PDA

Zobacz pełną wersję : DYSKUSJA OGÓLNA o Bellum Crucis 6.1 + Patch 6.2

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10

Araven
12-06-2011, 20:39
Mam pytanie odnośnie prestiżu: jak go podnieść? W każdym mieście same zielone buźki, w zajętych buntowniczych prowincjach tylko pokojowa okupacja zero wojen i miasta ładnie rozwijane i już musiałem zabić Henryka II bo 0 prestiżu miał. Jakąś radę? :d
Czasem się zdarza, że mimo wysokiego porządku publicznego i szczęścia u ludności, wypełniania misji Rady Możnych nasz król ma cechy, które powodują spadek jego prestiżu, jak prestiz leci na pysk gwałtownie to raczej wina cech króla, ja dzis też miałem takiego okrutnika, wysalłem go by zginął w boju, ledwo zdażylem bo juzbyło 35% i dalej leciało, po smierci króla nagle skoczyło do 80%, czyli on to powodował a raczej jego cechy negatywne. Rada kontrolowac cechy władcy jak ma negatywne, co z opisu wynika lepiej sie go pozbyc utopic albo na samobójczy bój wysłać. Kampania moja się ciekawie rozwija mam 1274 rok, zero ctd na spolszceniu i rozbudowuje państwom Mój uczony wynalazł proch tuz przed innymi i mam jednostki prochowe ciut wcześniej. chyba rusze na Mongołów. kilka panstw padlo w boju wspieram Skandynawów dałem im kilka prowincji na zachodzie by walczyli z protestancka Francją. W 6.1 mi sie nudzilo na takim etapie. Tu w 6.2 coraz bardziej mi się podoba ta kampania. Pozdrawiam. :P

radoxx4
12-06-2011, 20:53
Dobra w takim razie pożyjemy zobaczymy. Na razie skromnie 36 tura zero ctd tyle że gram na włoskim. Armia do obrony się prawie zrobiła, z europy mnie prawie wykurzyli ale ja zbytniej woli walki nie przejawiałem. Postaram się rozwijać gospodarczo do 1270 czyli jeszcze 98 lat.

Araven
12-06-2011, 21:22
Co ty Radox z wloskiego nic albo niewiele kumasz (ja podobnie) to wgraj spolszczenie to obecne z 12.06.2011 calkiem spoko już jest. Będziesz wiedział co budujesz chociaż. :mrgreen: :twisted:

filippp69
12-06-2011, 21:25
@Araven
Ty nie znasz radoxxa on zawsze lubi jak jest porządnie :D Żadne "calkiem spoko" ma być porządnie i koniec. Ale nawet jak ja się patrze na liste Kardynalów i zamiat "Biskup Preferati" widze "Biskup Ulubione" to mi się śmiać chce :lol:

Araven
12-06-2011, 21:34
@Araven
Ty nie znasz radoxxa on zawsze lubi jak jest porządnie :D Żadne "calkiem spoko" ma być porządnie i koniec. Ale nawet jak ja się patrze na liste Kardynalów i zamiat "Biskup Preferati" widze "Biskup Ulubione" to mi się śmiać chce :lol:
Pisałem nie raz i nie dwa, że kilka plików np. z cechami i niektóre inne byly robione translatorem na szybko i na razie nie dało rady ich poprawić w całości cechy poprawił na ile dał radę Redz1222. Inne plik są w obróbce. Ważne, że nie wywala i dużo jest ok zrobione - bo ręcznie. I nie ma co cytować bo takich cech nie bardzo po polsku jest sporo więcej. Ja i tak jestem zadowolony w 6 dni po premierze mamy dużo więcej przetłumaczone na polski niż Anglicy na swój język. Nikogo nie zmuszam możecie grać sobie po włosku jak macie ochotę, tam jest ładnie i stylisytycznie i eventy są śliczne, a w niektórych nawet średniowieczne pieśni i wiersze np. tyle, że po włosku. :P Ja tam wolę tak jak jest. Nie wszystko stylistycznie i poprawnie ale zrozumiale. To VI wersja spolszczenia, ale nadal robocza. Tyle w temacie. Mnie się tam nie chce śmiać, bo oczy mnie bolą. Głównie od wklepywania tekstów w historic_events. :mrgreen: Pozdrawiam. Ty pomagasz, może Radox by coś pomógł? Szkoła Wam się kończy. Spadam. kolacja, coś poczytam i kima. To jak tak to Radox sobie trochę poczeka jeszcze na wersje finalną, chyba, że wgra spolszczenie jakie jest, co polecam.

filippp69
12-06-2011, 21:39
No szkola to zasadniczo juz sie skonczyla ja tam pomagam aczkolwiek trudno pogodzić robienie 2 spolszczeń naraz (EB i pomoc w BC). Radoxx coś kiedyś mi mówil że może by pomógl w poprawkach BC 6.1 jak jeszcze 6.2 nie bylo.

radoxx4
12-06-2011, 22:47
No to wiecie o mnie wszystko bez tajemnic xD
Spolszczenie miałem zamiar wgrać jak będzie 100%

A co do spolszczenia to mógłbym stylistyczne poprawki zrobić, ale nic nie obiecuje bo na 80% całe wakacje mnie nie ma ;(

Araven
13-06-2011, 10:31
Ok. Radox jak będziesz jednak dyspozycyjny to dogadamy się na PW i dostaniesz jakiś plik do poprawiania - stylistyka i literówki itp, czyli zrobisz korekte polonistyczną ew. Teraz w kwestii organizacyjnej w temacie Bellum Crucis 6.1 i 6.2. Osobiscie uwazam, że poniewaz wyszedł megapatch do wersji 6.1 podnoszący wersję Bellum do 6.2, sensownie byłoby np. wydzielić temat o 6.2 z dotychczasowego, i 6.1 byłby osobno i 6.2 również. lub zostawić jak jest bo posty od dnia 06.06.2011 data wyjścia patcha dotyczą głównie wersji 6.2. Do 6.2 będzie spolszczenie finalne + jak sugerował Joopiter po dokładnym rozpracowaniu różnic powstanie kilka mini poradników co do skryptów i agentów - podobnych jak te co robiłem do 6.1 (flty handlowe, skrypt obleżeń i inne). Miło by było jakby Ktos napisał wąłsny poradnik do 6.2.

Co do spolszczeń to dla Osób nadal grajacych w 6.1 zrobiłem aktualizację spolszczenia na dzień 11.06.2011 (poprawki + eliminacja części błędów dzięki pomocy Dagorada i przysłaniu przez niego save do analizy. Spolszcenie do 6.1 do pobrania ze Zbrojowni z projektów polonizacyjnych).

Do wersji 6.2 spolszczenie jest z dnia 12.06.2011 (VI-te bo sześć dni od premiery, co dzień nowa wersja spolszczenia :P , mamy dużo wiecej zrobione niz inne nacje - wymaga to dopracowania ale jest solidna baza startowa teraz by pracować na wersja ostateczna spolszczenia do Bellum Crucis 6.2) Pozdrawiam.

P.S. Ale przyznam się bez bicia ponieważ 6.2 jest tak zajebiste jak się nawet nie spodziewałem, to będę sie skupiał raczej głównie na nim, tak w kwestii spolszczenia jak i porad odnośnie rozgrywki itp. Jakieś sugestie, propozycje rozwiązań mile widziane.

Piter
13-06-2011, 11:25
Na kampanii light zdobyłem Konstantynopol i 1/3 Bizancjum Turkami po 33 turach, zawiodło mnie trochę to AI, może to przez, to, że na light ma mniejsze bonusy?
Szkoda, że nie ma polskiego poradnika, który wyjaśnia jak modyfikować AI kompa na mapie kampanii, bo mam chyba kilka ciekawych pomysłów, a niestety nie znam angielskiego :cry: Komp potrafi dobrze zaatakować i jak się na nas uszykuje, to można być czasem trochę w dupie, ale ma problemy z obroną swoich prowincji, w każdym razie w podst. nie potrafił ani dobrze bronić, ani dobrze atakować, a lepszego AI niż w tym modzie nie widziałem póki co.

Araven
13-06-2011, 11:39
Hm. Co kampania to inna rozgrywka. Ja w 6.2 gram na kampanii Feudalnej pełnej i AI oraz jego zachowania mi sie podobają. To zdobądź pozostałe 2/3. . Pograj dalej. Krucjatę na Ciebie puszczą. Krzyżowcy uderza od południa, Bizancjum może przeprowazdi kontrofensywę. :P Prawwdziwa gar się zaczyna po minimum 100 turach.

Zachar
13-06-2011, 12:28
przerwałem kampanię na bc6.1 Gruzją i rozpocząłem nową na 6.2 Bizancjum..tytuły oraz część świty można przekazywać między generałami..najzabawniejsza sytuacja jaka mi narazie wyniknęła to wydałem za mąż księżniczkę Marie Komnen za papieża Adriana IV :shock: :lol: no i ładnego zięcia ma mój basileus..lubię przeglądać drzewko genealogiczne..ciekawe czy dzieci z tego będą 8-)
a co do patcha..nie zawiódł,,do pierwszej w nocy nie mogłem się wczoraj oderwać

radoxx4
13-06-2011, 12:37
46 tura kampanii na razie zablokowałem flotą dostęp do wysp, już 1/2 armi defensywnej gotowa, czekam bo mi już za kilka tur większość zamków zmieni się w fortece a potem feudali będę jak ruskie czołgi produkować. :D
U mnie zacznie się w 1270 jak się opancerzeni miecznicy pojawią :twisted:

Araven
13-06-2011, 12:43
przerwałem kampanię na bc6.1 Gruzją i rozpocząłem nową na 6.2 Bizancjum..tytuły oraz część świty można przekazywać między generałami..najzabawniejsza sytuacja jaka mi narazie wyniknęła to wydałem za mąż księżniczkę Marie Komnen za papieża Adriana IV :shock: :lol: no i ładnego zięcia ma mój basileus..lubię przeglądać drzewko genealogiczne..ciekawe czy dzieci z tego będą 8-)
a co do patcha..nie zawiódł,,do pierwszej w nocy nie mogłem się wczoraj oderwać
Zachar w pełni popieram przejście na 6.2. Co do celibatu księży to we wczesnym średniowieczu chyba jeszcze go nie było. Ale papież z małżonką to nieźle (tu chyba go potraktowali jako głowę panstwa koscielnego w tym przypadku... a nie zwierzchnika kościoła). Fakt niezły zięć... Pozdrawiam. Dla mnie Bellum Crucis 6.2 to strzał w 10-tkę. Całą niedzielę walczyłem twardo rok rok 1274 coś koło tego mam. Feudalna pełna. Instalowałes czyste BC 6.1 i na to 6.2 (chodzi mi czy masz AI bitewne z 6.2 bo jak miales wgrane AI bitewne Germanicu5 i na to zainstalowałeś Bellum 6.2 to bitewne masz pół z Germanicu pół z 6.2, działa ale to ani to, ani to mix taki).

Radox powodzenia.

radoxx4
13-06-2011, 12:46
Nie dziękuję nie chce zapeszyc :)

A czy jak przeszedłem Anglią na protestantyzm to mogę się pożegnać z Templariuszami?

Araven
13-06-2011, 14:37
Nie dziękuję nie chce zapeszyc :)

A czy jak przeszedłem Anglią na protestantyzm to mogę się pożegnać z Templariuszami?
Dopóki nie wrócisz na łono Kocioła katolickiego to bardzo wątpię byś ich mógł rekrutować. Ja tam zawsze trwam przy katolicyzmie, choc kusiło mnie by wybrać włąsnego polskiego antypapieża, ale ostatecznie oferte odrzuciłem i zostałem wierności papieżowi. :P A Nowe tekstury zakonników w tym tempalriuszy super się prezentują.

radoxx4
13-06-2011, 15:04
Dzięki za info tylko jak wrócić do papieża? Był wybór nowego, w tym był mój pretendent :p

Araven
13-06-2011, 15:07
Dzięki za info tylko jak wrócić do papieża? Był wybór nowego, w tym był mój pretendent :p
Wyslij posła do Rzymu z propozycją pojednania i wyrzeknięcia się schizmy. Nie wiem czy przy schizmie smierć twojego króla lub papieża daje mozliwość powrotu do katolików. Poczytaj w angielskiej instrukcji do 6.1 (w 6.2 powinno byc podobnie).

Kretson
13-06-2011, 15:10
Witam.
Na prośbę Aravena opisze jak przejąłem Francję grając Polską
1. Ożeniłem mojego dziedzica (Henryk Mazowiecki czy jakoś tak) z księżniczką francuską (miała 8 uroku - na początku nie planowałem przejęcia Francji)
2. Zbudowałem więzienie w Płocku (coś koło 15 tury)
3. Wyszkoliłem zabójcę i wysłałem do Francji (potem doszedł jeszcze jeden)
4. Wybijałem członków rodziny po kolei, zostawiając dziedzica i króla (ich trudniej zabić). Po czym zabiłem dziedzica i król umarł w 45 turze.
5. Dostałem informacje o przejęciu tronu.
http://www.speedyshare.com/files/28909228/0031.tga

I to tyle - nie było to specjalnie trudne, ale za to BARDZO nieopłacalne. Spadły mi dochody (za dużo miast) a dochody z Francji wachały się od 700 do 1250.

PS - o co chodzi z tymi cechami kapłanów - nieortodoskyjność, prawość itp.?

radoxx4
13-06-2011, 15:16
Aravenie widzę, że twoje marzenie o rozwoju tego tematu się spełniło. 1002 posty gratulacje!

Kriss94
13-06-2011, 16:16
Chyba znalazłem buga w grze, bowiem podczas wojny z Lombardią w jednej turze zacząłem oblegać dwiema pełnymi armiami dwa oddzielne forty na terenie Lombardii w których było max wojska (w jednym forcie ich król, w drugim ich dziedzic) w każdym. No i zbudowałem 2 tarany + 2 wieże oblężnicze, ale postanowiłem poczekać 2 czy 3 tury aż sami wyjdą 8-), no i właśnie podczas ich tury moja armia sobie normalnie weszła do fortu, nie wiem czemu ale ich wziąłem głodem a oni nawet nie walczyli co mnie trochę wkurwiło bo liczyłem na ciekawe bitwy :evil:. Nie wiem czy to bug, ale to jest głupie...

Araven
13-06-2011, 16:32
Chyba znalazłem buga w grze, bowiem podczas wojny z Lombardią w jednej turze zacząłem oblegać dwiema pełnymi armiami dwa oddzielne forty na terenie Lombardii w których było max wojska (w jednym forcie ich król, w drugim ich dziedzic) w każdym. No i zbudowałem 2 tarany + 2 wieże oblężnicze, ale postanowiłem poczekać 2 czy 3 tury aż sami wyjdą 8-), no i właśnie podczas ich tury moja armia sobie normalnie weszła do fortu, nie wiem czemu ale ich wziąłem głodem a oni nawet nie walczyli co mnie trochę wkurwiło bo liczyłem na ciekawe bitwy :evil:. Nie wiem czy to bug, ale to jest głupie...
Kriss To nie bug komp w fortach często się poddaje bez walki - po 3 turach blokady.
Kretson dzięki za opis - przejmuje się tylko male kraje i blisko, inne się rzeczywiscie niezbyt opłaca, ale sa tacy co lubia miec trudno to moga przejmowac duże kraje, czyli wygląda, że w 6.2 jest tak jak w 6.1 i git. Co do kapłanów to lukne na moich prawośc i nieortodoksyjnośc powiadasz, jak poczytam u moich to coś odpisze.
Radox mam inne marzenia, a za Bellum nikt mi nie placi,ale się cieszę, że mod jest coraz bardziej popularny bo jest tego wart. Pozdrawiam. No to mamy ponad 1000 postów - git. :mrgreen:

BobanPolak
13-06-2011, 18:25
Witam.
Po długiej nieobecności w świecie gier komputerowych ( zajmowałem się czymś innym w rl ) postanowiłem zagrać w jakiegoś dobrego moda. :)
Szukałem, szukałem tylko nie mogłem znaleźć tego, który byłby odpowiedni :D
Pewnie myślicie, że napiszę BC 6.2 rządzi ale nie (teraz). :P
Zobaczyłem BC na forum, pobrałem, właśnie instaluję patch 6.2.
Jak wspominałem wróciłem dopiero do świata gier i mam pytanko. Podoba mi się Bizancjum lecz mój problem polega na tym, że to państwo jest trudne do ogarnięcia :D
Może doradzicie jakieś małe ale dość dobre ? I jaką kampanię z jakimi poziomami trudności.
Kiedyś grywałem w Roma (nigdy nie ukończyłem), Medka (nigdy nie ukończyłem), Empire (podbiłem świat), Napoleon ( 1 dzień ), Shogun 2 ( savy się psuły więc zrezygnowałem ).
Jeszcze jedno jest jakaś róźnica jeśli włącze kampanię Full Feudal a HotSeat i będę grał sam np. Assasynami ??
Dzięki z góry za wszystko. Będę grał ostro :D Mod strasznie rozwinięty jak widzę :) To Good :D
Eutyches - może mnie pamiętasz chociaż to było bardzo dawno temu :D
Robiłem spolszczenie do Submoda TATW nie pamiętam jak się nazywał ale coś tam mi pomagałeś. Wszystkie pliki straciłem, musiałem zrobić formata a później przerwa na rl. :D
Piszę, bo wiem jak mogło to wyglądać.

kuroi
13-06-2011, 18:42
Zainstalowałem 6.2... I po tym, jak go zachwalaliście jestem trochę zawiedziony, aczkolwiek to może być wina kampanii light feudal.

W kampanii full też AI traci tyle ziemi z powodu powstań?
Bizancjum straciło dwa regiony, Nowogród jeden, Krzyżowcy jeden, Turkowie jeden, Lombardia chyba też jeden. Ogólnie mówiąc, to miasta AI mają dość niski poziom zadowolenia.

Chociaż... Chociaż to może być spowodowane tym, że wzmocniłem efekty podatków...ale bez przesady, to nie powinien być jeszcze powód, by miasta się tak łatwo im buntowały. (Ja nie mam żadnych buntów)

Piter
13-06-2011, 19:02
Zainstalowałem 6.2... I po tym, jak go zachwalaliście jestem trochę zawiedziony, aczkolwiek to może być wina kampanii light feudal.

W kampanii full też AI traci tyle ziemi z powodu powstań?
Bizancjum straciło dwa regiony, Nowogród jeden, Krzyżowcy jeden, Turkowie jeden, Lombardia chyba też jeden. Ogólnie mówiąc, to miasta AI mają dość niski poziom zadowolenia.

Chociaż... Chociaż to może być spowodowane tym, że wzmocniłem efekty podatków...ale bez przesady, to nie powinien być jeszcze powód, by miasta się tak łatwo im buntowały. (Ja nie mam żadnych buntów)
To może być tego efekt, bo normalnie się tak nie buntują

Avalanche
13-06-2011, 19:18
No i miła niespodzianka :P Klikam koniec tury a tu na mapie strategicznej Krolestwo Sycylii zmienia barwy na moje. Zaznaczam, że było to ok10 regionów więc niemało. Zaraz zapodam jakieś screeny :lol:

Araven
13-06-2011, 19:46
No i miła niespodzianka :P Klikam koniec tury a tu na mapie strategicznej Krolestwo Sycylii zmienia barwy na moje. Zaznaczam, że było to ok10 regionów więc niemało. Zaraz zapodam jakieś screeny :lol:
Avalanche gratuluje Jestes piąty jaki tego dokonał.
Kuroi - AI daje podatki zwykle na max więc jak zwiekszyleś ich efekt (czyli np. niezadowolenie z ich podniesienia to masz bunty). W Feudal-Full np. bunty sie zdarzaja u AI ale rzadko raczej. Ja tam z 6.2 jestem bardzo zadowlony bo grałem pół roku w 6.1 i dobrze kumam co podadawali i jak to pozytywnie wpływa na grę. Sie wstrzymaj z ocenami. Pograj.
Boban Polak - Twoje nagłe zniknięcie wyglądalo na porzucenie pracy nad spolszczeniem tamtego moda. Co do Bellum to hotseat ma wlasną ubogą kampanię z tylko kilkoma skryptami. Najlepiej gra sie na singlu w Full lub Feudall Full. Pozdrawiam.

P.S. Ogólnie AI w 6.2 zachowuje sie dość sensownie, ale Piter robi eksperyment ze zmiana parametrów AI w descr strat. Pomagam mu nieco. Włosi dali wszystkim zachowanie balanced smith (w skrócie zrównaważony rozwój) wystarczy pozmieniać te parametry i frakcje powinny nabrać zróżnicowanych cech. Powinno być ciekawie. ja podobne eksperymenty robilem np. w SS. I dawało to ciekawe efekty, zobaczymy jak w Bellum.

eeerobert
13-06-2011, 19:50
najzabawniejsza sytuacja jaka mi narazie wyniknęła to wydałem za mąż księżniczkę Marie Komnen za papieża Adriana IV :shock: :lol: no i ładnego zięcia ma mój basileus..lubię przeglądać drzewko genealogiczne..ciekawe czy dzieci z tego będą 8-) Spróbuj odziedziczyć tron Państwa Papieskiego :lol: Chciałem już pobierać, ale mi się limit na megauplodzie wyczerpał :( Jutro, na pewno jutro.

Avalanche
13-06-2011, 19:58
Obiecane screeny:
[spoiler:30cgighy]http://img717.imageshack.us/img717/7544/kingdoms201106132021472.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/717/kingdoms201106132021472.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)[/spoiler:30cgighy]
[spoiler:30cgighy]http://img193.imageshack.us/img193/8330/kingdoms201106132022338.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/193/kingdoms201106132022338.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)[/spoiler:30cgighy]
A tutaj save "tuż przed" - po kliknięciu koniec tury możemy przeżyć to sami :lol:
http://www.speedyshare.com/files/28956624/AVALANCHE_13_06.sav

Piter
13-06-2011, 20:08
oo, ładna kampania ;)

Ja jeszcze próbuje zmienić wytrzymałość bramy, żeby walcząc normalnie mieć bardziej zbliżone straty do tych przy autoamcie.
Ps: Araven tam map.rwm sobie skasuj jeszcze na wszelki wypadek.

Ps: Małe? Silne? Polecam Francje ;)

Araven
13-06-2011, 20:27
Dzięki Piter ale ja zawsze usuwam map.rwm jak zmieniam descr strat albo campaign_script, bo bez jego usunięcia zmiany tych plikow nie działają ;) pograleś coś na swoich zmianach ja na razie nic.
Avalanche wczytałem Twój save i przewinąłem turę to teraz czeka Cię bunt Baronów. Bo Sycylia diablo daleko od Anglii i czerwono tam z nastrojami, wróżę spadek prestiżu królewskiego do zera i wojnę domową. Ale wyjdziesz z tego. Chyba. Wniosek z tego taki, ze nawet w trakcie wojny z frakcja można jż przejąć jak wyginie lub wygaśnie lokalna dynastia. Cenne spostrzeżenie odnośnie dziedziczenia innych państw :twisted: . Pozdrawiam.

Avalanche
13-06-2011, 20:36
Spoko, przwidziałem to i od razy wyburzylem wszystkie budynki w Sirte, Bargah i Tripoli i sprzedalem miasta papieżowi :lol: Niestety na poludniu Włoch niski katolicyzm (poniżej 40%) ale odziedziczylem mase księży więc jakoś daje rade :mrgreen:

Araven
13-06-2011, 20:43
Spoko, przwidziałem to i od razy wyburzylem wszystkie budynki w Sirte, Bargah i Tripoli i sprzedalem miasta papieżowi :lol: Niestety na poludniu Włoch niski katolicyzm (poniżej 40%) ale odziedziczylem mase księży więc jakoś daje rade :mrgreen:
Ty spryciarzu. Ale Bądź czujny bo Liga Baronów tyko czeka na taką okazję, by podnieść bunt i wlasne panstwo założyć a prestiż jak tam leci w dół? czyż ten mod nie jest genialny? To pytanie retoryczne. Ja tam swoje wiem - jest genialny. :twisted:

BobanPolak
13-06-2011, 20:58
Araven - Wiem i przepraszam najmocniej jak tylko mogę. Wynikła taka a nie inna sytuacja i nie mogłem tego kontynuować. Przepraszam za to najmocniej. :oops: :cry:

P.S. - Mogę odblokować Assasynów w zwykłej kampanii tzn. dla jednego gracza ??
Oni wymiatają :D Lekka piechota, 62 w legionie a tną jak nawet nie wiem co tnie tak jak oni :D
I ta konnica assasynów pocina po piasku jak wiatr unoszący ziarenka piasku ( też nie wiedziałem z czym porównać ) :D

Avalanche
13-06-2011, 21:01
Leci w dół, ale jakoś się trzymam na powyżej 50%. Mama nadzieję że zaraz odbiję. Musiałem sprzedać jeszcze papieżowi Tunis i Ajaccio. Dzieki temu dostalem za 5 prowincji 135000 bizantow a to wystarczy na odbudowanie imperium :) Oczywiscie sprzedalem tylko i zamki (malo dochodu w porownaniu za kare z imperium) i miasta ktorych nie da sie uratowac (Afryka - daleko od stolicy i nie ma szans szybko chrystianizacji zrobic)

Co do moda, to gralem w wiele ale ten jest najlepszy :P

Araven
13-06-2011, 21:05
Araven - Wiem i przepraszam najmocniej jak tylko mogę. Wynikła taka a nie inna sytuacja i nie mogłem tego kontynuować. Przepraszam za to najmocniej.

P.S. - Mogę odblokować Assasynów w zwykłej kampanii tzn. dla jednego gracza ??
Oni wymiatają :D Lekka piechota, 62 w legionie a tną jak nawet nie wiem co tnie tak jak oni :D
I ta konnica assasynów pocina po piasku jak wiatr unoszący ziarenka piasku ( też nie wiedziałem z czym porównać ) :D
Asasynami jako frakcją nie da się grać. Pieszych asasynów można rekrutowac w Tabriz grając muzułmanami, to ci o jakich Ci chodzi :P

BobanPolak
13-06-2011, 21:08
Gram nimi tylko na HotSeat włączyłem sam :)
Szykuję się z kumplami do gierki, spotkamy się i zagramy :D

Araven
13-06-2011, 21:19
Na hot-seat tylko można grać Asasynami jako frakcją w single nie da rady. Pozdrawiam. W single to frakcja buntownicza i może się niekiedy pojawić w grze ale to AI ją kontroluje.

Avalanche
14-06-2011, 11:58
Oto krótki opis jak udało mi się przejąć tron Sycylii – zaznaczam, że dodało mi to automatycznie 12 regionów (!) i kilku generałów (ok. 10). Poza tym masa wojska, księży i … problemów :shock:
Jakiś czas temu wydałem księcia za księżniczkę Sycylii – zbudowali potężne państwo od Tunisu po Kair na południu po Anconę i Palermo na północy. Bili się z sukcesami z Wenecją w Chorwacji i Bizancjum w Grecji. Słowem – cenny sojusznik 8-)
Kilkanaście lat później mój książę odziedziczył tron a mnie z nudów zaczęły wkurzać armie sycylijskie spacerujące po północnych Włoszech. Poczekałem aż się zapakowali w statki koło Genui i przy pomocy mojego 10 gwiazdkowego admirała zatopiłem 2 pełne flagi w lichych statkach na czele z następcą tronu i trzema innymi członkami rodu. Jednocześnie zacząłem oblegać Anconę i Neapol gdzie siedział władca. Oczywiście Sycylia była kompletnie zaskoczona atakiem biorąc pod uwagę nasze relacje 9/10 i w następnej turze straciła oblegane miasta. No i tu przechodzimy do mojego save. Po naciśnięciu „koniec tury” okazuje się, że mój król dziedziczy po żonie tron Sycylii :lol:
Ostrzegam jednak przed optymizmem – wchłonięcie moim imperium Sycylii spowodowało znaczny spadek autorytetu z uwagi na brak zadowolenia w miastach (zwłaszcza Afryka i południe Włoch). Dodatkowo weźmy pod uwagę koszty administracyjne (czyt. kara za duże imperium) która przy wielkości 60 prowincji jest ogromna. Okazuje się, że nie opłaca się utrzymywać zwłaszcza zamków (mały dochód). Biorąc to pod uwagę i ratując prestiż władcy postanowiłem pogadać z papieżem (wiadomo przy kasie) i spieniężyć niepotrzebne regiony. Na 5 prowincjach uzyskałem łącznie 135 tys. (!) bizantów w gotówce (swoją drogą nieźle papa ściągał na tacy że tyle miał) Co pozwoliło zająć się najpilniejszymi potrzebami. Oczywiście prestiż spadał ale po osiągnięciu ok. 50% zaczął sukcesywnie się podnosić i po ok. 10 turach znów jest 100%
To tyle – powiem tylko jeszcze że radocha z takiego podboju jest nieopisana :twisted:

Araven
14-06-2011, 12:14
Słuszne i cenne uwagi Avalanche, ja zawsze zabójcami się męczyłem, by wroga dynasti e wybić - ale z tym zatapianiem floty z rodziną królewska innej dynastii to patent nie lada. Na to nie wpadłem. Dzięki. A tron sie nie dzidziczy po żonie, tylko po jej ojcu ostatnim królu z danej dynastii u Ciebie sycylijskiej. Chodzi o to, ze dzieci z takiego małzeństwa bedą miały w sobie krew wymarłej dynastii, po matce i to daje Ci niejako prawo do objecia tronu. Troche to zawiłe, i zamiaszałem nieco, ale ważne, że to działa także w 6.2. Im więcej Ludzi tego dokonało. Tym pełniejszy mamy obraz tego jak to działa (znaczy przejmowanie ionnych panstw przez małzeństwa polityczne w Bellum).

P.S. z Innej bajki jak sygnalizowałem wczoraj, Piter zaczął kombinować ze zmianą zachowań frakcji AI w Bellum. W pliku descr strat się to ustawia. Ja tez kombinuję na własną rękę, zmian tych parametrów może dac ciekawe efekty w grze. Frakcje pasywne zaczna atakować np. i zmienią się priorytety rekrutacji dla nich i skład ich armii. Testy trwaja i Piter i ja pogramy na tych zmianach i zobaczymy co wyjdzie.Jeden z twórców moda sam tio zaproponował, Włosi tez kombinuja w tym kierunku. Np. teraz byzantium ma Ai jako balanced smith, Jeden z autorów proponuje zmianę na balanced henry - w praktyce Bizancjum wtedy powinno połozyć większy nacisj na rozwój konnicy (obecnie rekrutuje dużo pieszych łuczników). Tak to mniej więcej działa. Pozdrawiam. 6.2 jest super, ale takie proste zmiany moga go jeszce ulepszyć, albo i nie :P - w grze wyjdzie.

Teraz pytanie jak oceniacie AI bitewne w Bellum 6.2 - lepsze niz w 6.1 (ja uwazam, że tak) ale chyba wgram najnowsze AI Germanicu5 wersja 5.04. Pozdrawiam. W 6.1 Ai bitewne Germanicu5 dawało radę.

Avalanche
14-06-2011, 12:32
Nie no z tym dziedziczeniem po żonie to był skrót myślowy :lol: Wiem jak to działa.

Co do AI i preferencji swego czasu bawiłem się przy modowaniu Stainless Steel i pamiętam, że było tam coś takiego jak naval invasions. Powiem tylko, że jak ustawiłem wszystkim na tak to wreszcie zobaczyłem Francję lądującą w Anglii (odwrotnie było zawsze) i np. Krzyżaków atakujących Norwegów lub Dunów. W Bellum jakoś inwazji morskich nie uświadczyłem - nie wiem, czy to nie przez to zrobili dużo tzw. mostów - np w 6.2 pojawił się most Anglia - Francja i Wenecja - stały ląd. Wcześniej np można było spokojnie zablokować Wenecję malutką armią i była nie do zdobycia - nie było jak wysadzić wojska na wyspie.

BobanPolak
14-06-2011, 12:48
Mod jest WSPANIAŁY :D
Gram Assasynami w hotseat.
Mod tak wciąga jak żaden inny. Jest tak rozbudowany że brak słów.
Aktualnie mam zabójcę na maxa ulepszonego tzn. mam wszystkie "oczka".
Zabiłem w ciągu 20 tur 2 królów Gruzji i nie liczę nawet ilu następców oraz członków rodziny :D
Dostaję zadania od gildii assasynów czy jak tam się zowią np.

Warunek - Zabij wrogiego generała ...( taki i taki )
Nagroda - 1000 bizantów
Kara - Któremuś z twoich generałów może się coś stać i tracisz zaufanie gildii.

Ten mod jest Super :D Lubię grę Assasin Creed ( wszystkie części ), dlatego tak mi zależy na tym państwie. 8-)
Pozdrawiam i zachęcam do gry. ;)

P.S. - Wracam maniaczyć :geek: :D

Araven
14-06-2011, 13:07
Avalanche - przemysle sprawe naval invasion ale jak sam wykazałeś sa lądowe przejscia i az tak to potrzebne nie jest. A Skandynawowie w 6.2 robią ciekawe desanty i inwazje morskie. Ale nie tylko oni.Ale pomyslę nad ty, moze którejs frakcji to dodamy.
Boban Polak - ciesze się, że mod Ci sie podoba. ja mam tak od pół roku. A to dzięki Eutychesowi, który mnie zachęcił do zagrania w Bellum Crucis 6.0 wtedy, jak było po włosku. I super bo w lepszego moda to na razie nie grałem.

P.S. Ponawiam pytanie zwłaszcza do tych co grali na AI bitewnym Germanicu5 czy jest lepsze wg was od tego z Bellum Crucis 6.2? Bo sam już nie wiem, które lepsze. :P

Joopiter
14-06-2011, 13:13
Dzięki Piter ale ja zawsze usuwam map.rwm jak zmieniam descr strat albo campaign_script, bo bez jego usunięcia zmiany tych plikow nie działają ;)
Ee, a Ty znow swoje ;) map.rwm trzeba usunac tylko przy zmianach plikow w folderze "base", mozesz sobie zmieniac descr_strat czy campaign_script i zmiany beda uwzglednione bez usuwana tego pliku ;) Zreszta nawet nie trzeba wychodzic z gry, wystarczy zmienic plik, wyjsc do menu i wlaczyc nowa gre, a zmiany beda.

Na hot-seat tylko można grać Asasynami jako frakcją w single nie da rady. Pozdrawiam. W single to frakcja buntownicza i może się niekiedy pojawić w grze ale to AI ją kontroluje.
Da rady, da rady. I to nawet nie powinno byc jakos bardzo skomplikowane, przypuszczam, ze wystarczy dodac odpowiednie wpisy do descr_strat (dac im jakies miasto i ustawic wladce).

Co do AI i preferencji swego czasu bawiłem się przy modowaniu Stainless Steel i pamiętam, że było tam coś takiego jak naval invasions. Powiem tylko, że jak ustawiłem wszystkim na tak to wreszcie zobaczyłem Francję lądującą w Anglii (odwrotnie było zawsze) i np. Krzyżaków atakujących Norwegów lub Dunów. W Bellum jakoś inwazji morskich nie uświadczyłem - nie wiem, czy to nie przez to zrobili dużo tzw. mostów -
To bylby dobry pomysl ustawic ta ceche. Tylko czy np. Egipt nie szykowalby desantow np. na Francje? :D

np w 6.2 pojawił się most Anglia - Francja i Wenecja - stały ląd. Wcześniej np można było spokojnie zablokować Wenecję malutką armią i była nie do zdobycia - nie było jak wysadzić wojska na wyspie.
Przeciwko kompowi to rzeczywiscie dobry pomysl i wtedy Wenecja nie do zdobycia, ale gwarantuje, ze w pierwszej KO w jaka bys gral przekonalbys sie, ze mozna ja zdobyc ;) Po prostu mozna atakowac bezposrednio ze statkow, bez schodzenia na lad. Tylko, ze komp tego nie robi.

W mojej kampanii Nowogrodem znudzilo mi sie czekanie i sam zaatakowalem Dunczykow. Dwie armie uderzyly na Gdansk, latwo go zdobywajac (pol flagi garnizonu bylo), a nastepnie rozbijajac pelna armie paletajaca sie po okolicy. Trzecia armia zdobyla najpierw Roskilde, a nastepnie od razu Arhus. Wszystko dzieki katapultom, ktore pozwolily na natychmiastowy szturm i statkom, ktore poblokowaly ciesniny, uniemozliwiajac powrot dunskich armii spod norweskiego Lund. Tak wiec Danii pozostala tylko Skara, niestety mocno broniona (prawie 2 flagi lacznie) - nie dalem rady z marszu zdobyc jej ostatnia armia i tym samym dokonczyc swoj "blitzkrieg" ;) Musze sprowadzic pozostale armie, tak wiec Dania zostanie zniszczona w 4, a nie w 2 tury. Nastepnym celem Norwegia, ktora tez nie powinna byc wyzwaniem. Gorzej bedzie z Polska, ktora ma sporo armii i sojusz z HRE. Ale moze Wegry pomoga.
Ozenilem swojego ksiecia z ksiezniczka Rusi, ale na razie nie bede dazyl do przejecia - oni maja bardzo duze panstwo (niemal zniszczyli Polowcow) i to by mi dalo wiecej klopotow niz korzysci. Niech beda "buforem" na Mongolow ;)

Araven
14-06-2011, 13:37
Joopiter z tym map.rwm to lepiej go usuwać, trzymam się rad Point Blanka, jakiekolwiek zmiany w katalogu world powinny skutkować usunięciem map.rwm a descr strat i campaign script są w world . Są mody jak Broken Crescent gdzie nawet zmiany w export_buildings wymagają usunięcia map.rwm - nikogo nie zmuszam ja usuwam dla pewności :mrgreen: . Może i bez jego usunięcia niekiedy działa ale lepiej usunąć. plik sie zawsze odtwarza ale ma zapisane nowe ustawienia i zmainy w plikach jekie zrobiliśmy. Asasynami to by trzeba obczaic np. w Krucjatach zrobiłem Norwegie grywalna ale wymagało to nieco robory bo roster trzeba było dopisac poza warunkami zwycięstwa. Tu nie wiem moze wystarczy prowincja startowa i warunki zwyciestwa bo jak sa w hot-seat to roster maja rozpisany. Na tej samej zasadzie można Lige Baronów wrzucić do kampanii single. może w weekend się. a co do gry Asasdynami w single chodziło mi, ze w standardowych ustawieniach moda nie da się nimi grać, a nie że nie mozna ich dodac samemu. ;).
Najprosciej by było skopiować wpisy z hot-seat i wstawić je do single... Asasynów spróbuję dodać.

Piter
14-06-2011, 13:50
Widział już ktoś rewoltę bułgarską, bo widziałem taki skrypt :D

Araven
14-06-2011, 14:12
Widział już ktoś rewoltę bułgarską, bo widziałem taki skrypt :D
Ale samej rewolty Bułgarów raczej Piter nie zobaczysz bo skrypt nie jest aktywny, jest tylko jego nazwa. :P Historycznie rewolta Bułgarów wymierzona w Bizancjum miała miejsce w drugiej połowie XII wieku. Powstanie Bułgarów wybuchło w 1186 roku pod wodzą trzech braci w tym Asena, późniejszegio cara Bułgarii. Tylko w jednym modzie taka rewolta była, w Bellum jej nie ma. Pozdrawiam.

Kriss94
14-06-2011, 15:09
A o co chodzi z tym szlachcicem który pragnie zabijać pogan, pojawia się ok. 90 tury. Czy gdy zdobędę jakieś miasto to wtedy ono będzie moje, czy może powstanie coś w stylu zakonu krzyżackiego?

Araven
14-06-2011, 16:03
A o co chodzi z tym szlachcicem który pragnie zabijać pogan, pojawia się ok. 90 tury. Czy gdy zdobędę jakieś miasto to wtedy ono będzie moje, czy może powstanie coś w stylu zakonu krzyżackiego?
Jaki szlachcic w jakiej nacji i rodzaju kampanii? Jakieś szczegóły proszę. To misja jak przypuszcam. Krzyżowcy czasem takie mają, ale na poczatku gry w 90 turze to się nie spotkałem. Pozdrawiam.

Kriss94
14-06-2011, 16:48
HRE, feudal full, dostałem misję, że mam go wesprzeć, gostek pojawił się blisko Pskowa i mogę nim normalnie grać. Wieczorem popykam to opowiem co i jak z nim.

Araven
14-06-2011, 17:12
HRE, feudal full, dostałem misję, że mam go wesprzeć, gostek pojawił się blisko Pskowa i mogę nim normalnie grać. Wieczorem popykam to opowiem co i jak z nim.
Jak HRE to jakis mistrz Zakonu kawalerów mieczowych albo krzyżaków. Prawdopodobnie im wiecej zdobedzie ziem w czasie misji na buntownikach lub Rusinach tym da większy datek na koniec misji. I może jakieś inne bonusy otrzymasz. :mrgreen:

Piter
14-06-2011, 17:32
Jak HRE to jakis mistrz Zakonu kawalerów mieczowych albo krzyżaków. Prawdopodobnie im wiecej zdobedzie ziem w czasie misji na buntownikach lub Rusinach tym da większy datek na koniec misji. I może jakieś inne bonusy otrzymasz. :mrgreen:
Jak mieczowych to z Dani by było

Kriss94
14-06-2011, 18:09

Czy to znaczy, że powstanie frakcja nowa?

Araven
14-06-2011, 18:34
U Ciebie w wyniku tej misji to raczej nie. Niowa frakcja to Liga Baronów dla katolików lub Liga emirów dla muzulmanów. Powstaje jak wojna domowa wybuchnie u Gracza (prestiz króla do 0) i z cześci zbuntowanych ziem tworzy sie nowa frakcja Liga Baronow np. w kampaniach pelnych to jest możliwe. To odrębne od buntowników nowe niezależne państwo jest. Wysyla dyplomatów podbija ziemie wokół.

BobanPolak
14-06-2011, 18:51
Araven trzymam kciuki :D W hotseat jest wszystko do assasynów.
Nie wiem jak to się robi ale jak tobie się uda to będzie super :D

Araven
14-06-2011, 19:43
Araven trzymam kciuki :D W hotseat jest wszystko do assasynów.
Nie wiem jak to się robi ale jak tobie się uda to będzie super :D
No udało się i było łatwe. Gram Asasynami w Feudal light. Plus zmienilem AI. zobaczę co z tego wyjdzie. Pozdrawiam.

BobanPolak
14-06-2011, 19:49
Napisz co muszę zrobić żeby w Full Feudal :D
Jeśli możesz to SZYBKO bo zaraz zwariuję :D

[IG] Misiak
14-06-2011, 19:55
pograłem sobie troszkę w 6.2 i mogę powiedzieć jedno. Czegoś tak wspaniałego jeszcze nie widziałem a w wiele modów grałem. Chyle czoła przez twórcami. Niestety moje zmagania przerwało cdt podczas przewijania tury i w żaden sposób obejść tego nie mogę ( a szkoda.........wielka szkoda) ale tak czy siak mod jest wręcz genialny.:)

P.S a co do powstania Bułgarów to taki "event" był w SS na pewno. W bellum nie mam pojęcia bo niestety do tego roku dojechać nie mogę;/

Araven
14-06-2011, 20:09
Misiak]pograłem sobie troszkę w 6.2 i mogę powiedzieć jedno. Czegoś tak wspaniałego jeszcze nie widziałem a w wiele modów grałem. Chyle czoła przez twórcami. Niestety moje zmagania przerwało cdt podczas przewijania tury i w żaden sposób obejść tego nie mogę ( a szkoda.........wielka szkoda) ale tak czy siak mod jest wręcz genialny.:)

P.S a co do powstania Bułgarów to taki "event" był w SS na pewno. W bellum nie mam pojęcia bo niestety do tego roku dojechać nie mogę;/
Witam IG Misiak. Łatwo możesz obejść to ctd. Jak możesz zapodaj save z ctd na speedyshare to zobacze co tam nie gra i może naprawie. :mrgreen:
1. Usuń do kosza katalog ze spolszczeniem
2. Wgraj katalog włoski text
3. zrób save na włoskim text i przewin turę
4. Usun włoski text do kosza
5. wgraj polski katalog text i graj dalej. :mrgreen:

BobanPolak poczekaj potestuje. W Light i Feudal Light spoko to działa. Znaczy gra Asasynami Lub frakcją baronów. W Fulll i Feudall Full może być problem ale to się zobaczy. Też powinno dać radę. Na szybko na własne ryzyko wgraj descr_strat z imperial campaign do Feudal_full i nadpisz. I usuń map.rwm z feudall_full ale wczesniej zrób kopie pliku jaki zmieniasz.

Piter
14-06-2011, 20:58
Modzik wgniata w ziemie :)

BobanPolak
14-06-2011, 21:33
Araven zamieniłem desc strat z hotseat do full feudal i jak na razie działa.
Jest więcej eventów w porównaniu do tamtej kampanii. Dzięki za pomoc :)

Araven
14-06-2011, 21:38
Araven zamieniłem desc strat z hotseat do full feudal i jak na razie działa.
Jest więcej eventów w porównaniu do tamtej kampanii. Dzięki za pomoc :)
To pierwszy krok dopiero. Sporo wiecej tam pozmieniam sobie. Czyli grasz na Feudall_Full z tym plikiem? a map.rwm usuwałes?

BobanPolak
14-06-2011, 21:41
Tak gram Feudal Full. Przed rozpoczęciem nowej kampanii usunąłem map.r(w/v)m ;)

Edit
Gram to nową kampanię ale komputer robi tury w ślimaczym tempie. Co zrobić by przyspieszyć??
Na HotSeat normalna prędkość jest.

Araven
14-06-2011, 22:12
Tak gram Feudal Full. Przed rozpoczęciem nowej kampanii usunąłem map.r(w/v)m ;)

Edit
Gram to nową kampanię ale komputer robi tury w ślimaczym tempie. Co zrobić by przyspieszyć??
Na HotSeat normalna prędkość jest.
W Feudal_Ful jest masa skryptów a w hotseat jakaś 1/10 w porównaniu do Kampanii Pełnych stąd taka różnica w czasie trwania tury jest. Ile Ci trwa tura? Mnie około 90 sekund ale później po 100 turze, jak się wszystko rozhula to i dwie minuty czasem i dłużej. To naprawdę niewielka cena za masę dodatkowych atrakcji, nowych agentów i inne bajery jakie oferuje rozgrywka w Bellum Crucis 6.2. I tak gram w pełne głównie, By przyspieszyć to albo lepszy komp albo wywalenie kilku skryptów z kampanii pełnej (nie polecam) albo ostatnie naucz się cierpliwości i czekaj (polecam i sam stosuję :P ). Pozdrawiam.

Z innej bajki pojawiło się Soulson Ai 1.6 oto link http://www.twcenter.net/forums/showthre ... Soulson+AI (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=423641&highlight=Soulson+AI) musze je sprawdzić w grze, wersja 1.5 była ok. To alternatywne AI strategiczne do różnych modów, w Bellum 6.2 zostane przy oryginalnym ale w innych modach je potestuję, jak będzie dobre to może i w Bellum zobacze jak działa.

radoxx4
15-06-2011, 09:49
A ja od nowa zaczęłem bo mi się blue screen zrobił no to w panice reset i save poszedł! Zaczęłem tym razem Anglią ale na H/M

BobanPolak
15-06-2011, 10:05
Można wrzucić do HotSeat skrypty z feudal full ??

Araven
15-06-2011, 10:27
Można wrzucić do HotSeat skrypty z feudal full ??
Można, ale tylko wrzucenie kilku ma sens. Np. floty handlowe i ze dwa inne można dodać - koszty oblężeń i może coś jeszcze. Więcej nie radzę.

u96aro
15-06-2011, 13:39
Potwierdzam, tylko kilka skryptow dziala po przeniesieniu do hot seat, malo tego wieksza ilosc powoduje totalne oglupienie kompa, AI w ciaglej stagnacji.

radoxx4
15-06-2011, 20:57
No jedyną rzeczą jaka mi się nie podoba to koszty utrzymania gwardii generalskiej wiem, że niby historycznie itp. ale to przesądzone bo potem się tych członków rodziny się mnoży to trzeba ich zabijać. Zauważyłem jak grałem Anglią że mi na łeb na szyję dochody spadły. Miałem co prawda jedną porządną armię, ale z nią dochody wynosiły ponad 5.5k a potem doszło do 1900 :P

Piter
15-06-2011, 21:04
No jedyną rzeczą jaka mi się nie podoba to koszty utrzymania gwardii generalskiej wiem, że niby historycznie itp. ale to przesądzone bo potem się tych członków rodziny się mnoży to trzeba ich zabijać. Zauważyłem jak grałem Anglią że mi na łeb na szyję dochody spadły. Miałem co prawda jedną porządną armię, ale z nią dochody wynosiły ponad 5.5k a potem doszło do 1900 :P
To zabraniaj się generałom z gorszymi cechami żenić (w podst. przynajmniej była skłonność do dziedziczenia cech i często powtarzania się ich w którymś pokoleniu)

radoxx4
15-06-2011, 21:18
No w sumie ale mam masę klonów-dowódców przed 18 więc stwierdziłem że chyba zostawię po jednym czy tam dwóch członków rodziny na miasto. Gram defensywnie mam tylko Wyspy Brytyjskie ale jak pisze mogłem wystawia pełną "feudalną" flagę i być sporo na + a potem taka przepaść. Może w export_descr_unit ustawić 0 koszt utrzymania?

Araven
15-06-2011, 21:55
No w sumie ale mam masę klonów-dowódców przed 18 więc stwierdziłem że chyba zostawię po jednym czy tam dwóch członków rodziny na miasto. Gram defensywnie mam tylko Wyspy Brytyjskie ale jak pisze mogłem wystawia pełną "feudalną" flagę i być sporo na + a potem taka przepaść. Może w export_descr_unit ustawić 0 koszt utrzymania?
Nie adoptuj nowych generałów. Zrób armię z konnicy generalskiej i wyślij gdzieś do walki. Osobiscie uważam, że wyzerowanie kosztu konnicy generalskiej nie wyjdzie na dobre balansowi rozgrywki. Pozdrawiam. :mrgreen:
P.S. Ktoś Cię napadl na tych Wyspach? :P

Avalanche
16-06-2011, 10:42
Zacząłem nową kampanię, ale tym razem wywaliłem skrypt Money (kara za imperium) i Garrison. Zauważyłem, że AI jakoś bardziej agresywnie sobie poczyna, ale to chyba tylko przypadek. Wiem, że ułatwiłem sobie grę ale po kilku latach przyzwyczajenia że kase się ma przy dużym imperium, wkurzało mnie jak co turę płacę ponad 80.000 za dużą ilość prowincji.

Jeśli chodzi o AI i dyplomację to podoba mi się np to, że zawsze (w każdym razie kilkanaście razy się z tym zetknąłem) jeśli AI wypowiada ci wojnę a ma sojusz z twoim sojusznikiem to sojusz jest zrywany z agresorem.
W poprzednich modach (zwłaszcza w SS) zawsze mnie to wk... że jak AI wypowiadało mi wojnę, to ze mną zrywają sojusze i papal favour leciał na łeb na szyję.
Teraz zawsze agresor dostaje po dupie co jest bardziej przewidywalne i logiczne.

radoxx4
16-06-2011, 10:43
Kryzys^^ a tak na poważnie to ta armia z Filipem V próbowała ale zablokowane mam przejście do Wysp więc bidoki stały z 20 tur i nic :D

Araven
16-06-2011, 10:57
Zacząłem nową kampanię, ale tym razem wywaliłem skrypt Money (kara za imperium) i Garrison. Zauważyłem, że AI jakoś bardziej agresywnie sobie poczyna, ale to chyba tylko przypadek. Wiem, że ułatwiłem sobie grę ale po kilku latach przyzwyczajenia że kase się ma przy dużym imperium, wkurzało mnie jak co turę płacę ponad 80.000 za dużą ilość prowincji.

Jeśli chodzi o AI i dyplomację to podoba mi się np to, że zawsze (w każdym razie kilkanaście razy się z tym zetknąłem) jeśli AI wypowiada ci wojnę a ma sojusz z twoim sojusznikiem to sojusz jest zrywany z agresorem.
W poprzednich modach (zwłaszcza w SS) zawsze mnie to wk... że jak AI wypowiadało mi wojnę, to ze mną zrywają sojusze i papal favour leciał na łeb na szyję.
Teraz zawsze agresor dostaje po dupie co jest bardziej przewidywalne i logiczne.
Witam. Avalanche możesz mieć rację, że np. Garrison script i ew. inne skrypty wpływają jakoś na agresję kompa. Jak pograłem testując pewne zmiany na lekkiej kampanii - czyli bez garrison script i wielu innych to komp naprawdę agresywnie i szybko działał. Co do garrisson script to raczej komp przy nim jest ostrożniejszy jakby :mrgreen: . Ja podobnie jak dawniej w 6.1 zobiłem coś jakby kampanię Medium w 6.2 z Feudal_full usunąłem 2 duże skrypty i tura bardzo przyspieszyła nawet w pełnej kampanii. Spróbuje usunąć jeszcze garrisson script i zobaczę jak to wpłynie na agresję kompa... Ew. z tym money script to może być dobr ruch dla Osób tworzacych wielkie imperia. Ja raczej gram od 20 prow do 30 prow. Nic zobaczymy, czy ta teoria o agresywności kompa bez garrison scriptu znajdzie dalej potwierdzenie w kampaniach. Pozdrawiam. Ale ogólnie i tak na VH poziom agresji kompa zwłaszcza po jakichs 50 turach jest duży. I często trzeba nieźle kombinować by wygrać. :mrgreen:
Radox - kiedy zamierzasz się ruszyć z Wysp?

Avalanche
16-06-2011, 13:56
Przez money skrypt w późniejszych etapach kampanii nie był wkurzający AI ani jego agresja. Wkurzające jest to że trzeba było kalkulować jakie prowincje zostawić a jakie sprzedać / nie podbijać.
W sytuacji gdy za każdą kolejną prowincję trzeba płacić 2000 kary a odległość od stolicy już spora (powyżej 50 regionów to inaczej się nie da) to siłą rzeczy aby podboje się opłacały (aby być na +) należy skupić się na miastach, zamki olewając (bo przynoszą mniej dochodu). Ja np bez problemu dobiłbym do 70 regionów na 75% miast - sprzedają mało dochodowe włości papieżowi. Ale to chyba nie o to chodzi. Dlatego zrezygnowałem z tego skryptu.

radoxx4
16-06-2011, 14:04
Do 1270 zostaje na Wyspach. Narazie mam 1190 więc jeszcze 80 latek :p

Araven
16-06-2011, 14:06
Nie no jasne Avalanche, nie zamierzam walczyć byś sobie przywrócił ten skrypt. 8-) Każdy gra jak lubi ja wolę trzymać się w miarę historycznych granic, no czasem więcej ziemi mam. Gram jak napisałem od 20 do 30 prowincji. To mnie ten skrypt az tak bardzo nie przeszkadzał, ale powyżej 30 to kara finansowa juz mocno boli. Powodzenia w kampanii.
Radox ja bym tyle nie wytrzymał nie tocząc wojen. :P

radoxx4
16-06-2011, 14:15
Jestem częściowym pacyfistą tak to ujmę :lol:

Avalanche
16-06-2011, 14:25
Nie no spoko, ja tylko przelewam moje odczucia :lol: Co do kary to powiem tylko że ja już miałem ponad 80.000 / turę więc powodzenia... Zostawało ledwo 20.000-30.000 na rozbudowę co turę co przy wyższych poziomach miast i zamków jest kwotą wręcz śmieszną.

Araven
16-06-2011, 14:35
A z innej bajki są jacyś zainteresowani wprowadzeniem do kampanii single Ligi Baronów i Asasynów jako frakcji grywalnych? W kampaniach lekkich light) spoko to działa. W pełnych tez, ale w pełnych jest małe ryzyko, ale bardzo małe. A fajnie sie gra takimi Asasynami np., no na razie w kampanii lekkiej sobie zmieniłem ale niedługo pewnie wrócę do oryginalnego pliku descr_strat bez Ligi i Asasynów. Pozdrawiam.

eeerobert
16-06-2011, 16:20
Rozpocząłem właśnie feudal-full na 6.2 i... łał! Gra jest super. Mam jednak pytanie. Gram sobie, gram i prestiż mi rośnie, aktualnie mam 100%, ale na początku tury zawsze wyskakuje mi okienko, że mam 7 głosów za, 6 neutralnych i 7 przeciw. I tu się pojawia moje pytanie, czy tak powinno być? Bo logicznie rzecz biorąc wraz z prestiżem powinno rosnąć poparcie. I jeszcze mam prośbę. Czy mógłby ktoś wypisać wszystkie zmiany w stosunku do 6.1 w skryptach, lub podać miejsce, gdzie je znajdę? Bo z tego co wiem to zwołanie krucjaty kosztuje 30000. Swoją drogą strasznie drogo. Jest coś jeszcze o czym powinienem wiedzieć?

Joopiter
16-06-2011, 16:26
Zeby miec wiecej miejsc w radzie "za", musisz miec dorbze wyszkolonych agentow, ktorzy zyskuja odpowiednia ceche. Np. dobry kupiec moze dostac ceche krolewski bankier i wtedy zasiadaw radzie i masz jego poparcie. Tak samo jest ze szpiegami, ksiezniczkami, zabojcami, dyplomatami, kaplanami i admiralami. Ta ceche moze tez (losowo) kazdy z nich pozniej stracic.

Araven
16-06-2011, 17:23
Rozpocząłem właśnie feudal-full na 6.2 i... łał! Gra jest super. Mam jednak pytanie. Gram sobie, gram i prestiż mi rośnie, aktualnie mam 100%, ale na początku tury zawsze wyskakuje mi okienko, że mam 7 głosów za, 6 neutralnych i 7 przeciw. I tu się pojawia moje pytanie, czy tak powinno być? Bo logicznie rzecz biorąc wraz z prestiżem powinno rosnąć poparcie. I jeszcze mam prośbę. Czy mógłby ktoś wypisać wszystkie zmiany w stosunku do 6.1 w skryptach, lub podać miejsce, gdzie je znajdę? Bo z tego co wiem to zwołanie krucjaty kosztuje 30000. Swoją drogą strasznie drogo. Jest coś jeszcze o czym powinienem wiedzieć?
Joopiter dobrze prawi. Generalnie jest ok prestiż wyrażony w procentach jest istotniejszy. Ten z urzędnikami pomocniczy. Mój rekord to 12 za. Jak napisal Joopiter doswiadczeni agenci załapija sie do Rady i nasze notowania w niej rosną. Wykazu różnic nigdzie nie ma tzn. między 6.1 i 6.2. Sami odkrywamy. poczytaj ostatnie kilka stron i instrukcje po włosku do 6.2. W pełnych dodali kilka skryptów. Usunieto sporo drobnych błędów z 6.1. Norwegia moze stac sie poganska, doszli nowi agenci. zmienil sie system rekrutacji, AI. Ogólnie czad jest. :mrgreen:

Piter
16-06-2011, 19:02
Pracuje trochę nad poprawieniem AI komputera, jak mi się uda, to może być naprawdę trudniej. Znalazłem kilka miejsc w których makaroniarze nic nie zmieniali i nawet kilka, w których w 5 modach jakie mam na kompie nikt nic nie ruszał, a ja powoli testuje i widzę co dają jakie zmiany w ustawieniach :)

radoxx4
16-06-2011, 19:40
Nie kumam tego prestiżu już zabijem 6 królów i prestiż cały czas goni do 0,(a cechy mieli pozytywne) a nie mogę pozwolić sobie na wybijanie szlachciców bo mi .1 na miasto przypada. Rozpoczęłem akcje i już 4 ożeniłem mam nadzieję że do 1270 się opanuje bo event będzie a musze jeszcze 3 cytadele wybudować + kowala co daje pełen płytowy ;(

Araven
16-06-2011, 20:24
Nie kumam tego prestiżu już zabijem 6 królów i prestiż cały czas goni do 0,(a cechy mieli pozytywne) a nie mogę pozwolić sobie na wybijanie szlachciców bo mi .1 na miasto przypada. Rozpoczęłem akcje i już 4 ożeniłem mam nadzieję że do 1270 się opanuje bo event będzie a musze jeszcze 3 cytadele wybudować + kowala co daje pełen płytowy ;(
Radox kilka stron wcześniej było o prestiżu trochę wysiłku włóż w poszukiwania... Kilka konkretnych rad jak utrzymać wysoki prestiż królewski. Znajdź i doczytaj sobie. :P

Avalanche
17-06-2011, 06:20
Co do mojej kampanii, to miałem wczoraj 2 crashe. Pierwszy jak próbowałem z nudów zająć Rzym. Automatycznie wywaliło mnie do pulpitu - nawet nie przy przewijaniu tury. Możecie sprawdzić sprawdzić w wolnej chwili jak to będzie u was.
Druga sprawa wkurzyła mnie trochę bardziej. Moje księżniczki z drzewka rodowego (nie te rekrutowalne) wykorzystuję do wyłapywania zdolnych dowódców z rodów AI - później wrzucę screen ze szczególnie cenną zdobyczą 8-)
No i w pewnym momencie zonk - ożeniłem księżniczkę z członkiem rodu Kastylii stojącym z armią w polu. Wszystko ok szansa 50% generał wychodzi z armii i zmienia barwy na moje. A tu zonk jego opuszczona armia też (!). Z zewnątrz skin zwykłego kapitana - w środku niby generał nawet całkiem całkiem - armię wykorzystuję do zdobycia miasta na południu Hiszpanii i wchodzę do miasta. W następnej turze chcę wyjść z miasta i dostaję CTD automatycznie - zaznaczam, że przed zdobyciem miasta (zaraz po mariażu) wychodząc generałem z armii przyjmował on barwy kastylijskie a przy przewijaniu ruchu CTD podczas tury Kastylii. Podejrzewam, że bug powstaje gdy w armii którą "żenisz" jest więcej niż 1 członek rodu a dowódca flagi zmienia barwy (zaznaczam, że drugi generał był już żonaty) - po porostu brakuje skryptu automatycznego przejmowania dowództwa...
W każdym razie dobrze ze mam kilkanaście rolling savów bo muszę się ciut cofnąć aby nie stracić kampanii.

Araven
17-06-2011, 07:26
Witam. Z Rzymem to radzę go omijać. Papiestwo rzadko atakuje i siedzi sobie we Włoszech, rozpatrując prośby o krucjaty i samo je zwołując. W kampanii były ataki na Rzym ale nikt go nie zdobył w moich kampaniach. Ja Rzymu nie ruszam, ale pewnie jednak da sie go zdobyć. Z tym generałem to ciężko powiedzieć , może masz rację ale ja zwykle łapę takich bez armii, a nawet jak są w z armią to sam generał przechodzi a armia nie, ale fakt nie było tam drugiego generała. Też robię savy co jakis czas poza szybkim zapisem, by mieć do czego wrócić ale ctd nie miałem na razie.

Teraz z innej bajki: gram Gruzją testowo na Feudall_Full bez garrisson script, bez skryptu o dziedziczeniu i jednego jeszcze tak dla testu i szybszych tur :P . I mocno pomodyfikowałem też ustawienia AI są balanced smith - dla wszystkich frakcji - ja pozmieniałem na różne inne jak W SS np. trader napoleon, religious henry i inne - do czego skłonuiły mnie sugestie Pitera. Co teoretycznie wpływa też na zachowania frakcji w grze i to co ona rekrutuje. Ale do rzeczy, jest lepiej, chyba garrison script ma tu jednak wpływ, na to jak szybko AI atakauje, bez tego skryptu szybciej atakuje wg mnie. Komp atakuje zdecydowanie i po 2 armie stoja czesto pod murami. Naprawdę ciekawie się robi, sojusze nietypowe da 6.1 powstają. Mam około 70 tury. Testuję dalej a i money script też wywaliłem, co pomaga Bizancjum bo nie ma kary za dodatkowe prowincje i ostro walczy w Europie z Kumanami i Węgrami. Super rozgrywka. Będę dalej eksperymentował z tymi ustawieniami innymi niż balanced smith. Pozdrawiam. To może być droga do urozmaicenia zachowań frakcji AI w grze. Pozdrawiam. I radzę przejść z Bellum Crucis 6.1 na 6.2. Dla nowych skryptów, jeszcze lepszej grafiki, nowych skinów i animacji wielu jednostek oraz nowego AI i dyplomacji. Bellum Crucis 6.2 to obecnie dla mnie mod nr 1, (Bellum Crucis 6.1 to mod nr 2) :mrgreen:

Piter
17-06-2011, 07:32
Co Ty cały czas się bawisz z tymi zmianami w rekrutacji :lol: Ja raz ustawiłem i nie zmieniam :roll:

Araven
17-06-2011, 07:35
Co Ty cały czas się bawisz z tymi zmianami w rekrutacji :lol: Ja raz ustawiłem i nie zmieniam :roll:
Tak Piter. Mocno eksperymentuję i bardzo dużo zmieniłem wczoraj i to działa, jak na razie. Sprawdź PW i pracuj nad tym AI co w nim zacząłeś mieszać. :P

BobanPolak
17-06-2011, 09:35
Ja aktualnie gram z kumplami hotseat. Odblokowałem kilka skryptów i jest git :)
Jestem pod wrażeniem AI kompa na mapie kampanii.
Aktualnie 2 kumple (Francja i Liga Baronów) rozwalają Aragon bo temu drugiemu jest ciężko samemu rozwalić :D
Ja gram Assasynami ( 4 Ever :D ) i właśnie podbijam Edessę, którą zajęło k.Aragonii podczas krucjaty.
Mod coraz bardziej mi się podoba ;)

Araven
17-06-2011, 12:18
Potrzebuję ochotnika do dokończenia pliku export.vnvs to plik z cechami generałów do spolszczenia Bellum Crucis 6.2. Zacny Redz1222 zrobił około 60% cech i poprawił te cechy bardzo dobrze, zostało jakieś 40% do poprawienia by były poprawną polszczyzną napisane. Redz ma ważne sprawy na uczelni :mrgreen: i co zrozumiałe obecnie musi się na nich skupić. Może jakiś ochotnik? Wielu z Was zaczyna wakacje to czasu będziecie mieli dużo. Wcale nie jest to takie straszne. Czasami wystarczy zmienić np. nazwę cechy z Dzielna na Dzielny i tyle. Czasami poprawki wymagają więcej wysiłku, ale na tym to polega (poprawiamy po translatorze by było poprawnie i zrozumiale po polsku). To jak? Bo ja działam nad innym plikiem o wiele trudniejszym :P . Pozdrawiam.

Edit: Kriss94 i BobanPolak się zdecydowali się pomóc. Plik od cech generałów dokończy BobanPolak bo robił juz spolszczenie do jednego moda: http://www.speedyshare.com/files/290192 ... t_vnvs.txt (http://www.speedyshare.com/files/29019237/export_vnvs.txt) link do pobrania pliku - w razie pytań piszcie.
Kriss94 - podeślę Ci jakiś inny plik do poprawy popatrzę po południu co tam jeszcze mamy. Dzięki za pomoc Panowie.

Cechy generałów po angielsku dla BobanaPolaka jako pomoc w tłumaczeniu i poprawianiu po translatorze: http://www.speedyshare.com/files/290200 ... ielsku.txt (http://www.speedyshare.com/files/29020035/export_vnvs_po_angielsku.txt)

BobanPolak
17-06-2011, 13:51
Araven
Ja jutro mogę z tym plikiem powalczyć :D
Wyślij na PW.

Edit:
Spoko luz :)
Kiedyś można te eventy przetłumaczyć ;)

radoxx4
17-06-2011, 14:12
Tutaj umieszczam save, może ktoś ogarnie ten prestiż bo już7 króla zabiłem i spada w dół cały czas, można będzie się też zorientować co jest nie tak i najwyżej mnie nakierować :P

http://www.megaupload.com/?d=W85K3S2B

Araven
17-06-2011, 14:39
Tutaj umieszczam save, może ktoś ogarnie ten prestiż bo już7 króla zabiłem i spada w dół cały czas, można będzie się też zorientować co jest nie tak i najwyżej mnie nakierować :P

http://www.megaupload.com/?d=W85K3S2B

PRESTIŻ KRÓLEWSKI w Bellum Crucis:
Radox aby miec wysoki prestiż i tym samym uniknąć wojny domowej:
1. Wypełniaj misje Rady Możnych
2. Skarbiec na plusie
3. Stolica w środku państwa najlepiej
4. Wykańczaj heretyków i buntowników w polu
5. Niskie podatki ustaw
6. Zwiększ nieco garnizony jak zadowolenie ludności jest gorsze niż zielony kolor
7. Buduj budynki od porządku publicznego i szczęścia
8. Dobrze jak król wygrywa bitwy, bo rośnie mu autorytet i prestiż przy okazji
9. Niektóre interaktywne eventy podnoszą prestiż.
10. Generalnie na ile zauważyłem w 6.2 najwięcej zależy od zadowolenia ludności. Dlatego pkt. 7 jest chyba najważniejszy. Pozdrawiam grających w najlepszy z modów o średniowieczu tj Bellum Crucis 6.1 i 6.2 z naciskiem na 6.2 8-)

Avalanche
17-06-2011, 15:06
Radox, wgrałem Twojego sava i muszę powiedzieć że po dwóch turach miałem prestiż już 55% i co turę komunikat "prestiż rośnie".
Rady Aravena jak najbardziej na miejscu. W Twoim przypadku kłaniają się szczególnie słabe garnizony w miastach. Przy takiej liczbie ludności do utrzymania 105% zadowolenia (zielone) nie wystarczy obecność generała. Dodatkowo wybij rebeliantów w Szkocji - co najmniej 2 odziały znalazłem. Trzymaj miasta na zielono to będzie dobrze 8-)

Avalanche
17-06-2011, 15:13
Tutaj obiecany wcześniej screen ze "zdobycznego" generała, którego capnąłem Francuzom żeniąc go z księzniczką.
[spoiler:2sovngt4]http://img231.imageshack.us/img231/2389/kingdoms201106161914449.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/231/kingdoms201106161914449.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)[/spoiler:2sovngt4]

radoxx4
17-06-2011, 15:41
No Aravenie robię to jak pisze i nic
@Avalanche nie wiem może to u mnie coś się źle dzieje Oo mógłbyś podbić mi prestiż a potem wrzucić save jeśli to nie jest dla ciebie problem oczywiście

Kriss94
17-06-2011, 15:48
A ja miałem cały czas prestiż 100%, a tu ni z gruszki ni pietruszki w następnej turze 40% :cry: , a król żył nadal, wszystkie misje w trakcie. Teraz siedzi na 50% i tyle :evil:, a kasy mam 400000 i ciągle rośnie oraz wyrżnąłem wszystkich buntowników z mojego państwa.

Avalanche
17-06-2011, 15:51
Prestiż spada jeszcze w 2 przypadkach:
- dołączasz wiele armii do krucjaty
- zostałeś ekskomunikowany

Araven
17-06-2011, 16:14
A ja miałem cały czas prestiż 100%, a tu ni z gruszki ni pietruszki w następnej turze 40% :cry: , a król żył nadal, wszystkie misje w trakcie. Teraz siedzi na 50% i tyle :evil:, a kasy mam 400000 i ciągle rośnie oraz wyrżnąłem wszystkich buntowników z mojego państwa.
Kriss - Pisałem o tym niedawno :P . Czasem król ma cechy które powoduja spadek prestiżu np jest trędowaty ale są i inne. Wtedy trza go szybko ubić, utopić, zabić w boju za kraj nasz albo cos wymyśl.
Radox odbudowa prestiżu długo trwa nie 10 tur a bardziej 30-40 i zdaje sie jesteś ekskomunikowany? Grając Gruzją od stratowego 60% do 100% prestiżu w jakieś 35 tur dobilem :P Na razie mam 100%
Avalanche - niezły ten nabytek, znaczy generał.

radoxx4
17-06-2011, 16:31
Nie nie jestem ekskomunikowany jestem wiernym sługą Bożym a na krucjaty nie chodzę bo za daleko.

u96aro
17-06-2011, 17:26
Moze ktos zapodac oryginalny txt do 6.2. Dzieki :)

Kretson
17-06-2011, 17:51
Avalanche - przejąłeś postać historyczną (jedną z tych kilku jak Lwie Serce czy Wallace) - czy twój Filip Capet zachował specjalną umiejętność?

Pytanie drugie - jak usuwać skrypty z kampanii Feudal Full?

Pzdr.

Araven
17-06-2011, 17:52
Moze ktos zapodac oryginalny txt do 6.2. Dzieki :)
http://www.speedyshare.com/files/290233 ... w_oski.rar (http://www.speedyshare.com/files/29023398/text_6.2_w_oski.rar) proszę.

BobanPolak
17-06-2011, 17:53
A ja mam pytanko z innej beczki.
Chodzi mi o bitwy w hotseat.
Wróg mnie atakuje w swojej turze i powinienem wtedy z nimi walczyć to w hotseat włącza się automat.
Przykłady:

1. W swojej turze oblegam miasto/zamek wroga. Siły są podobne. Włączam następną turę a moje wojska są już pokonane.

2. W mojej turze widzę że wróg oblega moje miasto/zamek. Robię jednostki i czekam na atak. W następnej turze widzę że wróg już podbił miasto/zamek. Jedyne co mogę zrobić by się obronić to wyjść z miasta wojskiem i zaatakować go na otwartym polu.

Macie jakieś pomysły ??

P.S. - Autoresolve jest WYŁĄCZONE

Araven
17-06-2011, 18:21
W hotseat z tego co ja nie da się ręcznie toczyć bitew i dlatego nie lubię w niego grać, bo zawsze decyduje automat. :P

Avalanche
17-06-2011, 18:24
Avalanche - przejąłeś postać historyczną (jedną z tych kilku jak Lwie Serce czy Wallace) - czy twój Filip Capet zachował specjalną umiejętność?

Pytanie drugie - jak usuwać skrypty z kampanii Feudal Full?

Pzdr.

Wydaje mi się że zachował, posiada całkiem fajne traity. No i poza tym jest młody :lol:

Skrypty usuwasz z pliku campaign_script.txt z katalogu data/world/maps/campaign/custom/feudal_full/
Działa tylko na nowo zaczętych kampaniach no i standardowo po modyfikacjach radzę usunąć map.rwm
Oczywiście backup oryginalnego pliku wskazany ;)

kuroi
17-06-2011, 18:31
W hotseat z tego co ja nie da się ręcznie toczyć bitew i dlatego nie lubię w niego grać, bo zawsze decyduje automat. :P
Wydaje mi się, że chodzi mu o fakt, że w trybie hot seat w trakcie tury botów nawet nie dostaje się standardowej wiadomości, że wróg szturmuje, gdzie można walczyć, użyć auto lub się poddać.

BobanPolak
17-06-2011, 18:42
Tak Kuroi, zgadza się.
Jest na to jakiś sposób ??

Araven
17-06-2011, 18:46
Kretson usuwasz tam gdzie napisał Avalanche
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;1- Garrison Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Usuwana treść
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Zostawiasz nazwy a wszystko inne między dwoma skryptami usuwasz - czyli tresc Garrison script by to byla co do literki wywalasz. Ja wywalilem Garrison script, money script i Sobillattorri i Untori - malo używany. Generalnie gra sie nadal super a tura sporo szybsza i map.rwm usuń jak Abvalanche radzi. Pozdrawiam

Joopiter
17-06-2011, 19:07
Tak Kuroi, zgadza się.
Jest na to jakiś sposób ??
Nie ma. Gdy ktos Cie atakuje nie dostaniesz informacji o tym, tylko bedzie automatyczna bitwa.

BobanPolak
17-06-2011, 21:00
Mam pytanie. ( następne ) :D
A więc gramy z kolegami w HotSeat.
Chciałbym przenieść Ligę Baronów do Dublina i zmienić jej religię na judaizm.

Możecie wytłumaczyć czy coś. Jeśli nie to PW albo dajcie link do tematu jeśli taki istnieje.
Wiem że to trochę dziwne ale chcę kumplowi zrobić suprise'a :D

P.S. - Wiem że trzeba grać od nowa ;)

Edit :
Dzięki

Araven
18-06-2011, 12:52
Witam. Niedawno pisałem, że i Piter i ja robimy pewne eksperymenty odnośnie AI w Bellum Crucis 6.2. Pograłem na pliku jaki zmienil Piter tj. ai strategicznym deswcr_campaign_ai_db, wydaje mi sie, że jest ok. Ale ew. decyzja czy zamieścic ten plik do ew. pobrania i pogrania na nim przez chętnych należy do Pitera. W razie zamieszczenia pliku _ Piter opisz co chciałes osiagnac i co zmieniłes, by ew. chętni do pogranai na nim wiedzielei na co zwracac uwagę. Wracam do prac nad spolszczeniem do Bellum Crucis 6.2. Pozdrawiam.

EDIT: Spolszczenie Bellum Crucis 6.2 - proszę Osoby pracujące nad plikami do spolszczenia do Bellum Crucis 6.2 o kontakt na PW, jutro tj. w niedziele chciałbym zrobic kolejna aktualizację jak sie uda. Pozdrawiam.

eeerobert
18-06-2011, 15:10
No gram sobie w BC 6.2 i coraz bardziej mi się podoba, jednak zauważyłem kilka dziwnych rzeczy.
1.Oblegałem Ołomuniec i udało mi się zająć zamek dzięki skryptowi białej flagi, armia buntowników w następnej turze zniknęła, ale tak jakby nie do końca, bo nadal pokazuje się to czerwone pole blokowania ruchu i na wejście i wyjście z Ołomuńca, moje jednostki tracą turę. Czy to bug, czy ja coś sknociłem, bo od razu po poddaniu się miasta weszłem do niego swoją armią (nie tą która oblegała, tylko inną).
2.Przed upływem 30 tur doszło do wojny między Kastylią i Francją. Podejrzewam, że to przez krucjatę, ale celem była syryjska Urfa.
3.Trafiłem na rozbujników mających jednostkę "polska szlachta", taką jak w podstawce i ich tarcze składały się jakby z kilku tarczy, a pomiędzy nimi było takie czarne. Nie wiem jak to opisać, a niestety nie mam screena.
4.Duńska flota miała model statku Wikingów, a po bitwie (na lądzie) miała zwykły model taki jak polski (koga).

Piter
18-06-2011, 16:09
Witam. Niedawno pisałem, że i Piter i ja robimy pewne eksperymenty odnośnie AI w Bellum Crucis 6.2. Pograłem na pliku jaki zmienil Piter tj. ai strategicznym deswcr_campaign_ai_db, wydaje mi sie, że jest ok. Ale ew. decyzja czy zamieścic ten plik do ew. pobrania i pogrania na nim przez chętnych należy do Pitera. W razie zamieszczenia pliku _ Piter opisz co chciałes osiagnac i co zmieniłes, by ew. chętni do pogranai na nim wiedzielei na co zwracac uwagę. Wracam do prac nad spolszczeniem do Bellum Crucis 6.2. Pozdrawiam.

EDIT: Spolszczenie Bellum Crucis 6.2 - proszę Osoby pracujące nad plikami do spolszczenia do Bellum Crucis 6.2 o kontakt na PW, jutro tj. w niedziele chciałbym zrobic kolejna aktualizację jak sie uda. Pozdrawiam.

Jeszcze to troche dopracuje, bo sam potestowałem i wpadło mi do głowy jeszcze kilka pomysłów.

Araven
18-06-2011, 16:16
No gram sobie w BC 6.2 i coraz bardziej mi się podoba, jednak zauważyłem kilka dziwnych rzeczy.
1.Oblegałem Ołomuniec i udało mi się zająć zamek dzięki skryptowi białej flagi, armia buntowników w następnej turze zniknęła, ale tak jakby nie do końca, bo nadal pokazuje się to czerwone pole blokowania ruchu i na wejście i wyjście z Ołomuńca, moje jednostki tracą turę. Czy to bug, czy ja coś sknociłem, bo od razu po poddaniu się miasta weszłem do niego swoją armią (nie tą która oblegała, tylko inną).
2.Przed upływem 30 tur doszło do wojny między Kastylią i Francją. Podejrzewam, że to przez krucjatę, ale celem była syryjska Urfa.
3.Trafiłem na rozbujników mających jednostkę "polska szlachta", taką jak w podstawce i ich tarcze składały się jakby z kilku tarczy, a pomiędzy nimi było takie czarne. Nie wiem jak to opisać, a niestety nie mam screena.
4.Duńska flota miała model statku Wikingów, a po bitwie (na lądzie) miała zwykły model taki jak polski (koga).

Odpowiadam:
Eeerobert
1. To nie bug, bo buntownicy sie ukryli blisko zamku Ci co Ich wypuciłeś, daltego jest czerwone pole. Często tak mialem w 6.1. Rozwal ich bo beda Ci bruździć.
2. Tak to efekt krucjaty, bo ona jakby łamie zasade 30 tur paktu o nieagresji
3. Wodocznie we frakcji slave nie wszystkie jednostki są dopieszczone :P
4. A to może po powtornym save sie poprawi.
5. Bellum 6.2 wgniata w ziemię. Pozdrawiam.
Piter - dopracuj i zapodaj na forum z opisem co starałeś sie poprawić. Sam potestuj wcześniej. Generalnie Piter próbuje zmienić pewne zachowania AI, by np. komp naswz sojusznik pomagał nam bardziej niz obecnie jak mamy z nim relacje 7 lub wyzej i inne takie, może mu się uda, może nie. :twisted:

Piter
18-06-2011, 16:30
Piter - dopracuj i zapodaj na forum z opisem co starałeś sie poprawić. Sam potestuj wcześniej. Generalnie Piter próbuje zmienić pewne zachowania AI, by np. komp naswz sojusznik pomagał nam bardziej niz obecnie jak mamy z nim relacje 7 lub wyzej i inne takie, może mu się uda, może nie. :twisted:

No generalnie to nie o to głównie chodzi, to tylko tak przy okazji zmieniłem, że kiedy komp będzie miał z nami relacje prawie maksymalne, to zwiększy się prawdopodobieństwo, że jeśli ktoś na nas uderzy, to nasz sojusznik nam pomoże.

Araven
19-06-2011, 13:10
Witam. Pograłem na Bellum 6.2 co nieco, są zauważalne zmiany oczywiście na lepsze. AI lepiej kombinuje, składy armii kompa sa zróżnicowane, częściej niż w 6.1 komp oblega np. 2 swoimi armiami. Fajne sa nowe bajery rózne, jak zdobywanie skarbu wroga w bitwie. Lepszy jest system awansu agentów. Niezła kase mozna zdobywac na przejmowanie majątku innych kupców. Generalnie Ci co grają w 6.1 niech instalują 6.2 :twisted:
P.S. Jedyne czego na razie nie rozpracowałem to jak dostac kredyt w grze. Można dostać 20.000 i spłaca sie go w 10 tur po 2200 na turę, Ktos dostał w 6.1 albo w 6.2?
Dzis może zapodam jakas aktualizacje spolszczenia do 6.2, ele to zależy ile Osób mi pliki przysle na razie mam 1 od Lajona opisy frakcji po polsku, + to co ja poprawiam. Pozdrawiam. Jakies relacje z kampanii, uwagi mile widziane.

Redz1222
19-06-2011, 15:22
Heja
Ożeniłem gienka i proszę:
http://img717.imageshack.us/img717/702/egiptr.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/717/egiptr.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Wcale się z tego faktu nie cieszę ponieważ, zaraz mogę mieć rewoltę. (Syria trochę urosnie w siłę :) )

Araven
19-06-2011, 16:13
O żesz, niezłe Imperium islamskie...

Obok link do spolszczenia nr VII z dnia 19 czerwca 2011 do Bellum Crucis 6.2 http://www.speedyshare.com/files/29049060/text.rar
Nadal nie jest ostateczne, ale pobrać warto. Pozdrawiam.
Dzięki Lajon za opisy frakcji po polsku. Do finału jeszcze nieco brakuje, ale juz bliżej jak dalej. :mrgreen:

Zachar
19-06-2011, 18:07
w mojej kampanii Bizancjum jestem na 150 turze..Gra nabiera rumieńców.Z mapy Europy zniknęły Portugalia, Nowogród, Dania, Turcja..Trochę się dzieje..Szkocja Jest hegemonem na zachodzie..zwasalizowała Anglię..Norwegia pokonała Danię i powstał event unii kalmarskiej..szkoda tylko że nie ma nowej flagi. Bardzo aktywne są w przeciwieństwie do Bc6.1 Węgry, Mediolan, Gruzja..znacznie spokojniejsza Sycylia. Gram na poziomie hard i nikt mnie jeszcze pierwszy nie zaatakował..Mongołowie pojawili się i przez 15 lat nikogo nie atakowali tylko zwiedzali stepy :D
czy ktoś wie jak można zwerbować jednostkę konnych łuczników (nie chodzi mi o konnicę bizantyjską, wyglądem przypominają tych pieszych łuczników gwardii).dostępna jest ona jedynie w bitwie własnej (dostępna od wczesnej fazy)

Araven
19-06-2011, 18:41
w mojej kampanii Bizancjum jestem na 150 turze..Gra nabiera rumieńców.Z mapy Europy zniknęły Portugalia, Nowogród, Dania, Turcja..Trochę się dzieje..Szkocja Jest hegemonem na zachodzie..zwasalizowała Anglię..Norwegia pokonała Danię i powstał event unii kalmarskiej..szkoda tylko że nie ma nowej flagi. Bardzo aktywne są w przeciwieństwie do Bc6.1 Węgry, Mediolan, Gruzja..znacznie spokojniejsza Sycylia. Gram na poziomie hard i nikt mnie jeszcze pierwszy nie zaatakował..Mongołowie pojawili się i przez 15 lat nikogo nie atakowali tylko zwiedzali stepy :D
czy ktoś wie jak można zwerbować jednostkę konnych łuczników (nie chodzi mi o konnicę bizantyjską, wyglądem przypominają tych pieszych łuczników gwardii).dostępna jest ona jedynie w bitwie własnej (dostępna od wczesnej fazy)

Hm. Melduję, że pokombinowalem z ustawieniami zachowań frakcji Włosi dali wszystkim balanced smith - te parametry teoretycznie decydują o tym co AI buduje w pierwszej kolejnosci i jakie rekrutuje jednostki, ja to bardzo pozmienialem. I u mnie Mongoly z marszu na Rus poszli i po 15 turach było prawie po Rusi..., nie wiem czy to przez te zmiany ustawień jakie porobiłem, ale jest inaczej dam plik descr strat do pobrania z moimi zmianami może Ktoś na nim zagra, proszę wrzucić go albo do feudal_full, albo do Feudal_light działa w obu i usunąć map.rwm i zrobić kopię oryginalnego descr_strat. To taki eksperyment, nowa kampania konieczna.
Avalanche, REDZ i Inni prosze sprawdźcie czy wg was frakcje inaczej sie zachowuja. Ja robilem zmiany i może nie jestem obiektywny. Ale jak mam racje, to byłoby git bo będzie można częściowo programować zachowania frakcji AI dzięki tym określeniom co ma budować i jakie wojska szkolić. Po prostu niech Ktoś zagra i napisze czy jest inaczej. Pozdrawiam.
Oto link http://www.speedyshare.com/files/290518 ... _strat.txt (http://www.speedyshare.com/files/29051896/descr_strat.txt) zmienione ustawienia zachowań frakcji AI do Bellum 6.2

Zachar - tej jednostki nie bylo w 6.1 nie wiem czy jest w 6.2 znaczy konnej gwardii Basileusa - tej z łukami, sprawdź jak się nazywa w export_unit i poszukaj jej w buildings. Tak w 6.1 była też tylko w custom battle.

P.S. Czekam na jakieś relacje z gry na w/w pliku. Pamietajcie o usunięciu map.rwm bo bez tego zmiany nie zadziałają :P

Joopiter
19-06-2011, 20:47
Nie ma tych konnych lucznikow do rekrutacji.

Piter
19-06-2011, 21:28
No, zmiana zaleceń co do rekrutacji na fale mongołów wpływu raczej nie ma :lol:

Araven
19-06-2011, 22:07
No, zmiana zaleceń co do rekrutacji na fale mongołów wpływu raczej nie ma :lol:
Piter a czy ja napisałem, że mój plik wpływa na fale Mongołów? Nie napisałem nic takiego, bo plik nie wpływa na ilość czambułów są jak w oryginale :roll: . Zmiana tych ustawień AI wpływa na zachowanie Mongołów w kampanii - jak szybko atakują po pojawieniu się i później na to co budują i rekrutują w zdobytych prowincjach... :roll: Poza tym zwiększylem im kasę z sakiewki króla i startową więc są groźniejsi niż normalnie. :P To plik dla ochotników. :mrgreen:

eeerobert
20-06-2011, 08:56
eeerobert napisał(a):

Odpowiadam:
Eeerobert
1. To nie bug, bo buntownicy sie ukryli blisko zamku Ci co Ich wypuciłeś, daltego jest czerwone pole. Często tak mialem w 6.1. Rozwal ich bo beda Ci bruździć.
2. Tak to efekt krucjaty, bo ona jakby łamie zasade 30 tur paktu o nieagresji
3. Wodocznie we frakcji slave nie wszystkie jednostki są dopieszczone :P
4. A to może po powtornym save sie poprawi.
5. Bellum 6.2 wgniata w ziemię. Pozdrawiam.1.A jednak bug graficzny, bo armia rebeliantów, po ponownym uruchomieniu stała normalnie pod zamkiem-nie była ukryta.
5.Potwierdzam ;)

Araven
20-06-2011, 09:07
Eeerobert - z tym bugiem graficznym to zależy kiedy bo przewaznie załogę buntowników widać jak się podda i opuści osadę, a niekiedy znika nam z oczu i wtedy jak mamy czerwone pole wokół osady co blokuje ruch pomaga właśnie ponowne wczytanie, po którym jak zauważyłeś tych ukrytych wcześniej buntowników juz widac i można ich zniszczyć w kolejnej turze. Co do rebeliantów to czasem się rzeczywiście ukrywają ale nieco dalej od zamku i nie blokują ruchu. Zawsze tak robią np. w zamku armeńskim Ani :P Tez tak miałem wczoraj, ale ponowne wczytanie pomogło.
Co do tego, że Bellum Crucis 6.2 wgniata w ziemię to im dłużej w niego gram tym bardziej jestem tego pewien. Gram znowu na Feudal_Full z kompletem skryptów jednak. Portugalią dla odmiany. Pozdrawiam. :mrgreen:

Avalanche
20-06-2011, 09:36
Hm. Melduję, że pokombinowalem z ustawieniami zachowań frakcji Włosi dali wszystkim balanced smith - te parametry teoretycznie decydują o tym co AI buduje w pierwszej kolejnosci i jakie rekrutuje jednostki, ja to bardzo pozmienialem. I u mnie Mongoly z marszu na Rus poszli i po 15 turach było prawie po Rusi..., nie wiem czy to przez te zmiany ustawień jakie porobiłem, ale jest inaczej dam plik descr strat do pobrania z moimi zmianami może Ktoś na nim zagra, proszę wrzucić go albo do feudal_full, albo do Feudal_light działa w obu i usunąć map.rwm i zrobić kopię oryginalnego descr_strat. To taki eksperyment, nowa kampania konieczna.
Avalanche, REDZ i Inni prosze sprawdźcie czy wg was frakcje inaczej sie zachowuja. Ja robilem zmiany i może nie jestem obiektywny. Ale jak mam racje, to byłoby git bo będzie można częściowo programować zachowania frakcji AI dzięki tym określeniom co ma budować i jakie wojska szkolić. Po prostu niech Ktoś zagra i napisze czy jest inaczej. Pozdrawiam.
Oto link http://www.speedyshare.com/files/290518 ... _strat.txt (http://www.speedyshare.com/files/29051896/descr_strat.txt) zmienione ustawienia zachowań frakcji AI do Bellum 6.2

Zachar - tej jednostki nie bylo w 6.1 nie wiem czy jest w 6.2 znaczy konnej gwardii Basileusa - tej z łukami, sprawdź jak się nazywa w export_unit i poszukaj jej w buildings. Tak w 6.1 była też tylko w custom battle.

P.S. Czekam na jakieś relacje z gry na w/w pliku. Pamietajcie o usunięciu map.rwm bo bez tego zmiany nie zadziałają :P

Jak skończę aktualną kampanię i będę zaczynał od nowa zapuszczę testowo ;)

eleven
20-06-2011, 11:28
Co do tego, że Bellum Crucis 6.2 wgniata w ziemię to im dłużej w niego gram tym bardziej jestem tego pewien. Gram znowu na Feudal_Full z kompletem skryptów jednak. Portugalią dla odmiany. Pozdrawiam. :mrgreen:

Witam

Na pewno mod jest klimatyczny i takie tam, no ale te kary finansowe za imperium robią moim zdaniem różnice pomiędzy stwierdzeniem: "wgniata w ziemie"a tylko "bardzo dobry" mod. Grałem sobie ostatnio Sycylią i mam negatywne wrażenia co do grania mając 30 i więcej prowincji. Grałem standard na H kampania i VH bitwa na FF. Rozjechanie Maurów jest bułką z masłem i zajęcie większości Afryki do Siwy nie jest naprawdę problemem. Natomiast jak wbiłem się w Lewant i Grecję, to zaczęły się problemy. Rekrutowałem tylko wojsko w zamkach i niewiele niezbędnego w miastach, a kasa mi zjechała z 300k na 50k w ciągu 20 tur bodajże. Oczywiście miałem flotę handlową i maksymalną ilość kupców na najlepszych surowcach. Powinni coś zrobić z tą karą, bo mając armie na poziomie 70k(koszt utrzymania) przy 35 prowincjach kasa zjeżdża w dół jak przy jakimś kryzysie finansowym, czy innym krachu. Nie wyobrażam sobie mieć 60-70 prowincji i mieć kasę , no chyba chitując na money_cheat. A swoja drogą mieć 20-30 prowincji i tylko siedzieć, bronic tego terytorium to jest żaden fun.

Araven
20-06-2011, 11:37
Witam 11eleven. A karę finansową za liczbę prowincji to możesz sobie bardzo łatwo usunąć data/world/maps/campaign/custom i jedna z 4 -ech kampanii. Wchodzisz np. do FeudaL Full robisz kopię bezpieczeństwa pliku campaign script. Potem otwierasz ten plik i usuwasz cały money script nazwe zostawiasz. Potem usuwasz map.rwm zaczynasz nową kampanię i nie masz kary finansowej za prowincje. :mrgreen:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Usuwana treść
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;3 - ....... Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Z każdej kampanii go sobie usuń, wywal map.rwm i kara finansowa za liczbe prowincji znika. Wymaga zaczęcia nowej kampanii.
Mnie ta kara nie przeszkadza bo ja rzadko zdobywam ponad 20 prowincji, na maksa dobiłem do 40 i mi się znudziło. Gram dla przyjemności i poznania różnych frakcji około 1300 roku zwykle kończę kampanię. Pozdrawiam. Jak cos nie rozumiesz to pytaj.
Mnie Bellum Crucis 6.2 wgniata w ziemię ze wszystkimi skryptami. :mrgreen: Przejściowo go usunałem ale teraz gram znowu na wszystkich skryptach.

eleven
20-06-2011, 11:56
Dzięki

No ale wtedy nie będzie za łatwo? Ja miałem 20 parę prowincji i miałem spokojnie 250-300k. Fakt, że Sycylia ma samo wybrzeże i kaskę zrobić to nie problem. Moim skromnym zdaniem mogliby zmniejszyć kare o powiedzmy 50% do stanu obecnego i wtedy byłoby fair. Nawet taka siermiężna i cały czas atakowana Polska jest w stanie robić dobry dochód mając tylko 2/3 nadmorskie prowincje.

Araven
20-06-2011, 11:59
Dzięki

No ale wtedy nie będzie za łatwo? Ja miałem 20 parę prowincji i miałem spokojnie 250-300k. Fakt, że Sycylia ma samo wybrzeże i kaskę zrobić to nie problem. Moim skromnym zdaniem mogliby zmniejszyć kare o powiedzmy 50% do stanu obecnego i wtedy byłoby fair. Nawet taka siermiężna i cały czas atakowana Polska jest w stanie robić dobry dochód mając tylko 2/3 nadmorskie prowincje.
Luzik. To zamiast usuwać money script zmniejsz kwotę każdej kary o 50% zapisz zmiany wyjdź z campaign script po obniżeniu kary i usuń koniecznie plik map.rwm i zacznij nową kampanie i kara będzie mniejsza o 50%. Zmienisz kilkadziesiąt wpisów ale to szybko idzie. :P

eeerobert
20-06-2011, 13:01
No no, gram i jest coraz lepiej. Aktualnie ok. 45 tury i znowu Polska. Zaatakowała mnie Ruś, a w następnej turze jej sojusznik-Nowogród. Doszło do wielkiej bitwy gdzieś pomiędzy Haliczem, a Kijowem, w której brało udział w sumie 8 generałów-6 ruskich i 2 moich. Bitwa była krwawa, wyrównana i długa, straciłem 70% armii i jednego bardzo dobrego generała. Natomiast w wojska ruskie zostały zmiecione, w bitwie zginęło 5 ich generałów, a następca tronu został wzięty do niewoli, niestety jego tatuś okazał się być skąpcem i nie zapłacił okupu :evil: Tymczasem mój sojusznik-Dania, pracuje nad stworzeniem Unii Kalmarskiej, a ja chyba zacznę niedługo pracować nad Unią Polsko-Kalmarską :D Hmm co jeszcze... ach tak-bliskowschodnie księżniczki-bardzo dobry pomysł, tylko, wydawało mi się, że powinny być bardziej... okryte :D A jak już jesteśmy przy księżniczkach, to czy te szkolone mogę też wydawać za następców i przywódców innych frakcji, uwodzić generałów itd?

Araven
20-06-2011, 13:06
Tak po prawdzie to ja na łowy na generałów innych frakcji wysyłam tylko te szkolone. Pozostałe wydaję za rodzimych kandydatów. Kampanie Feudal_Full grasz na wszystkich skryptach czy coś usunąłes? I jaki poziom trudności? Pozdrawiam i powodzenia. Ja Portugalią walczę ostro z Maurami, nie ma lekko. Bo na razie ani Hiszpania ani Aragonia mi nie pomagają a obawiam sie zdrady Hiszpanów. Ale zobaczymy dalej. Pozdrawiam.

eeerobert
20-06-2011, 13:14
Feudal full, średni/średni. Nic nie usuwałem, ale w następnej kampanii przemyślę usunięcie kary za prowincje.

Araven
20-06-2011, 14:53
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=458351 pod tym linkiem oprócz angileskiego tłumaczenia, linku do włoskiej instrukcji i alternatywnego downloadu Bellu Crucis 6.2; w pierwszym poście na dole są linki do kilku submodów do Bellum Crucis do 6.2. Sam żadnego nie używałem, ale może Ktoś poczyta i sie któryms zainteresuje. Opisy submodów są po angielsku. :P

Kretson
20-06-2011, 16:12
Przejrzałem i zdecydowałem się na 4 tury = rok
Araven - opłaca się zmieniać to AI w dscr_strat? Nie powstają wtedy armie samej ciężkiej piechoty? (W podstawce pamiętam 20 balist)
I jeszcze jedno - gdzie mogę znaleźć opis wszystkich AI (balanced smith, trader napoleon itp.)

Araven
20-06-2011, 16:30
Przejrzałem i zdecydowałem się na 4 tury = rok
Araven - opłaca się zmieniać to AI w dscr_strat? Nie powstają wtedy armie samej ciężkiej piechoty? (W podstawce pamiętam 20 balist)
I jeszcze jedno - gdzie mogę znaleźć opis wszystkich AI (balanced smith, trader napoleon itp.)
To daj znac jak sie gra 4 tury na rok i czy ten submod cos dodaje poza zmianą ilosci tur. Własnie chodzi byscie potestowali ten plik u mnie armie AI były zróznicowane, jazda, piechota jednostki miotające. Opis AI znajdziesz w poradnikach moderskich ale wiekszosci opisu moich nie ma nigdzie. Mam je od Gracula od SS, ale bez opisów. To eksperyment. Zagraj jak możesz Feudal_full na moim pliku strat ok? Dzięki.

Kretson
20-06-2011, 16:37
Dobra już zmieniam moje descr_strat - ale przeklejam tylko AI z twojego bo jakieś zmianny wprowadzał ten mod od 4 tur. Chyba tylko timescale, ale wole nie ryzykować. Nie zmieniałeś nic innego?
Pzdr.

EDIT - te AI to rozdzielałeś z głową, czy na ślepo? (wydaje mi się, żę HRE powinno być raczej Henry - kawaleria, a nie Ceasar - ciężka piechota, lekka kawaleria i arty)

Pełna lista (może komuś się przyda)

Piewsza część - budynki:

balanced - biasses towards growth, taxable income, trade level bonusses (roads), walls and xp bonus buildings
religious - biasses towards growth, loyalty, taxable income, farming, walls and law
trader - biasses towards growth, trade level, trade base, weapon upgrades, games, races and xp bonus buildings
comfort - biasses towards growth, farming, games, races, xp bonus and happiness
bureaucrat - biasses towards taxable income, growth, pop health, trade, walls, improved bodyguards and law
craftsman - biasses towards walls, races, taxable income, weapon upgrades, xp bonusses, mines, health and growth
sailor - biasses towards sea trade, taxable income, walls, growth, trade
fortified - biasses towards walls, taxable income, growth, loyalty, defenses, bodyguards and law

Druga część - jednostki

smith - exactly level
mao - biased towards mass troops, light infantry
genghis - biased towards missile cavalry and light cavalry
stalin - biased towards heavy infantry, mass troops and artillery
napoleon - biased towards a mix of light and heavy infantry, light cavalry
henry - biased towards heavy and light cavalry, missile infantry
caesar - biased towards heavy infantry, light cavalry, siege artillery

EDIT: Araven do listy Kretsona załaczam poniżej listę jaką dostałem od Gracula:
Budynki w Medku:
fortified
sailor
craftsman
bureaucrat
comfortable
trader
craftsmen - to nie pomyłka, jest i man i men

Jednostki w Medku
tzar
saladin
tahar
arslan
alfonso
roger
vlad
wyvadslaw
robert
doge
genghis
mao
smith

Araven
20-06-2011, 17:00
Ok. Te są z Medka. Starałem sie z głową rozdzielać, ale oczywiście można by coś zmienić. Ale zagraj na moich ustawieniach potem sobie zmienisz. Na razie chodzi o uzyskanie opinii czy to wpływa na grę bo zdania moderów sa podzielone w Rome wpływało i to mocno, w Medku i modach ponoć mniej. Mongołom zmieniłem sakiewkę króla x2 i dalem im 900.000 zamiast 500000. Na razie delikatnie ale jeszce im dodam i sakiewki i kasy startowej. Ok. To pograj i daj znać co i jak. Dzięki.

Kretson
20-06-2011, 21:15
Mam pytanie - od czego zależy czy przejmę kraj (oczywiście mam mariaż), czy wyznaczą regenta (Koniec Dynastii? - event)

PS. Jestem w 40 turze Aravenie i jak na razie widzę tylko, że Polska nic nie podbiła (to do AI), a jesli chodzi o 4 tury/rok to jest super (większe szanse na potomstwo).

Pzdr.

Araven
20-06-2011, 21:20
Mam pytanie - od czego zależy czy przejmę kraj (oczywiście mam mariaż), czy wyznaczą regenta (Koniec Dynastii? - event)

PS. Jestem w 40 turze Aravenie i jak na razie widzę tylko, że Polska nic nie podbiła (to do AI), a jesli chodzi o 4 tury/rok to jest super (większe szanse na potomstwo).

Pzdr.
Wydaje mi się, że wyznaczenie regenta ma związek z problemami dynastycznymi danego kraju i zwieksza szanse na przejęcie ich tronu. Pograj około 100 tur, 40 to za mało na oceny. U mnie Polska się rozkręcił a około 50 tur miała 4 zdobyte prowincje. ja gralem na Vh/h na tym zmienionym descr_strat. Pozdrawiam. A jak inne kraje, kim grasz i jaki rodzaj kampanii (Feudalna pełna czy pelna?, może kiedys zagram na 4 tury w roku na razie pykam normalnie.

Kretson
20-06-2011, 22:53
Gram teraz (testowo) m/m szkocją i znowu przejąłem tron francji, a mam jescze marjaż z angolami. Zmieniłem descr_strat (przekleiłem twoje). Kampania oczywiście Feudal Full
Pzdr.

http://www.speedyshare.com/files/29075162/0059.tga

PS - Muszę spytać jeszczę raz - o co chodzi z cechami kapłanów? (Nieortodoksyjność, czystość itp.)

Araven
21-06-2011, 07:18
Witam. Kretson co do cech kapłanów to wg mnie nieortodoksyjność to cecha negatywna, zmniejsza prawomyślność kapłana w jego religii i zwiększa ew. szansę, że zostanie heretykiem. A czystość to cecha pozytywna pomagająca mu w zwalczaniu herezji. Pozdrawiam.

mordracus
21-06-2011, 14:16
Witam. Po dłuższym czasie postanowiłem wrócić do medka :D. Zainteresowały mnie Wasze pochlebne opinie o omawianej tutaj modyfikacji. Mam pytanie, czy pojawiło się już spolszczenie lub wersja angielska?

Araven
21-06-2011, 14:29
Witam. Po dłuższym czasie postanowiłem wrócić do medka :D. Zainteresowały mnie Wasze pochlebne opinie o omawianej tutaj modyfikacji. Mam pytanie, czy pojawiło się już spolszczenie lub wersja angielska?
viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600) w pierwszym poście pod tym linkiem jest spolszczenie do Bellum Crucis 6.2. Sposób instalacji jest na pierwszej stronie tego tematu (najpierw Bellum Crucis 6.1 ma 3 party a potem Bellum Crucis 6.2).
Zangielszcenie jest ale częściowe i ma na razie mniejszy zakres niż spolszczenie. Pozdrawiam.

eeerobert
21-06-2011, 15:53
Po jednej z bitew, mój generał dostał w świcie skarb i jest napisane, że jak zaniosę go do stolicy, to dostanę pieniądzę. Zaniosłem, ale nie dostałem pieniędzy. Czy coś zrobiłem źle? Dodam, że skarb zaniósł nie bezpośrednio jego zdobywca, tyko inny generał, który aktualnie siedzi w stolicy i ma skarb nadal w świcie.

Dagorad
21-06-2011, 16:51
Kliknij na niego tak żeby się wyświetliły jego cechy po czym kliknij na niego jeszcze raz, jeżeli to nie zadziała to wyprowadź go z miasta (ale musi być nadal w stołecznej prowincji) i wtedy to zrób (cechy a później kliknięcie na jego figurkę).

Araven
21-06-2011, 16:53
Po jednej z bitew, mój generał dostał w świcie skarb i jest napisane, że jak zaniosę go do stolicy, to dostanę pieniądzę. Zaniosłem, ale nie dostałem pieniędzy. Czy coś zrobiłem źle? Dodam, że skarb zaniósł nie bezpośrednio jego zdobywca, tyko inny generał, który aktualnie siedzi w stolicy i ma skarb nadal w świcie.
Ten teges zrobiłeś prawie dobrze. Skarb można przekazywać, ale nie wchodź do samej stolicy tylko wyjdź z niej blisko miasta i kliknij 1 raz na generala ze skarbem aż będzie komunikat, że dostałes kase za ten skarb. ;) (Są 3 rodzaje za 1.000, 2000 i 3000). Pozdrawiam

Kobe
21-06-2011, 16:59
Po długiej nieobecności postanowiłem znów zasiąść i pograć w BC. Zainstalowałem wersję 6.2, wszystko ładnie pięknie tylko gra się nie włącza. Tzn. włącza się pierwszy ekran, ten przed menu, a potem gra bez jakichkolwiek komunikatów kończy pracę. Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się skichać? Z ciekawostek dodam, że z SS robi mi się dokładnie tak samo :)

Araven
21-06-2011, 17:20
Po długiej nieobecności postanowiłem znów zasiąść i pograć w BC. Zainstalowałem wersję 6.2, wszystko ładnie pięknie tylko gra się nie włącza. Tzn. włącza się pierwszy ekran, ten przed menu, a potem gra bez jakichkolwiek komunikatów kończy pracę. Ma ktoś jakiś pomysł co mogło się skichać? Z ciekawostek dodam, że z SS robi mi się dokładnie tak samo :)
Spróbuj pousuwać pliki map.rwm z kazdej z kampanii data/world/maps/campaign/custom. Niektórym pomaga. Jak to nic nie da to reinstall samego 6.2.

Kobe
21-06-2011, 19:42
Niestety nic nie pomogło :( Gra załącza się tylko w jednym momencie, tuż po instalacji kiedy się włącza automatycznie. Potem już nie idzie jej uruchomić :(

mordracus
21-06-2011, 19:59
Dzięki Araven. Mod zainstalowany! Zrobiłem narazie kilka tur, ale już mi się podoba. Posiedzę dłużej nad tym to podzielę się swoimi uwagami.

Araven
21-06-2011, 20:14
A napewno 6.2 instalowałes na czyste 6.1 z oryginalnym AI i włoskim text? A na skrócie z jakiego odpalasz masz napisane 6.2 ? Bo może odpalasz z pliku uruchamiajacego 6.1 a nie 6.2?

Kobe
21-06-2011, 20:37
Zainstalowałem na czyste 6.1 i odpalam z właściwego skrótu :)

Araven
21-06-2011, 21:03
Pisałes, że SS tez sie nie uruchamia. Hm, może się pożarły... Chyba reinstall calego Bellum Cie czeka. Jak nie pomoże odinstaluj SS i zainstaluj Bellum. Nie mam innych pomysłów. A Medka nie rozpakowałes aby? 8-)

Pyrrus
22-06-2011, 14:02
Witam wszystkich użytkowników forum Total War.

Wybaczcie, że zaczynam niemal natychmiast od pytania, ale w zasadzie to głównie sprowadziło mnie na forum.

Sprawa wygląda tak. Zainstalowałem Bellum Crucis 6.2 i rozpocząłem kampanię hotseat. Jednak z tego co widzę to kampania hotseat nadal bazuje na mechanizmie dwie tury na rok i to pomimo tego, iż zainstalowałem moda 4 tury na rok (który notabene działa na wersji single). Stąd moje pytanie: czy jest możliwość zagrania w kampanię hotseat w trybie 4 tury na rok? A jeżeli tak to co mam namieszać w plikach gry?:)

Araven
22-06-2011, 14:30
Witam. Z tego co zobaczylem ten submod wprowadza także time scale 0.25 czyli 4 tury na rok także dla hot-seat oraz nieco rozbudowuje ilosc skryptów w hot-seat. To nie zadziala na stare save nim wgraleś submoda. Zacznij nową kampanię hotseat jeśli tury są nadal 2 w nowej kampanii usuń mpa.rwm z tego katalogu czyli imperial campaign i ponownie odpal nowa kampanię tury powinny być 4. daj znac czy pomoglo. ;)

Kobe
22-06-2011, 15:00
Hmm... Całkiem możliwe :) Chyba będę musiał ten cały bajzel od nowa zainstalować bo medka już długo na dysku mam i parę modów się przewinęło. No cóż, czeka mnie trochę walki z tym wszystkim :D

Araven
22-06-2011, 15:04
Hmm... Całkiem możliwe :) Chyba będę musiał ten cały bajzel od nowa zainstalować bo medka już długo na dysku mam i parę modów się przewinęło. No cóż, czeka mnie trochę walki z tym wszystkim :D
To rób reinstalkę bo Bellum Crucis 6.2 wgniata w ziemię. :twisted:

Kobe
22-06-2011, 22:20
Zainstalowałem od nowa całego medka, oczywiście zaktualizowałem do wersji 1.5, zainstalowałem Bellum, i dalej jest tak samo jak było... :/ W pliku log mam coś takiego, może to cos wyjaśni bo ja się na tym nie znam niestety:

18:23:32.828 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
18:23:32.828 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
18:23:36.828 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25902, column 49
trigger not found

Araven
23-06-2011, 09:04
Przywróc na monent włoski text. Nagraj. Pzrewiń ture. Wgraj spolszczenie i powinno byc ok. A jak grales na wloskim usuń map.rwm z kazdej z 4-ech kampanii data/world/maps/campaign/custom i poszczegolne kampanie masz. Daj znac czy cos pomoglo.

Ew spróbuj to co radzi Moderator Kirlan w takich wypadkach jesli w/w akcje nie pomogą:
1) reinstalka gry (może to błąd instalacji)
2) PEŁNY FIZYCZNY skan dysku twardego (możliwe że fizyczny błąd jest akurat w obszarze danych gry albo wirtualnym RAM )
3) pobierz moda jeszcze raz, najlepiej z innego źródła
4) pokombinuj (pozmieniaj) ustawienia wirtualnego RAM = pliku wymiany = pliku stronicowania - przede wszystkim wskaż inną partycję.

eeerobert
23-06-2011, 16:04
Mam problem z moim nowym władcą. Otóż za cholerę nie da się go koronować. Siedzi w Krakowie i nic, a prestiż leci w dół. Już prubowałem oddać wszystkie jego tytuły (myślałem, że może ma ograniczenie czy coś), przeniosłem stolicę spowrotem do Krakowa (wcześniej był Gdańsk) i nic! Co jest nie tak?

Piter
23-06-2011, 17:46
Poprawione AI komputera (nie są to jakieś rewolucyjne zmiany, ale jest trudniej)
http://www.speedyshare.com/files/29116193/data.rar

wypakować do głównego folderu moda (np. sega/medieval/mods/bellum)

Komputer będzie atakował tylko jeżeli będzie miał sporą przewagę w armii (chodzi tu zarówno o pojedyncze bitwy jak i o ogólne wypowiadanie wojen). Dzięki temu będzie nam o wiele trudniej wygrywać bitwę, kiedy to komputer atakuje.

Zła reputacja może przysparzać nam wrogów (choć ma to minimalny priorytet w doborze celów).

Komputer będzie się inaczej zachowywać przy obronie swoich terenów oraz będzie trochę inaczej atakował. Powinien być bardziej agresywny przy atakach, a przy obronie skupiać się na trzymaniu większych garnizonów w miastach żeby było nam trudniej zdobywać miasta podstępnie (desanty, ataki z zaskoczenia itp).

Niestety nie usprawniałem podbijania buntowników, więc dalej komp będzie atakował za małymi armiami i zanim podbije wszystkich/ prawie wszystkich minie jakieś 30 tur.

Ps: Działa tylko na vh

Araven
24-06-2011, 08:33
Zmiany Pitera jakie opisał wydają się ciekawe, zagram dziś kampanię na jego pliku, bo obiecująco to wygląda.

P.S. Jakiś czas temu zamieszczałem plik ze zmodyfikowanymi zachowaniami dla frakcji innymi niż balanced smith, Ktos zagrał i czy to jakoś wpłynęło na zachowanie AI?

Na ten moment mamy pat w ekipie spolszczającej zostalem tylko ja i Dunkel. Reszta sie nie odzywa... Po raz kolejny proszę o jakis kontakt. :roll:

Eeerobert co z tą koronacją Twojego władcy? Może nie jest z królewskiej linii i jest tylko regentem? Nigdy tak nie mialem by nie móc króla koronować...

Reasumując, proszę o uwagi co do AI Pitera, czy zmiany jakie opisal sa widoczne i czy mój descr_strat cokolwiek zmienia na lepsze w zachowaniu frakcji? I proszę o kontakt ludzi od spolszczania. 8-) Bo jak mam je dokonczyć sam to wersja finalna szybko się nie pojawi... Dunkel skończy plik ze świtą postaci, a to co zostanie jeszcze na jednego człowieka to sporo...

eeerobert
24-06-2011, 10:30
Kurcze faktycznie nie ma cechy Blood Royal Polska! Więc chyba cofnę się o parę save'ów i go zabiję jeszcze jako następce tronu :? A ma 10 gwiazdek :cry: A potem pewnie znając moje szczęście następcą zostanie kolejny bez Royal Blood i też go trzeba będzie wysłać na misję kamikadze :cry: Dzięki za pomoc, przy tym pytaniu i poprzednim.

u96aro
24-06-2011, 12:09
Hm, przydałoby się więcej szczegółów co te pliki do AI zmieniają.. btw. też tak macie że inwazja mongołów po prostu chodzi sobie chaotycznie z miejsca na miejsce i powrót i nic nie robi.

Araven
24-06-2011, 12:16
Hm, przydałoby się więcej szczegółów co te pliki do AI zmieniają.. btw. też tak macie że inwazja mongołów po prostu chodzi sobie chaotycznie z miejsca na miejsce i powrót i nic nie robi.
Szczegóły masz na stronie 56 i 57, ja dalem frakcjom AI kombinacje wg własnego uznania, np. byzantium zamiast balanced smith dalem trader henry - czyli teoretycznie powinni się skupić na rozwoju handlu i swojej konnicy. Kretson dał opisy, ja dodałem swoje. Mongołowie się włóczą z 20 tur. Ale u mnie na VH uderzyli ostatnio z marszu, ale to bylo na zmienionym strat. Gram teraz na AI Pitera ale dopiero koło 30 tury mam poziom VH kampania Medium bitwa. Pozdrawiam.

Piter
24-06-2011, 12:50
Ps: Duża część zmian działa tylko na poziomie vh.

Araven
24-06-2011, 16:53
Melduję, że gram już ponad 60 tur na w/w zmieninym AI Pitera do Bellum crucis 6.2. No wydaje mi się, że Piter poprawił nieco w pewnych aspektach oryginalne AI z Bellum 6.2 naprawdę radzę wam spróbować. Komp lepiej koncentruje siły, nie atakuje po 30 turze tylko dlatego, że rozejm sie skonczył przy silnych zalogach nie uderzył na mnie. Robi ciekawe manewry czasami w polu. Oblegajac i trzy armie potrafi dostawić i bierze wroga glodem czasami. Niexle strzeże swoich ziem. Ale nadal często ma po 1 jednostce. Aczkolwiek w ważnych granicznych osadach silne załogi trzyma. Ciekaw jestem opinii innych co do AI jakie zmodyfikował Piter. Pozdrawiam.

u96aro
24-06-2011, 17:41
Czy na hot seat tez to ruszy czy tylko single wchodzi w gre ?

Araven
24-06-2011, 19:32
Czy na hot seat tez to ruszy czy tylko single wchodzi w gre ?
Ruszy ale trzeba zacząć nową kampanię by to AI zadziałało. I dla pewności usuń plik map.rwm z imperial campaign i zrób kopię oryginalnego AI z BC 6.2. ja wracam do kampanii. Jest inaczej. Gruzja ma 7 prowincji. Wenecja nieźle daje radę. Skandynawowie walczą na śmierc i życie. Krzyzowcy na kolanach maja 2 prowincje. Anglia walczy o przetrwanie. Wegry opieraja sie Bizancjum duzo lepiej niż na oryginalnym AI. Wydaj mi sie, że to ciekawa alternatywa.
P.S. Opracowalem kampanie Feudal_Medium ma ponizej 1 MB pełna feudalna ma ponad 1,5 MB wywaliłem kilka skryptów ale nadal zostalo ich dużo co czyni rozgrywke ciekawą, dla Ludzi ze słabszymi kompami to ciekawa propozycja Ktoś jest zainteresowany?
Usunąłem skrypt od dziedziczenia, garrisson script, sobillatori i untori, skrypt negocjacji z załogą i money script reszta jest.

Jest jeszcze jedno bardzo dobre Ai strategiczne poza propozycja Pitera. Soulson AI 1.6, ale najpierw pogram dalej na AI Pitera a potem zdecyduję, na którym zagram (na oryginalnym z BC 6.2 lub werski pitera lub Soulson AI).

P.S. Doszkalanie agentów w Bellum Crucis 6.2
Melduję, że rozpracowalem doszkalanie agentów w Bellum Crucis 6.2 (w 6.1 kosztowało to 1000, tu kosztuje 3000). W 6.1 bylo nieco przypadkowe, klikniecie na agenta jak sie miało odpowiednie budynki dawalo czasem opcje jego doszkolenia. W 6.2 mozna doszkalaniem duzo bardziej sterować, klikamy na agenta potem używamy tej lupy w lewym dolnym rogu, pozwalającej lokalizowac agenta na mapie a w kampaniach pelnych poza lokalizowaniem słuzy to do wskazania krórego agenta chcemy doszkolić. A można szkolić wszystkich: księzniczki, zabójców, szpiegów, kapłanów, kupców i nawet generałów. Np. przeszkolilem złodzieja (rodzaj szpiega) i po takim szkoleniu interaktywnym za 3000 złodziej awansowal na oszusta i zyskal umiejetność przebierania się i zaczął wygladać jak kupec, to nie bug ten złodziej to oszust - szpieg w przebraniu kupca. To duzy plus dzisiejszej kampanii odkrylem jak sterować szkoleniem agentów. Ten mod jest genialny. AI Pitera nieźle się sprawuje. Naprawdę komp lepiej rozmieszcza swoje siły. :twisted:

Link do alternatywnego AI Pitera do Bellum viewtopic.php?f=32&t=8679 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8679)

Edit 25.06.2011: Moje uwagi z rozgrywki na AI strategicznym Pitera.
- AI jest bardziej racjonalne, dluzej zbiera siły przed atakiem ale i atakuje większymi silami,
- lepiej broni terytorium,
- wspiera bardziej sojuszników,
- - unika walk na wiele frontów jak to możliwe.
- Grałem Nowogrodem na VH kampanii, przez ponad 100 tur nikt mnie nie zaatakaował rozwijalem, handel i infrastrukture prowincji. Sam zacząlem wojnę z Rusia Suzdalską. Największa potęga jest obecnie Syria Zengidów, Portugalia, Anglia, Hiszpania, Jerozolima padły. Większość pólwyspu Iberyjskiego należy do Maurów. Ogólnie Islam jest potężny, nie walczą ze sobą współpracują, cała Azja Mniejsza poza 2 prowincjami należy do islamu. Bizancjum jest silne w Europie. Jest inaczej, polecam zagrać jakąś kampanię. Może być ciekawie. Teraz wrócę do mojej kampanii na AI Pitera, a kolejna dla porównania zagram na Soulson 1.6. Pozdrawiam.

P.S. Ktoś gra jeszcze w Bellum? :mrgreen:

Piter
25-06-2011, 10:40
Z tego co widze, to większość ludzi opisujących zachowania AI korzysta z toggle_fow, nie dziwcie się, że łatwo wam idzie, bo ten kod bardzo ułatwia grę, komputer nie jest was w stanie zaskoczyć atakiem, kiedy widzicie dokładnie rozkład całej jego armii.

25-06-2011, 10:53
Z tego co widze, to większość ludzi opisujących zachowania AI korzysta z toggle_fow, nie dziwcie się, że łatwo wam idzie, bo ten kod bardzo ułatwia grę, komputer nie jest was w stanie zaskoczyć atakiem, kiedy widzicie dokładnie rozkład całej jego armii.
Żenua jak dla mnie, jak ktoś gra na kodach, to niech sobie daruje wypowiadanie się na temat tego moda i innych, bo w efekcie kłamie, zaciemnia obraz pracy moderskiej, i tyle mam do powiedzenia, po śledzeniu tego wątku i innych....Tyczy się to nie tylko gier z serii Total War...

Araven
25-06-2011, 10:58
Ja jak gram normalną kampanię to nie korzystam z toggle_fow ani konsoli. Ale jak testuje np. nowe AI strategiczne w tym np. Twoje to stale używam toggle_fow by zobaczyć co się dzieje i jak nowe AI dziala w porównaniu do oryginalnego, to jedyny sposób by je sensownie porównać. Na razie jestem jedynym który cokolwiek napisał o zmianach w Ai jakie porobiłeś, więc mogleś sie zwrócić do mnie 8-) Coś tam nawet sensownie pozmieniałeś, ale czy Twoje zmiany utrudniają grę to przydałyby się wypowiedzi innych. Moja jest niewystarczająca. Kilka osób pobrało Twoje AI ale czy na nim zagrali to nie wiem. Jasna sprawa, że granie z podglądem mapy bardzo ułatwia grę, ale jak napisałem testując nowe Ai zawsze tak gram by je ocenic i porównać z oryginalnym. Teraz na Soulson 1.6 zagram uczciwie, bo już je testowalem i zagram na nim kolejna kampanię Feudall_Full bez podglądu i kodów oczywiscie. Pozdrawiam. Ktoś zagrał na AI Pitera jakieś opinie mile widziane.

P.S. Granie normalnej kampanii na jakichkolwiek kodach podobnie jak Eutyches uważam za żenadę, bez względu na to jakiej to gry dotyczy. :P

Samick
25-06-2011, 13:03
P.S. Granie normalnej kampanii na jakichkolwiek kodach podobnie jak Eutyches uważam za żenadę, bez względu na to jakiej to gry dotyczy.

Żenua jak dla mnie, jak ktoś gra na kodach, to niech sobie daruje wypowiadanie się na temat tego moda i innych, bo w efekcie kłamie, zaciemnia obraz pracy moderskiej, i tyle mam do powiedzenia, po śledzeniu tego wątku i innych....Tyczy się to nie tylko gier z serii Total War...

P.S. Granie normalnej kampanii na jakichkolwiek kodach podobnie jak Eutyches uważam za żenadę, bez względu na to jakiej to gry dotyczy. :P

Możecie ciskać gromy i zakazywać, ale to w żaden sposób nie zmieni mentalności graczy. W niej trzeba upatrywać winowajcę wydawania takich opinii. Człowiek nie lubi być ogrywany przez bezduszną maszynę, stąd wykorzystywanie kodów czy zaglądanie do solucji. Chęć bycia bogiem i oddziaływania na wszystko wg własnego uznania. Jednocześnie pewna niechęć przed zbytnim skomplikowaniem rozrywki. Lata temu mając Atari, nie mogłem zapisać nawet stanu gry! Mimo to siedziałem i grałem godzinami. Gdy przyszedł PC i wychodziły nowe gry to nie siedziałem w necie za kodami i solucjami. Bo częstokroć (szczególnie w drugim przypadku) nie istniały one. Od Planescape'a przez Baldurki bez solucji... To były czasy. Jedynymi osobami zdolnymi pomóc byli koleżanki i koledzy, którzy grali wcześniej lub równocześnie.

Dość offtopu.
Żeby spróbować to AI muszę zadać jedno pytanie:
Instalując tego moda muszę to robić na całkowicie czystą wersję gry? Czy moje dotychczasowe mody mogą pozostać? Mam SS i Eras Total Conquest.

BobanPolak
25-06-2011, 13:45
Araven.
Możesz opisać tak dokładniej jak ulepszyć agenta ??
Jaki musi mieć poziom, jaki budynek co kliknąć.
Jeśli masz czas i chęci.

Z góry THX ;)

Araven
25-06-2011, 13:57
Araven.
Możesz opisać tak dokładniej jak ulepszyć agenta ??
Jaki musi mieć poziom, jaki budynek co kliknąć.
Jeśli masz czas i chęci.

Z góry THX ;)
Czasu nie mam bo spolszczenie do BC 6.2 poprawiam. Chęci też coraz mniej ale proszę, poniżej wycinek z angielskiej instrukcji do Bellum Crucis 6.1, obecnie spolszczone są te doszkalania. Coś by się jeszcze znalazło oprócz tych:
- Grand Tournament (you can organize it if you have a Joust
Track; using a probabilistic system that decides the outcome of
the clashes, viewable by spectacular videos created with
“Cinematic Editor”, the tournament can finish with a victory
or a defeat of your champion, who can even be seriously
injured! In case of victory you will obtain a cash prize, an
increase of your Prestige and your champion will benefit from
increased Chivalry and Leadership);
- Espionage Course (you can organize it if you have a Prison;
it increases Subterfuge of one of your spies\assassins);
48
- Ecumenical Council (you can give hospitality to it if you
have an Abbey; it increases Devotion of one of your priests);
- Grand Meeting (you can give hospitality to it if you have a
Council Chamber; it increases Influence of one of your
emissaries);
- Grand Banquet (you can organize it if you have a Tavern; it
increases Loyalty of one of your generals);
- Masked Ball (you can organize it if you have a Court; it
increases Charm of one of your princesses);
- Royal Fair (you can organize it if you have a Fairground; it
increases Finance of a merchant at your choice);
- Grand Port Market (you can organize it if you have a
Mercantile Call; it raises Naval Leadership of an admiral at
your choice).
W 6.2 są dodatkowe kursy poza w/w np. dla uczonych, dla zabójców dla inkwizytorów. w skrócie trzeba mieć odpowiedni budynek np. dla kupców III-ci poziom targu w stolicy. jak mamy budynek namierzamy naszego kupca, klikamy na niego potem na lupę, w lewym rogu by go zlokalizować na mapie, tu wiemy gdzie on jest, ale w kampaniach pełnych ta "lupa" słuzy tez do wskazywania kogo mamy doszkolić. To kosztuje 3000 i daje +1 do handlu i prestiżu. ja doszkalam tez zabójców, szpiegów i ksieżniczki, kapłanów, czasem czarownice :twisted:

Samick. Ja nie ciskam gromów tylko swoje zdanie co do kodów wyraziłem . Formalnie Bellum Crucis powinno byc instalowane na czyste Kingdoms 1.5. Ale pod XP mam z 10 modów w tym BC 6.1. Pod Win7 mam tylko 6.2. Powinno Ci zadziałać z innymi modami. Polecam Ci od razu Bellum Crucis 6.2 najpierw czyste 6.1 na to patch 6.2. jak zainstalujesz agraj najpierw na oryginalnym AI ew. potem na AI Pitera lub Soulssona 1.6, wszystkie 3 AI sa dobre. Piter zmodyfikował część parametrów z AI z BC 6.2 a Soulson zrobił kolejna wlasna wersje AI strategicznego. grałem kampanie pełne i na oryginalnym AI i na AI Pitera teraz czas na soliddny test Soulson AI. Poprawialem co nieco w spolszczeniu ale na razie dość. Pozdrawiam.

u96aro
25-06-2011, 19:22
Pogralem troche z kumplem na hot seat na nowym AI, 70 tur. Ja Polska, on Szkocja.Poziom VH,bitwy na auto w celach sprawdzajacych AI Nasze przemyslenia:

plusy:
-widoczna poprawa AI
-komp jest agresywniejszy, jak atakuje to "wiedz ze cos sie bedzie dzialo :) tzn potrafi NARAZ najechac kilka miast i to pelnymi lub prawie pelnymi flagami
-przeprowadza szybka mobilizacje tzn. ladnie przygotowuje sie do ataku, ( zbiera armie do niezlych rozmiarow)
-grajac Polakami gre testowa zostal dokonany szybki rozbior mojego Panstwa przez oba panstwa Ruskie, jednoczesny atak przeprowadzony przez sojusznikow po 3 prawie pelne flagi..
-grajac Szkotami taktyka wygladala full obrona 1 miasta gdzie komp walil glowa jak w mur reszta bez obrony praktycznie
-ogolnie zauwazalna poprawa AI,az milo patrzec jak komp gromadzi wojska i zdobywa rebelianckie miasta, choc tez zdarzaja sie wyjatki kiedy przez n tur stoim pelna lub prawie pelna flaga pod miastem i nic nie robi
-moze to przypadek ale o wiele bardziej AI dziala w dyplomacji, duzo sojuszow, wojen ogolnie.

minusy:
-niestety kilka szczegolow boli np: 3 prawie pelne flagi stoja przed miastem ktore jest bardzo dobrze chronione i zamiast zaatakowac naraz trzema to atakuja tylko 2 i przegrywaja oczywiscie, poczym zas mobilizacja i albo podejdzie flaga albo zas 2 i zas porazka
-boli bardzo brak pomocy sojusznikow, 8/10 w dyplomacji wrog jedzie po nas az milo a pomocy znikad :)
-nadal bolaczka jest garnizon wroga w defensywie, miasto przy granicy bezposrednio pod naszym razeniem stoi z 1 jednostka
-kolejna sprawa: pelna flaga wroga stoi na wyspie irlandzkiej, gdzie mamy 2 miasta po 3 jednostki, statkiem zabolukjemy kanal aby nie mogla przejsc i pomoc reszta Anglikow w dobijaniu Szkotow ;] i niestety przez 50 tur ta jednostka stala i nic nie robila zamiast na luzie zdobyc oba miasta

Podsumowujac krotka gre testowa: ja grajac przed Polakami zostalem w sumie pokonany przez panstwa Rusi do tego Dunczycy wypowiedzieli wojne :). Kumpel Szkotami zabarykadowal miasto najblizej Anglikow a reszta bez obrony i na tym miescie pomimo szalenczych atakow sie bronil, zdobywajac Bangor miasto przy granicy z desantu w ktorym byla 1 jednostka , oczywiscie dlugo nie mial go w posiadaniu :) ale to juz inna historia :P. Poki co tyle :), prosze wybaczyc na moze zbyt chaotyczny opis i bledy, ale chce przekazac wszystko na goraco:)

Piter
25-06-2011, 19:45
Ta flaga to raczej nie przez moje AI :lol: Anglicy ciągle to miasto atakowali? Ciekawe.

Dyplomacja to zamierzony efekt (czyli komp stara się szukać sojusznika w ataku na cel).
Pomoc sojuszników- wiem chyba jak to zmienić.

Dzięki za opinie :)

Araven
25-06-2011, 19:50
Ok U96aro. Teraz jak da rade zagraj kampanię na VH na na singlu na AI Pitera ok? Bitwa jak tam chcesz. Ktos jeszcze spróbował?

BobanPolak
25-06-2011, 19:54
Ja jeszcze nie testowałem.
Nie ogarniam tego AI z BC 6.2 a co dopiero ulepszone :D
Znaczy daję radę ale nigdy nie doszedłem jeszcze w kampanii do 100 tury :D

u96aro
25-06-2011, 20:44
Tzn. ja wlasnie gram na AI od Pitera ale na hot seat, gdy gralem an oryginalnym AI to komp nie zachowywal sie tak. Teraz jego akcje sa bardziej przemyslane, atakuje agresywniej osiagajac to poprzez zamierzony atak wieksza iloscia flag naraz malo tego czesto sa to flagi od 50% wojsk wzwyz, dla przyklaadu powiem iz teraz podczas tej probnej gry zostalem pojechany przez 6 - 100% flag po 3 od obu nacji Rusi...tak armia stala tam caly czas tak jakby nie wiem jej zadaniem bylo pomoc wojska atakujacym glowne miasta szkockie ale poniewaz przesmyk byl zastawiony statkiem stala i nic nie robila mimo ze Dublyn i drugie miasto nie mailo obrony praktycznie i mogla spokojnie przejac.

Zachar
25-06-2011, 20:58
pojawił mi się błąd, kiedy próbuję szturmować Rzym (gram cesarstwem bizantyjskim) za każdym razem wywala mnie do windowsa, niezależnie czy poczekam ze szturmem do kolejnych tur :(

BobanPolak
25-06-2011, 21:09
Co do agentów.
Mój kumpel na hot-seat zrekrutował Bankiera.
Grał Polską.
W Krakowie dał Rekrutuj kupca i dostał Bankiera :D
Wygląda jak kupiec tylko ma złoty/żółty kolor ubrania i większe statystyki.

Edit :
Włączyliśmy 2 raz kampanię, bo starego save'a nie mieliśmy ale już tym razem nie udało się.

Araven
25-06-2011, 22:21
pojawił mi się błąd, kiedy próbuję szturmować Rzym (gram cesarstwem bizantyjskim) za każdym razem wywala mnie do windowsa, niezależnie czy poczekam ze szturmem do kolejnych tur :(
Zachar z tym Rzymem to daj se spokój. Juz Ktos pisal, ze mial ctd podczas ataku na Rzym. Popróbuuj ale może nie da sie go zdobyć. Sam nie wiem.
BobanPolak w 6.2 jeden wybrany kupiec jest bankierm królewskim. W 6.1 rekrutowalo się bankierów na przedostatnim poziomie targu i trzeba było mieć mennicę srebra. Jakbyś poczytał w temacie to byś to i wiele innych rzeczy sobie mógł przeczytać. Bankier ma inna teksture wlasnie taka zlota i wypaśne cechy :P

BobanPolak
25-06-2011, 23:19
Araven
Czytałem wszystkie strony chociaż mogłem nie zwrócić na to uwagi :D
Nie czaję tego szkolenia agentów.
Patrzyłem na poradnik ten .pdf po ENG i próbowałem. Zero rezultatu.
Nie grałem we wcześniejsze wersje więc nie wiem jak to powinno być :/ ( żałuję tego ) :D

P.S. - Mógłbyś nagrać filmik na YT jak kogoś ulepszasz ?? :D
Będzie mi miło :D

Jest wreszcie trafiłem ten odcień zielonego :lol:

Piter
26-06-2011, 08:25
Tzn. ja wlasnie gram na AI od Pitera ale na hot seat, gdy gralem an oryginalnym AI to komp nie zachowywal sie tak. Teraz jego akcje sa bardziej przemyslane, atakuje agresywniej osiagajac to poprzez zamierzony atak wieksza iloscia flag naraz malo tego czesto sa to flagi od 50% wojsk wzwyz, dla przyklaadu powiem iz teraz podczas tej probnej gry zostalem pojechany przez 6 - 100% flag po 3 od obu nacji Rusi...tak armia stala tam caly czas tak jakby nie wiem jej zadaniem bylo pomoc wojska atakujacym glowne miasta szkockie ale poniewaz przesmyk byl zastawiony statkiem stala i nic nie robila mimo ze Dublyn i drugie miasto nie mailo obrony praktycznie i mogla spokojnie przejac.
No, czyli cel został spełniony, AI jest hardcorowe bez dodawania bonusów komputerowi :) Jeszcze może troche nad nim popracuje i wrzucę nową wersję.

Araven
26-06-2011, 08:42
Araven
Czytałem wszystkie strony chociaż mogłem nie zwrócić na to uwagi :D
Nie czaję tego szkolenia agentów.
Patrzyłem na poradnik ten .pdf po ENG i próbowałem. Zero rezultatu.
Nie grałem we wcześniejsze wersje więc nie wiem jak to powinno być :/ ( żałuję tego ) :D

P.S. - Mógłbyś nagrać filmik na YT jak kogoś ulepszasz ?? :D
Będzie mi miło :D

Jest wreszcie trafiłem ten odcień zielonego :lol:
Filmik odpada. Podaje kursy dla agentów i generałów po włosku do 6.2:

- Grandi Tornei Wielki turniej rycerski - generał - pola turniejowe (possono essere organizzati se si dispone di una Lizza delle Giostre o sua evoluzione; mediante un sistema probabilistico che decide l‟esito degli scontri, visualizzabili in spettacolari video creati avvalendosi del “Cinematic Editor”, il torneo potrà concludersi con la vittoria o la sconfitta del proprio campione, il quale potrebbe persino ferirsi gravemente!
48
In caso di vittoria si ottiene un premio in denaro, un aumento del Prestigio e il campione beneficia di un aumento di Cavalleria e Comando);
- Corsi di Spionaggio Kurs szpiegowstwa - szpieg, złodziej - IV lub wyższy poziom karczmy może III? (possono essere organizzati se si dispone di una Galera; permettono di aumentare il Sotterfugio di una spia); dla zabójców osobny kurs zabijania Corsi di Assanatio czy jakoś tak
- Concili Ecumenici Rada ekumeniczna - kapłani III-ci poziom kościoła (possono essere ospitati se si dispone di una Chiesa Procattedrale o sua evoluzione; permettono di aumentare la Devozione di un sacerdote);
- Grandi Colloqui - Zjazd Dyplomatów - dyplomata, ambasador - III ci poziom budynku od dyplomatów (possono essere ospitati se si dispone di una Camera del Consiglio o sua evoluzione; permettono di aumentare l‟Influenza di un emissario);
- Grandi Banchetti Wielki bankiet - tawerna lub wyżej (possono essere organizzati se si dispone di una Taverna o sua evoluzione; permettono di aumentare la Fedeltà di un generale);
- Balli in Maschera Bal maskowy - księżniczki - trybunał lub wyżej(possono essere organizzati se si dispone di una Corte o sua evoluzione; permettono di aumentare il Fascino di una principessa);
- Fiere Reali targ królewski - kupcy - rynek III-ci poziom lub wyżej (possono essere organizzate se si dispone di un Campo della Fiera o sua evoluzione; permettono di aumentare la Finanza di un mercante a scelta);
- Grandi Mercati Portuali Handel okazjonalny na morzu (possono essere organizzati se si dispone di uno Scalo Mercantile o sua evoluzione; permettono di aumentare il Comando Navale di un ammiraglio a scelta).
49
- Mecenatismi Mecenat -uczony -minimum szkoła przykatedralna (possono essere organizzati se si dispone di una Scuola Cattedrale / Scuola Patriarcale / Madrasa o sua evoluzione; permettono di aumentare le qualità di un erudito a scelta).
- Processi inquisitori Szkolenie inkwizytorów (possono essere organizzati se si dispone dell‟Inquisizione; permettono di aumentare la devozione di un inquisitore a scelta).
- Sabba szkolenie czarownic - laboratorium alchemiczne (possono essere organizzati se si dispone di un Laboratorio Alchemico / Circolo dei Balbal / Circolo della Megera; permettono di aumentare la magia di una fattucchiera a scelta).

Budujesz odpowiedni budynek w stolicy historycznej dla Polski Kraków. Np. Bal maskowy dla księzniczki podnosi jej Urok i zwieksza szanse, że wyjdzie za cennego dla nas obcego generała np 9 gwiazdek mającego. Jak mamy w stolicy Trybunał (Corte po włosku) to klikamy na księżniczkę która może być w dowolnym miejscu na mapie poza naszą stolicą i mamy pytanie czy chcemy zorganizować bal maskowy i inne takie. Się zgadzamy placimy 3.000 i ksiezniczka ma + 1 uroku my zaś + 1% prestiżu. To działa tylko w pełne lub feudaknej pełnej w innych kampaniach nie . Chyba, że Ktos sobie tam odpowiednie skrypty to i w innych kampaniach może to mieć - znaczy mozliwośc doszkalania agentów.

Inaczej aby kogos wyszkolić klikamy na zakładkę Agenci potem prawym przyciskiem myszki na księżniczkę - wyswietla sie jej karta, następnie klikamy na jej karcie w lewym dolnym rogu tą "lupę" czyli przycisk określ pozycje bohatera na mapie lub przeprowadx szkolenie interaktywne albo cos w ten deseń i jak mamy trybunał to zwykle opcja szkolenia jest dostępna. W 1 turze więcej jak jedno szkolenie nie da rady zrobić. Ale ten sam agent w kolejnej turze może byc szkolony ponownie. Pozdrawiam.

BobanPolak
26-06-2011, 09:12
Dzięki już wszystko czaję :D

P.S. - Do zabójcy trzeba mieć więzienie ?? I na jakim lvlu ??

Araven
26-06-2011, 09:21
Co do zabójcy to więzienie II-gi poziom. Daj znac jak szkolenia agentów u Ciebie. A co wczoraj robiłeś nie tak?

P.S.
Dalej potrzebujemy pomocy w dokańczaniu spolszczenia do wersji 6.2 - na ten moment zostałem przy tej akcji z Dunkelem pozostali albo zrobili swoje pliki albo sie nie odzywają... Ja pracuję zawodowo i mam sporo spraw. Dunkel tak samo. Jak nikt nam nie pomoże, to na finalne spolszczenie sobie wszyscy dość długo poczekamy... A może i nie powstanie ono wcale. :roll: Pozdrawiam.

BobanPolak
26-06-2011, 09:27
Nie wiem czy to ma znaczenie ale gram na Hot-Seat.
Ale nie na tym zwykłem. Wgrałem skrypty z full. Nie wszystkie kilka wywaliłem.

Więc tak:
1. Miałem więzienie i zabójcę na maxa ulepszonego tzn. miał te wszystkie oczka.
2. Poczekałem ileś tam tur aby dobić ludność w mieście do 8 tysięcy i wybudowałem mury.
3. Wybudowałem Loch.
4. Zrobiłem to z tą lupą w lewym dolnym rogu i nic :/

Spróbuję jeszcze za jakiś czas ;)

Araven
26-06-2011, 09:32
Pisałem, że doszkalanie działa na pełnych kampaniach. Albo trzeba mieć odpowiednie skrypty. Może ich nie wrzuciłeś. Wg mnie trzeba mieć skrypt od prestiżu Esilio i koniecznie skrypt od doszkalania Interactive Script. Ale ich dodanie w trakcie gry nic nie da. Trzeba zacząć od nowa jak ich nie masz. Pozdrawiam.

rybaxxx78
26-06-2011, 10:08
jakie warunki trzeba spelnic zeby moc rekrutowac gwardie konnych lucznikow w konstantynopolu bo przegladam okno budynkow oczywiscie na poziomie metropolii i jakos nie widze tam tej jednostki do rekrutacji chyba ze trzeba poczekac na odpowiedni rok w kampanii?

Araven
26-06-2011, 10:14
Ta jednostka jest tylko w custom battle. tak było w 6.1 i w 6.2 raczej też tak jest. ew. Możesz ją sam dopisać tak jak tą inną Gwardia konną w Konstantynopolu ale zmień oczywiscie nazwę jednostki i dodaj warunek rekrutacji tylko w Konstantynopolu skopiuj ten od Konnej gwardii albo od waregów (rekrutowana w Palacu cesarskim II gi poziom trybunału. Ale zrób kopię bezpieczeństwa export buildings.

Joopiter
26-06-2011, 11:07
Jednostka nazywa sie "Byzantine Horse Archers" i jesli ktos chce ja miec do rekrutacji, musi ja dopisac do odpowiedniego budynku w pliku export_descr_buildings.txt

Araven
26-06-2011, 11:49
recruit_pool "Greek Heta Bodyguard" 1 0.10 3 0 requires factions { byzantium, } and hidden_resource commercio and hidden_resource bizantinia

W budynku corte2 pod w/w wpisem dodaj poniższy w export buildings:

recruit_pool "Byzantine Horse Archers" 1 0.10 3 0 requires factions { byzantium, } and hidden_resource commercio and hidden_resource bizantinia
i będziesz miał Ta konną Gwardię rekrutowaną w Konstantynopolu. Pozdrawiam.

Piter
27-06-2011, 10:45
Nikt więcej nie testował mojego AI? Jakieś sugestie, bo może wypuszczę następną wersję jeżeli się podoba, bo mam kilka pomysłów na poprawki, ale nie wiem czy to ma sens.

Araven
27-06-2011, 13:44
Nikt więcej nie testował mojego AI? Jakieś sugestie, bo może wypuszczę następną wersję jeżeli się podoba, bo mam kilka pomysłów na poprawki, ale nie wiem czy to ma sens.
Dołączam się do prośby Pitera, Ktoś zagrał na zmienionym przez Pitera AI z Bellum Crucis 6.2? Jakieś opinie mile widziane, a tylko 2 osoby jak do tej pory cokolwiek napisały na temat gry na tym AI strategicznym. Jeśli ktoś grał proszę o uwagi..., może Piterowi uda się dokonać jakichś kolejnych pozytywnych zmian ale musi mieć je dla kogo robić. :mrgreen: Pozdrawiam.

rybaxxx78
27-06-2011, 14:59
recruit_pool "Greek Heta Bodyguard" 1 0.10 3 0 requires factions { byzantium, } and hidden_resource commercio and hidden_resource bizantinia

W budynku corte2 pod w/w wpisem dodaj poniższy w export buildings:

recruit_pool "Byzantine Horse Archers" 1 0.10 3 0 requires factions { byzantium, } and hidden_resource commercio and hidden_resource bizantinia
i będziesz miał Ta konną Gwardię rekrutowaną w Konstantynopolu. Pozdrawiam.

Araven czy mógłbyś mi podać pełną ścieżkę dostępu i ewentualnie czym otworzyć lub edytować ten plik bo nigdy tego nie robiłem ;)

u96aro
27-06-2011, 15:19
Moze sie powtorze, ale zagralem nowa kampanie ( na AI Pitera na hot seat gdzie dziala bez problemu ) i polecam, komp zdecydowanie lepiej mysli, lepiej formuje armie, ataki sa bardziej agresywniejsze co nie znaczy ze bezmyslne, potrafi utworzyc kilka ponad 75% flag i najechac nas z roznych stron, wydaje mi sie ze lepiej takze dba o garnizon w swoich miastach, grajac w BC 6.1 teraz 6.2, AI poprawione wydaje mi sie lepsze niz w 6.2 podstawce.Ale to tylko moja subiektywna ocena.Oczywiscie kruczki sie zdarzaja, ale raczej nie z winy poprawionej AI tylko z podstawy jej samej.Moja opinia oczywiscie wynika z samej gry, ale jak juz wspomnialem gram na hot seat z ubozsza wersja skryptow ( swoja droga nadal testuje ile skryptow z full feudal mozna z powodzeniem zaimplementowac do hot seat aby dzialaly ), to pewnie w single podnosi poziom rozgrywki jeszcze bardziej.Polecam.

Piter w sumie nie wiem czy jest to do poprawienia ale:

-np: komp atakuje nasze miasto, ma pod nim 3 flagi to niech atakuje trzema ( w jakims celu te 3 armie cisnely jak przecinaki na wrogim terytorium)
-blokowanie AI w przejsciach, komp totalnie sie gubi jak zablokujemy mu przejscia w waznych miejsach strategicznych, np: grajac Norwegia wystarczylo zrobic 7 statkow zeby praktycznie unieruchomic Danie i jej armie, Anglicy tez zglupieli gdy zablokowalem ich doborowe wojska w Irlandi, i mimo ze byly tam moje mista praktycznie nie chornione oni nawet nie ruszyli sie zmiejsca
-nadal kuleja troche sojusze, dla przykladu grajac Polska zdobylem for fun Olmunec poczym oddalem ja Novogardowi, Prage mieli Niemcy z ktorymi mialem sojusz i 8/10. A wiec mieli bezposredni kontakt, w momencie kiedy zostalem zdradzony przez Novogrod i ze wschodu jechalny na mnie kolejne potopy blekitnej armii, Niemcy zerwaly tylko sojusz z Novogardem i tyle. Zero reakcji. Poszedlem o krok dalej, i w kolejnej probie oddalem Madziara - Abo, Novogardowi - Olmunec, a Ruska - Szczecin, majac z kazdym sojusz w momencie gdy ktos zdradzal tez zero reakcji.
- i mimo wszystko mozna spotkac kruczki typu garnizon miasta wroga ktory jest w bezposrednim razeniu praktycznie bez obrony
-i w sumie ostatni na ta chwile apsekt, nie wiem czemu ale spotykam sie z czyms takim w kazdej praktycznie grze tylko rozne nacje tak maja, komp robi armie, jest powiedzmy full flaga i idzie na miasto rebelianckie,poczym staje przy nim i tyle dziekujemy :D potrafi stac przy nim z 50 tur i nic nie robic, grajac Szkocja Anglicy zrobili se takie 2 full flagi poczym ustawili je po jednej na miasto w Irlandii i se stali i stali i stali, nie ruszali sie nimi tylko stali bezposrednio przy miescie i tyle, grajac teraz Norwegia, Dunczycy takze zrobili armie ktora sobie stanela przy miescie i patrzyla na nie ...a tury mijaly:]

Araven
27-06-2011, 16:55
Rybaxxx78 http://www.speedyshare.com/files/291756 ... BC_6.2.rar (http://www.speedyshare.com/files/29175639/export_buildings_do_BC_6.2.rar) oto export_buildings z dodaną konna Gwardią Cesarza rekrutowaną w Konstantynopolu, w II gim poziomie budynku Corte (Sąd lub Palac Królewski zależnie od kultury). Instalacja - pobrać, rozpakować wejśc do katalogu skopiować plik export_descr_buildings wgrać do data moda Czyli Medek/mods/bellumcrucis6/data i masz konną Gwardię Wielkiego Basileusa. Pozdrawiam. Wymagana nowa kampania bo na save raczej nie zadziała, ale pewności nie mam, jak zadziała to tym lepiej. :P

Avalanche
28-06-2011, 10:54
Zmiany dokonane w pliku EDB (export_descr_buildings) powinny zadziałać na aktualnej kampanii. Nie ma potrzeby zaczynać kampanii od nowa. Czasem żeby wszystko zadziałało trzeba przewinąć turę.

Joopiter
28-06-2011, 12:11
To zalezy od ustawien w configu (pliku cfg). Jesli przy starcie kampanii mielismy wlaczone opcje

validate_data = true
allow_validation_failures = false
to nie zadziala i trzeba zaczynac nowa kampanie. Jesli tych opcji nie bylo (albo mialy odwrotne wartosci) to powinno pojsc bez problemow.

henryk1
28-06-2011, 13:15
Witam. Orientujecie się czy ta modyfikacja działa bez patcha 1.5 pod Kingdoms?

Piter
28-06-2011, 13:17
Nie mam pojęcia, co to za problem ściągnąć patcha?

Araven
28-06-2011, 13:32
Osobiście radzę posłuchać Pitera, ściągnij patch 1.5. I zainstaluj. Bo Bellum Crucis jest pod wersję 1.5 i nie wiem o przypadku by ktoś je instalował na 1.4. To duży mod, ja bym nie ryzykował z jego instalowaniem na 1.4. Czyli Bellum 6.1 + patch 6.2 ściągaj i instaluj ale na wersję 1.5 Kingdoms.
P.S. Może i odpali na 1.4 ale nawet jak tak to raczej jakieś ctd mogą być potem. Na 1.5 smiga jak złoto a to najlepszy mod w jakiego grałem a grałem i gram w wiele od kilku lat. :mrgreen:

henryk1
28-06-2011, 13:57
dzięki za odp. Czytałem, że ten patch to w sumie niewiele zmienia, ale jak trzeba to trzeba ;).

Avalanche
28-06-2011, 14:43
Co do patcha 1.5 to radzę przeszukać płytkę instalacyjną. Czasem wrzucali go do osobnego katalogu i z automatu się nie instalował. Po co ściągać jak już jest ;) Jeśli nie będzie to trzeba uważnie sprawdzić zgodność wersji. Inny patch 1.5 jest do wersji gold (MTW II i Kingdoms w jednym pudełku - zazwyczaj tu mamy patch na płytce) a inny do Kingdoms. Nie wspomnę o różnicach językowych. Generalnie można nieźle nakiełbasić :lol:

29-06-2011, 10:05
dzięki za odp. Czytałem, że ten patch to w sumie niewiele zmienia, ale jak trzeba to trzeba ;).
Zmienia wystarczająco dużo, że jest nieodzowny do prawidłowego działania gry....

filippp69
30-06-2011, 20:16
Ja w mojej kampanii Polską obecnie toczę wojnę z Niemcami z pomocą papieża ponieważ już 3 papież pod rząd to Polak a wszyscy kardynałowie to Polacy i jeden Francuz ale Preferati to sami Polacy :P więc 4 papież logicznie bedzie Polakiem gdy Niemcy zaczęli bardziej agresywnie atakować poprosiłem papieża o krucjate na ich stolice (Niemcy jako mój wróg są ekskomunikowani więc papież jest urobiony i posłuszny jak baranek) Do dosyć fajne rozwiązanie bo wszystkie chrześcijańskie państwa wypowiadają wojnę Niemcom. Strategia podlizywania sie pierwszemu papieżowi jest dosyć dobra a potem z pełną ilością krzyży papież zgadza sie na wszystkie krucjaty i ekskomunikuje wszystkie wrogie ci narody a uwielbia wszystkie ci sojusznicze zauważyłem to po tym jak po wojnie z Niemcami zostali oni ekskomunikowani i podobnie było z Węgrami a Lombardia i Piza które miały po 5 krzyży gdy zawarły ze mną sojusz krzyże skoczyły na max.
Papież będzie dosyć długo przychylny bo ma dopiero 29 lat.

Piter
30-06-2011, 20:23
29 lat i papież :D Grasz na moim AI, czy oryginalnym, bo tu pisali, że ich komp rozwalił, jestem ciekaw opinii innych.

filippp69
30-06-2011, 20:49
Sam byłem zdziwiony :P Nie nie gram na twoim AI może jak wróce z Chorwacji to w nowej kampanii. Ma dopiero 29 lat bo starzy kardynałowie od innych krajów umierali a ja jako jedyny werbowałem ksiezy i co tury było tylko Kardynał nominowany "Imie" Królestwo Polskie a takie szczęście że miałem 20 letniego księdza i ledwo co został kardynałem i kilka tur poźniej odrazu Preferati ;d

EDIT. Ostatni post przed wyjazdem do Chorwacji
Niemcy oznaczone na blado żółty z paskami to ich sytuacja przed krucjata i wojną ze wszystkimi chrześcijańskimi krajami :P + Moja kampania wojenna na obecna stolice Niemiec.

Europa 1174 rok
http://img171.imageshack.us/img171/9264/niemcyt.png

Araven
01-07-2011, 18:52
Nieźle Filip. Ale uważaj na Wschód, Nowogród czycha aż się odsłonisz. I widzę, że Bizancjum zabrało Węgrom kilka prowincji i graniczysz z nim od południa. :P Jak tam Wasze kampanie w tym najlepszym z modów o średniowieczu? Ja zmodernizowałem nieco kompa ale na razie nie gram. Zagram w niedzielę wieczorkiem. Ktoś pograł na AI strategicznym jakie zmodyfikował Piter na bazie oryginalnego? Jakieś uwagi mile widziane. I mam pytanie czy widzicie sens dalszego spolszczania Bellum Crucis 6.2, skoro mało kto się wypowiada na forum? Pozdrawiam. :P Ja tam sobie na własne potrzeby udoskonalam istniejące spolszczenie :twisted:

farin
01-07-2011, 19:17
Mało się udzielam ale wszystko czytam :]
Co prawda nie gram ale się przymierzam, trochę niech mi w pracy się luźniej zrobi to znajdzie się trochę czasu na pyknięcie tego moda :]

Araven
02-07-2011, 11:31
Farin. To fajnie, że ktoś śledzi temat. Wakacyjna przerwa nie sprzyja graniu na kompie i słusznie. Ja tam zostaję przy rozgrywce w tego moda bo w żadnego lepszego nie grałem, stopniowo z pomocą Dunkela poprawię spolszczenie, ale istniejące z 19.06.2011 jest całkiem grywalne :mrgreen: Pozdrawiam.

02-07-2011, 11:34
Farin. To fajnie, że ktoś śledzi temat. Wakacyjna przerwa nie sprzyja graniu na kompie i słusznie. Ja tam zostaję przy rozgrywce w tego moda bo w żadnego lepszego nie grałem, stopniowo z pomocą Dunkela poprawię spolszczenie, ale istniejące z 19.06.2011 jest całkiem grywalne :mrgreen: Pozdrawiam.
Przypominam o szlachetny moderatorze o istnieniu PW i inszych komunikatorów, co do oceny moda, jest bardzo dobry, ale są również inne, bazujące na odmiennej filozofii gry w serię Total War....

u96aro
02-07-2011, 17:46
Witam, ja tez sledze na bierzaco to co sie dzieje, fakt wakacyjny zastój nie służy graniu itd. aczkolwiek nie wszyscy maja wakacje buu, a szkoda :P. Ten tydzien praca na noc, next na popoludnie i tez malo czasu na gre. Dobrze ze chociaz weekendy pozostaja, a ze pogoda nie rozpieszcza to coz... Sorry za oftopa ;D

A tak z innej beczki, to jak i czy da sie w ogole wyalczyc wiadomosci eventowe w BC?, w sumie grajac nigdy nie mam ochoty ich czytac i troche irytuje co ture pojawiajace sie wiadomosci co wydarzylo sie w danym roku :P. Ja ciagle jestem na etapie testowania jakie skrypty nie dzialaja lub dzialaja prowizorycznie po przeniesieniu z full feudal do hot seat. Pozdrawiam serdecznie.

A co do spolszczenia, to nie dziwie się lekkiemu zrezygnowaniu z powodu ostatniej stagnacji w tym temacie, ale wydaje mi sie ze wlasnie duzy wplyw na to maja wakacje, nie ma co na sile, spokojnie powolutku a do celu i tak dojdziecie Panowie:),a to co juz zrobiliscie to i tak kawal swietnej roboty za ktora dziekujemy, my gracze tego genialnego modu:].. jakby jeszcze tak do konca przetlumaczy nazwy budynkow to by bylo elegancko :P ( tych ktore sa dla poszczegolnych nacji )

No i nie mozna zapomniec o pracy ktora wykonuje takze Piter, z jego ulepszonym AI gra sie o niebo lepiej. Z niecierpliwoscia czekam na nowa, ulepsza wersje :)

Araven
02-07-2011, 19:04
Nie wiem jak wyłączyć wiadomości o eventach. Wiem jak te o księżniczkach innych nacji i śmierci obcych królów. Ze spolszczeniem masz racje powolutku bez szaleństw. Panowie od spolszczania budynków nie dają znaku życia, brak mocy przerobowych. ja ma tydzień urlopu ale tylko jego niewielka część przeznaczę na tłumaczenie. Wydaje mi się, że zmiany Pitera w AI są sensowne. Ale obecna kampanie pykam na oryginalnym AI. Kolejna zagram na AI Pitera dla porównania. Pozdrawiam.

PS. Może Ktoś się jednak zgłosi do pomocy w spolszczaniu? Albo ujawni Ktoś z tych co się zgłosili dawniej a obecnie zaginęli? :mrgreen:

Piter
02-07-2011, 19:15
Ostatnio się montowałem z podbijaniem buntowników przez AI, poświęciłem na to naprawdę kilkanaście godzin, raz pół dnia przed tym siedziałem i nic. O AI z bellum mało kto mówił, więc nad nim nie pracowałem, ale jeśli znajdę sposób na tych buntowników, to na pewno zrobię tak, żeby to działało też pod Bellum, ale póki co to ma być niespodzianka do AI z medieval XL Kruka (oczywiście na razie z buntownikami nic nie wskórałem, a efektem ubocznym tych daremnych starań jest to, że już rozumiem prawie w 100% działanie pliku odpowiadającego za AI i wiem jak zmienić więcej rzeczy). Grunt, że mi się pomysły nie kończą więc jest nadzieja na kilka pozytywnych zmian :mrgreen: Bellum mogę jeszcze trochę podrasować, może skonfiguruję AI z Ultimate_AI, tak żeby działało w Bellum i zmienię trochę oryginalne, tak żeby było jeszcze trudniej. Zastanawiałem się nad ustawieniem komputerowi głębokiej obrony, ale nie wiem jakby to wpłynęło na jego taktykę ofensywną, wtedy powinien trzymać duże garnizony w większości miast, a jeszcze większe w przygranicznych, to dopiero byłby hardcor :lol:, bo komp zazwyczaj daje sobie łatwo zdobywać dużo miast po atakach z zaskoczenia (w czasie pokoju nie trzyma tam prawie garnizonów). Tylko nie chcę zrobić tak, żeby komp w ogóle nie atakował, w każdym razie jak znajdę chwilę to nad tym popracuje, póki jest zła pogada i leje, bo jak będzie ładniej to już mi się nie będzie tak chciało :)

Araven
03-07-2011, 07:54
Witam. Piter mógłbyś zrobić wersję AI do Bellum Crucis z tymi większymi garnizonami w miastach AI ok?, chętnie bym taką sprawdził czy to działa i jak wpłynie na agresywność kompa. Pozdrawiam.

u96aro
03-07-2011, 09:07
Przylączam sie do prośby, sam również bym potestował ewentualnie jeszcze do tego jakieś poprawki skoro już większosć rozgryzłeś :D. Czekamy na ulepszone AI do BC. ( moze oprocz garnizonow jeszcze cosik by dalo sie poprawic :P)

Araven
04-07-2011, 20:29
Jak tam Ktos gra w Bellum Crucis 6.2 ja teraz mam urlop t pykam na róznych AI od Pitera. Mam swojego faworyta. Pogram jeszce i zaproponuje to AI do pobrania. Ostro walcze Polska w 6.2 na brutalnym AI od Pitera (nie tym jakie zrobił do Bellum a calkiem innym 8-) ). Coś tam poprawiam spolszczenie ale wolno. Jakies uwagi? Ktoś zagrał na AI Pitera? Chłopak sie mocno wprawil w zmiany parametrów zachowań kompa i przydaloby sie by zrobił kolejne zmiany AI do Bellum. Ale przydalaby sie odrobina zainteresowania ze strony grających... :P

BobanPolak
04-07-2011, 21:05
Z braku czasu dopiero teraz miałem czas zobaczyć posty.
Sam chciałbym je przetestować, lecz jak już napisałem nie mam czasu nawet na grę w swojej kampanii - bardzo mnie to irytuje :/
Nie testuję też z powodu małego doświadczenia w Bellum.

Może kiedyś ale jeszcze nie czas, nie czas.

Pozdrawiam ;)

Araven
05-07-2011, 09:53
Kontynuuje kampanię Polską w Feudal Full w Bellum Crucis 6.2, na AI jakie mi wysłal Piter do testów, no czad jest. Mam 1203 rok ale tylko wszystkie polskie historyczne prowincje i Morawy, Czechy i Rygę miałem. Ale Ryge stracilem na rzecz Nowogrodu a Prage po wieloletnich walkach narzecz Niemiec. Obecnie przejąlem 5 dunskich prowincji z kilkoma generalami i agentami, udało mi sie uniknac wojny domowej i mam teraz nieco sił by odbic stracone ziemie. Zostalem wasalem Niemiec by zaprowadzic porzadek w Danii która odziedziczylem niedawno. Nie uzywałem zabójców ksiezniczkami podebralem dunczykom kilku zdolnych wodzów. W tym AI poz mianach Pitera komp uderza konkretnie w kilku miejscach, czasami nie nastarczam z odnawianiem załóg i naprawa zniszczeń. To mi sie podoba skoordynowane ataki. potrafi poczekac z 2 do 3 tur i dopiero atakuje. czesto oblega wiecej niz jedna armią. Sojusznik jakim była dla mnie dania kilka razy pomógł mi w walkach. przysłali armie, która wspierwala mnie w walkach pod Szczecinem z HRE i Norwegią. To naprawdę świetna kampnai i super AI, wiem, ze Piter zrobił w nim jakies poprawki. Naprawde zachęcam do pogrania na AI jakie przerabia Piter bo coraz lepiej mu to idzie. Sytuacja na mapie kampanii jest stabilna. Na razie tylko Portugalia została zniszczona, jest inaczej niż na standardowym Ai z Bellum. Ostrzej nawet. Pozdrawiam. Jak Mongoły nadejda to wezmę odwet na Rusinach...

Piter
05-07-2011, 10:49
Zainstalować do folderu mods
http://www.speedyshare.com/files/292952 ... mpanii.exe (http://www.speedyshare.com/files/29295200/BellumCrucis6_AI_na_mapie_kampanii.exe)

To nie są jakieś zmiany, tylko spore zmiany, testowałem to na podstawce i dostosowałem do bellum, inaczej powinno Ci się grać niż na poprzednim. Nie wiem jak to wypadnie w bellum, bo mam za słabego kompa i nie chce mi się czekać po kilka minut na ture, tak więc czekam na opinie. Ja potestuje może za miesiąc jak będę miał nowego kompa.

Piter
05-07-2011, 11:09
To Dania CI pomagała, a Ty im rodzinę królewską wymordowałeś, nie ładnie :roll:

Araven
05-07-2011, 12:25
Piter czytaj ze zrozumieniem, napisalem, że nie zabijalem ich członków rodziny. Sami wymarli, podebralem im 2 generałów ksieżniczkami... Fajnie sie grało, teraz sprawdzę to nowe AI do Bellum. Zobaczymy co tam wymodziłeś. Pogram to napisze co i jak.

Edit: W temacie o spolszczeniu Bellum Crucis 6.2 dalem link do poprawek do tegoż spolszczenia z dnia 05.07.2011. Pozdrawiam.

Link do tematu o spolszczeniu Bellum Crucis 6.2 viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600)

mordracus
06-07-2011, 07:29
Witam. Gram w BC 6.2 w czystej wersji. Wybrałem Polskę i do 10 tury mam opanowane wszystkie jej ziemie (z wyjątkiem Szczecina - Norwegowie się pośpieszyli), Ołomuniec, Pragę, Visby, Uppsale, Rygę. Poszło w miarę szybko - grunt to nie oblegać grodu ponad 1 turę. Teraz idę na Wilno.
Już 2 raz rozpoczynam kampanię. Za pierwszym razem sprawdzałem co i jak (dla przykładu szybko najechałem HRE i po kilku turach Niemcy rzucili chyba wszystko co mieli na wschód ;) - potem to już zacząłem kampanię od nowa ;). Modyfikacja jest naprawdę bardzo dobra i zdaje się stabilna - wywaliło mnie tylko raz po bitwie z rebelią (dlaczego nie robią takich podstawek ... ). Jedyny minus to czas zmiany tur, ale tutaj chyba parę groszy dodaje mój niemłody już komp.
Ad rem - trafił mi się bankier, który ponoć może udzielić pożyczki - czy ktoś wpadł na pomysł, jak zdobyć pożyczkę?

Araven
06-07-2011, 08:53
No ja podrasowałem kompa by móc w pelni pykac w nowe gry i przy okazji czas tury w Bellum na pełnej kampanii sie znacznie skrócił. Co do bankiera, to sa specjalne misje związane z zalozeniem banku i dzieki temu otrzymaniem kredytu ale ani w 6.1 ani w 6.2 takiej misji nie mialem. pisze o niej w instrukcji. Misja dotyczy zdobycia praw handlowych okreslonej nacji ale nie daje jej gildia kupiecka. jak ktos rozpracuje branie tego kredytu niech sie pochwali. Kredyt wynosi 20.000 spłacamy go przez 10 tur po 2200 na ture czyli na 10%. Jak na średniowiecze to bardzo mało :mrgreen:

Avalanche
06-07-2011, 09:34
Ja ostatnio mało pykam bo praca i rodzina na więcej nie pozwalają, ale raz na parę dni odpalam moda i gra się świetnie.
Co do pożyczek to miałem już 2 takie misje - jak będę miał chwilkę czasu to po powrocie do domu wrzucę screena. Problem jaki widzę to taki, że aby dostać te misje to trzeba mieć chyba bankiera i gildię bankierów co zazwyczaj następuje dość późno i z większością państw mamy już prawa handlowe. A pieniądze dostajesz jak podpiszesz nowe prawa handlowe właśnie.

Araven
06-07-2011, 13:13
Ja ostatnio mało pykam bo praca i rodzina na więcej nie pozwalają, ale raz na parę dni odpalam moda i gra się świetnie.
Co do pożyczek to miałem już 2 takie misje - jak będę miał chwilkę czasu to po powrocie do domu wrzucę screena. Problem jaki widzę to taki, że aby dostać te misje to trzeba mieć chyba bankiera i gildię bankierów co zazwyczaj następuje dość późno i z większością państw mamy już prawa handlowe. A pieniądze dostajesz jak podpiszesz nowe prawa handlowe właśnie.
To by wiele tlumaczyło. By mieć gidię bankierską trzeba nie miec innej w danym mieście. Dlatego zostawię jedno miasto bez gildii i bedę je trzymal pod Gildię bankierów. W środku takiego miasta bez gidii trzeba trzymac bankiera by założył bank. tak bylo w 6.1 w 6.2 pewnie podobnie, musze ptzestowac ten kredyt. :mrgreen: Dzieki Avalanche za sugestie. screen mile widziany.

Kobe
06-07-2011, 14:53
Po wielu perypetiach z instalacją moda osiągnąłem sukces i muszę powiedzieć, że jestem naprawdę zachwycony :D Gra nie sypie się, wszystkie skrypty działają aż miło a walki z kompem są ciężkie :) Przez ostatnie 30 tur prowadzę ciągłą wojnę na różnych frontach, momentami nawet na dwóch frontach i naprawdę utrzymanie swoich ziem wymaga sporo zachodu. Dyplomacja też nie pozostawia wiele do życzenia a oddawanie niektórych zdobytych osad za pokój jest niestety praktycznie niezbędne :D Podsumowując jest trudno i z paroma niespodziankami a to właśnie lubię najbardziej :D Jak to ktoś kiedyś powiedział w tym temacie, gdyby wydali to jako pudełkowa grę kupiłbym BC chętniej niż wszystkie Shoguny, Napoleony i Empirery razem wzięte. CA powinno zatrudnić twórców i błagać ich na kolanach o stworzenie kolejnej części cyklu :D Teraz tylko, jak to tez ktoś tutaj wspomniał chyba, pozostaje zasugerować Włochom aby stworzyli BC Renesans i będzie cudnie :D

06-07-2011, 15:02
Włochom aby stworzyli BC Renesans i będzie cudnie :D
Proszę bardzo, jest tutaj na naszym forum, ze względu na strach przed obcym językiem jestem jedyną osobą mi znaną co miała tego moda swego czasu :lol:
Na naszym forum:
viewtopic.php?f=30&t=1687 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=1687)
Ich forum, proszę, translator dobrze w miarę tłumaczy :)
http://freeforumzone.leonardo.it/discus ... dd=8501659 (http://freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=8501659)
Tego chyba nie trzeba tłumaczyć :)

199 regioni;
- data di inizio campagna: 1414
- data di fine campagna: 1614
- 2 turni per anno;
pozdrawiam sympatyków dobrej rozrywki :D

rybaxxx78
06-07-2011, 15:23
Mam pytanie w którym roku gra przechodzi w okres późnośredniowieczny np. grając Turcją wtedy można dopiero rekrutować oddziały Janczarów?

Araven
06-07-2011, 19:04
Janczarów to nie jestem pewien ale po 1270 jest szansa, że juz będą :mrgreen: . W Polsce wtedy dostaje sie kilka późniejszych jednostek.

Avalanche
06-07-2011, 21:01
Poniżej obiecany screen z misji dotyczącej pożyczki.
[spoiler:2703svns]http://img59.imageshack.us/img59/3103/kingdoms201107041019372.jpg

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us/photo/my-images/59/kingdoms201107041019372.jpg/)[/spoiler:2703svns]

Araven
06-07-2011, 22:26
Podziękować. Całkiem nieźle przetłumaczyłem opis tej misji :mrgreen: . Sie musze postarac o podobną, bo kredytu w Bellum to jeszcze nie otrzymalem. Ale to jednak możliwe, jak widac na zalaczonym obrazku. :P

Dagorad
06-07-2011, 22:35
Raczej mało opłacalna ta pożyczka.

Araven
06-07-2011, 22:51
Pożyczka ma być opłacalna dla banku, który jej udziela :lol: są momenty w grze gdy taki kredyt może się bardzo przydać. Poza tym to misja dobrowolna i jej wypelnienie poza tym kredytem zwieksza szanse, że bank przekształci się w duży bank, a to wymierne korzysci finansowe i kupcy maja ciekawe cechy o ile są szkolenie w miastach z bankami. W 6.1 tak było. W 6.2 pewnie podobnie. 10% to mało na średniowiecze normą było 50% a zdarzało sie i więcej, stąd pojęcie lichwa. ;)

Avalanche
07-07-2011, 11:40
Czy ja wiem czy mało opłacalna? Za 10.000 bizantów postawisz 2 niezłe budynki lub 1 wypasiony które pozwolą zwiększyć dochód i spłacić pożyczkę. Poza tym zgodnie z opisem zwracasz w 10 rocznych ratach co w przeliczeniu na tury daje ich bodajże 20. Nie znam dokładnego skryptu i sposobu kapitalizacji odsetek, ale zakładam że poszli po bandzie i oddajesz 11.000, czyli 550 na ruch.
Jak dla mnie to całkiem nieźle ;)

Piter
07-07-2011, 12:00
Czy ja wiem czy mało opłacalna? Za 10.000 bizantów postawisz 2 niezłe budynki lub 1 wypasiony które pozwolą zwiększyć dochód i spłacić pożyczkę. Poza tym zgodnie z opisem zwracasz w 10 rocznych ratach co w przeliczeniu na tury daje ich bodajże 20. Nie znam dokładnego skryptu i sposobu kapitalizacji odsetek, ale zakładam że poszli po bandzie i oddajesz 11.000, czyli 550 na ruch.
Jak dla mnie to całkiem nieźle ;)

To samo miałem napisać, wydasz od razu na budynki co dają kase, to jeszcze Ci się zwróci ten procent z nawiązką :P

Araven
08-07-2011, 08:28
Witam. Co do kredytu w Bellum Crucis 6.2, to aby w 6.2 zalożyć mały bank trzeba wstawic nawszego bankiera do miasta z pierwszym poziomem murów - male miasto, musi tam nie byc innej gildii, cierpliwie czekamy i wreszcie dostaniemy propozycje zalozenia malego banku. Akceptujemy. Ja dalej trzymalem bankiera w miescie z bankiem i potem po rozbudowie miasta dostalem kolejny poziom banku. Dalej mialem bankiera w tym miescie i bank dal mi gildie zedobycia praw handlowych ze Szkocją a gralem Polską. Za ta misje dprzyznano mi kredyt 10.000 bizantów spłacany w w 10 rocznych ratach po 1100 rocznie czyli na 10%. Bankier jest konieczny wg mnie do zalozenia banku musi byc w mieście gdzie chcemy zalozy bank. Do uzyskania kredytu wg mnie wystarczy sam bank i misja do niego bankiera można wysłać by handlował.

Poniżej zamieszczam strategiczne ai alternatywne do bellum pochodzi z innego moda pograłem na nim 100 tur i świetnie dziala w realiach Bellum. Komp dziala racjonalnie, szybko podbija rebelie zawiera przemyslane sojusze, jest ciekawie na mapie i w dyplomacji. rozpakowac a plik descr campaign ai db wgrac do data Bellum. To AI wysłalem też Piterpwi może zmontuje na tej podstawie jakies jeszcze lepsze AI.

kuroi
08-07-2011, 12:32
Poniżej zamieszczam strategiczne ai alternatywne do bellum pochodzi z innego moda pograłem na nim 100 tur i świetnie dziala w realiach Bellum. Komp dziala racjonalnie, szybko podbija rebelie zawiera przemyslane sojusze, jest ciekawie na mapie i w dyplomacji. rozpakowac a plik descr campaign ai db wgrac do data Bellum. To AI wysłalem też Piterpwi może zmontuje na tej podstawie jakies jeszcze lepsze AI.
A czy przy tym AI frakcje rozrastają się do nierealistycznych rozmiarów i kształtów?
I czy nadal jest 30 turowe zawieszenie broni?

Araven
08-07-2011, 12:45
A czy przy tym AI frakcje rozrastają się do nierealistycznych rozmiarów i kształtów?
I czy nadal jest 30 turowe zawieszenie broni?
Witam. Bardzo sensowne pytania. Pakt o nieagresji na 30 tur nie obowiązuje, bo to z innego moda jak pisalem. ;) Własnie frakcje nie rozrastaja się szalenie dośc historyczne maja granicę, dobrze sie bronia i sensownie atakuja. Jak pisalem grałem 100 tur i było ciekawie Kumanowie zdobyli Adrianopol, Bizancjum walczyło dzielnie i z nimi i z turkami w Anatolii. Sojusze sa dosc stabilne. Np. Gruzja w sojuszu z Bizancjum uderzyla na Seldzuków ostro odciażajac cesarstwo. Żadna frakcja do 100 tury nie została zniszczona, to naprawde dobre AI. Oryginalne z 6.2 uważam za bardzo dobre ale jest juz dla mnie przewidywalne bo długo gram... :twisted: Dlatego szukam i testuje nowe AI. Jak ktos zagra prosze o wypowiedzi. Ja teraz gram na oryginalnym Gruzją, tak dla odmiany. ;), bo ostatnie 2 tygodnie testowalem rózne Ai i Pitera i z innych modów.

Piter
08-07-2011, 16:23
Sensowne sojusze to raczej przypadek :)

Araven
08-07-2011, 19:18
No nie do końca. Często była sytuacja, że np. jeden kraj walczył z drugim, wtedy na tym AI kom zawiera szybko sojusz w myśl zasady wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. To uważam, za sensoowne sojusze bo wynikające z rozgrywki i sytuacji na mapie. Naprawde to AI zrobiło na mnie wrażenie. Obecnie toczę w 6.2 cięzkie boje Gruzja walczac przeciwko islamowi i Seldżukom i syryjskim Zengidom. zbnaczy trwam na pozycjach obronnych na lini Trapezunt, Ani i Tabriz. Trapezunt zdobylem na Bizancjum po tym jak na mnie uderzyli. dzieki mnie Jerozolima nieźle sie trzyma bo jakieś 4 -5 syryjskich armii walczy ze mną i z łacznie z 6 seldżuckich, na razie się dzielnie bronię. :mrgreen:

Edit. Po pograniu 100 tur na oryginalnym AI z Bellum Crucis 6.2 stwierdzam, że jest naprawdę wymagające i trudniejsze niż to z 6.1 dla gracza, dużo zależy od rodzaju kampanii i nacji jaką gramy. :P Kampanię bedę kontynuował. Bo uwielbiam Gruzję.
Edit nr 2: Pograłem 220 tur ale jest odlot. Zmieniłem historię i dając Mongolom co jakiś czas jedną prowincję zawarlem z nimi sojusz. Oczywiście dawalem im zdobyczne. Dałem im Tabriz co na dlugo odstraszyło Syryjczyków, przestali mnie atakować nie chcąc zadrzec z Mongolami. Dzieki czemu moglem sie skupic na walce z Seldżukami. Wiekszosc Anatolii jest moja. Mongoły ostatecznie cała potega ruszyli na Ruś po wcześniejszym zmieceniu Kumanów, Ci mnie zdradzili... No ulżyło mi jak wreszcie czambuły odeszły od moich granic. Ja toczę sobie ciężkie walki z Syrią i Seldżukami. Kilka frakcji padlo. Dania zjednoczyla Skandynawię tworząc Unie Kalmarską. Jednostki w 6.2 są niesamowite. Lansjerzy Monaspa, Miecznicy Khevsur i inni - czad. Oryginalne AI strategiczne - chylę czoła po raz kolejny przed twórcami tego super moda. :P
A używając moich ksiezniczek podkradłem Mongołom trzech 9-10 gwiazdkowych wodzów... w tym Subedeja. Sie bardzo przydają jako dowódcy moich armii w walkach z islamem. Bizancjum jest silne w Europie ale w Azji Mniejszej ma tylko 2 prowincje, mam z nimi sojusz ale to zdradziecki lud. :twisted: Aczkolwiek na razie pospołu zwalczamy Seldżuków i Zendigów to powinni sojuszu dotrzymać. ;)

odi.profanum
10-07-2011, 00:04
Mam kilka pytań: ciupię (z racji wakacji ) w tego moda - Polską, verjsa 6.2 plus polonizacja moda.
I mam kilka pytań i spostrzeżeń.
Oczywiście zacząłem na standardowych ustawieniach: vh kampania i medium bitwy, wybrałem feudal ( czym się różnią te opcje podczas wyboru kampanii? bo nie bardzo rozumiem a pa włoskiemu ni panemaju. No i ciężko się grało Polską; po szybkim zajęciu Pomorza poszedłem tradycyjnie na wschód krzewić katolicyzm. Moja ekspansja zakończyła się na Rydzę której okolice przerodziły sie w totalne pole bitwy - zwłaszcza most obok niej, na którym mordowałem swoimi łucznikami ( strasznie koszą w tym modzie, + palisady u litewskich ). No ale do czasu kiedy nie zaatakowała mnie ruś. Oczywiście komp produkował dużo dobrego wojska, zwłaszcza piechoty - tych łuczników i z nimi jest ciężko grać. Trzeba mieć sporo swoich łuczników by z nimi walczyć.
W tej kampanii zagrałem też jedną z ciekawszych bitew od rome i medka I; komp zaczął mi oblegać Halicz pełną armią swojego wojska, ( na szczęście wracałem swoją prosto z "naprawy" ) całkiem niezłego wojska, z elitarniejszych to miałem 2 oddziały tej tej ciężkiej jazdy polskiej - drużynę, i oddział spieszonych rycerzy, który służył za gwardię, bo miał 5 beleczek + to co uzbierałem, jakiś włóczników, łuczników etc i generał 7 gwiazdek. Komp miał sporo miotających oddziałów (wspomnianych łuczników, kawalerię no i sporo szmaciarzy, jakiś włóczników, słabych łuczników etc + generał 8 gwiazdek. No i walka toczyła się mniej więcej pomiędzy dwoma, sporymi wzgórzami - ja na jednym szczycie a komp w dolinie. Oczywiście komp mając przewagę wojska ponad 1k pierwszy uderzył; łucznicy ładnie kroili - z racji lepszej pozycji i automatycznie dłuższego zasięgu moich łuczników, tym czasem komp szarżował na skrzydłach kawalerią a w centrum piechotą. W piechocie sporą różnicę robili moi miecznicy, dlatego centrum ładnie kroiło, jego kawaleria też przegrała z moją no i bitwa zmierzała ku końcowi, gdyby nie fakt, żekomp zamiast idiotycznie szarżowac generałem na centrum mojej piechoty ( a szarżował i próbował ratować sytuację, i w ten sposób go stracić, WYCOFAŁ SIĘ WRAZ Z GENERAŁEM, RESZTĄ JAZDY I ŁUCZNIKAMI NA SĄSIEDNIE WZGÓRZE. Normalnie szok, poczułem się przez chwilę jakbym w medka I ciupał. Nie dość tego, poświęcając piechotę, ładnie rozstawił wojska na wzgórzu ( do tego momentu spore straty miała moja jazda i jakoś realnie nie mogłem mu przeszkodzić w przegrupowaniu )więc postanowiłem szturmować wzgórze piechotą. Oczywiście nim moi dobiegli komp mi zdążył natłuc z łuków połowę, tego mi wcześniej zostało. Na tym wzgórzu też była niezła sieka, żywota dopełniła kolejna połowa z mojej piechoty, co w ogóle dobiegła, prawie całą jazda - poza generałem. No ale wygrałem, choć z armii 1500 woja zostało 400. Ale bitwa fajna. A komp wycofał się setką łuczników i generałem. Choć i tak w wiekszości bitew nadal jest idiotą, to jednak zdecydowanie mniejszym niż w RTW albo M2.
NO; by nie było zbyt różowo, zdradzili mnie Niemcy, oblegając pełną armią Szczecin i przypieprzyli się Węgrzy a później Bizancjum. No i w tym momencie zakończyłem rozgrywkę :shock: Nie lubię mieć zbyt wielu wojen, z każdej strony w dodatku. Przegięcie pały; no ale rozkminiłem, że duży wpływ ma tutaj dyplomacja i relacje z poszczególnymi krajami niezła przesiadka z EB i generalnie skopaną dyplomację w RTW.
No i moje pytania;
1. Jak ową dyplomację sensownie prowadzić, stosunki z innymi krajami; sojusze jasne, dawać kasę, płacić trybuty, oddawać mapy? Jak
2. Jak grać księżniczkami; praktycznie co chwile próbowałem p zbudowaniu dworu jakąś księżniczką zaatakować generała ale bezskutecznie ( wiadomo żonaty etc ) no ale każdy?? Nie czaje.
3. Czy Bizancjum nie jest przypakowane za bardzo? ( pykałem dla odmiany kampanię na medium/medium no to chodzili armiami w połowie złożonymi z varangian guard i tych elitarnych łuczników. No bez jaj; żeby było śmieszniej to zajęli całe Bałkany, łacznie z Węgrami w całości, Mołdawie + Krym i doszli aż pod Kijów.
4. Myślałem znowu zacząć spokojnie Polską; fajna, klimatyczna i trudna kampania; tylko inaczej - nie pchać się na wschód, zająć Czechy i Morawy + Pomorze w całości, ewentualnie Rygę i Gotlandię poobstawiać wieżyczkami wartowniczymi, bym wiedział co się dookoła dzieje i czy ktoś nei chce zrobić kuku, wegetować i prowadzić polityge zagraniczną, rozwijąć kraj w oparciu o ekonomie i sojusze . Zastanawiam się czy pyknie; bo Polska ma trochę takie położenie jak Kartagina w RTW. Jak się nie robiło Blitzkriegu w Hiszpanii, nie topiło stateczków wokół wcześniej zajętej Sycylii to był hardcore. Tutaj za Rzym robią brudasy ze wschodu Niemcy są trochę taką Hiszpanią no i Węgrzy jako Numidia. Niby nie pozorni ale Kraków to by czasem chętnie oblegali; gdyby nie spieszeni rycerze polscy, których zawsze tam trzymam to bym pewnie nie raz stolice stracił :lol:
No podejrzewam, że na wszystkie pytania znalazłbym w 60cio stronicowym temacie no ale wolałbym grać niż dłubać i czytać cały wątek, więc może jakiś miły użytkownik mi coś odpisze:D?
Na plus to stabilność - w porównaniu do SS to jest po prostu swietnie, ładne jednostki, AI, fajna mapka kampanii no i te dynastie i te tytuły coś na zasadzie "czapek" które się dawało w medku I by gienek administrował danej prowincji. Fajne fajne.
Idę ciupać Polską, pogram dziś nockę, to napiszę może co uśturałem.

Araven
10-07-2011, 09:24
Odi. profanum, poniżej Twoje pytania:
1. Jak ową dyplomację sensownie prowadzić, stosunki z innymi krajami; sojusze jasne, dawać kasę, płacić trybuty, oddawać mapy? Jak
2. Jak grać księżniczkami; praktycznie co chwile próbowałem p zbudowaniu dworu jakąś księżniczką zaatakować generała ale bezskutecznie ( wiadomo żonaty etc ) no ale każdy?? Nie czaje.
3. Czy Bizancjum nie jest przypakowane za bardzo? ( pykałem dla odmiany kampanię na medium/medium no to chodzili armiami w połowie złożonymi z varangian guard i tych elitarnych łuczników. No bez jaj; żeby było śmieszniej to zajęli całe Bałkany, łacznie z Węgrami w całości, Mołdawie + Krym i doszli aż pod Kijów.
4. Myślałem znowu zacząć spokojnie Polską; fajna, klimatyczna i trudna kampania; tylko inaczej - nie pchać się na wschód, zająć Czechy i Morawy + Pomorze w całości, ewentualnie Rygę i Gotlandię poobstawiać wieżyczkami wartowniczymi, bym wiedział co się dookoła dzieje i czy ktoś nei chce zrobić kuku, wegetować i prowadzić polityge zagraniczną, rozwijąć kraj w oparciu o ekonomie i sojusze . Zastanawiam się czy pyknie; bo Polska ma trochę takie położenie jak Kartagina w RTW. Jak się nie robiło Blitzkriegu w Hiszpanii, nie topiło stateczków wokół wcześniej zajętej Sycylii to był hardcore. Tutaj za Rzym robią brudasy ze wschodu Niemcy są trochę taką Hiszpanią no i Węgrzy jako Numidia. Niby nie pozorni ale Kraków to by czasem chętnie oblegali; gdyby nie spieszeni rycerze polscy, których zawsze tam trzymam to bym pewnie nie raz stolice stracił.
Odpowiadam:
1. Dyplomacja - by sojusznik Cie nie zdradził i nie zaatakował musisz mieć z z nim relacje minumum 8/10. Kontroluj je w oknie dyplomacji. dawaj legende mapy, trybuty np. przez 10 tur po 500 + jednorazowe wpłaty jako prezent. Zawieraj maksymalnie dużo sojuszy. Ożeń Polską księcia Kazimierza z obcą księżniczką. Generalnie ślub z obcą księzniczką wzmacnia sojusz i relacje z danym państwem. I walka ze wspólnym wrogiem mocno poprawia relacje wzajemne. 8-)
2. Księżniczki w 6.2 mogą wychodzić za mąż za generałów sojuszników. Wysyłj je w głab danego państwa i znajdziesz nie ochajtanego.
3. Bizancjum jest silne w 6.1 było jeszcze silniejsze, ale to zgodne z historia w XII wieku było nadal mocarstwem. Miało potężną armie i flotę. Armię lądaowąstracili w 1176 roku w bitwie pod Mykoreafionem w walcę z seldżukami Kilidż Arslana. Da się ich pobic ale są twardzi.
4. Plan na grę Polska ok. Zajmij cale Pomorze, Czechy i Morawy, jak zdążysz Rygę. Wyszkol szybko drugiego dyplomatę zawieraj masę sojuszy od Francjo po Gruzje i Bizancjum. Ja na poczatku buduje kilka targów by móc wyszkolić szybko kupców. Kupcow wysylaj na jedwab, pairus, bron na ziemie Bizancjum na poczatku ich wysyłam. Blisko nie jest ale jak dojda to kaska leci. Dzie kupcom można wygrać. Potem floty handlowe. Stolica nie musi byc w Gdańsku powinna wystarczyć w Gnieźnie by dostawać kase z flot, ale jak cos to prenies stolice do Gdańska potem. Załogi trzymaj silne dużo drwali w nich. Są tani i dobrze sie nadają do obrony grodów. Rusini sa ciężcy ale niekoniecznie zajmuj Halicz. Dobrze jak Węgrzy go zajmią. Lub Kumanowie. Mod jest super generalnie. Czasem trzeba cierpliwości, ja Gruzja ponad 100 tur sie bronilem nim przeszedłem do kontrataku. :mrgreen:
Inne sprawy w kampaniach feudalnych mamy stałe forty na mapie kampanii w zwykłych ich nie ma. A pełne kampanie maja wszystkie skrypty - ponad 30, a uproszczone około 8 mają tylko.