Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Piłka Nożna

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Czik
30-07-2011, 02:58
To słabo wspierałeś, bo dostali bolesną lekcję od Lecha.

Niestety, w trakcie meczu moje myśli skupiały się na pstrągu pieczonym w maśle. Zajebisty był.

wtedy to byłoby w ogóle kozacko.

Lech kozacko, mógłby on grać w pucharach zamiast Jagiellonii, do 3 rundy to by przeszedł z z palcem w dupie, nie to co Białostoczanie. Rudnevs na kozaku

Mości panie, kozaków to u ciebie co nie miara!

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/22645/kozacy_ukraina_afp_500.jpeg

OskarX
30-07-2011, 15:51
Szkoda eŁksy, liczę ,że zajdzie daleko wraz z Zagłębiem Lubin :twisted: A dzisiaj losowanie do MŚ, ciekawe kogo tam Polska wylosuję

Rafa
30-07-2011, 18:34
Szkoda eŁksy, liczę ,że zajdzie daleko wraz z Zagłębiem Lubin :twisted: A dzisiaj losowanie do MŚ, ciekawe kogo tam Polska wylosuję

Bez znaczenia, i tak będzie grupa smierci.

30-07-2011, 18:45
I to jest piękne :D :D :D
http://www.sport.pl/pilka/2,65055,,Widz ... ,6735.html (http://www.sport.pl/pilka/2,65055,,Widzew___Wisla,,156996902,6735.html)

Widzew Łódź
Bramki:Przemysław Oziębała(75.)
1 - 0

Wisła Kraków
edit:
eee, tam, zamiast 3 minut doliczonych, zrobiło się 5 hehehe, i Skisła strzeliła, ale i tak wynik mnie cieszy :D

Nagano
30-07-2011, 18:54
To było zbyt piękne :(
Znowu strata bramki w ostatniej minucie. Powtórka z Bełchatowa i Wrocławia z zeszłego sezonu. Nie wiem jak oni to robią. Chociaż remis też dobry wynik jak na mecz z mistrzem.

Nezahualcoyotl
30-07-2011, 21:11
Wyglada na to ze pzpn zaoszczedzi funduszy na podroz "kukulczych jaj" Smudy do Brazyli :? Gramy z Anglią, Czarnogórą, Ukrainą, Mołdawią i San Marino...wiec po meczarniach przeciwko amatorom mozemy miec przynajmniej dwa zwyciestwa :lol: :oops:
Wisla juz od poczatku rozgrywek moze liczyc na pomoc sedziowska :lol: Kiedys tak bylo z Legia kiedy Listek zasiadal na tronie pzpn(niekonczace sie doliczane minuty) :roll:

MateuszKL
30-07-2011, 21:30
Zapowiadali grupę śmierci po tym 4 koszyku, a jest chyba całkiem nieźle. 1 drużyna - darmowe punkty (niestety dla każdego) 2 drużyny - totalne ogóry, też do wygrania 4 mecze. Kluczowe wydają się mecze z Ukrainą. Bo Anglia nas raczej rozjedzie, choć też nie wiadomo.

Czik
30-07-2011, 21:32
Losowanie średnie, bo są grupy trudniejsze, ale nie oszukujmy się, łatwiejsze też są. W dwóch grupach nie ma ani jednego mocnego zespołu i każdy byłby tam dla nas do ogrania... No cóż. Anglia ma wieczny kryzys swojej reprezentacji, Ukraina to nie jest jakaś potęga... Ale nie możemy wyrokować, bo to, w jakim miejscu będą wszystkie reprezentacje za jakieś 3 lata jest dla nas kwestią niewiadomą. Prawda jest taka, że możemy bić się i o 1 miejsce w tej grupie, i walczyć o 4 z Mołdawią :D.

Szkoda Widzewa. Szkoda Cracovii, bo Sędzia gwizdnął karnego z kapelusza.

Marat
31-07-2011, 00:12
Widzę, nie doceniacie trochę Czarnogóry, a to jest na prawdę poukładana reprezentacja z takimi graczami jak Vucinic z Romy, czy młody Jovetic z Fiorentiny, który brylował dwa lata temu w LM. W el. Euro maja 11 pkt, tyle samo co Anglia, z którą zresztą zremisowali. Zdystansowali też Szwajcarie i Bułgarię i baraże mają już prawie pewne.
Grupa w sumie nie najgorsza, ale wątpię by udało się awansować. Pożyjemy, zobaczymy.

Dragonit
31-07-2011, 01:21
Mości panie, kozaków to u ciebie co nie miara!
Czasami za bardzo z tym przesadzam, fakt.
Widzew ładnie grał, Wisła trochę się oszczędzała. Ciekawe, jak jutro Legia i Śląsk, sądzę, że mimo wszystko oboje są faworytami swoich meczów.

31-07-2011, 08:50
Wisla juz od poczatku rozgrywek moze liczyc na pomoc sedziowska :lol: Kiedys tak bylo z Legia kiedy Listek zasiadal na tronie pzpn(niekonczace sie doliczane minuty) :roll:
W końcu ktoś to napisał :D Warto oglądać mecz po 90 minucie z zegarkiem w ręku :) To nie tylko Wisła :D Dlatego z dystansem podchodzę do wyników polskiej ligi, zazdroszcząc ludziom tej bezkrytycznej wiary w wiarygodność polskiej piłki. Nie ujmując nic kibicom piłki nożnej, bo na niej nasi skorumpowani decydenci i nie tylko jadą, na tej pasji i sympatii do piłki nożnej, co każe jeździć na mecze, oglądać, kupować bilety, robić oprawę meczu i dopingować itd...

Wyglada na to ze pzpn zaoszczedzi funduszy na podroz "kukulczych jaj" Smudy do Brazyli :? Gramy z Anglią, Czarnogórą, Ukrainą, Mołdawią i San Marino...wiec po meczarniach przeciwko amatorom mozemy miec przynajmniej dwa zwyciestwa :lol: :oops:
Bez względu na wyniki losowania, przy obecnym podejściu kadrowiczów do gry w reprezentancji, to każda grupa jest trudna :D

Nagano
31-07-2011, 08:55
W tej grupie prędzej Czarnogóra lub Ukraina wejdą z pierwszego miejsca. Anglia ma tylko silną ligę napchaną obcokrajowcami. Stare gwiazdy synów Albionu przygasły.

31-07-2011, 09:01
W tej grupie prędzej Czarnogóra lub Ukraina wejdą z pierwszego miejsca. Anglia ma tylko silną ligę napchaną obcokrajowcami. Stare gwiazdy synów Albionu przygasły.
Oby twoje słowa okazały się prawdą :)Odnośnie Albionu....Zauważ, że eliminacje, gdy są w sezonie, Anglikom nieźle wychodzą. Rozsypują się na samych turniejach, ale to już inna bajka. :D

OskarX
31-07-2011, 13:31
A moim zdaniem Polska wyjdzie z grupy z kompletem 30 pkt :P

Niklot
31-07-2011, 13:48
Zapowiadali grupę śmierci po tym 4 koszyku, a jest chyba całkiem nieźle.

Jest fatalnie. Z ciekawych przeciwników mamy tylko Anglię z którą już tyle razy rywalizowaliśmy, że pomału to się robi nudne i Ukrainę, która nie gra zbyt porywającej piłki. Najlepiej by było trafić do grupy I gdzie moglibyśmy zmierzyć się z Hiszpanią i Francją, do grupy C gdzie zmierzylibyśmy się z Niemcami i Szwecją, do grupy B gdzie czekałyby na nas mecze z Włochami i Danią lub do grupy E gdzie zagralibyśmy z Holandią i Turcją.
Mecze w naszej grupie nie będą zbyt ciekawe i emocjonujące.

OskarX
31-07-2011, 14:43
Ale przynajmniej z niej wyjdziemy i potem od razu przegramy z jakąś z drużyn, którą wymieniłeś wcześniej. Na euro zagramy z Niemcami i pewnie innymi dobrymi drużynami, więc nie masz co narzekać na takie klasyki jak mecz z Anglią :)

PS. Dla mnie mecze z San Marino są bardzo emocjonujące, nie wiem o co ci chodzi 8-)

Niklot
31-07-2011, 15:11
Ale przynajmniej z niej wyjdziemy i potem od razu przegramy z jakąś z drużyn, którą wymieniłeś wcześniej.

Jeżeli mamy dobrych zawodników, to wyjdą z grupy w której będą drużyny takie jak Hiszpania, Włochy, Francja, Niemcy i inne wymienione przeze mnie, a mecze będą bardzo ciekawe i emocjonujące. Jeżeli mamy ciamajdy w drużynie, to lepiej żeby nie przynosili nam wstydu na arenie międzynarodowej, nie hańbili polskiej flagi i godła i nie marnowali pieniędzy na wycieczkę do odległej Brazylii.

OskarX
31-07-2011, 15:47
Jak mamy być tacy jak Hiszpanie w ogóle nie grając? Weź się zastanów, co piszesz. Teraz zagramy wyjdziemy z grupy na Euro, w mś też coś pogramy i na następnych mistrzostwach Europy już będziemy lepsi i zgrani

Niklot
31-07-2011, 15:54
Jak mamy być tacy jak Hiszpanie w ogóle nie grając? Weź się zastanów, co piszesz. Teraz zagramy wyjdziemy z grupy na Euro, w mś też coś pogramy i na następnych mistrzostwach Europy już będziemy lepsi i zgrani

Na następnych mistrzostwach Europy piłkarze, którzy mają dziś 25 lat, będą mieli 30 lat i będą bardzo starzy jak na piłkarzy.
A 3 mecze więcej lub mniej wiele nie zmienią. Turniej nie jest od tego żeby na nim trenować, lecz od tego żeby na nim wygrywać.

OskarX
31-07-2011, 16:08
Dlaczego 3,4? Na mś zagramy w grupie 10 meczy, a przedtem kilka sparingów i na Euro, poza tym powinieneś się cieszyć ,że posiadamy takich piłkarzy, bo mamy szanse do rozwoju, nie to co Mołdawia czy San Marino...no i w końcu się powinniśmy wykazać, tak jak Urugwaj na mś 2010 :) Nie rozumiem twojego toku myślenia

PS. Lech jak grał w LE to olewał mecze w lidze, teraz to samo robi Wisła i Śląsk, więc juz chyba wiemy, kto zostanie mistrzem w tym sezonie :)

Krzyzak
31-07-2011, 19:57
No wiemy, wiemy. Wisła lub Legia.

Niklot
31-07-2011, 20:15
Dlaczego 3,4? Na mś zagramy w grupie 10 meczy

Na MŚ są 4 drużyny w grupie i każda z każdą gra tylko jeden mecz, a więc każda drużyna gra tylko 3 mecze w grupie.

OskarX
31-07-2011, 20:59

Na MŚ są 4 drużyny w grupie i każda z każdą gra tylko jeden mecz, a więc każda drużyna gra tylko 3 mecze w grupie.

Mówię o meczach w eliminacjach na mś, a będzie ich 10. Słowa trenera Anglii

"Czarnogóra to zespół, który moja drużyna zna doskonale. Polska będzie bardzo wymagającym rywalem, bo to drużyna, która cały czas się rozwijają i ma coś do udowodnienia. Z Ukrainą moja drużyna zdążyła już przegrać podczas kwalifikacji do mistrzostw świata w Afryce. Outsiderami będą z pewnością Mołdawia oraz San Marino - podsumował Capello."

A więc mamy jakieś szanse hehe :P

No wiemy, wiemy. Wisła lub Legia.

Niema to jak wspierać swoją drużynę. Wisła moim zdaniem będzie za bardzo zajęta lm i straci teraz punkty, Śląsk miał chwilowy przebłysk, a legia jest za słaba 8-) Lech gra tylko o mistrzostwo ligi [no i o puchar] więc myślę, że się bardziej przyłożą jak na meczu z eŁksą.

Swoją drogą to skandal, co się teraz z tymi wyjazdami dzieje. Najpierw w PP mecz Zawisza-Bałtyk miał się odbyć bez kibiców drużyny przyjezdnej, ale i tak byśmy przyjechali, wiec policja zarządziła żeby się odbył bez publiczności. Ok, tylko ,że jak się potem okazało miejscowym kibicom sprzedano bilety na mecz...a teraz w 1 lidze jechać tyle godzin do Niecieczy i wydać tyle kasy, żeby nie zostać wpuszczonym na stadion, tylko zostać otoczonym przez policję o zmuszonym do dopingowania z pod stadionu

Niklot
31-07-2011, 21:12

Mówię o meczach w eliminacjach na mś, a będzie ich 10.

Jeśli Ci chodzi o eliminacje do MŚ, to pisz "eliminacje do MŚ" zamiast "MŚ". Unikniemy wtedy nieporozumień.

Nagano
01-08-2011, 16:08
I już pierwszy trener poleciał zaledwie po pierwszej kolejce. Pyrdoł zwolniony ze stanowiska 1 trenera w ŁKSie. Drużynę będzie prowadził jego asystent - Bartkowski. Zmieniać trenerów sobie mogą, ale to nic nie da widząc jaki mają dream team :)

OskarX
01-08-2011, 16:22
Po 1 meczu już go zwolnili? I to po meczu lidera z offsiderem :) ŁKS i tak w tym sezonie nic nie osiągnie, ważne żeby byli wyżej od żydzewa 8-) Póki co wszystko wskazuje na to, że Polonia Bytom spadnie do 2 ligi haha

Nagano
01-08-2011, 16:38
ŁKS i tak w tym sezonie nic nie osiągnie, ważne żeby byli wyżej od żydzewa 8-)
Kolega się chyba zagalopował...

OskarX
01-08-2011, 17:09
Wcale nie.

http://sport.gadu-gadu.pl/5635915121154 ... lanskiego1 (http://sport.gadu-gadu.pl/5635915121154669303/smuda-zachowal-sie-glupio-ze-powolal-polanskiego1)
Trochę racji ma 8-)

Czik
01-08-2011, 17:17
ŁKS i tak w tym sezonie nic nie osiągnie, ważne żeby byli wyżej od żydzewa 8-)
Kolega się chyba zagalopował...

Jak się powszechnie mówi Legła, Skisła, Amika Kuchenkorz etc, to dlaczego nie Żydzew? Ja jestem przeciwny takim określeniom, ale jak poprzednio padały, jakoś nikt się nie oburzał...

01-08-2011, 17:36
OskarXWidać kibic ŁKS- u, a jak wy siebie nazywacie :lol: :lol: :lol:
A wracając do tematu Eliminacji MŚ, do nich jeszcze trochę czasu zostało, zobaczymy kto po Smudzie przejmie stery, może objawi się nowy Jerzy Engel w tym dobrym wydaniu i znajdzie grupę piłkarzy, którzy przejdą eliminacje? Jakieś nowe talenty? Pomarzyć można :)

OskarX
01-08-2011, 18:01
OskarXWidać kibic ŁKS- u, a jak wy siebie nazywacie :lol: :lol: :lol:
A wracając do tematu Eliminacji MŚ, do nich jeszcze trochę czasu zostało, zobaczymy kto po Smudzie przejmie stery, może objawi się nowy Jerzy Engel w tym dobrym wydaniu i znajdzie grupę piłkarzy, którzy przejdą eliminacje? Jakieś nowe talenty? Pomarzyć można :)

Rodowici Łodzianie 8-) Ale ja nie jestem z Łodzi haha
Co do trenera to by mógł przyjść ten Polak co w USA prowadzi zespół, który ostatnio przegrał z Realem 1:2 wykonuję tam kawał dobrej roboty :)

Nagano
01-08-2011, 18:37
Ja rozumiem, że ludzie chcą dopiec wrogim klubom, ale musicie wymyślić coś innego. "Żydzew" podchodzi pod antysemityzm zabroniony polskim prawem, więc często przez kibiców przeciwnych drużyn sypią się dodatkowe kary.

Trener z USA (czyli Piotr Nowak) miał już objąć schedę po Benhakerze. Jak widać nie udało się, a i on sam myślę nie chce się wpakować w Polskie bagienko (tym bardziej, że nie ma dobrego rozeznania w europejskiej piłce).

Nezahualcoyotl
01-08-2011, 20:51
Jaga juz od samego poczatku przyprawia mnie o palpitacje serca.Zeby zremisowac wygrany mecz a malo brakowalo jeszcze by przegrala :? Dwie bramki stracic w niespelna 8 minut...no znow primadonnom sie grac do konca nie chcialo tylko pogode obarczaja za beznadziejny wynik(czyzby padalo tylko na zawodnikow Jagi :lol: )
Widac wtopa z Kazachami nie byla przypadkowa :?

Piter
02-08-2011, 12:29
Ja rozumiem, że ludzie chcą dopiec wrogim klubom, ale musicie wymyślić coś innego. "Żydzew" podchodzi pod antysemityzm zabroniony polskim prawem, więc często przez kibiców przeciwnych drużyn sypią się dodatkowe kary.

Trener z USA (czyli Piotr Nowak) miał już objąć schedę po Benhakerze. Jak widać nie udało się, a i on sam myślę nie chce się wpakować w Polskie bagienko (tym bardziej, że nie ma dobrego rozeznania w europejskiej piłce).
Piotr Nowak? Co to w ogóle jest? Nie chciał się pakować? Chyba go nikt nie chciał :)

02-08-2011, 14:13
Piter, zerknij sobie tutaj chociażby
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Nowa ... %82karz%29 (http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Nowak_%28pi%C5%82karz%29)
podejrzewam, że żartowałeś sobie :D

Nezahualcoyotl
02-08-2011, 15:59
Teraz juz wiecie dlaczego pzpn tak czesto i co sezon wymusza na polskich klubach "prawa licencyjne" ;) :lol:
http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/umow ... tykul.html (http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/umowa-podpisana-bedzie-nowa-siedziba-pzpn-u-lato-n,1,4810876,artykul.html)

Wypożyczalnia żartów
03-08-2011, 11:07
Szkoda, bo to nie pomoże Serie A wrócić na trzecie miejsce w rankingu. Z drugiej strony Udinese od lat tak robi, szlifuje piłkarzy i ich sprzedaje, a patrząc na to, że w kwalifikacjach musieli by grać z Arsenalem, Bayernem, Villarrealem czy Lyonem, to wątpliwe czy daliby radę awansować.

Czytałem jakieś wyliczenie, że tyle forsy ile zarobili na tych transferach nie dałby im nawet 1/2 finału LM.

Juventus w tym tygodniu pozyskał Vidala z Bayeru Leverkusen, ponoć jeden z najlepszych graczy w poprzednim sezonie w Bundeslidze. Sam widziałem go w jednym meczu na Copa i nie zachwycił mnie.

Nie wiem jak on ma się sprawdzić w awizowanym przez Conte 1+4+2+4 vel 1+4+4+2 obok Pirlo.

Mówi się jeszcze o Rossim i Vargasie, ciekawi gracze, na pewno sie przydadzą.

Przyszedł za to chimeryczny Vucinić za to, który seryjnie potrafi partolić setki, ale potrafi też czasem nieźle zagrać. Liczę po cichu jednak na 1+4+3+3 z Krasiciem, Matrim i Vuciniciem, bo Conte ma ponoć problemy z Quagliarellą.

EDIT: Już oficjalnie, Melo w Galatasray na wypożyczeniu za 1,5 mln z prawem pierwokupu za 13 mln. Oby go tylko wykupili za rok

Nie jestem fanem Brazylijczyka, ale jako przecinak w 1+4+3+3 z Vidalem i Pirlo mógłby się przydać, zważywszy, że Chilijczyk to taki "box-to-box". Ale zobaczymy

Pop517
03-08-2011, 21:26
no i 3-1 nikt chyba nie powie że zwycięstwo niezasłużone nic więcej nie powiem bo nazwisk większości wiślaków nigdy nie słyszałem bo nie oglądałem meczów Wisełki tak długo że jedynie Małeckiego i Sobola kojarzę czas wrócić do ukochanego sportu 8-)

Czik
04-08-2011, 01:31
Sukces Wisły na wyciągnięcie ręki... Melikson pokazał dzisiaj, ile jest wart, podobnie jak w poprzednim meczu; zdecydowanie najlepszy ofensywny gracz naszej ligi. Ale nie oszukujmy się, stan naszej piłki jest tragiczny. Najlepiej w naszym kraju gra drużyna, która ma w podstawowym składzie mniej Polaków, niż turecki Trabzonspor...

Dragonit
04-08-2011, 12:08
:roll: po kolejnym, wygranym meczu pierwsze zdanie "stan naszej piłki jest tragiczny", ja pierd... co z tego, że mało Polaków, to jest KLUB, nie REPRA, tak się gra, w każdej lidze w najlepszych zespołach gra dużo obcokrajowców. Ważne, że trójka Polaków w Wiśle to dobrzy gracze, a nie zapchajdziury.

OskarX
04-08-2011, 12:15
stracić 4 gole w 30 min, heh
http://sport.gadu-gadu.pl/5636891330940 ... edium=main (http://sport.gadu-gadu.pl/5636891330940623198/barcelona-rozbita-przez-meksykanow-411-zobacz?utm_source=gg&utm_medium=main)

Ciekawe co dzisiaj Śląsk wymyśli 8-)

Czik
04-08-2011, 12:32
co z tego, że mało Polaków, to jest KLUB, nie REPRA, tak się gra, w każdej lidze w najlepszych zespołach gra dużo obcokrajowców.

Jaki klub wygrał w tym roku ligę mistrzów i ilu ma w składzie piłkarzy 'rodzimych'?

Stan piłki jest tragiczny i to jest fakt, i nie chodzi mi tu bynajmniej o kluby, tylko o polskich piłkarzy, reprezentacje. Wszystkie reprezetnacje kadr młodzieżowych przez parę lat nawet nie kwalifikują się na duże imprezy. Nie mamy żadnych naprawdę wartych uwagi młodych talentów, bo w innych krajach, to piłkarze w wieku Kucharczyka czy Możdżenia zostają gwiazdami ligi i zaczynają bić się o nich europejskie potęgi. U nas to wychowujemy tylko bramkarzy, którzy - nie oszukujmy się - żadnego meczu nam nie wygrają, a mogą co najwyżej sprawić, że niżej przegramy. W reprezentacji farbowane lisy. W lidze, im mniej Polaków, tym lepiej idzie... Wiadomo, futbol klubowy nam się rozwinie. Kasa coraz większa, coraz więcej dobrych stadionów, sponsorzy, coraz głośniejsze nazwiska etc. Ale to tylko oznacza, że kluby będą opierały swoją grę na drogich piłkarzach z zagranicy, zamiast na naszych rodakach.

Największym talentem polskiej piłki był w ostatnich latach Lewandowski, a on jest - nie oszukujmy się - na skalę europejską co najwyżej poprawny... Ma 23 lata, czyli już nie tak bardzo mało, a jest w swoim zespole rezerwowym. A nie oszukujmy się, zespół wcale wybitnie mocny nie jest, Borussia to typowy europejski średniak przyzwoitego sortu, któremu raz na parę lat uda się coś zamieszać, czy to w pucharach, czy w lidze, ale potęgą nigdy nie będą, bo najlepszych piłkarzy w większości wykupią od nich bogatsze kluby. Lewandowski, podobnie jak inne największe talenty polskiej piłki, w skali europejskiej może wywalczy kiedyś miejsce w pierwszym składzie jakiegoś średniaka, ale gwiazdy największego sortu z niego nie będzie. Podobnie jak z Borysiuka, Możdżenia, Kucharczyka i kogo tam jeszcze... A najgorsze jest w tym to, że oni są z ostatnich, aktywnych piłkarsko roczników. W każdym kolejnym mniej jest dzieciaków z pasją, codziennie grających w piłkę, a więcej takich, którzy wolą pisać o niej na forach. Jak, daleko nie szukając - my.

Nie zrozum mnie źle, kibicuje polskim klubom w pucharach naprawdę mocno, i liczę na to, że nasza liga będzie coraz lepsza, ale nie chcę, żeby te sukcesy przesłoniły nam faktyczny obraz sytuacji.

Wszystkie reprezentacje młodzieżowe dają dupy, dzieciaki nie grają w piłkę, największe gwiazdy ligi to obcokrajowcy i starzy weterani, we wszystkich niższych od Ekstraklasy poziomach rozgrywek najlepsi strzelcy mają zawsze po 30'ce. Jak to nasze obecne pokolenie, nie za specjalne zresztą, się wypali, to nie będzie miał ich kto zastąpić. Bywa.

Dragonit
04-08-2011, 14:08
Argument o Barcelonie jest niezbyt trafny, bo to niesamowity wyjątek i nawet nie ma co oceniać przez jej prymat.
Tragiczny nie tragiczny, Polacy lubią używać skrajnych epitetów, niestety. Wydaje mi się, że z reprezentacjami młodzieżowymi nie jest tak źle, wiem, że całkiem nie dawno był turniej, w który juniorzy, nie pamiętam, czy z całej Polski, czy z Lecha, całkiem dzielnie walczyli z rówieśnikami z klubami słynącymi z wychowywania młodzieży i kilkoma innymi dobrymi. Nie zgodzę się też, że coraz mniej osób gra w piłkę, bo ja wszędzie widzę dzieciaki które w nią pytają, na takim orliku zawsze jest ich pełno, może z perspektywy wieku ocenia się to inaczej. Warto zauważyć, że szansa na to, by przeciętny grubcio który woli siedzieć na kompie niż pograć w piłkę został dobrym piłkarzem, jest znikoma. Przede wszystkim trzeba rozbudowywać akademię, infrastrukturę, bo jak ktoś ma talent i chęć do sportu, to i tak będzie grał, i czym lepsze warunki do tego, czym lepsze, młodzieżowe kluby, tym lepiej. Dlatego w tym trzeba upatrywać szansę, idzie to wolno, ślamazarnie, ale jakieś akademie są budowane, stworzono wiele orlików, gorzej nie będzie. I nie zgodzę się, że Borussia to średniak, mistrz Niemiec nie może być średniakiem, to 3, ew. 4 liga świata. Oczywiście, warto poczekać jeszcze ten rok, zobaczymy, jak sobie poradzi w lidze i lidze mistrzów, ale gra ona naprawdę dobrze, momentami kosmicznie, i na razie odszedł od nich JEDEN piłkarz, a ci, których sprowadzono nawet z 4 ligi niemieckiej, i tak są świetni, siatka skautingu Borussi to coś niesamowitego.
Co do talentów, to może Borysiuk czy Kucharczyk wielkimi piłkarzami nie będą, ale np. Milik, 17 letni napastnik ostatnio zadebiutował w ekstraklasie, w sparingach strzelał najwięcej z Górnika chyba, będzie z niego piłkarz, myślę, że potencjał ma większy niż Lewandowski, Sobiech podobny do Poznaniaka, mamy jeszcze Parzyszka, też 17 lat, który w juniorskich klubach grał świetnie i będzie z niego pociecha. 19 letni Wszołek z Polonii też nieźle kręcił obrońcami, podobnie Olkowski z Górnika. Wątpię, byśmy za takie 5 lat mieli słabszych graczy, niż teraz, choć trudno prognozować, co będzie później.

kirlan
04-08-2011, 14:24
edycja tuż przed 1 publikacją: Widzę że Dragonit właśnie napisał posta ale zostawiam treść poniżej bez zmian i wysyłam
============================
Orliki wszytko zmienią ...
Już za 23 lata Polska będzie mistrzem świata !
:lol: :lol: :lol:

==============
a tak poważnie;
dzieje się coś na tych boiskach ?? - głównie młodszych pytam , tych co korzystają z nich lub mogliby.

Pytam , bo ja wapniak juz nie potrafię ocenić, no i za rzadko koło tych boisk przechodzę żeby się orientować, a co dopiero żebuy samemu skorzystać.

No i mam głównie na myśli: czy dzieje się = czy grają w nogę tak na poważnie, sami z siebie, żeby potrenować i drużynowo gdziekolwiek wystąpić.
=====================

Pytam też bo wypowiedź Cika mnie zszokowała:
Że z "dorosłą" piłką (a zwłaszcza szmaciarzami z "reprezentacji") jest źle to się już przez te 20 lat zdążyłem przyzwyczaić. Ale z piłką młodych!!! Jeśli jest w połowie tak okropnie jak opisał Czik to naprawdę przez dłuuugie lata nie będzie dobrego futbolu w Polsce. A PZPN się rozpadnie ... z braku graczy , klubów, sponsorów ... ba ! z braku kibiców - myślę tylko najwięksi fanatycy chcą oglądać pętaków PRÓBUJĄCYCH od niechcenia kopać piłkę zamiast prawdziwego meczu.

No i te przeklęte afery + "postawa" zawodników + "działania" "działaczy". Mnie się futbol od kilku lat z aferami kojarzy, z kosmicznym absurdem typu olewanie kibiców. Jak chcę fajny mecz zobaczyć to włączam siatkę, albo kosz , no szczypiorniaka powiedzmy. Chyba że gra szeroko rozumiana Hiszpania, Portugalia, Ameryka łacińska, albo Afryka, no może ktoś z wysp. Wtedy football - OK. A jak się przemogę i oglądam szeroko rozumianą "Polskę" to zwykle prędko żałuję. A żałowałbym nieraz jeszcze prędzej gdyby nie Polacy z Afryki.

Inna ciekawa rzecz że jak Jakiś "rdzenny" polak (tak kurde takiego piszę z małej!) gra w zagranicznym klubie to jest to geniusz piłki. Wraca do kraju i nagle książę zmiena się w... rozdeptaną ropuchę. Jak to możliwe : tam mistrz - tu szmaciarz? Od lat to zjawisko obserwuję. W różnym nasileniu ale jest. 10 lat albo i 15 - to mało żeby wypracować metody zmiany powyższego?

Zatem czy są jakieś REALNE perspektywy dla Polskiego futbolu (inne niż mycie kibli w szatni siatkarek, albo wyjazd do zagranicznych klubów na 10 lat?)

Dawniej moim zdaniem były , ale po tym co CZik opisał (odnośnie młodej piłki) to sądzę że nie ma.
No właśnie : chyba że te orliki naprawdę choć ciut zmieniają?

Witia
04-08-2011, 15:58
Dragonit, odpowiedz proszę zatem na kilka moich pytań, bo sam nie umiem na nie znaleźć odpowiedzi.

Jak to się dzieje, że 'z reprezentacjami młodzieżowymi nie jest tak źle', że mamy 'młode talenty', a od kilkunastu jak nie więcej lat nasza reprezentacja krajowa nie osiąga nic ? Hmmm ?
W krajach afrykańskich czy niektórych południowo amerykańskich infrastruktura nie jest zapewne nawet w połowie tak rozwinięta jak u nas, podobnie jak możliwości treningu, a mimo tego tam 'rodzą się' talenty ?

Czik
04-08-2011, 17:45
Dzieciaki grają w piłkę. Zawsze grają i będą grały. Ale nie siedzą od końca szkoły, aż do zmroku, kiedy tej piłki nie widać, nie drą kolan. Jak ktoś raz w tygodniu wyjdzie pokopać, to gówno z niego będzie, a nie piłkarz. Piłkarzami zostaną ci, którzy z piłką są kilka razy w tygodniu, po kilka godzin dziennie... A i wśród tych tylko nieliczni. Mam okno wychodzące na Orlika, otoczonego przez bloki, zbudowanego przy szkole, dostępnego dla wszystkich chętnych. Wyjrzałem. Są 3 osoby, które leniwie coś kopią. 3 osoby. W wakacyjne, bezchmurne popołudnie, z idealną pogodą, czyli w chwili, gdzie frekwencja jest z natury największa. Biorę poprawkę na to, że fani piłki mogą oglądać puchary, ale kiedyś, to na zwolnienie się boiska trzeba było czekać, a jak się ktoś doczekał, to grał. 3 osoby.

Bo widzicie panowie, mamy duży problem. Mamy kasę i infrastrukturę w kategoriach europy zachodniej, ale nie mamy jeszcze ich struktur, zarządzania i organizacji w szkoleniu. W efekcie, nie mamy już zbyt dużo dzieciaków, których piłka jest jedyną rozrywką, bo ogólnie dostępne są inne atrakcje, więc nie ma u nas talentów 'samorodków', jak w krajach biedniejszych. Ale nie mamy też zorganizowanego i profesjonalnego szkolenia młodzieży na naprawdę dużą skalę, która likwiduje ten problem na zachodzie Europy, i nieprędko będziemy mieli. Oczywiście, są w Polsce akademie piłkarskie. Szkółki Legii czy Zagłębia, a także paru innych klubów funkcjonują naprawdę dobrze. Ale to jest parę klubów, czyli kropla w morzu potrzeb, kiedy w Anglii w każdej wiosce jest klub z sekcjami młodzieżowymi, a nawet szóstoligowce mają od tego zatrudnionych fachowców...

Do tego, to szkolenie, nawet w czołowych polskich klubach, chociaż tragiczne nie jest, to zupełnie nie ma porównania z czołowymi klubami europy, gdzie zamiast "siódemek", dzieciaki grają jedenastu na jedenastu, i od kilkulatków uczy się ich taktyki i zachowań boiskowych; wmawiają im od najmłodszych lat nie tylko jak kopnąć, ale też kiedy i gdzie kopnąć. U nas tego jeszcze długo nie będzie.

Liga idzie w górę, ale zanim te orliki i cała reszta naszej infrastruktury będzie porządnie funkcjonować, minie jeszcze parenaście lat, i kolejnych kilka, zanim przyniesie to JAKIEKOLWIEK efekty. Czyli po MŚ 2014, które będą pewnie ostatnim oddechem naszej obecnej kadry - o ile ta da się zakwalifikować (no może jeszcze, jak będzie fart, to Euro 2016), czeka nas kilkanaście bardzo chudych lat. Tyle ode mnie.

Czik
04-08-2011, 21:13
Legia i Śląsk dzisiaj bez rewelacji, ale jednak awansowały; czyli dalej mamy aż 3 drużyny w pucharach. Wygląda to nieźle. Brawo Kelemen.

BTW: Już lubię Ljuboję. Do piłki nie ma siły startować, ale do burdy to biegł sprintem przez całe boisko :D.

Rafa
04-08-2011, 23:04
Jak są rozstawiane zespoły w play-offach?

Marat
04-08-2011, 23:48
Lista potencjalnych rywali Legii i Śląska:

Sevilla FC, AS Roma, Tottenham Hotspur, PSV Eindhoven, Atletico Madryt, Sporting Lizbona, SC Braga, Schalke 04, Dynamo Kijów, Panathinaikos Ateny, Glasgow Rangers, Spartak Moskwa, Paris Saint-Germain, AZ Alkmaar, Anderlecht Bruksela, Fulham Londyn, Celtic Glasgow, Besiktas Stambuł, Hapoel Tel-Awiw, Metalist Charków, Standard Liege, Club Brugge, AEK Ateny, Sparta Praga, Steaua Bukareszt, Athletic Bilbao, Lazio Rzym, Dinamo Bukareszt, FC Salzburg, Rosenborg Trondheim, Lokomotiw Moskwa, PAOK Saloniki, Birmingham City, Stoke City, Stade Rennais, Austria Wiedeń, Rapid Bukareszt, Partizan Belgrad.

Czarno to widzę.

Ten sędzia wczoraj był żałosny, a komentatorzy jeszcze bardziej - nie bylo faulu, ale za taką akcje gol się należał :lol: Na całe szczęście Wisła była lepsza w tym meczu i bez sędziego daliby rade, Bułgarzy po za przypadkową bramką ( gdzie w sumie wątpliwe czy Melikson wyskoczył za wcześnie i też szemrany ten gol ) nie pokazali nic ciekawego.
U Śląska wychodzi brak doświadczenia w pucharach, zerowa skuteczność, ale jadą dalej i to się liczy. Oby to był dobry prognostyk na przyszłość i nasze kluby regularnie pukały do LM i LE - skoro już mamy te stadiony i kasa też niby jest w lidze...

Czik
05-08-2011, 02:53
Lista potencjalnych rywali Legii i Śląska:

Sevilla FC, AS Roma, Tottenham Hotspur, PSV Eindhoven, Atletico Madryt, Sporting Lizbona, SC Braga, Schalke 04, Dynamo Kijów, Panathinaikos Ateny, Glasgow Rangers, Spartak Moskwa, Paris Saint-Germain, AZ Alkmaar, Anderlecht Bruksela, Fulham Londyn, Celtic Glasgow, Besiktas Stambuł, Hapoel Tel-Awiw, Metalist Charków, Standard Liege, Club Brugge, AEK Ateny, Sparta Praga, Steaua Bukareszt, Athletic Bilbao, Lazio Rzym, Dinamo Bukareszt, FC Salzburg, Rosenborg Trondheim, Lokomotiw Moskwa, PAOK Saloniki, Birmingham City, Stoke City, Stade Rennais, Austria Wiedeń, Rapid Bukareszt, Partizan Belgrad.

Czarno to widzę.

Ten sędzia wczoraj był żałosny, a komentatorzy jeszcze bardziej - nie bylo faulu, ale za taką akcje gol się należał :lol: Na całe szczęście Wisła była lepsza w tym meczu i bez sędziego daliby rade, Bułgarzy po za przypadkową bramką ( gdzie w sumie wątpliwe czy Melikson wyskoczył za wcześnie i też szemrany ten gol ) nie pokazali nic ciekawego.
U Śląska wychodzi brak doświadczenia w pucharach, zerowa skuteczność, ale jadą dalej i to się liczy. Oby to był dobry prognostyk na przyszłość i nasze kluby regularnie pukały do LM i LE - skoro już mamy te stadiony i kasa też niby jest w lidze...

Nie oszukujmy się, różowo nie jest, ale Liga Europejska ma to do siebie, że wszyscy są do ogrania i każdy rezultat jest możliwy. Bo z reguły najbogatsze i najmocniejsze 'na papierze' są często w kryzysach, dołkach formy itp, bo gdyby było u nich wszystko OK, graliby w Lidze Mistrzów :D.

Marat
05-08-2011, 11:27
No to Wisła zagra z Apoelam, dobre losowanie, udało się uniknąć BATE i Kopenhagi, chyba najmocniejszych klubów w tej grupie mistrzowskiej. Nie należy tylko popadać w huraoptymizm, bo 3 sezony temu, Anorthosis pokonał w LM m.in Panathinaikos i zremisował u siebie z Interem oraz dwa razy z Werderem. Apoel dwa lata temu remisował a Chelsea czy Atletico i nie zaliczył blamażu...

Ronin
05-08-2011, 12:19
Mimo wszystko Cypryjski zespół trudno uznać za faworyta tego dwumeczu. Więc porażka będzie kompromitacją. Oby Wisła awansowała bo naprawdę za długo czekamy na polski klub w LM.

Marat
05-08-2011, 13:00
Kompromitacja to była Valarenga, Levadia czy jakieś Karabachy. Cypr ma tyle samo klubów w pucharach co my, czyli dwa w LE i jeden LM. Dwa razy już byli w LM, więc na prawdę bez przesady.

Teraz losowanie LE. Legia ze Spartakiem, raczej bez szans, Spartak w trakcie sezonu.
Śląsk dostał najłatwiejszego rywala, Rapid Bukareszt. Jednak jeżeli będą tak nieskuteczni jak z Bułgarami, to nie dadzą rady.

Czik
05-08-2011, 13:20
Spartak... No cóż. Smoleńsk pomścimy :lol:.

A tak na serio, to fakt, że tam środek sezonu działa raczej na ich korzyść, ale z drugiej strony, ich drużyna nie prezentuje się teraz zbyt dobrze - dopiero 7 miejsce w rosyjskiej Premier League. Do tego 10 lipca dostali 3-0 od rumuńskiego Vaslui, które znajduje się w głębokim kryzysie, ma zakaz transferowy i nie stać ich nawet na pensje dla wszystkich zawodników. To w sumie tylko mecz towarzyski, ale ten Spartak ostatnio w rosyjskim pucharze męczył się mocno nawet ze słabiutką Istrą. Więc bądźmy dobrej myśli.

Wisła miała cholernego farta z losowaniem, ale - w sumie - oni już mogą się uważać za zwycięzców, bo nawet jak odpadną, Liga Europejska czeka... Imo największe szanse ma wisła, Legia ze Śląskiem już gorzej, ale obstawiam, że minimum jedna drużyna z tej dwójki awansuje. 2 drużyny w fazie grupowej europejskich pucharów to jak na nasze warunki niezły wynik.

Dragonit
05-08-2011, 15:56
Dragonit, odpowiedz proszę zatem na kilka moich pytań, bo sam nie umiem na nie znaleźć odpowiedzi.

Jak to się dzieje, że 'z reprezentacjami młodzieżowymi nie jest tak źle', że mamy 'młode talenty', a od kilkunastu jak nie więcej lat nasza reprezentacja krajowa nie osiąga nic ? Hmmm ?
W krajach afrykańskich czy niektórych południowo amerykańskich infrastruktura nie jest zapewne nawet w połowie tak rozwinięta jak u nas, podobnie jak możliwości treningu, a mimo tego tam 'rodzą się' talenty ?

W tej dekadzie byliśmy parę razy na wielkich imprezach, co jakąś tragedią nie jest (bo ile razy była na nich Anglia, też ze trzy, czy zaszaleli i 4?), sukcesem może nie, zresztą co mają powiedzmy, obecne talenty, do przeszłości? Nie mówię, że będą sukcesy, ale obecne, młode talenty będzie można ocenić dopiero za kilka lat.
Co do drugiego, nie wiem. Może przyczyna jest taka, że dla większości tamtejszych dzieci sport to jedyna szansa na wybicie się i godne życie, więc kopią piłkę całymi dniami, a u nas w tym czasie trzeba bezsensownie wkuwać jakąś biologię czy historię, a rodzice często na siłę pchają dzieci do jak najlepszego liceum, potem na studia etc. Najzdolniejsi nastolatkowie z Afryki są zgarniani przez kluby i szlifowani, przyuczani do gry zespołowej, bo technikę mają już wyrobioną od tysięcy godzin spędzonych z piłką. U nas wiele szkodzą wiekowi trenerzy, dla których prowadzenie drużyny dzieciaków to tylko dodatek, bo sensownej kasy z tego nie mają, plus słynne "nie kiwaj się, bo stracisz", nie przykładanie uwagi do takich podstaw, jak przyjęcie piłki, błędy można mnożyć.

Do Kirlana - niestety, orliki są też okupywane przez niespełnionych piłkarzy po czterdziestce i pięćdziesiątce, którzy grają w swoich amatorskich rozgrywkach z innymi emerytami. Ale dzieciaki też często kopią, widziałem jakiś czas temu dzieci z podstawówki grający mecz klasowy, i dzięki dobremu, dużemu boisku od razu w górę idzie przygotowanie fizyczne, dośrodkowania mają sens, jest więcej miejsca na rozegranie piłki, i widać było, że dzieciaki grają lepiej, niż za moich czasów. Poza tym niekiedy prowadzone są zajęcia, opiekun orlika co jakiś czas organizuje dzieciakom ćwiczenia ogólnorozwojowe i piłkarskie, np. wysuwał im piłki do strzałów bądź kazał dryblować między pachołkami. Samo założenie "po poście xyz widzę, że nie ma żadnych szans" jest śmieszne, szanse zawsze są, a już na pewno w przypadku sporego, rozwijającego się kraju.

Odnośnie pucharów, ładnie, mimo że styl nie porażał, na meczu Śląska prawie zszedłem, punkt lecą. Wisła ma rywala na podobnym poziomie, z tym, że powinna być bardziej zmotywowana od przeciwnika, Śląsk trafił na chyba najsłabszy zespół ze stawki, więc szansę ma (3 chude mecze, ok, ale wiecznie trwać to nie będzie, w końcu przytrafi im się ten szczęśliwy i z duża skutecznością), Legia, hmm ... przeciwnik nie jest wiele silniejszy od Turków, ale ciężko będzie na pewno, przy odrobinie farta mogą awansować, ale szansę na to to z 30%.

Maharbal
05-08-2011, 17:14
Samo założenie "po poście xyz widzę, że nie ma żadnych szans" jest śmieszne, szanse zawsze są, a już na pewno w przypadku sporego, rozwijającego się kraju.

Gadkę o tym, jakim to rozwijającym się krajem jest Polska, i jak ten rozwój wpłynie na polską piłkę słyszę już co najmniej 5 lat, a dalej efektów nie widać, więc daruj sobie.
Powiedzmy sobie szczerze: dopóki istnieje PZPN i rząd w obecnej postaci stan polskiej piłki nie ulegnie poprawie, jakiej my wszyscy oczekujemy. Ściąganie ,,ubogich krewnych" z Bałkanów, żydków czy jakichś Słowaków oraz wszelakiej maści emerytów piłkarskich nie wpływa znacząco na podniesienie poziomu ligi.
W czasach tak znienawidzonej komuny było w Polsce zarejestrowanych ok. 300 tys. piłkarzy. A ile mamy dzisiaj? Cóż, mniej-więcej trzy razy mniej... :?

Wisła ma rywala na podobnym poziomie, z tym, że powinna być bardziej zmotywowana od przeciwnika

Dlaczego :?:

Śląsk trafił na chyba najsłabszy zespół ze stawki, więc szansę ma (3 chude mecze, ok, ale wiecznie trwać to nie będzie, w końcu przytrafi im się ten szczęśliwy i z duża skutecznością)

Słuchaj, piłka nożna to nie jest hokej na lodzie, gdzie zespół X grając z zespołem Y jednego dnia dostaje w papę 0:5 a następnego wygrywa 8:2. Tutaj drużyna albo jest w formie albo nie, a Śląsk nie jest. Ten cały Lokomotiw to team o klasę gorszy od wrocławskiego, i zremisowanie obu meczów chwały Śląskowi nie przynosi(mogli chociaż wygrać ten mecz u siebie, pal licho wyjazd). W lidze remis ze średnim Górnikiem. Nie widzę tutaj niczego, co pozwalałoby patrzeć optymistycznie na szanse drużyny z Wrocławia, nawet w starciu z tym teoretycznie najsłabszym Rapidem Bukareszt.
Czy to nie oni parę lat temu wyeliminowali Zagłębie w walce o LM :?:

Legia, hmm ... przeciwnik nie jest wiele silniejszy od Turków, ale ciężko będzie na pewno, przy odrobinie farta mogą awansować, ale szansę na to to z 30%.

Spartak nie jest silniejszy od Gaziantepsporu :?: Wolne żarty.

Na dziś dzień nie widzę szans dla Legii, możliwości awansu Śląska są jak 40 do 60, natomiast jeśli Wisła w tym roku nie awansuje do tej fazy grupowej LM, to...będę miał następny powód, żeby nazwać ten klub ,,dziadowskim" 8-)

Dragonit
05-08-2011, 17:47
Gadkę o tym, jakim to rozwijającym się krajem jest Polska, i jak ten rozwój wpłynie na polską piłkę słyszę już co najmniej 5 lat, a dalej efektów nie widać, więc daruj sobie.
Powiedzmy sobie szczerze: dopóki istnieje PZPN i rząd w obecnej postaci stan polskiej piłki nie ulegnie poprawie, jakiej my wszyscy oczekujemy. Ściąganie ,,ubogich krewnych" z Bałkanów, żydków czy jakichś Słowaków oraz wszelakiej maści emerytów piłkarskich nie wpływa znacząco na podniesienie poziomu ligi.
W czasach tak znienawidzonej komuny było w Polsce zarejestrowanych ok. 300 tys. piłkarzy. A ile mamy dzisiaj? Cóż, mniej-więcej trzy razy mniej... :?

A właśnie, że widać - coraz większe stadiony, coraz bogatsze kluby w lidze. Co prawda w przypadku repry tak tego nie widać, ale to chyba nic dziwnego, przecież tu zmiany nie mogą zajść z roku na rok, ponarzekać, bądź pochwalić będzie można za 10 - 15 lat. Ubogich krewnych, żydków :lol: odpuść sobie, minęły czasy sprowadzania byle szrotu zza granicy.

Słuchaj, piłka nożna to nie jest hokej na lodzie, gdzie zespół X grając z zespołem Y jednego dnia dostaje w papę 0:5 a następnego wygrywa 8:2. Tutaj drużyna albo jest w formie albo nie, a Śląsk nie jest. Ten cały Lokomotiw to team o klasę gorszy od wrocławskiego, i zremisowanie obu meczów chwały Śląskowi nie przynosi(mogli chociaż wygrać ten mecz u siebie, pal licho wyjazd). W lidze remis ze średnim Górnikiem. Nie widzę tutaj niczego, co pozwalałoby patrzeć optymistycznie na szanse drużyny z Wrocławia, nawet w starciu z tym teoretycznie najsłabszym Rapidem Bukareszt.
Czy to nie oni parę lat temu wyeliminowali Zagłębie w walce o LM :?:

A właśnie, że nie, piłka nożna też jest zmienna. Skuteczność nawet trudno ćwiczyć, bo trafisz z jakiejś pozycji 1000x na treningu, a na meczu i tak możesz zamulić, więc ma sens to co piszę - Śląsk w 1 meczu z Lokomotiwem miał masę sytuacji, nie wykorzystał żadnej, w kolejnym meczu może mieć 2 sytuację i wykorzystać jedną, jak Legia w spotkaniu z Turkami. Chwały nie przynosi, tylko że w ostatnich latach taka Legia lubiła odpadać niemal od razu, Śląsk - który został wicemistrzem, nie ma co ukrywać, dzięki słabej postawie faworytów przez większość sezonu - wyrobił normę.
Nie pamiętam.

Spartak nie jest silniejszy od Gaziantepsporu :?: Wolne żarty.
Ty potrafisz czytać, czy palisz głupa? Piszę jak byk "wiele silniejszy", a ty wyskakujesz z czymś takim. A co, 3 klasy różnicy między nimi? Turcy byli 4 zespołem w lidze, Spartak jest obecnie 7, a czy liga rosyjska jest tak w uj lepsza od tureckiej?

Maharbal
05-08-2011, 19:10
A właśnie, że widać

A właśnie, że nie

Szalenie przekonywująca kontrargumentacja w stylu Gorbiego :lol:

- coraz większe stadiony, coraz bogatsze kluby w lidze. Co prawda w przypadku repry tak tego nie widać, ale to chyba nic dziwnego, przecież tu zmiany nie mogą zajść z roku na rok, ponarzekać, bądź pochwalić będzie można za 10 - 15 lat. Ubogich krewnych, żydków :lol: odpuść sobie, minęły czasy sprowadzania byle szrotu zza granicy.

I co z tego niby bogactwa jest :?: Pokaż mi jeden dobry transfer w ciągu ostatnich dwóch sezonów, za co najmniej 1mln euro. Oczywiście mam na myśli taki, gdzie zawodnik przychodził do naszej ligi, a nie w drugą stronę.
Zmiany nie mogą zajść z roku na rok :?: To powiedz mi, ile lat minęło od momentu kiedy Putin rozpier***ł cały ruski ZPN, do momentu aż któryś z ich klubów wywalczył coś poważnego w europejskich pucharach :?:

Chwały nie przynosi, tylko że w ostatnich latach taka Legia lubiła odpadać niemal od razu, Śląsk - który został wicemistrzem, nie ma co ukrywać, dzięki słabej postawie faworytów przez większość sezonu - wyrobił normę.

Zarówno Śląsk jak i Legia zrobiły to, czego od nich należało oczekiwać. Niemniej sposób i rezultaty (ledwie 1 zwycięstwo w 4 spotkaniach) pozostawiają wiele do życzenia. Na tak słaby klub jak Lokomotiw, i na przeciętny jak Gaziantepspor to wystarczyło. Na Spartak to już będzie za mało, być może nawet na Rapid.

Ty potrafisz czytać, czy palisz głupa? Piszę jak byk "wiele silniejszy", a ty wyskakujesz z czymś takim.

Weź już się tak nie unoś, bo Cię szlag jasny trafi, krew nagła zaleje :P

A co, 3 klasy różnicy między nimi? Turcy byli 4 zespołem w lidze, Spartak jest obecnie 7, a czy liga rosyjska jest tak w uj lepsza od tureckiej?

Nie orientujesz się w realiach tureckiej piłki, to widać od razu. Tam liczą się tylko 4 kluby: Trabzonspor i trójka ze Stambułu: Besiktas, Fenerbahce i Galatasaray. Ktokolwiek spoza tej czwórki zajmie jakieś wysokie miejsce to tzw, wyjątek potwierdzający regułę. Dwa sezony temu mistrzostwo zdobył Bursaspor (z tego co mówił mi pewien Turek, tylko dzięki ogromnej pomocy sędziów). I co oni takiego osiągnęli w LM? Że tylko wspomnę Valencię, która wygrała z nimi na ich stadionie 4:0.
Gaziantepspor to przeciętna drużyna, która skorzystała na słabości Galatasaray i zajęła miejsce premiowane grą w pucharach. To taka nasza(bez urazy fani) Jagiellonia.
Ligi rosyjskiej w takim stopniu nie znam, ale wygląda na to, że poza Rubinem Kazań i Zenitem Skt. Petersburg drużyny moskiewskie też się włączają w walkę o ichniego majstra.

Czik
05-08-2011, 20:09
Dragonit:

W tej dekadzie byliśmy parę razy na wielkich imprezach

Po pierwsze, nie w tej, tylko już w poprzedniej, teraz mamy 2 dekadę XXI wieku.

Po drugie, zastanów się nad tymi imprezami. Byliśmy łącznie na trzech, gdy odbywało się sześć (jeśli liczyć Euro 2000, które technicznie rzecz biorąc było jeszcze w XX wieku). Trzech. Na pierwszą zakwalifikowaliśmy się dzięki golom Olisadebe, a na trzecią dzięki duetowi holendrów, Smolarkowi i Benhaakerowi (Smolarek może i jest Polakiem, ale piłkarzem jest szkoły holenderskiej, więc znowu wychodzi niższość naszej rodzimej piłki nad zachodem). Tylko udział w MŚ 2006 można naprawdę uznać za sukces polskiej piłki. A raczej sam fakt udziału, bo w samych MŚ tradycyjnie daliśmy dupy.

obecne, młode talenty będzie można ocenić dopiero za kilka lat

Za kilka lat będzie można ocenić dzisiejszych gimnazjalistów. Dzisiejsze reprezentacje młodzieżowe oceniać można tu i teraz, i ta ocena brzmi: dają dupy.

a u nas w tym czasie trzeba bezsensownie wkuwać jakąś biologię czy historię,

Podałeś chyba dwa najbardziej istotne, z wyjątkiem WF'u i języków, przedmioty dla przyszłego piłkarza :D. No, i nie licząc geografii. Poza tym - myślisz, że w Izraelu, który wypluwa jak na tak mały sporo dobrych piłkarzy, czego przykładem jest Melikson, jest bieda i nie ma szkoły? Albo czy myślisz, że młodzi Czesi, Chorwaci, Serbowie i Czarnogórcy, a także Bośniacy, nie chodzą do szkół?

technikę mają już wyrobioną od tysięcy godzin spędzonych z piłką.

Nie wyrobi się prawdziwej techniki piłkarskiej od kopania szmacianki po piasku. Technikę trzeba wyszkolić. Oczywiście, są ludzie naturalnie utalentowani i obdarzeni predyspozycjami albo kapitalnie ułożoną stopą do piłki, ale i tak bez profesjonalnego treningu niewiele to da.

U nas wiele szkodzą wiekowi trenerzy, dla których prowadzenie drużyny dzieciaków to tylko dodatek, bo sensownej kasy z tego nie mają, plus słynne "nie kiwaj się, bo stracisz", nie przykładanie uwagi do takich podstaw, jak przyjęcie piłki, błędy można mnożyć.

Z tym się w dużej części zgodzę. Problemem nie jest wiek trenerów, ale ich totalny brak wyszkolenia i profesjonalizmu, który się bierze właśnie stąd, że płaci się za to małą kasę, za którą pracują tylko amatorzy. "Nie kiwaj się, bo stracisz" obrazuje dość istotny problem, a mianowicie to, że u nas dzieciaków od razu uczy się cwaniactwa, fizycznej gry ze starszymi, typowej kopaniny. Jak dzieciak w wieku 18 lat prezentuje technikę na poziomie dorosłych graczy danej ligi, to zamiast szlifować ten jego talent, jak najszybciej nauczą go cwaniactwa, kopania po nogach i wyślą na siłownię, żeby tylko mógł od razu grać z dorosłymi, gdzie zamiast szlifowania umiejętności będzie hartował sobie twarde łydki, bo tak wyglądają nasze niższe ligi.

przeciwnik nie jest wiele silniejszy od Turków

Mylisz się. Jest dużo, dużo silniejszy. Jak Legia przejdzie, to tylko na farcie. Ale z drugiej strony, rok temu Lecha też wszyscy skazywali na porażkę w 'grupie śmierci', a prawie złapał w niej 1 miejsce; tamten sezon pokazał, że "giganci" grający w LE mają to do siebie, że ich forma nie jest stabilna i często mogą przegrać z teoretycznie słabszymi.

Maharabal:

Mylisz się - stan ligi się poprawi, bo jest coraz więcej kasy. Ale nie wpłynie to ani trochę pozytywnie na stan naszej reprezentacji, a to już bolączka. Chyba, że będziemy ligowców masowo neutralizować...

Na dziś dzień nie widzę szans dla Legii, możliwości awansu Śląska są jak 40 do 60, natomiast jeśli Wisła w tym roku nie awansuje do tej fazy grupowej LM, to...będę miał następny powód, żeby nazwać ten klub ,,dziadowskim"

Powiem tyle - Śląsk i Wisła mają super-fartowne tegoroczne puchary i jak tego nie wykorzystają, to będzie to po prostu frajerstwo.

I co z tego niby bogactwa jest Pokaż mi jeden dobry transfer w ciągu ostatnich dwóch sezonów, za co najmniej 1mln euro. Oczywiście mam na myśli taki, gdzie zawodnik przychodził do naszej ligi, a nie w drugą stronę.

Proszę:

http://www.vivapoland.com/media/bearleague/bl12909817582636.jpeg

A na koniec, o Spartaku powiem tyle. Ich transfery w tym sezonie: De Zeuuw z Ajaxu za 7 mln Euro, wicemistrz świata, 27 występów w kadrze Holandii. Emmanuel Emenike za 10 mln z Fenerbahce. Wellinton, 6 mln, McGeady, 12 mln. Więc twierdzenie, że to nie jest dużo mocniejszy przeciwnik od Gaziantepsporu, to bardzo duża pomyłka. Na szczęście, ani pieniądze, ani nazwiska zawodników nie gwarantują zawsze zwycięstwa, i raz na jakiś czas trafi się jakiś 'kopciuszek'... Dlatego pozostaje nadzieja :D. Może akurat Borysiukowi wejdzie któraś bomba z dystansu? Nigdy nie wiadomo :lol:.

Nezahualcoyotl
06-08-2011, 14:51
Ryzy raz zamyka a pozniej otwiera stadiony.Biedaczysko sie mota az milo patrzec...a jak sie "swojej" Lechii podlizuje.No mam nadzieje ze Gdanszczanie wyjada bez punktow z Bialego po dzisiejszym meczu
http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/euro ... tykul.html (http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/euro-2012-donald-tusk-na-dniu-otwartym-pge-areny-g,1,4814829,artykul.html)
Edit...2-1 i 150 gol Franka ;)
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10,91 ... _2_1_.html (http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10,91668,10074919,2__kolejka__Jagiellonia___Lechia _2_1__Frankowski__2_1_.html)

Aquila
06-08-2011, 21:59
ehh, psy juz szykowaly prowokacje na Jadze ale im nie wyszlo na szczescie, co za czasy ze mendy wbijaja do mlyna i zero reakcji... byle do euro panowie.

Czik
07-08-2011, 01:55
ehh, psy juz szykowaly prowokacje na Jadze ale im nie wyszlo na szczescie, co za czasy ze mendy wbijaja do mlyna i zero reakcji... byle do euro panowie.

Tylko współczuć białostockim kibicom lokalnych funkcjonariuszy :D.

Nezahualcoyotl
07-08-2011, 08:47
PObojowki tuska mialy moze zapewnic kolejny material dla mediow przed wyborami gdyby doszlo do rozroby ale Kibole okazali wieksza kulture od mundurowych bezmozgow
http://www.jagiellonia.net/?co=aktualnosci&id=5395
gestaPO na Luku
http://www.youtube.com/watch?v=lCPTjp8l ... ture=feedu (http://www.youtube.com/watch?v=lCPTjp8lU20&feature=feedu)

Maharbal
07-08-2011, 17:19
Po dwóch kolejkach można już śmiało postawić tezę, że głównymi kandydatami do spadku w tym sezonie są beniaminkowie.

Czik
07-08-2011, 22:01
Po dwóch kolejkach można już śmiało postawić tezę, że głównymi kandydatami do spadku w tym sezonie są beniaminkowie.

I jak zwykle Cracovia będzie walczyć o utrzymanie, ale jednak się utrzyma.

Dzisiaj 3:1 dla Legii na wyjeździe z Cracovią właśnie. 2 bramki Manu, co ciekawe, oba fartowne i rykoszetowe, ale zawsze :D. Standardowo strzelił też Miro Radovic. Gol dla Cracovii piękny, w samej końcówce strzał z dystansu który wszedł do bramki po słupku. Na otarcie łez dla Cracovii. Gra Legii trochę fartowna i chaotyczna, ale na pewno waleczna i agresywna, co musi się podobać :). Warto zwrócić uwagę na kapitalne podanie Żewłakowa do Radovica przy 3 golu.

Swoją drogą, Manu dobry wariat. Biegnie przez całe boisko pod pole karne z piłką, patrzy, że nie ma do kogo podać, to się odwraca i biegnie spowrotem :D.

Aquila
08-08-2011, 09:35
haha to Manu juz sie ogarnal ? :D

Czik
08-08-2011, 16:28
haha to Manu juz sie ogarnal ? :D

Manu AKA "WÓDZ INDIAŃSKI SZYBSZY OD WIATRU!!!" nigdy się nie ogarnął - on po prostu jest chaotyczny w bardziej skuteczny sposób :D.

Milanos
08-08-2011, 16:49
Tak sobie obejrzałem powtórkę meczu Borussia HSV myślałem że może ta Borussia się wypaliła bo wiadomo młodych piłkarzy od groma a oni jakby weszli jeszcze na wyższy poziom, jak tak będą grali w LM no to tylko oglądać mecze z ich udziałem bo to wygląda fenomenalnie, i popatrzeć że nasi co tam grają jadą na tym samym poziomie.

Czik
08-08-2011, 18:21
Tak sobie obejrzałem powtórkę meczu Borussia HSV myślałem że może ta Borussia się wypaliła bo wiadomo młodych piłkarzy od groma a oni jakby weszli jeszcze na wyższy poziom, jak tak będą grali w LM no to tylko oglądać mecze z ich udziałem bo to wygląda fenomenalnie, i popatrzeć że nasi co tam grają jadą na tym samym poziomie.

Ostatnia asysta Lewandowskiego magiczna. Borussii ciężko nie lubić.

Edit:
Kuciak, zmiennik Jana Muchy w rep. Słowacji, ma już oficjalnie kontrakt z Legią. Znana jest już chyba nowa taktyka Skorży: 3-4-3-0-0-1, gdzie pierwsze 3 oznacza liczbę bramkarzy :D.

Tak na serio, to trochę ma Skorża problem. Bo tak: Skaba nigdy wybitny nie był, ale Dowhań to mistrz w swoim fachu i wygląda na to, że udało mu się zrobić z Wojtka dobrego bramkarza. Dusan Kuciak, kiedy przylatywał do Legii podczas pre-sezonu, miał zostać pierwszym bramkarzem, ale bardzo długo przeciągnęła się sprawa rozwiązywania jego kontraktu w poprzednim klubie (bo mu nie płacili pensji), w efekcie czego na pierwsze 3 oficjalne mecze wskoczył do bramki Skaba, prezentujący dobrą formę w sparingach. I tak wyszło, że "Fikoł" w tych trzech meczach tylko 1 bramkę, i to po kapitalnej bombie z dystansu, która weszła do bramki po słupku - słowem, strzał był nie do obrony. W efekcie, mamy 2 dobrych bramkarzy bijących się o wyjściowy skład.

Jeszcze Makhnovskyj, który niestety nie zrobił w Legii furory, ma jeszcze ważny kontrakt, i chociaż dostał wolną rękę w poszukiwaniu nowego klubu, żadnych zainteresowanych jego usługami póki co nie widać. Jakby tego było mało, jest jeszcze Antolovic, który wprawdzie zawalił początek poprzedniego sezonu, ale jest niewątpliwie utalentowany, i po roku Kapeluszowego treningu prezentuje się już naprawdę nieźle. Że też nie wspomnę o młodym, dobrze się zapowiadającym Kubie Szumskim, czającym się w zespole Młodej Ekstraklasy... Nie zdziwię się, jak Legia będzie od tej pory przez jakiś czas co sezon sprzedawała pierwszego bramkarza na zachód, wprowadzając w jego miejsce następnego golkipera w kolejce :D.

Dragonit
09-08-2011, 20:59
Ile odpisywania :shock: chyba niepotrzebnie napisałem tak długiego posta

Szalenie przekonywująca kontrargumentacja w stylu Gorbiego :lol:
Byłaby taka, gdybym na tym kończył, a nie kończę.

I co z tego niby bogactwa jest :?: Pokaż mi jeden dobry transfer w ciągu ostatnich dwóch sezonów, za co najmniej 1mln euro. Oczywiście mam na myśli taki, gdzie zawodnik przychodził do naszej ligi, a nie w drugą stronę.
Zmiany nie mogą zajść z roku na rok :?: To powiedz mi, ile lat minęło od momentu kiedy Putin rozpier***ł cały ruski ZPN, do momentu aż któryś z ich klubów wywalczył coś poważnego w europejskich pucharach :?:

Przecież wiele ostatnich transferów jest dobrych, choćby Melikson - nie był za 1 mln euro, więc jeszcze lepiej, bo nie jest sztuką wydać pieniądze i nie kupić nikogo ciekawego. Zresztą, kogo ostatnio nie biorą, czy to ten Moshe Ohayon, czy Voskamp, są to zawodnicy, którzy w swoich ligach mieli naprawdę dobre statystyki, a nie byle zapchajdziury.

Zarówno Śląsk jak i Legia zrobiły to, czego od nich należało oczekiwać. Niemniej sposób i rezultaty (ledwie 1 zwycięstwo w 4 spotkaniach) pozostawiają wiele do życzenia. Na tak słaby klub jak Lokomotiw, i na przeciętny jak Gaziantepspor to wystarczyło. Na Spartak to już będzie za mało, być może nawet na Rapid.

Już tyle gadanie było o sposobie i rezultatach, że mógłbyś odpuścić, wróć do oglądanie meczów, w których graliśmy lepiej, a odpadaliśmy. Ten przeciętny Gaziantepspor, jak już pisałem, ma przy naszych klubach full kasy, 1 zawodnika kupuje za tyle, ile wydała cała ekstraklasa w letnim okienku. Więc ogranie ich to jest COŚ.

Weź już się tak nie unoś, bo Cię szlag jasny trafi, krew nagła zaleje :P
no wiesz, przecież nie będę pisał, że padam na kolana i łaskawie proszę o czytanie moich postów ze zrozumieniem :(

Nie orientujesz się w realiach tureckiej piłki, to widać od razu. Tam liczą się tylko 4 kluby: Trabzonspor i trójka ze Stambułu: Besiktas, Fenerbahce i Galatasaray. Ktokolwiek spoza tej czwórki zajmie jakieś wysokie miejsce to tzw, wyjątek potwierdzający regułę. Dwa sezony temu mistrzostwo zdobył Bursaspor (z tego co mówił mi pewien Turek, tylko dzięki ogromnej pomocy sędziów). I co oni takiego osiągnęli w LM? Że tylko wspomnę Valencię, która wygrała z nimi na ich stadionie 4:0.
Gaziantepspor to przeciętna drużyna, która skorzystała na słabości Galatasaray i zajęła miejsce premiowane grą w pucharach. To taka nasza(bez urazy fani) Jagiellonia.
Ligi rosyjskiej w takim stopniu nie znam, ale wygląda na to, że poza Rubinem Kazań i Zenitem Skt. Petersburg drużyny moskiewskie też się włączają w walkę o ichniego majstra.

Może, ale nasza Jagiellonia ma budżet 20 razy mniejszy od Gaziantepsporu. Może i się włączają, ale Spartak ponoć wygląda jak zbieranina gwiazdeczek, traci sporo bramek, strzela niewiele. Czyli skuteczna defensywa może ich powstrzymać, a już strzelenie bramki przez Legię sprawiło by niezłe zamieszanie. Oczywiście, może być tak, że legioniści odwalą babola i dostaną 4:0 w plecy na własnym stadionie, nie można tego wykluczyć, ale w drugą stronę (oczywiście nie w takim stopniu) też może być.

Po pierwsze, nie w tej, tylko już w poprzedniej, teraz mamy 2 dekadę XXI wieku.

Po drugie, zastanów się nad tymi imprezami. Byliśmy łącznie na trzech, gdy odbywało się sześć (jeśli liczyć Euro 2000, które technicznie rzecz biorąc było jeszcze w XX wieku). Trzech. Na pierwszą zakwalifikowaliśmy się dzięki golom Olisadebe, a na trzecią dzięki duetowi holendrów, Smolarkowi i Benhaakerowi (Smolarek może i jest Polakiem, ale piłkarzem jest szkoły holenderskiej, więc znowu wychodzi niższość naszej rodzimej piłki nad zachodem). Tylko udział w MŚ 2006 można naprawdę uznać za sukces polskiej piłki. A raczej sam fakt udziału, bo w samych MŚ tradycyjnie daliśmy dupy.
No tak, ale o tej na razie nie wiele można powiedzieć, prócz tego, że gramy na euro, ale z punktu repry to, rzecz jasna, żadne osiągnięcie. Znowu wyliczanka, jak coś się nie uda to nie ma nawet co bronić repry, bo dali dupy i tyle, jak się uda, to gadanie o szczęściu, że a to strzelił ten, a to pomógł duet Holendrów ... a gdyby Podolski i Klose grali dla Polski, to w ogóle Niemcy ani razu nie dotarli by do finału, podobne gadanie.

Podałeś chyba dwa najbardziej istotne, z wyjątkiem WF'u i języków, przedmioty dla przyszłego piłkarza :D. No, i nie licząc geografii. Poza tym - myślisz, że w Izraelu, który wypluwa jak na tak mały sporo dobrych piłkarzy, czego przykładem jest Melikson, jest bieda i nie ma szkoły? Albo czy myślisz, że młodzi Czesi, Chorwaci, Serbowie i Czarnogórcy, a także Bośniacy, nie chodzą do szkół?

Chodzą, ale wątpię, by w wielu krajach było tyle materiału do nauki, co u nas, kiedyś, dawno temu, była na ten temat dyskusja w agorze. Dużo zależy też od postawy rodziców choćby, obecności ośrodków treningowych, w końcu nie jeden talent przestał grać w piłkę, bo nie miał gdzie się rozwijać, a przeprowadzka do np. Warszawy nie wchodziła w grę. Swoją drogą, o potencjale polskich piłkarzy mówił Petrescu, a on raczej nie miał powodu, by odwdzięczać się nam dobrym słowem, po tym, jak dostał kopa w dupę.

Nie wyrobi się prawdziwej techniki piłkarskiej od kopania szmacianki po piasku. Technikę trzeba wyszkolić. Oczywiście, są ludzie naturalnie utalentowani i obdarzeni predyspozycjami albo kapitalnie ułożoną stopą do piłki, ale i tak bez profesjonalnego treningu niewiele to da.

Ale warsztat, podstawa, to właśnie obycie z piłką, wyczucie, wszystko to jest w skali mikro, nie trzeba ogromnych boisk do tego, by wyrobić sobie klej, nie musieć co chwila patrzeć pod nogi, czy nawet dobrze przyjmować futbolówkę. Jak ktoś tak się wyćwiczy, to potem łatwiej mu nauczyć się dryblingu, czy nawet strzałów, bo nie jest totalnym drewnem.

Mylisz się. Jest dużo, dużo silniejszy. Jak Legia przejdzie, to tylko na farcie. Ale z drugiej strony, rok temu Lecha też wszyscy skazywali na porażkę w 'grupie śmierci', a prawie złapał w niej 1 miejsce; tamten sezon pokazał, że "giganci" grający w LE mają to do siebie, że ich forma nie jest stabilna i często mogą przegrać z teoretycznie słabszymi.

Jak jest dużo, dużo silniejszy, to można pomyśleć, że lider rosyjskiej ekstraklasy to po prostu potęga, a ktoś tu nazwał Borussie średniakiem, choć wygrała mistrzostwo w widocznie lepszej lidze 8-) dlatego myślałem nawet o tym, że jakby trafiła na Tottenham, to miałaby szansę, bo trener traktuje ligę europy jako katastrofę.

Propsy dla Franka za świetną bramkę, majstersztyk. Ten Kuciak dobrze broni? I czy Spas Delew daję radę?

Czik
10-08-2011, 08:56
Propsy dla Franka za świetną bramkę, majstersztyk. Ten Kuciak dobrze broni? I czy Spas Delew daję radę?

Kuciak? Nie wiem, nie oglądam ligi rumuńskiej, ale jest 2 bramkarzem rep. Słowacji i Mucha bardzo go chwalił (doradzał rok temu wzięcie go zamiast Antolovica). Wg mnie ma to raczej marginalne znaczenie, jak on broni, bo i tak sobie nie pogra :D.

Bessieres
10-08-2011, 17:25
W niedzielę pierwszy mecz superpucharu Hiszpanii, wreszcie jestem spokojny o Real, po takim okresie przygotowawczym jest nadzieja na zwycięstwo 8-)

Sam Fisher
10-08-2011, 17:57
Ja tam dalej obstawiam na Barcę choć kibicuję Realowi od wielu wielu lat.

Marat
11-08-2011, 10:38
http://ofsajd.onet.pl/faceci/cuchnacy-z ... tykul.html (http://ofsajd.onet.pl/faceci/cuchnacy-zart-kolegow-mario-balotelliego,1,4811712,artykul.html)

Ach ten SuperMario :lol: Bidaczka nikt nie lubi, kibice, koledzy...

A Eto ponoć zaakceptował ofertę Anży i ma zarabiać 20 mln na sezon!!! Teraz oba kluby muszą się dogadać. To już jest chore...

Nezahualcoyotl
13-08-2011, 10:54
Jak Kibole cos rozwala to jest o tym glosno przez caly dzien...zas o wczorajszej akcji media milcza :?
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... -w-babach/ (http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/2011/08/12/kibice-gornika-pomogli-ofiarom-katastrofy-kolejowej-w-babach/)

Nagano
13-08-2011, 11:09
Było jeszcze o tym w TVN 24. Ostatnio była też trochę nagłośniona akcja kibiców Milwall, którzy ochronili dzielnicę przed szabrownikami.

Wypożyczalnia żartów
13-08-2011, 11:10
Z ciekawostek Fabregas ponoć już w Barcie. Królowie polowania najpierw Sanchez teraz Cesc.

13-08-2011, 11:55
Kolejne grube miliony, ale i tak niby sami wychowankowie.

Sam Fisher
14-08-2011, 12:43
http://www.kanonierzy.com/shownews_id-2 ... enal.shtml (http://www.kanonierzy.com/shownews_id-21973_Wideo--Newcastle---Arsenal.shtml)

Czyli uczcie się wszyscy od Barcelony :D Zaraza przyszła do Anglii :D 6:30

Nagano
14-08-2011, 15:29
Ależ nudny mecz Widzewa z Podbeskidziem. Antyfutbol i 0:0.

Mnil
14-08-2011, 17:00
Ale Podbeskidzie 500 dni bez porażki u siebie :P

voitek
14-08-2011, 20:47
Superpuchar nadchodzi :P

Nie jestem kibicem zadnej z tych druzyn, ale chyba bede wspieral Los Blancos

Sareth4
14-08-2011, 21:49
Kiedy Villa strzelił to jak z automatu na cały dom się wydarłem :P

Nagano
14-08-2011, 21:54
Ja oglądam na sopcast z rosyjskim komentarzem - "Niciewo nie było! Igrać, igrać!" :D
Coś niesamowitego, Barcelona dosłownie tylko kilka razy podeszła pod bramkę, a strzeliła 2 gole :shock:

Sam Fisher
14-08-2011, 22:54
Znowu kontrowersyjne decyzje, znowu dużo emocji. Jedyna taka zmiana, że to tym razem Real NAPRAWDĘ grał lepiej.

kirlan
15-08-2011, 07:05
Znowu kontrowersyjne decyzje, znowu dużo emocji. (..)
Sądząc po treści i natężeniu wrzasków na blokowisku wokół mnie: co najmniej pół mojego osiedla jest tego samego zdania. :|

Co konkretnie krzyczeli nie zacytuję, bo takich słów na forum używać nie wolno, a w dodatku mnie jako moderatorowi podwójnie nie wypada.

Czik
15-08-2011, 10:30
Złapałem wczoraj wifi na metrze w Wyszehradzie i powiem tyle: Ljuboja :D.

Sam Fisher
15-08-2011, 10:50
Można jaśniej? :P

Czik
15-08-2011, 11:23
Można jaśniej? :P

W sensie, że podłapałem skrót z meczu Legii i się jaram.

15-08-2011, 11:41
Bramka Messiego z dupy :mrgreen: Jakby Benzema bardziej ogarniał, to by ich pomietli.

Dragonit
15-08-2011, 12:26
Wynik dobry w perspektywie rewanżu, czekam na tego obiego, pewnie zacznie tworzyć felietony głoszące, że gdyby nie sędziowie, Real wygrałby 3:0.
Btw:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/226169_10150252376316213_209523681212_8047192_5104 044_n.jpg
:lol:
Widzieliście stadion Lechii? Cudo.
A pro po kibiców Górnika, to o czymś takim wiadomo, ni widu, ni słychu, a jak jest jakiś dym, to trąbią wszędzie.

Nagano
15-08-2011, 12:50
Widzieliście stadion Lechii? Cudo.
A pro po kibiców Górnika, to o czymś takim wiadomo, ni widu, ni słychu, a jak jest jakiś dym, to trąbią wszędzie.
Specjalnie oglądałem wczoraj 20 min. mecz Lechii żeby zobaczyć inaugurację tego cudeńka. Zazdroszczę im strasznie.
Co do kibiców Górnika. Zgoda, pomagali, ale pewnie niewiele osób też wie, że wielu z nich urządziło sobie później w drodze powrotnej "promocję" na różnych stacjach benzynowych i przydrożnych sklepach :roll:

odi.profanum
15-08-2011, 14:59
Benzema jak dla mnie grał spoko. Też nie wiem gdzie komentatorzy widzieli te 4 setki :roll: - 2 x świetnie interweniował Valdez a 2x zabrakło szczęścia. Zrobił asystę i generalnie bardzo aktywny; bezbarwny za to był Di Maria ni i Cristiano.

czekam na tego obiego, pewnie zacznie tworzyć felietony głoszące, że gdyby nie sędziowie, Real wygrałby 3:0.
O co ci chodzi? Gdyby nie sędzia w półfinale LM wynik mógłby być różny i to są fakty a nie historie... Sedzia akurat sędziował bardzo dobrze, choć nie zagwizdał karnego dla Realu gdy Valdez wystawił ręke by podciąć krystynę - jedyny błąd, choć CR7 też ładnie się położył jak rażony piorunem. No i Pepe za to wejście w Alvesa mógł kartkę dostać ( Alves chyba wczoraj najlepszy piłkarz Barcy )
Zabrakło głównego aktora w Barcelonie - Busquetsa :cry:

Sam Fisher
15-08-2011, 18:49
Messi hooks up with some chick at a bar. He brings her home to his house to fuck and when they get into Messi's bedroom the girl says:

- I just need to use the bathroom real quick, be right back.

When she comes back into the room there's two naked men lying next to Messi on the bed. The girl asks what the hell is going on and Messi replies nervously:

- I'm sorry... But I can't perform without Xavi and Iniesta.
:mrgreen:

Czik
16-08-2011, 09:02
Messi hooks up with some chick at a bar. He brings her home to his house to fuck and when they get into Messi's bedroom the girl says:

- I just need to use the bathroom real quick, be right back.

When she comes back into the room there's two naked men lying next to Messi on the bed. The girl asks what the hell is going on and Messi replies nervously:

- I'm sorry... But I can't perform without Xavi and Iniesta.

:lol:

Dobre, nie ma co :D.

Ale swoją drogą, to tym superpucharem IMO nie ma się co zbytnio ekscytować. Jakoś mnie to nie 'jara' zbytnio.

Co do Ekstraklasy:

-Stadion Lechii świetny, ciekawe jak będzie z zapełnianiem go :). Ale im więcej nowoczesnych obiektów, tym lepiej dla ligi. Mam nadzieję, że za parę lat właśnie ze świetnymi stadionami i najlepszym na nich dopingiem będzie się kojarzyła zagranicą polska ekstraklasa.

-Wielki szacunek dla Lecha, dawno nikt tak nie zdominował rywala na naszym krajowym podwórku.

Czik
17-08-2011, 16:05
Kapitalny filmik. Najlepsze gole tygodnia. Jest nawet polski akcent :).

http://videa.hu/videok/sport/tvgolo-goa ... NkDaNFND#b (http://videa.hu/videok/sport/tvgolo-goals-of-the-week-best-f3IkbYlFNkDaNFND#b)

Maharbal
17-08-2011, 16:53
Zasadniczo bramka nr 8 najlepsza, natomiast typy z Porto zniszczyli temat swoją akcją. Impresionante.

No to cóż, dziś po raz kolejny milicja staje do walki o LM. I tym razem, w przypadku porażki nie ma zmiłuj, będzie kolejny blamaż.

odi.profanum
17-08-2011, 20:51
Ogląda ktoś katorgę wisły? Oby 2 połowa była składniejsza :roll:

Knecht
17-08-2011, 23:58
BARCELONA !!! :D

18-08-2011, 09:49
Te niby klasiko to jedno wielka żenada :roll: Babki mniej płaczą niż te wszystkie pizduchy

odi.profanum
18-08-2011, 11:52
Niestety Real przegrał będąc w sumie obydwóch meczach lepszym. Gdyby wpadły sytuacje z pierwszego meczu puchar pojechałby do Madrytu. Ciekawe czy Xavi znowu powie,że Real nie chciał grać w piłkę. Zastanawiam się też, czy Real nie grałby lepiej bez Ronaldo - samoluba:? No i Trzeciak chyba zamknął się z tym ciśnięciem Benzemy: 2 asysty i brama ale dla Szpaka Benzema nie gra dobrze w wielkich meczach :lol:

pretorian
18-08-2011, 12:09
Według mnie najlepszy w dwumeczu był Mourinho... zdecydowanie najlepsze zagrania, szczególnie to w końcówce rewanżu na asystencie Pepe :lol:

Barca wygrała i Messi pokazał, że nie tylko jest od strzelania bramek. Od razu uprzedzam wypowiedzi pokroju - Messi bez Ińesty, Xaviego lub Alvesa by nie istniał - żaden gracz bez wsparcia nie da rady wygrać meczu :o

Piter
18-08-2011, 12:47
Kapitalny filmik. Najlepsze gole tygodnia. Jest nawet polski akcent :).

http://videa.hu/videok/sport/tvgolo-goa ... NkDaNFND#b (http://videa.hu/videok/sport/tvgolo-goals-of-the-week-best-f3IkbYlFNkDaNFND#b)
Jak chodzi o ładne bramki to ta z minuty 9 sekund 42-wie :P Ale ogólnie kosmiczne bramki w całym filmiku ;P

Czik
18-08-2011, 13:07
Superpuchar jakoś nie budził we mnie wielkiej ekscytacji, ale z Realu znowu wychodzi buractwo. Przy zachowaniu Mourinho aż się zdziwiłem, że mu nie wystaje słoma z butów. Szkoda wszystkich dobrych piłkarzy grających w Realu, szkoda Casillasa, szkoda mi Ronaldo, jak patrzę na ich przełożonego.

A przewagę to Real miał niestety tylko w buractwie i wślizgach od tyłu. Bramki owszem, zdobywał, ale 3 z 4 goli po rzutach rożnych. Z gry nie stwarzał tak dużego zagrożenia, jak Barca. Szkoda.

Maharbal
18-08-2011, 13:16
A przewagę to Real miał niestety tylko w buractwie i wślizgach od tyłu. Bramki owszem, zdobywał, ale 3 z 4 goli po rzutach rożnych. Z gry nie stwarzał tak dużego zagrożenia, jak Barca. Szkoda.

Można narzekać na styl, ale każda bramka liczy się tak samo. Obojętne jest, czy pada po rzucie rożnym, karnym czy po strzale ze 110 metrów :mrgreen:

Wisła się męczyła, ale plan minimum został zrealizowany. Tyle że to może być za mało :?

Czik
18-08-2011, 13:37

Można narzekać na styl, ale każda bramka liczy się tak samo. Obojętne jest, czy pada po rzucie rożnym, karnym czy po strzale ze 110 metrów :mrgreen:

Wisła się męczyła, ale plan minimum został zrealizowany. Tyle że to może być za mało :?

Nie zdziwię się, jak na cyprze dostaną tęgi wp!3rd0l, że się tak wyrażę.

Piter
18-08-2011, 13:44

Maskant mówił, że remis 0:0 u siebie będzie dobrym wynikiem, wisła grała z kontry i długą piłką, gdyby zagrała ofensywnie to dopiero byśmy dostali "wp!3rd0l" i odpadlibyśmy w pięknym stylu jak to mamy w zwyczaju. Prawda jest taka, że Cypryjczycy stworzyli może jedną groźną sytuację i zero, że tak powiem setek, a Wisła miała i poprzeczkę, tak więc to, że ktoś sobie ładnie rozgrywa piłkę na połowie i dużo się przy niej utrzymuje nic nie znaczy jak nie potrafi stworzyć dużego zagrożenia.

Z innej beczki to o debiliźmie komentatorów aż szkoda gadać, jeden pół meczu chyba gadał, że by wprowadził Bitona, a drugi się dar jakby orgazmu dostał przy niemal każdej nawet niegroźnej sytuacji.

odi.profanum
18-08-2011, 14:01
A przewagę to Real miał niestety tylko w buractwie i wślizgach od tyłu. Bramki owszem, zdobywał, ale 3 z 4 goli po rzutach rożnych. Z gry nie stwarzał tak dużego zagrożenia, jak Barca. Szkoda.2 z 4 i to nie bezpośrednio ale w zamieszaniu. Barca też w ten sposób strzeliła gola.
Poza tym w strzałach na bramkę Real miał przewagę - chociażby poprzeczka. W dwumeczu był drużyną zdecydowanie lepszą ale Barcelona strzeliła o gola więcej niestety przegrywać Real nie umie. :cry: http://www.youtube.com/watch?v=UNajyNee ... _embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=UNajyNeem3w&feature=player_embedded#)! film z całego zajścia.
Mecz ogólnie mógł się podobać. Real jak dla mnie zagrał świetnie spotkanie, był w dwumeczu stroną zdecydowanie lepszą, zdecydowanie zabrakło szczęścia - gdyby wpadły te wszystkie setki z 1szego meczu mecz na Camp Nou nie miałby większego znaczenia. Tak czy siak postęp w grze Realu jest bardzo widoczny i ciekaw jestem kolejnego klasyku ;)
Messi jednak robi różnice. Gdyby Ronaldo choć w połowie grał tak zespołowo :roll:

Czik
18-08-2011, 14:07

Maskant mówił, że remis 0:0 u siebie będzie dobrym wynikiem, wisła grała z kontry i długą piłką, gdyby zagrała ofensywnie to dopiero byśmy dostali "wp!3rd0l" i odpadlibyśmy w pięknym stylu jak to mamy w zwyczaju. Prawda jest taka, że Cypryjczycy stworzyli może jedną groźną sytuację i zero, że tak powiem setek, a Wisła miała i poprzeczkę, tak więc to, że ktoś sobie ładnie rozgrywa piłkę na połowie i dużo się przy niej utrzymuje nic nie znaczy jak nie potrafi stworzyć dużego zagrożenia.

Z innej beczki to o debiliźmie komentatorów aż szkoda gadać, jeden pół meczu chyba gadał, że by wprowadził Bitona, a drugi się dar jakby orgazmu dostał przy niemal każdej nawet niegroźnej sytuacji.

Fakt, że ci komentatorzy to jakaś komedia. Cypryjczycy u siebie będą znacznie groźniejsi. Jak ostatnio łapali się do ligi mistrzów, w Danii Kopenhaga totalnie ich zdominowała, a potem, na Cyprze, chyba w 20 minut APOEL wygrywał już 2-0.

gdyby wpadły te wszystkie setki

"Gdyby" nie wygrywa meczów, niestety. Poprzeczka, czy nie, gola nie ma. Zachowanie Marcelo po prostu chamskie, powinien dostać zawieszenie na jakiś czas (nie za długo, bo krzywdy nikomu nie zrobił, ale ze 3 mecze). Pepe też popisał się całkiem brutalnym wejściem w Messiego, sędzia łagodnie go potraktował dając tylko żółtą kartkę. Ale największym burakiem jest zdecydowanie Mourinho, jego powinni na parę miesięcy wypieprzyć na trybuny.

W takich sytuacjach jak ta, gdzie nerwy sięgają zenitu, wychodzi osobista klasa piłkarzy. I taką pokazali na przykład Mascherano czy Alonso, a zabrakło jej Villi i Ozilowi...

Czik
18-08-2011, 17:02
1-0 dla Legii! Radovic do pustej bramki!

odi.profanum
18-08-2011, 17:12
"Gdyby" nie wygrywa meczów, niestety. Poprzeczka, czy nie, gola nie ma. No ale ja z faktami nie mam zamiaru dyskutować - wygrała Barcelona. Ale o piłce pogdybać zawsze można :)

W takich sytuacjach jak ta, gdzie nerwy sięgają zenitu, wychodzi osobista klasa piłkarzy. I taką pokazali na przykład Mascherano czy Alonso, a zabrakło jej Villi i Ozilowi...Akurat Mascherano to sam bym chętnie jeb** za te symulacje w LM. On wiedział, ze grubo przecholował w tamtych meczach i wolał nie wkur** Ramosa czy Pepego bo by go ten kordon rozdzielający graczy nie uchronił :lol: Choć fakt, że przykro się ogląda takie obrazki - Real zagrał świetny mecz: z gry można się cieszyć ale z wyniku mniej.

1-0 dla Legii! Radovic do pustej bramki!To już jest mecz?

odi.profanum
18-08-2011, 17:55
W porównaniu do padaki Wisły z wczoraj gra Legii jest balsamem na serce niezrzeszonego kibica. Oglądam od 15m ale Legia robi składne akcje, szybkie wymiany piłek, przerzuty, klepki, normalnie ameryka. Ręce same się do oklasków składają bo grają chłopaki świetnie.

Marat
18-08-2011, 18:56
Świetny mecz Legii, zwłaszcza pierwsze 15 minut, nie dali wyjść Spartakowi z własnej połowy. W drugiej połowie trochę gorzej, zwłaszcza na początku, ale później doszli do głosu i kilka akcji zrobili. Powinni to wygrać. W Moskwie raczej większych szans nie mają i pewnie odpadną, bo minimalnej przegranej/remisie. Ljuboja klasa sama w sobie. Może już wiekowy gość, może nie był ostatnio w formie, ale na prawde widać, że nie z jednego pieca chleb jadł. Będą mieli z niego pocieche, no chyba, że mu się odechce 8-)

No ale ja z faktami nie mam zamiaru dyskutować - wygrała Barcelona. Ale o piłce pogdybać zawsze można :)

No wiesz, słupki, poprzeczki, ale te bramki Realu wczoraj też trochę przypadkowe. Tak jak i bramka Messiego w pierwszym meczu. Najlepsza byłaby dogrywka, obie drużyny na to zasłużyły.

Piter
18-08-2011, 19:05
No nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć, faworytem na pewno nie są, ale nie są też bez szans, naprawdę ładny mecz jak na polskie drużyny, teraz Śląsk ;)
Ps: Legia zagrała ofensywnie i ładnie, ja już bym wolał jakby grała z kontry i bramki nie straciła, 0-0 lepsze niż 2-2 u siebie ;)

Pop517
18-08-2011, 22:56
W porównaniu do padaki Wisły z wczoraj gra Legii jest balsamem na serce niezrzeszonego kibica. Oglądam od 15m ale Legia robi składne akcje, szybkie wymiany piłek, przerzuty, klepki, normalnie ameryka. Ręce same się do oklasków składają bo grają chłopaki świetnie.
fakt strata bramki w 1-szej czy 2-giej akcji po strzeleniu gola to zaiste balsam dla ciała
ta ameryka to lipa bo 2 do 2 na własnym stadionie to nie remis to klęska
ale fakt że w końcówce postraszyliśmy ich nieźle
a śląsk to sam nie wiem co powiedzieć tylko mila grał na poziomie a ja stawiałem że Wrocław ma największe szanse na awans ze wszystkich polskich zespołów tymczasem lipa na własnym stadionie Rumuni nie dawali wejść w ich pole karne. załamka :|
Tylko Wisła coś ugrała mimo że piękny futbol to nie był to jako jedyna moim zdaniem szanse na awans ma, na legie to nie oszukujmy się w Moskwie niema co liczyć bez 3 zawodników a śląsk już jest na straconej pozycji

pretorian
19-08-2011, 07:12
Powracając do trenera Realu, to znalazłem kolejny ciekawy filmik, prezentujący jego "klasę". Pożal się Boże :evil:

http://www.youtube.com/watch?v=5xGmBBs0Iao

Co do naszych zespołó to niestety ale Śląsk pokazał to czego się spodziewałem. Legia spokojnie mogła ten mecz wygrać bez straty bramki, bo jak się okazało Spartak nie jest wcale mocną drużyną (słaby środek, obrona także nie jest nadzwyczajna). Stracona szansa na dobry wynik. Jednak mam dobre przeczucia odnośnie rewanżu :D

19-08-2011, 09:37
Wolę to niż turlanie się po byle kontakcie z rywalem :lol:

pretorian
19-08-2011, 10:13
Taak :roll: bo rjeal jest idelany pod tym względem...

19-08-2011, 12:05
Ogólnie mówię o tym dwumeczu panienek

Aquila
19-08-2011, 14:32
sadze, ze Nani idealnie by sie tam wpasowal.

no, to w koncu koniec sagi Slaska i mam nadzieje koniec mitu cudownego Lenczyka, Legia nawet niezly meczyk, ale bedzie ciezko przejsc dalej.

e: to sobie ruski pohasali po stolicy :lol:

19-08-2011, 14:38
Panowie, już miałem się nie odzywać na forum, ale jak czytam niektóre wypowiedzi, to (...), co to za dyscyplina sportu, gdzie ocenia się ładność gry? Wrażenia artystyczne? To na pewno nie piłka nożna. :lol: Jedynym kryterium w tej dyscyplinie to wygrane uzyskane w wyniku strzelania większej ilości bramek niż przeciwnik, w dwumeczu w odpowiednich proporcjach.
Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że żadna drużyna z naszego 38 milionowego kraju nie awansuje, i to jest smutne.
pozdrawiam

Piter
19-08-2011, 15:49
Panowie, już miałem się nie odzywać na forum, ale jak czytam niektóre wypowiedzi, to (...), co to za dyscyplina sportu, gdzie ocenia się ładność gry? Wrażenia artystyczne? To na pewno nie piłka nożna. :lol: Jedynym kryterium w tej dyscyplinie to wygrane uzyskane w wyniku strzelania większej ilości bramek niż przeciwnik, w dwumeczu w odpowiednich proporcjach.
Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że żadna drużyna z naszego 38 milionowego kraju nie awansuje, i to jest smutne.
pozdrawiam
No dokładnie, to nie ma znaczenia.

Ps: Miałeś się nie wypowiadać, ale Ci sie nudzi, bo CI sie chce to wszystko czytać :lol:

19-08-2011, 16:53
Roboty mam multum, ale lubię piłkę nożną i to jest jedyny temat na tym forum, a także jeden z niewielu tematów co śledzę systematycznie w necie, co mi się ostał co zerkam, co jakiś czas. ;)

Knecht
19-08-2011, 17:27
No odi, po przegranej Realu pokłon się należy :D

http://kwejk.pl/obrazek/379113

Nezahualcoyotl
19-08-2011, 17:48
Wyglada na to ze wraz z koncem Sierpnia skonczy sie rowniez przygoda polskich klubow w europejskich rozgrywkach...dlaczego nie jestem zaskoczony :?
Pozostaje zatem podniecanie sie naszym podworeczkiem ktore dosc ladnie zaczyna wygladac(stadiony),poziomem podupada z sezonu na sezon(obecne europejskie puchary,emeryci-pilkarze),zarzadzane jest przez amatorow(pzpn)ale pomimo niedociagniec(licencje) i sensacji(wyniki meczy) wciaz nas rajcuje :lol: ;) Wiec z optymizmem nalezy wyczekiwac sukcesow "kukulczych jaj" F.Smudy stanowiacych sile Reprezentacji :mrgreen:

Knecht
19-08-2011, 18:22
Przecież jest jeszcze Wisła ;)

odi.profanum
19-08-2011, 21:32
http://www.youtube.com/watch?v=v0WAW0a2OuQ a Villa dla mnie zyskał szacunek za wjazd na islam ( akcja z Ozilem ). Ciekawe czy mu te brudasy spalą samochód za to :roll:

Czik
20-08-2011, 01:33
http://www.youtube.com/watch?v=v0WAW0a2OuQ a Villa dla mnie zyskał szacunek za wjazd na islam ( akcja z Ozilem ). Ciekawe czy mu te brudasy spalą samochód za to :roll:

Ozila nie lubię i się Villi nie dziwie, że mu jebnął - jakbym miał wybierać sobie kogo pieprznąć z piłkarzy Realu, to byłby od razu po Pepe i Marcelo :D.

A co do meczu Legii, wynik słaby, gra raczej dobra, ale bardziej od wyniku boli kartka Radovica, który strzelił wszystkie 3 bramki w tych eliminacjach... Na pocieszenie mamy przynajmniej naprawdę piękną asystę Ljuboji przy drugiej bramce :D. Szkoda, że Ari wyrównał zanim jeszcze skończyłem piać z zachwytu nad tą asystą...

Ciekawi mnie, co wymyśli Maciek na 2 mecz. Nie ma dostępu do Manu, Komorowskiego i Radovica, ale wraca Vrdoljak. Obstawiam, że nie będzie ryzykować wystawienia nieogranego Astiza lub Choto i wystawi w obronie Vrdoljaka, zostawiając na pomocy Gola. Na skrzydła pewnie rzuci Rybusa i Kucharczyka, ale są alternatywy: na skrzydle mogą grać Hubnik, Kiełbowicz, Żyro i nawet Ljuboja... Ja obstawiam, że zagra tak:

Skaba - Rzeźniczak - Vrdoljak -Żewłakow - Wawrzyniak - Borysiuk - Gol - Kucharczyk - Rybus - Żyro - Ljuboja

...A najbardziej prawdopodobne alternatywy to Hubnik, Jędrzejczyk i Astiz.

odi.profanum
20-08-2011, 11:34
Pepe w porównaniu do Samuela jest bardzo spokojny. W meczach z Barceloną nawet Roy Keane by dostał przydomek prostaka i chama boi niemniej ostro grał ale go w MU za to kochają. Dla mnie nagonka na brutalność Pepe przegięta. A Marcelo spoko gość jak na czarnucha, trochę faktycznie taki małpiszon ale robi dobrą atmosferę swoimi wygłupami - przynajmniej nikogo nie bije jak mu wjazd na religie zrobi. Choć z tym Fabregasem to mu ładnie nerwy puściły.

Sam Fisher
20-08-2011, 14:39
Brak porozumienia w sprawie strajku

Po blisko czterogodzinnym piątkowym spotkaniu i dzisiejszym, które trwało trzy godziny, prezes LFP (La Liga de Fútbol Profesional) José Luis Astiazarán i reprezentujący AFE (Asociación de Futbolistas Españoles) Luis Gil ogłosili, że nie udało się dojść do porozumienia, chociaż przedstawionych zostało wiele propozycji rozwiązania konfliktu. – To było bardzo intensywne zebranie – powiedział po dzisiejszych rozmowach Astiazarán. – Będziemy kontynuować pertraktacje – dodał Gil.

Próba wypracowania kompromisu nie powiodła się, ponieważ opinie uczestników były bardzo rozbieżne. Wątpliwości AFE dotyczyły przede wszystkim tego, że ze strony klubów niemożliwe są gwarancje wypłaty pensji zawodnikom. Piłkarze chcą, by ustalony został nowy przepis, który zapewniałby im wynagrodzenie nawet w przypadku ogłoszenia upadłości przez zatrudniający ich zespół. Protestują oni również przeciwko zamrażaniu pensji na poczet długów.

Negocjacje zostaną wznowione w najbliższy poniedziałek o 10:15. Będzie to już trzecie spotkanie w ciągu czterech dni.

Chociaż pierwsza i druga kolejka La Liga nie odbędzie się w terminie, piłkarze nie będą odpoczywać. Większość pierwszoligowych drużyn, jak chociażby Athletic, Atlético, Barcelona, Real Madryt, Sevilla, Valencia czy Villarreal, trenuje normalnym trybem, przygotowując się do inauguracji sezonu. Inaczej ma się sytuacja w Segunda División, gdzie poza rezerwami Dumy Katalonii i Żółtej Łodzi Podwodnej wszystkie ekipy z powodu strajku nie biorą udziału w sesjach treningowych.

realmadrid.pl

Dragonit
21-08-2011, 12:03
Beka z opinii, że w piłce nożnej nie liczy się "ładność gry" i wrażenia artystyczne, jak to zostało ujęte, wiadomo, że wynik przede wszystkim, ale mecz się ogląda 90 minut i co, bez różnicy, czy jest efektowny, szybki, są ładne bramki, czy zawodnicy chodzą po boisku i podają do obrońców, bramkarza i z powrotem? O to chodzi, by mecze były przyjemne w oglądaniu, emocjonujące, bo po co byłoby się interesować piłką nożną, jakby nie było żadnych przyjemnych wrażeń wizualnych, wtedy miałbym w dupie wyniki, bo co to byłaby za dyscyplina, olałbym ją.
Równie duża beka z opinii obniżającym się poziomie ligi i argumencie o pucharach (są lepsze niż w poprzednich sezonach, czyli poziom się obniża). Szansę na to, że żaden zespół nie przejdzie są raczej małe, a nie bardzo duże. I propsuje doinformowanie, że po sierpniu niby nie będziemy mieli żadnego zespołu w pucharach, skoro Wisła tak czy siak będzie grała w lidze europy :lol:
Rudnevs jak się rozstrzelał :shock: Stilic kolejne asysty, ten duet w życiowej formie, w ogóle cały Lech zaskakująco dobrze gra na początku sezonu.

Czik
21-08-2011, 12:12
Beka z opinii, że w piłce nożnej nie liczy się "ładność gry" i wrażenia artystyczne, jak to zostało ujęte, wiadomo, że wynik przede wszystkim, ale mecz się ogląda 90 minut i co, bez różnicy, czy jest efektowny, szybki, są ładne bramki, czy zawodnicy chodzą po boisku i podają do obrońców, bramkarza i z powrotem? O to chodzi, by mecze były przyjemne w oglądaniu, emocjonujące, bo po co byłoby się interesować piłką nożną, jakby nie było żadnych przyjemnych wrażeń wizualnych, wtedy miałbym w dupie wyniki, bo co to byłaby za dyscyplina, olałbym ją.
Równie duża beka z opinii obniżającym się poziomie ligi i argumencie o pucharach (są lepsze niż w poprzednich sezonach, czyli poziom się obniża). Szansę na to, że żaden zespół nie przejdzie są raczej małe, a nie bardzo duże. I propsuje doinformowanie, że po sierpniu niby nie będziemy mieli żadnego zespołu w pucharach, skoro Wisła tak czy siak będzie grała w lidze europy :lol:
Rudnevs jak się rozstrzelał :shock: Stilic kolejne asysty, ten duet w życiowej formie, w ogóle cały Lech zaskakująco dobrze gra na początku sezonu.

Iliev i Melikson, Stilic i Rudnevs, Ljuboja i Radovic... Sporo takich duetów nam się tworzy w czołówce ligi. Zapowiada się ciekawy sezon.

Marat
21-08-2011, 12:25
Beka z opinii

Równie duża beka
http://img.zryte.pl/czlowiek_suchar_27645.jpg

Nagano
21-08-2011, 12:36
Swoją drogą zobaczcie ile goli już co po niektórzy nastukali do 4 kolejki. W tamtym sezonie królem strzelców został Franek, który zdobył ich 14. Teraz po 4 kolejkach Rudniew już ma ich 8...
W sumie to nie wiem czy się cieszyć, czy się smucić, bo tamten sezon był wyjątkowy z wielu powodów i ten już na pewno taki nie będzie :)

Nezahualcoyotl
21-08-2011, 16:09
Coz by Jaga poczela bez Franka ktory strzelil 152 bramke zas wczesniej popisal sie taka oto asysta:
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10,91 ... _1_0_.html (http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10,91668,10148118,4__kolejka__Jagiellonia___Cracov ia_2_1__Kupisz__1_0_.html)

21-08-2011, 17:34
Zaraz
Dragonit napisze, że to normalne że człek pod 40- tkę jest najlepszy na boisku i poziom ligi jest coraz wyżej. Ale co najważniejsze Cracovia ładnie grała, dłużej utrzymywała się przy piłce, więc de facto ona wygrała te spotkanie. Beka z twoich poglądów drogi
Dragonicie :D

Piter
21-08-2011, 18:54
Zaraz [quote]Dragonit napisze, że to normalne że człek pod 40- tkę jest najlepszy na boisku i poziom ligi jest coraz wyżej. Ale co najważniejsze Cracovia ładnie grała, dłużej utrzymywała się przy piłce, więc de facto ona wygrała te spotkanie. Beka z twoich poglądów drogi
Dragonicie :D[/quote:owpqucd3]
Poziom ligi idzie cały czas zdecydowanie do góry, wiem bo oglądam od jakiś 4 lat dość regularnie i widać postęp.
Ciekawe który człek pod 40- tke jest najlepszy na boisku? Bo chyba nie masz na myśli Frankowskiego? On po prostu sobie zawsze stanie tak na boisku żeby kopnąć piłkę obok bramkarza i jest maksymalnie opanowany, co nie zmienia faktu, że w lidze jest dużo lepszych zawodników od niego, a gra w zespole co najwyżej na środek tabeli, a że w tamtym sezonie im tak wyszło, z Grosikiem, który miał wtedy najlepszą formę od początku kariery, to już nie tylko u nas się zdarzają takie niespodzianki. To jednak nie zmienia faktu, że nasza liga jest słaba, choć na tyle dobra, że 3 z 4 zespołów doszły do 4 rund eliminacji, może to być przypadek, ale popatrzcie na Lecha- z kim wygrywał, ja nie powiem, że Melikson jest gorszy od Stilica, czy ich bramkarz gorszy od Kotora itd, Śląsk z takimi zawodnikami jak Kaźmierczak (może przekręcam nazwisko) czy Mila (Mila porównywalny do Stilicia, Kaźmierczak zdecydowanie grałby w podstawowym składzie Lecha na defensywnym pomocniku), Polonia Warszawa- też nie taki słaby skład- mamy kilka zespołów które spokojnie mogłyby grać w lidze europejskiej, potrzeba tylko trochę szczęścia, jeszcze pare lat tamu nie mieliśmy zespołów nawet na tą ligę.

21-08-2011, 19:02
Piter taką odpowiedź rozumiem i przyjmuję do wiadomości, skąd masz takie a nie inne zdanie o naszej kopanej. Ja oglądam dużo dłużej piłkę nożną niż 4 lata, stąd dlatego, może mam takie podejście, a nie inne. Miejmy nadzieję że faktycznie poziom się podnosi itd...
pozdrawiam

Piter
21-08-2011, 19:05
Piter taką odpowiedź rozumiem i przyjmuję do wiadomości, skąd masz takie a nie inne zdanie o naszej kopanej. Ja oglądam dużo dłużej piłkę nożną niż 4 lata, stąd dlatego, może mam takie podejście, a nie inne. Miejmy nadzieję że faktycznie poziom się podnosi itd...
pozdrawiam

No ja się interesuje piłką też dużo dłużej, ekstraklasą zresztą też, ale mecze ligowe oglądam od 4 lat dość regularnie i widać, że przychodzą dobrzy zawodnicy, dużo lepsi niż wtedy kiedy zaczynałem oglądać ;)

Nezahualcoyotl
21-08-2011, 19:35
O poziomie i jakosci danej ligii najlepiej swiadczy udzial jej druzyn w europejskich pucharach a tutaj za rozowo z Ekstraklasa juz nie jest ;) Jaga odpadla w zenujacym stylu,Slask jest juz na wylocie zas Legie i Wisle czeka mordega na wyjazdach :?
Co z tego ze powstaja piekne stadiony skoro szkolki pilkarskie w naszym kraju leza i kwicza i stad nasi trenerzy oraz "lowcy talentow" sa zmuszani do sciagania obcokrajowcow z krzywda dla Reprezentacji.Chociaz skoro Smuda sam szuka i jest zadowolony z ubierania na bialo-czerwono "kukulczych jaj" to sie im nie dziwie :? Poziom sie podwyzsza ale tylko optyczny dla potrzeb massmediow i vip'ow.Technicznie oraz mentalnie nasi pilkarze grajacy w Ekstraklasie sa w tyle za nielicznymi rodakami grajacymi(powtarzam:grajacymi)w zachodnich klubach o czym najlepiej swiadcza "powroty" weteranow na polskie boiska i ich sukcesy na nich :shock:
Sluchalem wypowiedzi Zewlakowa po meczu ze Slaskiem i skarzacym sie na napiety terminarz meczowy(no mlody on juz nie jest i ma prawo ;) ) lecz po pierwsze Slask gral w tym samym terminie co Legia i jej dokopal :lol: a po drugie jezeli stoleczny zespol awansuje(czego im zycze)to taki terminarz(a nawet bardziej napiety)beda miec przynajmniej przez 4 miesiace ;)
Nie mowie ze rozgrywki sa nieciekawe i malo interesujace bo takie sie staja(na szczescia dla nas kibicow).Lecz pozostaje ten niedosyt ze po zakonczeniu sezonu 3 na 4 polskie druzyny odpadaja juz w kwalifikacjach do europejskich rozgrywek i to bynajmniej nie z futbolowymi potegami.Zas w kolejnym sezonie powtorka z rozgrywki... :mrgreen:

odi.profanum
21-08-2011, 19:37
Postawa obrońców Cracovii za**bista; gość z Jagi sam na środku 5tki, 3 m od bramki a ci go nawet nie pokryli - bo i po co? :lol:

Nagano
21-08-2011, 20:08
Postawa obrońców Cracovii za**bista; gość z Jagi sam na środku 5tki, 3 m od bramki a ci go nawet nie pokryli - bo i po co? :lol:
Cracovia zaczyna powtarzać serię z przed roku, ale teraz wyrośli im odpowiedni przeciwnicy (w postaci beniaminków) do miana durszlaka jesieni :D

Piter
22-08-2011, 09:32
O poziomie i jakosci danej ligii najlepiej swiadczy udzial jej druzyn w europejskich pucharach a tutaj za rozowo z Ekstraklasa juz nie jest ;) Jaga odpadla w zenujacym stylu,Slask jest juz na wylocie zas Legie i Wisle czeka mordega na wyjazdach :?

Jeśli chodzi o puchary to od 4 sezonów (licząc ten) tylko raz nie graliśmy w grupie w pucharze uefa, bo w tym sezonie już Wisła ma puchar uefa pewny. Jaga odpadła bardzo pechowo, kto widzia choćby najlepsze sytuacje, to wie, że zmarnowała kilka sam na sam, zaliczyła poprzeczke itp, cóż, jej strata.

Co do młodych, to w miare regularnie gra kilku młodych zawodników od 19-21 lat, w Legii Borysiuk (według mnie zdecydowanie lepszy zawodnik od tego śmiecznego Polańskiego z fryzem jak Hitlerjugend), Żyro się dobija, Kucharczyk wraca po kontuzji, w Lechu Możdżeń, w Wiśle ostatnio bardzo dobrze zagrał Czekaj i jeszcze jakiś jeden którego nazwiska nie spamiętałem też zagrał, ale już mniej go było widać, Sandomierski w Jagiellonii bardzo się rozwinął, troche mało tych graczy ale i tak więcej niż do niedawna ;)

Maharbal
22-08-2011, 14:40
Co do młodych, to w miare regularnie gra kilku młodych zawodników od 19-21 lat, w Legii Borysiuk (według mnie zdecydowanie lepszy zawodnik od tego śmiecznego Polańskiego z fryzem jak Hitlerjugend), Żyro się dobija, Kucharczyk wraca po kontuzji, w Lechu Możdżeń, w Wiśle ostatnio bardzo dobrze zagrał Czekaj i jeszcze jakiś jeden którego nazwiska nie spamiętałem też zagrał, ale już mniej go było widać, Sandomierski w Jagiellonii bardzo się rozwinął, troche mało tych graczy ale i tak więcej niż do niedawna ;)

Wymieniłeś w zasadzie wszystkich utalentowanych z ,,młodego pokolenia", którzy łapią się w miarę regularnie do I składów swoich drużyn. Zresztą, u nas dalej zawodnik w wieku 21-24 to jest ,,młody zdolny, który za jakiś czas może wyjedzie za granicę". A jak to jest za naszą zachodnią granicą? 21 latek z Niemiec w przyszłym sezonie prawdopodobnie zagra w Realu Madryt. Takich jak on jest zresztą daleko więcej niż u nas.
Wielkie brawa w ogóle dla tych naszych wyjątków, że mieli wystarczająco samozaparcia i chciało im się pluć krwią na treningach, żeby do czegoś dojść, a nie skończyć na ,,urwijnóżce" w A-klasie.

Jaga odpadła bardzo pechowo, kto widzia choćby najlepsze sytuacje, to wie, że zmarnowała kilka sam na sam, zaliczyła poprzeczke itp, cóż, jej strata.

To nie był pech. To było frajerstwo.

Nagano
22-08-2011, 16:49
Zainteresowanie przed dzisiejszym meczem Lechia - ŁKS :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=bDtneG7IE3Y

Nezahualcoyotl
22-08-2011, 20:33
"Chlopcy do bicia" z LKS zaliczyli dzis swoj pierwszy punkcik a ciamajdami ktore im go podarowaly okazali sie pilkarze ukochanej przez milosciwie nam panujacego Ryzego Lechii :mrgreen:

Czik
22-08-2011, 23:30
"Chlopcy do bicia" z LKS zaliczyli dzis swoj pierwszy punkcik a ciamajdami ktore im go podarowaly okazali sie pilkarze ukochanej przez milosciwie nam panujacego Ryzego Lechii :mrgreen:

W tym sezonie żeby nie wygrać z ŁKS'em to trzeba mieć niezły talent :D. Pogratulować tylko Lechii.

odi.profanum
23-08-2011, 15:33
Cracovia zaczyna powtarzać serię z przed roku, ale teraz wyrośli im odpowiedni przeciwnicy (w postaci beniaminków) do miana durszlaka jesieni :D Wychodzi na to, że Cracovia z piskiem opon odjechała po walkę o utrzymanie. Widać chłopaki lubią mocne wyzwania i stres przed końcem sezonu. :lol:
Niemniej ładną mają stronkę http://cracovia.pl/

Czik
23-08-2011, 20:29
Mecz Wisły wygląda jak parę lat temu, kiedy grali z Barceloną... Totalnie zdominowali ich piłkarze APOELu, przynajmniej na początku.

Maharbal
23-08-2011, 20:39
Jak w drugiej połowie nie strzelą jakiejś bramki po kontrze to istnieją bardzo duże szanse, że przegrają.
A bardziej niż spotkanie z Barceloną przypomina mi to mecz sprzed kilku lat z Panathinaikosem (chociaż tam w I połowie drużyna z Grecji grała dość...niemrawo).

Sam Fisher
23-08-2011, 21:37
szkoda słów, więc moje odczucia zobrazuję :

http://www.bankfotek.pl/image/1059755.jpeg

odi.profanum
23-08-2011, 21:40
jak miszcze polski tak gra to niech im ziemia lekką będzie. co za żenada :|

Marat
23-08-2011, 21:43
Pareiko zmienia nazwisko na Parodia :lol:

Maharbal
23-08-2011, 21:45
Wisło, przestań zdobywać to mistrzostwo Polski, bo żal jest patrzeć na twą grę w eliminacjach do europejskich pucharów. Szkoda nerwów i zdrowia tych, którzy oglądają twe ,,wyczyny".

Podsumowując: Wisła! Co? Valerenga, Levadia, Karabach, Apoel :lol:

Dziękuję.

Marat
23-08-2011, 21:57
Teraz to obrażasz APOEL. Może 10 lat temu można by porównać Cypr i ten klub do "potęg" w stylu Valarengi, ale dziś tamtejsi mistrzowie są na wysokim poziomie.

Rafa
23-08-2011, 22:44
I bardzo dobrze. Jeśli ktoś ma się pchac do LM, to na pewno nie wisełka. :D Dzisiaj me serce jest uradowane.

Czik
24-08-2011, 05:43
I bardzo dobrze. Jeśli ktoś ma się pchac do LM, to na pewno nie wisełka. :D Dzisiaj me serce jest uradowane.

Wiesz, z jednej strony fajnie, bo Wisła na awans i pieniądze z niego płynące nie zasłużyła i jest za słaba, żeby reprezentować nasz kraj w europie. Ale z drugiej strony, jeśli Wisła jest taka słaba, to jak to świadczy o klubach, które zdołała wyprzedzić rok temu w lidze - i to całkiem sporą przewagą?

Sam Fisher
24-08-2011, 06:06
http://www.bankfotek.pl/image/1060304.jpeg

Aquila
24-08-2011, 12:31
radosny wieczor wczoraj :)

http://i53.tinypic.com/e6dnpd.jpg

Pop517
24-08-2011, 12:51
:shock: lol co za kraj zamiast kibicować swoim to ci takie wyjazdy...aż wstyd być polakiem

pretorian
24-08-2011, 13:04
Przecież Polak Polakowi wilkiem. "Kibiców" piłki nożnej nigdy nie zrozumię. Po pierwszym meczu znajomy powiedział, że te @%_/$ nie mogą przejść. Ale niestety w tym kraju ludzie lubią srać we własne gniazdo...

Milanos
24-08-2011, 13:20
Fakt powinniśmy kibicować wszystkim polskim zespołom, dla mnie akurat czy wygra Wisła czy nie to wisiało znaczy byłem jakoś w penym stopniu pewnie za ich awansem ale przykładowo żebym był fanem Pasów to za ch bym nie kibicował Wiśle bo co mi to da że odwieczny rywal zarobi mnóstwo mamony i dzięki temu potem ostro się wzmocni, wtedy każde derby w dupę a tego bym chyba nie chciał 8-)

Araven
24-08-2011, 13:40
Ja generalnie nie jestem kibicem, czasem jakiś mecz obejrzę, ale chciałem by Wisła awansowała do LM, właśnie dlatego, że to Polski zespół, jego nazwa i barwy klubowe nie miały dla mnie znaczenia w tym meczu o awans do LM. Nie bardzo rozumiem dlaczego ktos się cieszy z tego, że Wiśle się nie udało. Ale Pop i Pretorian mają dużo racji, jak się okazuje. Niestety. Pozdrawiam.

Witia
24-08-2011, 13:52
Jakie to polskie ;) Aż się serce cieszy.

I bardzo dobrze. Jeśli ktoś ma się pchac do LM, to na pewno nie wisełka
Z tego co pamiętam Wisła w kraju dosyć mocno skopała swoich przeciwników na drodze do eliminacji. Wnioski wyciągnij sam jeżeli umiesz.

24-08-2011, 15:07
A gdzie tu interes innych klubów, by Wisła wygrała? Szczególnie tak słaby mistrz Polski..

Rafa
24-08-2011, 15:11

I bardzo dobrze. Jeśli ktoś ma się pchac do LM, to na pewno nie wisełka
Z tego co pamiętam Wisła w kraju dosyć mocno skopała swoich przeciwników na drodze do eliminacji. Wnioski wyciągnij sam jeżeli umiesz.

Ale co do ma do rzeczy? Tutaj chodzi o samą irracjonalną niechęć, a nie o reprezentowany poziom. A co do polskości to już najgorszy argument. Gdyby głupota tez była polska należałoby ja chwalić, bo z własnego podwórka? Nigdy nie utożsamiałem się z polskimi klubami grającymi w pucharach tylko dlatego że są polskie. A Wisłą to już akurat z 3 polakami w składzie reprezentuje iście narodową drużynę ;)

Nezahualcoyotl
24-08-2011, 15:55
2011-07-13 20:30 Skonto RygaWisła Kraków 0:1 (0:1)
2011-07-19 20:30 Wisła KrakówSkonto Ryga 2:0 (0:0)
2011-07-26 19:30 Litex ŁoweczWisła Kraków 1:2 (1:1)
2011-08-03 20:30 Wisła KrakówLitex Łowecz 3:1 (1:0)
2011-08-17 20:45 Wisła KrakówAPOEL Nikozja 1:0 (0:0)
2011-08-23 20:45 APOEL NikozjaWisła Kraków 3:1 (1:0)
Ciezko jest te wyniki nazwac "mocnym skopaniem" ;)
Ostrzyli juz sobie wislacy zabki na pieniadze z CL ale zeby je dostac to trzeba zapier.... i to ostro panowie a nie probowac sie przeslizgnac.Zobaczymy teraz postawe Bialej Gwiazdy w LE i jak daleko zajdzie w towarzystwie(lub nie)Legii bo na Slask juz postawilem krzyzyk :?

Marat
24-08-2011, 17:12

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/10 ... ,id,t.html (http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/1046223,wisla-krakow-dzieki-lidze-mistrzow-moze-podwoic-budzet,id,t.html)

Jak wyliczyli przedstawiciele UEFA, uczestnicy fazy grupowej mogą liczyć na co najmniej 29 mln zł, nawet jeśli przegrają wszystkie mecze. To już w sumie ponad połowa budżetu Wisły (37 mln, licząc z premią za baraże). I tak jest to najczarniejszy ze scenariuszy. Przykładowo, w poprzednim sezonie Partizan Belgrad, który przegrał wszystkie sześć spotkań, otrzymał 34 mln (w przeliczeniu na złotówki) za fazę grupową i 8 mln za IV rundę eliminacji. Rubin Kazań miał jedno zwycięstwo i trzy remisy. Skasował więc 55 mln zł za samą fazę grupową!

Jaki interes ma kibic odwiecznego rywala w tym, by Wisła zgarnęła taką kabone i zakupiła kilku dobrych grajków oraz ugruntowała swą pozycje na fotelu mistrza, nie dając tym samym innym drużynom szans na LM ( czy może lepsze sformułowanie - zmniejszając te szanse )?

Taki artykulik sprzed roku. Zacytuje odpowiedni fragment:

W żadnej innej europejskiej lidze możliwości finansowe klubów nie odbiegają tak bardzo od wyników uzyskiwanych na arenie międzynarodowej jak w Polsce. Kluby ekstraklasy wydają na transfery kwoty zbliżone do ekip z Austrii, Belgii czy Szkocji, a efekty tego są nieporównywalnie gorsze.

Co ciekawe, pod względem wydatków na transfery i płace polskie ekipy biją wręcz na głowę kluby z Danii, Szwajcarii i Czech. Tymczasem klubowy ranking UEFA wyraźnie pokazuje, że na boisku nasze zespoły nie tylko nie nadrabiają dystansu do innych lig, ale wręcz go tracą - czytamy w "Przeglądzie Sportowym".

Okazuje się, że pierwsza dziesiątka klubów z rankingu UEFA to również dziesięć krajów, które najwięcej wydały na transfery. Druga dziesiątka w obu zestawieniach jest również podobna. Jedynym krajem, w którym jest tak wyraźna dysproporcja między wynikami sportowymi a wydatkami na transfery, jest właśnie Polska.
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/eks ... tory.shtml (http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/ekstraklasa/2009-2010/pilkarze-przeplacani_sto2418856/story.shtml)

Nasi kopacze są za dobrze opłacani. Odbiła sodówa, gwiazdy normalnie, ale na treningach to się zapierniczać nie chce. Na Petrescu szli na skarge do prezesa, że im wycisk daje, a ten potem z Unirea wszedł do LM. Nie masz umiejętności, to chociaż zapierdzielaj, no ale po co, jak kasa i tak na konto wleci, a przeciwnicy w lidze prezentują podobny poziom.

http://www.weszlo.com/news/3367-Dan_Pet ... zach_Wisly (http://www.weszlo.com/news/3367-Dan_Petrescu_nie_zmienia_zdania_o_pilkarzach_Wisly )

Czik
24-08-2011, 19:29
:shock: lol co za kraj zamiast kibicować swoim to ci takie wyjazdy...aż wstyd być polakiem

Przecież Polak Polakowi wilkiem. "Kibiców" piłki nożnej nigdy nie zrozumię. Po pierwszym meczu znajomy powiedział, że te @%_/$ nie mogą przejść. Ale niestety w tym kraju ludzie lubią srać we własne gniazdo...

Jakim swoim? Jak w tej Wiśle gra ze trzech Polaków, z czego jeden zasłynął głównie tekstem "kim ty ku**a jesteś, pedale" i nasłaniem na kogoś paru drechów, to dlaczego mam jej kibicować?

Dlaczego my - kibice Legii, Lecha, Jagiellonii i innych klubów - mamy solidaryzować się z Wisłą w meczu z APOEL'em, jeśli przez cały rok jej nie lubimy, jej piłkarzy uważamy za chamów, a istotną część kibiców za wandali i idiotów, wystawiających negatywne świadectwo całej polskiej społeczności kibiców - czyli NAM (mówię tu np. o akcji z autem i domem Niedzielana, na których napisali sprayem JŻS - "Jebać Żydów Skurwysynów" - Melikson i Biton na pewno by się ucieszyli, jakich mają fanów)? Dlaczego mamy kibicować - nielubianemu przez nas - prawdopodobnie najbogatszemu zespołowi w naszej lidze, żeby zarobił JESZCZE więcej? Gdybym kibicował Wiśle, czułbym się jak hipokryta.

Pop517
24-08-2011, 19:57
Jaki interes ma kibic odwiecznego rywala w tym, by Wisła zgarnęła taką kabone i zakupiła kilku dobrych grajków oraz ugruntowała swą pozycje na fotelu mistrza, nie dając tym samym innym drużynom szans na LM ( czy może lepsze sformułowanie - zmniejszając te szanse )?

:shock: niech się więc polska piłka wcale nie rozwija bo jeszcze wisła awansuje do LM a taki lech nie bo nie umie wygrać z słabyszmi drużynami ekstraklasy przez co nie zostaje mistrzem :roll: stwierdzenie że polak polakowi wilkiem to ewidentnie za mało :|

przez cały rok jej nie lubimy
wspaniały powód by wlepiać takie ss-y jak aquila :lol:

jej piłkarzy uważamy za chamów,
to samo mogę powiedzieć o wielu piłkarzach polskiej i niepolskiej ligi ale jakoś na barce na K nikt nie jedzie

a istotną część kibiców za wandali i idiotów, wystawiających negatywne świadectwo całej polskiej społeczności kibiców - czyli NAM (mówię tu np. o akcji z autem i domem Niedzielana, na których napisali sprayem JŻS - "Jebać Żydów Skurwysynów" - Melikson i Biton na pewno by się ucieszyli, jakich mają fanów)?
nie no bo tylko kibole wisły to zuo a wszyscy pozostali mają takie okrągłe aureole na głowach :lol:
najbogatszemu zespołowi w naszej lidze, żeby zarobił JESZCZE więcej?
to chyba komentarza nie wymaga
Gdybym kibicował Wiśle, czułbym się jak hipokryta.
a ja wręcz przeciwnie jestem z sibie zadowolony bo choć w ekstraklasie nie kibicuje wszystkim to w europejskich pucharach już tak
Jakim swoim? Jak w tej Wiśle gra ze trzech Polaków, z czego jeden zasłynął głównie tekstem "kim ty kurwa jesteś, pedale" i nasłaniem na kogoś paru drechów, to dlaczego mam jej kibicować?
tylko oczekiwać jak wisły przeniosą do bundersligi albo serie a wszak to międzynarodowa drużyna i niema sensu wpychać ją na siłe do ekstraklasy

Nasi kopacze są za dobrze opłacani. Odbiła sodówa, gwiazdy normalnie, ale na treningach to się zapierniczać nie chce. Na Petrescu szli na skarge do prezesa, że im wycisk daje, a ten potem z Unirea wszedł do LM. Nie masz umiejętności, to chociaż zapierdzielaj, no ale po co, jak kasa i tak na konto wleci, a przeciwnicy w lidze prezentują podobny poziom.
nie no ale czy to problem tylko wisły ? na którą zresztą tak się skarżycie iż ma 3 polaków? to nie ta wisła którą pamiętam a jedynymi bardziej znacznymi nie polakami byli Cleber Cantoro i Mijalovic ale to wciąż wisłą i to że gra w niej tylu obcokrajowców to nie znaczy że strzele focha i obraże się na cały świat

a fakt że obcięcie wypłat trochę by się przydało ale to niemożliwe chyba że by cała liga się dogadało co jest już zupełną mrzonką i do tego pachnie zmową cenową :P

Marat
24-08-2011, 21:29
:shock: niech się więc polska piłka wcale nie rozwija bo jeszcze wisła awansuje do LM a taki lech nie bo nie umie wygrać z słabyszmi drużynami ekstraklasy przez co nie zostaje mistrzem :roll: stwierdzenie że polak polakowi wilkiem to ewidentnie za mało :|

Hola, hola. Ja byłem za Wisłą. Nie jestem kibicem żadnej polskiej drużyny, sympatyzuje jedynie z Widzewem, kiedyś bardziej się tym interesowałem i nawet na te 2-3 mecze w sezonie poszedłem. Rozumiem po prostu, że kibic odwiecznego rywala Wisły nie musiał być za awansem. Tak jak ja, kibicując Juve - choć trudno to porównać do emocji z kibicowaniem rodzimej drużynie z rodzinnego miasta - nigdy nie będę życzył dobrze szujom z Interu, mimo, że ich sukces jest dobry dla Serie A i pośrednio dla Starej Damy. Paniatna?

nie no ale czy to problem tylko wisły ? na którą zresztą tak się skarżycie iż ma 3 polaków? to nie ta wisła którą pamiętam a jedynymi bardziej znacznymi nie polakami byli Cleber Cantoro i Mijalovic ale to wciąż wisłą i to że gra w niej tylu obcokrajowców to nie znaczy że strzele focha i obraże się na cały świat

A czy ja stwierdziłem, że to tylko ich problem? Nie, to problem wszystkich polskich klubów. Wisła jest akurat najlepszym przykładem, bo to jej piłkarze skarżyli się na trenera, który później awansował z drużyną gorszą ( a już na pewno biedniejszą ) do LM.

Pop517
24-08-2011, 21:38
nie zmuszam nikogo by był wisła 4ever ale by nie wyjeżdżał z takimi tekstami jak ss aquili nikt nie musi jej kibicować ale życzenie jej źle tylko po to aby się "nie wzmocniła" na prawdę jest hm...nie smaczne

Czik
24-08-2011, 22:41
nie zmuszam nikogo by był wisła 4ever ale by nie wyjeżdżał z takimi tekstami jak ss aquili nikt nie musi jej kibicować ale życzenie jej źle tylko po to aby się "nie wzmocniła" na prawdę jest hm...nie smaczne

Nie widzę w tym nic niesmacznego. Jeśli przez 11 miesięcy w roku źle życzę Wiśle, to dlaczego w sierpniu mam zmieniać to podejście? Bo tak wypada?

a ja wręcz przeciwnie jestem z sibie zadowolony bo choć w ekstraklasie nie kibicuje wszystkim to w europejskich pucharach już tak

Ja też staram się w pucharach zawsze wspierać polskie zespoły. Rok temu kibicowałem w nich Lechowi, chociaż jestem sympatykiem Legii, a jak wiadomo kibice tych klubów się nie lubią. Ale do Wisły mam osobistą niechęć, czy to w lidze czy w pucharach. Po co mi ta Wisła w Lidze Mistrzów? Co ja, człowiek nielubiący Wisły mam z tego, że ona się zakwalifikuje? Czy myślisz, że kibice Barcelony trzymają w Lidze Mistrzów kciuki za Real, bo też jest z Hiszpanii :D?

Sam Fisher
25-08-2011, 06:42
Czy myślisz, że kibice Barcelony trzymają w Lidze Mistrzów kciuki za Real, bo też jest z Hiszpanii :D?
http://www.gunnerrific.com/wp-content/uploads/2011/02/haters-gonna-hate.jpg

Z tymże Barca i Real kwalifikują się do Lygy Myszy co roku. Oni rywalizują przeciwko sobie na tym froncie. A polskie zespoły? Jest pewna różnica :D Ja oczywiście nikogo nie namawiam do zmiany swoich poglądów. Nie zmieni to tego, że Wisła nie zakwalifikowała się do LM. Tylko obraz polskiego kibica po takim zachowaniu jest dość śmieszny :D Ja z polskich zespołów najbardziej nie lubię Legii, ale kurczę...jak oni grali wcześniej w kwalifikacjach do LE (dzisiaj również grają) to oglądałem ich i kibicowałem. Niezmiernie bym się cieszył, gdyby udało im się zakwalifikować. Choć będzie bardzo ciężko w Moskwie...

Piter
25-08-2011, 07:10
Tyle, że ponoć kibice barcy często nawet nie kibicują reprezentacji Hiszpanii.

pretorian
25-08-2011, 07:32

Katalonia i tyle... tak samo baskowie.

Co do nienawiści kibiców to chodzi mi tylko o to, że jakoś w siatkówce lub koszykówce takiego czegoś nie ma i dziękuję Ci Panie!!! Z przyjemnością się chodzi na takie spotkania, a panom ze stadionowych krzesełek wara od takich imprez :twisted:

Czik
25-08-2011, 13:49

To mniejszość. Reprezentacja Hiszpanii jest teraz oparta w bardzo dużej części na graczach Barcy i jej sposobie gry, więc większość kibiców Barcy trzyma za kadrę kciuki. Po***ani separatyści nie stanowią wcale przeważającej grupy.

Co do nienawiści kibiców to chodzi mi tylko o to, że jakoś w siatkówce lub koszykówce takiego czegoś nie ma i dziękuję Ci Panie!!! Z przyjemnością się chodzi na takie spotkania, a panom ze stadionowych krzesełek wara od takich imprez

Dla mnie w piłce najfajniejsza jest właśnie siła emocji. Ja jestem człowiekiem, który ogólnie mówiąc jest raczej przyjazny ludziom, nie mam nic przeciwko innym miastom czy nawet narodowościom itp, ale lubię czasami zapomnieć o tym wszystkim i na czas meczu stać się bluzgającym na przeciwnika chamem :D.

MateuszKL
25-08-2011, 14:17
Zapowiada się dzisiaj wieczorek z meczykami. Prawdopodobnie koniec Śląska, ale warto wierzyć. Legia ma pod względem obecnego rezultatu dużo większą szansę, ale ich gra jest prymitywna i oparta na kilku piłkarzach - których dodatkowo nie będzie w Moskwie. Myślę, że dzisiaj pożegnamy się z obydwoma polskimi drużynami, ale mam jeszcze nadzieję na niespodziankę. ;)

pretorian
25-08-2011, 14:20
nie mam nic przeciwko innym miastom czy nawet narodowościom itp, ale lubię czasami zapomnieć o tym wszystkim i na czas meczu stać się bluzgającym na przeciwnika chamem

Zgadzam się z Tobą :D może troszkę przesadzam, bo sam niekiedy się tak zachowuję ale wszystko ma swoje granicę. Słowa te kierowałem do pseudokibiców, którzy nic poza bójkami i awanturami nie robią.

Zobaczymy jak dzisiaj zagra Legia, bo wydaję mi się że szanse mają na wynik dający im awans. Śląsk dla mnie jest stracony, niestety...

25-08-2011, 15:19
Jako kibic Widzewa, bardzo serdecznie "wszystkiego najlepszego" życzę, spadkobiercom wojskowego klubu z Warszawy, przecież żaden z kibiców Legii nie odżegnuje się od tego co Legia do 1989 roku wyprawiała :D
Teraz napiszę jak hiperoptymista
Dragonit:
- Panowie głowy do góry- na 200% mamy jedną drużynę w LE w rozgrywkach grupowych, co do Śląska- Mila wrzuci trzy wolne i Rumuni zbaranieją i z płaczem skończą mecz, co do Legii, po meczu kibice Spartaka w głębokiej ciszy zejdą na gremialny zawał po stracie 4 bramki :lol: Trochę optymizmu, ja mam szczęście że pamiętam dobrze mecze Legii i Widzewa w LM, więc jestem spokojny o wyniki. :lol: :lol: :lol:
-----------------------
Z innej bajki- jaki obstawiacie wynik Barca- FC Porto? :D

Wypożyczalnia żartów
25-08-2011, 16:21
Barca - Porto 3:0

voitek
25-08-2011, 16:50
Piekna bramka dla Legii na 2:2! Remis idealny, teraz tylko strzelic bramke, albo liczyc na wyzsze wyrownanie :D

25-08-2011, 17:53
Moje gratulacje dla kibiców Legii!!! Cupiał patrz i się ucz, kto zagrał na 6- tkę :) Ty Smuda też zerknij, i daj sobie spokój z Afrykanami :)

odi.profanum
25-08-2011, 17:54
Legiaaaaaa :!: Ale jaja, pyknęli ruskich. Bardzo dobra gra całego zespołu. Rybus jaka siata :shock:

Marat
25-08-2011, 17:54
Jestem pod wrażeniem, od 2:0 taki wynik. Gratulacje dla kur... Legii znaczy się.

Piter
25-08-2011, 18:00
ja po 2:0 już przestałem oglądać, a potem patrze 2:1 :D

Nagano
25-08-2011, 18:01
Nie oglądałem meczu, ale chylę czoła. Wreszcie 2 nasze drużyny w grupie LE.

MateuszKL
Powiedziałbym, że gra bez kilku podstawowych wyszła na dobre, bo zamiast podawać do nich i liczyć na to, że coś wycudują, to Legia po prostu zaczęła myśleć na boisku. Ale chyba nie wypada dzisiaj robić spin. :P Zajebiste graty.

Piter
Jako kibic Widzewa, bardzo serdecznie "wszystkiego najlepszego" życzę, spadkobiercom wojskowego klubu z Warszawy, przecież żaden z kibiców Legii nie odżegnuje się od tego co Legia do 1989 roku wyprawiała :D
Dragonit:
- Panowie głowy do góry- na 200% mamy jedną drużynę w LE w rozgrywkach grupowych, co do Śląska- Mila wrzuci trzy wolne i Rumuni zbaranieją i z płaczem skończą mecz, co do Legii, po meczu kibice Spartaka w głębokiej ciszy zejdą na gremialny zawał po stracie 4 bramki :lol: Trochę optymizmu, ja mam szczęście że pamiętam dobrze mecze Legii i Widzewa w LM, więc jestem spokojny o wyniki. :lol: :lol: :lol:
-----------------------
Nie wiem czy Mila nie pauzuje za kartki.

voitek
25-08-2011, 18:02
Bramka na 3:2 - najważniejszy Gol w meczu :D

Sam Fisher
25-08-2011, 18:04
Na dniach będzie podwyżka cen gazu :( :( :(

MateuszKL
25-08-2011, 18:04
Nie wiem czy Mila nie pauzuje za kartki.

pauzuje, pauzuje.

25-08-2011, 18:07
Piter[spoiler:3omp1zt3]

Dragonit:
-----------------------
Nie wiem czy Mila nie pauzuje za kartki.[/spoiler:3omp1zt3]
Toż to ironia miała być, a wyszło ciekawie :D ja mam szczęście ;) Mila za kartki, nie gra, widać jak strzępi się na Polsacie Sport :D
-------------
Jutro będzie ciekawie, okaże się czy Barca pobije wyrówna kolejny rekord?
----------------------------
edit:

Na dniach będzie podwyżka cen gazu :( :( :(
To by musieli CSKA wyeliminować:)

Sam Fisher
25-08-2011, 18:09
http://www.bankfotek.pl/image/1061626.jpeg

To by musieli CSKA wyeliminować:)

Wybacz. Może z tym gazem to rzeczywiście ostateczność zarezerwowana dla CSKA. Ale jakieś embargo... :roll:

Dragonit
25-08-2011, 18:11
Legia, Legia, Legia! :o :D

Nezahualcoyotl
25-08-2011, 18:42
Choc to wrogi klub to sie ciesze ze przeszli przez sito i zagraja w LE ;) Widac bylo ze Legii grac sie chcialo za co zostala wynagrodzona w przeciwienstwie do Wisly :? Swoja droga bede z ciekawoscia sledzil "rywalizacje" tych dwoch druzyn w LE i zobaczymy ktora z nich zajdzie dalej oraz z jakim dorobkiem bramkowo-punktowym ;)

Czik
25-08-2011, 18:45
LEGIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Tak to się robi, Wisło, tak to się robi, Jagiellonio i tak to się robi Śląsku. Tak się ogrywa 2 bogatsze i mocniejszą na papierze drużyny zwycięstwami na ich terenie. Tak się strzela 5 bramek w 2 meczach. Tak się pokazuje, że nie trzeba polegać na indywidualnościach, bo i bez kluczowych piłkarzy można wygrywać. Tak się wygrywa po 3 bramkach Polaków, w tym 2 wychowanków klubu.

Można? Można!

Czik
25-08-2011, 18:58
Spostrzeżenia dzisiaj:

-Brawo dla Skorży za wystawienie Kuciaka. Skaba do tej pory bronił równo, pewnie i nie popełnił żadnego błędu, puszczał raczej gole nie do obrony. Dlatego wystawienie Słowaka było ryzykowne, bo to był jego pierwszy mecz. Ale Skorża podjął ryzyko i mu się opłaciło, bo Kuciak bronił ZA**BIŚCIE. Parę interwencji naprawdę kapitalnych. Mało brakowało a wybroniłby 1 bramkę dla Spartaka.

-Sędzia - ogólnie dobrze prowadził spotkanie, ale popełnił 2 pomyłki. Najpierw niesłusznie podyktował karnego dla Spartaka, gdzie Borysiuk nie faulował, a potem - kiedy karny był i powinien go zagwizdać - chcąc "naprawić" swój pierwszy błąd, nie gwizdnął. Widać było, że boi się podyktować 2 karnych dla Spartaka w 1 meczu, bo wyglądałoby to wtedy na mecz ustawiony :D. Ogólnie mówiąc, Ruscy nie mogą mieć do niego pretensji - powinien być 1 karny i był 1 karny, co z tego że nie wtedy, kiedy być powinien, wynik ten sam.

-Ljuboja dzisiaj parę razy fajnie się zachował, ale też kilka razy spieprzył - np. w ostatnich minutach, przy stanie 2-2, miał wolnego od krycia Rybusa, który stał przed pustą bramką, i podanie do niego byłoby pewnym, stuprocentowym golem. Zamiast tego, po prostu strzelił prosto w bramkarza. Ogólnie mówiąc nie grał złego meczu, parę razy fajnie się zachował, ale to pierwsze jego spotkanie w tym sezonie, gdzie nie wypracował ani nie zdobył żadnej bramki.

-Kucharczyk, który wracał po kontuzjach i miał bardzo, bardzo słaby początek tego sezonu. Był nieskuteczny i mało produktywny, co najlepiej pokazał mecz ze Śląskiem, gdzie Skorża zdjął go jeszcze w pierwszej połowie. Na szczęście wziął się w garść i zagrał niezły mecz. Jednego gola dla Legii zawalił, a drugiego zdobył, co trzeba ocenić na plus - bo 2-2 na wyjeździe to dużo lepszy wynik od 1-1 :D. Ogólnie dobrze grał. Warto jeszcze odnotować jeden jego dobry strzał z dystansu, który sprawił trochę problemów bramkarzowi Spartaka - przy niepewnej interwencji mogła być bramka po dobitce, piłka mogła wejść do bramki po rękach albo po prostu wyjść na rzut rożny. Ogólnie mówiąc, wygląda na to że Kucharczyk wraca do formy.

-Rybus. Dla mnie zawodnik meczu! Kapitalna gra. Wystawiał się, świetnie dośrodkowywał, groźnie strzelał. Jego bramka - marzenie, super, o ja pie***lę, ten strzał był tak zaj****ty że mogę się onanizować przy powtórkach. Światowa klasa. Po 2 słabszych sezonach, gdzie wyglądał na bezproduktywną gwiazdeczkę, która ma talent ale też jest zbyt głupia, by zrobić z niego użytek, wreszcie rozegrał świetny mecz. Rybus wreszcie wraca do formy i zaczyna prezentować się jednoznacznie pozytywnie, zamiast przeplatać idiotyczne zachowania ze świetnymi zagraniami. Oby formę z tego meczu utrzymał dłużej.

-Astiz - jak dla mnie klapa. Nie rozegrał do tej pory żadnego meczu i Skorża popełnił błąd, wystawiając go - lepiej było od pierwszej minuty wprowadzić Vrdoljaka na pozycji obrońcy, a w pomocy zastąpić go Ohayonem albo Wolskim.

Teraz pozostaje trzymać kciuki za Śląsk - dlaczego niby mają być w pucharach gorsi od Legii, skoro jeszcze w niedzielę z nią wygrali? Jazda WKS! Niech pokażą, że wiedzą, jak się gra w piłkę. Są bez Mili, ale dzisiaj Legia była bez Radovica i jakoś sobie poradziła...

OskarX
25-08-2011, 19:41
Grupa F wymiata :P Szacun dla Legii, ale pewnie będzie jeszcze gorzej niż z Lechem :/ No i Wisełka jeszcze jest, ale na wyjazdach pewnie będą dużo przegrywać xP
Barca - Fc.Porto 1-2 hehe chociaż pewnie będzie jak zawsze http://www.youtube.com/watch?v=3ECQzG1NHac

Aquila
25-08-2011, 19:55
Gratulacje dla Warszawiaków, sprawiedliwość się dokonała - za bezprawne zawrócenie warszawskich kiboli :)

mam nadzieję, ze o majstra nie bedzie wam sie chcialo walczyc teraz :D

Czik
25-08-2011, 20:25
Gratulacje dla Warszawiaków, sprawiedliwość się dokonała - za bezprawne zawrócenie warszawskich kiboli :)

mam nadzieję, ze o majstra nie bedzie wam sie chcialo walczyc teraz :D

Ciężko was będzie dogonić, ekipa jest w gazie i Wisłę wciąga dupą, ale Legia ma na tyle dobrą kadrę, że powinno wystarczyć dla wszystkich :D. Do tego u nas dobrze grają kiedy mecze są co 3 dni, czego przykładem jest końcówka poprzedniego sezonu.

Maharbal
25-08-2011, 20:40
I nastał taki dzień, gdzie za cholerę nie wiem, skąd jest drużyna grająca w LM :D
Legia...tyle z niej będzie pożytku, że może trochę punktów nałapie w tej fazie grupowej. W każdym razie jeszcze chyba nie mieliśmy jednocześnie dwóch zespołów w fazie grupowej LE, odkąd Puchar UEFA się w nią przekształcił :?:

Czik
25-08-2011, 20:58
I nastał taki dzień, gdzie za cholerę nie wiem, skąd jest drużyna grająca w LM :D
Legia...tyle z niej będzie pożytku, że może trochę punktów nałapie w tej fazie grupowej. W każdym razie jeszcze chyba nie mieliśmy jednocześnie dwóch zespołów w fazie grupowej LE, odkąd Puchar UEFA się w nią przekształcił :?:

Chyba nigdy nie mieliśmy 2 ekip w fazie grupowej europejskich pucharów...

A co do dzisiejszego meczu, to to zdjęcie jest ku**a bezcenne :D:

http://legia.net/images/news/new/skorza_macie_1312525218.jpg

Ah, Maciej, ta mina mówi wszystko :D

Edit:
Kocham w Lidze Mistrzów tegorocznej grupę A. Wszystkie drużyny na praktycznie równym poziomie, każdy może awansować.

Marat
26-08-2011, 20:05
Cisza po losowaniu widzę. Legia trafiła łatwą grupę, Hapoel i Rapid jak najbardziej do pokonania. Wisła gorzej - Twente, Fulham to trudni rywale. Licze na kur... Legie znaczy się.

Czik
26-08-2011, 20:19
Cisza po losowaniu widzę. Legia trafiła łatwą grupę, Hapoel i Rapid jak najbardziej do pokonania. Wisła gorzej - Twente, Fulham to trudni rywale. Licze na kur... Legie znaczy się.

Nie da się przewidzieć, która grupa jest łatwa, a która nie. Rok temu Lech miał teoretycznie grupę śmierci, a dał radę. Rozgrywki LE mają to do siebie, że teoretycznie najmocniejsze drużyny często nie biorą ich na poważnie i nie grają najmocniejszymi składami. Z kolei dla słabszych ekip to najważniejsze mecze, i te drużyny zwykle grają na 110%. Nie da się łatwo ocenić potencjału tych drużyn.

Wyjątkiem może być Rapid - o nim wiemy całkiem sporo, bo grał z nim Śląsk, więc to wg mnie całkiem dobrze trafiony rywal.

Pop517
26-08-2011, 20:33
no zapowiada się legia rulez w tym sezonie
gratulacje dla niej zagrała genialny mecz przeciwko na prawdę dobremu zespołowi to się chwali
to czy mocna jest grupa czy nie raczej powinno się oceniać po samej drużynie czyli legia jeśli będzie grała tak jak grała ze spartakiem to z pewnością wyjdzie z grupy
a wisła cóż jeśli będzie dalej grała tak jak gra(tj. żadnych akcji z pierwszej piłki, szybkich podań, ciągle tak samo wykonywanych rożnych itd) to zobaczymy ją na ostatnim miejscu z brakiem punktów

Maharbal
26-08-2011, 21:16
Są to grupy, w których można nałapać punktów i z których można wyjść. Żydki do przejechania, Rapid do powalczenia (chociaż różnie może być, to niezła technicznie drużyna), PSV wydaje się być poza zasięgiem. W grupie krajowego ,,miszcza" Odense do przejechania, natomiast reszty nie stawiałbym mimo wszystko ponad to-tak jak Czik pisał, możliwe, że ci teoretycznie ,,lepsi" potraktują ulgowo te rozgrywki. Czas zweryfikuje, jak zawsze.

Czik
26-08-2011, 21:56
Kolejny kapitalny filmik z top 10 goli tygodnia. Bardzo fajne bramki, warto obejrzeć:

http://www.youtube.com/watch?v=P0InsK9E ... r_embedded (http://www.youtube.com/watch?v=P0InsK9EOKE&feature=player_embedded)

voitek
26-08-2011, 23:38
10 :O

Nagano
27-08-2011, 09:45
TV Golo oglądam co tydzień już chyba od roku. Bramki z tego tygodnia to nic, czasami po prostu czochrają mosznę i zawijają ją na plecy 8-)

Co do PSV. Holandia jako reprezentacja gra coraz lepiej, ale same kluby holenderskie już takie mocne nie są, ba - widać małe cofanie się w rozwoju także i tutaj jest szansa ich pyknięcia (co nie zmienia faktu, że PSV i tak jest lepsze).

Witia
27-08-2011, 09:46
Zastanawia mnie czemu nikt nie komentuje meczu Barca Porto ;)

27-08-2011, 09:59
Cóż tu komentować? Obrońcy FC Porto zrobili wszystko by Barca wygrała,
jako sympatyk ( nie mylić z kibicem! ;) ) jestem zadowolony, a kibice FC Porto mogą mieć pretensje do swoich zawodników.
-----------
Mnie bardziej interesuje, by mój zespół wywiózł pkt z meczu ze Śląskiem, i czekam z utęsknieniem, by ktoś w końcu wywalił selekcjonera Canarinhos na zbity pysk :twisted:
-------
Podsumowując sympatyk Barcy, kibic Widzewa i fan piłki brazylijskiej :D

exar
27-08-2011, 12:30
Fajny rzut z autu 8-)
http://www.youtube.com/watch?v=zisAK2vV ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=zisAK2vVA2M&feature=related)

Rafi
27-08-2011, 22:19
Gra Barcelony w europejskich pucharach była już omawiana wiele razy. Niepodyktowany karny dla Porto, 2 czerwone kartki z czego ta druga moim zdaniem z dupy, przecież ten Guarin ledwie zahaczył przeciwnika :shock: , gdyby wszedł mu wyprostowanymi nogami, to co innego...

a kibice FC Porto mogą mieć pretensje do swoich zawodników. i pewnie będą mieli dodatkowo do siędziego, ale to już norma po meczach Farsy

Czik
28-08-2011, 11:43

Byłoby co komentować, jakby Barca przegrała. A tak? Nudy.

Gra Barcelony w europejskich pucharach była już omawiana wiele razy. Niepodyktowany karny dla Porto, 2 czerwone kartki z czego ta druga moim zdaniem z dupy, przecież ten Guarin ledwie zahaczył przeciwnika , gdyby wszedł mu wyprostowanymi nogami, to co innego...

Tak, a jak sędzia nie puścił stuprocentowej akcji Barcy, to już spoko :D.

Maharbal
28-08-2011, 12:11
Tak, a jak sędzia nie puścił stuprocentowej akcji Barcy, to już spoko :D.

Wszyscy przecież wiemy, że Barca to ,,zuooo wcielone", wszystkie trofea wywalczyła tylko i wyłącznie dzięki sędziom, a bez ich pomocy grałaby co najwyżej w A-klasie 8-)

Nezahualcoyotl
28-08-2011, 12:48
Zas Wisla bez pomocy sedziego kiepsko sobie poczyna w Extraklasie :lol: Licze na minimum remis dzis w Chorzowie lub skromne zwyciestwo Jagi ;) i kolejna masakre LKS w spotkaniu z Legia :mrgreen:...ile bedzie tym razem ;) :?:

Czik
28-08-2011, 13:51
Zas Wisla bez pomocy sedziego kiepsko sobie poczyna w Extraklasie :lol: Licze na minimum remis dzis w Chorzowie lub skromne zwyciestwo Jagi ;) i kolejna masakre LKS w spotkaniu z Legia :mrgreen:...ile bedzie tym razem ;) :?:

Jeśli Legia zagra tak, jak w eliminacjach LE, może pęknie piątka :D.

28-08-2011, 14:31
Bramki:Nika Dzalamidze(33.)Jarosław Bieniuk(38.) :D :D :D :D :D

Nagano
28-08-2011, 15:38
I Widzew wygrał 2:1 ze Śląskiem. Ciężko jest być kibicem tego klubu, powinni nam refundować kropelki na uspokojenie :lol:

Sareth4
28-08-2011, 17:00
Ogląda ktoś Man Utd - Arsenal oprócz mnie ? Wszystkie bramki miodzio , ciekaw jestem co Arsenal w drugiej połowie pokaże.

lotto089
28-08-2011, 17:42
I Widzew wygrał 2:1 ze Śląskiem. Ciężko jest być kibicem tego klubu, powinni nam refundować kropelki na uspokojenie :lol:
Dokładnie :)

Sareth4
28-08-2011, 17:53
O kur.... ale mecz Manchesteru.

Sam Fisher
28-08-2011, 17:55
Pięknie !! Co za brameczki dzisiaj padały. Nawet humoru nie zepsuje mi to, że Arsenal strzelił dwa gole, a Arszawin powinien wylecieć z boiska w 1 połowie.

It was the first time Arsenal had conceded eight goals in a league match since 1896.

Nagano
28-08-2011, 18:13
8 bramek? :shock: Niezbyt dobra reklama dla Szczęsnego... Tak się kończą wyprzedaże w takim klubie!

28-08-2011, 18:19
jak na zakupy to do Arsenalu :mrgreen:

Sam Fisher
28-08-2011, 18:22
http://spendsomefuckingmoney.com/

Rafi
28-08-2011, 18:31
No tak to jest jak sie sprzedaje w okienku 4 graczy, z czego 3 (clichy, fabregas, nasri) na codzien grali w pierwszej 11, a kupuje paru 17latków i jedno realne wzmocnienie - Gervinho, który jest już zawieszony na 3 mecze za agresywne zachowanie w meczu z Newcastle.
Sytuacja kadrowa wygląda tak, że w tej chwili 2 graczy (song, gervinho) jest zawieszonych, a 4 kontuzjowanych (diaby, wilshere, gibbs, koscielny). Wenger po prostu nie ma kogo postawić na boisku, nie mówiac juz o ławce, do konca okienka zostały 3 dni i jakos sie nie zanosi na jakies ruchy na rynku...
Arsenal:
Szczęsny, Jenkinson, Koscielny, Djourou, Traore, Ramsey, Coquelin, Walcott, Rosicky, Arszawin, van Persie

Ławka rezerwowych: Fabiański, Oxlade-Chamberlain, Chamakh, Lansbury, Miquel, Ozyakup, Sunu

Tak wygladała wyjsciowa jedenastka arsenalu na mecz z manu:
Jenkinson przeszedł w tym okienku z trzecioligowego Charltonu ma 19 lat, Traore na wypożyczeniu w Juve grał cały czas piach, teraz jest to samo ma 21 lat. Dla Francisa Coquelina, którego nazwisko ujrzałem pierwszy raz w życiu to jest debiut w Arsenalu... gosc ma 20 lat.
Nad ławką nie ma nawet co dyskutować, bo Lansbury, Miquel, Ozyakup, Chamberlain i Sunu to są dzieci z u-21.

Miało być w lato zatrzymanie najlepszych graczy w drużynie i 50 mln funtów na transfery, wyszlo jak zawsze, tzn. Arsenal wydal 25 mln, zarobił 75. cały zarzad na pewno szczesliwy i z nadziejami ze jakos to bedzie, nic ze od 6 lat nie bylo zadnych trofeów, wazne za pieniązki do kieszeni. Jak bedzie jeszcze pare kontuzji to chyba Kroenke, Wenger i Pat Rice wejda na boisko i beda grac tylko zeby bron Boze nie wydawac kasy na jakieś wzmocnienia. Jak to mówia wszyscy w Arsenalu: mamy wystarczającą jakoś i szeroką kadrę żeby zdobywać trofea

Edit:
@Sam Fisher
To nie jest decyzja Wengera, tylko zarządu i własciciela, którzy świrują jak małpy że im zalezy na klubie, a tylko napychaja kieszenie kasa. drugi Ajax/ drugie Porto sie zrobiło z Arsenalu, tanio kupić, wytrenować, drogo sprzedać. Szkoda tylko że tutaj to nie idzie w parze z jakimiś sukcesami. Tak czy siak IMO najpierw do wymiany cały zarząd, Wenger chciał dać Nasriemu tygodniówke prawie jak w City to nie było na to zgody. Arsene wciaz jest jednym z najlepszych menegerów na świecie i nie można o tym zapominac

Nezahualcoyotl
28-08-2011, 18:32
Obie ekipy z Manchester rozniosly w drzazgi swoich przeciwnikow(8:2 i 5:1) :shock: Zas Jaga zmarnowala szanse na objecie prowadzenia w tabeli.Potrzebny jest napastnik bo sam Franek niczego ne zdziala(juz i karne psuje :? )i rozgrywajacy ktory pokieruje druzyna(wciaz nie moge przebolec odejscia Bruno :? )

Sam Fisher
28-08-2011, 18:36
Obie ekipy z Manchester rozniosly w drzazgi swoich przeciwnikow(8:2 i 5:1)

W tym roku Manchester rozniesie Londyn :D

28-08-2011, 19:42
tanio kupić, wytrenować, drogo sprzedać.

No też nie bardzo, 34 za Fabregasa to nie duża suma, to samo 24 za Nasriego.

Sam Fisher
28-08-2011, 21:18
Edit:
@Sam Fisher
To nie jest decyzja Wengera, tylko zarządu i własciciela, którzy świrują jak małpy że im zalezy na klubie, a tylko napychaja kieszenie kasa. drugi Ajax/ drugie Porto sie zrobiło z Arsenalu, tanio kupić, wytrenować, drogo sprzedać. Szkoda tylko że tutaj to nie idzie w parze z jakimiś sukcesami. Tak czy siak IMO najpierw do wymiany cały zarząd, Wenger chciał dać Nasriemu tygodniówke prawie jak w City to nie było na to zgody. Arsene wciaz jest jednym z najlepszych menegerów na świecie i nie można o tym zapominac

Och nie wątpię, że Arsene jest świetnym trenerem, ale coraz częściej poddaje się w wątpliwość jego metody. Pod pewnymi względami jest trenerem jedynym w swoim rodzaju.

Nasri? Nasri chciał odejść mimo wszystko i żadna tygodniówka w Arsenalu nie mogła go do tego przekonać. Jedyne co mógł dobrego Arsenal zrobić to sprzedać go, bo inaczej odszedłby za darmo. Mniejsze zło.

Czik
28-08-2011, 22:01
No też nie bardzo, 34 za Fabregasa to nie duża suma, to samo 24 za Nasriego.

Śmiem się nie zgodzić. 58 milionów to dużo pieniędzy. To, że mamy zniekształcony rynek, gdzie za piłkarzy płaci się niebiańskie kwoty, nie oznacza, że to jest mało. Owszem, nie są to powalające kwoty biorąc pod uwagę klasę transferowanych piłkarzy, ale da się za to zrobić dobre wzmocnienia.

Problemem Wengera jest to, że zawodnikom nie chce się czekać na sukcesy Arsenalu. Rozwija się tam wielu świetnych piłkarzy, ale drużynie potrzebne jest też doświadczenie... Kiedyś zapewniali je np. Ljungberg, Henry czy Gallas, teraz nie ma takich postaci.

Sam Fisher
28-08-2011, 22:08
Śmiem się nie zgodzić. 58 milionów to dużo pieniędzy. To, że mamy zniekształcony rynek, gdzie za piłkarzy płaci się niebiańskie kwoty, nie oznacza, że to jest mało. Owszem, nie są to powalające kwoty biorąc pod uwagę klasę transferowanych piłkarzy, ale da się za to zrobić dobre wzmocnienia.

Dzisiaj płaci się większe kwoty za zawodników młodszych i mniej doświadczonych. Fabregas i Nasri udowodnili na europejskich boiskach, że coś znaczą.

Czik
28-08-2011, 22:35
Dzisiaj płaci się większe kwoty za zawodników młodszych i mniej doświadczonych. Fabregas i Nasri udowodnili na europejskich boiskach, że coś znaczą.

To, że się płaci, nie oznacza, że taka jest cena rynkowa, tylko że niektórzy mają tendencję do przepłacania.

Sam Fisher
28-08-2011, 22:43
To, że się płaci, nie oznacza, że taka jest cena rynkowa, tylko że niektórzy mają tendencję do przepłacania.

A niektórzy mają tendencję do wymuszania większych kwot ;)

Czik
28-08-2011, 22:49
A niektórzy mają tendencję do wymuszania większych kwot ;)

Rynek transferowy jest bardzo nieregularny - powiem tylko, że Barcelona kupiła Afellaya za 3 miliony euro, a Trabzonspor dał ponad 5 milionów za Łukasza Mierzejewskiego :D.

Marat
28-08-2011, 22:53
Bo Affelay przyszedłby po sezonie za darmo, więc PSV chciało choć trochę zarobić, a dla Barcy nie był to "musowy" transfer.

Czik
28-08-2011, 22:54
Bo Affelay przyszedłby po sezonie za darmo, więc PSV chciało choć trochę zarobić, a dla Barcy nie był to "musowy" transfer.

Jestem tego doskonale świadomy, ale właśnie to między innymi miałem na myśli, mówiąc, że rynek jest nieregularny :).

Zresztą, o ile się orientuję, Nasri miał tylko jeszcze rok kontraktu, i twierdził, że jak go nie sprzedadzą, to odejdzie za darmo... Dlatego te 24 mln to nie jest taka zła kasa.

Nezahualcoyotl
29-08-2011, 08:53
Rzez Kanonierow :twisted:
http://pilkarskiekomentarze.com/
Real Madryt wklepal wczoraj 6 Saragossie.Odi musi byc w siodmym niebie bo sedziowie w koncu nie byli przeciwko jego pupilkom ;) :lol:

odi.profanum
29-08-2011, 11:29
:lol: Jak patrze na tą la liga to po prostu żenada. Kiedyś taka Saragossa, Deportivo, Valencia, Villareal czy Sevilla to byli przeciwnicy. Teraz to tylko chłopcy do bicia. Liga 2 klubów a reszta to kelnerzy z punktami.

Czik
29-08-2011, 13:02
:lol: Jak patrze na tą la liga to po prostu żenada. Kiedyś taka Saragossa, Deportivo, Valencia, Villareal czy Sevilla to byli przeciwnicy. Teraz to tylko chłopcy do bicia. Liga 2 klubów a reszta to kelnerzy z punktami.

Ja od dawna liczyłem na to, że zadłużoną Valencię kupi jakiś szejk i zrobi się ciekawie. A tu nic. Jest co prawda nowy właściciel w Maladze, ale zanim ta drużyna zacznie coś znaczyć, minie dobre parę lat...

Nagano
29-08-2011, 13:44
Kluby same są sobie winne. Bardzo duża liczba klubów na świecie zaciągnęła wielomilionowe pożyczki, w tym te największe kluby. Do końca istnienia się nie wypłacą...

Czik
29-08-2011, 14:07
Kluby same są sobie winne. Bardzo duża liczba klubów na świecie zaciągnęła wielomilionowe pożyczki, w tym te największe kluby. Do końca istnienia się nie wypłacą...

Kibice Aresnalu bardzo chcieliby, żeby ich klub tak się zadłużył, byleby zrobić jakieś transfery :D.

odi.profanum
29-08-2011, 15:25
Też sprawa tych praw transmisyjnych. W Hiszpanii to już jest przegięcie pały; jak kluby mają być konkurencyjne skoro dla Barcy i Realu połowa i dla pozostałej 16 połowa :roll: .
Szejk by się przydał, też lubię Valenice i kiedyś ( 2000 2001, 2003 ) ta drużyna miała zajebistych grajków. Przyjezdzała na Camp Nou albo SB i lała sobie Barcelonę czy to Real - częściej wtedy Barcelonę 8-)

Nezahualcoyotl
29-08-2011, 15:46
Trener bez matury,pilkarze "gwiazdorzy",farbowani "Polacy"-oto reprezentacja Smudy ktora,na nieszczescie,dla Nas-kibicow biega z bialym orzelkiem:
http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/kadr ... tykul.html (http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/kadra-smudy-zbojkotowala-media-to-skandal,1,4833202,artykul.html)
J.Tomaszewski jest osoba dosc kontrowersyjna ale mowi to co mysli bez owijania w bawelne.Zaciekawily mnie podane przez niego liczby dotyczace wybudowanych w Polsce stadionow...niezly przekret :?
http://sport.onet.pl/tylko-w-onet-pl/g- ... omosc.html (http://sport.onet.pl/tylko-w-onet-pl/g-mamy-i-jestesmy-sto-lat-za-murzynami,1,4830993,wiadomosc.html)

29-08-2011, 23:31
Przeglądam sobie pesstatsdata a tutaj w Forlan w Interze :shock:
Atletico się ostro osłabiło w tym okienku, a poza tym mam sentyment do Diego

odi.profanum
29-08-2011, 23:35
Forlan nie jest wieczny. Ostatnia szansa dla Atleti by go upchnąć z konkretnym zyskiem. Choć szkoda, że kolejny klub la liga sprzedaje piłkarzy :cry:
Barcelona Villareal 5:0. Żenada
http://www.youtube.com/watch?v=H7YA2zoDoLs

Nagano
30-08-2011, 09:25
Sprzedali Forlana, ale pozyskali Falcao. Patrząc na ostatnią formę Urugwajczyka to i tak na tym skorzystali... No, ale stracili również Aguero, który się wydaje lepszy od wspomnianej wcześniej dwójki.

Piter
30-08-2011, 09:44
Trener bez matury,pilkarze "gwiazdorzy",farbowani "Polacy"-oto reprezentacja Smudy ktora,na nieszczescie,dla Nas-kibicow biega z bialym orzelkiem:
http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/kadr ... tykul.html (http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/kadra-smudy-zbojkotowala-media-to-skandal,1,4833202,artykul.html)
J.Tomaszewski jest osoba dosc kontrowersyjna ale mowi to co mysli bez owijania w bawelne.Zaciekawily mnie podane przez niego liczby dotyczace wybudowanych w Polsce stadionow...niezly przekret :?
http://sport.onet.pl/tylko-w-onet-pl/g- ... omosc.html (http://sport.onet.pl/tylko-w-onet-pl/g-mamy-i-jestesmy-sto-lat-za-murzynami,1,4830993,wiadomosc.html)
No jakby Tomaszewski był trenerem to by było mistrzostwo świata, też nie jestem za przefarbowywaniem Polaków, ale póki co chyba 3 w podstawie takich gra, co ten Polański, to będzie rezerwa najwyżej.