Zobacz pełną wersję : DLC/FLC/Legendarni Lordowie - spekulacje, dyskusja.
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Całkiem fajnie wyszło to nowe DLC (mam nadzieję, że następne będą przynajmniej trzymać poziom), szkoda że poprzedni Lord Pack nie był tak rozbudowany. Duży plus za nowe miejsca startowe. W sumie dostaliśmy coś około mini kampanii na głównej mapie.
Ale i tak, dla mnie, gwiazdą tego patcha jest FLC z Wurrzagiem. Zawsze lubiłem dzikie orki bardziej niż resztę zielonych, a Wurrzag także jest ciekawą postacią. Do tego wydaje się być dość silny z racji dostępu do magii i dobrej walki w zwarciu, chociaż do Mannfreda raczej nie będzie miał podjazdu.
Szkoda tylko, że nie ma osiągnięć dla nowych nacji.
Ituriel32
25-10-2016, 08:27
Ja też się cieszę z Szamana dzikich Orków, ale dla mnie gwiazdą i tak pozostanie Skarsnik. Choć tak po prawdzie to najbardziej podoba mi się randomowy nowy lord Watażka goblinów.
A co do Wurrzaga to ma on raczej słabe premie bo tylko zwiększenie szarży dla dzikich orków + koszt utrzymania dzikich w jego armii. Co i tak nie zmienia faktu że Azhag może tytułować go mistrzem (najgorsze premie i najgorsza straż przyboczna).
W przypadku Azhaga (Kemmlera, Gelta) przydałoby się choć odrobina miłości bo to najgorsi lordowie w swoich rasach. Może w przyszłości własna sub frakcja (Ungrim przede wszystkim i Azhag) lub podpięcie do innego nowego Legendarnego Lorda (Kemmler do hipotetycznego lorda Bretońskich truposzy).
To dlc otworzyło drogę do przeniesienia części starych LL do właściwych im miejsc. Naprawiłoby to trochę mechanikę która bardzo mnie denerwowała, zwłaszcza u brodaczy. Ponieważ cześć nowych lordów pasuje dużo lepiej do startowej lokalizacji nacji głównych (Vlad, Ghorst, Volkmar i ten biały karzeł). Tak że rasa i tak będzie miała dla nich wybór.
W przypadku Azhaga (Kemmlera, Gelta) przydałoby się choć odrobina miłości bo to najgorsi lordowie w swoich rasach.
Azhag najgorszy? Niby gdzie? Pomijając początkowe armie od niego jest wg mnie najlepszym LL'em Orków, jaki jest. Trzy powody:
1. Wywerna jako wierzchowiec
2. Magia śmierci
3. W miarę dobrze radzi sobie w walce wręcz
Wurrzag ma z kolei bardzo niski pancerz i wytrzymałość, do tego jego laleczka woodoo (którą lubię i uważam za coś a'la pijawka dusz) bardzo długo się ładuje. Niby nadrabia to magią Big WAAAGH!!!, ale to niewiele. Grimgor to 100% meelee, co wpada raczej graczom lubiącym Ungrima u Krasiów. A Skarsnik... jakoś do końca mi do gustu nie przypadł. Niby ma tą umiejkę, że wszyscy u niego zadają trujące obrażenia, ale ma tak mało HP, że wystarczy go magiem załatwić.
Innymi słowy za bardzo patrzysz pod kątem kampanii, a za mało pod kątem starć (i nie chodzi mi tu o multiplayer).
PS. Kemmler raczej jako horda trupiaków, a nie jako LL Mousillonu. Akurat Volkmar, Gelt i Vlad nie winni mieć unikatowych pozycji startowych. Tu stoi bariera taka, że tam w lore są ich siedziby.
Ituriel32
25-10-2016, 11:27
Powiedz mi gdzie w tym fragmencie tekstu widzisz sugestie osobnych pozycji dla Vlada, Gelta czy Volmara...
Zaś Kemmler lepiej by był jakkolwiek w Bretonii niż w Sylvanii...
W kampanii Azhag posysa i to równo. Dopiero od 16? czy 20? nabiera mocy.
1. Latający wierzchowiec jest ogólnie zaletą, ale da się go też łatwo skontrować innym latającym wierzchowcem. Większość latających LL czy Lordów czy bohaterów robi mu z tyłka jesień średniowiecza.
2. Magia śmierci ma tylko 2 dobre czary, które zostały znerfione.
3. haha
Jak tak stawiasz sprawę to wychodzi tylko to jak bardzo słabi lub jedno wymiarowi są LL zielonych.
W kampanii Azhag posysa i to równo. Dopiero od 16? czy 20? nabiera mocy.
1. Latający wierzchowiec jest ogólnie zaletą, ale da się go też łatwo skontrować innym latającym wierzchowcem. Większość latających LL czy Lordów czy bohaterów robi mu z tyłka jesień średniowiecza.
2. Magia śmierci ma tylko 2 dobre czary, które zostały znerfione.
3. haha
1. Ten latacz jednak zapewnia zwycięstwo, gdy grasz nim dobrze - tutaj chodzi mi o wymijanie i stawianie wrogich lataczy pod ogień strzelców.
2. Nie do końca. Nadal te zaklęcia są wyzwaniem. Zwróć uwagę na to, że są mocne do wykańczania wrogich Lordów/Bohaterów.
3. Po co ten śmiech, skoro naprawdę wychodzi wśród reszty LL'ów Orków i Goblinów na uniwersalnego LL'a?
4. 16-20 poziom? O ile wiem, to w kampanii wystarczy zdobyć Koronę Czarodziejstwa z duszą Nagasha w środku i wcale nie trzeba mieć pow. 15 lvl'a.
Sam gram każdym z tych LL'ów na multi i póki co pod względem magów Orków nie zauważyłem lepszego od Azhaga. Zwłaszcza, jak wyłączysz 2/3 zaklęć Azhaga i zostawisz mu Pijawkę i Bjunnę.
Ituriel32
25-10-2016, 11:49
1. Ten latacz jednak zapewnia zwycięstwo, gdy grasz nim dobrze - tutaj chodzi mi o wymijanie i stawianie wrogich lataczy pod ogień strzelców.
2. Nie do końca. Nadal te zaklęcia są wyzwaniem. Zwróć uwagę na to, że są mocne do wykańczania wrogich Lordów/Bohaterów.
3. Po co ten śmiech, skoro naprawdę wychodzi wśród reszty LL'ów Orków i Goblinów na uniwersalnego LL'a?
4. 16-20 poziom? O ile wiem, to w kampanii wystarczy zdobyć Koronę Czarodziejstwa z duszą Nagasha w środku i wcale nie trzeba mieć pow. 15 lvl'a.
Sam gram każdym z tych LL'ów na multi i póki co pod względem magów Orków nie zauważyłem lepszego od Azhaga. Zwłaszcza, jak wyłączysz 2/3 zaklęć Azhaga i zostawisz mu Pijawkę i Bjunnę.
3. Ten śmiech jest z powodu
W miarę dobrze radzi sobie w walce wręcz, bo akurat w walce wręcz Azhag prezentuje się słabiutko.
Natomiast
Po co ten śmiech, skoro naprawdę wychodzi wśród reszty LL'ów Orków i Goblinów na uniwersalnego LL'a? to już całkowicie inna bajka, która nijak ma się do walki wręcz.
Azhaga wybiera się tylko z powodu tego że lata i może użyć Pijawki (czasem Bjunę).
Ależ ma. Nadrabia trochę walką wręcz, a już w ogóle tym, że posiada umiejętności WAAAGH! (chodzi mi o buffa) i inne umiejki buffujące zwłaszcza podczas pościgu za uciekającym Lordem/Bohaterem.
Azhaga wybiera się tylko z powodu tego że lata i może użyć Pijawki (czasem Bjunę).
Ależ nie. Wybiera się go dlatego, że zaraz obok Louena i Kholeka jest jednym z najlepszych Legendarnych Lordów na multiplayer.
Słowo klucz - multiplayer.
Tyle, że to go nie dyskredytuje na single'u - też tam daje radę. Wystarczy tylko koronę czarodziejstwa zdobyć i iść w Bjunnę i Pijawkę i po sprawie. ;)
Nie przeczę, tylko trochę to trwa, szczególnie jeśli jeszcze chcesz mieć do tego wyverna. Z tego powodu w kampanii Grimgor deklasuje całkowicie Azhaga. Pozostałymi LL zielonoskórych jeszcze nie grałem z powodu awarii kompa.
Deklasuje, ale do czasu uzyskania przez Azhaga magii śmierci i wywerny. Potem oczywiście się to równoważy.
Ituriel32
29-10-2016, 08:15
Ja jak sobie przypominam pierwszą bitwę w kampanii zielonych to zaczynam zębami zgrzytać na myśl o Azhagu...
Chodzi o sam początek gry gdy mamy zaatakować tą armie koło nas za 1000złota. Grimgorem to jest łatwe zwycięstwo, a Azhagiem...
Jako że mamy przewagę w ilości oddziałów to atakuje w ten sposób że Azhag z wsparcie podstawowego oddziału orków atakuje wrogiego herszta, a ja w tym czasie bawie się łukami.
Po 1-2 minutach patrzę a mój Azhag nie ma już połowy życia... A Ork ma minimalny ubytek...
Tak właśnie prezentuje się walka Azhagiem na niskim poziomie. Cały czas uciekasz bo to wrogi lord brodaczy, a to znowu herszt orków.
Kijkowaty
29-10-2016, 10:20
Zła wiadomość.
Kod na Grombrindala nie jest uniwersalny, każdy kod jest jednorazowego użytku.
Oznacza to małe szanse na znalezienie kodu w internecie i wymóg ruszenia pupki do Warszawy (bądź poproszenia kogoś, aby wpadł do Złotych Tarasów i sklepu GW po kod).
Ja już swój kod dostałem od znajomego z Wawy, powodzenia i wam życzę.
Zawsze można poprosić o zarezerwowanie gazety do odpowiedniego terminu. Ja swoją kupuję w czwartek - wcale do Warszawy jechać nie trzeba.
Poza tym - nie ma powodu do obaw. 3 Stycznia będzie rozdawany za friko wszystkim jako FLC.
piotrkamyczek
29-10-2016, 11:29
A możesz umieścić opis Grombrindala polski proszę:) ja zamówiłem w sklepie który współpracuje z GW nie musiał to być oficjalny sklep
W wolnym czasie postaram się coś o nim znaleźć i opisać ;)
https://www.instagram.com/p/BMGmH5ZBa7J/ Leśne Elfy nadciągają?
Dowód:
"I did not see - none of us saw. The arrows flew as from the very trees themselves. My men, they fell, and my legs allowed me to escape. Or did they? Their unfailing accuracy leaves only the conclusion they let me escape, so that I would know..."- Henri Corbeau, Bretonnian Soldier.
PS. Wielkie dzięki, Polemajosie i Iturielu, za przekazanie mi o tym informacji (Iturielowi za zdjęcia, a Polemajosowi za cytat z tego zdjęcia) :)
Krwawy_Baron
31-10-2016, 22:23
Dodam jeszcze, że w linku wisi takie coś: http://woobox.com/ye5uz5 a tam "The legend of the forest continues...Only 20 will get the chance to be entrusted with the forest's future." i panel jak do rejestracji konta. Czyżby rozdawali free keye 20 randomowym osobom?
1784
Walczysz o jak najwięcej wejść na ten link i tylko 20 osób dostanie za free tę rasę.
piotrkamyczek
31-10-2016, 23:34
To znaczy co mam wypełniać ankietę do bólu ui może prześcignę innych??
Warto czytać uważnie ;) - "(This is NOT an in game prize)." - więc cokolwiek to za nagroda na pewno nie jest nią DLC.
Bretonnia jako FLC potwierdzona.
Oczywiście to żadne zaskoczenie, ale zamyka to kwestię plotek i domysłów definitywnie.
piotrkamyczek
01-11-2016, 23:05
Podaj linka do tej bretonii
Ja po cichu liczę że Bretonnia to nie będzie jedyne frakcyjne FLC :P (i nie mówię tu o dodaniu kolejnych klonów w stylu Bloody Handz)
Podaj linka do tej bretonii
Wrześniowy White Dwarf - tam napisali o nowych LL'ach, bohaterach, jednostkach itd. do Bretki, które będą w TW: Warhammer jako nowa frakcja za darmo.
EDIT: Dzięki, Arnold, za info ;)
Krwawy_Baron
03-11-2016, 01:25
Ja po cichu liczę że Bretonnia to nie będzie jedyne frakcyjne FLC :P (i nie mówię tu o dodaniu kolejnych klonów w stylu Bloody Handz)
Całkiem możliwe, że kiedyś tam dostaniemy Middenheim jako klona Imperium: za dużo się nie napracują, w końcu Boris Todbringer jest już w plikach gry - a szkoda aby się marnował jedynie w trybie potyczek. A z innych nacji FLC to chyba pewniakiem jest Kislev, a przynajmniej są przesłanki aby tak uważać. Primo, w TW:Warhammerowej wiki mamy dla nich osobną kartę, co prawda obecnie ukrytą w menu z rasami ale ta strona wciąż wisi po pół roku od premiery gry:http://whenc.totalwar.com/#/faction/wh_main_ksl_kislev (zresztą w nazwie kodowej strony jest on traktowany jako główna frakcja). Po drugie Kislev ma aż trzy unikatowe budynki na zajmowanych przez niego terenach (Port w Erengradzie, Kislev {miasto} oraz pałac carów). Wreszcie, mają swój własny armybook - co z tego, że był tylko w 6 edycji - Bretonnia też nie pojawiła się w 8. Zresztą dodanie grywalnego Kislevu będzie okazją aby uzupełnić braki w Chaosie (a brakuje im wciąż jednego rodzaju potworów i legendarnego lorda poddanego Nurgle'owi - nie licząc oczywiście demonów i czempionów zaprzysiężonych ekskluzywnie jednemu z bóstw)
Akurat nie zdziwił bym się gdyby Kislev był faction packiem choć bardzo ucieszył bym się gdybyśmy dostali go za darmo. Co do Borysa to ja u niego raczej liczę na dodanie do zewu zwierzoludzi jako grywalnej strony konfliktu niż na odblokowanie Middenheimu w kampanii(choć to oczywiście też by było fajne zwłaszcza że można by dodać kilka potencjalnie ciekawych jednostek i wiarę Ulryka - nowy agent i budynki)
Ituriel32
03-11-2016, 10:39
Ja cieszę się z Bretonii, choć po prawdzie to był pewniak. Teraz jest pytanie co dodadzą tej Bretce.
Nie obraziłbym się na Kislev w przyszłym roku, może być tez jako dlc (ale takie tańsze, ułuda).
Przed CA jest kilka dodatkowych możliwości:
- Sub frakcja imperium z nowym LL i/lub z wykorzystaniem Borysa. Znaczy Borys byłby takim drugim lordem dla Middenladu (o prócz tego z dlc/flc odblokowującego Middenland) dla osób które kupiły zwierzaki. Jeśli byłby to lord pack to niestety by zagrać ta sub frakcją to trzeba by i tak kupić ten dlc.
- Sub frakcje dla Azhaga i Ungrima - tu byłoby najfajniej jako darmowa aktualizacja.
- Ruszyć jakoś wampiry, Kemmlera znaczy się. Horda truposzy w bretce byłaby najlepsza, choć mi wystarczyłoby dodanie go do Mousillonu jako drugiego lorda po czerwonym Diuku.
Są to zmiany do zrobienia prawie od razu, małą ilością nakładu.
Pytanie jest inne: Czy CA/Saga zależy na PR? I jak wiele środków chcą na niego przeznaczyć?
Krwawy_Baron
03-11-2016, 13:36
Akurat nie zdziwił bym się gdyby Kislev był faction packiem choć bardzo ucieszył bym się gdybyśmy dostali go za darmo. Co do Borysa to ja u niego raczej liczę na dodanie do zewu zwierzoludzi jako grywalnej strony konfliktu niż na odblokowanie Middenheimu w kampanii(choć to oczywiście też by było fajne zwłaszcza że można by dodać kilka potencjalnie ciekawych jednostek i wiarę Ulryka - nowy agent i budynki)
Moim zdaniem Kislev będzie FLC z prostej przyczyny: autorzy gry włożą w Kislev mniej pracy niż w przypadku tworzenia innych ras (najwięcej roboty będą mieli z miastami, o ile nie użyją tych imperialnych z nowymi teksturami). Pytanie tylko na ile w przypadku Kislevu CA będzie się sztywno trzymać armybooka, a ile % dodatku będzie bazowało na innych źródłach made in Games of Workshop (wtedy dojdą im chociażby Lodowe wiedźmy z RPGa czy Kozacy z Mordheimu), bo te ich 9 jednostek to jednak trochę za mało.
A co do dodania wiary Ulryka, im bardziej dopieszczą tą grę tym lepiej.
Poza tym Borys Todbringer miałby 2 questy - pierwszy to Runiczny Kieł Middenlandu, a drugi to bodaj Znak Ulryka. Tak, te 2 unikatowe artefakty ma Borys i bez dodania ich w którymś patchu to byłaby bieda trochę ;)
Shay Ruan
03-11-2016, 17:09
A co z elfiakami? Nie ma info jakiegoś?
Leśne prawdopodobnie wejdą jako płatne DLC w tym samym czasie co darmowa Bretonnia.
Raczej tak, Asuryanie i będzie z minikampanią (co wyjaśniałoby przeciek z Reddita i to, że skoro minikampania z rasą nową do głównej kampanii, minikampanii i do multi będzie w formie DLC, a Bretka będzie Race Packiem FLC).
Poczwaros
04-11-2016, 09:00
No oby elfy nie bylo tylko w minikampani. Bedzie wtedy mega kaszana :/ bedzie pierdyliard malych kampani a do glownej beda dawac jakies ochlapy :(
Ituriel32
04-11-2016, 14:52
Arr ten nowy lord brodaczy jest tak bardzo przegięty jak się wydaje? Czy w praniu jednak jest trochę bardziej zrównoważony?
Czyli teraz czekamy jeszcze 2 tygodnie do pierwszych przecieków o nowym dlc? Bo zakładam że w okresie między świętami a sylwestrem raczej nic nie będą dawać, raczej przed nimi.
Ta. Pewnie wyjdzie w do połowy grudnia.
Byleby nie bezpośrednio przed świętami, a z drugiej strony wątpię by wypchnieto coś jeszcze w tym roku.
Wbrew pozorom, Bretka + WE + mini kampania + 2 szkoły magii i 2 magów to sporo roboty. ;)
Krwawy_Baron
04-11-2016, 22:04
Arr ten nowy lord brodaczy jest tak bardzo przegięty jak się wydaje? Czy w praniu jednak jest trochę bardziej zrównoważony?
Koks jest z niego niezły, a ta jego bomba ogłuszająca odpowiednio użyta potrafi przechylić szalę zwycięstwa w bitwie
Wbrew pozorom, Bretka + WE + mini kampania + 2 szkoły magii i 2 magów to sporo roboty. ;)
Owszem, choć myślę że prace nad nimi zaczęto jakiś czas po wydaniu Beastmenów (w końcu za DLC odpowiadają dwie ekipy) i w ciągu kilku tygodni na pewno dostaniemy jakiś trailer
https://www.facebook.com/TotalWar/videos/1220643891344142/
Opis definitywnie wskazuje na WE.
Ale czym są te pociski na filmie?
Płonące strzały? Nawiązanie do Bretonii? Nowa jednostka?
Płonące Strzały to pasują mi na rozwinięcie łuczników chłopskich od Bretki. W bitewniaku mogłeś rozwinąć strzały o płonące.
Z kolei też WE mogą być, bo strzelcy od nich mają 6 różnych typów strzał!
To na pewno Bretończycy,ogień i WE jakoś nie idą mi w parze :P
A żebym nie zapomniał - zamieszczam tu dodatkowo (i podmieniam w pierwszym poście) zaktualizowaną listę FLC:
https://i.redd.it/uyw9xipk9fwx.jpg
EDIT: Wg Darrena, który zamieścił jedną informację na Reddicie, New Lord to LL.
Ituriel32
09-11-2016, 10:11
Patrząc na to że CA potrzebuje jakiegoś mega kopnięcia by zachęcić ludzi do zakupu nowej* pudełkowej wersji młota. To aplikacja z lutego może być kapitalna.
Moja opcja OVER 9000!!!!!
Bretka + sub frakcja Bordelaux. następnie Red Diuk z Mausillon. Następnie Middenland z Borisem i częściowa relokacja starych LL np. Ungrim i Kemmler.
Prawdę mówiąc szanse na aż tak fajne zagrania są raczej bardzo małe, ale jednak ja bym bardzo taki zestawik chciał.
Bo opcji jest naprawdę sporo do punków (nowy truposz czy stary przyjaciel) np. Feliks i ten drugi, Marius Leitdorf, Krell, Izka.
tuff_gru
10-11-2016, 22:49
Mała prezentacja Białego Krasnoluda
https://www.youtube.com/watch?v=92vcW9m5eeU
Nie wiem, czy było to już - daję tu możliwą mapę po wszystkich DLC i FLC:
https://15254b2dcaab7f5478ab-24461f391e20b7336331d5789078af53.ssl.cf1.rackcdn.c om/totalwar.vanillaforums.com/editor/6g/k0nije2lqwpc.png
Możliwy z "The Old Friend":
Nagash
Marius Leitdorf
Gotrek & Felix
Krell (choć ten raczej jako LL/hero dla Kemmlera)
Borys Todbringer - choć tu musieliby rozwiązać to z przeniesieniem go z nagród za skończenie kampanii "Oko za oko"
Izabella von Carstein
Ghorros - ojciec wszystkich Zwierzoludzi
Ewentualnie coś z Chaosu (+ Zwierzoludzi) - jako jedyny ze startowych nacji nie został rozszerzony o słynne regimenty.
Z tym, że "An Old Friend" to FLC, więc raczej nie liczyłbym na RoR ;)
DLC do DLC to będzie istny dramat,mam nadzieję że tego nie dożyjemy i jeśli chaos oraz zwierzoludzie dostaną kolejnych lordów i jednostki to w ramach FLC...
PS: Ewentualnie przy okazji kolejnych części ale to bardzo odległa perspektywa.
DLC do DLC to będzie istny dramat,mam nadzieję że tego nie dożyjemy i jeśli chaos oraz zwierzoludzi dostaną kolejnych lordów i jednostki to w ramach FLC...
PS: Ewentualnie przy okazji kolejnych części ale to bardzo odległa perspektywa.
Póki co mamy FLC do DLC - tak jak miałeś z mantykorą i Aspiring Championem u Chaosu.
Ituriel32
14-11-2016, 13:53
A jak to jest z tą miałeś z mantykorą i Aspiring Championem u Chaosu. Czy mają je w grze wszyscy? Czy tylko ci co mają dlc?
Znaczy czy u osób bez dlc si rekrutuje te jednostki? W sumie czy w ogóle je werbuje?
Póki co mamy FLC do DLC - tak jak miałeś z mantykorą i Aspiring Championem u Chaosu.
A to akurat bardzo pożądane.
Model sprzedaży w postaci, w cenie DLC gracze otrzymują jeszcze dalszy (w momencie wydania nieznany) content, jest bardzo w porządku. Obecnie to chyba przede wszystkim Paradox stosuje i chwała mu za to.
CA też jakby robiło ruchy w tę stronę, tylko na mniejszą skalę.
Akurat polityka Paradoxu jest złym przykładem,przynajmniej do EU4 i CK2 wydają dziesiątki DLC w bardzo wysokich cenach a przeważnie nie wnoszących zbyt wiele :P.
Wiem Arroyo i oby tak pozostało.
Znaczy czy u osób bez dlc si rekrutuje te jednostki? W sumie czy w ogóle je werbuje?
Dostali wszyscy bo mam te jednostki we własnych bitwach a DLC nie posiadam,czy rekrutuje nie jestem pewien bo dawno w kampanie WH nie grałem.
Akurat polityka Paradoxu jest złym przykładem,przynajmniej do EU4 i CK2 wydają dziesiątki DLC w bardzo wysokich cenach a przeważnie nie wnoszących zbyt wiele :P.
W żadnym wypadku.
Gram tylko w EU IV, ale pewnie zasadne to będzie dla CK2.
Po pierwsze, z każdy DLC masz darmowego patcha, który to właśnie wnosi do gry najistotniejsze zmiany.
Po drugie, gra się ciągle przeobraża. Obecne EU IV odmienne jest od tego, co było po np. Art of War, a już w ogóle to inna gra niż po premierze. W efekcie, nawet gra tymi samymi nacjami nie jest nudna, gdyż co chwilę dochodzi do zmian w otoczeniu.
Gdyby niewydawano tych wszystkich DLC, nikt by tyle nad tą produkcją nie siedział. Dostałbyś z 2-3 większe DLC i tyle. W przypadku tej gry akurat nie ma potrzeby wydawania kolejnych odsłon na nowych silnikach, bo nie o grafikę tu idzie, lepiej po prostu dopracować jeden produkt.
Po trzecie, kto każe kupować DLC w dniu premiery? Jak uważasz, że content słaby to możesz poczekać. Mnie np. the Cossaks nie zadowalało, więc kupuję dopiero 1/4 ceny.
Wolę taki model, niż np. to co pokazywało CA pokazywało zasadniczo dotychczas. Kilkanaście DLC z nacjami kopiuj-wklej i przeważnie dość nijakimi mini-kampaniami.
Sara Temer
14-11-2016, 17:05
Gdyby niewydawano tych wszystkich DLC, nikt by tyle nad tą produkcją nie siedział. Dostałbyś z 2-3 większe DLC i tyle. W przypadku tej gry akurat nie ma potrzeby wydawania kolejnych odsłon na nowych silnikach, bo nie o grafikę tu idzie, lepiej po prostu dopracować jeden produkt.
Osobiście wolę jak gry dostają właśnie ze dwa DLC, ale duże, dopracowane i rzeczywiście warte swojej ceny (np. takie jak dodatki do Wiedźmina 3), a nie milion pojedynczych fantów, za które łącznie trzeba zapłacić majątek jeśli chce się mieć pełną grę. Do zainteresowania się EU4 i CK2 zniechęca mnie właśnie fakt, że gdy w sklepie wpisuję tytuły tych gier, to jestem na dzień dobry zalany toną DLC. Dlatego od Paradoxu gram na razie tylko w Cities: Skylines do którego jest z tego co widzę tylko cztery dodatki (dwa większe i dwa mniejsze), nawiasem mówiąc niezakupione jeszcze przeze mnie i nie śpieszy mi się z tym.
Zaś samo CA obecnie drażni mnie gdy tylko odpalam Warhammera, gdy pierwszą otwierającą się zakładką jest "Zawartość do pobrania" -.- (o tym jak później gra zachęca do kupna DLC nie wspomnę).
Co do żywotności gry, wystarczy po wydaniu dodatków (najlepiej właśnie ze dwóch większych), dać graczom jak największą swobodę w modowaniu i gra będzie nieśmiertelna (o ile sama w sobie była dobra). Patrz Medieval II ^^ (tutaj niestety Redzi zrobili faila z Wiedźminem 3, bo nie ma ciągle porządnych narzędzi moderskich :/ )
Jakby jeszcze ktoś miał wątpliwości czy WE będą kolejnym rozszerzeniem:
http://qs.lc/y24ft
Na FB Total War wszyscy atakują o "rosnące drzewa", jak widać ktoś nawet doczekał się odpowiedzi :) Myślę, że dostaniemy jakąś podpowiedź (Jak to zwykle robią przed zapowiedzią) w najbliższych dniach :D
Polemajos
16-11-2016, 15:38
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/15138411_1236220659786465_3081520810926532054_o.jp g?efg=eyJpIjoidCJ9
Zabawa się zaczyna.
Leśne Elfy :P Oczywiście po dodaniu pre-ordera na Steam od razu go kupuję.
Krwawy_Baron
16-11-2016, 17:23
Ciekawe czy włożą w te Elfy serce czy wszystko zrobią jak najmniejszym kosztem jak Beastmenów. Jak dla mnie to jednak najlepszą częścią dodatku będzie darmowa Bretonnia.
Co masz na myśli "najlepszą częścią dodatku"? W sensie, że dorzucą jakieś jednostki od Bretonii razem z WE? Bo jest oficjalna informacja, że Bretonia wchodzi jako FLC w lutym.
Krwawy_Baron
16-11-2016, 20:54
Z tego co pamiętam to kiedyś było powiedziane iż, Bretonnia wyjdzie jako FLC przy okazji drugiej rasy DLC - a skoro to jest oficjalna informacja, to smutno mi bardzo :( . Liczyłem że będę mógł wreszcie skopać Karlowi Francowi jego metalowe siedzenie kwiatem bretonńskiego rycerstwa :(
Zmienili termin, co do Bretki. Zerknij na 1 post na 1 stronie - zaktualizowałem tam jakieś kilkanaście dni temu listę.
Z leśnymi elfami pewno wejdą darmowi nowi magowie ze swoimi ścieżkami.
Osobiście przewiduję, że do tej listy dojdą więc Jadeitowi Czarodzieje i Czarodzieje Cienia (Magia życia i cienia). Bo same w sobie Leśne Elfy używają też High Magic i Dark Magic (obie są raczej powiązane też z Wysokimi Elfami i Mrocznymi Elfami) - w poprzednich edycjach magię Athel Loren. Prawdopodobnie Chaos mógłby (ale nie musi) dostać Lorda Czarownika Chaosu z magią cienia, bądź Czarownika Chaosu z magią cienia - tak samo Zwierzoludzie Szamana z magią cienia.
Magia Cienia to głównie magia iluzji - wiec do elfów i ludzi jak najbardziej pasuje, do Chaosu i Zwierzoludzi już niezbyt.
do Chaosu i Zwierzoludzi już niezbyt.
To już raczej uwaga do twórców bitewniaka - oni tak namieszali ;D Do Zwierzoludzi wg mnie to pasuje, jeśli chcą wzmacniać efekt zaskoczenia swojej hordy. Do Chaosu to owszem, niezbyt ;)
Cóż, ja pamiętam jeszcze czasy gdy Chaos i DE mieli jedynie do dyspozycji dark magic, a nie ścieżki imperialnych kolegiów :mrgreen:
Elfy zapowiedziane na 8 grudnia. Całkiem całkiem to wygląda.
Andrij Marszałek
17-11-2016, 16:32
Trailer ciekawy. Ciekawe jak będą się sprawować takie ,,lekkie'' oddziały.
http://store.steampowered.com/app/534331/
A oto i sklep Steam z DLC'kiem.
Krwawy_Baron
17-11-2016, 17:18
Na plus idą 2 osobne subfrakcje dla l.lordów - jedna dla Oriona i druga dla Enta. Tylko szkoda, że znowu każą płacić jak za całość jak zboże... :/ Chociaż, może ten DLC będzie wart pieniędzy - już po trailerze widać masę nowych modeli 3d.
Na co warto zwrócić uwagę, WE nie dotyczy RO!
RO? Mógłbyś rozwinąć myśl? ;)
Ituriel32
17-11-2016, 17:48
Ja jestem zadowolony że nie są hordą. Mogą podbić cały świat, ale poza swoim lasem mają minimalne możliwości budowlane. Ciekawy jestem tej mini kampanii i czy czasem zwierzaki coś dostaną (ale oby nie tak jak boris).
bukson98
17-11-2016, 17:51
Fajne jest też to, że mają wszystkie jednostki z bitewniaka (przynajmniej ostatniej edycji), ale brakuje im jeszcze lorda i 2 bohaterów, co i tak jest niezłym wynikiem.
Bukson, nie do końca. Już daję listę braków - brakuje im:
brak Tkacza Czarów (Lord), brak 2 ścieżek magii - High Magic i Dark Magic (pewnie dojdą), brak znów wielu LL'ów - żony Oriona, Drychy, Aralotha, Bliźniaczek; Jednorożców, Wielkiego Jelenia, Leśnego Licha.
RO? Mógłbyś rozwinąć myśl? ;)
Regional occupation.
W przewidywaniach raczej zwykle się mówiło, iż to Skavenii przełamia RO, a tu proszę, jednak WE. ;)
Poczwaros
17-11-2016, 19:55
To ja pomarudzę :D szkoda, że kolejne DLC aż tyle kosztuje :D
Z kolei nie wiem czy powinienem marudzić czy nie. Na Gwiazdkę kupuję sobie (ekhem, dostaję od Żony) prezent w postaci całego zestawu figurek Sylvaneth:
Lewy, dolny róg.
https://2.bp.blogspot.com/-gSqolhO8Omg/WCwdT0rZ2ZI/AAAAAAABJZ8/qDepciGwzpYuUZUoIHHPYD8SlbGS1oYSACEw/s1600/15055663_544128712450593_5984539193064956211_n.jpg
Książkę już mam:
http://vanaheim.pl/pl/warhammer-aos-sylvaneth/13383-battletome.html
Nie wiem czy się cieszyć, że będę miał fajne wprowadzenie, czy narzekać że mam przesyt. :P
Aryann... Sylvaneth... to nie ta seria Warhammera xD
Ja się cieszę, że już Leśne Elfy są, bo to jednak coś, czego mi brakowało - ciekawego zachodu (sam Khazrak nie czyni cudów ;) ).
Ja wiem, że nie ta, ale wiesz jak mnie cieszy?:) Jak skończę armię Khorne Bloodbound to pochwalę się zdjęciami. :)
I powiedz, czy można przejść obojętnie obok czegoś takiego? Obok bogini Leśnych Elfów? :) https://www.games-workshop.com/en-PL/Sylvaneth-Alarielle-the-Everqueen (cena zawyżona na ich stronie)
Wydaję mi się, że cena tego dlc ta sama co Zwierzaków, dobrze pamiętam?
Tak, DLC Królestwo Leśnych Elfów ma tę samą cenę, co Zwierzoludzie.
Mnie najbardziej cieszy nie samo DLC(nigdy nie byłem fanem WE ani ich stylu gry) a fakt że nie uświadczymy jednego państwa elfów,tylko w przyszłości dostaniemy osobno HE i DE,czyli dwa dużo bardziej przypadające mi do gustu szczepy elfów :)
To akurat wydawało się oczywiste biorąc pod uwagę plany CA na trylogię. Poza tym: Wysokie Elfy i Mroczne Elfy naprawdę, naprawdę bardzo się nie lubią i zrobienie Stanów Zjednoczonych Elfów byłoby bardzo nieklimatyczne.
Powiedz to GW które wpadło na tak genialny pomysł :P
Everqueen to u HE, a nie u WE, jesli chodzi o Młotka.
DLC już zakupiłem.
To nie do końca tak. Znaczy się jednym się nie podoba zakończenie waśni HE vs DE w End Times, innym się podoba, ale ponieważ na bieżąco śledzę historię Age of Sigmar to na pewno nie można mówić o jednej frakcji Elfów. Już teraz są podziały figurek na różne frakcje, a prawdopodobnie w 2017 przedstawią nowe Elfy, a podział ten będzie pewnie inny niż przed End Times. Na razie wszystkie Elfy są w Grand Order Alliance i tyle. Everqueen obecnie to Sylvaneth czyli w zasadzie Leśne Elfy, bo nie wiem czy będą ciągnęli "bardziej ludzkie Leśne Elfy". Przepraszam za zjechanie z tematu.
O ile nie szkoda Ci kilku złotych Asuryan to pewnie taniej będzie w jakimś polskim sklepie. Ja chyba całe 10 zł taniej kupiłem Zwierzoludzi. :)
Już za późno - skoro napisałem że kupiłem, to oznacza że już kupiłem. A kasy mi nie szkoda - po to pracuję by utrzymać dom i mieć na jakieś tam drobne przyjemności.
Ituriel32
18-11-2016, 07:30
Ja tam uważam że HE i DE są uszkodzone i wybrakowane. Ale lepsze takie skrzywione elfy niż żadne.
A tak na poważnie to już się ciesze z tych moich Leśnych ludzików, choć szkoda że mają tylko 2 LL, bo za leśnym królem nie przepadam, wolałbym królową.
Ciekawe ile regionów będzie w Lesie. Na tym obrazku widać 5.
http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/534331/ss_f8527d952ddc291e9af5fa3b0abecccffdbac33e.jpg?t= 1479406303
Ja tam uważam że HE i DE są uszkodzone i wybrakowane. Ale lepsze takie skrzywione elfy niż żadne.
Zacznijmy od tego, że HE i DE jeszcze nie ma, więc nie ma co oceniać czy są uszkodzone i wybrakowane, czy nie.
mają tylko 2 LL, bo za leśnym królem nie przepadam, wolałbym królową.
Sęk w tym, że CA ma licencję na edycje 6-8, a Królowa Ariel była w 4 edycji tylko. Tak to pojawiała się pobieżnie w opisach. Jedyne możliwe zastępstwa zatem to:
Drycha, Bliźniaczki, Araloth.
A co do regionów - raczej 5-6, resztę podbijasz tak, jak chcesz z tym, że w terenach poza Athel Loren masz ograniczony poziom rozwoju.
Gameplay wstawiony przez Arroyo jest niesamowity. Moim zdaniem najciekawiej prezentująca się rasa od strony wizualnej. Już się nie waham czy kupuję. :)
Gameplay wstawiony przez Arroyo jest niesamowity. Moim zdaniem najciekawiej prezentująca się rasa od strony wizualnej. Już się nie waham czy kupuję. :)
Podziękuj Iturielowi, ja tu tylko wstawiam xD
W DLC występuje Morghur,czyli jeden z LL dla zwierzoludzi,można więc liczyć,że dojdzie do rostera tej nacji(oby tylko nie podzielił losu Borysa czy Sarthoraela). Póki co najbardziej rozczarowujące jest to,że to będzie kolejna minikampania z jedną stroną do wyboru,nie będziemy mogli zagrać jako zwierzoludzie czy bretończycy i spalić Athel Loren do gołej ziemi tak jak w call of the beastmen nie mogliśmy ludźmi nabić głowy Khazraka na pikę :/
Właściwie to aż się prosi, by CA wydało flc do beastmen'ów z jakimiś jednostkami.
Zestawiajac ich z WE, wydają się strasznie wybrakowanii.
Ituriel32
18-11-2016, 14:14
Zacznijmy od tego, że HE i DE jeszcze nie ma, więc nie ma co oceniać czy są uszkodzone i wybrakowane, czy nie.
Tu trzeba wyjaśnić mój stosunek do elfów ogólnie. Elfy to moja ulubiona rasa i jeśli w grze są jej przedstawiciele to ja na pewno będę nimi grać. Co prawda w młotku jest to trochę zachwiane. Ale degradacja elfiego gatunku przebiega następująco.
- Elfy leśne. Czyli te najbardziej pierwotne, najsilniej związane ziemią. Najbardziej naturalne.
- Niestety w skutek kontaktów z innymi rasami w elfach zaczyna gromadzić się duma i poczucie wyższości. A kiedy ta zaczyna przeradzać się w pychę, wtedy rodzą się wysokie elfy, które w poszukiwaniu mocy zaczynają odchodzić od tradycyjnych wartości. Zaczynają naginać naturą według swojej woli. Rodzi się w nich prócz pychy arogancja, która w krótkim czasie prowadzi do ostatecznego upadku rasy i powstania:
- Mrocznych elfów - Które w zachowaniu prawie niczym nie różnią się od złych ludzi. Są kłamliwi i zdradzieccy. Podbija inne ciemne i złe rasy.
Osobną kwestią jest siła czy ciekawość tych pod ras. Bo każda ma innych sojuszników, chodzi o zwierzęta i potwory.
- - - - - - - - - - -
A tak co by nie było całkowitego off topu. To widać że CA odrobiło lekcję i daje teraz już na starcie więcej miejscówek. Bo zapowiada się że Bretonia też będzie miała dwie.
Więc pytanie jest takie czy rasy podstawowe też w krótkim czasie dorobią się darmowej drugie miejscówki? Bo zieloni już mają.
Kijkowaty
18-11-2016, 14:48
Ciekawie obeszli problem miast... hmm przyczółki z ograniczoną rozbudową. Fajny pomysł.
To teraz pytanie ważniejsze.
Gdzie najtaniej można kupić te nowe DLC coby nie przepłacać? :P
Wiem, że jest opcja z rosyjskim kluczem i VPN, ale to ryzyko (krążą legendy o blokadach steam, choć ciężko do konkretów się dostać).
Zatem jaka jest najtańsza normalna opcja?
Krwawy_Baron
18-11-2016, 16:46
Ciekawie obeszli problem miast... hmm przyczółki z ograniczoną rozbudową. Fajny pomysł.
To teraz pytanie ważniejsze.
Gdzie najtaniej można kupić te nowe DLC coby nie przepłacać? :P
Wiem, że jest opcja z rosyjskim kluczem i VPN, ale to ryzyko (krążą legendy o blokadach steam, choć ciężko do konkretów się dostać).
Zatem jaka jest najtańsza normalna opcja?
Jedyna (chyba?) bezpieczna metoda z ruskimi kluczami to jechać do Obwodu Kaliningradzkiego i tam takowy aktywować - inaczej ryzykujesz bana
Wszędzie zapłacisz tyle samo - może 5 zł w tą czy w drugą stronę: zawsze możesz też zamówić przez steama póki jest zniżka (a to chyba najlepsze rozwiązanie). Jako opcja wchodzi jeszcze G2A nie zaznaczając polskiego VAT, choć tutaj ryzykujesz że skarbówka dobierze ci się do... wiadomo czego.
Szymblok
18-11-2016, 16:46
A jeżeli kupię DLC przed premierą to będę mógł grać w nie od zaraz, czy od 8 grudnia?
Krwawy_Baron
18-11-2016, 16:47
Musisz czekać do 8 - zwykle koło godziny 17 klient steama pobiera zakupione dlc w preorderze
Ja zamówiłem w Ultimie - http://www.ultima.pl/ct/digital/pc/akcja/total-war-warhammer-realm-of-the-wood-elves-campaign-pack-pc-pl-digital
63 zł to jednak taniej niż oferta Steam. Przy Zwierzoludziach nie było problemu i klucz otrzymałem w dniu premiery.
Polemajos
21-11-2016, 16:50
http://wiki.totalwar.com/w/The_Elven_Council
Ituriel32
23-11-2016, 13:53
http://twitch.tv/totalwarofficial
Dziś będzie transmisja na Twiczu o 4PM GMT, czylu u nas jak sie nie mylę to 17.00
Coś tam z leśnymi elfami, a później gamaplay Wurrzaga.
http://twitch.tv/totalwarofficial
Dziś będzie steam na Twiczu o 4PM GMT, czylu u nas jak sie nie mylę to 17.00
Coś tam z leśnymi elfami, a później gamaplay Wurrzaga.
STREAM a nie Steam. Steam to platforma, stream to strumień po angielsku...
Więc tak - Jednorożce dla magiczek i Waystalkera chyba, Morghur potwierdzony jako LL w głównej kampanii. Do tego harpie dla Zwierzoludzi. Orion & Durthu mogą co-op grać. Czyli 2 graczy i obaj jako WE. Mag Cienia w FLC - nie wiadomo, co z magiem życia.
Krwawy_Baron
23-11-2016, 18:14
O Bretonni coś mówili? Na opublikowanym wcześniej artworku jest Zielony Rycerz, a póki co nie potwierdzili oficjalnie czy się pojawi.
O Bretonni coś mówili? Na opublikowanym wcześniej artworku jest Zielony Rycerz, a póki co nie potwierdzili oficjalnie czy się pojawi.
Nie, bo Zielony Rycerz tyczy się Edycji Starego Świata i lutego 2017 roku.
Krwawy_Baron
23-11-2016, 19:09
Okej, rozumiem. Wkurza mnie to, że będę musiał czekać na kampanię nacji, którą gra dostarcza mi najwięcej radości przy obecnym kształcie TW:Warhammera - bo dawniej zapowiadali Bretonnię na późną jesień. Dzięki za odpowiedź!
PS. Cieszy przynajmniej to, że nie zapomnieli o starszych nacjach i będą one wciąż uzupełniane (Morghur)
PS2. Czyli jak dotąd ten ruski przeciek z lipca się sprawdza: Beastmeni byli trzecim DLC? Byli! Leśne Elfy są piątym DLC? Są! To teraz czekamy na zapowiedź Tomb Kingsów!
Eeee, nie do końca - WE są szóstym.
http://i63.tinypic.com/29zza0k.png
Nie mam wyjścia, muszę zagrać Orionem :svir:
Potwierdzono maga jadeitowego (Magia życia). Prawdopodobnie Zwierzoludzie i Chaos dostaną magię cienia dodatkowo.
Ituriel32
24-11-2016, 09:17
Czyli w sumie bardzo dużo do ściąganie będzie. Nawet u osób które nie kupiły leśnych.
Leśne elfy - dwóch legendarnych lordów i dwie miejscówki dla nich. W ich lesie mogą mieszkać tylko elfy, inne rasy mogą go co najwyżej spalić.
Morghur LL w głównej kampanii, plus harpie dla Zwierzoludzi.
Czarodzieje życia i cienia dla imperium.
Trzeba będzie znowu grać kampanie imperium by protestować nowych magów i przepędzić Morghura z Nortlandu, a w wolnym czasie zrobić wyprawę na grzyby do lasu.
W sumie to nie grałem jeszcze imperium po premierze poprzedniego dlc, więc będę musiał się zmotywować i nakopać Skarsnikowi.
http://wiki.totalwar.com/images/thumb/2/2e/Durthu_Skill.png/700px-Durthu_Skill.png
Jest i Durthu.
Achievki od Leśnych Elfów dodane - widzę zatem, że i w minikampanii będzie można pograć w ko-operacji ;)
Chyba wczoraj, na oficjalnej stronie TW na Pejsbooku widziałem zapowiedź FLC dla zwierzaków. Będzie na pewno Morghur i harpie.
https://www.facebook.com/TotalWar/photos/a.125554144186461.25910.113800552028487/1245025642239300/?type=3&theater
Akurat o tym pisałem stronę temu bodajże :) Do tego jeszcze Mag Życia i Cienia dla Imperium.
Polemajos
25-11-2016, 19:47
http://wiki.totalwar.com/w/In_Search_Of_Amber
Coś o bursztynie.
Podsumowując w miarę krótko to, co wiemy o Leśnych Elfach i najbliższym patchu na dziś dzień:
W patchu otrzymamy Morghura jako Legendarnego Lorda Zwierzoludzi, dostępnego zarówno w kampanii singleplayer, jak i w bitwach multiplayer. Prawdopodobnie będzie zaczynać w Nordlandzie jako przeciwieństwo dla Borysa Todbringera. Do tego dojdzie również jednostka latająca - Harpie. To oznacza, że Bestioludzie otrzymają wsparcie z powietrza, być może będzie ono skuteczne na Jastrzębich Jeźdźców i innych lataczy jak Pegazy czy Chmary Nietoperzy.
Być może Imperium zyska dwóch magów (Cienistego i Jadeitowego - cień i życie) - co w sumie jest wg mnie możliwe ze względu na pojawienie się tego typu magii u Leśnych Elfów.
Co do Leśnych Elfów znany jest już roster - podałem go w temacie "Gra Leśnymi Elfami". Orion i Durthu to 2 osobne frakcje tj. Leśne Elfy (Orion) i Argwylon (Durthu), więc możliwe będzie zagranie co-op. Po raz pierwszy złamana zostanie zasada okupacji regionów, z kolei Miasta w Athel Loren mają 10 slotów na budynki, a ilość budynków i tak jest spora u tej rasy. Oczywiście tamta zasada ma swoje ograniczenie w postaci ilości slotów na budynki.
Teraz najważniejsze - Bursztyn. Bursztyn to nowa waluta, która pojawia się u Leśnych Elfów do werbowania istot lasu - mam tu na myśli m.in. Drzewce czy Driady. Do tego wykorzystuje się ją w badaniach (co ciekawe, nazwy technologii to nazwy poszczególnych bogów Elfów i pomniejszych bożków). Ten złoty środek odpowiada również za rozwinięcie Dębu Wieków, za którego rozbudowę n 4-5 poziom osiągamy zwycięstwo w kampanii. By zyskać bursztyn, musimy podbijać osady przeciwnika.
Na razie sądzę, że może być ciekawie - czekamy zatem do czwartku, 8 Grudnia 2016 roku.
Sara Temer
27-11-2016, 15:08
Dla osób zastanawiających się jeszcze nad zakupem poprzedniego DLC skrobnąłem krótki tekst o nim ;)
http://www.totalwar.org.pl/index.php/entries/view/5233
Brakowało jakiś loszek u Zwierzoludzi :D W końcu muszę się jakoś rozmnażać hehe
Ituriel32
28-11-2016, 09:12
Czyli w lesie mamy 4 prowincje z 10 miejscami na budynki i 1 specjalną z drzewem. A widziałem coś koło 20 budynków, tak więc jesteśmy skazani na specjalizacje.
Podobnie u agentów i lordów, idą drogą zwierzaków z wykluczającymi się gałęziami. Mimo wszystko podobają mi się takie zindywidualizowane drzewka.
Niestety musieli dać podziemny ruch... Którego szczerze nie lubię, bo odbiera on strategicznego zmaczania mapie.
- - - - - - -
Zapomniałem o odgrzewanych stanowiskach, które są kalką imperium.
Raczej to samo, co u Zwierzoludzi masz, nie to, co u Krasiów czy Orków. W sumie to im pasuje akurat ;)
Ituriel32
28-11-2016, 09:56
Nazwa jest nie ważna, o działanie chodzi. Mogę przejść dzięki temu pod górami, mogę więc to jest podziemna droga.
Nie tylko pod górami, ale także nawet pod morzem :mrgreen:
Krwawy_Baron
28-11-2016, 15:16
Zwierzoludzie też? W przypadku krasnoludów i zielonek idzie to zrozumieć (sama nazwa mówi: podziemna droga), ale zwierzoludzie mają chyba "zwierzęce ścieżki" prawda?
Tak, zwierzoludzie mają zwierzęce ścieżki, które jednak działają na identycznej zasadzie co podziemna droga. Co z tego że mają różne nazwy skoro działają w ten sam sposób?
Krwawy_Baron
28-11-2016, 15:34
No wiesz, mimo iż nie mam ich kupionych, to nie zauważyłem aby Beastmeni mieli płetwy, a i skrzel zapewne także nie posiadają w miejsce płuc. Czepiam się szczegółów, ale to one świadczą o jakości produktu.
Może przechodzą jakimś brodami, mieliznami, czy inną płycizną - w rolę wchodzi tylko wąski akwen wody, bardziej cieśniny i zatoki niż otwarte morza (tzn ruch musi zakończyć się już na drugim brzegu).
Krwawy_Baron
28-11-2016, 15:45
Może masz rację, wszak szczegółowych map wybrzeży Starego Świata raczej nie mamy ;)
http://wiki.totalwar.com/w/Realm_Of_The_Wood_Elves_Wallpapers tapety z DLC :>
Dla zaciekawionych kampanią osobną:
While we're here, we might as well tell you that we're streaming as usual on Wednesday - tune into Total War Live for a campaign overview, Community Highlight of the Week and you may even see someone starting their own Wood Elf campaign - that's right. Gameplay.
Oczekujcie zatem live'a w środę.
Może masz rację, wszak szczegółowych map wybrzeży Starego Świata raczej nie mamy ;)
Nic nie stoi na przeszkodzie by sobie takie sporządzić płynąc na pokładzie okrętu. Poza oczywiście wrażymi okrętami i morskimi potworami. Do tego jednak potrzebna jest inna gra - Man'O'War Corsair :mrgreen:
Na tym może jednak zakończmy offtop - jeśli pragniesz poznać akweny Starego Świata, zawsze można kontynuować dyskusję w innym wątku.
Ituriel32
28-11-2016, 19:31
Mnie najbardziej drażni to że podziemna/leśna droga odbiera znaczenie mapie. Na 250 godzin tylko raz walczyłem na Przełęczy Czarnego Ognia. Raz była to bitwa wampiry kontra księstwa lub Tilea.
Krasnoludzkie i goblinskie podziemne sciezki tez mogliby ograniczyc do wybranych rejonow tylko a nie ze mozna przejsc pod ziemia z jednego kranca mapy na drugi. Patrzac na lore to nawet Skaveni nie przekopali absolutnie wszystkiego (choc GW mialo kilka absurdalnych pomyslow typu tunel pod oceanem do Lustrii).
Ewentualnie jakby przynajmniej podziemne tunele mialy jakas fizyczna forme (cos jak podziemia w HoMM) a nie ze dzialaja jak teleportacja.
Krasnoludzkie i goblinskie podziemne sciezki tez mogliby ograniczyc do wybranych rejonow tylko a nie ze mozna przejsc pod ziemia z jednego kranca mapy na drugi. Patrzac na lore to nawet Skaveni nie przekopali absolutnie wszystkiego (choc GW mialo kilka absurdalnych pomyslow typu tunel pod oceanem do Lustrii).
Ewentualnie jakby przynajmniej podziemne tunele mialy jakas fizyczna forme (cos jak podziemia w HoMM) a nie ze dzialaja jak teleportacja.
Przejścia podziemiami powinny być ograniczone do rejonów górskich. Przechwycenie armii która korzysta z podziemi też powinno działać inaczej. Zawsze powinna być szansa że trafimy tam na jakieś Greenskiny, a nie tylko gdy jest w pobliżu jakaś armia która może nas przechwycić. Gdyby była szansa że trafimy na jakąś losowo wygenerowaną armię rebelianckich orków, trzeba by było korzystać z tej opcji rozważnie.
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15179097_1255691714506026_6635392125216455139_n.jp g?oh=0a091fe926921728b3cab8fe2fe7f36f&oe=58C8F7AA
Panowie - o 17:00 śledźcie Porę Objawienia:
https://www.twitch.tv/totalwarofficial
Potwierdzono Szarego Czarodzieja (Magia Cienia) i Jadeitowego Czarodzieja (Mag Życia) w FLC:
http://store.steampowered.com/app/551821/
http://store.steampowered.com/app/551820/
Co było do przewidzenia. Całe forum wiedziało o tym od dawno. ;)
Wednesday (3PM GMT) will feature the much-anticipated Wood Elves in battle, Thursday (2PM GMT) will showcase the Mini-Campaign and Friday (3PM GMT) will feature multiplayer! We’ll have a different developer every day to give us a creator’s view into the new DLC. See you then!
Zapowiada się zatem parę live'ów, następujących dzień po dniu.
A tu zapraszam na live'a od Ninjahunda z DLC Leśnych Elfów:
https://www.twitch.tv/ninjahund
Ituriel32
07-12-2016, 11:48
W tej wczorajszej transmisji był Midenhaim (midenland) w bitwach multi jako osobna frakcja: nie miał księży. Było to zmodowane czy co?
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/na/flq1htyavb2s.bmp
Wie ktoś o co chodzi?
Prawdopodobnie jako darmowa zawartość, a do kampanii dojdzie zapewne wraz z dodatkowymi jednostkami ;) To samo jest z tą nową frakcją Zwierzoludzi ;)
Ituriel32
07-12-2016, 12:04
To tylko do multi? Czy jeszcze nie wiadomo?
Bo ja tej transmisji za bardzo nie oglądałem, na początek się spóźniłem, a sam pokaz jakoś mi się nie podobał i szybko zgasiłem.
O nawet model dla Red Diuka chyba zrobili
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/kq/t2foj9qj7fhn.png
:o Czyli być może zapełnią nam grę i dadzą go grywalnego ^^
Krwawy_Baron
07-12-2016, 17:41
Fajnie, że będziemy mieli alternatywne frakcje głównych nacji :) - zwłaszcza, ze Mousillion z modem na "bretonizację" ich jednostek będzie wyglądać miodnie :)
Ituriel32
07-12-2016, 17:51
Tu należy się wstrzymać do wydania Bretonii, bo raczej dopiero wtedy dojdzie (jeśli dojdzie) Mausillon. Zaś z Middenlandem może być różnie, on raczej wymagał będzie zwierzaków i nie jest pewne czy będzie w głównej kampanii.
Krwawy_Baron
07-12-2016, 20:38
Skoro był wyciek z Diukiem to chyba można być pewnym, że Mousillon dostaniemy (powtarza się historia z Garamantami w Attyli). Middenland moim zdaniem jak dojdzie, to właśnie do głównej kampanii - Creative Assembly nigdy się nie garnęło do łatania kampani z DLC więc nie ma co liczyć, że te śmierdzące lenie zrobią więcej niż naprawa najbardziej uciążliwych bugów. Zapewne masz rację, że Middenland będzie ekskluzywnym dodatkiem dla posiadaczy Zwierzoludzi - w końcu trzeba jakoś skusić tych co nie lubią Beastmenów do ich zakupu. Jednak z nacji imperialnych to chyba jeszcze Valmir von Raukov występuje jako legendarny lord, więc mam nadzieję że kiedyś tam doczekamy się grywalnego Ostlandu (a to mogłaby być naprawdę hardcore'owa kampania - z jednej strony Karl Franz i Wampiry, z drugiej Kislev i najazdy Chaosu).
Cieszy mnie za to, że skoro pojawiają się grywalne subfrakcje pokroju Nocnych Goblinów czy Dzikich orków, to tym bardziej pewnego dnia pojawi się mój ukochany Kislev. :D
Skoro był wyciek z Diukiem to chyba można być pewnym, że Mousillon dostaniemy (powtarza się historia z Garamantami w Attyli). Middenland moim zdaniem jak dojdzie, to właśnie do głównej kampanii - Creative Assembly nigdy się nie garnęło do łatania kampani z DLC więc nie ma co liczyć, że te śmierdzące lenie zrobią więcej niż naprawa najbardziej uciążliwych bugów. Zapewne masz rację, że Middenland będzie ekskluzywnym dodatkiem dla posiadaczy Zwierzoludzi - w końcu trzeba jakoś skusić tych co nie lubią Beastmenów do ich zakupu. Jednak z nacji imperialnych to chyba jeszcze Valmir von Raukov występuje jako legendarny lord, więc mam nadzieję że kiedyś tam doczekamy się grywalnego Ostlandu (a to mogłaby być naprawdę hardcore'owa kampania - z jednej strony Karl Franz i Wampiry, z drugiej Kislev i najazdy Chaosu).
Nie tylko Valmir von Raukov, ale również Marius Leitdorf z Averlandu czy choćby Aldebrand Ludenhof z Hochlandu, a także Theoderic Gausser z Nordlandu. Pierwsza trójka ma swoje figurki i ekwipunek, ostatni zadebiutował w karciance "Inwazja".
Kijkowaty
09-12-2016, 11:54
Kilka słów od człowieka który odwiedził studio twórców gry. W tym co nieco o "dużych dodatkach" i potwierdzenie mrocznych elfów, troszkę informacji o okrętach, licencji.
http://www.gram.pl/artykul/2016/12/08/co-na-froncie-wojny-totalnej-nasz-zwiad-w-siedzibie-creative-assembly.shtml
Ituriel32
09-12-2016, 13:00
W tym tekście nie podoba mi się tylko jeden fragment
Pamiętacie pierwsze zapowiedzi? Że oprócz głównej gry będą dwa samodzielne wielkie dodatki, które dla posiadaczy całości otworzą możliwość gry na olbrzymiej mapie? Świetnie. Zapomnijcie. Nie będzie samonośnych rozszerzeń. Będą dwie kolejne pełnoprawne gry. Robione pieczołowicie, wzbogacane i rozwijające koncepcje rozgrywki. Co się nie zmienia, to fakt, że razem utworzą coś większego
Bo zaczynam się martwić o wizje podboju całego świata jedną rasą.
Krwawy_Baron
09-12-2016, 14:29
"...Co się nie zmienia, to fakt, że razem utworzą coś większego" - Ituriel, dzięki temu zdaniu można być chyba spokojnym o światową dominację swoją ulubioną armią ;)
Ten gościu z gram.pl zawsze pisał głupoty, i widzę że przez ostatnie lata nic się nie zmieniło. Jeśli chodzi o same "dodatki" to szczerze mówiąc już z pierwszych wypowiedzi twórców wynikało że będą to "osobne gry".
Owszem, czymś na zasadzie FotS czy RotS dla S2.
Owszem, czymś na zasadzie FotS czy RotS dla S2.
RotS z tego co pamiętam był zwykłą minikampanią wymagającą podstawki. Ja bardziej celowałem w coś ala Napoleon do Empire i Attila do Rome 2.
Dobrze, zatem mamy już 6 DLC za sobą tj. Chaos, Zwierzoludzi, Krew, Ghorsta, Skarsnika i WE. Teraz pora na siódme DLC. Zacznijmy od obstawiania:
1. Albo Lord Pack z czymś dla Imperium i Orków + grywalny na single'u Middenland z nowymi jednostkami.
2. Bretonnia w formie FLC trafi wraz z DLC dla Wampirów i Imperium - u Imperium braków jest jeszcze co nie miara, a u Wampirów to Tron Sabatów ("mount" dla Wampirzyc) i Duchy, a żeby nie było jeszcze nieporozumień co do Lordów u Wampirów - brakuje Nekrarchy i Lahmii - ostatni typ wampirów raczej przy Królach Grobowców się pojawi.
Od razu mówię, że oba te pomysły nie są pozbawione sensu. Middenland mógłby dojść wraz z brakującymi jednostkami, które uzyskał w dodatku "Storm of Chaos" - Kapłana Ulryka jako bohatera i Arcykapłana Ulryka, Rycerzy Białego Wilka, Wolf-kinów, Synów Ulryka etc. Z kolei same Imperium mogłoby dostać 3 brakujących magów, Lorda Czarodzieja, Mistrza Zakonu, Inżyniera i trochę jednostek.
PS. Jeśli na Reddicie, bądź gdziekolwiek, jest zaktualizowana lista FLC o te nowe, co wraz z WE wyszły, to prosiłbym o linka do niej.
"An old friend" to może być Kislev. W końcu to nierozerwalny sojusznik Imperium i przedmurze ludzkiej cywilizacji od dość długiego czasu.
Maniek116
11-12-2016, 13:19
Jeśli Kislev będzie grywalna frakcją to zapowiada się najtrudniejsza kampania jak do tej pory :D
Chodziło mi raczej o to, co będzie łącznie z Bretką/Grombrindalem za free w formie DLC ;)
A co do "An Old Friend" - o ile wiem, nie sprecyzowano, czym właściwie to FLC ma być. Możliwości jest zatem wiele, począwszy od właśnie Kislevu przez grywalny na single'u Middenland, Mousillon, przez jakiegoś LL'a, skończywszy na samym Nagashu. W End Times dodano kilka nowych LL'ów (i jest to jedyna zaleta tego czegoś) i jednym z nich jest właśnie Nagash, a biorąc pod uwagę to, że w świecie Warhammera parę razy się "zrespawnował" to i on jest tu możliwy ;)
Z tym że Nagasha ciężko nazwać czyimkolwiek przyjacielem. Najbardziej pod nazwę starego przyjaciela pasuje Kislev, bo krasnoludy już są. Oby nie Middenland, bo oprócz jednego zakonu rycerskiego dostaniesz kalkę Imperium (bo w końcu Middenland to część Imperium w bitewniaku).
Darmowym DLC przy Bretonni ma być "new lord", czyli nowy rodzaj generała.
Z tym że Nagasha ciężko nazwać czyimkolwiek przyjacielem. Najbardziej pod nazwę starego przyjaciela pasuje Kislev, bo krasnoludy już są. Oby nie Middenland, bo oprócz jednego zakonu rycerskiego dostaniesz kalkę Imperium (bo w końcu Middenland to część Imperium w bitewniaku).
Nie zgodzę się - Middenland dorobił się w VI edycji (a konkretniej w Storm of Chaos) kilku dodatkowych jednostek, Lorda, Bohatera i Legendarnego Lorda (i chodzi mi tu o przywódcę kościoła Ulryka). A co do New Lord to chodzi o Legendarnego Lorda Wampirów. Proponuję poszukać na Reddicie - w jednym z postów pod newsem o FLC dał Darren info o tym.
EDIT: Ba, nawet o tym parę postów temu wspominałem:
http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?12851-DLC-FLC-Legendarni-Lordowie-spekulacje-dyskusja&p=421385&viewfull=1#post421385
Jak dla mnie to niebawem przed nami Skaveni (zapewne nie nastepne dlc bo oddzielaja wieksze mniejszymi), ale mechanika bedzie pewenie jak u elfow - brak RO i spaczen (warpstone) zamiast bursztynu.
Co do "old friend" - może dodadzą Morgana Bernhardta jako LL? To protagonista Dark Omen i Shadow of the Horned Rat.
Z tym, że Morgan Bernhardt to najemnik z gier od EA. Nie z gier GW (w bitewniaku go i jego wojaków nie ma).
Podobnie masz z Kasquitem z Mark of Chaos i mroczną elfką - Lileath. Też inna licencja i nie da rady ich dać tutaj.
A co do Skavenów - wątpię. Prędzej Lord Pack, albo Elfy + Jaszczury.
Ituriel32
12-12-2016, 13:52
Ja czekam teraz cały czas na raso-paka bo to w nim widzę szanse na ludzkie nacje typu Kislev, Tilea, Estalia i Księstwa. Tym bardziej że takiej paczki nie było jeszcze.
Biały karzeł ma dojść w styczniu dla wszystkich (ciekawe czy sam).
A później dopiero koło lutego bretka z dwoma dodatkowymi flc: LL wampirów (mój typ Red diuk z Mousillon i jako Old friend Middenland. Przy takim obrocie sprawy będę prze szczęśliwy.
Inną sprawą jest to czy Biały karzeł i Bretonia (wraz z całym FLC) będzie towarzyszyć też jakieś dlc.
Ja czekam teraz cały czas na raso-paka bo to w nim widzę szanse na ludzkie nacje typu Kislev, Tilea, Estalia i Księstwa. Tym bardziej że takiej paczki nie było jeszcze.
Biały karzeł ma dojść w styczniu dla wszystkich (ciekawe czy sam).
A później dopiero koło lutego bretka z dwoma dodatkowymi flc: LL wampirów (mój typ Red diuk z Mousillon i jako Old friend Middenland. Przy takim obrocie sprawy będę prze szczęśliwy.
Inną sprawą jest to czy Biały karzeł i Bretonia (wraz z całym FLC) będzie towarzyszyć też jakieś dlc.
1. A czego właściwie oczekujesz od Księstw Granicznych? Że będą grywalne? Sorki, ta rasa w ogóle niczym się nie wyróżnia.
2. Ten LL Wampirów to równie może być: Zachariasz, V'Soran, Izabella, Konrad, bądź Krell.
3. Edycja Starego Świata będzie, więc na DLC bym nie liczył :P
Krwawy_Baron
12-12-2016, 15:02
3. Edycja Starego Świata będzie, więc na DLC bym nie liczył :P
Nie chwal dnia przed zachodem słońca, będą chcieli to coś wstawią, zwłaszcza że Warhammer i dlc do niego schodzi im jak ciepłe bułeczki
Też obstawiam że "Old Friend" to Kislev(oby!),Middenland po prostu nie pasuje do tego określenia.
http://wiki.totalwar.com/w/Twelve_Days_of_Festag
Po raz kolejny zaczyna się Dwanaście Dni Festagu. Na pierwszy ogień:
http://wiki.totalwar.com/w/First_Day_of_Festag_2016
Ituriel32
12-12-2016, 15:24
Też obstawiam że "Old Friend" to Kislev(oby!),Middenland po prostu nie pasuje do tego określenia.
Raczej chyba nie, chłopaki zrobiliby z tego większa pompę, wiecie nowa rasa, nowa magia (lodu). Więcej szumu by było. Tak jak robią szum wokół Bretki.
Ale jeśli wy macie rację to będę się bardzo cieszył. I chyba od razu szukałbym kogoś do co-opa Bretka-Kislev. :)
Raczej chyba nie, chłopaki zrobiliby z tego większa pompę, wiecie nowa rasa, nowa magia (lodu). Więcej szumu by było. Tak jak robią szum wokół Bretki.
Nie tylko lodu. Masz jeszcze magie Tora, Ursuna, Dazha i Hag Magic bodajże - co prawda tylko w RPG'u, ale jednak!
Krwawy_Baron
12-12-2016, 15:43
Myślę, że nie ma co liczyć na więcej niż magię lodu. Inną ważną kwestią jest to, że jedynym (a raczej jedyną) oficjalną użytkowniczką tej szkoły magii jest Katerina, bo jeśli idzie o lordów i bohaterów to Kislev ma jedynie bojara i drużynnika. Lodowe wiedźmy są w RPGu.
PS. A co do festagu to póki co straszna bieda, choć poprzednio ciekawsze informacje dostaliśmy dopiero pod koniec
Dlatego należy co dzień śledzić te "Dwanaście Dni Festagu". Będę je tu zamieszczał codziennie.
A co do Kislevu - kwestia tego, co właściwie wezmą: czy tylko AB 6 edycji, czy również "Realm of the Ice Queen" - RPG'a - czy również Warmaster: Armies, gdzie mamy Niedźwiedzie jako jednostka a'la Ogary Chaosu.
Krwawy_Baron
12-12-2016, 15:54
No właśnie na RPG bym chyba nie liczył: Warmastera (dzięki swoją drogą za informację w przeszłości że istnieje coś takiego :) ) jeszcze dałoby radę wrzucić, bo z materiałów Warhammerowych to Kislev ma chyba tylko 9 jednostek
Dolicz do tego "Mordheim" (tak wiem, inna licencja, ale masz tam piechotę do walki w zwarciu).
Krwawy_Baron
12-12-2016, 16:01
Dolicz do tego "Mordheim" (tak wiem, inna licencja, ale masz tam piechotę do walki w zwarciu).
No tak, tylko że Mordheim jest chyba zbyt tłustym kąskiem, aby GW pozwoliło na wykorzystywanie jego elementów bez licencji, zresztą banda Kislevu w "Mieście mordu" nie jest już chyba oficjalnie wspierana.
tuff_gru
13-12-2016, 12:40
WIDEO z prezentacją DLC LEŚNE ELFY głównie pod kątem gry wieloosobowej
https://www.youtube.com/watch?v=IaOTUA0ZT6E
https://www.youtube.com/watch?v=-YolptHwSXc
Dziś niestety tylko tapeta Zwierzoludzie vs Umarli:
http://wiki.totalwar.com/images/0/07/Beastmen_1920_X_1080.png
KLAssurbanipal
14-12-2016, 11:22
Fajna. Szkoda tylko, że nie jest tak fajnie podrasowana przez Lacedemona jak ta z elfami. :)
Z tym, że to tapeta z gry, nie obraz, jaki mógł Kozik namalować ;)
http://wiki.totalwar.com/w/Third_Day_of_Festag_2016
Dwa e-booki za friko: Chłopski Rycerz i Nocturne for Mousillon.
Polemajos
14-12-2016, 15:55
Otrzymaliśmy możliwość pobrania hotfixa do DLC Realm of the Wood Elves, który powinien ułatwić rozgrywkę Leśnymi Elfami poprzez różne zmiany. Szczegóły: http://wiki.totalwar.com/w/Wood_Elves_Hotfix_Beta
Maniek116
14-12-2016, 18:10
Dobrze, że zwiększyli range większości elfickich oddziałów strzeleckich o te +20 bo to jednak było bez sensu, że elfy mają taki sam zasięg jak chłopscy łucznicy bretońscy. Przecież elfy słyną z wyśmienitych łuczników i pod każdym względem powinni oni bić na głowę strzelców pozostałych ras. Podoba mi się też pomysł tych dochodów z outpostów, niby tylko 50, jednak kiedy mamy 20 outpostów to zawsze tysiak dochodów na turę, plus budynki które zwiększają wszystkie dochody z budynków o 2%, technologie itp.
f8_Z2Bm0CjE
IV Dzień Festag. Kulisy pracy nad DLC. W sumie jednym z bardziej udanych DLC w tej grze ;D
Maniek116
15-12-2016, 21:26
Z tym, że jedno z najlepszych DLC jak do tej pory się zgodzę. Ale czy nie macie wrażenia, że mini kampania jest źle zaprojektowana? Przez ogromny spam w każdej prowincji budynku dającego +800 (ulepszony kolejno 1000, 1200), oraz tego, co dodaje mu +20% do dochodów i okolicznym prowincją można zrobić takie combosy, że po zajęciu kilku prowincji możemy już wystawić ze 4 pełne armie i praktycznie nic nas już nie jest w stanie zatrzymać.
Moim zdaniem to już nie kwestia projektowania kampanii, a balansu i tego, co AI dobiera ;)
KLAssurbanipal
15-12-2016, 21:58
Z tym, że to tapeta z gry, nie obraz, jaki mógł Kozik namalować ;)
Mam na myśli to co zrobił z tą tapetą:
http://www.gry-online.pl/Galeria/Html/Wiadomosci/18237421.jpg
Podrasował screen z gry o czym pisał. ;)
https://forums.totalwar.com/discussion/189143/what-the-total-war-teams-are-working-on-updated-16th-december-2016/
Info o Arenie, Kingdomsach i.... Warhammer TW.
Krwawy_Baron
19-12-2016, 17:11
http://wiki.totalwar.com/images/0/0a/Big_battle02_small.jpg
Paladyni? A może spieszone rycerstwo? Zapraszam do dyskusji w temacie DLC/FLC/LL i w "Grze Bretonnią".
Dobrze poznaję, to są Pielgrzymi Graala? (ci kolesie za rycerzem/paladynem)
Tak. Czyli nadzieja na spieszone rycerstwo zniknęła jak amfora ;)
Krwawy_Baron
19-12-2016, 17:30
Tak. Czyli nadzieja na spieszone rycerstwo zniknęła jak amfora ;)
Są mody :P
Są mody :P
Modów nie uwzględniam ;) Ale wracając do tematu. Ciekawe, co z Rycerzami Próby i Błędnymi Rycerzami.
Krwawy_Baron
19-12-2016, 17:40
Raczej na pewno dojdą, Bretonnia nie ma aż tylu jednostek aby cięli to na DLC - przy czym na obecnym stadium frakcji w TW:Warhammer, zostało już dodać tylko około 1/3 jednostek
No, ale komu ja to mówię - jeden z forumowych ekspertów od Warhammera powinien to wiedzieć ;)
Dlatego czekam na kolejne szczegóły, których być może dowiemy się w ciągu tych Dni Festagu ;) Na razie wiadomo tak: dojdą na pewno Bitewni Pielgrzymi i Pielgrzymi z Relikwiami Graala.
Maniek116
19-12-2016, 18:06
Mnie zastanawia mechanika gry Bretonią na mapie kampanii. Myślicie, że będzie kalka Imperium, czy da radę wprowadzić tu coś unikatowego dla tej frakcji? Pewnie urzędów nie będzie, to byłaby zbytnia zrzyna on imperium, ale pewnie dadzą coś w zamian.
Krwawy_Baron
19-12-2016, 18:12
Myślę że Rycerze Próby i Błędni Rycerze pojawią się na 100%. Inaczej gniew Pani Jeziora spadnie na SEGĘ i Creative Assembly ;)
Mnie zastanawia mechanika gry Bretonią na mapie kampanii. Myślicie, że będzie kalka Imperium, czy da radę wprowadzić tu coś unikatowego dla tej frakcji? Pewnie urzędów nie będzie, to byłaby zbytnia zrzyna on imperium, ale pewnie dadzą coś w zamian.
Pewnie pojawi się paseczek "honor" - podobny do WAAA!, dzięki któremu możliwe że dostaniemy na jakiś czas Zielonego Rycerza (pojawił się na artworku, choć nie ma go w liście lordów)
Z tego, co pamiętam to Zielony Rycerz (Gilles) pojawiał się w bitewniaku jako bohater, podobnie jak Krell.
Krwawy_Baron
19-12-2016, 18:24
No to pojawi się jako bohater ;) Wiem, wiem, zdarza się że wycina się content dostępny na artworkach i trailerach, ale chyba na eteryczną formę Gillesa możemy liczyć, zwłaszcza że Bretonnia jest mniejszą frakcją
"Mniejszą". Tak naprawdę to jest jedną z głównych frakcji/ras w Warhammerze poniekąd. Osobiście liczę, że dodadzą jak najwięcej tego, czego brakuje im dotychczas.
Andrij Marszałek
19-12-2016, 19:05
Mniejszą mniejszą ;)
Typowy laik od razu wypali Chaos czy Imperium jak już coś będzie wiedział o tym uniwersum. Jak już bawimy się w dzielenie nacji na znane i mniej znane to Bretonia będzie mniej znaną ;)
Krwawy_Baron
19-12-2016, 22:07
"Mniejszą". Tak naprawdę to jest jedną z głównych frakcji/ras w Warhammerze poniekąd. Osobiście liczę, że dodadzą jak najwięcej tego, czego brakuje im dotychczas.
Dobra, to Bretonnia jest nacją "średnią" - i wilk syty i owca cała. Bretonnia nie ma aż tylu jednostek i legendarnych lordów co główne armie. Również jej rola w całym uniwersum jest mniejsza niż głównych nacji - główne walki to północna granica Imperium/Kislev i Góry Krańca Świata. Do tego nie ma jej we wszystkich edycjach bitewniaka.
Dobra, to Bretonnia jest nacją "średnią" - i wilk syty i owca cała. Bretonnia nie ma aż tylu jednostek i legendarnych lordów co główne armie. Również jej rola w całym uniwersum jest mniejsza niż głównych nacji - główne walki to północna granica Imperium/Kislev i Góry Krańca Świata. Do tego nie ma jej we wszystkich edycjach bitewniaka.
W mojej edycji bitewniaka (5ta) Bretonia była nacją startową razem z Lizardmenami ;-)
1934
Ale fakt, że nawet w WFRP o Bretonni było tyle co kot napłakał.
Andrij Marszałek
19-12-2016, 23:12
hoho takiej startówki to ja na oczy nie widziałem :>
Andrij, bo to piąta edycja, bardzo dawno temu wyszła. A co do WFRP to akurat w drugiej edycji masz "Rycerzy Graala" - świetny podręcznik, nie licząc tam paru rażących błędów moim zdaniem ;)
http://wiki.totalwar.com/w/Ninth_Day_of_Festag_2016
Ktoś chce wygrać roślinkę i wyhodować swoje Leśne Elfy/Szczury? ;D
http://wiki.totalwar.com/w/Tenth_Day_of_Festag_2016 Ktoś chce wygrać edycję High King ze wszystkimi DLC?
Kolejny dzień i znowu nic ciekawego,chyba nie muszę mówić jakie są szanse na wygranie tego zestawu...
Zostają jeszcze 2 dni: czwartek i piątek. Może w te 2 dni coś ciekawego dadzą. Bo póki co mamy tak:
sporo śmieciowych newsów
2 dodatkowe jednostki dla Bretonnii
konkurs z prawdopodobieństwem wygranej jak w hazardzie
2 odcinki Time Commanders, czyli gratka dla fanów tego typu programów TV
Jedna jednostka dla Bretonni,nie ma żadnej pewności,że będą pielgrzymi bez relikwii ;). TC to w ogóle nie rozumiem co robią jako element Festagu,bo po pierwsze nie mają nic wspólnego z WH a po drugie odcinki i tak by były wyemitowane...Póki co spore rozczarowanie,no ale zostały te dwa dni,więc może chociaż w jeden z nich dostaniemy coś konkretnego.
Dwie, wystarczy spojrzeć na screen z bitwy Bretonnia - Krasnoludy. Masz wyraźnie tam Bitewnych Pielgrzymów i Relikwie Graala, osobno.
Na screenie ewidentnie mamy obstawę tej relikwii,to żaden dowód,to nie jest luminark,czy wózek wampirów że lata osobno a raczej jednostka,która będzie przypominać mechaniką krzyż albo sztandar włochów z medka 2 ;). Może nawet dziś CA raczy rozwiać te wątpliwości i da nam pełen roster Bretonni.
I mamy Morgianę Le Fay, przywódczynię kościoła Pani Jeziora w Bretonnii. Tylko czemu przefarbowała się na blondynkę? :hmm:
Ituriel32
22-12-2016, 14:33
Też mi się coś nie zgadzało, z moją panią czarodziejką...
Choć nie powinienem narzekać bo przypomina Julię.
http://wallpaperweb.org/wallpaper/games/1600x1200/wallpaper_age_of_wonders_2_02_1600.jpg
Maniek116
22-12-2016, 16:25
Ma ktoś może screen z dzisiejszego festaga? Bo na stronie wywala błąd Error creating thumbnail: File seems to be missing: /var/www/images/8/87/Fay_poster_image_blue.png
Znajduje się on w temacie ze screenami i filmami z Total War: Warhammer.
No to ostatni Louen... słabiutko z tegorocznym Festagiem.
Ituriel32
23-12-2016, 13:53
Słabo to trochę mało powiedziane...
Nie no,to jakiś mało śmieszny żart,dostaliśmy na koniec dwa screeny,w tym jeden mocno średni(Morgiana kompletnie mi się nie podoba,do tego prędzej przypomina kapłankę leśnych elfów a tak być zdecydowanie nie powinno) a drugi należący do modelu postaci będącej już przecież w grze,żadnych konkretów,a do tego żadnej zniżki na DLC. No naprawdę,miły prezent na święta nam dało CA,nie ma co :D
Krwawy_Baron
23-12-2016, 18:08
Nie no,to jakiś mało śmieszny żart,dostaliśmy na koniec dwa screeny,w tym jeden mocno średni(Morgiana kompletnie mi się nie podoba,do tego prędzej przypomina kapłankę leśnych elfów a tak być zdecydowanie nie powinno) a drugi należący do modelu postaci będącej już przecież w grze,żadnych konkretów,a do tego żadnej zniżki na DLC. No naprawdę,miły prezent na święta nam dało CA,nie ma co :D
To nie jest śmieszne, miałem nadzieję nabyć Zwierzoludzi w rozsądniejszej cenie... No ale w zamian za to nabyłem grę, gdzie strzela się do najeźdźców z ISIS :D
A co do tego całego żałosnego Festagu, miałem chichą nadzieję na jakiś gameplay Bretonnią a tu nic, tylko pojedyncze screeny albo zapowiedź tego programu na BBC. Same ochłapy. Jeżeli CA nie miało nic do pokazania to już lepiej byłoby aby siedzieli cicho i brali się do roboty, a nie robili złudną nadzieję. Aż chce się użyć paru niecenzuralnych tekstów z Wiedźmina i Gothica...
Zwierzoludzie są dość świeżym dodatkiem,więc więcej niż 25% i tak byś raczej nie dostał ;). Ja liczyłem na zakup wojowników chaosu za -75% ale na liczeniu się skończyło :P. Mnie bardziej dziwi ten marketingowy strzał w kolano,teraz dlc są droższe od podstawowej wersji gry,która doczekała się obniżki o 1/4 ceny a Festag to dno i sto metrów mułu,na gameplay co prawda nie liczyłem ale już na roster czy drzewko budynków i technologii jak najbardziej...
Krwawy_Baron
23-12-2016, 19:25
Zwierzoludzie są dość świeżym dodatkiem,więc więcej niż 25% i tak byś raczej nie dostał ;). Ja liczyłem na zakup wojowników chaosu za -75% ale na liczeniu się skończyło :P. Mnie bardziej dziwi ten marketingowy strzał w kolano,teraz dlc są droższe od podstawowej wersji gry,która doczekała się obniżki o 1/4 ceny a Festag to dno i sto metrów mułu,na gameplay co prawda nie liczyłem ale już na roster czy drzewko budynków i technologii jak najbardziej...
Chaos jeszcze można kupić w normalnej cenie, w końcu to wizytówka Warhammera, a i cena 7 euro nie jest taka zła. No a te 25% to już zawsze coś ;)
Dla mnie ponad 30 złotych za jedną nację,za którą szczególnie nie przepadam a do tego z zepsutym gameplayem to zła cena :P. Pewnie na porządne obniżki przyjdzie nam czekać dopiero do letnich wyprzedaży ale cóż,życie. Jeszcze pozostaje się łudzić że CA coś da jutro,na Boże Narodzenie,ale pewnie skończy się jak z festagiem.
Rozbudzę w was apetyt. Dwie kolejne niewiadome na liście:
https://steamdb.info/search/?a=app&q=Total+War%3A+WARHAMMER
Krwawy_Baron
28-12-2016, 19:09
Jedno z nich to na pewno Bretonnia. Może korzystając z okazji nowej edycji gry, panowie z CA będą próbowali jeszcze coś opchnąć? Może dojdą Middenland (z wojskami kultu Ulryka) i Moussilon? A może coś innego, wszak wszelkie możliwe opcje już chyba padły w tym wątku.
Jedno z nich to na pewno Bretonnia. Może korzystając z okazji nowej edycji gry, panowie z CA będą próbowali jeszcze coś opchnąć? Może dojdą Middenland (z wojskami kultu Ulryka) i Moussilon? A może coś innego, wszak wszelkie możliwe opcje już chyba padły w tym wątku.
Nic tajemniczego w tym nie ma, jedno to Bretonia a drugie to FLC - "Old Friend".
A jedno z nich to nie jest przypadkiem ta rebrandowa wersja podstawki?
Jeżeli chcecie coś zobaczyć w przyszłości w grze, dziś jest dobry moment żeby o tym napisać bezpośrednio do developera.
https://twitter.com/DarrenTotalWar/status/814966586968801280
"We can announce that Grombrindal will be free for everyone to download on 19 January 2016, including on Linux." - oczywiście jak to w przypadku CA nie obyło się bez problemów, mieli ogłosić to na Streamie, ale że im sie stream nie chciał odpalić to twitter automatycznie wysłał wiadomość przed streamem :]
Ituriel32
13-01-2017, 12:59
Czyli biały karzeł dopiero za tydzień. Ale i tak jakoś wielkiego mego entuzjazmu on nie wzbudza.
Czyli powoli coraz bardziej prawdopodobny staje się scenariusz że w styczniu nie będzie żadnego dlc i flc (karzełka liczę do poprzedniego roku). A zaś dopiero na początku lutego zacznie się wysyp* informacji o wersji starego świata z bretką.
* Oby było tego więcej niż w tym ich festynie.
Pytanie jest inne, czy dadzą razem z bretką jakieś dlc? Bo 3 lub 4 miesiące bez dlc jakoś mi się nie widzą.
Krwawy_Baron
13-01-2017, 13:39
Może Kislev, wszak w encyklopedii jest przypisany jako główna frakcja- http://whenc.totalwar.com/#/faction/wh_main_ksl_kislev; a może będzie to jakaś paczka z lordami (Boris Todbringer, Czerwony Diuk lub ktoś zupełnie nowy)? Do tego jeszcze pod mgłą wojny (poniżej pustynnych ziem zajmowanych przez różnej maści Zielonych) jest zrobiony obszar wybrzeża, więc może dojdą Królowie grobowców?
Żadna z tych opcji nie wymaga poszerzania obszaru mapy, wszak skoro pracują - albo wkrótce zaczną pracować - nad dodatkiem z Elfami to nie będą się rozdrabniać (no chyba że zatrudnią zespół z zewnątrz, jak z grywalnym Chaosem). No nic, pozostaje czekać do lutego po więcej informacji.
Wiem, że podobne opinie mogłem wygłaszać już w tym temacie do znudzenia, no ale nie widzę póki co innej ścieżki rozwoju dla tej gry na czas najbliższy.
Ituriel32
13-01-2017, 13:57
Może Kislev, wszak w encyklopedii jest przypisany jako główna frakcja- http://whenc.totalwar.com/#/faction/wh_main_ksl_kislev; a może będzie to jakaś paczka z lordami (Boris Todbringer, Czerwony Diuk lub ktoś zupełnie nowy)? Do tego jeszcze pod mgłą wojny (poniżej pustynnych ziem zajmowanych przez różnej maści Zielonych) jest zrobiony obszar wybrzeża, więc może dojdą Królowie grobowców?
Żadna z tych opcji nie wymaga poszerzania obszaru mapy, wszak skoro pracują - albo wkrótce zaczną pracować - nad dodatkiem z Elfami to nie będą się rozdrabniać (no chyba że zatrudnią zespół z zewnątrz, jak z grywalnym Chaosem). No nic, pozostaje czekać do lutego po więcej informacji.
Wiem, że podobne opinie mogłem wygłaszać już w tym temacie do znudzenia, no ale nie widzę póki co innej ścieżki rozwoju dla tej gry na czas najbliższy.
Mi wyświetla strony nie znaleziono.
A tak na poważnie to z głównych ras to właściwie na tej mapie mamy już wszystko poza Skaveami i Demonami.
Tak że do rozważenia były by tylko frakcje mniejsze: Norska, Kislev. Tilea i Estalia. Ale tu jeśli dobrze pamiętam to CA raczej sugerowała że to może być raczej później (choć mogłem to pomylić z fanowskimi wersjami tych nacji).
Zaś Boris Todbringer, Czerwony Diuk pasują mi na sub rasy dla Wampirów i ludzi, bo one mają tylko po jednej miejscówce. Krasnoludy mają drugą w dlc i liczę na to że CA postanowi jednak przenieść kiedyś Ungrima do Karak Kadrin, zwłaszcza że teraz będzie już biały karzeł.
Właśnie po dodaniu Bretki (lub równo z nim) spodziewam się czegoś dla Imperium i Wampirów. A obrazki w planie tylko mnie w tym utwierdzają.
- - - - - - - - - - - - - -
Chyba że w czasie stycznia/lutego/marca polecą te teoretyczne dlc dla historycznych tytułów. Wtedy bretka (wersja starego świata) mogła by być goła, ale jakoś nie do końca w to dowierzam. Bo wszystko z połączonym logiem TW:W sprzedaje się cudnie.
Krwawy_Baron
13-01-2017, 14:37
Jest, jest, masz tutaj dowód ;)
1967
Mówili o nieoficjalnych materiałach, które dojdą jako DLC po wydaniu ostatniego dodatku (jeżeli gra będzie się sprzedawać), a jak zauważyłeś TW:Warhammer to kura znosząca złote jaja
Grombrindal jest już dostępny dla wszystkich. Wystarczy ściągnąć go ze steama :)
Ituriel32
25-01-2017, 07:56
Grace z Ca napisała że nie będzie płatnego dlc przy Bretonni.
Grace_CA (https://forums.totalwar.com/profile/Grace_CA) January 24 (https://forums.totalwar.com/discussion/comment/1735763/#Comment_1735763)
There will be no paid DLC alongside Bretonnia.
Co oznacz brak płatnego dlc do młota przez co najmniej 3 miesiące (styczeń,luty i marzec).
Wreszcie zaktualizowali rozpiskę flc
http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/364360/ss_c542b48cf73baf429bcd01ad68a602d20436fc3e.600x33 8.jpg?t=1484843206
Fajnie, że czeka nas jeszcze "New Lord". I ma ktoś nowe rozkminy do "An old friend?"
A co po tym jak wyjdzie "An old friedn" to co zapowiadali? Warhammer 2, czy mogą być jeszcze jakieś płatne dodatki? Na Skavenów bym się nie obraził :)
Skaveni byli kiedyś zapowiadani wraz z Królestwem Ogrów jako Warhammer 3.
Ituriel32
26-01-2017, 09:09
Problem jest taki że na razie CA nie puszcza pary z ust. I wszystko staje się niewiadomą. Nie ma informacji o dalszych planach flc.
Co do wersji OWE.
To moje typy się nie zmieniły i poza bretką dostaniemy nowego LL wampirów (stawiam na Red Diuk) i Middenland (stary przyjaciel) bo obrazek naprawdę przypomina to miasto. Lub ewentualnie inne pod frakcja ludzi. Bo stawiam na to że CA będzie chciała dać każdej rasie 2 darmowe lokacje startowe.
Co do przyszłości to wszystko zależy od planów CA. Bo np. taki Kislev może czekać aż do 3 części (według starych informacji miała ona skopiąc się na chaosie).
Podobnie może wyglądać sprawa z Norską. Choć ona może być dana wcześniej by nie tworzyć tłoku przy (3 części).
Na razie wiadomo tylko że w drugiej części mają być elfy i jaszczurki. Ale kiedy by to miało być to nie wiadoma. Ja stawiam co najmniej pół roku do premiery i wierzyć mi się nie chce że nie planują dlc przez ten czas.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Pewnych trudności w interpretacji dostarcza też informacja że OWE ma być finalną postacią młota1. Co zamyka raczej drogę dla dużych ras (typu Skaweni, Królowie grobowców), ale co z minorami czy mniejszymi ludzkimi np. Kislev. Czy Lord paki?
Skaveni byli kiedyś zapowiadani wraz z Królestwem Ogrów jako Warhammer 3.
W3 to chyba miało być 4xchaos.
Wiadomo kiedy w lutym wychodzi ta Bretonia?
Ituriel32
27-01-2017, 13:17
Pod koniec miesiąca 27 lub 28, wtorek lub czwartek bo te dni lubi CA.
Małe sprostowanie: bretka ma być w lutym, ale nie umiem znaleźć teraz tej informacji kiedy konkretnie.
W3 to chyba miało być 4xchaos.
Akurat to tzw. 4x Chaos to wg mnie nieprawda. Ot ze względu na to, że dali już Zwierzoludzi i Wojowników Chaosu. Z tych frakcji, które są złączone z Chaosem i brakuje w aktualnej grze to Krasnoludy Chaosu i Demony Chaosu. Jedyna rzecz, na którą bym się zgodził już u Wojaków Chaosu to w patchach FLC dodanie reszty jednostek, unikatów dla każdego z mrocznych bogów, nowe magie (magie Nurgle'a, Slaanesha, Tzeentcha), rozwijanie wojaków na oddzielnych wybrańców Bogów (tj. Wojownicy Chaosu Nurgle'a z pewnymi buffami i debuffami), nowe bestie Chaosu. A u Zwierzoludzi załatanie braków (przypominam, że Zwierzoludzie nie mają Dżaberslytów, Gorgon, 2 Lordów, jednego bohatera, dodatkowego rydwanu.
Ituriel32
27-01-2017, 14:54
Od biedy do Chaosu można by jeszcze podpiąć ludzi z Norski. I wtedy byłoby to 3 siły (razem z demonami i krasnoludami), ale taka monotematyczność nie jest ciekawa.
Teoretycznie taka monotematyczność jest właśnie ciekawa (pod warunkiem, że CA ma możliwość używania podręczników RPG i fanowskich Army Booków), bo w takim wypadku Norska dostaje kopa pod względem jednostek.
Ja bym najchętniej widział w 3 części podział chaosu na 4 frakcje Khorna, Nurgle'a, Slaanesha, Tzeentcha (nowe miesjca startowe, drzewka i rozwój prowów) a z dlc które wyszło do tej pory czyli wojownikami chaosu na dodanie sławnych regimentów dla tych frakcji. Dodanie Norski i kislevu jako jedne dlc i krasi chaosu jako 2 dlc.
Ech i tak najbardziej czekam na dodanie skavenow i jakiejś nowej mechaniki podbijania miast.np Walki o karak 8 szczytów gdzie przy rozwoju miasta trzeba wyplenić szczury/gobasy które się zaległy w ciemności :)
Przydałyby się już jakieś nowe informacje o przyszłych dlc/flc
Ja bym najchętniej widział w 3 części podział chaosu na 4 frakcje Khorna, Nurgle'a, Slaanesha, Tzeentcha (nowe miesjca startowe, drzewka i rozwój prowów) a z dlc które wyszło do tej pory czyli wojownikami chaosu na dodanie sławnych regimentów dla tych frakcji.
Tego póki co nie zobaczymy i raczej wątpię. Rozumiem podział taki, ale z racji tego, jak zrobili (tj. podział gry głównie ze względu na Armybooka), może kiedyś jedynie podzielą Chaos.
Choć z racji występowania Archaona jako wszechwybrańca jest to wg mnie niemożliwe.
Ituriel32
31-01-2017, 15:26
No nareszcie jakaś zapowiedz informacji. Znaczy jutro będzie:
Excited for Bretonnia at the end of the month? So are we – but tune into our livestream to find out about a brand new feature we’re giving you for free alongside Bretonnia, to celebrate the release of the Old World Edition.
We’ll be streaming tomorrow (1 February) at 3PM GMT – right here: www.twitch.tv/totalwarofficial
See you there!
Czyli dzisiaj o 16:00 będzie stream i pewnie poznamy dokładną premierę Bretonii :)
Lista FLC zaktualizowana.
Bretonnia will be free and available for everyone on 28th February 2017 - which is also the release date for the Old World Edition.
no to poczekamy sobie do ostatniego dnia miesiąca.
Ituriel32
07-02-2017, 09:32
No to lipton prosto z Facebooka.
Ryan Chad Gaertner Does this mean that Mousillon will be released alongside them as well?3 (https://www.facebook.com/browse/likes?id=1350173371724526) · 18 godz.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/p24x24/16114869_1328729087202288_8707434505684166382_n.jp g?oh=6dad954239a4d4b836c4483cdaf69658&oe=590EB6BE (https://www.facebook.com/TotalWar/?rc=p)
Total War (https://www.facebook.com/TotalWar/?rc=p) No.
Czyli nie będzie Mousilon jako osobnej miejscówki... W takim wypadku nie mam zielonego pojęcia jakiego legendarnego lorda mają dostać wampiry. Ale jeśli będzie to kolejny który zacznie we wschodniej sylvani to będę mocno zawiedziony.
- - - - - - - - - - - - -
bretonnia is FLC + "an old friend" and patch notes are coming with every update so probably with this too
We have not said that the 'old friend' will be coming alongside Bretonnia.
Coraz słabiej to wygląda.
Wampiry raczej nie dostaną zbyt szybko nowego LL. Już mają 4. Tak samo jak krasnoludy i zielonoskórzy.
Ciekawe czy ten event makewar znowu bedzie ustawiony jak rok temu
Na fejsie potwierdzili (tak mi sie wydaje) że "an old friend" to bedzie nowy "mystery legendary lord". +18-19 luty bedzie duzo o nowej Bretonii w PC Gamer.
// Nie wiem czy nie pospieszylem sie z tym.
XetTBjCw6TU
Nadchodzi Izabella von Carstein, wampirza córka nieżyjącego hrabiego Otto von Draka.
Świetnie. Jest nadzieja że reszta frakcji też będzie miała po 5 LL :)
Ja osobiście jestem rozczarowany,na multi nie gram a kampanię wampirami już przeszedłem i jeden lord nie jest aż taką nowością żebym robił to ponownie. Po cichu liczyłem na coś naprawdę wielkiego,zwłaszcza na wiele razy wspominany w tym wątku Kislev albo chociaż Middenland z nowymi jednostkami.
Równie dobrze mogli dać na walentynkowego lorda Ariel :(