Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DYSKUSJA OGÓLNA o Bellum Crucis 6.1 + Patch 6.2

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10

ałtsajder
16-10-2011, 13:22
Właśnie chodzi o to, że laski się nie pojawiają pomimo wejścia w 16 rok życia...
Na 5 księżniczek pojawiły się tylko 2.Zaznaczę, że pomimo, że ich nie ma jako jednostka na mapie, istnieją w systemie, ponieważ zaproponowano mi dla nich kandydatów.
Pytanie z innej beczki, czy te rekrutowane księżniczki są traktowane jako członkinie rodziny(te pochodzące z dynastii), czy jako losowe dziewki, które przeważnie proponowane są dla naszych generałów...?

Araven
16-10-2011, 13:53
Te dodatkowe nie są jako członkowie rodziny. Sa niezłe do zdobywania generałów z innych frakcji.

Araven
16-10-2011, 15:59
Osoby jakie pobrały mój plik z kosztami x 2 proszę go pobrac ponownie bo kilka jednostek mialo koszty x 10 zamiast x2 głównie najemne :twisted: . Polecam gre na tym pliku zwłaszcza dla weteranów. :mrgreen: Pod linkiem ponizej jest poprawiony unit z kosztami x 2.
viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) w pierwszym poście jest mój plik unit. Proponuję łącznie z moim submodem. Poza w/w jednostką kilka innych najemnych też mialo zawyżony koszt, dlatego Osoby jakie pobrały plik z 10.10.2011 proszę pobrać nowy z 16.10.2011.

Nowa wersja spolszczenia z dnia 16.10.2011 do BELLUM Crucis 6.2 do pobrania w poscie nr 1 w temacie o spolszczeniu czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8600)

danieldamian PL
16-10-2011, 18:33
Witam. Kwestia, którą chcę tu poruszyc to ,,ceny" wojen, utrzymania jednostek w polu itp. Proszę aby podac kwotę jak najdokładniej.

ordenus22
16-10-2011, 19:04
Przeglądałem poradnik do BC. W rozdziale poświęconym bohaterom jest napisane jakie warunki trzeba spełnić żeby dana postać historyczna się pojawiła (m.in. podany jest okres w jakim się ma ona pojawić np. w 2 poł. 13 w.) to jeżeli mam już początek 14 wieku to jest już pozamiatane :?:

olek77
16-10-2011, 20:40
Właśnie chodzi o to, że laski się nie pojawiają pomimo wejścia w 16 rok życia...
Na 5 księżniczek pojawiły się tylko 2.Zaznaczę, że pomimo, że ich nie ma jako jednostka na mapie, istnieją w systemie, ponieważ zaproponowano mi dla nich kandydatów.

Myślę, że w tej kwestii jest tak samo jak w czystym medku tj jako jednostka na mapie pojawiają ci się księżniczki (córki) twojego króla i dziedzica, a innych generałów tylko w drzewku i możesz je również ochajtać ale tylko jak dostaniesz taką wiadomość.

inquisitor
16-10-2011, 21:02
Danieldamian: Utrzymanie każdej armii w polu to 600 bizantów+koszty żołdu a armia która prowadzi oblężenie to kolejne 2000 bizantów :)

Araven
16-10-2011, 21:47
Olek może mieć rację, bo fakt jak się zastanowię to - jako księżniczki pojawiają się mi tylko córki króla Gruzji, ale chajtam też inne, właśnie na zasadzie akceptacji ich ożenku jak pisze Olek.
Edit: Olek jak tam gra na moim submodzie i podwojonym koszcie jednostek (zmień sobie unit na ten z dzis tj. z 16.10.2011 bo ten z 10.10.2011 miał kilka jednostek o za dużym koszcie :twisted: ). Ktos w Bellum jeszcze gra, bo nikt nie pisze prawie. :roll:
Ordenus - wiekszość postaci historycznych pojawia się w danym roku. Ale ich frakcja musi istnieć by sie pojawili. I niekiedy jak Wallce wymagają pewnych specjalnych warunków.

ałtsajder
17-10-2011, 01:23
Kurcze...Żebym to ja jeszcze pamiętał, które to z jakich rodzin się pojawiały, a jakie nie...

Olek!W podstawce, nigdy nad tym się nie zastanawiałem....Poza tym, proszę, używaj przecinków, bo zdanie musiałem czytać kilka razy zanim je zrozumiałem.... :]

Ogólnie, w modzika gra się całkiem fajnie.
Świetny pomysł jest z tymi skarbami.Na początku, po walce z buntownikami zabrakło mi trochę kasy na rozwój miast.Kiedy powróciłem Bolkiem i Mieszkiem do stolicy, dostałem zastrzyk w wysokości 4000 bizantów :D
Teraz mam ok.170000 bizantów i to jeszcze po kampanii :D
Jak czytaj niżej:

[spoiler:1b2noml8]Kampania, jak kampania(Inna niż te co opisywałem). Pierwszą frakcją zniesioną z mapy była Ruś(przed chwilą zdobyłem Ryze...coś tam).
Mieli przekichane.Z północy, nabierający na sile Nowogród, z Południa Chanat a jakiś czas temu ja.
Co prawda,przed wojną, moje ziemie liczyły 15 prowincji przy 90 turze , zarabiając ok 10000 na turę, głównie dzięki rozbudowie miast, pokojowego nastawienia, ogromnego handlu, i znikomej ilość wojska(jedynie garnizon łapiący się na darmowe utrzymanie).
Postanowiłem zadziałać z wykorzystaniem agentów.Opłacało się Królewski Bankier zarabia ok.4000 na jedwabiu,jak i inny tyle, że 2500, dwóch kolejnych kupców po 1500 na smole, a reszta mieści się w granicach 700 bizantów.Szpiedzy - rzecz genialna, technologie mennicze itp., są moje :D
Po latach napędzania gospodarki, postanowiłem podziałać z wojskiem.Wpierw, pożeniłem Piastów, poćwiczyłem ich zdolności na buntownikach a następnie rekrutowałem armię. Pierwsze uderzenie, to 3 zdobyte prowincje.W tym momencie trafiłem na krucjatę, korzystając z tego, zainwestowałem w najemników i stworzyłem 4 pełne armie.Armie przeznaczyłem na krucjatę, ale cel był inny.Zniszczenie Rusi bez ponoszenia kosztów.Wszystko pięknie!Ruś zniszczona, problem natomiast powstał kolejny.Jednostki tworzące te armie zaczęły dezerterować - brak postępów w krucjacie.Problemem nie jest uciekająca armia, lecz ta, nadchodząca z Północy, od Nowogrodu.
Dzieje Europy.
Pomijając moje poczynania na dalekim wschodzie, można by rzec, że zienie Polski i Węgier są ostoją spokoju.Cesarstwo toczy wieloletnią wojnę z Francją, Anglią i Lombardią, Anglia z Francją, Leonem, Szkocją, Danią, Norwegią, no i z Cesarstwem i Papiestwem, Francja ze wszystkimi wymienionymi.Połowa Europy jest Ekskomunikowana, Francja odłączyła się od kościoła, Sycylia najeżdża Rzym, Sycylię Wenecja, będąca jednocześnie wasalem Węgier - ogólnie masakra. Z czego najmniej zaangażowana jest Dania, która tłucze się z Norwegią
Jeżeli chodzi o mój udział w tym wszystkim...Wspomagam finansowo Francję, która wykrwawia Cesarstwo, osłabione ciągłymi zamachami ,sabotażami, plagami - trzymają się dzięki bardzo dochodowej Edessy.
Kiedy włączę się na poważnie do walk Europy?Kiedy zabezpieczę cały wschód i południe.[/spoiler:1b2noml8]

nocny
17-10-2011, 12:53
przyzwoite sumy wyciągasz na skarbcu autsajder :)
Również postanowiłem pozarabiać, ponieważ lubię rozbudowę miast, ale wiadomo przypadek wojny pustoszy skarbiec. W wypadku bezczelnej napaści np przez Cesarstwo (nie ukrywam celowo prowokowanej ustawieniem na ich ziemi jednej jednostki 4 łuczników pozostałych z jakiejś jatki) robię im pełną chorągwią najazd na bogate miasto, plądruję wyburzam wszystko co się da. Następnie dyplomata z rozwiniętymi zdolnościami na full robi im podarek z tego gruzowiska w zamian za pokój. Po całej operacji mam ok 4000 za zburzone budynki plus plądrowanie kolejne kilka tysięcy, plus stosunki z Cesarstwem 10/10 i spokój na kilka tur.

ordenus22
17-10-2011, 13:12
Tak z ciekawości, w którym roku pojawia się Osman?

Araven
17-10-2011, 13:48
Tak z ciekawości, w którym roku pojawia się Osman?
Osman urodził się około 1264 roku; w latach 1299-1326 stał się założycielem Imperium Osmańskiego i dynastii Osmanów. Obstawiam 1290 -1299. Tak długo nigdy nie grałem, a teraz na submodzie na 4 tury to tym bardziej wątpię bym w najbliższym czasie to sprawdził.
Edit: W campaign script pisze 270 tura czyli rok 1290 jako pojawienie się Osmana.

olek77
17-10-2011, 15:03
Araven- przez weekend nie maiłem czasu zbyt wiele grać, ale wczoraj ściągnąłem nową wersję pliku unit i dziś na pewno zagram :D

altsajder- polonistą nie jestem, ale myślę ,że piszę w miarę zrozumiale :D . Ale jak coś, to będę ich częściej używał :) . A i ogólnie chyba wszędzie tak jest, żę na mapie pojawiają się córki króla i dziedzica.

ałtsajder
17-10-2011, 18:03
przyzwoite sumy wyciągasz na skarbcu autsajder :)
Również postanowiłem pozarabiać, ponieważ lubię rozbudowę miast, ale wiadomo przypadek wojny pustoszy skarbiec. W wypadku bezczelnej napaści np przez Cesarstwo (nie ukrywam celowo prowokowanej ustawieniem na ich ziemi jednej jednostki 4 łuczników pozostałych z jakiejś jatki) robię im pełną chorągwią najazd na bogate miasto, plądruję wyburzam wszystko co się da. Następnie dyplomata z rozwiniętymi zdolnościami na full robi im podarek z tego gruzowiska w zamian za pokój. Po całej operacji mam ok 4000 za zburzone budynki plus plądrowanie kolejne kilka tysięcy, plus stosunki z Cesarstwem 10/10 i spokój na kilka tur.

Był taki okres kiedy to Cesarstwo próbowało wkroczyć na moje ziemie, ale nie chcąc pakować w każdą prowincję po kilka oddziałów, postawiłem sobie fort przy każdej przeprawie, wrzucając tam po dwa oddziały.Tak więc zablokowałem przeprawę przez Odrę, Sudety, dopiero za Tatrami, od wschodu mógłby ktoś wejść(no i przez może, ale na to są raczej za głupi). Cesarstwo widząc to zrezygnowali(nie opłacało im się atakować głupiego fortu, aby narazić się Papieżowi i reszcie).
Kasa, faktycznie....robi wrażenie! :D

nocny
18-10-2011, 13:07
Nie jestem pewien czy Bizancjum przejmuje się papieżem bo jest przecież prawosławne. W moim przypadku się nie przejmowali tylko tłukli ile wlezie. Odpuścili dopiero po przekazaniu jednego z zamków obok Sofii papiestwu. Ilość armii jaką generuje papa w ciągu kilku tur jest zawrotna. Taka operacja się opłaca, ponieważ Bizancjum nie wkracza wtedy w głąb Karpat.

Dunkel
18-10-2011, 13:18
jemu chyba chodziło o HRE.
własnie u mnie jest trochę inaczej, Rzym przejął 2 prowy od Pizy i natychmiast zbankrutował, wie ktoś dlaczego?
i drugie pytanie - mam eventy o bankructwie wojsk np. duńskich, papieskich, że z braku funduszy opuszczają one swojego dotychczasowego suwerena i szukają nowego ziomka, który je przytuli i pogłaszcze. Pytanie co ten event daje?
info, że dyplomata przekupi wojo duńskie za grosze? to, że pojawiają się tani najemnicy gdzieś tam? (nie zauważyłem)

Araven
18-10-2011, 13:44
Nie jestem pewien czy Bizancjum przejmuje się papieżem bo jest przecież prawosławne. W moim przypadku się nie przejmowali tylko tłukli ile wlezie. Odpuścili dopiero po przekazaniu jednego z zamków obok Sofii papiestwu. Ilość armii jaką generuje papa w ciągu kilku tur jest zawrotna. Taka operacja się opłaca, ponieważ Bizancjum nie wkracza wtedy w głąb Karpat.
Nocny Ja robię pobobnie walcząc z Bizancjum daje papiestwu część prowincji zdobyteych na Cesarstwie co świetnie blokuje Bizancjum w Europie. Dobrze kombinujesz. Papiestwo w pełnych ma dużo kasy bo ma trybuty od katolików i opłaty za zwołanie krucjat o ile je zwołuje inna frakcja niż Papiestwo.
Dunkel event o jakom piszesz to informacja, że najemnicy opuszczają dany kraj, bo nie ma on kasy by płacić oddziałom najemnym. Wojska narodowe (nie najemne) danej frakcji wcale nie dezertrerują w wyniku bankructwa i tego eventu. Mogą się szybciej zbuntować jak bez generała je wysyłasz. Pozdrawiam.

Dunkel
18-10-2011, 17:19
Dunkel event o jakom piszesz to informacja, że najemnicy opuszczają dany kraj, bo nie ma on kasy by płacić oddziałom najemnym. Wojska narodowe (nie najemne) danej frakcji wcale nie dezertrerują w wyniku bankructwa i tego eventu. Mogą się szybciej zbuntować jak bez generała je wysyłasz. Pozdrawiam.
pytanie czy to cokolwiek daje prócz zwykłej informacji, typu np. można tych najemników wynająć...
ps. sprawdzałeś maila? ;)

Avalanche
19-10-2011, 09:14
Araven, rzeczywiście we wcześniejszych kampaniach papiestwo było zawsze najbogatsze - obecnie gram na Twoim submodzie i czasem zdarzy im się przeinwestować - pewnie wyciąłeś jakieś skrypty.

Dunkel - info o najemnikach nic nie daje - po prostu automatycznie jednostki najemne są usuwane z wojska

Araven - nie zauważyłem żeby stan kasy wpływał na to czy wojska macierzyste bez generała przechodzą na stronę rebelii. Zazwyczaj do 20 tury jestem na dużym minusie i nigdy z tego powodu nie straciłem wojska. Za to duży wpływ ma na to autorytet władcy - poniżej 4-5 piąch wojsko bez generała często pójdzie sobie precz. Dlatego zwłaszcza na początku kampanii warto walczyć władcą aby podbić mu autorytet.

Araven
19-10-2011, 09:24
Avalanche - nie wycinałem żadnych skryptów dla papiestwa. A grasz na moim submodzie z plikiem unit z kosztami rekrutacji x2 tym z 16.10.2011 ? Jak nie to polecam. Fakt mi rzadko dezerteruja nawet jak jestem na minusie, ale czasem tak. kompowion duzo częściej sądziełem, ze to głównie z racji na bankructwo, ale może i tu większa rolę odgrywa autorytet władcy. ten mam zwykle dośc wysoki, bo fakt walczę królem ostro zawsze, to i po zwycięstwach rośnie mu autorytet. W moim submodzie raczej dodałem skrypty niż je usuwałem. Najbardziej czekam na opinie Ludzi grających w mojego submoda z tym dodatkowym unitem z kosztami rekrutacji i żołdu x2. mnie sie gra na tym zestawie super + AI bitewne Germanicu5 oczywiście. Jak pisałem pare razy mój submod + unit z 16.10.2011 z kosztami x2 to dużo trudniejszy podbój rebelli i innych państw oraz wolniejszy rozwój. Pozdrawiam.

bzyku
19-10-2011, 10:16
Araven,wczoraj zacząłem nową full kampanię Egiptem z plikiem unit z kosztami rekrutacji x2,revoltą Bułgarów,AI germanicus.Nie skorzystałem z Twojego submoda,gdyż poprzez granie na dwie tury chciałbym doczekać jak najpóżniejszego okresu,a poza tym zmniejszyłeś koszty za posiadanie prowincji,a ja chcę żeby był max hardcor.Na razie zagrałem chyba z siedem tur i po zdobyciu Medyny mam prawie 30000 na minusie.Moja jedyna produkcja miała miejsce w pierwszej turze kiedy powstał imam,a także wybudowałem we wszystkich prowincjach targi zbożowe.Teraz nie mam nawet na kupców :( Czuję,że będzie ciężko i o to chodzi :D

Araven
19-10-2011, 10:33
Bzyku. Rozumiem Twój punkt widzenia - ale ja w moim submodzie zrobiłem tak, że rekrutacja jest w modzie w takich samych turach jak w normalnym modzie. Czyli na zaawansowane jednostki nie czeka się 2 razy dłużej, jak jest w submodzie na 4 tury. :mrgreen: . A w moim submodzie gra się na 4 tury, to kupcy i generałowie żyją dłużej - tyle samo lat znaczy ale 2 razy więcej tur. A karę za prowincję możesz sobie przywrócić sam kopiując jeden skrypt i nadpisując ten z mojego sibmoda. Jak coś pisz na PW dokładnie Ci wyjaśnię co i jak. Może zrobię kolejną wersję submoda taką hardcore - dorzucę coś jeszcze, ale to po skończeniu spolszczenia ew.. No ja też zaczynam na minusie, właśnie o hardcore mi chodziło podczas robienia tego pliku. To czekam na dalsze relacje jaki Ci idzie. Pozdrawiam.

bzyku
19-10-2011, 12:55
Araven,nie wygląda to wesoło.Po rozegraniu 14 tur i zdobyciu rebelianckiego zamku Bergah(na zachód od Aleksandrii),mam -61000 i w każdej turze dochodzi -1600.Wojska mam tyle co nic,w każdej prowincji 2 lub 3 jednostki,jedynie w Aleksandrii i w nowo zdobytym zamku po około 9 jednostek.Nie mogę wyprodukować kupców ani nic zbudować co by mogło podnieść wpływy do skarbca.Jedynym sposobem jest rozwiązanie prawie wszystkich jednostek i czekanie ileś tam tur na wyjście na plus w skarbcu.Muszę jeszcze liczyć na to że nikt mnie nie zaatakuje,bo wtedy będzie koniec marzeń o potędze.Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby na starcie kampanii rozwiązanie prawie wszystkich jednostek i w pierwszej kolejności produkcja kupców.Tylko nie wiem czy ta likwidacja wojska na pewno wystarczy do tego aby być na plusie.

Dunkel
19-10-2011, 13:48
Bzyku a na czym stoisz tak źle? patrzyłeś do rozpiski finansowej pod przewiń turę?
ja zawsze kontroluję wydatki, na początku jadę z 1-2 agentami, nie licząc kupców, no i jak widzisz, że wojsko kosztuje tyle utrzymania to walcz, walcz, tak żeby stracić te armie, a zyskać prowincje - w tym rzecz, jak rozwiążesz wojsko to i tak skarbiec może być na minusie, bo prowincje są za biedne by zarabiać na siebie. Musisz zatem coś podbić. No i ustaw wysokie podatki :D
uciskaj biednych chłopów :D

co do dezercji to dodam, że i odległość od stolicy robi swoje, raz mi zdechł gienek pod Konstantynopolem to reszta wojska zszarzała w 1 turę, miałem kasę na plusie a i król nie był zły. Drugi raz miałem wżenionego w moją rodzinę gienka z Państwa Kościelnego, max rycerskość, dowodzenie, pobożność, ale nie lojalność, no ale on tylko straszył w cechach, że maksymalnie nielojalny, ale jeszcze jest mój (już niedługo, bo będzie się bił z Egiptem o obronę Damietty, poświęcę go na ołtarzu wypraw krzyżowych).

bzyku
19-10-2011, 14:22
Dunkel, ale jakie wojsko?Tak jak pisałem wcześniej gram z plikiem unit z kosztami rekrutacji x2 autorstwa Aravena i posiadam po 2 lub 3 jednostki w prowincjach,jedynie w dwóch mam po około 9.W sumie mam 9 prowincji(dwie zdobyczne,gdzie straciłem sporo woja),z których 4 to zamki.Dwa największe miasta Kair i Aleksandria generują po 2000 z kawałkiem,natomiast reszta po 1000 lub mniej bizanów.Ogółem mój dochód to około 14000,bo jeszcze 1 kupiec i sakiewka króla,a resztki mojego wojska kosztują ponad 14000,dla przykładu straż przyboczna członka rodziny kosztuje 690 biz na turę,a ja mam ich chyba 9.Reszta mojego wojska to milicja włócznicza i milicja łucznicza,a także dwie Jazdy z Magrebu.Co do kontroli finansów to zawsze robię to na bieżąco.I jeszcze jedno grając z plikiem z kosztami rekrutacji x2 już po pierwszej turze byłem na dużym minusie.

Dunkel
19-10-2011, 14:33
heh, to ja bym odsłonił toggle_fow i zobaczył czy AI też sobie nie radzi... :D
cóż... można też członków rodziny puścić w bój...
może autorzy BC nie przewidzieli podwyższenia kosztów :D

Araven
19-10-2011, 14:39
Araven,nie wygląda to wesoło.Po rozegraniu 14 tur i zdobyciu rebelianckiego zamku Bergah(na zachód od Aleksandrii),mam -61000 i w każdej turze dochodzi -1600.Wojska mam tyle co nic,w każdej prowincji 2 lub 3 jednostki,jedynie w Aleksandrii i w nowo zdobytym zamku po około 9 jednostek.Nie mogę wyprodukować kupców ani nic zbudować co by mogło podnieść wpływy do skarbca. Jedynym sposobem jest rozwiązanie prawie wszystkich jednostek i czekanie ileś tam tur na wyjście na plus w skarbcu. Muszę jeszcze liczyć na to że nikt mnie nie zaatakuje,bo wtedy będzie koniec marzeń o potędze.Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby na starcie kampanii rozwiązanie prawie wszystkich jednostek i w pierwszej kolejności produkcja kupców.Tylko nie wiem czy ta likwidacja wojska na pewno wystarczy do tego aby być na plusie.
Bzyku. Ja tak robię znaczy na początku buduję budynki handlowe jak jeszcze mam kasę, by móc szkolic potem kupców. Jak najszybciej wysyłam pełna armię na rebeliantów. Zaatakuj Medine w nastepnej kampanii, olej ten Bargah jest daleko i daje mało kasy. Praktycznie na podwojonych kosztach jednostek jedyna droga na początku to trzymać tylko te darmowe jednostki, nie szkolić na początku nowych wojsk i statkiem popłyń na Medine, ew. rozwiąż część milicji. Medine zdobądź ręcznie w krwawym szturmie. Jak zaczniesz zarabiać wyszkol kupców i się odkujesz. Tego pierwszego od razu wyslij np. na klejnoty. prawa handlowe zdobywaj. Wysyłaj kolejnych kupców na tereny Gruzji, Bizancjum albo i dalej. Klejnoty koło Aleppo i Bagdadu, też są dochodowe i nie aż tak daleko.
Czyli nowa kampania i inna taktyka. I zagraj na moim submodzie z tym plikiem będzie i tak ciężko. Z takiego minusa szybko nie wyjdziesz co masz teraz. Nowa kampania zalecana. :mrgreen:
Dunkel : AI też sobie nie radzi super na tych kosztach, dzięki czemu nie ma masy spamowego woja na mapie kampanii. Ogólnie na podwojonych kosztach gra sie trudniej ale i dużo ciekawiej wg mnie.

Dunkel
19-10-2011, 14:50
o, zawsze może sprzedawać mapy, sojusz, handel za kasę, potem zrywać i próbować jeszcze raz to samo wcisnąć. Tylko, że skoro podwojone koszty to może się okazać, że AI i chciałoby dać kasę, ale nie ma :D
mi się już na podstawce BC takie rzeczy zdarzyły.

bzyku
19-10-2011, 18:49
Araven jakie darmowe jednostki?Chyba,że są w Twoim submodzie,bo ja grając takich nie miałem.Co do ataku na Medine,to zaatakowałem ją najszybciej jak tylko mogłem,a była to chyba 4 tura i dodatkowo szpieg otworzył mi bramy.Wszystkie bitwy rozgrywam ręcznie,bo nie ufam kompowi.Co do budowli to tak jak napisałem wcześniej w pierwszej turze w każdej prowincji dodałem do kolejki budowy targi zbożowe i zostało chyba z 6000 biz,a w następnej turze było już -4000.

ałtsajder
19-10-2011, 19:09
bzyku!Wiem!
To wina jakiego chorego skryptu w modzie.Jednego razu zabrał mi 21 000 bizantów, za nic.
Wszystko szło pięknie, na turę miałem już ok. 2 000, a tu nagle - 4600 :O
Mozna to sprawdzić.Kiedy zauważysz taki myk, włącz konsole (~), i naciśnij kursor(góra?), pokaże Ci się add_money - 3000, w zależności od ilości kolejek tego wpisu, komp zabiera Ci tyle kasy.
Jednego razu miałem 12 000, potem 6 000, a ostatnio 21 000.

PS.Również rozgrywam bitwy, chyba dzięki temu seria ma taki klimat :D

Dunkel
19-10-2011, 19:13
może to skrypt za nadmiar prowincji, od 17 prowincji bodajże jest to odczuwalne...

Araven
19-10-2011, 19:42
Araven jakie darmowe jednostki?Chyba,że są w Twoim submodzie,bo ja grając takich nie miałem.Co do ataku na Medine,to zaatakowałem ją najszybciej jak tylko mogłem,a była to chyba 4 tura i dodatkowo szpieg otworzył mi bramy.Wszystkie bitwy rozgrywam ręcznie,bo nie ufam kompowi.Co do budowli to tak jak napisałem wcześniej w pierwszej turze w każdej prowincji dodałem do kolejki budowy targi zbożowe i zostało chyba z 6000 biz,a w następnej turze było już -4000.
Bzyku - Tak w moim submodzie są darmowe jednostki. Komp nie kantuje, kasę sie płaci za każde oblężenie 2000 i za każdą armię w polu 600. W poradnikach to wszystko pisze. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) link do poradników. koszty utrzymania armii wysokie na moim unicie to i kaski szybko ubywa. ja gram Gruzją - mój submod i unit z kosztami x2, Mongołowie blisko. Mam kilkanaście prowincji i z 5 dobrych armii, wiekszość w garnizonach. Tym razem nie zawrę z nimi sojuszu spróóbuję powalczyć a na moim submodzie dałem im 3 miliony bizantów na początek a nie 500.000 jak normalnie i sakiewkę króla im zwiększyłem, znaczy są dużo groźniejsi niż w normalnym Bellum. Pozdrawiam.

Dagorad
19-10-2011, 21:18
Wie ktoś może jak wyłączyć bunt baronów/emirów? Jak dla mnie to jest przegięte i wkur******* że nagle jakaś 1/3 państwa mi się buntuje mimo iż wszędzie mam niskie podatki, samo państwo przeżywa ciągły rozkwit, poddani oprócz kilku oddalonych od siebie miejsc są szczęśliwi, w ciągu 60 tur łącznie straciłem w bitwach może z 1 armię oraz tylko jedno miasto utraciłem (na krótko) w całej kampanii, w dodatku król ma wysoki autorytet i siedzi w stolicy.

Czy z tymi buntownikami są związane jakieś inne scrypty niż ten powodujący ten bunt baronów/emirów?

Araven
20-10-2011, 22:28
Nie ma innych skryptów. Jedyna opcja, że się buntują jak masz wysoki autorytet króla i rozbudowane budynki od porządku publicznego oraz niskie podatki i w miarę silne garnizony, to wtedy gdy przejmiesz inne państwo przez małżeństwo polityczne np z inną religią. Ew. AI ma dobrych szpiegów i sieje ferment, sprawdź cechy generałow którzy zarządzają niektóre cechy mają bardzo negatywny wpływ na porządek publiczny (potencjalny buntownik np). Te skrypty od buntu baronow i emirów nie są groźne jak wiesz jakk grać a Ty wiesz. Stawiam na cechy negatywne zarządców prowincji i wrogich agentów jako powód fermentu.

ałtsajder
21-10-2011, 23:42
Araven ma rację.Szczególnie z zarządcami.Kiedyś miałem ciężko z prowincjami, prestiż spadał, ogólnie źle się zaczynało dziać.W tym momencie sprawdziłem namiestników.Co niektórych lepiej było wyprowadzić w pole, niż trzymać ich w garnizonie.Powód?Brak lojalności, zbyt długie trzymanie ich w garnizonach, co dodawało im cechy, np.: alkoholik, tip. Sposób?Rób rotację dowódców w garnizonach, co kilka tur.Nasi generałowi otrzymają tytuł Księcia, czy też Króla, danej prowincji co podnosi lojalność wobec Króla i frakcji oraz porządek publiczny.Wysyłaj na tępienie buntowników, itd.
Od tamtej pory mam 100 prestiżu, oraz spokój z buntownikami. A! Buntownicy!Sprawdź czy nie masz ich na prowincjach(mają negatywny wpływ na porządki w prowincji).
Kolejną rzeczą, którą ostatnio dokonałem w zdobytych prowincjach, to wyburzenie sklepów żydowskich i gett.Maja ujemny współczynnik do kultury.Katuj wrogich szpiegów, dyplomatów, księży, generałów(szczególnie tych z innej kultury)

Araven
22-10-2011, 08:04
Ałtasajder słusznie prawi, poza cechami namiestników jak się zbuduje za wiele dzielnic handlowych innych nacji: żydowskiej, weneckiej, genueńskiej, pizańskiej lub innych to spada poziom naszej kultury i rosną niepokoje, trzeba dla równowagi budować budynki podnoszące porządek publiczny i poziom naszej kultury.
Edit: Ałtsajder - jak eventy? Podeślesz mi to co masz?

Araven
23-10-2011, 15:33
W pierwszym linku w temacie o submodach viewtopic.php?f=367&t=8937 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8937) jest submod Aravena w wersji HARD z 23.10.2011. Należy go wgrać na zwykłą wersję submoda. Submod zawiera w sobie i plik unit z kosztami x2, co istotniejsze zmiany w skryptach zrobiłem, które wzmacniają frakcje AI, Bizancjum ma mniejsze bonusy niż inne frakcje, co korzystnie wpływa na sytuację na mapie. Generalnie wgrywamy najpierw noramalnego submoda potem wersję hard, wszystko nadpisując. To powoduję, że gra jest dużo trudniejsza - wersja dla weteranów. Nareszcie można sobie pograć Bizancjum i jest dużo trudniej niż na normalnym modzie. Ale głównym celem wersji Hard, jest zmniejszenie ilości woja na mapie kampanii, utrudnienie rozwoju graczowi. Wersja HARD, przyspiesza nadejście postaci historycznych w tym np. Saladyna, zwiększa kasę dla Frakcji AI i Mongołów - jest jak w zwykłym modzie, znaczy tak jak przy 2 turach na rok. Pozdrawiam.
Edit: submod w wersji Hard jest nieco trudniejszy niż zwykły submod Aravena + unit na koszty jednostek x 2.

Araven
31-10-2011, 17:12
Nowa wersja spolszczenia do Bellum 6.2 z dnia 31.10.2011 do pobrania pod tym linkiem w poście nr 1 viewtopic.php?f=367&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8600)

ordenus22
01-11-2011, 22:24
Jak wziąć pożyczkę bankierem? W poradniku jest tylko napisane, że jest taka możliwość, ale nie ma napisane w jaki sposób to zrobić.

Araven
02-11-2011, 08:43
Jak wziąć pożyczkę bankierem? W poradniku jest tylko napisane, że jest taka możliwość, ale nie ma napisane w jaki sposób to zrobić.
Należy mieć zbudowany bank. Wtedy dostajemy czasem misję związaną z bankiem tzn. polega ona na zdobyciu praw handlowych od jakiejś nacji. Po ich zdobyciu dostajemy kredyt, który jest nagrodą za wypełnienie tej misji.

ordenus22
02-11-2011, 15:07
Już bardzo długo mam bank, ale żadnej misji tego typu jeszcze nie miałem. Myślałem, że to coś trzeba wcisnąć tak jak zdobywa się doświadczenie dla agenta.

Araven
02-11-2011, 15:35
Hm może masz ze wszystkimi frakcjami prawa handlowe to wtedy misji nie dostaniesz. Ja parę razy mialem taką misję od banku i kredyt za wykonanie.

ordenus22
02-11-2011, 15:43
Możliwe, że o to chodzi, bo chyba z większością państw mam podpisane prawa handlowe.

jakubisko
03-11-2011, 23:31
Witam wszystkich,
mam pewien problem z BC6.2 (+ ostatnie spolszczenie).
Otóż próbując stoczyć bitwę gra wychodzi do windowsa (pojawia się komunikat o błędzie).
Miał ktoś podobne doświadczenia ?

I jeszcze jedno, czy jest możliwość gry na pełnym ekranie? W opcjach nie widzę możliwości zmiany. Dysponuję monitorem 16:9.

Errichto
03-11-2011, 23:56
Wiele osób miało podobne doświadczenia. Tyle że w ciemno ciężko pomagać. Wklej zawartość pliku system.log z głównego folderu z grą.

Jest taka możliwość. W głównym folderze gry znajdź plik nazwamoda.cfg (np. bellumcrusis.cfg), otwórz notatnikiem. Znajdź linijkę:

windowed = 1i zamień jedynkę na zero.
Jeśli nie znajdziesz takiej linijki (co jest niemal niemożliwe, chyba że kiepsko szukasz), to znajdź taką:

[video]i jako następną daj "windowed = 0" czyli masz:

[video]
windowed=0
...Jeśli nie znalazłeś nawet "[video]" to po prostu na końcu pliku wklej:

[video]
windowed=0

jakubisko
04-11-2011, 00:20
to mój system log

20:33:46.952 [system.rpt] [always] CPU: SSE2
20:33:46.953 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
20:33:46.995 [system.io] [always] mounted pack packs/data_0.pack
20:33:47.014 [system.io] [always] mounted pack packs/data_1.pack
20:33:47.042 [system.io] [always] mounted pack packs/data_2.pack
20:33:47.062 [system.io] [always] mounted pack packs/data_3.pack
20:33:47.092 [system.io] [always] mounted pack packs/data_4.pack
20:33:47.106 [system.io] [always] mounted pack packs/localized.pack
20:34:01.524 [game.script] [error] Condition parsing error in mods\BellumCrucis6/data/export_descr_character_traits.txt, at line 25902, column 49
trigger not found

Araven
04-11-2011, 08:25
Każdy ma taki log - w tym nic nowego nie ma. Wyjścia z bitew raz na jakiś czas się zdarzają w każdym modzie, w Bellum też. Częściej to wina sprzętu niż moda. Zainstaluj najnowsze sterowniki, np. do kart ATI są z 31.10.2011 do Nvidia z 24.10.2011. Zrób defragmentację dysku. I zwyczajnie rozegraj tą bitwę ponownie. Może komp Ci nie wyrabia jak masz za wysokie detale i skalę jednostek ustawioną. I zrób jak radzi Errichto bo na razie masz ustawiony tryb okienkowy. ;) I proszę nie siać paniki, jak komus wywali raz na jakiś czas. Bellum Crucis 6.2 powinno byc instalowane na czyste Kingdoms 1.5 i co do zasady nie powinno się mieć innych modów.( Ja mam inne mody obok Bellum 6.2). BC 6.2 bardzo rzadko ale czasem mi wywali np. w w wielkiej bitwie. To jest mod. Bardzo stabilny, ale jednak mod, czasem musi wywalić. Ten robi to niezwykle rzadko. Jak dajecie logi to proszę dawać logi z datą aktualną a nie ten powyżej, bo jego ma każdy w katalogu logs po instalacji moda. Pozdrawiam. Treść loga nie ma nic wspólnego ze spolszczeniem bo dotyczy pliku jaki nie był spolszczany i nie jest w text a w data moda, ten plik jakiego dotyczy w/w log jest po włosku i taki zostanie. :mrgreen:

Araven
09-11-2011, 11:14
Tu jest link do dobrego torrenta: z Bellum Crucis
http://www.kat.ph/bellum-crucis-6-full- ... 54666.html (http://www.kat.ph/bellum-crucis-6-full-v6-2-tnt-village-t5954666.html)
Trzeba kliknąć DOWNLOAD TORRENT, a nie większy prostokąt z samym DOWNLOAD.
Edit: powyższy link i rady napisal zacny Errichto, ja je tylko cytuję. Pozdrawiam.

Dałem nowe linki i updaty do Submodów Aravena w wersji NORMAL, HARD i VERY HARD z 08.11.2011 teraz każdy mod ma własną instalkę. Można je swobodnie zmieniać np. z Normal na Hard. Czekam na jakieś opinie zwłaszcza o VH. Pozdrawiam. Linki do każdego z trzech submodów są w poście nr 1 w submodach.
Radzę pobrać nowe wersje i zaktualizować tym co korzystają z moich submodów.

ordenus22
10-11-2011, 14:50
Mam dalej problem z pojawianiem się kandydatek do zamążpójścia, a w zasadzie braku ich pojawiania się. Sorry, że z uporem maniaka wałkuję ten temat ale z powodu limitu księżniczek, które można rekrutować mam ograniczone możliwości wydawania ich za mąż (drzewo genealogiczne mam bardzo rozbudowane i mam b. dużo kawalerów), a po drugie naprawdę mnie to wkurza i widzę, że coś jest nie tak z grą. Mam do Was pytanie, czy jak macie bardzo rozbudowane drzewo genealogiczne to czy regularnie pojawiają się Wam propozycje kandydatek do wyjścia za mąż :?:

Araven
10-11-2011, 15:01
Już pisałem o tym :mrgreen: . Ostatnio mogłem rekrutować więcej niż 1-dną księżniczkę ale miałem kilka stolic, w tym ojczysty Kraków. Stolicę Węgier i Niemiec. Znaczy miałem jedną zrekrutowaną, potem wybrałem opcje rekrutacji kolejnej i ku mojemu zdziwieniu dało radę, mimo że poprzednio zrekrutowana się nie ochajtała. Pozdrawiam. Ja po jakimś czasie bazuję na obcych generałach usidlanych przez moje księzniczki - bo mają dużo lepsze staty niż Ci naturalnie urodzeni. Dla mnie to mod nr 1, zwłszcza na obecnym mocno poprawionym spolszczenie.
Edit: Kolejna wersja spolszczenia powinna być w najbliższy weekend.

ordenus22
10-11-2011, 15:08
Właśnie co do rekrutacji księżniczek, ja niby mogę rekrutować dwie, ale jak wybieram tą drugą to w następnej turze nie pojawia się na mapie, a w spisie informacyjnym tzn. te ikonki co pojawiają się na nową turę to niby jest.

Araven
10-11-2011, 15:12
Mam jeszcze sava z gra Polską, sprawdzę czy mogę rekrutować kolejne księżniczki. Jak pisałem uważam, że limit dotyczy ilości historycznych stolic ze zbudowanymi trybunałami jakie mamy w swoim posiadaniu. Znaczy ja mam 3 takie stolice to jak mam rację powinienem móc zrekrutować 3-cią księżniczkę w Krakowie (bo 2 księżniczki zrekrutowane już mam). Sprawdzę to wieczorem.

ordenus22
10-11-2011, 15:17
Przez dłuższy czas wszystko grało jak trzeba i mogłem za jednym zamachem werbować 2 księżniczki (Kraków), ale jak zdobyłem Jerozolimę i wybudowałem tam ten cały trybunał, to o ile pamiętam o tego czasu już nie mogłem werbować 2 tylko jedną. Po przejęciu Niemiec mam kolejną stolicę od jakiegoś czasu (Wurzburg) i teoretycznie mogę werbować znowu dwie, ale ta druga się nie pojawia.

Araven
10-11-2011, 15:21
To wydaj je szybciej za mąż i rekrutuj kolejne. Przy moim submodzie zawierającym w sobie submoda na 4 tury, członkowie rodzin i agenci żyją długo i spokojnie można utrzymać przyzwoity poziom cech dowódczych i innych wśród członków rodziny. Ja poluję na wielogwiazdkowych obcych generałów jak najmłodszych oczywiście i to całkiem nieźle się sprawdza.
Edit: Poza tym naturalnie urodzone księzniczki czasem też się nadają do polowania na obcych generałów.

Dunkel
11-11-2011, 11:03
Panowie mam problem - wysiadła mi stacja dvd, gra ktoś na BC 6.2. z obrazem płyty Kingdoms? działa?

Errichto
11-11-2011, 11:05
Nie widzę powodu, by miało nie działać.

No chyba że podchodzi to pod piractwo - wtedy nie zadziała :D

Dunkel
11-11-2011, 11:30
no właśnie nie wiem jak to jest, w końcu piraty często bazują na obrazach płyty. Stąd moje pytanie czy ktoś już doświadczył grania na obrazie płyty.

Araven
11-11-2011, 11:34
Nie wiem o tym by Ktoś gral na obrazie płyty. Raczej nie zadziała - jeden użytkownik próbował i pisał mi o tym na PW. :mrgreen:

Dunkel
11-11-2011, 11:42
właśnie, bo plik rozruchowy BC jest bodajże nastawiony na płytę, trzeba będzie mu to zmienić?

Araven
11-11-2011, 15:30
Cracka absolutnie nie pochwalam. Ale Dunkel ma uszkodzoną stację i właśnie nie może uzywać płyty w żaden sposób.

Araven
14-11-2011, 22:26
Mam pytanie.Gram na submodzie Aravena,Polską wybudowałem w Gnieżnie cytadelę a gildia się nie rozwija.Dotyczy to wszystkich gildii które mamy na starcie.W innych posiadłościach, kiedy mam nową gildię po rozbudowie miasta lub zamku mam event o rozbudowie gildii.Od czego to zależy?
To zależy jaka gildia. Generalnie trzeba wypelniać misje od gildii to zwiększa szansę na gildię wyższego poziomu. Np w Gnieźnie mamy gildię hodowców koni. Ona nie daje misji. Ale należy budować stajnie wyższych poziomów i rekrutować w danej turze kilka jednostek konnicy, z czasem dostaniesz gildie wyższego poziomu. Na mieczników należy budować wyższe poziomy płatnerzy i rekrutowac spieszone jednostki rycerskie np spieszonych polskich rycerzy ziemskich. By mieć gildię mieczniczą II-go poziomu minimum IV poziom płatnerza trzeba mieć - lepiej zaś V lub wyższy. A gildia miecznicza II-go poziomu to niesamowity czad. Rozwój gildii na wyższe poziomy jest częściowo losowy ale ważne są elementy o jakich wspomniałem. Pozdrawiam.
Edit: Mam nadzieję, że coś pomogłem. A na jakiej wersji submoda grasz?

Araven
19-11-2011, 11:38
Wyszła kolejna wersja AI bitewnego Germanicu5 to wersja 5.2 z 18.11.2011 do wszystkich modów w tym Bellum. Naprawde dużo trudniejsze bitwy, kolejny krok naprzód - polecam. Oto link do modów uzupelniających tam w poście nr 1 jest link do wersji 5.2 AI bitewnego Germanicu5 viewtopic.php?f=32&t=8859 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8859)

Previev Bellum Crucis 6.3 link http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... d=10008454 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=10008454) jednostki Kalifatu Abbasydów i zmienioną mapę można zobaczyć w poście Cavalliere Verde obok nazw jednostek klikamy na napis clique coś tam i widzimy jednostke lub mapkę. Sam nie wiem do końca czy to będzie nowa wersja czy patch. (Podobnie było z 6.2 miała być nowa wersja a w końcu duży patch był).

danieldamian PL
24-11-2011, 13:37
Witam!
Mam pytanie dotyczące mariaży. Gdy ożenię córkę króla z następcą tronu innego państwa to w razie ,,tragicznej" śmierci całej jego dynastii przejmę państwo? Bo na 100% wiem, że gdy ożenię mojego dziedzica z ich księżniczką na pewno przejmę państwo w razie wygaśnięcia dynastii

Araven
24-11-2011, 16:47
Witam!
Mam pytanie dotyczące mariaży. Gdy ożenię córkę króla z następcą tronu innego państwa to w razie ,,tragicznej" śmierci całej jego dynastii przejmę państwo? Bo na 100% wiem, że gdy ożenię mojego dziedzica z ich księżniczką na pewno przejmę państwo w razie wygaśnięcia dynastii
Witam. Na stan mojej wiedzy ożenek córki króla z obcym następcą nie daje szans na przejęcie tronu obcego państwa bo ew. syn z takiego małżeństwa będzie nosił nazwisko obcej dynastii, tej jaka tragicznie ew. zejdzie z tego świata w przyszłości po takim malżeństwie. Czyli tylko opcja z Twoim księciem obcej księżniczki zadziała.
Edit: Ja sporo wiem o tym modzie, ale napewno nie wszystko i czasem mogę się mylić. Mod jest bardzo rozbudowany i ma wiele niuansów i skryptów. Nawet po ponad pół roku intensywnej rozgrywki nie rozpracowałem wszystkiego. ;) Piszę posty wg stanu swojej wiedzy i przekonania. Pozdrawiam.

ordenus22
26-11-2011, 21:09
Informacja dla wszystkich zainteresowanych tytułami królewskimi: żeby otrzymać tytuł króla Niemiec (a potem tytuł cesarza HRE) trzeba królem przesiedzieć 1 turę w mieście REGENSBURG a nie w jakimś jeb.... Wurzburgu. Czego ja już nie próbowałem... aż w końcu zacząłem wysłałem króla do innych miast i udało się. W instrukcji więc jest błąd co do stolicy Niemiec.

Araven
05-12-2011, 20:22
Dałem w pierwszym poście tematu o submodach kolejne ulepszenia do moich submodów z dnia 05.12.2011. Niedawno wyczaiłem bardzo fajnego submoda o rekrutacji, zmienia priorytety rekrutacyjne AI, statystyki bojowe i ceny jednostek, oraz startowe budynki. W praktyce w walce widac teraz róznicę między elitą a cieniasami, bardziej niż na oryginalnym unit. Startowo mamy dużo więcej budynków wojskowych w swoich prowincjach, tak samo ma AI i buntownicy. Testuje to teraz ale super działa. No woja na mapie kampanii bedzie więcej, ale nowy unit świetnie balansuje staty, z tego co wyczytalem podobne staty jak te jakie dorwalem teraz powinny być w BC 6.3. generalnie te statystyki są bliskie systemowi RR/RC od Point Blanka, mnie bardzo odpowiada ten system i cieszę się, że teraz będzie w BC 6.2. Pozdrawiam. w grudniu do połowy najpóźniej zapodam nowe spolszczenie do BC 6.2 z kolejnym pakietem poprawek.

EDIT: Proszę o uwagi co do rozgrywki po zmianach. Zaleznie od opinii, byc może zmniejsze lub zwiększę bonusy dla AI w campaign script, ale nowe pliki są super jak dla mnie. Zwłaszcza nowy unit mi się podoba pod względem statystyk i balansu, np. obniżono atak Wareskiej gwardii z 21 do 13 obecnie. W innych jednostkach zmiany statystyk są dużo mniej radykalne. Osłabiono przegiętych łuczników pieszych. Poprawionio zasięg oszczepników. Generalnie mnie pasują nowe staty jakie dałem w poprawkach. Z racji na zmiany kosztów woja na mapie będzie więcej. Proszę o uwagi jak się gra i co ew. zmienić. Jednym ze współautorów submoda o rekrutacji jaki dodałem jest Branca Leone, jeden z kilku twórców Bellum Crucis . Dzięki tym poprawkom komp tworzy o wiele bardziej zróżnicowane armie. Pozdrawiam.

edit 2; Do submoda Hard i VH zrobię jednak podwojone koszty rekrutacji i żołdu jak było wcześniej, bo na razie koszty są normalne. Koło piątku dam plik unit z kosztami x 2. Jak komuś nie odpowiada nowy plik unit z 05.12.2011 wystarczy wrzucić do moda ten z 08.11.2011 z odpowiedniego submoda Aravena.

edit nr 3: W poście nr 1 w submodach dałem nowy plik unit z kosztami rekrutacji i żołdu - jest do wersji Hard i VH submoda Aravena z poprawką z 05.12.2011. Ma inne statystyki jednostek i priorytety rekrutacji w porównaniu do pliku unit z 08.11.2011.

Araven
21-12-2011, 17:57
Bardzo Was proszę o głosowanie w Nagrodach Forumowych 2011, jest kilkanaście kategorii w tym kilka ankiet. Można głosować i pisać posty tylko w wybranych przez siebie, ale proszę zagladajcie tam i głosujcie. Z góry dziękuję oto link viewforum.php?f=392 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=392)

ordenus22
23-12-2011, 18:17
Mam problem, na mapie kampanii przy każdym agencie, generale, kupcu itd. wyświetla mi się jego imię i nazwisko, wcześniej te informacje pojawiały się jak najechałem kursorem na daną osobę, jak to naprawić? Dodam, że zainstalowałem nowego moda 1648, wcześniej nie miałem takiego czegoś.

Errichto
23-12-2011, 18:20
'H' za to nie odpowiada? Naciśnij F1, tam powinno być wymienione.

ordenus22
23-12-2011, 18:25
Dzięki za błyskawiczną podpowiedz gdzie szukać - ctrl+n.

Arthas990
24-12-2011, 19:32
Siema.. Jestem tu nowy choc od dluzszego czasu gram w bellum no, ale mniejsza o to wlasciwie to mam pytanie do Aravena
kiedy wrzuci nowsze spolszczenie bo widzialem ze zapowiadal wczesniej a po drugie czy ktos wie kiedy premiera bellum crucis 6.3? bo na wloskiej stronie moda jakos nie moge znalezc informacji na ten temat. Z gory dzieki ;>

Araven
24-12-2011, 20:08
Nowe spolszczenie, owszem obiecywałem, że będzie ale do dnia dzisiejszego nie dostałem dwóch ważnych plików poprawek świty postaci i poprawek cech postaci, nieprzewidziane problemy wystąpiły u Osób jakie poprawiały te pliki, no trudno. Chciałem zrobić aktualizację spolszczenia z tymi dwoma plikami ale ponieważ nie mogę się na nie doczekać chyba dam aktualizację z tego co mam, czyli co sam zdołałem poprawić. Jeszcze w grudniu będzie nowa wersja spolszczenia. Co do Bellum 6.3 miało być na święta ale jak na razie nie ma.

Arthas990
24-12-2011, 20:26
Dobra dzieki to bede zagladal za spolszczeniem a jezeli mialbys jakies informacje na temat bellum 6.3 to sie podziel :P
P.S. Jakby co to moge pomoc przy spolszczaniu 6.3 jak wyjdzie ;>
A i jeszcze jedno w ktory pliku zmienia sie aby np. Kumani zmienili szybciej religie?

Araven
25-12-2011, 10:46
Co do zmiany religii u Kumanów odpowiem raczej w poniedziałek dopiero bo jestem poza domem. Pozdrawiam.

devill
25-12-2011, 17:32
Witam, czy mógłby ktoś wysłać mi plik tekstowy oryginalny? Mam spolszczenie a chce wypróbować submod z serbia i banu :) Możecie na email : devix12@yahoo.com lub na speedyshare lub coś w tym stylu :)

Araven
26-12-2011, 12:07
Witam, czy mógłby ktoś wysłać mi plik tekstowy oryginalny? Mam spolszczenie a chce wypróbować submod z serbia i banu :) Możecie na email : devix12@yahoo.com lub na speedyshare lub coś w tym stylu :)
Poszlo na maila. Daj znać jak tam ten submod.

Dobra dzieki to bede zagladal za spolszczeniem a jezeli mialbys jakies informacje na temat bellum 6.3 to sie podziel :P
P.S. Jakby co to moge pomoc przy spolszczaniu 6.3 jak wyjdzie ;>
A i jeszcze jedno w ktory pliku zmienia sie aby np. Kumani zmienili szybciej religie?

W camapign_script każdej kamopani zmień wpis jaki jest tam teraz na poniższy wtedy konwersja Kumanów na katolicyzm będzie znacznie szybsza.

;------------------- CUMAN CONVERSION TO CATHOLICISM -------------------;

monitor_event FactionTurnStart FactionType cumans
and FactionIsLocal
set_event_counter heretic_conversion_accepted 2
end_monitor

;increment the timer for conversion offer

inc_event_counter cumans_conversion_timer 1

if I_EventCounter cumans_conversion_accepted = 1
terminate_monitor
end_if

end_monitor

;offer the conversion to cumans if the correct conditions are met

if I_NumberOfSettlements cumans < 15
and I_EventCounter cumans_conversion_timer >= 50
and I_EventCounter cumans_conversion_accepted = 0

;offer conversion to christianity
historic_event cumans_conversion true factions { cumans, }

;if AI random chance to accept
if I_IsFactionAIControlled cumans

generate_random_counter random_accept 0 2
if I_EventCounter random_accept < 2
set_event_counter cumans_conversion_accepted 1
end_if

end_if

terminate_monitor

end_if

if I_EventCounter cumans_conversion_timer >= 70
and I_EventCounter cumans_conversion_accepted = 0

;offer conversion to christianity
historic_event cumans_conversion true factions { cumans, }

;if AI random chance to accept
if I_IsFactionAIControlled cumans

generate_random_counter random_accept 0 2
if I_EventCounter random_accept < 2
set_event_counter cumans_conversion_accepted 1
end_if

end_if

terminate_monitor

end_if

end_monitor

monitor_conditions I_EventCounter cumans_conversion_accepted = 1

;Three easy steps for conversion

set_event_counter heretic_conversion_accepted 0

;1 - Convert the people
set_religion cumans catholic
change_population_religion cumans catholic 75 pagan

;2 - Destroy the pagan buildings
destroy_buildings cumans temple_dievas true
destroy_buildings cumans temple_perkunas true
destroy_buildings cumans temple_giltine true

;3 - Disband the pagan units
retire_characters cumans priest
;destroy_units cumans pagan_unit

;notify all factions that cumans has converted and become Catholic
historic_event cumans_converts ;event/cumans_converts.bik

set_event_counter pagan_cumans 0
set_event_counter not_pagan_cumans 1

; change teutonic order ai label
;link_faction_ai cumans catholic

terminate_monitor

end_monitor

Arhas najlepiej zagraj na moim submodzie, tam jest wszystko gotowe. :mrgreen:

Ivan
26-12-2011, 18:03
Witam,

Nie rozumiem, dlaczego na koniec mojej tury zabiera mi mnóstwo bizentów - nie mam żadnej armii (tylko generała - króla), nie mam żadnych agentów prócz jednego kupca [max doświadczony] i jedno miasto.

Na koniec tury zabiera mi średnio... 5k!

Arthas990
26-12-2011, 19:43
Dzieki Araven za odpowiedz a Twojego submoda instalowalem owszem :P Musze przyznac ze jest dobry, nie podobalo mi sie tylko poczatkowe budynki w miastach tj. te z rekrutacja armii ;P ale ogolnie jest ok przy minimalnym przekladzie na czas trwania tur komputera :)

Arthas990
26-12-2011, 19:52
Witam,

Nie rozumiem, dlaczego na koniec mojej tury zabiera mi mnóstwo bizentów - nie mam żadnej armii (tylko generała - króla), nie mam żadnych agentów prócz jednego kupca [max doświadczony] i jedno miasto.

Zobacz w "dane o finansach" to jest tam pod klepsydra gdfzie ture sie oodaje i tam bedziesz mial wykaz na co ci idzie kasa albo ewentualnie moze to byc koszt prowincji jezeli masz powyzej chyba 16 to ciagnie niezle ze skarbca, da sie to zmniejszyc recznie ale polecam Submod Aravena tam bedziesz mial wszystko gotowe i dodane kilka innych bajerow, zreszta poczytaj w dziale "submody do bellum crucis" :)

Araven
26-12-2011, 20:26
Witam,

Polecam poczytanie poradnikow do Bellum tam masz wyjaśnione wiele spraw... w tym dochody i koszty też. viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)

Ivan
26-12-2011, 21:29
Poczytałem (pod tym linkiem nie ma nic szczególnego) ale i tutoriale etc. Dalej nie kumam, jak przy 1 mieście, 1 jednostce i 1 kupcu można tracić... 5000 co turę.

Araven
26-12-2011, 21:39
Poczytałem (pod tym linkiem nie ma nic szczególnego) ale i tutoriale etc. Dalej nie kumam, jak przy 1 mieście, 1 jednostce i 1 kupcu można tracić... 5000 co turę.
Ja nie jasnowidz. Jaka wersja Bellum. jak kampania i jak frakcja oraz jaki poziom trudności? Grasz na czystym Bellum czy submodzie? Jak na submodzie to na jakim? Która tura?

radax
26-12-2011, 21:47
Chciałem tylko nadmienić dla wszystkich, którzy "eksperymentują" z modami i muszą np. często reinstalować grę podstawową lub chcą mieć ją na drugim komputerze lub laptopie, że "podstawka" wyszła teraz ze zintegrowanymi path'ami i instalacja/reinstalacja przebiega teraz bardzo szybko. Nie podaje linku, aby nie być posądzony o kryptoreklamę, ale cena też jest atrakcyjna do 40 zł. Ja sobie kupiłem mimo, że miałem już wcześniejsze wydanie - instalacja przebiega kilka razy szybciej, bo gra się nie musi aktualizować tzn. od razu jest w wersji 1.05!

Ps. Co do samego BC6.2PL to gram Królestwem Jerozolimy, zniszczyłem już Egipt i Syrię, a Turcję pomogli mi rozwalić Mongołowie z którymi udało mi się jakimś cudem podpisać sojusz! Teraz szykuję się na Bizancjum, ale mam 1 problem tzn. straciłem drzewko rodzinne - problem był już wcześniej opisywany. Da się grać, ale nigdy nie wiadomo kto zostanie następnym królem. Miałem trochę fuksa, bo w Podbiciu Egiptu i Syrii bardzo pomogły mi krucjaty, poczekałem, aż zbliżą się wojska krzyżowców i korzystając z ich "osłony" udało mi się zagarnąć kilka prowincji wroga, bo Królestwo Jerozolimy początkowo jest dość słabe, aby samo uporało się z wielkimi armiami Egiptu i Syrii. Mahometanie na szczęście nie ogłosili ani razu dżihadu na jakieś moje miasto. Kampania pełna bez fortów, też nastawiam się na handel kupiecki. Mam zasadę, że gram tylko Polską lub krzyżowcami - względy religijne i narodowe, choć nie wykluczam Anglii, ale to też z nastawieniem na krucjaty. Inne moje zasady "moralne" to brak plądrowania miast i wypuszczanie jeńców, choć czasem zdarza mi się wymagać okupu...

Araven
26-12-2011, 22:28
Witam postępuje podobnie w czasie gry, ale często gram Gruzją. Napisz mi prosze na PW gdzie kupiłes tego spatchowanego Medka z Kingdoms. A grasz na czystym Bellum czy moim submodzie którymś? Pozdrawiam.

26-12-2011, 22:42
Chciałem tylko nadmienić dla wszystkich, którzy "eksperymentują" z modami i muszą np. często reinstalować grę podstawową lub chcą mieć ją na drugim komputerze lub laptopie, że "podstawka" wyszła teraz ze zintegrowanymi path'ami i instalacja/reinstalacja przebiega teraz bardzo szybko. Nie podaje linku, aby nie być posądzony o kryptoreklamę, ale cena też jest atrakcyjna do 40 zł. Ja sobie kupiłem mimo, że miałem już wcześniejsze wydanie - instalacja przebiega kilka razy szybciej, bo gra się nie musi aktualizować tzn. od razu jest w wersji 1.05!

Proszę bardzo linka, może co niektórzy kupią w końcu grę, rozumiem że to razem z Kingdoms, czyli miodzio, a 40 zł to groszowe sprawy.
Podawaj , bo ciekawa sprawa :)

radax
27-12-2011, 07:48
W związku z "licznymi" naleganiami podaje linki:
gra z serii topseller - http://www.gram.pl/prod_9wTgHe5_Medieval_II_Total_War.html
nie podaje konkretnego sprzedawcy tylko wyniki wyszukiwania z ceneo - http://www.ceneo.pl/1115925
Na ceneo niestety okładka gry jest błędna, prawidłowa to ta z topseller czyli "zielona".

Ps. Zapomniałem dodać, że gram na poziomie trudności średnim bez submodów czyli "czysty BC" - choć aktualnie zaczynam też Polską z 4 turami na rok czyli IRON, ale to właśnie na drugim kompie, aby obie kampanie się nie gryzły... Podbiłem wszystkich okolicznych buntowników i czekam do 30 tury na reakcję "sojuszniczych" Niemców i Duńczyków "okopując się" w zdobytych zamkach i czeskiej Pradze. Drwale to chyba dobry i tani pomysł na obronę + przy bramie włócznicy w okręgach na konnicę. Jak wojna będzie już pewna to dokupię kuszników na mury oprócz tanich drwali.

27-12-2011, 11:49
W związku z "licznymi" naleganiami podaje linki:
gra z serii topseller - http://www.gram.pl/prod_9wTgHe5_Medieval_II_Total_War.html
nie podaje konkretnego sprzedawcy tylko wyniki wyszukiwania z ceneo - http://www.ceneo.pl/1115925
Na ceneo niestety okładka gry jest błędna, prawidłowa to ta z topseller czyli "zielona".

Ps. Zapomniałem dodać, że gram na poziomie trudności średnim bez submodów czyli "czysty BC" - choć aktualnie zaczynam też Polską z 4 turami na rok czyli IRON, ale to właśnie na drugim kompie, aby obie kampanie się nie gryzły... Podbiłem wszystkich okolicznych buntowników i czekam do 30 tury na reakcję "sojuszniczych" Niemców i Duńczyków "okopując się" w zdobytych zamkach i czeskiej Pradze. Drwale to chyba dobry i tani pomysł na obronę + przy bramie włócznicy w okręgach na konnicę. Jak wojna będzie już pewna to dokupię kuszników na mury oprócz tanich drwali.
Wielkie dzięki, specjalnie cytuję twoją wypowiedź i poprosiłem ciebie o linka, by co niektórzy zauważyli że można....Czekam teraz by ilość sprzedaży tej gry zwiększyła się diametralnie, masz u mnie piwo :D
Potem przeniesie się(?) te posty, chociaż część problemów z grą i modami wynika z tego, że są to nieautoryzowane wersje :)
Jeszcze raz dziękuję w imieniu wszystkich kotołaków :D

mordracus
27-12-2011, 14:03
Witam. Ja grając aktualną kampanię h/vh Polską, mając już w tym stosunkowo duże doświadczenie ;), niemal z automatu zajmuję buntowników od Pragi i Szczecina przez Szwecję do Lidy. Mam tutaj sprawdzony patent, że oblegam te grody armią składającą się z zaledwie 3 oddziałów konnych kuszników. Oblegani od razu wychodzą za mury, gdyż stosunek sił matematycznie jest kilkakrotnie na korzyść buntowników, ale.... sytuacja realnie wygląda nieco inaczej ;) Jako, że buntownicy w Czechach, Szwecji i w Szczecinie nie mają konnicy oprócz generalskiej jazdy, to ona właśnie wychodzi na czoło tej zbieraniny i gonią te moje 3 oddziały, aż ich nie wystrzelam ;). Pozostała piechota traci łatwo wtedy morale i zaczyna się Rzeź!!!. Doświadczenie moich wojsk szybko rośnie, a straty są niewielkie, jeśliby porównać to do szturmu na miasto - żadne. Sprawa jest szybsza, jeśli mamy do czynienia z zamkiem, po zabiciu wrogiego generała 2 oddziały ściągają już tylko piechotę na sam koniec pola bitwy, a pozostający w odwodzie 3 oddział na wyścigi zajmuje miasto (osobiście wolę opcję z rzezią). Mijają te 3 minuty i miasto moje - praktycznie bez walki ;). Inna sprawa jest np z Wilnem czy Lidą. Tam oprócz konnicy generalskiej są po 2 oddziały jazdy litewskiej - tutaj wysyłałem 4 oddziały konnych strzelców, dużo bieganiny, ale daje radę, choć ledwie ;). Niewątpliwym plusem tej taktyki jest oszczędność bizantów i tur, żaden problem wygrać i wykrwawić armię, której poskładanie zajmie później kilka tur, zmarnowanych tur.
Inna sprawa to sam przebieg i cele kampanii. Z zasady staram się podporządkowywać frakcje, ale ich nie niszczyć do szczętu. Taki Nowogród, który z reguły idzie pod nóż jako pierwszy, udało się wycisnąć na 70tys biz, plus to co płacił i płaci przez kolejne tury. Długo upierał się zanim zgodził się poddać, choć miał tylko Twer i maleńkie wojsko. Wzbogacił się dzięki temu, że nie wydawał kasy na armie, które wybiłem i pilnowałem potem, żeby nie urosły na nowo. Dałem mu Ładogę i razem ze swoim Twerem jakoś egzystuje. Potem Ruś itd. Dochodzi nam "obowiązek" obrony wasali, a czasami trzeba im przypomnieć kto tu jest żandarmem świata ;). W moim przypadku kampania wolniej się nuży - mapa ma dalej wielu graczy, choć niektórzy mają bardzo słabe karty ;)
Co do innych kwestii to ... jeńców nie biorę, bo to tylko kłopot potem biegać za tym. Lubię za to plądrować miasta i zamki, burzę co się da i sprzedaję, albo daję darmo w zależności od sytuacji. Papieżowi sprzedaję tylko te grody w których ciężko będzie mu się utrzymać - czyli te na Bliskim Wschodzie.

Araven
27-12-2011, 14:08
Ciekawie. Grasz na submodzie Germanicu 5.2 na AI bitewne? Poprawia znacząco jakość dowodzenia u AI w bitwach w polu i obronie miast. Polecam jak go nie masz. Link jest w modach uzupełniających. AI lepiej chroni generała w walce, co nie znaczy że świetnie... I jak rozumiem grasz na czystej wersji? Spróbuj kiedyś mojego submoda VH z podwojonymi kosztami wojsk i podpakowanymi buntownikami i Mongołami. :mrgreen:

mordracus
27-12-2011, 14:58
Gram na czystym modzie. Wypróbuję tego submoda Aravenie. Tylko się zastanawiam, może coś jeszcze, za jednym zamachem, dorzucić do tego ;) Jakieś propozycje?

Araven
27-12-2011, 15:29
Gram na czystym modzie. Wypróbuję tego submoda Aravenie. Tylko się zastanawiam, może coś jeszcze, za jednym zamachem, dorzucić do tego ;) Jakieś propozycje?
W submodzia Aravena jest kilka innych submodów to taka mała kompilacja kilku submodów głównie 8-) , szczegóły w opisie submoda. Proponuję zrób sobie kopię czystego Bellum, nagraj ją na inny dysk. Potem wrzuć submoda VH z listopada, na to poprawkę z 05.12.2011 + podwojony nowy unit z grudnia i dopiero wtedy zagraj. :P
Plus osobno polecam zainstalowanie AI bitewnego Germanicu5 wersja 5.2.

ordenus22
27-12-2011, 15:31
straciłem drzewko rodzinne - problem był już wcześniej opisywany.
Jak straciłeś drzewko rodzinne? Wymarli Tobie wszyscy?

radax
27-12-2011, 17:41
Jak straciłeś drzewko rodzinne? Wymarli Tobie wszyscy?
Rodzinę miałem bardzo rozbudowaną, ale komputer nie pokazywał następcy tronu - stało się to ok. 100 tury, gdy już podbijałem Turcję po zniszczeniu Syrii i Egiptu. Gdy Król umarła, z całego drzewka została tylko jedna uśmiercona para. Król został wybrany nowy, ale w drzewku nie ma już go. Może drzewko zbytnio się "rozrosło" i komputer "zwariował" tzn. programiści tego nie przewidzieli... Może to też przez to, że król zginął podczas walki (podczas zdobywania miasta) - takie były sugestie wcześniej w dyskusji...

Ps. Dziś zdobyłem Konstantynopol, ale mam problem z prestiżem spadł szybko ze 100% do 30%, a Bizancjum nie chce podpisać pokoju i ściąga posiłku ze wszystkich stron w celu odbicia swojej stolicy! Mam 39 prowincji i chyba baronowie się zbuntują :(

Hades
28-12-2011, 17:01
Nie wiem czy był poruszany taki problem, ale napiszę :
Mianowicie poruszanie się na mapie świata jest u mnie okropne. Gdy chcę przemiesić amię, agenta itp. gra tak ścina, że to szok. A tury u przeciwnika trwają dłużej niż w Empire. Wina kompa to raczej nie jest, bo Shogun 2 działał na wysokich ustawieniach bez żadnych ścięć. Jakieś pomysły?

28-12-2011, 17:08
Modyfikacja jest tak oskryptowana, jak Europa Universalis 3, plus inne skrypty wynikające z samego silnika gry i masz ciekawie...Co do Szoguna 2, ładnie chodzi ale ważna jest nie tyle "siła" sprzętu a konfiguracja...Jeszcze pytanie niedyskretne, co to oznacza że masz mocnego kompa że szogun 2 dobrze działał? ;)

Hades
28-12-2011, 17:21
Nie, kompa mam dość starego- GF9800 między innymi. Porównanie dałem do Shoguna, bo gra wygląda naprawdę pięknie, a chodzi bez zwiechy i szybko. Więc jest jakaś możliwość, żeby mapa działała płynnie ? czy muszę zmniejszyć maksymalnie ustawienia ?

Araven
28-12-2011, 17:43
Obniż ustawienia grafiki i graj na kampaniach lekkich. Zmniejszenie skali jednostek też powinno pomóc. Ale cudów sie nie spodziewaj. Defragmentacja też nie zaszkodzi.

ordenus22
28-12-2011, 18:35
Hades, ja mam gf7600gs i chodzi mi płynnie mod przy wysokich ustawieniach, to przy gf9800 to chybaby mi fruwało :D Może masz strasznie zasyfiony komp? Jaki czas temu stawiałeś system?

Hades
28-12-2011, 18:40
Hmm, czy zasyfiony ? Trudno powiedzieć. Windowsa faktycznie dawno nie przeinstalowywałem, ale dość regularnie używam Auslogics Registry Defrag + CCleaner i antywirus też działa. W dodatku inne gry (np. wspomniany Shogun) chodzą bez problemu.
Same bitwy bez problemu, ale właśnie poruszanie po mapie świata to katorga.

Piter
28-12-2011, 18:43
Włącz mój komputer- właściwości i tam pisze jaki masz procesor i ile ramu ;)

Hades
28-12-2011, 18:45
Wiem ile mam RAM'u i jaki procek ,ale co to pomoże ?

ordenus22
28-12-2011, 18:49
Dziwna sprawa, skoro dobrze chodzi Tobie shogun2, a w BC mapa kampanii się tnie, natomiast bitwy chodzą płynnie. Jak już to powinno być na odwrót.

radax
28-12-2011, 19:07
Może koledze chodzi o to, że mu armie i agenci poruszają się wolno po mapie - jest na to sposób: wystarczy wcisnąć SPACJĘ :)
Szukamy skomplikowanego rozwiązanie, a może problem jest banalny?

Araven
28-12-2011, 19:14
Prawdopodobnie trafiłeś w 10 Radax. I mam nadzieję, że podgląd ruchów AI Kolega ma wyłączony. ;)

Piter
28-12-2011, 19:45
Dziwna sprawa, skoro dobrze chodzi Tobie shogun2, a w BC mapa kampanii się tnie, natomiast bitwy chodzą płynnie. Jak już to powinno być na odwrót.
Tak samo miałem, bitwy płynnie, a szpieg się przycinał, tylko nie pamiętam czy to w bellum było

Hades
28-12-2011, 20:18
Panowie bez przesady, oczywiście, że spację mam włączoną. Już nie chodzi o to że wolno idzie, ale o to że go (agent, armia) strasznie przycina. No nie wiem. Tak jakby były lagi i zamiast iść normalnie to go przycina i nagle skok o parę metrów (kilometrów). Zmiana ustawień nic nie daje, a jak już wspominałem bitwy bez problemu.

E: podgląd jak zawsze wyłączony.
toggle_fow czy bez - zawsze tak samo.

28-12-2011, 20:33
Wiem ile mam RAM'u i jaki procek ,ale co to pomoże ?
Jak co to pomoże? Podasz dane to ci ktoś podpowie, czy ma prawo tak chodzić ospale, czy masz może tak zatrojanowany, zawirusowany i zaśmiecony komp, że trzeba mu zrobić porządki....

Hades
28-12-2011, 21:03
ok proszę bardzo :
procek Q8300 2,5GHz
3GB Ram
Gf 98000

Ale jeżeli by była to wina sprzętu to bym tu nie pisał. Jak już wcześniej podawałem Shogun bez problemów, wczoraj grałem jeszcze w moda do medka "woja stuletnia" i było OK. A jeżeli byłby wirus/cokolwiek to inne gry też by źle działały, albo chociaż cały Medieval II, a nie tylko i wyłącznie mapa świata. Myślałem, że ktoś też tak miał.

radax
28-12-2011, 21:09
To chyba reinstalacja całego Medieval'a 2 zostaje - najlepiej z najnowszej wersji ze zintegrowanymi patha'ami o której pisałem wcześniej, naprawdę działa szybko, a koszt jest minimalny. Spróbuj też zaktualizować sterowniki nvidia...

Ps. Po zdobyciu Konstantynopola przestałem atakować Bizancjum, a ci o dziwo czują respekt przed moim pełnym składem obrony Konstantynopola i mnie nie atakują - mam też pełną armię konną w polu. Prestiż spadł mi do 25%, a potem urósł do 35% i myślę, że będzie dobrze tzn. buduję wszędzie więzienia i Lochy. Niestety 4 generałów straciło całkowicie lojalność (zaczęli buntować miasta i zamki w których mieszkali) i muszę się ich pozbyć wysyłając na samobójczą misję - zbudowałem fort na granicy w którym mają zostać zaatakowani przez Bizancjum i honorowo polec za zdradę - coś w rodzaju zbiorowego "sepuku", komputer pewnie nie przepuści takiej okazji likwidacji moich 4 dowódców, dlatego dodałem im jeszcze trochę piechoty, która ma wykrwawić wroga zanim on zabije generałów.

Rozkoszny
29-12-2011, 09:34
Gram Szkocją, mam 77 turę, klikam żeby zakończyć obecną i za każdym razem przy robieniu ruchu Francji wywala mi całą grę :/... Znajdę gdzieś jakiś bug report, który mogę wysłać np. autorom ? Sporo czasu spędziłem nad tą grą i w taki idiotyczny sposób mam kończyć rozgrywkę....

Araven
29-12-2011, 09:48
Gram Szkocją, mam 77 turę, klikam żeby zakończyć obecną i za każdym razem przy robieniu ruchu Francji wywala mi całą grę :/... Znajdę gdzieś jakiś bug report, który mogę wysłać np. autorom ? Sporo czasu spędziłem nad tą grą i w taki idiotyczny sposób mam kończyć rozgrywkę....
Sprawdź w katalogu Logs czy masz loga z datą crasha jak tak napisz co w nim jest, znaczy w tym logu.

Cofnij się kilka tur wcześniej jak masz takiego sava. Jak nie masz rusz agenta i np jakis statek lub armię, nagraj i spróbuj przewinąć turę. Jak to nic nie da zmień katalog text w modzie na włoski oryginał (wytnij obecny katalog text ze spolszczeniem wklej np. na pulpit, potem wklej oryginalny włoski text z Bellum - koniecznie zrób zapis na włoskim text i wtedy spróbuj przewinąć turę). Jak się uda za kilka tur wróc do spolszczenia.

Jak wersja Bellum? jakies submody?. Daj znać czy pomogło

Hades
29-12-2011, 12:39
Dzisiaj po uruchomieniu moda poruszanie po mapie było dość znośne. Tylko tura strasznie długo trwa. Mógłby ktoś sprawdzić ile minut to u Was trwa na początkowych fazach rozgrywki ? Rozumiem, że jest dużo frakcji, ale u mnie minięcie tury trwa dokładnie 2min20sek. Trochę długo.

Piter
29-12-2011, 12:43
Dzisiaj po uruchomieniu moda poruszanie po mapie było dość znośne. Tylko tura strasznie długo trwa. Mógłby ktoś sprawdzić ile minut to u Was trwa na początkowych fazach rozgrywki ? Rozumiem, że jest dużo frakcji, ale u mnie minięcie tury trwa dokładnie 2min20sek. Trochę długo.
U mnie trwała 6 minut :lol: Na kompie z 2x słabszym niż twój

Edit: czyli to po prostu normalne w tym modzie ;)

Araven
29-12-2011, 12:48
Jaką grasz kampanię - bo są 4 . Na czystym modzie Bellum 6.2 czy na submodzie? Robiłeś jakąś defragmentację np. czy zmiany w ustawieniach gry, że jest lepiej? Może w czasie gry robiła Ci się jakaś aktualizacja np. i kompa miałeś obciążonego? Ja wyłączam neta na czas gry. Nie używaj toggle_fow, bo przy całej odsłoniętej mapie tury są dłuższe. Mnie tura na pełnej trwa blisko minutę po setnej turze coraz dłużej, ale mam mocnego kompa. Bellum ma ponad trzydzieści kilka skryptów w pełnych kampaniach, z moim submodem jest to blisko 40. To obciąża kompa. To cena za jakość gry. Najnowsze sterowniki przeważnie pomagają.

Hades
29-12-2011, 12:55
Absurdalnie dałem na najwyższe jakie się dało bo zniżanie nic nie dawało. Kampanię gram pełna-feudalna (czy coś takiego). Jeszcze sprawdzę sterowniki. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Mod na prawdę świetny.

Rozkoszny
29-12-2011, 14:20
Sprawdź w katalogu Logs czy masz loga z datą crasha jak tak napisz co w nim jest, znaczy w tym logu.

Cofnij się kilka tur wcześniej jak masz takiego sava. Jak nie masz rusz agenta i np jakis statek lub armię, nagraj i spróbuj przewinąć turę. Jak to nic nie da zmień katalog text w modzie na włoski oryginał (wytnij obecny katalog text ze spolszczeniem wklej np. na pulpit, potem wklej oryginalny włoski text z Bellum - koniecznie zrób zapis na włoskim text i wtedy spróbuj przewinąć turę). Jak się uda za kilka tur wróc do spolszczenia.

Postanowiłem zagrać Polska ale dziekuje za pomoc :). Aha i pytanko mam jedno, zawsze było tak, ze cudza armia mogła chodzić po wszystkich terenach ? - W takim raze po co opcja dostęp wojskowy ?
@ W której turze moge sie spodziewać Mongolow ?

Piter
29-12-2011, 14:25

Postanowiłem zagrać Polska ale dziekuje za pomoc :). Aha i pytanko mam jedno, zawsze było tak, ze cudza armia mogła chodzić po wszystkich terenach ? - W takim raze po co opcja dostęp wojskowy ?
Żeby się relacje nie psuły gdy taka armia przechodzi, a przechodzą, bo gra nie jest dopracowana i ma wiele błędów, których czasem się nie da zmodować lub jest to trudne.

Hades
29-12-2011, 15:04
Włączyłem sobie kampanię uproszczoną i dopiero teraz gra działa jak powinna - żadnych przycięć, tura mija w 20sekund. Możecie napisać czym różni się uproszczona kampania od tej full ? Bo próbowałem poszukać jakiś różnic tam, ale nie zauważyłem.

Rozkoszny
29-12-2011, 15:46
W której turze moge sie spodziewać Mongolow ?

ordenus22
29-12-2011, 18:14
Rozkoszny, w której turze to nie wiem, ale pojawiają się gdzieś koło 1230 roku, a gdzieś koło 1240 zaczynają swój marsz na zachód.
Mam pytanie, kiedy w przybliżeniu zaczyna się powstanie Bułgarów?

Hoplon
29-12-2011, 19:30
Powstanie Bułgarów może nastąpić między 59 a 71 turą. Bizancjum musi mieć w tym okresie Tarnovo i ponad 12 regionów.
Skrypt jest zawarty w sub modzie , nie w czystym BC.

Araven
29-12-2011, 19:43
Dokładnie jest tak jak pisze Hoplon koło 1097 roku to wypada zwykle, poza Tyrnowem jeszcze ta prowincja na wschód od niego jest objęta buntem Constanta. Jeśli żadna z tych 2 prowincji nie należy do Bizancjum powstanie nie wybuchnie. Są dwie pełne powstańcze armie.

Włączyłem sobie kampanię uproszczoną i dopiero teraz gra działa jak powinna - żadnych przycięć, tura mija w 20sekund. Możecie napisać czym różni się uproszczona kampania od tej full ? Bo próbowałem poszukać jakiś różnic tam, ale nie zauważyłem.
Oj bardzo się różnią te kampanie. Uproszczona ma jakies 12 skryptów a pełna ponad 30. Ale nawet w uproszczona w Bellum gra sie fajniej niz w pełne wersje wielu innych modów. Jakich dokladnie skyptów nie ma widać w campaign script kampani Light lub Feudal_light bo nie wiem w którą grasz. nie ma np. garrisson scriptu, skryptu na antypapieży i scizmę, skryptu na doszkalanie agentów i dziedziczenie innych państw przez małżeństwa polityczne i wielu innych, wtym np. skryptu który umozliwia poddanie sie załogi obleganego miasta bez walki. Możesz sobie poprzeklejac kilka najciekawszych skryptów z pełnej do lekkiej. :mrgreen:

Rozkoszny
29-12-2011, 21:12
W feudal light jest antypapiez i schizmatyka. Sporo tych Mongolow sie pojawia ? Jeszcze scaignalem Twoja paczkę z submodami, a Ty tam ich chyba jeszcze bardziej wkoxales D:. To nie wiem jak ja teraz wyrobie, mam wojnę z Dania, szkopami i z tym na W koło Nowogrodu. - nie jestem przy komputerze, a akurat tej nazwy nie pamietam.

Hades
29-12-2011, 21:28
Oj bardzo się różnią te kampanie. Uproszczona ma jakies 12 skryptów a pełna ponad 30. Ale nawet w uproszczona w Bellum gra sie fajniej niz w pełne wersje wielu innych modów. Jakich dokladnie skyptów nie ma widać w campaign script kampani Light lub Feudal_light bo nie wiem w którą grasz. nie ma np. garrisson scriptu, skryptu na antypapieży i scizmę, skryptu na doszkalanie agentów i dziedziczenie innych państw przez małżeństwa polityczne i wielu innych, wtym np. skryptu który umozliwia poddanie sie załogi obleganego miasta bez walki. Możesz sobie poprzeklejac kilka najciekawszych skryptów z pełnej do lekkiej. :mrgreen:

Gram feudalną - lekką i tam jest skrypt z garnizonami (chodzi o to że dodatkowe oddziały 4 lub więcej) przynajmniej tak było napisane jak zaczynałem grę. Szczególnie zależało by mi na przerzuceniu skryptu z poddaniem się obleganych (ten na dziedziczenie też by się przydał). Mógłbyś napisać co i jak lub dać jakiś link do takiego tematu ?

Araven
29-12-2011, 21:34
Pisałem to kilka razy w temacie poszukaj sobie. :mrgreen:

Hades
29-12-2011, 21:44
Pisałem to kilka razy w temacie poszukaj sobie. :mrgreen:

A lepszym rozwiązaniem nie byłoby wklejenie Twojego moda "SUBMOD ARAVENA do Bellum Crucis 6.2 wersja z free_upkeep z 08.11.2011" ?

Araven
29-12-2011, 22:40
Zdecydowanie lepszym bo tam sam do kampanii Light tej bez fortów dokleiłem kilka skryptów, tego od oblężen tam nie ma jednak ale Ci go dodam jak chcesz ale po tym jak zainstalujesz submoda Aravena bo inaczej Ci nie zadziała i generalnie trudniej sie gra na kampaniach bez fortów bo komp się mota na fortach czasami. I tury szybciej chodzą na kampaniach bez fortów. pozdrawiam

Ivan
29-12-2011, 23:05
Szkoda że w 6.2 AI jest podkręcane sztucznie (wojna AI SIC na trzech frontach - brak informacji o tym, że zbankrutowała; AI GER - podobnie, wysyłają hordy żołnierzy na mnie (Wenecja). Nie czuję absolutnie zwolnienia u nich nawet w czasie największej porażki ;/

Blood_187
29-12-2011, 23:56
Zdecydowanie lepszym bo tam sam do kampanii Light tej bez fortów dokleiłem kilka skryptów, tego od oblężen tam nie ma jednak ale Ci go dodam jak chcesz ale po tym jak zainstalujesz submoda Aravena bo inaczej Ci nie zadziała i generalnie trudniej sie gra na kampaniach bez fortów bo komp się mota na fortach czasami. I tury szybciej chodzą na kampaniach bez fortów. pozdrawiam
Jeśli dobrze rozumiem ten skrypt od oblężeń nie zadziała poprzez zwykłe "przeklejenie" do zwykłej bez fortów, tak?
W takim razie Aravenie mógłbyś wypuścić wersję swojego submoda z tym skryptem, albo nawet napisać w tym temacie co trzeba zrobić żeby ten skrypt zadziałał niezależnie od wgrywania twojego submoda.
Z pewnością nie tylko ja byłbym wdzięczny za taką pomoc, bo ten skrypt jest chyba jednym z najciekawszych ;)

Araven
30-12-2011, 08:31
Jak Ktoś gra na moim submodzie z 08.11.2011 to może sobie przeklejać skrypty do feudalnej lekkiej i mu zadziała. Mój campaign_script z submoda może nie zadziałac prawidłowo u Ludzi grających w czyste BC 6.2. Więc Blood jak masz mojego submoda to sobie przeklej do Feudal Light tej lekkiej z fortami co tam uważasz najlepiej to co ja dodałem do Light i skrypt od oblężeń. Pozdrawiam. Daj znać co przekleiłeś i czy działa. Jak będą problemy zrobię sam taką wzbogaconą kampanię Lekką z fortami.
Edit:
Ja nie gram ze stałymi fortami więc w submodzie dodatkowe skrypty dałem tylko do lekkiej zwykłej tej bez fortów.

Szkoda że w 6.2 AI jest podkręcane sztucznie (wojna AI SIC na trzech frontach - brak informacji o tym, że zbankrutowała; AI GER - podobnie, wysyłają hordy żołnierzy na mnie (Wenecja). Nie czuję absolutnie zwolnienia u nich nawet w czasie największej porażki ;/
Informacja o tym, że AI zbankrutowała jest poprzez info że najemnicy danej frakcji dezerterują. Zagraj na moim submodzie z podwojonymi kosztami jednostek. Ai sobie możesz zmienić, ale ilość wojsk zależy od skryptów a nie AI jako takiego. Pozdrawiam. Widocznie ich nie przycisnąłeś dostatecznie mocno jak nie zwalniają.

Ivan
30-12-2011, 12:05
Trudno przycisnąć, skoro każda armia za granicą żre pieniędzy aż miło :D

Araven
30-12-2011, 12:26
Ivan. Armia za granicą to tylko 600, jak oblega 2000. Ale mod łatwy nie jest. Jak bardzo chcesz Ci mogę napisać co masz zmienić by osłabić frakcje AI. Ja raczej je wzmacniam w moich submodach zwłaszcza w Hard i VH. Pozdrawiam. Kluczem do Twojej wygranej powinien być handel kupiecki, i floty handlowe oraz rozwój ogólny handlu w prowincjach i lądowego i morskiego. ;)

Blood_187
30-12-2011, 15:30
Jak Ktoś gra na moim submodzie z 08.11.2011 to może sobie przeklejać skrypty do feudalnej lekkiej i mu zadziała. Mój campaign_script z submoda może nie zadziałac prawidłowo u Ludzi grających w czyste BC 6.2. Więc Blood jak masz mojego submoda to sobie przeklej do Feudal Light tej lekkiej z fortami co tam uważasz najlepiej to co ja dodałem do Light i skrypt od oblężeń. Pozdrawiam. Daj znać co przekleiłeś i czy działa. Jak będą problemy zrobię sam taką wzbogaconą kampanię Lekką z fortami.
Edit:
Ja nie gram ze stałymi fortami więc w submodzie dodatkowe skrypty dałem tylko do lekkiej zwykłej tej bez fortów.

Skrypt działa bez zarzutów na czystym BC 6.2 :) Właśnie wygoniłem z Gdańska buntowników :D
Również gram bez fortów, zwykłą light, a twojego submoda mam wersję jakąś jedną z tych pierwszych. Nie jestem na bieżąco, a chyba trochę się zmieniło. Później popatrzę co tam ciekawego dodałeś w najnowszych wersjach, bo na razie to czeka mnie reinstall Medka, za dużo nainstalowałem: BC 6.2, Broken Crescent, TATW, SS z Battle for the Baltic, Lithuania, WWmwE i jeszcze jakieś moje próby modderskie się walają ;)

Araven
30-12-2011, 16:14
To git mnie chodzi o to, że mój campaign_script mógłyby nie pójść na czystym BC bo mam za dużo zmian. Skypty w czystym BC można spokojnie przeklejać między kampaniami, sam tak robiłem często. No sporo się zmieniło w submodach Araven, od listopada są duże zmiany + opcjonalne kolejne zmiany z grudnia na których m. in. gram ja. W tym nowy unit i descr_strat. Wersja grudniowa submoda wymaga tej z listopada. I na końcu najlepiej wgrac grudniowy unit jaki dałem osobno nowe statystyki i balans oraz podwojone koszty utrzymania i żołdu. Pozdrawiam.

Rozkoszny
30-12-2011, 18:50
Umarł mi król - wszyscy generałowie zniknęli, został tylko następca. 107 tura, przewijam na 108 i w połowie komunikat - Przegrałeś, wyjdź do menu głównego (miałem wtedy 6 prowincji, 10k kasy i sporo woja). 111 tura a Mongołów dalej nie widać - Araven nie zmieniłeś przypadkiem daty przybycia ?

Araven
30-12-2011, 19:27
Widocznie wymarła Ci linia królewska, pozostałe gienki były adoptowane a napewno spoza dynasiii. Mongołowie koło 117 - 130 tury powinni być w moim submodzie.

Rozkoszny
30-12-2011, 22:10
Da rade zmniejszyć im(Mongołom) ten budżet, który zwiększyłeś w trakcie gry ? Bo ja mam wojnę z każdym z sąsiadów (Bizancjum, Dania, Niemcy, Nowogród, Włodzimierskie) i mam oblegane wszystkie moje miasta, tak więc nie wyobrażam sobie jeszcze natarcia kilkunastu? pełnych armii Mongolskich..............

Araven
30-12-2011, 22:51
Da rade zmniejszyć im(Mongołom) ten budżet, który zwiększyłeś w trakcie gry ? Bo ja mam wojnę z każdym z sąsiadów (Bizancjum, Dania, Niemcy, Nowogród, Włodzimierskie) i mam oblegane wszystkie moje miasta, tak więc nie wyobrażam sobie jeszcze natarcia kilkunastu? pełnych armii Mongolskich..............
Da radę ale wymaga zmiany descr_strat i nowej kampanii. Mongołowie w czystym Bellum bardzo szybko bankrutują i nie są tak naprawdę zbyt groźni. W moich submodach są dużo bardziej niebezpieczni. Kim grasz? Nie zwiększyłem im sakiewki w trakcie gry a dawno temu robiąc zmiany w submodach. :mrgreen: Przynajmniej zginiesz jak wojownik. 8-) Armii mongolskich jest około 20 w pierwszej największej fali, a łącznie są 3 fale Mongołów.

Araven
31-12-2011, 14:02
Jest nowe spolszczenie do Bellum 6.2 proszę czytać opis instalacji viewtopic.php?f=367&t=8600&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8600&start=0) pod tym linkiem w poście nr 1 jest opis instalacji i link do spolszczenia z 31.12.2011. pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim życzę.

mordracus
31-12-2011, 14:38

Niezły kocioł hehe. Zakładam, że grasz Polską ;) Nieźle narozrabiałeś, że wszyscy sąsiedzi dybią na Twoje dziedziny. Znając życie masz na głowie ekskomunikę i krucjata wisi w powietrzu :)

Jest nowe spolszczenie do Bellum 6.2 proszę czytać opis instalacji viewtopic.php?f=367&t=8600&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8600&start=0) pod tym linkiem w poście nr 1 jest opis instalacji i link do spolszczenia z 31.12.2011. pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim życzę.

Tegom chciał ;) Zaczynam zaraz nową kampanię z Twoim submodem.
Dzięki na spolszczenie i Szczęśliwego Nowego Roku!

Andrus
31-12-2011, 16:01
Niektórzy nie potrafią zrobić prawidłowo instalki.

Araven
31-12-2011, 16:22
Co masz na myśli? Nie dość, że poświęcam swój czas razem z kilkoma innymi Osobami to nadal coś nie pasuje? Po pierwsze nie umiem robić instalatorów po drugie tutaj się go nie da zrobić (bo nadpisywanie pliku text może powodowac ctd bo zawsze się coś uchowa ze starego, jak Ci nie odpowiada sposób instalowania to nie instaluj i graj po włosku. Ja mam swoje lata i mnie nikt informatyki nie uczył to co umiem nauczyłem się sam. A wykształcenie mam humanistyczne. :mrgreen:
Edit: Ręce mi opadają jak czytam takie malkontenckie i wkurzające posty jak powyższy post Andrusa. Nie dośc że darmowe spolszczenie na tacy to jeszcze coś nie pasuje....
Poważnie się zastanowię nad tym czy upublicznić kolejną wersję spolszczenia, albo będę ja wysylał chętnym którym nie będzie przeszkadzał brak instalatora. :twisted: :lol: Pomóc to nie ma kto a do marudzenia to chętni są. I dla przypomnienia żadna z Osób walczących z poprawkami spolszczenia nie zna wloskiego, co już nie raz pisałem. Ech żenada.

31-12-2011, 16:37
Ja sprawia ci problem metodą kopiuj, wklej, ewentualnie nadpisz pliki, czy coś podobnego to i najlepszy instalator nie pomoże, bo bardzo często pokazują one domyślnie( programowo gdzie zainstalować).
Aravenie nie zwracaj uwagi na tego [ciach], udostępniaj!!!, bo szkoda twoich spędzonych dni nad tym i a także pracy innych...Jeden [ciach] nie powinien wpływać na to jaką podejmiesz decyzję. Robisz kawał dobrej roboty, trochę się uczyłem tego języka i wiem jaki ogrom pracy wykonałeś. Żal jedyny, ze ci nie pomogłem, ale wiesz czemu. :D
pozdrawiam

Blood_187
31-12-2011, 17:31
No ja nie wiem jak u innych, ale mnie bardzo irytują instalatory, gdzie trzeba 10 razy klikać na zgodę umowy licencyjnej, wskazywać prawidłową ścieżkę instalacji i czekać nie wiadomo ile tylko po to żeby zainstalować plik ważący parę MB. I jeszcze nie wiadomo czy w ogóle zadziała. Natomiast sposób kopiuj wklej zajmuje mniej czasu i jest pewność że nic się nie sp******li. :)

Dlatego nie ma co się przejmować, bo zawsze znajdzie się ktoś kto przyczepi się bez powodu itp. Dlatego szacunek dla twórców spolszczenia za wykonaną pracę i poświęcony wolny czas ;)

A,i szczęśliwego nowego roku ;)

Narion
03-01-2012, 13:10
Witam,

Mam pytanie odnośnie flot handlowych. Czy w wersji 6.2 nadal muszą przybijać do portu w stolicy, żeby generować zyski? Gram Polską i średnio mi się uśmiecha przenoszenie stolicy do Gdańska :?

Araven
03-01-2012, 13:14
Witam,

Mam pytanie odnośnie flot handlowych. Czy w wersji 6.2 nadal muszą przybijać do portu w stolicy, żeby generować zyski? Gram Polską i średnio mi się uśmiecha przenoszenie stolicy do Gdańska :?
Możesz przenieść stolicę do Gniezna (lub np. Gdańska) i przypływać na północ od niego. Floty handlowe są rekrutowane od II-go poziomu nadbrzeża kupieckiego.

Narion
03-01-2012, 13:35
Aravenie,

Z tego co pamiętam, Gniezno nie ma portu a dzielnica nie ma też bezpośredniego połączenia z morzem... Czy w tej wersji nie ma to znaczenia?

Araven
03-01-2012, 13:42
Aravenie,

Z tego co pamiętam, Gniezno nie ma portu a dzielnica nie ma też bezpośredniego połączenia z morzem... Czy w tej wersji nie ma to znaczenia?
Doskonale pamiętasz, Gniezno nie ma portu i nigdy nie miało. Ale decyduje odległość od wybrzeża stolica nie musi mieć portu by czesać kasę z flot handlowych musi byc stosunkowo blisko wybrzeża. Jest pewna odległość którą gra uznaje za odpowiednią. (Podobnie jest w Gruzji można stolicę przenieść np. do Sokhumi ale można do Armenii - ta prowincja tez nie ma portu ale leży blisko wybrzeża Morza Czarnego).
Edit: Narion - Przenieś stolicę do Gniezna i podpływaj flotami z ładunkami handlowymi do wybrzeża na Pomorzu. Sam znajdziesz miejsca gdzie powinieneś dopływać by floty podlegały rozładunkowi. Dochody z flot to uproszcenie pewne, chodzi o coś jakby opłaty celne za te ładunki, opłaty są pobierane na wybrzeżu dlatego stolica musi być blisko. :mrgreen:
Grasz na czystym Bellum czy na submodzie ? Jak na submodzie to na jakim?

Narion
03-01-2012, 14:01
Araven,

Gram na wersji 6.2 z Twoim submodem Hard i poprawką rekrutacji i startowych budynków oraz statystyk jednostek. Gra się fajnie, jestem gdzieś ok 50 tury. Mam wojnę z HRE, a na wschodzie czai się na mnie Nowogród i Ruś. Z Nowogrodem miałem nawet krótkie starcie, ale załatwiłem je bez użycia siły zbrojnej. Dyplomatą przekupiłem miasto na północ od Rygi a zabójcą wykończyłem im większość generałów i rodziny królewskiej. Na razie zawarliśmy pokój, a ich wojska wycofały się w większości ale sytuacja jest napięta (stosunki 2/10). Muszę trzymać pełne lub prawie pełne garnizony w Rydze, w mieście na północ od Rygi, Apo, Wilnie i Haliczu bo konflikt wisi w powietrzu. Kiepsko stoję z finansami, dlatego pytałem o floty :-)

Araven
03-01-2012, 14:12
Narion - To miasto jakie przekupiłeś należało do Nowogrodu czy buntowników i ile zapłaciłeś za jego przekupienie? (Genarała jako namiestnika pewnie nie miało?
Edit: Kupcy i floty handlowe to Cię może uratować. Nie werbuj najemników. I jaką grasz kampanię?

Narion
03-01-2012, 20:18
Przekupiłem miasto na północ od Rygi, które należało do Nowogrodu. Nie miało generała tylko 2 jednostki. Zapłaciłem jakieś 8 tys. Gram kampanię Full na poziomie Hard.

ordenus22
03-01-2012, 21:29
Jak spieniężyć skarb wroga?

Araven
03-01-2012, 22:33
Podejdź generałem który zdobył skarb blisko swojej stolicy około 5 cm lub bliżej i kliknij lewym przyciskiem myszy 2 razy szybko na generała. Powinien się pojawić komunikat, że zdobyłes skarb wroga. Klikaj do skutku, ja mam już wprawę to za pierwszym razem się zwykle udaje włączyć event o otrzymaniu skarbu a raczej łupu wojennego zdobytego na wrogu. ;) Pozdrawiam.

Samick
04-01-2012, 11:39
To ja dorzucę pytanie: czy zdobyty przeze mnie skarb odciąża jakoś budżet przeciwnika?

Araven
04-01-2012, 12:29
To ja dorzucę pytanie: czy zdobyty przeze mnie skarb odciąża jakoś budżet przeciwnika?
Wg mnie nie obciąża to budżetu przeciwnika to takie ekstra-łupy wojenne za spektakularne zwycięstwo. 8-)

Narion
04-01-2012, 12:56
Witam,

Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o szpiega. Na przeciwniku zdobyłem 3 technologie. Zgodnie z instrukcją udałem się szpiegiem do stolicy. Po 1 turze, jeden zwój technologi znikł z jego karty i pojawiła się informacja, że technologia została przejęta. Natomiast pozostałe dwa zwoje nadal nadal wiszą u szpiega. Siedziałem nim w stolicy przez kilka tur, ale nic się nie działo. Co mam zrobić, aby także one zostały przejęte i znikły z karty szpiega?

Araven
04-01-2012, 13:00
Niektóre technologie można przekazać uczonemu. Może te są takie że już są znane powszechnie i dlatego nie zniknęły z karty szpiega. Jak nie masz uczonego to wyślij szpiega w teren. Pozdrawiam. ;)

Samick
04-01-2012, 13:28
Podejdź generałem który zdobył skarb blisko swojej stolicy około 5 cm lub bliżej i kliknij lewym przyciskiem myszy 2 razy szybko na generała. Powinien się pojawić komunikat, że zdobyłes skarb wroga. Klikaj do skutku, ja mam już wprawę to za pierwszym razem się zwykle udaje włączyć event o otrzymaniu skarbu a raczej łupu wojennego zdobytego na wrogu. ;) Pozdrawiam.

I tak po zdobyciu każdego skarbu mam sobie wracać? Czy mogę raz pod koniec życia, żeby wydobyć te złoto? Choć w sumie można zmienić stolicę na pobliskie miasto. Zmiana stolicy daje jakieś negatywne efekty w BC?

Cadet3377
04-01-2012, 14:57
Witam w MTW 2 gram Już od[/color] bardzo dawna później doszły Królestwa no i zaczęły się schody jakie dodatki wybrać mam ,ktoś mi polecił SS grałem ale mało jednostek po prostu nie czułem dosytu militarnego no i BC, jestem fanem tej gry a moja Frakcja to od zawsze Polska ,jeśli chodzi o każdą cześć czyli dodatek to zdecydowanie BC 6.1 czy 6.2 spolszczenie 7/10 gra 7/10
tylko jedno mnie denerwuje w tym dodatku gdzie Zakon Krzyżacki gdzie Litwa kurde Włosi dali ciała
No a tak na koniec to wielkie dzięki za pomoc od Aravena bardzo mi pomógł i za to go podziwiam i pozdrawiam :lol:

Przede wszystkim - ORTOGRAFIA!!
To miło, ale nie ma sensu zakładać nowego tematu, specjalnie by to przekazać światu. Podjęte zostaną odpowiednie kroki porządkowe.
Pozdrawiam
Samick

edit: Poprawilem błędy z grubsza - Araven. Pozdrawiam, fajnie, że Bellum Ci się spodobało.

Araven
04-01-2012, 14:58
Skarby zdobyte na wrogu można przekazywać między generałami i jeden może mieć kilka. (Zmiana stolicy żadnych negatywnych efektów nie powoduje - w pełnych kosztuje to 5.000 bizantów). Skarbów można w ogóle nie spieniężać, jak się nie ma na to ochoty. Pozdrawiam.

ordenus22
04-01-2012, 22:30
Bardzo często staram się szukać dla mojego króla czy księcia małżonki z innego kraju i z moich obserwacji wynika, że bardzo, ale to bardzo rzadko z takiego związku rodzą się potomkowie, jak już to dziewczyny, a synów jak na lekarstwo. Jak u Was to wygląda?

Arthas990
05-01-2012, 00:03
Ano niestety u mnie tak samo na jakies hm... 20 takich zwiazkow moze z 4 bedzie synow :/ ale slub to slub zawsze poprawia stosunki z panstwem ;)

A wgl to mam pytanie czy ktos z was ma tez tak ze w Bellum Crucis przycinaja mu sie bitwy? na mniej wiecej podobnych sprzetach :Pentium D 2x 2.66 ghz ,3 gb ram(ddr 3),i karcie Geforce 9500 GS (512 mb) W sumie to tury tez dosc dlugo ida ale to wiadomo skrypty ;) ale co do bitew to nieraz masakra ogolnie ustawiam na Najwyzsze np. medievala zwyklego czy Stainless steel niestety w bellum tak nie idzie latwo zapewne to wina wymodelowanych jednostek ktore sa naprawde ladne i pewnie ciagna z juz nie calkiem nowej karty ladnie ale nie jestem pewny stad tez moje pytanie :) Pozdrawiam

Edit : Jakby ktos chcial to z nudow wczoraj zrobilem kampanie super-light bez kilku skryptow jeszcze z light wiec tury ida naprawde szybko(rzecz jasna kosztem grywalnosci) to taka informacja jakby ktos na slabszych kompach gral :)

Araven
05-01-2012, 08:34
Napisz co usunąłeś z Light ok? I ew. daj link, może Ktoś skorzysta. Co do ustawień grafiki . Ustaw rozmiar jednostek na niższy niż olbrzymi, bez anyaliasingu i niskie cienie, rozdzielczość inne sprawy spróbuj pokombinować. Ja mam dość silnego kompa to mi śmiga; defragmentacja kompa poprawia jego wydajnośc także w bitwach. Ostatnie sterowniki do grafiki Geforce są z października 2011. Masz je? Pozdrawiam.

Arthas990
05-01-2012, 11:37
Juz troche poprzestawialem i jest tak w miare no chyba ze bitwy duze no to wiadomo przycina troche ale jest git, ogolnie to mam tak tylko w bellum jak juz napisalem wczesniej dlatego sie troche dziwie ale jak juz kilka miesiecy tak gram to i bede gral dalej ;D A stery itp jak pisales mam ;P

Mniej wiecej tak wyglada plik z super light :D :
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;; Campaign script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;0- Prologo;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;1- Garrison Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;2- Money Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;3- Balance Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;4- Warcost Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;5- Bank Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;6- Rise of Heroes;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;7- Bulgar Revolt;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;8- Newking Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;9- Mongol Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;10- Timurid Invasion;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;11- Interactive Script;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;12- Decime Papali;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;13- Udienza papale;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;14- Esilio;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;15- Lega dei Baroni;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;16- Unione degli Emiri;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;17- Flotte mercantili;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;18- Aiuti militari;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;19- Diserzioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;20- AOR;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;21- Nuovi agenti;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;22- Conversioni;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;23- Ordini;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;24- Incoronazioni;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;25- Eretici, streghe e rabbini;;;;;;(czesciowo)
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;26- Disastri;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;27- Dote;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;28- Tecnologie;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;29- Reliquiario;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;30- Video;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;31- Confische;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;32- Sobillatori e untori;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;33- Scampo in assedi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;34- Campagna feudale;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;35- Cambio nomi;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;36- Tesori generali nemici;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;37- Ransom Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;ASSENTE
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;38- CBM Script;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ;;;;;;;;;;;;;;
oprocz tych skryptow wyzej jest rowniez dodany Bulgar revolt i jest szybsze przejscie kumanow na katolicyzm (okolo 50 tury), caly plik wazy 220 kb ;D

moglem cos jeszcze wywalic ale nie jestem pewien :p z tych wszystkich skryptow powyzej juz i tak malo co mozna wyrzucic bo sie gra sypie.Co prawda kampania ma szybkie tury ale grywalnosc spada o dosc duzo ;P Wiec jak juz pisalem to raczej tylko na takie slabsze kompy, jakby ktos chcial oto link do pliku ;) http://www.megaupload.com/?d=JHKBJBJM

Edit : Acha Arvenie ja tak sobie myslalem ze przy Bellum 6.3 moge pomoc spolszczac ale na ta wersje juz sie poprostu nie oplaca bo to szkoda czasu :p a gra i sie i tak Super na tym juz spolszczeniu.Jak Ci juz pisalem kilka dni temu jak wyjdzie 6.3 to z checia pomoge :D

Avalanche
05-01-2012, 14:52
Bardzo często staram się szukać dla mojego króla czy księcia małżonki z innego kraju i z moich obserwacji wynika, że bardzo, ale to bardzo rzadko z takiego związku rodzą się potomkowie, jak już to dziewczyny, a synów jak na lekarstwo. Jak u Was to wygląda?

To ilu potomków męskich rodzi się w drzewku (także władcy i następcy tronu) zależy od liczby prowincji i generałów (zgodnie z kluczem - 1 generał na 1 prowincję). Jeśli adoptujesz lub wżeniasz generałów a jednocześnie nie dokonujesz nowych podbojów - z urodzinami chłopaków może być krucho. Ja grając Anglią zawsze staram się wyeliminować "pasożytnicze" konkurencyjne rodziny i bazuję tylko na Plantagenetach. Łącząc to z taktyką blitzkrieg (szybki rozwój państwa) mój król na 3 męskich potomków, książę to samo, a kolejny generał z "właściwego" rodu 2. Generalnie zaczynając nową kampanię proponuję następujące kroki:
- uśmiercić wszelkich generałów spoza jakiegokolwiek rodu - zazwyczaj mają słabe statystyki i prawem serii jego / ich potomkowie też będą słabeuszami
- zdecydować się na rozwój jednej rodziny (zazwyczaj panującej) i tylko im pozwolić się rozmnażać (nie będzie kar lojalności)
- nigdy nie adoptować!
- wżeniać tylko wybitnych i młodych generałów wroga (najlepiej księżniczkami z drzewka - wżenianie księżniczką rekrutowaną spowoduje, że generała nie będzie w drzewku i jego potomek może utracić przynależność rodową)
- rekrutowane księżniczki wydawać za mąż tylko za generałów z wybranego rodu (wiem co mówię - po 100 - 200 turach przy dużej ilości potomków będzie brakować żony dla każdego 8-) )
- księżniczki mają zdecydowanie mniej punktów ruchu niż generałowie - proponuję podchodzić generałami bliżej wybranki i spotykać się w połowie drogi - samotne panny w drodze mają tendencje do zbierania negatywnych cech

Powyższe pomogą w utrzymaniu państwa w ryzach (wyższa lojalność) - jak mi się coś przypomni, to dorzucę ;)

Pozdrawiam

Araven
05-01-2012, 15:02
Witaj Avalanche. Dawno Cię nie było. Dałeś bardzo ciekawe i profesjonalne rady czyli u mnie w Gruzji Bagrationowie raczej powinni dominować. Muszę przemyśleć to i zastosować niektóre z Twoich rad, może nawet wszystkie. Fakt w takiej Polsce Piastowie z linii króleskiej maja niezłe staty.
Edit: Pozdrawiam serdecznie i zaglądaj częściej i pisz posty. Czyli jednak trochę jeszcze grasz w Bellum Crucis 6.2. Nowe wersje submoda Aravena testowałeś?
Arthas nieźle to wykombinowałeś z tą kampanią super light.

Edit 2: Moje pytanie czy komuś udało się w Bellum Crucis 6.2 przekupić wrogą osadę lub armię lub agenta ? I w jakiej kampanii to było? Narion w pełnej przekupił osadę. Mnie się nie udało ale próbowałem tylko kilka razy w aktualnej kampanii. Moze to zależeć od rodzaju kampanii i oczywiście od umiejętności dyplomaty, napewno główny dyplomata (ambasador królewski) może tego dokonać, ciekawe czy inni dyplomaci też...

Arthas990
05-01-2012, 18:32
Mi sie udalo kilku krotnie 1 raz pamietam ostatnio Egiptem na kampanii full przekupilem Jerozolime w ktorej bylo troche armii bez generala i zaplacilem okolo 100 tys. ;) majac dobrego dyplomate wiec dosc duzo co do agentow to osobiscie nigdy nie rpzekupywalem ale pewnie mozna skoro w panelu dyplomacji jest taka funkcja...Nie wiem tylko czy miasta buntownikow dadza sie przekupic jak bede mial wiecej kasy to sprawdze i napisze :p

edit: a jestem pewien ze w innych kampaniach dziala to tak samo

mordracus
05-01-2012, 18:38
Witam. Co do przycinania bitew też to mam czasami, choć rzadko, ale jeśli się to zdarzy to zawsze:
1) na amen i pozostaje mi restart kompa,
2) i w jednej tylko konkretnej sytuacji się to powtarza - kiedy ginie (lub zaraz przed tym) wrogi generał.
Dziwna ta prawidłowość ;)

Co do rodziny panującej, to też likwiduję tych "z nieprawego łoża" ;) niekiedy nabywali oni takie cechy ujemne, że tylko kłopot był z nimi. Dla przykładu jeden z nich, po dłuższym marudzeniu gdzieś w jakimś zakazanym grodzie, nabył "zdolność" możliwości wywołania buntu w grodzie w 50%, czy coś w tym stylu hehe. Ale niekiedy się przydają. Zostawiłem ostatnio niejakiego Czcibora, ale to ze względu na historycznego imiennika ;)
Myślę też, że nie warto biegać po mapie i szukać obcej małżonki dla panującego/nastepcy. Jak będziemy często odrzucać propozycje małżeńskie rodzime to potem przestają się one pojawiać na dłuższy czas i mamy potem sporo podstarzałych kawalerów.
A że to pomaga w dyplomacji ... - lepiej najechać ich słabo bronione miasto z zaskoczenia, rozgrabić i im zaraz oddać darmo, stosunki też będą 10/10 :)

ordenus22
05-01-2012, 23:06
U mnie rodziną panującą jest dynastia Piastów Mazowieckich. Jedynego syna Kazimierza Sprawiedliwego ożeniłem z księżniczką jerozolimską no i urodził się na szczęście syn i może jeszcze ktoś się pojawi. Jeszcze będę rozwijał drzewko Piastów, ale z ich potomkami nie powinno być problemów bo ich jest dużo, natomiast przedstawicieli Piastów pomorskich zacząłem wysyłać na samobójcze misje.
PS Avalanche - Tobie później pojawiają się kandydatki do wyjścia za mąż? U mnie na początku dla tych co są na starcie w drzewku (ok. 10 potomków) pojawiają się, a później to tylko mogę liczyć na księżniczki z werbunku.

Arthas990
06-01-2012, 05:23
[quote="mordracus"]Witam. Co do przycinania bitew też to mam czasami, choć rzadko, ale jeśli się to zdarzy to zawsze:
1) na amen i pozostaje mi restart kompa,
2) i w jednej tylko konkretnej sytuacji się to powtarza - kiedy ginie (lub zaraz przed tym) wrogi generał.
Dziwna ta prawidłowość ;)

No tak tylko ze mi sie poprostu przycina podczas rogrywki a sama gra nie padla mi ani razu od kiedy siegam pamiecia( a gram od czerwca w bellum) no chyba ze sie grafika sypnie ale to normalne w modach :p .Raczej to z mojej strony wina sprzetu ;p Takie zycie trzeba jakos grac ;D:D
A swoja droga dziwne te twoje przycinki probowales reinstalki? Bo to dosc dziwne poszukaj moze ktos mial podobne problemy bo ja pierwszy raz widze ze ktos ma cos takiego :P

mordracus
06-01-2012, 10:09
[quote="Arthas990"] No tak tylko ze mi sie poprostu przycina podczas rogrywki a sama gra nie padla mi ani razu od kiedy siegam pamiecia a gram w bellum od czerwca :P.Raczej to z mojej strony wina sprzetu ;p Takie zycie trzeba jakos grac ;D:D
A swoja droga dziwne te twoje przycinki probowales reinstalki? Bo to dosc dziwne poszukaj moze ktos mial podobne problemy bo ja pierwszy raz widze ze ktos ma cos takiego :P

Problem jest na tyle incydentalny, że nie warto chyba zastanawiać się nad jego przyczynami.
Komp leciwy i najzwyczajniej staruszek czasami nie wyrabia się :)

Arthas990
06-01-2012, 11:22
mordracus Ano moze nie mowiles jaki komp ;D

A tu cos troche z innej bajki oto previewy Bellum Crucis 6.3 Co prawda jakis czas temu Araven podawal link ale mysle ze warto go odswiezyc dla zainteresowanych ;D Oto link do wloskiej stronki moda : http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... d=10008454 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=10008454) Tam jest 20+ stron na forum warto poprzegladac acha i taka informacja obrazki np. jednostek pokaza sie po nacisnieciu "Testo nascosto - clicca qui" ;D Jakby co do tlumaczenia jezyka zawsze dobry Translator :D:D

Blood_187
06-01-2012, 16:40
Też macie czasami crashe w bitwach?

Mam 20 turę Polską, oblegam Wilno należące do Nowogrodu. Bitwa normalnie się ładuje, pole bitwy z zamkiem się wyświetlają, mogę wysłuchać mowy generała, kliknąć kilka razy "czekaj" ale po wciśnięciu "rozpoczęcie bitwy" wywala do windowsa :? Pomogło przejście do następnej tury i bitwa w czasie zimy, no ale nie zawsze będę mógł to obejść, zwłaszcza w przypadku gdy to mnie będą oblegać.

Arthas990
06-01-2012, 18:49
Ano niestety tak mi sie rowniez zdarza i nie tylko mi czy Tobie :P Crash przed bitwa zreszta bardzo irytujacy nie wiem czy da sie go jakos usunac moze Araven bedzie wiedzial albo ktos kto lepiej sie zna na tym wiec podpinam sie pod pytankiem czy ten Crash mozna zlikwidowac? :p

Araven
06-01-2012, 19:17
Mnie crashe już nie nękają. Sporadycznie mam. Ale mam silnego kompa, często robię defragmentację - defraglerem oraz używam programu cleaner, aktualizuje zawsze sterowniki. Poza DirectX i najnowszymi sterownikami mam zaktualizowany adobe flash player. Pozdrawiam.

Arthas990
07-01-2012, 05:25
No, ja tez mam rzadko ale jak juz wystapi to w takim nieoczekiwanym momencie co jest dosc irytujace ;P I mimo wszystko uzywam wszelakich programow do czyszczenia kompa aa i moge polecic Program Game Booster bardzo dobry(zamykla niepotrzebne uslugi czysci i odzyskuje pamiec z kompa wylacza pulpit na czas gier itp) naprawde dobry mi wydajnosc na kompie skacze o jakies 25% wiec roznica dosc duza ;)

Araven
07-01-2012, 13:40
No, ja tez mam rzadko ale jak juz wystapi to w takim nieoczekiwanym momencie co jest dosc irytujace ;P I mimo wszystko uzywam wszelakich programow do czyszczenia kompa aa i moge polecic Program Game Booster bardzo dobry(zamykla niepotrzebne uslugi czysci i odzyskuje pamiec z kompa wylacza pulpit na czas gier itp) naprawde dobry mi wydajnosc na kompie skacze o jakies 25% wiec roznica dosc duza ;)
Tez użyłem tego programu o jakim piszesz, no fajny. Poczyscilem nim co nieco. Dzięki. Nastąpił wzrost wydajności kompa w Bellum i innych modach.

Blood_187
07-01-2012, 15:22
Co do crashy, nie sądzę żeby ten błąd był spowodowany wirusami bądź sprzętem, przynajmniej u mnie.

Zauważyłem pewną prawidłowość. Otóż, Ruscy zdobyli Wilno turę przed moim oblężeniem. Nie musiałem więc budować żadnego sprzętu oblężniczego, gdyż brama od zamku była zniszczona. Wtedy właśnie pojawiał się crash. Zniknął gdy turę później zbudowałem taran, kilka drabin i przepuściłem szturm.

Druga sytuacja, gdy najechałem Szczecin. Wcześniej wysłałem najlepszego szpiega, no i udało mu się otworzyć bramy. Sytuacja dość analogiczna, natychmiastowy szturm na zamek bez machin powoduje crash. Zapisałem grę, poczekałem turę bez budowania machin i było to samo. Wczytałem, zbudowałem drabiny i już w następnej turze bez crasha zdobywam zamek.

Więc wydaje mi się że crash powodowany jest oblężeniem zamku bez użycia machin oblężniczych. Muszę to jeszcze sprawdzić na innych typach osad.

Jeśli możecie, to proszę, zwracajcie uwagę na tego typu oblężenia, i dajcie znać czy też u was to zjawisko występuje ;)

Araven
07-01-2012, 15:30
Ja na początku prawie zawsze atakuję bez machin - szpieg otwiera bramę nie zanotowałem żadnych ctd w takich okolicznościach. Szturmy z machinami też przebiegają prawidłowo. Sporadycznie w wielkich bitwach w polu z posiłkami mi się zatnie ale rzadko.

PlanB
07-01-2012, 16:25
Za to ja dopiero zaczynam z Bellum,prawie żadnych problemów nie napotkałem i już moge sobie pykać :D
Zagrałem kilka tur,i właściwie tylko czas potrzebny na to żeby tura do mnie przeszła jest trochę denerwujący,na samej mapie kampanii czasami lekko zatnie,ale tak poza tym to mod prezentuje się genialnie :)
Poraża(przynajmniej mnie,przyzwyczajonego do podstawki)ogromem możliwości,coś czuje że sporo sobie pogram za nim to ogarnę :lol:
Ale podsumowując,polecam :)

Blood_187
07-01-2012, 16:46
Ja na początku prawie zawsze atakuję bez machin - szpieg otwiera bramę nie zanotowałem żadnych ctd w takich okolicznościach. Szturmy z machinami też przebiegają prawidłowo. Sporadycznie w wielkich bitwach w polu z posiłkami mi się zatnie ale rzadko.
No właśnie, ja także tak chce robić żeby nie tracić kasy na generała w oblężeniu. Poza tym nie ma nic przyjemniejszego niż wkroczyć armią do zamku przez otwartą bramę ;)

Przed chwilą miałem to samo. Oblegam Ołomuniec (także zamek), szpieg otworzył bramy i crash. Dziwi mnie to, bo wysypuje się dopiero po kliknięciu na przycisk rozpoczęcie rozmieszczania jednostek.

No nic, widzę że nie obejdzie się jednak bez reinstalla Medka całego :D Może to Garrison Script coś namotał. Pamiętam że jak grałem w zwykłą light kilka miesięcy temu to nie miałem problemu z oblężeniami z otwartymi bramami.

ryan
07-01-2012, 17:22
Ja nie wiem co mam sadzic. Zainstalowalem sobie tego moda. Zaczalem grac kampanie cesarstwem niemieckim. Zebralem armie krolem i zaatakowalem miasto rebeliantow.
Zaatakowalem jeden mur gdzie stali pikinierzy i kusznicy. Walczac z nimi z 2 stron, stracilem praktycznie 4 oddzialy bo nie idzie ich wykonczyc. Kiedy zobaczylem, ze 17 pikinierow wroga morduje jak chce caly moj oddzial to po prostu wylonczylem gre :D

Mam jakiegos buga? Cos trzeba przestawic? Moje oddzialy po prostu padaja jak muchy. Straty sa wyssane z kosmosu :/
Gram na med/med full campaing.

Generalnie denerwuje mnie jeszcze to, ze czasami walczy 2-3 typow a reszta stoi i sie gapi. I tak podchodza po kilku na pewna rzez zamiast zatakowac na chama.

Araven
07-01-2012, 18:56
Ryan wgraj sobie AI bitewne Germanicu5 wersja 5.2 poprawia umiejętności kompa w walkach i oblężeniach - ten mod nie jest łatwy. Zwłaszcza na początku. :mrgreen:
viewtopic.php?f=32&t=8859 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8859) tu masz link. We wszystkich modach używam instalacji automatycznej. W Bellum nie zawsze ona działa, jak nie zadziała zrób instalacje manualną z manual integration.

edit: AleCzemuNie przeczytaj wszystkie poradniki stąd viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785) i zacznij od kampanii lekkiej zwykłej tej bez fortów najlepiej, poziom Medium/Medium na początek polecam. ;)

Blood to raczej nie garrison scrpit bo w Ołomuńcu on nie zwiększa załogi. Reinstal powinien pomóc.

kuroi
07-01-2012, 22:25
sugerowałbym zmienić linki z pierwszego postu, ponieważ te na MegaUpload nie działają. ;)

mordracus
08-01-2012, 22:22
Ja nie wiem co mam sadzic. Zainstalowalem sobie tego moda. Zaczalem grac kampanie cesarstwem niemieckim. Zebralem armie krolem i zaatakowalem miasto rebeliantow.
Zaatakowalem jeden mur gdzie stali pikinierzy i kusznicy. Walczac z nimi z 2 stron, stracilem praktycznie 4 oddzialy bo nie idzie ich wykonczyc. Kiedy zobaczylem, ze 17 pikinierow wroga morduje jak chce caly moj oddzial to po prostu wylonczylem gre :D

Mam jakiegos buga? Cos trzeba przestawic? Moje oddzialy po prostu padaja jak muchy. Straty sa wyssane z kosmosu :/
Gram na med/med full campaing.

Generalnie denerwuje mnie jeszcze to, ze czasami walczy 2-3 typow a reszta stoi i sie gapi. I tak podchodza po kilku na pewna rzez zamiast zatakowac na chama.

Zakładam, że to oblężenie miało miejsce na początku kampanii.... Wtedy do dyspozycji mamy z reguły jednostki milicji czy inne mięso armatnie. To z takimi zawodnikami nie masz co nawet zbliżać się pod mury, bo sam ostrzał z wierz wyrżnie ich w pień nim zdołają podstawić drabiny ;) To chyba i w podstawce miało pewne znaczenie.

Blood_187
09-01-2012, 20:07
Blood to raczej nie garrison scrpit bo w Ołomuńcu on nie zwiększa załogi. Reinstal powinien pomóc.
Napisałem garrison script ale chodziło mi o white flag script. Nieważne w sumie bo znalazłem przyczynę i wesoło nie jest... Otóż po zainstalowaniu medka na innej partycji, wgraniu Bellum bitwy działają, ale po wgraniu spolszczenia pojawia się crash :cry:
Tragedia ogólnie, nie wyobrażam sobie gry po włosku :?

EDIT: Ma ktoś link albo mógłby wrzucić jakąś starszą wersję spolszczenia?
EDIT2: Nieważne już w sumie. Przecież mogę podmieniać tłumaczenia na czas takich bitew^^ W ogóle nie myślę, 10 h na uczelni to jednak za dużo ;)

Araven
09-01-2012, 21:02
A Ty napewno wywaliłes katalog tekstowy po włosku? I wstawiłeś ten ze spolszczenia?. Spolszczenie pobrało około 100 osób i nikt na razie ctd nie zgłaszał. Może to incydentalny ctd.

Blood_187
09-01-2012, 21:23
Tak, skopiowałem oryginalny włoski, usunąłem i wkleiłem spolszczenie. Jak w instrukcji.

CTD pojawia się tylko przy zdobywaniu zamku(a więc Wilno, Ołomuniec i Szczecin), w Gdańsku, który jest miastem, tego nie uświadczyłem.
No ale po zmianie na włoski mogę spokojnie rozgrywać bitwę, więc problem nie jest aż tak irytujący ;)

KrzysiekGP
09-01-2012, 23:34
A Ty napewno wywaliłes katalog tekstowy po włosku? I wstawiłeś ten ze spolszczenia?. Spolszczenie pobrało około 100 osób i nikt na razie ctd nie zgłaszał. Może to incydentalny ctd.

CTD przy spolszczeniu niekiedy występuje . Zagrałem Anglią (czyste bellum 6.2 bez żadnych modów) i u mnie wystąpiło przy walkach z papiestwem - Anglia przeszła na protestantyzm i państwo kościelne trochę mi bruździło gdy podbijałem Włochy ;)

Araven
10-01-2012, 08:18
Jasne, że ctd niekiedy występuje. Nawet w czystym Medku czy kingdoms a co dopiero w modach. Ale występuje rzadko. Prosze jak zwykle o plik log, jeśli to coś ze spolsczeniem to może da się poprawić. Bel pliku log to tylko przypuszczenia co mogło dane ctd spowodować. Pozdrawiam. ;)

nocny
13-01-2012, 10:43
Grając Królestwem Jerozolimy po ok 144 turze dostałem CTD. Po nim wszystkie savy przestały działać.
Log donosi o błędzie exportu w descr_charakters_traits w lini 25950.
Skopiowałem oryginalny plik z kopii zapasowej i nic. Żaden save się nie wczytuje. Nowa kampania inna nacją działa normalnie, więc nie bardzo wiem o co chodzi. Mimo poszukiwań w sieci nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Jedyne co się w tej turze wydarzyło to wyszkolenie zabójcy na drugi poziom fortelu/oszustwa (przez event w gospodzie). Miał ktoś taki błąd?

13-01-2012, 10:46
Daj loga, co my wróżki? :D

Araven
13-01-2012, 10:59
Witam. Nocny, ja tak kiedyś miałem, że savy się nie chciały wczytać. Ten plik o jakim piszesz jest w data moda i on nigdy nie był spolszczany (nie ma go w katalogu text) - to jakiś błąd. W 6.2 całkowicie go nie wyeliminowali. Jak dział Ci na razie to ok. Jak zacną być teraz ctd itd. to zrób reinstall. Ale może powtórna instalka konieczna nie będzie. Rzadko ale to się niekiedy zdarza, ten plik o jakim pisałeś powoduje ctd i savy się nie wczytują. walcz dalej. Spróbuj pchnąć tamtego sava z Jerozolimy na innym kompie. Mnie się kiedyś tak udało obejść problem z wczytaniem sava. :evil: Pozdrawiam.

Arthas990
13-01-2012, 11:07
A mial ktos z Was taki blad ze np. macie X ture i nagle przy jakiejs frakcji gdy sie odda ture gra poprostu sie wylacza, co wiecej przy wczytaniu gry po ponownym wlaczeniu gry jest to samo i przy tej samej nacji :P ?? Pytam bo nie chce mi sie przekopywac przez 110 stron xD :D

Edit: Taki też bywa w każdym modzie, w Bellum - Araven. Próbuj wczytaj sava sprzed kiku tur. Ruszyć agenta zrobić zapis. Ew. wgrac włoski text. zapisać i przejść turę.

13-01-2012, 11:16
A mial ktos z Was taki blad ze np. macie X ture i nagle przy jakiejs frakcji gdy sie odda ture gra poprostu sie wylacza, co wiecej przy wczytaniu gry po ponownym wlaczeniu gry jest to samo i przy tej samej nacji :P ?? Pytam bo nie chce mi sie przekopywac przez 110 stron xD :D

Edit: Taki też bywa w każdym modzie, w Bellum - Araven. Próbuj wczytaj sava sprzed kiku tur. Ruszyć agenta zrobić zapis. Ew. wgrac włoski text. zapisać i przejść turę.

Daj loga, co my wróżki? :D

Arthas990
13-01-2012, 11:28
Wiem co nalezy zrobic tylko chcialem wiedziec czy ktos z Was mial taki blad juz :p a nie dam loga bo aktualnie nie mam takich bledow ale miewalem wczesniej ;>

nocny
13-01-2012, 12:07
Fakt, bez loga trudno, ale nie piszę od siebie więc wrzucę po weekendzie, najpierw jednak powalczę z tym bugiem. Wszystkie savy z kampanii nie działają więc nie ma jak wrócić. Reinstalka może nie mieć sensu bo nowe kampanie chodzą więc jest ok, ale w desperacji będzie to krok ostateczny :) Czytałem poradnik modowania a propos tego skryptu i faktycznie problemem może być stopień agenta.

Araven aktualnie pracuje nad modem zwiększającym ilość utworów w BC 6.2.
Mniemam, że po weekendzie dam znać jak poszło ze skutkiem pozytywnym :)

Jeśli chcecie mieć własne utwory w BC należy przygotować 4 mp3 (przeważnie są po cztery kawałki dla nacji) i wrzucić je do katalogu mods/BC/data/sounds/music zachowując oryginalne nazwy z tego katalogu. Jeśli mp3 ma zapisaną w pliku cover art należy go usunąć (np Foobar 2000 ma reset danych o pliku, lub z winde przez właściwości/usuń dane pywatne pliku). Następnie należy usunąć pliki event.dat i event.idx z katalogu sounds (te pliki tworzone są przy każdym uruchomieniu gry więc po każdej modyfikacji należy je usuwać.

13-01-2012, 12:49
To fajnie że ktoś się takowymi rzeczami zajmuje. Z chęcią podpatrzę i ściągnę jak to zrobisz, nigdy dobrej muzy nie za dużo. Powodzenia i cierpliwości życzę.

Araven
13-01-2012, 17:12
Nocny mam nadzieję, że uda Ci się Twój submod muzyczny do Bellum 6.2. Nawet jeśli nie uda się zwiększyć liczby utworów ponad 4 to może byś zaproponował nowe scieżki dźwiękowe dla wszystkich nacji lub wybranych przez Ciebie, tak by wgrać je do sounds moda, nadpisać i po usunięciu plików jakie wymieniłeś, móc cieszyć się nową muzyką. Świetnie, że się za to zabrałeś. Mod jest super ale każda muza się nudzi po pewnym czasie. Pozdrawiam i trzymam kciuki. :mrgreen:

nocny
16-01-2012, 09:47
Nad modem muzycznym jeszcze siedzę.
Co do zmiany utworów dla nacji to jest to dobry pomysł, postaram się przygotować pełny zestaw i umieścić link na forum. Na razie mam nowy zestaw dla Szkocji i Jeruzalem.

Piter
19-01-2012, 17:29
Nie było tu gdzieś linka do bellum z torenta, bo coś mi się kojarzy, że ktoś kiedyś wrzucał, a 100 stron nie przeczytam żeby to znaleźć... jak jest to powinno być w 1 poście, bo z oryginalnych ściąga się max tylko 60 kb/s

Samick
19-01-2012, 22:55
Skorzystanie z opcji Szukaj, wpisanie wyrazu torrent i ograniczenie obszaru poszukiwań do działu BC, zapewne nie boli, ale jak widać ciężko czasami ...

Eh, a przed chwilą wywaliłem tak wesoły spam. ;)

PS.
Nawet google musiały przestać działać...

inquisitor
20-01-2012, 00:12
Nie było tu gdzieś linka do bellum z torenta, bo coś mi się kojarzy, że ktoś kiedyś wrzucał, a 100 stron nie przeczytam żeby to znaleźć... jak jest to powinno być w 1 poście, bo z oryginalnych ściąga się max tylko 60 kb/s
mówisz masz :D

Tu jest link do dobrego torrenta: z Bellum Crucis http://www.kat.ph/bellum-crucis-6-full- ... 54666.html (http://www.kat.ph/bellum-crucis-6-full-v6-2-tnt-village-t5954666.html) Trzeba kliknąć DOWNLOAD TORRENT , a nie większy prostokąt z samym DOWNLOAD. Edit: powyższy link i rady napisal zacny Errichto, ja je tylko cytuję. Pozdrawiam. Dałem nowe linki ...

Piter
20-01-2012, 13:01
mówisz masz :D

Tu jest link do dobrego torrenta: z Bellum Crucis http://www.kat.ph/bellum-crucis-6-full- ... 54666.html (http://www.kat.ph/bellum-crucis-6-full-v6-2-tnt-village-t5954666.html) Trzeba kliknąć DOWNLOAD TORRENT , a nie większy prostokąt z samym DOWNLOAD. Edit: powyższy link i rady napisal zacny Errichto, ja je tylko cytuję. Pozdrawiam. Dałem nowe linki ...
Dzięki :)

Hoplon
21-01-2012, 00:02
Wyszła nowa wersja moda wprowadzającego leprze Ai bitewne. ReallyBadAI Battle System w wersji 5.3 z 19 stycznia. Bitwa jest zdecydowanie trudniejsza działa pod BC i wielu innych modach polecam. link do pobrania http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=253132

Araven
21-01-2012, 12:45
Dzięki bardzo Hoplon za informację. Pozdrawiam.

Nowa wersja spolszczenia do Bellum 6.2 z dnia 21.01.2012 - niewiele sie różni od tej z 31.12.2012 ma poprawione jednostki przez Samicka i parę drobiazgów. Poważniejsze poprawki są planowane na koniec stycznia. Link w poście nr 1 w temacie o spolszceniu czyli tu: viewtopic.php?f=367&t=8600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8600)

inquisitor
21-01-2012, 17:37
Jest ktokolwiek z Was w posiadaniu wiedzy na temat, gdize Anglicy mogę wybudować zakon lazarytów oraz zakon krzyżaków ?

nocny
23-01-2012, 09:48
Lazaryci są dostępni na poziomie metropolii w Exeter, Krzyżaków to raczej nie pobudujesz, no chyba że wyprosisz krucjatę przeciwko Nowogrodowi, albo Rusi i wrócisz sławetnym anty pogańskim wojakiem na wyspy.

inquisitor
23-01-2012, 11:39
Dzięki wielkie za odpowiedź, lecę kontynuować moją kampanię Anglią ;)

hiszpanpawel
23-01-2012, 12:09
można prosić o lina na moda - 4 pory roku bo podane wcześniej albo zablokowane prze FBi albo ich nie ma

inquisitor
23-01-2012, 15:05
można prosić o lina na moda - 4 pory roku bo podane wcześniej albo zablokowane prze FBi albo ich nie ma

Niestety ale co najwyżej możesz pobrać wersję submoda Aravena, z wbudowanym modem na 4 tury, linki na megaupload zostały zablokowane.

Araven
24-01-2012, 08:20
Witam. Spróbuję dziś wieczorem wrzucić tego submoda na Sendpace. Pozdrawiam. (Ten submod jest zawarty w submodzie Aravena).
Edit: Zaktualizaowałem link do submoda ironmana do BC 6.2, jest na pierwszej stronie.

inquisitor
27-01-2012, 22:33
Tak przy okazji pokaże Wam mojego gienka http://www.xfire.com/profile/mariuszkur ... #121207540 (http://www.xfire.com/profile/mariuszkurzy/screenshots/?view#121207540) ;)

Araven
28-01-2012, 13:26
Wow. Wypasiony generał. Długo go trenowałeś?

PlanB
28-01-2012, 13:28
Raczej nie,ma tylko 20 lat???
Aż ciężko uwierzyć żeby to nie było jakieś majstrowanie przy plikach :lol:

Mr.M
29-01-2012, 13:47
Witam. Czy wie ktoś, skąd można pobrać patcha 6.2? Megaupload zamknięty, a myśl pobierania całej wersji 6.2 z oficjalnego forum nie jest zachęcająca.

29-01-2012, 14:04
(....)a co w tych dwóch linkach jest mało zachęcające? Działają, są szybkie, nie trzeba czekać można dwa na raz ściągać...

Mr.M
29-01-2012, 15:13
Sama wersja 6.1 ściągała mi się bardzo wolno, chociaż może to być wina internetu, który coś mi ostatnio bardzo niesympatycznie zwolnił...(głupia Vectra)
W każdym razie już zasysam 6.2.

29-01-2012, 15:30
Nie tylko tobie zwolnił internet, nie ironizuję :) To, co było na mega...na 99% zniknęło bezpowrotnie...
pozdrawiam

Araven
02-02-2012, 09:54
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... k3-pHciUko (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Pk3-pHciUko) to link do prezentacji frakcji Kalifatu Abbasydów jaka zostanie dodana w nadchodzącym Bellum Crucis 6.3, Włosi nie podają żadnych dat premiery BC 6.3, ale mam nadzieję że w marcu 2012 już będzie. Pozdrawiam.

Smigol
02-02-2012, 14:27
Gdzie sie panowie zamienia zamek na miasto i odwrotnie? Jest taka opcja w ogóle? :)

inquisitor
02-02-2012, 14:34
Gdzie sie panowie zamienia zamek na miasto i odwrotnie? Jest taka opcja w ogóle? :)

Taka opcja w Bellum Crucis, nie istnieje ;)

Kretson
03-02-2012, 21:37
Mam 3 pytania odnoścnie polskie jednostki "Tabór"
1. Jest toto dostępnę w kampanii? Oczywiście pytam o późny okres.
2. Czy jest jakiś cel (poza klimatem) wykorzystywania tej jednostki? Dwie sztuki ledwo pokonują strzelców ręcznych, a kosztują prawie 4 razy tyle :shock:
3. Czy ma to ktoś oprócz Polaków?

Araven
03-02-2012, 21:59
Po 1370 roku w normalnym Bellum są o ile dobrze pamiętam, w moim submodzie nieco szybciej. Koszt możesz zmodyfikować sobie w unit. Rusini mają Gulay Gorod chyba sprawdź sobie w custom. Nie używałem ich w walce w kampanii, poza bitwami w custom.

Samick
04-02-2012, 05:15
Tabory... Z tego co pamiętam z historii to miało być dobrą obroną przeciwko jeździe, nie piechocie. Może stąd wynika ta słabość przeciwko strzelcom? Oczywiście moje przemyślenia są tylko czysto historyczne, bo w custom battles kawaleria szarżując rozbija tabory...

psiocha1928
04-02-2012, 11:35
Witam.
Probowal ktos kiedys zmienic "Garrison Script" dla AI ???
Chodzi mi mianowicie o to aby go nie usuwac a oslabic , bo czasem poprostu mnie to dobija gdy komputerowi zostaje ostatnia prowincja z niewielka iloscia wojsk a tu przy obleŻeniu (bo oblegać) dostaje wojo z najwyzszej polki i to na kontretnym upgrade ....:/ co jest absolutnie sprzeczne z realizmem.
Góro Madrosci Aravenie moze Ty bys cos zaradzil ???

Araven
04-02-2012, 12:11
Witam. Osłabić powiadasz? Pousuwaj połowę jednostek np te na zielono dałem przykład z Londynu, musisz to ręcznie pousuwać w każdym mieście, znaczy wyciąc połowę jednostek. Ja bym wywalil te na zielono jak napisałem wcześniej.

;;;;;; Londra ;;;;;;;;;;

monitor_event SettlementTurnEnd not I_SettlementUnderSiege Londra
and SettlementName Londra
set_counter Londra_siege 0
end_monitor

monitor_event ButtonPressed ButtonPressed siege_maintain_button
if I_SettlementOwner Londra = england
and I_SettlementUnderSiege Londra
and not I_LocalFaction england
and I_CompareCounter Londra_siege = 0
create_unit Londra, Hobilars, num 1, exp 1, arm 1, wep 1
create_unit Londra, Razziatori Gallesi, num 1, exp 1, arm 1, wep 1
create_unit Londra, Mercenary Spearmen, num 1, exp 1, arm 1, wep 1
create_unit Londra, Welsh Longbowmen, num 1, exp 1, arm 1, wep 1
end_if
set_counter Londra_siege 1
end_monitor

monitor_event ButtonPressed ButtonPressed siege_assault_button
if I_SettlementOwner Londra = england
and I_SettlementUnderSiege Londra
and not I_LocalFaction england
and I_CompareCounter Londra_siege = 0
create_unit Londra, Hobilars, num 1, exp 1, arm 1, wep 1
create_unit Londra, Razziatori Gallesi, num 1, exp 1, arm 1, wep 1
create_unit Londra, Mercenary Spearmen, num 1, exp 1, arm 1, wep 1
create_unit Londra, Welsh Longbowmen, num 1, exp 1, arm 1, wep 1
end_if
set_counter Londra_siege 1
end_monitor

monitor_event SettlementTurnEnd I_SettlementUnderSiege Londra
and SettlementName Londra
if RandomPercent > 66
and not SettlementBuildingExists >= granaio1
add_settlement_turmoil Londra 5
end_if
if RandomPercent > 66
and not SettlementBuildingExists >= granaio1
add_events
event plague
date 0
position 77, 216
end_add_events
end_if
end_monitor

Pozdrawiam.

psiocha1928
04-02-2012, 13:52
Wiedzialem ze mozna na Ciebie liczyc 8-) ,Dzieki !!!
Teraz czeka mnie wiele upojnych chwil usuwajac te wszystkie jednostkii :lol: .
Powiedz jeszcze "Garrison Script" dotyczy tylko stolic danego panstwa ???

ps. przyszlo mi jeszcze do golwy a czy nie daloby rady zamienic tych jednostek np. na milicje miejska ??? w realiach dochodzilo przeciez do tego ze mieszczanie stawali pod bronia w obliczu niebezpieczenstwa ze strony najezdzy i byloby to bardziej realistyczne nizeli formowanie sie jednostek "Gwardii" z mieszczan ;]

Araven
04-02-2012, 15:05
Garrisson script dotyczy dwóch najważniejszych prowincji danego państwa - w tym stolicy, jak będziesz pracowal na tym skrypcie to zobaczysz jakie to sa prowincje w danych państwach. Dałoby rade zamienić na milicje miejską danej nacji ale musiałbyś sie pobawić i powklejać milicje własciwe dla danej nacji w miejsce obecnych "najemnych" jednostek. Pozdrawiam.

Catastrova
06-02-2012, 19:28
Jako że niedawno ściągnąłem BC, mam jedno pytanie-czytałem, że można negocjować poddanie się obleganego zamku i czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to zrobić? (a mod na razie bardzo mi się spodobał, szczególnie to lawirowanie dość biedną (na początku) Polską i wybranie kierunku ekspansji, bo co jeden, to gorszy :) ).

Piter
06-02-2012, 19:33
Jako że niedawno ściągnąłem BC, mam jedno pytanie-czytałem, że można negocjować poddanie się obleganego zamku i czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to zrobić? (a mod na razie bardzo mi się spodobał, szczególnie to lawirowanie dość biedną (na początku) Polską i wybranie kierunku ekspansji, bo co jeden, to gorszy :) ).
Z tego co pamiętam należy podczas wyboru walki wyskakuje menu z obrazkami do wyboru: walka ręczna, automatyczna i biała flaga. Musisz dać białą flagę i zobaczyć co się stanie, jak nic to się nie poddają.

Samick
06-02-2012, 19:43
viewtopic.php?f=367&t=8785 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=8785)

Przeczytaj Skrypt oblężeń. :)

Catastrova
06-02-2012, 20:31
Dzięki, przyda się. :)

rybaxxx78
07-02-2012, 19:38
Mam następujący problem jeśli chodzi o ulepszenia kowala czy to w zamku czy w mieście mogę wybudować tylko 2 poziom a później się już nie da nawet po rozbudowie do metropolii miał już ktoś podobny problem?

Araven
07-02-2012, 20:21
Mam następujący problem jeśli chodzi o ulepszenia kowala czy to w zamku czy w mieście mogę wybudować tylko 2 poziom a później się już nie da nawet po rozbudowie do metropolii miał już ktoś podobny problem?
By móc budować trzeci i wyższy poziom płatnerzy trzeba młyn wcześniej zbudować. :mrgreen: Bardziej chodzi tu jakby o technologię związaną z kołem młyńskim, wykozrystywanej w zaawnsowanym płatnerstwie. Tak to sobie wykombinowali.

psiocha1928
07-02-2012, 23:33
Ja mam za to takie pytanko dotyczace przyznawania Tytulow Ziemskich dla naszych czlonkow rodzinny czy generalow.
Gram kampanie Krolestwem Anglii i wyslalem jednego z moich generalow na krucjate aby zdobyl Antiochie.
Zdobylem miasto ale moj genek, ktory posiada juz tytul (Hrabia Winchesteru) nie zostal tak jak mi sie wydawalo mianowany ksieciem Antiochii.
Wiec tu zaczynaja sie moje pytania:

1.Czy czlonkowie rodzinny moga posiadac tylko jeden tytul ziemskii ?
2.Czy tytuly nie ktorych ziem uzaleznione sa od posiadania wiecej niz jednej prowincji ? np. ksiaze Litwy musi podbic 2 prowincje (Wilno i ...?...) aby otrzymac ten tytul , podobnie jest z zdobyciem tytulu Cesarza HRE...trzeba posiadac kilka odpowiednich prowincji aby go otrzymac.
3. Czy jest jeszcze jakis inny warunek o ktorym nie mam pojecia :D

Arthas990
08-02-2012, 02:16
Pyt. 1: Niestety tylko jedną prowincje ;P
Pyt.2 : Musi posiadać dane miasto np. dla cesarza HRE bedzie to Norymberga ;)
Pyt.3: Może i jest ale mi nie przychodzi do głowy bo zasypiam już ;).... IDe spać

Araven
08-02-2012, 08:24
Większość tytułów ziemskich można przekazywać innym członkom rodziny. Jeden generał może mieć kilka. Ale by generał dostał tytuł nowozdobytego miasta musi nie mieć żadnego innego tytułu ziemskiego w danym momencie. Czyli na podboje wysyłaj generała bez tytułu ziemskiego, albo zabierz mu tytuł jak ma w danej chwili i daj go innemu gienkowi. Ja poza tytułami ziemskimi często przekazuję tytuł wodza naczelnego danej frakcji i niektóre inne tytuły i członków świty też. Pozdrawiam.

Catastrova
08-02-2012, 15:15
Mam jeszcze dwa małe pytania, mianowicie:
1. Jak wykradać technologie?
2. Jak przywrócić pogaństwo w Norwegii i czy daje ono jakieś bonusy? (typu jakaś jednostka lub premia do morale)

psiocha1928
08-02-2012, 16:48
Dzieki Panowie za odpowiedzi na moje pytania :) wracam do grania bo mam zamiar zdobyc kilka prowincji w Ziemii Swietej 8-)

ordenus22
08-02-2012, 17:45
Grając w BC spotkałem się z doradcą, który się nazywał doradca króla (prawa ręka króla) czy coś w tym stylu, w tej chwili nie mam go, ale czy on czasami nie spełnia podobnej roli jak tytuł - dziedzic frakcji dodany przez Aravena? (żeby skorzystać z submoda musiałbym zacząć grę od nowa, ale w tej chwili to nie wchodzi w grę)

inquisitor
08-02-2012, 18:10
Grając w BC spotkałem się z doradcą, który się nazywał doradca króla (prawa ręka króla) czy coś w tym stylu, w tej chwili nie mam go, ale czy on czasami nie spełnia podobnej roli jak tytuł - dziedzic frakcji dodany przez Aravena? (żeby skorzystać z submoda musiałbym zacząć grę od nowa, ale w tej chwili to nie wchodzi w grę)

Z tego co wiem, to ten tytuł jaki wymieniłeś, jest dodawany gienkowi o dużym poziomie lojalności.

Araven
08-02-2012, 19:17
Mam jeszcze dwa małe pytania, mianowicie:
1. Jak wykradać technologie?
2. Jak przywrócić pogaństwo w Norwegii i czy daje ono jakieś bonusy? (typu jakaś jednostka lub premia do morale)
Catastrova
1. Złodziejem w kampaniach pełnych, czasem można ja wykraść np. od wrogiego kapitana lub generała. Czasem jakiegoś agenta albo zdobyc w szpiegowanym mieście
2. Musisz byc wyklęty przez minimum kilka tur (lepiej kilkanaście tur). Bycie poganinem nie daje żadnych bonusów ani jednostek. Musialbyś to ręcznie modyfikowac by takie bonusy wstawić np. w pogańskich świątyniach.

Ordenus - prawa ręka króla to dużo mniej jak dziedzic frakcji. Dziedzic frakcji umożliwia faktyczne wpływanie na to kto zostanie przyszłym następca tronu. Mają takie same ikonki ale dziedzic frakcji jest dużo lepszy wg mnie.

ordenus22
09-02-2012, 15:28
Aravenie, jak zdobyć doradcę prawej ręki?

Araven
09-02-2012, 18:05
Prawa ręka króla, szansa 20%, nie można go przenieść na inną postać daje + 1 do autorytetu. Nie jestem pewien, ale chyba można go dostać jak król jest bezdzietny, ale zabić się za to nie dam. Kilka razy miałem postacie które miały tą cechę. Pozdrawiam. Jak pisałem nowowprowadzony dziedzic korony jest o wiele lepszy. Pozdrawiam.

ordenus22
09-02-2012, 18:14
Wiem, ale musiałbym zacząć kampanię od nowa, a z tego co czytałem to jak wrzucę ten submod to nie będę mógł kontynuować gry.

olek77
09-02-2012, 23:42
Wiem, ale musiałbym zacząć kampanię od nowa, a z tego co czytałem to jak wrzucę ten submod to nie będę mógł kontynuować gry.
z tego co mi się wydaje to będziesz mógł, ale cechy u twoich generałów się pozmieniają na inne np z zarządcy jakiegoś miasta na zarządce jakiegoś miasta muzułmańskiego. przynajmniej ja tak miałem.

Piter
15-02-2012, 18:09
Nie wiem co za idiota wymyślił żeby w krótkiej kampanii warunkiem zwycięstwa dla Polski było zdobycie stolicy Węgier i przeżycie Nowogrodu (to można przeżyć) ale powinno być zdobycie Kijowa, albo stolicy Rzeszy- Frankfurtu chyba, a przeżycie właśnie Węgier.

Dunkel
15-02-2012, 18:15
może da się to gdzieś zmienić...;)

Araven
15-02-2012, 18:23
Pewnie, że da się zmienić w descr_win conditions a ja nie gram w krótkie kampanie. Ale może zagram dla odmiany.