PDA

Zobacz pełną wersję : DYSKUSJA OGÓLNA o Bellum Crucis 6.1 + Patch 6.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10

radoxx4
30-08-2011, 23:25
Ja mam tylko jedno pytanie, czemu bizantyjski ogień to jednostka prochowa a nie fala "ciekłego" ognia :?

Araven
31-08-2011, 06:05
A to już pytanie do twórcow moda, ale bizantyjski ogień wg mojej wiedzy używano na statkach głównie w atakach na wrogie floty. Piechota liniowa nie bardzo mogła go stosować, myślę, że to dlatego. Ale pewności co do używania go na lądzie nie mam.

Avalanche
31-08-2011, 08:00
Powracając do księżniczek, poniżej moje spostrzeżenia:
- własną księżniczką można nawiązywać rozmowy dyplomatyczne wg następującego klucza:
- neutralny lub wrogi - tylko podchodząc do dyplomaty lub innej księzniczki
- sojusznik - podchodząc do dowolnej jednostki dyplomatycznej, miasta, armii lub fortu
- dyplomatą możemy zaczepiać wszystkie jednostki dyplomatyczne, miasta, armie i forty wrogów, neutralnych jak i sojuszników

Myślę, że to rozwieje wasze wątpliwości. Ponadto warto zastosować "myk" z zawieraniem praw handlowych, sojuszy i praw przemarszu przez księżniczki. Udane negocjacje zwiększają jej urok - ułatwiając wyrwanie dobrego generała.

Ożenek można proponować także nacji neutralnej co powoduje automatyczne nawiązanie sojuszu. Jeśli w opcjach dyplomatycznych nie ma wydania księżniczki za mąż za księcia lub króla i odwrotnie to na 99% oznacza, że ten ma już jakąś kobietę u boku (chyba że jesteśmy w stanie wojny z tą nacją). Zazwyczaj na początku gry większość władców ma małżonki, można żenić następców.

P.S. Polecam plik urealniający punkty ruchu księżniczek autorstwa Aravena.

Herod
31-08-2011, 08:08
Ogień Bizantyjski (A raczej ogień grecki, bizantyjski był jego odmianą stosowaną istotnie wyłącznie na morzu) był używany też podczas oblężeń (Dyrrachium 1081, świetna książka "Normanowie i Bizancjum W XI Stuleciu, Konstantynopol, między innymi też w walce o Konstantynopol w 1453 etc), jak chce Michałek broń była też używana na polu bitwy, lecz bardziej jako broń psychologiczną (4s. seria z przenośnego, ręcznego syfonu/a to mało, aby wszystkich arabów spalić, ale wystraszyć na śmierć... zresztą cała europa aż do poznania tajemnicy ognia żyła w strachu). O innych prostszych sposobach miotania, jak np. dzięki łukom, garnkom, maszyna oblężniczym nawet nie wspomnę.

chochlik20
31-08-2011, 11:03
Wszystko ok. autosave wyłaczyli twórcy. Zrób kopię pliku cfg z bellum następnie otwórz go i spróbuj zmienić autasave = 0 lub false na 1 lub true. To powinno przywrócić autosave. Sam spróbuje go przywrócić wieczorem tak dla testu. ja nagrywam z automatu co turę, ale czasem zapomnę.
Dzięki za radę podziałała :D zmieniłem autosave z 0 na 1 i śmiga. Mam takie pytanko jakim cudem obcy kucy zarabiają po 1000 bizantów albo i więcej? Moi ledwie osiągają ponad 300 :x

Dunkel
31-08-2011, 11:08
Ożenek można proponować także nacji neutralnej co powoduje automatyczne nawiązanie sojuszu.
to jest właśnie super, bo w ten sposób najłatwiej podpisać sojusz, ba! można także zawiesić wojnę między obecnym sojusznikiem a jego wrogiem, to działa także w drugą stronę, walczyłem z ekskomunikowanymi Niemcami, a tu mi Wenecja podpisała z nimi sojusz i po ptokach z wojny (Wenecja jest moim sojusznikiem).

radoxx4
31-08-2011, 11:11
Szkoda, bo ci panowie potrafili na niekorzyść wroga namieszać na polu bitwy no ale cóż, trudno się mówi i gra dalej.

Herod
31-08-2011, 11:15
W mojej wersji BC ci ludzie plują ogniem. 4s, jednorazowa seria z syfona. Tak jak w podstawce i historii. Może syfony wyglądają ahistorycznie, ale siła ognia jest zgodna z historią.

Araven
31-08-2011, 11:59
Wszystko ok. autosave wyłaczyli twórcy. Zrób kopię pliku cfg z bellum następnie otwórz go i spróbuj zmienić autasave = 0 lub false na 1 lub true. To powinno przywrócić autosave. Sam spróbuje go przywrócić wieczorem tak dla testu. ja nagrywam z automatu co turę, ale czasem zapomnę.
Dzięki za radę podziałała :D zmieniłem autosave z 0 na 1 i śmiga. Mam takie pytanko jakim cudem obcy kucy zarabiają po 1000 bizantów albo i więcej? Moi ledwie osiągają ponad 300 :x
Proszę bardzo. grasz w 6.2 czy 6.1?
Kupcy zarabiają dużo w obu wersjach, ale więcej w 6.2. komp w 6.1 ma lepszych kupców na starcie to i zarabia więcej. Swoich wysyłaj daleko na egzotyczne towary, (ja z Polski i do ziemi świętej niekiedy kupców wysyłam). . Najlepiej tam gdzie masz prawa handlowe. Rekordzista czesał mi koło 5.000, Gnejusz pisał o ponad 6.000. Standardowo niezły kupiec zarabia między 1000 a 2.000. Pozdrawiam. Co do autosave to rzadko ale podobno może powodować ctd przy niektórych animowanych wstawkach np. koronacji, ale mam nadzieję, że jednak ich nie powoduje (a autosave wyłączyli tylko dla szybszych tur, też sobie włącze autosave).. Napisz za jakiś czas jak to wygląda u Ciebie. Pozdrawiam.

Edit: Nikt nie gra na mojej małej kompilacji submodów, tj. na submodzie Aravena ? - tylko 5 Osób na razie pobrało 8-) Oto link do pobrania w pierwszym poście viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) . Można go instalować nawet na kampanie średnie, jakie robiłem wcześniej.

odi.profanum
31-08-2011, 13:26
Woź ich statkami po kilku. Czasem się jakiś buntownik czepi i może zatopić ale fakt, jak pisze Arven; im dalej i im bardziej egoztyczne towary to więcej kaski; chyba najwięcej z kości słoniowej i diamentów, choć cukier też daje niezlą kasę ( osobiście zawsze wysyłam jakiegoś kupca na Krete - nie ma go tam jak komp go podkupić obcym kupcem, czasami też płynę na Bałtyk ;)
Towary, którymi możesz handlować przez swoje prowincje są dużo dużo mnie opłacalne.

radoxx4
31-08-2011, 14:44
A na jakiej wersji grasz Martin? U mnie na 6.2 jest to jednostką prochowa i pisze nawet pociski prochowe w opisie :P

Herod
31-08-2011, 14:47
6.2. Używałem w CB. Zasięg marny, ale ogień jest.

radoxx4
31-08-2011, 14:54
Hmmm nazywa się ta jednostką Sot... Coś tam. Sprawdze jeszcze raz, ale jak ich zwerbowałem żeby wypalić Turków z Azji mniejszej to jak Boga kocham był dźwięk muszkietu. Mógłbyś Martinie umieścić fote i opis jednostki jak będziesz miał czas? Byłbym bardzo Ci wdzięczny :D

Araven
31-08-2011, 15:02
Siphonatores albo coś w ten deseń. W najbliższej aktualizacji spolszczenia będa zmiany w nazwach jednostek Bizancjum dzięki Martinowi i polskich - ja je zmieniałem i niektórych innych. Aż muszę luknąć w custom bo mnie też się wydawało, że jednak to jest prochowa ( W SS 6.2 RR/RC mieli miotacze płomieni). Obczaję.

Herod
31-08-2011, 15:04
No niestety nie mam czasu. Odpal Custom Battles, rzymianie, okres wczesny, i wybierz taką jednostkę fioletową w zbrojach łacinników, nazwa to Siphonatores (historyczna... to będzie mały oddział, 40 ludzi, więc szukaj takiego), tutaj masz poprawnie wykonaną jednostkę z Syfonami historycznymi http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=169167, odgłos istotnie strzału, lecz efekt jest taki jak w podstawowej wersji - krótki strumień ognia, palący wszystko na swej drodze. Odgłos musieli schrzanić, to nie jedna rzecz w przypadku armii Bizancjum, którą źle zrobili.

Na screnach efekt strzału, taki sam jak w BC lub Podstawowym Kingdoms.

Inny obrazek:

http://www.google.pl/imgres?q=Siphonatores&um=1&hl=pl&tbm=isch&tbnid=W5GquqHLtCLlwM:&imgrefurl=http://www.twcenter.net/forums/showthread.php%3Ft%3D181884%26page%3D2&docid=TXuZX5NIEeBXjM&w=962&h=585&ei=3T9eTpjPJcmq-AaGgK2GAg&zoom=1&iact=hc&vpx=1001&vpy=178&dur=1354&hovh=175&hovw=288&tx=142&ty=129&page=6&tbnh=143&tbnw=246&start=86&ndsp=16&ved=1t:429,r:9,s:86&biw=1332&bih=636

Film, przyznaje iż w BC efekt jest słabszy:http://www.youtube.com/watch?v=M7bpE5mniFo

radoxx4
31-08-2011, 15:13
Ok sprawdzę to i dam znać, a nazwa to dokładnie ta jaką mi podaliście panowie.

Araven
31-08-2011, 16:35
Jest jak napisał Martin w 6.2 Siphonatores używają ognia greckiego, nie broni prochowej. :mrgreen:

radoxx4
31-08-2011, 16:54
Tak u mnie też jednak jest, ale zmylił mnie dźwięk muszkietów. :D

Blood_187
01-09-2011, 18:13
Jak wam śmigają tury w kampanii Aravena? Ja mam w 30 turze około 1:15, a na lekkiej z podstawowej wersji moda miałem około 30 sekund i nie wiem czy jest przyzwoicie, czy muszę znowu kląć na mój sprzęt :)

radoxx4
01-09-2011, 19:24
Jednak z tym papiestwem to kiepska sprawa. Gdy gram Bizancjum wyruszyła Krucjata na Urfę ruszyła armia papieża, która kręci się po Antoli. Teoretycznie, gdyby mnie oblężyli to za przeproszeniem jestem w czarnej dupie :p

Dunkel
01-09-2011, 19:44
z moich skromnych obserwacji (akurat w mojej krótkiej kampanii były już 3 krucjaty) te armie wracają do domu, mimo nagabywania dyplomatą z kasą żeby zaatakowali Bizancjum...

Araven
01-09-2011, 19:56
Jak wam śmigają tury w kampanii Aravena? Ja mam w 30 turze około 1:15, a na lekkiej z podstawowej wersji moda miałem około 30 sekund i nie wiem czy jest przyzwoicie, czy muszę znowu kląć na mój sprzęt :)
Ci mogę zrobić odchudzony skrypt. Bo dodałem tam kilka skryptów. Zaraz go wstawię. wkleisz go do world/maps/campaign/custom i potem do kampanii Light.
Blood wgraj sobie ten skrypt http://www.speedyshare.com/files/301388 ... script.rar (http://www.speedyshare.com/files/30138896/campaign_script.rar) sprzet decyduje. zacznij od nowa, to kampania medium w wersji lekkiej, chyba, że już ją masz. :P bo nie wiem czy grasz na moim submodzie czy na kampanii medium?

radoxx4
01-09-2011, 20:17
Nie no luz, to tylko teoria, ale nigdy nie wiadomo... :twisted:

Araven
01-09-2011, 20:24
Panowie nie będzie krucjaty na Bizancjum, bo to chrześcijanie. A frakcje kompa nie uderzą na zwykle najsilniejsza frakcję jaka jest Bizancjum. czasem podczas krucjat wybucha wojna między Bizancjum a Krzyzowcami z Europy ale dotyczy blokowania przemarszu co najwyżej.

radoxx4
01-09-2011, 20:52
Mam pytanie odnośnie wersji 5.1- tam też był ctd, gdy atakowało się Ojca Świętego?

ordenus22
01-09-2011, 22:12
Pytam z ciekawości - zająłem Jerozolimę i Kerak i moi generałowie przejęli tytuły tych miast, z tego co pamiętam grając w SS po zdobyciu Jerozolimy zdobywało się tytuł króla Jerozolimy, natomiast grając w BC 6.2 np. po zdobyciu Wilna i Pragi oprócz tytułów tych miast zdobywa się dodatkowo jeszcze tytuły, kolejno, Wielkiego Księcia Litewskiego i Króla Czech i czy w przypadku Jerozolimy jest coś podobnego?

Araven
01-09-2011, 22:15
Nie pamiętam w instrukcji angielskiej do Bellum o tym pisze, znaczy jakie prowincję daja takie podwójne tytuły.
Co wy macie z tym atakowaniem papieża. zostawcie go w spokoju. 8-)

radoxx4
01-09-2011, 23:12
Nie nic tak tylko szkoda Rzymu żeby się w jego rękach marnował :d

Blood_187
02-09-2011, 10:21
Ci mogę zrobić odchudzony skrypt. Bo dodałem tam kilka skryptów. Zaraz go wstawię. wkleisz go do world/maps/campaign/custom i potem do kampanii Light.
Blood wgraj sobie ten skrypt http://www.speedyshare.com/files/301388 ... script.rar (http://www.speedyshare.com/files/30138896/campaign_script.rar) sprzet decyduje. zacznij od nowa, to kampania medium w wersji lekkiej, chyba, że już ją masz. :P bo nie wiem czy grasz na moim submodzie czy na kampanii medium?
Gram na twoim submodzie na kampanii light, która, według opisu moda, jest właściwie kampanią medium. A ściągnąłem go, bo interesowali mnie nowi agenci, doszkalanie agentów i podrasowanie polskich jednostek ;)
A ten skrypt co wrzuciłeś, to z czego został odchudzony w porównaniu do tego z oryginalnej wersji submoda?

Araven
02-09-2011, 10:53
Wywaliłem kilka skryptów jakie są w moim submodzie, by Ci tury szybciej chodziły: skrypt prestiżu: czyli raporty rady możnych, spadek do zera grozi wojną domową i wywaliłem Ligę Baronów i ligę Emirów - te państwa moga powstać w razie buntu możnych. reszta jest jak w submodzie. Nieco ponad minutę to dobry czas. Ale jak chcesz szybciej wgraj odchudzony campaign_script do kampanii Light i tylko tam. ale za to stracisz na walorach rozgrywki.

Blood_187
02-09-2011, 11:11
Aha, rozumiem. Chyba pozostanę jednak przy oryginalnym pliku z submoda, za dobry save mam żeby grać od nowa ;) a skoro około minuty to dobry czas, to jest ok. Dzięki ;)

Araven
02-09-2011, 11:29
I to jest dobra decyzja wybrałem do submoda w kampanii Light (tej bez fortów) kilka ciekawych skryptów z pełnej i submoda na rewoltę Bułgarów, by rozgrywka była ciekawa ale tura trwała jak najkrócej. Handel morski uskuteczniasz? I kim grasz?

Edit: Ponownie link do mojego submoda do Bellum Crucis 6.2, opis zmian i link do pobrania w pierwszym poscie tego tematu: viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937)

Blood_187
02-09-2011, 12:39
Na razie czeka mnie reinstal BC bo trochę namotałem, zachciało mi się jednostek z Lithuania Mod i przestało działać :D A pogrywam sobie Polską, na razie 30 tura, żadnych handlów morskich nie uskuteczniam bo ruszyłem na Pragę by ją zdobyć przed Niemcami i Wilno, a Dania w tym czasie zagarnęła Gdańsk :evil: Ale chyba zacznę od początku, żeby nowe jednostki zaskoczyły i inaczej, szybciej ekspansję przeprowadzić :)
A tak a propo, to czemu w twoim submodzie jest ograniczenie budowy farm (30 tura i 1 poziom)? I kiedy się one odblokowują? Patrzyłem w EDB ale nic nie kumam z tych eventów :)

Araven
02-09-2011, 13:19
Nie ma żadnego ograniczenia budowy farm. Tylko przy kopalniach i drogach coś zmieniałem. Farm nie ruszałem. No to namieszałes z tym Lithuania Mod. Ja gram na własnym submodzie i farmy się budują normalnie. :P Do drugiego poziomu farm musi być event o wynalezieniu uprzęży dla zwierząt pociągowych, do trzeciego trzeba młyn zbudować. Po evencie będziesz mógł budować wyższe farmy.

Blood_187
02-09-2011, 14:32
Jak to nie ma? Zobacz: http://imageshack.us/f/18/screenjc.png/
Takie coś było w americas do Kingdoms, z tym że farmy się odblokowywały co kilkanaście tur ;)

A, i jeszcze jedną rzecz zauważyłem. Otóż w podstawce Polskie jednostki mówiły z akcentem wschodnim(ruskim), a w BC gadają typowo po angielsku i jeszcze te teksty "for the England" itd. W jakim pliku to się zmienia? Wiem że szczegół, ale już się przyzwyczaiłem do tamtych głosów ;)

Araven
02-09-2011, 14:41
Ci pisałem, ma być event o uprzęży, na farmy drugiego poziomu... 8-) Głosów się raczej nie da zmienić. Szybko jest ten event. Zbuduj farmy pierwszego poziomu i spichlerz i młyn. a dopiero potem farmy II-go poziomu jak będą dostępne.

Blood_187
02-09-2011, 14:52
A to sory, nie doczytałem, faktycznie :) No co do tych głosów to szkoda, lipnie trochę to brzmi, no ale cóż :)

DonKamillo
02-09-2011, 16:38
Witam wszystkich

Nie bede owijał w bawełnę. Nie chce mi sie czytać 90 stron tematu moze ten problem byl juz poruszany.
Otoz nie potrafię zainstalować moda. Jesli dobrze zrozumialem nawet jesli mam zainstalowanego gre na dysku D to nie mam wybierac ścieżki tylko zmienic folder? Probowalem i ten sposob i zainstalowanie w folderze mods jednak gra po kliknięcie nie chce sie uruchomic

Prosze o pomoc bardzo zalezy mi na zagranie w tego moda ;)

Pozdrawiam

Araven
02-09-2011, 18:41
Witam wszystkich

Nie bede owijał w bawełnę. Nie chce mi sie czytać 90 stron tematu moze ten problem byl juz poruszany.
Otoz nie potrafię zainstalować moda. Jesli dobrze zrozumialem nawet jesli mam zainstalowanego gre na dysku D to nie mam wybierac ścieżki tylko zmienic folder? Probowalem i ten sposob i zainstalowanie w folderze mods jednak gra po kliknięcie nie chce sie uruchomic

Prosze o pomoc bardzo zalezy mi na zagranie w tego moda ;)

Pozdrawiam
Wystarczy zajrzeć na stronę nr 1 lub tutaj. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)

DonKamillo
03-09-2011, 10:09
Dzieki nie zauważyłem tego tematu wcześniej już wiem gdzie zrobiłem bład :)

Pozdrawiam

doliwaq
03-09-2011, 12:54
Wydaje się, że to jest dobry mod, chciałbym go ściągnąć i nie wiem jak się do tego zabrać. Mam ściągnąć mod z najnowszym patch'em, czy ściągać każdy patch po kolei? Widziałem, że tego moda można ściągnąć też tu viewtopic.php?f=19&t=864 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=19&t=864) . Jak najlepiej go ściągnąć?

DonKamillo
03-09-2011, 23:44
Sciagnij jako pierwsze wersje 6.1 w 1 poscie tematu masz 3 linki a później poprostu patch :)

Araven
04-09-2011, 21:02
Wydaje się, że to jest dobry mod, chciałbym go ściągnąć i nie wiem jak się do tego zabrać. Mam ściągnąć mod z najnowszym patch'em, czy ściągać każdy patch po kolei? Widziałem, że tego moda można ściągnąć też tu viewtopic.php?f=19&t=864 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=19&t=864) . Jak najlepiej go ściągnąć?
Trzy party z 6.1 potem ściagasz 6.2. opis instalacji masz 4 posty wyżej w linku.

chochlik20
05-09-2011, 11:16
A jak mam takie pytanko co daje patch 6.2? Gram na wersji 6.1, i trochę mi się nie widzi zwłaszcza "ściśnięta" mapa kampanii. Czy nowy patch coś zmienia?

Araven
05-09-2011, 11:19
Chochlik - Patch 6.2 nie zmienia wyglądu mapy i liczby prowincji, poprawia sporo drobnych bugów z 6.1 zmienia statystyki jednostek, ai strategiczne i bitewne, zasady rekrutacji, dodaje nowych agentów, floty, jednostki i budynki. Zdecydowanie polecam. 6.1 jest bardzo dobry, ale 6.2 jest super. Do 6.2 jest sporo submodów i powstają nowe. Jak napisałem decydowanie polecam instalację patcha 6.2 (ma nieco nowych skryptów też). No i 6.2 ma lepsze spolszczenie, nad którym trwają dalsze prace udoskonalające. :P

proud
08-09-2011, 09:22
Pograłem pewien czas w Bellum Crucis 6.2 z submodem Aravena i... jestem trochę rozczarowany rozgrywką. Oczywiście nowe skrypty (grałem 2x kampanię light) działają nieźli i dają fajne możliwości. Pierwsza (jak się później okazało, treningowa) rozgrywka Francją nauczyła mnie kilku podstawowych rzeczy przydatnych do gry w tego moda. Później zacząłem normalną grę Sycylią i po zdobyciu wszystkich buntowniczych miast w Italii (tylko Weronę na północy odpuściłem - Bologna, Florencja i Spoletto trafiły w moje ręce) oraz dwóch buntowniczych miast w Afryce północnej, zaczęła się wojna... Co prawda spodziewałem się ataku w północnych prowincjach i tam przesunąłem najlepszą moją armię, ale atak nastąpił w Afryce ze strony Maurów. Co prawda szybkie masowe szkolenie na Sycylii, w Tunisie i południowych Włoszech sprawiło, że kilka tur później wylądowały na granicy ogarniętej wojną dwie pełne armie i sytuacja się unormowała. Po rozbiciu trzech armii Maurów przebieg wojny jest już pod całkowitą moją całkowitą kontrolą i miasto po mieście zacząłem posuwać się w stronę cieśniny gibraltarskiej - z epizodami w postaci kontrataków Mauryjskich.

Jednak co mnie zdegustowało w modzie, to... kompletny brak balansu. Po tych kilkudziesięciu bitwach stwierdzam, że armia powinna się składać jedynie z łuczników i kawalerii. Po prostu porażka... Wysyłam 3 oddziały włoskiej milicji do walki z oddziałem wrogiej kawalerii na ulicach miasta i co się dzieje? z bliski 400 posłanych żołnierzy (na 90 kawalerzystów) ginie ponad połowa... Jednak lepsze "jaja" były podczas odbijania miast buntowniczych w płn. afryce, bądź w walkach z Maurami. Co do pierwszego przypadku. Np. oblężenie Tunisu, moja armia składa się z kilku oddziałów łuczników (ok. 5-6) i ochotniczych oszczepników (ok. 8-10). Czekam te 7 tur, bo moje wojska ustępowały jakościowo przeciwnikowi i bitwa rozgrywa się dopiero gdy mija ostatnia tura i buntownicy podejmują próbę przerwania oblężenia. Bitwę zaczyna szarża lekkiej jazdy berberyjskiej, która... rozjeżdża moich włóczników (sic!) i przebija się do drugiego szeregu armii - do łuczników. O walkach z Maurami też można dużo napisać, bo nawet jeźdźcy Jinetów w walce wręcz przeważają nad włócznikami. Już nawet nie wspominam o jeździe ciężkiej bo szkoda o tym pisać. Wysyłając oddział Doborowych Rycerzy Normańskich na Ciężkozbrojną Milicję (czy coś podobnego - włoscy włócznicy z pawężami [16 obrony, wielka tarcza, porządna włócznia - klasyczny bad ass przeciw kawalerii]) tracę góra 10 rycerzy, a wrogi oddział idzie w rozsypkę. Pytam się więc. Po co są włócznicy? Oraz po co jest w ogóle piechota? W walkach z Pizą oddziały moich (pieszych) rycerzy feudalnych i normańskich rycerzy są wręcz zarzynane przez pizańskich łuczników. Tragedia po prostu... To po co ciężka piechota nosi zbroje płytowe, łuskowe, kolczugi, duże tarcze? Skoro łucznicy bez problemu eliminują ponad 50% stanu takiego oddziału przy ataku? Lepiej zainwestować więc w kawalerię i ruszać na przeciwnika bez męczenia się w układ strzelcy-piechota-kawaleria. W końcu jeźdźcy i tak rozbiją każdy oddział przeciwnika bez najmniejszego problemu... Czy wrócę jeszcze do moda? Nie wiem, ale każda kolejna bitwa będzie mnie irytowała coraz bardziej i długo przy nim na pewno nie wytrzymam. Czas rozejrzeć się za czymś gdzie te błędy nie występują - może SS 6.4? Dawno temu grałem w jakąś wersję z numerem 4 i było nie najgorzej, więc może teraz jest jeszcze lepiej? Wszakże gorzej zbalansowanego moda od Bellum Crucis 6.2 chyba znaleźć się nie da...

Araven
08-09-2011, 09:46
Nie zgodzę się z brakiem balansu, Waregowie są nieco przepakowani. Balans jest inny ale nie jest zły. Ale każdy ma prawo do swego zdania. Ja gram w Bellum od stycznia i mod jest super. Zagraj na AI bitewnym Germanicu5, ono ogranicza jazdę. Ja nie mam takiego wrażenia by jazda była wszechpotężna, nawet czasami mogłaby być silniejsza. Ew. możesz zagrać na pliku unit od Gnejusza dałem go do pobrania w submodach. Zawsze możesz dokonać własnych zmian, jak masz czas i ochotę. Bitwy na ulicach miast są krwawe. Pozdrawiam. W Bellum jednostki milicji i te lekkie z niskich koszar sa dużo słabsze niż w innych modach. Jednostki z wyższej półki, także piechota są coraz lepsze, to akurat uważam za sensowne.

Herod
08-09-2011, 10:03
Proud, mam podobne wrażenia z bitewnej części Bellum Crucis, która całkowicie nie przypadła mi do gustu (za wielka rzeź, za szybka, łucznicy sieką wszystko jak Legolasy, kawaleria wraża podobnie). Germanicus tutaj nie pomoże, bo najbardziej to osłabi twoją (:D) kawalerię, co może być nawet zabawne. :D
Myślę iż total rzeź jest spowodowana poziomem gry, komputer na VH (bitwy) dostaje takiego kopa mocy iż strach się bać nawet ich milicji (łachy AI z dużymi tarczami (milicja) kontra spieszeni krzyżowcy = martwi krzyżowcy). To mi przypomina Empire: total war, wersja 1.0.
Wniosek - zmniejszyć poziom trudności bitew (zrekompensować to Germanicusem). Możesz też spróbować alternatywnych plików balansujących, ale moim zdaniem problem tkwi w trefnym doładowaniu. Ale też po to jest poziom VH, do czego pretensji ja nie mam.
Jeżeli chcesz fajnych, raczej realistycznych bitew... z dużym udziałem piechoty... to The Last Kingdom\ się kłania. Pakujesz Germanicusa, do AI kampanijnego AI z CoW i jedziesz z koksem.
Pozdrawiam.

proud
08-09-2011, 11:10
Wniosek - zmniejszyć poziom trudności bitew

Sprawdzałem to na własnych bitwach i wcale nie poprawia wizerunku walk. ;( Wszystko jest tak samo, czyli włócznicy kładą się przed kawalerią, a łucznicy zarzynają najcięższą piechotę bez najmniejszych problemów. Zmienia się jedynie to, że oddziały przeciwnika są dużo bardziej skłonne do ucieczki z pola bitwy. Nie tędy droga... :/

Jeżeli chcesz fajnych, raczej realistycznych bitew... z dużym udziałem piechoty... to The Last Kingdom\ się kłania.

Oczywiście, ale też nie do końca tego szukam. W TLK grałem i jest całkiem nieźle (oprócz buga z jedną frakcją skandynawską), jednak nie szukam super realistycznych bitew z udziałem samej piechoty. :) Po prostu chciałbym, żeby włócznicy stanowili prawdziwą przeszkodę dla kawalerii (nawet tej ciężkiej) i po pierwszej szarży, gdy jeźdźcy walczą już w zwarciu to właśnie włócznicy przejmowali inicjatywę. Zgadzam się, że taka ciężkozbrojna jazda powinna mieć miażdżący impet i nie narzekałem, że np. zmiatają oddział pieszych rycerzy - to jest zdecydowany plus. Jednak nie podoba mi się to, że nawet oddziały włóczników (szkolone do walki z kawalerią), choćby taka Pancerna Straż, Najemni Włócznicy, czy Ciężkozbrojna Milicja Włócznicza, nie potrafią zatrzymać kawalerii. W moim przypadku odbiera to po prostu przyjemność płynącą z gry, bo nie ma szachowania: "uderzyć kawalerią na lewe skrzydło przeciwnika i liczyć, że moja piechota zwiąże na czas włóczników wroga w centrum, zanim tamci dopadną moich jeźdźców, czy może wybrać inne rozwiązanie". Po prostu atakując kawalerią nie muszę obawiać się włóczników, bo szczerze, dużo nie zmieniają, a sam muszę martwić się jak zatrzymać wszechpotężną "lekką" (sic!) kawalerią przeciwnika. W przypadku strzelców występuje ta sama analogia. Kusznicy ok, powinni mieć duże szanse w zabijaniu moich ciężkozbrojnych pieszych - za co płacą wolnością przeładowania. Jednak łucznicy nie dość, że oddają salwę za salwą to i tak "ignorują" ciężkie pancerze i wielkie tarcze mojej piechoty, która zanim dobiegnie do wojsk nieprzyjaciela traci co najmniej 30-40% składu... Pamiętam jak grałem Francją i biłem się z anglikami, którzy jednak zwykłymi chłopskimi łucznikami wyrzynali moich francuskich pieszych rycerzy zanim tamci zdążyli dopaść do ich wojsk.

Araven
08-09-2011, 11:11
Dla mnie szybkie bitwy w Bellum to zaleta. Bo jak toczę ich w kampanii dużo, to im szybciej tym lepiej. W Last Kingdoms bitwy są strasznie długie i zwyczajnie nie mam zdrowia ich staczać, zdaję się na automat. Co do Bellum to bitwy na automacie na medium sa sprawiedliwe wg mnie i czesto z nich korzystam. Tylko ważniejsze staczam ręcznie, dla mnie balans jest ok. Pozdrawiam.

Dunkel
08-09-2011, 11:16
ja teraz też pograłem z 2 tury, 4 bitwy z Bizancjum i jedna epicka - zdobycie Jerozolimy wraz z Król. Jerozolimskim swoiste 2v2, gdzie padł każdy gienek (król J., następca tronu egipskiego i gienki egipski i polski), gram vh/vh, Polską, cóż... moje odczucie jest takie, że trzeba po prostu patrzeć czy jednostki wroga nie są dopakowane, ale jak są porównywalne to nic się równa mojej kawalerii, która ruchliwością robi łuczników na wstępie, następnie tradycyjnie odciągam kawalerię od piechoty i potem to już z obydwóch stron atakuję piechotę...
jestem zły jak za dużo stracę woja, ale piece of cake, nie wiem czym się martwicie.
jest tak, że jak bierzecie słabą jednostkę to w walce z łucznikami ma małą przewagę, którą zwiększam zawsze konnicą i po sprawie.
jak macie mocną jednostkę to jedynie powinna się bać chmary łuczników (którzy przeganiani konnicą nie strzelają, więc nie robią krzywdy).
Bizancjum faktycznie jest przegięte, walę w nich, walę, a oni jak ruskie czołgi idą i idą...
Królestwo Jerozolimskie jest minimalnie "odpakowane", generalnie zastanawiam się czy by nie napisać do Włochów czy by nie pokombinowali z krucjatami/dzihadami, bo większość armii chodzi niepotrzebnie, a przydałaby się na froncie słabemu Król. Jeroz.
ale nie wiem czy by się dało ustawić tak, by słabe Król. Jeroz. było bronione przez armie krzyżowców, które angażuje się w walkę z takim Egiptem (skoro mają wojnę i to taką, którą potem żadne państwo nie kończy, mimo iż nie ma starć od lat - bug), natomiast osłabiony islam nadrabia dżihadami, które także powinny być nieco silniejsze z racji mniejszej ilości państw islamskich (4 na chyba z 15).
Najlepiej by było, gdyby zdobyte prowincje przy Jerozolimie od razu trafiały do Król. Jerozolimskiego.
No i skoro jest powstanie Bułgarów to czemu też nie husytów, Serbów, Chorwatów (przynajmniej by odciążało przewagę Bizancjum). Powstanie Burgundii też by było ciekawe, Szwajcarów, Litwinów...
a z walk to Szkoci u mnie nagle zajęli całą Anglię - byłem przekonany, że będzie na odwrót, generalnie Anglia dogorywa, teraz ma ataki Hiszpanii i Francji na kontynencie, trochę im pomogłem, bo pogodziłem sojuszem Francję z Niemcami (zobaczymy czy wyhaczę koronę niemiecką, na razie Dun nie chce umierać, Węgrów oszczędzam na Bizancjum).

i dopiski:
Proud - a jak trzymasz włóczników - w 3 rzędach czy rozciągniętych do 2 linii?
byłem zdziwiony ostatnio jak najemni włócznicy rozwalili klasowa konnicę Bizancjum, bo byli w kupie, taki prawie kwadrat...
co do łuczników to z kolei nie wkurzało Cię to, że używasz łuczników i w ogóle nie ranią wroga? moim zdaniem obrażenia łuczników są ok, ale w walce powinno im się nieco odjąć faktycznie.
Pod tym względem 6.1. było lepsze od 6.2., ale można to zbilansować.

Herod
08-09-2011, 12:06
Oczywiście, ale też nie do końca tego szukam. W TLK grałem i jest całkiem nieźle (oprócz buga z jedną frakcją skandynawską), jednak nie szukam super realistycznych bitew z udziałem samej piechoty. :) Po prostu chciałbym, żeby włócznicy stanowili prawdziwą przeszkodę dla kawalerii (nawet tej ciężkiej) i po pierwszej szarży, gdy jeźdźcy walczą już w zwarciu to właśnie włócznicy przejmowali inicjatywę. Zgadzam się, że taka ciężkozbrojna jazda powinna mieć miażdżący impet i nie narzekałem, że np. zmiatają oddział pieszych rycerzy - to jest zdecydowany plus. Jednak nie podoba mi się to, że nawet oddziały włóczników (szkolone do walki z kawalerią), choćby taka Pancerna Straż, Najemni Włócznicy, czy Ciężkozbrojna Milicja Włócznicza, nie potrafią zatrzymać kawalerii. W moim przypadku odbiera to po prostu przyjemność płynącą z gry, bo nie ma szachowania: "uderzyć kawalerią na lewe skrzydło przeciwnika i liczyć, że moja piechota zwiąże na czas włóczników wroga w centrum, zanim tamci dopadną moich jeźdźców, czy może wybrać inne rozwiązanie". Po prostu atakując kawalerią nie muszę obawiać się włóczników, bo szczerze, dużo nie zmieniają, a sam muszę martwić się jak zatrzymać wszechpotężną "lekką" (sic!) kawalerią przeciwnika. W przypadku strzelców występuje ta sama analogia. Kusznicy ok, powinni mieć duże szanse w zabijaniu moich ciężkozbrojnych pieszych - za co płacą wolnością przeładowania. Jednak łucznicy nie dość, że oddają salwę za salwą to i tak "ignorują" ciężkie pancerze i wielkie tarcze mojej piechoty, która zanim dobiegnie do wojsk nieprzyjaciela traci co najmniej 30-40% składu... Pamiętam jak grałem Francją i biłem się z anglikami, którzy jednak zwykłymi chłopskimi łucznikami wyrzynali moich francuskich pieszych rycerzy zanim tamci zdążyli dopaść do ich wojsk.

W TLK bitwy są właśnie dlatego długie, bo twórcy poszli w realizm. Oczywiście, nie wszyscy muszą lubić realizm (ani nacisku na toczenie walnych bitew, w wielu modach zmagamy się ze spam armiami, w TLK jedna bitwa z komputerem może zaważyć o losach wojny).

Sprawa wydaj się być dość prosta - bierzesz plik export_decr_unit. Otwierasz i każdej jednostce kawaleryjskiej ciachasz po statach - szarża, atak i obrona. Chociaż nie, wystarczy iż ciachniesz sam atak i obronę, szarża jest dodawana tylko w przypadku pierwszego natarcia, to jest nasz impet. Kawaleria się zatrzyma (pamiętaj iż są dwie wartości, jedna dla mieczy, druga dla kopii i tniesz obydwie) i wówczas radośni włócznicy zrobią to co robili ze stojącą, często rozproszoną konnicą - wybiją do nogi. Ty będziesz mógł zatrzymać jazdę i twoją jazdę włócznie zatrzymają. Nie będzie taktyki walca.
Podobnie ciachasz łuczników, co zdecydowanie wyjdzie im na dobre - zwykły łuk, a nawet łuk długi miały kłopoty z pokonaniem płyty. Co innego nie zaprojektowana do tego kolczuga (ale też wielkie tarcze normańskie czemuś służyły).
Na początku ciachnij o połowę, skopiuj plik przed modingiem.
Ciachanie zajmie ci trochę czasu, ale jeżeli chcesz w to grać i nie widzieć scen rodem z Władcy Pierścienia... Oczywiście możesz też zwiększać liczbę szeregów, na pierwszy impet moim zdaniem to wystarczy (zginie połowa, resztę dopadną później).

Dunkel
08-09-2011, 12:34
Sprawa wydaj się być dość prosta - bierzesz plik export_decr_unit. Otwierasz i każdej jednostce kawaleryjskiej ciachasz po statach - szarża, atak i obrona. Chociaż nie, wystarczy iż ciachniesz sam atak i obronę, szarża jest dodawana tylko w przypadku pierwszego natarcia, to jest nasz impet. Kawaleria się zatrzyma (pamiętaj iż są dwie wartości, jedna dla mieczy, druga dla kopii i tniesz obydwie) i wówczas radośni włócznicy zrobią to co robili ze stojącą, często rozproszoną konnicą - wybiją do nogi. Ty będziesz mógł zatrzymać jazdę i twoją jazdę włócznie zatrzymają. Nie będzie taktyki walca.
Podobnie ciachasz łuczników, co zdecydowanie wyjdzie im na dobre - zwykły łuk, a nawet łuk długi miały kłopoty z pokonaniem płyty. Co innego nie zaprojektowana do tego kolczuga (ale też wielkie tarcze normańskie czemuś służyły).

to nie lepiej poprawić staty włócznikom, bo faktycznie mają dość słabe staty? a kawalerię może faktycznie uciąć, ale dodać im szarży, bo tak faktycznie było...
co do szybkości bitew to jestem za tym, aby były dość szybkie, bo jest ich dużo... no chyba, że jest jakaś opcja by podmodować BC pod efekt ważności bitew w TLK (nie wiem, nie grałem), tak aby były faktycznie 1,2 bitwy, a nie 10, za to konsekwentne...

proud
08-09-2011, 12:38
Proud - a jak trzymasz włóczników - w 3 rzędach czy rozciągniętych do 2 linii?

Ani w dwóch, ani w trzech rzędach. :p Min. głębokość szyku piechoty jaką stosuję to 4 szeregi (tyle było wtedy kiedy jazda berberyjska rozbiła ich bez problemu), choć w przypadku np. właśnie włóczników zazwyczaj jest to 5 szeregów. Jednak i w tym przypadku jest tak jak pisze Martion - to czego kawaleria nie rozbije w szarży, to dobije później.

Sprawa wydaj się być dość prosta - bierzesz plik export_decr_unit.

Wiem, wiem. Kiedyś w którymś modzie do Rome'a edytowałem jednostki. Może jak znajdę trochę chęci i czasu to odpalę N++ i wezmę się za poobcinanie statów jednostek w BC 6.2. ;)

Herod
08-09-2011, 12:49
to nie lepiej poprawić staty włócznikom, bo faktycznie mają dość słabe staty?
Włócznicy nie są jedynym typem piechoty. Jak wzmocnisz włóczników (trzeba byłoby ich wzmocnić drastyczie, aby uzyskać zamierzony efekt) to będą silniejsi w walce ze wszelkimi typami wojsk, efekt będzie straszliwy...
Jeżeli obetnie się staty obronne i walki mieczem kawalerii to po zatrzymaniu się, zgodnie z realiami, po chwili zaczną ją wybijać włócznie zdyscyplinowanej piechoty. Ale impet pozostanie ten sam, czyli zgodnie z realiami straszna szarża będzie. Padną pierwsze szeregi, ale kolejne już stojącą zarazę zatrzymają i ciach, dziadów w piach. ;) Problem może być tylko z zatrzymywaniem strzał...

Piter
08-09-2011, 17:56
Problem w tym, że w rzeczywistości też tak zmiatali, tylko tego rycerstwa było dużo mniej i nie dało się ich szkolić ot tak w 1 rok :lol: Po prostu zależało to od bogactwa kraju, ilości szlachty, a szkolenie trwało od małego.

No i przede wszystkim, kawaleria powinna być podatna na łuczników (strata koni), a włócznicy niby szkoleni do walki z konnicą, ale to zwykła zbieranina nie mogąca się równać rycerzom ćwiczącym od małego.

---------------------------------------------

Jeżeli chodzi o bitwy, to mi najbardziej podobało się Broken Crescent , ale już dawno w to nie grałem .

Herod
08-09-2011, 18:34
Problem w tym, że w rzeczywistości też tak zmiatali,
Owszem, oddziały złożone z pośpiesznie zebranych chłopów, które przeszkolenie jak i morale miały wyjątkowo mizerne. Albo formacje nieprzygotowane do walki z taką jazdą (Themata pod Dyrrachium) albo kompletne dno (jak chociażby nubijcycy z armii fatymidów, podczas pierwszej krucjaty. Tarcza ze skóry wołu, lichy pancerz i włócznia).
Piechota w średniowieczu nie była promowana z tego względu iż szlachta nie darzyła z reguły miłością pieszej walki, a właśnie oni stanowili główną siłę. Mało kto się bawił piechotą, przywracał jej karność i dyscyplinę. Pewne sukcesy dość wcześnie zaczęła odnosić piechota z miast włoskich, w walce z Cesarską jazdą. O Szwajcarach (używających przecież krótkich pik, 3m, halabard i innego drzewcowego pieruństwa, używanego i wcześniej), którzy raczej z braku konnicy musieli pójść w piechotę i o sukcesach, jakie osiągnęli dzięki karności, dyscyplinie i taktyce wspominać nie muszę. Podobnie pierwsi Lancknechtci. Fakt faktem, że i liczebność piechoty miała wielkie znaczenie - gdy klin jazdy utknął na dobre już w szeregach piechoty...

Np. Bitwa pod Legnano w 1176.

Dunkel
08-09-2011, 19:24
Problem w tym, że w rzeczywistości też tak zmiatali, tylko tego rycerstwa było dużo mniej i nie dało się ich szkolić ot tak w 1 rok :lol: Po prostu zależało to od bogactwa kraju, ilości szlachty, a szkolenie trwało od małego.

jak najbardziej, ale to jest zarządzanie zasobami ludzkimi, gra inaczej poukładana wtedy by były, przesiedlenia, bunty...
fajna sprawa, moje marzenie, ale na razie niezrealizowane.
z tymi końmi to tak pół na pół, jakby piechota/łuki miała wybór - atak na konia czy rycerza to może by to było ciekawe...
ale mam wrażenie, że i tak moje koniki szybko upadają od świecących strzał, ale znika wtedy i rycerz i koń...
no ale to większy problem, tabory, zasoby, ranni, których w ogóle nie ma w TW...

Araven
09-09-2011, 14:30
Przeinstalowałem Bellum i gram na moim submodzie i oryginalnym AI bitewnym bez Germanicu5 i jest wielka różnica, w dużym stopniu Proud ma rację jazda wymiata, nie zainstaluje jednak AI Germanicu5 w bellum, gram na nim w innych modach, A Germanicu5 za bardzo osłabia jazdę. Gram na AI strategicznym z Warhammera, sprawdziło się w Last Kingdoms to postanowiłem je wypróbować także w Bellum 6.2. Efekty są świetne, ja np. gram już na tyle długo w Bellum, że wiem jak działa AI z tego moda. A po tym jak zapodałem AI z Warhammera, gra mnie zaskakuje. Np. Turcy zaorali Azję Mniejszą w kilkanaście tur jak grałem Polską. Ruś toczy bratobójcze walki, tak jak to było w rzeczywistości, często sojusznicy nam pomagają. I generalnie sojusze są stabilne. Teraz gram Bizancjum po tym jak pograłem Polską. Jak napisałem dzięki zmianie AI strategicznego gra mnie potrafi zaskoczyć. Np. w pierwszych kilku turach zaatakowali mnie Turcy (Ci dostali baty), Węgrzy i Sycylia... Jest fajnie. Grając teraz Bizancjum czuję się momentami jak W SS RR/RC 6.2 Point Blanka, atakowany ze wszystkich stron. Plik descr_campaign_ai_db tylko jego wystarczy zmienić i zacząć nową kampanię.
http://chomikuj.pl/MarekKrassus trzeci plik od góry. To AI udostępnił Martin w temacie o Last Kingdoms i pochodzi z Warhammera 1.4.4. radzę wypróbować zwłaszcza tym co rozpracowali AI z Bellum 6.2.

ordenus22
11-09-2011, 21:30
Walczę teraz z Mongołami, nie są za silni, bo Rusini dali im dość silny opór, co prawda teraz Ruś jest w odwrocie i potraciła większość prowincji, to mimo wszystko przyjęła na siebie impet wroga i mimo wszystko jego osłabiła. Mongołowie czają się od jakiegoś czasu i nie nie wiedzą co mają robić odnośnie Nowogrodu kręcą się koło nich, ale nie atakują, gdyby zaatakowali to byliby znacznie silniejsi, a tak marnują tylko czas. Jeżeli chodzi o mnie to Mongołowie oblegli moje siły w Asperonie i po ciężkim oblężeniu odparłem ich, ale na nie szczęście miałem feralną turę i zaczęło mnie wywalać do pulpitu (rok 1267). Udało mi się ją przepchnąć dopiero na moim lapku, ale nie mogłem przeprowadzić bitwy (słaby sprzęt) a na automacie dostałem baty o Mongołów, ale trudno, wolę stracić twierdze a grać dalej.
Tak się zastanawiam i wydaję mnie się, że główną przyczyną tych kłopotów jest to, że mam medka zainstalowanego na systemowym dysku i może dlatego tak mi się robi? Chociaż taki sam problem miałem bardzo dawno, bo na 1200 roku, a potem bez większych problemów tury przewijały się dalej. Inny problem to submod germanicu5, który po jakichś kilkudziesięciu turach mi znika i muszę go odnowa wgrywać.

Araven
12-09-2011, 07:51
Instalacja moda na systemowym może mieć wpływ na Twoje problemy. Co do Mongołów to zagraj na moim submodzie tam są znacznie silniejsi niż normalnie. U mnie Germanicu5 działał stale po instalacji. Teraz go nie mam ale chyba go wgram ponownie bo bez niego za łatwo wygrywam bitwy. I AI Germanicu5 odbiera jeżdzie atrybut niezwyciężonej tak w Bellum jak i w innych modach. Więc ponownie wrzucę sobie AI bitewne Germanicu5 do Bellum, bo teraz jak napisałem wzceśniej jest za łatwo, bo wygrywam bitwy szarżami kawaleriii. :mrgreen:

proud
12-09-2011, 10:40
Ja mimo marudzenia na balans walki wciąż ciągnę moda. ;) Od czasu do czasu zdarzy się jakiś CTD, ale save na początku każdej tury (dlaczego nie ma autozapisu w BC?!) i na końcu pomaga w opanowaniu irytacji z tego powodu. Teraz swoją Sycylią jestem na roku ~1190 i przygotowuję zmasowaną inwazję na Płw. Iberyjski, Lombardię (Pizę zająłem, Wenecja jest moim sojusznikiem, więc sojusz trzeba uhonorować i odpuścić te kilka prowincji...), wbiłem się w Grecję (Bizancjum straciło tam dwa miasta z powodów buntów, co szybko wykorzystałem ^^), tylko obawiam się wojny z Cesarstwem Bizantyjskim bo nie dość, że mają przypakowane jednostki, to jeszcze na zmianę ze mną dzierżą palmę pierwszeństwa w "najsilniejszej frakcji", a ja podzielony w wojnie z Portugalią (opanowali prawie cały półwysep) oraz Mamelukami w Afryce, więc trzeci front byłby ciężki, ale 1 200 000 bizantów na koncie i wpływy rzędu 80 000 - 100 000 co turę pozwalają na 3 wojnę. xD

Araven
12-09-2011, 10:43
Grasz na oryginalnych plikach czy moim submodzie lub innych submodach? I Czy używasz AI bitewnego Germanicu5. Bellum 6.2 wymiata. Do balansu trzeba się przyzwyczaić wszystkie frakcje mają podobny to jest równowaga zachowana. Autosave mozna przywrócić sobie łatwo w pliku cfg. zmień autosave = 0 na autosave = 1. Zrób kopię oryginalnego. Nieźle kasy naczesałeś. :P

proud
12-09-2011, 10:57
Gram na twoim submodzie, bez żadnych dodatkowych AI. Autosave sobie przywrócę tym sposobem. Nie muszę trzymać silnych garnizonów w miastach w środku "imperium", więc trochę kasy zaoszczędzam, a dodatkowo kupcy generują mi przychód 70 000 co turę, więc problemów z gotówką nie mam.

Araven
12-09-2011, 11:04
Proud to ew. wrzuć sobie AI bitewne Germanicu5 - Ci powiem, że jest o wiele trudniej tam wygrywać bitwy. Różnicę poczułem jak ostatnio zagrałem znowu na oryginalnym bitewnym z Bellum, w oryginalnym Bellum jazda wymiata. W AI bitewnym Germanicu5 już nie. Ale poczekaj z tym do nowej kampanii ew. Ja mimo, że szkoda mi stracić siłę kawalerii jednak wrzucę Ai Germanicu5, właśnie dla trudniejszych bitew. :mrgreen:

sosu
12-09-2011, 11:15
Szybkie pytanko. Jak zjednoczyć Skandynawie? Gram Norwegami mam sojusz z Danią, zdobyłem wszystkie prowincje skandynawskie, a w instrukcji pisalo że można stworzyć połączone królestwo więc pytam się jak?

Pozdrawiam, Sosu

Araven
12-09-2011, 11:16
Poza zdobyciem określonych prowincji trzeba raczej zniszczyć Danię. Jakie trzeba mieć prowincje jest napisane w instrukcji anglojęzycznej do 6.1 w 6.2 zdobywa się te same prowincje. Link do instrukcji na pierwszej stronie jest. ;) raz dokonałem zjednoczenia Skandynawii ale w 6.1 i grałem Danią wtedy.

Edit: Na 100% nie pamiętam czy trzeba zniszczyć drugą skandynawska frakcję ale trzeba mieć kilka duńskich prowincji, a sami Ci ich nie oddadzą, poza Skandynawią trzeba mieć wyspę Visby i Finlandię - prowincja na zachód od Nowogrodu Wielkiego.

proud
12-09-2011, 11:21
Z tym Germanicu5'em poczekam do nowej kampanii. Jak skończę grę Sycylią, albo mi się ona znudzi, to i tak miałem zagrać Turkami i zislamizować całą Europę. :p Wtedy wrzucę to nowe AI.

Dunkel
12-09-2011, 12:08
cześć!
pogrywam sobie dalej Polską na "podstawce" 6.2. i takie spostrzeżenia mam:
- Bizancjum dużo traci jak straci Konstantynopol, o co nietrudno, bo dżihad obiera tę prowincję jako drugi - trzeci cel.
- czy u Was też Szkocja robi międzynarodową karierę? chyba są za silni, jak Bizancjum... pytanie do tych, którzy grają bez zmian odnoszących się do Szkocji.
- jak dla mnie technologie są póki co bezużyteczne w tej grze (ten event, że coś odkryłeś i gówno z tego masz :) )
a teraz proszę o odpowiedzi dla leniwca (a raczej z braku czasu nie grzebię w poprzednich stronach tego tematu), czyli mnie:
- Jak poznać czy gość należy do rodziny króla czy nie? tylko przez szpiega/dyplomatę? oczywiście próbuję przejąć państwo pokojowo, ale na razie nie wychodzi, nawet informacji o śmierci króla Danii nie otrzymałem... (bug?); teraz na celownik wziąłem HRE i Węgry, oni muszą mieć mniej ode mnie prowincji, nie? Danię odpuszczam, bo dałem im Winchester, który zabrałem Szkotom podczas krucjaty będącej w wyniku ekskomuniki. Marzy mi się HRE, bo jest osłabione, poza tym parę prowów oddam Wenecji, Francji i Danii i będzie fajnie.
- Po co są te gildie benedyktynów? ta gildia nic właściwie nie daje, cystersi jeszcze dodatek do żarcia, ale benki są do niczego...
i najwazniejsza prośba leniwca - proszę o tytuły piosenek użytych w BC 6.2., no skąd są, etc. bo motywy kojarzę, ale jak zacząłem szukać po youtubach to ni cholery nie znalazłem.

Aravenie piszę do Ciebie PW w sprawie spolszczenia, zajrzyj proszę.
Pozdro wszystkim.

Araven
12-09-2011, 12:14
Szkocja zwykle robi taką karierę. Technologie są przydatne, dużo budynków i rekrutacja niektórych jednostek zależą od tego czy mamy daną technologię. Zakony cystersów i benedyktynów i inne daja różne bonusy, nie zawsze opisane, np. benedyktyni bonus do handlu, jak dobrze pamiętam. I mozna rekrutowac mnichów - inne tekstury niz kapłani. Posiadanie zakonów powoduję, że nasi kapłani i generałowie dostają czasem nowych człaonków świty np. mnicha, ale są inne bonusy też. W export_descr_buildings opisy sobie można poczytać jakie mamy bonusy. Ja gram teraz na całkiem innym AI w Bellum, i zupełnie mam inaczej na mapie kampanii. :mrgreen:

Blood_187
12-09-2011, 12:57
Z góry przepraszam za post w połowie nie na temat.

To AI strategiczne z CoWa jest kompatybilne z innymi modami,podstawką itp.?

Drugie pytanie to jak jest z tym AI Germanicu5?Opłaca się wgrywać? Włócznicy już są w stanie zatrzymać kawalerię? ;)

Araven
12-09-2011, 13:07
Z góry przepraszam za post w połowie nie na temat.

To AI strategiczne z CoWa jest kompatybilne z innymi modami,podstawką itp.?

Drugie pytanie to jak jest z tym AI Germanicu5?Opłaca się wgrywać? Włócznicy już są w stanie zatrzymać kawalerię? ;)
AI z CoW sprawdzałem w kilku modach i działa. W podstawce nie wiem. Link do AI z Warhammera jest na poprzedniej ale dziś wstawię go do Submodów, dla chętnych. AI Germanicu5 wg mnie zdecydowanie warto je wgrywać. Jazda nie przechodzi przez piechotę tak łatwo jak w oryginale. A lepsza piechota szczególnie włócznicy, może nieźle dokopać jeździe, zwłaszcza po utracie impetu z szarży. Ja polecam przetestowanie i AI strategicznego z Warhammera, naprawdę dobrze się sprawdza w realiach Bellum 6.2 i AI bitewne Germanicu5 radzę wgrać do moda.

proud
12-09-2011, 15:38
Nie tylko Ty masz problem z przejmowaniem państw pokojowo. ;) Zupełnie nie trafiam tego elementu gry i jeszcze nigdy nie miałem sytuacji, by choć trochę zbliżyć się przez mariaż do tronu innego państwa... Zazwyczaj wolni są tylko jacyś niemrawi generałowie (członka rodziny to ze świecą szukać...) do ożenku.

EDIT: Tak przy okazji. Przeglądam sobie manual do Bellum i w liście skryptów w kampanii light jest "Welcome Script", który... u mnie się nie pokazuje. Włączając kampanię full pojawia się okno z tym skryptem, ale już podczas kampanii light (na jej początku) tego nie mam.

Araven
12-09-2011, 16:10
Welcome script jest tylko w kampaniach pełnych, a co do przejmowania innych państw przez maółzeństwo polityczne proszę poczytać poradniki. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)

proud
12-09-2011, 16:19
Wiem jak przejąć państwo, ale do tej pory nie miałem nawet możliwości wżenić się w "członków rodziny" z królewskiej krwi. ;d Zawsze tylko jakieś odpady pozostają nieżonate - jacyś podstarzali generałowie, albo (baaaardzo rzadko członkowie rodziny). Chociaż z drugiej strony jakoś specjalnie tego aspektu gry nie pilnowałem.

Araven
12-09-2011, 16:38
Wysyłasz dyplomatę do obcej księżniczki, Twój książe musi być kawalerem - proponujesz ożenek upatrzonej księzniczce. To pierwszy krok. Reszta jak w poradniku.

Pod tym linkiem w poscie nr 1 jest alternatywne AI strategiczne do Bellum Crucis, naprawdę dobre jest to AI viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) wystarczy zmienic jeden plik w data moda i mamy calkiem inną grę. Trwalsze sojusze i wiele innych zmian.

Dunkel
12-09-2011, 20:24
Proudzie jeśli wydajesz księżniczki ja obcych gienków to obce frakcje mają prawo do Twego tronu, a nie Ty do ich...
musisz polować na obce księżniczki i mieć wolnych kawalerów, ja mój jest zajęty a pojawia się jakaś piękna sztuka to rzucam go w bój...
co do przejmowań to ja mam problem taki iż zawsze frakcja, która wymiera zawsze zdąży adoptować gienka przed śmiercią króla...
gwoli ścisłości - ma zostać przed śmiercią króla sam król, czy drugi gienek spoza rodziny także musi być?
nie zauważyłem, żeby w sytuacji gdy np. wymierają Arpadowie, a został jeden Nemanja, żebym ja przejął tron, tylko bierze tron Nemanja... także nie wiem, chyba brak szczęścia...
ale za to fajne bitwy mam, wspomniane Bizancjum kończy się, rozbiór powolny następuje chyba za jakiś czas podpiszę z nimi pokój, żeby zobaczyć czy się odrodzą...zaraz zresztą czeka mnie inwazja Azjatów, na których mam pewien planik, ciekawe czy się sprawdzi...

ordenus22
12-09-2011, 21:02
Takie pytanko - załóżmy, że przejąłem obce państwo (mam członka rodziny powiązanego z tamtą obcą dynastią i on uzyskuje tytuł władcy tego państwa), ale on umiera nie mając potomka (tylko on był spadkobiercą tamtego państwa). Przyłączone ziemie zostają, jak mniemam, ale tytuł władcy tego państwa znika :?:

Araven
12-09-2011, 21:47
Ordenus nie wiem czy tytuł znika. jak juz przejmiesz inne państwo to je masz. Dunkel pare razy pisalem, musi zostać minimum jeden generał spoza rodziny królewskiej by przejac inne państwo. Nalezy ochajtać swojego księcia z obcą księżniczką, wysyłamy dyplomatę by to zaproponował. :twisted:
Edit: Ja sobie pykam na AI bitewnym Germanicu5, moim submodzie i alternatywnym AI strategicznym. kampani pełn, Bizancjum. Jest bardzo ciekawie jak na razie.

Dunkel
12-09-2011, 22:15
no to ten gienek następnie przejmuje tron, to, że są ohajtani to wiadomka.

Avalanche
13-09-2011, 14:29
Takie pytanko - załóżmy, że przejąłem obce państwo (mam członka rodziny powiązanego z tamtą obcą dynastią i on uzyskuje tytuł władcy tego państwa), ale on umiera nie mając potomka (tylko on był spadkobiercą tamtego państwa). Przyłączone ziemie zostają, jak mniemam, ale tytuł władcy tego państwa znika :?:

Co do tytułów to w instrukcji 6.1 jest napisane jakie wymagania należy spełnić aby mieć dane tytuły. W jednej z moich kampanii Anglią mój władca miał tytuł: Król Anglii, Król Niemiec, Król Francji, Król Aragonii, Król Szkocji oraz Król Włoch. Trzeba wyeliminować frakcję która ma prawo do takiego tytułu oraz obsadzić władcę w określonym mieście na min. 1 turę. Przypominam o tak prozaicznym ograniczeniu, że jedna postać może posiadać max 8 różnego rodzaju cech "z ikonkami". A do takich zaliczają się właśnie tytuły państw jak i regionów. Na szczęście część z nich można przekazywać 8-)

Avalanche
13-09-2011, 14:34
no to ten gienek następnie przejmuje tron, to, że są ohajtani to wiadomka.

Jeśli generał "pretendent" jest spoza rodziny to owszem przejmuje tron ale w następnej turze kraj przechodzi pod panowanie prawowitego następcy (czyt. wżenionego) i przejmujemy dane państwo. Co prawda system mianowania następców tronu działa wg mnie w sposób bardzo losowy i często nawet w drzewku mojej frakcji zauważam dziwoty - np. następca jest nagle z rodziny Gloucester choć Plantageneci nie wymarli... Zaznaczam aktualny władca jest z dynastii Plantagenetów. Niestety takie klocki dzieją się zazwyczaj w późnych etapach kampanii i często potrafią zrujnować przyjemną rozgrywkę.

bzyku
13-09-2011, 14:44
Czy miał ktoś problem ze skarbcem?Zacząłem grę Norwegią full campanię z poziomem trudności w bitwach jak i kampani VH,dodałem submody;rok podzielony na cztery tury,revolta Bułgarów,nową muze i AI germanicus.Problem polega na tym,że gdy sprawdzam jaki skarbiec będę miał w następnej turze to pokazuje mi np.300,a gdy minie tura to mam -2000.O co chodzi czy ktoś tak miał.

Dunkel
13-09-2011, 14:47
tak, skarbiec nie pokazuje ukrytych kosztów, bodajże ściepy dla popka i kasy za 'nadmiar' prowincji.

Jeśli generał "pretendent" jest spoza rodziny to owszem przejmuje tron ale w następnej turze kraj przechodzi pod panowanie prawowitego następcy (czyt. wżenionego) i przejmujemy dane państwo.
ja po turze nie miałem żadnych takich akcji, Dania normalnie się rządzi sama.

Araven
13-09-2011, 14:54
Bzyku. Poza tym co Dunkel podał - prognoza dochodów nie uwzględnia kosztów oblężeń 2000 na turę i kosztów pobytu armii w polu 600 na turę. Czyli może Ci pokazywac prognozę +300, ale jak prowadzisz oblężenie to bedziesz miał -1700, za to oblężenie i minus 500 za opłatę na papieża, bo
+ 300 (prognoza dochodów) minus 2000 za oblężenie i minus 500 (opłata na papiestwo dla katolików jak nie są ekskomunikowani) = -2200. Proste. W temacie na minimum 2 stronach są moje wyjasnienia kwestii ukrytych kosztów itd. Widzę, że zaglądasz tylko na ostatnie strony. ;)

bzyku
13-09-2011, 16:36
Wielkie dzięki za odpowiedzi.Jeśli chodzi o czytanie postów to naprawdę ciężko jest przeczytać ponad 90 stron ;) Pozdrawiam.

proud
13-09-2011, 17:03
Next question... ;) Wrzuciłem AI Germanicu5'a i AI strategiczne, które podawałeś w jednym z tematów. Postanowiłem więc zacząć grę od nowa i zacząłem szukać informacji jakie warunki spełnić by skandynawską frakcją przejść na religię wikińską - wolę Thora i Odyna, niż pasterza z Galilei. :p Co prawda nic jeszcze nie znalazłem, ale trafiłem na takiego screena (niżej). Czy tylko mnie się tak wydaje, czy wygląd grafiki przyrody jest tam poprawiony? Trafił ktoś na takiego "upiększającego" moda, czy mam jedynie przewidzenia widząc jakieś zmiany na tym screenie...

http://www.twcenter.net/w/images/c/c2/Bc_knights.JPG

Dagorad
13-09-2011, 17:41
Po 50 turach Pizą i zjednoczeniu protestanckich Włoch (został już tylko Rzym do zdobycia) zaczynam nową grę przez forty (gra jest bezsensu jak komp trzyma w nich większość armii). Po jakim czasie forty tworzone przez generała znikają (wiem że muszą stać puste)?

Araven
13-09-2011, 17:50
Po 50 turach Pizą i zjednoczeniu protestanckich Włoch (został już tylko Rzym do zdobycia) zaczynam nową grę przez forty (gra jest bezsensu jak komp trzyma w nich większość armii). Po jakim czasie forty tworzone przez generała znikają (wiem że muszą stać puste)?
Ja nie gram już w kampanie z fortami, gram na Full Pełnej bez fortów. Na fortach komp się czasem mota, trudniej wg mnie jest bez fortów. Nie powinny znikac zbudowane forty bo są stałe...
Proud - napisz za jakiś czas jak nowe AI ok i Gernmanicu5 i zwłaszcza strategiczne? Co do powrotu do pogaństwa, musisz zostać ekskomunikowany, wtedy dostaniesz prawo powrotu do wiary w Odyna i Thora i Valhalę i inne takie. I będziesz pogańskie światynie budowal i szkolił szamanów i czarowników. Na ile zrozumiałem włoską instrukcję po potraktowaniu jej translatorem. :twisted: A grafika jaką zapodałeś wg mnie jest z moda, na wysokiej rozdzielczości czasem tak to wygląda, a czasem nawet lepiej. :mrgreen:

Piter
13-09-2011, 17:57
Jak ustawisz szczegóły itd wszystko na wysokie (na początku są średnie) to jednostki są 2x ładniejsze, al emusisz mieć bardzo mocnego kompa, więc obrazek to ni cnadzwyczajnego ;)

Dagorad
13-09-2011, 18:14
Czy komputer stawia sam forty?

Z tymi pogańskimi Skandynawami to jest pewnie podobnie jak z protestantyzmem więc sama ekskomunika nie wywoła jeszcze eventu, trzeba poczekać jeszcze przez kilka kolejnych tur.

Araven
13-09-2011, 18:30
Czy komputer stawia sam forty?

Z tymi pogańskimi Skandynawami to jest pewnie podobnie jak z protestantyzmem więc sama ekskomunika nie wywoła jeszcze eventu, trzeba poczekać jeszcze przez kilka kolejnych tur.
Komputer stawia sam forty ale na alternatywnym AI jakie dalem w submodach. Na oryginalnym z moda nie zauważyłem by sam stawial forty. Z pogaństwem Norwegów, pewnie masz racje z tym czekaniem kilka tur po ekskomunice. Zaraz wracam do gry Bizancjum. :twisted:

proud
13-09-2011, 19:22
Zagrałem kilka różnych bitew we własnej bitwie i myślę, że to nowe AI w pewnym sensie daje radę. ;) Zobaczę jeszcze dokładniej w kampanii, bo ważne jest również to w jakich proporcjach przeciwnik komputerowy składa armie. Jednak po szybkich bitwach jestem pozytywnie nastawiony, bo jazda mimo tego, że wciąż uważam ją za lekko overpowered, to znalazła się w zasięgu włóczników. Mam wrażenie, że AI lepiej taktycznie rozwiązuje bitwy i m.in. nie rzuca wszystkich sił na pierwszy ogień, szachuje naszą kawalerię na skrzydłach, wzmacnia włócznikami miejsca potencjalnych uderzeń naszej jazdy - ogólnie jest nieźle.

PS. Coś mi się wydaje, że bitwy w kampanii będą krwawe... ;D

ordenus22
14-09-2011, 13:49
Wcisnąłem przycisk np. w Krakowie, "Spytaj doradce jaki budynek wybudować" i pojawiły mi się w rozwinięciu miasta Tarnów, Oświęcim i Tyniec, o co chodzi?

Araven
14-09-2011, 14:23
Wcisnąłem przycisk np. w Krakowie, "Spytaj doradce jaki budynek wybudować" i pojawiły mi się w rozwinięciu miasta Tarnów, Oświęcim i Tyniec, o co chodzi?
W pliku cfg doradca jest wyłączony. Prawdopodobnie doradca podaje część opisów z welcome scriptu (powitalnego) jaki jest w kampaniach pełnych). Tam m.in. są podawane mniejsze miasta jakie są w okolicy stolicy tu w Małopolsce. Nie używaj doradcy. :P Ja go nigdy nie uruchamiałem. Pewnie doradca nie jest zaprogramowany, ale pewności nie mam. Narobili tam tyle budynków w bellum, że sam się często zastanawiam co zbudować. :twisted:
Poza tym ja i tak nigdy nie słuchałem doradców. Bo zwykle bzdury doradzają.

ordenus22
14-09-2011, 14:59
Ok. też nigdy nie słucham doradców, a wcisnąłem z ciekawości i przez moment pomyślałem, że może będą powstawać nowe osady, tak jak było w Empire tw :D

Piter
14-09-2011, 15:17
Zagrałem kilka różnych bitew we własnej bitwie i myślę, że to nowe AI w pewnym sensie daje radę. ;) Zobaczę jeszcze dokładniej w kampanii, bo ważne jest również to w jakich proporcjach przeciwnik komputerowy składa armie. Jednak po szybkich bitwach jestem pozytywnie nastawiony, bo jazda mimo tego, że wciąż uważam ją za lekko overpowered, to znalazła się w zasięgu włóczników. Mam wrażenie, że AI lepiej taktycznie rozwiązuje bitwy i m.in. nie rzuca wszystkich sił na pierwszy ogień, szachuje naszą kawalerię na skrzydłach, wzmacnia włócznikami miejsca potencjalnych uderzeń naszej jazdy - ogólnie jest nieźle.

PS. Coś mi się wydaje, że bitwy w kampanii będą krwawe... ;D
AI bitewne nie odpowiada za szkolenie jednostek.

Araven
14-09-2011, 15:59
Ale strategiczne już tak. A Proud wgrał i bitewne od Germanicu5 i strategiczne jakie dałem w submodach w poście nr 1. U mnie widzę że komp rekrutje dość sensowne sklady armii na alternatywnym AI na jakim teraz w Bellum gram. :twisted:

Dagorad
14-09-2011, 16:29

Są to forty i klasztory, te które są na mapie już od samego początku. W kampanii fudal tego nie ma jako że nie ma fortów. Chyba pojawiły się w evencie a nie w tekście doradcy? Jeżeli nie to widać jakiś błąd.

Araven
14-09-2011, 16:44
http://www.speedyshare.com/files/303150 ... ual_62.rar (http://www.speedyshare.com/files/30315044/English_Instruction_Manual_62.rar) link do anglojęzycznej instrukcji do 6.2

Avalanche
15-09-2011, 11:15
Myślałem, że to full wersja z obrazkami w pdf jak do 6.1 a tu plain txt :lol: No ale lepszy rydz niż nic ;) Czy plik pochodzi z TWItalia, czy jest przeróbką z włoskiego?

Araven
15-09-2011, 11:31
Myślałem, że to full wersja z obrazkami w pdf jak do 6.1 a tu plain txt :lol: No ale lepszy rydz niż nic ;) Czy plik pochodzi z TWItalia, czy jest przeróbką z włoskiego?
Plik pochodzi z angielskiej wersji tłumaczenia do Bellum autorstwa Ketiasa, do pobrania na TWC, link podawałem do zangielszczenia w temacie o spolszczeniu. Ten link jest też na pierwszej stronie tego tematu.
Avalanche - grałeś na alternatywnym AI i moim submodzie czy grasz na czystym modzie? Zwłaszcza ocena zachowań alternatywnego AI mnie interesuje. Pozdrawiam. Jakaś nadzieja, ze mógłbys coś pomóc przy dokańczaniu spolszczenia do 6.2 tym razem tłumaczenie brakujących fragmentów będzie z angielskiego (w/w zangielszczenie od Ketiasa). Ew. napisz na PW jak to widzisz ok? Pozdrawiam. Do dokończenia spolszczenia do Bellum Crucis 6.2 aż tak wiele nie zostało, ale prace stanęły. Ja do końca września za wiele nie dam rady zrobić. Ale finalne spolszczenie powstanie nawet jak sam będe musiał je dokończyć. :twisted:

Avalanche
15-09-2011, 18:31
Gram to za wiele powiedziane bo ostatnio to klikam max godzinę na tydzień. W każdym razie używam oryginalnego AI a jedyne modyfikacje to ruch księżniczek (zwiększony) oraz kara za prowincje (zlikwidowane). Aha no i nie używam garrison skryptu.
Co do tłumaczenia to chętnie bym pomógł, ale nie jestem w stanie: praca + małe dziecko. Nie chcę się zagłębiać w szczegóły. Doceniam waszą pracę i cieszę się z tego co jest. Niestety jedyne co mogę, to od czasu do czasu podzielić się spostrzeżeniami lub dobrą radą ;)

Araven
16-09-2011, 18:14
Jest nowa wersja mojego submoda do Bellum Crucis 6.2 (czyli paczka submodów do Bellum w jednej instalce + moje zmiany). Szczegóły pod tym linkiem viewtopic.php?f=367&t=8937&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937&start=0) - submod do pobrania w poście nr 1.
Nowości w wersji 16.09.2011 submoda Aravena:
- potrojony handel morski,
- przywrócony autosave
- obniżone kary o 90% za posiadanie 16 i więcej prowincji
- przywrócony free_upkeep - darmowe utrzymanie jednostek w miastach i zamkach
Sugeruje też zagranie na alternatywnym AI, w tym samym miejscu do pobrania co submod.

chochlik20
19-09-2011, 11:11
Chciałem zmienić ilość jednostek jakie startują poszczególne nacje w grze - głownie ilość milicji miejskiej - nie dość ze tandeta to jeszcze utrzymanie kosztuje, zmieniłem w deserst_start odpaliłem i nic sie nie zmieniło :x czy trzeba jeszcze w jakich plikach poszperać?

Araven
19-09-2011, 16:23
Chciałem zmienić ilość jednostek jakie startują poszczególne nacje w grze - głownie ilość milicji miejskiej - nie dość ze tandeta to jeszcze utrzymanie kosztuje, zmieniłem w deserst_start odpaliłem i nic sie nie zmieniło :x czy trzeba jeszcze w jakich plikach poszperać?
Kampanie są 4. Usuń w kampanii w jakiej zmienileś descr_strat plik map.rwm jak dobrze zrobileś zmiany - znaczy bezbłędnie zostana one wprowadzone i kampania odpali. jak nie odpali znaczy coś źle zmienileś. Zmiany w tym pliku są widoczne po zaczęciu nowej gry. Ew. zagraj na moim submodzie do Bellum Crucis 6.2, gdzie poza innymi zmianami przywrócilem free_upkeep. Do ew. pobrania w submodach w poście nr 1.

ordenus22
20-09-2011, 18:53
Mam szansę na przejęcie tronu Rusi, ale coś jest nie tak, mianowicie, 40-50 lat wstecz podwędziłem Rusinom generała (księżniczka uwiodła go) był on z dynastii Juriewiczów (ma ten herb) w tej chwili nikogo z przedstawicieli tego, jak i innych rodów już nie ma (Mścisławicze, Swiatosławicze), natomiast ja posiadam przedstawicieli rodu Juriewiczów. Potomkowie tamtego generała mają dalej herb Juriewiczów. Sytuacja jest teraz taka, pozabijałem wszystkich generałów jak i następce tronu Rusi i zostawiłem tylko Wlk. księcia no i ... nic się nie dzieję, żadnych informacji w następnej turze, ani w spisie cech mojego pretendenta. Czy mam zabić też wielkiego księcia? Oprócz tego jakiś czas temu wydałem swojego króla za ruską księżniczkę, ale o dziwo synowie z tego małżeństwa nie mieli w spisie cech że mają ruskie pochodzenie, dziwne? W każdym razie oni też powinni mieć szanse przejęcia tronu Rusi, a tu nic. Proszę o szybką odpowiedz.

Araven
20-09-2011, 18:56
Ale namieszałeś. Generalnie masz zabić wielkiego księcia ale po jego śmierci ma Rusinom zostać minimum jeden generał spoza dynastii panującej np. adoptowany, inaczej sie zbuntuja jak zabijesz wielkiego księcia.

ordenus22
20-09-2011, 19:10
Ale jak zostawię generała to po zabiciu władcy czy księcia to za każdym razem to ten generał, a nie ja będzie dziedziczył tron. Myślałem, że jak zostawię tylko władcę to ja będę automatycznie jego następcą.
Ok. czaje, dzięki.

Araven
20-09-2011, 19:20
Musi zostac im jeden ich generał po wybiciu dynastii panującej. On na turę zostanie regentem potem Ty odziedziczysz tron, bo gostek nie ma praw do tronu. jak pisałem ten generał musi byc np. adoptowany.
Edit: Jak umrze ich władca a nie będą mieli innego generała bez praw do tronu to Ruś się zbuntuje.

Dunkel
20-09-2011, 20:04
a jak poznać, że gostek jest adoptowany?

Araven
20-09-2011, 20:24
Ja to robię na intuicję. 8-) Ale, może ktoś zna bardziej pewny sposób. Ja nie znam.

ordenus22
20-09-2011, 22:46
Wyglądało to tak: były 3 osoby - władca, książę i generał (dwaj ostatni nie spokrewnieni z wlk. ks. i na 99,9% adoptowani). Po zabiciu księcia, gienek został następcą, następnie w bitwie zabiłem władcę - gienek został wlk. ks.. W następnej turze pojawił się komunikat o kuratorze, ale po kolejnej turze nic się nie stało gienek dalej rządzi i ma się dobrze :lol: :?:

Araven
21-09-2011, 07:23
To widocznie kurator miał prawa do tronu jednak, lub Ty ich jednak nie masz, ale raczej to pierwsze. Z tym kuratorem to nie tylko ja tak miałem ale inni też. Poluj dalej na panujący ród na Rusi - powinno Ci się udać.

Dunkel
21-09-2011, 11:45
Ja to robię na intuicję. 8-) Ale, może ktoś zna bardziej pewny sposób. Ja nie znam.
no szpieg, podgląda gostka i widzisz jaki herby ma, cechy etc.
czasem maja to inne nazwisko...
a tu u Rusi to jeśli w rodzinie miałeś na pewno księżniczke ruską to miałeś ten sam problem co ja...
mianowicie wyczaiłem, że adoptowany jest przez króla :P
wtedy ma prawa do tronu i całą zabawę o kant tyłka rozbić...
a to dość częsty przypadek, bo jak wybijasz gienków wroga to tym bardziej prawdopodobny będzie event o adopcji kogoś tam...

ale to by było jeszcze ok, gdyby wyskakiwała opcja walki o władzę - wojna, gdzie poszczególne prowincje by się buntowały, drugie stały by za "ruskiem", inne za "polakiem" w zalezności od kultury/reputacji czy tam rycerskości postaci.
może by to zaproponować Italijczykom?

Araven
21-09-2011, 11:56
To co nieco wyjaśnia Dunkel. Pewnie masz rację z tą królewską adopcją. Co do Włochów to pracują nad wersją 6.3 z tego co czytam czasem na TWC i ich forum. Na żadne terminy co do 6.3 się nie natknąłem.

Dunkel
21-09-2011, 12:00
dlatego faktycznie najlepiej wyczajać szpiegiem, a próbował ktoś tak:
zostaje król, książę i gienek, gienka wyrywa nasza księżna, księcia zabijamy, król umiera i co? Bunt czy przechodza do nas?

Araven
21-09-2011, 12:01
Jedno jest pewne, jak nie zostanie im żaden generał po wybiciu rodu panującego - bunt jest na 100%.

Dunkel
21-09-2011, 12:07
no jak nic przydałby się skrypt, który choćby pyta nas w przypadku np. wyrwania przez księżną obcego gienka wypowiedzieć wojnę o władzę, gdy gienek jest adoptowany przez króla i przejmuje władzę...

także trzeba przyfilować, którego gienka ostawić na koniec - mianowicie tego, który byl adopotowany przez kogokolwiek oprócz króla, resztę do mordu/ożenku.

ordenus22
21-09-2011, 12:20
Będę próbował dalej, pewnie te problemy biorą się stąd, że ten mój generał nie jest blisko spokrewniony z obecnym władcą Rusi. Fakt, że jest Juriewiczem i z tego co pamiętam był synem Dołgorukiego, ale u nich już od dawna rządzą tylko adoptowani członkowie rodziny. Trzeba było powalczyć o tron wtedy, kiedy rządziła ta prawowita dynastia, wtedy mógłbym przejąć tron sprawniej, no ale wtedy nic innego bym nie robił tylko zabijał ruskich członków rodziny, tyłu ich było.
P.S. Jeszcze dwie sprawy, które poruszałem we wcześniejszych postach, a mianowicie czasami potomkowie króla, księcia i obcej księżniczki nie mają w swoich cechach informacji, że są spokrewnieni z tym państwem, z którego pochodzi księżniczka, pewnie to jakiś bug? Druga sprawa, i to jest chyba też bug, bo dalej nie mam propozycji małżeńskich dla męskich członków rodziny (kandydaci dla córek generałów pojawiają się często) i gdyby nie było możliwości wynajmowania księżniczek to moja dynastia już by wygasła :?

Araven
21-09-2011, 13:12
Ordenus - No nie wiem u mnie się chajtają członkowie rodziny panującej. Proponuję Ci zagrać na moim submodzie (zawiera w sobie m.in. submoda na 4 tury) i generałowie dłużej żyją, bo rok trwa 4 tury właśnie a nie 2). A z przejęciem tronu Rusi próbuj dalej. Ostatnio nie gram, ale raczej powinni mieć wpisy jakies w cechach po małżeństwie z ruską księżniczką.

SUBMOD ARAVENA do Bellum 6.2 z dnia 16.09.2011 ponowny upload.

Dziś zrobiłem ponowny upload mojego submoda - bo w poprzednim obok nowego submoda zawartego w katalogu BellumCrucis6 był dodatkowy zbędny spakowany katalog o nazwie submod Aravena do Bellum6.2 - to była poprzednia wersja z sierpnia, jej nie należało wypakowywać ani instalować, dlatego dla pewności najlepiej aby wszyscy chętni pobrali ponownie submoda z poniższego linka, bo może się okazać, że Ktoś ma poprzednią sierpniową wersję zamiast ostatniej z 16.09.2011. Przepraszam za utrudnienia. :mrgreen: Wersja sierpniowa też jest git i działa ale nie ma free_upkeep np. Czyli jak Ktoś ma free_upkeep i autosave nie musi ściągać ponownie mojego submoda z poniższego linku, a jak tego nie ma i chce mieć to należy pobrać submoda. :P
http://www.speedyshare.com/files/304125 ... rucis6.rar (http://www.speedyshare.com/files/30412515/BellumCrucis6.rar) link do submoda Aravena z dnia 16.09.2011 z free_upkeep. Uwaga techniczna co do instalacji submoda: proszę wypakować katalog o nazwie BellumCrucis6 z dnia 16.09.2011 na pulpit i wkleić go do mods i wszysto nadpisać, to nowy submod, :mrgreen:
Submod Aravena zawiera kilka submodów + moje zmiany w jednym. Szczegóły co do tego jakie ma submody są w poście nr 1 w temacie o submodach do Bellum (ma m. in. submod na 4 tury, rewoltę Bułgarów i nowy interfejs dla kilku nacji) oraz plik export_descr_buildings mojej roboty, szybsza rekrutacja nowych bardziej zaawansowanych jednostek dla wszystkich nacji (np. dla Polski - Polskich Rycerzy, Halabardników i innych), większe dochody z kopalń, szybsza budowa III-poziomu dróg i III-go poziomu kopalń, nieznaczne ograniczenie elitarnych jednostek dla Bizancjum, rekrutacja księżniczek także w kampaniach lekkich. Polska i Gruzja mają startowo gildie mieczników w Krakowie i Tbilisi, oraz gildie łuczników i kuszników Wrocław i Maghas (zbuntowane na początku). Nieco nowych lub zmienionych surowców dla Polski i Gruzji. O wiele bogatsi Mongołowie i ich szybsze nadejście - to w descr_strat - zmiany dostosowane do submoda na 4 tury. W export_descr_unit nieco podpakowalem polskie i gruzińskie jednostki, ale z głową i bez przesady. Za to te podrasowane są droższe, no teraz powinny sobie lepiej radzić Piastowskie wojska w boju z sasiadami... Submod ma też zmodyfikowany plik cfg. Pozdrawiam. Kampania light to właściwie kampania medium - mojej roboty ma dodane kilka fajnych skryptów, prestiż, nowych agentów, zmianę religii, heretykow, doszkalanie agentów. polecam grę na kampaniach bez fortów, zwłaszcza na Light (medium obecnie). W kampaniach z fortami komp się mota czasem. Ja gram bez fortów, bo wg mnie jest trudniej. Jest też potrojony handel morski. Generalnie submod od Aravena to paczka kilku submodów jakie ja tylko połączyłem w jedną instalkę i dodałem swoje 3 grosze, co do config to ew. proszę pozmniejszać sobie lub pozwiększać ustawienia grafiki i zmienić ew. inne ustawienia.
Nowości w wersji 16.09.2011:
- potrojony handel morski,
- przywrócony autosave
- obniżone kary o 90% za posiadanie 17 i więcej prowincji
- przywrócony free_upkeep - darmowe utrzymanie jednostek w miastach i zamkach.
W temacie o submodach jest alternatywne AI jakie też polecam do ew. przetestowania, jak sie komuś znudzi to z moda.

ordenus22
21-09-2011, 14:03
Na razie gram w tą kampanie (trwa to długo, ale lubię się delektować grą ;) ) co do tych małżeństw to mógłbym to sprawdzić i w ogóle nie żenić moich generałów i może okazałoby się, że po kilkunastu latach pojawiłyby się w końcu propozycje, ale nie chcę ryzykować, że cała rodzina mi wymrze.

ordenus22
24-09-2011, 08:20
Poświęciłem trochę czasu, aby się przekonać kiedy można przejąć inne państwo i okazało się, że nie da rady tego zrobić jeśli się ma generała, który został przechwycony przez naszą księżniczkę lub został przekupiony, przynajmniej tak to wygląda z przeprowadzonych przeze mnie prób. Jedyną opcją jest więc tylko ożenek obcej księżniczki z naszym królem (księciem) i czekanie na potomka i tylko on ma szanse przejąć państwo, z którego pochodzi jego matka (musi mieć też odpowiednie info w swoich cechach).

Araven
24-09-2011, 13:40
Możesz mieć rację. Bo ja nie miałem przejętych generałów, w czasie przejmowania innego państwa przez małżeństwo polityczne. Czyli w końcu Ci sie udalo?

ordenus22
24-09-2011, 13:57
Nie udało mi się, skoncentrowałem się na próbie przejęcia tronu, zacząłem zabijać kogo trzeba, licząc na to że ten mój Juriewicz przejmie w końcu tron, ale nic z tego. Potem zabrałem się za przekupywanie członków rodziny, którzy po śmierci króla byliby następcami, też nic to nie dało (myślałem, że tamten Juriewicz może nie ma już szans na tron, bo nie jest spokrewniony z obecnymi władcami). Inna sprawa (już o tym pisałem wcześniej), że mam męskich potomków, których matka była księżniczką ruska, ale oni o dziwo nie mieli w cechach, że pochodzą od książąt ruskich, więc też żadnych praw do tronu nie mają. Mój plan w tej chwili jest taki, że dam tej obecnej dynastii się rozwinąć może pojawi się jakaś ich księżniczka, wtedy doprowadzę do tego, aby wyszła za mojego księcia i będę czekał na dzieci i wtedy zacznę likwidować ich rodzinę.

Araven
27-09-2011, 07:35
Ja po testowaniu różnych AI, zagram ponownie na oryginalnym AI z najnowszą wersją mojego submoda. Jednak oryginalne AI z Bellum 6.2 jest najtrudniejsze chyba. Pograłem na innych, ale oryginalne jest najlepsze w realiach Bellum Crucis 6.2. Pozdrawiam. Ktoś gra w tego moda? Bo żadnych nowych postów. :mrgreen:

olek77
27-09-2011, 08:10
ja właśnie instaluje 6.2 i zaczynam grać :D . pare dni temu grałem w 6.1 i mi się spodobało :)

Dunkel
27-09-2011, 12:25
Inna sprawa (już o tym pisałem wcześniej), że mam męskich potomków, których matka była księżniczką ruska, ale oni o dziwo nie mieli w cechach, że pochodzą od książąt ruskich, więc też żadnych praw do tronu nie mają.
na pewno nie są oni np. mężami naszych tych "pojawiających się lub nie" księżniczek? bo ja sprawdzałem moje drzewko i faktycznie ma się prawa jedynie jak jest gościu, co ma tę cechę "pochodzi np. z węgierskiej krwi" czy jakoś tak to jest ujęte...
mam wrażenie, że na vh/vh jest bardzo trudno przejąć państwo, bo ciągle kogoś adoptują...

edit: no i k... impas, wyrżnąłem wszystkich szkopów w pień, został cysorz wraz z księżulkiem, zabiwszy cesarza, książę staje się cesarzem, info o kuratorze, następna tura i... nic, kurde nic...
ktoś ma pomysł? gienek nie był z rodziny króla...
mogę jeszcze spróbować wrzucić wstecz sejwem i zaczekać aż cysorz sam umrze... sam nie wiem...

Premislaus
28-09-2011, 07:33
Co mi się nie podoba w modzie? Czas trwania tur ale to wina mojego komputera. Grałem w większość modów, przynajmniej w te najlepsze pod Rome i Medka 2. Jak trwa tura komputera to mogę wyskoczyć na papierosa, albo do toalety, chyba zacznę czytać jakaś książkę :P.

Ale muzycznie, graficznie i jeśli chodzi o klimat to jest przednie. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale Stainless Steel zawsze mi się wydawało sztuczne, rozdęte. Najwięcej na tym modzie spędziłem czasu. Bardzo mi się podobają nacje włoskie, gram aktualnie Pizą.

Gdzieś tu widziałem posty Aravena, takie posty pod postami ale chwilowo nie mogę znaleźć... Co zrobić jak szpieg który wszedł do wrogiego miasta od razu przejął technologię? W tym przypadku "bite monety", podobnie chciałem zrobić bank, mam kupca który ma cechę królewski bankier i gwiazdki ma maksa. Wziąłem go do stolicy, odczekałem turę i nic.

Zaaplikowałem sobie submoda na cztery tury na rok. Mam już środkowe Włochy, tego zbuntowanego prowa na Sardynii i oblegam Tunis pełną armią.

Prowincje mogłyby być szersze jak w Long Road, co by uniknąć samych oblężeń.

Araven
28-09-2011, 07:36
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) poradniki. Długośc tur w pełnych kampaniach zależy jak napisałeś od mocy i parametrów kompa. Dla mnie to najlepszy mod o średniowieczu.

Premislaus
28-09-2011, 10:18
Dzięki za linka :).

Czy uważacie, że cele dla długiej kampanii są zbyt duże? 70 zdobytych prowincji, ja zawsze w Total Warach daje długą kampanię i po prostu gram sobie w ten sposób, że realizuję swoje cele, opowiadam sobie jakąś historię :).

Avalanche
28-09-2011, 11:35
Po spełnieniu celów gry można nadal spokojnie grać (pojawia się pytanie). Zauważ, że jeśli cele byłyby mniejsze (np 30 prowincji) to komputer mógłby zapewnić sobie zwycięstwo przed tobą. A w takim wypadku nie wiem, czy dałoby się kontynuować rozgrywkę. Podsumowując lepiej mieć bardziej ambitne cele a grać sobie według własnych wytyczonych - przecież to tylko zabawa / gra i jako takową należy ją traktować ;)

Dunkel
28-09-2011, 11:37
a czy mi się dobrze wydaje:
http://freeforumzone.leonardo.it/discus ... dd=9933542 (http://freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9933542)
robimy im desant polskich głosów?
edit: ech nie, trza mieć 300 postów na ichnim forum, to się kurde zawęzili.

Premislaus
28-09-2011, 12:42
Po spełnieniu celów gry można nadal spokojnie grać (pojawia się pytanie). Zauważ, że jeśli cele byłyby mniejsze (np 30 prowincji) to komputer mógłby zapewnić sobie zwycięstwo przed tobą. A w takim wypadku nie wiem, czy dałoby się kontynuować rozgrywkę. Podsumowując lepiej mieć bardziej ambitne cele a grać sobie według własnych wytyczonych - przecież to tylko zabawa / gra i jako takową należy ją traktować ;)

Hmm myślałem, że to komputera nie dotyczy .

a czy mi się dobrze wydaje:
http://freeforumzone.leonardo.it/discus ... dd=9933542 (http://freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9933542)
robimy im desant polskich głosów?
edit: ech nie, trza mieć 300 postów na ichnim forum, to się kurde zawęzili.

Z tego co zaproponowali to mi tylko dwie nacje odpowiadają. Tuluza i Bułgaria Nadwołżańska, chociaż jak przybędą Mongołowie będzie kiepsko :). Zamiast Irlandii wołałbym Walię, a jeszcze lepiej Bretanię :). Ale niema jej w propozycjach. Dodanie Szwecji niema sensu bez rozszerzenia Skandynawii. Najchętniej to widziałbym w grze Flandrię i parę prowów z wyspami dla Portugalii( Kanaryjskie, Azory, Arguin). Tak mi przyszło do głowy, że z innej mańki można by podbijać mapę. Co myślicie o Islandii? W tamtych czasach wolności od Norwegii, tworzyli ciekawe społeczeństwo.

BTW miałem tu kiedyś konto, jeszcze na starym forum, nim bodajże baza padła.

Dunkel
28-09-2011, 13:32
a dla to mnie to zawsze o jedną frakcję za mało, generalnie ciekaw jestem czy kiedykolwiek doczekamy się choćby moda jak ten, ale 12 tur, więcej dyplomacji, więcej prowincji, system feudalny - różne formy od cesarstwa po rozbicia dzielnicowe, w tym wew. walka o władzę, jeszcze oparcie o zarządzanie ludźmi... i to jeszcze wszystko grywalne :D
no ale wróćmy do rzeczywistości...
Czechy albo do Niemców (w tamtym czasie grzebali z Niemcami) albo osobne państwo...
kolejne państwo na wschodzie byłoby dobre dla zrównoważenie potęg ruskich państw... ale na Litwę za wcześnie
Tuluza/ miasta we Flandrii/Genua walczą z kolei ze zbytni rozdrobnieniem...

Araven
28-09-2011, 13:41
Czy uważacie, że cele dla długiej kampanii są zbyt duże? 70 zdobytych prowincji, ja zawsze w Total Warach daje długą kampanię i po prostu gram sobie w ten sposób, że realizuję swoje cele, opowiadam sobie jakąś historię :).
To co napisał Avalanche to święta prawda. Ja czasem robię tak, że zmieniam sobie liczbę prowincji w warunkach zwycięstwa zamiast 70 np. 40. Ale tylko raz tak zrobiłem, by zobaczyć jakie jest info w Bellum jak się wygra. Mnie się wydaje, że jak wygra frakcja kompa to dostajemy info o tym, że dana frakcja wygrała i pytanie czy chcemy grać dalej. Tak jest w innych modach np. w Warhammerze, jak komp wygrał to dostałem o tym powiadomienie, ale mogłem grać dalej. Ja gram zwykle aż jestem najsilniejszy, potem mi się nudzi zwykle. Teraz gram Kumanami na VH, na moim submodzie a tam mocno wzmocniłem Mongołów - to będę miał wesoło. Gram znowu na oryginalnym AI strategicznym z Bellum 6.2, jednak jest najlepsze w jego realiach. ;)

A co do głosowania na włoskim forum na kolejną frakcję jak ma być dodana w Bellum, to na ile kumam dotyczy ona przyszłej wersji 6.3 (a nie obecnej). 8-)

Dunkel
28-09-2011, 14:33
ale dojście do 70. prowów na vh/vh oceniam jako bardzo trudne, zwłaszcza przy karze za "nadmiar" prowincji...
co do kolejnych frakcji to już sa submody, które wytracają ligę emirów i baronów i daja za to Serbię i taki śmieszny krajna terenach dzisiejszej Libii.
Wchodzi za to submod, który wprowadza Genuę i Bułgarów Nadwołżańskich, zdaje się, że się zastanwiają czy to walnąć osobno czy opublikować 6.3. teraz potem submod... no zdecydują się w końcu...
http://freeforumzone.leonardo.it/discus ... dd=9870029 (http://freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9870029)
http://freeforumzone.leonardo.it/discus ... dd=9831273 (http://freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9831273)

Araven
28-09-2011, 14:41
Racja Dunkel. Ale submod z Serbią koliduje ze spolszczeniem na ile kumam - dlatego nie ma go w moim wykazie submodów do Bellum. Co do kary masz rację, ale ja ją zmniejszyłem w moim submodzie o 90%, teraz jest niewielka. Każdy może to sobie zmienić w oryginalnej grze też, usuwając to ze skryptów, znaczy karę za 17 i więcej prowincji, lub dokonując jej zmniejszenia.

Dunkel
28-09-2011, 14:59
wiesz, że ja jestem 100 lat za murzynami, zatem ja na razie męczę moją pierwszą kampanię Polską na "podstawce" 6.2., którą zamierzam ukończyć, bo i tak nie mam rozgryzionego AI (choć desanty na tyły wroga sprawdzają się bardzo), ale tak czy inaczej, że skoro vh/vh, to ze wszystkimi pomysłami BC 6.2. na grę, na razie mam 100 tur, potem myślę, że indywidualnie pacnę temu Bizancjum siłę, Szkocja w porównaniu do Anglii też jest za mocna... i może faktycznie zmniejszę karę za "nadmiar" prowincji i tyle, bo i tak pewnie już wyjdzie 6.3., o ile nie 7.0. :lol: :lol: :lol:
a jeszcze mam zamiar zagrać Bizancjum, Rzymem, przydałoby się zagrać Królestwem Jerozolimskim, potem może zacznę się rozglądać...

olek77
29-09-2011, 17:32
ja mam pytanie trochę z innej beczki i dla nie których pewnie dziwne. Być może było już na tym forum to pytanie ale nie chce mi sie szukać 8-) . Czym się rożnią typy kampanii ktore wybieramy na początku? Chodzi o feudalną,feudalną-pełną itd. Z góry dzięki ;)

ordenus22
29-09-2011, 18:02
Stało się coś zupełnie niespodziewanego tzn. mam rok 1294, wciskam koniec tury i idę po piwko do lodówki, jeszcze zerknąłem na tv i wracam do kompa, a tu patrze; cholera tam gdzie przed chwilą było Cesarstwo Niemieckie już go nie ma a wszystkie jego prowincję należą ... do mnie :shock: ,oczywiście pojawił się komunikat, że cesarz nie miał następcy i możni wybrali mnie na władcę cesarstwa. Myślę super, ale dlaczego :?: , fakt któregoś z poprzednich władców ożeniłem z niemiecką księżniczką, ale mieli tylko córkę? Normalnie szok, oczywiście pozytywny szok. Dla mnie ten mod wymiata, ale to przejmowanie państw to trochę, jak ktoś już napisał, jest na chybił trafił. Cały czas koncentrowałem się na Rusi, żeby ich przejąć a tu takie zaskoczenie.

Dunkel
29-09-2011, 18:30
tia, podobno trzeba doczekać aż królik sam umrze ze starości.
A tak to jest możliwe, w sumie ja do tej pory mnóstwo miałem wydarzeń, że kończy się dynastia i zaczyna nowa przez kuratora...
szkoda, ze skrypt działa tylko dla gracza, nie dla AI (ach jakie by były wojny o sukcesję).
ale podobno żeby przejąć państwo trzeba mieć żywego męża tej księżniczki lub żywą księżniczkę, już dzieci mi cechy posiadania praw do tronu nie mają de facto tych praw...
miał ktoś inaczej?
jak miałeś Ordenusie?

ordenus22
29-09-2011, 18:47
Sprawdziłem, rzeczywiście żyje "księżniczka" (była tylko córką, bo król umarł wcześniej niż ona uzyskała pełnoletniość) i jej mąż też żyje. Potomstwa nie mają.

Araven
29-09-2011, 18:47
ja mam pytanie trochę z innej beczki i dla nie których pewnie dziwne. Być może było już na tym forum to pytanie ale nie chce mi sie szukać 8-) . Czym się rożnią typy kampanii ktore wybieramy na początku? Chodzi o feudalną,feudalną-pełną itd. Z góry dzięki ;)
Olek
Feudal Full - feudalna pełna wszystkie skrypty + stałe forty na mapie kampanii.
Full - Pelna - wszystkie skrypty bez stalych fortów na mapie kampanii.
Feudal Light - tylko podstawowe skrypty jakies 30-45% tych co jest w pełnych + stałe forty na mapie kampanii
Light - lekka - tylko podstawowe skrypty jakies 30-45% tych co jest w pełnych bez stalych fortów na mapie kampanii.
Ogólnie około 30 skryptów jest w 6.1, w 6.2 o kilka więcej w kampaniach pełnych. Pozdrawiam.
Ordenus czyli wygląda, na to, że przejaleś niemiecki tron przypadkiem. Miałem tak samo z Bizancjum kiedyś, nie liczyłem na przejęcie ich ziem ale stało się i fakt i mój ksiażę i bizantyjska księżniczka żyli. Ale w 6.1 mialem tak, że dopiero syn obcej księżniczki i mojego następcy przejął tron Danii. I jak widać chodzenie po piwo, też pomaga... :P Ostatnia uwaga o piwie dotyczy tylko pełnoletnich. ;) I zgadzam się mod wymiata.

olek77
30-09-2011, 07:27
Wielkie dzięki Araven :) . Jeszcze jakibyś mógł napisac jakie są np te podstawowe skrypty to byłbym dozgonnie wdzięczny :D

Araven
30-09-2011, 07:46
Olek - Bellum 6.2 kampania Light (Uproszczona lub Lekka) w 6.1 jest kilka skryptów mniej. W Bellum 6.2 w kampanii Light są te skrypty na zielono - to podstawowe wg mnie i autorów moda. (Feudal Light ma te same skrypty i dodatkowo stałe forty na mapie kampanii poza skryptami na zielono.) A Kampania pełna ma wszystkie poniższe skrypty, czyli ponad 30. Feudalna Pełna wszystkie skrypty + dodatkowo stałe forty na mapie kampanii.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; Campaign script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;0- Prologo;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;1- Garrison Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;4- Warcost Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;5- Bank Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;6- Rise of Heroes;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;7- Bulgar Revolt;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;9- Mongol Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;10- Timurid Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;12- Decime Papali;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;13- Udienza papale;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- Esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;15- Lega dei Baroni;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;16- Unione degli Emiri;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;17- Flotte mercantili;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;18- Aiuti militari;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;19- Diserzioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;21- Nuovi agenti;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;22- Conversioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;23- Ordini;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;25- Eretici, streghe e rabbini;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;26- Disastri;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;27- Dote;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;28- Tecnologie;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;29- Reliquiario;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;30- Video;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;31- Confische;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e untori;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- Scampo in assedi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;34- Campagna feudale;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;35- Cambio nomi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;37- Ransom Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;38- CBM Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

olek77
30-09-2011, 13:12
np teraz już wszystko rozumiem :D , dzieki wielkie i pozdrawiam :)

ordenus22
03-10-2011, 20:33
Araven, tak jak napisałem wcześniej przejąłem Cesarstwo Niemieckie i sprawdziłem w instrukcji jak zdobyć tytuł, że jest się królem niemieckim no i wszystkie wymagania spełniłem (Niemcy nie istnieją, mam Wurzburg i mój król przesiedział w tym mieście 1 turę) ale tytułu nie mam. Wiesz może o co chodzi? Dodam jeszcze, że sam Wurzburg musiałem zdobyć na Duńczykach i może ten tytuł dzierży teraz król duński? Z drugiej strony w momencie, kiedy to ja przejąłem to miasto to chyba powinien tytuł króla Niemiec stracić? Popraw mnie jeśli się mylę. Próbowałem parę razy podejść go szpiegiem, ale ma za dobrą ochronę, a teraz mi się gdzieś schował więc nawet go zabić nie mogę, żeby się przekonać czy ma ten tytuł czy nie.

Araven
03-10-2011, 21:03
Tytuł Króla Niemiec ma ten kto zniszczyl Niemcy i zajął ich stolicę. Jak to był duński general to on ma tytuł. Nie wiem może jak on zginie to go dostaniesz ale raczej wątpię. Bo to nie tytuł związany z miastem, a nagroda za zniszczenie frakcji. Czyli Królem Niemiec zostaje ten kto skasuje Niemcy i minimum 1 ture wlada Wurzburgiem. A jako Król Niemiec możesz zdobyc tytuł Cesarza po zdobyciu Rzymu :P

ordenus22
03-10-2011, 21:22
Duńczycy nie zniszczyli Niemiec, tak po prawdzie to nikt ich nie zniszczył, tylko ja przejąłem ich państwo w sposób pokojowy :D , a Wurzburg zdobyli wcześniej, więc musiałem go na nich zdobyć. Piszesz, że tytuł to nagroda, ale ja zdobyłem tytuł króla Jerozolimy zdobywając to miasto (król przesiedział w nim 1 turę), ale ja Królestwa Jerozolimy nie zniszczyłem, zrobili to Syryjczycy.

Araven
03-10-2011, 21:28
Hm. Myslałem, że trzeba samemu zniszczyć daną frakcję by zdobyc tytul króla pokonanego kraju. Możliwe, że przejęcie przez małażenstwo jak w Twoim przypadku nie jest traktowane jako zniszczenie frakcji, lub tytuł króla Niemiec ma jednak duński generał, który jako pierwszy zdobyl Wurzburg. Mógł wyjść z Wurzburga nim go zdobyłeś i on ma tytul króla Niemiec. Gram teraz Jerozolimą zapoluje na koronę Cesarza z Konstatynopola i koronę króla Gruzji. Syria i Egipt pokonane, Bizancjum osłabione. Czas na Seldżuków z którymi mam sojusz ale, znajdę powód do wojny. ;)

Avalanche
03-10-2011, 21:34
Eh panowie trochę pokiełbasiliście ;) Araven - jak się gra HRE to aby być koronowanym na Cesarza nie trzeba zająć Rzymu tylko powędrować do prowincji której jest on stolicą i tam postać 1 turę (sprawdzone) - ważne władca musi posiadać tytuł Król Niemiec. Co do tytułu Króla Niemiec za podbicie HRE to jest to możliwe dopiero po wyświetleniu informacji że "frakcja została zniszczona". Nie wiem czemu ale właśnie w przypadku HRE następuje to czasem ze sporym opóźnieniem - nawet 20-30 tur (!). Wiem z autopsji bo jak pisałem grając kiedyś Anglią mój władca dorobił się tytułu króla: Anglii, Szkocji, Włoch, Aragonii, Niemiec oraz Francji. A więc ordenus uzbrój się w cierpliwość ;)

Avalanche
03-10-2011, 21:37
Aha ordenus sprawdź czy Twój władca nie osiągnął już limitu 8 "traitów" - jeśli tak to nie może już dostać nowego. Tu ciekawostka, część tytułów można przekazywać innym generałom ;)

ordenus22
03-10-2011, 21:57
Rzeczywiście komunikatu o tym, że frakcja została zniszczona nie było, ale z drugiej strony nie jestem pewien czy będzie, bo ja to państwo przejąłem, a nie podbiłem (pojawił się komunikat, że po śmierci cesarza lokalni możnowładcy mi przekazali tron). Co do limitu traitów to wszystko jest ok. Jeśli chodzi o tytuł cesarski to rzeczywiście wystarczy tylko przez 1 turę przesiedzieć w districtum urbi tak jak napisał Avalanche.

HellVard
03-10-2011, 23:23
Po przeczytaniu tylu ociekających miodem komentarzy na temat tego moda, grzechem byłoby w niego nie zagrać ;) Niezwłocznie się za niego wezmę, gdy tylko będę miał nowego kompa (być może już dzisiaj). Obejrzałem także wiele screenów i filmików i rzeczywiście wygląda to baaardzo zacnie :) I ciekawi mnie jedna rzecz: Czy w BC są nowe rodzaje machin oblężniczych/artylerii?

Araven
03-10-2011, 23:47
Oki. Dzięki Panowie za wyjaśnienia z tym Cesarzem Niemiec, znaczy wystarczy pielgrzymka do Rzymu bez jego zdobywania. :mrgreen:
Helvard - nie ma nowych machin ale jest masa innych nowych jednostek tak w armiach lądowych jak i we flotach. :P I mam nadzieje, że pomozesz w spolszczaniu jak się zadeklarowaleś ok?

HellVard
04-10-2011, 00:04
Jasne, podeślij mi jakiś plik, zobaczymy, jak będzie mi to szło ;)

Wybran
04-10-2011, 15:44
Witam wszystkich,

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak odblokować w tym modzie możliwość konwertowania zamków na miasta? Jestem przeciwnikiem nakładania na rozgrywkę sztucznych ograniczeń (kasa jest to i piramidy na oceanie można budować :D ) jak również od zawsze irytowały mnie w Medku zamki w niepotrzebnych miejscach. Prawdę powiedziawszy nie wiem jak jest w BC6.2 ale w każdym modzie w jaki grałem możliwa była ekspansja w 4 strony świata z wykorzystaniem 3-4 zamków. Jak nie ma potrzeby to po co straszyć wieśniaków niech sobie siedzą w miastach. Jeżeli takie pytanie już padło to przepraszam (narazie przedarłem się przez około 10 stron tematu a nie jest lekko przy interesujących wypowiedziach :) ).

Pozdrawiam.

Araven
04-10-2011, 16:04
Wybran, próbowałem to odblokować ale raczej nie jest to możliwe. Pokombinuję jeszcze ale pomysły mi sie skończyły w tej kwestii.

Wybran
04-10-2011, 16:30
W instrukcji jest napisane:
"In order to obtain greater historical realism and to stabilize
the AOR system of recruitment, which will be discussed later,
the possibility of conversion of cities and castles has been
removed. All the statistics of buildings (time of construction,
cost, benefits) have been revisited in order to obtain better
balance of the campaign."
Czy dobrze myślę iż wyłączenie AOR lekko posypie całego moda?

Araven
04-10-2011, 16:44
Z tego wynika, że tak jak myślałem mozliwość konwersji zamków w miasta i odwrotnie zostala wyłaczona z racji na historyczny realizam oraz uwarunkowania AOR.
Co do AOR to radzę go nie ruszać, jest dobrze zrobiony. Pozdrawiam. W Bellum Crucis 6.2 poziom gospodarczy zamków tez jest wysoko, bo jest dużo nowych budynków, w tym związanych z handlem. Brak mozliwości konwersji w niczym nie przeszkadza. Trzeba naprawdę okolo 300 - 400 lub więcej tur by rozbudować miasto na maksa. A jak miast mamy dużo to i ich rozbudowa się wydluża.

Wybran
04-10-2011, 17:13
W moim przekonaniu nie ma to za wiele wspólnego z realizmem historycznym. Liczne twierdze upadały, na ich miejscu powstawały miasta a i zamki budowane "na szybko" (pojęcie względne) się zdarzały. Tak samo nigdy nie potrafiłem zrozumieć tłumaczenia odnośnie ulepszania dróg w SS 6.4 a mianowicie "no ale przecież nikt nie budował dróg brukowanych na takim zadupiu w średniowieczu" i dodawałem w plikach możliwość budowania autostrad na ziemiach Polski :D . Państwo obejmuje całą Europę a ja mam jakieś regiony w losowych miejscach z piaszczystymi traktami... Nasze drogi były legendarne już 1000 lat temu. :shock:

Araven
04-10-2011, 17:18
Faktem jest, że konwersja w BC 6.2 nie działa. Wg mnie ten mod z butami zjada wszystkie SS i inne takie. Po prostu narobili tyle nowych budynków, że ich konwersja bylaby niełatwa w wielu przypadkach. Pozdrawiam. (BC ma "autostrady" - drogi III-go poziomu znaczy).

Wybran
04-10-2011, 17:34
Dzięki za poświęcony czas. Trochę mi się nie podobają zamki na drodze do Morza Czarnego ale przynajmniej Halicz jest miastem. Gdyby ktoś kiedyś wymyślił jak poprawić Włochów w tej kwestii to proszę o info.

Dunkel
04-10-2011, 20:27
zamki... no generalnie myślę, że można jedynie zamienić ikonki na grody...

no i jeszcze pociągnę wątek przejmowania państw...
Ordenusie nie wiesz czy laska z HRE była w drzewku Twojej dynastii panującej (czasem jest tak, że gienek zginie i kto inny jest następca, spoza bezpośredniej linii króla)?
kurde no, u mnie to wyskakuje koniec dynastii szkopskiej i nic...
2x wczytywałem sejwy...
jedyne ale to nie wiem jakim cudem, ale jedynak niemiecki jednak był w rodzinie cesarza albo laska niemiecka w mojej rodzinie musi być w rodzinie obecnie panującej...

Wybran
05-10-2011, 11:12
Mam kolejne pytanie. Czy kampania hot-seat to kampania pełna i ewentualnie jak zmienić na pełna jeżeli bawimy się z kolegami okrojonym modem? (lepiej w 10 niż po 100 turze :) ). Co do samego moda to jest w pompkę. Rozegraliśmy już 5 dużych bitew (>4k jednostek) i tylko jeden CTD ale na szczęście inny (miejmy nadzieję) niż ten o którym pisałem przy okazji SS6.4. BC6.2 to pierwszy mod w jaki gramy w którym w Polsce nie ma na starcie całkowitej bidy z nędzą, prawdę powiedziawszy Węgier na dole szybciej wypruwa się z kasy a i Sycylijczyk zmuszony został wprowadzić "podatki wojenne". Jedyna krytyczna uwaga jak na razie to chyba tylko możliwość przekazywania tytułów ziemskich. Mam następce tronu koło 20tki z 10+ gwiazdkami dowodzenia :D. Agentom chyba też za dużo bajerów dodali bo Węgier dostał 10gwiazdkowego kupca z du.. z przypadku zaraz po wyprodukowaniu. Dobrze jeszcze jeden błąd ale już ostatni obiecuję :) stary patent z braniem map za regularny trybut 1k/10tur i zrywaniem tej ostatniej umowy zaraz potem działa lepiej niż w podstawce :D . Postaram się zamieścić dalsze przemyślenia po 30 turze.

Dunkel
05-10-2011, 11:15
im wyższy poziom tym bardziej dopakowani agenci, wojsko AI itd.
co to znaczy podatki wojenne?

Araven
05-10-2011, 11:50
Kampania hotseat ma mniej skryptów niż uproszczona - to najbardziej uboga kampania w Bellum 6.2. Trzeba sobie ręcznie dodać niektóre skrypty. Ale nie zawsze w hotseat - wszystkie działają z tego co Ludzie pisali, bo ja w tą kampanię nie gram. Pykam w pełną zwykle na moim submodzie. Kupcy są dopakowani ale startują z 4-6 gwiazdkami. Później jak mamy gildię kupiecką i wysoki poziom budynków handlowych lub doszkolimy sami danego kupca to może mieć blisko 10 gwiazdek. (Mieli farta musiał mieć geniusza handlowego itp. albo to najlepszy kupiec Węgier ma tytuł bankiera królewskiego co daje + 3 gwiazdki, tacy mają i ponad 10 gwiazdek).

Wybran
05-10-2011, 12:19
Właśnie zauważyłem bo gramy na VH/VH i nic specjalnie ciekawego się nie dzieje. To jak włączyć wszystkie skrypty? Nic nie szkodzi spróbować najwyżej się wykrzaczy.

Co do kupca to rzeczywiście jest bankierem ale czemu tylko mojemu koledze się ulepszył na bankiera?

im wyższy poziom tym bardziej dopakowani agenci, wojsko AI itd.
co to znaczy podatki wojenne?

Pamiętam że zawsze jak się miało na maxa rozbudowane budynki zwiększające cechy to startować mógł agent z ok 5gwiazdkami a tutaj bez niczego każdy startuje dość wysoko. Podatki wojenne czyli podatki najwyższe jakie się da na czas prowadzenia działań wojennych.

nocny
05-10-2011, 12:22
Gram w CB 6.2 +mod Aravena+mod muzyczny. Po nieskończonych godzinach nad modem SS uważam CB za mod o niebo lepszy zarówno pod względem klimatu jak i techniki samej rozgrywki. Jedyne czego mi do szczęścia potrzeba to pełnego spolszczenia :)

- Mam pytanie na temat handlu morskiego, gram Polską. Po załadowaniu statek kupiecki nie może być rozładowany np w porcie Gdańsk, pisze, że towar musi być dostarczony do portu w stolicy. Było by głupio tylko z tego powodu przenosić stolicę z Krakowa do Gdańska, więc czy jest jakieś rozwiązanie tego rozładunku?

Araven
05-10-2011, 12:30
Nocny - stolica może być w Gnieźnie by czesać kaskę z handlu morskiego. Ale przeniść musisz z Krakowa do Gniezna lub Gdańska np.
Edit: Pełne spolszczenie - aktualnemu nieco brakije do statusu pełnego. W Weekend najblizszy powinna byc kolejna wersja spolszczenia do 6.2. Pozdrawiam. A na modzie muzycznym Cię nie wywala czasami? Grasz na tym od Roberto di Normandia?
Wybran - kupiec musi mieć pewne minimum gwiazdek by awansował na bankiera królewskiego (chyba minumum 6). Poczekaj za jakiś czas nim zostanie. Skrypty trzeba przekleić z innej kampanii. Jak to zrobić to pisałem ze dwa razy w temacie poszukaj sobie. 8-) Nawet pisaliśmy z ludzikami jakie dodać skrypty do hotseat by było fajnie.

nocny
05-10-2011, 12:36
Dzięki za szybką odpowiedź Araven. Rozumiem, że port wyładunkowy musi mieć bezpośrednie połączenie ze stolicą.
Gram na modzie muzycznym Roberto i wszystko jest stabilne.

Araven
05-10-2011, 12:40
Proszę. Nie musi mieć dostępu do morza ale musi być blisko. Np. Gniezno nie ma dostępu do morza a umożliwia handel morski - dopływasz na północ od Gniezna przy linii brzegowej Pomorza i się rozładuje flota handlowa a Ty dostaniesz kaskę za towary.
Edit: U mnie też submod muzyczny był stabilny, chyba go sobie dogram ponownie bo po reinstalce jakiś czas temu gram na oryginalnej muzie. 8-)

Dunkel
05-10-2011, 12:53
Podatki wojenne czyli podatki najwyższe jakie się da na czas prowadzenia działań wojennych.
to ja takie zawsze mam. :D niedawno nawet pozwoliłem się zbuntować Wiedniowi, który następnie wyrżnąłem w pień by grzecznie przyjęli wyzysk na klatę.

nocny
05-10-2011, 12:53
W SS bawiłem się w wgrywanie własnej muzyki głównie na zasadzie podmiany plików, jestem ciekawy czy się tak zrobić w wypadku modu Roberto, muszę sprawdzić. Bogurodzica jest klimatyczna, ale nie non stop.

Araven
05-10-2011, 12:57
W SS bawiłem się w wgrywanie własnej muzyki głównie na zasadzie podmiany plików, jestem ciekawy czy się tak zrobić w wypadku modu Roberto, muszę sprawdzić. Bogurodzica jest klimatyczna, ale nie non stop.
To czekam na efekty Twoich prac. Jakbyś dał radę zwiększyć liczbę utworów muzycznych w submodzie Roberto jakie ma każda frakcja to byłoby super. I jak to by dalej było stabilne to by się wzbogaciło ścieżkę muzyczną. Mam nieco submodów z muzyką. :mrgreen:

Wybran
05-10-2011, 13:17
to ja takie zawsze mam. :D niedawno nawet pozwoliłem się zbuntować Wiedniowi, który następnie wyrżnąłem w pień by grzecznie przyjęli wyzysk na klatę.

Nie jestem pewien czy wysokie podatki nałożone na wybite miasto generują większy dochód niż niskie na większą populację ale pewnie chodziło o pokazanie kto jest Faraonem a kto ciągnie bloczki :lol:

Dunkel
05-10-2011, 13:38
początkowo tak, ale szybko się rozmnażają nawet na b.wysokich podatkach. Poza tym wybiłem Wiedeń jako ostatni stopień miasta. Dochodziła tam jeszcze kara kultury, miasto miałem od szkopów, więc budynki niemieckie, zobaczę jak jest teraz, w każdym razie zamiast trzymać tam pełną flagę, którą puściłem na napakowane Bizancjum to trzymam teraz tam 2-3 jednostki i to mi się wtedy opłacało, bo chciałem zniszczyć Bizancjum. No i oczywiście chciałem pokazać im kto tu rządzi :D a ciągle wypuszczając jeńców można sakramenckiej irytacji dostać nie słysząc szlachtowania plebsu :D

no i proszę o radę:)
że skopiuję z relacji z kampanii:
Warianty na dalszą grę:
a) cofam sejwa do wczesniejszych tur, zabijam w innej kolejności HRE i zobaczymy co z tego wyniknie(nudy);
b) gram dalej, obserwując HRE (40tur, konieczność poślubienia ichniej księżnej, nudy), ewentualnie biorąc za cel Węgry i Bizancjum, pokój oczywiście z Bizancjum i kierunek wostok - nadchodzi skośne "scum", na który także mam ciekawy i śmiały plan pozbycia się ich jak najmniejszym nakładem, zobaczymy.
chodzi o HRE - mianowicie na pewno wyskoczył event o kuratorze, więc odpada, że książę niemiecki był z tej samej rodziny co cesarz? Na 100%?
jeśli tak, to gdybym wziął wariant A to musiałbym wybić członków rodziny do obrania synusia Niemki, co raczej jest makabrą, bo chyba z 7 gienków musiałbym do piachu wybrać...

no chyba, że olać to HRE, choć ciężko, bo miałem plany wobec nich :twisted:

Wybran
05-10-2011, 15:05
Eh instrukcje powinno się czytać a nie wertować w poszukiwaniu ciekawostek :D

"In terms of scripts, “Bellum Crucis”’ “Turn-based Campaign
(Hotseat)” is much comparable to the “Reduced Campaign
(Light)”, but the scripts have been further reduced, keeping
only the “Mongol Invasion”, the “Mercenary Script” and the
“Disaster Script”."

Czytam właśnie opisy skryptów i zastanawiam się które uatrakcyjnią hot-seat. Wiecie może które skrypty na pewno nie będą działały i mogę je sobie darować? Jeszcze pytanko odnośnie używania ich. Czy wystarczy że zmienię konkretne fragmenty w pliku kampanii hot-seat (imperial) na takie jakie są w custom/Feudal_Full bez dodatkowych zmian i zaskoczy?

ordenus22
05-10-2011, 16:30
Dunkiel - u mnie sytuacja była następująca, ożeniłem, bodajże, króla z niemiecką księżniczką (hohenstauf), z tego małżeństwa urodziła się jedynie córka, więc tron przeszedł na inną gałąź dynastii Piastów. Córkę wydałem za mąż za jakiegoś generała, dzieci nie mają. Wczytując savy sprawdziłem jak to wcześniej wyglądało u Niemców, a więc - tuż przed przejęciem przeze mnie ich państwa panowała tam jakaś dynastia Rumppel. Król i następca byli z tej dynastii. W następnej turze pojawił się komunikat o przejęciu państwa (umarł cesarz i możni mnie wybrali), ale patrze się... a ten facet co był cesarzem dalej żyję (ma dalej w cechach, że jest regentem), tylko nie nie ma już tytułu, następca też żyje, dziwne... W każdym razie po odsiedzeniu tury przez mojego króla w Worzburgu nadal nie pojawił się u niego tytuł króla Niemiec, więc wysłałem tam tego następce Rumpela (ma w swoich cechach, że jest następcą, "cesarz" natomiast zmarł zanim zdążyłem go doprowadzić do Wurzburga), ale nic to nie dało. Wysłałem więc do Wurzburga tego generała, który był ożeniony z tą dziewczyną o niemieckich korzeniach, ale też nic. Nie poddawałem się dalej, myślałem, że jak zabiję tego następce i generała, to wtedy jeżeli oni mieli jakieś prawa do tronu niemieckiego to po ich zlikwidowaniu przejdą ich prawa na mojego króla, niestety nic z tego. Czekam w tej chwili na śmierć króla duńskiego, może on ma ten tytuł króla niemieckiego albo chodzi tu o to że nie pojawił się komunikat o zniszczeniu frakcji, tak jak pisał Avalanche. Dunkiel, ale jest napisane, że koniec dynastii niemieckiej czy komunikat, ze ta frakcja została zniszczona?
To przejęcie tronu Niemiec nastąpiło w wyniku buntu lokalnych możnych, a nie jako przejęcie tronu poprzez małżeństwo, tak mi się wydaje (małżeństwo tylko to przejęcie ułatwiło, a nie było jego głównym powodem).

Dunkel
05-10-2011, 18:40
Dunkiel
Dunkel, bez i.
ad rem:
1. ale mąż Niemki żył w momencie przejęcia Niemiec? bo zdaje się, że pisałeś, że żył...
może to jest sęk, u mnie mąż Niemki ex-król PL nie żyje,
2. na forum włoskim napisali, że musi to być tak, że Niemka żyje, a jej ojciec Niemiec ma umrzeć pokojowo bez następców, tu też tkwi ?, ale tego nie sprawdzę, bo aż tak wstecznych sejwów nie mam, no ale gościowi zmarło się w wieku 61 lat, nie pamiętam czy jednak czy rządził od początku :(
3. ten skrypt działa na pewno na kampanii pełnej, ale BEZ fortów?
4. Niemców szpiegowałem i ani król, ani książę, ani inny ziomuś nie miał nazwy rodziny w cechach, nazwisku, etc.... zawsze imię + przydomek i 0 info o rodzinie...
wnioski są takie, że jeśli się chce przejmować "pokojowo" to trzeba mieć upatrzony kraj, czekać na księżniczkę i od razu ruszać z zabójcami/księżniczkami wyprodukowanymi by zdążyć pozbawić państwo dynastii...

Araven
05-10-2011, 20:25
Dunkel skrypt działa w obu pełnych kampaniach, spróbuj przejąc maly kraj danie albo Norwegie a nie wielkie Niemcy. :mrgreen:
Wybran: wstaw sobie te skrypty jakie zaznaczylem na zielono
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;4- Warcost Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;5- Bank Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;6- Rise of Heroes;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;13- Udienza papale;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14 - Esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;17- Flotte mercantili;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;25- Eretici, streghe e rabbini;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;27- Dote;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;29- Reliquiario;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;31- Confische;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e untori;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- Scampo in assedi;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;34- Campagna feudale;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;35- Cambio nomi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;ASSENTE

Floty handlowe moga nie zawsze działac w kampanii hotseat, ale spróbuj.

Dunkel
05-10-2011, 20:52
a powiedz mi na cholerę mi Dania czy Norwegia skoro prę wszędzie tylko nie na północ...

Wybran
05-10-2011, 21:13
Dziękuję za informację Araven. Nie ma szans żeby odpalić te największe i najważniejsze skrypty jak np AOR przez które byłem w stanie zaakceptować brak konwersji zamków? Czytałem opisy wszystkiego i tam jest cała masa drobnicy w stylu jakieś +/- 500g za papieża albo wesela które można przeboleć bez problemu ale bez nowych agentów i wspomnianego AOR które faktycznie coś zmieniają to trochę biedna ta kampania będzie. Mam nadzieję że komputer rzeczywiście lepiej ogarnia kiedy skrypty są powyłączane :). Zrobię sobie 2 pliki jeden tak jak zaproponowałeś a drugi z tymi kobyłami i zdam relacje. Aha jeszcze jedno pytanie za co odpowiada skrypt 38. CBM bo też go nie ma w hot-seat?

Pozdrawiam

Araven
05-10-2011, 23:09
a powiedz mi na cholerę mi Dania czy Norwegia skoro prę wszędzie tylko nie na północ...
Dunkel - skoro nie radzisz sobie z przejęciem tronu Niemiec to zaproponowalem Ci coś prostszego, niekoniecznie w aktualnej kampanii.
Wybran. Agentów masz w moim zestawie (Interactive script) a AOR dorzuć powinien działać. CBM script na ile kumam powoduje, że niektórzy nieliczni generałowie i nasi i kompa chorują czasami na trąd, utrudnienie takie. (Czyżby inspiracja "Królestwem Niebieskim" ?).

Dunkel
06-10-2011, 00:54
aaa tam, wezmę teraz chyba za Węgrów, tylko najpierw muszę ich prześledzić. Na Szkopow też przyjdzie czas, niech tylko rodzinę odbudują. :twisted:

Wybran
06-10-2011, 00:57
Będę używał tylko tych skryptów poleconych przez Ciebie bo po wgraniu wszystkiego silnik gry dostał sporej zadyszki a jeżeli część nie działa to bez sensu szarżować. Prestiż i rada jest skopana bo zasypuje komunikatami "100% prestiżu" po parę razy na turę gracza ale za to wyskakują komunikaty o śmierci władców co daje nadzieję na funkcjonowanie 8- Newking Script (opcję przejęcia państwa przez potomka mnie zainteresowała). Szkoda że nie wymieniłeś 6- Rise of Heroes bo w SS6.4 było coś podobnego. Kiedyś graliśmy kampanię z niedoświadczonym w MTW2 kolegą który dostał na starcie Anglię jako łatwe do prowadzenia państwo. Jakież było jego i nasze zdziwienie kiedy planując zmieść Szkotów w jednej turze przywołał William'a Wallace'a wraz z armią jakiej żaden z nas na tym wczesnym etapie gry nie posiadał :) (jakoś mi to z kampanii Brytyjskiej chyba umknęło). Generalnie to te skrypty nie są jakieś kluczowe, pewnie w całości tworzą ładną kompilację ale prawdę powiedziawszy błędnie myślałem że stanowią one lwią część tego moda.

Z innej beczki (a może tej samej) w kampanii fełdalnej full nie mogę otworzyć ulepszania agentów pomimo opisu który wskazuje że taka możliwość istnieje w tym typie kampanii. Jeżeli znowu mi coś umknęło to z góry przepraszam. Powoli przebijam się przez cały temat :shock: ale bardzo nie lubię skakania w poszukiwaniu jakiejś informacji.

Araven
06-10-2011, 07:27
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) tam jeden z poradników mówi o doszkalaniu agentów, jak to nie wystarczy to spróbuje to inaczej opisać. A Rise of Heroes możesz zapodać od razu sprawdzisz czy zadziała. Pozdrawiam.

Wybran
06-10-2011, 11:00
Musiałem sobie coś ubzdurać, że nic to doszkalanie nie wymaga poza kasą przy okazji sprawdzania co może nie działać. Twoje poradniki czytałem w pierwszej kolejności ale trochę za dużo tej teorii wliczając instrukcję do moda. Jak zwykł mawiać każdy majster do inżyniera na budowie: "teoria to c***". Pogram trochę dzisiaj w singla a od Piątku trzaskamy z kolegami w hot-seat, lekko z nim nie ma jak widać ale nie będziemy przecież dusić Hirołsów3 znowu (filmy się pokończyły na wieczorki piwne 8-) ).

Araven
06-10-2011, 11:07
No ważne, ze doczytałeś, że do doszkalania poza kasą trzeba mieć odpowiednie budynki w historycznej stolicy. Fakt poradniki to teoria ale przy modzie inaczej się nie da. Dawno ich nie poprawiałem. Ale pomagają co nieco. To i tak prawie cud, że włoski mod, trafił do kraju nad Wisłą i ma spolszczenie i poradniki i inne takie. Ja włoskiego nie znam co nie raz pisałem i z 2 miesiące grałem po włosku... Teraz macie o niebo lepiej. :lol:
Kampania hotseat z dodanymi skryptami powinna w miarę działać sensownie. Pozdrawiam.
Edit: A to zacny Eutyches mnie zachęcił do zagrania w tego moda i chwała mu za to.

Wybran
06-10-2011, 12:28
Odpaliłem taki zestaw:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e untori;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- Scampo in assedi;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;

Wyrzuciłem 4- Warcost Script bo jednakowa stawka za każde oblężenie i armię bez uwzględniania liczebności do mnie nie przemawia.
Początkowe tury trwają ok 40s i tylko pojedyńcze frakcje spowalniają czyli wszystko w normie.

Araven
06-10-2011, 12:34
Do kampanii hotseat ok. Sprawdź jak da radę czy w hotseat działają floty handlowe ok? Reszta powinna działać.
Edit: Wybran a coś przy dalszym spolszczaniu Bellum Crucis 6.2 z angielskiego na polski byś mógł pomóc? Bo obecna ekipa to Pretorian, ja - chyba Helvard o ile zainstaluje moda, (PROUD i Tomash dawno się nie odzywali, może dadzą znać jak tam ich pliki - oby). A do wersji finalnej sporo rzeczy trzeba dopieścić a niektóre zrobić po prostu, jak np. biografie postaci niektórych. Większość ochotników wykazuje słomiany zapał niestety - (zgłasza się a potem znika), to zacząłem z desperacji organizować łapanki na "chętnych..." do pomocy w spolszczaniu tego najlepszego z modów. :P
Wszyscy potencjalni ochotnicy do pomocy w dalszym udoskonaleniu spolaszczenia do Bellum 6.2 - czasem byłoby to wychwycenie literówek z aktualnej polskiej wersji plików mile widziani. :mrgreen:

Wybran
06-10-2011, 13:44
Jeżeli masz jakieś pliki do przetłumaczenia z angielskiego to chętnie pomogę. Niestety moje jedyne kontakty z Włoskim to "Bongiorno!!" w filmie Eurotrip i pojedyncze wyrażenia z Assassin's Creed 2 i AC: Brotherhood. Generalnie coraz bardziej mi się ten język podoba ale ni w ząb go nie rozumiem :D

Araven
06-10-2011, 13:54
Jeżeli masz jakieś pliki do przetłumaczenia z angielskiego to chętnie pomogę. Niestety moje jedyne kontakty z Włoskim to "Bongiorno!!" w filmie Eurotrip i pojedyncze wyrażenia z Assassin's Creed 2 i AC: Brotherhood. Generalnie coraz bardziej mi się ten język podoba ale ni w ząb go nie rozumiem :D
Dzięki. podeślę Ci na PW. Pliki do przetłumaczenia z opisami skryptów w poszczególnych kampaniach - roztrzaskałeś je to dasz radę. podaj mi na PW jakiś mail to zaraz wyślę te pliki. Nie zajmie Ci to dużo czasu. Jak nie chcesz podawać mi maila to wstawię je na speedyshare.

MasterPL
06-10-2011, 14:38
Witam

Czy możliwe jest stworzenie Unii Kalmarskiej Danią tak jak w kampanii krzyżackiej? Jeśli to padło wcześniej - przepraszam, ale trudno przewertować prawie 100 stron. Aha, dodam jeszcze, że gram na 6.1. Pozdrawiam i liczę na odp.

Wybran
06-10-2011, 14:45
Sprawdziłem ten handel morski. Trochę to trwało, jak magazyn się buduje 8 tur to aż strach pomyśleć co będzie dalej. Statek został załadowany towarami potem przy stolicy wyładowano go ale nie wiem czy dostałem kasę z tego bo jakoś nie mogę odnaleźć tego rozszerzonego spisu dochodów/wydatków.

Jeżeli ten handel działa to może inne też działają. Chyba sprawdzę to z uczonymi i opracowywaniem technologii jeszcze.

Mam jeszcze pytanie do Ciebie czy ta twoja poprawka ograniczająca o 90% kare za wiele prowincji obejmuje wszystkie kampanie wliczając w to hot-seat? Ten rozszerzony spis wydatków parę razy jednak widziałem ale chyba nie zawsze można go otworzyć.

Araven
06-10-2011, 14:49
Witam. Master - Można i Danią i Norwegią zrobić Unię. trzeba skasować Norwegię jak grasz Danią musisz mieć prowincje startowe + norweskie + Skarę, Visby, Uppsalę i ABO czyli Finlandię . 3 nowe jednostki się dostaje do rekrutacji.
Wybran. Plik do poprawek spolszcenia masz na PW do pobrania. Kara ograniczająca by działała w hotseat ta 90% - to musisz wgrać mój money_script z mojego submoda do swojej kampanii hotseat. Kasa za handel się nie pojawia w zestawieniu.

Wybran
06-10-2011, 15:01
Właśnie się zabrałem za tłumaczenie. Co do twojej odpowiedz to chyba prościej mi będzie wywalić cały skrypt.

Araven
06-10-2011, 16:03
Ale ten skrypt poza karami za liczbę prowincji ponad 16 daje kompowi bonusy do sakiewki króla. za łatwo będzie bez niego. :mrgreen:

Wybran
06-10-2011, 16:27
Aha widzisz średnio te skrypty opisane.

Skończyłem tłumaczenie. Dla każdej z kampanii są te same skrypty z wyjątkiem - "Disasters Script" niewystępującym w light/feudal light. Spakować Ci tak jak to było czy może np przy okazji feudalnych zostawić tylko informację o fortach bez powielania opisu skryptów? Ten ich spis nie jest kompletny tak na marginesie dlatego trzebaby się zdecydować czy tylko tłumaczymy czy poprawiamy.

Do swojego pliku od hot-seat skrypty dodawałem z feudal full czyli pewnie ten money script jest jednak ok.

Araven
06-10-2011, 16:32
Zdecydowanie poprawiamy. Byle sens był zachowany. Wyslij jak chcesz, najlepiej jako rar. Popraw co uważasz ja to zobacze u siebie za momento. Na PW podam Ci maila. I albo mi wyslij na speedyshare albo na maila.
EDIT: Wybran money script odpowiada za kary za 16 i wiecej prowincji bonus do sakiewki daje Balance script. znaczy money script wywal z hotseat. Sorki pamięc mnie zawiodla. :mrgreen:

Wybran
06-10-2011, 17:06
Ta ich instrukcja to jak już coś podaje to wydaje się że wyczerpująco. Szkoda że parę tematów jest pominiętych.
Araven chyba nie mogę jeszcze wysyłać PW bo mam wiadomość do Ciebie w „do wysłania” a nie w „wysłanych”.

Araven
06-10-2011, 17:33
Doszło dzięki. Masz kolejny plik na PW. :mrgreen:

HellVard
06-10-2011, 19:13
Wczoraj zainstalowałem Bellum. Z tego, co tu wyczytałem, mod jest o wiele trudniejszy, niż zwykły medek, toteż na początek włączyłem kampanię uproszczoną medium/medium. Jako że jestem patriotą, wybrałem Królestwo Polskie ;) Pierwsze wrażenie - bardzo ładna mapa kampanii, o wiele więcej prowincji, co się oczywiście chwali + sensowny ich wybór, w podstawce nie było wielu ważnych ośrodków miejskich czy twierdz. Drugie wrażenie, po wejściu w przeglądarkę budynków - SZOK! Ile tego jest! Nie wiadomo od czego zacząć! Bardzo dużo naprawdę ciekawych budynków, porównanie drzewka budynków BC z drzewkiem z podstawki, to jak porównanie luksusowej limuzyny ze zdezelowanym wrakiem ze złomowiska. Wydłużenie czasu budowy również jest świetnym pomysłem. Teraz naprawdę trzeba się zastanowić, co zbudować najpierw, co jest potrzebne już teraz, a co lepiej zostawić na później. Wreszcie porządna, zróżnicowana armia Polski, przejrzałem sobie także kilka innych armii na własnej bitwie, są naprawdę dobrze przemyślane i aż miło na nie patrzeć. Utrudnienia w rodzaju dodatkowych kosztów utrzymania armii przebywających poza garnizonem to również strzał w dziesiątkę. To już nie zwykły medek, gdzie można było trzymać 10 armii w polu, w środku lasu czy nawet na pustyni. Po wysłaniu dwóch armii (jedna na Ołomuniec, druga na Gdańsk) po turze czy dwóch miałem już minusowy stan konta, na szczęści po ich zdobyciu sytuacja się ustabilizowała i wysłałem wojsko na Halicz. Mam sojusz z Danią i Węgrami. Na razie nic więcej nie zdziałałem, mam 10 turę. Nie widziałem jeszcze chyba nawet 1/10 tego, co mod oferuje, nie grałem jeszcze w najbardziej rozbudowaną kampanię, ale mogę już śmiało powiedzieć, że Bellum Crusis jest po prostu świetne. Każdy szanujący się fan średniowiecznych strategii ma obowiązek zagrać w ten mod, na pewno się nie zawiedzie. Nie powiem w tej chwili nic nowego, ale muzyka jest genialna, bardzo klimatyczna. Prawie mi gały na wierzch wyszły, jak przy oblężeniu Ołomuńca z głośnika zaczął płynąć kawałek z "Conana" :D. Naprawdę świetnie komponuje się z grą. Rozpoznałem także kawałek zespołu "In Extremo" i chyba był też ich autorstwa utwór z Gothica. Grałem trochę w SS, ale według mnie może on co najwyżej stać obok Bellum Crusis i pławić się w jego blasku :) POLECAM!!!

Dunkel
06-10-2011, 20:32
hehehe, fajnie, ja też się zachwyciłem podobnie przy pierwszym kontakcie z BC.
Z kasą uważaj, pierwszą kampanię to miałem biedną :D
Pilnuj sojuszy, relacji z państwami, poluj na księżniczki krajów, z którymi nie chcesz walczyć. Halicz bym odpuścił, idź na Rygę, nie będzie oblegana. No i Praga, ale zajęcie Czechów to chyba pewnik wojny z HRE, bo oni mają AI, które sobie chodzi po Czechach jak po własnym ogródku. Pytanie czy wojny z HRE w ogóle da się uniknąć :) sukcesem będzie wciągnięcie takiej Francji, Mediolanu czy Danii do wojny z HRE.

MasterPL
06-10-2011, 21:36
Macie racje, mi też się zaczyna podobać ten mod. :D Jeszcze chciałbym, abyście mi pomogli z dwoma pytaniami:

-Czy kraj zwasalizowany staje się "otumaniony"? Pamiętam, kiedy grając Danią, Węgry zwasalizowały Polskę, a ta nawet Wilna i Halicza nie pokwapiła się zdobyć. Po prostu siedziała na tym Krakowie, Gnieźnie, (tutaj nie pamiętam, ale chyba to Toruń), (Wrocław HRE jej przejęło) i czekała aż jej się tam grzyb zagnieździ :lol:
-Feudal full od full różni się TYLKO fortami czy może czymś jeszcze?

Proszę o odp.
Jeszcze coś dodam. Nie wiem czy wiecie, ale budynki typu smolarz, domek myśliwego, tartak, ule pochodzą z patriciana 3. Swego czasu pykało się w tą gierkę ;)

Wybran
06-10-2011, 22:02
Intro jest z Twierdzy, jakiś obrazek z K&M widziałem, więcej jest takich smaczków.
Tak feudal full różni się od full tylko fortami. Twórcy moda musieli być bardzo dumni z siebie po postawieniu tych kilkudziesięciu klocków na mapie świata bo opisy dają do myślenia.

Araven
07-10-2011, 10:19
Master. Co do wasali, to po wasalizacji jak mają okazję to powiększają swoje terytorium, chyba że nie mają mozliwości ekspansji żadnej, to czekają by móc się wykręcić spod opieki swego Seniora. :mrgreen:

Wybran
07-10-2011, 11:39
Dysponuję już niemalże kompletna wiedzą na temat wszystkich skryptów poza paroma których nie mogę do niczego dopasować a naprawdę wolałbym nie żałować później braku czegoś fajnego co mogłoby działać w hot-seat. Dlatego proszę o wyjaśnienie zaznaczonych na czerwono. Na pomarańczowo zaznaczyłem inne wątpliwości.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;7- Bulgar Revolt;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE (Ten skrypt występuje w kampanii light, pewnie go wywalili z hot-seat bo generuje problemy dla państw w tamtym regionie, co zaburza balans. Jest warty zaryzykowania?);;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;10- Timurid Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE (Tego skryptu jest pozbawiona nawet kampania Full)
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;21- Nuovi agenti;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE (Ten skrypt wydłuża turę jeżeli komputer ma ich wszystkich do ogarnięcia ale nie jestem pewien bo nie sprawdzałem)
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;ASSENTE (Jeżeli nikt w hot-seat nie gra HRE, Wenecją, Anglią ani Francją to nic fajnego to nie daje?)
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;28- Tecnologie;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE (Wie ktoś czy to działa w hot-seat? Nie ma szans żebym to sprawdził dzisiaj bo za dużo tur do przelecenia a dodatkowo chyba gdzieś przeczytałem, że ten skrypt technologiczny jest z jakimś innym powiązany.)
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e untori;;;;;;;;;;;;ASSENTE (chodzi o 5.22 Instigators & Plague Spreaders z instrukcji?)
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- Scampo in assedi;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE (5.23 White Flag Script tak?)
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;

Resztę skojarzyłem z instrukcją i są średnio interesujące.

Araven
07-10-2011, 11:49
Wybran:

Najpierw czerwone skrypty:
18 - na ile kumam jest wyłączony z gry, zrezygnowali z niego.
23 - Ordine - dotyczy mistrzów zakonów rycerskich jak grasz odpowiednim krajem. Możesz dostać generała który jest np. Wielkim Mistrzen zakonu Calatrava - Portugalia chyba, albo innego (dotyczy Krzyżowców, Portugalii, Aragonii i Hiszpani). Ma ikonkę generalską z barwami zakonnymi i niezłe staty zwykle. w hotseat tylko jak wszyscy grają jednym z w/w państw wg mnie.
?? - Dote - to albo symulacja posagu panny młodej przy ślubie generałów dostajemy 500, albo opłata na papiestwo ale raczej to pierwsze.
31. Confische - odradzam. Można niekiedy szantażować własnego generała jak ma jakies ciemne sprawki w rodzinie itp. szpiega się używa, w cechach generała jest to wykazane - nigdy nie próbowałem tego robić.

Teraz pomarańczowe:
7 - Bulgar revolt - jest tylko jako submod - odradzam w hotseat
10 - nie ma go
21- nowi agenci - antypapieże, rabini i inni - tak wydłuża tury - odradzam w hotseat
24 - jak napisałeś
28 - technologie - odradzam w hotseat
32 - 33 - jak napisałeś, to te punkty z instrukcji, wyjasnione w moich poradnikach częściowo.
Pozdrawiam. Masz PW ode mnie w sprawie spolszczenia.

Wybran
07-10-2011, 15:05
Dzięki wielkie teraz już wiem wszystko. Tylko z tym 27- Dote to jednak chodzi o +500 za wesele właśnie doczytałem bo -500 na turę pobiera 12- Decime Papali.
Co do tłumaczenia to właśnie pootwierałem pliki celem zrobienia paru stron.

MasterPL
08-10-2011, 12:16
Araven. Moje prowincje to: Arus, Rosklide, Lund, Skara, Uppsala, Szczecin, Gdańsk, Abo, Ryga, Estonia (nie pamiętam nazwy) + Bergen i ten zamek norweski (też nie pamiętam) i nic się nie dzieje. JBC to Norwegii nie ma. Przeczekałem parę tur i żadnego info nie dostałem. Czemu tak jest? Spróbowałem wziąć czyste 6.1 tylko dodałem ulepszone AI, ale wtedy sav już nie chce się włączyć. Gram w takim razie od początku. Jak myślisz, czy któryś z submodów podanych przez Ciebie nie pasuje do 6.1 i mógł coś namieszać zamiast pomóc?

Araven
08-10-2011, 12:20
Araven. Moje prowincje to: Arus, Rosklide, Lund, Skara, Uppsala, Szczecin, Gdańsk, Abo, Ryga, Estonia (nie pamiętam nazwy) + Bergen i ten zamek norweski (też nie pamiętam) i nic się nie dzieje. JBC to Norwegii nie ma. Przeczekałem parę tur i żadnego info nie dostałem. Czemu tak jest? Spróbowałem wziąć czyste 6.1 tylko dodałem ulepszone AI, ale wtedy sav już nie chce się włączyć. Gram w takim razie od początku. Jak myślisz, czy któryś z submodów podanych przez Ciebie nie pasuje do 6.1 i mógł coś namieszać zamiast pomóc?
Master mój submod i plik buildings np. są do 6.2 nie do 6.1, co pisze jak byk przy jego opisie :P - to raz. Dwa - brakuje Ci Visby. Poza tym w 6.1 jest tylko info o Unii Kalmarskiej ale i tak nie dostaniesz nowych jednostek bo w 6.1 jest to zabugowane. :mrgreen: trzy - wypadałoby czasem podziękować np. za porady. ;)
edit: co do submodów to przy opisach pisze który się nadaje do 6.1, nie wiem jakie zainstalowałeś. A zmiana AI wymaga kampanii od nowa, chyba, że sobie pozmieniasz pewne zapisy w pliku config.

Wybran
08-10-2011, 13:13
Trochę mi się odechciało patrzeć na cokolwiek związanego z Medievalem po kolejnym wielkim CTD po oblężeniu na 4k wojska. Nie jestem pewien czy to ten sam błąd jaki miałem w SS ale 2crashe na 4 wielkie rozgrywane bitwy świadczą że coś jest u mnie nie tak. Nie ma jakiegoś sposobu na wymuszenie auto-save zaraz po zakończeniu bitwy albo sprawdzenie co konkretnie crashuje grę?

Araven
08-10-2011, 13:36
Trochę mi się odechciało patrzeć na cokolwiek związanego z Medievalem po kolejnym wielkim CTD po oblężeniu na 4k wojska. Nie jestem pewien czy to ten sam błąd jaki miałem w SS ale 2crashe na 4 wielkie rozgrywane bitwy świadczą że coś jest u mnie nie tak. Nie ma jakiegoś sposobu na wymuszenie auto-save zaraz po zakończeniu bitwy albo sprawdzenie co konkretnie crashuje grę?
Ja sobie nieco zmniejszyłem wymagania graficzne gram na huge rozdzielczosc 1920 x 1080 ale niskich cieniach, i bez AA, oraz na najniższych detalach i bez synchronizacji pionowej. Autosave po turze tak po bitwie nie wiem czy sie da. Zrób defragmentację. W pliku logs powinno pisac o co biega. jak nie pisze to kwestia sprzętu. grafa nie wyrabia czasem przy takich ogromnych bitwach. ja mam teraz bardzo rzadkie ctd, ale mam dobrze ustawione opcje grafiki dla mojego kompa. jak pisałem defragmentacja i najnowsze sterowniki do grafiki nie zaszkodzą.

Dunkel
08-10-2011, 13:55
Wybranie zapodaj loga może coś wyczarujemy...
prócz tego co pisał Araven to podaj na jakim dysku masz zainstalowana grę.

MasterPL
08-10-2011, 13:59
Przepraszam, że nie dziękowałem :oops: . Jeśli nie dostaje się nowych jednostek to w takim razie innym zagram. No dobra, dzięki za porady ;)

Dunkel
08-10-2011, 14:04
Przepraszam, że nie dziękowałem :oops: . Jeśli nie dostaje się nowych jednostek to w takim razie innym zagram. No dobra, dzięki za porady ;)
oj, podbij najpierw to Visby i zobacz jak jest :P

Wybran
08-10-2011, 15:38
Dunkelu jakiego loga mam przedstawić?

Chodzi o to co jest w folderze logs w BC6? Jeżeli tak to tylko tyle:

18:23:32.828 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
18:23:32.828 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
18:23:32.843 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
18:23:36.828 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25902, column 49
trigger not found

Gra jest zainstalowana na dysku D natomiast systemowy to C.

PioterC
08-10-2011, 15:46
ja mam problem z odpaleniem modka... mam czystego Kingdoms + patch 1.5... zainstalowałem zgodnie z instrukcją 6.1 i patcha 6.2...

Jak uruchamiam modka, to pojawia się menu główne, wybieram kampanię feudalną full (lub jakąkolwiek inną) pojawia się ładowanie (ten obrazek) dochodzi do końca i wywala mnie do windy... pojawia się komunikat, że Medieval II: Total War napotkał... coś tam, bo nie pokazuje całego komunikatu...

Poniżej zrzut ekranu... Mam Win7 Home Premium, GeForce'a GT 120M, 4Gb RAM... stery grafiki najaktualniejsze jakie są na stronach NVIDIA... Sam Medieval chodzi dobrze... Wszystkie dodatkowe kampanie: Americas, Crusades itd. też...

http://img844.imageshack.us/img844/6248/screenshot16h41m27s.jpg

Proszę o pomoc... Czegoś brakuje zainstalowanego?

Araven
08-10-2011, 16:20
Wybran. To raz na kilkaset tur sie pojawia. Tura Ci przeszla dalej? Jka tak to powinno byc ok. Log dotyczy cech postaci, że jakiejś nie znalazł. po prostu przewiń ture i powinno spoko działać.
Pioter - zrób defragmentację dysku na jakim masz Bellum. Pisze, że masz 6.2 przy ładowaniu?

Dunkel
08-10-2011, 16:48
ten log to standard, od początku wszystkim taki wyskakuje, dawno zgłoszone na włoskim forum, ale nie pamiętam o co chodziło.
proponuję zatem zrobić jak Araven pisze, defragmentacja.
PioterC - także miałem problemy, ale na viście, na 7 były chyba czasem jakieś problemy (kołacze mi się coś z włoskiego forum, jak je przeglądałem niegdyś), no i zależy czy chce Ci się bawić, bo przeinstalowałem jeszcze raz Medka i zaczęło działać. 6.2. wywala niestety częściej niż 6.1.
acha i może BC nie zainstalowałeś do swojego folderu, ja bodajże zrobiłem sam folder ręcznie BC w /mods, do kt wrzuciłem moda i dopiero wtedy zaczął hulać, ale nie pamiętam. ( :D )
defragmentacja także może pomóc.

PioterC
08-10-2011, 17:11
spojrzałem, że po odpaleniu pojawia się, że mam BC 6.1 a nie 6.2... jeszcze raz go instaluję... zobaczymy...
Edit: przeinstalowałem całego moda od początku, ale patcha 6.2 pobrałem w tych czterech częściach... i poszło... pykam sobie Francuzikami... potem wezmę Polskę... jak oglądałem na YouTubie filmiki z jednostkami to aż... arghhhh... jak chce się grać!

Araven
08-10-2011, 21:40
To fajnie. Ale w jakich 4 częściach pobrałeś patch 6.2 jak on jest w jednym pliku? No dobra, ale Jestes kolejna osobą która twierdzila, że instalowała zgodnie z instrukcją... A okazało się że niekoniecznie dobrze zainstalowales moda. Ale ważne, że po reinstalce działa. Powodzenia.
I nie pisz posta pod postem. Edytuj swój ostatni post jak chcesz cos dopisać lub zmienić. ;)

inquisitor
08-10-2011, 21:47
Ja zadam takie pytanie, jakie zmiany wprowadza patch 6.2 (w stosunku do 6.1), wiem że pewnie było ale nie chcę mi się szukać tych 100 stron ...

Czy patch 6.2 wprowadza jakąś większą różnorodność jednostek bo w 6.1 jest dosyć biednie, np Anglia ma bardzo małą ilośc rodzajów piechoty.

Araven
09-10-2011, 08:39
Ja zadam takie pytanie, jakie zmiany wprowadza patch 6.2 (w stosunku do 6.1), wiem że pewnie było ale nie chcę mi się szukać tych 100 stron ...

Czy patch 6.2 wprowadza jakąś większą różnorodność jednostek bo w 6.1 jest dosyć biednie, np Anglia ma bardzo małą ilośc rodzajów piechoty.
Patch 6.2, zmienia mi.in. zasady rekrutacji - lepsze jednostki są dostępne szybciej niz w 6.1 - z niższych poziomow budynków. Naprawia okolo 20 małych bugów z 6.1. Zmienia AI strategiczne i bitewne na znacznie lepsze. Udoskonala handel morski, wprowadza nowy rodzj flot tj. korsarskie obok handlowych i wojwenych. Wprowadza kilka rodzajów nowych agentów, kupcy - dostawcy (rekrutowani w miastach) obok zwykłych, rabin po zbudowaniu odpowiedniego poziomu dzielnicy żydowskiej, wiecej poziomów rozwoju dla speigów i zabójców- jako heretyk. Dodaje kilka nowych skryptów wzbogacających grę. Udoskonala system szkolenia agentów. Nowe tekstury dla wielu jednostek, bardzo fajne zróżniocowanie rodzajóe wierzchowców dla jednostek zgodne z historią. Sa tez nowe rodzaje jednostek.
edit: Z innych spraw, doskonalimy spolszczenie do 6.2, jak dzis dostane 2 pliki od Kolegów to zapodam aktualizcję, jak ich nie dostanę to aktualizacja będzie w następnym tygodniu. natomiast spolszcenie do 6.1 jeste w ersji z czerwca 2011 i nie ma go kto poprawić. Gdyz jak pisałem poprawiamy 6.2. Generalnie ściągaj i instaluj Bellum Crucis 6.2. Co do AI bitewnego to ja gram na AI Germaniucu5 wersja 5.13 we wszystkich modach na nim gram. Pozdrawiam.

Dunkel
09-10-2011, 12:01
właśnie, co ten rabin daje?

Araven
09-10-2011, 12:16
właśnie, co ten rabin daje?
Rabin nic nie daje, to skutek rozwoju gmin żydowskich w naszych osadach. Robi za heretyka i podnosi poziom herezji. Ja ich wybijam zabójcami. Coby czystośc religii utrzymać.

Dunkel
09-10-2011, 12:21
swojej czarownicy nie mogę zabić zabójcą, rozumiem, że rabin wyskakuje jak heretyk buntowników?

Araven
09-10-2011, 14:10
Tak dokładnie rabin jest pod kontrola kompa. A swoją czarownice wyślij na wrogie ziemie niech szerzy tam herezję. :mrgreen:

Dunkel
09-10-2011, 14:15
no właśnie wysłałem i nie jestem do końca zadowolony z tego, co robi...
generalnie miał ktoś sytuację, że spowodował bunt wysyłką biskupów na prowincję z odmienną religią albo właśnie czarownice?
ja właśnie tak spamuje Estonię ruską, zabójcy nie nadążają z wybijaniem popów (btw nie ma chyba nazwy pop, nie? trzeba by to poprawić...), czyli skoro Ruscy (znaczy AI) tak reaguje to znaczy, że się boją buntu :D

Wybran
09-10-2011, 17:25
Teraz dostałem crash po crashu i ostro się wkurzyłem. Wychodzi na to że w wyjątkowych okolicznościach nie mam CTD.

K****, Powtarzam tę bitwę juz 3ci raz na różnych ustawieniach graficznych i dalej to samo.

Araven
09-10-2011, 17:53
To jej nie rób ręcznie skoro na niej wywala zrób sobie wyjatkowo auto_win attacker z konsoli i graj dalej. :mrgreen:

Wybran
09-10-2011, 17:57
Nie mamy konsoli na hot-seat :( Wygrałem za 5tym razem automatycznie tracąc połowę armii. Następna bitwa wycrashuje to chyba przestaniemy grać...

Araven
09-10-2011, 19:20
Na hotseat też jest konsola ale trzeba włączyć - jak gracie przy jednym kompie, tak w razie W. ale to w kolejnej kampanii ew. W hot-set powinno sie jednak grać na automatycznych bitwach.

Wybran
09-10-2011, 19:47
Teraz to sobie wysyłamy save co turę bo niestety medek nawet opcji grania przez LAN nie ma. W HOMM3 się tnie po hamatchi a kiedy ta gra powstała. Gdyby chociaż ten Shogun 2 nie był nudny jak flaki z olejem eh... Trochę marudzę ale i tak będę w to grał do czasu wydania kolejnej części. :)

Araven
09-10-2011, 20:53
A ja zrobiłem eksperyment - by ograniczyc liczbę wojsk AI i moich w Bellum 6.2. Podwoilem koszty rekrutacji i utrzymania wszystkich jednostek. Poza strażą generalską ta ma koszt nie x 2 a x 1,5. I jest git, dużo mniej woja na mapie kampanii. Trudniej podbijać i budować. Gram tak nową kampanie Polską na kampanii Full. Pykam na moim submodzie z tymi podwojonymi kosztami wojsk i na razie naprawdę mi się podoba. AI też cienko piszczy z kasą. Zobaczę jak to dalej będzie, do 50 tury jest fajnie. Na razie mój submod nie zawiera pliku unit z podowojonymi kosztami rekrutacji i żołdu - testuję go dopiero. Jak to rozwiązanie się sprawdzi u mnie dam go do pobrania dla ew. chętnych do utrudnienia sobie rozgrywki, plik będzie działał i na czyste Bellum 6.2 i na mojego submoda.
Edit: Aktualizacja spolszczenia w ten weekend się nie powiodła. Zrobię ją najszybciej jak to będzie możliwe :P . Pozdrawiam.
edit 2: Jacyś chętni do sprawdzenia pliku unit z kosztami x 2?

nocny
12-10-2011, 13:53
no właśnie wysłałem i nie jestem do końca zadowolony z tego, co robi...

Zauważyłem, że czarownica wysłana na ziemie wroga powoduje wzrost ilości heretyków na jego ziemiach, szczególnie wokół miast nie mających gubernatorów. Po kilku turach takiego "magicznego" oblężenia podbijane miasta są bardziej skłonne do kapitulacji podczas oblężenia. Ma to ogromne plusy jeśli wysyłamy wojska na dalsze podboje bez możliwości posiłkowania. Na terenie niekończącej się Rosji podczas podboju Polską sytuacja bezcenna. Rabinów też wybijam, szybko destabilizują porządek.

Araven
12-10-2011, 18:34
Nocny muszę przetestować takie akcje jak napisałeś. Przypadkiem odkryłem jak robić w 6.2 turnieje rycerskie w których nasz generał jak wygra dostaje bonusy do dowodzenia i inne takie. Otwieramy okno rekrutacji najemnikow w polu naszym generalem. Musimy mieć pola turniejowe w jakimkolwiek zamku.Potem klikamy prawym przyciskiem na okienku rekrutacji najemnikow na jakiejs dostępnej jednostce i wyskakuje event z turniejem. Inne bajery z doszkalaniem kupców, zabójców, czarownic, kaplanów itp. w moich poradnikach do Bellum. Juz ponad 500 osób pobralo spolszcenie do 6.1 o do 6.2 - tu ponad 450. No mod w którego na poczatku gralem tylko ja i kilka innych osób chyba sie przyjął. :mrgreen:
Niedługo zapodam aktualizację pliku unit i buildings do mojego submoda w wersji hard - podwojone koszty żołdu i rekrutacji i inne takie.

HaNiBaL
12-10-2011, 20:46
witam mam prośbę a mianowicie czy nie dało by się wrzucic na inny serwer z megauploadu nie da się pobrac a z tej włoskiej strony nawet wypakować pobierałem z niej 4 razy i za każdym razem archiwum jest uszkodzone prosze o pmoc

Araven
12-10-2011, 21:02
Ja pobierałem z megaupload. Kilka osób instalowało z włoskiej strony. Ja nie wrzucę na inny serwer bo nie mam takich możliwości. Próbuj z megauploadu. Plików sie nie rozpakowuje samodzielnie. Robi to instalator. Przeczytałeś poradnik o instalacji? viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) link do poradników, w tym jak instalować. obstawiam, że pliki są ok, tylko nieprawidlowo instalujesz moda. Wypakowuje się tylko part I - która jest instalatorem ;)

KrzysiekGP
13-10-2011, 08:50
Witam wszystkich. Gram w tego moda od miesiąca. W porównaniu do podstawki to jest świetny. Niestety przy większej ilości prowincji jest niegrywalny - wywala do pulpitu po wejściu w okno agenci i próbie np uszeregowania ich alfabetycznie (zaczyna krzaczyć grafika). Czy ktoś miał takie problemy? przejście tury nic nie daje ciągle to samo, podmiana tekstu na włoski też nie. Dzieje się tak powyżej 60 prowincji, wcześniej ten błąd też się pojawia ale nie jest za częsty.

Araven
13-10-2011, 09:00
Grasz w 6.1 czy 6.2? W 6.1 częściej się krzaczyło. W 6.2 naprawdę rzadko. Ja dobijam maksymalnie do 40 prowincji, bo jak jestem najsilniejszy to mi się nudzi. Krzaczenie grafiki w 6.2 mam bardzo rzadko, raz na kilkaset tur. Nie wiem jakiego masz kompa, może nie wyrabia potem? Zmiana text nic nie da na kwestie graficzne. Tu raczej aktualizacja sterowników do karty graficznej i najnowszy DirectX oraz defragmentacja dysku ew. jakims darmowym programem. Ja używam Deffraglera z dobrych programów go pobrałem.
Edit: Zagraj na moim submodzie z podwójnymi kosztami rekrutacji i utrzymania wojsk to nie dobijesz raczej do 60-ciu prowincji :mrgreen: Plik unit z takimi podwojonymi kosztami wstawię do pobrania dziś. Sam submod - raczej ich kilka w jednym można pobrać stąd z postu nr 1: viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) generalnie ja gram na moim submodzie z tym plikiem unit i kosztami x 2 i jest dużo trudniej,. Właśnie dzięki podwojeniu kosztów rekrutacji i utrzymania wojsk i gracz i frakcje AI moga wystawić i utrzymac o wiele mniejsze armie. Wolniej budują. na poczatku jesteśmy na minusie po kilku turach. I to lubię. Mam 180 turę kampanii i na mapie jest o wiele mniej woja. Nie ma wojen błyskawicznych. Proponuj zagranie na moim submodzie i pliku unit z kosztami wojsk x 2 - jaki jak napisałem wstawię do pobrania dziś po południu. Pozdrawiam.

HaNiBaL
13-10-2011, 13:10
witam mam prośbę a mianowicie czy nie dało by się wrzucic na inny serwer z megauploadu nie da się pobrac a z tej włoskiej strony nawet wypakować pobierałem z niej 4 razy i za każdym razem archiwum jest uszkodzone prosze o pmoc

zadziałało dzisiaj pobrałem z włoskiej strony rozpakowałem pierwszy reszta sama rozpakowała do końca instalator zainstalowałem i gram a co najlepsze nie straciłem zapisów bo juz kiedys miałem tego moda XD

KrzysiekGP
13-10-2011, 15:32
Grasz w 6.1 czy 6.2? W 6.1 częściej się krzaczyło. W 6.2 naprawdę rzadko. Ja dobijam maksymalnie do 40 prowincji, bo jak jestem najsilniejszy to mi się nudzi. Krzaczenie grafiki w 6.2 mam bardzo rzadko, raz na kilkaset tur. Nie wiem jakiego masz kompa, może nie wyrabia potem? Zmiana text nic nie da na kwestie graficzne. Tu raczej aktualizacja sterowników do karty graficznej i najnowszy DirectX oraz defragmentacja dysku ew. jakims darmowym programem. Ja używam Deffraglera z dobrych programów go pobrałem.
Edit: Zagraj na moim submodzie z podwójnymi kosztami rekrutacji i utrzymania wojsk to nie dobijesz raczej do 60-ciu prowincji :mrgreen: Plik unit z takimi podwojonymi kosztami wstawię do pobrania dziś. Sam submod - raczej ich kilka w jednym można pobrać stąd z postu nr 1: viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) generalnie ja gram na moim submodzie z tym plikiem unit i kosztami x 2 i jest dużo trudniej,. Właśnie dzięki podwojeniu kosztów rekrutacji i utrzymania wojsk i gracz i frakcje AI moga wystawić i utrzymac o wiele mniejsze armie. Wolniej budują. na poczatku jesteśmy na minusie po kilku turach. I to lubię. Mam 180 turę kampanii i na mapie jest o wiele mniej woja. Nie ma wojen błyskawicznych. Proponuj zagranie na moim submodzie i pliku unit z kosztami wojsk x 2 - jaki jak napisałem wstawię do pobrania dziś po południu. Pozdrawiam.

Gram w 6.2. Raczej to nie karta (GTX460) - sterowniki też nowe. To samo robi mi się i na winXP i na Windows7. Po przekroczeniu pewnej liczby prowincji zaczyna się krzaczyć grafika przy przeglądaniu miast i agentów. Chodzi właśnie o to że mi się nie nudzi jak jestem najsilniejszy a irytuje mnie to że nie mogę ciągnąć rozgrywki na którą przeznaczyłem ponad 200 godz;). Raz już miałem ponad 240 tur a drugi ok 200 (mod na 4 tury na rok) i cały czas to samo.

Araven
13-10-2011, 17:35
viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) w pierwszym poście w temacie o submodach dałem do pobrania plik unit do Bellum 6.2. Podwoiłem koszty rekrutacji i żołdu dla wszystkich jednostek, machin, artylerii i okrętów. Tylko straż generalska ma koszt i żołd nie x 2 a x 1.5. Podwojony koszt armii wpływa i na politykę i zachowanie frakcji AI. Dużo dłużej frakcje istnieją na mapie, wolniej się rozwijają, wolniej podbijają rebelię., Gracza dotyczy to samo, ma mniej kasy, mniej woja, na poczatku nawet deficyt budżetowy :twisted: . Ogólnie rozwój jest mocno spowolniony. Ale dzięki temu jest dużo mniej woja na mapie kampanii. Takie Bizancjum nie ma już 12 armii pełnych a z 5 - 6 i to po 100 turze - jak sie solidnie rozwinie. Ja koło 200 turze Polską przy 16-stu dobrze rozwiniętych prowincjach mam z 4 pełne armie z czego większość w garnizonach i jedną w polu.
To plik dla chętnych jest. Ja grałem kilkadziesiąt kampanii na normalnych kosztach jednostek i teraz gram pierwszą na kosztach podwojonych - różnica jest ogromna. Sporo mi zeszło nim mogłem mieć więcej niż jedną pełną armię. A wojny toczę z Rusinami. Jedna bitwa może zdecydowac teraz o klęsce. Ja będe grał na kosztach podwojonych dla jednostek. Pozostali jak tam sobie chcą. Ale jak ktoś chce zobaczyć na czym polega różnica, to niech zagra na moim nowym unicie, jak pisałem wcześniej zadziała i na czyste Bellum 6.2 i w moim submodzie (polecam szczególnie w połączeniu z moim submodem). Pozdrawiam.
KrzysiekGP pozostaje Ci zagrac na moim submodzie z w/w plikiem unit, to nie dobijesz raczej szybko do tych 60-ciu prowincji. Coś pisaleś, że mod jest "niegrywalny" a grałeś ponad 200 godzin, no,no. :twisted: Pozdrawiam.

olek77
14-10-2011, 17:57
Ale jak ktoś chce zobaczyć na czym polega różnica, to niech zagra na moim nowym unicie, jak pisałem wcześniej zadziała i na czyste Bellum 6.2 i w moim submodzie (polecam szczególnie w połączeniu z moim submodem). Pozdrawiam.

ja zagrałem na Twoim submodzie wraz z plikiem unit i polecam gorąco :D . Na początku jest ciężko z kasą lecz później gdy wyjdzie się na plus to przyjemnie się gra. Narazie nie toczę z nikim wojny tylko ulepszam gospodarkę :D . Później scenariusz sam się ułoży ale kasy już trochę uzbierałem więc czas zbudować armię :D .
http://imageshack.us/photo/my-images/831/0001dx.jpg/

Araven
14-10-2011, 19:56
Ale jak ktoś chce zobaczyć na czym polega różnica, to niech zagra na moim nowym unicie, jak pisałem wcześniej zadziała i na czyste Bellum 6.2 i w moim submodzie (polecam szczególnie w połączeniu z moim submodem). Pozdrawiam.

ja zagrałem na Twoim submodzie wraz z plikiem unit i polecam gorąco :D . Na początku jest ciężko z kasą lecz później gdy wyjdzie się na plus to przyjemnie się gra. Narazie nie toczę z nikim wojny tylko ulepszam gospodarkę :D . Później scenariusz sam się ułoży ale kasy już trochę uzbierałem więc czas zbudować armię :D .
http://imageshack.us/photo/my-images/831/0001dx.jpg/
Witam. To fajnie, że połączenie pliku unit z podwojonymi kosztami rekrutacji i żołdu dla wojsk działa prawidłowo. Czekam na kolejne wypowiedzi, jak się gra moim submodzie + plik unit z kosztami wojsk x2, ew. jak się gra na tym pliku unit i czystym 6.2. Ja sobie zagram chyba Gruzja na tym zestawie. Pozdrawiam.

ałtsajder
16-10-2011, 11:27
Wybaczcie Panowie, ale nie znalazłem tematu związanego z problemami technicznymi BC, więc piszę tutaj.

Otóż, cała kampania przechodzi, bez jakichkolwiek problemów(nie licząc drobnego błędu graficznego, i wywalania przy ataku poszczególnych postaci - w sumie 3 razy), natrafiłem na dość drażniący błąd, czyli braku księżniczek. Oczywiście, księżniczki się rodzą, dojrzewają, ale tylko w drzewku genologicznym frakcji.Myślałem, że to pojedynczy błąd, kiedy dorosła księżniczka zmarłego Henryka, ale na tą chwilę nie pojawiły się już trzy. Spotkał się już ktoś z tym?

Araven
16-10-2011, 11:44
Ja tam drzewka genealogicznego nie sprawdzam odnośnie księżniczek ale u mnie się rodzą. W kampaniach pełnych można wyszkolić tylko jedną księżniczkę w budynku corte, dopóki ona się nie ochajta nie można wyszkolic następnej. Co do naturalnych księzniczek to mam ich sporo, córki ktorych ojcowie zmarli nim one dorosły mogą się pojawiać w stolicy ale nie jestem tego pewien.