Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DLC/FLC/Legendarni Lordowie - spekulacje, dyskusja.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15

Krwawy_Baron
12-06-2017, 18:25
A czy w Tebie są potwory?
W sumie to tylko ogrzy najemnicy podeszliby jako "new monsters" do obszaru około-Tileańskiego. No chyba że potwory mogą być tutaj rozumiane jako wierzchowce typu gryfy, hipogryfy.

Ale potwory dałoby radę do Norski dać - już teraz mają oni trolle w swoich armiach, a znając los Scyli Anfingrimm to norskanie mogliby mieć coś przemutowanego typu pomioty chaosu

jeżeli rasa ma być "reworked", to już w Starym Świecie być powinna. Dlatego odpadają moim zdaniem Ogry, Skaveni i Królowie Grobowca.
Celna uwaga

Tilea rzeczywiście mogłaby mieć inną mechanikę (wspomnianą już tu chyba mechanikę najemników), a z Norską, to nie wiem co by mogli wprowadzić (Horda już jest, pół Horda?). Jakieś pomysły?
Bo ja wiem, pewnie kampania skupi się na plądrowaniu i łupieniu miast ku chwale Mrocznych Potęg. Może jeszcze dojdzie paseczek "Chwała" analogiczny do bretońskich punktów rycerskości, za który będziemy dostawać bonusy i nowe cele rozdziału. Może jeszcze Norskanie dostaną posterunki? Póki co to mogą oni tylko zajmować tereny u siebie.

Turek
12-06-2017, 18:26
Ogląda ktoś streama? :O Ta animacja jak smok powala T-REXa :OOOOO

Arroyo
12-06-2017, 18:32
Tak btw. co do wymagań systemowych:

"The system requirements for playing Total War: WARHAMMER II are not likely to rise much, if at all, over WARHAMMER I however we do not have the official requirements available quite yet"

Asuryan
12-06-2017, 18:49
Raczej Tilea z LL księciem Luccini Lorenzą Lupem i dożą Miragliano Borgią Oblężycielem. Co do potworów to w 5 edycji Dogs of War jest smok Kieł Śmierci i misiołak Beorg Uderzenie Niedźwiedzia.

TypowyNoob
12-06-2017, 18:51
Mam problem z animacją Krog'Gara i ogólnie jeźdźców karnozaurów. Powinni jednak choć trochę się ruszać, bo teraz są jak nabici, ale może to poprawią.

Memnon[pl]
12-06-2017, 18:53
Ogląda ktoś streama? :O Ta animacja jak smok powala T-REXa :OOOOO
Mnie nie zachwycilo jedno-jezeli to cala walk pomiedzy nimi to jest jakas kpina-az cale 4 sekundy sie bija.Mam nadzieje ze zoastalo to pociete przez CA i walki bede jednak dluzsze.

Il Duce
12-06-2017, 18:54
Ja to w ogóle jestem rozczarowany,na ten moment nie wygląda to jak gra za którą byłbym skłonny zapłacić 200 zł. HE mają mocno przeciętne tekstury a w niektórych momentach gra wyraźnie przycinała(na przykład kiedy biegły skinki). Tekstury HE nie poprawiły się nawet odrobinę od trailera lizaków sprzed miesiąca a do premiery coraz mniej czasu. Na plus właściwie tylko ta animacja smoka,robi wrażenie.

PS: Oczywiście że CA to pocięło,to tylko zapowiedź gameplayu.

Turek
12-06-2017, 19:03
Spokojnie, to dopiero pierwszy pokaz z E3. W finalnej wersji gry na pewno będzie to lepiej wyglądało. Nie wypuszczą przecież modeli poniżej swojego standardu.

Il Duce
12-06-2017, 19:27
Rome 2,pamiętaj o Rome 2 :D. Także mój zapał nieco ostygł,poczekam pewnie do recenzji i najwyżej kupię w pierwszym tygodniu po premierze bo wtedy też będą dodawali to DLC. (o ile cena na polskim rynku nie będzie z kosmosu)

Ituriel32
12-06-2017, 19:32
Mi się nie podobało nic tam nie było.
Cały filmik z gry miał ile? 90 sekund...

SaperHeart
13-06-2017, 01:53
Po tym wszystkim co dziś zobaczyłem jestem rozczarowany postawą CA. Oby sukces jedynki nie odbił im się czkawką, ponieważ ich praca i zainteresowanie tą grą wyglądają marnie. Trzeba kuć żelazo póki ciepłe. Zaczyna powoli to niestety przypominać słaba politykę GW, która uważa, że złapała Pana Boga za klejnoty i nic już nie musi robić. IMO, jedyną dobrą wiadomością z tej imprezy jest, potwierdzenie Skavenów.

Ituriel32
13-06-2017, 07:31
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/55/3x2uhn2mxv4w.png

Czyli młotel2 za 3 miechy. A wcześniej stary przyjaciel, który ma być czymś małym.
Później jakieś flc.
I na koniec najprawdopodobniej we wrześniu dlc z nową rasą do młota1 (które stanie się preorderem do młota2).

Czyli 3 miesiące czekania.
Niestety filmiki są jakieś takie słabe, aż się rome2 przypomina. Ale przecież młot1 chodzi całkiem całkiem więc co można spaprać przy robieniu młota2 (który technicznie jest tylko dlc do młota1)?

Ituriel32
13-06-2017, 10:12
WarhammerWill we ever have a second empire faction? (https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/6gubzs/will_we_ever_have_a_second_empire_faction/) self.totalwar (https://www.reddit.com/r/totalwar/)
dodane 14 godzin temu przez Maykievic (https://www.reddit.com/user/Maykievic)

[–]Rich_A_CA (https://www.reddit.com/user/Rich_A_CA)CreativeAssembly 223 punkty 12 godzin temu
On the New Content Team we are always looking for ways to expand and improve your experience with Total War:WARHAMMER and the next major update will be no different.
It has been duly noted that many of you are very interested in more Empire content, in particular Middenland. I myself find their lore and army roster extremely interesting. The Ar-Ulric and Knights of the White Wolf, sure would look good on the field of battle.
So as a small starting point for Call of the Beastmen we added Boris and the Middenland faction for custom battles and multiplayer. Then followed up with adding his Runefang and extra mount in Realm of the Wood Elves to give him a little more love and a make him a more viable lord choice. It was really great to see your reaction to him and your desire for more content.
But as you can imagine creating any DLC takes a hefty amount of time and having the right people and resources available to work on the content. Till now we have mainly focused on bringing the core races such as the Beastmen, Wood Elves and Bretonnia to life and have enjoyed reading and listening to your comments on them.
But what you will see in our next Race Pack is us expanding into some new and exciting areas not touched on by the core IP, but still with Games Workshops approval and in keeping with the core of the Warhammer universe.
So as you will see with the next Race Pack if the right opportunity comes along, we may be able to look at creating more new and diverse content for other areas of the Warhammer world in the future.
With Total War: WARHAMMER being a trilogy of titles building upon one another and with the support you guys have shown thus far, we aim to make this the best and most expansive depiction of Warhammer Fantasy Battles there has ever been.
Enjoy E3 and stay posted for more exciting Total War: WARHAMMER 1&2 news.

Takie tam z Reddita.

Pyrrus89
13-06-2017, 12:45
W sumie też mocno się napaliłem na kolejną odsłonę, miałem nawet zamiar kupić lepszego kompa za kilka miesięcy, żeby wykorzystać maksymalny potencjał gry, ale to co pokazali do tej pory, to delikatna kpina z klienta. Te czworonożne dinozaury wbijają się dość efektownie w linie przeciwnika, ale potem nic nie robią i wydają się minąć wieki, zanim załączy się im kolejna animacja. Ukazany fragment bitwy też bez większego szału, poza tym ognistym smokiem i Lordem na dinozaurze. ;) Skoro gra wyjdzie we wrześniu, to prawdopodobnie jest już obecnie na etapie ostatnich testów, a jak na obecną chwilę, to wygląda to gorzej niż jedynka. Nie jestem optymistą, ale wolę się pozytywnie zaskoczyć, niż mocno rozczarować.

ares354
13-06-2017, 14:51
Takie tam z Reddita.

Takie tam lanie wody. W końcu będzie kooperacja w jednej rasie w dwójce? Bo jeśli tak, to ciekaw jestem jak to zrobią z Imperium. Czyli to co było z Chaosem robią też dwójką. Zamów do tygodnia po premierze lub płać później, to jest najgorszy możliwy krok. Ja czekam na recenzje, opinie zwykłych ludzi i to potrwa ponad tydzień i będę zmuszony potem za to DLC płacić, to czysta kpina. Szkoda że CA idzie tą drogą.

Wrześniowy termin jest dobry, bo październik i listopad to premiery gigantów i TWW 2 mógłbym tam mocno oberwać od gigantów.

Pyrrus

Dlatego Ja tego nawet nie kupie w dniu premiery. Nie kupiłem jedynki w dniu premiery i dwójki też nie zamierzam. Za jakiś czas po premierze gra będzie tańsza i na pewno poprawiona.

Ituriel32
14-06-2017, 07:38
Ja raczej na bank kupię. Dinozaurami i szczurami będę się rozbijał do czasu wydania połączonej mapy. Wtedy rasami ze starego świata będę się rozbijał. Vladem i Izką podbije wreszcie krasnoludy, hehhehe.

Jakieś takie sobie te skile płaza. Znaczy cała masa żółtych specjalnych, coś koło 10, i tylko 10 zaklęć? (magia niebios? i wysoka).

Jak by nie patrzeć bez moda zwiększającego liczbę punktów raczej się nie obejdzie.

Jak dobrze widziałem to ta jego specjalna tarcza ma bardzo słabe statystyki, trochę lipnie jak na specjalny artefakt.

SaperHeart
14-06-2017, 08:01
@Ituriel32
Znów będzie sytuacja "coś kosztem czegoś" ale u takiej postaci jak Slann to wybór jest prosty. Magia + buffy dla jednostek.

Ogólnie podoba mi się pomysł CA względem dużych stworów "jak trafi to będzie się działo". Jestem ciekaw czy wszystkie smoki będą mogły zionąć + stwory które w AB mają taką możliwość. Dodatkowo CA mogłoby pomyśleć w końcu nad możliwością wsadzania Lordów/bohaterów do jednostek.
Ja tam kupię TWW2 w pre-orderze, bezwzględu na to czy będzie tam jakiś pack czy nie. Miałem niesamowitą frajdę z gry w jedynkę i sądzę, że dwójką mnie nie rozczaruje. Jedyną rzeczą w której CA mnie zawiodło jest tak długa cisza względem DLC/FLC do jedynki.

Ituriel32
14-06-2017, 08:08
Wszystkie smoki w młocie2 mają mieć zionięcie.
Prawdę mówiąc tego mi brakowało w m1. I wcale nie werbowałem smoków. A teraz to będzie inna bajka.

Ja mam nadzieje że CA przy młocie2 zrobi więcej dlc. Bo fajne rzeczy w młocie2 (np. wybrzeże wampirów) + fajne rzeczy z młota1 (dalej teb, norska, subrasy) to bardzo duża ilość do dodania.

Arroyo
14-06-2017, 08:08
@Ituriel32
Znów będzie sytuacja "coś kosztem czegoś" ale u takiej postaci jak Slann to wybór jest prosty. Magia + buffy dla jednostek.

Ogólnie podoba mi się pomysł CA względem dużych stworów "jak trafi to będzie się działo". Jestem ciekaw czy wszystkie smoki będą mogły zionąć + stwory które w AB mają taką możliwość. Dodatkowo CA mogłoby pomyśleć w końcu nad możliwością wsadzania Lordów/bohaterów do jednostek.
Ja tam kupię TWW2 w pre-orderze, bezwzględu na to czy będzie tam jakiś pack czy nie. Miałem niesamowitą frajdę z gry w jedynkę i sądzę, że dwójką mnie nie rozczaruje. Jedyną rzeczą w której CA mnie zawiodło jest tak długa cisza względem DLC/FLC do jedynki.
1. Z tego, co mi wiadomo, to smoki w jedynce będą mogły zionąć ogniem, gdy kupi się dwójkę. Mam jednak nadzieję szczerą, że do Chaosu w tym wypadku dorzucą Galraucha, epickiego smoka.
2. Co do dodawania Lordów, Herosów i Legendarów do jednostek to aż mi przypomniałeś pewną niedocenianą, acz świetną fabularnie grę "Warhammer: Mark of Chaos". CA faktycznie mogłaby to dodać, bo to buffowałoby jednostki. Idąc dalej jednak mogliby dodawać oficerów, doboszy, bądź chorążych - tych ostatnich zwłaszcza.

EDIT: Ostatnio zdarzyło mi się napisać co nieco CA pod ich prezentacją trailera bitwy o Upadłą Bramę, żeby dodali wszystkie braki. Niestety jak to bywa przy najgorszym rodzaju obrońców danego studia, spotkałem się z bardzo słabą linią obrony - "kwestie finansowe" i "jednostki te nic nie wnoszą". Mam nadzieję, że CA nie pójdzie drogą tego typu ludzi i dadzą pełne rostery rasom z jedynki i dwójki oraz ostatecznie może skuszą się na darmowe wydanie reszty LL'ów do ras.

EDIT2: Ituriel, jeśli moje myśli się potwierdzą, to niedługo zamiast TEB zostanie EB ;)

Ituriel32
14-06-2017, 09:04
Tak jak z Kislevem?

A tak na poważniej, jak pisałem wcześniej czy tą nową rasą będzie Norska, czy też coś z TEBu to i tak będę się cieszyć. Mało tego kupiłbym od razu, ale skoro ma być to pre-ordem do młota2. Więc poczekam.

Że też nie pokazała się nigdzie cała bitwa zadaniowa która miała być na e3...

Arroyo
14-06-2017, 09:32
Tak jak z Kislevem?

A tak na poważniej, jak pisałem wcześniej czy tą nową rasą będzie Norska, czy też coś z TEBu to i tak będę się cieszyć. Mało tego kupiłbym od razu, ale skoro ma być to pre-ordem do młota2. Więc poczekam.

Że też nie pokazała się nigdzie cała bitwa zadaniowa która miała być na e3...
1. O ile pamiętam to o Kislevie pisałem, że to plotka z pewnego źródła i sam nie dawałem jej 100% pewności.
2. Zobaczymy, czy Norska czy Tilea ;) Mam nadzieję, że którakolwiek z tych dwóch, byle nie okazało się, że Skaveni w Starym Świecie będą formą DLC, bo bym sobie strzelił w łeb :P
3. Mam nadzieję, że pokażą w końcu...

PS. Podoba mi się atak ognistych Feniksów. Przypominają mi atak rodem z I części Opowieści z Narnii:
jpe10VeF6XE

http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/594570/extras/FLAMESPYRE_PHOENIX_SPELL.jpg?t=1497276111

ares354
14-06-2017, 14:26
1. Z tego, co mi wiadomo, to smoki w jedynce będą mogły zionąć ogniem, gdy kupi się dwójkę. Mam jednak nadzieję szczerą, że do Chaosu w tym wypadku dorzucą Galraucha, epickiego smoka.
2. Co do dodawania Lordów, Herosów i Legendarów do jednostek to aż mi przypomniałeś pewną niedocenianą, acz świetną fabularnie grę "Warhammer: Mark of Chaos". CA faktycznie mogłaby to dodać, bo to buffowałoby jednostki. Idąc dalej jednak mogliby dodawać oficerów, doboszy, bądź chorążych - tych ostatnich zwłaszcza.

EDIT: Ostatnio zdarzyło mi się napisać co nieco CA pod ich prezentacją trailera bitwy o Upadłą Bramę, żeby dodali wszystkie braki. Niestety jak to bywa przy najgorszym rodzaju obrońców danego studia, spotkałem się z bardzo słabą linią obrony - "kwestie finansowe" i "jednostki te nic nie wnoszą". Mam nadzieję, że CA nie pójdzie drogą tego typu ludzi i dadzą pełne rostery rasom z jedynki i dwójki oraz ostatecznie może skuszą się na darmowe wydanie reszty LL'ów do ras.

EDIT2: Ituriel, jeśli moje myśli się potwierdzą, to niedługo zamiast TEB zostanie EB ;)

"Kwestie finansowe" "Jednostki nic nie wnoszą" są na forum anglojęzycznym przez deweloperów już od ponad wielu miesięcy podnoszone, więc to nic nowego. I właśnie dlatego dość sceptycznie podchodziłem do twoich słów że CA na pewno doda pełne rasy, no zobaczymy.

Mi się wydawało że ten TW jest finansowych hitem. Widać dwójka ma większy budżet, ale jednocześnie pewnie kroki są nie do pomyślenia. Np. ataków smoków powinni zaimplementować do jedynki niezależnie od posiadania dwójki. To jest zmuszanie ludzi do kupienia dwójki mimo wszystko.

SaperHeart
14-06-2017, 15:33
@Arroyo
Racja. Bardzo mi brakuje Chorążych w jednostkach i możliwości danie im bannerów

Szczerze Ci powiem, że jak się przyjrzałem dokładniej tej animacji Feniksa to wygląda to bardziej na czar (Wir) niż na jednostkę. Najpierw się pojawia, a potem znika...tak jakby ktoś go castował...widzisz ? To chyba jest czar.

Nie uważam żeby bez TWW2 smoki nie miały zionięcia...to raczej byłoby głupie...

Arroyo
14-06-2017, 16:15
@Arroyo
Racja. Bardzo mi brakuje Chorążych w jednostkach i możliwości danie im bannerów

Szczerze Ci powiem, że jak się przyjrzałem dokładniej tej animacji Feniksa to wygląda to bardziej na czar (Wir) niż na jednostkę. Najpierw się pojawia, a potem znika...tak jakby ktoś go castował...widzisz ? To chyba jest czar.

Dokładnie, nawet w Mark of Chaos to rozwinęli. Płaciłeś dodatkowe parę groszy i miałeś trębacza, chorążego i oficera. Tutaj też to można zaimplementować.
Druga sprawa to Feniks, trochę to przypomina te zaklęcie, ale z drugiej strony cieszy oko to, że działa podobnie do feniksa z Opowieści z Narnii, jak wskazałem ;)

Ares, wiesz, poniekąd zlewam na takich typów, co uważają, że to kwestie finansowe i rzekome nic nie wnoszenie do gry stoją na przeszkodzie wdrożenia pełnych rosterów. W tym wypadku postanowiłem wskazać, że te jednostki to must have, bo pobieranie specjalnie do tego modów jest bez sensu. Zwłaszcza, że mody z nimi są niezbalansowane.

Ituriel32
16-06-2017, 12:25
Dokładny opis zmian w wielkości miast w przypadku starego świata w dużej kampanii (tej połączonej), zmiany te nie wejdą do obecnej wersji gry.

Just a correction as I see this pop up everywhere lately.

Minor settlements remain at 4 slots.

Small province capitals (Those you currently see in Norsca) go from 4 to 6 slots.
Regular province capitals get an increase from 6 to 8 slots (1/2/3/5/7 secondary slots).
Special province capitals (Altdorf etc) go from 6 to 10 slots (2/4/6/8/9 secondary slots).
Athel Loren locations go from 10 to 12 slots (3/5/7/9/11 secondary slots)

This is for game 2 only and there will be new buildings, legendary and otherwise.

A tak po za tym obejrzałem kilka filmików na temat drzewka żabki i poziom mojego zawiedzenia gwałtownie wzrósł.
10 czarów z magii wysokiej i niebiańskiej, to trochę mało.

10 żółtych skili czarów jaszczurek, ale ułożonych w ciągu... Czyli jeśli chcesz mieć ostatni który jest mocny to musisz wykupić wszystkie 4 poprzednie...

Arroyo
16-06-2017, 16:23
Hmm... fajniej teraz wygląda przedstawienie bitwy, w sensie twarz bohatera i jego dialog. Pytanie, czy to w Warhu 2 pojawi się u ras ze Starego Świata po połączeniu map, czyli np. bitwy Gelta i twarz Gelta, który przemawia?
A co do powyższego to wynika z tego, że po połączeniu jedynki z dwójką w połączonej kampanii będzie aktualizacja ilości budynków w miastach, ale w kampanii z jedynki (czyli nie grand campaign) tego nie będzie. Widać, że wolą faworyzować dwójkę i połączenie obu map. Teoretycznie brzmi fajnie, w praktyce jednak mam wrażenie, że to kolejna rzecz po możliwości zionięcia ogniem przez smoki, za którą trzeba dać 180 zł...
Co do zaklęć z kolei to w sumie nie jest to tak źle, skoro trzeba mieć 4 poprzednie, by mieć "ultimate'a". Pytanie tylko, jak to ma się do doboru armii w multi. Czy w tym wypadku zablokuje to możliwość wyłączania paru zaklęć, dzięki którym zdobywało się dodatkową kasę? Jak tak to brzmi to miernie.

EDIT: Co do wniosków z filmu bitwy o Upadłą Bramę:
1. Jednostki wyglądają nawet ładnie. Problem w tym, że bez malarza armii nie wyglądają one tak, jak sam chciałbym je widzieć (czyt. pomalowane na kolory konkretnych królestw/miast-świątyń/etc.)
2. Pole bitwy przypomina raczej coś a'la bój o miasto tzn. atak tylko w jednym kierunku, bez jakichś specjalnych możliwości flankowania. Trochę mnie to irytuje, bo to zmniejsza szanse na jakąś taktykę, a zmusza do ataku masą.
3. Nadal brakuje mi tego, by zmiany w ekwipunku były widoczne, czyli jak mam topór, to moja postać dzierży topór, a nie np. Ghal Maraza...
4. Ciekawi mnie przedmiot, który dzierży Kroq'Gar, bo o dziwo ma trzykrotną możliwość użycia pioruna z magii Niebios.
5. Ciekawi mnie również "umiejka" po prawej po zaznaczeniu Kroq'Gara.
6. Po raz kolejny widzę wadę AI... artyleria strzela w jednostkę, która walczy z armią od tej arty. Tym samym ułatwia to grę, bo prędzej padną oddziały wroga, niż artyleria ubije nam jednostkę.
7. Podoba mi się za to rozwinięcie questów, że nie zmuszają nas do jednego celu. Tutaj np. mamy najpierw rozwalić oddziały na moście, a potem wyeliminować magów. Dodatkowo kamera kinowa mi się podoba. Jeśli tak będą w finalnym produkcie wyglądać bitwy questowe to będzie cudnie :)
8. Podoba mi się również wprowadzenie tego bitewnego szału. Tym bardziej przypomina mi to bitwy z Mark of Chaos i mam nadzieję, że przy Hydrach, Wielkich Szczurach i Szczurograch będą poganiacze, których eliminacja, bądź rozjuszenie stwora spowodują, że owe istoty wpadną w furię i będą siały zniszczenie nawet wśród swoich.

Ituriel32
17-06-2017, 10:22
A mi się animacje jakoś nie podobały... bo wyraźnie było widać moment przełączenia się jednej na drugą.
Zwłaszcza walka dowódcy jaszczurek ze smokiem. Gdzie dinozaur odwracał się co chwilę tyłem do smoka, bo odpalała się animacja walki z piechotą.

Te przemowy mogą być.
Niestety doradca powraca. Przy jego tekstach były tylko napisy i jego głos... Spodziewałem się tego, ale dalej mnie on denerwuje.

A co do powyższego to wynika z tego, że po połączeniu jedynki z dwójką w połączonej kampanii będzie aktualizacja ilości budynków w miastach, ale w kampanii z jedynki (czyli nie grand campaign) tego nie będzie. Widać, że wolą faworyzować dwójkę i połączenie obu map.
Może być nawet gorzej. Biorąc pod uwagę że ponoć każdą rasą będzie można rozegrać co-opa (Imperium też), a dodatkowo nie wykluczają relokacji niektórych LL na połączonej mapie.
Niby połączona mapa będzie tylko dla posiadaczy oby części, ale wolałbym by większość zmian w niej wprowadzonych z automatu weszła też do młota1.

Co do zaklęć z kolei to w sumie nie jest to tak źle, skoro trzeba mieć 4 poprzednie, by mieć "ultimate'a".
A je tego nie cierpię. Znaczy łańcuszka. Przerabiane było to już na wierzchowcach.
Pieszo -> koń (1 punkt) -> Koń w pancerzu (1 punkt) -> imperialny pegaz (1 punkt) -> szpon śmierci (1 punkt) łącznie 4 punkty.
A niestety tak samo jest przy wysokich elfach i najpewniej też przy ciemnych. Wolałbym by wierzchowce zależały tylko od poziomu bohatera, niech najlepszy kosztuje 2 punkty, ale to i tak zaoszczędzone 2.
Umiejętności można używać wszystkich, bo są po prostu dodawane, ale wierzchowce się zastępują, czyli stary przepada.

1. Mi podobały się jaszczurki, ale mam nadzieje że te z pod frakcji lorda Mazdamundi będą mieć inne kolory. Tak samo w przypadku elfów, niech te kolory się różnią mocno. Jednym z powodów dlaczego lubię grać Middenlandem na modach są niebieskie barwy jednostek, czerwony (imperialny mi się znudził).
2. Tu mam mieszane uczucia. Z jednej strony takie etapowe starcia przyniesie powiew świeżości, a z drugiej to dalej jest za ciasne.
3. Lenistwo.

Reszta nie jest dla mnie problemem.

Arroyo
17-06-2017, 10:55
Reszta nie jest dla mnie problemem.
Dla mnie jest, a właściwie ten problem to punkt 6 - AI. Naprawdę trudno jest zatrudnić mistrzów od multi do robienia AI? Proszę ja was... wtedy to AI byłoby brutalne, a nie wykazujące inteligencję przeciętnego szympansa. Być może przez to też nie cierpię graczy, którzy wolą, by gry były łatwe, a nie takie, że wszystko jest losowe i że AI ma na wszystko kontrę i dobrze je wykorzystuje. Po prostu ze swojej strony nalegam, by każda tura w kampanii była jak walka amatora szermierki z mistrzem świata w szermierce. Ewentualnie niech dadzą graczom możliwość modyfikowania AI w bitwach i w kampanii tak, by mogli stworzyć AI wystarczająco trudne.

Ituriel32
17-06-2017, 11:02
Osobną kwestią są te specjalne miasta.
Na bank stolice nacji głównych czyli: Altdolf, Drakenhoff, Coronne, Karak a Karak i Czarna Grań.
Pytanie co ze stolicami pod ras: czarodziejki, rycerza, Szamana, Belegara i najważniejsze Skarsnika i Vlada które były zwykłymi małymi osadami.
Dalsze pytanie jest o inne interesujące czy ważne miasta: Nulm, wolne miasto, czy K8S (które teraz jest specjalne: ma mury włóczone do centrum i specjalny mega budynek).

Turek
18-06-2017, 06:55
Mi się bardzo bitwa podobała. Zupełnie inne klimaty niż pierwsza część. Trochę boli brak animacji na kawaleri jaszczurek, ale idzie to przeżyć. Brak płynnych przełączeń animacji Kroq-Gara też idzie przeżyć, w końcu w WH1 mamy to samo, np. widoczne animacje Karla Franza na Gryfie. Najbardziej cieszy mnie ta różnorodność, już się mogę się doczekać aż nam pokażą Mroczne Elfy i Skavenów.

Il Duce
18-06-2017, 10:12
Największym plusem bitwy jest to,że jednak wyglądała lepiej niż na zapowiedzi i chodziła całkiem płynnie. Natomiast strasznym zawodem są statystyki elfów. Najpierw CA ich zapowiada jako jednych z najlepszych wojowników na świecie a potem mamy takie kwiatki jak mistrzowie miecza z atakiem porównywalnym do wielkich mieczy albo srebrne hełmy na poziomie rycerzy imperium...To jak to w końcu jest? Z kolei jaszczurki sprawiają wrażenie przesadzonych w drugą stronę bo saurusy z dzidami mają wyższą siłę broni od wspomnianych mistrzów miecza czy białych lwów z dwuręcznymi toporami. WTF CA?

PS: Oczywiście do premiery wszystko może zostać jeszcze zrebalansowane a same elfy sprawiają wrażenie niedopracowanych,więc te absurdy wciąż mogą ulec zmianie,chociaż coś mi mówi że niestety te statystyki będą tak też wyglądały w dniu wydania.

PS2: Żeby nie być gołosłownym -

https://www.youtube.com/watch?v=d0rtB37mV64

Nie patrzcie na rozmiary jednostek,bo demo było na "large" a porównywał z "ultra". Niestety cała reszta statystyk się zgadza. 52 siły broni na zwykłych saurusach z jakimiś prymitywnymi maczugami to też niezłe jaja.

Ituriel32
18-06-2017, 20:22
Z tego co pamiętam to Elfy wysokie miały mieć jakieś bufy do statystyk związane z liczebnością oddziału.

Co nie zmienia faktu że moja mordka wykrzywiała się z radości za każdym razem jak były pokazane statystyki lizaków, zwłaszcza hpki.

Chaak
18-06-2017, 20:31
Według bitewniaka saurusy miały dużą siłę ataku. Jak dla mnie ma to sens, bo nie dość, że sam jaszczur jest silniejszy od ludziopodobnych ras, to jeszcze ich "prymitywna" broń była zrobiona z jednego z wytrzymalszych materiałów w uniwersum.

Jeśli elfy będą buffowane w zależności od liczebności to też będzie ok, bo w bitewniaku elfy najlepiej działały w dużych formacjach.

Ituriel32
19-06-2017, 11:47
Il Duce.
Z tymi lizakami mogą być wampirami młta2.

Już tłumaczę. Każda rasa ma swoich fanów, ale tu chodzi o osoby nie znające uniwersum. I dla takich w młocie1 były wampiry. Najbardziej rozpieszczana nacja.
Tak w młocie2 być może rolę tą będą pełnić jaszczuroludzie. A dokładniej dinozaury. Kto nie chciałby dowodzić armią dinozaurów z T-rex na sterydach :)

Turek
19-06-2017, 16:40
We środę będzie stream z pokazem kampanii Jaszczurek :)

Il Duce
19-06-2017, 18:11
Il Duce.
Z tymi lizakami mogą być wampirami młta2.

Już tłumaczę. Każda rasa ma swoich fanów, ale tu chodzi o osoby nie znające uniwersum. I dla takich w młocie1 były wampiry. Najbardziej rozpieszczana nacja.
Tak w młocie2 być może rolę tą będą pełnić jaszczuroludzie. A dokładniej dinozaury. Kto nie chciałby dowodzić armią dinozaurów z T-rex na sterydach :)

To że są najbardziej rozpieszczane i na ten moment dopracowane,widać chociażby po ilości oficjalnych filmików jakie dostały a potem porównać to z innymi rasami...No i są "twarzą" edycji kolekcjonerskiej. Ja generalnie nie mam nic przeciwko temu,że to nimi CA promuje tytuł ale niech chociaż robią te jaszczurki z głową,bo w tej chwili zapowiada się na to,że będą turbo przekokszoną rasą zjadającą na śniadanie każdą inną. A potem będzie płacz,że jaszczuroludzie podbijają całą mapę. No ciekawe dlaczego tak się będzie działo...

Według bitewniaka saurusy miały dużą siłę ataku. Jak dla mnie ma to sens, bo nie dość, że sam jaszczur jest silniejszy od ludziopodobnych ras, to jeszcze ich "prymitywna" broń była zrobiona z jednego z wytrzymalszych materiałów w uniwersum.

Dużą ale nie tak dużą. Na ten moment biją mocniej niż wybrańcy chaosu z dwuręcznymi toporami albo czarne orki. Czy naprawdę tylko ja widzę,że coś tu jest mocno nie halo? Przypominam,że to jest podstawowa jednostka piechoty jaszczuroludzi a nie jakaś elita elit. Powinni mieć co najwyżej w dolnych okolicach 30 a nie 52...

Jeśli elfy będą buffowane w zależności od liczebności to też będzie ok, bo w bitewniaku elfy najlepiej działały w dużych formacjach.

Elfy mają już wliczonego tego buffa w swoich statystykach i liczy się on do momentu kiedy nie zejdą poniżej 50% hp w oddziale. Tak,na ten moment HE są aż tak słabe...

SaperHeart
19-06-2017, 18:26
@Ituriel32
IMO, kluczowym elementem będą statystyki. Wampiry były bardzo popularną rasą w bitewniaku, jak i są w TWW. Jeżeli Jaszczury rzeczywiście będą częstym wyborem wśród graczy to pewnie CA będzie ich "rozpieszczać" ale nie sądzę, że tak będzie, ponieważ Jaszczury nie były zbytnio popularne w stołowej wersji gry. Tutaj bardziej bym powiedział, że Mroczne Elfy lub Skaveny będą się cieszyły większym zainteresowaniem. Nie wiem dlaczego tak jest ale armie destrukcji cieszą się większym zainteresowaniem niż ich dobrzy odpowiednicy. Wyjątkiem zawsze były Krasnoludy, które swoim klimatem przyciągały graczy.

Co do samego filmiku z bitwy i podanych charakterystykach brakuje mi jednej rzeczy. White Lions of Chrace były mocniejsze od Swordmasters of Hoeth pod względem zadawanych obrażeń, ponieważ ich bazowa siła wynosiła 4, a mieli Great Weapons. Z tego wynika, że SM będą mocniejsi. Możliwe, że to zostanie zmienione lub dadzą im opcję anti-large target.

Trzeba również pamiętać, że elfy były zawsze słabe fizycznie i ich siła polegała na dobrej taktyce oraz mocnej magii.

Krwawy_Baron
19-06-2017, 18:51
To że są najbardziej rozpieszczane i na ten moment dopracowane,widać chociażby po ilości oficjalnych filmików jakie dostały a potem porównać to z innymi rasami...No i są "twarzą" edycji kolekcjonerskiej. Ja generalnie nie mam nic przeciwko temu,że to nimi CA promuje tytuł ale niech chociaż robią te jaszczurki z głową,bo w tej chwili zapowiada się na to,że będą turbo przekokszoną rasą zjadającą na śniadanie każdą inną. A potem będzie płacz,że jaszczuroludzie podbijają całą mapę. No ciekawe dlaczego tak się będzie działo...
Poczekaj, za parę tygodni zaczną hajpować Wysokie Elfy (które pewnie dostaną swój trailer) i potem tak po kolei: pierw Druchii, później Skaveni

Chaak
19-06-2017, 19:04
Dużą ale nie tak dużą. Na ten moment biją mocniej niż wybrańcy chaosu z dwuręcznymi toporami albo czarne orki. Czy naprawdę tylko ja widzę,że coś tu jest mocno nie halo? Przypominam,że to jest podstawowa jednostka piechoty jaszczuroludzi a nie jakaś elita elit. Powinni mieć co najwyżej w dolnych okolicach 30 a nie 52...

Jak dla mnie, skoro robią grę w jakimś uniwersum, to wypada trzymać się jego zasad, a w WFB saurusy były silne. Poza tym nie ma co na razie oceniać po suchych statystykach, bo pewnie będzie to jakoś zbalansowane innymi czynnikami.

Arroyo
19-06-2017, 20:38
Trzeba również pamiętać, że elfy były zawsze słabe fizycznie i ich siła polegała na dobrej taktyce oraz mocnej magii.
Nie do końca. Owszem, nie były to Pudziany, ale w przeciwieństwie do takich Jaszczurów byli bardzo szybcy i świetnie walczyli mieczami tj. na przykład w książce "Warhammer: Inwazja":
http://s.lubimyczytac.pl/upload/books/95000/95477/352x500.jpg
jak mieliśmy przedstawioną opowieść (która znalazła się jako tako w AB Wysokich Elfów) o ataku Alith Anara i Elthariona na Naggarond w barwny sposób opisano potęgę elitarnych mieczy HE.
Co do dobrej taktyki - ta wynikała również z potęgi Mistrzów Miecza, magia z kolei z potęgi Arcymagów, w końcu jako nieliczni używają 8 domen magii i Wysokiej Magii - nieliczni, bo obok nich również DE, WE i Jaszczuroludzie używają 8 domen magii + dodatkowej. Tacy Skaveni używają domeny zniszczenia i zarazy, w RPG'u jeszcze jednej-dwóch, Imperium jedynie 8 zwykłych, Chaos kilka z tych ośmiu domen + jedną z 3 magii Chaosu, a reszta różnie.

SaperHeart
19-06-2017, 21:53
@Arroyo
Wiesz, była "mała" różnica w tym co było opisane książkach, a w tym co się przedstawiało na stole. Ja Ci mówię z praktycznego punktu widzenia. Swordmasterzy w książkach budzili respekt i sami w sobie stanowili armię, a w bitewniaku nie byli wystawiani, ponieważ mieli siłę bazową 3 (z GW 4). Dlatego WL bili ich na głowę, mając lepszą ochronę przeciwko strzelaniu oraz większą siłę w starciu. Tutaj niestety ten fakt został pominięty i WL mają siłę obrażeń od broni mniejszą od SM, jest to troszkę dziwne.

Ituriel32
20-06-2017, 07:55
To teraz ciekawe którego lorda pokarzą Mazdamundi czy Kroq'a.

W planszowej/karcianej wersji młota najpopularniejszą nacją było Imperium, Krasnoludy i Zielonoskórzy.

Arroyo
21-06-2017, 15:13
Właśnie oglądam live'a z tego i... co do diaska robią WE i Orkowie w Nowym Świecie?! Przecież to nie jest zrozumiałe z punktu widzenia lore'a - tym bardziej, że nie kojarzę żadnych wojen WE i Orków z Jaszczuroludźmi. Za to zaciekawiła mnie forteca Luthora Harkona i parodii Daviego Jonesa w Nowym Świecie ^^

Il Duce
21-06-2017, 16:08
To nie były WE a jedna z "Rogue armies" o których wspominała CA. Za to obecność orków,legionu Pizarra(TAAAAK!),czy wampirów jest dla mnie świetnym pomysłem i sprawi,że kampania lizakami będzie dużo ciekawsza. WE faktycznie nie miały by sensu w Lustrii ale już jakaś orkowa armia łupieżców pod wodzą herszta szukającego sławy jak najbardziej. Ogólnie mapa wygląda bardzo dobrze,czekam na więcej a przede wszystkim na DE i Skaveny.

PS: Wciąż liczę że statystyki ulegną zmianom.

ponieważ mieli siłę bazową 3 (z GW 4).

GW dawało +2 do siły więc mistrzowie mieli siłę 5 a białe lwy 6(siła 4 bazowo). Dla porównania Saurusy miały siłę 4(!). Chaak radzę najpierw zapoznać się z bitewniakiem a potem udawać znawcę tematu i próbować wmówić mi jakimi to niby saurusy nie były koksami. Nic nie usprawiedliwia takich statystyk lizaków.

SaperHeart
21-06-2017, 18:33
@II Duce
Nawet tego nie zauważyłem. Sorry za błąd.

Zapominasz o tym, że Saurysy miały T4 oraz 2 zasady które sprawiły, że były jedną z najlepszych core jednostek. Cena też była była dobrze dobrana per model. Taka prawda, że trzeba poczekać.

Muszą to zmienić bo jest kilka baboli.

Il Duce
21-06-2017, 19:20
Ja nie mówię że Saurusy były słabe,faktycznie to była jedna z lepszych jednostek podstawowych. Ale to wciąż jednostka podstawowa i nie umywała się do elit innych armii. Moim zdaniem HE powinny być w ścisłej czołówce najlepszej piechoty w grze a teraz to wygląda mizernie.

PS: Istnieje jeszcze ewentualność że CA specjalnie zaniżyło ich statystyki na pokaz(lub zbuffowało jaszczurki),żeby jutuberzy i testerzy z E3 mieli szansę ukończyć bitwę rozgrywaną na jak by nie patrzeć niekorzystnych warunkach terenowych. Ale to już tylko moje pobożne życzenie żeby zarówno HE jak i DE miały jedne z lepszych jakościowo jednostek. Niech będą dużo kosztowały,niech będą nawet miały mniej ludzi w oddziale,ale niech nie robią z moich kochanych elfów patałachów...

Ituriel32
22-06-2017, 06:34
Szczerze mówiąc bardzo mi się podoba, nawet pomimo tego że były tam tylko wyspa elfów i dżungla jaszczurek.
Na mapie byli ludzie, orkowie (same osady), wampiry (już czekam na mody). A elfy to była ta rozbójnicza armia.

Ja cały czas myślałem że to bliźniak magik ma zaczynać na Ulthuanie, a to jednak jest na odwrót.

Co do za biała wielka wieża na elfiej wyspie?

O nawet krasnoludy są w Lustrii (po drzewcach a przed magicznym braciszkiem, niebieska flaga)

SaperHeart
22-06-2017, 07:51
@II Duce
To racja. Wysokie WS, I i zasada ASF (szczególnie w AB z 7ed gdzie ignorowane była zasada ASL z GW) czyniły elfy bardzo mocnymi jednostkami w walce. Tak jak pisałem, trochę mnie boli, że WL mają mniejsze obrażenia od SM. W takim przypadku w ogóle się nie różnią od mistrzów miecza, a nawet w ogólnych porównaniu wypadają dużo gorzej. W HE fajne było to, że były 3 różne elitarne jednostki, które znacznie się różniły względem siebie.

Co do filmiku nie uważam żeby złą opcją było umieszczenie WE w samej postaci Drewniaków (bez leśnej ferajny). Nawet mi ten pomysł odpowiada. Brakowało mi tylko Luthora Harkona. Dodatkowo, kiedy w końcu pokażą DE i Skaveny ?!

Arroyo
22-06-2017, 08:40
Szczerze mówiąc bardzo mi się podoba, nawet pomimo tego że były tam tylko wyspa elfów i dżungla jaszczurek.
Na mapie byli ludzie, orkowie (same osady), wampiry (już czekam na mody). A elfy to była ta rozbójnicza armia.

Ja cały czas myślałem że to bliźniak magik ma zaczynać na Ulthuanie, a to jednak jest na odwrót.

Co do za biała wielka wieża na elfiej wyspie?

O nawet krasnoludy są w Lustrii (po drzewcach a przed magicznym braciszkiem, niebieska flaga)
Owa biała wieża na Ulthuanie to Wieża Hoetha, o ile pamiętam. Jest to siedziba magów. Krasnoludy w Lustrii... a to ciekawe, jedyna ich akcja w Lustrii to atak jednego z rozwścieczonych inżynierów, który zgromadził armię i chciał zabić Jaszczurki, nie muszę pisać, jak marnie skończył ;)

Ituriel32
22-06-2017, 12:20
A mi naprawdę podoba się to zaludnienie Lustrii: truposzami, orkami (osady i 1 armia, chyba innej pod frakcji), Estalią i brodaczami. Dodatkowo te bandyckie armie i mamy różnych przeciwników, więc i wrażenia z gry będą lepsze. A jeśli te armie grasantów będą miały różne skrypty to i nawet powtórzenie kampanii może dać inne wrażenia.

Dodatkowo było kilka flot (chyba 3 różne) których nie przypisano żadnej nacji.

Mnie ciekawi jak to będzie z tymi ruinami.
Bo można je zbadać lub się osiedlić.
Ale ciekawi mnie co się stanie jak najpierw będziemy chcieli zbadać te ruiny i czy to wpłynie na próby odbudowy. Lub odwrotnie. znaczy odbudowujemy osadę, a tu później niespodzianka i wyłażą z niej armie truposzów :) lub powstaje z tego osobna nacja.

Ulthuan bardzo mi się podobał, a braciszek nie wyglądał tak źle jak na grafice/plakacie. Nawet zacząłem się cieszyć na myśl o wielkiej wojnie domowej na tej wyspie. Bo może być coś piękniejszego niż elf patroszący drugiego elfa. :)

Arroyo
22-06-2017, 17:58
Tak swoją drogą ostatnio spędziłem czas na małych przemyśleniach co do ras Ogrów, TK i Demonów. Najbardziej skupiłem się na demonach, jako, że są wielkimi wrogami zarówno Krasnoludów, jak i Wysokich Elfów i Jaszczuroludzi. Najpewniej będą w III części, ale.... ALE - natknąłem się niedawno na taki cytat odnośnie demonów (źródło - Księga Spaczenia, wyd. Copernicus - oficjalne):

Z esencji Chaosu od tysiącleci powstawały demony, jednak większość z nich nie należała do świata materialnego i mogła w nim przebywać jedynie przez krótki czas
Wynika z tego, że jeśli już się takie demony pojawią, to żyją bardzo krótko. Pytanie zatem, jak by mieli ich wplątać do trylogii? Poprzez danie ich jedynie na południowym biegunie? Czy również na północy przy tym, gdy podzielą Chaos na 4 Mrocznych Bogów? Drugi problem tyczy się ich właśnie krótkiego żywota - idąc tym krokiem CA może zrobić tak, że od razu po rekrutacji będą te oddziały się automatycznie wyniszczać.

TypowyNoob
22-06-2017, 18:46
Osobna mapa wymiaru chaosu, gdzie byłyby domeny każdego z 4 bogów z 'miastami'. Dodajemy do tego możliwość czasowego zejścia do zwykłego świata, by porobić rozwałkę. Takie rozwiązanie ma oprócz wysokiego kosztu dla CA jedną poważną wadę: Kampania wschodnia sama w sobie dla takich ogrów, czy krasnali chaosu byłaby ograniczona. Te rasy nie mogłyby wejść do wymiaru chaosu, co by jednak psuło ich grywalność. Oczywiście na łączonej wielkiej kampanii nie byłoby to tak odczuwalne.

Arroyo
22-06-2017, 18:51
Zostaje jeszcze fakt poszerzenia mapy o południowy i północny biegun, bo tam też mamy rasy i frakcje. Skoro mowa o Królestwie Chaosu:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/44/6d/53/446d532aa0193a9cf48dc1e3b43b83e0.jpg
Pytanie też, jak to zamierzają zaimplementować, jeśli to w ogóle by było. W końcu północna brama została zamknięta przez Grimnira. Jedyna brama jest na południowym biegunie.

SaperHeart
23-06-2017, 10:46
Z esencji Chaosu od tysiącleci powstawały demony, jednak większość z nich nie należała do świata materialnego i mogła w nim przebywać jedynie przez krótki czas
Tutaj jest pokazana sytuacja gdzie demon zostaje przywołany do świata materialnego, bez naturalnego otoczenia, które jak woda dla ryby daje mu możliwość przeżycia/pozostania w danym świecie. W świece Warhammera są dwie sytuacje gdzie gdzie demon może pozostać bez konieczności wracania do Królestwa Chaosu. Pierwszą z nich jest spaczenie chaosu, które powstaje z niezmienionych, pierwotnych wiatrów magii. Dlatego Elfy stworzyły Wir aby osłabić całą inwazję Chaosu, ponieważ nie udało się zamknąć wszystkich bram, które były wykorzystywane przez Slannów do podróży między światami/wymiarami przez Królestwa Chaosu. Jedyne bramy, które są otwarte i przez które ów spaczeń się wydostaje znajdują się na północnej oraz południowej półkuli. Cały myk polegający na ograniczeniu rozpowszechnianiu się spaczenia chaosu polega na powstrzymywaniu go przez naturalne bariery takie jak góry i oceany. Dlatego tereny Imprerium i dalej na południe są w pewnym stopniu chronione przed wpływem tego spaczenia. Drugą z nich jest uwiązanie demona do przedmiotu/klątwy/paktu, który uniemożliwia mu powrót do swojego królestwa. Dobrym przykładem będzie książka Zabójca Demonów, gdzie Gotrek walczył z Wielkim Demonem Khorna , który został związany ze światem materialnym przez Kowala Run.

IMO Demony będą działały tak samo jak Wampiry. Jak będzie obecny Spaczeń Chaosu to demony będą mogły się poruszać po danym terenie, a w innym przypadku ich żywotność będzie drastycznie spadała. Dodatkowo, sądzę, że w zależności od poziomu Spaczenia będziemy mieli możliwość kontrolowania wielkości naszej Armii lub też możliwość przyzywania Większych Demonów.

Ituriel32
23-06-2017, 12:10
Oglądałem sobie ten filmik z mapą kilkanaście razy i troszeczkę się boje o pewny element który bardzo podobał mi się w młocie1.

A dokładnie o zmiany terenu, zależne od rasy.
Głownie chodzi o Lustrię.
Mieliśmy na filmiku pokazane:
Wampiry - tu tylko zaciemnienie terenu takie same jak w1.
Brodacze- Ale nie widziałem za bardzo zmian (w jedynce głownie były to ozdoby wysoko w górach).
Zielonych- Tak samo jak w przypadku brodaczy.
Ludzi - Też brak jakiś zauważalnych zmian.

Przpomnę że rasy w jedynce różniły się głownie kształem/ rodzajem drzew.
Imperium - normalny las
Leśne elfy - las jesienny.
Bretka - to taki żywy zielony las.
Wampiry - mroczny las.
A tu nic zauwarzalnego.

Brodacze i zieloni różnili się głownie ozdobami taki jak mosty.

Arroyo
23-06-2017, 12:24
Tutaj jest pokazana sytuacja gdzie demon zostaje przywołany do świata materialnego, bez naturalnego otoczenia, które jak woda dla ryby daje mu możliwość przeżycia/pozostania w danym świecie. W świece Warhammera są dwie sytuacje gdzie gdzie demon może pozostać bez konieczności wracania do Królestwa Chaosu. Pierwszą z nich jest spaczenie chaosu, które powstaje z niezmienionych, pierwotnych wiatrów magii. Dlatego Elfy stworzyły Wir aby osłabić całą inwazję Chaosu, ponieważ nie udało się zamknąć wszystkich bram, które były wykorzystywane przez Slannów do podróży między światami/wymiarami przez Królestwa Chaosu. Jedyne bramy, które są otwarte i przez które ów spaczeń się wydostaje znajdują się na północnej oraz południowej półkuli. Cały myk polegający na ograniczeniu rozpowszechnianiu się spaczenia chaosu polega na powstrzymywaniu go przez naturalne bariery takie jak góry i oceany. Dlatego tereny Imprerium i dalej na południe są w pewnym stopniu chronione przed wpływem tego spaczenia. Drugą z nich jest uwiązanie demona do przedmiotu/klątwy/paktu, który uniemożliwia mu powrót do swojego królestwa. Dobrym przykładem będzie książka Zabójca Demonów, gdzie Gotrek walczył z Wielkim Demonem Khorna , który został związany ze światem materialnym przez Kowala Run.

Akurat północna brama jest zamknięta, więc tutaj nie trafiłeś. Jedynie na południu jest działająca brama do Królestwa Chaosu. Ogółem same demony czasem wracają jak np. "Pomniejsze Coś" - kto czytał AB Jaszczuroludzi ten wie, o co chodzi. Podobnie jak to, gdy Demony złupiły jedno z miast Bretonnii - Braquiron.

Co do zmian terenu - raczej nie będzie to aż tak zauważalne jak w jedynce.

SaperHeart
23-06-2017, 14:57
@Arroyo
Ja nigdy nie strzelam. Tak naprawdę historia Warhammera jest całkowicie zakręcona, ponieważ co edycję coś zmieniali lub coś dodawali. Rzeczywiście Grimnir podczas wyprawy na pustkowia Chaosu razem z elfami toczy bitwę z pomiotami Chaosu zabijają Dwa wielkie demony. Niestety jego los jest nie do końca znany ponieważ nakazuje się wycofać wszystkim oraz swojemu synowi i tak naprawdę nie wiadomo do końca czy całkowicie zniszczył wrota czy je tylko uszkodził ale na to wychodzi, że rzeczywiście wrota są zniszczone.
To, że demony nagle się pojawiają w innych miejscach wynika z tego, że magiczny wir zaczyna słabnąć. Dodatkowo kultyści też prężnie działają.

Kijkowaty
23-06-2017, 18:47
Z mojej wiedzy, Północne wrota zapadły się (nie wiadomo jak południowe) i to wywołało wielki kataklizm w którym przedwieczni zniknęli, a Chaos wdarł się do świata.
Wielki Wir ma za zadanie wysysać magię z świata, która dostaje się z miejsca gdzie kiedyś były północne wrota, bo to właśnie z tego miejsca idą wiatry magii i Chaos.
Południowe Wrota nie są nigdzie opisane zdaje się i nic na ich temat nie wiadomo.

Mogę prosić o informacje skąd te wiadomości o uszkodzeniu/zniszczeniu północnych wrót? Bo ja takich nigdy nie widziałem.

Co do samej gry.
Demony jeśli się pojawią to pewnie będą działać na normalnych zasadach wyczerpania i spaczenia terenu.
O domenach mrocznych bogów raczej możemy zapomnieć :P
Chyba, że jako jakiś wypaśny DLC z własną mapą, ale średnio mi się chce wierzyć, że CA zainwestuje tyle roboty w DLC.

Arroyo
23-06-2017, 19:05
Z mojej wiedzy, Północne wrota zapadły się (nie wiadomo jak południowe) i to wywołało wielki kataklizm w którym przedwieczni zniknęli, a Chaos wdarł się do świata.
Wielki Wir ma za zadanie wysysać magię z świata, która dostaje się z miejsca gdzie kiedyś były północne wrota, bo to właśnie z tego miejsca idą wiatry magii i Chaos.
Południowe Wrota nie są nigdzie opisane zdaje się i nic na ich temat nie wiadomo.

Mogę prosić o informacje skąd te wiadomości o uszkodzeniu/zniszczeniu północnych wrót? Bo ja takich nigdy nie widziałem.
Północne Wrota zostały zamknięte raz na zawsze, południowe nadal istnieją, ale wylewający się stamtąd Chaos nigdzie nie wychodzi, zatem i demony tam zamieszkujące są spokojne. Główną barierą tutaj jest wielki ocean, który oddziela Południowe Pustkowia Chaosu od reszty świata Warhammera, a jako, że Demony znikają po próbie oddalenia się od spaczonych Chaosem terytoriów to cóż...

Historia Krasnoludów - Grimnir zamknął północną bramę Chaosu. Jest to potwierdzone w każdym dostępnym AB Krasnoludów.

Kijkowaty
23-06-2017, 19:13
Hmm... no to podręczniki mają sprzeczności :P

U Elfów z kolei stoi, że Caledor wytłumaczył Grimnirowi o co chodzi z bramą chaosu, ten oddał jeden z swoich toporów synowi i wyruszył na pustkowia zamknąć bramę. Więcej o nim nie słyszano. Krasnoludy utrzymują, że mu się udało, bo zaraz po tym Chaos zaczął przegrywać.
Inna sprawa, że zaczął przegrywać zaraz po tym jak elfi magowie stworzyli Wir wysysający magię. :)

Niemniej fakt, krasnoludy twardo utrzymują, że Grimnir poszedł i mu się udało.

Osobiście bardziej obstaję przy wersji, że wrota na północy dalej działają (w końcu dalej wypluwają magię i demony), Grimnir zginął na pustkowiach i krasie wzniosły go do poziomu Boga Przodka, zaś wygrana z Chaosem jest zasługą elfich magów i Wiru.

SaperHeart
23-06-2017, 19:28

Co do samej gry.
Demony jeśli się pojawią to pewnie będą działać na normalnych zasadach wyczerpania i spaczenia terenu.
O domenach mrocznych bogów raczej możemy zapomnieć :P
Chyba, że jako jakiś wypaśny DLC z własną mapą, ale średnio mi się chce wierzyć, że CA zainwestuje tyle roboty w DLC.

Niestety, tutaj masz złe informacje. Owszem wielki kataklizm spowodował zniknięcie Starych Slannów ale nie sprawił, że wrota się zapadły. Z powodu wielkiego wybuchy ogromna ilość esencji chaosu dostała się do świata. Rzeczywiście były tylko północne i południowe wielkie wrota. Co do południowej półkuli i samych demonów gdzieś było wspomniane, że Be'Lakor przygotowuje wojska do inwazji tylko cała rzecz jest w tym, że wir uniemożliwia to. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć mapy Chaos Wasteland, żeby zobaczyć dokładnego położenia portalu. Pamiętam, że coś takiego było...

Kijkowaty
23-06-2017, 19:36
Mapa Pustkowi Chaosu (ograniczenia forum nie pozwalają na zdjęcie wyższej rozdzielności zdaje sie, w linku jest dobra rozdzielność)

Proszę.
Mapa:
https://vignette1.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/0/0b/Map_of_the_Northlands.PNG/revision/latest?cb=20130913014505 (https://vignette1.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/0/0b/Map_of_the_Northlands.PNG/revision/latest?cb=20130913014505)
Źródło:
http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Chaos_Wastes

To wielkie czarne w środku to przejście do domeny Chaosu, wcześniej tam była brama.
Co do wrót to jeszcze poszukam w źródłach, ale byłem święcie przekonany, że północne wrota wybuchły i to zapoczątkowało kataklizm.

A tak patrząc na mapę, to widzę, że Hungów możemy zobaczyć w II części gry.

Arroyo
23-06-2017, 19:39
Mapa Pustkowi Chaosu
https://vignette1.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/0/0b/Map_of_the_Northlands.PNG/revision/latest?cb=20130913014505 (https://vignette1.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/0/0b/Map_of_the_Northlands.PNG/revision/latest?cb=20130913014505)

Proszę.
Źródło:
http://warhammerfantasy.wikia.com/wiki/Chaos_Wastes

Co do wrót to jeszcze poszukam w źródłach, ale byłem święcie przekonany, że północne wrota wybuchły i to zapoczątkowało kataklizm.
To akurat nie jest jedyna mapa. Jest jeszcze jedna w 8 edycji, lecz w google nie jestem w stanie znaleźć. Problem w tym, że ta brama jest już nieaktywna, więc zostaje tylko i wyłącznie południowa.

Kijkowaty
23-06-2017, 19:45
Problem w tym, że ta brama jest już nieaktywna, więc zostaje tylko i wyłącznie południowa.

Według wierzeń Krasnoludów.
Elfy uważają coś innego.

Właśnie przeglądam młotkowe fora anglojęzyczne. Generalnie większość wierzy, że Grimnirowi się nie udało. A jeśli mu się udało, to problem Chaosu na północy wcale się nie rozwiązał.

Podręcznik do Jaszczuroludzi:
6ed - według niej południowe wrota zostały zapieczętowane przez "Geomantic Magic"
7ed - Mało wzmianek o południowych wrotach, jedynie informacja, że wir wysysa magię z północnych wrót i południowych.

Man O'War - opowiada o tym, że w oceanie na południu są potwory naznaczone przez chaos, a może nawet morscy zwierzoludzie.

Podręczniki Beastmenów wspominają, że są tam zwierzoludzie.
Na wielu mapach jest oznaczenie "tu są demony"

Także sporo zależy od książki którą czytamy.

SaperHeart
23-06-2017, 19:58
I tu właśnie jest zgrzyt Panowie. Ja uważam, że może udało mu się zniszczyć bramę ale nie zamknąć, ponieważ przez 5000 lat ten spaczeń chaosu by się nie mógł utrzymywać bez działania siły zewnętrznej. Zawsze po pokonaniu chaosu ich esencja znika, a w tym przypadku jest inaczej. Poza tym w jednej z książek był (Piętno Chaosu bodajże) opisany rytuał ściągania esencji chaosu z północy przez akolitów aby wezwać Wielkiego Demona Nurgla. Dodatkowo, w książce Zabójca Szamanów Bestie ciągną wielki kamień z północy nasączony spaczeniem chaosu aby zniszczyć Imperium. Pewnie ktoś wie na ten temat więcej.

Arroyo
23-06-2017, 20:20
Według wierzeń Krasnoludów.
Elfy uważają coś innego.

Właśnie przeglądam młotkowe fora anglojęzyczne. Generalnie większość wierzy, że Grimnirowi się nie udało. A jeśli mu się udało, to problem Chaosu na północy wcale się nie rozwiązał.

Podręcznik do Jaszczuroludzi:
6ed - według niej południowe wrota zostały zapieczętowane przez "Geomantic Magic"
7ed - Mało wzmianek o południowych wrotach, jedynie informacja, że wir wysysa magię z północnych wrót i południowych.

Man O'War - opowiada o tym, że w oceanie na południu są potwory naznaczone przez chaos, a może nawet morscy zwierzoludzie.

Podręczniki Beastmenów wspominają, że są tam zwierzoludzie.
Na wielu mapach jest oznaczenie "tu są demony"

Także sporo zależy od książki którą czytamy.
Moim zdaniem z kolei do wiedzy z AB, RPG'ów itd. należy podchodzić tak, że jak w przykładowo w tej 6 edycji Jaszczurek opisali, że Południowe Wrota zostały zapieczętowane przez Magię Geomancyjną, a w 7 edycji właśnie jest o tym mało wzmianek to znaczy, że w 6 edycji napisano dosadnie, a 7 edycja jedynie wokół tematu chodzi mimo, że dokładnie nie napiszą i trzeba zaglądnąć do tej poprzedniej edycji. Takie jest przynajmniej moje zdanie i nie uważam natomiast, by traktować kolejne edycje jako nadpisanie lore'a z poprzedniej, a jedynie jako aktualizację pewnych nowych wiadomości. Tego samego zabiegu używam w moich opisach świata Warhammera, dzięki czemu wygląda to nieco lepiej. Dodatkowo w formach ciekawostek są rzeczy, których nie opisałem przy opisach ras i aktualizacje drobne danych tematów. Właśnie planuję jakoś bardziej przedstawić spójnie Wielki Kataklizm, bo w rasach opisuję z ich perspektyw, a brakuje zbiorczego opisu.

Co do "Piętna Chaosu" to książka jest w miarę ok, jedynym minusem jest to, że jest osobną adaptacją historii z Warhammer: Mark of Chaos, w której są spore różnice.

EDIT: Wydaje mi się, Kijkowaty, że tym razem możesz mieć rację co do Bram Chaosu. Zwłaszcza, że te inwazje Chaosu za każdym razem idą z północy. Skoro tak to możliwe jest, że Grimnir poległ podczas zamykania tej bramy Chaosu, a więc stamtąd dalej Chaos działa.

Asuryan
23-06-2017, 21:15
Grimnir zamknął południową Bramę Chaosu. To że wyruszył na północny biegun, nie znaczy że nie został teleportowany na południowy. Na Pustkowiach Chaosu czas i odległości nie są wartościami stałymi. Weźcie pod uwagę że wszystkie inwazje po wyprawie Grimnira i stworzeniu Wiru były tylko z północy.

Nie podoba się mi za to bardzo jedna rzecz - podział Ulthuanu na poszczególne Królestwa jako osobne frakcje. To samo nie podoba się mi w Imperium i w Bretonnii. Z jednej strony rozumiem z czego wynika ten podział, z drugiej strony można by go było zrobić lepiej - np jako protektoraty.

SaperHeart
23-06-2017, 22:50
Grimnir zamknął południową Bramę Chaosu. To że wyruszył na północny biegun, nie znaczy że nie został teleportowany na południowy. Na Pustkowiach Chaosu czas i odległości nie są wartościami stałymi. Weźcie pod uwagę że wszystkie inwazje po wyprawie Grimnira i stworzeniu Wiru były tylko z północy.

To prawda, było nawet opowiadanie gdzie Krasnoludy wyruszyły na wyprawę na pustkowia i wydawało im się, że byli tam kilka dni, a w Starym świecie minęło kilka miesięcy. Dlatego też te inwazje nie następują jedna po drugiej.
Co do południowej bramy to akurat jest to niemożliwe, ponieważ jak wspominałem to Be'Lakor czeka na możliwość dokonania inwazji z południa tylko wir mu to uniemożliwia oraz naturalna bariera jaką jest ocean. Jest to nawet wspomniane w jego historii.

Mi za to się podoba taki podział u HE, ponieważ pokazuje to dosyć dobrze wewnętrzną walkę rodów o władzę po śmierci Króla Feniksa. Nawet po wojnie domowej i wygnaniu Druchii sytuacja polityczna się nie uspokoiła. Co do Imperium to sytuacja jest podobna tylko z tą różnicą, że tam bardziej chodzi o to, że jeden drugiego nie lubi. Ja mam nadzieję, że jedna dodadzą Luthora Harkona nawet w takiej postaci jak dali Red Diuka.

Kijkowaty
24-06-2017, 00:04
http://www.bugmansbrewery.com/topic/39266-grimnirs-fate/page-3

Pozwolę sobie wkleić dyskusję z anglojęzycznego forum.
Tam jasno wszyscy się trzymają tego, że "poszedł na pustkowia i ślad po nim zaginął". Nie ma nawet słowem nic o niszczeniu wrót chaosu.

Niemniej kończę tą dyskusję już. Jakoś łatwiej mi uwierzyć w południową bramę zapieczętowaną przez magię pozostawioną po przedwiecznych, niż w krasnoluda z toporkiem.
Jedno jest pewne, co podręcznik to wersja, a i z edycjami się nieco zmienia.

Arroyo
27-06-2017, 15:49
https://www.totalwar.com/ritual/
Zagadka. Próbujcie, a odkryjecie. Swoją drogą treść mniej więcej taka:
Kiedy nasi rywale drżą, ... ich krewni.

A co do tego

Jedno jest pewne, co podręcznik to wersja, a i z edycjami się nieco zmienia.
Dla mnie nadal to działa tak: w jednej edycji dokładnie wyjaśnią, a w innej pokrótce jest to napisane.

Turek
27-06-2017, 16:03
Czyżby szykuje się trailer skavenów?! :D To puste miasto Imperium i Rytuał mocno przypominają mi klimat Warhammer Vermintide.

Turek
27-06-2017, 16:08
Znaleziono skavena. Główna brama, wyższa wieża.

Il Duce
27-06-2017, 16:09
Na bank skaveny ale to żadne zaskoczenie,prędzej czy później musieli je ujawnić. Na ten moment bardziej mnie ciekawi jaką rasą będą zachęcali do kupna pre-ordera.

Asuryan
27-06-2017, 16:55
Biorąc pod uwagę, że wszystkie dotychczasowo grywalne nacje w jedynce to 1 region/horda - ciężko wyczuć. Co by to nie było - wymagało by to przeróbki mapy pod względem frakcji.

Arroyo
27-06-2017, 17:07
Bretka i dwie kolejne frakcje z jej rasy to po 2 osady miały. Więc może być Tilea.

Turek
27-06-2017, 17:34
Podsumowując: CA zaczyna akcje marketingową z zagadkami gdzie za rozwiązanie zagadek będzie nam płacić w hasłach, które służą do odblokowywania bonusów.

Pierwszą zagadką było zgadnięcie hasła z luki. Odpowiedzią jest MISSING. W nagrodę dostajemy mapę pokazującą Skaveńskie zabudowania. W tym samym poście CA pokazuje nam 360' screen gdzie widnieje puste Imperialne Miasto. Ale nie do końca puste, bo jeśli się dobrze przyjrzymy to nad główną bramą, obok dalszej wieży widać sylwestkę Skavena - Szerokie, barczyste ramiona.

Możemy z tego wnioskować, że skaveni będą jedną z 4 głównych ras w Warhammerze II oraz, że trafią do Warhammera I

Asuryan
27-06-2017, 19:17
Trochę kiepsko jeśli za preorder dwójki będą Skaveni w jedynce, a nie zupełnie nowa frakcja.

Arroyo
27-06-2017, 19:39
Możemy z tego wnioskować, że skaveni będą jedną z 4 głównych ras w Warhammerze II oraz, że trafią do Warhammera I
I przez coś takiego się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem, kupując pre-order dwójki. Powinni dać Tileę jako jedną z nacji posiadających swój AB, a nie robić tak: Skaveni w dwójce? A dajmy też ich w Starym Świecie jako DLC... to jest już kpina z gracza.

Kijkowaty
27-06-2017, 20:16
Skaveni na bank trafią do Starego Świata. Mamy wolne miejsce na mapie dla nich.

Pytanie tylko w jakiej formie.
Za darmo ich nie dadzą, coś zaś w tego preordera muszą dać ;) Bardziej wierzę w to, że pójdą na łatwiznę, niż w to, że dadzą nam coś co wymaga aktualnej pracy (Tilea i tym podobne).
Podejrzewam, że...
Shitstorm is coming.

Arroyo
27-06-2017, 20:38
Skaveni na bank trafią do Starego Świata. Mamy wolne miejsce na mapie dla nich.

Pytanie tylko w jakiej formie.
Za darmo ich nie dadzą, coś zaś w tego preordera muszą dać ;) Bardziej wierzę w to, że pójdą na łatwiznę, niż w to, że dadzą nam coś co wymaga aktualnej pracy (Tilea i tym podobne).
Podejrzewam, że...
Shitstorm is coming.
Oby się lepiej to nie potwierdziło, bo inaczej CA straci u mnie resztki szacunku. Bo jak mam szanować firmę, która zamiast zaoferować coś konkretnego teraz, a Skavenów w Starym Świecie dać miesiąc po premierze darmowo, a TK płatnie, dają nam w pre-orderze Skavenów w Starym Świecie, idąc tak na łatwiznę i pogarszając opinię o sobie?

Sorry, ale czy naprawdę tak trudno jest zrobić pełne odwzorowanie bitewniaka ze wszystkimi jednostkami z edycji 4-8 + dodatków, ze wszystkimi rasami oficjalnymi ze wszystkich edycji?! Mam wrażenie, że w CA pracuje coraz więcej ludzi, którzy winni mieć dożywotni zakaz dotykania czegokolwiek związanego z Warhammerem, bo to, co robią to jakiś ponury żart - przykład? Braki w rosterach, braki tak ważnych ras jak Kislev i Tilea grywalnych, Tilea miała kilka miast, a w grze to 2 miasta na krzyż i na dodatek w jedno złączone... Albion w ogóle niezamieszkały, a w lore jest wyraźnie opisane, że to dom Gigantów i Druidów, a nawet była tam kampania. Od razu mówię - argumenty typu "bo to kosztuje", "nic to nie wnosi do gry" są dla mnie marną wymówką dla lenistwa ze strony twórców gry, a dla lenistwa nie ma usprawiedliwienia.

Pyrrus89
27-06-2017, 21:13
Stare dobre CA, czyli jak najwięcej zarobić przy minimalnym wkładzie własnym. Mam nadzieję, że nie odwalą takiej kaszany, bo to byłoby zbyt bezczelne nawet jak na nich.

Krzyhar21
27-06-2017, 22:26
Za preorder nie miało być czasem rasy, która jest już w grze?

Kijkowaty
27-06-2017, 22:34
Braki w rosterach, braki tak ważnych ras jak Kislev i Tilea grywalnych, Tilea miała kilka miast, a w grze to 2 miasta na krzyż i na dodatek w jedno złączone... Albion w ogóle niezamieszkały, a w lore jest wyraźnie opisane, że to dom Gigantów i Druidów, a nawet była tam kampania. Od razu mówię - argumenty typu "bo to kosztuje", "nic to nie wnosi do gry" są dla mnie marną wymówką dla lenistwa ze strony twórców gry, a dla lenistwa nie ma usprawiedliwienia.

Bo robienie pełnej gry jest głupotą z perspektywy współczesnego kapitalizmu.
Braki w rosterach = super, od czasu do czasu wydamy jakąś jednostkę, będą się cieszyć, że coś robimy. Poza tym coś trzeba dać w lord packach poza lordami.
Brak ras, cóż... to co wyżej, materiał na ewentualne DLC.

A czy zrobią to już inna sprawa. Niemniej możliwość zrobienia muszą sobie zostawić.

TypowyNoob
27-06-2017, 22:38
Ależ po co się tak denerwować, kiedy jeszcze nic nie wiadomo. Prawdopodobnie obecność Skavenów w OW będzie podobna do obecności wampirów w NW, niegrywalna rasa dająca większą różnorodność. W łączonej kampanii zapewne jakiś LL Skavenów będzie zaczynać w OW i to by było na tyle. Rasa z DLC to niemal na pewno będzie Norska, a w łączonej kampanii jeden z LL zacznie w Skeggi. Możliwe, iż na początku planowali dodanie ich właśnie głównie do NW, ale po sytuacji z Wojownikami Chaosu uznali wrzucenie piątej rasy do poprzedniej części za lepsze wizerunkowo rozwiązanie. Wszak niczego nie wycinają z nowej gry, a dodają coś do starej ;)

Arroyo
27-06-2017, 22:45
Bo robienie pełnej gry jest głupotą z perspektywy współczesnego kapitalizmu.
Jakoś kiedyś to nie przeszkadzało, a to, że dzisiejszy rynek gier skręcił w tak złą drogę to pokazuje tylko, ile są warte dzisiejsze gry :P (czyt. podstawka 30 zł, więcej nie).
Zresztą jak pisałem nieraz nawet pod filmami CA - nie chcę pobierać specjalnie modów do jednostek z bitewniaka, które winny być już w vanilii. To tak, jakbyś musiał uzupełniać samemu grę, bo leniom się nie chciało... Jak dla mnie to CA powinno odejść od sposobu dzielenia takiego, tylko na start dać pełne rostery, a w DLC za 3-4 euro dawać 2-3 LL'ów, nic poza tym. Rostery winny być pełne już na premierę, bo robienie z części z nich materiału na DLC to zwykłe zdzierstwo - i tu wcale nie chodzi o cenę DLC, a o sposób marketingu. Moim zdaniem połowa studia do wyrzucenia, a na jej miejsce osoby, które będą na start do gry dawać pełne rostery, AI bardzo trudne, które rzadko popełniałoby błędy itd.

Ituriel32
28-06-2017, 06:24
A ja nawet chciałbym Lord paka ze skawenami w starym świecie.
Znaczy skaweni mieliby wtedy prawie pełny roster, plus legendarne jednostki i 4 LL na start. 2 w nowym świecie i 2 w starym świcie.

Prawdę mówiąc to nie bardzo podoba mi się pomysł przesuwania lordów na połączonej mapie (poza Ungrimem, ale i tak wolałbym by był też automatycznie przesunięty w starym świecie). Więc opcja na dzień dobry 2 lordów nowego świata dla szczurków mi jak najbardziej pasuje, ale pod warunkiem że szybko dojdą też ci ze starego.

Ale jestem zdziwiony, bo myślałem że teraz mają być ciemniaki (znaczy mroczne elfy), a szczurki miały być do samego końca trzymane w ukryciu.

Il Duce
28-06-2017, 09:06
To by była niezła kpina gdyby tym race packiem okazały się skaveny w starym świecie,ale po bezczelnym wycięciu wojowników chaosu z gry nic już mnie nie zdziwi. Porządna firma dałaby możliwość gry skavenami w starym świecie w ramach flc przy wydawaniu patcha z połączoną mapą a CA...Cóż,pozostaje nam jedynie czekać na oficjalne info i liczyć że te przypuszczenia się jednak nie sprawdzą.

Ituriel32
28-06-2017, 10:19
Ja uważam że raso paczką będzie Norska (80%) lub TEB (20%).

Natomiast od kształtu Szczurków bardzo dużo zależy. Znaczy od tego jak będą zrobieni, bo powinni być wszędzie, czyli w starym i nowym świecie. Ale LL na start ma być tylko dwóch.
Możliwości rozegrania tego jest kilka.
Ja najbardziej chciałbym taki kształt 2 LL szczurków z nowego świata, a później (pierwsze dlc) z tymi w starym świecie. Ale z uwzględnieniem tego że to dlc działałoby tak do młota1 jak do młota2.
Jak nie będzie nic do starego świata lub połączonej mapy to można od razu zapomnieć o uzupełnianiu pozostałych braków.

Szczerze mówiąc ja cieszyłem się na myśl o dlc które teraz miałby być. Ale tylko jeśli będą miały kształt trochę do do nowe i trochę do starego świata.
Już tłumaczę na podstawie Estalii. Chyba nawet to kiedyś pisałem.
Byłby to rasa pak
Z tym że jeden LL zaczynałby w estalii a drugi w nowym świecie.
Jak masz Młota1 to obaj ll zaczynaliby w estalii tak samo jak masz w przypadku Imperium.
Jak masz Młota2 to obaj zaczynają w Nowym świecie ale w tej samej miejscówce tak jak chaos.
Jak masz oba młotki to w przypadku głównych kampanii zaczynaliby tak jak powyżej. Ale już na połączonej mapie byliby rozdzieleni.

W ten sposób CA mogłoby wydać dużo dlc dla wszystkich kupujących. Bo opcja kup młota@ bo inaczej nie będzie szczurków w starym świecie jakoś mi sie nie podoba. Chyba tak samo jak chaos w dlc.

Turek
28-06-2017, 12:13
Jest bardzo prawdopodobne, że to właśnie Skaveni w Starym Świecie będą bonusem pre-ordera. Wynika to z dwóch rzeczy:
1) Pokazali skavenów w Imperialnym mieście,
2) Pokazali skavenów bardzo szybko, a to dlatego, że chcą ujawnić bonus pre-orderowy żeby szybciej klepać kaskę z wcześniejszych zamówień.

Moim zdaniem tym racepackiem do WH 1 będzie Norska. Dadzą dwóch leg. Lordów jako wodzów różnych plemion i kilka jednostek wziętych z Wojowników Chaosu czy też trochę przerobionych.

Następnie do WH 2 dostaniemy (analogicznie do WH1) dwie minikampanie: Oczywiście Tomb Kingsów i Estalię/Tileę jako (przewiduję) kampanię w stylu konkwistadorskim.

Jeszcze głowi mnie jedna rzecz. Jak myślicie gdzie trafią skaveni w Starym Świecie? Przyjmując że będą to dwa klany. Na pewno 1 będzie na bagnach między Estalią, a Tileą, bo jest tam dla nich przygotowane miejsce. Odrzuciłbym Miasto Filarów, bo musieliby przerobić kampanke Skarsnika i Belegara, wiec obstawiam Tereny Imperium.

Il Duce
28-06-2017, 13:35
Zaprzeczasz sam sobie. Race pack do WH1 i bonus pre-orderowy do WH2 to jedno i to samo dlc. Dla mnie najlepsze rozwiązanie to - jakaś niegrywalna dotąd rasa jako bonus do pre-ordera,nowa frakcja skavenów w starym świecie jako flc dla posiadaczy drugiej części przy okazji premiery połączonej mapy. Jeżeli CA postanowi uczynić skavenów starego świata pre-orderem do WH2 to strzeli sobie w kolano a ja będę bogatszy o 190 złotych.

Arroyo
28-06-2017, 13:43
Jest bardzo prawdopodobne, że to właśnie Skaveni w Starym Świecie będą bonusem pre-ordera. Wynika to z dwóch rzeczy:
1) Pokazali skavenów w Imperialnym mieście,
2) Pokazali skavenów bardzo szybko, a to dlatego, że chcą ujawnić bonus pre-orderowy żeby szybciej klepać kaskę z wcześniejszych zamówień.

Moim zdaniem tym racepackiem do WH 1 będzie Norska. Dadzą dwóch leg. Lordów jako wodzów różnych plemion i kilka jednostek wziętych z Wojowników Chaosu czy też trochę przerobionych.

Następnie do WH 2 dostaniemy (analogicznie do WH1) dwie minikampanie: Oczywiście Tomb Kingsów i Estalię/Tileę jako (przewiduję) kampanię w stylu konkwistadorskim.

Jeszcze głowi mnie jedna rzecz. Jak myślicie gdzie trafią skaveni w Starym Świecie? Przyjmując że będą to dwa klany. Na pewno 1 będzie na bagnach między Estalią, a Tileą, bo jest tam dla nich przygotowane miejsce. Odrzuciłbym Miasto Filarów, bo musieliby przerobić kampanke Skarsnika i Belegara, wiec obstawiam Tereny Imperium.
1. Zobaczymy, jak to będzie z Skavenami - mam nadzieję, że poza rasą do jedynki (oby Tilea/Norska) Skaveni z klanów Skryre i Moulder dojdą do OW.
2. Norska... o ile wiem (przynajmniej w Storm of Chaos <3) to tam mógłby być Surtha Lenk i Wulfrik (ten drugi swoją drogą ciekawy LL). W sumie byłoby fajnie. Choć Tilea to byłaby rewolucja tutaj, bo nie dość, że system najemników to i ciekawych Lordów i Bohaterów mają, a i LL nie kuleją.
3. Co do minikampanii - no nie wiem, czy TK jako minikampania (nie wiem, z kim mieliby się bić), ale jako race pack na pewno. W końcu minicampaign pack to tylko rozszerzenie race packa (przynajmniej dla mnie). Wtedy mam nadzieję, że również Arabia zagości w Warhu 2.
4. Skaveni sądzę, że w formie 3 klanów: Klan Skryre z Eshin w Skavenblight - dla samego Eshin musieliby dać Cathay lub Nippon. A problem w tym, że część klanu Eshin przybyła do Skavenblight i tam siedzi. Drugi to Klan Moulder z miejscówką w górach nad Kislevem (Piekielna Otchłań i jej monstra + Szczurogry i Wielkie Szczury), a trzeci to Klan Mors z Miastem Filarów, którego los nie jest przesądzony. Już wyjaśniam, dlaczego - przed dojściem Skarsnika i Belegara w miejscu tamtym był klan Skarsnika. Po tym się zmieniło, nic nie stoi na przeszkodzie zatem, by to znów zmienić ;)

Il, ale to akurat nie problem, zwłaszcza jeśli pod uwagę weźmiesz patcha darmowego. Mimo wszystko zobaczymy, jak to wyjdzie. Broń Boże, oby jednak w formie tego bonusa do Warha 2 była Norska/Tilea.

Zresztą jak już mówiłem, mam dość tego, jak CA traktuje swoje gry, a zwłaszcza tą trylogię. Dla mnie to są lenie, którym przydałby się porządny kopniak w... wiadomo co, by w końcu zrobili tak, że podstawa zawiera wszystkie jednostki od 4 do 8 edycji dla ras podstawowych, bez potrzeby kupowania DLC i swoich udziwnień jak te rydwany z ithilmaru. To chore, jaką politykę prowadzi CA wspólnie z SEGĄ i mam wrażenie, że odejście CA od SEGI nic nie da.

Asuryan
28-06-2017, 14:50
Skaveni (jako rasa z Młotka 2) i tak będą na połączonej mapie, tak jak wszystkie grywalne nacje z jedynki i dwójki. Dlatego dawanie ich do Starego Świata w ramach pre-ordera zamiast zupełnie nowej frakcji (np Tilei, Kislevu, etc) uważam za cios poniżej pasa. Trudno, jeśli tak będzie, to odbiję sobie na trójce - nie kupię jej bez przeceny o 75%.

Kijkowaty
28-06-2017, 15:24
Z Preorder-DLC będzie można skorzystać jeszcze przed premierą Wh2.
Pytanie jak bardzo przed.
Na pewno jeszcze pracują nad balansem do jednostek.

Kilka dni temu miał miejsce update "Chaos DLC", co może sugerować Norskę.
Pirazzo's Lost Legion, został zauważony w Lustrii (Dogs of War)
Zatem mamy 3 opcje.
Szczury, Norska, Tilea

Kiedyś chyba wspominali, że ten lord pack jest z rasy która już jest w grze.
Dodając wszystko do siebie, rośnie szansa na Tilee, zwłaszcza, że jeśli jednostki z niej występują w nowym świecie, to modele mają gotowe.

A teraz uwaga...
Co powiecie na trolla w którym Szczury wychodzą jako DLC, a czwartą rasą okazują się Tomb Kings :D

Arroyo
28-06-2017, 15:28
A teraz uwaga...
Co powiecie na trolla w którym Szczury wychodzą jako DLC, a czwartą rasą okazują się Tomb Kings :D
A to już jest niemożliwe. Na pudełku wyraźnie widać fragment Skaveńskiego herbu. Ty mi pokaż ten update "Chaos DLC" i ten Zaginiony Legion Pirazzo ;)

bukson98
28-06-2017, 16:15
Arroyo
Zaginiony Legion Pirazzo widać na filmiku z mapy kampanii (około 4:40-4:45).

Moim zdaniem, Norska jest na 90% tym DLC do jedynki. W Total War: WARHAMMER II – Serpent God Edition FAQ, CA odpowiedziało, że to przerobiona rasa z pierwszej części, zawierająca między innymi nowe potwory, co nie za bardzo pasuje do ludzkich frakcji z południa.

Arroyo
28-06-2017, 16:29
Moim zdaniem, Norska jest na 90% tym DLC do jedynki. W Total War: WARHAMMER II – Serpent God Edition FAQ, CA odpowiedziało, że to przerobiona rasa z pierwszej części, zawierająca między innymi nowe potwory, co nie za bardzo pasuje do ludzkich frakcji z południa.
Cokolwiek by to było, oby nie byli to Skaveni do jedynki, a przynajmniej dopóki nie połączą map ;) Co do Legionu Pirazzo to bardzo dobrze :) Tym bardziej liczę, że przed Warhammerem III będzie grywalna Tilea z unikatowym rosterem.

Turek
28-06-2017, 17:52
Zaprzeczasz sam sobie. Race pack do WH1 i bonus pre-orderowy do WH2 to jedno i to samo dlc.

A no to klopsik, nie wiedziałem :/ Myślę, że na nowe, bardzo ważne wiadomości możemy liczyć jeszcze w tym tygodniu!

Kijkowaty
28-06-2017, 18:11
A to już jest niemożliwe. Na pudełku wyraźnie widać fragment Skaveńskiego herbu. Ty mi pokaż ten update "Chaos DLC" i ten Zaginiony Legion Pirazzo ;)

Odnośnie Zaginionego Legionu ktoś już odpowiedział.
Zaś co do reszty: https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/6iv1i4/chaos_dlc_updated_2_hours_ago_and_nothing_else_is/
No i https://steamdb.info/app/364360/dlc/

Z uwagi na informacje o "potworach", frakcji która istnieje i niedawnym update DLC do Chaosu (strzelam, że skrypty do kampanii Chaosu musiały zostać zaktualizowane, by się nie gryzły z przerobionymi frakcjami Nordów), to prawdopodobnie dostaniemy właśnie Norskę.

Choć kto wie, może jeszcze nas zaskoczą.

SaperHeart
29-06-2017, 07:30
@Kijkowaty
Jeżeli jest informacja o "potworach" to również mogą być Beastmeni, ze względu na brakujące dwie maszkary. W Chaosie również brakuje paru pozycji ale Tworzenie nowych potworów bardziej pasuje do Zwierzoludzi.

Trochę dziwnie, ponieważ CA bardziej skupia uwagę na Skavenach niż na Mrocznych Elfach. Dodatkowo, bardzo mnie chłopaki zawiedli z tym "An Old Friend", ponieważ wychodzi na to, że umarło to śmiercią naturalną. No chyba, że będzie to taka niespodzianka, że urwie nogi po same dzwonki ^^

Co do samego Legionu oraz paru lokalizacji związanych z nowym światem uważam, że będą na zasadzie Red Diuka. Będzie ubogi imienny Lord, którym niestety nie będziemy mogli zagrać. Troszkę mnie to irytuje, że dali Red Diuka, a nie ma możliwości gry nim. Dodatkowo, bohater ten nie został wyposażony w żaden przedmiot, który posiada z WFB (proszę nie mylić z jego umiejętnością specjalną).

Ituriel32
29-06-2017, 10:22
Niestety Czerwony, Borys i ptasior są potraktowani w ten sposób. Chyba tylko Morghul został pełnoprawnym LL.

Teraz czekamy na:
- Starego przyjaciela - Ale tu było kilka razy poskreślane że będzie to raczej rzecz mała. I ma nie być to LL, ani frakcja.
- DLC z nową rasą (która będzie też pre-orderem do młota2) - Na 80% zapowiada się norska, ale w grę wchodzą jeszcze coś z TEBu i może szczurki (ale to tylko dlatego że teraz zaczęli podawać informacje o nich zamiast o mrocznych elfach)
- FLC przy okazji raso paka - Tu ma być to jakieś mityczne uzupełnienie nawet do dlc.

Arroyo
29-06-2017, 10:25
Niestety Czerwony, Borys i ptasior są potraktowani w ten sposób. Chyba tylko Morghul został pełnoprawnym LL.

Teraz czekamy na:
- Starego przyjaciela - Ale tu było kilka razy poskreślane że będzie to raczej rzecz mała. I ma nie być to LL, ani frakcja.
- DLC z nową rasą (która będzie też pre-orderem do młota2) - Na 80% zapowiada się norska, ale w grę wchodzą jeszcze coś z TEBu i może szczurki (ale to tylko dlatego że teraz zaczęli podawać informacje o nich zamiast o mrocznych elfach)
- FLC przy okazji raso paka - Tu ma być to jakieś mityczne uzupełnienie nawet do dlc.
Lordem Zmian nie ma się co przejmować, pewnie przy Demonach Chaosu coś tu zmienią. Boli jedynie Borys i Red Duke.
Co do Old Frienda - ja czuję, że to będą Rycerze Pantery i Białego Wilka - w końcu to ma być coś wielkości krwawych rycerzy dla Wampirów.
DLC z nową rasą to raczej... Norska lub Tilea. Wszystko w sumie pasuje ku jednej z tych dwóch ras ;)
A FLC... ja wierzę, że do ras z jedynki będą produkowane uzupełnienia co patch do dwójki. Tym samym w końcu może otrzymamy pełne rostery, bo póki co jedynka nadal wygląda biednie.

Kijkowaty
29-06-2017, 23:54
Najlepsze podsumowanie informacji o 2 części Warhammera. Do tego na bieżąco aktualizowane.

https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/6f4njh/compilation_of_all_tww2_new_information/

Arroyo
30-06-2017, 07:43
Jak dla mnie nie jest to do końca wierne źródło. Wg 8 edycji Handmaidens, Lothern Sea Helm i Anointed of Asuryan nie są zwykłymi jednostkami, a należą do puli lordów/bohaterów. Ba, CA natomiast zaliczyło poważną gafę przy HE - Loremaster of Hoeth winien być lordem, nie herosem.
EDIT: Konkretniej:
Arcymag i Pomazaniec Asuryana to lordowie
Morski Hełm i Dziewicza Straż to bohaterowie
I to źródło nie jest dobrze zaktualizowane - brakuje plakatów Teclisa, Tyriona. Co do "Skink Oracle Riders" to jeźdźcy na Troglodonach, więc ten znak zapytania winien być zastąpiony jako zwykła kawaleria...

Turek
30-06-2017, 14:05
Drugi bonus z marketingowej zagadki RITUAL. Haslem jest "warning". W nagrode dostajemy mini gre tekstową.

Zunaboxe
08-07-2017, 21:15
Jak przedstawiają się Wasze spostrzeżenia dotyczące zaprezentowanej mapy kampanii?

1. Zastanawiam się czy na Ulthuanie będzie co robić, tzn. jak szybko pojawią się ewentualni przeciwnicy w postaci mrocznych kuzynów lub łupieżców z Norski (Ci chyba tylko na łączonej kampanii). Inaczej pozostaje bić swoich, a mi osobiście to nie pasuje (tak samo leśnymi nie biję swoich, w Imperium natomiast mi to już nie przeszkadza).

Pozostaje się jeszcze przeprawić do nowego lub starego (łączona kampania) świata, ale to chyba już po początkowej rozbudowie.

2. Czy dobrze dostrzegłem, że miejsce startowe Teclisa jest na południe od Lustrii? Kamera się obraca i nie jestem pewien ;)

3. Mapa wydaje się dość duża. Jeżeli każda ruina oznacza potencjalną osadę, to będzie co robić. Szczególnie jak wpadnie się tam dość późno (na łączonej kampanii) i wyklaruje się jeden hegemon.

4. Swoją drogą system ruin mogliby przeszczepić do Starego Świata – np. jeżeli osada jest ruiną przykładowo 30 tur, to była by szansa na efekt ruin z Lustrii. Na marginesie – nie spotkałem się by coś takiego miało mieć miejsce.

5. Graficznie bardzo mi się podoba Lustria. Wydaje mi się, że oddali klimat nowego świata.

6. Mam nadzieję, że na południu dołożą jeszcze Szczurki. Dałoby to epicką wojnę na śmierć i życie – podobnej do tej Krasnoludów z Zielonoskórymi gdzie albo od południa świat zalewają Orkowie (to rzadziej niestety) albo Krasnoludy.

7. Różne modele statków Wysokich Elfów budzą we mnie nadzieje, że jednak będą dostępne jednostki morskie. Jeżeli licencje nie pozwalają na bitwy to trudno, ale niech będzie prawdziwa flota i bitwy automatyczne. W tym zakresie nawet można pokusić się o specjalne mechaniki (np. flota Zielonoskórych poza portami rozpada się powoli).

Ituriel32
08-07-2017, 21:44
1. Nie wiem, ale raczej dość szybko powinni pojawić się jacyś przeciwnicy. Możliwe też jest że jakieś regiony będą na starcie w rękach mrocznych elfów. Dodatkowo w grę wchodzą też te armie bandytów.

W młocie1 ja nie walczyłem ze swoimi jako leśne, brodacze i bretończycy.

Raczej na bank w przypadku wysokich elfów będą wojny domowe.

2. Tetlis zaczyna na wyspie żółwia niedaleko wampirzych piratów.

3. Tu nie licz na jakiś super efekt, bo raczej na bank będzie tak że jakaś nacja będzie super mocna i wykosi całą mapę (w jedynce były to krasnoludy i wampiry).

4. Też raczej wątpię, ale liczę że będą inne urozmaicenia.

5. Ja tak do końca nie jestem pewien. Bo nie bardzo widać wpływ rasy na wygląd regionów, tak jak to miało miejsce w młocie1. porównaj lasy poszczególnych ras.

6. Szczurki to powinny być wszędzie.

7. Bitwy morskie mają być automatyczne, więc dla mnie to zbędne marnowanie zasobów.

Asuryan
08-07-2017, 22:33
Nie wysyłajcie swoich postów kilkakrotnie. Zunaboxe, poprzednie identyczne 2 skasowałem, na razie tylko Upomnienie.

Polemajos
10-07-2017, 13:22
Rytuału ciąg dalszy, czyli Skaveni jeszcze raz potwierdzeni:
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/19942687_1538397539568774_2487446805161531475_o.jp g?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=06127d3d3de197a67f119020a7447d2e&oe=5A08E494

Arroyo
11-07-2017, 16:34
Polecam zerknąć na najbliższy list, który wrzuciłem w temacie screenów i filmów. Widać jednak, że CA może dodać zarówno coś o Skavenach (tak, jak w liście Polemajosa), jak i o Druchii. Na to drugie wskazuje m.in. imię i nazwisko osoby, która się na dole podpisała. Nijak ma się to do Skavenów.

TypowyNoob
11-07-2017, 20:06
Może na dniach dostaniemy zwiastun jak Wysokie Elfy bohatersko bronią się przed mrocznymi kuzynami i tak płynnie CA przejdzie do promowania trzeciej z ras. Tymczasem rytuał będzie sobie trwał aż do oczywistego ogłoszenia Niziołków.

Arroyo
11-07-2017, 20:46
Tymczasem rytuał będzie sobie trwał aż do oczywistego ogłoszenia Niziołków.
Dlaczego Niziołków? Skoro to rasa, która zamieszkuje ziemie Stirlandu i ma główną siedzibę w Krainie Zgromadzenia, na granicy z Wampirami? ;) Prędzej Skavenów...

TypowyNoob
11-07-2017, 21:19
No ja nawet nie wiem jak komentować te absurdalne bajki o dwunożnych szczurach. CA jest zobowiązane trzymać się jako tako kanonu, więc nie dodadzą rasy, która nie istnieje w lore. GW na to nie pozwoli.

Arroyo
11-07-2017, 21:43
Moment, czyli wg Ciebie Skaveni nie istnieją w Warhammerze? To dziwne, albo po prostu piszesz zupełnie niezwiązane z tematem informacje. Oficjalnie są i Skaveni i Niziołki, ale Niziołki mają jedną/dwie jednostki: Gorący Kocioł i Waleczne Koguty Lumpina Croopa.

EDIT: Prima Aprilis był 3 miesiące temu ;D

Zunaboxe
11-07-2017, 22:24
https://pbs.twimg.com/media/DEddnkjXcAE9NLa.jpg:large

Czyli czekamy na Mroczne Elfy? A już myślałem, że w związku z postępami w rytuale następni będą Skaveni.

A jak oceniacie - kiedy udostępnią zawartość dodatkową z WTW II do WTW I? Dwa tygodnie przed premierą?

Asuryan
11-07-2017, 22:57
Według Łowców Czarownic Skaveni nie istnieją, a każdy kto twierdzi inaczej to heretyk. Oczywiście Skavenom taka oficjalna wersja jest bardzo na łapę :mrgreen:

Ituriel32
12-07-2017, 07:49
No i mieliśmy pseudo bitwę wysokich elfów.
Mi podobały się tam tylko 3 rzeczy.
- Balista ze zmiennym trybem strzelania.
- Lodowy feniks (czy jak to się tam nazywało)
- tarcze elfów (ten moment w którym w dodatkowym widoku pojawiły się chyba wszystkie warianty wzorów dla tych tarcz).

To co mi się nie podobało to:
- Oczywista szybkość starcia.
- Tyrion? Choć przyznaję że model wygląda lepiej niż grafika promująca.
- Jazda książąt? Ta najlepsza jazda elfów (chyba też w całym uniwersum?).

Arroyo
12-07-2017, 08:35
- Jazda książąt? Ta najlepsza jazda w grze (chyba też w całym uniwersum?).
Tak właściwie to jedna z najlepszych, obok niej masz Rycerzy Graala i Krwawych Rycerzy.
Trzecia zagadka: https://www.totalwar.com/ritual/

SaperHeart
12-07-2017, 09:58
Tak właściwie to jedna z najlepszych, obok niej masz Rycerzy Graala i Krwawych Rycerzy.[/url]

Dla mnie jedna ze średnich i rzadko widywana na stołach, ponieważ jazda która ma podstawową siłę na 3 (5 z lancami) nie radzi sobie z twardszymi celami. Dodatkowo w sekcji jednostek specjalnych mamy lepszy wybór nich Jazda Książąt. Już bardziej się opłacało brać Silver Helmów którzy byli tańsi oraz zapychali punkty w core.

Bitwa fajna ale szczerze powiem, że w ogóle mi się nie podobają Lizardmeni. Poza tym brakowało mi White Lionów.
Na "+"
- Jednostki podstawowe Elfów
- Dynamika bitwy
- Wygląd wizualny obu Feniksów
- Tło graficzne pola bitewnego
- Możliwość przełączenia BT w trybach strzału. Już wiem jak będzie wyglądała opcja multi-shoot u DE.
- Wygląd wizualny Dragon Princów

Na "-"
- Cała Armia Lizardmenów
- SMasterzy mają 36 dmg, a PG 35. IMO ta różnica powinna być bardziej zauważalna. Oby to zmienili

Uważam, że na tym etapie Armia HE jest o wiele lepiej dopracowana graficznie niż Lizardmenów.

BTW, Panowie co to jest Skaven ? Co wy za herezje prawicie i głupoty opowiadacie ;P Nie ma czegoś takie ;)

Arroyo
12-07-2017, 10:12
Dla mnie jedna ze średnich i rzadko widywana na stołach, ponieważ jazda która ma podstawową siłę na 3 (5 z lancami) nie radzi sobie z twardszymi celami. Dodatkowo w sekcji jednostek specjalnych mamy lepszy wybór nich Jazda Książąt. Już bardziej się opłacało brać Silver Helmów którzy byli tańsi oraz zapychali punkty w core.

Tu raczej chodzi mi o opis z lore'a, nie o balans w bitewniaku ;)

Ituriel32
12-07-2017, 10:17
Ja to już chciałbym jakieś filmiki z mapy kampanii, gdzie pokazane byłyby chociaż pierwsze 5 tur dla głów ras, czyli pana ognistego (tfuuu) miecza i płaza na tarczy. Tak by zerknąć choć odrobinkę na mechanikę ras.

Bo dla mnie te super szybkie bitwy są tylko dodatkiem do kampanii.

- - - - - - - - - - -

A co do siły, to balans i stosunek ceny do jakości to zawsze osobna sprawa.
Bo na przykład w karciance chaos miał takiego mega koksa potwora Krwiopija lub Krwiopusza?
Najsilniejsza karta w statystykach, ale nikt nią nie grał, bo koszt jej zagrania był kosmicznie wysoki. I jak ci trafiła na początku gry na rękę, to tylko zabierała miejsce.

SaperHeart
12-07-2017, 10:39
@Arroyo
W sumie racja ale nie ma co się oszukiwać, CA głównie czerpie swój balans względem charakterystyk z bitewniaka niż fluffowego opisu.

Ja liczę na to, że jednak będzie znacząca różnica między 3 jednostkami u HE. Bo tak to zawsze jedna będzie pomijana, a tak to gracz będzie się zastanawiaj która mu się przyda podczas bitwy. IMO powinno wyglądać tak:
SM - Kosiarze piechoty, mająca wysokie statystyki walki i obrony
WL - Jednostka na potwory wszystko co jest "Twarde" wyróżniająca się dużym dmg
PG - Bardzo wytrzymała jednostka, mogąca długo utrzymać pozycję i przyjąć atak wszystkich jednostek. Mająca dużą ochronę oraz statystyki defensywne.

Asuryan
12-07-2017, 14:33
Bo na przykład w karciance chaos miał takiego mega koksa potwora Krwiopija lub Krwiopusza?
Najsilniejsza karta w statystykach, ale nikt nią nie grał, bo koszt jej zagrania był kosmicznie wysoki. I jak ci trafiła na początku gry na rękę, to tylko zabierała miejsce.
Pewno Krwiopijcę, wielkiego demona Khorne'a. Krwiopuszcz to pomniejszy demon tej samej potęgi Chaosu - http://pl.wh40k.wikia.com/wiki/Khorne
Prawdopodobnie w grze pojawią się dopiero w 3 części, przy armii demonów.

W jedynce jest jeden wielki demon, Tzeentha, Władca Zmian (zwany potocznie przez graczy ptasiorem).

Turek
12-07-2017, 21:12
Jutro pokazują Mroczne Elfy! :D Info z FB

SaperHeart
12-07-2017, 21:39
https://www.facebook.com/TotalWar/videos/1541204295954765/

:P

Nie mogę się doczekać...

Turek
12-07-2017, 21:53
http://i.imgur.com/xBYZAn8.png?1

Old friend już wkrótce :)

SaperHeart
12-07-2017, 23:23
@Turek
W sumie to co miał mu odpisać ^^ Koleś ma całkowicie rację, ponieważ olali całkowicie graczy pod tym względzie. Mam nadzieje, że jednak będzie to spora niespodzianka, a nie jakiś tam oddział czy coś. Dodatkowo, taką samą odpowiedź widziałem gdzieś na przełomie marca-kwietnia ;P

Arroyo
12-07-2017, 23:31
Ja za to mam nadal nadzieję, że w firmie CA ktoś kopnie prowadzących w miejsce, gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę i zabiorą się do roboty nad łataniem rosterów, by dali wszystkie jednostki + postaci imienne każdej rasie (rzecz jasna z edycji 4-8 + kampanii dodatkowych). Bo sorry, Old Friend to jedno, a lenistwo i olewanie jednostek poprzednich ras to druga ważna rzecz. Jeśli tak prostych rzeczy nie potrafią wprowadzić do gry to przepraszam, ale po kiego grzyba się zabierali za trylogię Warhammera? :evil:

Memnon[pl]
12-07-2017, 23:59
http://i.imgur.com/xBYZAn8.png?1

Old friend już wkrótce :)

To SOON dla anglika moze oznaczac nawet rok-wiec nie ma sie co ekscytowac za bardzo;)

Ituriel32
13-07-2017, 06:10
Wiecie Bretonia miała być na święta (te grudniowe w 2016) a stary przyjaciel miał być nie długo po niej. A teraz mamy miesiąc lipiec 2017...
Co tam 7 miesięcy, czekania na małe flc...

A tak na poważnie to poza info o rosterze mroczaków to za dużo się nie spodziewam.

Bo jak pisałem ja czekam na game playe z mapy kampanii każdą rasa. A w przypadku mroczaków na pokazanie wyglądu Nagaroth? Choć szczerze to trochę się obawiam tego.
Ponieważ w młocie1 tereny norski bardzo mnie irytowały w bitwach, chodzi o śnieg na którym nic nie widziałem.

Arroyo
13-07-2017, 08:51
Właśnie Naggaroth to nie tylko skaliste, bagniste pustkowia, ale i lodowe terytoria, zwłaszcza niedaleko Północnego Pustkowia Chaosu.

EDIT: I taki trailer to ja lubię. Morathi i Malekith na jednym trailerze + zrobili z Wiedźmiego Króla badassa. To jest to! Oby jednak nie zepsuli tego dobrego wizerunku.

Ituriel32
13-07-2017, 16:18
Za to mi się nie podobało. Znaczy ta czapka mamusi...

SaperHeart
13-07-2017, 16:27
Uważam, że postacie Mrocznych Elfów dobrze są zrobieni. Z tego co mi się wydaje to Malekith będzie niezłym koksem. Co do samego filmiku...strasznie mało tego wszystkiego, Hydra, Black Dragon, Cold Ones Riders. Znowu trzeba będzie czekać aż pokażą wszystko.

Arroyo
13-07-2017, 16:59
Akurat czapka/hełm Morathi jest dobrze wykonany/-na:
https://vignette2.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/e/e0/Warhammer_Morathi.png/revision/latest/scale-to-width-down/300?cb=20170331232219

Ituriel32
13-07-2017, 17:21
Arr weź przestań

http://puu.sh/wIyOF/be4dea0ebe.jpg
https://vignette2.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/e/e0/Warhammer_Morathi.png/revision/latest/scale-to-width-down/300?cb=20170331232219
Przecież to wygląda strasznie beznadziejnie. ta czapka jest większa niż cały jej korpus.
Na twoim rysunku jest to korona z rogów i włosy (jej) podczas ruchu. Na tym ich jakąś paskudną szopę... Czarna spasiona ośmiornica nadziewana rogami.

Słaby filmik.
Pokazał tylko mamuśkę z jakimś szpikulcem (znaczy legendarną bronią. smoka czarnego i hydrę.

I tak jestem na nie dla mroczaków.
Bo synalka po prostu nie lubię, bo to wielki przegryw. A mamusią będę miał opory by zagrać bo jest szpetna.

Memnon[pl]
13-07-2017, 21:53
https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/ud/x4arlhecde7l.png

W nastepna srode pokaz nowego DLC do Warhammera I.Ciekawe kiedy bedzie do kupienia-koncem lipca/poczatkiem sierpnia?

Arroyo
13-07-2017, 22:00
Ituriel, ogółem Malekith ma swojego odpowiednika w Warhammer 40.000 - nazywa się Abaddon. Gość co edycję dostawał po łbie.

Memnon, a przypadkiem to DLC nie będzie dostępne w pre-orderze do Warhammera 2?

EDIT: Dopisuję do tematu gry Mrocznymi Elfami jednostki z screenów.

Memnon[pl]
13-07-2017, 22:05
Pisze ze DLC do jedynki.W pre -orderze do dwojki ma byc FLC do jedynki.

Arroyo
13-07-2017, 22:29
Sugerujesz zatem, że tutaj może być Tilea/Norska jako DLC, a w formie FLC do dwójki będą Skaveni do jedynki? To w sumie wtedy miałoby sens, o ile nie dadzą zaporowej ceny owego dodatku - 75 zł. Innymi słowy wilk syty i owca cała.

EDIT: Oczywiście nadal liczę na to, że przy DLC będzie patch z częścią brakujących jednostek dla ras i przy premierze Warha 2 kolejny patch z setem jednostek dla każdej z ras. Inaczej wyglądałoby to dla mnie biednie.

Asuryan
13-07-2017, 23:13
Memmon, sądzę że to jednak będzie to DLC, które za preorder dwójki jest darmowe. Ponieważ miało ukazać się jeszcze przed premierą. Pewno na drugi tydzień po premierze dwójki będzie już normalnym płatnym DLC, tak jak Wojownicy Chaosu.

Memnon[pl]
13-07-2017, 23:22
Bardzo mozliwe Asuryan.Jak narazie to jedna wielka niewiadoma.Nic nie powiedziane czy to DLC za kase do jedynki,czy to DLC jako bonus do dwojki.
Zobaczymy w srode co tam CA znowu ciekawego wykombinuje.

Ituriel32
14-07-2017, 07:39
Jak na razie z tego co CA podawało na różnych swoich stronach, to miało być tak:
- Stary przyjaciel, sam bez dlc.
- DLC raso-pak, który miał być wydany niedługo przed młotem 2 i miał być później pre-orderem do młota2.
- Flc przy okazji tego raso paka, miało ono też wzbogacać dlc.

Z tego połączenia flc +flc ludzie założyli że będzie to norska, a wzbogacany miał być chaos.

Jak sobie pomyślę o starym przyjacielu to ogarnia mnie potworne uczucie irytacji.

Arroyo
14-07-2017, 12:52
Dziś o 17:00 pełny roster Druchii. Będzie live.

Izabelin
14-07-2017, 15:47
Mam nadzieję, ze albo dopracują Morathi albo szybko pojawi się mod z reskinem, bo to jakaś parodia, aby teoretycznie najpiękniejsza kobieta w świecie Warhammera tak wyglądała. Po raz pierwszy jestem zawiedziony wyglądem jednostki.

Memnon[pl]
14-07-2017, 16:00
Dziś o 17:00 pełny roster Druchii. Będzie live.

Znowu Joe bedzie czytala z kartki?:rolleyes:

Arroyo
14-07-2017, 16:06
Wykrakałeś :(

Turek
14-07-2017, 16:18
Ale Janusze marketingu xD co chwile się mylą, czytają z pomiętych kartek, wstawili banner z wh2, figurki i zadowoleni XD

Arroyo
14-07-2017, 16:22
Tia, ale żaden z ludzi tam nie raczy odpowiadać na prośby userów odnośnie dania pełnego rosteru, bez jakichś dziwactw i paczki jednostek i imiennych postaci do Warhammera 1.

EDIT: I po raz kolejny braki, nie ma mantykor ani cieni. No ja nie wierzę, czy naprawdę w CA muszą pracować lenie, co wycinają dużo imiennych postaci i jednostek, by potem wymyślać jakieś własne bzdurki? Nawet tego nie skomentuję, a live naprawdę żałosny. Goście trzymają zapewne przepocone przez nich kartki i myślą, że są spoko. Nie, nie są. Ba, do tego niedawno usunęli moje komentarze odnośnie prośby zrobienia pełnych rosterów... to już nie jest traktowanie ludzi jak poniżej poziomu, to już jest po prostu niesprawiedliwe.

EDIT 2: I w tej chwili proszę was o jedno, nie piszcie, że to pełne rostery. Gdyby to były pełne rostery to by zawierały wszystko, co wyszło na przestrzeni edycji 4-8 + wszystkie imienne postaci. To, jak CA robi, to się prosi o pozew zbiorowy za oszukiwanie klienta.

TypowyNoob
14-07-2017, 16:47
Ja naprawdę nie rozumiem dlaczego nie mogli dać chociażby tej mantikory, to przecież nie wymagałoby od nich żadnego wysiłku. W najlepszym wypadku dadzą ją w paczce z gryfem dla HE jako WIELKIE I WSPANIAŁOMYŚLNE FLC, w najgorszym liczą na implementację przez moderów.

Arroyo
14-07-2017, 16:50
Ja tam widzę więcej braków, niż tylko gryfa i mantykory. Z drugiej strony... to da się pewnie załatać przy połączeniu map. Podobnie jak kilka darmowych paczek z jednostkami do I części (tak wiem, nadal to niespełnione marzenia rzekomo wymagającego gracza).

https://www.totalwar.com/blog/dark-elf-army-roster/
Link do rosteru. Oczywiście w ciągu godziny wypiszę roster w temacie + braki.

TypowyNoob
14-07-2017, 16:58
Gryf i mantikora to przykłady właściwie gotowych modeli, które raczej nie pasują na treść DLC i generalnie nic nie stało na przeszkodzie, by je zaimplementować od razu bez jakiegokolwiek wysiłku. Wkurzająca jest też ta maniera dzielenia jednego lorda ze względu na płeć, przez co nie ujrzymy prawdziwych innych typów lordów.

Arroyo
14-07-2017, 17:03
I do tego robienie z faceta łucznika, a babki strzelca... meh. Lista braków tu jest spora.

EDIT: Wypisana w temacie. Nawet nie skomentuję, jak to są łase na kasę... ech. Nawet nie będę kończyć na nich zdania.

Il Duce
14-07-2017, 18:05
Czy tylko dla mnie ten roster wygląda nieźle? Zawiera wszystkie ikoniczne jednostki,z brakujących to właściwie tylko tego mistrza i mantykorę kojarzę. Nie widzę też nic złego w tym że to facet jest łucznikiem,chcieli po prostu jakoś odróżnić ich od HE gdzie to kobieta strzela,powiało seksizmem ;). Bardziej irytuje to,że model Morathi jest paskudny.

Arroyo
14-07-2017, 18:12
Lorda Czarodziejki nie ma i Władcy Bestii. Wg Ciebie to nie są ikoniczne jednostki? Bo wg mnie tak, obie są od 6 edycji, pierwsza chyba nawet od czwartej. Braków w LL'ach też jest sporo, nie mówiąc o jednostkach. Więc sorry, CA nie powinien nikt z nas bronić, to już po raz 11'sty oszukują nas tym wybrakowanym rosterem.

EDIT: Jedynie na Kharibdyss mi nie zależy, ale brak reszty...

Turek
14-07-2017, 18:36
Uważam, że roster jest standardowy. Szału nie ma, ale dramatu też nie. Arroyo, nikt nie przewidywał, że będzie więcej niż 2 LL. Następnych LL, lordów i jednostek możesz się spodziewać przy prawie pewnym DLC z regiments of renown.

NiemiłosiernySamarytanin
14-07-2017, 18:37
Jejku czytam i nie wierzę, Arroyo hejtuje CA, świat stanął na głowie, choć po prawdzie z pseudo dredami Morathi przegięli, ale reszta nie wygląda aż tak ubogo, całkiem sporo jednostek tylko ja się pytam gdzie tradycyjna zniżka od Muve dla użytkowników Orga??:P

// Będzie, nie martw się - Turek

Arroyo
14-07-2017, 18:40
Jejku czytam i nie wierzę, Arroyo hejtuje CA, świat stanął na głowie
To uwierz, bo już mam dość tego, jak się klientów traktuje.
Turek, ja wiem, że większej ilości LL'ów nie można się było spodziewać, ale lordowie, bohaterowie, jednostki? Świat oszalał... Pomijając jednak już wszystko. LL'ów wszystkich nie potrzebuję, ale jednostek, lordów i bohaterów tak. To akurat jest ważne. Wycinanie contentu, by go potem nawet w DLC/FLC nie dać - to jest po prostu chamstwo. Ale cóż. Może dam ostatnią szansę CA, jeśli się postarają - ale to muszą się postarać.

Andrij Marszałek
14-07-2017, 19:18
Wracając do trailera - Uważam, że był znacznie lepszy od tego jaszczurek. Dało się poczuć to coś, a nie przelot na dżunglą :P

Asuryan
14-07-2017, 19:31
Wg mnie roster nie jest zły. Z 5 edycji z jednostek brakuje tylko Zwiadowców (scouts) i Straży miejskiej (city guard) uzbrojonej we włócznie i samopowtarzalne kusze (odpowiednika morskiej straży Lothern).

Arroyo
14-07-2017, 19:33
Mi z kolei brakuje Najwyższej Czarodziejki, Wysokiego Władcy Bestii, Mistrza, szefa statków DE i Meduz. Reszta to tam pół biedy, ale nie zależy mi za to na Kharibdyssie. To akurat jednostka, która była bezużyteczna nawet w bitewniaku.

Ituriel32
14-07-2017, 19:41
Mi roster nie przeszkadza, ale mroczaki (tak samo jak wysokie) nie zaliczają się do moich ulubionych nacji, raczej są to te pomijane...

Natomiast zagwozdkę mam z LL, sytuacja ta sama co u bliźniaków. Żaden mi się nie podoba. Znaczy mamusią będę grać, ale dopiero jak wyjdzie jakiś mod zmieniający jej wygląd, bo ten to jakaś totalna masakra.

SaperHeart
14-07-2017, 21:33
Do tego czasu jeszcze broniłem CA ale po tym jak mi zniszczyli Dreadlorda zamieniając go w DreadLADY, która rozkłada przeciwników śmiechem to mam dosyć tej całej błazenady. Jakby miała być Lordem kobieta to w booku byłaby Dreadlady, a nie Dreadlord. Rozpiska średnia ale i tak lepiej wypada niż u Lizakó czy HE. Brakuje fajnych jednostek (Medusa, Master na Mantikorze, czy nawet sam Kharibdyss). CA leci sobie w kulki i tyle i nie wiem za co mam zapłacić za tą 2...jak dalej będą robić to będzie ich ostatnia cześć...

TypowyNoob
14-07-2017, 21:39
No nie wiem czy to wygląda lepiej od Lizaków, akurat oni pomijając LL mają tak niewiele braków, że sprawę załatwi jeden Lord-Pack. Obu elfom potrzebne byłyby co najmniej 2, a dalej brakowałoby jednego lorda dla mrocznych.

Arroyo
14-07-2017, 21:59
Przede wszystkim nie wiem, kto wpadł na pomysł tworzenia Kobiety Lorda innej niż Najwyższa Czarodziejka. Dawanie wolnej ręki w robieniu swoich jednostek właśnie niestety tak się kończy. Wychodzą nieoficjalne, niezwiązane z tworzonym od 4 edycji lore bzdury, które potem trzeba łatać modami. Mam nadzieję, że pójdą jeszcze po rozum do głowy i zmienią to, bo to jakaś błazenada jest. Mam wrażenie, że Lizardmeni są póki co najlepiej odwzorowaną armię, mimo że i im troszkę brakuje. HE też ma bubla, bo Mistrz Wiedzy winien być Lordem, nie Herosem. Także CA zaliczyła 2 poważne wpadki, jeszcze jedna i obawiam się, że to skutecznie ubije kupno gry przez część osób. Podtrzymuję za to zdanie, że żeby kupić Warha 3 CA musi mnie naprawdę jakoś do siebie przekonać, bo stracili swoją szansę. Mimo, że pewnie i tak kupię, to jednak nie tak szybko.

@TypowyNoob - Mrocznym to 2 Lordów by brakowało, bądź trzech tj. Lorkhira, Malusa i Hellebron + Najwyższej Czarodziejki, Wysokiego Władcy Bestii i Kapitana Czarnych Ark. HE z kolei Alarielle, Elthariona i Alith Anara + Arcymaga, Pomazańca Asuryana. Jaszczurkom z kolei albo Lord Kroak, albo Lord Skinków jako LL.

TypowyNoob
14-07-2017, 23:06
Znaczy ja pisałem o zwykłych lordach, w przypadku Mrocznych Elfów nawet 2 lord-packi nie załatwiłyby tej sprawy. Na pełną listę legendarnych to ja nawet nie liczę. Zwróciłem jeszcze uwagę na zrównanie liczby rodzajów bohaterów do trzech. To jest nawet gorsze od jedynki, to tak jakby Kapłan Bitewny był dostępny dopiero po wykupieniu Volkmara.

Arroyo
14-07-2017, 23:17
Przede wszystkim CA zalicza wpadkę za wpadką teraz. Ja również na pełną listę LL'ów nie liczę, bo to pewne, że nie będzie wszystkich, ale jednostki, bohaterowie, lordowie?
Co do zrównania liczby bohaterów do trzech, najgorsze w tym wszystkim jest to, że przy High Elfach jest to naciągane i to strasznie, łamiąc przy tym to, co w bitewniaku było ustalone, czyt. Loremaster jako Heros, a winien być Lordem w myśl zasad z bitewniaka.

SaperHeart
15-07-2017, 11:00
https://strawpoll.com/2af29ybg
Jest to link do głosowania czy Dreadlord powinien być kobietą.

Ogólne moje wrażenie jakie odniosłem z dyskusji to takie, że nie warto w ogóle wchodzi na forum totalwar.com. Większość z osób, które tam piszą to są pracownicy CA lub osoby totalnie zaślepione. Szkoda czasu.

Co do DE. Teraz sobie uświadomiłem, że ta rozpiska daje nam podstawowe jednostki. Brakuje dużo fajnych pozycji.

Arroyo
15-07-2017, 12:30
Dałem, że facetem. Jak nie to trudno, poszukam ku temu moda, by usunąć "Dreadlady" i Księżniczkę HE. Obie te rzeczy nie mają miejsca w lore i nie będę psuł sobie klimatu tymi dwoma dziwactwami.

Il Duce
17-07-2017, 11:14
https://www.totalwar.com/blog/early-adopter-post-launch/ - doprawdy piękne słowa,czas pokaże ile w tym marketingowego wyrachowania a ile prawdy ;)

Turek
17-07-2017, 11:16
Po grafice myślę że to na 100% Norska.

Il Duce
17-07-2017, 11:18
Najbardziej mi się podoba zapowiedź o wywaleniu miernych mini kampanii i daniu w zamian więcej lordów i większych rosterów przy okazji kolejnych dlc z rasami,Arroyo powinieneś być zachwycony :D

Arroyo
17-07-2017, 11:20
Fajnie, to w końcu coś dobrego. Oby jednak tego nie spaprali i dali Lordów Magów. :) W końcu widać moje spamowanie pod ich livem się opłaciło (?) ;DEDIT:

Drugi plus = Campaign Packi będą zawierać 4 lordów + będą one zupełnie lepiej wyglądać. Oby cena nie była zaporowa za zawartość.

Il Duce
17-07-2017, 11:43
Tylko ze tych mini kampanii ma właśnie w ogóle nie być i zamiast nich będzie tych 4 lordów i więcej zawartości. Pewnie cena zostanie ta sama czyli 17 euro.

Ituriel32
17-07-2017, 12:19
Jak dla mnie to jest kapitalna zmiana.

4 LL (z unikalnymi statami, pozycjami na mapach, bitwami itd) zamiast 2 to bardzo dobra zamiana. O ile rostery będą przypominać ten od Bretki to to będzie bajka.

Co zaś do mini kampanii to tak naprawdę to jest to dla mnie tylko zbędny bajer. Z wszystkich jakie mam to gram tylko w Hannibala u bram. Ale to tylko dlatego że są tam Syrakuzy i mają one tam mury.

- - - - - - - - -

Jak tak ma to wyglądać to ja już chcę TK. :)

Turek
17-07-2017, 14:00
Cudowna wiadomość! Te mini-kampanie w Warhammerze to był taki shit, że dramat. Tylko raz przejść żeby zdobywać unikatowego Lorda i zapomnieć. A tak to za tą samą cenę dostaniemy nową frakcję z 4 LL! Masa kontentu <3

Arroyo, rozpisz nam proszę jakich jednostek i LL spodziewamy się po Norsce, która prawdopodobnie zostanie pokazana w tym tygodniu.

Arroyo
17-07-2017, 14:05
Uuuu, mogę dać z oficjalnych z RPG'a, White Dwarfa i z bitewniaka z III edycji + z fanowskiego Armybooka 8 edycji. Post zedytuję.

EDIT:
Będę zapisywać jednostki wraz ze źródłem - pamiętajcie, że to tylko przypuszczenia.

Legendarni Lordowie (tutaj też imienne postaci):
Eryk Czerwony Topór (Fanowski AB 8 edycji)
Sturmjarl (Władca Szamanów z Ejsgardu, magie Ognia, Bestii, Niebios, Cienia, Śmierci lub Seidr) (Fanowski AB 8 edycji)
Keorl Burzowa Dłoń (Zabójca Smoków z plemienia Sarlów) (Fanowski AB 8 edycji)
Ravenswyrd (Wybraniec Bogów) (Fanowski AB 8 edycji)
Drenok Johansen (Fanowski AB 8 edycji)
Jora i Bjorn (Fanowski AB 8 edycji)
Stymir Rimefrost (Król Lodowych Gigantów) (Fanowski AB 8 edycji)

Lordowie:
Vitki (magie Ognia, Bestii, Niebios, Cienia, Śmierci lub Seidr) (Księga Spaczenia - 2 Edycja WFRP, Fanowski AB 8 edycji)
Król Norsmenów (Fanowski AB 8 edycji)

Bohaterowie:
Norskański Jarl (Fanowski AB 8 edycji)
Skald (Fanowski AB 8 edycji)
Ulfjarl (Fanowski AB 8 edycji)
Jasnowidz (magie Ognia, Bestii, Niebios, Cienia, Śmierci lub Seidr) (Fanowski AB 8 edycji)
Norskański dowódca najemników (Warhammer Fantasy Battles: 3rd Edition)
Norskański chorąży (Warhammer Fantasy Battles: 3rd Edition)

Wierzchowce:
Koń bojowy (Fanowski AB 8 edycji)
Sleipnir (Fanowski AB 8 edycji)
Wilk Fenrira (Fanowski AB 8 edycji)

Jednostki:
Wojownik Norsmenów (Warhammer Fantasy Battles: 3rd Edition)
Berserkerzy (Warhammer Fantasy Battles: 3rd Edition)
Ulfwerenar (Warhammer Fantasy Battles: 3rd Edition)
Berserker Krasnoludów z Norski (Warhammer Fantasy Battles: 3rd Edition)
Krasnoludy z Norski (Warhammer Fantasy Battles: 3rd Edition)
Zabójca Trolli Krasnoludów z Norski (Warhammer Fantasy Battles: 3rd Edition)
Niewolnik (Fanowski AB 8 edycji)
Maruder (Fanowski AB 8 edycji)
Rozbójnik (Fanowski AB 8 edycji)
Wielorybnik (Fanowski AB 8 edycji, Księga Spaczenia)
Norsmeńscy Jeźdźcy (Fanowski AB 8 edycji)
Wojowie (Księga Spaczenia)
Wielkie Wilki (Fanowski AB 8 edycji)
Huskarlowie (Fanowski AB 8 edycji)
Einherjar (Fanowski AB 8 edycji)
Berserkerzy (Fanowski AB 8 edycji)
Dziewicza Straż (Fanowski AB 8 edycji)
Norskańscy łowcy (Fanowski AB 8 edycji)
Synowie Tora (Fanowski AB 8 edycji)
Pół Giganty (Fanowski AB 8 edycji)
Walkirie (Fanowski AB 8 edycji)
Śnieżne Trolle (Fanowski AB 8 edycji)
Lodowy Smok (Fanowski AB 8 edycji)
Lodowy Gigant (Fanowski AB 8 edycji)
Wojenne Mamuty (Fanowski AB 8 edycji, Tamurkhan: Tron Chaosu)

Dodam potem jeszcze z White Dwarfa.

Ituriel32
17-07-2017, 14:11
Wiesz ja ostatnio przechodziłem jednookiego by sobie oblokować boryska.
Gram sobie, a tu nagle koniec, wygrałem... Nacja Boryska ledwo co ruszona, ze 2 miasta dopiero spaliłem...

Teraz pytanie jak zmienią nazwę dla tego rodzaju dlc by odróżnić go od zwykłego raso-packa (czyli takiego chaosu) i ciekawe czy te mniejsze wersje jeszcze będą, bo ja mam nadzieje że nie. Skoro mogę mieć zestaw powiększony to po co mały?

Przy czym mam nadzieje że mini kampanie nie znikną całkowicie, a że zmieni się ich charakter. Znaczy z opowieści o jakiej rasie na opowieść o jakimś konkretnym konflikcie np. wojnę o brodę, inwazje chaosu (tą wcześniejsza co się na Kislevie rozbiła), czy starcie o Karak osiem szczytów, czy wojny wampirów.
Gdzie będziemy mogli grać różnymi rasami.

Turek
17-07-2017, 14:16
A nie lepiej Ituriel jak te "konkretne konflikty" będą właśnie wplecione w główny wątek? Coś takiego jak zrobili z walką o Karaz Osiem Szczytów. Wiesz, że Twoim głównym zadaniem jest odbicie stolicy, walczysz z orkami, a główny wątek z Chaosem gdzieś tam jest i Ciebie dotyczy.

Arroyo
17-07-2017, 14:20
Turek, tutaj chodzi o kampanie związane z lore, nie w danym okresie fabularnym. Powiedz mi, jak zamierzasz zatem wpleść taką kampanię Burzy Chaosu lub Wojny o Brodę? ;)

Lista gotowa, proszę na nią patrzeć z przymrużeniem oka, bo sporo jest z fanowskiego, a co za tym idzie, nieoficjalnego armybooka.

Ituriel32
17-07-2017, 14:21
Akurat w walce o Karak Osiem Szczytów, to brakuje jeszcze tylko szczurka i będzie komplet.

Ale te inne podane przeze mnie możliwości wymagają jednak osobnej mapy bo to inne ramy czasowe.

Arroyo
17-07-2017, 14:45
Mnie ciekawi, co za jednostkę/lorda/LL'a dostaniemy za ukończenie głównej kampanii Warhammera II. W Warhammerze I mieliśmy następująco:
Główna Kampania - Sarthorael (Chaos, multiplayer)
Oko za oko - Borys Todbringer (Middenland, multiplayer)
Pora objawienia - Czerwony Diuk (Mousillon, multiplayer)

EDIT: Prościej byłoby zrobić kampanie typu Wielka Wojna z Chaosem (model Teclisa mamy, wystarczy dorobić z oficjalnych Magnusa), Wojnę Wysokich Elfów z Mrocznymi za rządów Finubara, Burzę Chaosu, czy choćby okres Wielkiej Katastrofy (tutaj głównie modele Aenariona, Lorda Kroaka, Bogów-Przodków i Demony dorobić i mamy).

Ituriel32
17-07-2017, 15:03
Główna Kampania - Sarthorael (Chaos, multiplayer)
Oko za oko - Borys Todbringer (Middenland, multiplayer)
Pora objawienia - Czerwony Diuk (Mousillon, multiplayer)

A Ptasior nie był za kampanie chaosu?

A ja mam nadzieje że zrezygnują z tego rozwiązania. Bo jak widze takich fajnych lordów, którzy stoją na czele ciekawych sub nacji, nie grywalnych w głównej kampanii to zaczynam się irytować.

ares354
17-07-2017, 19:12
Zagmatwane to jest co CA robi, jak ma to w końcu wyglądać jeśli chodzi o kooperację ? Teclis i Tyrion będą w jednej rasie to w takim razie jak ma wyglądać COOP ? Każdy startuje w innym miejscu ? Wtedy to będzie jakoś działało, ale co np. z Krasnoludami ? Tylko Klan Angrund ma unikalny start w kampanii. Czyli kooperacja Ungrima i Thorgrim jest wykluczona bo obaj startują w tym samym miejscu.

Ale to jeszcze pół biedy, co będzie w końcu z Imperium > Doczekamy się unikalnego startu czy nie ? Bo o ile się nie boje o nowe rasy to o stare już tak na połączonej mapie. Bo z tego wynika że do W1 dostajemy nową rasę i ok, oraz coś małego pokroju Czarodziejów(stary przyjaciel). Więc na pewno nie dostaniemy już unikalnego startu dla fanów Imperium ani Zwierzaków. Chaos też nie...Lipa totalna jak oni to rozwiązali.

Jestem pewny że Jaszczury będą tak samo kochane przez twórców jak Wampiry były pompowane w jedynce, bo to już widać z daleka. Trochę Mi się to nie podoba, że płacąc za grę, twórcy sobie z góry faworyzują która rasa dostanie najwięcej "nowej zawartości"

Cieszy mnie zapowiedz że skupią się na dopakowania "rosterów" ras ale z drugiej strony ciekawy jestem tego jak to wpłynie na stare rasy choć by Zwierzoludzi. Jak na razie dwójka zapowiada się kosmicznie jeśli chodzi o siłę nowych ras i balans będzie kompletnie zjechany względem jedynki. Smoki VC dostaną atak za darmo mimo że już są bardzo mocni, ciekawe jak CA to rozwiąże?. Premiera za mniej niż pół roku a zmiany tak gigantyczne że Ci co kupili jedynkę mogą się czuć z deko oszukani względem tego co otrzymają rasy dwójki. Jeśli oczywiście rasy z jedynki nie zostaną dodatkowo dopakowane, co nie jest oczywiste.

Arroyo
17-07-2017, 19:16
Cieszy mnie zapowiedz że skupią się na dopakowania "rosterów" ras ale z drugiej strony ciekawy jestem tego jak to wpłynie na stare rasy choć by Zwierzoludzi. Jak na razie dwójka zapowiada się kosmicznie jeśli chodzi o siłę nowych ras i balans będzie kompletnie zjechany względem jedynki. Smoki VC dostaną atak za darmo mimo że już są bardzo mocni, ciekawe jak CA to rozwiąże?. Premiera za mniej niż pół roku a zmiany tak gigantyczne że Ci co kupili jedynkę mogą się czuć z deko oszukani względem tego co otrzymają rasy dwójki. Jeśli oczywiście rasy z jedynki nie zostaną dodatkowo dopakowane, co nie jest oczywiste.
Właśnie nie do końca. Wydaje mi się, że dodatki będą też do jedynki, więc i na unikalne miejsca startowe można liczyć. Co do balansu... nie do końca również. Podobno balans dla jedynki będzie zmieniony. Ja się nie czuję oszukany, bo Warha 2 zamówiłem od razu po informacji, ile kosztuje na muve, poza tym im więcej... tym lepiej, prawda? ;) Ja w tym wypadku cieszę się, że nadal będą rostery z jedynki pompowane, a nie tylko na dwójce się skupią.

EDIT: Z balansem jest właśnie tak, że trudno oczekiwać dobrego balansu między pierwszą, a drugą częścią, skoro do połączenia map jeszcze 3 miesiące, a do premiery dwójki dwa miesiące. ;) A co do minikampanii i ich przebudowy... to wyjaśnia ciszę w temacie jedynki.

EDIT2: Jeśli dla Ciebie zagmatwane jest to, że Teclis i Tyrion będą mieć oddzielne frakcje w obrębie danej rasy i z tego powodu zaczynają w innym miejscu, to nie mam pytań. Bo dla mnie to akurat dość prosta sprawa. U Imperium z aktualnych LL'ów na lorowe pozycje startowe to nie ma co liczyć, bo aktualnie dostępni bohaterowie mają ją już - Altdorf. Co do Krasiów to sądzę, że jeszcze będzie u nich CA myśleć, co zrobić z Ungrimem.

ares354
17-07-2017, 19:44
Właśnie nie do końca. Wydaje mi się, że dodatki będą też do jedynki, więc i na unikalne miejsca startowe można liczyć. Co do balansu... nie do końca również. Podobno balans dla jedynki będzie zmieniony. Ja się nie czuję oszukany, bo Warha 2 zamówiłem od razu po informacji, ile kosztuje na muve, poza tym im więcej... tym lepiej, prawda? ;) Ja w tym wypadku cieszę się, że nadal będą rostery z jedynki pompowane, a nie tylko na dwójce się skupią.

Im więcej tym lepiej, ale na razie to Ja nie widzę informacji że rasy z jedynki dostaną nowe Lord packi. Mowa na razie jest o 2, więc wiesz. A informacji potwierdzonych przez CA wiadomo że 19 będzie pokaz nowego DLC czyli pewnie paczki z nową rasą. Zmienili podejście że zamiast mini kampanii będą ras paki i to jest super sprawa, ale w dwójce. Czy to automatycznie będzie robione do jedynki nie zostało przez nikogo potwierdzone.

So the biggest change we’ll be making with the first large DLC for Warhammer II is to swap out the mini campaign for two more additional Legendary Lords, for a total of 4 playable Lords in the pack. These four will each have their own factions, unique start positions, quests-chains, epic gear, benefits and playstyle… the whole nine yards - Cytując.

^^Do kogo się to odnosi ? Jak mam to rozumieć > ? Że usuną mini kampanie Oko za oko i w zamian Zwierzaki dostaną w sumie 4 LL i każdy będzie miał unikalną pozycję startową, własną frakcję ? Styl gry ? Czy to odnosi się do dwójki ? Bo jeśli do jedynki to super sprawa dla Zwierzaków czy Leśnych elfów, choć nie wiem jaki by był 4 lord elfów, ale kompletnie to nie tyczy się krasnali czy ludzi. U Dawi Ugrim musiałby by startować w Karak Kadrin, Biały Krasnolud nie wiem szczerze gdzie miałby startować. A co do ludzi to jeszcze większy problem bo raczej ani Gelt ani Volkmar nie mogą mieć własnych frakcji czy unikalnych pozycji startowych.

Ituriel32
17-07-2017, 19:47
Ja się akurat ciesze że lizaki będą dopieszczone, mam nadzieje że szczurki będą na drugim miejscu. Elfy (poza leśnymi) mnie nie obchodzą.

Akurat dwójka pod tym względem będzie lepsza po każdy początkowe ll będzie zaczynać jako osobna nacja. więc już w dniu premiery można sobie zagrać współpracę czy przeciw sobie jedna rasą.
Co nie zmienia faktu że troszkę sie irytuje zapowiedziami 2, bo jakby 1 była zrobiona na podobnym poziomie to ni musiałbym wcale kupować 2.

- - - -

Biały może startować wszędzie, taka jego natura że pojawia sie tam gdzie jest potrzebny. natomiast ludzie, tu bez boryska się nie obejdzie, bo Gelt i Volkmar jest dany dobrze do stolicy.

Arroyo
17-07-2017, 19:52
^^Do kogo się to odnosi ? Jak mam to rozumieć > ? Że usuną mini kampanie Oko za oko i w zamian Zwierzaki dostaną w sumie 4 LL i każdy będzie miał unikalną pozycję startową, własną frakcję ? Styl gry ? Czy to odnosi się do dwójki ? Bo jeśli do jedynki to super sprawa dla Zwierzaków czy Leśnych elfów, choć nie wiem jaki by był 4 lord elfów, ale kompletnie to nie tyczy się krasnali czy ludzi. U Dawi Ugrim musiałby by startować w Karak Kadrin, Biały Krasnolud nie wiem szczerze gdzie miałby startować. A co do ludzi to jeszcze większy problem bo raczej ani Gelt ani Volkmar nie mogą mieć własnych frakcji czy unikalnych pozycji startowych.
To akurat do dwójki się odnosiło, ale po połączeniu z jedynką prawdopodobnie i do fuzji. Druga rzecz - Zwierzoludzie i Leśne Elfy mogą dostać więcej jednostek chociażby, co do 4 LL to u WE wygląda to prosto:
Ariel, Orion, Araloth, Durthu. Później ewentualnie siostry Naestra i Arahan na styl Skarsnika, czy chociażby Drycha, czy wiele, wiele innych postaci z 4 edycji. Co do Krasiów to masz dużo więcej LL np. Kazador, Thorek, Kragg, Grimm Burloksson, Alrik Ranulfsson, Byrrnoth Gundadrak. Biały Krasnolud mógłby w Kraka Drak wygrać. U Ludzi też prosto:
Marius Leitdorf z Averlandem, Elspeth w Wissenlandzie, Borys w Middenlandzie, hrabia Hochlandu i Markus w Hochlandzie, a władca Ostlandu w Ostlandzie.

Ituriel32
17-07-2017, 20:03
Co to był za zwierz na końcu tego dzisiejszego filmiku?

Wychodzi na to że to goblin i wielki mega pająk.

Arroyo
17-07-2017, 20:18
Martwy Goblin i Pająk od Leśnych Goblinów.

Il Duce
17-07-2017, 20:44
Dla mnie ten teaser na 100% potwierdza Norskę,okrzyk i mróz mówią same za siebie. Co prawda jestem do tej nacji sceptycznie nastawiony i wolałbym TEB ale może CA wykombinuje z nich coś ciekawego.

Asuryan
17-07-2017, 21:29
Więc na pewno nie dostaniemy już unikalnego startu dla fanów Imperium ani Zwierzaków.
Wiesz że Zwierzaki mają 3 LL - każdego ze startem w innym miejscu? Khazrak w Estalii, Morghur na północy Imperium, Malagor na południu Złych Ziem. Co prawda w obrębie jednej frakcji, więc pewno dlatego co-op nimi odpada (nie sprawdzałem).

Arroyo
17-07-2017, 21:52
Wiesz że Zwierzaki mają 3 LL - każdego ze startem w innym miejscu? Khazrak w Estalii, Morghur na północy Imperium, Malagor na południu Złych Ziem. Co prawda w obrębie jednej frakcji, więc pewno dlatego co-op nimi odpada (nie sprawdzałem).
Niestety tak. Każdy gdzie indziej zaczyna, ale są w obrębie jednej frakcji, a przy tym rasy. Musieliby podzielić na frakcje np. Zbrojne Stado Khazraka, Zbrojne Stado Morghura, Zbrojne Stado Malagora. Stąd co-op taki odpada, co innego Wojacy Chaosu ze Zwierzoludźmi po tej samej stronie barykady.

Asuryan
17-07-2017, 22:06
Dla mnie ten teaser na 100% potwierdza Norskę,okrzyk i mróz mówią same za siebie.
Prawdopodobnie tak, choć do Norsmenów nie pasują mi zbytnio strzały. Wiec równie dobrze mogą to być Kurganie (koczownicze plemię ala Tatarzy) lub Kislev.

Ituriel32
17-07-2017, 22:10
Ja stawiam że będzie to raso pak zwykły, znaczy z dwoma LL. Choć z drugiej strony mogą chcieć zacząć Młota2 z przytupem, ale jak dla mnie z Norski tak jakoś nie bardzo jak to zrobić. Co innego dodać później trzeciego LL (zamieszkałego w nowym świecie) jako flc.

ares354
17-07-2017, 22:32

Akurat kampanii nimi nie grałem, więc założyłem że jest podobnie jak z Lordami Krasnoludów czy Ludzi, ale jeśli jest tak jak mówisz to zgoda. Pewny nie byłem. Ale akurat problem ze Zwierzakami jest nie duży z tego co mówisz, muszą dostać tylko odrębne frakcje.

Arroyo

Wiesz wszystko ładnie pięknie jakich mi Lordów wymieniasz, tylko w grze nikogo nie ma. I jeśli po połączeniu Kampanii jedynki i dwójki będzie możliwość COOP to granie Imperium jest na razie nie możliwe. Krasnoludy mogą, Zielonoskórzy też mogą, VC mogą choć to mi lekko nie pasuje, a do Imperium muszą dodać albo Borys albo Mariusa a nie zapowiada się by tak się stało jak na razie. Dwa ostatnie DLC na pewno do W1 tego nie wniosą, więc trzeba czekać na to wielkie DLC do 2.

Ituriel32
18-07-2017, 06:57
Na Redicie jeden z pracowników CA wspomina o nowych zabawkach dla Leśnych elfów.

[–]Rich_A_CA (https://www.reddit.com/user/Rich_A_CA) 20 punktów 7 godzin temu

Hey subtleambition
Just wanted to let you know the New Content Team has been working hard on a number of things recently and Wood Elves will be getting some new toys to play with in the not to distant future. More details on them and others to follow soon on our official channels.

Arroyo
18-07-2017, 08:01
Hmmm... to dziwne. Jedyne jednostki, jakich u WE brakuje to Lordowie, Bohaterowie i LL, nie zwykłe jednostki.
Pełna lista braków u WE:

Legendarni Lordowie:
+Ariel
+Drycha
+Naestra & Arahan
+Araloth
+Naieth Prorokini
+Thalandor
+Lothlann Odważny
+Scarloc
+Wychwethyl Dziki
+Sceolan
+Skaw the Falconer
+Gruarth Władca Bestii

Lordowie:
-Tkacz Czarów (Wysoka Magia, Mroczna Magia lub jedna z 8 - w myśl zasad bitewniaka)
Bohaterowie:
-Kapitan Polany
-Pieśniarz Czarów (Metal, Śmierć, Ogień, Niebios, Światło)
-Tancerz Cienia (Magia Cienia)

Wierzchowce:
-Wielki Jeleń (dla Lorda Polany)

Ituriel32
18-07-2017, 10:09
Może feral jelonki? albo feral jednorożce?

Tak sobie żartuje. Mając magie życia raczej pojawianie się innych magi jest mi obojętne.

Tak więc zostają tylko LL. I tu jest mój standard
- Ariel - czyli pełny czarodziej.
- Drycha - czyli drzewiec z ograniczeniami w rekrutacji (coś jak Skarsnik dla GS)
- Siostrzyczki - jako normalne elfy, a nie drzewce czy boskie wcielenia.

Gdzieś czytałem że mogą to być też pewne zmiany w budynkach i posterunkach. To jest nigdzie nie potwierdzone, więc raczej mało prawdopodobne.

Podobno dużo ludzi bardzo narzeka na twarze leśnych elfów.

- - - - - -

Na swoim forum, jeden z pracowników CA pisał że jedna z ras młota1 ma dostać trochę miłości. Ale założyłem że ma to być chaos jak nową rasą ma być Norska.

Il Duce
18-07-2017, 10:10
Prawdopodobnie tak, choć do Norsmenów nie pasują mi zbytnio strzały. Wiec równie dobrze mogą to być Kurganie (koczownicze plemię ala Tatarzy) lub Kislev.

Nie sądzę żeby CA w ogóle wiedziało o istnieniu Kurganów a coś mówili że Kislevu prędko nie zobaczymy choć to by akurat była bardzo miła niespodzianka.

Arroyo
18-07-2017, 10:38
Akurat Kurganie byli zarówno w VI, jak i w VIII edycjach Wojaków Chaosu opisani, ba, nawet w Księdze Spaczenia ich dobrze opisano. Co do jednostek, Iturielu, to akurat dodanie Wysokiej Magii, Mrocznej Magii, bądź (jeśli CA postanowi to wskrzesić) Domeny Athel Loren byłoby mi na rękę - tym bardziej, że nie tylko w Warhu 2 by były te magie ;)
Dodatkową możliwością byłoby wskrzeszenie czegoś, co po wydaniu 8 edycji zlikwidowano u WE: Lordów Czarodziejów (za chwilę zedytuję posta).
Odnośnie Drychy to jest mały problem... Drycha jest raczej w formie Hero w bitewniaku, o ile pamiętam. Co innego Naestra i Arahan, te bliźniaczki można dać w formie Skarsnika np. jedna ma 3600 HP i druga też tyle, a jako jeden model to 7200 - to by było nawet dobre. Co do reszty to masz też spam LL'ów z 8 i 4 edycji, o których wspomniałem:
Araloth, Naieth, Lothlann, Scaw, czy choćby Gruarth.

Turek
18-07-2017, 12:50
O 17 dzisiaj pokazują roster Norski :D

Arroyo
18-07-2017, 15:01
RbrbDa9EBR0
Trailer Norski.

Ituriel32
18-07-2017, 15:05
Taki sobie. Jakoś mi się w ogóle nie podobał.

Arroyo
18-07-2017, 15:06
Z trailera wyczaiłem: Lodowy Gigant, Wojenny Mamut i Wulfryk Wędrowiec.

Turek
18-07-2017, 15:07
Na wypasie! :D Ten klimat... <3

SaperHeart
18-07-2017, 15:09
Wulfrik kozacki. Ogólnie dobrze zrobiny trailer. Mi się podoba.

nazgool
18-07-2017, 15:19
Mi też. Trzyma klimat.

Ituriel32
18-07-2017, 15:20
Premiera 10,08,2017
Czyli za 3 tygodnie.

https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/z5/6pvv35gb9t6k.png

I obrazek z jakimś trollem.

SaperHeart
18-07-2017, 15:28
Premiera 10,08,2017
Czyli za 3 tygodnie.

https://us.v-cdn.net/5022456/uploads/editor/z5/6pvv35gb9t6k.png

I obrazek z jakimś trollem.

To nie jakiś troll, To Troll King Throgg !!!!!!!!!!!

Arroyo
18-07-2017, 15:31
Czyli 2 LL: Throgg i Wulfryk, fajnie zrobili z przerobieniem LL z WoCh. Mnie się to podoba. Zobaczymy, jak z rosterem.

Ituriel32
18-07-2017, 15:33
A dla mnie to pimpuś lub ciapuś i będzie to mój główny lord Norski. :)

Wychodzi na to że będzie to raso-pack zwykły, z 2 LL. A w późniejszym czasie perspektywą flc z 3-cim.

https://www.pcgamesn.com/sites/default/files/total%20war%20warhammer%20norsca%20one.png

Ten smok ma 2 głowy?

Arroyo
18-07-2017, 15:41
Daj linka do sklepu Steam z tym, bo mnie aż ciekawi, co to będzie.E

EDIT: Tak, bo to Smok Chaosu. Podobnie jak Galrauch...

Ituriel32
18-07-2017, 15:46
Steam ma si yaktualiyowa po 17.

https://i.imgur.com/vIILiop.jpg

ares354
18-07-2017, 15:53
Osobiście póki nie było tego zamarzniętego goblina i teraz trailera to myślałem że Norska będzie dopiero w trzeciej części. Ale może za dużo Chaosu będzie na jeden raz. Czyli zostaje Stary Przyjaciel do jedynki, ciekawe co to będzie.

SaperHeart
18-07-2017, 15:57
Daj linka do sklepu Steam z tym, bo mnie aż ciekawi, co to będzie.E

EDIT: Tak, bo to Smok Chaosu. Podobnie jak Galrauch...

Z Galrauchem jest ciekawa historia. Był jednym z pierwszych, a zarazem najpotężniejszych smoków wśród Elfów. Podczas wielkiej bitwy przeciwko hordą Chaosu staną naprzeciwko Maga chaosu, którego zjadł, a tak mu się wydawało. Mag posiadał ciało smoka i przemienił go w jedną z potężniejszych bestii chaosu. IMO, tylko Galrauch powiniem mieć dwie głowy.

Arroyo
18-07-2017, 15:58
Jeśli ktoś przez muve zamówił, niech sprawdzi na muve, czy dostał klucz do Norski. Ja na razie nie dostałem, ale podobno rozsyłają.

EDIT: Tak naprawdę to zjadł chyba Lorda Zmian, który zamienił się w dym i zmienił go w dwugłową bestię Chaosu. Potem spalił podobno część armii Aenariona i zwiał na północ do Chaosu.

Sklep Steam: http://store.steampowered.com/app/455040/Total_War_WARHAMMER__Norsca/

Pyrrus89
18-07-2017, 16:03
Arroyo, zrobisz jakąś prezentację jednostek jak dostaniesz ten klucz? Preordera zamawiam standardowo tydzień przed premierą, a jestem strasznie ciekaw, co to za rasa. Oczywiście jakieś testy pod względem balansu na mulit nile widziane. ;)

Il Duce
18-07-2017, 16:08
Bardzo fajny trailer,jest moc,jest klimat. Tylko te mamuty mi trochę nie pasują ale trudno,przeżyję je jakoś. Tu są odpowiedzi na pytania odnośnie tego dlc jakby ktoś miał jakieś wątpliwości - https://www.totalwar.com/blog/norsca-qa/

Turek
18-07-2017, 16:09
Inwazje Skaelingów i Vargów będą chyba jeszcze silniejsze z takimi jednostkami :D

Tomason
18-07-2017, 16:11
A mamy znizke na muve.pl ?

Arroyo
18-07-2017, 16:28
https://www.totalwar.com/blog/norsca-army-roster/ Roster ogłaszają.

Turek
18-07-2017, 16:36
Ciekawa strategia CA. Wypuszczają za darmo takie świetne rasy jak Bretonnia, Norska, a każą sobie płacić za tak słabo zrobione Zwierzaki i elfy. Oczywiście patrząc pod względem contentu.

TypowyNoob
18-07-2017, 16:38
Patrząc na obecność specyficznej wersji u Norski, to Wojownicy Chaosu na pewno dostaną Wojenny Ołtarz Chaosu, mam nadzieję, że nie tylko.

Arroyo
18-07-2017, 16:39
Roster rozpisany w temacie w dziale "Jak Grać".

ares354
18-07-2017, 16:45
Ciekawa strategia CA. Wypuszczają za darmo takie świetne rasy jak Bretonnia, Norska, a każą sobie płacić za tak słabo zrobione Zwierzaki i elfy. Oczywiście patrząc pod względem contentu.

A Norska nie ma być płatna dla tych co nie zamówią przedpremierowo dwójki ? Bo coś takiego czytałem, więc czy ona nie jest płatna to kwestia dyskusji.

Il Duce
18-07-2017, 16:55

Darmowa? Dla tych co nie kupią pre-ordera Warhammera 2 kosztuje na steam 10 euro więc nie wiem o czym mówisz :D

Turek
18-07-2017, 17:06
Sorka, żyję w rzeczywistości w której nie ma czegoś takiego jak "nie zamówię warhammer 2 pre-order" xD

Memnon[pl]
18-07-2017, 17:18
Nikt nie wspomina o tym ze CA wypuszcza wraz z Norska FLC.

Ituriel32
18-07-2017, 17:23
Wiesz przed Norską ma jeszcze wyjść stary przyjaciel...

Chaak
18-07-2017, 18:27
Na razie fajnie wygląda to DLC, zwłaszcza że w końcu dostane jednego z moich ulubionych Chaosowych bohaterów (Wulfrik). Wiadomo czy da się pograć przed premierą WH2, czy wypuszczą Norscę wcześniej?

Mist
18-07-2017, 18:36
Trailer i rasa trzyma klimat moim zdaniem :). Nie jestem jakimś ekspertem lore czy coś ale te wszystkie jednostki (wilkołaki i jaszczury) są fajnym dodatkiem do armii wikingów na sterydach :). Mamuty moim zdaniem jak najbardziej na plus.

A co do rasy na multi to trzeba się cieszyć, że będzie kolejna rasa a co za tym idzie więcej do kombinowania ;P. Trzeba będzie zobaczyć w praniu ale Norska zapowiada się jako rasa do zabijania opancerzonych krasnali z racji na dużą ilość przebicia pancerza.

Arroyo
18-07-2017, 18:42
Na razie fajnie wygląda to DLC, zwłaszcza że w końcu dostane jednego z moich ulubionych Chaosowych bohaterów (Wulfrik). Wiadomo czy da się pograć przed premierą WH2, czy wypuszczą Norscę wcześniej?
10 sierpnia premiera, także da się bez problemu ;)

Maniek116
18-07-2017, 18:59
DLC z pre orderem dotyczy tylko kupna przez steam? Jak tak to marny interes.

Arroyo
18-07-2017, 19:07
Nie, nie dotyczy. Również zakup wersji z muve powoduje, że klucz do DLC dostaniesz do 10 sierpnia.

Zunaboxe
18-07-2017, 19:29
http://store.steampowered.com/app/455040/Total_War_WARHAMMER__Norsca/

Jest opis nowych mechanik - zapowiada się ciekawe półtora miesiąca przed WTW II ;)

FireFighter
18-07-2017, 19:41
"Zakup w wersji z Muve"- to tyczy się tylko cyfrowych edycji mam rozumieć? Wersję pudełkowe otrzymają DLC w dzień premiery W2?

Arroyo
18-07-2017, 19:45
Nie. Mają podobno wysyłać klucz osobno.

FireFighter
18-07-2017, 19:52
Miło wiedzieć, a czy dla forumowiczów jest przewidziana zniżka jak to bywało poprzednimi razami?

Asuryan
19-07-2017, 00:15
Co do zniżki - to na chwilę obecną jej nie ma. Może będzie w niedalekiej przyszłości, ale nie mogę tego obiecać. Ogólnie jest planowana, tylko nie wiadomo co z tych planów uda się zrealizować. Trzymajcie kciuki za Lorda Legionistę aby udało się jak najwięcej. Jak tylko będziemy znać jakieś konkrety, na pewno się o tym dowiecie.

W nowym DLC dziwią mnie fimiry, które według mojej wiedzy powinny być w Albionie, a nie w Norsce.

Ituriel32
19-07-2017, 06:25
A ja już zdecydowałem że będę się rozbijał po świcie ciapkiem. Roster mi się bardzo podoba, no może poza tymi ptakopodobnymi potworami, nie kojarzę ich z niczym.
Za to mam nadzieje że przy okazji przerobią jakoś chaos, bo jak czyta sobie człowiek opis mechanik Normenów, a później popatrzy na to co ma choas...

Inne pytanie. Norska może podbić każdą osadę czy tylko te z portami i stolicami (Karak a Karak)?

Asuryan
19-07-2017, 10:52
Z opisu mechaniki wynikało by że tylko nadmorskie i stolice. Ale czy dobrze go interpretuję okaże się dopiero po 10 sierpnia.

Turek
19-07-2017, 11:06
O 16 gameplay Norski

Arroyo
19-07-2017, 15:03
Live odwołany. Sprawdźcie twittera od CA. Podobno jakieś problemy techniczne.

nazgool
19-07-2017, 15:03
Mają jakieś problemy techniczne i nie będzie pokazu w dniu dzisiejszym.

SaperHeart
19-07-2017, 15:14
Mają jakieś problemy techniczne i nie będzie pokazu w dniu dzisiejszym.

Hehehe podobna sytuacja jak z zapowiedzią do TWW 2. Też mieli problem techniczny, który urwał im znaczny fragment filmiku. Ciągle jakieś mają problemy.

Pyrrus89
19-07-2017, 15:48
Największy problem to mają chyba ze sobą. Jesteśmy wielką firmą, tworzymy gry z potężnym budżetem, ale nie ogarniamy jeszcze facebooka czy Twitcha. :P

Poczwaros
19-07-2017, 16:45
A wiadomo gdzie Norcsa, np. ten Troll powinna startować ?

NiemiłosiernySamarytanin
19-07-2017, 17:45
Co do zniżki - to na chwilę obecną jej nie ma. Może będzie w niedalekiej przyszłości, ale nie mogę tego obiecać. Ogólnie jest planowana, tylko nie wiadomo co z tych planów uda się zrealizować. Trzymajcie kciuki za Lorda Legionistę aby udało się jak najwięcej. Jak tylko będziemy znać jakieś konkrety, na pewno się o tym dowiecie.

Oby ta niedaleka przyszłość była przed premierą :devil:

Arroyo
19-07-2017, 21:34
https://steamdb.info/app/364360/dlc/ Tak jak sądziłem na początku. Krell nadchodzi. Ale, ale (!) na I miejscu jest kolejny unknown app. Coś jeszcze się zbliża.

Ituriel32
19-07-2017, 21:37
ja jest mmocno rozczarowany. Krell to zawód na całej lini, chyba że jakoś powiążą go z Kemmlerem.

SaperHeart
20-07-2017, 00:37
ja jest mmocno rozczarowany. Krell to zawód na całej lini, chyba że jakoś powiążą go z Kemmlerem.

No nie wiem. Ja uważam inaczej. Jest właśnie jednym z lepszych specjalnych herosów w Warhammerze. Po śmierci Kemmlera w AoS, staje się jednym z lepszych kosiarzy w całym uniwersum. Dodatkowo ma bardzo ciekawą historię. Jestem tylko ciekaw jak będzie rozwiązana jego sytuacja. Czy będzie jak Green Knight na wezwanie Kemmlera czy będzie samodzielnym Lordem i w połączonych bitwach z Kemmlerem będzie bonus. Mi osobiście druga opcja nie przeszkadza, ponieważ to pokaże nam sytuacje jak będzie ona rozwiązana względem Tomb Kinga/Prince.