Zobacz pełną wersję : DLC/FLC/Legendarni Lordowie - spekulacje, dyskusja.
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
Na streamie potwierdzono że jednostki danych prowincji nie będą ograniczone do jednej a bedzie można rekrutowac ile się chce.
Z tego co widzę u streamerów to DoW zostało wrzucone do Imperium jako RoRy. Z jednej strony to fajnie, ponieważ Imperium będzie miało najwięcej jednostek RoR w grze i będzie to dosyć klimatyczne ale z drugiej strony nie zobaczymy ani Estalii ani Tilei jako osobnych DLC...
Dziwne, bo do Dogs of War zaliczają się takie jednostki jak strzelcy z Miragliano, czy Pustynne Psy Al Mukhira czy jakoś tak. A nie jednostki rodem z "Warhammer: Inwazja" czy RPG'a i "Armii i uniformów Imperium", gdzie przedstawiono bliżej np. carroburskie wielkie miecze. Wcale to nie blokuje Estalii, Tilei czy ewentualnie Arabii (nawet w formie hordy).
Magnus Pobożny
05-09-2019, 06:55
Znaczy,że będzię można rekrutować sławne regimenty ile się chcę czy będą jakieś nowe jednostki od prowincji?
To będą nowe jednostki od prowincji.:
Carroburg Greatswords
The Bordermen
Swords of Ulric
The Emperor's Wrath
Sootson's Guns
Nordland Mariners
Gunderman's Surefires
The Stubborn Bulls
Knights of the Everlasting Light
Knights of Morr
Stir River Patrol
Eldred's Guard
Noble Sons Abroad
Magnus Pobożny
05-09-2019, 13:53
Dzięki
Ituriel32
06-09-2019, 16:48
Mamy pacz noty
https://www.totalwar.com/blog/total-war-warhammer-ii-patch-notes-the-empire-undivided-update/
Oraz starych przyjaciół.
https://www.totalwar.com/blog/total-war-warhammer-ii-gotrek-felix-faq/
.
Presidente
06-09-2019, 16:53
Szkoda, że nie będą działać w kampanii multi
Mnie bardziej dziwi to że Gotrek jest lordem bo na tyle ile wiem o tej postaci wydaje to się zupełnie nie trafione rozwiązanie. Na szczęście cała reszta na duży plus i podobają mi się zwłaszcza unikalne jednostki dla poszczególnych prowincji które podobno będzie można normalnie rekrutować. No i oczywiście z niecierpliwością czekam na zaktualizowaną listę FLC,najbardziej biednie wyglądają w tej chwili Leśne,Norska i Zwierzaki a pod względem mechanik także Zieloni i mam nadzieję że te frakcje doczekają się odrobiny miłości prędzej czy później. No i niezmiennie czekam na kult Ulryka i grywalny Middenland,Kislev i TEB ale tutaj poza Kislevem widzę już mniejsze szanse.
Ituriel32
06-09-2019, 18:38
Dla mnie najważniejszą wiadomością pacz notów jest to że następna aktualizacja nie będzie zmieniać starych ras, ale skupi się na technicznych sprawach kampanii. Z jednej strony jestem tym trochę rozczarowany bo te reworki są potrzebne ale z drugiej strony technicznie z ME jest strasznie.
Co do Goteka i Feliksa to jakoś tak średnio mnie to obchodzi, zwłaszcza że przyjdzie mi na to poczekać ponad miesiąc.
Ja tam jestem w sumie zadowolony z całości bo będę mieć zawartości na 200-300 godzin gry:
- Dwie kampanie wędrowcem (wiru i ME).
- Jedna łowczym (wiru).
- Jedna Białasem (wiru) ale możliwe że na ME też się skuszę.
- Jedna Geltem.
- Jedna wampirami. W końcu trzeba zmierzyć się ze zmienionym imperium.
- 1 Lordem Skrolkiem i w sumie na tą najbardziej ostrze sobie zęby. Bo to może być jedno z większych wyzwać. Białas i Wędrowiec z północy, Teclis i Khalida z zachodu, Sotek od południa.
Ogólnie nie lubię kampanii wiru, ale Lustria jest wyjątkiem, ponieważ jej wersja z ME jest tragicznie mała i ciasna.
SaperHeart
06-09-2019, 22:26
Mam mieszane uczucia co do tego DLC...Gotrek jest zbyt legendarną postacią...dodatkowo zrobili z niego Generala...sam nie wiem...to tak jakby dali nam do gry Abhorasha...jestem ciekaw jak go wyważa, ponieważ musi być mega koksem. Nadal czekam na możliwość gry Borisem i Red Diukem w kampanii. Dodatkowo, boli mnie to że Krell nadal jest pacynką. Kiedy w końcu z niego zrobią bohatera ?
Eutyches
07-09-2019, 08:01
Moje marzenie o Gotreku i Felixie będzie spełnione?! To nie 1 kwietnia? ;) Ależ to będzie para, bo w powieści, to Gotrek to taki Terminator, a Felix z czasem, ale nie będę spoilerował^^ Już kupuję, jak jest :P A, że zrobiono z Gotreka Lorda, czy też generała? W praktyce wyjść może dobrze.
Dzięki tej parze zainteresowałem się światem Młotka, bo cykl powieściowy jest bardzo dobrze skonstruowany, mimo że nie pisany przez jednego autora.
wg powieści był kimś więcej niż zwykłym Zabójcą, szukającym zadośćuczynienia za popełnione czyny, jak się dokładnie wczytać to można odnieść wrażenie, że pochodził z bardzo wysokiej w hierarchii rodziny, czy też klanu? Możliwe, że w ostatnich tomach to wyjaśniono, teraz nadrobię zaległości.
Mam wrażenie ,że warhammer robi się coraz pełniejszy i wiele rzeczy których można było się przyczepić w jedynce w mortale empires zostaje dodane a warhammer 3 nawet nie zostaje zapowiadany więc CA ma co najmniej dwa lata na patche i dodatkowy content dodawany do 2 nie wiem czy wydadzą jeszcze jakieś dlc ale może zmienią/poprawią jeszcze kilka frakcji w starym świecie jedyne czego mi brakuje to arabii gdyż północ arabi podzielona między bretonie tk i pomniejsze frakcje
Magnus Pobożny
07-09-2019, 12:32
Wszystko niby fajnie urządzają, ale nie dosyt pozostaje - Imperium nadal brakuje LL czy jednostek; Na razie to wampiry i jaszczury są pełne, a reszcie jeszcze sporo brakuje
Czego brakuje takiej Bretonni? :confused:
Magnus Pobożny
07-09-2019, 16:30
LL-ów.
Ituriel32
07-09-2019, 17:35
Chyba niepotrzebnie oglądałem parę filmików z kampanii. Ponieważ już wiem że CA nic nie zmieniła zachowania hordy. Więc taki Wędrowiec potrafi paść w 7 turze, bo nie werbuje wojska.
Nowe Imperium będzie mogło teraz przekazywać regiony startowym właścicielom w obrębie imperium. Czyli po ludzku jak np. wampiry zajmą jakiś region Ostlandu to my możemy do odbić i oddać Ostlandowi, dzięki czemu uzyskamy dużo punktów poparcia.
Z ciekawych informacji jest to że CA dalej trolluje graczy chcących pograć Boryskiem i Middenlandem.
Karl Franz – Foot: -150 cost
Karl Franz – Warhorse: -50 cost
Karl Franz – Barded Warhorse: -100 cost
TODDY ON /!$%!£@ FOOT: -100 cost
TODDY ON A /!$%!£@ BARDED WARHORSE: –50 cost
Dodatkowo wśród nowych regionalnych jednostek nie ma nic z frakcji Urlika, czyli potencjalne dlc/flc dalej jest możliwe.
Co do Bretki to tak naprawdę ma ona już wszystko ponad stan, bo GW porzuciło tą frakcje na 6 edycji. W przyszłości może dostaną jeszcze 1 LL, ale jak dla mnie już teraz są ok.
,
SaperHeart
08-09-2019, 09:30
Chyba niepotrzebnie oglądałem parę filmików z kampanii. Ponieważ już wiem że CA nic nie zmieniła zachowania hordy. Więc taki Wędrowiec potrafi paść w 7 turze, bo nie werbuje wojska.
Nowe Imperium będzie mogło teraz przekazywać regiony startowym właścicielom w obrębie imperium. Czyli po ludzku jak np. wampiry zajmą jakiś region Ostlandu to my możemy do odbić i oddać Ostlandowi, dzięki czemu uzyskamy dużo punktów poparcia.
Z ciekawych informacji jest to że CA dalej trolluje graczy chcących pograć Boryskiem i Middenlandem.
Dodatkowo wśród nowych regionalnych jednostek nie ma nic z frakcji Urlika, czyli potencjalne dlc/flc dalej jest możliwe.
Co do Bretki to tak naprawdę ma ona już wszystko ponad stan, bo GW porzuciło tą frakcje na 6 edycji. W przyszłości może dostaną jeszcze 1 LL, ale jak dla mnie już teraz są ok.
,
Hm...A nie było podobnie ostatnio z tym trollowaniem? Wydaje mi się, że zrobili tak samo przy opisie Patch Note. Może to jednak oznaczać, że Borisa zobaczymy jako oddzielnego LL.
Magnus Pobożny
10-09-2019, 16:10
Z tego wynika,że Jaszczurom brakuje tylko Troglodonów, ciekawe czemu zrobili kilka jednostek których nie ma w bitewniakach a nie zrobili już istniejącej?
Smikers123
13-09-2019, 17:33
I jak tam? Jakie wrażenia? Warto kupić?
Czyli wychodzi że Gotrek będzie dowódcą krasnoludów w nowym świecie a Felix jego przydupasem jako bohater
Wgryzłem się mocno w kampanie Markusa moje wrażenia były bardzo pozytywne,ale przy czytaniu tej mini recenzji trzeba mieć na uwadze że zawsze miałem słabość do Imperium jako frakcji a także marzyłem o zmasakrowaniu jaszczurek i szczurów mieczem,ogniem i prochem od premiery WH2 :P. Oto jak widzę content dla Imperium :
Markus - bardzo dobry LL,niby nie ma wierzchowca ale jest po prostu przekozacki jako lord strzelający,moim zdaniem tylko Alith Anar może z nim jakoś stawać w szranki na tym polu. Do tego ma umiejętność która działa jak sieć Amyntoka, świetną umiejętność dobijania wrogich pojedynczych jednostek(lordów,bestii,herosów itd.) i kilka innych unikalnych cech buffujących przede wszystkim łowców.
Wielki Łowczy - średni w walce ale za to fantastyczny jako lord buffujący naszą armię. Zwiększa zasięg łowców(mają aż 180 zasięgu z jego specjalną umiejętnością!) i łuczników a także daje wiele innych unikalnych umiejętności. Moim zdaniem równorzędny wybór dla zwykłego generała mimo braku wierzchowca.
Łucznicy - mają dwie zalety,nie wymagają koszar i są tani w rekrutacji i utrzymaniu. Przyzwoita jednostka na początek ale potem coraz bardziej odstaje. No i ich wielki minus to zaledwie 120 zasięgu(135 z Łowczym).
Łowcy - najlepsza jednostka tego dlc,dosłownie masakrują wszystkie duże jednostki a przy tym są całkiem skuteczni przeciwko piechocie. Dwie jednostki łowczych i nowa super bestia jaszczuroludzi ledwo dobiegnie do naszych linii i od razu się załamie,hp kroxigorów, starożytnych stegadonów,szczuroogrów,terrorgheistów a nawet kolosów topnieje w błyskawicznym tempie, polecam,10/10 :p.
Wozy Bojowe - są absolutnie do niczego,wolne,robią mały dmg,doganiają je nawet skinki,nie nadaje się jako rydwan bo ma staty w walce wręcz na poziomie chłopów...Tragiczna jednostka. Absolutnie beznadziejna,nieprzemyślana i bezużyteczna. Wersja z moździerzem być może ma jakieś sensowne zastosowanie ale darowałem sobie sprawdzanie tego woląc rekrutować jazdę z granatnikami. Jedyna pozytywna rzecz związana z tą tragiczną jednostką to wariant ROR z hellblasterami który jest jednym z,albo nawet najlepszym ROR-em w grze.
Kampania Markusa,Vortex - Jedna z lepszych kampanii jakie grałem, wymagający początek, bardzo podoba mi się motyw z posiłkami z imperium, czterej łowcy też mają swoje mini questy i są naprawdę przydatni w walce,zwłaszcza Jorik i Kalara, sam Markus też jest super no i nareszcie mam to czego chciałem - grywalną frakcję ludzi w Lustrii,bez konieczności grania kilkuset tur Imperium w ME...Jedyny minus to moim zdaniem nie do końca przejrzysty system łask elektorskich przez co do tej pory nie odblokowałem żadnych unikalnych oddziałow które doszły dla Imperium z FLC i to że złość "dżungli" wzbudza nawet to jeżeli wybijemy szczury, trupy albo dzikich orków co moim zdaniem jest absolutnie bez sensu i takie działania zamiast podwyższać współczynnik wrogości powinny ją obniżać no ale o tym CA niestety nie pomyślało...Mimo to kampania Markusa jak dla mnie 9/10.
Co do Nakaia to powiem tyle że po obejrzeniu gameplayów nie zamierzam tykać go kijem dopóki CA nie da jakiegoś fixa dla jego frakcji...Dość powiedzieć że sam Nakai nie wydaje się szczególnie ciekawym LL(podobnie jak Gor-Rok), mechanika hordy jest tak beznadziejna jak była(czyli minie sto lat zanim uda się odblokować wszystkie budynki),jego wasal jest frakcją kadłubową nie rozwijającą swoich osad,nie rekrutującą armii i po prostu egzystującą a na domiar złego nie mamy nawet możliwości solidnego zarabiania pieniędzy bo Nakai nie może ani plądrować osad ani wchodzić w tryb plądrowania armią...Ich nowe zabawki też tyłka nie urywają, święte kroxigory są niewiele lepsze od zwykłych Kroxigorów i padają jak muchy od ostrzału a Razordony nie zadają żadnego sensownego dmg, jedyna jednostka warta uwagi to ich nowa bestia ale na nią jest nałożony limit rekrutacji(identycznie jak u TK) więc jeżeli ktoś by chciał kupić DLC tylko dla jaszczuroludzi to zdecydowanie odradzam.
Czyli wychodzi że Gotrek będzie dowódcą krasnoludów w nowym świecie a Felix jego przydupasem jako bohater
Nie,Gotrek nie jest żadnym dowódcą krasnoludów. To lord pojawiający się w ramach eventu i zatrudnić go mogą Bretońskie,Krasnoludzkie i Imperialne frakcje na 20 tur,potem znika i może pojawić się za jakiś czas ponownie. Ale tak,Felix jest jego "przydupasem",czyli tak jak jest w lore.
Nie,Gotrek nie jest żadnym dowódcą krasnoludów. To lord pojawiający się w ramach eventu i zatrudnić go mogą Bretońskie,Krasnoludzkie i Imperialne frakcje na 20 tur,potem znika i może pojawić się za jakiś czas ponownie. Ale tak,Felix jest jego "przydupasem",czyli tak jak jest w lore.
Na razie pojawili się mi u bota w kampanii Wiru - raz w barwach New World Colony, a raz w ekspedycji Wulfharta. Za drugim razem bolało, bo zajęli mi miasto :eek:
Ituriel32
13-09-2019, 21:57
Dla mnie imperialna część bije jaszczurczą na głowę.
Gor-rak jest zbyt op. Itza jedno z najlepszych miast w grze, Lord Kroak od razu dostępny, i na koniec sam wielki białas (który nie jest wcale wielki i biały... CA jak dla mnie spartaczyła robotę przy jego wyglądzie) który jest bardzo mocny a jego bufy i umiejki wzmacniają Saurosy do kosmicznego poziomu (a cena to jakaś masakra). Daje nam to jedną z najłatwiejszych frakcji w grze.
Granie nim jest po prostu za łatwe dla weterana (pograłem tylko parę tur i mi się znudziło, ale wrócę na pewno). Choć dla nowego gracza może być to przyjemne wprowadzenie do jaszczurek. Niestety sama rozgrywka jest typowa.
Nakai i horda.
Tu wolałbym go jako unikalnego legendarnego bohatera, ale jako lord nie jest zły. W zasadzie ma wszystko co lord powinien mieć.
Ja tam uważam że dodanie jemu tej frakcji wasala to ruch prawie genialny:
- blokuje natychmiastową odbudowę.
- daje małe dochody.
- pozwala się zregenerować.
- pozwala się bronić (pod osadą).
Wadą jest to że ci wasale zajmują tylko teren. I jak się rozrośniemy to przestają być tak użyteczni bo po 60 turze garnizon osad staje się bezużyteczny, a armia z rytuały nie może być wszędzie (i się topi w zastraszającym tempie). Tak że obrona tych ziem staje się problemem.
Ale uważam że jest tu pole do poprawy, zwłaszcza mody mogą tu zdziałać cuda.
Co do nowego werbunku jest prawie ok.
+ Naprawili życie nowo stworzonej hordy.
- Ale nie ruszyli tego co było dla mnie ważniejszych problemem werbunku hordy, czyli "tu i teraz". Grając hordą jesteśmy przymuszeni do werbunku najsilniejszej jednostek i nie ma miejsca (a właściwie czasu) na eksperymenty czy próbowanie. Grając nacją osiadłą wystarczy podbić nowy region i już można dodać nowe inne jednostki do armii.
Natomiast to co jest tu najgorsze to to że CA przeoczyły największą bolączkę hordy czyli brak rozwoju imperium. Po prostu horda ma 30-40% mniej do roboty w porównaniu do zwykłych nacji.
Jako lordowie Nakai i Gor-Rak są okej, a nawet są silni jak na pieszych wojowników.
Zwykłego lorda krokodyla nie próbowałem, nie mogłem się przemóc by go zwerbować.
Nowe Kroxigory wypadły bardzo dobrze, tak z wyglądu jak i z gry.
Nowe dystansowe dinozaury są przeciętne, bo CA poskąpiło im statystyk.
Wanozaura nie testowałem bo nie dociągnąłem kampanii do momentu gdy będę mógł je powołać.
Imperium za to.
Łowczym nie zagrałem za dużo bo czekam na mody. Potencjał jest w poziomie trudności, w fabule (bohaterowie i ich opowieści) i miejscu startu.
To co najlepsze to to że jesteśmy w zasadzie zmuszeni do grania defensywnej kampanii, co jest ciekawe. W zasadzie gdyby dali mi jeszcze teraz boryska to Imperium było by dla mnie skończone (w sensie w pełni pozytywnym), jego teoretyczna kampania byłaby najlepsza z całego imperium: Orkowie, gobliny, leśne elfy i norsmenii.
Za to rework Imperium wyszedł miodzio.
Nowy skrypt CA zamienia niektóre frakcje. Jak wybierzemy imperium to jest normalnie, ale jak weźmiemy Gelta to zamieni on nam miejscami karak Hirm i tamtych żółtych goblinów.
Dodanie możliwości werbowania nowych jednostek do miasteczka powoduje wzrost jakości buntowników więc teraz trzeba bardziej uważać.
ta nowa waluta imperium wpływy jest słabo wyważona. O ile na początku jest jej mało tak jak ma się już z 10 osad i 2-3 armie to można ją farmie hurtowo. tu przydałby się jakiś zmniejszasz.
Nowe wydarzenia są ok, ale dość szybko się powtarzają.
To co mi się spodobało to jedno w którym można wysłać wsparcie bo bitwy. mamy tam 5-7 jednostek i musimy się wykazać. W zasadzie toczę każdą taką bitwę (jak na razie naliczyłem 5 wariantów) i zawsze zostawiam teraz 2000 w skarbcu :)
Nowa konfederacja też bardzo przypadła mi do gustu. Bo pozwala skupić się na ofensywie poza granicami imperium. A w tym czasie bawimy się polityką. Dobre jest też oddawanie regionów elektorom.
A po przyłączeniu można wybrać sobie kto zostanie lektorem.
Start Imperium jest teraz trudniejszy. Znaczy dużo łatwiej jest zjednoczyć Reikland, ale pozostaje fort. I jest to o tyle uciążliwe że jedną armią ciężko go przejąć, a cały czas jest tam werbowana nowa buntownicza armia. Zaś zasadzka często nie chce wskoczyć. Bo widzą nas krasnoludy i gobliny z pobliskich gór.
Nowe regionalne jednostki są jak najbardziej ok. I jest o co się starać.
Co do jednostek.
Łucznicy w zasadzie wygryźli mi moje wolne kampanie.
Myśliwi są na razie zbyt op.
Zwykłe wózki mi się podobają ale szału nie ma.
natomiast te z moździerzami to inna bajka. Zaznaczam że moździerz to moja ulubiona artyleria imperium a teraz dostałem jej mobilną wersje.
Na razie pojawili się mi u bota w kampanii Wiru - raz w barwach New World Colony, a raz w ekspedycji Wulfharta. Za drugim razem bolało, bo zajęli mi miasto
Ja widziałem ich na razie raz w swojej kampanii Markusem jako opcja do zwerbowania,niestety mimo że event się odpalił to się nie pojawili jako że jeszcze nie mam tego FLC :(.
Ja tam uważam że dodanie jemu tej frakcji wasala to ruch prawie genialny
To jest bardzo dobry pomysł ale źle wykonany. Decyzja o tym że nasz wasal nie może niczego zrekrutować ani zbudować jest totalnie absurdalna,co to za obrońcy skoro nie mogą się sami obronić...? Przez to mają też zerowy współczynnik siły więc wciągają Nakaia w kolejne wojny. I naprawdę nie rozumiem w jaki sposób niby naprawiono życie nowej hordy która nie ma żadnych ciekawych budynków. Po co globalna rekrutacja skoro Nakai może po prostu przekazywać nowej hordzie jednostki rekrutowane u siebie...? Po cichu liczyłem że skoro nie mają budynków do rekrutacji będzie się dało w nich zbudować budynki z hajsem albo budynki dające jakieś globalne buffy dla naszej frakcji i wasala ale cóż...
Jeszcze co do jednostek to każda z tych nowych coś zrobi,nawet te wozy które zmieszałem z błotem nabiją trochę killi... Po prostu nie widzę sensu w ich rekrutacji poza łucznikami,łowcami i bestiami jaszczurek. Ok,święte kroxigory może i są mocne ale są dużo gorsze od innych wysoko poziomowych jednostek jaszczurek,tak samo z razordonami czy wcześniej salamandrami. U Imperium identyczna sytuacja,mamy 20 slotów,co weźmiemy? Wozy które nabiją 50 killi czy jazdę z granatnikami,łowców albo wielkie miecze...? Dlatego nie bardzo rozumiem czemu CA dodaje jednostki których użyteczność jest znikoma.
PS: Doszły dwa nowe osiągnięcia za wygranie kampanii Imperium.
Presidente
14-09-2019, 01:11
Przeszedłem kampanie Nakaia krótką w Mortal Empires . Imperium rozrosło się wszędzie - myślałem, że będę musiał lecieć do orków przez Stary Świat a tu nagle po zabawie. Budynki hordy zarówno u Nakaia jak i innych lordów bardzo marne. Żadnych ciekawych buffów. Budynki hordy mogłyby się różnic dla Slana, wodza skinków.... Technologie tez jakieś nudne. Wasal nawet na początku jest praktycznie nieprzydatny poza dochodem- byle armia Norski go pokonuje albo po prostu go oblega. Ta przywoływana armia to nie wiem co robi - daje jej rozkazy a ona idzie okrężną drogą. Na marszu szybkim, cały czas na wyczerpaniu. Lata to wte i wewte
Ja teraz gram Gor Rokiem kampanię Wiru. Jako że miałem sporo kasy (zanim nabiła się populacja na odpowiedni poziom w pierwszej prowincji zbytnio nie maiłem jej na co wydawać), zdecydowałem się wydać 10 k na najpotężniejszą interwencję mającą przeszkodzić pierwszemu rytuałowi Skavenów... w efekcie czego klan Moors przestał istnieć. Gotreka z Felixem w końcu ubiłem (czy raczej zraniłem na x tur) 2 armiami na automacie odzyskując przy tym utracone miasto. Gor Rok z Kroakiem jest faktycznie mocno op, ale innymi LL jakoś wcześniej wybitnie mi nie szło granie lizakami. A teraz idzie prawie jak z płatka, niedługo wykończę Pestilence i Skryre. Trochę krwi napsuły mi orki, ale już się zajął nimi mój sojusznik - Nakai.
Eutyches
14-09-2019, 17:29
Cysorz (http://forum.totalwar.org.pl/member.php?13778-Cysorz)
Gotreka z Felixem w końcu ubiłem Podają że będą dostępni za jakiś czas? Źle poczytałem?
Presidente
14-09-2019, 17:32
Dostępni dla nas za jakiś czas (jak kupisz magazyn White Dwarf to miesiąc wcześnie niż inni). Po mapie już biegają u innych frakcji
Eutyches
14-09-2019, 17:45
Gram krasnalami teraz, białym będę ich miał, znaczy się dopiero za miesiąc :( ehhh a napaliłem się jak krasnolud na szpiczaste uszy mrocznego elfa :P
Magnus Pobożny
16-09-2019, 14:53
Wg podstawka Nakaja rządzi w bitwach - nie dość,że to wspaniały wojownik to jeszcze dodaje obronę Kroxigorom czynią ich maszynkami do mielenia mięsa
KLAssurbanipal
18-09-2019, 12:08
Niech ktoś mi wyjaśni. Dlaczego Gotrek i Felix sa FLC do W2? Przeciez są rekrutowani przez frakcje z W1. Czy będą tylko w Mortal Empires?
Presidente
18-09-2019, 12:46
Pewnie dlatego, że CA już się nie chce updejtować jedynki. Mechaniki kuźni chyba też nie przenieśli na WH1 krasnalom
KLAssurbanipal
18-09-2019, 13:35
No, ale co da ich obecność w dwójce, skoro rekrutują ich frakcje z jedynki? Mortal Empires wyłącznie?
Podejrzewam że głównie Mortal Empires, a w kampanii Wiru ewentualnie tylko ekspedycja Wulfharta.
Presidente
18-09-2019, 14:06
Chyba w kampanii wiru też będą - u Markusa. Możliwe też, że będą śmigali dla wszystkich frakcjach Bretki, Krasnali czy Imperium na całej mapie. Także pewnie będą też działać dla tych frakcji pomniejszych jak je odblokujemy modem jakimś.
Magnus Pobożny
18-09-2019, 15:13
Pisali,że po nowym roku będzie poprawka greenskinów
Ituriel32
18-09-2019, 17:29
Bo jedynka młota zdechła i wszystkie aktualizacje są do drugiej części i ME.
Co zaś dostępności GiF to mogą ich werbować ludzie z Imperium, Krasnoludy i Bretonia.
A że na święta będzie pacz poprawiający techniczne aspekty gry, ale bez aktualizacji ras z jedynki. Więc dużo ludzi obstawia że będzie tam dlc łączone z rasą która już swoją aktualizacje miała czyli krasnoludy, wampiry i może Bretonia. Więc ras mogących skorzystać z niego będzie więcej.
Ponoć bestia i łowczy są sporym sukcesem, więc najpewniej więcej ras z 1 części ma dołączyć do kompanii wiru w przyszłości.
Zaś orkowie i gobliny dopiero w przyszłym roku dostaną swoją aktualizacje. Uważam więc że CA chce zakończyć żywot Młota2 z przytupem i dlc które wszyscy (największa grupa fanów) chcą czyli Orkowie kontra wysokie elfy.
Magnus Pobożny
19-09-2019, 06:30
Mogliby dać DLC z LL-ami wampiròw i bretoni ( nerfretata i ktoś z krucjat) oraz FLC z LL-em leśnych elfòw; ewentualnie liczę na DLC mroczakòw i norskan z FLC zwierzakòw
Mogliby dać DLC z LL-ami wampiròw i bretoni ( nerfretata i ktoś z krucjat) oraz FLC z LL-em leśnych elfòw; ewentualnie liczę na DLC mroczakòw i norskan z FLC zwierzakòw
Podoba mi się druga opcja :) i w sumie może jest nawet bardziej realna bo Wampiry dostały dużo DLC i reworka z liniami więc wydaje mi się że LL mają aż nadto
Magnus Pobożny
19-09-2019, 12:06
Ja tam wolałbym Nerfretatę i żonę Oriona = dwie laski tego uniwersum.
Nie będzie DLC do DLC,a przynajmniej nie chce mi się w to wierzyć bo byłaby to bardzo brzydka praktyka,której na razie CA skrupulatnie unikało. Wampiry z kolei mają aż za dużo LL i dostały już reworka,jeśli na coś mogą liczyć to moim zdaniem max na FLC z Mousillon. Mój typ to DLC dla szczurów i krasnoludów,zwłaszcza że jak ktoś słusznie zauważył bodaj na fanpejdżu CA na fejsie - dodano do gry Gotreka i Felixa,więc dołożenie do gry ich arcyzłodupnego wroga - Thanquola,jest naturalnym krokiem.
Magnus Pobożny
19-09-2019, 17:08
To muszą jeszcze wydać dużo FLC,żeby każda rasa miała przynajmniej czterech LL. Aż mi się wierzyć nie chcę,żeby taka Nefretata, czy taka Ariela nie były dodane, bo to clou uniwersum. Dalej, Thanqual jest raczej dobrym materiałem na LB coś w stylu LB jaszczurów -bo sam nie był przywódcą jakieś frakcji w WF; Ja raczej obstawiałbym Wampiry ze Szczurami.
Ituriel32
19-09-2019, 17:16
Młot pierwszy przestał być aktualizowany po wydaniu połączonej mapy. Jak dobrze pamiętam to komentarz ludzi z CA Był taki, że sami się nie spodziewali że ich kod gry tak się różni, między pierwszą a drugą częścią (dlatego nie było norski na start) i że w zasadzie chcąc aktualizować młota1 musieliby zostawić osobny zespół który pisałby kod nowej zawartości od zera.
Co do potencjalnego dlc i flc z części pierwszej to stawiam na krasnoludy, ponieważ są ok i za bardzo nie ma co u nich zmieniać czy dodawać poza LL.
Co do wampirów to tu spawa jest bardziej skomplikowana. Z 8 edycji został im już tylko Konrad, ale Sylvania już i tak jest za mała na tylu LL truposzy. Czerwony Diuk pozostaje opcją, ale ludzie zjedliby ich za nie ruszenie Boryska. Zaś Neferata najlepiej pasowałaby do 3 części. No i pozostaje jeszcze sprawa Nagasha i końca czasu. Znaczy jeśli planują go dodać to najpewniej jako osobną frakcje taki pełny miks wampirów-królów grobowców, ale brakuje wtedy Legendarnych lordów by wypełnić całość i mogą pozostawić Neferatę do pary.
Z Bretonią pozostaje śliski temat tego że jest ona FLC.
Co do zwierzaków i leśnych elfów to oni tylko jako flc, czyba że CA wymyśli jakieś specjalne dlc dla nich. Przy czym ja zaznaczę że jeśli by pojawiło się takie dlc to ja bym je kupił, przy założeniach że byłaby w nich Ariel lub Siostry oraz reworki obu ras.
Moimi kandydatami z ras 2 części są szczury i mroczaki. Szczury nawet bardziej, bo wtedy byłaby jakby taka odwrócona kolejność dodawania (ostani będą pierwszymi) a dodatkowo szary prorok świetnie by pasował do Feliksa i Gotreka, oraz jest ostatnim tak popularnym szczurem. Tak wiem że jest jeszcze ten inżynier z Piekielnej Otchłani.
- - - - - - - -
@) Magnus
Ariel to królowa leśnych elfów.
Alarielle Świetlista to królowa wysokich elfów.
@Magnus Pobrożny - W takim przypadku edytuje się post, a nie spamuje.
Potwierdzam info - Gotrek i Felix są również w Kampanii Oka Wiru.
Magnus Pobożny
20-09-2019, 05:35
Dla mnie plan minimum LL-òw: jeden mroczakòw - tu nie mam żadnych obiekcji przy wyborze; jeden dla wysokich-aż prosi się o przywòdcę rasy; nagash, nerfretata dla wampiròw; przywòdca rasy Zwierzoludzi; Ariel i ktoś jeszcze dla leśnych; dla Szczuròw szary prorok lub ten z Muldera; jeden z Bretonii; dwòch Norskan; przywòdca Orkòw - dla mnie to największe braki.
Spora ta lista się zrobiła :), zdecydowanie za długo żeby było to zrobione wszystko z informacji jakie były to ponoć ma być jeszcze jeden DLC do WH II na ten rok(prawdopodobnie święta) i na pewno nie będzie to rework Orków, który ma być zrobiony w kolejnym roku dopiero.
Spekulacje były, że Orki będą w DLC z Wysokimi Elfami. Teaz mamy Lizaki i Imperium. Więc z frakcji zostają nam opcja albo Mroczne + coś WH I albo Szczury.
Magnus Pobożny
20-09-2019, 09:15
Miałem na myśli, dodatkowe LL, które muszą zrobić do końca pracy nad uniwersum młotka-oczywiście pomijając te do trójki.
Tak domyślam się :) ale właśnie o to mi chodziło ;p widać jak idą pracę nad dodatkową zawartością teraz żeby było jakieś DLC to musi trochę tego być jak miałby być 1 LL albo coś podobnego jako FLC a tych też jest jak na lekarstwo. Więc podsumowując moim zdaniem z tej listy co podałeś raczej nie doczekasz się wszystkiego ;]
Magnus Pobożny
20-09-2019, 09:36
Moim zdaniem, wszystko jest możliwe,ponieważ:
1.Pierwsze DLC+FLC - ub. święta- 3 LL
2. Drugie DLC+FLC - przyszły rok- 3 LL
3. Trzecie DLC+ FLC - po DLC trójki- przynajmniej 1 LL (W1,W2)
Brakujących czterech LL dadzą jako DLC,FLC jako FLC,DLC do całości trylogii.
Chciałbym żeby było według Twojego planu ale zobaczy się jak będzie :P
SaperHeart
21-09-2019, 10:58
A moim zdaniem cały chaos będzie zrobiony pod 3. Chaos, Norska i Zwierzoludzie zobaczą aktualizację od razu przy wyjściu 3. Tak to bym liczył, że Leśne, Zielonoskórzy i Krasnoludy będą następnym DLC. Nie sądzę żeby Wampiry dostały cokolwiek. Jedyne na co liczę to, że Krella dadzą jako bohatera do Kemmlera, tak jak to zrobili z Gotrekiem i Feliksem. Ogólnie by dali więcej LH, ponieważ uważam, że jest to dobry pomysł.
Ituriel32
23-09-2019, 16:23
Jak wam się gra na nowym paczu.
Mi trochę ciężko. Najbardziej boli mnie zmniejszenie widoczności miast, właściwie podświetlają one teren tylko w zasięgu wsparcia (poziom bardzo trudny). I teraz bardzo często tracę miasto z powodu armii które pojawiają się znikąd.
Poza tym chyba mocno bufneli orków i Imperium, ale osłabili bretonię. Niestety wysokie elfy dalej są przemocarne.
No i wychodzi na to że tury w ME znowu spowolniły.
Ostatni patch to jaja jak berety. Poziom oszustw AI wystrzelił w kosmos na wyższych poziomach trudności. Najbardziej boli brak widoczności i pasywne zgarnianie doświadczenia,przez co AI ma złote belki na wszystkim co powoduje że najgorsze jednostki stają się potencjalnie groźne,jak do tego zwiększymy sobie poziom trudności bitew to AI ma takie czity że miecznicy Imperium nieomal pokonują gwardię elektorską...No bo po co poprawić zachowania bitewne AI,wincyj czitów im dać,będzie fajno! Nie wspominając o idiotycznie zabawnym a przy tym absurdalnym bugu polegającym na tym że jak otworzymy bramę to...AI stoi przed nią i nie może przejść dając się masakrować naszym jednostkom strzelającym! Podoba mi się ta gra ale poziom AI w oblężeniach śmiało może startować do konkursu o miano najgorszego w historii całej serii TW. To że łucznicy i artyleria wroga uwielbiają marnować amunicję na bohaterów w których nie trafiają a AI daje nam się masakrować magią i naszymi własnymi miotaczami w oblężeniach też jest błyskotliwe jak cholera. Więcej cheatów na pewno im pomoże. Na pewno...Prawda?
( ͡º ͜ʖ ͡º)
26-09-2019, 16:02
@UP
AI w total warach zawsze było i prawdopodobnie zawsze będzie głupie. W warhammerze jest to bardziej odczuwalne bo gra jest bardziej rozbudowana, frakcje i jednostki są bardziej zróżnicowane. AI nie jest w stanie ogarnąć wszystkich możliwości jakie daje jej gra. Jak chcesz trudnej kampanii z myślącym przeciwnikiem to graj multiplayer.
Magnus Pobożny
27-09-2019, 06:50
Co nie usprawiedliwia głupich zachowań wcześniej opisanych, tym bardziej że mieli mnóstwo czasu na jego poprawienie.
Można się dowiedzieć jakie są wasze spekulacje co do zawartość DLC do reworków orków w przyszłym roku?
Ituriel32
07-10-2019, 15:32
Nowym flc będzie LL
I będzie on w grudniu.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/a6/2y0113uvm7iw.png
.
Witam mam pytanie co to modingu, można już tworzyć wlasne modele i tekstury? Niedawno sprawdziłem mod dodający kislev, zauważyłem ze husaria ma pióropusze na plecach no i.... kawaleria na niedźwiedziach trochę lepiej wygląda :D
Ituriel32
08-10-2019, 15:20
Grudniowy dlc nie będzie łączonym dlc.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/tp/31bqrc1brn2p.png
Jak dla mnie to słabo, a nawet bardzo słabo. Ponieważ liczyłem na grywalne krasnoludy w kampanii wiru.
.
Czyżby łowca i bestia nie sprzedawali się tak dobrze jak wszyscy zakładali? Ma ktoś jakieś dane odnoście sprzedaży tego dlc?
Może będą grywalne krasnoludy w Kampanii Wiru, ale ich nowi LL nie będą dodani w Mortal Empires... chyba tak też można to tłumaczyć.
Jeżeli to nie jest cross game dlc to na 100% nie będą to krasnoludy bo są z WH1...Dla mnie to w sumie i dobrze bo krasnale nie są w czołówce moich ulubionych ras więc nie przeszkadza mi to że się pomyliłem w typowaniu :p. A skoro nie krasnale to obstawiam że będzie to coś dla Mrocznych Elfów i kogoś jeszcze. Myślę że HE będą w przyszłym roku razem z zielonymi więc to nam pozostawia szczury.
Czyżby łowca i bestia nie sprzedawali się tak dobrze jak wszyscy zakładali? Ma ktoś jakieś dane odnoście sprzedaży tego dlc?
To DLC ma aż tysiąc opinii na steam(jak na dlc bardzo dużo) więc na pewno sprzedało się świetnie. Po prostu CA musiało wykombinować coś innego...
Ituriel32
08-10-2019, 20:36
Krasnoludy wyszły mi z drogi eliminacji.
Pacz bez reworku, więc w grę wchodziły rasy które ten krok miały już za sobą. Krasnoludy, Bretonia, wampiry i Imperium.
Ale imperium było przed chwilą, więc aut.
Wampiry, tu ktoś z CA napisał że jeszcze przez jakiś czas ich nie będzie.
Tak więc zastała tylko Bretka i brodacze.
A z tej dwójki wole karły, to postawiłem na nich. No i dobrze oni by się łączyli ze szczurami. Bo myślałem że teraz CA idzie w myśl zasady "ostatni będą pierwszymi".
Tak powstało mi dlc szczury vs krasnoludy.
Tym bardziej że Davi nie potrzebują w zasadzie nic. Oprócz LL i może porządnej mechaniki run, to są raczej kompletni. Tak wiem że brakuje im wariantów zabójców jako bohaterów i jakiejś drobnicy z jednostek, ale w zasadzie jest to tyle co prawie nic.
Więc na dlc skupiające się na sprawach technicznych jak znalazł.
Moją nadzieją była jeszcze kwestia Białego Krasnoluda, a w zasadzie jego przeniesienia.
Już tłumaczę. Tak po prawdzie mimo 3 pozycji startu nie mam za bardzo kim grać jeśli chodzi o krasnoludy.
1. Pierwszy jest Ungrim z Karak Kadrin, którego kocham. I wszystko jest fajnie i pięknie, do momentu gdy uświadomiłem sobie że jego bonusy (tak dla frakcji, jak i dla armii) są koszmarne, ba w zasadzie jedne z najgorszych w grze. A to już jest coś, kiedy mamy wybór koło 50 LL.
Zaś czarę goryczy przelało u mnie to że Król Zabójca jest cienki. Albo inaczej pozostała 3 LL krasnoludów spisuje się lepiej niż on w bitwach...
2. Belegar, z powodu kosmicznego osłabienia (za nie posiadanie Karaku Osiem Szczotów), jest mało grywalny. Zwłaszcza gdy zobaczymy jakich ma sąsiadów. No i dodatkowo wpienia mnie to że nawet jak odbiję K8S to nie zostaje mi on moją stolicą.
3. Karak A Karak. Tu mam problem innego rodzaju. Po prostu nie mogę wybrać którym lordem powinienem grać:
- Thorgrim Strażnik Uraz. Jest przywódcą frakcji, oraz prawdziwym władcą twierdzy Karak A Karak. Dodatkowo ma dobre bonusy, oraz jest silniejszy niż 2 wyżej wymieniona. Właściwie jest jest tylko 1 problem, to że do wyboru mamy jeszcze Białasa...
- Grombrindal - jest najlepszym lordem brodaczy, plus jego unikalna mechanika i jest sieczka.
I tak spadam w zapętlenie Thorgrim czy Białas... Ostatecznie nie wybieram żadnego...
Więc myślałem że jak krasnoludy dostaną dlc to przy okazji CA przeniesie Grombrindala gdzieś indziej. Zwłaszcza że on może być wszędzie i wspierać każdy klan brodaczy.
A wracając do dlc grudniowego, to w zasadzie będzie nuda. Bo w grę wchodzi w zasadzie tylko 3 kombinacje:
- Wysokie vs Mroczne.
- Szczury vs Wysokie.
- Szczury vs Mroczne.
I dla mnie wszystkie te kombinacje wydają się takie trochę mehh.
Chyba że CA zaskoczy nas wszystkich u uwzględni dlc: Królów grobowców i/lub Zombi piratów.
Lub zaszalej i zrobi dlc tylko z rasami z jedynki. Ale to raczej na pewno się nie stanie. A szkoda...
- - - - - - - - - - - - - - -
Kampanio paki mają podobnie lub więcej (Królowie grobowców) recenzji, ale z lord paków to rzeczywiście najwięcej.
Ituriel32
20-10-2019, 11:58
A jak tam zabawa z Gotrekiem i Feliksem.
Jak dla mnie CA nie dała rady. Uczynienie z krasnoluda lorda to był zły wybór.
- Podbija on nam koszta linii zaopatrzenia (wyjątek bretki).
- nie zabiera on doświadczenia.
- Nie leveluje i nie mają przedmiotów.
- 20 tur to za mało.
- Nie ma przysięgi, gdy grasz Bretonią.
Jako wojownik jest świetny, ale dużo lepszy by był jako bohater tak jak Feliks.
Dopiero buduję gospodę w Altdorfie by ich zrekrutować, ale z tego co wyczytałem mają levelować w okresach swej nieobecności na mapie - czyli w trakcie swoich przygód związanych z szukaniem zagłady dla Gotreka.
Presidente
20-10-2019, 12:57
Lewelowanie jest tylko jako zdobywanie nowych umiejętności - Awanturnik, Zabójczy Szturm i pod koniec chyba jeszcze swoje bronie zdobywają
Edit: Wg mnie najlepiej byłoby ich dać jako przyzwańce w czasie bitwy, tylko takie co nie znikają tak szybko jak inne przyzwańce
Heh, zrekrutowałem ich i niestety twórcy odwalili ten sam numer co z Zielonym Rycerzem i Lordem Przemian w Norsce - tzn nawet nie można podejrzeć ich umiejętności ani przedmiotów na mapie kampanii. CA faktycznie nie dała rady :(
https://scontent.fwaw6-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/72712008_1154299258100199_783803236275453952_n.jpg ?_nc_cat=109&_nc_oc=AQkTmL1X3G61no6pir_2aq3sf0B2w0EnDb9ET3KIj6f f__QiNRkbMLXw3Eg87D9i9pw&_nc_ht=scontent.fwaw6-1.fna&oh=a9b0f9eaf40540cf9e753a18a1910a58&oe=5E2F9383
Na Facebooku "Warhammer Age of Sigmar" dodano post informujący o dodaniu za darmo Gotreka i Felixa. Co ciekawe w tle grafiki znajduje się Bel'lakor, pierwszy Demoniczny Książę. Jak myślicie, dostaniemy go jako ostatniego Darmowego Lorda? CA ostatnio wspominali, że będzie jeszcze jeden darmowy lord. Pasowałby do Wojowników Chaosu jako Lord.
Ituriel32
21-10-2019, 19:56
https://scontent.fwaw6-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/72712008_1154299258100199_783803236275453952_n.jpg ?_nc_cat=109&_nc_oc=AQkTmL1X3G61no6pir_2aq3sf0B2w0EnDb9ET3KIj6f f__QiNRkbMLXw3Eg87D9i9pw&_nc_ht=scontent.fwaw6-1.fna&oh=a9b0f9eaf40540cf9e753a18a1910a58&oe=5E2F9383
Na Facebooku "Warhammer Age of Sigmar" dodano post informujący o dodaniu za darmo Gotreka i Felixa. Co ciekawe w tle grafiki znajduje się Bel'lakor, pierwszy Demoniczny Książę. Jak myślicie, dostaniemy go jako ostatniego Darmowego Lorda? CA ostatnio wspominali, że będzie jeszcze jeden darmowy lord. Pasowałby do Wojowników Chaosu jako Lord.
Co znaczy jeszcze jeden darmowy lord?
Z tego co mi wiadomo mają byc jeszcze co najmniej 2 dlc.
1. Świąteczne/grudniowe.
- Ten dlc ma nie być łączonym.
- Ma być 1 darmowy legendarny lord, który nie będzie szczurem.
- Mają być przy okazji przeprowadzone zabiegi przyśpieszające grę, oraz naprawcze.
2. dlc gdzieś w 2020.
- Rework orków i goblinów. Najpewniej będą oni też w dlc.
- Zawartość darmowa nie jest znana.
Ca pisało że tak naprawdę nie mają zasady zabraniającej robienia dlc do dlc. Po prostu wcześniej nie było potrzeby takiej praktyki.
I ogólnie taka zagrywka bardzo by mnie denerwowała ale... zapłaciłbym za takie dlc uzupełniające w przypadku:
- Leśnych elfów. Ponieważ to moja ulubiona rasa. Kocham ich lore. Uwielbiam ich jednostki ale granie nimi w kampanii to porażka. Bez kompletnego przerobienia mechanik bursztyny i posterunków, można nimi grać tylko w koopie. Dodanie co najmniej 2 nowych LL to minimum, choć ja chciałbym by na koniec mili 6 (tak jak jaszczurki teraz).
- Choas i zwierzaki. Bo na razie te rasy są dla mnie nie grywalne. Dodanie pojedynczego nowego LL nie bardzo im pomoże nawet jak uwzględnić nową unikalną dla niego mechanikę.
Więc czy chciałbym by do gry dołączył Bel'lakor to tak, ale bez reworku nie ma to najmniejszego sensu.
SaperHeart
27-10-2019, 19:31
Be'Lakor ;)
https://warhammerfantasy.fandom.com/wiki/Be%27lakor
Jest to mój ulubiony Demoniczny Książę :) chyba jedna z najważniejszych Postaci w Warhammerze. Dodatkowo, ma ciekawą historię.
Ogólnie jakby dali Chaosowi DP to bylo by Ciekawie.
Jakoś teraz miał chyba być zapowiadany jakiś DLC, cnie?
Ituriel32
12-11-2019, 19:15
Tak. W tym lub w przyszłym tygodniu. Ale chyba jednak bardziej w przyszłym, bo w tym mam całą masę transmisji z 3K.
Samo dlc raczej w grudniu do nas zawita, przed świętami.
Na steamie już pojawiły się nowe pliki.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/2b/dwyvb5pg1whw.png
Niestety mój entuzjazm co do tego konkretnego dlc trochę opadł, z racji tego że nie będzie ono łączone. Najwięksi kandydaci to mroczaki (Rakarth) kontra szczury (Throt) i mroczak (Malus) jako flc.
Jakby tak było to cieszyłbym się tylko ze szczura z piekielnej otchłani.
.
Pojawił się sneak peak nowego DLC do Warhammera II! Na FB Total War opublikowano post, który jednomyślnie wskazuje, że następne DLC będzie z skavenami. Ludzie typują Thanquola jako legendarnego lorda co może wskazywać na to, że będzie to pierwsze DLC tylko i wyłącznie do Mortal Empires!
https://i.imgur.com/tdAUmqL.png
Ituriel32
26-11-2019, 20:22
To nie będzie Thanguol ponieważ CA pisał że przez jakiś czas go nie planują.
Obrazek oznacza szczury, ale wpis kieruje na Snitcha super zabójce z klanu Eshin.
I jeśli to miałaby być prawda to ja będę całkowicie załamany...
Klan Eshin jest prawie kompletny, brakuje tylko LL, więc jako FLC byłoby genialne, a nie dlc.
Ale jeśli zdecydowaliby się na Snitcha to nie mieliby co za bardzo do dlc włożyć, bo jak pisałem zabójcy i inne ninja już są.
Drugi powód jest taki że ten konkretny szczur miał specjalną zasadę że nie mógł dowodzić armią, bo był super zabójcą.
Po trzecie ja Snitcha po prostu nie lubię, bo dla mnie jest jakby przykładem słabego pisarstwa. Autor zrobił za silną postać, to nie ma problemu szczurzy super zabójca go skasuje.
Po czwarte ja chcę Throta (czyli takiego przerośniętego szczura, który podpadłby pod kategorię pół bestii), ja chcę Klan Moulder i ich Piekielną Otchłań oraz masę potworów...
Mam nadzieje że jak jutro dadzą list lub trainer to się nim nie rozczaruje.
Nie wiem skąd przypuszczenie że to w ogóle musi być Skaven, jeśli to są oczy to równie dobrze może być beastmen albo jakaś bestia chaosu. Jeśli jednak wchodzimy w klan Eshin to wątpię by miało sens dodawanie klanu którego prawie wszystkie jednostki znajdują się już w grze. Wydaję mi się że jeśli już skaveny, to najprędzej klan Moulder który ma spore pole do popisu w kwestii jednostek, np. połączenie wilków i szczurów, horda szczurów, Stormfiendy i wiele innego syfu.
Ale równie dobry był by Taurox od beastmenów, którego oczka są całkiem podobne do wyżej ukazanych...
EDIT: już wszystko jasne, CA znowu miało ,,wyciek'' ;)
https://forums.totalwar.com/discussion/254713/shadow-and-blade-leaked-images-spoiler
https://steamcdn-a.akamaihd.net/steam/apps/594570/broadcast_left_panel.jpg?t=1574682915
https://steamcdn-a.akamaihd.net/steam/apps/594570/broadcast_right_panel.jpg?t=1574682915
Ituriel32
26-11-2019, 21:35
No to kicha...
Jestem mega rozczarowany.
- - - - - - - - -
teraz tylko zobaczyć jednostki i miejsce startu dla szczura.
- - - - - - - - -
No i pozostaje lekka ciekawość co wyląduje w flc.
Czyli jednak Snitch & Malus Darkblade. Czekajmy na trailer, powinien dzisiaj się pojawić...
Ituriel32
27-11-2019, 19:22
FLC będzie Bretonnia Repanse de Lyonesse i tu jestem w szoku.
Wczoraj byłem bardzo mocno rozczarowany legendarnymi lordami. Natomiast teraz po filmiku i opisie dlc to uważam że jednak nie ma tragedii.
Znaczy jednostki są raczej słabe u szczurów, u mroczaków są obojętne.
Natomiast to co mnie najbardziej ciekawi to to jak zaczyna Malus. Czyli na początku kampanii mamy wybór czy pozostaniemy w stolicy jego frakcji, czyli Hag Graef (jedno z lepszych miast) czy jednak skupić się na ekspedycji gdzieś w świecie.
Dzięki temu możemy mieć 1 LL dwie różne kampanie.
Jest to też częściowe rozwiązanie dla problemu konfederacji, bo nawet jak wybierzemy arkę to i tak poznamy sąsiadów czyli np. synalka i/lub staruchę.
Natomiast reszta jakoś tak średnio mnie tu rusza, zwłaszcza że nie podali na razie miejsca startu szczura.
Natomiast całkowitym szokiem dla mnie jest FLC. Bretoński trup.
Tu jestem szczeże bardzo rozdarty.
Z jednej strony cieszę się że Bretonia jako druga rasa z młota1 zawita do kampanii wiru (oby) i to za darmo dla wszystkich.
Ale jako miłośnik leśnych elfów, zaczynam płakać krwawymi łzami że moja rasa wyszła jako dlc do części pierwszej i mam tylko 2 LL i 2 denerwujące unikalne mechaniki.
- - - - - - - - -
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/fs/3twf9q1qfawf.png
Czyli Bretka 2 rasą z młotka1 w kampanii wiru.
SaperHeart
27-11-2019, 20:00
Znalazłem.
Dark Elves
Malus Darkblade (Legendary Lord)
High Beastmaster (Lord)
Master (Hero)
Scourgerunner Chariot
Bloodwrack Medusa
Bloodwrack Shrine
The Siren of Red Ruin (Bloodwrack Medusa – Regiment of Renown)
Ravagers of Rakarth (Scorgerunner Chariot – Regiment of Renown)
The Crows of Khaine (Harpies – Regiment of Renown)
Skaven
Deathmaster Snikch (Legendary Lord)
Master Assassin (Lord)
Eshin Sorcerer (Hero)
Eshin Triads
Poisoned-Wind Mortar
Warp-Grinder Weapon Teams
The Avalanche Mortar (Death Globe Mortars – Regiment of Renown)
Viskrin’s Death Squad (Death Runner – Regiment of Renown)
Ishka’s Triads (Eshin Triads – Regiment of Renown)
Dla mnie wygląda całkiem nieźle. W końcu by zrobili coś takiego do WE i BM...
Dodatkowo mam kilka informacji na temat nowego FLC.
https://1d4chan.org/wiki/Repanse_de_Lyonesse
Na stronie w sklepie steam
Czyli Repanse pewnie bedzie prowadzic te Bretońskie ekspedycje w Kampanii Wiru i walczyc z Tomb Kingami. Mi DLC nawet siadło, ale szkoda troche ze dalej dodaja jednostki do Mrocznych i Skavenow kiedy Beastmeni i Lesne Elfy są takie biedne :/
Presidente
28-11-2019, 12:51
Za mocno nad szczurkami się skupiają wg mnie. Jak powiedział Ituriel Leśne nadal leżą i kwiczą
Ituriel32
01-12-2019, 13:33
Widzę że na pewno zagram kampanie wiru Mroczakiem. Jego ekspedycja zaczyna na tych małych wyspach w prawym rogu mapy (Tor Elasor).
20000 złota jakoś mnie nie przekonuje do porzucenia stolicy.
W sumie najbardziej chyba ciekawi mnie to jak dodanie Malusa wpłynie na kampanie Staruchy i Synalka.
A co do szczura to w klanach o których poparcie się staramy jest klan Moulder.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
W sumie to co uciekło to mały opis usprawnienie działania gry.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/jh/hv7w6aiosunm.jpg
Pete_CA (https://www.reddit.com/user/Pete_CA/)
Creative Assembly139 points·1 day ago (https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/e3l888/ca_please_publish_a_technical_devblog_on_the/f94pte8/)
I've posted elsewhere, but there's not really anything to talk about.
This is the net result of lots of small optimisations all over the game.
Trade was particularly slow, faction economics, effects, recruitment queries. The entire game has been tuned.
Jak dla mnie jeśli skrócą czas tury o 20% to będzie dobrze, a jak uda się zrobić 30% to będę prze szczęśliwy.
- - - - - - - - - - - - - -
2-gą ważną informacją jest to że CA oficjalnie przyznała że wyrzucają ograniczenia czasu gry, znaczy że walczymy w latach koronacji Karola Franciszka.
Znaczy już wcześniej były mniejsze (Azhag) i większe (wskrzeszenie Vlada i Izabeli) nagięcia upływu czasu.
Tak więc upadło teraz jedno z kryteriów wybierania kandydatów na legendarnych lordów.
- - - - - - - - - - -
Albo ludzie z CA grali z modami, albo czeka nas oficjalna aktualizacja części portretów.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/re/dy47hu8lm2x7.png
.
Ituriel32
02-12-2019, 17:03
Panie i panowie mamy pozycje startu oraz powiększenie mapy o 5 prowincji.
Wir
https://content.totalwar.com/total-war/com.totalwar.www2019/uploads/2019/12/02144341/Vortex_map_ShadowBlade_Malus.jpg
https://content.totalwar.com/total-war/com.totalwar.www2019/uploads/2019/12/02143940/Vortex_map_ShadowBlade_Snikch.jpg
Połączona
https://content.totalwar.com/total-war/com.totalwar.www2019/uploads/2019/12/02144458/MortalEmpires_map_ShadowBlade_Malus.jpg
https://content.totalwar.com/total-war/com.totalwar.www2019/uploads/2019/12/02144026/MortalEmpires_map_ShadowBlade_Snikch.jpg
.
Jest tylko jeden minus, zostawią Tretcha w złej lokacji.
Ale z drugiej strony Kroq-Gar i Khalida oraz okowie i krasnoludy zyskają na atrakcyjności
Eutyches
02-12-2019, 18:06
Widzę że na pewno zagram kampanie wiru Mroczakiem. Jego ekspedycja zaczyna na tych małych wyspach w prawym rogu mapy
.
Wybacz. Jestem zganiany jak młode kocie pośród świeżych myszek. Nie śledzę na bieżąco :(
:( Stąd zapytanie me, bo lubię grać Mrocznymi Elfami, można nim też pograć na mapie łączonej?
Wybacz. Jestem zganiany jak młode kocie pośród świeżych myszek. Nie śledzę na bieżąco :(
:( Stąd zapytanie me, bo lubię grać Mrocznymi Elfami, można nim też pograć na mapie łączonej?
Oczywiście, wszystkie frakcje mroczniaków są dostępne w połączonej kampanii, czyli jak wyjdzie update będzie ich aż 5.
Ituriel32
02-12-2019, 18:23
Tak każdy lord ma pozycje na obu mapach, ale nie zawsze te same.
Terasz dodali nawet wyspy do połączonej mapy. A że mrocznych nigdy nie było z tej strony mapy, więc może być to naprawdę ciekawe doświadczanie.
Niestety nasza arka szybko stanie się bez użyteczna na tej martwej wodzie (znaczy nie mamy połączenia z wielką wodą). \
Teraz pozostaje tylko pytanie gdzie dadzą tą nową Rycerkę.
We wirze raczej na pewno w arabii, tak więc na pewno zagram tam Settrą.
Natomiast czy będzie w tym samym miejscu na połączonej to nie jestem do końca taki pewien.
SaperHeart
02-12-2019, 18:47
Patrząc na mapę i rejon, który jest jeszcze zakryty to na 100% jestem pewien, że będą Demony, Ogry i Krasnoludy Chaosu. Na 50% będzie to Kislev ale szczerze to nie wyobrażam sobie innej frakcji, ponieważ co by tam dali ? Co prawda jest też tam Death Land ale mamy już 3 frakcje Nieumarłych. Jeszcze zastanawiam się czy jednak demony będą frakcją, która zawita na salony. Czy nie zrobią jednego, wspólnego Chaosu, jak kiedyś było.
Ale mi CA zaimponował tą mapą! Dodali "Wolf Lands", więc może dodadzą Hordę Hobgoblinów?
SaperHeart
03-12-2019, 14:19
Ale mi CA zaimponował tą mapą! Dodali "Wolf Lands", więc może dodadzą Hordę Hobgoblinów?
Sądzę, że dlatego OnG dostaną duży rework na początku roku. Nadal mnie zastanawiam co zamierzają zrobić z takimi frakcjami jak BM i WE. Norsca i Chaos też daleko w tyle ale tutaj będzie chyba rework przy 3.
Ituriel32
05-12-2019, 16:13
Miejsca startu Rycerki
https://steamcdn-a.akamaihd.net/steam/apps/1158181/ss_11aece724e882aa481fc5df7c5c698263346c815.1920x1 080.jpg?t=1575558121
https://steamcdn-a.akamaihd.net/steam/apps/1158181/ss_d4ecc7e44859508ce6007657548fa8e51d399d4b.1920x1 080.jpg?t=1575558121
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/gb/1g6xmd5x4sju.png
.
Czyli kampania Czarnego, Settry, Tiktaka stanie się jeszcze trudniejsza.
Ituriel32
07-12-2019, 10:24
Pojawiły się pierwsze filmiki z gry.
1. Czas tury naprawdę jest mocno zmniejszony.
2. CA w końcu zmieniła nazwy fakcji z młota 1. Znaczy z krasnoludy na Karak A Karak.
3. Portrety legendarnych lordów zostały zastąpione nowymi.
4. Bretonio zyskała kilka unikalnych budowli na wybrzeżu Arabii.
5. Klan Eshin dostał najbardziej popsutą mechanikę jaką widziałem w historii total wara. Mogą oni zlikwidować dowolną frakcje w grze... Mogą to robić co 100 tur.
Mam nadzieje że SI nie będzie mogło tego używać.
Przykro mi to stwierdzić, ale dodanie tej Rycerki w Arabii chyba wyklucza dodanie Arabii jako frakcji w przyszłości :(
Ituriel32
09-12-2019, 18:24
Jest pacz-note.
https://www.totalwar.com/blog/total-war-warhammer-ii-the-potion-of-speed-update/
1. Zmiana portretów.
2. Zmiana nazw frakcji głównych z młota1.
3. Zmiany Gotrela i Feliksa
a) nie zwiększają linii zaopatrzenia.
b) Gotrek rozdaje teraz zdobyte doświadczenie innym lordom (coś jak ma Malekit).
c) wydłużony czas trwania.
Jak dla mnie zmiany w dobrym kierunku ale Gotrek powinien być bohaterem, tak samo jak Feliks.
4. Lekkie zmiany dla klanu Plagi.
5. Rework czarnych Ark.
6. Ukryte przedmioty LL są widoczne w drzewku w drzewku postaci i aktywują się na określonym poziomie. Wcześniej były dostępne przez misje które często nie chciały się odpalić.
7. Bohaterowie biorący udział w bitwie leweleują szybciej.
8. Widoczność w prowincji powiązana z porządkiem publicznym.
9. Maniek wchłania Tempelhof jeśli steruje nim SI, czyli działa na tej samej zasadzie co Reikland.
Oj mój biedny Vlad...
10. Wzmocnienie niektórych cech u lordów.
11. 16 nowych osiągnięć Steama
12. Przenieisenie podstwowwych jednostek do budynku miasta dla
Dark Elves: Dreadspears moved to settlement chain, Bleakswords to Tier 1 Barracks, Dark Riders (Repeater Crossbow) to Tier 1 Stables, Black Ark Corsairs to Tier 1 port
Dwarfs: Miners to settlement chain
Greenskins: Goblin Spearmen and Goblin Archers to settlement, removed Tier 1 Barracks for Skarsnik
Lizardmen: Skink Cohort & Skink Cohort (Javelins) to settlement, removed Tier 1 Skink Barracks
Norsca: Marauders to settlement
Vampire Counts: Zombies & Skeleton Warrior to settlement, removed Tier 1 Cemetery
Jest to ważna zmiana, która spowoduje wzrost siły buntowników dla tych ras.
.
.
Witm, jak tam wasze wrażenia po dlc wato kupywać?? No i chcialem sie zapytac jak tam czas tury po 100+, 200+ turze widać ogromna różnice ??
Ituriel32
17-12-2019, 15:57
Widać, oj w końcu widać. Co prawda powyżej 200 tury dalej zwalnia ale jest i tak o niebo lepiej.
A co do dlc to zależy.
Sama zawartość jest solidna z obu stron. Z tym że u szczurów wygląda to trochę jak resztki po poprzednim (szczurzym dlc).
Granie Malusem jest mocno irytujące. Mechanika opętania mocno drażni. Dodatkowo jest on zrobiony jako frakcja trudna do gry, zwłaszcza gdy zdecydujesz zachować stolicę. Natomiast jeśli weźmiesz i ją oddasz lub rozwiążesz ekspedycje to jest dużo łatwiej.
Szczurami w zasadzie gra się prawie normalnie, a unikalne mechaniki mogą bardziej pogłębić wczucie się w rasę. Ale ja jeszcze nie przebolałem braku Klanu Moulder, oraz za bardzo nie lubię motywu Nidża.
W moim przypadku w odbiorze nie pomaga fakt że nie lubię za bardzo grać szczurami i mroczakami, a to dlc nie zmieniło tego nastawienia.
Ale kupić warto, bo spełnia wszystkie standardy dla lord-paka.
- - - - - - - -
Pogram jeszcze trochę, to napiszę więcej.
Smikers123
18-12-2019, 14:26
Zmieniło się coś w kwestii Wampirów? Nadal siedzą przez 150 tur w Sylvanii, aż ich Krasnoludy i Imperium rozwalą?
Ituriel32
31-12-2019, 19:21
Teoretycznie tak, ale w praktyce to nie za bardzo.
Znaczy Manfred działa teraz tak jak Imperator Karol Franciszek. Czyli jeśli zaczynasz kimś innym to wtedy kontroluje on obie Sylvanie (bez osady Vlada) od początku gry, frakcja białych truposzy nie istnieje (Tempelhoff chyba się nazywali). Start Vlada jest przez to dużo trudniejszy.
No i spowolnili szybkość konfederacji Imperium, Krasnoludów, Bretonii i chyba Norski.
Niestety nie pomogło to wcale. Ponieważ nie ruszyli zachowania si. A wszystkie wampiry mają ustawione na pasywne...
Dodatkowo bonusy do auto rozstrzygnięcia dalej faworyzują tych dobrych.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
W sumie to nie tylko Maniek zaczyna zjednoczony, podobnie jest z Tyrionem. Jeśli my nim nie gramy to wtedy zaczyna on z całą startową prowincją, a te czerwone mroczaki wtedy nie występują.
Jest jeszcze jedna dziwna rzecz. Zauważyłem że niektóre frakcje są ograniczone do posiadania tylko 1 armii. Podczas mojej kampanii klanem Eshin był to Kroq-Gar. Oraz Manfred. Aż się płakać chce, zaczyna z 5 miastami a biega z armią z samymi zombi...
Nie wiem czy to błąd czy jednak celowe działanie CA.
Wcześniej to ograniczenie tyczyło się tylko zombi piratów i jakoś nie zwróciłem uwagi czy dotyka ono też inne rasy.
https://i.imgur.com/wytXcJa.png
Tak. To oznacza, że szykuje nam się kolejne DLC do Warhammera II. Jakieś pomysły?
Znalazłem ostatnio ten film i w sumie trudno się nie zgodzić nie liczyłbym raczej na nic większego niż lord pack a takie dlc zgrałby się z reworkiem zielonoskórych
https://www.youtube.com/watch?v=--wJVR74Vxk&t=3792s
Czuję że będzie mieszany lord pack HE-Zieloni. Co do ostatniego updatu to z jednej strony fajnie że przyspieszyli tury ale jeżeli ma się to odbyć kosztem ograniczenia ilości armii na mapie to taki trochę bezsens dla mnie,zwłaszcza jeśli gnoją Wampiry a nie pomniejsze frakcje.
No moim zdaniem też nie ma co liczyć na dodatkowa frakcje, a jak już bedzie to tylko ta frakcja najemników Psy Wojny (Chyba tak chyba sie nazywali).
Presidente
16-01-2020, 22:16
Co do ostatniego updatu to z jednej strony fajnie że przyspieszyli tury ale jeżeli ma się to odbyć kosztem ograniczenia ilości armii na mapie to taki trochę bezsens dla mnie,zwłaszcza jeśli gnoją Wampiry a nie pomniejsze frakcje.
Jakie ograniczone armie? Skonfederowałem jakąś pomniejszą frakcję krasnali z 3 osadami i chyba z 10 armii mieli. Ciekawe skąd na to pieniążki były? :D
Właśnie o to chodzi Presidente,jakieś gówno frakcje krasnali albo orków spamują armiami a Luthor Harkon,Saranessa albo Noctilus mają ograniczenie do 1,śmiech na sali. Z tego co pisze Ituriel w taki sam sposób zgnoili teraz Wampiry które już wcześniej nic sensownego nie potrafiły zdziałać.
Presidente
17-01-2020, 06:43
Aaa możliwe. Rzeczywiście po ostatnich paczach strasznie osłabili siły zła. Nie widziałem właśnie, że chodzą wampirki z jedną armią. Jedyne co widziałem to mi jak na szybkim marszu szły jakąś słabiutkie armią a potem dochodzę na pustynię a tam wyczerpany Maniek
Ituriel32
28-01-2020, 13:13
Co do tego ograniczenia liczby armii to nie jest to celowe zagranie CA, tylko ich błędu...
Podczas zmian w budynkach rekrutacyjnych u jaszczurek, wampirów źle skopiowali jakieś linijki kodów.
Wszystko wskazuje na to że CA jest zadowolona z nowej rekrutacji, znaczy że kilka podstawowych jednostek jest powiązane bezpośrednio z miastem. Dzięki czemu SI może teraz zawsze werbować chociaż podstawowe jednostki i kompozycje gdzie występuje tylko 1 jednostka mają się zmniejszyć. Dodatkowo bunty w miastach gracza będą bardziej niebezpieczne.
Natomiast to że u SI będzie teraz tak samo ciężej (a że ona sobie z tym już tak dobrze nie radzi), to też podobno dobrze bo dzięki temu mapa ma być dynamiczniejsza? i ma wzrosnąć szansa na powrót wcześniej wyeliminowanych nacji.
Jak dla mnie wszystko ok, ale chciałbym by zrobili coś z tym super sojuszem dobra, bo chwilowo nie da się za bardzo grać nikim.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jeszcze z miesiąc czekania i ruszy kampania z nowym dlc do młotka2. Cieszę się z tego bardzo bo Orków i Goblinów nie ruszyłem od 2 lat...
Natomiast bardziej jestem ciekawy tego co dalej?
Znaczy czy pójdzie zapowiedz 3 części? Czy raczej kolejne dlc do 2021, a 2020 będzie rokiem Konia Trojańskiego.
Osobiście rozpaczliwie wyglądam nowej rasy do młota. Lord paki są ok, ale tak po prawdzie za wiele też nie wnoszą, zabawa na miesiąc (od sztuki) tylko, a nie na półtora roku... (zombi piraci wyszli w listopadzie 2018 roku)...
Serio to był listopad 2018? Ale ten czas leci :O Przydałaby się jakaś nowa frakcja :P
Serio to był listopad 2018? Ale ten czas leci :O Przydałaby się jakaś nowa frakcja :P
Jak dla mnie to idealny moment na Arabów, gdyby nie to że dowalili tam w ciul innych LL.
Z drugiej strony, Dogs of War czekają. Dużo miejsca i duży potencjał regionu na fajną kampanię. W pobliżu startuje tylko Aranessa i Ikit, więc jest gdzie zmieścić.
Ale to jak zwykle gdybanie człowieka marzącego :P
Ituriel32
28-01-2020, 22:41
Gdzieś czytałem że Arabia zastała sklasyfikowana przez GW jako element niebezpieczny? niewygodny kulturowo. I jeśli to prawda to szanse na nią spadają jeszcze bardziej.
Jeśli chodzi o miejsce na mapie to DoW wcale nie mają go aż tak dużo. Tilea i księstwa graniczne są wolne, ale w zasadzie każda sąsiednia prowincja ma już grywalnego LL. Ikita, Arenese, Belegara, Jednookiego, Lesne elfy, czarodziejkę czy Wurzaga.
Tak że jest to teren o dość dużym zagęszczenie grywalnych frakcji. Drugi tak przepakowany to lustria.
Tereny które są w miarę wolne to:
- regiony pod łowcą głów (potencjalnie leśne elfy lub krasnoludy).
- Północ imperium i Kislev.
- mroźne ziemie mrocznych elfów .
http://forum.totalwar.org.pl/image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxMTEhMUExMWFRUXGCAbGBgYGBofGBoaHRgaGiAbHh sdHSggGxsnIBgYIjEhJSorLi4uGyAzODMsNygtLisBCgoKDg0O GxAQGy0lHSUtKy01LS0tLS0tLS0tLS0tLS0tLS0tLS0tLS0tLS 0tLS0tLSstLS0tLy0tLS0tLS0tLf/AABEIALEBHAMBIgACEQEDEQH/xAAbAAADAAMBAQAAAAAAAAAAAAADBAUAAQIGB//EAEgQAAECBAMFBAYHBQYGAwEAAAECEQADEiEEMUEFEyJRYTJxg ZFSobHB0fAGFCMzQmJyU5Ky0uFDY4KTovEVVKPC0 Ikc7M0/8QAGQEAAwEBAQAAAAAAAAAAAAAAAAECAwQF/8QAKhEAAgICAQMCBQUBAAAAAAAAAAECESExEgNBUWHwBCIycfF CobHB4YH/2gAMAwEAAhEDEQA/AKOyMBh0yZVcmUTu0lzLBPZSeXWGU7Nwxv8AV5f WlvZ7OsT8PMBRKe32aM7WpF/WfXB8TNFASxSFO5ezAsRnk56OO OBnUhiTs3CqKQiTKIBcsgZAHVuZHfHOMwOFTw7iWVM4AQnwe0c YM7pJWeTtzBy97ecLpWSXsSq51J1s2gy7gIAH0YHChD7iUAkXJ lp7uVzCMzCYUqc4dAAFhQm/U2tyA/pFfDykrllJNLt0yYvfw9UJ4bCFSUmwVqWLPqwd83BfJtYAFp0r DUkjDSnsGoTckgXt1gRwkpwDJlf4ZaR7QS2UUMPh6CVrBYXd0g c378oIvHoABJTyd3tlp4wWAhJ2ZJWCN1JcAMoITz6W05aG3Pcn Y0p/upR70D3CNT9oJlkhBqKhmHNLCw6j mjMJClzDUqpI5BRA72e2ftgyFDM7AYROcuUOgSDmCRYB7sYSnY WUoMmRLQjUmWmo qw ekEw8t7JFIFiotbRuniIPuSHBcnmTk75Bm8TAANOz8OlgJKD3S 0n3WjRwcmqkSEE8t2j2sw82jMSndFCik0lTcX4QWZTd4a/Puh1MlanUV55Ups4GQBcksNPYIAJmJwSEgEyZV9KUOnvDfLGO0 7KkpAC0oC1C32aCkFg7sL3eDHBluyokm7g38TbRvGOsHhu3Uv8 AeHEz6l8s2I6PeCwJhwcnIypYP6A2bWtcWjaNnITkiX1dCT6iL RRTNUqWypYYZVG/IN6PzlnEHZe2hNO7KSlThlAGzm9Tlj0zcRcYuSbvRLkkVZO4em ZIlD84Qino4a0UkbKkHKTKIOtCW9kIzpJSHIqRfjGWbX5GN4ae qWOBThyQhnBLZBr9bGIZZWw yJF3kyv8tHwjU7ZUioHcSmf9mjQE8ukUkKteE8RNNgPS/wB/U8TYHzj6X4BH1qYEy0pDJySABwDkIinZ6K2CQe4C5Mex kiwnEqUprUuVdlqEvdtBfwjz zZCFA0lJJUcuhIdusDlSPN6scuXqey h30TwpSlS6FEns0Cw8cy Y0j0eP iMh23Es2zCE 4R4zDfSGThSEzkqUQHZIBbzPR/GJG1/pZicXM3ip6pKUlQQhC1INBU6aqVMpTFnLZGNErjbH0 i5su4/YKUqYSUAD8ifeI8jtTZSQVJ3eZJHCGuefR3tzgi8eta1JOJWwF lGau9hrlzDO/uBJ2spBpWveI4rhypJqYOo5ggOwyeFG7wPqfDSjG07E5OzkJpU UAtzbufIv3RpEzCJPHJIUTkXcg9xpyObRZwsyXNek2HOEVqQma qYc7AO2Wh7/6RUJy5UxdBN3GSwNIEh0pErduclJSXIdgSMswGOsfR14fDhYQc PJCldlJEpzmbDXI Rj5POxH20sP IOdO0H7/AFeEfRZeySNpKxO9l7oioCriC6N3S2VDVK7zF0joglG0g E2akpR9lKYpFjKkvkNfiIOnZqP2MrO7S5PPLPwjvBM0s1IakZq T6PKh38YIlPNaP30Z8/us/m8SaC8rZqXH2UpQt/ZSnzc3B5dIn7awUsLDYZA4fRl8zF2QUhTlUtmtxJt/oB9cTNuz07wcSezzHMw1sBbZSQZKCodmUNSLAA6Hv8AXzg6sfS gzCOBCSpgA7DNrhy3WJuz5rSZbMeBIv1p1d8ifOGJsqtNJ3ZHo 05va5u4a0Z9zVFDZ8xMwKpHZIsSkgApCqeE3arJ7W5QXa2LEmX NmISkmTLM0iwKmSqxIdrVXblE7C7NQmWlEoUrBd37R1c3dxz6C CYeSVAlSj1DAZaQOrBney/pKJiV1JAuQGVUCwckFg1yQ2dn1guH2qnidJAJfkMgGt1eExhEX RLATTcEMwHK1mcv49I2mpNBUUllDhux6m3zZ ULAjMZjN8tKQSEDm7E PJx590MDDp5CD7YQh0LLpXkkZvk9nsB09bwOqzwh0Al4UPb2CO p5aznO9nLasBcwWTMAMbly6iVP2bAt I5/Cxe8AMACHtZL2bLpzcnMm TxkuaHptnkASfHyz9kcKVMDDdy35k6lg9LHpZ d4KUKAesINyosBm12JtZKc4YB1JBSUqCWIYuHPkD6yYLh5wTlU pQDOWAA7gGzuX6cgycly5KkLIyDsaeZS9h1c6GNzEpJvMLeim5 y9h DwUJnG0AsEBBUS4DBPBTkxNnLA831tkRCTmpADarsB52HfGUiY UqKSkADrcNxBsjZvARmEQkKUl7qBCTm1gGHI598AG5mMDBlILE OEkH1JuO8wuJY3hUkIDiwte bDsu5fuEVkJBZHTVuylnGQc5Do58Q7QwwmkggApelR0y5XAtmM vGHYqAb8oSDwJUTmrIBjclrQjOw5FSnSoNVUmwfmGAvraDnZ0x KVEGuWSyb1FICqTycEvkLQDDSVS MMADcl2KSpiSlsm1t7YBlwqQUhdSQDcuMibG7jX2QRbAoHM oAn3R5H6SbMmqQlEkhgoquo00qASSQ/EUEJLZso PqcOpKi iUgJfkQHPqbwMJpJWC2eL mUx8SpABJpqtoKEXLhgOvQxG2JiEibJakqUVAkEulLWFwB1s/Lvd mrnFzUgABQTxOamCAWAyawPUgco8/sKaN8WSE8JIGeQqs5ubPGlLg/sc3VWGvueo2xKX9YQd2laVICVA1NZQNXCHdg3cdISwiVBRTMw4 Vk5BJsklTDIFySX5GPRYfaCVEAc7HSzvlpY R8bGBlyDfdSlczQk 6MHG1TQdL4pwilk8RKQEq 54QQU8JchhbtekAqxtCyZM0LTL qpapgSoIyUCxJSckoSkkNbrePpEzDyS/2Mv9xPwiVj1YaWFKKJYKQCEpSkKJuwFsyUmIXTin5NH8a3hWeX 2ThFJrKpdNYGVw4BBYs7WfvPSI23pLKSAAAxcAN4tl4x7etIDq pAGbZJVYKA5i58o8LtzEpXMUpIKQ3C9iQCS/cfdG3Ttzs41cuo5Mm4UDeICdVAZ6k/Pzn913inamU/LeH SPkUrZstKZJNVdSVW5lQN30 Ee6VsHEfWzMCvszNr7Qy3lXZbtAWB5eUXNvFI6 i1Kyrg8LN3aGUwKQWrFrafZZQ1KkzAS9KuhVl5Sh8mF8JhzSg0 uGSck8u CnDFyybXGSMjpnDLGOP0Efvn/xxE25XWOBHZ9I8z SLyJCQXCQDEfbv3if0 8wLYMi4WtMqQKQxQDfVkp MFlzagC47mPPm/WNSEMmWS/YRS jyxlyuDBpqBUbjPkW bxBYTB4ldQUzjkGt1BOsETh1BSgFABQKuZdxYuxIL59Y1hwbBL EdBn8TnG5qVKDBgS4djqk qEFGSZwDJBIs5DB1fmHXpr4QJE1BUVvYWTcVEvYs3CLln77R1g MKpKVKUQG4QdOWuZz8hCkyQDVzBy5g8Xjcq8IYDeIxCypIrCnz pU4AGhYM7jnpB5sws55QDD4diS3x esHxGGJQR0hMaJ06RMdMwoMxB/AMwT2VHmG8tY3h55SSFHMKDAqIe4As7/Fs4qYjHoShIlgFQSHJ0LWD5qOjeuFZSElPEQSbnxh8sUSo5s2i aG7Ze/Zd7DLLu7iR1geMnAlCUuwLuRd2P4WuQ cGQkDIeUZKQpjNBubJ1tqel/ljCKEcBspe8DKUEm9KmFnfJ3IvlrD6pQSaVG59FwMzrr6soH9W KpqSeEBOYOZbLRolbUnTrUA9qxCVGzEAWPEDYtzgd7EslLFzpS VAB0hRuEqtTST4F RjpS5TpCcmckF1Aub9wifg0zXSqcl1aFSdWY2LkXy RDRUoqS7MCKiAHDmkaNrdzlDWgapjeKC1U8Q3n4SLVpd3u4sSX yZxe4MPS8VNSOJFbCxBDl8nSS mhPdCsyelLSwBMA6WBOQdiX8NYGucVs7Au16uJta zoWtCAbm4tkgGWqlKQ6iUgMM7FQd2z9sTk7VWskISkIPpXJHUG wfLWGNoOJMwG3A71OAzuCLZi1ucKYGWQMvPM HKAYSbhxSQSo3BN yeY7gXz/qzs eQaAmz3JuScr8oDvDSTrqW1a7RUlqsnI20yhNjSJs/YOGnzJi50qYtbgOkz2ahH7Mtr64nD6MYRE0mVh1lkj8eKCgTvE qYvmzDMax6WTjkShN3iakrXSRf0JaswR6MZ9YQuYpZVQFoSoCq mylTC2ejiNl9JnKD21gkS9jykhITJUwGVeKHjq ufnD0vZ8gMaZwUBm IfufUd8PrUh7zGI0rblo/dBDiUemn94RJHCPgmJlSnU ABAF5 qQfaYl43YOGXMChKWuzl1YkZquQUnPO2Rh76RhKpE510pK0cVN Q/BoCHBhjZQTu5LLIAkpZTBLjmxdu7SDuVwgo2t/YnS9gYcilclYS2QmYo9ByjJv0TwCqapM00hg6sVYO7drmT5xep H7U/vJ7uUdKb9oeXaHy8AehAxewcIlExYlzagkkF8RmBbMtpFgzJWb zWds5 bs3e9mgmODSZlyeBVz kx5ads5f1o8Uqj6yJhXvA4IWk7sp7VXTLV4pU9ktNfSivhSqhD BTUhi Jya1gGOmoh5FLB96 rb9o4wuFJRLLgcIOSvRHJYHqgysGbcQfXtt5V2184RRzwf33/XiLtuisfe9nXfczzj0P1cMAXLdTrnr6okbcHGn9I9pgWxEr61K OHlEVbxKEjLhLAcIPMv5jpYdZD1uHL3ybk Rbl0gclCSiVwgAIQctSl6u/WDm4tll45xmr7mza7B9mz IWfPKmwOTuQGPuMExe0Ars3LdaQHYXIFRPOwA9elYcJlqqDFix bInI20f3wAy92yhlxJDECpm4rggggtblAJj0jaQAZXGkuGCGsG s2TG/KFsHhWyDJewd7cifOGcMeEO3z7YWmYkhVsnYkvbmebAawAUZIy 6Q1NNvjExOKUAslL0mkmxDucjrDkmaaWIvCFsFNlA5AHuILRNS AEzFcVaHNjZgkkW6t58orzp7DiIhDCTEhUxSqmUwFlMR0DcReG MVkzSqgKdBmIUpBJTSyRd7vzyDWN4fwUl5aSAACokl8wTmeunh EPBygmZWlRIQDLTVmlLuoDkTSQ7OGGTmK0tdUrdpV I0KL5ObEtZQ5fIAdWaVhqlTEhQUQ7dHOQFr/AAEOSpgTdWYDX8LkN7IBhdnkNuyxJc6k /nA8XiJaipNYWUMFJe4UHHF6N3sc2gEkMTZBcqKqnSGSxfnAsap klwlNY1Uar6kNmL29cYmZUlxSRkom6gW5MzR0iWQhls6iwqfMk 5WMAwcrdpQpSEqAA7R1PMnUwbAIVMkpRMHDSGLXawy coFjsO8tCCSrMmm7JBFVQGQALeMUcQQkOSEgJzJDNzBIgESsMo IlrCiqcnInhcHs0lyL3GXM8rkTKNCatAx1LP0e UKYuclEpcyyiVBWQBIBdrseWl4zB4/iUndrSpQdJWE3uQWYkHve4vkQYdMqsWNlTZ2t6mFsu63TyqSZZ CEjUJALc2iPNLAi7qdhfQZ2vq8W8I5Qkh7gZ90SwRPx2M3SVKJ Y7y3FSSd0mwNSR5nJ2BLAsbInlSZaqO1JlEgGyXrLcRBIv32jW InsVALCTvL3S4G6RoTe7RmFxQe81CTu0VVFJu63yV8YpN6MnNv 5c /z/JR3pZ92ru4Hyd 14c46lrJzSU99PuJhc4oMPtpT65eyu0ETjJbXmSyf1Ae KAnbdRLMqcJiak1pLAqFwEkXSQReDYFCUplhKOESgEpF2HLiLn le8ZPxgabu1oKnDArSAeFOr5R0nFJqH2st6A7qB16EXgDAzWP2 Z8h8YwkW zOXoi3TPOOPrY/ayvMZfvRuXjE/imyvAj aADMYp5MyxHAqx/SY8riNm//ADCuvDhG BJoXvgupBoF20TxaB Zf0u0MZL3Uz7RHYV IeiesRpuxZZxO tCgzBMoqFlAMwuzHnnYRr0uGeYcmtFzBSfs0GpXYGtuz8 UH3GfEq/wCY/IhHBqkUSyTKegPdL3SHgz4f 5/0RkAwmTftK/eiPt77xP6feYormSDmZRfmUxE22qTWGMrs6U8zDQmT1SlJRKpT SDLRxEuewl2c535MIdwsolKy1VIFiBcOQ/kPXCUuaBKlFRPYS ZbhAF8xnD FXLEwOU0qADkWGoscs2fuiWmaLyAUVKUElk3BCHIFxawAybN89 WaG5UkqBrJUU8N2cNbztnHG0cCm5ls4N2sCHzcQCXUQ1wCTqTd 8yczrc6X6QgDrm7sO3z8vGsLWFFRQCAT2lMmwzZio5lrDLpG0S KAVzSgE2Sku41snVXsjlWLKQEhAAULk3ILAaWNuuh8EOzoYwkA qSUpJJSn8Iflp/uecNoWDcnyhTfkhIUXSGuPePAXHlrA1pMtZITUADyISSPO1j4w CKiEMqWdKw7mzEtA9s4VZJZxkX0F7Gx5jPpHEiYFopF9CfeIn4 7a8zemStKShEreKL01AVJvawFi4NixioRcnSFJ0rZslEwqINKs lH0TyUHAI7 uUed2RtiatctAKlLSVmcCE0pazi1ipTEEMc849XgMImhExgoTU BRc8SVLD0lTfmZ2GnOx8Tgku9SErVmDYEAZm3avoPdFKXG1RMo 3TsTxsqfQlWHUgTSGdXEli7kggsKT85xzsfDFKpkyZQFqASsgk jhDuMg1 ur5RPRtQyZheWmYliA7tVURSCkOHDMQLVPpdxE8VpCkGkuA5uc AgW0vzv3RDRaeDtOMISaSlIXlwgqpJsXFLW74cThgtFK1LWEjs 5G3MpYv8tzSromFJZMoqtwsBdhSsCz2fVycodOH3c1R3igFMQH uQzdoufEXgAFKw4loBlkSqrCya 8uch6z3wDHoky0uslVJF1lwgFQySSw/pBdp7REqVM4JhpUVWSo5EFyoi4cHWwblHnpW1ZGJrkgK40lw41 IDvzBIUCx7MCspQbVot/WpM5dGZKCwVZ0jkLWuMr2jjC7DEmpSQQbkrUVFRszFywDWzPqi TsPYsyVMMydMQSlNKGJZtSXYAlhzZusejROUUmkE6lThj0zc87 DztDeMIl7EUzTxBINaXfkjNzlckZDqMrx6PBcMtKbWHzf3xHEt gSVO/aJJuznJza9h1izhJB3aQSxAZumj9WaJY0AVjjLrNLpMwJFy7lC GcBJYdXaAqnVTKyUoqloKftSkkPMPoPrcdz9BbZS0ma8vfJ3qa kgKJahFwxBBHOKGGKgqyEj7JDh6abrsAxyy8I0X02S1iwJFhxp FmB sEOAwzovkPM84bk4hR7O7UwGU0nzZEFJV6KevFr 73RiVL1SP3v/WESKKxS0FZKU3UB2zmUp/JATOMwhXCkFNjvCD2iDejpG9phDLrdqwQzu 7tlG9n0gJCElSaVNqfvFX4jqX84ZOeVHW7PpDneerk3oQfDomp DWV qYo/9kFqy4D5C3rje /Ir1fGEULbQXM3UzhR2FfjPon8kCO2RXRwPVSTWWCnZnoze3J4b 2h91N/Qr Ex5pf0dknFGdvyElZWZLhyQupSh SpydWys0FWVFJ7KeFHAjiANItv1C5A0ozg8hbKstJObb8nQ6UX zeDYJCaEGovSLVluyNHYZwYS0j8Rt/eK9lXSGSCGNJsDK/zf/SJO3FTN4OFPZ9M8z SPQhT6xD2794n9PvMC2DJUjBVypcsgiqWkeFIv8/GMOCTJpArXSGu3iRyucvhdrZ6yBKBLtLQPAoBfoQ/jG1lRmFlhybEjhbMjI5c kRb0adqJs/aKUhQSsA0FkkhNSq0JepQbhqegXVplBdlTSZUk6qKVE2DHtPfL nDCJY4VOkgn0SGU726a6QSZLAKxYkoV8eXePGELsKLVWFkMSEu XHF3sHLPbuAg81CBQ5IIYuGZiCL CiWvpG8NOZK05EgMQbh3GbWZo7mSEppBSaCOIJLK0IYggv/WFJ0sCbpWcKlUkXJSSQLNfkdDkb/wC8cCZwqYZuwAyIHwfuaMw0xQpAIArClXd7FNrXBTpBglIWTdr 6a0 y6vVDsIttJtUwWzwoEZ9X9XwtyhnbOAlTaDMQFU2a4qBIdJNrF hC0tJCgnMgB ji49YhvEi1i2o7xcQ7adodWd4rFKUmmUkFSgHTbgd3SeXZIbPp E ROUhTrrJBY15EE5W9WsUcLj0kETFAK8ruWUOth5QvM2kkK4iCw d6kgZO9y4T3i2V4SGJbXKELqS4SAkKKX1SbkDk6crmOsHiRMBU HcFw4uUaZWcG4PSF9qYilawogEkPSCq1Avl05RmAnguonJN8xe 7gjPNrd8HHNmVfPd9tf2P7RSJktYpSqYlCyLgVmg0toSSQ gPhHivorLnmeDMlzuwqorqTSrQuogE2yePZy56VMAbhiU8w7MP XBlT0lQZx1zsLkBh3DXui8xw0Vh5DT8UtcspVKQQQQxU6Cwtbn o2WlxcQ9k7NkyEqVKUeIdpRdQzZAAuMz1fMlhF/C4VagKuFGelXlp7ebZQnOVLXZKQW4ayzWGfpKy5F28YgtSaVE6 ViOMcQqNuyDlcs4NxU8U8JjErAsDmXS4dlFJZJfVJ9UIbQ2MAm XNlq3a8gCAocQc2ADG2fUx1hMNupSQ RUzgM5JUQOQF9eUW NY3 f8AO/kz bl6fj/Sni5NHEQzhwObefOGcNPpQQAVU53TZg2TuxYm bxLk4p1OolSQwJJdgb8RBubDIc35xTlbPKX4nUsFLWYBVz1JAH PTR4ho0TAbaP2SzvKFb1LEhbE7tPCaA4BD6NlDuAI4WmEjdS2V YV9vi4gTfOAY/ComibKmLQElYLEkKcIQQQUrSRHBxYQtQCpagJaAGS9nmBrzNGG uoi1ohsrBQy3vrRb1Rh/ 0/6P5Ym/wDER TP0E9P775aGRPBuZsi/NIf/wDSChA8ZOUlK1SyCaxckM1Afp89I3gFTFBJJSFUl7OO2rqG0hb ES0TQtCp0oJqBsBfgHNZteBIolUorlzEhJZ0pJDqKst4BqQOkT UufpX7lWuNFylduJPXhP81rRgSt 0luVJfreqJKcYksGlt1lpYXH971e3WNDFILAiVp/ZpYeO80c uLokqbQ 6m/oV/CY8 iVhVYhUzeEFK1CgkAKILqZw7O5oe925RRxk4CTMAmyAKFWCW/Cf7yFzsuRvd7vJVRVUQ5oKvSKd6xP8AXmYNILKOEUihAKXNKfw E3Yat64MpUt zf9B7s6esS8LtMiWgVJLJTkkHRv2og/8AxM mjNsh0v8Ae5X9RgoCjIUluEN/hI9oERtu/eJ/T7zDcjaFTvMlp/UBfymmJO28Rxj7WUeHQdT eBLIhPD44bmUpmUEpSD6Z3egbThPlD2zpZSUrK00AEWfyIbPp0 iXh5RVJkqSspUhqVAOzoSCWFzdIt484cTwSwUAp9JRpqvUSS/ZdxYPlGWeXobfLx9TczEqUpqSA9SOg69WMMYjKohxkR074QGIC WLKIQM hNjfuMUpc10npa fj1immiU0xQBqe 2YqGljk5Av1fnBJXGQVKYg2VcU V mcbSEqABUEpKyz9xB6dLxTwezt4iYRVMKFS0DdhJJCzTck3SLX c5Hk8OKcnSE3StkuWpi aUOXYgFmZn8fFoCxLvmTbvOfgx9cMbSlCWtaKqqFEMAajxXBLM 7jr4QrLxGtN jtm131fm8FAEwSftD09fzeHZ6wB8AfYIFITrHco8arXSkFNyGL nWJbHQtv0pWhRsxu4IsRyzbWEdv4Ne VupwSJqAlV JFw6gkB1OkN39C4YxG3palKlgp5UFibKaoAXAfLXMwfDzkP2nJ ULgvdsyRmM79IFJb8Ddr/ontGW6krQlKaQwQoOFpIINYDEAglsjr0hjCyBuFJWqpSquJkuV KclXIXOQ0YdYawUoKVMqJVTo4HO9iM87xgKQ9agCkZAPkAXta edod COKvl3JuwtmLSszVrUpISkO92TYNdxmSf6mLeFmykVqVS1RFg WQ5nnyv1jJMgIoSovVYlvxMTbvYwCXKqm3TwhTcI0BZIHMkt1h znKcrZSVAZs1cwEFQlg/hA4y4IbJ2YsD3d8djApYqUFK8Fe2kA8osb2kMUmzZEXBs d8jlyPKNYhVSCySLPcWsQb3iHaGSsYktSskGokai/I6qv4QFU9BJSS4BpFjmDkCNX1cF/KLANwaVOdCOY588o8YvY6hPKhMVQVlVLHOqrtO3ae7ZNreBDVd z0 CQyxYC7sSCryJd9YbmlSF1Ek8Vr2AIKfaREeUplUlLmzl7NZu5 iDYdYsiSlYIAItzV4Pe8DFQhtkrCFKCwlIm8SSuip5aAOLobtr 4RQwiJgLFYKhLRUpnBvMyuPPWJe1ZKJyQSooXXUhiMt1LCncgM xAz1Gjw/hZcpDJCiEiWgJJWQbKmO5BF7RaUfOce/f8AWVLlWse/fvFBKV6qHgkj/uMdICnuoEdEt7zAHlgduz57ws/J6vVHUvDoYEFTaNMW38UMgmfSAK3cylSEtMSTWVAKFI4XTf1aa Zgux0K3coGYCd32kXB4jkVBz5eAjjbKUlKgpSkneopKCyqqQQ1 i7Z5aR1swS6JYAKk0MKhUe0Xdha/QNlD5KuPcOMfq7lLdqf7xXcyf5YwoVpMV5J GkBaVnu/ kf5Y6UmWc5bvf7snztbxhAcY9Ct1M4yeBWib8J6R46ds3G/XjKBm7szt7vqlMJVVRTU9iPuwnPo0etxZQmXNpQUug5SyPwlnL ddY8xP2Pjf I2mTPq5mbyuosEO5Q72L8IHI8smnRp04p3brB6fByl0IvalLcR 9EaN6oOZS/SY2sFFvZ3QHBBdCM2KE6ptYZCn2wUiZzPmn WEZnSETAXcHpUW9kStuE1pfOge0xcSedoh7d 8T n3mGtgR9kzAmVLqURwC12y7/AGQ0OLJQZLHvN/ULGA4X7qU4c0JYf4RHQQTNFqS2uufw9UQWL4zBFSnClisUqAIa kcrWNz5mKUiUyGqc6nWOZ0rIhQBGpBuD/sYFJUUVFlFNuIhr2zGgL2eFKek2NRzaQzKwoGgJ5t/WGUTSkcJUlw1iz/HMwrhsYFZP/sWg 8BhALz1Kubkk5nU84Ww2FYurm/s EUaORiPtLHlKlAFIYAsXcuoWDasX09V7hFydIqMHJ0iqlhZoFh 56EqUsqHotfLM27yLx1I4h88njpOHB0v85RAiUcFJBKwVKVWSz pCRxOCxDtl4wxJmggJ7SqsxoA/tdrdYamYFJuRfTnBsPLCTYCDAjmYRLcaLscnBGSnOoMLFO8xC0 JFwAk2sAxv/AKrePj39dlrWio2KiBYsTlnrnaGVTN0qYzlRAZtA2b6Hp0EEZW Bk2YgTVXcoSwF7qu5ya3ugM6URJCQoom1Auc9WPUMWfS ojeCk7xZD9m5Opd20bMPFEyZRsUpKhqb IUdbvYuHh3QCmydlKlywFGsPaxYB3Zi5OZv0Hi9MlIAAAYqLPS ci5Iy5AxzO2yjDoG9LpJYLsNPxObWDvl6hCmz8QjENMFgKuJJ1 UzAK1DHL kK7eRu3llFalEKJSGAZyQz5E5c4k4jBEuXD2u9/nOHMXKUAoJQyWzCy55uARfrCcqSoEhIASLguwFi7B3AubdLZw0 Saw8oEBXpOUhyLAlj11N2zjmXMdVRSClmpLNYlyL5/Ol lugOly4IVkC5Uz52dyH/3jmRLWAQBY352d ncfGADjbGJZHCgBCpt1qdpYEpBFkkHiPCGIz6gGpgJ6iyjKKSZ UslFnTddrkQLAT0pClLPAFsRwuTRLbMgWY26vpDiQreKYgcKdH tVMbXlrF139 /fklvsGTNN BQ7ym/Syo0qcr9mo KP5o2lK7cQ68Jv/qt64LCESdrKUETKUFbrSCAgKYUi9Jd/Ix3s1UwpQSmlVFwoU2qIHCMnDFozETEJXMK5dVxxEJtwi1zb sLrkhawUSqRSR2ZWdTZE6MR4w Ufp7/ALhT2VvtOSfX8I2oL0p9fL4xPk4Vi6pVVsqJID2v2n5 cG3Kf WHlK/mgAJjat1NcDsKyf0THj52x8V9dMsJVu1T97v6l2lOVFD1WW7IC WyvlHpcfKTupn/xwOBWkr0T aD0S3//AJ9W7Mr aLjJx0TKKls7wSV7uXxJalNqS/ZGtXugyELs6knmyCP 4xJweD4EHdm6QexIOg6u0OIkJAD4dzzplX/1RBQyETG7SX/Qc/34j7aBrS9zToG1OjmKO5R/y/8AplfzRE23KTWPsG4eUvmfzQ0Jg9jsJctVyd2m/LhGUZjGWQki7guWsAQTfPkPGNbMLSpdv7NPjwiOJiiSogZAJGW rFWdsgmI7mh3vAXFXAGtmSb2qzAtf3QKdISpYmFCEEs6wVFamF gAAAOnaZy2cdIL2bLmDHU9FicyljawcXb3RDim7KTwMUmiUkEP cFz2amPewYx1SoFVIdINjUC4Z buxygagA6mJKjYd989Bb2axgnBCVEh7OrXTryHdFEsIJxzKWB1 8Y5mYVMwhSkgt2SQCR3EiF040zTRS2RNwbFiMtWinLTcD5tDa4 sUZpq0YmU0GQQzQrPml8/C0ZKndX8vdElDEywhE4kB8y2diw77Wg86b0cmwHXlHEzCThLpq SQQXS3XIK69YBin1YXLM/lfobA9ReGZaglGVh8tAp8uYlFVja6RoGL31OXrzjJ8uaAFAJNJ Bsb2IOtm8YSSWgCycEok1LKEkBRSCQT0U4Dd3s1pnEpYUjyBLd AG0vAUT6gDQov1T5dq0CE lyysnOT 3lAFGtp4BOISlJqSHqqs RGruGJcMO M2Xg0SkBDgLzckcQYDkHAtbS2eZbkzi44CB0Y p7eyO5ibpaSwBy4ciki7ZXbnABo4rshJFTjR3B91wXEJzFlRus E5G1tXF1WsekPzEzBcpB7ncfH1R5vE7Uo4iGCgSGS9h3Ks8NAo uTqJUWo3JIJ0z1yOWbFo1hJiyVACnlUXJDn5v0hSfMKmDBL5kF 8r8g0N4FNJDklnsBqbDTPMcgB4wyUaxOAUrshYUFkpWKCGUhKV ApKk3t8uQSYdY0lzikJSkGpILpK3dpg5iCTHzrpL8g1gTkbE2z hzBkEKc3e/ewPhnD5Oiajy9QJnAn7ua5/Olsm/aNG3f ynf5g/8sNICecGCwIXJj4ojY0oIm72mW6khImFHEqkMAKmJe4AL2ygWw lJ3ctkrSGUAnskfaqGSWATqNGI74mfT3GFElSt2iZ9sgGtJUlI 3auKxBTyd9Yc i89c3DylqlIBKVcLFKQBNWEkAhRuAC rvFKP6hN4otgpuWmea/Y/s6R2iWDfjHepXxjjc5DdIZ eXVqc46FYDBCe6ogfwwxA8dKAlTDxdhWalH8J0JaIcvAq tKKZ6KaiDnWHLlHLVn05PFzGlW7mukAUKuCScjowiOn6KEYozh PUEFRJRSHLqqKa3el9G MVHj oTbWixgpCaJZYvSnU iNH6QdMkAuH8z7HgGDkAolm70pNiR EaAwX6snkf3lfGJGGiFt37xP6feYuJSwYaRD2794n9PvMC2DEc CPsZN/wACdfyiBycNVMWCpQyybNjzF7Uw9hRK3EoJQkqMoOWydCbwHBp Dkk3qLsLWt7h5xBoJyZSQsBRIu4uddHfnV5Q1NTTUlnCsnexYB ieWr98cGWayXazgEcypz85eMdTJBDFRU aSQw7xlUNH8oYhJG160gpSyCuhCn4ipL5pZgCx1fn0dny0qQqo VIIuOjP3xzKwyUK3glpqu3GqkE5qCSlgTqR15l9qxSRLpAKizM 17BiTo3daABXY FTKZVN1MCSSSxBIF8hHoZDOT0tEZRm7uWSkUKLVWuQ RzJ4S408RFFM1hDle2U lwwExCS sLTPGNCZHE1aeYeIAzZ9SpoKWpTcv1BHe/XpFLETUJsoEk6Z2u3s9UJbLRTUomh7g2cjk unUXjU6ZUoqCiQlwCWzdjkAM2seXWHRIzJBWOBACX1LG3QAgR3 JkFIpXUGyULhtOthZyMxAsGtplhmSVXswHLIlym fhFRU17sQe4fOo84Q7FFUpIO8JCrsBUTZnAAuCxDjppEiXvVTA N1MKRNUq6SOAkh3U2jWeLLUKqAYKcH9WhI6sR1tDCsURZnOhAP u8IpSoiULoRwpISHQbWzD2LX000MHxE86gpAa5z8wGztm/sPE2UkKSp2qVcOaXIJyNhcDzg68OhmCRfl884koErEpAJSQVDK 9RuwGblrvEPaWykzSFTFKGYZNnCmd7Fr3cAXJtFfFyUiUq2TE2 fIj3XidPJqblp8/PrhjTcXaCKllzYDxfwAYeZMM4VZZQpJvcgFi4HTQNASpw4PeOs Fwc8BBuxdTvzNxn0IgEjqdL3opCXZ8ywe4Y2Jfw5QXZuFpBTkX cjwAtzyjeHmJBVcBy Y9rwI4ouSCwOR1N28vnvQVmygZYGt46QRyibKCiXMOgE5H1wDE sRiJcuYqtB4iAlmuaRa5BeApUJqqpSC1JBcINwW1WCGMA20sJU k1hE3ep3ThRClbvsmlJa17hrNBvo7IRuwAszO0VK4kuszFFQDs WBLDoBGqUquseSHWu4c4eZ6Ay9BGf bDO7H7BXmj eGPq6ev7yvjGHDp5HzPxhWIQx8sbqZ9irsK9D0T eOkz5JWUBAKwbpC5VQ8N48M45LSZgHoK/hMQ52AUvFu8lQ3gUVFTrCU0ky6PSqQllaAqs7QWTJtaGcJhl7t LJzSG4EWsP728MJw637Dh8qUOz5PvOWrQzgZf2aOJV0DX8oygw k/nV5jp06Q7KF92n9grzR/PEXbaBWPsVDh/JzP549PELbv3if0 8wJ5BkzZpIkS1HRA8WH9HhvC2I1Y sn4vCGzcR9nKyKVITpayAGPW14ZkswIu1j0vb3XPSIZaMqMwhZ YPoHzcZgu44ekN7Y2guYlI3dNJJcKrew6C/ts5tCSlsbPS/iHJs2WraaQwVAhsvnO0IKFZwKkaDLTq97 qNJU6SCWzSCOXu1y5GE9rroQopcWJLPohRyGlhE/Z2MUsKLkgFuVmB8czDC80VsFPlMLMvLskXAOrd5iihFUea2WWU VMq1mJtkz QEeiwOIqLEUvl1 MEmXl7MBKReE51JRqCz96gWsWyZR9Qg05s1FWbZ qFqhSWFyCEnNrN4RImj0Euc4Sku7ORmbNmdcw8JBHUCpRz73Hs jjY2EKSJjilacvzGkvfkxHO8L4mcxLkXJIY3uoxPTcmvm37 4SXgrYZwKqanFiCOzpYkeOcHRiUHNJ6ug28SGiTJxJSWL1AfZg HhIYF2ZjfPl0ziph8Q4Ck8Vy Vi/K0ClbZUoOKXqGxCbOosDkXa hF 4xxJxBWCAEkix4rE5uGBLQinFoQGpS9wwBe1tBq2pjiXjCFOpL 1kAD0dAzX99oogfCC5ruSG5ADUey7 UYnFBLhZuDmbOGfz0gcwKqAKmBcguXtyNjqM3jqWxs5Pj85whm 0hK1KNilgOhzJ6EXGcT8YhKFgBykgkDQENke4w4uUxV2nZxxEZ ADIHT3xLnrUWSTqC4sR0zDuCzde6Gg7BkKYZ90LTprGoHiezP2 vkAaPeDmQkJtUS73V8IXRhUg5vSMze5YA 2KokpycQTyAd266P8IEskKJAcE3AGvMe8ePNxpCk6hjHaS3I8v nyiSjpMxQcANZ2JGXnb58D4OeQ/fcajwhXFz1AVBqg4D9m V9Ls/jEnYmImlZCwfz1aK0AsM QcN4RcYck34JbrBS26EroNRRMTOSZZpBBVQxCgdCFEd7G8N/R7ByxLSh94wUVKUBdZWSpTAkC5LXygc3ZQxKViooUialaFAOyg gZizhibWh3ZWyUSEokpchCXc5lRWSVeJUfZFqT40S0t9x44VHo J8hGxhUM1CW5MNMoz6qnl6z8Y39XSzNbPM/GJELY7DIEqYQlINCrgD0TE fs2ecUFOgySsLJPaDNwt4Dyz0NHHSAJUwgHsK1PonrDrXiZRUt kygpbE8DLNEs1qahNuFuyPyv64KmUX 8UejJ/ljMCPspf6E/wiDNFFGRC2794n9PvMXWiHt0faJ/T7zAtgz5Pg wjw/hMNel3 4RkZGojofD KCKjIyEAvO0 dDHGv ERkZAM2rLx MFRkmMjIBnGLyH6oAMk9498ZGQCGtpdlP6YnTe0PnUxkZDQmV8 Pp kxrA/2n6vjGoyJGDw a 8 2GZXaT3 6MjIYHc3Mfp98dYWMjIQzuZn5 6IcztePuEZGQ0J6AS 14 4w9J7KvnSNRkUIYGQ7vdGxGoyIGEm9k9xgU2MjIAKuzcld4/hEM/i8PfGRkUQdxkZGQADxXYX k wwWMjIAE5PZT3D2R3GRkAGQhj 0O73mNRkNAf/2Q==
https://preview.redd.it/cyp23iwvpek31.png?width=960&crop=smart&auto=webp&a42959dd
https://i.redd.it/cyp23iwvpek31.png
Brakuje tu zaznaczenia rycerki, Malusa i Trecha.
Jeśli DoW, to raczej Tilea (większość najemników to oddziały tileańskie), ale tam w pobliżu faktycznie jest pełno innych LL. Lepszym rozwiązaniem od DoW byłby Kislev.
Jeśli DoW, to raczej Tilea (większość najemników to oddziały tileańskie), ale tam w pobliżu faktycznie jest pełno innych LL. Lepszym rozwiązaniem od DoW byłby Kislev.
No właśnie nie jest pełno. Porównując np. do Arabii albo Lustrii gdzie prawie w każdej prowincji masz Legendarnego Lorda, to tam na prawdę jest luźno. Blisko są 3 prowincje na których nie ma żadnego LL, a i w pobliżu jest niewielu. Dla Tilei blisko jest jedynie Aranessa i Ikit. Reszta jest daleko i nie ma zbyt dużego znaczenia. Dla Księstw Granicznych sprawa jest jeszcze prostsza, bo blisko jest jedynie Wurrzag i Gelt, z czego ten drugi pewnie byłby pozytywnie do nas nastawiony. Dla Estalii zaś blisko jest jedynie Aranessa i Ikit, oczywiście jest jeszcze Fey, ale ona raczej nie będzie chciała atakować Estalii jeśli byłaby grywalną.
Nie liczę tu w ogóle Belegara, bo zazwyczaj mało co robi, a Khazrak... Wystarczy go pokonać raz w bitwie i znika na długo.
Podsumowując: Gdyby chcieli, to mogliby to zrobić bez problemu.
Ituriel32
01-02-2020, 10:08
Problem z TEBem jest taki że te regiony są fatalnie odwzorowane. Chodzi o samo miejsce, te tereny powinny być tak 2 razy większe, a później odpowiednio zagęszczone miastami. W części 1 nie było nawet pirackiej wyspy, bo te tereny były marginalne i z dala od miejsc gdzie działa się akcja. Do 2 przenieśli to z tylko 1 zmianą, czyli dodaniem Sartossy i tyle.
Tu dopiero większego ruchu spodziewam się dopiero po młocie 3 i jego wersji wielkiej mapy. Dlatego że dopiero wtedy powiększą te tereny i podwoją liczbę miast.
Obecnie jak oglądam jak ludzie grają Tileą na modach to straszna bida jest po prostu. Co nie zmienia faktu że i tak ich chcę.
No właśnie nie jest pełno. Porównując np. do Arabii albo Lustrii gdzie prawie w każdej prowincji masz Legendarnego Lorda, to tam na prawdę jest luźno. Blisko są 3 prowincje na których nie ma żadnego LL, a i w pobliżu jest niewielu. Dla Tilei blisko jest jedynie Aranessa i Ikit. Reszta jest daleko i nie ma zbyt dużego znaczenia. Dla Księstw Granicznych sprawa jest jeszcze prostsza, bo blisko jest jedynie Wurrzag i Gelt, z czego ten drugi pewnie byłby pozytywnie do nas nastawiony. Dla Estalii zaś blisko jest jedynie Aranessa i Ikit, oczywiście jest jeszcze Fey, ale ona raczej nie będzie chciała atakować Estalii jeśli byłaby grywalną.
Nie liczę tu w ogóle Belegara, bo zazwyczaj mało co robi, a Khazrak... Wystarczy go pokonać raz w bitwie i znika na długo.
Podsumowując: Gdyby chcieli, to mogliby to zrobić bez problemu.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to Arabia jest prawie pusta, a Lustria tylko lekko zagęszczona.
Bo góry koło czarnego są puste, tak samo jak wielka pustynia Arabii i cała masa prowincji na Wschód. Bo co to jest 4 lordów na 17 regionów.
Podobnie jest w lustrii gdzie na wybrzeżu jest tłoczno, ale przy zachodniej krawędzi mapy mamy 9 wolnych regionów.
Ituriel32
05-02-2020, 18:22
Pojawił się nowy beta pacz King's Shilling
This smaller interim beta patch addresses some high-priority issues.In particular, four hot-topic issues have been addressed:
Vampire Coast factions are able to raise dead at sea again
Fixed an issue which limited the number of mods a player could have
Fixed a bug which prevented AI factions from recruiting more than one army
Fixed an issue where active ability phase-stat effects were included in the unit stat calculation when gaining an experience level in battle, resulting in units having their new base stats set at incorrect values – this had a notable impact in multiplayer
We’re aware of further issues which have been reported by players, such as the Doomsphere agent-spawning bug, and we’re continuing to find fixes and improvements for inclusion in future patches.
To get the update, please follow these instructions:
In your Steam games library, right-click Total War: WARHAMMER II and select Properties
In the Properties window, select the Betas tab
Select 8.3 from the drop-down menu
Hit close and your game client will update
Please note that you should start a new campaign when opting in to the beta. This beta contains an end-turn crash that occurs on save games created before this update, and while we are investigating this and will update the beta with a fix, we would rather have the opt-in beta available to players with this caveat than delay the release to include the fix.
LEGENDARY LORD CHANGES AND IMPROVEMENTS
Malus Darkblade’s Warpsword questline can now be continued if the Beastmen army dies. The Beastmen army has also been moved in Mortal Empires from the desert of Khemri up into The Badlands
The army removed in the starting dilemma presented to Malus now only occurs for the force in Hag Graef
Malus Darkblade sanity effect changes:
Increased maximum Ward Save to 40%
Replaced construction cost reduction with growth increase
Added positive side of melee attack effects
Arkhan the Black’s cape now adheres to the laws of physics when viewed from afar
Khazrak’s missing eyeball returned in the previous patch – it’s now gone again. EYE PATCHED
Ikit Claw’s ability Unlimited Power now has a correctly sized icon
Thorgrim’s Grudge against the Greenskins is now “Grudge against the Foul” and also applies against Skaven
Volkmar the Grim’s War Altar mount now properly shows that it will grant you a bound Banishment spell
Morathi’s Amber Amulet unique item can no longer be stolen
Skrolk’s Plague changes:
Plague-spreading chances have been increased and the benefits have been reduced to compensate
Regional army-to-settlement spread probability has been increased to 25%
The plague can now spread to adjacent regions
The plague now lasts for 2 more turns
Skrolk’s plague-spreading chance has been increased to +100% making all his armies and regions have twice the chance of spreading (50%/50%)
Dark Elf Masters will now benefit from Morathi’s hero upkeep reduction
Fixed instances where Repanse could respond with a male voice during diplomacy interactions
Repanse’s water mechanics will now work in multiplayer campaigns
Repanse’s banner missions will now trigger in multiplayer campaigns
Repanse’s unique technologies Righteous Strength and Prayer of Fortitude now correctly apply their bonuses to characters
Moved quest battles location markers for Skarsnik and Belegar slightly to avoid clipping with unpassable terrain
MISCELLANEOUS
Vampire Coast factions are able to raise dead at sea again
Fixed an issue which limited the number of mods a player could have
Fixed a bug which prevented AI factions from recruiting more than one army
Fixed an issue where active ability phase-stat effects were included in the unit stat calculation when gaining an experience level in battle, resulting in units having their new base stats set at incorrect values – this had a notable impact in multiplayer
Additional upkeep mechanic now correctly updates when the player has multiple armies and then goes down to one army
Fixed an issue where wounded lords and heroes would spawn on top of each other after using a Clan Eshin Rite
Fixed several instances of bonuses to Lord recruit ranks not applying when replacing lords
Adjusted Bretonnian outposts in Norsca – their main settlement chains are now updated to match current Bretonnian Garrisons
Adjusted numerous instances of buildings having incorrect values when in a damaged or ruined state
The Constellation of Queti mission no longer requires 4294967295 rogue armies to be defeated
Fixed missing mentions of Shadow Walkers unit in some high elf technologies
The Bretonnian technology Support Religious Errantry now also grants a diplomatic bonus with Chevaliers De Lyonesse
Fixed an issue which sometimes caused AI enemy heroes to spawn when the player withdrew from the Hammer of Angrund quest battle
Post-battle option tooltips are now accurate and no longer mention diplomatic relationships
Black Arks are now immune to reef and storm attrition
Skaven can now build the Brightstone Mine at Mount Gunbad
Adjusted top-end garrison for the High Elf variant of the Empire forts to be appropriately more powerful
The Beastmaster’s Master Tormentor skill now properly buffs the melee defence of his monsters
Cairn Wraiths once again cause fear – they were just a bit under the weather
The faction select screen for Malus Darkblade now includes the ‘+10% chance of intercepting enemies using the Underway’ effect of his Lord trait
Saurus Old-Bloods and Red Crested Skink Chiefs can now swap mounts when part of Nakai’s faction
Fixed some inconsistencies in the unlock ranks for Vampire Counts mounts
The Count of Talabecland bonus for increased income from timber buildings now functions correctly
All DLC Dwarf lords now benefit from Dwarf technologies that target characters
The AI may now decide to use Flaming Sword of Rhuin on ranged units
Non-Cult of Sotek Lizardmen factions no longer acquire sacrificial captives after each battle
Fixed an issue preventing Nakai from handing over the following regions: Fortress of the Damned, Dragon Fang Mount, Dread Rock, Shattered Stone Isle, Flayed Rock, Haunted Forest, Pigbarter, Desolation of Nagash, Nagashizar, Ash Ridge Mountains, Darkhold, The Fortress of Vorag, Crookback Mountain, Mount Greyhag, Mount Silverspear
Adjusted tooltip for Eshin recruit cost feature to correctly state that units not native to Eshin do, in fact, have extra recruitment costs
Added missing strategic location icon to Copher and the Dragon Isles
Itza now properly allows Skink recruitment through the primary chain for all Lizardmen factions
Red Crested Skink Chiefs no longer lose their attrition immunities when mounted
Characters no longer lose access to the Flensing Ruin spell when investing more skill points into the skill
Tomb Kings Lords that are recruited as a replacement for a lord that has died will no longer cost gold
Various localisation improvements in multiple languages
No dobra ituriel, a kiedy zrobisz nam mini recenzje?
Ituriel32
05-02-2020, 20:14
Czego?
No tego patcha co wrzuciles przed chwilą, jakieś omówienie :D
Ituriel32
11-02-2020, 18:17
W zasadzie to nie ma czemu.
Zmiany w kampanii raczej nie odczuwalne, a jeśli już to na gorsze. Ponieważ naprawione jaszczurki (Gor-Rak, Groq-Gar i Wielki Tatuś), znowu demolują sąsiadów. Tak że można zapomnieć by lokalnie powalczyć sobie z łowcą Głów/Khalidą oraz Skrolkiem/Ośmiornicą, bo znowu znikają do 30 tur.
Można grać na czystej podstawce, ale jest to bardzo męczące. W zasadzie trzeba wybrać jakiś mod z grupy:
- Blokowanie konfederacji,
- radomizery (czyli mody dodające bonusy losowym frakcją),
- nakładające limity na jednostki. (zmniejszające moc werbunkową w prowincjach i/lub limity na jednostki).
- - - - - - -
Chodzi o to że dlc z łowcą, przy którym przerobili starty świat, popsuło to grę.
Wcześniej mieliśmy 2 przesadzone rasy, czyli wysokie elfy i krasnoludy. Niestety w raz z tamtym dlc dołączyło do nich imperium, bo ono ich zdetronizowało.
Naprawienie tego może być bardzo trudne. Przyszłe dlc, wraz z reworkiem orków będzie kluczowe.
To co najgorsze to to że szybkie zmiany w auto rozstrzygnięciu nie pomogą, a raczej spowodują jeszcze większe straty, bo to jest tylko 1 z czynników których jest sporo. A gwałtowne zmiany tylko w 1 segmencie, zaszkodzą, ponieważ to się psuło stopniowo.
- - - - - - - - - - -
To dlaczego ULTRA SOJUSZ DOBRA/ŁADU jest teraz popsuty to zbiór bardzo wielu czynników, wypisanie i omówienie ich to sporo pisania.
Ituriel32
22-02-2020, 16:35
Grace_CA (https://www.reddit.com/user/Grace_CA/)
Creative Assembly51 points·1 day ago (https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/f7b9pn/next_dlc_release/fiads3h/)
Hi! I get this. However, there are a lot of moving parts internally that we can't always talk about, so while it may seem like radio silence, that doesn't mean there aren't plans behind the scenes. We do need a little bit of trust!
However, I appreciate the intent here, and I can tell you that we’re looking at April or May for any news of the next WH2 DLC – although please do keep in mind that development is always subject to change, so this is not set in stone.
Niestety dlc dopiero na przełomie kwietnia i maja. Niby do kwietnia ma już dużo czasu, ale jednak takie czekanie męczy.
.
Ituriel32
09-03-2020, 15:54
Ca w końcu sobie przypomniało o Młotku. Chyba mieli dość rocznego biadolenia o super sojuszu dobra i liniach zaopatrzenia.
Więc w końcu zrobili ruch i wydają beta pacza który ma tu trochę pozmieniać.
https://www.totalwar.com/blog/the-proving-grounds-beta/
Ze zmian najważniejszych jest zniesienie linii zaopatrzenia i zmiany w ekonomi.
Zmiany auto rozstrzygnięcia na korzyść tych złych. I jeśli dobrze czytam to poprawiony ogólny bilans strat.
Podobno wampiry znowu mają myśleć i żyć.
Wszystko ładnie i pięknie tylko nie wiadomo ile z tego zostanie na stałe.
rmatysiak
11-04-2020, 08:07
o nadchodzących zmianach i młotku nr 3.
https://www.twitch.tv/videos/558157183
piotrkamyczek
13-04-2020, 19:19
Czy wiadomo coś o kolejnym dlc ewentualnie o 3. Bo to już trochę czasu minęło??
Info miało być na przełomie kwietnia i maja,biorąc pod uwagę obecną sytuację spodziewałbym się raczej info w drugiej połowie maja i przesunięcia premiery być może nawet na czerwiec...Ale kto wie,obym się mylił i może CA zrobi nam miłą niespodziankę.
Ituriel32
13-04-2020, 19:51
DLC miało być na przełomie kwietnia/maja, ale na bank przesunie się na koniec maja (chyba już w zeszłym tygodniu Grece pisała że na kwiecień będzie niemy) lub może nawet na czerwiec. Niestety cov19 daje popalić wszędzie.
Na 99% w dlc będą wysokie elfy ( Eltharion) konta Orkowie i gobliny (Grom the Punch). Plus rework tej dzikiej hałastry. Ale to jest nie potwierdzone info. Znaczy CA zrobiło wszystko by wskazać co będzie, ale by oficjalnie nie potwierdzić.
A tu masz zbiorcze podsumowanie ostatniego dużego strema CA gdzie mówili co chcą zrobić. Ale to były ich plany tak z przed miesiąca, więc bardzo możliwe że wszystko opóźni się i to mocno.
https://www.youtube.com/watch?v=jSkYVFCZn_Y
https://www.youtube.com/watch?v=9GEmF5uIrwU
.
Ituriel32
14-04-2020, 17:02
Grece w AMA powiedziała że do młota2 przewidziane były jeszcze 2 dlc lordpack, ale nie napisała czy to majowe wlicza się w ten plan.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/4d/l1bltpmhnd4e.png
.
Ituriel32
16-04-2020, 19:09
Mamy nowa zaktualizowaną listę flc.
Nowe pozycje to:
- Old world update,
- Total war access - Mount
- Legendary lord.
A na koniec wielkie logo Warhammera 2 z Karolem Franciszkiem na gryfie.
https://www.youtube.com/watch?v=oZE3g3Diujs&feature=emb_title
.
Ituriel32
06-05-2020, 15:33
Maszyna chyba w końcu ruszyła.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/q8/l6q3hm86qpne.jpg
SaperHeart
06-05-2020, 19:19
Hehehe orkowie dostaną tego potwornego golema z Forge Wolrda. Będzie się działo ;P czyli pod koniec miesiąca prawdopodobnie DLC...
Ituriel32
06-05-2020, 20:24
Wygląda na to że ludzie dali radę przybliżyć i wyostrzyć ten filmik.
A w tle rydwan, mały woźnica i pasażer. Czyli raczej pewne że Grom zawita do młotka.
Ja naprawdę się cieszę bo orkami i goblinami nie grałem już 2 lata...
Ituriel32
07-05-2020, 15:07
Filmik już jest
https://www.youtube.com/watch?v=dQM-h3M4BZc&feature=emb_title
jak dla mnie bardzo słaby.
Azhag zaczyna w Karak Ungor.
Orkowie dostali krucjaty...
Elfy wysokiego rodu – Eltharion Ponury (Yvresse)
Wyjątkowa mechanika frakcji
Athel Tamarha
Na odosobnionym zboczu góry nieopodal Yvresse wznosi się twierdza Athel Tamarha – sztab operacyjny Elthariona. Choć w czasach poprzedniego Łaaa! Groma została opuszczona i obecnie leży w ruinie, Eltharion zamierza ją odbudować, by lepiej bronić Tor Yvresse.
W kampanii Elthariona stan Athel Tamarha widoczny jest w nowym panelu, gdzie gracz może naprawiać budowle, które zapewnią mu liczne wyjątkowe korzyści. Ponadto Eltharion ma do dyspozycji „Klatkę Strażnika” – specjalną umiejętność do użytku przeciwko wrogim bohaterom i lordom. Każdego, kto zostanie w niej uwięziony, czeka niewola i szereg przesłuchań w Athel Tamarha…
W Athel Tamarha można naprawiać różne budowle z dwóch unikatowych ścieżek. Każda z nich zwiększa wartość obrony Tor Yvresse i oferuje następujące możliwości:
Ścieżka Milczących Strażników zwiększa wartość obrony Tor Yvresse, umożliwia rekrutację oraz ulepszanie elitarnych jednostek Mglistych Piechurów i poprawia zdolności werbunkowe kilku rodzajów unikalnych elitarnych jednostek dostępnych dla Elthariona.
Ścieżka Stróżów Yvresse pozwala przesłuchiwać pojmanych bohaterów i lordów oraz ulepszać Mgłę Yvresse. Zapewnia także Eltharionowi premię do wpływów.
Przepytując, likwidując lub indoktrynując jeńców, Eltharion jest w stanie pozyskać nie tylko przydatne informacje, ale i inne profity.
Mgła Yvresse
Tor Yvresse stopniowo coraz szerzej otacza zaklęta mgła wzmacniająca wszystkie oddziały Elthariona i przeszkadzająca wrogom, którzy w niej zabłądzą.
Zapewnia unikalną umiejętność armii „Płaszcz z mgieł”, która poprawia skuteczność twoich oddziałów podczas walki w otoczeniu Mgły
Gdy Mgła staje się silniejsza, ulepszenia Athel Tamarha przyznają dodatkowe efekty.
Wzmacniana Mgła Yvresse z czasem pokryje cały Ulthuan, stając się dla niego kolejnym mechanizmem obrony.
Obrona Yvresse
Eltharion może stopniowo zwiększać obronność Tor Yvresse, coraz lepiej obwarowując swoją ojczyznę na wypadek inwazji.
Na początku kampanii miasto Tor Yvresse znajduje się w stanie krytycznym i dopiero dzięki kolejnym ulepszeniom może zostać odbudowane i odpowiednio ufortyfikowane. Jakość umocnień Tor Yvresse ma wpływ na przebieg bitew o miasto, a rosnąca wartość poziomu obrony da Eltharionowi dostęp do silniejszych możliwości i opcji podczas oblężeń.
Wraz z poziomem obrony Yvresse zwiększa się także zasięg Mgły Yvresse, która pokrywa coraz większe obszary Ulthuanu, wzmacniając siły Elthariona i osłabiając intruzów.
Obrzęd: Inwokacja Ladrielle
Podczas gry Eltharionem Inwokacja Ladrielle zastępuje Inwokację Ishy i wzmacnia działanie Mgły Yvresse.
Nowe jednostki i postacie
Eltharion (legendarny lord)
Elthation Ponury to nieugięty strażnik Tor Yvresse. Święcie przekonany o doniosłości swojej roli wpada do walki na grzebiecie potężnego gryfa Huragana.
Eltharion posługuje się włócznią, mieczem oraz Wysoką Magią. Dzięki uniwersalnym zdolnościom może podczas bitwy przyjąć rolę, której wymagają bieżące okoliczności. Umiejętności defensywne pomagają mu także świetnie utrzymywać pozycje w trakcie starć.
Arcymag (lord)
Arcymagowie elfów wysokiego rodu należą do najświetniejszych czarodziejów w krainach śmiertelników. Graczom, którzy wybiorą frakcję elfów wysokiego rodu i przepadają za rozgrywką bardziej skupioną na magii, arcymag da dostęp do zaklęć wszystkich 8 podstawowych Wiatrów Magii oraz Wysokiej Magii.
Strażnicy
Strażnicy elfów wysokiego rodu zamieszkują odosobnione tereny Ulthuanu i wzywani są do walki w godzinie próby.
Srebrzysta Gwardia
Jednostka elfów wysokiego rodu uzbrojona w ciężkie włócznie.Srebrzysta Gwardia ma za zadanie bronić kamienia strażniczego Tor Yvresse, który jest zarazem niesamowicie potężnym kamieniem nawigacyjnym.
Lwy Bojowe z Chrace
Owe straszliwe bestie to śmiertelnie groźne, przebiegłe drapieżniki o umięśnionej sylwetce i bystrym umyśle. Lew bojowy w kłębie liczy tyle samo, co elfi rumak, jest jednak od niego znacznie silniejszy, potrafi bowiem łamać kości pojedynczym ciosem łapy i miażdżyć opancerzone głowy kłapnięciem pełnej ostrych kłów paszczy.
Lwie Rydwany z Chrace
Wielu członków świty Króla Feniksa rusza do walki na rydwanach zaprzęgniętych w lwy. Każdą z tych machin, wykonanych z białego drewna, ciągnie para rozjuszonych lwów bojowych, słynących nie tylko z brutalnej siły, lecz także z kociej gracji i kunsztownie zaplecionych grzyw.
Tajemny Feniks
Tajemny feniks to majestatyczna i zarazem przerażająca istota, rozpiętością skrzydeł dorównująca potężnym bojowym orłom elfów wysokiego rodu. To żywe ucieleśnienie niszczącej i oczyszczającej mocy Wiatru Aqshy spowijają płonące pióra, które w każdej chwili mogą się zmienić w ostre jak brzytwa pociski.
Jednostka dostępna tylko w kampanii: Mgliści Piechurzy Elthariona
Podniebne Jastrzębie
Prędkonodzy i pełni werwy wojownicy Podniebnych Jastrzębi nigdy nie mają dość walki i zawsze są gotowi bić się do ostatniej kropli krwi.
Strażnicy Astaril
Strażnicy ćwiczyli przyszłego namiestnika w sztukach walki, gdy ten był jeszcze młody. Dziś to jedni z jego najbardziej zaufanych zbrojnych.
Strażnicy Wieży Tor Yvresse
Straż honorową wieży namiestnika tworzą najprzedniejsi obrońcy Tor Yvresse. Na polu bitwy stanowią niewzruszony bastion, dookoła którego gromadzą się całe armie.
Głosiciele Wiary z Athel Tamarha
Niegdyś stanowili świtę przyboczną nieodżałowanego ojca Elthariona. Dziś Głosiciele Wiary niosą brzemię winy za śmierć swego pana, które motywuje ich do walki o odzyskanie honoru.
Rycerze z Tor Gaval
Dzięki wyzwaniom, jakie stawiał przed nimi trening w posępnej ojczyźnie, rycerze z Tor Gaval słusznie uchodzą za najbardziej utalentowanych żołnierzy flanki w całym Ulthuanie.
Nowe sławne regimenty
Szpony z Tor Caleda (łucznicy w lekkich zbrojach)
Szpony z Tor Caleda to elitarna, podległa księciu Caledoru jednostka łuczników.
Duma Rahagry (Lwy Bojowe z Chrace)
Oddział Dumy Rahagry zawdzięcza swoją nazwę legendarnemu ojcu białych lwów.
Omen Asuryana (Tajemny Feniks)
Tajemne feniksy są towarzyszami Asuryana Stwórcy i bywają zarówno zwiastunami nieszczęść, jak i krzewicielami nadziei. Gdy Wiatry Magii kłębią się w krainach śmiertelników, tworząc potężne burze, jest to znak, że muszą opuścić swego mistrza. Wówczas to objawiają się znienacka elfom wysokiego rodu na niebie ponad ich ojczystą wyspą, ostrzegając przed magiczną nawałnicą podążającą ku odległemu, spowitemu mgłami Ulthuanowi. Stanowią przez to niejednoznaczny symbol nadchodzącego zniszczenia i wiary w odrodzenie.
https://steamcdn-a.akamaihd.net/steam/apps/1209120/extras/Immortan_Grom.gif?t=1588859743Zielonoskórzy – Grom Bebzol (Złamany Topór)
Wyjątkowa mechanika i opcje rozgrywki:
Kocioł Groma
Grom cechuje się nieposkromionym apetytem, o czym świadczą jego gabaryty. W kampanii Groma będziesz znajdować na świecie rozmaite składniki, z których przygotujesz liczne potrawy. Gdy połączysz w Kotle Groma różne składniki, herszt i jego bandy będą mogli rozpocząć ucztę i zyskają specjalne moce.
Odblokuj szeroki wybór różnorodnych składników poprzez odkrywanie nowych obszarów i spotkania z trollową wiedźmą.
Mieszaj składniki, by komponować potrawy, z których każda zapewni Gromowi i jego armii unikalne profity
Niektóre potrawy przyciągną do armii Groma unikatowe jednostki
Przyrządź określoną liczbę potraw i skosztuj ich, by wzmocnić Groma na stałe.
Czarnozemb
Podczas legendarnego Łaaa! Groma jego wielce zaufany szaman – Stary Czarnozemb – nieomal sprowadził zagładę na Ulthuan i resztę świata, obalając kamień strażniczy elfów i wchłaniając w siebie jego moc. Los pokrzyżował mu jednak plany, do walki wkroczył bowiem Eltharion, który zręcznym ciosem pozbawił zielonoskórego głowy. Gwałtowny przypływ magicznej energii pozwolił mu jednak oszukać śmierć i oddzielony od ciała łeb dalej służy swemu wodzowi.
Chociaż głównym doradcą Groma pozostaje Niblet, Czarnozemb od czasu do czasu dzieli się z Bebzolem radą, stawiając przed nim kolejne zadania i kierując go ku nieuchronnemu i ostatecznemu starciu z Eltharionem.
Podczas kampanii Groma głowa Czarnozemba pełni także rolę przedmiotu specjalnego. Można ją przydzielić szamanowi, który dzięki niej zdoła przyzwać na pole bitwy Nieujarzmiony Monolit.
Nowe jednostki i postacie
Grom Bebzol (legendarny lord)
Grom to samozwańczy król goblinów. Dzierży on potężny topór i szarżuje do walki na solidnym rydwanie wraz z Nibletem, wywodzącym się z nocnych goblinów wiernym adiutantem i chorążym.
Za każdym razem, gdy Grom pojawia się w pobliżu sojuszniczych oddziałów, otrzymują one premię do dyscypliny. Premia ta rośnie, jeśli Grom postanowi wkroczyć do walki.
Grom ZAWSZE porusza się swoim rydwanem.
Olbrzymia wiedźma rzecznych trolli (bohater)
Olbrzymie wiedźmy rzecznych trolli to złośliwe, zgorzkniałe istoty, znacznie większe i groźniejsze od swoich przeciętnych pobratymców. Moc czerpią z Domeny Śmierci, a mącąc muliste wody, pośród których mieszkają, dzięki wrodzonym umiejętnościom potrafią dowolnie kształtować Wiatry Magii.
S.N.O.T.
Snotlingami Napendzany Objekt Taranujoncy to drewniana drezyna bojowa na kółkach. S.N.O.T. pędzi w stronę wrogów podobnie jak rydwan, by ich stratować. Rozterkotany wóz mknie naprzód dzięki sile rozpędu zapewnianej przez snotlingi, które gorączkowo obracają prymitywnymi pokrętłami i korbami, by wprawić w ruch przymocowane do kół pasy klinowe.
S.N.O.T.-y z łopotaczami
Łopotacze to przyczepione do S.N.O.T.-a schematyczne skrzydła, które poruszają się w górę lub w dół, zależnie od ustawienia. Sprawiają one, że S.N.O.T. może podczas szarży bezpiecznie wykonać krótki skok.
S.N.O.T.-y z kolczastymi walcami
Te S.N.O.T.-y zostały wyposażone w wałek nabijany ostrymi kolcami.
Rzeczne trolle
Rzeczny troll przypomina poniekąd muliste koryto – tak jak ono jest cały pokryty osadem, śluzem, gnijącymi roślinami, truchłami ryb i innymi cuchnącymi szczątkami, w których naturę i pochodzenie lepiej nie wnikać. O ile to możliwe rzeczny troll śmierdzi jeszcze gorzej niż koryto rzeki, jako że oprócz naturalnego odoru poprzez szlamowate zacieki na skórze wydziela z siebie skwaśniałą mieszaninę odrażających miazmatów.
Kamienne trolle
Kamienne trolle należą do odrębnego gatunku trolli i zamieszkują wyłącznie jaskinie oraz wszelkie górzyste krainy. Jako że żyją na terenach skalistych, z reguły spożywają dużo kamieni, których naturalna niewrażliwość na magię zapewnia im pewną magiczną odporność.
Nieujarzmiony monolit
Nieujarzmione monolity to mocarne magiczne konstrukty zdolne zmiażdżyć opancerzonego rycerza, skruszyć mury obronne i zdruzgotać wszystko, co znajdzie się w zasięgu ich straszliwych pięści.
Nowe sławne regimenty
Rodnikowe wybuchadło glutnikowe (S.N.O.T.)
Najbardziej nieobliczalne snotlingi doczepiają z przodu swoich drezyn duże, wybuchające zarodniki, które pękają w momencie zderzenia z celem.
Bagienne Kamulce (rzeczne trolle)
Bagienne Kamulce to przerażająca banda rzecznych trolli, które sieją strach i zatruwają przeciwników.
Debeściak (nieujarzmiony monolit)
Debeściak to największy, najpodlejszy, najprzebieglejszy i najbardziej złowieszczy nieujarzmiony monolit, jakiego kiedykolwiek udało się przyzwać.
A mi się podoba. Może jestem zbyt wielkim zapaleńcem uniwersum, by mi się nie podobało?
Te rydwany z Białymi Lwami z Chrace... Czysta wspaniałość.
Ituriel32
07-05-2020, 19:04
Nowym wierzchowcem będzie duży pająk dla goblińskich szamanów
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/qh/q44okw0kq03i.jpg
- - - - - - - - - - - - - - - -
Właśnie leci sterem gdzie omawiają rework orków.
Wygląda na to że wskoczą do topki najprzyjemniejszych ras do gry.
Oprócz krucjat (nazwanych inaczej), nasze staki będą mogły mieć do 20 dodatkowych jednostek na czas bitwy. Mają być one inne w zależności od regionu.
Nowy surowiec i ulepszenia.
Przedmioty dla jednostek Orków i goblinów.
- - - - - - - - -
FLC będzie Imrik z wysokich elfów i ma on startować koło Malusa i szczura.
Ten Eltharion to z twarzy troche podobny do Karla Franza :D
Ten Eltharion to z twarzy troche podobny do Karla Franza :D
Z twarzy, też jeździ na gryfie, nawet głos ma podobny. Taki Elficki Karl :D
Osgiliath
08-05-2020, 10:40
To co tam jeszcze zostało w WH2 do ogarnięcia zanim wszyscy skoncentrują się na WHIII? ;) chaos, beastmeni, leśne elfy? Norsca? Czyli tak ze dwa dlc by były. Czas będzie sobie odświeżyć teraz orków, bo człowiek grał nimi wieki temu.
Mi tam się trailer podoba,nie uważam by odbiegał poziomem od innych zwiastunów CA i przekazuje nam to co najważniejsze. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to nieco dłużej by mógł nam pokazać nowe jednostki w akcji ale poza tym jest ok. Samo DLC kupię na pewno ale nie mogło być inaczej bo HE to moja ulubiona frakcja w WH a i zielonymi nie grałem właściwie od WH1. Co do odświeżenia kolejnych nacji to myślę że Chaos i Norska doczekają się miłości dopiero w WH3. WE i Zwierzaki mogą dostać dlc dla siebie w ramach WH2 i to by miało nawet sens bo znów mielibyśmy dwie frakcje które są przeciw sobie zantagonizowane i można by dać kolejnego lorda leśnym jako flc,wtedy i zwierzaki i leśne by miały po 4 ll. Z tym że z drugiej strony to by było dlc do dlc a nie wiem czy CA podąży tą drogą...Oby nie choć z drugiej strony każda z tych frakcji potrzebuje sporego zastrzyku contentu.
Osgiliath
08-05-2020, 12:49
Może faktycznie Chaos dostałby miłości dopiero w trójce niejako żeby wprowadzić graczy w tamte rejony, podobnie jak Norsca. Skoro też teraz jest maj i dlc to kolejnego prędzej niż pod koniec roku chyba nie ma co oczekiwać, tym bardziej że pewnikiem coś dla 3K jeszcze będzie no a potem należałoby już grzać marketing Troi i WH3, który imo wyląduje w połowie/pod koniec 2021
Ituriel32
08-05-2020, 15:31
Rework mapy.
https://www.youtube.com/watch?v=FNZsxLQctLk
trochę rozczarowujący, ale miejmy nadzieje że chociaż trochę spowolni to krasnoludy.
Ja mam naprawdę nadzieje na dlc do dlc. Bo niestety CA strasznie utrudniła życie sobie i graczom którzy kochają rasy z dlc, czyli w moim przypadku to leśne elfy. ponieważ ilość zmian potrzeba do tego by działało dobrze jest za duża na flc.
Ja chcę więcej LL, Ariel, Drycha, siostrzyczki i ten frajer na Arloh czy jak on się tam zwał.
Ituriel32
19-05-2020, 16:15
Wreszcie są pacznoty.
https://www.totalwar.com/blog/total-war-warhammer-ii-the-total-waaagh-update/
CA zrobiła nawet krótki filmik podsumowujący.
https://www.youtube.com/watch?v=0jBcg2KwQo8
.
Zacząłem sobie grać Eltarionem kampanię w Vortexie na VH i niestety frakcja Groma przestała istnieć w 50 turze ...:rolleyes:. Gdyby nie finałowa bitwa w której mamy walczyć z nim z automatu w ogóle nie doszłoby do spotkania z jego waagh...Powiem szczerze że jestem dość rozczarowany bo zamiast walczyć z zielonymi co miało być głównym zadaniem Elthariona obijam TK a z zielonymi to walczyłem przez pierwsze 10 tur kiedy trzeba było zniszczyć Arachnarosów na Ulthuanie...Poza tym gra się całkiem fajnie,mechaniki Elthariona są całkiem ciekawe i ma dostęp do wielu unikalnych jednostek ale i tak pozostał spory niedosyt. Gromem pewnie będzie lepiej bo HE nie są niszczone tak łatwo.
Presidente
22-05-2020, 15:39
Grom niestety może mieć ciężko bo blisko ma Imrika
Cavil ( startowy hero Elthariona) ma fajny bonus "Bialy Wilk". Podobno aktor duzo gra w Warhammera.
Eltharionem nie warto wiezic LL bo nie dostajesz wtedy za nich traita.
Grom niestety może mieć ciężko bo blisko ma Imrika
Powiem tak...Po skończonej kampanii Eltharionem która była mega łatwa i ukończenie jej zajęło mi niecałe sto tur,zabrałem się za Groma,poziom trudności określany jako taki sam jak u Elthariona czyli "Normalny",niestety nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością i już rozumiem czemu AI zostało tak szybko zniszczone bo nawet ja miałem problem i zostałem zmuszony do restartu kampanii po raz pierwszy w WH2...W 30 turze miałem wojnę z : Settrą,WE,Kroq-Qarem i jednymi słabymi TK,jestem pewien że w ciągu paru kolejnych tur ta lista poszerzyłaby się o Sudenburg i Tiktaka czyli...Miałbym wojnę ze wszystkimi sąsiadami. Okoliczne frakcje zielonych są niszczone ekspresowo więc zostajemy wokół samych nieprzyjaźnie nastawionych do nas frakcji,jeden zły ruch,a w moim wypadku był to atak na Numas i nagle znajdujemy się w sytuacji w której co turę ktoś nam wypowiada wojnę zanim w ogóle zdążymy jakkolwiek się rozwinąć. Jutro spróbuję jeszcze raz,zobaczymy czy tendencja się potwierdzi.
Ituriel32
22-05-2020, 23:29
Ja też własnie jestem po kampanii wiru Eltharionem. Było nudno, w zasadzie mogłem to skończyć już koło 80-100 tury, gdzie u mnie Grom ładnie podbił 1/3 kontynentu, ale ja do spółki z Settrą i tik takiem go rozebraliśmy. Na szczęście koło 100 tury jakoś jego frakcja się odrodziła... i rozjechała klan Mors.
Chyba jednak i tak największy zawód sprawiła mi unikalna mechanika tego elfa. Zero impaktu, po prostu zero. Po pewnym czasie w ogóle o niej zapomniałem...
Ja zaś cały czas słałem tonę kasy dla Tyrionka by ten mnie nie zaatakował.
Finałowa bitwa paskudna, walczyłem tam głownie z kamerą...
Jutro Grom, i mam nadzieje że będzie ciekawie.
Presidente
23-05-2020, 16:19
Zauważyliście, że grając orkami można zrobić szybki marsz, zużyć wszystkie punkty ruchy i wejść w tryb obozu? XD
Edit: Jest tak w niektórych przypadkach
Edit2: trzeba sobie zostawić troszkę ruchu na szybkim marszu
Gromem jest aż za ciekawie,moje drugie podejście szło gładko do momentu kiedy mimo paktu o nieagresji i pozytywnych relacji w jednej turze jednocześnie wypowiedział mi wojnę Klan Mors(który jest bardzo silny) i Arkhan...Jakby tego było mało Eltharion wysłał dwie pełne armie i mam też wojnę z Klanem Eshin...Ogólnie źle się dzieje w państwie Groma,naprawdę nie wiem co robię nie tak. Za to mechanika gotowania jest super,najlepsza z potraw jakie póki co upichciłem daje niezłomność wszystkim jednostkom trolli co sprawia że stają się niezłymi zabijakami.
Zauważyliście, że grając orkami można zrobić szybki marsz, zużyć wszystkie punkty ruchy i wejść w tryb obozu? XD
Edit: Jest tak w niektórych przypadkach
Edit2: trzeba sobie zostawić troszkę ruchu na szybkim marszu
Serio tak jest? Pewnie usuną to w kolejnym patchu,ja staram się aż tak nie "cheesować" kampanii więc nie skorzystam ale może komuś się przyda.
Ituriel32
23-05-2020, 21:28
Ogólnie orkowie i gobliny powinny teraz móc zakładać obóz bez potrzeby oszczędzania punktów ruchy, i ogólnie jest to zmiana celowa by poprawić ich leczenie/gospodarkę pomiędzy bitwami.
Natomiast zmiana po szybkim marszu wydaje się błędem do załatania.
Ja też dostałem na razie po tyłku Gromem... Początek nie był zły, bo udało mi się dogadać z Settrą, ale poza tym sytuacja dość szybko zrobiła się bardzo zła. Jednak walka z Jaszczurkami, szczurami i wysokimi elfami to jednak za dużo dla moich goblinów.
najgorsze jednak jest to że później jest jeszcze gorzej. Znaczy jak Tyrion przejmie cały donat i zaczyna wysyłać spam...
Presidente
23-05-2020, 21:35
Saphery, Cothique i Yvresse praktycznie od razu wojna i wysyłają spam.
A i mechanika łaaa mi trochę nie pasuje bo jak szybko zdobędziemy osadę to potem czekanie się trochę dłuży - powinno być czas na zdobycie jakiś i na obronę oddzielny. Ewentualnie ja powinienem wybierać dalsze cele :D
Saphery na szczęście zniszczył Tyrion a wojny nie wypowiedział mi chyba tylko dlatego że nie odkrył mojej frakcji. Cothique wypowiedziało mi wojnę chwilę po Arkhanie i Queeku ale jeszcze nie zaszczycili mnie swoją obecnością choć obawiam sie że to kwestia czasu...Światełkiem nadziei jest to że Queek ma wojnę z Kroq-Qarem,mocno obitym ale jednak trochę absorbuje jego uwagę a Yvresse ma wojnę z Settrą który mnie dość lubi. Nie mniej wciąż pozostaje problem z Eshin i Arkhanem a na domiar złego jedna frakcja osiedliła się na zgliszczach WE i mimo paktu o nieagresji obawiam się kolejnego noża w plecy.
Właśnie ukończyłem kampanie Wiru Eltharionem i muszę się ze wszystkimi zgodzić, że to chyba była najłatwiejsza kampania jak dotychczas w Warhammerze. Kampania podobna jak kampanie Bretonnią. Zwykle walczysz daleko od swoich ziem, z tym że Eltharion dużo szybciej zdobędzie wymagane zapasy strażnika do maksymalnego ulepszenia lochów. Później się tylko czeka aż Grom się zjawi, walczysz bitwę i po wszystkim.
Co do samego Groma to faktycznie ciężkie ma życie. Po ośmiu turach został zniszczony przez chyba Setrrę, później pojawił się znowu i został podbity przez Imrika. Trzecią porażkę zafundowałem mu jako Eltharion.
Ituriel32
23-05-2020, 22:36
Wydaje mi się czy komp znowu spami na potęgę agentami? Bo znowu stało się to nieznośne.
Presidente
24-05-2020, 21:54
Na wyzwaniach dla tej wiedźmy od kotła można łatwo złom zdobywać w miarę
Generalnie to zacząłem kampanię Eltharionem w Mortal Empires i musiałem zrobić 2 podejścia. Pierwsze poszło fatalnie i zrezygnowałem, ale w drugim zastosowałem inną strategię:
W Mortal Empires Eltharion zaczyna mając kolonię elficką w Gronti Mingol, która daje fajny dochód na start. Tam też zaczyna Eltharion i jego całkiem fajne startowe jednostki. Problem jest taki, że jednocześnie masz na Ulthuanie Yvresse, które wymaga sklepania tamtejszych orków. Tam też mamy armię na start, co oznacza że Eltharion jest chyba jedynym startem w Mortal Empires, który ma dwie armie (poprawcie mnie jeśli się mylę). Greenskiny na Ulthuanie szybko pobiłem, podobnie jak frakcję dzikusów w Południowych Złych Zmieniach jednocząc prowincję. Około tury 20 drugą siłą był Grimgor, a trzecią siłą był Wurrzag (pierwszą jak zwykle u mnie pod początek był Tyrion). Kilka tur potem wojnę wypowiedział mi Grimgor (nawet z nim o dziwo nie graniczyłem), i chwilę potem wezwał ze sobą Wurrzaga. Dwie tury potem Wurrzag zaatakował mnie 4 pełnymi stackami średniej/dobrej jakości jednostek, głównie debeściakami. Wtedy miałem jedną armię na Ulthuanie i jedną tylko w Badlandsach, wybronienie tego było niemożliwe.
Wniosek jest taki: W Mortal Empires Eltharionem nie polecam rozwijać się na początku gry podbijając Badlandsy, bo orkowie są tam zbyt mocni. Przy drugim podejściu całkowicie zrezygnowałem z Badlandsów i skupiłem się na Ulthuanie, by następnie rozwijać się poprzez podbój biednej Bretonni, która jest bułką z masłem. I na tym chwilowo skończyłem.
Ituriel32
30-05-2020, 17:57
CA rozgrywa całą tą aktualizacje po prostu koncertowo.
DLC
Zmiany dla orków i goblinów.
Wielki pająk dla szananów.
I teraz na dobitkę bohater dla orków w wydarzeniu warhamerowym.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/bz/kqhokdlcue8u.jpg
Tak że chwilowo załatali kolejną bolącą dziurę rosteru, czyli zwykły twardy wojak.
Gdyby tylko jeszcze dodali mi lorda dzikich orkuf..
piotrkamyczek
18-07-2020, 12:15
Witajcie zastanawiam się czy mogliby kiedyś zrobić taki mały dodatek rasowy, nizołki w krainie zgromadzeń byłoby ciekawe
Witajcie zastanawiam się czy mogliby kiedyś zrobić taki mały dodatek rasowy, nizołki w krainie zgromadzeń byłoby ciekawe
Gdyby to był Warhammer 1 to pewnie tak, ale jak jest dwójka to raczej nie ma szans bo ciężko byłoby go gdzieś wsadziś do Eye of Vortex Campaign
piotrkamyczek
18-07-2020, 14:24
Jako uzupełnienie do mortal empire na koniec 3 częsci do całej mapy
Ituriel32
29-07-2020, 15:34
TOTAL WAR: WARHAMMER II
The realm of the Wood Elves returns…
We can reveal that the next DLC for WARHAMMER II is indeed a Lord Pack, focusing on the Wood Elves, and we will also be revisiting one of the original core races from WARHAMMER II.
This Lords Pack is packed full of all of the great content that you’ve come to expect from Total War DLC, but this time we are excited to talk to you about a few additional ways we are giving a little extra back to our fans who have joined us on this journey through the Warhammer world! However, there’s a couple of things that you need to know about it, so please take a glance through the below for a bit of a breakdown
FOR OWNERS OF TW: WARHAMMER II:
You’re getting a full and complete Legendary Lords pack that will introduce you to two brand new Legendary Lords, each with their own factions, objectives, mechanics, units and playstyle. As always, you’ll be able to use them in the Eye of the Vortex campaign, and custom/multiplayer battles. We’ll also be dropping an awesome new free hero, for all Total War: WARHAMMER II players to enjoy.
FOR OWNERS OF TW: WARHAMMER AND TW: WARHAMMER II:
We’ll of course be continuing our Old World Updates for Mortal Empires so you can use all your shiny new content in the Mortal Empires Campaign. This update will also bring some reworks for the Wood Elves faction and some general Mortal Empires updates to the game.
FOR OWNERS OF TW: WARHAMMER, TW: WARHAMMER II AND THE REALM OF THE WOOD ELVES DLC PACK:
If you’ve been with us since the beginning, we have a few additional surprises lined up that make this, already jam-packed DLC, even more interesting.
If you’ve collected all that content you’ll also get a bonus legendary lord with all the trimmings! We can’t wait to introduce you to her.
We’re looking at this DLC as something that’s really for the players who want to complete their collection. While you can absolutely buy it and get a ton out of it if you only own WARHAMMER II, it’s also true that you’ll get the most out of it is if you own WARHAMMER , WARHAMMER II and the existing Realm of the Wood Elves DLC, and we think it’s worth us being upfront about that here.
https://content.totalwar.com/total-war/com.totalwar.www2019/uploads/2020/07/29120735/WH-Development-Update-Blog-JUL-2020-Infographic-300x169.jpg
I own…
This DLC release will give me…
Just WARHAMMER II (I’m not buying this DLC)
Free-LC hero, Game Update.
WARHAMMER II and this new DLC
The above, plus 2 Legendary Lords, new units, characters mounts, and the ability to play as Wood Elves in the Vortex Campaign using this new Lord.
WARHAMMER I, WARHAMMER II and this new DLC
All the above, plus Old World Update for Wood Elves in the Mortal Empires Campaign.
WARHAMMER I, WARHAMMER II, Realm of the Wood Elves and this new DLC
All the above plus additional new Wood Elf Legendary Lord, new units and characters for use in Mortal Empires.
Is this all too confusing? Don’t worry, we’ll be announcing it properly soon and we’ll have plenty of very clear info on what you get depending on which games you own. We hope it works, and you get a kick out of it because then it means we’ll be allowed to do it again. And we really want to add everything we can to Total War: WARHAMMER.
Jest! Moje leśne elfy w końcu dostaną aktualizacje.
Teraz tylko pytanie kto to będzie? Ariel, Drycha, Siostry? Czy może jednak ktoś mniej znany.
Presidente
30-07-2020, 12:54
Ej a to będą wszystkie te 3 LL dla WE tylko? Czy w tym lordpacku będzie mniej więcej to co zawsze, czyli po 2 wrogie LL z różnych frakcji
Ituriel32
30-07-2020, 15:05
Lord pak to 1 leśny elf i 1 lord z podstawki drugiej cześć.
Ponieważ będzie rework też dla jednej rasy z dwójki.
Drugi leśniak tylko dla tych co posiadają pakiet: młot2, młot1, dlc kraina leśnych i na koniec nowe dlc.
Ituriel32
15-10-2020, 20:03
Niestety nowe dlc będzie dopiero w grudniu...
Hi everyone. We understand you've wanted more information on the upcoming WARHAMMER II DLC release, the working from home situation has made it more difficult for us to keep you as updated as we would have liked. However, we can now confirm that the DLC will be released in December and we will look to confirm an actual date with you a little closer to the time.
We understand the lack of information has been difficult but we didn't want to confirm a month until we were sure. Hopefully this will at least give you a month to look forward to.
Czyli czekają nas kolejne 2 miesiące czekania. A potem przerwa świąteczna więc jak trafi się jakiś krytyczny błąd to będzie lipa.
.
Ituriel32
17-11-2020, 16:28
W końcu CA się ruszyło.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/zs/bbdyz4o3wrge.jpg
.
Teraz tylko jak ma się to do poprzedniego info że z następnym dlc będzie tylko nowy darmowy bohater i rework leśnych elfów.
taktylkoprzegladam
18-11-2020, 16:15
https://twitter.com/totalwar/status/1329076900858261514?s=19
Ituriel32
19-11-2020, 16:04
Siostry kontra Throt, a w tle Ariel.
Na razie jestem mega zadowolony
The Twisted & The Twilight is the latest Legendary Lords Pack for Total War: WARHAMMER II, and introduces two rival Legendary Lords from the world of Warhammer Fantasy Battles, each with their own factions, objectives, mechanics, units and playstyle, for use in both the Eye of the Vortex and Mortal Empires campaigns as well as custom and multiplayer battles.Throt the Unclean, Master Mutator of Clan Moulder, has grown ravenously hungry following a lifetime of mutating experiments, believing that consuming the magic of Ariel, Queen of the Wood Elves, can save him from his eternal starvation. He is opposed by the Sisters of Twilight, Elven twins who were once a single being before being split into two bodies by the Weave. Together they must complete their mission to prepare the glade for Ariel’s ritual, which will heal the rift in the world.
The Twisted & The Twilight includes:
Two unique Legendary Lords leading their own factions:
Throt the Unclean, Master Mutator of Clan Moulder and one of the nine Lords of Hell Pit
The Sisters of Twilight Naestra and Arahan, Emissaries of Queen Ariel
Powerful new units and Heroes for both the Skaven and the Wood Elves, including:
Brood Horrors, Mutant Rat Ogres, Packmasters, Wolf Rats, and the terrifying Ghoritch for the Skaven
Zoats, Great Stag Knights, Bladesingers, Spellweavers, and Queen Ariel of Athel Loren herself for the Wood Elves
An Old World Update for the Wood Elves
For full details on The Twisted & The Twilight, including the full unit rosters for both Legendary Lords, head over to the Steam page (https://store.steampowered.com/app/1315750) to read more as well as get 10% off the launch price if you pre-order.
FAQWHEN WILL THE TWISTED & THE TWILIGHT BE RELEASED?The Twisted & The Twilight will be released on the 9th of December 2020.
IS THERE A PRE-PURCHASE DISCOUNT?You’ll get a 10% discount if you pre-purchase The Twisted & The Twilight on Steam before release.
DO I NEED TO START A NEW CAMPAIGN?If you want to make the most of the recent plethora of changes then yes, we’d advise that you do start a new campaign.
CAN I KEEP MY MODS?We advise that you remove all mods until their respective creators have updated them in alignment with the update.
STEAM IS NOT INSTALLING THE DLC OR THE FREE-LC – WHAT’S HAPPENING?Be patient. If there’s an issue with the DLC, we will communicate this via our official social channels. If you don’t see anything there, you should clear your cache and restart Steam.
WILL THE NEW LEGENDARY LORDS BE AVAILABLE IN BOTH THE EYE OF THE VORTEX AND MORTAL EMPIRES CAMPAIGN?Yes, The Twisted & The Twilight will be available to play in both the Eye of the Vortex and Mortal Empires Campaign, and can also be used in campaign, custom, and battle modes.
WHAT NEW UNITS WILL BE AVAILABLE IN THE TWISTED & THE TWILIGHT?The Twisted & The Twilight introduces the following new units for the Skaven: Ghoritch (Legendary Hero), Brood Horrors, Mutant Rat Ogres, Packmasters, and Wolf Rats.
It also includes the following new units for the Wood Elves: Ariel (Legendary Hero), Zoats, Great Stag Knights, Bladesingers, and Spellweavers.
WHAT NEW MECHANICS WILL THROT THE UNCLEAN BRING TO THE TWISTED & THE TWILIGHT?The new campaign mechanic for Throt the Unclean is The Flesh Laboratory.
When playing as Throt the Unclean, you gain access to his personal Flesh Laboratory. Here you can grow new monsters or augment existing ones to create new horrific abominations.
Shape and customise your units with augments that can be stacked to create different combinations of effects
Augmenting a unit too much can make them unstable and lead them to slowly mutate, gaining negative traits
Units can be “recycled” for raw materials, so even defective units still have a purpose
Recycled units can also be replaced by monsters grown in the Growth Vat
The more Growth Juice in the Growth Vat, the better the quality of monster that comes out
WHAT NEW MECHANICS WILL THE SISTERS OF TWILIGHT BRING TO THE TWISTED & THE TWILIGHT?The new campaign mechanic for the Sisters of Twilight is The Forge of Daith.
During a Sisters of Twilight campaign, the Sisters will gain a series of incidents and dilemmas that will grant them access to unique items crafted by Daith, the master smith of Vaul’s Anvil.
These dilemmas will enable the creation of new items or the upgrade of existing items made by Daith.
WHAT’S THE FREE CONTENT THAT WILL BE RELEASED ALONGSIDE THE DLC?The Twisted & The Twilight will be accompanied by the release of the Skaven Chieftain Legendary Hero and the malevolent Legendary Lord Drycha – more information will be released soon.
WHAT’S IN THE FREE OLD WORLD UPDATE THAT WILL BE RELEASED ALONGSIDE THE DLC?The Twisted & The Twilight will be released alongside an update of the Wood Elves faction. This includes:
AMBER AND TECHNOLOGY REWORK
Amber is no longer required for units or buildings, and all technologies that previously cost Amber have had the cost removed and been reworked
Eight new technologies have been added – these are the only things that will now cost Amber
Amber is no longer gained from controlling territory, and is instead awarded for healing Forests
HEALING THE FORESTS
In Mortal Empires, the Wood Elves still need to heal Athel Loren and restore the Oak of Ages. However, to do so they now need to travel the world and heal special Forest regions spread around the map. Each healed Forest will provide unique bonuses
A Forest’s health can be built up over time through various actions, such by securing its borders and building certain buildings. Once sufficiently restored, a Ritual can be performed to permanently heal the Forest
Every Forest also has unique Forest Encounters – interactable markers that provide narrative choices and let the player shape how they heal the Forest
As part of this system, new regions have been added to the campaign – four to Mortal Empires, and two to Vortex – giving the Wood Elves a presence on every part of the map
TRAVELLING THE DEEPROOTS
Wood Elves can now instantly transport their armies between Forest regions using the new Travel Deeproots ability (this ability comes with a cooldown)
WHEN WILL THE FREE CONTENT BE AVAILABLE?On the release day of The Twisted & The Twilight – the 9th of December 2020.
WILL THE TWISTED & THE TWILIGHT BE RELEASED ON MACOS AND LINUX?This will be coming shortly after the release of The Twisted & The Twilight – stay tuned!
Skoro Ariel jako hero, to pewno będzie działać na zaasdzie podobnej do Zielonego Rycerza w Bretonnii.
Ituriel32
20-11-2020, 16:54
O lol.
Leśne elfy dostały sporego nerfa na gospodarce...
A tak poza tym to w zasadzie same plusy.
Tu są chyba najważniejsze zmiany w bitwie. Piesi lordowie mają teraz przestać przewracać się tak szybko
https://www.youtube.com/watch?v=oIqSEcrvuKc
Mapa powiększyła się na wschód
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/i4/mhmned65xf9x.jpeg
.
Opcja z wyborem siły inwazji chaosu
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/9b/5xg6o5tzu4tx.png
.
Dlaczego nerfa na gospodarce? Widzę tylko info, że mechanikę bursztynów przerobili.
Ituriel32
22-11-2020, 22:21
Zwiększyli trochę bazowy dochód z drzew.
Ale całkowicie usunęli te dobniaki z posterunków, oraz skasowali budynek który dawał 1%.
Dodatkowo technologia z portami też dostała nerfa z +400% na +100%.
Dalej zwiększył się koszt każdego lorda i bohatera.
Wydaje mi się że spadł też dochód za palenie osad, ale może być spowodowane wczesnym etapem gry na filmikach.
Lord_Legionista
04-12-2020, 12:53
https://www.youtube.com/watch?v=i8y092HIL2g&t=396s
Rzeczywiście WE mają debuffa do ekonomii (mniej kasy z lasu, jakieś ochłapy z innych terenów i to tylko wtedy gdy są tam surowce strategiczne). W związku z tym rzeczywiście gra się inaczej i nie ma co zajmować połowy świata, bo niewiele to daje. Raczej punktowo uderzamy wokół drzew w różnych częściach świata (trzeba zająć tereny wokół nich, żeby drzewa się odrodziły, wtedy możemy zbudować budynek który daje bonus dla całej naszej frakcji), korzystając z mechaniki "deeproots" które pozwalają naszym armiom "teleportować" się z drzewa do drzewa (raz na 10 tur).
Z nowych jednostek bardzo silni są Great Stag Knights - trochę taki odpowiednik gryfów w Imperium. Potrafią dosłownie rozjechać pół armii przeciwnika. Natomiast nadal nie zmieniło się to, że jest to armia, którą trzeba robić bardzo dużo micromanagmentu, żeby wygrywać, bo poza drzewcami nie ma za bardzo jednostek trzymających linię.
Sisters of Twilight są super potężne - zwłaszcza na początku rozgrywki, gdzie ich zasięgowy atak obszarowy potrafi zabić z 25% oddziału skavenów czy jakichś tam innych goblinów za jednym trafieniem.
Natomiast ten typ gry aż nazbyt mocno ujawnia niedostatki mechaniki dyplomacji. Jak zaczniemy z kimś wojnę, to pomimo tego, że go pobiliśmy i w sumie nie ma dla nas sensu "dojechać" go do końca to trzeba to zrobić, bo przeciwnik nie odpuszcza. Musiałem przez to na przykład całe państwo ciemnych elfów zniszczyć, bo inaczej mi co chwilę wystawiali jakaś armię łapserdaków, która drzewa nie miała szansy zdobyć ale z łatwością zajmowała wszystkie tereny wokół.
Dodatkow, przez to że elfy teraz dostają bonusy za zajmowanie drzew, to żeby się rozwinąć muszą zająć kilka drzew - czego AI absolutnie nie jest w stanie zrobić. Także w kampanii, elfy są bardziej przeszkadzajką niż istotną siłą, zazwczaj potrafią tylko swój las utrzymać (a i to tylko dlatego, że w drzewie mają bardzo dużo jednostek które go broni). W late game zazwyczaj elfy AI utrzymują się tylko w Athel Loren.
https://www.facebook.com/TotalWar/videos/3626021557475916
Nowe DLC?
Lord_Legionista
17-03-2021, 16:16
️ Update Rakarth rozpoczyna się jutro o 4 GMT wraz z premierą Legendarnego Pana! Mamy ulepszenia i zmiany równowagi, w tym: Aktualizacje Dark Elf ⚒️ Kuźnia Daith 2.0 Bilans kampanii Skaven Pełne notatki: https://www.totalwar.com/blog/total-war-warhammer-ii-the-rakarth-update/?fbclid=IwAR2WVIiQscrA4P1nsJ_C_w9eVqB73qDbSyoAMRag K_wD6BVkSHXfsQcTdw4
Lord_Legionista
17-03-2021, 16:16
Lord_Legionista
05-06-2021, 07:27
Wraz ze skrwawioną rasą Khorne’a nadchodzi ostatni pakiet lordów do gry Total War: Warhammer II. The Silence & The Fury to długo oczekiwany powrót zwierzoludzi pod przywództwem Tauroxa Mosiężnego Byka, który zmierzy się z Oxyotlem Niewidocznym i jego jaszczuroludźmi. Więcej szczegółów zostanie ujawnionych w późniejszym czasie, pamiętajcie jednak, aby śledzić oficjalną stronę na Steamie i wypatrywać nowych informacji.
https://www.youtube.com/watch?v=syIoix1i5YM