Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DLC/FLC/Legendarni Lordowie - spekulacje, dyskusja.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15

TypowyNoob
13-04-2017, 20:25
Demony to absolutny pewniak co do ras z pre-ordera.
Ale co w takim razie zostanie na trójkę? Na Krasnoludach Chaosu i Ograch sukcesu się nie zbuduje. Do ostatniej części muszą dać przynajmniej jedną ikoniczną rasę kojarzoną przez każdego potencjalnego klienta, a Demony idealnie się do tego nadają. Dodatkowo to bardzo droga do realizacji frakcja. Wymaga mnóstwa modeli i animacji, nie zdziwiłbym się gdyby faktycznie demony każdego boga chaosu stanowiłyby osobną rasę z czego 2 byłyby DLC do TW:WHIII.

Asuryan
13-04-2017, 21:10
Dokładnie, bardziej do preordera TW:WHII pasuje mi TK, tym bardziej że akurat mają 2 LL w różnych pozycjach startowych - Settrę Wieczystego w Khemri i Khalidę Neferher w Lybaras.

nazgool
13-04-2017, 22:39
Zrobię teraz mały ferment, ale czy nikt nie bierze pod uwagę że CA może nam zrobić 3+1 i to Skaveni będą w pre-orderze? Te ich intro z dnia zapowiedzi pokazuje tylko 3 rasy i Skavenów w formie domysłu. Może chcieli zrobić szum na forach i portalach, a może w ten sposób wskazują nam że Skaveni będą bonusem.

Memnon[pl]
14-04-2017, 02:08
Zrobię teraz mały ferment, ale czy nikt nie bierze pod uwagę że CA może nam zrobić 3+1 i to Skaveni będą w pre-orderze? Te ich intro z dnia zapowiedzi pokazuje tylko 3 rasy i Skavenów w formie domysłu. Może chcieli zrobić szum na forach i portalach, a może w ten sposób wskazują nam że Skaveni będą bonusem.

4 rasy sa gwarantowane.Jaka jest 4 -jak narazie tajemnica(raczej Skaveni).Natomiast co do bonusowej zawartosci nie ma jak narazie zadneych informacji,ani nawet domyslow.Mozliwe ze bedzie to 5 rasa- Tomb Knight-CA w jednym z wywiadow mowi iz mapa dwojki bedzie tam siegac...

Arnold
14-04-2017, 07:44
A skąd ta wątpliwość? Pomijając już to, że nie wierzę w ten wyciek od Rusków to Demony to absolutny pewniak co do ras z pre-ordera.

Nie twierdziłbym, że absolutny pewniak, ale jest to dość prawdopodobne.
Ot wrzucą jakieś okrojone Demony wzorem Chaosu i styknie.

Lord of Change w grze już jest ;)

A jakieś bardziej kompletne rasy typu TK to bym widział jako odrębne DLC.

Arroyo
14-04-2017, 07:54
Nie twierdziłbym, że absolutny pewniak, ale jest to dość prawdopodobne.
Ot wrzucą jakieś okrojone Demony wzorem Chaosu i styknie.

Lord of Change w grze już jest ;)

Z tym, że Lord Zmian u Wojaków Chaosu jest jako LL - Sarthorael - podobnie jak Kairos Tkacz Przeznaczenia od demonów Tzeentcha.

ares354
14-04-2017, 11:16
Co by to nie było, to An Old Friend musi być czymś dużym skoro musimy czekać aż pół roku żeby to ujrzeć. Typów jest wiele i wszystkie wymieniłem w swoim poście. Poza tym zaczynam coraz bardziej wątpić, że to będzie jakiś LL. Największym zaskoczeniem dla mnie będzie jak CA wypuści miltipacka dla wszystkich obecnych ras, uzupełniając je o brakujące jednostki.

Mowy nie ma że CA to zrobi, bo musiałoby to być zaakceptowane przez Segę. Poza tym ile to pracy by ich kosztowało, same brakujące jednostki Zwierzoludzi to sporo pracy dla ekipy odpowiedzialnej za animacje. Krasnoludy dostały by łowcę demonów bez demonów w grze ? I to wszystko tak za darmo...

Taką decyzją zaskoczyli by wszystkich, ale jakoś wydaje Mi się nieprawdopodobne. Za to jak będzie to jeden LL to dopiero będzie lamet na forach.

Arnold
14-04-2017, 12:26
Z tym, że Lord Zmian u Wojaków Chaosu jest jako LL - Sarthorael - podobnie jak Kairos Tkacz Przeznaczenia od demonów Tzeentcha.

To nie będzie już LL w WoC.
Jakoś nie odnotowałem, by community darło szaty za to, że Vlad już nie jest LL u VC.

Turek
14-04-2017, 15:52
Pewniejsza jest perspektywa 4 frakcje + frakcja z przedsprzedaży. Wydaje mi się, że CA gdzieś na FB pisała, że "póki co są 4 frakcje, ale jedna z nich nie została jeszcze przedstawiona". Czyli możemy liczyć na to, że Skaveni doczekają się osobnego trailera.

SaperHeart
14-04-2017, 16:41
Mowy nie ma że CA to zrobi, bo musiałoby to być zaakceptowane przez Segę. Poza tym ile to pracy by ich kosztowało, same brakujące jednostki Zwierzoludzi to sporo pracy dla ekipy odpowiedzialnej za animacje. Krasnoludy dostały by łowcę demonów bez demonów w grze ? I to wszystko tak za darmo...

Taką decyzją zaskoczyli by wszystkich, ale jakoś wydaje Mi się nieprawdopodobne. Za to jak będzie to jeden LL to dopiero będzie lamet na forach.

A dlaczego nie ? Trochę bym był rozczarowany jakby CA po pół roku dało nam tylko LL. Ja uważam, że jak się ma dojną Krowę to trzeba ją doić, a takie pozostawienie gry samej sobie przez pół roku dobrze nie wróży.

Asuryan
14-04-2017, 21:27
Zrobię teraz mały ferment, ale czy nikt nie bierze pod uwagę że CA może nam zrobić 3+1 i to Skaveni będą w pre-orderze?
Żaden ferment, z takiego rozwiązanie też byłbym zadowolony. Oczywiście jednak mniej, niż gdyby to były 4+1 z preordera.

Il Duce
15-04-2017, 09:31
Tylko,że na pewno będą 4 rasy w bazowym pakiecie,wyraźnie jest to napisane na steam.

Asuryan
15-04-2017, 11:32
Co nie oznacza że w preorderze musi być koniecznie rasa. W takim ETW i NTW były jednostki. Równie dobrze w TW: WH2 za preordera może być dodatkowy (trzeci) LL dla każdej z 4 ras.

Il Duce
15-04-2017, 12:32
A to z tym się akurat zgodzę,ale odnosiłem się do przypuszczeń 3 ras w podstawce + 1 w pre orderze,CA i na fejsie i w opisie na steam zdecydowanie taką możliwość wykluczyła.

Arroyo
15-04-2017, 14:20
I kolejna jednostka od Jaszczuroludzi wiadoma - Straż Świątynna:

Świątynna Straż pochodzi z rzadkiego skrzeku Saurusów, którym przeznaczona jest ochrona Slannów i świątyń, w których Magowie-Kapłani mieszkają. Ich uzbrojenie składa się z dużych rytualnych halabard i tarcz przyozdobionych świętymi glifami i makabrycznymi trofeami. Odziani w zbroje płytowe z najtwardszego brązu, nieustępliwi do granic Strażnicy chronić mają Slannów, Magów-Kapłanów bez względu na wszystko.Mawia się, że wielu Świątynnych Strażników jest tak wiekowych jak miasta-świątynie i Slannowie, których przyszło im strzec. W czasie bitwy owi beznamiętni wojownicy stoją czujni, cisi i nieruchomi. Mogą utrzymywać stan bezsennego czuwania całymi wiekami, nieruchomi jak posągi – grube warstwy kurzu pokrywają ich gadzie ciała. Komnaty Slanna, Maga-Kapłana chronione są przez najpotężniejszego przedstawiciela skrzeku, Czcigodnego Strażnika, który w ciszy obserwuje każdego, komu Slann udzieli audiencji. Nawet Kapłani Skinków zbliżają się do niego z płochliwą ostrożnością, bowiem Strażnicy reagują na każde zagrożenie dziką przemocą.
Wojownicy ze Świątynnej Straży noszą wyróżniające ich hełmy, wykonane z czaszek najgroźniejszych drapieżników Lustrii. Czaszki wieńczą rogi i grzebienie, które nadają budzącym strach wojownikom jeszcze groźniejszego wyglądu. Kapłani Skinków wierzą, że duchy Świątynnych Strażników są związane z tymi czaszkami. Kiedy Saurus padnie w bitwie, towarzyszące mu Skinki unoszą z pola bitwy jego hełm i umieszczają go w wewnętrznych sanktuariach świątyń-piramid. Tam pozostają one, między najświętszymi i najbardziej czczonymi relikwiami, póki nie wylęgnie się nowa generacja Świątynnych Strażników. Wierzy się, że kiedy nowy Saurus odziedziczy jedną z tych prastarych pamiątek, uzyskuje część siły i potęgi swego poprzednika. W ten sposób Świątynna Straż służy swym panom przez wieczność.
Saurus widzi w Slannie żywe wcielenie miasta-świątyni i broni jednego i drugiego z nieustępliwą determinacją. Kiedy obca armia wkracza w granice miasta, Świątynna Straż maszeruje, by stawić jej czoła i uchronić świątynie przed zbezczeszczeniem. Kiedy Slann, Mag-Kapłan osobiście rusza na wroga, jego lojalna straż przyboczna trzyma się blisko. W bitwie Świątynni Strażnicy gotowi są walczyć z każdym, kto zagraża ich panom. Wojownicy ci nie ulegają pochopnemu szałowi żądzy krwi, gdyż to mogłoby przeszkodzić im w wykonaniu świętych obowiązków. Zamiast tego są całkowicie skupieni i wyrzynają wroga z zimnym i metodycznym gniewem, cały czas stając między przeciwnikiem a ich podopiecznym. Nie zważając na rany, wypełniają swe święte zadanie aż do śmierci. Świątynna Straż miażdży wroga ciosami swych wspaniałych halabard, rozcinając go na sztuki, w czasie, gdy potężne uderzenia ostrych tarcz otwierają mu klatkę piersiową. Strażnicy nie spoczną, póki wszyscy intruzi nie zostaną wybici i dopiero wtedy wycofają się do wewnętrznych sanktuariów miasta-świątyni, by na nowo oddać się czuwaniu.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/17880233_1427097010698828_27850726463062108_o.jpg? oh=95ea2672ddaf2e149a967b878923e814&oe=5986BA48

ares354
15-04-2017, 14:21
A dlaczego nie ? Trochę bym był rozczarowany jakby CA po pół roku dało nam tylko LL. Ja uważam, że jak się ma dojną Krowę to trzeba ją doić, a takie pozostawienie gry samej sobie przez pół roku dobrze nie wróży.

Też nie był by zadowolony gdyby dali tylko LL. Ale jakoś sobie nie wyobrażam że dostaniemy taki wypasiony pakiet jednostek za darmo, po prostu. I jeśli Old Friend ma wyjść dopiero na jesień to też lipa, bo naprawdę zainteresowanie tytułem może spaść. A jeśli to FLC lub DLC będzie słabe to odbije się na dwójce i jej sprzedaży. Nie wiem co knuje CA ale milczenie na temat OF obudza nasze wyobraźnie a możemy dostać coś co nas zawiedzie.

Pyrrus89
15-04-2017, 14:53
Nie znam się za bardzo na świecie Warhammera, więc nie mam zamiaru kompromitować się wypowiedziami odnośnie tego uniwersum, ale zastanawia mnie jedno: czy CA może sobie pozwolić na wydanie kiepskiego FLC lub DLC? Wiem że tak robili w Rome, ale tutaj skala przedsięwzięcia jest o wiele większa i powinno być w ich interesie, aby potencjalni kupcy mieli choćby złudne wrażenie, że są szanowani przez producenta gry. Arroyo mi kiedyś mówił, że fanatyczni fani bitewniaka nie szczędzą grosza na przecież bardzo drogie figurki, ale czy z drugiej strony nie jest to broń obosieczna, bo klient który jest gotów wydać dużo pieniędzy często chyba też chce mieć sporo do powiedzenia. I tu rodzi się pytanie, czy potencjalnych przyszłych graczy można olać tak, jak to miało nieraz miejsce w historycznych odsłonach?

ares354
15-04-2017, 17:43
Nie znam się za bardzo na świecie Warhammera, więc nie mam zamiaru kompromitować się wypowiedziami odnośnie tego uniwersum, ale zastanawia mnie jedno: czy CA może sobie pozwolić na wydanie kiepskiego FLC lub DLC? Wiem że tak robili w Rome, ale tutaj skala przedsięwzięcia jest o wiele większa i powinno być w ich interesie, aby potencjalni kupcy mieli choćby złudne wrażenie, że są szanowani przez producenta gry. Arroyo mi kiedyś mówił, że fanatyczni fani bitewniaka nie szczędzą grosza na przecież bardzo drogie figurki, ale czy z drugiej strony nie jest to broń obosieczna, bo klient który jest gotów wydać dużo pieniędzy często chyba też chce mieć sporo do powiedzenia. I tu rodzi się pytanie, czy potencjalnych przyszłych graczy można olać tak, jak to miało nieraz miejsce w historycznych odsłonach?

Powiem Ci tak Izabela zawiodła bo było to trochę mało. Bretonnia jest super, ale paczki LL ogólnie są poniżej oczekiwań fanów i tego co obiecywało CA. Boje się że "hype" na grę do jesieni może mocno opaść i czekanie z ostatnim dlc\flc do tego czasu to nie najlepszy pomysł.

Problem jest taki że fanatyczni fani tego uniwersum nie utrzymali. Było wiele w moim przekonaniu powodów dlaczego FB się skończyło. Wielu osobom zaczęły przeszkadzać zmiany w zasadach w nowych odsłonach, historia sama w sobie zaczęła schodzić na psy za wyjątkiem Groteka i Felixa którzy przynosili zysk. Warto też powiedzieć o tym że ceny figurek były zaporowe nawet dla ludzi na wyspach, szczególnie fanów armii pokroju Skavenów, ja już nawet nie mówię o tym by rynki środkowoeuropejskie zainteresowały się tym w takim stopniu. Trzeba sobie powiedzieć wprost że by grać sobie w WFB trzeba było być przy kasie. Nawet jeśli chodziło o jedną armię.

Np. Porażka Kislevu jako armii w moim odczuciu polegała na tym że nie byli zbyt unikatowi, zbyt rusko tam było, a za mało wątków innych niż ruskie. Poza tym nie oszukujmy się, ale by ta armia osiągnęła sukces potrzebny był rynek środkowoeuropejski w który GW z tymi cenami nie celował. A Kislev miał potencjał, Araby pewnie też.

Zabawne że Warmaster lepiej się sprzedawał od WFB w pewnym momencie. Figurki były mniejsze, zasady bardziej przejrzyste i był przystępniejszy cenowo. Ja osobiście uważam że GW zbyt długo zwlekało z dodaniem świata WFB to przemysłu gier elektronicznych. Warhammer 40 k zagościł tam wcześniej i był bardziej rozpoznawalny. Tyle co do drugiej części twojej wypowiedzi.

Myślę że olewan** potencjalnych graczy tak jak w historycznych odsłonach to głupi pomysł. Ten Warhammer jest skierowany do znacznie węższego grona niż poprzednie. I o ile gracze Ci będą skłonni wydawać więcej, ich cierpliwość jest mniejsza i na pewno DLC po łepkach nie jest najlepszym wyjściem.

Asuryan
15-04-2017, 20:24
Według mnie tu nawet nie chodzi o to, że ceny figurek były zaporowe, tylko o to że GW była nastawiana na zyski z ich ciągłej sprzedaży. Jak sprzedaż jakichś figurek siadała, to robili nową edycję, zmieniali zasady promując bardziej drogie figurki, etc. Przy takim nastawieniu, to musiało w końcu upaść.

A co do TW: WH masz rację - jeśli dwójka nie spełni moich oczekiwań, to już nie kupię trójki.

Gobbla
16-04-2017, 22:05
W CA/Sega nie pracują idioci. Chyba zdają sobie sprawę jak nośny tytuł stworzyli i ile mogą ugrać. W moim odczuciu powinni kuć żelazo póki gorące, wyznaczyć osobny zespół, który w trakcie prac głównej ekipy nad TWW II tworzyłby DLC/FLC ulepszające dotychczasową zawartość. Podfrakcje Imperium, Kislev, Księstwa Graniczne, Tilea, Estalia. Nadanie temu wszystkiemu kształt przyczyniłoby się w ogromnym stopniu na podtrzymanie zainteresowania dwójką.

ares354
17-04-2017, 00:29
W CA/Sega nie pracują idioci. Chyba zdają sobie sprawę jak nośny tytuł stworzyli i ile mogą ugrać. W moim odczuciu powinni kuć żelazo póki gorące, wyznaczyć osobny zespół, który w trakcie prac głównej ekipy nad TWW II tworzyłby DLC/FLC ulepszające dotychczasową zawartość. Podfrakcje Imperium, Kislev, Księstwa Graniczne, Tilea, Estalia. Nadanie temu wszystkiemu kształt przyczyniłoby się w ogromnym stopniu na podtrzymanie zainteresowania dwójką.

Mają około 8 miesięcy do premiery 2, jeśli się ma ukazać w grudniu. Jeśli następne DLC ma mieć premierę na jesieni, to przez wakacje ludziom ochotę na te grę opadnie. To już nawet nie chodzi o DLC. Balans LL leży, nawet tam wieje nudną. Nie wiem co CA robi, ale fani Gelta i Kemmlera nie mogą się doprosić o zmiany. Jak by po ujawnieniu dwójki poszli spać.

Myślałem że dwa tygodnie po zapowiedzi dwójką coś zdradzą o nowym DLC, np. zawartości, coś.

Arroyo
17-04-2017, 09:20
Myślałem że dwa tygodnie po zapowiedzi dwójką coś zdradzą o nowym DLC, np. zawartości, coś.
Nie przesadzasz aby? Nie zapowiedzą Ci na siłę DLC bezpośrednio po zapowiedzi - raczej bliżej premiery coś dadzą. A co do balansu LL'ów - no jak ktoś nie potrafi grać danym typem LL'a (tj. magiem) to nie ma się co dziwić - magowie i tak mają swój sposób na grę :PA to, że nimi jest już dużo ciężej to już wina CA. Na multi osobiście gra się nimi nieźle (przynajmniej mi).

Turek
17-04-2017, 09:51
Moim zdaniem wypuszczą Kislev jako "An Old Friend" jakoś na jesieni, przed premierą II. Pojawi się wtedy mnóstwo newsów typu "Kolejne FLC do Warhammera"; "CA dalej wypuszcza duże FLC prawie 1.5 roku po premierze" co wpłynie pozytywnie na sprzedaż Warhammera II, bo ludzie będą wiedzieć, że gra bedzie rozwijana i w przyszosci dostana jeszcze wiele darmowych aktualizacji. Strategia na marchewkę :D

Izabelin
17-04-2017, 10:32
Według mnie Kislevu nie dadzą jak "An Old Friend".

Moim zdaniem mapa Warhammer III będzie obejmować północ i wtedy dodadzą także Kislev (jako przedmurze Imperium), Ogry, Kranoludy Chaosu, Demony i czterech bogów chaosu.

Asuryan
17-04-2017, 12:49
Krasnoludy Chaosu i Królestwa Ogrów, to bardziej wschód, niż północ.

Krwawy_Baron
17-04-2017, 13:52
Tym niemniej za górami jest tylko mgła wojny (nie ma ściany z lasu jak w Rome II na stepach) - czyli jakieś tereny na wschodzie kiedyś dostaniemy - kiedy? Prawdopodobnie właśnie w III.

ares354
17-04-2017, 14:54
Nie przesadzasz aby? Nie zapowiedzą Ci na siłę DLC bezpośrednio po zapowiedzi - raczej bliżej premiery coś dadzą. A co do balansu LL'ów - no jak ktoś nie potrafi grać danym typem LL'a (tj. magiem) to nie ma się co dziwić - magowie i tak mają swój sposób na grę :PA to, że nimi jest już dużo ciężej to już wina CA. Na multi osobiście gra się nimi nieźle (przynajmniej mi).

Wybacz ale to nie moja opinia że Gelt i Kemmler są bezużyteczni, a tych co grają turnieje w TW Warhammer. Tobie może się nimi gra dobrze, ale oni są słabi. Po co brać Kemmlera skoro Manfred jest bardziej użyteczny. Magami się nie gra gorzej, oni są po prostu nie warci kasy w multi. Po co brać w Multi Gelta, skoro bierzesz Czarodzieja z magią życia lub innego, i masz do wyboru Lordów jak Volkmar albo Borys jeśli skończyłeś kampanię Zwierzaków, którzy mogą sporo więcej. Ale to off top, nie miejsce na taką dyskusję.

Widzisz, problem z tym dlc polega na tym że ktoś w CA obiecał informacje w dniu 31 marca. Nie było jej. Ja nie żądam daty premiery, ale przynajmniej mogli by ujawnić cześć informacji co może zawierać. Ja tylko uważam że skoro ta gra naprawdę sporo nas kosztowała, to chociaż gdy nie dostajemy dlc, to balans multi powinien pracować pełną parą.

Swoją drogą wszyscy myślą że dostaniemy Kislev. Ja nie widzę takich przesłanek. W takim razie trójka będziesz skupiona na zły frakcjach Warhammera ? Bo jeśli TK i Skaveni znajdą się w dwójce, to z dużych na 3 zostaną Ogry, Krasnale Chaosu, Wojownicy Chaosu i Demony. Kislev by wtedy idealne pasował jako bufor między Imperium z Chaosem.

Arroyo
17-04-2017, 15:19
Wybacz ale to nie moją opinia że Gelt i Kemmler są bezużyteczni, a tych co grają turnieje w TW Warhammer. Tobie może się nimi gra dobrze, ale oni są słabi. Po co brać Kemmlera skoro Manfred jest bardziej użyteczny. Magami się nie gra gorzej, oni są po prostu nie warci kasy w multi. Po co brać w Multi Gelta, skoro bierzesz Czarodzieja z magią życia lub innego, i masz do wyboru Lordów jak Volkmar albo Borys jeśli skończyłeś kampanię Zwierzaków, którzy mogą sporo więcej. Ale to off top, nie miejsce na taką dyskusję.

Widzisz, problem z tym dlc polega na tym że ktoś w CA obiecał informacje w dniu 31 marca. Nie było jej. Ja nie żądam daty premiery, ale przynajmniej mogli by ujawnić cześć informacji co może zawierać. Ja tylko uważam że skoro ta gra naprawdę sporo nas kosztowała, to chociaż gdy nie dostajemy dlc, to balans multi powinien pracować pełną parą.

Swoją drogą wszyscy myślą że dostaniemy Kislev. Ja nie widzę takich przesłanek. W takim razie trójka będziesz skupiona na zły frakcjach Warhammera ? Bo jeśli TK i Skaveni znajdą się w dwójce, to z dużych na 3 zostaną Ogry, Krasnale Chaosu, Wojownicy Chaosu i Demony. Kislev by wtedy idealne pasował jako bufor między Imperium z Chaosem.
Ogry akurat nie pasują do ras zła. To rasa raczej neutralna - wieczne wojny z Smoczymi Ogrami (czyt. sługami Chaosu), a także częste napady na konwoje ludzkie itd. nie czynią z nich raczej rasy zła, co napada często jak Skaveni, Wampiry, Mroczne Elfy i inne sługi Chaosu.
Podsumowując tą część - wieczne wojny z Chaosem czynią ją rasą dobra, lecz przez również napady na konwoje innych ras tj. ludzi, krasnoludów i czasem występowanie w roli najemników powoduje, że Królestwa Ogrów są rasą neutralną.
Co do 31 marca - przecież tu chodziło o Warhammera "2". Co do Kislevu... no nie wiem. Fajnie by było, gdyby w ogóle się ukazało, w co nie wątpię. Wątpię z kolei w to, że Tilea wejdzie ze swoim rosterem po świństwie, jaki zrobiło GW z tą rasą (a miała ta rasa potencjał i to spory), nie mówiąc już o Arabii i Estalii.

Baronie, ależ są lasy drobne - choćby od strony Karak Ungor i Pustkowi Chaosu. Swoją drogą poszerzenie spore o północ i południowy biegun to byłoby już coś ;) Na północy pole Wiecznej Bitwy (cokolwiek to jest, nawet ja tego nie wiem) aż prosi się o dodanie plemion Chaosu tj. Kurganów, Hungów, Tongów, Aeslingów itd.

ares354
17-04-2017, 15:48
Ogry akurat nie pasują do ras zła. To rasa raczej neutralna - wieczne wojny z Smoczymi Ogrami (czyt. sługami Chaosu), a także częste napady na konwoje ludzkie itd. nie czynią z nich raczej rasy zła, co napada często jak Skaveni, Wampiry, Mroczne Elfy i inne sługi Chaosu.
Podsumowując tą część - wieczne wojny z Chaosem czynią ją rasą dobra, lecz przez również napady na konwoje innych ras tj. ludzi, krasnoludów i czasem występowanie w roli najemników powoduje, że Królestwa Ogrów są rasą neutralną.
Co do 31 marca - przecież tu chodziło o Warhammera "2". Co do Kislevu... no nie wiem. Fajnie by było, gdyby w ogóle się ukazało, w co nie wątpię. Wątpię z kolei w to, że Tilea wejdzie ze swoim rosterem po świństwie, jaki zrobiło GW z tą rasą (a miała ta rasa potencjał i to spory), nie mówiąc już o Arabii i Estalii.

Baronie, ależ są lasy drobne - choćby od strony Karak Ungor i Pustkowi Chaosu. Swoją drogą poszerzenie spore o północ i południowy biegun to byłoby już coś ;) Na północy pole Wiecznej Bitwy (cokolwiek to jest, nawet ja tego nie wiem) aż prosi się o dodanie plemion Chaosu tj. Kurganów, Hungów, Tongów, Aeslingów itd.

Chodzi o to że trójka nie ma żadnego reprezentanta tych "dobrych". Co do 31 to tak miała być duża zapowiedz, ale obiecali też informacje o Old Friend. Dlatego choć by z tego powodu wydaje Mi że jeśli ma Kislev trafić do gry to właśnie wtedy. Ciężko będzie CA zarobić na trójce jeśli wszystko co będzie tam dostępne będzie wokół Chaosu i Demonów z lekką szczyptą Ogrów. Dla Mnie np. trójka jeśli chodzi o dostępne rasy jest uboga bo jakimś wielkim fanem Chaosu nie jestem.

Krwawy_Baron
17-04-2017, 15:54
Są, ale nie jest to ciągła nieprzekraczalna ściana drzew jak na stepach w Rome 2 czy Attyli.

A co takiego GW zrobiło z Tileą? Śledzę od jakiegoś czasu temat Warhammera po różnych redditach i wydawało mi się, że Tilea jest pozostawiona sama sobie

Arroyo
17-04-2017, 16:00
Są, ale nie jest to ciągła nieprzekraczalna ściana drzew jak na stepach w Rome 2 czy Attyli.

A co takiego GW zrobiło z Tileą? Śledzę od jakiegoś czasu temat Warhammera po różnych redditach i wydawało mi się, że Tilea jest pozostawiona sama sobie
Co do Tilei (z tego, co się orientuję, urodziłem się w latach 90.tych ubiegłego wieku, nie znam więc do końca sprawy) chodziło o to, że gracze nie wiedzą, skąd powstał taki myk jak Tilea, figurki były drogie, przez co nie były one grane - AB ostatni i pierwszy zarazem mieli właśnie w czasie 5 edycji i na tym zakończyli mimo, że mogłeś armiami z nich grać jeszcze w szóstej i siódmej. I o ile Krasie Chaosu po podobnym myku wróciły w 8 edycji, tak Tilea na zawsze została pogrzebana. Zwłaszcza po wątkach z White Dwarfach, gdzie Skaveni w czasie przed Burzą Chaosu, a po śmierci Borgio Oblężyciela najpierw palą Miragliano, a potem rzucają na kolana całą Tileę.

Krwawy_Baron
17-04-2017, 16:04
Co do Tilei (z tego, co się orientuję, urodziłem się w latach 90.tych ubiegłego wieku, nie znam więc do końca sprawy) chodziło o to, że gracze nie wiedzą, skąd powstał taki myk jak Tilea, figurki były drogie, przez co nie były one grane - AB ostatni i pierwszy zarazem mieli właśnie w czasie 5 edycji i na tym zakończyli mimo, że mogłeś armiami z nich grać jeszcze w szóstej i siódmej. I o ile Krasie Chaosu po podobnym myku wróciły w 8 edycji, tak Tilea na zawsze została pogrzebana. Zwłaszcza po wątkach z White Dwarfach, gdzie Skaveni w czasie przed Burzą Chaosu, a po śmierci Borgio Oblężyciela najpierw palą Miragliano, a potem rzucają na kolana całą Tileę.
Dzięki za rozjaśnienie sprawy, ja również jestem z ostatniej dekady ubiegłego milenium i też nie wiedziałem w czym rzecz

No ale nadzieja umiera ostatnia, ale że będzie szło na Tilei zarobić $, to może jeszcze CA ugada się z GW o przywrócenie tej nacji do życia - a szansa jest, bo Miragliano ma unikatowy budynek w rozwoju osady

Arroyo
17-04-2017, 16:08
W ogóle z tego, co pamiętam to całościowo Warhammer od 6 edycji wzwyż zaczął być robiony pod względem armybooków już nie przez graczy, a czysto marketingowców - do 7 edycji było jakoś spoko, potem to już wszystko trafił szlag.

Co do Tilei to sądzę, że dojdą, podobnie jak Estalia i Arabia - są to zbyt łakome kąski dla potencjalnych graczy, by takie rasy zignorować. Swoją drogą mogliby zrobić dużo większy podział osad w Tilei i Estalii - w obu tych "królestwach" było po kilka księstw, samodzielnie się zwalczających - ba, nawet Borgio Oblężyciel "zjednoczył" Tileę, aż do pamiętnej śmierci w łaźni, na styl Marata. I swoją drogą najlepsze jest to, że nie wiadomo, kto go do końca zabił - albo Lukrecja, która chciała zwalić winę na Vespera, albo Skaveni tego dokonali.

Krwawy_Baron
17-04-2017, 16:25
Estalia? Wątpię. Arabia, jeszcze jest pewna szansa - armia w Warmasterze.

Co do powiększenia ilości miast, na pewno powinni dodać do mapy Sartosę, póki co jest to tylko kawałek lądu. Co do większej ilości miast w Tilei, tu może dało by się jeszcze jedną osadę wcisnąć, ale podzielenie Tilei na dwie prowincje sprawiłoby, że byłoby tam zbyt ciasno.

Arroyo
17-04-2017, 16:30
Estalia o ile wiem to w 3 edycji (hohoho, dawno temu) miała z parę figurek ;) A co do Tilei... nie sądzę, mogłoby CA przeskalować mapę z połączonej kampanii i wepchnąć 2-3 prowincje w Tilei i by było pełno wojen domowych.
GW dało tyle zalążków o rasach i frakcjach poza bitewniakiem, a nie pokusili się nawet o zrobienie jakichś konkretnych armii dla nich - mowa tu o Norsmenach, Albionie, Estalii, Księstwach Granicznych, Arabii (nie licząc Warmastera ;) ), Sartosy, Amazonek, Cathayu, Indu i Nipponu. A szkoda, bo to też był dobry potencjał na potężne armie do bitewniaka/Total War: Warhammer ;)

PS. Jak ktoś mógłby mi podesłać fizycznie (książkę) armybooka Skavenów z 7 edycji po polsku, byłbym wdzięczny po tysiąckroć ;)

Arnold
17-04-2017, 19:12
Jeśli już drążycie temat Tilei, to ja co najwyżej spodziewałbym się jakieś minor-race packa zbiorczego dla Estalii, Tilei, Border Princes, gdzie każda z tych nacji mialby wspólny rooster z paroma odstępstwami. Trochę bardziej rozbudowane niż to było w M2TW jeśli o Milan, Venice, Papiestwo i Sycylię szło.

Lepsze takie rozwiązanie niż ctrl+c, ctrl+v z Imperium.

Gobbla
18-04-2017, 17:12
Tym niemniej za górami jest tylko mgła wojny (nie ma ściany z lasu jak w Rome II na stepach) - czyli jakieś tereny na wschodzie kiedyś dostaniemy - kiedy? Prawdopodobnie właśnie w III.

Kolego! Nawet mnie nie strasz, że moje ukochane i wyczekiwane Ogry dostaniemy dopiero w III :(.

Arroyo
18-04-2017, 18:03
Kolego! Nawet mnie nie strasz, że moje ukochane i wyczekiwane Ogry dostaniemy dopiero w III :(.
Obawiam się, że jednak w III.

Asuryan
18-04-2017, 18:24
Od dawna wiadomo że Królestwa Ogrów w III. Co prawda według tamtej zapowiedzi miały być ze Skavenami, a II tylko z elfami i jaszczuroludźmi.

Tilea była opisana w AB Dogs of War, Estalia czy Arabia nie były opisane w żadnym AB (nie licząc fanowskich).

ares354
18-04-2017, 20:42
Od dawna wiadomo że Królestwa Ogrów w III. Co prawda według tamtej zapowiedzi miały być ze Skavenami, a II tylko z elfami i jaszczuroludźmi.

Tilea była opisana w AB Dogs of War, Estalia czy Arabia nie były opisane w żadnym AB (nie licząc fanowskich).

Jednak Arabia jest w Warmaster, plus będzie dość pusto bez nich dla TK mimo wszystko.

Asuryan
18-04-2017, 22:15
Z tym że Warmaster to już osobna gra, a więc i licencja, podobnie jak z Man'O'War.

Kijkowaty
19-04-2017, 14:50
Z tym że Warmaster to już osobna gra, a więc i licencja, podobnie jak z Man'O'War.

Nie do końca, podejrzewam, że to działało w odwrotną stronę. Licencję na grę komputerową "Man'O'War" dostała pewna firma i dostali wyłączność. Stąd nie mogły się pojawić statki w Total War.
Licencja na "Warmaster" zaś jest wolna i leży w rękach GW.
Sytuacja zupełnie inna.

Asuryan
19-04-2017, 15:13
Pytanie czy cena jaką za nią krzykną nie okażę się zaporową dla CA/Segi.
Statki to mogą się pojawić co najwyżej w zmywarce lub w zlewie ;). A co do pojawienia się okrętów w Total War, to też podejrzewam iż jest to tylko kwestia ceny i dogadania się z Evil Twin Artworks. Tym bardziej, że ich gra jest zręcznościowa, a nie strategiczna - więc nie zachodziłby konflikt interesów.

Krwawy_Baron
Świeże info z fejsa: jeżeli ktoś już posiada "Blood for the Blood God", nie będzie musiał kupować jego odpowiednika do WH 2

Arroyo
Tutaj zgadzam się z Kijkowatym. Druga sprawa - znów update w bazie danych z zawartością do Warhammer 1.
Co do Estalii i Arabii - przypadkiem nie było pewnych jednostek z tych ras w Psach Wojny? ;) Brak osobnego rostera dla pierwszej frakcji powoduje, że gra Carcassonne na południu jest nudna niczym oglądanie The Room, bo nie ma unikatowego rosteru, a bój wygląda tak, jakbyś bił się przeciw jednemu z księstw Imperium. Co do Arabii z kolei... gra nimi byłaby ciekawa. Po pierwsze moglibyśmy rozprawić się z Ożywieńcami ze wschodu. Po drugie można by było ponownie sułtanat stworzyć i odegrać się na Piratach z Sartosy, Tileańczykach, Estalijczykach i Bretonnii ;) Oczywiście pod warunkiem, że otrzymają unikatowy roster (mogliby nawet walnąć roster z fanowskiego AB, mi to rybka).

Baronie, wygląda więc na to, że będzie to działać jak krew do Shoguna 2 ;)

Asuryan
19-04-2017, 15:19
1 oddział z Arabii i 1 oddział z Estalii, naprawdę ilość na podstawie której można zrobić dwie kompletne armie ;)
Tileańska była większość oddziałów, specjalne postacie (nawet elfi renegat na smoku rezydował w Tileii). Tilea miała w tym AB Psy Wojny opisaną geografię, politykę i historię - czyli coś czego nigdy oficjalnie nie miała Estalia i Arabia.

A od fanowskich AB, to są lub będą mody.

Krwawy_Baron
19-04-2017, 15:23
Baronie, wygląda więc na to, że będzie to działać jak krew do Shoguna 2 ;)
Czyli kolejny argument popierający nasz pogląd iż WH2 będzie działał jak Zmierzch Samurajów

Uzupełniając post Asuryana: przy czym zarówno ten 1 oddział Arabii i 1 Estalii to najemnicy z Dogs of War

Kijkowaty
19-04-2017, 16:14
A od fanowskich AB, to są lub będą mody.

Twórcy w jednym z wywiadów, nie wykluczyli uzupełniania rosterów o materiały nieoficjalne. Niemniej zaznaczyli, że póki co skupiają się na tym co oficjalne i zobaczy się z czasem.

SaperHeart
19-04-2017, 17:35
IMO mogliby zrobić z Brettonia i innymi Rasami tak jak to zrobili w przypadku WE, że Orion i Drewniak mają dostęp tylko do charakterystycznych jednostek dla siebie, tzn. Ungrim miałby tylko dostęp do Zabójców, Fraya np. do pielgrzymów, ktoś tam jeszcze do czegoś i dopiero w przypadku zdobycia danego miasta/prowincji można by było werbowac dane jednostki.
Dobrze wiemy, że zabójcy mogą tylko złożyć przysięgę w Karak Kadrin, a budowanie świątyń w innych miejscach jest tylko wymysłem CA. Ogólnie podoba mi się sprawa z Imperium gdzie żeby powołać rycerzy z danego zakonu trzeba posiadać dany budynek w danym mieście.
CA mogłoby pomyśleć coś w tym kierunku, sprawiając, że każdy region byłby naprawdę unikalny i gracz zastanawiał by się czy warto najpierw tą prowincje podbić czy tamta. Dodatkowo, buildy każdej z frakcji różniły by się znacząco o te jednostki do, których mają dostęp, a do których nie.

Arroyo
22-04-2017, 23:51
Wyczuwam, że w najbliższym czasie tj. w tym tygodniu dadzą co najmniej jedno info/dwa infa o kolejnych jednostkach z Warhammera II. Póki co poza pierwszym trailerem to ujawnili nam Bastiladony, Świątynną Straż, Maga-Kapłana Slannów i Mrocznego Lorda, czyli bilans 3x Jaszczury i 1x Mroczne Elfy.

Szymblok
23-04-2017, 09:53
Myślicie, że kiedy oficjalnie potwierdzą Skaven'ów?

Chaak
23-04-2017, 10:39
W sumie to pierwszym trailerem ich potwierdzili. Poza tym CA mówiło o czterech startowych rasach, więc jak dla mnie wszystko jest jasne.

Ituriel32
24-04-2017, 09:47
Jak na razie podoba mi się tempo podawania pojedynczych grafik koncepcyjnych.

Jeśli dobrze przeczytałem to w tym tygodniu na ich transmisji, ma być coś o połączonej mapie.

Grece standardowo robi zamieszania.
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/n1/2w2iyd751keh.png
Ale to trochę uwierzytelnia opcje Kislevu jako starego przyjaciela. Choć trochę to się nie zgadza z moją wizją Młota3. Ale stary przyjaciel ma być czymś trochę większym, co już samo w sobie będzie dobre.

Ja po cichu zaczynam się nakręcać na jaszczurki i szczurki (choć tu nie podali na razie żadnej informacji). Nie licząc wysokich elfów, których szczeże nie lubię, to Młotek2 będzie mieć bardzo fajne nacje dla mnie do zabawy (liczę że TK będzie pre-orderem).

- - - - - - - - -

Wie ktoś może kiedy można się spodziewać jakieś większej promocji na dlc do młota? Bo strasznie zaczynam się nudzić i zaczynam myśleć o zabawie zwierzakami.

Arroyo
24-04-2017, 10:11
Więc tak:
-Jutro prawdopodobnie dostaniemy od CA kolejną jednostkę - obstawiam Wysokie Elfy tym razem.
-W środę standardowo transmisja
-Z drugiej strony zamiast Kislevu może być równie co jakaś ogromna paczka LL'ów z jednostkami - wiecie, na zasadzie "Tego, co nie dodaliśmy wcześniej, a będzie pasować na przygotowanie gruntu starym rasom przed Warhammer 2"
-Jaszczury akurat już jakieś info dostały - w sensie jednostek, bo ostatnio zaprezentowali Bastiladony i Świątynną Straż
-Przeceny to raczej na maj wyczuwam tak najprędzej.

A żeby nie być gołosłownym, na dole w spoilerze daję listę jednostek i LL'ów, których mogliby dać jako jedna wielka paczka "The Old Friend"

Imperium:

Mag Śmierci
Mag Metalu
Lord Czarodziej (8 typów)
Wielki Mistrz

Rycerze Białego Wilka
Rycerze Panter
Łowcy
Łucznicy
Niebiański "Wicher" - chodzi o ołtarz Niebiańskich Czarodziei

LL: Borys Todbringer - kampania, Marius Leitdorf, Kurt Helborg, Ludwig Schwarzhelm, Markus Wulfhart
Legendarny Bohater (na styl Zielonego z Bretki) - Luthor Huss/Valten

Bretonnia:

LL: Bohemond "Zabójca Bestii" z Bastonne, Tancred z Quenelles

Krasnoludy:

Wierzchowce dla Lorda
Zabójca Smoków

LL: Thorek Żelazna Brew, Grimm Burloksson, Alrik Ranulfsson, Kazador z Karak Azul

Zielonoskórzy:

Herszt Dzikich Orków, Wielki Szaman Dzikich Orków, Wielki Szaman Nocnych Goblinów
Duża Szef Orków, Dzikich Orków, Nocnych Goblinów, Szaman Dzikich Orków, Szaman Goblinów
Dzidomiot, Sieciarze Nocnych Goblinów, Ujerzdżacze Paszczaków, Kamienne i Rzeczne Trolle
LL: Gorbad Żelazoszpony, Gitilla Łowca, Snagla Grobspit, Morglum Skrencikark

Zwierzoludzie:

Zwiastun Zagłady (wg gry pewnie Byk Zagłady), Wielki Szaman
Wódz Gorów
Rydwan Tuskgora
Dżaberslyt

LL: Gorthor
Legendarny Bohater - Moonclaw

Wampiry

Podział Wampirów na 5 typy tj. dodanie Nekrarchów, Lahmii i Krwawych Smoków; Lord Wampir (Śmierć, Cień), Mistrz Nekromanta (Śmierć)
Nekromanta (Śmierć), Upiór z kurhanu
Duchy, Tron Sabatów, Bestia z Zaświatów, Chmary Nietoperzy

LL: Zachariasz, Melkhior, Konrad von Carstein, Walach Harkon
Legendarny Bohater - Krell

Wojownicy Chaosu

Wojenny Ołtarz Chaosu
LL: Scyla Anfingrimm, Aekold Helbrass, Valnir, Arbaal, Throgg
Legendarny Bohater - Galrauch

Leśne Elfy

Kapitan Polany
Pieśniarz Czarów z resztą z 8 typów magii
Tancerz Cienia (Cień)

Wielki Jeleń (Wierzchowiec)
LL: Drycha, Naestra & Arahan (model z Skarsnika i Gobbli byłby ok, że jak całe HP zejdzie do 0 to obie umierają), Araloth, Naieth, Gruarth, Sceolan

Takie istoty jak Grom, Ariel, Neferata i jednostki: Slaughterbrute, Bestia z Wiru, magowie Wysokiej i Mrocznej Magii dla WE przewiduję raczej już jako dodatkową paczkę przy premierze dwójki. Resztę raczej w paczce do 3 części (tj. Gorgonę, resztę LL'ów Chaosu, Lordów Chaosu, Orków itd.)

EDIT: Ungrim w Karak Kadrin też byłby spoko, ale raczej przy 3 części, gdy dojdą Ogry.

Ituriel32
24-04-2017, 10:29
Brak konkretnego infa tyczył się szczurków.

Zaś w opcje uzupełniania braków nie wierzę, bo po prostu za dużo tego to raz, a dwa to stracą materiał na teoretyczne dlc.
Ale jakbyś miał rację to może być, bo na samą myśl o grywalnym Karak Kadrin z Ungrimem i zabójcami to zaraz bym zaczął klaskać.

ares354
24-04-2017, 15:18
Więc tak:
-Jutro prawdopodobnie dostaniemy od CA kolejną jednostkę - obstawiam Wysokie Elfy tym razem.
-W środę standardowo transmisja
-Z drugiej strony zamiast Kislevu może być równie co jakaś ogromna paczka LL'ów z jednostkami - wiecie, na zasadzie "Tego, co nie dodaliśmy wcześniej, a będzie pasować na przygotowanie gruntu starym rasom przed Warhammer 2"
-Jaszczury akurat już jakieś info dostały - w sensie jednostek, bo ostatnio zaprezentowali Bastiladony i Świątynną Straż
-Przeceny to raczej na maj wyczuwam tak najprędzej.

A żeby nie być gołosłownym, na dole w spoilerze daję listę jednostek i LL'ów, których mogliby dać jako jedna wielka paczka "The Old Friend"

Imperium:

Mag Śmierci
Mag Metalu
Lord Czarodziej (8 typów)
Wielki Mistrz

Rycerze Białego Wilka
Rycerze Panter
Łowcy
Łucznicy
Niebiański "Wicher" - chodzi o ołtarz Niebiańskich Czarodziei

LL: Borys Todbringer - kampania, Marius Leitdorf, Kurt Helborg, Ludwig Schwarzhelm, Markus Wulfhart
Legendarny Bohater (na styl Zielonego z Bretki) - Luthor Huss/Valten

Bretonnia:

LL: Bohemond "Zabójca Bestii" z Bastonne, Tancred z Quenelles

Krasnoludy:

Wierzchowce dla Lorda
Zabójca Smoków

LL: Thorek Żelazna Brew, Grimm Burloksson, Alrik Ranulfsson, Kazador z Karak Azul

Zielonoskórzy:

Herszt Dzikich Orków, Wielki Szaman Dzikich Orków, Wielki Szaman Nocnych Goblinów
Duża Szef Orków, Dzikich Orków, Nocnych Goblinów, Szaman Dzikich Orków, Szaman Goblinów
Dzidomiot, Sieciarze Nocnych Goblinów, Ujerzdżacze Paszczaków, Kamienne i Rzeczne Trolle
LL: Gorbad Żelazoszpony, Gitilla Łowca, Snagla Grobspit, Morglum Skrencikark

Zwierzoludzie:

Zwiastun Zagłady (wg gry pewnie Byk Zagłady), Wielki Szaman
Wódz Gorów
Rydwan Tuskgora
Dżaberslyt

LL: Gorthor
Legendarny Bohater - Moonclaw

Wampiry

Podział Wampirów na 5 typy tj. dodanie Nekrarchów, Lahmii i Krwawych Smoków; Lord Wampir (Śmierć, Cień), Mistrz Nekromanta (Śmierć)
Nekromanta (Śmierć), Upiór z kurhanu
Duchy, Tron Sabatów, Bestia z Zaświatów, Chmary Nietoperzy

LL: Zachariasz, Melkhior, Konrad von Carstein, Walach Harkon
Legendarny Bohater - Krell

Wojownicy Chaosu

Wojenny Ołtarz Chaosu
LL: Scyla Anfingrimm, Aekold Helbrass, Valnir, Arbaal, Throgg
Legendarny Bohater - Galrauch

Leśne Elfy

Kapitan Polany
Pieśniarz Czarów z resztą z 8 typów magii
Tancerz Cienia (Cień)

Wielki Jeleń (Wierzchowiec)
LL: Drycha, Naestra & Arahan (model z Skarsnika i Gobbli byłby ok, że jak całe HP zejdzie do 0 to obie umierają), Araloth, Naieth, Gruarth, Sceolan

Takie istoty jak Grom, Ariel, Neferata i jednostki: Slaughterbrute, Bestia z Wiru, magowie Wysokiej i Mrocznej Magii dla WE przewiduję raczej już jako dodatkową paczkę przy premierze dwójki. Resztę raczej w paczce do 3 części (tj. Gorgonę, resztę LL'ów Chaosu, Lordów Chaosu, Orków itd.)

EDIT: Ungrim w Karak Kadrin też byłby spoko, ale raczej przy 3 części, gdy dojdą Ogry.

Bardzo bym w to chciał wierzyć, ale to jest niemożliwe. Zawartość tego o czym piszesz, jest większa od wszystkiego co CA dało do starych ras od premiery gry. Dodanie takiej ilości postaci, jednostek, jakie proponujesz już do samego Imperium było by czymś!. Zapomniałeś o Mistrzu Inżynierze i jego unikalnym rumaku. A poza tym nie może być by Imperium nie dostało jakieś prowincji grywalnej bo kooperacja w jednej rasie będzie niemożliwa i z tego powodu uważam że będzie to Middenland bo mają sporo unikalnych jednostek, kapłana Wilka i tak dalej. Karl powinien dostać smoka w końcu Lore zobowiązuje.

Osobiście uważam że Valten do gry trafi dopiero w 3 części. Bretonnia to raptem dwie postacie więc to żaden problem.

Co do Wampirów, kolejny Carstein wzbudzi sporo hejtu, Krell może dojść. Chaos wydaje się wraz z Zwierzoludzmi spoko, pytanie czym Byk Zagłady nie powinien być Lordem Zwierzaków > ?

Osobiście uważam że Zwierzakom należą się bardziej Lordowie i LL związani z bykami. Skoro mamy Gorebulla jako Bohatera, Byk Zagłady jako Lord i Taurox jako LL. Wtedy Byki maja pełnoprawną reprezentację swoich pobratymców w grze. Z jednostek nie widzę Ghorgona.

Do reszty się nie przyczepiam, ale wszystko na raz nie wjedzie. Osobiście uważam że pewne jednostki czy Lordowie nigdy do gry nie trafią, bo CA na nich nie zarobi bądź sega.

Arroyo
24-04-2017, 15:42
Bardzo bym w to chciał wierzyć, ale to jest niemożliwe. Zawartość tego o czym piszesz, jest większa od wszystkiego co CA dało do starych ras od premiery gry. Dodanie takiej ilości postaci, jednostek, jakie proponujesz już do samego Imperium było by czymś!. Zapomniałeś o Mistrzu Inżynierze i jego unikalnym rumaku. A poza tym nie może być by Imperium nie dostało jakieś prowincji grywalnej bo kooperacja w jednej rasie będzie niemożliwa i z tego powodu uważam że będzie to Middenland bo mają sporo unikalnych jednostek, kapłana Wilka i tak dalej. Karl powinien dostać smoka w końcu Lore zobowiązuje.

Osobiście uważam że Valten do gry trafi dopiero w 3 części. Bretonnia to raptem dwie postacie więc to żaden problem.

Co do Wampirów, kolejny Carstein wzbudzi sporo hejtu, Krell może dojść. Chaos wydaje się wraz z Zwierzoludzmi spoko, pytanie czym Byk Zagłady nie powinien być Lordem Zwierzaków > ?

Osobiście uważam że Zwierzakom należą się bardziej Lordowie i LL związani z bykami. Skoro mamy Gorebulla jako Bohatera, Byk Zagłady jako Lord i Taurox jako LL. Wtedy Byki maja pełnoprawną reprezentację swoich pobratymców w grze. Z jednostek nie widzę Ghorgona.

Do reszty się nie przyczepiam, ale wszystko na raz nie wjedzie. Osobiście uważam że pewne jednostki czy Lordowie nigdy do gry nie trafią, bo CA na nich nie zarobi bądź sega.
1. Wiele rzeczy było niemożliwych, a co teraz mamy? Większość rosterów u części ras. Co do braków - faktycznie o nich zapomniałem, za co przepraszam.
2. Nie raptem 2 postacie - odsyłam do AB z 5 edycji. Lordów mają tam mnóstwo.
3. Co z tego? To było o Konradzie - im więcej LL'ów tym lepiej. Byk Zagłady jest Lordem Zwierzaków, ale w grze go nie ma jeszcze. Krell jako legendarny bohater - jak najbardziej mógłby być.
4. Oczywiście. A Gorgona napisałem, że prędzej w 3 części - Królestwa Ogrów mają też coś a'la Gorgony, więc konwersja dla Zwierzaków to raptem kilka kliknięć z tego modelu :) Wystarczyło doczytać 2 ostatnie akapity.
5. Wiadomo, że wszystkiego naraz nie dostaniemy, ale myślenie, że pewne jednostki nigdy do gry nie trafią... jakoś nie chce mi się w to wierzyć i tu nie chodzi mi o marketing, a o zdanie graczy.

Ituriel, mniej więcej trafiłem, że coś w tym tygodniu pyknie, czyli Zimnokrwiste i konwersja ich dla Jaszczurek. A skoro pochodzą z okolic Hag Graef i z Lustrii to już mam pomysł wprowadzenia ich w Kampaniach Starego Świata ^^ A skoro już wiadomo, że Mroczne Elfy mogą mieć mocny roster, to... all hail the Witch King!

Zunaboxe
24-04-2017, 22:14
1. Wracając do pomysłu kilku klanów Skavenów: mogliby zostać skonstruowani podobnie do Leśnych Elfów przy założeniu ich własnego surowca (Spaczenia). Wtedy za jednostki charakterystyczne dla innych klanów płaciłyby Spaczeniem - tak jak Leśne Elfy bursztynem. Ewentualnie mogłaby być "jedna rasa" Skavenów, a za budowę klanowych budynków/technologi/bohaterów (siewcy zarazy?) płaciłoby się Spaczeniem. Sam Spaczeń mógłby być w określonych miejscach (w miejsce części towarów handlowych - szczurki raczej nie handlują). W kampanii Nowego Świata pasowałoby żeby Spaczeń dostawały Szczurki za niszczenie Wiru lub czegoś co go podtrzymuje (nie znam się).

2. Mam nadzieję, że Królowie Grobowców w łączonej kampanii wniosą nowe "życie" do Złych Ziem (podobnie jak Szczurki w Karak Osiem Szczytów). Cały czas przeszkadza mi brak różnorodności tam - albo hegemonia Krasnoludów (to najczęściej) lub orków.

3. Jako DLC - Starego Przyjaciela obstawiam Middenheim. Przekonuje mnie brak jeszcze osobnej lokacji dla Imperium. Ciekawym rozwiązaniem mogłoby zostać obdarzenie go funkcją Imperatora. Może przy konfederacji można byłoby zostawić Karla ("dla Większego Dobra") ;) Przeciwko Kislevowi (pomijam kwestie strategii marketingowej w kontekście W3) przemawia do mnie cisza związana z tym DLC. Wydaje mi się, że dodanie oryginalnej frakcji to duże wydarzenie marketingowe - ile czasu przecież chwalili się Bretonią. Chociaż wszystko może się jeszcze zdarzyć. W każdym razie obstawiam Subfrakcje dla Imperium.

4. Ciekaw jestem ogromnie łączonej kampanii - ciekawe czy zachowają mechanikę z W2 (wzmacnianie Wiru itp.). I co z ograniczeniami zajmowania prowincji w nowym świecie. Pozostaje czekać na informacje :)

Arroyo
24-04-2017, 22:44
2. Raczej tak, ba - sądzę, że również dodanie klanów Skryre (pozdrawiam Skavenblight xD) i Moulder (Piekielna Otchłań w górach nad Kislevem) doda coś do gry Chaosem (w przyszłości i Kislevem) i Imperium.
3. No nie wiem, raczej sądzę, że Kislev będzie.
4. W Nowym Świecie rasy z Nowego Świata podobno będą mogły podbijać sobie wszystko do woli.

Ituriel32
25-04-2017, 07:50
Na połączonej mapie też ma nie być blokady podbojów. Lub coś na zasadzie przyczółków leśnych elfów.

Ja to chciałem by każda z ras w starym świecie miała 3-4 miejsca startowe niczym zieloni i Bretka. Stąd jestem nie pocieszony stanem posiadania Imperium i krasnoludów.
Bardzo liczę że przed premiera młota 2, chociaż imperium wzbogaci się o alternatywną miejscówkę.

Arroyo
25-04-2017, 07:53
Jak już wielokrotnie pisałem, aktualnych Lordów Imperium nie ma sensu dawać do innych prowincji - co innego możliwych Markusa Wulfharta, Kurta Helborga, Ludwiga Schwarzhelma czy Mariusa Leitdorfa.
U Krasiów to już co innego, bo Ungrim w Karaz-A-Karak?! To trochę przesadzili.

Ituriel32
25-04-2017, 08:21
Ci ca są teraz w grze są dani dobrze do Aldolfu bo to w końcu stolica całego imperium i to w niej znajduje się większość siedzib najważniejszych instytucji (czyli kolegium magi i to religijne coś od Sigmara). Co nie zmienia faktu że jakiś inny land by się przydał, bo zabawy. Skoro wampiry mają 5 LL, zieloni i brodacze po 4 to i Imperium może mieć więcej niż 3.

Gobbla
25-04-2017, 16:28
Jak myślicie, dostaniemy FLC z Middenlandem (Todbringer jako LL w kampanii) i Mousillon (Czerwony Diuk jako LL) ? Grzechem byłoby tego nie zaoferować...

ares354
25-04-2017, 16:56
Tylko z tych Lordów co zostali w Imperium jeśli kierujemy się wyłącznie AB, dowodzić armią może Kurt oraz Marius. Markus jest wielkim łowczym, on raczej nie ma władzy nad armią, za to świetny był by z niego Bohater który mógł by z pojawieniem własnej osoby dodać łowców i jego jego specjalny regiment łowców. Chyba że się mylę i Markus może, ale tego pewny nie jestem.

Kurt z kolei to Czempion który nosi ze sobą Chorągiew, raczej unikalny bohater dla kampanii Karla, w końcu jego ochroniarz. Z AB mamy tylko Elektora Mariusa. Ale jest oczywiście Borys i Middenland z całą unikalną armią oddaną Al Ulricowi.

Ale swoją drogą Ungrim powinien dostać Karak Kadrin, może wraz z pojawieniem się Kislevu i rozbudową Chaosu oraz demonów.

Gobbla
25-04-2017, 17:21
Kurt z kolei to Czempion który nosi ze sobą Chorągiew, raczej unikalny bohater dla kampanii Karla, w końcu jego ochroniarz.

A to przypadkiem Ludwig Schwarzhelm nie jest osobistym ochroniarzem Karola Franciszka?

Mam jeszcze takie pytanko do zorientowanych. W której edycji WHFB w armii chaosu pojawiły się Mamuty? Oto przykład:

http://vignette3.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/0/0b/Au04_open_2.jpg/revision/latest?cb=20140614165001

Jednostka zwie się Angkor Father of Mammoths. To jakaś nieoficjalna, specjalna edycja figurek? Przyznam, że gdyby CA zdecydowało się wprowadzić grywalną Norskę to mamuty mogłyby się prezentować zacnie na polu bitwy.

Arroyo
25-04-2017, 17:40
A to przypadkiem nie jest Tamurkhan?

Gobbla
25-04-2017, 17:51
A to przypadkiem nie jest Tamurkhan?

Chyba nie. Ten, o którym mówisz jeździ na takiej gadzinie:
http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Toad_Dragon

Swoją drogą też wygląda zajebiście.

http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Tamurkhan

Lol, właśnie zdałem sobie sprawę jak wiele jeszcze zostało potencjału do wdrożenia. Choćby i dla takich Norsmenów. Armia bez oficjalnego armybooka mogłaby być jedną z bardziej klimatycznych.

Arroyo
25-04-2017, 17:59
Chodziło mi o twór książkowy pt. Tamurkhan Throne of Chaos.

ares354
25-04-2017, 18:00
A to przypadkiem Ludwig Schwarzhelm nie jest osobistym ochroniarzem Karola Franciszka?

Mam jeszcze takie pytanko do zorientowanych. W której edycji WHFB w armii chaosu pojawiły się Mamuty? Oto przykład:

http://vignette3.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/0/0b/Au04_open_2.jpg/revision/latest?cb=20140614165001

Jednostka zwie się Angkor Father of Mammoths. To jakaś nieoficjalna, specjalna edycja figurek? Przyznam, że gdyby CA zdecydowało się wprowadzić grywalną Norskę to mamuty mogłyby się prezentować zacnie na polu bitwy.

Jest jego ochroniarzem oraz nosi ze sobą w bój chorągiew. Dlatego uważam że powinien być jak Krell dla Kemmlera, dostępny w kampanii jeśli gram Karlem, a w multi dla wszystkich w końcu to Czempion Imperium.

Arroyo
27-04-2017, 14:09
Ares, nie - ochroniarzem jest Ludwig Schwarzhelm, a Kurt Helborg to przywódca Rycerzy Reiklandu. Ludwiga bardziej widzę jako dodatkowego LL'a również.

Ale przejdźmy do innej sprawy - Srebrne Hełmy dla Wysokich Elfów ujawnione:
https://scontent.fbud2-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/18077118_1446506172091245_226779335766702017_o.jpg ?oh=d2665194f401cc1a65642795191f6117&oe=597DEDDA
Czyli po raz kolejny trafiłem.
Przewiduję, że w nast. tygodniu kolejne 2 jednostki pewnie ujawnią + jakiś filmik może.

ares354
27-04-2017, 20:14
Ares, nie - ochroniarzem jest Ludwig Schwarzhelm, a Kurt Helborg to przywódca Rycerzy Reiklandu. Ludwiga bardziej widzę jako dodatkowego LL'a również.

Ale przejdźmy do innej sprawy - Srebrne Hełmy dla Wysokich Elfów ujawnione:
https://scontent.fbud2-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/18077118_1446506172091245_226779335766702017_o.jpg ?oh=d2665194f401cc1a65642795191f6117&oe=597DEDDA
Czyli po raz kolejny trafiłem.
Przewiduję, że w nast. tygodniu kolejne 2 jednostki pewnie ujawnią + jakiś filmik może.

Przecież pisałem że Ludwik to ochroniarz Imperatora oraz jego wybraniec, najlepszy szermierz w armii Imperium. Kurt to Mistrz Zakonu Rycerzy Reiklandu jak pisałeś, oraz Marszałek Armii Imperium, drugi najważniejszy wojskowy po Cesarzu. Co niby źle napisałem ?

W moim przekonaniu Kurt musi być LL, a Ludwik legendarnym bohaterem. De facto jest on lepszym szermierzem od Borysa, Karla i tylko Kurt w Imperium uchodzi za kogoś kto mógłby się z nim równać w walce.

Arroyo
27-04-2017, 20:18
...Nevermind. Skupmy się lepiej teraz nad tym, co wypuszczają, a potem będziemy znów jojczyć na braki w aktualnej wersji. Pamiętaj, że będą tak czy siak te rostery łatać.

ares354
27-04-2017, 22:10
...Nevermind. Skupmy się lepiej teraz nad tym, co wypuszczają, a potem będziemy znów jojczyć na braki w aktualnej wersji. Pamiętaj, że będą tak czy siak te rostery łatać.

Uzbroiłem się w cierpliwość i czekam na info o Starym Przyjacielu, do tego czasu zero narzekania, będzie czas potem :P

Arroyo
29-04-2017, 22:39
Drodzy państwo, zła wiadomość. Al Bickham potwierdził, że podobno nie będzie DLC w premierę Warhammera 2.
http://www.eurogamer.net/articles/2017-03-30-total-war-warhammer-2-creative-assembly-answers-the-big-questions - dowód.
Z drugiej strony... zawsze w pre-orderach do TW mieliśmy DLC. Więc trochę średnio ufam zdaniu Alowi.

Asuryan
30-04-2017, 00:46
To bardzo dobra wiadomość, bo zamiast preordera będę mógł zaczekać i kupić później nieco taniej :mrgreen:

Il Duce
30-04-2017, 10:14
Hę? Gdzie to jest napisane? :D. Przeczytałem cały wywiad i powiedzieli, że chcą kontynuować dotychczasową politykę DLC i FLC z WH1 ale wyciągnęli wnioski z wojowników chaosu,słuchają ludzi i dlatego skaveny nie będą pre-orderem,nie ma natomiast mowy o tym,że nie będzie żadnego dlc towarzyszącego premierze(ja w tekście widzę wręcz potwierdzenie,że takowe dlc będzie)

Pyrrus89
30-04-2017, 10:45
Czyli 4 rasy w podstawce plus DLC? Dla mnie bomba. Szkoda, że na drugą odsłonę przyjdzie nam jeszcze tyle poczekać.

Arroyo
30-04-2017, 12:12
Hę? Gdzie to jest napisane? :D. Przeczytałem cały wywiad i powiedzieli, że chcą kontynuować dotychczasową politykę DLC i FLC z WH1 ale wyciągnęli wnioski z wojowników chaosu,słuchają ludzi i dlatego skaveny nie będą pre-orderem,nie ma natomiast mowy o tym,że nie będzie żadnego dlc towarzyszącego premierze(ja w tekście widzę wręcz potwierdzenie,że takowe dlc będzie)
Gadałem o tym z jednym ze znajomych, ale to muszę jeszcze pogadać, co do tego konkretnego stwierdzenia o DLC pre-orderowym.

Arroyo
06-05-2017, 23:40
Z tą siecią geomantyczną trochę średnio, liczyłem na odnajdywanie zaginionych tablic przez Jaszczuroludzi. Ciekawi mnie zatem, jak odwzorują mechanikę Mrocznych Elfów i Skavenów - o tych drugich obawiam się, by nie byli hordą, a "podróż Pod-Imperium" nie była dokładnie tym samym, co mają Orkowie i Gobliny oraz Krasnoludy.

Krwawy_Baron
07-05-2017, 22:00
Ciekawi mnie zatem, jak odwzorują mechanikę Mrocznych Elfów
Pewnie będą mieli dwie waluty: zwykłe złoto i niewolników (coś jak bursztyn u Leśnych), zdobywanych w najazdach na inne osady. Czarnych arek niestety nie dostaniemy, kiedyś CA już to powiedziała :(

i Skavenów - o tych drugich obawiam się, by nie byli hordą, a "podróż Pod-Imperium" nie była dokładnie tym samym, co mają Orkowie i Gobliny oraz Krasnoludy.
Obawiam się że jest to całkiem prawdopodobne, bo jedyny inny sposób to zrobienie "mapy pod mapą" (choćby same skaveńskie tunele do przemieszczania się wojskiem), a raz że to trochę roboty, dwa nie za bardzo przychodzi mi do głowy jak wyglądała by interakcja między obiema mapami. Ale jedno jest pewne - bitwy nimi będą bardzo ciekawe :D

Turek
08-05-2017, 08:50
Na 100% jednym z rodzajów ruchu u Skavenów będzie podziemna ścieżka. Muszą w końcu dołączyć do podziemnych bitew krasnoludów i zielonoskórych :)

Ituriel32
08-05-2017, 10:53
Ze skavenami jest ten problem że oni na powietrzni mają mało miast. Karak 8 szczytów i chyba to coś między Estalią i Tileą w starym świecie. A reszta to te tajne miasta.

To jest na pewno najbardziej problematyczna rasa, ale jak zrobią to dobrze to niczym wampiry wszystko pozamiata.

Dwa dni temu była aktualizacja młota na steamie. Więc może w końcu coś dadzą, tym bardziej że nie długo targi E3.
https://steamdb.info/app/364360/dlc/

Arroyo
08-05-2017, 10:56
Ituriel, nie do końca. Na lądzie mają: Skavenblight, Piekielną Otchłań, Karak Osiem Szczytów. Do tego pierdyliard miasteczek i fortec pod ziemią lub część straconych Karaków Krasnoludów.

Jaka aktualizacja?

SaperHeart
08-05-2017, 13:22
Wszystkie miasta Skavenów znajdują się pod ziemią i z tego co mi wiadomo to korzystają tylko ze ścieżek podziemnych. To, że na mapie są podane lokalizacje ich miasto to w 90-95%, a nawet w 99%, znajdują się one pod ziemią tak jak to mamy w przypadku krasnoludzkich fortec i nie widzę problemu dodania kolejnych miast do mapy. Dodatkowo, w końcu by dodali rasę, która by mogła podbijać tereny Krasnoludów i Orków oraz stanowiła kontrę na krasnoludy bo niestety OnG dostają w 90% przypadkach na mapie kampanii. Problem może być jedynie z siedzibami znajdującymi się pod ludzkimi miastami, ponieważ w takim przypadku by musieli jakoś rozwiązać sytuacje dwóch lokalizacji w jednym miejscu. Największa wylegarnia w Imperium mieści się pod Nuln. Jestem ciekaw na jaki pomysł wpadli chłopaki z CA.

Kijkowaty
08-05-2017, 15:02
Nie wierzę, że zrobią podwójną mapę z podziemnymi tunelami.
Jeśli by to zrobili to będzie mega trudne do zbalansowania.

Biorąc też pod uwagę plotki jakoby wszystkie frakcje miały dostać coś w stylu posterunków leśnych elfów na terenach których normalnie nie mogli podbijać, to pewnie szczury będą podbijać tereny krasnoludów domyślnie i tylko tam będziemy mieć ich miasta. Reszta to posterunki. I nie będzie podwójnego miasta Nuln (ludzi i szczurów).

Asuryan
08-05-2017, 22:08
Podobno wszystkie rasy z dwójki nie będą miały ograniczeń podbojów.

Chaak
09-05-2017, 00:02
Wiadomo czy odnosi się to tylko do kampanii dwójki, czy tej na połączonej mapie z obydwu części też?

W sumie to Lizaki nie powinny w pełni zajmować prowincji poza swoimi świętymi miastami, także u nich też bym widział coś około posterunku.

Ituriel32
09-05-2017, 06:11
Nowy świat ma zaczynać z dowolnością podboju i osobnymi lokacjami (czyli 8 miejscówek na start, nie liczę teraz dlc do pre ordera).

Na połączonej mapie (czyli tej mega kampanii), rasy ze starego świata też będą mogły podbić wszystko, ale miasta na terenach które wcześniej były nie dostępne mają być mniej wydajne. Taki mieli zamysł, ale jak to wykonają to już nie podali żadnej informacji.

Ituriel32
10-05-2017, 14:09
Jutro oficjalny engine trailer jaszczurek.

Il Duce
10-05-2017, 14:11
Na pewno sporo informacji będzie też na E3,myślę że wtedy poznamy datę premiery i ujawnione zostaną skaveny/rasa z pre-ordera. Ale to dopiero w czerwcu.

Arroyo
10-05-2017, 14:33
<Już przygotowuje Armybooka> Zobaczymy, co tu będzie ujawnione. Mam nadzieję, że trafimy na Karnozaury i Jeźdźców Terradonów tj. latacze i potężne bestie.

Ituriel32
10-05-2017, 14:34
Powoli zaczynam myśleć że młotek2 wyjdzie szybciej niż na gwiazdkę. Ale za to nie będzie już żadnego płatnego dlc do młota1.
Tylko stary przyjaciel, tak na 1,5 miecha przed premierą. Ale co w nim dadzą to już nie mam pojęcia.

Pyrrus89
10-05-2017, 14:38
Arroyo obstawia Kislev. Czyli bez DLC teoretycznie do grudnia? To byłby chyba rekord jeśli chodzi o serię TW.

Szymblok
10-05-2017, 17:52
Myślicie, że z tym trailerem poznamy większą część rosteru itd.?

Arroyo
10-05-2017, 18:06
No raczej. Jutro będę około 18:00, spróbuję się wtedy przyjrzeć trailerowi i wypisać kolejne jednostki w temacie Jaszczuroludzi.

Szymblok
10-05-2017, 18:12
A o której możemy się spodziewać trailer'u?
I jeszcze jedno pytanie - czym jest ten list Wysokich elfów , który CA wczoraj wrzuciło?

Arroyo
10-05-2017, 18:20
Z niego można wywnioskować parę rzeczy:
1. List skierowany jest do Króla Finubara.
2. Teclis będzie zaczynać w Saphery
3. Kroq'Gar będzie zaczynać w Xhotl (miasto w sercu Lustrii)
4. Upadające Bramy mogą być głównym wątkiem Wysokich Elfów tj. odbudowa ich czy coś takiego.

Szymblok
10-05-2017, 18:27
A czym są te Upadające bramy?

Arroyo
10-05-2017, 18:28
Tutaj nie jestem pewien, ale to chodzi chyba o to, co w trailerze miałeś, jak Teclis dotykał kamienia. Mam wrażenie, że te całe "Upadające Bramy" to właśnie te obeliski, z których jeden był bliski upadku ze względu na atak goblińskich hord Groma Grubasa.

Szymblok
10-05-2017, 18:29
Myślisz, że w jakich odstępach czasowych będą następne trailer'y?

SaperHeart
10-05-2017, 19:18
@Szymblok
Z tego co pamiętam to Bramy są miejscami skupiający wiatry magii, które mają za zadanie wzmocnić cały wir. Dlatego akcja Groma mogła doprowadzić do katastrofy.

Arroyo
10-05-2017, 19:52
Dokładnie. A upadek wiru = Ulthuan kończy jak Atlantyda, a demony do ataku na Świat.

Tomason
11-05-2017, 09:11
A na Steamie kilkanascie osob dziennie gra w Warhammera 2 :) wiec powiedzmy ze jest w fazie testow gameplay czy tym podobne :p

Neton
11-05-2017, 12:50
Panowie. Nie wiem jak wy ale ja z tą grą mam problem. Poważny problem. Jestem poddenerwowany ( wersja grzecznościowa z szacunku do was :P ) tym że nie dają mi DLC do gry. Pierwsza gra w której jestem zły na twórców że nie chcą pieniędzy odemnie :P Przecież Imperium aż błaga o DLC ( sporo ras prosi się ale Imperium ... ) Niech wydają DLC I kolejne części. Kocham tą serię ale to jest pierwsza która daje mi tyle różnych stylów gier rasami ( i niech tego nie zmieniają bo to moim zdaniem największy atut tego tytułu ) Idę płakać do kąta :P

Il Duce
11-05-2017, 13:18
Imperium już ma DLC,to że jest ubogie w zawartość względem choćby DLC do krasnoludów i orków to insza inszość. Jak dla mnie Imperium ma bardzo szeroki wybór jednostek i brakuje mu w tej chwili jedynie możliwości wyboru dodatkowej pozycji startowej aby można było zagrać kampanię w kooperacji. Ale czy brak niektórych jednostek i bohaterów jest aż tak odczuwalny? Oczywiście miło by było mieć jeszcze większy wybór ale tak na dobrą sprawę już teraz jest to najbardziej elastyczna i uniwersalna frakcja w całej grze.

Ituriel32
11-05-2017, 14:06
Ale słaby ten trainer...

Walka jakiś latających pterodaktyli z orłami, tak po prawdzie to więcej tam pokali jednostek wysokich elfów niż lizaków.

Turek
11-05-2017, 14:11
Wyglada jak trailer Avatara 2 xD

Tomason
11-05-2017, 14:28
Ze tak napisze, mega ssie ten trailer :) jesli tyle kreatywnosci wkladaja w gre to czarno to widze :p

Pyrrus89
11-05-2017, 14:28
Te "bombowce" ciekawe, no ale z drugiej strony za wiele nie pokazali. Myślę jednak, że Arroyo coś tam nawet z tego "wyciśnie". ;)

Arroyo
11-05-2017, 14:35
Jednostki nowe:
Jeźdźcy Terradonów (Jaszczuroludzie)
Elficcy Łucznicy
Orli Szpon (Wysokie Elfy)
Książę Elfów/Szlachcic Elfów
Wielkie Orły (Elfy)
Magowie i Arcymagowie Wysokich Elfów z Wysoką Magią
Mag-Kapłan Slannów

Nie wiem, czy dobrze widziałem, ale na początkowych minutach mieliśmy też chyba Stegadony.
Co do samego trailera... mam wrażenie, że trailer Imperium był lepszy, pokazali wtedy w miarę obie strony konfliktu. Tutaj głównie Elfy Wysokiego Rodu widziałem, co widać powyżej.
Już sama koncepcja trailera była taka z kantu wiadomo czego wytrzaśnięta. Jakim cudem Elfy Wysokiego Rodu leją się z Jaszczurami? Jak dobrze pamiętam to Jaszczuroludzie byli zwykle "tajemniczymi sojusznikami" HE.

Il Duce
11-05-2017, 14:42
Byli też mistrzowie miecza HE oraz carnosaur biegnący bez jeźdźca w jednym z końcowych ujęć. Dla mnie trailer ok,tylko normalnie salwa elfów by zmiotła te żałosne skinki :twisted: (tak wiem,to tylko zwiastun,a do tego zwiastun gry fantasy,ale mimo wszystko jako wielbiciela HE trochę mnie to rozczarowało). Na minus dałbym jeszcze tekstury elfów,widać że wymagają sporo pracy choć i tak spodziewałbym się gry nie z końcem roku jak myślałem do tej pory a raczej wrzesień/październik.

Andrij Marszałek
11-05-2017, 19:24
Przecież ten trailer to jakaś paranoja. Nie wiem czy coś ze mną nie tak, że przez całe 2 minuty liczyłem na przybliżenie walczących lizardów? :wall:

Zamiast tego dostaliśmy oblot po dżungli z bitwą w tle z widoku latającej jaszczurki i jedną dramatyczną sceną, której koniec był bardzo oryginalny. :rolleyes:

:lol:

Asuryan
11-05-2017, 21:45
Już sama koncepcja trailera była taka z kantu wiadomo czego wytrzaśnięta. Jakim cudem Elfy Wysokiego Rodu leją się z Jaszczurami? Jak dobrze pamiętam to Jaszczuroludzie byli zwykle "tajemniczymi sojusznikami" HE.
Sama koncepcja kampanii jest taka: Wysokie Elfy chcą użyć energii Bramy do utrzymania Wiru, Mroczne Elfy pewno do zatopienia Ulthuanu, a Jaszczury by wszyscy "gorącokrwiści" zostawili ją w świętym spokoju.

ares354
12-05-2017, 15:54
Imperium już ma DLC,to że jest ubogie w zawartość względem choćby DLC do krasnoludów i orków to insza inszość. Jak dla mnie Imperium ma bardzo szeroki wybór jednostek i brakuje mu w tej chwili jedynie możliwości wyboru dodatkowej pozycji startowej aby można było zagrać kampanię w kooperacji. Ale czy brak niektórych jednostek i bohaterów jest aż tak odczuwalny? Oczywiście miło by było mieć jeszcze większy wybór ale tak na dobrą sprawę już teraz jest to najbardziej elastyczna i uniwersalna frakcja w całej grze.

To po co dodawać Bogów do Wojowników Chaosu, dać im do wyboru pasywne buff w zależności od tego czyim wyznawcą są bo robienie reskinów jest niepotrzebne. Dodawanie nowych bestii których rola będzie identyczna też nie jest potrzebne prawda > ? To może już niech nic nie robią, bo w sumie po co ?

Jakoś CA było kreatywne w dodawaniu ognistego rodzaju ataku do Rycerzy Słońca, by lepiej pasowali do fanatycznej roli, ale w innych przypadkach to już tacy kreatywni nie są >? Ciekawe. Z historii Rycerzy Pantery idzie wywnioskować że dbają o rasową czystość Imperium; i nie chodzi o kolor skóry a raczej o tępienie mutantów, chaosu i zwierzoludzi, więc na pewno można ich dodać do gry i dać im bonus do walki z tymi rasami plus w końcu są najszybszą konnica Imperium. Już nie są tylko reskinem.

Kult Ulryka zasługuje na dodanie do gry jeśli Middenland zostanie dodana jako sub frakcja. Jakoś nie chce mi się wierzyć że CA tylko zmieni barwy ich jednostek...

CA powycinało tyle z gry i nie ma co z tym robić teraz ? To mają problem. Ciekawe co zrobią z magią w 2? Bo taki Teclis jest znacznie potężniejszy od Gelta a taki Gelt to najpotężniejszy mag w Imperium i nikt go nie używa w Multi...Oni nawet magię spłycili, bo różnica między magiem poziomu 1, 2 a czarodziejami takimi jak Kemmler czy Gelt nie jest zauważalna. To co CA zrobi z Teclisem albo Mazdamundi ? Sprowadzi do poziomu Gelta i Kemmlera ? To na Nagasha nie ma co czekać:P

Nie traktuj tego jako ataku, a raczej wyrzut frustracji na to co oni robią. Spieszą się z dwójką, fajnie. Ale od miesięcy nie załatwili sprawy z Lordami jak powinni. Najlepszy Lord to taki który włada i magia i mieczem w tej grze na ten moment.

Il Duce
12-05-2017, 16:05
To po co dodawać Bogów do Wojowników Chaosu, dać im do wyboru pasywne buff w zależności od tego czyim wyznawcą są bo robienie reskinów jest niepotrzebne. Dodawanie nowych bestii których rola będzie identyczna też nie jest potrzebne prawda > ? To może już niech nic nie robią, bo w sumie po co ?

Jakoś CA było kreatywne w dodawaniu ognistego rodzaju ataku do Rycerzy Słońca, by lepiej pasowali do fanatycznej roli, ale w innych przypadkach to już tacy kreatywni nie są >? Ciekawe. Z historii Rycerzy Pantery idzie wywnioskować że dbają o rasową czystość Imperium; i nie chodzi o kolor skóry a raczej o tępienie mutantów, chaosu i zwierzoludzi, więc na pewno można ich dodać do gry i dać im bonus do walki z tymi rasami plus w końcu są najszybszą konnica Imperium. Już nie są tylko reskinem.

Kult Ulryka zasługuje na dodanie do gry jeśli Middenland zostanie dodana jako sub frakcja. Jakoś nie chce mi się wierzyć że CA tylko zmieni barwy ich jednostek...

To,że uważam że nie powinni robić kolejnych dlc do frakcji,które już takowe dlc dostały bądź same były dlc(bo taka praktyka byłaby po prostu skrajnie nieprzyzwoita),nie znaczy że nie chcę bądź nie wierzę w dodanie nowych jednostek i bohaterów niejako przy okazji kolejnych części albo aktualizacji. Znając CA dodanie Middenlandu jako zwykłego reskinu bez nowych jednostek jest absolutnie możliwe bo żadna z poprzednich sub-frakcji nie dostała nowych darmowych jednostek tylko dla siebie. Byłoby to skrajnie rozczarowujące ale możliwe niestety jest.

CA powycinało tyle z gry i nie ma co z tym robić teraz ? To mają problem. Ciekawe co zrobią z magią w 2? Bo taki Teclis jest znacznie potężniejszy od Gelta a taki Gelt to najpotężniejszy mag w Imperium i nikt go nie używa w Multi...Oni nawet magię spłycili, bo różnica między magiem poziomu 1, 2 a czarodziejami takimi jak Kemmler czy Gelt nie jest zauważalna. To co CA zrobi z Teclisem albo Mazdamundi ? Sprowadzi do poziomu Gelta i Kemmlera ? To na Nagasha nie ma co czekać:P

Nie traktuj tego jako ataku, a raczej wyrzut frustracji na to co oni robią. Spieszą się z dwójką, fajnie. Ale od miesięcy nie załatwili sprawy z Lordami jak powinni. Najlepszy Lord to taki który włada i magia i mieczem w tej grze na ten moment.

Tak. To co zrobili z magią a raczej bohaterami którzy nią władają też mi sie nie podoba. W tej chwili LL magów warto brać tylko w kampanii i nie dlatego,że są mocni,tylko dlatego,że jako jedyni nie mogą umrzeć na stałe. Zwykłych magów-lordów w ogóle się nie opłaca werbować i jest to duży problem.

Arroyo
12-05-2017, 17:23
Il Duce, wiadomo, że DLC do jedynki już nie wyjdą poza Old Friendem. Wiadomo za to, że prawdopodobnie będą w kolejnych częściach update'ować to, co już mamy. Czyli ostatecznie możemy dostać pełne rostery ras.

Ituriel32
15-05-2017, 14:49
Jeśli dobrze wyczytałem to jutro ma być transmisja z rosterem jaszczurek. Znaczy z omawianiem lore a warunkami panującymi w grze.

Tune in to our Facebook page (right here!) at 4PM BST tomorrow (16th May 2017) for a Lizardmen roster reveal and unit discussion - via Facebook live!
We'll have Joey as our host, sitting down with Brand Manager Henry Hankin and Lead Battle Designer Alisdair Jarrold to discuss the roster - both compared to the lore, and unit tactics in game.
This stream will not feature gameplay and be live discussion only.
Can't make it? The stream will be viewable afterwards as a Facebook video and we will share a link to view the roster online.
And after? We'll hope you saurus!

Czyli nie będzie to raczej nic konkretnego, a bardziej przedstawienie klimatu? jaki chcą nadać jaszczurkom.

Arroyo
15-05-2017, 15:27
Czyli nie będzie to raczej nic konkretnego, a bardziej przedstawienie klimatu? jaki chcą nadać jaszczurkom.
Nawet z tego da się wycisnąć, co dodadzą.

Turek
15-05-2017, 15:34
Dobre i to! Na pewno nasi spece wychwycą jakieś nowe jednostki :)

Pyrrus89
16-05-2017, 16:58
To chyba co nieco wyjaśnia w kwestii jaszczurek: https://www.totalwar.com/blog/lizardmen-army-roster/ ;)

Arroyo
16-05-2017, 17:04
No i biorę się za tłumaczenie nazw jednostek i dodawania ich do tematu gry Jaszczurkami.

EDIT: Zaktualizowano roster + wypisano braki. Boli mnie brak pewnych jednostek...

Kijkowaty
16-05-2017, 20:47
Coś muszą dodawać poza samym lordem w lordpackach :)
Niestety, takie realia kapitalizmu.

Arroyo
16-05-2017, 20:53
Z drugiej strony... to nie tak wiele. Myślę nawet, że skoro będzie lista FLC, a będzie na pewno, to możliwe, że część w łatce dadzą tych jednostek, a część w DLC.

Ituriel32
17-05-2017, 07:40
Z tego co czytam to lizaki mają już wszystkich lordów i bohaterów jacy są dostępni dla tej rasy. Tak więc do dodawania będą tylko LL. A i prawie wszyscy jeżdżą tu na tych t-rexach.
Jakoś biedni wydają mi się strzelcy jaszczurek, nawet pomimo zatrutych ataków. Nie widziałem też artylerii, ale zdałem sobie sprawę u nich są one zamontowane na dinozaurach. No i brakuje ich najbardziej śmiercionośnych ogniowych zabawek.

I lord Mazdamundi ma być jakoś specjalnie wyróżniony jako najsilniejszy czarodziej w świecie. Niby dobrze, ale wolałbym by przy okazji wzmocnili każdego LL będącego magiem.

Ogólnie bardzo mi się podoba ten roster. Nie licząc brodaczy to jeden z pełniejszych.

Il Duce
17-05-2017, 08:22
Dla mnie mocno odczuwalny jest tylko salamander ale poza tym roster jest bardzo w porządku. Najbardziej nie podoba mi się danie saurusom weteranom karnozaurów. Mam nadzieję,że to jakiś błąd w spisie jednostek bo tak potężny wierzchowiec powinien być tylko dla lorda,to tak jakby dać gryfa zwykłemu kapitanowi imperium.

Arroyo
17-05-2017, 08:55
Co do pojazdów to Bastiladon z Działem Solarnym jest jednostką "artyleryjską".
Co do Saurusów Weteranów - nie, to nie błąd. W bitewniaku też mają: Zimnokrwiste, Karnozaury. To samo jest z Skinkami Kapłanami: Terradon, Ripperdaktyl, Stegadon i Prastary Stegadon.
A co do Saurusów Starej Krwi to mają te same mounty co Saurusy Weterani.

Ituriel32
17-05-2017, 09:55
CA_Ato (https://forums.totalwar.com/profile/CA_Ato)

The feral beasts were a no-brainer from a cost standpoint and do add a lot tactically and to progression. They are also super cute, slamming Elves left and right with their little wiggly tails.

We fought hard to get this much into this roster. Keeping units back for DLC is not how we go at this. It's a very tough negotiation between everyone involved (design, art, marketing etc.), then we shuffle stuff around a lot until the work and the deadlines match the people we've got. Then we add a bit more stuff, 'cause we love a challenge and everyone is like "you can't leave that guy out, he's everyone's favourite". If we were to ever run out of cool content for DLC, we’d invent units or go way back to old armybooks and rare references. There will always be more Warhammer than we can possibly do!

Kind regards, Ato

Do dlc trzymają salamandry i te parę jednostek. A ja jestem ciekaw czy zrobią nowego sztucznego zwykłego lorda (bo już są wszyscy) czy może wymyśla coś innego.
Inną sprawą jest to że jeśli tak będą wyglądać wszystkie rasy czyli powiedzmy 85-90% jednostek bez LL to będzie to duży sukces. Ale jak będą dodawać więcej LL skoro jednostek starczy tylko na 1 dlc?
Tylko jak sobie wtedy pomyślę o rasach z młota1...

Arroyo
17-05-2017, 10:09
Jak to jak? Zawsze jest patchowanie gry z listą FLC.

Ituriel32
17-05-2017, 10:14
Lista flc. jak tak patrzę to stary przyjaciel będzie mieć pół roku opóźnienia. Tak wiem że to bretonia miała być do końca poprzedniego roku.

ares354
18-05-2017, 15:42
Z tego co czytam to lizaki mają już wszystkich lordów i bohaterów jacy są dostępni dla tej rasy. Tak więc do dodawania będą tylko LL. A i prawie wszyscy jeżdżą tu na tych t-rexach.
Jakoś biedni wydają mi się strzelcy jaszczurek, nawet pomimo zatrutych ataków. Nie widziałem też artylerii, ale zdałem sobie sprawę u nich są one zamontowane na dinozaurach. No i brakuje ich najbardziej śmiercionośnych ogniowych zabawek.

I lord Mazdamundi ma być jakoś specjalnie wyróżniony jako najsilniejszy czarodziej w świecie. Niby dobrze, ale wolałbym by przy okazji wzmocnili każdego LL będącego magiem.

Ogólnie bardzo mi się podoba ten roster. Nie licząc brodaczy to jeden z pełniejszych.

Niby dlaczego on ma być wyróżniony ? Gra opiera się na balansie a nie na tym że w Lore on był najpotężniejszy, bo to tak nie działa. On był silniejszy od Nagasha ? To w takim razie Grimgor co powinien otrzymać? a Archon też powinni wyróżnić czy tylko wybranych z kilku nacji?

Ja myślę że nie można od gry wymagać tego by Lore było respektowane w 100%, bo to nie nadaje się do gry. W AOS Nagash jest zabroniony w bitewniaku(między graczami którzy chcą równej rozgrywki) bo jest zbyt OP i z każdego Lorda zrobi papkę. Nie sprecyzowałeś nawet jak miał by być wyróżniony ale sam pomysł jest zły w swoim założeniu. Takie moje zadanie.

Asuryan
18-05-2017, 17:54
Najpotężniejszy wg mechaniki i lore w magii jest Teclis. Magowie w bitewniaku mogą mieć maksymalnie 4 poziomy magii, Teclis to mag 5 poziomu (teoretycznie nawet nie mogącego istnieć)...

SaperHeart
18-05-2017, 20:26
Najpotężniejszy wg mechaniki i lore w magii jest Teclis. Magowie w bitewniaku mogą mieć maksymalnie 4 poziomy magii, Teclis to mag 5 poziomu (teoretycznie nawet nie mogącego istnieć)...

Teclis jest Magiem 4 poziomu, tak samo jak Arkhan tylko, że dzięki przedmiotowi jego poziom wzrasta o 1. Jak przedmiot zostanie zniszczony to wraca do poprzedniego poziomu. Dodatkowo, Teclis był najpotężniejszym magiem w 7 edycji ze względu na jego przedmioty, które sprawiały, że miał ogromną przewagę nad innymi. W 8 edycji dostał mocnego nerfa i nie jest taki wcale mocny. O wiele lepszymi magami ze względu na zasady i ich przydatność są Mazdamundi, Mannfred czy Malekith.

Ituriel32
19-05-2017, 07:38
Niby dlaczego on ma być wyróżniony ? Gra opiera się na balansie a nie na tym że w Lore on był najpotężniejszy, bo to tak nie działa. On był silniejszy od Nagasha ? To w takim razie Grimgor co powinien otrzymać? a Archon też powinni wyróżnić czy tylko wybranych z kilku nacji?

Ja myślę że nie można od gry wymagać tego by Lore było respektowane w 100%, bo to nie nadaje się do gry. W AOS Nagash jest zabroniony w bitewniaku(między graczami którzy chcą równej rozgrywki) bo jest zbyt OP i z każdego Lorda zrobi papkę. Nie sprecyzowałeś nawet jak miał by być wyróżniony ale sam pomysł jest zły w swoim założeniu. Takie moje zadanie.

W młocie1 magowie, po za czarodziejką, są śmieciowi. Mówię tu o czystych magach (czarodziejka, Gelt, Kemmler), a nie magach wojownikach (Maniek, Vlad, Archaon). A powinna być zasadnicza różnica między randomowym magiem a tamtymi. Gelt to najpotężniejszy mag w imperium. Zaś Kemmler... to chodząca katastrofa. A w grze jedyny ich plus to to że nie mogą zginąć.

Co do Młota2 to tam powinniśmy dostać najsilniejszych magów w świecie: Lord Mazdamundi, Teclis, Malekith czy jego mamusia. A że prezentacje zaczynają od Lizaków to na pierwszy ogień idzie lord Mazdamundi. Ja mam sporą nadzieje że w młocie2 przyłożą się do LL będących magami. Tak że nie będą tylko do zabawy w kampanii, bo LL wojownik się znudził.

Ja np. najczęściej gram właśnie tymi magami, ale widać że są dużo słabsi od pozostałych lordów.

Arroyo
19-05-2017, 08:01
Malekith to akurat hybryda a'la Mannfred czy Vlad. Morathi już prędzej. Z drugiej strony ktoś tu zapomina o Lordu Skrolku od Skavenów i Arkhanie Czarnym od TK.

Ituriel32
19-05-2017, 08:29
Największym plusem młota dwa jest i będzie to że każdy początkowy LL zaczynać będzie ze swoja pod rasa. Mam nadzieje że w przypadku nowych LL też będą się tego trzymać.

Bo kto brał LL maga np. Gelta jeśli miał do wyboru potężnego imperatora, czy przyzwoitego Volkmara. Jedyne dwa plusy Gelta to unikalna magia (ca nie dało imperium zwykłego maga z tą magią) i nieśmiertelność.

ares354
19-05-2017, 16:03
W młocie1 magowie, po za czarodziejką, są śmieciowi. Mówię tu o czystych magach (czarodziejka, Gelt, Kemmler), a nie magach wojownikach (Maniek, Vlad, Archaon). A powinna być zasadnicza różnica między randomowym magiem a tamtymi. Gelt to najpotężniejszy mag w imperium. Zaś Kemmler... to chodząca katastrofa. A w grze jedyny ich plus to to że nie mogą zginąć.

Co do Młota2 to tam powinniśmy dostać najsilniejszych magów w świecie: Lord Mazdamundi, Teclis, Malekith czy jego mamusia. A że prezentacje zaczynają od Lizaków to na pierwszy ogień idzie lord Mazdamundi. Ja mam sporą nadzieje że w młocie2 przyłożą się do LL będących magami. Tak że nie będą tylko do zabawy w kampanii, bo LL wojownik się znudził.

Ja np. najczęściej gram właśnie tymi magami, ale widać że są dużo słabsi od pozostałych lordów.

Są oni potężni ale i tak dawanie im z tego tytułu bonusów pasywnych czy innych to recepta na podział społeczności. Nie dość że Gelt i Kemmler to cieniasy to ich takich bonus ma dotyczyć czy nie ? Bo danie Wysokim Elfom, Jaszczurom i Mrocznym takich bonusów a magom od TK, UD nie to raczej zły pomysł. A co np. z Ariel ?

Moim zdaniem CA popełniło błąd nie wprowadzając podziału magów znanego z FAB. Poziomów od 1 do 5. Tylko to wymagało pracy i dodatkowych modeli a wiemy że Imperium ma tego za dużo i może już nic nie dostanie. Zwykły czarodziej Imperium ma poziom 1 i może być awansowany do 2. Lord Czarodziej ma 3 i można go awansować do poziomu 4, Gelt ma 4 od samego początku.

Może należało siłę czarodziejów balansować w ten sposób. Tylko to by od CA wymagało dodania Lordów Czarodziejów dla Imperium i zapewne dla ich odpowiedników dla każdej nacji jakiej się należy. CA poszło inną drogą i mamy paradoks gdzie Lord Czarodziej to cienias, a najlepszy wybór to hybryda.

Ituriel32
25-05-2017, 06:53
Jest jakieś info, ale nie jest dobre.

Grace_CA (https://www.reddit.com/user/Grace_CA)Creative Assembly 53 punkty 13 godzin temu
We wish we’d thought of that…The ‘Old Friend’ is out a little later in the year. It’s just a cool tiny, little thing we thought everyone would like to see, but it’s not a faction or an LL.

[–]Grace_CA (https://www.reddit.com/user/Grace_CA)Creative Assembly 41 punktów 13 godzin temu
I mean it was always scheduled for this time. I suppose making people aware of it so early is really the issue here. We had other stuff to work on in the meantime so the timing made sense for us. It was also probably naive of me not to realise that it would be built up this much, as none of the previous FLC things were, so in future I'm sure we'll pay more attention to how early we share things in comparison to when those things will be announced, released etc.

Ale jest jakieś światełko w tunelu, choć raczej jest to próba zachowania zainteresowania.

[–]Kyrkby (https://www.reddit.com/user/Kyrkby) 17 punktów 14 godzin temu
So.... there's no reason to be hyped at all? That's kind of disappointing. I was expecting some more stuff and DLC for the base game before the expansion comes out.

[–]Grace_CA (https://www.reddit.com/user/Grace_CA)Creative Assembly 17 punktów 14 godzin temu
I'm talking specifically about news today on the Old Friend :)

Tomason
25-05-2017, 09:35
Nie bedzie to ani faction ani LL ? To wtedy jednostka jakas. Ale jaka jednostka moglaby byc starym przyjacielem :)?

Turek
25-05-2017, 10:33
Taką ostatnio teorię wymyśliłem co do An Old Friend:

Może wyjdzie on razem z WH2 i będzie to po prostu dodanie Skavenów do mapy Starego Świata dla posiadaczy obu części. Dosłownym "an old friend" byłby ten szczurek co był na trailerze.

Krwawy_Baron
25-05-2017, 22:56
Ale jaka jednostka moglaby byc starym przyjacielem :)?

Może znany wszystkim dziadek-doradca-sługus Tzeentcha, który dziwnym trafem doradza najpotężniejszym lordom w Starym Świecie? W końcu towarzyszy on nam już od premiery TW:WH, a w jego przypadku "old friend" można rozumieć na dwa sposoby.

Memnon[pl]
25-05-2017, 23:16
Może znany wszystkim dziadek-doradca-sługus Tzeentcha, który dziwnym trafem doradza najpotężniejszym lordom w Starym Świecie? W końcu towarzyszy on nam już od premiery TW:WH, a w jego przypadku "old friend" można rozumieć na dwa sposoby.
Odpada-dziadka zadziobal "kruk"...

Asuryan
26-05-2017, 02:20
Rozumując na drugi sposób, to najprędzej największy przeciwnik "ptasiora". Odpowiednikiem Strażnika Tajemnic, wielkiego demona Tzeentcha, jest wielki demon Nurgla - Wielki Nieczysty. Tym bardziej że jedynie ta potęga Chaosu nie jest jak dotąd w ogóle reprezentowana w grze (mamy niepodzielny Chaos - Archaon, Slaanesha - Sigvald Wspaniały, Tzeentcha - choć tylko NPC-a, Khorne'a niejako reprezentuje według mnie Kholek Pożeracz Słońc). W dodatku Nurgle jest najbardziej "przyjacieslkim" bogiem, przecież on jedynie pragnie objąć wszystkich i przytulić po ojcowsku do swej zgniłej piersi :mrgreen: Do tego jeszcze mogli by wprowadzić mechanikę zaraz (bo i tak będzie potrzebna przy Skavenach).

Arroyo
26-05-2017, 08:09
Asur, nie żeby coś, ale Strażnik Tajemnic to wielki demon Slaanesha. Wielkim demonem Tzeentcha jest Lord Zmian. U Nurgla faktycznie Wielki Nieczysty, a u Khorna Krwiopijca.
Wracając do tematu to sądzę, że prędzej to będzie kilka jednostek max. Ewentualnie dostaniemy coś u Imperium/Orków. U Imperium mi pasuje na ten przykład Rycerze Białego Wilka - od czasów Sigmara, a nawet jego ojca bodajże, jest formacją bitewną Imperium.

SaperHeart
26-05-2017, 09:30
Dodatkowo, 3 z 4 bogów ma imiennych odpowiedników w postaci wielkich demonów. Wyjątkiem jest Slaanesh, który w postaci rekompensaty otrzymał Deamon Princa. Można też tutaj powiedzieć, że takim nieoficjalnym reprezentantem Slaanesha jest Be'Lakor, który jest chyba najmocniejszą manifestacją Slaanesha. Ogólnie w AoS(coś tam) Slaanesh został brutalnie pominięty, tak jakby w ogóle nie istniał.
Khorn - Skarbrand, the Exiled One
Tzeentch - Kairos Fateweaver
Nurgle - Ku'gath, the Plaguefather
Slaanesh - Keeper of Secrets, Be'Lakor

@Asuryan
W obecnej chwili można tak powiedzieć a pro po Kholeka, póki nie wypuszczą Valkia the Bloody. Z drugiej strony fajnie by było jak byśmy zobaczyli Krakanrok the Black, największego i najstarszego z Dragon Ogrów. Obecnie mamy tylko przedstawiciela Slaanesha w postaci Sigvalda i Wielką Wronę u Tzeentcha.

Kijkowaty
26-05-2017, 10:02
Co do AoS to precyzując, krążą plotki, że chcą przywrócić Slaanesh'a.

Na upartego jego wypowiedź można też tłumaczyć tak, że nie będzie żadnych "nowych" LL.
A LL dla Middenlandu już przecież mamy, wystarczy ich "odblokować".

Kto tam wie, poczekamy, zobaczymy.
W każdym razie, raczej na pewno widzą, że ludzie chcą Middenland, nie dawanie go jest troszkę słabe z ich strony.

Arroyo
26-05-2017, 10:09
Saper, jest jeszcze N'Kari - faktycznym reprezentantem Slaanesha, podobnie jak Be'Lakor (sęk w tym, że N'Kari o ile pamiętam został zabity, podobnie jak "Pomniejsze Coś", o czym wspominają annały historii Jaszczuroludzi). Swoją drogą ten drugi występuje też w 40.000.
Co do Slaanesha w AoS... dołączył on do usuniętych projektów jak:
Zwierzoludzie z Warhammera 40.000 (wpierw pomagali SM, ale potem dzieci Imperatora uznały, że "nawet połączenia ludzi i zwierząt muszą mieć coś z Chaosu" i podobnie jak Squaty zostały wyeliminowane (Squaty przez Tyranidów - tj. Kosmiczne Krasnoludy przez rasę a'la Zergi ze Starcrafta)
Squaty
Krudowie (Skaveni z W40K)
Burza Chaosu
itd.
Nie zapomnij, że Archaon jest przedstawicielem tzw. "Niepodzielnego Chaosu". Więc zakładam, że przy trzeciej części po prostu będzie tak, że gdy złączy się wszystkie 4 armie wyznawców Chaosu (Khorne, Tzeentch, Slaanesh i Nurgle) to dostaniemy Kholeka i Archaona ;)

Asuryan
26-05-2017, 10:43
Asur, nie żeby coś, ale Strażnik Tajemnic to wielki demon Slaanesha. Wielkim demonem Tzeentcha jest Lord Zmian.
Fakt, ale wtopa :o

Ale za to mam pierwszy przeciek o LL Skavenów z Warhammera 2 ;)
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/18664336_1900007960211513_2440953578206609134_n.jp g?oh=790567e58ddf4d8fd3d990ab061318c2&oe=59BA0769

SaperHeart
26-05-2017, 12:10
@Arroyo
Oczywiście mówimy o tych, które istnieją. Podczas wielkiej inwazji Chaosu, wiele Wielkich Demonów zostało pokonanych, a tylko nielicznych z nich esencja została zniszczona. Z demonami jest taki problem, że nie łatwo jest całkowicie je zniszczyć, ponieważ w świecie śmiertelników niszczymy ich śmiertelna powłokę. Z tego co pamiętam właśnie jeden ze Slannów poświęcił swoje życie niszcząc tysiące demonów.
A squaty nie zostały eksterminowane przez Imperium ? Z tego co pamiętam jakiś tam statek poleciał i zniszczył dosłownie całą planetę.

@Kijkowaty
W sumie nie wiem dlaczego usunęli Slaanesha. Co prawda jest najmłodszym z Bogów Chaosu ale ma jeden z lepszych klimatów. Ogólnie cała ta parodia z AoS zniszczyła tak starannie budowany świat.

Arroyo
26-05-2017, 12:14
Odnośnie Squatów to ich planetę zaatakowali Tyranidzi i ich zjedli. Jeśli ktoś przeżył to być może dołączył do armii Imperium.

The Tyranids (http://warhammer40k.wikia.com/wiki/Tyranids) are not usually drawn to relatively barren planets like those that comprised the Squat Homeworlds; nonetheless, what little life they possessed was consumed by a Tyranid Hive Fleet (http://warhammer40k.wikia.com/wiki/Hive_Fleet), most likely a splinter fleet of Hive Fleet Behemoth (http://warhammer40k.wikia.com/wiki/Hive_Fleet_Behemoth) in the late 41st Millennium. The Squat race was essentially destroyed, and the few remaining Homeworlds were annexed outright by the Imperium of Man over the two centuries after the attacks. Only a few scattered and embittered settlements of Squats survive throughout the Imperium at the present time, though some continue to serve in the Regiments of the Imperial Guard (http://warhammer40k.wikia.com/wiki/Imperial_Guard) and eagerly lend their aid to the destruction of Orks and Tyranids alike.

Kijkowaty
26-05-2017, 13:57
@Kijkowaty
W sumie nie wiem dlaczego usunęli Slaanesha. Co prawda jest najmłodszym z Bogów Chaosu ale ma jeden z lepszych klimatów. Ogólnie cała ta parodia z AoS zniszczyła tak starannie budowany świat.

Przepraszam za offtop i obiecuje, że postaram się skończyć już temat AoS.
Slaanesh został usunięty, bo GW nie chciało wulgarnego boga seksu/pożądania/namiętności.
Kwestie +18 itd.

Arroyo
30-05-2017, 14:29
https://www.facebook.com/TotalWar/videos/1489448714463657/ All hail the... wait, to Lord Jaszczurów (Saurus Starej Krwi) na Karnozaurze.

Turek
30-05-2017, 14:44
Welcome to Jurassic Park :D Model całkiem ładny ^^

Turek
01-06-2017, 12:25
Dzisiaj na streamie newsy o multi w WH II!! Dajcie nam rozbudowane multi proszę! :/

Ituriel32
01-06-2017, 12:32
A nie jutro?

Turek
01-06-2017, 12:58
Rzeczywiście jutro, mój błąd. Jak myślicie co to będzie?

Pyrrus89
01-06-2017, 12:59
Nic ciekawego nie dadzą, zwyczajnie kampania promująca tytuł wchodzi na kolejny etap, a skoro o graczy single nie muszą się martwić, to coś tam naobiecują, żeby i Ci lubiący multi wydali kilka dudków. W każdym razie nie uwierzę, dopóki nie zobaczę. ;)

Kijkowaty
02-06-2017, 14:42
http://www.eurogamer.pl/articles/2017-06-02-jaszczury-na-dinozaurach-gralismy-w-total-war-warhammer-2

Co nieco o nowej odsłonie.

Polemajos
02-06-2017, 16:37
Wywiad czołowych youtuberów serii Total War z cżłonkami CA odnośnie Warhammera 2:
sA3Q9odJ-jQ

Kijkowaty
02-06-2017, 17:24
Podsumowując.

Każda frakcja ma super-zdolność do użycia na mapie bitewnej (prawdopodobnie stare frakcje też takie super-zdolności dostaną z czasem).
Będziemy mieć więcej unikalnych budynków dla danych prowincji. (stare frakcje też takie dostaną przy premierze mega-mapy)
Jaszczuroludzie łatwo wpadają w szał i traci się nad nimi panowanie.
Będzie możliwość badania ruin starych cywilizacji. (okienko dialogowe z różnymi rezultatami)
Każda frakcja będzie posiadała specjalny zasób do używania na Wirze Magii (coś jak bursztyn u Leśnych Elfów).
Wysokie Elfy mają więcej możliwości dyplomatycznych wraz z nową walutą "wpływu".
Można podbijać wszystko. (przypuszczam, że stare frakcje i może nowe dostaną coś w stylu posterunków u Leśnych Elfów na terenach które nie są dla nich)
Mapa jest większa, niż w WH1.
Smoki, Smoki, Smoki :)
Rozgrywka na morzu jest urozmaicona. Sztormy, wyładowania magiczne, piraci, punkty do zbadania. (zdaje się, że nie potwierdzono bitw morskich)

Ma być "frakcja morska" cokolwiek to znaczy. Może Piraci związani z południowymi krainami? Morskie elfy?
Twórcy z wywiadu dziwnie się uśmiechali na wzmiankę o wampirzym spaczeniu w Nowym Świecie. Potwierdzili, że te mechaniki będą mieć miejsce (wybrzeże wampirów?)

Będzie jakaś forma magii rytualnej. Z perspektywy mapy kampanii, potężne rytuały które dają jakieś bonusy/pozwalają na przyzwanie/wykupienie określonej jednostki/bohatera (np przebudzenie Slanna) itp.

Chaak
02-06-2017, 22:40
Jakoś nie podoba mi się ten szał u Jaszczuroludzi. W bitewniaku jednostki na cold one'ach miały "głupotę", którą można chyba porównać do szału, ale ciężko było ją "odpalić", bo cecha rasowa (zimnokrwistość) mocno ograniczała jej występowanie i dzięki niej Lizaki były dość stabilną armią jeśli chodzi o morale.

Arroyo
03-06-2017, 09:04
Ma być "frakcja morska" cokolwiek to znaczy. Może Piraci związani z południowymi krainami? Morskie elfy?
Twórcy z wywiadu dziwnie się uśmiechali na wzmiankę o wampirzym spaczeniu w Nowym Świecie. Potwierdzili, że te mechaniki będą mieć miejsce (wybrzeże wampirów?)

1. To mogą być albo Piraci z Sartosy, albo korsarze z Arabii, albo floty najeźdźców z Norski. Przypomnę, że Norsmenami często kieruje Chaos, więc to urozmaica rozgrywkę.
Co do Morskich Elfów... nie wydaje mi się. Musielibyśmy mieć ich jakikolwiek roster, a jedynie w RPG'u są wspominani jako tajemnicza rasa, ale bez ich armii.
Wybrzeże Wampirów jest zatem jak najbardziej możliwe, podobnie jak w Południowych Ziemiach (czyt. Ziemiach Śmierci od TK).

Ituriel32
03-06-2017, 10:07
Z tego całego materiału najbardziej podobało mi się:
- System budowania - potężniejsze miasta, czyli więcej slotów (to pojawiło się w materiałach u youtoberów, więc może się nie potwierdzić w pełni), więcej unikalnych budynków (ale to tylko dla młota 2 i połączonej kampanii - stary świat czyli młota 1 to nie obejmie- szkoda)
- Bramy wysokich elfów. Jako specjalne miejsca bitew.
- Brak ograniczenia podbojów.
- Świątynie i grobowce - Czyli erpegowe wtrącenie.
- Te frakcje bandytów? podróżników. Ale mam nadzieje że nie będą tak samo słabi jak hordy z Młota1.
- Rasy z młota1 mają pojawić się w młocie2, ale nie grywalne (będę czekać na mody).
- Nowy system magii.

Nie podobały mi się:
- Nie ciepię ograniczenia czasowego, a zapowiada się że kampania wiru będzie czymś takim.
- Super zdolności.
- W zasadzie nic do młota1.

- - - - - - - - - - -

No i na koniec jakieś FFA, czyli nowy tryb multi.

Krwawy_Baron
03-06-2017, 10:31
- Nie ciepię ograniczenia czasowego, a zapowiada się że kampania wiru będzie czymś takim.

W artykule zalinkowanym przez Kijkowatego napisali, że "podbój wszystkiego dookoła także pozwoli ukończyć kampanię"- także uszy do góry, bo najprawdopodobniej będzie można zignorować wir.

Arroyo
03-06-2017, 13:00
No i na koniec jakieś FFA, czyli nowy tryb multi.
Wcale nie takie nowe :P W Rome 1 i w Medku 2 już to było. Lepsze to niż nic, ale wolałbym jakąś bardziej rozbudowany tryb awatara z Shoguna 2, gdzie dodatkowo będzie odgrywać rolę też kwestia budowanych budynków na nowe jednostki za kasę z wygranych bitew multi.

Asuryan
03-06-2017, 16:32
Rogatokrwisty
Już wiem że i w tej części daruję sobie wersję pl. Nie wiem co słowo "one" ma wspólnego z krwistością.

Arroyo
03-06-2017, 16:39
Akurat tej jednostki nie ma nawet w bitewniaku chyba, a co ciekawe to akurat moje proponowane tłumaczenie. Proszę zatem o znalezienie poprawnego tłumaczenia tej istoty ;)

Chaak
03-06-2017, 17:55
Pojawia się fabularna wzmianka o nich w armybooku z siódmej edycji, jednak nie występują jako jednostka. Przetłumaczyli je tam jako "rogate".

Asuryan
03-06-2017, 18:26
Rogate, Zimne, Stare (Old Ones) - choć te ostatnie chyba kiedyś zostały przetłumaczone jako Prastarzy (albo Pradawni, już nie pamiętam dokładnie).

Chaak
03-06-2017, 18:46
Ci ostatni to Przedwieczni, tyle ze oni byli czymś około bogów i stwórców świata (albo sporej jego części - nie jestem pewien), a nie jaszczurkami udającymi konie:D.

Janek
03-06-2017, 21:04
Mam gdzies na dnie szafy army booka lizardmenow 5tej edycji i jestem niemal pewien ze tam Horned One byl jako jednostka (wierzchowce). Musze poszukac.
Co do Pradawnych czy jak im tam bylo to oni byli stworzycielami swiata. Pierws
zy statek ktorym wyladowali nazywal sie Warhammer i stad nazwa swiata. Slannowie byli ich slugami, ale pozniej cos poszlo nie takPra Pradawni znikneli a bramy hioerprzestrzenne ktore sluzyly ich statkom kosmicznym wybuchly i wylal sie z nich chaos. Mniej wiecej tak to bylo opisane w army booku jaszczurek (w duzym skrocie).

Asuryan
03-06-2017, 22:45
Wszystko powyższe się zgadza, tylko że ich angielskie nazwy to: the old ones, cold one, horned one. W samej nazwie krwistość nie występuje, dopiero w opisie jest wzmianka o cold blood.

Ituriel32
05-06-2017, 07:59
Pojawiły się opisy podsumowujące to co wiemy o młocie2

A redditor has done a great work compiling infos about TW:W2, good read. credits to /u/tw_mahgah.

"There's a lot of info out there, and while each video/article/etc. shares a similar overlapping body of information, there's a few details scattered here and there that some didn't talk about.
The info is scattered across a lot of sources, so I won't be citing everything but if you want to know where the info is from I guess comment and I can point you towards the source? If anyone sees a correction that should be made, just let me know.

Campaign information

Map features

-New settlement type: fortress gates. Will require ownership or alliance to pass through, otherwise a siege battle will be required.
For example, a fortress gate controls passage between inner and outer kingdoms of Ulthuan, if you lose ownership of it you won't be able to pass through without a fortress gate battle.

-Treasure hunting: ruins can now be treasure hunted in addition to settled.
Treasure hunting will bring up a choose-your-own-adventure style menu, upon which you can gain benefits (like treasure or recruits) or take a hit (such as army damage or Chaos corruption). Armies embarked at sea will be able to treasure hunt at sunken ships.
Treasure hunting CYOA are pre-generated, so eventually they will repeat for the player (and you'll know the end result), but there's planned to be a large amount of them.

-Bridge battles - have been added.

-Ocean hazards - will be present, such as randomly moving storms and reefs.

-TW:W2 map size - is roughly same as first game's map (not including ocean, I assume).

-No regional occupation limits: factions can settle anywhere.
Factions instead will have preferred climates. Settling in an environment that your faction isn't good with will lead to penalties such as increased build times, reduced growth and public order, and so on.

-Settlement slot changes: Major settlements now all have 8 slots, minor settlements now all have 6 slots.
This will apply to TW:W1 factions/buildings on the combined map. Old factions will also receive new buildings, including new unique buildings.
This should help the AI as they won't fill up their slots with as many useless buildings now.

-No settlement gifting.

-Bretonnian trait system - will now apply to all TW:W2 races.

-Vortex objectives
A progress bar shows the player how far along other factions are towards completing their objectives.
If an AI faction completes theirs before yours, you don't lose right away. Instead, you're teleported into the final quest battle, where you'll be disadvantaged against the enemy, but you do have the opportunity to outplay them and still win.

-Equipment changes won't be visible on Lords.

There will be campaign cinematics.- Thanks to /u/TynShouldHaveLived.

"AlignCenter" Rites

This is still a bit unclear, as details on how rites are performed and the exact process haven't been released. The benefits may be temporary, or permanent, and factions appear to have to use them for Vortex objectives.

Lizardmen Map features

-Temple Cities level up - as you connect more to the geomantic web.
Conquering points on the web will contribute towards Temple City upgrades, but connecting cities through the web will grant the biggest bonuses.
Cities will be tiered in levels, i.e. level 1 city, level 2 city and so on.
This will grant bonuses to city output and stats, but also grant access to higher tiered commandments that are more powerful than the typical +public order or +growth commandments.
Other bonuses not related to Temple Cities might also be provided from capturing more of the geomantic web.
Upgrading a building chain in a temple city could strengthen connected temple cities.
Other factions can conquer Lizardmen territory to power down their cities.

-Lizardmen have special spawning - events triggered by various events or conditions on the map.
This will grant special units, such as Sauruses with certain markings from the lore, but is an aesthetic difference only.

-Slann lords must be awakened - through rites for recruitment (generic Slann, not necessarily Mazdamundi).

High Elf Map features

-LL start positions: Tyrion starts in Ulthuan, but Teclis starts on Lustria in the Turtle Islands. Thanks to /u/TynShouldHaveLived.

-Unique Resource: Influence
High elves can use influence in diplomancy. For example, they can use influence to manipulate two other factions into warring with each other.
Generic High Elf lords must be recruited through influence. Lords will have various tiers of usefulness/power levels.
Bold"
-Trade agreements: High Elves gain shared vision with any faction they gain a trade agreement with. Normally a defensive pact or alliance is required.

-Lore: High Elves are messing around in Lustria because they believe they can summon the Old Ones to help with the Vortex.

Other Faction features

-Dark Elves will have a slavery mechanic. Thanks to /u/TynShouldHaveLived.

-An unnamed faction will have advantages at sea. May be High Elves.

Combined Map

-Open beta will be released for the combined map before its final release as free DLC.

-TW:W1 factions will gain TW:W2 new features on the combined map (unlikely to carry over to the TW:W1 standalone grand campaign)
Bretonnian trait system will be expanded to old factions, i.e. you will get notifications telling you why this or that Lord has a trait.
Dragons will receive breath attacks.
Settlement slot expansion to 8-Major and 6-Minor.
Old factions will be able to settle anywhere. Turn Lustria into a new Vampire haven, or rekindle the golden age of the Dawi by reconquering Karak Zorn, the legendary Dwarven hold deep in the heart of the Southlands.

-AI will not be scripted--sandbox randomness is supported, so one game the High Elves might dominate, the next game they might be wiped out before you even make contact.

-Co-op - doable on combined map.

Faction Information

-Rogue Armies: rogue armies are armies that start out on the map without any initially conquered territories, i.e. hordes.
Rogue armies will have unique themes, such as mercenaries or a goblin beast master who controls various beasts from squigs to feral bastilidons.
Rogue armies can be interacted with via diplomacy.
Rogue armies can conquer cities and become a sedentary faction.
Rogue armies taken from deepest corners of lore

-Old World races and factions - will be present in TW:W2, though unplayable (except on combined map).

-Skeggi and Vampire Counts - confirmed for Lustria. Human factions confirmed as well, although unclear which ones (besides Skeggi of course).
Vampire Coast exists, but unclear whether this will be a generic Vampire faction, or if it will be a faction tailored towards Luthor Harkon. You can learn about the mad vampire pirate here.

- Southlands- will have 10 factions vying for control upon release.

-CA is allowed to create non-codex factions and outdated codex factions.
This means less fleshed out factions, or factions that had rosters in old editions like Kislev or Araby can be used by CA as a main faction. This gives them freedom to create their own units as well.

Battle Information

Battle Maps

-New Battle Map types: bridge battles, fortress gate sieges
AI has been reworked to handle choke points better

-Fortress Gate sieges - will be unique in that siege equipment won't be allowed. So no easy way over those walls.

-Town battles will not be in, although battles next to settlements will show a town/settlement in the background.
Some buildings from the settlement may be in the playable area, but the town itself won't.

-Focus on larger battle map variety.

Magic

-Skill trees have been reworked.
In TW:W1, the first skill point grants the spell, the second reduces cooldown. In TW:W2, the first point grants the spell, the second grants the overcast, and the third grants a Winds of Magic cost reduction.

-Magic is being rebalanced across the board, though no specifics have been released.

-Mazdamundi will have unique mechanics - though what those mechanics are is unclear at this point.

-Teclis will have access to - all lores including High Magic</del> 8 attributes (passives) of magic and High Magic. - Thanks to /u/milkandcookiesTW.
Teclis is more likely to have a selection of spells from different lores, rather than full access to 8 lores.
Confirmed High Magic Spell: Fiery Convocation, like Winds of Death but with a fiery phoenix animation instead.

-All Dragons have a ranged breath attack.- This will be applied to TW:W1 dragons as well (Undead, Forest and Chaos dragons) but only if you own TW:W2.
Each dragon has a unique breath attack animation. A Sun Dragon would breathe fire but a Forest Dragon wouldn't.
Breath is a castable ability.
Breath attacks are not confirmed for any other monster unit (such as Hydras or Terrorgheists) Conflicting information. Terrorgheists MAY have their scream/breath.

Army Abilities

-Army abilities acquired in various ways.
Sometimes an army ability can be acquired by performing a rite before battle. An example of an ability granted in such a way is the ability to summon Feral Cold Ones on a charge. In this screenshot, you can see the army ability on the right side of the screen.
Some army abilities can be had through certain conditions. For example, if a certain building chain is upgraded on a High Elf fortress gate, they'll have the ability to summon eagles on defense.

-High Elf Army Ability: Vaul's Hammer.
The conditions for this ability aren't clear yet, but this army ability can bring a giant hammer down onto a siege wall and blow it open. Possibly acquired via rite.

Rosters

-Confirmed High Elf units:
Eagle Claw Bolt Throwers
White Lions of Chrace
Swordmasters of Hoeth
Ellyrian Reaver (lance and ranged variations)
Silver Helm Knights
Sun Dragon

-CA couldn't get Ark of Sotek working quite yet, so in the meantime they added the <b class="Bold">Bastilidon: Revivification Crystal.</b> Approved by GW of course.
Revivification Crystal will give a constant healing aura bonus.

Lizardmen Battle Mechanics

-Kroq-Gar - has an ability similar to Kholek's Lord of the Storm, though unclear if this is from his Hand of Gods artifact or not.
Grymloq, Kroq-Gar's carnosaur mount, has several kill animations. He can throw units into the air then crush them with his jaws. If he gets the killing blow on a dragon, he'll tackle it to the ground and bite into the dragon's neck as it struggles to get out of his grip.

-Bastilidons, including feral ones, are slow, best used to hold down units or act as a damage soak.

-Stegadons - are faster and reportedly have an adorable running animation.

- Skinks - are faster than most other infantry units.

- Solar Engine - doesn't deal as much damage as the Luminark of Hysh, but Bastilidons are more resilient. Fires faster than Luminark as well.

- Rampaging units - can eventually recover their senses.

Multiplayer

-No army painter or banner customization - planned for release for TW:W2. This will likely not be implemented for TW:W2.

-No avatar conquest.

-TW:W1-only players won't be able to play multiplayer versus TW:W2 players.

-All factions (game 1 and 2) - will be available in multiplayer for players who own both games.

- Co-op- is still 2-player only.
This is something CA want to expand, but requires a lot of work and isn't something they can quite dedicate themselves to at the moment.

-Free-For-All

Free-for-all will be an available mode in TW:W2

-Only playable with 4 players</b> so 3-player FFA won't be doable at release. CA is focusing on getting the system balanced for 4 players first.

-Winner decided not on last man standing - but rather based on a scoring system.
Points are largely scored based on kills acquired and damage dealt.
Damage dealt against weaker/lower tier units will give you less points than damage dealt against higher tier or stronger units. For example, damage against zombies or peasant mobs will probably give negligible score versus damage against a hero or elite cavalry.
Friendly fire does not give points to the enemy, nor does it take points from you. This means you can kill your own units to deny the enemy points.
Direct damage spells such as Life Leech don't count as damage, because the system counts them as HP removal which is a different mechanic. This means they won't add to your score.

-Only specific maps can be played via FFA.

-CA uncertain if Custom Maps will be supported at launch for FFA.
It's worth noting that the map editor does let you put starting zones for up to 8 teams, so it's possible that modders will find a workaround before CA is able to officially implement support.

-No Quickmatch for FFA - so FFA games must be played through Custom lobbies.
I encourage anyone interested in multiplayer to browse custom lobbies, as people often run non-competitive games like high funds or themed battles there.

-FFA is playable with humans only. Confirmed by /u/SamM_CA.

Misc

-DLC

-DLCs in the vein of King and the Warlord - are planned, where CA will add Lords and units they couldn't fit in by release. Ark of Sotek for example is a liklihood.

- CA pleased with Regiment of Renown reception, so this is likely to be included in DLC.

-Factions that can't be fit in at release are likely to be added as DLC.
Tomb Kings will likely be POST RELEASE DLC. This my own conjecture, nothing stated by CA. Tomb Kings have a lot of unique assets that need to be created for them, even if they're a race of skeletons, and between the 4 factions already planned for release that's a lot of work cut out for them already in addition to new gameplay mechanics.
How will this be handled on the Campaign map? Just like how Athel Loren was inaccessible in the Old World Map, Nehekara can be similarly inaccessible in the Southlands until Tomb Kings are put in. Maybe something like a magical, eternal sandstorm that makes it impossible to enter.
More reasons why a faction probably won't be PRE-ORDER DLC is because CA has acknowledged multiple times that they regret how they handled Warriors of Chaos, and have just about all but said the pre-order DLC won't be as big as a faction. Have some faith in CA, despite what some people seem to think about them, they're not a greedy money grubbing entity. They listen to their fans, and just like any game there can be improvements but honestly they're better than most of the companies out there.

-Historical Campaigns: CA would like to do "historical" Warhammer campaigns, such as War of the Beard, but this isn't something they can really think about until the trilogy has been complete.

Modding

-Mod tools should be released shortly after release of the game.

-Mod tools won't be expanded at the moment, but CA will be watching how the modding community reacts to the game release and are open to accommodating their needs."</blockquote>

Mało co widać, więc daje link do orginału https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/6f4njh/compilation_of_all_tww2_new_information/?ref=share&ref_source=link

Turek
05-06-2017, 08:30
To jest naprawdę mnóstwo informacji!!! Już się nie mogę doczekać. Szkoda tylko, że o skavenach nic nie powiedzieli.

Ituriel32
05-06-2017, 08:46
Jest zedytowane i powinno dać się teraz czytać.

Mi najbardziej podobają się:
- Więcej slotowe miasta (8 duże i 6 małe) przy wielkościach z młota1 (6 i 4) si wcale sobie nie radziło i jak pokaz dlc z elfami leśnymi (10 slotów) bez problemu rozlewały się po całej mapie.
- Cechy takie jak ma Bretonia rozszerzone na wszystkie rasy.
- Bitwy z mostami.
- Podbój całej mapy.

Arroyo
05-06-2017, 08:53
Oby potem dali grywalne Skeggi, Luthora Harkona, później po połączeniu kampanii z jedynki i dwójki grę frakcjami z jedynki przeciwko frakcjom z dwójki.
Smuci mnie wiadomość, że żeby smoki mogły zionąć ogniem w jedynce trzeba mieć Warhammera "2"...
O Skavenach pewnie się dowiemy wkrótce. A co do TK... skoro nie oni w pre-orderze to co? Mam nadzieję również, że w ostatecznej wersji będzie malarz armii. Bo wtedy można by było pomalować armię np. Wysokich Elfów i wystawić doborowe oddziały z Arnheim itd.

Zacznę jednak od początku:
1. Bramy forteczne (to chyba tylko u HE) - podoba mi się ten zabieg. W końcu u Wysokich Elfów królestwa "zewnętrzne" i "wewnętrzne" oddzielone są górami, gdzie są potężne placówki jak np. Brama Feniksa.
2. Ciekawa sprawa z bitwami o mosty, mam nadzieję, że do jedynki też to zaimplementują.
3. Cieszy mnie fakt dodania eventów morskich, ale o bitwach morskich nadal nic... ile trzeba czekać...
4. Ilość slotów na budynki mnie bardzo cieszy. Jedynie zerwanie okupacji regionów mnie trochę będzie przy jedynce denerwować mimo, że już u WE zrobili nieco głupotę, jak o to chodzi ;)
5. Z tego, co zrozumiałem, kampania Wiru ma być ograniczona limitem czasowym jak to było do FotS'a włącznie. Mnie to osobiście wkurza i przez to właśnie wolę TW od Romka 2 wzwyż.
6. Cieszy mnie u Jaszczurów sprawa z siecią geomantyczną. Tu dam cytat z bitewniaka:

Kiedy Przedwieczni nakazali budowę miast-świątyń, wyznaczyli precyzyjnie miejsca, gdzie miasta winny zostać wzniesione. Każde z nich miało być węzłem w „geomantycznej sieci”, rozległej siatce naturalnej energii, która otacza cały świat. Przedwieczni potrafili czerpać z tego wielkiego źródła mocy, a także za jej pośrednictwem zmieniać układ płyt kontynentalnych, klimat, a nawet orbitę samej planety.Co więcej, Slannowie potrafią przy pomocy geomantycznej sieci komunikować się między sobą na odległość. Wchodząc w głęboki trans, Magowie-Kapłani mogą przesyłać swoje myśli między sobą przez całą sieć, co z kolei umożliwia im prowadzenie narad „czcigodnej rady”. Najstarsi i najpotężniejsi Magowie-Kapłani potrafią przez sieć przesłać własnego ducha, by mógł używać ich ogromnej mocy magicznej z dala od słabowitego i kruchego ciała.

Mniej więcej wygląda na to, że będą się mogły te świątynie komunikować ze sobą.
7. Pytanie, jak zrobią z odizolowanymi od Lustrii Jaszczurami. Przypomnę, że tam nie ma Slannów, więc popadły w barbarzyństwo.
8. Sprawa startowych pozycji Teclisa mnie też wkurza, bo o ile wiem to on winien siedzieć w Saphery tj. też na Ulthuanie.
9. I znów coś a'la Bursztyn od WE. Miło.
10. Mechanika niewolnictwa może być ciekawa.
11. Oby to "Combined map" działało też tak, że będzie można miesiąc po premierze grać frakcjami z jedynki przeciwko frakcjom z dwójki, nie posiadając drugiej części....
12. Miło, że CA będzie mogła używać również poprzednich AB i będzie mieć wolną rękę do tworzenia jednostek. Tym bardziej, że taki Kislev, Arabia, Estalia czy Tilea może w końcu będą grywalne z nowymi rosterami ;)
13. Skeggi i Luthor Harkon <3 W końcu, tylko oby też byli potem grywalni.
14. Magia mi się podoba. Jedynie mnie wkurza to, że żeby móc mieć ogień u smoków musisz mieć odblokowany Zachód...
15. Nowe typy bitew mi się podobają. Nadal jednak czekam też na bitwy morskie.
16. Czekam na zaimplementowanie malarza armii, bo chcę mieć w końcu u swych wojsk np. kolorki Averlandu czy kolorki wojsk Slaanesha.
17. FFA winno być też w jedynce po połączeniu map... a nie tylko we dwójce.
18. DLC z Lordami - tutaj też się jak widzę proszą o nie, bo Jaszczurom paru jednostek brakuje, ale przede wszystkim LL'ów.
19. Zasmucili mnie sprawą z TK. Mam nadzieję, że z czasem dojdą, bo to implementacja nowej magii (Nehekharian).
20. Mam nadzieję, że po zrobieniu trylogii będą implementować też te nowe kampanie jak Wojna o Brodę.
21. Nadal nic o szerszym modowaniu kampanii.
22. Nadal nic o Skavenach. Czekam na ich ujawnienie.

Ituriel32
05-06-2017, 10:43
Jak dla mnie jest to na razie typowe zagranie CA: gra pierwsza - najlepsza miejscówka i czas, ale wykonane dobrze lub średnio (tak jak w romie2 czy empire), a gra druga na mniej ciekawym miejscu i czasie, ale z dużo lepszym wykonaniem (Attyla i Napoleon).
Normalnie byłbym bardziej poirytowanany, ale tu na szczęście będzie połączona mapa kampanii (jako osobny tryb).

W młocie1 zrobiłem już 420 godzin i powinien spokojnie dopić do 500 (jak dokupię zwierzaki).
Natomiast dla młota2 (nowy świat) przewiduje koło 300. Z jednej strony dużo lepiej zrobione rasy i osobne miejscówki dla LL, nowe tereny to na plus. A na minus limit czasowy (jeśli będzie) i jest to miejsce które interesuje mnie dużo mniej.

Natomiast do połączonej mapy... 800-1000 do tysiąca godzin to takie minimum. Samych wariantów dla nacji ze starego świata starczy mi na długo (zwłaszcza przy zniesionym ograniczeniu podbojów i powiększonej rozbudowie miast).

- Trochę niepokoi brak wiadomości o TK. Bo 10 nacji które ma być w tej części świata to mało. Więc najpewniej ta cześc mapy będzie nie dostępna. Ale to może i dobrze bo razem z TK może dojdą też wampirki z pierwszą wampirzycą.

Jedyny minus jaki widzę, ale taki bardzo duży to nie pewność dalszego rozwijania Młota1.
- Lista brakujących lub nie pełnych ras, podras, Legendarnych Lordów, bohaterów czy jednostki jest spora.
Bardzo ciekawi mnie co zrobią ze szczurkami w tym przypadku. Bo powinny mieć 2 lokacje w starym świecie:
* jedna między Tileą a Estalią. Ta uznawana jest za stolicę największego klanu szczurków.
* Drugą w Karak osiem Szczytów. Byłaby pełna walka walka o tą fortecę.

A tak całościowo to dojdą kolejni nacje i lordowie którymi chciałbym pograć, a nie wiadome jest czy się pojawią. Natomiast bardzo podoba mi się to że CA może robić jednostki tak z wcześniejszych edycji, jak i całkowicie nowe. Bo otwiera to drzwi dla wielu nacji mniejszych np. mój ukochany TEB (nazwa zbiorcza dolnych nacji ludzkich)

Arroyo
05-06-2017, 10:47
Ituriel, jeszcze trzecią w górach na północy Kislevu. Więc Skaveni w Starym Świecie winny mieć 3 siedziby. No może 4, jak doliczysz tego, co poszedł łupić na Mrocznych Ziemiach.
A Skavenblight nie jest nawet siedzibą największego klanu, co siedzibą Rady Trzynastu.

Ituriel32
05-06-2017, 10:52
Jak dobrze zrozumiałem ten tekst, pojedyncze komentarze na stronach czy na ich prezentacjach to: stary świat jest w zasadzie skończony. Został tylko stary przyjaciel (który ma nie być rasą, LL czy czymś równie dużym) i mini pacz częściowo dodający kilka rzeczy z młota2, ale zdecydowana większość będzie dodana tylko do połączonej mapy.

Ituriel32
05-06-2017, 12:32
Nie wiem czy to było gdzieś podawane

Pisał to CA_Whelan

Total War: WARHAMMER II is a standalone title, it'll have its own steam page in your library and all DLC for WH2 will be on that page

Krwawy_Baron
05-06-2017, 14:14
Tomorrow at 4PM BST on Facebook Live, we've got the High Elf Roster reveal! Tune in to see the return of Joey and Alisdair, discussing all your unit needs. We'll get to the good stuff so it doesn't dragon...

Jutro pokazują elfy

Polemajos
06-06-2017, 17:00
Ciepła bułeczka, tj. roster Wysokich Elfów: https://www.totalwar.com/blog/high-elf-army-roster/

ROSTER

Melee Lord: Tyrion
Mounts: Foot, Malhandhir (Elven Steed)

Caster Lord: Teclis
Mounts: Foot, Barded Ithilmar Steed

Melee Lord: Prince
Mounts: Foot, Barded Ithilmar Steed, Great Eagle, Sun Dragon, Star Dragon

Missile Lord: Princess
Mounts: Foot, Elven Steed, Great Eagle, Moon Dragon, Star Dragon

Melee/Magic Hero: Loremaster of Hoeth
Mounts: Foot

Caster Hero: Mage

Melee Hero: Noble
Mounts: Foot, Barded Ithilmar Steed, Ithilmar Chariot, Great Eagle

Melee Infantry:
Spearmen
Swordmaster of Hoeth
White Lions of Chrace
Phoenix Guard

Missile Infantry:
Archers
Archers (Light Armour)
Lothern Sea Guard
Lothern Sea Guard (Shields)

Melee Cavalry:
Silver Helms
Silver Helms (Shields)
Dragon Princes
Ellyrian Reavers
Ellyrian Reaver Archers

Artillery: Eagle Claw Bolt Thrower

Missile Chariot: Tiranoc Chariot

Chariot: Ithilmar Chariot

Melee Monster (Flying): Flamespyre Phoenix, Frostheart Phoenix

Melee Monstrous Beast (Flying): Great Eagle

Melee Monster (Flying):
Moon Dragon
Star Dragon
Sun Dragon

Arroyo
06-06-2017, 17:14
Szkoda tylko, że nadal roster niedorobiony i chyba CA zaliczyła wpadkę. W bitewniaku jak byk stoi, że Loremaster of Hoeth to Lord, nie bohater. W temacie "Jak grać Wysokimi Elfami" dałem Loremastera do Lordów.

Tak btw. gdzie się Alith Anar, Eltharion, Wojownicy Cienia i Lwie Rydwany z Chrace podziały?!

Lista braków:
Alarielle
Alith Anar
Eltharion
Caradryan
Korhil
Imrik

Lordowie:
Pomazaniec Asuryana
Arcymag

Bohaterowie:
Morski Hełm z Lothern
Dziewicza Strażniczka Wiecznej Królowej

Wierzchowce:
Gryf

Jednostki:
Wojownicy Cienia
Lwie Rydwany
Przecinacz Niebios z Lothern
Siostry z Avelorn

TypowyNoob
06-06-2017, 17:43
CA tak mocno nie lubi magów, że czarującego lorda zrobiło bohaterem. Gdyby nie ikoniczność Slannów, to i jaszczury byłyby pozbawione regularnych lordów-magów. Ciekawe też jak bardzo przytną domeny...

Asuryan
06-06-2017, 22:00
Arroyo, akurat Służebnice (w angielskim handmaidens, które można przetłumaczyć jeszcze jako służki lub dwórki) Wiecznej Królowej, to regiment - a nie bohaterki. Ale przy braku królowej nie dziwi mnie ich brak - bo w oryginale nie można go wystawiać bez Alarielle (przynajmniej w 5 edycji).
Bardziej boli mnie brak Wojowników Cienia z nienawiścią do Mrocznych Elfów i możliwością partyzanckiego rozstawienia, których można było wystawić w oryginale bez obecności ich władcy.

Ciekawi mnie czy nie skopią Gwardii Morskiej Lothern i nie zapomną im dać oprócz łuków także włóczni.

Arroyo
06-06-2017, 22:27
W 8 edycji, która jest najnowszą, Handmaidens to Bohater akurat...
Co do Wojowników Cienia to zarówno oni, jak i Lwie Rydwany z Chrace to must have, których CA w ogóle póki co nie dała... podczas gdy obie te jednostki od dawien dawna są w systemie bitewniakowym i winny być w starterze. Podczas gdy Pomazańcy Asuryana, Morskie Hełmy, Przecinaczki Niebios z Lothern i Strażniczki Avelornu w DLC, bo to akurat nowości z 8 edycji. Trochę jestem zawiedziony tymi brakami. Mam nadzieję, że w formie DLC/FLC będziemy dostawać kolejno Alith Anara, Elthariona (!) i Alarielle.

ares354
06-06-2017, 23:19
Zawiedzeni brakami jednostek u Elfów są chyba tylko niepoprawni optymiści. Przecież było wiadomo że poszatkują ich jak trzeba dla DLC\FLC patrz Warhammer 1. Ciekawe czy Karl dostanie smoka w dwójce, skoro ich mechanika ulega zmianie. Oczywiście to kpina by tylko właściciele dwójki to dostali, ale od CA się tego można było spodziewać.

Arroyo
06-06-2017, 23:24
Zawiedzeni brakami jednostek u Elfów są chyba tylko niepoprawni optymiści.
Akurat ja nie jestem zawiedziony brakiem jednostek u HE. Zawiedziony jestem tym, jak to zrobili tzn. zamiast jednostki z 8 edycji dać w formie DLC/FLC woleli wziąć dwie podstawowe, zżyte z AB od 4 edycji wzwyż jednostki (Lwie Rydwany i Wojownicy Cienia) w formie DLC/FLC, co mnie akurat osobiście wkurza.
Co do smoka dla Karla - sądzę, że dostanie go tak czy siak.

Asuryan
06-06-2017, 23:27
W 8 edycji, która jest najnowszą, Handmaidens to Bohater akurat...
Co do Wojowników Cienia to zarówno oni, jak i Lwie Rydwany z Chrace to must have, których CA w ogóle póki co nie dała... podczas gdy obie te jednostki od dawien dawna są w systemie bitewniakowym i winny być w starterze. Podczas gdy Pomazańcy Asuryana, Morskie Hełmy, Przecinaczki Niebios z Lothern i Strażniczki Avelornu w DLC, bo to akurat nowości z 8 edycji.
Akurat Lwich Rydwanów z Chrace także nie znam (w 5-ce ich jeszcze ne było).

Arroyo
06-06-2017, 23:31
Akurat Lwich Rydwanów z Chrace także nie znam (w 5-ce ich jeszcze ne było).
Mój błąd - Lwie Rydwany doszły w 7 edycji, ale i tak jest to spory brak.

ares354
07-06-2017, 00:00
Akurat ja nie jestem zawiedziony brakiem jednostek u HE. Zawiedziony jestem tym, jak to zrobili tzn. zamiast jednostki z 8 edycji dać w formie DLC/FLC woleli wziąć dwie podstawowe, zżyte z AB od 4 edycji wzwyż jednostki (Lwie Rydwany i Wojownicy Cienia) w formie DLC/FLC, co mnie akurat osobiście wkurza.
Co do smoka dla Karla - sądzę, że dostanie go tak czy siak.

Dla Mnie brak Arcymaga jest zabawny, jak i brak Lwich Rydwanów które mają większy sens niż powielanie jednej jednostki jak to zrobiono. Swoją drogą Elfy wyglądają na bardzo mocne. Ciut za mocne.

Arroyo
07-06-2017, 07:00
Swoją drogą Elfy wyglądają na bardzo mocne. Ciut za mocne.
Dlatego, z tego, co wiem, to Wysokie Elfy będą miały mniej wojska w oddziale.

Ituriel32
07-06-2017, 07:26
Dla mnie Wysokie Elfy jakoś bez echa przechodzą, ale to pewnie dlatego że ich nie lubię.

Czyli wysokie elfy robią za krasnoludy z młota1? Znaczy najmniej liczne oddziały, ale za to bardzo potężne?

Arroyo
07-06-2017, 08:08
Tak, głównie ze względu na mocny pancerz - Ithilmar w końcu może rywalizować z gromrilem od Krasiów.
U mnie wygląda to tak:
Wysokie i Mroczne Elfy - bardzo wysoki pancerz i atak, mało woja w oddziale
Jaszczuroludzie - spam stworów, szał - kopia Swebów z Rome II
Skaveni - spam szczurów, dwie mocne magie zarazy i zniszczenia.

Turek
07-06-2017, 09:12
Pamiętajcie, że braki też są robione specjalnie pod DLC, w którym pewnie wyjdzie 1 legendarny lord, 2-3 jednostki i regiments or renown dla każdej z 4 frakcji głównych. Ja spodziewam się połączenia Wysokie i Mroczne Elfy oraz Jaszczurki z Skavenami.

Arroyo
07-06-2017, 09:16
Tak, tylko że większość tych braków to jednostki z wcześniejszych edycji, nie ósmej. To akurat nadal mnie denerwuje.
Ja osobiście widziałbym system podstawowych jednostek i DLC tak:
W podstawowej wersji wszystkie jednostki do 7 edycji włącznie (LL również). W DLC jednostki z ósmej edycji - nimi i tak nawet mało kto grał w bitewniaku, bo były bezużyteczne (przynajmniej tam) jak np. Przecinacze Niebios z Lothern czy te morskie potwory od Druchii.

Ituriel32
07-06-2017, 09:32
Podobno Lothern Sea Guard to przegięta jednostka? mająca łuki i włócznie, tak że teoretycznie można było spamić tylko nią?
Aż przypominają mi się stare czasy roma1 i moda eb. Nacja Seba albo partia która miała taką elitarną piechotę (łuki i włócznie w jednym).

I ktoś podaje dodatkową jednostkę włóczników, jakiś strażników bramy, ale oni są tylko jako garnizon tych nowych bram.

Arroyo
07-06-2017, 09:37
Morska Staż z Lothern akurat jest w miarę mocną jednostką włóczników, ale i tak daleko jej do ciężkozbrojnej elity - Straży Feniksa. Zakładam, że nasi marines z Lothern będą mieli mniej strzał w kołczanie, by zrównoważyć i tak to, że mają dodatkowo włócznię i tarczę. Przykład z Rage of Dark Gods pod Medievala II - mieli tarczę, włócznię i łuk. Strzał mieli dużo mniej od Łuczników Wysokich Elfów, ale za to potem mieli się czym bronić. Problem w tym, że gdy wpadali na nich Wojownicy Chaosu to i tak po łbie dostawali w zatrważająco szybkim tempie.

Ituriel32
07-06-2017, 10:03
Szkoda tylko że braciszkowie wcale mi się nie podobają i aby się pobawić z przyjemnością HE będę musiał poczekać na dlc.
Jedno z królową i jej gwardią lub z z tym elfem od partyzantów.

Arroyo
07-06-2017, 10:16
Ja widzę to tak:
DLC 1 - Alith Anar, Pomazaniec Asuryana, Wojownicy Cienia, Lwie Rydwany z Chrace
DLC 2 - Alarielle, Strażniczka Wiecznej Królowej, Morski Hełm z Lothern, Przecinacze Niebios z Lothern, Siostry z Avelorn
FLC - Eltharion, Arcymag, Gryfy
Ewentualnie w formie dodatkowych LL i Bohaterów dodaliby Imrika, Caradryana i Korhila. Bo umówmy się - Finubara (aktualnego króla) nie dostaniemy, nie ma ani własnego modelu, ani poza jedną ilustracją nie wiemy, jak wygląda. Ewentualnie możemy kiedyś tam dostać znając życie jakiegoś lorda z 4 edycji, który tam się na wschodzie z Krasiami Chaosu bił i zginął (ludzie, co czytali AB Krasiów Chaosu z 4 edycji będą pewnie wiedzieć, o jaki mały urywek ich historii mi chodzi ;) ).

ares354
07-06-2017, 14:24
Ja widzę to tak:
DLC 1 - Alith Anar, Pomazaniec Asuryana, Wojownicy Cienia, Lwie Rydwany z Chrace
DLC 2 - Alarielle, Strażniczka Wiecznej Królowej, Morski Hełm z Lothern, Przecinacze Niebios z Lothern, Siostry z Avelorn
FLC - Eltharion, Arcymag, Gryfy
Ewentualnie w formie dodatkowych LL i Bohaterów dodaliby Imrika, Caradryana i Korhila. Bo umówmy się - Finubara (aktualnego króla) nie dostaniemy, nie ma ani własnego modelu, ani poza jedną ilustracją nie wiemy, jak wygląda. Ewentualnie możemy kiedyś tam dostać znając życie jakiegoś lorda z 4 edycji, który tam się na wschodzie z Krasiami Chaosu bił i zginął (ludzie, co czytali AB Krasiów Chaosu z 4 edycji będą pewnie wiedzieć, o jaki mały urywek ich historii mi chodzi ;) ).

Żadna rasa z pierwszego Warhammera nie dostała 2 dlc z jednostkami jeśli dobrze pamiętam. To jest raczej mało prawdopodobne. FLC to jeszcze tak, bo w końcu magowie dla Imperium, ale dwa DLC na same Elfy?. Skończy się jak z jedynką. Paczka Wysokie - Mroczne, oraz Jaszczury - Szczury z dodatkowymi LL, jednostkami, może mapy. Inne DLC to pewnie nowe nacje.

Arroyo
07-06-2017, 14:32
Żadna rasa z pierwszego Warhammera nie dostała 2 dlc z jednostkami jeśli dobrze pamiętam. To jest raczej mało prawdopodobne. FLC to jeszcze tak, bo w końcu magowie dla Imperium, ale dwa DLC na same Elfy?. Skończy się jak z jedynką. Paczka Wysokie - Mroczne, oraz Jaszczury - Szczury z dodatkowymi LL, jednostkami, może mapy. Inne DLC to pewnie nowe nacje.
A skąd możesz wiedzieć, że nie dostanie jedna rasa 2 DLC'ków? Byłeś w biurze CA i widziałeś ich jakieś plany? Ja podałem jedynie możliwość, która jest możliwa, jak wszystko. Tym bardziej, że jak sam podałeś "Żadna rasa z pierwszego Warhammera nie dostała 2 dlc z jednostkami jeśli dobrze pamiętam." - znając życie i to, że jest to osobna część, która będzie się potem łączyć, to plany wydawnicze mogą być inne.
Za to już mogę powiedzieć, że w końcowym produkcie wszystkie rasy będą raczej pełne pod kątem jednostek (nie licząc LL'ów). Takie jest moje zdanie ;)

Turek
07-06-2017, 15:04
Facebook totalwar: Procz Old Friend dostaniemy race packa do warha I w tym roku i napisali, ze to nie jest Kislev. Wiec co? :O

Neton
07-06-2017, 15:06
If you want to know the highlights before you dive in, here's a quick teaser: the Old Friend will not be the last addition to WARHAMMER I (there's going to be a new Race Pack this year), we're working on a large Campaign Pack DLC for one of our more recent historical releases and our plans for a new stand-alone historical title have come to fruition, and this team are now in full production on an exciting new release.
Info z FB

Arroyo
07-06-2017, 15:08
Facebook totalwar: Procz Old Friend dostaniemy race packa do warha I w tym roku i napisali, ze to nie jest Kislev. Wiec co? :O
Są jeszcze takie możliwości: Norska, Estalia, Tilea, Księstwa Graniczne. Podejrzewam nr 1 lub 3.

TypowyNoob
07-06-2017, 15:31
http://vignette3.wikia.nocookie.net/warhammerpl/images/a/a4/Fimir_Warhammer_Army_book_PDF_cover.jpg/revision/latest?cb=20140620190637

To przecież takie oczywiste!
Tak poważnie, to Estalia, Tilea, Norska mogą mieć swoje przedstawicielstwa w Nowym Świecie i tam bym szukał DLC/FLC ich zawierających. BP to jedyna frakcja, która zostanie rozwinięta albo teraz, albo nigdy. Swoją drogą brak najbardziej pożądanego Kislevu, to praktyczne potwierdzenie jego dużej roli w trzeciej części.

Memnon[pl]
07-06-2017, 15:38
https://www.totalwar.com/blog/what-the-teams-are-working-on-07-06-17/
Link do nowosci.
Jest tego troche ,warto poczytac.Widze ze CA ma duzo planow na ten rok oprocz wydania Warhammera II.
Paczac na najnowszy cocept art chyba szykuje sie dodatek do Rome II....

Izabelin
07-06-2017, 17:21
Miejmy nadzieję, ze race packiem nie będą... Skaveny :) Bo to akurat oczywiste, ze pojawią się koło premiery W2.

Chaak
07-06-2017, 17:51
Skoro ma być unikalny gameplay, to może Demony. Niby pasuje do jedynki, do drugiej części też, tylko dużo z nimi roboty by było, a znając CA pewnie pójdą na łatwiznę i odblokują coś już istniejącego i dodadzą parę jednostek. Realniej myśląc dadzą Tileę albo Księstwa Graniczne, a unikalną mechaniką będą najemnicy. Z drugiej strony ma być nowa rasa, a ludzi już mamy, więc może jednak pozytywnie nas zaskoczą:D.

Arroyo
07-06-2017, 17:54
Prędzej Tileę. Demony widzę raczej w trójce - głównie ze względu na możliwy podział armii na 4 Bogów i mam nadzieję na malarz armii, bo bym grał Imperium z kolorkami Ostermarku ^^

Chaak
07-06-2017, 18:18
Malarza armii też bym chciał, Lizaki świetnie prezentowałyby się na różowo:D, a Chaosy w niebiesko-złotych kolorkach (Tzeentch).

Arroyo
07-06-2017, 18:36
Ja najbardziej właśnie widzę Ostermarkowe kolorki i krwistą czerwień u wojowników Khorna! :D
Wracając do tematu tajemniczej rasy z DLC, ja wierzę, że to będzie ktoś z tych trzech frakcji: Norsmeni, Tileańczycy, Estalijczycy.

Ituriel32
07-06-2017, 19:14
Cokolwiek by to nie było, to zobaczymy twórczą moc CA. Ja stawiam na Tileą i BP z najemnikami jako unikalną mechaniką.

Jak widać ciągłe jojczenie na wszystkich forach o starego przyjaciela chyba coś ruszyło.

Krwawy_Baron
07-06-2017, 20:28
...napisali, ze to nie jest Kislev.
Czyli to już chyba pewne, że na Kislev trzeba czekać aż do wydania Młota 3 :( Co do przyszłego race-packa, nie będę oryginalny i również obstawię Tileę

Il Duce
07-06-2017, 20:46
Osobiście obstawiam race pack ludzi zawierający trzy frakcje wzorem z poprzednich tytułów : Estalia,Tilea i BP. Tu już nie mają wymówki że były skomplikowane modele i animacje jak w przypadku innych,bardziej fantastycznych nacji i żądanie 7,5 euro za jedną frakcję ludzi byłoby moim zdaniem nie w porządku nawet na ich standardy ;)*

*O ile naprawdę to będą ludzie i CA nas nie zaskoczy jakąś zupełnie niespodziewaną frakcją.

Krwawy_Baron
07-06-2017, 20:52
Osobiście obstawiam race pack ludzi zawierający trzy frakcje wzorem z poprzednich tytułów : Estalia,Tilea i BP. Tu już nie mają wymówki że były skomplikowane modele i animacje jak w przypadku innych,bardziej fantastycznych nacji i żądanie 7,5 euro za jedną frakcję ludzi byłoby moim zdaniem nie w porządku nawet na ich standardy ;)
Zobaczysz, panowie z CA zrobią pewnie mini-kampanię dla tych nacji, aby przytulić większą ilość eurosów :P

Il Duce
07-06-2017, 20:55
To ma być race pack więc taki scenariusz nie wchodzi w grę ale obawiam się że przy TK uświadczymy to rozwiązanie :rolleyes:

Arroyo
07-06-2017, 21:00
To ma być race pack więc taki scenariusz nie wchodzi w grę ale obawiam się że przy TK uświadczymy to rozwiązanie :rolleyes:
Pytanie tylko, jaki byłby cel takiej kampanii TK. Ekspansja terytorialna Settry, o której głośno w 8 edycji ich AB? Bo tutaj pomysłów jest kilka, wśród nich chyba najbardziej możliwe jest zjednoczenie wszystkich królów umarłych.

Krwawy_Baron
07-06-2017, 21:00
Obyś się nie mylił Il Duce. Mi cebula z butów wystaje więc ze Zwierzoludźmi i Elfami czekam na jakąś kuszącą promocje, choć obawiam się że podobnie będzie z tą przyszłościową nacją - wszak proceder już zaistniał, a dla bogatych klientów z zachodu 17 euro to nie jest jakiś wielki pieniądz.

Cel kampanii? Jednoczenie Tilei i pewnie odparcie na samym końcu jakiegoś dużego waaa!!! zielonoskórych.

W przypadku TK to pewnie mordobicie z Nagashem

Ituriel32
07-06-2017, 21:08
Jedyne co mi się w tym newsie nie podoba to to że skoro stary przyjaciel ma wyjść na koniec wakacji, to kiedy ma wyjść ta nowa rasa...

Krwawy_Baron
08-06-2017, 09:43
Pewnie wrzesień/październik, grunt że będą dalej wzbogacać jedynkę darmową zawartością. Może dostaniemy jednostki, których brakuje w Imperium nie wspominając już o kampanii Middenheimu i Moussilon z Todbringerem i Czerwonym Diukiem.

ares354
08-06-2017, 14:03
A skąd możesz wiedzieć, że nie dostanie jedna rasa 2 DLC'ków? Byłeś w biurze CA i widziałeś ich jakieś plany? Ja podałem jedynie możliwość, która jest możliwa, jak wszystko. Tym bardziej, że jak sam podałeś "Żadna rasa z pierwszego Warhammera nie dostała 2 dlc z jednostkami jeśli dobrze pamiętam." - znając życie i to, że jest to osobna część, która będzie się potem łączyć, to plany wydawnicze mogą być inne.
Za to już mogę powiedzieć, że w końcowym produkcie wszystkie rasy będą raczej pełne pod kątem jednostek (nie licząc LL'ów). Takie jest moje zdanie ;)

Mogę Ci zadać to samo pytanie, skąd pewność że tak będzie. Z wieloma rzeczami się myliłeś w swoich domysłach. Jeśli 3 powstanie Kislev dojdzie wtedy dopiero, ciekawe.

Po prostu sugeruje się tym jak CA wydawało DLC do jedynki i raczej w dwójce zrobią tak samo. Bo z punktu właściciela jedynki czuł bym się oszukany gdyby rasy 2 dostawały więcej DLC i jednostek niż rasy jedynki. Chyba że w planach 2 są DLC do ras jedynki wtedy na twój wariant bym się zgodził.

Czyli do jedynki dojdzie nowa rasa ludzi ale nie będzie to Kislev więc Norska, Estalia ,Tilea, BP? A które z nich miały AB? Swoją drogą dziwie że nie Kislev, do 3 daleko.

Arroyo
08-06-2017, 14:55
Tilea miała AB. Zwał się Dogs of War. Polecam sobie poczytać, nim wysuniesz taki wniosek ;)
A co do Norski, Estalii i Księstw Granicznych (wolę polskie nazwy królestw) to CA ma też swoje 3 grosze do dodania, więc wszystkiego się można spodziewać. W trzeciej edycji mieli jakieś tam marginalne jednostki, ale bez władców. Dodajmy do tego jeden szczegół - na necie krążą fanowskie AB (nie będę ich oceniał, czy są dobre, czy złe), więc to też możliwe. Z kolei co do Norski... pamiętam, że w White Dwarfie był artykuł poświęcony armii ze Skeggi. Musiałbym sobie numer tego czasopisma przypomnieć, ale na pewno były tam jednostki od tej norskańskiej kolonii.

Co do Kislevu... może to i dobrze? Jeśli Kislev będzie cudną nacją w tej trylogii to będzie miło. Znając mnie i tak kupię (jak wszystkie gry sygnowane tytułem Warhammer... no może poza tym niedorobionym plagiatem Plants vs Zombies z W40K) ;)

ares354
08-06-2017, 15:42
Tilea miała AB. Zwał się Dogs of War. Polecam sobie poczytać, nim wysuniesz taki wniosek ;)
A co do Norski, Estalii i Księstw Granicznych (wolę polskie nazwy królestw) to CA ma też swoje 3 grosze do dodania, więc wszystkiego się można spodziewać. W trzeciej edycji mieli jakieś tam marginalne jednostki, ale bez władców. Dodajmy do tego jeden szczegół - na necie krążą fanowskie AB (nie będę ich oceniał, czy są dobre, czy złe), więc to też możliwe. Z kolei co do Norski... pamiętam, że w White Dwarfie był artykuł poświęcony armii ze Skeggi. Musiałbym sobie numer tego czasopisma przypomnieć, ale na pewno były tam jednostki od tej norskańskiej kolonii.

Co do Kislevu... może to i dobrze? Jeśli Kislev będzie cudną nacją w tej trylogii to będzie miło. Znając mnie i tak kupię (jak wszystkie gry sygnowane tytułem Warhammer... no może poza tym niedorobionym plagiatem Plants vs Zombies z W40K) ;)

Nie wnioskowałem, po to umieściłem znak zapytania. AB Psów Wojny, spoko. Mieli by unikalną mechanikę najemników, więc prócz Norski która pasuje też do dwójki są najbardziej sensownym wyborem do jedynki. W sumie nie będę narzekał na nową nację, jak największy plus. Czyli do jedynki jeśli się nie mylę, mamy dostać Old Friend oraz nową nację. Fajna sprawa.

Arroyo
08-06-2017, 15:51
Tak, będzie Old Friend i nowa nacja. A skoro Old Friend ma być wielkości Krwawych Rycerzy to zostają 2 możliwości: Krell lub Białe Wilki i/lub Pantery.
Co do Psów Wojny, w ogóle Tilei, to byłoby ok, pod warunkiem, że w podstawie byliby Borgio Oblężyciel, Lukrecja Belladonna, Midas albo ten ostatni (nie mam na myśli Leonardo da Miragliano), a w Nowym Świecie dodatkowy, może Pirazzo - ten od zaginionego legionu.

Ituriel32
09-06-2017, 09:26
Co do starego przyjaciela to mam nadzieje że nie będzie to imperialny smok. W sumie teraz CA pisze że to chyba nawet nie będzie jednostka.

Co do nowego raso paka. To moje typy są dwa: Norska lub TEB (głównie Tilea). Rasy takie jak szczurki, TK, Demony czy Ogry odrzucam bo one będą zarezerwowane do następnych części lub dlc do nich.
Sub rasy takie jak Karak Kadrin, Middenland, czy Mousillon, też odrzucam bo to są sub rasy, a nie całe nowe.

Tylko co to da do gry.

- Norska - Przede wszystkim, co najmniej 1 pozycje startową na górze mapy. Możliwość grania tymi złymi ale jako nacja osiadła. Teoretyczne flc po jakimś czasie z nową pozycją w nowym świecie. Teoretyczne dodanie czegoś do chaosu. Ciekawsze armie norski atakujące zwykłe. Minusy? Jeszcze silniejsze zniszczenia poczynione wśród nacji zwykłych.
Unikalna mechanika? Zajmowanie miast z portami (znaczy częściowo zdjęto by im ograniczenia podbojów), co mogło by nawet wyjść grze na dobre, bo Norska naprawdę szybko odbudowuje swoje spalone osady.

- TEB - Tu mamy kilka opcji. Ogólnie były byto jednostki najemnicze z tego Psów wojny.
a) Sama Tilea - byłaby zmieniona. Estalia i Księstwa dalej byłyby klonami imperium (Estalia mogła by się doczekać osobnej paczki przy okazji młota2).
b) Grywalna stała by się sama Tilea, ale Estalia i Księstwa zostały by jej klonami. Co byłoby chyba dużo lepsze niż bycie kalką imperium.
c) Zmiany dotknęłyby całego TEBu, i każdej z tych nacji daliby LL, znaczy każda stałaby się grywalna. Raczej nie realne, ale bardzo bym chciał.

Potencjalny minus? Brak jednostek z ras jeszcze nie obecnych np. Ogrów itd.

To zapowiedziane flc przy okazji tego raso paka.
- W przypadku Norski - doładowane jednostki do chaosu, zwierzaków i może imperium.
- W przypadku Psów wojny - prze kolorowane jednostki najemników dodane do macierzystych nacji.

Arroyo
09-06-2017, 10:27
Co do starego przyjaciela to mam nadzieje że nie będzie to imperialny smok. W sumie teraz CA pisze że to chyba nawet nie będzie jednostka.
A skąd ta informacja? O ile wiem to ma być wielkości Krwawych Rycerzy, a więc jednostka.

Co do natomiast tego:

To zapowiedziane flc przy okazji tego raso paka.
- W przypadku Norski - doładowane jednostki do chaosu, zwierzaków i może imperium.
- W przypadku Psów wojny - prze kolorowane jednostki najemników dodane do macierzystych nacji.
Jakoś w to wątpię. Każdy z regimentów najemników (a przynajmniej ludzkich) powiązany jest ściśle z danym miastem. Tak Strzelcy z Miragliano występują jedynie w Miragliano, ale dostęp do nich niekiedy (nie zawsze) mają niektórzy z przywódców innych miast. Wątpię więc w zabawę z kolorowankami tutaj. Tym bardziej ma to miejsce przy Niedźwiedzioludziach z Urslo czy Pustynnych Psach z Arabii. Nie mówiąc już o zaginionym legionie od Pirazza.

Asuryan
09-06-2017, 11:26
Old Friend ma być wielkości Krwawych Rycerzy, ale niekoniecznie jednostka. Czyli może być jednostką, ale nie musi. W takim razie równie dobrze to mogą być dwie jednostki (Białe Wilki i Pantery) jak i jakiś LL czy nawet zwykły lord/bohater dla jednej frakcji.

Arroyo
09-06-2017, 23:52
Dobry wujek Arroyo przypomina, że dziś zaczną się targi E3 dla Creative Assembly, zatem ciekawe, czy pokażą datę premiery Warhammer 2 i cenę.

Il Duce
10-06-2017, 08:14
Dzisiaj jest EA,jutro Microsoft. Najwięcej wydarzy się w poniedziałek i to wtedy właśnie będzie pokaz CA. Pisali nawet o tym na swojej stronie na fejsie.

Memnon[pl]
11-06-2017, 02:13
Dokladnie CA bedzie mialo pokazy w poniedzialek ok godz 18/19 czasu europejskiego.

Polemajos
12-06-2017, 15:14
Warhammer 2 wychodzi 28 września tego roku. Każdy kto zamówi go w preorderze lub w pierwszym tygodniu sprzedaży, dostanie za bezcen nieujawnioną jeszcze rasę do pierwszej części trylogii. To DLC zostanie wprowadzone do obiegu przed wydaniem Warha 2.

Preorder (edycja kolekcjonerska):
https://getwarhammer2.totalwar.com/

Informacje o najnowszym Total Warze:
https://www.totalwar.com/blog/serpent-god-edition-faq/

Strona Steam gry (może jeszcze nie działać): http://store.steampowered.com/app/594570/Total_War_WARHAMMER_II/

Od 19:00 prezentacja WH2 z E3:
www.twitch.tv/pcgamer

Tomason
12-06-2017, 15:17
Dodatkowo za preorder lub zamowienie do tygodnia po premierze dostaje sie race pack do Warha 1 :)

Asuryan
12-06-2017, 15:22
Wiadomo już jaki?

Tomason
12-06-2017, 15:22
Jeszcze nie podano

Ituriel32
12-06-2017, 15:27
Ja mam nadzieje że to nie będzie to samo dlc o którym ostatnio mówili. Bo mój materializm nie pozwoli mi go kupić zaraz jak wyjdzie...

Polemajos
12-06-2017, 15:30
Zaktualizowałem posta o parę linków i informacji.

Kijkowaty
12-06-2017, 15:31
Kislev na 90%.
Ma własne budynki i ukrytą stronę na wikipedii gry.

Asuryan
12-06-2017, 15:35
Skubani ładnie zakryli obrazki 4 rasy z dwójki na tej grafice edycji kolekcjonerskiej :mrgreen:

Arroyo
12-06-2017, 15:35
Kislev na 90%.
Ma własne budynki i ukrytą stronę na wikipedii gry.
Nie, to nie Kislev. Wyraźnie pisali, że Kislevu nie będzie póki co. Prawdopodobnie przed częścią trzecią. Bo to, że mają stronę na wikipedii gry to może świadczyć równie co tyle, że są w drodze, ale skoro nie teraz (przypominam o tym, co CA napisało), to jedynie przy trójce możemy ich oczekiwać

Co do pre-ordera. Zamawiam jeszcze w tym tygodniu - oczywiście zwykłą wersję (jakoś za tymi wszystkimi zabawkami nie przepadam, a i kwestie materialne nie pozwalają na to). A co do rasy to możliwości są cztery:
Norska, Tilea, Estalia no i niestety obawiam się, że Skaveni.

Ituriel32
12-06-2017, 15:39
Wersja super optymalna:
Norska do młota1 i Teb do jako pre-order

Wersja inna.
Neorska lub teb do młota1 i Szczurki w starym świecie jako pre-order.

Opcja najmniej ciekawa to
Norska lub Teb do młota1 i później dodanie ich jako pre-order do młota2.

Asuryan
12-06-2017, 15:39
Skaveni to raczej dwójka - na obrazku po prawej wydaje się mi, że widać czubek pyska skavena z jego górnymi kłami i ostrzem uniesionym nad łbem.

Więc rasę do jedynki z preordera obstawiam Tileę.

Arroyo
12-06-2017, 15:42
Może być i tak, Asur. Za to skoro o TK pisali, że nie w pre-orderze, to możliwość jest jedna - przy połączeniu map będzie ona w formie DLC, inaczej musiałaby być pusta plama.

Il Duce
12-06-2017, 15:43
A wszystko to w promocyjnej cenie 60 euro xD. Plus jest taki,że trafiłem datę premiery czyli wrzesień choć po cichu liczyłem,że jednak cena będzie bardziej "ludzka",z pre-orderem się wstrzymam do momentu poznania polskiej ceny i ujawnienia tej rasy/ras,które dodadzą jako bonus do zakupu.

Ituriel32
12-06-2017, 15:45
From the FAQ

"What game is the Early Adopter Race Pack DLC for?

The Race Pack DLC is for Total War: WARHAMMER, the first game in the trilogy that’s already released. But, the new Race will also eventually be playable on the extra combined campaign map, which is a whole new, massive campaign available shortly after the release of Total War: WARHAMMER II, and accessible by owners of both games.

What’s in the Race Pack DLC?

We will shortly announce what the Race is, but it will be a completely reworked faction for the Old World complete with new units including some unique new monsters, 2 new Legendary Lords each with unique skills trees, quest chains and unique starting positions."

Z informacji o tej edycji.

Arroyo
12-06-2017, 15:47
Czyli nadal możliwe są Tilea i Norska. Norskę biorę ze względu na to, że w RPG'u jest ich "roster", a także w 3 edycji bitewniaka coś tam było.

Ituriel32
12-06-2017, 15:50
A czy w Tebie są potwory?

new units including some unique new monsters, 2 new Legendary Lords each with unique skills trees, quest chains and unique starting positions."

Il Duce
12-06-2017, 15:50
Ituriel rozwiał trochę wątpliwości bo Tilea i ludzie nie są już możliwi :(. Słowo "monsters" to niestety słowo klucz w tym wypadku. Czuję że to jednak będą ogry z mechaniką hordy.

Arroyo
12-06-2017, 15:55
Ituriel, nie żeby coś, ale też się zdarzali. Smoczy Lord Elfów w Tilei jest, a jeśli doliczysz do tego późniejsze nowe jednostki jak jazda zimnokrwistych Ichi Chuichiego czy pancerne Orki itd. to tak.

EDIT: Z drugiej strony ciągle zapominamy o jednej rasie, która rozrabia i w Starym i w Nowym Świecie - Demony.

Zunaboxe
12-06-2017, 15:58
Bawiąc się w słówka:

jeżeli rasa ma być "reworked", to już w Starym Świecie być powinna. Dlatego odpadają moim zdaniem Ogry, Skaveni i Królowie Grobowca. Tilea rzeczywiście mogłaby mieć inną mechanikę (wspomnianą już tu chyba mechanikę najemników), a z Norską, to nie wiem co by mogli wprowadzić (Horda już jest, pół Horda?). Jakieś pomysły?

Arroyo
12-06-2017, 16:00
Z Norską można zostawić tak, jak jest. Przypomnę, że w Lustrii mają swoją jedną z siedzib, reszta jest w Norsce. Zostają jeszcze zapomniane Amazonki, które siedzą sobie w Amazonii - rzece w Lustrii. Doliczmy jeszcze Demony, jeśli nie będą zamierzali z nimi czekać do III części i rozbicia Chaosu od Archaona na 4 Bogów.