Zobacz pełną wersję : DYSKUSJA OGÓLNA o Bellum Crucis 6.1 + Patch 6.2
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
Mefisto7
03-06-2011, 13:35
Teraz uwazaj na zamieszki na Węgrzech radze przenieść stolice na przejete Węgry.
Ta, ale najpierw podniesienia poziomu skarbca :D 7500 bizantów za przeniesienie to nie jakieś nic.
Kriss jest plan B można wyrzucic kilka skryptów z Full, by zostala tak zwana średnie kampania. No ja mam spokojne podejście w takim RR/RC 6.2 ze wszystkimi skryptami tura trwała mi nieraz i ponad 3 minuty, więc teraz jak mam ponad minutę do 2 na kampanii full to spoko. Za to jakie atrakcje. A procesor mam słabszy niz Ty i Arktos.
A co by mi to ew. zmieniło w grze?
PS. Jak przejąć jakieś królestwo dzięki małżeństwu? Tzn trzeba żenić ich członków rodziny z naszymi księżniczkami, czy może z tymi co da się rekrutować?
Kriss jest plan B można wyrzucic kilka skryptów z Full, by zostala tak zwana średnie kampania. No ja mam spokojne podejście w takim RR/RC 6.2 ze wszystkimi skryptami tura trwała mi nieraz i ponad 3 minuty, więc teraz jak mam ponad minutę do 2 na kampanii full to spoko. Za to jakie atrakcje. A procesor mam słabszy niz Ty i Arktos.
A co by mi to ew. zmieniło w grze?
PS. Jak przejąć jakieś królestwo dzięki małżeństwu? Tzn trzeba żenić ich członków rodziny z naszymi księżniczkami, czy może z tymi co da się rekrutować?
Kriss Skróciło by Ci ture ale nie mialbyś kilku skryptow np. garrosson script, tego o dziedziczeniu innego panstwa, lub tego o poddaniu załogi przez negocjacje. Można wywalić prawie wszystkie. To zależy od Ciebie. Najwięcej czasu w turze żrą ten od dziedziczenia i negocjacji z zalogą oraz od szpiegow i zabójcow (sobillatori i untori) oraz garrisson script.
a jak się dziedziczy to sobie znajdź w temacie (dwa albo 3 razy o tym pisalem) - jak znajdziesz zapisz strony na jakich to jest i podaj ok? zrobię coś jakby kolejny mini-poradnik. Pozdrawiam.
Mam kolejne pytanie - czy księżniczka może mieć członka świty z gatunku "Dynastia Mazowiecka"? Daje on niby +1 do uroku, ale żadana córka króla lub dziedzica nie miała tej cechy.
Pzdr.
Kretson To nie członek świty a cecha danej postaci jak ksieżniczka jest córką księcia z dynastii mazowieckich Piastow to ma wliczone do uroku +1 już po urodzeniu. Przy kobietach nie zawsze pisze z jakiej jest dynastii. Przy facetach jest zawsze informacja z jakiej jest dynastii.
Mefisto - Przeniesienie stolicy kosztuje 5000 na pełnych a nie 7500. Pozdrawiam.
P.S. Po zmianie campaign script nowa kampania jest konieczna. Odkrylem chyba jak odblokować przebudowe miast w zamki i na odwrót ale musze to sprawdzić czy działa...
Jeszcze jedno pytanie: czemu mając cytadelę najwyżej rozbudowaną nie mogę rekrutować jednostek Francuscy Rycerze oraz ich spieszoną wersję?
Jeszcze jedno pytanie: czemu mając cytadelę najwyżej rozbudowaną nie mogę rekrutować jednostek Francuscy Rycerze oraz ich spieszoną wersję?
Event 1270 rok co do Dismounted Noble Knights. Sobie posprawdzaj w export buidings jednostki jakie Cie interesują. W tym modzie też sie trzymają historii, zaczynamy w 1155 roku, niektóre jednostki byly dostępne 100 - 200 lat albo i więcej od roku startowego (trudno by w XII wieku mieć rycerstwo w pełnych zbrojach plytowych, to nie podstawka... :lol: ). Pozdrawiam. Na starcie mamy większość dostępnych ale nie wszystkie.
Ta jednostka może byc rekrutowana jako Gwardia Królewska w Paryżu w Trybunale - duże miasto - wersja spieszona a konna w trybunale II stopnia w metropolii, głowy nie dam bo Francją nie gralem (a mi się nie chce w pliku sprawdzać jaką Francja ma gwardię), a w cytadeli będzie po evencie odpowiednim jak napisalem.
Dzięki Araven'nie za Twoją nieocenioną pomoc :)
K A M 2150
04-06-2011, 01:38
Obiecany filmik o jednostkach Gruzji ; )
http://www.youtube.com/watch?v=xr3rjiCYmwo
Obiecany filmik o jednostkach Gruzji ; )
http://www.youtube.com/watch?v=xr3rjiCYmwo
Świetny filmik dałem nawet +. Muzyka perfekcyjnie dobrana.
PS: Dało by się wrzucić jakiś film jako intro ?
Uważam podobnie jak Arktos filmik Kama z prezentacji wojsk Gruzji jest super - http://www.youtube.com/watch?v=xr3rjiCYmwo
Oto link do prezentacji jednostek wielu nacji niejakiego Fronda71 - nie tak dobry jak od Kama ale sporo jednostek różnych nacji można zobaczyć http://www.youtube.com/watch?v=SUV93MCj ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=SUV93MCjdhg&feature=related)
I po raz kolejny link do wcześniejszego filmiku Kama2150 - prezentacji Bizancjum http://www.youtube.com/watch?v=HdRkv9txrbM
A tu bitwa HRE vs Polska z Bellum 5 ale bitwa super i w Bellum 6.1 jednostki z bitwy też wystepują z lepszymi jeszcze animacjami (submod Warmana90) dzieło Sandokana87: http://www.youtube.com/watch?v=OqjcFGMP ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=OqjcFGMPPc8&feature=related)
I po raz kolejny link do wcześniejszego filmiku Kama2150 - prezentacji Bizancjum http://www.youtube.com/watch?v=HdRkv9txrbM
Proszę, powiedz, że te topory z podwójnym ostrzem w 2:33+ mi się tylko przywidziały... :evil:
Joopiter
04-06-2011, 11:38
Jeszcze raz gratuluję, to czekamy na III-go gracza jaki tego dokona, po tobie i po mnie. Pozdrawiam.
Ee, mi tez sie udalo juz jakis czas temu. Grajac Norwegia przejalem Anglie, pisalem o tym ;) Choc nie wynikly z tego zadne korzysci, a wrecz przeciwnie - bunt we wszystkich przejetych prowincjach, spadek prestizu niemal do zera i ogromny dlug.
Swoja droga gram teraz Piza i odkrylem chyba cos w rodzaju bugu, dotyczacego ksiezniczek. Otoz grajac wczesniej i teraz zauwazylem, ze w kazdej kamanii wybrane panstwa maja urodzaj ksiezniczek,a inne nie maja ich wcale. Np teraz po 40 turach Francja miala ich juz z 6-7, podobnie Bizancjum i Portugalia. Nowogrod i Anglia mialy chyba po jednej, tymczasem wszystkie pozostale (naturalnie po za mna) - wcale. A np. grajac wspomniana Norwegia urodzaj byl Sycylijek i Aragonek, za to zadnej Dunki czy Polki. Dziwne to i na dodatek utrudnia gre, bo nie moge zawrzec mariazu z panstwem, ktory mnie interesuje.
Jeszcze raz gratuluję, to czekamy na III-go gracza jaki tego dokona, po tobie i po mnie. Pozdrawiam.
Ee, mi tez sie udalo juz jakis czas temu. Grajac Norwegia przejalem Anglie, pisalem o tym ;) Choc nie wynikly z tego zadne korzysci, a wrecz przeciwnie - bunt we wszystkich przejetych prowincjach, spadek prestizu niemal do zera i ogromny dlug.
Swoją droga gram teraz Piza i odkrylem chyba cos w rodzaju bugu, dotyczacego ksiezniczek. Otoz grajac wczesniej i teraz zauwazylem, ze w kazdej kamanii wybrane panstwa maja urodzaj ksiezniczek,a inne nie maja ich wcale. Np teraz po 40 turach Francja miala ich juz z 6-7, podobnie Bizancjum i Portugalia. Nowogrod i Anglia mialy chyba po jednej, tymczasem wszystkie pozostale (naturalnie po za mna) - wcale. A np. grajac wspomniana Norwegia urodzaj byl Sycylijek i Aragonek, za to zadnej Dunki czy Polki. Dziwne to i na dodatek utrudnia gre, bo nie moge zawrzec mariazu z panstwem, ktory mnie interesuje.
Dlatego przejmowanie państw trzeba planować :twisted: . I brać te malo blisko naszych granic jak już. Z księżniczkami to nie bug. Bo w pełnych mozemy je rekrutowac jako damigelle w trybunale a komp ma ksiezniczki jak w Medku. Dlatego gracz ich nie ma, bo musi je rekrutowac w trybunale - w stolicy gdzie sie rekrutuje gwardię królewską. Tak ja rozumiem zapisy w instrukcji do moda i potwierdzam z praktyki własnej, chyba, że coś mi umknęło... (Komp nie rekrutuje Damigelli).
Kuroi - oni maja takie topory - w Broken Crescent - Waregowie tez mają nawet identyczne chyba, się nie czepiaj. :P Mod jest rewelka. Ma tam jakies male bugi ale jest cholernie stabilny i super dopracowany, graficznie, gospodarczo i historycznie. Pozdrawiam.
P.S. To czekamy na 4 co odziedziczy inne państwo dzięki polityce. (Araven, Joopiter i Arktos mieli na razie ten fart... :lol: ).
właściwe księżniczki mogą powstać jedynie z linii panującego lub jego następcy
Z księżniczkami to nie bug. Bo w pełnych mozemy je rekrutowac jako damigelle w trybunale a komp ma ksiezniczki jak w Medku. Dlatego gracz ich nie ma, bo musi je rekrutowac w trybunale - w stolicy gdzie sie rekrutuje gwardię królewską. Tak ja rozumiem zapisy w instrukcji do moda i potwierdzam z praktyki własnej, chyba, że coś mi umknęło... (Komp nie rekrutuje Damigelli)
Witam
Mod naprawdę świetny - trzeba planować każdy wydatek i nawet mając juz około 20 prowincji większy zysk jest ciężko uzyskać. A co do księżniczek rekrutowanych przez inne państwa AI, to może chodzi o ladacznice co przekupują i sieja zamęt w prowincjach wroga ;)
Z księżniczkami to nie bug. Bo w pełnych mozemy je rekrutowac jako damigelle w trybunale a komp ma ksiezniczki jak w Medku. Dlatego gracz ich nie ma, bo musi je rekrutowac w trybunale - w stolicy gdzie sie rekrutuje gwardię królewską. Tak ja rozumiem zapisy w instrukcji do moda i potwierdzam z praktyki własnej, chyba, że coś mi umknęło... (Komp nie rekrutuje Damigelli)
Witam
Mod naprawdę świetny - trzeba planować każdy wydatek i nawet mając juz około 20 prowincji większy zysk jest ciężko uzyskać. A co do księżniczek rekrutowanych przez inne państwa AI, to może chodzi o ladacznice co przekupują i sieja zamęt w prowincjach wroga ;)
Hm. raczej wydaje mi się, że frakcje kompa mają ustawiony większy przyrost populacji księżniczek niż ludzki gracz... poza powyższymi powodami jakie zostały wymienione w postach poprzedzajacych.
P.S. 11eleven a w tej ankiecie zagłosowaleś :P ? viewtopic.php?f=30&t=8522 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=8522) mam, nadzieję, ze jak tak to na wyższośc Bellum Crucis 6.1 nad SS. jakieś uzasadnienie mile widziane i tu i w temacie o ankiecie ew. Pozdrawiam. Jaka grasz kampanię, kim i na jakim poziomie? I na spolszczeniu z 15.05 i 26.05. 2011 tak?
K A M 2150
04-06-2011, 15:41
Z tymi księżniczkami to też może być tak, że w pewnych państwach AI wydaje je szybko za mąż, a w drugich nie ; )
Jaka grasz kampanię, kim i na jakim poziomie? I na spolszczeniu z 15.05 i 26.05. 2011 tak?
Witam
Gram kampanie Polską na H/VH. Robię Hard kampanie, bo nie lubię zbyt dużego spamu kompa z armiami. W pierwszych kampaniach miałem co rusz bunt ligi baronów/emirów, bo nie mogłem rozkminic tego prestiżu. Po przeczytaniu instrukcji po angielsku zrozumiałem, że najważniejszy jest poziom szczęścia w miastach/zamkach. Staram się teraz trzymać zawsze aby bonusy/szczęście było na równi lub niewiele więcej niż kary/niepokoje, co daje mi zawsze 100% a najniżej mi spadło do 70% ale przeważnie przy śmierci króla. Misje także bardzo pomagają prestiżowi. Po 100 turach mam około 20 prowincji i kampania sprawia naprawdę dużą przyjemność.
Ps: floty handlowe wymiatają ;)
O prestiżu Króla w kampaniach pełnych to parę razy w temacie już było: w skrócie jak napisałeś 11eleven na wysoki prestiż Wladcy wpływa:
1. Wypełnianie misji Rady Możnych
2. Cechy króla - jak wygrywa bitwy rośnie mu autorytet i prestiż przy okazji
3. Wysoki poziom porządku publicznego i szczęścia w prowincjach - budynki i zarządcze (od dyplomatow) ale i te od rolnictwa oraz np. spichlerze, ubojnie itp. oraz religijne
Przestrzegając powyższych zaleceń z prestiżem i buntami ligi baronów/Emirów problemów być nie powinno :P . Pozdrawiam.
Po instalacji mod zajmuje 5 GB
Ze spolszczeniem równe 5 GB, czy trochę więcej? Dokładny rozmiar moda jest dla mnie bardzo ważny, bo na partycji ze steam zostało mi około 5,48 GB, a coraz poważniej zastanawiam się nad graniem w tego moda.
U mnie zajmuje równo 5,48 GB.
EDIT
sorry, razem z sejwami
Po instalacji mod zajmuje 5 GB
Ze spolszczeniem równe 5 GB, czy trochę więcej? Dokładny rozmiar moda jest dla mnie bardzo ważny, bo na partycji ze steam zostało mi około 5,48 GB, a coraz poważniej zastanawiam się nad graniem w tego moda.
Pod XP Bellum Crucis 6.1 4.98 GB (5.03 gb na dysku ze spolszczeniem, pod Win7 sprawdzę później, chyba, że masz XP).
XP, dzięki wielkie. No to zaczynam ściąganie moda. Pewno później zasypię Cię pytaniami o instalację spolszczenia (znaczy jak mi się odpali mod pod steam).
XP, dzięki wielkie. No to zaczynam ściąganie moda. Pewno później zasypię Cię pytaniami o instalację spolszczenia (znaczy jak mi się odpali mod pod steam).
Witam tu masz link na włoskie forum co do instalacji moda pod steam, może Ci to cos pomoże. http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9063331 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9063331)
Instalacja spolszczeniea to pikus, jak odpalisz moda pod steam jako pierwszy na tym forum to spolszczenie to łatwizna.
Odpalenie tego moda pod steam to pikuś, chociaż języka włoskiego nie znam zupełnie. Wystarczyło ściągnąć Kingoms Launcher App (http://www.twcenter.net/forums/downloads.php?do=file&id=2824) i dodać w nim tegoż moda do już istniejących. Teraz czas na hotfix, spolszczenie i ewentualnie zamianę AI.
Odpalenie tego moda pod steam to pikuś, chociaż języka włoskiego nie znam zupełnie. Wystarczyło ściągnąć Kingoms Launcher App (http://www.twcenter.net/forums/downloads.php?do=file&id=2824) i dodać w nim tegoż moda do już istniejących. Teraz czas na hotfix, spolszczenie i ewentualnie zamianę AI.
To git. Na razie proponowałbym Ci zagrać bez zmiany AI. W ostateczności ew. zmiana bitewnego na np. Germanicus5. Jak wgrać spolszcenie jest wyjasnione w temacie o spolszczeniu Bellum. Pozdrawiam i powodzenia. poczytaj angielska instrukcje i temat. Link do instrukcji jest na pierwszej stronie.
Wszystko już zrobiłem... teraz mam tylko ciężki wybór między kampanią full, a feudal full (nie po to ściągnąłem poprawnie historycznego moda w porównaniu z podstawką, by kampanie light w ogóle rozważać), no i między kilkoma nacjami (po równi kusi mnie na starcie gra Polską, Bizancjum i Kipczakami). Intro z Twierdzy mnie rozwaliło... a późniejszy pojedynek również mile zaskoczył, choć mógłby być wykonany w lepszej rozdzielczości...
Wszystko już zrobiłem... teraz mam tylko ciężki wybór między kampanią full, a feudal full (nie po to ściągnąłem poprawnie historycznego moda w porównaniu z podstawką, by kampanie light w ogóle rozważać), no i między kilkoma nacjami (po równi kusi mnie na starcie gra Polską, Bizancjum i Kipczakami). Intro z Twierdzy mnie rozwaliło... a późniejszy pojedynek również mile zaskoczył, choć mógłby być wykonany w lepszej rozdzielczości...
Taki problem to nie problem :P Feudall Full ma dodatkowo stałe forty na mapie kampanii. I jak pisałem jednak proponuję Ci zagrac na oryginalnym AI - potem ew. zmienisz bitewne jak Ci po dłuższej grze nie podpasuje. Powodzenia i pozdrawiam. Na VH kampanii najtrudniejsi są Kipczacy, potem wbrew pozorom Bizancjum potem Polska wg mnie.
Asuryan
Bizancjum, potem Królestwo Jerozolimskie, albo od razu spróbuj nimi, jak się eventy obudzą i poznasz się bliżej z "wujkiem" Saladynem....... :D
[IG] Misiak
05-06-2011, 11:45
Aż trudno mi to napisać ale w BC6.1 jeszcze nie grałem ( tak, tak, należy mi się za to lanie;) ). Napiszcie mi proszę jak wygląda sprawa stabilności? Chodzi mi konkretnie o to czy w BC może wystąpić taka sytuacja w której gra utknie podczas przewijania tury i wywali jakiś błąd. W SS 6.4 tak bywało praktycznie za każdym razem i żadnej kampanii nie dokończyłem;/
Misiak]Aż trudno mi to napisać ale w BC6.1 jeszcze nie grałem ( tak, tak, należy mi się za to lanie;) ). Napiszcie mi proszę jak wygląda sprawa stabilności? Chodzi mi konkretnie o to czy w BC może wystąpić taka sytuacja w której gra utknie podczas przewijania tury i wywali jakiś błąd. W SS 6.4 tak bywało praktycznie za każdym razem i żadnej kampanii nie dokończyłem;/
Zdarzało się to ze spolszczeniem, ale bardzo rzadko i jest już chyba naprawione.
Misiak]Aż trudno mi to napisać ale w BC6.1 jeszcze nie grałem ( tak, tak, należy mi się za to lanie;) ). Napiszcie mi proszę jak wygląda sprawa stabilności? Chodzi mi konkretnie o to czy w BC może wystąpić taka sytuacja w której gra utknie podczas przewijania tury i wywali jakiś błąd. W SS 6.4 tak bywało praktycznie za każdym razem i żadnej kampanii nie dokończyłem;/
Melduję, że nikogo nie biję, chyba, że naprawde zasłuży 8-) . Co do stabilności na włoskiej wersji mi nie wywaliło ani razu. Na spolszczeniu, rzadko ale czasem na turze buntowników jest ctd. Wynika to z bardzo rzadkich luk lub błędów w spolszczeniu, systematycznie wychwytujemy i je eliminujemy. Bardzo łatwo sie obchodzi taki błąd i zawieszenie tury. Jak ponowne wczytywanie na spolszczeniu nic nie daje - robimy tak na 1 turę wgrywamy oryginalny plik historic_events.txt i historic_events.bin (jak zmiana historic.events nie pomoże to winny jest drugi plik export.vnvs i export.vnvs.bin) z oryginalnego włoskiego katalogu text do moda. Nadpisujemy. Robimy zapis na włoskim tekście. Przewijamy turę, jak przejdzie a musi ta na której było ctd. Wgrywamy znowu polski text (wersja z 15.05.2011 + poprawki z 26.05.2011) i gramy. Mnie nie wywala, ale niektórym osobom tak. To niewielka cena za granie w 97% po polsku. Za jakiś czas wypuścimy finalne spolszczenie - oby bylo w 100% niezawodne - sie staramy jak możemy. Czyli, instaluj i graj, nie grozi Ci nieukończenie gry - chyba, że AI Cię zniszczy. :mrgreen:
Dopiero jak zmiana w/w 4 plików na włoskie nie pomoże na obejście ctd, wgrywamy na jedną turę cały włoski katalog text. Ale niemal na 100% błędy są jeszcze albo w historic_events albo cechy postaci export.vnvs.
[IG] Misiak
05-06-2011, 14:01
A czy możesz opisać pokrótce czym różnią się te 4 kampanie? włoskiego nie znam niestety;p
Misiak]A czy możesz opisać pokrótce czym różnią się te 4 kampanie? włoskiego nie znam niestety;p
Na pierwszej stronie tematu jest link do angielskiej instrukcji do Bellum Crucis 6.1. Polecam lekture. tak samo przeczytaj to co jest w temacie. :P .
Sa 2 pełne (full) feudalna i zwykła. w skrócie obie maja wszystkie skrypty, dluższa tura, trudniej i efekty specjalne. Feudalna pełna ma dodatkowo stałe forty na mapie kampanii.
Są też 2 lekkie - uproszczone mają tylko po kilka skryptów podstawowych, polecam na początek. Lekkie mają 1/4 tego co pełne na oko. Pozdrawiam.
Sorki że pytam ale warto ten mod ściągać??
To taki żart tak? To najlepszy mod o średniowieczu pod Kingdoms jaki istnieje :P . Poczytaj i ten temat o modzie i inne fora i zdecyduj. Popatrz na ankietę i opisy pod tym linkiem: viewtopic.php?f=30&t=8522 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=8522)
K A M 2150
05-06-2011, 17:56
Nie, nie warto, te 39 stron o modzie się przypadkiem zrobiło ; ) Ściągaj, a nie pytaj się ; P
No piękne odpowiedzi:P
No dobra poszperam trochę, sadze że jest już spolszczenie???
No piękne odpowiedzi:P
No dobra poszperam trochę, sadze że jest już spolszczenie???
Dobrze sądzisz. Mimo nieznajomości włoskiego spolszczenie do Bellum Crucis 6.1 powstało oto link: viewtopic.php?f=45&t=8323 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8323)
Wie ktoś może za co odpowiada poziom trudności w modzie? Ma wpływ na prestiż i inne takie występujące tylko z tym modem? Wysoki poziom sprawia że to my otrzymujemy ujemne modyfikatory czy komputer dodatnie?
Czy fakt że wszystkie rody są powiązane z jedną osobą jest koniecznym ustępstwem wynikającym z silnika (domyślam się że tak)?
Wie ktoś może za co odpowiada poziom trudności w modzie? Ma wpływ na prestiż i inne takie występujące tylko z tym modem? Wysoki poziom sprawia że to my otrzymujemy ujemne modyfikatory czy komputer dodatnie?
Czy fakt że wszystkie rody są powiązane z jedną osobą jest koniecznym ustępstwem wynikającym z silnika (domyślam się że tak)?
Poziom trudności wpływa na ilość slotów rekrutacji u AI w budynkach na trudnym ma o 2 sloty wiecej niż człowiek, na VH o 3 więcej w metropolii/cytadeli w mniej rozwinietych budynkach AI ma +1/+2 sloty na H i VH :D , dodatkowej kasy za poziomy komp nie ma. ma też bonusy do exp i morale. I trudność na poziom agresji kompa wpływa, na VH trudniej sie prowadzi negocjacje i komp szybciej atakuje. Na prestiz wg mojej wiedzy poziom nie wplywa. Co do rodów to pewnie masz rację - silnika gry sie nie przesloczy. 8-)
Oto wyciag dla metropolii na zielono czlowiek, reszta AI z podzialem na poziomy trudności:
recruitment_slots 3 requires factions { all, } and not event_counter ai_player 1
recruitment_slots 3 requires factions { all, } and event_counter ai_player 1 and event_counter level_easy 1
recruitment_slots 4 requires factions { all, } and event_counter ai_player 1 and event_counter level_medium 1
recruitment_slots 5 requires factions { all, } and event_counter ai_player 1 and event_counter level_hard 1
recruitment_slots 6 requires factions { all, } and event_counter ai_player 1 and event_counter level_very_hard 1
recruits_exp_bonus bonus 5 requires factions { all, } and event_counter ai_player 1
recruits_morale_bonus bonus 3 requires factions { all, } and event_counter ai_player 1
Dlatego z racji na bonusy kompa za optymalny poziom uwazam VH- kampania M - bitwa (na Hard czasem ustawiam na VH - bardzo rzadko).
P.S. Dagorad odpisz mi proszę na PW w sprawie plików jakie podmieniasz. ;)
Wyszedł duży patch Bellum Crucis 6.2 (wymaga wersji 6.1) oto link na włoskie forum a tam mamy link do downloadu z megaupload: http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9806920 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9806920)
P.S. Jak napisałem jednak to patch a nie nowa wersja. Pozdrawiam. :mrgreen:
Patch ma nieco ponad 782 MB, znaczy masę zmienia i wnosi, na 100% save nie będa kompatybilne. Na szybko spróbuje dostosować spolszczenie do 6.2 ale część będzie po włosku bo zmiany są za duże (cechy postaci i eventy raczej będą chwilowo po włosku, tam dużo zmienili...). Stopniowo może zrobimy pełne spolszczenie do wersji 6.2. Jak zainstaluję to zobaczę co i jak, bo ściągam właśnie. Pozdrawiam.
Post pod postem, ale taka wiadomość jak wyjście patcha 6.2 do Bellum Crucis tego wymaga. :mrgreen:
A instalację patcha proszę robić na czystą wersję włoską Bellum Crucis 6.1. Znaczy wywalić cały katalog ze spolszczeniem do kosza i wgrać włoski, bo się coś może porąbać na spolszczeniu, nawet napewno się pochrzani. Musi byc włoska wersja Bellum 6.1.
K A M 2150
06-06-2011, 09:32
Już zasysam :D Było już coś wcześniej pisane o zmianach jakie wprowadza?
P.S Ale fajny transfer mam, 2.8mb/s :D Za 4 minut się ściągnie ; ) A nigdy wcześniej 1.1mb/s nie przekroczyłem xD
Już zasysam :D Było już coś wcześniej pisane o zmianach jakie wprowadza?
P.S Ale fajny transfer mam, 2.8mb/s :D Za 4 minut się ściągnie ; ) A nigdy wcześniej 1.1mb/s nie przekroczyłem xD
Tu masz link do wykazu poprawek jakie 6.2 zrobi w stosunku do 6.1 + 6.2 wprowadza nowych agentów, animacje, AI nowe i dyplomację - tak zapowiadali. :P link do wykazu poprawek: http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9580805 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9580805)
O w mordę ale masz transfer, ja mam poniżej 100kb teraz jeszcze z 2 godziny :P . To daj znać co i jak ok?
Joopiter
06-06-2011, 10:04
Wyszedł duży patch Bellum Crucis 6.2 (wymaga wersji 6.1) oto link na włoskie forum a tam mamy link do downloadu z megaupload: http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9806920 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9806920)
P.S. Jak napisałem jednak to patch a nie nowa wersja. Pozdrawiam. :mrgreen:
Patch ma nieco ponad 782 MB, znaczy masę zmienia i wnosi, na 100% save nie będa kompatybilne. Na szybko spróbuje dostosować spolszczenie do 6.2 ale część będzie po włosku bo zmiany są za duże (cechy postaci i eventy raczej będą chwilowo po włosku, tam dużo zmienili...). Stopniowo może zrobimy pełne spolszczenie do wersji 6.2. Jak zainstaluję to zobaczę co i jak, bo ściągam właśnie. Pozdrawiam.
Post pod postem, ale taka wiadomość jak wyjście patcha 6.2 do Bellum Crucis tego wymaga. :mrgreen:
Mozesz sprobowac sobie sciagnac taki programik jak "compare it!", wrzucisz wtedy stary plik tekstowy i nowy i on Ci wykaze, co sie zmienilo. Wtedy bedzie mozna powklejac przetlumaczone stare rzeczy i przetlumaczyc nowe ;)
PS. Jak tylko mi sie sciagnie nowy odcinek Gry o Tron to sciagam patcha :P
K A M 2150
06-06-2011, 10:05
Pierwsze wrażenia:
-dopakowano jazdę zarówno w ataku jak i w obronie.
-tabory bojowe wreszcie działają, mogą stawiać pale i załoga uzbrojona w broń palną siedzi w środku, a nie za wozami.
-chyba poprawiono AI bitewne, kiedy natarcie kompa się załamało, to wycofał wszystko, przegrupował się i dopiero natarł ponownie. Jazda dodatkowo stara się atakować wozy bojowe od tylu.
-doszły jeszcze inne pomniejsze zmiany w statystykach.
Pierwsze wrażenia:
-dopakowano jazdę zarówno w ataku jak i w obronie.
-tabory bojowe wreszcie działają, mogą stawiać pale i załoga uzbrojona w broń palną siedzi w środku, a nie za wozami.
-chyba poprawiono AI bitewne, kiedy natarcie kompa się załamało, to wycofał wszystko, przegrupował się i dopiero natarł ponownie. Jazda dodatkowo stara się atakować wozy bojowe od tylu.
-doszły jeszcze inne pomniejsze zmiany w statystykach.
Git. A rodzaje jednostek te same mam nadzieję, bo były już spolszczone. Ten teges jest instalator czy się wkleja do katalogu moda i nadpisuje? Zobacz plik campaign_ai_db ile ma kb i jaką datę... To AI strategiczne mieli je zmienić. :mrgreen: Super.
K A M 2150
06-06-2011, 10:19
Jednostki te same, chociaż wozy bojowe zmieniły przynależność z artylerii do kawalerii o ile dobrze widziałem. Jest instalator, więc ręcznie nic nie ma do roboty. Co do pliku descr_campaign_ai-db to ma 26.4kb i starą datę, więc chyba nic nie zmienili.
AI strategiczne jest zmienione w tym patchu w stosunku do 6.1, Bitewne też zmienili. Zobaczymy co potrafi. A teraz z innej bajki, czy Ktoś dałby radę dostosować spolszczenie z 6.1 do wersji 6.2 lub w tym pomóc? Aktualnie mamy spolszcenie do 6.1 z 15.05.2011 + poprawki z 26.05.2011 - tyle jest do pobrania na forum do tego ja mam poprawki od Mistyka + moje własne robione w czerwcu jeszcze ich nie zamieściłem, bo chciałem zrobic wersję finalną a do finału nieco brakuje. Tak czy tak zrobię jednolity katalog text na dziś do Bellum 6.1 i na nim będziemy pracować by zrobić wersję do 6.2. sam tego nie ogarnę. Ja mogę grać po włosku, grałem tak w 6.1 to zagram i w 6.2. Ale nie ukrywam na spolszczeniu nawet nie do konca doskonałym gra sie o niebo przyjemniej. To jacyś ochotnicy? :mrgreen:
P.S. Liczę na ekipę od spolszczenia BC 6.1 i innych też. :mrgreen:
Pracy niemało ale i tak o wiele mniej niż przy 6.1. Od zera by wyeliminować błedy trzeba zrobuić cechy postaci export.vnvs i to na włoskim oryginale a nie po translatorze, oraz na oryginale plik historic_events - poprzedni z 20 godzin robiłem. Wi ększośc innych plików da się użyc z wersji 6.1 z minimalnymi zmianami. Chyba, że Ktoś ma naprawdę dobry translator z włoskiego na polski - dużo lepszy od tego z google, to możnaby spróbować...? Pozdrawiam.
Tłumów ochotników się nie spodziewam ale dobrze by było zrobić konwersję istniejącego spolszcenia z wersji 6.1 do wersji 6.2. Nie trzeba znać włoskiego, bez angielskiego też da radę. Troche dobrej woli i czasu tylko... :P
Link do tematu o spolszczeniu do Bellum Crucis 6.2 - viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600) tam proszę się wypowaiadać i zgłaszać. Ew. na PW do mnie. :mrgreen:
Chyba już moje ostatnie pytanie, mianowicie:
czemu jak teraz gram Francją light mam takie dziwy; buduje siedzibę Templariuszy wszystko ładnie potem rozbudowuje mam włóczników, spiesznych i konnych, a po wczytaniu save przez jakiś czas nie mogę rekrutować żadnych jednostek zakonnych ( nie tylko Templariusze, ale Lazaryci też)???
Chyba już moje ostatnie pytanie, mianowicie:
czemu jak teraz gram Francją light mam takie dziwy; buduje siedzibę Templariuszy wszystko ładnie potem rozbudowuje mam włóczników, spiesznych i konnych, a po wczytaniu save przez jakiś czas nie mogę rekrutować żadnych jednostek zakonnych ( nie tylko Templariusze, ale Lazaryci też)???
Bo poza Jerozolimą zakonne jednostki są rekrutowane tylko w czasie trwania krucjaty. Niedawno o tym pisałem. 8-)
Aravenie, a co mógłbyś powiedzieć o mapie kampanii? Widziałem minimapkę i nie wyglądała zbyt okazale. :?
K A M 2150
06-06-2011, 15:49
Dla mnie mapka jest świetna, nie ma zbytnich pustych przestrzeni, czy to Francja, czy Polska miasta są rozłożone równomiernie.
Aravenie, a co mógłbyś powiedzieć o mapie kampanii? Widziałem minimapkę i nie wyglądała zbyt okazale. :?
Polska ma: Kraków, Wrocław, Gniezno, Płock, więc chyba jest dość, jedynie jest problem, bo jest tylko Wilno, czyli dziś Białoruś, Litwa, Łotwa, Estonia jako trzy prowincje, mógłby być jeszcze np. Mińsk, a tak reszta jest bardzo szczegółowa.
polskie jest jeszcze Gdanisko, ale rebelianckie i trzeba podbić. Reszta rebelii wokół Polski to już obce kultury, ja zdołałem podpić czeską (Ołomuniec i Pragę), Szczecin (niemiecka o dziwo, prosiłoby się o słowiańską, wielecką, cokolwiek w tym guście), Wilno i Rygę (którą polecam podbić, bo miasto i to portowe) to Litwini. Nie udało mi się zająć ruskiego Halicza, może to błąd, ale chciałem ze wschodu mieć spokój do czasu Mongołów...
dla kasy warto iść w Gdańsk, Pragę, Rygę i być może Halicz, a olać Ołomuniec, Szczecin czy Wilno (czyt. zamki), które można podbić w drugiej kolejność (AI i tak za pierwszym podejściem nie podbije, a często bywa, że i 3x nie zdoła podbić prowincji...).
Jest też dziwny maleńki buczek u Dunów, bo jedna flaga się zastanawia już z 20 tur czy by nie podbić Sztokholmu...
Zagraj. Może prowincji nie jest tyle co w Eras 2.3 ale są historycznie poprawne i dobrze zbalansowane - równomiernie rozłożone jak słusznie zauważył KAM. Zagraj w 6.2 potem wyrażaj opinie :P . Pozdrawiam. Mod jest zajebiaszczy. :mrgreen: A Wschód nie jest potraktowany po macoszemu.
P.S. Poniżej link do pliku dla Ciebie Filip - export units z 6.2 poprzeklejaj opisy, i przeczytaj PW ode mnie. Dzieki i pozdrawiam. http://www.speedyshare.com/files/288335 ... _units.rar (http://www.speedyshare.com/files/28833533/export_units.rar)
Aż mi głupio... xD Może ktoś wrzucić włoski txt bo nie zrobiłem kopii, a chciałbym wgrać patch. Ja mam zawsze szczęście, jak w TATW miałem już ładne imperium to wyszedł MOS 5.2 i jebudu wszystko od nowa. Zaraz posysam i zobacze co tam zmieni. :twisted:
Aż mi głupio... xD Może ktoś wrzucić włoski txt bo nie zrobiłem kopii, a chciałbym wgrać patch. Ja mam zawsze szczęście, jak w TATW miałem już ładne imperium to wyszedł MOS 5.2 i jebudu wszystko od nowa. Zaraz posysam i zobacze co tam zmieni. :twisted:
http://www.speedyshare.com/files/28834123/text.rar nie nadpisuj - wywal cały katalog ze spolszczeniem potem wstaw ten z załacznika włoski.
Czy musze zainstalować wszystkie kampanie kingdoms by mod działa, czy tylko niektóre? Skoro są permanentne forty, to zgaduję, że kampania angielska jest obowiązkowa. Które jeszcze?
kuroiDobrze napisałeś. Tak też i czyń. :D
Czy musze zainstalować wszystkie kampanie kingdoms by mod działa, czy tylko niektóre? Skoro są permanentne forty, to zgaduję, że kampania angielska jest obowiązkowa. Które jeszcze?
Wg mnie wystarczy jedna. Pod XP nie mam Teutonic i mi działa. A stale forty to efekt dzialania Twórców moda a nie kampanii angielskiej. :P
polskie jest jeszcze Gdanisko, ale rebelianckie i trzeba podbić. Reszta rebelii wokół Polski to już obce kultury, ja zdołałem podpić czeską (Ołomuniec i Pragę), Szczecin (niemiecka o dziwo, prosiłoby się o słowiańską, wielecką, cokolwiek w tym guście), Wilno i Rygę (którą polecam podbić, bo miasto i to portowe) to Litwini. Nie udało mi się zająć ruskiego Halicza, może to błąd, ale chciałem ze wschodu mieć spokój do czasu Mongołów...
dla kasy warto iść w Gdańsk, Pragę, Rygę i być może Halicz, a olać Ołomuniec, Szczecin czy Wilno (czyt. zamki), które można podbić w drugiej kolejność (AI i tak za pierwszym podejściem nie podbije, a często bywa, że i 3x nie zdoła podbić prowincji...).
Jest też dziwny maleńki buczek u Dunów, bo jedna flaga się zastanawia już z 20 tur czy by nie podbić Sztokholmu...
No tak, Magdeburg to też powinni być słowianie- rebelianci, dla mnie to wogóle niezrozumiałe, jak np. w podst. nawet Wrocław to Niemcy, z jakiej paki?
Bo goście co robili podstawkę odwalili manianę. A w 1155 roku gdy Bellum startuje Magdeburg był juz zniemczony w zasadzie. Słowianie to tam w XI wieku sie twardo trzymali ale potem to już Niemcy ich albo wybili, albo przesiedlili, albo zniemczyli. Pozdrawiam.
Avalanche
06-06-2011, 17:58
Witam, to mój pierwszy post na tym forum, ale śledzę wątek uważnie ;) Kiedy mozna sie spodziewac polskiego tlumaczenia do wersji 6.2?
Bo goście co robili podstawkę odwalili manianę. A w 1155 roku gdy Bellum startuje Magdeburg był juz zniemczony w zasadzie. Słowianie to tam w XI wieku sie twardo trzymali ale potem to już Niemcy ich albo wybili, albo przesiedlili, albo zniemczyli. Pozdrawiam.
Jest jakiś event w bellum o słowiańskim buncie i ostatniej krucjacie w te rejony, więc śmiało Magdeburg mógłby być też rebeliantami słowiańskimi ;) Ale tego to już bym się tak nie czepiał :P
Witam, to mój pierwszy post na tym forum, ale śledzę wątek uważnie ;) Kiedy mozna sie spodziewac polskiego tlumaczenia do wersji 6.2?
Pewnie za pare dni będzie przeniesione to co jest w 6.1 przetłumaczone ;)
viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600) w tym temacie pod pierwszym postem jest pierwsze tłumaczenie do Bellum Crucisz 6.2 (na razie ubogo tam z polskim :P ).
Sobie pograłem, no w mordę jeża dużo pozytywnych zmian, no, no z ciekawostek mój ksiaże dostal sie do niewoli buntowników i te szelmy zażądały 10.000 za jego uwolnienie... I skryptów dołozyli, i AI nowe, i satystyki i inne takie, i masę poprawek do 6.1 jest.
Ochotnicy do pracy nad pełnym spolszceniem do 6.2 pilnie poszukiwani.
Po raz kolejny sam link do patcha 6.2 do Bellum: http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9806920 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9806920)
No, jakimś cudem przeleciałem przez te 185 stron poradnika dotyczącego moda i jestem pod ogromnym wrażeniem ilości rzeczy, które wprowadzili. Tak długiej listy zmian, skryptów, usprawnień i smaczków nigdy bym sobie nie wyobraził. Mod właśnie się zainstalował, jeszcze hotfix, spolszczenie i jedziemy...
O ile mój stary złom da radę, to bez wątpienia dość mocno się zasiedzę przy tym modzie, zwłaszcza kampanii.
Zapowiada się wspaniała zabawa, mam nadzieję. :)
K A M 2150
06-06-2011, 22:11
Same bitwy chodzą płynniej niż np: w takim TATW, ale nad wyborem kampanii radzę się mocno zastanowić, bo te ponad minutowe tury mnie od grania na Full zniechęciły ; P Ale mimo to, że tracę wiele świetnych skryptów i tak gra się NIESAMOWICIE przyjemnie. Czasami mam nawet dylemat czy włączyć Bellum, czy Wiedźmina 2 ; P
Ale żeby nie było, że zawsze samo miodzenie, podam parę rzeczy, które mogłyby być zmienione:
-Polscy Pancerni mają najlepsze statystyki z całej jazdy naszego kraju, chociaż wygląd sugeruje, że powinny być gorzej opancerzeni od Polskich Rycerzy, którzy walczą w zbrojach płytowych.
-Jazda Ruska ma trochę za wysokie statystyki, ich najlepsza jazda ustępuje obroną tylko jednej jednostce bizantyjskiej, chociaż same pancerze które noszą znacząco ustępują tym, które noszą Francuscy Kopijnicy, czy Żandarmi.
-Jazda oszczepnicza powinna być mooocno osłabiona. Oto przykład, moje miasto oblegało 9 oddziałów Grenadyjskich Jinetów + 2 oddziały jakiejś lekkiej piechoty. Ja miałem 4 oddziały Milicji Włoskiej, 1 oddział Ciężkozbrojnej Milicji Włoskiej, 1 oddział Włóczników Lemtuna, 1 oddział Gwardii Generalskiej i 3 oddziały Łuczników Pizańskich. Piechota wroga wybiła taranem dziurę w mojej bramie, po czym siadło jej morale i zaczęła uciekać. Wtedy zaatakowali Jineci, wbili się w moje oddziały skupione za bramą i po prostu wyrzynali je cały czas rzucając oszczepy, moje 3 oddziały łuczników zostały przez nich wyrżnięte, chociaż stali na murach o_0 Wniosek, albo Jinetom zmniejszy się liczebność (teraz mają ponad 90 jeźdźców), albo osłabi się ich atak miotany i celność.
U mnie na Full feudal tura trwa ok. 4 minuty.
Mapa jest strasznie pusta. Wielkie połacie zupełnych równin(z lasami), żadnych wyżyn, pagórków, tylko góry i równiny. Strasznie mało gęstych lasów(lub wcale?).
Ogólnie, mapa mnie póki co trochę zawiodła. Ta z WWmwE jest ZNACZNIE lepsza. (osobiście nie widziałem jeszcze żadnej fajniejszej)
A spolszczenie... Może się nie wypowiem, bo wiem, że wymagało dużo pracy, więc nie wypada krytykować. ;)
Póki co mam dość mieszane uczucia co do moda. Jutro pogram trochę więcej na okrojonej kampanii to się zobaczy.
K A M 2150
06-06-2011, 22:40
Jeżeli głównym kryterium jakości moda jest dla Ciebie wygląd mapy, to pozostaje Ci tylko granie na WWmwE, bo nie znam lepszego moda od Bellum traktującego o Europie jako takiej. Dla mnie mapka jest dobra, przejrzysta, nie udziwniona na siłę.
I przepraszam, jeżeli mój post mógł zabrzmieć trochę agresywnie, ale dla mnie mod jest tak dobry, że aż ciężko mi patrzeć na krytykę ; P
jak najbardziej także uważam, że mapa mogłaby być lepsza. Z zamiłowań mam troszkę ku mapom, więc ładna mapka to dla mnie duży plus. Pisaliście np. o Eras, nie przekonuje mnie ani trochę...
dalej piszę, że marzy mi się więcej prowincji - tak po 15 na kraj wielkości Polska - Kraków, Sandomierz, Przemyśl, Czerwińsk, Sącz, Opole, Wrocław, Kłodzko, Głogów, Poznań, Gniezno, Nakło, Kołobrzeg, Gdańsk, Wizna, Płock... a jeszcze jakiś Sieradz czy Łęczyca by się przydała...
Mefisto7
06-06-2011, 22:49
Gdyby zrobili zestaw z WWMWE, to byłoby idealnie. Tam to jest miód: i sama geografia mapy, jak i rozmieszczenie oraz gęstość prowincji.
No... Nie ma tak ostro jak powyżej, ale globalnie to się tak nie da.
U mnie na Full feudal tura trwa ok. 4 minuty.
Mapa jest strasznie pusta. Wielkie połacie zupełnych równin(z lasami), żadnych wyżyn, pagórków, tylko góry i równiny. Strasznie mało gęstych lasów(lub wcale?).
Ogólnie, mapa mnie póki co trochę zawiodła. Ta z WWmwE jest ZNACZNIE lepsza. (osobiście nie widziałem jeszcze żadnej fajniejszej)
A spolszczenie... Może się nie wypowiem, bo wiem, że wymagało dużo pracy, więc nie wypada krytykować. ;)
Póki co mam dość mieszane uczucia co do moda. Jutro pogram trochę więcej na okrojonej kampanii to się zobaczy.
Kuroi mod Cię wciągnie. Pograj trochę. Spolszczenie za bardzo udoskonalone do 6.1 to chwilowo nie będzie bo walczymy teraz ze spolszczeniem do 6.2. Chyba, że pomożesz poprawiać spolszcenie do 6.1? Zapewniam Cię, że jakbyś zobaczył wersję spolszcenia po samym translatorze a potem obecną to byś aktualną uznał za bardzo dobrą. :P WWME mapke ma super, ale Bellum z rcji na rózne bajery i nowości zjada na ten moment WWME z butami. A Bellum 6.2 to mistrzostwo świata pograłem z 2 godziny i szczęka mi opadła z wrażenia. 8-) Wow 4 minuty na Full, o w mordę a ja myślałem, że u mnie około 1,5 minuty do 2 w ponad 100 turze to długo. Na 6.2 turki sa jeszce dłuższe niz na 6.1 ale warto poczekać. :mrgreen: Dunkel ale zaszalaleś 15 tur na kraj no super by było ale niektóre mody dają Polsce 2 lub 3 prowincje. Tu mamy historyczny zestaw dzielnic. Co do statystyk jednostek to mnie odpowiadają. :twisted:
a ja się tak zastanawiam czy by nie dało się jakos sklonowac mapki z wwmwe do bc, choćby na kampanie full bez fortów stałych, tylko podmienić nazwy prowincji...hm?
tak czy inaczej Jupek mnie zapewniał swego czasu, że nowe WWMWE miało być super, w stronę właśnie BC...
jak najbardziej także uważam, że mapa mogłaby być lepsza. Z zamiłowań mam troszkę ku mapom, więc ładna mapka to dla mnie duży plus. Pisaliście np. o Eras, nie przekonuje mnie ani trochę...
dalej piszę, że marzy mi się więcej prowincji - tak po 15 na kraj wielkości Polska - Kraków, Sandomierz, Przemyśl, Czerwińsk, Sącz, Opole, Wrocław, Kłodzko, Głogów, Poznań, Gniezno, Nakło, Kołobrzeg, Gdańsk, Wizna, Płock... a jeszcze jakiś Sieradz czy Łęczyca by się przydała...
Przemyśl nie był wtedy polski ;) W każdym razie jest chyba ograniczenie ilości prowincji do 300, czy coś takiego. ;)
Panowie zmiana mapki z jednej na drugą to wyższa szkoła jazdy - Przemyśla na mapie brak to i do kogo wtedy należał nie jest istotne :P . Jak można to proszę się wypowiadać o rozgrywce albo w 6.1 albo w Bellum Crucis 6.2 (czyli 6.1 + patch 6.2 :mrgreen: ).
Co do Bellum Crucis 6.2 (dla nieuświadomionych od wczoraj mamy duży patch do wersji 6.1 - oto ponownie link do patcha 6.2 http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9806920 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9806920) ). Pograłem z 3 godzinki łącznie, no czad jest na patchu 6.2, dużo widocznych pozytywnych zmian w rozgrywce, szybsza rekrutacja, teraz z niskich poziomów koszar i stajni. Kupcy startowo mają wyższe doświadczenie niż na 6.1 - jest nowy rodzaj kupców w zamkach - inna tekstura i startowe umiejętności niż kupiec miejski z opisów wydaje mi się, że są teraz 4 rodzaje kupców (minimum 3, zamkowy, zwykły (miejski) i bankier oraz 4 -ty jakiego jeszcze nie mam :P ). AI też działa nieco inaczej niż w 6.1, ogólnie zmiany tekstur niektórych surowców na mapie strategicznej oraz statków. Generalnie na razie zmiany z patcha 6.2 bardzo mi sie podobają.
P.S. Kuroi - Ty masz na razie 6.1 czy wersję 6.2 zainstalowaną?
Ja się kuroi nie dziwię, jakby mi z 4 minuty tura trwała to bym obojętnie jaki to był mod, nie zostawiłbym bez krytyki :lol: Cała przyjemność z gry gdzieś ulatuje w przerwach na papierosa, co do narzekania na mapy....Już teraz tura jak ktoś ma zabytkowy sprzęt trwa kilka minut, a zagęszczenie mapy, zwiększenie upstrzenie jej spowodowałoby jeszcze wydłużony czas. Kwestia mapy była poruszana na forum moda.
4 minuty :D Ja mam archaiczny sprzęt ale u mnie tego nawet nie było...
Dunkel wspomniał o Eras...., widać że nie grał w tego moda... :D
P.S. Kuroi - Ty masz na razie 6.1 czy wersję 6.2 zainstalowaną?
Mam wersję 6.1, z patchowaniem do 6.2 poczekam aż zrobicie dobre spolszczenie, granie po włosku lub "Polskiemu" to nie dla Mnie. ;)
W każdym razie jest chyba ograniczenie ilości prowincji do 300, czy coś takiego. ;)
199 + morze. :|
Kuroi u mnie na 6.2 turka leci na Feudall_Full (czyli najdłuższej kampanii) tak ponad minutę do niespełna 2. Daję radę, ale fakt 4 to bym się wkurzył. Mogę Ci zmontować kampanię średnią dorzucę do lekkiej pare fajnych skryptów i turkę będziesz miał poniżej minuty i lepsza gra niż na zwykłych Light. Ale na razie sobie pograj w normalne kampanie z 6.1 (jak coś to pisz na PW, mam parę gotowych plików z dodatkowymi skryptami na kampnie średnie własnej produkcji.). Na kampaniach uproszczonych (Light) turka leci poniżej 30 sekund - znaczy ekspres ale kompa też mam już nie najnowszego, ale nie zmieniam na razie. Pozdrawiam. Sobie co nieco czytam między turami jak trwają ponad 1 minutę. :mrgreen:
Joopiter
07-06-2011, 09:31
W Medku silnik nie pozwala na wiecej niz 199 prowincji, wiec jak tyle dorzucisz Polsce, gdzies indziej musisz zabrac. Jak tam bardzo chcesz wiecej poslkich prowincji to zagraj sobie w teutonic ;)
a ja się tak zastanawiam czy by nie dało się jakos sklonowac mapki z wwmwe do bc, choćby na kampanie full bez fortów stałych, tylko podmienić nazwy prowincji...hm?
Jesli masz jakis miesiac czasu i anielska cierpliwosc to probuj ;) A tak na serio to nie, nie da sie. Mapke robi sie na samym poczatku i potem wszystkie pliki dostosowuje do niej. Mozna zrobic tylko kosmetyczne zmiany.
Ja się kuroi nie dziwię, jakby mi z 4 minuty tura trwała to bym obojętnie jaki to był mod, nie zostawiłbym bez krytyki :lol: Cała przyjemność z gry gdzieś ulatuje w przerwach na papierosa, co do narzekania na mapy....Już teraz tura jak ktoś ma zabytkowy sprzęt trwa kilka minut, a zagęszczenie mapy, zwiększenie upstrzenie jej spowodowałoby jeszcze wydłużony czas. Kwestia mapy była poruszana na forum moda.
4 minuty :D Ja mam archaiczny sprzęt ale u mnie tego nawet nie było...
A mi tam nie przeszkadza, jak tura dlugo trwa. Lubie czytac przy Medku, wiec klikam klepsydre i te pare stron sobie czytam, a potem wracam do gry. Niejedna nocka juz w ten sposob zostala zarwana :P
6.2 zainstalowane, ale nie wiem kiedy znajde czas na gre...
Witam. Tu link do tematu o spolszczeniu Bellum Crucis 6.2 - aktualna wersja spolszczenia do 6.2 jest do pobrania w pierwszym poście pod poniższym linkiem (bardzo uboga na razie - ale ponieważ patch 6.2 jest super to spolszczenie do Bellum Crucis 6.2 też musi być super i będzie za jakiś czas zrobione). Pozdrawiam. Oto link: viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600)
Siemka
Macie podobne wrażenie jak ja, że twórcy patcha 6.2 trochę się w niektórych miejscach zagalopowali!? Na ten przykład zauważyłem jazdę Pieczyngów opancerzoną jak katafrakty na początku 12 wieku( 40 tura bodajże) Z tego co wiem, to Pieczyngowie używali głownie lekkiej jazdy, a opancerzeni, to byli przede wszystkim Noblowie. Najemni Pieczyngowie, co dotyczy armii nowogrodzkiej w której zauważyłem przypadek, to już była głównie albo tylko lekka jazda. Poza tym szkoda, bo zrobili coś ze skryptem poddawania miasta przy rebelianckich prowincjach - mając 20/30 machin rebelia nijak się nie chciała poddawać, nawet za wielokrotnym wczytaniem.
Siemka
Macie podobne wrażenie jak ja, że twórcy patcha 6.2 trochę się w niektórych miejscach zagalopowali!? Na ten przykład zauważyłem jazdę Pieczyngów opancerzoną jak katafrakty na początku 12 wieku( 40 tura bodajże) Z tego co wiem, to Pieczyngowie używali głownie lekkiej jazdy, a opancerzeni, to byli przede wszystkim Noblowie. Najemni Pieczyngowie, co dotyczy armii nowogrodzkiej w której zauważyłem przypadek, to już była głównie albo tylko lekka jazda. Poza tym szkoda, bo zrobili coś ze skryptem poddawania miasta przy rebelianckich prowincjach - mając 20/30 machin rebelia nijak się nie chciała poddawać, nawet za wielokrotnym wczytaniem.
Skrypt na poddawanie się miast przez negocjacje działa, może ciut jest trudniej i dłużej trzeba czekać by się poddali ale działa. Czasem trafi się na wrogiego dowódcę desperata i ten się za nic nie podda. Gram Polską poddały mi się Ołomuniec i Praga w 6.2. Połowcy, mieli też ciężką elitarną jazdę, a przyboczni chanów to była głównie ciężka jazda. Sobie co nieco poczytałem o ludach stepowych to wiem :mrgreen: Historycznie na Rusi służyło wielu najemników, niekoniecznie samych lekkozbrojnych. Jak dla mnie patch 6.2 jest bardzo udany jak na razie. Może coś mi się nie spodoba ale muszę dłużej pograć. Sporo pozmieniali w jednostkach ale jak pisałem pograłem Polską i ze 2 bitwy, wypowiem się szerzej jak pogram więcej. Pozdrawiam.
P.S. Np. w modzie Broken Crescent mamy kilka ciężkozbrojnych jednostek jazdy Kipczaków (Połowców, zwanych też Kumanami) - a Broken robili spece także od wojskowosci tamtego regionu. :P
Są jakieś nowe frakcje, bo ja dopiero zacząłem ściągać ? ;]
Frakcje zostały identyczne, mieli być Abbasydzi ale nie dali rady. I w sumie dobrze wg mnie bo jakby zapodali nową frakcję to 6.2 to nie byłby patch. (A pełna nowa instalka). Ściągaj Piter 6.2 nbo warto. 6.1 ma około 5 gb, razem z megapatchem 6.2 mod ma 8 gb.
Frakcje zostały identyczne, mieli być Abbasydzi ale nie dali rady. I w sumie dobrze wg mnie bo jakby zapodali nową frakcję to 6.2 to nie byłby patch. (A pełna nowa instalka). Ściągaj Piter 6.2 nbo warto. 6.1 ma około 5 gb, razem z megapatchem 6.2 mod ma 8 gb.
Szkoda, bo miałem nadzieję na Litwę, bez Litwy to sytuacja w środkowej europie jest trochę nierealistyczna ;)
Fakt Litwa by sie przydała, ale dodawanie frakcji to nie taki pikuś i zostawili to na nową pełną wersję, trzeba mapę powiększyć, masę rzeczy zaskryptować a to wymaga czasu, dobrze, że wreszcie dali tego patcha bo miał być od kwietnia. :P
w sumie to aż prosi się by w ogóle nie było rebelii - tylko same państwa :D Czechy też by się przydały...
i jeszcze większa rola dyplomacji...
w sumie to aż prosi się by w ogóle nie było rebelii - tylko same państwa :D Czechy też by się przydały...
i jeszcze większa rola dyplomacji...
Każdy ma swoje zdanie. Czechy byłyby ciekawe. Ale brak rebelii to niekoniecznie jak dla mnie. Napisz na włoskim forum do Autorów Bellum może się zdecydują kiedyś dodać tą frakcję. A dyplomacja ma tu wg mnie dużo większe znaczenie niż w wielu innych modach i jest dość racjonalna.
apetyt rośnie w miarę jedzenia...
w sumie bądźmy wymagający... jest fajnie, ale może byc jeszcze lepiej...
skoro wydali 6.2. to 6.1. się nie zajmujmy, tylko faktycznie wyławiać należy problemy z najnowszej wersji, trzeba by to zebrać w kolokwialną kupę i napiszemy Wlochom faktycznie co o nich sądzimy :twisted: :twisted: ;)
Mefisto7
07-06-2011, 12:55
A czemu brak rebelii jest dla Ciebie Aravenie niekonieczny (ale w sensie, że byś nie chciał)? ;) Przecież ostatecznie wszędzie tam były jakieś niepodległe, lub podległe księstwa. Takie ujednolicone coś, jak Rebelia, z którą od razu mamy wojnę jest bzdurne.
właśnie, mi się marzy choćby to, żeby to były frakcje nawet niegrywalne, ale żeby były...
Włosi potrafili zrobic Pizę, olali Genuę np., ale mogliby się pokusić o niezależność miast nadreńskich, wspomniane Czechy, Litwę (Gruzję potrafili zrobić...), Nawarrę, Szwecję, Wieletów/Pomorzan i już jest w sumie fajniutko, nie?
A czemu brak rebelii jest dla Ciebie Aravenie niekonieczny (ale w sensie, że byś nie chciał)? ;) Przecież ostatecznie wszędzie tam były jakieś niepodległe, lub podległe księstwa. Takie ujednolicone coś, jak Rebelia, z którą od razu mamy wojnę jest bzdurne.
Przeżyłbym brak rebelli ale i podstawka i wszystkie mody mają rebeliantów. Ludzie jak chcecie to poedytujcie sobie descr_strat w poszczególnych kampaniach, porozdawajcie prowincje rebelianckie frakcjom i grajcie jak macie ochotę. Ja zostaję przy obecnym układzie. Nic w 6.2 nie ruszam ani nie zmieniam na razie. Pogram dłużej to zobaczę co i jak. Ale raczej nie będę nic kombinował. :P Kurde, nie ma obowiązku uwielbienia dla Bellum Crucis, dla mnie co pisałem nie raz i nie dwa to mod nr 1 w realiach średniowiecza. Patch 6.2 tylko mnie w tym utwierdził. Proponuję wszystkim mającym Bellum 6.1 wgranie patcha 6.2, naprawdę warto. Ja osobiście pykam teraz nieco w Wiedźmina 1 by odpocząć od Totalwar, ale dziś zagram w Bellum 6.2, kampania Polską zaczeta wczoraj czeka na kontynuację.
P.S. Skoro w Polsce nie powstał jak na razie, żaden super mod cieszcie się, że Włosi chociaż takiego zrobili. :P
Mefisto7
07-06-2011, 13:10
:lol: A ty znowu stajesz jak święty rycerz Bellum!
Też uważam, że Bellum jest świetne. Nikt nie narzeka na moda, tylko na ogólną sytuację każdego, w którym są rebelie. ;)
K A M 2150
07-06-2011, 13:15
W każdym modzie są rebelie, bo jest coś takiego jak limit frakcji i nie da się go przeskoczyć.
Hm. Jak dla mnie to narzekacie, z nudów chyba, a to rebelianci biją, a to brak Czech, Litwy, Wieletów i cholera wie czego jeszcze, jak pisałem proszę petycję i życzenia co do kształtu moda w przyszłości kierować na włoskie forum. Link na pierwszej stronie. Z rycerza a tym bardziej ze świętego to niewiele we mnie zostało :P . Tu dyskutujmy o Bellum 6.1 albo lepiej 6.2 a nie o pobożnych życzeniach ok :mrgreen: ?
No z Czechami to już bym nie przesadzał, ale jakby była Litwa to wschód by był już bardzo dobrze dopracowany.
Mefisto7
07-06-2011, 15:16
Ekhm, ale powiedzmy sobie szczerze: Litwa do XIIIw. nie stanowiła specjalnego, zjednoczonego organizmu państwowego, a Czechy były w omawianym okresie dość bardziej znaczącym państwem.
EDIT: A patch zmienia coś w muzyce?
Witam serdecznie, mam pytanie: a mianowicie chodzi mi o kampanie w trybie hot seat. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest wersja jej tam zastosowana. Gram już z kumplem od miesiąca w BC 6.1 teraz przejdziemy na wersje 6.2 jak już będzie stabilnie działać u mnie, bo coś po wgraniu spolszczenia tego początkowego dla nowej wersji w ogóle nie mogę uruchomić moda ( tak na marginesie ) i nie wiem odnoszę wrażenie, że kampania w hot seat jest bardzo uproszczona w porównaniu z wersją single. Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Witam serdecznie, mam pytanie: a mianowicie chodzi mi o kampanie w trybie hot seat. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest wersja jej tam zastosowana. Gram już z kumplem od miesiąca w BC 6.1 teraz przejdziemy na wersje 6.2 jak już będzie stabilnie działać u mnie, bo coś po wgraniu spolszczenia tego początkowego dla nowej wersji w ogóle nie mogę uruchomić moda ( tak na marginesie ) i nie wiem odnoszę wrażenie, że kampania w hot seat jest bardzo uproszczona w porównaniu z wersją single. Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Zaraz czyli masz już 6.2 czy nie? To raz. Dwa napewno usunałeś włoski text 6.2 a potem wgrałeś ten z pierwszym spolszeniem? Chodziło by nie nadpisywać... Mnie działa i innym też. Nieważne dziś wieczorem zapodam nowe spolszczenie do 6.2 (cytaty, budynk i jednostki dojdą do tego co jest teraz). Usuń katalog text ze polszczeniem i przywróc włoski katalog text. Tak kampania hot-seat jest bardzo uproszczona nawet w stosunku do kampanii Light, można do niej samemu dodać parę skryptów ale trzeba to zrobić ręcznie. My w KO w 6.1 gramy na takim wzbogaconym campaign_script sam dorzuciłem 3 skrypty. Hot seat używa campaign scriptu z imperial campaign.
Mefisto - muza jest ta sama wg mnie.
Ekhm, ale powiedzmy sobie szczerze: Litwa do XIIIw. nie stanowiła specjalnego, zjednoczonego organizmu państwowego, a Czechy były w omawianym okresie dość bardziej znaczącym państwem.
EDIT: A patch zmienia coś w muzyce?
Nie stanowiła, ale wkrótce stała się największym państwem w Europie, a Czechy? Dlatego ważniejsza jest Litwa, przynajmniej według mnie, mogłaby mieć start tylko z jedną prowincją np, ale by była.
Tak zainstalowałem wersje 6.2 i tak zrobiłem wszystko jak należy i póki co nie wiem gdzie leży problem. Przy oryginalnym języku uruchamia się bez problemu i działa bez problemu. W momencie kiedy usunę cały katalog text i dam spolszczenie w ogóle nie uruchamia się gra :).. dzięki za odpowiedź, tak właśnie myślałem że jest bardzo uproszczona i wiele rzeczy nie zbyt działa a inaczej ujmując nie jest w ogóle zaimplementowane do hot seat a szkoda... dobiło mnie to gdy w jednej turze 3 statki kupieckie które w sumie miały zasilić mój skarbiec na kwotę 10k nie dały nic :) bywa. Mój problem wygląda tak: Medieval 2: Total War ha rilevato un errore non specificato e verrf terminato cokolwiek by to nie znaczyło :)
Witam
Czy mógłby mi ktoś podać linka do instrucji do wersji 6.2?
Z góry dziękuje
Pzdr.
Witam
Czy mógłby mi ktoś podać linka do instrucji do wersji 6.2?
Z góry dziękuje
Pzdr.
http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9801815 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9801815) niestety po włosku innej nie ma na razie.
Pod tym linkiem viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600) w poście nr 1 jest druga wersja spolszczenia do Bellum Crucis 6.2 ta ma cytaty, budynki i jednostki po polsku (ponad 90%). Pozdrawiam.
[IG] Misiak
07-06-2011, 18:17
Może jestem niewidomy ale kurcze jak używać Kog najemnych, żeby przynosiły zyski? :roll:
Misiak]Może jestem niewidomy ale kurcze jak używać Kog najemnych, żeby przynosiły zyski? :roll:
strona 34 niniejszego tematu kilka postów z dokladnym opisem dzialania flot handlowych w tym moje. Pozdrawiam.
Kilka spostrzeżeń po zagraniu około 60 tur w Bellum Crucis 6.2 na kampanii Feudal_Full Polską Hard kampania/Medium bitwa:-Lepsze zachowanie AI (dużo lepszy balans na mapie kampanii) - Bizancjum ani nikt Inny nie szaleje tak bardzo jak w 6.1
-Zmienione zasady rekrutacji
szybszy dostęp do jednostek z niższych stajni i koszar)- Nowi agenci (udoskonalony ( system awansu)
- Nowe budynki
- bardziej czytelny podział rodzajów flot (handlowe, korsarskie i wojenne - znane z podstawki)
- Kupcy szybciej awansują (są teraz 3 albo 4 rodzaje kupców były 2)
-Lepsze AI też w bitwach
-Nowe animacje walki i modele strategiczne na mapie - część surowców, kapitanów i statków
-Wyeliminowane różne małe bugi z wersji 6.1 (w sumie kilkanaście)
-Nowe statystyki bitewne jednostek - jazda wymiata.
Jakieś opinie i uwagi o rozgrywce w 6.2 mile widziane (w 6.1 także). Pod tym linkiem jest trzecia wersja spolszczenia do Bellum Crucis 6.2 viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600)
Odnośnie zdobywanych relikwii:
1) Jak wstawić do miasta (z kościołem min. III poziomu oczywiście) relikwie zdobytą przez generała
2) Czy relikwie zostają w mieście bez względu na śmierć osobnika do którego należała
1) Jak wstawić do miasta (z kościołem min. III poziomu oczywiście) relikwie zdobytą przez generała
2) Czy relikwie zostają w mieście bez względu na śmierć osobnika do którego należała
W 6.1 wystarczyło by generał posiadający relikwię przebywał w cytadeli z kaplicą III-go poziomu lub miasta z kościołem III-go poziomu. Nigdzie się tej relikwii nie wstawiało. Był komunikat na temat relikwii, że odbywają się pielgrzymki i raz na rok czyli 2 tury +1000 bizantów powinieneś dostawać z datków i opłat pielgrzymów. Jak umrze posiadacz relikwii to ona wg mnie przepada, ja przekazywałem relikwie młodym generałom jak posiadacz dotychczasowy przekroczył 50-tkę.
P.S. Pykasz, w 6.2? Czy nadal w 6.1 - Pozdrawiam.
Joopiter
08-06-2011, 11:40
W jaki sposob ja przekazywales? I jak sie ja w ogole zdobywa?
W 6.1 wystarczyło by generał posiadający relikwię przebywał w cytadeli z kaplicą III-go poziomu lub miasta z kościołem III-go poziomu. Nigdzie się tej relikwii nie wstawiało. Był komunikat na temat relikwii, że odbywają się pielgrzymki i raz na rok czyli 2 tury +1000 bizantów powinieneś dostawać z datków i opłat pielgrzymów. Jak umrze posiadacz relikwii to ona wg mnie przepada, ja przekazywałem relikwie młodym generałom jak posiadacz dotychczasowy przekroczył 50-tkę.
P.S. Pykasz, w 6.2? Czy nadal w 6.1 - Pozdrawiam.
Dzięki za info Aravenie. Cisnę 6.1, chcę zakończyć chociaż jedną kampanie, może nim skończę wyjdzie częściowe spolszczenie albo zangielszczenie na 6.2 bo włoski mnie drażni. Pozdrawiam ;)
W jaki sposob ja przekazywales? I jak sie ja w ogole zdobywa?
Relikwie zdobywa się w prowincjach zwiazanych z religią np. Konstantynopol, Jerozolima, ale w kilku innych też. To pierwszy sposób, po zdobyciu takiego miasta zwykle dostajemy relikwię, np. fragment krzyża na którym zginął Jezus, druga opcja to namiestnik w takim mieście może dostać za jakiś czas kolejna relikwię, mój generał w Konstantynopolu to ze 3 po koleji co kilka tur dostał. Przekazuje się je tak jak większość członków Swity postaci, dwóch generałów w mieście i przeciągamy relikwię z jednego generała na tego jaki ma ją dostać (metoda przeciągnij i upuść :mrgreen: ). Tak to robiłem. W 6.2 jeszcze relikwi nie miałem, ale po zdobyciu celu krucjaty niemal na 100% też się relikwie dostaje. :P To niezły biznes ale relikwie nie tak łatwo zdobyć. Złodziejami można je wykradać innym frakcjom (w 6.2 pozmieniali miejsce rekrutacji złodzieji - czyli szpiegów drugiego poziomu, w 6.1 byli w zamkach teraz w stolicy Krakowie mogę ich rekrutować, a w zamku zwykłego szpiega). Zobaczę jak to dalej będzie bo mam jak pisałem 60 turę dopiero ale mi się coraz bardziej 6.2 podoba. :mrgreen:
Edit: MATOS spolszczenie do 6.2 już jest jakieś 60% na ten moment. viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600) w pierwszym poście pod tym linkiem.
przekazuje się ją tradycyjnie przeciągając obiekt na zainteresowanego i już...
a zdobywa...
w przewodniku chyba było o tym napisane - trzeba podbić odpowiednią prowincję, ale mogę się mylić...
Redz1222
08-06-2011, 14:45
Jak zdobyłem miasto to dostałem relikwię (Mediolan), ale też jeżeli wrogi generał ma relikwię to wystarczy go zabić w bitwie i ona powędruje automatycznie do naszego genka. :)
Ja zdobyłem w Kijowie, chyba tam się zdobywa gdzie są specjalne świątynie, których się nie da zbudować (chyba)
167-171 manuale bc 6.1. dokładnie opisane jest gdzie co jest, a że na gienku mającym już relikwię można było to powziąć to ciekawe...
167-171 manuale bc 6.1. dokładnie opisane jest gdzie co jest, a że na gienku mającym już relikwię można było to powziąć to ciekawe...
Oto i wspomniane przez Dunkela Relikwie i miasta w jakich można je zdobyć w 6.1 - wg w/w stron angielskiej instrukcji:
- Christian Relics
- [Tripoli/Paris/Rome/Pisa/Florence/Constantinople]
Sliver of the True Cross (6 different slivers)
- [Antioch/Wien] Spear of Longinus
- [Aleppo] Holy Grail
- [Milan] Iron Crown
- [Constantinople] Holy Bit
- [Jerusalem] Holy Chalice
- [Jerusalem] Veil of Veronica
- [Constantinople] Mandylion (otherworldly Icon)
- [Bordeaux/Bremen] Holy Prepuce
- [Constantinople/Jerusalem] Crown of Thorns
- [Constantinople] Holy Shroud
- [Rome] (third) Nail of the True Cross
- [Constantinople] Virgin Odigitria
- [Constantinople] Sandals of Christ
- [Genoa] Holy Basin
- [Rome] Linen Cloth of Jesus washing the feet of the
Apostles
170
- [Milan] Remains of the Magi
- [Rome] Holy Cradle
- [Rome] Titulus Crucis
- [Jerusalem] True Cross
- [Constantinople] Mantle of the Virgin
- Christian minor Relics
- [Dublin] Book of Kells
- [Kiev] Theotokos (only Orthodoxes)
- [Valencia] Tizona (only Catholics)
- [Valencia] Colada (only Catholics)
- [London] Curtana (only Catholics)
- [Paris] Joyeuse (only Catholics)
- Jewish Relics (common to both Christians and Muslims):
- [Cairo] Ark of the Covenant
- [Jerusalem] Ring of King Solomon
- [Constantinople] Throne of King Solomon
171
- [Constantinople] Staff of Moses
- Muslim Relics
- [Acre] Hair of the Beard of Muhammad
- [Damascus] Footprint of Muhammad
- [Antioch] Holy Mantle
- [Mosul] Holy Koran
- [Edessa] Key of Kaaba
- [Adana] Bolt of Kaaba
- [Aleppo] Tooth of Muhammad
- [Nicaea] Standard of Muhammad
- [Kerak] Earth of the Grave of Muhammad
- [Konya] Fragment of the Black Stone
- [Baghdad] al-Ma'thur (Sword of Muhammad)
- [Konya] al-Battar (Sword of Muhammad)
- [Medina] al-Rasub (Sword of Muhammad)
- [Damascus] al-Mikhdham (Sword of Muhammad)
- [Cairo] Hadith
BC 6.2 mam instalować na czystą wersję gry, no więc ponownie zainstalowałem, ale czy muszę hotfixa na 6.1 też instalować?
Nie musisz instalowac hotfixa. Jak masz czystą włoską wersję 6.1 to wystarczy sam 6.2 bez hotfixa do 6.1.
Bellum Crucis 6.1 to świetny mod był taki i jest nadal. Ale megapatch 6.2 jest niesamowity dużo pozytywnych zmian wniósł i naprawdę warto a wręcz trzeba go zainstalować by mieć Bellum 6.2. Dawno walka w kampanii nie była dla mnie takim wyzwaniem jak teraz na 6.2. Pozdrawiam. :twisted:
Jakie ustawienia grafiki muszę mieć, żeby liczba jednostek np. łuczników zamiast 62 wynosiła 124, czy coś koło tego?
Mefisto7
08-06-2011, 22:53
A co mają do tego ustawienia grafiki?
Przecież zmienia się to w zakładce: "Opcje Kamery".
Jakie ustawienia grafiki muszę mieć, żeby liczba jednostek np. łuczników zamiast 62 wynosiła 124, czy coś koło tego?
Wchodzi sie w opcje graficzne (albo ustawienia video lub coś w ten deseń :P ) potem ustawienia kamery jak pisał Mefisto dajesz skalę jednostek na ogromną - huge bo masz normal prawdopodobnie. W każdym razie dostań się do opcji ustawienia kamery gdziekolwiek ona jest. :mrgreen:
Czyli 6.2 zainstalowałeś? Pozdrawiam.
Ponownie informuję spolszczenie do 6.2 już jest zrobione w 60% na ten moment. viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600) w pierwszym poście pod tym linkiem do pobrania.
Link do patcha 6.2 do Bellum Crucis 6.2 jest na pierwszej stronie tego tematu. Pozdrawiam.
P.S. W ten wekend zamieszczę kolejną wersję spolszczenia do Bellum Crucis 6.2 w weekend kilka Osób z ekipy spolszczającej ma oddać swoje pliki, na razie spokojnie można grać na spolszczeniu do Bellum 6.2 z powyższego linku. Jak Ktos nie jest zmuszony do zostania przy wersji 6.1 np. brakiem miejsca na dysku itp. to naprawdę radzę instalować 6.2, bo podnosi ten mod na jeszcze wyższy poziom niż ten z wersji 6.1. W związku z wyjściem 6.2 raczej nie powstanie wersja finalna spolszczenia do 6.1 - zostanie to co jest teraz. Siły ekipy spolszczającej zostały skierowane na stworzenie pełnej i bezawaryjnej wersji spolszczenia do BC 6.2. :mrgreen:
Joopiter
09-06-2011, 11:36
Pogralem wczoraj i mam pytanie - zdobylem prowincje rebeliancka i moj genek dostal przedmiot "skarb wrogiego generala". Z opisu zrozumialem, ze mam go wstawic do stolicy, wtedy dostane 2000 bizantow. Jednak nic nie dostalem. Mial ktos juz to i wie jak wykorzystac?
Pogralem wczoraj i mam pytanie - zdobylem prowincje rebeliancka i moj genek dostal przedmiot "skarb wrogiego generala". Z opisu zrozumialem, ze mam go wstawic do stolicy, wtedy dostane 2000 bizantow. Jednak nic nie dostalem. Mial ktos juz to i wie jak wykorzystac?
Hm. Mogłeś dostać ale nawet nie zauważyłeś. Bo to chyba tak samo działa jak kasa z flot handlowych, nim przypłynę do mojego portu z ładunkiem lukam na skarbiec i pisze tam ile się dostanie normalnie a to za ładunki flot dochodzi osobno. Tak samo jest chyba z tym skarbem, ale skarbu wrogiego generała to nie zdobyłem ale myślę, że to podobnie działa. Znaczy kaskę dostałeś ale mogło nie być żadnego komunikatu, że ją otrzymałeś i Ci umknęło było. 8-)
tłumaczyłem przed chwilą to zdarzenie - na mój gust od razu zyskałeś te bizanty...
tłumaczyłem przed chwilą to zdarzenie - na mój gust od razu zyskałeś te bizanty...
Ew. Jest też taka opcja, że Joopiter kasę za skarb generała dostał od razu po jego zdobyciu jak sugeruje Dunkel, tak jak wtedy gdy płacą okup za jeńców.
P.S. Fajnie, że walczysz z plikiem od cech świty postaci, liczę, że w najbliżsy weekend zmontujemy niemal 100% spolszczenie do 6.2 (sugestie w mailu Ci wysłałem). Pozdrawiam.
P.S. W mojej kampanii Polską rozbiłem już tyle ruskich armii, że mam ich dość i Nowogrodzkich i Suzdalsko-Włodzimierskich i czekam z utęsknieniem na Mongołów by im dokopali to się może odczepią.Niemcy na mnie uderzyli pospołu z Węgrami to mam wesoło. Raz zwołałem krucjatę to zapłaciłem 30.000 za to i mi szczęka opadła... Więc kolejnej nie zwołuję... Walczę siłami własnymi. Komp ma mniej dośwoadczone jednostki niż miał w 6.1 znaczy często takie z dwoma belkami doświadczenia a miał minumu z czterema na 6.1. I lepiej kombinuje zostawia siły także do obrony terytorium i buntownicy jakby aktywniejsi są. Już mi parę razy miasta atakowali. Ale ta kampania Polską na 6.2 to miodzio, dawno mi się tak fajnie nie grało. Pozdrawiam.
Mam pytanie połączone z małą prośbą, a mianowicie czy ktoś z szacownych tu osób ma możliwość i chęci namieszania odrobinę w kampanii na hot seat i zaimplementowania tam najciekawszych skryptów z BC 6.2 a później uploadowania pliku i instrukcją co zrobić aby to gadało. Dzięki.
Mam pytanie połączone z małą prośbą, a mianowicie czy ktoś z szacownych tu osób ma możliwość i chęci namieszania odrobinę w kampanii na hot seat i zaimplementowania tam najciekawszych skryptów z BC 6.2 a później uploadowania pliku i instrukcją co zrobić aby to gadało. Dzięki.
Luzik mogę to zrobić ale napisz jakie skrypty z Feudal_Full lub Full mam Ci wrzucić. Do 6.1 dodałem do kampanii hot-seat floty handlowe, warcost script i interactive script. W 6.2 zmienili nazwę kilku skryptów i dodali nowe - napisz co Ci pododawać to to zrobię w wolnej chwili i podam co i jak zrobić by to działało w grze. Napisz mi konkretne nr i nazwy skryptów ok?
P.S. Nowe spolszczenie do Bellum 6.2 pobrałeś? Jakas opinia o kampni single w 6.2 mile widziana. Pozdrawiam.
Byłbym wdzięczny, dziękuje. A możesz mi powiedzieć jeszcze jak mam sprawdzić jakie są dostępne gdyż nie za bardzo orientuję się jak to sprawdzić. Chodzi mi o informacje gdzie mogę sprawdzić który co robi. Cóż dla mnie mod wymiata, niestety nadal mam problem jak już wcześniej opisałem iż na włoskim działa all bez problemu a jak dam spolszczenie to wywala do windy. Także póki co staram się odnaleźć w włoskim i rozwiązać problem z wysypującą się gra. Więcej wrażeń opiszę później:)
Byłbym wdzięczny, dziękuje. A możesz mi powiedzieć jeszcze jak mam sprawdzić jakie są dostępne gdyż nie za bardzo orientuję się jak to sprawdzić. Chodzi mi o informacje gdzie mogę sprawdzić który co robi.
data/world/maps/campaign/custom i jedna z czterech kampanii wejdź do Feudall_full lub Full i skopiuj campaign_script wklej na pulpit i poczytaj skrypty. Co który robi albo z instrukcji sie dowiesz albo z samych skryptów. Niestety do 6.2 instrukcja na razie jest tylko po włosku. Ale do 6.1 po angielsku a do skryptów z 6.1 dodali kilka nowych i zmienili niektóre ze starych i nazwy i same skrypty. Poczytaj, napisz co mam dodać. W 6.2 cos pograłes w single? Jakies opinie, uwagi?
Ew. Jest też taka opcja, że Joopiter kasę za skarb generała dostał od razu po jego zdobyciu, tak jak wtedy gdy płacą okup za jeńców.
to właśnie miałem na myśli...
kampania taka trudna? czemu z Węgrami nie masz sojuszu?
ja najbardziej w tej grze nie lubię wiadki od papieża żebym zakończył rozlew krwi...
Joopiter
09-06-2011, 15:51
To mozliwe. Na pewno nie dziala tak jak floty handlowe bo specjalnie sobie dwa razy wczytalem - raz z genkiem w stolicy, raz nie.
Ale jesli dostaje sie od razu to po co w opisie mowa o stolicy? I szkoda, ze ten przedmiot po tym otrzymaniu jednorazowym nie znika, tylko ciagle widnieje w cechach...
Zaczalem kampanie Nowogrodem, na razie lekko, latwo i przyjemnie, podbite wszystkie rebelie w okolicy, sojusz z Kijowem. Na razie przed 30 tura, wiec nikt mnie jeszcze nie zaatakowal, ale przypuszczam, ze bede walczyl z Polska i Skandynawami. Pierwsze wrazenia z patcha pozytywne - popraiwono to co najwazniejsze, czyli AI. Zarowno na mapie jak i w bitwie komp zachowuje sie lepiej. Nieznacznie, ale zmiana zauwazalna. Wreszcie od poczatku stara sie podbijac rebelie. Po nieudanym sztrmie natychmiast wysyla kolejna armie (albo ta czeka juz pod osada) i oblega, az do skutku. Zadna z frakcji tez nie jest pasywna, tak jak to sie zdarzalo z Portugalia czy Piza w 6.1.
Pozostale zmiany raczej kosmetyczne - glownie w grafice. Pododawano sporo portretow, nowe rysunki budynkow, nowe elementy interface'u. Ogromny plus za nowe modele statkow. Wreszcie niemal kazda nacja ma swoje wlasne modele, na dodatek jest rozroznienie w wygladzie (a nie tylko nazwie) pomiedzy flotami zwyklymi, handlowymi i pirackimi.
a mozesz mi przytoczyc tresc eventu?
Dunkel - bo w mojej kampanii Węgrzy mnie zwyczajnie zdradzili sukinkoty. Generalnie zmiany w kampanii w 6.2 nie są tylko graficzne i kosmetyczne, a dość poważne tak na poziomie skryptów jak i rodzajów agentów np. To duży krok naprzód. Zgadzam sie z Joopiterem w kwestii AI. jest poprawione znacząco :P Chwilowo mam 4 na jednego. To lekko nie mam. :mrgreen:
to ja sie chciałem chwalić, że w 6.1. walka na dwa fronty były prawdziwie przyjemne, nie dość, że ciężko to jeszcze zwycięsko...
powodzenia!
aż chyba włączę coś...
Zadna z frakcji tez nie jest pasywna, tak jak to sie zdarzalo z Portugalia czy Piza w 6.1.
I z tego co zauważyłem to także Norwegia :).
Mam pytanie, czy utrzymanie fortów coś kosztuje, gdy stoją puste?
Nic nie kosztowało w 6.1. W 6.2 też raczej nic nie kosztuje.
Edit: Dziś około 19.30 zamieszczę aktualizację spolszczenia plik expanded od Joopitera - radzę pobrać ten plik znacznie poprawi ilość polskiego tekstu wyświetlanego w trakcie rozgrywki. pogram potestuj go, jak będzie ok to zapodam. (A będzie bo Joopiter to solidna firma). Pozdrawiam.
z tego co zauważyłem to także Norwegia :).
Jak grałem Polską w 6.1 to Norwegowie stali pod Szczecinem, ledwo ich wyprzedziłem (rzecz jasna początek kampanii).
No właśnie teraz też stali :P, jednak coś im nie wyszło to oblężenie, ale mam nadzieję, że Norwegia pogra coś więcej niż zwykle :).
[IG] Misiak
09-06-2011, 18:43
czy mógłby ktoś wrzucić oryginalny folder text? niestety mam cdt a nie zrobiłem kopii tego folderu (mój błąd)
Misiak]czy mógłby ktoś wrzucić oryginalny folder text? niestety mam cdt a nie zrobiłem kopii tego folderu (mój błąd)
Do jakiej wersji ten oryginalny text 6.1 czy 6.2 ?
[IG] Misiak
09-06-2011, 18:49
6.1 jeszcze:) muszę moda poznać potem zainstaluję 6.2:)
Misiak]6.1 jeszcze:) muszę moda poznać potem zainstaluję 6.2:)
http://www.speedyshare.com/files/28661460/text.rar do 6.1 włoski text
wywal na moment spolszczenie wgraj włoski text zapisz na nim przewin ture. wywal włoski text i wgraj spolszczenie.
To błąd bo jak zaczynasz to zacznij od 6.2 są spore różnice i potem sie będziesz uczył od nowa na 6.2. A spolszczenie do 6.2 jest coraz pełniejsze dziś dodałem kolejny ważny plik i nie wywala bo nie robimy go translatorem. A to do 6.1 czasem niestety wywala. wracam do kampanii walczyc na 4 frontach... :twisted:
No właśnie teraz też stali :P, jednak coś im nie wyszło to oblężenie, ale mam nadzieję, że Norwegia pogra coś więcej niż zwykle :).
Skandynawowie szaleją u mnie najechali Anglie - Dunowie a Norwegia Szkocję. Pozdrawiam.
[IG] Misiak
09-06-2011, 18:56
File not found. It has been either deleted, or it never existed at all
Niestety;p
Misiak]File not found. It has been either deleted, or it never existed at all
Niestety;p
http://www.speedyshare.com/files/28890880/text.rar włoski text do 6.1
Ten działa tamten musial wygasnąć.
[IG] Misiak
09-06-2011, 19:25
Chyba masz rację nie pogram sobie znów mam ctd ;/ wgrywam 6.2 :). Od razu pytam: Wystarczy, że podmienię plik na txt włoski i mogę instalować łatkę 6.2 czy coś zrobić jeszcze?
Gram w 6.2 HRE i na razie 25 tura, ale z tego co zauważyłem to obniżyli zarobki kupców (albo ja mam samych ch*jowych) i ulepszyli znacznie Al tylko, że obrona rebelii jest potężna, ja sam miałem problemy z podbojem 2 miast i zamku, gdzie padła mi większość wojska, a komputer zdobywa miasta po ok. 5-6 szturmach ^^, np. w Gdańsku drwale już mają złotą belkę po chyba 7 szturmach :D.
PS. mam najsłabszą armię ze wszystkich państw :D
Gram w 6.2 HRE i na razie 25 tura, ale z tego co zauważyłem to obniżyli zarobki kupców (albo ja mam samych ch*jowych) i ulepszyli znacznie Al tylko, że obrona rebelii jest potężna, ja sam miałem problemy z podbojem 2 miast i zamku, gdzie padła mi większość wojska, a komputer zdobywa miasta po ok. 5-6 szturmach ^^, np. w Gdańsku drwale już mają złotą belkę po chyba 7 szturmach :D.
PS. mam najsłabszą armię ze wszystkich państw :D
6.2 wymiata i wgniata w fotel, a teraz do rzeczy co do kupców to uważam absolutnie przeciwnie mam dużo lepszych niż w 6.1 i dużo szybciej awansuja, może na niewłaściwe (małodochodowe towary ich wysyłasz) co do rebelii to prawidłowo zrobili, że silna jest. Komp i tak na 6.2 lepiej miasta zdobywa niż na 6.1. A kłopoty to zaczniesz mieć niedługo. :mrgreen:
IG Misiak wystarczy wywalić katalog ze spolszceniem wgrać oryginalny włoski i można instalowac 6.2, i wypadałoby by podziękować czasem, za uploady i pomoc... :roll:
Kolega IP Misiak ma problem? Mogę zaradzić od razu, nie będę miał wyrzutów sumienia. Aravenie czy czynić swą powinność? Nie żartuję. :evil:
Krisie94
1. podaj ilość bizantów z samych kupców.
2. nie przejmuj się liczbą wojsk - zbieraj kasę, rozwijaj gospodarkę a w 28-29 turze na maksa elitarne wojsko rób i gienkami wyławiaj z każdej prowy elitarnych najemników
3. cóż, podczas oblężeń nie szturmuj tylko czekaj do końca, jak się postawią to łatwo wybijesz to i w 6.2 kijowo dość biegają w tej sytuacji.
Kolega IP Misiak ma problem? Mogę zaradzić od razu, nie będę miał wyrzutów sumienia. Aravenie czy czynić swą powinność? Nie żartuję. :evil:
Nie no co Ty Eutyches,, ot zwyczajna ludzka niewdzięczność :mrgreen: Ach ta dzisiejsza młodzież :roll: ja tam wyrozumiały sie staram być... Ale czasem to nie jest łatwe. :P
Krisie94
1. podaj ilość bizantów z samych kupców.
2. nie przejmuj się liczbą wojsk - zbieraj kasę, rozwijaj gospodarkę a w 28-29 turze na maksa elitarne wojsko rób i gienkami wyławiaj z każdej prowy elitarnych najemników
3. cóż, podczas oblężeń nie szturmuj tylko czekaj do końca, jak się postawią to łatwo wybijesz to i w 6.2 kijowo dość biegają w tej sytuacji.
1. 2300, mam chyba bodajże 4 kupców i ustawionych w północnych Włoszech, tam akurat są dobre miejsca.
2. A kto powiedział, że przejmuje? Nie prowadzę żadnych wojen, więc utrzymuje tylko dwa silne garnizony w Olomuc i Gand, jeżeli ktoś się połasi w co wątpie (sojusz z Danią, Węgrami, Francją, Aragonią) to mogę szybko stworzyć silną armię i zająć nowe terytoria. Szkoda mi tracić pieniądze na żołd, wolę się rozwijać co mi dobrze wychodzi +10000 kasy co runde.
3. Hah, przecież nie powiedziałem, że mi to nie odpowiada, przynajmniej jakieś wyzwanie bo tak to gra by się szybko znudziła, więc nie mam zamiaru brać ich głodem. Zauważ także, że na początku to się także nie opłaca gdyż w pierwszych kilkunastu rundach ledwo można na zero wyjść, a podczas oblężenia trzeba dodatkowo płacić z tego co pamiętam.
W 6.2 też trzeba przenosić stolice do portowego miasta, żeby floty handlowe działały?
Tak trzeba przenieść stolicę do miasta z portem by handlować na morzu flotami handlowymi. Kriss niemieccy kupcy powinni zarabiać na jedwabiu, smole, złocie, cukrze, przyprawach, kości słoniowej, winie, ceramice ew. futrach. Tylko niektóre z nich są we Włoszech. Bizancjum, Gruzja, Krolestwo Jerozolimy tam możesz zbić kasę na kupcach. Mój jeden kupiec w Bizancjum ponad 2400 zarabia. Gram Polską. ;) Na 6.1 mój rekord to blisko 5000 z najlepszego kupca. W 6.2 jeszcze go nie pobiłem. Pozdrawiam.
Krissie
ad.1. - mało w sumie kasy z kupców. Smoła w Serbii, tkaniny na wschodzie, pod Konstantynopolem, broń... i dopiero potem Włochy z tych najbliższych Polsce (jeszcze Czechy - kopalnie i skóry nowogrodzkie, na Zelandii też było coś dobrego. Bądź cierpliwy, kliknij na kupca i toggle_fow i rozejrzyj się po mapie...
czyli jak Araven pisał...
resztę już wiesz...
ja z kolei mam tak, że z kasą w BC cieniutko, cieniutko...
Avalanche
10-06-2011, 06:39
Ja gram Anglią - wiem łatwizna :lol:
W porównaniu do 6.1 zauważyłem parę zmian:
- kupcy wymiatają - zwłaszcza, że mam ich coś około 20 - moje główne źródło dochodu - niestety AI nie szleje i ma max 1-2 z każdej frakcji - nawet jak ma kupca to rzadko się bije o surowce
- poprawili skrypt krucjat (nie mowie już o tym, że za zwołanie płacisz 30.000) - dołączanie nie pozwala pompować rycerskości - max 2-3 poprawisz na jednej
- odbudowa reputacji króla trwa dłużej - czasem utrzymuje się niebezpiecznie nisko nawet gdy miasta są szczęśliwe a król autorytet ma na maxa.
- coś dziwnego zaskryptowali w sprawie krucjat (w sumie w 6.1 też było podobnie) - jak zwykle przed zakończeniem dołączam wszystkich generałów aby podnieść rycerskość - ale niestety zawsze poparcie dla króla spada do 0-30% i rewolta baronów (momentalnie). Miałem to już 2 razy. Zaznaczam, że w miastach zadowolenie więc nie wiem o co biega.
- generalnie to zmniejszyli chyba czas zwoływanie krucjat (odstępy między jedną a drugą)
- jako Anglia nie mogę rekrutować flot handlowych (co mnie dosyć wk...) ale podejrzewam że to bug (w 6.1 dało się bez problemu)
Ogólne spostrzeżenia - AI rzeczywiście ciut lepsze ale szału nie robi - zwłaszcza rebelie - mogliby spokojnie odeprzeć atak ale czekają aż ich zagłodzę i zdobędę przewagę (na początku wysyłam do boju to co mam więc lichość na zasadzie blitzkrieg). Obecnie moje imperium aż po Pireneje na południowym zachodzie i do Pizy i Florencji (włącznie) na południowym wschodzie. Ze wszystkimi sąsiadami mam sojusze ale nie planuję ich utrzymywać w wieczność :lol:
Nie wiem czy nie zmienili sposobu rozliczania terytorialnego (kar za duże imperium) - w 6.1 miałem imperium od Kastylii po Ruś i Rzym (ok 50 prowincji) zmiatając HRE, Mediolan, Pizę, Francję a Polskę i Węgrów czyniąc wasalami i ledwo na + wychodziłem. Wtedy nie opłacało się zdobywać kolejnych prowincji bo aby na siebie zarabiały musiały przynosić ponad 2.000 co biorąc pod uwagę odległość od stolicy było trudne. Poza tym miałem problem z koronowaniem mojego króla na króla Niemiec (ponoć miał stać w Regensburgu turę ale kupa).
Ogólnie 6.2 lepsze i niechętnie się od niego odrywam :lol:
P.S. Czekam na pełniejsze spolszczenie.
K A M 2150
10-06-2011, 06:51
Kolejna prezentacja w moim wykonaniu, tym razem Polska ; )
http://www.youtube.com/watch?v=0yUytvXi1Vo
Avalanche Floty handlowe są ale nie na pierwszym nadbrzeżu kupieckim jak było w 6.1 a dopiero na II-gim znaczy lepiej rozbudowane miasto musi byc minimum mniejsze miasto + II- poziom nadbrzeża kupieckiego ;) Czyli opłata 30.000 za zwołanie krucjaty o jakiej pisałem niedawno to fakt. I git skończy się nadużywanie krucjat... :P Całkowicie potwierdzam im dłużej gram w 6.2 tym bardziej mi się podoba. Co do buntowników to są pasywni specjalnie w 6.1 mieli nawet sakiewkę na minusie jako frakcja. Tu walka toczy się między frakcjami kompa a graczem ludzkim. Ogólnie 6.2 wymiata. A karę za dodatkowe prowincje w 6.2 jest taka sama jak w 6.1 od 17 prowincji i więcej zaczynamy mieć naliczaną tą karę.
Co do pełniejszego spolszczenia to Polacy są na razie poza Włochami jedyną nacją która gra w Bellum 6.2 kilka dni po premierze w dużej części we własnym języku. Poza Filipem69 i Redz1222 nikt się oprócz starej ekipy spolszczającej do pomocy nie zgłosił to trochę to jeszcze potrwa. W ten weekend będzie jakaś większa aktualizacja spolszczenia. :P
KAM2150 - dzięki za filmik z polskimi jednostkami, bardzo fajna prezentacja, mam nadzieję że zachęci niezdecydowanych do rozgrywki w Bellum Crucis 6.2 :mrgreen:
Pod tym linkiem http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=458351 jest informacja o powstającym zangielszczeniu do Bellum Crucis 6.2 oraz sam link do pobranie częściowej jego wersji - też na razie ma sporo braków. Pozdrawiam.
Solve Lind
10-06-2011, 08:26
No ładnie. Ja jeszcze nie mam czasu kampanii Papiestwem w 6.1 dokończyć a tu już 6.2 wyszło i jak tu czytam, z naprawdę fajnymi zmianami. Ale stawiam sobie ultimatum i pobiorę dopiero jak będzie spolszczenie (może dokończę kampanie :D), z tym, że jak dla mnie zacny Aravenie zaiste naprawdę nie musisz się aż tak śpieszyć ;)
No ładnie. Ja jeszcze nie mam czasu kampanii Papiestwem w 6.1 dokończyć a tu już 6.2 wyszło i jak tu czytam, z naprawdę fajnymi zmianami. Ale stawiam sobie ultimatum i pobiorę dopiero jak będzie spolszczenie (może dokończę kampanie :D), z tym, że jak dla mnie zacny Aravenie zaiste naprawdę nie musisz się aż tak śpieszyć ;)
Solve Lind. Radzę Ci szczerze, nie kończ tamtej kampanii w 6.1, ściągaj 6.2, zainstaluj na czystą włoską wersję 6.1, ściągaj aktualne spolszczenie do wersji 6.2 i graj. A jak pograsz to napewno nie wrócisz do 6.1 (mimo, że 6.1 to nadal świetny mod). A spolszczenie robi kilka zacnych Osób ja tylko ich poprosiłem o pomoc po raz kolejny i sam dłubię w historic_events. Ale teraz jak pograłem już nieco więcej to widzę, że Bellum Crucis 6.2 to jest to na co warto było czekać tak długo - bo kilka miesięcy. Wnioski: nie czekać a instalować megapatch 6.2 do wersji 6.1 i grać. :twisted:
Ponownie link do spolszczenia do Bellum Crucis 6.2: viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600)
Edit - dziś wieczorem zapodam 4-tą wersję spolszczenia do Bellum Crucis 6.2 - dzięki Joopiterowi. Pozdrawiam.
Czyli opłata 30.000 za zwołanie krucjaty o jakiej pisałem niedawno to fakt. I git skończy się nadużywanie krucjat... :P
A karę za dodatkowe prowincje w 6.2 jest taka sama jak w 6.1 od 17 prowincji i więcej zaczynamy mieć naliczaną tą karę.
ad.1. to trochę chyba absurd, że mod nazywa się wojny krzyżowe a zwołanie krucjaty kosztuje taki majątek.
ad.2. ta kara za dodatkowe prowincje mnie wkurza, następnym razem zagram Bizancjum albo muzułmanami, tam chyba nie ma podatku na rzecz papieża...
ogólnie mniejsza powinna być ta kara, bo w pewnym momencie trudno utrzymać państwo, a jednak podboje są miłe, nie?
ja bym raczej zrobił coś a la Rome - bunty rozrastających miast o obcej kulturze czy coś, ale kasa do skarbca...
Wydaje się mi iż kara ta, to są koszty administracyjne dużego państwa. Wiara nie ma z tym nic wspólnego. Frakcje katolickie płacą Papiestwu osobny podatek, z tego co pamiętam niezależny od wielkości ich terytorium.
Czyli opłata 30.000 za zwołanie krucjaty o jakiej pisałem niedawno to fakt. I git skończy się nadużywanie krucjat... :P
A karę za dodatkowe prowincje w 6.2 jest taka sama jak w 6.1 od 17 prowincji i więcej zaczynamy mieć naliczaną tą karę.
ad.1. to trochę chyba absurd, że mod nazywa się wojny krzyżowe a zwołanie krucjaty kosztuje taki majątek.
ad.2. ta kara za dodatkowe prowincje mnie wkurza, następnym razem zagram Bizancjum albo muzułmanami, tam chyba nie ma podatku na rzecz papieża...
ogólnie mniejsza powinna być ta kara, bo w pewnym momencie trudno utrzymać państwo, a jednak podboje są miłe, nie?
ja bym raczej zrobił coś a la Rome - bunty rozrastających miast o obcej kulturze czy coś, ale kasa do skarbca...
Witam. Nie widzę, żadnego problemu każdą z tych rzeczy można sobie zmodyfikować wg swojego uznania. Ja zostaję przy oryginalnych ustawieniach. Sam krucjat nadużywałaem czasem a teraz się 10 razy zastanowię nim ją zwołam. Podatek na papiestwo to tylko 500 bizantów na turę w kampaniach pełnych.
A jak i gdzie zmniejszyć karę za prowincje w liczbie od 17 wzwyż - to już raz pisałem w tym temacie, wystarczy odnaleźć i zastosować. Mnie tam się takie rozwiązanie podoba. Tą karę spoko można łyknąć dobrze rozwinięta ekopnomi i kupcy oraz floty handlowe i jest git. A ta kara to głównie bat na AI, by za wielkie imperia nie powstawały. W 6.2 widzę dużą zmianę na mapie strategicznej - żadna frakcja nie ma takiej dominującej pozycji jak Bizancjum w 6.1, rozwój frakcji jest bardziej historyczny niż w 6.1. A tacy Mongołowie szybko do ofensywy przeszli. Ja do kontrofensywy na Wschodzie. Niemcy po stracie Magdeburga i Wiednia zmaleli bo moi sojusznicy a ich sąsiedzi wydatnie mi pomogli w walce z HRE. Ogólnie mnie nowe rozwiązania w 6.2 odpowiadają. Pozdrawiam.
W 6.1 kara administarcyjna to symulacja kosztów administracyjnych zarządzania dużym imperium obowiązuje od 17 prowincji wzwyż - dzisiejsza Polska ma ich 5 według mapy Bellum. Więc kara zaczyna sie od posiadania państwa ponad 3 razy większego niż Polska, ma to sens.
Asuryan - opłata na papiestwo to 500 bizantów na turę bez względu na wielkośc naszego kraju.
Mam pytanie - co znaczy, że dostawca "może zaopatrywać generała w ekwipunek"?
Pzdr.
Mam pytanie - co znaczy, że dostawca "może zaopatrywać generała w ekwipunek"?
Pzdr.
Tego nie wiem, ale teraz jeden z rodzajów kupców to dostawca, muszę to rozpracować, chyba, że ktoś mnie uprzedzi :mrgreen: .
Joopiter
10-06-2011, 13:54
Jak general znajduje sie w ruchu, tzn nie siedzi w miescie/zamku/forcie/na statku to wyczerpuja sie zapasy jedzenia jego armii. Jak juz sie wyczerpia calkiem to w pewnym momencie moze mu sie pojawic cecha ze zachorowal itp. Zmniejsza to zasieg ruchu, morale itd. Wszystko mozna podejrzec w cechach generala (niestety jest to spolszczone translatorem wiec nie zawsze latwo zrozumiec).
Jest dostawca znajduje sie w armii (moze tez jak jest w poblizu - nie wiem) zapasy sie nie wyczerpuja i nie groza te kary.
Nie wiem tylko czy dotyczy to tylko generala na obcym terenie, czy na naszym tez.
Jak general znajduje sie w ruchu, tzn nie siedzi w miescie/zamku/forcie/na statku to wyczerpuja sie zapasy jedzenia jego armii. Jak juz sie wyczerpia calkiem to w pewnym momencie moze mu sie pojawic cecha ze zachorowal itp. Zmniejsza to zasieg ruchu, morale itd. Wszystko mozna podejrzec w cechach generala (niestety jest to spolszczone translatorem wiec nie zawsze latwo zrozumiec).
Jest dostawca znajduje sie w armii (moze tez jak jest w poblizu - nie wiem) zapasy sie nie wyczerpuja i nie groza te kary.
Nie wiem tylko czy dotyczy to tylko generala na obcym terenie, czy na naszym też.
Myślę, że masz rację w tej sprawie - to działa pewnie tak jak szpieg w świcie generała, szpieg zwiększa pole widzenia i inne takie, a dostawca (dla wojska) - czyli kupiec szkolony w zamkach jak napisał Joopiter zapewnia stałe dostawy towarzysząc generałowi, jakby mógł być blisko to super by było. Dzięki za info w tej sprawie. Fakt podczas długich oblężeń i walk w polu generałowie dostawali cechy jak np. niedożywiony albo różne choroby, to może być na nie lekarstwo. :P
Joopiter
10-06-2011, 15:55
A co z technologiami? Moj zlodziej zdobyl technologie, ktora jak zozumialem z opisu ma mi umozliwic budowe mennicy. Pisza tam, ze mam go wrocic do stolicy i tak zrobilem, siedzi tam juz kilka tur, ale nie dostalem zadnego nowego budynku, a zlodziej dalej ma ta ceche jaka mial. Cos trzeba jeszcze zrobic?
A co z technologiami? Moj zlodziej zdobyl technologie, ktora jak zozumialem z opisu ma mi umozliwic budowe mennicy. Pisza tam, ze mam go wrocic do stolicy i tak zrobilem, siedzi tam juz kilka tur, ale nie dostalem zadnego nowego budynku, a zlodziej dalej ma ta ceche jaka mial. Cos trzeba jeszcze zrobic?
Na moje oko to trzeba mieć uczonego by złodziej mu przekazał zwój technologii. :mrgreen: Albo spróbuj dac zwój technologii generałowi w stolicy.
Joopiter
10-06-2011, 17:36
Generalowi sie nie da. Jak zdobyc tego uczonego?
Generalowi sie nie da. Jak zdobyc tego uczonego?
Uczonego rekrutowało się w II-gim poziomie szkoły w 6.1 i w III (uniwerek). Może być tak, że wykradając technologię Twoja frakcja nabyła wiedzę o wybijaniu pieniadza i może budować mennice, tak to było w 6.1. A mennice + przedostatni poziom targu lub ostatni dawały super kupców - bankierów. W 6.2 powinno byc podobnie.
[IG] Misiak
10-06-2011, 18:24
Jak najbardziej za pomoc bardzo dziękuję. O żadnej niewdzięczności mowy być nie może;) Po prostu wczoraj już nie miałem czasu by to uczynić. Dobrze, że Aravenie namówiłeś mnie do grania na wersji 6.2 zupełnie inna bajka.:) Zacząłem zabawę Francją na dobry początek. Kampania oczywiście pełna bez fortów. Pogram trochę to wezmę się za moją ukochaną frakcję Cesarstwo Wschodnie :)
Misiak]Jak najbardziej za pomoc bardzo dziękuję. O żadnej niewdzięczności mowy być nie może;) Po prostu wczoraj już nie miałem czasu by to uczynić. Dobrze, że Aravenie namówiłeś mnie do grania na wersji 6.2 zupełnie inna bajka.:) Zacząłem zabawę Francją na dobry początek. Kampania oczywiście pełna bez fortów. Pogram trochę to wezmę się za moją ukochaną frakcję Cesarstwo Wschodnie :)
To też moja ulubiona frakcja, tzn. Bizancjum. W 6.2 Turcy są jakby agresywniejsi, inni sąsiedzi Cesarsttwa też. Daj znać jak Ci pójdzie kampania bo w mojej aktualnej Polska w 6.2 Turcy zdobyli Konstantynopol i wyparli Cesarstwo z Anatolii co w 6.1 praktycznie bylo niemal niemożliwe... Powodzenia.
viewtopic.php?f=45&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8600) link do tematu o spolszczeniu w pierwszym poście IV wersja spolszcenia z dziś jakieś 80% po polsku. :twisted:
P.S. Dzięki Joopiteer i Redz1222 za pliki do spolszczenia. :P
w mojej aktualnej Polska w 6.2 Turcy zdobyli Konstantynopol i wyparli Cesarstwo z Anatolii co w 6.1 praktycznie bylo niemal niemożliwe... Powodzenia.
Możliwe, że to wina kampanii light feudal, ale u Mnie Turkowie wygrywają z Bizancjum. Najpierw zajęli Trapezunt a potem zorganizowali Dżihad na Konstantynopol, który bez trudu zajęli.
I taki smaczek dot. tego Dżihadu. Gdy się o nim dowiedziałem, to od razu zacząłem w Gnieźnie zbierać kawalerię i poprosiłem Papieża o krucjatę na jeden z Syryjskich regionów. Zebrałem pełen sztandar kawalerii, dałem generała i ruszyłem. Przy Konstantynopolu byłem 2 tury później. I co widzę? stolicę Bizancjum oblega armia... Ummajadów....
jak to zobaczyłem to byłem jak: WTF?!
Pełna flaga Ummajadzkiej lekkiej kawalerii wspartej słabą piechotą i najemnikami znalazła się pod Konstantynopolem w ok. 5-6 tur od rozpoczęcia Dżihadu... Uważam, że zasięg armii krucjatowej jest zdecydowanie zbyt duży...
Ale mniejsza o to. Gdy rozbiłem armię Ummajadów postanowiłem, że jednak ruszę na cel krucjaty (Wyznaczyłem bodajże Mosul) Gdy dotarłem na miejsce dostałem wiadomość: Dżihad się powiódł. Patrzę na mapę a tam Turki w "Constantinopolis".... W ogóle to to Bizancjum u Mnie jest raczej bierne. Niby ma armię dorównująca mojej, są najbardziej rozwinięci cywilizacyjnie ale nie popisują się zbytnio...
I z nieznanych mi przyczyn strasznie wzbraniali się przed sojuszem ze Mną pomimo, że nie prowadziłem jeszcze z nikim wojny, miałem dobrą reputację i oferowałem spore sumy byzantów.
Kuroi w 6.1 Bizancjum wszystkich niszczyło i było zwykle najsilniejsze, wbrew faktom historycznym. Obecnie coś pokombinowali bo jest dużo mniej agresywne i dobrze bo to zgodne z historią. XII wiek to powolny upadek Imperium które po IV krucjacie i zdobyciu Konstantynopola w 1204 roku nigdy się nie podniosło. Zasięg armii na Jihadach i Krucjatach jest masakryczny (x 8) w 6.1 było - ma to swoje zalety, jak to ew. zmienić pisalem w temacie sporo wcześniej. By zawrzeć sojusz należy miec relacje dyplomatyczne na minumum 5 przy niższych nie da rady. W tej sytuacji gdy potwierdzasz, że i w twojej kampanii Turcy ostro grają to kolejną kampanie zagram Bizancjum raczej. Ew. Krzyżowcami. I co mi sie w 6.2 podoba to ogolny wzrost agresywnosci frakcji kompa, np. ladnie rozwija sie Gruzja, Norwegia i kipczacy dosc pasywni zwykle w 6.1. Pozdrawiam.
P.S. Dzisiejsze spolszczenie nr IV wgrałeś sobie, jak nie to wgraj bo znaczaco podnosi jakośc rozgrywki. Powodzenia
Zapomniałem dodać, że nadal gram na 6.1. ;)
Wiem, wiem, 6.2 jest takie super, że powinienem już teraz je zainstalować. Ale Ja chciałbym poczekać aż spolszczenie będzie skończone w 100%, nie lubię sytuacji, gdy chcę coś poczytać a tu wyjeżdżają mi z czymś po Włosku. ;)
Poczekam i wtedy zainstaluje 6.2, nie spieszy mi się.
Kuroi w 6.1 Bizancjum wszystkich niszczyło i było zwykle najsilniejsze, wbrew faktom historycznym. Obecnie coś pokombinowali bo jest dużo mniej agresywne i dobrze bo to zgodne z historią. XII wiek to powolny upadek Imperium które po IV krucjacie i zdobyciu Konstantynopola w 1204 roku nigdy się nie podniosło. Zasięg armii na Jihadach i Krucjatach jest masakryczny (x 8) w 6.1 było - ma to swoje zalety, jak to ew. zmienić pisalem w temacie sporo wcześniej. By zawrzeć sojusz należy miec relacje dyplomatyczne na minumum 5 przy niższych nie da rady. W tej sytuacji gdy potwierdzasz, że i w twojej kampanii Turcy ostro grają to kolejną kampanie zagram Bizancjum raczej. Ew. Krzyżowcami. I co mi sie w 6.2 podoba to ogolny wzrost agresywnosci frakcji kompa, np. ladnie rozwija sie Gruzja, Norwegia i kipczacy dosc pasywni zwykle w 6.1. Pozdrawiam.
P.S. Dzisiejsze spolszczenie nr IV wgrałeś sobie, jak nie to wgraj bo znaczaco podnosi jakośc rozgrywki. Powodzenia
Pisałeś kiedyś, że Bizancjum się trudno gra, z drugiej strony, skoro Bizancjum takie silne to chyba zagram Turakami, grałem nimi tylko raz przez 5 tur, także coś nowego, a i żeby ich wyczynom dorównać trochę się będzie trzeba nagimnastykować :D
Piter w 6.2 to nie wiem jak to będzie. Ale w 6.1 Bizancjum jako komp bylo silne jak diabli. Jako ludzki gracz juz tak łatwo nie miało.
Kuroi - 100% to raczej nie będzie tam jest kilkaset eventów po wlosku niektóre na stronę, nikt tego nie da rady przetłumaczyc z wloskiego, beda wszeklkie komunikaty dla gracza, budynki, jednostki i wszystko inne poza opisami eventów. Chyba, że wyjdzie angielska wersja eventów to może wtedy stopniowo zostana spolszczone. Radzę instalować 6.2 i nie czekać. 6.1 jest super ale 6.2 jest o wiele lepsze niz 6.1 tyle w tym temacie. w 6.1 wygrałem Turkami ale Bizancjum twardo walczyło.
Mam polejne pytanie - jak używać bankierów?
Pzdr.
Mam polejne pytanie - jak używać bankierów?
Pzdr.
Kretson - Jak zwykłych kupców - dużo wiecej kasy czeszą. Dodatkowo bankier w mieście gdzie nie ma gildii może spowodować założenie banku, musi być w środku w samym mieście. Czasem trzeba trochę poczekać na ten bank.
Joopiter też miałem skarb w bitwie zdobyty na wrogim generale 8-) . Wyszedłem na moment ze stolicy kliknałem na generala jaki zdobyl skarb i miałem komunikat, że otrzymuje kase za skarb u mnie to bylo 1000. Bitwa była wczesniej pod moja stolicą. pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=0yUytvXi1Vo dzieło Kama2150 preview Polskich jednostek w Bellum Crucis 6.2 - super - miłego oglądania
Joopiter
10-06-2011, 21:25
Wiem, sam wlasne sie domyslilem :P Myslalem, ze moze z ta technologia bedzie to samo, ale nic z tego. Zbieram wiec na uczonego, moze pomoze. Musimy rozgryzc wszystkie te skrypty i agentow ;)
Swoja droga mozna pozniej zrobic jakas polska instrukcje z opisem skryptow Oczywiscie nie tlumaczenie instrukcji wloskiej tylko wasnymi slolwami opis wszystkiego, co w Bellum nowe. Jak przejac frakcje, jak handlowac statkami, uzywac agentow itd.
Wiem, sam wlasne sie domyslilem :P Myslalem, ze moze z ta technologia bedzie to samo, ale nic z tego. Zbieram wiec na uczonego, moze pomoze. Musimy rozgryzc wszystkie te skrypty i agentow ;)
Swoja droga mozna pozniej zrobic jakas polska instrukcje z opisem skryptow Oczywiscie nie tlumaczenie instrukcji wloskiej tylko wasnymi slolwami opis wszystkiego, co w Bellum nowe. Jak przejac frakcje, jak handlowac statkami, uzywac agentow itd.
Jasne. Ale najpierw porządne spolszczenie do 6.2 jak Anglicy cykną eventy to się je przetłumaczy z angielskiego. Potem coś jak te poradniki co robilem do 6.1 ale teraz do 6.2 ale pograc w 6.2 trzeba by myki różne rozpracować. Mnie właśnie ekskomunikowali :P .
http://www.youtube.com/watch?v=0yUytvXi1Vo dzieło Kama2150 preview Polskich jednostek w Bellum Crucis 6.2 - super - miłego oglądania
co to za muzyka? weźcie zapodawajcie playlistę do takich filmików...
no to ja się pochwalę, mój póki co rekord w BC, przyznam, że wojsko wroga jakoś elitarne specjalnie nie było, ale spokojnie mogli mnie rozwalić...:D
http://i51.tinypic.com/ehv0z.jpg
Dołączam do elitarnego grona zdobywców królest przez maryjaż.
(jestem czwarty tak? - czekamy na następnego do TOP 5)
http://www.speedyshare.com/files/28909228/0031.tga
Pzdr.
K A M 2150
10-06-2011, 22:13
Dunkel, tu masz link do utworu z prezentacji o Polsce ; )
http://www.youtube.com/watch?v=Rci-I8bwFSk
Dołączam do elitarnego grona zdobywców królest przez maryjaż.
(jestem czwarty tak? - czekamy na następnego do TOP 5)
http://www.speedyshare.com/files/28909228/0031.tga
Pzdr.
Gratuluje. tak Jesteś czwarty. A grasz w 6.1 czy w 6.2? Pozdrawiam.
co to za muzyka? weźcie zapodawajcie playlistę do takich filmików...
no to ja się pochwalę, mój póki co rekord w BC, przyznam, że wojsko wroga jakoś elitarne specjalnie nie było, ale spokojnie mogli mnie rozwalić...:D
To na jakim poziomie trudności Ty grasz?
dzięki wielkie, wiedziałem, że skądś to znam, dlatego też się podoba, wedle rejsowej zasady, że ludzie wolą piosenkę, którą już raz słyszeli, ale ładne, śliczne toto.
ps. gram vh/vh. Tylko ja gram bardzo dokładnie, to była trudna bitwa, bo gdybym zagrał luźniej to bym odpadł szybko w przedbiegach, także co chwile pauza i korekta rozkazów (stąd w multiplayu gram cienko)
Araven - gram już w 6.2 (od premiery) - jest dużo lepszy.
Odkryłem ciekawą rzecz - gdy generał-obrońca przeżyje szturm na zamek (zajmą plac) - to umiera z przyczyn naturalnych.
Pzdr.
Joopiter
11-06-2011, 00:21
dzięki wielkie, wiedziałem, że skądś to znam, dlatego też się podoba, wedle rejsowej zasady, że ludzie wolą piosenkę, którą już raz słyszeli, ale ładne, śliczne toto.
ps. gram vh/vh. Tylko ja gram bardzo dokładnie, to była trudna bitwa, bo gdybym zagrał luźniej to bym odpadł szybko w przedbiegach, także co chwile pauza i korekta rozkazów (stąd w multiplayu gram cienko)
Kusznicy na koniach + jazda, spokojnie takie pogromy mozna robic. Komp nie umie sie bronic przeciwko jezdzie.
50 tura u mnie w kampanii Nowogrodem. Na razie bez wojen, postanowilem bowiem inaczej pograc niz zwykle. Z Kijowem mam sojusz, Dania bije sie z Norwegia, Polska na razie stoi pasywna. Spokojnie doszkalam armie, wyposazam w lepsze zbroje i miecze, rozwijam gospodarke i czekam. Dunczycy juz cos kombinuja blisko mojej granicy, moze uderza. Mam okolo 3,5 flagi, w tym przynajmniej 1,5 elitarnego, najlepszego dostepnego obecnie wojska. Moze dlatego sie boja 8-)
Ciekawa sprawa - juz okolo 40 tury Maury i Hiszpanie zniszczyli Portugalie. Jak dotad w kampaniach jakie mialem na BC w zadnej tak szybko nie padlo zadne panstwo.
Co do Bizancjum - wasza teoria o jego oslabieniu nie jest prawdziwa, u mnie to zdecydowanie najsilniejsza frakcja, mimo walki z 3 panstwami na 3 frontach. Leja razem z Jerozolima Turkow az milo, zajeli im juz polowe prowincji, w tym stolice. W sumie zadna frakcja nie jest pasywna, kazda pozdobywala przynajmniej po 2-3 nowe prowincje i prowadzi wojny z sasiadami. Duzy plus za to.
Kusznicy na koniach + jazda, spokojnie takie pogromy mozna robic. Komp nie umie sie bronic przeciwko jezdzie.
50 tura u mnie w kampanii Nowogrodem. Na razie bez wojen, postanowilem bowiem inaczej pograc niz zwykle. Z Kijowem mam sojusz, Dania bije sie z Norwegia, Polska na razie stoi pasywna. Spokojnie doszkalam armie, wyposazam w lepsze zbroje i miecze, rozwijam gospodarke i czekam. Dunczycy juz cos kombinuja blisko mojej granicy, moze uderza. Mam okolo 3,5 flagi, w tym przynajmniej 1,5 elitarnego, najlepszego dostepnego obecnie wojska. Moze dlatego sie boja 8-)
Ciekawa sprawa - juz okolo 40 tury Maury i Hiszpanie zniszczyli Portugalie. Jak dotad w kampaniach jakie mialem na BC w zadnej tak szybko nie padlo zadne panstwo.
Co do Bizancjum - wasza teoria o jego oslabieniu nie jest prawdziwa, u mnie to zdecydowanie najsilniejsza frakcja, mimo walki z 3 panstwami na 3 frontach. Leja razem z Jerozolima Turkow az milo, zajeli im juz polowe prowincji, w tym stolice. W sumie zadna frakcja nie jest pasywna, kazda pozdobywala przynajmniej po 2-3 nowe prowincje i prowadzi wojny z sasiadami. Duzy plus za to.
Jakby Ci było za łatwo to spróbuj pograć z widokiem z pozycji generała, też nie będziesz już mógł tak dobrze konnicą jechać kompa :P
Witam to mamy kolejne opinie i o 6.2, że dużo lepszy - w pełni podzielem i o nowej taktyce Joopitera. Szczerze to ja gram podobnie rozwój i jak najdłużej bez wojen i stopniowe zbieranie możliwie dobrych wojsk. Teoria o osłabieniu Bizancjum - w mojej kampanii zbiera baty od Turków i to solidne. Jerozolime zaorali Muzułmanie dlatego pewnie wzmocnieni Turcy wyparli Bizancjum z Azji Mniejszej. Wydaje mi się, że zostal osłabiony pęd Bizancjum do budowy wielkiego imperium ale w kampanii Joopiteera jest inaczej. To dobrze, nie ma schematów. No ja mam na razie 1224 rok, zobaczę dalej. Fakt komp dziala ostrzej i bardziej zdecydowanie niz w 6.1 na razie testowo gram na H kampanii ale kolejna będzie VH. Pozdrawiam.
P.S. Jak spolszczenie w miare przyswajalne (nikomu nie wywalilo?). Będzie dopieszczane i uzupełniane.
Mni wywaliło 2 razy (raz na 6.1 i raz na 6.2) przy wybieraniu kampanii, ale to chyba nie wina spolszczenia.
Mnie chodzi o ctd w czasie gry i przesłanie save by można go przeanalizować. Ja na razie nie miałem żadnego ctd w 6.2. W czasie wyboru kampanii to nie wina spolszczenia. Pozdrawiam. jakieś relacje i wrażenia z rozgrywki w 6.2 mile widziane. :D
odi.profanum
11-06-2011, 11:18
Sorry ale skąd ściągnąć najnowszą wersję ?:roll: Nie grałem w to a po sesji chciałbym sobie popykać coś w gierki a teraz jedynie sciągnąć to, co potrzeba by później grać. Z opinii wnioskuję, że niezły modzik - po przygodach i 4 zepsutych kampaniach w SS już nie mam sił do tej gry a fajnie się ciupało. Pomoże ktoś :oops: ;) ?
Sorry ale skąd ściągnąć najnowszą wersję ?:roll: Nie grałem w to a po sesji chciałbym sobie popykać coś w gierki a teraz jedynie sciągnąć to, co potrzeba by później grać. Z opinii wnioskuję, że niezły modzik - po przygodach i 4 zepsutych kampaniach w SS już nie mam sił do tej gry a fajnie się ciupało. Pomoże ktoś :oops: ;) ?
Witam strona I-sza tego tematu. Masz linki. Najpierw ściągasz 3 części bellum crucis 6.1 i instalujesz. Na czyste włoskie 6.1 instalujesz 6.2 a potem spolszczenie do 6.2. Opis instalacji jest na I-ej stronie i tu : viewtopic.php?f=30&t=8520 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=8520)
hm, ja chyba zagram turkami, ale tylko na automatach, to będzie wyzwanie :mrgreen: i przy okazji trochę się wprawię do kampanii hot set :mrgreen:
Komputer rzeczywiście "mądrzej" prowadzi wojny, przypominam, że gram HRE, więc ja się tu spokojnie rozwijam, a tu nagle Polacy mi w jednej rundzie zaczęli oblegać Olomuc, Prage i Magdeburg :o, do tego jeszcze Lombardowie mi wjechali na Salzburg i ten zamek wysunięty najbardziej na południowy-zachód. Zdołałem obronić Olomuc i Salzburg, Praga padła, a armie oblegającą Magdeburg zdołałem pokonać w polu moją jedyną armią polową którą zacząłem robić 3 tury przed inwazją. Nie wiem czy w 6.1 była taka możliwość, ale po raz pierwszy jako jeniec wpadł mi ich członek rodziny (1124 denarów za samego generała, ale wolałem go stracić :)). Zauważyłem także, że te strzały z murów obronnych mają większy zasięg i się nie kończą.
Komputer rzeczywiście "mądrzej" prowadzi wojny, przypominam, że gram HRE, więc ja się tu spokojnie rozwijam, a tu nagle Polacy mi w jednej rundzie zaczęli oblegać Olomuc, Prage i Magdeburg :o, do tego jeszcze Lombardowie mi wjechali na Salzburg i ten zamek wysunięty najbardziej na południowy-zachód. Zdołałem obronić Olomuc i Salzburg, Praga padła, a armie oblegającą Magdeburg zdołałem pokonać w polu moją jedyną armią polową którą zacząłem robić 3 tury przed inwazją. Nie wiem czy w 6.1 była taka możliwość, ale po raz pierwszy jako jeniec wpadł mi ich członek rodziny (1124 denarów za samego generała, ale wolałem go stracić :)). Zauważyłem także, że te strzały z murów obronnych mają większy zasięg i się nie kończą.
no, no, to Ci odpiszę:
- ja grając Polską miałem taki sam atak Niemczurów na Pragę, Ołomuniec, Wrocław, Szczecin...
2 flagami plus załogami (w porównaniu do podstawki mnóstwo kombinatoryki) obroniłem wszystko z wyjątkiem Ołomuńca.
stąd można wywnioskować, że to norma... więc trzeba się przygotować.
Obronami fajnie mi się gra, w podstawce było to jakoś trudniej :D teraz wolę się bronić o ile mam konkurencyjną obronę - w tym strzelniczą konnicę plus włoczykijów.
Mi też wpadał gienek w 6.1. też, to ja go próbowałem opylić, bo rzadkością było to, że dotarł do mojej armii żywy... :D
generalnie jak jakaś głupia frakcja ośmiela się wypowiedzieć wojnę to ruszam z zabójcami i kto wie czy to nie jest problem na zwycięstwo (koszty rozbudowy imperium tańszy). Hm... no to spróbuję wybić najpierw wrogie nacje... oczywiście mam kilku takich, których się wręcz nie da zabić - np. króla duńskiego w 6.1. gdyby tak było to już bym przejął Danię, bo tylko on został...
filippp69
11-06-2011, 13:04
Ja tam patch 6.2 zainstalowałem dopiero dzisiaj niby miałem wcześniej na dysku ale jakoś mnie nie ciagnęło. Możei mam dopiero 10 ture ale kilka bitew już było. Najbardziej mi się spodobały nowe animacje wygladają kozacko no i rekrutacja wojska ... nie tak jak w 6.1 żeby werbować piastowskich miecznikow to trzeba było grać jakieś 50/55 tur teraz to już na początku można werbowac całkiem przyzwoite jednostki :P O wiele lepsze niż 6.1
eeerobert
11-06-2011, 13:17
Hmm, tak wychwalacie 6.2, że zaczynam się zastanawiać, czy nie przerwać mojej kampanii Polską, pfu Zjednoczonym Królestwem Polski, Norwegii, Szwecji, Czech, Rusi, Litwy i Finlandii i nie ściągnąć 6.2 i zacząć kampanię od nowa.
Joopiter
11-06-2011, 14:29
Jakby Ci było za łatwo to spróbuj pograć z widokiem z pozycji generała, też nie będziesz już mógł tak dobrze konnicą jechać kompa :P
Nie powiedzialem, ze jest latwo, po prostu tak to rozegralem, ze nie mam obecnie wojen, ale jak sie zaczna to zobaczymy ;)
Widoku generala nie lubie, ale nie dlatego, ze jest trudniej (choc naturalnie jest), a dlatego, ze ja kocham Medka wlasnie dla mozliwosci rozegrania epickich bitew, w ktorych sam moge wszystko sobie ustawic, zaplanowac, taktycznie rozegrac. Z widoku generala to glownie mlocka, rzadko udaje sie (przynajmniej mi) jakis fajny taktyczny manewr wykonac, przewaznie kto ma lepsze wojsko to wygrywa.
Nie wiem czy w 6.1 była taka możliwość, ale po raz pierwszy jako jeniec wpadł mi ich członek rodziny (1124 denarów za samego generała, ale wolałem go stracić :)). Zauważyłem także, że te strzały z murów obronnych mają większy zasięg i się nie kończą.
Na pewno byla, to jest mozlwe nawet na podstawce ;) Ale zdarza sie rzadko - tylko wtedy, gdy general ma slabe morale i zaczyna uciekac. Najczesciej walcza do konca i dopiero jak genek zginie, pozostalosci jego gwardii moga uciec.
generalnie jak jakaś głupia frakcja ośmiela się wypowiedzieć wojnę to ruszam z zabójcami i kto wie czy to nie jest problem na zwycięstwo (koszty rozbudowy imperium tańszy). Hm... no to spróbuję wybić najpierw wrogie nacje... oczywiście mam kilku takich, których się wręcz nie da zabić - np. króla duńskiego w 6.1. gdyby tak było to już bym przejął Danię, bo tylko on został...
Wszystkich sie da zabic, uwierz mi ;) Kwesta cierpliwosci i checi. Choc w single'u samemu nie chce mi sie z tym bawic i jak sie nie uda od razu zabic to odpuszczam.
Wszystkich sie da zabic, uwierz mi ;) Kwesta cierpliwosci i checi. Choc w single'u samemu nie chce mi sie z tym bawic i jak sie nie uda od razu zabic to odpuszczam.
no tak, oczywiście, wiem to, tylko nie chce mi się przerzucać najlepszego zabójcy ze wschodu pod Arhus.
Hmm, tak wychwalacie 6.2, że zaczynam się zastanawiać, czy nie przerwać mojej kampanii Polską, pfu Zjednoczonym Królestwem Polski, Norwegii, Szwecji, Czech, Rusi, Litwy i Finlandii i nie ściągnąć 6.2 i zacząć kampanię od nowa.
Ściągaj Bellum Crucis 6.2 i graj. :twisted: Pozdrawiam.
eeerobert
11-06-2011, 16:45
No jak już Ty mówisz, że jest zdecydowanie lepsza od 6,1, to chyba tak zrobię. Chociaż trochę szkoda mi porzucać tamtą kampanię, zwłaszcza że wkrótce pojawią się Mongołowie, a przy moim tempie grania to zanim będzie najazd wyjdzie kolejna wersja :lol: Ale z drugiej strony tamtą kampanię trochę spartoliłem, bo myślałem, że cały czas mam mieszaną reputację, więc nie oszczędzałem jeńców i teraz to nawet z sojuszniczymi Połowcami mam stosunki na 2 i nie atakują mnie chyba tylko dlatego, że już prowadzą wojnę z Gruzją i Bizancjum. Mam ochotę na pełną-feudalną i odziedziczyć tron jakiejś frakcji :)
Pod poniższym linkiem viewtopic.php?f=45&t=8323 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=8323) jest poprawiona nieco wersja spolszczenia do 6.1 dla tych co z jakichś powodów nie grają w 6.2.
Spolszczenie z 11.06.2011 do 6.1 jest w pierwszym poście ;) .
No dobra zagięło mnie. Gram Anglią, szybki atak na Szkocję i jej zniszczenie. Papa mnie ekskomunikował, a na następna turę pytanie czy chce utworzyć kościół anglikański oO. Gram Anglią ze względu na ich piechotę. W brytanii spokój, musze zdobyć tą buntowniczą prowincję w Brytanii i Dublin. Włości europejskie porzucam losowi, poczekam do 1270 na opancerzonych mieczników i wtedy będzie zabawa :twisted:
O muzyce się nie wypowiem, bo aż mi brak słów. Szczególnie ta jak się rozegra bitwę/kampanię i wraca do menu to aż z gry mi się nie chce wychodzić :D
No dobra zagięło mnie. Gram Anglią, szybki atak na Szkocję i jej zniszczenie. Papa mnie ekskomunikował, a na następna turę pytanie czy chce utworzyć kościół anglikański oO. Gram Anglią ze względu na ich piechotę. W brytanii spokój, musze zdobyć tą buntowniczą prowincję w Brytanii i Dublin. Włości europejskie porzucam losowi, poczekam do 1270 na opancerzonych mieczników i wtedy będzie zabawa :twisted:
O muzyce się nie wypowiem, bo aż mi brak słów. Szczególnie ta jak się rozegra bitwę/kampanię i wraca do menu to aż z gry mi się nie chce wychodzić :D
Pykasz w Bellum Crucis 6.2 prawda? Jeszcze nie raz Cię zaskoczy, pozytywnie oczywiście. Uważaj na Wikingów i Francuzów w mojej kampanii uderzyli na Wyspy... :twisted:
A tu link do spolszczenia do Bellum Crucis 6.2 z dziś 11.06.2011 http://www.speedyshare.com/files/28922279/text.rar wersja V
Kilkaset dodatkowych polskich komunikatów jakich nie bylo wczoraj w wersji IV. To nadal robocze spolszczenie, część jest po translatorze, będzie poprawione wszystko ale to wymaga czasu. Pozdrawiam.
Kretson mógłbyś opisać dość dokładnie jak w 6.2 przejąłeś dzięki małżeństwu politycznemu inne państwo?
Tak 6.2. Poczekam aż feudalni będą bardziej dostępni czyli tak ok. 15 tur i raczej zza Wyspy nosa nie będę wychylał, chyba że po łupy :twisted:
Wątpię, że wytrzymasz tyle :D.
Muszę z przykrością oznajmić, że na współę z Rusią zniszczyłem Polskę :( , nie chciałem tego, ale trochę irytujący byli :evil:.
Wszystko działa do tej pory.żadnych ctd.
U mnie w kampanii Turkowie też cisną Bizancjum, zrobili dżihad i dobyli Konstantynopol, teraz Istambuł ;). Szkocja zaatakowała Anglię, ale poza tym nic szczególnego się na razie nie dzieje (np. Norwegia stoi).
Ps. Gdzie sprawdzać swoją reputację?
@Kriss ja gram raczej defensywnie. Przed Norwegami flotę rozbuduje na wypadek inwazji, kanał La Manche obstawie rekrutowaną powoli ze względu na mała dostępność feudalami, a po 1270 to Angielscy Rycerze i Opancerzeni Miecznicy. Mongoły mi raczej nie grożą xD
Mnie bawi za to "patriotyzm" wyrażany tym, że ktoś gra Polską, i smuci się graczą, którzy Naszą Wspaniałą Ojczyznę niszczą bądź prowadzą z nią wojnę xD
Pozdrawiam
kurde człowieku, no nie wytrzymałem...
przecież historię Polski znasz najlepiej, nie?
przecież z własnego punktu widzenia NAJŁATWIEJ jest ocenić moda.
Ja także mam swoich ulubieńców - Rzym, Bizancjum, Niemcy i Imperium Rzymskie robię z nich.
Jerozolima i nawalanka ze wszystkimi wokół...
Francja zachęca z racji słabej pozycji wyjściowej...
a tak to Polska - mimo iż kosmopolitą raczej jestem...
kurde człowieku, no nie wytrzymałem...
przecież historię Polski znasz najlepiej, nie?
przecież z własnego punktu widzenia NAJŁATWIEJ jest ocenić moda.
Ja także mam swoich ulubieńców - Rzym, Bizancjum, Niemcy i Imperium Rzymskie robię z nich.
Jerozolima i nawalanka ze wszystkimi wokół...
Francja zachęca z racji słabej pozycji wyjściowej...
a tak to Polska - mimo iż kosmopolitą raczej jestem...
Witam. Dunkel nie do końca wiem co mialeś na mysli pisząc tego posta. :mrgreen:
P.S. Jak tam Ci idzie szlifowanie anicillaries? Pozdrawiam.
Kriss reputacja jest ukryta. Nie da się jej sprawdzić. To, że pisze mieszana to nie znaczy, że taka jest :mrgreen: . Nie zabijaj jeńców. Dotrzymuj traktatów to będziesz miał wysoką reputację. A w Bellum reputacja bardzo się liczy. Pozdrawiam.
bo nie dokończę ancillaries :twisted: :lol:
jak to nie rozumiesz, Aravenie?
dość opornie mi idzie, bo... gram.
i niech to będzie najlepszą rekomendacją dla 6.2.
Ehhh Dunkel chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Miałem na myśli taki typ użytkowników co uważają się za patriotów bo W GRZE GRAJĄ POLSKĄ I SMUCĄ SIĘ TYM, KTÓRZY NIĄ NIE GRAJĄ. I nie mam pojęcia co to ma do oceny moda w wymienionym prze ze mnie przypadku, nie miałem na myśli tego moda jeśli konkretnie o to ci chodzi tylko ogólnie o taki styl "patriotyzmu" a nie sposób oceny moda, gry.
Ehhh Dunkel chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Miałem na myśli taki typ użytkowników co uważają się za patriotów bo W GRZE GRAJĄ POLSKĄ I SMUCĄ SIĘ TYM, KTÓRZY NIĄ NIE GRAJĄ. I nie mam pojęcia co to ma do oceny moda w wymienionym prze ze mnie przypadku, nie miałem na myśli tego moda jeśli konkretnie o to ci chodzi tylko ogólnie o taki styl "patriotyzmu" a nie sposób oceny moda, gry.
Do kogo pijesz z tym patriotyzmem?
@Dunkel pisz trochę przejrzyściej bo nie każdy wie co masz na myśli :roll:
PS. Szkoci zajęli całą Bretanię, a Francuzi leją Angolów na kontynencie, w 6.2 komp się nie cacka :P
spoko.
luz.
jakby nie było BC jest dość historyczny, stąd moja opinia.
Z drugiej strony ja w miarę rozumiem granie Polską, prócz nich wymieniłem inne nacje, ale innymi w sumie grałem malutko lub wcale.
Dodam jeszcze humorystycznie jak gadałem o grach strategicznych z Niemcami to każdy popierał moje zajęcia Polską Niemiec i Rosji. :D
także można sobie odbić troszkę. Dobra my tu gadu gadu to ja może zajrzę do tego ancillaries...
Spoko nie ma problemu ;) Napisałem tak ponieważ zaważyłem kiedyś takiego "patriote" tyle, że to chyba przed założeniem konta na forum w każdym razie nie będę wymieniał nicków i konkretnych osób nie chodzi o ten wątek, a nawet dział. Wybaczacie i PISZĄC TEGO NIESZCZĘSNEGO POSTA NIE MIAŁEM NA CELU NIKOGO OBRAZIĆ! Jak przeczytaliśćie całego posta pisze ROZBAWIA A NIE WKURZA! Nikogo nie obrazam i nie krytykuje, aczkolwiek śmieszy mnie takie podejście do patriotyzmu.
a jeśli patriotyzm tylko się wyraża u takiego, że nawala Niemców czy Ruskich w TW to wszystko jasne :D
Witam. Dobra Panowie, kończmy temat z tym patriotyzmem. Kriss wcale nie napisał, że zajęcie Polski w grze sprawilo mu radość, tu piszmy o grze w Bellum Crucis 6.1 i lub 6.2 a nie oceniajmy postawy innych. To zabawa i gra. Wszystkie nieporozumienia w tej sprawie zostaly wyjaśnione mam nadzieję. Proszę nie czynić wobec siebie nieuzasadnionych zarzutów nie mając do tego żadnych podstaw ok? Dzięki. Pozdrawiam. Śniadanko i trzeba nieco pograć bo niedziela a ja w kampanię w Bellum 6.2 z godzinę grałem w ten weekend. :P
Edit:
Ponownie informuję w dniu 11.06.2011 zamieścilem nowe wersje spolszczenia tak dla 6.1 (eliminacja częśc blędów i poprawki); jak i dla 6.2 - wersja V - kilkaset komunikatów dla gracza w historic events doszło - pop polsku oczywiście. Oba spolszczenia są do pobrania z odpowiednich tematów w projektach polonizacyjnych. Pozdrawiam
Ale wy macie kur problemy :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol: :lol:
filippp69
12-06-2011, 07:47
Aravenie ty się chyba lepiej na tym znasz ja zawsze gram defensywnie i zamiast podbijać 20 regionów dziennie wole rozwijać gospodarke umocnic państwo itp. dopiero potem podbijać choć i tak powoli w dscr_strat zmieniłem długosć trwania tury do 0.20. Wie ktos moze w którym pliku można zmienić czas starzenia sie generała bo starzeje się i tak w czasie 0.50 :D Z góry dziękuje
Do rozmowy o patriotyźmie sie juz nie wtrącam bo i tak piszecie 2 strony wątku dziennie jak już nie o BC to się zaczął patriotyzm zaraz będziecie gadać o rasiźmie :lol:
Aravenie ty się chyba lepiej na tym znasz ja zawsze gram defensywnie i zamiast podbijać 20 regionów dziennie wole rozwijać gospodarke umocnic państwo itp. dopiero potem podbijać choć i tak powoli w dscr_strat zmieniłem długosć trwania tury do 0.20. Wie ktos moze w którym pliku można zmienić czas starzenia sie generała bo starzeje się i tak w czasie 0.50 :D Z góry dziękuje
Do rozmowy o patriotyźmie sie juz nie wtrącam bo i tak piszecie 2 strony wątku dziennie jak już nie o BC to się zaczął patriotyzm zaraz będziecie gadać o rasiźmie :lol:
viewtopic.php?f=30&t=178 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=178) strona 30 tego tematu tam jest opisane jak to zrobiC w SS, w BC nie bardzo wiem gdzie jest stosowny zapis. W campaign script go nie namierzyłem ale moglem przeoczyć, może jest w descr_strat? Poszperaj może to rozgryziesz. Ja mam oryginalna skalę tzn. 2 tury na rok.
P.S. W BC 6.2 rozbudowano doszkalanie agentów, poza admirałami, kupcami, kaplanami, księzniczkami, dyplomatami, czlonkami rodziny i szpiegami oraz zabójcami można doszkalać czarownice, uczonych i podzielono szkolenia dal zabójców i szpiegów w 6.1 mieli wspólne doszkalanie. Pozdrawiam. HRE zniszcone, Nowogród tez Wegrzy dostali baty czas na Rus Suzdalsko-Włodzimierska i Polska będzie mocarstwem... :mrgreen: Pozdrawiam.
Racja nie napisał. Może to tak wygląda jakby mi o Kriss 'a chodziło, ale w żadnym wypadku. On mi takiego jegomościa przypomiał pisząc o Polsce Koniec offtopa xD
W BC podoba mi się też to udoskonalenie kupców. Teraz nie musi stać pinćset tur żeby zdobyć trochę doświadczenia, ale ładnie i szybko zdobywa umiejętności.
A Szkotami się nie przejmuje bo w od 3 tury gry ich maleńkie królestwo topi się we krwi górali i rozpoczęło się Angielskie panowanie :twisted:
eeerobert
12-06-2011, 11:12
czarowniceA te do czego służą, poza tym, że szerzą herezję. W poradniku do podstawki czytałem, że mogą jakoś rzucić klątwe na generała, czy coś, ale nigdy się z tym nie spotkałem. I gracz może je rekrutować? Trochę dziwne, ale spoko.
Racja nie napisał. Może to tak wygląda jakby mi o Kriss 'a chodziło, ale w żadnym wypadku. On mi takiego jegomościa przypomiał pisząc o Polsce Koniec offtopa xD
No racja, zupełnie źle mnie zrozumieliście, ale skończmy temat. :lol:
Co do stylu gry, to też wolę spokojnie się rozwijać i umacniać niż zdobywać co 10 tur całe państwo, bo taka gra nie sprawia mi zbytniej przyjemności. Lubię bawić się w tworzenie całkiem niezłych sojuszy np. HRE, Norwegia, Dania, Francja, Węgry, ich interesy nie są sprzeczne więc, taki sojusz może długo potrwać i pozwala także komputerowi na zajęcie się własnym podbojem, a nie jakimiś utarczkami przygranicznymi :P. Fajnie jest także obserwować sytuacje gry na toggle_fow :).
aha i co trzeba zrobić żeby zdjąć ekskomunikę, oprócz śmierci papieża, bo przez 5 tur stałem pod Rzymem oferując coraz to lepsze warunki pojednania,a i tak odrzucili wszystko. Chodzi mi czy można ich jakoś inaczej udobruchać.
zdaje się, że Dania ma wpisane wojny z Norwegia i HRE, wiec prędzej czy później dojdzie do zdrady, na czym ucierpi Twoja reputacja...
podobnie HRE i Francja...
poza tym po co Ci takie sojusze skoro i tak zawołanie ich na pomoc kosztuje przynajmniej 40-50k...
tak samo reputacja jest potrzebna by zdjąć ekskomunikę...co przekłada się na jakość stosunków dyplomatycznych.
Chrzań papieża, idź z duchem reformacji! :twisted: (jeśli to możliwe...)
Ja właśnie kończę zaprowadzać ład w Brytanii, jak to skończę to chyba by uniknąć wojny z francją to sprzedam europejskie posiadłości im bądź Hiszpanom (rzecz jasna pozbęde się tam kilku budynków :lol:. Zobaczymy jak to wpłynie na gospodarkę, ale zapewne będę musiał ograniczyć się do 2 pełnych flag bądź 1 "feudalnej"
Co do papieża to musiałbyś dać mu sporo w łapę zapewne, a ten potem by ci to przełożył na wojsko. Najlepiej czekaj aż umrze albo sam go "udobruchaj" zabójcom :)
czarowniceA te do czego służą, poza tym, że szerzą herezję. W poradniku do podstawki czytałem, że mogą jakoś rzucić klątwe na generała, czy coś, ale nigdy się z tym nie spotkałem. I gracz może je rekrutować? Trochę dziwne, ale spoko.
Można je rekrutowac w stolicy w szkole alchemii potem jak sie ma II-gi poziom szkoły to rekrutuje sie juz uczonych nie wiedźmy. Nie wiem w 6.2 nie próbowałem ale w 6.1 poz szerzeniem herezji to nie bardzo inne zastosowanie dla czarownic znalazłem. :twisted: To pykasz w 6.2 czy nie? Pozdrawiam.
Kris - ekskomunike przerywa też śmierc twego króla, no jak nic nie pomaga to spróbuj dac prowincje Papiestwu.
Lajon I Filip69 - dzięki za pliki do spolszczenia 6.2 jaki mi przysłaliscie.
Radox - Ty nie bądź taki pacyfista, co sie izoluje na Wyspach. :mrgreen:
A Dania nie ma zkodowanej wojny z Nowegia u mnie śa sojusznikami a mam pona 200 turę. Ogólnie czad na tym 6.2. Im dłużej gram tym bardziej mi się podoba.
zdaje się, że Dania ma wpisane wojny z Norwegia i HRE, wiec prędzej czy później dojdzie do zdrady, na czym ucierpi Twoja reputacja...
podobnie HRE i Francja...
poza tym po co Ci takie sojusze skoro i tak zawołanie ich na pomoc kosztuje przynajmniej 40-50k...
tak samo reputacja jest potrzebna by zdjąć ekskomunikę...co przekłada się na jakość stosunków dyplomatycznych.
żebym miał wolną rękę gdzie indziej, a nie martwił się co chwilę czy zaraz mnie nie zaatakują lub miał trzymać kosztowne garnizony w przygranicznych miastach. w 6.1 sojusz HRE trzymał się 200 tur i nic nie zapowiadało na to, że będzie wojna, może tu jest inaczej.
Aravenie to jest wypróbowana taktyka z medka 2 a same wyspy po rozwinięciu też sporo kasy dają :d
eeerobert
12-06-2011, 13:17
To pykasz w 6.2 czy nie? Pozdrawiam.Nie, ale zaraz ściągnę, tylko że potrzebuje chyba oryginalne włoskie pliki tekst, a mi się niestety nie zachowały. Mógłby ktoś wysłać? Chyba, że mogę np. ściągnąć 6.2, a potem po prostu wgrać spolszczenie i będzie ok. No nic, chyba dam jednak radę.
Przestraszyliście mnie panowie z tymi wikingami oO to jest skrypt załączający inwazję czy po prostu Norwegowie mają "wpisaną" nienawiść do biednych Anglików?
I też mnie te czarownice zaintrygowały do czego służą bo z tą herezją to trochę bezsensowne mi się wydaje
Nie ma skryptu na inwazję Wikingów zwyczajnie Cię napadną pewnie za jakis czas, albo Duńczycy, albo Norwegowie, albo Francuzi Ci desant walną. A Czarownice służą do siania herezji ale trzeba je na wrogie ziemie wysyłać by nam samym nie bruździły.
Eeerobert włoski text do 6.1 http://www.speedyshare.com/files/28931430/text.rar pobieraj od razu bo usuną pewnie niedługo. :P
To musze się okopać i flotę zacząć tworzyć. A żeby było ciekawie to sprzedam prowincję europejskie może Kipczakom?
eeerobert
12-06-2011, 13:30
Eeerobert włoski text do 6.1 http://www.speedyshare.com/files/28931430/text.rar pobieraj od razu bo ussuna pewnie niedługo. :PDzięki bardzo, już ściągnąłem. Chyba jednak dzisiaj nie ściągnę 6.2, bo pojawiło mi się, że 2 godziny będzie zasysać, a ja zaraz muszę lecieć. Może jutro.
To musze się okopać i flotę zacząć tworzyć. A żeby było ciekawie to sprzedam prowincję europejskie może Kipczakom?
Nawet za darmo nie wezmą ;), ciężko jest oddać prowincje państwom które jakby to powiedzieć, nie mają interesów w tym regionie, a co dopiero sprzedać, bo komputer zwykle uważa, że zaraz ich zdradzimy i znowu przejmiemy te miasta, ale może w BC jest inaczej.
filippp69
12-06-2011, 13:39
Mi w BC na nic się nie zgadzają nawet na głupie informacje o mapie a co dopiero na sojusz chyba że dam im 20 000 . Ja obecnie przenosze Polskię do Syrii dla urozmaicenia :P
Panowie!!!!!!!!!!!!
Przypominam ostatni raz że istnieją komunikatory, tudzież PW forumowe.. :D
To jest temat o modzie, a wszelkie dygresje, skądinąd potrzebne i zrozumiałe zaciemniają obraz dla potencjalnych nowych graczy...Jeżeli jest taka potrzeba, to można założyć temat np.
BC 6.2 granie poszczególnymi nacjami.
I wszystkim będzie wiadomo, że tam kwestie poruszane będą dotykać spraw z rozgrywką, a nie np. instalacją, wywalaniem do pulpitu :D
serdecznie pozdrawiam wszystkich jako jedyny, co zauważył potencjał tego moda jeszcze w wersji 5.0.... :lol:
K A M 2150
12-06-2011, 14:05
Ekhem, Eutychesie, ale jest już temat o problemach technicznych z BC i to nawet przyklejony, problemy z instalacją powinny być kierowane właśnie do niego, a natomiast tutaj powinno się rozmawiać o rozgrywce, po co robić 3 wątek o BC, wtedy to by był dopiero śmietnik ; P
filippp69
12-06-2011, 14:07
Hmmm.... w sumie mnie to się wydaje że byłby jednak porządek :D Ale to tylko moje zdanie i co ja tam wiem
Mi tak samo wydaje się że w dziale o BC powinno się dyskutować o rozgrywce a nie zakładać nowy dział :p
:D Cóż, widzę że się nie rozumiemy, wam wydaje się że piszecie na temat, dyskusja np. patriotyzmie jest tylko jednym z wielu dygresiątek...Wasza sprawa, :lol: :lol: :lol:
Ja moda znam bardzo dobrze, nie muszę się przekopywać przez spam, temat poświęcony rozgrywce mógłby np. w ostatecznym kształcie przybrać formę poradnikową, a proszę sobie dalej pisać, ja tylko zaproponowałem :D
Koniec offtopu!!! :evil:
W sumie to można by stworzyć oddzielny temat, bo co chwilę problemy techniczne się splatają z wrażeniami z moda i chyba każdy kto nie jest na bieżąco w dyskusji będzie trochę zagubiony :)
Eutychesie, a mógłbyś po dobrej woli faktycznie stworzyć 3. temat (dyskusje ogólne), przenieść posty nadające się do technicznych spraw?
czyli reasumując:
1. temat - BC - nowości, stronka do instalacji, ew. pytań "kluczowych", jak grać, solucje
2. temat - wrażenia, dyskusje ogólne, podboje, screeny z BC
3. temat - problemy techniczne, ctd, itd.
co sądzicie?
filippp69
12-06-2011, 14:51
Osobiście mnie to obojętne chociaż wtedy wszystko byłoby bardziej przejrzyste. Temat jest faktycznie zasmiecony wchodze na temat BC i to co było 30 minut temu na ostatniej stronie teraz jest 2 strony dalej bo ktos musiał se stworzyć w temacie o BC wątek o patriotyźmie jak to dzisiaj zobaczyłem to się za głowę złapałem :/
Witam. VI wersja spolszczenia 12.06.2011 do Bellum Crucis 6.2 http://www.speedyshare.com/files/28933771/text.rar
Dzięki za pomoc z dzisiejszymi plikami Filip i Lajon. Pozdrawiam.
Co do sprzątania to może Eutyches jak będzie miał chwilę czasu i natchnienie zrobi małe porządki. Oby. Propozycja Dunkela jest ok. Ale połączyłbym Problemy techniczne z poradnikami i opisem instalacji. Czyli chodziło by o przerzucenie postów do dwóch tematów. Chyba, że Eutychesie uznasz, że 3 to jednak lepszy patent. Dodatkowo można by ew. posty z 6.1 wydzielić w archiwum jakby i zamknąć (jak zrobiono z TAT 1.4.1) a zostawić dla czytelności 6.2 i o nim pisac dalej w podziale na Dyskusje ogólne, podboje, screeny i 2-gi temat Instalacja, problemy techniczne i poradniki. To by pomogło, znaczy wydzielenie i zamknięcie 6.1 (wcześniej by trzeba skopiować lub przenieść co nieco do tematu o problemach technicznych. Trocę zamieszałem ale nie mam na razie innego pomysłu. :mrgreen:
filippp69
12-06-2011, 17:54
A nie ma za co
O co chodzi z plikami np. "event_string Orginaly" ?? Skoro nie było ctd. to raczej niepotrzebna jest włoska oryginalna wersja :D
Avalanche
12-06-2011, 19:16
No i mam CTD :cry: . Poniżej log i link do save.
[spoiler:f4oxvp0s]18:23:32.828 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
18:23:32.828 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
18:23:36.828 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25902, column 49
trigger not found[/spoiler:f4oxvp0s]
Pomoc mile widziana.
http://www.speedyshare.com/files/28937851/save.sav
Informacje dodatkowe:
- tura 84
- nic nie grzebane
- wersja 6.2
- błąd występuje zarowno w wersji PL (wersja VI z dani 12.06.2011) jak i oryginalnej włoskiej
Mam pytanie odnośnie prestiżu: jak go podnieść? W każdym mieście same zielone buźki, w zajętych buntowniczych prowincjach tylko pokojowa okupacja zero wojen i miasta ładnie rozwijane i już musiałem zabić Henryka II bo 0 prestiżu miał. Jakąś radę? :d
Avalanche
12-06-2011, 20:13
Poradziłem sobie sam.
Wyczytałem ze ktos juz tak mial i nie wynikało to z niczego specjalnego. U niektorych problem byl u innych nie. Pomogl reinstall moda. Save odpalil i poszedl dalej.
Poradziłem sobie sam.
Wyczytałem ze ktos juz tak mial i nie wynikało to z niczego specjalnego. U niektorych problem byl u innych nie. Pomogl reinstall moda. Save odpalil i poszedl dalej.
Po co reinstalowałeś :P naprawilem Ci tego save. Na przyszłość zrób tak, wytnij na moment katalog text ze spolszczeniem. Wgraj oryginalny text włoski z 6.2 rusz agenta lub armią zapisz na włoskim text. Przewin turę. Potem w następnej turze wgraj znowu katalog text ze spolszczeniem (wczesniej usuń włoski, lepiej nie nadpisywać). I git. Reinstall nie jest potrzebny. Ale skoro zrobiłes reinstall to nie daję Ci linku do naprawionego save. Nie znalazłem błedu w spolszczeniu. Pozdrawiam.