Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Third Age 1.4.1

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9

Seban
26-04-2010, 14:54
na pewno gra DALE w lokacji ERIADORU musi byc ciekawa, bardzo taka hm tolkeinowska rzekl bym. eriador moj jest ulubiony ale i dale bardoz dobrze mi sie gralo- miala fajny roster jednostek teraz widze ze sa pozmieniane z 1.4 ale jescze ich nei testowalem. w 1.2 dale na poczatku trzeba bylos ie dosc meczyc z rhunem ale potem gdy juz osiagnelo sie odpowiedni poziom miast- gospodarki i lepszych niz milicyjne jednostek to szlo bardoz latwo - tym bardozej ze rhun w wiekszosci uzywal oszczepnikow jakis tam i clansmanow- wszystko cialem kawaleria i lucznikami. teraz widze ze gra bedzie jeszcze przyjemniejsza bo poepszyli unity dale=]

arnor ma puchy? swietnie wygladajace nowe jednostki polnocnego krolestwa? bardzo dobrze w klimacie oddane przez tworcow wzorujacych sie na gondorskich, tak mogly by wygladac wojska broniace annuminas i fornostu przed angmarem ginace na szancach umarlych. mi sie bardoz podobaja- wreszcei cos ciezszego - z lekkiego zwinnego eriadoru nie bardoz daddajacego sie do oblezania i bronienia fortec- ktory praktycznie tylko moze pokazac swoja sile na wlonej prezstrzeni tworzy sie bardzo silne panstwo niczym gondor na polodniu, ktore moze z powodzeniem zrobic kuku balrogom i spolce. mam nadzieje ze podniosa ai komputerow, tudziez zmienia statsy- jak mowielm wczesniej jest po prostu za prosto ( przynajmniej jesli chodzi o eriador )

Andrus
26-04-2010, 15:39
Prawdziwą północą jest Dale. Sojusz z krasnoludami jednostki wyśmienitych łuczników i silnych piechurów z broniami dwuręcznymi:topory,miecze no i halabardy. A dla mnie Arnor zbyt wygląda na południowców a dokładnie Gondor i tym podobne bajzery. A na Balrogi i takie tam najlepiej się sprawdza dobry łuk i balista. Eriador to kraina pól i Hobbitów więc nic dziwnego że do walki w polu są stworzeń :)

Seban
26-04-2010, 18:07
prawdziwa to pojecie wzgledne - wszystko zalezy od wszystkiego=p jesli wolisz dale dla Ciebie jest prawdziwa, lecz co to tak wlasciwie znaczy?=p jesli juz chodzi o praawdziwosc ji jesli patrzymy na nia przez pryzmat np " historycznosci" i waznosci panstw czy miast na pewno arnor bierze gore nad dale- chocby z tego powodu ze byl tym wyzszym krolestwem mial wiecej palantirow o ile pamietam i tam tez znajdowal sie glowny palantir ( przynajmniej przez dosc dlugi czas, moge sie mylic bo dawno sie tymi sprawami nie zajmowalem) i jest to krolestwo na pewno starsze bo zalozone przez duendainow a przez "zwyklych " ludzi=p jesli chodzi o podobienstwo do gondoru to tak, bo tylko o gondorze jest mowa w lotr, i co za tym idzie na tej podstawie sa skiny jednostek robione, ale jesli chodzi o scislosc to powiedzial bym ze to gondor przypomina arnor ;)
tak czy siak o wiele bardzoej wole polnoc od polodnia

Herod
26-04-2010, 18:27
A tak z innej beczki - Czy jest jeszcze możliwe, po tylu wiekach... żeby Anor został (bo o ile dobrze zrozumiałem to Anor jest ewolucją... czy tam mutacją Eriardioru, pozostałości po Anorze I) odbudowany? Garstka chłopów z widłami (ale ja lubię tych chłopów i jak już grywam kimś w TA:TW to tylko zielonymi partyzantami) nagle stwarza praktycznie od zera (nie licząc garstki dunedainów) podstawy silnego państwa, pojawiają się ciężkozbrojni z prawdziwego zdarzenia, ciężka kawaleria. Coś z niczego...
Ale to tylko gra...

trolkamil
26-04-2010, 18:53
to tylko gra !! sam czekam na arnon;
jedni mówią ze erandiorem im jakoś tam idzie inni znów że to lipna frakcja( dla mnie tez);
ja jakoś nie mogłem grac tymi botami;
straszna lipa - no może łucznicy nieźli, ale tylko nieźli bo powinni być conajmniej jak elficcy;
piechota to chłopi - coż warónki geograficzne i historyczne; kawaleria jakaś tam;
dla mnie podstawa to silna i zwarta piechota, bez niej nic sie nie daje ugrać bądż też idzie strasznie żmudnie; kawaleria to dodatek, tym bardziej ze (nie liczę tu straży przybocznej gondoru, rohanu, haradu i rycerzy łabędzi, tych najlepszych rhun i dale) lamie się na średnich włócznikach; a że komp nie rekrutuje do armi ( oprocz rohanu) wiele kawalerii to stosunkowo nietrudno ich wyeliminować odpowiednim ustawieniem piechoty i palisad;
jak grałem w medieval 2 bodajże francja to sobie zrekrutowałem 20 jednostek jazdy i stanowiły one jedna armię i ku mojemu zaskoczeniu łamali wszystkie formacje wroga; nawet kiedyś 2 armie pełne mongolskie mi się udało( rzuciłem wszystko szeregiem do wali , ale rzeźnia), ale nie lubie tej taktyki ( no ale to były te najlepsze jednostki);

jeszcze jedna rzecz - dlaczego przy elfach wysokich pisze - brak kawalerii, przecież jeźdźcy eldary są zajebiści i dostępni w początkowym etapie gry;

Seban
26-04-2010, 18:56
arnor jesli juz=p ar jes przymiotnikiem stopniowanym- jnajwyzszy o ile pamietam. z tego co pamietam rowniez=p elessar zostal krolem zarowno gondoru jak i arnoru( nominalnie). mysle ze ( jesli w ogole mozna gdybac i to jescze o takich fantastycznych zagadnieniach) wskrzeszenie arnoru bylo by mozliwe i potrzebne tak duzym terenom ktore dostaly sie pod wplywy minas tirith- cos musialo by sprawowac stolice administracyjna - isengard moze ale jest dosc daleko od np fornostu, wiec czemu by nie zasaic ziarenka na gruncie juz kiedys nniezle ze tak powiem rozoranym=p co do procesu ze tak pwoiem konsolidacji arnoru nie mysle ze byl by to wielki problem choc nie duza liczba duendainow pozostawala by przeszkoda nie do pokonania raczej aczkolwiek tak bogate zaplecze kulturowe jakie pozostawil arnor bylo by dosc dobrym nawozem na kwaitek jakm byl by arnor- i jego silna pozycja=]

edit- hobbiccy lucznicy sa bardoz dobrzy jesli chodzi o cene i atak- 7 z dystansu i 9 obrony to tyolko 2 ataku mniej niz elficcy=p poza tym jak na milicje to miejska jest calkiem dobra- ma peremie na pancerze od mlotkow no i straznicy zielonego traktu sa dosc fajni- jedyna proffesionalna jednostka=]
jazda rzeczywiscie nie ma szans od fratu ale bardoz dobrze przydaje sie do oskrzydlania i lamania morala, ze o konnych lucznikach nie wspomne. jak do tej pory nei spotkalem sie z trdnosciami w grze przeiw komputerowi na przykladzie isengardu nei wiem jak bedize z innymi nacjami - zlymi - bo mysle ze eriador jako taki nei ma za bardoz szans w starciu zz zaawansowanymi jednostkami takiego gondoru cz elfow czy krasnali...

to co pisze w opisach w serii tw mozna sobie wtyknac w 4 litery. np pisze w podstawce ze cava francuska jest najlepsza na zachodzie, gdy tymczasem zadna francuska z epoki pelnia nie umywa sie do angielksich i sadze ze z late rowniez- brak premii na kp ze strony francji ;)

Faramir
26-04-2010, 19:36
primo: Andrus - nie przypominam sobie aby w TA była taka frakcja jak Dalia
secundo: Arnor ma prawo być w TA gdyż Elessar, po koronacji na króla Arnoru odbudował Fornost jak i stolice - Anuminas, co zresztą jest wymienione w książce.....

Herod
26-04-2010, 19:59
secundo: Arnor ma prawo być w TA gdyż Elessar, po koronacji na króla Arnoru odbudował Fornost jak i stolice - Anuminas, co zresztą jest wymienione w książce.....

Aha... niestety niezbyt często mam styczność z trylogią... głównie siedzę w Warhammerze 9czołgi parowe). Wydało mi się po prostu dziwnym, że banda chłopów, nad którymi formalnie ktoś tam sprawował pieczę z odległości wielu wielu i wielu kilometrów, mogą czegoś takiego jeszcze dokonać (kultura kulturą, ale jak coś zostaje unicestwione to i z kultury wiele chyba nie zostanie... a ta się chyba mogła po pewnym czasie "zatrzeć".). No i jeszcze takie drastyczne przejście do ciężkiej konnicy i piechoty. Ale skoro Fornost i Anuminas odbudowano...

A co do armii - w kampanii można nimi zniszczyć wszystko i wszystkich. Raz trza myśleć... dwa - konny łucznik to twój przyjaciel. Oczywiście starcie czołowe typu Hobbity kontra piechota Gondoru/ ciężkozbrojni lub stada jazdy bez włóczników (a oprócz jednej jednostki ciężkiej jazdy tylko tyle im brak) jest marszem na rzeź... ale szarpanie armii wroga podjazdami, a potem ruszenie do walnej bitwy zwartymi szeregami halabardników (Za Sigmara, Karla Frantza i Imperium, w stylu Reiklandu... tylko bez wsparcia muszkieterów)... Wróg leży i kwiczy, dobra stara szkoła Imperialna.

Andrus
26-04-2010, 20:22
A czy ktoś czytał z was książkę tolkiena "Hobbit" i tam jest Dalia,Esgaroth bitwa pięciu armii wszystko.

Seban
26-04-2010, 20:42
co do bitew to spoko jesli chodzi o moja nieskroma osobe to nie jest zle, wiadomo ze konny lucznik to przyjaciel - czesto gesto gralem samymi ha np w miedievali 2 i tez wychodzilo na dobre tylko trzeba bylo sie strasznie naklikiwac a i lekka cava sie przydawala ;) w lazdym razie nie widze innej taktyki jesli chodzi o eriador jak tlyko konne armie ew lucznicy piesi ci najlepszi i moze 4 oddzialy strazy- reszta ssie przeciwko kazdej silniejsze armii ( ze o kransalach nei wspomne dlateogo w luku sila- tyle ze inni maja tez luki i to silniejusze- ale od czego jest lekka cava milicyjna=p

tak czytalem hobbita i tam nie ma zadnej dalii ( chyba ze masz zjebane tlumaczenie jakies ) tylko dal - co w sumie jest tez dziwne ja mam skibniewskiej wiec dobre i nie wiem jak to rozgraniczac- czy nazwa jest z angielska przetlumaczona jako cos dalekiego czyli dal- na co by wslkazywala forma, czy tez jst to nazwa sama w sobie jako dal- tyle ze jesli tak to czemu we wladcy juz nei pojawai sie nazwa dal tylko dale...

Andrus
26-04-2010, 21:40
Po Angielsku to Dale a po polsku Dalia...(myśl)

Herod
26-04-2010, 22:36
No i co do Eriadoru - nie zapominajmy też o artylerii w postaci katapult i balist. Nie są to może doskonałe wielkie imperialne działa, tudzież piekłomłoty... ale do przypalenia wroga wystarczą.

Zatem - gra zielonymi ludzikami jest miła, ciekawa... jak się myśli. :lol:

Faramir
26-04-2010, 23:16
Wcale po polsku nie dalia - jakbyś poczytał tłumaczenie skibniewskeij to nawet w polskich tłumaczeniach jest Dale, a nie tak idiotyczny tekst....

Desperado32
27-04-2010, 10:05
trollkamil podaj proszę maila to wyślę Ci plik rar.Wystarczy rozpakować i wkleić do folderu data Third Age i oczywiście nadpisać wszystko.Zanim to zrobisz,wykonaj kopię folderu data,to potem raz dwa możesz odwrócić zmiany.

Seban
27-04-2010, 11:22
ozesz w morde :o :lol:
spokojnie - prosze bez obelg, choc w sumie to nei obelga tylko osad i wlasne zdanie wydane na nie wiem jakiej podstawie. skoro mozna powiedzec o kims ze jest nieinteligetmy, mozna o kims innym powiedziec ze na przyklad nie czytal lotr a hobbita dawno temu, tudziez obilo mu sie o uszy w gimnazjum :roll: cos z dziedziny tolkiena, lubo tez film ogladal i ten ktos sciaga sobie tatw wdaje sie w dyskusje, robi maly literowy blad a potem z braku argumentow na obronienie swojej racji- czyt. dziwnego tlumaczenia nazwy dal - hobbit, dale lotr obraza kogos innego, kto majacy sie za kogos o neipodwazalnym autorytecie wiedzy o srudziemiu z cala bezwzglednoscia wytyka mu ten blad :mrgreen:

prosze bez obraz tego typu bo wujek Amrod wkroczy do akcji i sie skonczy dzien dziecka ;)

edit1 a jesli chodzi o wymowe to mysle ze cos w rodzaju "dejl" by bylo dobre. tylko tutaj jak pisalem wczesniej trzeba siagnac do oryginalnej angielskiej nazwy i rzeczywiscie sprawdzic co to jest.
jesli ktos gral w icewind dale chyba wie jak to sie czyta ;)

edit 2 pozdro dla Marina von Carstein UNIA TARNOW! jaskolkom kibicuje w ekstralidze speedway :D

Herod
27-04-2010, 11:36
edit 2 pozdro dla Marina von Carstein UNIA TARNOW! jaskolkom kibicuje w ekstralidze speedway

Wiwat Tarnów! Wiwat cały powiat! No i wiwat Unia Tarnów!

Aha - czy warto się wykłócać o jakieś szczegóły? Dale*, Dejl, Dali, Balii - czy to jest naprawdę takie ważne? Czy warto się obrzucać gno*em (słusznie, czy nie...).

*Mimo wszystko powinniśmy pozostać przy jednej pisowni - oryginalnej, angielskiej. Ale jeżeli ktoś chce to odmieniać zgodnie z zasadami panującymi w języku polskim...

Kyuzo
27-04-2010, 12:28
Rozumiem, że uniwersum Tolkiena, a konkretnie ta jego część wykorzystana w omawianym modzie stwarza pole do dyskusji na najróżniejsze tematu choćby tak wydawało by się błache jak polska odmiana konkretnej nazwy, ale jeśli w dyskusji nie będą padać jakiekolwiek argumenty tylko mniej lub bardziej obraźliwe teksty...
to posty zaczną znikać...
tak jak ten, który raczył napisać Andrus

Pozdrawiam

Andrus
27-04-2010, 13:00
Dale to miasto leżące w dolinie Dal.
Cytuje z książki teraz "Oto wszystko, co zostało po Dali" - rzekł Balin.

Dotarło?

Seban
27-04-2010, 15:26
szkoda Kyuzo ze nie dales choc troszke przywki,,, mogles nie kasowac....=p

tak jak mowilem chyba 2 razy- w HOBBICIE jest nazwa Dal- wiec moze odmieniac sie gdzie? w dali z czego z dali ale na pewno nei z dalii czy dalji o ile pamietam jak walsnie napisales. dal nie dalia.jak widze juz za 2 razem bylo dobrze po moim poscie, wiec to odgrzewane przez kogos buleczki ;)
w kazdym razie jak juz pan moderator wkroczyl trzeba uwazac :ugeek:

co do gry

wlasnie jestem kolo 80 tury eriadorem pobici orkowie ( nei moja zasluga- zniszczylem im 3 ostatnie armie pelnei zdobylem 2 ostatnie miasta po mojeje stronie gor mglistych, co jest kolejnym dowodem na niefortunnie zwiekszona sile sylvanow dzialajacych do spolki z krasnalami ) rozwinalem sie dobrze ekonomicznie i postanowielm sie wyprawic na mordor- 3 stateczki z pelnymi armiami zlozonymi z milicji miejskich hobbitow i konnych=] zdobylem ta wyspe w zatoce belfalas nie pamietam jak sie nazywala i jakies miasto na kontynenie atakujac harad potem miasta przekazalem gondorowi ktoy nawiasem mowiac tez sobie niezle radzi. - zostalo mi 2 i pol pionka jednym pionem ( najlepszym z aragornem 9 milicji na tarczach i 2 moralach 4 straznicy zielonego szlaku chyba 2 lucznicy i pare jazdy zdobylem po ciekawej walce minas morgul teraz oblegam cirith ungol=p z tym ze w ithilien czi si epotezna armia mordoru ( albo 2 na caly pion) ktora ma w sobie olog hai... wiec bedize ciezko jak przyjdzie do starcia gdy zostalo mi niecale 3 oddzialy straznikow i wieksza czesc milicji, ale to nei przeciwnik dla zbrojnych orkow z 9 i 14 do tego wspartych przez smierdzace ologi.... -.- pozyjemy zobaczymy- czy uda sie hobbickiej krucjacie dotrzec do barad dur i ja spladrowac!

Andrus
27-04-2010, 15:36
Powiedz czy się opłaca podbijać Barad-dur bo Rhun to nie opłacalne zadupie żadnej kasy z ich miast ze stolicy ich w 106 turze ciągnie 1500 jakieś kasy a z mojej 4000 i coś także ja chyba coś zmienie w Descr start bo nie dość że się nie opłaca to do tego muszę mieć liczną armie aby poradziła sobie z hordami Rhun. Ciężka walka i małe zyski blah i bez przerwy inwazje na Dale. (hard :) )

Lukis
27-04-2010, 15:54
Może mi ktoś powiedzieć czemu władcą Gondoru jest Denethor a nie Ecthelion ? A w Rohanie rządzi Thengel chociarz on umarł wcześniej od Ectheliona z tego co na wikipedii wyczytałem (oczywiście chodzi mi tu o sam początek kampanii w TA).

Ecthelion II (ur.? rok Trzeciej Ery – zm. 2984 rok Trzeciej Ery)
Thengel (ur. 2905 rok Trzeciej Ery – zm. 2980 rok Trzeciej Ery)

Pewnie jest to kolejny błąd King Konga w patchu 1.4(mam patcha 1.4 i bugfixera do niego)

Seban
27-04-2010, 16:53
co do rhun to racja- przynajmneij w 1.1 te miasta na wypizdowie byly calkeim slabe i tez malo rzucaly kasy. o ile uda mi sie zdobyc barad dur za tym podejsciem- watpie bo nei mam jak podeslac posilkow a niebawem zostanie mi tylko 1 pionek wojska i oby mi sie udalo utrzymac w okolicach ithilien do czasu przybycia posilkow...

co do walki dal z rhun jak gralem na 1.1 to uzywalem samej jazdy i lucznikow- piehota ( 4 oddzialy) stala i si epatrzyla jak lucznicy sieka brudasow a potem jazda dokancza dziela- z tym ze tak mozna grac jak sie jest strona atakujaca ( bo nei w iem jak jest teraz z ai jesli chodzi o bronienie )aczkolwiek nie pwoiem zeby bitwy i caglae uganianie sie za malymi oddzialami rhun bylo przyjemne,., czasami bywalo badoz ostro=]

co do zywotow to thengiel jes rzeczywiscie bledny, swiat tolkiena obejmje tylko zycie denethora i theodena... blad bo blad ale w sumie nei jakis razacy, przynajmniej jak dla mnie

Andrus
27-04-2010, 18:10
Ja ogólnie nie lubię iść na południe i szczególnie jeśli jest to nie opłacalne a w dodatku kiedy mam duże ziemie i robię jak najwięcej żołnierzy do obrony królestwa to tracę smak gry nie czuje już władcy pierścieni ;)

Czekam na Patch 1.5 jak Eriador będzie odnowiony itd bo teraz Dale to nawet bitew nie chce mi się toczyć bo tyle tego gówna Rhuniskiego jest że błeee.

uriziel
29-04-2010, 17:48
Wywaliłem darmowe armie dla kompa ale jest jeszcze problem z rekrutacją wojsk komp olewa
limit tur do kolejnego werbowania , gram leśnymi elfami pozajmowałem większość osad w okolicy
puszczy tak że mordorowi został tylko dol guldur jest 50 któraś tura uzbierałem prawie dwie chorągwie
i maszeruje na tam , mam tam szpiega i co widzę nazgul 9 gwiazdek w forcie tylko jedna
ciasna jednostka tura poszła a tu z fortu wylazło 8 jednostek i to połowa urukowie druga tura kolejne 9
jednostek teraz nawet dwie spieszonych czarnych numenorojczyków .
Ktoś wie co wywalić z tego skryptu jeszcze żeby komp trzymał się limitów

Andrus
30-04-2010, 23:28
Heh patrzcie:http://www.youtube.com/watch?v=nVyIPDfEzZQ
Chyba prócz Arnoru w patchu 1.5 będziemy mieli też Dunland factions :D

vlad77
01-05-2010, 08:15
Wydaje mi się, że to raczej jest previev pod DaC. Ogólnie mi to nie przypadło do gustu, ludzie z Dunlandu to dzikusy mieszkający po lasach, a tu widzimy pancerne jednostki... Bądźmy realistami, te jednostki powinny być pomocnicze dla Isengardu, a nie jako oddzielna frakcja. Niedługo na mapie znajdą się wszystkie kolory tęczy jak tak dalej pójdzie :)

Lukis
01-05-2010, 10:44
Zgadzam się z Vladem

Sade69
01-05-2010, 12:43
Czy mógłby ktoś odnieść się do postawionego przeze mnie wcześniej pytania ?
Chciałem wiedzieć czy można zmienić klasyfikację trolli z piechoty na kawalerię, kiedy w końcu udało mi się tak zrobić to trolle wizualnie zamieniły się w enty.. Chcę tak zrobić przede wszystkim aby trolle nie mogły wchodzić na drabiny i biegać po murach.Nawiasem mówiąc dodałem też trollom cechę: straszy konnych, dziwi mnie czemu nie mieli tej cechy od początku.

Przyszła mi też do głowy taka ogólna uwaga o modzie: jest on naprawdę fajny, klimatyczny, ale oczywiście ma pewne mankamenty, mi się w oczy głównie rzuca przesadzone morale wojsk - kiedy armie wyżynają się prawie do ostatniego to w takiej grze taktyka już prawie się nie liczy. Dlatego obniżyłem morale wszystkim wojskom tak o ok. 2 pkt. Mimo to wydaje mi się, że dowódcy przynoszą wojskom niesamowity i zbyt duży bonus morale. Kiedy walczyłem z armią dowodzoną przez Czarnoksiężnika to byle hołota walczyła nawet kiedy z 200 zostało kilku... wychodziło na to, że dosłownie wyżynano się do ostatniego, aż prawie mi się odechciało grać. Macie podobne wrażenia ? Wiecie jak może poprawić te przesadzone bonusy od dowódców ?

Druga uwaga dotyczy Anduiny - byłem zachwycony, że jest taka nieprzebyta w dolnym biegu, a dwa przejścia są zabudowane - Osgiliath i Cair Andros... niestety, zauważyłem, dwa najzwyklejsze brody - jedno niedaleko Lorien, a drugie na południu koło ujścia i cała magia prysła... Uważam, że o wiele lepiej by było gdyby jedyne przejścia były strzeżone przez Osgiliath i Cair Andros. Dzięki temu ranga strategiczna tych miejsc była by bardzo duża, a poza tym wzrosło by znaczenie floty.

Wasze uwagi są bardzo ciekawe. Pozdrawiam

vlad77
01-05-2010, 14:06
Przyszła mi też do głowy taka ogólna uwaga o modzie: jest on naprawdę fajny, klimatyczny, ale oczywiście ma pewne mankamenty, mi się w oczy głównie rzuca przesadzone morale wojsk - kiedy armie wyżynają się prawie do ostatniego to w takiej grze taktyka już prawie się nie liczy. Dlatego obniżyłem morale wszystkim wojskom tak o ok. 2 pkt. Mimo to wydaje mi się, że dowódcy przynoszą wojskom niesamowity i zbyt duży bonus morale. Kiedy walczyłem z armią dowodzoną przez Czarnoksiężnika to byle hołota walczyła nawet kiedy z 200 zostało kilku... wychodziło na to, że dosłownie wyżynano się do ostatniego, aż prawie mi się odechciało grać. Macie podobne wrażenia ? Wiecie jak może poprawić te przesadzone bonusy od dowódców ?

Co do tego, to dla mnie akurat teraz morale są dopasowane do realiów panujących w śródziemiu. Zwróć uwagę, że ludzie znacznie częściej uciekają niż elfowie i krasnoludy, co dla dwóch ostatnich było po prostu nie do przyjęcia. Co do orków, to gdzie mają uciekać jeżeli za plecami mają Nazgula? Są oni kierowani wolą Saurona i Pierścienia, ogólnie się boją wycofać więc walczą do ostatniego, ale wystarczy rypnąć im gienia i już uciekają.

Druga uwaga dotyczy Anduiny - byłem zachwycony, że jest taka nieprzebyta w dolnym biegu, a dwa przejścia są zabudowane - Osgiliath i Cair Andros... niestety, zauważyłem, dwa najzwyklejsze brody - jedno niedaleko Lorien, a drugie na południu koło ujścia i cała magia prysła... Uważam, że o wiele lepiej by było gdyby jedyne przejścia były strzeżone przez Osgiliath i Cair Andros. Dzięki temu ranga strategiczna tych miejsc była by bardzo duża, a poza tym wzrosło by znaczenie floty.

To też jest podyktowane realizmem gry, ponieważ w pobliżu Rauros można było przeprawić się przez rzekę, oczywiście nie wpaław, ale zakładając, że na miejscu można jakieś łódeczki zrobić to jest dobre. Co do drugiego przejścia u ujścia: bez niego gra nie miała by sensu... Wystarczyło by zabunkrować Osgiliath i Cair Andros i już by się nikt nie przebił, a tak jeszcze czasem na ziemie Gondoru Haradrimowie zajrzą :)

iluminat1990
01-05-2010, 14:36
z tego przejscia u ujscia mozna by bylo zrezygnowac gdyby Harad przeprowadzal inwazje droga morska ale przez kilka kampanii jakie gralem zdarzylo to sie zaledwie ze trzy razy po czym wystepowal chyba jakis bug bo po wyladowaniu armia Haradu stala caly czas w tym samym miejscu przez jakies 20 tur do czasu gdy przyplynal po nich statek i z powrotem zabral do Haradu O_o
poza tym strasznie monotonne jest to ze zawsze probuja zdobyc tylko Linhir. mogli by czasem zaatakowac Pelargir czy Dol Amroth ale nieeeee.... tylko Linhir. wystarczy w pobliskim Tornost trzymac troche wojska i juz nie trzeba sie niczym martwic :/ powinni cos z tym zrobic...

Mnil
01-05-2010, 15:40
co tu dużo mówić, goście nie umieją chyba robić tak globalnej modyfikacji bo mam tu błąd na błędzie i tragiczny balans jednostek. (dobre wiele mocniejsze od zła)

patchują patchują i wiele to nie pomaga.

Ja jestem wielkim fanem władcy i może z 1.5 jeszcze spróbuje w to wejść...

uriziel
01-05-2010, 16:51
Podczas bitwy zauważyłem że Gondor ma odwrócone proporce nie wiem jak u innych nacji
czy wy też tak macie .
Wkurza mnie jedna rzecz , drabiny przed wszystkim można się bronić taran czy wieża można je spalić
ale jak postawią drabiny to koniec a przecież je powinno najłatwiej rozwalić przewrócić a tu nic
mogli by dodać do budynków fosę od pierwszych kamiennych murów która uniemożliwiała by
stawianie drabin , bo dodanie piechocie zdolności przewracania raczej odpada

vlad77
01-05-2010, 18:12
Narzekacie i narzekacie, a nie szukacie rozwiązań na własną rękę...
Wystarczy, że ustawisz jeden pułk piechoty na murach tam gdzie idą drabiny i każda próba szturmu spełza na niczym, padają jak muchy wtedy ci którzy wchodzą...

apollo7100
01-05-2010, 18:36
tragiczny balans jednostek. (dobre wiele mocniejsze od zła).

przeciez sam mozesz zmienic statystyki jednostek na takie jakie ci odpowiadaja...wystarczy zadac sobie troche trudu a nie zaraz krytykowac ludzi ktorzy wlozyli wiele pracy w ten mod. gdyby wogole nie powstal to moglbys sobie rozgrywac walki o srodziemie z max. 500 jednostkami,w jakiejś tam gierce, a nie 6000 jak bylo w naprawdę.

Andrus
01-05-2010, 19:06
Ja osobiście uważam że najlepsze jednostki piechoty z ludzi powiń mieć Dalijczycy w końcu dostają pancerze z Ereboru. Wiecie gdzie się zmienia dyplomacje tak aby zrobić że nie ma się wojny z daną frakcją?
------
Ja to na Dunland średnio patrze bo już Rohan ma przerąbane to jak dojdzie Dunland nie będą mieli szans z drugiej strony tamte ziemie dunland i koło wybrzeż zawsze są rebeliantów więc można tam w sumie usadzić nową frakcje.

uriziel
01-05-2010, 19:37
Wystarczy, że ustawisz jeden pułk piechoty na murach tam gdzie idą drabiny i każda próba szturmu spełza na niczym, padają jak muchy wtedy ci którzy wchodzą...
Tyle to i ja wiem tylko odział czy dwa milicji gondoru z trolami sobie nie poradzi
nie chcę zmieniać statystyk i iść na łatwiznę tylko urealnić obronę i szturm

Lukis
01-05-2010, 19:48
Tyle to i ja wiem tylko odział czy dwa milicji gondoru z trolami sobie nie poradzi

Lol ? Ty się chcesz z trolami mierzyć milicją ? Powodzenia ... nie lepiej dać tam jakąś lepszą jednostkę ? np. Citadel Guard albo Fountain Guard albo Gondor Infantry ??

vlad77
01-05-2010, 21:15

Rozumiem, że cię trolle atakują, ale od czego masz mury i łuczników, byle oddział może przynajmniej 3 trolli na podejściu załatwić, a resztę uszkodzić na tyle, że nie będzie z nimi większego problemu. Z tym, że byle jakich łuczników trzeba ze 3-4 oddziały. Wystarczy czasem pomyśleć, a nie odrazu chcieć coś zmieniać. Jeżeli zmnienisz trolle na heavy cavalery, to licz się z tym, że zaczną ci flanki napadać, a nie front wojsk, już nie mówię tu o tym, że wtedy nie zdejmiesz ich szarżą w plecy tak łatwo, więc zamienisz sobie łatwiejsze oblężenie na zrąbane bitwy w polu. I co wtedy będziesz po twierdzach tylko siedział, czy zmieniał ciągle staty?

Faramir
01-05-2010, 23:45
Mi się podoba obecny balans jednostek gdyż świetnie to oddaje realia śródziemia....
Co do Dale to wcale nie jest powiedziane że otrzymywali pancerze z ereboru na tak dużą skalę żeby całą armię wyekwipować......
zmiana morale też jest bez sensu bo wygląda to tragicznie zwłaszcza kiedy Foutain Guard uciekają od razu kiedy tylko trolle zaatakują oddział, totalny bezsens...
U mnie harad nieprzerwanie atakował z morza, przez to straciłem dol amroth i tarnost, a jest mi ciężko je odbić
A i uważam że Vlad ma racje bo zamiast docenić wkład ekipy to wy tylko narzekacie i nawet nie potraficie zrozumieć specyfiki śródziemia
Aha panowie co sądzicie o dodaniu angmaru do TA??

uriziel
02-05-2010, 07:57

Lol ? Ty się chcesz z trolami mierzyć milicją ? Powodzenia ... nie lepiej dać tam jakąś lepszą jednostkę ? np. Citadel Guard albo Fountain Guard albo Gondor Infantry ??

Fountain Guard właśnie padli , wysłałem posiłki ale tak dobrych jednostek jeszcze nie posiadam
wyszkoliłem strażników wieży ale jeden oddział na długo nie wystarczy
chodzi o to żeby przynajmniej zablokować trole przed włażeniem po drabinach czy wieżach
pisałem wcześniej że komp olewa limity i nagle wystawia niezłą grupkę i to dobrych jednostek
ostatnio pod Minas Ithil posłał między innymi 4 oddziały spieszonycz czarnych numenorojczyków ,
może ja mam coś nie tak z tym modem czy ktoś zauważył podobny problem , darmowe armie wywaliłem .
Problem z drabinami nie jest problemem moda tylko samej gry jak zresztą wiele innych drobnych błędów których niestety w żadnej poprawce nie usunięto
Balans też mi się podoba a ten z RRRC jest super dlatego nie chcę zmieniać statystyk tyko szukam sposobu i możliwości poprawienia nielicznych głupot jakie się pojawiają czy to w modzie czy w samej grze

vlad77
02-05-2010, 08:23
Urizel usunąłeś darmowe armie, a o takim czymś jak garnisson script zapomniałeś? Ja tam gram na tych skryptach wszystkich komp przynajmniej jest jakąś konkurencją, a nie jak w podstawce masz 8 wojen i na każdym froncie wygrywasz...

uriziel
02-05-2010, 08:53
Urizel usunąłeś darmowe armie, a o takim czymś jak garnisson script zapomniałeś? Ja tam gram na tych skryptach wszystkich komp przynajmniej jest jakąś konkurencją, a nie jak w podstawce masz 8 wojen i na każdym froncie wygrywasz...
Myślałem że to dodaje jednostki podczas oblężenia -czyli to też odpowiada za limity , kiepsko odpowiadało mi pojawianie się tych wojsk podczas oblężeń to dosyć realistyczne ,
nie chcę ułatwiać gry tylko poprawić co nieco dla mnie liczy się strategia i taktyk a nie tępe masakry
gdzie flaga za flagą wkracza do walki kolejna bitwa kolejne oblężenie nawet czasu na przegrupowanie niema wole pomęczyć się planowaniem ile kasy na wojsk ile na budowle , nadal można rozgrywać epickie bitwy tyle że nie dziesięć na turę,
te miasta to nie fabryki klonów -MT2 Jak i ten mod to gra strategiczna a nie masowy RTS
ale po kolejnych częściach tej serii obawiam się iż z strategią i taktyką ta gra ma coraz mniej wspólnego

Andrus
02-05-2010, 09:49
Słuchajcie gdzie się ustawia parametry jednostek (Atak obrona,bonusy itd.)

Herod
02-05-2010, 09:58
Notatnikowy plik export_descr_unit.
Folder Data moda. :ugeek:

apollo7100
02-05-2010, 10:29
Mi się podoba obecny balans jednostek gdyż świetnie to oddaje realia śródziemia....

nie nazwalbym realiami srodziemia to ze kawaleria rohanu(takze innych frakcji) szarżując na oddzialy orkow, tudzież krasnali ktorzy mogliby pod brzuchem konia przeleźć, nie roznosi ich w pyl tylko zatrzymuje sie w polowie oddzialu,a krasnalom to praktycznie nic nie robi, wogole kawaleria jest przydatna tylko do lapania jencow, ja zwiekszylem premie szarzy ale tez koszt rekrutacji i utrzymania kazdej kawalerii, wiec nie ma mowy o armiach zlozonych z samej kawalerii bo to jest za drogie, ale jak juz jest kilka takich oddzialow to spokojnie rozniosa piechote(patrz bitwa o helmowy jar, minas tirith) w tamtych czasach juz tak bylo ze jedynie pikinierzy mogli skutecznie przeciwstawic sie szarzy kawalerii.

Fumanchu
02-05-2010, 11:07
W końcu padł mi system po różnych instalacjach avatara i fallouta3 z niepewnego źródła ( i dobrze).Cały M2 ,Kingdoms i TATW poszedł do piachu przy okazji i mogę teraz zainstalować moda do patcha 1.3 bo 1.4 zniechęcił mnie do grania całkowicie. Nawet jak wyjdzie 1.5 to się wstrzymam.Odnośnie posta wyżej - ta szarża kawalerii pod Helmowym Jarem powinna zatrzymać się na Uruk Hai z pikami właśnie a potem rąbanina w której piechota wygrywa z uwięzioną kawalerią,nie ma bata.

MateuszKL
02-05-2010, 12:21
Moje czasy to był bodaj patch 1.1, nie wiem czy może kawaleria została osłabiona od tego czasu, ale ona nigdy nie służyła do tego, by jedną szarżą zniszczyć przeciwnika. Zawsze brałem zwykłą piechotę i związywałem ją walką z wielokrotnie silniejszymi siłami orków. W tym czasie kawalerią atakowałem z boków i z tyłu: 1-2 kontakt = ucieczka wroga. No chyba, że w oddziale wroga był Witch King, wtedy nie było co marzyć w ogóle o odwrocie wroga i musiałeś się nastawić na rąbaninę swojej armii.

apollo7100
02-05-2010, 13:15
tak tez robilem- zajezdzalem wroga od tylu, zanim zaczalem edytowac statystyki po prostu uwielbiam kawalerie jako jednostke dlatego chce troche realizmu bo to daje seria total war, aby rozjechac piechote podczas szarzy. w wersji 1.0 i 1.1 kawaleria rzeczywiscie byla lepsza niz po kolejnych patchach. odnosnie helmowego jaru- tam gandalf blysnal orkom w oczy wiec stracili szyk i zostali rozdeptani przez jazde, inaczej w wąskim wawazie wiele by nie zdzialali nadziewajac sie na piki.

Lukis
02-05-2010, 13:24
zmiana morale też jest bez sensu bo wygląda to tragicznie zwłaszcza kiedy Foutain Guard uciekają od razu kiedy tylko trolle zaatakują oddział, totalny bezsens...

Lol? to co Ty masz za Fountain Guardów że od razu uciekają przed trollami. Moi walczą do ostatniego ;p a nic nie zmieniałem im w statystykach oprócz ataku i kosztów rekrutacji ( może powód jest taki że mam 3 generałów na zamku ?? ;p )

MateuszKL
02-05-2010, 13:51
tak tez robilem- zajezdzalem wroga od tylu, zanim zaczalem edytowac statystyki po prostu uwielbiam kawalerie jako jednostke dlatego chce troche realizmu bo to daje seria total war, aby rozjechac piechote podczas szarzy. w wersji 1.0 i 1.1 kawaleria rzeczywiscie byla lepsza niz po kolejnych patchach. odnosnie helmowego jaru- tam gandalf blysnal orkom w oczy wiec stracili szyk i zostali rozdeptani przez jazde, inaczej w wąskim wawazie wiele by nie zdzialali nadziewajac sie na piki.

Ja pod Helmowym Jarem jazdy nie pamiętam. ;)

kretu19955
02-05-2010, 17:27
Odsiecz Gandalfa z Eomerem(chyba) nie wiem jak w książce, ale w filmie było ;)

Radowid Srogi
02-05-2010, 17:51
W książce Eomer był w twierdzy, a Gandalf pozbierał niedobitki sił Erkenbranda (wszyscy pieszo)

apollo7100
02-05-2010, 18:55
no coz czytalem tylko 1 i 3 czesc wiec mi umknelo, mialem na mysli film... no ale kawaleria powinna byc wedlog mnie bardzo silna w polu ale przez to i mocno kosztowna aby zachowac realizm ilosciowy...

Faramir
02-05-2010, 19:00
Może zaczne od początku:
Mod opiera sie na książce więc niema sensu wymagać aby jazda Rohanu zrobiła z uruk-hai to samo w grze skoro w książce jest inaczej, ale poza tym uważam że jazda Rohanu powinna być lepsza.
Secundo: Lukis mówie o tym jak spróbowałem ze zmianą morale zasugerowaną przez chyba uriziela, co zakrawa na idiotyzm zwłaszcza po podanej prze zemnie sytuacji.
tertio: usuwanie skryptu w którym gdy zaatakujemy miasto wróg dostaje pełen garnizon też jest swoistą głupotą, gdyż z mojej obserwacji logicznie wynika że gra robi sie już totalnie łatwa, a taki Rohan idzie w rozsypkę w ok 5 tur(normalnie bronią sie dłużej)a i z samym kompem jest banalnie łatwo w tym momencie
Quatro trolle nie powinny mieć umiejętności przestraszania kawalerii, z książki logicznie widać, zwłaszcza po bitwie na polach Pellenoru ze Konie jeźdźców Rohanu bały sie ale uwaga MUMAKILÓW, co powodował że wojska mordoru kupiły sie wokół nich
quinto: Kong powinien zmniejszyć liczbę żołnierzy w oddziałach orków,i przytoczę wam dla czego:
za pierwszym razem zobaczyłem jak dwie pełne armie gondoru przegrywają z jedną armią mordoru w dodatku nie pełną, w drugim dwie armie High Elves przegrały z jedną i połówką armii orków z gór mglistych w bitwie o rivendell
i ponawiam pytanie : co sądzicie o umieszczeniu angmaru w TA bo takie pytanie pojawiło sie na TW center
apolllo na zwykłą piechotę może, ale chcesz mi powiedzieć że powinni urku pikemen też bez problemu niszczyć?? i możę żeby rohan za swoje najlepsze jednostki bulił tyle kasy że sie nie obroni przed Isengardem??

apollo7100
02-05-2010, 19:07
wczesniej wyraznie zaznaczylem ze jednostka ktora moze skutecznie oprzec sie szarzy sa pikinierzy, odnosnie podniesienia kosztow to wszystko w ramach rozsadku, jednak skoro wtedy glowna role odgrywala piechota to na pewno nie ze wzgledu na to ze byla lepsza od kawalerii ale tansza.

Glaedr
02-05-2010, 19:52
Może zaczne od początku:
Mod opiera sie na książce więc niema sensu wymagać aby jazda Rohanu zrobiła z uruk-hai to samo w grze skoro w książce jest inaczej, ale poza tym uważam że jazda Rohanu powinna być lepsza.
Secundo: Lukis mówie o tym jak spróbowałem ze zmianą morale zasugerowaną przez chyba uriziela, co zakrawa na idiotyzm zwłaszcza po podanej prze zemnie sytuacji.
tertio: usuwanie skryptu w którym gdy zaatakujemy miasto wróg dostaje pełen garnizon też jest swoistą głupotą, gdyż z mojej obserwacji logicznie wynika że gra robi sie już totalnie łatwa, a taki Rohan idzie w rozsypkę w ok 5 tur(normalnie bronią sie dłużej)a i z samym kompem jest banalnie łatwo w tym momencie
Quatro trolle nie powinny mieć umiejętności przestraszania kawalerii, z książki logicznie widać, zwłaszcza po bitwie na polach Pellenoru ze Konie jeźdźców Rohanu bały sie ale uwaga MUMAKILÓW, co powodował że wojska mordoru kupiły sie wokół nich
quinto: Kong powinien zmniejszyć liczbę żołnierzy w oddziałach orków,i przytoczę wam dla czego:
za pierwszym razem zobaczyłem jak dwie pełne armie gondoru przegrywają z jedną armią mordoru w dodatku nie pełną, w drugim dwie armie High Elves przegrały z jedną i połówką armii orków z gór mglistych w bitwie o rivendell
i ponawiam pytanie : co sądzicie o umieszczeniu angmaru w TA bo takie pytanie pojawiło sie na TW center
apolllo na zwykłą piechotę może, ale chcesz mi powiedzieć że powinni urku pikemen też bez problemu niszczyć?? i możę żeby rohan za swoje najlepsze jednostki bulił tyle kasy że sie nie obroni przed Isengardem??

Dzisiaj skończyłem czytać cały wątek od początku, parę ładnych godzin mi to zajęło. Za dużo jak narazie nie grałem, więc o modzie wypowiem się trochę później. Ale co do mojego cytatu - obejrz intro, w którym wyraźnie pisze, iż mod bazuje zarówno na książce jak i trylogii filmowej, więc gromiących wszystko jeźdźców rohanu można by gdzieś wcisnąć. Jak na razie są wyjątkowo słabi przeciwko jakimkolwiek jednostką. Przecież szarża ciężkiej konnicy była potężna i miażdżąca i nie zatrzymywała się po dwóch pierwszych rzędach zwykłej piechoty. To tyle co mam jak na razie do powiedzenia.

Seban
02-05-2010, 21:33
a ja od siebie dodac moge padla cirith ungol od malymi toporomi hobbickiej armii i dzelnie sie trzymam z aragornem i gandalfem ale zobaczymy co bedzie dalej. co do jazdy to jest ok w 1.4 jest widze silniejsza, tnz widze po akcji rohanczykow bo zazwyczaj komputer dawal ciala koniarzami.

vlad77
02-05-2010, 21:46
Dla tych wszystkich, którzy tylko oglądali. Radzę wam dobrze: przeczytajcie książkę!
Bitwa na polach Pellenoru nie trwała 30min (jak w filmie), ani nawet 2h. To wszystko przeciągnęło się od wschodu do zachodu słońca. I niejednokrotnie Rohirimowie byli w opałach, dajmy na to Eomer niedaleko przystani. Dużą rolę w niej odegrała piechota Gondoru, która pod wodzą Imrahila wyszła z grodu i walczyła razem z Rohirimami. Nie było tak jak w filmie, że tylko wjechali w orków i już po zawodach, już są niedaleko przystani. Więc to całe gadanie, że powinni roznieść orków w try miga to lekki przesadyzm.
Co do tego, że komp lubi dawać **** "dobrymi" nacjami to to już normalka i do niej się przyzwyczaiłem, ale znowu realia historyczne mówią nam, że tak było. I znów radzę przeczytać książkę, albo przynajmniej do wiki zajrzeć. Podczas wojny o pierścień podajże dwukrotnie szturmowano Caras Ghaladon (sory jeśli walnąłem byka) około tygodnia trwało oblężenie Ereboru i plądrowanie Dale. W końcu i do Shire zawitał Saruman z ferajną więc nie wszystko było tak słodko.
No i pozostaje pytanie Faramira :)
Myślę, że nie powinien się znaleźć w podstawce przynajmniej, kto zechce pobierze sobie DaC, bo przecież Angmar przetrwał zaledwie kilka lat po zniszczeniu Fornostu, a to w stosunku do początku kampanii było dawno, dawno temu :)

Radowid Srogi
02-05-2010, 22:22
Zgadzam się z vladem, rohirrimowie nie powinni po prostu miażdżyć wroga, ale dobrze by było żeby przynajmniej pierwsze trzy szeregi poszły w p***u. Poza tym co za palant wstawił tam Eriador, który jest krainą, a nie państwem. Już byłoby podzielić Eriador na Shire i Ludzi z północy. Po trzecie powinien znaleźć się Dunland jako sojusznik Isengardu i Fangorn jako frakcja neutralna(najlepiej niegrywalna). Po czwarte Angmar można by wcisnąć jako czarni numenoryjczycy.

iluminat1990
02-05-2010, 22:32
wlaczajac sie do dyskusji czy kawaleria powinna byc mocniejsza czy nie to mysle ze lepiej nic nie zmieniac bo sorry ale gdyby jedna szarza wystarczyla do zniszczenia calego oddzialu piechoty to bylaby najzwyczajniejsza w swiecie zenada przez ktora 5 minut pozniej usunalbym moda. nienajwyzszy obecnie poziom trudnosci spadlby wtedy ponizej dna dzieki czemu mod bylby w sam raz dla osob z przedzialu wiekowego 4-7 lat

Seban
02-05-2010, 22:33
caras galadhon o ile i ja dobrze pamietam=p
w kazdym razie jesli chodzi o prawdziwosc historyczna jazda nie powinna sie zatrzymywac na pewno na pierwszych szeregach tylko jechac dosc ostro - w zaleznosci od uzbrojenia piechoty, tak ze w TATW nei bylo to zle zrobione w patchu 1,1 przynajmniej. w filmie to bylo zrobione mniej wiecej tak jakby to moglo wygladac w rzeczywistosci, tu pojawia sie wizjja tolkiena. trzeba tez brac oprawke ze impet wyytraca sie po pwenej odleglosci i jazda grzezla w masach ludzi ( orkow) dlatego bywalo goraco- jak powiedzane bylo na brzegu anduiny.
eriador jako nacja rzeczywiscie nie jest do konca fortunnym pomyslem, ale lepiej ze jest niz zeby go nei bylo=p bo rzeczywiscie to kraina geograficzna a nie panstwo. shire i bree mogly by istniec na tamtych obszarach, a co do angmaru to mieszanie troche nie tej epoki do realiow 3 wieku. aczkolwiek nie powiem zeby nei b ylo to zle.

Radowid Srogi
03-05-2010, 06:06
Angmar rzeczywiście wtedy nie istniał, ale przecież czarni numenoryjczycy nie zostali wyrżnięci do nogi.

uriziel
03-05-2010, 07:52
Co do Angmaru jestem za to że kraj przestał istnieć nie znaczy że jego obywatele nie starali się
wskrzesić swego państwa , Eriador może zostać ale nie powinno być opcji wyboru w 1.5 na
Eriador albo Arnor , ludzie napływali do eriadoru przez stuleci zasiedlając tereny należące kiedyś
do arnoru w raz z chobbitami tworzyli pewnego rodzaju nację a pozostałość arnoru skupiła się
w ostatnich osadach na północy .
Jednostki w grze oparto o średniowiecze ale konnic typowo mamy trzy rodzaje lekka średnia i ciężka
ta ostatni w modzie występuje nielicznie i ona powinna mieć niezłą szarże ale bez przesady reszty bym nie ruszał , a szarż zatrzymać mogą tylko długie piki a nie każdy oddział pikinierów

vlad77
03-05-2010, 09:04
Mówicie o Czarnych Numenorejczykach, ale oni zasiedlali tereny głównie Umbaru, na północy zostało ich mniej niż Dunedainów, może nawet wygineli. Co wierniejdzych Sauron trzymał w Barad-Dur.

chobbitami
urizel... :)

Moim zdaniem powinno być takie coś jak wybór między Eriadorem a Arnorem, a właściwie nie wybór tylko przyjście w Arnor, bo też jak wiemy z historii taka zmiana nastąpiła, prawda pod inną nazwą, ale nastąpiła.

uriziel
03-05-2010, 10:11
Mówicie o Czarnych Numenorejczykach, ale oni zasiedlali tereny głównie Umbaru, na północy zostało ich mniej niż Dunedainów, może nawet wygineli. Co wierniejdzych Sauron trzymał w Barad-Dur.

chobbitami
urizel... :)

Moim zdaniem powinno być takie coś jak wybór między Eriadorem a Arnorem, a właściwie nie wybór tylko przyjście w Arnor, bo też jak wiemy z historii taka zmiana nastąpiła, prawda pod inną nazwą, ale nastąpiła.
Jednak trudno sobie wyobrazić ludność eriadoru która tam emigrowała z różnych stron i krajów ,
w których większości nawet nie potrafili budować z kamienia a tu mają wskrzesić chwałę i potęgę
numenoru , chyba że przyjmiemy iż ma to być tyko z nazwy ale wtedy można zapomnieć o tak wspaniałym wojsku jakie posiadało królestwo północy Tylko Dunedainowie byli w stanie wskrzesić arnor taki jakim był

Seban
03-05-2010, 10:55
ludnosci nei potrafila budowac z kamienia w zarania dziejow ze tak powiem na pewno nie w czasach 3 ery czy nawet czasaach gdy istnial jescz arnor. co do zlepku ludnosci to sie zgadza ale przejscie w arnor powinno byc mozliwe- normalna ludnosc osiadla na ziemiach pod przywodzwtem duendainow jak ksiazat czy krola, jakop tych " lepszych". pod inna nazwa taka zmiana nastapila? to znaczy na co ? bo nei czytalem osobiscie nic takiego chyba ze w innych ksiazkach to pisze a ja jestem ograniczony do trylogii i silmarillionu i hobbita ;)

uriziel
03-05-2010, 11:41
ludnosci nei potrafila budowac z kamienia w zarania dziejow ze tak powiem na pewno nie w czasach 3 ery czy nawet czasaach gdy istnial jescz arnor. co do zlepku ludnosci to sie zgadza ale przejscie w arnor powinno byc mozliwe- normalna ludnosc osiadla na ziemiach pod przywodzwtem duendainow jak ksiazat czy krola, jakop tych " lepszych". pod inna nazwa taka zmiana nastapila? to znaczy na co ? bo nei czytalem osobiscie nic takiego chyba ze w innych ksiazkach to pisze a ja jestem ograniczony do trylogii i silmarillionu i hobbita ;)

Można by to połączyć wtedy arnor miał by podzieloną armię , część obszerniejsza to były by
odziały składające się z ludzi chobbitów stanowiły by trzon armij arnoru [wyglądały by np jak nowe
jednostki eriadoru ] reszta to była by elita nieliczne lecz potężne jednostki dunedainów [takie jak stworzono dla arnoru , wtedy takie powrut do chwały był by bardzo realny

co do budowy z kamienia to nacje związane z numenorem krasnoludami czy elfami budowały z kamienia
niektóre tylko częściowo

Faramir
03-05-2010, 14:33
vlad nie pomyliłeś sie wszystko co napisałeś jest ok.
angamru nei powinno buć z prostej przyczyny:
raz że nie mieli obywateli bo cała "populacja" składała się z orków, najwyżej dołączali zdeprawowani ludzie cardolanu, a po ucieczce wodza nazguli, Górę Gundabad przejeły plemiona orków z gór mglistych
co do Dunlandu też niema on prawa istnieć zwłaszcza w formie pancernej jaką przedstawili twórcy jakiegoś sub moda, Saruman wykorzystywał dzikich ludzi jako lekka piechota wspomagająca jego armię której głowny trzon składał się z pułków ciężkozbrojnych uruk-hai, a fangorn teoretycznie mógłby być niegrywalną frakcją to trzeba jeszcze rozwarzyć
seban rozwaliłes mnie jak ludzie nie umieli budować z kamienia?? to wyjaśnij mi jak zbudowano Amon Sul, Annuminas, Fornost, czy Angrenost, czy Minas Tirith?? Arnor miał zawsze oddziały złożone tylko z Dunedainów i zaprzyjaźnionych plemion ludzkich, jakoś nie wyczytałem bay Arnor korzystał z oddziałów hobbiotów czy mieszkańców przylądka Forohel
aha Uriziel kiedy aragorn odtworzył królestwo północy odtworzył także w pełnym stopniu armię arnoru

MateuszKL
03-05-2010, 15:31
Na czym miałaby polegać państwowość Angmaru, skoro jedyna scalająca go osoba jest w momencie rozgrywki przywódcą innej frakcji?

Seban
03-05-2010, 16:32
nie ja powiedzialem ze nie potrafia budowac, ja powiedzialem ze pnie potrafili budowac na samym poczatku zarania dziejow- ze nauczyli sie tego w procesie dizejowym, i nei jestem pewien czy tej sztuki nei przyniesli do srodziemia numenorejczycy, prosze nei mylic pojec.
uriziel- tak to raczej chyba bedzie wygladac, mysle ze tamte jednostki eriadorskei beda potem tez dostepne a arnoru beda jakies wyczesane, z reszta jak nei zrobia bedize dobrze

vlad77
03-05-2010, 17:17
Jeżeli ktoś sobie nie wyobraża jak będzie wyglądała to przejście to niech pogra w Rome: Total War tam rzymskie frakcje przechodzą jednostkami na nowe. Sądzę, że powinniście poczytać co jest napisane w previev Eriadoru, tam jest to wszystko ujęte i zakładam, że teraz po tym co jest tam napisane KAŻDY zechce zagrać bo Eriadorem będzie grać ciężko... bardzo ciężko...

Seban
03-05-2010, 17:37
correct

Faramir
03-05-2010, 18:19
stary Ludzie nauczyli sie budować z kamienia jeszcze w pierwszej erze kiedy weszli do śródziemia!! Nauczyły ich tego elfy! a ty mi t uz numenorejczykami wyskakujesz.... poczytaj silmarilion to pogadamy
Angmar nie ma prawa bytności bo w okresie poprzedzającym wojnę o pierścień już dawno został zniszczony i jak wspomniałem Forteca na Górze Gundabad była z mozołem odbudowywana przez plemiona orków z gór mglistych, a sam Sauron jakoś do przywrócenia angmaru nie przywiązywał uwagi

Seban
03-05-2010, 18:32
mozliwe, ale o ile pamietam cala historia zaczela sie na zachodzieelfy przybyly na wygnanie mozna powiedzec do srodziemia a wszystkiego nauczyli sie od nich ludzie gdy jeszcze nie zatoopiono zachodnich wybrzerzy z lindonem itd, nauczyly chyba numenorejczykow, a potem dopiero oni rozpowszechnili wszystko werod szyklych ludzi :| nie wiem jak to bylo nie pamietam dokladnie go silmarillion bardzo dawno czytalem i rzeczywiscie moge sie mylic abylo to wtedy kiedy Ty Faramirze mowiles na chleb bep a na muchy tapty, ze tak pozwle sobie zacytowac ;) tak czy siak nie bede sie spieral w kwestiach o ktoych nei jestem pewny, a i ktore niczego nei wnosza do dyskusji jedynie moga stawowic rodzaj wspolzawodnictwa i zajebistosci w wiedzy o lotrze :mrgreen:
juz nei moge sie doczekac 1.5 i arnoru, mam nadzieje ze wyjdzie niebawem=]

Faramir
03-05-2010, 20:54
Seban Seban nei masz pojęcia w ogóle o czym mówisz... Ja już od 8 lat jestem w temacie "władcy.." i przeczytałem wszystko no jest dostępne na rynku włącznie z opracowaniamii powiem ci tak:
kiedy ludzie przybyli do sródziemia z krain wschodnich zaczeli sie uczyć od elfów i krasnoludów płatnerstwa kamieniarstwa itp... były tam też ludy z których wywodzą sie póxniejsi mieszkańcy Dale, Rohanu , Dunlandu, Eriadoru i oczywiście samej północy

dunios
03-05-2010, 20:57
Witam !!! Mam problemy i pytania w związku submodu do Third age . Mam już to ściągnięte i wypakowane.
1.Czy najnowsza wersja Divide And Conquer jest na patch 1.4?
2.Gdzie trzeba umieścić te pliki Divide And Conquer żeby wszystko działało?(wypakowywałem je do pliku z modem ale nie działało i wiele innych prób podjąłem ale się nie udało)
Z góry dziękuje za pomoc

Sade69
04-05-2010, 20:53
Muszę odnieść się do krytycznych uwag do mojej wypowiedzi

1. Co do przepraw na Anduinie... Może macie rację, ale też się chyba ze mną zgodzicie, że idealnie by było gdyby Harad atakował z morza. Jeśli się nie da to trudno. Temat zamknięty.

2.

A co szkodzi by zmienić morale tak by nie było takich ,jakże słusznie określonych jako bezsensowne, sytuacji ? Uważam, że dobrze jest obniżyć morale. Jak to chociażby wygląda gdy przeprowadzam miażdżącą szarżę jazdą na artylerzystów a oni spokojnie walczą i walczą... w takiej sytuacji to nawet nie wiadomo, która jednostka jest elitarna... a poza tym to robi z gry w której liczy się strategia bezsensowny rts... tak to przynajmniej nieraz u mnie wyglądało.

3. [quote]Quatro trolle nie powinny mieć umiejętności przestraszania kawalerii, z książki logicznie widać, zwłaszcza po bitwie na polach Pellenoru ze Konie jeźdźców Rohanu bały sie ale uwaga MUMAKILÓW, co powodował że wojska mordoru kupiły sie wokół nich[quote]

Implikacją z tego, że konie bały się mumakili jest to, że nie bały się trolli ? bardzo ciekawa, ale błędna logika. Konie powinny uciekać gdzie pieprz rośnie przed mumakilami, trollami wargami i wielbłądami. No chyba, że macie jakieś wyjaśnienie, że konie Śródziemia były dzielniejsze niż nasze prawdziwe konie, ale wydaje mi się, że takie mogły być co najwyżej najlepsze konie Rohanu, czyli jednostki elitarne, a może nawet tylko konie królewskie.

Włączę się może do dyskusji o kawalerii i powiem, że ja na nią nie narzekam. Sami konni łucznicy Rhunu potrafili zmienić bitwę w rzeź pod moim dowództwem.

Odniosę się jeszcze do dyskusji o frakcjach. Zarówno Eriador jak i Arnor nie mają racji bytu... ale jakaś frakcja musi tam być. Moim zdaniem dużo przyjemniej byłoby patrzeć na podboje Arnoru niż jakichś zielonych śmiesznych ludków. Ale proponowałbym aby w Shire były małe wioski, które by się prawie wcale nie rozwijały i w których możnaby rekrutować tylko hobbitów i uwaga! Hobbitów możnaby rekrutować tylko tam. to by zrobiło fajny klimat. klimat Shire'u.
Co do Angmaru to ta frakcja też nie ma racji bytu, ale może frakcja jak Orkowie północy nie była by zła ?
Co do Fangornu jestem jak najbardziej za.
Co do Dunlandu to jestem sceptycznie do tego nastawiony. Taka frakcja na pewno miałaby sens gdyby gra odzwierciedlałaby super dokładnie siły Śródziemia, ale musiałaby być zmieniona też dyplomacja, czyli projekt nierealny.

A co byście powiedzieli jakby mieli dodać frakcję Umbar ?

Mówicie, że stale narzekamy. Ja doceniam moda, jest bardzo fajny, ale z drugiej strony to nie jest ideał i w pragnieniu ideału tak te mankamenty wytykam. ;)

No i na koniec zadam pytanie po raz trzeci : da się zrobić z trolli kawalerię ? jak ? proszę o odpowiedź :)

Lukis
04-05-2010, 23:19
Może i się czepiam szczegółów ale czy u was Denethor też ma postać Boromira ?? bo u mnie ma i jestem ciekaw czy wy też tak macie (patch 1.4.1)

Radowid Srogi
05-05-2010, 07:41
Shire to nie tylko małe wioski! Stolica shire była wielkim miastem! A hobbici mieszkali w całym Eriadorze!
Umbar jest miastem różniącym się od innych miast Haradu tylko poziomem rozwoju.

Desperado32
05-05-2010, 09:51
Zamieszczam link do mojej wersji RC/RR; http://www.przeklej.pl/plik/desperado-t ... b4qgcl62j6 (http://www.przeklej.pl/plik/desperado-third-age-rar-00135b4qgcl62j6). Opis "mojego" moda zamieściłem wcześniej.Po prostu wystarczy rar rozpakować i wkleić do folderu data,nadpisać wszystko.Przedtem należy wykonać kopię nadpisywanych danych,wtedy raz dwa można powrócić do poprzedniej wersji gry.Zachęcam do wypróbowania i wyrażenia opinii.

Sade69
05-05-2010, 10:16
Shire miało wielkie miasta ? Przecież to były tereny rolnicze, jak już to było nie miasto tylko protomiasto. tak myślę. i czy było aż tak wielkie ? w każdym razie chodziło mi głównie o rozwój struktur tu się chyba zgodzisz, że nie powinny być tam rozbudowywane stajnie i jakieś inne budynki. A co do tego, że hobbici mieszkali w całym Eriadorze to myślę, że hobbici raczej trzymali się z dala od obcych i obcy też wcale nie zasiedlali terenów hobbitów. A takich hobbitów jak w Bree to było chyba dużo mniej niż takich co mieszkali w Shire. Zresztą myślę, że Bree było pod względem stopnia kolonizacji hobbitów wybitne, to w sumie może dodałbym, żeby tam hobbici też mogliby być rekrutowani.

Siłę Umbaru na pewno znacznie wzmocnili zbuntowani Gondorczycy po wojnie domowej (jeśli to nie Gondorczycy w ogóle ją stworzyli). Wydawało mi się, że swojego czasu to było oddzielne państwo. Ale pamiętam też, że w tamtych czasach faktycznie Umbar był zdominowany przez ludzi z Haradu. Więc myślę, że masz rację.

Przypomniała mi się jeszcze jedna uwaga: gdzie są HUORNY ? Elfowie leśni nie powinni rekrutować entów, tylko powinni mieć huorny (no i Fangorn też), którzy byli by odpowiednikiem tych słabszych trolli, a enty powinny być w oddzielnej frakcji i moim zdaniem powinni być jeszcze wzmocnieni. W końcu enty wspaniałe numenorejskie mury Isengardu darły jakby to była niewypalona glina. Swoją drogą można by chyba nawet dodać entom taką zdolność jak niszczenie murów ? W Europa Barbarorum słonie niszczą palisady.

Nie jestem pewien swojej wiedzy, a teraz nie mam dostępu do swoich książek, ale z tego co widzę to można spokojnie liczyć na waszą weryfikację, co się wam bardzo chwali.

Radowid Srogi
05-05-2010, 12:20
Z niszczeniem murów przez entów się zgadzam tylko jeśli będą mieli możliwość miotania głazami. Ale moim zdaniem wszystkie trole, enty i mumakile powinny mieć możliwość niszczenia bram.

vlad77
05-05-2010, 13:06
Shire miało wielkie miasta ? (...) A takich hobbitów jak w Bree to było chyba dużo mniej niż takich co mieszkali w Shire. Zresztą myślę, że Bree było pod względem stopnia kolonizacji hobbitów wybitne, to w sumie może dodałbym, żeby tam hobbici też mogliby być rekrutowani.

Hobbici jeśli można uznać to za miasta to owszem mieli jedno Michael Diving (chyba się tak pisze :)) było dość sporym osiedlem jak na hobbicką miarę. A takich hobbitów jak w Bree to było... chyba więcej niż przypuszczasz :) Duża ich część mieszkała w Stadlle i okolicznych miastach. Zawsze istniał spór między Shire, a innymi hobbitami kto był pierwszy na tych ziemiach?

Umbaru na pewno znacznie wzmocnili zbuntowani Gondorczycy po wojnie domowej (jeśli to nie Gondorczycy w ogóle ją stworzyli). Wydawało mi się, że swojego czasu to było oddzielne państwo. Ale pamiętam też, że w tamtych czasach faktycznie Umbar był zdominowany przez ludzi z Haradu. Więc myślę, że masz rację.

Co do Umbaru ogólnie... Było to miasto Gondoru, to właśnie z niego Sauron wypłynął do Numenoru namawiać tamtych do ataku na Valinor. Po tym wydarzeniu miasto przepadło teoretycznie z rąk południowego królestwa i zostało po "ciemnej stronie mocy". Ogólnie zaryzykuję stwierdzenie, że przystań była podobna do tej w Mithlondzie.

Przypomniała mi się jeszcze jedna uwaga: gdzie są HUORNY ? Elfowie leśni nie powinni rekrutować entów, tylko powinni mieć huorny (no i Fangorn też), którzy byli by odpowiednikiem tych słabszych trolli, a enty powinny być w oddzielnej frakcji i moim zdaniem powinni być jeszcze wzmocnieni. W końcu enty wspaniałe numenorejskie mury Isengardu darły jakby to była niewypalona glina. Swoją drogą można by chyba nawet dodać entom taką zdolność jak niszczenie murów ? W Europa Barbarorum słonie niszczą palisady.

Nie jestem pewien swojej wiedzy, a teraz nie mam dostępu do swoich książek, ale z tego co widzę to można spokojnie liczyć na waszą weryfikację, co się wam bardzo chwali.

Przypominam jak się Fangorn odzywa o Huornach, jedyne kogo ci się słuchali, a i to rzadko i opornie, byli entowie. Siłą niemal im dorównywali więc nie ma sensu robić słabszych trolli. Dwa to fajnie by było gdyby ci taki Huorn zaczął szeregi miażdżyć, albo po prostu przestałby walczyć. Oni nie byli posłuszni! Pod Rogatym Grodem zjawili się tylko dlatego, że chcieli na "barum" sobie odbić.
Co do tego rozwalania bram... Pomysł ogólnie wart uwagi, z tym, że ciężko to wykonać ze strony programistycznej. W Rome można było to zrobić, bo tam to już było zaplanowane, a w Medku trzeba by było od nowa pisać kod pod to, a pamiętajmy, że mody nawet globalne opierają się na kodzie gry i są zmieniane bardziej wizualnie.

Lukis
05-05-2010, 14:35
No nie wiem czy dać by mumakilom niszczenie bram... a czemu ? Głupio by to wyglądało gdyby one miały te bramy rozwalać swoimi kłami bo one są że tak powiem "wklęsłe" względem atakującego. Gdyby były na zewnątrz to by było ok ale tak to nie bardzo mi ten pomysł pasi.

Idill`a (MZ)
05-05-2010, 15:23
Jakie ma znaczenie, że mumakil ma kły, nastawiane do wewnątrz? Samymi obuchowymi uderzeniami może taką bramę zniszczyć.... ;)

vlad77
05-05-2010, 15:46
I mówcie mi jeszcze, że może rozwali bramę w Minas Tirith :D
Mumakile nie powinny bram rozwalać, co innego trolle, natomiast enty mogły by kruszyć mury :)

kretu19955
05-05-2010, 16:11
Mogli by jeszcze zrobić gronda http://www.youtube.com/watch?v=LGXN5POBbow

Sade69
05-05-2010, 16:45
1.
Hobbici jeśli można uznać to za miasta to owszem mieli jedno Michael Diving (chyba się tak pisze ) było dość sporym osiedlem jak na hobbicką miarę.

Michael Dvelling Może i było spore, ale czy to było miasto? jeśli była zamieszkana głównie przez rolników/hodowców to to było co najwyżej protomiasto. W każdym razie bardziej mi chodzi o możliwość rozbudowywania zaawansowanym struktur w Shire niż o wielkość populacji. No i jestem takim możliwościom przeciwny.

2.
Co do Umbaru ogólnie... Było to miasto Gondoru, to właśnie z niego Sauron wypłynął do Numenoru namawiać tamtych do ataku na Valinor.

Zgadza się, tyle,że to była przystań Numenoru, nie Gondoru. Dzieje Umbaru były burzliwe i nadal się zastanawiam czy było swego czasu niezależne... Może były po tym jak zdobyli go zbuntowani Gondorczycy?

3. Huorny pewnie były nieposłuszne, takie jak w Starym lesie, albo w Fangornie, opuszczone, albo skrzywdzone. Ale przecież co to były Huorny ? to drzewa, które dzięki mocy elfów zostały rozbudzone. Leśni elfowie mogli rozbudzać i opiekować się takimi drzewami i nie widzę powodu dla którego miałyby tak łatwo sprzeciwić się swemu twórcy. Coś takiego pasuje do tworów Morgotha czy Saurona, ale elfów ?

4. Niszczenie fortyfikacji... Niszczenie bram przez trolle, mumakile, enty to dobry pomysł jeśli by się udało. Powiem więcej : powinny niszczyć palisady. A entowie powinni niszczyć wszystkie fortyfikacje, ale

Z niszczeniem murów przez entów się zgadzam tylko jeśli będą mieli możliwość miotania głazami.

nie tak ! W książce niszczyli mury rękoma, bo byli piekielnie potężni. Dlatego też powinni zostać wzmocnieni i być we frakcji Fangorn.

5. No i już tradycyjnie zadam pytanie (po raz czwarty) czy i jak można zmienić status trolli na jazdę ?

vlad77
05-05-2010, 16:57
Z tym miastem Gondoru to się rzeczywiście zbłaźniłem mój błąd :)
Mylisz pojęcie Entów i Huornów, pomimo, że oba rodzaje "stworzeń" były drzewami, to się dość od siebie różniły. Entowie byli przedewszystkim rozumni, jak to mówił Fangorn "nie bądźcie tak pochopni". Huornowie byli tak naprawdę chodzącymi roślinkami bez jakichś większych planów, które większość czasu i tak w jednym miejscu tylko spędzali. Nie można zapominać, że Huornowie to zdziczali i zdrzewiali Entowie.

MicCal
05-05-2010, 17:57
Dzieje Umbaru były burzliwe i nadal się zastanawiam czy było swego czasu niezależne... Może były po tym jak zdobyli go zbuntowani Gondorczycy?

W sumie można chyba mówić o pewnej niezależności Umbaru, jako głównej twierdzy Czarnych Numenorejczyków, pomiędzy zapadnięciem się Numenoru a zdobyciem go przez Earnila I, czyli przez prawie tysiąc lat.

Lukis
05-05-2010, 19:52
Jakie ma znaczenie, że mumakil ma kły, nastawiane do wewnątrz? Samymi obuchowymi uderzeniami może taką bramę zniszczyć.... ;)

źle mnie zrozumiałeś chodzi mi o bramy a nie kły ;p

Faramir
05-05-2010, 20:19
echh Umbar nie powinien być oddzielną frakcją bo był zależny od Mordoru jak i od "sąsiadów" ( Harad )
I nie zajeli go zbuntowani gondorczycy tylko od początku go kontrolowali jako jedna z dwóch stron pretendujących do korony gondoru

Sade69
05-05-2010, 23:39
1.
Mylisz pojęcie Entów i Huornów, pomimo, że oba rodzaje "stworzeń" były drzewami
Nie, Enty nie były drzewami w przeciwieństwie do Huornów, tylko gatunkiem stworzonym przez Valara, który pojawił się w tym samym czasie co Elfowie. Byli oni pasterzami drzew, a nie żadnymi drzewami.

Huornowie to zdziczali i zdrzewiali Entowie.
Nie, Huornowie to drzewa ożywione przez Elfów. Entowie jako pasterze drzew byli zachwyceni Huornami. A co do drzewienia Entów to one po prostu w ten sposób się starzały i umierały, można to porównać do przemiany trolli kamiennych w kamień, to, że Enty drzewiały nie znaczy, że były drzewami i tak samo przemiana w kamień nie znaczy, że trolle były z kamienia. Tak w razie czego dodam jeszcze, że trolle były wzorowane na Entach, a ta przemiana w kamień oczywiście miała inny charakter niż drzewienie Entów (była efektem światła słonecznego).

Tak więc podtrzymuję nadal to co mówiłem wcześniej o Entach i Huornach, które moim zdaniem nie są z definicji nieokrzesane i nieprzewidywalne.

2.
echh Umbar nie powinien być oddzielną frakcją bo był zależny od Mordoru jak i od "sąsiadów" ( Harad )
I nie zajeli go zbuntowani gondorczycy tylko od początku go kontrolowali jako jedna z dwóch stron pretendujących do korony gondoru
Z góry wyjaśnijmy: Umbar jako frakcja w grze faktycznie odpada, uznaję to. Potem jednak dyskusja zeszła na kwestię hipotetycznej niezawisłości Umbaru w świecie Tolkiena.

Czyli mówisz: Umbar był zależny od Mordoru i Haradu a jednocześnie od początku kontrolowali go zbuntowani Gondorczycy, ale go nie przejęli. Hmm To chyba masz na myśli, że wyglądało to tak: Gondorczycy popłynęli na południe, jak dopłynęli (albo siedzieli tam jakiś czas, tylko nie wiem gdzie mieszkali) nagle się zbuntowali, założyli Umbar i stali się zależni od Mordoru i Haradu. Zgadza się ? Bo jak nie, to niestety nie rozumiem co masz na myśli.

Zbuntowani Gondorczycy wcale nie pochodzili z Umbaru tylko walczyli w samym centrum Gondoru, potem zostali zepchnięci do Pelargiru i dopiero po pewnym czasie odpłynęli z Pelargiru na Umbar co nazwałem "przejęciem go", bo faktycznie istniał on już wcześniej. I właśnie tu szukam niezależności Umbaru, bo jak dumni buntownicy staliby się z dnia na dzień sługami Haradu czy Mordoru ? a przynajmniej nie powinni się stać tak od razu. Mam nadzieję, że wspólnie jakoś dojdziemy do tego, jak to było.

Radowid Srogi
06-05-2010, 08:04
Umbar rzeczywiście był rządzony przez zbuntowanych gondorczyków, ale większość ludności to haradrimowie, więc przydział Umbaru do Haradu jest jak najbardziej zgodny ze światem Tolkiena.

vlad77
06-05-2010, 09:48
Z drzewcami i huornami to żeczywiście mój błąd źle zinterpretowałem fragment w Dwóch Wieżach :)
Ale nadal uważam, że nie powinno ich być w grze, ponieważ jedyna wzmianka o ich działalności jest wtedy gdy wytłukli wszystkich orków pod Helmowym Jarem, a to niedużo biorąc pod uwagę to co zrobili Entowie.

trolkamil
06-05-2010, 13:59
jako ze uwazam w grze brakuje miast, zamkow, czyli teren jest złe rozdzielony;
polecam deinstalacje patha 4,( path 4 ku mojemu zaskoczeniu ułatwia gre; i nie wnosi nic ciekawego prócz bodajże 3 nowych jednostek) i zainstalowanie:
Expanded Map v2.0

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=290305&page=2

możne i rozkład miast nie jet poprawny merytorycznie, ale wprowadza ciekawsza gre;

Lukis
06-05-2010, 15:22
jako ze uwazam w grze brakuje miast, zamkow, czyli teren jest złe rozdzielony;
polecam deinstalacje patha 4,( path 4 ku mojemu zaskoczeniu ułatwia gre; i nie wnosi nic ciekawego prócz bodajże 3 nowych jednostek) i zainstalowanie:
Expanded Map v2.0

http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=290305&page=2

możne i rozkład miast nie jet poprawny merytorycznie, ale wprowadza ciekawsza gre;

Według mnie submod taki se. Niektóre wioski są bez sensu np. Amon Hen, Orodruina i najgorsze Martwe Bagna ... i po co te wioski ?? przecież w Amon Hen i Martwych Bagnach żadnych wiosek nie było a w ogóle kto by się na martwych bagnach osiedlał ?? chyba tylko głupcy tam aby jest bród, smród i ubóstwo..

trolkamil
07-05-2010, 11:25
przecież napisałem ze lokalizacja niektórych miast nie jest poprawna merytorycznie; ale urozmaica gre, ktora zwykle kończe jak podbije all;

Faramir
07-05-2010, 18:12
A ja sie nie zgodze z kolegą te miasta są nie potrzebne i niektóre miejscówki echh... one nie urozmajcają a raczej przyprawiają o mdłosci, zwłaszcza wywalenie Isengardu i wstawienie jakiegoś "Dol Baron" w miejsce wieży Sarumana.
A niezgadzam sie też z tym że path 1.4 ułatwia grę, wręcz przeciwnie jest odwrotnie

dunios
07-05-2010, 20:42
Moim zdaniem Twórcy Third Age i Divide and Councer (dokładnie nazwy nie pamiętam) powinni połączyć swoje mody . Z divide and Councer było by wprowadzone wiele nowych rzeczy i frakcji ,a profesjonalna ekipa king konga by poprawiła i usunęła bugi i błędy moda Divide . Myślę że te obie ekipy złączone znacznie lepiej by zrobiły tego moda 8-) .

Lukis
07-05-2010, 23:35
dunios zgadza się !! powinni tak zrobić bo tak to jest lipa bo mod będzie udoskonalany wolniej

Lucius
08-05-2010, 09:48
Halo. Wie ktoś jak zdobyć miasto w prawym górnym rogu mapy? Z dwóch stron otoczone jest górami a z pozostałych dwóch końcem mapy. To zdaje się stolica Winlands, czy jakoś tak. Nazwy miasta nie pamiętam. Łaziłem tam szpiegiem i nie widziałem przejścia, a próbując sprowokować inwazję (grałem Haradem), w liście miast pokazywało mi się to miasto.

Drugie pytanie, czy zdobycie TEGO pierścienia ma jakiś inny wymiar niż tylko bonus dla genka. Grając krasnalami zdobyłem go w Goblin Town na przywódcy OMM. A jak ten genek umrze ze starości, co z pierścieniem?

Vedymin
08-05-2010, 12:25
Co do miasta, to nie powinniśmy nawet go widzieć :)
To stolica Saurona i ma chyba nazwę SHOULD NOT BE SEEN (czyli, nie powinno być widoczne), czy jakoś podobnie, i otoczone jest górami, żeby nie dało się tam dostać

Radowid Srogi
08-05-2010, 13:44
tam są 2 miasta. oprócz stolicy saurona jest jaszcze jakieś (rebelianckie)

apollo7100
08-05-2010, 15:31
odnosnie pierscienia to daje on +3 lub 4pkt zycia dla generala i -3 lub 4 do lojalnosci nic wiecej. nie wiem jak to sie ma z odnalezieniem go ale ja grajac elfami lesnymi walczas z orkami z gor mglistych i dajac im niezlego lupnia po jakims czasie dostalem wiadomosc ze zostal odnaleziony pierscien przez jednego z moich generalow, konkretnie tego co oblegal morie, tam troche nim posiedzialem i pierscien sam sie odnalazl.

trolkamil
08-05-2010, 23:59
ZAWSZE tak jest z pierscieniem, ale zazwyczaj odnajduje sie w miescie goblinow, jak jakis general spedzi tam kilka tur,
ponadto polecam dac go jakiemuś lepszejszemu generalowi (dobrze w stolicy) i szkolic sobie kolejnych w tym miescie przez kilka tur;ja tak kiedys zrobilem jjak grale wysokimi elfami, dalem do zamku na granicy elronda - mial wzystko max i jakis 10-12 generalow, a ze gobliny , isengard, i eriadon podbity to bez praktycznie bez wojska bylem 30 tur(bo wszedzie sprzymierzency);
ale nie polecamsojuszu ze wszystkimi, predzej czy pozniej wybuchnie wojna pomiedzy sojusznikami- nie raz tek mialem, i musisz sie opowiediec po jednej ze stron, zazwyczaj ta druga atakuje cie kilka tur pozniej,nie wiem dlaczego ale jak np: rhun atakuje lesne elfy to te zamiast isc i im lupnia dac to atakuja krasnali lub dale, komp jest glupi; nie raz widzialem jak dana frakcja atakowana atakuje swojego sprzymierzenca - porazka moda, co ciekawe nigdy mnie w ten sposob nie zaatakowano - nigdy nikt nie zlamal przymierza, a juz kilkanascie kampani za mna;

wicie kiedy bedzie arnon bo chcialbym zagrac jednostkami podobnymi do gondoru; gondorem raz gralem i nie polecam na poziomie wyzej niz hard, ja nie mam pojecia jak komp rekrutuje wojsko; wzialem przypadkowa frakce na probe i wpisalem ten kod co sie mapei wojska wszystkich widzi; ku mojemu zaskoczeni po 4 turach dale mialo 2 pelne choragwie i latwo podbijalo buntownikow, to samo gondor ja nimi grajac ledwo zwerbowalem jednostki podbilem obydwa miasta ( na rzece ) i zamek, a tu harad cos cierpi i najezdza, nie stac mnie na druga armie na poludniu, a musze miec conajmniej kilka jednostek, jak przezuce te z polnocy np, statkiemto o dziwo odrazu mordor z 2 choragwiami czeka, w poczatkowym etapie gry niema troli to jakos idzie; komp po tym czasie co ja zagralem, czyli okolo 10 tur co prawda zajal tylko zamek i miasto; ale mial 2 choragwie - na polnocy i w centrum, jaka niesprawiedliwosc; dlatego nie lubie grac gondorem bo nie stac mnie na 3 armi a tyle mi trzeba do obrony, dla mnie obok gondoru to rohan jest najtrudniejszy- praktycznie sama jazda, ktora na byle jakis wlocznikach ginie porazka, brak lucznikow (te co sa to boty); juz lepiej zagrac dale (tylko rhun do eliminacji) lub eriadonem (ale tez ciezko); polecam krasnali ale brak mi u nich kusznikow w poczatkowym etapie, o piechocie nie wspomne- tylko podbiec " i w łep z topota" sa zajbisci;

uriziel
09-05-2010, 08:24
Właśnie przegrałem rochanem , nie zmietli mnie w 40 , turze jakoś rozbudowałem gospodarkę
inwestując na początku tylko w nią no i właśnie miałem zacząć rekrutację armij na szerszą skalę
gdy ogłoszono inwazję na edoras oczywiście wszystkie złe nacje natychmiast przystąpiły do ,
po kilku turach miałem już na swoim terenie 5 pełnych chorągwi żeby było śmieszniej to isengard ,
mordor i mgliste wlazły dodatkowymi oddziałami w rużnych miejscach terenu po kolejnych dwóch
turach niestety moje armie w terenie w liczbie trzech już nie istniały bo isengard miał mnóstwo
gwardii isengardu na co jazda nie miała większego wpływu a w walce z mordorem to przyboczni
dowódcy rodu po szarży w plecy króla nazguli przegrali z kretesem reszta wrogich armij obległa moje
miasta dosłownie wszystkie oprócz chelmowego jaru po kolejnych kilku turach rozpaczliwej obrony został oblężony jar no i koniec ,
po wywaleniu darmowych armij i pojawieniu się wojsk po oblężeniu komp nadal ignoruje limit rekrutacji
w isengardzie dosłownie sklonował to co tam było sprawdziłem szpiegiem i przy pomocy kodu idealna pełna chorągiew taka sama jak w twierdzy .

Lukis
09-05-2010, 09:11
Lol a ja myślałem że Gondor jest jedną z prostszych frakcji. Czyli wychodzi na to że niewielu umie grać Gondorem ;p Ja gram już Gondorem x kampanię z rzędu (dlatego że albo patch wyjdzie i trzeba od nowa grać albo się odechciewa na jakiś czas albo format kompa i save stracony ;p) i za każdym razem mi idzie jak po maśle ;p (no prawie :D) ale w większości łatwo się gra. Jeszcze przed zaczęciem kampanii TA zmieniam staty jednostek niektórych(chodzi mi o wszystkie frakcje) i w Gondorze zmieniam aby atak Fountain Guard o 1 a cenę zwiększam o 300 złota ;p. Podam wam moją strategię z jakiej korzystam na początku gry :
1. Najpierw buduje we wszystkich zamkach/miastach wszystko co daje większy przychód (czyli farmy, targowiska, porty itd.)
2. Już w 1 turze wyciągam Boromira z Erech i ciągnę go do Minasa żeby z Faramirem i Denethorem podbić Osgiliath (oba)
3. Jak podbije Wschodnie Osgiliath to Mordor mam na jakiś czas z głowy bo atakuje tylko to miejsce (potem trzeba zająć Cair Andros jak najszybciej żeby nie podbił go Mordor bo będzie w z tego miejsca przechodził na nasze ziemie). Oczywiście w Osgiliath buduje zaplecze militarne a nie gospodarcze (czyli trza budować koszary a nie farmy itp)
4. Potem umacniam Linhir i mam kolejną frakcję z głowy ;p (lecz ku mojemu zdziwieniu Harad zaczął atakować mnie przez jakiś czas z morza O.o a nic nie zmieniałem w plikach gry oprócz ilości tur i statów jednostek ;p)
I to by było na tyle xD teraz gram i aby cały czas się bronię żeby rozwinąć na maksa wszystkie miasta/zamki a potem będę robił ekspansję hehe

uriziel
09-05-2010, 10:39
Grając Gondorm robię prawie tak samo i problemem zawsze jest to iż armie mordoru atakują nieustannie to znaczy podchodzi armia oblega wygrywam oblężenie i nim tura dobiegnie końca nadchodzi druga armia która już uniemożliwia szkolenie i uzupełnianie wojsk jak i dosłanie posiłków
i nigdy niema przerwy w tym działaniu nawet gdy podprowadzę armię i przerwę na chwilę oblężenie
to po chwili jest to samo a ja albo nie mam kasy na nowe wojsko albo na razie nie mogę szkolić nowego
gram na średnich ustawieniach i zawsze mnie ciekawiło jak nie którzy się chwalili że grają vh vh
radzą sobie z ty , nie uważam się za genialnego stratega ale w strategiczne gry i to nie tylko komputerowe grywam od około 16 lat i to nie walka sprawia mi problem lecz nadmierna i nie realna
przewaga liczebna wroga

Radowid Srogi
09-05-2010, 14:00
Jaką ty trudność kampanii ustawiłeś? ja na normie się jakoś nie martwię mordorem(może to to te 16 oddziałowe garnizony w zach. osgiliath i Kiar Andros). Tylko ten Harad na południu przerywa oblężenie(ja oblegam) a potem stoi i na coś czeka zamiast mnie zaatakować!

marchlew
09-05-2010, 17:24
wlasnie mnie tez ciekawi jak to mozliwe ze sa tacy swietni stratedzy ze grajac na hard nie maja zadnych problemow z wrogami ?????????????? tez gram na srednich i ciagle musze sie uzerac z modorem albo haradem (cos mi sie wydaje ze wspolczesni napoleonowie uzywaja kodow ???? ) bo jakos ciezko mi uwierzyc ze wszyscy gramy w ta sama gre ... p rosze nie mowcie o gospodarce bo jej nie ma na poczatku i chyba jest nie realna sprawa wystawic 2 pelne armie bo poprostu nie bedzie tyle kasy zeby je utrzymac ;) pozdrawiam wszystkich

iluminat1990
09-05-2010, 18:39
to kwestia doswiadczenia. ja tam w medka gram prawie non stop od premiery wiec dla mnie poziom "very hard" jest jak "easy". szkoda ze nie ma poziomu "very very hard":D

Lukis
09-05-2010, 19:15
No ja gram na h/h i jak czytam czasami te wasze posty na temat TA to sobie myślę że ja mam zupełnie inną wersję tego moda xD nie wiem czemu mi tak łatwo idzie hehe jedyne co robię przed początkiem gry to to co napisałem w poprzednim poście ;p (w moich zmianach mordor może być jedynie pokrzywdzony bo troche zmniejszylem staty trolom heh)
mi tak kasa leci w późniejszym momencie gry że raz uzbierałem chyba 71k ;p

Krzyzak
09-05-2010, 20:56
Ja gram vh/h i również jest łatwo :P Kampania prosta jak but, jedyne problemy są na początku z gospodarką, potem już jest z górki . Jedyne problemy to gra w bitwach, Eriadoru oraz Dale, ponieważ te frakcje na początku mają dośc słabe jednostki, takie chłopskie :D Z gospodarką jest łatwo właściwie każdą nacją, gorzej już w bitwach bo jak wyżej niektóre frakcje mają jednostki chłopskie [czyt.Eriador przez całą grę] :P

marchlew
10-05-2010, 00:05
to tylko pogratulowac kolegom umiejetnosci gry :-)))))) tez juz gram lata w serie total war ,ale jakos nie zlapalem tego tricku do gry ;-))))) zeby bylo tak z gorki jak wam .pozdrawiam

apollo7100
10-05-2010, 09:10
po prostu najpierw rozwijaj rynki drogi i inne przynoszace dochod, dopiero pozniej budynki wojskowe tak robie i tez zawsze mam powyzej 30000 wiec nawet nie mam problemu z szybkim zrekrutowaniem pokaznej armii. co do kampanii gondorem to rzeczywisci jest troche trudniejsza ale po nabraniu wprawy jest juz latwo.

Lukis
10-05-2010, 12:46
heh 103 tura srebrne elfy rozwalone haha

Jeszcze coś jak dużo mieliście generałów w jednym czasie ??;p bo ja mam aktualnie 30 heh

Radowid Srogi
10-05-2010, 13:10
rynki, drogi... to droga strat terytorialnych :!: :!: :!: najważniejsze jest szybkie zajęcie strategicznych pozycji (kiar andros, Osgiliath itp.) i dopiero ekonomia!

iluminat1990
10-05-2010, 13:20
mysle ze najlepszym sposobem na szybki i rownomierny rozwoj gospodarczy i militarny jest dzielenie prowincji na :
-prowince ktorym nic nie grozi (czyli wszystkie zachodnie jesli chodzi o gondor) i rozwijac tam wylacznie gospodarke
-twierdze na linii frontu( Cair Andros, Minas Tirith, Tornost) ktore rozbudowujemy glownie pod katem militarnym
-prowincje umiarkowanie zagrozone atakiem( np. Pelargir,Dol Amroth) ktore rozbudowujemy rownomiernie pod wzgledem gospodarczym i militarnym
ja zawsze stosuje taka kombinacje i sprawdza sie w 100%.

Lukis
10-05-2010, 13:36
Lol nie wiem jak wy ale ja to wszystko robię w tym samym czasie moja taktyka też się sprawdza w 100 % bo ciągle tak robię tylko czasami nie doceniam siły wroga który mnie atakuje i tracę na jakiś czas prowincję ;p

uriziel
10-05-2010, 14:03
Nie chodzi o kasę i gospodarkę to nie problem lecz ciągłe nieustanne ataki wroga które nie pozwalają
na wsparcie czy uzupełnieni oddziałów , raz pod osgiliat pojawiło się 6 pełnych chorągwi i to nie
byle czego były nawet trole , atakowali jedną chorągwią za drugą jak udało mi się rozgromić 4
i czekałem na posiłki to znowu dotarły dwie wrogie , miałem kasę ale w okolicznych osadach
nie było możliwości szkolenia wojsk tylko kilka oddziałów milicji które nie miały szans z urukami
i to stanowi problem bo wróg chyba sobie w miastach fabryki klonów wybudował
nawet usunięcie darmowych armij nie pomaga bo komp olewa limity dla oddziałów

Mod jest świetny mimo kilku irytujących problemów i tak w niego gram
tylko rozwiązania które twórcy wymyślili dla utrudnienia gry psują jej klimat taktyczny i strategiczny
seria Total war to nie RTS i nie chodzi tu o niezliczone oddziały mordujące się tysiącami
założeniem tego typu gier jest by jak najlepiej dysponować niewielkimi środkami tak by stworzyć
potęgę militarną , gospodarczą , co nie musi wykluczać bitew na wielką skalę

Radowid Srogi
10-05-2010, 16:04
Połącz oddziały w mieście i stwórz w najbliższym nieoblężonym mieście oddziały, przerwij oblężenie i doprowadź te oddziały.

Krzyzak
10-05-2010, 19:43
Czasami, zanim zdążysz sformować armię wróg już przejmie prowincję ( dla przykładu zach.Osgiliath i przetransportuje swoje armię na drugą część Anduiny a potem pokonać 6 armii jedna armią to nie lada wyczyn ... Jeśli trzeba walczyć 1:3 na przykład .

dunios
10-05-2010, 20:32
Ja wygrałem bitwę ( niektórzy ucierpieli w wcześniejszych bitwach ) poniżej 1200 leśnych elfów (Legolas+ 3 jednostki ciężkich włóczników +2 jednostki entów+ reszta łuczników dobrze wyszkolonych 1 kreska srebrna) przeciw ok.4800 armii mordoru ( 2 jednostki troli górskich +1 jednostka Troli Bojowych reszta spam piechoty) + posiłki ok.3700 (1 trolowa katapulta + 1 trole jaskiniowe reszta spam piechoty)

Pole bitwy było wręcz doskonale przystosowane do elfickich łuczników , a mianowicie była to długa góra a na samym końcu był długi pasek stromej góry ( nie był ten pasek wysoki ale długi ) było w nim jedno wejście w którym ustawiłem włóczników. Padali jak muchy pod ostrzałem moich łuczników nawet trole bojowe nie dobiegły do włóczników. No cóż jednostki z posiłków które dobiegły do włóczników za chwilkę się wycofywały, nie użyłem nawet entów zwycięstwo było prawie pewne ale zapomniałem w kampanii zaznaczyć ,,Brak czasu bitwy'' no i jak goniłem trole górskie entami które nie umieją łapać jeńców przed samą linią końca bitwy skończył mi się czas bitwy . No i niestety przegrałem. Ale mam ogromną satysfakcję że pokonałem przeważające siły wroga. Bitwa rozegrała się w czasie oblężenia Minas Morgul . Niestety nie mam screena ponieważ miałem foramata kompa .

MateuszKL
10-05-2010, 20:43
To powyżej brzmi jak sf, wymaga wyjaśnienia.

Lukis
10-05-2010, 21:13
Lol dunios ty atakowałeś ten mordor czy on ciebie ?? bo jak on ciebie i Ty przegrałeś przez czas na bitwę to masz coś popsute bo jak mnie atakują i się czas skończy to wygrywam heh

farin
10-05-2010, 22:15
Zapewne on atakował, ale że komp przy dużej przewadze liczebnej lubi "iść na całego" nawet kiedy się broni to normalka.
Ja tam grając Krasnoludami tylko rozgrywam bitwy przeciwko liczniejszej armii i prawie wszystkie wygrywam :P
Gram Vh/Vh

dunios
11-05-2010, 17:32
ja atakowałem i to nie SF Bo miałem znakomitą pozycję obronną i mase łuczników

Lucius
12-05-2010, 06:36
Co do miasta, to nie powinniśmy nawet go widzieć :)
To stolica Saurona i ma chyba nazwę SHOULD NOT BE SEEN (czyli, nie powinno być widoczne), czy jakoś podobnie, i otoczone jest górami, żeby nie dało się tam dostać

To miasto nazywa się Foroloth i jest stolicą (chyba) prowincji Winlands, tej na północy, która ciągnie się od wschodu do zachodu przez całą mapę. Znajdowało się w liście miast na które można było wywołać inwazję.

Constantin
12-05-2010, 20:20
Witam
Gram obecnie w mod Third Age (ver.1.4.1) z zainstalowanym dodatkiem Forgotten Realms Of Middle-Earth . Kampania królestwem Lorien przebiegała początkowo bez żadnych zakłóceń, problem pojawił się około 93 tury, gdy gra wychodzi na pulpit ( po włączeniu przycisku końca tury ekran robi się czarny słychać „dźwięk” błędu po naciśnięciu klawisza Esc pojawia się pulpit) nie można również załadować automatycznego zapisu. Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem proszę pomoc, z góry dziękuje.

Lukis
13-05-2010, 21:01
214 tura Srebrne Elfy, Eriador, Rhun i Orkowie z Gór Mglistych pokonane ;p(nie przeze mnie xD). Prawie całe północne Śródziemie należy do krasnoludów a środkowe do Isengardu ;p Rohanowi została 1 prowincja m.in. Dunharrow a ja podbiłem Mordorowi Minas Morgul, Henneth Annun, Cirith Ungol i Barad Dur xD a Haradowi Umbar i Vatavea'ę

Biniu
14-05-2010, 21:06
A patcha jak nie ma, tak nie ma.

Andrus
14-05-2010, 21:58
Kasa zależy od wysokość sakiewki Króla. Cóż Gondor ma chyba największą więc dużo kasy ma a np.Dale nie ma tak łatwo i przez to nie może mieć zbyt dużych armii. A Mordor ma trochę mniej od Gondoru ale za to ma tańsze jednostki. Więc wszystko zależy od sakiewki ja bardziej bawię się w ekonomistę więc orientuje się w finansach.

dunios
16-05-2010, 06:46
Denerwuję mnie że przy ataku na kompa zapełnia się mój garnizon . Raz idę sobie na Dol Gondur (chodzi mi o północną część Mordoru ) z 2 jednostkami łuczników 1 jednostką entów i Legolasem.
W garnizonie było chyba z 6 jednostek. W następnej turze patrzę a tu kurde ok.3400 na ok.500 ale wygrałem bo wyszli z miasta i moje enty wszystkich zgniatały :lol: .

kacpik11
19-05-2010, 14:09
Wie może ktoś jak wrzucić oryginalną muzykę z Władcy Pierścieni do TATW?

dunios
21-05-2010, 09:29
Trzeba przerobić format pliku którego chcesz słuchać w grze .Nie wiem jakim programem.

apollo7100
21-05-2010, 12:00
musisz takze podmienic swoje pliki muzyczne z tymi z gry, oczywiscie w takim samym formacie ...

Klierowski
26-05-2010, 15:32
Kiedy tak sobie czytam ten temat mam wrażenie że Tatw jest ulubionym modem Gimnazjalistów ;O.

apollo7100
26-05-2010, 16:02
a skąd tak dalece idący wniosek?

Klierowski
26-05-2010, 16:18
Dziecinne wypowiedzi niektórych (akurat ty do nich nie należysz) + przeżywanie gry (Sam tak robiłem w wieku 13-14 lat;p).

Czyżby ta nagła refleksja nad tematem o TATW miała możne jakiś związek z tym (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=94302#p94302) postem w temacie o Call of Warhammer... Darujmy sobie takie akcje. Kyuzo

Tari
29-05-2010, 19:20
Szukałem, szukałem i chyba nie znalazłem...jaka wersja gry potrzebna jest do tego moda? Jedyne co doczytałem,to fakt, że możliwe jest granie na nim mając zainstalowane "Królestwa".

I jeśli mam zainstalowanego moda Stainless Steel, to czeka mnie wywalenie go (a najlepiej reinstalka gry, bo nie chce jakiś konfliktów), czy może te mody nie ingerują w pliki gry i mogą istnieć równolegle? Proszę o w miarę szybką odpowiedź.

apollo7100
29-05-2010, 20:11
Szukałem, szukałem i chyba nie znalazłem...jaka wersja gry potrzebna jest do tego moda? Jedyne co doczytałem,to fakt, że możliwe jest granie na nim mając zainstalowane "Królestwa".

I jeśli mam zainstalowanego moda Stainless Steel, to czeka mnie wywalenie go (a najlepiej reinstalka gry, bo nie chce jakiś konfliktów), czy może te mody nie ingerują w pliki gry i mogą istnieć równolegle? Proszę o w miarę szybką odpowiedź.

krolestwa wersja 1.5

Tari
29-05-2010, 20:53
dzięki. a kwestia konfliktu z innymi modami? najlepiej czysta wersja czy mogę mieć coś wgranego?

Lukis
29-05-2010, 22:10
dzięki. a kwestia konfliktu z innymi modami? najlepiej czysta wersja czy mogę mieć coś wgranego?

Tam jest w medku folder mods i w tym folderze na pewno ten mod co masz teraz se zrobił oddzielny folder, który nie ingeruje w oryginalne pliki gry więc możesz instalować TA ;p

Tari
30-05-2010, 00:02
ok wszystko smiga...ale jeszcze was pomęczę trochę. macie tez problem z wyswietleniem portretu Imrahila? Czy tylko u mnie cos dziwnego sie dzieje? Wszystkie postacie maja, a Imrahil czarny prostokat. Jeszcze nic nie gralem, ledwo zaczalem kampanie Gondorem.

oczywiscie zainstalowane patche 1.1-1.4 i hotfix 1.4.1 ;)

Lukis
30-05-2010, 06:52
ok wszystko smiga...ale jeszcze was pomęczę trochę. macie tez problem z wyswietleniem portretu Imrahila? Czy tylko u mnie cos dziwnego sie dzieje? Wszystkie postacie maja, a Imrahil czarny prostokat. Jeszcze nic nie gralem, ledwo zaczalem kampanie Gondorem.

oczywiscie zainstalowane patche 1.1-1.4 i hotfix 1.4.1 ;)

hmm hotfix powinien to naprawić ale jeśli tego nie zrobił to nie wiem co się dzieje ;/ może źle zainstalowałeś ?

Tari
30-05-2010, 09:33
Mój błąd. Późno już było i hotfix zamiast do folderu z grą, na drugi dysk poleciał...Wszystko już śmiga.

Macie jakieś porady odnośnie gry Gondorem? Na czym się skupić, w którym kierunku się rozwijać? Śpieszyć się z nacieraniem na Mordor czy najpierw gospodarka, potem wojsko? W tym modzie zmienione są sojusze w stosunku do podstawowego Medka? Czy nadal mogę mieć z kimś sojusz, a turę później zostanę przez niego zaatakowany? :)

Piciak
30-05-2010, 09:52
Na wstępie się przywitam, bo nowy jestem na forum: witam wszystkich ;)

Ja gram Gondorem. Na początku zajmuje Cair Andros, całe Osgiliath i się tam bunkruje jak mogę (to samo robię w Linhir - masę wojska tam trzymam, chociaż jak ostatnio grałem to 5 pełnych armii Haradu zatrzymało się na ujściu Anduiny do morza i tak stali przez 100 tur zanim ich nie zaatakowałem - czekali pewnie na zbawienie od Saurona :D). W pozostałych miastach stawiam pierw na gospodarkę. W między czasie tworzę armię i ruszam na... Isengard (a co, Rohanowi pomogę przynajmniej). Gdy wojska Sarumana mam z głowy to ewentualnie ruszam na orków z gór mglistych (pisze ewentualnie bo czasami krasnale z Eriadorem i Elfami dają orkom popalić). Gdy na północy spokój zajmuje się Mordorem. Zdobywam Czarną Bramę i Minas Morgul-Cirith Ungol, dzięki czemu nie mam problemu z Mordorem. Potem atak na Harad (jedną armia płynę i zajmuje Umbar. Przyda sie potem do przeszkoleń). Zaznaczam, że gram na vh/vh i jedynie co wpisywałem w konsoli to toggle_fow

gra Gondorem nie jest trudna jak to już pisał Lukis

ps. Mam pytanie. Wiem, że jest submod dodający kilka "historycznych" bitew do TTA. (np. Bitwa o Helmowy Jar czy bitwa o Minas Tirith). Orientuje się ktoś czy: zmienia on także w kampanii coś? Chodzi mi o to czy podmienia miasta na te z tego submoda?

vlad77
30-05-2010, 16:43
To jest bardziej oddzielny plik niż sub mod, i tak każda bitwa, z tym, że Edoras jest bez murów, Helmowy jar to zwykły zamek (oczywiście wsparty o ścianę gór, ale tekstura z medka), to samo jest z Minas Tirith, więc do kampanii nic nie wnosi, a i wygląda nieciekawie, więc nie wiem czy się opłaca pobierać tę mapę.

apollo7100
30-05-2010, 16:52
wielkei mury to jedynie wzniesienia terenu odpowiednio wymodelowane...

Asasyn
02-06-2010, 18:31
fajny mod a ile jest miast ?????

duza mapa ?

Krang
03-06-2010, 01:03
Mod bardzo fajny, choć w niektórych miejscach mogłoby być więcej miast. Mapa całkiem duża (całe Śródziemie).

Radowid Srogi
03-06-2010, 07:00
Mod bardzo fajny, choć w niektórych miejscach mogłoby być więcej miast. Mapa całkiem duża (całe Śródziemie).
Całe zachodnie Śródziemie. O reszcie Śródziemia nie ma po prostu informacji.

Asasyn
03-06-2010, 09:11
a można screena i ponownie zapytam sie ile miast 100? jakieś nowe nazwy czy stare?

apollo7100
03-06-2010, 15:21
zajżyj tu :http://www.moddb.com/mods/third-age-total-war

dunios
06-06-2010, 20:00
oficjalna strona modu:
http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=654
Spolszczona strona:
http://translate.google.com/translate?s ... ange_list= (http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.twcenter.net%2Fforums%2Fforumdi splay.php%3Ff%3D654&sei_fieldchange_list=)

Mam pytanko. Czy następna wersja Third Age to 1.5 czy 2.0 ?

marchlew
06-06-2010, 21:07
z tego co sie orietuje wyszla jak narazie wersja 1,4 a 1,5 jest w przygotowaniu

chochlik20
07-06-2010, 11:26
Gram od niedawna w tego moda. Zacząłem kampanie leśnymi elfami i z tego co zauważyłem, dawno się tak świetnie nie bawiłem, rzadko rozgrywałem bitwy sam. przeważnie dawałem auto :) a tu jestem zmuszony rozgrywać każdą bitwę sam by uniknąć strat.
Mam też kilka pytań: czy jakiś patch daję możliwość szkolenia u elfów zabójców oraz kapłanów którzy nieśli by kulturę elfów świat?? trochę denerwujące jest czekanie aż będę mógł szkolić oddziały w nowo podbitym mieście. Drugą sprawą jest wygląd miast na mapie bitwnej, mogły by wyglądać trochę bardziej rasowo. Oraz co mnie drażni flagi na centralnym placu, można to jakoś zmienić?
Ostatnia rzecz wyrugowałem gobliny z gór mglistych z ich siedzib bo krwawych walkach, po zdobyciu ostatniego z ich miast nadal czekała na mnie bitwa z ich potężna armią. Nie można ich zniszczyć??

Lucius
08-06-2010, 08:35
Kapłanów nie ma i chyba dobrze bo byłoby za łatwo. Orcs of Misty Mountains nie siedzą tylko w górach, zajmują miasta tak jak i inne rasy, więc skoro ich wyparłeś z gór, muszą mieć jeszcze inne miasta.
Akurat miasta elfów wyglądają dosyć rasowo, czego np. nie można powiedzieć o krasnoludzkich. Jak zająłeś miasta orków w Górach Mglistych to w Goblin Town albo Morii musiałeś najprawdopodobniej zabić ich przywódcę. Zostaw generałów w tych miastach. Ja z reguły w Goblin Town dostawałem pierścień (jeden by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać :twisted: ), nieraz od razu po zwycięstwie, nieraz po kilku turach. A jak długo masz pierścień dostajesz do świty Golluma.

chochlik20
08-06-2010, 09:05
No właśnie nie maja :( a nadal istnieją jako frakcja. Jestem już na jakiejś 100ktorejs turze, i jak widziałem na sreenach jednostki maja ulepszony pancerz, ja mimo iż mam przebudowana kuźnie nie mogę :x gram na wersji 1.0.
Kaplanów to sobie mogę darować, ale zabójcy by sie przydali, widziałem ich u Isengradu i Eriadoru a u mnie kicha :(
Ogólnie mam ciekawa sytuacje na mapie, Rohan już przestał istnieć kolo 20 tury, Gondor kolo 50, Isengrad walczy z Mordorem, ja rozwalam Eriador (wydawać by sie mogło ze taka kijowa nacja a tu tyle problemów mam z nią ) a potem hajda na Mordor!

vlad77
08-06-2010, 14:01
Chochlik masz buga, który jest obecny, aż do wersji 1.3 przez co żadna zła frakcja nie może zostać zniszczona gdy już nie ma miast, można to naprawić.
W cytacie masz tekst który trzeba wstawić do pliku descr_sm_fractions.txt zamiast już istniejacego. U mnie to działało.
Z góry przepraszam za ten wielki post, ale nie wiem czy można zwinąć, więc podaję w cytacie.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;; faction description
;; logo_index gets resolved from STRATEGY_SPRITE_PAGE
;; small_logo_index gets resolved from SHARED_SPRITE_PAGE
;; -- names in indeces do not match due to ... (put your own)
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

faction sicily
culture gondor
religion numenorian
symbol models_strat/symbol_sicily.CAS
rebel_symbol models_strat/symbol_rebels.CAS
primary_colour red 2, green 17, blue 84
secondary_colour red 250, green 250, blue 255
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_sicily.tga
standard_index 1
logo_index FACTION_LOGO_SICILY
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_SICILY
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_gondor.bik
victory_movie faction/minor_win.bik
defeat_movie faction/minor_lose.bik
death_movie faction/minor_lose.bik
custom_battle_availability yes
can_sap yes
prefers_naval_invasions no
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction milan
culture northern_european
religion northmen
symbol models_strat/symbol_milan.CAS
primary_colour red 66, green 101, blue 21
secondary_colour red 195, green 148, blue 16
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_milan.tga
standard_index 2
logo_index FACTION_LOGO_MILAN
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_MILAN
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_rohan.bik
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction scotland
religion northmen
symbol models_strat/symbol_scotland.CAS
primary_colour red 14, green 60, blue 120;red 80, green 135, blue 200
secondary_colour red 254, green 253, blue 243;red 36, green 160, blue 110
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_scotland.tga
standard_index 6
logo_index FACTION_LOGO_SCOTLAND
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_SCOTLAND
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_dale.bik
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction moors
culture southern_european
religion islam
symbol models_strat/symbol_moors.CAS
primary_colour red 80, green 80, blue 80
secondary_colour red 2, green 2, blue 2
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_moors.tga
standard_index 16
logo_index FACTION_LOGO_MOORS
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_MOORS
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_dwarves.bik
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction turks
religion northmen
symbol models_strat/symbol_turks.CAS
primary_colour red 35, green 74, blue 56
secondary_colour red 207, green 173, blue 76
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_turks.tga
standard_index 9
logo_index FACTION_LOGO_TURKS
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_TURKS
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_eriador.bik
can_sap yes
prefers_naval_invasions yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction egypt
culture greek
religion orthodox
symbol models_strat/symbol_egypt.CAS
primary_colour red 24, green 57, blue 154;red 14, green 60, blue 120
secondary_colour red 255, green 204, blue 51
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_egypt.tga
standard_index 5
logo_index FACTION_LOGO_EGYPT
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_EGYPT
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_high_elves.bik
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction mongols
culture greek
religion orthodox
symbol models_strat/symbol_mongols.CAS
primary_colour red 10, green 116, blue 30;red 96, green 111, blue 54
secondary_colour red 44, green 58, blue 23
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_mongols.tga
standard_index 8
logo_index FACTION_LOGO_MONGOLS
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_MONGOLS
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_silvan_elves.bik
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction england
culture eastern_european
religion catholic
symbol models_strat/symbol_england.CAS
primary_colour red 5, green 5, blue 5
secondary_colour red 128, green 0, blue 0
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_england.tga
standard_index 12
logo_index FACTION_LOGO_ENGLAND
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_ENGLAND
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_mordor.bik
victory_movie faction/england_win.bik
defeat_movie faction/england_lose.bik
death_movie faction/england_lose.bik
can_sap no
can_have_princess no
has_family_tree teutonic

faction france
culture eastern_european
religion catholic
symbol models_strat/symbol_france.CAS
primary_colour red 20, green 20, blue 20
secondary_colour red 222, green 222, blue 222
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_france.tga
standard_index 10
logo_index FACTION_LOGO_FRANCE
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_FRANCE
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_isengard.bik
victory_movie faction/france_win.bik
defeat_movie faction/france_lose.bik
death_movie faction/france_lose.bik
can_sap no
can_have_princess no
has_family_tree teutonic

faction hre
culture eastern_european
religion catholic
symbol models_strat/symbol_holy_roman_empire.CAS
primary_colour red 95, green 60, blue 34
secondary_colour red 200, green 168, blue 125
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_hre.tga
standard_index 11
logo_index FACTION_LOGO_HOLY_ROMAN_EMPIRE
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_HRE
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_oomm.bik
victory_movie faction/hre_win.bik
defeat_movie faction/hre_lose.bik
death_movie faction/hre_lose.bik
can_sap no
can_have_princess no
has_family_tree teutonic

faction spain
culture middle_eastern
religion catholic
symbol models_strat/symbol_spain.CAS
primary_colour red 100, green 0, blue 0
secondary_colour red 5, green 5, blue 5
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_spain.tga
standard_index 18
logo_index FACTION_LOGO_SPAIN
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_SPAIN
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_harad.bik
victory_movie faction/spain_win.bik
defeat_movie faction/spain_lose.bik
death_movie faction/spain_lose.bik
can_sap no
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction venice
culture middle_eastern
religion catholic
symbol models_strat/symbol_venice.CAS
primary_colour red 136, green 50, blue 17
secondary_colour red 220, green 193, blue 68
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_venice.tga
standard_index 0
logo_index FACTION_LOGO_VENICE
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_VENICE
triumph_value 5
intro_movie faction/faction_intro_rhun.bik
victory_movie faction/venice_win.bik
defeat_movie faction/venice_lose.bik
death_movie faction/venice_lose.bik
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction papal_states
culture eastern_european
religion catholic
special_faction_type papal_faction
symbol models_strat/symbol_papacy.CAS
primary_colour red 2, green 2, blue 2
secondary_colour red 2, green 2, blue 2
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_papal_states.tga
standard_index 3
logo_index FACTION_LOGO_PAPAL_STATES
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_PAPAL_STATES
triumph_value 5
intro_movie faction/minor_intro.bik
custom_battle_availability no
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree no

faction aztecs
culture gondor
religion numenorian
symbol models_strat/symbol_aztecs.CAS
primary_colour red 65, green 159, blue 255
secondary_colour red 255, green 210, blue 0
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_aztecs.tga
standard_index 7
logo_index FACTION_LOGO_AZTEC
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_AZTEC
triumph_value 5
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction timurids
religion northmen
symbol models_strat/symbol_timurids.CAS
primary_colour red 0, green 0, blue 0
secondary_colour red 215, green 0, blue 0
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_timurids.tga
standard_index 22
logo_index FACTION_LOGO_TIMURID
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_TIMURID
triumph_value 5
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction normans
religion catholic
symbol models_strat/symbol_england.CAS
primary_colour red 215, green 0, blue 0
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_england.tga
standard_index 12
logo_index FACTION_LOGO_ENGLAND
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_ENGLAND
triumph_value 5
victory_movie faction/prologue_win.bik
can_sap no
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction saxons
culture eastern_european
religion catholic
symbol models_strat/symbol_saxons.cas
primary_colour red 0, green 0, blue 0
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_hre.tga
standard_index 21
logo_index FACTION_LOGO_SAXONS
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_SAXONS
triumph_value 5
can_sap no
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction byzantium
religion northmen
symbol models_strat/symbol_byzantium.CAS
primary_colour red 133, green 18, blue 137
secondary_colour red 239, green 239, blue 239
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_byzantium.tga
standard_index 15
logo_index FACTION_LOGO_BYZANTIUM
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_BYZANTIUM
triumph_value 5
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction russia
religion orthodox
symbol models_strat/symbol_russia.CAS
primary_colour red 12, green 30, blue 119
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_russia.tga
standard_index 17
logo_index FACTION_LOGO_RUSSIA
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_RUSSIA
triumph_value 5
can_sap no
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction poland
religion catholic
symbol models_strat/symbol_poland.CAS
primary_colour red 239, green 239, blue 239
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_poland.tga
standard_index 14
logo_index FACTION_LOGO_POLAND
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_POLAND
triumph_value 5
can_sap no
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction hungary
religion catholic
symbol models_strat/symbol_hungary.CAS
primary_colour red 234, green 89, blue 70
secondary_colour red 0, green 128, blue 3
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_hungary.tga
standard_index 19
logo_index FACTION_LOGO_HUNGARY
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_HUNGARY
triumph_value 5
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction denmark
religion catholic
symbol models_strat/symbol_denmark.CAS
primary_colour red 166, green 2, blue 2
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_denmark.tga
standard_index 4
logo_index FACTION_LOGO_DENMARK
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_DENMARK
triumph_value 5
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction portugal
religion catholic
symbol models_strat/symbol_portugal.CAS
primary_colour red 255, green 255, blue 255
secondary_colour red 0, green 69, blue 185
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_portugal.tga
standard_index 13
logo_index FACTION_LOGO_PORTUGAL
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_PORTUGAL
triumph_value 5
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree yes

faction slave
religion heretic
special_faction_type slave_faction
symbol models_strat/symbol_rebels.CAS
primary_colour red 110, green 110, blue 110
loading_logo loading_screen/symbols/symbol128_slaves.tga
standard_index 20
logo_index FACTION_LOGO_REBELS
small_logo_index SMALL_FACTION_LOGO_REBELS
triumph_value 5
can_sap yes
can_have_princess no
has_family_tree no

michal000123
08-06-2010, 17:45
Uprzedzam, że to jest zapewne głupie pytanie. ;P
No ale gdzie mam pytać jak nie tutaj...

Gram Elfami Wysokiego Rodu, podbiłem parę miast z niskim wskaźnikiem kultury elfickiej no i teraz kłopot... bo wskaźnik ani drgnie. :|

Kogo bym nie trzymał w mieście, zawsze pozostaje na tym samym poziomie.
Może to wina tego, że gram krótko (dopiero dwudziesta któraś tura), ale coś się ruszyć chyba powinno... :|

jastrzebie71
08-06-2010, 18:15
Musisz wybudowac budynek zdajsie art galery

dunios
08-06-2010, 18:53
wiecie kiedy wyjdzie następna wersja third age??? czy będzie to wersja 1.5 czy 2.0?? bo jakoś ostatnio dużo widzę wspomnień o 2.0 na angielskim forum modu .

vlad77
09-06-2010, 14:06
dunios jeżeli będziesz pytał co godzinę to nigdy się nie dowiesz jak wyjdzie to wyjdzie narazie czekamy.

chochlik20
10-06-2010, 08:10
nie tylko art galery daje przekabacenie na elfia kulturę, także koszary, zresztą przy każdym budynku masz napisane czy wpływa jakoś na kulturę
http://img823.imageshack.us/img823/5577/beztytuute.jpg (http://img823.imageshack.us/i/beztytuute.jpg/)
a tu Imperium Srebnych Elfów

a jak jest ze zbroja, skoro nie mogę jej ulepszyć na co mi kuźnie?? Jak zdobywa sie punkty do zwołania mrocznej krucjaty??
dzięki vlad77, powinienem dać sobie rade :)
i taka jeszcze kilka wkurzających mnie rzecz: 1 - Gobliny!! ich oddziały maja za silne morale, walczą często do ostatniego co przy przewadze liczebnej są prawie nie do rozwalenia, w wielu książkach fantasy gobliny często pokazują plecy nawet mniej liczniejszemu wrogowi, a tu walczą az im sie uszy trzęsą :x 2 - trolle - danie im 6 punktów życia to przesada, 1 ich oddziałów może zatrzymać kilka moich, mumalkiny maja zaledwie ich 5, dziwna trochę proporcja :shock:

Lukis
10-06-2010, 12:49
Właśnie o co biega z tymi 6 punktami HP jak jest np u troli ?? Czy jest tak że np 1 żołnierz w oddziale ma tylko 1 HP i jak inny go trafi
to on od razu to 1 HP traci i umiera a trola trzeba np 6 razy trafić i dopiero potem padnie czy o co w tym chodzi ?

Radowid Srogi
10-06-2010, 15:00
PŻ 6 oznacza że jednostka wytrzyma 6 razy tyle co inna jednostka z takim samym pancerzem

vlad77
10-06-2010, 19:21
Dla tych którzy nie chcą grzebać w plikach. Zainstalujcie RRRC tam trole mają 4HP i jest o wiele lepszy balans ogólny. Co do goblinów to właśnie w tym submodzie często pokazują plecy, trzeba im tylko zabić generała bo inaczej bedą walczyć do końca praktycznie.

chochlik20
11-06-2010, 11:19
postanowiłem wyprobować jak sie gra gra zła nacja :D wybrałem Mordor i co mnie rozwaliło: inkwizytorzy Mrocznego Lorda stracili trzech moich gienkow w tym 1 z nazguli :D :D w 1 turze

dunios
13-06-2010, 12:03
Podobno do Rome Total War Aleksander jest mod fourth age i tam Nazgule są jednostką latającą :shock: .Ciekawe czy king kong też to zrobi. Było by trzeba zrobić nowe linie ruchu i wiele animacji ataku musiałby być zrobiony nowy typ jednostek i dużo zmian . Moim zdaniem rome total war ma lepszy silnik gry do modowania ale znacznie słabszą grafikę 8-)

apollo7100
13-06-2010, 15:28
tak, i dlatego ciagle powstaja mody pod roma, mimo ze jest juz napoleon.

Ithriel
13-06-2010, 15:35
Hej, w medka trochę już gram ale nudzi mi się:P Napoleon i empire są nudne więc w oczekiwaniu na shoguna 2 pomyślałem, że zagram w moda:P Najpierw chciałem BC ale potem zainteresowałem się TA; tyle że przeczytałem trochę stron wątku i niepokoi mnie fakt osłabienia mrocznych frakcji.. Jest gdzieś coś, co sprawi, że elfy nie będą wycinać 6k orków tracąc 2 oddziały? Z tego co czytałem RRRC też tego nie poprawia.. czy pozostaje mi tylko własnoręczne grzebanie w plikach i milion prób?

dunios
13-06-2010, 15:49
tylko RRRC poprawia stabilność bitew.(Ale możesz czegoś poszukać na tej stronie http://translate.google.com/translate?s ... ange_list= (http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.twcenter.net%2Fforums%2Fforumdi splay.php%3Ff%3D654&sei_fieldchange_list=)) Orkowie to elfy ,które osiedliły góry. orków były masy i byli bardzo słabi a leśne elfy były dobre i było ich mało . To zależy na jakim poziomie trudności grasz. zwiększ sobie trudność bitwy. Możesz jeszcze pogrzebać w pliku ,w którym są statystyki jednostek . (nie zajmie ci to dużo czasu).Napisz do mnie na PW jeśli chcesz się dowiedzieć więcej

Radowid Srogi
13-06-2010, 20:39
tylko RRRC poprawia stabilność bitew.(Ale możesz czegoś poszukać na tej stronie http://translate.google.com/translate?s ... ange_list= (http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.twcenter.net%2Fforums%2Fforumdi splay.php%3Ff%3D654&sei_fieldchange_list=)) Orkowie to elfy ,które osiedliły góry. orków były masy i byli bardzo słabi a leśne elfy były dobre i było ich mało . To zależy na jakim poziomie trudności grasz. zwiększ sobie trudność bitwy. Możesz jeszcze pogrzebać w pliku ,w którym są statystyki jednostek . (nie zajmie ci to dużo czasu).Napisz do mnie na PW jeśli chcesz się dowiedzieć więcej
Orkowie to nie elfy. To karykatura elfów stworzona przez Morgotha.

Elay
13-06-2010, 21:27
Orkowie to upodlone przez Melkora elfy.

vlad77
13-06-2010, 21:39
Hej, w medka trochę już gram ale nudzi mi się:P Napoleon i empire są nudne więc w oczekiwaniu na shoguna 2 pomyślałem, że zagram w moda:P Najpierw chciałem BC ale potem zainteresowałem się TA; tyle że przeczytałem trochę stron wątku i niepokoi mnie fakt osłabienia mrocznych frakcji.. Jest gdzieś coś, co sprawi, że elfy nie będą wycinać 6k orków tracąc 2 oddziały? Z tego co czytałem RRRC też tego nie poprawia.. czy pozostaje mi tylko własnoręczne grzebanie w plikach i milion prób?

Na twoim miejscu bym tak nie narzekał, bo później okaże się, że twoja jedna armia elfów musi walczyć z 10 orków i wtedy balans będzie dobry. Najpierw trochę pograj zobacz jakie to bagno, gdy stać cię tylko na jedną góra dwie armie, a bot sobie ciągle nowe doszkala i jest jeszcze bogatszy od ciebie :D Wtedy docenisz tą rzeź, którą elfowie potrafią zrobić...

Ithriel
13-06-2010, 21:49
Właśnie ściągam rrrc i zobaczę:P W którym pliku można modyfikować stosunki między frakcjami i sojusze? Bo patrzałem i nie mogę coś znaleźć..

chochlik20
14-06-2010, 11:35
zauważyłem, że krasnoludzcy kusznicy mogą używać pali, czy jeszcze jakieś jedn. strzeleckie innych nacji też mają taką możliwość? Gram na wersji 1.1. zauważyłem dziwny bug jak gram orkowie z gór mglistych walczą pod flagą morodu a orkowie z tamtąd pod flagą goblinów, czy jakiś pach to zmienia??

Radowid Srogi
14-06-2010, 13:41
wiem że w forgothen relms blue montains scouts mogą ustawić palisady

vlad77
14-06-2010, 17:39
Na 1.4.1 palisad mogą używać drudzy elficcy łucznicy, łucznicy z ithilien, więcej nie wiem. Co do tego buga, to zainstaluj sobie 1.4.1 tam wszystko jest w porządku.

Lukis
14-06-2010, 18:02
Gondorscy łucznicy też mogą używać palisad i chyba jeszcze Helmingasi mogą ale nie jestem pewien. Zawsze można sprawdzić w custom battle jakie umiejętności mają poszczególne jednostki :)

dunios
14-06-2010, 19:49
jakie są wasze ulubione frakcje?Jaką jednostkę lubicie najbardziej?.Jaka jest według was najlepsza frakcja?Dlaczego jest najlepsza?

Moją ulubioną frakcją są leśne elfy.Najbardziej z ich jednostek lubię enty i saridańskich ciężkich łuczników.Najlepszą frakcją są według mnie leśne elfy ,ponieważ łucznicy strzelają na daleki dystans w tym ok 15% wrogich jednostek ginie.Elficka piechota długo trzyma szyki a łucznicy dobrze wspomagają ich od tyłu.Łucznicy leśnych elfów są w miarę dobrze w walkę wręcz. Jeszcze jak ma się enty to zaszturmować od tyłu entami wrogów i zwycięstwo gwarantowane.

Ithriel
14-06-2010, 22:04
Właśnie zagrałem w 1.4.1 bez rrrc i muszę powiedzieć, że te elfy wcale nie są takie super albo inaczej, źli wcale nie są tak słabi:D Wziąłem dla testu całą armię uruk-hai infrantry + berserkow i zagralem wysokimi elfami, gdzie polowa armii to archerzy, reszta to ciezka piechota i jazda i wcale nie było rzezi orków:D:D Poziom vh. Rozumiem że te rzezie to były przeciwko armiom złożonym z jednostek z 8 defa:D?

Nie wiem jak z ulubioną ale na pewno zagram Isengardem i Dorfami:P W drugiej linii gondorem i rohanem:P Reszta jakoś mi nie podchodzi:P

5k mordoru (20x morannon guard) vs 1700 lesnych elfow(15xsindar archers +5xsilvan hvy spearmen) no i faktycznie:P straciłem miedzy 300 a 400 z czego 80 to przez 2 oddzialy archerow ktorych poslalem do walki wrecz w obronie lewej flanki:PP Wystarczy zatrzymać ofensywę na murze tarcz a łucznicy dadzą radę:P Wygrałbym mocniej ale nie chciało mi się przeciągać łuczników z tyłów na boki żeby lepiej trafiali:P

Zainstalowałem RRRC i teraz już wiem:P 1k elfów kontra 2k uruk-hai i 90 elfow zginelo, ponad 100 orkow zostalo.. 500 elfów vs 1000 uruk-hai - zginelo 3! elfów lol:D 400 dragonslayerow vs 2k uruk-hai - zginelo mi 280 ale zabili prawie 1700 orkow i wygrali.. Narazie w custom battle wyglada to mizernie i bitwy są banalne.. czas zobaczyć kampanię: może rzeczywiście brak funduszy na pełną armię i ciągły spam kompa pełnymi flagami sprawi, że będzie się grać fajnie>>

vlad77
15-06-2010, 06:31
Przejdź na kampanię na h może vh i zobacz ile e cuda kosztują i ile masz na turę kasy i przestanie to tak wyglądać, bo tak naprawdę grając krasiami czy elfami stać nas na dwie, no może trzy armie, a komp lata z dwudziestoma po całej mapie więc rozgrywka jest naprawdę wku... znaczy super :D

chochlik20
15-06-2010, 08:33
nie mam ulubionej jeszcze nacji, za krotko gram :) największy jak dotąd mam sentyment do srebrnych elfów, bo to jest pierwsza frakcja która zacząłem grac :)
Elfy maja najlepszych łuczników, krasnoludy piechotę, rohan jazdę. Ciężko jest wybrać ta najlepsza, każda ma swoje plusy i minusy.
Chciałem dodać wargow do frakcji goblinów, zrobiłem jak w romie pobawiłem sie w desert.export.unit dodałem ikonek do odpowiedniej frakcji i wyniku tych zmian nie chciał mi sie odpalić mod. Możecie mi powiedzieć co robie źle??

Ithriel
15-06-2010, 16:37
Wziąłem w moich bitwach custom pod uwagę czynnik finansowy i rzeczywiście walka się robi ciekawa jeśli kupić armie za tę samą kwotę :) I tak mi się spodobało Isengardem, że już nim gram kampanię:P Jednak tutaj czuć klimat, te masy maszerujących uruk-hai, te wielgasne kusze, berserkerzy na murach:D:D

BTW czy Isengard ma jakies jednostki które może rekrutować tylko po zdobyciu konretnego regionu(m.in. te trole jaskiniowe)?

Jestem na 12 turze i już 3x mnie wywalilo do pulpitu.. ktoś tak miał, reinstall pomógł>>

dunios
15-06-2010, 21:06
jak masz wersję 1.4 to zainstaluj bugfixa a jak nie pomoże to reinstall

Radowid Srogi
16-06-2010, 13:56
Isengard ma tylko jedną jednostkę regionalną: straż Orthanku czy jakoś tak w isengardzie.

vlad77
16-06-2010, 15:02
I ta jednostka wszystko co może to powstrzymać jazdę i to ze stratami, łuki, miecze, dzidy, czy co tam jeszcze, wszystko to ją zmiata poprostu :D

Fuxik
16-06-2010, 18:59
Witam mam pewien problem.

Wszystko dziala poza jednym.Gdy instaluje patcha 1.1b wyskakuje takie cos:
http://iv.pl/images/00864024535130251837.jpg (http://iv.pl/)
wie ktos moze o co chodzi? z gory thx

vlad77
16-06-2010, 19:48
Tak łopatologicznie...
To musisz ściągnąć jeszcze raz 1.1b bo to co masz jest niepełnosprawne i za nic nie chce wejść do pieca baby jagi :D

To tak sobie pożartowałem, a teraz tłumaczenie.
Instalka jest zepsuta i nie chce się zainstalować :D

Aryman
17-06-2010, 14:20
witam, a pro po pacha 1.5 do Third Age, z tego co wiem jest on dopiero w budowie, natrafiłem jednak na taki link http://www.freshwap.net/89b/dl/THIRD+AG ... +PATCH+1.5 (http://www.freshwap.net/89b/dl/THIRD+AGE+TOTAL+WAR+PATCH+1.5)
lin zawiera 4 pliki opisane jako pach 1.5 do Third Age... ma ktoś jakieś informacje potwierdzone dotyczące premiery tego pacha ??

Fuxik
17-06-2010, 20:14
tym razem mam inny problem,zainstalowalem wszystkie patche,kiedy wlaczam kampanie wyskakuje mi takie cos:
http://iv.pl/images/85098984840914252465.jpg (http://iv.pl/)
prosze o pomoc ;x

vlad77
17-06-2010, 22:26
Funix masz coś z grą nie tak jak trzeba, przeinstaluj całego medka na nowo tylko dobrze i powinno działać, bo tutaj cię po prostu do pulpitu wywala...

Fuxik
18-06-2010, 08:24
Przeinstalowanie nie pomogło ;/ nie wie ktoś o co chodzi z tym?

chochlik20
18-06-2010, 11:45
Gandalf - czy jest taki generał i dla której nacji? W Gondorze jest Boromir, w Eriadorze Aragorn, Gimili dla krasnoludów, a czarodzieje jak nie ma tak nie ma.

Seban
18-06-2010, 14:44
jest w eriadorze

apollo7100
18-06-2010, 16:29
tylko pojawia sie pojakims czasie...

apollo7100
18-06-2010, 16:32
Fuxik, pobierz tu http://www.moddb.com/mods/third-age-total-war moze to pomoze.

Fuxik
18-06-2010, 16:55
mam wielka prosbe czy moglby ktos z folderu Third_age/data/fmv/faction plik Win_harad.bik na jakis host zrzucic i dac link? bede wdzieczny

Jimmy
18-06-2010, 20:57
http://www.speedyshare.com/files/23023257/win_harad.bik

z wersji 1.4

19-06-2010, 10:53
Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale następna wersja TATW będzie 2.0 a nie 1.5
twórcy zrezygnowali z kolejnych aktualizacji na rzecz nowej wersji

wątek dyskusji o nowej wersji 2.0
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=364645

Jimmy
19-06-2010, 11:04
co by to nie było czekamy na to z niecierpliwością :D

vlad77
19-06-2010, 11:41
Najpierw trochę sceptycznie :D
Na 1.3, 1.4 też z niecierpliwością czekaliśmy, a co za tym idzie sprzedawali nam takiego kota w worku, że hoho...
No i trochę pozytywistycznie :D
Poczekamy, to może będzie coś ciekawego, w 2.0 powinni rozwiązać wiele problemów poruszanych chociażby tutaj, takich jak skrypty (mogli by to czymś zastąpić, lub ograniczyć), większa ilość miast, poprawienie co bardziej dziadowskich frakcji takich jak OoMM, Rohan (poza końmi nie ma nic), Eriador. Ja osobiście jestem pozytywnie nastawiony chociaż po dwóch ostatnich wersjach mój pozytywizm mocno stopniał :D

mis2900
20-06-2010, 09:12
Witam,mam juz medievala 2,dodatek kingdoms i ten mod third age.Mógłby mi ktoś napisać po krótce jak mam to teraz zainstalowac zeby wszystko działało ? jakie patche,w jakiej kolejnosci itp ?

vlad77
20-06-2010, 09:57
Tak ciężko przejrzeć ten wątek było ze 20 razy natknął byś się już na ok. 10 stronie...

Jak zainstalować TATW?

Instalujesz medka
instalujesz patche do medka do 1.3
instalujesz kingdoms
instalujesz patche do kingdoms do 1.5
instalujesz TATW 1.0 part1
instalujesz TATW 1.0 part2
instalujesz TATW patch 1.1b
instalujesz TATW patch 1.2
instalujesz TATW patch 1.3
instalujesz TATW patch 1.4
instalujesz TATW bugfix 1.4.1

Chyba bardziej się tego nie dało wytłumaczyć, więc jak ktoś jeszcze raz zapyta to nie odpowiem

Fumanchu
20-06-2010, 10:45
Instalujesz medka
instalujesz patche do medka do 1.3
instalujesz kingdoms
Chyba bardziej się tego nie dało wytłumaczyć, więc jak ktoś jeszcze raz zapyta to nie odpowiem
NIE . Medieval 2 i Kingdoms który patchuje sam w sobie do wersji 1.3 potem patch 1.5 itd . E : -----

Zaktualizowałem post otwierający (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=69) m.in. o instrukcje instalacji - Kyuzo

CAnnot
20-06-2010, 14:52
Jak skutecznie pokonać te balrogi nie mam zamiaru tracić tylu ludzi :x

mis2900
20-06-2010, 18:35
Mam problem,mianowicie gdy próbuje wgrać patcha 1.2 do medievala cały czas wyskakuje taki oto błąd:

http://img267.imageshack.us/img267/3272/beztytuufz.jpg

Może mi ktoś pomóc ? ściągnąłem juz wszystko co potrzebne do zainslalowania third age i zaciełem sie na tym ...

vlad77
20-06-2010, 18:43
To oznacza dokładnie tyle, że w instalce 1.2 brakuje pliku Music.idx dlatego właśnie nie chce zainstalować. Zrób tak: zainstaluj odrazu Kingdoms, tam masz patche 1.2 i 1.3 w komplecie, tak jak napisał Famachu.

mis2900
20-06-2010, 18:51
na tych patchach w kingdoms jest dokładnie ten sam błąd ...

vlad77
20-06-2010, 18:56
To znaczy, że masz podstawkę medka zainstalowaną krzywo i tego pliku albo nie ma albo jest uszkodzony.

Aryman
21-06-2010, 20:58
mam taki problem, kiedyś grałem w medka na windowe xp w podstawke i w kingdoms, teraz pykam sobie na viscie min w third age i stainless steel i wszystko jest fajnie tylko ze w bitwach moje oddziały są pozbawione flag oddziały przeciwnika tez ich nie mają przeszkadza mi to znacznie w prowadzeniu efektywnych bitew, jak grałem na XP to nie było tego problemu, można coś na to poradzić ??

MateuszKL
22-06-2010, 01:11
Aż nie chce mi się wierzyć, że to ma jakiś wpływ. To chyba po prostu kwestia ustawień moda.

Kyuzo
22-06-2010, 05:55
Też mi się nie wydaje żeby to była wina windows`a. Najpierw sprawdź czy w plikach konfiguracyjnych obu modów masz show_banners = 0 jak tak to zmień na 1.
Te pliki to ...\mods\Stainless_Steel_6\Stainless_Steel_Kingdom s.cfg i ...\mods\Third_Age\TATW.cfg

I jak grasz na viście to lepiej mieć wyłączony UAC (http://webhosting.pl/Jak.wylaczyc.UAC.w.Windows.Vista)

dunios
22-06-2010, 15:01
Znacie przybliżoną datę premiery third age 2.0 ?

...

Aryman
22-06-2010, 20:21
ale problem wystąpił zanim zainstalowałem mody w wersji podstawowej oraz w dodatku, na XP flagi były a na viście ich nie ma... więc to na pewno nie jest kwestia konfiguracji z modami. przeszkadza mi to znacząco gdyż tracę więcej wojowników niż wcześniej nie mogę dowodzić wojskiem podczas bitwy w sposób zadowalający gdyż podczas bitwy nie moje i wrogie oddziały zlewają się w jedną masę.

co to jest ten UAC ??

google? (http://www.microsoft.com/poland/technet/bazawiedzy/centrumrozwiazan/cr006_01.mspx) i edytuj posty. Kyuzo

Kyuzo
23-06-2010, 09:46
Preview TATW 2.0 (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=368450)

Nowa wersja wprowadza sporo elementów, które do tej pory zawierał w sobie RC/RR (m.in. nowi bohaterowie, Battel AI ).
Ciekawi mnie nowa frakcja 'The Orcs of Gundabad'.
- Less AI stack-spam to nastraja optymistycznie.
- New Siege Weapons for the Evil factions 8-)

Kampania drużyny pierścienia wygląda interesująco i... tylko tyle. Choć może będzie fajniejsza niż mi się teraz wydaje.

Pozostaje czekać na wydanie wersji 2.0. Oby nie długo...

23-06-2010, 10:46
Robi się epicko ;)
ale wygląda na to że większość zrobiona więc pewnie nie długo :D

herion
23-06-2010, 11:12
W sumie interesująca zapowiedź. Szkoda tylko, że wprowadzili jednak tych Orków z Gundabadu, bo zastanawiali się jeszcze nad frakcją Remnants of Angmar, a to by mogło być naprawdę ciekawe. Bo tak to nie wiem jakie mogą być różnice między Orkami z Gór Mglistych a tymi z Gundabadu (chyba że dodaliby powiedzmy Śnieżne Trolle czy ludzi z Forodwaith jako oddziały wsparcia). I tak najważniejsze, że w końcu będzie możliwość pogrania Arnorem :D.

vlad77
23-06-2010, 11:33
Mnie bardziej zaciekawiła kampania drużyny, bardzo dobrze pomyślana. Co do Eriadoru to będzie chyba pierwsza frakcja którą zagram na 2.0 :D

dunios
23-06-2010, 12:02
Mnie bardziej zaciekawiła kampania drużyny, bardzo dobrze pomyślana.

Ja uważam że wprowadzenie kampani drużyny byłoby trudne do zrobienia. I silnik medievala nie jest przeznaczony do takiego trybu grania. (przecież macie władca pierścieni Bitwa o śródziemie). Myślę rówież że to nie miałoby już klimatu. Powinni opracować latające Nazgule, wielkie orły, dodać nowe animacje , funkcje kampani, bitwy historyczne, wprowadzić nową muzykę ,historyczny przebieg kampani (np. 3019 r Isengard atakuje helmowy jar), wiem że to byłoby trudne ale mogliby dodać w bitwach umiejętności bohaterów np. orkowie-piorun elfy-salwa strzał na wybrany obszar itp., rówież przydało byś się nowa inteligencja Kompa np. mordor frontalny atak rohan oflankowanie. Wiem że to było by bardzo czasochłonne ale mogliby zrobić nowe miasta wszystkich frakcji np. eriador, rohan, gondor, niektóre wyszczególnione np. mroczna puszcza , Minas Morgul itp.

rafcio11
23-06-2010, 14:57
Pozostaje tylko czekać na ukazanie się nowej wersji, ja osobiście liczę na kampanię drużyny. Mam nadzieję, że wyjdzie im to naprawdę fajnie. Ciekawy jest ten wpis w temacie o nowej wersji:
- Single Sauron & Balrog Units (only for custom battles)
A więc jednak Balrog może działać jako oddzielna jednostka, mam nadzieję że ostatecznie pojedynczym balrogiem zastąpią tych dziesięciu w kampanii.
No i nowe machiny oblężnicze dla zła są wspaniałe, w końcu będą mieli "lotr'owski" taran ;D
Tak w ogóle to na ostatnim screenie Gothmog ma jakąś inną mordę, aniżeli w filmie.

Radowid Srogi
23-06-2010, 16:24
Mógłby ktoś przerobić linijkę(ki) w descr strat odpowiadającą za drzewko genealogiczne u krasnali tak żeby Gloin też był synem Daina, a Gimli Gloina?

chochlik20
24-06-2010, 09:35
mi sie jakoś nie widzi ta kampania dla jednego gracza, połączenie strategi z gra rpg? to nie dla mnie
a co do nowych jednostek wyglądają przepięknie :) dodanie frakcji orków z Gundabadu, ciekawa sprawa, ale zeby tez przy okazji poszerzyli trochę mapę dodając nowe prowincje na północy zwłaszcza. Bedzie trochę ciasno orkowie, gobliny. leśne elfy, krasnoludy i wszyscy będą sie bili o te kilka miast

zdarza wam sie mieć taki bug: mój szpieg otwiera mi bramy, odpalam bitwę, pojawia sie filmik, ze bramy stoją otworem, a tu niespodzianka, są zamknięte i z wygranej nici :( kursor pokazuje, ze należą do wrogów :(

Wiliam Wallace
24-06-2010, 14:10
Mogliby pozmieniać te paskudne tarcze Rohanu. Zresztą teraz cały Rohan będzie do przeróbki, bo będzie najgorzej prezentującą się frakcją. Przydałoby się też Zrobić taki myka jak we FRoME- podzielić krasnoludów na tych z Ereobru i Gór Błękitnych i elfów na Lorien i Mroczną puszczę. Ludzie z Dunlandu tez robią swoje, ale wymagają optymalizacji, bo na mapie kampanii robią większą masakrę niż Isengard.

dunios
24-06-2010, 14:16
Ja myślę że z tym Rohanem mogliby zmienić parametry szarży. W grze kawaleria zgniata szarżą 1-2 linię max. A naprawdę szarża Rohanu zmiatała wszystko z powierzchni. Powinni również zmniejszyć trochę liczbę w oddziałach Rohanu .

Radowid Srogi
25-06-2010, 08:57
z tym szpiegiem zawsze tak jest. Brama się otwiera kiedy do niej podejdziesz.

dunios
26-06-2010, 20:11
Ciekawi mnie czy zrobią drużynę pierścienia poprawnie . Chodzi mi o skille i czy postacie nie będą miały straży przybocznej jak widziałem na pewnym zdjęciu , czy akcje drużyny będą ustawione zgodnie z ich przebiegiem . Ja jestem przeciw tworzenia kampanii drużyny wolałbym żeby rozwinęli inne aspekty gry . :geek:

herion
26-06-2010, 20:45
Ja jestem ciekaw czy w późniejszych wersjach rozdzielą w końcu Elfów Leśnych na tych z Mrocznej Puszczy i z Lothlorien. Byłoby to ważne o tyle, że obecnie Silvani nie posiadają ani jednej jednostki reprezentującej królestwo Galadrieli :P.
Sama wizja kampanii Drużyny jakoś mnie nie jara, ważniejszy jest fakt, że można w końcu Arnorem orkowe głowy pościnać ;). Jeszcze jakby w późniejszych wersjach dodali możliwość odrodzenia Angmaru to już jestem w siódmym niebie :D.

dunios
26-06-2010, 21:08
Ja jestem ciekaw czy w późniejszych wersjach rozdzielą w końcu Elfów Leśnych na tych z Mrocznej Puszczy i z Lothlorien.

Ja myśle że wystarczyło by podzielić na leśne i z mrocznej puszczy

vlad77
27-06-2010, 09:37
Dunios herion ma rację. Lepiej stworzyć dwie frakcje Lothlorien i Królewstwo Thranduila niż tak jak ty proponujesz, bo ogólnie rzecz ujmując były by one tym samym :D Chociaż nie jestem pewien czy to miało by sens. Lepiej było by zrobić coś takiego jak jest w DaC (chyba). Jeżeli podbijesz mroczną puszczę i Lothlorien całe elfami to przekrztałca się to w nowe państwo, było by to lepszym rozwiązaniem. Coś w rodzaju połączenia Danii z Norwegią w Teutonic.

herion
27-06-2010, 09:52
A co sądzicie o rozbiciu Krasnoludów na te z Ereboru i Ered Luin ? W sumie sporo mniejszych modów takie opcje przyjmuje, łącznie z podziałem Elfów Leśnych o którym mówiłem. Nie mam pojęcia jak to potem wpływa na balans w kampanii, pewnie musieliby dodać Dunland itd ...

uriziel
27-06-2010, 10:01
Witam , sam jestem ciekaw tego co nowy pach przyniesie i ta cała kampania pierścienia jakoś
mnie nie przekonuje chociaż lubię RPG to TW jest strategiom z małą domieszką taktyki ,
no ale zobaczymy co przyniesie nam 2.0
podobno ma się pojawić do 11 sierpnia [niepotwierdzone]

vlad77
27-06-2010, 10:05
Dodawać dunland zresztą tak jak i Angmar jest niepoprawne historycznie. Co do rozbicia krasnoludów, to tu jest pewna zagwozdka, bo ci z Ereboru mieli by duże szanse na jakieś tam życie (bogaty region i w ogóle), natomiast ci z Ered Luin już gorzej, to widać po grze takiej jaka jest, góry błękitne są taką kulą u nogi jeśli chodzi o Erebor. Trzeba tam trzymać garnizony, jakoś to rozwijać, a dochodów wielkich to nie przynosi, bo i handlować nie ma z kim za bardzo. Takie rozbicie miało by sens dopiero wtedy gdy Góry Błękitne zostały by podzielone na ok. 3-4 prow. a nie tak jak teraz 2 i jedna z nich byłaby miastem rozmiarem równa Edoras. Ale jeżeli tak zrobią to znów poprawność hist. znika, bo od końca pierwszej ery wielkich osidli krasnoludzkich już tam nie było.

herion
27-06-2010, 10:43
Dodawać dunland zresztą tak jak i Angmar jest niepoprawne historycznie.

Tu racja bo Dunland raczej zbytnią niezależnością sie nie cieszył, ale może by sie dało stworzyć skrypt, że po podbiciu Isengardu powstaje niepodległy Dunland, tak dla utrudnienia.
Co do Angmaru to w sumie chodziło mi bardziej o niewielką szanse na to, żeby to cudo można wskrzesić pod pewnymi warunkami w dalszym okresie kampanii, zakładając że jakieś resztki Czarnych Numenorejczyków przetrwały na Północy, podobnie jak w Umbarze.

Takie rozbicie miało by sens dopiero wtedy gdy Góry Błękitne zostały by podzielone na ok. 3-4 prow. a nie tak jak teraz 2 i jedna z nich byłaby miastem rozmiarem równa Edoras. Ale jeżeli tak zrobią to znów poprawność hist. znika, bo od końca pierwszej ery wielkich osidli krasnoludzkich już tam nie było.

Tutaj pełna zgoda, bo zgodność z książką jest ważna, z drugiej strony przydałby sie pomysł na uatrakcyjnienie tego regionu, bo tak to wciąż mamy tam Eriador/Arnor, Krasnoludy i Eldarów, chyba że znowu dowaliłoby się na krańcu mapy Lossothów. Ci akurat byli wspomniani w książce, z tym że rooster trudno byłoby ustalić. Niby liczy sie jeszcze ta nowa frakcja Orkowie z Gundabadu, ale pewnie się rzuci na Elfy Leśne glównie.

vlad77
27-06-2010, 11:10
Co do dunlandu :)
Jeżeli podbijasz Isengard jako prowincję (sam Orthanc) to powstanie dunlandu ma jakiś tam sens, ale jednostki, które mają się znajdować w tej frakcji to głównie drwale i łucznicy, no może jeszcze jacyś dzicy ludzie coś na podobieństwo tych jedn. hiszpańskich z RTW co miały tylko miecz tarczę i nic więcej :D
Co do Angmaru :)
Tu się zgadzam, państwo mogło by powstać po zaistnieniu konkretnych warunków, np. Eriador znów przeistacza się w Arnor. Orkowie podbijają jakieś określone ziemie i wtedy cała frakcja Orków z Gundabadu przetwarza się w Królewstwo Angmaru z odnowionymi jednostkami itp. Pomysł nie jest głupi, trzeba by było zrobić takie coś jak z gandalfem, że jak zginie w Eriadorze to pojawia się w Gondorze tak i tutaj, Witch King znika w Mordorze i wraca do Angmaru. Pomysł nie jest głupi, tylko jak mówię trzeba by było zastanowić się nad warunkami, które musiały by być spełnione...

herion
27-06-2010, 13:03
Jak na razie to nawet nie podali jakie warunki muszą być spełnione dla powstania Arnoru ;<.

harrypotter2
27-06-2010, 17:10
Ja lubie se pograc Gondorem - w sumie lubie sie nawalac od poczatku gry :mrgreen:
Mordor jak mordor armie na starcie wysyla 1 po 2 armie full ale udalo mi sie zajac Emyn , kair , osgiliaty , i te 2 miasta pomiedzy posagami a kair adros . Harad trzymam w szachu kontroluje wyspe , flote mam spora i kontorleuje jego 2 prownincje :twisted: i nagle odziwo mordor dal mi spokoj nie ma nawet jego sladu na granicy . W miedzy czasie lesne elfy zbudowaly imperium ( mam z nim soja przeciw mordorowi :P ) prawa handlowe z wiekszoscia swiata , sojusz z isenem i rohanem , jakos sie zyje - az tu nagle krucjata na stolice rohanu !!! xD przerazilem sie na zarty jak armie haradu , nazgi , isen ruszyly bo jesli zajma rohan maja otwarta droge przez gory na moje prowincje. Rohanowi jednak udalo sie odbic miasto i zabil jednego z nazgow . W miedzy czasie umocnilem se forty kolo minas ale woja woja nie szkolilem - bylem pewny siebie ...
Patrze a tu 4 full armie pod dowodztawi nazgula i innych pro generalow , oraz dodatkowe oddzialy...
Zaatakowali emyn arnen i osgiliat - emyn sie udalo bo bronili ich straznicy fontanny a armia mordoru byla tylko do polowy . a osgiliat padlo - faramir :cry: dedl. Tera organizuje jakis opor bo 2 czesc osgliatu praktycznie armi nie mialo . boromir plynie z pomoca ale to raptem z 7 odzialow
PS imrahil - dowodca dol amroth jest zbugowany

Jak zamienic Eriador w Arnor?

ludzie jaki kod wpisac aby moc zaatakowac saurona - bo tu pisaliscie ze bez cheata nie da sie a jaki cheat na to poz

Edytujmy posty. Kyuzo

Kretson
27-06-2010, 19:56
Co do Imrahila, to po hotfixie 1.4.1 się poprawia.

Radowid Srogi
28-06-2010, 08:13
Jak zamienic Eriador w Arnor?
To będzie dopiero w 2.0!

Acian24
28-06-2010, 08:52
Witam
Ja gram od jakiegoś czasu rohanem ale mam następujący problem. Wiadomo, że grając tą nacją od początku naszym głównym przeciwnikiem będzie Isengard. Mają oni bardzo liczną i silną piechotę i jedyna nadzieja i siła Rohanu tkwi w konnicy. Jednak konnica jest zupełnie skopana w medievalu II, szarża nawet najsilniejszą kawalerią z górki i od tyłu na uruk-haiowych rozbójników albo łuczników (już nawet nie wspomnę o piechocie albo gwardii )kończy się tym, że zatrzymują się oni na pierwszym, w polotach na drugim rzędzie, całkowicie tracą impet. Nie ma tego fantastycznego "pogromu", który niewątpliwie cieszy oko :) Granie rohanem zaczyna więc tracić sens bo nie warto wykrwawiać mojej średniej jakości i mniej licznej piechoty, kiedy w jeździe nie ma żadnego wsparcia. Moje pytania są następujące: Czy istnieje jakiś submod poprawiający konnicę, czy jeżeli istnieje sposób na tą konnicę, to czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak jej skutecznie używać???

Herod
28-06-2010, 09:04
Konnica w medku nie jest skopana. Jest cholernie potężna, potrafi zmieść z pola nawet włóczników.
Może to winna moda... ale jak grałem w wersję 1.3 Eriadorem to jakoś sobie radziłem (wgniatałem ich w glebę szarżami chłopstwa na kuniach).

Przed szarżą przegrupuj się (ustaw kawalerię w szyku, niech stanie i wyrówna). Wróg przed tobą i hajda! Zmieciesz go. Ale lepsze są szarżę na tyły wroga... można zmusić do ucieczki całe armie wroga za pomocą jednej, dobrej szarży wykonanej przez kilka oddziałów kawalerii.

Nigdy nie atakuj kawalerią przed przegrupowaniem: Jest to po prostu zbrodnia, samobójstwo dla wielu konnych.

dunios
28-06-2010, 09:19
mam pytanie czy sub mod devide and councer czy jakos potrzebuje wlasnego folderu w mods czy wkleja sie go do folderu third age. -przepraszam za bledy ale rozwalila mi sie klawiatura i pisye z klawiatury ekranowej

Acian24
28-06-2010, 10:02
Ja gram w wersję 1.4.1 (tą najnowszą) spróbuje z tym przegrupowaniem jeszcze, może faktycznie się mylę ale obawiam się mocno.Mam pewne doświadczenie z serią Total War i we wszystkich poprzednich częściach ta konnica funkcjonowała jakoś lepiej ( najfajniej w Rome )No naprawde się załamałem kiedy ostatnio miałem następującą sytuację: wypasiona armia rohanu,najlepsza możliwa konnica i piechota.Isengard mnie atakuje,ma przewagę liczebną( ich oddziały piechoty mają 250, moje 150) ja ustawiam w równym rządku piechotę z funkcją obrony, za nimi łuczników, konnica potulnie czeka na wzgórzu nieopodal.Dochodzi do starcia ich średniej piechoty z moją najlepszą.Kiedy walka trwa ja biorę jazdę (4 oddziały) i elegancko wjeżdżam im w bok/dupę z górki. Myślałem że zostaną oni po prostu zmieceni z powierzchni ziemi. Tak się jednak nie stało. Jazda jakoś zupełnie straciła impet, zatrzymała się na pierwszym rzędzie i rozpoczęła z nim walkę. Co ciekawe występowała jeszcze równowaga sił!!! Zawsze najbardziej lubiłem rohan (ach ta scena szarży króla Theodena z filmu... :) :) ) ale w takiej sytuacji kiedy konnica tak mi szwankuje odechciewa mi się grać tą nacją i użerać się z Isengardem, który piechotę ma bardzo mocną

dunios
28-06-2010, 10:09
To jest Święta racja. Najpierw powinni zmienić skrypty szarży konnicy.Było coś w stainess of steel ze jak już konnica skończyła szarżować to walczyła z piechotą niezwykle skutecznie .

vlad77
28-06-2010, 10:45
Tu nie chodzi o to, że ma miażdżącą szarżę, to jest mod oparty na fantasy, co samo w sobie pozwala mu na "odchyły" od rzeczywistości :D
Przecież na polach Pellenoru Rohirimowie zgnietli wroga, więc nie ma co za bardzo narzekać na mocną konnicę, tym bardziej, że to jedyna mocna strona Rohanu.
Ja szarżuję bez przegrupowania i też działa, z tym, że ja zawsze idę na flanki lub plecy, bo od frontu to samobójstwo...

Realpower
28-06-2010, 11:37
Czy tylko ja mam problem z pobraniem z tego serwera.Co próbuje ściągnąć to przerywa mi pobieranie.Nie wiem dlaczego.

dunios
28-06-2010, 14:41
Czy tylko ja mam problem z pobraniem z tego serwera.Co próbuje ściągnąć to przerywa mi pobieranie.Nie wiem dlaczego.

z kąd pobierasz z biblioteki naszej strony ? czy z innej strony? jeśli tak to jakiej ?