PDA

Zobacz pełną wersję : DLC/FLC/Legendarni Lordowie - spekulacje, dyskusja.

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Ituriel32
14-02-2017, 17:15
Z jednej strony jestem mega zawiedziony że to nie czerwony diuk. Ale z drugiej Izkę tez chciałem.

Z jednej strony to dobrze to otwiera nam to drogę do mniej znanych? Opisanych? Sprecyzowanych LL np. Ariel.
Ale z drugiej, strasznie słabe to jest.
5 lord dla wampirów zaczynający w sylvani. Niby można zagrać jeszcze raz ale po co. To byłaby moja 9 kompania truposzami.

Tomason
14-02-2017, 17:31
Daliby ten Mousillion. Jakas odmiana co do Wampirow by byla. A tak to mi tez kolejnej kampani tylko dla tej panny sie nie chce robic....

Ituriel32
14-02-2017, 18:48
1. Dlaczego izka ma szpiczaste uszy?
2. Dwa unikalne artefakty? Miecz i kielich?

Arroyo
14-02-2017, 18:57
Wampir może mieć zniekształcone uszy, to akurat nie bubel. Co do ekwipunku - Kielich Bathori się zgadza, a w drugiej ręce trzyma ostrze, co zgadza się z rysunkiem. W wyposażeniu z bitewniaka posiada broń ręczną, ciężką zbroję i właśnie Kielich Bathori.

Arroyo
15-02-2017, 13:07
https://www.twitch.tv/totalwarofficial o 16:00 Live z gry Izabellą.

Tomason
15-02-2017, 13:21
Ech nie dziala ta strona do glosowania w mlnw4. Mam zarejestrowany i sprawdzony mail a ciagle wraca do strony weryfikacji wieku :/

Arroyo
15-02-2017, 16:42
Podoba mi się to, że Izabella będzie zaczynać w Schwarzhafen. Ani nie spaprali pod względem klimatu, ani pod względem grywalności i to mi się podoba ;) Zobaczymy, jak w praniu wyjdzie gra tą kobietą.

Podsumujmy to, co wiemy o Izabelli:
Wraz z Vladem zaczynają w Schwarzhafen jako frakcja "Von Carsteinowie"
Gdy oboje walczą na jednym polu bitwy, mają dużo większe moce.
Dodatkowy budynek w Drakenhof "Mauzoleum Szalonego Hrabiego" zezwala na -70% kosztów rekrutacji herosów, werbunek Wampirzyc, do tego +3 do rangi werbowanych tam wampirów.

Ituriel32
15-02-2017, 18:51
Unikalna pozycja jest zawsze dobra, nawet jeśli sąsiaduje z poprzednia.
Zabranie Vlada od zwykłych wampirów jest świetne, bo trochę zrównoważy to te nacje.
Ale czemu zlikwidowali najlepszy herb w grze?

Arroyo
15-02-2017, 23:55
Ale czemu zlikwidowali najlepszy herb w grze?
To akurat sprawa dyskusyjna.
Osobiście uważam, że zmiana ta jest na plus, bo przynajmniej coś się będzie dziać więcej w tamtym regionie.

Ituriel32
16-02-2017, 08:49
Mi chodzi o stary zielony znaczek Scha..coś tam.
Taki fajny kościotrup był. No i zielony kolor był całkiem całkiem, a teraz będzie czerwono.

- - - - - - - - - - - - - -

Wampiry będą mogły się konfederować, poza Tempelhof. Czyli nuda.

- - - - - - - - - - - - - -

Izka jest wliczona w plan darmowych flc? Czy jest poza? Chodzi o to czy kiedy wyjdzie Bretonia to Izabela ma być tym LL z listy czy jednak czeka nas coś jeszcze?

- - - - - - - - - - - - -

Gdy oboje walczą na jednym polu bitwy, mają dużo większe moce.
Ponoć ta mechanika już dawno jest w młotku. I mieli tak działać Gelt i Imperator. Tyle czasu gram w to, a jeszcze togo nie zaobserwowałem...

Arroyo
16-02-2017, 09:00
Darmowo dojdzie Izabela. Nawet, jeśli Warhammer TW przerżnie na Make War Not Love.

Ituriel32
16-02-2017, 10:13
W sumie najważniejsza konsekwencja tego newsa to to że wreszcie będzie można zagrać wampirami porządną kampanie współpracy. Technicznie można było grać z elfami, ale po co.
Co prawda na lepszą wersję będziemy musieli jeszcze poczekać.

Jan z Czarnolasu
19-02-2017, 13:31
Czy mimo braku wykupionych DLC Zwierzoludzi i Leśnych Elfów są oni obecni na mapie kampanii, jako frakcje sterowane przez komputer i mozna walczyć przeciwko nim?

Niestety nie mam czasu obecnie grać, aby samemu sprawić. Włączyłem sobie na chwilę kampanię Imperium i mimo mgły wojny wydaje się, ze na terenie Loren są normalne prowincje, zamiast terenu niedostępnego, a zatem wydaje się, że tak, ale pytam dla pewnosci.

nazgool
19-02-2017, 13:38
Tak, jest dokładnie tak jak mówisz. Mało tego, jak nie masz wykupionych DLC ze znanymi regimentami, to komputer i tak je może rekrutować i wystawiać przeciwko Tobie w bitwach. Nowy sposób reklamy dodatkowej płatnej zawartości ;)

Ituriel32
19-02-2017, 20:11
Będą jednak 3 nacje od bretki. Bo każdy LL dostał osobną miejscówkę.
3 Factions:

Bretonnia:
Louen Leoncoeur
Ability: Lion's Shield
Effects: All knightly vows unlocked, 10% bonus campaign movement range, +25% all lords auras when attacking
Starting Units: Pegasus knights, Field Treb, Grail Knight

Bordeleaux:
Alberic (pic below)
Ability: Wrath of Manann
Effects: Knightly vows unlocked, +5 from trade, +2 exp for knight recruits
Starting Units: KotR, Squires, Knights Errant
shttps://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/v8/597nv6sljcvq.jpg (https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/v8/597nv6sljcvq.jpg)

Carcassone
Fey Enchantress (pic below)
Abilities: Lore of Life, Most of the Lady
Effects: +15 replenishment, Grail Guardian upkeep reduction, +5 peasants
Units: Grail Pilgrims, Holy Water Treb, Grail Guardians
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/3b/xjdwjy4k3w1k.jpg (https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/3b/xjdwjy4k3w1k.jpg)

Little disappointed that Alberic is a copy-paste lord...

http://i.imgur.com/GgEvo4M.jpg

Arroyo
19-02-2017, 20:52
​Zaktualizowano temat "Gra Bretonnią" o nowe jednostki. Jest ich sporo.

Turek
19-02-2017, 21:00
Panowie, jestem pod wielkim wrażeniem z tym co zrobili z Bretonią. To jest bardzo godna zawartość i bardzo miło wiedzieć, że dostajemy to wszystko za darmo. Naprawdę, spodziewałem się czegoś o wiele gorszego i uboższego.

Il Duce
19-02-2017, 21:04
Przyznam,że też jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. O dziwo Bretonnia wygląda na lepiej dopracowaną niż płatne dodatki(zwierzoludzie i chaos),także to naprawdę miły gest. Jestem im nawet skłonny wybaczyć marne nagrody za MWNL choć wciąż uważam że chaos powinien być w grze dla wszystkich ;)

Pampa
19-02-2017, 21:07
Panowie spokojniee! Pamiętajmy że bardzo długo to robili. :P Miło że jak zakupiłem to wypuszczają nową nację.

Ituriel32
19-02-2017, 21:09
A ja jestem w niebo wzięty (prawie).
- 3 nacje do gry
- W końcu 2 regionowe (bretka i ta druga na B)
- chłopi z widłami.
- Leoś zaczyna znaprawdę przyzwoita armią. :0

Kipanga
19-02-2017, 22:17
Przyznam,że też jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. O dziwo Bretonnia wygląda na lepiej dopracowaną niż płatne dodatki(zwierzoludzie i chaos),także to naprawdę miły gest. Jestem im nawet skłonny wybaczyć marne nagrody za MWNL choć wciąż uważam że chaos powinien być w grze dla wszystkich ;)

A co jest marnego w tych nagrodach za MWNL? Bo jak dotąd nigdy nie było lepiej. Nie dość że dostajemy całkowicie nową zawartość do Warha tj Isabele von Carstain z nową frakcją/pozycją startową za darmo to jeszcze po drodze dostaliśmy klasyczne gry od SEGI i jakieś tam DLC do innych tytułów. Nagrody za pierwsze 3 dni eventu to niecałe 20€ zawartości na Steam, a do tego dojdzie jeszcze dzisiejsza nagroda i darmowa Isabela, którą ciężko wycenić. Jeśli porównać to do poprzednich edycji to wtedy dostawaliśmy (albo nie bo przegrywaliśmy :]) z tego co pamiętam nowego culture packa czyli DLC za 7,49€. Porównując koszty tegoroczny event dał nam tyle co trzy poprzednie łącznie.

Arroyo
19-02-2017, 22:20
Chodzi o to, że te DLC tak naprawdę są mało warte i nie zawierają w sobie nic ciekawego. A te klasyczne gry od SEGI... tylko je aktywowałem. Grać w nie pewnie nie zamierzam. Jedyna zaleta to ta darmowa Izka, Bretka i tyle :P

Poza tym argument 20$ za to wszystko na Steamie mnie nie przekonuje, powód powyżej.

Il Duce
19-02-2017, 22:25
Mam nadzieję,że żartujesz - klasyczne gry od Segi ciężko liczyć bo są stare i dla większości mało interesujące,ot rzucone żeby było. Natomiast łączny koszt DLC to jest na chwilę obecną około 7 euro(jest zniżka -75%) rozrzucone na trzy gry z czego jedyne wnoszące coś konkretnego w warstwie gameplayu to DLC do COH2. Do tego niektórzy gracze posiadają jedynie WH z czterech tytułów biorących udział w tym starciu. Więc tak,dla mnie są marne i nieciekawe,jeden culture pack byłby dla mnie wart dużo więcej niż te 6 prezentów razem wziętych.

PS: Na końcu mamy dostać krew do Rome 2 i Attyli,też ciężko to nazwać dodatkiem lepszym od culture packa.

Kipanga
20-02-2017, 01:37
Mam nadzieję,że żartujesz - klasyczne gry od Segi ciężko liczyć bo są stare i dla większości mało interesujące,ot rzucone żeby było. Natomiast łączny koszt DLC to jest na chwilę obecną około 7 euro(jest zniżka -75%) rozrzucone na trzy gry z czego jedyne wnoszące coś konkretnego w warstwie gameplayu to DLC do COH2. Do tego niektórzy gracze posiadają jedynie WH z czterech tytułów biorących udział w tym starciu. Więc tak,dla mnie są marne i nieciekawe,jeden culture pack byłby dla mnie wart dużo więcej niż te 6 prezentów razem wziętych.

PS: Na końcu mamy dostać krew do Rome 2 i Attyli,też ciężko to nazwać dodatkiem lepszym od culture packa.

Bo nie powinieneś porównywać tego do Culture Packa. Powinieneś to porównywać do niczego, bo wcześniej nie dostawaliśmy nagród w trakcie eventu, a jedynie na jego koniec. Do Culture Pack możesz porównać Izkę, bo to ona jest nagrodą za zwycięstwo. Czy Izka jest warta Culture Packa? Jak się nad tym zastanowić i porównać ceny DLC Warhammera z cenami DLC Rome 2, to właściwie wychodzi że tak.

Rzeczywiście jedno DLC, to do Endless Legend jest na promocji -75% i kosztuje poniżej 1€, ale reszta kosztuje 2.49+ (a Ultramarines mimo -50% dalej kosztują 3.49€), więc rzeczywiście łączna cena tych nagród to na ten moment jakieś 14€ + to co dostaniemy za dzień 4. Dostajemy to za darmo, jako element promocji tytułów SEGI, więc narzekanie że "nie warte ceny", "marne nagrody" to szczyt skąpstwa.

Ituriel32
20-02-2017, 07:21
Oj tam, oj tam.
Ja nie wziąłem udziału bo uważam że wszystko było ustawione.
A nawet jeśli to poza samą izką to inne nagrody nie dla mnie.
- Klasyka sagi - przecież przeważnie nie da się w coś takiego grać.
- Coh - Ja nie mam tej gry i nie zamierzam jej kupować.
- Dow2 - Mam, ale mi się znudził. Mam połowę lepszych (czyli takich dających nowych bohaterów) dlc. Można grać tylko w multi, bo solowa gra słaba.
- EL - Mam wszystko, i właśnie chwilowo w to gram. Ale szału nie ma i najpewniej wrócę do AoW3.
- Krew... - Do romka już dawno mam (właściwie to mam wszystkie dlc do niego i starszych tytułów). Attyla mi się nie podoba. Co prawda mam połowę dlc do niej ale raczej nie będę już w nią grać, więc na co.

Tak więc dla mnie cały wszystkie nagrody warte są 0, ale skoro darmowe, więc jest to zero dodatnie 0+. :)

Arroyo
20-02-2017, 07:41
Bo nie powinieneś porównywać tego do Culture Packa. Powinieneś to porównywać do niczego, bo wcześniej nie dostawaliśmy nagród w trakcie eventu, a jedynie na jego koniec. Do Culture Pack możesz porównać Izkę, bo to ona jest nagrodą za zwycięstwo. Czy Izka jest warta Culture Packa? Jak się nad tym zastanowić i porównać ceny DLC Warhammera z cenami DLC Rome 2, to właściwie wychodzi że tak.

Rzeczywiście jedno DLC, to do Endless Legend jest na promocji -75% i kosztuje poniżej 1€, ale reszta kosztuje 2.49+ (a Ultramarines mimo -50% dalej kosztują 3.49€), więc rzeczywiście łączna cena tych nagród to na ten moment jakieś 14€ + to co dostaniemy za dzień 4. Dostajemy to za darmo, jako element promocji tytułów SEGI, więc narzekanie że "nie warte ceny", "marne nagrody" to szczyt skąpstwa.
Mnie to nadal nie przekonuje. Przede wszystkim jak mówiłem nie chodzi mi o samą cenę, a o zawartość w stosunku do ceny. Ultramarines to zwykłe przekolorowanie jednostek bez żadnych zmian w Retribution. Southern Front Pack to tylko paczka map, które i tak w multi graczom nie są potrzebne, a i w singlu też jakoś są zwykłym zapychaczem. Z kolei DLC do Endless Legend to zwykłe parę utworów zamiast coś bardziej wartościowego - mowa tu o jednej z ras z DLC do tej gry.
A z kolei te "klasyki SEGI" - ja jakoś ich nie mam zamiaru odpalić. Argument, że to szczyt skąpstwa zatem mogę sobie wywalić do kosza, bo dla mnie mimo wszystko są to nagrody nie warte nawet tych "14 euro", a co najmniej 5.... może nawet mniej.

Il Duce
20-02-2017, 10:01
Jakiego znowu skąpstwa? Przecież nie wydałem na to ani grosza więc nie rozumiem co skąpstwo ma tu do rzeczy...Po prostu gdybym wiedział,że będą takie nagrody w ogóle nie zainteresowałbym się tym eventem,wolałbym nie brać udziału i ich nie mieć niż śledzić to wydarzenie i dostać takie ochłapy z pańskiego stołu. A Izka i tak by była za darmo tylko,że co najwyżej później,co wyraźnie pisało CA na swoim fanpage'u,więc po raz enty piszę,że gdybym dostał na przykład wojowników chaosu ucieszyłbym się wielokrotnie bardziej niż z tych wszystkich dlc razem wziętych.

Do tego pisałeś w tym temacie,że takie podejście do rozdawania dlc to marketing,no bardzo ciekawe kogo do zakupu gry zachęci kilka utworów,skin albo krew? Wydaje mi się,że niewiele osób by nie powiedzieć,że nikogo i dużo więcej zdziałałyby dodatki wnoszące konkretną wartość do rozgrywki.

Kipanga
20-02-2017, 12:47
Jakiego znowu skąpstwa? Przecież nie wydałem na to ani grosza więc nie rozumiem co skąpstwo ma tu do rzeczy...Po prostu gdybym wiedział,że będą takie nagrody w ogóle nie zainteresowałbym się tym eventem,wolałbym nie brać udziału i ich nie mieć niż śledzić to wydarzenie i dostać takie ochłapy z pańskiego stołu. A Izka i tak by była za darmo tylko,że co najwyżej później,co wyraźnie pisało CA na swoim fanpage'u,więc po raz enty piszę,że gdybym dostał na przykład wojowników chaosu ucieszyłbym się wielokrotnie bardziej niż z tych wszystkich dlc razem wziętych.

Do tego pisałeś w tym temacie,że takie podejście do rozdawania dlc to marketing,no bardzo ciekawe kogo do zakupu gry zachęci kilka utworów,skin albo krew? Wydaje mi się,że niewiele osób by nie powiedzieć,że nikogo i dużo więcej zdziałałyby dodatki wnoszące konkretną wartość do rozgrywki.

Skąpstwo, bo narzekacie że dostaliście za DARMO słabe - niewiele warte DLC, woleli byście dostać LEPSZE, ZA DARMO. W sumie może nie powinienem mówić, że szczyt skąpstwa tylko szczyt lewackiej postawy roszczeniowej, w której wszystko się należy, jak Turasom socjal...
To tak jakbyście dostali za darmo bilet do kina i jako dodatek darmową Cole i Nachosy, i narzekali że wolelibyście Shake'a i Wieśmaca z MacDonalda...
Co do samego udziału to ja się nie zdziwię jak Iska będzie tak samo rozsyłana kluczem dla tych co brali udział, a to czy by była za darmo to z tego co pisało/mówiło CA to raczej nie. Całkiem możliwe że gdybyśmy nie wygrali to wyszła by później razem z jakimś dodatkowym Lordem jako Lord Pack.

Co do marketingu to sam znam pare osób które kupiły CoH i DW2 przy okazji eventu, sam myślałem o zakupie EL. Więc marketing na pewno zadziałał.

Kijkowaty
20-02-2017, 14:16
Następnym DLC płatnym ma być lordpack.
Więc mogliby umieścić Izkę jako 3 lorda w DLC :)

Chaak
20-02-2017, 15:02
Tak sobie na szybko przejrzałem nowe mechaniki, które dostaniemy w Bretonii i wyglądają jak próby przed Medievalem 3.

Ituriel32
20-02-2017, 15:05
Bo Bretka jest jakby wzięta z medka. :)

Il Duce
20-02-2017, 15:16
Ja z kolei to co prezentujesz nazwał bym szczytem fanbojstwa :D. Gratuluję także wmieszania do całej dyskusji wątku politycznego,widzę że sprawdziłbyś się w agorze ^^. Ale do rzeczy - za darmo to był Grombrindal,tutaj nagrody są za zaangażowanie w event i poświęcenie mu większej lub mniejszej ilości swojego czasu. Widzę,że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem więc napiszę raz jeszcze - nie brałbym w nim udziału gdybym wiedział że prezenty będą tak słabe i za rok raczej tego nie zrobię. Co do marketingu to prędzej zadziałała zniżka -75% a nie wątpliwej jakości dodatki,tylko ten do COH2 jest sensowny i faktycznie mógł skłonić kogoś do kupna. Lekko mówiąc,jest dla mnie mało prawdopodobnym,żeby ktoś poleciał kupić EL tylko dlatego bo dostał parę utworów albo DOW2 bo otrzymał nowy skin do jednej z frakcji...

Nie sądzę żeby to były przygotowania do kolejnego medka,bo CA zapowiedziało że następny historyczny TW będzie w nowym przedziale czasowym jakim studio się jeszcze nie zajmowało a raczej nie testują mechaniki gry,którą wydadzą za 2+ lat.

Skatman
20-02-2017, 16:21
co do makewarnotlove to cała kampania jest dla mnie jak trafienie kulą w płot. Cała ta rywalizacja gdy nie wiadomo co ma być nagrodą główną dla innych gier niż TW:W to śmiech na sali. Jedyne co dobre że dali ładne zniżki ale i tak każdą z tych gier z dlc-kami mam z różnych humbli bundli w lepszej cenie.

Czy Izabela to niezapowiedziane FLC czy ten new lord/old friend?
Chyba że połączyli w całość 2 flc czyli Izabela to new lord, a schwartzhafen to old friend :lol:

Kipanga
20-02-2017, 16:40
Ja z kolei to co prezentujesz nazwał bym szczytem fanbojstwa :D. Gratuluję także wmieszania do całej dyskusji wątku politycznego,widzę że sprawdziłbyś się w agorze ^^. Ale do rzeczy - za darmo to był Grombrindal,tutaj nagrody są za zaangażowanie w event i poświęcenie mu większej lub mniejszej ilości swojego czasu. Widzę,że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem więc napiszę raz jeszcze - nie brałbym w nim udziału gdybym wiedział że prezenty będą tak słabe i za rok raczej tego nie zrobię. Co do marketingu to prędzej zadziałała zniżka -75% a nie wątpliwej jakości dodatki,tylko ten do COH2 jest sensowny i faktycznie mógł skłonić kogoś do kupna. Lekko mówiąc,jest dla mnie mało prawdopodobnym,żeby ktoś poleciał kupić EL tylko dlatego bo dostał parę utworów albo DOW2 bo otrzymał nowy skin do jednej z frakcji...

Nie sądzę żeby to były przygotowania do kolejnego medka,bo CA zapowiedziało że następny historyczny TW będzie w nowym przedziale czasowym jakim studio się jeszcze nie zajmowało a raczej nie testują mechaniki gry,którą wydadzą za 2+ lat.

Całe szczęście że niewiele osób ma aż tak roszczeniowe podejście bo byśmy mogli tylko pomarzyć o zwycięstwie i dostaniu Izki za darmo. Po EL nikt nie musi "lecieć" bo klika buy na steamie i już ma - magia, DLC nie musi zachęcać do kupna gry, wystarczy że będzie impulsem - masz DLC nie masz gry, a gra jest akurat na przecenie - boom kupione. Tym bardziej że wbrew obiegowej opinii Polska nie jest centrum wszechświata, a wydanie 10€ dla "lepszej" części Europy czy USA, czyli targetu firm takich jak SEGA, to grosze.

Jedyny Medieval jakiego możemy się spodziewać przed 2020r to mod do Attyli, jeśli chodzi o same mechaniki Bretonii to limit chłopskich jednostek rzeczywiście by pasował, ale już cała mechanika Rycerskości pasuje do baśniowego Średniowiecza, ale nijak nie pasuję do faktycznego Średniowiecza :].

@Skatman
Z tego co się orientuję to Iza nie jest ani jednym ani drugim. FLC lord pewnie wyjdzie razem z następnym Lord Packiem(pewnie tym w którym miała być Izka, w razie przegranej), a Old Friend to dla mnie cały czas tajemnica bo nie kupuje hypu na Middenland :]

Arroyo
20-02-2017, 16:42
An Old Friend to Mystery Lord i basta.

Kipanga
20-02-2017, 17:00
An Old Friend to Mystery Lord i basta.

Mystery Lord? Chodzi ci o Mystery Lorda o którym pisali na FB i w kilku artykułach? Bo jeśli tak to tym lordem jest Izka.

Co do ewentu to jeszcze na koniec bym chciał dodać, że tegoroczny ewent wymagał najmniej zaangażowania community, bo w zasadzie jedynie rejestracji i polubienia grafiki na FB.

Turek
20-02-2017, 17:07
Tutaj się zgodzę z Kipangą. Mystery Lord to Izabela. Na An Old Friend dalej czekamy.

Arroyo
21-02-2017, 17:23
Po ostatnim trailerze czegoś tu nie rozumiem. Na balkonie obok Louena jest Morgiana (ta właściwa konwersja), a na początku mamy też Morgianę, inaczej wyglądającą... nie szło podmienić po prostu tej drugiej przez pierwszą? Poza tym... czy ja właśnie widziałem pieszych Rycerzy Królestwa? :o

Ituriel32
21-02-2017, 19:47
Nie wiem dlaczego ale jakoś nie podobał mi się ten filmik o bretce. Może dlatego że zrobili z Morgiany panią jeziora...

Krwawy_Baron
21-02-2017, 20:21
Po ostatnim trailerze czegoś tu nie rozumiem. Na balkonie obok Louena jest Morgiana (ta właściwa konwersja), a na początku mamy też Morgianę, inaczej wyglądającą... nie szło podmienić po prostu tej drugiej przez pierwszą? Poza tym... czy ja właśnie widziałem pieszych Rycerzy Królestwa? :o
Może Brettończycy dostaną możliwość zsiadania z koni? A może po prostu spieszono ich aby ładnie wyglądali na filmiku, piesi rycerze Bretonni zdaje się że nie są lore-friendly.

Nie wiem dlaczego ale jakoś nie podobał mi się ten filmik o bretce. Może dlatego że zrobili z Morgiany panią jeziora...
Ituriel32, wątpię aby Brytolom z CA chciało się robić osobny model i tekstury dla Pani Jeziora. No ale co by złego o trailerze nie powiedzieć, ja już się nie mogę doczekać aż skopię kozie siedziska Beastmenom, a moi rycerze wbiją swoje kopie w żelazne imperialne i chaosowe zadki - kupili mnie.

Ituriel32
21-02-2017, 20:35
Wiesz ja tez nie mogę sie doczekać gry, choć może poczekam na moda który pofarbuje włosy czarodziejce.

Arnold
21-02-2017, 20:38
a moi rycerze wbiją swoje kopie w żelazne imperialne

Właściwie to nie wczytywałem się zbytnio w mechanikę Chivalry, ale pytanie czy walka z Imperium nie będzie odbierana negatywnie? W pokazach "przedpremierowych" to raczej mówiono o wyprawach do Norsci i Badlandów celem nabijania tego wskaźnika, acz na ile to faktycznie reprezentatywne - nie wiem.

Skądinąd to długo się zastanawiałem, jak oni tę Bretonię chcą od strony strategicznej ukształtować, trudno nie zauważyć, że przy tak peryferyjnym położeniu to głównym wrogiem staje się Imperium, co byłoby trochę absurdalne od strony lore. Stąd takie, a nie inne kryteria zwycięstwa oceniam na plus. Choć może to trochę zabawnie wyglądać, jak połowa armii będzie ganiać za orkami na południu. ;)
Na pewno punktowane będzie także bicie wojsk Chaosu, więc raczej od graczy wymagać się bedzie roli obrońcy OW. Albo przesadzam z interpretacją.

Poza tym, byłoby dobrze, jakby jeszcze popracować nad resztą bazowych nacji. Kto widział drzewko budowli Bretki ten wie, że to co ma reszta, wygląda obecnie, nędznie...

Ituriel32
21-02-2017, 20:59
Bretonia ma ponosić duże kary za walkę domową, a konfederacje mamy połączoną z technologią.

niestety do jest tylko gra i możliwe że imperium będzie nam wypowiadało wojny.

Choć podoba mi się myśl o dalekich wyprawach przeciwko krasnoludom, bo to one zazwyczaj niszczą orki. .

Kipanga
21-02-2017, 21:31
Ci piesi rycerze na końcu to chyba byli po prostu Lordowie, taka reprezentacje że w razie zagrożenia Bretonia jednoczy się pod jednym sztandarem. W końcu o tym mówi w tym filmie Alberic.

Co do "Rycerskości" to wydaje mi się że kary za sam udział w wojnie z innymi ludźmi nie będzie. Jedynie za wypowiedzenie takiej wojny, plądrowanie/palenie miast i zabijanie zakładników.

Chaak
21-02-2017, 21:37
W filmie mówili, że kara jest za nie przestrzeganie umów i traktatów raczej.
Przejrzałem sobie te wszystkie dodatki na ten patch i w sumie to bardziej jaram się nowościami u wampirów niż Bretonią.

Turek
21-02-2017, 23:56
Zawsze będzie można nabijać Chivalry na inwazjach Chaosu, zaskryptowanych tak żeby szły do nas :)

Ituriel32
22-02-2017, 10:13
A ja cieszę się na tą Bretonie prze okrutnie, właściwie to nawet jakby bardziej niż na leśne elfy.

Jeśli mechanika zadziała tak jak powinna, czyli nacje bretoniii nie będą dążyły do wojen przeciw sobie (coś podobnego do tego jak funkcjonują krasnoludy) to będzie to dla mnie coś wspaniałego. Znaczy będę spokojnie się rozwijał, a przez technologię powoli dołączał pomniejsze diukostwa. A głównymi siłami będę się wyprawiał na wycieczki.
Zwłaszcza jeśli zmienią wytyczne dla chaosu i norski.

No i dalej nie mogę się zdecydować która frakcją z Bretki zagrać najpierw. A będzie to wyglądało tak:
- Bretka - Izka - Bretka 2 - Wurzag - Bretka3. Chyba że gdzieś wcisnę jeszcze raz imperium lub mini kampanie elfów.

Arroyo
22-02-2017, 10:41
A ja cieszę się na tą Bretonie prze okrutnie, właściwie to nawet jakby bardziej niż na leśne elfy.

Jeśli mechanika zadziała tak jak powinna, czyli nacje bretoniii nie będą dążyły do wojen przeciw sobie (coś podobnego do tego jak funkcjonują krasnoludy) to będzie to dla mnie coś wspaniałego. Znaczy będę spokojnie się rozwijał, a przez technologię powoli dołączał pomniejsze diukostwa. A głównymi siłami będę się wyprawiał na wycieczki.
Zwłaszcza jeśli zmienią wytyczne dla chaosu i norski.

No i dalej nie mogę się zdecydować która frakcją z Bretki zagrać najpierw. A będzie to wyglądało tak:
- Bretka - Izka - Bretka 2 - Wurzag - Bretka3. Chyba że gdzieś wcisnę jeszcze raz imperium lub mini kampanie elfów.
Chaos i tak już dawno miał w celach rozgromienie Bretki (tej z Louenem), więc ich raczej nie zmienią specjalnie dla wyeliminowania Alberyka i Morgiany.

Ituriel32
22-02-2017, 10:46
Mi bardziej chodzi o przeprogramowanie Norski by częściej wybierał tereny bretonii jako cel najazdów. A w przypadku chaosu to może dodanie plemienia podobnego do Ble... co najeżdża złe ziemię.

Arroyo
22-02-2017, 10:47
O ile wiem to AI zwykle atakuje frakcje, którymi zarządzamy.

Arnold
22-02-2017, 14:39
Mi bardziej chodzi o przeprogramowanie Norski by częściej wybierał tereny bretonii jako cel najazdów. A w przypadku chaosu to może dodanie plemienia podobnego do Ble... co najeżdża złe ziemię.

A to by się przydało, bo mnie zawsze irytowało (grając Imperium) jak te hordy z Norsci zalewały w kółko Marienburg. Zawsze te armie były bardziej uciążliwe niż mocne, bo po prostu nie były w stanie sforsować garnizonu (także na auto-resolve).

ares354
22-02-2017, 22:23
No i jest DLC z Bretonnią i są dorobione jednostki, czyż by się Lore nie liczyło?

Błogosławiony Trebusz ? Piechota z bronią dwuręczną ? Skoro Bretonia może dostać takie jednostki to CA ma spore pole do popisu jeśli chodzi o inne nację.

Ale to DLC pokazuje tylko że Kislev, i inne pomniejsze ludzkie "nacje" nie mają racji bytu w tym Młotku. Kislev ma dwoje Lordów w tym jeden gryzie ziemię. Nie wiem jakich ma bohaterów, jedną jednostkę magiczną i 5 jednostek z samego AB. Może zrobią z nich najemników dla Imperium ?

Arroyo
22-02-2017, 23:44
Po pierwsze FLC, nie DLC, bo będziesz mógł pobrać je za darmo. Sam dopisek "DLC" na logu tej zawartości jest jedynie dodany, by znaleźć się w tej "bibliotece DLC".
Po drugie - to zależy, jak rozumiesz pojęcie lore. Jeśli rozumiesz je jako ściśle połączone tylko z bitewniakiem to masz prawo się wkurzyć. Z drugiej strony jak dla mnie nie wygląda to tragicznie. Powiem nawet, że ten większy podział w tych jednostkach mi się podoba - przede wszystkim ze względu na możliwy balans.
Po trzecie - Kislev akurat może mieć śmiało i Borysa Ursę i Katarinę, bo jakby nie patrzeć to Warhammer TW zaczyna się mniej więcej w 2500 roku KI (interpretacja własna, skoro Karl zaczyna dopiero swe rządy).
Po czwarte - Kislev ma więcej niż te jednostki, co podałeś. Do tej listy dochodzą jednostki z RPG'a, Warmaster Armies i systemu Mordheim.

Po piąte - tu już do wszystkich - ciekawą sprawę odkryłem na FB.

Tak, już nawet miejsce w menu robią. W zakładce Grand Campaigns pewnie będzie do wyboru Stary Świat, Nowy Świat, a jak masz obie części to odblokuje ci się opcja Cały Świat. Będzie ładnie poukładane, tak jak lubię. Jeszcze tylko niech frakcje pogrupują w grupy kulturowe jak w Attyli i Rome II i modderzy będą mogli odblokować wszystkie frakcje, bo te ciągłe przełączanie się między różnymi modami żeby pograć Tileą lub Mosuillonem jest męczące.
https://scontent.fbud2-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/16804327_1394394050632852_1030542570566069086_o.jp g?oh=786644da6f6b7177b3c6dea759f30919&oe=592C6754

ares354
23-02-2017, 16:01
Po pierwsze FLC, nie DLC, bo będziesz mógł pobrać je za darmo. Sam dopisek "DLC" na logu tej zawartości jest jedynie dodany, by znaleźć się w tej "bibliotece DLC".
Po drugie - to zależy, jak rozumiesz pojęcie lore. Jeśli rozumiesz je jako ściśle połączone tylko z bitewniakiem to masz prawo się wkurzyć. Z drugiej strony jak dla mnie nie wygląda to tragicznie. Powiem nawet, że ten większy podział w tych jednostkach mi się podoba - przede wszystkim ze względu na możliwy balans.
Po trzecie - Kislev akurat może mieć śmiało i Borysa Ursę i Katarinę, bo jakby nie patrzeć to Warhammer TW zaczyna się mniej więcej w 2500 roku KI (interpretacja własna, skoro Karl zaczyna dopiero swe rządy).
Po czwarte - Kislev ma więcej niż te jednostki, co podałeś. Do tej listy dochodzą jednostki z RPG'a, Warmaster Armies i systemu Mordheim.

Po piąte - tu już do wszystkich - ciekawą sprawę odkryłem na FB.

https://scontent.fbud2-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/16804327_1394394050632852_1030542570566069086_o.jp g?oh=786644da6f6b7177b3c6dea759f30919&oe=592C6754

Po pierwsze i najważniejsze nie wkurzam się. FCL czy darmowe DLC to dla Mnie nie różnica, robią to za darmo chwali im się, w końcu koszt gry w Polsce jak kupujesz samą grę na steam bez przeceny i wszystkie możliwe DLC płatne wynosi prawie 500 zł więc nie mało. Jeśli armie Warhammera mają zyskać to niech śmiało dodają jednostki z RPG, Warmaster, Mordheim tylko do wszystkich:P

Po drugie nie wiem jakie są kryteria brane pod uwagę jeśli chodzi o to skąd biorą oni jednostki. Warmaster zdaje sobie sprawę ale on doda raptem ze 3 jednostki, system Mordheim co doda? Oraz RPG ? Dla Kislev

Wiesz super że Bretonnia ma więcej jednostek, ale patrząc np. na armię Imperium jest ona na razie mocno związana z AB i wciąż nie pełna, a Bretonnia wygląd na pełną jeśli chodzi o jednostki. Nie wiem jak CA dobiera kryterium która rasa kiedy i co dostaje. Z tego co piszesz śmiało wynika że Imperium może dostać Legendarnego Lorda Kurt Helborg, kilku bohaterów wymienionych imiennie. Spokojnie przy wydaniu DLC o Beatmen mogli uzupełnić Imperium o jednostki związanie z Middenland, a Boris Todbringer zasługuje na coś więcej niż bycie lekko lepszym Generałem Imperium.

Po prostu dziwi Mnie jak mocno dopracowali same jednostki Bretonni(nie mam nic przeciw) a Beastmen wyglądają przy nich trochę słabo.

Arroyo
23-02-2017, 16:19
Po pierwsze i najważniejsze nie wkurzam się. FCL czy darmowe DLC to dla Mnie nie różnica, robią to za darmo chwali im się, w końcu koszt gry w Polsce jak kupujesz samą grę na steam bez przeceny i wszystkie możliwe DLC płatne wynosi prawie 500 zł więc nie mało. Jeśli armie Warhammera mają zyskać to niech śmiało dodają jednostki z RPG, Warmaster, Mordheim tylko do wszystkich:P
Wg mnie akurat dodawanie jednostek z RPG'a, Mordheimu i Warmaster zależy nie tylko od licencji na potencjalne produkty, ale również od wyczerpania materiału przez główny czynnik -> Podręczniki Armii.

Po drugie nie wiem jakie są kryteria brane pod uwagę jeśli chodzi o to skąd biorą oni jednostki. Warmaster zdaje sobie sprawę ale on doda raptem ze 3 jednostki, system Mordheim co doda? Oraz RPG ? Dla Kislev
Ot tresowani niedźwiedzie np. co do RPG'a to masz mnóstwo typów np. Atamanów, Lodowa Dama, Czekistów, Czarownica, Poganiacz, Lodowa Czarodziejka.

Wiesz super że Bretonnia ma więcej jednostek, ale patrząc np. na armię Imperium jest ona na razie mocno związana z AB i wciąż nie pełna, a Bretonnia wygląd na pełną jeśli chodzi o jednostki. Nie wiem jak CA dobiera kryterium która rasa kiedy i co dostaje. Z tego co piszesz śmiało wynika że Imperium może dostać Legendarnego Lorda Kurt Helborg, kilku bohaterów wymienionych imiennie. Spokojnie przy wydaniu DLC o Beatmen mogli uzupełnić Imperium o jednostki związanie z Middenland, a Boris Todbringer zasługuje na coś więcej niż bycie lekko lepszym Generałem Imperium.
Pod tym względem masz rację, co do Imperium i Middenland.

Po prostu dziwi Mnie jak mocno dopracowali same jednostki Bretonni(nie mam nic przeciw) a Beastmen wyglądają przy nich trochę słabo.
Sęk w tym, że Zwierzoludzie nawet w bitewniaku zostali potraktowani nieco po macoszemu mimo, że ich bardzo lubię.

PS. https://www.twitch.tv/totalwarofficial Alberyk.

Kipanga
23-02-2017, 16:32

Tak ja mówiono na streamie, CA siadło z GW i stwierdzili że Bretonia ma za mało jednostek żeby ją wprowadzić do gry(zresztą dlatego ją wyrzucili z TableTopa) bo w zasadzie wszystko było już wprowadzone, więc wymyślili wspólnie nowe jednostki. Proste i dobre rozwiązanie.

PS FLC to też DLC a właściwie powinno się nazywać FDLC. :]

Il Duce
23-02-2017, 17:14
Boże uchowaj nas przed jednostkami tresowanych niedźwiedzi ruszających do boju niczym sfora psów...Już wolę pomysł z niedźwiedzią kawalerią z COW choć i on wieje absurdem. Jestem za rozszerzaniem rosterów ale w sensowny sposób,tak jak to zrobili przy Bretonni,właściwie nie pasują mi u niej tylko chłopi z trującymi strzałami. Co do Beastmenów to akurat są wybrakowani nawet względem niezbyt obszernego AB,choć jest spora szansa,że będą uzupełniani przy okazji kolejnych dodatków/części tak jak to zrobili przy okazji wydania WE.

Ituriel32
23-02-2017, 17:44
Te trujące strzały też tak średnio mi pasują u nacji która ma hopla na punkcie honoru.

Krwawy_Baron
23-02-2017, 20:32
Tak ja mówiono na streamie, CA siadło z GW i stwierdzili że Bretonia ma za mało jednostek żeby ją wprowadzić do gry(zresztą dlatego ją wyrzucili z TableTopa) bo w zasadzie wszystko było już wprowadzone, więc wymyślili wspólnie nowe jednostki. Proste i dobre rozwiązanie.
Dla Kislevu to wspaniała wiadomość. Możliwe nawet że dojdzie jakiś nowy legendarny lord w miejsce (teoretycznie martwego) cara Borysa. Skoro doszło do czegoś takiego to można mieć nadzieję, że kiedyś pojawią się unikalna Estalia, Norska, Albion i Araby i pewność, że dostaniemy Tileę z najemnikami i jakimś zmyślonym rodzimym mięchem armatnim.

Boże uchowaj nas przed jednostkami tresowanych niedźwiedzi ruszających do boju niczym sfora psów...Już wolę pomysł z niedźwiedzią kawalerią z COW choć i on wieje absurdem.
O misiową kawalerię to ty się już nie martw - hype będzie, a każdy niezaznajomiony z lore Warhammera gracz CoWa ma straszne parcie na tą jednostkę - wątpię aby uszło to uwadze speców od marketingu z CA.

Te trujące strzały też tak średnio mi pasują u nacji która ma hopla na punkcie honoru.
Wiesz, szlachetnie urodzeni kierują się honorem i czczą Panią Jeziora - wieśniacy z Bretonni nie muszą kierować się takimi błahostkami ;)

Il Duce
23-02-2017, 20:43
Dla Kislevu to wspaniała wiadomość. Możliwe nawet że dojdzie jakiś nowy legendarny lord w miejsce (teoretycznie martwego) cara Borysa. Skoro doszło do czegoś takiego to można mieć nadzieję, że kiedyś pojawią się unikalna Estalia, Norska, Albion i Araby i pewność, że dostaniemy Tileę z najemnikami i jakimś zmyślonym rodzimym mięchem armatnim.

Trochę się rozpędziłeś,najpierw niech chociaż ogłoszą ten Kislev,potem będzie można ewentualnie myśleć o kolejnych ludzkich frakcjach. Chyba,że ludzi wydadzą w formie znanej z wcześniejszych tytułów czyli jedno dlc będzie zawierało kilka frakcji(w co szczerze wątpię).

O misiową kawalerię to ty się już nie martw - hype będzie, a każdy niezaznajomiony z lore Warhammera gracz CoWa ma straszne parcie na tą jednostkę - wątpię aby uszło to uwadze speców od marketingu z CA.

Kawalerię jakoś zdzierżę,sforę luźno biegających niedźwiedzi z paroma poganiaczami już nie ;)

Wiesz, szlachetnie urodzeni kierują się honorem i czczą Panią Jeziora - wieśniacy z Bretonni nie muszą kierować się takimi błahostkami

Ale taki rycerz raczej nie pozwoliłby "chamowi" na tak niehonorowe praktyki :)

Ituriel32
23-02-2017, 20:55
Ta edycja komputerowa (cała trylogia młota) to może być taki przysłowiowy liść w twarz, i może GW się obudzi (znaczy jak poczuje zastrzyk pieniędzy).

A bretka ma nową unikalną mechanikę. łowy na Legendarnych :) Za zabicie ll można dostać specjalne cechy (rycerskość) i jeśli dobrze usłyszałem to każdy LL daje inną.

Krwawy_Baron
23-02-2017, 22:01
Trochę się rozpędziłeś,najpierw niech chociaż ogłoszą ten Kislev,potem będzie można ewentualnie myśleć o kolejnych ludzkich frakcjach. Chyba,że ludzi wydadzą w formie znanej z wcześniejszych tytułów czyli jedno dlc będzie zawierało kilka frakcji(w co szczerze wątpię).
Pomarzyć i pospekulować można :D

Ale taki rycerz raczej nie pozwoliłby "chamowi" na tak niehonorowe praktyki
Cśśś... rycerze nie muszą o wszystkim wiedzieć ;)

No ale co by o Kislevie nie powiedzieć, aż chciałoby się tą nację rozbudować. Kto wie ile smaczków z dziejów Rzeczpospolitej można by wówczas przemycić :D

Kipanga
23-02-2017, 22:11
Samo strzelanie z łuku, czy trebusza już jest niehonorowe, to czy groty są maczane w oleju, czekoladzie czy zmarłych na ospę wieśniakach nie robi już wielkiej różnicy :]

ares354
24-02-2017, 03:25
@Arroyo

Z tym RGP nie chodzi Ci czasem o Real of the Ice Queen ?

@Il Duce

Naprawdę w świecie Warhammer absurdem wydaje Ci się jednostka niedźwiedzi ruszająca do boju z treserem, ale kompletnie nie masz nic przeciw 3 chłopom z Bretonni którzy udając konia prowadzą zwłoki Rycerza jaką relikwię do boju? Naprawdę ?

Jak może wyglądać Kislev ze znanych Mi źródeł:

AB 6

1. Bojar czyli dowódca drużyny Kozaków. 2. Kozacy jako łucznicy i od biedy piechota z toporami.
3. Ungol czyli Konni łucznicy. 4. Jednostka kawalerii z kopiami. 5. Legion Gryfa.

Lordowie to Katarzyna i Tzar Borys

Dodając jednostki z Warmaster: 1. Rycerstwo ale to chyba odnosi się Jazdy z AB. 2.Łucznik jako jednostka ale chyba inna niż Kozacy. 3. Piechota z toporami(bez łuków) mogą robić za tych z AP. 4. Jednostka Niedźwiedzi. 5. Wóz bojowy. 6. Szaman(Czarodziej) Niedźwiedzie są podzielone na piechotę oraz "mount"alternatywne dla konia, używa Generał, Bohater i Szaman (nie wiem jakie jest polskie określenie).

Czyli AB i Warmaster daje 9 jednostek frakcji Kislev, 2 Legendarnych Lordów, jednego maga, jednego generała czyli Bojara. Czyli na dobry początek jest piechota podstawowa, jazda z dwóch poziomów plus jazda strzelnicza, piechota specjalna czyli Niedźwiedzie, Mag i Bojar jako zwykli Lordowie, coś jak artyleria czyli Wóz bojowy znany z XVIII wieku lub bardziej podobne do tych używanych w wojnach Husyckich.

Z tego na pewno pełnej frakcji nie skleją bo jednostek jest za mało. Arroyo wymienił kilka jednostek, jest też "fanowski" AB z którego czerpali twórcy moda Call of Warhammer i o dziwo są tam jednostki które gdyby CA przedyskutowała sprawę z GW, mogły by trafić do gry bo pasują dla Kislevu ale to już nie moja kwestia.

Ituriel32
24-02-2017, 07:12
Ten wczorajszy filmik jakiś słaby wyszedł. Nic ciekawego tam nie pokazali. Ja wiem że oni specjalnie grają tam jak łamagi (by każdy myślał że zagra lepiej), ale to była lekka przesada.

Z rzeczy wartych uwagi są dwie.
- Specjalne cechy za zabicie konkretnych lordów. Mówili to w momencie w którym pobili głównego LL zwierzaków.
- Jeśli dobrze widziałem farmy są powiązane z młynem. Stawiasz 1 poziom farm, ale by go ulepszyć do 2giego musisz wybudować młyn.

W wolnym mieście widziałem normalne dodatkowe mury (znaczy 3 stopniowe), więc możliwe że to stolica Bretka jest specjalnie potraktowana.

Il Duce
24-02-2017, 09:46
Naprawdę w świecie Warhammer absurdem wydaje Ci się jednostka niedźwiedzi ruszająca do boju z treserem, ale kompletnie nie masz nic przeciw 3 chłopom z Bretonni którzy udając konia prowadzą zwłoki Rycerza jaką relikwię do boju? Naprawdę ?

Tak,bo jakkolwiek głupio to wygląda bierze się z przesądów,wiary i kultury,do tego chyba naprawdę te zwłoki mają jakieś magiczne właściwości dzięki pani jeziora więc ma to jakieś sensowne uzasadnienie a niedźwiedzie latające luzem jako jeden oddział? No błagam.

Memnon[pl]
24-02-2017, 11:59
Czepiacie sie logiki w swiecie fantasy-tj Warhhamer?Do tego doszukujecie sie czegos logicznego przy pracy angielskiego studia CA?Przeciez CA nie potrafi logicznie myslec nawet przy historycznych grach a gdzie dopiero przy fantasy-tutaj dopiero ma pole do popisu...
No dajcie spokoj panowie....

Arroyo
24-02-2017, 12:18
;431378']Czepiacie sie logiki w swiecie fantasy-tj Warhhamer?Do tego doszukujecie sie czegos logicznego przy pracy angielskiego studia CA?Przeciez CA nie potrafi logicznie myslec nawet przy historycznych grach a gdzie dopiero przy fantasy-tutaj dopiero ma pole do popisu...
No dajcie spokoj panowie....
Nie zauważyłem, by ktokolwiek tu się czepiał logiki w Warhammerze. Bardziej czepiamy się tego, co uważamy za oficjalne, co za fanowskie, co za idealnie wpisane w klimat gry, a co psujące ów klimat.
Z kolei co do rosteru Bretonnii to tu i tak nie ma większych zarzutów, jeśli na pewno to była właśnie połączona robota GW i CA. Z drugiej strony wątpię, by CA sięgnęło po fanfica 8 edycji Bretki, co krąży w necie ;)

https://forums.totalwar.com/discussion/191504/bretonnia-update-patch-notes/ Nowości, a wśród nich szaman Zwierzoludzi z Magią Cienia.

ares, bingo - chodzi mi właśnie o Królestwo Królowej Lodu ;)

Turek
24-02-2017, 15:52
Ogromny buff dla dzikich orków i zwierzoludzi w patchu :)

// Korzystając z popularności tego wątku chciałbym zachęcić do wzięcia udziału w turnieju multiplayer w Warhammera, który odbędzie się po wyjściu Bretonii. (patrz link po prawej i banner na dole) ---> http://forum.totalwar.org.pl/forumdisplay.php?647-Turniej-Ko%C5%84ca-Czasu

ares354
24-02-2017, 16:08
No błagam, niestety czy Ty chcesz czy nie, w Warmasterze tak jest. I jeśli kiedyś Kislev wejdzie to jest duże prawdopodobieństwo że ta jednostka zawita. Poza tym jaka jest logika prowadzić trupa Rycerza z Gralem na koniu za którego robi 3 chłopów z Bretonni jeśli oddział żywych Rycerzy Grala uczestniczy w tej samej bitwie?. Czepiasz się niedźwiedzi na siłę w uniwersum Warhammera, trochę to dziwne. Według wszelkiej logiki ludzie nie mają siły woli by dosiadać Smoków, ale Karl Franz jest taką osobą, jedyną w imperium.

Krzyhar21
24-02-2017, 17:35
Czy bretonnia będzie dostępna za darmo dla posiadaczy podstawowej wersjimomencie wyjścia dlc, czy nawet jeśli zakupię gre w późniejszym okresie?

Arroyo
24-02-2017, 18:24
Tak, nadal będzie w dziale DLC, ale za friko. Tak samo jak Izabella, Jadeitowy Czarodziej, Czarodziej Cienia, Grombrindal.

No błagam, niestety czy Ty chcesz czy nie, w Warmasterze tak jest. I jeśli kiedyś Kislev wejdzie to jest duże prawdopodobieństwo że ta jednostka zawita. Poza tym jaka jest logika prowadzić trupa Rycerza z Gralem na koniu za którego robi 3 chłopów z Bretonni jeśli oddział żywych Rycerzy Grala uczestniczy w tej samej bitwie?. Czepiasz się niedźwiedzi na siłę w uniwersum Warhammera, trochę to dziwne. Według wszelkiej logiki ludzie nie mają siły woli by dosiadać Smoków, ale Karl Franz jest taką osobą, jedyną w imperium.
Akurat ten rycerz z Graalem jest trafionym pomysłem, bo Relikwia Graala (tak się nazywa) jest ołtarzem, który daje buffy. Co do niedźwiedzi - wg mnie też jest to dobry pomysł, bo pomyślmy... Zwierzoludzie mają Razorgory i Tuskgory (bojowe psy wielkości niedźwiedzi, bądź nawet większe), to w czym problem, by dać Kislevowi chmarę Niedźwiedzi? Tym bardziej, że w Kislevie mamy kult Ursuna (co wcale nie oznacza, że muszą od razu być jacyś zmyśleni Rycerze Ursuna, tak?), czyli wiara w boga, którego symbolem jest... niedźwiedź ;)

ares354
24-02-2017, 19:49
Tak, nadal będzie w dziale DLC, ale za friko. Tak samo jak Izabella, Jadeitowy Czarodziej, Czarodziej Cienia, Grombrindal.

Akurat ten rycerz z Graalem jest trafionym pomysłem, bo Relikwia Graala (tak się nazywa) jest ołtarzem, który daje buffy. Co do niedźwiedzi - wg mnie też jest to dobry pomysł, bo pomyślmy... Zwierzoludzie mają Razorgory i Tuskgory (bojowe psy wielkości niedźwiedzi, bądź nawet większe), to w czym problem, by dać Kislevowi chmarę Niedźwiedzi? Tym bardziej, że w Kislevie mamy kult Ursuna (co wcale nie oznacza, że muszą od razu być jacyś zmyśleni Rycerze Ursuna, tak?), czyli wiara w boga, którego symbolem jest... niedźwiedź ;)

Ja nie mam nic przeciw. Tylko to trochę dziwę czepiać się bojowych niedźwiedzi, szczególnie że CA nie ma nic przeciwko. A z drugiej strony nie mieć problem z tą relikwią. Fajne że jest i nie będę nadawał że powinni ją usunąć bo coś tam.

Chaak
27-02-2017, 14:22
Podobno, jak się zarejestruje do Total War Access będzie można pograć Bretonią dzień wcześniej, czyli dzisiaj. Nie wiem, czy Izka tez się na to łapie, ale mam nadzieję, że tak. Dostęp powinien być coś koło późnego popołudnia/wieczora.

Link:
https://dashboard.totalwar.com

Arroyo
27-02-2017, 15:04
Early Access Bretki już jest.

Neton
01-03-2017, 14:48
Już nie będzie dlc do TW:W :( Zajmują się teraz drugą częścią. PS Ale przecież jeszcze niby starzy znajomi mają być według tej rozpiski co nam dali ?
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=102767

Arroyo
01-03-2017, 15:13
Do R2 też pisali, że nie będzie, a były. Jak dla mnie to GOL'owi nie do końca się wierzy. Ja obstawiam, że "An Old Friend" na pewno będzie skojarzony z DLC'kiem z jednostkami - Imperium i Orkowie mają i tak nadal braki.

ares354
01-03-2017, 15:34
Masa osób na zagraniczym forum Warhammera rozpisuje się że DLC\FDLC\FCL nie mają sensu dla najstarszych 4 pierwszych ras bo...i tu pada masa argumentów. Jeden z bardziej zabawnych jakie słyszałem to że Imperium nie może dostać Mistrza Inżyniera bo Krasnoludy się nie będą wyróżniały...serio co to za logika ? Albo po co dodawać Łuczników\Myśliwych skoro to tylko Kusznicy w innych szatach. No nie idzie z nimi gadać.

Co do Huntman\Myśliwy to uważam że są potrzebni bo jeśli się nie mylę mogą dostać bonus przeciw potworom\monstra. Mogli by się pojawić np. w DLC z Middenland i Markus Wulfhart pasował by jako Lord z nimi związany. Jeśli mowa o Inżynierze też nie bardzo rozumiem skąd ten hejt na niego. Koleś miał bym unikatowego mechanicznego konia, plus kilka fajnych umiejętności. Może wzmacniać artylerię czy Czołg Parowy.

Na smoka też jest hejt, ale on jeśli się pojawi to to z Wysokimi Elfami. Na Zakony Rycerskie też hejt.

Ale było coś bardziej zabawnego, hejt na to by rasa Zwierzoludzi dostała dodatkowe jednostki. No tego to już nie kumałem. Ghorgons np nie bo to tylko tekstura Giganta od Orków czy Chaosu. Doombull też nie bo to Minotaur. Jabberslythes np. ktoś argumentował że nie bo to jednostka nie używana w TT za bardzo. Naprawdę, nie kumam ludzi którzy coś takiego wypisują. To gra, nie TT. Ona pozwala się pobawić jednostkami które w TT nie były używanie z różnych przyczyn.

Zgadzacie się z nimi ? Można zapomnieć o nowych Slayerach do Krasnoludów ? Jeśli CA się to nie opłaca to mam nadzieje że jak skończą z DLC \FCL to udostępnią lepsze narzędzia dla moderów by sami je dorobili.

Arroyo
01-03-2017, 15:36
Zabójcy Smoków i Demonów pewnie dojdą z Demonami - jakaś kontra u Krasiów musi być. Ogółem każda rasa ma braki - jedne mniejsze, drugie większe i w mojej opinii muszą być wszystkie załatane. Ogółem zakładam, że łatki dla frakcji, które już były/wyszły w DLC, będą się pojawiać przy kolejnych frakcjach/rasach, bo będą jednak musiały mieć odpowiednie kontry. W Imperium zresztą brakuje i tak 8 odmian Lorda Czarodzieja, Wielkiego Mistrza, Inżyniera, Maga Śmierci i Metalu (nie liczę Gelta) oraz setu/dwóch setów jednostek, zaraz za nimi są Orkowie i Gobliny ze sporymi brakami.

ares354
01-03-2017, 16:11
Zabójcy Smoków i Demonów pewnie dojdą z Demonami - jakaś kontra u Krasiów musi być. Ogółem każda rasa ma braki - jedne mniejsze, drugie większe i w mojej opinii muszą być wszystkie załatane. Ogółem zakładam, że łatki dla frakcji, które już były/wyszły w DLC, będą się pojawiać przy kolejnych frakcjach/rasach, bo będą jednak musiały mieć odpowiednie kontry. W Imperium zresztą brakuje i tak 8 odmian Lorda Czarodzieja, Wielkiego Mistrza, Inżyniera, Maga Śmierci i Metalu (nie liczę Gelta) oraz setu/dwóch setów jednostek, zaraz za nimi są Orkowie i Gobliny ze sporymi brakami.

Z tego co wiem Orki mogą się pewnych jednostek nie doczekać:P Z brakujących bohaterów brakuje Black Orc Boss ale podobno jest zbyt podobny do LL więc nie wiem.

https://www.youtube.com/watch?v=K6qwyY5-4jE - bardzo ciekawy film, może widziałeś. Kolega odnosi się głownie do AB z 8 edycji.

Swoją drogą czekam aż CA zapowie DLC, FCL który pozwoli modernizować armię na wzór tego na co pozwala AB. Dzięki temu można by było armie lepiej dostosowywać przeciw przeciwnikowi z którym będziesz walczył. Dziwie się że tego nie zaimplementowali od początku.

Chaak
01-03-2017, 17:52
Z tego newsa, jak i podobnego na cdaction.pl (TUTAJ (https://www.cdaction.pl/news-48763/total-war-warhammer--koniec-z-duzymi-dodatkami.html)) wynika, że nie będzie dużych DLC. CZyli nowych frakcji raczej nie dostaniemy, ale jednostki, lordowie, czy sub-frakcje są, jak dla mnie, całkiem prawdopodobne.

Turek
01-03-2017, 19:19
Smutłem bardzo, bo wyszło, że CA ma lepsze rzeczy do roboty niż grywalny Kislev :V

Krwawy_Baron
01-03-2017, 19:48
Smutłem bardzo, bo wyszło, że CA ma lepsze rzeczy do roboty niż grywalny Kislev :V

Ja też, ale jakiś smakowity kąsek muszą zostawić na pre-orderowe DLC dla następnych dwóch expansion packów - zwłaszcza, że hejt - jaki był w przypadku spakowania do DLC Wojowników Chaosu - już im nie grozi. Raczej wątpię aby jeden legendarny lord czy kilka jednostek zachęciło ludzi do preorderu

Ituriel32
01-03-2017, 19:49
Olać kislev, ja chcę Karak Kadrin z Ungrimem.

ares354
01-03-2017, 20:14

Szczerze wątpię by Kislev trafił do gry wcześniej niż w 3 jej odsłonie. Są dwa powody, jeden jest taki że gdy rozwiną Bóstwa chaosu i dojdą Demony to północna część Imperium gdzie mieści się Kislev, oraz Norsca plus pustkowia Chaosu zostaną odpowiednio powiększone.

Druga przesłanka jest taka że wedle przecieków, oraz innych takich, 2 część skupia się na Elfach, i Jaszczurach więc możliwe że czwartą rasą będą Szczurki w drugim pełnoprawnym dodatku\części. Całkiem sensowne bo Jaszczury nie mają za bardzo z kimś większym się bić. I to chyba dość zażarci wrogowie.

I wtedy logicznie 3 część skupi się na Ograch, Chaosie, TB, i może Krasnoludy Chaosu. Więc prawdopodobnie wtedy Kislev dostanie DLC na wzór Elfów czy Bretonni. Chyba że CA szykuje jakąś niespodziankę i Skaveni dojdą w 3 części ale TB w drugiej i doczekamy się Psów Wojny jako rasy DLC.

@Ituriel

No na nich to poczekasz do trzeciej części jak nic :P

Arroyo
01-03-2017, 20:20
Do 3 części mają być Skaveny + Ogry. Być może również Krasie Chaosu oraz Królowie Grobowców.

ares354
01-03-2017, 20:39
Do 3 części mają być Skaveny + Ogry. Być może również Krasie Chaosu oraz Królowie Grobowców.

Tylko czy to ma sens?. Trochę za dużo ras na ostatnią cześć a 2 wieje biedą. Jaszczury są fajne, ale 3 rasy to jednak ciut mało. A Sakveny ładnie by pasowały w całą tą zgraję. Bo jeśli bierzemy 3 główne rasy to D. Elfy są osamotnione. I co oni mogą dodać w DLC\FCL ? Psy wojny ?

W drugiej części muszą się pojawić albo Królowie Grobowców albo Skaveny. Przynajmniej z logicznego punktu widzenia oraz we względu na mapę świata.

Arroyo
01-03-2017, 20:40
Do dwójki pasowałyby Demony Chaosu, Wampiry z Wybrzeża Wampirów i być może Norsmeńska wioska Skeggi. Co do Mrocznych Elfów - akurat zachód ich części kontynentu jest i tak ogarnięta przez bestie i zwierzoludzi. Aczkolwiek ze Skavenów to Klan Pestilens by tam pasował.

ares354
01-03-2017, 21:00
Do dwójki pasowałyby Demony Chaosu, Wampiry z Wybrzeża Wampirów i być może Norsmeńska wioska Skeggi. Co do Mrocznych Elfów - akurat zachód ich części kontynentu jest i tak ogarnięta przez bestie i zwierzoludzi. Aczkolwiek ze Skavenów to Klan Pestilens by tam pasował.

Nie będę się wykłócał, może CA doda Demony ale wątpię, wtedy Krasnoludy dostaną Dragon i Daemon Slayers. Tylko Mi raczej chodzi o kogoś nowego, a Wampiry z Wybrzeża brzmią jak sub-rasa Wampirów a nie coś nowego jak Skaven czy Tomb King. Po prostu uważam że powinni dodać 4 główne rasy i jak zrobili z Bretonnia i WE dodać pomniejsze w DLC\FLC. Osobiście wolę Skavenów bo mają opasłą armię. Patrząc na trzecią część to Ogry mają sporo jednostek do zrobienia, Skaveni też, Demony bardzo dużo, Tomb King tak samo, plus rozszerzenie Wojowników Chosu i dodanie Krasnali Chosu, całkiem sporo jak na jedną część. Nawet licząc że Krasnoludy Chaosu to DLC to i tak sporo.

Nie wspominając o Lordach, Bohaterach i innych. A przecież jeszcze 4 pierwsze rasy, czy Leśne Elfy wszystkich Lordów i Bohaterów nie mają:P

Arroyo
01-03-2017, 21:12
Akurat dodanie Demonów Chaosu to otwarta furtka dla Zabójcy Demonów i Smoków dla Krasiów, a także dla rozszerzenia rosteru Wojowników Chaosu o wiele jednostek + magię Slaanesha, Nurgle'a i Tzeentcha.

ares354
01-03-2017, 21:18
Zgadzam się, dlatego trzeba czekać na oficjalne info od CA. Jeśli dodadzą Demony to wtedy logiczne będzie że Wojownicy Chaosu zostaną rozszerzeni i dwójka będzie pełna i na pewno ciekawa.

Krwawy_Baron
01-03-2017, 21:33
Ja się obawiam, że niemożliwym jest dodatnie jednej nacji demonów Chaosu, patrząc z perspektywy lore. Jedni Wojownicy Chaosu? Okej, wszak Archaon Wszechwybraniec prowadzi mniej lub bardziej humanoidalnych wyznawców wszystkich czterech bóstw. Ale coś takiego nie przechodzi w przypadku demonów, wszak wątpię aby ramię w ramię walczyły twory Nurgla i Slaneesha oraz Khorna i Tzeencha. Wiem, że na stole to pewnie nie ma znaczenia, ale TW:Warhammer stara się w jakimś stopniu odwzorować geopolitykę tego uniwersum.

Arroyo
01-03-2017, 21:38
Ja się obawiam, że niemożliwym jest dodatnie jednej nacji demonów Chaosu, patrząc z perspektywy lore. Jedni Wojownicy Chaosu? Okej, wszak Archaon Wszechwybraniec prowadzi mniej lub bardziej humanoidalnych wyznawców wszystkich czterech bóstw. Ale coś takiego nie przechodzi w przypadku demonów, wszak wątpię aby ramię w ramię walczyły twory Nurgla i Slaneesha oraz Khorna i Tzeencha. Wiem, że na stole to pewnie nie ma znaczenia, ale TW:Warhammer stara się w jakimś stopniu odwzorować geopolitykę tego uniwersum.
Nie zgodzę się z Tobą. Wszak walczą często ze sobą, aczkolwiek jeśli poczytasz sobie wszelkie wydarzenia z kalendarium Demonów to łatwo znajdziesz dużą ilość bitew, gdzie demony poszczególnych bogów Chaosu walczyli ramię w ramię przeciw innym rasom. Mimo wszystko mogą pojawić się jako horda, bo jakby mieli mieć ziemie, to musieliby dać jakąś osobną "planetę" (czyt. Królestwo Chaosu), gdzie masz podział na 4 frakcje Demonów.

Krwawy_Baron
01-03-2017, 21:47
Dzięki za ten komentarz, na pewno sprawdzę. Do mnie osobiście bardziej przemawia podział z Call of Warhammer - istnieje osobna nacja pod każde z bóstw. Wiem, że w sumie wszystkim bogom chaosu przyświeca ten sam cel, ale znając choćby zamiłowanie Tzeentcha do zdrady, słabo widzę długofalową współpracę minionów wszystkich mrocznych potęg. No ale to tylko moje zdanie, nie mam praw do marki aby to zmienić ;)

Asuryan
01-03-2017, 22:47
Archaon to nie jedyny Wszechwybraniec. Pierwszym był Morkar - inwazja Chaosu za czasów Sigmara. Vangel, Kharduun, Asavar Kul (zdobywca Praag podczas inwazji Chaosu za czasów Magnusa Pobożnego) to także Wszechwybrańcy.

Krwawy_Baron
01-03-2017, 23:03
To wiadomo, ale w okresie kampanii starsi Wszechwybrańcy są już martwi.

Turek
01-03-2017, 23:48
Chcę tylko zwrócić uwagę, że w newsie od CD-ACTION pisze, że dwójka będzie zawierać 4 nowe rasy, tak samo jak 1.

("Kolejne dwie gry mają mieć nowe mapy świata, opisywane jako "przynajmniej tak samo spore, a może nawet większe niż w jedynce", oraz po cztery nowe frakcje (co może sugerować, że wykroczymy poza standardowe piętnaście ras)."

Wysokie Elfy, Mroczne, Jaszczurki i... ?

Arroyo
02-03-2017, 00:01
Demony/Skaveni. Przecież to jasne :F

Il Duce
02-03-2017, 09:34
Obstawiam szczurki,po pierwsze walczą z jaszczurkami i co jakiś pojawiają się w starym świecie więc byłyby dodatkiem do obu kampanii. Po drugie praktycznie pod każdym newsem CA na fejsie odnośnie DLC były komentarze dopominające się o Skavenów,z rzadka TK,a o demonach nic osobiście nie widziałem. Myślę,że ten głos społeczności też może tu zaważyć,ale to CA więc dopóki nie dadzą oficjalnego info niczego nie można być pewnym.

Arroyo
02-03-2017, 10:21
Obstawiam szczurki,po pierwsze walczą z jaszczurkami i co jakiś pojawiają się w starym świecie więc byłyby dodatkiem do obu kampanii.
Z tym, że Demony Chaosu też walczą z Jaszczuroludźmi i od początku istnienia Jaszczurów nienawidzą się ze wzajemnością - w Starym Świecie Demony też się pojawiają jako potężne wsparcie dla obiecującego czempiona jednego z Mrocznych Bogów.

Po drugie praktycznie pod każdym newsem CA na fejsie odnośnie DLC były komentarze dopominające się o Skavenów,z rzadka TK,a o demonach nic osobiście nie widziałem.
Tutaj nie mam nic do powiedzenia, bo to czysta prawda - dużo bardziej ludzie domagali się dołączenia Skavenów do gry, więc zapewne na Demony czy Królów Grobowców przyjdzie nam jeszcze długo poczekać. Ale kto wie, może nam CA sprawi jeszcze jedną niespodziankę?

Myślę,że ten głos społeczności też może tu zaważyć,ale to CA więc dopóki nie dadzą oficjalnego info niczego nie można być pewnym.
Dokładnie. Z drugiej strony sądzę, że może być dołączona do grywalnych jakaś mniej znana frakcja, ale znana akurat wszystkim tym trzem - może Norska? W końcu mieszkańcy tej krainy nieraz dali się we znaki Elfom i Jaszczurom (Wysokie Elfy mają z ich korsarzami na pieńku, Mroczne Elfy wykorzystują ich jako najemników, a Jaszczury mają czasem na pieńku z ich osadą w Lustrii - jeśli coś wykradną ważnego dla gospodarzy krainy). Na niekorzyść przemawia jedynie brak army booka dla Norski (co teoretycznie rekompensują podręcznikiem do RPG'a).

Il Duce
02-03-2017, 10:26
W Norskę wątpię,ale mają spore pole do popisu więc z tymi frakcjami naprawdę jest multum opcji. Nie zapominajmy,że koniec końców tych nacji może być 5 = 4 bazowo + jedna klasycznie jako bonus za preorder. Więc możemy dostać i demony/tk i skavenów.

Arroyo
02-03-2017, 10:30
By byli Królowie Grobowców, muszą wpierw dać Południowe Ziemie, bądź pozbyć się tych wkurzających desek, a nie tylko zakrytej mgłą wojny sfery, by wtedy pomieścić także zamieszkujące Południowe Ziemie Skaveny, Jaszczuroludzi, Arabów i właśnie sługusów Settry.
Z drugiej strony ciekawi mnie właśnie, jak ostatecznie ma wyglądać sprawa tych dwóch rozszerzeń:
-Pierwsze = zachód (na 100%) i południe (?)
-Drugie = wschód (na 100%) i północ (?)

TypowyNoob
02-03-2017, 12:16
Skaveni są bardzo oczekiwani, więc będą na koniec. Trzecia gra z samymi demonami, ogrami, krasnalami chaosu to poważny błąd finansowy, no nie sprzeda się to. CA chwali się, że część druga i trzecia to pełnoprawne gry i w ogóle jacy to się ambitni zrobili, więc w każdej z nich musi być więcej niż tylko 4 rasy. Dlatego obstawiam:

Druga gra:
Rasy podstawowe: Wysokie i Mroczne Elfy, Jaszczurki, Królowie Grobowców
Rasy dodatkowe: Tilea (jej kolonia), oczywiście na bazie Psów Wojny, wątpię jednak, by znów pojawiło się DLC dla preorderowców, na pewno nie takie duże, stąd dojdzie w późniejszym terminie, albo będzie darmowa dla pokazania wspaniałomyślności. Mogłaby być ciekawa kampania przy łączonej mapie: prowincje startowe w nowym jak i starym świecie.
Arabia- jest potencjał na fabularną kampanię, a i na oficjalnym forum wyraźnie cieszy się popularnością.
Mało prawdopodobne Norska i Amazonki, Norsca będzie reprezentowana przez niegrywalną frakcję, Amazonki by mogły fajnie na mieszać, ale kto by za nie zapłacił?
Prezent dla posiadaczy jedynki: grywalna Neferata. Prezent dla posiadaczy dwójki(dużo mniej prawdopodobny z uwagi na Tileę): może grywalne Jaszczurki na Albionie.

Trzecia gra:
Rasy podstawowe: Demony podzielone na 4 subfrakcje (z czego pewnie 2 w lordpackach) z nietypową mechaniką (może nawalanie się między sobą w domenie chaosu i rajdy na rzeczywistość), Ogry, Skaveni z podziemiami, Krasnoludy Chaosu/Kislev
Rasa dodatkowa Kislev/Krasnoludy Chaosu
Część mapy obejmująca Kislev musiałaby się znajdować w trójce, ale to nic takiego, a ta frakcja jest najbardziej oczekiwana z pobocznych. Mechaniki dla demonów i Skavenów są potrzebne dla podtrzymania zainteresowania grą, bo sam wschód to nudy przecież w porównaniu do jedynki i dwójki.
Bonus dla posiadaczy trójki i innych gier: Grywalne subfrakcje Skavenów np. w Nowym Świecie. Posiadacze jedynki mieliby z kolei grywalnych Wojowników Chaosu

Oczywiście założenia są bardzo optymistyczne, ale z drugiej strony, skoro tytuły mają być samodzielne i grywalne osobno, to muszą być odpowiednio rozbudowane.

Ituriel32
02-03-2017, 12:54
Poczytałem oba artykuły i szansa na lord paka (z subrasami) jest. I może dostanę tego zabójcę.

SaperHeart
02-03-2017, 21:15
@TypowyNoob
Nie uważam, żeby CA w drugiej części umieściło TK, ponieważ pasuje to jak pięść do oka. Raczej bym obstawiał na rywalizacje pomiędzy DE, HE, Lizardmeni i Skaveni plus jakieś zapychacze. Jeżeli w tej edycji nie było TK to możliwe, że ich w ogóle nie zobaczymy lub będą jakimś dalekim ekskluzywnym dodatkiem. Co do trzeciej części to bym się nastawiał na walkę o dominację bogów chaosu o północ i możliwe wprowadzenie Ogrów oraz Chaos Dwarfów ale tutaj nie jestem tego pewien.

BTW, najbardziej mnie zastanawiam ten An old friend. Co planuje CA i co będzie zawierać ten dodatek. Jest tutaj bardzo dużo możliwości. Nawet bym był skłonny przypuszczać, że mogą być to Skaveny (chociaż bardzo w to wątpię), ponieważ zagłębiając się w ich historię to powstali oni na bazie przyjaźni ludzi i krasnoludów. Widziałem też spekulacje, że możemy zobaczyć tutaj w postaci bohaterów Gotreka i Felixa. Tak jak wcześniej CA mnie nie zaskoczyło swoimi dodatkami to w tym przypadku nie jestem w stanie rozszyfrować ich ruchu.

TypowyNoob
02-03-2017, 22:10
Nie uważam, żeby CA w drugiej części umieściło TK, ponieważ pasuje to jak pięść do oka.
Do trzeciej części pasują dużo gorzej. Pamiętajmy, że obszar z części drugiej będzie poważnie przeskalowany, aby pasować do mapy z jedynki jak i posiadać odpowiednią grywalność. Stąd np. ocean będzie przypominać raczej kanał, szczególnie że raczej nie będzie bitew morskich i należy ograniczać możliwość spotkania się wojsk na wodzie. Odległość między nimi a resztą podstawowych ras nie byłaby zatem większa niż pomiędzy Wysokimi Elfami, a Jaszczuroludźmi.
To, że wszyscy tak bardzo chcą Skavenów też im nie pomaga, wielu ludzi kupiłoby zawierającą ich dwójkę, a potem uznałoby, że trójka to w sumie jakieś ogry i krasnoludy chaosu, to w sumie jakieś peryferia i w sumie nie są potrzebne. Jeśli Skaveni będą wrzuceni w część trzecią tacy ludzie kupią i dwójkę.

An old friend
To wprost musi być LL z jakąś subfrakcją dla Imperium. Obecnie tylko jedna pozycja startowa jest poniżej standardów narzuconych przez inne rasy.

SaperHeart
03-03-2017, 09:20
Jeśli Skaveni będą wrzuceni w część trzecią tacy ludzie kupią i dwójkę.

Hehehe, myślisz jak typowy gość z zarządu Games Workshop ^^ nie ważne jak i co, byle by opchnąć ;P

Na szczęście ludzie z CA rozważnie planują swoje kroki i póki co jestem zadowolony z ich pracy. Dodatkowo, nie uważam, że jak Skaveny zawitają w 2 to 3 będzie zupełnie bezsensowna i nikt tego nie będzie kupował. Pamiętaj, że Demony mogą tworzą same w sobie 4 różne armie (Khorne, Nurgle, Tzeentch i Slaanesh) i do tego będziesz miał Chadencje i Ogry. Moim zdaniem wszystko zależy właśnie od tego jak dobra będzie 2, ponieważ jak CA zrobi dobrą robotę w tym temacie to ludzie będą kupować i 3. Jeżeli 2 będzie gniotem to dodanie złotych jaj nie skusi ludzi do kupna 3.

To wprost musi być LL z jakąś subfrakcją dla Imperium. Obecnie tylko jedna pozycja startowa jest poniżej standardów narzuconych przez inne rasy.

W końcu by dodali jakieś elitarne jednostki Beastmenom i WoChowi, ponieważ jest to trochę przykre, że jedni takie posiadają, a drudzy nie. BTW, jestem ciekaw, którego bohatera zobaczymy w tym dodatku. Jakieś sugestie ? Kurt Helborg, Ludwig Schwarzhelm, Marius Leitdorf, Luthor Huss, Aldebrad Ludenhof czy inny elektor ?

Arroyo
03-03-2017, 09:43
Z tym, że Demony Chaosu same w sobie mogą się łączyć - co prawda na krótko, czasem dołączają do armii danego Wszechwybrańca, ale jednak.
Co do frakcji aktualnych - każda z nich ma jeszcze braki i muszą one mimo wszystko być załatane.

Izabelin
03-03-2017, 16:08
Tak naprawdę najsensowniej byłoby dodać do Delfów, Helfów i Lizardmenów oraz Demony albo Skaveny.

Za Skavenami przemawia to, że są wszędzie i będą mogli być wrogiem dla wszystkich nowych ras, jak i starych ras - dzięki temu mapa obejmie po prostu zachodni prostokąt z Nowym Światem, Lustrią i South Lands. Poza czterema nowymi nacjami na nowej mapie będą zapewne dodatkowo Wampiry (w South Lands), Zwierzoludzie, Zieloni, na północ od Naggarroth także Wojownicy Chaosu. Podejrzewam, ze dla urozmaicenia rozgrywki w podstawce albo DLC będzie dostępny także kult Slannesha dla Delfów. Dzięki czemu będą w Naggaroth dwie rywalizujące frakcję - Khainici i Slaneszowcy.

Demony także by się doskonale nadały bo mogą mieć bazę zarówno na północnym biegunie, jak i na południowym, a zatem także byliby doskonałym przeciwnikiem dla wszystkich. Chociaż według mnie musieli by naprawdę dobrze przemyśleć mechanikę demonów. Dać im możliwość teleportacji, przenoszenia do innego wymiaru itd.

Trzecia część jest zagadką, bo z jednej strony mogłaby poszerzyć mapę o wschód i południowy wschód i dać np. Kitaj, Nippon, Arabię, Królestwa Ogrów, Krasnoludy Chaosu, Wampiry z Lahmii (to już bardziej na południu) oraz Demony albo Skavenów (w zależności od tego co byłoby w części nr 2).

Co prawda Kitaj, Nippon i Arabia nie mają Army Booków, ale CA ma duże doświadczenie na tym polu po dwóch częściach Medievala i Shoguna, więc pewnie coś by wymyślili. Pytanie czy licencja z GW im na to pozwala. W kategoriach komercyjnych byłby to na pewno dobry ruch, bo Japonia to ogromny rynek. Także w Chinach z roku na rok poszerzają się szeregi ludzi, których stać na komputery i gry. A zatem mogliby uzyskać dobrą sprzedaż na Dalekim Wschodzie, który zresztą nie ogranicza się do tych dwóch krajów, ale obejmuje także tak duży rynek growy jak Korea Płd. Mogli by zrobić do tego okrągłą mapę - czyli z Kitaju i Nipponu można by płynąć na wschód do Lustrii i Nowego Świata.

Ja tam liczę na to, że mimo nowych częsci i nowych map wciąż będą wspierać Stary Świat, bo przydałoby się wzbogacić stare nacje o nowych lordów, nowe jednostki. Mam też nadzieję, że nowe części serii będą oznaczały poprawki mechaniczne dla starej np. bardziej złożoną ekonomię, bardziej urozmaicony wpływ chaosu. Np. brakuje mi statystyk wpływów danych religii w miastach, możliwości zakładania przez chaos zakazanych kultów w miastach ludzi, akcji umożliwianych przez istnienie takich kultów - przede wszystkim brakuje mi takich nieprzewidywalnych konsekwencji istnienia chaosu np. event, że mamy doświadczonego lorda i nagle sie okazuje, że był kultystą i został zdemaskowany przez Łowcę Czarownic i spalony na stosie albo uciekł na północ do armii Archaona. Jakieś takie zaskakujące, nieprzewidywalne rzeczy. Bo spaczenie jest dla mnie zbyt matematyczne i przewidywalne. Chaos postawi kilku bohaterów, spaczenie rośnie, ja postawię kilku z odpowiednimi umiejkami - spaczenie spada o określony %. Wejdę na spaczony teren ponoszę określony % strat. Chaos nie powinien tak działać np. straty od wejscia na spaczony teren powinny być losowe, a czasem armia powinna ulec wprost wzmocnieniu, bo chaos jest nieprzewidywalny. Np. fajnie byłoby zobaczyć, jak Północne Pustkowia w losowy sposób się zmieniają w trakcie gry, że odległości między miastami się zmieniają, nagle góry pojawiają się tam gdzie ich nie było, zmieniają się granice prowincji. Powinni opracować kilkadziesiąt większych lub mniejszych zmian, które byłyby losowo implementowane podczas rozgrywki, aby pokazać wpływ chaosu na ziemie północy. Brakuje tej grze takiej głębi i mam nadzieję, ze kolejne częsci jej nadadzą.

Brakuje mi też najemników w kampanii. Mogłaby być dostępny taki budynek, w którym raz na kilkanaście tur byłaby dostępna jakaś najemna jednostka. Fajnie byłoby urozmaicić armię jakimś unikatowym najemnym regimentem.

Mogliby też zwiększyć limit oddziałów w armii do 25 albo zostawić 20 na oddziały, ale dać osobne sloty na lorda i np. 2-3 bohaterów.

TypowyNoob
03-03-2017, 16:21
Hehehe, myślisz jak typowy gość z zarządu Games Workshop ^^ nie ważne jak i co, byle by opchnąć ;P
No trzeba być realistą, GW, SEGA i CA chcą przede wszystkim zarobić. Jeśli Skaveni zostaną wrzuceni w części drugiej, to w niej pojawi się podziemna mapa, więc wymiar chaosu w części trzeciej straci na marketingowej sile. Zakładając, że Królowie Grobowców byliby DLC do dwójki, w trójce mielibyśmy tylko wschód, tereny znacząco mniej ciekawe niż te z jedynki i dwójki i właśnie ten wymiar chaosu, trochę mało i nowa dodatkowa mapa już była, więc nic nowego. Tereny wschodnie plus wymiar chaosu plus podziemia Skavenów, no to brzmi już dużo bardziej zachęcająco, nowe mapy działające poza główną, prawdziwa innowacja. Oczywiście może się okazać, że Skaveni po prostu dostaną swobodny podbój, a Demony będą zwykłą hordą, ale o tym lepiej nie myśleć.
Nie rozumiem też dlaczego od razu zakładasz gniot w przypadku braku Skavenów w dwójce, to również brak DLC z Królami Grobowców czyli: większa szansa na Tileę i Arabię, istnienie jakiejkolwiek na Norskę i Amazonki. Wrzucenie ich do trójki w ostatecznym rozrachunku może się przyczynić do większego rozbudowania całości.

Jakieś sugestie ?
Jeśli nie będzie żadnego DLC, to pasowałby Marius Leitdorf z uwagi na ósmą edycję, ale jaki z tego świrka przyjaciel... DLC daje większe możliwości, wtedy z gameplayowych względów fajnie by było dostać Theodorica Gaussera, bądź Valmira von Raukova. Nie sądzę by dali kogokolwiek blisko związanego z Karlem, brak nowej pozycji byłby ogromnym rozczarowaniem. Pewnie na początku tak chcieli, stąd ten 'przyjaciel' w nazwie FLC, ale te plany mogły ulec zmianie, a nazwa została.

Chaak
03-03-2017, 16:33
W sumie to w drugiej części mogą zrobić tak jak w pierwszej. Czyli cztery rasy i dodatkowa w pre-orderze. Idąc dalej tym schematem mielibyśmy lizaki vs skaveni i high elfy vs dark elfy, żeby mieć możliwość dawania DLC z lordami i jednostkami w takiej samej formie jak teraz. Na to wszystko doszłyby demony w podobnej roli do Chaosu i uzupełnienie obecnych ras.
Tyle, że, w takim przypadku, nie mam pomysłu na trzecią część poza wrzuceniem tam reszty ras (ogry, tomb kingi itd.). Ewentualnie może jeszcze rozbudowałby on istniejący Chaos i demony. Tyle, że to wydaje się chyba za mało na pełnoprawną część. W sumie na koniec możemy też dostać niespodziankę w postaci End Times (oby nie:D).

Kijkowaty
03-03-2017, 17:48
Jest też opcja, że 3 część to będzie właśnie megamapa.
Osobna kampania, gdzie nie będą skupiać się na poszczególnej krainie, a dadzą połączony nowy świat z starym + tomb kings, ogry, chaos itd.

W sumie ma to sens i może tak być, bo nie wiem jak oni chcą połączyć dwie gry na Steamie (problemy natury technologicznej).

Arroyo
03-03-2017, 18:01
Kijowaty, ależ to proste - połączą jak Shogun 2 z Fall of the Samurai. Przypisane jako ta sama gra, ale w samej grze jeśli masz samego FotS'a to nie masz kampanii z podstawki, ani z Rise of the Samurai. W tym wypadku byłoby analogicznie. Mógłbyś grać frakcjami w Nowym Świecie i na Ulthuanie, ale nie mógłbyś grać czymkolwiek ze Starego Świata i z DLC do pierwszej części bez kupna podstawki I części TW: Warhammer ;)

Kijkowaty
06-03-2017, 01:31
Nie wiem czy zauważyliście, ale gra posiada ukrytą zakładkę w TWpedii (czy jak to się tam zwie) o Kislevie.

Turek
06-03-2017, 08:34
Wszyscy to wiedzą. Ktoś wspomniał o tym jakieś 50 stron temu.

Asuryan
06-03-2017, 15:06
Na "Old Friend" by w sumie Kislev pasował.

Chaak
06-03-2017, 15:20
Tyle, że Bretka miała być ostatnim dużym DLC, więc raczej nowej frakcji nie dostaniemy. Zwłaszcza, że przy roosterze Kislevu byłoby więcej roboty niż przy bretońskim.

SaperHeart
06-03-2017, 16:57
Obawiam się, że jak nie zobaczymy TK w 2 części TWW to prawdopodobne jest, że w ogóle ich nie zobaczymy. No chyba, że będą jakimś ekskluzywnym DLC pod koniec wszystkiego ale wątpię. BTW, też bym bardzo chciał zobaczyć Kislev ale zastanawiając się bardziej nad zapowiedzią "An Old Friend" przychodzi mi do głowy pomysł, że wcale nie musi być to dodatek do imperium lecz do Krasnoludów, ponieważ samo stwierdzenie "An Old Friend" jest bardziej spotykane w fluffie krasnoludzkim niż imperialnym i moim zdaniem całkiem możliwe jest to, że będzie to sam Josef Bugman. Poza tym kto by to nie był to mogliby w końcu dać Ungrima do Karak Kadrin jako jego miejsce startowe oraz udostępnić Mousillon z Red Diukiem.

Turek
06-03-2017, 17:10
@SaperHear - Jest tyle materiału do Warhammera, że moim zdaniem każda ważniejsza frakcja pojawi się w grze :) Będą jeszcze 2 duże gry (8 frakcji) i jak do tego dodamy jeszcze FLC i DLC to z pewnością wyczerpią wszystkie możliwe frakcje. W końcu kasa musi się zgadzać.

Arroyo
06-03-2017, 17:17
Obawiam się, że jak nie zobaczymy TK w 2 części TWW to prawdopodobne jest, że w ogóle ich nie zobaczymy. No chyba, że będą jakimś ekskluzywnym DLC pod koniec wszystkiego ale wątpię. BTW, też bym bardzo chciał zobaczyć Kislev ale zastanawiając się bardziej nad zapowiedzią "An Old Friend" przychodzi mi do głowy pomysł, że wcale nie musi być to dodatek do imperium lecz do Krasnoludów, ponieważ samo stwierdzenie "An Old Friend" jest bardziej spotykane w fluffie krasnoludzkim niż imperialnym i moim zdaniem całkiem możliwe jest to, że będzie to sam Josef Bugman. Poza tym kto by to nie był to mogliby w końcu dać Ungrima do Karak Kadrin jako jego miejsce startowe oraz udostępnić Mousillon z Red Diukiem.
Nie przekreślaj z góry obecności Królów Grobowców w grze choćby z możliwego braku ich w rozszerzeniu z Elfami. Przypominam, że przy Ograch i Krasiach Chaosu mogą dać ich, Arabię (może) i kogoś jeszcze. Bo pewniakiem jest rozszerzenie o zachód i wschód. Do zagadkowych dalej należą: północ i południe. Wiadomo, że wszystkie strony jednak dadzą, a w jakim stopniu? Tego nie wiadomo. Wiadomo z kolei, że wszystkie rasy oficjalne wyjdą do gry. Więc na TK, Skavenów, Krasie Chaosu (w 8 edycji były w książce Tamurkhan), Ogry, Demony itd. możemy liczyć.

Kijkowaty
06-03-2017, 20:16
Wiadomo z kolei, że wszystkie rasy oficjalne wyjdą do gry.
A to info to skąd jest?

W Nowym Świecie może dostaniemy jakiś kolonistów w DLC (Tilea? Estalia?) (Roster na podstawie Dogs of War prawie cały mają).

Dalej mam jakieś takie przeczucie, że 3 część Trylogii Warhammera, to będzie połączony Stary świat i Nowy z dodatkowymi Tomb Kings, rozbudowanym Chaosem i Ogrami.
Po prostu połączą mapy dopiero w 3 części i jeśli będziemy mieć "jedynkę" oraz "dwójkę" kupione to odblokuje nam poszczególne rasy w 3. A i pewnie jakieś Edycje Specjalne wyjdą, coby gracze mięli "po promocji" całość.
Niestety idąc tym tokiem rozumowania w części 2 nie będziemy mieć dostępu do zawartości części pierwszej.

Ma to więcej sensu, niż jakaś poszarpany skrawek mapy który został do dodania. (z wielu względów, choćby silnika, który może przejść spore zmiany)
Na Kitajów nie liczę.

Arroyo
06-03-2017, 20:25
A to info to skąd jest?

A choćby z początkowych zapowiedzi całego TW: Warhammer.

SaperHeart
06-03-2017, 20:28
@Turek
Racja, ale czasu może zabraknąć :(

@Arroyo
Pamiętaj, że TK zostali usunięci w AoS.
Osobiście to bardzo bym się ucieszył jakby CA wypuściło TK, ponieważ moim zdaniem jest to jedna z bardziej klimatycznych Armii w Warhammerze.

Arroyo
06-03-2017, 20:39
@Turek
Racja, ale czasu może zabraknąć :(

@Arroyo
Pamiętaj, że TK zostali usunięci w AoS.
Osobiście to bardzo bym się ucieszył jakby CA wypuściło TK, ponieważ moim zdaniem jest to jedna z bardziej klimatycznych Armii w Warhammerze.
Ale Warhammer TW jest na podstawie 8 edycji, nie AoS. Więc TK się pojawią w grze.

EDIT: Tak samo jak właśnie Wysokie Elfy, Mroczne Elfy, Skaveni, Jaszczuroludzie, Ogry, Krasnoludy Chaosu i Demony. A co z Tileą, Kislevem i Arabią? Póki co nie wiadomo. Wiem za to z pewnego źródła, że ponoć Kislev jest robiony właśnie.

Kijkowaty
06-03-2017, 23:04
Arabia tak właściwie jest poruszona jakoś w którejkolwiek edycji?
Bretonnie z tego co wiem, zbudowali w oparciu o podręcznik z 5 edycji.

Arroyo
06-03-2017, 23:09
Arabia w Warmaster: Armies jest.

Kijkowaty
06-03-2017, 23:15
Warmaster zdaje się jest osobną licencją.
Tak jak z statkami i licencją na "Man O' War".

Choć kto tam wie, może mają licencję i na nich.

TypowyNoob
07-03-2017, 01:21
Wiem za to z pewnego źródła, że ponoć Kislev jest robiony właśnie.
W sensie robiony teraz? Jeśli zapowiedzi braku dużych DLC do Starego Świata nie kłamią, to aktualne prace nad Kislevem oznaczałyby, że wpierw dostaniemy rozszerzenie wschodnie, a nie przyjęty nieomal za pewnik Nowy Świat.

Asuryan
07-03-2017, 01:59
Nie, nie oznaczałyby. Mapę Kislevu mamy całą, dalej na wschód to już jest teren Ordy Hobgoblinów i Krasnoludów Chaosu.

Mapę/nacje drugiej gry, czyli zachód, wg zapowiedzi twórców będzie można połączyć z pierwszą lub grać osobno. Tak samo ma być z trzecią częścią.

Ze względu na to, że Kislev robi za przedmurze Imperium przed Chaosem od ładnych kilku wieków, Old Friend pasuje jak ulał.

SaperHeart
07-03-2017, 07:25
@Asuryan
W sumie odrzuciłem pomysł stworzenia Kislevu jako osobnej nacji ale po Ty co napisałeś to możliwe jest, że "jak" Kislev ujrzy światło dzienne to będzie to armia na bazie imperium wzbogacona jakimiś jednostkami tylko dostępnymi dla nich (tak jak mamy w przypadku Krzywego Księżyca, że nie mogą werbowac Orków póki nie zdobędą Karak Osiem Szczytów). Osobiście bardzo chciałbym ujrzeć Kislev jako osobną nacje i zagrać Tzanem na niedźwiedziu lub Lodową Królową ^^

Arroyo
07-03-2017, 08:04
@Asuryan
W sumie odrzuciłem pomysł stworzenia Kislevu jako osobnej nacji ale po Ty co napisałeś to możliwe jest, że "jak" Kislev ujrzy światło dzienne to będzie to armia na bazie imperium wzbogacona jakimiś jednostkami tylko dostępnymi dla nich (tak jak mamy w przypadku Krzywego Księżyca, że nie mogą werbowac Orków póki nie zdobędą Karak Osiem Szczytów). Osobiście bardzo chciałbym ujrzeć Kislev jako osobną nacje i zagrać Tzanem na niedźwiedziu lub Lodową Królową ^^
Właśnie nie do końca. Sumując wszystkie ich oficjalne jednostki z 6 edycji bitewniaka, podręcznika RPG, systemu Mordheim i właśnie Warmaster: Armies, mamy dla Kislevu całkowicie nową armię.

TypowyNoob
07-03-2017, 11:03
Nie, nie oznaczałyby. Mapę Kislevu mamy całą, dalej na wschód to już jest teren Ordy Hobgoblinów i Krasnoludów Chaosu.

Nawiązałem do informacji o braku dużych dodatków. Kislev nawet w bardzo uproszczonej formie za taki można uznać. Kislev mógłby się znaleźć również na mapie wschodniego rozszerzenia, aby ta zyskała sama w sobie na różnorodności, której może jej brakować.

SaperHeart
07-03-2017, 11:25
@Arroyo
Pytanie jest "na ile im licencja pozwala ?"...Nowe jednostki do Brettoni były stworzone przez CA czy wzięte z RPGa?

Il Duce
07-03-2017, 11:26
Co prawda byłbym niezmiernie zadowolony gdyby to się okazało prawdą ale jednak radzę wszystkim trzymać rękę na pulsie żebyście uniknęli rozczarowania jak dostaniecie zwykłego LL. CA wyraźnie napisało że teraz najważniejsza jest druga część i szczerze wątpię w kolejny tak duży a do tego darmowy dodatek,w krótkim odstępie czasu. Do tego Kislev jak ktoś już słusznie zauważył w tym wątku wymagałby nawet więcej pracy bo co by nie mówić Bretonnia miała już gotowe solidne podstawy właściwie od dnia premiery a Kislev trzeba by zrobić całkowicie od zera. Oczywiście nie jest wykluczone że chcą nam zrobić niespodziankę ale radzę podejść do tego na chłodno,najwyżej będziemy wszyscy mieli miłe zaskoczenie ;)

Arroyo
07-03-2017, 12:12
@Arroyo
Pytanie jest "na ile im licencja pozwala ?"...Nowe jednostki do Brettoni były stworzone przez CA czy wzięte z RPGa?
CA się dogadała z Games Workshop w sprawie rosteru dla Bretki, bo oficjalny był i tak za mało różnorodny.

Ituriel32
07-03-2017, 12:55
CA się dogadała z Games Workshop w sprawie rosteru dla Bretki, bo oficjalny był i tak za mało różnorodny.
To daje nadzieje dla nacji takich jak Kislev, Tilea, Estalia i Księstwa Graniczne. Bo o ile one jako figurki szału nie zrobiły, tak w grze komputerowej to może być inna bajka.

Arroyo
07-03-2017, 13:09
To daje nadzieje dla nacji takich jak Kislev, Tilea, Estalia i Księstwa Graniczne. Bo o ile one jako figurki szału nie zrobiły, tak w grze komputerowej to może być inna bajka.
Estalia i Księstwa Graniczne akurat w ogóle nie miały swoich figurek kiedykolwiek. Jedynie w 3 edycji coś tam się pojawiło, ale była to 1, max 2 figurki. Dla Tilei były w 5 edycji Psy Wojny, które bodajże były grywalne jeszcze w szóstej i siódmej edycji, ale głowy nie dam.

SaperHeart
07-03-2017, 13:33
@Arroyo
Łącznie do 7ed można było jeszcze oficjalnie zagrać w turnieju. Potem już tylko zbierały kurz na pułce

To akurat wiem, że AB do Bretki był ubogi w jednostki ale za to dobrze napisany. Ci co grali w WFB to dobrze wiedzą, że jedyną osobą która niszczyła cały balans był Pan Ward i jego heretyczne AB do WFB i W40k. BTW, aż mi się nie chce wierzyć, że GW tak poszło na rękę CA...

Kijkowaty
07-03-2017, 13:48
BTW, aż mi się nie chce wierzyć, że GW tak poszło na rękę CA...
Podejrzewam, że GW dostaje % od sprzedaży gry i dodatków.
Zatem jak kasa się zgadza to pójdą bardzo mocno na rękę we wszystkim.
Poza tym, raczej na pewno wyjście gry komputerowej poprawiło statystyki sprzedaży figurek.

Innymi słowy mają interes w tym, aby grę wspierać i nie zdziwię się jak specjalnie dla niej stworzą nowe rostery dla armii których nie ma.

SaperHeart
07-03-2017, 14:17
Poza tym, raczej na pewno wyjście gry komputerowej poprawiło statystyki sprzedaży figurek.

Z tym to akurat nie trafiłeś. Jedyne co podejrzewałem ze strony GW to celowe uśmiercenie WFB na potrzeby wydania TWW. Bo nie oszukujmy się Age of Shi(t)...Sigmar jest tutaj totalnym failem ze strony GW i przez tego Buga narobili sobie ogromnych strat. Jedynie W40k nadal utrzymuje jakieś zyski ale ceny jakie teraz są proponowane konsumentowi przekraczają jego budżet. Sądzę, że po wydaniu 3 części TWW możemy ujrzeć ponownie WFB takie jakie dobrze znaliśmy ale to tylko marzenia ;P

Arroyo
07-03-2017, 16:14
Przede wszystkim to Matt Ward ubijał Warhammera Fantasy za pomocą End Times (o czym opiszę osobno w lore Warhammera), a teraz w 40.000 burzy całą tamtą historię. To jednak już inna sprawa. Na razie najważniejsze jest "Co dalej?" w związku z Free LC i DLC do Warhammera Total War aktualnego (drugą i trzecią "część" Warhammera traktuję tylko i wyłącznie jako samodzielne rozszerzenie, niż osobną grę).

SaperHeart
08-03-2017, 13:02
@Arroyo
Hehehe, End Times to był wzorowy przykład dania psychopacie noża do ręki ^^ Ogólnie pomysł był dobry ale jak zwykle wykonanie do dupy. Wyszła Wenezuelska Telenowela...

ares354
09-03-2017, 03:03
A wiecie co jest najbardziej zabawne, że teraz TW Warhammer przynosi zyski, zyskuje nowych fanów, a edycja 8 od coś koło dwóch lat gryzie piach. Najgorsze możliwe zagranie GW. Zamiast AoS, mogli zrobić edycję 9, ale to przemyśleć, usunąć to co nie pasowało, ale nie.

Co do nowego DLC\FLC, obstawiam Middenland i Borysa. Lub zupełnie coś innego czego nikt z was nie poruszył na ostatnich stronach. Otóż Imperium może doczekać się albo Kurta Helborga, lub Mariusa Leitdorfa. W sumie Karl się z tym drugim przyjaźnił i sporo mu wybaczał. Ludwig Schwarzhelm też jest całkiem możliwy plus niezły z niego kozak. W sumie Imperium ma jeszcze sporo miejsca na Legendarnych Lordów i Generałów. Kurt się nadaje na Lorda, Marius na generała, a Ludwig powinien robić za obrońce Karla, w sumie jest najlepszym szermierzem Imperium.

Myślę że gdy pojawi się druga część i Imperium doczeka się Ametystowych Czarodziejów dadzą nam prawdziwą perełkę dla imperium. Elspeth von Draken ze smokiem to by było coś.

Ale to tylko spekulacje jeśli to ma dotyczyć Imperium, a tego nie wie jeszcze nikt poza CA.

A te informację o Kislevie są zbyt piękne i coś Mi się nie chce w nie wierzyć. Jeśli się pojawią to z rozszerzonym Chaosem.

Swoją drogą CA zapowiedziało że nie będzie robić DLC do DLC. Dla mnie to dziwę, bo Beastman zasługują na ich unikatowe jednostki i zamiast generycznego Giganta Chaosu powinni dodać im Ghorgon. Jeśli DLC miało by dodać Middenland to dodatkowe jednostki dla Zwierzoludzi są wskazane.

SaperHeart
09-03-2017, 08:36
A te informację o Kislevie są zbyt piękne i coś Mi się nie chce w nie wierzyć. Jeśli się pojawią to z rozszerzonym Chaosem.

Też tak uważam ale wszystko jest możliwe. Kiedy CA zamierza zapodać jakieś informacje na temat "An Old Friend" ?

Arroyo
09-03-2017, 10:10
Otóż Imperium może doczekać się albo Kurta Helborga, lub Mariusa Leitdorfa. W sumie Karl się z tym drugim przyjaźnił i sporo mu wybaczał.
Jasne... rozumiem, że wysłanie Schwarzhelma, by poinstruował Leitdorfa to ma być "wybaczenie" mu wszelkich idiotycznych czynów?

Kislev będzie na pewno, co do tego kiedy - jak dla mnie wpisuje się w An Old Friend jak ulał.
Co Elspeth to musieliby najpierw ujawnić, że mają umowę na Tamurkhana, bez tego ani rusz. Zwłaszcza, że ona sama jest elementem tej oficjalnej książki - jak sam Tamurkhan, czy "lądowy" okręt wojenny Marienburga.
Zwierzoludzie akurat mają w bitewniaku Giganta Chaosu, więc nie wiem, po co go chcesz nagle zmieniać. Zamiast tego dodałbym w najbliższym rozszerzeniu te Gorgony, Dżaberslytów i resztę braków w Lordach i Wargora dla bohaterów Zwierzoludzi.

Izabelin
09-03-2017, 10:26
A wiecie co jest najbardziej zabawne, że teraz TW Warhammer przynosi zyski, zyskuje nowych fanów, a edycja 8 od coś koło dwóch lat gryzie piach. Najgorsze możliwe zagranie GW. Zamiast AoS, mogli zrobić edycję 9, ale to przemyśleć, usunąć to co nie pasowało, ale nie.

Warhammer się już po prostu nie sprzedawał i kolejne modyfikacje Army Booków oraz zmiany w Rulebooku nie nakręcały sprzedaży. Wcześniej polegało to na tym, że z każdą kolejną premierą nowego AB zmieniał się balans sił np. wychodziły nowe Demony, Wampiry albo Dark Elfy, które okazywały się silne w stosunku do reszty, no i to nakręcało sprzedaż nowych silnych armii. Albo wychodził nowy Army Book i okazywało się, że tak jak wcześniej silne były oddziały A i B, to teraz silne były C i D, a dwa pierwsze stały się słabe. No i był popyt na figurki C i D bo starzy gracze tych armii musieli dokupić nowe regimenty. Inna zmiana w zasadach ogólnych (Rulebook) na przełomie 7 i 8 edycji doprowadziła do tego, ze zaczęło opłacać się wystawiać piechotę i to w dużych ilościach (np. po 30-40 figurek w oddziale), bo wtedy jej efektywność była największa, podczas gdy wcześniej wystawiało się raczej maks 20, pomijając fakt że w takiej 6 edycji królowała raczej kawaleria. No i to napędzało sprzedaż figurek piechoty, bo ludzie powiększali regimenty. W WFB po prostu w pewnym momencie margines takich ruchów się skończył, bo napływ świeżej krwi był od dawna ograniczony, a starzy gracze którzy siedzieli w tym hobby dłużej mieli już po prostu takie ilości figurek że bez względu na zmiany w zasadach, mieli wszystko co potrzebne do skutecznej gry. Jednocześnie coraz większe znaczenie miał rynek wtórny figurek, który dzięki takim serwisom jak ebay czy allegro był bardzo sprawny. Do tego dochodziła coraz większa konkurencja ze strony innych firm produkujących podobne figurki, w podobnej skali. No i potencjał sprzedażowy się wyczerpał. Z komercyjnego punktu widzenia niezbędna była radykalna zmiana, która sprawiłaby że w nowej grze nie dałoby się wykorzystać starych figurek. No i tą zmianę wprowadzono.

Arroyo
09-03-2017, 10:35
Warhammer się już po prostu nie sprzedawał i kolejne modyfikacje Army Booków oraz zmiany w Rulebooku nie nakręcały sprzedaży. Wcześniej polegało to na tym, że z każdą kolejną premierą nowego AB zmieniał się balans sił np. wychodziły nowe Demony, Wampiry albo Dark Elfy, które okazywały się silne w stosunku do reszty, no i to nakręcało sprzedaż nowych silnych armii. Albo wychodził nowy Army Book i okazywało się, że tak jak wcześniej silne były oddziały A i B, to teraz silne były C i D, a dwa pierwsze stały się słabe. No i był popyt na figurki C i D bo starzy gracze tych armii musieli dokupić nowe regimenty. Inna zmiana w zasadach ogólnych (Rulebook) na przełomie 7 i 8 edycji doprowadziła do tego, ze zaczęło opłacać się wystawiać piechotę i to w dużych ilościach (np. po 30-40 figurek w oddziale), bo wtedy jej efektywność była największa, podczas gdy wcześniej wystawiało się raczej maks 20, pomijając fakt że w takiej 6 edycji królowała raczej kawaleria. No i to napędzało sprzedaż figurek piechoty, bo ludzie powiększali regimenty. W WFB po prostu w pewnym momencie margines takich ruchów się skończył, bo napływ świeżej krwi był od dawna ograniczony, a starzy gracze którzy siedzieli w tym hobby dłużej mieli już po prostu takie ilości figurek że bez względu na zmiany w zasadach, mieli wszystko co potrzebne do skutecznej gry. Jednocześnie coraz większe znaczenie miał rynek wtórny figurek, który dzięki takim serwisom jak ebay czy allegro był bardzo sprawny. Do tego dochodziła coraz większa konkurencja ze strony innych firm produkujących podobne figurki, w podobnej skali. No i potencjał sprzedażowy się wyczerpał. Z komercyjnego punktu widzenia niezbędna była radykalna zmiana, która sprawiłaby że w nowej grze nie dałoby się wykorzystać starych figurek. No i tą zmianę wprowadzono.
Dokładnie tak. Do siódmej edycji miałeś jakiś konkretny rozwój - w siódmej o ile pamiętam można było grać armią Krasiów Chaosu z 4 edycji, co już było czymś imponującym. W ósmej edycji jedynymi zmianami to było usunięcie X nacji, części rosterów armii Y i zastąpienie ich czymś innym - tak m.in. powstali Rycerze Demigryfów - oraz dodanie małych dodatków jak Krew Sigmara itd. Potem nastąpił właśnie End Times, z jednej strony w nadziei, że znowu ludzie coś kupią do bitewniaka, z drugiej to z myślą, że będzie to "jakże piękne zakończenie"... no cóż, przyszłość zweryfikowała, że jednak inaczej się wszystko potoczyło i zrobiono potworka o tytule Age of Sigmar, bądź jak ja to wolę nazywać "Age of Put the Space Marines in the Warhammer World", bo inaczej zabiegu z Stormcast Ethernal nazwać nie można.

SaperHeart
09-03-2017, 11:24
@Arroyo
Skoro chcą wprowadzić Chaos Dwarfy to muszą mieć licencje na Tamurkhana.

Niestety, nie mogę się z wami zgodzić co do wyczerpania przez WFB tematu na grę. Tutaj tylko brakowało dobrego supportu ze strony GW. Działacze myśleli, że jak mają monopol na grę figurkową to nikt im nie podskoczy. Po prostu ludzie, którzy tam pracują to jednym słowem debile i tyle. Zobaczcie przykład LoTRa jak GW spartaczyło sytuacje. Niby kura znosząca złote jaja, a zaliczyła taką wtope. Wystarczyłoby tylko ze strony GW posłuchać ludzi i organizować turnieje, promować tą grę na wszelakie sposoby, zrobić wrażenie, że to jednak klient jest najważniejszy, a nie zamknąć się w wieży swojej wieży i czekać na cud.

BTW, jeżeli CA zrobiło by niespodziankę w postaci wydania dużego DLC na koniec 1 części to byłbym pełen podziwu dla chłopaków.

Aryann
09-03-2017, 16:58
Srogo się chłopaki pomyliliście.
http://www.telegraph.co.uk/business/2017/01/10/profits-soar-games-workshop-fantasy-model-retailer-battles-back/
https://uk.finance.yahoo.com/quote/GAW.L?ltr=1

Nie znajdę teraz tego źródła, ale czytałem że przed AoS figurki do WFB stanowiły gdzieś 5% przychodów GW. Figurki do AoS według tego samego źródła jeśli mnie pamięć nie myli to 30% przychodów GW.

SaperHeart
09-03-2017, 17:35
Srogo się chłopaki pomyliliście.
http://www.telegraph.co.uk/business/2017/01/10/profits-soar-games-workshop-fantasy-model-retailer-battles-back/
https://uk.finance.yahoo.com/quote/GAW.L?ltr=1

Nie znajdę teraz tego źródła, ale czytałem że przed AoS figurki do WFB stanowiły gdzieś 5% przychodów GW. Figurki do AoS według tego samego źródła jeśli mnie pamięć nie myli to 30% przychodów GW.

Jest to fake. Ten temat był walkowany na Border Princes. GW specjalnie podaje w ten sposób zakłamanie zyski ze sprzedaż żeby sklepy zamawiały towar, który tylko łapie kurz na półkach.

Kijkowaty
09-03-2017, 17:35
Kolego Aryann, ja tu widzę jedynie wykres na którym akcje GW poszybowały mocno w górę w momencie wydania Total War. Nie w momencie wydania AoS.
Od maja 2016 akcje rosły i w grudniu poszybowały bardzo mocno w górę (prezenty pod choinkę?).

SaperHeart
09-03-2017, 18:03
Jeżeli chodzi o ogólny zysk GW jaki teraz notuje to głównym źródłem będą licencje jakie firma sprzedała na rzecz gier komputerowych. Póki co 3 trafione tytuły i 4 który też może się okazać strzałem w 10, mogą przynieść taki zysk jakiego GW w swojej karierze nie odnotowało.

ares354
09-03-2017, 20:39
Jasne... rozumiem, że wysłanie Schwarzhelma, by poinstruował Leitdorfa to ma być "wybaczenie" mu wszelkich idiotycznych czynów?

Kislev będzie na pewno, co do tego kiedy - jak dla mnie wpisuje się w An Old Friend jak ulał.
Co Elspeth to musieliby najpierw ujawnić, że mają umowę na Tamurkhana, bez tego ani rusz. Zwłaszcza, że ona sama jest elementem tej oficjalnej książki - jak sam Tamurkhan, czy "lądowy" okręt wojenny Marienburga.
Zwierzoludzie akurat mają w bitewniaku Giganta Chaosu, więc nie wiem, po co go chcesz nagle zmieniać. Zamiast tego dodałbym w najbliższym rozszerzeniu te Gorgony, Dżaberslytów i resztę braków w Lordach i Wargora dla bohaterów Zwierzoludzi.[/COLOR]

Władzy ani Runefang mu nie odebrał, więc to jednak jest jakaś forma wybaczenia. Równie dobrze Schwarzhelm mógł dostać rozkaz by go pozbawić życia.

Ale dlaczego Kislev się wpisuje w formułę Old Friend ? Bo co ? Trochę nie rozumiem, to można pod wiele rzeczy podciągnąć. Poza tym Kislev musiałby być dużym dodatkiem, bo trzeba odwzorować całą armię, która zasadniczo mocno różni się w wyglądzie od Imperium. A CA zapowiedziało że Bretonnia miała być ostatnim do tej części.

Co do Elspeth to tak, ale może się im uda. Swoją drogą znanych jest kilku Patriarchów kręgów magicznych(takich ważnych), i w sumie jeśli się pojawi Teclis to w Imperium powinni być Gelt, Thyrus Gormann, i Elspeth. Rozbici na 3 części. Ale nie wiem czy CA to zrobi. Fajnie by było móc prowadzić do walki zarówno Patriarchów kręgów magicznych jak i Mistrzów zakonów Rycerskich, tych najbardziej znanych, czyli Pantery, Wilka, Słońc i Gwardii Cesarskiej.

Ja wiem że Zwierzoludzie mają Giganta Chaosu. Ale słyszałem argumenty że Ghorgon to nic innego jak reskin Giganta Chosu dla Zwierzaków i się z tym nie zgadzam. Dlatego że jest on tylko w ich armii, ma super model, i 4 łapy do ataku, plus super animacje mogli by mu dać. Wiec z dwojga złego jeśli mamy decydować Gigant Chaosu albo Ghorgon, to ten drugi, bez zawahania. Widzisz na anglojęzycznym forum jest masa przeciwników dodawania nowych jednostek do zwierzoludzi bo są zbyt podobne do istniejących, co za bzdura.

Arroyo
09-03-2017, 20:52
Co do Zwierzoludzi to uważam, że roster pełny winni mieć.
Co do Kislevu to uważam, że zasługuje na bycie An Old Friend - już wyjaśniam. Od wielu tysięcy lat bronią Imperium przed Chaosem, a poza tym wspierali ich nieraz np. w pokonaniu Dietera Helsnichta. Z kolei jako Old Friend pasuje też... Egrimm van Horstmann - były patriarcha Kolegium Światła, teraz Czarownik Tzeentcha.
Co do Elspeth to jest ona tylko w Tamurkhanie. Poza nią masz jednak już 8 Patriarchów:
-Magia śmierci - Viggo Hexensohn
-Magia zwierząt - Setanta Lobas
-Magia cienia - Reiner Starke
-Magia życia - Tochter Grunfeld
-Magia niebios - Raphael Julevno
-Magia ognia - Thyrus Gormann
-Magia światła - Verspasian Kant
-Magia metalu - Balthasar Gelt

ares354
10-03-2017, 00:48
Co do Zwierzoludzi to uważam, że roster pełny winni mieć.
Co do Kislevu to uważam, że zasługuje na bycie An Old Friend - już wyjaśniam. Od wielu tysięcy lat bronią Imperium przed Chaosem, a poza tym wspierali ich nieraz np. w pokonaniu Dietera Helsnichta. Z kolei jako Old Friend pasuje też... Egrimm van Horstmann - były patriarcha Kolegium Światła, teraz Czarownik Tzeentcha.
Co do Elspeth to jest ona tylko w Tamurkhanie. Poza nią masz jednak już 8 Patriarchów:
-Magia śmierci - Viggo Hexensohn
-Magia zwierząt - Setanta Lobas
-Magia cienia - Reiner Starke
-Magia życia - Tochter Grunfeld
-Magia niebios - Raphael Julevno
-Magia ognia - Thyrus Gormann
-Magia światła - Verspasian Kant
-Magia metalu - Balthasar Gelt

Co do zwierzoludzi, zgadzam się z tobą, jednak jeśli CA będzie przystawać w założeniu że DLC do DLC nie powstanie, to nie wiem w jaki sposób rozszerzą ich armię.

Ok, nawet jeśli się zgodzę na twoją logikę co do Kislevu, to rozmiar tego DLC będzie tak duży jak Bretonni, więc albo jest to tajemnica albo dadzą go dopiero do części drugiej. Co do Egrimma to problem leży w tym że bardzo on pasuje do wprowadzenia gdy pojawi się Tzeentch wraz z innymi Bogami Chaosu. Chyba że jako nowy Lorda dla Chaosu, ale z drugiej strony bez specyficznych jednostek Tzeentcha to trochę lipnie. Więc osobiście myślę że na niego poczekamy do 3 części, ale kto wie.

Jest 8 Patriarchów, ale nie liczyłbym na dodanie wszystkich. Skoro nawet teraz, Imperium nie dostało wszystkich najważniejszych postaci min: Kurt, Schwarzhelm, Marius Leitdorf, Valten, Markus Wulfhart itd. Oczywiście pominąłem masę innych. Dlatego mówiąc o Patriarchach i Mistrzach zakonu miałem tylko na myśli tych najbardziej znanych lub kojarzonych. CA nie będzie w stanie wszystkim rasom dodać tak wiele znakomitych postaci jakie zostały przez lata wykreowane.

Arroyo
10-03-2017, 00:55
Co do Zwierzoludzi to jest to bardzo proste - zważ, że przedstawicieli tej rasy i tak jest sporo za plecami Mrocznych Elfów (tj. na zachód od Naggaroth) oraz w lasach. Nie zdziwię się zatem, jak dołożą wtedy te wszystkie jednostki tej rasie.
Co do Engrimma to mogą to zrobić już wraz z drugą częścią, jeśli okaże się, że czwarta rasa to Demony, a nie Skaveny. Ewentualnie jak pojawią się Demony w DLC.

ares354
10-03-2017, 01:40
Co do Zwierzoludzi to jest to bardzo proste - zważ, że przedstawicieli tej rasy i tak jest sporo za plecami Mrocznych Elfów (tj. na zachód od Naggaroth) oraz w lasach. Nie zdziwię się zatem, jak dołożą wtedy te wszystkie jednostki tej rasie.
Co do Engrimma to mogą to zrobić już wraz z drugą częścią, jeśli okaże się, że czwarta rasa to Demony, a nie Skaveny. Ewentualnie jak pojawią się Demony w DLC.

Jeśli tak zrobią ze Zwierzoludzmi to będę się tylko cieszyć, choć idąc tym tokiem myślenia, Imperium ma jeszcze sporo miejsca na jednostki RoR, które mogły by być dodane wraz z najważniejszymi postaciami i lordami.

Wszystko zależy czy CA jako następne DLC do zakupu da znowu Chaos. Większość osób jest napalona na Skavenów. Dlatego ich dodanie będzie ważnym krokiem marketingowym. Od ich obecności zależy jak dobrze dwójka się sprzeda i jaki budżet będzie na trójkę. A to z kolei idzie w parze z tym czy dostaniemy więcej DLC do starych ras i tych nie dokończonych.

SaperHeart
10-03-2017, 10:53
To podsumowują nasze typy to mamy:
1. LL Imperium - Kurt Helborg, Ludwig Schwarzhelm, Marius Leitdorf, Valten, Markus Wulfhart, Elspeth, Luthor Huss.
2. Kislev
3. Middenland
4. LL Dwarf - Bugman (mój typ) lub inny Lord dla Krasnoludów

coś przeoczyłem ?

Arroyo
10-03-2017, 11:00
Saper, przeoczyłeś właśnie Engrimma van Horstmanna u Chaosu. Z dawnych typów był jeszcze Nagash dla trupów.

Asuryan
10-03-2017, 11:40
Ok, nawet jeśli się zgodzę na twoją logikę co do Kislevu, to rozmiar tego DLC będzie tak duży jak Bretonni, więc albo jest to tajemnica albo dadzą go dopiero do części drugiej.
Niekoniecznie. Co za problem wywalić jednostki typowe dla Imperium (czołgi, demigryfy, luminark, rycerzy) a dać za to kilka jednostek typowych dla Kislevu (rycerze Gryfa, skrzydlaci lnasjerzy, ungolscy strzelcy konni)? Tak jak jestem przekonany że "Old Friend" oznacza Kislev, tak samo jestem przekonany że będzie to FLC o wiele mniejsze od Bretonni, wręcz traktujące tą nację po łebkach.

SaperHeart
10-03-2017, 11:48
Saper, przeoczyłeś właśnie Engrimma van Horstmanna u Chaosu. Z dawnych typów był jeszcze Nagash dla trupów.

W ogóle nie biorę pod uwagę VC i WoChu, ponieważ nie pasuję mi to w żadnym wypadku do "An Old Friend". VC już dostały LL w postaci Izabelli. Jeżeli już mieliby dostać coś jeszcze to bardziej bym był skłonny powiedzieć, że to będzie Krell. Wracając do WoChu, Tzeentch ma swojego przedstawiciela w postaci Wrony oraz jestem tego samego zdania co Ty, że jak Demony wyjdą to Chaos dostani aktualizacje jednostek. Wpadłem jeszcze na taki pomysł, że jak Imperium dostanie Middenland to VC dostaną Red Diuka z Mousilloniem.

Typy aktualizuję o te pozycje ;P

1. LL Imperium - Kurt Helborg, Ludwig Schwarzhelm, Marius Leitdorf, Valten, Markus Wulfhart, Elspeth, Luthor Huss.
2. Kislev
3. Middenland
4. LL Dwarf - Bugman (mój typ) lub inny Lord dla Krasnoludów
5. LL WoCh - Engrimm van Horstman
6. LL VC - Nagash, Krell (mój typ)
7. LL VC - Red Diuk + Mousillon

p.s. jestem ciekaw czyja propozycja okaże się trafna. Mi osobiście udało się trafić w Vlada, Skarsnika, Wurrzaga i White Dwarfa z LL.

Turek
10-03-2017, 11:58
Moim zdaniem albo jakiś LL do Imperium albo Nagash. Słyszałem od kolegi, że to właśnie ma być event z Nagashem, że respi się w jakimś miejscu na mapie kampanii z armią nieumarłych.

SaperHeart
10-03-2017, 12:24
Moim zdaniem albo jakiś LL do Imperium albo Nagash. Słyszałem od kolegi, że to właśnie ma być event z Nagashem, że respi się w jakimś miejscu na mapie kampanii z armią nieumarłych.

Brzmi fajnie i logicznie. Czyli kolega sugeruje coś w stylu inwazji Chaosu tylko, że w tym przypadku Nagash pojawiłby się w południowej części mapy. Pytanie pozostaje następujące: czy w taki przypadku Nagasha by zrobili na wzór Chaosu i Beastmenów, czy raczej ulokowaliby go z czarną piramidą na złych ziemiach i w końcu by pozwolili zajmować miasta Krasnoludów/Orków. IMO, jest to zbyt skomplikowane do wykonania. Uważam, że Nagash może się pojawić wraz z TK i rozszerzeniem mapy o Południe. Poza tym CA musiałoby całkowicie zmienić mechanikę gry samym Nagashem i VC, no chyba, że dadzą mu jakąś lokacje niedaleko Imperium, co byłoby to zły pomysłem, ponieważ w centrum mapy i na północy zrobiłoby się za gęsto od najazdów i wydarzeń.

Kijkowaty
10-03-2017, 12:38
Misie drogie, a Nagash to przypadkiem nie korzysta z rosteru Tomb Kings?

Zakładając moją teorię, że to dopiero "3 część" będzie połączonym dużym światem, to Nagasha umieściłbym właśnie tam dopiero. Wspaniały materiał na DLC.

Arroyo
10-03-2017, 13:53
Nagash, jeśli spojrzy się na "End Times - Nagash" to tak naprawdę korzysta z rosteru połączonego od Królów Grobowców i Wampirów, czyli ogólnie znanych Nieumarłych.
Co do Czarnej Piramidy - o ile wiem to ona jedynie w Nehekharze jest (krainie od Królów Grobowców). A co do Pana Zmian, jakim jest Sarthorael to też możliwe jest, że dostanie go Chaos jako LL'a do kampanii.

Chaak
10-03-2017, 15:34
W sumie Sarthorael z Chaosu może mieć sens jako old friend. Jakby nie patrzeć to towarzyszy nam w każdej kampanii od premiery gry. W dodatku mógłby wyjść jako sub-frakcja Chaosu z innymi celami niż Archaon.

TypowyNoob
10-03-2017, 15:45
Tylko, że FLC do DLC nie są w żaden sposób uwzględnione w rozpisce. Ani jednostki dla chaosu ani Morghur z harpiami się na niej nie znajdowały.

ares354
10-03-2017, 16:14
A by Nagash się odrodził czasem nie musi umrzeć ktoś ważny ? Jako naczynie ? Przecież pojawienie się Nagasha oznacza że Volkmar żegna się ze światem. Przynajmniej w czasach bliskich End Times. Jakoś on mnie nie przekonuje bez armii Tomb Kings.

Kijkowaty
10-03-2017, 16:25
A by Nagash się odrodził czasem nie musi umrzeć ktoś ważny ? Jako naczynie ? Przecież pojawienie się Nagasha oznacza że Volkmar żegna się ze światem. Przynajmniej w czasach bliskich End Times. Jakoś on mnie nie przekonuje bez armii Tomb Kings.
Dali Vlada, dali Izabelę, więc nie przejmuj się szczegółami :P

Niemniej tak na "zdrowy rozum" to coś do Imperium powinno być.
Może nawet nas zaskoczą i dostaniemy kilku LL do kilku frakcji z specjalnymi pozycjami startowymi.

piotrkamyczek
10-03-2017, 17:16
Wiadomo coś kiedy można spodziewac się drugiej części ??

Arroyo
10-03-2017, 17:21
Niestety nadal nic. CA w ogóle miało dawno już dać nową listę "planów rozwoju" gier z TW.

piotrkamyczek
10-03-2017, 17:31
mam nadzieje że w tym roku będzie bo czekać do 2018 bez dodatków to tak ciężko

Aryann
11-03-2017, 13:26
Jeżeli chodzi o ogólny zysk GW jaki teraz notuje to głównym źródłem będą licencje jakie firma sprzedała na rzecz gier komputerowych. Póki co 3 trafione tytuły i 4 który też może się okazać strzałem w 10, mogą przynieść taki zysk jakiego GW w swojej karierze nie odnotowało.

W tym samym roku GW zakończyło współpracę z FFG. Przez kilka lat FFG wypuszczało planszówki i karcianki pod logiem WFB, W40k i Talisman.

News z wczoraj:
http://www.belloflostsouls.net/2017/03/industry-the-top-5-miniatures-games-2017.html

Age of Sigmar na czwartym miejscu najlepiej sprzedających się gier bitewnych. To olbrzymi sukces po shitstormie z okolic premiery. Na najbliższe miesiące zgodnie z plotkami zaplanowano steampunkowe krasnoludy, dwa odłamy elfów i Slaanesha. To przyciągnie nowych graczy.

Myślę, że warto już uspokoić się z całą tą sytuacją. Kto chce Stary Świat, ten ma dziesiątki książek, army booków, gier planszowych, wideo, żeby się nim nacieszyć i bardzo wiele jeszcze powstanie. Zanim licencja Age of Sigmar zacznie wypierać WFB minie pewnie jeszcze z 10 lat.

Ituriel32
13-03-2017, 08:54
Moje przypuszczenia są takie że Boris i czerwony diuk, zostaną kiedyś dodani do głównej kampanii bo to jest za duży potencjał.
U diuka unikalna pozycja w bretonni, a u Borisa to jednostki Ulryka.

Ungrim pewnie też zostanie przeniesiony do Karak Kadrin, ale to dopiero po rozszerzeniu mapy na wschód czyli najpewniej dopiero w 3 części.

Jak dla mnie w drogiej części dostaniemy Elfy wysokie i mroczne, jaszczurki i szczurki. Skawenów dlatego że lepiej nadają się do dlc. Jako że mają system klanowy i spokojnie może do nich wyjść 2 lord paki gdzie każdy będzie mieć unikalną pozycje startową.
Zaś do TK by pasował raso-pak, a później dodanie 1 LL (z osobną lokalizacją) jako flc.

Arroyo
13-03-2017, 11:35
Do Królów Grobowców również pasuje podział na kilka unikatowych pozycji startowych.
http://fs5.directupload.net/images/160506/48rykujx.png
Żeby nie było niepopartych czymkolwiek dowodów na to:
Settra w Khemri by władał
Nekaph z Settrą i Khatepem w Khemri
Khalida w Lybaras (ucięło nazwę na prawym dolnym rogu mapy)
Arkhan Czarny w swojej siedzibie na południe od Khemri
Apophas w Numas
Ramhotep w Quatar

Dodam, że Królowie Grobowców mają swoją magię Nehekhary, ale korzystają też z kilku z 8 magii Imperium np. światło, śmierć. Idąc więc tym tokiem myślenia uważam, że Królowie Grobowców nie będą w formie Race Packa, a w podstawowej wersji III części.

Ituriel32
13-03-2017, 12:28
Ja wiem że TK mają osobne miasta i ich władców, ale patrząc na obecny wygląd mapy (ten obszar pod złymi ziemiami) to tak jakoś ciasno mi sie tu wydaje. Już całkowitym milczeniem pominę fakt że te tereny powinny być dużo mocniej wypchnięte ku zachodowi.

Arroyo
13-03-2017, 12:42
Ituriel, pamiętaj jednak, że mogą te deski usunąć, więc wcale nie będzie wtedy tak "ciasno"...

SaperHeart
13-03-2017, 16:36
Pytanie brzmi: jak CA zamierza rozwiązać problem z podbijaniem miast krasnoludów/orków, bo rozumiem, że w waszym zamyśle TK mogliby zajmować normalne tereny VC, Imperium itp. Ze Skavenami sprawa będzie prosta, ponieważ zrobią ich na wzór WE. IMO powinni coś zrobić z tym zdobywaniem Twierdz itp. ponieważ te tereny pozostają puste.

Turek
13-03-2017, 16:42
Fajne byłyby takie górskie grobowce :D

Arroyo
13-03-2017, 17:16
Pytanie brzmi: jak CA zamierza rozwiązać problem z podbijaniem miast krasnoludów/orków, bo rozumiem, że w waszym zamyśle TK mogliby zajmować normalne tereny VC, Imperium itp. Ze Skavenami sprawa będzie prosta, ponieważ zrobią ich na wzór WE. IMO powinni coś zrobić z tym zdobywaniem Twierdz itp. ponieważ te tereny pozostają puste.

Nie zrozumiałem za bardzo pytania. Królowie Grobowców raczej będą mogli podbijać ziemie żywych i Wampirów. Skaveni to raczej również górskie, bo o ile pamiętam to zwykłe tereny mogliby niszczyć. Zostają jeszcze Ogry, które będą mogły burzyć tereny normalne, a górskie zdobywać. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Izabelin
13-03-2017, 17:53
Ciekawe jak zrobią z Wysokimi Elfami i Mrocznymi Elfami.

Według lore Mrocznym Elfom powinno zależeć na zajęciu Ulthuan, ale już Wysokie Elfy nie mają żadnego powodu aby zająć miasta Mrocznych Elfów w Naggaroth - bo po co mieliby się osiedlać w tak niegościnnym, zimnym i mrocznym miejscu?

Ciekaw jestem jak opracują w grze rywalizację tych ras. Wydaje się, że rozgrywka zwłaszcza Mrocznymi Elfami będzie ciekawa. Czy uwzględnią w ich ekonomii rolę niewolników oraz korsarstwa? Niewolnicy mogliby stać się jednym z zasobów. Czy implementują okręty, mimo braku możliwości ręcznego rozgrywania bitew? Całkiem fajnym rozwiązaniem byłoby choćby danie możliwości atakowania miast portowych bezpośrednio z morza, desantując się korsarzami wewnątrz murów.

O ile łatwo o opracowanie ciekawej rozgrywki Mrocznymi Elfami, to znacznie większe wyzwanie stanowią Wysokie Elfy. Jak stworzyć ciekawy gameplay w głównej kampanii tą nacją? Jaki mógłby być ich ofensywny cel? Według mnie warto byłoby w jakiś sposób oddać ich niewielkie zasoby ludnościowe w taki sposób, aby straty ich faktycznie bolały.

Zunaboxe
13-03-2017, 17:56
Na potrzeby TK przydałoby się pozwolić im podbijać twierdze krasnoludów/orków. Inaczej TK będzie dzielić pustkowie spalonych twierdz od głównej areny zmagań. Skaveni mogliby zapożyczyć mechanikę od Krasnoludów/Orków - nie widzę ich władających miastami ludzkimi. Nie mam natomiast pomysłu jak mogłaby zostać rozwiązana kwestia Pod-Imperium.

TypowyNoob
13-03-2017, 18:14
Nie mam natomiast pomysłu jak mogłaby zostać rozwiązana kwestia Pod-Imperium.
Dwuwarstwowe miasta, Skaveni bijący się o podziemia miast, bez bezpośredniej ingerencji w górną warstwę (poza psuciem wskaźników), obecność mieszkańców na górze dawałaby bonusy za odpadki, ale wiązałaby się z ryzykiem, że w końcu zejdą pozbyć się balastu własnego rozwoju.

Arroyo
13-03-2017, 18:28
Ciekawe jak zrobią z Wysokimi Elfami i Mrocznymi Elfami.

Według lore Mrocznym Elfom powinno zależeć na zajęciu Ulthuan, ale już Wysokie Elfy nie mają żadnego powodu aby zająć miasta Mrocznych Elfów w Naggaroth - bo po co mieliby się osiedlać w tak niegościnnym, zimnym i mrocznym miejscu?

Ciekaw jestem jak opracują w grze rywalizację tych ras. Wydaje się, że rozgrywka zwłaszcza Mrocznymi Elfami będzie ciekawa. Czy uwzględnią w ich ekonomii rolę niewolników oraz korsarstwa? Niewolnicy mogliby stać się jednym z zasobów. Czy implementują okręty, mimo braku możliwości ręcznego rozgrywania bitew? Całkiem fajnym rozwiązaniem byłoby choćby danie możliwości atakowania miast portowych bezpośrednio z morza, desantując się korsarzami wewnątrz murów.

O ile łatwo o opracowanie ciekawej rozgrywki Mrocznymi Elfami, to znacznie większe wyzwanie stanowią Wysokie Elfy. Jak stworzyć ciekawy gameplay w głównej kampanii tą nacją? Jaki mógłby być ich ofensywny cel? Według mnie warto byłoby w jakiś sposób oddać ich niewielkie zasoby ludnościowe w taki sposób, aby straty ich faktycznie bolały.
Hmm.. sądzę, że Wysokie Elfy mogłyby śmiało podbić ziemie Mrocznych Elfów, gdyż i tak mają już doświadczenie do zamieszkiwania nieprzyjemnych miejsc np. w Lustrii czy Arnheim w Nowym Świecie (odsyłam TUTAJ (https://mega.nz/#!FEFV2BbL!VFMsihkCntYL-HqsZwa3c79CiXoVvuZlEiav2dEjckU)). Podbój tego terenu przez HE to nie problem zatem. Pytanie raczej, co ze Starym Światem. Czy możemy się spodziewać sandboxowej "rekolonizacji" Starego Świata przez Wysokie Elfy. Mroczne Elfy raczej będą miały buffy do piractwa i atakowania okrętów ludzkich i Wysokich Elfów.

Zunaboxe
13-03-2017, 18:33
Dwuwarstwowe miasta, Skaveni bijący się o podziemia miast, bez bezpośredniej ingerencji w górną warstwę (poza psuciem wskaźników), obecność mieszkańców na górze dawałaby bonusy za odpadki, ale wiązałaby się z ryzykiem, że w końcu zejdą pozbyć się balastu własnego rozwoju.

Ale z kim się biją? Może lepiej niech zakładają posterunek jak WE (coś w rodzaju wejście do Pod-Imperium).

Jeżeli Leśne Elfy mają powód by podbić cały Stary Świat, to nie widzę przeciwwskazań dla ich mrocznych i wysokich kuzynów. Pytanie czy ci będą mogli zdobyć ich las lub skonfederować.

Trudniej chyba będzie uzasadnić ekspansję Jaszczuroludzi ;)

Arroyo
13-03-2017, 18:40
Jaszczuroludzie mogliby odzyskiwać utracone miasta-świątynie, a przy tym skonfederować odizolowane miasta-świątynie z Południowych Ziem.

TypowyNoob
13-03-2017, 20:05
Ale z kim się biją? Może lepiej niech zakładają posterunek jak WE (coś w rodzaju wejście do Pod-Imperium).
Z innymi frakcjami Skavenów, które zajmowałyby cenne podmiasta. W ten sposób można by ująć warstwowość świata bez użerania się z dodatkową mapą. Posterunki to pójście na łatwiznę, WE już je mają, fajnie by było gdyby jednak te mniej typowe frakcje miały swoje własne unikalne mechaniki.

SaperHeart
13-03-2017, 23:40
Nie zrozumiałem za bardzo pytania. Królowie Grobowców raczej będą mogli podbijać ziemie żywych i Wampirów. Skaveni to raczej również górskie, bo o ile pamiętam to zwykłe tereny mogliby niszczyć. Zostają jeszcze Ogry, które będą mogły burzyć tereny normalne, a górskie zdobywać. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Pytanie dosyć proste. Jeżeli przyjrzysz się dokładnie pozycji jaką by mieli TK to byś zauważył, że byliby otoczeni tylko przez tereny należące do Krasnoludów lub Orków. Dlatego za bardzo mi się nie widzi jak TK zajmują ich Twierdze. CA musiało w takim przypadku dodać w ich lokacji VC i Arabie lub ulokować ich bliżej ludzkich krain. Fajnym pomysłem byłoby im danie podobnej mechaniki jak mają WE, tylko z tą różnicą, że z podbitych ziem tworzyliby grobowce.

Arroyo
13-03-2017, 23:49
Nie do końca. Pamiętaj, że Królowie Grobowców mają swoją słynną flotę, którą napadają nierzadko wybrzeża Bretki czy innych królestw. Wydaje mi się zatem, że TK będą dążyć do wyeliminowania Wampirów jako sługusów ich wroga za życia - Nagasha - a także wyeliminowanie Ludzi, bo i tak nadal mają zapędy do wojny z innymi frakcjami ludzkimi. Z Arabią mają na pieńku, w sumie Arabowie sami uważają Ożywieńców za zmorę południa.
Więc idąc lorem to TK mogłoby podbijać miasta żywych (Ludzi) i Wampirów. Najwyżej oddzielałby te ziemie pas pustkowi, ale bezpieczna droga morska.

Krwawy_Baron
14-03-2017, 01:01
Wiem za to z pewnego źródła, że ponoć Kislev jest robiony właśnie.

Na wstępie sorry za odkop

@Arroyo
Oczywiście nie wnikam skąd masz tą informację, ale czy to Twoje źródło jest wiarygodne? . Może to być oczywiście fake-news, ale z drugiej strony pamiętam gdy na parę miesięcy przed zapowiedzią Age of Charlemagne do Attyli był przeciek (zdaje mi się że nawet Heir of Carthage na youtubie zrobił wówczas o tym filmik), że CA robi dodatek z Karolem Wielkim. I co? Potwierdziło się.

Co do wspomnianego wcześniej Nagasha, jeżeli już się pojawi, to ja bym go widział w trybie hordy. A na południu jakaś horda by się przydała bo Krasnoludy lub Zieloni Grimgora beztrosko opierają wschodnie i południowe granice na krańcach mapy.

A co do Tomb Kingsów - przecież zawsze można pozwolić im na zajmowanie tylko niektórych prowincji górskich (mam tu na myśli Złe ziemie w posiadaniu Zielonoskórych). Nie trzeba im od razu umożliwiać zdobywania jakiegoś tam Zhufbaru. No a tak swoją drogą, ciekawe czy ich prowincje będą pustynnieć tak jak zmienia się środowisko pod wpływem różnego spaczenia :D

Arroyo
14-03-2017, 08:31
Po przemyśleniu sądzę, że Nagash nie pojawi się bez wprowadzenia TK. W końcu (o ile podepniemy End Times: Nagash do gry) to Nagash musiałby mieć armię Nieumarłych (tj. Wampiry + TK), a nie tylko Wampirów.

SaperHeart
14-03-2017, 09:34
@Krwawy_Baron
CA musi coś zrobić z rejonem Krasnoludów i Orków, ponieważ jest on bez jajeczny tak jak to miejsce miało w przypadku Brettoni przed wprowadzeniem WE. Praktycznie w 90% Krasnoludy biją Orków i potem mamy spam Armii Dwarfowych na nasze tereny. Nie wpomne o Beastmenach, którzy praktycznie do 30 tury zostają wymazani z powierzchni mapy na tym terenie.

@Arroyo
Powoli dochodzisz do podobnych wniosków co Ja ;) Bez TK raczej nie zobaczymy Nagasha.

Są już jakieś przecieki, info na temat "An Old Friend" czy CA nadal milczy ?

Izabelin
14-03-2017, 10:17
Spam Armii Dwarfowych

Mi osobiście brakuje w TWW u krasnoludów, leśnych elfów (a w dłuższej perspektywie także zapewne u wysokich elfów i dark elfów) czegoś takiego jak "Manpower". Rasy te charakteryzują się tym, ze są nieliczne, w związku z czym brakuje mi w kampanii takiego poczucia, ze te oddziały są cenne, że nie można sobie pozwalać na zbyt duże straty itd. Zamiast tego możemy rekrutować tyle ile mamy pieniędzy, a przez system autouzupełniania nie opłaca się nawet toczyć większości bitew, w których klikamy autoresolve - straty przecież same się zregenerują, więc nie mają zasadniczego znaczenia.

Bardzo podobała mi się kampania bodajże Berberami (na południe od Kartaginy) w modzie Rome Total Realism na vh//vh na największej liczebności regimentów. Po pewnym czasie zorientowałem się, ze moje miasta mają jakąś minimalną liczbę ludności i musiałem kombinować i obniżać podatki, aby przyśpieszyć wzrost demograficzny, aby przybyło mi do miasta kolejne 200 ludzi i abym mógł powołać nowy oddział. I najfajniejsze było to, że przez bardzo długi czas obrona przed kompem powodowała straty, które całkowicie niwelowały wzrost ludności, więc stałem w miejscu. I to było fajne. Wszystkie bitwy musiałem rozgrywać sam, nie tylko dlatego, że nie miałem przewagi bo czasem mogłem i mieć - przede wszystkim dlatego, aby minimalizować straty. Dopiero jak udało mi się jakimś fartem zdobyć duże miasto sąsiadujące ze stolicą Kartaginy to gospodarka dostała kopa i było już z górki.

W nowych grach serii przez bardzo wygodną regeneracje oddziałów na przyjaznych terytoriach i brak czynnika ludności, straty de facto przestały mieć jakieś znaczenie dopóki w oddziale przetrwa chociaż paru łepków.

Nie mówię, żeby dodawali od razu ludność w miastach, bo to byłoby zbyt trudne do wdrożenia w świecie fantasy, ale mogliby chociaż pobawić się w dodanie dla niektórych ras nowego zasobu "man power", który powoli by przyrastał co turę w zależności od liczby miast i poziomu ich rozwoju, a także w wyniku rozwiązywania oddziałów - jednocześnie powoływanie oddziałów i ich regeneracja powodowałyby spadek manpower. Chodzi o to, aby oddać jakoś problemy demograficzne takich krasnoludów oraz sprawić, że strata armi by bolała.

SaperHeart
14-03-2017, 11:30
@Izabelin
Dobrze prawisz. Dodatkowo, nie powinno być sytuacji, że jak zabije LL to za jakiś czas on się odradza. Aktualnie rozgrywam kampanie VC (grając Vladem) i co 3-4 tury muszę znowu zabijać Ungrima, White Dwarfa lub Thogrima. Co by było tego mało to unikalne jednostki komputer werbuje co turę. Uważam, że CA powinno albo wprowadzić bardziej realistyczna sytuacje ekonomiczna w grze tak aby nie można było by robić co turę spamu jednostek albo zwiększyć koszt tych jednostek tak aby maksymalnie dałoby się mieć dwie Armię...nie wiem jak jest na innych trybach ale na Legendzie jest to irytujące. BTW, trzeba przyznać, że pod tym względem TWW jest bardzo uproszczony. Osobiście bardzo mi się podobało rozwiązanie jakie było w Medievalu II pod tym względzie. Ekonomia i rozwój miast były kluczowymi decyzjami od jakich zależały nasze osiągnięcia. Niestety w TWW mamy zbyt prostą drabinke, od której i tak za wiele nie zależy, ponieważ niektórych budynków wcale nie musimy budować.

Ituriel32
14-03-2017, 11:51
W zasadzie na wszystkie legendarne regimenty powinien być nałożony czas wymagany do ponownego ich zwerbowania. Bo raz miałem armie złożona tylko z nich i grałem bitwę, rozwiązywałem wszystkie i zaraz werbowałem je jeszcze raz.

A co do Old friend, to cykl wydawania dlc przy młotku w uproszczeniu wychodzi 1,5/2 miesiące, więc pierwsze informacje najwcześniej mogły by się pojawić dopiero na koniec tego miesiąca.

Ituriel32
14-03-2017, 12:44
A jednak jest jakieś info, że będzie info za dwa tygodnie:

We’re back at EGX Rezzed this year! We’ll be a part of SEGA’s line-up, sharing an exciting and exclusive look at what’s next for the Total War: WARHAMMER series with a Creative Assembly hosted Dev session at 4pm on Friday 31st March. Any fans of TW: WARHAMMER shouldn’t be missing this. Tickets on sale here: https://www.egx.net/rezzed/tickets

We’ll also have our recruitment team looking for any talented new starters and experienced industry professionals for a range of opportunities at our UK studio. Attendees will also be able to find some of our talented team at the UKIE Careers Bar talking about their careers and experience.

We hope we’ll see you there!

Izabelin
14-03-2017, 13:44
Te regimenty z DLC strasznie ułatwiają rozgrywkę bo np. grając Imperium można operować mniejszymi armiami i powoływać elitarne regimenty natychmiast w razie zagrożenia.

Turek
14-03-2017, 13:50
No, no, no. Taka zapowiedź nie wyglada mi na skromnego lorda jako old friend, a przynajmniej jako race pack albo zapowiedz Warhammera 2

Ituriel32
14-03-2017, 14:22
Ja stawiam na Młota2, a dokładniej na podanie/potwierdzenie czego będzie dotyczył i wyznaczenie daty premiery.

Plus jakieś dlc.

SaperHeart
14-03-2017, 16:19
We’re back at EGX Rezzed this year! We’ll be a part of SEGA’s line-up, sharing an exciting and exclusive look at what’s next for the Total War: WARHAMMER series with a Creative Assembly hosted Dev session at 4pm on Friday 31st March. Any fans of TW: WARHAMMER shouldn’t be missing this. Tickets on sale here: https://www.egx.net/rezzed/tickets

We’ll also have our recruitment team looking for any talented new starters and experienced industry professionals for a range of opportunities at our UK studio. Attendees will also be able to find some of our talented team at the UKIE Careers Bar talking about their careers and experience.

We hope we’ll see you there!

Jak Ja wytrzymam do tego 31...przecież to jest 18 dni...

Arroyo
14-03-2017, 18:58
Tak sobie jeszcze myślę co do Starego Przyjaciela i myślę, że może też chodzić o... Krella. Pomyślmy - za życia walczył z Krasnoludami, czasem po stronie Nocnych Goblinów, dowodząc armią Chaosu, potem wskrzesił go Nagash i zginął wraz z nim z ręki Sigmara, teraz wskrzesił go Kemmler :P Możliwe, że dojdzie on jako Stary Przyjaciel.

A co do tego, co na EGX będzie... już jestem tego ciekaw ;D

ares354
14-03-2017, 20:04
Super, tylko ostatnio Wampiry dostały Izabele. Poza tym te zachwyty Krellem są zabawne. Jego śmierć w End Times uwłacza jego sławie. Niby on pasuje, ale jeśli on miał by być to na pewno nie sam. Widział bym to w czymś w rodzaju Grim and Grave. Bo jak VC dostaną tylko jego i nikt nic więcej, to będzie lamet na forach, słuszny

Arroyo
14-03-2017, 20:19
Ares, po pierwsze nie są zabawne, bo End Times jest bzdurną opowiastką jakiegoś pacjenta psychiatryka i tej chorej historii nie należy brać jako cokolwiek związanego z Warhammerem Fantasy. Jeśli miałby dojść to w formie takiej, jak Zielony Rycerz, czyli "mistyczny" bohater.

ares354
14-03-2017, 22:12
Ares, po pierwsze nie są zabawne, bo End Times jest bzdurną opowiastką jakiegoś pacjenta psychiatryka i tej chorej historii nie należy brać jako cokolwiek związanego z Warhammerem Fantasy. Jeśli miałby dojść to w formie takiej, jak Zielony Rycerz, czyli "mistyczny" bohater.

Tylko mówię że jego koniec tam był naprawdę godny pożałowania, i nie tyle jego. Ale uważam że dodanie go samego to będzie zła decyzja, patrząc że VC już w tym roku dostały coś. Więc albo Krasnale albo Imperium. Swoją drogą nie wiem czy słusznie, ale masa osób uważa że to powinno być Imperium, bo jako jedyni nie mają z prawdziwego zdarzenia sub frakcji.

Osobiście chciałbym Borysa i jednostki Middenlandu i coś dla Zwierzaków z tym związane. Bo szczerze Nagash się nie pojawi do 3 części, a bez End Times to jaki on ma sens ?

Asuryan
15-03-2017, 19:32
Nagash ma sens dopiero w mini kampanii 3 części - jako odpowiednik ptasiora.

SaperHeart
15-03-2017, 21:13
Ares, po pierwsze nie są zabawne, bo End Times jest bzdurną opowiastką jakiegoś pacjenta psychiatryka i tej chorej historii nie należy brać jako cokolwiek związanego z Warhammerem Fantasy.

Nie znam Cię ale już zacząłem Cię lubić ^^

Arroyo
16-03-2017, 18:19
Panowie (i panie) - idealna okazja na zakup DLC - -50% na Lord Packi i Chaos i -25% na Bestie i Leśne Elfy. Niemiec płakał, jak sprzedawał!

Starting from now, we’ve got a Steam sale – that’s 50% off on Total War: WARHAMMER and 25% of all DLC except Wood Elves!It’ll last until 20 March, so you’ve got time to think about which race you’ve really been wanting to grab… and if you’d like to suggest any to a friend.
Are you all about the squigs in The King & The Warlord? Or do you want to pull your dead brothers around in a cart a la Helman Ghorst in The Grim & The Grave?
Let us know which your favourite DLC pack is!

Aryann
16-03-2017, 18:38
Na moim steamie ceny są stare.

Il Duce
16-03-2017, 18:41
U mnie też,poza tym jeżeli dobrze to rozumiem to jest -50% na samego Warhammera i po -25% na wszystkie DLC oprócz WE. Cieszę się,że ruszyli z obniżkami ale interesują mnie tylko Leśne elfy i to za -75%,więcej nie dam bo nie zamierzam przepłacać,może za pół roku się doczekam,cierpliwość jest cnotą :).

Izabelin
17-03-2017, 12:19
Tak sobie myślę nad potencjalnymi DLC i zastanawiam się czy przy Warhammerze nr 2 i 3 sięgną do historii Warhammera, bo jakby nie patrzeć to doskonała okazja, aby stworzyć bardzo ciekawe duże DLC.

Np.

Pomysł nr 1: Wojna o Brodę.

Czyli okres w historii przed powstaniem Bretonii oraz przed Imperium i Sigmarem, kiedy to cały teren Bretonii zamieszkiały elfy. Wielka wojna między elfami (jeszcze przed wydzieleniem się Leśnych Elfów), a krasnoludami to byłaby świetna sprawa, zwłaszcza w kampanii multiplayer, gdzie gracze mogli by objąć kontrolę nad dwoma mocarstwami z dużą ilością miast i od razu przystąpić do epickiej wojny. Konflikt między elfami i krasnoludami to w sumie taka część kanonu klasycznego fantasy od czasów Tolkiena i fajnie byłoby w coś takiego pograć.

Pomysł nr 2: Czasy Sigmara.

Równie ciekawy okres - po wojnie o brodę, w której krasnoludy sprzymierzyły się z prymitywnymi ludźmi pod wodzą Sigmara w walce przeciwko zielonoskórym. Ludzie mogliby mieć wówczas jednostki podobne do ludów germańskich w Rome Total War, a z kolei na południu mogliby by zrobić coś w stylu starożytnych Greków i Rzymian. To był podobny poziom rozwoju wojskowego do naszej starożytności. Fajnie byłoby pograć Sigmarem, zjednoczyć plemiona w sojuszu z krasnoludami i założyć Imperium.

Pomysł nr 3: Inwazja Chaosu w czasach Magnusa Pobożnego.

Chyba najmniej ciekawy z tych trzech, ale też warty uwagi pomysł stworzenia alternatywnej kampanii kilkanaście pokoleń wcześniej, w czasach wcześniejszej inwazji chaosu. Największe różnice występowały by w wojskach Imperium, które zbliżyłyby się technologicznie w stronę klasycznego średniowiecza i zostałyby pozbawione magii, która była wówczas oficjalnie tępiona. Jedynym magiem Imperium mógłby zostać Teclis, czyli czarodziej wysłany przez Wysokich Elfów, aby pomóc Imperium i nauczyć ich magii.

Nie byłyby to małe DLC. Dawałyby możliwość rozgrywki w pełnoprawną, pełnowymiarową, wielką kampanię w alternatywnych czasach, być moze nawet ciekawszych od czasów Karla Franza.

SaperHeart
17-03-2017, 12:35
Tak sobie myślę nad potencjalnymi DLC i zastanawiam się czy przy Warhammerze nr 2 i 3 sięgną do historii Warhammera, bo jakby nie patrzeć to doskonała okazja, aby stworzyć bardzo ciekawe duże DLC. .

Pomysł fajny ale uważam, że za bardzo nie będą się mieszali w to co było. Jeżeli coś dostaniemy w tym stylu to coś na wzór mini - kampanii do Beastmenów lub WE. Możliwe, że będą jakieś historyczne bitwy.

Izabelin
17-03-2017, 13:36
Pomysł fajny ale uważam, że za bardzo nie będą się mieszali w to co było. Jeżeli coś dostaniemy w tym stylu to coś na wzór mini - kampanii do Beastmenów lub WE. Możliwe, że będą jakieś historyczne bitwy.

No z drugiej strony to też świetne pomysły na mody. Dobre zwłaszcza dlatego, ze nie wymagają modyfikacji mapy, a jedynie zmiany przynależności politycznej poszczególnych miejsc oraz zmiany jednostek i lordów.

Arroyo
17-03-2017, 14:01
Pomysły 2 i 3 bardzo mi się podobają. Pomysł drugi ze względu na trylogię o Sigmarze (polecam każdemu, trzecia część latem będzie tłumaczona), wspaniały klimat, a i przez dużą liczbę nowych jednostek dla Imperium tamtych czasów. Problemem jedynie byłoby odwzorowanie Sigmara i armii tamtych czasów (bo poza ilustracjami to nie mamy żadnego odpowiednika w bitewniaku z tego).
Odwzorować za to można wojny ze Skavenami, jakie toczyły plemiona Sigmara, walki ze Zwierzoludźmi, Zielonoskórymi, Umarłymi (Nagasha i Krella), Jutonami i ich sojusznikami z Tilei i Estalii (najemnicy), Norsmenami itd.
Trzeci z kolei wg mnie wymagałby też poruszenia wojny z Mrocznymi Elfami i bitwy na Równinie Finuval - ta po której Malekith zniknął i znaleziono go w okolicach Pustkowi Chaosu. Tu problem z odwzorowaniem figurek nie istnieje, bo o ile pamiętam to Magnus Pobożny dorobił się swej figurki. Jedynie z Asavarem Kulem byłby problem.

EDIT: CA opublikowała, co dalej z Warhammerem:

NEW CONTENT TEAM – TOTAL WAR: WARHAMMER DLC AND FREE-LC

Obviously the new content team have been very busy recently working on Both Isabella Von Carstein, as well as our even bigger Free-LC Bretonnia! Both of which are now available to download and enjoy here. Bretonnia in particular has been really popular and we’re very pleased by the passionate response.

While the majority of the dev team is busy working on DLC and free content plans for the sequel; given the success of our DLC so far, we are also looking at further possible content for the current game.
WARHAMMER TEAM – TOTAL WAR: WARHAMMER TRILOGY

Excitement continues to build amongst the development team as the second part of the trilogy comes together, particularly as the distinctive races take shape and their playstyles solidify in campaign and battle. We’re equally excited at the prospect of sharing details about the game’s gigantic scale and content with our community and wider fanbase, as those plans come together in parallel.

As always, our social media channels (Twitter, Facebook, Instagram) have all the latest Total War: WARHAMMER news when the time is right.

Turek
17-03-2017, 18:25
Czyli mozemy liczyc na jeszcze wiecej DLC do samej pierwszej czesci :)

Aryann
18-03-2017, 12:36
Dostałem newslettera z tą promocją. -50% na grę oraz -25% na niektóre dlc. Chciałem sobie wziąć to rozszerzenie king and the warlord, ale to jednak za mało. Poczekam na lepsze rabaty.

Arroyo
18-03-2017, 15:24
2_2NjAhis2c
Krótka rozpiska Free LC do Warhammer Total War, jakie dotąd wyszły, w formie video.

Gobbla
20-03-2017, 21:41
Ciekaw jestem czy na jakieś rozbudowane frakcyjne DLC w tej odsłonie TWW możemy jeszcze liczyć? Osobiście marzy mi się armia Ogrów, Khemri i Skavenów. Z ludzkich frakcji mogliby wyodrębnić bardziej Kislev i Księstwa Graniczne.

Arroyo
20-03-2017, 21:47
Khemri to nazwa miasta, a nie rasy. Rasa to Królowie Grobowców, a oni, Ogry i Skaveni na pewno będą w TW: Warhammer, ale w samodzielnym rozszerzeniu.

Chaak
20-03-2017, 22:12
CA jasno powiedziało, że do tej części Warhammera nie dostaniemy już nic większego od DLC z Bretonią, także na nowe nacje bym nie liczył, zwłaszcza takie, które wymagają rozszerzenia mapy.

Gobbla
20-03-2017, 22:13
Niby tak, ale o ile mnie pamięć nie myli to tak się potocznie na TK mówiło. Kumpel sprzed lat, który zbierał ich armię w WFB mówił na nich właśnie Khemri.

Asuryan
20-03-2017, 22:40
Równie dobrze można grać siłami królowej grobowców Khalidy Neferher z Lybaras.

ares354
20-03-2017, 22:48
CA jasno powiedziało, że do tej części Warhammera nie dostaniemy już nic większego od DLC z Bretonią, także na nowe nacje bym nie liczył, zwłaszcza takie, które wymagają rozszerzenia mapy.

Powiem tak, jeśli Stary Przyjaciel oznacza tylko Lorda, i na tym CA zakończy wspomaganie pierwszej części to narobią sobie wrogów. Na ten moment Imperium jest jedyną dużą frakcją która nie ma sub-frakcji, gdzie Bretonnia ma 3. Ja nie wiem jak oni sobie to wyobrażają, zostawić Stary Świat tak podziurawiony.

Dawno temu obiecywali że LL lordowie będą w DLC dochodzić z dodatkowymi jednostkami. Jakoś im się odwidziało. Armie Zwierzoludzi(która jest mała) jest nieskończona, Leśnym brakuje LL or Legendarnych Bohaterów i chyba kilku jednostek. Zamiast dokończyć już Von Carsteinów i dodać Konrada wraz z Izabelą i brakującymi jednostkami Wampirów wciąż będzie brakowało Konrada i Krella i obaj są w AB i obaj odegrali ważne role w historii Starego Świata.

Orkowie też nie mają wszystkich Lordów i zapewne jednostek.

Nie liczę Krasnali bo oni wraz z Chaosem mam nadzieje dostaną brakujące jednostki, ale bohaterów też kilku brakuje. Pomijam wojowników Chaosu z tego samego powodu.

W Imperium brakuje masy rzeczy. Od jednostek, poprzez sub-frakcję kończąc na LL i Bohaterach z samego AB.

Oczywiście nie wiem czy Old Friend będzie tylko Lordem, ale jeśli tak to źle wróży. Poniekąd na głównym forum TW Warhammer jest lekka panika, bo jeśli CA każe czekać ludziom na część drugą do zimy tego roku to zainteresowanie tytułem spadnie. Czas pokaże, ale jestem zdania że przynajmniej nacje z DLC powinny być skończone w momencie premiery bez brakujących Lordów czy jednostek. Na ten moment Stary Świat jest daleki od skończonego.

Krwawy_Baron
20-03-2017, 23:08
Khemri to nazwa miasta, a nie rasy. Rasa to Królowie Grobowców, a oni, Ogry i Skaveni na pewno będą w TW: Warhammer, ale w samodzielnym rozszerzeniu.
Ewentualnie nazwa nieistniejącego już imperium ze stolicą w mieście o tej nazwie

@ares
Co do jednostek, większa część na pewno dojdzie podczas rozwijania dwójki i trójki - czy to jako DLC czy przy okazji wydawania łatek, a niektóre pewnie nigdy nie dojdą jak np. Łucznicy Imperium czy balista dla Zielonoskórych.

O zainteresowanie społeczności bym się nie martwił: teraz wypuszczą Old Frienda, kimkolwiek lub czymkolwiek on jest i później porobią jakieś streamy na twitchu, a potem to już tylko CA zacznie nakręcać hype na drugą część/rozszerzenie TW:Warhammer - pierw teaser, potem jakieś screeny i trailery, aż do premiery.

Gobbla
20-03-2017, 23:37
Z tymi LL'ami to wogóle ciekawa sprawa bo ja z początku nie sądziłem, że dostaniemy Vlada czy Isabellę, a co dopiero dwoje naraz. Niby Vlad to legendarny założyciel tej wampirzej arystokracji rodu von Carsteinów, ale czemu dali wpierw Mannfreda? Ciekaw jestem jakby się Konrad prezentował byłaby rodzinka w komplecie. W sumie skoro wampirom przywrócili tę dwójkę to zielonoskórym mogliby dać np. Gorbada :D przydałby się orczy szefunio na dziku. A tak poważnie to policzmy... Orkowie - 4 LL, Imperium - 3, Krasnoludy - 4, Bretonnia - 3, Wampiry - 5!, Elfy - 2 (tu kogoś muszą dać, ale kogo?), Zwierzoludzie - 3 (u nich chciałbym jeszcze LL'a minotaura - Tauroxa), Chaos - 3 (im mogliby dać na czwartego jakiegoś typowego maga np. Vilitch byłby ciekawy ).

ares354
20-03-2017, 23:42
Ewentualnie nazwa nieistniejącego już imperium ze stolicą w mieście o tej nazwie

@ares
Co do jednostek, większa część na pewno dojdzie podczas rozwijania dwójki i trójki - czy to jako DLC czy przy okazji wydawania łatek, a niektóre pewnie nigdy nie dojdą jak np. Łucznicy Imperium czy balista dla Zielonoskórych.

O zainteresowanie społeczności bym się nie martwił: teraz wypuszczą Old Frienda, kimkolwiek lub czymkolwiek on jest i później porobią jakieś streamy na twitchu, a potem to już tylko CA zacznie nakręcać hype na drugą część/rozszerzenie TW:Warhammer - pierw teaser, potem jakieś screeny i trailery, aż do premiery.

No nie wiem czy to takie proste. Same Wampiry mają kilka znaczących rodzin, a Von Carstein powinni już być zakończeni. Poza tym dwójka skupia się na innej części świata i nie wiadomo dokładnie kiedy stary zostanie połączony z nowym.

Poza tym tego naprawdę jest dużo. Kislev, Tilea, Estalia, tu są dwie armie do roboty, lordowie i bohaterowie i tak dalej. A dwójka to Elfy, Jaszczury, może Skaveni, za dużo zostawiają na dwójkę. A jak mówiłem, Mnie przeraża to że nacje z DLC nie są skończone, bardziej niż te oryginalne.

Z zainteresowaniem to różnie bywa. CA i Sega się zachłysnęły. Nowy Total War już potwierdzony, gdzie nawet nie są w połowie projekty Warhammer. Oby im sukces pierwszej części z głowach nie powywracał i ich nie zaślepił. Bo DLC z Isabelą było krytykowane.

@Gobbla

Cóż, Konrad to przypadek wampira który był kompletnym beztalenciem w nekromancji i magi w ogóle. Jednak w TT miał swoje zalety. Był by nietypowym Lordem Wampirów, 100% wojownikiem. Ale za to kozak jakich mało. Mógłby dawać jakieś bonusy do Kawalerii Wampirów, ale nie mógł by przyzywać zombi i ma podobnie jak Marius Leitdorf jest walnięty, przewrażliwiony na swoim punkcie i ego. Jednak dokonał w historii Wampirów naprawę ciekawych rzeczy. Izabela powinna być przyzywana przez Vlada i być Bohaterką Wampirów gdzie jednak Konrad stał na czele tej frakcji i prowadził dość krwawą wojnę z Imperium.

Co do Elfów to Ariel powinna być wprowadzona, Elfy zyskały by LL posługującego się tylko magią. Tłumaczenie CA czemu nie jest LL jest trochę głupie, patrząc na fakt że była ona częścią Wild Hunt które wyruszyło naklepać w wielkim skrócie dwóm pozostałym elfom. Ale to dużo opowiadania. Dodatkowy Siostry Naestra i Arahan jako legendarni bohaterowie, Araloth i Drycha ta ostatnia jest trochę mroczna ale ciekawa.

W Imperium brakuje Kurta Helborga jak LL oraz pewnie kilku bohaterów lub ważnych postaci dla samego Imperium. Nie liczę subfrakcji tylko to co AB wspomina.

Ogólnie to dużo powinni dodać by to jakoś wyglądało. Optymalnie wyczerpać AB w pierwszej kolejności.

Gobbla
20-03-2017, 23:55
Na Tileę i Estalię bym specjalnie nie liczył, pewnie zostaną tak jak są. Raz, że ich armie to sami najemnicy, a dwa, że oba państwa nie zostały chyba zbyt dokładnie opisane w żadnych codexach. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Kislev już prędzej chociaż też niewielka szansa... Ogólnie niech lepiej dopracują Imperium, dadzą im podfrakcję, a dopiero potem kombinują z innymi frakcjami ludzi.

ares354
21-03-2017, 00:10
Nie dodanie Kislevu który odegrał dość znaczną role w Szturmie Chaosu i był przedmurzem Imperium oddzielających ich od Chaosu będzie dziwne, poza tym nie oszukujmy się, masa osób ich oczekuje. Oni na Kislevie zarobią, i mieli oni AB, jaki mały by on nie był. Z taką logiką to fani Krasnoludów Chaosu mogą o nich zapomnieć, bo kiedy ich AB wyszedł? 4 edycja.

Co do Tilei i Estali to właśnie miałem na myśli. Powinni ich armie oprzeć na AB Dogs of War.

Wez pod uwagę że oficjalny AB Bretonni jest z 6 edycji a Krasnali Chaosu 4 więc wiesz. To że nie mają aktualnych AB niczego nie musi zmieniać, bo ta gra to nie TT. Ona tylko opiera się na licencji, ale pewne ustępstwa muszą być i masę zmian.

Arroyo
21-03-2017, 00:20
Na Tileę i Estalię bym specjalnie nie liczył, pewnie zostaną tak jak są. Raz, że ich armie to sami najemnicy, a dwa, że oba państwa nie zostały chyba zbyt dokładnie opisane w żadnych codexach. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Kislev już prędzej chociaż też niewielka szansa... Ogólnie niech lepiej dopracują Imperium, dadzą im podfrakcję, a dopiero potem kombinują z innymi frakcjami ludzi.

Tilea była dobrze opisana w Dogs of War, bo jakby nie patrzeć, to ten AB jest o Tilei. W White Dwarfie z kolei masz historię upadku Tilei. Tilea wejdzie, jestem tego pewien.
Ares - Krasnoludy Chaosu były w 8 edycji - Tamurkhan się kłania.

ares354
21-03-2017, 00:37
Tilea była dobrze opisana w Dogs of War, bo jakby nie patrzeć, to ten AB jest o Tilei. W White Dwarfie z kolei masz historię upadku Tilei. Tilea wejdzie, jestem tego pewien.
Ares - Krasnoludy Chaosu były w 8 edycji - Tamurkhan się kłania.

Ale czy to mam traktować jak AB czy po prostu aktualizację Krasnali ?

Gobbla
21-03-2017, 02:00
Mówta co chceta, ja jednakże uważam, że są większe priorytety aniżeli Tilea czy Krasnoludy Chaosu. Bretonnia była jednak popularniejszą armią w figurkowym odpowiedniku. Może i była w 6 edycji, ale generalnie idąc tym tokiem rozumowania to TWW nie powinien ujrzeć światła dziennego bo wiadomo co się stało z całym uniwersum po End Times. Wiadomo, każdy ma swoje upodobania i sympatie. Ja teraz czekam przede wszystkim na Ogry (Tłuściusz!, Gnoblary, masa ciekawej piechoty, nietypowa magia przepastnych trzewi czy jakoś tak , Jaszczuroludzi (Slannowie, Skinki, bardzo potężna magia, ogólnie zawsze ich lubiłem), Skavenów, no i na końcu Wysokie i Mroczne Elfy. Marzy mi się by CA pochyliło się trochę bardziej nad Imperium i wyodrębniło zeń co bardziej charakterystyczne frakcje. Todbringer ma już własny wygląd, Middenheim i Rycerze Białego Wilka też zawsze mieli swój klimacik, zresztą nie tylko oni... Imperium po prostu powinno być bardziej różnorodne. Chaos czytałem, że mają podzielić na frakcje każdego z czterech Bogów Chaosu. Może lepiej podzielić go po prostu na Wojowników Chaosu i Demony Chaosu jak w Army Bookach? @ Ares, ciekawie prawisz z tym Konradem. Z tego co pamiętam był właśnie magicznym beztalenciem skazanym na łaskę i niełaskę swoich nekromantów podtrzymujących jego sługi, ale miał ciekawy ekwipunek, był najlepszym szermierzem wśród wampirów i ogólnie klimat tej postaci czynił ją bardzo ciekawą. Pisałeś, że von Carsteinów powinni odpuścić bo są inne wampirze, potężne rody. Możesz to rozwinąć? Bo trochę mało siedziałem w temacie VC, a jestem ciekawy kogo miałeś tutaj na myśli... Czerwony Diuk z Mousillon już w grze jest, mogliby rozwinąć ten motyw i udostępnić go nam w ciekawszej formie w kampanii single player.

ares354
21-03-2017, 03:44
Mówta co chceta, ja jednakże uważam, że są większe priorytety aniżeli Tilea czy Krasnoludy Chaosu. Bretonnia była jednak popularniejszą armią w figurkowym odpowiedniku. Może i była w 6 edycji, ale generalnie idąc tym tokiem rozumowania to TWW nie powinien ujrzeć światła dziennego bo wiadomo co się stało z całym uniwersum po End Times. Wiadomo, każdy ma swoje upodobania i sympatie. Ja teraz czekam przede wszystkim na Ogry (Tłuściusz!, Gnoblary, masa ciekawej piechoty, nietypowa magia przepastnych trzewi czy jakoś tak , Jaszczuroludzi (Slannowie, Skinki, bardzo potężna magia, ogólnie zawsze ich lubiłem), Skavenów, no i na końcu Wysokie i Mroczne Elfy. Marzy mi się by CA pochyliło się trochę bardziej nad Imperium i wyodrębniło zeń co bardziej charakterystyczne frakcje. Todbringer ma już własny wygląd, Middenheim i Rycerze Białego Wilka też zawsze mieli swój klimacik, zresztą nie tylko oni... Imperium po prostu powinno być bardziej różnorodne. Chaos czytałem, że mają podzielić na frakcje każdego z czterech Bogów Chaosu. Może lepiej podzielić go po prostu na Wojowników Chaosu i Demony Chaosu jak w Army Bookach? @ Ares, ciekawie prawisz z tym Konradem. Z tego co pamiętam był właśnie magicznym beztalenciem skazanym na łaskę i niełaskę swoich nekromantów podtrzymujących jego sługi, ale miał ciekawy ekwipunek, był najlepszym szermierzem wśród wampirów i ogólnie klimat tej postaci czynił ją bardzo ciekawą. Pisałeś, że von Carsteinów powinni odpuścić bo są inne wampirze, potężne rody. Możesz to rozwinąć? Bo trochę mało siedziałem w temacie VC, a jestem ciekawy kogo miałeś tutaj na myśli... Czerwony Diuk z Mousillon już w grze jest, mogliby rozwinąć ten motyw i udostępnić go nam w ciekawszej formie w kampanii single player.

Cóż, Von Carsteins są już w grze, w sumie z najważniejszych osób brakuje właśnie Konrada, bo był on Liderem Frakcji i dziwne że CA go nie dodało wraz z Izabelą.

Wampiry podzielone są na 5 rodzin: Von Carstein, Blood Dragons, Lahmians, Necrarch, Strigoi.

Blood Dragon są to właściwie wampiry które podążają za Abhorashem. W wielkim skrócie Abhorash był wielkim wojownikiem Nehekhara. Po tym jak Neferata odkryła tajniki Nekromacji z księgi Nagasha, została pierwszym Wampirem i cały swój dwór zamieniała. Abharos okazał się trudny do skorumpowania i dobrowolnej przemiany, więc został przez nią postępem przemieniony. To jest ogromny skrót. W każdym razie nawet tak wielki wojownik jak Abbharosh nie mógł się oprzeć głodowi i zaatakował niewinnych. Od tamtego dnia targały nim wyrzuty sumienia i przyrzekł sobie że nie będzie pił krwi niewinnych, a kryminalistów i wrogów Lahmia.

W każdym razie po upadku Nehekhary nie podążył za Nagashem ale udał się na wygnanie. Jego celem było osiągnięcie perfekcji jako wojownika, i Ci którzy za nim podążali byli tego uczeni. Gardził słabymi, i nie pił ich krwi. Dlatego on i jego wyznawcy szukali walk tylko z godnymi przeciwnikami by pić krew tylko takich, czyli wszystkich jacy mu pod nóż podeszli. W końcu dotarł do "world edge mountains" gdzie jego uwagę przykul dym i ogień. Okazało się że trafił na smoka z którym stoczył walkę którą wygrał. I napił się jego krwi, która go odmieniał. W każdym razie ta krew pozbawiła go żądzy krwi ludzkiej, klątwy którą otrzymał od Neferaty. I rozesłał po świecie tych którzy za nim podążali by jak on, uwolnili się od tego. W takim ogromnym skrócie.

W sumie z jego "gałęzi" wywodzi się Red Diuk którego uratował od śmierci, czy Walah Harkon który wybił w pojedynkę Knight Order of Blood Dragon. W każdym razie Blood Dragon nie są tak rozbudowani jak inne rodziny, bo w gruncie rzeczy są elitarnymi wojownikami, dla których życie polega na ciągłym doskonaleniu się i szukaniu wyzwań. Więc Ci co znają Lore znacznie lepiej będą wiedzieć czy się nadają. Ale z racji tego że Abharosh znikł, trudno będzie go dodać do gry. Jest mitem jaki stał się Sigmar i jego wprowadzenie do gry było by nader trudne. Więc wątpię by Blood Dragon stali się oddzielną frakcją. Jeśli mam zgadywać, zostaną oni dodanie jako Elitarna wersja Blood Knight albo coś takiego, a Walah trafi do VC jako bohater. Z drugiej strony nie wiem co CA z nimi zrobi jeśli coś.

W sumie pisanie o każdej z tych rodzin zajęło by zbyt dużo:

http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Necrarch - wampiry bardzo biegłe w magi, w sumie mają własnego Lorda. Jak znasz angielski to tu jest wszytko co trzeba o nich wiedzieć.

http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Strigoi - Strigoi

http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Lahmians

http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Blood_Dragon

Jeśli nie posiadasz innych źródeł informacji, ta strona ma ich dla przeciętnych ludzi wystarczająco.

Daleko Mi do znawcy, ale nie wiem jak CA to zrobi. Zapewne ten post zostanie srogo skrytykowany, ale w sumie do czasu pojawienia rozszerzenia świata Warhammera nie ma co liczyć na inne rodziny jak na razie. Ludzie na forach mają dość Von Carsteinów. Z drugiej strony znajdą się tacy którzy by te rodziny bardo chcieli.

Gobbla
21-03-2017, 05:45
No cóż... Mimo wszystko to na Von Carsteinach cały Army Book VC się opiera i to ich historia utworzyła podwaliny pod tą "rasę" więc trudno by jakieś marginalne ugrupowania CA wykorzystywało. Mówisz wampir - myślisz Von Carstein. Tak to wygląda w WFB.

SaperHeart
21-03-2017, 06:09
No cóż... Mimo wszystko to na Von Carsteinach cały Army Book VC się opiera i to ich historia utworzyła podwaliny pod tą "rasę" więc trudno by jakieś marginalne ugrupowania CA wykorzystywało. Mówisz wampir - myślisz Von Carstein. Tak to wygląda w WFB.

I tu nie masz racji. Wstępem do tego była 7ed, a dopiero w 8 ed. GW skupił się tylko na von Carsteinach. W 6 edycji był całkowity podział na rody i trzeba tutaj wspomnieć, że całkiem prawdopodobne jest to, że Vlad jest jednym z wampirów z elity Neferaty, który po upadku Nehekhary postanowił się od niej uwolnić i podażył na północ w stronę ludzkich ziem. Nie wiem dlaczego GW akurat się skupiło tylko na tym rodzie ale osobiście wolałbym zobaczyć Blood Dragonów z Walachem na czele lub samą Neferate. Poza tym VC mają takie pole manewru, że CA może wszystko zrobić w ich kierunku, a lament ludzi co do Von Carsteinów uważam za uzasadniony, ponieważ są najsłabszym i najmłodszym z 5 rodów.

Ituriel32
21-03-2017, 08:05
Von Carstenowie są dlatego że są blisko, znaczy Sylvania jest częścią imperium. GW chciało chyba skupić sie na kilku nacjach.

A tak ogólnie to spokojnie poczekamy do tego 31 i zobaczymy co tam pokarzą i zapowiedzą. Jak gdzieś pisałem ja licze na zapowiedz młota2 i jakiegoś dlc.
Młotek1 to gra gdzie mogą wcisnąć kolosalną ilość dlc, ale na razie się powstrzymują.

Samych mniejszych nacji jest masa: Estalia (sznasa w młocie2), Norska (sznasa w młocie2), Tilea (dog of cośtam), Księstwa Graniczne (szukam fajnej modyfikacji która daje im mieszane jednostki imperium i bretki), Kislev (tu jest największa szansa na flc lub raso paka). Cała masa lord paków z osobnymi pozycjami startowymi, głównie imperium (Gotowy już Boris), ale i u innych nacji spokojnie coś się znajdzie: Red Diuk (chyba najciekawsza miejscówka), Neferata pierwsza wampirzyca (ale to dopiero po dodaniu TK), Karak Anzul. A jak już przy brodaczach jesteśmy to Ungrim kiedyś zostanie przeniesiony do Karak Kadrin (najpewniej po premierze ogrów).

Według tego co CA pisało dlc i flc będą dotyczyć całości, więc nie trzeba się aż tak martwić.
I zobaczcie że w sprawie Bretki CA się z GW dogadało i razem zrobili kilka dodatkowych jednostek. Tak więc podobnie mogą zrobić z innymi nacjami.

- - - - - - - - - - - - -

Według słów CA każda cześć ma zawierać 4 rasy na start co daje łącznie 12, a jak dodamy jeszcze dodatkowe do pre-ordera (+3) to wychodzi nam już 15 z 16. Co raczej przełoży się na dodanie wyodrębnienie nacji słabiej wyeksponowanych w AB.

Gobbla
21-03-2017, 09:47
I tu nie masz racji. Wstępem do tego była 7ed, a dopiero w 8 ed. GW skupił się tylko na von Carsteinach. W 6 edycji był całkowity podział na rody i trzeba tutaj wspomnieć, że całkiem prawdopodobne jest to, że Vlad jest jednym z wampirów z elity Neferaty, który po upadku Nehekhary postanowił się od niej uwolnić i podażył na północ w stronę ludzkich ziem. Nie wiem dlaczego GW akurat się skupiło tylko na tym rodzie ale osobiście wolałbym zobaczyć Blood Dragonów z Walachem na czele lub samą Neferate. Poza tym VC mają takie pole manewru, że CA może wszystko zrobić w ich kierunku, a lament ludzi co do Von Carsteinów uważam za uzasadniony, ponieważ są najsłabszym i najmłodszym z 5 rodów.

Dobrze wiedzieć :). Tak jak mówiłem, specem od historii wampirów w Warhammerze nie jestem toteż cieszy mnie, że wśród Was mogę pogłębić swą wiedzę. Człowiek się całe życie uczy mimo iż w Warhu (od 1 edycji RPG poczynając, po WFB i 40k) siedzi już dobre 15-16 lat ;). No, ale wracając do wampirów - mimo wszystko mi się historia Von Carsteinów podoba, ma swój klimat mimo iż sam ród nie należy do najbardziej wiekowych. No nic, nie marudzę już żeby nie mieć opinii jak kolega royal1410 :P.

Ituriel32
21-03-2017, 10:00
Wiesz zawsze możesz poczytać temat tu z forum http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?12066-Warhammer-opis-%C5%9Bwiata-ras-frakcji-wojsk

W sumie teraz rasa-paki mogą być dużo ciekawsze. przy założeniu że Młotek 2 będzie dotyczyć elfów, to wyobraźcie sobie dwa raso-paki z Norska i Estalią. Gdzie jeden startowy lord zaczynałby w ekspedycji (znaczy w nowym świecie) a drugi w tradycyjnych ziemiach swoich nacji (czyli w starym świecie). Wtedy nie miałoby znaczenia że masz tylko jedną cześć młota, bo jak kupisz dlc to i tak coś do gry dostaniesz.

Arroyo
21-03-2017, 10:02
Pamiętajcie, że z Wampirów i w ogóle nieumarłych wciąż można dodać V'Sorana, Zachariasza, Abhorasha, Walacha, Luthora Harkona, Mallobaudego, a nie tylko Konrada czy Krella.

Izabelin
21-03-2017, 11:41
Chaos czytałem, że mają podzielić na frakcje każdego z czterech Bogów Chaosu. Może lepiej podzielić go po prostu na Wojowników Chaosu i Demony Chaosu jak w Army Bookach? .

Tyle, że ten podział z AB i wizja zjednoczonego Chaosu jest sztuczna.

Bogowie chaosu nienawidzą się nawzajem prawie tak samo mocno, a może nawet tak samo lub też i bardziej, niż innych bogów. Chaos napada na południe raz na kilkanaście pokoleń, a większość czasu spędza po prostu na walkach wewnętrznych. I te walki pomiędzy bogami powinny zostać jak najbardziej oddane. A aby mogły zostać oddane, armie powinny zostać rozdzielone. Tak będzie ciekawiej zwyczajnie.

Gobbla
21-03-2017, 16:22
Pamiętajcie, że z Wampirów i w ogóle nieumarłych wciąż można dodać V'Sorana, Zachariasza, Abhorasha, Walacha, Luthora Harkona, Mallobaudego, a nie tylko Konrada czy Krella.

Wiesz, co jak co, ale wampiry mają już pięciu LL. Narazie im wystarczy :). Priorytet to moim zdaniem chaos (zwierzaki i woje) oraz elfy. No i w Imperium oraz Bretonnii mogliby dać kogoś. Ciekawy jestem kogo twórcy mieli na myśli z tym ''starym znajomym'' jako ostatnim elementem z FLC. Chyba nie dadzą Nagasha czy Drachenfelsa :D.

Arroyo
21-03-2017, 16:41
Wiesz, im więcej, tym lepiej, prawda?A co do ilości LL'ów Wampirów to jest ich sześciu, jeśli dodamy Czerwonego Diuka (który jest tylko na multi grywalny)

ares354
21-03-2017, 17:21

Abhorash z tych przez Ciebie wymienionych ma bardzo małe prawdopodobieństwo. Z filmików z nim się dowiedziałem że jest naprawdę potężny i pozbycie się wampiryzmu mocno ogranicza jego role w prowadzeniu czy to Armii Nieumarłych czy Królów Grobowców. On nawet w swojej historii od początku nie miał takich ambicji jak Vlad ani tez nie był tak walnięty na głowę jak Konrad.

Wydaje Mi się że on podzieli los Ariel.

Arroyo
21-03-2017, 17:25
Ariel akurat ma szansę wejść do gry. Pamiętaj, że nadal mogą dać Leśnym Elfom nowych LL'ów. Gadanie na oficjalnym forum CA mało mnie interesuje poza samymi zapowiedziami.

Ituriel32
21-03-2017, 17:34
Wielka latająca ćma siejąca spustoszenie czarami jest najbardziej wyczekiwanym leśnym elfem na forach.

ares354
21-03-2017, 17:38
Ariel akurat ma szansę wejść do gry. Pamiętaj, że nadal mogą dać Leśnym Elfom nowych LL'ów. Gadanie na oficjalnym forum CA mało mnie interesuje poza samymi zapowiedziami.

Raczej chodzi Mi o ich mantrę że nie będzie DLC dla DLC, a to słowa deweloperów a nie ludzi z forum. Dopóki nie zostanie ona dodana, będą bardzo pesymistycznie nastawiony na niego. Poza tym Wampiry mogą dostać jego dwóch "uczniów" Walacha i Red Duka, jeden w grze istnieje.

Z drugiej strony może dostanie swoją szansę w drugiej części gry. W końcu raz Leśnie Elfy wklepały swoim braciom i siostrom i to nie byle komu. I Ariel była częścią tej armii która wyruszyła wraz z Orionem.

Arroyo
21-03-2017, 17:40
DLC do DLC, a FLC do DLC to 2 inne rzeczy. Mylisz pojęcia, bo np. do Zwierzoludzi doszedł Morghur przy DLC Leśnych Elfów jako darmowa zawartość do DLC'ka.

Ituriel32
21-03-2017, 17:50
No i chaos też dostał małe uzupełnienie.

Arroyo
21-03-2017, 17:55
A wciąż ma duże szanse, by otrzymać pełne dopakowanie - wiesz, Molochy Khorna, Maruderów na rumakach Slaanesha itd. Wszystko jest możliwe.

ares354
21-03-2017, 18:00
DLC do DLC, a FLC do DLC to 2 inne rzeczy. Mylisz pojęcia, bo np. do Zwierzoludzi doszedł Morghur przy DLC Leśnych Elfów jako darmowa zawartość do DLC'ka.

Nie mylę pojęć. Mowa że nie będzie DLC do DLC a słowem nie wspomniałem że Elfy nie dostaną FLC, bo tego po prostu nie wiem. I to jest najbardziej zabawne, bo Morghur jest największym wrogiem Ariel. A jej w tym DLC Elfów nie ma, co jest po prostu głupie i był to błędny ruch ze strony CA.

Arroyo
21-03-2017, 18:03
Nie ma, bo póki co dużo lepiej było dać Oriona i Durthu - ten drugi to jeden z zabójców Morghura. Czy to błędny ruch? Moim zdaniem nie, raczej jest to bardzo możliwy materiał na FLC do DLC. W myśl zasad 4 edycji Warhammera Fantasy Battle (tu nie ma znaczenia dla mnie, czy TW: Warh jest na 8, czy 7 edycji, czy na podstawie 4 edycji - uwzględniam wszystkie) używa ona Wysokiej Magii, więc raczej za darmo przy Wysokich i Mrocznych Elfach ma szansę dojść.

SaperHeart
21-03-2017, 20:04
Jeżeli chodzi o Abhorasha to na waszym miejscu bym zapomniał o tej postaci, ponieważ stworzenie tak potężnego Lorda nie miałoby sensu i zaburzałoby zbytnio balans, bo po co tworzyć postać, która nie odzwierciedla swojej potęgi ? Poza tym jego aktualną lokacje jest daleki wschód gdzie jest nieśmiertelnym cesarzem, zwanym czerwonym smokiem. Szkoda tylko Nathaniel Long nie zdążył wypuścić opisanej w 3 częściach historii na jego temat :(
IMO, WE też nie mają co liczyć teraz na LL. Dopiero przy wprowadzeniu High Magic możemy liczyć na jakąś dodatkową postać.
Jestem bardzo ciekaw kto miał rację i trafił w "An Old Friend", jeszcze tylko 10 dni.