
FIXED error message that would show when trying to join a Multiplayer Campaign lobby for a save game you did not previously take part in
FIXED Event message not being generated when losing a Lord or Army during end turn
FIXED exiting out of diplomacy after offer an is rejected putting camera back in overview instead of where it was previously
FIXED incorrect reason given for not being able to perform rites when the player’s capital was not available
FIXED missing image in the Spells Browser for Skink Priest Avatar
FIXED Murderous Prowess UI not flashing for duration of ability active state
FIXED pressing the Home key during the post-battle camera scene allowing the camera to navigate away
FIXED Quick-save UI button being disabled in the pre-battle screen when the player is reinforcing an allied AI army attacking an enemy settlement
FIXED resource UI bar appearing during end turn after retreating from a battle
FIXED Settlement pre-battle options refresh for attacking player if another player is reinforcing them and selects a pre-battle option first
FIXED Softlock if opened rites panel whilst on the call-to-arms screen
FIXED the displayed upkeep value for units sometimes displaying incorrectly once recruited
FIXED Unit banners for flying units sometimes being missing when entering the tactical map mode in underground battles

VISUAL/GRAPHICS

ADDED the ability to disable post-process sharpen in Advanced graphics options
FIXED video playback having issues with High refresh rate monitors which would make the game unplayable when running at very high refresh rates (144+ Hz)
ADDED default graphics quality preset detection for AMD VEGA GPUs
CHANGED level of post-process sharpen effect to be weaker
CHANGED WH1 race ship models to all use larger variants like WH2 races
FIXED visual glitch that would occur with water if resolution scale was set below 100%
FIXED visual noise glitch in SSAO
FIXED cases of Lords in pre-battle scenes being too large and colliding with each other
FIXED multiple minor animation glitches
FIXED Spearmen unit in Tor Elithis Rogue army T-Posing
FIXED White Lions of Chrace models having black spots on fur when camera was further away from them

AUDIO

ADDED some new UI Sound Effects
FIXED Audio being muted during end turn sequence camera pans
FIXED Campaign music sometimes not blending between tracks correctly
FIXED Music slider not affecting campaign music
FIXED occurrences of campaign map audio not updating correctly when corruption took hold of a region

BATTLE BALANCING

General Balancing changes

Rampage tweaks (kicks in 5% of HP lost later, reduced duration by 10s, tweaked pause between repeated rampages)
Tweaks to rear attack melee defence modifier
Reduced MP cost of melee lords on foot and horses by -50

Skaven

Warpfire Throwers -50 cost, +5% reload speed
Night Runners (Slings) +1 dmg
Night Runners: reduction in accuracy
Night Runners (all) -5 hp, -5% physical resistance, -4 melee defence
Gutter Runner Slingers +1 dmg
Gutter Runners Slingers (Poison) +1 dmg
Gutter Runners: reduced projectile accuracy
Gutter Runners (Poison): reduced projectile accuracy
Gutter Runners (all) -5% physical resistance, -3 hp, -4 melee defence
Death Globe Bombardier +2 dmg, +4 AP dmg, +1 explosion dmg, +2 explosion AP dmg
Hellpit Abomination +5 BvsL, +3 MA, tweaks to attack animation preference
Warp Lightning Cannon – accuracy (minor tweak)
Doomwheel -100 HP
Plague Priest on Plague Furnace: +100 mp cost
Skavenslaves: more salt added to diet; now 25% more delicious

Lizardmen

Terradon with Fireleech Bolas +10 range, projectile tweaks
Horned Ones -100 cost, -5 armour, +14 HP
Kroq-Gar – Horned One: +5% HP
Slann Mage Priests and Mazdamundi on Palanquin +25% missile resistance

High Elves

Swordmasters -2 MD
Phoenix Guard -4 MA, -1 Speed, tweaks that will slightly reduce damage output
Silver Helms (all) +2 CB, +2 dmg
Tiranoc Chariot -2 missile dmg, +2 missile ap dmg
Dragon Princes -2 HP
Sun Dragon +4 MD, more breath attack damage
Moon Dragon +2 MD, slightly more breath attack damage
Black Dragon +2 MD
Lothern Sea Guards (all) +2 MA
Flamespyre Phoenix +2 MA, +3 leadership, +4 CB
Frostheart Phoenix +2 CB
Great Eagle +5 ground speed
Eagle Claw Bolt Thrower -25 hp on artillery piece
Tyrion: +45% flame resistance
Tyrion – Malhandrir: increased mass to match heavier hero warhorses
Tyrion: +10 weapon strength, percentage of ap damage increased to 45%.
Tyrion: Added Foe Seeker ability for multiplayer

Dark Elves

Reaper Bolt Thrower -25 hp on artillery piece
Dark Riders Xbow +50 cost
Black Ark Corsairs Handbow -2 ammo, projectile tweaks (amounts to a minor nerf)
Black Ark Corsairs (all) -1 HP
Cold One Knights -0.1 attack interval
Executioners -2 MD, -10 armour
Black Guard -10 armour, tweaks that will slightly reduce dmg output
War Hydra +5 CB
Death Hag – Blood Cauldron: +100 MP cost

Special Abilities and Spells:

Improved ability tooltips to contain more information about damage type
Adjusted medium breath template damage by -10% (Wind Blast, Pestilent Breath, Sunfang)
Added recharge in melee and removed max uses for Sunfang
Comet of Casandora and Black Ark Cauldron explosions now reach their max radius (=slightly more damage)
Adjusted Warp Lightning explosion damage by -23%. Reduced Warp Lightning cost to 5
Adjusted Wake of Fire explosion damage by -33%
Fate of Bjuna power cost increased by 1
Crack’s Call power cost reduced by 1
Cracks’s Call Upgraded power cost reduced by 1
Apotheosis can now target self
Liber Bubonicus limited to max 2 uses
Fiery Convocation: reduced power cost by 1
Death Frenzy & Upgraded: Removed charge bonus stat effect. Increased duration to 21. Reduced power costs by -1 and -2 respectively
Flame Storm & Flame Storm Upgraded: Increased vortex movement speed to 4. Reduced power cost of regular by -1
Snare Net: Removed additional charge speed reduction, reduced speed reduction to -18

A niżej FAQ:
Mortal Empires
What is Mortal Empires?
Mortal Empires is a grand-scale downloadable campaign set across a massive new campaign map, free for owners of both Total War: WARHAMMER and Total War: WARHAMMER II. It enables players to embark on new campaigns as any playable Legendary Lord they own from both games and any owned DLC.

How do I download it?
Mortal Empires is a free downloadable content pack that you can access from Total War: WARHAMMER II’s DLC list on Steam. To view the Steam page click here: http://store.steampowered.com/app/617810/Total_War_WARHAMMER_II__Mortal_Empires/

Is it the same min/rec spec as WARHAMMER II?
Yes, the min and rec specs for Mortal Empires will be the same as Warhammer II. However, due to the size of the campaign map, some users may tend to see lower framerates when looking out across the maximum extent of the map. You can also expect increased end turn times due to the large numbers of factions that will take a turn.

Do I need to have both games installed?
No, you only need Total War: WARHAMMER II installed to play Mortal Empires, you just need to own Total War: WARHAMMER. Mortal Empires is accessible through the Campaigns menu in the WARHAMMER II frontend.

Do I need to own both games?
Yes. Ownership of both games is required to play the Mortal Empires campaign. If you own any WARHAMMER I downloadable content, you will also be able to play as those races in Mortal Empires, with the temporary exception of Norsca.

Why aren’t Norsca in it?
Due to different teams’ development schedules, Norsca won’t make it into Mortal Empires when it first becomes available. They’ll be implemented in a future update. We’d much rather release Mortal Empires to you sooner and get Norsca implemented in due course. This also means that the content of the Foundation Update for WARHAMMER 1, such as the 30th anniversary Regiments of Renown and alterations to Legendary Lords’ skills trees, will also be implemented alongside Norsca in the future.

Is the Vortex active in this?
No. The vortex remains on the map visually, but the race-for-control of the Vortex as featured in the Eye of the Vortex campaign will not be present in Mortal Empires. Each Legendary Lord will of course have their own victory conditions and objectives.

Can I play a co-op campaign with different races?
Yes. Unlike the Eye of the Vortex campaign, there is no mechanic requiring both players to play as Legendary Lords from the same race if they wish to work together. This means you’re able to co-op as any two races/factions you wish, and create whatever lore-breaking unholy alliance you desire.

Is two player co-op still the limit?
Yes.

Have the Old World factions been balanced against the New World factions?
While the Foundation Update changes to Skill Trees won’t be applied to the Old World races till later, there have been some tweaks and changes in Mortal Empires to ensure they’re up to scratch with their new potential allies and enemies. As with all changes we’ll be monitoring feedback in our official forums and will continue to make changes and additions in future updates.

Will Old World starting positions be moved/separated?
Not at this stage. We’ll continue to support and tweak aspects of Mortal Empires over time, and different starting positions for Old World Legendary Lords are one such consideration.

How big is the download/install size for patch 1 and Mortal Empires?
Due to the unique way Steam patches games – by backing up your existing installation, applying the freshly-downloaded data to the duplicate, then deleting the old installation, if you ever wondered – you may need to free up some hard drive space to install Mortal Empires. Here’s what you can expect:

Mortal Empires patch download size:
~4.5 GB

Mortal Empires Campaign download size:
~713 MB

WARHAMMER II pre-patch installation footprint:
~40.5 GB

Total disk space required during update installation (includes 44.5 GB temporary files for installation process):
~85 GB

WARHAMMER II post-patch installation footprint:
~42.5 GB

If you’ve limited space on your primary hard drive (for example, if you’re using an SSD with limited space as your primary drive, with a secondary mechanical drive for mass storage), a useful workaround we’ve found is to setup a secondary Steam Library folder on your storage drive. Provided you have enough space on your primary drive for the final installation (see ‘post-patch installation footprint’ above), Steam will automagically utilise any other registered Steam folders on other drives as a download location for the install process.

To set up a secondary Library folder in Steam, Click Steam->Settings->Downloads and click the Steam Library Folders button. From here you can create extra Library folders on any of your drives.
Blood For the Blood God
What is Blood for the Blood God?
Blood for the Blood God is a DLC for both Total War: WARHAMMER I & II. It unlocks gruesome special effects on the battlefield to show the true horrors of war in all its bloody carnage.
What effects does Blood for the Blood God bring to my game?
Blood for The Blood God brings a number of gory, mature-rated effects to Total War: WARHAMMER II

Blood spurts.
Gory spatter on unit models.
Limb and head dismemberment (humanoids and non-legendary characters).
Zombies and skeletons may continue to fight after dismemberment!
Explosive gibbing from deadly mid-torso strikes.
Blood-drenched UI elements.
Random, global campaign events that generate greater carnage in battle.

I paid for Blood for the Blood God for WARHAMMER, do I have to buy it again for WARHAMMER II?
Nope! If you bought Blood for the Blood God for Total War: WARHAMMER I, you’ll also receive Blood for the Blood God for WARHAMMER II free of charge. Likewise, purchasing Blood for the Blood God for WARHAMMER II will unlock Blood for the Blood God for WARHAMMER 1.
How much is the Blood for the Blood God DLC?
Blood for the Blood God will retail at £1.99 on Steam
How do I turn on Blood for the Blood God?
Once downloaded, Blood effects can be enabled in the Advanced Graphics Settings of Total War: WARHAMMER II.
Will Blood for the Blood God raise the age rating of Total War: WARHAMMER II?
Yes, depending on your country of residence, Blood for the Blood God may raise the age rating of the main game.

Xantor
25-10-2017, 13:12
takie pytanie bo mnie zastanawia, od tych 85gb w czasie instalacji odejmuje sie te 38 gb co teraz gra zajmuje czy poza tym 85 potrzeba? ^^

Tomason
25-10-2017, 13:21
Ta ogromna ilosc miejsca na dysku mnie zastanawia. Ale tak jak czytalem poprzednie posty WH1 moge usunac ze Steama ?

Pyrrus89
25-10-2017, 13:51
Ludzie zwykle nie mają większych dysków SSD niż 256 Gb a oni dowalają 85. :F

Il Duce
25-10-2017, 14:11
Leśne elfy będą kompletnie niegrywalne i beznadziejne,z powodu zniesienia ograniczeń w okupacji ich dotychczasowa unikalna mechanika będąca zaletą stanie się wadą,to samo zresztą dotyczy norski a w zamian dostają po 2 dodatkowe sloty na budowę w miastach,no po prostu rewelacja...

Z tego co zrozumiałem to te 85 gb będzie potrzebne tylko na czas instalacji,potem objętość WH2 zmniejszy się do 40 paru gb bo zostaną usunięte pliki "tymczasowe".

Maniek116
25-10-2017, 14:22
Z punktu widzenia gracza elfów, to jest to owszem problem, jednak dla osoby, która gra czymkolwiek innym to spory plus bo do szału doprowadzały mnie sytuacje, gdzie leśne elfy podbijały w krótkim czasie całą bretonię i połowę imperium kiedy ja grałem krasnoludami, czy czymkolwiek innym daleko od nich, gdzie nie mogłem sukcesywnie wycinać ich w pień.

Xantor
25-10-2017, 14:59
Leśne elfy będą kompletnie niegrywalne i beznadziejne,z powodu zniesienia ograniczeń w okupacji ich dotychczasowa unikalna mechanika będąca zaletą stanie się wadą,to samo zresztą dotyczy norski a w zamian dostają po 2 dodatkowe sloty na budowę w miastach,no po prostu rewelacja...

Z tego co zrozumiałem to te 85 gb będzie potrzebne tylko na czas instalacji,potem objętość WH2 zmniejszy się do 40 paru gb bo zostaną usunięte pliki "tymczasowe".

tylko mnie zastanawia czy te 85 to razem z tym co jest czy ekstra i na czas instalacji patcha wtw2 będzie zajmować 120 gb ^^

Ituriel32
25-10-2017, 17:00
Ja i tak tylko leśnymi grałem w koopie, i teraz nic się nie zmieni.

Il Duce
25-10-2017, 20:09
Z punktu widzenia gracza elfów, to jest to owszem problem, jednak dla osoby, która gra czymkolwiek innym to spory plus bo do szału doprowadzały mnie sytuacje, gdzie leśne elfy podbijały w krótkim czasie całą bretonię i połowę imperium kiedy ja grałem krasnoludami, czy czymkolwiek innym daleko od nich, gdzie nie mogłem sukcesywnie wycinać ich w pień.

Nie twierdzę,że jest to moja ulubiona frakcja,no ale jednak trochę szkoda,że już dwie odpadają na starcie(Norska też raczej nie zostanie przerobiona) tylko dlatego bo CA było zbyt leniwe i nie zostały one przystosowane do nowej mechaniki. Zresztą to się tyczy prawie wszystkich ras z jedynki,bo żadna nie dostanie rytuałów ani niczego specjalnego poza paroma dodatkowymi budynkami. Ogólnie ME są wydane ewidentnie za szybko i dostajemy raczej wersję beta,niezbyt nadającą się do gry. Jak zwykle nadzieja w moderach,którzy pewnie jakoś dopracują rasy z jedynki.

tylko mnie zastanawia czy te 85 to razem z tym co jest czy ekstra i na czas instalacji patcha wtw2 będzie zajmować 120 gb ^^

Nie,na czas instalacji będzie zajmował 85,po instalacji 42,5.

Ituriel32
25-10-2017, 20:15
Jeśli dobrze zrozumiałem ludzi z transmisji to leśne będą mogły się na Elfiej wyspie normalnie osiedlać.

No ale to i tak jest bull dla leśnych i norsmenów...

Arroyo
25-10-2017, 20:33
Mnie ciekawi, czy dorzucą w ramach Mortal Empires jakieś nowe achievki. No bo jednak bez nich to nie zawsze jest fajnie.

Il Duce
25-10-2017, 20:57
Jeśli dobrze zrozumiałem ludzi z transmisji to leśne będą mogły się na Elfiej wyspie normalnie osiedlać.

Wtedy by jeszcze nie było tak najgorzej,niestety z opisu patcha wynika,że mogą się normalnie osiedlić tylko w Lothern i zbudować specjalny budynek w Avelorn...

Mnie ciekawi, czy dorzucą w ramach Mortal Empires jakieś nowe achievki. No bo jednak bez nich to nie zawsze jest fajnie.

Jakieś pewnie będą,szkoda tylko,że samo ME wygląda na zrobione na kolanie.

No ale to i tak jest bull dla leśnych i norsmenów...

Komorowski lubi to ;).

Chaak
25-10-2017, 20:57
Achievki pewnie dodadzą, ale jak zwykle, spora część pewnie będzie działać po swojemu albo wcale.

Maniek116
25-10-2017, 22:41
Im dłużej czytam te noty i oglądam gameplaye z ME tym bardziej dopada mnie dylemat, czy warto teraz w ogóle zaczynać kampanie, czy poczekać parę miesięcy aż to dopracują, bo aktualnie to wygląda jak jakiś mod fanowski. W sumie to bardziej mnie interesują TK do kampanii wiru, bo jak dla mnie kampania z WH2 jest dużo lepsza od jedynki także jakoś przeżyje się tą początkową klapę ME.

Ituriel32
25-10-2017, 23:07
Dla mnie np. cały wir to nie wypał i przykład lenistwa. Dobra podoba mi się tam jedna rzecz: filmiki, ale te za rytuały 2,3,4 są za krótkie.

Ja pogram synalkiem lub lordem skrolkiem, czekając na wejście pacza z Norską i wszystkimi zmianami z nimi związanymi.

Kraq i Queek poczekają na dodanie TK, bo dopiero wtedy będzie tam zabawa.

Xantor
26-10-2017, 00:33
Eh i tutaj ja mam ból bo wir przeleciałem wszystkimi(za szybko poszło) a nie chce mi się dublować, dodatkowo im więcej myślę o ME to tym bardziej widzę bezsensowność grania leśniakami, hordami(nie lubie hord nigdy nimi nie gram ale co tam ^^) czy norską na innym poziomie trudności niż normalny, gdyż bez zmian w ekonomi to przy tych 15% nie wyrobię z kasą na utrzymanie armii. Inna sprawa to to że gry TW po wydaniu od czasów ETW zawsze są w wersji beta więc to mnie trochę bardziej przekonuje do gry w ME.
Jedyne co mnie cieszy jak na razie, jutro się przekonam to to że chyba nie będe musiał zwalniać ssd bo trzymałem tam 70 gb w zapasie ^^

Janek
26-10-2017, 07:30
Mnie sie w rytuale podobaja tylko filmy i watek fabularny jak na strategie nawet daje rade.
Ale poza tym raczej psuja rozgrywke - na poczatku jest rush zeby zajac 3 miejsca dajace +10 a pozniej trzeba trzymac na swoim terenie ze 2-3 armie zeby bic tych niemilcow co sie pojawiaja przy rytualach przez co nie bardzo jest kim robic ekspansje - jasne ze mozna wracac na czas rytualu ale w sumie odstepy pomiedzy rytualami sa na tyle krotkie, ze trudno gdzies daleko zajsc.
Tak samo interwencje sa niby fajnym pomyslem ale slabo zrealizowanym z armia pojawiajaca sie pol ruchu od maszej stolicy.
A juz ostatnia bitwa gdzie wszyscy walcza z wszystkimi mnie tak odrzucila, ze tylko w pierwszej kampanii mi sie ja chcialo zagrac - w nastepnych ogladnalem sobie koncowy filmik na youtube.
Sa tez nowe bugi wynikajace z nakladania sie funkcjonalnosci z TW1 i TW2 - np. jak sie da Mazamundiemu za duzo przedmiotow z aktywna umiejetnoscia to zniknie nam mozliwosc uzycia zaklecia Ruination of Cities, bo ikonki sie nie mieszcza. Tak samo aktywne zdolnosci podczas oblezen koliduja z mozliwoscia przelaczania rodzaju magii u wysokich elfow, bo ikony na siebie zachodza.
Co nie zmienia faktu, ze ogolnie rzecz biorac gra jest ulepszona w stosunku do 1 a nowe rasy ciekawsze (najgorzej obecnie wypada Imperium, ktore nie ma zadnej ciekawej mechaniki rozgrywki). To troche jak z Cywilizacja - pewne rzeczy wkurzaja ale zawsze chce sie zagrac jeszcze jedna ture ;-)

Il Duce
26-10-2017, 09:55
Jak się tak dłużej zastanowić to i wątek fabularny jest bez sensu,więc zostają tylko cut-scenki :P.

Serio jakiś rozklekotany wynalazek skavenów,który łupnął w ziemię nawet nie w pobliżu vortexu naruszył strukturę magii? I niby w jaki sposób go wystrzelili? Mają bazę na kosmosie? I naprawdę żadna rasa nie zadała sobie trudu żeby zbadać miejsce w,które uderzyła "kometa" powodująca tak duże zniszczenia? :rolleyes:.

Co do bugów to ja grając DE znalazłem jeszcze jeden - w garnizonie może być max 20 jednostek,w Har Ganeth udało mi się przewyższyć tą liczbę ale te dodatkowe jednostki po prostu magicznie wyparowały i dalej miałem 20...

Xantor
26-10-2017, 11:04
Ale jak 20 w garnizonie ja miewałem więcej, jedyne co mnie śmieszy to to że wsparcie zawsze dochodzi od strony miasta niezależnie gdzie by wojsko na mapie nie stało to zawsze jakimś cudem wychodzi z miasta co jest dosyć irytujące.

A pacza nadal brak ;/

Arroyo
26-10-2017, 11:06
O 16:00 dopiero.

Arroyo
26-10-2017, 15:16
Szybkie info - w bazie danych Steam dodano wszystkie DLC z WH1 do WH2, ale ten produkt, co jest nieznany, ciągle jest tworzony.
http://store.steampowered.com/app/594591/Total_War_WARHAMMER_II__Blood_for_the_Blood_God_II/?snr=1_5_1100__1100 = Krew dla Boga Krwi II. Jak ktoś ma w WH1 krew to nie musi kupować.

Xantor
26-10-2017, 15:24
tyle sie napisali o tym wymaganym miejscu a w efekcie końcowym tylko 4,4 gb

Arroyo
26-10-2017, 15:31
Bo to miejsce, jakie musi sobie ten patch zarezerwować. Pobiera się 4.4 GB, a po pełnej instalacji schodzi do tych 42-45 GB.

Xantor
26-10-2017, 15:56
Chodziło mi o to że podczas instalacji łącznie potrzebne miało być te 85gb. A okazuje się że to tylko przy czystej instalacji.

ares354
26-10-2017, 16:00
Doczytałem się ciekawych przesłanek, otóż by umożliwić kooperację dla fanów Imperium, jeden z istniejących LL zostanie przeniesiony do innej prowincji. Widać zamiast dodać pod frakcję dla fanów ludzi, będzie trzeba znieść Gelta w Nuln lub Volkmara w Middenheim. To oczywiście tylko moje założenia, ale gdzie ich mogą przenieść...

Tak sugeruje jeden z artykułów anglojęzycznych nt. właśnie tego nowego DLC.

Xantor
26-10-2017, 16:04
właśnie dodam jeśli nikt nie zauważył, to u wampirów w bitwie pojawił się nowy LL, mianowicie Czerwony Diuk

Krzyhar21
26-10-2017, 16:12
Czerwony Diuk był dostępny w jedynce w bitwach, jeśli wygrało się minikampanie leśnych elfów.

Xantor
26-10-2017, 16:23
mam minikampanię leśniaków i nie mam diuka w 1 ;p

Arroyo
26-10-2017, 16:25
Jakiś błąd - nie mogę zainstalować Mortal Empires mimo, że 1 i 2 mam. Jedynkę ze wszystkimi DLC.

EDIT: Dobra, naprawione. Przy okazji - zapraszam do dyskusji na temat Mortal Empires do tematu tejże kampanii.

Krzyhar21
26-10-2017, 16:44
mam minikampanię leśniaków i nie mam diuka w 1 ;p

A wygrałeś ją? Za wygraną dostaje się Diuka tak samo jak Borysa za kampanię zwierzoludzi.

Pyrrus89
26-10-2017, 16:44
Dziwne, brakuje mi sporo ras głównych we własnej bitwie. Zielonoskórych, Krasnoludów czy Imperium u mnie nie uświadczysz, posiadam za to poboczne, jak np Klan Angrund czy Von Carstein. :drunk:

Chaak
26-10-2017, 16:45
Oczywiście gamonie z CA nie byliby sobą gdyby czegoś na starcie nie zepsuli. nie dość, że są problemy z dodaniem nowej kampanii do konta, achievment za budynek Emo Elfów w Hag Graef dalej nie działa to jeszcze zepsuli przycisk do szybszego przewijania tury. Wcześniej wystarczyło wcisnąć go po każdym wczytaniu mapy kampanii, teraz co turę trzeba. W ogóle nie wiem czemu zmienili to przyspieszanie przewijania z jedynki, które było najlepsze ze wszystkich w TW.

Il Duce
26-10-2017, 17:08
Ja wyszedłem z gry jak zobaczyłem,że Karl Franz ma drzewko z dnia premiery WH1 a klimat przyjazny ludziom z imperium to pustynia i sawanna a nieprzyjazny to wyspy o klimacie umiarkowanym xD.

Ale jak 20 w garnizonie ja miewałem więcej, jedyne co mnie śmieszy to to że wsparcie zawsze dochodzi od strony miasta niezależnie gdzie by wojsko na mapie nie stało to zawsze jakimś cudem wychodzi z miasta co jest dosyć irytujące.

Zarzuć screenem,ja w Har Ganeth mam 20 zamiast 23.

Xantor
26-10-2017, 19:05
A wygrałeś ją? Za wygraną dostaje się Diuka tak samo jak Borysa za kampanię zwierzoludzi.

tak

Zarzuć screenem,ja w Har Ganeth mam 20 zamiast 23.

to trochę poczekasz bo obecnie nie mam takiej możliwości gdyż po prostu muszę jakoś najpierw dobić do takiej sytuacji ^^

piotrkamyczek
31-10-2017, 08:09
Jak myślicie co kryje się pod DLC - Eksperyment ??

SaperHeart
31-10-2017, 10:36
Jak myślicie co kryje się pod DLC - Eksperyment ??

CA zrobi brodatych elfów ;)

Arroyo
31-10-2017, 10:50
Połączenie Elfów z Krasiami w sensie genetycznym? Biorę :devil:
A na poważnie to pewnie malarz armii, ale nie jestem do końca pewien.

Kijkowaty
31-10-2017, 12:12
Coś z Skavenami zapewne, przynajmniej tak na zdrowy rozum.
Czego brakuje u Skavenów? Jakieś maszyny, mogą dodać lorda do Skavenblight, może klan Skryre.

Arroyo
31-10-2017, 12:21
Kijowaty, listę braków masz w temacie gry Skavenami. Co do LL to akurat Thanquol jest w DLC, w FLC więc bardziej prawdopodobnym jest Throt, więc klan Skryre ma małe szanse. Dlatego sądzę, że eksperyment nie będzie powiązany z jednostką, a raczej z malarzem armii.

Il Duce
31-10-2017, 12:40
Do eksperymentu jeszcze daleko,najpierw będzie LL dla skavenów,ale po obrazku naprawdę ciężko wywnioskować co to może być(choć w malarza armii bardzo wątpię). Z kolei ja obstawiam,ze dziś CA uraczy nas trailerem albo zajawką trailera TK,no bo kiedy jak nie w halloween mają to zrobić? ;).

piotrkamyczek
31-10-2017, 13:58
A jak myślicie kiedy będzie LL do Savenów . Bo ja obstawiam że jak mają być TK to na święta więc te 4 dlc musza do świąt jakoś rozplanować

Janek
31-10-2017, 16:55
Pewnie w polowie listopada. Platne dlc beda wychodzily poza opublikowana lista flc - abstrahujac od tego czy TK beda na swieta, nie sadze zeby do tego czas wrzucili wiecej niz 2 flc.

Arroyo
03-11-2017, 16:46
https://www.totalwar.com/blog/mortal-empires-pte-patch-notes
Patch - by go pobrać, trzeba:
PPM na grę -> Właściwości -> Beta -> mortal_empires_pte

piotrkamyczek
03-11-2017, 20:37
zacięło mi się pobieranie patcha i ani go sciągnąć ani uruchomić gry czy ktoś też tak ma??

Chaak
03-11-2017, 21:08
Mi też sporo czasu się ściągało. Wyglądało jakby stało w miejscu, ale pobrało się w końcu.

piotrkamyczek
07-11-2017, 12:44
ktoś mi się włamał na pocztę nastęnie na stema i ukradł konto :( konto odzyskałem sam ale okazuje się nie być tym kontem bo nie posiada moich gier czyli ktos pozmieniał dane . Wysłałem do steam zgłoszenie ze zdjęciem klucza do tw wh2 . Myślicie że istnieje szansa na odzyskanie konta. Ech miał dużo gier wh miałem całęgo z dodatkami ?

Janek
07-11-2017, 22:05
Tak, istnieje nawet całkiem duża.
https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=2347-qdfn-4366#proof

Arroyo
09-11-2017, 16:10
https://www.totalwar.com/blog/mortal-empires-hotfix-patch-notes
Hotfix do Mortal Empires.

Maniek116
18-11-2017, 00:27
Martwi mnie, że przez ostatnie zapowiedzi rozwój Warhammera praktycznie się zatrzymał. Warhammera 2 bardzo sobie cenię, ale od premiery nie otrzymaliśmy praktycznie nic, wręcz niektóre rzeczy jak przyspieszenie przewijania tury zostały zepsute. Mortal Empires nawet nie liczę jako dodatkowego contentu, bo jest to aktualnie jakaś faza alpha co najwyżej, co prawda według mnie mogą to fajnie rozwinąć ale jakoś się nie zapowiada. A w kampanii Vortexu aż boli człowieka, że praktycznie całe tereny warhammerowej Afryki zostają prędzej czy później podbite przez... Wampiry. No szlak trafia, przecież tu powinni być Tomb Kings a jakoś o nich cicho. Nawet jeśli im z tym nie spieszno, to niech jakoś to poprawią bo grając czym innym niż Queek albo Kroq'gar te wampiry robią tam kompletny rozpiernicz.

Arroyo
18-11-2017, 05:22
A ja sądzę, że tak w grudniu pierwsze formalne DLC puszczą. Dlaczego? Bo na razie jest hype na okres Aureliana do Rome II i mogą (ale nie muszą, zależy od wyników sprzedaży) pójść za ciosem i gdzieś w styczniu/lutym wydać moją ukochaną Numidię i Etrusków.
A tak to grudzień, hype opadnie na Romka 2, znów będzie więc można wrócić do starego naparzania się po mordach rasami z Warhammera.

Il Duce
18-11-2017, 10:29
O rany ile biedne CA może to powtarzać...Każda odsłona ma inny zespół,to że nie słychać zapowiedzi do WH2 nie znaczy,że ten tytuł poszedł do kosza i nikt nad tym nie pracuje :rolleyes:. Po prostu wreszcie,po dwóch latach CA wróciło do korzeni serii i na ten moment skupiło się na historycznych odsłonach,do WH2 ujrzycie jeszcze wiele DLC,Sega nie przepuści takiego potencjalnego zysku ;).

Turek
20-11-2017, 17:56
https://www.totalwar.com/blog/whats-next-warhammer-ii

W najnowszym blogu wspominają o balansie starych i nowych frakcji. Najnowszy patch nadal bez daty.

Krzyhar21
20-11-2017, 20:42
Mam nadzieję, że mimo zapowiedzi nie przeniosą Volkmara, Gelta, Izabeli, Ghorsta, Grombrinalda na siłę gdzieś indziej.

Jsatrzab
21-11-2017, 16:21
Mam nadzieję, że mimo zapowiedzi nie przeniosą Volkmara, Gelta, Izabeli, Ghorsta, Grombrinalda na siłę gdzieś indziej.

Izabela dostała swoją własną frakcje, więc już jej nie ruszą. Ghorst też jest jak najbardziej na swoim miejscu. Imperium bardzo by skorzystało na dodatkowej pozycji startowej, jednak z tego co się orientuję to obaj panowie powinni zaczynać w Altdorfie. Ewentualnie można by wymyślić narracje że Volkmar poszedł do Averlandu nawracać heretyków - na stosie. Jeśli chodzi o krasnale to Ungrim powinien zaczynać w Kadrin, a z Grombrindalem mogą na dobrą sprawę zrobić cokolwiek ja bym był za wysłaniem go do Kraka Drak, .

Krzyhar21
21-11-2017, 18:01
W blogu było napisane, że chcą dać każdemu LL ze Starego Świata nową pozycję, co w przypadku wielu lordów nie ma sensu, a u niektórych jest wręcz potrzebne. Co do Imperium to mam nadzieję na Borysa, a przy okazji Red Diuka jako grywalnych, co niestety nie jest bardzo prawdopodobne przy tempie ich pracy. :(

Jsatrzab
21-11-2017, 19:17
W blogu było napisane, że chcą dać każdemu LL ze Starego Świata nową pozycję, co w przypadku wielu lordów nie ma sensu, a u niektórych jest wręcz potrzebne. Co do Imperium to mam nadzieję na Borysa, a przy okazji Red Diuka jako grywalnych, co niestety nie jest bardzo prawdopodobne przy tempie ich pracy. :(

Raczej nie widzę szans na Borysa i Diuka jako pełnoprawnych LL - z questami itp, ale kto wie może zdecydują się dać im kampanie bez questów.

Kijkowaty
23-11-2017, 16:09
Raczej nie widzę szans na Borysa i Diuka jako pełnoprawnych LL - z questami itp, ale kto wie może zdecydują się dać im kampanie bez questów.

To już więcej szans na pełnoprawnych LL.
Do tej pory nie ma LL bez questów i to raczej się nie zmieni, bo taka jest polityka ich obecna.

Poza tym zrobienie questu to wcale nie jest wiele roboty. Ot napisać ok 6 tekstów, nagrać ze 3 dialogi przed bitwą i poustawiać jednostki na mapie.
Nic mega skomplikowanego, pierwszy lepszy moder zrobiłby to w kilka godzin mając narzędzia.
Ba ja sam mógłbym to zrobić mając narzędzia... najwięcej "problematycznej" roboty tu jest z nagraniem mowy przed bitwą.

Jsatrzab
23-11-2017, 16:47
To już więcej szans na pełnoprawnych LL.
Do tej pory nie ma LL bez questów i to raczej się nie zmieni, bo taka jest polityka ich obecna.

Poza tym zrobienie questu to wcale nie jest wiele roboty. Ot napisać ok 6 tekstów, nagrać ze 3 dialogi przed bitwą i poustawiać jednostki na mapie.
Nic mega skomplikowanego, pierwszy lepszy moder zrobiłby to w kilka godzin mając narzędzia.
Ba ja sam mógłbym to zrobić mając narzędzia... najwięcej "problematycznej" roboty tu jest z nagraniem mowy przed bitwą.

No tak, tylko że wszyscy LL w grze byli planowani jako LL, dlatego mają pełen zestaw. Borys i Diuk to bardziej easter eggi/fan service, zrobienie ich grywalnymi w kampanii to kilka godzin roboty licząc razem z wymyśleniem i przetestowaniem bonusów do kampanii jakie by mieli. Zrobienie im Quest Battle to kilkanaście godzin roboty albo i więcej. Pamiętaj że oprócz mapy (na którą schodzi sporo czasu) trzeba jeszcze opracować scenariusz, i zbalansować bitwę. O ile samo dodanie ich do kampanii mogłoby być zrobione hobbystycznie w wolnym czasie przez któregoś devsa i wymagałoby jedynie klepnięcia w plecy od execów, to zrobienie ich pełnoprawnymi LL to już poważne zadanie, które musiałoby przyjść z góry. Te postacie są częścią DLC, więc drugi raz za nie CA pieniędzy nie dostanie, dlatego wątpię aby którykolwiek z execów poparł taki projekt. No chyba że WH3 będzie łatało wszystkie dziury trylogii i te postacie załapią się na jakiś ultimate complete final game of the year edition pack.

Krzyhar21
23-11-2017, 18:41
Jeśli nie byłoby szans na Middenland i Mousillon w darmowej formie, to mogliby chociaż DLC zrobić dodające nowe jednostki i LL, niekoniecznie tematyczne jak te wcześniejsze.

Turek
28-11-2017, 10:23
Ale cisza w Warhammerze. Czyżby cisza przed burzą i w nast. 2 tygodniach rzucą jakąś ciekawą zapowiedź z premierą na gwiazdkę?

Jsatrzab
28-11-2017, 13:24
No nie wiem, w ostatnim blogpoście pisali że nie są gotowi mówić o datach kolejnych updejtów, i że prawdopodobnie powiedzą coś więcej dopiero w przyszłym roku. Tym bardziej że nie dostaliśmy jeszcze Reprisal Updejta - dalej jest w becie, a Norsca i rocznicowe RoR mają być w osobnym Updejcie. Także jeśli dostaniemy Norsce na święta to będzie dobrze...

Ituriel32
28-11-2017, 17:46
Specjalnie czekają tak jak to było przy młocie1, aż ludzie zaczną błagać o dlc...

Nie żebym był jakoś lepszy, bo sam czekam na TK, kobitki elfów i może jakieś flc z wampirami w końcu pierwsza krwiopijczyni lub pirat czekają.

Krzyhar21
28-11-2017, 19:52
No nie wiem, w ostatnim blogpoście pisali że nie są gotowi mówić o datach kolejnych updejtów, i że prawdopodobnie powiedzą coś więcej dopiero w przyszłym roku. Tym bardziej że nie dostaliśmy jeszcze Reprisal Updejta - dalej jest w becie, a Norsca i rocznicowe RoR mają być w osobnym Updejcie. Także jeśli dostaniemy Norsce na święta to będzie dobrze...

W blogu napisali, że Norska będzie w 2018, a potem sprostowali, że nie mówią o nowych DLC . Ja mam nadzieję, że oprócz buffów z patcha norski nacje Starego Śwata dostaną jakieś zmiany, w szczególności bonusy LL, które w porównaniu z tymi z dwojki wypadają żałośnie.

Krzyhar21
05-12-2017, 17:32
Pojawił się nowy blog, Norska i RoR dopiero w maju :( następne DLC w styczniu, i wnioskując po opisie to będą Tomb Kings.

Turek
05-12-2017, 17:35
https://www.totalwar.com/blog/warhammer-ii-development-update

Nowy blog od CA:
- Dalej pracują nad różnymi rzeczami do Warha,
- Wiedzą, że Mortal Empires jest troche zabugowane i niedopracowane. Pracują nad tym, będzie kilka łatek do Mortal Empires jeszcze,
- Dużo czasu im schodzi z Norską, bo cały kod do tej frakcji muszą przerabiać żeby szedł na Warhammerze II. Przez to też będą mieli problemy przy nowych DLC żeby chodziły na WH1 i WH2,
- W grudniu patch z balansem, wprowadzenie umiejętności dla Starych Frakcji oraz jakiś dodatkowy tryb rozgrywki
- Mają obsuwe przez co pierwszy Campaign Pack do WHII dopiero w styczniu.
- Norska dopiero w maju...

Hadvar
05-12-2017, 17:39
Norska w dopiero w maju? Przecież do maja to jeszcze sześć miesięcy...

Arroyo
05-12-2017, 17:59
"trochę" - Mortal Empires to przede wszystkim całkowity niewypał...
Norska dopiero w maju? Dlaczego tak późno? Argumentują to jakoś? Ten Campaign Pack to na bank TK będą. Jest coś o brakujących jednostkach z ras z jedynki?

Il Duce
05-12-2017, 18:18
- Dużo czasu im schodzi z Norską, bo cały kod do tej frakcji muszą przerabiać żeby szedł na Warhammerze II. Przez to też będą mieli problemy przy nowych DLC żeby chodziły na WH1 i WH2,

To chyba jakiś żart. Problem co najmniej jak gdybyśmy mieli do czynienia z dwoma generacjami konsol i pc-tem a przecież obie gry są na tym samym silniku i Warhammer 2 to po prostu taka gorzej zoptymalizowana jedynka z paroma nowymi opcjami. Przynajmniej się przyznali do błędów ale cóż to za pocieszenie. Nigdy więcej nie zrobię pre-orderu na grę od tego studia.

Poza tym...

Our first Campaign Pack was initially planned for this year, but will slip to January. Not to seem too… cryptic… but It’s a hugely characterful and significant addition to both Eye of the Vortex and Mortal Empires, and we’re pretty sure people are going to enjoy it. We’ll also be rolling out another Mortal Empires update alongside this release to address any further issues post-Reprisal Update.

Przecież miało już więcej nie być tych beznadziejnych mini kampanii tylko mieli się zamiast tego skupić na rozbudowaniu frakcji! Jeżeli znowu,TK dostaną tragiczną mini kampanię,do rozegrania w 4 godziny i zapomnienia to naprawdę będzie się można jedynie załamać.

We called these big DLCs ‘Campaign Packs’ in the past, with Call of the Beastmen and Realm of the Wood Elves, but we’re heard the feedback that players would prefer larger rosters instead of the mini campaigns that came with these.

So the biggest change we’ll be making with the first large DLC for Warhammer II is to swap out the mini campaign for two more additional Legendary Lords, for a total of 4 playable Lords in the pack. These four will each have their own factions, unique start positions, quests-chains, epic gear, benefits and playstyle… the whole nine yards. They’ll be playable in both the Eye of the Vortex campaign and the forthcoming combined campaign map, if you also own Warhammer 1. So twice as many play-through opportunities than before. We’ll be watching closely to see if players think this is a good trade.

Jest coś o brakujących jednostkach z ras z jedynki?

Nie.

Krzyhar21
05-12-2017, 18:41
Przecież miało już więcej nie być tych beznadziejnych mini kampanii tylko mieli się zamiast tego skupić na rozbudowaniu frakcji! Jeżeli znowu,TK dostaną tragiczną mini kampanię,do rozegrania w 4 godziny i zapomnienia to naprawdę będzie się można jedynie załamać.

Wydaje mi się, że Campaign Pack oznacza duże rozszerzenie typu nowej rasy, jeśli znowu pojawi się minikampania zamiast dwóch dodatkowych LL tak jak powiedzieli w innym blogu to ja wolę poczekać na przecenę. Kolejne DLC typu Beastmeni, gdzie brakuje wielu jednostek a jest beznadziejna minikampania nie jest warte swojej ceny.

Ituriel32
05-12-2017, 19:39
Jak czytałem słowo klucz "Maj" i drugie "Norska"...
Nawet nie wiem jak mam to wyrazić...

Prawdę mówiąc wolałbym lordpacka w styczniu niż TK, ale jak widzę dalej info że norska dopiero w maju...

Pyrrus89
05-12-2017, 20:03
Za punkt honoru powinni sobie obrać, żeby nie wypuszczać nowych DLC, zanim nie wprowadzą Norski i naprawią kampanię.

Hadvar
05-12-2017, 20:32
Super oferta od CA, na pre-order Warha 2 dają Norskę za free i teraz mówią że pogramy nią sobie dopiero w Maju...

Pyrrus89
05-12-2017, 20:34
Potrzebują małego bojkotu, jak niedawno EA, inaczej nadal będą odwalać takie akcje.

Hadvar
05-12-2017, 20:38
Pociesza mnie tylko to że nareszcie zrobią interakcje dyplomatyczne między wszystkimi rasami, wiem, brzmi to dość głupio, jednak jest to dla mnie bardzo fajny smaczek i coś co mi się bardzo podobało w Warhammer I.

Krzyhar21
05-12-2017, 20:45
Ja wciąż mam nadzieje, że zmienią czerwone drzewka lordow z jedynki na te z dwójki, oraz na zmianę bonusów niektórych LL jak np. +2 do dyscypliny Karla Franza, czy -4% kosztu werbunku bestigorów Khazraka.

Jsatrzab
06-12-2017, 11:36
Potrzebują małego bojkotu, jak niedawno EA, inaczej nadal będą odwalać takie akcje.

Sytuacja jest kompletnie różna od tego co odwaliło EA, więc stosowanie takiego samego lekarstwa nie pomoże (chyba że lekarstwem jest rosół - rosół dobry na wszystko). EA podjęło złą decyzję z czystej chciwości, liczyli jak by tu wydoić fanboyów Star Wars, i się przeliczyli. CA podjęło złą decyzję, bo ktoś wpadł na głupi pomysł, że da się "łatwo i szybko" zrobić coś czego nie dało się zrobić. Patrząc z zewnątrz było to oczywiste, ale im się jest bliżej takiego projektu tym mniej się widzi oczywistych błędów. CA w tej sytuacji zachowało się dobrze, wyjaśnili w czym problem, przyznali się do błędu, przedstawili rozwiązanie.

Co do samego bojkotu, to w przypadku EA tak naprawdę nie dużo on pomoże, a w przypadku CA poważny bojkot spowodował by po prostu zamknięcie studia i koniec Total Warów, samo zmarnowanie 3-4 miesięcy pracy całego zespołu wystarczająco uderzy ich po kieszeni.

PS Kiedy CA poprzednim razem "odwaliło taką akcję"?

Pyrrus89
06-12-2017, 13:12
Choćby z ciągłym przesuwaniem premiery obiecanej Bretonni. Że nie wspomnę już o sztucznym tworzeniu słabych kampanii do DLC, żeby tylko podnieść cenę produktu.

Janek
06-12-2017, 13:53
Z kampaniami fabularnymi to juz sami sie przyznali, ze to bylo bez sensu i beda dawac dodatkowy content zamiast tego. Zreszta w ktoryms z nadchodzacych updejtow maja dodac jednostki WE, czli naprawiaja co popsuli.
Przy projekcie tej skali co WTW wpadki sa moim zdaniem nieuniknione.

Pyrrus89
06-12-2017, 14:11
Zgadza się. Jednak pół roku to naprawdę szmat czasu, czyżby napotkali na tak wielkie problemy, że przecież całkiem liczne studio nie może sobie z nimi poradzić, powiedzmy w 2-3 miesiące.

Chaak
06-12-2017, 14:58
W obecnej sytuacji każde ich słowo o nowej, płatnej zawartości do tej "gry" to jest kpina. Od czasu wydania ME dodali masę nowych błędów, w tym takie, które uniemożliwiają ukończenie kampanii, także tej z Wirem. Na swoim forum już stracili zainteresowanie tymi problemami, na początku chociaż udawali, że tym się zajmują. Jak dla mnie naprawa tego, chociażby do stanu sprzed patcha, powinna być ich priorytetem, a zamiast tego wymyślają kolejne chytromyki na ściągnięcie siana z graczy.

Jsatrzab
06-12-2017, 15:27
Napisałem tak długi referat w odpowiedzi na post Pyrrusa, że w międzyczasie temat poszedł dalej, także referat do kosza i zaczynam od nowa tym razem krótko :]

Mini-kampanie to inna para kaloszy, zawsze się dobrze sprzedawały i w sporej części miały dobre recenzje (historyczne). Dlatego też pewnie dostaliśmy Call of the Beastman. Moim zdaniem jakość tej kampanii spowodowana była tym że przeliczyli się w ilości pracy potrzebnej do stworzenia nowej rasy i zabrakło im czasu na implementowanie ciekawszych pomysłów i obszerniejsze testy. Realm of The Wood Elves było już znacznie lepsze bo wiedzieli na co się porywają. Oczywiście można tu szukać jakiegoś wspólnego pola(skok na kase) z tym co odwaliło EA, ale to nie ta skala (not even close).

Jeśli chodzi o Bretonie to z tego co pamiętam zamienili ją kolejnością z WE i jak się spojrzy na WE/Bretonie i inne frakcje to od razu widać dlaczego była to jak najbardziej dobra decyzja. W trakcie prac nad Bretonią CA zmieniło koncepcje z 1 rasa = 1 frakcja(grywalna) na 1 lord* = 1 frakcja(grywalna), dlatego najpierw wydali WE które pewnie od początku tak planowali, a Bretonie cofnęli na stół do przeprojektowania. Chwała im za to.

Jeśli chodzi o Norsce, to blogpost tłumaczy wszystko bardzo dokładnie. Ktoś wpadł na głupi pomysł, przecenił swoje możliwości i 4 miechy roboty poszły do kosza. Teraz ktoś mądry stwierdził że nie ma co kombinować, trzeba ogarnąć projekt i wtedy zacząć od nowa. W styczniu wydadzą DLC, wyczyszczą projekt i wtedy na świeżo będą mogli zacząć pracę na Norscą. Dlaczego najpierw DLC a nie Norsca? Bo po pierwsze DLC mają już pewnie prawie gotowe i to robione od zera na dobrej wersji gry, a po drugie oczywiści za DLC dostaną pieniądze i nie ma w tym nic złego.

Wszystkie te problemy wynikają dokładnie z tego, że z CA zrobiło się liczne studio i zaczęli pracować nad kilkoma(2+) projektami(w ramach tej samej gry).

@Chaak Przecież na blogu napisali że pierwsze w kolejności jest naprawienie ME i tego co napsuli i mamy to dostać w grudniu. Dopiero później wydana będzie reszta.

piotrkamyczek
06-12-2017, 15:36
No ok dadzą nową rasę w styczniu to co obiecanymi lordami i tą kolejką dlc którę przedstawili wcześniej. Z tego co pamiętam pierwszy dodatek to miał być lord skavenów?

Jsatrzab
06-12-2017, 15:50
Kolejka dotyczy tylko FLC, i faktycznie następny w kolejce jest LL, a później "An Experiment" który ma wejść w grudniu. Także bardzo możliwe że nowy LL wejdzie razem z eksperymentem w grudniowej aktualizacji.

piotrkamyczek
06-12-2017, 15:52
Ciekawe czy ten LL dostanie osobną miejscówkę ??

Szymblok
06-12-2017, 16:07
@piotrkamyczek Miejmy taką nadzieję ;)

Pyrrus89
06-12-2017, 16:55
Napisałem tak długi referat w odpowiedzi na post Pyrrusa, że w międzyczasie temat poszedł dalej, także referat do kosza i zaczynam od nowa tym razem krótko :]

Nie ze wszystkim się zgadzam, ale naprawdę fajnie argumentujesz, także głupio byłoby nie dać "lajka". No nic, trzeba się uzbroić w cierpliwość i mieć nadzieję, że rzeczywiście tak jest i w maju dostaniemy świetny produkt. Nie ukrywam również, że przemawia przeze mnie gorycz, bo kupiłem Warha drugiego głównie ze względu na Norsce, ponieważ bardzo mi się spodobała ta rasa, a przyjdzie mi jeszcze sporo na nią poczekać albo grać w pierwszą część.

Jsatrzab
06-12-2017, 16:56
@piotrkamyczek Z tego co CA pisze w blogach i pokazuję w Warh 2 wygląda na to że osobne pozycje startowe będą teraz standardem.

@Pyrrus89 Ja Warha 2 kupiłem na premierę tylko ze względu na Norsce (z której otrzymaniem zresztą miałem problemy) a do tej pory jeszcze nie widziałem jej ani razu w akcji :]

Krzyhar21
06-12-2017, 16:57
Eksperyment zamienił się z LL skavenów miejscami i będzie to nowy tryb gry, który ma wyjść w grudniu. LL przybędzie wraz z DLC w styczniu.

Jsatrzab
06-12-2017, 17:23
Eksperyment zamienił się z LL skavenów miejscami i będzie to nowy tryb gry, który ma wyjść w grudniu. LL przybędzie wraz z DLC w styczniu.

Czegoś nie doczytałem w blogpoście, czy przeczytałeś to w jakimś innym źródle?

Krzyhar21
06-12-2017, 17:30
Na reddicie Grace odpowiedziała na kilka takich pytań.

Ituriel32
06-12-2017, 17:59
Mi najbardziej przeszkadza ta nowa inwazja chaosu na połączonej mapie. Bo kiedy gra zmusza mnie do zagranie 3-4 bitew jednym ciągiem (bo automat mówi porażka) to na drugiej zapisuje i wyłączam grę.
I kiedy ponownie odpalam młota i zastanawiam się nad wczytanie zapisu i przypominam sobie że czeka mnie ciągiem parę bitew to ... włączam nową kampanie.

Jsatrzab
07-12-2017, 16:43
https://www.youtube.com/watch?v=qLSezK6_N5w (https://www.youtube.com/watch?v=qLSezK6_N5w)
No to już wiemy jaki to eksperyment :] low gravity battles <3

Hadvar
07-12-2017, 16:49
Fajne starcia będzie można robić, na pewno przyda się to typkom od machinim.

Chaak
07-12-2017, 17:15
Ale shit, maskara.

Arroyo
07-12-2017, 17:24
Trzeba będzie to coś blokować na multi, bo to całkowicie balans rozjedzie...

SaperHeart
07-12-2017, 17:53
Ale shit, maskara.

To samo chciałem napisać. Żal...

Ituriel32
07-12-2017, 17:55
W teorii jeśli mógłbym zachować ustawienia z tego trybu w kampanii dla pojedynczego gracza to nawet by mogło by mi się spodobać, a tak to tego nie ruszę bo i po co.

Masteres
07-12-2017, 17:58
ogolnie to wow wielki props za samo wprowadzenie bo co by nie było to wyobrazcie sb teraz na jakim poziomie mozna rozgrywac bitwy O.O ale totalnie zaburzy to balans jesli chodzi o multi.
Bitwy po kilkaset tysiecy jednostek wielkie wow tylko komu to pociagnie masakra w tych czasach kupienie jednego gtxa 1080 to spory wydatek a do takiej gry to ja nie wiem czy sb 1 poradzi :P. Epoka domyslnego 32 GB ramu nadchodzi ;P

Chaak
07-12-2017, 18:08
Funkcja "low gravity" jest chyba zbugowana, nie działa na podskakujące jednostki, katapulty i pociski artyleryjskie.

Pyrrus89
07-12-2017, 18:16
Ale na co to komu potrzebne?

Chaak
07-12-2017, 18:19
Pozwala uruchomić ukrytą w kompie funkcję piekarnika :D.

Pyrrus89
07-12-2017, 18:26
Coś w tym jest. :P Mam nadzieję, że ktoś z tymi bajerami z laboratorium nie będzie mógł toczyć pojedynków na szybkiej bitwie czy ogólnie na multi.

Arroyo
07-12-2017, 18:40
Wrzucam pełną treść tego newsa:
The arcane and dangerous machinery of Clan Skryre blends the dangerous powers of Warp energy with the brilliant but unhinged nature of Skaven ingenuity. Through twisted machinery, and the stench of poisonous fumes, perhaps you too can divine the very future of warfare…
Watch the trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qLSezK6_N5w
The Laboratory (or, as you may know it from the free-LC array, The Experiment) is a free brand new game mode for Total War: WARHAMMER II, designed with Intel. It introduces a custom battle playground with 16 different sliders to push your battles to new and ridiculous levels of mayhem. The Laboratory game mode will be available in a free update for Total War: WARHAMMER II on the 14th of December. It will automatically be added into the game in an update on that day, and you can access it from the main menu, under ‘Battles’.
IMPORTANT: While all players will be able to play in The Laboratory, it is entirely free of any minimum or recommended specification guidance. As a result, sliders that effect GPU or CPU performance can easily override your main performance settings unless you have a very high-powered PC. This can negatively impact your frame rate or likely cause gameplay behaviours you won’t see in the main game.
This is intentional and very much the point of The Laboratory! More questions? Check out the FAQ: https://www.totalwar.com/blog/skaven-labs (https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.totalwar.com%2Fblog%2Fsk aven-labs&h=ATOHOVUFmYb0NKnes8nnpd11jPMHg_9s6NilGS-HQVh_71r-BmsIRlE2wHn3jdrjdCUPbdi5W7qJ9_OekYlPML-oqznESRc8lW-a3nxOXnQg9ADDllbKzinGzr6gAIs2cQROI0N1vrjShbuQfRpR5 zASUsLyoRHgSO2ypQBc42dKFBaiMFkd5oNfKZfpAY4u95dOaYO rNpY_zEO54HazXRSmaszzkt_9qaALQrhWryFTPv2YtO2TvUjAq ipRHFqwuLV3TSFZprzS2hK-JN-CsBczuxJjO85sbUJrJzxL-A)

Jsatrzab
07-12-2017, 19:22

Do zabawy. Nagrywania śmiesznych filmików. Podobny tryb w Rocket League dał mi masę zabawy.

Coś w tym jest. :P Mam nadzieję, że ktoś z tymi bajerami z laboratorium nie będzie mógł toczyć pojedynków na szybkiej bitwie czy ogólnie na multi.

Nie ma ku temu najmniejszych przesłanek, i nie miałoby to najmniejszego sensu. Szybka bitwa zawsze była odizolowanym trybem gry, w którym gracze nie mogą zmieniać ustawień. Laboratorium jest nowym wydzielonym trybem gry, w którym gracze mogą zmieniać wszystko i jeszcze trochę. Także nowy tryb jest kompletnym przeciwieństwem Szybkiej bitwy.
Z tego co widać na trailerze nie zanosi się by ten tryb miał jakąkolwiek opcje multi - brak lobby, brak przycisku "zaproś znajomego". Osobiście mam nadzieję że Laboratorium pojawi się także na liście trybów przy zakładaniu "Bitwy Wieloosobowej" podobnie jak tryb FFA.

To już drugi nowy tryb bitwy w Warhammer 2, także CA w końcu bierze się za rozwijanie bitew a nie tylko kampanii. Jest szansa że może w końcu dostaniemy bitwy rankingowe z prawdziwego zdarzenia.

Szymblok
07-12-2017, 21:43
Dla mnie wnioski są takie - jeżeli dadzą to do singla i ewentualnie gier "bitwa wieloosobowa" ( nierankedowa) to biorę to na plus. Jednak jeżeli wpadli na tak głupi pomysł by dodać to do bitew rankingowych( w co sam nie wierzę w tym momencie) to klapa na całej linii.

Jsatrzab
07-12-2017, 21:52
Nikt w CA nawet nie pomyślał żeby dać to do gier rankingowych...

Maniek116
07-12-2017, 22:53
Nie wiem czemu tak źle odebraliście to dlc, przecież to nie będzie miało żadnego wpływu na rankingowe gry. Co najwyżej dodadzą jako opcjonalny tryb w multi o ile w ogóle to na multi dadzą.

Chaak
07-12-2017, 22:56
Bo zajmują się głupotami zamiast się ogarnąć i naprawić grę w pierwszej kolejności. Takie coś mogą sobie dodawać, kiedy wszystko będzie działać jak trzeba.

Memnon[pl]
07-12-2017, 23:35
Chyba z CA odeszli kumaci ludzie a zatrudniono znowu jakis imbecyli.
Zamiast zajac sie problemami i bugami oraz porobic brakujace jednostki to jakis debil wpadl na pomysl zeby zrobic jakis badziew.
Zamiast pelnej i naprawionej gry dostaniemy pelno latajacych dupereli i pierdol -ktore pojda na full na kompach za 10 lat bo obecne tego nie beda w stanie przetrawic.

Jsatrzab
08-12-2017, 11:16
Ale zdajecie sobie sprawę że w game-devie(jak i w każdej innej branży) różni pracownicy mają różne umiejętności i zajmują się różnymi rzeczami? Rzucanie większej ilości pracowników do danego zadania wcale go nie przyśpiesza a w pewnym momencie wręcz spowalnia. Dlatego albo prowadzi się kilka równoległych projektów, albo często zwalnia się ludzi. Hejtujecie CA za to, że nic nie naprawia tylko zajmuje się "pierdołami" podczas gdy wraz z "pierdołami" wejdzie patch który na pewno coś poprawi.
Podejrzewam, że na "dzisiejszym" komputerze ze średniej+ półki będzie można grać w ten tryb bez problemów, a za dziesięć lat mogą być problemy z kompatybilnością :]

Arroyo
08-12-2017, 11:50
Ale zdajecie sobie sprawę że w game-devie(jak i w każdej innej branży) różni pracownicy mają różne umiejętności i zajmują się różnymi rzeczami? Rzucanie większej ilości pracowników do danego zadania wcale go nie przyśpiesza a w pewnym momencie wręcz spowalnia. Dlatego albo prowadzi się kilka równoległych projektów, albo często zwalnia się ludzi. Hejtujecie CA za to, że nic nie naprawia tylko zajmuje się "pierdołami" podczas gdy wraz z "pierdołami" wejdzie patch który na pewno coś poprawi.

Nie, najlepiej to mamy im dziękować, że chociaż coś robią... nie z nami te numery. To, że każdy z pracowników ma inne umiejętności i zajmuje się innymi rzeczami nie znaczy, że mają takie dziadostwo wydawać jak "laboratorium" - mogli dać brakujące jednostki z jedynki/dwójki i mam gdzieś to, jakie plany są od CA. Wydawanie czegoś takiego w sumie już się odbija w postach pod informacją od CA. Także daruj sobie te posty broniące CA, bo nie ma tu powodu, by bronić lenistwo, mentalność Brytoli taka jest od wielu, wielu setek lat. Za lenistwo się nie płaci i nie broni, za lenistwo się karze.

Jsatrzab
08-12-2017, 12:17
Zrobienie "Laboratorium" to robota dla jednego programisty. Zrobienie nowych jednostek to robota dla concept artistów, grafików i programisty, a taki zespół obecnie zajmuje się pewnie Tomb Kingsami. Ty masz gdzieś plany CA, całe szczęście że CA ma gdzieś opinie ludzi takich jak ty :]

Hadvar
08-12-2017, 13:23
Zrobienie "Laboratorium" to robota dla jednego programisty. Zrobienie nowych jednostek to robota dla concept artistów, grafików i programisty, a taki zespół obecnie zajmuje się pewnie Tomb Kingsami. Ty masz gdzieś plany CA, całe szczęście że CA ma gdzieś opinie ludzi takich jak ty :]

Zdrowo przeginasz kolego, do tej pory trwała zwykła, merytoryczna dyskusja, ale przeszedłeś do obrażania i prowokowania do kłótni. Ogarnij się albo niech ktoś ogarnie Ciebie, bo przesadzasz.

Jsatrzab
08-12-2017, 13:53
Zdrowo przeginasz kolego, do tej pory trwała zwykła, merytoryczna dyskusja, ale przeszedłeś do obrażania i prowokowania do kłótni. Ogarnij się albo niech ktoś ogarnie Ciebie, bo przesadzasz.

Jakiego obrażania? Jakiego prowokowania do kłótni? Jedyne słowa podpadające pod obrażanie padają w poście Arroya. Pisanie o CA jako o "Brytolach", którzy od "setek lat mają mentalność lenia" jest co najmniej nie na miejscu, a co gorsza - w sytuacji gdy CA tworzy nowy tryb gry, aby dać coś do roboty wolnym pracownikom - nielogiczne. Na szczęście tak jak pisałem CA(jak i każda inna firma) nie przejmuję się opiniami ludzi, którzy krytykują tylko po to aby krytykować.

Arroyo
08-12-2017, 13:58
Jakiego obrażania? Jakiego prowokowania do kłótni? Jedyne słowa podpadające pod obrażanie padają w poście Arroya. Pisanie o CA jako o "Brytolach", którzy od "setek lat mają mentalność lenia" jest co najmniej nie na miejscu, a co gorsza - w sytuacji gdy CA tworzy nowy tryb gry, aby dać coś do roboty wolnym pracownikom - nielogiczne. Na szczęście tak jak pisałem CA(jak i każda inna firma) nie przejmuję się opiniami ludzi, którzy krytykują tylko po to aby krytykować.
Skoro zatem jesteś taki odważny to naskarż na mnie, skoro tak Cię boli to, że nazywam CA bandą leni. To, że to głównie Brytyjczycy to pokazuje tylko, że ich mentalność daje się we znaki przy ich niedorobionych produktach. Wręcz tarzam się ze śmiechu, jak widzę Twoje nieudolne bronienie tego typu ludzi...

Hadvar
08-12-2017, 14:08

Myślę, że mimo wszystko to co napisał Arroyo to prawda, CA to rzeczywiście lenie i zasługują na krytykę, powinni wszyscy zabrać się za poprawianie Mortal Empires, bo ich przeprosiny, za to że Norska i RoR'y dopiero w maju są co najmniej żałosne. Powinni na porządnie wziąć się za poprawki. Ja rozumiem jak by potrzebowali 1 miesiąca, ale oni chcą 6 miesięcy, bo po drodze chcą wydawać pierdółki takie jak to laboratorium, którym próbują udobruchać tych którzy są niezadowoleni.

Poza tym uważam że sam dodatek nawet spoko, można się pobawić ale poprawianie błędów powinno mieć największy priorytet i powinno zostać zrobione jak najszybciej.

Jsatrzab
08-12-2017, 15:48
Gdyby "wszyscy" zajęli się poprawianiem Mortal Empires, to nie dało by się go pewnie uruchomić. Graficy raczej słabo programują a designerzy słabo testują. Do tego dochodzi stare Polskie przysłowie "gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść" które idealnie tutaj pasuje. Ale okey mój błąd, CA powinno zwolnić 3/4 pracowników, by móc w całości zająć się poprawianiem gry.

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjkn6z40_rXAhXEKlAKHam8DBkQjRwIBw&url=https%3A%2F%2Fgiphy.com%2Fgifs%2FvMnuZGHJfFSTe&psig=AOvVaw0xEUzmdq--KMerOQ05lF3p&ust=1512830771934698

Chaak
08-12-2017, 15:56
Tych odpowiedzialnych za obecną niegrywalność Warhammera jak najbardziej powinni wywalić. Tych od kłamania i obiecywania też. Nigdy wcześniej nie widziałem tak zepsutego Total Wara.

Il Duce
08-12-2017, 16:15
To flc mnie ani ziębi ani grzeje, ot takie niewielkie urozmaicenie. Osobiście tego nie ruszę ale ma ono tak małą skalę, że nie sądzę aby jego tworzenie odbyło się kosztem czegokolwiek innego. Na fejsie CA zaznaczyło,że będzie na ten moment tylko na singlu.

lenistwo, mentalność Brytoli taka jest od wielu, wielu setek lat

No,faktycznie,kompletnie beznadziejni ci Brytyjczycy, to tylko naród który stworzył największe imperium w historii świata i od stuleci odgrywa kluczową rolę na arenie międzynarodowej. Do tego w każdym zakątku świata można się porozumieć w ich języku ale to też musi być przypadek :rolleyes:.

Pyrrus89
08-12-2017, 16:38
Ja dopiero w lutym zakupię coś lepszego do grania, poza tym i tak preferuję multi, więc jeszcze ujdzie, ale gracze, którzy kupili dwójkę ze względu na singla i połączenie map mogą czuć się naprawdę oszukani. Nie grałem w tę połączoną kampanię, ale coraz częściej spotykam się z głosami, że jest niegrywalna- ba, robią już o tym nawet śmieszne filmiki. :D

https://www.youtube.com/watch?v=FY_mjquxyqY

Jsatrzab
08-12-2017, 16:41
Ja gram Co-Opa w Mortal Empires i gra się bardzo dobrze, nie zauważyłem jakichś większych bugów, jedynie to, że trzeba za każdym razem ustawiać "turbo" na turze AI.

Hadvar
08-12-2017, 16:44
Gdyby "wszyscy" zajęli się poprawianiem Mortal Empires, to nie dało by się go pewnie uruchomić. Graficy raczej słabo programują a designerzy słabo testują. Do tego dochodzi stare Polskie przysłowie "gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść" które idealnie tutaj pasuje. Ale okey mój błąd, CA powinno zwolnić 3/4 pracowników, by móc w całości zająć się poprawianiem gry.

Nie, uważam po prostu że popełnianie tak wielkich błędów nie powinno występować w tak wielkich organizacjach jak CA. Zamiast na siłę wpychać nam niedorobione Mortal Empires powinni pomyśleć i wcześniej zabrać się z implementowanie Norski i RoR'ów i poprawianie tego co schrzanili. Szczerze wątpię, że przy pracy dużej ilości programistów miało by to trwać aż 6 miesięcy. Wierzę, że jak by odsunęli na bok inne projekty to wyrobili by się w 1-2 miesiące lub nawet mniej.

Janek
08-12-2017, 16:45
Ja właśnie kończę kampanię HE w której podbiłem cały świat (została mi już tylko Lustria) i też się dało grać. Poza wkurzającym błędem z tempem tury AI nic jakiegoś dewastującego rozgrywkę nie miałem. Raz w całej grze miałem "crash to Windows" podczas wczytywania bitwy.

Chaak
08-12-2017, 17:00
jedynie to, że trzeba za każdym razem ustawiać "turbo" na turze AI.

Za stream z wyrzucaniem z roboty tego gamonia co to zepsuł, to bym był skłonny nawet zapłacić.

Ituriel32
08-12-2017, 17:27
Ja wrzucę filmik z którym się w dużej części zgadzam, bo sam tryb mnie nie rusza.

https://www.youtube.com/watch?v=0EEYVWqumQo

Jsatrzab
08-12-2017, 17:34
Nie, uważam po prostu że popełnianie tak wielkich błędów nie powinno występować w tak wielkich organizacjach jak CA. Zamiast na siłę wpychać nam niedorobione Mortal Empires powinni pomyśleć i wcześniej zabrać się z implementowanie Norski i RoR'ów i poprawianie tego co schrzanili. Szczerze wątpię, że przy pracy dużej ilości programistów miało by to trwać aż 6 miesięcy. Wierzę, że jak by odsunęli na bok inne projekty to wyrobili by się w 1-2 miesiące lub nawet mniej.

Im większa firma tym łatwiej o duże błędy, a wynika to ze skali projektów, i ilości pieniędzy jakie się przez nie przewijają.

Z tego co ja zrozumiałem z bloga, to Norsce dostaniemy w maju nie dlatego, że będą nad nią pracować 6 miesięcy, ale dlatego, że chcą doprowadzić grę do porządku zanim zaczną pracę nad Norscą. Wraz ze styczniowym DLC mają zrobić dużego merga wszystkich ważniejszych branchy i dopiero zajmą się implementacją Norsci(tak mi się przynajmniej wydaję). Wszystkie problemy wynikają z tego, że ktoś myślał że da radę zaimplementować Norsce z WH1 do WH2, a niestety nie ma takiej możliwości. Tak jak pisałem wcześniej większa ilość programistów/pracowników pracująca nad jednym zadaniem zmniejsza wydajność każdego z tych pracowników. Do tego dochodzi jeszcze prawo Brooksa przytoczone w blogu CA, także nie jest to takie proste jak może się wydawać.

Ituriel32
08-12-2017, 18:08
Na moje problem Norski wynika z tego że gra jest robiona w osobnych działach na osobnych wersjach i po połączeniu tego nie zazębiło się tak jak powinno. A dodatkowo sama norska miała iść na zasadzie kopiuj-wklej z młota1 i po ptokach.
I teraz dostaniemy ją za 5 miesięcy bo CA zamierza postawić na wersje z nową rasą i pod tą wersje ustawiać wszystkie zmiany.

Memnon[pl]
09-12-2017, 01:08
Na moje problem Norski wynika z tego że gra jest robiona w osobnych działach na osobnych wersjach i po połączeniu tego nie zazębiło się tak jak powinno. A dodatkowo sama norska miała iść na zasadzie kopiuj-wklej z młota1 i po ptokach.
I teraz dostaniemy ją za 5 miesięcy bo CA zamierza postawić na wersje z nową rasą i pod tą wersje ustawiać wszystkie zmiany.

No coz za Norske juz wzieli kase to i po co sie teraz spinac i spieszyc?5 miesiecy na jedna gotowa rase zeby ja przerobic na II?-to jakas kpina.Trzeba dac jakies DLC ktore znowu nabije kase.
Natomiast co do fanatycznej obrony CA-wiecej takich ludzi jak Jastrzab i bedziemy miec nowe Total Wary z jedna grywalna nacja i 50 DLC:).Podziwiam Cie za obrone -jednak Twoje argumenty maja sie nijak do rzeczywistosci.
CA zatrudnia teraz bardzo duzo anglikow-a ten narod w zdecydowanej wiekszosci to lenie i partacze.Dlatego mamy takie gry-nie dlatego ze to duza firma itp-po prostu maja monopol w swojej kategori gier startegicznych,sa leniwi i maja gdzies wymagania klientow.CA potrzebuje dobrego kopa tak samo jak dostala EA i tak samo jak juz dostala SEGA-wtedy moze cos sie ruszy i zmieni.Jak ktos jest szczesliwy dostajac cos niedopracowanego za pelna cene to bardzo dobrze dla sprzedajacego.
Ponadto niech CA nie obiecuje ludziom glupot-to i niesmak i niezadowolenie bedzie mniejsze.

Jsatrzab
09-12-2017, 11:19
;451490']No coz za Norske juz wzieli kase to i po co sie teraz spinac i spieszyc?5 miesiecy na jedna gotowa rase zeby ja przerobic na II?-to jakas kpina.Trzeba dac jakies DLC ktore znowu nabije kase.
Natomiast co do fanatycznej obrony CA-wiecej takich ludzi jak Jastrzab i bedziemy miec nowe Total Wary z jedna grywalna nacja i 50 DLC:).Podziwiam Cie za obrone -jednak Twoje argumenty maja sie nijak do rzeczywistosci.
CA zatrudnia teraz bardzo duzo anglikow-a ten narod w zdecydowanej wiekszosci to lenie i partacze.Dlatego mamy takie gry-nie dlatego ze to duza firma itp-po prostu maja monopol w swojej kategori gier startegicznych,sa leniwi i maja gdzies wymagania klientow.CA potrzebuje dobrego kopa tak samo jak dostala EA i tak samo jak juz dostala SEGA-wtedy moze cos sie ruszy i zmieni.Jak ktos jest szczesliwy dostajac cos niedopracowanego za pelna cene to bardzo dobrze dla sprzedajacego.
Ponadto niech CA nie obiecuje ludziom glupot-to i niesmak i niezadowolenie bedzie mniejsze.

Nie bronię CA, bronie dyskusji opartej na argumentach, przed nielogicznymi, wyssanymi z palca, opartymi na rasizmie oskarżeniami. W świetle ostatnich informacji, CA można zarzucić niekompetencje czy chciwość (jak każdej firmie) ale nie lenistwo. Mam wielu znajomych w game-devie i uwierzcie mi nie jest to ścieżka kariery dla leniwych... Wasze oskarżenia w sporej części przypominają mi procesy czarownic. Kompletnie ignorujecie fakty i logiczne wytłumaczenia bo interesuje was jedynie ognisko...

Arroyo
09-12-2017, 11:46
Nie bronię CA, bronie dyskusji opartej na argumentach, przed nielogicznymi, wyssanymi z palca, opartymi na rasizmie oskarżeniami. W świetle ostatnich informacji, CA można zarzucić niekompetencje czy chciwość (jak każdej firmie) ale nie lenistwo. .
Jak się nie ma czym bronić, to trzeba osoby oskarżające CA o to, że robią kijowo gry, oskarżyć o rasizm. Brawo. Czekam na kolejne Twoje równie mądre teorie :devil:

A co do CA to im więcej takich głupich FLC jak "laboratorium", tym bliżej części wymagających graczy do odejścia od wspierania tego cyrku zwanego "Total War: DLC Edition"...

Polemajos
09-12-2017, 12:37
Radzę zakończyć tę szarpaninę słowną. Poprzednie posty same w sobie stanowią podstawę do wlepienia ostów.

Turek
10-12-2017, 19:35
Jeśli chodzi o moje zdanie nt. laboratorium to jestem do tego ustosunkowany neutralnie. Raczej nie będę z tego korzystał, ale uważam, że będzie to duże doświadczenie dla CA, bo czegoś takiego jeszcze nie robili. Sprawdzą na pewno czy tryb będzie popularny i jeżeli okaże się klapą to nie będą tego typu rzeczy kontynuować w przyszłości.

Ituriel32
10-12-2017, 20:32
A ja po zastanowieniu się nie jestem zadowolony z tego laboratorium. Bo chciałem jakiegoś nowego ll jeszcze w tym roku.
Jak na razie to nie śpieszą się z dodawaniem ll, tym bardziej że chciałbym by jeszcze doszedł ktoś do starych ras.

Chaak
14-12-2017, 18:52
No i lipa. Patch wyszedł, jakieś badziewie dodali, a kampanii dalej nie mogę ruszyć.

Jsatrzab
14-12-2017, 19:43
No i lipa. Patch wyszedł, jakieś badziewie dodali, a kampanii dalej nie mogę ruszyć.

W jakim sensie nie możesz ruszyć?

Kijkowaty
14-12-2017, 20:03
Kilka modów i Mortal Empires staje się grywalne.

Tomason
14-12-2017, 21:16
Pisali ze w styczniu maja wprowadzic jakas kampanie i flc. Znowu minikampania....:/?

Krzyhar21
14-12-2017, 21:49
Pisali ze w styczniu maja wprowadzic jakas kampanie i flc. Znowu minikampania....:/?

Dlc nie będzie minikampanią tylko campaign pack czyli dużym rozszerzeniem typu WE czy beastmenow. W jednym z blogów CA zapowiedziało rezgynacje z minikampanii na rzecz dwóch dodatkowych LL i większej liczby jednostek.

Jsatrzab
14-12-2017, 22:09
Też mi się wydaje że chodzi im o wielkość DLC, czyli to największe za 18€ czy jakoś tak.

Chaak
15-12-2017, 00:14
W jakim sensie nie możesz ruszyć?

Bitwa z zadania u skavenów nie chce się odpalić.

Ituriel32
15-12-2017, 17:49
Ca zapowiedziała większy pacz w styczniu przy okazji nowego dlc rasowego.
To co najbardziej mnie w nim zaciekawiło to zmiany u bretonii, mają dostać nowe technologie i zmiany u LL. Ciekawe tylko ile tego jednak będzie.

The January update will be more extensive, affecting a number of battle and campaign systems, and is therefore taking time to thoroughly test. It includes, but is not limited to: Campaign balance changes to reduce Dwarf domination in Mortal Empires; selective changes to combat behaviours to reduce order-dropping in battle; new innate Traits for many Old World Legendary Lords; a raft of new technologies and Legendary Lord skills for Bretonnia; and multiple new buildings for a range of settlements.

Il Duce
15-12-2017, 20:49
Powoli nabiera to ciekawszych kształtów ale testowanie wersji alfa ME dalej mnie nie jara. Myślę,że za jakiś rok to będzie grywalne.

Jsatrzab
15-12-2017, 22:27
Ja wczoraj zacząłem kolejną kampanie ME w Co-opie i jak na razie żadnych problemów, także lucky me :]

Janek
15-12-2017, 22:38
Nie mogę zrozumieć, jak można było wydać "pacza" w którym nie poprawiono błędu z prędkością ruchu komputera w jego turze :eek:

Krzyhar21
17-12-2017, 14:38
2610

TK "przypadkowo" ujawnieni przez Intel.

Maniek116
17-12-2017, 19:58
W sumie to było prawie pewne, że pierwsze płatne DLC to TK ;) Chociaż taki plus tego przecieku, że wiadomo, że powinni niedługo zapowiedzieć, w sensie wiem, że ogłaszali, że na początku przyszłego roku na być to płatne DLC ale jak wiadomo, często im się obsuwy zdarzają.

Jsatrzab
17-12-2017, 21:00
Przeciekiem bym tego nie nazwał, w styczniu wychodzi DLC czas najwyższy teasować :] Co do samej grafiki to nigdy się jakoś nie interesowałem tą frakcją, wiedziałem że są to mumie i inne egipskie zombie, ale nie spodziewałem się ptasiorów. Chociaż w sumie teraz jak o tym pomyśle to trochę kinda obvious...

Pyrrus89
17-12-2017, 21:11
To mam być w cenie tych dużych DLC, znaczy się ok 70zł?

Jsatrzab
17-12-2017, 21:30
To mam być w cenie tych dużych DLC, znaczy się ok 70zł?

Wszystko na to wskazuje. Aczkolwiek równie dobrze mogą zrobić nowe ceny dla DLC i dać coś pomiędzy.

Maniek116
17-12-2017, 22:23
Te ptasiory to bodaj ushabti, są różne wersje nawiązujące do innych bóstw, np. szakal czy krokodyl z tego co pamiętam.

Arroyo
17-12-2017, 22:45
Potwierdzam, ci wojownicy z dziobami ptasimi to Ushabti.

Krzyhar21
18-12-2017, 08:10
W tle znajduje się też ogon jednego ze Sfinxów.

Kijkowaty
18-12-2017, 15:03
https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/25398059_1722287591179767_1467261378447673109_o.jp g?oh=e4be71a4497def3f09d75bd8622a4f57&oe=5AC45C0C

Turek
18-12-2017, 15:06
LL paczka z Ulrickami? :O Chociaż nie. Tło jest Tomb Kingowskie :)

Kijkowaty
18-12-2017, 15:24
Może w gratisie dostaniemy Middenheim i jakiegoś Lorda do niego? (czasem z okazji dodatków dostawaliśmy coś ekstra, np Izabela która nie była pierwotnie wliczona w FLC)
CA słucha graczy i coś w jakimś game devie wspominali, że chcieliby podzielić lordów z 1 części na różne frakcje.

Krzyhar21
18-12-2017, 15:27
CA znowu coś popsuło i jest już nowy list, ponieważ ten jest od beastmenów, ale z nowym tłem.

Kijkowaty
18-12-2017, 15:31
Faktycznie :D
Cienkie bolki z marketingu gafe popełnili ;)
Ten list jest dobrym listem:
A teraz czas na analizę:

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/25440057_1727503833991476_8611581155160147759_o.jp g?oh=bf544312ea1a3eea742d891740cebeed&oe=5ACCB105

A tu jest lista jednostek których gracze się dopatrzyli w przecieku:
- Eagle and Croc Ushabti
- Sepulchral Stalker + Tomb Guard (headgear)
- War or Necroshpynx
- Skeleton Warriors (sword variant)

Obstawiam, że Nagasha raczej w tym dodatku nie dostaniemy, z perspektywy marketingowej powinni zrobić z niego FLC za jakiś czas. Choć kto ich tam wie...

SaperHeart
18-12-2017, 18:15
Rzadko się mylę co do typów jeżeli chodzi o LL:

IMO, CA nam da możliwość gry następującymi LL:

- Settra the Imperishable
- Grand Hierophant Khatep

Jeżeli nam nie dadzą Khatepa to spodziewam się na jego miejsce Arkhana the Black ale raczej jest to mało prawdopodobne, ponieważ ta postać moim zdaniem zostanie wprowadzona dopiero później lub jak zostanie dodany Nagash. Dodatkowo, High Queen Khalida zostanie wprowadzona razem z Neferatą.

Co do jednostek to TK będą wyglądali następująco:

- Tomb Kings
- Liche Priest/Lich High Priest
- Tomb Herald

- Skeleton Warriors (normalni i z włóczniami)
- Skeleton Horsemen
- Skeleton Horse Archers
- Skeleton Chariots
- Tomb Guard (z mieczem i tarczą oraz z Halabardami)
- Necropolis Knights
- Sepulchral Stalkers
- Ushabti (normalni i z wielką bronią)
- Carrion
- Khermrian Warsphinx
- Necrosphinx
- Screaming Skull Catapult
- Casket of Souls (opcja tylko dla Liche Priest/Lich High Priest)

IMO zabraknie:
- Necrotect
- Prince

- Tomb Scorpion
- Necrolith Colossus
- Hierotitan
- Swarm

Chociaż po wydaniu Skavenów jestem pod dużym wrażeniem, ponieważ mają oni najmniej braków. Możliwe, że TK będą tak samo zrobieni.

Chaak
18-12-2017, 18:42
Mam nadzieję, że skorpionów nie zabraknie, bo to jest jedna z bardziej charakterystycznych jednostek TK. Jeszcze ushabti z łukami powinny się pojawić i być, pod względem mocy ostrzału, czymś między strzelcami, a artylerią.

Kijkowaty
18-12-2017, 18:59
CA potwierdziło jakiś czas temu, że dostaniemy 4 LL i brak minikampanii. (zamiast niej +2 LL i "większy roster")

2611

Turek
18-12-2017, 21:00
Wow! Czyli na pewno dwóch LL Tomb Kingów i dwóch LL "przeciwnych" do nich. Co to może być?

Jutrzenka
18-12-2017, 21:32
Wystarczy że dorzucą Arkhana Czarnego i królową Khalidę - i już będzie 4 z TK. Wcale nie muszą dorzucać ich przeciwników.

Jsatrzab
18-12-2017, 22:39
Dorzucenie LL z innych ras miałoby bardzo mało sensu. Kupujesz DLC Tomb Kings dla Tomb Kings a nie jakichś randomów. Także moim zdaniem dostaniemy 4 lordów z TK + lorda skavenów? jako FLC.

Kijkowaty
19-12-2017, 00:32
W sumie to kto ich tam wie...
Mogą cwaniaki w ten sposób przemycić Middenheim czy inne frakcje i zamiast robić je za darmo to doliczyć sobie je do dodatku.

Jakoś ciężko mi wierzyć, że będą to 4 frakcje Tomb Kings, prędzej 2 frakcje po 2LL.

Jsatrzab
19-12-2017, 00:58
Midenheimu nie mają jak przemycić, bo go nie ma na mapie Warhammera 2. To czy będą 4 frakcje po 1 LL czy 2 po 2 LL czy 1 z 4 LL nie robi im żadnej różnicy, a nam robi ogromną różnice dlatego zrobią cztery frakcje, po jednej dla każdego Lorda. Gdyby mieli takie podejście od samego początku Warhammera 1 to byłby on o niebo lepsza grą :]

SaperHeart
19-12-2017, 07:18
Jakby jeszcze uzupełnili Zwierzoludzi i Leśne Elfy to nie miałbym nic przeciwko. IMO jedynka jest póki co dużo lepsza od 2, mówię tutaj szczególnie pod względem balansu. W dwójce boli całkowity brak tego.

Jsatrzab
19-12-2017, 11:37
Czy ja wiem, zależy co masz na myśli mówiąc o balansie. Według mnie rasy z WH2 są między sobą lepiej zbalansowane niż rasy z WH1, przynajmniej jeśli chodzi o bitwy. Choć spore znaczenie ma tu fakt że puki co są tylko 4 :]. Jeśli chodzi o kampanie to ciężko mi tu coś więcej powiedzieć bo nie ukończyłem jeszcze żadnej, poziom trudności jest zauważalnie wyższy niż w WH1.

Jeśli chodzi o "brakujące" jednostki Wood Elfów, to przejrzałem sobie właśnie listę jednostek z bitewniaka i jednostek jako takich w grze nie brakuje. Brakuję kilku wariantów, np Hawk Riders z włóczniami zamiast łuków (w bitewniaku ta jednostka ma i łuki i włócznie, ale w grze byłoby to pewnie zbyt op, dlatego mogliby spokojnie podzielić to na dwa warianty). Jednego mounta - Wielkiego Jelenia, bardzo dziwne że go nie dali bo model przecież jest, jednego Lorda - Spellweaver (lord czarodziej z łukiem <3), dwóch bohaterów Glade Captain i Shadow Dancer (bohaterowie do walki wręcz których bardzo brakuję Wood Elfom), oraz 3 Legendarnych Lordów (4 jeśli liczyć bliźniaczki osobno). Także ogólnie rzecz biorąc to dostaliśmy dosyć pełny roster, na to że dostaniemy kiedyś wszystkich LL to raczej nie ma co liczyć, ale fajnie by było dostać bliźniaczki. Jeśli chodzi o bohaterów to bardzo chciałbym aby dodali Shadow Dancera bo brakuje stricte melee bohatera w tej armii. Najbardziej jednak brakuje mi tych Hawk Riderów z włóczniami. Od dawna mówiłem że przydałaby się Leśnym Elfom jednostka tego typu, a tu się okazuję że rzeczywiście mają taką jednostkę w amry booku.

Jeśli chodzi o braki beastmanów to sie nie wypowiem, bo nie mam tej frakcji.

Kijkowaty
19-12-2017, 15:54
Midenheimu nie mają jak przemycić, bo go nie ma na mapie Warhammera 2.
Serio nie ma?
W sumie grałem z modami i u mnie był, jeśli w normalnej wersji nie ma to ta mapa jest jeszcze gorsza, niż myślałem.

Co do brakujących jednostek to nie byłbym taki pewien, zauważcie, że często razem z Lord Packiem wychodziły jakieś uzupełnienia do innych frakcji w gratisie (np uzupełnienie Zwierzoludzi przy Leśnych Elfach)

nazgool
19-12-2017, 16:01
Jest i trailer
https://www.youtube.com/watch?v=IpWqKme-g_4&feature=em-uploademail

Kijkowaty
19-12-2017, 16:09
Grywalni Legendarni Lordowie:
-Settra the Imperishable
-High Queen Khalida
-Grand Hierophant Khatep
-Arkhan the Black

Każdy z własną frakcją

Devbloog
https://www.totalwar.com/blog/tomb-kings-announcement

Jsatrzab
19-12-2017, 16:13
Serio nie ma?
W sumie grałem z modami i u mnie był, jeśli w normalnej wersji nie ma to ta mapa jest jeszcze gorsza, niż myślałem.

Co do brakujących jednostek to nie byłbym taki pewien, zauważcie, że często razem z Lord Packiem wychodziły jakieś uzupełnienia do innych frakcji w gratisie (np uzupełnienie Zwierzoludzi przy Leśnych Elfach)

Mówisz o głównej kampanii Warhammer 2 czy o kampanii Mortal Empires?

Trailer bardzo fajny 2/10. Co to było to to wielkie na końcu strzelające laserami z oczu?

Kijkowaty
19-12-2017, 16:15
Mortal Empires oczywiście, to, że ich nie ma w głównej jest dość oczywiste, bo nie ma całego Starego Świata

Swoją drogą, kampania opiera się na szukaniu Ksiąg Nagasha (czyżby mięli zrobić z niego po prostu wielkiego złego na koniec ich kampanii? Trochę byłoby szkoda)

Arroyo
19-12-2017, 16:23
Część rosteru spisana (z tego, co widziałem na trailerze). Jak co temat utworzony, ale otwieramy go 23 stycznia.

Przy okazji:

While the Tomb Kings can be played in the Eye of the Vortex campaign, they do not seek to influence the Vortex itself, and therefore do not engage in the race for control of it. Instead, they seek the nine cursed Books of Nagash, a search culminating in an epic battle at the Black Pyramid of Nagash. Each of these books grants a unique campaign bonus, and puts the player a step further along the road to victory.

Kijkowaty
19-12-2017, 16:32
No mnie też przykuł ten fragment.

I teraz pytanie, walka przy piramidzie z Nagashem, czy z Skavenami. A może z innymi Tomb Kingsami?
Spłycenie Nagasha do wielkiego wroga na koniec troszkę mnie rozczarowuje, fajnie byłoby dostać go jako osobną minikampanie.

Jsatrzab
19-12-2017, 16:35
Mortal Empires oczywiście, to, że ich nie ma w głównej jest dość oczywiste, bo nie ma całego Starego Świata

Mortal Empires nie jest podstawową kampanią dlatego raczej nie ma co liczyć że będą dodawać coś nowego specjalnie pod nią. Wydaje mi się, że puki Middenheim nie pojawi się w WH1 to nie ma co liczyć że pojawi się w Mortal Empires.

Swoją drogą, kampania opiera się na szukaniu Ksiąg Nagasha (czyżby mięli zrobić z niego po prostu wielkiego złego na koniec ich kampanii? Trochę byłoby szkoda)

Ma być jakaś epicka walka na koniec, ale wątpię abyśmy mieli w niej walczyć przeciwko Nagashowi. Ktoś by musiał go najpierw wskrzesić a z tego co wyczytałem w opisach LL to tylko jednemu mogłoby na tym zależeć. No chyba że po to będziemy zbierać księgi, aby powstrzymać Arkhana przed wskrzeszniem Nagasha.

Kijkowaty
19-12-2017, 16:38
Mortal Empires nie jest podstawową kampanią dlatego raczej nie ma co liczyć że będą dodawać coś nowego specjalnie pod nią. Wydaje mi się, że puki Middenheim nie pojawi się w WH1 to nie ma co liczyć że pojawi się w Mortal Empires.

Ale śmiało może się pojawić w WH1 i ME. Nie jest to coś, czego nie mogą rozważać.
Zwłaszcza, że akcentują w devblogach, że chcieliby podzielić LL z Starego Świata na osobne frakcje i Mortal Empires będzie poprawiane jeszcze.

Arroyo
19-12-2017, 16:44
http://store.steampowered.com/app/617870/Total_War_WARHAMMER_II__Rise_of_the_Tomb_Kings/ Strona sklepu - 75 zł bez przeceny.

Jsatrzab
19-12-2017, 16:46
Ale śmiało może się pojawić w WH1 i ME. Nie jest to coś, czego nie mogą rozważać.
Zwłaszcza, że akcentują w devblogach, że chcieliby podzielić LL z Starego Świata na osobne frakcje i Mortal Empires będzie poprawiane jeszcze.

No tak tylko musiałby się pojawić jako dodatek do DLC do Warhammera 1, a biorąc pod uwagę jakie mają obecnie problemy z Norscą to raczej nie ma się co spodziewać takich eksperymentów w najbliższym czasie. Jeśli już ktoś miałby coś takiego robić to pewnie ekipa która pracuję nad "przeniesieniem" Norsci.

Hadvar
19-12-2017, 17:41
2613

Zwróćcie uwagę na dwie jednostki fioletowego koloru w panelu sterowania armią - nie dość że mają taką barwę, to jeszcze mają od razu 9 poziom doświadczenia i różnią się obrazkami od innych. Tak, wygląda na to że szykują nam się RoR'y...

Jsatrzab
19-12-2017, 17:59
Możliwe że będą wbudowane w tego Campaign Packa. Nawet miałoby to sens, nowy Campaign Pack to Race Pack(nowa rasa - 2 LL) + Lord Pack(2 LL + RoR).

SaperHeart
19-12-2017, 18:09
@Jsatrzab
Ten duży szkielet to Hierotitan

Jestem pod wrażeniem tego dodatku. Dostajemy możliwość gry Full armią. Szkoda, że nie podeszli tak do sprawy z Leśnymi Elfami czy Zwierzoludzmi. IMO powinni teraz popracować nad tymi rasami i wypuścić mega uzupełnienie z dobrym balansem frakcji.