Zobacz pełną wersję : DYSKUSJA OGÓLNA o Bellum Crucis 6.1 + Patch 6.2
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
Matatjahu
09-05-2011, 18:29
Mam nadzieję...z megaupload idzie 250 a tu ledwo 100 :?
Edit.Ważne ze mogę zasysać dwa na raz po setke :D zamiast jeden po tyle samo :P
Witam. Po chwilowej przerwie na testowanie Broken Crescent 2.3, wracam do Bellum Crucis 6.1, tak odnośnie prac nad doszlifowaniem ostatecznej wersji spolszczenia, jak i do rozgrywki Polską w mojej kampanii. Jestem już tuż po najeździe Mongołów (którym zwiększyłem znacznie sakiewkę króla, zobacze jak im pójdzie i czy czambuły dotrą pod Kraków. :mrgreen: Generalnie, proszę Grających o relacje z ich kampanii i opinie o modzie, trochę Ludzi chyba gra bo na razie pobrań spolszczenia z 30.04.2011 jest około 70. Pozdrawiam i proszę o posty w niniejszym temacie o najlepszym z modów tj. Bellum Crucis 6.1 :mrgreen: .
P.S. Matatjahu jak tam pobrałes wszystko? Mam nadzieję, że tak. :P
MrSandokan87
10-05-2011, 12:44
Witam, tutaj panowie link do filmiku mojego autorstwa robiony na BC, http://www.youtube.com/watch?v=9fGyC8kzgto wprawdzie jeszcze na wersji 5, (dosyc stary filmik). Mam nadzieje że się spodoba, milego oglądania.
Matatjahu
10-05-2011, 13:04
Nie oglądałem kiedy przeglądałem YT ze względu na cyferkę 5 (skoro jednak "forumowy" :D ) ale bardzo zacny.
P.S Jestem w bractwie rycerskim i przestraszam się jak widzę na łycerzach peleryny :? nie wiem być może włosi mieli taką modę. I stąd moje pytanie czy jest to jakoś historycznie podparte :) ?
P.S II tak pobrałem właśnie wypakowuję i będę instalował. BTW instalator z megaupload nie miał ikonki hełmu o której pisałeś ;)
Poniżej opis instalacji z anglojęzycznej instrukcji do Bellum Crucis 6.1. Może Ci się przyda Matatjahu. ;)
To start the installation, simply extract the mod from the compressed folders and run the autoinstaller file. If you have not installed “Medieval II - Total War” in the folder provided by the default installation path, (C:\Programmi\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6), then you need to modify the installation path when you initiate the autorun, placing the mod into the same folder “...\mods\BellumCrucis6”. Finally, just initiate the batch file to play: Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\Bellum_Crucis6.bat, or create the proper desktop link. To remove the mod just run the file: Medieval II Total\War\mods\BellumCrucis6\BellumCrucis_61_Unins taller.exe
P.S. MrSandokan87 super ten filmik z bitwy w 5.0. obecnie animacje są jeszcze lepsze, zwłaszcza te od Warmana90 z submoda do Bellum Crucis 6.1, no polskie jednostki super oddane, nieźle wymiotłeś Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego. Pozdrawiam, jakaś nadzieja, że zrobisz podobny albo kilka do wersji 6.1? Oby, bo oglądało mi się super. :P
Matatjahu
10-05-2011, 14:09
Dzięki już zainstalowałem ;) ano filmik świetny. Do sedna "jeeeooooooop y jeeeeooooppp" :D nie ma to jak włosi. Teraz fix i spolszczenie. Wieczorem gram :D
Dzięki już zainstalowałem ;) ano filmik świetny. Do sedna "jeeeooooooop y jeeeeooooppp" :D nie ma to jak włosi. Teraz fix i spolszczenie. Wieczorem gram :D
No super. Znaczy, że z megauploada moga być błędy w poszczególnych partach... A Hełm teraz był? :mrgreen: No fix, potem zrób kopię całego katalogu text włoskiego potem wgraj spolszczenie z 30.04.2011 + to z 03.05.2011 , usuń pliki binarne i do boju. :D Pozdrawiam.
Matatjahu
10-05-2011, 14:20
Nie było :mrgreen: już zrobione, zobaczę czy działa i gram później :D
Witam. Mógłby mi ktoś opisać jak wykrada się technologie i relikwie szpiegiem rekrutowanym w zamku?
Szpieg rekrutowany w zamku czyli Złodziej ;) poza tym co robi szpieg zwykły może wykradać technologie i relikwie innym frakcjom. W praktyce to odbywa się nieco losowo. Wysyłj złodzieja do szpiegowania wrogich oddziałów niekoniecznie z generalem i czasami dostaniesz wtedy losową technologię, w dużych miastach związanych z religią w stylu Jerozolima, Konstantynopol itp. jest szansa na zdobycie relikwii. Dostaniesz komunikat, że złodziej zdobył technologię lub relikwię. Technologię czasami dostaje się także we wrogich miastach (wykradając ją). Z relikwią wróć do miasta gdzie jest kościół minimum III-go poziomu i wstaw ją tam lub do cytadeli z kaplicą III-go poziomu i co rok dostaniesz +1000 bizantów z tytułu opłat i datków od pielgrzymów. Pozdrawiam. :P
Matatjahu
10-05-2011, 20:58
No cóż, medka mam napotkanego :P reinstal systemu pewnie zrobię po daj Bóg jak najszybciej remoncie kiedy to się przeniosę (w:et...BC na pendku ^^ z co cenniejszymi modami....) a do tego czasu gra...pulpit...gra...pulpit... :P lubo zawezmę się i zdefragmentuję dysk...ale wolfik nie wiem jak to zniesie :? i czy to w ogóle pomoże bo cóż napotka może też na "c" być gdzieś pośród systemowych.
Hm. Może coś za dużo usunąłeś wrzucając spolszczenie? Znaczy zamiast binarnego usunąłęś jakiś txt? Spróbuj zagrać na oryginalnym katalogu text włoskim znaczy. Jak nie odpali na włoskim znaczy coś z Medkiem jednak. Pozdrawiam. Szkoda, myślałem, że sobie zagrasz po tylu trudach... :mrgreen:
Matatjahu
10-05-2011, 22:19
Nie, wszystko dobrze robiłem. W menu kampanii wywala ale o tym pisał Eutyches...inaczej wywaliło w menu bitwy...nie rozpisuję się ale tak samo wywaliło mi wolfensteina et. To coś z kompem na dodatek nie tak :? no nic. Pogra się po trochu. Czasem warto się pomęczyć. Kiedyś trafimy...może...do niba :twisted:
Idill`a (MZ)
10-05-2011, 23:20
Witam, tutaj panowie link do filmiku mojego autorstwa robiony na BC, http://www.youtube.com/watch?v=9fGyC8kzgto wprawdzie jeszcze na wersji 5, (dosyc stary filmik). Mam nadzieje że się spodoba, milego oglądania.
Dobra robota ! Oglądało się miło :D
Jako, że w robieniu filmów jestem żółtodziobem, chętnie zaczerpnę nieco inspiracji. :D
Pozdrawiam.
Witam. Idill`a miło by było jakbyś zmontował jakiś podobny do Sandokana filmik z bitwy lub bitew z pól Bellum Crucis 6.1. By Ludzie mogli sobie poogladac graficzne mozliwości tego zacnego moda. Pozdrawiam. :mrgreen:
Idill`a (MZ)
11-05-2011, 11:57
Idill`a miło by było jakbyś zmontował jakiś podobny do Sandokana filmik z bitwy lub bitew z pól Bellum Crucis 6.1. By Ludzie mogli sobie poogladac graficzne mozliwości tego zacnego mod
Zanim wydam coś konkretnego muszę się podszkolić :D
Jak nie będzie profesjonalnie to i nikt nie będzie chciał oglądać. :mrgreen:
Matatjahu
11-05-2011, 16:40
Szkoda, to raczej nie kompa wina ale i tak przeczyszczę wentylator...:P ehhh bywa. Stabilne było u mnie SS RC+... i chyba...niestety do niego wrócę. Kiedyś chętnie w BC i DLV zagram...kiedyś ;) I tak dzięki za pomoc.
Szkoda, to raczej nie kompa wina ale i tak przeczyszczę wentylator...:P ehhh bywa. Stabilne było u mnie SS RC+... i chyba...niestety do niego wrócę. Kiedyś chętnie w BC i DLV zagram...kiedyś ;) I tak dzięki za pomoc.
No żałuję, że nie możesz zagrać w Najlepszy z modów jakim jest Bellum Crucis 6.1... To SS RR/RC 6.2 od Point Blanka mam nadzieję? Grałem w to ostro nim połknąłem bakcyla Bellum Crucis 6.1. Pozdrawiam.
Nie wiem, z czego to pobierasz, ale u mnie bellum się nie chciało pobrać na mozilli, coś wyskakiwało, że jest nie tak, a z IE ściągnąłem i było ok.
Matatjahu
11-05-2011, 19:29
Dokładnie RC+RR, pierwszy mój, stabilny i kupa porządnej roboty bez klimatu :) ale dla kogoś kto ma "zawodowe" skrzywienie patrz alergia na mhrok :ugeek: to bardzo chwalebna pozycja. Ahhh te grafiki z Ospreya <łorgazm> :mrgreen:
Witam. W najbliższy weekend postaram się zamieścić kolejną wersję spolszczenia, tym razem cały katalog text, bez konieczności usuwania plików binarnych jak do tej pory. Pakiet kolejnych poprawek do spolszczonych plików + nowe pliki do tej pory istniejące tylko w wersji po translatorze :mrgreen: No Włosi coraz więcej piszą o Bellum Crucis 6.2 (obecnie w fazie ostatnich testów jest bo nie chcą wypuszczać niedopracowanej wersji). Nadal na 100% nie wiadomo kiedy go zamieszczą do pobrania, ale raczej niedługo. Oraz nie wiadomo czy będzie to duży patch do wersji 6.1, czy całkiem nowa wersja (z osobna instalką...). Tak czy tak z racji na istniejące spolszczenie zostanę przy 6.1 a z 6.2 jeśli to nie będzie patch wykorzysta się ew. nowe AI i dyplomację oraz ew. skrypty jeśli coś w nich pozmieniają a tak ma być ;) Pozdrawiam i niezmiennie zachęcam do rozgrywki w spolszczone Bellum Crucis 6.1, bo naprawdę warto. Mod jest niesamowicie klimatyczny, ma bardzo dobre AI i świetną ekonomię w tym masę nowych budynków. Pozdrawiam. W mojej aktualnej kampanii Polską mam 1240 rok jest coraz ciekawiej. Kumanowie przeszli na katolicyzm. Mongołowie rozpoczęli zmasowaną inwazję, ja Polską walczę ostro z Węgrami i Nowogrodem oraz Francją. Wrogie floty niemal uniemożliwiają mi handel morski flotami handlowymi. Krwawe walki na lądzie o przetrwanie tj. to co lubię. Pozdrawiam.
P.S. Oto link viewtopic.php?f=45&t=8323 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8323) do aktualnego spolszczenia z 30.04.2011 + poprawki 03.05.2011, jak napisałem za kilka dni powinno być kolejne spolszczenie ale to istniejące można spokojnie instalować.
K A M 2150
13-05-2011, 12:01
Bellum! Bellum! Bellum! :D
Nie wiem, czemu tak długo zwlekałem ze ściągnięciem tego moda ;D Zawsze byłem fanboyem BC i SS, ale teraz królować u mnie będzie BC i BC :D Gdyby tylko nie limit frakcji i dało się połączyć oba mody ze sobą ; P Ale wracając do rzeczywistości to moje wątpliwości co do tego dzieła zniknęły wraz z wejściem do menu, klimat bije tak mocny jak w Call of Warhammer, z tym, że w Bellum da się grać ; P Pozytywnie zaskoczyłem się widząc wiele frakcji, których wcześniej nie dało się uświadczyć, wreszcie w każdym regionie mapy jest jakieś państwo, a nie jak wcześniej, na wschodzie pustka. Dalej zalet wymieniać nie będę, bo kto grał to sam się już o nich przekonał ;)
Teraz tylko 3 problemy:
1. Po wybudowaniu w Krakowie siedziby templariuszy, mogłem rekrutować dwie jednostki z tego zakonu, ale gdy zminimalizowałem grę na chwilę i włączyłem ją ponownie te jednostki...zniknęły z menu rekrutacji :shock: Sprawdziłem od razu spis budowli i jednostki zakonne zniknęły z listy rekrutacji tychże budynków. Ponowne minimalizowanie, wczytywanie saveów nic nie daje. Nowej kampanii nie chcę zaczynać, bo i bez Templariuszy i Joannitów radzę sobie dobrze, ale jednak trochę szkoda, że nie mogę ich rekrutować. Gram na kampanii Light.
2. Gra ma tendencję do crashowania przy sprawdzaniu opisów jednostek i agentów. Chociaż występuje to rzadko, a ja do tego często zapisuję, więc jest to do przeżycia ; )
3. Są jakieś linki do angielskiej instrukcji? Te z pierwszej strony są po włosku, a szukać odpowiedzi przez 27 stron tematu nie należy do najszybszych.
Bellum! Bellum! Bellum! :D
Nie wiem, czemu tak długo zwlekałem ze ściągnięciem tego moda ;D Zawsze byłem fanboyem BC i SS, ale teraz królować u mnie będzie BC i BC :D Gdyby tylko nie limit frakcji i dało się połączyć oba mody ze sobą ; P Ale wracając do rzeczywistości to moje wątpliwości co do tego dzieła zniknęły wraz z wejściem do menu, klimat bije tak mocny jak w Call of Warhammer, z tym, że w Bellum da się grać ; P Pozytywnie zaskoczyłem się widząc wiele frakcji, których wcześniej nie dało się uświadczyć, wreszcie w każdym regionie mapy jest jakieś państwo, a nie jak wcześniej, na wschodzie pustka. Dalej zalet wymieniać nie będę, bo kto grał to sam się już o nich przekonał ;)
Teraz tylko 3 problemy:
1. Po wybudowaniu w Krakowie siedziby templariuszy, mogłem rekrutować dwie jednostki z tego zakonu, ale gdy zminimalizowałem grę na chwilę i włączyłem ją ponownie te jednostki...zniknęły z menu rekrutacji :shock: Sprawdziłem od razu spis budowli i jednostki zakonne zniknęły z listy rekrutacji tychże budynków. Ponowne minimalizowanie, wczytywanie saveów nic nie daje. Nowej kampanii nie chcę zaczynać, bo i bez Templariuszy i Joannitów radzę sobie dobrze, ale jednak trochę szkoda, że nie mogę ich rekrutować. Gram na kampanii Light.
2. Gra ma tendencję do crashowania przy sprawdzaniu opisów jednostek i agentów. Chociaż występuje to rzadko, a ja do tego często zapisuję, więc jest to do przeżycia ; )
3. Są jakieś linki do angielskiej instrukcji? Te z pierwszej strony są po włosku, a szukać odpowiedzi przez 27 stron tematu nie należy do najszybszych.
Witam. O zaletach Bellum Crucis 6.1 proszę pisać jak najwięcej, fakt Ci co grali je znają ale właśnie chodzi o to by je poznali Ci co nie grali... :mrgreen:
1. Templariusze w Krakowie (i Joannici w innych regionach), wszystko git jest. Ich można rekrutować tylko w czasie trwania krucjaty grając inną frakcją niż Jerozolima, są 3 poziomy kapitularza (włócznicy na pierwszym, spieszeni rycerze z dwuręcznymi mieczami na drugim i konni templariusze na III-im poziomie, oczywiście wyższe poziomy umożliwiają rekrutowanie także jednostek z poziomów niższych).
2. Fakt przy bawieniu się przegladarką Mod czasem wariuje, ale ja już się nie bawię w nadmierne przeglądanie i można to przeżyć. :D
3. Link do instrukcji angielskiej: http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9584375 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9584375)
Grasz na spolszczeniu? Kampania Light - zwykła czy feudalna i poziom trudności można wiedzieć? Pozdrawiam.
Prawdziwy czad zaczyna się na kampniach Pełnych 9 (Full i Feudall-Full ale oczywiście pierwsze rozgrywki lepiej zacząć od kampani Uproszczonej (Light, lub Feudal-Light) :P .
K A M 2150
13-05-2011, 12:33
Dzięki Araven za szybką odpowiedź :D
Faktycznie, rozwiązanie z zakonami jest całkiem sensowne i dodaje nowego smaczku do gry :)
Gram na spolszczeniu. Kampania zwykła Light. O poziomie trudności się teraz nie wypowiem, bo włączyłem kampanie medium/easy i gram na kodach, bo najpierw sprawdzam moda pod względem stabilności, starając się zająć jak najwięcej, prowokując możliwości do crashy. Docelowo chcę dojść do 200 tury i jak błędy ograniczą się do sypania gry przy opisach, a nie konkretnych turach/zdobytych miastach/bitwach to dopiero wtedy zacznę czerpać prawdziwą radość z gry na feudal full ; )
Na poprzedniej stronce widziałem chyba prośbę o zrobienie filmiku z BC 6.1. Moje filmiki z ETW i NTW mają po 50tys. wyświetleń, więc coś tam ogarniam ;P Tylko Medek mi coś nie podchodzi do robienia filmików i jakoś ciężko mi złapać na nim inspirację, ale może coś wykombinuje w weekend.
Idill`a (MZ)
13-05-2011, 12:41
Tylko Medek mi coś nie podchodzi do robienia filmików i jakoś ciężko mi złapać na nim inspirację, ale może coś wykombinuje w weekend.
Pograsz kampanie - tocząc bitwy, inspiracja do pomysłów sama przyjdzie 8-) . Mnie brakuję obycia z robieniem filmików, to jest zasadniczym problemem pochłaniającym czas, niestety.. :|
Podaj link do kanału (jeśli youtube). :mrgreen:
Pozdrawiam.
Witam. KAM 2150 fajnie, że masz talent do robienia filmów. Liczę, że się przełamiesz i zrobisz promocję Bellum Crucis 6.1. Generalnie gram ponad 4 miesiące, miałem ze 2 ctd. Poza tym, ze mod czasem wariuje jak się za dużo bawi przeglądarką jest niesamowicie stabilny. Rozwiązanie z zakonami rycerskimi też mi się podoba. jedyne co zmieniłem w Bellum to zwiększyłem Mongołom sakiewkę króla x 3 i są pod Haliczem teraz (zaorali Połowców i Ruś, która dogorywa i idą na Węgry jak w historii ...), a jeszcze trzecia fala nadejdzie... mam nadzieję, że mnie chwilowo oszczędzą.. :twisted: Ogólnie czad. Szkoda Twego czasu na testowanie moda, inni w tym ja już to zrobili Zagraj sobie kampanię pełną i nie trać czasu na testy... Pozdrawiam.
K A M 2150
13-05-2011, 12:52
Idill`a (MZ):
Link do kanału:
http://www.youtube.com/user/kam2150
Ale najbardziej polecam z moich filmików ten, na wcześniejszych to bardziej uczyłem się i starałem wyczuć co i jak, ale na tym chyba poszło mi całkiem nieźle ;D
http://www.youtube.com/watch?v=xz1HFsFI0bg
Ten też jest całkiem całkiem:
http://www.youtube.com/watch?v=arqh0XvTEDc
Araven, skoro twierdzisz, że mod jest stabilny, to dziś zacznę kampanię feudal full. No i zapoznam się z instrukcją :D
Filmiki przejrzę w domu bo tu mam słaby sprzęt - dzięki za linki. Poza poczytaniem instrukcji do moda, radzę Ci jednak przebrnąć przez 27 stron tematu gdzie znajdziesz sporo wskazówek do rozgrywki i działania w praktyce kilku skryptów, oraz handlu morskiego flotami handlowymi, skryptu obleżeń (negocjacje z załogą by poddała gród bez walki) i wiele innych. Pozdrawiam. Oby Moc była z Tobą. :mrgreen:
Edit: Jednak obejrzałem już teraz, no zajebiaszcze te filmiki. Jak stopniowo podobne porobisz z pół bitewnych Bellum Crucis 6.1 to byłoby niesamowite... :P
Idill`a (MZ)
13-05-2011, 17:13
@K A M 2150
Dzięki.
Podane przez Ciebie filmiki naprawdę niezłe. :D Wiem, jak na samą obróbką materiału trzeba się napracować, a co dopiero nad idealnym zmontowaniem..
K A M 2150
13-05-2011, 18:55
Właśnie obaczajam cinematic editora do medka, jeżeli się go dziś trochę poduczę to może jutro coś popróbuję nagrywać. Jak macie jakieś ciekawe scenariusze/pomysły na filmik to proszę na pw, bo ja mam chwilowo pustkę w głowie. Rozważam póki co zrobienie serii filmików pokazujących w akcji wszystkie jednostki danych frakcji, ale to trochę czasochłonne by było ;P
Witam. To super. Napisałem Ci na PW pewne propozycje odnośnie filmów. A jak tam pograłeś coś na kampanii feudalnej pełnej ? Pozdrawiam.
Właśnie obaczajam cinematic editora do medka, jeżeli się go dziś trochę poduczę to może jutro coś popróbuję nagrywać. Jak macie jakieś ciekawe scenariusze/pomysły na filmik to proszę na pw, bo ja mam chwilowo pustkę w głowie. Rozważam póki co zrobienie serii filmików pokazujących w akcji wszystkie jednostki danych frakcji, ale to trochę czasochłonne by było ;P
Co do filmików to można zrobić je z widoku generała, realistyczniej by to wyglądało, np. szarża konnica, a Ty cały czas widzisz wszystko z perspektywy jednego gościa, na prawde fajnie to wygląda ;p
K A M 2150
14-05-2011, 23:01
Kwestia filmiku jednak trochę się przeciągnie z 3 powodów.
1) Ten mod jest za dobry! Nie mogę oderwać się od kampanii :D
2) Cinematic editor jednak nie jest tak banalny jak myślałem. Nie żeby był zaraz jakiś trudny, ale jeżeli to ma wyglądać to muszę się nim jeszcze trochę pobawić ; )
3) Ostatni i najważniejszy problem, będzie mi potrzebna jedna osoba do stoczenia bitwy multi, bo ciężko zrobić jakieś ciekawe starcie z AI. W planach mam stoczenie bitwy pod Carrhae w wydaniu Bizancjum i Turków ; )
A i nie spodziewajcie się po mnie kolejnego Sandokana, bo koleś jest mistrzem, ja po prostu chcę pomóc w jakiś drobny sposób modowi, bo zasługuje on na rozgłos :twisted:
Fakt. Odnośnie moda, od wersji 5.1 trzymają poziom, dlaczego jest aż tak dobry, wystarczy poczytać ich forum. Wielkie dzięki za to ze chce ci się pomęczyć z filmami i każdemu który to robi, czasami film więcej mówi o danej modyfikacji niż same zapewnienia słowne :D
serdecznie pozdrawiam
Witam. Dzięki ekipie Zacnych Graczy w Bellum Crucis 6.1: Arktosowi, Mistykowi, Gnejuszowi, Piterowi, Joopiterowi i mnie podaję link do aktualnego spolszczenia tego moda z dnia 15.05.2011. Tym razem to cały katalog text, szczegóły co do spolszczenia i link do najnowszego spolszczenia jest w pierwszym poście w tym temacie: viewtopic.php?f=45&t=8323 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8323) Pozdrawiam i dzięki Panowie. Czas na odpoczynek i kampanię w Bellum Crucis 6.1 oczywiście. :twisted:
ałtsajder
15-05-2011, 21:43
Witamy, witamy oraz bardzo dziękujemy :]
A więc Anglio strzeż się...mam spolszczenie i nie zawaham się go użyć :]
A tak na poważnie :]
Czy wiadomo coś o wersji 6.2? Coś ostatnio ucichło...
Jak tam wasze podboje?
Witam. Co do Bellum Crucis 6.2 to niby jest skończony, trwają testy ostatnie, ale downloadu na razie brak. Miał być już z 3 tygpdnie temu. No liczę, że niedługo się jednak pojawi. Podboje u mnie mają się dobrze, pykam Polską na pełnej feudalnej rok powyżej 1260, się rozkręciło i jest naprawdę ciekawie. Pozdrawiam. Się może Ktoś wypowie na temat rozgrywki? Miło by było. :P
Ja pragnę pogratulować całej ekipie spolszczenia - bez znajomości języka włoskiego - najpierw translator a potem żmudne ślęczenie i składanie do kupy często bez sensownie brzmiących zdań. Dzięki ogromnej determinacji i energii Aravena, zaangażowaniu kilku innych nielicznych przecież osób spolszczenie powstało... Robiłem jedynie cytaty, więc mój wkład jest nie wielki ale dzięki temu mam świadomość i orientację jaką pracę chłopaki wykonały - chwała Wam. Teraz naprawdę można pobawić się tym modem, wcześniej sytuacja przypominała posiadanie pięknej willi z dostępną jedynie kuchnią i sypialnią - teraz jest cała reszta z tarasami i basenem. Jak znam Aravena to jak wyjdzie 6.2 ... zresztą sami sobie dokończcie to zdanie. Dobrze, że jesteś Aravenie Niestrudzony.
Ja pragnę pogratulować całej ekipie spolszczenia - bez znajomości języka włoskiego - najpierw translator a potem żmudne ślęczenie i składanie do kupy często bez sensownie brzmiących zdań. Dzięki ogromnej determinacji i energii Aravena, zaangażowaniu kilku innych nielicznych przecież osób spolszczenie powstało... Robiłem jedynie cytaty, więc mój wkład jest nie wielki ale dzięki temu mam świadomość i orientację jaką pracę chłopaki wykonały - chwała Wam. Teraz naprawdę można pobawić się tym modem, wcześniej sytuacja przypominała posiadanie pięknej willi z dostępną jedynie kuchnią i sypialnią - teraz jest cała reszta z tarasami i basenem. Jak znam Aravena to jak wyjdzie 6.2 ... zresztą sami sobie dokończcie to zdanie. Dobrze, że jesteś Aravenie Niestrudzony.
Fakt. Jemu chwała i szacunek na wieki, a także innym za to że swój wolny czas poświęcili temu zadaniu :D Mimo że Araven to elf, to porządny gość z niego. :mrgreen:
Przykład na to, że można wspólnie coś przedsięwziąć i może to być wykonalne...Jako osoba, co kiedyś uczyła się języka włoskiego, chylę czoła w szacunku, za wykonaną pracę. Teraz nie zostaje nic innego jak- malkontenci do boju!!! Zapraszam :D
Jeszcze niepoprawione cechy strasznie biją w oczy, ale to też się po trochu poprawi, a tak to już wszystko pięknie :)
Jeszcze niepoprawione cechy strasznie biją w oczy, ale to też się po trochu poprawi, a tak to już wszystko pięknie :)
Witam. Się zgadza na temat tego pliku z cechami napisałem w temacie o tłumaczeniu, gdzie jest link do pobrania spolszczenia. Ostatnio Dunkel pisał, ze ma około 50% tego pliku zrobione, ale jak pisałem nie mogę się z Nim skontaktować, dlatego też spolszczenie poszło z tym plikiem zrobionym tylko w 10-15% (sam pomagałeś przy nim to wiesz co i jak. ;) ). Generalnie spolszczenie jest już na serio całkiem ok nawet bez tego pliku (co nieco doszlifujemy ale to już kosmetyka). Jak Dunkel się odezwie to się mam nadzieję określi czy skończył ten plik z cechami postaci czy nie ;) . Jak nie będzie innej opcji zrobimy go sami. Ale chwilę poczekamy, nie ma co powielać pracy Innych. :mrgreen:
P.S. Liczę, że pojawi się teraz trochę wypowiedzi w temacie o Bellum Crucis 6.1 :P . Bo posucha na Forum straszna. Pozdrawiam.
Dla porządku po raz kolejny link do spolszczenia Bellum Crucis 6.1 z dnia 15.05.2011 viewtopic.php?f=45&t=8323 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8323)
eeerobert
16-05-2011, 15:12
Jak tam wasze podboje?Nie wiem, czy pamiętacie, ale to ja gram tą kampanię Polską z wojną na wszystkich frontach. U mnie nadal ciężko, aczkolwiek nie jest już tak tragicznie jak wcześniej. Wyeliminowałem Norwegię, a mojej księżniczce udało się jakoś udob :lol: ruchać cesarza i teraz Niemcy znowu są moim sojusznikiem :D Wojnę wypowiedzieli mi za to Węgrzy zrywając sojusz i po kilku moich heroicznych zwycięztwach doszło do zawieszenia broni, ale niestety przez najbliższy czas będę im płacić trybut :( ale da mi to chwilę na zebranie sił i byćmoże wykonam atak wyprzedzający. Na wschodzie sytuacja się nieco ustabilizowała i już nie mam odciętych prowincji i nie sądziłem, że kiedykolwiek to powiem, ale czekam na Mongołów, bo mam nadzieje, że trochę nadszarpną Ruś W-S, byle tylko nie zapędzili się za bardzo na zachód.
Witam. To fajnie, że wyszedłeś z opresji. teraz też nie masz lekko ale jest dużo lepiej niż ostatnio. No w mojej kampanii Mongołowie zmietli Ruś ale teraz z nimi graniczę (ale ja im zwiększyłem sakiewkę króla x 3). Teraz się tłuką z Bizancjum. Ale na granicy z nimi trzymam znaczne siły... Powodzenia.
P.S. Jak tam ostatnia wersja spolszczenia? Lepiej?
W mojej kampanii powinien mnie rozwalić Nowogród, bo zgromadził na mnie 4 pełne chorągiewki, a mi po podboju Litwy zostało 3/4 jednej armii, ale nie rozwalił bo zaatakowała ich Ruś, mój sojusznik z 5 chorągiewkami, walki między nimi trwają już 20 tur. Węgrzy zdobyli mi Kraków zabijając 4 generałów, w tym 2 bardzo dobrych, ale na szczęście miałem sojusz z Bizancjum, a Węgrzy walczyli już z Wenecją, więc Wenecja i Bizancjum no i ja mieli z Węgrami wkrótce wojnę. Po odbiciu Krakowa (Nowogród za zawieszenie broni dał mi wielką dotację na armię) Węgry zaatakowało jeszcze cesarstwo, jakimś cudem udało mi się tuż przed cesarzem, który parł na stolicę Węgier rozbijając im sporą armię oblężyć Pest,a był to ryzykowny manewr, bo reszty kraju nikt nie pilnował. W każdym razie udało się, ludność zmasakrowałem za co dostałem 10000 i zniszczyłem wszystkie budynki, też coś 10000 kasy. O Halicz ciągle jakieś wojny, daje w cholere kasy na starcie, ale tyle frakcji go chce, że nie warto go zajmować na starcie... Także mam więcej szczęścia niż rozumu, komp ma spore bonusy i szybko się rozwija, w dodatku Polska w środku mapy z cholernie dużą ilością sąsiadów, czyli mamy trudno tak jak było w historii ;) Pare ciekawszych screenów, może ktoś się zachęci do zagrania w najlepszego moda o średniowieczu :) W którym możliwe, że polską jest najtrudniej :)
http://imageshack.us/photo/my-images/109/34840944.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/806/60959148.png/ (to już po kilku kolejkach konfliktu)
http://imageshack.us/photo/my-images/402/39531043.png/ (to mój król, który się przypakował po uzyskaniu tytułu w mieście Wilno (+2 gwiazdki) oraz zdobyciu terenów obecnej Białorusi, Litwy i Łotwy(+3 gwiazdki))
http://imageshack.us/photo/my-images/151/24152442.png/ (negocjacje pokojowe z Węgrami, ostatecznie dali mi tylko ok. 20000, chyba dlatego bo mieli kasę 1/10)
http://imageshack.us/photo/my-images/854/18738334.png/ (a to aktualnie mój największy problem, już 2 pełne armie im rozwaliłem)
Ps: Gram na AI Souluson
Ja dodam, że mam ciągłe wojny z Węgrami, Nowogrodem i Kipaczkami. Poza tym nie napisałem, że gram na dowodzeniu z perspektywy generała, dowodzi się dużo trudniej, a z pola bitwy udaje się uciekać większej ilości wrogów.
Gram też tylko na skrypcie z handlem, więc nie mam ułatwionego zadania przez księżniczki itp...
Dobra to streszczenie moich 80 tur kampanii Polski:
T 1-30: Spokojnie kosze rebelie - Czechy zajmuje przed HRE, Szczecin przed Duńczykami, Wilno i Ryge przed ruskimi. Na szczęście Węgrzy zajmują Halicz przede mną.
W polityce zawieram sojusze z Węgrami, HRE, Danią żeby mieć zabezpieczone tyły przed wojną z ruskimi (oni nawet handlu nie chcieli podpisać). Potem jeszcze dochodzą sojusze z Papą i Wenecją, a Węgry podpisują z HRE i Wenecją, Dania z HRE - całkiem fajny sojusz kilku państw w europie środkowej z tego powstał.
T 30-40: Wojna z Noworodem! Podeszli mi 3 armiami pod Rygę, ale jakoś przetrwałem i powoli szedłem na północ zajmując Estonię, Psków i w końcu Nowogród.
T 40-60:Ruś atakuje i oblega Psków, Wilno i Nowogród w jednej turze. Na szczęście moje dwie armie zdejmują oblężenia, a Psków wybronił garnizon. Przez następne jakieś 7-10 tur toczy się w tych okolicach nieprzerwana jatka ruscy idą na mnie ja się bronie, a po uzupełnieniu strat pojawiają się kolejne armie rusi (dobrze że Węgrzy mają Halicz bo mam przynajmniej w tym miejscu wąski front). I tak w kółko do czasu krucjaty na Azaq (prow na NE wybrzeżu Morza Czarnego) Kipczaków. Ja z pomocą krucjaty w ekspresowym tempie kosze Ruś i Nowogród. Nowogród pada, a z ruskich robię wasali z 2 prowincjami na NE mapy.
T 40-60:Po wojnie na wschodzie mam nadzieję na trochę spokoju - zajmuje jedynie Krym i staram się panować niepokoje religijne pod ekspresowej ekspansji. Widząc malutki garnizon zajmuje Aspron i spokojnie szykuje się na Odessę. Po jej zdybyciu podpisę pokój z Kipczakami i chcę się wziąć bardziej za rozwój gospodarczy i licze na chwilę oddechu od wojen. Niedoczekanie - Bizancjum oblega mój Asperon :( Szybko zbieram armie i idę na Bałkany. Udaje mi się przesunąc granicę o jedną prowincję na południe - zajmuje Constante.
T 60-80:Decydujący moment wojny - pełna armie oblega Constante a druga ją ubezpiecza, mi udaje się na czas przerzucić wszystkie moje siły i jest 2vs2 (2 tyś ludzi vs 2 tyś)ja mam przewagę w piechocie i kawalerii onie w łucznikach i konnych strzelcach. Z stratą prawie całej kawalerii i 1 generał wygrywam bitwę i w następnych turach powoli posuwam się na południe i wschód. Zajmując Bułgarię, Serbię, Tesaloniki. A dzięki krucjacie przeciwko Pizzie która zastała hegemonem w północnych Włoszech dołożyłem sobie jeszcze Sardynię.
Obecnie mam 80 turę i moje mapka na toggle_fow wygląda tak:
http://www.iv.pl/images/43054311592260561893.jpg (http://www.iv.pl/)
A moje państwo cierpi na permanentny brak kasy. Macie jakieś rady jak gospodarkę rozruszać bo mi kasy wystarcza teraz praktycznie tylko na budowanie nowych murów w powiększających się osadach.
A i mam problem w czasie walki z armią papieską mam CTD.
Nieźle. Jaki poziom trudności i rodzaj kampanii? W Bellum raczej fizycznie nikt nie atakuje Papiestwa ani ono nikogo. Pełni taką rolę jak w rzeczywistości i historii wg mnie. Nie walczyłem z ich armią ale sprawdzę to w custom w innych bitwach nie miałem ctd. Ekonomia. Każda prowincja powyżej 16 ma karę do finansów a Ty masz ich dużo to i kara wielka :mrgreen: . Sprzedaj część lub oddaj za sojusze lub za trybuty. Oto te kary podałem tylko od 17 regionu wzwyż (za 54 i więcej regionow jest - 89.000) :twisted: Ja nim zdobędę ponad 16 prowincji mocno rozwijam gospodarkę, porty, targi, kupcy i floty handlowe. ;)
monitor_event FactionTurnEnd FactionIsLocal
and I_CompareCounter numero_regioni = 17
console_command add_money -1000
set_counter numero_regioni 0
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 18
console_command add_money -2000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 19
console_command add_money -3000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 20
console_command add_money -4000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 21
console_command add_money -5000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 22
console_command add_money -6000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 23
console_command add_money -7000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 24
console_command add_money -8000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 25
console_command add_money -9000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 26
console_command add_money -10000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 27
console_command add_money -11000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 28
console_command add_money -13000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 29
console_command add_money -15000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 30
console_command add_money -17000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 31
console_command add_money -19000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 32
console_command add_money -21000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 33
console_command add_money -23000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 34
console_command add_money -25000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 35
console_command add_money -27000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 36
console_command add_money -29000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 37
console_command add_money -31000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 38
console_command add_money -34000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 39
console_command add_money -37000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 40
console_command add_money -40000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 41
console_command add_money -3000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 42
console_command add_money -6000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 43
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 44
console_command add_money -12000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 45
console_command add_money -15000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 46
console_command add_money -18000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 47
console_command add_money -21000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 48
console_command add_money -25000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 49
console_command add_money -29000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 50
console_command add_money -33000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 51
console_command add_money -37000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 52
console_command add_money -1000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni = 53
console_command add_money -5000
end_monitor
and I_CompareCounter numero_regioni >= 54
Kampania light normal/normal - gram kilka tur po pracy i nie mam sił się męczyć z medkiem jeszcze :P
A co do tych kar to wiem że są one duże i moim zdaniem mocno przesadzone. Jednak nie mam zamiaru krawicą polskich żołnierzy zdobytych reginów oddaać :) W końcu do wygrania kampanii potrzeba ich 70
To akurat można sobie zmniejszyć - te kary znaczy ale ja ich nie ruszam bo AI też je ma i to zapobiega ogromnym ilościom wojsk u dużych państw. Ja nie gram do zdobycia 70 regionów jak jestem najsilniejszy to zwykle mi się nudzi. Prawdziwy czad jest na kampaniach pełnych na Vh/M ale sam zacząłem od Lekkich. Pozdrawiam. I liczę na kolejne relacje. :P
Joopiter
16-05-2011, 21:13
Skoro mamy spolszczenie, moze byliby chetni na gre z zywymi ludzmi w kampanie online? Zapraszam, moze byc niezwykle ciekawie:
viewtopic.php?f=3&t=8495&p=178582#p178582 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=8495&p=178582#p178582)
Ja dodam, że mam ciągłe wojny z Węgrami, Nowogrodem i Kipaczkami. Poza tym nie napisałem, że gram na dowodzeniu z perspektywy generała, dowodzi się dużo trudniej, a z pola bitwy udaje się uciekać większej ilości wrogów.
Gram też tylko na skrypcie z handlem, więc nie mam ułatwionego zadania przez księżniczki itp...
Jedna rzecz jest denerwująca w b. dobry AI Soulsona, jak kompa paroma falgami atakuje,to nie oblega nimi wszystkim zamku, co najwyżej staje obok i tak rozwala się przy oblężeniu wrogowi armię pojedynczo, bo tylko jedna pochodzi pod miasto, albo tylko jedna robi machiny, a druga musi zasuwać naokoło miasta.
Ps: Dodam, że jak grałem na kampanii light bez handlu, to szło dużo łatwiej, a z włączonym handlem komp ma dużo większe bonusy i robi 2x więcej armii, nie wiem jak to na innych AI wygląda, ale u Soulsona, 6 pełnych armii zbierają spokojnie, kiedy mnie stać tylko na 2 przy takim samym państwie, ale tak się potoczyło, że nie wykorzystywałem dobrze handlu.
Piter AI Soulsona jest niezłe ale na oryginalnym AI strategicznym z Bellum na jakim grają prawie wszyscy w tym ja komp działa inaczej niż na Soulson AI i AI z Bellum jest jednak trudniejsze niż to Soulsona na jakim teraz grasz - przynajmniej ja tak uważam. "Skrypt od Handlu" (Interactive script - pozwalający m.in. doszkalać kupców ale i innych agentów, sam w sobie nie daje kompowi żadnych bonusów, komp doszkala agentów w tym kupców tak jak gracz i może dzięki temu ma nieco więcej kasy niż bez tego skryptu bo lepsi kupcy więcej zarabiają 8-) , ale to nie jakaś kasa z konsoli a uczciwie zarobiona przez kupców kompa). Pozdrawiam. Dziś może sobie coś pogram, bo wczoraj nie mialem czasu.
Już mnie to zaczyna dobijać. Trochę dziegdziu musi być :mrgreen: Po to twórcy kombinowali nad skryptami, ustawiali AI kampanii i bitewne, by to tworzyło jakąś komplementarną całość. Grałem bez tych dziwnych uszkadzających moda działań, tak jak twórcy sobie wymyślili i moje pierwsze entuzjastyczne opinie dotyczące moda, odnoszą się do wersji oryginalnej, nie popsutej. Tyle ode mnie, jak dla mnie wolna wola, kombinujcie ze skryptami, AI ale zawsze wspomnijcie dokładnie co popsuliście, by potencjalnych graczy w tę modyfikację, nie okłamywać.
pozdrawiam
edit
edit:
Moje spostrzeżenia są takie ze to jeden z najlepszych modów jakie grałem pod Medka 2, a grałem w wiele. Nie wiesza się, nie wywala, tury chodzą w miarę sprawnie, mimo że dużo skryptów ...
Muzyka piękna, ciekawie dobrana, filmiki ichniej produkcji, jak i intro. Grafika cieszy wzrok, mapa kampanii tchnie życiem i świeżością, za nację którą gram mają według starej oceny 5 z minusem, minus za przedobrzenie, chociaż są spory notabene tej nacji cały czas wśród historyków.
AI na mapie robi tak jak ja bym robił, w bitwie jest różnie, ale na pewno bitwa nie wygląda, tak jak w innych modach , że klika się, klika i czeka na efekt...Na razie tyle...
Popieram zdecydowanie Zacnego Eutychesa tzn. sam sporo eksperymentowałem z różnym innymi AI strategicznymi i bitewnymi na jakich grałem w Bellum, ale wróciłem do oryginalnego AI z BELLUM (i strategicznego i bitewnego) I ORYGINALNEGO zestawu skryptów. Bo jak napisał Eutyches Mod Bellum Crucis 6.1 stanowi zamkniętą całość i najlepiej funkcjonuje właśnie tak jak go zrobili jego genialni Twórcy, bez żadnych ingerencji Graczy :P . Dlatego nie kombinuję już w tym modzie ani z AI ani ze skryptami. Gram na oryginalnych AI i skryptach, bo tak rzeczywiście jest najlepiej. Pozdrawiam. :mrgreen:
A i mam problem w czasie walki z armią papieską mam CTD.
Patcha hotfixa wgrałeś? ;)
BC wymiata, pierwszy mod w który gram gdzie sojusznik nie wjedzie na twoje miasta po 3 turach od podpisania sojuszu ;).
Gram na h/h, mam 55 turę.
Na początku kampanii (oczywiście gram Polską :D) postanowiłem zająć szybko Prage i Ołomuniec, co i tak mi zabrało około 10tur, ledwo co zdążyłem z oblężeniem Pragi przed HRE którzy byli prawie pod nią. W tym czasie Duńczycy zajęli Szczecin. Podpisałem sojusz z Węgrami.
Następnie musiałem szybko pędzić pod Gdańsk który odparł oblężenie Duńczyków (jeb*ni szybko coś podeszli :P). Po zdobyciu Gdańska spokojnie przez około 10 tur się umacniałem i rozwijałem handel. Postanowiłem także zdobyć te miasteczko na tej wysepce Vessen czy coś takiego.
Dalsze umacnianie ok. 15tur (nie lubię zdobywać wszystkiego na chama, bo wtedy gra traci swój urok). Udało mi się zawrzeć sojusz z HRE.
Gdzieś około 40 tury postawiłem armie i wysłałem ją aby podbiła Halicz pod którym stały armie Kipczaków, Węgier i Rusi, ale jakoś się nie kwapiły, aby go zacząć oblegać :?.
Co do reszty świata to około 35 tury zaczęła się masowa wojna w Europie :twisted:, ku mojemu zdziwieniu, ale także radości, żabojady które miały chyba tylko 5 prowincji i były otoczone przez Anglię i HRE, zostały napadnięte przez HRE, po 4 turach także przez Anglię, zaczęły ich masakrować. Utworzyły sojusz z Kastylią, w 20 tur zajęły 5 prowincji HRE i wypędziły razem z Kastylią Anglie z Europy (zostały jej 2 prowincje na kontynencie, które chyba niedługo padną).
Wracając do mojej gry to ciągle jeszcze się zastanawiam czy zdobycie Halicza nie było błędem, ponieważ już 3 tury po tym zaatakowała mnie Ruś :evil:. Z początku się ucieszyłem bo miałem całkiem niezła armie i chciałem się nią trochę pobawić. Zniszczyłem kilka pełnych chorągiewek Ruskich i wpadłem na "genialny" pomysł zdobycia Wilna...
Oczywiście Nowogród, który zajął te miasta na północy aż do Rygi nie mógł zaatakować Ruskich, tylko mnie :/. Teraz mam 55 turę i mój pełny garnizon w Wilnie znajduję się pod oblężeniem pełnej chorągiewki z Nowogardu, a Gdańsk oblega 3/4 chorągiewki, do tego jakieś kolejne 2 pełne chorągiewki Nowogrodu się pałętają po okolicy i 3 pełen Rusi. Ale myślę, że niedługo ich wykoszę, bo mam jedną całą chorągiewkę z bardzo dobrym generałem i jednostkami, oraz pół chorągiewki tego samo. Będzie ciekawie. Dołączyłbym mapkę, ale nie wiem czemu nie mogę screena zrobić, mam całe czarne tło i pasek windowsa na dole. Uff ale się rozpisałem.
PS. Można jakoś przemienić zamek na miasto?
_
Ustaw sobie dowodzenie na widok z perspektywy generała, to zapewniam Cię, że tak łatwo ich nie będziesz pokonywał ;)
Kriss94, nie można zamieniać miast w zamki i na odwrót. Podaję link do animacji walki Warmana90 jak Ktos tego nie ma niech wgrywa, w bitwach w Bellum Crucis 6.1 niesamowite efekty gwarantowane. Pozdrawiam. Oto link: http://freeforumzone.leonardo.it/discus ... dd=9635332 (http://freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9635332)
Oto co wprowadzają:
1. A new combo kill for one hand swordsmen
2. A new combo kill for one hand mace/axemen
3. Two new combo kills for two hand swordsmen
4. Two new generic deaths for both Cavalry and Infantry(including archers)
5. A new two hand axe jump attack
6. A new mace jump attack
I Animacje Warmana do Bellum Crucis 6.1 są kompatybilne z zapisanymi grami (można po ich wgraniu kontynuować zapisaną kampanię).
P.S. Kriss w jaką kampanię grasz?
A kto mówi, że ich łatwo pokonuję? Rekrutuje najlepsze jednostki jakie mogę, a i tak po każdej bitwie tracę zwykle 25-30% armii jeżeli dobrze pójdzie. Staram się jak najbardziej zminimalizować straty, zajmować dogodne pozycje (np. na mostach, przed chwilą wyciąłem tak 1/4 chorągwi i jej posiłki 2/5 chorągwi mając jedynie 3 jednostki polskich włóczników (coś w tym stylu), 2 jednostki kawalerii w tym generała i 2 jednostki polskich strzelców, a i tak w każdej jednostce piechurów zostało ich po 20.).
Arvan nie pamiętam czy wziąłem tą pierwszą czy drugą, ale mam rok 1180 po 50 turach jeżeli to pomoże.
Co do tego warmana to mógłbyś napisać jak dokładnie to zainstalować, bo niby jestem całkiem dobry z angielskiego, ale boję się, że coś spieprzę :). Z tego co zrozumiałem to trzeba zrobić kopię zapasową jakiś plików (nie wiem po co) i tylko wypakować ten plik.? Tylko mamy zamieniać je czy co?
A masz informacje o Twoim prestiżu? Jak tak to grasz w pełną, jak nie masz tych informacji od Rady Możnych na początku tury to grasz w Uproszczoną.
Teraz animacje:
Install instructions:
1.Backup you descr-skeleton and your animations folders, both found in the data folder.
2.Extract the RAR file to BellumCrucis6/data.
3.Enjoy!
Na polski: wchodzisz do data Bellum kopiujesz plik desc_skeleton i katalog animations. Orygimnały wgraj w bezpieczne miejsce. Potem wypakuj animacje Warmana i wgraj do data moda i katalog animacje i plik desc_skeleton od Warmana. I tyle. Kopie sie robi zawsze bo jak nowe plik są np uszkodzone albo sam coś pomylisz to masz zawsze kopię oryginalu i możesz ją przywrócić. 8-) A ja jestem Araven nie Arven ;)
Uff to gram w pełną, dzięki Araven ;). Aha, i mam kolejne pytanie, na początku rundy wyskakują oceny, domyślam się, że są one wystawiane poprzez poszczególne stany, tyle, że to jest po włosku, więc zaczynając od góry, który to który?
Uff to gram w pełną, dzięki Araven ;). Aha, i mam kolejne pytanie, na początku rundy wyskakują oceny, domyślam się, że są one wystawiane poprzez poszczególne stany, tyle, że to jest po włosku, więc zaczynając od góry, który to który?
Jak masz forty na mapie kampanii to grasz w Feudalną Pełną, jak nie ma fortów to w Pełną. Rada Możnych to 20 wysokich urzędników (dowódca armii, dowódca floty, przedstawiciel kupców, najwyższy duchowny i inni) + Następca tronu. Co turę w kampaniach pełnych masz raport czy Cię popiera Rada Możnych czy nie bardzo.
Od góry Sieggi favore -Głosy za (popierające)
w środku Sieggi neutrali - Głosy neutralne
U dołu Sieggi contrari - Głosy przeciw (opozycja).
Generalnie jak prestiż Królewski Ci spadnie poniżej 25% to masz problem, może wybuchnąć wojna domowa a część Twoich ziem stworzy niezależne państwo Ligę Baronów albo Emirów zależy kim się gra czy chrześcijanami czy muzułmanami. Pozdrawiam.
Kiedy w grze występują eventy pozwalające na rekrutacje nowych jednostek?
Aha i czemu polskie oddziały są takie słabe w porównaniu z innymi nacjami? Rozumiem, że twórcy skupili się na rejonie półwyspu apenińskiego, ale czemu zatem Ruś ma podobne, albo nawet lepsze oddziały?
Jak najbardziej występują, pierwsze nowe jednostki są koło 1240 roku mod kończy się w 1453 roku startujemy z jednostkami wczesnymi. W custom możesz zobaczyć jakich obecnie nie masz. Dokładne nazwy eventów i daty pojawienia się jednostek możesz wyczytać z pliku export_buildings i desc_events. Pozdrawiam.
P.S. A umiesz używać flot handlowych i prowadzić handel morski? Jak tam kampania? Pozdrawiam.
Edit: Polską koło 1270 mam kilka nowych jednostek niedostępnych wcześniej w tym Polskich konnych i pieszych rycerzy w Cytadeli, ale nie tylko. Stopniowo dojdą inne.
Wybacz edytowałem poprzedni post, co do flot handlowych to jeszcze nie załapałem, także co trzeba zrobić?
Kampania wolno idzie, bo nie mam zbytnio czasu (zagrałem 4 tury tylko), ale pokonałem wojska Nowogrodu, oraz jedną chorągiew Rusi, teraz liżę rany i odnawiam oddziały które swoją drogą już całkiem nieźle "wykokszone", większość oscyluje wokół 2-3 "srebrnego doświadczenia"
HANDEL MORSKI w BELLUM CRUCIS 6.1 - "MINI - PORADNIK": W tym NAJLEPSZYM z modów (wg mnie ) oprócz handlu kupieckiego, istnieje możliwość prowadzenia handlu za pomocą specjalnego rodzaju okrętów tj. flot handlowych. Bo w modzie jest podział floty na okręty wojenne i handlowe.
Hm. A teraz mały poradnik na temat tego jak używać flot handlowych by zarabiać: już to załapałem po dłuższym czasie co prawda ale jednak... . Generalnie jak u kapitana naszej floty handlowej pojawi się w cechach słowo: trasporta znaczy - że ma na pokładzie transport towaru czyli że ta konkretna flota handlowa ma już ładunek i może wracać do portu w naszej stolicy. Po powrocie blisko portu w stolicy (nie musimy wpływać do samego portu ale można jak się chce :P ) dostaniemy kasę za sprzedaż ładunku oraz opłaty portowe i celne :mrgreen: ). Na razie odkryłem poniższe rodzaje ładunków; ale jest ich napewno więcej - oto one:
1. Trasporta argento - ładunek srebra - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 3000 bizantów
2. Trasporta pesce - ładunek ryb - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 1000 bizantów
3. Trasporta oro - ładunek złota - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 4000 bizantów
4. Trasporta tessuti - ładunek tkanin - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 2000 bizantów
5. Trasporta spezie - ładunek przypraw - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 2000 bizantów
6. Trasporta zucchero - ładunek cukru - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 2000 bizantów
7. Trasporta zolfo - ładunek siarki - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 1000 bizantów
Są napewno inne towary ale i tak się cieszę, że załapałem na razie w/w rodzaje ładunków towarów dla flot handlowych bo teraz kasa z handlu morskiego pięknie zasila mój skarbiec Ile dostaniemy kasy piszę w opisie cechy u kapitana. Generalnie należy wymieniać prawa handlowe z innymi frakcjami i wysyłac statki w pobliże ich wybrzeży i losowo co jakiś czas dostajemy określone ładunki do przewozu przez nasze floty - im kapitan floty ma lepsze cechy tym szansa na droższy ładunek ulega zwiększeniu.
P.S. Grając Polską musisz przenieść stolicę nad Bałtyk by móc dostawac kasę z handlu morskiego flotami handlowymi. ;)
Teraz mały poradnik jak działa skrypt od oblężeń (Scampo in assedi). W kampaniach pełnych (zwykłej i feudalnej) występuje ciekawa możliwość skłonienia wrogiej załogi - (dotyczy i buntowników i miast innych frakcji) by się poddała nim weźmiemy miasto zwykłym szturmem lub głodem. Należy na ile się zorientowałem zbudować różne rodzaje machin (tarany, wieże i drabiny) tak minimum 10 łącznie ale im więcej tym lepiej. Po 2-3 turach jak mamy dużo sprzętu oblężniczego możemy próbowac paktować z załogą, aby to zrobić klikamy na miasto jak przy zwykłym szturmie. Mamy 3 mozliwości działania od lewej porzucenie szturmu, w środku zwykły szturm - wybieramy go mając minimum 10 "machin", po prawej utrzymanie oblężenia będzie. By zacząć paktowac klikamy na tą szturm potem na białą flagę (po prawej) i rozpoczynamy negocjacje i załoga albo sie podda albo nie :twisted: . Jak się podda to miasto jest nasze bez walki a załoga będzie obok - niejako ją puszczamy wolno bo oddała nam miasto 8-) . Zaatakować ją można w kolejnej turze. Poza tym jak miasto się podda jako premię od Rady możnych dostajemy 2 -3 jednostki najemne w obleganym mieście - najemnicy przejmują dla nas miasto po poddaniu się jego załogi. Uwagi praktyczne, czasem trzeba ich trochę pogłodzić i mieć możliwie dużą przewagę nad załogą by się poddali (jak pisze offerta riffutata znaczy odmówili, jak są 2 opcje negocjacji do wybioru klikamy na tak (opcja z lewej i gród jest nasz). Ale zwykle na dwie czy trzy tury przed zagłodzeniem zgadzają się poddać. W żadnym innym modzie się z taką opcją nie spotkałem.
Edit 17.05.2011 - obecnie praktycznie cały Bellum Crucis 6.1 jest w pełni spolszczony, w/w poradniki pisałem dla wersji włoskiej ale zasady są te same.
P.S. Nie uważam by polskie jednostki były słabe nieźle wymiatają, są urozmaicone i historyczne. :mrgreen: Pozdrawiam.
K A M 2150
18-05-2011, 07:23
Ok, po paru godzinach użerania się w końcu zrobiłem obiecany filmik :D Nie jest to jednak żadna bitwa, a prezentacja jednostek Bizancjum. Miłego oglądania :)
http://www.youtube.com/watch?v=HdRkv9txrbM
Ok, po paru godzinach użerania się w końcu zrobiłem obiecany filmik :D Nie jest to jednak żadna bitwa, a prezentacja jednostek Bizancjum. Miłego oglądania :)
http://www.youtube.com/watch?v=HdRkv9txrbM
Witam. No super prezentacja, o niebo lepsza niż same statyczne screeny, aż nabrałem ochoty na odzyskanie Anatolii z rąk Seldżuków i przywrócenie Cesarstwu Bizantyńskiemu należnej mu pozycji. Generalnie jak możesz to zrób kilka podobnych przezntacji wojsk poszczególnych frakcji w Bellum Crucis 6.1, ja prosiłbym o podobny filmik dla Polski, Gruzji i co tam masz ochotę. Dzięki bardzo za w/w prezentację Bizancjum. Pozdrawiam.
Ehh zostałem zdradzony, z 8/10 relacji z Węgrami wypowiedzieli mi wojnę. Pielęgnowałem ten sojusz po to by pomogli mi w walce z bizantyjczykami. Teraz muszę sprzymierzyć się z dawnymi wrogami. oby zechcieli :D.
PS: Dziś dostałem pierwsze pieniądze za floty handlowe. Dobra sprawa.
Ehh zostałem zdradzony, z 8/10 relacji z Węgrami wypowiedzieli mi wojnę. Pielęgnowałem ten sojusz po to by pomogli mi w walce z bizantyjczykami. Teraz muszę sprzymierzyć się z dawnymi wrogami. oby zechcieli :D.
PS: Dziś dostałem pierwsze pieniądze za floty handlowe. Dobra sprawa.
Witaj Arktos. Widocznie w momencie jak Cię zdradzili (znaczy w turze w której złamali sojusz) Twoje relacje z Węgrami wynosiły 7/10 (a nie 8/10) bo wg zapewnień Twórców moda co potwierdzam z autopsji relacje 8/10 i wyższe powodują, że dany sojusz jest trwały, czyli zdrada może nastąpić przy relacjach 7/10 i niższych :mrgreen: . :P A floty handlowe to super patent w startowym okresie rozgrywki mocno wspomagają mój budżet staram sie ich mieć tak do 5-ciu i wysyłam tuż za Anglię lub Szkocję jak gram Polską i kaska z handlu morskiego leci. Powodzenia i pozdrawiam.
P.S. Jak Bizancjum dociśnie Wegrów to spokornieją. :P Żeby zawrzeć sojusz wymagane są relacje minimum 5/10 przy niższych mnie przynajmniej nie udało się zawrzeć z nikim sojuszu. Może z raz się udało przy 4/10, ale pewien nie jestem raczej 5/10 to minimum do zawarcia przymierza. :twisted:
Co do tych flot handlowych. Udało mi się jakoś załadować te statki, ale nie wiem w jaki sposób się załadowały. Gdzie jej mam wysyłać by szybko je zapełnić ?
Co do tych flot handlowych. Udało mi się jakoś załadować te statki, ale nie wiem w jaki sposób się załadowały. Gdzie jej mam wysyłać by szybko je zapełnić ?
Ładunki flot handlowych są zdobywane losowo, rodzaj towaru zależy m.in. od odległości od naszej stolicy i cech dowódcy danej floty handlowej. Jak 2 Twoje floty mają ładunki to wyślij je blisko portu w swojej stolicy - grając Polską przenieś stolicę nad Bałtyk np. do Gdańska. Po podpłynięciu blisko portu w stolicy i po minięciu tury nastąpi rozładunek i floty będa puste i dostaniesz informację, że ich kapitanowie nabyli cechę dobry kupiec. I możesz znowu je wysłać po kolejne ładunki i tak w kółko, dopóki ich piraci lub wrogie floty nie zatopią. Pozdrawiam.
P.S. Floty handlowe powinny pływać pojedyńczo eskorta najwyżej obok, ale nie razem z nimi bo inaczej nici z handlu morskiego ;) ja tam wysyłam je pojedyńczo bez eskorty, bo kasy mi szkoda na flotę wojenną. :P
A kto mówi, że ich łatwo pokonuję? Rekrutuje najlepsze jednostki jakie mogę, a i tak po każdej bitwie tracę zwykle 25-30%
No to to jest łatwe pokonywanie :mrgreen: Graj jak chcesz, ja tylko piszę, że gra z tym widokiem jest trudniejsza i ciekawsza :)
Piter, Kriss dopiero zaczął grę i to od razu na kampanii Feudalnej-Pełnej na H/M a Ty mu proponujesz dowodzenie z widokiem generała? Ciut za szybko. :P Się podszkoli to może zagrać w bitwie z widokiem generalskim, na początku każdy żołnierz się liczy ;). Pozdrawiam.
Gram na H/H, byłoby to łatwe pokonywanie gdybym moja armia składała się z jakiejś hołoty, a nie z najlepszych dostępnych w tym okresie jednostek, z doświadczeniem 2 srebrnej belki... Ale nie martw się, następną kampanie zagram z dowodzeniem z widoku generała, co podejrzewam oznacza, że nie możemy latać myszką po mapie, tylko jesteśmy "uziemieni" przy generale naszego wojska? Będzie ciekawie :P.
Matatjahu
18-05-2011, 19:51
Zacząłem grać :) działa "piknie". Aha flaga Kalifatu Kordoby ma być taka jak w medku? :P bo wydawało mi się że jak ściągnąłem za pierwszym razem to była inna.
Gratuluję. Zapodaj screena to Ci powiem czy mam taką samą flagę?
P.S. Idilla zapodał screeny z Almohadami popatrz jakie tam ma flagi. Jak Ci działa to jest ok napewno. Jaką grasz kampanię? Pozdrawiam.
Które to są te floty handlowe, albo gdzie je szkolić, bo mam dwie floty pirackie i dwie floty morskie...
Także zastanawia mnie czemu nieraz wrogowie mają powyżej 20 jednostek w armii, jak tak zrobić?
PS. Co do kampanii to wyrżnąłem wszystkie armie z moich ziem, trochę roboty było, ale szybko postawiłem 2 pełne chorągiewki, jedna poszła na Turów, druga na Ryge. Turów udało mi się szybko zdobyć, co do Rygi to miałem ciężką przeprawę z armią Nowogrodu, straciłem połowę armii, jednak szybko wysłałem posiłki i teraz oblegam Rygę pełną chorągiewką, a w mieście też jest pełna chorągiewka i 3 generałów :). Będzie ciekawie, do tego jeszcze dwie pełne armie Rusi oblegają mi Turów. No i zapomniałbym dodać, że graniczę z Fracją :lol: , zdobyli Magdeburg. Myślicie, że jest możliwa wojna Dani z Francją? Bo Dania ma kilka pełnych armii, więc może będzie chciała się połasić na nowe terytoria, do tego Francja jest wyklęta przez papieża Polaka :lol:. Aha i pod Haliczem stoi jakaś lipna armia Bizancjum :?, do tego ich dyplomata co turę składa jakieś propozycje miastu albo coś takiego, co to oznaczna?
Joopiter
18-05-2011, 21:28
Które to są te floty handlowe, albo gdzie je szkolić, bo mam dwie floty pirackie i dwie floty morskie...
W miastach gdzie masz nabrzeze kupieckie masz ikonke zwyklego okretu, ale przy niej taki niebieski znaczek. Jesli dasz do rekrutacji ten statek i zadnego statku wiecej to bedziesz mial flote handlowa (po najechaniu na nia wyswietli sie nazwisko generala i w nawiasie "brak ladunku").
Także zastanawia mnie czemu nieraz wrogowie mają powyżej 20 jednostek w armii, jak tak zrobić?
Niemozliwe, musiales cos zle zobaczyc :) Daj screena.
Aha i pod Haliczem stoi jakaś lipna armia Bizancjum :?, do tego ich dyplomata co turę składa jakieś propozycje miastu albo coś takiego, co to oznaczna?
To znaczy, ze probuje przekupic garnizon ;) Ale nie martw sie, to praktycznie nie jest mozliwe. Pojedyncza armie, albo fort tak, w ekstremalnym przypadku generala ze slaba lojalnoscia, ale osady niemal niemozliwe jest przekupic.
Faktycznie, źle policzyłem, 20, ale i tak ma o 2 więcej niż można (a przynajmniej ja mogę) :?
W miastach gdzie masz nabrzeze kupieckie masz ikonke zwyklego okretu, ale przy niej taki niebieski znaczek. Jesli dasz do rekrutacji ten statek i zadnego statku wiecej to bedziesz mial flote handlowa (po najechaniu na nia wyswietli sie nazwisko generala i w nawiasie "brak ladunku").
Hmm, a co jeśli z rekrutowałem tą "najemną kogę" osobno, ale w mojej stoczni już stał jakiś statek?
Kris floty handlowa to tzw. najemna koga mają taki mieszek złota (niebieski) na ikonce - 450 bizantów kosztuje a żołd chyba 150 :?: jak coś nie pomylilem z kwotami. Jak tam był inny twój statek to komp się może zamotać i uznać flotę handlową za okręt wojenny - bo w porcie jest już inny okręt wojenny zrekrutowany wcześniej. Rozdziel je i zobacz czy flota handlowa ma wpis brak ładunku (jak Ci Joopiter pisał) jak ma to ok. Jak nie to ją rozwiąż i zwerbuj kolejną (bo ta została potraktowana jako okręt wojenny). Floty handlowe werbuj pojedyńczo i nie łącz ich ani z innymi flotami handlowymi ani z okrętami wojennymi. Floty handlowe muszą wykonać minimum 3 pełne ruchy na maksymalny zasięg od portu w Twojej stolicy - by mieć szanse na zdobycie ładunku. (lepiej 3.5 lub 4 ruchy, ale bez przesady do Afryki nie płyń :mrgreen: ). A Dania to może zrobić desant na Twoje Pomorze jak całe wojsko na Ruś wysłałeś :twisted: . Załogi silne trzymaj na wybrzeżu. Ale Wikingowie są nieobliczalni może zaczną z żabojadami... Ale jak masz słabe załogi to Cię mogą napaść - Dunowie znaczy ;) .
P.S. Mod rewelka co? :P
Joopiter
19-05-2011, 00:20
Faktycznie, źle policzyłem, 20, ale i tak ma o 2 więcej niż można (a przynajmniej ja mogę) :?
Jak to, nie mozesz miec 20 oddzialow w armii? Niemozliwe, policz dokladniej ;)
Hmm, a co jeśli z rekrutowałem tą "najemną kogę" osobno, ale w mojej stoczni już stał jakiś statek?
To przepadlo, okret handlowy stal sie czescia floty wojennej. W porcie nie moze stac nic, zeby zakwalifikowalo jako flote handlowa.
Matatjahu
19-05-2011, 07:08
Gratuluję. Zapodaj screena to Ci powiem czy mam taką samą flagę?
P.S. Idilla zapodał screeny z Almohadami popatrz jakie tam ma flagi. Jak Ci działa to jest ok napewno. Jaką grasz kampanię? Pozdrawiam.
Maurowie mają taki jak w medku. Biały pół księżyc z rogami ku górze na pomarańczowym tle.
Edit. Ano tak dobra, coś mi się z DLV tak kojarzyło :)
Witam. To ok. Znaczy pokonałeś problemy z komputerem i grasz sobie aktualnie w moda Bellum Crucis 6.1. Jak wrażenia z rozgrywki i jaki rodzaj kampanii i poziom trudności? Pozdrawiam.
Matatjahu
19-05-2011, 08:39
Feudal light na początek, poziom m/m. Świetny klimat, bezawaryjnie pomijając czasem napotka :) Bardzo przyjemna mapa kampanii, świetny balans jednostek...zauważyłem że kawaleria jest nadzwyczaj silna ale to w sumie realistyczne. Jedynie lekko oko kole menu i intrerface...ale to kosmetyka :P
Feudal light na początek, poziom m/m. Świetny klimat, bezawaryjnie pomijając czasem napotka :) Bardzo przyjemna mapa kampanii, świetny balans jednostek...zauważyłem że kawaleria jest nadzwyczaj silna ale to w sumie realistyczne. Jedynie lekko oko kole menu i intrerface...ale to kosmetyka :P
To super. Bo po wcześniejszych problemach z kompem Twój upór w dążeniu do zagrania w Bellum Crucis 6.1 został nagrodzony :P . Obyś był zadowolony. Zgadzam sie co do balansu jednostek - wg mnie jest świetny. Mapa miodzio, a klimat moda wgniata w fotel. Menu i interface to kwestia gustu. Mnie tam się podobają. Feudal Light - dobry wybór na początek. Generalnie rób częste zapis, bo jak pewnie zauważyłeś w modzie wyłączono autosave. Pozdrawiam. A jaka frakcja?
No teraz mogę śmiało powiedzieć, że floty ratują mój budżet. Zrobiłem tak jak Ty i wysyłałem floty koło Szkocji. Co tura są już załadowane, a kasa leci :D Świetna inwestycja o ile w rejonie nie pływają piraci i floty wrogich państw.
No teraz mogę śmiało powiedzieć, że floty ratują mój budżet. Zrobiłem tak jak Ty i wysyłałem floty koło Szkocji. Co tura są już załadowane, a kasa leci :D Świetna inwestycja o ile w rejonie nie pływają piraci i floty wrogich państw.
Super Arktos, cieszę się, że opanowałeś handel morski flotami handlowymi.
P.S. Jak tam Ktoś gra w Bellum Crucis 6.1? No mam nadzieję, że dzięki spolszczeniu zacznie grać nieco więcej ludzi niż wcześniej. Może by sie Ktoś wypowiedział? Pozdrawiam. :P
Po raz kolejny podaję link do spolszczenia tego zacnego moda czyli Bellum Crucis 6.1 z dnia: 15.05.2011 (posiadaczom wcześniejszej wersji spolszczenia szczerze radzę zainstalować tą ostatnią z 15.05.2011). Pozdrawiam. Oto link: viewtopic.php?f=45&t=8323 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8323)
Matatjahu
20-05-2011, 21:18
Hiszpania a niech będzie Królestwo Leon i Kastylii. ano zadowolony i to bardzo :) o zasłyszałem coś o kasie i już poczytuje o flotach :lol:
P.S Było o tym że komp ma więcej jednostek. Max. u nas to jest 20 :lol: a komp z ręką na sercu w medku zdarzało się że miał więcej. Normalnie mamy dwa paski po 10 a jak szpiegiem zerkałem...była rolka i kilka jednostek plus ;)
To git. Poczytaj o flotach handlowych niedawno był poradnik + dodatkowe wyjaśnienia w kilku kolejnych postach. Pozdrawiam. Kastylia-Leon powiadzasz? Powodzenia w kampanii. :P
P.S Było o tym że komp ma więcej jednostek. Max. u nas to jest 20 :lol: a komp z ręką na sercu w medku zdarzało się że miał więcej. Normalnie mamy dwa paski po 10 a jak szpiegiem zerkałem...była rolka i kilka jednostek plus ;)
Bo jak zerkamy na wrogie armie, to wyświetla dwa paski, ale po 9 jednostek. Na dodatkowej rolce wyświetla wtedy max. 2 i wszystko gra, jakby nie liczyć, wychodzi 20 ;)
No racja, liczyć nie umiemy Matatjahu :D, a ja mam dwa pytanka, czy wraz z kolejnymi zdobytymi ładunkami dowódcy flot jakoś "awansują", a jeżeli tak to gdzie to sprawdzić bo na razie wszyscy moi dowódcy w opisie mają coś w tym stylu "Dostałby zawału gdyby musiał zostać dowódcą"...? Drugie pytanko tyczy się jednostek wroga, czemu większość z nich, nawet zaraz po rekrutacji już ma srebrne "belki" i jakim cudem komputer potrafi utrzymać tak duże armie oraz je rekrutować, jeżeli ma o wiele mniejsze dochody niż ja?
Ps. Araven kiedy zdecydujesz się wreszcie na jakiś stały avatar :lol: ?
Postanowilem wydzielić osobny temat związany z instalacją moda i wszelkimi problemami technicznymi i Poradnikami. Stopniowo przerzucę do niego wątki z tematu glównego. Pozdrawiam.
No racja, liczyć nie umiemy Matatjahu :D, a ja mam dwa pytanka, czy wraz z kolejnymi zdobytymi ładunkami dowódcy flot jakoś "awansują", a jeżeli tak to gdzie to sprawdzić bo na razie wszyscy moi dowódcy w opisie mają coś w tym stylu "Dostałby zawału gdyby musiał zostać dowódcą"...? Drugie pytanko tyczy się jednostek wroga, czemu większość z nich, nawet zaraz po rekrutacji już ma srebrne "belki" i jakim cudem komputer potrafi utrzymać tak duże armie oraz je rekrutować, jeżeli ma o wiele mniejsze dochody niż ja?
Ps. Araven kiedy zdecydujesz się wreszcie na jakiś stały avatar :lol: ?
Jednostki kompa mają startowo srebrne doświadzczenie od 4 w górę co wynika z założeń twórców i ma być utrudnieniem dla gracza, dowódcy flot handlowych - nie zdobywają umiejętności wojskowych (rzadko ma to miejsce), ich cechy sprawdzaj w opisach floty, mogą być np. dobrymi żeglarzami bonus do ruchu itp. AI ma nieco więcej wojsk bo: komp ma premie do sakiewki króla, oto one:
;;;;;;;;;;;;;;;;;;IA: purse
monitor_event FactionTurnStart FactionIsLocal
and I_TurnNumber = 1
if I_IsFactionAIControlled england
increment_kings_purse england 6650
end_if
if I_IsFactionAIControlled france
increment_kings_purse france 6700
end_if
if I_IsFactionAIControlled hre
increment_kings_purse hre 8100
end_if
if I_IsFactionAIControlled spain
increment_kings_purse spain 6650
end_if
if I_IsFactionAIControlled venice
increment_kings_purse venice 5550
end_if
if I_IsFactionAIControlled sicily
increment_kings_purse sicily 6000
end_if
if I_IsFactionAIControlled milan
increment_kings_purse milan 6300
end_if
if I_IsFactionAIControlled pisa
increment_kings_purse pisa 5650
end_if
if I_IsFactionAIControlled scotland
increment_kings_purse scotland 5900
end_if
if I_IsFactionAIControlled denmark
increment_kings_purse denmark 5750
end_if
if I_IsFactionAIControlled saxons
increment_kings_purse saxons 5700
end_if
if I_IsFactionAIControlled portugal
increment_kings_purse portugal 5600
end_if
if I_IsFactionAIControlled poland
increment_kings_purse poland 7000
end_if
if I_IsFactionAIControlled hungary
increment_kings_purse hungary 7650
end_if
if I_IsFactionAIControlled russia
increment_kings_purse russia 7350
end_if
if I_IsFactionAIControlled moors
increment_kings_purse moors 6550
end_if
if I_IsFactionAIControlled turks
increment_kings_purse turks 7300
end_if
if I_IsFactionAIControlled egypt
increment_kings_purse egypt 6150
end_if
if I_IsFactionAIControlled byzantium
increment_kings_purse byzantium 6800
end_if
if I_IsFactionAIControlled aztecs
increment_kings_purse aztecs 6250
end_if
if I_IsFactionAIControlled normans
increment_kings_purse normans 5850
end_if
if I_IsFactionAIControlled aragon
increment_kings_purse aragon 5800
end_if
if I_IsFactionAIControlled cumans
increment_kings_purse cumans 6950
end_if
if I_IsFactionAIControlled novgorod
increment_kings_purse novgorod 6600
end_if
if I_IsFactionAIControlled zenghids
increment_kings_purse zenghids 7750
end_if
if I_IsFactionAIControlled papal_states
increment_kings_purse papal_states 0
end_if
terminate_monitor
end_monitor
Poza tym komp ma dużo kasy z handlu kupieckiego i morskiego. To naprawdę przemyślany system. Zapobiega zaoraniu mniejszych frakcji prez większe i utrudnia rozgrywke Ludzkim graczom ale w sensowny sposób (na VH wygrać jest trudno ale nie jest to niemożliwe)
P.S. Co do Avatara to wciąż eksperymentuję. A że mało kto pisze na forum to z nudów avatary zmieniam... :lol:
A co do liczby jednostek to screena proszę. :P
Największą wadą tego AI jest system zdobywania osad buntowników tak naprawdę problemem nie jest samo AI, które dość szybko atakuje buntowników. Największą wadą są straty zadawane przy zdobywaniu osad. Z automatu traci się zawsze dużo ludzi i mało zabija, to co z automatu trzeba by atakować dużymi armiami z 4 razy można zdobyć ręcznie na raz. Gdyby nie to komp sprawnie by podbijał buntowników i byłoby dużo trudniej. Grając Polską na orgianlnym AI z Bellum Można podbić przed kompem całe Czechy, Gdański i całe, lub prawie całe Wielkie Księstwo (czyli 3 prowincje: Wilno, Łotwa, Litwa).
Araven umiałbyś to zmienić, żeby łatwiej zdobywało się z automatu buntowników?
HellVard
21-05-2011, 14:15
Mam problem, zainstalowałem BC, ale nie mogę go uruchomić. Klikam na BellumCrisis6 plik wsadowy MS-DOS. (chyba tym się to uruchamia, prawda? ) Po chwili pokazuje mi się ten standardowy obraz z Medka i wyskakuje błąd. Tzn. po prostu okienko z wykrzyknikiem, daję ok i się wyłącza. Co mam z tym zrobić? Instalować od nowa? :roll:
Największą wadą tego AI jest system zdobywania osad buntowników tak naprawdę problemem nie jest samo AI, które dość szybko atakuje buntowników. Największą wadą są straty zadawane przy zdobywaniu osad. Z automatu traci się zawsze dużo ludzi i mało zabija, to co z automatu trzeba by atakować dużymi armiami z 4 razy można zdobyć ręcznie na raz. Gdyby nie to komp sprawnie by podbijał buntowników i byłoby dużo trudniej. Grając Polską na orgianlnym AI z Bellum Można podbić przed kompem całe Czechy, Gdański i całe, lub prawie całe Wielkie Księstwo (czyli 3 prowincje: Wilno, Łotwa, Litwa).
Piter. Wcale nie uważam by to było źle zbalansowane. Znaczy straty przy szturmach z automatu. Wg mnie sa ok. To potem ratuje tyłek także tobie jak sie bronisz z automatu. ja wiekszosc walk robie z autoamtu bo mi sie nie chce recznie. Jak to wazna bitwa to walczę sam. Umiałbym to zmienić ale najwyzej na PW Ci napisze jak. Ale jak to zmienisz to musisz zacząc nowa kampanię i nie zagrasz w KO np. ;) Sam możesz w kampanii w jaką grasz zmniejszyc rebelianckie garnizony np. i usunać map.rwm po tej operacji - to i komp łatwiej rebelie podbije - sobie zrób to jak musisz. Drugi sposób szybszy na PW Ci podam jak sie uprzesz... by w to ingerowac. Pozdrawiam.
Piter. Wcale nie uważam by to było źle zbalansowane. Znaczy straty przy szturmach z automatu. Wg mnie sa ok. To potem ratuje tyłek także tobie jak sie bronisz z automatu. ja wiekszosc walk robie z autoamtu bo mi sie nie chce recznie. Jak to wazna bitwa to walczę sam. Umiałbym to zmienić ale najwyzej na PW Ci napisze jak. Ale jak to zmienisz to musisz zacząc nowa kampanię i nie zagrasz w KO np. ;) Sam możesz w kampanii w jaką grasz zmniejszyc rebelianckie garnizony np. i usunać map.rwm po tej operacji - to i komp łatwiej rebelie podbije - sobie zrób to jak musisz. Drugi sposób szybszy na PW Ci podam jak sie uprzesz... by w to ingerowac. Pozdrawiam.
No spoko.
Tylko jedna uwaga, piszesz, że to później mi ułatwia gdy się bronie z automatu, na początku też ułatwia, bo mogę szybciej niż komp zdobywać buntowników, więc ogólnie rozgrywka jest ułatwiona, a ja nie lubie mieć tak łatwo :P
W każdym razie na pewno jest to nieproporcjonalnie, bo gdy chciałem z automatu zdobyć gdańsk na vh/vh to mi pisało, że mam straty tam chyba 600 z 800 ludzi, a zabiłem komputerowi 100 ludzi, a ręcznie straty u mnie 400 ludzi i zwycięstwo, a w tym czasie komp wtapia duże armie i nic nie zdobywa.
Chyba, że bawiłbym się w granie na samym autoamcie, ale jednak wtedy traci się sporo przyjemności z gry, choć na pewno jest trudniej i trzeba się dużo więcej nakombinować, żeby wygrywać ;)
To zrób jak napisalem zmniejsz rebelianckie garnizony o połowę. te jakie Ty zdobywasz zostaw pełne. Komp ma lepsze oddziały srebrne belki, bonus do sakiewki króla i musi mieć trudności w zdobywaniu rebelii. Zedytuj descr_strat robiac kopie oryginalu i spróbuj jak to wyjdzie w kampanii jak obetniesz garnizony rebelii, komp powinien szybciej zdobywac niezależne prowincje a Ty będziesz mógł grać w KO. Fakt to utrudni. i jak już zmienisz descr_strat to daj Mongolow w sakiewce króla 3 x tyle kasy co mają teraz albo 4 razy tyle to powitasz ich pod Krakowem grając Polską, ja ich powitałem. Pozdrawiam.
P.S. Generalnie mod jest super zbalansowany i wszelkie zmiany raczej go zepsuja niz ulepsza, ale też czasem robię eksperymenty różne z plikami i skryptami. :twisted:
HellVard
21-05-2011, 15:01
Odinstalowałem BC, jednak w folderze został mi folder settlements. Nie mogę go skasować, wyskakuje komunikat: Odmowa dostępu. Nie można odczytać pliku z dysku źródłowego :evil: Aha, nie wiem czy to ważne, ale u mnie plik instalacyjny nie wygląda jak hełm, to białe okienko z niebieskim paskiem u góry.
Uruchom kompa ponownie i wywal to co zostalo po deinstalacji BC. Jaką przegladarka to ściągaleś? Bo. ja IE a np. podobno Firefox poniżej 4.0 niekoniecznie dobrze ściąga. U mnie był hełm ale może nie musi go być. Napisalem jak było podczas mojej instalacji. Generalnie przed ponowną instalacją uruchom ponownie kompa zrób defragnmentacje dysku, ponownie uruchom kompa po defragmentacji i dopiero instaluj i nie instaluj na dysku systemowym jak to możliwe bo przy Win7 i Vista moga byc problemy. Pozdrawiam.
Jak okienko z paskiem to też git. Ja pod Win7 hełm miałem. i ponownie przeczytaj mój sposób instalacji ok? tylko part 1 odpalamy i reszta z automatu... i klucz to prawidłowa ścieżka instalacji. Powodzenia.
Piter, nie przejmuj się trudnością gry komputera, potem gdy Ci podejdą kilkoma pełnymi chorągiewkami z doświadczonymi jednostkami ( i tak co kilka/kilkanaście tur) będziesz marzył żeby komputer miał taką samą trudność gry jak Ty.
A ja jestem ciekawy jakim cudem komputer ma tak liczne rody, np. Rusi do tej pory zabiłem 20-30 generałów i dalej podchodzą^^.
Sory, że pod swoim postem, ale ważne. Mam 111 turę i podczas tury Sycylii gra mi się zawiesza, gdy biorę ctrl+alt+del, to jest napisane że brak odpowiedzi. Co zrobić :( ?
Sory, że pod swoim postem, ale ważne. Mam 111 turę i podczas tury Sycylii gra mi się zawiesza, gdy biorę ctrl+alt+del, to jest napisane że brak odpowiedzi. Co zrobić :( ?
To twardy reset pozostaje. Mnie zwykle ctrl+alt+del pomaga, ale mnie mod się bardzo rzadko zawiesza. Jak będziesz miał dalej ctd na tej turze to wgraj włoski plik historic_events.txt i historic_events.binoba z katalogu text oryginalnego i wgraj je do text moda nadpisujac. Przejdź tą turę i wgraj ponownie polskie. ale najpierw wgraj save normalnie rusz się jakims oddziałem i zapisz. Jak się wczyta to ok nie zamieniaj na włoskie pliki. Generałowie - komp i Ty możesz ich rekrutować od poziomu twierdzy z akademii wojskowej. Dlatego ma ich dużo. ja tez rekrutuje duzo generałów. :mrgreen:
HellVard
21-05-2011, 15:58
Aby dobrać się do pliku uruchamiającego po instalacji moda należy kliknąć 1 raz prawym przyciskiem na skrót do Medieval II potem na zakładkę właściwości potem na otwórz element docelowy.
Nie rozumiem dokładnie tego fragmentu. We właściwościach skrótu do medka (medka czy kingdoms?) nie ma czegoś takiego, jak "otwórz elemnt docelowy". No, ale Ty masz Win 7, a ja XP, to może być trochę inaczej. Rozmiary plików się zgadzają. Zainstalowałem moda w odpowiednim folderze, według Twoich instrukcji. I nie mam cholera pojęcia dlaczego, ale nadal nie działa :twisted: Grałem już w takie mody jak SS, TA i Thera i wszystko było ok, nie wiem czemu przy BC są problemy.
Kiedy wypakowuje za pomocą 7-Zip mam wrażenie że plik nie rozpakowuje się cały. Wypakowuje się tylko ikona na którą klikając wyświetla się okno z napisem po włosku "Ten plik zawiera nieprawidłowe dane"(Questo file contiene dati non validi). Kiedy wypakowuje za pomocą WinRARa jest jakiś błąd i pisze że plik jest uszkodzony. Co mam zrobić żeby zagrać?!
Kiedy wypakowuje za pomocą 7-Zip mam wrażenie że plik nie rozpakowuje się cały. Wypakowuje się tylko ikona na którą klikając wyświetla się okno z napisem po włosku "Ten plik zawiera nieprawidłowe dane"(Questo file contiene dati non validi). Kiedy wypakowuje za pomocą WinRARa jest jakiś błąd i pisze że plik jest uszkodzony. Co mam zrobić żeby zagrać?!
Ludzie tego sie nie wypakowuje żadnym programem, mod ma własny instalator. :mrgreen: I instalacja jest prosta i łatwa.
Żadne 7-zipy, Winrary i inne programy. Mod sie sam instaluje. Opis masz na poprzedniej stronie jak instalować i na pierwszej - obszerniejsza wersja. Wystarczy czytać opis i robic po koleji. Powidzenia. Napisz czy sie udało. 95% Ludzi sie udaje zainstalować. Miejmy nadzieje, że nie jestes wsród 5% pozostalych. :mrgreen:
P.S. Mody sie róznie instaluje, ja nim to zrobie szukam zawsze sensownego opisu sposobu instalacji. ;) Spokojnie. Krok po kroku.
HellVard
21-05-2011, 16:23
Jak to nie wypakowuje. Nawet w instrukcji na 1 stronie jest napisane, że PO ROZPAKOWANIU uruchamia się z exe.
Piter, nie przejmuj się trudnością gry komputera, potem gdy Ci podejdą kilkoma pełnymi chorągiewkami z doświadczonymi jednostkami ( i tak co kilka/kilkanaście tur) będziesz marzył żeby komputer miał taką samą trudność gry jak Ty.
A ja jestem ciekawy jakim cudem komputer ma tak liczne rody, np. Rusi do tej pory zabiłem 20-30 generałów i dalej podchodzą^^.
Gram w ten mod dłużej niż Ty, także nie mów, że dopiero zobacze ;)
To twardy reset pozostaje. Mnie zwykle ctrl+alt+del pomaga, ale mnie mod się bardzo rzadko zawiesza. Jak będziesz miał dalej ctd na tej turze to wgraj włoski plik historic_events.txt i historic_events.binoba z katalogu text oryginalnego i wgraj je do text moda nadpisujac. Przejdź tą turę i wgraj ponownie polskie. ale najpierw wgraj save normalnie rusz się jakims oddziałem i zapisz.
Zrobiłem tak, a nawet potem cały text podmieniłem, ale dalej na turze Sycylii zawiesza? Co mam zrobić?
Jak to nie wypakowuje. Nawet w instrukcji na 1 stronie jest napisane, że PO ROZPAKOWANIU uruchamia się z exe.
Wypakowuje się ale nie żadnym 7zipem tylko własnym instalatorem przygotowanym przez Twórców moda. Taki skrót myślowy to był. Ważne, że teraz przeczytałeś instrukcję instalacji i nie robisz eksperymentów z programami do rozpakowywania a instalujesz jak Bóg przykazał. :P Najważniejsze by Ci sie udało. 8-)
inaczej klikasz na part1 dwa razy i on sie wypakowuje sam przekształcając się po kilkunastu lub kilkudziesięciu sekundach w plik exe. I tym plikiem dalej instalujesz. :D
To twardy reset pozostaje. Mnie zwykle ctrl+alt+del pomaga, ale mnie mod się bardzo rzadko zawiesza. Jak będziesz miał dalej ctd na tej turze to wgraj włoski plik historic_events.txt i historic_events.binoba z katalogu text oryginalnego i wgraj je do text moda nadpisujac. Przejdź tą turę i wgraj ponownie polskie. ale najpierw wgraj save normalnie rusz się jakims oddziałem i zapisz.
Zrobiłem tak, a nawet potem cały text podmieniłem, ale dalej na turze Sycylii zawiesza? Co mam zrobić?
Zmieniles text na włoski? To po zmianie zapisz grę na włoskim text. Wyjdź na moment i wczytaj zapis. Jak wywala na Sycylii z zapisem zrobionym na włoskim katalogu text to ten konkretny save się uszkodzil. Rzadko ale niekiedy tak bywa. Ja robie i szybki zapis co turę i i osobny zapis np. Polska jak Nią gram by mieć do czego wrocic jakby save się zrypał. Daj znać czy pomoglo i odpaliłeś na włoskim text.
HellVard
21-05-2011, 17:29
Jakim instalatorem? Mam 3 pliki typu archiwum winrara. Niby jak mam inaczej to otworzyć? Zresztą co za różnica, wszystko niby się zainstalowało, pliki są kompletne, więc powinno działać.
Uff, wszystko znowu działa jak powinno, dzięki.:)
Jakim instalatorem? Mam 3 pliki typu archiwum winrara. Niby jak mam inaczej to otworzyć? Zresztą co za różnica, wszystko niby się zainstalowało, pliki są kompletne, więc powinno działać.
Trzy części Bellum wstaw do jednego katalogu. Kliknij raz na part I daj komendę wypakuj tutaj poczekaj, aż sie wypakuje po wypakowaniu klknij 2 razty na wypakowany part 1 tym razem to program exe. wypakowany part 1 jest INSTALATOREM on sam wszystko robi jak 2 razy na niego klikniesz i mu wskażesz ścieżkę właściwą zgodnie z instrukcjami instalacji i tym gdzie masz Medka. Instalator to wypakowany part 1 - Aplikacja (program z rozszerzeniem exe czyli uruchomieniowy.) ;)
Uff, wszystko znowu działa jak powinno, dzięki.:)
Git to wgraj sobie text ze spolszczeniem do obejścia ew. błędu z wczytywaniem wystarczy zamiana historic events.txt + historic_events.bin na włoski a potem przywracamy polkie pliki ;) . Pozdrawiam.
HellVard
21-05-2011, 20:39
Tia, to ja już wiem, właśnie tak robię. Problem w tym, że instalowałem to już 3 razy i dalej to samo :!: :evil:
Tia, to ja już wiem, właśnie tak robię. Problem w tym, że instalowałem to już 3 razy i dalej to samo :!: :evil:
A po instalacji zrobiłeś skrót do pliku bat i wkleiłeś na pulpit i z niego odpalasz? Poniżej dla pewności ponownie sposób dostania się do bat
Wejdź do folderu mods, następnie do folderu BellumCrucis6 tam znajdź plik o nazwie bellum crucis - plik wsadowy (takie zębate koła ma) - data jego utworzenia to 2010-06-16 to PLIK BAT - uruchomieniowy. Utwórz do niego skrót. Wytnij ten utworzony skrót i wklej na pulpit. Włóż płytę z Kingdoms do napędu i odpal Bellum z tego skrótu co niedawno zrobieś i wkleiłes na pulpit.
Jak tak to zrobiłes nie kumam o co biega. :?
HellVard
21-05-2011, 21:10
Eh, to też już zrobiłem :( Klikam ten skrót, po chwili pojawia mi się obraz z tymi duńskimi rycerzami, a potem to http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... ubwdh.png/ (http://imageshack.us/photo/my-images/196/beztytuubwdh.png/)
Moda instaluję na czystego kingdomsa 1,5 instalowałem go wczoraj.
HellVard
21-05-2011, 21:36
Ściągałem przez Google Chrome. Każdy plik ma taki rozmiar, jak u Ciebie. Kingdoms na pewno działa, grałem wczoraj trochę w Kampanię Britania. Mam XP, BC zajmuje u mnie jakieś 4,91 Gb.
U mnie zajmuje 4.99 gb na dysku mam Win7 u Kolegi z XP zajmuje 4.96 gb na dysku a rozmiar ma 4.91 GB ... Chyba musisz ściągnąć moda ponownie, no nie wiem.
Edit niedziela: Spróbuj na czas instalacji na moment wyłaczyć ochronę Antywirusa to czasem pomaga. Pozdrawiam.
HellVard
22-05-2011, 15:17
Heh, ale jaja... Po raz czwarty wywaliłem BC, niczego ponownie nie ściągałem, po prostu zainstalowałem BC jeszcze raz, identycznie jak poprzednio I DZIAŁA :!: :D :lol: No nie mogę, niezbadane są wyroki losu...
Heh, ale jaja... Po raz czwarty wywaliłem BC, niczego ponownie nie ściągałem, po prostu zainstalowałem BC jeszcze raz, identycznie jak poprzednio I DZIAŁA :!: :D :lol: No nie mogę, niezbadane są wyroki losu...
Super. Sporo zdrowia mnie kosztowało prowadzenie Cię prze proces instalacji. :P ważne, ze sie udało. Powodzenia w rozgrywce.
HellVard
22-05-2011, 15:39
Ściągnąłem również spolszczenie, no ale niestety jeszcze nie wszystko jest przetłumaczone. Czym różnią się poszczególne kampanie? I jakbyś ocenił stopień trudności BC w porównaniu do czystego Medievala?
W którym z descr_strat zmienić sakiewkę Mongołów? Bo mam ich 5 w całym BC? W tej kampanii co gram teraz?
Ściągnąłem również spolszczenie, no ale niestety jeszcze nie wszystko jest przetłumaczone. Czym różnią się poszczególne kampanie? I jakbyś ocenił stopień trudności BC w porównaniu do czystego Medievala?
W porównaniu do czystego? W porównaniu do Bellum, to w czystym praktycznie nie ma stopnia trudności :lol: Sam się przekonasz :) Zależy też którą nacją, jak grałem np. Wenecją to było dużo łatwiej niż Polską.
Tak nie wszystko jest przetłumaczone, brakuje z 5% (braki zostaną nadrobione i będą drobne poprawki ale za jakiś czas dopiero). Dużo wolnego czasu kilku Osób było trzeba aby powstalo takie spolszczenie jak jest obecnie. Ciesz się z tego co jest bo wcześniej bylo po włosku :P . Przeczytaj po pierwsze angielską instrukcję do Bellum Crucis 6.1 - link na pierwszej stronie, po drugie cały niniejszy temat o Bellum. Dowiesz się wielu rzeczy przydatnych w rozgrywce, dopiero jak czegoś tam nie ma to pytaj :mrgreen: . Ja grałem po włosku nie znając tego języka i nikt mi nie pomagał ;) . W temacie wyczytasz wiele kwestii ważnych na początku rozgrywki, naprawdę warto to przejrzeć. Pozdrawiam. W kampaniach pełnych jest o wiele trudniej niż w Medku, nim zaczniesz poczytaj o modzie i w instrukcji angielskiej i w temacie.
W którym z descr_strat zmienić sakiewkę Mongołów? Bo mam ich 5 w całym BC? W tej kampanii co gram teraz?
Data/world/maps/campaign/custom i jedna z 4-ech kampanii ta w która zagrasz następnym razem. Zmień Mongolom sakiewkę x4 albo x5 a zaorają pół mapy albo lepiej. To nie dziala na save. Trzeba zagrać nową kampanię. I po zmianie stra usuń map.rwm z kampanii w ktorej modyfikowaleś sakiewkę. Pozdrawiam. A jak tam Duńczycy Cię napdali czy mialeś fart?
Data/world/maps/camapign/custom i jedna z 4-ech kampanii ta w która zagrasz nastepnym razem. Zmien Mongolom sakiewkę x4 albo x5 a zaoraja pól mapy albo lepiej. To nie dziala na save. Trzeba zagrac nowa kampanię. I po zmianie stra usuń map.rwm z kampanii w ktorej modyfikowales sakiewke. pozdrawiam. A jak tam Duńczycy Cie napdali czy mialeś fart?
Gdzie mnie mieli napaść, jak teraz Francuzów koszą, a ze mną mają sojusz :P. Ale zaczynając od początku to po zdobyciu tego Landkrisse (coś takiego) to już szybko z Nowogrodem sobie poradziłem, zajmując mu Psków i Nowogrod, komputer pomyślał i przyjął zawieszenie broni, teraz mają 3 prowincje, ale cicho siedzą być może dlatego, że w Nowogrodzie stoi moja pełna armia. Potem postanowiłem zdobyć Pułtusk, żeby wyznaczyć jako tako linie frontu z Ruskimi bo dalej już mi się nie chcę iść, w Turowie i Pułtusku siedzą po 3/4 chorągiewki i może dlatego też Ruscy się uspokoili, chociaż nadal mam z nimi wojne, to już mnie nie atakują (mają teraz inne zmartwienia tzn. Kipczakowie i Mongołowie - chociaż Ci wleką się niemiłosiernie i jeszcze nic nie robią). W tym czasie Bizancjum zaatakowało mój Halicz, który ledwo obroniłem (te gwardie Basileusa i Warusa, oraz łucznicy Trapezunccy są wyj*bani). No, ale udało mi się obronić, jednak nie podobała mi się wizja bronienia przed nimi w mieście, więc zmobilizowałem trochę armii i poszedłem na Iovaski Torg (czy coś takiego, chodzi o ten zamek), który po dwóch oblężeniach udało mi się zdobyć i teraz tam siedzę całą armią i tylko mnie oblegają :P). W końcu moja gospodarka nabrała tempa i zarabiam kupę kasy (około 20-30k na czysto, a w każdym mieście i zamku mi się cały czas coś buduje). Zaczynam się trochę nudzić, ale jakoś nie widzę sensu dalszych podbojów (chociaż może niedługo podbije do końca Nowogrod).
Co do reszty świata to sytuacja kształtuje się tak jak wspomniałem na początku. Niemcy którym zostały 4 prowincje dzielnie i cierpliwie się bronili co przyniosło efekty gdyż Dania która musiała uznać, że wojna ze mną będzie zbyt ciężka, ruszyła na Francję i już zdobyła ich trzy prowincje, a Niemcy którzy zostali odciążeni odbili Strasburg z rąk Sycylijczyków i ruszyli bić Francję, zdobyli już jakiś tam zamek. Anglia i Szkocja ciągle nic nie robią, żadnych wojen, zupełne nic :(. Kipczakowie zostali wasalami Bizancjum i leją Ruskich którzy zajęli im kilka prowincji, a Bizancjum leje mnie :P. Krzyżacy zostali pokonani przez Syrie i Egipt, które walczą także między sobą, a Gruzja ciągle bije się z Seldżukami bez większych efektów.
Ogólnie ciekawie masz. Tylko nie Pułtusk a Połock i nie Krzyżacy a Krzyżowcy, reszta ujdzie ;) . Pozdrawiam. Mongołowie się rozkręcą, ale aby byli naprawde groźni najlepiej zwiekszyć im sakiewkę króla x 4 lub x 5. Powodzenia.
Mam problem, zainstalowałem BC, ale nie mogę go uruchomić. Klikam na BellumCrisis6 plik wsadowy MS-DOS. (chyba tym się to uruchamia, prawda? ) Po chwili pokazuje mi się ten standardowy obraz z Medka i wyskakuje błąd. Tzn. po prostu okienko z wykrzyknikiem, daję ok i się wyłącza. Co mam z tym zrobić? Instalować od nowa? :roll:
A dobrze zainstalowaleś ? W mods musisz mieć BellumCrucis6, masz? Ja mam np. jak nie masz znaczy źle podałeś scieżkę instalacji. Na pierwszej stronie jest opis instalacji. na kilku ostatnich też. Oto on ponownie:
Podaję ile mają u mnie części Bellum, jak masz mniej znaczy źle się coś ściągnęło:
Bellum Crucis 6.1 part 1 - 716 800 kb
Bellum Crucis 6.1 part 2 - 716 800 kb
Bellum Crucis 6.1 part 3 - 485 690 kb
Instalacja:
Ja zrobiłem tak. 3 pliki z modem wrzuciłem do jednego katalogu - Wypakuj tylko part1 !!!!!! i nic więcej - po wypakowaniu part 1 będzie miał końcówkę .exe i będzie wyglądał jak hełm rycerski - 2 razy kliknij na niego poczekaj trochę aż instalator się uruchomi; potem klikaj avanti, zaakceptuj umowę - aż dojdziesz do ścieżki do Medka. Zmień ją bo instalator podaje domyślną lokalizację np. ja mam: D:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\ mods\BellumCrucis6 i jeszcze raz avanti i mod się zainstaluje sam :P . Nie trzeba osobno rozpakowywać każdej części !!!! Instalator z part1 sam to zrobi za Nas. Po prawidłowej instalacji mod ma około 5 GB. Aby dobrać się do pliku uruchamiającego po instalacji moda należy kliknąć 1 raz prawym przyciskiem na skrót do Medieval II potem na zakładkę właściwości potem na otwórz element docelowy. Potem wejdź do folderu mods, następnie do folderu BellumCrucis6 tam znajdź plik o nazwie bellum crucis - plik wsadowy (takie zębate koła ma) - data jego utworzenia to 2010-06-16 to PLIK BAT - uruchomieniowy. Utwórz do niego skrót. Wytnij ten utworzony skrót i wklej na pulpit. Włóż płytę z Kingdoms do napędu i odpal Bellum z tego skrótu co niedawno zrobieś i wkleiłes na pulpit. (Do skrótu dodaj sobie ikonkę hełmu jest tam gdzie plik bat. Dodawanie ikonki nie jest konieczne ale jak ją dodasz to skrót ładnie wygląda :mrgreen: ). I musi działać ;) . Bo po prawidłowej instalacji Wszystkim działa. Poczytaj też opis instalacji od Eutychesa na stronie nr 1 pod tym linkiem viewtopic.php?f=30&t=7414 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=7414) - ale to wersja skrócona jest. :twisted: Ja mam Bellum Crucis 6.1 pod Win7. Pozdrawiam i daj znać czy zainstalowaleś.
P.S. Ten ekran czarny to chwilę może być przy pierwszym uruchomieniu. Daj znać czy odpaliłeś. Oby.
Ale jak zmienię tą sakiewkę, to dopiero będzie działać przy nowej kampanii, tak? A czy gdybym teraz zmienił i zaczął nową kampanie to mógłbym nadal bez przeszkód Polską grać (zakładając, że będę jednocześnie w obie grać)?
Ale jak zmienię tą sakiewkę, to dopiero będzie działać przy nowej kampanii, tak? A czy gdybym teraz zmienił i zaczął nową kampanie to mógłbym nadal bez przeszkód Polską grać (zakładając, że będę jednocześnie w obie grać)?
Ale kombinujesz :lol: . Na aktualnym save zmiana sakiewki dla Mongołów nic nie da, już raz Ci to pisałem. Zmiana zadziała tylko od nowej kampanii i usuń plik map.rwm po zmianie descr_strat. Patrz w jakiej kampanii zmieniasz..., byś zmienił w tej w jaką zagrasz nową kampanię, bo jest ich 5 licząc hot-seat. Będziesz mógł grać w obie kampanie na aktualnej dalej i na nowej ze zmienioną sakiewką dl Mongolów (x5 proponuję) emocje gwarantowane.
Ale kombinujesz :lol: . Na aktualnym save zmiana sakiewki dla Mongołów nic nie da, już raz Ci to pisałem. Zmiana zadziała tylko od nowej kampanii i usuń plik map.rwm po zmianie descr_strat. Patrz w jakiej kampanii zmieniasz..., bys zmienił w tej w jaka zgarsz nową kampanię, bo jest ich 5 licząc hot-seat. Będziesz mógł grać w obie kampanie na aktualnej dalej i na nowej ze zmienioną sakiewką dl Mongolów (x5 proponuję) emocje gwarantowane.
No właśnie o to mi chodziło, bo się bałem, że będzie nie kompatybilne z obecną kampanią :P
Witam. Na TWC wyczytałem, że Bellum Crucis 6.2 nieco się jednak opóźni... Widocznie testy sie im przedłużyły i mają jakiś nie przewidziany problem (6.2 miał być już miesiąc temu...). No wygląda mi jednak, że to raczej będzie całkowicie nowa wersja do pobrania a nie duży patch do 6.1 na co liczyłem i na co dalej liczę (ale już bez większych nadziei na to, że 6.2 to patch będzie). Nic pozostaje grać w spolszczone Bellum Crucis 6.1 i spokojnie czekać na ruch Włochów w sprawie 6.2. (Wszelkie kwestie techniczne - związane z instalacją proszę poruszać w tym temacie oto link: viewtopic.php?f=30&t=8511 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=8511) ).
P.S. Ktoś może by się wypowidział na temat moda Bellum Crucis 6.1 i rozgrywki w niego ;) ? Pozdrawiam.
W której turze lub w którym roku pojawiają się mongołowie. ?
W której turze lub w którym roku pojawiają się mongołowie. ?
Tak po 1212 roku powinni już być. Zwykle sie trochę czają ale jak ruszą to ostro jest zazwyczaj. Pozdrawiam.
jepetto1
23-05-2011, 19:35
Witam, nie miałem ostatnio czasu uczestniczyć w dyskusji ale przeglądałem temat. Chciałbym prosić Szanownego Eutychesa lub kogoś kto ma chwilkę, o edycje pierwszego posta, i posłanie linków do instalek bo widzę że wiele się zmieniło. Temat jest mało przejrzysty, te wszystkie pliki od AI, spolszczeń (?) itp nie wiadomo co instalować po czym itd, więc jeśli ktoś byłby łaskaw wyłożyć to na tacy, byłbym wdzięczny.
Witam, nie miałem ostatnio czasu uczestniczyć w dyskusji ale przeglądałem temat. Chciałbym prosić Szanownego Eutychesa lub kogoś kto ma chwilkę, o edycje pierwszego posta, i posłanie linków do instalek bo widzę że wiele się zmieniło. Temat jest mało przejrzysty, te wszystkie pliki od AI, spolszczeń (?) itp nie wiadomo co instalować po czym itd, więc jeśli ktoś byłby łaskaw wyłożyć to na tacy, byłbym wdzięczny.
Link do moda w 3 cześciach pobierasz każdą po koleji z megaupload - jak masz 3 to instalujesz . Potem Hotfix nr 1 potem spolszczenie. Instalacja opis na pierwszej stronie i tu viewtopic.php?f=30&t=8520 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=8520)
No to beton ja mam 1274 rok i nie ma u mnie Mongołów. Ktoś miał kiedyś taką anomalie ?
No to beton ja mam 1274 rok i nie ma u mnie Mongołów. Ktoś miał kiedyś taką anomalie ?
Wow to szok. W różnych kampaniach zawsze byli....... Oczywiście używasz chwilowo toggle_fow jako polecenia z konsoli wcelu poszukania śladu Mongołów, ale jak nie było komunikatu o ich nadejściu i nie ma ich w liscie frakcji u góry to w szoku jestem. Wtedy to już III-cia fala najazdu wymiata, W jaką grasz kampanię? I nie zmieniałeś nic sam w campaign_scriptach? Mongołowie są w każdej kampanii. :P Nie kumam o co biega. Mongołów zawsze miałem czy grając po włosku czy teraz na spolszczeniu też są.
miałem komunikat że nadchodzą, czy zostali rozbici w pierwszej fali ?
miałem komunikat że nadchodzą, czy zostali rozbici w pierwszej fali ?
Kim grasz Arktos? Jak np. Polską to jak nie masz włączonego podglądu mapy czyli toggle_fow w konsoli to możesz ich nie zobaczyć bo oni uderzają na Kumanów i Ruś oraz na Gruzję, czasem idą na Bagdad i mogą tam szaleć. Wg mnie fale są niezależne od siebie a wybicie pierwszej fali mało jest prawdopodobne mają masę armii w pierwszej inwazji z 12 chyba. Albo włącz tyldą ` konsole i wpisz toggle_fow odsłoni Ci sie mapa, albo wyslij ze dwóch szpiegów na wschód w rejon Sarkel i Gruzji. Jak ich godło jest podczas ruchu frakcji kompa to są. Pozdrawiam.
P.S. III-cia fala pojawia się zwykle w na wschód o Nowogrodu, albo już są albo niedługo nadejdą.
PS. II - ponizej link do filmiku jaki zrobił K A M 2150 - prezentacja jednostek Bizancjum w Bellum Crucis 6.1 - polecam tym co nie oglądali, by obejrzeli super robota oto link http://www.youtube.com/watch?v=HdRkv9txrbM
Mam pytanie związane z ew. problemami technicznymi - teraz chodzi mi o spolszczenie do Bellum Crucis 6.1, sporadycznie może dochodzić do crashy na turze buntowników, ja takie ctd mialem 1 raz około 1275 roku po 250 turach na oko. Dzięki Dunkelowi wiem, że to niedokoćczony w spolszczeniu plik od cech postaci powoduje raczej te rzadkie ctd w Bellum. By się upewnić potrzebuje informacji, czy u Innych są takie ctd na turze buntowników? albo inne? Prosiłbym o kontakt albo tu w temacie albo na PW. Zależy mi aby mu Ktoś ew. mający takie ctd przy przewijaniu tury, przysłał mi swój save albo na maila co uzgodnimy na PW, albo na spedyshare - co pozwoli rozwiązać ten problem - jest on raczej rozwiązany już, ale by sie upewnić na 100% muszę mieć save od kogoś komu wywaliło by na tym konkretnym save sprawdzić u siebie czy poprawka jaką zrobiliśmy działa. :mrgreen: Prosze o informacje w tej sprawie. Dzięki. POMOŻECIE? :mrgreen:
P.S. Za jakiś czas będzie ostateczne spolszczenie z obecnego stanu 95% na 100%. Może być, że ctd nie występują w ogóle :P , ale jakby się sporadycznie zdarzały to jak pisałem save mile widziany. ;)
Mefisto7
25-05-2011, 18:08
Mimo, że mod bardzo cenię i (oprócz WWMWE w KO) jest dla mnie najlepszy, to ponarzekam na AI - i strategiczne(ruchy i dyplomacja) i taktyczne.
Grając teraz Suzdalem, przeszedłem jakieś 30 tur. pare tur wcześniej zacząłem wojnę z Kipczakami. I od początku wojny jedyne co umieli zrobić to plątać się po terytoriach. Dużą armią podeszli do dopiero co straconego miasta, które mogliby odbić, bo byłem za daleko i nie oblegli go. Siedzą w swojej stolicy i nic nie robią, a mogliby zaatakować mi Riazań i nic bym nie zrobił. Dodatkowo dochodzi sprawa dyplomacji - Gdy proponowałem, mając ogromną przewagę, pokojowe oddanie miasta przeze mnie obleganego, komputer oczywiście odmówił, no i miasto i tak zdobyłem. Jeszcze bym zrozumiał opór, jeśliby miał jakiś argument w ręku, ale on nic nie robi.
To co opisałem zaprzecza temu, co się o BC mówi - jako o modzie, w którym ruchy strategiczne są bardzo dobre. :P
Taki Novogród, po 30 turach wciąż nie zdobył Rygi, ani terenu Finlandii.
Dodatkowo dochodzi sprawa taktyki. Otóż najbardziej rażą ruchy swoich wojsk, w oblężeniu. Jednostki często nagle stają pod murami lub na nich jak kołki i muszę rezygnować z komend ataku czy ruchu zmieniając je. Często zamiast wchodzić po swoich drabinach, włażą po drabinach wchodzących obok kolesi. W przypadku łuczników, postacie ich w środku miasta i przy bramie często mają kręciołka i nie wiedzą co ze sobą zrobić.
Samo AI komputera zwykle jest dobre, ale zdarzają się babole, jak w przypadku bitwy mojej jednej armii Jerozolimy z dwoma Fatymidzkimi. Jedna czekała, aż wybiję drugą, zamiast współpracować.
Druga sprawa, to odbyła się pół godzinki temu. Otóż spotkanego francuskiego generała (właśnie - co on robi przy Turovie? :| ) zaatakowałem innym generałem.
http://img810.imageshack.us/img810/6910/med2l.jpg
Z punktu A przeszedłem w obecną pozycję, a Francuzi nawet się nie odwrócili, nie mówiąc o spróbowaniu wcześniejszego ataku z górki. Mogłem spokojnie wrąbać się w nich z szarżą. I tak wygrałem, nie mając normalnie na to szans, gdyż ten drugi generał był elitarny.
Jeszcze jedno: To normalne, że ruscy nie mają księżniczek, a muzułmanie tak? Córki dorastając nie zmieniają się w nie tylko pozostają magnesem na i tak za dużo się pojawiających generałów.
Może te wszystkie przywary związane są z tym spolszczeniem? Cholera wie...
Fakt bitewne nie jest rewelacyjne lepsze niż w podstawce ale Napoleon to to nie jest. Dlatego ja teraz gram na nowym Ai bitewnym Germanicu5 z 20.05.2011 i jestem bardzo zadowolony jak na razie. A komp się rozkreca stopniowo zaraz po 30 turze się nie rzuca do gardła gracza :P .
P.S. testowałem w Bellum Crucis 6.1 z 7 rodzajów AI strategicznego ostatecznie, żadne nie bylo tak dobre jak to oryginalne z bellum, tylko ja ocen dokonywałem po 100 turach nie po 30. Jak znajdziesz lepsze to bardzo chetnie je sprawdzę. Noe twierdze, że jest idealne to komp. Ale jest bardzo dobre. Co do bitewnego zmien sobie, ale musisz zagrac nowa kampanię. Pozdrawiam. co do francuskiego generala to wracał z krucjaty, komp tak robi czasem zostawia armie po krucjacie i puszcza samego generala a armia idzie osobno. :mrgreen:
P.S. II na serio jak Ktoś w jakimś modzie ma super AI strategiczne to proszę sie pochwalić chętnie je sprawdzę, to jeden plik. jak będzie lepsze niz to w Bellum to bedę na nim grał i podziękuję z całego serca :P
Mefisto7
25-05-2011, 18:58
Ha, ale dyplomacji nie usprawiedliwiłeś :P Czyli coś zgrzyta!
A właśnie, sprawa krucjaty: Jak wybuchła krucjata na Kordobę, to po dwóch turach nagle została ona zdobyta... i to nie przez Hiszpanów, Portugalczyków, czy Aragończyków, a przez...Polaków! W dwie tury doleźli do Kordoby?! Czy zasięg krucjaty jest taki makabryczny?
Ha, ale dyplomacji nie usprawiedliwiłeś :P Czyli coś zgrzyta!
A właśnie, sprawa krucjaty: Jak wybuchła krucjata na Kordobę, to po dwóch turach nagle została ona zdobyta... i to nie przez Hiszpanów, Portugalczyków, czy Aragończyków, a przez...Polaków! W dwie tury doleźli do Kordoby?! Czy zasięg krucjaty jest taki makabryczny?
Bo dyplomacja jest zajebista. :mrgreen: Zasięg na krucjacie jest ogromny zrobili x 8. Kolego to nie KO, nie Ludzie. Komp wolno podbija ma dużo kasy rozbudowuje się, uderza jak jest gotowy, pograsz w KO na Bellum to zęby połamiesz na automatycznych szturmach, to zrozumiesz czemu komp wolno rebelie podbija. Zasieg krucjaty jest makabryczny ja tego nie zmieniam bo mi sie nie chce. napisałem w temacie o bellum jak i gdzie to zmienić. powtarzam, zrób lepsze Ai albo daj namiary na istniejące to Ci naprawde podziękuje. jak pisalem sprawdziłem z 7 rodzajów i żadne lepsze nie było. jak takie znajde znaczy lepsze to dam znać. spolszcenie nie ma wpływu na księzniczki i inne takie ale nikt Ci nie zabrania grać po wlosku, katalog text można zmienic w trakcie kampanii. Pozdrawiam. w kampaniach pelnych księzniczki sie rekrutuje w stolicy w specjalnym budynku w dużym mieście - przynajmniej w wiekszosci frakcji.
Kipczakowie rzeczywiście różne dziwne ruchy potrafią robić, plątają się ale nie zdobywają. Z drugiej strony mają takie słabe jednostki piechoty na początku, że mając średniej ilości garnizon mogą go zdobyć co najwyżej głodem, jeżeli bronimy się ręcznie, ale inne nacje zachowują się chyba bardziej agresywnie, bo kiedy walczyłem z Węgrami to wyglądało to zupełnie inaczej i mi nawet Kraków zajęli przejściowo, bo cała moja armia walczyła z Nowogrodem i Kipaczkami.
Co do podboju buntowników to sam pisałem, spróbuj sobie podbijać z automatu, patrzyłem jak kompa gra pierwsze 20 tur z toggle fow i jest naprawdę bardzo agresywny, ale jeżeli atakujesz buntowników z 800 osobową armią, to zabijasz 100, a tracisz 700. Nie wiem czy to ktoś potrafi, ale jeżeli komp oblegał by osady po 2 tury i budował więcej machin, to mógłby zdobywać szybciej osady (wiem, bo sam bawiłem się w granie Wenecją tylko na autoamacie). Tak komp bardzo dużo traci na starcie, a my jesteśmy do przodu, bo to co komp atakuje po 5 razy my bierzemy na raz, jak już mamy podbijać kompa to nie jest tak łatwo ;) Choć da się wygrywać :)
Mefisto7
25-05-2011, 19:20
Nie no ja wiem, że automat jest baaardzo hard tutaj i już symulowałem w KO 10 tur, rzeczywiście łamiąc sobie kły na tych garnizonach.
Ja sobie zdaję sprawę, że to komp Aravenie :) Tylko zachowuje się on tak jak i w podstawce i na innych modach. Nie widzę w jego AI nic szczególnego.
Dobra, dobra, ja tu na spolszczenie nie wybrzydzam, tylko hipotetyzuję, co może być problemem w tych taktycznych bugach, kiedy nasi żołnierze, a czasem wrogowie (jak widać u Francuza) zachowują się wręcz jak debile. Tu nie chodzi nawet, że nie jest Napoleonem, tylko jakieś bugi w ogóle uniemożliwiają komputerowi trzeźwe myślenie. ;)
Jak taka dyplomacja zajebista, to czemu Kipczak odpowiadał tak jak odpowiadał? hę? :) Przecież zgodzenie się, byłoby korzystniejsze. Później proponowałem nawet zamianę i nic z tego. Jeżeli coś się ima prowincji to są uparci jak osły. Ciekaw jestem, czy jak zostanie mu jedna prowincja, to dalej będzie uparty jak takie nacje innych modów. :P
A zasięg krucjaty w takim razie koszmarny. O czym Ci Włosi myśleli robiąc taki... :lol:
PS: A moje jednostki ruskie przy Kipczakach wypadają równo. Większość moich to ta milicja miejska w końcu. ;)
Mefisto oceniaj AI po minimum 100 turach nie po 30, jesteście naprawdę wyrywni po tych kampaniach w KO dla WAS Weteranów KO 60 tur to rekord w KO, tu po 60 turach komp się zaczyna rozgrzewać - to Single inna bajka :twisted: . Czasem jak dowódca obrońców ma cechy odpowiednie to ni cholery sie nie podda, trafiles na desperata. W większości się poddają jak nie mają szans (skrypt negocjacji z załogą w kampaniach pełnych). Szybki ruch ma zalety krucjaty i jihady szybko się kończą i nie zakłócają tak bardzo równowagi gry - dlatego je zostawilem.
rady - Zmień AI bitewne np. na to Germanicu5 i zacznij nową kampanię. Mongoly Ci dokopią - siły zbieraj. :P Jak będziesz minimum 3 razy silniejszy od frakcji z jaką walczysz to będą bardziej skłonni do negocjacji i ustępstw. Na swoje ojczyste prowincje frakcje AI nie chcą się raczej zamieniać 8-) . Jeszcze co do dyplomacji jak masz kiepską reputację, to możesz mieć problemy z wynegocjowaniem czegokolwiek - w Bellum reputacja jest ukryta - komp na spolszczeniu podaję nam cały czas taką samą, niewazne jak postępujemy a to nieprawda. Trzeba paktów dotrzymywać, jeńców i mist nie wyrzynac to i dyplomacja jest skuteczna. :P
P.S. Jak grałem początkowo (styczeń) na podglądzie i patrzyłem co AI wyprawia i jakich manewrów na mapie strategicznej dokonuje to do dziś mam wielkie uznanie dla Włochów, że takie coś wykombinowali z SI....
Zachowanie AI w kampaniach Bellum Crucis 6.1:
1 - 30 tura pasywne - jak nie zaatakujemy AI frakcji kompa też nas nie zaatakuje - pakt o nieagresji - decyzja Autorów moda
31- do 50-60 - możliwość ataku AI kompa, ale nadal dość pasywny (rozwija się wewnętrznie i zdobywa rebelianckie prowincje).
60 tura i wyżej - komp zaczyna ostro pogrywać zwykle i staje sie agresywny i wobec innych nacji kompa i gracza.
Są zmiany zależnie od poziomu trudności ale mniej więcej tak to wygląda.
Komp wolno podbija rebelię - bo załogi rebelii są silne i mają dobre i doświadczone jednostki i niekiedy niezłych wodzów, a automatyczne rozstrzyganie bitew raczej powoduje duże straty atakujących. To jest wg mnie jakoś zaskryptowane bo atakując rebelię komp zwykle uderza już w II-ej turze jak zbuduje machiny, natomiast potem jak walczy z Ludzkim graczem, często czeka kilka tur, osłabia załogę i atakuje jak ma dużo machin. Nie jest to żelazna reguła ale tak to wygląda z moich obserwacji.
To wszystko jest przemyślane gracz może sie nieco rozwinąć by przygotować się na wojnę z kompem, na początku mamy mało kasy i nie za silne armie. Generalnie gra toczy sie od 1155 roku do 1453 - mamy 2 tury na rok czyli 596 tur do końca gry, komp nie musi się spieszyć i wcale tego nie robi jak napisałem wyżej, brutalnie i ostro pogrywa od 50 tury wzwyż. Można sobie kupić nieco więcej czasu dzięki dyplomacji.
AI bitewne, to zależnie od bitwy są takie gdzie nieźle kombinuje, są takie gdzie popełnia dużo błędów. Jak pisałem teraz gram na AI bitewnym Germanicu5 z 20.05.2011, gram na nim też w inne mody - jest bardzo dobre wg mnie, przegrałem kilka bitew w polu przy porównywalnych siłach, komp świetnie manewruje konnicą i jednostkami strzeleckimi. Generalnie polecam.
Tak to wygląda z moich praktycznych doświadczeń z rozgrywki w Bellum Crucis 6.1 pozdrawiam.
do tej pory raczej grałem w BC w poszukiwaniu błędów czy sprawdzania czy działa to, co chcę. Teraz się przyglądam uważniej i kurde niedobrze...
właczyłem kampanie full jak to hardkorowiec vh/vh i powiem Wam, że chyba nie dam rady, przede wszystkim kasowo :D:D
kody na kasę działają? :lol:
gra bym powiedział jest taka jak chciałem - grzecznie uczy pokory marzycieli podbojów Aleksandra, tu nie ma Arcade, tylko szachy, krok po kroku, do BC trzeba wyrobić sobie nową taktykę, handel, dyplomacja i reputacja to podstawa, walniesz niżej reputację i już nie ma o co grać, bo AI gadać potem z takim nie chce :D
ja oczywiście powziąłem sobie parę celów:
przede wszystkim przejąć pokojowo państwo z którym jestem związany mariażem
a wszelkie próby zabójstw nie dość, że trudne to obniża reputację. Wypośrodkowane to jest niemal tak, że nie wiem czy dojdę Polską np. do Włoch, nie mówiąc już o np. dzisiejszej Tunezji. Oczywiście są krucjaty, ale chodzi mi o ciągłość prowincji.
I mam na koniec pytanie? Nie da się zamieniać zamki na miasta?
Cholera nie mogę tego znaleźć to była moja taktyka. Miasta oczywiście dają kasę, zamków jest więcej niż w podstawce czy WWE, ale na co mi ich aż tyle...
do tej pory raczej grałem w BC w poszukiwaniu błędów czy sprawdzania czy działa to, co chcę. Teraz się przyglądam uważniej i kurde niedobrze...
właczyłem kampanie full jak to hardkorowiec vh/vh i powiem Wam, że chyba nie dam rady, przede wszystkim kasowo :D:D
kody na kasę działają? :lol:
gra bym powiedział jest taka jak chciałem - grzecznie uczy pokory marzycieli podbojów Aleksandra, tu nie ma Arcade, tylko szachy, krok po kroku, do BC trzeba wyrobić sobie nową taktykę, handel, dyplomacja i reputacja to podstawa, walniesz niżej reputację i już nie ma o co grać, bo AI gadać potem z takim nie chce :D
ja oczywiście powziąłem sobie parę celów:
przede wszystkim przejąć pokojowo państwo z którym jestem związany mariażem
a wszelkie próby zabójstw nie dość, że trudne to obniża reputację. Wypośrodkowane to jest niemal tak, że nie wiem czy dojdę Polską np. do Włoch, nie mówiąc już o np. dzisiejszej Tunezji. Oczywiście są krucjaty, ale chodzi mi o ciągłość prowincji.
I mam na koniec pytanie? Nie da się zamieniać zamki na miasta?
Cholera nie mogę tego znaleźć to była moja taktyka. Miasta oczywiście dają kasę, zamków jest więcej niż w podstawce czy WWE, ale na co mi ich aż tyle...
Zamków na miasta się nie da zamieniać, za dużo budynków i konwersja trudna więc pewnie zrezygnowali z tej opcji, toggle_fow na podgląd działa w konsoli to i kody inne też pewnie, to co napisałes o wyrobieniu sobie specjalnej taktyki do Bellum to prawda. W Bellum Crucis 6.1 nasza reputacja jest ukryta w spolszczeniu cały czas jest wyświetlana taka sama (średna chyba?), ale to mylące bo jak łamiemy sojusze i wyrzynamy jeńców to mamy coraz gorszą reputację i normalna dyplomacja może być trudna... :mrgreen: A komp zawsze nam wyświetla taką samą czyli średnią albo coś w ten deseń, ale o reputację dbajcie - bo w tym modzie dużo od niej zależy jak Dunkel zauważył. a zamków w Bellum z racji na dużo nowych budynków w tym handlowych całkiem sporo można wycisnąć, ale fakt nie tyle co z miast. :P
P.S. Dunkel pykasz na swoich poprawionych plikach jakie zamieszczę wieczorem (do spolszczenia znaczy?).
Mefisto7
26-05-2011, 13:02
Pograłem sobie znowu moją Rusią teraz (aż do ctd) i zaczął się komp rozgrzewać, ale nie powiem, żeby to co robił - było inteligentne :P Zarówno Polska, jak i Węgry nagle zaczęły oblegać moje forty na terenie Halicza. Węgier to takimi małymi siłami(2x łucznicy, 1x kusznicy), że rozwaliłem go stacjonującym tam generałem odbywając kolejne szarże. Polacy z kolei sobie oblegali 2 tury, stracili 4 tysiące i sobie poszli, to niech się później nie dziwią, że "najemnicy polscy odchodzą, państwo w problemach gospodarczych!" ;)
Kipczak , jak zwykle, powychodził w pole to go rozbijałem. Już dawno nie robiłem nic innego, jak wyrzynanie jeńców, ale teraz coś zmieniam nastawienie.
Co do jednej bitwy z Kipczakami - to nie byli kompletnymi młotami, narobili mi trochę kłopotów, szczególnie, że to prawie sama konnica strzelecka, a okazało się że moja konnica słowiańska to jakieś gówno. Ostatecznie zabili mi generała, czym mnie wściekli ( czym jestem zadowolony, bo prawie nigdy nie było tak, żebym mógł w medku czymś się wściec :) ). Z kolei jak zaatakowałem jeden jego korpus samimi Kazachami to totalnie zgłupiał i kręcił się w kółko, nie wiedząc co ze sobą zrobić. (Jeszcze nie pyknąłem tego Germanica, bo jednak żal mi kampanii :( ).
Eh, tak się Aravenowi na PW chełpiłem, że nie wyobrażam sobie, żeby mój prestiż kiedykolwiek miał spaść, a tu proszę. Chyba to, że nagle tyle wojen mi się namnożyło, spowodowało taki drastyczny spadek. 55% :!: I nie wiem jak to zatrzymać... Czy może mieć na to wpływ też gnuśność Cara, siedzącego w stolicy? Na wszelki wypadek ruszyłem jego zad stamtąd w stronę frontu. A żadne państwo pokoju nie chce, to chyba przyjdzie mi stanąć do wojny domowej, chociaż imperium się świetnie trzyma...
Jeszcze nic nie działałem z radą możnych (gdyż nie wiem w sumie jak w niej działać) Czytałem że odpowiadają za nich jacyś agenci, ale na razie żadni duchowni, szpiedzy, dyplomaci czy kupcy nie podnieśli ilości moich zwolenników.
Pograłem sobie znowu moją Rusią teraz (aż do ctd) i zaczął się komp rozgrzewać, ale nie powiem, żeby to co robił - było inteligentne :P Zarówno Polska, jak i Węgry nagle zaczęły oblegać moje forty na terenie Halicza. Węgier to takimi małymi siłami(2x łucznicy, 1x kusznicy), że rozwaliłem go stacjonującym tam generałem odbywając kolejne szarże. Polacy z kolei sobie oblegali 2 tury, stracili 4 tysiące i sobie poszli, to niech się później nie dziwią, że "najemnicy polscy odchodzą, państwo w problemach gospodarczych!" ;)
Kipczak , jak zwykle, powychodził w pole to go rozbijałem. Już dawno nie robiłem nic innego, jak wyrzynanie jeńców, ale teraz coś zmieniam nastawienie.
Co do jednej bitwy z Kipczakami - to nie byli kompletnymi młotami, narobili mi trochę kłopotów, szczególnie, że to prawie sama konnica strzelecka, a okazało się że moja konnica słowiańska to jakieś gówno. Ostatecznie zabili mi generała, czym mnie wściekli ( czym jestem zadowolony, bo prawie nigdy nie było tak, żebym mógł w medku czymś się wściec :) ). Z kolei jak zaatakowałem jeden jego korpus samimi Kazachami to totalnie zgłupiał i kręcił się w kółko, nie wiedząc co ze sobą zrobić. (Jeszcze nie pyknąłem tego Germanica, bo jednak żal mi kampanii :( ).
Eh, tak się Aravenowi na PW chełpiłem, że nie wyobrażam sobie, żeby mój prestiż kiedykolwiek miał spaść, a tu proszę. Chyba to, że nagle tyle wojen mi się namnożyło, spowodowało taki drastyczny spadek. 55% :!: I nie wiem jak to zatrzymać... Czy może mieć na to wpływ też gnuśność Cara, siedzącego w stolicy? Na wszelki wypadek ruszyłem jego zad stamtąd w stronę frontu. A żadne państwo pokoju nie chce, to chyba przyjdzie mi stanąć do wojny domowej, chociaż imperium się świetnie trzyma...
Jeszcze nic nie działałem z radą możnych (gdyż nie wiem w sumie jak w niej działać) Czytałem że odpowiadają za nich jacyś agenci, ale na razie żadni duchowni, szpiedzy, dyplomaci czy kupcy nie podnieśli ilości moich zwolenników.
Poczekaj, jeszcze Cię AI zaskoczy ale Ty jako Gracz KO - masz za duże oczekiwania napewno nie będzie kombinować jak Człowiek, nikomu sie na razie takiego AI zrobić nie udało, jak takie znajdziesz daj znać 8-) . Na prestiż ma wpływ też to czy masz kasę na plusie, wypełniasz misje Rady Możnych i Twój Lider zwycięsko walczy - jak wygrywa rośnie mu Autorytet. Ja co jakiś czas mam informację, że jakiś mój człowiek (agent) albo wszedł do Rady albo go wywalili bo wywołał skandal np. Zrób eksperyment z wojną domową poniżej 25% może być bunt i Liga baronów powstanie na Twoich ziemiach i bedzie Cie lać. Czasem w Feudalnych kampaniach AI się mota z fortami, ale potrafi też je ominąć i wejść na Twoje tyły, cierpliwości pograj. Mongoły jak nadejdą to przestaniesz narzekać. ;) Dalej grasz na AI bitewnym standardowym jak rozumiem? Pisałem jest nierówne raz komp dowodzi dobrze, raz do bani (w następnej kampanii zmień na AI Germanicu5). :P Na wybór urzędników do Rady Możnych nie masz za dużego wpływu, jest to losowe (ale doswiadczeni agenci maja większe szanse by do niej wejść i Cie wspierać), czasem klikaj na różnych agentów niekiedy jest wtedy opcja ich doszkolenia albo informacja czy dany osobnik może do rady wejść czy z niej wyleciał.... W tego moda trzeba dłużej pograć i kilka kampanii różnymi nacjami. Po kilku długich kampaniach opanowałem różne myki, a i tak wielu jeszcze pewnie nie znam. Ty za bardzo Kipczaków nie bij, bo bufor na Mongołow sobie rozwalisz. A słowiańska konnica, to taka ulepszona milicja konna, bida jak piszesz konni bojarzy albo konna drużyna to dużo lepiej, a Ci co się tak w kółko kręcici to może strzelali w kręgu kantabryjskim, czyli niekoniecznie bez sensu?, hm... :P
P.S. A co do ctd to w jakiej było turze i czy je obszedłeś, czy też nie da rady?. Wstaw save + plik log na spedyshare to luknę co i jak. Naprawiałem już kilka savów w różnych modach. W tym swój po 1276 roku w Bellum, to twój też może "naprawię". Co do prestiżu to może być jakos związany i z Twoja reputacją jak wyrzynasz wrogich jeńców i masz podłą międzynarodową reputację to i prestiż wewnątrz państwa ulega pewnie spadkowi - tu pewnosci nie mam. Czy reputacja międzynarodowa rzutuje na prestiż wewnętrzny. Pozdrawiam. A save i log jak pisałem prosze mi przyslij - dzis z Dunkelem zmontowalismy poprawki spolszcenia w paru plikach to luknę czy wyleczą Twego sava. :mrgreen:
Mefisto7
26-05-2011, 13:35
No, a po śmierci świetnego Kniazia Yurewicha, na tron wszedł jego synalek z żałosnym autorytetem. To teraz spróbuję mu ten autorytet naprawić. Dobrze że przynajmniej mam świetne stosunki z sojuszniczym Bizancjum, którego księżniczkę wydałem za następcę. :)
No, Dwa zadania Rady zawaliłem, to może są źli.
O bufor się nie martwię, bo Kipczaków nie zmierzam unicestwiać. Zajmowałem ich zachodnie posiadłości: Krym, Chersoń, mmm...ten tam zamek nad Konstancją i Igor Turog (czy coś takiego). Ich wschodnie tereny od początku planowałem stworzyć buforem dla Mongołów. Kimś się muszą początkowo zająć. Dobrze będzie, jeśli będą to dość duże armie Kipczaków, niż moje prowincje po jednej jednostce garnizonu. ;)
A ctd to mam trzeci w tej kampanii i jedyne co trzeba zrobić to włączyć znowu grę i grać dalej. Gdzieś po 8miu turach się włącza zwykle, na turze Rebeliantów ;)
No, a po śmierci świetnego Kniazia Yurewicha, na tron wszedł jego synalek z żałosnym autorytetem. To teraz spróbuję mu ten autorytet naprawić. Dobrze że przynajmniej mam świetne stosunki z sojuszniczym Bizancjum, którego księżniczkę wydałem za następcę. :)
No, Dwa zadania Rady zawaliłem, to może są źli.
O bufor się nie martwię, bo Kipczaków nie zmierzam unicestwiać. Zajmowałem ich zachodnie posiadłości: Krym, Chersoń, mmm...ten tam zamek nad Konstancją i Igor Turog (czy coś takiego). Ich wschodnie tereny od początku planowałem stworzyć buforem dla Mongołów. Kimś się muszą początkowo zająć. Dobrze będzie, jeśli będą to dość duże armie Kipczaków, niż moje prowincje po jednej jednostce garnizonu. ;)
A ctd to mam trzeci w tej kampanii i jedyne co trzeba zrobić to włączyć znowu grę i grać dalej. Gdzieś po 8miu turach się włącza zwykle, na turze Rebeliantów ;)
Mimo wszystko log bym prosił. Takie ctd jak masz mogą wynikać z kilku modów na kompie np. Ja mam pod Win7 samo Bellum to ctd miałem po 250 turach na roku 1276 bo był błąd w jednym pliku spolszczenia i ten ctd musiał być właśnie na roku 1276. A tak zero ctd na spolszceniu z 15.05.2011. Iarski Torg chyba (Wołoszczyzna). Nowy Władca ma -25% prestiżu na dzień dobry. Musi se zasłużyć na uznanie :geek: . A log mi wyślij ok znaczy na spedyshare najlepiej jak Ci się zdarzy jakieś ctd to save proszę na speedyshare - rozpracuję o co biega. Bo formalnie Bellum powinien być na czyste Kingdoms bez Innych modów ale pod XP mi działa Bellum z 10 innymi ale tam gram tylko w KO. (Ale ta tura w KO się tak wlecze, że mnie osłabia... a to ponoć szybko jest w 3-4 graczy to KO by szło w miarę). Ale zostawmy KO, walcz, nie narzekaj na AI i zbieraj siły na Czyngis Chana i jego Rodzinę. :P
No dlatego mówię, że Kipczakowie nie dają rady ze zdobywaniem zamków, bo mają świetną konnicę, ale nie mają dobrej piechoty. Co do oblegania łucznikami, to pewnie z automatu byś przegrał, dlatego zaatakowali. Ja rozwaliłem raz Kipaczkom 2 pełen flagi na oblężeniu mając pół chorągiewki, a oni pełne, za trzecim razem chcieli mnie wziąć głodem i prawie im się udało, ale odsiecz zdążyła w ostatniej turze ;) Może mają jeszcze jakieś wojny dlatego są tacy pasywni, albo masz nad nimi przewagę i po prostu starają się bronić.
Co do księżniczek, to ja nie używam, bo to prawie jak kody, za duże ułatwienie w eliminowaniu sąsiadów :P
filippp69
26-05-2011, 14:14
Po tym waszym ciągłym wychwalaniu tego moda przekonaliście mnie. Instaluje :D Napisze coś wieczorem.
1. z tymi zamkami to niezła jazda, bo odpada taktyka promowana przez bodajże uż. Zająca - mianowicie podbij zamek i zamień w miasto i oddaj - kampania terytorialna tu niezbyt się sprawdza w tym wydaniu. Zwyczajnie będzie polegać na siedzeniu na 4 literach.
2. z tą reputacją to co jest grane? we włoskiej wersji też zawsze była ukazywana jako MIESZANA? szkoda by było nie widzieć na ile już nabroiłem/pohonorowałem, żeby przerzucić się na dobroć/ew. zacząć tępić...
3. pykam na poprawionych plikach, ale wyświetla mi się w grze stara wersja... (vide temat spolszczenia na forum).
4. mefisto - tak, ja również mam podobnie, na wh nie jest tak źle z tym (w sensie trudno), bo zjawiają się po 2 różne nacjowo armie i osłabiają mi rebelianckie zamki, kwestia tylko odpowiedniego wbicia w oblężenie (mówię o tych początkowych 30 turach, kiedy faktycznie nie uświadczymy wojny i można sporo przegiąć w drugą stronę, tylko nie widzę jak na tym cierpi reputacja :D a może bardzo)
4a. - właśnie, mój plan na Mongoła to małe zainteresowanie wschodem, czytaj chciałem wzmocnić państwo kijowskie, ale ani oni, ani Nowogród nie chce ze mną podpisać sojuszu... co zrobić, żeby 4/10 w dyplomacji podskoczyło na 5/10? podarunki nic nie dały...
5. AI bitewne głupiutkie, jeździ się jak chce. Następnym razem faktycznie postaram się o podrasowane AI.
6. - porasowywanie słabego królika jest cudowne, tylko trzeba budować i nim walczyć.
6a. - Krym i Chersoń nie nazywałbym zachodnimi posiadłościami, raczej okolice Halicza...
7. - rekrutuje tylko ELITARNE jednostki, teraz i tak nie opłaca się produkować milicji do ochrony w miastach. A tak od razu masz w razie czego dobre wojsko. Zawsze patrzę w statystyki jednostki i decyduję czy rekrutować. Warto w jakimś lepszym zamku zainwestować w wyższy poziom stajni i koszar.
7a. - Mam wrażenie, że w bitwie dość łatwo ginie mi generał, zobaczymy, na razie wybijam dynastię, która mi "przeszkadza" z niską lojką względem obecnego władcy...
8. ctd na 8 turze kampanii był spowodowany brakiem biografii przy Niklocie, jedynym słowiańskim poganinie, który odparł krucjatę...jeśli zaaplikujesz sobie pakiecik Aravena o 19 to powinno być ok...ale również się dołączam do prośby o log, zawsze mamy więcej informacji o tym, co jest nie tak.
9. Piterze - ocb z tymi księżniczkami, ja tam nie zauważyłem, że to był jakiś super bonus... choć jeszcze nie wybiłem Dunów, zobaczymy wkrótce, na razie Europa Środkowa opanowana przez moich zabójców...
Oto link do poprawek spolszczenia bellum crucis 6.1 z dnia 26.05.2011 viewtopic.php?f=45&t=8323 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8323) poprawki sa w pierwszym poście.
Dunkel na Twoje pytania odpowiem albo wieczorem albo jutro bo na razie sily nie mam. :mrgreen:
Mefisto7
26-05-2011, 19:56
No, jednak teraz ctd nie da się minąć zwykłym jeszcze jednym włączeniem gry.
Hm, oto save. O to Wam chodziło z tym logiem?
http://www.speedyshare.com/files/28659684/RU_.sav
Podesłałby ktoś linka do włoskiej wersji "text"u? Przez pomyłkę usunąłem.
Dziś Araven polecił mi AI Germanicusa. Obiecałem, że napiszę kilka słów na temat tego wynalazku :) Moim zdaniem jest jednym z najlepszych AI (choć mam jeszcze parę do wypróbowania). Mile się zaskoczyłem bitwami(chociaż Araven ostrzegał:D) , ponieważ komputer nie jest tak bierny jak na podstawie BC. Bitwa jest teraz prawdziwym wyzwaniem, a każdą chce się rozegrać własnoręcznie. Jeśli ktoś chce sobie urozmaicić rozgrywkę proszę zainstalować sobie to AI. Gorąco polecam ! Link http://www.wrzuc.to/Wr8ukVe.wt
filippp69
26-05-2011, 20:35
Miałem się wypowiedzieć na temat moda. Jak dla mnie bardzo dobry co najważniejsze stabilny. Najbardziej spodobała mi się muzyka jej spora część jest z gry "Knight of Honor" a muzyka w tej grze jest naprawde dobra i w efekcie przypomniałem se stare czasy jak w to grałem sama kampania też bardzo mi sie spodobała tury strasznie długo trwają ale da się to przeżyć jak dla mnie 10/10 Napewno spędze przy modze sporo czasu :P
No, jednak teraz ctd nie da się minąć zwykłym jeszcze jednym włączeniem gry.
Hm, oto save. O to Wam chodziło z tym logiem?
http://www.speedyshare.com/files/28659684/RU_.sav
Podesłałby ktoś linka do włoskiej wersji "text"u? Przez pomyłkę usunąłem.
link włoski text http://www.speedyshare.com/files/28661460/text.rar
Poprawki wgrales te z dzis? Wgraj wloski zapisz przewin ture zmien na polski i powinno działac.
Mefisto7
26-05-2011, 21:57
Pomogło. Wielkie Dzięki. ;)
No, ja tak się chełpiłem, że "bardzo bym chciał przeżyć coś takiego jak wojna domowa, a na pewno nie zmaleje mi tak prestiż..." i co? :D Wojna na całego. z tych 55%, w ciągu jednej tury zrobiło mi się 35% a w następnej było już 0%. I jak nic - 4 miasta - i to te najbardziej dochodowe sobie poooszły... Oczywiście teraz kasa leci na pysk, zaraz będzie minus, a jeszcze trzeba opłacać podróż armii mającej odbijać miasta. Na szczęście nie stanowią oni jakiejś wielkiej siły. Mają po kilka jednostek na miasto, nic więcej.
Ja myślałem, że "złymi baronami" zostają gałęzie rodów "nielojalnych". Tak by było realistycznie. A tak, nawet tacy zatwardziali "nielojalni" zostają w moich szeregach. Trochę to kwasi. :P
A teraz wróćmy do przyczyn. Co miałbym takiego zrobić dwie tury wcześniej żeby temu zapobiec? Ostatecznie Kniaź miał te 4 autorytetu i 4 dowództwa. Specjalnie stoczyłem jego gwardią tylko bitwę z kazachami by go ulepszyć, w oby bitwach wypuściłem jeńców żeby było "miło", podpisałem pokój z Węgrami, oddając im niestety Halicz - ale nic to nie dało. Spadło na łeb na szyję i teraz jestem screwed... ;)
mefisto dla ułatwienia podaj mi rok, turę (przypomnij czy jedzie 2/4na rok)w kt był ctd, może mi to pomóc.
faktycznie minusem jest to, że frakcja się nie "rozrywa", trzebaby Włochom to napisać sugerując poprawkę.
Piszesz o "screwed", ale gdzie Ty masz tę informację o reputacji? czy tu chodzi o te procenciki na początek tury?
muzyka mi z kolei przypomina EU, tylko nie pamiętam którą część, chyba w dwójce jest taki motyw też w interfejsie głównym...
Aravenie czekam na odpowiedź na pytania me;)
Mefisto7
26-05-2011, 22:53
Rok jest 1173.
No to te procenciki to jest prestiż. Nie wiem co ty odczytujesz pod moim "screwed"... Chodzi mi o to, że po prostu jestem uwalony ;)
Witam. 4 miasta Ci się zbuntowaly? Nieźle, nie lekceważ Ligi Baronów jak tam mialeś dobre budynki wojskowe to moga Ci zagrozić jak ich szybko nie wykończysz. Może mialeś dużą herezję w prowincjach. Mocno podpadłeś swojej Radzie. Ciężko mi powiedzieć czy dało się to zatrzymać. Jak pisal Dunkel Bellum to czasami lekcja pokory, też zaliczylem ze dwie takie lekcje jak zaczynałem. Czyli Madziarowie Cię jednak docisnęli, az im Halicz oddałeś... Hm. Znaczy jesteś blisko 50 tury albo po niej i AI robi się pomału agresywne... Może z tego wyjdziesz, nim Mongołowie nadejdą. Powodzenia. Pozdrawiam.
Mefisto7
26-05-2011, 23:02
Nie nie :lol: Madziarowie mnie nie docisnęli. Moglem spokojnie ich lać w tym forcie. Tylko miałem nadzieję, że szybkie zakończenie wojny wzmocni mój prestiż... ;)...ale nadzieja złudną była.
krótko: prestiż to to samo co reputacja? niemożliwe, bo wtedy takie Rusie by z pocałowaniem dłoni wzięły sojusz mimo dyplomacji 4/10...
w takim razie co to jest ten prestiż?
co do sytuacji na mapie to przyznam, że wpisałem raz 40k kodem, bo już miałem do wyboru albo od nowa wgrywać albo spróbować to pociągnąć, na tej kampanii i tak bd się uczył, ale uwaga, uwaga, schrzaniłem tak mocno, że te 40k poszło na raz :D wszystko poszło w gospodarkę i jakoś stanęło na nogi, także dzięki temu, że trochę woja na rebeliach wybiłem (polecam to, co wyżej - poświęcać te najgorsze jednostki a rekrutować tylko elitarne, ale mieć ich nieco mniej [jazda strzelecka obowiązek w takiej armii], najlepsze w danej chwili i poświęcić jeden zamek i walnąć o poziom wyżej koszary i stajnie, spory wydatek, może to błąd, ale przy AI z BC myślę, że gwarantujący raz na zawsze bezpieczeństwo. Dzięki bowiem walkom nawet jakbym miał -56k bizantów to i tak bym stał niezwyciężony :D), a wojo i wojny są po prostu sakramencko drogie, dlatego uruchomiłem zabójców i szpile by sprawdzić ile królestw da się przejąć a la filozofia Habsburgów.
krótko: prestiż to to samo co reputacja? niemożliwe, bo wtedy takie Rusie by z pocałowaniem dłoni wzięły sojusz mimo dyplomacji 4/10...
w takim razie co to jest ten prestiż?
co do sytuacji na mapie to przyznam, że wpisałem raz 40k kodem, bo już miałem do wyboru albo od nowa wgrywać albo spróbować to pociągnąć, na tej kampanii i tak bd się uczył, ale uwaga, uwaga, schrzaniłem tak mocno, że te 40k poszło na raz :D wszystko poszło w gospodarkę i jakoś stanęło na nogi, także dzięki temu, że trochę woja na rebeliach wybiłem (polecam to, co wyżej - poświęcać te najgorsze jednostki a rekrutować tylko elitarne, ale mieć ich nieco mniej [jazda strzelecka obowiązek w takiej armii], najlepsze w danej chwili i poświęcić jeden zamek i walnąć o poziom wyżej koszary i stajnie, spory wydatek, może to błąd, ale przy AI z BC myślę, że gwarantujący raz na zawsze bezpieczeństwo. Dzięki bowiem walkom nawet jakbym miał -56k bizantów to i tak bym stał niezwyciężony :D), a wojo i wojny są po prostu sakramencko drogie, dlatego uruchomiłem zabójców i szpile by sprawdzić ile królestw da się przejąć a la filozofia Habsburgów.
Prestiż (występujący tylko w kampaniach pełnych) to nie to samo, co reputacja. Prestiż królewski dotyczy poważania i autorytetu króla w jego własnym państwie u poddanych - co symuluje poparcie lub jego brak ze strony Rady Możnych - skarbiec na plusie, mało heretyków, spełnianie misji Rady Możnych i zwycięskie walki króla oraz poszerzanie terytorialne państwa i budowanie budynków administracyjnych podnoszących poziom prawa i porządku publicznego też jest wskazane - to zazwyczaj gwarantuje wysoki poziom prestiżu króla. :P
Reputacja - polityka zagraniczna - dotrzymywanie sojuszy, nie zabijanie jeńców po wygranych bitwach i nieplądrowanie zdobytych miast - zapewnia ej wysoki poziom. Jak pisałem w Bellum Crucis 6.1 rekrutacja jest ukryta we włoskiej wersji w ogóle jej poziom nie jest wyświetlany a na spolszczeniu mamy ciągle mieszaną reputację (bo tak jest menu zaprojektowane) ale na to nie patrzcie bo akurat to jest mylące i nieprawdziwe po prostu. Sojusze można zawierać od relacji minimum 5/10 a jak mamy słaba reputację to i tak AI się może nie zgodzić na sojusz. Obecnie gram Turcją i trochę nagrzeszyłem plądrując cesarskie prowincje, to mam problemy z zawieraniem sojuszy z muzułmanami nawet przy relacjach dyplomatycznych ponad 5/10. Ten mod jest Super. Pozdrawiam.
filippp69
28-05-2011, 09:20
To że nie można zamienić zamku w miasto i na odwrót jest wkurzające i równocześnie fajne już nie jest tak jak w medievalu że jak osada stała na granicy z wrogiem to zamieniało sie w zamek żyby szkolić wojska a po zniszczeniu wroga zamieniało sie w miasto żeby zbijać kase. Cały czas musiałem wojska z Gniezna dawać do Krakowa bo Wegrzy mnie zdradzili a na włócznikach z atakiem 7 i obroną 8 zbyt długo bym nie pociągnął.
Screen z podboju Pragi:
[spoiler:380p0az1]http://img204.imageshack.us/img204/9844/beztytuuctu.png[/spoiler:380p0az1]
To że nie można zamienić zamku w miasto i na odwrót jest wkurzające i równocześnie fajne już nie jest tak jak w medievalu że jak osada stała na granicy z wrogiem to zamieniało sie w zamek żyby szkolić wojska a po zniszczeniu wroga zamieniało sie w miasto żeby zbijać kase. Cały czas musiałem wojska z Gniezna dawać do Krakowa bo Wegrzy mnie zdradzili a na włócznikach z atakiem 7 i obroną 8 zbyt długo bym nie pociągnął.
Screen z podboju Pragi:
[spoiler:35vjk8ud]http://img204.imageshack.us/img204/9844/beztytuuctu.png[/spoiler:35vjk8ud]
Super screen. Wg mnie niemożność zamiany osad ma wiecej zalet niz wad. W Bellum w miastach mozna szkolić prawie te same jednostki co w zamkach po zbudowaniu odpowiednich budynkow oczywiście. Trzeba sie do tego przyzwyczaić i tyle. Pozdrawiam.
filippp69
28-05-2011, 09:51
Miałem zrobić więcej ale zapomniałem frapsa włączyć a nie lubie bez przerwy wychodzic z gry żeby wrzucić zdjęcie do painta :/
Miałem zrobić więcej ale zapomniałem frapsa włączyć a nie lubie bez przerwy wychodzic z gry żeby wrzucić zdjęcie do painta :/
Mam prosbe, wrzuc czawsem jakies fajne screeny ok? A grasz na AI bitewnym Germanicu5 z 21.05.2011 czy na oryginalnym z Bellum? Polecam AI Germanicu5 w następnej kampanii.
Widzę, że nikomu od czasów podstawki nie chciało się zmienić współczesnego godła Rzeczypospolitej Polskiej na jakiegoś innego orzełka pasującego do epoki :P. Co mod o Średniowieczu to widzę to samo. Może można byłoby stworzyć jakiegoś unitpacka dla polskiej frakcji :).
filippp69
28-05-2011, 11:49
@Araven
Wedle życzenia. Bitwa o Szczecin:
[spoiler:1qba1yem]http://img101.imageshack.us/img101/8839/kingdoms201105281207159.pnghttp://img689.imageshack.us/img689/958/kingdoms201105281211534.pnghttp://img850.imageshack.us/img850/2269/kingdoms201105281212263.pnghttp://img854.imageshack.us/img854/7285/kingdoms201105281213089.pnghttp://img857.imageshack.us/img857/3974/kingdoms201105281215558.pnghttp://img41.imageshack.us/img41/6534/kingdoms201105281217055.pnghttp://img10.imageshack.us/img10/6339/kingdoms201105281218582.pnghttp://img811.imageshack.us/img811/5808/kingdoms201105281222288.png[/spoiler:1qba1yem]
Mam dwa pytania:
- Do czego służy jednostka tabór? Czy to po prostu kolejni kusznicy?
- Jak używać flot handlowych?
Mefisto7
28-05-2011, 13:56
Mi ten tabor nie działa. Po prostu stoją i nic nie robią.
A tu Aravena mini-poradnik:
HANDEL MORSKI w BELLUM CRUCIS 6.1 - "MINI - PORADNIK": W tym NAJLEPSZYM z modów (wg mnie ) oprócz handlu kupieckiego, istnieje możliwość prowadzenia handlu za pomocą specjalnego rodzaju okrętów tj. flot handlowych. Bo w modzie jest podział floty na okręty wojenne i handlowe.
Hm. A teraz mały poradnik na temat tego jak używać flot handlowych by zarabiać: już to załapałem po dłuższym czasie co prawda ale jednak... . Generalnie jak u kapitana naszej floty handlowej pojawi się w cechach słowo: trasporta znaczy - że ma na pokładzie transport towaru czyli że ta konkretna flota handlowa ma już ładunek i może wracać do portu w naszej stolicy. Po powrocie blisko portu w stolicy (nie musimy wpływać do samego portu ale można jak się chce ) dostaniemy kasę za sprzedaż ładunku oraz opłaty portowe i celne ). Na razie odkryłem poniższe rodzaje ładunków; ale jest ich napewno więcej - oto one:
1. Trasporta argento - ładunek srebra - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 3000 bizantów
2. Trasporta pesce - ładunek ryb - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 1000 bizantów
3. Trasporta oro - ładunek złota - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 4000 bizantów
4. Trasporta tessuti - ładunek tkanin - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 2000 bizantów
5. Trasporta spezie - ładunek przypraw - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 2000 bizantów
6. Trasporta zucchero - ładunek cukru - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 2000 bizantów
7. Trasporta zolfo - ładunek siarki - po powrocie do portu w stolicy dostaniemy - 1000 bizantów
Są napewno inne towary ale i tak się cieszę, że załapałem na razie w/w rodzaje ładunków towarów dla flot handlowych bo teraz kasa z handlu morskiego pięknie zasila mój skarbiec Ile dostaniemy kasy piszę w opisie cechy u kapitana. Generalnie należy wymieniać prawa handlowe z innymi frakcjami i wysyłac statki w pobliże ich wybrzeży i losowo co jakiś czas dostajemy określone ładunki do przewozu przez nasze floty - im kapitan floty ma lepsze cechy tym szansa na droższy ładunek ulega zwiększeniu.
P.S. Grając Polską musisz przenieść stolicę nad Bałtyk by móc dostawac kasę z handlu morskiego flotami handlowymi.
Dotąd jak ja sobie podróżowałem, to jeszcze mi się nie zapełniło nigdzie towarem. Cóż, trzeba cierpliwie czekać i podróżować chyba.
A ja mam pytanie odnośnie "eventu interwencji gracza" o zakładaniu portu handlowego za 1000bizantów. Jaki to ma cel? Wyświetliło mi się pierwszy raz, jak flotą handlową wszedłem do portu w Chersoniu, a drugi raz turę później, jak po prostu płynąłem brzegami Bizancjum. Pierwszy problem: Nie ma nic o lokazlizacji, w której ów port miałby się znaleźć. Ja tam mam budowlę "nabrzeże kupieckie"...hm, Jaki to ma cel i co można dzięki temu mieć?
Dotąd jak ja sobie podróżowałem, to jeszcze mi się nie zapełniło nigdzie towarem. Cóż, trzeba cierpliwie czekać i podróżować chyba.
Wypłyń na 2-3 odległości od swojej stolicy, stań obok brzegu i czekaj 2-3 tury max, nie ruszaj się nim (nie wiem czemu, ale mam wrażenie że jak stoi się w jakiejś zatoczce to szybciej ładuje te towary).
A ja mam pytanie odnośnie "eventu interwencji gracza" o zakładaniu portu handlowego za 1000bizantów. Jaki to ma cel? Wyświetliło mi się pierwszy raz, jak flotą handlową wszedłem do portu w Chersoniu, a drugi raz turę później, jak po prostu płynąłem brzegami Bizancjum. Pierwszy problem: Nie ma nic o lokazlizacji, w której ów port miałby się znaleźć. Ja tam mam budowlę "nabrzeże kupieckie"...hm, Jaki to ma cel i co można dzięki temu mieć?
Dokładnie, też tak mam i nie wiem po co to, bo nieraz mi daje też gdy płynę swoją zwykła flotą...
Aha i czy gdy taki event wyskakuje gdy grasz zabójcą/szpiegiem to są jakieś korzyści z tego czy może to jest zbugowane?
Mam dwa pytania:
O flotach handlowych Araven bardzo dokładnie mi objaśniał kilka stron temu, tam zobacz.
Mefisto7
28-05-2011, 14:15
Kriss, to właśnie to, co Ci Araven objaśniał, to podałem wyżej. ;)
Kris floty handlowa to tzw. najemna koga mają taki mieszek złota (niebieski) na ikonce - 450 bizantów kosztuje a żołd chyba 150 :?: jak coś nie pomylilem z kwotami. Jak tam był inny twój statek to komp się może zamotać i uznać flotę handlową za okręt wojenny - bo w porcie jest już inny okręt wojenny zrekrutowany wcześniej. Rozdziel je i zobacz czy flota handlowa ma wpis brak ładunku (jak Ci Joopiter pisał) jak ma to ok. Jak nie to ją rozwiąż i zwerbuj kolejną (bo ta została potraktowana jako okręt wojenny). Floty handlowe werbuj pojedyńczo i nie łącz ich ani z innymi flotami handlowymi ani z okrętami wojennymi. Floty handlowe muszą wykonać minimum 3 pełne ruchy na maksymalny zasięg od portu w Twojej stolicy - by mieć szanse na zdobycie ładunku. (lepiej 3.5 lub 4 ruchy, ale bez przesady do Afryki nie płyń :mrgreen: )
Ładunki flot handlowych są zdobywane losowo, rodzaj towaru zależy m.in. od odległości od naszej stolicy i cech dowódcy danej floty handlowej. Jak 2 Twoje floty mają ładunki to wyślij je blisko portu w swojej stolicy - grając Polską przenieś stolicę nad Bałtyk np. do Gdańska. Po podpłynięciu blisko portu w stolicy i po minięciu tury nastąpi rozładunek i floty będa puste i dostaniesz informację, że ich kapitanowie nabyli cechę dobry kupiec. I możesz znowu je wysłać po kolejne ładunki i tak w kółko, dopóki ich piraci lub wrogie floty nie zatopią. Pozdrawiam.
P.S. Floty handlowe powinny pływać pojedyńczo eskorta najwyżej obok, ale nie razem z nimi bo inaczej nici z handlu morskiego ;) ja tam wysyłam je pojedyńczo bez eskorty, bo kasy mi szkoda na flotę wojenną. :P
^ ^ ^Potrzebowałem jeszcze kilku wyjaśnień ^ ^ ^
Mam dwa pytania:
Fakt ten caly tabor mi też nie działa - albo go nie umiem używać - do 1280 roku nie mialem tej jednostki w rosterze. Generalnie w custom battle coś nie teges z tym taborem. Kretson floty handlowe to przeczytaj i to co zapodał Mefisto i to co Kriss - to Ci powinno wystarczyc. Generalnie stolica nad morzem musi być by handel morski prowadzić, patrzcie na cechy kapitana floty - czy ma ładunek - nie zawsze jest komunikat na początku tury, i odpływajcie na 3 - 4 pelne ruchy od portu w stolicy, bliżej nie da rady złapać ładunku (3 pełne ruchy to minimum). Jak pisze zaladowany to ma ładunek, jak brak ladunku to nie ma :mrgreen: .
Mefisto - ten port okazjonalny za 1000 to bierz, daje + 10% punktów ruchu i + 3 dowodzenia na morzu. przy kupcach i innych agentach też są takie interaktywne eventy - pozwalajace ich doszkalać, generalnie ja zawsze płacę 1000 za takie doszkolenie. Kupiec np. ma targ monarszy jako taki event i + 3 do handlu i cechę fajną może otrzymać.
Kriss to nie żaden bug z tym doszkalaniem szpiegów i zabójców a zajebisty patent ze skryptu o nazwie Interactive Script. :twisted: Mod jest prawie genialny. Ale tu prawie nie czyni aż takiej różnicy jak w reklamie telewizyjnej pewnego piwa. :D
P.S. Ludzie macie spolszczenie, i poradniki, ja w morde jeża nie znam włoskiego i to roztrzaskalem na włoskiej wersji jakimś cudem 8-) Jak coś nie kumacie to pytajcie, ale wierzę, że opanujecie handel morski perfekcyjnie. Pozdrawiam. :P
Dobra dzięki.
Mam jeszcze jeden pytanie. Wszyscy generałowie są żonaci, ale od 20 - 25 tur nikt się nie narodził (Generałowie i żony przed 30). To jest odgórny problem Medka, czy po prostu mam pecha? Jeśli to normalne, to co mam zrobić? Po prostu żenić tylko jednego syna z rodu?
Dobra dzięki.
Mam jeszcze jeden pytanie. Wszyscy generałowie są żonaci, ale od 20 - 25 tur nikt się nie narodził (Generałowie i żony przed 30). To jest odgórny problem Medka, czy po prostu mam pecha? Jeśli to normalne, to co mam zrobić? Po prostu żenić tylko jednego syna z rodu?
W Bellum nie zawsze są komunikaty o narodzinach potomków :P . Sprawdź w tych wykresach w rodzinie, tam będziesz widzial czy generałowie mają dzieci (raczej tak). U mnie tam się rozmnażają po bożemu. Ja tam nie trzymam kawalerów czasami księcia by poślubil księżniczkę z innego państwa bym mógł je przejąć jak ich linia królewska wygaśnie... Ale ten myk łatwy nie jest i tylko w kampanich pełnych występuje).
Ok, dzięki. Jeszcze jedno - czy te forty w "Feudal" różnią się czymś od zwykłych fortów. I czy ten tryb jeszcze coś dodaje?
Ok, dzięki. Jeszcze jedno - czy te forty w "Feudal" różnią się czymś od zwykłych fortów. I czy ten tryb jeszcze coś dodaje?
Te forty są stałe nie znikają, jak nie ma w nich załogi, i kosztuja dużo ;) A Kampanie feudalne są 2 albo pełna albo uproszczona. Od zwykłych różnią się tylko fortami na mapie kampanii. A na jakim poziomie grasz i czy feudalną pełną czy feudalną uproszczoną? Pozdrawiam. :P
Grałem w feudalną pełną na m/m a teraz w pełną h/h.
(w sumie zadtanawiam się nad medium bitwy i vh kampania - w koncu różnice są tylko w statystykach jednostek wroga w czasie bitew - a to że jego chłopi są lepsi od moich wydaje mi się lekko tępe.
Pzdr.
EDIT
Jak nie ma komunikatów jak właśnie dostałem?
Grałem w feudalną pełną na m/m a teraz w pełną h/h.
(w sumie zadtanawiam się nad medium bitwy i vh kampania - w koncu różnice są tylko w statystykach jednostek wroga w czasie bitew - a to że jego chłopi są lepsi od moich wydaje mi się lekko tępe.
Pzdr.
EDIT
Jak nie ma komunikatów jak właśnie dostałem?
Najlepszy poziom trudności wg mnie to Vh kampania i Medium bitwa. Komunikaty są ale nie zawsze, bo jest cala masa innych raportów i czasem przeoczę pewnie ten o narodzinach jakiegoś tam członka rodziny. ;) dobrze, że jestes czujny i nie przyjmujesz wszystkiego co ja piszę na wiarę :mrgreen: . A co do większego doświadczenia jednostek kompa to ma to sens, zamiast dawać mu masę lewej kasy z jakichś dziwnych skryptów, dali m.in. wyższy startowy poziom wyszkolenia oddzialów SI. Wolę to, niż walkę z frakcjami kompa w innych modach gdzie jak komp wpada na minus to dostaje np. + 10.000 i znowu rekrutuje jak szalony i tak w kółko. :P
filippp69
28-05-2011, 19:23
Czy to normalne że raz na jakis czas wchodząc w "Własna Bitwa" wyrzuca do pulpitu czy to ja popełniłem jakis błąd :? ??
Mefisto7
28-05-2011, 19:30
Co za durny pomysł, żeby trzeba było mieć stolicę nad morzem, żeby czerpać dochody z handlu flotą handlową... :| Historyczne to to nie jest... Nie dość że za zmianę stolicy trzeba zapłacić 7500 bizantów, to jeszcze dezorganizuje to dochody miast. W przypadku mojej Rusi Suzdalskiej, to ustanowiłem stolicę w Moskwie, gdyż oprócz Smoleńska jest najbardziej centralną prowincją i ubytki korupcyjne są wtedy najmniejsze. A teraz mam przenosić stolicę do Sewastopola lub Chersonia? Kasiorka od razu w dół leci.
Z ruskich opowiadań - ciąg dalszy... ( Sory może za zawalanie tematu opowieściami ;) ale mogą one ewentualnym gościom odsłaniać elementy rozgrywki, to chyba się przydaje)
We wspomnianej wojnie domowej wczytałem 3 tury wcześniej, żeby nie oddawać Halicza Węgrom (co nic nie dało z prestiżem). Czekając na tą wojnę, ruszyłem teraz wojska, żeby zajęły pozycje w centralnej Rusi, ale gdy wybuchła wojna, zamiast Turova, Czernigowa, Kijowa, Smoleńska i Moskwy - objęła ona Konstancję i Chersoń, czyli wiele lepiej. Jednak moi bizantyjscy sojusznicy wrednie od razu wykorzystali ten fakt i najechali Baronów w Konstancji. Mi pozostało zająć Chersoń.
W czasie tych walk, na terytorium Rusi Czerwonej trwały zażarte obrony przed Węgrami. Niszczyłem jedną armijkę po drugiej przy murach Halicza i południowego fortu.
Widać, że komputerowe AI nie może sobie poradzić ze zwykłą Gwardią Bojarską i nie używa łuczników, jak powinien. Szarża za szarżą rozwiązuje kłopot.
http://img84.imageshack.us/img84/3510/wtfmi.jpg
PO tych heroikach prestiż wzrósł do 80%, po czym znowu zaczął opadać groźnie.
Pierwszy raz zdarzyła mi się sytuacja, żeby KOMPUTER OSZUKIWAŁ! :P I tu nie chodzi o jakieś jednostki z dupy. Polacy zamiast grzecznie iść na krucjatę w stronę Tunisu: wykorzystali ją... żeby oblec mi Halicz! Mendy! Coś, czego musiała zakazywać specjalna zasada w KO, tutaj jest spokojnie przez kompa wykorzystywane. HA! I weź tu takiemu karę nałóż. ;)
Tak więc trzeba było rozstać się z Haliczem i przynajmniej następcę wybronić. A przynajmniej kupiłem sobie pokój w tych niespokojnych czasach.
Prestiż stale spadał i nie wiem o co chodzi. Chyba konserwatywna ruska rada nie adoruje tego, iż ich Kniaź ma za małżonkę bizantyjską księżniczkę...
Więc zdecydowałem się na zamordowanie Kniazia. (REBELIA). Następnym został wspaniały rycerz i z 25% skoczyło na 60%, a w Radzie unormowały się stanowiska 7/6/7.
Wracając do stolicy & handel. Po zmianie na Chersoń, dochody spadły o 1300, w radzie o dziwo uzyskałem przewagę 8/5/7, ale prestiż znowu spadł do 45%. Już nie wiem co z nim robić. Wykonałem jakieś 4 zadania od Rady, Armie na froncie biją wroga, a Kniaź jest teraz świetny.
Skończę na tym, że teraz co 2 tury mam CTD, więc chyba zawieszę granie w Bellum :( Ostatecznie instalowałem to na 4 wersje WWMWE i Broken Crescent 1.05 to może dlatego i mam CTDki, i jakieś bugi z prestiżem. Nie chce mi się ciągle zmieniać tego folderu "text", żeby mijać te CTDki. Trudno.
Co za durny pomysł, żeby trzeba było mieć stolicę nad morzem, żeby czerpać dochody z handlu flotą handlową... :| Historyczne to to nie jest... Nie dość że za zmianę stolicy trzeba zapłacić 7500 bizantów, to jeszcze dezorganizuje to dochody miast. W przypadku mojej Rusi Suzdalskiej, to ustanowiłem stolicę w Moskwie, gdyż oprócz Smoleńska jest najbardziej centralną prowincją i ubytki korupcyjne są wtedy najmniejsze. A teraz mam przenosić stolicę do Sewastopola lub Chersonia? Kasiorka od razu w dół leci.
Z ruskich opowiadań - ciąg dalszy... ( Sory może za zawalanie tematu opowieściami ;) ale mogą one ewentualnym gościom odsłaniać elementy rozgrywki, to chyba się przydaje)
We wspomnianej wojnie domowej wczytałem 3 tury wcześniej, żeby nie oddawać Halicza Węgrom (co nic nie dało z prestiżem). Czekając na tą wojnę, ruszyłem teraz wojska, żeby zajęły pozycje w centralnej Rusi, ale gdy wybuchła wojna, zamiast Turova, Czernigowa, Kijowa, Smoleńska i Moskwy - objęła ona Konstancję i Chersoń, czyli wiele lepiej. Jednak moi bizantyjscy sojusznicy wrednie od razu wykorzystali ten fakt i najechali Baronów w Konstancji. Mi pozostało zająć Chersoń.
W czasie tych walk, na terytorium Rusi Czerwonej trwały zażarte obrony przed Węgrami. Niszczyłem jedną armijkę po drugiej przy murach Halicza i południowego fortu.
Widać, że komputerowe AI nie może sobie poradzić ze zwykłą Gwardią Bojarską i nie używa łuczników, jak powinien. Szarża za szarżą rozwiązuje kłopot.
http://img84.imageshack.us/img84/3510/wtfmi.jpg
PO tych heroikach prestiż wzrósł do 80%, po czym znowu zaczął opadać groźnie.
Pierwszy raz zdarzyła mi się sytuacja, żeby KOMPUTER OSZUKIWAŁ! :P I tu nie chodzi o jakieś jednostki z dupy. Polacy zamiast grzecznie iść na krucjatę w stronę Tunisu: wykorzystali ją... żeby oblec mi Halicz! Mendy! Coś, czego musiała zakazywać specjalna zasada w KO, tutaj jest spokojnie przez kompa wykorzystywane. HA! I weź tu takiemu karę nałóż. ;)
Tak więc trzeba było rozstać się z Haliczem i przynajmniej następcę wybronić. A przynajmniej kupiłem sobie pokój w tych niespokojnych czasach.
Prestiż stale spadał i nie wiem o co chodzi. Chyba konserwatywna ruska rada nie adoruje tego, iż ich Kniaź ma za małżonkę bizantyjską księżniczkę...
Więc zdecydowałem się na zamordowanie Kniazia. (REBELIA). Następnym został wspaniały rycerz i z 25% skoczyło na 60%, a w Radzie unormowały się stanowiska 7/6/7.
Wracając do stolicy & handel. Po zmianie na Chersoń, dochody spadły o 1300, w radzie o dziwo uzyskałem przewagę 8/5/7, ale prestiż znowu spadł do 45%. Już nie wiem co z nim robić. Wykonałem jakieś 4 zadania od Rady, Armie na froncie biją wroga, a Kniaź jest teraz świetny.
Skończę na tym, że teraz co 2 tury mam CTD, więc chyba zawieszę granie w Bellum :( Ostatecznie instalowałem to na 4 wersje WWMWE i Broken Crescent 1.05 to może dlatego i mam CTDki, i jakieś bugi z prestiżem. Nie chce mi się ciągle zmieniać tego folderu "text", żeby mijać te CTDki. Trudno.
Ja za to nie mam żadnych ctd. Pisałem juz kilka razy AI bitewne kompa w Bellum należy zmienić np. na najnowsze Germanicu5 jak masz standardowe to się nie dziw. W 90% modów komp atakuje armiami krucjatowymi inne cele niż sama krucjata. Sam tak czasem robię :P . No z Broken 1.05 to kiedys Ktoś pisał, że mu sie Bellum żarło. Co do handlu morskiego to na Twoim miejscu bym sobie darował nie opłaca się. Komp musi mieć jeden konkretny punkt (port w stolicy) od którego liczy sie odległość flot handlowych. Pozdrawiam. A prestiż Ci spada przez to przeniesienie stolicy na Krym bo poziom porządku publicznego w miastach Ci spadł. Mnie tam prestiż nie wariuje. Chyba, że władca np. zachoruje na trąd. :mrgreen:
Czy to normalne że raz na jakis czas wchodząc w "Własna Bitwa" wyrzuca do pulpitu czy to ja popełniłem jakis błąd :? ??
Raz na jakiś czas to się może zdarzyć, ale raczej nieczęsto w Bellum ma miejsce.
To jeszcze raz ja.
1.Araven - napisałeś, że się rozmnażają po bożemu - to znaczy, że można mieć bezproplemowo 100 generałów w drzewie?
2.Mógłby mi ktoś opisać zasady sukcsji bo ich z lekka nie pojmuje.
Pzdr.
To jeszcze raz ja.
1.Araven - napisałeś, że się rozmnażają po bożemu - to znaczy, że można mieć bezproplemowo 100 generałów w drzewie?
2.Mógłby mi ktoś opisać zasady sukcsji bo ich z lekka nie pojmuje.
Pzdr.
100 to nie bardzo ale ze 20 to tak. W Bellum od poziomu twierdzy w akademii wojskowej można generałów rekrutować. ;) Poza tymi adoptowanymi i dorosłymi synami z naszej dynastii i możnych to glówne źródło pozyskiwania generałów. Sprecyzuj o co Ci chodzi z ta sukcesją? Pytasz o opcję dziedziczenia innego państwa dzięki małżenstwu politycznemu czy o zasady sukcesji w Twoim państwie? Pozdrawiam. Co do dziedziczenia innego panstwa przez polityczne małżenstwo to poczytaj w temacie moje posty w 2 - 3 pisałem o tym jak to się robi. Jak już znajdziesz to napisz mi strony gdzie to jest to zrobię mini -poradnik na ten temat ok? :mrgreen: . Jak znasz angielski to poczytaj angielską instrukcję do moda. Link na pierwszej stronie. Pozdrawiam.
Mhh, czyli jest jednak jakiś limit postaci (w Romie nie było)
Chodziło mi o dziedziczenie w moim państwie, bo rozumiem o co chodzi w przejmowaniu władzy w innym kraju.
Mhh, czyli jest jednak jakiś limit postaci (w Romie nie było)
Chodziło mi o dziedziczenie w moim państwie, bo rozumiem o co chodzi w przejmowaniu władzy w innym kraju.
Wg mnie nie ma limitu i nic o takim nie czytałem, przy dużym państwie może i można dobic do setki generałow z 50 to miałem, ale 100 nie. W drzewku rodziny masz zmarłych królów (historycznych) i oczywiście aktualnego króla (koronę ma) i księcia też z koroną ale mniejszą (ksiażę to syn aktualnego króla i on po nim dziedziczy). Tak to działa. Nie wiem czy to Ci wystarczy ale mam nadzieję, że cos pomoglem.
P.S. Dwa razy zdołalem odziedziczyć - dzięki politycznym małżeństwom inne państwo. wkrotce spróbuję po raz trzeci. Ale łatwe to nie jest, ale jaka satysfakcja. :mrgreen:
Nie do końca o to mi chodziło. Pytałem o kolejność sukcesji to znaczy:
Jeśli król nie ma syna to??? (mi dziedzic potrafił objawić się po drugiej stronie drzewa rodziny)
Nie do końca o to mi chodziło. Pytałem o kolejność sukcesji to znaczy:
Jeśli król nie ma syna to??? (mi dziedzic potrafił objawić się po drugiej stronie drzewa rodziny)
To jak nie ma syna to komp bierze kolejnego z prawami do tronu w Polsce z królewskiej linii Piastów jak to możliwe z tej samej "dynastii" co król nie mający syna, ale jak król nie ma syna i nie ma już innych członków linii królewskiej (lub takich ochajtanych z córkami aktualnego króla)to państwo może upaść i stać się buntownicze... 8-)
Mefisto7
28-05-2011, 21:59
No, ja bym powiedział, że to bardziej losowe, albo komputer wybiera silnego generała.
Otóż, jak mordowałem swojego Kniazia, co go tak nie lubili, to już miałem zapatrywania na następcę w postaci Mstilavicha po drugiej stronie gałęzi, zamiast jednego z dostępnych Yurevichów. Do tego nominacja ominęła jego ojca, który dobrze się trzyma. A sam Mstilavich ma 8 rycerskości i 9 dowodzenia.
Powinna być opcja desygnowania następcy. W końcu w erze państw patrymonialnych to by była norma.
No, ja bym powiedział, że to bardziej losowe, albo komputer wybiera silnego generała.
Otóż, jak mordowałem swojego Kniazia, co go tak nie lubili, to już miałem zapatrywania na następcę w postaci Mstilavicha po drugiej stronie gałęzi, zamiast jednego z dostępnych Yurevichów. Do tego nominacja ominęła jego ojca, który dobrze się trzyma. A sam Mstilavich ma 8 rycerskości i 9 dowodzenia.
Powinna być opcja desygnowania następcy. W końcu w erze państw patrymonialnych to by była norma.
A w jakim modzie jest taka opcja jak desygnowanie następcy? Bo ja takiego nie znam, ale we wszystkie nie grałem :P . Ale byłoby git gdyby taka byla może w 6.2 będzie. To co jednak grasz dalej?
Mefisto7
28-05-2011, 22:49
Ykhm, przecież w mojej "opowieści" zawarłem już część o nowym Kniaziu :P
Mówię, że CHCIAŁBYM, żeby taka opcja była, a nie że gdzieś jest. ;)
Witam, czy to normalne w tym modzie że grając Polską w 40 turze mam tylko 2 kościoły (w Krakowie i Płocku), w podbitych miastach nie ma możliwości budowy nowych, a w rozrastających się nie pojawia się możliwość rozbudowy. To jakiś bug czy o czymś nie wiem?
Witam, czy to normalne w tym modzie że grając Polską w 40 turze mam tylko 2 kościoły (w Krakowie i Płocku), w podbitych miastach nie ma możliwości budowy nowych, a w rozrastających się nie pojawia się możliwość rozbudowy. To jakiś bug czy o czymś nie wiem?
Witam. To ile masz kosciołów zależy od Ciebie. Generalnie AI buduje mało świątyń. Nigdy nie występowały problemy z budową kościolów. Sprawdź czy nie ma tam jakichś istniejących światyń schizmatyckich lub pogańskich - jak są to je zburz i będziesz mógł budować koscioły katolickie. Musi dać się budować kościoły - sprawdź dokładnie. ;)
Witam.
Mam kolejny problem - wyszkoliłem w krakowie księżniczkę (Damę dworu) i potem wydałem ją za generała. Teraz nie mogę nająć innej (brak jej karty w oknie rekrutacji). Co z tym fantem zrobić?
Pzdr.
Witam.
Mam kolejny problem - wyszkoliłem w krakowie księżniczkę (Damę dworu) i potem wydałem ją za generała. Teraz nie mogę nająć innej (brak jej karty w oknie rekrutacji). Co z tym fantem zrobić?
Pzdr.
Spoko. Pojawi sie za jakiś czas. Nie można wyszkolić kolejnej dopóki poprzednia nie wyjdzie za mąż, ale jak twoja wyszla to poczekaj. Za jakiś czas wróci do okna rekrutacji. Też tak niekiedy mi się zdarzało. Pozdrawiam. :P
Witam. To ile masz kosciołów zależy od Ciebie. Generalnie AI buduje mało świątyń. Nigdy nie występowały problemy z budową kościolów. Sprawdź czy nie ma tam jakichś istniejących światyń schizmatyckich lub pogańskich - jak są to je zburz i będziesz mógł budować koscioły katolickie. Musi dać się budować kościoły - sprawdź dokładnie. ;)
Reinstalka i jest git :) . Podejrzewam że coś pochrzaniło się z plikami przy zmianie języka, a że grałem w Bellum pierwszy raz dopiero przy nastej turze zacząłem podejrzewać "że coś się dzieje" złego z kościołami. Mimo to dzięki za szybką odpowiedź.
A w jakim modzie jest taka opcja jak desygnowanie następcy? Bo ja takiego nie znam, ale we wszystkie nie grałem :P . Ale byłoby git gdyby taka byla może w 6.2 będzie.
Taka opcja była w Rome (choć też nie było dobrze bo następcę było trzeba zmieniać przez co ten co utracił tytuł dostawał jakieś minusy) więc i w Medku być powinna ale skoro jeszcze w żadnym modzie tego nie było to wątpię aby to było możliwe do zrobienia. Szkoda bo można by w Polsce dalej pociągnąć bez problemów linię Piastów. No i można by się pobawić w wojny domowe w wypadku gdy następca nie zostanie wybrany a król wyzionie ducha albo utratę lojalności (w najlepszym wypadku ;)) gdy wybierzemy jednego z kilku synów.
Czy tylko mi się wydaje czy Włosi popełnili parę błędów geograficznych typu Mołdawia i Bułgaria na odwrót tak samo jak Ormianie i Turkmenii (buntownicy)?
Ja przestałem próbować niszczyć dynastie po to by przejąć tron. Za dużo czasu to zajmuję. Pobawię się innym razem :)
Przy okazji chciałem powiedzieć, że mod w dalszym ciągu miło zaskakuje. Co prawda wiedziałem o tym skrypcie, ale dodaje on uroku tej grze. Chodzi tu o skrypt z poddaniem miasta. Trzeba wybudować 11 maszyn oblężniczych, by taką opcję zastosować. W ten oto sposób oszczędzamy naszym ludziom przykrych doświadczeń :). Nie ustaliłem tylko czy są jakieś skutki uboczne poddania miasta. Araven co wiesz na temat tego skryptu ?
Ja przestałem próbować niszczyć dynastie po to by przejąć tron. Za dużo czasu to zajmuję. Pobawię się innym razem :)
Przy okazji chciałem powiedzieć, że mod w dalszym ciągu miło zaskakuje. Co prawda wiedziałem o tym skrypcie, ale dodaje on uroku tej grze. Chodzi tu o skrypt z poddaniem miasta. Trzeba wybudować 11 maszyn oblężniczych, by taką opcję zastosować. W ten oto sposób oszczędzamy naszym ludziom przykrych doświadczeń :). Nie ustaliłem tylko czy są jakieś skutki uboczne poddania miasta. Araven co wiesz na temat tego skryptu ?
Opisywałem go gdzieś wcześniej, jak napisałeś minimum 11 machin i któraś z dwóch kampanii pełnych. Oto wspomniany opis skryptu:
Teraz mały poradnik jak działa skrypt od oblężeń (Scampo in assedi). W kampaniach pełnych (zwykłej i feudalnej) występuje ciekawa możliwość skłonienia wrogiej załogi - (dotyczy i buntowników i miast innych frakcji) by się poddała nim weźmiemy miasto zwykłym szturmem lub głodem. Należy na ile się zorientowałem zbudować różne rodzaje machin (tarany, wieże i drabiny) tak minimum 11 łącznie ale im więcej tym lepiej. Po 2-3 turach jak mamy dużo sprzętu oblężniczego możemy próbowac paktować z załogą, aby to zrobić klikamy na miasto jak przy zwykłym szturmie. Mamy 3 mozliwości działania od lewej porzucenie szturmu, w środku zwykły szturm - wybieramy go mając minimum 11 "machin", po prawej utrzymanie oblężenia będzie. By zacząć paktowac klikamy na tą szturm potem na białą flagę (po prawej) i rozpoczynamy negocjacje i załoga albo się podda albo nie :twisted: . Jak się podda to miasto jest nasze bez walki a załoga będzie obok - niejako ją puszczamy wolno bo oddała nam miasto 8-) . Zaatakować ją można w kolejnej turze. Poza tym jak miasto się podda jako premię od Rady Możnych dostajemy 2 -3 jednostki najemne w obleganym mieście - najemnicy przejmują dla nas miasto po poddaniu się jego załogi. Uwagi praktyczne, czasem trzeba ich trochę pogłodzić i mieć możliwie dużą przewagę nad załogą by się poddali. Ale zwykle na dwie czy trzy tury przed zagłodzeniem zgadzają się poddać i mamy miasto bez strat własnych i zniszczeń samego miasta lub zamku . W żadnym innym modzie się z taką opcją nie spotkałem. Arktos - ja tam nie znam żadnych skutków ubocznych tego skryptu - widzę zaś same zalety jego stosowania i często z niego korzystam wobec obleganej załogi. :P
Dagorad - wg mnie geografia jest całkowicie ok w stosunku do prowincji jakie podałeś. Nawet polskie prowincję są prawidłowo nazwane (Pomorze Gdańskie, Małopolska, Wielkopolska, Śląsk, Pomorze Zachodnie), inne krainy geograficzne też są prawidłowo zlokalizowane.
P.S. Mam awarię domowego kompa (chyba dysk padł...) popołudniami do czasu usunięcia awarii będę bez stałego dostępu do netu. Pozdrawiam. :mrgreen:
Witam, czy mógłby podać ktoś link do AI germanicu5'a?
Witam, czy mógłby podać ktoś link do AI germanicu5'a?
Proszę http://www.twcenter.net/forums/download ... le&id=3350 (http://www.twcenter.net/forums/downloads.php?do=file&id=3350)
Redz1222
01-06-2011, 09:24
Mam pytanie: Czy ktoś już testował nowe AI od Germanicu5 ?
http://www.twcenter.net/forums/download ... le&id=3350 (http://www.twcenter.net/forums/downloads.php?do=file&id=3350)
Mam pytanie: Czy ktoś już testował nowe AI od Germanicu5 ?
http://www.twcenter.net/forums/download ... le&id=3350 (http://www.twcenter.net/forums/downloads.php?do=file&id=3350)
Tak :lol:
Redz1222
01-06-2011, 09:29
:D Ok może tak : jak się sprawdza w modzie w porównaniu z poprzednim ?
Sprawdza się :D , za dużo nie grałem, ale komp potrafi np. lepiej wykorzystać jazdę, czy też jednostki miotające, bitwa na poziomie h, tudzież vh jest już ciężka, nie wiem jak to wygląda przy oblężeniach, jak pogram to napiszę ;)
:D Ok może tak : jak się sprawdza w modzie w porównaniu z poprzednim ?
Witam. pytając o poprzednie masz na mysli oryginalne AI bitewne z Bellum czy poprzednie Germanicu5 wersja 5.0? Bo ta to wersja 5.03.?
Ja grałem na tym AI bitewnym Germanicusa w wersję 5.01 w Bellum w miejsce oryginalnego, uważam, ze AIGermanicu5 jest naprawdę dobre. Sugeruje wrzucić 4 pliki bitewne do data Bellum, wcześniej zrób kopie oryginalnego AI z Bellum. Zmiana AI wymaga nowej kampanii, nie jest kompatybilna z zapisanymi stanami gry. Przejrzyj ze 3-4 ostatnie strony było tam co nieco o AI Germanicu5. Pozdrawiam.
P.S. w 5.03 nie grałem i nie wiem czym sie różni od 5.01. (Na razie nie zobaczę bo komp domowy mi nawalił.) :P
Sugeruje wrzucic 4 pliki bitewne do data Bellum
Jakie cztery? Program podmienia dwa, i robi zmiany według takich jakie widzi, największe zmiany są pod TA i SS...
4 pliki: battle_config, config_ai_battle, descr_formations i descr_formations_ai, ja zawsze podmieniam te 4. Nie wiem jak teraz ale poprzednio instalator u mnie nie działał prawidłowo, nic nie podmieniał, więc podmieniłem ręcznie. :mrgreen:
P.S. Obecnie instalator AI Germanicu5 działa już prawidłowo , więc lepiej używac instalatora,(ręczna instalacja plików dotyczy tych u których instalator nie dokonał zmian, albo takich jak ja - mam za dużo modów i instalator nie wykrywa kilku, więc w nich instaluje ręcznie w pozostałych, przez Instalator). Pozdrawiam.
Można i ręcznie, sam autor o tym napisał, wszystko by ciężej się grało :lol:
Redz1222
01-06-2011, 11:04
Chodziło mi oczywiście o poprzednią wersję Germanicu5. Zaimplementowanie nowej wersji Ai jest równoznaczne z rozpoczęciem nowej gry :( . Przyznam się szczerze że próbowałem tak na próbę zainstalować ale jest mały zamot :P ponieważ jakieś błędy mi wyskakują jak chcę dać na universal, tak więc jak by ktoś mógł napisać jak zaimplementował konkretnie tą wersję ai to był bym bardzo wdzięczny i zapewne przyda się nie tylko mi ale również innym użytkownikom.
Ps. dziękuję za wykonanie spolszczenia dla tego moda ponieważ gra nabiera barw. Grałem w różne mody ale ten jest najlepszy, szkoda tylko ze włoski a nie polski ....
Chodziło mi oczywiście o poprzednią wersję Germanicu5. Zaimplementowanie nowej wersji Ai jest równoznaczne z rozpoczęciem nowej gry :( . Przyznam się szczerze że próbowałem tak na próbę zainstalować ale jest mały zamot :P ponieważ jakieś błędy mi wyskakują jak chcę dać na universal, tak więc jak by ktoś mógł napisać jak zaimplementował konkretnie tą wersję ai to był bym bardzo wdzięczny i zapewne przyda się nie tylko mi ale również innym użytkownikom.
Ps. dziękuję za wykonanie spolszczenia dla tego moda ponieważ gra nabiera barw. Grałem w różne mody ale ten jest najlepszy, szkoda tylko ze włoski a nie polski ....
Skoro masz błędy z instalatora, to zrób jak napisałem niżej. Na moje oko te 4 pliki bitewne - uniwersalne są takie same w wersji 5.03 jak i w wersji 5.01, Germanicu5 zmienił działanie instalatora i pliki w TATW i SS związane z jego AI. W przypadku Bellum do kórego używamy AI uniwersalnego wg mnie żadnych zmian nie ma.
Instalacja ręczna AI bitewnego Germanicu5 w Bellum: 4 pliki bitewne to: battle_config, config_ai_battle, descr_formations i descr_formations_ai bierzemy je z AI Germanicu5 version 5.03 z folderu files a potem ReallyBadAi_Universal i po prostu wgrywamy do data Bellum nadpisując. Zawsze róbcie kopię oryginalnych plików by mieć do czego wrócić. Nowa kampania raczej będzie konieczna, sprawdź save czy ruszy na podmienionych plikach ale raczej nie...
P.S. Redz1222 - Co do spolszczenia Bellum to grasz na tym z 15.05.2011 + poprawki do niego z 26.05.2011? A czemu uważasz Bellum za najlepszy mod to mógłbyś coś więcej napisać? :P I jaką grasz kampnię , jaką nacją i z jakim poziomem trudności ? Pozdrawiam.
P.S. II Jesteś pierwszą Osobą jaka podziękowała ekipie spolszczającej 8-) . To miło. Spolszczenie nie było robione dla podziękowań ale dobrze, że chociaż jedna osoba na 100 jakie pobrały spolszczenie podziękowała Chłopakom od spolszczenia. :lol:
Dzięki Araven zaraz instaluje BC i zobaczymy co mi zaoferuje :d
Błędy instalatora występują, ale nie zmienia to faktu, że wrzuca pliki, i proszę jak ręcznie to robić kopie plików ;) By nie było... :D
Redz1222
01-06-2011, 12:52
Ok podmieniłem te 4 pliki na Ai i o dziwo save się wczytuje o mogę normalnie grac (podczas bitwy nie było ctd). Jeżeli chodzi o spolszczenie to tak jak napisałeś z 26 i wielkie dzięki za to :). Uważam ze bellum jest najlepszy z tego względu że: po pierwsze ma masę skryptów dzięki którym trzeba myśleć :), muzyka, skiny z Crimson Tide 4.2 dosłownie rewelka + polskie skiny są fajne :), info z historycznymi wydarzeniami(pomysł EB?? + za to ), nie muli kompa. Powiem tak co tu dużo mówić (pisać) SS się nie umywa, tzn też ma dobre pomysły ( bgr rr rb i inne ) ale jednak po jakimś czasie staje się monotonny i umiera śmiercią naturalną, a bellum caly czas ma cos nowego i nieraz zaskakuje.
Gram Polską oczywiście :P, pełna feudalna kampania vh ,vh na 6.1 +spolszczenie +Crimson Tide 4.2 no i oczywiście Ai od Germanicu5 aktualnie na tym nowym (to trzeba przetestować).
Mod za mocno wciąga (włącza syndrom jeszcze jedna tura), a tu kilka obrazów :
http://img807.imageshack.us/img807/5859/kingdoms201106011309024.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/807/kingdoms201106011309024.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img683.imageshack.us/img683/4351/kingdoms201106011309345.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/683/kingdoms201106011309345.jpg/)
http://img689.imageshack.us/img689/8646/kingdoms201106011309561.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/689/kingdoms201106011309561.jpg/)
http://img710.imageshack.us/img710/1559/kingdoms201106011310162.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/710/kingdoms201106011310162.jpg/)
Ps co do spolszczenia to ja to bynajmniej potrafię docenić ponieważ po pierwsze umila grę ,a po drugie ktoś musiał nad tym posiedzieć i wykonał kawał dobrej roboty tak więc jeszcze raz mega thx:)
Ok. Save Ci poszedł bo jak pisałem pliki bitewne z wersji wcześniejszej są identyczne jak te z obecnej. :) Skiny z Crimson Tade 4,2 - dogrywałeś je osobno jako submod czy też one już są w instalce Bellum zawarte?. Na włoskim forum czytałem, że są submody na jednostki ale żadnego nie ściagałem. jak tosubmod to podaj linka ok? A animacji Warmana90 uzywasz? Jak nie to wgraj sobie. Dzieki za wypowiedź. Pozdrawiam.
P.S. Niezgorsze Imperium Waćpan zbudowałeś. Pogratulowac. Kampania Feudalna Pełna to moja ulubiona, lubie grac Polską ale aktualnie gram Turkami, chciałem sie zmierzyć z Cesarstwem Bizantyńskim, Azja Mniejsza należy do Seldżuków, czas na Europę. :mrgreen:
No tak wszystko ładnie i pięknie, ale czemu jak chce odpalić jakąkolwiek własną bitwę to mi wywala gra? (Black screen i tylko klepsydra)? Z góry dzięki za pomoc!
No tak wszystko ładnie i pięknie, ale czemu jak chce odpalić jakąkolwiek własną bitwę to mi wywala gra? (Black screen i tylko klepsydra)? Z góry dzięki za pomoc!
A masz wypakowanego Medka II? Jaki system operacyjny masz i czy na kingdoms 1.5 masz jeszcze inne mody?
filippp69
01-06-2011, 19:17
@radoxx4
to chyba tylko u ciebie może bląd przy instalacji mnie wywala do pulpitu przy włączaniu własnej bitwy losowo może 2 na 10 włączeń spróbuj przeinstalować :D
Redz1222
01-06-2011, 19:18
Wiesz co: normalnie zainstalowałem Crimson Tade 4.0 ,a pózniej pacza na 4.2. Zainstalowałem animacje Warmana90 i zaraz zobaczę jak to wygląda w praktyce :)
Co do kampanii to najważniejsze jest żeby rada była za tobą (obecnie mam 11 za) Przy budowie raczej skupiam się na obiektach handlowych, a kupuję najemników (tam jest mały bug z rekrutacją najemników, ale jest do obejścia :P). Floty nie używam w handlu z tego względu że trzeba mieć stolicę jako miasto portowe ( trochę bez sensu ). Z tego co grałem to na początku najlepiej podbijać kraje o tej samej religii ponieważ jest łatwiej utrzymać porządek.
Pozdrawiam i dzięki za informacje na temat animacji .
Nie nieaktualne już działa :)
Wiesz co: normalnie zainstalowałem Crimson Tade 4.0 ,a pózniej pacza na 4.2. Zainstalowałem animacje Warmana90 i zaraz zobaczę jak to wygląda w praktyce :)
Co do kampanii to najważniejsze jest żeby rada była za tobą (obecnie mam 11 za) Przy budowie raczej skupiam się na obiektach handlowych, a kupuję najemników (tam jest mały bug z rekrutacją najemników, ale jest do obejścia :P). Floty nie używam w handlu z tego względu że trzeba mieć stolicę jako miasto portowe ( trochę bez sensu ). Z tego co grałem to na początku najlepiej podbijać kraje o tej samej religii ponieważ jest łatwiej utrzymać porządek.
Pozdrawiam i dzięki za informacje na temat animacji .
Redz1222 To czekam na raport, co daje ten Crimson Tide 4.2 ? Pograj i napisz co i jak ok? Link jakis bys zapodał, ew. znajde go na TWC. jazk obchodzisz ten mały bug z najemnikami co? I na czym on wg Ciebie polega (bug znaczy?).
Wyszła instrukcja do Bellum Crucis 6.2 po wlosku na razie, ale to znaczy, że premiera blisko. :P
Redz1222
01-06-2011, 22:33
Hejka
Crimson Tide 4.2 daje to że skiny jednostek się brudzą i jest więcej krwi :)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=174686 (4.0+pacz 4.2)
Jeżeli natomiast jeżeli chodzi o ten bug z rekrutacją najemników to może przedstawię go na obrazach.
1) Przykładowo chcemy kupić najemników którzy są dostępni.
http://img807.imageshack.us/img807/7025/kingdoms201106012244524.jpg (http://img807.imageshack.us/i/kingdoms201106012244524.jpg/)
2) po wciśnięciu przycisku okazuje się że nie ma nikogo w puli :/
http://img24.imageshack.us/img24/7791/kingdoms201106012301258.jpg (http://img24.imageshack.us/i/kingdoms201106012301258.jpg/)
3) Naciskam LPM np miasto , wchodzę na drzewko rodzinne i wybieram danego kolegę PPM .
Jak widać jednak są najemnicy których można kupić.
http://img143.imageshack.us/img143/6715/kingdoms201106012245316.jpg (http://img143.imageshack.us/i/kingdoms201106012245316.jpg/)
4) Już w komplecie
http://img69.imageshack.us/img69/2497/kingdoms201106012246113.jpg (http://img69.imageshack.us/i/kingdoms201106012246113.jpg/)
Nie wiem czy inni tak mają czy tylko ja. Bynajmniej taki sposób znalazłem na moja grę .
Pozdrawiam
Ja rekrutuje najemników w dużo prostszy sposób. Klikam 2 razy na generała w polu i da się rekrutować o ile coś jest dostępne. Przez drzewko rodziny to nie próbowalem :mrgreen: . Crimson tide 4.2 dziala z animacjami warmana90 i nie powoduje żadnych ctd w Bellum? Dzięki za link.
Redz1222
01-06-2011, 23:52
:o :D lol no tak ale ze mnie pajac :) natomiast jeżeli chodzi o kompatybilność to jeszcze nie miałem ani jednego z tym problemu, możesz śmiało instalować :)
pozdro..
Witam. Pewnie zainstaluje Crimson Tide 4.2, ale na razie sobie poczekam bo niedługo 6.2 powinno się pojawić :P . Jak pisałem wcześniej Włosi wstawili już w pdf instrukcję do 6.2 na swoim forum, z której co nieco można sie dowiedzieć, ale nie za wiele bo na razie jest po włosku... :mrgreen: Ale to wskazuje, że 6.2 wreszcie się pojawi. Pozdrawiam.
P.S. Redz a graficznie w walkach Crimson jest widoczny? I poprawia jakość efektów? I jak rozumiem działa płynnie z animacjami Warmana90 - znaczy nie muli kompa? Pozdrawiam i powodzenia w kampanii.
Wyszła instrukcja do Bellum Crucis 6.2 po wlosku na razie, ale to znaczy, że premiera blisko. :P
Przed wszystkim będzie chyba więcej kampanii
2. Tipi di Campagne
- 2.1 Menù principale
- 2.2 Campagna completa (Full)
- 2.3 Campagna feudale completa (Feudal Full)
- 2.4 Campagna ridotta (Light)
- 2.5 Campagna feudale ridotta (Feudal Light)
- 2.6 Campagna a turni (Hotseat)
- 2.7 Fazioni
- 2.8 Regole della Campagna
Czy się mylę się ?
Redz1222
02-06-2011, 11:28
Heja
Mi nie muli zainstaluj i zobaczysz :) bo ciężko ocenić czy będzie czy nie jak się nie zna parametrów kompa :)
Pozdro
Przed wszystkim będzie chyba więcej kampanii
2. Tipi di Campagne
- 2.1 Menù principale
- 2.2 Campagna completa (Full)
- 2.3 Campagna feudale completa (Feudal Full)
- 2.4 Campagna ridotta (Light)
- 2.5 Campagna feudale ridotta (Feudal Light)
- 2.6 Campagna a turni (Hotseat)
- 2.7 Fazioni
- 2.8 Regole della Campagna
Czy się mylę się ?
Witam. Na moje oko się mylisz i liczba kampanii się nie zmieni, ale głowy za to nie dam... ;) 2.1 to menu główne punkty od 2.2 do 2.6 włącznie są teraz w wersji 6.1, 2.7 to opis frakcji, a 2.8 opis poszczególnych kampanii (jakie mają skrypty itp). Najistotniejsza kwestia dla mnie teraz to potwierdzenie przez Włochów czy 6.2 to będzie duży patch (tego bym oczekiwał) czy też całkowicie nowa wersja (sciągnę ją na 100% ale wolałbym patch). Kręcą w tym temacie. Się okaże niedługo czy to będzie nowa wersja czy duży patch. Na ile przejrzałem instrukcję do 6.2 to zmian będzie sporo, w systemie umiejętności, w skryptach, AI i dyplomacji oraz grafice. Pozdrawiam. Jakby Ktoś wyczytał np. na TWC oficjalną datę premiery to proszę o link. Pozdrawiam.
Redz1222 Win7, 4gb ram, karta Radeon 5870, najnowsze sterowniki - trochę sie obawiam, bo ten Crimson tide obciąża nieco kompa a na razie bitwy mam bardzo płynne.
Redz1222
02-06-2011, 12:53
Śmiało zainstaluj sobie i przetestuj na fraps. Ja mam w lapku to samo co ty tylko grafę 8800 gtx sli i w rozdzielce 1920x1200 mi śmiga bez problemu na ustawieniach prawie na maxa tak więc bez obaw.
Pozdro
ałtsajder
02-06-2011, 19:23
No, no, no....wersja 6.2 już blisko, a czy grupa tłumacząca należy kontynuować prace?Jezeli tak, to może dałoby radę uzyskać pliki txt jeszcze przed wydaniem, tak aby można było je zacząć tłumaczyć?Ale to taka moja mała propozycja :D
Dzięki wielkie za świetną robotę, panowie!
Pozdrawiam!
Edit!
Araven, już nie gadaj, że nikt nie dziękuje i nie docenia waszej pracy! ;)
Moje pierwsze wrażenia są pozytywne, tury przechodzą około 10sek, a w SS to nawet 1min! Kawaleria ma kopa, fajny balans jednostek i masa fajnych skryptów. Ale nie wszystko takie piękne. Wkurza mnie bezsensowne zdrady kompa. Gram Francją (light) wojna z Anglią, stosunki z Hiszpanią 10/10 a tu proszę, w 30 turze gry wysyłają mi pełne flagi doborowych jak na ten okres jednostek. Ja najlepszą jednostkę mam straż miejską, a ci jakąś ciężką piechotę. Uderzyli mi na zamek koło Masywu Centralnego błyskawicznie go zdobywając. Przyszedł Filip z jego armią tylko pogarszając sytuację. Kompletnie załamał mi gospodarkę. Co prawda odparłen kilka fal Hiszpan, ale zaraz armia się stopiła gdyż fort miałem tylko w Dion, ale kasy nie było już na ulepszenie struktury militarnej i koniec bo nie było gdzie doszkalać armi Do tego Anglia desant na normandię. Fajnie, że komp kombinuje ale z takim wojem na takim etapie gry to przesada xD
joł, wpadam na chwilę by napisać, że należałoby podejrzeć na ile skrypty 6.2. sie różnią od 6.1.
Było wiele plików, gdzie zwyczajnie były dopisywane pozniejsze wersje tego moda...
tu wiele cech pewnie się powieli, jedynie poczytać należałoby czy aby przypadkiem ustawienia nie są zgoła inne...
jeśli chodzi o mnie to chętnie pomogę w miarę swych możliwości (Aravenie, weź mi podeślij link do tego wloskiego 6.2.), ostatnio mam taką odyseję, że hej. Dziś np. 5h ustawiałem sieć bezprzewodową i nic nie zrobiłem... jutro idę oddac router... i tak w kółko ostatnio mam :D
ale nie o tym chciałem...
grałem trochę i nie wiem czy ktoś zauważył, ale generalnie AI rzuca najlepsze jednostki na front, jak mnie Niemcy zaatakowali całymi flagami to nie wiem czy iść na wymianę ciosów (podbić opuszczone Magdeburgi, Kolonie...) czy bronić ziem...
z drugiej strony wojna z Kijowem, ale uwaga, sojusz z Nowogrodem i Kipczakami... ciekawe jak długo. To tyle. Jutro znowu znikam na weekend...:( Pozdravka!
Moje pierwsze wrażenia są pozytywne, tury przechodzą około 10sek, a w SS to nawet 1min! Kawaleria ma kopa, fajny balans jednostek i masa fajnych skryptów. Ale nie wszystko takie piękne. Wkurza mnie bezsensowne zdrady kompa. Gram Francją (light) wojna z Anglią, stosunki z Hiszpanią 10/10 a tu proszę, w 30 turze gry wysyłają mi pełne flagi doborowych jak na ten okres jednostek. Ja najlepszą jednostkę mam straż miejską, a ci jakąś ciężką piechotę. Uderzyli mi na zamek koło Masywu Centralnego błyskawicznie go zdobywając. Przyszedł Filip z jego armią tylko pogarszając sytuację. Kompletnie załamał mi gospodarkę. Co prawda odparłen kilka fal Hiszpan, ale zaraz armia się stopiła gdyż fort miałem tylko w Dion, ale kasy nie było już na ulepszenie struktury militarnej i koniec bo nie było gdzie doszkalać armi Do tego Anglia desant na normandię. Fajnie, że komp kombinuje ale z takim wojem na takim etapie gry to przesada xD
Radox poczytaj cały temat Ci się przyda. wysokośc relacji 10/10 nie uchroni Cie przed atakiem, musisz miec sojusz z dana frakcją i relacje minimum 8/10 lub wyższe by mieć pewnośc, że ona Cie nie zaatakuje jako sojusznik. Francja to trudna nacja na początek i pewnie Vh/Vh zagrałeś co? 10 sekund tura? To niezlego masz kompa - gratuluje. Mi Lekka też leci szybko, ale nieco dluzej jednak. Ai z bellum bywa brutalne :twisted: , to nie jest taki prosty i standardowy mod. Dasz se radę w kolejnej kampanii... :P
Dunkel moda to jeszcze nie ma oto link do instrukcji DO 6.2 po włosku : http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9801815 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9801815)
Ałtsajder: nim mod nie wyjdzie nikt nam nie da plików do 6.2, dostosowanie spolszczenia z 6.1 do 6.2 nastąpi stopniowo od momentu wydania nowej wersji.
Redz - Crimson tide 4.2 działa mi git z Bellum Crucis 6.1 dodam go też do Bellum pod Win7 (na razie mam go po Xp, jako posiadacz dwóch systemów). Pozdrawiam.
Chociaż mówiąc szczerze to zagrałem sobie jeszcze chwilę i powiem szczerze, że jeszcze z kompem takiego ubawu nie miałem xD. Spróboje jakoś tę armię Filipa oszczędzać no i nie puścić Hiszpanów za Pireneje, a Angole to pikuś bo jak się okazało to jakimś syfem przypłynęli więc spróboje to jakoś ogarnąć. A przy zdaniu, że mod jest bardzo dobry pozostaje :D
Co zrobić, żeby zmniejszyć długość tury, mam komputer 4gb ram, 4x3.0Ghz, karta ATI Radeon HD 5700 1gb, a tura trwa mi 1.5-2min??
K A M 2150
03-06-2011, 00:39
Nie grać na kampanii Full.
Nie grać na kampanii Full.
Racja. Zagraj w light z takim prockiem to nie zdążysz mrugnąć i będzie po turze. Ja mam 4x3.2 u mnie tura w full idzie z 35 sek.
Co zrobić, żeby zmniejszyć długość tury, mam komputer 4gb ram, 4x3.0Ghz, karta ATI Radeon HD 5700 1gb, a tura trwa mi 1.5-2min??
Kriss jest plan B można wyrzucic kilka skryptów z Full, by zostala tak zwana średnie kampania. No ja mam spokojne podejście w takim RR/RC 6.2 ze wszystkimi skryptami tura trwała mi nieraz i ponad 3 minuty, więc teraz jak mam ponad minutę do 2 na kampanii full to spoko. Za to jakie atrakcje. A procesor mam słabszy niz Ty i Arktos.
P.S. Ci mogę zmontowac taki campaign_script bez kilku skryptów - średnia kampania Feudalna Pełna wyjdzie z tego.
Kam - jakaś nadzieja na prezentację wojsk Gruzji - bo ta jaka zrobiłeś do Bizancjum była super - oto link do prezentacji wojsk Bizancjum - dzieło Kama dla tych co jej nie oglądali polecam jest super, dla tych co ogladali też polecam - http://www.youtube.com/watch?v=HdRkv9txrbM
http://img15.imageshack.us/img15/7114/0009bn.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/15/0009bn.jpg/)
Udało mi się :D ! Po zdobyciu sąsiednich zbuntowanych prowincji. Wziąłem się za budowę lochów i rekrutację złodziei i egzekutorów. Po mariażu z węgierską księżniczką zaraz wziąłem się do pracy :) Zrobiłem tak jak wcześniej radził Araven. Czyli zostawiłem generałów nie związanych z dynastią królewską. O dziwo na efekt nie czekałem zbyt długo. Dosyć szybko udało mi się wyeliminować dynastę rządzącą. Teraz muszę tylko doprowadzić do ładu węgierskie miasta.
Gratuluję Ci Arktos przejęcia ziem innej nacji dzięki małzeństwu politycznemu i wygaśnieciu (ew. wymordowamiu) lokalnej dynastii Arpadów w tym przypadku.
P.S. Będę musial poprawic wpisy w spolszczeniu na ten temat bo sa nadal po translatorze... Jeszcze raz gratuluję, to czekamy na III-go gracza jaki tego dokona, po tobie i po mnie. Pozdrawiam. Teraz uważaj na zamieszki na Węgrzech radzę przenieść stolicę na przejęte Węgry. tragedii nie ma ta sama religia i kultura i blisko do polski dasz radę opanowac niepokoje społeczne, bo jak nie to możesz mieć wojne domową... :mrgreen:
Mam kolejne pytanie - czy księżniczka może mieć członka świty z gatunku "Dynastia Mazowiecka"? Daje on niby +1 do uroku, ale żadana córka króla lub dziedzica nie miała tej cechy.
Pzdr.